Sunteți pe pagina 1din 27

Teste grila - Gastroenterologie

1.
Disfagia aparuta initial la lichide (sau este mai pronuntata la lichide dect la alimentele solide) este caracteristica pentru:
A. Esofagul Barrett
B. Acalazia cardiei

C.
D.
E.
2.
A.
B.
C.
D.
E.
3.
A.
B.
C.
D.
E.
4.
A.
B.
C.

D.
E.
5.
A.
B.
C.

D.
E.
6.
A.
B.
C.
D.
E.
7.
A.
B.
C.
D.
E.
8.
A.
B.
C.
D.
E.
9.
A.
B.
C.
D.
E.
10.
A.
B.
C.
D.
E.
11.
A.
B.
C.

Diverticuli esofagieni
Boala de reflux gastroesofagian
Tumori ale esofagului
CS n acalazia cardiei se pot ntlni urmatoarele semne:
Regurgitatii
Tuse iritativa
Scadere ponderala
Dureri retrosternale
Toate semnele enumerate n functie de forma si stadiul clinic de evolutie
CS Pirozisul este semnul patognomic pentru:
Cancerul gastric
Acalazia cardiei
Boala de reflux gastroesofagian
Gastrita cronica tip A
Toate cele enumerate
CS Metaplasia mucoasei esofagiene malpighiene cu o mucoasa metaplasica gastrica sau intestinala este prezenta n:
Ulcerul esofagian
Stenoza peptica
Sindromul Barrett

Esofagita eroziva
Toate cele enumerate
CS Manevra "Turn-up" (ntoarcerea endoscopului cu vrful n sus) este necesara pentru evidentierea:
Herniei gastrice paraesofagiene
Esofagului Barrett
Diverticulilor esofagieni

Acalaziei cardiei
Bolii de reflux gastroesofagian
CS Boala de reflux gastroesofagian se caracterizeaza prin:
Prezenta refluxului gastroesofagian
Prezenta refluxului gastroesofagian patologic (> 50 epizoade / 24 ore)
Leziuni ale mucoasei esofagiene obligatorii
Metaplazia mucoasei obligatorie
Cresterea tonusului sfincterului esofagian inferior
CS Masuri generale n cadrul tratamentului bolii de reflux gastroesofagian sunt cele enumerate, cu exceptia:
Regimul alimentar n prnzuri mici si dese
Evitarea alimentatiei nainte de somn
Evitarea alimentelor iritante (chimic, termic, mecanic)
Somn cu capatiul ridicat
Purtarea corsetelor
CS Care din elementele de mai jos confirma prezenta cancerului esofagian ?
Prezenta regurgitatiei
Prezenta disfagiei
Pierderea n greutate
Anemia
Nici unul din elementele de mai sus
CS Herniile transhiatale pot conduce la urmatoarele com 424f58e plicatii, cu exceptia:
Esofagita peptica
ncarcerare supradiafragmatica a stomacului
Obstructie esofagiana prin inelul Schatzki
Disfagie functionala
Gastrita eroziva a pungii herniare
CS Semnele radiologice posibile ale acalaziei:
Lipsa camerei de aer gastrice
ngustarea segmentului inferior al esofagului
Dilatarea esofagului
Esofagul cu peristaltism redus sau lipsa
Toate criteriile sunt valabile
CS Herniile diafragmale se pot solda cu urmatoarele com 424f58e plicatii, excluznd:
Hemoragii gastrointestinale superioare
Esofagita de reflux
Strangularea herniei

D.
E.
12.

A.

Diverticuli esofagieni
Gastrita cronica a pungii herniane
CS Gastrita cronica tip "B" se defineste prin:

Gastrita rigida

B. Gastrita granulomatoasa
C. Gastrita autoimuna
D. Gastrita antrala indusa de Helicobacter pylori
E.
Gastrita hipertrofica
13.
CS Boala Menetrier reprezinta:
A. Gastrita cronica hipertrofica gigantica

B.

Gastrita eozinofila

C. Gastrita cronica granulomatoasa


D. Gastrita cronica polipoasa
E.
Gastrita cronica limfocitara
14.
CS Cel mai raspndit factor etiologic al gastritelor cronice hiperacidice este:
A. Refluxul duodeno-gastral

B.
C.
D.
E.
15.
A.
B.
C.
D.
E.
16.
A.
B.
C.
D.
E.
17.
A.
B.
C.
D.
E.
18.
A.
B.
C.
D.
E.
19.
A.
B.

C.
D.
E.
20.
A.
B.
C.
D.
E.
21.
A.
B.
C.
D.
E.
22.
A.
B.

Infectia Helicobacter pylori


Alcoolul
Acidul acetilsalicilic
Fumatul
CS Cea mai raspndita cauza a gastritelor cronice medicamentoase este utilizarea:
Colereticelor
Prochineticelor
Steroizilor anabolici
Glicozidelor
Antiinflamatoarelor nonsteroidiene
CS Durata terapiei complexe antihelicobacteriene constituie:
2-3 saptamni
Mai mult de 3 saptamni
1-3 zile
7 zile
30 zile
CS Care dintre factorii numiti nu poseda agresivitate pentru celulele mucoasei gastrointestinale ?
Bicarbonatul
Acizii biliari
Pepsina
Ioni de H+
Fosfolipaza si proteazele secretate de Helicobacter pylori
CS Care dintre urmatoarele afirmatii nu este caracteristica pentru ulcer la senili:
Frecvent se complica cu hemoragii
Evolutie cu simptomatica clinica stearsa
Se localizeaza de obicei n stomac
Se localizeaza de obicei n duoden
Au dimensiuni mari, dar nu sunt adnci
CS Tumorile asociate sindromului Zollinger - Ellison mai frecvent sunt localizate n:
Stomac
Duoden

Ganglionii limfatici
Splina
Pancreas
CS Care din conditiile patologice de mai jos pot evolua cu gastropatie ?
Diabetul zaharat
Ciroza hepatica
Mixedemul
Insuficienta cardiaca
Toate enumerate
CS Care din simptomele de mai jos este patognomic gastritelor cronice ?
Dureri epigastrale
Inapetenta
Gust neplacut
Sialoree
Nici unul din simptomele enumerate
CS Diagnosticul pozitiv ntr-o gastrita cronica se face prin:
Examen clinic
Examen radiologic

C. Examen morfologic
D. Examen biochimic
E.
Toate cele enumerate n functie de forma clinica de gastrita
23.
CS La examenul obiectiv al unui pacient cu ulcer duodenal necomplicat se pot ntlni semnele:
A. Disparitia matitatii hepatice (la percutie)
B. Semnul Murphy pozitiv
C. Dureri la percutia apofizelor spinoase T10 - T12
D. Dureri la palpare n regiunea epigastrica
E.
Toate semnele enumerate n functie de durata bolii
24.
CS Numiti preparatele care formeaza o pelicula de protectie pe baza ulcerului:
A. Gastrocepina
B. Cimetidina
C. De-nolul
D. Metronidazolul
E.
Metiluracil
25.
CS Indicati dieta necesara pacientului cu Dumping - sindrom.
A. Dieta cu glucide usor asimilate
B. Alimentatie lichida
C. Dieta solida si semisolida bogata n proteine
D. Dieta lacto-vegetala
E.
Dieta mbogatita cu fibre vegetale
26.
CS Care dintre formatiunile enumerate au un potential de malignizare nalt?
A. Polipii adenomatosi
B. Polipii hiperplazici
C. Hamartomul
D. Leiomiomul
E.
Fibromul
27.
CS Sinonimul celiachiei este:
A. Enteropatia glutenica
B. Spru tropical
C. Enteropatia secundara
D. Boala Wippl
E.
Totul este corect
28.
CS Excluderea glutenului din alimentatia unui subiect cu enteropatie glutenica dureaza:
A. Pna la ameliorarea clinica
B. Pna la normalizarea functiei intestinului
C. Toata viata
D. Pna la normalizarea morfologiei mucoasei intestinale
E.
Pna la normalizarea concentratiei folatilor serici
29.
CS Manifestarile clinice ale diareei secretorie sunt:
A. Materiile fecale cu mucus si puroi
B. Diaree cu polifecalie
C. "Diaree falsa"
D. Alternarea constipatiilor si diareelor
E.
Rectoragii
30.
CS Pentru ncetinirea functiei de propulsare a intestinului subtire n diarea cronica se indica:
A. Domperidon
B. Metoclopramid
C. Loperamid
D. Cisaprid
E.
Gluconat de Ca
31.
CS Boala Crohn este o afectiune idiopatic definit prin:
A. Inflamatia difuza a colonului
B. Inflamatia difuza a ileonului
C. Inflamatia segmentara a oricarui segment al tractului gastrointestinal
D. Inflamatia difuza a oricarui segment al tractului gastrointestinal
E. Inflamatia difuza a colonului si ileonului

32.

CS Pentru rectocolita ulcero-hemoragica sunt caracteristice:

A. Fistule
B. Stenoze
C. Ulceratii superficiale
D. Granulom sarcoid
E. Fisuri
33.
CS Preparatul recomandat pentru mentinerea remisiunei colitei ulceroase nespecifice este:
A. Prednisolonul

B. Azatioprina
C. Mesalazina
D. Metronidazol
E. Penicilina
34.
CS Medicamentul de electie n giardioza intestinala este:
A. Ampicilina
B. Ciproflaxacina
C. Mesalazina
D. Metronidazolul
E.
Tetraciclina
35.
CS Cea mai frecventa patologie a intestinului gros este:
A. Diverticuloza intestinului
B. Colita pseudomembranoasa
C. Colita ulceroasa nespecifica
D. Tumori ale intestinului gros
E.
Sindromul colonului iritabil
36.
CS Clinic sindromul colonului iritabil se poate manifesta prin simptoame, cu exceptia:
A. Diaree
B. Dureri si disconfort n abdomen
C. Eliminarea mucusului la defecatie
D. Hemoragie digestiva inferioara
E.
Constipatii
37.
CS Complicatiile sindromului colonului iritabil sunt:
A. Hemoragiile intestinale
B. Malignizarea procesului patologic n intestin
C. Pseudopolipi ai intestinului
D. Stricturi ale intestinului
E.
Complicatiile intestinale nu-s cunoscute
38.
CS Semnele endoscopice ale sindromului de colon iritabil sunt:
A. Pseudopolipoza
B. Mucoasa neschimbata
C. Ulceratii unice n intestin
D. Erozii unice ale mucoasei intestinale
E.
Prezenta diverticulelor intestinale
39.
CS Care sunt caile de diseminare ale cancerului de colon ?
A. Invazia locala
B. Diseminarea prin implantare
C. Diseminarea hematogena
D. Diseminarea limfatica
E.
Toate enumerate
40.
CS Cum definiti steatoreea ?
A. Prezenta n scaun de fragmente de carne nedigerata
B. Scaune frecvente si abundente
C. Cantitati mari de grasimi eliminate prin scaun
D. Scaun acolic
E.
Toate elementele enumerate n functie de gravitatea steatoreei
41.
CS Consumul crescut de fibre alimentare are rol:
A. De factor de risc pentru cancerul rectocolic
B. De factor de risc pentru cancerul gastric
C. De factor protector fata de cancerul rectocolic
D. Nu are nici un rol fata de cancerul rectocolic
E.
Nu se cunoaste rolul lor.
42.
CS Cancerul rectal debuteaza cel mai frecvent prin:
A. Rectoragii masive
B. Rectoragii oculte
C. Ocluzie intestinala
D. Fisuri
E.
Proctalgie

43.
A.

B.
C.
D.
E.
44.

CS Anatomic n ficat se evidentiaza:


4 lobi si 7 segmente

3 lobi si 6 segmente
2 lobi si 8 segmente
2 lobi si 5 segmente
Lipseste deviderea n lobi si segmente
CS Macrofagi organospecifici ai ficatului sunt:

A.
B.
C.
D.
E.
45.
A.
B.
C.
D.
E.
46.
A.
B.
C.
D.
E.
47.
A.
B.
C.
D.
E.
48.
A.
B.
C.
D.
E.
49.
A.
B.
C.
D.
E.
50.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele Ito
Celulele Kupffer
Celulele Pit
Plasmocitele
Macrofagii alveolari
CS Stelutele vasculare se datoreaza:
Hipoestrogenemiei
Hipoaldosteronemiei
Hiperestrogenemiei
Hiperaldosteronemiei
Hiperglucagonemiei
CS La inspectia cavitatii bucale puteti identifica urmatorul aspect tipic pentru hepatopatia cronica:
Afte bucale
Gingivita necrozanta
Edeme labiale
Glosita atrofica
Nici unul din elementele de mai sus
CS Ce va poate sugera prezenta unei hiperecogenitati hepatice difuze la examenul ecografic ?
Hemangiom hepatic
Steatoza hepatica
Metastaze hepatice
Cancer hepatic
Hematom
CS Sindromul biologic de citoliza hepatica cuprinde:
Cresterea ALAT
Hipoalbuminemia
Scaderea ASAT
Hipergamaglobulinemia
Cresterea 5-nucleotidazei
CS n ce conditii creste gama glutamiltranspeptidaza ?
Ulcer gastroduodenal
Pancreatita cronica
Colecistita cronica
Hepatopatie alcoolica
Enteropatie glutenica
CS Care snt semnele ce nu pot fi ntlnite ntr-o hepatita alcoolica acuta ?
Scaderea IgA seric
Cresterea gama GT
Cresterea transaminazelor
Trombocitopenie
Hiperleucocitoza

51.
A.
B.
C.
D.
E.
52.
A.
B.
C.
D.
E.
53.
A.
B.
C.
D.
E.
54.
A.
B.
C.
D.
E.

CS Care din virusurile hepatice are acidul nucleic ADN?

Hepatita A
Hepatita B
Hepatita C
Hepatita D
Toate
CS n snge pot fi decelati markerii infectiei HBV, cu exceptia:
HBcAg
HBsAg
Anti-HBc
HBeAg
Anti-HBe
CS Infectia HCV se priveste ca un "mecanism declansator" (trigger) n dezvoltarea:
Hepatitei autoimune
Colangitei sclerozante
Cirozei biliare primare
Infectiei HDV
Infectiei HBV
CS Evolutia cronica a hepatitei virale B este cauzata de
Toleranta imunologica
Raspunsul imun normal
Reactia hiperergica a sistemului imun
Imunodeficiente secundare sau primare
Toate enumerate

55.
A.
B.
C.
D.
E.
56.
A.
B.
C.
D.
E.
57.
A.
B.
C.
D.
E.
58.
A.
B.
C.
D.
E.
59.
A.
B.
C.
D.

E.
60.
A.
B.
C.
D.
E.
61.
A.
B.
C.
D.
E.
62.
A.
B.
C.
D.
E.
63.
A.
B.
C.
D.
E.
64.
A.
B.
C.
D.
E.
65.
A.
B.
C.
D.
E.

CS Care este singurul element de certitudine ce diferentiaza hepatita cronica activa de cea persistenta ?
Evolutie peste 6 luni
Transaminaze crescute peste valori de 5 ori normalul
VSH accelerat
Aspectul histologic
Hipergamaglobulinemia importanta
CS Care este criteriul necesar pentru diagnosticul de hepatita cronica activa ?
Icter
ALT > de 5 %
Hipoalbuminemie
Leziuni bioptice de tip necrotic
Trecut de hepatita virala
CS Dupa ce interval minim de evolutie putem vorbi de o hepatita cronica ?
3 luni
5 luni
6 luni
9 luni
12 luni
CS Terapia antivirala n caz de infectia HBV cronica este indicata:
n faza integrativa
n faza replicativa
n ambele faze
Independent de faza infectiei, n caz de hiperaminotransferazemie
Independent de faza infectiei, n caz de normoaminotransferazemie
CS Prezenta anticorpilor antimitocondriali este caracteristica pentru:
Hepatita acuta A
Ciroza biliara primara
Ciroza alcoolica
Boala Wilson

Hepatita acuta B
CS Simptomul precoce n ciroza biliara primara este:
Icterul
Pruritul cutanat
Febra
Dureri n hipocondrul drept
Ascita
CS Tratamentul cirozei biliare primitive include urmatoarele, cu o exceptia:
Imunodepresive
Colestiramina
Vitamine liposolubile (A, D, E, K)
Acidul ursodeoxicolic
Repermeabilizare prin endoproteza a cailor biliare
CS Denumiti sindromul pe baza caruia putem presupune evolutia hepatitei spre ciroza hepatica.
Sindromul asteno-vegetativ
Sindromul de citoliza
Sindromul imuno-inflamator
Sindromul de hipertensiune portala
Sindromul de colestaza
CS Care sunt elementele histologice ce se pot ntlni ntr-o ciroza activa ?
Prezenta de infiltrat inflamator limfo - plasmocitar portal
Necroza celulara
Prezenta de tesut fibrotic difuz
Nodulii regenerativi
Toate elementele de mai sus
CS Denumiti sindromul care caracterizeaza stadiul de decompensare a cirozei.
Sindromul de hipersplenism
Sindromul imuno-inflamator
Sindromul insuficientei hepatice
Sindromul asteno-neurotic
Sindromul de colestaza
CS Hemoragia digestiva superioara din ciroza se produce mai frecvent prin unul din mecanismele urmatoare:
Ruptura de varice esofagiene
Sindrom Mallory-Weiss
Ulcer gastric
Eroziuni esofagiene de reflux
Gastrita hemoragica

66.
A.
B.
C.
D.
E.
67.
A.
B.
C.
D.
E.
68.
A.
B.
C.
D.
E.

69.
A.
B.
C.
D.
E.
70.
A.
B.
C.
D.
E.
71.
A.
B.
C.
D.
E.
72.
A.
B.
C.
D.
E.
73.
A.
B.
C.
D.
E.
74.
A.
B.
C.
D.
E.
75.
A.
B.
C.
D.
E.
76.
A.
B.
C.
D.

CS Encefalopatia hepatica la un cirotic poate fi declansata de urmatoarele cauze, cu exceptia:


Regim alimentar hiperproteinic
Regim alimentar hiperglucidic
Hipokaliemie
Hemoragie digestiva
Tratament neurosedativ
CS Hipoalbuminemia din ciroza se explica prin:
Hipercatabolism
Insuficienta sintezei hepatice
Gastroenteropatie exsudativa
Sindrom de malabsorbtie
Proteinurie
CS Care din manifestarile clinice nu sunt caracteristice pentru cancerul hepatic?
Ascita
Hepatomegalia
Dureri n hipocondrul drept
Icterul tegumentelor
Diarea

CS Cea mai frecventa tumoare hepatica maligna este:


Hepatocarcinomul
Colangiocarcinomul
Angiosarcomul
Hepatoblastomul
Carcinosarcomul
CS Marker caracteristic al cancerului hepatic este:
Eritrocitoza
Trombocitoza
-fetoproteina
Hipercalciemia
CA -19-9
CS Deficitul careia dintre enzime se constituie mai rapid n pancreatita cronica?
Amilaza
Lipaza
Tripsina
Elastaza
Chimotripsina
CS Care caracteristica a durerii n pancreatita cronica nu este adevarata?
Durerea poate fi intermitenta, pregnanta, cu durata de ore, zile si chiar saptamni
Sediul durerii este epigastric ori spre hipocondriul stng, cu iradiere n spate sau "n centura"
Durerea se amelioreaza dupa prnzuri
Durerea se amelioreaza la aplecarea auterograda a trunchiului sau n pozitie seznd
Durerea poate fi persistenta, profunda, scitoare, perioadele dureroase fiind relativ continue
CS Cnd este indicat testul la secretina pentru diagnosticul pancreatitei cronice?
Prezenta calcificarilor pancreatice
Prezenta steatoreei pancreatice
Prezenta diabetului zaharat pancreatogen
Lipsa att a calcificarilor pancreatice, ct si a steatoreei si diabetului
Prezenta att a calcificarilor pancreatice, ct si a steatoreei si diabetului
CS Care dintre bolile pancreatice numite se ntlneste mai frecvent?
Pancreatita cronica ereditara
Pancreatita cronica indurativa
Pancreatita cronica recidivanta
Chistadenocarcinomul pancreatic
Adenocarcinomul ductal
CS Cauza cea mai frecventa a pancreatitei cronice la adult este:
Litiaza biliara
Intoxicatia cronica alcoolica
Hipercalciemia
Obezitatea
Diabetul zaharat
CS Care investigatie este mai informativa pentru diagnosticul diferential ntre pancreatita cronica si neoplasmul pancreatic ?
Cercetarea enzimelor pancreatice serice (lipaza)
Testul combinat la secretina si colecistokinina
Testarea curbei glicemice
Testarea markerilor tumorali (CA 19 - 9)

E.
Biopsia pancreatica percutana sub ghidaj ecografic
77.
CS Dozarea preparatelor enzimatice complexe n caz de insuficienta exocrina pancreatica se efectueaza dupa continutul
de:
A. Amilaza
B. Lipaza
C. Tripsina
D. Elastaza
E.
Chimotripsina

78.
CS Care dintre manifestarile clinice ale malabsorbtiei n pancreatita cronica se
ntlneste mai frecvent?
A.
B.
C.
D.
E.
79.
A.
B.
C.
D.
E.
80.
A.
B.
C.
D.
E.
81.
A.
B.
C.
D.
E.
82.
A.
B.
C.
D.
E.
83.
A.
B.
C.
D.
E.
84.
A.
B.
C.
D.
E.
85.
A.
B.
C.
D.
E.
86.
A.
B.
C.
D.
E.
87.
A.

Scaune anormale, steatoree


Anemia
Dermatita
Hemoragiile
Diareea secretorie
CS Cum credeti ca poate fi obiectivizata stetoreea ?
Prin coloratie cu Sudan III a materiilor fecale
Prin dozarea azotului din fecale
Prin efectuarea unei pancreatografii
Prin explorari radioizotopice
Radiografie abdominala
CS Ce semnificatie are instalarea icterului pe fondul unei suferinte pancreatice ?
Hemoliza sporita prin cresterea enzimelor pancreatice n ser
Dezvoltarea unui neoplasm de cap de pancreas
Insuficienta hepato-celulara n cadrul sindromului de malabsorbtie
Dezvoltarea unui neoplasm de corp de pancreas
Toate cele de mai sus
CS Pentru aprecierea functiei exocrine a pancreasului se utilizeaza testul:
Toleranta la glucoza
Testul la secretina - pancrezimina
Activitatea serica a transaminazelor
Coeficientul amilaza / creatinin
Fosfataza alcalina
CS Care este clinica unei colangite sclerozante primitive ?
Icter
Prurit
Astenie
Hepatomegalie
Toate de mai sus
CS n tratamentul colicii biliare este contraindicata administrarea de:
Atropina
Algocalmin
Papaverina
Morfina
Nitrati
CS Care din afirmatiile numite nu este caracteristica pentru tabloul clinic al litiazei biliare?
Dureri n hipocondrul drept
Iradierea durerilor n umarul si omoplatul drept
Sindrom dispeptic
Iradierea durerilor n regiunea inghinala
Manevra Murphy pozitiva
CS Metoda cea mai larg utilizata pentru identificarea litiazei biliare este:
Examenul radiologic panoramic al abdomenului
Colangiografia endoscopica retrograda
Ecografia abdominala
Colecistografia orala
Tomografia computerizata
CS Factorii etiopatogenetici ale colecistitei cronice sunt urmatoarele:
Calculi biliari
Infectia
Suferinte ale unor organe adiacente
Tulburari hormonale
Toate cele enumerate
CS Sindromul postcolecistectomic include diferite afectiuni morfofunctionale, cu exceptia:
Calcul restant n caile biliare

B. Anastomozita
C. Colangita
D. Disfunctia sfincterului Oddi
E.
Sindromul de bont lung
88.
CS Care din afirmatiile numite nu este caracteristica pentru clinica litiazei biliare?
A. Diaree
B. Dureri n hipocondrul drept

C.
D.
E.
89.
A.
B.
C.
D.
E.
90.
A.
B.
C.
D.
E.
91.
A.
B.
C.
D.
E.
92.
A.
B.
C.
D.
E.
93.
A.
B.
C.
D.
E.
94.
A.
B.
C.
D.
E.
95.
A.
B.
C.
D.
E.
96.
A.
B.
C.
D.
E.
97.
A.
B.
C.
D.
E.
98.

Constipatii
Staza veziculara
Dispepsie
CS Care din factorii numiti nu are nsemnatate n etiopatogenia litiazei biliare?
Hipertensiunea arteriala
Hipodinamia
Obezitatea
Hiperlipidemia
Vrsta naintata
CS n terapia de dizolvare orala a litiazei biliare se indica.
Spasmolitice
M-holinolitice
Miolitice selective
Acidul ursodeoxicolic
Ulei de masline
CS Numiti cel mai frecvent agent cauzal al angiocolitei:
Stafilococii
Pneumococii
Streptococii
Esherihia coli
Fungii
CS Infectarea cailor biliare intra-si extrahepatice se produce pe urmatoarele cai:
Hematogena
Limfogena
Ascendenta
Per continuitatem
Toate enumerate mai sus
CS Tratamentul colecistitei cronice include:
Antibiotice
Drenante biliare
Spasmolitice
Regimul igieno-dietetic
Toate enumerate
CS Care este cel mai caracteristic semn clinic al litiazei biliare ?
Dispepsia
Febra
Eructatia
Colica biliara
Steatoreea
CS Tabloul clinic al coledocalitiazei include semne, cu exceptia:
Dureri biliare
Icter
Febra
Pirozis
Hepatomegalie
CM Care din bolile de mai jos apar mai frecvent la femei ?
Hemocromatoza
Boala Wilson
Colelitiaza
Hepatita autoimuna
Cancerul pancreatic
CM n care din afectiunile de mai jos se poate ntlni hematemeza ?
Esofagita catarala
Varice gastrice
Ulcere de stres
Sindromul Zollinger-Ellison
Boala Mallory-Weis
CM n care din circumstantele de mai jos credeti ca poate apare disfagie ?

A.
B.
C.
D.
E.
99.
A.
B.
C.
D.
E.
100.
A.
B.
C.
D.
E.
101.
A.
B.
C.
D.
E.
102.
A.
B.
C.
D.
E.
103.
A.
B.
C.
D.
E.
104.
A.
B.
C.
D.
E.
105.
A.
B.
C.
D.
E.
106.
A.
B.
C.
D.
E.
107.
A.
B.
C.
D.
E.
108.
A.
B.
C.
D.
E.
109.

Obezitate
Sclerodermie sistemica
Miastenia gravis
Acalazia cardiei
Cancerul esofagian
CM Acalazia cardiei se caracterizeaza prin:
Insuficienta de relaxare a sfincterului esofagian inferior n timpul deglutitiei
Zone de metaplazie a epiteliului malpighian al esofagului
Mucoasa columnara a esofagului neteda sau cu cicatrice
Insuficienta de contractie a sfincterului esofagian inferior
Absenta undelor peristaltice propulsive ale corpului esofagian
CM Numiti complicatiile posibile ale bolii de reflux gastroesofagian.
Sindromul Barrett
Ulcerul esofagian
Stenoza pilorica
Hemoragia digestiva superioara
Cancerul esofagian
CM Tratamentul patogenetic al bolii de reflux gastroesofagian include:
Tratament anti-Helicobacter pylori
Medicatie antisecretorie
Citoprotectori
Prokinetice
Beta- adreno blocante
CM Care preparate pot agrava sau provoaca refluxul gastroesofagian ?
Domperedonul
Isosorbid dinitrat
Atropina
Metoclopramidum
Theophyllina
CM Numiti metodele de diagnostic instrumental, care obligator confirma prezenta bolii de reflux gastroesofagian.
Monitorizarea pH-ului esofagian
Endoscopia digestiva superioara
Manometria monitorizata a esofagului
Examenul ecografic
Analiza histologica
CM Complicatiile locale ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi puse n evidenta prin:
Monitorizarea pH-ului esofagian
Endoscopia digestiva superioara
Test cu D-xyloza
Examenul histologic al fragmentelor de mucoasa esofagiana
Manometria monitorizata a esofagului
CM Pentru stabilirea diagnosticului de disfagie functionala:
E suficienta prezenta senzatiei de dificultate la deglutitie
Este necesar de exclus patologia esofagiana organica
Este necesar de exclus acalazia
Sunt necesare evaluari pentru excluderea refluxului gasroesofagian patologic
Nu este valabila nici una din strategiile enumerate.
CM n producerea herniilor transhiatale intervin urmatorii factori:
Slabirea sistemelor de fixare a segmentului eso-cardio-tuberozitar
Largirea hiatusului diafragmatic
Cresterea presiunii abdominale
Refluxul gastroesofagian
Dispepsie functionala
CM Diferentierea durerilor toracice functionale de origine esofagiana de durerea n angina pectorala se bazeaza pe:
Localizarea retrosternala a durerii
ncetarea la ingestia de antiacide
Modificarea durerii la administrarea de -blocante
Aparitia durerilor este n legatura cu stresul psihoemotional
Calmarea durerilor dupa administrare de nitroglicerina
CM Care din simptomele enumerate mai jos sunt caracteristice pentru sindromul dispeptic functional?
Disconfort n regiunea epigastrica
Dureri abdominale, care se amilioreaza dupa defecatie
Satietate precoce
Meteorism
Dureri n epigastru
CM Se disting urmatoarele variante clinice ale dispepsiei functionale:

A.
B.
C.
D.
E.
110.
A.
B.
C.
D.
E.
111.

A.
B.
C.
D.
E.
112.
A.
B.
C.
D.
E.
113.
A.
B.
C.
D.
E.
114.
A.
B.
C.
D.
E.
115.
A.
B.
C.
D.
E.
116.
A.
B.
C.
D.
E.
117.
A.
B.
C.
D.
E.
118.
A.

B.
C.
D.
E.
119.
A.
B.
C.
D.
E.

De tip ulceros
De tip dismotilitate
Forma nespecifica
Cu predominarea balonarii, distensiei abdominale si durerilor
Cu predominarea diareei
CM Cine necesita o explorare paraclinica pentru deosebirea dintre dispepsia functionala si cea organica?
Bolnavii cu subfebrilitate
Bolnavii cu simptome nocturne
Bolnavii peste 45 ani
Bolnavii sub 45 ani
Scaderea ponderala nemotivata
CM Factorii etiopatogenetici si fiziopatologici numiti sunt comuni att ulcerului gastric, ct si celui duodenal:

Fumatul
Alcoolul
Helicobacter pylori
Hipersecretia HCl
Preparatele antiinflamatorii non-steroidiene
CM Criteriile diagnostice pentru gastrita autoimuna sunt urmatoarele:
Autoanticorpii serici anti-celule parietale
Gastrita atrofica fundala
Anemia Biermer (pernicioasa)
Autoanticorpii anti-factor intrinsec
Gastrita antrala
CM Gastrita cronica de tip "A" reprezinta:
Gastrita fundala
Gastrita de reflux biliar
Gastrita autoimuna
Gastrita asociata cu Helicobacter pylori
Gastrita limfocitara
CM Gastrita biliara de reflux necesita tratament cu:
Metoclopramid
Propronolol
Domperidon
Atropina
Prednisolon
CM Tabloul clinic al sindromului Zollinger-Ellison include:
Diareea
Ulcerele refractare la tratament standart
Sindromul algic pronuntat, ce se supune greu tratamentului antiulceros standart
Constipatiile
Leucopenia
CM Afectiuni precanceroase ale stomacului sunt:
Gastrita hiperclorhidrica
Gastrita cronica atrofica cu metaplazie intestinala
Gastrita de reflux biliar
Boala Menetrier
Gastrita eozinofilica
CM Terapia de substitutie n caz de gastrita atrofica include preparatele:
Acidin - pepsina
Lactuloza
Sucul gastric
Fosfolugel
Omeprazolul
CM Gastrita granulomatoasa e legata etiopatogenetic cu:
Boala Crohn

Tuberculoza
Sarcoidoza
Sifilisul
Helicobacter pylori
CM Care este conduita terapeutica ntr-o gastrita acuta simpla ?
Se administreaza preparate cortizonice sau antiinflamatoare nesteroidiene
Se administreaza propranolul per os sau n lavaj
Se ntrerupe contactul cu substante iritante
Se aplica punga de gheata pe regiunea epigastrica
Se administreaza Omeprazol

120.
A.
B.
C.
D.
E.
121.
A.
B.
C.
D.
E.
122.
A.
B.
C.
D.
E.
123.
A.
B.
C.
D.
E.
124.
A.
B.
C.
D.
E.
125.
A.
B.
C.
D.
E.
126.
A.
B.
C.
D.
E.
127.
A.
B.
C.
D.
E.
128.
A.
B.
C.
D.
E.
129.
A.
B.
C.
D.
E.
130.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Care din simptomele enumerate mai jos caracterizeaza ulcerul duodenal ?


Dureri epigastrale
Simptoame dispeptice
Xerostomie
Alternanta diaree-constipatie
Meteorism
CM Care credeti ca sunt indicatiile fibroendoscopiei gastroduodenale ?
Abdomenul acut
Hemoragia digestiva superioara
Ulcerul anastomotic postoperator
Ulcerul duodenal
Varicele esofagiene
CM Care credeti ca sunt complicatiile ulcerelor ?
Perforatia
Stenozarea
Malignizarea
Penetratia
Esofagita de reflux
CM Care sunt indicatiile de tratament chirurgical n ulcer cronic ?
Hemoragie digestiva unica, fara tulburari hemodinamice
Perforatia
Ulcerul postbulbar
Ulcerul gastric
Stenoza decompensata
CM Care din leziunile de mai jos sunt considerate ca precanceroase ?
Gastrita Menetrier
Ulcerele de stres
Polipii gastrici adenomatosi mai mari de 2 cm
Ulcerul cronic duodenal
Gastrita hiperacidica
CM Un pacient cu neoplasm gastric poate descrie:
Dureri abdominale colicative
Anorexie selectiva, mai ales pentru carne
Varsaturi cu alimente ingerate n urma cu mai mult de 24 ore
Epigastralgii cvasicontinui care nu sunt ameliorate de alimentatie
Diaree cu polifecalie
CM Ce alterari biologice pot apare n neoplasmul gastric ?
Prezenta antigenului carcinoembrionar
Scaderea hemoglobinei
Leucopenie
Cresterea VSH-ului
Cresterea acidului uric
CM Numiti preparatele care se utilizeaza n tratamentul gastritelor cronice hipoacide.
Preparate de bismut
Acidin-pepsina
Pancreatin
Famotidina
Pirenzepina
CM Numiti factorii ulcerogeni n patogenia bolii ulceroase.
Prezenta Helicobacter pylori
Hipersecretia HCL
Hiperproducerea de pepsina
Marirea secretiei de bicarbonati
Marirea sintezei de prostaglandine
CM Numiti factorii de protectie n patogenia bolii ulceroase.
Marirea sintezei de prostaglandine
Marirea secretiei de pepsina
Cresterea concentratiei serice de gastrina
Marirea secretiei de bicarbonati
Regenerarea normala a mucoasei
CM Numiti semnele caracteristice ulcerului duodenal:
Vrsta naintata (50-70 ani)
Ritmicitatea si periodicitatea sezoniera a sindromului dolor
Marirea secretiei gastrice
Lipsa poftei de mncare
Durere difuza n abdomen

131.
A.
B.
C.
D.
E.
132.
A.
B.
C.
D.
E.
133.
A.
B.
C.
D.
E.
134.
A.
B.
C.
D.
E.
135.
A.
B.
C.
D.
E.
136.
A.
B.
C.
D.
E.
137.
A.
B.
C.
D.
E.
138.
A.
B.
C.
D.
E.
139.
A.
B.
C.
D.
E.
140.
A.
B.
C.
D.
E.
141.
A.
B.
C.
D.
E.
142.

CM Numiti preparatele cu actiune asupra factorului acido-peptic n patogeneza bolii ulceroase:


Famotidina (ranitidina)
Almagelul (fosfalugelul)
Retabolilul
Omeprazolul
Metronidazolul
CM Numiti preparatele care actioneaza asupra Helicobacter pylori n tratamentul bolii ulceroase:
Platifilina
Cimetidina
Amoxicilina
Preparate de bismut
Metronidazolul
CM Care sunt semnele caracteristice pentru Dumping-sindrom?
Palpitatii postprandiale
Astenie fizica pronuntata postprandiala
Disfagie
Necesitatea n alimentatie lichida
Ameliorarea starii n pozitie verticala
CM Numiti maladiile cu risc oncologic.
Ulcerul duodenal
Gastrita cronica a bontului gastric
Duodenita cronica
Sindromul de ansa aferenta
Ulcerul gastric
CM Numiti factorii implicati n patogeneza duodenitei cronice.
Agresiunea acido-peptica
Dereglarea troficii mucoasei
Hipertensiunea arteriala
Staza duodenala
Boala de reflux gastro-esofagian
CM Numiti factori etiologici ai duodenitei cronice:
Helicobacter pylori
Corticosteroizi
Antiinflamatorii nonsteroidiene
Clostridium difficile
Lamblioza
CM Simptomatologia posibila n duodenita cronica:
De tip ulceros
Colica abdominala
De tip dispeptic
Asimptomatica
Pierdere ponderala manifesta
CM Indicatiile polipectomiei endoscopice sunt.
Adenoamele gastrice ce nu au devenit maligne
Marimea pna la 20 mm
Polip hiperplazic
Marimea mai mult de 20 mm
Formatiunea protruziva cu baza mare de implantare
CM Care sunt semnele clinice ale gastritei atrofice primara autoimune?
Sindrom anemic
Sindrom de intoxicatie
Fenomene neurologice degenerative
Sindrom dispeptic
Diaree hemoragica
CM Inflamatia granulomatoasa a mucoasei gastrice este posibila n:
Tuberculoza
Sarcoidoza
Boala Crohn
Sifilis
Amiloidoza
CM Care snt mecanismele patogenetice ale diareei cronice?
Insuficienta veno-mezenterica
Marirea presiunii osmotice intralumenale
Tranzitul intestinal accelerat
Hiperexudatie intestinala
Scaderea presiunii osmotice intralumenale
CM Enumerati maladiile ce decurg cu diaree osmotica:

A. Pancreatita cronica cu insuficienta exocrina


B. Boala Hirschsprung
C. Dizenteria
D. Sindromul de intestin scurt
E.
Insuficienta dizaharidica.
143. CM Clinic sindromul de malabsorbtie se manifesta prin:
A. Scadere progresiva n pondere
B. Edeme si ascita
C. Dureri n oase si parestezii
D. Sngerarea marita
E.
Artrite
144. CM Sindromul de malabsorbtie poate fi conditionat de:
A. Insuficienta exocrina a pancreasului
B. Deficitul acizilor biliari n rezultatul bolii colestatice a ficatului
C. Ischemia cronica a intestinului subtire
D. Patologia functionala a intestinului gros
E.
Sindromul colonului iritabil
145. CM Tratamentul sindromului de malabsorbtie include:
A. Administrarea parenterala de vitamine
B. Indicarea preparatelor de antifermenti
C. Administrarea parenterala de preparate proteice
D. Administrarea prokineticelor
E.
Administrarea parenterala de microelemente
146. CM Paraclinic sindromul de malabsorbtie se manifesta prin simptomele:
A. Hipoalbuminemie
B. Cresterea ceruloplasminei
C. Hipovitaminoza
D. Steatoree
E.
Scaderea nivelului fierului seric
147. CM Clasificarea fiziopatologica a diareilor cronice nclude:
A. Diareea osmotica
B. Diareea secretorie
C. Diareea prin tulburari de motilitate
D. Diareea prin leziuni inflamatorii ale mucoasei
E.
Diareea hipoostomica
148. CM Diareea hemoragica poate fi cauzata de:
A. shigella
B. Helicobacter pylori
C. Entamoeba histolitica
D. Salmonella
E.
Eh. Coli enteropatogena
149. CM Metoda de baza a tratamentului enteropatiei glutenice este excluderea din alimentatie a produselor:
A. Gru
B. Orz
C. Secara
D. Orez
E.
Ovaz
150. CM Testele paraclinice folosite pentru precizarea patologiei intestinului subtire:
A. Examen radiologic
B. Examen endoscopic
C. Examinare coprologica
D. Test de toleranta la lactoza
E.
Test cu secretina - pancreozimina
151. CM Tratamentul enterocolitei virale acute nclude:
A. Preparate antivirale (interferone)
B. Preparate antibacteriene
C. Preparate antifungice
D. Reechilibrare hidroelectrolitica
E.
Loperamida
152. CM Complicatiile extraintestinale n boala Crohn sunt:
A. Diabetul zaharat
B. Pioderma gangrenosum
C. Spondilita anchilozanta
D. Eritemul nodos
E. Artrita
153. CM n tratamentul patogenetic al bolii Crohn se utilizeaza:

A. Mesalazina
B. Corticosteroizii
C. Azatioprina
D. Papaverina
E.
Famotidina
154. CM Macroscopic pentru colita ulceroas nespecific este caracteristic:
A. Leziuni cu caracter segmentar
B. Aspect de "piatra de pavaj"
C. Friabilitate mucosala
D. Ulceratii superficiale
E. Fistule
155. CM Examenul endoscopic n colita ulceroasa nespecifica constata:
A. Relief n "piatra de pavaj"
B. Ulceratii polimorfe superficiale
C. Ulcere liniare profunde
D. Friabilitatea mucoasei
E.
stergerea luciului, edem, hiperemie
156. CM Irigoscopia n stadiile avansate ale colitei ulceroase nespecifice denota:
A. Scurtarea colonului
B. Dehaustrarea colonului
C. Spiculi marginali/pete baritate
D. Fistule
E. Colonul cu aspect tubular

157.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Complicatiile colonice n colita ulceroasa nespecifica sunt:

Megacolonul toxic
Hemoragia digestiva inferioara
Complicatiile intestinale nu-s cunoscute
Perforatia
Fistule viscero-viscerale

158.

CM Formele clinice de constipatie cronica sunt:

A. Constipatia osmotica
B. Constipatia idiopatica
C. Constipatia secretorie
D. Constipatia prin tulburarea defecatiei
E. Boala Hirschprung
159. CM Constipatia cronica poate fi n:
A. Hipotiroidism
B. Diverticuloza intestinula
C. Hipertiroidism
D. Sindromul colonului iritabil
E.
Megacolon
160. CM Factorii de risc n dezvoltarea cancerului intestinului gros sunt:
A. Polipoza familiara multipla
B. Polipii adenomatosi intestinali
C. Diverticulii intestinali
D. Cancerele familiale nepolipoase
E.
Colita ulceroasa nespecifica
161. CM Sindromul colonului iritabil se caracterizeaza prin:
A. Dereglarea tranzitului continutului intestinal
B. Proces inflamator cronic n intestin
C. Prezenta durerilor si disconfortului n abdomen
D. Proces distrofic n mucoasa intestinului
E.
Lipsa substratului organic de afectare
162. CM Medicul poate exclude sindromul colonului iritabil la prezenta simptoamelor:
A. Diaree cu mucus
B. Dureri n abdomen
C. Hemoragie intestinala
D. Temperatura subfebrila
E.
Scaderea progresiva a masei corpului
163. CM Tratamentul sindromului colonului iritabil include:
A. Psihoterapia
B. Tratamentul de substitutie
C. Gimnastica curativa
D. Spasmoliticele miotrope
E.
Fizioterapia

164.
A.
B.
C.
D.
E.
165.
A.
B.
C.
D.
E.
166.
A.
B.
C.
D.
E.
167.
A.
B.
C.
D.
E.
168.
A.
B.
C.
D.
E.
169.
A.
B.
C.
D.
E.
170.
A.
B.
C.
D.
E.
171.
A.
B.
C.
D.
E.
172.
A.
B.
C.
D.
E.
173.
A.
B.
C.
D.
E.
174.
A.
B.
C.
D.
E.

CM La tratamentul medicamentos al sindromului colonului iritabil se indica:


Mesalazina
Mebeverina
Beladona
Drotaverina
Lactuloza
CM Bolnavilor cu sindromul colonului iritabil cu diaree se indica preparatele:
Smecta
Loperamid (Imodium)
Carbune activat
Carbonat de calciu
Levomicetina
CM Notati afectiunile care evolueaza mai frecvent cu diaree.
Dizenteria
Ulcerul duodenal
Carcinoidul
Ileita terminala
Colita ulceroasa nespecifica
CM Notati afectiunile care evolueaza mai frecvent cu constipatie:
Hipertiroidismul
Hipotiroidismul
Diabetul zaharat
Anism
Boala Hirschsprung
CM Cauzele diareei care nu raspunde la post sunt:
Sindromul carcinoid
Vipomul
Deficitul de dizaharidaze
Carcinomul medular de tiroida
Insuficienta pancreatica exocrina
CM Care din preparatele de mai jos pot modifica culoarea scaunului, conferindu-i aspect pseudomelenic ?
Preparatele cu continut de fier
Cefalosporinele din generatia a III - a
Preparatele de bismut
Carbunele medical
Preparatele cortizonice
CM Care din afectiunile de mai jos prezinta risc crescut de malignizare ?
Colita ulceroasa nespecifica
Iersinioza intestinala
Diverticuloza colonica
Polipoza colonica
Sindromul colonului iritabil
CM Ce consecinte clinico-biologice poate avea steatoreea ?
Scaderea ponderala
Hipovitaminoze
Aparitia edemelor
Instalarea ascitei
Icter
CM Forme clinice ale sindromului colonului iritabil sunt:
Cu predominarea constipatiei
Cu predominarea disfunctiei vegetative
Cu predominarea diareei
Cu predominarea balonarilor si durerilor
Cu predominarea asteniei
CM Giardiaza clinic se poate manifesta prin:
Diaree cronica
Constipatie cronica
Dureri n abdomen, crampe abdominale
Anorexie, greata
Malabsorbtie secundara
CM Enumerati starile clinice n cazul carora se atesta marirea bilirubinei neconjugate.
Cancer hepatocelular
Talasemie
Hepatita alcoolica
Hepatita medicamentoasa
Sindrom Gilbert

175.
A.
B.
C.
D.
E.
176.
A.
B.
C.
D.
E.
177.
A.
B.
C.
D.
E.
178.
A.
B.
C.
D.
E.
179.
A.
B.
C.
D.
E.
180.
A.
B.
C.
D.
E.
181.
A.
B.
C.
D.
E.
182.
A.
B.
C.
D.
E.
183.
A.
B.
C.
D.
E.
184.
A.
B.
C.
D.
E.
185.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Enumerati starile clinice n cazul carora se atesta marirea fractiei bilirubinei conjugate.
Sindromul Gilbert
Cancerul papilei Fater
Talasemia
Anemia B12 - deficitara
Cancer al capului pancreasului
CM Enumerati starile n care este dereglata conjugarea bilirubinei cu acid glucuronic.
Icterul fiziologic al nou-nascutilor
Cure de foame ndelungata
Sindromul Gilbert
Sindromul de colestaza
Sindromul Crigler-Najjar
CM Care din testele serologice enumerate sunt caracteristice pentru hepatita cronica virala B?
AntiHBcor IgM
Anti HBcor
Anti HCV
Anti HDV
Ag HBe
CM Care din maladiile de mai jos nu induc tulburari excretorii ale bilirubinei?
Hepatitele (acute, cronice) si cirozele
Colestaza medicamentoasa
Icterul recurent din cadrul sarcinii
Hemangiomul hepatic
Calcinate hepatice
CM Hepatomegalia este caracteristica pentru:
Tromboza venelor hepatice
Boala Wilson
Boala Crohn
Hemocromatoza
Steatoza hepatica
CM Din punct de vedere etiologic clasificarea hepatitelor cronice include:
Hepatita autoimuna
Hepatita virala B
Hepatita medicamentoasa
Boala Wilson
Boala Caroli
CM Care sunt cauzele insuficientei hepatice fulminante?
Hepatitele virale acute
Hepatitele medicamentoase
Intoxicatiile acute
Hemocromatoza
Boala Wilson
CM Pruritul ntr-o afectiune hepatica poate orienta catre:
Steatoza hepatica
Chist hidatic hepatic
Ciroza primara biliara
Colangita sclerozanta primitiva
Hemangiom
CM n prezenta unei suferinte hepatice aparitia febrei poate avea semnificatia:
Hemangiomului hepatic
Hepatitei alcoolice acute
Instalarii angiocolitei
Prezentei abcesului hepatic
Sindromului Pickwick
CM Care din manifestarile enumerate pot fi sugestive pentru o hepatopatie cronica ?
Eritem palmar
Stelute vasculare
Ginecomastie
Eritem nodos
Eruptii urticariene
CM Cresterea evidenta a consistentei hepatice la palpare este caracteristica pentru:
Metastaze hepatice
Hepatita acuta
Hemangiom hepatic
Steatoza hepatica
Ciroza hepatica

186.
A.
B.
C.
D.
E.
187.
A.
B.
C.
D.
E.
188.
A.
B.
C.
D.
E.
189.
A.
B.
C.
D.
E.
190.
A.
B.
C.
D.
E.
191.
A.
B.
C.
D.
E.
192.
A.
B.
C.
D.
E.
193.
A.
B.
C.
D.
E.
194.
A.
B.
C.
D.
E.
195.
A.
B.
C.
D.
E.
196.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Care din probele biologice de mai jos sunt caracteristice pentru un sindrom de colestaza ?
Fosfataza alcalina
Bilirubina conjugata
ASAT (aspartataminotransferaza)
Gamaglutamiltranspeptidaza (GTP)
ALAT (alaninaminotransferaza)
CM Care din investigatiile biochimice de mai jos caracterizeaza sindromul hepatopriv ?
Hipersideremia
Hipoalbuminemia
Scaderea protrombinei
Cresterea ceruloplasminei
Scaderea lipazei
CM Ce semnificatie poate avea cresterea fosfatazei alcaline n prezenta icterului ?
Sindrom Rotor
Sindrom Budd-Chiari
Cancer de cap de pancreas
Litiaza biliara
Sindrom Gilbert
CM Ce semne ntlniti mai frecvent n icterul prehepatic ?
Urina decolorata
Fecale decolorate
Fecale intens colorate
Leziuni de grataj determinate de prurit
Splenomegalie
CM Ce semne caracterizeaza icterul prin obstructie ?
Hiperbilirubinemie pe seama componentei indirecte
Hiperbilirubinemie pe seama componentei directe
Stercobilina prezenta n cantitati mari n materii fecale
Prezenta bilirubinei n cantitati mari n urina
Hipolipidemie
CM Ce afectiuni pot evolua cu ascita ?
Hepatita cronica
Sindromul nefrotic pronuntat
Pericardita constrictiva
Sindromul Cushing
Carcinomatoza
CM Steatoza hepatica alcoolica este definita ca:
Forma benigna
Forma reversibila
Acumulare de lipide n ficat
Forma maligna, inreversibila
Prezenta depozitelor de Cu
CM Pentru afectarea etilica a ficatului sunt caracteristice:
Epizoade repetate de "hepatita acuta"
Manifestari ale hipoavitaminozei
Etilismul n anamneza
Autoanticorpi catre membrana hepatocitelor
Icter pronuntat ndelungat
CM Macroscopic ficatul gras este:
Micsorat n volum
Marit n volum
De culoare rosietica
De culoare galbena
De culoare bruna
CM Care din analizele de laborator redate mai jos sunt sugestive pentru o hepatopatie etanolica ?
Scaderea gama-globulinelor
Cresterea importanta a IgA
Cresterea ureei
Cresterea indexului AST/ALT
Cresterea acidului uric
CM Hemocromatoza se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice:
Hepatomegalie
Pigmentare bruna sau cenusie
Diabet zaharat
Icter colestatic
Sindrom extrapiramidal

197.
A.
B.
C.
D.
E.
198.
A.
B.
C.
D.
E.
199.
A.
B.
C.
D.
E.
200.
A.
B.
C.
D.
E.
201.
A.
B.
C.
D.
E.
202.
A.
B.
C.
D.
E.
203.
A.
B.
C.
D.
E.
204.
A.
B.
C.
D.
E.
205.
A.
B.
C.
D.
E.
206.
A.
B.
C.
D.
E.
207.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Hepatita de etiologie HDV este posibila n caz de:


Coinfectia HBV+HDV
Superinfectia HDV/HBV
Coinfectia HDV+HCV
Superinfectia HDV/HCV
Monoinfectia HDV
CM Care sunt indicatiile tratamentului antiviral n hepatitele cronice virale ?
Existenta replicarii virale cronice prin prezenta n hepatocite al Ag HBc nuclear si ADN HBV
Existenta replicarii virale cronice prin prezenta n ser a Ag HBe, ADN VHB si anti Hbcor IgM
Histologia de hepatita activa cu date de replicare virala
Nivelul anormal al ALAT, independent de faza infectiei virale
Nivelul normal al ALAT, independent de faza infectiei virale
CM Care sunt contraindicatiile tratamentului cu alfa-interferon n bolile hepatice virale ?
Maladiile autoimune
Ciroza hepatica virala decompensata
Afectiunile cronice decompensate non-hepatice
Leucopenie pronuntata
Ciroza hepatica de etiologie virala compensata
CM Ce efecte secundare puteti obtine dupa administrarea corecta a interferonului ?
Deprimarea maduvei hematoformatoare
Alopecie
Endocardita fibrinoasa
Infiltrate pulmonare tranzitorii
Labilitate emotionala, depresie
CM Care snt simptoamele caracteristice hepatitei autoimune?
Artralgii
Disproteinemie
Ascita
Temperatura subfebrila
Hipertensiune arteriala
CM Pentru hepatita cronica autoimuna sunt caracteristici urmatorii autoanticorpi
Anticorpii antinucleari
Anticorpii antimicrosomali hepatici si renali
Anticorpii catre musculatura neteda
Anticorpii antistreptolizina O
Anticorpii antiproteina ficat specifica
CM Tratamentul hepatitei autoimune include urmatoarele grupe principale de preparate:
Imunostimulatori
Glucocorticosteroizi
Interferoni
Citostatice
-blocante
CM Care din elementele de mai jos caracterizeaza hepatita cronica autoimuna ?
Din punct de vedere anatomo - patologic presupune necroza, inflamatie si fibroza
Apare mai frecvent la barbati tineri
Mecanismul leziunilor consta n depunerea de complexe imune
Etiologia este predominant medicamentoasa
Este caracteristica evolutia severa
CM Enumerati indicii de laborator caracteristici hepatitei autoimune cu activitate maximala.
VSH evident marit
Hipertransaminazemie
Hipergamaglobulinemie
Marirea evidenta a bilirubinei neconjugate
Trombocitoza
CM Care snt preparatele cu actiune benefica n cadrul inflamatiei mezenhimale n hepatitele autoimune?
Silimarina
Vitaminele B6, B12
Fosfolipide esentiale
Azatioprina
Prednizolona
CM Ce elemente clinice puteti ntlni n hepatita cronica autoimuna ?
Endocardita
Pericardita
Sindrom articular
Sindrom anemic
Astm bronsic

208.
A.
B.
C.
D.
E.
209.
A.
B.
C.
D.
E.
210.
A.
B.
C.
D.
E.
211.
A.
B.
C.
D.
E.
212.
A.
B.
C.
D.
E.
213.
A.

B.
C.
D.
E.
214.
A.
B.
C.
D.
E.
215.
A.
B.
C.
D.
E.
216.
A.
B.
C.
D.
E.

CM Modificarile biochimice caracteristice hepatitei cronice autoimune sunt:


Hiperalbuminemia
Hipoglobulinemia
Hipergamaglobulinemia semnificativa (peste 20 g/l)
IgA - crescuta
IgG - crescuta accentuat (peste 20 g/l)
CM Pentru ciroza hepatica sunt caracteristice urmatoarele semne cutanate:
Eritem facial
Eritem palmar
Acrocianoza
Stelute vasculare
Eritem nodular
CM Reducerea functiei de sinteza n caz de ciroza hepatica se manifesta prin:
Hipoalbuminemie
Hipergamaglobulinemie
Scaderea indicelui protrombinei
Cresterea nivelului lactatdehidrogenazei
Cresterea fosfatazei alcaline
CM Care snt semnele morfologice caracteristice cirozei hepatice.
Distrofia hepatocitara
Dilatarea ducturilor portale
Noduli de regenerare hepatocitara
Septuri conjunctive aparente, care nconjoara nodulii de regenerare
Necroze n puncte
CM Care snt factorii pricipitanti ai encefalopatiei hepatice?
Hemoragii digestive
Tratamentul intens cu diuretice
Administrarea de dizaharide non absorbabile
Administrarea benzodiazepinicelor
Dieta hipoproteica
CM Cauzele peritonitei bacteriene la cirotici sunt:
Paracenteza

Focarul de infectie n diverse organe


Interventiile chirurgicale
Permeatia din intestin
Hemoragia digestiva
CM Elementele difinitorii pentru hipersplenism sunt:
Acromegalie
Leucopenie
Anemie normocitara, normoblastica
Trombocitopenie
Leucocitoza
CM Cele mai frecvente manifestari ale hipertensiunii portale sunt:
Splenomegalie
Dilatarea varicelor esofagiene
"apul de meduza"
Hipertensiunea arteriala
Trombocitoza
CM Care este atitudinea terapeutica n encefalopatia hepatica?
Administrarea de lactuloza
Administrarea sedativelor
Perfuzii cu Dextran
Dieta bogata n proteine
Administrarea Ornitinei

217. CM Tabloul clinic al colangiocarcinomului este caracterizat de urmatoarele


simptoame:
A.
B.
C.
D.
E.
218.
A.
B.
C.

Pierdere n pondere
Icter
Hepatomegalie
Hemoragie gastrica
Anorexie
CM Care sunt cauzele dezvoltarii pancreatitei cronice?
Alcoolismul
Diabetul zaharat
Reumatismul

D.
E.
219.
A.
B.
C.
D.
E.
220.
A.
B.
C.
D.
E.
221.
A.
B.
C.
D.
E.

Litiaza biliara
Tireoidita autoimuna
CM Care sunt factorii declansatori n patogenia pancreatitei cronice?
Activarea enzimelor proteolitice n duoden
Afectarea ducturilor endoteliali ai pancreasului
Refluxul colangio-pancreatic
Activarea enzimelor proteolitice n ducturile pancreatice
Refluxul duodeno-gastral
CM Enumerati semnele clinice caracteristice pancreatitei cronice?
Dureri postprandiale
Steatoree
Simptomul Kernig pozitiv
Splenomegalia
Limfadenopatia
CM Care sunt semnele pancreatitei cronice n faza de acutizare?
Hiperamilazurie
Durere epigastrica cu iradiere n hipocondrii
Simptomul Curvuazie pozitiv
Hiperlipazemie
Proteinuria

222. CM Enumerati grupurile de preparate, necesare pentru tratamentul pancreatitei


cronice n acutizare.
A.
B.
C.
D.
E.
223.
A.
B.
C.
D.
E.
224.
A.
B.
C.
D.
E.
225.
A.
B.
C.
D.
E.
226.
A.
B.
C.
D.
E.
227.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucocorticosteroizi
Enzime pancreatice
Antispastice
Fosfolipide esentiale
Analgetice
CM n tratamentul pancreatitei cronice cu durere persistenta se include:
Dieta cu evitarea prnzurilor abundente bogate n grasimi si proteine
nlaturarea aportului de alcool
Terapia cu somatostatina
Terapia cu imunostimulatoare
Terapia cu enzime pancreatice
CM Numiti metodele informative n diagnosticul pancreatitei cronice.
Examenul coprologic
Ecografia abdominala
Tomografia computerizata
Colangiopancreatografia retrograda endoscopica
Colecistocolangiografia perorala
CM Catre complicatiile posibile ale pancreatitei cronice se refera:
Icterul mecanic
Diabetul zaharat
Deficitul de vitamine liposolubile
Sindromul Mallori-Veiss
Sindromul Zollinger-Ellison
CM Care afirmatii despre evolutia pancreatitei cronice sunt corecte ?
Evolutia ndelungata poate conduce spre malabsorbtie
Scaderea secretiei de enzime proteolitice predomina asupra scaderii secretiei de lipaza
Puseurile dureroase se accentueaza postalimentar
Evolutia bolii poate avea caracter cronic-recidivant
Diabetul zaharat poate fi o complicatie a pancreatitei cronice
CM n tratamentul sindromului algic n pancreatita cronica sunt eficiente urmatoarele medicamente:
Somatostatina
Analgezicele nonopioide
Nicotinamida
Enzimele pancreatice
Riboxina

228. CM Care afirmatii despre mecanismele durerii n pancreatita cronica sunt


recunoscute n prezent?
A.
B.
C.
D.
E.

Cresterea concentratiei de glucagona


Inflamatia perineurala si fibroza nervilor intrapancreatici
Hiperinsulinemie
Obstructia ductala cu marirea presiunii intraductale
Afectarea de vecinatate a peritoneului si (ori) duodenului

229. CM Care dintre explorarile numite sunt utile pentru diagnosticarea puseului acut al
pancreatitei cronice precoce?
A.
B.
C.
D.
E.
230.
A.
B.
C.
D.
E.
231.
A.
B.
C.
D.
E.
232.
A.
B.
C.
D.
E.
233.
A.
B.
C.
D.
E.
234.
A.
B.
C.
D.
E.
235.
A.
B.
C.
D.
E.
236.
A.
B.
C.
D.
E.
237.
A.
B.
C.
D.
E.
238.
A.
B.
C.
D.
E.
239.
A.

B.
C.

Amilaza serica
Testul shilling
Lipaza serica
Testul cu D-xiloza
Aspartataminotransferaza serica
CM Care semne sunt caracteristice pentru durerile pancreatice ?
Durere colicativa n etajul abdominal superior
Durere n hipocondrul stng cu iradiere n fosa iliaca stnga
Cedeaza la administrarea i.v. de fenobarbital
Sunt relativ continuie
Dureri n centura
CM Selectati factorii etiologici ai pancreatitelor cronice:
Etilismul
Patologia cailor biliare
Factori nutritionali
Hipercalciemia
Hipolipidemia
CM Complicatiile pancreatitei cronice sunt:
Formarea pseudochisturilor pancreatice
Cancer pancreatic
Diabetul zaharat
Insuficienta hepatica
Tromboza v. porta
CM n ce consta sindromul de malabsorbtie n pancreatita cronica ?
Scaune anormale
Pierdere ponderala
Creatoree
Disfagie
Steatoree
CM Ce complicatii pot apare n colangita sclerozanta primitiva ?
Malabsorbtie
Bronsite acute repetate
Colangiocarcinom
Adenocarcinom
Pericardita cronica
CM Angiocolita (colangita) este o inflamatie acuta sau cronica a:
Veziculei biliare
Cailor biliare intrahepatice
Cailor biliare extrahepatice
Cailor biliare si veziculei biliare
Ducturilor pancreatice
CM Factorii etiopatogenetici ai colangitei sunt?
Diabetul zaharat
Ulcerul cronic
Ischemia acuta a peretelui veziculei biliare
Contaminarea cu germeni bacterieni a cailor biliare
Obstructia completa sau partiala al cailor biliare
CM n caz de colica biliara se administreaza:
Colekinetice
Antispastice
Antiacide
Analgezice
Coleretice
CM Care din factorii numiti participa n formarea calculilor biliari?
Staza biliara
Infectia cronica a cailor biliare
Prezenta ulcerului duodenal
Schimbarile litogenice ale bilei
Prezenta ulcerului stomacal
CM Numiti investigatiile care sunt informative pentru diagnosticarea colecistitei cronice?
Colecistografia orala

Ecografia abdominala
Tubajul duodenal si bilicultura

D.
E.
240.
A.
B.
C.
D.
E.

Duodenoscopia
Gastroscopia
CM Care din suferintele numite sunt incluse n sindromul postcolecistectomic ?
Disfunctia sfincterului Oddi
Abcesele hepatice
Bontul cistic lung
Litiaza reziduala postoperatorie
Icterul parenchimatos

241. CM Semnele clinice posibile n colangita sunt:


A. Dureri n hipocondrul drept
B.

Icter

C.
D.
E.
242.
A.
B.
C.
D.
E.

Febra si frisoane
Hepatomegalie
Dureri n regiunea paraombilicala
CM n formarea calculilor de colesterol sunt implicate urmatoarele mecanisme:
Cresterea concentratiei de colesterol n bila
Reducerea transformarii colesterolului intrahepatocitar n acizi biliari primari
Scaderea secretiei biliare de acizi biliari si fosfolipide
Cresterea cantitatii de bilirubina neconjugata n bila
Hiperfermentemie pancreatica

243.

CM Tratamentul colecistitei cronice include:

A.
B.

Drenante biliare (preparate coleretice)


H2 - blocatori

C.
D.
E.

Tratamentul antimicrobian
Preparate antispastice
Antiinflamatorii nonsteroidiene

244.
A.
B.
C.
D.
E.
245.
A.
B.
C.
D.
E.
246.
A.
B.
C.
D.
E.
247.
A.
B.
C.
D.
E.
248.
A.
B.
C.
D.
E.
249.
A.
B.
C.
D.
E.
250.

CM Manifestarile clinice posibile n sindromul postcolecistectomic includ:

Dureri de tip biliar


Intoleranta fata de alimentele colecistochinetice
Frison si febra
Icterul episodic sau continuu
Diabetul zaharat
CM Ce semne sonografice considerati relevante pentru diagnosticul de colecistita acuta ?
Hiperreflectivitatea parenchimului hepatic
ngrosarea peretelui veziculei biliare cu peste 4 mm
Colectie fluida pericolecistica
Lipsa de vizualizare a veziculei biliare
Toate semnele de mai sus n faze diferite de evolutie a bolii
CM Care sunt factorii predispozanti pentru litiaza biliara ?
Obezitatea
Hipercolesterolemia
Administrarea de hormoni androgeni
Tratamentul cronic cu glucocorticoizi
Dietele bogate n proteine
CM Care sunt caracteristicile colicii biliare tipice?
Iradieri n spate pe sub rebordul costal stng
Iradieri spre vrful scapulei
Debut brusc al durerilor
Localizare paraombilicala
Localizare n hipocondrul drept sau n epigastru
CM Care sunt complicatiile litiazei veziculare ?
Neoplasmul vezicular
Pancreatita acuta
Hidrops vezicular
Colesteroloza veziculara
Colecistita acuta
CM Tratamentul medicamentos al durerilor colicative biliare presupune:
Acidul chenodeoxicolic
Cefalosporine din generatia a III-a
Antispastice
Analgetice
Anticolinergice
CM Enumerati preparatele cu efect de dizolvare a calculilor biliari:

A.
B.
C.
D.
E.

Acid ursodeoxicolic
Himecromon
Pancreatin
Antibacteiene
Acid chenodeoxicolic
Gastroenterologie

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
35.
36.
37.
38.
40.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.

B
E
C
C
A
B
E
E
D
E
D
D
A
B
E
D
A
D
E
E
E
C
D
C
C
A
A
C
B
C
C
C
C
34.
E
D
E
B
39.
C
41.
B
C
B
C
E
B
A
D
A
B
A
A
D
D
D
C

58.
59.
60.

B
B

E
C

61.
E
62.
D
63.
E
64.
C
65.
A
66.
B
67.
B
68.
E
69.
A
70.
C
71.
B
72.
C
73.
D
74.
C
75.
B
76.
E
77.
B
78.
A
79.
A
80.
B
81.
B
82.
E
83.
D
84.
D
85.
C
86.
E
87.
B
88.
A
89.
A
90.
D
91.
D
92.
E
93.
E
94.
D
95.
D
96.
C, D
97.
B, C, D, E
98.
B, C, D, E
99.
A, E
100. A, B, D, E
101. B, D
102. B, C, E
103. A, C
104. B, D
105. B, C, D
106. A, B, C
107. B, C
108. A, C, E
109. A, B, C
110. A, B, C, E
111. A, B, C, E
112. A, B, C, D
113. A, C
114. A, C
115. A, B, C
116. B, D
117. A, C
118. A, B, C, D
119. C, E
120. A, B
121. B, C, D, E
122. A, B, C, D
123. B, E
124. A, C
125. B, C, D
126. A, B, D

127.
128.
129.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.

A, B, C
A, B, C
A, D, E
130. B, C
A, B, D
C, D, E
A, B
B, E
A, B, D
A, B, C, E
A, C, D
A, B
A, C,D
A, B, C, D
B, C, D
A, D, E
A, B, C, D
A, B, C
A, C, E
A, C, D, E
A, B, C, D
A, C, D, E
A, B, C, E
A, B, C, D
D, E
B, C, D, E
A, B, C
C, D
B, D, E
A, B, C, E
A, B, D,
B, D, E
A, B, D, E
A, B, D, E
A, C, E
C, D, E
A, C, D, E
B, C, D, E
A, B, C, D
A, C, D, E
B, D, E
A, B, D
A, C, D
A, D
A, B
A, C, D
A, C, D, E
B, E
B, E
A, C, E
A, B, E
D, E
A, B, D, E
A, B, C, D
A, B, C
B, C, D
B, C, D
A, B, C
A, E
A, B, D
B, C
C, D
C, E
B, D
B, C, E
A, B, C

193.
194.
195.
196.
197.
198.
199.
200.
201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208.
209.
210.
211.
212.
213.
214.
215.
216.
217.
218.
219.
220.
221.
222.
223.
224.
225.
226.
227.
228.
229.
230.
231.
232.
233.
234.
235.
236.
237.
238.
239.

240.
241.
242.
243.
244.
245.
246.
247.
248.
249.
250.

A, B, C
B, D
B, D
A, B, C
A, B
A, B, C
A, B, C, D
A, B, E
A, B, D
A, B, C, E
B, D
A, C, E
A, B, C
D, E
B, C, D
C, E
B, D
A, C
C, D
A, B, D
A, B, C, D
B, C, D
A, B, C
A, E
A, B, C, E
A, D
B, C, D
A, B
A, B, D
B, C, E
A, B, C, E
A, B, C, D
A, B, C
A, C, D, E
A, B, D
B, D, E
A, C
D, E
A, B, C, D
A, B, C
A, B, C, E
A, C
B, C
D, E
B, D
A, B, D
A, B, C

A, C, D
A, B, C, D
A, B, C
: A, C, D
A, B, C, D
B, C
A, B
B, C, E
A, B, C, E
C, D, E
A, E