Sunteți pe pagina 1din 18

Psihanaliza Catedra Psihologie

TRUE/FALSE 1.

Vindecarea nevrozei depinde de vointa pacientului de a depasi starile prin care trece
ANS: F

2.

Simptomele nevrotice au la baza perturbari in viata sexuala a individului


ANS: F

3.

Imposibilitatea descarcarii tensiunii sexuale pe cale normala duce la descarcarea acestei tensiuni pe cai indirecte si nespecifice prin atacuri de panica, simptome somatice etc.
ANS: F

4.

Tratamentul psihanalitic realizeaza vindecarea prin intermediul catharsisului ceea ce duce la ameliorarea starii psihice a individului
ANS: F

5.

Cantitatea de energie ce apartine unei instante depinde de gradul de dezvoltare al instantei respective
ANS: T

6.

Starea de constienta depinde de capacitatea de elaborare a energiei psihice determinat de gradul de dezvoltare a Eului
ANS: T

7.

Continutul sistemului preconstient-constient este constituit din reprezentari ale obiectelor asociate cu reprezentari ale cuvintelor care le desemneaza
ANS: T

8.

Declansarea nevrozei presupune frustrare determinata de conditiile

externe sau de interdictiile interne, un anumit raport intre fortele ce intra in conflict si capacitatea subiectului de a gasi o satisfactie substitutiva.
ANS: F 9.

Plasticitatea libidoului se refera la capacitatea libidoului de a se descarca pe diferite cai, fie prin pulsiuni partiale, fie prin sublimare
ANS: T

10.

Angoasa specifica stadiului depresiv, de natura persecutorie, este generata de posibilitatea pierderii obiectului
ANS: F

11.

Asocierea libera se refera la exprimarea de catre pacient a tuturor gandurilor care ii vin in minte, recurgand la o analiza critica
ANS: F

MULTIPLE CHOICE 1.

Metoda psihanalitica se refera la:


a.

b. c.

descoperirea semnificatiei inconstiente a simptomelor, viselor, comportamentelor unui subiect pe baza asocierilor libere ale acestuia sondarea inconstientului prin hipnoza interpretarea simptomelor si viselor unui pacient pe baza teoriei psihanalitice.

ANS: A 2.

Pentru intelegerea fenomenelor psihice in psihanaliza este necesar:


a. b. c.

sa le intelegem din perspectivele dinamica, economica si structurala sa le raportam la pulsiunile sexuale ale individului sa le raportam la stadiile dezvoltarii psihosexuale

ANS: A 3.

Principiile care guverneaza viata psihica sunt:


a. b. c.

orice pulsiune tinde sa se descarce, iar imposibilitatea descarcarii ei duce la nevroza niciodata tensiunea psihica nu este complet descarcata; scaderea tensiunii este insotita de placere psihismul functioneaza astfel incat sa mentina un nivel constant al tensiunii psihice; omul tinde catre o stare de completa absenta a tensiunii; principiul realitatii care se opune satisfacerii dorintei cu orice pret, fara a tine seama de cerintele mediului

ANS: C 4.

Punctul de vedere economic se refera la:


a. b. c.

cantitatea de energie investita intr-un proces sau fenomen psihic deplasarea si condensarea energiei psihice caracterul irepresibil al simptomului nevrotic

ANS: A 5.

Insight-ul consta in:


a. b. c.

legarea afectului de reprezentarea de care a fost separat prin refulare descarcarea afectului reprimat descoperirea de lanturi asociative intre reprezentari

ANS: A 6.

Simptomul apare ca rezultat al:


a. b.

imposibilitatii descarcarii tensiunii psihice datorita interdictiei impuse de eu si supraeu echilibrului dinamic dintre sine, eu, supraeu si realitatea exterioara; depinde de capacitatile adaptative ale eului

c.

energiei psihice libere care cauta sa se descarce sub forma de angoasa

ANS: B 7.

Inconstientul este caracterizat de :


a.

procesele primare, mecanismele condensarii, deplasarii si simbolizarii si de principiul economiei psihice b. tendinte interzise care cauta continuu sa devina constiente c. evenimente din trecut
ANS: A 8.

Sprijinirea (tayage) semnifica faptul ca:


a.

fiecare pulsiune ce vizeaza autoconservarea are si un aspect autoerotic care vizeaza o placere independenta de satisfacerea trebuintei pulsiunile sexuale sunt independente de cele de autoconservare atasamentul este o nevoie primara

b. c.

ANS: A 9.

Evolutia psihoafectiva este o evolutie:


a. b. c.

pulsionala sexuala erogena

ANS: A 10.

Conflictul specific stadiului oral este legat de:


a. b. c.

intarcare clivajul obiectului tendintele agresive ale copilului

ANS: A

11.

Principala functie psihica in stadiul anal este:


a. b. c.

educarea toaletei dobandirea controlului asupra propriilor tendinte inhibarea agresivitati

ANS: B 12.

Trauma psihica apare cand: a. subiectul are fata de un anumit eveniment o reactie afectiva intensa care depaseste capacitatea acestuia de elaborare b. subiectul trece printr-o experienta socanta c. subiectul resimte anxietate in fata unui anumit eveniment
ANS: A

13.

Conditia ca o trauma sa produca nevroza este ca:


a. b. c.

sa apara o fixatie reactia fata de evenimentul traumatic sa fie inconstienta trauma sa fie suficient de puternica

ANS: B 14.

In psihopatologia psihanalitica nevroza actuala desemna initial:


a. b. c.

simptome somatice determinate de descarcarea tensiunii psihice pe cale somatica nevroza a carei cauza era de origine somatica afectiuni psihosomatice

ANS: B 15.

Nevroza simptomatica se deosebeste de cea de caracter prin faptul ca: a. in prima simptomul nu este in conformitate cu cerintele eului pe cand in cea de-a doua eul accepta simptomul el facand parte integranta din personalitatea subiectului b. in prima exista refulare iar in cea de-a doua nu c. prima este rezultatul unui conflict cu sine iar cea de-a doua al

unui conflict cu mediul


ANS: A 16.

Mecanismul psihozelor are la baza:


a. b. c.

conflictul dintre Eu si realitate proiectarea conflictului in exterior si nu refularea lui absenta tatalui

ANS: B 17.

Tulburarile psihosomatice sunt:


a. b. c.

similare nevrozei isterice echivalentul contemporan al nevrozelor actuale rezultatul unei structuri masochiste

ANS: B 18.

Schizofrenia este rezultatul:


a. b. c.

unei fixatii la stadiul schizoparanoid introiectarii aspectelor rele ale obiectului clivajului

ANS: A 19.

In tratamentul psihanalitic, terapeutul va interpreta:


a. b. c.

rezistentele, mecanismele de aparare si transferul subiectului complexele inconstiente nerezolvate ale pacientului simptomele pacientului

ANS: A 20.

Vindecarea in psihanaliza se realizeaza prin:


a.

descarcarea reactiei afective pe care subiectul a avut-o fata de anumite evenimente traumatice si pe care acesta si-a inhibat-o in momentul producerii lor

b. c.

reamintirea evenimentelor din trecut, din copilarie intelegerea de catre subiect a semnificatiei inconstiente a actelor si comportamentelor sale

ANS: C 21.

Perspectiva dinamica se refera la:


a.

b. c.

explicarea mecanismului producerii fenomenelor psihice prin interactiunea dintre fortele ce tind catre scaderea tensiunii psihice si cele care se opun acestei descarcari principiul placerii si principiul realitatii studiul pulsiunilor individului si al evolutiei lor in timp

ANS: A 22.

Energia psihica apartine:


a. b. c.

sinelui ca sediu al pulsiunilor pulsiunii ca reprezentant psihic al instinctului fiecarei instante psihice, fiind repartizata intre cele trei instanta si putand circula intre ele

ANS: C 23.

Pentru a mentine tensiunea psihica la un nivel constant, aparatul psihic:


a. b. c.

transforma energia libera in energie atasata unei reprezentari sau idei astfel incat descarcarea sa fie intarziata si controlata tinde sa descarce cat mai repede tensiunea prin satisfactie pulsionala directa recurge la mecanismul refularii

ANS: A 24.

Intre instantele si nivelurile psihice exista urmatoarele relatii:


a. b.

sinele este inconstient, eul si supraeul apartin constientului sinele este inconstient, eul este in parte inconstient in parte constient, supraeul este sediul unor forte inhibitorii care

c.

actioneaza inconstient sinele ca sediu al pulsiunilor este inconstient, eul ca sediu al mecanismelor de aparare este inconstient, supraeul ca instanta morala este constient

ANS: B 25.

Pulsiunea este constituita la nivel psihic din :


a. b. c.

reprezentare pulsionala si afectul care o insoteste scopul si obiectul pulsiunii forta si sursa pulsionala

ANS: A 26.

Prima teorie a lui Freud asupra pulsiunii ia in considerare: a. un singur tip de pulsiune, libidoul b. doua tipuri de pulsiune: libidoul si interesul eului c. doua tipuri de pulsiune: libido si destrudo
ANS: B

27.

Principala activitate psihica in stadiul oral este:


a. b. c.

placerea obtinuta prin stimularea zonei orale asimilarea de informatii auditive, vizuale, cutanate identificarea cu obiectele din exterior

ANS: B 28.

Functionarea psihica in plan cognitiv este caracterizata in stadiul oral de:


a. b. c.

nediferentierea dintre fantasma si realitate angoasa de a nu fi inghitit sau devorat satisfacerea halucinatorie a dorintei

ANS: A 29.

Caracteristica afectiva in stadiul anal este:


a.

agresivitatea

b. c.

masochismul ambivalenta

ANS: C 30.

Principala achizitie psihoafectiva in stadiul anal este:


a. b. c.

identitatea sexuala autonomia, capacitatea de a se impune asupra obiectelor si persoanelor din jur controlul sfincterian

ANS: B 31.

Reactia de aparare fata de o trauma consta in:


a. b. c.

aparitia unei nevroze regresia la un stadiu anterior de dezvoltare fantasmare, dezvoltarea unei fobii sau refuzul realitatii

ANS: C 32.

Psihopatologia psihanalitica clasifica in prezent nevrozele astfel:


a. b. c.

nevroza isterica, isteria de angoasa, nevroza obsesionala neurastenie, nevroza de angoasa, hipocondrie psihonevroze, nevroze actuale

ANS: A 33.

Declansarea unei nevroze are loc cand:


a.

exista unui conflict intrapsihic, un anumit raport al fortelor implicate in acest conflict, si apare alegerea inconstienta a unei modalitati de compromis prin care acest conflict se va exprima exista o trauma psihica, o fixatie si apare senzatia ca ceva straniu i se intampla subiectului apare un conflict intre Sine, Eu si Supraeu

b. c.

ANS: A 34.

Psihoza maniaco-depresiva este explicata de Melanie Klein prin:


a. b. c.

incapacitatea subiectului de a surmonta pozitia depresiva fixatia la pozitia paranoid-schizoida ruptura dintre Eu si realitate

ANS: A 35.

Structurile perverse au la baza:


a. b. c.

lipsa interdictiilor parentale negarea diferentei dintre sexe absenta Supraeului

ANS: B 36.

Refularea reprezinta:
a. b. c.

o bariera energetica care se opune trecerii continuturilor inconstiente in constient impingerea in inconstient a unor continuturi constiente trecerea in constiinta a unor continuturi inconstiente

ANS: B 37.

Metoda folosita in psihanaliza consta in: a. hipnoza b. sugestie c. asociere libera


ANS: C

38.

Teoria seductiei infantile se refera la:


a. b. c.

producerea nevrozelor datorita traumelor sexuale suferite in copilarie preocuparile copiilor legate de diferenta dintre sexe seducerea copilului de catre parintele de sex opus in cadrul

complexului Oedip
ANS: A 39.

Conceptul de realitate psihica se refera la:


a. b. c.

tulburarile halucinatorii prin care subiectul percepe lumea externa semnificatia interna pe care subiectul o atribuie evenimentelor externe amintirile refulate

ANS: B 40.

Terapia psihanalitica presupune existenta unei relatii intre pacient si terapeut ce are ca specific:
a. b. c.

neutralitatea binevoitoare a psihanalistului transferul regresia

ANS: A 41.

Asocierea libera presupune:


a. b. c.

relatarea de catre subiect a gandurilor ce apar spontan relatarea de catre subiect a gandurilor ce apar in legatura cu un subiect dat ambele

ANS: C 42.

Tensiunea in viata psihica este de natura:


a. b. c.

interna iar sursa ei este externa sau interna externa dar sursa ei este interna fiziologica

ANS: A 43.

Functiile psihice sunt rezultatul:

a. b. c.

reflectarii interne a stimulilor externi functionarii sistemului nervos actului reflex

ANS: A 44.

Reprezentantul nevoii fiziologice la nivel psihic este:


a. b. c.

refularea pulsiunea ideea sau reprezentarea

ANS: B 45.

Pulsiunea reprezinta:
a. b. c.

un raspuns automat la stimularile din mediu reprezentantul psihic al instinctului o imagine

ANS: B 46.

Conflictul psihic se manifesta:


a. b. c.

in nevroza in nevroza si psihoza in nevroza, psihoza si normalitate

ANS: C 47.

Tulburarile psihice apar cand:


a. b.

fortele ce intra in conflict sunt egale ca intensitate fortele de refulare sunt mai puternice decat cele ce tind spre descarcare nu exista refulare

c.

ANS: A 48.

Intre normal si patologic exista o deosebire:


a. b. c.

cantitativa calitativa dinamica

ANS: A 49.

Energia psihica se deplaseaza in aparatul psihic:


a. b. c.

de la un element la altul prin intermediul lanturilor asociative de la un neuron la altul intre structurile psihice si cele somatice

ANS: A 50.

In cazul tulburarilor nevrotice posttraumatice avem de-a face cu un aflux de excitatii care:
a. b. c.

depaseste capacitatea de elaborare a individului se descarca in plan somatic este mai mic decat capacitatea de elaborare a individului

ANS: A 51.

Cantitatea de energie investita intr-un continut psihic:


a. b. c.

poate fi determinata cu ajutorul aparatelor de laborator poate fi estimata ca marime relativa poate fi masurata cu exactitate in plan neuronal

ANS: B 52.

Controlul energiei psihice debordante se realizeaza prin;


a. b. c.

elaborarea ei mentala descarcarea prin simptom nevrotic sugestie hipnotica

ANS: A 53.

Tratamentul psihanalitic este indicat atunci cand subiectul:


a. b. c.

este constient de simptomul sau este incapabil de elaborare prezinta conflicte inconstiente

ANS: A 54.

Functionarea sistemului preconstient-constient are la baza;


a. b. c.

procese de tip secundar procese de tip primar procese de tip tertiar

ANS: A 55.

Functionarea sistemului inconstient are la baza:


a. b. c.

procese de tip secundar procese de tip primar procese de tip tertiar

ANS: B 56.

Supradeterminarea simptomului nevrotic se refera la faptul ca:


a. b. c.

simptomul nevrotic este rezultatul mai multor cauze care actioneaza simultan are o cauza inconstienta psihismul este caracterizat de forte cu o dinamica complexa

ANS: A 57.

Procesul refularii consta in:


a.

impingerea unei reprezentari in inconstient si separarea ei de afectul atasat ei descarcarea afectului acumulat in psihism in urma unei

b.

c.

traume eliberarea afectului sub forma de angoasa

ANS: A 58.

Principala functie a Eului este:


a. b. c.

mentinerea echilibrului dintre Sine, Supraeu si realitatea externa evitarea nevrozei mentinerea refularii cu ajutorul mecanismelor de aparare

ANS: A 59.

Pulsiunea este un proces aflat la granita dintre:


a. b. c.

psihic si somatic afect si reprezentare Eu si Sine

ANS: A 60.

Pulsiunea este caracterizata de:


a. b. c.

forta, sursa, scop si obiect forta, intensitate si directie afect si reprezentare

ANS: A 61.

Complexul Oedip presupune doua conflicte:


a.

un conflict interior dat de regretul fata de parintele respins si unul exterior dat de teama fata de parintele respins un conflict pozitiv dat de atractia fata de parintele de sex opus si un conflict negativ dat de atractia fata de parintele de acelasi sex un conflict moral intre Eu si Supraeu si un conflict afectiv intre Eu si Sine

b.

c.

ANS: A

62.

Narcisismul primar se refera la investirea afectiva a:


a. b. c.

subiectului si a corpului sau Eului prin intermediul identificarilor obiectului asemanator cu sine

ANS: A 63.

Nevrozele reprezinta o categorie nosografica al carei specific il constituie conflictul dintre:


a. b. c.

Eu si Sine Eu si realitate Sine si realitate

ANS: A 64.

In stadiul oral relatia de obiect este caracterizata de:


a. b. c.

a inghiti sau a fi inghitit narcisismul secundar ambivalenta

ANS: A 65.

Obiectul pulsiunii in stadiul anal este reprezentat de:


a. b. c.

obiectul partial ce trebuie controlat in scopul afirmarii autonomiei obiectul clivat in obiect bun si obiect rau obiectul partial incorporat in scopul identificarii

ANS: A 66.

Nevroza fobica are drept simptome:


a. b.

idei sau acte indezirabile pe care subiectul se simte impins sa le infaptuiasca dintr-o necesitate interna teama de necontrolata fata de anumite obiecte sau situatii

c.

elaborarea psihica a angoasei

ANS: B 67.

Simptomele nevrotice pot avea mai multe forme:


a. b. c.

somatice, obsesionale si de tip anxios somatice, fobice si de tip anxios somatice, isterice si fobice

ANS: A 68.

Realitatea psihica se refera la:


a. b. c.

fantasmele subiectului modul in care subiectul percepe si interpreteaza evenimentele evenimentele obiective prin care subiectul trece

ANS: B 69.

Psihozele au ca specific:
a. b. c.

nediferentierea dintre realitatea psihica si cea externa diferentierea dintre obiectul bun si cel rau regresia la narcisismul secundar

ANS: A 70.

Fixatia la faza depresiva duce:


a. b. c.

psihoza maniaco-depresiva schizofrenie nevroza obsesionala

ANS: A 71.

Starile limita sunt o patologie aflata intre:


a. b. c.

nevroza si psihoza psihoza si realitate nevroza obsesionala si psihoza

ANS: A 72.

Diferenta dintre perversiune si nevroza consta in:


a. b. c.

in perversiune nu exista regresie in perversiune simptomul este in acord cu Eul in perversiune exista conflict psihic

ANS: B 73.

Diferenta dintre transfer si contratransfer consta in:


a. b.

c.

transferul cuprinde sentimente pozitive fata de terapeut, contratransferul cuprinde sentimente ostile fata de acesta transferul se refera la sentimentele pacientului fata de terapeut, contratransferul se refera la sentimentele terapeutului fata de pacient transferul este constient, contratransferul este inconstient

ANS: B