Sunteți pe pagina 1din 103

UNIVERSITATEA HYPERION BUCURETI FACULTATEA DE DREPT I ADMINISTRAIE PUBLIC SPECIALIZAREA: DREPT

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL DE LICEN

Bucureti 2011
1

UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCURETI


FACULTATEA DE DREPT I ADMINISTRAIE PUBLIC SPECIALIZAREA: DREPT

AUTORI: Prof.univ.dr. Boroi Alexandru Prof.univ.dr. Stoica Veronica Au mai colaborat la realizarea lucrrii: Prof.univ.dr. Amza Tudor Conf.univ.dr. Ioan Mara Lector univ.dr. Zidaru Petrache

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL DE LICEN


- sesiunea iunie/iulie 2011 -

Editura Victor Bucureti 2011


2

CUPRINS - TESTE GRIL

PARTEA I - DREPT CIVIL 4 A. Act juridic civil. Raport juridic civil.. 4 Rezolvare teste gril....................................... 18 B. Drepturi reale. Teoria general a obligaiilor... 19 Rezolvare teste gril....................................... 35 C. Contracte. Succesiuni...................................... 36 Rezolvare teste gril....................................... 51

PARTEA A II - A - DREPT PENAL........................................ 52 A. Partea general.................................................... 52 Rezolvare teste gril............................................ 76 B. Partea special..................................................... 77 Rezolvare teste gril........................................... 102

BIBLIOGRAFIE....................................................................... 103

PARTEA I TESTE GRIL - DREPT CIVIL

A. Act juridic civil. Raport juridic civil 1. Intr n categoria incapacitilor civile speciale: a) interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator; b) interzicerea drepturilor printeti; c) dobndirea de ctre tutore a unor bunuri din patrimoniul celui aflat sub tutel. 2. Nu au capacitatea de a primi donaii: a) persoana fizic neconceput i organizaiile care au dobndit personalitate juridic; b) medicii i farmacitii i persoanele care practic ilegal profesia de medic sau farmacist, care au tratat o persoan n boala de care a decedat; c) minorii i persoanele puse sub interdicie. 3. Constituie eroare obstacol situaia n care: a) nstrintorul a fcut dovada c a dorit s ncheie un contract de ntreinere i nu de vnzare cumprare; b) o persoan dobndete prin cumprare o bijuterie creznd c este din aur, dar n realitate este din bronz; c) o parte crede c a cumprat un imobil care se afl situat n Bucureti, iar cealalt parte crede c a vndut imobilul situat n Cluj. 4. Constituie error in substantiam situaia cnd: a) o persoan se oblig s plteasc o datorie care nu exist; b) o parte vinde un pian cu plac de fier, iar cealalt parte este convins c a cumprat pianul cu plac de bronz; c) o parte crede c a cumprat autoturismul proprietarului, marca Opel, iar proprietarul a neles c este vorba despre autoturismul Ford. 5. Dolul: a) e o eroare provocat; b) poate interveni n momentul ncheierii actului; c) e o eroare spontan. 6. Dolul se manifest sub forma: a) interceptrii corespondenei; b) ndeprtrii unei persoane prin izolare, de ctre rudele sale;
4

c) calomnii la adresa rudelor cu vocaie succesoral. 7. Dolul: a) este sancionat i cu nulitate relativ; b) d dreptul la o aciune n despgubiri n condiiile rspunderii civile delictuale; c) poate mbrca i forma unei inaciuni. 8. Exist dol prin reticen n situaia: a) necomunicrii strii de graviditate, cu rea-credin, n momentul ncheierii cstoriei; b) necomunicrii bolii grave care ar mpiedica ncheierea cstoriei, dac ar fi cunoscut de cealalt parte; c) folosirii de ctre o persoan a unor mijloace viclene, prin care influeneaz o alt persoan de a dispune cu titlu gratuit n favoarea sa. 9. Nu exist dol atunci cnd: a) eroarea a fost provocat din simpl neglijen; b) cocontractantul cunoate mprejurarea pretins ascuns; c) este vorba de atenii interesate. 10.Violena: a) poate proveni i de la un ter; b) privete integritatea fizic sau bunurile persoanei; c) are un domeniu restrns de aplicare n ceea ce privete persoanele care o pot invoca. 11.Violena: a) const n ameninarea cu un ru care poate fi numai de natur fizic sau moral; b) poate fi probat prin orice mijloc de prob admis de lege; c) nu cuprinde i situaiile n care ameninarea rezult din mprejurri ce constituie stare de necesitate. 12.Violena: a) are caracterul unui fapt juridic; b) se sancioneaz cu nulitate relativ; c) n cazul actelor bilaterale trebuie s provin de la cealalt parte contractant. 13. Leziunea, ca viciu de consimmnt, se aplic n cazul: a) persoanelor puse sub interdicie; b) persoanelor cu capacitate de exerciiu restrns; c) persoanele lipsite de capacitatea de exerciiu.
5

14. Leziunea: a) se sancioneaz cu nulitate relativ; b) se sancioneaz cu reducerea sau mrirea uneia dintre prestaii; c) se aplic i n cazul actelor de conservare. 15.Dolul, spre deosebire de leziune: a) e o mprejurare de fapt care mpiedic darea unui consimmnt liber i n deplin cunotin de cauz; b) este aplicabil att actelor unilaterale ct i celor bilaterale; c) poate atrage, n principiu, att anularea actului juridic civil, ct i micorarea unei prestaii sau mrirea acesteia. 16.Cauza: a) se probeaz prin mijloc de prob admis de lege; b) se prezum ca fiind existent i valabil; c) trebuie s fie prevzut expres n nscrisul constatator al actului juridic civil. 17.Forma cerut ad validitatem: a) este un element constitutiv al actului juridic civil; b) se confund cu forma autentic; c) are ca izvor legea i convenia prilor. 18.Forma cerut ad validitatem este necesar n cazul: a) adopiei; b) recunoaterii unui copil din afara cstoriei; c) contractului de nchiriere a suprafeelor locative. 19.Nerespectarea formei cerute ad probationem se sancioneaz cu: a) nulitatea relativ a actului juridic civil; b) imposibilitatea dovedirii actului juridic civil cu alt mijloc de prob; c) imposibilitatea cunoaterii de ctre teri a existenei i valabilitii actului juridic civil. 20.Aplicaii ale formei cerute ad probationem sunt: a) ipoteca convenional; b) tranzacia; c) contractul de asigurare. 21.Decderea din beneficiul termenului intervine: a) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, indiferent dac este vinovat sau nu de producerea ei;
6

b) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, dac este vinovat de producerea ei; c) cnd debitorul refuz garaniile asumate fa de creditor. 22.Dac termenul este stipulat n favoarea ambelor pri: a) ele nu pot renuna la beneficiul termenului dect mpreun; b) se prezum renunarea debitorului la beneficiul termenului; c) numai creditorul poate renuna la beneficiul termenului. 23.n cazul unui contract de vnzare-cumprare afectat de o condiie suspensiv: a) n cazul nendeplinirii condiiei, cumprtorul nu poate solicita restituirea preului pltit; b) nainte de ndeplinirea condiiei, dac s-a transmis posesia bunului ctre cumprtor, vnztorul este n msur s cear plata preului; c) n cazul nendeplinirii condiiei, contractul de vnzare-cumprare se desfiineaz cu efect retroactiv. 24. n cazul condiiei suspensive pendente conditione: a) obligaia se poate stinge prin plat; b) creditorul nu poate cere executarea obligaiei; c) creditorul este ndreptit s solicite i s obin garanii pentru creana sa. 25. Lipsa de discernmnt: a) constituie o excepie de la principiul forei obligatorii a actului juridic civil; b) atrage nulitatea relativ a actului juridic civil; c) nu poate fi invocat n cazul actelor juridice unilaterale. 26.Dac termenul este stabilit n favoarea creditorului, atunci: a) debitorul nu-l poate obliga pe creditor s primeasc plata nainte de scaden; b) creditorul poate solicita executarea obligaiei; c) creditorul poate oricnd s renune la beneficiul termenului. 27.Constituie excepie de la principiul resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis, meninerea: a) actelor subsecvente cu executare succesiv; b) actelor de dispoziie cu titlu oneros avnd ca obiect un imobil nscris n cartea funciar; c) actelor de conservare i de administrare cu privire la bunul care formeaz obiectul actului nul.

28.De la principiul retroactivitii efectelor nulitii exist urmtoarele excepii: a) meninerea efectelor n cazul actelor cu executare succesiv; b) meninerea efectelor cstoriei declarate nul n privina copiilor rezultai din acea cstorie; c) meninerea actului de nstrinare lovit de nulitate, dar valabil ca revocare a legatului care are ca obiect bunul ce formeaz obiect i al actului de nstrinare anulat. 29.Conversiunea actului juridic civil nu opereaz n cazul: a) validrii actului prin confirmare; b) ndeplinirii ulterioare a cerinei legale care nu s-a respectat la ncheierea actului juridic civil; c) actului nul care trebuie s se converteasc ntr-un act juridic diferit. 30.Sunt aplicaii ale principiului validitii aparenei n drept: a) oficierea n mod public a cstoriei de ctre un funcionar al primriei care nu are calitatea de ofier de stare civil ; b) cazul mandatarului aparent; c) cazul minorului care declar c e major. 31.Sunt aplicaii ale principiului rspunderii civile delictuale: a) anularea unui act juridic civil ncheiat de minorul fr capacitate de exerciiu, fr a fi reprezentat; b) falsificarea de ctre minor a actului de identitate pentru a induce n eroare pe cocontractant, care l consider major; c) comiterea de ctre un minor a unor delicte civile. 32. Actul juridic civil ncheiat cu nerespectarea legii, n care o parte este de buncredin, va produce efecte juridice n cazul: a) cstoriei putative; b) dobndirii fructelor de ctre posesorul de bun-credin; c) nstrinrii bunului de ctre ho sau gsitor. 33. Creditorii chirografari: a) au mpotriva debitorului lor o garanie real care s le asigure realizarea creanei; b) au un drept de gaj general numai asupra bunurilor prezente ale debitorilor lor; c) sunt acei creditori crora le sunt opozabile actele ncheiate de debitorii lor i tere persoane. 34. Sunt cauze de nulitatea absolut:
8

a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului juridic civil; b) lipsa consimmntului datorat erorii obstacol; c) lipsa autorizaiei administrative sau eliberarea ei cu nclcarea legii. 35.Reprezint cauze de nulitate relativ: a) ncheierea actului juridic civil de o persoan lipsit de capacitatea de exerciiu; b) ncheierea actului juridic civil fr ncuviinarea autoritii tutelare; c) lipsa preului n contractul de vnzare-cumprare. 36. Nulitatea absolut: a) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct i pe cale de excepie; b) poate fi invocat numai de persoana ocrotit i al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului juridic civil; c) poate fi invocat i nluntrul termenului de prescripie. 37. Prin excepie, nulitatea absolut poate fi confirmat: a) n cazul cstoriei ncheiate cu nclcarea dispoziiilor legale privitore la vrst; b) n cazul autentificrii donaiilor de ctre motenitori sau reprezentanii donatorului, dup moartea sa, consimite anterior de ctre autorul lor, fr respectarea formalitilor cerute de lege; c) n cazul ratificrii actelor juridice civile ncheiate de ctre mandatar cu depirea puterilor conferite prin contractul de mandat. 38. Nulitatea relativ poate fi invocat: a) de persoana ocrotit i al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului; b) de creditorii chirografari ai prii ocrotite; c) de procuror. 39.Confirmarea expres a nulitii relative are loc dac: a) autorul confirmrii actului anulabil este persoana care ar putea invoca nulitatea; b) autorul confirmrii actului renun la dreptul su de a invoca nulitatea relativ; c) autorul confirmrii este i o persoan cu capacitate restrns de exerciiu. 40.Dup modul de formare, actele juridice civile se clasific n: a) solemne, consensuale i aleatorii; b) reale, solemne i consensuale; c) consensuale, autentice i reale.

41.Dup numrul prilor, actele juridice civile se grupeaz n: a) acte unilaterale i contracte bilaterale; b) contracte unilaterale i bilaterale; c) acte unilaterale, bilaterale i multilaterale. 42.Dup scopul urmrit de pri, actele juridice civile se clasific n: a) liberaliti i acte dezinteresate; b) oneroase i comutative; c) oneroase i gratuite. 43. Dup efectele produse, actele juridice civile se clasific n: a) constitutive, confirmative i de dispoziie; b) constitutive, declarative i translative; c) constitutive, de ratificare i de administrare. 44. Sarcina: a) opereaz de drept; b) este admisibil i n cazul liberalitilor; c) afecteaz eficacitatea actului juridic civil. 45. Sarcina: a) este o modalitate legal a actului juridic civil; b) este o obligaie impus gratificatului de ctre dispuntor numai n actele cu titlu gratuit; c) afecteaz valabilitatea actului n caz de neexecutare a ei. 46. Persoana care dobndete sau poate dobndi un anumit drept, privit individual, iar nu ca element al unui patrimoniu, este: a) succesor cu titlu universal; b) succesor cu titlu particular; c) creditor chirografar. 47. Persoana care, dei nu este parte la ncheierea actului juridic civil, este inut, dup caz, s profite sau s suporte efectele actului ncheiat de autorul lui, este: a) avnd - cauz; b) donatar; c) ter. 48. Persoana care dobndete o fraciune dintr-un patrimoniu se numete: a) legatar cu titlu universal; b) succesor cu titlu universal; c) motenitor cu titlu universal;
10

49. Este lovit de nulitate absolut actul juridic civil n care: a) obiectul este ilicit, imoral sau nedeterminat; b) lipsete discernmntul prilor; c) lipsete consimmntul n cazul erorii obstacol. 50. Nulitatea relativ i absolut se deosebesc prin: a) sfera persoanelor care o pot invoca; b) natura normelor juridice care le reglementeaz; c) efectele produse prin declararea lor. 51. Actele de administrare ncheiate de minorul cu vrsta cuprins ntre 14-18 ani: a) sunt valabile fr a fi nevoie de ncuviinarea prealabil a autoritii tutelare; b) pot fi anulate pentru leziune dac minorul a suferit un prejudiciu major; c) sunt valabile dac sunt ncuviinate numai de ocrotitorul legal. 52. Spre deosebire de nulitatea actului juridic, inopozabilitatea: a) intervine ntotdeauna pentru cauze ulterioare ncheierii actului; b) se aplic numai actului juridic civil cu titlu oneros; c) presupune un act juridic valabil ncheiat. 53. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) creditorul nu poate ceda dreptul su pe calea cesiunii de crean; b) creditorul poate cere executarea obligaiei; c) creditorul poate lua msuri de conservare a bunului. 54. Eveniente conditione, condiia rezolutorie produce urmtoarele efecte: a) drepturile constituite de dobnditor n favoarea altor persoane se desfiineaz; b) debitorul trebuie s-i execute obligaiile; c) prile trebuie s-i restituie prestaiile efectuate. 55. Avndul-cauz este: a) persoana care ncheie actul juridic civil i dobndete drepturi i obligaii; b) i persoana care dobndete de la autorul ei o fraciune dintr-un patrimoniu; c) persoana strin de actul juridic civil, care nu a participat nici personal, nici prin reprezentant la ncheierea lui. 56. Nulitatea actului juridic civil: a) privete att actele juridice ct i faptele juridice stricto-sensu; b) se aplic numai contractelor sinalagmatice; c) nu privete neaprat actul n ntregime, ci doar clauzele nelegale.
11

57. Nulitatea absolut intervine cnd: a) a lipsit ncuviinarea autoritii tutelare, dac aceasta era obligatorie potrivit legii; b) lipsete consimmntul datorit unei erori obstacol; c) actul juridic civil s-a ncheiat cu depirea capacitii de folosin a persoanei juridice. 58. Cauza imediat n contractul de donaie const n: a) transmiterea cu titlu gratuit a unui drept real sau de crean; b) predarea bunului care formeaz obiectul contractului n momentul autentificrii actului; c) intenia de a gratifica. 59. Obiectul actului juridic civil este licit i moral atunci cnd: a) o persoan i-a asumat obligaia de a parcurge not Marea Neagr n schimbul unei sume de bani; b) o persoan acord consultaii juridice fr a avea profesia de jurist, n schimbul unei remuneraii; c) o persoan dobndete o cas pentru a locui n ea mpreun cu familia. 60. Obiectul actului juridic civil reprezint: a) obiectul raportului juridic nscut din acel act juridic; b) motivaia care a stat la baza ncheierii actului juridic; c) modalitatea de exteriorizare a manifestrii de voin. 61. Forma actului juridic civil const n: a) mijlocul sau modul de exteriorizare a voinei interne; b) exteriorizarea hotrrii luate privind aducerea la cunotina altor subiecte de drept; c) voina exteriorizat a autorului actului. 62. Forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri: a) se fundamenteaz pe ideea de protecie a terilor fa de eventualele efecte prejudiciabile ale unor acte juridice; b) are ca scop ocrotirea drepturilor sau intereselor persoanelor care nu au participat la ncheierea actului juridic; c) const n ntocmirea unui nscris n vederea publicitii actului juridic ncheiat de pri. 63. Revocarea, spre deosebire de nulitatea actului juridic civil: a) presupune cauze contemporane i ulterioare ncheierii actului juridic civil; b) se aplic, n principiu, liberalitilor; c) presupune un act valabil ncheiat. 64. Capacitatea de a ncheia acte juridice:
12

a) e o parte a capacitii de folosin; b) se dobndete la natere; c) e o stare de drept. 65. Incapacitatea de exerciiu: a) const n inaptitudinea de a avea drepturi i obligaii; b) const n lipsa posibilitii juridice de a exercita personal i singur drepturile i de a-i asuma obligaiile; c) const n lipsirea unei persoane de dreptul de a ncheia un act de dispoziie. 66. Tcerea valoreaz consimmnt cnd: a) legea prevede n mod expres acest lucru; b) potrivit obiceiului locului, tcerii i se atribuie valoare juridic; c) este exprimat n aa fel nct terii s o neleag ca fiind una productoare de efecte juridice. 67. Eroarea obstacol este: a) falsa reprezentare a realitii care mpiedic formarea actului juridic civil; b) falsa reprezentare a realitii ce cade asupra persoanei contractante; c) falsa reprezentare a unor mprejurri care sunt mai puin importante la ncheierea actului juridic civil. 68. n contractul de vnzare-cumprare, scopul imediat const n: a) reprezentarea mental a contraprestaiei; b) prefigurarea remiterii bunului; c) intenia de a gratifica. 69. Cauza fals: a) apare cnd exist o eroare asupra acelor elemente care constituie motivul determinant al consimmntului; b) atrage nulitatea relativ; c) apare atunci cnd vine n contradicie cu normele imperative ale legii. 70. Aplicaii ale formei cerute pentru opozabilitatea fa de teri sunt: a) darea de dat cert nscrisului sub semntur privat; b) notificarea cesiunii de crean; c) contractul de locaiune.

13

71. Termenul de graie este: a) stabilit de ctre o parte sau pri prin actul juridic civil; b) acel termen a crui dat de mplinire nu este cunoscut n momentul ncheierii actului juridic civil; c) acordat debitorului de instana de fond, n considerarea situaiei sale patrimoniale. 72. Termenul suspensiv: a) afecteaz existena dreptului subiectiv civil i a obligaiei corelative; b) amn nceputul exercitrii dreptului subiectiv civil, respectiv executrii obligaiei corelative; c) este stabilit ntotdeauna de legiuitor. 73. Condiia potestativ pur: a) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri; b) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct i de un eveniment exterior acesteia; c) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct i de voina unei persoane determinate. 74. Spre deosebire de termen, condiia: a) este un eveniment viitor i sigur ca realizare, care produce efecte retroactive; b) afecteaz existena obligaiilor i a drepturilor corelative; c) afecteaz existena obligaiilor i drepturilor i produce efecte pentru viitor. 75. Sarcina, spre deosebire de condiie: a) afecteaz numai actele cu titlu gratuit; b) afecteaz i actele cu titlu gratuit, alturi de cele cu titlu oneros; c) nu creeaz nicio incertitudine cu privire la existena valabil sau la executarea actului juridic civil. 76. Excepiile de la irevocabilitatea actelor juridice bilaterale sunt: a) revocarea donaiei ntre soi; b) retractarea renunrii la motenire; c) revocarea contractului de mandat de oricare dintre pri. 77. Constituie excepii de la principiul relativitii efectelor actelor juridice civile: a) stipulaia pentru altul; b) sevocarea testamentului; c) revocarea contractului de mandat de ctre mandant.
14

78. Nulitatea, spre deosebire de rezoluiune: a) e o cauz de ineficacitate a actului juridic civil; b) presupune un act juridic civil nevalabil ncheiat; c) privete doar contractele sinalagmatice. 79. Nulitatea relativ este atras de urmtoarele cauze: a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului; b) nclcarea ordinii publice; c) fraudarea legii. 80. Violena: a) poate proveni i de la un ter; b) poate fi invocat de minorii ntre 14 i 18 ani pe calea aciunii n resciziune; c) poate fi probat prin orice mijloc de prob admis de lege, ntruct are caracterul unui fapt juridic. 81. Conversiunea actului juridic civil: a) este o excepie de la principiul forei obligatorii a efectelor actului juridic civil; b) poate fi nlturat prin acordul de voin al prilor; c) presupune ca unul dintre acte s fie anulat total. 82. Sanciunea nerespectrii formei cerute ad probationem const n: a) nevalabilitatea actului juridic negotium iuris; b) inopozabilitatea actului juridic civil; c) imposibilitatea dovedirii actului cu alt mijloc de prob. 83. n cazul termenului suspensiv, dac: a) debitorul execut obligaia sa nainte de mplinirea termenului, el face o plat valabil, renunnd la beneficiul termenului; b) pn la mplinirea termenului, creditorul poate cere plata de la debitor; c) dup mplinirea termenului, creditorul nu poate opune debitorului compensaia. 84. Condiia rezolutorie este: a) eveniment viitor i sigur de a crui realizare depinde naterea actului juridic; b) eveniment viitor i nesigur care, pn la realizarea lui, nu suspend existena drepturilor subiective i a obligaiilor corelative; c) o modalitate a actului juridic care const n a da, a face ori a nu face ceva, numai n cuprinsul actului juridic cu titlu gratuit.

15

85. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) ncepe s curg prescripia dreptului la aciune; b) creditorul poate cere executarea obligaiei, debitorul fiind inut de aceasta; c) obligaia nu se poate stinge prin compensaie. 86. Dreptul absolut: a) e opozabil tuturor (erga omnes); b) are determinat att subiectul activ, ct i pasiv; c) este acel drept subiectiv n temeiul cruia titularul su este nedeterminat. 87. n funcie de criteriul corelaiei dintre ele, drepturile subiective civile se grupeaz: a) drepturi pure i simple i drepturi afectate de modaliti; b) principale i accesorii; c) principale i reale. 88. Intr n categoria drepturilor reale principale: a) dreptul de proprietate personal; b) drepturile reale corespunztoare diferitelor forme ale dreptului de proprietate; c) dreptul de ipotec. 89. n funcie de obiectul lor obligaiile se clasific n: a) obligaii naturale; b) obligaii obinuite i reale; c) obligaii pozitive i negative. 90. Dreptul real: a) e un drept patrimonial; b) are cunoscut subiectul pasiv; c) e un drept personal. 91. Dreptul de crean: a) are cunoscut numai titularul su; b) este opozabil tuturor; c) are cunoscui titularul, ca subiect activ, precum i titularul obligaiei corelative. 92. Intr n categoria drepturilor reale principale: a) dreptul de proprietate public; b) dreptul de concesiune; c) dreptul de retenie.
16

93. Intr n categoria drepturilor personale nepatrimoniale: a) dreptul la nume; b) dreptul la sntate; c) dreptul de preempiune. 94. Intr n categoria drepturilor reale accesorii: a) dreptul de administrare al regulilor autonome i instituiilor publice; b) privilegiile; c) dreptul de ipotec. 95 Obligaia de a face const n: a) ndatorirea debitorului de a obine un rezultat determinat; b) ndatorirea debitorului de a executa o lucrare; c) ndatorirea de a transmite un drept real. 96. Este bun fungibil, acel bun care: a) produce periodic fructe, fr consumarea substanei; b) poate fi nlocuit cu altul, fr s afecteze valabilitatea plii; c) nu poate fi nlocuit n executarea unei obligaii. 97. Este un bun corporal, acel bun care: a) este destinat s serveasc la ntrebuinarea unui alt bun; b) are o existen material; c) nu poate fi urmrit silit pentru plat. 98. Sunt bunuri imobile prin destinaie: a) servituile; b) stupii cu roi; c) mori de vnt. 99. Fructele civile se dobndesc: a) prin simpla scurgere a timpului; b) prin culegere; c) prin cultur. 100. Dup criteriul sanciunii, obligaiile se clasific n: a) obligaie civil perfect i opozabil terilor; b) obligaie civil perfect i natural; c) obligaie civil obinuit i opozabil i terilor.

17

REZOLVARE TESTE GRIL - DREPT CIVIL ACT JURIDIC CIVIL. RAPORTUL JURIDIC CIVIL

1. c 2. b 3. a,c 4. b 5. a,b 6. a,b 7. c 8. a,b 9. a,b 10. a,b 11. b,c 12. a,b 13. b 14. a,b 15. b 16. a,b 17. a 18. a,b 19. b 20. b,c 21. a,c 22. a 23. b 24. b,c 25. b 26. b,c 27. c 28. a,b 29. a,b 30. a,b

31. b 32. a 33. c 34. b,c 35. a,b 36. a 37. a 38. a 39. a,b 40. b 41. c 42. c 43. b 44. c 45. b 46. b 47. a 48. b 49. c 50. a,b 51. b 52. a,c 53. c 54. a,c 55. b 56. c 57. b,c 58. a,c 59. c 60. a

61. a 62. a,b 63. b,c 64. a,c 65. b 66. a,b 67. a 68. a 69. a,b 70. a,b 71. c 72. b 73. a 74. b 75. a,c 76. a,c 77. a 78. b 79. a 80. a,c 81. b,c 82. c 83. a 84. b 85. c 86. a 87. b 88. a,b 89. c 90. a

91. c 92. a,b 93. a,b 94. b,c 95. b 96. b 97. b 98. b 99. a 100. b

18

TESTE GRIL - DREPT CIVIL

B. Drepturi reale. Teoria general a obligaiilor 1. Bunurile domeniale sunt bunurile: a) imobile sau mobile care aparin numai statului; b) imobile sau mobile asupra crora se exercit fie un drept de proprietate public, fie un drept de proprietate privat; c) care aparin statului i unitilor administrativ-teritoriale. 2. Intr n categoria bunurilor de uz public: a) bibliotecile publice locale; b) echipamente i instalaii n domeniul aprrii naionale; c) drumurile naionale sau locale. 3. Intr n categoria bunurilor de interes public: a) operele de art; b) bogiile subsolului; c) bibliotecile publice naionale. 4.Spre deosebire de dreptul de proprietate privat, dreptul de proprietate public: a) este absolut, exclusiv i perpetuu; b) este imprescriptibil, absolut i exclusiv; c) este imprescriptibil, inalienabil i insesizabil. 5.Dreptul de proprietate public: a) nu poate fi nstrinat i dobndit prin fapte juridice n sens restrns i prin acte juridice de drept privat; b) confer titularului su, atributele de posesie, folosin i dispoziie asupra unui bun, care numai prin natura sa este de uz sau utilitate public; c) constituie expresia juridic a aproprierii comunitare a bunurilor. 6.Aciunea n revendicare ntemeiat pe dreptul de proprietate public: a) poate fi introdus oricnd, dar numai dac a trecut un an de la deposedarea titularului dreptului; b) dac are ca obiect bunuri mobile, prtul nu poate s opun posesia de buncredin n condiiile art. 1909 i 1910 Cod civil; c) este imprescriptibil, prtul neputnd s opun reclamantului nici prescripia achizitiv. 7. Posibilitatea dobndirii dreptului de proprietate de ctre ceteni strini i apatrizi asupra terenurilor prin motenire este recunoscut:
19

a) numai dac dobndirea se realizeaz prin motenirea legal; b) de la intrarea n vigoare a Legii de revizuire a Constituiei; c) de la data Aderrii Romniei la Uniunea European. 8. Criteriile avute n vedere de legiuitor n aplicarea incapacitii strinilor i apatrizilor de a dobndi dreptul de proprietate asupra terenurilor vizeaz: a) cetenia; b) domiciliul; c) i pe ceteni romni cu domiciliul n strintate sau care mai au o alt cetenie. 9. Interdicia nstrinrii terenurilor cu privire la titlul crora exist un litigiu la instanele judectoreti este; a) o inalienabilitate legal; b) o inalienabilitate propter rem, special, parial i temporar; c) o incapacitate legal de a nstrina. 10. Forma autentic impus de legiuitor la nstrinarea i dobndirea terenului se refer la: a) actele de nstrinare inter vivos; b) actele juridice mortis causa; c) actele de nstrinare a nudei proprieti, cnd proprietarul pstreaz un dezmembrmnt. 11. Proprietatea comun pe cote-pri presupune c: a) niciunul dintre coproprietari nu are un drept exclusiv asupra unei pri materiale determinate din bunul dobndit n coproprietate; b) fiecare coproprietar are un drept exclusiv i asupra unei cote pri ideale i abstracte din dreptul de proprietate asupra acelui bun; c) actele de folosin materiale a bunului pot fi exercitate de fiecare coproprietar i dac schimb destinaia i modul de utilizare a bunului. 12. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) un coproprietar va putea, fr acordul celorlali, s execute lucrri de transformare sau renovare a bunului; b) productele bunului revin fiecrui coproprietar proporional cu cota parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun; c) oricare coproprietar poate solicita remedierea degradrilor cauzate bunului comun sau despgubiri de la autorul lor n condiiile rspunderii civile delictuale.

13. Proprietatea comun pe cote-pri obinuinta nceteaz prin: a) exproprierea bunului;


20

b) uzucapiune, de ctre coproprietarul care a intervertit posesia echivoc ntr-o posesie util ca urmare a actelor de rezisten fa de ceilali coproprietari; c) constituirea unei ipoteci asupra unei pri indivize. 14.n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt este obligat: a) s restituie bunul liber de orice sarcini cu care ar fi fost grevat cu consimmntul posesorului neproprietar; b) s restituie bunul n natur; c) s restituie indemnizaia de asigurare, dac bunul pierit a fost asigurat. 15.n cazul aciunii n revendicare, dac posesorul prt a fost de bun credin, este obligat: a) s restituie toate fructele lucrului; b) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pentru perioada intentrii aciunii; c) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pn la data intentrii aciunii. 16.n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt are dreptul s cear restituirea: a) cheltuielilor fcute pentru conservarea lucrului; b) cheltuielilor care au sporit valoarea bunului, dar numai n msura sporului de valoare pe care aceste cheltuieli le-a adus lucrului; c) cheltuielilor din simpla plcere. 17.Ca urmare a admiterii aciunii n revendicare, posesorul prt e obligat s restituie: a) bunul, doar n msura n care exist n materialitatea lui; b) bunul n natur sau prin echivalent, la alegerea prtului; c) bunul, n toate situaiile. 18.Termenul de trei ani pentru revendicarea bunului furat sau pierdut este un termen: a) de decdere; b) de prescripie achizitiv; c) de prescripie extinctiv. 19.Aciunea n revendicare este: a) o aciune prescriptibil achizitiv; b) o aciune petitorie real; c) o aciune care n anumite situaii este prescriptibil extinctiv. 20.n aciunea n revendicare: a) reclamantul trebuie s fie proprietar exclusiv al bunului revendicat; b) reclamantul poate s fie i un proprietar aflat n indiviziune;
21

c) titularul i apr dreptul su real asupra bunului i pretinde restituirea lui de la cel care-l stpnete fr temei. 21.n aciunea n revendicare, care are ca obiect bunurile din domeniul public: a) prtul se va putea apra prin invocarea uzucapiunii; b) statul va trebui s fac dovada dreptului de proprietate potrivit principiilor dreptului comun; c) niciodat prtul nu se va putea apra prin invocarea dobndirii proprietii bunurilor mobile corporale prin posesia de bun credin. 22. Domeniul de aplicare al aciunii n revendicare conform dispoziiilor art. 1909 Cod civil are n vedere: a) bunurile corporale; b) bunurile incorporale; c) titlurile la purttor. 23.Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de bun credin atunci cnd adevratul proprietar s-a desesizat voluntar de bunurile sale, presupune ndeplinirea urmtoarelor condiii: a) proprietarul bunului s fi ncredinat voluntar bunul su unui detentor precar; b) detentorul precar s nstrineze bunul unui ter fr acordul proprietarului; c) terul s dobndeasc bunul mobil cu bun-credin de la adevratul proprietar. 24.Aciunea n revendicare a bunurilor mobile n situaia n care adevratul proprietar s-a desesizat involuntar de bunurile sale este ndreptat mpotriva: a) hoului; b) gsitorului; c)terului de bun-credin care a dobndit bunul de la ho sau gsitor. 25.Aciunea n revendicare are ca scop: a) naterea unui nou drept de proprietate; b) recunoaterea dreptului de proprietate existent; c) readucerea bunului n patrimoniul reclamantului. 26.Ca efect al aciunii n revendicare, proprietarul este obligat s-l despgubeasc pe posesor: a) numai de cheltuielile utile; b) i de cheltuielile necesare; c) i de cheltuielile voluptorii. 27. Dreptul de proprietate public se caracterizeaz prin faptul c: a) nu poate fi nstrinat i dobndit prin mijloace de drept privat; b) bunurile care fac parte din domeniul public sunt apropriabile;
22

c) bunurile care fac parte din domeniul public al statului pot fi urmrite de creditori pentru realizarea creanelor lor. 28. Proprietatea comun pe cote-pri forat i perpetu nceteaz prin: a) dispariia imobilului; b) la cererea oricrui coproprietar, prin partaj; c) exproprierea imobilului, obiect al coproprietii. 29. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) fructele civile se cuvin coproprietarului care le-a perceput; b) posesia exercitat de unul dintre coproprietari este, n principiu, echivoc; c) actele juridice de conservare pot fi efectuate numai cu consimmntul expres al tuturor coproprietarilor. 30. Coproprietatea temporar nceteaz: a) prin partaj; b) prin vnzare de ctre unul dintre coprtai; c) prin donaie, dac unul dintre coprtai devine titular al tuturor cotelorpri. 31. Spre deosebire de proprietatea comun n devlmie, coproprietatea comun pe cote-pri: a) se poate nate din contract, lege, uzucapiune, etc.; b) reprezint o modalitate a dreptului de proprietate; c) nceteaz prin mpreal. 32. Poate servi ca baz a uzucapiunii de 10-20 ani: a) contractul de locaiune; b) hotrrea judectoreasc declarativ; c) hotrrea judectoreasc de adjudecare a unui bun. 33. Indiferent de felul uzucapiunii, termenul se calculeaz astfel: a) ziua n care ncepe prescripia nu se ia n calcul; b) dies a quo intr n calculul prescripiei; c) dies a quem intr n calculul prescripiei. 34. ntreruperea natural a prescripiei achizitive are loc: a) cnd posesorul este i rmne lipsit, n decurs de cel puin 1 an, de folosina lucrului; b) cnd lucrul este declarat imprescriptibil prin lege; c) prin recunoaterea dreptului a crui aciune se prescrie, fcut de cel n folosul cruia curge prescripia.

23

35. n cazul uzucapiunii de 10-20 de ani: a) buna-credin trebuie s existe n momentul intrrii n posesie; b) este suficient i un titlu putativ; c) nu se poate recurge la jonciunea posesiilor. 36. Termenul uzucapiunii scurte este de 10 ani dac adevratul proprietar a locuit: a) n raza teritorial a tribunalului unde se afl imobilul; b) n raza teritorial a judectoriei unde se afl imobilul; c) n aceiai localitate cu uzucapantul. 37. Jonciunea posesiilor este posibil dac: a) detenia precar este unit cu posesia; b) cel care invoc jonciunea este un succesor n drepturi al autorului; c) transmiterea posesiei de la posesorul precedent la cel actual are loc n temeiul unui act juridic lovit de nulitate absolut. 38. Posesorul actual va putea invoca jonciunea dac: a) posesia dobnditorului este de aceeai natur cu aceea a autorului, ambele posesii fiind de bun-credin; b) dobnditorul i autorul sunt de rea-credin, dobnditorul nu va putea uzucapa dect prin posesia de 30 de ani; c) dobnditorul este de rea credin i are just titlu, iar autorul este i el de rea-credin. 39. Uzucapiunea: a) se poate invoca din oficiu; b) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct i pe cale de excepie; c) produce efecte retroactive. 40. n situaia n care dobnditorul unui bun imobil are just titlu i este de buncredin, iar autorul este de rea-credin: a) dobnditorul poate beneficia de posesia autorului su n cadrul uzucapiunii de 30 de ani; b) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, putndu-se prevala i de posesia autorului su; c) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, fr s se prevaleze de posesia autorului su. 41. Termenul pentru uzucapiune, n cazul n care adevratul proprietar a locuit 7 ani n circumscripia aceluiai tribunal judeean n care este situat imobilul, dup care se mut n raza altui tribunal judeean, este: a) 10 ani; b)13 ani; c) 17 ani.
24

42. Nu constituie just titlu: a) hotrrile judectoreti declarative; b) hotrrile judectoreti care constat o convenie translativ dintre prile unui proces; c) conveniile de mpreal. 43. Jonciunea posesiilor reprezint: a) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului a timpului ct bunul a fost posedat de un ter; b) adugarea la termenul posesiei actuale a timpului ct bunul a fost posedat de ctre proprietarul su; c) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului, a timpului ct bunul a fost posedat de autorul su. 44. Uzucapiunea prescurtat: a) se invoc numai pentru a dobndi proprietatea asupra bunurilor imobile; b) se invoc pentru a dobndi proprietatea asupra unei universaliti de bunuri; c) se ntemeiaz pe un titlu ce eman de la adevratul proprietar. 45. Aciunea n revendicare imobiliar este o aciune: a) petitorie; b) posesorie; c) real. 46. Aciunea n revendicare poate fi exercitat: a) de un proprietar aflat n indiviziune; b) de titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat; c) de posesorul neproprietar. 47. Dac aciunea n revendicare imobiliar este admis atunci: a) prtul are dreptul la restituirea cheltuielilor voluptorii numai dac au fost fcute cu bun-credin; b)se restituie imobilul liber de orice sarcini cu care a fost grevat de prt; c) prtul culege toate fructele pn la rmnerea definitiv a hotrrii de admitere, dac a fost de bun-credin. 48. Exercitarea aciunii n revendicare de ctre proprietarul bunului mobil furat sau pierdut are loc: a) n termen, de cel mult trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, indiferent de cel care stpnete bunul; b) n termen de cel mult trei ani, calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de bun-credin; c) n termen de cel puin trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de rea-credin.
25

49. n cadrul aciunii n revendicare, proba dreptului de proprietate: a) presupune ntotdeauna existena unui nscris doveditor al transmisiunii dreptului de proprietate; b) are caracter absolut numai dac se face dovada unui mod originar de dobndire a dreptului de proprietate; c) se realizeaz i printr-un titlu putativ. 50. Aciunea n revendicare: a) poate fi admis numai dac are ca obiect bunuri mobile; b) poate fi exercitat i de creditorii chirografari ai proprietarului; c) poate fi exercitat i mpotriva detentorului precar, dar numai dup mplinirea termenului de prescripie extinctiv a aciunii personale. 51. Aciunea n rezoluiunea contractului se invoc: a) numai de partea care a executat sau se declar gata s execute contractul; b) numai de ctre partea care se afl n imposibilitate fortuit de a-i executa obligaia; c) numai dac debitorul obligaiei imposibil de executat a fost pus n ntrziere. 52. Riscul contractului sinalagmatic: a) n contractele translative de proprietate l suport acea parte care avea calitatea de proprietar al bunului n momentul pieirii fortuite a acestuia; b) n contractele translative care au ca obiect bunuri de gen, de debitorul obligaiei imposibil de executat; c) n contractele netranslative de proprietate, de creditorul obligaiei imposibil de executat. 53. Spre deosebire de rezoluiune, rezilierea: a) face s nceteze efectele contractului numai pentru viitor; b) n toate cazurile, are caracter judiciar; c) are ntotdeauna cauze contemporane sau concomitente cu momentul ncheierii contractului. 54. Dac printr-un contract cu executare instantanee, prile au prevzut o clauz c n cazul n care o parte nu-i va executa obligaiile, cealalt parte este n drept s considere contractul ca desfiinat: a) rezoluiunea va opera pe baza declaraiei unilaterale de rezoluiune a prii ndreptite; b) rezoluiunea va opera dac partea care nu i-a ndeplinit obligaia a fost pus n ntrziere, n formele prevzute de lege; c) rezoluiunea va opera, de ndat ce a expirat termenul de executare, fr ca obligaia s fi fost adus la ndeplinire.

26

55. ntr-un contract sinalagmatic cu executare dintr-o dat, dac este prevzut un pact comisoriu, atunci: a) se nltur posibilitatea creditorului care i-a executat sau se declar gata s-i execute obligaia, de a cere executarea silit; b) poate fi invocat de debitorul care nu i-a executat obligaia n cazul pactului comisoriu de gradul IV; c) nu mai e nevoie de intervenia instanei de judecat, excepie fcnd pactul comisoriu de gradul I; 56. Dac n contractul sinalagmatic este stipulat un pact comisoriu de gradul II, atunci instana de judecat: a) nu poate acorda termen de graie; b) poate constata c rezoluiunea a avut loc; c) are posibilitatea aprecierii cu privire la oportunitatea pronunrii rezoluiunii. 57. Excepia de neexecutare a contractului este admisibil: a) dac exist o neexecutare, chiar parial a obligaiilor din partea cocontractantului; b) numai dac debitorul a fost pus n ntrziere; c) chiar dac prile au convenit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce. 58. Spre deosebire de antecontract, oferta de a contracta: a) atrage dup sine responsabilitatea contractual a debitorului promitent n caz de nerespectare; b) este o manifestare de voin real, neviciat fr intenia de a angaja din punct de vedere juridic; c) poate fi revocat de ofertant n mod liber i fr vreo consecin atta timp ct nu a ajuns la destinatar. 59. n cazul stipulaiei pentru altul: a) terul beneficiar este ndreptit s-l acioneze n instan pe promitent pentru ca acesta s execute prestaia n condiiile stabilite n contractul ncheiat cu stipulantul; b) numai promitentul i stipulantul sunt prile contractului; c) dac terul beneficiar decedeaz nainte de a accepta dreptul, acesta nu se va transmite succsesorilor si. 60. Aciunea n simulaie: a) are ca efect principal ncetarea caracterului ocult al contranscrisului; b) de regul, este introdus de terul pe care contractul aparent l prejudiciaz; c) are ca scop evitarea aplicrii unor legi sau ocolirea prevederilor prohibitive la anumite contracte.
27

61. n materia aciunii n simulaie: a) creditorul trebuie s probeze existena complicitii la fraud a celui cu care debitorul su a contractat; b) insolvabilitatea debitorului nu reprezint o condiie pentru admiterea aciunii; c) urmrete desfiinarea actului juridic care corespunde voinei reale a prilor. 62. Pentru valabilitatea contractului n folosul unei tere persoane: a) trebuie ca voina de a stipula s fie nendoielnic, cert; b) este necesar ca beneficiarul stipulaiei s fie determinat sau cel puin determinabil; c) trebuie ca obiectul stipulaiei s-l constituie propria fapt a debitorului. 63. n cazul simulaiei: a) admiterea aciunii n simulaie, nu valideaz contractul secret dac, la ncheierea acestuia, nu au fost respectate condiiile de validitate; b) terii de bun-credin sunt ndreptii s invoce, n beneficiul lor i mpotriva prilor, efectele actului secret; c) n situaia existenei unui conflict ntre teri, ctig de cauz vor avea acei teri care invoc actul secret. 64. Sunt teri n materia simulaiei: a) creditorii chirografari ai prilor simulaiei; b) succesorii universali i cu titlu universal ai prilor simulaiei, exceptnd situaia cnd prin actul ocult li se ncalc drepturi proprii; c) succesorii cu titlu particular ai prilor simulaiei. 65. Rspunderea prinilor pentru fapta ilicit i prejudiciabil a copilului lor minor: a) revine adoptatorilor, n cazul copilului care a fost adoptat cu efecte restrnse, i nu prinilor fireti; b) trebuie s fie ntemeiat nu numai pe nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare a obligaiei de supraveghere ci i de asigurare a educaiei copilului minor; c) se aplic i dac, potrivit legii, copilul a devenit major, nainte de mplinirea vrstei, prin cstorie. 66. Dac, la momentul svririi faptei ilicite, minorul a avut discernmnt, victima are latitudinea de a trage la rspundere: a) numai pe minor, singur; b) fie pe prini, singuri; c) fie deopotriv pe minor i pe prini. 67. Se angajeaz rspunderea comitentului pentru fapta prepusului pentru: a) pagubele cauzate de prepus prin fapte care nu au legtur cu funcia ncredinat, dar care au fost svrite n timpul exercitrii acesteia;
28

b) tot ceea ce prepusul svrete n cadrul normal al funciei, cnd a lucrat pentru comitent, n limitele scopului n vederea cruia i-au fost conferite funciile; c) daunele cauzate de prepus cnd acesta i ndeplinete atribuiile care deriv din funcia ncredinat, n limitele funciei i n interesul comitentului. 68. Dac mai muli prepui, subordonai unor comiteni diferii, au svrit o fapt ilicit cauzatoare de prejudiciu unuia dintre comiteni: a) prepuii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu; b) comitenii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu; c) fiecare comitent este solidar cu propriul su prepus doar n limitele prii de prejudiciu pe care a produs-o acest prepus. 69. n ipoteza prinilor minorului din afara cstoriei, pentru fapta ilicit a minorului cauzatoare de prejudicii: a) va rspunde printele cruia minoruli-a fost ncredinat, fie prin hotrre judectoreasc, fie, dup caz, prin simpla nvoial a prinilor; b) va rspunde printele la care copilul locuia n fapt; c) va rspunde printele cruia minorul i-a fost ncredinat, numai prin nvoiala acestora ncuviinat de instana judectoreasc. 70. Pentru ca rspunderea comitentului pentru fapta prepusului s fie angajat: a) trebuie ca raportul de prepuenie s existe la momentul svririi faptei ilicite; b) trebuie ca prepusul s fi lucrat pentru comitent n limitele scopului n vederea cruia i-au fost conferite funciile; c) trebuie ca fapta cauzatoare de prejudicii s fi fost svrit, fie n timpul serviciului, fie n timpul concediului de odihn, fie n timp ce venea spre serviciu. 71. Cel care are paza juridic a animalului se poate exonera de rspundere, numai dac face dovada c producerea, de ctre animal, a prejudiciului s-a datorat: a) cazului fortuit; b) faptei unei tere persoane pentru care cel care are paza juridic a animalului este inut s rspund; c) faptei victimei nsei. 72. Rspunderea n temeiul art.1001 C. civ. poate fi angajat: a) pentru animalele aflate n grdini zoologice; b) pentru animalele slbatice aflate n rezervaii ori parcuri de vntoare nchise; c) pentru animalele slbatice care triesc n stare de libertate.

29

73. Se poate angaja rspunderea pentru ruina edificiului dac: a) ruina edificiului a fost determinat de un cutremur de pmnt; b) ruina edificiului este urmarea lipsei de ntreinere ori a unui viciu de construcie; c) ruina edificiului este urmarea unui incendiu. 74. Prezumiile privind rspunderea prevzut n art.1000 alin.2 C. civ. se aplic: a)persoanelor fizice crora le-au fost ncredinai minorii; b)prinilor, dac filiaia este din cstorie; c)adoptatorului. 75. Potrivit art.1002 C. civ. rspunde pentru ruina edificiului: a)proprietarul edificiului; b)locatarul edificiului; c)constructorul sau, dup caz, arhitectul. 76. Paza juridic a bunului: a)presupune n mod nendoielnic contactul nemijlocit cu bunul; b)este subordonat pazei materiale; c)se constituie ntr-un raport juridic care presupune obligaia de a prentmpina producerea vreunui prejudiciu, prin mijlocirea lucrului. 77. Sunt cauze exoneratoare de rspundere n materia rspunderii pentru prejudiciile cauzate se de lucruri, n general: a)cazul fortuit; b)fora major; c)fapta unei tere persoane, pentru care paznicul juridic al lucrului nu este inut a rspunde. 78. Victima prejudiciului n cazul rspunderii instituite de art.1000 alin.1 C.civ. este ndreptit s obin despgubiri de la: a)cel care are paza juridic a lucrului; b)cel care are paza material a lucrului; c)terul participant la producerea prejudiciului. 79. Rspunderea delictual se deosebete de rspunderea contractual: a)prin faptul c are ca scop repararea prejudiciului patrimonial produs prin fapta ilicit i culpabil a unei persoane; b)prin faptul c acela care a svrit fapta ilicit cauzatoare de prejudicii este de drept n ntrziere; c)prin caracterul divizibil al obligaiei de plat a daunelor. 80. n materia rspunderii civile delictuale: a)gravitatea vinoviei este, exclusiv, un criteriu pentru stabilirea cuantumului despgubirilor;
30

b)despgubirea se stabilete n raport cu prejudiciul efectiv suferit de cel pgubit; c)autorul rspunde att pentru prejudiciile previzibile, ct i pentru cele neprevizibile. 81. Caracterul ilicit al faptei prejudiciabile este nlturat prin: a)starea de necesitate; b)abuzul de drept; c)consimmntul dat de victim la producerea prejudiciului. 82. Pentru a se angaja rspunderea comitentului pentru fapta prepusului: a)trebuie ca raportul de prepuenie s existe la momentul svririi faptei ilicite; b)fapta ilicit s fi fost svrit n interesul comitentului sau s existe cel puin aparena c este svrit n interesul comitentului; c)trebuie ca fapta ilicit s fi fost svrit n timpul exercitrii funciei ncredinate chiar dac nu are legtur cu aceasta. 83. Prinii rspund pentru fapta ilicit i prejudiciabil a copilului lor minor: a)numai dac minorul nu a acionat cu discernmnt; b)i atunci cnd, la data svririi faptei, minorul se afla temporar la rude; c)i dac, copilul a devenit major nainte de mplinirea vrstei de 18 ani, prin cstorie. 84. Dac fapta ilicit productoare de prejudicii a fost svrit de prepuii unor comiteni diferii: a)obligaia fiecrui prepus i a comitentului su este conjunct; b)aciunea n regres a prepusului care a pltit se va diviza corespunztor vinoviei celorlali prepui; c)victima poate urmri numai n subsidiar pe fiecare dintre comiteni. 85. Rspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri n general, se aplic numai pentru: a)lucrurile care prezint o anumit periculozitate; b)lucrurile aflate n staionare; c)bunurile pentru care nu este reglementat o form distinct de rspundere civil delictual. 86. Rspunderea institutorului pentru fapta elevului, n temeiul art.1000 alin.4 C.civ.: a)este o rspundere obiectiv; b)se angajeaz doar pentru cel care are calitatea de elev; c)se fundamenteaz pentru nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare de ctre institutor a obligaiei de supraveghere a elevului.

31

87. Repararea prejudiciului n cadrul rspunderii delictuale: a)nltur n totalitate efectele faptei ilicite; b)constituie o surs de dobndire a unor venituri suplimentare fa de prejudiciul suferit; c)const n obligarea autorului prejudiciului numai la acoperirea prejudiciului efectiv. 88. Repararea prin echivalent a prejudiciului: a)se asigur numai prin acordarea unei sume globale; b)se asigur numai prin stabilirea unor prestaii periodice, succesive cu caracter viager sau temporar; c)se face inndu-se seama de interesele prilor care reclam despgubirea dar i de posibilitile autorului prejudiciului. 89. n cazul rspunderii civile delictuale, se acoper: a)numai prejudiciul previzibil; b)i prejudiciul imprevizibil; c)att paguba efectiv ct i ctigul nerealizat, numai dac au fost previzibile. 90. Rspunderea pentru fapta proprie se angajeaz dac fapta a fost svrit: a)numai cu intenie direct sau indirect; b)din impruden; c)din neglijen. 91. Rspunderea prinilor pentru copilul minor poate fi angajat: a)concomitent cu cea a profesorului; b)numai subsidiar, n msura n care profesorul va reui s fac dovad c nu a putut mpiedica faptul prejudiciabil; c)solidar cu profesorul. 92. Excepia pentru neexecutarea contractului presupune: a) obligaiile reciproce ale prilor s-i aib temeiul n acelai contract; b) ca prile s fi stabilit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce; c) ca debitorul s fi fost pus n ntrziere. 93. Rezoluiunea contractului: a) opereaz de drept; b) e o sanciune a neexecutrii culpabile a tuturor contractelor sinalagmatice; c) are ca efect desfiinarea retroactiv a contractului.

32

94. Partea care cere instanei de judecat rezoluiunea contractului are posibilitatea: a) s execute prestaiile datorate n tot cursul procesului; b) s renune la dreptul de a cere rezoluiunea i s solicite executarea contractului; c) de a-l obliga pe debitor la executarea contractului, ntr-un anumit termen. 95.Excepia de neexecutare a contractului poate fi invocat numai dac: a) cocontractantul a fost pus n ntrziere; b) este sesizat instana de judecat; c) din partea celuilalt contractant s existe o neexecutare, chiar parial, dar destul de important a contractului. 96. Excepia pentru neexecutarea contractului: a) un mijloc de aprare pus la dispoziia prilor din contractul sinalagmatic; b) presupune intervenia instanei de judecat; c) presupune o suspendare a executrii propriilor obligaii a prii care o invoc pn la executarea obligaiilor celeilalte pri. 97. Pactul comisoriu de gradul IV presupune: a) desfiinarea necondiionat a contractului din momentul n care a expirat termenul de executare a contractului fr ca obligaia s fi fost ndeplinit; b) ca partea care nu i-a ndeplinit obligaia s fi fost pus n ntrziere prin formele prevzute de lege; c) c n caz de neexecutare, contractul se consider desfiinat de drept, fr punere n ntrziere i fr alte formaliti. 98. Prin rezoluiunea contractului: a) prile i restituie una alteia tot ceea ce i-au prestat n temeiul contractului; b) se desfiineaz i titlul prin care terii au dobndit bunurile care formeaz obiectul contractului, ei fiind ndatorai a le restitui; c) partea care s-a declarat gata s-i execute obligaia nu este ndreptit a obine despgubiri. 99. Riscul pieirii fortuite a lucrului n contractul de antrepriz: a) e suportat, n toate cazurile, de antreprenor; b) este suportat de client dac materialele au fost procurate de acesta n calitate de proprietar. c) este suportat de antreprenor dac materialele se gsesc n detenia sa.

33

100. Excepia de neexecutare a contractului: a) se aplic contractelor sinalagmatice; b) nu poate fi invocat dect de partea care i-a executat obligaia; c) e o sanciune a neexecutrii culpabile a contractelor sinalagmatice.

34

REZOLVARE TESTE GRIL - DREPT CIVIL DREPTURI REALE. TEORIA GENERAL A OBLIGAIILOR 1. b 2. a,c 3. a,b 4. c 5. a,c 6. b,c 7. a 8. a 9. a,b 10. a,c 11. a 12. b 13. a,b 14. a,c 15. b 16. a,b 17. a 18. a 19. b,c 20. a,c 21. b,c 22. a,c 23. a,b 24. c 25. b,c 26. b 27. a,b 28. a,c 29. b 30. a,c 31. a 32. c 33. a,c 34. b 35. a 36. a 37. b 38. a 39. b,c 40. a 41. b 42. a,c 43. c 44. a 45. a,c 46. b 47. b 48. b 49. b 50. b 51. a,c 52. a,b 53. a 54. a 55. c 56. a 57. a 58. c 59. a,b 60. a,b 61. b 62. a,b 63. a,b 64. a,c 65. a,b 66. b,c 67. b,c 68. a 69. a 70. a,b 71. c 72. a,b 73. b 74. c 75. a 76. c 77. b,c 78. a 79. b 80. b,c 81. a 82. a,b 83. b 84. b 85. c 86. c 87. a 88. c 89. b 90. b,c 91. b 92. a 93. c 94. b 95. c 96. a,c 97. a,c 98. a,b 99. b 100. a

35

TESTE GRIL - DREPT CIVIL


C. Contracte. Succesiuni 1. Contractul de vnzare-cumprare este acel contract prin care, n schimbul unui pre, se transmite: a)numai dreptul de proprietate, ntruct transmiterea proprietii este de esena contractului; b)i un alt drept real dect dreptul de proprietate; c)numai drepturi asupra unei universaliti. 2. Nu pot forma obiectul contractului de vnzare-cumprare: a)drepturile personale patrimoniale; b)dreptul de abitaie al soului supravieuitor; c)dreptul real de uz. 3. Prin efectul realizrii acordului de voin (solo consensu), n contractul de vnzarecumprare se produce: a)numai ncheierea contractului; b)numai transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c)ncheierea valabil a contractului, dar opereaz i transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor. 4. Dac obiectul vnzrii l constituie un lucru dintre dou sau mai multe bunuri individual determinate, dar numai alternativ, atunci proprietatea se transmite: a)din momentul individualizrii, care se face, de regul, prin predare; b)n momentul alegerii, pentru c prin alegere se individualizeaz bunul; c)din momentul acordului de voin. 5. Pactul de preferin este o variant a promisiunii de vnzare, afectat de o condiie: a)simpl potestativ; b)pur potestativ; c)suspensiv. 6. Vnzarea-cumprarea este un act de dispoziie: a)numai raportat la lucrul vndut i preul care formeaz obiectul contractului; b)numai raportat la patrimoniul prii contractante. c)numai pentru vnztor, ntruct el transfer dreptul de proprietate. 7. Vnzarea ntre soi este lovit de nulitate relativ, putnd fi cerut: a)numai de ctre oricare dintre soi; b)i de motenitorii ocrotii ai soilor, fr s fie obligai s dovedeasc fraudarea drepturilor;
36

c)de creditori, cu obligaia de a face dovada fraudrii drepturilor lor. 8. Judectorii, procurorii i avocaii nu pot deveni cesionari de drepturi litigioase care sunt de competena: a)tribunalului n care-i exercit funcia sau profesia; b)curii de apel n a crei circumscripie i exercit funcia sau profesia; c)naltei Curi de Casaie i Justiie. 9. Preul, obiectul prestaiei cumprtorului care corespunde valorii lucrului vndut, trebuie s fie: a)fixat n bani, ntruct ine de natura contractului; b)un pre real, pe care prile s nu-l fi stabilit n mod fictiv, ci cu scopul de a fi cerut i pltit n realitate; c)determinabil, cnd cuantumul lui este hotrt de pri n momentul ncheierii contractului. 10. Garania vnztorului mpotriva eviciunii: a)privete tulburrile de drept sau de fapt; b)intervine cnd eviciunea are o cauz anterioar vnzrii; c)presupune necunoaterea, de ctre cumprtor, a cauzei eviciunii la ncheierea contractului. 11. Aciunea redhibitorie: a)este imprescriptibil extinctiv; b)este admisibil numai dac natura viciului face lucrul absolut impropriu destinaiei sale normale; c)poate fi exercitat att de cumprtor ct i de subdobnditori. 12. Cumprtorul este obligat s plteasc dobnda pn la achitarea efectiv a preului: a)dac lucrul vndut i predat nu e productor de fructe; b)dac cumprtorul a fost pus n ntrziere printr-o notificare; c)dac exist convenie n acest sens. 13. Dac n contractul de vnzare-cumprare este prevzut un termen suspensiv, atunci termenul afecteaz: a) transferul dreptului de proprietate pn la mplinirea termenului; b) numai executarea obligaiilor din contract; c) transferul dreptului de proprietate numai dac prile au prevzut expres acest lucru. 14. Dac doar unul dintre concubini este parte n contractul de vnzare-cumprare care are ca obiect un bun imobil, atunci i cellalt concubin devine: a) proprietar al bunului achiziionat n timpul concubinajului;
37

b) eventual creditor, ca titular al unui drept de crean, dac a contribuit la achiziionarea bunului; c) codevlma, prin aplicarea regimului comunitii de bunuri. 15. Contractul ncheiat ntre pri n februarie 1990 care avea ca obiect nstrinarea unei suprafae de teren semnific: a) promisiune de vnzare-cumprare; b) un contract de vnzare-cumprare; c) o convenie scris de vnzare-cumprare a terenului. 16. Promisiunea unilateral de vnzare-cumprare reprezint: a)ofert de vnzare, ntruct reprezint manifestarea de voin a unei singure pri; b)un contract unilateral care creeaz obligaii numai pentru promitent; c)un antecontract dac este nchieiat numai pentru un anumit termen. 17. Promisiunea unilateral de vnzare: a) nate obligaia de a face n sarcina promitentului; b) are caracter translativ de proprietate; c) se probeaz potrivit regulilor generale n materie de prob. 18. n cazul promisiunii bilaterale de vnzare-cumprare: a) ambele pri pot cere ncheierea contractului; b) dac promitentul-vnztor nu-i respect obligaia stabilit, beneficiarul cumprtor poate cere predarea bunului; c) nerespectarea din culp a obligaiei de ncheiere a contractului de vnzare-cumprare nu d dreptul celeilalte pri de a solicita rezoluiunea. 19. Pactul de preferin: a) are drept consecine transmiterea dreptului de proprietate; b) e o promisiune unilateral de vnzare; c) d natere, n caz de nerespectare a lui din partea promitentului, unei obligaii de dezdunare fa de cel prejudiciat. 20. Convenia intervenit ntre pri cu privire la vnzarea-cumprarea unei construcii, n temeiul creia, cumprtorii au intrat n posesia bunului, iar vnztorul a primit un avans, urmnd ca diferena de pre s fie pltit odat cu ncheierea actului autentic de vnzare-cumprare: a) e o promisiune de vnzare-cumprare; b) are efectul transmiterii dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c) l oblig numai pe vnztor s ncheie n viitor contractul de vnzarecumprare.
38

21. n cazul introducerii unei aciuni n anularea contractului de vnzare ntruct preul stabilit de pri nu este serios: a) instana poate respinge aciunea fr s se fi administrat probe concludente prin care s se stabileasc caracterul de pre serios; b) instana are obligaia s constate prin probe administrate elementele necesare pentru stabilirea caracterului de pre serios; c) instana poate admite aciunea dac din contractul ncheiat de pri rezult existena unei proporii ntre cuantumul preului stabilit de pri i valoarea bunului, fr a se mai administra probe. 22. Aciunea redhibitorie trebuie intentat n termen de: a) 6 luni, dac vnztorul a fost de bun-credin; b) 1 an, dar numai dac viciile nu au fost ascunse cu viclenie; c) 3 ani, dac vnztorul a fost de rea-credin. 23. Eviciunea reprezint: a) pierderea proprietii lucrului de ctre cumprtor; b) tulburarea proprietarului n exercitarea prerogativelor sale; c) tulburarea folosinei linitite a deintorului legal. 24. Vnzarea ntre soi este interzis pentru c: a) nu-i pot vinde reciproc bunuri proprii; b) donaia ntre soi este revocabil; c) se apr interesele creditorilor chirografari i ipotecari. 25. Vnzarea unei moteniri are ca obiect: a) dreptul asupra unei universaliti; b) dreptul dobndit de legatarul cu titlu particular; c) dreptul asupra unor bunuri determinate. 26. Viciul lucrului vndut trebuie: a) s fie, de regul, ascuns, i numai ca excepie aparent; b) s fie ascuns i grav; c) s fie descoperit cel mai trziu ntr-un termen de 6 luni de la cumprare. 27. Sunt condiii ale retractului litigios: a) s existe un proces nceput sau cel puin preconizat; b) cesiunea s aib un pre; c) procesul trebuie s fie asupra fondului dreptului. 28. Prin aciunea redhibitorie cumprtorul cere: a) rezoluiunea vnzrii;
39

b) rezoluiunea vnzrii, dar numai dac lucrul a devenit absolut impropriu destinaiei; c) rezilierea cu daune interese. 29. n caz de neplat a preului, vnztorul este ndreptit s cear: a) executarea n natur; b) rezoluiunea contractului; c) rezilierea cu daune-interese. 30. Contractul de vnzare-cumprare e un contract: a) n principiu, consensual; b) solemn; c) real. 31. Vnzarea dup numr, greutate, msur este valabil n momentul: a) individualizrii bunului; b) acordului de voin al prilor; c) transmiterii dreptului de proprietate. 32. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune personal; b) se poate exercita i de creditorii donatorului pe calea aciunii oblice; c) se poate exercita i de motenitorii donatorului, dac acesta a decedat nainte de expirarea termenului n care aciunea putea fi intentat. 33. Dac donaia se ncheie prin acte separate (ntre abseni), donatorul trebuie s fie capabil: a) numai n momentul manifestrii de voin; b) n momentul acceptrii de ctre donatar a ofertei de a dona; c) n momentul facerii ofertei, al acceptrii ei de ctre donatar i al primirii comunicrii actului de acceptare. 34. Donaia este lovit de nulitate dac: a) s-a stipulat expres rentoarcerea bunurilor druite pentru cazul cnd donatarul ar muri naintea donatorului; b) exist clauz n contract prin care donatarul este obligat la plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta n viitor; c) este prevzut o condiie care depinde exclusiv de voina donatarului. 35. Pot forma obiectul darului manual: a) biletele la banc; b) drepturile de crean; c) fondul de comer.
40

36. Donatorul datoreaz garanie contra eviciunii: a) dac eviciunea provine din fapta unui ter; b) dac donaia este cu sarcin, rspunznd n limita valorii sarcinii; c) n caz de dol. 37. Donaia ntre soi se revoc: a) printr-un legat cu titlu particular care are ca obiect bunul donat; b) numai printr-o aciune n justiie; c) printr-un act notarial din care rezult voina soului donator de a revoca donaia. 38. Donaia cu sarcin n favoarea donatarului este: a) un contract sinalagmatic, n limita sarcinii; b) un act juridic afectat de o condiie rezolutorie pur potestativ; c) lovit de nulitate, ntruct contravine principiului irevocabilitii donaiilor. 39. Aciunea n revocarea donaiei pentru neexecutarea sarcinii poate fi intentat: a) de creditorii chirografari, pe calea aciunii revocatorii; b) de donator; c) de motenitorii legali sau testamentari ai donatorului. 40. Revocarea donaiei pentru surveniena de copil: a) opereaz ope legis; b) opereaz i n situaia n care donatorul, dup nchirierea contractului de donaie, adopt unui copil; c) intervine numai dac n momentul facerii donaiei, donatorul nu avea copii, i ulterior i s-a nscut un copil. 41. Donaia este: a) o liberalitate; b) un act dezinteresat; c) act juridic bilateral, sub aspectul numarului de vointe exprimate. 42. Pot forma obiect al donaiei : a) bunurile aflate n comer ; b) bunurile altuia ; c) bunurile viitoare. 43. Pentru ca donaia, nul pentru vicii de form, s fie productoare de efecte juridice, este necesar : a) s fie refacut n ntregime ; b) s fie validat printr-un act confirmativ al donatorului ;
41

c) ca motenitorii donatorului s o confirme, s o ratifice sau s o execute voluntar. 44. Pentru validitatea donaiei n tre abseni, este necesar ca: a) oferta de donaie i acceptarea s imbrace forma autentic; b) acceptarea ofertei s fie facut n timpul vieii donatorului ; c) oferta de donaie s-l oblige pe donator n ainte de acceptarea sa de catre donatari. 45. Dac donatarul decedeaza nainte de acceptarea ofertei de donaie, atunci : a) motenitorii donatarului nu pot accepta donaia ; b) creditorii donatarului pot accepta donaia pe calea aciunii oblice ; c) creditorii donatarului pot ataca refuzul acceptrii donaiei pe calea aciunii pauliene. 46. Pentru ca donaia acceptata prin nscris separat s produc efecte este necesar ca: a) actul de acceptare s fie comunicat donatorului nainte de a fi devenit n capabil ; b) notificarea acceptrii s fie facut numai de ctre donatar n timpul vieii lui ; c) notificarea s fie facut de ctre succesorii sau creditorii donatarului, dup decesul acestuia. 47. Dac donaia are ca obiect bunuri mobile, atunci: a) se impune ca obiectele mobile s fie trecute ntr-un stat estimativ, semnat de donator i donatar. b) statul estimativ trebuie s fie ntocmit n form autentic. c) inexistena statului estimativ atrage nulitatea contractului. 48. n favoarea tutorelui : a) minorul nu poate dispune prin donaie b) majorul poate dispune chiar dac nu a avut loc descrcarea de gestiune. c) minorul poate dispune prin curator. 49. Sunt incapabili de a primi o donaie medicii care : a) au tratat o persoana n boala din care moare, donaia fiind remuneratorie i potrivit cu starea material a bolnavului; b) primesc donaia de la o persoan pe care au asistat-o medical n cursul ultimei boli; c) acord periodic consultaie unei persoane.
42

50. Minorii i n interziii judiciari: a) pot primi o donaie, dar nu au exerciiul acestui drept b) pot accepta o donaie numai prin reprezentanii lor legali c) pot accepta o donaie prin ascendenii lor de orice grad. 51. Donaia fcut unei persoane fizice nscut la mai mult de 300 de zile de la momentul ncheierii actului este : a) un act valabil ; b) un act valabil, dac a fost confirmat de reprezentantul su legal ; c) un act nul absolut. 52. Medicii i farmacitii : a) nu pot primi o donaie de persoana pe care au asistat-o n cursul ultimei boli ; b) pot primi donaii, dac sunt rude pana la gradul al IV-lea cu donatorul defunct, chiar dac acesta are rude directe; c) pot primii donaii remuneratorii innd cont de starea material a donatorului i serviciile primite de la medic sau farmacist. 53. Donaiile fcute surdo-mutului care nu tie s scrie : a) nu pot fi acceptate de ctre acesta b) pot fi acceptate prin n termediul unui mandatar c) pot fi acceptate de ctre un curator special, care are rolul de interpret. 54. Substituia fidiecomisar : a) este o clauz permis n contractul de donaie b) este interzis, deoarece restrnge dreptul de a dispune al donatarului c) este interzis, deoarece indisponibilizeaz bunul donat prin voina donatorului pn la moartea donatarului. 55. Sunt n compatibile cu principiul irevocabilitii donaiilor clauzele : a) care fac actul revocabil prin voina donatorului b) care oblig pe donatar la plata datoriilor pe care donatorul le va contracta n viitor c) prin care donatorul i rezerv dreptul de a dispune n continuare de bunul donat, dar numai dac donatorul a uzat de acel drept n timpul vieii sale. 56. Clauza de rentoarcere convenional a bunului donat este valabil: a) n caz de predeces al donatarului sau att al donatarului ct i al descendenilor si ; b) dac lucrul donat se rentoarce n patrimoniul donatorului c) chiar dac este stipulat n favoarea descendenilor donatorului.
43

57. Pot constitui obiect al darului manual: a) numai bunurile mobile corporale b) titlurile la purttor c) conosamentele. 58. Darul manual este: a) un act strict personal b) valabil i dac se face prin mandatar c) un act revocabil. 59. Darul manual este : a) un act juridic b) un fapt juridic c) un fapt material. 60. Donaia indirect presupune : a) gratificarea unei persoane pe calea altui act juridic dect donaia direct b) transferul de drepturi de la donator la donatar, n mod n direct c) ca actul de donaie n direct s fie i mulat 61. Dac, lucrul care formeaz obiectul contractului de locaiune nu mai poate fi folosit potrivit destinaiei atunci: a) contractul este desfcut de drept; b) locatarul va fi obligat la refacerea sau nlocuirea lucrului; c) locatarul va fi obligat la plata daunelor interese. 62. Dac locatorul vinde lucrul nchiriat, cumprtorul: a) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare, numai dac s-a obligat n acest sens; b) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare cu condiia s fi fost ncheiat prin nscris autentic sau prin nscris sub semntur privat cu dat cert; c) este obligat s aduc la cunotina locatarului concediul, prin respectarea termenului de preaviz, pentru a obine desfacerea contractului. 63. Locaiunea ncheiat verbal va putea fi probat cu: a) orice mijloace de probe admise de lege; b) martori, dac nu s-a nceput derularea contractului i exista un nceput de dovad scris; c) martori sau prezumii, atunci cnd contractul este n curs de executare i exist un nceput de dovad scris.
44

64. Chiria trebuie s fie: a) determinat sau cel puin determinabil; b) n bani sau alte prestaii; c) numai n bani, pentru c ine de esena contractului. 65. Sublocaiunea: a) este permis, dac este ncheiat printr-un act autentic i nu contravine clauzelor din contractul principal; b) reprezint un alt contract de locaiune; c) este permis, numai dac exist clauz expres n contractul principal. 66. Termenul de preaviz n cazul denunrii unilaterale a locaiunii: a) este stabilit de lege; b) poate fi stabilit convenional de pri; c) nu exist criterii de stabilire a acestuia. 67. Locatarul este obligat s suporte tulburarea provocat de reparaia lucrului dac: a) are caracter urgent i nu depete o lun; b) nu depete 40 de zile; c) are caracter urgent i nu poate fi amnat. 68. Dreptul de folosin asupra bunului nchiriat al locatarului: a) este un drept de crean; b) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 5 ani; c) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 3 ani. 69. Locaiunea nceteaz prin denunare unilateral: a) dac este ncheiat pe durat nedeterminat; b) dac s-a respectat termenul de preaviz; c) numai dac denunarea unilateral este prevzut n contract. 70. Locatarul nu rspunde pentru incendiu datorit: a) unui caz fortuit; b) unui caz de for major; c) comunicrii focului de la alt imobil. 71. Reciprocitatea vocaiei succesorale exist: a) ntre parini i copii; b) ntre ginere ori nor i socrii si; c) ntre copilul aflat n plasament la o familie i membrii acelei familii.
45

72. Sunt chemate la motenire rudele defunctului: a) n linie ascendent; b) n linie colateral, fr limit n grad de rudenie; c) n linie colateral pn la gradul al IV-lea, inclusiv. 73. Principiul prioritii clasei de motenitori presupune c: a) rudele defunctului vor veni la motenire n ordinea claselor de motenitori stabilite de lege; b) dac exist motenitori din clase diferite, pentru chemarea la motenire, esenial este criteriul gradului de rudenie i nu al clasei; c) nu pot fi chemate la motenire dou clase de motenitori n acelai timp. 74. Venirea concomitent la motenire a rudelor din dou clase diferite: a) nu este posibil; b) este posibil numai n caz de exeheredare a motenitorilor dintr-o clas preferat, dac acetia sunt rezervatari; c) confer motenitorilor rezervatari exheredai dreptul la rezerva succesoral stabilit de lege. 75. Conform principiului proximitii gradului de rudenie ntre motenitorii din aceeai clas: a) copiii defunctului nlatur de la motenire pe nepoii acestuia; b) prinii defunctului nlatur de la motenire pe fraii i surorile defunctului i descendenii acestora; c) verii primari nlatur de la motenirea defunctului pe fraii i surorile bunicilor defuntului. 76. n cazul principiului egalitii ntre rudele din aceeai clas i acelai grad de rudenie: a) dac lipsesc motenitori din clasa I i la motenire vin doi frai buni ai defunctului, acetia mpart n mod egal motenirea; b) motenirea se mparte n cote egale i atunci cnd la motenire vin doi sau mai muli frai i surori ai defunctului, care provin din prini diferii; c) nu se aplic n raporturile dintre prini, pe de o parte, i frai i surori, pe de alt parte, ntrucat nu sunt rude de acelai grad, prinii culegnd o cota fix stabilit de lege, indiferent de numarul colateralilor privilegiai cu care concureaz. 77. Reprezentarea succesoral este admis n cazul: a) descendenilor n linie direct ai defunctului;
46

b) descendenilor colateralilor defunctului; c) ascendenilor privilegiai. 78. Reprezentarea succesoral: a) nu derog de la principiile devoluiuni legale a motenirii; b) derog de la principiul proximitii gradului de rudenie ntre rudele din aceeai clas; c) derog de la principiul egalitii ntre rudele din aceeai clas. 79. Descendenii din frai i surori pot veni la motenire prin reprezentare: a) numai dac nu exist frate n via al defunctului; b) i dac exist frai n via ai defunctului; c) i dac vin la motenire numai nepoi de frate si sor. 80. Prin regula instituit de Codul civil, conform creia reprezentarea succesoral opereaz la infinit, nelegem c: a) n linie directa descendent opereaz, indiferent de gradul de rudenie; b) opereaz la infinit i n privina descendenilor colateralilor privilegiai; c) este limitat n cazul descendenilor colateralilor privilegiai, pn la gradul al IV-lea, exclusiv. 81. Pot fi reprezentate persoanele fizice: a) decedate nainte de data deschiderii succesiunii; b) disprute; c) disprute, dac prin hotrrea declarativ de moarte, s-a stabilit ca moment al morii disprutului o dat anterioar deschiderii succesiunii. 82. Reprezentarea succesoral opereaz dac reprezentatul: a) are vocaie succesoral proprie la motenirea defunctului; b) este un frate sau o sor a defunctului care a fost exheredat; c) este un motenitor rezervatar exheredat. 83. Reprezentantul poate moteni prin reprezentare : a) dac nu este nedemn faa de reprezentat; b) chiar dac a renunat la motenirea reprezentatului; c) chiar dac reprezentatul nerezervatar este exheredat de ctre defunct. 84. n cazul reprezentrii succesorale, reprezentantul : a) trebuie s aib aptitudinea de a culege motenirea defunctului, nu i a reprezentatului; b) dobndete succesiunea lui de cujus ca pe un drept propriu; c) dobndete motenirea ca pe un drept care ar fi aparinut reprezentatului i i-a fost transmis de ctre acesta pe cale succesoral.
47

85. Ca efect al reprezentrii, reprezentantul : a) va fi plasat n locul reprezentatului i va culege partea ce ar fi revenit acestuia, dac ar fi fost in via; b) moteneste pentru reprezentat; c) moteneste pentru sine. 86. Motenitorii care vin la motenire prin reprezentare : a) dobndesc numai drepturi; b) rspund pentru pasivul motenirii n limita activului, dac au acceptat-o sub beneficiu de inventar i peste aceast limit, dac au acceptat-o pur si simplu; c) dobndesc i drepturi i obligaii, indiferent dac au acceptat sau au renunat la motenirea reprezentatului. 87. Ca efect al admiterii reprezentrii succesorale motenirea se mparte: a) pe capete; b) pe tulpini; c) pe linii. 88. Dac sunt ndeplinite condiiile reprezentrii, atunci : a) reprezentarea opereaz de drept; b) este necesar i consimmntul reprezentantului; c) reprezentanii pot stabili alte cote dect cele rezultnd din regulile reprezentrii. 89. Reprezentarea succesoral, opernd de drept, nseamn ca: a) reprezentantul nu este obligat s accepte motenirea defunctului; b) reprezentantul este obligat s accepte motenirea defunctului; c) n caz de pluralitate de reprezentani, este irelevant dac motenirea a fost sau nu acceptat de ctre acetia. 90. Dac exist obligaia de raport, n cazul reprezentrii succesorale, atunci : a) reprezentantul obligat la raport, va raporta donaiile primite de el de la defunct fr scutire de raport; b) reprezentantul va fi obligat s restituie i donaiile nescutite de raport primite de reprezentat de la defunct; c) reprezentantul nu este obligat la raportul donaiilor primite de reprezentat de la defunct, dac a renunat la motenirea reprezentatului. 91. Persoanele care pretind drepturi prin retransmitere trebuie s probeze: a) existena motenitorului legal sau testamentar n momentul deschiderii primei moteniri;
48

b) existena lor la momentul deschiderii primei moteniri; c) propriile drepturi succesorale asupra motenirii lsate de motenitorul legal sau testamentar. 92. n cazul motenirii prin retransmitere exist: a) o singur motenire; b) dou sau mai multe moteniri; c) reciprocitate a vocaiei succesorale ntre primul defunct i beneficiarul celei de-a doua moteniri. 93. Nedemnitatea succesoral: a) funcioneaz att n cazul motenirii legale ct i testamentare; b) produce efecte identice cu exeheredarea, confundndu-se cu aceasta; c) este o pedeapas civil. 94. Nedemnitatea succesoral: a) opereaz de drept; b) poate fi nlaturat, dac nainte de deces, de cujus l-a iertat pe nedemn; c) conduce att la pierderea calitii de motenitor legal ct i la revocarea liberalitilor consimite n favoarea nedemnului. 95. Atentatul la viaa celui care las motenirea atrage nedemnitatea succesoral dac motenitorul: a) a fost condamnat pentru omor sau tentativ la aceast infraciune; b) a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de favorizare a infractorului; c) a fost condamnat prin hotrre judecatoreasc definitiv i irevocabil, chiar dac ulterior, intervine amnistierea sau graierea. 96. Nedenunarea omorului de ctre motenitorul major atrage nedemnitatea succesoral dac: a) motenitorul major a cunoscut att omorul ct i pe cel care a comis fapta de omor; b) motenitorul major nu a denunat omorul; c) nedenunarea omorului nu este scuzabil. 97. Efectul relativ al nedemnitii presupune c nedemnul: a) este nlturat de la orice motenire; b) fa de un frate, poate veni la motenirea unui alt frate; c) fa de un printe, poate veni la motenirea bunicului. 98. Ca efect al nedemnitii: a) nedemnul este deczut din dreptul de a moteni n puterea legii; b) desfiinarea titlului de motenitor al nedemnului se produce din momentul svririi faptei care atrage nedemnitatea;
49

c) desfiinarea titlului de motenitor al nedemnului se produce din momentul deschiderii succesiunii. 99. Nedemnul este obligat : a) s restituie toate fructele i veniturile motenirii de la data deschiderii acesteia; b) s plteasc dobnzi pentru sumele ncasate de la debitorii motenirii, din ziua chemrii n judecat; c) s restituie bunurile motenirii dac a intrat n posesia lor inainte de constatarea nedemnitii. 100. Restituirea bunurilor de ctre nedemn : a) se face, n principiu, n natur; b) dac restituirea n natur nu mai este posibil, nedemnul va plti despgubiri, numai dup punerea sa n ntrziere; c) se face fr punerea n ntrziere, ntruct nedemnul este posesor de reacredin i este de drept pus n ntrziere de la data intrrii n folosina bunurilor.

50

REZOLVARE TESTE GRILGRIL - DREPT CIVIL CONTRACTE. SUCCESIUNI

1. b 2. b,c 3. c 4. b 5. a 6. a 7. b 8. b 9. b 10. b,c 11. c 12. b,c 13. b,c 14. b 15. a 16. b 17. a,c 18. a 19. b,c 20. a 21. b 22. a,c 23. a,b 24. b 25. a 26. b 27. b,c 28. a 29. a,b 30. a

31. b 32. a,c 33. c 34. b 35. a 36. b,c 37. a,c 38. a 39. b 40. a,c 41. a,c 42. a 43. a,c 44. a,b 45. a 46. a,c 47. a,c 48. a 49. b 50. a,c 51. c 52. a,c 53. a,c 54. b,c 55. a,b 56. a,b 57. b,c 58. b 59. a 60. a,b

61. a 62. b 63. c 64. a,b 65. b 66. b,c 67. c 68. a 69. a,b 70. b,c 71. a 72. a,c 73. a 74. b,c 75. a 76. a 77. a 78. b 79. b,c 80. a 81. a,c 82. a,b 83. b 84. a,b 85. a,c 86. b,c 87. b 88. a 89. b 90. a,b

91. a,c 92. b 93. c 94. a 95. a 96. b 97. b,c 98. a,c 99. a,c 100. a,c

51

PARTEA A II - A TESTE GRIL - DREPT PENAL

A. Partea general 1. Trsturile eseniale ale infraciunii sunt urmtoarele: a. latura obiectiv si latura subiectiv; b. vinovia, rspunderea penal si pedeapsa; c. fapta care prezint pericol social svrit cu vinovie si prevzut de legea penal. 2. Faptele care constituie infraciuni si pedepsele ce se aplic infractorilor sunt prevzute: a. n legi penale si hotrri ale guvernului; b. n legi speciale, hotrri ale guvernului si decrete ale preedintelui Romniei; c. numai n legi penale. 3. O fapt care prezint pericol social, pentru a constitui infraciune, trebuie: a. s fie o aciune sau o inaciune prin care se aduce atingere uneia din valorile menionate n art. 1 C.p.; b. sa fie o aciune sau inaciune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n art. 1 C.p. si pentru sanctionarea carora este necesara aplicarea unei pedepse; c. sa fie o actiune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n art. 1 C.p. si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse. 4. Evaluarea concreta a gradului de pericol social al unei infractiuni este realizat de ctre: a. instanta de judecata atunci cnd solutioneaza cauza penala; b. legiuitorul, atunci cnd a ncriminat-o n legea penala; c. administratia locului de detinere, atunci cnd cel condamnat este liberat conditionat. 5. Factorii care compun vinovtia sunt: a. numai factorul intelectiv sub forma prevederii sau a posibilitatii prevederii de catre subiect a urmarilor socialmente periculoase; b. numai factorul volitiv care consta n vointa subiectului de a savrsi fapta si dorinta de a produce n realitate urmarile socialmente periculoase; c. doi factori, unul intelectiv si unul volitiv. 6. Exist vinovtie n cazul unei actiuni sau inactiuni care prezint pericol social: a. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita cu intentie sau din culpa; b. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita numai cu intentie;
52

c. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita cu intentie directa si praeterintentie. 7. Exist intentie direct ca form a vinovtiei: a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accepta, socotind fara temei, ca el nu se va produce; b. n cazul n care faptuitorul, prevede rezultatul faptei sale, doreste si urmareste producerea lui, prin savrsirea acelei fapte; c. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui. 8. Exista intentie indirect ca form a vinovtiei: a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce; b. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui; c. n cazul n care nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada. 9. Exista culpa cu prevedere ca forma a vinovatiei: a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta producerea lui; b. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale desi trebuia si putea sal prevada; c. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu urmareste producerea lui si crede fara temei, ca acest rezultat nu se va produce. 10. Exista culpa simpla sau neglijena ca form a vinoviei: a. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada; b. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta producerea lui; c. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale si nici nu putea sa-l prevada. 11. Exist praeterintentia ca forma a vinovatiei: a. n situatia n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale desi trebuia si putea sal prevada; b. n situatia n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui; c. n situatia n care faptuitorul doreste si accepta producerea unor urmari periculoase, nsa n realitate se produc din culpa urmari mai grave (pe care fie ca le-a prevazut, dar a socotit fara temei ca nu se vor produce ori nu le-a prevazut, desi putea si trebuia sa le prevada).
53

12. O infractiune are un continut agravat sau calificat: a. cnd cuprinde numai conditiile pentru existenta ei n forma tipica; b. cnd pe lnga conditiile necesare pentru existenta ei n configuratia tipica, cuprinde si alte circumstante de agravare; c. cnd este savrsita de un infractor recidivist. 13. Obiectul juridic al unei infractiuni este reprezentat de: a. bunul sustras sau distrus prin savrsirea faptei; b. relatiile sociale vatamate sau periclitate prin savrsirea faptei; c. obiectivul urmarit de infractor prin savrsirea faptei. 14. Conditiile pentru ca o persoana fizica s fie subiect activ al unei infractiuni sunt urmtoarele: a. sa aiba vrsta minima ceruta de lege si sa fie responsabila din punct de vedere penal; b. sa aiba libertate de vointa si actiune si sa fie responsabila din punct de vedere penal; c. sa aiba vrsta minima ceruta de lege, sa fie responsabila si sa aiba posibilitatea de a decide libera si neconstrnsa asupra savrsirii infractiunii. 15. Subiect pasiv general al unei infractiuni este: a. statul; b. persoana fizica sau juridica care a suferit raul produs prin infractiune; c. numai persoana juridica care a suferit un rau produs prin infractiune. 16. Latura obiectiva a infractiunii cuprinde: a. elementul material, vinovatia si raportul de cauzalitate; b. elementul material, urmarea imediata si raportul de cauzalitate; c. actiunea sau inactiunea, urmarea imediata si vinovatia. 17. Urmarea imediata ce se produce prin savrsirea unei infractiuni se poate materializa: a. fie ntr-un rezultat, fie ntr-o stare de pericol; b. numai ntr-un rezultat palpabil; c. n consecintele subsecvente ale infractiunii. 18. Dovedirea raportului de cauzalitate se impune n cazul: a. infractiunilor formale; b. infractiunilor formale de atitudine; c. infractiunilor de rezultat. 19. Mobilul unei infractiuni: a. desemneaza acel sentiment (dorinta, tendinta, pasiune) care conduce la nasterea n mintea faptuitorului a ideii savrsirii unei infractiuni; b. desemneaza finalitatea urmarita de faptuitor prin savrsirea infractiunii; c. desemneaza atitudinea psihica a faptuitorului ce precede si nsoteste fapta infractionala si urmarile ei.
54

20. Scopul savrsirii unei infractiuni: a. desemneaza acel sentiment (dorinta, tendinta, pasiune) ce conduce la nasterea n mintea faptuitorului a ideii savrsirii unei anumite infractiuni; b. desemneaza finalitatea urmarita prin savrsirea faptei; c. desemneaza atitudinea psihica a faptuitorului ce precede si nsoteste fapta infractionala si urmarile ei. 21. Tentativa este posibil la: a. infraciunile omisive; b. infraciunile intenionate; c. infraciunile praerteintenionate. 22. n legatura cu regimul actelor preparatorii, Codul penal romn a adoptat: a. teza incriminarii actelor preparatorii; b. teza neincriminarii actelor preparatorii; c. teza incriminarii doar a unor acte preparatorii. 23. Exista tentativa perfecta: a. atunci cnd faptuitorul executa n ntregime elementul material al laturii obiective a infractiunii si cu toate acestea rezultatul urmarit nu se produce; b. atunci cnd faptuitorul ncepe executarea elementului material al laturii obiective a infractiunii, nsa pe parcursul desfasurarii executarea este ntrerupta si nu poate fi dus pna la capat; c. atunci cnd faptuitorul dispune de toate conditiile necesare sub aspectul mijloacelor ce vor fi folosite si al obiectului material al infractiunii pentru ca infractiunea proiectata sa se consume, totusi aceasta nu se consuma datorita modului defectuos n care au fost folosite mijloacele de catre faptuitor sau altor cauze. 24. Exista tentativa neterminat: a. atunci cnd faptuitorul executa n ntregime elementul material al laturii obiective a infractiunii si cu toate acestea rezultatul urmarit nu se produce; b. atunci cnd faptuitorul ncepe executarea elementului material al laturii obiective a infractiunii, nsa pe parcursul desfasurarii executarea este ntrerupta si nu poate fi dusa pna la capat; c. atunci cnd faptuitorul desi dispune de toate conditiile necesare sub aspectul mijloacelor ce vor fi folosite si al obiectului material pentru ca infractiunea proiectata sa se consume, totusi infractiunea nu se consuma, datorita modului defectuos n care au fost folosite mijloacele de catre faptuitor sau altor cauze. 25. La infraciunile de obicei: a. un singur act are relevan penal; b. tentativa este posibil; c. un singur act nu are relevan penal.
55

26. Exista tentativa relativ improprie: a. atunci cnd prin natura lui mijlocul folosit de faptuitor pentru savrsirea infractiunii este apt sa produca rezultatul, dar n cazul concret, n raport de conditiile existente, s-a dovedit a fi insuficient sau defectuos, ori n situatia cnd obiectul material al infractiunii lipsea n mod accidental din locul unde acesta stia ca se afla; b. atunci cnd faptuitorul dispune de toate conditiile necesare sub aspectul mijloacelor ce vor fi folosite si al obiectului material al infractiunii pentru ca acesta sa se consume, si totusi infractiunea nu se consuma datorita modului defectuos n care au fost folosite mijloacele de catre faptuitor sau altor cauze; c. atunci cnd imposibilitatea de consumare a infractiunii este datorata mijlocului folosit care prin natura lui nu era apt n nici o mprejurare sa produca rezultatul urmarit de faptuitor. 27. Exista tentativa absolut improprie: a. atunci cnd prin natura lui, mijlocul folosit este apt sa produca rezultatul, dar n cazul concret, n raport de conditiile existente, s-a dovedit a fi insuficient sau defectuos, sau n situatia cnd obiectul material lipsea n mod accidental din locul unde faptuitorul credea ca se afla; b. atunci cnd mijlocul folosit prin natura lui nu era apt n nici o mprejurare sa produca rezultatul urmarit de faptuitor; c. atunci cnd faptuitorul executa n ntregime elementul material al laturii obiective a infractiunii si cu toate acestea rezultatul urmarit nu se produce. 28. Tentativa nu este posibila: a. la infractiunile savrsite cu intentie indirecta; b. la infractiunile continuate; c. la infractiunile savrsite din culpa. 29. Tentativa nu se pedepseste: a. numai atunci cnd faptuitorul s-a desistat de la savrsirea faptei pusa n executare, mai nainte ca organul de urmarire penala sa o descopere; b. atunci cnd faptuitorul a mpiedicat mai nainte de descoperirea faptei producerea rezultatului; c. atunci cnd faptuitorul fie ca s-a desistat fie ca a mpiedicat producerea rezultatului mai nainte de descoperirea faptei. 30. Nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni: a. fapta prin care se aduce o atingere minima valorii sociale mpotriva careia a fost ndreptata; b. fapta savrsita care este n mod vadit lipsita de importanta; c. fapta savrsita prin care se produce o atingere minima valorii sociale mpotriva careia a fost ndreptata, este lipsita n mod vadit de importanta iar prin continutul ei concret este lipsita de pericol social.
56

31. Sanctiunile cu caracter administrativ prevazute de legea penala sunt urmtoarele: a. observarea, mustrarea, amenda; b. mustrarea, mustrarea cu avertisment si amenda; c. munca n folosul comunitatii, mustrarea cu avertisment si amenda. 32. Formele unitatii naturale de infractiune sunt urmtoarele: a. infractiunea simpla, infractiunea continuata si infractiunea deviata; b. infractiunea simpla, infractiunea continuata si infractiunea continua; c. infractiunea simpla, infractiunea continua si infractiunea deviat. 33. Data savrsirii unei infractiuni continue este: a. momentul cnd se comite actiunea/inactiunea care dureaza suficient pentru a avea o semnificatie penala; b. momentul la care a ncetat actiunea/inactiunea infractionala; c. momentul n care s-a produs rezultatul. 34. O infractiune continua se epuizeaz: a. n momentul producerii rezultatului; b. n momentul ncetarii actiunii/inactiunii infractionale; c. coincide cu momentul consumarii infractiunii. 35. Momentul n raport cu care se aplica beneficiul gratierii n cazul savrsirii unei infractiuni continue este: a. momentul consumarii infractiunii; b. momentul epuizarii activitatii infractionale; c. momentul producerii rezultatului. 36. Formele unitatii legale de infractiune sunt: a. infractiunea simpla, infractiunea continua si infractiunea deviata; b. infractiunea complexa, infractiunea continua, infractiunea progresiva si infractiunea de obicei; c. infractiunea complexa, infractiunea continuata, infractiunea progresiva si infractiunea de obicei. 37. O infractiune este continuata: a. atunci cand actiunea/inactiunea ce formeaza elementul material al laturii obiective se prelungeste n timp, in chip natural, chiar dupa momentul consumarii; b. atunci cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp actiuni sau inactiuni care prezinta fiecare in parte continutul unei infractiuni, inainte de a fi fost condamnata definitiv pentru vreuna din ele;

57

c. atunci cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii actiuni sau inactiuni care prezinta fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni. 38. Data la care se considera savrsita infractiunea continuata este: a. aceea a comiterii primei actiuni sau inactiuni; b. aceea a efectuarii celei de a doua actiuni sau inactiuni din componenta infractiunii continuate; c. aceea a comiterii ultimei actiuni sau inactiuni din componenta infractiunii continuate. 39. Momentul n raport cu care se aplica beneficiul amnistiei n cazul savrsirii unei infractiuni continuate este: a. momentul consumarii infractiunii; b. data comiterii ultimei actiuni sau inactiuni; c. momentul producerii rezultatului. 40. O infractiune este complexa: a. numai atunci cnd n continutul sau intra ca element constitutiv o actiune sau inactiune care constituie prin ea nsasi o fapta prevazuta de legea penala; b. cnd n continutul sau intra ca element constitutiv sau ca circumstanta agravanta o actiune sau inactiune care constituie ea nsasi o fapta prevazuta de legea penala; c. cnd elementul material al laturii obiective se repeta de mai multe ori n aceeasi mprejurare. 41. Formele pluralitatii de infractiuni sunt urmtoarele: a. participatia penala, concursul de infractiuni si recidiva; b. concursul de infractiuni, recidiva si pluralitatea intermediara; c. concursul de infractiuni, recidiva si pluralitatea naturala. 42. Exista concurs de infractiuni: a. numai atunci cnd doua sau mai multe infractiuni au fost savrsite printr-o unica actiune, de aceeasi persoana; b. numai atunci cnd doua sau mai multe infractiuni au fost savrsite prin actiuni sau inactiuni distincte de aceeasi persoana, nainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna din ele. c. atunci cnd doua sau mai multe infractiuni au fost savrsite printr-o unica manifestare sau prin actiuni sau inactiuni distincte, nainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele. 43. Exista concurs real de infractiuni: a. atunci cnd o actiune sau o inactiune savrsita de aceeasi persoana, datorita mprejurarilor n care a avut loc si urmarilor pe care le-a produs, ntruneste elementele constitutive ale aceleiasi infractiuni;
58

b. atunci cnd o actiune sau o inactiune savrsita de aceeasi persoana, datorita mprejurarilor n care a avut loc si urmarilor pe care le-a produs, ntruneste elementele constitutive ale unor infractiuni diferite; c. atunci cnd mai multe infractiuni au fost savrsite de aceeasi persoana prin tot attea actiuni ori inactiuni distincte nainte de a fi fost condamnata definitiv pentru vreuna din ele. 44. Exista concurs ideal de infractiuni: a. atunci cnd mai multe infractiuni au fost savrsite de aceeasi persoana, nainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna din ele; b. atunci cnd o actiune sau inactiune savrsita de aceeasi persoana, datorita mprejurarilor n care a avut loc si urmarilor pe care le-a produs ntruneste elementele constitutive a mai multor infractiuni; c. atunci cnd o actiune sau inactiune savrsita de aceeasi persoana, datorita mprejurarilor n care a avut loc si urmarilor pe care le-a produs, ntruneste elementele constitutive ale aceleiasi infractiuni. 45. Exist recidiva postcondamnatorie: a. atunci cnd dupa ramnerea definitiva a unei hotarri de condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de sase luni, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, nainte de nceperea executarii pedepsei, n timpul executarii acesteia, sau n stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este nchisoarea mai mare de un an; b. atunci cnd dupa ramnerea definitiva a unei hotarri de condamnare la pedeapsa amenzii sau nchisorii mai mare de sase luni, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, nainte de nceperea executarii pedepsei, n timpul executarii acesteia, sau n stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este nchisoarea mai mare de un an; c. atunci cnd dupa ramnerea definitiva a unei hotarri de condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de un an, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, nainte de nceperea executarii pedepsei, n timpul executarii acesteia, sau n stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este nchisoarea mai mare de sase luni. 46. n situaia n care o persoana a fost condamnata la pedeapsa nchisorii mai mare de sase luni pentru savrsirea unei infractiuni intentionate, dar cu suspendarea conditionata a executarii, iar n termenul de ncercare savrseste o infractiune intentionata pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de un an: a. exista recidiva postcondamnatorie; b. nu exista stare de recidiva; c. exista recidiva postexecutorie;

59

47. n cazul n care dupa condamnarea definitiva la detentiunea pe viata, nainte de nceperea executarii pedepsei, n timpul executarii ori n stare de evadare, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu nchisoarea mai mare de un an sau detentiunea pe viata: a. exista recidiva postcondamnatorie; b. nu exista recidiva, deoarece a fost condamnat la pedeapsa maxima; c. legea nu prevede o asemenea situatie. 48. Conditiile pentru a exista primul termen al recidivei postcondamnatorii sunt urmtoarele: a. sa existe o hotarre de condamnare pentru savrsirea unei infractiuni intentionate la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni sau detentiunea pe viata; b. sa existe o hotarre de condamnare definitiva pentru savrsirea unei infractiuni intentionate, la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni sau detentiunea pe viata; c. sa existe o hotarre de condamnare definitiva pentru savrsirea unei infractiuni intentionate la pedeapsa nchisorii mai mare de un an sau detentiunea pe viata. 49. Exista recidiva postexecutorie: a. dupa executarea unei pedepse cu nchisoarea mai mare de 6 luni, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de un an; b. dupa executarea unei pedepse cu nchisoarea mai mare de 6 luni, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 3 luni; c. dupa executarea unei pedepse cu nchisoarea mai mare de 6 luni, cel condamnat savrseste din nou o infractiune cu intentie, pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni. 50. Daca n privinta primului termen al recidivei mari postexecutorii, constnd n executarea unei pedepse cu nchisoarea mai mare de 6 luni pentru savrsirea unei infractiuni intentionate, s-a mplinit termenul de reabilitare, instana va reine: a. c aceast condamnare nu mai poate constitui primul termen al recidivei; b. c aceast condamnare poate constitui primul termen al recidivei postcondamnatorii; c. c aceast condamnare poate constitui primul termen al pluralittii intermediare de infractiuni. 51. Primul termen n cazul micii recidive postcondamnatorii este compus: a. din trei condamnari la pedeapsa nchisorii de pna la un an, pentru savrsirea unor infractiuni intentionate; b. din trei condamnari la pedeapsa nchisorii de pna la sase luni, pentru savrsirea unor infractiuni intentionate; c. din trei condamnari ramase definitive la pedeapsa nchisorii de pna la sase luni, pentru savrsirea unor infractiuni intentionate.
60

52. Temeiul rspunderii penale este: a. svrsirea unei fapte prevzute de legea penal; b. svrsirea unei infractiuni; c. numai gradul de pericol social al unei fapte. 53. Contributia directa si nemijlocita la savrsirea faptei prevazuta de legea penala este specific: a. instigatorului; b. coautorilor; c. complicelui. 54. Din punctul de vedere al participatiei penale persoana care promite nainte de savrsirea infractiunii ca va tainui bunurile provenite din aceasta, dar dupa savrsirea ei, nu-si mai tine promisiunea este: a. complice; b. coautor; c. tinutor. 55. Fapta persoanei care nainte de savrsirea infractiunii, promite faptuitorului ca l va favoriza: a. constituie infractiunea de favorizare a infractorului; b. nu are semnificatie penala; c. reprezint un act de complicitate. 56. Atacul n cazul legitimei aprri trebuie s fie: a. material, direct, imediat, injust si proportional; b. material, direct, imediat si injust; c. material, direct si injust. 57. Atacul n cazul legitimei aparari trebuie s fie ndreptat mpotriva: a. celui care se apara sau altei persoane; b. celui care se apara sau altei persoane, unui interes obstesc sau unui bun important; c. celui care se apara, altei persoane sau mpotriva unui interes obstesc. 58. n cazul legitimei aprri: a. persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc sunt n pericol; b. este pus n pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc; c. este pus n pericol grav persoana sau drepturile celui atacat, bunurile acestuia ori interesul obstesc. 59. Persoana care dup dezarmarea agresorului continu riposta lovind victima cu cutitul cauzndu-i moartea: a. va beneficia de legitima aparare, n conditiile prevazute de art. 44 alin. 2 C.p.; b. va beneficia de legitima aparare, n conditiile prevazute de art. 44 alin. 3 C.p.;
61

c. nu va beneficia de dispozitiile art. 44 C.pen., ci cel mult se va putea pune n discutie, aplicarea circumstantei legale atenuante a provocarii. 60. mprejurarea mai grava pe care infractorul nu a cunoscut-o n momentul savrsii faptei: a. nu poate constitui o circumstanta agravanta; b. poate constitui o circumstanta agravanta; c. ramne la aprecierea instantei daca s-o socoteasca o circumstanta agravanta. 61. n cazul participatiei penale, circumstantele personale ale unuia dintre participanti: a. se rasfrng asupra celorlalti participanti; b. nu se rasfrng asupra celorlalti participanti; c. se rsfrng asupra tuturor participantilor chiar dac nu au stiut de circumstantele personale ale unui participant. 62. n cazul participatiei penale, circumstantele reale: a. nu se rasfrng asupra tuturor participantilor; b. se rasfrng asupra tuturor participantilor; c. se rasfrng asupra participantilor numai n masura n care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut. 63. Cel condamnat la o pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru o infractiune intentionata poate fi liberat conditionat: a. dupa ce a executat fractia din pedeapsa prevazuta de lege; b. dupa ce comisia de propuneri a analizat indeplinirea tuturor conditiilor; c. dupa ce a executat partea din pedeapsa aratata de lege, a fost staruitor in munca, disciplinat si a dat dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale. 64. Sunt sanctiuni de drept penal: a. pedepsele, masurile educative si masurile de siguranta; b. numai pedepsele si masurile educative; c. pedepsele, masurile educative, masurile de siguranta si sanctiunile disciplinare; 65. Termenul de ncercare n cazul n care pedeapsa a carei executare a fost suspendata este nchisoarea este compus din: a. cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de un an; b. cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de doi ani; c. cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de trei ani. 66. Sunt pedepse principale: a. inchisoarea pe viata; b. inchisoarea de la 30 de zile la 25 ani;
62

c. inchisoare de la 15 zile la 30 ani. 67. Executarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi ncepe: a. dupa pronuntarea sentintei; b. dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare; c. dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dup prescriptia executarii pedepsei. 68. Suspendarea conditionata a executarii pedepsei: a. nu atrage si suspendarea masurilor de siguranta dispuse fata de inculpat; b. atrage numai masura de siguranta a internarii medicale; c. atrage suspendarea tuturor masurilor de siguranta cu exceptia expulzarii. 69. Dac minorii cu vrsta cuprins ntre 14 si 16 ani svrsesc fapte prevzute de legea penal: a. nu rspund niciodat din punct de vedere penal; b. fat de ei se iau numai msuri de ocrotire prevzute de legislatia n vigoare; c. rspund penal, dac se dovedeste c au svrsit fapte penale cu discernmnt. 70. Excesul scuzabil este: a. cauza care nltur caracterul penal al faptei; b. cauza care nltur rspunderea penal; c. circumstanta atenuant. 71. Cauza care genereaz starea de pericol datorit creia se dispune msura de sigurant a interzicerii unei functii sau profesii este: a. lipsa atitudinii de care a dat dovad persoana care a svrsit o fapt prevzut de legea penal de a efectua potrivit exigentelor cuvenite activitatea n exercitarea creia a svrsit fapta; b. exercitarea functiei sau profesiei n mod abuziv; c. gravitatea faptei svrsite. 72. Masura de siguranta a expulzarii se poate aplica: a. persoanei condamnate pentru infractiuni la siguranta nationala; b. persoanei condamnate pentru infractiuni de trafic de persoane si de stupefiante; c. cetateanului strain si persoanei fara cetatenie care nu are domiciliul in tara, care au savarsit o infractiune. 73. Pedepsele ce se pot aplica minorilor care svarsesc infractiuni sunt: a. detentia pe viata si inchisoarea, caz in care limitele se reduc la jumatate; b. inchisoarea; c. inchisoarea si amenda ale caror limite prevazute de lege se reduc la jumatate.
63

74. n cazul in care cel condamnat la detentie pe viata a mplinit varsta de 60 de ani n timpul executarii pedepsei: a. se deduce partea de pedeapsa executat si execut n continuare pedeapsa nchisorii de 30 de ani; b. se aplic pedeapsa nchisorii de 30 de ani. c. detentia pe viata se nlocuieste cu nchisoarea pe timp de 25 de ani 75. Individualizarea judiciar a pedepsei se realizeaz: a. de ctre legiuitor n faza de elaborare a legii penale incriminatorie; b. de ctre instanta de judecat n momentul solutionrii cauzei cu care a fost investit; c. de ctre administratia locului de detinere a condamnatului. 76. Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere n cazul unei pedepse rezultante de 3 ani decurgand din contopirea a trei pedepse pentru trei infractiuni concurente savarsite in anul 2005, daca anterior in anul 2004 acesta mai suferise o condamnare de 1 an nchisoare pentru infractiunea de ucidere din culp: a. daca apreciaza ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru condamnat si ca acesta nu va mai savarsi infractiuni chiar si fara executarea pedepsei; b. poate, dar numai dac se rein circumstane agravante; c. poate, dar numai daca se retin circumstante atenuante. 77. n cazul retinerii circumstantelor agravante n ipoteza inculpatului persoana fizica: a. instanta majoreaza pedeapsa pana la maximul special; b. instanta aplica un spor in cazul inchisorii de pana la 5 ani, iar in cazul amenzii se aplica un spor de cel mult o treime din maximul special; c. instanta poate aplica o pedeapsa pana la maximul special, iar daca acest maxim este neindestulator, in cazul inchisorii se poate adauga un spor de pana la 5 ani care nu poate depasi o treime din acest maxim, iar in cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special. 78. n situaiile n care pedeapsa prevzut de lege este deteniunea pe via, n cazul tentativei la aceste infraciuni pedeapsa este: a. nchisoarea de la 5 la 10 ani; b. amenda; c. nchisoarea de la 10 la 25 de ani. 79.n cazul persoanei juridice, tentativa se sancioneaz cu: a. o amend cuprins ntre minimul special i maximul special al amenzii prevzute de lege pentru infraciunea consumat, reduse la jumtate; b. o amend cuprins ntre minimul special i maximul special al amenzii prevzute de lege pentru infraciunea consumat; c. mustrare scris.
64

80.n raport cu fazele desfurrii activitii infracionale, infraciunea consumat: a. reprezint forma tipic; b. reprezint forma atipic; c. nu reprezint o form a infraciunii. 81. Este o form a unitii legale de infraciune: a. infraciunea simpl; b. infraciunea continuat; c. infraciunea continu. 82. Este o form a unitii naturale de infraciune: a. infraciunea deviat; b. infraciunea complex; c. infraciunea de obicei. 83. Pluralitatea de infraciuni: a. se refer la situaia cnd o infraciune este svrit de mai multe persoane; b. nu exist; c. se refer la situaia n care aceeai persoan svrete dou sau mai multe infraciuni. 84. Recidiva este: a. o infraciune de sine stttoare; b. o form a pluralitii de infraciuni; c. o condiie pentru existena concursului de infraciuni. 85. Printre condiiile strii de necesitate se numr i aceea potrivit creia: a. trebuie s existe un pericol iminent; b. nu trebuie s existe un pericol iminent; c. trebuie s existe un pericol evitabil. 86. Complicitatea moral poate mbrca unul dintre urmtoarele aspecte: a. prezena complicelui la locul svririi faptei pe baza nelegerii prealabile cu autorul; b. prezena coautorului la locul svririi faptei pe baza nelegerii prealabile ci autorul; c. procurarea pentru autor a unor instrumente cu ajutorul crora acesta svrete fapta penal. 87. Complicitatea material poate mbrca unul dintre urmtoarele aspecte: a. activitatea de ntrire a rezoluiei infracionale luat de autorul infraciunii; b. pnda la locul faptei n momentul comiterii de ctre autor a infraciunii;
65

c. procurarea pentru autor a unor instrumente cu ajutorul crora acesta svrete fapta penal. 88. Complicitatea mijlocit se poate realiza n una dintre urmtoarele modaliti distincte: a. complicitate la instigare; b. instigare la autorat; c. instigare la coautorat. 89. Msurile educative sunt sanciuni de drept penal aplicabile: a. exclusiv infractorilor minori; b. exclusiv infractorilor majori; c. exclusiv infractorilor vrstnici. 90. Msurile de siguran sunt sanciuni: a. de drept civil; b. de drept penal; c. contravenionale. 91. Pedeapsa principal aplicabil persoanei juridice este: a. amenda; b. mustrarea scris; c. nchisoarea. 92. Munca prestat de persoanele condamnate la pedepse privative de libertate: a. este remunerat, fr nicio excepie; b. este remunerat, cu excepia muncii cu caracter gospodresc; c. este neremunerat. 93. Amenda penal este o pedeaps: a. principal; b. accesorie; c. complementar. 94. Degradarea militar const: a. doar n pierderea gradului; b. doar n pierderea dreptului de a purta uniform; c. n pierderea gradului i a dreptului de a purta uniform. 95. Internarea ntr-un institut medical educativ: a. poate fi revocat dac minorul a comis o nou infraciune; b. nu poate fi revocat n nicio situaie; c. nceteaz de drept la mplinirea vrstei de 15 ani de ctre minor.
66

96. Msurile de siguran sunt: a. sanciuni de drept penal; b. sanciuni penale; c. sanciuni de drept administrativ. 97. Msura interzicerii de a se afla n anumite localiti: a. are o durat nedeterminat; b. are o durat determinat; c. nu poate fi prelungit. 98. Expulzarea este o msur de siguran care se dispune fa de: a. un infractor cetean strin care nu are domiciliul n ar; b. un infractor cetean strin care are domiciliul n ar; c. un infractor apatrid care are domiciliul n ar. 99. Constituie o circumstan atenuant legal: a. excesul scuzabil; b. excesul justificat; c. eroarea de fapt. 100. Svrirea faptei de ctre trei sau mai multe persoane mpreun reprezint: a. o circumstan agravant legal; b. o circumstan atenuant legal; c. o circumstan atenuant judiciar. 101. n cazul infraciunilor continue permanente, ntreruperea activitii infracionale: a. are valoarea unei epuizri a infraciunii; b. nu afecteaz unitatea infraciunii continue; c. nu are nici o relevan juridic. 102. Aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie: a. cnd legea prevede aceasta, indiferent de natura sau durata pedepsei principale stabilite; b. cnd pedeapsa principal stabilit este nchisoarea mai mare de 2 ani; c. niciuna din variantele de mai sus. 103. Termenul de reabilitare n cazul unei condamnri la o pedeaps egal cu durata reinerii i arestrii preventive se calculeaz: a. de la data cnd a luat sfrit detenia preventiv; b. de la data pronunrii n prim instan a hotrrii de aplicare a pedepsei; c. de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare;

67

104. O nou cerere de revocare a suspendrii sub supraveghere a executrii pedepsei pentru nerespectarea msurilor de supraveghere: a. trebuie respins, existnd autoritatea de lucru judecat a hotrrii judectoreti de respingere a celei dinti cereri; b. poate fi admis, n condiiile n care nerespectarea msurilor de supraveghere continu i dup respingerea celei dinti cereri; c. trebuie respins ca inadmisibil; 105. Participaia penal este proprie atunci cnd: a. att autorul, ct i complicele acioneaz cu intenie; b. att autorul, ct i instigatorul acioneaz din culp; c. instigatorul acioneaz cu intenie, iar autorul din culp; 106. n cazul tentativei relativ improprii, neproducerea rezultatului se datoreaz: a. ntreruperii activitii infracionale; b. modului greit de concepere a activitii infracionale; c. insuficienei sau defectuozitii mijloacelor folosite; 107. n raport de elementul subiectiv, tentativa nu este posibil: a. la infraciunile svrite cu intenie indirect; b. la infraciunile comise din culp; c. la infraciunile comise cu intenie direct; 108. Pentru existena primului termen al recidivei mici, infractorul trebuie s fi fost condamnat: a. la cel puin trei pedepse definitive cu nchisoarea de cel mult 6 luni, pentru infraciuni concurente; b. la cel puin trei pedepse definitive cu nchisoarea de cel mult 6 luni, succesive i susceptibile de a fi executate separat; c. la cel puin dou pedepse cu nchisoarea de cel mult 6 luni i o pedeaps cu amenda, pentru infraciuni intenionate; 109. n raport de specificul elementului material, tentativa nu este posibil la urmtoarele categorii de infraciuni: a. infraciunile de obicei; b. infraciunile complexe; c. infraciunile continuate; 110. n cazul concursului de infraciuni cu conexitate consecvenional este necesar ca: a. ambele infraciuni s fie svrite din culp;
68

b. prima infraciune s fie svrit cu intenie, iar cea de-a doua din culp; c. prima infraciune s fie svrit cu intenie sau din culp, iar cea de-a doua cu intenie; 111. La cazul fortuit, imposibilitatea de prevedere a forei strine: a. depinde ntotdeauna de sntatea i condiia fptuitorului; b. are caracter obiectiv i general; c. are caracter subiectiv i personal; 112. Caracteristic pentru concursul ideal de infraciuni este: a. identitatea obiectului juridic al infraciunilor concurente; b. unitatea de infraciune; c. pluralitatea de rezultate; 113. n cazul infraciunilor continuate, participaia la unitatea infracional presupune: a. participaia numai la unul dintre actele materiale; b. participaia la toate actele materiale; c. participaia la unele dintre actele materiale; 114. n cazul infraciunilor praeterintenionate participaia este posibil: a. cnd poziia subiectiv a instigatorului sau complicelui fa de rezultatul mai grav const fie n culp, fie n intenie; b. cnd poziia subiectiv a instigatorului sau complicelui fa de rezultatul mai grav const numai n culp; c. cnd poziia subiectiv a instigatorului sau complicelui fa de rezultatul mai grav const numai n intenie; 115. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei nu poate fi dispus: a. n cazul concursului de infraciuni, dac pedeapsa aplicat este nchisoarea de cel mult 2 ani; b. n cazul infraciunilor pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 15 ani; c. n cazul n care infractorul a fost condamnat anterior la pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an, iar aceast condamnare nu face parte din cazurile prevzute de art. 38 Cod penal;

69

116. Din punct de vedere subiectiv, participaia este condiionat de: a. o identitate de mobil sau de scop; b. o nelegere expres ntre participani; c. svrirea faptei cu intenie de ctre cel puin unul dintre participani; 117. Concursul de instigri poate fi realizat: a. numai succesiv; b. concomitent sau succesiv; c. numai concomitent; 118. Reprezint acte de participaie: a. actele de instigare urmate de svrirea de ctre autor a unei tentative nepedepsibile; b. actele de instigare neurmate de executare; c. actele de instigare urmate de desistarea autorului ori de mpiedicarea de ctre acesta a producerii rezultatului; 119. Pentru complicele care a acordat ajutor la comiterea unui singur act material al unei infraciuni continuate, termenul de prescripie a rspunderii penale curge: a. de la momentul svririi aciunii la care a cooperat; b. de la data comiterii ultimei aciuni sau inaciuni de ctre autor; c. de la data consumrii infraciunii svrite de ctre autor; 120. n cadrul participaiei penale, premeditarea este: a. exclusiv o circumstan personal care nu se rsfrnge asupra participanilor; b. exclusiv o circumstan real care se rsfrnge asupra participanilor n msura n care acetia au cunoscut-o sau au prevzut-o; c. o circumstan personal care se poate converti ntr-o circumstan real; 121. ntreruperea cursului prescripiei rspunderii penale este: a. facultativ i depinde de recunoaterea ei de ctre organul judiciar; b. legal, obligatorie i absolut; c. relativ i poate s nu produc efecte asupra tuturor infraciunilor pentru care rspunderea penal poate fi prescris; 122. Luarea msurii educative a libertii supravegheate presupune: a. ca infractorul s fie minor la data lurii msurii; b. ca infractorul s fie minor la data svririi faptei; c. ca infractorul s fie minor att la data lurii msurii, ct i la data cnd ia sfrit
70

executarea acesteia; 123. n caz de recalculare a pedepsei pentru infraciunea continuat sau complex, hotrrea de condamnare pentru parte din actele materiale care intr n compunerea infraciunii continuate sau complexe: a. are autoritate de lucru judecat privind ncadrarea juridic reinut; b. are autoritate absolut de lucru judecat privind pedeapsa; c. are autoritate relativ de lucru judecat privind pedeapsa; 124. n cazul infraciunii continuate, sporul de pedeaps se aplic: a. obligatoriu, la maximul special prevzut de lege pentru infraciunea svrit; b. facultativ, la pedeapsa stabilit de ctre instana de judecat pentru infraciunea svrit; c. facultativ, la maximul special prevzut de lege pentru infraciunea svrit; 125. Condamnarea la o pedeaps cu executare la locul de munc produce una din urmtoarele consecine privind interzicerea unor drepturi ca pedeaps accesorie: a. atrage de drept interzicerea drepturilor prevzute de art. 64 lit.a-c Cod penal; b. condamnatului i se interzice doar dreptul electoral de a fi ales; c. instana de judecat stabilete n mod suveran dac interzice i care sunt drepturile al cror exerciiu l interzic. 126. Raspund penal pentru faptele savrsite: a. orice persoana, fizica sau juridica; b. orice persoana fizica si unele persoane juridice; c. unele persoane fizice si unele persoane juridice. 127. Responsabilitatea, ca o conditie generala pentru a fi subiect activ al infractiunii: a. se prezuma absolut ncepnd cu vrsta de 14 ani; b. se prezuma relativ ncepnd cu vrsta de 14 ani; c. se prezuma relativ ncepnd cu vrsta de 16 ani. 128. La cazul fortuit, mprejurarea neprevizibila poate fi a.numai anterioara actiunii faptuitorului; b. numai anterioara sau concomitenta actiunii faptuitorului; c. anterioara, concomitenta sau subsecventa actiunii faptuitorului.

71

129. Eroarea de fapt: a.nlatura ntotdeauna caracterul penal al faptei, atunci cnd priveste un element constitutiv al infractiunii, indiferent de forma de vinovatie; b.nlatura agravarea atunci cnd poarta asupra unor circumstante de agravare ale unei infractiuni, indiferent de forma de vinovatie; c.poate ramne fara consecinte juridice n planul raspunderii penale. 130. Tentativa perfect este posibila: a.n cazul tuturor infractiunilor intentionate; b.numai n cazul infractiunilor de rezultat; c.numai n cazul infractiunilor savrsite cu intentie directa. 131. Tentativa la o infractiune poate fi savrsita: a.numai cu intentie directa; b.cu intentie directa sau indirecta; c.cu intentie directa, indirecta sau cu praeterintentie. 132. n cazul infractiunii continue, daca activitatea infractionala ncepe nainte ca faptuitorul sa mplineasca vrsta de 14 ani: a.raspunderea penala nu va fi atrasa de activitatea continua savrsita nainte de mplinirea vrstei de 14 ani; b.raspunderea penala va fi atrasa de ntreaga activitate infractionala, savrsita att nainte, ct si dupa mplinirea vrstei de 14 ani; c.faptuitorul nu va raspunde penal. 133. Nu se pot savrsi n mod continuat: a.infractiunile de obicei; b.infractiunile complexe; c.infractiunile privitoare la viata sexuala. 134. n cazul pluralitatii constituite de infractori: a.fiecare participant va raspunde n calitate de autor la savrsirea infractiunii; b.fiecare persoana va raspunde penal n functie de contributia proprie n calitate de autor, instigator sau complice; c.este necesara savrsirea infractiunii scop pentru a se putea angaja raspunderea penala a tuturor participantilor. 135. Comiterea de catre autor a unei infractiuni mai putin grave dect cea la care a fost instigat sau sprijinit: a.atrage raspunderea penala a instigatorului si complicelui la infractiunea realizata, numai n masura n care rezultatul mai putin grav a fost prevazut de acestia; b.atrage raspunderea penala a instigatorului si complicelui pentru infractiunea la care au instigat ori sprijinit; c.atrage raspunderea penala a instigatorului si complicelui pentru infractiunea realizata.
72

136. Beia accidental complet: a. poate constitui o circumstan atenuant; b. are ca efect nlturarea caracterului penal al faptei svrite sub influena ei; c. poate constitui o circumstan agravant. 137. n cazul condamnarilor succesive, reabilitarea de drept poate interveni: a.la data ramnerii definitive a ultimei hotarri de condamnare; b.la data la care ultima pedeapsa se considera executata, indiferent de modul n care sunt executate sau sunt considerate ca executate pedepsele; c.n cazul n care ntre executarea pedepsei anterioare si savrsirea unei noi infractiuni au trecut 3 ani. 138. n cazul pluralitatii de condamnari definitive, daca ultima condamnare a fost pronuntata cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, termenul de reabilitare se socoteste: a.n functie de pedeapsa cea mai grea; b.de la data ramnerii definitive a ultimei hotarri; c.n functie de pedeapsa aplicata prin ultima hotarre. 139. n cazul n care se dispune executarea pedepsei nchisorii la locul de munca, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor parintesti si a drepturilor de a fi tutore sau curator: a.este obligatorie; b.este lasata la aprecierea instantei; c.nu se aplica. 140. Masurile de siguranta, cu exceptia celei prevazute de art. 112 lit. d C.p.: a.nu se aplica celui care a savrsit o fapta care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni; b.nu se aplica dect faptuitorului fata de care s-a aplicat o pedeapsa; c.se aplica indiferent daca faptuitorului i se aplica sau nu o pedeapsa. 141. Daca n timpul executarii masurii educative a libertatii supravegheate minorul savrseste o infractiune, instanta: a.revoca libertatea supravegheata; b.revoca libertatea supravegheata numai daca aplica o pedeapsa pentru noua infractiune; c.mentine libertatea supravegheata numai daca ia masura internarii pentru noua infractiune. 142. n cazul n care exista stari de atenuare a raspunderii penale: a.efectele lor se produc succesiv; b.produce efecte numai starea de atenuare cea mai favorabila;
73

c.acestea nu produc efecte n prezenta unor circumstante agravante. 143. Constituie circumstanta agravanta cu caracter personal: a.savrsirea infractiunii de catre un infractor major daca aceasta a fost comisa mpreuna cu un minor; b.savrsirea infractiunii din motive josnice; c.savrsirea infractiunii prin acte de cruzime. 144. Revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei este facultativa: a.daca se savrseste o infractiune intentionata n cursul termenului de ncercare pentru care se aplica pedeapsa amenzii; b.daca n cursul termenului de ncercare se savrseste o infractiune din culpa; c.daca infractiunea savrsita n cursul termenului de ncercare este descoperita ulterior expirarii acestuia. 145. Daca termenul de ncercare al suspendarii conditionate a executarii pedepsei se mplineste naintea celui al gratierii conditionate, suspendarea conditionata: a.nu mai produce efecte; b.si produce efectele; c.produce efecte partial. 146. Masura de siguranta a interzicerii de a se afla n anumite localitati poate fi luata: a. oricare ar fi pedeapsa aplicata, durata sau cuantumul acesteia si chiar daca faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni, n cazul infractiunii de viol; b. oricare ar fi pedeapsa aplicata, durata sau cuantumul acesteia si chiar daca faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni, n cazul infractiunii de omor; c. oricare ar fi pedeapsa aplicata, durata sau cuantumul acesteia si chiar daca faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni, n cazul infractiunii de proxenetism. 147. Liberarea conditionata poate fi mentinuta chiar daca pedeapsa pronuntata pentru noua infractiune este nchisoarea ce urmeaza sa se execute ntr-un loc de detentie: a. n toate cazurile; b. daca faptuitorul a comis o infractiune de fals; c. numai daca noua infractiune este savrsita din culpa. 148. Recidiva mica postcondamnatorie se sanctioneza potrivit regimului aplicabil: a.recidivei mici post executorii; b.pluralitatii intermediare;
74

c.recidivei mari postcondamnatorii. 149 Concursul ideal: a.reprezinta o forma intermediara a pluralitatii de infractiuni; b.consta n comiterea prin mai multe acte materiale a aceleiasi infractiuni; c.consta n comiterea mai multor infractiuni prin aceeasi actiune sau inactiune. 150.Nu atrage starea de recidiva: a.condamnarea la o pedeapsa cu nchisoarea mai mare de 6 luni a carei executare s-a prescris; b.condamnarea la o pedeapsa cu nchisoarea mai mare de 6 luni gratiata; c.condamnarea la o pedeapsa cu nchisoarea mai mare de 6 luni pentru savrsirea unei infractiuni din culpa.

75

RZOLVARE TESTE GRIL - DREPT PENAL PARTEA GENERAL

1. c 2. c 3. b 4. a 5. c 6. a 7. b 8. b 9. c 10. a 11. c 12. b 13. b 14. c 15. a 16. b 17. a 18. c 19. a 20. b 21. b 22. b 23. a 24. b 25. c

26. a 27. b 28. c 29. c 30. c 31. b 32. c 33. b 34. b 35. b 36. c 37. c 38. c 39. b 40. b 41. b 42. c 43. c 44. b 45. a 46. a 47. a 48. b 49. a 50. a

51. c 52. b 53. b 54. a 55. c 56. b 57. c 58. b 59. c 60. a 61. b 62. c 63. c 64. a 65. b 66. c 67. c 68. a 69. c 70. c 71. a 72. c 73. c 74. c 75. b

76. a 77. c 78. c 79. a 80. a 81. b 82. a 83. c 84. b 85. a 86. a 87. c 88. a 89. a 90. b 91. a 92. b 93. a 94. c 95. a 96. a 97. b 98. a 99. a 100. a

101. a 102. c 103. c 104. b 105. a 106. c 107. b 108. b 109. a 110. c 111. b 112. c 113. b 114. a 115. c 116. c 117. a 118. c 119. b 120. c 121. b 122. c 123. c 124. c 125. b

126. c 127. c 128. c 129. c 130. b 131. b 132. a 133. a 134. a 135. c 136. b 137. c 138. a 139. b 140. c 141. a 142. a 143. b 144. b 145. b 146. a 147. b 148. c 149. c 150. c

76

TESTE GRIL - DREPT PENAL

B. Partea special 1. Uciderea unei persoane din interes material constituie: a) infraciunea de omor calificat; b) infraciunea de omor; c) infraciunea de omor deosebit de grav. 2. Fapta de ptrundere, n orice mod, ntr-o locuin sau dependine ale acesteia, urmat de svrirea unei tlhrii constituie : a) un concurs ideal ntre infraciunea de violare de domiciliu prevzut de art. 192 din Codul penal i infraciunea de tlhrie (art. 211 alin. 21 lit. c) C.p. (ntr-o locuin sau n dependine ale acesteia); b) un concurs real ntre infraciunea de violare de domiciliu prevzut de art. 192 din Codul penal i infraciunea de tlhrie (art. 211 alin. 21 lit. c) C.p. (ntr-o locuin sau n dependine ale acesteia); c) infraciunea de tlhrie (art. 211 alin. 21 lit. c) C.p. (ntr-o locuin sau n dependine ale acesteia). 3. Prin act sexual de orice natur, ntre persoane de sex diferit sau de acelai sex, prin constrngere sau profitnd de imposibilitatea persoanei de a se apra ori de a-i exprima voina susceptibil a fi ncadrat n infraciunea de viol (art. 197 C.p.) se neleg : a) actele de perversiune sexual ; b) orice modaliti de obinere a unei satisfacii sexuale ; c) orice modaliti de obinere a unei satisfacii sexuale prin folosirea sexului sau acionnd asupra sexului. 4. Raportul sexual cu o persoan de sex diferit, care este rud n linie direct sau frate ori sor, prin constrngerea acesteia sau profitnd de imposibilitatea ei de a se apra ori de a-i exprima voina, constituie : a) infraciunea de viol (art. 197 alin. 1 C. p. i alin. 2 lit. b1) (dac victima locuiete i gospodrete mpreun cu fptuitorul), i infraciunea de incest (art. 203 C. p.), n concurs ideal ; b) infraciunea de viol (art. 197 alin. 1 C. p. i alin. 2 lit. b1) (dac victima locuiete i gospodrete mpreun cu fptuitorul) ; c) infraciunea de incest (art. 203 C. p.). 5. Prin decizia pronunat n recurs n interesul legii cu privire la problema dac sunt aplicabile dispoziiile de agravare ale art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal, referitoare la svrirea infraciunii "prin violene asupra
77

membrilor familiei",n cazul infraciunii de omor calificat prevzute de art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal ( omorul svrit asupra soului sau unei rude apropiate), nalta Curte de Casaie i Justiie a stabilit c : a) nu sunt aplicabile dispoziiile art. 75 alin. 1 lit. b) din Codul penal; b) sunt aplicabile dispoziiile art. 75 alin. 1 lit. b) din Codul penal n toate cazurile; c) pot fi aplicabile dispoziiile art. 75 alin. 1 lit. b) din Codul penal, n funcie de aprecierea instanei de judecat. 6.Potrivit deciziei pronunate n recurs n interesul legii, cu privire la aplicarea dispoziiilor art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal ( omorul svrit asupra a dou sau mai multe persoane) actele de violenta cu intenia de a ucide, svrite n aceeai mprejurare asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie : a) att infraciunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comis asupra unei singure persoane, cat i tentativa de omor, dup caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate n concurs, fr aplicarea agravantei prevzute n art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal; b) o singur infraciune de omor deosebit de grav, prevzut n art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal; c) o singur infraciune de omor calificat, prevzut n art. 175 alin.1 lit. e) din Codul penal, ( omorul svrit prin mijloace care pun n pericol viaa mai multor persoane). 7. Prin decizia pronunat n recurs n interesul legii, cu privire la ncadrarea juridic a faptei de ucidere din culp, svrit cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, comis de ctre un conductor avnd o mbibaie alcoolic peste limita legal, s-a stabilit c aceasta: a) constituie o singur infraciune, complex, de ucidere din culp, prevzut la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, n care este absorbit infraciunea prevzut la art. 87 alin. 1 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; b) constituie un concurs ideal de infraciuni ntre ucidere din culp, prevzut la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal i infraciunea prevzut la art. 87 alin. 1 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; c) constituie un concurs real de infraciuni ntre ucidere din culp, prevzut la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal i infraciunea prevzut la art. 87 alin. 1 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare. 8. S-a reinut faptul c inculpatul D.O. a reinut la el n locuin o persoan care refuza s-i restituie o important sum de bani mprumutat anterior. n vederea
78

obligrii restituirii sumei, fptuitorul a ncuiat victima ntr-o debara fr lumin timp de 4 zile. Datorit acestui tratament victima a suferit (nainte de eliberare) o paralizie a minii drepte care nu se mai poate vindeca. n spe: a) s-a svrit doar infraciunea de vtmare corporal din culp, deoarece inculpatul a urmrit un interes legal (restituirea sumei de bani); b) s-a svrit doar infraciunea de lipsire de libertate n form agravat; c) s-au svrit infraciunile de lipsire de libertate n form agravat n concurs cu infraciunea de vtmare corporal grav. 9. Inculpatul, sprgnd o sticl, s-a folosit de partea rmas n mn, cu care a aplicat victimei o lovitur puternic n zona gtului, cauzndu-i leziuni grave. Instana a reinut c inculpatul M.D. a lovit n regiunea gtului partea vtmat B.V. cu ciobul unei sticle, cauzndu-i o plag tiat latero-cervical dreapta i stare de soc hemoragic, cu paralizie de nerv hipoglos i parez de nerv facial drept, actul medico-legal concluzionnd c leziunile au necesitat 35-40 zile ngrijiri medicale pentru vindecare i i-au pus viaa n pericol. Fapta inculpatului constituie: a) Infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art.182 alin.1 C.pen. b) Infraciunea de vtmare corporal din culp, prevzut de art.184 alin.2 C.pen. c) Tentativ la infraciunea de omor, prevzut de art. 20 raportat la art. 174 C. pen. 10. Urmare a injuriilor pe care i le-a adresat partea vtmat, inculpatul a mbrncit-o, aceasta a czut n an i s-a lovit cu umrul de asfalt, fracturndu-i clavicula, cu leziuni care au necesitat pentru vindecare 45 de zile de ngrijiri medicale. Fapta inculpatului constituie: a) Infraciunea de lovire sau alte violene prevzut de art.180 alin.2 C.pen. b) Infraciunea de vtmare corporal prevzut de art.181 C.pen. c) Infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art.182 alin.2 C.pen. 11. Lovirea intenionat a victimei care are ca urmare ruperea unui picior, necesitnd pentru vindecare 60 zile de ngrijiri medicale constituie: a) Infraciunea de lovire sau alte violene prevzut de art.180 alin.2 C.pen. b) Infraciunea de vtmare corporal prevzut de art.181 C.pen. c) Infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art.182 alin.2 C.pen. 12. Lovirea victimei cu un b peste fa ca urmare a unei injurii, pricinuind o vtmare ce necesit pentru vindecare ngrijiri medicale de 45 zile i pierderea unui ochi constituie: a) Infraciunea de lovire sau alte violene prevzut de art.180 alin.2 C.pen. b) Infraciunea de vtmare corporal prevzut de art.181 C.pen. c) Infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art.182 alin.2 C.pen.

79

13. Altercaia fptuitorului cu victima vizibil nsrcinat, care a avut ca urmare lovirea acesteia, cderea i pierderea sarcinii, constituie: a) Infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art.182 alin.2 C.pen. (fapta care a avut ca urmare avortul) b) Infraciunea de provocare ilegal a avortului, prevzut de art.185 alin.3 C.pen. (fapta care a avut ca urmare vtmarea corporal grav) c) Infraciunea de lovire prevzut de art.180 C.pen. n concurs cu infraciunea de vtmare corporal din culp prevzut de art.184 alin.2 C.pen. (fapta care a avut ca urmare avortul) 14. n cazul lovirii care a produs o vtmare a integritii corporale care necesit pentru vindecare 18 zile de ngrijiri medicale ndreptat mpotriva unui membru de familie: a) Se aplic varianta agravat prevzut n art.180 alin.11 C.pen. (atunci cnd fapta a fost svrit asupra unui membru de familie) b) Se aplic circumstana agravant legal general a svririi faptei prin violene asupra membrilor familiei prevzut n art.75 alin.1 lit b) C.pen. c) Aciunea penal nu se poate pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate 15. n cazul infraciunii de provocare ilegal a avortului (art.185 C.pen.), dac vrsta sarcinii a depit patrusprezece sptmni, cnd ntreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispoziiilor legale: a. Este o cauz de nepedepsire, dac fapta este svrit de medic b. Este o cauz de nepedepsire, indiferent de subiectul activ c. Este o cauz care nltur caracterul penal al faptei, dac subiectul activ este un medic 16. n cazul infraciunilor contra persoanei, pluralitatea subiecilor pasivi determin pluralitatea de infraciuni, cu excepia: a) omorului deosebit de grav svrit asupra a dou su mai multe persoane ( art. 176 alin. 1, lit b. C. pen.) b) vtmrii corporale grave ( art. 182 C. pen.) c) vtmrii corporale din culp ( art.184 C. pen.) 17. Infraciunea de pruncucidere: a) are subiect activ unic; b) se poate svri sub forma tentativei pedepsibile n temeiul art. 177 C.pen.; c) se poate svri n timpul sau imediat dup natere 18. n cazul n care victima infraciunii de omor este o femeie gravid, iar fptuitorul nu cunoatea starea de graviditate a acesteia, se va reine: a) infraciunea de omor, n oricare dintre modalitile sale (mai puin a celei prevzute n art. 176 alin 1 lit. e C. pen. - omorul svrit asupra unei femei
80

gravide), n concurs cu infraciunea de provocare ilegal a avortului (art. 185 C.pen.); b) infraciune de omor simplu, calificat sau deosebit de grav, dup caz, cu excepia circumstanei prevzute n art. 176 alin 1 lit. e C. pen. (omorul svrit asupra unei femei gravide); c) infraciune de omor deosebit de grav, svrit asupra unei femei gravide, deoarece necunoaterea circumstanei nu are relevan. 19. Infraciunea de omor: a) se caracterizeaz printr-o incriminare cu rezultat comprimat; b) se svrete numai prin inaciune; c) nu poate avea tentativ perfect. 20. n cazul infraciunii de pruncucidere, starea de tulburare pricinuit de ctre natere: a) este o circumstan personal; b) este o circumstan real; c) poate fi probat prin orice mijloc de prob.

21.La infraciunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi prevzut n art. 247 C. pen.: a. existena mobilului constituie o cerin esenial pentru existena vinoviei fptuitorului; b. actele pregtitoare sunt incriminate; c. lezarea unui drept al unei persoane prin restrngerea folosinei sau exerciiului acelui drept este numai moral; 22.Mrturia mincinoas: a. se poate svri doar in propria persona, indiferent de modalitatea normativ; b. are tentativ pedepsibil; c. este o infraciune de pericol; 23.Subiectul activ al infraciunii de dare de mit (art. 255 C.pen.) poate fi: a. orice persoan care rspunde penal; b. funcionarul care primete foloasele; c. numai funcionarul public; 24.Infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor prevzut n art. 246 C. pen.: a. este svrit cu intenie direct sau indirect n modalitatea ndeplinirii unui act n mod defectuos; b. poate fi svrit din culp n modalitatea omisiv a nendeplinirii unui act, potrivit art. 19 alin. ultim C. pen.;
81

c. poate fi svrit din culp, indiferent de modalitatea descris n norma de incriminare. 25.Constituie infraciunea de primire de foloase necuvenite conform art. 256 C.pen.: a. primirea de ctre un funcionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, naintea ndeplinirii unui act n virtutea funciei sale i la care era obligat n temeiul acesteia; b. primirea de ctre un funcionar, direct sau indirect, de bani sau de alte foloase, nainte sau dup ndeplinirea unui act n virtutea funciei sale i la care era obligat n temeiul acesteia; c. primirea de ctre un funcionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dup ce a ndeplinit un act n virtutea funciei sale i la care era obligat n temeiul acesteia; d. primirea de ctre un funcionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dup ce a ndeplinit un act contrar funciei sale, dei era obligat s-l ndeplineasc corespunztor n temeiul acesteia. 26.Uciderea unei femei nsrcinate constituie: a. infraciunea de omor calificat; b. infraciunea de omor deosebit de grav; c. infraciunea de omor.

82

27.Subiectul pasiv al infraciunii de pruncucidere este: a. un copil cu vrsta de 3 luni ; b. un copil nou-nscut; c. un copil cu vrsta de 1 an. 28.Infraciunea de luare de mit (art. 254 C. pen.): a. se svrete doar cu intenie direct; b. poate mbrca forma tentativei; c. cunoate o variant atenuat dac este svrit de ctre un funcionar cu atribuii de control. 29.Fapta unui funcionar care primete de la un om de afaceri o sum de bani pentru a ntrzia eliberarea unui certificat necesar unui concurent al acestuia la o licitaie, act care se i produce n concret i duce la neprezentarea concurentului la licitaie reprezint: a. abuz n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.pen.); b. luare de mit (art. 254 C.pen.); c. luare de mit (art. 254 C.pen.) n concurs cu abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.pen.). 30.Persoana care se face vinovat de dare de mit: a. nu este pedepsit dac mituiete un funcionar cu atribuii de constatare a contraveniilor; b. nu este pedepsit dac denun fapta autoritii mai nainte ca organul de urmrire penal s fie sesizat pentru acea infraciune, dac aceasta a fost comis fa de un funcionar cu atribuii de constatare a contraveniilor; c. nu beneficiaz de restituirea bunurilor supuse confiscrii speciale n cazul denunrii faptei, dac aceasta a fost comis fa de un funcionar cu atribuii de constatare a contraveniilor. 31.Luarea de mit (art. 254 C.pen.): a. intr n concurs ideal cu o infraciune de abuz n serviciu (art. 246-2481 C.pen.); b. exist numai dac banii sau foloasele au fost primite dup ndeplinirea actului; c. exist numai dac actul pentru care s-au primit foloasele face parte din atribuiile de serviciu ale funcionarului. 32.Infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor prevzut n art. 246 C. pen.: a. nu are caracter subsidiar; b. nu are, de regul, obiect material; c. poate fi svrit numai de ctre funcionarul public; d. poate fi svrit numai de ctre un funcionar.
83

33.Consumarea infraciunii de primire de foloase necuvenite (art. 256 C.pen.) are loc: a. n momentul primirii banilor sau foloaselor, naintea ndeplinirii actului de ctre funcionar; b. n momentul primirii banilor sau foloaselor, nainte sau dup ndeplinirea actului de ctre funcionar; c. n momentul primirii banilor sau foloaselor, dup ndeplinirea actului de ctre funcionar. 34.Refuzul funcionarului de a elibera un anumit act pe temei de orientare sexual, fapt care a dus la neangajarea solicitantului ntr-un post constituie: a. infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C. pen.); b. infraciunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi (art. 247 C. pen.); c. infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice (art. 248 C. pen.). 35.Infraciunea de neglijen n serviciu prevzut n art. 249 C. pen.: a. se svrete numai din culp; b. poate fi svrit i cu intenie; c. prezint varianta atenuat a producerii unor consecine deosebit de grave; 36.n cazul infraciunii de luare de mit (art. 254 C.pen): a. se nregistreaz o variant atenuat cnd subiectul activ este un funcionar cu atribuii de constatare i sancionare a contraveniilor; b. consumarea se face anticipat; c. este obligatoriu ca actul n considerarea cruia s-au primit foloasele necuvenite s fie n competena sa exclusiv. 37.Infraciunea de purtare abuziv prevzut n art. 250 C. pen.: a. prezint o variant agravat care const n vtmarea corporal din culp a unei persoane de ctre un funcionar n exerciiul atribuiilor de serviciu; b. are obiect material n oricare din variantele descrise n norma de incriminare; c. se svrete cu intenie. 38.n fapt s-a reinut c numitul G. C. a promis lui I.V., pentru suma de 1000 de euro, intervenia sa pe lng un anume funcionar M. S., care, conform susinerilor lui G. C., era singurul n msur s aprobe eliberarea n regim de urgen a unei autorizaii de construcie de care era interesat I.V. Din cercetri s-a stabilit c persoana pe lng care s-a promis intervenia nu
84

avea competena s elibereze un astfel de nscris. n spe, s-a comis infraciunea de: a. trafic de influen, prevzut n art. 257 C. pen.; b. nelciune, prevzut n art. 215 C. pen.; c. luare de mit, prevzut n art. 254 C. pen. 39.La infraciunea de pruncucidere: a. urmarea imediat const n punerea n pericol a vieii copilului nounscut; b. tentativa se pedepsete; c. tentativa nu se pedepsete. 40.Un funcionar a acceptat promisiunea de a primi unele avantaje dac elibereaz n cadrul atribuiilor de serviciu un document n termenul legal, dar banii nu au fost primii dect dup eliberarea acestui document. Fapta sa constituie: a. primire de foloase necuvenite (art. 256 C.pen.); b. luare de mit (art. 254 C.pen.); c. abuz n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.pen.). 41.Numitul I. S. a cedat rugminilor prietenului su C.F., implicat ntr-o cauz penal i a depus ca martor n favoarea acestuia, fcnd afirmaii neadevrate. Fapta numitului C.F. constituie: a. ncercarea de a determina mrturia mincinoas; b. o fapt fr relevan penal nefiind svrit prin constrngere sau corupere; c. instigare la mrturie mincinoas. 42.Cumprarea de influen: a. se pedepsete ca form a participaiei penale (instigare) la infraciunea de trafic de influen; b. constituie infraciune distinct; c. nu este incriminat. 43.Constituie o cerin esenial a infraciunii de denunare calomnioas: a. nvinuirea s se fac numai prin denun; b. nvinuirea s priveasc svrirea unei infraciuni; c. nvinuirea s priveasc svrirea unei contravenii.

85

44.Traficul de influen: a. poate fi svrit numai de ctre un funcionar; b. este o infraciune de serviciu; c. este o infraciune n legtur cu serviciul. 45.Nu exist infraciunea de dare de mit (art. 255 C.pen.) n cazul n care: a. banii sau foloasele au fost date la iniiativa funcionarilor i nu din proprie iniiativ; b. nu s-a realizat actul pentru care au fost dai banii sau foloasele; c. mituitorul a fost constrns s dea mita. 46.Subiectul activ al infraciunii de neglijen n serviciu prevzut n art. 249 C. pen. poate fi: a. o autoritate public; b. o instituie public; c. un funcionar. 47.Denunarea calomnioas prezint : a. o cauz de nepedepsire; b. o cauz special de nlturare a caracterului penal al faptei; c. o cauz de reducere a pedepsei. 48.Urmarea imediat la infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice (art. 248 C. pen.) poate fi reprezentat de: a. o tulburare a bunului mers al unui organ sau al unei instituii de stat; b. o pagub patrimoniului unei uniti din cele la care se refer art. 145 C. pen.; c. o perturbare deosebit de grav a activitii unei uniti din cele la care se refer art. 145 C. pen. 49. Fapta prin care s-a pricinuit integritii corporale vtmare care necesit pentru vindecare ngrijiri medicale de cel mult 60 de zile constituie: a) infraciunea de vtmare corporal; b) infraciunea de lovire sau alte violene; c) infraciunea de vtmare corporal grav; 50. Fapta unei femei de a-i ucide soul constituie: a) infraciunea de omor (art. 174 C.pen.); b) infraciunea de omor calificat (art. 175 C.pen.), cu aplicarea circumstanei agravante relative la svrirea infraciunii ,,prin violene asupra membrilor familiei [art. 75 alin. (1) lit. b) C.pen.]; c) infraciunea de omor calificat (art. 175 C.pen.), fr aplicarea circumstanei agravante relative la svrirea infraciunii ,,prin violene asupra membrilor familiei [art. 75 alin. (1) lit. b) C.pen.].
86

51. Actele de violen cu intenia de a ucide, svrite n aceeai mprejurare asupra a dou persoane, dintre care una a decedat, constituie: a) infraciunea de omor deosebit de grav prevazut de art. 176 alin. (1) lit. b) C.pen.; b) tentativ la infraciunea de omor deosebit de grav prevazut de art. 176 alin. (1) lit. b) C.pen.; c) infraciunea de omor simplu, calificat sau deosebit de grav i tentativ la infraciunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav, aplicarea agravantei prevzute la art. 176 alin. (1) lit. b) C.pen. fiind exclus. 52. Uciderea unei persoane de ctre un conductor auto avnd o mbibaie alcoolic sub limita legal, dar cruia nu i s-a stabilit prin alt mijloc de prob starea de ebrietate constituie: a) infraciunea de ucidere din culp [art. 178 alin. (3) teza I C.pen.]; b) infraciunea de ucidere din culp [art. 178 alin. (3) teza a II-a C.pen.]; c) infraciunea de ucidere din culp [art. 178 alin. (2) C.pen.]. 53. La infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte: a) exist cerine speciale cu privire la timpul svririi faptei; b) forma de vinovie este praeterintenia; c) exist cerine speciale cu privire la locul svririi faptei; 54. Fapta de ptrundere, n orice mod, ntr-o locuin, urmat de svrirea unei tlhrii constituie: a) infraciunea de tlhrie (art. 211 C.pen.); b) infraciunea de violare de domiciliu (art. 192 C.pen.); c) infraciunea de violare de domiciliu i infraciunea de tlhrie, aflate n concurs real; 55. Fapta conductorului de autovehicul, acesta fiind n stare de ebrietate i avnd o mbibaie alcoolic peste limita legal, care a produs o vtmare corporal din culp constituie: a) infraciunea de vtmare corporal din culp (art. 184 alin.41 C.pen.); b) infraciunea prevzut n art. 87 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice; c) concurs real ntre infraciunea de vtmare corporal din culp (art. 184 alin. 41 C.pen.) i infraciunea prevzut n art. 87 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice. 56. Fptuitorul I.V. a suprimat din proprie iniiativ viaa lui C.M., martor la un omor comis anterior de ctre M.H., prieten al su. Scopul omorului a fost ca C.M. s nu depun mrturie mpotriva lui M.H. Ulterior, pentru aceast fapt, I.V. a primit de la M.H. o sum de bani drept recompens, dar cu privire la care cei doi se neleseser anterior. Fapta lui M.H. constituie: a) complicitate la omor calificat;
87

b) instigare la omor calificat; c) instigare la omor deosebit de grav. 57. S-a reinut c inculpatul a lovit victima aflat n spatele acestuia cu cotul din ntoarcere fiind strigat de un prieten al su. Victima s-a dezechilibrat i a czut, lovindu-se cu capul de asfalt. Fiind transportat la spital, cu toate eforturile medicale, a decedat dup trei zile urmare a traumatismului suferit. n spe s-a comis infraciunea de: a) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte (art.183 C.pen); b) omor cu intenie indirect (art.175 C.pen); c) ucidere din culp (art.178 C.pen). 58. Infraciunea denumit lovirile sau vtmrile cauzatoare de moarte (art.183 C.pen): a) nu poate fi o infraciune progresiv; b) nu este o infraciune complex; c) este o infraciune la care tentativa nu este posibil. 59. Inculpata S.C. a fost ajutat de I. S., brbatul cu care avea o relaie extraconjugal la uciderea copilului su nou nscut din cstorie, svrit imediat dup natere. S-a reinut c mama copilului se afla n momentul svririi infraciunii ntr-o stare de tulburare pricinuit de natere. n sarcina brbatului: a) se poate reine circumstana svririi faptei asupra unei rude apropiate; b) se poate reine circumstana svririi faptei asupra unei rude apropiate; c) se va reine complicitate la omor calificat. 60. Fapta de lovire a victimei: a) este incriminat atunci cnd se svrete din culp, n orice condiii privind gravitatea rezultatului; b) este incriminat atunci cnd se svrete din culp, dac numrul zilelor de ngrijiri medicale necesare pentru vindecare este de zece zile sau mai mare; c) este incriminat atunci cnd se svrete din culp, dac numrul zilelor de ngrijiri medicale necesare pentru vindecare este mai mare de zece zile. 61. Uciderea din culp n aceeai mprejurare a trei persoane constituie: a) concurs de trei infraciuni de ucidere din culp; b) o singur infraciune de ucidere din culp, n variant agravat; c) o singur infraciune de ucidere din culp, n variant simpl sau agravat n funcie de circumstanele concrete ale svririi faptei. 62. Ptrunderea fr drept, n orice mod, ntr-o locuin, fr consimmntul persoanei care o folosete constituie infraciunea de: a) violare de domiciliu; b) nerespectarea hotrrilor judectoreti;
88

c) tulburare de posesie. 63. Infraciunea de incest se svrete: a) cu praeterintenie; b) din culp; c) cu intenie. 64. Constituie infraciunea de vtmare corporal grav fapta persoanei care: a) arunc un topor, de la 2 metri distan, n direcia capului unei persoane care, parnd lovitura cu braul, sufer o fractur pentru a crei vindecare este nevoie de 65 de zile de ngrijiri medicale; b) aplic o lovitur cu un topor n direcia capului unei persoane, care ns, parnd cu braul deviaz lovitura n zona pieptului i sufer leziuni pentru a cror vindecare este nevoie de 6-7 zile de ngrijiri medicale, fr ca acestea s i pun viaa n primejdie; c) aplic prii vtmate o lovitur cu palma peste ureche, producndu-i leziuni la nivelul timpanului i pierderea parial a auzului. 65. Infraciunea de antaj se comite atunci cnd: a) persoana vtmat nmneaz fptuitorului, la cererea nsoit de ameninri a acestuia, portofelul pe care l are asupra sa; b) fptuitorul solicit unei rude a persoanei vtmate s-i aduc o sum de bani pentru a-i permite acesteia din urm s prseasc locuina n care o obligase s stea; c) fptuitorul, n vederea obinerii unei sume importante de bani amenin repetat persoana c va aduce la cunotina soiei acestuia mprejurarea c a fost condamnat anterior pentru infraciunea de viol, dar aceasta denun organelor de poliie nainte de a da vreun ban. 66. Fapta aceluia care ncearc s ucid o persoan ce l-a surprins n timp ce sustrgea bunuri i l-a ameninat c l va denuna autoritilor constituie: a) tentativ la infraciunea de omor deosebit de grav n concurs cu tentativ la infraciunea de tlhrie; b) tentativ la infraciunea de omor calificat; c) tentativ la infraciunea de tlhrie care a avut ca urmare moartea victimei. 67. Uciderea de ctre autorul sustragerii unor bunuri, a unui poliist care ncerca s-l mpiedice s rmn n posesia acestora constituie: a) infraciunea de omor deosebit de grav n concurs cu infraciunea de ultraj; b) infraciunea de omor deosebit de grav n concurs cu infraciunea de tlhrie; c) infraciunea de omor deosebit de grav n concurs cu infraciunea de furt. 68. Persoana care, din neglijen, omite timp de dou zile s administreze medicamentele necesare tratrii astmului unui copil (cu ai crui prini convenise s l supravegheze i ngrijeasc n perioada n care ei lipseau de la domiciliu) ceea ce a dus la agravarea bolii i punerea n primejdie a vieii acestuia, svrete:
89

a) infraciunea de vtmare corporal grav; b) infraciunea de vtmare corporal din culp; c) tentativ la infraciunea de omor. 69. Infraciunea de omor calificat este svrit n legtur cu ndeplinirea ndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei, atunci cnd: a) s-a comis doar n timpul ndeplinirii ndatoririlor de serviciu; b) n timpul concediului de odihn victima este omort de ctre o persoan nemulumit de modul n care aceasta i-a ndeplinit fa de el ndatoririle de serviciu; c) n afara programului de lucru, de ctre o persoan care cunoate calitatea victimei, fr legtur cu modul n care aceasta i-a ndeplinit atribuiile de serviciu. 70. Infraciunea de vtmare corporal, prevzut de art. 181 C.pen.: a) se reine atunci cnd s-a cauzat o vtmare care necesit pentru vindecare ngrijiri medicale de 60 de zile; b) se reine atunci cnd s-a cauzat o vtmare care necesit pentru vindecare ngrijiri medicale de cel puin 61 de zile; c) se reine atunci cnd s-a cauzat o vtmare care a pus n primejdie viaa persoanei vtmate. 71. Inculpatul G.F. a lovit-o pe numita D. S., vizibil nsrcinat, pe fondul unei altercaii spontane izbucnit ntr-un club de noapte. Urmare a loviturii s-a produs avortul. Pentru vindecare au fost necesare 60 de zile de ngrijiri medicale. n spe se va reine: a) vtmare corporal (art.181 C.pen): b) vtmare corporal grav (art.182 C.pen): c) vtmare corporal grav n concurs cu provocarea ilegal a avortului. 72. n situaia n care fptuitorul a lovit victima cu un cuit n abdomen, cu consecina unei evisceraii dar victima s-a aprat i a reuit s atenueze fora loviturii, astfel c viaa nu i-a fost pus n pericol: a) se va reine infraciunea de vtmare corporal grav, prevzut de art. 182 C.pen.; b) se va reine infraciunea de tentativ de omor; c) se va reine infraciunea de lovituri cauzatoare de moarte. 73. Lipsirea de libertate n mod ilegal (art.189 C.pen.) este mai grav n cazul n care fapta este svrit: a) prin simulare de caliti oficiale, b) prin ameninare; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 74. Infraciunea de antaj, n condiiile realizrii celorlalte elemente constitutive: a) se comite n forma atipic a tentativei, atunci cnd fptuitorul urmrete obinerea n mod injust a unui folos, dar victima nu i satisface cererea;
90

b) se consum atunci cnd fptuitorul urmrete obinerea n mod injust a unui folos, chiar dac aceast finalitate nu se realizeaz; c) se comite doar atunci cnd fptuitorul urmrete s obin un folos material injust concomitent cu exercitarea constrngerii. 75. Obiectul material al infraciunii de omor este reprezentat de: a. aciunea ucigtoare; b. corpul persoanei n via; c. corpul persoanei decedate. 76. Omorul svrit cu premeditare [art. 175 lit. a) C. pen.]: a. implic numai o simpl chibzuire anterioar asupra faptei; b. implic exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de pregtire a infraciunii; c. implic existena unui interval de timp ntre luarea hotrrii de a comite infraciunea i svrirea acesteia, chiar dac fptuitorul nu a chibzuit asupra faptei si nu a pregtit-o. 77. Omorul svrit din interes material [art. 175 lit. b) C.pen.]: a. se poate retine indiferent dac fptuitorul a obinut sau nu satisfacerea interesului urmrit; b. se poate retine si cnd mobilul omorului a fost gelozia, dac n urma infraciunii fptuitorul realizeaz un avantaj material; c. nu se poate retine dac interesul material urmrit este legitim. 78. Elementul material al infraciunii de omor se poate realiza: a. numai prin acte comisive; b. prin acte comisive sau omisive; c. numai prin acte omisive. 79. Omorul este calificat dac este svrit: a. n timpul nopii; b. cu premeditare; c. de ctre o persoan avnd asupra sa o arm, o substan narcotic sau paralizant. 80. Omorul este deosebit de grav dac este svrit: a. asupra soului sau unei rude apropiate; b. de dou sau mai multe persoane mpreun; c. asupra unei femei gravide. 81. Fapta persoanei care a ucis n aceeai mprejurare, cu intenie, dou persoane constituie: a. dou infraciuni de omor simplu aflate n concurs; b. o infraciune de omor; c. o infraciune de omor deosebit de grav.
91

82. Infraciunea de pruncucidere prevzut n art. 177 C.pen.: a) reprezint suprimarea vieii unui nou-nscut comis de un printe; b) se svrete imediat dup natere; c) are un subiect activ necircumstaniat, putnd fi orice femeie. 83. Forma de vinovie cu care se poate svri infraciunea de pruncucidere este: a. culpa; b. intenia; c. praeterintenia. 84. Limita legal de mbibaie alcoolic a crei depire antreneaz rspunderea persoanelor care conducnd neglijent autovehicule pe drumurile publice ucid o persoan este de: a. 1,00 g/l alcool pur n snge; b. 0,80 g/l alcool pur n snge; c. 0,60 g/l alcool pur n snge. 85. Pentru ca o fapt concret s constituie infraciunea de vtmare corporal grav trebuie s se produc urmtoarea consecin: a) vtmarea integritii corporale sau a sntii care necesit pentru vindecare ngrijiri medicale cel mult de 60 de zile; b) sluirea; c) vtmarea integritii corporale sau a sntii care necesit pentru vindecare ngrijiri medicale cel mult de 20 de zile. 86. Fapta persoanei care lovete intenionat cu aceeai ocazie dou persoane constituie: a. o infraciune de lovire sau alte violente; b. dou infraciuni de lovire sau alte violente aflate n concurs; c. o infraciune de lovire sau alte violente n form continuat. 87. La svrirea infraciunii de viol participaia penal este posibil sub forma: a. coautoratului, instigrii, complicitii; b. instigrii si complicitii; c. coautoratului. 88. Violul care a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei este comis cu: a. intenia; b. culpa; c. praeterintenia.
92

89. Infraciunea de furt se consum n momentul: a. deposedrii victimei de bun; b. mposedrii autorului cu acel bun; c. nceperii executrii actelor de sustragere. 90. nelegerea ntre fptuitori la infraciunea de tinuire intervine: a. posterior infraciunii principale; b. concomitent infraciunii principale; c. anterior infraciunii principale. 91. O consecin pe care trebuie s o pricinuiasc o fapt concret pentru a fi ncadrat ca infraciune de vtmare corporal grav este urmtoarea: a) pierderea unei proteze; b) pierderea cunotinei; c) pierderea unui sim sau organ. 92. Tentativa este posibil la una dintre urmtoarele infraciuni contra vieii, integritii corporale si sntii: a. ucidere din culp; b. lovituri cauzatoare de moarte; c. omor calificat. 93. Infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal este mai grav dac este svrit: a) prin simulare de caliti oficiale; b) n timpul nopii; c) prin simulare de caliti mincinoase. 94. Infraciunea de furt poate avea ca obiect material: a) un bun mobil; b) un bun imobil; c) energia solar. 95. mprejurrile care agraveaz rspunderea n cazul infraciunii de violare de domiciliu sunt urmtoarele: a) n timpul unei calamiti; b) prin folosire de caliti mincinoase; c) prin simulare de caliti oficiale; 96. Raportul sexual la infraciunea de incest se realizeaz ntre: a) rude apropiate; b) rude n linie direct; c) membrii de familie;
93

97. Forma de vinovie cu care se poate svri infraciunea de hruire sexual este: a. intenia direct; b. intenia indirect; c. praeterintenia. 98. Obiectul material al infraciunii de furt este reprezentat de: a. orice energie care are o valoare economic; b. lucrurile ce nu aparin cuiva (res nullius); c. lucrurile abandonate de posesorul lor (res derelictae). 99. Elementele circumstaniale de agravare n cazul furtului calificat sunt urmtoarele: a. luarea unui bun mobil de dou sau mai multe persoane i sustragerea unor bunuri n timpul unei calamiti; b. numai sustragerea unor bunuri n timpul unei calamiti; c. numai sustragerea unui bun de la o persoan aflat n imposibilitate de a-si exprima voina sau de a se apra. 100. Tlhria se svrete cu praeterintenie n ipoteza n care: a) a avut ca urmare moartea victimei; b) a avut ca urmare vtmarea corporal a victimei; c) a fost comis prin ntrebuinare de ameninri. 101. Elementul material al infraciunii de tlhrie, n varianta tip, este reprezentat de: a) furtul svrit prin ntrebuinare de insulte; b) furtul urmat de ntrebuinarea de ameninri pentru pstrarea bunului furat; c) furtul svrit asupra victimei aflate n stare de incontien sau neputin de a se apra. 102. mprejurrile agravante n cazul infraciunii de tlhrie apar n ipoteza n care infraciunea: a) a avut vreuna din urmrile artate n art. 181 C. pen; b) a fost svrit prin efracie; c) a fost svrit ntr-un mijloc de transport. 103. nsuirea unui bun mobil al altuia, deinut cu orice titlu, constituie infraciunea de: a. furt; b. gestiune frauduloas; c. abuz de ncredere.

94

104. Forma de vinovie cu care se poate svri infraciunea de abuz de ncredere este: a. intenie direct sau indirect; b. praeterintenie; c. intenie sau culp. 105. n cazul infraciunii de gestiune frauduloas se retine varianta agravat n ipoteza n care: a. pagubele sunt pricinuite cu rea-credin; b. fapta este svrit cu ocazia administrrii ori conservrii bunurilor; c. fapta este svrit n scopul de a dobndi un folos material. 106. Obiectul material al infraciunii de gestiune frauduloas este reprezentat: a. doar de un bun mobil; b. doar de o sum de bani; c. de o universalitate de bunuri mobile si/sau imobile. 107. Obiectul material al infraciunii de nelciune este reprezentat: a. de un bun mobil sau imobil; b. doar de un bun mobil; c. doar de un bun imobil. 108. Elementul circumstanial de agravare a infraciunii de nelciune poate fi: a) comiterea infraciunii n scopul de a obine un folos material injust; b) pricinuirea unei pagube; c) svrirea prin folosire de nume sau caliti mincinoase. 109. Modalitile normative sub care se poate nfia elementul material al infraciunii de delapidare pot fi reprezentate de: a. nsuirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; b. nsuirea, distrugerea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; c. nsuirea, degradarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate. 110. Tentativa se pedepsete la una dintre urmtoarele infraciuni contra patrimoniului: a) abuz de ncredere; b) gestiune frauduloas; c) delapidare. 111. Obiectul material la infraciunea de distrugere poate fi reprezentat: a. de un bun mobil sau imobil; b. doar de un bun mobil; c. doar de un bun imobil.
95

112. La infraciunea de tulburare de posesie: a) elementul material este reprezentat de aciunea de ptrundere fr drept ntr-un imobil; b) tentativa este posibil, dar nu este incriminat; c) consumarea are loc instantaneu, la momentul intrrii fptuitorului n imobil. 113. Obiectul material al infraciunii de tulburare de posesie poate fi reprezentat de: a. un bun imobil; b. un bun mobil sau imobil; c. ocuparea fr drept a unui imobil aflat n posesia altuia. 114. Elementul material al infraciunii de tinuire poate fi reprezentat de: a) transformarea unui bun cunoscnd c acesta provine din svrirea unei fapte penale; b) sustragerea unui bun cunoscnd c acesta provine din svrirea unei fapte penale; c) pretinderea unui bun cunoscnd c acesta provine din svrirea unei fapte penale. 115. Limitarea special fixat de legiuitor n cazul pedepsei aplicate tinuitorului prin raportare la cea prevzut pentru autorul faptei din care provine bunul const n faptul c: a. pedeapsa aplicat tinuitorului nu poate depi pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea din care provine bunul tinuit; b. pedeapsa aplicat tinuitorului nu poate fi mai mare dect aceea care s-a aplicat autorului faptei din care provine bunul; c. pedeapsa aplicat tinuitorului se reduce dac pentru autorul faptei din care provine bunul s-au reinut circumstane atenuante. 116. Forma de vinovie cu care se poate comite infraciunea de tinuire este: a. intentia direct sau indirect; b. numai intenia direct; c. numai intenia indirect. 117. Obiectul material al infraciunii de ultraj n varianta tip: a. este reprezentat de corpul funcionarului public ultragiat; b. este reprezentat de un bun mobil sau imobil; c. nu exist. 118. Fapta de lovire a unui poliist aflat n exerciiul funciunii dac care i-a depit atribuiile de serviciu constituie infraciunea de: a. ultraj; b. lovire sau alte violene; c. vtmare corporal din culp.
96

119. Variantele agravate ale infraciunii de ultraj sunt incidente: a. dac mpotriva victimei se exercit o lovire sau alte violente ori o vtmare corporal sau o vtmare corporal grav; b. dac funcionarul public ce ndeplinete o funcie care implic exerciiul autoritii de stat se afl n exerciiul funciunii; c. dac fapta este svrit de dou sau mai multe persoane mpreun. 120. Forma de vinovie cu care se poate svri infraciunea de sustragere sau distrugere de nscrisuri este: a. doar intenia; b. doar culpa; c. att intenia, ct i culpa. 121. Urmarea imediat la infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice const: a) ntr-o stare de pericol; b) ntr-un rezultat i acesta este n mod obligatoriu concretizat ntr-o pagub; c) ntr-o tulburare nsemnat bunului mers al unei uniti dintre cele la care se refer art. 145 C. pen. sau ntr-o pagub patrimoniului acesteia. 122. Forma de vinovie n cazul infraciunii de neglijen n serviciu este: a. numai culpa; b. numai intenia; c. numai praeterintenia. 123. Elementul material al infraciunii de luare de mit poate fi reprezentat de: a) darea de bani ori alte foloase; b) promisiunea sau oferirea de bani; c) acceptarea promisiunii unor foloase. 124. Infraciunea de luare de mit se consum: a. n momentul realizrii aciunii sau inaciunii incriminate; b. doar n momentul n care fptuitorul intr n posesia folosului necuvenit; c. n momentul producerii pagubei. 125. Constrngerea mituitorului de ctre cel care a luat mita constituie: a. o cauz de nepedepsire; b. o cauz special care nltur caracterul penal al faptei; c. o cauz de reducere a pedepsei. 126. Aciunea caracteristic elementului material al infraciunii de dare de mit raportat la efectuarea sau neefectuarea actului de serviciu de ctre cel mituit: a. se svrete doar anterior efecturii sau neefecturii actului de serviciu; b. se svrete doar ulterior efecturii sau neefecturii actului de serviciu;
97

c. se poate svri fie anterior, fie ulterior efecturii sau neefecturii actului de serviciu. 127. Denunarea de ctre mituitor a faptei mai nainte ca organul de urmrire s fi fost sesizat constituie: a. o cauz special de nepedepsire; b. o cauz ce nltur caracterul penal al faptei; c. o cauz de reducere a pedepsei. 128. n cazul infraciunii de primire de foloase necuvenite: a. bunurile sunt primite de funcionar dup ce ndeplinete un act, n baza unei nelegeri anterioare; b. bunurile sunt primite de funcionar nainte de ndeplinirea unui act la care este obligat n temeiul funciei sale; c. bunurile sunt primite de funcionar dup ce ndeplinete un act n virtutea funciei sale.

129. Forma de vinovie cu care se comite infraciunea de trafic de influen este: a. intenia indirect; b. intenia direct sau indirect; c. intenia direct calificat prin scop. 130. nvinuirea mincinoas n cazul infraciunii de denunare calomnioas se realizeaz prin: a) petiie; b) memoriu; c) denun. 131. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase n sprijinul unei nvinuiri nedrepte constituie infraciunea de: a. mrturie mincinoas; b. denunare calomnioas; c. nedenunarea unor infraciuni. 132. Retragerea mrturiei mincinoase nainte de arestarea inculpatului sau n toate cauzele nainte de pronunarea unei hotrri ori a unei alte soluii ca urmare a mrturiei mincinoase reprezint: a. o cauz special de impunitate; b. o cauz de reducere a pedepsei conform art. 76 C. pen.; c. o cauz de nlturare a caracterului penal al faptei; 133. Formele de participaie penal la infraciunea de mrturie mincinoas pot fi: a. coautoratul, instigarea, complicitatea; b. doar autoratul;
98

c. numai instigarea i a complicitatea. 134. Ajutorul dat fptuitorului, n urma nelegerii avute cu acesta anterior svririi faptei, pentru zdrnicirea urmririi penale, a judecii sau a executrii pedepsei constituie: a. infraciunea de favorizarea infractorului; b. infraciunea de tinuire; c. complicitate la acea infraciune. 135. Forma de vinovie cu care se poate svri favorizarea infractorului este: a. intenia direct calificat prin scop; b. intenia direct sau indirect; c. culpa cu previziune. 136. Meninerea intenionat a strii de arest/deinere dup expirarea duratei mandatului de arestare preventiv/de executare a pedepsei constituie infraciunea de: a. lipsire de libertate n mod ilegal; b. arestare nelegal; c. represiune nedreapt. 137. mprejurrile care agraveaz rspunderea penal n cazul infraciunii de evadare pot fi reprezentate de una din urmtoarele situaii: a) fapta este svrit prin folosirea de caliti mincinoase; b) fapta este svrit de dou sau mai multe persoane mpreun; c) fapta este svrit n timpul nopii. 138. Furtul prin violen svrit ntr-un mijloc de transport constituie infraciunea de: a. furt; b. furt calificat ; c. tlhrie. 139. Elementul material al infraciunii de falsificare de moned sau alte valori se poate realiza: a. doar prin contrafacere (plsmuire); b. doar prin alterare (prefacere); c. fie prin contrafacere, fie prin alterare. 140. Elementul material al infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale const n: a. falsificarea unui nscris oficial, cu prilejul ntocmirii acestuia, prin consemnarea unor fapte sau mprejurri neadevrate, ori omisiunea consemnrii unor date sau mprejurri;
99

b. falsificarea unui nscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui n orice mod; c. folosirea unui nscris oficial n vederea producerii de consecine juridice. 141. Elementul material al infraciunii de fals intelectual se poate realiza: a) numai prin comisiune; b) numai prin prin omisiune; c) att prin omisiune, ct si prin comisiune. 142. Fapta de falsificare a unui nscris sub semntur privat i de folosire a sa de ctre autorul falsului constituie: a. infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infraciunea de uz de fals; b. infraciunea de uz de fals; c. infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat.

143. Subiect pasiv al infraciunii de nelciune este: a) att persoana fizic, ct i persoana juridic; b) numai persoana fizic; c) numai persoana juridic. 144. Forma de vinovie cu care se poate comite infraciunea de nelciune este: a. praeterintentia; b. culpa: c. intenia direct. 145. Forma de vinovie cu care se comite infraciunea de delapidare este: a. culpa; b. intenia; c. praeterintenia. 146. Omorul svrit asupra soului sau unei rude apropiate se poate reinen cazul n care victima este: a. fiul fratelui tatlui fptuitorului; b. soia fratelui fptuitorului; c. fosta soie a fptuitorului. 147. Exist agravanta prevzut la art. 175 lit. h) C. pen. omorul svrit pentru a nlesni sau a ascunde svrirea altei infraciuni: a. dac infraciunea scop este o infraciune de tlhrie; b. dac infraciunea scop este o infraciune de piraterie; c. dac infraciunea scop este o infraciune de viol.
100

148. Atunci cnd vtmarea corporal are loc asupra unui membru de familie aciunea penal se pune n micare: a. numai la plngerea prealabil a persoanei vtmate; b. i din oficiu; c. numai din oficiu. 149. Infraciunea de violare de domiciliu poate avea ca obiect material: a. celula unui deinut; b. o sal de clas; c. orice loc destinat uzului domestic al persoanei. 150. Neplata cu rea-credin, timp de dou luni, a pensiei de ntreinere stabilite pe cale judectoreasc reprezint infraciunea de: a. abandon de familie; b. nerespectarea hotrrilor judectoreti;
c. lsare fr ajutor.

101

REZOLVARE TESTE GRIL - DREPT PENAL PARTEA SPECIAL

1. a 2. b 3. c 4. a 5. a 6. a 7. a 8. c 9. c 10. b 11. b 12. c 13. a 14. a 15. a 16. a 17. a 18. b 19. a 20. a 21. a 22. c 23. a 24. a 25. c 26. b 27. b 28. a 29. c 30. c

31. c 32. b 33. c 34. b 35. a 36. b 37. c 38. b 39. c 40. b 41. c 42. b 43. b 44. c 45. c 46. c 47. c 48. b 49. a 50. c 51. c 52. c 53. b 54. c 55. c 56. a 57. c 58. c 59. c 60. c

61. b 62. a 63. c 64. c 65. c 66. a 67. b 68. b 69. b 70. a 71. b 72. b 73. a 74. b 75. b 76. b 77. a 78. b 79. b 80. c 81. c 82. b 83. b 84. b 85. b 86. b 87. a 88. c 89. b 90. a

91. c 92. c 93. a 94. a 95. b 96. b 97. a 98. a 99. a 100. a 101. b 102. c 103. c 104. a 105. c 106. c 107. a 108. c 109. a 110. c 111. a 112. b 113. a 114. a 115. a 116. a 117. c 118. b 119. a 120. c

121. c 122. a 123. c 124. a 125. b 126. a 127. a 128. c 129. c 130. c 131. b 132. a 133. c 134. c 135. b 136. b 137. b 138. c 139. c 140. b 141. c 142. c 143. a 144. c 145. b 146. a 147. c 148. b 149. c 150. a

102

Bibliografie:

DREPT CIVIL 1. Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale ( editia a 4-a actualizata de Lucian Mihai si Romeo Popescu, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2006; 2. Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2002; 3. V. Stoica, Contracte speciale, vol 1. Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009; 4. V.Stoica, Dreptul la mostenire, Universul Juridic, Bucuresti, 2010; 5. V. Stoica, L. Dragu, C.Falcusan , Teste grila pt. admiterea in magistratura, avocatura si notariat, Ed. Universul Juridic, 2010; 6. V. Stoica, F. Magureanu, V. Lazar, V. Asadi, Teste grila pt. examenul de licenta, Ed. Universitara, Bucuresti, 2009; 7. G. Beleiu, Drept civil roman. Introducere in drept civil. Subiectele dreptului civil, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2005; 8. C. Barsan, Drept civil. Drepturile reale, Ed. All Beck, Bucuresti, 2001; 9. C. Statescu, C. Barsan, Teoria generala a obligatiilor, Ed.All Beck, Bucuresti, 2002; 10. V. Stoica, P. Trusca, N. Puscas, Institutii de drept civil. Curs selectiv pt. examenul de licenta, Ed. Universul Juridic, 2004

DREPT PENAL 1. Alexandru Boroi, Drept penal. Partea general, Editura C.H.Beck, 2009. 2. Alexandru Boroi, Drept penal i Drept procesual penal, Curs pentru examenul de licen, Editura C.H. Beck, 2009. 3. Alexandru Boroi, Sorin Corleanu, Drept penal. Partea general, Culegere de spee pentru uzul studenilor, Editura All Beck, 2003. 4. Vintil Dongoroz i colaboratorii, Explicaii teoretice ale Codului penal romn, vol. I, Editura Academiei Romne, reeditare, 2000. 5. Alexandru Boroi, Drept penal. Partea special, Editura C.H. Beck, 2009, 2010. 6.Alexandru Boroi, Drept penal i Drept procesual penal, Curs pentru licen, Editura C.H.Beck, 2008. 7. Alexandru Boroi, Norel Neagu, Culegere de spee pentru uzul studenilor, Editura All Beck, 2004. 8. Tudorel Toader, Drept penal. Partea special, Editura Hamangiu, 2008.

103