Sunteți pe pagina 1din 13

1.

Enunul "acele conturi a cror valoare reprezint o parte important din conturile anuale sau cele care prin natura lor ar putea reprezenta o parte din acestea i care pot ascunde inexactiti semnificative a cror importan relativ e direct legat de regularitatea contabilitii " definete: a) conturile de regularizare; b) conturile semnificative; c) conturile bifuncionale d) conturile de trezorerie. 2. Pentru exprimarea unei opinii responsabile i independente cu privire la o informaie contabil, aceasta se examineaz i raporteaz: a) n bilanul contabil; b) la un criteriu de calitate; c) la un criteriu cantitativ; d) la un criteriu de relativitate. 3. Situaiile financiare anuale: a) trebuie s ofere credibilitate i poziia financiar, fluxurile de trezorerie, performana financiar i orice informaii referitoare la activitatea desfurat; b) trebuie s ofere o imagine fidel a poziiei financiare, performanei financiare, fluxurilor de trezorerie i a celorlalte informaii referitoare la activitatea desfurat; c) trebuie s ofere o imagine fidel, clar i complet a patrimoniului, rezultatelor, fluxurilor de trezorerie i a celorlalte informaii referitoare la activitatea desfurat; d) trebuie s ofere o imagine clar a patrimoniului, a rezultatelor i performanei financiare, fluxurilor de trezorerie i a celorlalte informaii referitoare la activitatea desfurat. 4. Din categoria utilizatorilor informaiilor contabile fac parte: a) reprezentanii autoritilor locale; b) acionarii investitori i analitii financiari; c) analitii financiari i salariaii creditorilor; d) statul, instituiile sale i organizaiile nonguvernamentale. 5. Testele de control se utilizeaz pentru: a) realizarea metodelor inductive; b) a obine probe de audit; c) a formula concluzii i opinii preliminare; d) a obine relevana situaiilor financiare. 6. Informaia contabil ca produs al contabilitii se consemneaz n:

a) raportul de gestiune al administratorilor; b) raportul cenzorilor; c) raportul explicativ la bilanul contabil; d) situaiile financiare anuale. 7. Procedurile analitice sunt: a) teste semnificative pentru bilanul contabil; b) teste relevante pentru contul de profit i pierdere; c) teste pentru obinerea siguranei calculelor aritmetice; d) teste pentru obinerea probelor de audit. 8. Investigarea i confirmarea se realizeaz prin: a) discuii directe cu principalii parteneri de afaceri; b) ntrebri adresate personalului din compartimentele de aprovizionare i desfacere; c) deplasarea la organele fiscale pentru obinerea cazierului fiscal; d) confirmri de la teri cu informaii coninute n nregistrri contabile. 9. n testele de detaliu se cuprinde i: a) verificarea conturilor n afara bilanului; b) verificarea principiului contabilitii cu privire la ntocmirea contului 121; c) verificarea principiului contabilitii cu privire la prevalena economicului asupra juridicului; d) verificarea principiului contabilitii cu privire la independena exerciiului. 10. Enunul "circulaia documentelor i informaiilor trebuie s fie suficient de precis elaborat pentru a exclude neglijena, arbitrarul sau fantezia" reprezint: a) un element al definirii auditului contabil; b) un element de baz al sistemului de control al conturilor; c) un element de baz al sistemului procedurilor de audit contabil; d) un element de baz al sistemului de control intern. 11. Auditorul financiar, la ncheierea mandatului, va proceda la: a) exprimarea n scris a opiniilor pe baza propriilor investigaii i menionarea elementelor de bilan care ridic suspiciuni; b) ncasarea n termen de 3 zile a onorarului ce i se cuvine; c) rectificarea situaiilor financiare care prezint erori; d) stornarea operaiei greit nregistrate n contabilitate. 12. Modalitile de realizare a testelor de conformitate sunt: a) observarea direct i confirmarea verbal a celor care utilizeaz procedura respectiv; b) participarea la ntocmirea bilanului contabil;

c) inspecia fizic i confirmrile terilor; d) urmrirea diagramelor de circulaie. 13. Enunul "exprimarea de ctre auditor a unei opinii, potrivit creia situaiile financiare au fost ntocmite, sub toate aspectele semnificative, n conformitate cu un cadru general de raportare financiar identificat" este: a) definiia dat auditului financiar de Standardul Internaional de Audit; b) conceptul de audit exprimat n IAS; c) definiia auditului contabil dat de standardele internaionale de contabilitate; d) definiia auditului financiar dat de componentele referenialului control. 14. Criteriile auditrii situaiilor financiare sunt: a) integralitatea i realitatea nregistrrilor contabile; b) imputarea corect i prezentarea credibil a datelor utilizatorilor de informaii contabile; c) aplicarea principiului costului istoric; d) corecta nregistrare n contabilitate i stornarea operaiilor greite. 15. Probele de audit se obin cu ajutorul: a) testelor de control i procedurilor de fond; b) testelor contabile i procedurilor bilaniere; c) testelor financiar-contabile i procedurilor bilaniere; d) testelor de control i procedurilor sistemice. 16. Controalele interne care se pot implementa pentru funcionarea corespunztoare a sistemului, pot fi: a) de prevenire i detectare; b) de gestiune i preventive; c) preventive i directe; d) directe i de prevenire. 17. Caracterul just al probelor de audit se apreciaz n funcie de: a) tipurile de probe i informaii disponibile; b) fiabilitatea probelor; c) acurateea probelor; d) exactitatea probelor. 18. Imposibilitatea de a exprima o opinie intervine: a) cnd opinia este defavorabil i n dezacord cu conducerea ntreprinderii ca urmare a incidenei asupra bilanului contabil; b) cnd limitarea ntinderii lucrrilor sau incertitudinii nu permit formularea unei opinii;

c) cnd opinia cu rezerve se refer la neregularitile observate de auditor cu privire la supraevaluarea sau subevaluarea unor posturi bilaniere; d) cnd opinia favorabil nu corespunde cu scopul final al misiunii de audit. 19. Obligaiile contabile ale ntreprinderii constau n: a) corelarea preurilor de cesiune a costurilor de producie; b) s ntocmeasc documente justificative pentru orice operaie patrimonial; c) s ntocmeasc documente justificative pentru consiliul de administraie; d) evidenierea tuturor tranzaciilor n curs de perfecionare. 20. Lista controalelor de efectuat se face: a) pe baza constatrilor controlului intern; b) pe posturi bilaniere; c) pe fiecare cont analitic; d) pe fiecare cont sintetic i analitic. 21. Solicitarea pe baza datelor contabile a unor informaii n raport cu care elementele semnificative difer constituie: a) o latur a misiunii de audit; b) o cerin a utilizatorilor; c) o cerin a controlului intern; d) o cerin a criteriilor de audit. 22. Pragul de semnificaie reprezint: a) o eroare sau omisiune relevant; b) o limit i o noiune relativ; c) o apreciere asupra conturilor anuale; d) o situaie determinat a opiniei. 23. Riscul final al auditorului este: a) acela care determin concluzii defavorabile n legtur cu posturile bilaniere de activ i pasiv; b) acela de a exprima o opinie eronat n legtur cu certificarea conturilor care comport erori semnificative; c) acela de a exprima o opinie eronat n legtur cu certificarea conturilor de capital; d) acela de a exprima o opinie eronat n legtur cu certificarea bilanului contabil. 24. Natura, durata i ntinderea procedurilor de audit ca parte a planului general de audit presupun examinarea; a) respectrii principiului continuitii activitii; b) tehnologiei informaionale asupra auditului;

c) politicilor i tratamentelor contabile; d) implicrii experilor i a cerinelor de personal. 25. Orientarea i planificarea misiunii de audit este determinat de: a) cadrul strict al relaiei contractuale cu clientul; b) mrimea i complexitatea entitii cu care s-a ncheiat contractul de audit; c) tipul de contract ncheiat cu entitatea audiat; d) tipurile balanelor de verificare elaborate de entitatea audiat; e) tipul sistemelor de control al conturilor utilizate la nivelul entitii cu care s-a ncheiat contractul. 26. Stabilirea conturilor i obiectivelor de verificat constituie o parte integrant a: a) procedurilor de conformitate i validitate; b) procedeelor i tehnicilor de control a conturilor anuale; c) sistemului de control a conturilor; d) organizrii i coordonrii contabilitii. 27. n volumul elementelor probate se includ: a) procedurile de conformitate i validitate; b) existena elementelor de activ i pasiv; c) erorile descoperite n etapele precedente; d) nregistrarea i evaluarea corect. 28. Testele de detaliu privind tranzaciile fac parte din: a) testele de urmrire; b) testele inductive; c) procedurile de fond; d) procedurile analitice. 29. Auditul contabil financiar presupune, printre altele: a) ntocmirea balanelor de verificare i a bilanului contabil; b) elaborarea contului de profit i pierdere; c) exprimarea n scris a opiniilor pe baza investigaiilor proprii ale auditorilor; d) certificarea situaiilor cu privire la soldurile conturilor din clasele de conturi de imobilizri. 30. Un raport de audit al unei ntreprinderi prezint i poate oferi celor interesai informaii i indicii cu privire la: a) caracterul produciei realizate; b) capacitatea profesional a managerilor; c) posibile nregistrri eronate n contabilitate;

d) existena fraudelor majore. 31. Situaia modificrilor capitalului propriu face parte din: a) structura bilanului contabil; b) politicile i notele explicative; c) situaiile financial anuale; d) situaiile anexe la bilan. 32. Urmrirea tratamentelor contabile pentru elaborarea situaiilor financiare constituie: a) un obiectiv al funciei de conducere; b) un obiectiv al activitii economice a ntreprinderii; c) un obiectiv al auditului contabil financiar; d) un obiectiv al auditului performanei. 33. Respectarea criteriilor de audit reprezint o cerin pentru: a) redactarea raportului de audit i exprimarea opiniei fr rezerve; b) asigurarea despre corectitudinea nregistrrilor n contabilitate a operaiunilor patrimoniale; c) asigurarea despre acurateea i fidelitatea situaiilor financiare; d) asigurarea despre faptul c riscurile de audit sunt limitate la nivelul posibil. 34. n scopul validrii msurilor patrimoniului auditorul trebuie s verifice: a) toate conturile de stocuri; b) toate conturile de capital i rezerve; c) toate procedurile utilizate de ntreprindere; d) toate conturile de imobilizri. 35. Dosarul permanent cuprinde: a) conturile anuale curente; b) documentele de lucru ntocmite n timpul ndeplinirii angajamentului de audit; c) conturile anuale ale ultimelor exerciii; d) conturile previzionale. 36. Procedurile analitice fac parte din: a) procedurile de fond; b) testele preliminare; c) testele de urmrire; d) testele inductive. 37. Enunul "dobnzile i alte costuri suportate de o ntreprindere n legtur cu mprumutul de fonduri" se refer la o categorie de cheltuieli definit de: a) standardul privind costurile ndatorrii;

b) standardul situaiilor fluxurilor de numerar; c) standardul privind imobilizrile corporale; d) standardul privind leasingul. 38. Sistemele i domeniile semnificative cuprind informaii cu privire la: a) zonele de risc identificate; b) echipa i bugetul auditului; c) riscul final al auditorului; d) planificarea propriu-zis a auditului. 39. Enunul "informaiile sunt semnificative dac omisiunea sau declararea lor eronat ar putea influena deciziile economice ale utilizatorilor luate n baza situaiilor financiare" reprezint: a) definiia pragului de semnificaie; b) definiia domeniilor semnificative c) definiia sistemelor semnificative; d) definiia informaiilor semnificative. 40. Obiectivele auditului contabil i financiar sunt: a) realitatea i integritatea nregistrrilor contabile; b) exercitarea controlului conturilor; c) validarea probelor de audit i certificarea contului de profit i pierdere; d) aplicarea tehnicilor pentru asigurarea caracterului suficient i just al elementelor probante. 41. Procedurile analitice presupun: a) examinarea minuioas a documentelor primite/emise de ctre ntreprindere; b) analiza indicatorilor, a poziiei financiare i a modificrilor acesteia; c) urmrirea procedurilor privind existena activelor i inventarierea stocurilor; d) inventarierea de control i inspecia fizic. 42. Cnd auditorul nu este n msur s exprime o opinie fr rezerve, dar incidena dezacordurilor cu conducerea ntreprinderii i a limitelor impuse ntinderii angajamentului nu conduc la situaia de imposibilitate, atunci se exprim: a) o opinie defavorabil; b) o opinie defavorabil completat cu unele rezerve; c) o opinie cu rezerve i una fr rezerve, menionndu-se incidenele dezacordurilor; d) o opinie cu rezerve. 43. n raportul de audit i certificare a bilanului se vor face referiri la: a) evenimentele anterioare nchiderii exerciiului;

b) evenimentele viitoare ce se previzioneaz; c) evenimentele trecute, aferente primelor 6 luni ale exerciiului; d) evenimentele posterioare nchiderii exerciiului. 44. Probele de audit trebuie s fie: a) edificatoare i concludente; b) reale i complete; c) cuprinztoare i credibile; d) suficiente i juste. 45. Dup obiectivul urmrit auditul poate fi: a) de evaluare a prejudiciilor b) de explicitare a performanelor neexplicate; c) fiscal, social, juridic; d) financiar, operaional, de gestiune. 46. Testele de detaliu privind soldurile fac parte din: a. procedurile de fond; b. testele inductive; c. testele de urmrire; d. procedurile analitice. 47. Controlul conturilor este o etap: a) succesiv sau concomitent cu evaluarea controlului intern; b) concomitent cu determinarea riscurilor generale; c) concomitent cu determinarea riscurilor de sistem; d) final. 48. Culegerea i prelucrarea datelor, precum i controlul evalurii elementelor de activ i pasiv constituie componente ale: a) controlului contabil intern; b) controlului intern al operaiilor; c) punctelor de sprijin a controlului conturilor; d) autocontrolului. 49. Potrivit normalizatorului contabil (legea contabilitii) persoanele juridice i fizice care trebuie s organizeze i s conduc contabilitate proprie, au obligaia s: a) ntocmeasc situaii financiare anuale; b) s ntocmeasc rapoarte cu privire la evoluia indicatorilor financiari; c) s ntocmeasc situaii financiare sau rapoarte, dup caz; d) s ntocmeasc numai bilanul contabil i situaia modificrilor capitalului propriu.

50. Fidelitatea situaiilor financiare este un concept care exprim: a) regularitatea i sinceritatea contabilitii; b) claritatea operaiunilor contabile; c) acurateea i corectitudinea contabilitii; d) respectarea criteriilor care rspund cerinelor utilizatorilor externi. 51. Validitatea i corecta explicare a procedurilor interne stabilite de conducerea ntreprinderii este: a) o parte inseparabil a planului de audit; b) o parte a structurii programului de control a conturilor; c) o parte a definiiei auditului financiar - contabil; d) o parte a procedurilor testelor de conformitate. 52. Corectitudinea, eliminarea prejudecilor, a conflictelor de interese i a influenelor externe este unul din principiile fundamentale ale auditorilor financiari profesioniti care se refer la: a) conduita profesional; b) integritate; c) obiectivitate; d) standarde tehnice. 53. Publicul profesiei de audit financiar este format din: a) reprezentanii autoritilor unitilor administrativ teritoriale, clieni diveri i uniti fr personalitate juridic; b) salariaii din sistemul de control fiscal i financiar, inclusiv auditorii interni care certific conturile de execuie bugetar i bilanurile contabile; c) clieni, creditori, angajatori, investitori i alte entiti care se bazeaz pe obiectivitatea auditorilor financiari; d) statul i structurile sale social-economice. 54. n ncheierea misiunii, o eventual depire a pragului global de semnificaie l determin pe auditor: a) s refuze certificarea conturilor anuale: b) s consemneze c se afl ntr-o situaie de imposibilitate s exprime vreo opinie; c) s propun corectarea erorilor sau s le menioneze n raport; d) s certifice bilanul contabil i celelalte situaii financiare cu rezerve. 55. Domeniile semnificative nu sunt aceleai la toate ntreprinderile, dar n principal se refer la: a) acionarii investitori, bncile finanatoare, partenerii de afaceri;

b) locul unde se ntocmesc documentele i au loc operaiunile economico-financiare; c) furnizori, stocuri, clieni, cheltuieli, venituri, disponibiliti; d) brevete, licene, know-how-uri, mrci de fabric i de comer. 56. Testele inductive ajut la: a) ntocmirea bilanului contabil; b) identificarea tranzaciilor fictive; c) identificarea erorilor din contul 121; d) ntocmirea corect a balanei de verificare. 57. Latura calitativ a elementelor probante presupune: a) rigoare i coeren; b) relevan i credibilitate; c) coeren i exactitate; d) credibilitate i exactitate. 58. Testele de urmrire au rolul s stabileasc dac documentele: a) au fost ntocmite cronologic i sistematic; b) au fost semnate i vizate de controlul financiar propriu; c) au fost nregistrate integral, complet i corect; d) au fost contabilizate n conturile respective. 59. Urmrirea determinrii aritmetice a sumelor, i respectarea metodelor de evaluare constituie principalele puncte de sprijin ale: a) regulilor costului istoric; b) evalurii corecte; c) costului ndatorrii; d) imputrii corecte. 60. Importana relativ se face n funcie: a) riscul de audit; b) de domeniile semnificative; c) riscuri posibile; d) riscuri poteniale. 61. Utilizarea contabilitii de angajament, una din condiiile principale ca situaiile financiare s i ating obiectivele, presupune: a) folosirea tratamentelor contabile alternative n scopul determinrii corecte a valorilor contabile; b) evaluarea elementelor patrimoniale la valoarea actual sau de utilitate;

c) consolidarea conturilor n cazul societilor fcnd parte din cadrul aceluiai grup de ntreprinderi. d) recunoaterea efectelor tranzaciilor i a altor evenimente atunci cnd se produc. 62. Cinstea, probitatea i onestitatea sunt caracteristici ale urmtorului principiu fundamental de audit: a) confidenialitate; b) competen profesional; c) obiectivitate; d) integritate. 63. n planul general de audit nu se cuprinde: a) cunoaterea activitii de audit; b) nelegerea sistemului contabil; c) riscul i pragul de semnificaie; d) opinia auditorului. 64. Planificarea propriu-zis a lucrrilor cuprinde: a) tipul raportului elaborat; b) tipul opiniei exprimate; c) lista informaiilor privind relaiile cu terii; d) lista raportrilor, scrisorilor de confirmare i a altor documente ce urmeaz s fie emise, cu precizarea datei limit. 65. Auditorul trebuie s i orienteze lucrrile spre: a) politicile contabile i notele explicative; b) toate posturile din bilan; c) contabilitatea de angajament i costurile de producie; d) domeniile i sistemele semnificative cele mai purttoare de riscuri. 66. Din punct de vedere a pragului de semnificaii, capacitatea de autofinanare reprezint: a) o valoare estimat; b) o valoare limit; c) o valoare de referin; d) o valoare contabil. 67. Pragul de semnificaii se fixeaz n mod diferit, n funcie de: a) sistemul contabil aplicat; b) tratamentele contabile alternative; c) finalitatea misiunii de audit;

d) evaluarea controlului intern. 68. Insuficiena controlului intern poate conduce la: a) teste de conformitate eronate; b) neasigurarea funcionrii sistemului de apreciere a timpului de elaborare a balanelor conturilor analitice; c) neasigurarea transmiterii corecte a informaiilor ctre compartimentul contabil; d) neasigurarea transmiterii corecte a datelor raportate prin situaiile financiare. 69. Descrierea procedurilor controlului intern se face cu ajutorul: a) tehnicilor descriptive i a tratamentelor contabile; b) politicilor contabile i tehnicilor descriptive; c) tehnicilor descriptive i diagramelor de circulaie; d) testelor de conformitate i observrii directe. 70. Testele de conformitate permit: a) corecta aplicare i existena procedurilor; b) existena procedurilor i confirmarea corectitudinii lor; c) verificarea existenei procedurilor i nu corecta lor aplicare; d) corecta aplicare a procedurilor. 71. Dintre principiile fundamentale ale auditorilor financiari fac parte: a) compartimentul judicios i civilizat; b) integritatea i obiectivitatea; c) competena i deontologia etic; d) fidelitatea i conduita civic. 72. Din punct de vedere juridic auditul financiar este: a) legal i statutar; b) legal i contractual; c) contractul i impus; d) sectorial i contractual. 73. Structurile bilanului contabil legate direct de evaluarea poziiei financiare a ntreprinderii sunt: a) activele, datoriile i imobilizrile; b) activele, datoriile i capitalul social; c) activele, datoriile i mprumuturile; d) activele, datoriile i stocurile. 74. Informaiile pe baza crora utilizatorii procedeaz la evaluarea evenimentelor trecute, prezente sau viitoare sunt:

a) credibile; b) relevante; c) corecte; d) suficiente. 75. Sistemul de control al conturilor cuprinde: a) stabilirea conturilor, obiectivelor de verificat i situaiilor anexe la bilan; b) proceduri de conformitate, validitate, procedee i tehnici de control; c) procedee de control i apreciere a nregistrrilor contabile; d) tehnici i procedee de verificare a tratamentelor contabile i respectarea politicilor contabile. Rspunsuri 1.b 11.a 21.b 31.c 41.b 51.c 61.d 71.b 2.b 12.a 22.b 32.c 42.d 52.c 62.d 72.b 3.b 13.a 23.b 33.c 43.d 53.c 63.d 73.b 4.b 14.a 24.b 34.c 44.d 54.c 64.d 74.b 5.b 15.a 25.b 35.c 45.d 55.c 65.d 75.b 6.d 16.a 26.c 36.a 46.a 56.b 66.c 7.d 17.b 27.c 37.a 47.a 57.b 67.c 8.d 18.b 28.c 38.a 48.a 58.c 68.c 9.d 19.b 29.c 39.a 49.a 59.b 69.c 10.d 20.b 30.c 40.a 50.a 60.b 70.c