P. 1
Suport de Curs Psihologia Educatiei 2009 2010

Suport de Curs Psihologia Educatiei 2009 2010

|Views: 557|Likes:

More info:

Published by: Călin Răzvan Alexandru on Oct 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/01/2013

pdf

text

original

Ascultarea activa este o tehnica de conversatie prin care comunicam celui care vorbeste
semnificatia pe care o acordam mesajului sau.
Scopurile ascultarii active sunt:
-de informare: aflarea adevaratului motiv al supararii;
-de suport emotional: de linistire, sustinere a celuilalt;
-de reducere a agresivitatii verbale.
Asertivitatea este apararea/ sustinerea/ cererea propriilor drepturi fara a nega drepturile
celor din jur. Asertiunea-Eu este o fraza prin care se incepe rezolvarea unui conflict. Ea arata in
mod impersonal ce ma incomodeaza intr-o situatie, ce efecte are asupra mea si cum as vrea eu sa
fie.

52

Psihologia educatiei lect.univ.drd. Dorina Iusca

Exemple de Asertiuni-Eu:

Cand primesc observatii in fata clientilor ma simt foarte umilit, pentru ca ei ma vad in postura de subordonat.
As dori sa nu mai fiu pus in aceasta situatie.
Cand sunt intrerupt, sunt derutat, pentru ca imi pierd firul ideilor. As vrea sa fiu lasat sa vorbesc pana la capat.
Cand nu sunt bine platit, fac datorii / ma simt exploatat pentru ca nu castig cat mi se cuvine. As dori ca munca
mea sa fie apreciata corect.

Bibliografie selectiva

Cosmovici, A., 1996, Psihologie generală, Editura Polirom, Iaşi;
Cosmovici, A.; Iacob, L., 1998, Psihologie şcolară, Editura Polirom, Iaşi;
Crahay, Marcel, 2009, Psihologia educaţiei, Editura Trei, Bucureşti;
Creţu, Tinca, 2009, Psihologia vârstelor, Editura Polirom, Iaşi;
Gardner, H., 2006, Inteligenţe multiple. Noi orizonturi, Editura Sigma, Bucureşti;
Goleman, Daniel, 2001, Inteligenţa emoţională, Editura Curtea Veche, Bucureşti;
Golu, P., 2001, Psihologia învăţării şi a dezvoltării, Editura Humanitas, Bucureşti;
Jurcău, N., 1999, Psihologie şcolară, Editura U. T. Press, Cluj-Napoca;
Maslow, A.H., 2007, Motivaţie şi personalitate, Editura Trei, Bucureşti;
Negret-Dobrişor, I.; Pânişoară, I.O., 2005, Ştiinţa învăţării, Editura Polirom, Iaşi;
Pânişoară, Ion-Ovidiu, 2006, Comunicarea eficientă, Editura Polirom, Iaşi;
Potolea, D.; Neacşu, I. ; Iucu, R.; Pânişoară, I.O., 2008, Pregătirea psihopedagogică, Editura
Polirom, Iaşi;
Roşca, Al.; Zorgo, B., 1972, Aptitudinile, Editura Ştiinţifică, Bucureşti;
Sălăvăstru, D., 2004, Psihologia educaţiei, Editura Polirom, Iaşi;
Sternberg, Robert J., 2005, Manual de creativitate, Editura Polirom, Iaşi;

53

Psihologia educatiei lect.univ.drd. Dorina Iusca
Stoica-Constantin, 2004, Conflictul interpersonal, Editura Polirom, Iasi.
Stoica-Constantin, Ana, 2004, Creativitatea pentru studenţi şi profesori, Editura Institutul
European, Iaşi;
Şchiopu, Ursula, 2008, Psihologia modernă, Editura România Press, Bucureşti;
Zisulescu, Ştefan, 1971, Aptitudini şi talente, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;
oZlate, M., 2006, Psihologia mecanismelor cognitive, Editura Polirom, Iaşi;

54

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->