Sunteți pe pagina 1din 40

1. Stabilii care dintre rspunsurile urmtoare sunt adevrate: a.

valoarea plilor fcute de instituiile publice sub forma cheltuielilor curente reprezint un consum definitiv de PIB. b.participarea statului la finanarea formrii brute de capital reprezint o avansare de PIB. c.cheltuielile publice fac parte din categoria instrumentelor specifice ale interveniei statului n economie. d.cheltuielile publice consolidate se stabilesc prin adiionarea la suma tuturor cheltuielilor realizate de administraia public central a transferurilor ntre componentele sistemului de bugete. e.cheltuielile publice au o sfer de cuprindere mai mic dect cheltuielile publice bugetare. A a,b,c B a,b,c,d. C b,c,d,e D a,b,c,d,e

2.Cheltuielile bugetare nglobeaz: a.cheltuielile administraiei publice centrale b.cheltuielile colectivitilor locale. c.cheltuielile acoperite din bugetele asigurrilor sociale de stat d.cheltuielile fcute din bugetele fondurilor extrabugetare. A a,b, B a,b,d, C a,c,d D a,b,c

3.Sunt adevrate enunurile: a.cheltuielile bugetare sunt cuprinse n bugetele definite n cadrul sistemului de bugete, aprobate de parlament sub forma creditelor bugetare b. cheltuielile publice sunt cuprinse n bugetele definite n cadrul sistemului de bugete, aprobate de Parlament sub forma creditelor bugetare c. cheltuielile efectuate din bugetul trezoreriei publice fac parte din categoria cheltuielilor publice d.cheltuielile instituiilor publice autonome fac parte din categoria cheltuielilor bugetare. A a,d B b,d, C a,c,d D b,c,d

4. Clasificaia administrativ a cheltuielilor publice are la baz: a.criteriul instituiilor care efectueaz cheltuileile b.criteriul cheltuielilor curente c.criteriul ramurilor i sectoarelor de activitate 1

d.criteriul momentului n care se efectueaz cheltuielile publice. 5.Conform clasificaiei funcionale cheltuielile publice se grupeaz n: a.cheltuieli definitive temporare -virtuale b.cheltuieli cu contraprestaie fr contraprestaie c.cheltuieli curente cheltuoieli de capital. d.nici un raspuns nu este corect. 6.Cheltuielile curente: a.reprezint un consum definitiv de PIB b.asigur buna ntreinere a instituiilor publice. c.se concretizeaz n achiziionarea de bunuri de folosin ndelungat. d.reprezint cea mai mare parte a cheltuielilor publice. A a,b,d B b,c,d C a,c,d D b,c,d

7.Cheltuielile de transfer: a.sub aspect economic sunt reprezentate de subveniile acordate agenilor economici pentru acoperirea unor cheltuieli de producie sau pentru stimularea exportului. b.se prezint sub aspect sociale prin burse, pensii sau alte categorii de indemnizaii. c. se prezint sub forma cheltuielilor funcionale. d.se pot prezenta sub forma unor pri din cheltuielile curente ale unor ageni economici. A a,d B b,d, C a,b D b,c,d

8.Cheltuielile definitive. a.pot cuprinde att cheltuieli curente ct i cheltuieli de capital. b.se finalizeaz cu pli la scadene certe c.sunt cuprinse ca posturi distincte n bugetele publice. d.sunt evideniate n conturile speciale de trezorerie A a,b B b,c,d C a,b,c D a,b,c,d

9.Cheltuielile fr contraprestaie se prezint sub forma. a.alocaiilor bugetare. b.comisioanelor la garaniile guvernamentale ale mprumuturilor publice. c.dobnzilor la creditele acordate. 2

d.plilor efectuate n condiiile rscumprrilor titlurilor de stat ajunse la scaden. 10.n categoria cheltuielilor reale intr: a. plata anuitilor b.plata dobnzilor la mprumuturile de stat c.cheltuielile pentru construirea de coli d.cheltuielile care produc valoare adugat i reprezint o avansare de PIB. A a,b B b,d, C a,b,d D b,c,d

11.Cheltuieli publice negative sunt: a.infiintarea de noi intreprinderi publice. b.cheltuielile cu ntreinerea aparatului de stat c.construirea i modernizarea infrastructurii d.construirea de spitale 12.Subventiile pentru acoperirea cheltuielilor de productie reprezinta: a.cheltuieli de transfer b.au un caracter social c.sunt fara contraprestatie directa d.reprezinta un consum intermediar 13.Inscrierea cheltuielilor publice in buget se efectueaza conform principiului: a.cheltuielile sunt plafoane minime b.cheltuielile sunt plafoane maxime c.cheltuielile sunt plafoane posibile sau virtuale d.nici un raspuns nu este corect 14.Sunt cheltuieli de transfer: a.primele acordate productorilor agricoli b.plata indemnizatiilor de somaj c. primele pentru activitatea de export d.plata dobnzilor aferente datoriei publice externe A a,d B b,d, C a,c,d D a,b,c

15.Garaniile acordate de stat pentru mprumuturi externe contractate de ntreprinderi publice n condiiile neplii de ctre acestea a mprumuturilor respective, reprezint: a.cheltuieli economice b.cheltuieli funcionale c.cheltuieli virtuale d.cheltuieli de capital. 16.Nu fac parte din cheltuielile curente ale unei uniti de nvmnt: a.cheltuielile pentru ntreinere b.cheltuielile pentru gospodrire c.achiziionarea de licene d.cheltuielile pentru personal. 17.Nivelul cheltuielilor publice nu depinde de: a.structura populaiei b.creterea rolului intervenionist al statului c.factori militari d.nivelul cantitii de bani din circulaie. 18.Nu reprezint ajutor (financiar) direct acordat ntreprinderilor de ctre stat: a.avansurile nerambursabile b.plata contribuiei pentru asigurri sociale c.subveniile d.mprumuturile cu dobnd subvenionat. 19.Sunt surse de finanare ale cheltuielilor pentru nvmnt: a.bugetul local b.fondurile societilor comerciale c.bugetul asigurrilor sociale d.sumele provenind de la persoanele juridice. A a,b B b,d, C a,b,d D b,c,d

20.Care din urmtoarele mecanisme financiare nu reprezint subvenii: a.reduceri personale la impozitele pe veniturile persoanelor fizice. 4

b.primele de export c.transferul direc de resurse bneti de la bugetul de stat la bugetele locale d.acoperirea diferenei dintre costurile mai mari ale unui produs i preul de vnzare mai mic al acestuia. A a,c B b,d, C a,c,d D b,c,d

21.Printre formele de participare la constituirea fondurilor publicede resurse financiare enumerm: a.impozitele b.taxele c.cheltuielile socio culturale d.amenzile A a,d B b,d, C a,b,d D b,c,d

22.Printre formele de redistribuire ale resurselor financiare la nivel internaional se pot ntlni: a.mprumuturile publice interne b.achitarea cotizaiilor la organismele financiare internaionale c.acordarea de mprumuturi externe. d.primirea de ajutoare externe. A a,d B b,c,d C a,c,d D b,c

23.Elasticitatea cheltuielilor publice msoar: a.modificarea cheltuielilor publice la modificarea PIB. b.modificarea PIB ca umare a modificrii cheltuielilor publice. c.modificarea cheltuielilor publice curente la modificarea PIB. d.modificarea cheltuielilor publice de capital la modificarea PIB 24.ntre principiile asigurrilor sociale din Romania putem identifica: a.cuprinderea obligatorie a tuturor cetenilor n cadrul sistemului. b.prestarea n favoarea asigurailor a unui pachet nedefinit de servicii medico-sanitare c.solidaritatea social. d.finanarea autonom. A a,b,d B b,d, C a,c,d D b,c,d

25.Prin caracterul obligatoriu al impozitului se nelege c: a.plata acestora ctre stat este o sarcin impus tuturor persoanelor fizice i/sau juridice. 5

b.plata acestora se face cu titlu definitiv c.plata acestora se face cu titlu nerambursabil. d.nici una din variante nu este corecta 26.Care din urmtoarele tendine este caracteristic pentru evoluia impozitelor n perioada postbelic: a.creterea acestora n mrime absolut i relativ b.scderea acestora att n mrime absolut i relativ. c. scderea numrului de pltitori. d.diminuarea bazei de impunere. 27.Prin asiet fiscal se nelege: a.materia supus impunerii b.distincia ntre destinatarul impozitului i subiectul impozitului c.modul de aezare a impozitului d.unitatea de impunere. 28.Pentru prima dat principiile impunerii au fost enunate de: a. Adam Smith b.David Ricardo c.J.B.Say d.J.M.Keynes 29.Pentru a putea vorbi de echitate fiscal sunt necesare: a.impunerea nedifereniat a averii i a veniturilor. b.scutirea de la plata impozitelor a persoanelor cu venituri mici. c.generalizarea impunerii.. d.stabilirea minimului neimpozabil. A a,b,d B b,d, C a,c,d D b,c,d

30.Dintre sistemele de impunere utilizate n practica internaional fiscal cel care permite n mai mare msur respectarea echitii fiscale este: a.capitaia. b.sistemul pe baza cotelor progresive compuse. c.impunerea n cote progresive simple 6

d.impunerea n cote proporionale regresive. 31.Impunerea n cote regresive este caracteristic mai ales impozitelor: a.indirecte b.impozitelor directe c.impozitelor reale d.impozitelor pe sporul de avere. 32.Pentru ca impozitele s aib un randament fiscal ridicat trebuie s fie ndeplinite urmtoarele condiii. a. impozitul s aib un caracter universal. b.s nu existe posibiliti de sustragere de la impunere. c.s fie elastic d.s fie stabil A a,b B b,d, C a,c,d D b,c,d

33.Prin elasticitate a impozitului nelegem: a.posibilitatea de a fi adaptat n permanen nevoilor de venituri ale statului. b.capacitatea acestuia de a fi stabil. c.posibilitatea acestuia de a crete odat cu creterea PIB d.scderea acestuia la scderea PIB cu un procent. 34.Sunt caracteristici adevrate n privina impozitelor directe: a.reprezint cea mai veche form de impunere. b.sunt impozite nominative c.sunt neindividualizate d.sunt reprezentate i de impozitele reale. A a,b,d B b,d, C a,c,d D b,c,d

35.Impozitele personale se ntlnesc sub forma: a.impozitelor pe venit b.impozitelor pe avere c.impozitul pe cldiri d.impozitul pe capitalul bnesc individual A a,b B b,d, C a,b,c D b,c,d 7

36.n calitate de subiecte ale impozitului pe venit ntlnim: a.persoanele fizice b.persoanele juridice c.consumatorul final d.societile de capital A a,b,c B b,d, C a,b,d D a,b,c,d

37.n cazul impozitului pe veniturile persoanelor fizice obiectul impozabil l formeaz veniturile obinute din: a.industrie b.comer c.bnci d.toate veniturile obinute din activitile de mai sus. 38.Sunt enunuri adevrate n privina impozitului pe veniturile persoanelor fizice: a.reprezint o form de impunere individual b.poate fi ntlnit sub forma sistemului impuneri separate. c.este ntlnit i sub forma impunerii globale. d. ermite tratarea difereniat a veniturilor. A a,b,c B b,d, C a,b,d D a,b,c,d

39.Impunerea veniturilor realizate de societile de capital se poate realiza prin: a.impunerea mai nti a profitului total obinut de societatea de capital i apoi separat a profitului repartizat acionarilor sub form de dividende. b.impunerea numai a dividendelor c.impunerea numai a prii de profit rmase la dispoziia societii de capital d.toate variantele de mai sus. 40.Sunt adevrate enunurile: a.impozitul asupra activului net are ca obiect ntreaga avere mobil i imobil pe care o deine un contribuabil. b.n cazul impozitului pe succesiuni obiectul impunerii l constituie averea primit drept motenire de o persoan fizic. 8

c.n cazul impozitului pe donaiuni obiectul impozitului l constituie averea primit drept motenire de ctre o persoan. d.impozitul pe creterea valorii averii are ca obiect sporul de valoare pe care l-au nregistrat unele bunuri n cursul unei perioade de timp. A a,b,c B b,d, C a,b,d D b,d

41.Baza de calcul a TVA o reprezint: a.preul de vnzare al mrfurilor b.perioada de impunere c.profitul brut al firmei d.costul produciei 42.Prelevrile prin impozite se fac: a.cu titlu definitiv b.cu titlu provizoriu c.n proporii egale pentru fiecare contribuabil d.cu posibilitatea rambursrii lor ulterioare 43.Componentele sistemului financiar public sunt: a.bugetul de stat i bugetele locale. b.asigurrile sociale private c.fondurile speciale extrabugetare d.creditul bancar A a,b,d B b,d, C a,c,d D b,c,d

44.Execuia de cas a bugetelor asigurrilor sociale de stat are loc la: a.orice banc comercial b.Ministerul Finanelor c.guvern d. Trezoreria finanelor statului. 45.Prelevrile publice cu titlu nerambursabil pot fi: a.impozitele b.taxele 9

c.depunerile la instituii de credit ale statului d.donaiile i veniturile din participaiile statului. A a,b B a,b,d C a,c,d D b,c,d

46.Prelevrile publice cu titlu definitiv sunt reprezentate de: a.taxe i impozite. b.subscrierile la mprumuturile de stat. c.ajutoare d.depunerile la bnci de stat. 47.Participarea statului la formarea brut a capitalului reprezint: a.un consum definitiv de produs intern brut b.o avansare de produs intern brut c.att a ct i b d.nici una din variante nu este corect. 48. Resursele unei naiuni sunt reprezentate de: a.PIB b.importuri c.exporturi d.formarea brut a capitalului fix. A a,b B a,b,d C a,c,d D b,c,d

49.Sporirea volumului ncasrilor din impozite se poate realiza: a.prin creterea numrului pltitorilor. b.prin extinderea bazei de impunere c.prin majorarea cotelor de impunere d.prin diminuarea celor trei elemente mai sus menionate A a,b,c B a,b,d C a,c,d D b,c,d

50.Sursa impozitului se refer la: a.persoana fizic i juridc desemnat s-l plteasc b.materia supus impunerii c.destinatarul impozitului 10

d.din ce anume se pltete impozitul. 51.ntre principiile impunerii figureaz: a.echitatea fiscal b.certitudinea impunerii c.cheltuielile minime la ncasare d.comoditatea perceperii
A a,b B a,b,d C a,c,d D a,b,c,d

52.ntre principiile echitii fiscale ntlnim: a.stabilirea minimului neimpozabil b.stabilirea sarcinii fiscale n funcie de puterea contributiv a pltitorului c.generalizarea impunerii d.stabilirea impozitului sub forma capitaiei A a,b B a,b,d C a,b,c D b,c,d

53.Pentru ca impozitul s aib un randament fiscal ridicat atunci: a.trebuie s aib un caracter universal b.s nu apar sustrageri de la impunere c.volumul cheltuielilor privind materia impozabil, calcularea i perceperea impozitului s fie ct mai redus posibil. d.nici una din condiiile de mai sus nu reprezint o condiie a principiului randamentului fiscal ridicat. A a,b,c B b,c C a,b D a,c

54. Care din enunurile urmtoare apreciai c sunt adevrate: a.impozitele indirecte afecteaz n general pe cei cu venituri mici. b.impozitele asupra consumului nu in seama de principiul echitii fiscale c.impozele indirecte au un caracter regresiv d.impozitele indirecte sunt suportate de comerciani A a,b,c B a,b C b.d. D a,b,c,d

55.Dup forma pe care o mbrac impozitele indirecte se pot grupa n: a.taxe de consumaie b.taxe vamale c.venituri de la monopolurile fiscale. 11

d.impozite pe profit A a,b,c B b,c C a,b D a,c

56.Impozitele personale se mai numesc: a.impozite obiective. b.impozite subiective c.impozite reale d.impozite indirecte 57.Impozitele directe: a.se stabilesc nominal b.se stabilesc indirect c.se percep doar din vnzarea unor bunuri d.se stabilesc doar pentru persoanele juridice. 58.Dup scopul urmrit impozitele se calsific n : a.impozite financiare-impozite de ordine b.impozite permanente-impozite incidentale c.impozite pe venit-impozite pe avere d.impozite directe-impozite indirecte. 59.Impozitele personale se mpart n: a.impozite pe venit-impozite pe avere b.taxe de consumaie-taxe vamale c.impozit funciar-impozit pe cldiri d.impozite pe activiti industriale-impozite pe capitalul mobiliar. 60.De regul, n rile n curs de dezvoltare: a.ponderea impozitelor directe o depete pe cea a celor indirecte b.ponderea impozitelor indirecte o depete pe cea a celor directe c.impozitele indirecte sunt mai greu de colectat. d.veniturile din capital le depesc pe cele fiscale. 61.n rile dezvoltate cel mai important impozit indirect este reprezentat de: 12

a.taxele de consumaie b.taxele vamale c.taxele de timbru d.monoplolurile fiscale 62.Opiunea statelor n curs de dezvoltare dar i a celor dezvotate pentru utilizarea impozitelor indirecte ca principal surs a veniturilor fiscale are urmtoarele explicaii: a.nivelul ridicat al veniturilor i averilor persoanelor fizice i juridice. b.randamentul ridicat al impozitelor pe venit c.costul relativ sczut al perceperii impozitelor indirecte d.comoditatea impunerii. A a,b,c,d B b,c,d C a,b D c,d

63.Sunt enunuri adevrate n privina impozitelor indirecte: a.cotele acestora nu sunt difereniate n funcie de venitul, averea sau situaia personal a celor care cumpr. b.afecteaz n cea mai mare msur pe cei cu venituri mari pentru c acetia cumpr mai mult. c.ponderea acestora n venituri este cu att mai mare cu ct veniturile realizate sunt mai mici. d.au un caracter regresiv. A a,c,d B b,c C a,b,c,d D a,c

64. Impozitele indirecte: a.n perioadele de cretere economic au un randament fiscal ridicat. b.manifest o sensibilitate ridicat fa de conjunctura economic. c.se prezint sub forma taxelor de consumaie, monopolurilor nefiscale i a taxelor vamale. d.dup unii economiti au un caracter benevol. A a,b,c B a,b,c,d C a,b,d D a,c

65.n legtur cu taxele de consumaie putem afirma c: a.sunt impozite indirecte care se includ n preul de vnzare al mrfurilor. b.ele mbrac forma taxelor de consumaie pe produs i a taxelor generale pe vnzri. c.taxele generale pe vnzri se percep numai asupra bunurilor de consum. d.accizele se instituie de regul asupra unor produse cu cerere inelastic la pre pentru a avea un randament fiscal ridicat. 13

A a,b,c

B a,b,c,d

C a,b

D a,b,d

66.Taxele de consumaie pe produs se calculeaz: a.n sum fix pe unitatea de msur. b.pe baza unor cote procentuale aplicate asupra preului de vnzare. c.n sum variabil pe unitatea de msur. d.pe cote procentuale pe costul de producie A a,b,c B b,c C a,b D c,d

67.Din punct de vedere al verigii (unitatea productoare, unitatea comerului cu amnuntul sau cu ridicata) la care se ncaseaz impozitul pe cifra de afaceri.se ntlnete sub forma: a.impozitului cumulativ b.accizelor c.impozitului pe vnzare d.impozitului unic A a,b,c,d B b,c C a,d D c,d

68.Impozitul unic pe cifra de afaceri: a.se ncaseaz doar o singur dat. b.se ncaseaz pe fiecare verig ntre productor i consumator c.se ntlnete sub forma accizelor d.se mai numete i impozit n cascad. 69.Impozitul pe cifra de afaceri brut: a.reprezint una din formele de clasificare ale impozituluipe cifra de afaceri dup criteriul bazei de calcul. b.are un randament fiscal ridicat c.conduce la o aplicare cumulat a impozitului d.este un impozit lipsit de transparen A a,b,c,d B b,c C a,b,d D c,d

70.Impozitul pe cifra de afaceri net: a.se aplic numai asupra diferenei dintre preul de vnzare i preul de cumprare. b.este un impozit cumulativ 14

c.este cunoscut sub numele de TVA. d.are ca efect concentrarea produciei. A a,b,c,d B b,c C a,c D a,c,d

71.Cota de impozit, n cazul T.V.A., se calculeaz: a.asupra valorii adugate n fiecare stadiu parcurs de la productor la consumator. b.asupra preului de vnzare din stadiul respectiv c.asupra costului bunului respectiv d.asupra valorii serviciilor prestate. A a,b,c B b,c C a,b,d D a,c,d

72.La baza aplicrii TVA, conform principiului originii, se impoziteaz: a.valoarea care este adugat tuturor bunurilor autohtone, inclusiv celor care vor fi ulterior exportate. b.toate bunurile inclusiv cele importate. c.exporturile vor fi scutite. d.nici un rspuns nu este corect. 73. La baza aplicrii TVA, conform principiului destinaiei, se impoziteaz: a.se impoziteaz ntreaga valoare adugat att n ar ct i n afar, pentru toate bunurile destinate consumului rii respective. b.exporturile nu sunt scutite de plat. c.importurile sunt scutite de plat d.nici un rspuns nu este adevrat A a,b,c Bd Ca D a,c

74.Sunt corecte enunurile: a.rile UE au optat, n calcularea TVA-ului pentru principiul destinaiei b. rile UE au optat, n calcularea TVA-ului pentru principiul originii c.TVA este vrsat la buget de consumatorul final d.suporttorul TVA este consumatorul final A a,b,c Bd C a,d D a,c,d

75.ntre avantajele aplicrii TVA putem enumera: 15

a.caracterul ei neutru fa de comerul exterior. b.reprezint o surs relativ stabil de venituri c.poate fi ncasat mai rapid de ctre stat i cu cheltuieli reduse pentru acesta. d.toate variantele sunt corecte. 76.Reprezint caracteristici ale taxelor vamale: a.pot fi percepute asupra importului, exportului i tranzitului de mrfuri. b.aplicarea lor asupra exportului poate avea drept scop prelucrarea materiilor prime n ara care dorete s exporte respectivele produse. c.n cazul taxelor vamale la import putem spune c au rolul unor impozite de egalizare d.nici o variant nu este corect. A a,b,c Bd C a,b D a,c

77.Dup forma de exprimare taxele vamale pot fi: a.ad-valorem. b.specifice c.compuse. d.toate variantele sunt corecte. 78.Deosebirile ntre impozite i taxe constau n: a.caracterul lor obligatoriu. b.titlul nerambursabil c.dreptul pltitorului de a beneficia de o contraprestatie n cazul taxelor d.urmrirea n caz de neplat. 79.Taxele ca form a impozitelor indirecte pot fi ntlnite sub forma: a.taxelor de notariat b.taxelor consulare c.taxelor vamale d.taxelor de timbru A a,b,c Bd C a,b,c,d D a,c,d

80.Taxele pot fi ncasate: a.n numerar 16

b.prin aplicarea de timbre fiscale. c.n sume fixe d.toate rspunsurile sunt corecte. 81.n privina bugetul de stat sunt adevrate enunurile: a.cheltuielile bugetare sunt reprezentate prin creditele bugetare ce sunt plafoane minime. b.n aprobarea bugetului golurile temporare de cas se acoper prin emisiune monetar. c.de regul impozitele indirecte sunt venituri ale administraiei centrale de stat. d.bonurile de tezaur reprezint titluri de credit prin care se pot finanta investiii pe termen lung. A a,b,d Bc C a,c,d D a,b,c,d

82. n statele de tip unitar sistemul bugetar cuprinde: a.bugetele locale. b.bugetele statelor, landurilor sau provinciilor membre. c.bugetele fondurilor speciale. d.bugetul autoritilor publice centrale. e.bugetul asigurrilor sociale de stat f.bugetul economiei naionale. A a,b,c,d,f B a,c,d,e C a,c,e D a,d

83.Care din urmtoarele trsturi sunt proprii bugetului de stat: a.poate funciona cu excedent b.poate funciona cu deficit c.este un act de previziune macroeconomic pe 3 ani. d.are un caracter obligatoriu. A a,b,d B a,b C b,c,d D c,d

84.Constituie excepii de la principiul universalitii: a.bugetele program b.conturile de trezorerie c.fondurile de sprijin d.reconstituirea creditelor bugetare e donaiile f.bugetele anexe 17

g.bugetele program A a,b,d,e B a,b,c,d,e C c,d, e D c,d, f, g

85.Bugetul de stat nu cuprinde: a.bugetul asigurrilor sociale b.bugetele locale c.bugetele fondurilor speciale d.toate elementele de mai sus 86.Principiile bugetare sunt: a.anualitatea b.universalitatea c.unitatea d.toate cele de mai sus 87.Prin anualitate a bugetului se nelege: a.perioada de timp pentru cae se ntocmete i se aprob bugetul. b.perioada de timp n care se ncaseaz veniturile i se efectueaz cheltuielile. c.realizarea unor legi - program cu scaden la un an dar care pot fi prelungite pe termen nelimitat pn la realizarea unor proiecte. d.execuia contului de cas al bugetului. A a,b B a,b,d C b,d D a,d

88.n sistemele de gestiune bugetar: a.principiul anualitii este repectat cu strictee. b.la finele anului bugetar bugetul se nchide automat. c.veniturile nencasate i cheltuielile neefectuate pot fi realizate nt-un interval de 3 6 luni de la expirarea anului bugetar. d.se accept reportul creditelor bugetare de la un an la altul. A a,b,c,d B a,b,d C b,c,d D a,c,d

89.n sistemele de exerciiu bugetar: a.funcioneaz n paralel dou bugete: bugetul anului expirat i bugetul anului n curs. b.funcioneaz doar bugetului anului n curs. 18

c.ncasrile veniturilor i realizarea cheltuielilor bugetare se reflect n contul de ncheiere al execuiei bugetului anului n care au fost prevzute i autorizate. d. ncasrile veniturilor i realizarea cheltuielilor bugetare se reflect n contul de ncheiere al execuiei bugetului anului n care au fost realizate. A a,d B b,d C b,d D a,c

90.n conformitate cu principiul universalitii: a.veniturile i cheltuielile se nscriu n buget n sumele lor totale, brute b.se poate accepta compensarea ntre veniturile i cheltuielile proprii. c.veniturile i cheltuielile se nscriu cu soldul. d.nici un rspuns nu este corect. 91. Se pot nscrie cu soldul n cadrul bugetelor mixte: a.subveniile ctre ntreprinderile publice. b.veniturile de la ntreprinderile publice. c.subveniile n completare ale unei universiti. d.cheltuielile de capital e.cheltuielile curente. f.toate cele de mai sus A a,b,c Bf C a,c,d, e D c,d, e

92.Conturile speciale de trezorerie: a.reprezint un venit la bugetul de stat b.evideniaz pli fr caracter definitiv c.evideniaz pli cu caracter definitiv d.reprezint o excepie de la principiul unitii bugetare. e.include i conturi de comer A b,d,e 93.Bugetele anexe: a.reprezint o categorie de bugete autonome b.fac parte din conturile speciale de trezorerie. c.sunt corelate cu bugetul general al statului prin aceea c soldul lor figureaz la partea de venituri sau de cheltuieli a bugetului de stat. 19 B a,b,d,e C ,c,d, e D b, c,d,

d.constituie o excepie de la principiul unitii bugetare. e.nici un rspuns nu este corect. Ae B c,d C a,c,d D b,c,d

94.n cadrul cror categorii de bugete se admit abateri de la principiul neafectrii veniturilor bugetare: a.extraordinare b.anexe. c.autonome d.n cadrul tuturor bugetelor de mai sus. 95.Conform principiului specializrii bugetare: a.veniturile bugetare trebuie nscrise n buget pe surse de provenien. b.creditele bugetare se nscriu n buget pe categorii de cheltuieli. c.veniturile ncasate se depersonalizeaz. d.nu se poate realiza o concordan deplin ntre mrimea unui venit i nivelul cheltuielilor ce urmeaz a fi finanate. A a,b B a,b,c C a,c,d D b, c,d,

96.Sunt enunuri adevrate: a.n sistemul de exerciiu bugetar la sfritul anului calendaristic se nchide automat bugetul. b.potrivit principiului specializrii bugetare cheltuielile i veniturile se grupeaz n conformitate cu clasificaia bugetar. c.golurile temporare de cas aprute n execuia bugetului se pot acoperi pe seama bonurilor de tezaur cu scaden la 2 ani. d.abaterile de la principiul unitii bugetare reprezint n acelai timp i abateri de la regula neafectrii veniturilor. A a,b,c, B b,d Cc,d, D a,c,d

97.Bugetul asigurrilor sociale de stat este o component a. a.bugetului de stat b.bugetului public naional. c.trezoreriei publice d.bugetelor locale

20

98.Elaborarea i administrarea bugetului asigurrilor sociale de stat se realizeaz de ctre : a.Ministerul Finanelor. b.Ministerul Muncii i Proteciei sociale. c.Guvern. d.Oficiile judeene de pensii. 99.Resursele bugetului de stat pot fi repartizate ctre : a.servicii publice generale b.cheltuieli socioculturale c.aciuni economice d.siguran naional A a,b,c,d B a,b C b,c,d D c,d

100.n general, n rile dezvoltate statul: a.preia o mai mic parte din PIB la dispoziia sa prin intermediul impozitelor.. b.preia o mai mare parte din PIB la dispoziia sa prin intermediul impozitelor. c.nu preia dect impozite nefiscale d.preia doar prin intermediul veniturilor curente o parte din PIB. 101.ntre principiile de politic financiar ale impunerii ntlnim: a.randamentul fiscal ridicat. b.stabilirea minimului impozabil. c.generalitatea impunerii. d.realizarea impulsionrii unor ramuri economice. 102. Sunt noiuni echivalente: a.subiectul impozitului - contribuabil b.suporttorului impozitului destinatarul impozitului c.obiectul impunerii persoana fizic sau juridic obligat prin lege s plteasc un impozit. d.sursa impozitului din ce anume se pltete impozitul A a,b B a,b,c,d, C b,c,d. D a,b,d

103.ntre principiile impunerii figureaz: a.principiul comoditii perceperii impozitelor 21

b.principiul randamentului impozitelor c.principiul justeei impunerii d.toate elementele de mai sus 104.Teoria finanelor publice reine ntre principiile echitii fiscale: a.stabilirea minimului impozabil b.principiul randamentului impozitelor c.principiul comoditii perceperii impozitelor d.generalitii impunerii A a,b, B a,b,d, C b.d. D a,b,c,d

105.Din categoria impozitelor reale fac parte: a.impozitul pe venit b.impozitul pe avere c.impozitul funciar d.impozitul pe cldiri A c,d, B a,b,d, C b.d. D a,b,c,d

106.n calitate de subiecte ale impozitului pe venit avem: a.persoanele fizice b.persoanele juridice (societi de capital) c.bncile d.toate cele de mai sus 107.n cadrul impozitelor pe venitul persoanelor juridice se pot impune: a.dividendele b.profitul total obinut de societatea de capital c.profitul rmas dup acordarea dividendelor d.toate cele de mai sus 108.Impozitele pe avere se ntlnesc sub urmtoarele forme: a.impozite asupra averii propriu-zise. b.impozitele pe circulaia averii. c.impozitele pe sporul de avere. 22

d.impozitul pe proprieti imobiliare. A c,d, B a,b,d, C b.d. D a,b,c,d

109.Impozitul asupra activului net are ca obiect: a. activul imobil b. activul mobil c.circulaia averii d.succesiuea A c,d, B a,b C b,d D a,b,c,d

110.n rile slab dezvoltate: a.impozitele directe nu exist b.impozitele directe sunt mai mari dect cele indirecte c.impozitele indirecte, de regul, sunt mai mari dect cele directe. d.nici o afirmaie nu este adevrat. 111..Resursele de trezorerie sunt: a.resurse pentru acoperirea temporar a deficitului curent al bugetului de stat. b.mprumuturi pe termen de pn la un an contractate pe piaa de capital prin vnzarea de bonuri de tezaur. c.resurse cu caracter temporar d.resurse rambursabile A c,d, B a,b C b,d D a,b,c,d

112.Rata fiscalitii ne arta: a.totalul veniturilor fiscale, realizate ntr-un an din impozite i taxe b.diferena dintre PIB i cheltuielile ce au ca surs impozitele i taxele c.raportul dintre totalul veniturilor fiscale i PIB d.raportul dintre veniturile fiscale i cheltuieli 113.Veniturile extraordinare care concur la acoperirea deficitului bugetar sunt: a.impozitele locale b.mprumuturile interne i externe c.taxele indirecte 23

d.donaii 114.Constituie excepii de la principiul universalitii: a.bugetele program b.conturile de trezorerie c.fondurile de sprijin d.reconstituirea creditelor bugetare e.donaiile f.bugetele anexe g.bugetele program A a,b,d,e B a,b,c,d,e C c,d, e D c,d, f, g

115.Clasificaia administrativ a cheltuielilor publice are la baz: a.criteriul instituiilor care efectueaz cheltuileile b.criteriul cheltuielilor curente c.criteriul ramurilor i sectoarelor de activitate d.criteriul momentului n care se efectueaz cheltuielile publice. 116..Conform clasificaiei financiare cheltuielile publice se grupeaz n: a.cheltuieli definitive temporare -virtuale b.cheltuieli cu contraprestaie fr contraprestaie c.cheltuieli curente cheltuoieli de capital. d.cheltuieli privind serviciile publice cheltuieli de transfer. 117.Un nivel optim al fiscalitii poate fi acela n care: a.ponderea impozitelor directe i indirecte este aproximativ aceeiai b.nu este afectat creterea PIB. c.crete baza de impunere i cresc cotele procentuale d.mrimea impozitelor se apropie de 80% 118.Nu sunt afirmaii adevrate: a.impozitele personale se stabilesc asupra venitului n legtur cu situaia personal a subiectului impozitului b.la stabilerea impozitului pe cldiri se are n vedere i situaia persoanl a contribuabilului. 24

c.impozitele indirecte nu vizeaz cheltuielile sau consumul. d.CAS se datoreaz numai de angajai. A a,b,d B a,b,c,d, C b,c,d D c,d

119.CAS-ul reprezinta: a.un venit aditional cotizante 120.Sunt adevarate propozitiile: a.principiul unitatii bugetului se refera la faptul ca toate veniturile si cheltuielile statului trebuie cuprinse intr-un singur buget. b.cheltuielile pentru protectia sociala si cele pentru securitatea sociala desemneaza aceeiasi categorie de cheltuieli. c.principiul neafectarii veniturilor bugetare se refera la faptul ca un venit odata incasat se administreaza global. d.bugetul de stat se elaboreaza ca proiect doar de puterea legislative A a,b,d, B a,b,c,d C a,c, D c,d, b.un venit fiscal c.un venit nefiscal d.o subventie primita de la unitatile

121.Sunt adevarate enunturile: a.ordonatorii principali de credite la nivel central sunt ministrii. b.ordonatorul este persoana care are dreptul de a repartiza creditele bugetare c.principiul realitatii bugetare impune ca toate veniturile si cheltuielile sa porneasca de la starea reala a economiei d. pentru bugetele locale exist doar ordonatori primari i tertiari A a,b,d, B a,b,c,d C a,c, D c,d

122.Sunt adevarate enunturile: a.executia de casa a bugetului se face atat prin intermediul sistemului bancar cat si prin Trezoreria publica. b.bugetul public este sinonim cu bugetul economiei nationale c.veniturile din capital sunt veniturile realizate din valorificarea unor proprietati ale statului. d.in cazul impozitelor indirecte suportatorul impozitului difera de platitor A a,b,d B a,b,c,d C a,c,d D c,d

25

123.Pentru evaluarea materiei impozabile se folosesc urmatoarele metode: a.evaluarea indirecta b.valuarea forfetar. c.evaluarea direct. d.evaluarea administrativ. A a,b,d B a,b,c,d C a,c,d D c,d .

124.Stopajul la sursa este o metoda care vizeaza: a.evaluarea materiei impozabile b.determinarea cuantumului impozabil c.perceperea impozitului d.determinarea pltitorului. 125.Fac parte din categoria veniturilor nefiscale: a.vrsmintele de la instituiile publice. b.vrsmintele din profitul net al regiilor autonome. c.venituri din concesiuni. d.contribuii ale salariailor firmelor private la asigurrile sociale de sntate. A a,b,d B a,b,c C a,c,d D c,d

126.Funcia de repartiie a finanelor publice vizeaz: a.constituirea i controlul fondurilor b.constituirea i distribuirea fondurilor c.controlul fondurilor d.dimensiunea transferurilor de valoare. A b,d B a,b,c C a,c,d D c,d

127.Printre formele de participare la constituirea fondurilor publicede resurse financiare enumerm: a.impozitele b.taxele c.cheltuielile socio culturale d.amenzile A a,b,d B a,b,c C a,c,d D c,d

128.Printre formele de redistribuire ale resurselor financiare la nivel internaional se pot ntlni: 26

a.mprumuturile publice interne b.achitarea cotizaiilor la organismele financiare internaionale c.acordarea de mprumuturi externe. d.primirea de ajutoare externe. A a,b,d B a,b,c ,d C a,c,d D b,c,d

129.Controlul financiar se realizeaz n faza: a.repartiiei b.consumului c.schimbului d.produciei A a,b,d B a,b,c,d C a,c,d D c,d

130.Componentele sistemului financiar public din Romania sunt: a.bugetul de stat i bugetele locale. b.asigurrile sociale private c.fondurile speciale extrabugetare d.creditul bancar A a,b,d B a,b,c,d C a,c,d D c,d

131.Dup ealonul la care se constituie, fondurile de resurse financiare se mpart n: a.fonduri de consum, rezerv i asigurare b.fonduri la nivel central, mediu, i microeconomic c.fonduri aflate n proprietate public sau privat d.prelevri cu titlu definitiv, rambursabil sau nerambursabil 132.Dup destinaia avut se pot distinge urmtoarele fonduri publice: a.fonduri de nlocuire i dezvoltare, consum, rezerv i asigurare b.fonduri rambursabile c.fondurile la nivel microeconomic d.fonduri cu titlu definitiv 133.Cheltuielile publice neconsolidate sunt alctuite din: a.cheltuielile administraiei publice centrale 27

b.cheltuielile subdiviziunilor politice i administrative c.cheltuielile colectivitilor locale d.cheltuielile publice totale transferurile ntre administraiile publice locale sau centrale A a,b,d B a,b,c C a,c,d D c,d

134.Bursele i ajutoarele sociale reprezint: a.cheltuieli administrative b.cheltuieli privind serviciile publice c.cheltuieli de transfer c.cheltuieli curente pentru unitile respective. 135.Cheltuielile pentru formarea brut de capital sunt reprezentate de: a.subveniile deexploatare b.transferuri curente c.investiiile brute d.creterea stocurilor de materiale. A a,b,d B a,b,c C a,c,d D c,d

136.ntre principiile dreptului la pensie putem identifica: a.neimpozabilitatea b.prescriptibilitatea c.imprescriptibilitatea d.cesibilitatea A a,b,d B a,b,c C a,c,d D a,c

137.Principalele ajutoare financiare directe ale statului sunt: a.subveniile b.investiiile c.avantajele fiscale d.avansurile rambursabile A a,b,d B a,b,c C a,c,d D a,c

138. Principalele ajutoare financiare indirecte ale statului sunt: a.mprumuturile cu dobnd subvenionat 28

b.mprumuturile garantate de stat. c.investiiile d.avantajele fiscale A b,d B a,b,c C a,c,d D a,c

139.Subveniile pot fi. a.subvenii de funcionare b.subvenii de exploatare c.interne d.de export A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

140.n cadrul resurselor publice ponderea cea mai mare o dein: a.veniturile nefiscale b.veniturile fiscale c.veniturile din capital d.resursele fondurilor speciale 141.Finanarea de baz a instituiilor de stat se realizeaz: a.din donaii b.din subvenii c.din venituri proprii d.din resursele de la buget. 142.n majoritatea rilor veniturile publice curente: a.cresc mai repede dect PIB. b.cresc mai ncet dect PIB c.cresc mai lent dect cheltuielile publice d.cresc mi repede dect cheltuielile publice. A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

143.Emisiunea bneasc reprezint: a.un venit extraordinar b.un mprumut intern c.un venit fiscal 29

d.un venit ordinar 144.Pentru mprumuturile contractate pe piaa intern se emit: a.bonuri de tezaur b.aciuni c.librete de economii d.cecuri 145.mprumuturile de stat se folosesc pentru: a.acoperirea deficitului bugetar. b.scopuri productive. c.acoperirea unor dobnzi la mrumuturile vechi. d.toate rspunsurile sunt corecte. 146.Suma nscris pe titlul unui mprumut de stat se numete: a.valoare real. b.cursul titlului c.valoare nominal d.nici un rspuns nu este corect. 147.Pentru mprumuturile pe termen lung se emit: a.bonuri de tezaur b.certificate de trezorerie c.polie de tezaur d.obligaiuni. 148.Datoria public rilor dezvoltate provine n cea mai mare proporie: a.din resurse interne b.din resurse externe c.de la organismele financiare internaionale d.de la ageni economici externi. 149.Instrumentele datoriei publice externe a Romaniei includ: a.mprumuturi primite de la guvernele altor state. 30

b.titlurile de stat libelate n valute c.mprumuturi sindicalizate d.toate elementele de mai sus 150.Rambursarea creditelor se face n urmtoarele modaliti: a.n cote egale b.n cote inegale c.ntr-o singur tran. d.toate rspunsurile sunt corecte. 151.Din punct de vedere al beneficiarului creditelor externe mprumutatul poate fi: a.ntreprindere privat b.banc c.guvern d.toate rspunsurile sunt corecte. 152.Din punct de vedere al creditorului, creditele externe pot fi acordate de: a.ntreprinderi furnizoare b.bnci c.organisme financiare internaionale d.oricare din agenii de mai sus 153.Datoria extern total este alctuit din: a.datoria pe termen scurt b.datoria pe termen lung c.creditele de la FMI d.bilaterali A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

154.Gradul de ndatorare al unei ri se poate exprima : a.absolut b.ca mrime medie pe cap de locuitor c.ca raport ntre datoria extern i PIB d.ca raport ntre datoria extern i ncasrile din exporturi 31

A a,b,c,d

B a,b,c

C a,c,d

D a,c

155.Trsturile caracteristice ale mprumutului de stat sunt: a.principiul facultativitii b.caracterul rambursabil c.caracterul contractual d. contraprestaia A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

156.Destinaia mprumuturilor de stat este reprezentat de urmtoarea categorie de necesiti : a.de trezorerie b.de echilibru bugetar c.pentru golurile temporare de cas d.oricare din categoriile mai sus amintite 157.ntre elementele tehnice ale mprumuturilor de stat figureaz : a.valoarea nominal, valoarea real i cursul b.termenul de rambursare c.denumirea mprumutului d.dobnda A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

158.Bugetele locale fac parte din: a.bugetul de stat b.bugetul general consolidat c.bugetul trezoreriei publice d.resursele locale ale comunitilor teritoriale. 159.Bugetul asigurrilor sociale de stat este o component a. a.bugetului de stat b.bugetului general consolidat c.trezoreriei publice d.bugetelor locale

32

160.Resursele bugetului de stat pot fi repartizate ctre : a.servicii publice generale b.cheltuieli socioculturale c.aciuni economice d.siguran naional A a,b,c,d B a,b,c C a,c,d D a,c

161.Sunt enunuri adevrate n privina trezoreriei statului: a.reprezint un serviciu public nsrcinat cu gestiunea fondurilor private i publice. b.reprezint un serviciu public nsrcinat cu asigurarea unui echilibru permanent dintre ncasrile generatoare de lichiditi i plile exigibile, ntre veniturile publice i cheltuielile publice. c.reprezint un serviciu public independent nsrcinat cu finanarea deficitului bugetar. d.reprezint o banc o banc n care statul este acionar majoritar al crei scop este asigurarea gestionrii datoriei publice i finanarea deficitului bugetar. 162.Principiile care stau la baza exercitrii funciilor clasice ale trezoreriei sunt: a.principiile centralizrii i gestionrii fondurilor publice i private. b.principiile descentralizrii i gestionrii fondurilor publice i private. c.principiile centralizrii i descentralizrii fondurilor publice. d.principiile asigurrii resurselor financiare funcionrii economiei naionale i centralizrii fondurilor publice. 163.Prin apariia trezoreriei publice: a. au fost create condiiile separrii finanelor publice de cele private. b.s-a putut asigura realizarea controlului n etapa elaborrii proiectului de buget. c.s-a putut realiza controlul operaiunilor impuse de execuia bugetar. d.s-a putut manifesta mai plenar suveranitatea financiar a statului. A a,c,d B a,b,c,d. C a,b,c D b,c 164.n cadrul trezoreriei publice, gestionarea fondurilor de resurse financiare n timp se refer la: a.ajustarea n timp a ncasrilor cu cheltuielile publice i private, mprumutnd pe termen scurt. b.previziunea anual i pe mai muli ani a ncasrilor i cheltuielilor bugetare. c.asigurarea realizrii cheltuielilor bugetare n caz de goluri temporare de cas prin mprumuturi pe termen lung. d.asigurarea prin conturi speciale a posibilitii efecturii cheltuielilor publice cu caracter provizoriu i/sau multianual. A a,b,d B b,d. C b,c,d D a,b,c,d 165.Sunt enunuri adevrate n privina trezoreriei publice: a.gestionarea n spaiu a fondurilor se refer la asigurarea resurselor financiare pe termen scurt n caz de goluri temporare de cas. b.gestionarea n timp se realizeaz prin compensaii ntre casieriile din teritoriu i cea central. c.gestionarea n spaiu a fondurilor presupune inerea unei contabiliti a micrii fondurilor publice ntre diferitele casierii din teritoriu. d.conform principiilor de funcionare ale trezoreriei ncasrile i plile cu caracter provizoriu se contabilizeaz n cadrul veniturilor i cheltuielilor publice. 33

166.n calitate de casier al statului, trezoreria: a.are ca sarcin emisiunea titlurilor de mprumut public. b.gestionarea datoriei statului c.urmrete asigurarea de lichiditi suficiente pentru realizarea plilor d.efectueaz un mare numr de ncasri i pli. A a,b,c B a,b,d C a,b,c,d D a,b 167.Pentru echilibrarea trezoreriei se pot utiliza urmtoarele categorii de resurse: a.utilizarea fondurilor corespondenilor b.apelarea la mprumuturi pe termen lung. c.emisiunea de bonuri de tezaur d.emisiunea de bilete de banc. A a,b,c B a,b,c,d. C b,c,d D a,c 168.Bonurile de tezaur n formular: a.sunt plasate n public la ghiseul deschis b.emisiunea lor se realizeaz fr limitarea nivelului mprumutului. c.sunt bonuri cumprate de instituii financiare. d.reprezint cea mai ieftin modalitate de mprumut pentru stat. A a,b B a,b,c,d. C b,c D a,c,d 169.Pentru a influena masa subscrierilor politica de emisiune a bonurilor de tezaur cuprinde mai multe mecanisme cum ar fi: a.mecanismul plafonului- prin care se stabilete o anumit proporie de ctre autoritatea monetar, ca procent din disponibilitile bncilor, care poate fi plasat n bonuri de tezaur. b.mecanismul coeficientului de trezorerie prin care se stabilete un raport ntre activele lichide ale bncilor i ansamblul resurselor. c.mecanismul rezervelor obligatorii prin care bncile conserv o sum fix, stabilit prin lege la banca central d.mecanismul emisiunii de bonuri n raport cu nivelul resurselor bugetare prin care se stabilete o sum global de mprumut prin intermediul bonurilor de tezaur. A a,b,c B a,b. C b,d D a,b,c,d 170.Avansurile acordate de banca de emisiune trezoreriei publice: a.constituie o emisiune monetar fr acoperire. b.sunt neinflaioniste. c.se aprob prin lege. d.reprezint o modalitate foarte des utilizat de trezoreria public pentru acoperirea golurilor de tezaur fiind din punc de vedere al eficientei foarte ieftin. 171.Care din afirmaiile urmtoare sunt adevrate n ceea ce privete mecanismul de funcionare al trezoreriei: a.funcionarea sa se bazeaz pe sistemul trezoreriei centrale si pe cel al trezoreriilor locale. b.trezoreriile municipiilor au cont corespondent deschis la BCR. c.contul general al trezoreriei poate funciona cu sold debitor. d.acoperirea soldului debitor al trezoreriei se poate face si prin acordarea de mprumuturi de la BNR 172.n statele de tip unitar sistemul bugetar cuprinde: a.bugetele locale. b.bugetele statelor i provinciilor membre. 34

c.bugetele fondurilor speciale d.bugetele autoritilor publice centrale e.bugetul asigurrilor sociale de stat. A a,b,c B a,c, d,e. C b,d 173.Impozitele i taxele locale se stabilesc de ctre: a.consiliile judeene b.consiliile locale. c.Guvern d.Consiliul local al municipiului Bucureti. A a,b,c,d B a,b,c. C b,d

D a,b,c,d

D a,b,d

174.Conform prevederilor Legii 500-2002, msurile fiscale aprobate prin legile bugetare se stabilesc: a.pe 3 ani. b.pe un an. c.lunar. d.semestrial. 175.Prin buget general consolidat se nelege: a.resursele i cheltuielile bugetului de stat. b.resursele i cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, bugetelor locale, bugetului trezoreriei statului, bugetele instituiilor publice cu caracter autonom, cumulate la nivel naional, din care se elimina transferurile dintre bugete. c. b.resursele i cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, bugetelor locale, bugetului trezoreriei statului, bugetele instituiilor publice cu caracter autonom, cumulate la nivel naional. 176.Reprezint ordonatori principali de credite: a.minitrii. b.conductorii instituiilor private cu personalitate juridic finanate din bugetul de stat. c.conductorii organelor de specialitate ale administraiei publice centrale. d.directorii trezoreriilor locale. A a,b,c,d B a,b,c. Ca D a,b,d 177.Taxele vamale la export: a.fac parte din categoria veniturilor curente. b.se ntlnesc sporadic. c.se aplic de regul pe materiile prime pentru a ncuraja exportul acestora. d.au fie un scop fiscal, fie unul economic. A a,b,c,d B a,d C b,c,d D a,b,d 178.Accizele: a.se instituie asupra unor produse de regul cu cerere inelastic. b.se percep numai asupra bunurilor importate. c.reprezint o tax special de consumaie d.se calculeaz doar ad-valorem. 179.Accizele: a.reprezint un impozit indirect. b.se intalnesc sub forma impozitului pe cifra de afaceri c.se calculeaz pentru produsele care au un randament fiscal sczut. 35

d.se percep asupra produselor cu cerere cu elasticitate unitar. 180.Impozitul pe cifra de afaceri: a.reprezint un impozit direct. b.reprezint o taxa general pe vnzri. c.se prezint sub forma impozitului pe cifra de afaceri neta si brut d.este un impozit sporadic A a,b,c,d B a,b,c. C b,c D a,b,d 181.n bugetele extraordinare nu se inscriu cheltuieli determinate de: a.realizarea exercitiului bugetar curent. b.crizele economice c.necesiti temporare de trezorerie d.calamiti naturale. A a,b,c,d B a,b,c. C a,c D a,b,d

182.Lichidarea, etap in cadrul executiei bugetare presupune: a.verificarea serviciului prestat n favoarea statului. b.stabilirea cuantumului plii ce urmeaz a fi fcut de ctre stat. c.asumarea obligaiei din partea statului de a plti o sum de bani pentru serviciul efectuat d.emiterea unui act prin care se dispune plata unui sume de bani. 183.Prin neafectarea veniturilor bugetare se nelege: a.ansamblul cheltuielilor sunt acoperite de ansamblul veniturilor. b.veniturile bugetare se depersonalizeaz. c.un anumit venit este folosit pentru acoperirea unei anumite cheltuieli. d.cheltuielile curente se depersonalizeaz A a,b,c,d B a,b. C b,c D a,b,d

184.Tinnd seama de definiia ordonatorilor de credite artai care sunt ordonatori principali din urmtorii: a.direciile sanitare judeene b.conductorii ministerelor. c.conductorii ageniilor guvernamentale din subordinea guvernului. d.inspectoratele de munc din judee. A a,b,c,d B a,b,c. C b,c D a,b,d

185.Aprobarea bugetului asigurarilor sociale de stat se face de ctre: a.guvern. 36

b.Ministerul finantelor c.Parlament. d.Ministerul muncii si protectiei sociale. 186.Din distribuia fondurilor de resurse financiare beneficiaz: a.att persoanele fizice publice ct i cele juridice. b.persoanele fizice i juridice. c.doar persoanele fizice (pensionari, studenti, elevi, mame cu copiii pna la 2 ani, etc.). d.nici un rspuns nu este corect. 187.Sursa principal a contribuiilor la fondurile publice este: a.produsul intern brut. b.transferurile din strintate. c.mprumuturile interne i cele externe. d.subveniile 188.n cadrul sistemului financiar public nu se includ: a.finanele ntreprinderilor proprietate de stat. b.asigurrile sociale de stat. c.activitile de creditare ale bncilor cu capital de stat. d.finanele agenilor economici privai . 189.O avansare de produs intern brut este reprezentat de: a.mprumuturile reallizate de stat de la organismele fianciare internaionale b.cheltuielile cu sntatea i nvmntul c.rambursarea mprumuturilor contractate de stat de la ageni publici i privai. d.realizarea unor cheltuieli de investiii n infrastructura naional. 190.Clasificaia cheltuielilor publice din punctual de vedere al ONU, are n vedere. a.clssificaia administrativ. b.clasificaia financiar. c.clasificaia economic. d.clasificaia funcional. A a,b,c,d B a,b. C b,c D a,b,d 37

191.Un impozit este stabil dac: a.este meninut o lung perioad de timp. b.randamentul sau este constant pe o perioada lunga din ciclul economic c.randamentul su este cresctor odat cu creterea investiiilor in economie d.veniturile obinute prin ncasarea sa sunt foarte ridicate. 192.Prin elasticitate a impozitului nelegem: a.meninerea sa pe o perioad lung de timp. b.posibilitatea de a fi modificat permanent n funcie de necesitile de venituri ale statului. c.acordarea unor faciliti contribuabililor. d.posibilitatea ca acesta sa ramana constant dea lungul ciclului economic. 193.Printre elementele impozitului nu apare: a.suporttorul b.contribuabilul. c.materia impozabil. d.organul ncasator. 194.Care din urmtoarele afirmaii nu este adevrat: a.impozitele sunt datorate de toate persoanele fizice i juridice. b.impozitele si taxele constituie prelevri cu titlu definitiv. c.impozitele i taxele pot fi introduse i aprobate numai de Parlament. d.au un caracter nerambursabil. A a,b,c,d B a,c. C b,c D a,b.

195.Veniturile nefiscale reprezint: a.venituri bugetare de la ntreprinderile i instituiile publice. b.venituri obinute din impozitul pe spectacole. c.venituri obinute din taxa asupra mijloacelor de transport. d.venituri obinute din taxe vamale. 196.Nu reprezint caracteristici ale impozitelor personale: a.prezena lor sub forma impozitelor pe venit. b.prezena lor sub forma impoztului pe avere. c.regresivitatea ridicat. d.diferenierea sarcinii fiscale n funcie de mrimea venitului sau averii. 38

197.Taxele vamale la export: a.se ntlnesc des n practica internaional. b.au rolul unui impozit de egalizare. c.se aplic sporadic asupra unor materii prime. d.protejeaz firmele exportatoare. 198.Caracteristici ale impozitelor indirecte sunt: a.cheltuielile ridicate de aezare. b.cheltuielile ridicate de percepere. c.randamentul fiscal ridicat d.devin operaionale ntr-o perioada lung de timp. 199.Accizele: a.sunt folosite la bunuri cu o elasticitate foarte ridicat. b.au un randament fiscal sczut pentru c se instituie pe o gam redus de produse. c.se instituie pe produse cu o cerere neelastic. d.se aplic unor produse al cror consum poate conduce la externaliti de ordin pozitiv. 200.ntre sursele de constituire a fondurilor de asigurri sociale putem identifica: a.impozitele pe salariu. b.contribuiile la constituirea fondului de omaj. c.salariile individuale nete. d.pensiile I.O.V.R RASPUNSURI Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Raspuns A D C A D A C C A A b a Nr. 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Raspuns a C d a c a D b a A a A Nr. 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 Raspuns A a b A A d D C A A A b Nr. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 Raspuns C a A C C a C C d A d c Nr. 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Raspuns D a A A B d A B b b A b 39

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143

b D c c d b C A C B D c b C a a b C b C B C B c B A A D B C b a B c D D A A A B d D a

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176

A C d D d C a a C d a d c d a d d d d B A A d A b b

57 58 59 60 61 62 63 64 65 66

a a a b a D A C D C

79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

C d B D A C d d A B

101 102 103 104 105 106 107 108 109 110

a D d A A d d D B c

178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200

40