Sunteți pe pagina 1din 7

Grila 1

Rspunsuri grile pentru examenul de


auditor energetic -1
1.a. 2.c. 3.a 4.b. 5.a. 6.b. 7.b. 8.b.c.d.e.f. 9.d. 10.b. 11.c.b. 12.a. 13.c.
Acestea sunt rspunsurile la Grila 1 ajuttoare pentru examenul de auditor energetic.
Legea nr. 372 /2005 privind performana energetic a cldirilor, publicat n Monitorul
Oficial partea I, nr. 1144/2005
1. Ce este performana energetic a unei cldiri?
a. Energia efectiv consumat sau estimat pentru a rspunde necesitilor legate de
utilizarea normal a cldirii, necesiti care cuprind: nclzirea, prepararea apei calde
de consum, rcirea, ventilarea i iluminatul;
b. Energia efectiv consumat sau estimat pentru a rspunde necesitilor legate de utilizarea
normal a cldirii, necesiti care cuprind: nclzirea, prepararea apei calde de consum,
rcirea, ventilarea i consumul total de energie electric;
c. Energia efectiv consumat sau estimat pentru a rspunde necesitilor legate de utilizarea
normal a cldirii, necesiti care cuprind: nclzirea, prepararea apei calde de consum i
consumul total de energie electric;
2. Ce este certificatul de peforman energetic al unei cldiri?
a. Un document tehnic cu caracter informativ i care atest consumul de energie electric al
unei cldiri prin ncadrarea acesteia ntr-o clas de performan energetic;
b. Un document tehnic cu caracter informativ i care atest performana energetic a unei
cldiri prin ncadrarea acesteia n funcie de consumul de energie electric consumat pentru
prepararea apei calde, nclzire, ventilare, climatizare i iluminat;
c. Un document tehnic cu caracter informativ i care atest performana energetic a
unei cldiri prin ncadrarea acesteia ntr-o clas de performan energetic;
3. Care este durata de valabilitate a unui certificat energetic?
a. 10 ani;
b. 5 ani;
c. Nelimitat;
4. Certificatul energetic se renoiete atunci cnd:
a. Au trecut 5 ani de la emitere;
b. Cnd au loc lucrri care schimb performana energetic a cldirii;
c. ntocmitorul i pierde calitatea de auditor energetic;
5. Ce reprezint PCCE sau cogenerarea?
a. Producerea simultan din combustibili primari de energie electric i energie termic;
b. Producerea simultan din combustibili primari de energie electric i energie nuclear;
c. Utilizarea combustibililor primari pentru prepararea simultan a apei calde menajere i
pentru nclzirea cldirii;
6. Lucrrile de renovare sunt:
a. Lucrri de modernizare efectuate asupra anvelopei cldirii i-sau instalaiilor de nclzire,
ap cald de consum, electrice i iluminat, gaze naturale , ventilaie i climatizare ale cror
costuri depesc 10% din valoarea de impozitare a cldirii, sau lucrri de modernizare
efectuate la mai mult de 50% din anvelopa cldirii;
b. Lucrri de modernizare efectuate asupra anvelopei cldirii i-sau instalaiilor de
nclzire, ap cald de consum, electrice i iluminat, gaze naturale , ventilaie i
climatizare ale cror costuri depesc 25% din valoarea de impozitare a cldirii, sau
lucrri de modernizare efectuate la mai mult de 25% din anvelopa cldirii;
c. Lucrri de modernizare efectuate asupra anvelopei cldirii i-sau instalaiilor de nclzire,
ap cald de consum, electrice i iluminat, gaze naturale , ventilaie i climatizare ale cror
costuri depesc 50% din valoarea de impozitare a cldirii, sau lucrri de modernizare
efectuate la mai mult de 10% din anvelopa cldirii;
7. Cerinele de performan energetic se revizuiesc la intervale regulate, respectiv:
a. La maxim 10 ani;
b. La maxim 5 ani;
c. La maxim 20 ani;
8. Cerinele de performan energetic nu se aplic pentru urmtoarele categorii de
cldiri:
a. Cldirile de nvmnt
b. Cldiri i monumente protejate;
c. Cldiri utilizate ca lcauri de cult;
d. Cldiri nerezideniale cu durata de utilizare de maxim 2 ani;
e. Cldiri cu o suprafa mai mic de 50mp;
f. Cldiri rezideniale care sunt destinate a fi utilizate mai puin de 4 luni pe an;
g. Locuine unifamiliale parter;
h. Toate cele de mai sus;
9. Care din afirmaia de mai jos nu este corect:
a. Pentru cldiri noi, cu o suprafa util total de peste 1000 mp, autoritatea administraiei
publice locale sau judeene, prin certificatul de urbanism dat n vederea emiterii autorizaiei
de construire, potrivit legii, solicit ntocmirea unui studiu de fezabilitate tehnic, economic
i de mediu privind utilizarea unor sisteme alternative de utilizare a energiei;
b. La cldirile existente, cu o suprafa de peste 1000mp, la care se execut lucrri de
renovare, performana energetic a cldirii trebuie mbuntit astfel nct s respecte
cerinele minimale stabilite prin lege, n msura n care acest lucru este posibil tehnic,
funcional i economic;
c. n cazul cldirilor cu o suprafa util mai mare de 1000 de mp aflate n proprietatea
autoritilor publice sau a instituiilor ce presteaz servicii publice, certificatul valabil este
afiat ntr-un loc accesibil i vizibil publicului; se va afieaz la loc public i temperatura
interioar recomandat sau ali factori climatici semnificativi;
d. Inspecia periodic a cazanelor cu puterea termic de pn la 100kw ce utilizeaz
combustibili fosili lichizi sau solid neregenerabil se face la maxim 3 ani;
e. Certificatul energetic este eliberat proprietarului care l poate pune la dispoziia
cumprtorului;
f. Certificatul energetic pentru apartamente i spaii cu alt destinaie dect cea de locuit se
elibereaz pe baza: unei certificri comune pentru ntreaga cldire dac ea este racordat la un
sistem centralizat de nclzire i preparare a apei calde de consum sau pe baza evalurii unui
apartament similar din aceeai cldire;
10. Care este informaia de mai jos i legat de cerinele obligatorii pentru realizarea
confortului termic i fiziologic n spaiile interioare cldirilor ce nu este corect?
a. Asigurarea rezistenelor corectate, minim admisibile, pentru elementele de construcii ale
cldirii;
b. Rezistena termic medie a anvelopei s fie mai mare dect rezistena termic medie a
elementelor de compartimentare;
c. Asigurarea temperaturilor minime pe suprafaa interioar a elementelor de construcie
pentru evitarea riscului de condens;
d. Asigurarea valorilor normate pentru iluminatul interior natural/artificial;
e. Asigurarea temperaturilor minime;
f. Asigurarea debitului minim de aer proaspt;
g. Utilizarea de cazane i aparate de aer condiionat, inclusiv instalaiile aferente
construciilor, cu ncadrarea n valorile minim adminisibile i cu respectarea condiiilor de
mediu privind emisiile;
11. Auditul energetic cuprinde:
a. Consumul total de energie electric estimat sau msurat;
b. Analiza termic i energetic a cldirii;
c. Stabilirea msurilor cu privire la creterea performanei energetice a cldirii, cu
estimarea costurilor, a economiei de energie, precum i a duratei de recuperare a
investiiei;
12. Auditul energetic al unei cldiri supuse unui proces de extindere se face:
a. Pentru ntreaga cldire;
b. Pentru corpul ce se extinde;
c. Pentru corpul existent;
13. Auditorii energetici de gradul II pot:
a. Realiza auditul energetic al unei cldiri i eliberarea certificatului de urbanism pentru orice
tip de cldire;
b. Realiza auditul energetic al unei cldiri i eliberarea certificatului de urbanism pentru
locuine unifamiliale sau apartamente;
c. Realiza certificatul energetic pentru locuine unifamiliale sau apartamente;












Grila 2
1.e. 2.a. 3a. 4.b. 5.b. 6.c. 7.a. 8.c.d.e. 9.a. 10.h. 11.b. 12.c.
Acestea sunt rspunsurile la Grila 2 ajuttoare pentru examenul de auditor energetic.
1. Care din afirmaia de mai jos este corect?
a. Durata de via a soluiei de modernizare este durata de via estimat pentru soluia de
modernizare analizat, pentru care parametrii considerai se pstreaz neschimbai fa de
stadiul iniial;
b. Durata de recuperare a investiiei este durata n care investiia se recupereaz prin economia
realizat n urma reducerii consumului de energie, datorit aplicrii soluiilor de reabilitare
termic;
c. Valoarea net actualizat este proiecia la momentul o a tuturor costurilor implicate de
modernizarea energetic a cldirii, n funcie de rata de depreciere a monedei considerate i de
media anual a creterii costurilor energiei;
d. Costul unitii de energie economic este costul unitii de energie obinut prin
modernizarea energetic a cldirii ca raport ntre valoarea investiiei datorate aplicrii unei
msuri sau pachet de msuri de modernizare energetic i economia de energie realizat prin
implimentarea acesteia pe durata de via a msurii de modernizare energetic;
e. Toate cele de mai sus;
2. n urma auditrii energetice a unei cldiri se vor alege acele soluii n care este
ndeplinit condiia :
a. VNA are valori negative pentru durata de via a soluiilor de modernizare energetic
analizate;
b. VNA are valori pozitive pentru durata de via a soluiile de modernizare energetic;
c. VNA are valori pozitive pentrz durata de recuperare a investiiei de modernizare energetic;
3. n urma auditrii energetice a unei cldiri se vor alege acele soluii n care este
ndeplinit condiia :
a. Durata de recuperare a investiiei, NR, ct mai mic i nu mai mare dect o perioad
de referin, impus din considerente economico-financiare sau tehnice;
b. Durata de recuperare a investiiei, NR, ct mai mare i nu mai mic dect o perioad de
referin, impus din considerente economico-financiare sau tehnice;
c. Durata de recuperare a investiiei, NR, mai mare dect durata de via a soluiei de
reabilitare termic;
4. n urma auditrii energetice a unei cldiri se vor alege acele soluii n care este
ndeplinit condiia :
a. Costul energiei de cldur economisit,e, ct mai mare i nu mai mic dect proiecia la
momentul investiiei a costului actual a unitii de cldur;
b. Costul energiei de cldur economisit,e, ct mai mic i nu mai mare dect proiecia
la momentul investiiei a costului actual a unitii de cldur;
c. Costul energiei de cldur economisit,e, ct mai mic dar mai mare dect proiecia la
momentul investiiei a costului actual a unitii de cldur;
5. n Anc a unei cldiri nu se includ:
a. Holurile interioare apartamentelor i debaralele care nu sunt nclzite direct;
b. Coridoarele i holurile de folosin comun;
c. Spaiile din apartamente care sunt nclzite indirect;
6. Care din informaia de mai jos nu este corect?
a. Certificatul energetic cuprinde informaii cu privire la Nota energetic;
b. Certificatul energetic cuprinde informaii cu privire la ncadrarea n clase de performan
energetic;
c. Certificatul energetic cuprinde informaii cu privire la consumul total de energie
electric;
d. Consumul energetic specific anual pentru nclzire, preparare ap cald de consum,
iluminat;
e. Perioada de valabilitate a certificatului energetic;
f. Informaii cu privire la cldire i elemente de identificare a auditorului energetic;
7. Care din afirmaia de mai jos i legat de Nota energetic a unei cldiri este cea
corect?
a. Nota energetic este mai mare de 20 i mai mic de 100;
b. Nota energetic este mai mare de 10 i mai mic de 100;
c. Nota energetic este mai mare de 1 i mai mic de 10;
d. Nota energetic este mai mare de 2 i mai mic de 10;
8. Nota energetic depinde n mod direct de:
a. Soluia de termizolare aleas;
b. Timpul de recuperare a investiiei;
c. Tipul de utiliti de care dispune cldirea;
d. Consumul energetic specific total;
e. Coeficientul de penalizare a notei;
f. Costul soluiei de reabilitare;
9. Coeficientul de penalizare se determin ca:
a. Produs ntre cei 12 coeficieni de penalizare;
b. Sum a celor 12 coeficieni de penalizare;
c. Medie a celor 12 coeficieni de penalizare;
10. Coeficientul de penalizare nu depinde de:
a. Starea subsolului tehnic;
b. Tipul uii de la intrarea n cldire;
c. Starea elementelor de nchidere din spaiile comune;
d. Starea armturilor de nchidere i reglaj ;
e. Splarea-curarea instalaiei de nclzire interioar;
f. n funcie de starea pereilor exteriori i coninutul de umiditate;
g. Posibilitatea asigurrii de aer proaspt;
h. Starea instalaiei de curent electric;
11. Ordinul de mrime a coeficienilor de penalizare este:
a. 0,5;
b. 1;
c. 50;
12. Care din afirmaia de mai jos i referitoare la caracteristile Cldirii de referin nu
este cea corect:
a. Are aceeai form, volum i arie total a anvelopei ca i cldirea real;
b. Rezistenele termice ale elementelor de anvelop sunt egale cu cele minime normate;
c. Numrul de schimburi de aer este de minim 1 h-1;
d. Sistemul de nclzire este cu corpuri statice dimensionate corespunztor;
e. Nu se acord penalizri;



Rspunsuri grile pentru examenul de
auditor energetic grila 3
1.b. 2.c. 3.b. 4.c. 5.c. 6.a. 7.b. 8.f. 9.a 10.a. 11.c. 12.b. 13.a.b. 14.a. 15.b. 16.a. 17.h. 18.i.
19.a. 20.b. 21.c. 22.a. 23.b. 24.d. 25.a. 26.a. 27.a. 28.c. 29.a. 30.a. 31.a. 32.b. 33.b.

Grila 4
Rspunsuri grile pentru examenul de
auditor energetic -4
1.a. 2.b. 3.a. 4.b. 5.a. 6.a. 7.d. 8.c. 9.a. 10.a. 11.c.e.
1. Care este formula corect de calcul pentru consumul de energie pentru nclzirea
construciilor Qfh?
a. Qfh =Qh-Qrhh-Qrwh+Qth
b. Qfh =Qh+Qrhh+Qrwh+Qth
c. Qfh =Qrhh+Qrwh-Qh-Qth
2. Calculul monozonal se poate aplica dac:
a. Diferena ntre temperaturile camerelor componente depete 10oC;
b. Diferena ntre temperaturile camerelor componente nu depete 4oC;
c. Diferena ntre temperaturile camerelor componente nu depete 10oC;
3. Care este formula corect de calcul pentru pierderile de cldur ale cldirii QL?
a. QL=H x(ti-te) x t;
b. QL=H x(ti-te);
c. QL=H x(te-ti) x t;
4. Care este unitatea de msur a coeficientului de pierderi termice H?
a. W;
b. kW/K;
c. kWh;
d. kWh/m2;
e. kWh/m2an
f. m2K/W;
5. care din relaiile de mai jos este cea corect?
a. H=HT+HV;
b. H=HT x HV;
c. H=HT HV;
6. Care din relaiile de mai jos este cea corect?
a. HT=L+LS+HU;
b. HT=L+LS+HV;
c. HT=(L+LS+HU ) x t;
7. Una din relaiile de mai jos nu este corect. Care este aceasta?
a. HV=a ca Va;
b. HV=a ca na Vnc;
c. HV=0,34 na Vnc;
d. HV=0,34 a ca Va
8. Valoarea orientativ a fluxului termic din surse interne pentru cldiri rezideniale
poate fi considerat:
a. 40W/m2;
b. 40m2/W;
c. 4W/m2;
d. 4m2/W;
9. Necesarul de energie pentru nclzire Qh este?
a. Qh= QL-nQg;
b. Qh= Qg-nQL;
c. Qh= QL+Qg;
10. Care din relaiile de mai jos este cea corect?
a. Qd= Ui (tm-ti) x Li x tH ;
b. Qd= Ui (tm-ti) x Li ;
c. Qd= Ui (tm-ti) x tH ;
d. Qd= Ui (ti-tm) x Li x tH ;
11. Care din afirmaiile de mai jos sunt eronate?
a. Qac = c Vac (tac-tar);
b. Vac = a Nu / 1000;
c. Nu=Sloc / iloc;
d. Qacc = c Vacc (tac-tar);
e. Vacc = Vac x f1 x f2;