Sunteți pe pagina 1din 46

Hipertiroidismul, endemica

hipotiroidismul
[doar CM] [doar CS]

si

gusa

< Inapoi 1. [CM211111] Tratamentul chirurgical al gusei endemice nu se recomanda daca gusa este: () A: mare sau voluminoasa B: de gradul 2 C: insotita de fenomene de compresie D: de gradul 4 E: cu suspiciune de malignitate Vezi raspuns 2. [CMjim666] Cate cazuri de gusa endemica exista pe glob potrivit unei estimari din 1983 () A: circa 321 milioane B: circa 321 mii C: circa 327 milioane D: circa 329 milioane E: circa 330 milioane Vezi raspuns 3. [CS47001] Cea mai severa reactie adversa la antitiroidienele de sinteza este: (Pag.124) A: Trombocitopenia B: Agranulocitoza C: Alopecia D: Hepatita toxica E: Periarterita nodoasa Vezi raspuns 4. [CS47002] In screening-ul mixedemului congenital ,este sugestiva o valoare a TSH: (pag. 133) A: mai mare de 10 mU/l B: mai mica de 20 mU/l C: mai mare de 25 mu/l D: mai mare de 30 mU/l E: mai mare de 20mU/l Vezi raspuns 5. [CS47003] Nu face parte din simptomele intalnite in hipotiroidismul subclinic: (pag 131) A: Depresie B: Astenie fizica C: Scadere ponderala D: Disfunctie cognitiva E: Infertilitate Vezi raspuns 6. [CS47004] Despre hipotiroidism in sarcina nu este adevarat ca: (pag 132) A: Se recomanda monitorizarea TSH si FT4 la 3 luni B: Exista o hipertiroxinemie fiziologica C: In sarcina cresc proteinele de legare a tiroxinei D: T4 total nu are valoare diagnostica E: Este necesara scaderea dozei de levo-tiroxina Vezi raspuns

7. [CS47005] Dintre mecanismele de adaptare in conditiile deficitului de iod nu face parte: () A: Hipertrofia tiroidiana B: Cresterea RIC C: Secretia preferentiala de T3 D: Cresterea nivelului de tiroglobulina E: Cresterea conversiei T4 in T3 la nivelul cortexului cerebral (pag 143) Vezi raspuns 8. [CS47007] Tireotoxicoza factitia semnifica: (pag 120) A: sinteza crescuta de hormoni tiroidieni B: tireotoxicoza indusa de amiodarona C: ingestia de cantitati excesive de hormoni tiroidieni D: ingestia de cantitati excesive de iodura de potasiu E: simptomatologie exacerbata de hipertiroidism Vezi raspuns 9. [CS47008] In rarele cazuri in care intelectul este normal, singura manifestare de carenta iodata severa este: (pag 4-5) A: deficitul statural sever B: gusa difuza C: disgenezia epifizara a capului femural D: absenta ROT E: surdomutismul din gusa endemica Vezi raspuns 10. [CS47009] Componenta esentiala a cretinismului endemic este: (pag 5) A: deficitul statural sever B: diplegia spastica C: maturatia osoasa anormala D: retardarea mintala severa E: absenta ROT din gusa endemica Vezi raspuns 11. [CS47010] Foliculii tiroidieni hiperfunctionali sunt caracterizati de: (pag 2) A: epiteliu inalt si coloid putin B: coloid mult C: fibroza D: calcificare E: functionare independenta de TSH din gusa endemica Vezi raspuns 12. [CS47011] Gusa endemica este definita ca: (pag 1) A: hipertrofia tiroidei cu modificari atrofice intratiroidiene B: hipertrofia tiroidei cu modificari chistice intratiroidiene C: hipotrofia tiroidei cu manifestari de hipertiroidism D: hipotrofia tiroidei datorata deficitului de iod E: hipertrofia tiroidei cu modificari distrofice intratiroidiene gusa endemica Vezi raspuns 13. [CS47012] Agravarea exoftalmiei, dupa radioterapie, poate fi prevenita prin: (pag 125) A: corticoterapie timp de cateva zile B: corticoterapie timp de cateva luni C: AINS timp de cateva zile D: administrarea anterioara radioterapiei de antitiroidiene de sinteza E: administrarea ulterioara radioterapiei de antitiroidiene de sinteza Vezi raspuns 14. [CS47013] Care din urmatoarele nu e semn de hipertiroidism: (pag 119) A: tremor fin al extremitatilor

B: tahicardie sinusala C: transpiratii abundente D: hipertensiune arteriala diastolica E: retractie palpebrala Vezi raspuns 15. [CS47014] Cel mai sensibil test pentru diagnosticul de hipotiroidism primar este: (pag 129) A: FT4 plasmatic B: atc anti- TPO C: TSH plasmatic D: RIC E: punctia cu ac subtire Vezi raspuns 16. [CS47015] Urmatoarele afirmatii despre antitiroidienele de sinteza sunt adevarate : (Pag 124) A: de electie la gravide este metil-tiouracilul B: durata tratamentului este de 1-2 luni C: Remisiunea se realizeaza cel mai probabil in gusa medie D: La copii si adolescenti se contraindicata antitiroidienele de sinteza E: Eruptiile cutanate pruriginoase sunt reversibile la intreruperea tratamentului Vezi raspuns 17. [CS47017] Cea mai severa reactie adversa la administrarea de ATS in hipertiroidii este: (pg 124) A: hepatita cronica B: icter colestatic C: eruptii curanate pruriginoase D: agranulocitoza E: trombocitopenie Vezi raspuns 18. [CS47018] Clasificarea clinica din boala Basedow-Graves este: (pg 127) A: cls4- leziuni corneene B: cls 3-exoftalmie(protuzia globilor oculari>18mm C: cls1-fara semne si simptome D: cls3- afectarea musculaturii extraoculare E: cls2-afectarea tesuturilor noi Vezi raspuns 19. [CS47019] In mixedemul congenital apar urmatoarele manifestari cu exceptia: (129) A: icter neonatal prelungit B: hernie ombilicala C: nanism armonic D: deficit intelectual E: nanism dizarmonic Vezi raspuns 20. [CS47020] Hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar se caracterizeaza prin: (130) A: FT4 crescut B: TSH crescut C: FT4 normal D: TSH normal si FT4 crescut E: FT4 scazut Vezi raspuns

21. [CS47021] Valori normale ale FT4 si TSH crescut apar in : (130) A: hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar

B: hipotiroidismul subclinic C: hipertiroidism D: normotiroidism E: hipotiroidismul primar clinic manifest Vezi raspuns 22. [CS47022] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la tratamentul insuficientei de corticosuprarenala primara asociata cu hipotiroidism este adevarata : (132) A: se administreaza numai levo-tiroxina B: se administreaza dexametazona si levo-tiroxina C: se administreaza concomitent levo-tiroxina si prednison D: se administreaza prednison si apoi levo-tiroxina E: se administreaza levo-tiroxina si apoi prednison Vezi raspuns 23. [CS47023] Cu care din urmatoarele boli autoimune nu se asociaza tiroidita cronica Hashimoto : (130) A: hepatita autoimuna B: vitiligo C: poliartrita reumatoida D: diabet zaharat tip I E: anemie pernicioasa Vezi raspuns 24. [CS47024] Doza initiala de levo-tiroxina la tineri fara cardiopatie ischemica este : (132) A: 80-200 micrograme/zi B: 50-100 micrograme/zi C: 25 micrograme/zi D: 150 micrograme/zi E: 30-50 micrograme/zi Vezi raspuns 25. [CS47025] Cea mai severa reactie adversa la antitiroidiene de sinteza este : (124) A: eruptie cutanata B: trombocitopenie C: Sindrom lupus-like D: Agranulocitoza E: hepatita toxica Vezi raspuns 26. [CS47026] Antitiroidianul de sinteza cel mai utilizat la gravidele cu hipertiroidism este : (124) A: metiltiouracil B: metimazol C: tirazol D: propiltiouracil E: carbimazol Vezi raspuns 27. [CS47027] Autonomia tiroidiana reprezinta: () A: este depend de TSH B: nivel crescut de horm tiroidieni indif de sursa C: consecinta excesului de horm tiroidieni la nivel tisular D: sinteza spontana de T4 T3 E: producerea excesiva de hormoni tiroidieni Vezi raspuns 28. [CS47028] Care din urmat simptome nu caracteriz hipertiroidismul () A: prurit

B: dismenoree C: fatigabilitate D: insomnie E: scaderea libidoului Vezi raspuns 29. [CS47029] TSH crescut si horm tiroidieni crescuti pledeaza pentru () A: hipetiroidism hipofizar B: hipotalamic C: normotiroidism D: adenom toxic E: tiroidita subacauta Vezi raspuns 30. [CS47030] TSH supresat poate aparea dupa admin urmat medicam cu exc () A: D-penicilamina B: glucocorticoizi C: L-Dopa D: Dopamina E: Fenitoina Vezi raspuns

31. [CS47031] Antitiroidianul de sinteaza de electie in sarcina cu hipertiroidism este () A: MTU B: PTU C: Carbimazol D: Metimazol E: Tyrozol Vezi raspuns 32. [CS47032] Cea mai severa complicatie a ATS este () A: agranulocitoza B: trombocitopenia C: hepatita toxica D: encefalopatia E: tulburari de ritm si conducere Vezi raspuns 33. [CS47033] doza de intretinere a tyrozolului este () A: 5-10 B: 10-15 C: 15-20 D: 20-25 E: 25-30 Vezi raspuns 34. [CS47034] Cea mai severa reactie adversa la administrarea ATS este: (pag 124) A: hepatita toxica B: icter colestatic C: alopecie D: agranulocitoza E: eruptii cutanate pruriginoase Vezi raspuns 35. [CS47035] Care ATS( neinregistrat in Romania) are indicatie de electie in sarcina cu hipertiroidism (datoria pasajului transplacentar mai redus decat celelalte ATS): (pag 124) A: derivate de tiouree

B: metiltiouracil C: propiltiouracil D: carbimazol E: metimazol Vezi raspuns 36. [CS47036] Argumente contra utilizarii antitiroidienelor de sinteza in boala GravesBasedow sunt urmatoarele, cu exceptia: (Pg. 123) A: Gusa mare B: Sarcina C: Agranulocitoza indusa de ATS D: Pacient necooperant E: Recidiva dupa tratament anterior cu ATS Vezi raspuns 37. [CS47037] Cea mai severa reactie adversa la ATS este: (Pg. 124) A: Hepatita toxica B: Icter colestatic C: Sindrom lupus-like D: Agranulocitoza E: Periarterita nodoasa Vezi raspuns 38. [CS47038] Semne de hipertiroidism sunt urmatoarele cu exceptia: (p119) A: tegumente calde,umede B: tahicardie sinusala,fibrilatie atriala C: retractie palpebrala D: alopecie E: sete si poliurie Vezi raspuns 39. [CS47039] Simptome de hipertiroidism nu sunt: (p119) A: tremor fin al extremitatilor B: insomnie,hiperactivitate C: dispnee de effort D: palpitatii E: prurit Vezi raspuns 40. [CS47040] Urmatoarele afirmatii sunt false, cu exceptia: (pg. 119) A: Autonomia tiroidiana se refera la sinteza si eliberarea de TSH B: Tireotoxicoza inseamna hh C: Tireotoxicoza inseamna nivel crescut de hh D: Hipertiroidismul inseamna exces de hh E: Hipertiroidismul se manifesta prin hiperactivitate si intoleranta la frig Vezi raspuns 41. [CS47041] Hipertiroidismul se manifesta prin urmatoarele, cu exceptia: (pg.119) A: Prurit B: Fatigabilitate C: Apetit scazut (frecvent la tineri) D: Fibrilatia atriala E: Onicoliza Vezi raspuns 42. [CS47042] Complicatiile gusei endemice sunt urmatoarele cu exceptia: () A: formele agresive de carcinom tiroidian sunt mai frecvente in zonele de gusa endemica B: gusa endemica este o leziune adaptativa C: gusa endemica este o leziune precanceroasa

D: prognosticul carcinomului tiroidian este mai sever in zonele endemice in absenta profilaxiei iodate E: prognosticul carcinomului tiroidian este mai bun daca se asigura un aport iodat sufficient Vezi raspuns 43. [CS47043] Dintre factorii alimentari gusogeni implicati in patogenia gusei endemice nu fac parte: () A: Tiocianatul B: Flavonoizii C: Soia D: Progoitrin E: Malnutritia (deficit de vitamina A) Vezi raspuns 44. [CS47044] TSH neonatal peste 5uU/ml in ziua a 5-a post natal indica: (pg. 3) A: tiroidita Hashimoto B: boala Graves-Basedow C: hipotiroidism tranzitoriu asociat frecvent gusei endemice D: hiotiroidism subclinic E: hipotiroidism clinic manifest Vezi raspuns 45. [CS47045] Forma neurologica de cretinism endemic se caracterizeaza prin urmatoarele cu exceptia: (p145) A: retardare mintala severa B: diplegie spastica C: surdomutism absent D: surdomutism prezent E: normotiroidieni clinic dar cu hipotiroidism subclinic TSh usor crescut si FT4 normal) Vezi raspuns 46. [CS47046] Cretinismul sporadic reprezinta: (p145) A: hipoiroidism congenital B: hipotiroiism dobandit C: hipertiroidism congeital D: nu poate fi prevenit E: nu se poate trata cu tratament substitutiv Vezi raspuns 47. [CS47047] Despre profilaxia gusei endemice se poate afirma cu exceptia: (p148) A: profilaxia iodata trebuie sa fie continua B: principala complicatie a profilaxiei iodate este hipertiroidismul indus de iod C: hipertiroidismul indus de iod apare frecvent D: hipertiroidismul indus de iod este o complicatie rara E: hipertiroidismul indus de iod afecteaza in principal varstnicii cu gusi nodulare Vezi raspuns 48. [CS47048] Efectele pe termen lung ale profilaxiei iodate sunt cu exceptia: (p148) A: scade incidenta hipertiroidismului neautoimun B: scade frecventa cazurilor noi de gusa toxica multinodulara si de adenom toxic tiroidian C: creste incidenta tiroiditei Hashimoto D: creste incidenta raportului carcinom papilar/carcinom folicular E: carcinomul papilar are un prognostic mai prost decat carcinomul folicular Vezi raspuns 49. [CS47049] Cea mai severe complicatie a tratamentului cu antitiroidiene de sinteza este: (pag 124) A: hepatita toxica B: trombocitopenie

C: agranulocitoza D: periartrita nodoasa E: alopecie Vezi raspuns 50. [CS47050] La adultii tineri cu hipotiroidie si cardiopatie ischemica doza de levotiroxina este : (Pag132) A: 50-100g/zi B: 25g/zi C: 1-2 g/kgc/zi D: Nu se administreaza in sarcina E: Nici una din valorile de mai sus Vezi raspuns 51. [CS47051] Tabloul clinic al formei neurologice de cretinism endemic nu cuprinde: (Pag 146) A: retardare mintala severa B: surdomutism C: ROT diminuate D: Diplegie spastica E: ROT exagerate Vezi raspuns 52. [CS47052] Antitiroidienele de sinteza prezinta urmatoarele indicatii terapeutice, cu exceptia: (pg. 124) A: criza tireotoxica B: hipertiroidism asociat sarcinii C: tireotoxicoza din tiroidita subacuta D: boala Graves cu gusa difuza E: hipertiroidism aparut la copii si adolescenti Vezi raspuns 53. [CS47053] Hipertiroidismul sublcinic se mainifesta prin (pg122) A: TSH normal si T3 si T4 crescute B: TSH <0,1 si T3 si T4 normale C: TSH scazut si T3 si T4 crescut usor D: TSH crescut si T3 si T4 crescut E: TSH normal si T3 si T4 normal Vezi raspuns 54. [CS47054] In hipertiroidismul hipofizar intalnim (pg122) A: TSH >6 si T3 si T4 crescut B: TSH crescut cu T3, T4 normale C: TSH scazut si T3 si T4 crescut usor D: TSH scazut si T3 si T4 normale E: TSH normal si T3 si T4 normal Vezi raspuns 55. [CS47055] Cea mai frecventa forma de hipertiroidism la varstnicii din zonele cu gusa endemica (pg125) A: Boala Graves-Basedow B: Adenomul toxic C: Gusa toxica multinodulara D: Tiroidita indolora E: Tiroidita subacuta Vezi raspuns 56. [CS47056] Clasa 3 a din clasificarea NOSPECS a bolii Graves reprezinta (pg 127) A: Afectare corneeana

B: Afectarea musculaturii extraoculare C: Exoftalmia D: Afectarea tesuturilor moi E: Afectarea nervului optic Vezi raspuns 57. [CS47057] Sindromul Schmidt reprezinta (pg132) A: insuficienta hipofizara B: Hipotiroidism + insuficienta corticosuprarenaliana C: e o forma de tiroidita cronica D: Gusa difuza hipertiroidizanta familiala E: disgenezie tiroidiana Vezi raspuns 58. [CS47058] Componenta esentiala a cretinismului endemic este (pg143) A: nanismul dizarmonic B: diplegia spastica C: retardul mintal sever D: lipsa maturatiei osoase E: surditatea Vezi raspuns 59. [CS47059] Cea mai severa reactie adversa la tratamentul cu antitiroidiene de sinteza este: (Pagina 124) A: Anemia B: Trombocitopenia C: Alopecia D: Agranulocitoza E: Periarterita nodoasa Vezi raspuns 60. [CS47060] Agravarea exoftalmiei din hipertiroidism, citata dupa radioiodoterapie, poate fi prevenita prin asocierea: (Pagina 128) A: Beta-blocantelor B: Solutiei Lugol C: Corticoterapiei D: Iodurii de sodiu E: Antitiroidienelor de sinteza Vezi raspuns 61. [CS47061] Dozele necesare de iod radioactiv n hipertiroidism sunt de: (Pagina 124) A: 1-5 mCi B: 5-15 mCi C: 20-25 mCi D: 15-20 mCi E: 20-25 mCi Vezi raspuns 62. [CS47062] Cel mai important efect secundar al terapiei cu iod radioactiv este: (Pagina 125) A: Hipotiroidismul permanent B: Agravarea exoftalmiei C: Hepatita toxica D: Icterul colestatic E: Trombocitopenia Vezi raspuns 63. [CS47063] Hipertiroidismul este definit ca: (pag 119) A: consecinta deficitului de hormoni tiroidieni la nivel tisular B: un nivel scazut de tiroxina

C: consecinta excesului de hormoni tiroidieni eficace la nivel tisular D: un nivel scazut de triiodotironina E: un nivel crescut al hormonului tireotrop hipofizar Vezi raspuns 64. [CS47064] Urmatoarele semne se intalnesc in hipertiroidism cu ecxeptia: (pag 119) A: tahicardie sinusala B: hiperkinezie C: hiperreflexie D: coree E: hipoacuzie Vezi raspuns 65. [CS47065] In tratamentul hipertiroidismului, antitiroidienele de sinteza dau cea mai severa reactie adversa, aceasta este: (pag 124) A: agranulocitoza B: sindrom lupus like C: trombocitopenie D: hepatita toxica E: icter colestatic Vezi raspuns 66. [CS47066] Urmatoarele forme clinice nu apartin tireotoxicozelor cu hipertiroidism: () A: boala Graves- Basedow B: adenomul toxic tiroidian C: hipertiroidismul datorat tirotropinomului D: carcinomul folicular cu metastaze mari hiperfunctionale E: hipertiroidismul din tumorile trofoblastice Vezi raspuns 67. [CS47067] Hipertiroidismul subclinic este evidentiat paraclinic prin: () A: TSH supresat, T3, FT4 crescute B: TSH normal, T3, FT4 crescute C: TSH supresat, T3, FT4 normale D: TSH crescut, T3, FT4 crescute E: TSH supresat, T3,FT4 scazute Vezi raspuns 68. [CS47068] Un efect secundar frecvent al terapiei cu antitiroidiene de sinteza este: () A: agranulocitoza B: hipotiroidism permanent C: agravarea exoftalmiei in boala Graves- Basedow D: hipoparatiroidism E: eruptii cutanate pruriginoase Vezi raspuns 69. [CS47069] Conform clasificarii OMS tiroida care se observa in pozitia normala a capului, dar nu depaseste marginea interna a muschiului SCM corespunde gradului: (pag. 142) A: 0 B: 1 C: 2 D: 3 E: 4 Vezi raspuns 70. [CS47070] Mecanisme adaptative tiroidiene sau extratiroidiene in cazul deficitului de iod pot fi: (pag. 143) A: Scaderea radioiodocaptarii B: Secretia preferentiala de T4

C: Cresterea conversiei T3 in T4 D: Hiperplazia glandei tiroide E: Nu exista fenomene de adaptare Vezi raspuns 71. [CS47071] Tireotoxicoza cu hipertiroidism nu cuprinde: (pag. 120) A: boala Basedow-Graves B: gusa toxica multinodulara C: adenom toxic tiroidian D: gusa difuza hipertiroidizata, familiala E: tireotoxicoza din tiroidita subacuta Vezi raspuns 72. [CS47072] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului nu se face cu: (pag. 121) A: diabetul zaharat clinic manifest B: sindroame maniacale C: feocromocitom D: sdr. hipocatecolaminice E: atacuri de panica Vezi raspuns 73. [CS47073] Care dintre urmatoarele medicamente poate induce hipertiroidism la pacientii cu leziuni tiroidiene preexistente? (Pagina 122) A: Omeprazolul B: Sucralfatul C: Amiodarona D: Enalaprilul E: Furosemidul Vezi raspuns 74. [CS47074] Doza initiala de carbimazol n tratamentul hipertiroidismului este de: (Pagina 124) A: 5-10 mg/zi B: 20-60 mg/zi C: 10-20 mg/zi D: 10-15 mg/zi E: 60-80 mg/zi Vezi raspuns 75. [CS47075] Cea mai severa reactie adversa la tratamentul cu antitiroidiene de sinteza este: (Pagina 124) A: Anemia B: Trombocitopenia C: Alopecia D: Agranulocitoza E: Periarterita nodoasa Vezi raspuns 76. [CS47076] Afirmatia falsa este : (pg119) A: tireotoxicoza presupune o simptomatologie toxica, exagerata B: autonomia tiroidiana nu implica productie excesiva de hormoni tiroidieni C: oftalmopatia graves e o consecinta a mecanismelor autoimune D: determinarea radioiodocaptarii nu este necesara pt stabilirea diagnosticului de hipertiroidism E: manifestarile clinice ale bolii graves se pot asocia cu alte boli autoimune Vezi raspuns 77. [CS47077] Boala Graves nu se asociaza cu: (pg120) A: boala addison

B: boala celiaca C: miastenia gravis D: DZ tip II E: Anemie pernicioasa Vezi raspuns 78. [CS47078] Boala graves se asociaza cu, cu EXCEPTIA : (pg120) A: afectiuni autoimune asociate cu haplotip HLA-DR5 B: alopecie areata C: DZ tip I D: Vitiligo E: Afectiuni autoimune asociate cu haplotip HLA-DR3 Vezi raspuns 79. [CS47079] Gravitatea endemiei gusei prin deficit de iod este in corelatie directa cu: (pag. 141) A: leziunile coexistente B: anumite stari fiziologice(sarcina, lactatie) C: valoarea TSH D: cresterea RIC E: ioduria Vezi raspuns 80. [CS47080] Componenta esentiala a cretinismului endemic este: (pag 144) A: deficitul iodat sever B: ioduria sub 20 ug/l C: retardarea mentala severa D: surdomutismul E: diplegia spastica Vezi raspuns 81. [CS47081] Boala Graves se poate asocia cu alte boli autoimmune,cu exceptia: (pag. 120) A: diabet zaharat tip 2 B: boala Addison C: vitiligo D: anemie pernicioasa E: boala celiaca Vezi raspuns 82. [CS47082] RIC nu este crescuta in urmatoarele afectiuni: (pag. 120) A: adenom toxic tiroidian B: gusa toxica multinodulara C: tiroidita subacuta D: boala basedow- graves E: hipertiroidism de cauza hipofizara Vezi raspuns 83. [CS47083] Tiroglobulina serica scazuta apare in : (pag. 121) A: adenom toxic tiroidian B: tiroidita subacuta C: basedow-graves D: tireotoxicoza factitia E: tireotoxicoza din struma ovarii Vezi raspuns 84. [CS47084] In ce afectiune apare gusa dureroasa? (pag.121) A: nodul solitar rece B: gusa toxica multinodulara C: tiroidita subacuta

D: tiroidita Hashimoto E: Basedow - Graves Vezi raspuns 85. [CS47085] Doza minima necesara de I care asigura o sinteza adecvata de hormoni tiroidieni: (p147) A: 5 microgr/zi B: 25 microgr/zi C: 50 microgr/zi D: 50 mg/zi E: 5 mg/zi Vezi raspuns 86. [CS47086] Nu este afectiune produsa prin deficitul de I la adult: (p142) A: gusa oligosimptomatica B: gusa cu fenomene compresive C: hipotiroidism D: cretinism endemic E: retardare mintala Vezi raspuns 87. [CS47087] Care din urmatoerle nu este factor alimentar gusogen: (p144) A: tiocianat B: progoitrin C: goitrin D: soia E: falvonoizi Vezi raspuns 88. [CS47088] Una din urmatoerele nu este caracteristic formei neurologice de cretinism: (p.146) A: statura cvasinormala B: maturatia osoasa normala C: retardare mintala severa D: TSH mult crescut E: T4 liber normal Vezi raspuns 89. [CS47089] In hipotiroidimul subclinic sunt adevarate, cu exceptia: (p 131) A: bolnavii pot fi asimptomatici sau pot avea simptome minime (depresie, disfunctie cognitiva, infertilitate, astenie fizica, crstere ponderala) B: reprezinta un factor de risc pentru ateroscleroza prin cresterea LDL-colesterol plasmatic C: Bolnavii cu anti-TPO crescuti sau/si cei cu LDL-colesterol crescut necesita tratament substitutiv tiroidian D: TSH-ul plasmatic este usor crescut, cu T4 liber scazut E: Boala e diagnosticata pe baza probelor de laborator. Vezi raspuns 90. [CS47090] Asocierea hipotiroidismului cu insuficienta CSR pimara se numeste: (132) A: sindrom Schmidt; B: sindrom Sheehan; C: sindrom Fanconi; D: sindrom Klinefelter; E: sindrom Down. Vezi raspuns 91. [CS47100] Urmatoarele afirmatii privind hipertiroidismul sunt adevarate, cu EXCEPTIA: () A: este asociat excesului de hormoni tiroidieni eficace la nivel tisular B: genereaza hiperchinezie si hiperreflexie C: mixedemul pretibial este caracteristic bolii Graves-Basedow

D: anticorpii anti-tiroperoxidaza apar in gusa endemica cu foliculi hiperfunctionali E: in sarcina, cresterea TBG determina cresterea T4 plasmatic Vezi raspuns 92. [CSjim007] Aportul de iod in Europa exprimat in micrograme/zi este corect in () A: Danemarca 40-80 B: Danemarca 40-70 C: Insulele Feroe 30-40 D: Portugalia 10-130 E: Maroc 25-90 Vezi raspuns 93. [meursal] Carbimazolul, un antitiroidian derivat de imidazol folosit in hipertiroidism: () A: se administreaza in doza initiala de 60-80 mg/zi cu doza de intretinere de 5-10 mg/zi. B: se administreaza in doza initiala de 50-80 mg/zi cu doza de intretinere de 10-15 mg/zi. C: se administreaza in doza initiala de 40-80 mg/zi cu doza de intretinere de 15-20 mg/zi. D: se administreaza in doza initiala de 30-80 mg/zi cu doza de intretinere de 20-25mg/zi. E: nici o varianta nu este corecta. Vezi raspuns 94. [CM47001] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu: (Pag. 121) A: Insuficienta cardiaca cu debit scazut B: Sindroamele maniacale C: Tulburarile vegetative D: Insuficienta cardiaca cu debit crescut E: Feocromocitomul Vezi raspuns 95. [CM47002] Iodul radioactiv se poate utiliza in tratamentul: (Pag. 124) A: Tiroiditei subacute B: Carcinomului folicular cu metastaze hiperfunctionale C: Bolii Basedow-Graves D: Tireotoxicozei factitia E: Adenomului toxic tiroidian Vezi raspuns 96. [CM47003] In tratamentul oftalmopatiei Graves-Basedow se folosesc: (Pag. 127) A: metilprednisolon B: iod radioactiv C: antiinflamatorii non-steroidiene D: ciclosporina E: lanreotid Vezi raspuns 97. [CM47004] In hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar,putem intalni: (Pag. 129) A: TSH plasmatic scazut B: FT4 crescut C: TSH plasmatic normal D: TSH plasmatic crescut E: FT4 scazut Vezi raspuns 98. [CM47005] Manifestarile clinice ale bolii Basedow-Graves se pot asocia cu : (Pag. 120) A: Boala Addison B: Anemia pernicioasa C: Diabetul zaharat tip 2 D: Boala celiaca E: Miastenia gravis Vezi raspuns

99. [CM47006] Sunt simptome de hipertiroidism: (Pag. 119) A: tranzit intestinal accelerat B: tahicardie sinusala C: scaderea ponderala D: palpitatiile E: intoleranta la caldura Vezi raspuns 100. [CM47007] Sunt manifestari de hipotiroidism: (Pag. 129) A: Inapetenta B: Cresterea ponderala C: Apetitul crescut D: Ataxia cerebeloasa E: Sindromul de tunel carpian Vezi raspuns 101. [CM47008] Cauzele cele mai frecvente ale hipotiroidismului hipotalamo-hipofizar sunt: (Pag. 130) A: Tiroidita cronica limfocitara Hashimoto B: Tratamentul cu iod radioactiv C: Tumorile hipotalamo-hipofizare D: Sindromul Sheehan E: Deficitul de iod Vezi raspuns 102. [CM47009] In tratamentul substitutiv al hipotiroidismului: ((pag 132)) A: Nu se recomanda asocierea betablocantelor B: Doza initiala de levo-tiroxina este de 50-100mg/zi la adultii tineri, fara cardiopatie ischemica C: Terapia cu prednison se incepe inaintea celei substitutive D: Restabilirea rapida a normotiroidismului este riscanta in mixedemul congenital E: Dozele la varstnici sunt mai mici ca la tineri Vezi raspuns 103. [CM47010] Modificari paraclinice intalnite la bolnavii cu hipotiroidie: ((pag 129)) A: Cresterea colesterolului seric B: Cresterea LDL-colesterol C: Hipernatremie D: Cresteri ale homocisteinei serice E: Transaminaze mult crescute Vezi raspuns 104. [CM47011] Cauzele principale ale hipotiroidismului sunt, cu exceptia: ((pag 130)) A: Tratamentele radicale B: Deficitul de iod C: Neoplasmele D: Disembriogeneze E: Cauze autoimune Vezi raspuns 105. [CM47012] Despre complicatiile hipotiroidismului e adevarat ca: ((pag 131)) A: Limfomul primitiv tiroidian e o complicatie frecventa B: Dislipidemia de tip 2 e incriminata in aparitia aterosclerozei sistemice C: Homocisteina serica moderat crescuta e incriminata in aparitia aterosclerozei sistemice D: Depresia se asociaza intr-o mica proportie diagnosticului de hipotiroidism E: Cardiopatia ischemica reprezinta o contraindicatie de administrare a substitutiei hormonale

Vezi raspuns 106. [CM47013] Medicamente ce scad absorbtia levo-tiroxinei: () A: Sulfat feros B: Colestiramina C: Fenitoin D: Beta-blocante E: Hidroxid de aluminiu (pag 132) Vezi raspuns 107. [CM47014] Nu sunt modificari cu valoare diagnostica pentru hipotiroidism: ((pag 129)) A: Cresterea TSH-ului plasmatic B: Cresterea homocisteinei serice C: Cresterea anticorpilor anti-tiroperoxidaza D: Cresterea anticorpilor anti-tiroglobulina E: Cresterea anticorpilor anti-receptor TSH Vezi raspuns 108. [CM47015] Bolnavii cu hipotiroidism subclinic necesita tratament substitutiv tiroidian: ((pag 131)) A: Numai daca sunt simptomatici B: Daca au anticorpi anti-TPO crescuti, chiar daca nu sunt simptomatici C: Daca au LDL-colesterol crescut, chiar daca nu sunt simptomatici D: Numai daca asociaza cresteri ale anticorpilor anti-TPO cu simptomatologie E: Nu necesita tratament substitutiv atata timp cat T4 liber este in limite normale Vezi raspuns 109. [CM47016] In Europa, aportul de iod este adecvat in: ((pag 141)) A: Suedia B: Danemarca C: Belgia D: Franta E: Elvetia Vezi raspuns 110. [CM47017] Conform Clasificarii OMS a gusii oligosimptomatice prin deficit de aport iodat: ((pag 143)) A: Gusa de gradul 1 doar se palpeaza, fara sa fie vizibila in nici o conditie B: Gusa medie nu este vizibila decat la deglutitie cu capul in extensie C: Gusa de gradul 2 nu depaseste marginea interna a SCM D: Gusa de gradul 3 nu deformeaza lateral gatul E: Gusa mare depaseste loja cervicala lateral sau intratoracic Vezi raspuns 111. [CM47018] Despre gusa endemica este adevarat ca: ((pag 142)) A: In zonele endemice, la adulti predomina formele difuze B: La copii, formele difuze apar in special in zonele cu deficit iodat sever C: In gusile endemice nodulare pot aparea leziuni degenerative pseudochistice D: Leziunile degenerative pseudochistice pot deveni in timp gusi toxice nodulare E: In zonele endemice, la varstnici predomina formele nodulare Vezi raspuns 112. [CM47019] Factorii gusogeni implicati in patogenia gusii endemice actioneaza in urmatorul mod: ((pag 144)) A: Soia creste eliminarile digestive de T4 B: Malnutritia inhiba absorbtia iodului C: Goitrinul inhiba organificarea iodului D: Tiocianatul inhiba captarea iodului E: Flavinoizii inhiba peroxidaza tiroidiana

Vezi raspuns 113. [CM47020] Spre deosebire de forma mixedematoasa a cretinismului endemic, in forma neurologica: ((pag 146)) A: Nu apare de regula gusa nodulara B: Surdomutismul este frecvent C: ROT sunt diminuate D: Maturatia osoasa este normala E: Gradul de retardare mintala este sever Vezi raspuns 114. [CM47021] Administrarea de iod radioactiv este contraindicata la: (pag 125) A: femeile insarcinate B: femeile in perioada de alaptare C: femeile la varsta fertila D: copii si adolescenti E: varstnici Vezi raspuns 115. [CM47022] Tratamentul chirurgical in formele de hipertiroidie cu gusa difuza consta in: (pag 125) A: tiroidectomia partiala B: ablatia lobului piramidal C: extirpare din ambii lobi tiroidieni D: extirpare a lobului drept E: tiroidectomie totala Vezi raspuns 116. [CM47023] Complicatii dupa tiroidectoimie partiala sunt: (pag 125) A: recidiva postoperatorie B: hipoparatiroidism C: paralizie recurentiala D: hipotiroidism in cazuri foarte rare E: criza tireotoxica Vezi raspuns 117. [CM47024] Nu se recomanda tratament prelungit cu antitiroidiene de sinteza in: (pag 125) A: Boala Basedow-Graves B: gusa difuza familiala C: gusa toxica multinodulara D: tireotoxicoza factitia E: adenomul toxic tiroidian Vezi raspuns 118. [CM47025] Printre particularitatile bolii Basedow-Graves se enumera: (pag 126) A: mixedemul pretibial B: exoftalmia C: mixedemul membrelor superioare, al toracelui si al fetei D: gusa difuza cu hipertiroidism E: asocierea cu boli autoimune Vezi raspuns 119. [CM47026] Despre oftalmopatia Graves este adevarat ca: (pag 126) A: poate sa preceada manifestarile de hipertiroidism B: poate sa apara concomitent cu manifestarile de hipertiroidism C: poate sa apara dupa manifestarile de hipertiroidism D: este agravata de fumat E: are prognostic bun in cazul unui nivel ridicat al T3

Vezi raspuns 120. [CM47027] In compozitia solutiei Lugol folosita in tratamentul crizei tireotoxice intra: (pag 128) A: Iodura de sodiu B: iod metaloid C: iodura de potasiu D: clorura de potasiu E: apa distilata Vezi raspuns 121. [CM47028] Inhibitia conversiei periferice a T4 in T3 este realizata prin administrarea de: (pag 128) A: Solutie Lugol B: hemisuccinat de hidrocortizon C: iodura de sodiu D: dexametazona E: propiltiouracil Vezi raspuns 122. [CM47029] In tratamentul crizei tireotoxice inhibitia secretiei hotmonilor tiroidieni se face cu: (pag 128) A: iodura de sodiu B: hemisuccinat de hidrocrtizon C: propiltiouracil D: solutie Lugol E: metilmazol Vezi raspuns 123. [CM47030] Tratamentul crizei tireotoxice se face prin: (pag 128) A: inhibitia secretiei de hormoni tiroidieni B: inhibitia sintezei de hormoni tiroidieni C: inhibitia conversiei periferice a hormonilor D: asocierea, in anumite cazuri, a tratamentor nespecifice E: administrarea de betablocante Vezi raspuns 124. [CM47031] In hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar testele de laborator arata: (pag 129, 130) A: TSH plasmatic crescut B: FT4 plasmatic normal C: FT4plasmatic scazut D: TSH plasmatic scazut sau normal E: FT4 crescut Vezi raspuns 125. [CM47032] Despre hipotiroidismul tranzitoriu neonatal este adevarat ca: (pag 133-134) A: apare foarte rar B: este determinat de defictul de iod C: poate afecta dezvoltarea SNC D: poate aparea in urma pasajului transplacentar al unor anticorpi blocanti ai functiei tiroidiene E: tratamentul hormonal se intrerupe dupa 5 ani pentru a se evita efectele secundare Vezi raspuns 126. [CM47033] Despre punctia cu ac subtire a nodulilor tiroidieni este adevarat ca: (pag 135) A: nu se recomanda in cazul nodulilor autonomi B: nu poate diferentia un adenom folicular de un carcinom folicular

C: se repeta in cazul unui rezultat citologic benign D: este recomandata mai ales in cazul nodulilor sub 1 cm (subclinici) E: se repeta in cazul decelarii unei tumori cu celule Hurthle Vezi raspuns 127. [CM47034] In zonele de gusa endemica este adevarat ca: (pag 2 si 3 din gusa endemica) A: la varstnici predomina gusile nodulare B: la copii predomina gusile difuze C: este mai frecvent hipertiroidismul prin cresterea T3 D: aparitia gusei nodulare la copil semnifica deficit sever de iod E: prognosticul adenomului tiroidian este mai sever Vezi raspuns 128. [CM47035] Forme clinice de tireotoxicoza cu hipertiroidism sunt: (pag 120) A: adenomul toxic tiroidian B: tireotoxicoza factitia C: carcinomul folicular D: gusa toxica multinodulara E: tireotoxicoza indusa de iod Vezi raspuns 129. [CM47036] Formele de tireotoxicoza cu RIC scazuta sunt: (pag 120) A: tireotoxicoza din tiroidita subacuta B: hipertiroidismul din tumorile trofoblastice C: boala Graves- Basedow D: tireotoxicoza din struma ovarii E: tireotoxicoza indusa de amiodarona Vezi raspuns 130. [CM47037] Diagnosticul de tiroidita subacuta e sugerat de urmatoarele date: (pag 121) A: tiroglobulina serica scazuta B: RIC scazuta C: anticorpi antiperoxidaza prezenti D: VSH net crescuta E: mixedemul pretibial Vezi raspuns 131. [CM47038] Cauzele principale ale hipotiroidismului primar sunt: (pag 130) A: leziunile autoimune B: tratamentul inadecvat cu amiodarona C: tratamentul cu iod radioactiv si cura chirurgicala D: deficitul de iod E: insuficienta hipotalamo-hipofizara Vezi raspuns 132. [CM47039] Despre tratamentul hipotiroidismului sunt adevarate: (pag 131-132) A: restabilirea rapida a normotiroidismului e riscanta in mixedemul congenital B: pacientii cu insuficienta CSR necesita restabilirea rapida a normotiroidismului C: levotiroxina se administreaza in doza unica matinala D: la pacientii cu cardiopatie ischemica se asociaza beta-blocante E: in sindromul Schmidt si hipopituitarism terapia cu prednison se incepe inaintea celei cu levotiroxina Vezi raspuns 133. [CM47040] ATS: ((pag 123-124)) A: se utilizeaza in formele de hipertiroidism cu RIC crescuta sau normala B: se utilizeaza in hipertiroidismul recidivant dupa tratamentul cu ATS C: la pacientii necooperanti nu trebuie administrate in cura prelungita D: dau ca reactie severa adversa agranulocitoza

E: doza de intretinere de tirozol e de 20-60 mg/zi Vezi raspuns 134. [CM47041] TSH scade < 0, 1 microgram /ml in urmatoarele situatii : (Pag 122) A: DZ manifest B: Dupa administrarea de fenitoina C: In feocromocitom D: Dupa administrarea de dopamina E: Dupa administrarea de dobutamina Vezi raspuns 135. [CM47042] Indicatiile terapiei cu Iod radioactiv sunt urmatoarele : (pag 123) A: varsta > 20 ani B: varsta < 20 ani C: gusa mare D: alaptare E: gusa mica sau medie Vezi raspuns 136. [CM47043] Boala Basedow- Graves se asociaza cu : (pagina 120) A: alopecie B: anemie Biermer C: vitiligo D: poliartrita reumatoida E: boala Addison Vezi raspuns 137. [CM47044] Complicatiile hipotiroidismului subclinic sunt : (Pagina 131) A: deficit intelectual tranzitor in forma congenitala B: limfomul Hodgkin C: Limfom primar D: Depresie E: Homocisteina serica moderat crescuta Vezi raspuns 138. [CM47045] Urmatoarele afirmatii despre tratamentul hipotiroidismului sunt adevarate : (Pag 131) A: in sindromul Schimd tratamentul cu levotiroxina trebuie obligatoriu urmat de prednison B: la adultii cu cardiopatie ischemica, doza de levotiroxina este de 50-100 micrograme/zi C: Betablocantele scad toleranta miocardului la oxigen D: Hormonii tiroidieni cresc consumul de oxigen al miocardului E: Tratamentul consta in administrarea unei doze unice dimineata Vezi raspuns 139. [CM47046] Urmatoarele afirmatii despre tratamenul hipertiroidiei cu Iod radioactiv sunt adevarate (Pag 124) A: radiatiile beta au o penetrabilitate limitata in tesut, 2,2 mm B: se administreaza in doza unica sau fractionata de 5-15 mCI per os C: E indicat la pacientii necooperanti D: Nu e indicat la pacientii necooperanti E: Sarcina este o contraindicatie absoluta Vezi raspuns 140. [CM47047] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu: (pg 121) A: DZ clinic manifest B: stari anxioase reactive C: boala Addison D: miastenia gravis E: atacuri de panica

Vezi raspuns 141. [CM47048] In sindromul de rezistenta generalizata la actiunea hormonilor tiroidieni: (pg 122) A: T3,T4 sint net crescute in plasma B: T3,T4 sint net scazute in plasma C: TSH plasmatic este normal D: absenta manifestarilor clinice de hipertiroidie E: SHGB- normal Vezi raspuns 142. [CM47049] In tratamentul hipertiroidiilor,I radioactiv este absolut contraindicat in: (pg125) A: leucopenie sau agranulocitoza la ATS B: sarcina C: alaptare D: pacienti necooperanti E: preferinta pacientului Vezi raspuns 143. [CM47050] Manifestarile clinice de hipotiroidism sint: (pg 129) A: edem facial B: ileus paralitic C: alopecie D: onicoliza E: paralizii periodice Vezi raspuns 144. [CM47051] Semnele neonatale in mixedemul comgenital sint: (pg 129) A: icter prelungit B: macroglosie C: nanism dizarmonic D: hernie ombilicala E: hernie inghinala Vezi raspuns 145. [CM47052] Examenul paraclinic al hipotiroidiei arata: () A: cresterea colesterolului seric B: scaderea colesterolului seric C: cresterea moderata a transaminazelor serice D: scaderea moderata a transaminazelor serice E: hipernatremie Vezi raspuns 146. [CM47053] Medicamentele care scad absorbtia produselor de terapie substitutiva tiroidiana sunt : (132) A: fenitoin B: propanolol C: colestiramina D: sulfat feros E: hidroxid de aluminiu Vezi raspuns 147. [CM47054] Simptomele clinice ale hipertiroidismului sunt : (119) A: intoleranta la caldura B: edemen faciale C: tranzit intestinal diminuat D: palpitatii E: crestere in greutate

Vezi raspuns 148. [CM47055] Semnele si simptomele clinice specifice nodulilor tiroidieni maligni sunt : (134) A: nodul moale, neaderent, unic B: adenopatie axilara C: nodul unic, contur regulat D: disfagie E: nodul aderent,dur, unic Vezi raspuns 149. [CM47056] Factorii de risc pentru caracterul malign al nodulilor tiroidieni sunt: (134) A: sexul masculin B: varsta mai mare de 60 ani C: antecedentele familiale de cancer tiroidian medular D: varsta 30-50 ani E: sexul feminin Vezi raspuns 150. [CM47057] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu urmatoarele afectiuni : (121) A: diabet zaharat B: fibrilatie atriala C: osteoporoza D: feocromocitom E: atacuri de panica Vezi raspuns 151. [CM47058] Modificarile oculare din boala Graves sunt reprezentate de : (127) A: clasa 2-afectare tesuturi moi B: clasa 3-exoftalmie C: clasa 3-enoftalmie D: clasa 6-afectare musculatura extraoculara E: clasa 5-leziuni corneene Vezi raspuns 152. [CM47059] Din tireotoxicoza cu hipertiroidism fac parte urmatoarele forme clinice : (120) A: tireotoxicoza indusa de iod B: tiroidita subacuta C: adenom toxic tiroidian D: tiroidita indolora E: boala Basedow Vezi raspuns 153. [CM47060] Cele mai frecvente cauze de hipotiroidism hipotalamo-hipofizar sunt : (130) A: deficitul de iod B: sindromul Sheehan C: tratamentul cu iod radioactiv D: traumatisme craniene E: tumori hipotalamo-hipofizare Vezi raspuns 154. [CM47061] Care din urmatoarele semne se intalnesc in hipertiroidism () A: onicoliza B: tahicardie ventriculara sustinuta C: frecvente psihoze D: paralizii periodice la barbatii asiatici E: hemibalism Vezi raspuns

155. [CM47062] Cele mai frecvente forme clinice de tireotoxicoza () A: gusa toxica multinodulara B: tiroidita autoimuna hashimoto C: adenom toxic D: tiroidita subacauta E: boala basedow graves Vezi raspuns 156. [CM47063] Boala Graves se asociaza mai frecvent cu urmatoarele,mai putin : () A: DZ insulino independent B: Boala Addison C: Anemia pernicioasa D: colita ulcerativa E: Boala celiaca Vezi raspuns 157. [CM47064] Urmatoarele afectiuni au de obicei RIC crescut sau normal () A: Hipertiroidismul din tum trofoblastice B: Tiroidia subacauta C: Tireotoxicoza indusa de iod D: Tirotropinon E: Carcinom folicular Vezi raspuns 158. [CM47065] Urmatoarele fm clinice prezinta tireotoxicoza fara hipertiroidism (pg 120) A: carcinom papilar B: tumori trofoblastice C: tireotoxicoza din struma ovari D: Tiroidita subacuta E: tireotoxicoza indusa de iod Vezi raspuns 159. [CM47066] Despre diagnosticul hipertiroidismului sunt adevarate cu exceptia () A: RIC e necesara pt stabilirea diagnosticului B: Stabilirea formei clinice este esentiala C: Ac antitiroperoxidaza permit difer b graves de alte boli autoimune D: SHBG este crescuta doar in cel manifest clinic E: TSH este supresat < 4,6 uU/ml Vezi raspuns 160. [CM47067] Despre diagn tiroiditei subacute se poate afirma () A: tireoglobulina scazuta B: gusa dureroasa C: gusa ferma D: VSH crescut E: RIC scazut Vezi raspuns 161. [CM47068] In sindromul rezistentei generalizate la actiunea horm tiroidieni () A: TSH e la limita normalului B: Manifestarile de hipertiroidism sunt intotdeauana absente C: FT4 crescut D: FT3 crescut E: SHBG scazut Vezi raspuns 162. [CM47069] Dintre urmatoarele medicamente, care actioneaza prin inhibitia conversiei periferice a T4 in T3 in tratamentul crizeie tireotoxice ()

A: hemisuccinat de hidrocortizon B: dexametazona C: PTU D: MTU E: Propanolol Vezi raspuns 163. [CM47070] Care din urmatoarele sunt simptome de hipertiroidism: (pag 119) A: hiperactivitate B: palpitatii C: dispnee de efort D: intoleranta la rece E: prurit Vezi raspuns 164. [CM47071] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu: (pag 121) A: DZ clinic manifest B: insuficienta cardiaca cu debit crescut C: sdr maniacale D: feocromocitom E: hipotiroidismul hipotalamus hipofizar Vezi raspuns 165. [CM47072] Urmatoarele forme clinice enumerate sunt cu RIC crescut sau normal,cu exceptia: (pag 120) A: boala Graves-Basedow B: adenom toxic tiroidian C: tireotoxicoza din tiroidita subacuta D: gusa difuza hipertiroidizata E: tireotoxicoza din tiroidita indolora Vezi raspuns 166. [CM47073] Hipertiroidismul suclinic se caracterizeaza prin urmatoarele: (pag 122) A: e determinat de o productie tiroidiana in exces B: TSH seric supresat C: e determinat de o doza substitutiva excesiva de hormoni tiroidieni D: TSH plasmatic normal E: TSH plasmatic crescut Vezi raspuns 167. [CM47074] Reprezinta complicatii postoperatorii rare ale tiroidectomiei partiale : (Pg. 125) A: Criza tireotoxica B: Recidiva postoperatorie C: Hipoparatiroidismul D: Paralizia recurentiala E: Hipotiroidismul postoperator Vezi raspuns 168. [CM47075] Despre clasificarea NOSPECS a modificarilor oculare din boala Graves, sunt adevarate afirmatiile : (Pg. 127) A: Clasa 2- afectarea tesuturilor moi B: Clasa 3- exoftalmie peste 30 mm C: Clasa 4- afectarea musculaturii extraoculare D: Clasa 5- leziuni retiniene E: Clasa 6- afectare a nervului optic Vezi raspuns 169. [CM47076] Masurile generale in tratamentul oftalmopatiei Graves sunt urmatoarele: (Pg.

127) A: Corticoterapie generala B: Tratament local: propranolol, guanetidina, metilceluloza C: Interzicerea fumatului D: Ochelari fumurii E: Radioterapie orbitara Vezi raspuns 170. [CM47077] In hipotiroidismul varstei adulte se observa: (Pg. 129) A: Ileus paralitic B: Hipotensiune arteriala C: Hipertensiune arteriala diastolica D: Hipoacuzie E: Vertij Vezi raspuns 171. [CM47078] Mixedemul congenital are urmatoarele semen neonatale: (Pg. 129) A: Nanism armonic B: Fontanela bombata C: Icter prelungit D: Hernie ombilicala E: Macroglosie Vezi raspuns 172. [CM47079] Hipotiroidismul primar are la adult urmatoarele cauze principale (Pg. 130) A: Leziuni autoimune B: Tratamente radicale (iod radioactiv si cura chirurgicala) C: Deficitul de iod D: Tumorile hipotalamo-hipofizare E: Unele medicamente (amiodarona, litiu) Vezi raspuns 173. [CM47080] Dintre manifestarile clinice din hipertiroidism fac parte urmatoarele semne si simptome: (p119) A: intoleranta la caldura B: tegumente uscate si reci C: astenie fizica si fenomene miopatice D: coree,paralizii periodice si psihoze E: bradipsihie Vezi raspuns 174. [CM47081] Dintre semnele comune hipo si hipertiroidienilor fac parte: (p119 si 129) A: bradipsihia B: alopecia C: astenia fizica D: amenoree E: tulburari cardiovasculare(cardiomegalie prin revarsat pericardic) Vezi raspuns 175. [CM47082] Supresia TSH reflecta: (p122) A: hipertiroidism clinic manifest B: hipertiroidism subclinic C: boli strict tiroidiene D: depresie majora E: administrare de amiodarona Vezi raspuns 176. [CM47083] Despre hipertiroidismul sub clinic sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (p122)

A: TSH crescut, B: T3,T4 normal C: TSH scazut D: T3,T4 crescut E: T3,T4 scazut Vezi raspuns 177. [CM47084] Hipertiroidismul subclinic poate determina urmatoarele complicatii: (p122) A: osteopenie si osteoporoza B: aritmii cardiace C: fibrilatie atriala D: atrofie miocardica E: hipotrofie staturoponderala Vezi raspuns 178. [CM47085] Tratamentul hipertiroidismului clinic manifest cuprinde: (p122) A: regim igieno-dietetic B: medicamente: blocante ale sintezei de hormoni tiroidieni, blocante beta-adrenergice si sedative C: medicamente: amiodarona,metil dopa D: radioterapie E: chirurgia tiroidei sau a surselor ectopice de hormoni tiroidieni Vezi raspuns 179. [CM47086] Forme clinice de tireotoxicoza cu RIC normal sau crescut: (pg. 120) A: Tireotoxicoza din tiroidita subacuta B: Gusa difuza hipertiroidizanta, familiala C: Hipertiroidism din tumori trofoblastice D: Carcinom folicular cu metastaze hiperfunctionale E: Hipertiroidism de cauza hipofizara Vezi raspuns 180. [CM47087] Referitor la reactiile adverse ale ATS este adevarat ca: (pg.124) A: Eruptiile cutanate pruriginoase sunt reversibile la intreruperea tratamentului B: Trombocitopenia este o reactie adversa frecventa C: Agranulocitoza apare la 2-5% dintre cazurile tratate D: In caz de febra si dureri in gat este necesara determinarea formulei leucocitare E: Hepatita toxica este o reactie adversa rara Vezi raspuns 181. [CM47088] Tratamentul chirurgical al hipertiroidismului poate avea urmatoarele complicatii: (pg.125) A: Criza tireotoxica B: Recidiva postoperatorie C: Paralizia recurentiala D: Hiperparatiroidismul E: Hipotiroidismul Vezi raspuns 182. [CM47089] Care sunt formele severe de oftalmopatie Graves in care se recomanda doze mari de corticoizi: (pg. 126) A: Clasa 2 grad c B: Clasa 3 grad b, c C: Clasa 4 grad b, c D: Clasa 5 grad b, c E: Clasa 6 toate gradele Vezi raspuns 183. [CM47090] Efectele pe termen lung ale profilaxiei iodate sunt: (pg. 150)

A: Cresterea incidentei tiroiditei Hashimoto B: Scaderea frecventei cazurilor de gusa toxica multinodulara C: Scaderea frecventei cazurilor de adenom toxic tiroidian D: Creste incidenta de carcinom papilar in raport cu cel folicular E: Creste incidenta de carcinom folicular in raport cu cel papilar Vezi raspuns 184. [CM47091] Semne clinice sugestive pentru malignizarea nodulilor tiroidieni sunt, cu exceptia: (pg134) A: Nodul dur, unic, contur neregulat B: Scaderea sub tratament cu levo-tiroxina C: Prezenta adenopatiei laterocervicale D: Nodul mobil pe planul subiacent E: Prezenta disfoniei, disfagiei Vezi raspuns 185. [CM47092] Severitatea gusei endemice se apreciaza prin urmatorii parametrii: (p143) A: prevalenta gusii B: incidenta gusii C: ioduria medie la scolari D: iodemia medie la scolari E: frecventa TSH neonatal(peste 5uU/ml) masurata in ziua a 5-a postnatal Vezi raspuns 186. [CM47093] Diagnosticul diferential al gusei endemice se face cu: (p143) A: gusa prin mecanism autoimun(tiroidita autoimuna, boala Graves-Basedow) B: mecanism tumoral(adenoame si carcinoame tiroidiene) C: mecanisme bacteriene(tiroidite subacute) D: mecanisme virale(tiroidite subacute) E: mecanism genetic(mutatii activatoare ale receptorului TSH) Vezi raspuns 187. [CM47094] Cretinismul endemic se defineste prin urmatoarele elemente majore: (p144) A: asociaza un deficit iodat sever(iod urinar mediu sub 20 ug/l) B: retard mintal sever asociat cu un simndrom predominant neurologic, cu predominanta manifestarilor de mixedem sau coexistenta lor(forme mixte) C: dupa introducerea profilaxiei iodate numarul de cazuri noi de boala creste usor D: dupa introducerea profilaxiei iodate nu mai apar cazuri noi de boala E: retardarea severa se asociaza cu un sindrom predominant mixedematos Vezi raspuns 188. [CM47095] Cretinismul endemic se caracterizeaza prin: (p144) A: forma mixedematoasa B: forma neurological C: forma sporadica D: forma mixta (neurologica si mixedematoasa) E: forma endocrinologica Vezi raspuns 189. [CM47096] Forma mixedematoasa de cretinism endemic asociaza: (p145) A: retardare mintala severa si deficit statural sever B: ROT diminuate C: Surdomutism D: TSH mult crescut ,T4 mult scazut in plasma E: disgenezie epifizara a capului femoral Vezi raspuns 190. [CM47097] Forma neurologica de cretinism endemic asociaza: (p145) A: retardare mintala severa cu statura cvasinormala

B: gusa nodulara C: surdomutism sau hipoacuzie cu dizartrie D: ROT exaggerate E: diplegie spastica absenta Vezi raspuns 191. [CM47098] Urmatoarele modificari se intalnesc in cretinismul endemic forma neurologica: (p145) A: leziunile sistemului nervos sunt ireversibile la nastere B: functia tiroidei fetale: deficitara prin lipsa iodului,T3,4 scazut,TSH crescut C: functia tiroidei postnatal este corespunzatoare aportului iodat D: tiroida materna normala E: tiroida materna e deficitara (lipsa de iod),t4 scazut,t3 normal,TSH crescut Vezi raspuns 192. [CM47099] Hipotiroidismul congenital se caracterizeaza prin: (p145) A: administrarea tiroxinei la nastere poate preveni instalarea sa B: tiroida fetala este deficitara prin anomalii anatomice sau biochimice C: tiroida fetala e deficitara prin lipsa iodului D: functia tiroidei postnatal poate fi normala cu tratament substitutiv E: tiroida materna: eutiroidie clinica Vezi raspuns 193. [CM47100] Despre cretinismul neurologic se stie: (p146) A: tractul cerebrospinal si organul lui corti sunt sensibile la deficitul de iod in primele saptamani de viata intrauterina putand rezulta diplegie spastica si surditate B: leziunile responsabile de forma neurologica de cretinism apar precoce in primul trimestru de sarcina C: leziunile responsabile de forma neurologica a cretinismului endemic apar tardiv, in ultimul trimestru de sarcina D: hormonii tiroidieni materni au un rol important E: hormonii tiroidieni fetali au un rol important Vezi raspuns 194. [CM47101] Legat de profilaxia gusii endemice si a cretinismului endemic sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (p146) A: in zonele cu deficit iodat sever profilaxia iodata este urgent necesara B: leziunile neurologice avand caracter ireversibil, tratamentul e imposibil de realizat si contrasteaza cu eficienta crescuta si costul relativ scazut al profilaxiei iodate C: inlaturarea deficitului de iod duce numai la scaderea cazurilor de gusa, nu la disparitia lor completa D: inlaturarea deficitului de iod duce la disparitia gusei E: deficitul de iod este factorul etiologic principal Vezi raspuns 195. [CM47102] Metode de corectare a deficitului de iod sunt: (p146) A: sarea iodata B: comprimatele d eiodura de potasiu C: ulei iodat injectabil si per os, comprimate de iodura de potasiu D: iodarea apei si a hranei E: iodarea aerului Vezi raspuns 196. [CM47103] Despre sarea iodata se poate afirma: (p147) A: reprezinta metoda cea mai simpla,ieftina si cu eficienta confirmata de profilaxie B: iodarea sarii se poate efectua cu iodura de potasiu sau cu iodat d epotasiu C: iodarea se poate realiza cu iodura de sodiu D: iodatul de potasiu e peferat in zonele cu umiditate ridicata E: in romania se utilizeaza un grad de iodare a sarii de 20mg la 1 Kg(1/50 000)

Vezi raspuns 197. [CM47104] Tratamentul curativ al gusei endemice se face cu: (p148) A: hormoni tiroidieni B: iod stabil C: cura chirurgicala D: ATS E: beta blocante Vezi raspuns 198. [CM47105] Hormonii tiroidieni sunt indicati in urmatoarele situatii (p148) A: gusi difuze cu normotiroidism-rezultate optime B: gusi difuze cu hipotiroidism-rezultate optime C: gusi multinodulare mari-efecte optime D: boala Graves-Basedow E: in gusile multinodulare mari se prefera tratamente radicale Vezi raspuns 199. [CM47106] Tratamentul cu iod stabil al gusei are urmatoarele indicatii: (p142,149) A: gusa difuza cu normotiroidism B: avantajele asocierii a 100 micrograme levo tiroxina sodica plus 100 micrograme iod stabil sunt inca in studiu C: iodul stabil este indicat de electie in gusile mari D: iodul radioactiv se recomanda in gusile recidivate postoperator la bolnavii cu risc chirurgical crescut E: aportul exogen de iod la pacientii cu gusa endemica nodulare poate determina hipotiroidism Vezi raspuns 200. [CM47107] Cura chirurgicala a gusei endemice are urmatoarele indicatii (p149) A: gusa mare B: gusa mica,cervico-toracica C: gusa voluminoasa D: fenomene compresive E: suspiciune de malignitate Vezi raspuns 201. [CM47108] Fiziopatologia gusei endemice cuprinde urmatoarele modificari: (p143) A: hiperplazia glandei tiroide B: creste RIC C: scade RIC D: secretie preferentiala de T3 E: creste conversia T4 in T3 la nivelul cortexului cerebral Vezi raspuns 202. [CM47109] Clasificarea OMS a gusii oligosimptomatice cuprinde: (p142) A: Gradul I: tiroida marita de volum, palpabila, vizibila la deglutitie cu capul in hiperextensie B: Gradul II: tiroida marita de volum, depaseste marginea interna a sternocleidomastoidianului C: Gradul II: tiroida marita, se observa in pozitie normala a capului dar nu depaseste marginea interna a sternocleidomastoidianului D: Gradul III: tiroida marita de volum,depaseste loja cervicala lateral E: Gradul IV: tiroida marita de volum,depaseste loja cervicala lateral sau intratoraccica Vezi raspuns 203. [CM47110] Aspectul anatomopatologic al gusii endemice este: (p142) A: distrofie a glandei B: foliculi hipofunctionali cu coloid mult C: foliculi hiperfunctionali cu coloid putin si epiteliu inalt

D: foliculi autonomi dependenti de TSH E: foliculi confluenti sau fibrozati, calcificati Vezi raspuns 204. [CM47111] Autonomia tiroidiana presupune: (pag 119) A: producere de hormoni tiroidieni sub controlul TSH-ului B: producerea si eliberarea spontana de hormoni tiroidieni independent de TSH C: producerea de hormonitiroidieni de catre celule neoplazice D: producerea excesiva de hormoni tiroidieni E: nu reprezinta o producere excesiva de hormoni tiroidieni Vezi raspuns 205. [CM47112] Dintre semnele si simptomele de hipertiroidie fac parte: (pag 119) A: fatigabilitate, dispnee de efort B: tahicardie sinusala C: tegumente umede si fine D: psihoze E: constipatie Vezi raspuns 206. [CM47113] Boala Basedow- Graves se poate asocia cu alte boli autoimune ca: (pag 120) A: diabet zaharat de tip 1 B: lupus C: miastenia gravis D: alopecia areata E: boala celiaca Vezi raspuns 207. [CM47114] Tiroetoxicoze fara hipertiroidie sunt: (pag 120) A: tireotoxicoza indolora B: tireotoxicoza factica C: tireotoxicoza subacuta D: gusa toxica multinodulara E: tireotoxicoza care apare in tumori trofoblastice Vezi raspuns 208. [CM47115] In absenta exoftalmiei diagnosticul diferential dintre hipertiroidiile neimune si boala Basedow- Graves se face prin determinare : (Pag 120) A: Ac anti-tireoperoxidaza B: Ac anti-nucleari C: Ac anti-tireoglobulina D: Ac anti-receptor pentru TSH E: Ac anti-T3 Vezi raspuns 209. [CM47116] TSH supresat apare in: (pag 122) A: feocromocitom B: tratament cu glucocorticoizi C: depresie majora D: administrarea de dopamine E: sdr maniacale Vezi raspuns 210. [CM47117] In sarcina hormonii tiroidieni sufera urmatoarele modificari: (Pag 122) A: T4 total creste B: T4=T3 C: T4 plasmatic crescut D: T4 scade E: T4 liber este normal

Vezi raspuns 211. [CM47118] In hipotiroidie probele de laborator arata: (Pag 129) A: colesterol seric crescut B: dislipidemie c LDL-Col crescut C: Na scazut D: Transaminaze scazute E: Homocisteina crescuta Vezi raspuns 212. [CM47119] Dintre formele clinice de tireotoxicoza fara hipertiroidism fac parte: (pg. 120) A: tireotoxicoza din tiroidita subacuta B: carcinom folicular cu metastaze mari hiperfunctionale C: tireotoxicoza din struma ovarii D: adenom toxic tiroidian E: boala Graves-Basedow Vezi raspuns 213. [CM47120] Indicati elementele clinice asociate, de obicei, cretinismului sporadic: (pg146) A: hipotrofie staturala B: surdomutism C: retardare mintala severa D: diplegie spastica E: maturatie osoasa normala Vezi raspuns 214. [CM47121] Despre oftalmopatia Graves se poate afirma ca: (pg. 120, 126) A: este agravata de fumat B: este consecinta excesului de hormoni tiroidieni C: este ameliorata de iod radioactiv D: nu precede niciodata manifestarile de hipertiroidism E: se poate asocia cu alopecia areata Vezi raspuns 215. [CM47122] Care dintre urmatoarele elemente nu se regasesc in tabloul clinic al hipertiroidismului? (pg. 119 si pg 129) A: palpitatii B: sindrom de tunel carpian C: transit intestinal accelerat D: HTA diastolica E: Prurit Vezi raspuns 216. [CM47123] TSH supresat apare in urmatoarele situatii: (pg. 122) A: hipertiroidism hipotalamo-hipofizar B: administrarea de glucocorticoizi C: hipertiroidism clinic manifest D: administrarea de L-Dopa E: depresia majora Vezi raspuns 217. [CM47124] Referitor la hipotiroidism sunt adevarate urmatoarele: (pg. 122 si pg. 129) A: deficitul de hormoni tiroidieni poate apare si fara sa existe o leziune tiroidiana B: necesarul de insulina creste in caz de hipotiroidism netratat C: anticorpii anti-tiroglobulinici au valoare diagnostica D: in zonele cu aport iodat crescut, administrarea de amiodarona poate determina hipotiroidism E: angina pectorala reprezinta o contraindicatie relativa pentru tratamentul cu levo-tiroxina

Vezi raspuns 218. [CM47125] Sunt forme clinice de tireotoxicoza cu hipertiroidism (pg 120) A: Boala Graves-Basedow B: Gusa toxica multinodulara C: Struma Ovarii D: Hipertiroidismul din tumorile trofoblastice E: Carcinomul folicular cu metastaze hiperfunctionale Vezi raspuns 219. [CM47126] Sunt forme clinice de tireotoxicoza fara hipertiroidism (pg120) A: Adenomul toxic tiroidian B: Tireotoxicoza din tiroidita subacuta C: Tireotoxicoza factitia D: Tireotropinomul E: Gusa toxica multinodulara Vezi raspuns 220. [CM47127] Urmatoarele forme clinice se asociaza cu SCADEREA RIC (pg120) A: Struma Ovarii B: Tireotoxicoza din tiroidita subacuta C: Tireotoxicoza factitia D: Tireotropinomul E: Adenomul toxic Vezi raspuns 221. [CM47128] Urmatoarele afirmatii legate de tratamentul cu iod radioactiv sunt adevarate (pg 124) A: este tratamentul de ales pentru adolescenti B: se poate practica si in sarcina dar numai in trimestrul 1 C: reactia adversa cea mai frecventa e agranulocitoza D: e indicat in hipertiroidismele cu RIC crescut/ sau normal E: e indicat in metastazele radiocaptante Vezi raspuns 222. [CM47129] La gravidele cu hipotiroidism (Pg 132) A: se impune cresterea dozei de levotiroxina cu 50ug/zi B: trebuie dozat la 3 luni T4 total si TSH C: trebuie dozat la 3 luni T4 liber si si TSH D: monitorizarea T4 si TSH se face lunar E: trebuie asociat obligatoriu Prednison Vezi raspuns 223. [CM47130] In clasificarea OMS a gusei endemice oligosimptomatice clasa a 3 a corespunde (pg142) A: gusa care se vede doar la deglutitie si cap in extensie B: gusa vizibila dar care nu depaseste marginea interna a SCM C: gusa ce nu deformeaza lateral gatul D: gusa ce depaseste mrg int a SCM E: gusa ce depaseste loja cervicala Vezi raspuns 224. [CM47131] Urmatorii pot fi factori gusogeni (pg 144) A: progoitrin B: tiocianati C: nitriti D: soia E: nitrati Vezi raspuns

225. [CM47132] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre forma mixedematoasa de cretinism endemic () A: nu apare retradul psihomotor B: apare deficitul statural sever C: apare surdomutism D: de regula gusa e absenta E: apare diplegie spastica Vezi raspuns 226. [CM47133] In forma neurologica de cretinism endemic apare () A: surdomutism B: diplegie spastica C: ROT accentuate D: obligatoriu deficit statural E: maturatie osoasa anormala si intarziata Vezi raspuns 227. [CM47134] Nu se recomanda administrarea iodului radioactiv la pacientii cu hipertiroidism urmatoarele situatii: (Pagina 125) A: Copii B: Vta peste 20 de ani C: Leucopenie sau agranulocitoza D: Risc chirurgical mare E: Adolescenti Vezi raspuns 228. [CM47135] Reactiile adverse ale terapiei cu antitiroidiene de sinteza sunt: (Pagina 124) A: Poliartrita reumatoida B: Icterul colestatic C: Sindromul lupus-like D: Poliglobulia E: Hepatita toxica Vezi raspuns 229. [CM47136] Iodul radioactiv este absolut contraindicat n urmatoarele situatii: (Pagina 125) A: Sarcina B: Vrsta peste 20 de ani C: Perioada de alaptare D: Gusa mica sau medie E: Recidiva dupa cura chirurgicala Vezi raspuns 230. [CM47137] Tratamentul medical al oftalmopatiei Graves-Basedow consta n: (Pagina 127) A: Corticoterapie generala B: Radioterapie orbitara C: Administrare de beta-blocante D: Administrare de ciclosporina E: Plasmafereza Vezi raspuns 231. [CM47138] Tratamentul chirurgical n hipertiroidism este indicat n urmatoarele cazuri: (Pagina 123) A: Gusa mare B: Vrsta peste 20 de ani C: Recidiva dupa antitiroidiene de sinteza D: Recidiva postoperatorie

E: Fenomene de compresiune Vezi raspuns 232. [CM47139] Tratamentul hipertiroidismului subclinic se indica n special la: (Pagina 128) A: Adolescenti B: Pacientii cu gusa mare C: Pacientii cu fibrilatie atriala D: Pacientele cu osteoporoza postclimacteriu E: Pacientii cu hipertrofie miocardica Vezi raspuns 233. [CM47140] Tratamentul nespecific al crizei tireotoxice consta n: (Pagina 128) A: Reechilibrare hidroelectrolitica B: Administrare de propiltiouracil C: Administrare de sedative D: Oxigenoterapie E: Administrare de antitermice Vezi raspuns 234. [CM47141] Criza tireotoxica se caracterizeaza prin: (Pagina 128) A: Somnolenta B: Febra C: Deshidratare D: Aritmii E: Insuficienta cardiaca Vezi raspuns 235. [CM47142] Simptome intalnite in hipertiroidism sunt urmatoarele: (pag 119) A: oligomenoree B: amenoree C: scaderea libidoului D: sete si poliurie E: alopecie Vezi raspuns 236. [CM47143] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu: (pag 121) A: diabetul zaharat clinic manifest B: sindroame maniacale C: insuficienta respiratorie D: sindroame anxioase reactive E: atacuri de panica Vezi raspuns 237. [CM47144] Forma subclinica de hipertiroidism poete determina complicatii clinice precum: (pag 122) A: osteopenie B: feocromocitomul C: osteoporoza prin reducerea masei osoase D: fibrilatia atriala E: hipertrofie miocardica Vezi raspuns 238. [CM47145] Tratamentul hipertiroidismului clinic manifest implica: (pag122 123) A: antibioterapie B: chirurgia tiroidei C: radioterapie cu I131 D: regim igieno-dietetic E: blocante beta-adrenergice Vezi raspuns

239. [CM47146] Manifestarile clinice intalnite in hipotiroidism sunt urmatoarele: (pag 129) A: fatigabilitate B: tegumente hiperkeratozice C: sindrom de tunel carpian D: ileus paralitic E: onicoliza Vezi raspuns 240. [CM47147] In hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar, TSH plasmatic este:: (pag 129) A: crescut B: moderat crescut C: normal D: scazut E: nemodificat Vezi raspuns 241. [CM47148] Hipotiroidismul se poate clasifica in functie de: (pag 130) A: localizare leziunii B: varsta la care apare C: sexul pacientului D: gradul insuficientei tiroidiene primare E: durata Vezi raspuns 242. [CM47149] Urmatoarele semne si simptome pot sa apara atat in hipertiroidism cat si in hipotiroidism: () A: alopecia B: constipatia C: amenoreea D: scaderea libidoului E: prurit Vezi raspuns 243. [CM47150] Care din urmatoarele sunt semne neonatale ale mixedemului congenital : () A: icter prelungit B: poliurie C: hernie ombilicala D: insuficienta cardiaca congestiva E: macroglosia Vezi raspuns 244. [CM47151] Boala Graves- Basedow se poate asocia cu: () A: boala Addison B: diabet zaharat tip 2 C: afectiuni autoimune cu HLA DR4 D: miastenia gravis E: boala celiaca Vezi raspuns 245. [CM47152] Inhibitia conversiei periferice a T4 in T3 se poate realiza cu : () A: hemisuccinat de hidrocortizon B: dexametazona C: prednison 1mg/kg/zi D: iodura de Na E: propiltiouracil Vezi raspuns 246. [CM47153] Dintre complicatiile hipotiroidismului clinic manifest sau subclinic fac parte :

(pg. 131) A: depresia B: limfomul primitiv tiroidian C: fibrilatia atriala D: ateroscleroza E: insuficienta cardiaca congestiva Vezi raspuns 247. [CM47154] Un deficit moderat de iod este indicat de : () A: o prevalenta a gusii ( copii 7-14 ani) de 5-19,9% B: o iodurie de 20-49 micrograme la litru C: prevalenta TSH neonatal peste 5 microU/ml intre 20-39,9% D: o prevalenta a gusii ( copii 7-14 ani) de 20-29,9% E: o iodurie sub 20 micrograme la litru Vezi raspuns 248. [CM47155] Forma neurologica a cretinismului endemic se caracterizeaza prin : (pg. 145) A: diplegie spastica B: disgenezie a epifizei capului femural C: hipotiroidism subclinic D: ROT diminuate E: gusa absenta Vezi raspuns 249. [CM47156] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului include: (pag. 121) A: Hipertensiunea arteriala esentiala B: Feocromocitom C: Sindroame maniacale D: Neoplazii E: Sindroame hipercatecolaminice Vezi raspuns 250. [CM47157] Medicamentele folosite in mod curent in tratamentul hipertiroidismului sunt: (pag. 123) A: Alfa-blocante B: Blocante ale canalelor de calciu C: Beta-blocante D: Vasodilatatoare E: Sedative Vezi raspuns 251. [CM47158] Tratamentul chirurgical in hipertiroidism este indicat la: (pag. 125) A: Cazurile cu noduli calzi asociati B: Copii C: Adolescenti D: Recidiva dupa tratament cu antitiroidiene de sinteza E: Varstnici Vezi raspuns 252. [CM47159] Tabloul clinic al hipotiroidismului la adult cuprinde: (pag. 129) A: Alopecie B: Depresie C: Hipotensiune arteriala D: Infertilitate E: Ileus paralitic Vezi raspuns 253. [CM47160] In criza tireotoxica apar: (pag. 128) A: Febra

B: Tulburari cardiovasculare C: Deshidratare D: Hipertensiune arteriala E: Paloare Vezi raspuns 254. [CM47161] In copilarie si adolescenta deficitul de iod poate determina: (pag. 142) A: Gusa oligosimptomatica B: Cretinism endemic forma mixedematoasa C: Cretinism endemic forma neurologica D: Afectarea dezvoltarii intelectuale si fizice E: Exitus Vezi raspuns 255. [CM47162] Aspecte morfopatologice in hipertrofia tiroidiana cauzata de deficitul de iod pot fi: (pag. 142) A: Foliculi necrozati B: Foliculi hiperfunctionali C: Foliculi hipofunctionali D: Hemoragii intrafoliculare E: Aspect normal in intreaga glanda Vezi raspuns 256. [CM47163] In forma neurologica a cretinismului endemic apar: (pag 145) A: Gusa nodulara B: Reflexe osteotendinoase exagerate C: Disgenezie epifizara a capului femural D: Statura cvasinormala E: Retardare mintala severa Vezi raspuns 257. [CM47164] TSH supresat apare in: (pag. 122) A: boli netiroidiene severe B: depresia majora C: hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar D: dupa administrare de glucocorticoizi E: hipertiroidismul hipotalamo-hipofizar Vezi raspuns 258. [CM47165] Reactii adverse foarte rare ale antitiroidienelor de sinteza includ: (pag. 124) A: trombocitopenie B: trombocitoza C: alopecie D: agranulocitoza E: sdr lupus-like Vezi raspuns 259. [CM47166] Hipotiroidismul se clasifica in functie de: (pag.130) A: localizarea leziunii B: gradul insuficientei tiroidiene primare C: durata D: varsta la care apare E: necesitatile terapeutice Vezi raspuns 260. [CM47167] Cauzele principale de hipotiroidism primar la adult sunt: (pag. 130) A: leziunile autoimune B: tratament radical cu iod radioactiv sau cura chirurgicala C: sdr. Sheehan

D: deficitul de iod E: insuficienta hipotalamo-hipofizara Vezi raspuns 261. [CM47168] In hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar, explorarile de laborator releva: (pag. 129) A: TSH plasmatic scazut B: TSH plasmatic normal C: FT4 scazut D: FT4 crescut E: FT4 normal Vezi raspuns 262. [CM47169] Rezultate nesatisfacatoare ale terapiei de substitutie tiroidiana pot avea drept cauze: (pag. 132) A: sdr. de malabsortie B: tratament discontinuu C: administrare de sulfat feros D: administrare de colestiramina E: asocierea beta-blocantelor Vezi raspuns 263. [CM47170] Simptomele de hipertiroidism sunt: (Pagina 119) A: Palpitatiile B: Somnolenta C: Fatigabilitatea D: Constipatia E: Pruritul Vezi raspuns 264. [CM47171] Semnele de hipertiroidism sunt: (Pagina 119) A: Tremorul fin al extremitatilor B: Hipertricoza C: Bradicardia D: Retractia palpebrala E: Eritemul palmar Vezi raspuns 265. [CM47172] Precizati care dintre urmatoarele semne din boala Graves-Basedow sunt consecinta mecanismelor autoimune si nu a excesului de hormoni tiroidieni: (Pagina 120) A: Oftalmopatia Graves B: Alopecia C: Dermatopatia infiltrativa D: Coreea E: Fibrilatia atriala cu ritm rapid Vezi raspuns 266. [CM47173] Manifestarile clinice ale bolii Graves se pot asocia cu urmatoarele boli: () A: Diabet zaharat de tip I B: Boala Addison C: Ciroza biliara primitiva D: Vitiligo E: Anemia pernicioasa Vezi raspuns 267. [CM47174] Diagnosticul diferential al hipertiroidi smului se face cu: (Pagina 121) A: Feocromocitomul B: Diabetul zaharat clinic manifest

C: Encefalopatia hepatica D: Sindroamele maniacale E: Atacurile de panica Vezi raspuns 268. [CM47175] TSH supresat apare n urmatoarele situatii: (Pagina 122) A: Hipertiroidism clinic manifest B: Hipertiroidism subclinic C: Dupa administrare de glucocorticoizi D: Depresie majora E: Dupa administrare de beta-blocante Vezi raspuns 269. [CM47176] Regimul igieno-dietetic n hipertiroidism implica evitarea: (Pagina 122) A: Dietei hipersodate B: Infectiilor C: Efortului fizic D: Alimentatiei hiperproteice E: Climatului excitant Vezi raspuns 270. [CM47177] Forme clinice de tireotoxicoza fara hipertiroidism sunt: (pg120) A: boala basedow graves B: tiroidita indolora C: tiroidita subacuta D: tireotoxicoza din struma ovarii E: tireotoxicoza factitia Vezi raspuns 271. [CM47178] Despre diagnosticul de hipertiroidism e adevarat: (pg121) A: in hipertiroidismul subclinic T4 liber si T3 sunt crescute B: in hipertiroidismul hipofizar TSH palsmatic e crescut C: in hipertiroidismul clinic manifest T3 e crescut D: in hipertiroidismul hipofizar T4 liber e crescut E: in hipertiroidismul clinic manifest TSH e supresat Vezi raspuns 272. [CM47179] Afirmatii adevarate sunt : (pg121) A: in hipertiroidismul factice tiroglobulina serica e crescuta B: in adenomul toxic tiroidian la scintigrama se evidentiaza un nodul hiperfixant C: in adenomul toxic tiroidian e inhibata fixarea iodului radioactiv la nivelul tesutului tiroidian extranodular D: in hipertiroidismul indus de iod ioduria e absenta E: in tiroidita subacuta gusa e dureroasa Vezi raspuns 273. [CM47180] TSH e supresat in: (pg122) A: hipertiroidism subclinic B: atac de panica C: hipotiroidismul hipotalamo hipofizar D: administrare de L dopa E: administrare de glucocorticoizi Vezi raspuns 274. [CM47181] Dg diferential al hipertiroidismului se face cu : (pg121) A: sdr hipercolinergice B: sdr maniacale C: HTA D: DZ clinic manifest

E: Feocromocitom Vezi raspuns 275. [CM47182] Pentru hipertiroidism sunt corecte afirmatiile : (pg122) A: in sdr de rezistenta generalizata la actiunea hormonilor toroidieni T4 liber si T3 sunt net crescuti in plasma B: TSH e supresat in hipertiroidismul clinic manifest C: Post contraceptive orale creste TBG D: Orice crestere a T3 sau FT4 sunt expresia unei hiperfunctii tiroidiene E: in sdr de rezistenta generalizata la actiunea hormonilor toroidieni TSH e supresat Vezi raspuns 276. [CM47183] Elementele majore care definesc cretinismul endemic sunt: (pag 144) A: deficitul iodat sever B: surdomutismul C: diplegia spastica D: retardarea mentala severa E: profilaxia iodata Vezi raspuns 277. [CM47184] Forma mixedematoasa de cretinism endemic presupune prezenta: (pag 145) A: retardului mental sever B: staturii cvasinormale C: disgeneziei epifizare a capului femural D: ROT exagerate E: maturatiei osoase normale Vezi raspuns 278. [CM47185] Hipotiroidismul congenital : (pag. 145) A: presupune prezenta leziunilor SNC ireversibile de la nastere B: leziunile SNC se pot preveni prin administrarea tiroxinei la nastere C: functia tiroidei postnatal este corespunzatoare aportului iodat D: Functia tiroidei postnatal este deficitara permanent E: toate afirmatiile de mai sus sunt false Vezi raspuns 279. [CM47186] Despre cretinismul endemic nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag 145, 146) A: deficitul de iod elemental nu are efect propriu asupra creierului B: in patogenia formei mixedematoase exista deficit de seleniu C: in forma mixedematoasa sunt prezente surdomutismul si diplegia spastica D: forma neurologica prezinta disgenezie epifizara a capului femural E: cauza cretinismului produsului de conceptie este excesul de iod Vezi raspuns 280. [CM47187] Despre hipotiroidismul subclinic nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag. 131) A: tratamentul are ca scop restabilirea normotiroidismului B: bolnavii sunt intotdeauna simptomatici C: amiodarona nu prezinta nici un efect secundar D: T4 liber este usor crescut E: preparatele de electie sunt cele de levotiroxina Vezi raspuns 281. [CM47188] Screeningul mixedemului congenital-afirmatii adevarate: (pag 133) A: daca valoarea TSH sanguin in ziua 5 este >20Ui/ml se face dozarea in plasma a TSH, T3,T4 liber pentru confirmarea diagnosticului B: doza initiala de levotiroxina este de 10-15 ug/kg/zi C: doza initial ade levotiroxina este de 20 ug/kg/zi

D: inceperea tratamentului substitutiv se face in primele 2 sapatamani de viata E: doza initiala de levotiroxina este de 5-8ug/kg/zi Vezi raspuns 282. [CM47189] Diagnosticul diferential al hipertiroidismului se face cu: (pag.121) A: sindroame maniacale B: insuficienta cardiaca cu debit scazut C: diabet zaharat D: sindroame hipercatecolaminice E: feocromocitomul Vezi raspuns 283. [CM47190] TSH supresat poate sa apara : (pag. 122) A: Basedow Graves B: administrare de amiodarona C: administrare de fenitoina D: hipotiroidism hipotalamo-hipofizar E: depresia majora Vezi raspuns 284. [CM47191] ATS nu se recomanda: (pag.123,124) A: sarcina B: tiroidita subacuta C: tiroidita indusa de amiodarona D: gusa mica E: la primul episod Vezi raspuns 285. [CM47192] Tratamentul oftalmopatiei Graves: (pag. 127) A: corticoterapie generala B: corticoterapie si radioterapie C: corticoterapie si ciclosporina D: corticoterapie si lanreotid E: imunoglobuline intramuscular Vezi raspuns 286. [CM47193] Clasificarea NOSPECS a modificarilor oculare in boala Graves: (pag.127) A: are 5 clase B: clasa 1 fara simptome, numai semen clinice C: clasa 4 afectarea musculaturii extraoculare D: are 4 clase E: clasa 3 exoftalmie peste 15 mm Vezi raspuns 287. [CM47194] In criza tireotoxica tratamentul este: (pag. 128) A: carbimazol - 15 mg/4 ore sau metiltiouracil 150g/4ore B: iodura de sodium 1 g/12 ore C: betablocante D: solutie lugol 30 pic /zi E: hemisuccinat de hidrocortizon 100 g/ iv sau dexametazona fosfat 2g/6ore Vezi raspuns 288. [CM47195] Inhibitia secretiei hormonilor tiroidieni in criza treotoxica se face cu: (p128) A: Lugol B: KI p os C: metiltiouracil D: carbimazol E: KI iv Vezi raspuns

289. [CM47196] Clasificarea NOSPECS a modificarilor oculare din Boala Graves (p127) A: cls 0 fara semne, numai semne clinice B: cls 2 afectarea tes moi C: cls 3 exoftalmie D: cls 4 leziuni corneene E: cls 6 afectarea nervului optic Vezi raspuns 290. [CM47197] Indicatii pt tiroidectomie partiala reprezinta: (p.123) A: recidiva dupa I2 radioactiv B: gusa mare C: varsta peste 20 de ani D: preferinta pacientului E: fenomene de compresiune Vezi raspuns 291. [CM47198] Cu care dintre urmatoerele afectiuni se face dg dif al hipertiroidismului (p121) A: DZ clinic manifest B: sindroame maniacale C: insuf corticosuprarenaliana D: feocromocitom E: hipervagotonie Vezi raspuns 292. [CM47199] Mixedemul congenital se manifesta prin: (p 129) A: Nanism armonic B: Deficit intelectual pana la cretinism C: Icter prelungit D: Hernie inghinala E: Macroglosie Vezi raspuns 293. [CM47200] La probele paraclinice de rutina se pot evidentia modificari, care nu sunt diagnostice: (p 129) A: Colesterol seric crescut. B: Cresterea moderata a transaminazelor. C: Homocistinurie serica moderat crescuta. D: Dilipidemie cu LDL-colesterol crescut. E: Hiprenatremie. Vezi raspuns 294. [CM472001] Evidentiati terminologia corecta din bolile tiroidiene: (119) A: autonomia tiroidiana se refera la sinteza si eliberarea spontana de hormoni tiroidieni, independent de TSH; B: autonomia tiroidiana implica o productie exagerata de hormoni tiroidieni; C: tireotoxicoza defineste un nivel crescut, eficace la nivel tisular, de tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), indiferent de sursa (tiroida sau alta sursa); D: tireotoxicoza presupune o simptomatologie exagerata; E: hipertiroidismul este consecinta excesului de hormoni tiroidieni eficace la nivel tisular, hormoni sintetizati excesiv la nivelul tiroidei. Vezi raspuns 295. [CM472002] Unele medicamente, mai ales pe fondul unei tiroidite cronice, pot induce hipotiroidism: (130) A: amiodarona; B: propranolol; C: acid valproic;

D: litiu; E: fenitoina. Vezi raspuns 296. [CM472003] Forma severa de hipotiroidism: (129) A: apare un infiltrat localizat; B: se numeste mixedem; C: infiltratul contine glicozaminoglicani; D: apare un infiltrat generalizat in tegumente, seroase, viscere; E: apare si in adenomul toxic tiroidian. Vezi raspuns 297. [CM472010] Amiodarona: (CM472010) A: este un antiaritmic iodat B: in zonele cu deficit iodat la pacientii cu leziuni tiroidienepreexistente poate induce hipertiroidismul C: in zonele cu aport iodat insuficient sau crescut determina mai frecvent hipotiroidism decat hipertiroidism D: in zonele cu deficit iodat induce hipotiroidism E: in zonele cu aport iodat suficient sau crescut determina mai frecvent hipertiroidism decat hipotiroidism Vezi raspuns 298. [CM472011] Tratamentul curativ al gusii endemice: (CM4720011) A: exista trei modelitati terapeutice B: administrarea de iod radioactiv reprezita o alternativa la terapia chirurgicala C: in gusile nodulare -mai ales in cele mari-nu se recomanda administrarea de iod stabil D: administrarea de hormoni tiroidieni nu da rezultate optime in gusile difuze cu hipotiroidism E: administratea de hormoni tiroidieni are efect crescutin gusile multinodulare mari Vezi raspuns 299. [CM472012] Sunt complicatii postoperatorii ale tiroidectomiei partiale: () A: hipotiroidismul B: hiperparatiroidismul C: criza tireotoxica D: paralizia recurentiala E: paralizia frenicului Vezi raspuns 300. [CM472013] Mecanismele de adaptare tiroidiene si extratiroidiene in conditiile deficitului de iod sunt: () A: sectretia preferentiala de T4 B: hiperplazia glandei tiroide C: cresterea conversiei T4 in T3 la nivelul cortexului cerebral D: secretia preferentiala de T3 E: scaderea RIC Vezi raspuns 301. [CM472014] TSH-ul plasmatic supresat se intalneste in: () A: hipotiroidismul hipotalamo-hipofizar B: hipertiriodismul subclinic C: hipotiroidismul primar clinic manifest D: cursul tratamentului cu glucocorticoizi E: depresia majora Vezi raspuns 302. [CM47306] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de hipertiroidismul subclinic sunt adevarate: ()

A: TSL-ul plasmatic este crescut B: este cauzat de o productie tiroidiana deficitara C: poate asocia fibrilatie atriala mai ales la varstnici D: poate fi manifestarea initiala in orice forma patogenetica de hipertiroidism E: crestera masei osoase apare mai ales la femei in postmenopauza Vezi raspuns 303. [CMjim007] Identificati va rog judetele declarate endemice pentru deficitul de iod moderat clinic manifest din Romania: () A: Ialomita B: Maramures C: Ilfov D: Arad E: Prahova Vezi raspuns 304. [CS47006] Sunt metode de corectare a deficitului de iod: (pag 147) A: Sarea iodata B: Iodarea painii C: Iodura de potasiu injectabila D: Iodarea apei potabile E: Iodarea hranei animalelor domestice Vezi raspuns 305. [CS47016] Formele severe de oftalmopatie Graves sunt, cu exceptia: (Pag 126) A: 2 b B: 3 b C: 6 toate D: 5 toate E: 4 b si c Vezi raspuns 306. [TYR00001] 34. n hipotiroidism, la probele paraclinice de rutin se pot evidenia (Pagina 129) A: Colesterol seric sczut B: Dislipidemie cu LDL-colesterol crescut C: Cretere moderat a transaminazelor D: Hipernatremie E: E. Homocistein seric moderat crescut Vezi raspuns 307. [TYR00002] Hipotiroidismul se poate clasifica in functie de : (p 130) A: Durata B: Varsta la care apare C: Localizarea leziunii D: Cauza determinanta E: Gradul insuficientei tiroidiene primare Vezi raspuns 308. [TYR00003] Cazurile de gusa polinodulara si boala Graves necesita supraveghere endocrinologica datorita (pag 126) A: riscului de recidiva a hipertiroidismului dupa oprirea ATS sau dupa un tratament radical B: pentru evidentiarea non-compliantei terapeutice la unii pacienti hipotiroidieni cu tratament substitutiv C: risc de hipertiroidism dupa tratament medical ( ATS si euthyrox) D: riscului de deces al pacientului E: risc de hipotiroidism dupa tratamente radicale ( chirurgie si iod radioactiv) Vezi raspuns

309. [TYR00004] Manifestari clinice de hipotiroidism sunt: (129) A: disfonie B: tulburari mnezice C: dismenoree D: inapetenta E: cardiomegalie Vezi raspuns 310. [TYR00005] In care din urmatoarele forme severe de oftalmopatie Graves nu se recomanta puls terapie cu metilprednisolon: (pag 126) A: clasa 2 gradul C B: clasa 4 toate gradele C: clasa 5 toate gradele D: clasa 6 gradul A E: clasa 6 gradul C Vezi raspuns

1B 2D 3B 4E 5C 6E 7D 8C 9E 10 D 11 A 12 E 13 B 14 D 15 C 16 E 17 D 18 E 19 C 20 E 21 B 22 D 23 A 24 B 25 D 26 D 27 D 28 B 29 A 30 A 211 ABCE

31 B 32 A 33 A 34 D 35 C 36 B 37 D 38 E 39 A 40 B 41 C 42 C 43 D 44 C 45 C 46 A 47 C 48 E 49 C 50 B 51 C 52 C 53 B 54 A 55 C 56 C 57 B 58 C 59 D 60 C 226 ABC

61 B 62 A 63 C 64 E 65 A 66 D 67 C 68 E 69 C 70 D 71 E 72 D 73 C 74 B 75 D 76 A 77 D 78 A 79 E 80 C 81 A 82 C 83 D 84 C 85 C 86 D 87 B 88 D 89 D 90 A 241 ABDE

91 D 92 D 93 E 94 BCDE 95 BCE 96 ADE 97 ACE 98 ABDE 99 ACDE 100 ABDE 101 CD 102 BCE 103 ABD 104 CD 105 BCD 106 ABE 107 BE 108 BC 109 AE 110 CD 111 CE 112 ACDE 113 BD 114 ABD 115 ABC 116 ABCE 117 CE 118 ABDE 119 ABCD 120 BCE 256 ABDE

121 BDE 122 AD 123 ABCE 124 CD 125 ABCD 126 ABE 127 ABCD 128 AD 129 ADE 130 BD 131 ACD 132 CDE 133 ACD 134 BD 135 AE 136 ABCE 137 CDE 138 DE 139 ABCE 140 ABE 141 ACDE 142 BC 143 ABC 144 ABD 145 AC 146 CDE 147 AD 148 DE 149 ABC 150 ADE 271 BCDE

151 ABE 152 CE 153 BE 154 AD 155 AE 156 AD 157 AD 158 CDE 159 ACDE 160 BCDE 161 ABCD 162 ABC 163 ABCE 164 ABCD 165 CE 166 ABC 167 ABCD 168 ACE 169 BCD 170 ACDE 171 CDE 172 ABC 173 ACD 174 CD 175 ABD 176 BC 177 ABC 178 ABDE 179 BCE 180 ADE 286 BC

181 ABCE 182 ABC 183 ABCD 184 AD 185 ACE 186 ABDE 187 ABD 188 ABD 189 ABDE 190 ABCD 191 ABCE 192 ABDE 193 ABD 194 ABDE 195 ABCD 196 ABDE 197 ABC 198 ABE 199 ABD 200 ACDE 201 ABDE 202 ACE 203 ABCE 204 BE 205 ABCD 206 ACDE 207 ABC 208 AD 209 BCD 210 ACE 301 ABDE

212 ABC 213 AC 214 AE 215 BD 216 BCDE 217 ACDE 218 ABD 219 BC 220 ABC 221 DE 222 AC 223 CD 224 ABD 225 BD

227 AE 228 BCE 229 AC 230 ABDE 231 ACE 232 BCDE 233 ACDE 234 BCDE 235 ABCD 236 ABDE 237 ACDE 238 BCDE 239 BCD 240 CD

242 ACD 243 ACE 244 ADE 245 ABE 246 ABD 247 BCD 248 AD 249 BCE 250 CE 251 BCD 252 ABDE 253 ABC 254 AD 255 BC

257 ABCD 258 ACE 259 ABCD 260 ABD 261 ABC 262 ABCD 263 ACE 264 ADE 265 AC 266 ABDE 267 ABDE 268 ABCD 269 BCE 270 BCDE

272 BCE 273 ACDE 274 BDE 275 ABC 276 ADE 277 AC 278 BD 279 ACDE 280 BCD 281 ABD 282 ACDE 283 ACDE 284 BC 285 ABCD

287 BCE 288 AE 289 BCE 290 BDE 291 ABD 292 BCE 293 ABCD 294 ACE 295 AD 296 BCD 297 AB 298 ABC 299 ACD 300 BCD

302 CD 303 BE 304 ABDE 305 DE 306 BCE 307 ABCE 308 ABE 309 ABDE 310 BE