Sunteți pe pagina 1din 36

Icterul

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [(CS)2917] Excretia urinara de bilirubina conjugata este crescuta de: () A: hemoliza B: prezenta sarurilor biliare C: acidoza D: alcaloza E: infectii Vezi raspuns 2. [Deeadeea] Care din urmatoarele afirmatii NU este adevarata, in ce priveste productia si metabolismul bilirubinei? () A: concentratiile serice normale variaza intre 5-17 microm/l (0,3-1 mg/dl) B: mai mult de 90% din bilirubina serica la indivizii normali este sub forma neconjugata C: aproximativ 80% din bilirubina circulanta deriva din eritrocitele imbatranite D: 15-20% din bilirubina circulanta deriva din alte surse E: bilirubina neconjugata eliberata in plasma este legata strans, covalent, de albumina Vezi raspuns 3. [M1117001] Urmatoarele situatii se asociaza cu risc crescut de icter nuclear, cu o exceptie (pg 276) A: hemoliza B: alcaloza metabolica C: hipoalbuminemia D: unele medicamente E: excesul de acizi grasi liberi Vezi raspuns 4. [M1117002] In afectiunile biliare extrahepatice asociate cu icter obstructiv concentratia de bilirubina creste, ulterior atingandu-se un platou; precizati la ce nivel se situeaza acesta (pg 279) A: 3-4 mg/dl B: 30-40 mg/dl C: 5-10 mg/dl D: 10-15 mg/dl E: 20-25 mg/dl Vezi raspuns 5. [M1117003] Care este cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate (pg 280) A: anemia hemolitica autoimuna B: resorbtia unui hematom voluminos C: anemia hemolitica microangiopatica D: sindromul Gilbert E: hepatita acuta Vezi raspuns 6. [M1117004] Specificitatea ecografiei abdominale in detectarea canalelor biliare extrahepatice dilatate, in lipsa antecedentelor chirurgicale hepatobiliare este de (pg 280) A: peste 90% B: 70-75% C: 58-63% D: 88% E: sub 50% Vezi raspuns 7. [M1217005] Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la bilirubina delta (biliproteina) sunt adevarate: (pg 275) A: reprezinta o forma de bilirubina neconjugata

B: este legata reversibil, necovalent de albumina C: este excretata prin rinichi D: reprezinta bilirubina conjugata legata covalent, ireversibil de albumina E: are un timp de injumatatire scurt si dispare rapid din ser Vezi raspuns 8. [M1217006] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de producerea icterului este falsa: (pg 278) A: poate apare prin supraproductie de bilirubina B: se poate datora captarii hepatice scazute C: se produce prin preluare hepatica crescuta D: se poate datora conjugarii hepatice scazute E: se poate datora excretiei scazute a bilirubinei in bila Vezi raspuns 9. [M1217007] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de hiperbilirubinemia predominant conjugata din boala hepatocelulara si colestatica hepatica este falsa: (pg 279) A: se poate produce prin ocluzia canaliculelor de catre bila ingrosata B: se poate produce prin ocluzia canaliculara de catre hepatocitele umflate C: se poate produce prin obstructia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celule inflamatorii D: se poate produce prin scaderea permeabilitatii membranei hepatocelulare E: se poate produce prin inhibitia specifica a proteinelor de transport membranare Vezi raspuns 10. [M1217008] In care dintre urmatoarele tulburari hepatocelulare, icterul nu este de tip obstructiv sau colestatic: (pg 279-279) A: hepatita alcoolica si steatoza alcoolica B: colestaza intrahepatica recurenta benigna C: colangita sclerozanta primitiva D: ciroza biliara primitiva E: icterul indus de acidul flavaspidic Vezi raspuns

11. [M1217009] Care dintre urmatoarele cauze nu produce scaune acolice hem-pozitive (scaune?de argint?): (pg 279) A: carcinomul ampular B: carcinomul periampular C: colangiocarcinomul D: hepatocarcinomul E: carcinomul pancreatic invaziv in caile biliare Vezi raspuns 12. [M1317010] Ce diagnostic sugereaza la un pacient icteric palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase ? (pg 280) A: Litiaza coledociana. B: Colecistita acuta. C: Obstructie biliara distala prin tumora maligna. D: Colangiocarcinom. E: Colangita. Vezi raspuns 13. [M1317011] Afectarea excretiei bilirubinei este frecventa in ciroza de orice etiologie in stadiul tardiv, dar apare mult mai devreme intr-un caz: (pg 279) A: Ciroza alcoolica. B: Ciroza virala B. C: Ciroza virala C. D: Ciroza biliara primitiva. E: Boala Wilson. Vezi raspuns 14. [M1317012] Absenta completa a glucuronil transferazei caracterizeaza icterul din: (pg 278) A: Sindromul Rotor.

B: Ciroza biliara primitiva. C: Sindromul Crigler Najjar tip I. D: Hepatita alcoolica. E: Colangiocarcinom. Vezi raspuns 15. [M1317013] Icterul din sindromul Gilbert este determinat de: (pg 278) A: Deficitul dobandit usor de glucuronil transferaza. B: Deficitul ereditar usor de glucuronil transferaza. C: Absenta ereditara a glucuronil transferazei. D: Obstructia biliara extrahepatica. E: Tulburari ereditare in excretia hepatica a bilei. Vezi raspuns 16. [M1317014] Icterul fiziologic neo natal este determinat de: (pg 278) A: Leziuni hepatocelulare. B: Hemoliza. C: Deficit tranzitor de glucuronil transferaza. D: Malformatii biliare. E: Stare septica. Vezi raspuns 17. [M1417015] Precizati care din urmatoarele reprezinta o cauza atat de hiperbilirubinemie conjugata cit si neconjugata: (pg 278) A: pancreatita B: hemobilia C: litiaza biliara D: Sdr. Crigler-Najjar de tip.1 E: starile septice Vezi raspuns 18. [M1417016] Un pacient cu o nuanta verzuie a icterului ce asociaza scadere ponderala,adenopatii si splenomegalie spre ce afectiune ne poate orienta: (pg 280) A: colangiocarcinom B: carcinom ampular C: carcinom periampular D: hepatita cronica grava E: cancer pancreatic Vezi raspuns 19. [M1417017] Un pacient ce prezinta un icter progresiv cu nuanta verzuie,scadere ponderala,scaune acholice hem pozitive si o vezicula biliara palpabila la examenul fizic ne orienteaza spre urmatorul diagnostic: (pg 280) A: hepatocarcinom B: hepatita cronica grava C: ciroza biliara D: carcinom ampular E: colangita sclerozanta Vezi raspuns 20. [M1417018] Precizati care din urmatoarele explorari noninvazive este cea mai utila in diagnosticul Sdr.BuddChiari: (pg 280) A: tomografia computerizata B: rezonanta magnetica nucleara C: ecografia D: ecografia combinata cu analiza Doppler E: radiografia Vezi raspuns 21. [M1517019] Sindromul Rotor se caracterizeaza prin: (pg 278) A: icter prin captare hepatica scazuta a bilirubinei B: icter prin conjugare scazuta a bilirubinei C: icter prin eritropoeza ineficienta

D: afectarea excretiei hepatice a bilirubinei E: icter prin compresia ductelor biliare Vezi raspuns 22. [M1517020] Mecanismul de aparitie a icterului neonatal este: (pg 278) A: eritropoeza ineficienta B: hemoliza intra si extravascularaexcesiva C: deficit tranzitor de transferaza hepatica D: infectii neonatale E: stricturi ale cailor biliare intrahepatice Vezi raspuns 23. [M1517021] Icterul Crigler Najjar tip II apare datorita: (pg 278) A: deficitului moderat de transferaza hepatica B: supraproductiei de bilirubina C: captarii hepatice scazute a bilirubinei D: afectarii excretiei hepatice a bilirubinei E: colangitei sclerozante Vezi raspuns 24. [M1517022] In conditii normale, excretia zilnica a urobilinogenului este de maxim: (pg 276) A: 1 mg B: 2 mg C: 4 mg D: 10 mg E: 2 g Vezi raspuns 25. [M1517023] Icterul asociat cu prezenta scaunelor acholice si hem-pozitive (scaune "de argint") se intalneste in: (pg 279) A: hepatita acuta virala B: boala hepatica alcoolica C: carcinomul hepatocelular primitiv D: carcinomul ampular E: hemangiom hepatic Vezi raspuns 26. [M1517024] Care dintre urmatoarele forme de icter evolueaza cu bilirubinurie: (pg 278) A: icterul din colangita sclerozanta B: sindromul Gilbert C: sindromul Crigler-Najjar tip I D: icterul hemolitic E: icterul neonatal Vezi raspuns 27. [M1617025] Coloratia icterica a tegumentelor, sclerelor si mucoaselor devide vizibila cand nivelul plasmatic al bilirubinei depaseste: (pg 275) A: 1-1,5 mg/dl B: 2-2,5 mg/dl C: 4-5 mg/dl D: 3,5-4 mg/dl E: 1,5-2 mg/dl Vezi raspuns 28. [M1617026] Concentratiile serice normale ale bilirubinei varieaza intre: (pg 275) A: 2-10 micromol/l B: 7-22 micromol/l C: 5-17 micromol/l D: 20-54 micromol/l E: 33-75 micromol/l Vezi raspuns

29. [M1617027] Prezenta bilirubinuriei marcate este un semn pentru: (pg 279) A: Ciroza hepatica B: Hepatita acuta C: Hemoglobinopatie D: Obstructia biliara completa E: Sindromul Gilbert Vezi raspuns 30. [M2217028] Care din tulburarile metabolismului bilirubinei se asociaza cu hiperbilirubinemie predominant conjugata si bilirubinurie: (pg 1841) A: conjugare hepatica inadecvata B: excretie redusa de pigment conjugat C: preluare hepatica scazuta a bilirubinei D: productie crescuta de pigment E: functie hepatocelulara alterata Vezi raspuns 31. [M2217033] Inelul Kayser-Fleischer observat la examenul obiectiv al unui pacient icteric, sugereaza: (pg 280) A: ciroza biliara primitiva B: colangita sclerozanta primitiva C: boala Wilson D: tumora hepatica E: carcinom ampular Vezi raspuns 32. [M2217034] Cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate este: (pg 280) A: sindrom Rotor B: sindrom Dubin-Johnson C: sindrom Gilbert D: sindrom Crigler-Najjar tip I E: sindrom Crigler-Najjar tip II Vezi raspuns 33. [M2217035] Diagnosticul neinvaziv al sindromului Budd-Chiari este pus de: (pg 280) A: rezonanta magnetica nucleara B: punctie biopsie hepatica C: computer tomografie D: ecografie abdominala combinata cu Doppler E: radiografia Vezi raspuns 34. [M2217036] Specificitatea ecografiei si a tomografiei computerizate in identificarea ductelor biliare extrahepatice dilatate este: (pg 280) A: 50% B: 75% C: peste 90% D: 80% E: 60% Vezi raspuns 35. [M2217037] In afectiunile biliare extrahepatice asociate cu icter obstructiv, concentratia de bilirubina creste atingandu-se un platou la valori de: (pg 279) A: 3-4 mg/dl B: 30-40 mg/dl C: 5-10 mg/dl D: 20-25 mg/dl E: 10-15 mg/dl Vezi raspuns 36. [M2217038] La un pacient icteric, palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase, sugereaza: (pg 280) A: litiaza coledociana B: colecistita acuta

C: obstructie biliara distala prin tumora maligna D: colangita E: ciroza biliara primitiva Vezi raspuns 37. [M2217039] Cea mai frecventa cauza de urina galben maronie intensa , exceptand urina concentrata este : (pg 278) A: bilirubinuria B: porfiria C: hemoglobinuria D: ocronoza E: melanomul Vezi raspuns 38. [M2217040] Icterul Criegler-Najjar tip II apare datorita: (pg 278) A: supraproductiei de bilirubina B: captarii hepatice scazute a bilirubinei C: afectarea excretiei bilirubinei D: leziuni hepatocelulare severe E: deficit moderat de transferaza hepatica Vezi raspuns 39. [M2217043] Inelul Kayser-Fleischer observat la examenul obiectiv al unui pacient icteric, sugereaza : (pg 280) A: CPB B: colangita sclerozanta primitiva C: boala Wilson D: tumora hepatica E: carcinom ampular Vezi raspuns 40. [M2217044] Diagnosticul neinvaziv al sindromului Budd-Chiari este pus de : (pg 280) A: RMN B: punctie biopsie hepatica C: CT D: ecografie abdominala combinata cu Doppler E: radiografia Vezi raspuns 41. [M2217045] Specificitatea ecografiei si a TC in identificarea ductelor biliare extrahepatice dilatate este: (pg 280) A: 50% B: 75% C: peste 90% D: 80% E: 60% Vezi raspuns 42. [M2317046] Colangita sclerozant se asociaz frecvent cu: (pg 279) A: ulcerul gastric B: diverticuloza colonic C: polipoza adenomatoas familial D: colita ulceroas E: sindromul de intestin iritabil Vezi raspuns 43. [M2317047] Sindromul icteric nensoit de durere n epigastru sau hipocondru drept apare de obicei n: (pg 280) A: litiaza coledocian B: obstrucia biliar malign C: colangita acut D: colecistita acut

E: tumor hepatic cu ritm de cretere rapid Vezi raspuns 44. [M2317048] Inelele Kayser-Fleischer sunt specifice pentru: (pg 280) A: ciroza alcoolic B: sindrom Gilbert C: colangiocarcinom D: carcinom de cap de pancreas E: boala Wilson Vezi raspuns 45. [M2317049] Ce diagnostic sugereaz la un pacient icteric palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase ? (pg 280) A: Obstrucie biliar distal prin tumor malign. B: Colangit. C: Colecistita acut. D: Litiaza coledocian. E: Colangiocarcinom. Vezi raspuns 46. [M2317050] Afectarea excreiei bilirubinei este frecvent n ciroza de orice etiologie n stadiul tardiv, dar apare mult mai devreme ntr-un caz: (pg 279) A: Ciroza biliar primitiv. B: Boala Wilson. C: Ciroza viral C. D: Ciroza viral B. E: Ciroza alcoolic. Vezi raspuns 47. [M2317051] Absena complet a glucuronil transferazei caracterizeaz icterul din: (pg 278) A: Ciroza biliar primitiv. B: Sindromul Crigler Najjar tip I. C: Hepatita alcoolic. D: Sindromul Rotor. E: Colangiocarcinom. Vezi raspuns 48. [M2317052] Icterul din sindromul Gilbert este determinat de : (pg 278) A: Absena ereditar a glucuronil transferazei. B: Deficitul dobndit uor de glucuronil transferaz. C: Obstrucia biliar extrahepatic. D: Deficitul ereditar uor de glucuronil transferaz. E: Tulburri ereditare n excreia hepatic a bilei. Vezi raspuns 49. [M2317053] Icterul fiziologic neo natal este determinat de : (pg 278) A: Deficit tranzitor de glucuronil transferaz. B: Leziuni hepatocelulare. C: Malformaii biliare. D: Hemoliz. E: Stare septic. Vezi raspuns 50. [M2317054] In sindromul ductului biliar disparut, cand tabloul clinic este mai sugestiv pentru colestaz sau ciroz biliar, calea cea mai directa pentru diagnostic este furnizata de: (pg 281) A: Colangiopancreatografia endoscopic retrograda. B: Biopsia hepatica. C: Ecografia abdominala. D: Colangiografia transhepatica. E: Computertomografie. Vezi raspuns 51. [M2517055] Icterul poate fi detectat cnd nivelul bilirubinei serice depete: (pg 275)

A: 4-4,5 mg/dl B: 3-3,5 mg/dl C: 2-2,5 mg/dl D: 1,5-2 mg/dl E: 2-3 mg/dl Vezi raspuns 52. [M2517056] Concentraiile serice normale ale bilirubinei variaz ntre: (pg 275) A: 0,5-1,5 mg/dl B: 0,5-1 mg/dl C: 1-2 mg/dl D: 0,3-1 mg/dl E: 1-1,5 mg/dl Vezi raspuns 53. [M2517057] Valorile normale ale fraciunii directe sau conjugate a bilirubinei msurate prin teste clinice de rutin sunt estimate la: (pg 275) A: 0,3-1 mg/dl B: 0,1-0,5 mg/dl C: 0,5-1 mg/dl D: 0,3-0,6 mg/dl E: 0,5-1,5 mg/dl Vezi raspuns 54. [M2517058] n condiii normale,excreia urinar zilnic de urobilinogen nu depete: (pg 276) A: 4 mg B: 2 mg C: 3 mg D: 5 mg E: 1,5 mg Vezi raspuns 55. [M2517059] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la bilirubina neconjugat sunt false: (pg 275) A: Reprezint mai mult de 90% din bilirubina seric la indivizii normali B: Aproximativ 80% deriv din disrugerea eritrocitelor mbtrnite C: Este hidrosolubil D: Este legat necovalent de albumin E: Poate produce efecte neurotoxice neonatale prin retenia n ganglionii bazali ai creierului Vezi raspuns 56. [M2517060] Precizai n care dintre urmtoarele tulburri hepatocelulare icterul asociat nu este obstructiv sau colestatic: (pg 279) A: Hepatita alcoolic i infiltrarea gras a ficatului indus de alcool B: Sindromul Gilbert C: Sindromul Dubin-Johnson D: Sindromul Rotor E: Colestaza intrahepatic benign recurent Vezi raspuns 57. [M2517061] n obstrucia complet a ductelor biliare extrahepatice nu se constat: (pg 279) A: Icter B: Hiperbilirubinemie predominant conjugat C: Bilirubinurie marcat D: Scaune acolice E: Absena bilirubinemiei n urin Vezi raspuns 58. [M2517062] Nuana verzuie a icterului nu se ntlnete n: (pg 279-280) A: Ciroza biliar B: Colangita sclerozant C: Hepatosteatoz D: Hepatita cronic grav

E: Obstrucia malign cu evoluie lung Vezi raspuns 59. [M2517063] n sindromul Gilbert creterile variabile ale bilirubinei neconjugate nu se asociaz cu: (pg 280) A: Stresul fizic B: Administrarea de contraceptive orale C: Febr D: Infecia recurent E: Ingestia masiv de alcool Vezi raspuns 60. [M2517064] Precizai care dintre urmtoarele afirmaii privitoare la colangiopancreatografia endoscopic retrograd sunt false: (pg 281) A: Ofer oportunitatea inspectrii i biopsierii ampulei Vater i duodenului nconjurtor B: Permite vizualizarea ductelor pancreatice pentru a detecta semne de litiaz a canalelor pancreatice sau mici tumori pancreatice C: Este abordarea preferat a calculilor intraductali restani dup colecistectomia chirurgical sau laparoscopic D: Permite biopsierea direct a epiteliului ductal biliar i capului pancreatic E: Nu permite vizualizarea ampulei Vater Vezi raspuns 61. [M2617065] Concentraiile serice normale ale bilirubinei variaz ntre : (pg 275) A: 2-10 micromol/l B: 5-17 micromol/l C: 7-22 micromol D: 20-54 micromol/l E: 33-75 micromol/l Vezi raspuns 62. [M2617066] Concentraia seric a bilirubinei atinge un platou la nivelul: (pg 279) A: 200-300 micromol/l B: 375-522 micromol/l C: 450-570 micromol/l D: 620-854 micromol/l E: 510-680 micromol/l Vezi raspuns 63. [M2617067] Prezena bilirubinuriei marcate este un semn pentru: (pg 279) A: Ciroza hepatic B: Hepatita cronic C: Hemoliz extravascular D: Obstrucia biliar complet E: Sindromul Dubin Johnson Vezi raspuns 64. [M2617068] Concentraia seric normal a bilirubinei directe sau conjugate este: (pg 275) A: 2,5-6,8 micromol/l B: 7,3-22 micromol/l C: 2,5 10,5micromol/l D: 1,78,5 micromol/l E: 3,3-7,5 micromol/l Vezi raspuns 65. [M2617069] Coloraia icteric a tegumentelor, sclerelor i mucoaselor devine vizibil cnd nivelul plasmatic al bilirubinei depete: (pg 275) A: 1-1,5 mg/dl B: 33,5 mg/dl C: 4-5 mg/dl D: 3,5-4 mg/dl E: 22,5 mg/dl

Vezi raspuns 66. [M2617070] Scaunele acholice pledeaz pentru: (pg 275) A: Icter din sindromul Rotor B: Icter din hepatocitoliz C: Icter din sindromul Gilbert D: Icter cu bilirubinemie predominant conjugat E: Icter cu bilirubinemie predominant neconjugat Vezi raspuns 67. [M2717071] In legatura cu excretia renala a bilirubinei sunt adevarate urmatoare afirmatii: (pg 276) A: urina contine bilirubina detectabila doar prin procedee spectro-fotometrice sensibile B: exista un proces de secretie tubulara pentru bilirubina neconjugata C: sarurile biliare scad filtrarea glomerulara a bilirubinei conjugate D: prezenta bilirubinei in urina apare doar in hiperbilirubinemiile neconjugate E: bilirubina neconjugata este filtrata la nivelul glomerulilor renali Vezi raspuns 68. [M2817072] In conditii normale, excretia urinara zilnica de urobilinogen nu depaseste: (pg 276) A: 3 mg B: 8 mg C: 4 mg D: 6 mg E: 1 mg Vezi raspuns 69. [M2817073] Icterul neonatal apare: (pg 278) A: in prima zi de viata B: intre a cincea zi si a zecea zi de viata C: intre a doua zi si a cincea zi de viata D: dupa o saptamana de viata E: intre a sasea zi si a noua zi de viata Vezi raspuns 70. [M2817074] O activitate moderat scazuta a glucuronil-transferazei apare in: (pg 278) A: sindromul Crigler-Najjar tip ll B: sindromul Rotor C: icter neonatal D: sindromul Crigler-Najjar tip l E: sindromul Gilbert Vezi raspuns 71. [M2817075] Cel mai frecvent simptom asociat cu colestaza cronica este: (pg 279) A: durerea abdominala B: icterul C: pruritul D: altralgii E: febra Vezi raspuns 72. [M2917076] Cea mai frecvent cauz de cretere uoar a fraciunii neconjugate a bilirubinei este: (pg 280) A: Eritropoieza ineficient. B: Sdr. Gilbert. C: Anemia hemolitic autoimun. D: Anemia hemolitic microangiopatic. E: Resorbia hematoamelor. Vezi raspuns 73. [M2917077] Diagnosticul diferential clinic al carotenomiei fata de icter se pune pe: () A: culoarea portacalie a tegumentelor; B: culoarea rosiatica a sclerelor;

C: culoarea galben pai tegumentelor; D: absenta coloratiei sclerelor; E: mirosul caracteristic la tegumentelor. Vezi raspuns 74. [M291728] Care din urmatoarele afirmatii NU este adevarata, in ceeea ce priveste productia si metabolismul bilirubinei? () A: concentratiile serice normale variaza intre 0,3-1 mg/dl B: mai mult de 90% din bilirubina serica la indivizii normali este sub forma neconjugata C: aproximativ 80% din bilirubina circulanta deriva din eritrocitele imbatranite D: 15-20% din bilirubina circulanta deriva din alte surse E: bilirubina neconjugata eliberata in plasma este strans, covalent, legata de albumina Vezi raspuns 75. [M2917290] Hiperbilirubinemie predominant conjugata apare in urmatoarele situatii cu exceptia: (235) A: icter neonatal B: obstructie intraductala C: carcinom pancreatic D: sindrom Rotor E: icter colestatic de sarcina Vezi raspuns 76. [M2917293] SDBS-sindromul ductului biliar disparut nu apare in (pg 281) A: SIDA B: dupa iradiere C: dupa tratament anticonvulsivant D: in colangita sclerozanta primara E: in invectia cu VCM Vezi raspuns 77. [M2917300] Frecvent, pruritul este asociat cu colestaza cronica de cauza: () A: ciroza biliara secundara B: colangita sclerozanta C: bolala litiazica D: carcinom ampular E: colangiocarcinom Vezi raspuns 78. [M2917301] Referitor la obstructia biliara sunt adevarate: (279) A: rezerva functionala a ficatului este mica B: ocluzia ductelor biliare intrahepatice provoaca icter daca este intrerupt drenajul biliar al unui segment <75% C: obstructia celor doua ducte hepatice principale provoaca icter D: ingustarea difuza a canalelor biliare intrahepatice poate produce icter E: presiunea intrabiliara marita nu interfereaza cu secretia hepatocitara de bilirubina Vezi raspuns 79. [M2917302] Ocluzia ductelor biliare intrahepatice nu provoaca icter daca nu este intrerupt drenajul biliar al unui segment de parenchim hepatic reprezentand: () A: >30% B: >50% C: >80% D: >75% E: >70% Vezi raspuns 80. [ M291727] Urmatoarele medicamnete pot intra in competitie cu bilirubina neconjugata pentru situsurile de legare de pe albumina ducand la aparitia unei hiberbilirubinemii neconjugate cu riscul afectarii SNC: () A: salicilati; B: IPP; C: AH2; D: antidepresive ciclice; E: sulfonamide.

Vezi raspuns 81. [gabitza] Mecanismele de excretie scazuta a bilirubinei in boala hepatocelulara sau boala colestatica sunt: () A: ocluzia canaliculelor de catre bila ingrosata B: ocluzia canaliculelor de catre bila neingrosata C: ocluzia canaliculelor de catre hepatocitele inflamate D: obstructia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celulele inflamatorii E: permeabilitate hepatocelulara modificata Vezi raspuns 82. [gabitzU] Cand se produce o hemoliza intravasculara? () A: Reabsorbtzia unui HEM voluminos B: Hemoliza autoimuna C: Hemoliza microangiptatica D: Hemoliza asociata cu hemoglobinopatii E: Reabsorbtia unui HEM normal Vezi raspuns 83. [M1117077] Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate sunt adevarate (pg 275) A: este hidrosolubila B: se caracterizeaza printr-o mare afinitate pentru lipide, spre deosebire de bilirubina neconjugata C: se excreta renal D: poate forma cu albumina un complex covalent ireversibil E: in mod normal reprezinta circa 90% din bilirubina circulanta serica Vezi raspuns 84. [M1117078] Precizati unde nu poate fi dozata bilirubina (pg 275-276) A: in lichide articulare B: in lichidul cefalorahidian C: lacrimi D: saliva E: lichid pleural Vezi raspuns 85. [M1117079] Urmatoarele pot fi surse de bilirubina, cu exceptia (pg 275) A: eritrocitele B: promielocitele C: citocromii hepatici D: nucleoproteinele E: mioglobina Vezi raspuns 86. [M1117080] Precizati care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pg 275-276) A: icterul scleral apare in general mai precoce decat icterul generalizat B: consemnarea icterului scleral nu este utila pentru diagnosticul diferential al icterului cu carotenemia C: la pacientii anemici icterul este mai pronuntat D: in zonele edematoase icterul este mai pronuntat E: zonele cu deficit motor au tendinta de a ramane necolorate in cazul icterului Vezi raspuns 87. [M1117081] In care din urmatoarele sitatii vom avea urobilinogenul crescut in urina (pg 276) A: colestaze B: hemolize C: boli hepatocelulare D: obstructii biliare extrahepatice E: consum medicamentos Vezi raspuns 88. [M1117082] Identificati afirmatiile adevarate (pg 276) A: testele uzuale detecteaza in mod normal cantitati mici de bilirubina in urina B: bilirubina conjugata este filtrata renal C: detectarea bilirubinei in urina sugereaza o hiperbilirubinemie neconjugata

D: prezenta sarurilor biliare intensifica eliminarea renala a bilirubinei conjugate E: pacientii cu obstructii de tract biliar au in mod obisnuit nivele mai mari ale bilirubinei serice comparativ cu cei cu leziuni hepatocelulare grave Vezi raspuns 89. [M1117083] Precizati care din urmatoarele situatii se asociaza cu cresterea predominanta a bilirubinei neconjugate (pg 278) A: eritropoieza accelerata B: hemoliza intravasculara C: tratamentul cu cloramfenicol D: tratamentul cu clorpromazina E: activitatea scazuta a glucuronil-transferazei hepatice Vezi raspuns 90. [M1117084] Precizati prin care din urmatoarele mecanisme bilirubina poate creste in starile septice (pg 278) A: captare hepatica scazuta B: supraproductia de bilirubina C: conjugare scazuta a bilirubinei D: obstructie intraductala E: afectarea excretiei hepatice Vezi raspuns 91. [M1117085] In care din urmatoarele afectiuni ereditare apare icter prin afectarea excretiei hepatice (pg 278) A: sindromul Rotor B: icterul neonatal C: sindromul Gilbert D: sindromul Crigler-Najjar E: sindromul Dubin-Johnson Vezi raspuns 92. [M1117086] Care din urmatoarele situatii sunt favorizate de existenta unei sarcini (pg 279) A: colestaza B: steatoza C: congestia hepatica D: insuficienta hepatica acuta E: intreruperea selectiva a transportului bilirubinei Vezi raspuns 93. [M1117087] In care din urmatoarele circumstante clinice poate sa apara "sindromul ductului biliar disparut" (pg 281) A: ciroza biliara primitiva B: boala de iradiere C: colangiocarcinom D: infectia cu citomegalovirus E: SIDA Vezi raspuns 94. [M1117088] Precizati care din urmatoarele cauze de colestaza intrahepatica asociaza frecvent semne clinice de colestaza cu ducte de calibru normal (pg 281) A: ciroza biliara primitiva B: chimioterapia intraarteriala hepatica C: colangita sclerozanta primara D: unele medicamente E: alcoolism Vezi raspuns 95. [M1117089] In care din urmatoarele circumstante vom identifica frecvent hiperbilirubinemie conjugata fara anomalii enzimatice hepatice (pg 280) A: colangiocarcinom B: hepatita acuta la debut C: sarcina D: septicemie E: dupa interventii chirurgicale recente

Vezi raspuns 96. [M1117090] Precizati care sunt factorii care favorizeaza cresterea bilirubinei serice la pacientii cu sindrom Gilbert (pg 280) A: febra B: efortul fizic C: postul D: alcoolul E: expunerea la soare Vezi raspuns 97. [M1217091] Care sunt caracteristicile bilirubinei neconjugate: (pg 275) A: reprezinta majoritatea bilirubinei serice la indivizii normali B: deriva in cea mai mare parte din distrugerea eritocitelor imbatranite C: este legata covalent de albumina D: in perioada neonatala are afinitate crescuta pentru celulele din ganglionii bazali ai creierului E: in hiperbilirubinemii persistente formeaza cu albumina un complex covalent numit bilirubina delta Vezi raspuns 98. [M1217092] Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la conjugarea bilirubinei sunt adevarate: (pg 276) A: bilirubina neconjugata preluata in hepatocit este hidrosolubila B: conjugarea bilirubinei cu acidul glucuronic ii creste hidrosolubilitatea C: reactia de conjugare are loc in microzomii hepatici (reticul endoplasmic) D: reactia de conjugare este catalizata de bilirubin-glucuronil-transferaza E: bilirubin-monoglucuronidul reprezinta forma principala de bilirubina excretata in bila Vezi raspuns 99. [M1217093] Care dintre urmatoarele conditii favorizeaza nivelurile circulante crescute de bilirubina neconjugata, nelegata de albumina si riscul de icter nuclear: (pg 276) A: hemoliza B: hipoalbuminemia C: acidoza D: expunerea la lumina albastra E: niveluri serice crescute de acizi grasi liberi Vezi raspuns 100. [M1217094] Hiperbilirubinemia predominant neconjugata datorata deficitului activitatii glucuroniltransferazei se intalneste in urmatoarele circumstante: (pg 278-279) A: sindromul Crigler-Najjar B: sindromul Gilbert C: icterul neonatal D: sindromul Dubin-Johnson E: sindromul Rotor Vezi raspuns 101. [M1217095] Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice se caracterizeaza prin: (pg 279) A: icter si hiperbilirubinemie predominant conjugata B: bilirubinurie marcata C: absenta bilirubinei in urina D: scaune hiperpigmentate E: scaune acolice Vezi raspuns 102. [M1217096] Icterul asociat hiperbilirubinemiei predominant conjugate se poate datora: (pg 279) A: hemolizei B: unei boli hepatocelulare C: resorbtiei unui hematom voluminos D: unei obstructii biliare intrahepatice E: unei obstructii biliare extrahepatice Vezi raspuns 103. [M1217097] Colangiopancreatografia endoscopica retrograda este tehnica cea mai utila pentru diagnosticul: (pg 280-281)

A: colestazei intrahepatice B: tumorilor ampulei Vater C: tumorilor ductelor pancreatice D: calculilor coledocieni pe coledoc nedilatat E: colangiocarcinomului Vezi raspuns 104. [M1317098] Care dintre urmatoarele afirmatii despre colangiopancreatografia endoscopica retrograda (CPER) sunt adevarate ? (pg 281) A: Este frecvent tehnica preferata pentru diagnosticul si tratamentul obstructiilor biliare distale. B: Este abordarea preferata a calculilor intraductali restanti dupa colecistectomie chirurgicala sau laparoscopica. C: Este metoda de explorare de prima intentie in orice sindrom icteric. D: Are dezavantajul ca nu permite vizualizarea ampulei Vater. E: Permite vizualizarea ductelor pancreatice si biopsierea directa a epiteliului ductal. Vezi raspuns 105. [M1317099] Care dintre urmatoarele afirmatii despre icterul determinat de supraproductia de bilirubina sunt adevarate ? (pg 278) A: Este secundar hemolizei intra sau extravasculare. B: Apare in stari cu eritropeieza ineficienta. C: Este insotit de prurit. D: Nivelul bilirubinei serice creste de obicei peste 10 mg%. E: Nivelul bilirubinei serice este de regula crescut pana la 3 - 4 mg%. Vezi raspuns 106. [M1317100] Care dintre urmatoarele ictere asociaza hiperbilirubinemie predominant conjugata ? (pg 278) A: Colangita sclerozanta. B: Administrare de contraceptive orale. C: Icterul neo natal. D: Administrare de cloramfenicol. E: Sindromul Crigler Najjar. Vezi raspuns 107. [M1317101] Care dintre urmatoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant neconjugata ? (pg 278) A: Hemoliza. B: Litiaza biliara. C: Sindromul Gilbert. D: Sindromul Dubin Johnson. E: Icterul colestastic de sarcina. Vezi raspuns 108. [M1317102] Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice determina icter cu: (pg 279) A: Hiperbilirubinemie predominant conjugata. B: Hiperbilirubinemie predominant neconjugata. C: Absenta bilirubinuriei. D: Bilirubinurie marcata. E: Scaune acholice. Vezi raspuns 109. [M1317103] Care dintre urmatoarele medicamente pot produce colestaza ? (pg 278) A: Androgeni. B: Acid ursodezoxicolic C: Izoniazida. D: Contraceptive orale. E: Clorpromazina. Vezi raspuns 110. [M1317104] Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat cu o faza obstructiva sau colestatica includ: (pg 279) A: Hepatita alcoolica. B: Infiltrarea grasa a ficatului indusa de alcool.

C: Sindromul Gilbert. D: Sindromul Rotor. E: icterele din ultimul trimestru de sarcina Vezi raspuns 111. [M1417105] Care din urmatoarele reprezinta cauza unei hiperbilirubinemii neconjugate: (pg 278) A: eritropoeza ineficienta B: Sindromul Gilbert C: Sindromul Rotor D: Sindromul Dubin-Johnson E: Nutritie parenterala Vezi raspuns 112. [M1417106] Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata recunoaste drept cauza: (pg 278) A: hepatitele virale B: ciroza C: pancreatita D: post prelungit E: sindromul Gilbert Vezi raspuns 113. [M1417107] Identificati care din medicamentele enuntate pot reprezenta o cauza a unui proces colestatic: (pg 279) A: clorpromazina B: fenobarbitalul C: acetaminofenul D: izoniazida E: steroizii anabolizanti Vezi raspuns 114. [M1417108] Prezenta unor scaune acholice ne pot orienta spre urmatoarele afectiuni cu EXCEPTIA: (pg 279) A: colangita sclerozanta B: cancer de cap de pancreas C: litiaza coledociana D: chist coledocian inflamat E: ciroza biliara primitiva Vezi raspuns 115. [M1417109] Prezenta la un pacient a unor scaune acholice hem pozitive poate fi data de: (pg 279) A: cancer de cap de pancreas B: litiaza coledociana C: ciroza biliara primitiva D: colangiocarcinom E: intoxicatie cu acetaminofen Vezi raspuns 116. [M1417110] Precizati spre ce boli hepatice ne pot orienta un icter cu o nuanta verzuie: (pg 279) A: ciroza biliara B: hepatita acuta virala tip B C: hepatita cronica grava postvirusala D: cancer de cap de pancreas E: litiaza coledociana Vezi raspuns 117. [M1517111] Icterul cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata aparut ca urmare a captarii hepatice scazute a bilirubinei se intalneste in: (pg 278) A: hemoliza extravasculara B: post prelungit C: stari septice D: inhibitie medicamentoasa E: colangita sclerozanta Vezi raspuns

118. [M1517112] Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata datorita afectarii excretiei hepatice se intalneste in: (pg 278) A: colestaza intrahepatica recurenta B: colestaza de sarcina C: colestaza indusa medicamentos D: colangiocarcinom E: postoperator Vezi raspuns 119. [M1517113] Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata prin obstructie biliara intraductala se intalneste in: (pg 278) A: boala hepatica alcoolica B: ciroza biliara primitiva C: chistele coledociene D: carcinomul ampular E: hemobilie Vezi raspuns 120. [M1517114] Sindromul Dubin Johnson se caracterizeaza prin: (pg 278, 280) A: icter prin supraproductie de bilirubina B: icter prin hemoliza intravasculara in exces C: icter prin afectarea excretiei hepatice a bilirubinei D: icter prin colestaza extrahepatica E: hiperbilirubinemie conjugata Vezi raspuns 121. [M1517115] Indicati care dintre urmatoarele forme de icter evolueaza cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata: (pg 278) A: icterul Crigler Najjar tip I B: icterul laptelui de san C: icterul dupa nutritie parenterala prelungita D: icterul din colangiohepatita orientala E: icterul determinat de chistele coledociene Vezi raspuns 122. [M1517116] Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata sunt: (pg 278) A: icterul indus de contraceptive orale B: icterul din boala hepatica alcoolica C: icterul postoperator D: icterul din starile de post prelungit E: icterul hemolitic Vezi raspuns 123. [M1517117] Examenul clinic al unui pacient evidentiaza numeroase escoriatii si prezenta icterului cu tenta verzuie. Indicati posibila etiologie a sindromului icteric: (pg 279-280) A: sindrom Gilbert B: ciroza biliara C: colangita sclerozanta D: obstacol malign pe caile biliare cu evolutie indelungata E: hiperplazie nodulara focala Vezi raspuns 124. [M1517118] Icterul colestatic din sindromul ductului biliar disparut (SDBD) poate fi intalnit in urmatoarele circumstante etiologice: (pg 281) A: colangita sclerozanta primara B: ciroza biliara primitiva C: rejetul de transplant hepatic D: boala de iradiere E: SIDA Vezi raspuns 125. [M1617119] Hiperbilirubinemia predominant neconjugata apare in urmatoarele afectiuni: (pg 278)

A: Sindromul Gilbert B: Sindromul Dubin-Johnson C: Sindroame de hemoliza. D: Litiaza coledociana E: Neoplasm de cap de pancreas Vezi raspuns 126. [M1617120] Hiperbilirubinemia predominant conjugata apare in urmatoarele afectiuni: (pg 278) A: Litiaza coledociana B: Sindromul Crigler-Najjar C: Sindromul Gilbert D: Ciroza biliara E: Sindromul Dubin-Johnson Vezi raspuns 127. [M1617121] Pentru bilirubina conjugata sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 276) A: Este excretata in bila B: Se absoarbe din intestin C: Nu se absoarbe din intestin D: Apare in urina E: Nu apare in urina Vezi raspuns 128. [M1617122] Riscul de icter nuclear este crescut in urmatoarele conditii: (pg 276) A: Hemoliza B: Tratament cu lumina albastra C: Hipoalbuminemie D: Efort fizic E: Alcaloza metabolica Vezi raspuns 129. [M2217160] Prezenta la un pacient icteric a scaunelor acholice, hem pozitive ne orienteaza spre diagnosticul de: (pg 279) A: carcinom ampular B: litiaza coledociana C: colangiocarcinom D: carcinom pancreatic E: ciroza biliara primitiva Vezi raspuns 130. [M2217161] Icterul, in cazul unor interventii chirurgicale biliare precedente, poate sugera: (pg 279) A: boala litiazica remanenta B: stricturi biliare C: obstructie recurenta data de o tumora in crestere D: boala litiazica recurenta E: colangita sclerozanta primitiva Vezi raspuns 131. [M2217162] Sarcina poate predispune la: (pg 279) A: colestaza B: obstructie biliara C: steatoza D: insuficienta hepatica acuta E: congestie hepatica Vezi raspuns 132. [M2217163] Un pacient icteric care prezinta un ficat marit, sensibil are mai probabil: (pg 280) A: inflamatie hepatica acuta B: ciroza biliara C: tumora hepatica ce creste rapid D: litiaza coledociana E: carcinom pancreatic

Vezi raspuns 133. [M2217164] Icterul insotit de febra, sensibilitate epigastrica sau in hipocondru drept este mai frecvent determinat de: (pg 280) A: colecistita B: litiaza coledociana C: colangita D: carcinom ampular E: cancer de cap de pancreas Vezi raspuns 134. [M2217165] Atrofia testiculara, care se datoreaza statusului hiperestrogenic din ciroza hepatica, poate fi foarte accentuata in: (pg 280) A: ciroza hepatica alcoolica B: ciroza hepatica virala C: hemocromatoza D: ciroza hepatica autoimuna E: ciroza hepatica medicamentoasa Vezi raspuns 135. [M2217166] Urmatoarele semne clinice sugereaza ciroza hepatica de etiologie alcoolica: (pg 280) A: eritem palmar B: teleangiectazii faciale C: limfadenopatia D: retractie Dupuytren E: splenomegalia Vezi raspuns 136. [M2217167] La examenul fizic al pacientului icteric, prezenta splenomegaliei, ne orienteaza spre diagnosticul: (pg 280) A: hepatita cronica activa B: ciroza hepatica C: hepatita alcoolica grava D: litiaza coledociana E: hepatita acuta virala Vezi raspuns 137. [M2217168] La un pacient cu icter, scadere ponderala, limfadenopatie, splenomegalie, diagnosticul este, mai probabil de: (pg 280) A: colangiocarcinom B: limfom metastatic larg diseminat C: carcinom ampular D: hepatita cronica severa E: carcinom pancreatic Vezi raspuns 138. [M2217169] Nuanta verzuie a icterului sugereaza: (pg 279, 280) A: ciroza biliara primitiva B: colangita sclerozanta C: hepatita cronica grava D: obstructie maligna cu evolutie indelungata E: litiaza coledociana Vezi raspuns 139. [M2217170] Constatarea la examenul de laborator a unei hiperbilirubinemii predominant neconjugata, ne orienteaza spre: (pg 280) A: anemie hemolitica autoimuna B: eritropoieza ineficienta C: resorbtia unui hematom voluminos D: hepatita colestatica E: obstructie biliara intrahepatica Vezi raspuns

140. [M2217171] Hiperbilirubinemia conjugata fara anomalii enzimatice hepatice se poate intalni in: (pg 280) A: sarcina B: hepatita cronica activa C: septicemie D: dupa interventii chirurgicale recente E: obstructie biliara extrahepatica Vezi raspuns 141. [M2217172] Hiperbilirubinemia conjugata izolata apare in: (pg 280) A: sindromul Rotor B: sidrom Dubin-Johnson C: sindrom Gilbert D: sindromul colestazei intrahepatice recurente benigne E: sindrom Crigler-Najjar tip I Vezi raspuns 142. [M2217173] Cresterea disproportionata a aminotransferazelor fata de alte enzime hepatice ne orienteaza spre diagnosticul de: (pg 280) A: hepatita toxica B: hepatita virala C: ciroza biliara primitiva D: leziuni hepatocelulare ischemice E: colangita sclerozanta Vezi raspuns 143. [M2217174] Cresterea importanta a fosfatazei alcaline, 5 nucleotidazei si/sau gamma-glutamiltranspeptidaza este sugestiva pentru: (pg 280) A: colestaza intrahepatica B: obstructia biliara extra hepatica C: ciroza hepatica D: hepatita acuta virala E: hepatita toxica Vezi raspuns 144. [M2217175] Printre cauzele frecvente de hepatita toxica se numara: (pg 280) A: acetaminofenul B: isoniazida C: agenti anestezici halogenati D: Rifampicina E: Etambutol Vezi raspuns 145. [M2217176] Urmatoarele virusuri pot determina leziuni de hepatita: (pg 280) A: Epstein-Barr B: citomegalic C: Urlian D: rotavirusuri E: virusul hepatitic E Vezi raspuns 146. [M2217177] Colangiopancreatografia endoscopica retrograda, pe langa colangiografie, ofera urmatoarele avantaje: (pg 280, 281) A: este preferata pentru diagnostic si tratamentul obstructiilor biliare distale B: permite biopsierea ampulei Vater C: vizualizeaza ductele pancreatice D: poate detecta semne de litiaza a canalelor pancreatice E: nu permite biopsierea directa a epiteliului ductal biliar Vezi raspuns 147. [M2217178] Un pacient cu semne clinice de colestaza dar cu ducte biliare de calibru normal, are mai probabil: (pg 281) A: ciroza biliara primitiva

B: colestaza intrahepatica medicamentoasa C: colestaza intrahepatica alcoolica D: litiaza coledociana E: carcinom ampular Vezi raspuns 148. [M2217179] Obstructia biliara extrahepatica fara dilatare ductala se intalneste in: (pg 281) A: colangita sclerozanta primitiva B: chimioterapia arteriala intrahepatica C: ocazional in colangiocarcinom D: sindromul ductului biliar disparut E: carcinom pancreatic Vezi raspuns 149. [M2217180] Sindromul ductului biliar disparut apare in: (pg 281) A: rejectia postransplant hepatic B: SIDA C: infectia cu virus citomegalic D: boala de iradiere E: limfom non Hodgkin Vezi raspuns 150. [M2217181] la un pacient cu icter si ducte nedilatate, cu pierdere ponderala, adenopatii sau afectiune inflamatorie instestinala, pentru diagnostic este indicata: (pg 281) A: punctie biopsie hepatica B: CT C: RMN D: colangiografie E: analiza citologica a bilei Vezi raspuns 151. [M2217182] Rareori, sindromul ductului biliar disparut se asociaza cu: (pg 281) A: boala Hodgkin B: sarcoidoza C: administrarea de Flucloxacilina D: anticonvulsivante E: hemocromatoza Vezi raspuns 152. [M2217183] Prezenta bilirubinei in urina este dovada: (pg 276) A: hiperbilirubinemiei conjugate B: hiperbilirubinemiei neconjugate C: punct de diferentiere in evaluarea precoce a icterului D: sindromul Gilbert E: sindromul Crigler-Najjar tip I Vezi raspuns 153. [M2217184] Urmatoarele pot fi surse de bilirubina, cu exceptia: (pg 275) A: eritrocitele B: promielocitele C: citocromii hepatici D: nucleoproteine E: mioglobina musculara Vezi raspuns 154. [M2217185] Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate sunt adevarate: (pg 275) A: se excreta renal B: are o mare afinitate pentru lipide spre deosebire de bilirubina neconjugata C: este hidrosolubila D: poate forma cu albumina un complex covalent ireversibil E: reprezinta in mod normal 90% din bilirubina serica circulanta

Vezi raspuns 155. [M2217186] Care din urmatoarele mecanisme sunt implicate in cresterea bilirubinei din starile septice: (pg 278) A: supraproductie de bilirubina B: conjugare scazuta a bilirubinei C: obstructie intraductala D: afectarea excretiei hepatice E: captare scazuta Vezi raspuns 156. [M2217187] Precizati care sunt factorii care favorizeaza cresterea bilirubinei serice la pacienti cu sindrom Gilbert: (pg 280) A: febra B: efort fizic C: post D: alcool E: expunerea la soare Vezi raspuns 157. [M2217188] Bilirubina nu poate fi dozata in: (pg 275-276) A: lichide articulare B: lichid cefalo-rahidian C: lacrimi D: saliva E: sucul pancreatic Vezi raspuns 158. [M2217189] Urmatoarele afirmatii legate de metabolismul urobilinogenului sunt adevarate: (pg 276) A: se produce prin hidroliza bilirubinei conjugate sub actiunea bacteriilor colonice B: o parte este preluata in ficat prin circulatia portala si reexcretata in bila C: in colestaza excretia urinara a urobilinogenului creste semnificativ D: in hemoliza excretia urinara a urobilinogenului creste semnificativ E: excretia urinara zilnica nu depaseste 4 mg Vezi raspuns 159. [M2217190] Care din afirmatiile urmatoare despre colangiopancreatografia endoscopica retrograda sunt adevarate? (pg 281) A: este metoda de prima intentie in orice sindrom icteric B: permite vizualizarea ampulei Vater C: permite vizualizarea ductelor pancreatice si biopsierea directa a epiteliului ductal D: are dezavantajul ca nu permite biopsierea ampulei Vater E: este tehnica preferata pentru diagnosticul si tratamentul obstructiilor biliare distale Vezi raspuns 160. [M2217191] Care dintre urmatoarele medicamente pot produce colestaza: (pg 278) A: androgeni B: contraceptive orale C: acid ursodezoxicolic D: clorpromazina E: izoniazida Vezi raspuns 161. [M2217192] In colestaza intrahepatica cresc urmatoarele enzime: (pg 280) A: 5 nucleotidaza B: fosfataza alcalina C: colinesteraza D: gama glutamil transpeptidaza E: glutation 5 transferaza Vezi raspuns 162. [M2217194] Icterul este: (pg 275) A: detectat cand bilirubina serica este mai mare sau egal de 34-43 micromoli/l

B: intalnit numai in afectiuni cu hiperbilirubinemie conjugata C: diferentiat de carotinemie prin absenta icterului scleral in aceasta afectiune D: insotit de nuanta verzuie a pielii in hiperbilirubinemie conjugata, accentuata sau de lunga durata E: detectabil la valori mai mici de bilirubina decat 2-2,5 mg/dl la pacientii cu edeme Vezi raspuns 163. [M2217195] Bilirubina conjugata are urmatoarele caracteristici: (pg 275) A: este hidrosolubila B: reprezinta mai mult de 90% din bilirubina serica C: este capabila sa fie excretata de rinichi D: poate forma un complex covalent ireversibil cu albumina, denumita bilirubina delta E: in perioada neonatala celulele creierului au o afinitate pentru ea, facilitand retentia sa in creier Vezi raspuns 164. [M2217196] Referitor la metabolismul bilirubinei, urmatoarle afirmatii sunt false: (pg 276) A: reactia de conjugare are loc in reticului endoplasmatic, fiind catalizata de bilirubin-glucuronil tranferaza B: in conditii normale numai bilirubina conjugata poate fi excretata in bila C: excretia urinara zilnica de urobilinogen depaseste 14 mg D: prezenta bilirubinei in urina este dovada hiperbilirubinemiei conjugate E: bilirubina conjugata serica tinde sa atinga un platou la niveluri sub 510-680 micromoli pe ora la pacienti cu leziuni hepatocelulare grave Vezi raspuns 165. [M2217197] Icterul nuclear: (pg 276) A: poate fi prevenit prin tratament intens cu lumina albastra la pacientii cu icter neonatal B: este accentuat de hemoliza C: este micsorat de hipoalbuminemie D: este marit de acidoza E: este diminuat de niveluri crescute ale acizilor grasi liberi Vezi raspuns 166. [M2217198] Hiperbilirubinemia predominant neconjugata: (pg 278) A: este considerata cand reactia Van den Bergh indica 50% din bilirubina serica totala ca fiind neconjugata B: este sugerata de absenta bilirubinei in urina C: este considerata cand reactia Van den Bergh indica 80-85% din bilirubina serica totala ca fiind conjugata D: este sugerata de prezenta bilirubinei in urina E: poate sa apara in deficitul ereditar de transferaza Vezi raspuns 167. [M2217199] Hiperbilirubinemia predominant conjugata poate sa apara in: (pg 278) A: boala hepatica alcoolica B: colestaza indusa de contraceptivele orale C: colangiocarcinom D: icterul laptelui de san E: icterul neonatal Vezi raspuns 168. [M2217200] Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat ca faza obstructiva sau colestatica sunt: (pg 279) A: hepatita alcoolica B: colestaza intrahepatica benigna recurenta C: sindromul Gilbert D: reactii medicamentoase (Clorpromazina) E: sindrom Crigler- Najjar tip II Vezi raspuns 169. [M2217201] Mecanismele care explica excretia scazuta a bilirubinei conjugate in boala hepatocelulara si boala colestatica sunt: (pg 279) A: ocluzia canaliculara de catre hepatocitele umflate B: obstructia ductelor terminale intrahepatice prin celule inflamatorii C: activarea proteinelor de transport membranare D: ocluzia canaliculara de bila ingrosata

E: impiedicarea recaptarii pigmentului excretat Vezi raspuns 170. [M2217202] Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice se manifesta prin: (pg 279) A: icter cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata B: bilirubinurie marcata C: absenta bilirubinuriei D: scaune acolice E: atigerea unui platou al bilirubinei serice la nivelul de 30-40 mg/dl Vezi raspuns 171. [M2217203] Obstructia partiala a ductelor biliare extrahepatice se manifesta prin: (pg 279) A: icter, daca clearence-ul bilirubinei in duoden este incapabil sa echilibreze nivelul productiei de pigment B: presiunea intrabiliara crescuta C: gradul icterului depinde de prezenta unei boli hepatocelulare simultane D: prezenta colangitei poate exacerba afectarea excretiei de bilirubina E: nu apare icter decat daca este intrerupt drenajul biliar la peste 90% din parenchimul hepatic Vezi raspuns 172. [M2217204] Icterul din bolile hepatocelulare se caracterizeaza prin: (pg 278) A: sunt afectate toate cele trei etape ale metabolismului bilirubinei B: in cea mai mare masura este afectata captarea bilirubinei C: predomina bilirubina neconjugata in ser D: in cea mai mare masura este afectata excretia bilirubinei E: predomina bilirubina conjugata in ser Vezi raspuns 173. [M2217205] Cauze de hiperbilirubinemie predominant neconjugata: (pg 278) A: sindromul Dubin-Johnson B: sindromul Gilbert C: sindromul Rotor D: colangita sclerozanta E: sindromul Criegler-Najjar tip II Vezi raspuns 174. [M2217206] Care dintre urmatoarele afectiuni se asociaza cu hiperbilirubinemia predominant conjugata? (pg 278) A: nutritie parenterala B: ciroza biliara primitiva C: colangiohepatita orientala D: post prelungit E: icterul laptelui de san Vezi raspuns 175. [M2217207] In evaluarea pacientului icteric, scaunele acholice sugereaza: (pg 279) A: chist coledocian inflamat B: litiaza coledociana C: ciroza biliara primitiva D: colangita sclerozanta E: colita ulceroasa Vezi raspuns 176. [M2217209] In bolile hepatocelulare (hepatite si ciroze) icterul poate fi determinat de : (pg 278) A: afectarea excretiei biliare B: reducerea conjugarii bilirubinei C: cresterea conjugarii bilirubinei D: reducerea captarii bilirubinei E: obstructie biliara extrahepatica Vezi raspuns 177. [M2217211] Bilirubina neconjugata se caracterizeaza prin: (pg 275) A: circula in plasma stans legata de albumina

B: celulele creierului au o mare afinitate fata de ea C: formeaza cu albumina un complex ireversibil D: se excreta renal E: are afinitate pentru lipide Vezi raspuns 178. [M2217220] Cresterea disproportionata a aminotransferazelor fata de alte enzime hepatice ne orienteaza spre diagnosticul de : (pg 280) A: hepatita toxica B: hepatita virala C: CBP D: leziuni hepatocelulare ischemice E: colangita sclerozanta Vezi raspuns 179. [M2217221] Cresterea importanta a FA, 5 nucleotidazei si/sau gamma-glutamil-transpeptidaza este sugestiva pentru: (pg 280) A: colestaza intrahepatica B: obstructia biliara extra hepatica C: ciroza hepatica D: hepatita acuta virala E: hepatita toxica Vezi raspuns 180. [M2217222] Un pacient cu semne clinice de colestaza dar cu ducte biliare de calbru normal, are mai probabil: (pg 281) A: ciroza biliara primitiva B: colestaza intrahepatica medicamentoasa C: colestaza intrahepatica alcoolica D: litiaza coledociana E: carcinom ampular Vezi raspuns 181. [M2217223] Urmatoarele afirmatii legate de metabolismul urobilinogenului sunt adevarate : (pg 276) A: se produce prin hidroliza bilirubinei conjugate sub actiunea bacteriilor colonice B: o parte este preluata in ficat prin circulatia portala si reexcretata in bila C: in colestaza excretia urinara a urobilinogenului creste semnificativ D: in hemoliza excretia urinar a urobilinogenului creste semnificativ E: excretia urinara zilnica nu depaseste 4 mg Vezi raspuns 182. [M2217224] Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat ca faza obstructiva sau colestatica sunt : (pg 279) A: hepatita alcoolica B: colestaza intrahepatica benigna recurenta C: sindromul Gilbert D: reactii medicamentoase (Clorpromazina) E: sindrom Criegler- Najjar tip II Vezi raspuns 183. [M2217225] In evaluarea pacientului icteric, scaunele acholice sugereaza : (pg 279) A: chist coledocian inflamat B: litiaza coledociana C: ciroza biliara primitiva D: colangita scleropzanta E: colita ulceroasa Vezi raspuns 184. [M2317226] Care dintre urmtoarele afirmaii despre rolul ecografiei abdominale n explorarea unui sindrom icteric sunt adevrate ? (pg 280) A: Difereniaz cauzele intrahepatice de icter de obstrucia extrahepatic. B: Are specificitate mare pentru cauzele de icter cu hiperbilirubinemie neconjugat. C: Detecteaz canalele biliare extrahepatice dilatate, cu mare sensibilitate.

D: Specificitatea pentru identificarea ductelor extrahepatice dilatate este sub 90%. E: Nu detecteaz calculii intraductali in 40% din cazuri. Vezi raspuns 185. [M2317227] Care dintre urmtoarele afirmaii despre colangiopancreatografia endoscopic retrograd (CPER) sunt adevrate ? (pg 281) A: Are dezavantajul c nu permite vizualizarea ampulei Vater. B: Permite vizualizarea ductelor pancreatice i biopsierea direct a epiteliului ductal. C: Este frecvent tehnica preferat pentru diagnosticul i tratamentul obstruciilor biliare distale. D: Este metoda de explorare de prim intenie n orice sindrom icteric. E: Este abordarea preferat a calculilor intraductali restani dup colecistectomie chirurgical sau laparoscopic. Vezi raspuns 186. [M2317228] Care dintre urmtoarele afirmaii despre icterul determinat de supraproducia de bilirubin sunt adevrate ? (pg 278) A: Nivelul bilirubinei serice crete de obicei peste 10 mg%. B: Nivelul bilirubinei serice este de regul crescut pn la 3 - 4 mg%. C: Este secundar hemolizei intra sau extravasculare. D: Apare n stri cu eritropeiez ineficient. E: Este nsoit de prurit. Vezi raspuns 187. [M2317229] Care dintre urmtoarele ictere asociaz hiperbilirubinemie predominant conjugat ? (pg 278) A: Sindromul Crigler Najjar. B: Administrare de contraceptive orale. C: Administrare de cloramfenicol. D: Colangita sclerozant. E: Icterul neo natal. Vezi raspuns 188. [M2317230] Care dintre urmtoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant neconjugat ? (pg 278) A: Litiaz biliar. B: Hemoliz. C: Sindromul Dubin Johnson. D: Sindromul Gilbert. E: Icterul colestastic de sarcin. Vezi raspuns 189. [M2317231] n bolile hepatocelulare (hepatite i ciroze) icterul poate fi determinat de: (pg 278) A: Reducerea conjugrii bilirubinei. B: Creterea conjugrii bilirubinei. C: Obstrucie biliar extrahepatic. D: Afectarea excreiei biliare. E: Reducerea captrii bilirubinei. Vezi raspuns 190. [M2317232] Obstrucia complet a ductelor biliare extrahepatice determin icter cu: (pg 279) A: Absena bilirubinuriei. B: Hiperbilirubinemie predominant conjugat. C: Bilirubinurie marcat. D: Scaune acholice. E: Hiperbilirubinemie predominant neconjugat. Vezi raspuns 191. [M2317233] Care dintre urmtoarele medicamente pot produce colestaz ? (pg 278) A: Izoniazida. B: Androgeni. C: Contraceptive orale. D: Acid ursodezoxicolic E: Clorpromazina.

Vezi raspuns 192. [M2317234] Tulburrile hepatocelulare n care icterul poate fi asociat cu o faz obstructiv sau colestatic includ: (pg 279) A: Infiltrarea gras a ficatului indus de alcool. B: icterele din ultimul trimestru de sarcina C: Hepatita alcoolic. D: Sindromul Gilbert. E: Sindromul Rotor. Vezi raspuns 193. [M2317235] Care dintre urmtoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant conjugat ? (pg 278) A: sinromul Gilbert B: sindromul Dubin-Johnson C: boala hepatic alcoolic D: colangita sclerozant E: stare septic Vezi raspuns 194. [M2317236] Pruritul se asociaz frecvent cu icterul din: (pg 279) A: hemoliz B: colangit sclerozant C: sindrom Gilbert D: sindrom Rotor E: ciroza biliar primitiv Vezi raspuns 195. [M2517237] Bilirubina neconjugat are urmtoarele proprieti: (pg 275) A: Este hidrosolubil B: Are afinitate pentru lipide C: Este excretat renal D: Se leag reversibil de albumina seric E: Poate forma complexe covalente reversibile cu albumina Vezi raspuns 196. [M2517238] Bilirubina conjugat posed urmtoarele proprieti: (pg 275) A: Este hidrosolubil B: Nu se absoarbe n intestin C: Se absoarbe intestinal D: Poate forma complexe covalente ireversibile cu albumina E: Nu este excretat renal Vezi raspuns 197. [M2517239] Pentru bilirubina delta sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (pg 275) A: Este o form de bilirubin neconjugat B: Nu este excretat prin rinichi C: Are un timp de njumtire seric de 15-20 zile D: Are un timp de njumtire scurt i dispare rapid din ser E: Este detectabil n plasm n condiiile unei hiperbilirubinemii conjugate prelungite Vezi raspuns 198. [M2517240] Bilirubina este prezent n: (pg 275-276) A: Lichidul pleural B: Lacrimi C: Saliv D: Lichidul cefalorahidian E: Sucul pancreatic Vezi raspuns 199. [M2517241] Riscul de icter nuclear este mrit n: (pg 276) A: Hemoliz

B: Hipoalbuminemie C: Acidoz D: Alcaloz E: Niveluri serice crescute ale acizilor grai liberi Vezi raspuns 200. [M2517242] Tulburrile metabolismului bilirubinei pot surveni prin urmtoarele mecanisme: (pg 278) A: Supraproducie B: Captare hepatic sczut C: Captare hepatic crescut D: Conjugare hepatic sczut E: Excreie sczut a bilirubinei n bil Vezi raspuns 201. [M2517243] Bilirubina circulant deriv din: (pg 275) A: Eritrcitele mbtrnite B: Citocromii hepatici C: Mielocite D: Mioglobina muscular E: Plasmocite Vezi raspuns 202. [M2517244] Precizai care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: (pg 275-276) A: La pacienii anemici icterul este detectat la niveluri mai mici de bilirubin B: Icterul scleral este un semn mai sensibil de hiperbilirubinemie dect icterul generalizat C: Carotenodermia provoac icter scleral D: Apariia icterului este influenat de fluxul sanguin i de edeme E: La extremitile paralizate i edematoase icterul este mai pronunat Vezi raspuns 203. [M2517245] Icterul se caracterizeaz prin: (pg 275) A: Creterea nivelului seric al bilirubinei B: Pigmentareagalben a pielii i sclerelor C: Creterea transaminazelor D: Coloraia galben a pielii E: nchiderea la culoare a urinei Vezi raspuns 204. [M2517246] Precizai care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la metabolismul hepatic al bilirubinei sunt adevrate: (pg 276) A: Bilirubina neconjugat captat de hepatocit este hidrosolubil B: Conjugarea bilirubinei cu acid glucuronic i scade hidrosolubilitatea C: Reacia de a bilirubinei are loc n aparatul Golgi D: Reacia de conjugare a bilirubinei este catalizat de bilirubin-glucuronil-transferaz E: Reacia de conjugare a bilirubinei se desfoar n doi timpi Vezi raspuns 205. [M2517247] Precizai caredintre urmtoarele afirmaii privitoare la metabolismul urobilinogenului sunt adevrate: (pg 276) A: Este produs prin metabolizarea bilirubinei conjugate de ctre bacteriile ileale i colonice B: Poate fi reabsorbit din intestinul subire i colon i intr n circulaia portal C: O parte este preluat de ficat i excretat n bil D: n condiii normale excreia urinar zilnic depete 4 mg E: n colestaz producia i excreia urinar a urobilinogenului sunt crescute Vezi raspuns 206. [M2517248] Hiperbilirubinemia predominant neconjugat prin deficit n activitatea glucuroniltransferazei nu se ntlnete n: (pg 278) A: Icterul neonatal B: Sindromul Dubin-Johnson C: Sindromul Rotor D: Sindromul Gilbert E: Sindromul Crigler-Najjar

Vezi raspuns 207. [M2517249] Hiperbilirubinemia predominant conjugat din boala hepatocelular i boala colestatic hepatic se datoreaz urmtoarelor mecanisme: (pg 279) A: Ocluzia canaliculelor de ctre bila ngroat B: Ocluzia canaliculelor de ctre hepatocitele umflate C: Obstrucia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celule inflamatorii D: Inhibiia specific a proteinelor de transport membranare E: Scderea permeabilitii membranei hepatocelulare Vezi raspuns 208. [M2517250] Icterul asociat cu hiperbilirubinemie predominant conjugat se ntlnete n: (pg 279) A: Eritropoiez ineficient B: Boli hepatocelulare C: Obstrucie biliar intrahepatic D: Stare septic E: Obstrucie biliar extrahepatic Vezi raspuns 209. [M2517251] Precizai care dintre urmtoarele medicamente produce colestaz: (pg 279) A: Cloramfenicol B: Steroizi anabolizani C: Acetaminofen D: Clorpromazin E: Izoniazid Vezi raspuns 210. [M2517252] Menionai care dintre urmtoarele medicamente produce necroz hepatocelular: (pg 279) A: Acetaminofen B: Pregnandiol C: Cloramfenicol D: Izoniazid E: Clorpromazin Vezi raspuns 211. [M2517253] Sarcina predispune la: (pg 279) A: Colestaz B: Necroz hepatocelular C: Colangit sclerozant D: Steatoz hepatic E: Insuficien hepatic acut Vezi raspuns 212. [M2517254] Colestaza intrahepatic sau obstrucia extrahepatic se caracterizeaz prin creteri ale: (pg 280) A: Fosfatezei alcaline B: 5-Nucleotidazei C: Aminotransferazelor D: Gama-glutamil-transpeptidazei E: Acetilcolinesterazei Vezi raspuns 213. [M2517255] Hiperbilirubinemia conjugat fr anomalii enzimatice hepatice se poate ntlni n: (pg 280) A: Sarcin B: Septicemie C: Dup intervenii chirurgicale recente D: Stres fizic E: Ingestie masiv de alcool Vezi raspuns 214. [M2517256] Hiperbilirubinemia conjugat izolat poate fi ntlnit n urmtoarele situaii: (pg

280) A: Post prelungit B: Sindromul Rotor C: Sindromul Dubin-Johnson D: Stare septic E: Unii pacieni cu sindromul colestazei intrahepatice recurente benigne Vezi raspuns 215. [M2517257] Hepatit toxic este produs mai frecvent de: (pg 280) A: Acetaminofen B: Clorpromazin C: Izoniazid D: Ageni anestezici halogenai E: Pregnandiol Vezi raspuns 216. [M2517258] Indicai care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la rolul ecografiei abdominale n explorarea unui sindrom icteric sunt false: (pg 280) A: Difereniaz cauzele intrahepatice de icter de obstrucia extrahepatic B: Identific ductele biliare extrahepatice dilatate C: Nu reuete s detecteze aproximativ 40% din calculii intraductali D: Specificitatea pentru detectarea ductelor extrahepatice dilatate este mai mic de 90% E: Este util pentru identificarea cauzelor de icter cu predominana bilirubinei neconjugate Vezi raspuns 217. [M2617259] Hiperbilirubinemia predominant neconjugat apare n urmtoarele afeciuni, cu excepia: (pg 278) A: Sindromul Gilbert B: Sindromul Dubin-Johnson C: Sindroame de hemoliz. D: Litiaz coledocian E: Neoplasm de cap de pancreas Vezi raspuns 218. [M2617260] Hiperbilirubinemia predominant conjugat apare n urmtoarele afeciuni, cu excepia: (pg 278) A: Litiaz coledocian B: Sindromul Crigler-Najjar C: Sindromul Gilbert D: Ciroza biliar E: Sindromul Dubin-Johnson Vezi raspuns 219. [M2617261] n colestaza intrahepatic nu cresc enzimele: (pg 280) A: Glutation S- transferaza B: Gama glutamil-transpeptidaza C: 5-nucleotidaza D: Fosfataza alcalin E: Colinesteraza Vezi raspuns 220. [M2617262] Referitor la bilirubina neconjugat nu sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (pg 275) A: Circul n plasm legat strns de albumin B: Circul n plasm nelegat de albumin C: Celulele creierului au o afinitate fa de bilirubina neconjugat D: Celulele creierului nu au o afinitate fa de bilirubina neconjugat E: Apare n urin Vezi raspuns 221. [M2617263] Referitor la bilirubina conjugat sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (pg 276) A: Nu este excretat n bil B: Se absoarbe din intestin C: Nu se absoarbe din intestin

D: Apare n urin E: Nu apare n urin Vezi raspuns 222. [M2617264] Riscul de icter nuclear este crescut n urmtoarele condiii: (pg 276) A: Hemoliz B: Tratament cu lumin albastr C: Hipoalbuminemie D: Efort fizic E: Alcaloza metabolic Vezi raspuns 223. [M2717268] Hiperbilirubinemia predominant neconjugata apare in: (pg 278) A: hemoliza intra si extravasculara B: tratamentele cu colramfenicol sau pregnandiol C: colangita sclerozanta D: reactii adverse la contraceptive orale sau clorpromazima E: diabet zaharat Vezi raspuns 224. [M2717269] Despre sindromul Gilbert sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 280) A: este un rezultat al deficientei de piruvat-kinaza hepatica B: este cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate C: este asociat cu frecvente anomalii enzimatice hepatice D: pe termen lung, evolueaza cu tulburari neurologice prin impregnarea structurilor cerebrale E: aparitia icterului este favorizata de febra, alcool, infectii Vezi raspuns 225. [M2717270] Sunt sugestive pentru colestaza intrahepatica cresteri predominante ale urmatoarelor enzime (pg 280) A: 5-nucleotidaza B: aminotransferazele C: gamma-glutamiltransferaza D: lactic-dehidrogenaza E: fosfataza acida Vezi raspuns 226. [M2817271] Bilirubina este prezenta in urmatoarele lichide ale corpului cu exceptia: (pg 275-276) A: lichid articular B: lacrimi C: sucul pancreatic D: lichidul cefalorahidian E: lichidul pleural Vezi raspuns 227. [M2817272] Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate nu sunt adevarate ? (pg 275) A: liposolubila B: se excreta renal C: reprezinta circa 90% din bilirubina serica circulanta D: poate forma cu albumina un complex covalent reversibil E: are o afinitate mai mare pentru lipide, spre deosebire de bilirubina neconjugata Vezi raspuns 228. [M2817273] Sursele de bilirubina sunt urmatoarele: (pg 275) A: eritrocitele B: mioglobina C: nucleoproteinele D: enzimele continand hem E: citocromii hepatici Vezi raspuns

229. [M2817274] Care sunt cele trei faze ale procesului de metabolizare hepatica a bilirubinei ? (pg 276) A: preluarea hepatica B: supraproductie de bilirubina C: depozitare hepatocitara D: conjugare hepatica E: excretia prin bila Vezi raspuns 230. [M2817275] Riscul de icter nuclear este marit in urmatoarele conditii, cu exceptia: (pg 276) A: hemoliza B: alcaloza metabolica C: hiperalbuminemie D: unele infectii E: acidoza metabolica Vezi raspuns 231. [M2817276] Urina galbena sau portocalie este datorata urmatoarelor medicamente cu exceptia: (pg 278) A: Ampicilina B: Rifampicina C: Tiamina D: Eritromicina E: Sulfasalazina Vezi raspuns 232. [M2817277] In care din urmatoarele afectiuni ereditare apare icter prin deficit ereditar de transferaza: (pg 278) A: icter neonatal B: sindromul Rotor C: sindromul Gilbert D: sindromul Dubin-Johnson E: sindromul Crigler-Najjar Vezi raspuns 233. [M2817278] In care din urmatoarele tulburari hepatocelulare, icterul nu este de tip obstructiv sau colestatic: (pg 279) A: icterul indus de steroizi B: icterul din primul trimestru de sarcina C: hepatita alcoolica D: sindromul Gilbert E: neoplasmul hepatic( hepatocarcinom) Vezi raspuns 234. [M2817279] Care din urmatoarele cauze pot produce scaune acolice hem positive ( scaune de argint ) ? (pg 279) A: carcinom pancreatic B: colangiocarcinomul C: hepatocarcinomul D: colangita sclerozanta E: carcinom ampular Vezi raspuns 235. [M2817280] Cauzele frecvente de hepatita toxica sunt date de: (pg 280) A: rifampicina B: izoniazida C: acetaminofenul D: clorpromazina E: agenti anestezici halogenati Vezi raspuns 236. [M2817281] Sidromul ductului biliar disparut poate apare in urmatoarele afectiuni cu exceptia: (pg 281) A: infectia cu virus hepatic tip C B: boala de iradiere

C: leucemie limfatica cronica D: infectia cu virus citomegalic E: rejectia transplantului de ficat Vezi raspuns 237. [M2817282] Care din urmatoarele afirmatii despre icterul determinat de supraproductia de bilirubina sunt false ? (pg 278) A: apare in stari cu eritropoieza ineficienta B: apare doar secundar unei hemolize intravasculare C: nivelul bilirubinei serice este crescut pana la 5-6mg/dl D: este insotita de febra si de durere abdominala E: nivelul bilirubinei serice este crescut pana la 3-4mg/dl Vezi raspuns 238. [M2917283] n ceea ce privete prezena bilirubinei n esuturi: (pg 275) A: Apare n lichidele corpului (pleural, cefalorahidian, articular) invers proporional cu coninutul n albumine. B: Nu apare n secreiile adevrate (lacrimi, saliv i lichid pancreatic). C: La pacientul icteric extremitile paralizate i edematoase tind s rmn nrcolorate. D: Bilirubina neconjugat eliberat n plasm se leag covalent de albumin. E: Bilirubina conjugat poate forma un complex covalent ireversibil cu albumina. Vezi raspuns 239. [M2917284] Excepiile de la regula asocierii hiperbilirubinemiei predominant neconjugat cu hemoliza intravascular sau cu resorbia unui hematom voluminos sunt: (pg 279) A: Colestaza intrahepatic. B: Tulburri rare, ereditare ale glucuronil-transferazei. C: Sdr. Gilbert. D: Hepatita viral acut. E: Insuficiena hepatic n stadiul final. Vezi raspuns 240. [M2917285] Hiperbilirubinemia predominant conjugat fr anomalii enzimatice hepatice este neobinuit dar se poate ntlni n: (pg 280) A: Infarcte masive de organ. B: Septicemie. C: Colestaza intrahepatic. D: Sarcin. E: Intervenii chirurgicale recente. Vezi raspuns 241. [M2917286] Hiperbilirubinemia conjugata izolata este manifestarea primara n: (pg 280) A: Sdr. Rotor. B: Sdr. Gilbert C: Colestaza intrahepatica recurenta benigna. D: Sdr. Dubin-Johnson. E: Sdr. Crigler-Najjar. Vezi raspuns 242. [M2917287] Icterul de nuanta verzuie poate apare in urmatoarele boli hepatice foarte grave: () A: ciroza biliara; B: colangita sclerozanta; C: hepatite cronice; D: colecistita; E: obstructia maligna. Vezi raspuns 243. [M2917288] Evidentiati urmatoarele tipuri de modificari enzimatice ce pot sa apar in colestaze si obstructia cailor biliare extrahepatice: () A: 5 nucletidaza; B: atc-antimitocondriali; C: gamaglutamil transpeptidaza;

D: fosfataza alcalina; E: fosfataza acida. Vezi raspuns 244. [M2917289] Febra si sensibilitata epigastrica sau in hipocondrul drept sunt frecvent asociate cu: (234) A: colecistita B: colestaza C: colangita D: tumora Pancreatica E: litiaza coledocului Vezi raspuns 245. [M2917291] Cauzele de coloratie rosie a urinii sunt (pg. 278) A: sulfasalazina B: mioglobina C: melanina D: pyridiu E: porfirina Vezi raspuns 246. [M2917292] Sindromul Gilbert (pg 278-280) A: poate produce leziuni hepatice pe termen lung B: poate prezenta dereglarea captarii hepatice a bilirubunei C: prezinta dereglarea usoara al activitatii glucuronil-transferazei D: nu se asociaza cu crestera enzimelor hepatice E: este cea mai frecventa cauza de cresterea usoara al biliribinei indirecte Vezi raspuns 247. [M2917298] Timpul de injumatatire pentru bilirubina delta este: () A: 15-20 de zile B: 30-40 zile C: similara cu a bilirubinei conjugate D: similara cu a albuminei E: 2 luni Vezi raspuns 248. [M2917299] Tulburarile metabolismului bilirubinei care determina icter sunt (233) A: obstructie suprahepatica B: Sd. Rotor C: Insuficienta cardiaca dreapta D: boala Wilson E: tumora Klatskin Vezi raspuns 249. [M2917305] Cauza de urina maro-inchis sau neagra este datorata: () A: acidului homogentizic B: acidului citric C: melaninei D: ampicilina E: hemoglobinei Vezi raspuns 250. [M2917307] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate in ce priveste consecintele fiziopaologice ale hiperbilirubinemiei neconjugate: () A: nu se depoziteaza in tesuturile cutanate B: poate traversa bariera hematoencefalica C: poate provoca encefalopatie D: determina prurit E: alcaloza accentueaza riscul de icter nuclear Vezi raspuns 251. [M2917308] Care din urmatoarele situatii evolueaza cu hiperbilirubinemie prin conjugare scazuta? ()

A: sindr Gilbert B: Crigler-Najjar tip I C: icter neonatal D: sindr Dubin-Johnson E: hemoliza Vezi raspuns 252. [M3017306] Care dintre afirmatiile urmatoare despre metabolismul bilirubinei sunt false? (276) A: bilirubina conjugata legata de albumina este prezentata celulei hepatice B: albumina exista in bila C: etapa care limiteaza ritmul metabolizarii bilirubinei este conjugarea D: bilirubina intra in hepatocit numai prin difuziune E: numai bilirubina conjugata poate fi excretata in bila Vezi raspuns 253. [mirabela] Sindromul Crigler-Najjar tip I: (M2917290) A: este o tulburare autozomal dominanta B: se asociaza cu icter nuclear si mortalitate infantila prin disfunctia SNC C: este asociat cu scadere moderata de glucuronil transferaza D: glucuronil transferaza lipseste total in aceasta afectiune E: se vindeca la pubertate Vezi raspuns

1B 2E 3B 4B 5D 6A 7D 8C 9D 10 E 11 D 12 C 13 D 14 C 15 B 16 C 17 E 18 E 19 D 20 D 21 D 22 C 23 A 24 C 25 D 26 A 27 B 28 C 29 D

30 B 31 C 32 C 33 D 34 C 35 B 36 C 37 A 38 E 39 C 40 D 41 C 42 D 43 B 44 E 45 A 46 A 47 B 48 D 49 A 50 B 51 C 52 D 53 B 54 A 55 C 56 B 57 E 58 C

59 B 60 E 61 B 62 E 63 D 64 D 65 E 66 D 67 A 68 C 69 C 70 A 71 C 72 B 73 D 74 E 75 A 76 D 77 B 78 D 79 D 80 AE 81 ACDE 82 BCD 83 ACD 84 CD 85 BD 86 ACE 87 BC

88 BD 89 BCE 90 ACE 91 AE 92 ABD 93 BDE 94 ADE 95 CDE 96 ABCD 97 ABD 98 BCD 99 ABCE 100 ABC 101 ABE 102 BDE 103 BCD 104 ABE 105 ABE 106 AB 107 AC 108 ADE 109 ADE 110 ABDE 111 AB 112 ABC 113 AE 114 AE 115 AD 116 ACD

117 BC 118 ABCE 119 CDE 120 CE 121 AB 122 ABC 123 BCD 124 CDE 125 AC 126 ADE 127 ACD 128 AC 129 ACD 130 ABCD 131 ACD 132 AC 133 ABC 134 AC 135 ABDE 136 ABCE 137 BE 138 ABCD 139 ABC 140 ACD 141 ABD 142 ABD 143 AB 144 ABC 145 ABE

146 ABCD 147 ABC 148 ABCD 149 ABCD 150 DE 151 DE 152 AC 153 BD 154 ACD 155 BDE 156 ABCD 157 CDE 158 ABDE 159 BCE 160 ABD 161 ABD 162 ACD 163 ACD 164 CE 165 ABD 166 BE 167 ABC 168 ABD 169 ABD 170 BDE 171 ABCD 172 ADE 173 BE 174 ABC

175 AB 176 ABD 177 ABE 178 ABD 179 AB 180 ABC 181 ABDE 182 ABD 183 AB 184 ACE 185 BCE 186 BCD 187 BD 188 BD 189 ADE 190 BCD 191 BCE 192 ABCE 193 BCDE 194 BE 195 BD 196 ABD 197 BCE 198 AD 199 ABCE 200 ABDE 201 ABD 202 CE 203 ABDE

204 DE 205 ABC 206 BC 207 ABCD 208 BCDE 209 BD 210 AD 211 ADE

212 ABD 213 ABC 214 BCE 215 ACD 216 DE 217 BDE 218 BC 219 AE

220 BDE 221 CD 222 AC 223 AB 224 BE 225 AC 226 BC 227 ACDE

228 ABDE 229 ADE 230 BCD 231 AD 232 CE 233 BDE 234 ABE 235 BCE

236 AC 237 BCD 238 BCE 239 BCE 240 BDE 241 ACD 242 ABCE 243 ACD

244 ACE 245 BDE 246 BCDE 247 AD 248 AB 249 AC 250 ABC 251 ABC

252 ABCD 253 BD