Sunteți pe pagina 1din 5

TEST DE VERIFICARE

1.O parte din principiile generale ale Legii securitii i sntii n munc nr. 319/2006 sunt enumerate mai jos. Care afirmaie este greita? a) stabilirea msurilor necesare pentru asigurarea pensiilor; b) promovarea mbuntirii securitii i sntii n munc a lucrtorilor; c) informarea, instruirea i consultarea lucrtorilor referitor la toate aspectele legate de securitatea i sntatea n munc. 2.Ce se nelege prin accident de munc? a) vtmarea violent a angajatului precum i intoxicarea acut profesional care provoac incapacitate temporar de munc de cel puin 3 zile, invaliditate sau deces; b) accidentul suferit pe drumul de la serviciu ctre cas, indiferent de momentul producerii lui; c) accidentul suferit pe drumul de la serviciu ctre cas, indiferent de traseul folosit la deplasare. 3.Obligaiile angajailor sunt enumerate mai jos. Care afirmaie este greita? a) s desfoare doar acele activiti pentru care a fost angajat, pregtit i instruit. b) s utilizeze corect echipamentele de munc, substanele periculoase, echipamentele de transport i alte mijloace de producie; c) s-i ndeplineasc n orice situaie norma de munc; 4.Ce este Comitetul de securitate i sntate n munc? a) organismul intern al organizaiei constituit cu scopul principal de a asigura informarea, instruirea, b) consultarea i participarea lucrtorilor la fundamentarea deciziilor privind SSM; organismul intern al sindicatului; c) organismul intern al organizaiei patronale. 5.Cine poate fi salvator? a) orice persoan aflat la locul de munc; b) orice persoan aflat la locul de munc, care a fost instruit s acorde primul ajutor; c) numai medicul de medicina muncii. 6.Este obligatorie verificarea medical a salariailor la intervale regulate? a) da, conf. Codului Muncii, Legii 319/2006 i a altor prevederi legale; b) numai dac medicul de medicina muncii consider a fi necesar; c) numai dac salariatul acuz anumite afeciuni. 7.Reglementrile de securitate i sntate a muncii sunt obligatoriu de respectat? a) da, n toate aspectele legate de munc; b) numai dac nu influeneaz productivitatea muncii; c) pot fi derogri n anumite situaii stabilite de conductorul locului de munc sau angajator. 8.Care principiu general de prevenire este greit: a) evitarea riscurilor; b)evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate; c) combaterea riscurilor la surs; d) adaptarea muncii la om, n special n ceea ce privete proiectarea posturilor de munc, alegerea echipamentelor de munc, a metodelor de munc i de producie, n vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat i a diminurii efectelor acestora asupra sntii;

e) neadaptarea la progresul tehnic; f) nlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puin' periculos; g) dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care s cuprind tehnologiile, organizarea muncii, condiiile de munc, relaiile sociale i influena factorilor din mediul de munc; h) adoptarea, n mod prioritar, a msurilor de protecie colectiv fa de msurile de protecie individual; i) furnizarea de instruciuni corespunztoare lucrtorilor. 9.O parte din obligaiile angajatorului sunt enumerate mai jos. Precizai care este specificaia greit. a) s evalueze riscurile de accidenta re i mbolnvire profesional b) s ia msurile corespunztoare de prevenire c) s in seama de principiile generale de prevenire d) s cofinaneze implementarea msurilor de prevenire mpreun cu lucrtorii e) s elaboreze instruciuni adecvate pentru lucrtori f) s ia n considerare riscurile care afecteaz n mod specific grupurile sensibile (femei gravide, tineri, persoane cu dizabiliti) 10.Activitatea la videoterminale (monitoare), se va organiza astfel nct: a) lucrtorii s beneficieze de minimum 2 ore pauz pe zi; b) activitatea zilnic n faa ecranului s alterneze cu alte activiti; c) se poate lucra non-stop n faa ecranului dac nu exist restricii din punct de vedere medical. d) este suficient a nu depi durata de 8 ore a programului de lucru 11.Amenajarea locului de munc (birou dotat cu videoterminal), se va executa astfel nct: a) s ofere utilizatorilor confort i libertate de micare innd seama de principiile ergonomice de amenajare a locului de munc; b)s ofere utilizatorilor confort i libertate de micare conform opiunilor personale (subiective) ale lucrtorilor; c) amenajarea locului de munc la birou are un impact nesemnificativ asupra strii de securitate i sntate a lucrtorilor. 12.Conductorii electrici (cablurile de alimentare cu electricitate) trebuie s satisfac urmtoarele condiii: Precizai care este specificaia greit. a) s nu prezinte risc de electrocutare la nivelul planului de lucru sau al pavimentului; b) cordoanele electrice deteriorate se vor proteja cu band izolatoare sau scotch; c) s aib o lungime suficient pentru a se adapta la nevoile reale i previzibile ale utilizatorilor; d) s asigure accesul uor pentru operaiile de ntreinere; e) s nu traverseze cile de acces pentru a fi protejai mpotriva deteriorrilor mecanice . 13.n cazul apariiei unor defeciuni ale echipamentelor informatice, operatorii pot fi expui la tendina de a aciona eronat. Precizai care aciune considerai a fi eronat: a) operatorii vor aciona imediat pentru nlturarea defeciuni/or de natur electric conform atribuiunilor menionate n fia postului; b) operatorii vor anuna conductorul locului de munc referitor la defeciunile constatat e pentru ca acesta s ia msurile necesare de remediere prin intermediul personalului autorizat ; c) se interzice operatorilor s intervin la tablourile electrice, prize, techere, cordoane de alimentare, d) surse stabilizatoare, instalaii de climatizare sau orice alte instalaii auxiliare specifice. 14.Referitor la fumatul n spaiile destinate echipamentelor de calcul apreciem c: a) fumatul este permis dac se respect normele PSI; b) fumatul este permis cu acordul conductorului locului de munc; c) fumatul este permis dac nu contravine Regulamentului Intern ; d) se interzice fumatul n ncperile cu volum mare de documente.

15.Referitor la consumarea alimentelor, n special a celor Iichide (ceai, cafea, ap mineral), pe masa suport a calculatorului i a tastaturii, apreciem c: a) este permis dac este efectuat cu atenie; b) este permis dac nu contravine Regulamentului de ordine interioar; c) este interzis. 16.Referitor la apariia reflexiilor pe ecran, apreciem c: a) pot apare reflexii pe ecran dac imaginea este clar i stabil, fr a deranja; b) pot apare reflexii pe ecran urmare a lipsei jaluzele lor din vecintatea posturilor de lucru dotate cu videoterminal, fr a deranja; c) pot apare reflexii de la corpuri de iluminat situate deasupra videoterminalului, fr a deranja; d) trebuie eliminate pe ct posibil reflexiile pe ecran (prin poziionare corespunztoare fa de sursele de lumin, prin tehnologia de realizare a ecrane lor, prin montare de jaluzele sau ecrane culisante de difuziune i atenuare a luminii solare); e) reflexiile pe ecran, n general, nu afecteaz confortul i efortul vizual al operatorului. 17.Referitor la reglarea scaunului de lucru, apreciem c: a) nlimea acestuia trebuie reglat pentru o poziie confortabil i libertate de micare; b) scaunul poate fi de construcie fix, rigid; c) alegerea tipului de scaun nu este important pentru confortul operatorului i nu influeneaz realizarea sarcinii de munc. 18.Referitor la nivelul de zgomot existent n birourile dotate cu calculatoare, apreciem c: a) acesta trebuie s fie mai mic de 30 dB (sunet foarte slab) datorit nivelului mare de concentrare a ateniei operatorilor; b) este suficient a fi mai mic de 55 dB (nivelul unei conversaii normale, pe un ton sczut); c) este suficient a fi mai mic de 85 dB (nivelul acceptat ntr-un spaiu productiv dotat cu utilaje industriale). 19.Care din afirmaiile referitoare la microclimat este eronat? a) microclimatulla locurile de munc este o component esenial a condiiilor de munc; b) microclimatulla locurile de munc nu este reglementat; c) microclimatul la locurile de munc este reglementat; d) lucrtorii au dreptul de a fi consultai referitor la condiiile de microclimat de la locurile de munc. 20.Amenzile contravenionale, potrivit Legii 319/2006 se aplica a) de ctre inspectorii de munc; b) de ctre conductorul locului de munc; c) de ctre conductorul unitii; d) de ctre inspectorii sanitari 21.Legea 307/2006, privind aprarea mpotriva incendiilor, vizeaz: a) aprarea vieii oamenilor i a bunurilor; b) acordarea ajutorului pentru persoanele aflate n pericol. c) prevenirea i reducerea riscurilor de producere a incendiilor i asigurrii interveniei operative pentru limitarea i stingerea incendiilor. 22.Care este aciunea greit in caz de cutremur? a) nu alergai ctre ieire; b) nu staionai pe culoare, scri, balcoane; c) folosii liftul pentru evacuare ct mai rapid; d) deschidei uile pentru a preveni blocarea cilor de evacuare; e) deprtai-v de ferestre, spaii vitrate mari, fiete; f) adpostii-v sub birou; g) nu prsii cldirea pn cnd nu suntei anunai.

23.Persoanele fizice i juridice sunt obligate: a) s nu foloseasc focul deschis la locul de munc; b) s respecte reglementrile tehnice i dispoziiile de aprare mpotriva incendiilor i s nu primejduiasc, prin c) deciziile i faptele lor, viaa, bunurile i mediul; s reduc pe ct posibil stocurile de substane combustibile i inflamabile. 24.Fumatul este permis: a) in locuri cu pericol (risc) de incendiu, stabilite ca atare prin reglementari specifice; b) in locurile marcate cu FUMATUL INTERZIS prin dispoziii ale persoanelor fizice orijuridice abilitate; c) in locurile special amenajate pentru fumat; 25.Planurile de protecie mpotriva incendiilor sunt: a) planul de evacuare; b) planul de depozitare a materialelor periculoase si planul de intervenie; c) planul de evacuare, planul de depozitare a materialelor periculoase si planul de intervenie. 26.n caz de incendiu, orice persoan trebuie: a) s prseasc ct mai repede posibil locul de munc; b) s acorde ajutor, cnd i ct este raional posibil, semenilor aflai n pericol sau n dificultate, din proprie c) iniiativ ori la solicitarea victimei, a reprezentanilor autoritilor administraiei publice, precum i a personalului serviciilor de urgen; d) s intervin prin orice mijloace pentru a limita proportiile incendiului care poate afecta n mod grav vecintatea cldirii afectate. 27.Cine trebuie s solicite i s obin avizele i autorizaiile de securitate la incendiu, prevzute de lege? a) utilizatorul spaiilor de lucru; b) administratorul sau conductorul instituiei; c) proiectantul spaii lor de lucru; d) verificatorii de proiect pentru cerina esenial "securitate la incendiu". 28.Cine trebuie s elaboreze scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de construcii, instalaii i amenajri stabilite pe baza criteriilor emise de Inspectoratul General? a) proiectanii de construcii i amenajri, de echipamente, utilaje i instalaii; b) cadrele tehnice cu atribuii PSI; c) persoanele desemnate cu atribuii PSI. 29.Proiectia civila este: a) modalitatea prin care statul acord ajutoare materiale n caz de calamiti naturale ; b) modalitatea prin care statul acord protecie n caz de conflict armat sau atac terorist; c) o component a sistemului securitii naionale 30.Organizarea proteciei civile la nivelul unitilor administrativ-teritoriale, al instituiilor publice, al agenilor economici i al organizaiilor neguvernamentale se realizeaz n raport cu: a) evaluarea efectuat la faa locului de ctre inspectorii de protecie civil; b) dispoziiile date de ctre personalul Inspectoratelor pentru Situaii de Urgen; c) clasificarea acestora din punct de vedere al proteciei civile

CHEIA RASPUNSURILOR 1) a 10) b 2) a 11) a 3) c 12) b 4) a 13) a 5) b 14) d 6) a 15) c 7) a 16) d 8) e 17) a 9) d 18) b

19) b 20) a,d 21) c 22) c 23) b 24) c 25) c 26) b 27) b

28) a 29) c 30) c

T = 40 TOTAL RASPUNSURI BUNE

GRIL DE NOTARE Raspunsuri bune : EXCELENT FOARTE BINE SUFICIENT INSUFICIENT 90 - 100% 80 - 89% 70 -79% 60 - 69% < 59%

Se repeta testul

Calculul performanei:

P = BT x 100%, unde P - performana B - numr rspunsuri bune date de subieci T - nr total de rspunsuri bune