Sunteți pe pagina 1din 0

MODULUL 1:

MANAGEMENT

Obiective educaionale
n urma studierii acestui Modul, vei dobndi urmtoarele competene i aptitudini:
- s foloseti terminologia de specialitate din domeniul managerial (manager,
management, organization), precum i structurile gramaticale aplicate i aplicabile
limbajului de specialitate;
- s te documentezi n limba englez, n domeniul de specialitate i s exersezi tehnicile
de lucru cu instrumentele auxiliare: dicionar i Internet;
- s explici i s interpretezi diveri termeni de specialitate n limba englez.
Cuvinte cheie:
management, manager, organisation


Cuprinsul Modulului:
Modulul 1: MANAGEMENT ... Eroare! Marcaj n document nedefinit.9
Obiective educaionale ................ Eroare! Marcaj n document nedefinit.9
Cuvinte cheie ............................... Eroare! Marcaj n document nedefinit.9
1
Timpul mediu necesar pentru studiu: 120 minute.
Cuprinsul Modulului ................... Eroare! Marcaj n document nedefinit.9
1.1 .................What is management? Eroare! Marcaj n document nedefinit.1
1.2 ............... What is entrepreneurship?Eroare! Marcaj n document nedefinit.3
1.3..............Some characteristics of managers......................................26.
1.4.......Grammar review: The Degrees of Comparison of Adjectives....28
Subiecte pentru autoevaluare: .................................................................. 29
ntrebri de autoevaluare...................................................................... 29
Teste gril pentru autoevaluare . Eroare! Marcaj n document nedefinit.0
Subiecte pentru evaluare i controlEroare! Marcaj n document nedefinit.2
ntrebri de evaluare .................. Eroare! Marcaj n document nedefinit.2
Teste gril .................................... Eroare! Marcaj n document nedefinit.3
Referat ..................................... Eroare! Marcaj n document nedefinit.4
Exerciii propuse spre rezolvare 3Eroare! Marcaj n document nedefinit.
Rezumatul acestui Modul ............... Eroare! Marcaj n document nedefinit.7
Bibliografie obligatorie ................... Eroare! Marcaj n document nedefinit.7
Bibliografie ................................................................................................. 38


UNITATEA DE NVARE NR. 1
Acest capitol cuprinde noiuni introductive din vocabularul specific domeniului
Management. Se ofer o definiie a conceptului de management, precum i
principalele caracteristici pe care trebuie s le aib un bun manager.
1.1 WHAT IS MANAGEMENT?
You want me to explain what management is? Well, I guess I can manage that! Actually,
management as we understand it today is a fairly recent idea. Most economists in the eighteenth
and nineteenth centuries, for example, wrote about factors of production such as land, labour,
and capital, and about supply and demand, as if there were impersonal and objective economic
forces which left no room for human action.

Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s rspunzi la urmtoarea ntrebare:
Can you name a few factors of production?
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................

Dac consideri c ai rspuns corect, verific-te mai jos. Dac
nu, atunci te rog s revii asupra paragrafelor parcurse pn
acum, pentru a le aprofunda.


Rspunsul corect la ntrebarea anterioar este:
The factors of production are land, labour, and capital.

Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.


Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s rezolvi urmtorul test gril:
Management as we understand it today is a
.........recent idea.
a. pretty;
b. late;
c. fairly;
d. enough.

Scrie aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................

i apoi, verific-te mai jos dac ai dat rspunsul corect.

Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.


Rspunsul corect este:
c.


















1.2 WHAT IS ENTREPRENEURSHIP?
An exception was Jean-Baptiste Say, who invented the term entrepreneur, the person who
sees opportunities to use resources in more productive ways.
Entrepreneurs are people who are alert to so-far undiscovered profit opportunities. They perceive
opportunities to commercialise new technologies and products that will serve the market better
than it is currently being served by their competitors. They are happy to risk their own or other
peoples capital. They are frequently unconventional, innovative people. But entrepreneurship
isnt the same as management, and most managers arent entrepreneurs.
So, whats management? Well, its essentially a matter of organizing people. Managers,
especially senior managers, have to set objectives for their organisation, and then work out how
to achieve them. This is true of the managers of business enterprises, government departments,
educational institutions, and sports teams, although for government services, universities and so
on we usually talk about administrators and administration rather than managers and
management. Managers analyse the activities of the organisation and the relations among them.
They divide the work into distinct activities and then into individual jobs. They select people to
manage these activities and perform the job. And they often need to make the people responsible
for performing individual jobs form effective teams.

Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s rspunzi la urmtoarele ntrebri:
Who invented the term entrepreneur?



Completeaz aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dac ai terminat de rspuns, verific-te mai jos.


Rspunsul corect este:
Jean Baptiste Say invented the term entrepreneur.


Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.


What do entrepreneurs do?



Completeaz aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dac ai terminat de rspuns, verific-te mai jos.


Rspunsul corect este:
Entrepreneurs perceive opportunities to commercialise
new technologies and products that will serve the
market better than it is currently being served by their
competitors.


Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.


What do managers do?



Completeaz aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dac ai terminat de rspuns, verific-te mai jos.


Rspunsul corect este:
Managers have to set objectives for their organisation,
and then work out how to achieve them.


Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.


Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s rspunzi la urmtoarele ntrebri:



Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s completezi cuvintele lips n textul de mai jos:
........................ are people who are alert to so-far
undiscovered profit opportunities. They perceive
.................... to commercialise new technologies and
products that will serve the ................ better than it is
currently being served by their competitors.

Scrie aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................

i apoi, verific-te mai jos dac ai dat rspunsul corect.



Rspunsul corect este:
entrepreneurs, opportunities, market.



Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.

1.3 SOME CHARACTERISTICS OF MANAGERS
Managers have to be good at communication and motivation. They need to
communicate the organisations objectives to the people responsible for attaining them. They
have to motivate their staff to work well, to be productive, and to contribute something to the
organisation. They make decisions about pay and promotion.
Managers also have to measure the performance of their staff, and to ensure that the objectives
and performance targets set for the whole organisation and for individual employees are reached.
Furthermore, they have to train and develop their staff, so that their performance continues to
improve. Some managers obviously perform these tasks better than others. Most achievements
and failures in business are the achievements or failures of individual managers.

Dac ai neles paragrafele parcurse pn aici, atunci te rog
s rsounzi la urmtoarele ntrebri:
What do managers have to do?



Completeaz aici rspunsul considerat corect de ctre tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dac ai terminat de rspuns, verific-te mai jos.


Rspunsul corect este:
Managers need to communicate the organisations
objectives to the people responsible for attaining them.
They have to motivate their staff to work well, to be
productive, and to contribute something to the
organisation.


Dac ai rspuns corect, te felicit!
Dac nu, atunci trebuie s revii asupra paragrafelor parcurse
pn acum, pentru a le aprofunda.
























1.4 GRAMMAR REVIEW: THE DEGREES OF COMPARISON
OF ADJECTIVES

Positive Comparative Superlative
Short adjectives adj. adj.+ er adj. + est
Long adjectives adj. more +adj. most +adj.

Short adjectives
e.g. tall - taller - the tallest
short - shorter - the shortest
Adjectives that end with e just add r/st:
wide - wider-the widest
If the word ends in one vowel + consonant, double the consonant
hot -hotter - the hottest
If the adjective ends with vowel +y, y changes into i:
easy - easier - the easiest

Long adjectives
e.g. beautiful - more beautiful - the most beautiful
Irregular adjectives
good - better - the best
bad/ill - worse - the worst
much/ many - more - the most
little - less - the least
near - nearer - the nearest /the next
far - farther - the farthest
Subiecte pentru autoevaluare:
ntrebri de autoevaluare
1. Define management.
Scrie rspunsul tu aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Rspunsul corect la ntrebarea de mai sus este:
Management is a matter of organizing people.

2. What is a manager?
Scrie rspunsul tu aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Rspunsul corect la ntrebarea de mai sus este:
Managers are people who set objectives for their organisation, and then work out how to achieve
them, analyse the activities of the organisation and the relations among them, divide the work
into distinct activities and then into individual jobs, and select people to manage these activities
and perform the job.
3. Which are the most important characteristics of a manager?
Scrie rspunsul tu aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Rspunsul corect la ntrebarea de mai sus este:
Managers have to be good at communication and motivation.

Dac ai terminat de rspuns la ntrebrile de mai sus, verificai-v rspunsurile date
confruntndu-le cu materialul teoretic prezentat n acest Modul.

Nu ai rspuns corect la toate ntrebrile? Nu fii dezamgii,
cci v recomandm s reparcurgei materialul teoretic i cu
siguran vei putea rspunde acestor ntrebri. E simplu! Putei
de asemenea, s v notai eventualele nelmuriri, pentru a le
clarifica n cadrul Activitii tutoriale (AT).

Ai rspuns corect la toate ntrebrile? FELICITRI!!!
Continuai parcurgerea acestui Modul pentru a v pregti
corespunztor n vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru
acest Modul.
Teste gril pentru autoevaluare:
1. To set __________________ means to set a system of who is responsible for what
and who answers to whom (in a project).
a) depends
b) a deep net
c) dependencies
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

2. We had some issues, but we __________________.
a) worked out
b) worked them out
c) fixed it
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

3. The difference between a process and a project is that a process is often
__________________, while a project is not.
a) repeat
b) repeated
c) redone
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

4. The traditional three constraints ( = limitations) of a project are its
__________________ ( = what must be done), time and cost.
a) scope
b) coping
c) escape
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

5. If something is done on a __________________budget it means that theres not a lot
of money to spend.
a) greedy
b) narrow
c) tight
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

6. One of my responsibilities as a project manager was to
__________________ ( = to keep an eye on) and report progress.
a) track
b) trace
c) trick
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

7. Making a list of tasks with the most important ones on top is called
______________________.
a) prioritizing
b) priority writing
c) priority making
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

8. What are some of the ______________________ ( = goals) of the
project youre working on?
a) objects
b) objectionable
c) objectives
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

9. Large-__________ projects are usually very complex, and require a lot of planning.
a) scalability
b) scale
c) scaled
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

10. An event ______________________ is series of events, usually with one causing
another, and so on.
a) chain
b) collection
c) set
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

Dac ai terminat de rspuns la testele gril de mai sus, verificai-v rspunsurile date
confruntndu-le cu cele din tabelul urmtor:

Nr. ntrebrii Rspunsul corect: Nr. ntrebrii Rspunsul corect:
1. b 6. a
2. b 7. b
3. b 8. c
4. a 9. b
5. c 10. a

Subiecte pentru evaluare i control
ntrebri de evaluare
1. What is an entrepreneur?
2. What is the difference between a manager and an entrepreneur?
3. Which are the most important qualities that a manager should have in your opinion?
4. Give examples of senior managers.
Teste gril pentru autoevaluare:
1. A person who does something in someone elses name, does it
..that person.
a) to acknowledge
b) on behalf of
c) to be entitled to
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

2. A graduate is someone who
a. has won a prize
b. has applied for a job
c. has a degree
Rspunsul pe care l consideri corect este: ...........................

3. If you go to another place for your job, you go on a business

a. travel
b. voyage
c. trip
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

4. Income is a synonym for..
a. earnings
b. expenditure
c. pension fund
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

5. The Chief Executive Officer is . for his decisions.
a. apologise
b. out-of-date
c. accountable
Rspunsul pe care l consideri corect este: .........................

6. Her.is in human resource management.
a. background
b. wage claim
c. red tape
Rspunsul pe care l consideri corect este: ............................

Referat

Referat. Write an essay emphasizing the differences beteen managers and entrepreneurs.

Termen pentru postare: sfritul sptmnii 1.

Exerciii propuse spre rezolvare:
Rezolv exerciiile propuse mai jos. Rezolvarea lor o vei posta pe pagina web a disciplinei, la
butonul creat n acest scop n seciunea specific aferent Sptmnii 1.

1. Use the following words to complete the sentences below:
a. thoroughly
b. be prevented
c. proven track record
d. in-house
e. incentives
f. sick leave
g. procedure
h. human resource management

1. He must.from leaving the company.
2. What..can we use to make them work harder?
3. When there are redundancies to be made, there is a correct to follow.
4. We rarely send employees for training outside because we have an excellent
.program.
5. Before candidates are employed, their references are .checked.
6. She was given the Sales Managers job because of her ..in selling.
7. Our company realizes the importance of people to a firms success and has therefore
invested a lot in
8. Im afraid MS Duvalier is on at the moment. Can I take a message?
2. Translate into Romanian:
NOAM SCHEIBER has surveyed the economic scene in America and determined that
its kind of bleak, so far as medium-term growth prospects go. Americans remain heavily
indebted, which suggests that consumption won't rebound to growth-driving levels for
years. The other traditional route to a rapid growth turnaroundan export boomwould
seem to be problematic as well, given the global nature of the recession. Some countries
can export their way out of recession, but not everyone can. Given Americas lingering
trade deficit, it seems an unlikely candidate to follow the export path to recovery. So
what does that leave?
One quick nitpickit is not the case that the entire world is too indebted to consume.
China has a very low ratio of debt-to-GDP. It is currently sitting on in excess of $2
trillion in foreign exchange reserves, and it continues to suppress domestic demand by
pegging its currency to the dollar. As the global recession hammered Chinese exports, the
government did more to free domestic spending and investment. As The Economist
mentioned not long ago, investments in Chinas social safety net could help reduce the
countrys extremely high household savings rate, encouraging still greater levels of
domestic consumption. China might not be able to drive global growth through
consumption as America did previously, but it could do enough to make the next decade
look a lot less daunting, at least where American growth is concerned. Should America
try industrial policy? (Aug 13th 2009, 18:17 by The Economist,
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2009/08/should_america_try_industrial).
3. Complete the empty spaces:
long -. - the longest
. - nearer - the nearest /the next
efficient - more efficient -
- more expensive -
cheap - cheaper - ..
lovely - .. -
fat - - the fattest
intelligent - .. - the most intelligent

4. Fill in the missing words into the gaps:
Example: long - longer; big - ______
Answer: long - longer; big - bigger
1. strong - stronger; good - ____________________
2. coldest - colder; happiest - ___________________
3. nice - nicer; bad - _______________
4. angry - angrier; much - _______________
5. more boring - boring; sunnier - _______________
6. more interesting - most interesting; worse - ______________
7. hard - hardest; new - ________________
8. most expensive - more expensive; cleanest - ________________

Termen pentru postare: sfritul sptmnii 1.

Rezumatul acestui Modul
Management is essentially a matter of organizing people.
Managers analyse the activities of the organisation and the relations among them.
Managers have to be good at communication and motivation. They need to communicate the
organisations objectives to the people responsible for attaining them.
They have to motivate their staff to work well, to be productive, and to contribute something to
the organization.
Bibliografie obligatorie
1. Mirabela Pop, Monica Sim, Business English for Business Students, Editura Universitii din
Oradea, Oradea, 2007, Capitolul 1.
2. Bill Mascull, Business Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2002, Capitolul 6.
Bibliografie disponibil on-line
1. Managers vs. Entrepreneurs link: http://worldshapers.net/entrepreneursvsmanagers.aspx
2. Irregular Adjectives link: http://www.englishclub.com/vocabulary/irregular-adjectives.htm
3. http://www.lousywriter.com/adjectives_irregular.php



Bibliografie
1. Alexander Hollinger Test Your Business English Vocabulary, Editura Teora, Bucureti, 2000.
2. Bill Mascull, Business Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2002.
3. David Horner 1000 cuvinte cheie n afaceri, Editura Compania, Bucureti, 2002.
4. Ian MacKenzie Management and Marketing with Mini-Dictionary, Thomson & Heinle,
Boston, 1997.
5. Mark Powell - Business Matters, Thomson & Heinle, 1996.
6. Michael Brookes, David Horner Business English Engleza pentru afaceri, Editura Teora,
Bucureti, 2000.
7. Mirabela Pop, Monica Sim, Business English for Business Students, Editura Universitii din
Oradea, Oradea, 2007.