Sunteți pe pagina 1din 85

- 1-

CUPRINS

T~steabsolvire si licenta N~rsin9 in afectiuni digestive 2 N~rsing in afectiuni renale 13 . N~rsing in tulburarile hidro-electroloitice si acido-bazice 20 N~rsing in afectiuni cardio-vasculare N~rsing in afectiuni respiratorii Nyrsing in pediatrie Nyrsing in urgente medico-chirurgicale . Ndrsing in chirurgie Nilirsing in medicinacomunitara I N~rsing in boli endocrine si hematologice Nilirsing in afectiuni osteo-musculare Pr!incipiifundamentale in nursing Nyrsing in afectiuni neuro-psihiatrice N~rsing comunitar TJste nursing diverse I Teste pe specialitati medicale Boli interne si nursing in boli interne P~diatrie Obstetrica-Ginecologie C~irurgie TJste licenta sdnatate publica si nursing comunitar
I .

24
32 39

46
53 58 61 67 70 71 83 89 95

104
110 120 129 136 150 153 156 163

PSiihologie nursing AHte teste Nilirsing in afectiuni oftalmologice Nilirsing in afectiuni O.RL D4rmatologie Di:abetul zaharat

-2NURSING N AFECIUNI DIGESTIVE 8) Intervenii nursing n caz de hemoragie la ~n pacient operat pentm ulcer duodenal sunt: a. msurarea puls ului la interval de 30 rmnute b. observarea plgii operatorii c. observarea culorii tegumentului d. administrarea de antiemetice e. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor. ' 9) Intervenii nursing n cazul incapacitii efecturii igienei personale la un pacient operat pentru ulcer gastric sunt: a. observare a culorii tegumentului b. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirile,r c. efectuarea igienei cavitii bucale d. schimbarea poziiei la 2-3 ore e. ncurajarea pacientului s respire adnc. 10) Diagnostice nursing posibile la un pacient operat pentru ulcer gastric sunt: a. incapacitate de efectuare a igienei personale b. reducerea mobilitii c. durere legat de prezena plgii operatorii d. risc crescut de deficit de volum lichidian e. deficit nutriionallegat de intervenia chirurgical. 11) Diagnostice nursing posibile n ciroza hepatic sunt: a. alterarea integritii tegumentului legat de prezena edemelor b. durere i disconfort legate de hepatomegalie i prezena ascitei c. intolerant la activitate legat de oboseal, slbiciune d. durere legat de iritarea mucoasei gastrice e. durere legat de inflamaia colecistului. 12) Intervenii nursing la un pacient cu crOZfl hepatic care prezint edeme i alterarea integritii tegumentului sunt: a. sftuirea pacientului s stea n repaus n timpul perioadei febrile b. reducerea consumului de sare c. schimbarea periodic a poziiei d. oferirea de alimente n cantiti mici e. suprimarea consumului de alcool. 13) Intervenii nursing la un pacient cuciroz hepatic n cazul deficitului nutriionallegat de anorexie i de tulburrile gastrointestinale sunt: a. administrarea de antibiotice la indicai a medicului b. bilan hidric c. oferirea de alimente n cantiti mici d. asigurarea unei atmosfere agreabile n timpul mesei e. suprimarea consumului de alcool. 14) Intervenii nursing la un pacient cu ciroz hepatic n cazul hipel1ermiei legat de prezena procesului inflamator sunt: a. msurarea regulat a temperaturii b. bilant hidric zilnic c. admi~istrarea de medicamente pentru combaterea senzaiei de grea d. administrarea de antibiotice la indicaia medicului e. reducerea consumului de sare. 15) Intervenii nursing la un pacient cu ciroz hepatic n cazul intoleranei la efort legat de oboseal, slbiciune sunt: a. regim alimentar bogat n factori energetici i proteine b. msurarea regulat a temperaturii

l) Intervenii nursing n cazul durerii din ulcerul duodenal sunt: a. administrarea medicamentelor prescrise de medic b. evitarea utilizrii de antiinflamatoare nesteroidiene c. evitarea fumatului d. evitarea consumului de cafea e. consum de aspirin. 2) Intervenii nursing n cazul lipsei de cunotine referitoare la prevenirea i tratamentul ulcemlui duodenal sunt: a. folosirea unui vocabular pe nelesul pacientului b. purtarea de discuii cu pacientul cnd este odihnit c. educarea pacientului s consume alimente neiritante d. evaluarea cunotinelor pacientului e. educarea pacientului s mnnce la Ore regulate. 3) Diagnostice nursing posibile n ulcerul gastro-duodenal sunt: a. durere legat de iritarea mucoasei gastrice b. anxietate legat de evoluia i consecinele afeciunii c. risc crescut de deficit de volum lichidian d. lipsa de cunotine referitoare la prevenirea i tratamentul bolii e. deficit nutriionallegat de teama de durere la ingestia alimentelor. 4) Intervenii nursing n cazul lipsei de cunotine referitoare la intervenia chirurgical pe stomac i demlarea perioadei postoperatorii sunt: a. informarea pacientului asupra naturii operaiei b. informarea pacientului asupra regimului igieno-dietetic pn la reluarea peristaltismplui intestinal c. evaluarea cunotinelor pacientului i a motivaiei sale d. administrarea de antialgice e. informarea pacientului despre necesitatea mobilizrii precoce n perioada postoperatorie. 5) Diagnosticenursing posibile la un pacient operat pentru ulcer gastric sunt: a. deficit nutriionallegat de intervenia chirurgical b. risc de infecie legat de incizia chirurgical c. durere legat de prezena. plgii operatorii d. risc crescut de deficit de volum lichidian legat de hemoragie e. incapacitate de efectuare a igienei personale. 6) Intervenii nursing n cazul reducerii mobilitii la un pacient operat pentru ulcer gastric sunt: a. schimbarea poziiei la 2-3 ore b. utilizarea colacilor de cauciuc c. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor igienice d. observarea aspectului tegumentului n locurile expuse presiunii e. administrarea de heparin laindicaia medicului. 7) Intervenii nursing n caz de greuri i vrsturi la un pacient operat pentru ulcer duodenal sunt: a. administrarea de antibiotice la indicaia medicului b. aspiraie nazogastric c. administrarea de lichide nainte de apariia zgomotelor intestinale d. administrarea de antiemetice la indicaia medicului e. evitarea administrrii lichidelor pe cale oral pn la reluarea tranzitului intestin al.

c. asigurarea unui aport suplimentar de vitamine A, K, B d. administrarea de diuretice e. sftuirea pacientului s stea n repaus n timpul durerilor abdominale. 16) Intervenii nursing la un pacient cu ciroz hepatic n cazul durerii legat de hipertrofia ficatului i prezena ascitei sunt: a. msurarea funciilor vitale la intervale regulate de timp b. administrarea antispasticelor prescrise de medic c. supravegherea pacientului pentru decelarea manifestri hemoragice d. observarea scaunului (culoare, cantitate, consisten) e. admi.nistrarea de antibiotice la indicaia medicului 17) Intervenii nursing la un pacient cu ciroz. hepatic n cazul prezenei edemelor i ascitei sunt: a. efectuarea zilnic a bilanului hidric (ingestie-eliminare) b. reducerea aportului de proteine din alimentaie c. regim hiposodat d. reducerea aportului de lichide e. administrarea diureticelor prescrise de medic. 18) Intervenii nursing la un pacient cu ciroz hepatic n cazul alterrii proceselor cognitive legat de prezena hiperamoniemiei sunt: . a. supravegherea atent a pacientului b. msurarea reducerea aportului de proteine din alimentaie c. circumferinei abdominale el. instruirea pacientului referitor la necesitatea restriciei de sodiu i lichide e. administrarea de diuretice. 19) Intervenii nursing la n11pacient cu cirozI hepatic n cazul respiraid ineficace legat de prezena ascitei sunt: a. pregtirea pacientului pentlU paracentez b. asigurarea unui aport corespunztor de glucide c. asigurarea poziiei semieznd sau eznd d. efectuarea zilnic a bilanului hidric e. administrarea antispasticelor prescrise de medic. 20) Intervenii nursing pentm prevenirea complicaiilor la un pacient cu ciroz hepatic sunt: a. observarea scaunului (culoare, cantitate, consisten) b. msurarea semnelor vitale la intervale regul.ate de timp c. supravegherea pacientului n timpul paracentezei d. educarea pacientului pentru prevenirea traumatismelor e. observarea pacientului pentru decelarea unor manifestri hemoragice (epistaxis, peteii, echimoze). 21) Intervenii nursing la o pacient cu colecistit acut n cazul prezenei greurilor i vrsturilor sunt: a. diet hi.perlipidic b. administrarea antiemeticelor prescrise de medic c. sondaj nazogastric dac persist vrsturile d. asigurarea repausului la pat e. ajutarea pacientului s-i schimbe poziia la 2-4 ore. 22) Diagnostice nursing posibile la un pacient cu colecistit acut sunt: n. n efectuarea ngrijirilor igienice b. icter greuri i vrsturi c. durere el. dificultate

e. respiraie ineficace. 23) Intervenii nursing la o pacient. cu colecistit acut n cazul prezenei complicaii.1 imobilittii sunt: a. n~urajarea pacientei s respire adnc b. diet uoar nll' grsimi c. administrarea analgezicelor conform prescripiei medicului d. efectuarea zilnic a bilanului hidric e. ajutarea pacientului s-i schimbe poziia la 2-4 ore. 24) Intervenii nursing la un pacient cu colecistit acut n cazul dificultii n satisfacer nevoii de eliminare sunt: a. msurarea regulat a temperaturii b .. efectuarea zilnic a bilanului hidric c. facilitarea eliminrilor (oferirea de plosc, urinar) d. monitorizarea eliminrilor de urin i materii fecale e. asigurarea intimitii n timpul miciuniiJdefecaiei. 25) Probleme nursing posibile la un pacient colecistectomizat sunt: a. durere b. potenial de hemoragie c. incapacitate de a-i efectua igiena personal d. potenial de infecie e. prurit. 26) Intervenii nursing la o pacient colecistectomizat n cazul prezenei durerii sunt: a. administrarea de analgezice cu regularitate b. supravegherea tuburilor de dren c. administrarea de diuretice d. efectuarea zilnic a bilanului hidric e. schimbarea periodic a poziiei. 27) Intervenii nursing la o pacient colecistectomizat n cazul prezenei greurilor vrsturilor sunt: a. administrarea de lichide nainte de reluarea peristaltismului intestinal b. ncurajarea pacientului s respire adnc c. msurarea regulat a temperaturii d. evitarea administrrii lichidelor pe cale oral pn la reluarea peristaltismului e. administrarea de antiemetice. I 28) Intervenii nursing la un pacient colecistectomizat pentru prevenirea complicaii imobilizrii sunt: a. ajutarea pacientului s-i schimbe poziia la 2-4 ore b. ajutarea pacientului n efectuarea toaletei tegumentelor c. ajutarea pacientului s utilizeze plosca i urinarul d. ncurajarea pacientului s efectueze micri ale membrelor e. ncurajarea pacientului s respire profund. 29) Intervenii nursing la un pacient colecistectomizat cu potenial de hemoragie sunt: a. msurarea regulat aTA, pulsului b. administrarea de diuretice c. observare a plgii operatorii i a tuburilor de dren d. administrarea antibioticelor prescrise de medic e. implicarea pacientului n planificarea ngrijirilor i luarea deciziilor. 30) Intervenii nusing la o pacient recent colecistectomizat pentru prevenirea .infeciei su a. msurarea regulat aTA, pulsului b. respectarea cu strictee a msurilor de asepsie n timpul efecturii tuturor ngrijirilor

c. msurarea regulat il temperaturii d. ajutarea padentei s-i scltimbe poziia la intervale reglllate de timp e. ajutarea pacientei n efectuarea igienei cavitii bucale. 3]) Diagnostice nursing posibile la un pacient cu pancreatit acut sunt: a. durere legat de inflamaia pancreasului b. deficit de volum lichidian legat de vrsturi c. deficit nutriional legat de aport inadecvat d. respiraie ineficace legat de durere e. potenial de hemoragie. 32) Intervenii nursing la un pacient cu pancreatit acut n cRcul prezenei durerii sunt: a. administrarea analgezicelor prescrise de medic b. asigurarea repausului la pat c. evaluarea ecltilibrului hidroelectrolitic d. evaluarea mpreun cu pacientul a efectului terapeutic al analgezicelor administrate e. administrarea de diuretice. 33) Intervenii nursing la un pacient cu pancreatit acut n cazul deficitului de volum licltidian sunt: a. evaluarea echilibrului hidroelectrolitic b. asigurarea permeabilitii sondei nazogastrice c. aspiraie gastric continu d. tratamentul ocului bipovolemic dac este prezent e. stabilirea surselor de dezechilibru hidroelectrolitic (vrsturi, diaree). 34) Obiective nursing pentru diminuarea durerii n. cazul pancreatitei acute sunt: a. ameliorarea disconfortului produs de prezena sondei nazogastrice b. inhibarea stimulrii pancreasului c. meninerea echilibrului hidroelectrolitic d. ameliorarea respiraiei e. ameliorarea statusului nutriiona1. 35) Intervenii nursing la un pacient cu pancreatit acut n cazul deficitului nutriionallegat de aport inadecvat sunt: a. aprecierea statusului nutriiona1 b. cntrirea zilnic a pacientului c. msurarea circumferinei abdomenului d. admini~trarea de plasm sau'snge la indicaia medicului e. msurarea debitului urinar. 36) Intervenii nursing la un pacient cu pancreatit acut n cazul respiraiei ineficace legat de durere sunt: a. evaluarea echilibrului hidroelectrolitic b. evaluarea funciei respiratorii c. sftuirea pacientului s nu consume alcool d. verificarea glicemiei e. ncurajarea pacientului s efectueze exerciii de respiraii profunde. 37) La un pacient CLI pancreatit acut n cazul respiraiei ineficace se adopt poziia semiFowler din urmtoml raionament: a. degaj cile respiratorii b. previne atelectazia c. diminueaz presiunea diafragmului i permite expansiunea pulmonar d. favorizeaz ventilaia e. favorizeaz drenajullobilor pulmonari. 38) Intervenii nursing pentru reducerea solicitrilor metabolice la un pacient cu pancreatit

acut sunt: a. ncurajarea pacientului s efectueze exerciii de respiraii profunde b. administrarea' de oxigen pe sond nazal c. administrarea de antibiotice la indicaia medicului d. administrarea de diuretice e. educarea pacientului s se mobilizeze frecvent. 39) Diagnostice nursing posibile la un pacient cu stomie intestinal sunt: a. perturbarea conceptului de sine legat de modificarea aspectului corporal b. arudetate legat de pierderea evacurii intestinale voluntme c. risc de deficit nutriionallegat de refnzul alimentelor d. risc de deficit de volum lichidian legat de anorexie sau vrsturi e. durere legat de inflamaia colecistului. 40) Intervenii nursing n cazul perturbrii conceptului de sine legat de modificarea aspectului corporal la un pacient customie intestinal sunt: a. se ofer informaii pacientului despre funcia sa intestinal b. se ncurajeaz pacientul s-i exprime sentimentele vis-a-vis de stomie c. se pune pacientul n legtur cu ali pacieni cu stomie d. se informeaz pacientul despre mod'ill de alegere i schimbare a pungii colectoare e. administrarea de sedative la indicaia medicului. 41) Intervenii nursing la un pacient cu stomie intestinal n cazul deficitului lichidian legal. de anorexie sau vrsturi sunt: a. administrarea cu regularitate a analgezicel.or prescrise b. efectuarea bilanului hidric (intrri-ieiri) c. observarea culorii tegumentelor i aspectul mucoaselor d. educarea pacientului s evite consumul crescut de fructe e. administrarea de diuretice. 42) Intervenii nursing pentru ameliorarea durerii la un pacient cu stomie intestinal sunt: a. administrarea cu regularitate a analgezicelor prescrise b. verificarea natremiei i natriuriei c. efectuarea zilnic a bilanului hidric (intrri-ieiri) d. msurarea regulat a temperaturii e. msurarea regulat aTA, puls ului. 43) Intervenii nursing n cazul deficitului nutriionalla un pacient cu stomie intestinal sunt: a. efectuarea zilnic a bilanului hidric b. msurarea regulat a temperaturii c. educarea pacientului s evite alimentele cu coninut mare de celuloz d. educarea pacientului s evite consumul exagerat de fructe e. efectuarea unui bilan nutriional complet 44) Intervenii nursing la un pacient cu stomie intestinal n cazul reducerii mobilitii sunt: a. observarea aspectului tegumentului n locurile expuse presiunii b. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor igienice c. efectuarea igienei cavitii bucale d. asigurarea tehnicilor aseptice n timpul ngrijirii stomiei e. msurarea regulat a TA, pulsului. 45) Intervenii nursing pentru prevenirea infeciei la un pacient cu stomie intestinal sunt: a. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor igienice b. asigurarea tehnicilor aseptice n timpul ngrijirii stomiei c. observarea aspectului stomei d. administrarea de antispastice e. msurarea regulat aTA.

46) Intervenii nursing la un pacient cu stomie intestinal n cazul incapacitii de ai efectua ngrUiri1e igienice sunt: a. utilizarea mijloacelor de reducere a presiunii n locurile expuse apariiei escarelor (colaci de cauciuc) b. ncurajarea pacientului s respire adilnc c. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor igienice d. efectuarea toaletei cavitii bucale e. administrarea de antibiotice la indicaia medicului. 47) Raionamentul pentru care se schimb poziia la intervale regulate de timp la un pacient cu stomie intestinal este: a. previne infecia b. previne apariia escarelor c. favorizeaz expansiunea pulmonar d. previne apariia trombozei venoase profunde e. favorizeaz drenajullanivelul plgii operatorii. 48) Intervenii nursing n cazul lipsei de cunotine despre intervenia chirurgical la un pacient cu neoplasm rectalla care urmeaz s se efectueze stomia intestinal sunt: a. msurarea regulat a temperaturii b. se poart discuii cu pacieritul i se noteaz impresiile pozitive i negative c. administrarea de sedative el. efectuarea zilnic a bilanului hidric e. se informeaz pacientul despre semnele i simptomele de iritaie ale pielii. 49) Mijloace de tratament n ciroza hepatic sunt: a. regim bogat n vitamine b. administrarea de substane acidifiante c. evitarea tratamentului cu diuretice d. evitarea condimentelor e. repaus la pat 14-16 o,e. 50) Obiectivele tratamentului nciroza hepatic sunt: a. prevenire recidivelor b. restabilirea metabolismului c. ndepltarea agentului etiologic d. meninerea strii de inactivitate i compensare e~ prevenirea complicaiilor, decompensrilor i tratamentul lor. 51) In ulcerul gastroduodenal regimul igieno-dietetic const n: a. renunarea la fumat b. evitarea consumului de alcool c. consum de aspirin d. evitar'ea consumului de condimente e. consum de compot de mere. 52) n ulcerul gastroduodenal se recomand utilizarea aspirinei pentru: a. reducerea durerii b. nlturarea senzaiei de arsur c. nu se recomand aspirina d. vindecarea ulcerului e. prevenirea recidiveloL 53) Obiectivele avute n vedere n caz de diar'ee sunt: a. meninerea echilibrului hidroelectrolitic b. regim de via care s faciliteze o funCie intestinal normal c. ameliorarea iritaiei peri anale

d. promovarea unei alimentaii adecvate e. elirninarea manifestrUor clinice. 54) Interveniile nursing acordate pacientului cudiaree sunt: a. consum de lichi de reci i fierbini b. se evit consumul de lapte, dulciuri, condimente, grsimi dup 4-5 zile c. restlicie de lichide cu coninut bogat n sodiu i potasiu d.. diet hidric 24-48 de ore e. asigurarea igienei regiunii perianale. 55) Obiectivele tratamentului n colecistita acut sunt: a. reducerea simptomelor prezente b. ndeprtarea cauzei generatoare c. eliminarea procesului inflamator colecistic d. oprirea evoluiei e. refacerea echilibrului acido-bazic. 56) Durerea: a. la nivelul stomacului variaz ca intensitate b. n afeciuni ale intestinului este nsoit de vrsturi, diaree c. la nivelul faringelui are caracter de constricie d. n afeciuni ale cilor biliare iradiaz retrosternal sau spre hipocondrul stng e. la nivelul abdomenului are caracter de "lovitur de purnnal". 57) Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte: a. durerea poate fi spontan sau provocat de ingestia de alimente b. greaa precede vrstura sau este de sine stttoare c. eructaia reprezint senzaia imperioas de defecaie d. icterul se manifest prin coloraia galben a tegumel1telor i mucoaselor e. tenesmele sunt determinate de acumularea unei cantiti mari de gaze i de tulburri n emisia lor. 58) Intervenii nursing n caz de greuri i vrsturi sunt: a. administrarea de antiemetice b. msurarea funciilor vitale: temperatur, puls la 4 ore c. diet uoar fr gr.simi, ncurajarea consumului de lichi de pe cale oral dac sunt tolerate d. sondaj nazogastric dac vrsturile sunt severe e. bilan hidric i ajutarea pacientului s-i schimbe poziia la 2-4 ore. 59) Vrstura: a. este ntlnit n majoritatea afeciunilor digestive b. apare doar n afeciuni digestive c. are coninut bilios, alimentar, sanguinolent d. apare nainte de mese e. are frecven variabil. 60) Care din urmtoarele afirmaii referitoare la vrstur sunt false: a. nu apare n afeciuni neurologice b. reprezint un simptom n afeciunile renale c. poate avea cauze de ordin fizic sau emoional d. nu apare dimineaa e. nu apare n afeciuni digestive. 61) Greaa: a. precede ntotdeauna vrstura b. este nsoit elepaloare, bradicardie c. este o tulburare neurovegetativ.

62) Caracterele hematemezei sunt: a. reprezint eliminarea de vrstur cu snge b. reprezint eliminarea de snge de la nivelul arborelui tralleo-broIlic c. are culoare nchis, ca de "za de cafea" d. apare doar n afeciuni gastrice. 63) Melena: a. reprezint eliw.inarea de snge prin scaun b. are culoare rou aprins c. apare n afeciuni renale d. se datoreaz ingestiei de preparate de fier, spanac, legume. 64) Intervenii nursing n caz de grea sunt: a. ajutarea pacientului n efectuarea ngrijirilor igienice b. la indicaia medicului administrarea de antiemetice c. administrarea de heparin la indicaia medicului d. ncurajarea pacientului s efectueze micri ale membrelor e. efectuarea toaletei cavitii bucale. 65) Intervenii nursing n caz de melen sunt: a. recoltarea de scaun pentru examen de laborator b. purtarea de discuii cu paCientul n vederea reducerii anxietii c. aport crescut de lichide d. ingestie sczut de sare (diet hiposodat). 66) Reducerea durerii rectale se face prin: a. aplicarea unui lubrefiant la nivelul anusului b. aplicarea de comprese umede la nivelul regiunii anale c. administrarea de analgezice d. evitarea constipaiei e. alimentaie corespunztoare. 67) Dintre factorii etiologici ai durerii rectale fac parte: a. fisuri anale b. abcese anorectale c. constipaia sau diareea d. hemoroizii e. nici un rspuns nu este corect. 68) Factorii care favorizeaz alterarea eliminrii intestinale - diaree sunt: a. stres b. sedentarism, stres c. alimentaie inadecvat prin consumul de alimente iritabile d. deshidratare e. efecte secundare ale medicamentelor (antiacide, laxative, antibiotice, tiroidiene). 69) Nu fac parte dintre factorii etiologici ai alterrii eliminrii intestinale - diareea: a. afeciuni digestive i sindroame de malabsorbie b. afeciuni endocrine i metabolice c. durere la defecaie d. procese infecioase (dizenterie, holer) e. scderea peristaltismului legat de hipoxie. 70) Msurile corective n cazul apariiei durerii la defecaie sunt: a. creterea aportului de alimente care conin fibre vegetale b. exerciii fizice zilnic c. scderea ingestiei de lichi de

preparate

d. bi reci e. adrninistrarea de antiacide. 71) Factorii cauzali ai constipaiei sunt: a. spitalizarea prelungit b. sedentarismul c. scaune dure d. durere la defecaie e. abuz de laxative. 72) Abuzul de laxative determin: a. scderea peristaltismului b. scderea tonusului muscular c. alergii d. determin durere la defecaie e. nici un rspuns nu este corect. 73) n constipaia sever se administreaz: a. nu se administreaz laxative b. supozitoare cu glicerin c. laxative d. variantele a i c sunt corecte e. antiacide. 74) n cazul fecalomului se efectueaz: a. tueu rectal b. clism c. rectosigmoidoscopie d. colonoscopie e. nici un rspuns nu este corect. 75) Dintre msurile corective n cazul eonstipaiei fac parte: a. stimularea defecaiei b. folosirea bazinetului c. stabilirea unui orar de eliminare d. tehnici de relaxare e. asigurarea intimitii. 76) Intervenii nursing n cazul efecturii tomografiei computerizate sunt: a. explicarea telmicii b. se anun pacientul s nu mnnce, s nu fumeze n dimineaa examenului c. se anun pacientul s nu mnnce, sit nu bea dup miezul nopii i nainte de efectuarea examinrii d. dup prima examinare se administreazprnzul Boyden e. pacientul este rugat s stea relaxat. 77) Caracteristicile constipaiei sunt: a. eliminarea scaunului n fiecare zi b. eliminarea scaunului la 3-4 zile c. scaune moi, apoase d. crampe abdominale e. zgomote intestinale mai intense. 78) Care din factorii etiologici corespund constipaiei: a. cancer b. intervenii chimrgicale pe intestin c. malnutriia d. durere la defecaie

'" procese infectioase. 79) Urmtoarele examinri radiologice se efectueaz cu substan de contrast: a. examenul cu sulfat de barin b. colecistografia 'o. colangiografia d. radiografia abdomiual e. ecografia abdominal. SO)La examenul cu sulfat de bariu pacientul este anunat s nu mnnce: a. cu 1-2 zile naintea examinrii b. cu 1-2 ore zile naintea examinrii c. n ziua precedent d. n dimi.neaa examenului e. cu o sear naintea examenului. 81) Substana de contrast utilizat n colecistografie este: a. sulfat de bariu b. razebil c. pobiJan d. nu se administreaz substan de contrast. (2) CoIangiografia const n radiografierea cilor biliare (inclusiv colecistul) pline cu substan de contrast administrat: a. intravenos b. sub form de tablete c. pe cale oral d. prin tubaj duodenal. 83) Dup realizarea biopsiei hepatice pacientul are nevoie de repaus la pat: a. 5..]0 ore b. 1-2 ore c. 12-24 ore d. 1012 ore. (4) Pacientul este instruit s nu mnnce i s nu bea naintea biopsiei hepatice cu: a. jumtate ele or b. 2 ore c. o or d. 5 ore e. 4 ore. 85) Pentru realizarea esofago-gastroscopiei pacientul este anunat s nu mnnce i s nu fumeze: a. n seara precedent b. cu o or nainte de examen c. n dimineaa examenului d. cu dou ore nainte de examen. 86) Pentru realizarea colonoscopiei i rectosigmoidoscopiei n seara precedent i naintea examinrii cu 2-3 ore se efectueaz: a. o clism evacuatoare b. 2 clisme evacuatorii c. nici o clism evacuatoare d. 3 clisme evacuatorii. 87) Diareea se caracterizeaz prin: a. diminuarea tranzitului intestinal b. reducerea volumului i consistenei scaunelor

c. creterea peristaltismului intestinal d. rrirea ritmului de eliminarea a scaune-lor e. Jnsoirea de colici intestinale. 88) Caracteristicile constipaiei sunt: a. acut (n boli infecioase) b. cronic (n afeciuni biliare, endocrine, pancreatice) c. se datoreaz diminurii tranzitului intestinal d. secundar (neoplasme rectale sau sigmoieliene, afeciuni neurologice). 89) Tubajul duodenal const n: a. recoltarea secreiei gastrice bazale b. recoltarea lichidului peritoneal c. recaltarea bilei A, B, C el. msurarea secreiei de acid gastric la O or dup administrarea unui stimulent al acidului gastric. 90) Pentru efectuarea reaciei Adler pacientul este informat: a. s nu fumeze, s nu mnnce, s nu bea cu 12 ore nainte de test b. s nu consume carne, alimente care conin snge, fructe, legume verzi, cacao, ciocolat timp ele 3 zile anterior . c. s suprime tratamentul cu antiacide, anticolinergice el. s nu bea cu 4 ore naintea testului.

91) Intervenii nursing n cazul efecturii radiografiei renale simple sunt: a. asistenta medical nu pune accent pe pregtirea psihic a pacientului ci'pe examinarea radiolagic n sine b. nainte cu 2-3 zile regimul pacientului va cuprinde alimente cu reziduuri multe (fructe, legume, zarzavaturi) c. asistenta medical nsoete pacientul la radiologie pentm a-i oferi ajutorul necesar (mbrcare, dezbrcare). 92) JIltervenii nursing n cazul efecturii urografiei intravenoase sunt: a. pregtire psihic i fizic a pacientului b. ingestia unei mari cantiti de ap i alimente cu 12 ore nainte de examinare c. nu este obligatorie testarea sensibilitii la iod d. este obligatorie testarea sensibilitii la iod. 93) Ecografia renal presupune urmtoarele intervenii nursing: a. pacientul este pregtit cu clisme i administrare de crbune vegetal pentru o bun evacuare a gazelor b. cu 2 ore nainte pacientul inger 2 1de lichide c. nu se recomand ingestia de lichide ntruct ecografia renal se face cu vezica urinar goal d. pacientul este rugat s mineze nainte de examinare. 94) Cistoscopia presupune urmtoarele intervenii nursing: a. intervenia se face dup informarea precis a pacientului asupra utilitii, scopului i telmicii b. pacientul este aezat n decubit dorsal c. se efectueaz toaleta regiunii perineale d. pacientul este sftuit s nu mnnce i s nu urineze. 95) Intervenii nursing n cazul efecturii biopsiei renale sunt:

B. uaiutd de efectuarea tehnicii se verit1c probele de laborator (testele de eo~gulare) b. pacientul este informat asupra locului unde se va efectua punei a c. locul punciei va fi supravegheat i la apariia unei hemoragii se informeaz medicul. 96) Intervenii nursing n colica renal sunt: ' a. administrarea antispasticelor prescrise de medic b. evitarea expunerii la trepidaii c. calmarea durer-llor prin repaus d. aport crescut de lichi de n prima zi de colic e. monitorizarea diurezei, TA, pulsului. 97) Intervenii nursing n tulburri micionale sunt: a. identificarea factorilor etiologici i favorizani b. culegerea datelor subiective c. pregtirea pacientului pentru examinri de laborator d. educaia pacientului. 98) Date subiective n tulburJile micionale sunt: a. durere b. scderea forei jetului urinar c. urin de culoare brun nchis d. dureri retrosternale. 99) Strategii nursing dup efectuarea transplantului renal sunt: a. evaluarea balanei hidroelectrolitice b. instituirea continu a msurilor de asepsie c. monitorizarea temperaturii. 100) Pentru reuita transplantului renal este necesar: a. suport psihologic b. discuii cu pacientul despre tratament c. informarea pacientului asupra rolului muchilor diafragmei pelvine dup, transplantul renal. 101) Intervenii nursing n retenia de urin sunt: a. evitarea infeciei prin msuri de igien personal b. administrarea analgezicelor prescrise de medic c. recoltarea urinei pentru proba celor trei pahare. 102) Postoperator n retenia acut de urin asistenta medical: a. va ncuraja eliminarea prin sondaj vezical b. va ncuraja eliminarea natural c. va administra medicaia prescris de medic. 103) Intervenii nursing n caz de enurezis sunt: a. evaluarea factorilor etioJogici b. promovarea unei bune relaii copil-prini I c. recomandarea reducerii aportului lichidian nainte de culcare i micionarea nainte de culcare ' d. creterea aportului de lichide nainte de culcare e. administrarea de substane alcaline. 104) Intervenii nursing n incontinena urinar sunt: a. scderea aportului de cafea, ceai datorit efectului lor diuretic b. creterea aportului de cafea, ceai, suc c. monitorizarea diurezei I, d. administrarea de diuretice. 105) Intervenii nursing n incontinena urinar pentru creterea capacitii ve~icii minare sunt:

a. monitorizarea diurezei b. pacientul va fi sftuit s se abin ct mai mult posibil de la actul micional c. pUltarea de discuii cu pacientul d. evitarea actelor micionale obinuite care nu sunt absolut necesare e. orientarea pacientului spre intervenie chirurgical (plastic de vezic). 106) Intervenii nursing n cazul cistalgiei sunt: a. aplicarea local de cldur b. administrarea de antialgice c. mOl)itorizarea TA, puls, temperatur. 107) Inter~enii nursing n cazul durerii din colica renal sunt: a. adrrj.inistrarea de antialgice i antispastice b. monitorizarea efectului tratamentului c. apli~area local de comprese reci d. instituirea unei diete vegetale. 108) n coiica renal: a. se recolteaz urina pe 24 ore b. se recolteaz urina pentru urocultur i antibiogram c. nu s'e recolteaz urin. 109) n colica renal greurile i vrsturile se amelioreaz prin: a. adntnistrarea de antiemetice b. exetcitii fizice c. adrriinistrarea de antibiotice d. ing~rarea de lichide. 110) Interyenii nursing n poliurie sunt: a. ms'urarea aportului de lichide b. mOl}itorizarea pulsului i TA c. redltcerea aportului lichidian d. , cre,terea aportului lichidian pentru compensarea pierderilor. 111) In oligurie rolul asistentei medicale este de a: a. sup*aveghea apariia semnelor de oc hemoragic b. supl,imenta aportul de lichi de c. supi'ima aportul de lichide d. toate rspunsurile sunt corecte. 112) Inter'{enii nursing n anurie sunt: a. rnsprarea i nregistrarea urinei eliminate b. resttictie de sare c. redJc;rea aportului lichidian corelat cu eliminarea urinar d. monitorizarea natremiei, potasemiei e. toat~ rspunsurile sunt incorecte. 113) Interyenii nursing n polakiurie sunt: a. accesul facil la toalet b. evithrea apariiei complicaiilor prin educarea pacientului n vederea meninerii unei igiene Iocale J I raspunsurI ~ .sunt corecte c. amc.:ee d. nicii un rspuns nu este corect. 114) n caul miciunii imperioase asistenta medical are rol n: a. evaluarea factorilor si a cauzelor determinante b. edutaia pacientului' c. adnUnistrarea de antispastice d. efe~tuarea de bi cldue

e. asigurarea, accesului la.toalet. 115) 11tervenii nursing n disurie sunt: a. creterea eonfOltului pacientului b. creterea aportului de liehide c. evitarea consumului de iritani d. evaluarea factorilor i cauzelor determinante e. toate rspunsurile sunt corecte. 116) Obiectivele ngrijirii unui copil cu enurezis sunt: a. copilul s rmn uscat n timpul nopii b. copilul s rmn ud n timpul nopii c. familia s depisteze cauza enurezisului d. asistenta medical s depisteze cauzele enurezisului i ndeprtarea lor. 117) Obiectivele ngrijirii unui pacient cu incontinent urinar sunt: a. reducerea episoadelor de incontinent b. eliminarea episoade1or de incontinent c. eliminarea factorilor favorizani dadi este posibil. 118) La un copil cu enurezis care are somn profund se recomand mmtoarele: a. ncurajarea miciunii nainte de culcare b. aport lichidian redus nainte de culcare c. aport lichidian crescut nainte de culcare d. copilul trebuie trezit ca s urineze. J 19) Examenul complet al urinei cuprinde studiul: a. macroscopic b. microscopic c. citologic d. bacteriologic e. fizica-chimic. 120) Pentm a reduce contaminarea urinei n timpul recoltrii este necesar: a. recoltarea urinei din jetul mijlociu b. splarea minilor c. punctie suprapubian d. la brbat dezinfecia mea tului e. la femei toaleta vulvei. 121) La examenul macroscopic al urinei se determin: a. cantitatea b. aspectul c. osmolaritatea urinei d. culoarea e. mirosul. l22) n cazul efecturii clearanceului la creatinin pacientul inger la ora 6 dimineaa o cantitate de lichide de: a. 100 mI b. 300 mI c. 500 mI d. 800 mI. 123) n proba de di1uie dup ce pacientul inger 1500 mI ap se colecteaz urinile din: a. 20 in 20 minute timp de 3 ore b. jumtate n jumtate de or timp de 4 ore c. 60 n 60 minute timp de 8 ore d. 80 n 80 minute timp de 6 ore.

124) n proba de concentratie urina se recolteaz astfel: a. din 4 n 4 ore ziua i din 6 n 6 ore noaptea b. din 2 n 2 ore ziua i din 3 n 3 ore noaptea c. din 5 n 5 ore ziua i din 4 n 4.ore noaptea d. din or n or ziua i din 2 n 2 ore noaptea. 125) Lipsa de micare la pacienii cu edeme poate duce la apariia: a. leziunilor cutanate b. trombozelor c. stazei urinare d. gre.uri e. abces renal. 126) Tratamentul diuretic utilizat n cazul edemelor poate duce la: a. hipotensiune arterial b. hiponatremie c. hiperpotasemie d. hipeltensiune arterial e. hipematremie. 127) La pacienii cu edeme asistenta trebuie s aib n vedere urmtoarele: a. msurarea greuttii zilnic b. monitorizarea funciilor vitale c. prevenirea infeciilor urinare d. igiena tegumentelor i mucoaselor e. monitorizarea diurezei. 128) La pacienii cu HT A asistenta medical trebuie s monitorizeze urmtoarele senme i simptome: a. cefalee b. dureri abdominale c. acufene d. disurie e. deshidratare. 129) Poziiile care permit relaxarea sfincterului urinar extern i a muchilor perineali sunt: a. pozitia eznd pentru femei b. poziia semieznd pentru femei c. poziia stnd n picioar'e pentru brbai d. poziia decubit dorsal pentru brbati. 130) Care din urmtorii factori inhib relaxarea sfincterului urinar: a. alimentele b. stresul c. anxietatea d. efortul fizic. 131) Iritantii vezicii urinare sunt: a.. tutunul b. alcoolul c. cafeaua el. ceaiul negru. 132) Staza urinar apar'e n: a. litiaz renal b. tumori renale c. compresiuni pe uretere d. stenoze ureterale;

133) n fOlmarea ca1culilor la nivel renal intervin: a. infeciile . b. creterea volumului urinar c. staza urinar d. urina acid. 134) Producerea infeciilor urinare se datoreaz: a. traumatismelor uretrei b. tratamentului diuretic c. manevrelor instrumentale la nivelul tractului urinar d. refluxului vezico-ureteral. 135) Concentraia bacterian urinar se micoreaz prin: a. creterea fluxului urinm' prin aport lichidian adecvat b. scderea fluxului urinar prin aport lichidian crescut c. micionarea la cel puin 3 ore. 136) Contaminarea bacterian a zonei perineale se previne prin: a. utilizarea mai frecvent a urinarului b. evitarea iritanilor locali c. igien local dup defecaie din posterior spre anterior d. utilizarea duului mai frecvent e. igien local dup defecaie din anterior spre posterior. 137) Sursele infeciei urinare sunt: a. HTA b. endocardit c. amigdalit d. apendicit e. colecistit. 138) Intervenii nursing pentru prevenirea recurenelor n disurie sunt: a. la femei igiena local dup fiecare scaun prin toaleta perineului din anterior spre posterior b. la femei igiena local se realizeaz prin toaleta perineului din posterior spre anterior c. efectuarea mai frecventa a duului pentru preveni invazia bacterian a uretrei d. ingerarea unor mari cantiti de lichide i urinarea la 2-3 ore pentru eliminarea bacteriilor e. ingerarea unor mari cantiti de lichide i urinarea la 4-6 ore pentru eliminarea bacteriiloL 139) Intervenii nursing pentru asigurarea confortului pacientului n caz de disurie sunt: a. bi calde de ezut b. comprese calde perineale c. aplicarea blnd a unui lubrefiant la nivelul meatului urinar d. restricie de lichide e. alimentaie corespunztoare. 140)Modificarea jetului urinar n tulburrile micionale sunt: a. scderea fOlei jetului urinar b. jet urinar puternic c. jet urinar dedublat d. evacuarea urinei pictur cu pictur e. nu apare nici o modificare a jetului urinar. 141)Intervepii nursing n disurie sunt: a. creterea aportului de lichide b. igien local a perineului

c. administrarea de heparin d. micionare nai.nte de culcare e. nvarea pacientului s-i COI1ll"oleze micillnea. 142) Meninerea unei hidratri optime se poate realiza prin: a. aport lichidian de 2-3 I/zi h. creterea apOltului lichiclian e. spaierea consumului de lichide la cel puin 3 ore d. creterea aportului de cafea, ceai datorit efectulni diuretic. 143) Intervenii nursing pentru reducerea factorilor detenninani ai enurezisului sunt: a. creterea volumului vezicii urinare prin abinerea de la Inicionm'e ct mai rnuIt posibil b. aport lichidian crescut nainte de culcare c. dac copilul este trezit de ctre prini ca s urineze nu trebuie trezit complet d. copilul trebuie nvat s-i controleze miciunea. 144) Pentru a evita pierderile involuntare de urin din cursul zilei copilul trebuie educat s: a. recunoasc senzaia nainte de miciune b. nu-i controleze miciunea c. consume lichide n cantiti mari d. consume un regim alimentar hiperglucidic e. toate rspunsurile sunt corecte. 145) n caz de enmezis promovm'ea unei bune relaii copil-printe se poate real.iza prin: a. explicarea naturii enurezisului prinilor b. evitarea de ctre prini a pedepsirii copilului c. educarea copilului s-i controleze miciunea d. toate rspunsurile sunt corecte. 146) Dializa peritoneal este: a. msur temporar n tratamentul insuficienei renale acute b. metod de epurare a produilor catabolici din snge c. folosit ca metod alternativ la hemodiaEz. 147) Complicaiile acute ale hemodializei sunt: a. hipotensiune arterial b. pmrit c. greuri, vrsturi d. crampe musculare e. aritmii cardiace. 148) Dintre complicaiile cronice ale hemodializei fac parte: a. complicaii cardiovasculare b. tulburri gastrointestinale c. modificri pulmonare d. tulburri metabolice i endocrine e. toate rspunsurile sunt corecte. 149) Intervenii nursing n sindromul nefrotic sunt: a. diet hipoproteic h. msurarea i notarea diurezei c. msurarea zilnic a greutii d. monitorizarea TA e. administrarea de diuretice. 150) Intervenii nursing n insuficiena renal acut sunt: a. monitorizarea diurezei b. administrarea de antibiotice c. diet hiperproteic

cI. monitorizarea TA, pulsului e. ll faza oligurid restricie de lichide (500 mI plus eliminrile precedente).

151) Factorii care influeneaz echilibml hidroelectrolitic sunt: a. v.rsta b. sexul c. dezvoltarea psihic d. talia e. temperatura ambiant. 152) Culegerea de date n tulburrile hidroelectrolitice se refer la: a. greutatea corporal b. talie c. ingestia de lichide d. diurez e. aspectul mucoaselor. 153) Diagnostice nursing n cazul tulburrile hidroelectrolitice sunt: a. ingestie excesiv de lichide cu exces de volum b. alterarea mucoaselor legat de deficit de lichid c. alterarea respiraiei d. alterarea integritii tegumentelor e. alterarea strii de contien. 154) Intervenii nursing n cazul tulburrile hidroelectrolitice sunt: a. monitorizarea funciilor vitale b. schimbarea poziiei la interval de 2 ore c. msurarea ingestiei de lichide d. schimbarea 1enjeriei de pat n fiecare zi e. msurarea elirninrilor. 155) Obiectivele planului de ngrijire n tulburrile hidroelectroIitice sunt: a. diurez crescut . b. mucoase urne de c. edeme n remisie d. tensiune arterial crescut e. bradipnee. 156) Mijloace de evaluare n tulburrile hidroelectrolitice sunt: a. monitorizarea funciilor vitale b. inspecia tegumentelor i mucoaselor c. inspecia toracelui d. inspecia abdomenului e. inspecia cavitii bucale. 157) Atribuiile asistentei medicale n cazul excesului de volum lichidian sunt: a. msurarea greutii pacientului b. evaluarea serrmclor i simptomelor de edem pulmonar c. administrarea de antispastice d. urmrirea bilanului hidric e. observarea edemelor periferice.

158) Atribuiile asistentei medicale n cazul deficitului de volum lichidian sunt: a. administrarea parenteral de soluii b. msurarea funciilor vitale c. cntiirirea zilnic a pacientului d. administrarea de diuretice e. igiena tegumentelor i mucoaselor. 159) La culegerea de date n cazul excesului de volum lichidian se poate obine: a. edeme periferice b. mucoase uscate c. limb sabural d. cretere accentuat n greutate e. dispnee. I 160) La culegerea de date n cazul deficitului de volum lichidian se poate obine: a. cretere accentuat n greutate b. ochi nfundai n orbit c. mucoase uscate d. limb sabural e. scdere n greutate. 161) Atribuiile asistentei medicale n caz de hiponatremie sunt: a. monitorizarea respiraiilor b. suport psihic c. asigurarea unui mediu de siguran pentru pacient d. monitorizarea diurezei e. monitorizarea eliminrii intestinale. 162) Hiponatremia apare n caz de: a. vrsturi b. diaree c. utilizare excesiv de diuretice d. hepatit cronic e. utilizare excesiv de glucoz. 163) Atribuiile asistentei medicale n caz de hipernatremie sunt: a. monitorizarea pulsului b. scderea ingestiei de sodiu c. administrarea de diuretice care elimin sodiul d. asigurarea unui mediu de siguran pentm pacient e. monitorizarea tensiunii arteriale. 164) Atrib!ltiile asistentei medicale n caz de hipokalemie sunt:' a. monitorizarea respiraiei b. administrarea intravenoas de soluii care conin potasiu c. monitorizarea pulsului d. msurarea ingestiei i a eliminrilor e. monitorizarea tensiunii arteriale. 165) J.,a culegerea de date n cazul hiperkalemiei se poate obine: a. oboseal muscular b. bradipnee c. diaree d. crampe intestinale tranzitorii e. hipeliensiune arterial. [66) Atribuiile asistentei medicale n caz de hiperkalemie sunt: a. monitorizare cardiac

b. cntrire zilnic c. asigurarea unui mediu de sigurant d. administrarea de antialgice ' e. administrarea de antibiotice. 167) La culegerea de date n cazul hipermagnezemiei se poate obine: a. paralizie tranzitorie b. hiporeflexie c. oboseal d. tahicardie e. bradipnee. 168) La culegerea de date n cazul h:ipomagnezemiei se poate obine: a. iritabili tate b. tahicardie c. tremurturi d. spasm carpo-pedal e. bradicardie. 169) La culegerea de date n cazul hipocalcemiei se poate obine: a. crampe abdominale b. bradicardie c. hipotensiune arterial d. parestezii e. crampe musculare. 170) Atribuiile asistentei medicale n caz de hipocalcemie sunt: a. administrare de vitamin D b. monitorizarea diurezei c. supravegherea pacientului n caz de convulsii d. administrarea de antialgice e. administrarea de antibiotice. 171) La culegerea de date n cazul hipercalcemiei se poate obine: a. dureri osoase b. hiperreflexie c. hiporeflexie d. convulsii e. relaxarea musculaturii scheletice. 172) La culegerea de date nca.zul acidozei respiratorii se poate obine: a. scderea frecvenei respiratorii b. cianoz c. hiperventilaie d. bradicardie e. iritabili tate. 173) Intervenii nursing pentru asigurarea respiraiei n cazul acidozei respiratorii sunt: a. ncurajarea consumului de lichide b. drenaj postural c. ricurajaTea tusei d. tapotament e. administrarea de sedative. 174) n cazul acidozei respiratorii tratamentul const n: a. administrarea de soluii acide b. oxigenoterapie c. ameliorarea respiraiei

d. administrm'ea de soluii alcaline e. administrarea de antibiotice. 175) Acidoza metabolic apm'e prin: a. exces de acizi ca urmare a unei hipersecreii endogene b. deficit de acizi c. scderea eliminrii renale a acizilor d. pierderea de baze aproape exclusiv intestinal e. creterea eIiminrilor renale a aciziloL 176) La culegerea de date n cazul acidozei metabolice se poate obine: a. cefalee b. respiraie Kussmaul c. dureri abdominale d. bradicardie e. hipertensiune atterial. 177) Intervenii nursing n cazul acidozei metabolice sunt: a. administrm'eade bicarbonat b. administrare de insulin (n caz de diabet zahm'at) c. monitorizarea diurezei d. administrare dea antibiotice e. administrarea de antialgice. 178) La culegerea de date n cazul alcalozei metabolice se poate obine: a. dezorientare b. greuri c. puls neregulat d. cianoz e. constipaie. 179) Intervenii nursing n cazul alcalozei metabolice sunt: a. efectuarea bilanului hidric b. monitorizarea semnelor vitale c. administrarea de solUii saline intravenos d. administrarea de antibiotice e. administrarea de antialgice. 180) La culegerea de date n cazul alcalozei respiratorii se poate obine: a. pm'estezii b. convulsii c. tahicardie d' bradipnee e. hipeneflexie. 181) Intervenii nursing n cazul alcalozei respiratorii sunt: a. corectarea tulburrilor electrolitice din plasm b. tratamentul bolii de fond c. administrarea de substane acidifiante d. administrarea de antialgice e. administrarea de antibiotice. 182) n cazul alcalozei respiratorii evaluarea se refer la: a. bilan acido-bazic normal b. ritm respirator normal c. pacientul este oliguric d. pacientul este contient e. nu sunt prezente aritmii cardiace.

183) n cazul acidozei respiratorii evaluarea se refer la:

a. bilan acielo-bazic normal b. pacientul este contient c. nu sunt semne de infecie d. frecvena respiratorie este normal e. , pacientul este incontient. 184) In cazul acidozei metabolice evaluarea se refer la: a. pacientul este orientat temporo-spaial b. bilan acido-bazic normal c. nu sunt semne de hiperkalcmie d. pacientul este oliguric e. pacientul este inconstient. 185) n cazul alcalozei metabolice evaluarea se refer la: a. bilan acido-bazicnormal b. numlUl respiraiiloI" este normal c. puls neregulat d. nu sunt semlle de hiponatremie
e. nu sunt 3TitUlii.

d. 120-150 rmnHg e. l20-1601llinJlg. 191) Valoal"ea normal a tensiunii arteriale diastolice este de: a. 90-110 mmHg

b. 65-90 mmHg c. 65-85 mmHg


d. 65-100 mmHg e. 70-90 mmHg. 192) Condiii necesare pentru msurarea corect a tensiunii arteriale sunt: a. msurarea TA numai n clinostatism b. msurarea TA numai n ortostatism c. nainte de determinare pacientul nu trebuie s consume cafea, s fumeze d. msurarea TA se face dup 2-3 minute de la prezentarea pacientului e. pentru diagnostic sunt necesare 3 seturi de detem1nli la interval de cel puin sptmn. 193) Pentru efectuarea electrocardiogramei montarea electrozilor pe membre se face astfel: a. rou mna dreapt b. negru picior stng c. galben mna stng el. verde picior stng e. toate rspunsurile sunt corecte. 194) Contraindicaiile cateterismului cardiac sunt: a. reumatism articular acut b. infarct miocardic acnt c. ciroz hepatic d. insuficien cardlac e. stri febrile. 195) Complicaiile cateterismului cardiac sunt: a. febr b. edem pulmonar c. tulburri de ritm d. infarct miocardic e. reumatism mticular acul. 196) Explorri funcionale ale vaselor sanguine periferice sunt: a. proba mersului b. clearance la creatinin c. timpul de umplere venoas d. .oscilometria e. mteriografia. 197) Alimente cu coninut crescut de sodiu sunt: a. mezeluri b. ou c. cereale d. murturi e. flUcte. 198) Alimente cu coninut crescut de potasiu sunt: a. banane b. stafide c. fructe d. ou

186) Jntervenii nmrsing n caz. eledi;;pnee de cauz cardiac sunt:


2. adoptarea.]xJZiiei eznd . b. administrarea de bronhodilatatoare '-. .administrarea de diuretiee d. oxigenoterapie e. administrarea ele'antibiutice; 187) Inten'enii nursjngn.eazul durerii precordiale sunt: lirnitarea eff),rtului fizic b. meninerea uoui climat de linite c. monitorizarea TA, respiraie d. adnunistrarea.de- diriretice e. adn'Linistrarea tratamentului antialgic prescris de medic. 188) La inspecia general a unui pacient cardiac se poate evidenia: a. poziia adoptat de pacient b. culoarea tegumentelor i mucoaselor c. aspectul toracelui d. aspectul abdomenului e. aspectul fauerelor. 189) Tensiunea art~rial variaz n funcie de: a. vrst b. efortul fizic c. greutatea corporal d. nlime e. sex. 190) Valoarea normal a tensiunii arteriale sistolice este de:
Q..

a. 110-140 mrl1Hg
b. 110-130 mmHg c. 120-140 mmHg

e. lapte: 199) Intervenii nursing n caz de edeme sunt: a. apOlt lichidian crescut b. restricie de sodiu din diet c. cntrire zilnic a pacientului d. administrarea tratamentului cliuretic prescris de medic

e. oxigenoterapie.
200) Intervenii nursing n cazul sincopei sunt: a. se adopt poziia eznd b. se msoar TA, pulsul c. pacientul se pune n decubit dorsal d. se monitorizeaz diureza e. se cntrete zilnic pacientul. 201) Intervenii nursing n cazul ischemiei acute periferice sunt: a. determinarea TA, pulsului b. urmrirea aspectului tegumentului c. administrarea de antibiotice d. urmrirea altor sngerri (epistaxis, hematurie) e. efectuarea zilnic a bilanului hidric. 202) Probleme posibile la un pacient cu mteriopatie cronic obliterant sunt: a. scderea aportului sanguin n extremiti b. teama de ase mobiliza datorit durerii c. risc de infecie d. risc de hemoragie e. risc de deficit nutriional. 203) Intervenii nursing n cazul arteriopatiei cronice oblileranle sunt: a. evitarea ortostatismului prelungit b. ncurajarea pacientului s se mobilizeze c. administrarea anaJgezicelor prescrise de medic d. creterea lipidelor din diet e. reducerea aportului lichidian. 204) Intervenii nursing n cacul trombozei venoase profunde sunt: a. meninerea unei poziii cu picioarele deasupra planului patului b. utilizarea ciorapilor elastici la indicai a medicului c. administrarea analgezicelor prescrise de medic d. administrarea tratamentului diuretic prescris de medic e. aport lichidian crescuL 205) Msurile generale din cadrul tratamentului anginei pectorale sunt: a. ntreruperea fumatului b. reducerea greutii corporale la obezi c. exerciii fizice regulate d. diet hipersodat e. aport lichidian crescut. 206) Factorii majori de risc cardiovascular sunt: a. vrsta b. sexul c. hipercolesterolemia d. fumatul e. HTA. 207) Intervenii nursing pentru reducerea anxietii la un pacient cu angin pectoral sunt:

a. purtm'ea de discuii cu pacientul b. furnizarea de informaii despre boal, tratament i corupiicaii c. administrarea tratamentului antialgic prescris de medic d. evaluarea durerii e. balan hiclric zilnic. 208) Intervenii nursing n cazul durerii din angina pectoral sunt: a. pacientul va fi sftuit s poarte nitroglicerina tot timpul J a el b. administrarea tratamentului antialgic prescris de medic c. pUltarea de discuii cu pacientul d. dac durerea persist mai mult de 15 m.inute pacientul va sftuit s se prezinte la medic e. cntrirea zilnic pacientului. 209) Intervenii nursing n cazul' durerii din infarctul miocardic acut sunt: a. evaluarea durerii i disconfortului b. se asigur un climat de linite c. oxigenoterapie pe sond nazal d. cntrirea zilnic a pacientului e. purtarea de discuii cu pacientul. 210) Intervenii nursing pentru prevenirea extinderii zonei de necroz i apariia complicaiilor la un pacient cu infarct miocardic: acut sunt: a. repaus la pat mai ales n primele 24 ore b. se reduce la minim efortul n primele 24-48 ore c. administrarea tratamentului trombolitic prescris de medic d. balan hidric zilnic e. administrarea tratamentului diuretic prescris de medic. 211) Intervenii nursing n cazul pierderii independenei la un pacient cu infarct miocardic acut sunt: a. pacientul va fi ncurajat s desfoare activiti curente n limita posibilitilor b. administrarea tratamentului antialgic prescris de medic c. se asigur intimitatea pacientului n timpul miciunii d. se furnizeaz informaii despre boal e. se explic ce nseamn un atac cardiac n termeni accesibili pacientului i fmniliei. 212) Intervenii nursing pentru reducerea anxietii la un pacient cu infarct miocardic acut sunt: a. purtarea de discuii cu pacientul b. se adopt o atitudine empatic fa de pacient c. administrarea tratamentului antialgic prescris de medic d. msurarea TA, pulsului i numrului de respiraii la 4 ore e. efectuarea zilnic a bilanului hidric. 213) Mijloace de tratament n HTA sunt: a. regim hipocaloric la persoanele obeze hipertensive b. restricia consumului de alcool c. regim alimentar hipersodat d. renunarea la fumat e. exerciii fizice zilnice, moderate ca intensitate. 214) Obiectivele tratamentului n HTA sunt: a. reducerea valorilor HTA ctre' limitele normale b. creterea n greutate c. meninerea echilibrului acido-bazic d. controlul factorilor de risc cardiovascular care pot influena evoll1ia pacientului hipertensiv

e. prevenirea afectrii organelor int. 215) Oxigenarea celular depinde de: a. schimburile gazoase de la nivelul plmnilor b. capacitatea de transport a sngelui spre periferie c. capacitatea de transport a hematiilor d. debitul cardiac e. diametrul vaselor sanguine. 216) Principalele manifestri clinice ale insuficienei cardiace stngi sunt: a. dispnee paroxistic nocturn b. edeme c. tuse neproductiv d. dureri n etajul abdominal superior e. ascit. 217) Principalele manifestri clinice ale insuficienei cardiace drepte sunt: a. dureri abdominale b. anorexie c. tulburri de tranzit d. cretere n greutate e. dureri toracice. 218) n hipotensiune a alterial sunt contraindicate: a. bile reci b. masajul c. urcatul scrilor d. samla e. bile fierbini. 219) Stopul cardiac se caracterizeaz prin: a. pierderea brusc a strii de contien b. absena pulsului carotidian c. anurie d. absena respiraiilor e. toate rspunsurile sunt corecte. 220) Contraindicaiile masaj ului cardiac extern sunt: a. embolie gazoas b. pneumonie c. traumatism craniam deschis d. hemopericard e. leziuni grave ale peretelui toracic cu fracturi costale. 221) Complicaiile resuscitrii cardio-respiratorii sunt: a. fracturi costale b. embolie grsoas c. hemotorax d. fractura stemului e. insuficien cardiac. 222) Principalele medicamente utilizate n stopul cardio-respirator sunt: a. adrenalina b. miofilin c. furosemid

ab:s';\Ji;a dcctrice a inimii pe o perioad ele 60 minute d. apariia ciano7ci i lividitilor e. toate rspunsurile sunt corecte. -224) n cazul. n C:JTC rei'uiicitarea carcliorcspiratorie este efectuat de o singur persoani\ se
v.

[;le:

d. xilina
e. bicarbonatul de sodiu.
223) Semnele sigure de moarte sunt:

a. 2.rcspiraii la 10 compresiuni toracice b. l. respiraie la 5 compresiuni toracice c. 2 respiraii la IS compresiuni toracice d. la 15 compresiuni toracice c. " 7. respiratii ia 5 compresiuni toracice. :Y:'')i fn:8'w! 11.'. can.' rei'uscitarea cardio-respiratorie este efectuat de dou persoane se fac: fL'):m:.si umitoracice b. 1 respiraie]a 15 compresiuni toracice c. 7. respiraii ]a l5 compresiuni toracice d. 1. respir:Iic la 5 compresiuni toracice e. nici un rilspuns nu este corect. ;',26\ Pr.i:ncipi.\l.eie manifestri clinice ale edemului pulmonar acut sunt: a. dispnee b. extremiti reci i transpirate c. anxietate d. oligurie c. bepata 19ii. /li) iVhjloacele de tratament n insuficiena cardiac sunt: a. repaus la pat b. regim alimentar hiposodat c. aport lichidian crescut d. diet hiperglucidic e. tratament cu cardiotonice, diuretice si nitrati. 2.28) Intervenii nmsing n cazul alterrU pe~zici tisulare datorat deficitului de volum circulant sunt: a. evalumea parametrilor hemodinamici b.. monitorizarea debitului urinar c. monitorizarea continu a TA, AV el. reecbilil.>rareacido-bazic e. administrare de soluii coloide i cristaloide. 229) Interventii nursing n cazul alterrii perfuziei tisulare datorat ocluziei arterei femural sunt: a. evaluarea prezenei durerii toracice b. monitorizarea puls ului periferic e. evaluarea bilanului lichidian d. evaluarea semnelor unei eventuale hemoragii e. toate rspunsurile sunt corecte. 230) Obiectivele ngrijirii n cazul alterrii perfuziei tisulare datorat deficitului de volul1 circulant sunt: a. TA sistoiic peste 90 mmHg b. puls periferic palpabil, bine btut c. tegumente reci eL debit urinar peste 0,5 ml/kglh

e. toate rspunsurile sunt corecte. 231) 1tervenii nursing n cazul scderii debitului cardiac secundar di.minurii ntoarcerii venoase sunt: a. monitorizarea funciilor vitale b. administrarea de ageni inotropi pozitivi c. schimbarea periodic a poziiei pacientului d. utilizarea mijloacelor de prevenire a escarelor e. asignrarea unei ventilaii corespunztoare la pacienii cu tulburri respiratorii. 232) Intervenii nursing n cazul scderii debitului cardiac datorit aritmiilor sunt: a. monitorizarea funciilor vitale b. evaluarea parametrilor hemodinarnici c. monitorizare ECG d. administrarea de diuretice e. administrarea de antiaritmice. 233) Obiectivele ngrijirii n cazul scderii debitului cardiac datorit aritmiilor sunt: a. stare de contien prezent b. absena aritmiilor cardiace c. paC02 ntre 35-45 rrunHg d. debit cardiac ntre 4-8 l/min. e. toate rspunsurile sunt corecte. 234) Efectele manevrei Vals alva sunt: a. creterea presiunii intratoracice b. scderea postsarcinii c. tahicardie d. bradicardie e. scderea presiunii intratoracice. 235) Intervenii nursing n cazul scderii debitului cardiac datorit insuficienei ventricul are stngi sunt: a. evaluarea dispneii b. monitorizarea p31'ametrilor hemodinamici c. oxigenoterapie d. bilan hidric e. toate rspunsurile sunt corecte. 236) Intervenii nursing n caz'ul hiperhidratrii datorit reteniei de sodiu i ap prin hipoperfuzie renal sunt: a. cntrirea zilnic a pacientului b. creterea ingestiei de lichide c. regim hipersodat d. bilan hidric zilnic e. nici un rspuns nll este corect. 237) Obiectivele ngrijirii n cazul hiperhidratrii datorit reteniei de sodiu i ap prin hipoperfuzie renal sunt: a. lipsa ralurilor la auscultaia plmnilor b. debit cardiac ntre 4-6 l/min. c. debit urinar peste 0,5 ml!kg/h d. TA sistolic peste 90 mmHg e. nici un rspuns nu este corect. 238) Intervenii nursing n cazul al1errii schimburilor gazoase secundar atelectaziei sunt: a. monitorizarea paC02 i a saturaiei n O2 b. monitorizarea funciilor vitale

c. administrarea de antiaritmice d. schimb31'ea periodic a poziiei pacientului e. administr31'ea ele heparin la indicaia medicului. 239) Intervenii nursing n cazul alterrii schimburilor gazoase datorat edemulul pulmonaJ interstiial sunt: a. monitorizarea funciilor vitale b. drenaj pleural c. meninerea cilor respiratorii libere el. monitorizarea nivelului gazelor sanguine respiratorii e. monitorizarea parametrilor hemoelinamici. 240) Obiective nursing n cazul alterrii schimburilor gazoase elatorat edemului pulmonar interstiial sunt: a. absena ralurilor b. paC02 ntre 35-45 rrunHg c. pa02 peste 60 mrnHg d. pH ntre 7,35-7,40 e. nici un rspuns nu este corect. 241) Intervenii nursing n cazul hipoxiei datorat insuficienei respiratorii acute sunt: a. ajutarea pacientului n activitile n care consumul de O2 este crescut b, monitorizarea respiraiilor c. administrarea de medicamente deprimante ale respiraiei d. schimbarea periodic a poziiei e. efectuarea unei clisme evacuatorii. 242) Intervenii nursing n hipoxia datorat hiperventilaiei din alcaloza respiratorie sunt: a. corectarea tulburrilor metabolice b. evaluarea frecvenei respiraiilor c. monitorizarea pa02 el. bilan hidric zilnic e. cntrirea zilnic a pacientului. 243) Intervenii nursing n hipoxia datorat hipoventilaiei elin acidoza respiratorie sunt: a. administrarea de heparin la indicaia medicului b. urmrirea simptomelor hipercapniei c. schimbarea periodic a poziiei pacientului d. efectuarea de clisme evacuatorii e. drenaj postural. 244) Intervenii nursing n cazul aritmiilor secundare ischemiei miocardice sunt: a. monitorizare ECG b. administrare de lidocain n aritmiile ventricul are c. efectuarea zilnic a bilanului lichidian d. monitorizarea temperaturii e. toate rspunsurile sunt corecte. 245) Diagnostice nursing posibile la pacienii cu afeciuni c31'dio-vasculare sunt a. alterarea perfuziei tisulare datorat deficitului de volum circulant b. scderea debitului cardiac datorit aritmiilor c. hiperhidratare datorit reteniei de sodiu i ap prin hipoperfuzie renal d. alterarea schimburilor gazoase secundar atelectaziei e. toate rspunsurile sunt corecte.

246) Principalele semne i simptome ntlnite n afeciunilerespiratorii sunt: a, tusea b. durerea epigastric c. hemoptizia d. cianoza e. vrsturile. 247) Intervenii nursing n caz de tuse productiv sunt: a. educaia pacientului privind evitarea fumatului b. schimbarea periodic a poziiei pacientului c. administrarea antialgicelor prescrise de medic d. colectarea sputei pentru aprecierea cantitii i aspectului e. administrarea de heparin la indicaia medicului. 248) Tusea productiv apare n: a. primele faze ale tuberculozei pulmonare b. pneumonie c. supuraii pulmonare d. rinit e. pleurezie. 249) Atribuiile asistentei medicale n cazul prezenei la un pacient cu pneumonie a tusei productive sunt: a. asigurarea unor condiii igienice de colectare a sputei b. notarea caracteristicilor sputei c. anunarea medicului clac apar modificri semnificative ale cantitii sau aspectului d. administrarea de bronhodilatoare e. monitorizarea nurniimlui respiraiilor. 250) Sputa mginie apare n: a. astm bronic b. pneumonie c. neoplasm bronhopulmon31' d. tubercnloz pulmonar e. abces pulmonar. 251) Intervenii nursing n cazul prezenei hemoptiziei sunt: a. repaus la pat b. repaus vocal c. administrarea de bronhodilatatoare d. calmarea pacientului e. drenaj posturaL 252) Hemoptizia este un semn important n: a. pneumonie b. supuraiile pulmonare c. tuberculoz pulmonar ulcerativ d. astm bronic e. chist hidatic pulmon31. 253) Dispneea expiratorie apare n: a. edem al glotei b. pneumonie c. emfizem pulmonar d. astm bronic

e. pleurezie. 254) Dispneea paroxistic~, apme n: a. pneumotorax b. insuficien cardiac c. astm bronic n criz d. pleurezie e. edem pulmonar. 255) Intervenii nursing n cazul prezenei dispneei sunt a. combaterea anxietii b. asigurarea poziiei de decubit dorsal c. aprecierea caracteristicilor dispneei d. administrarea medicaiei recomandat de medic e. nu necesit nici o intervenie nursing. 256) Intervenii nursing n cazul prezenei cianozei sunt: a. identificarea cauzei cianozei b. oxigenoterapie c. supravegherea funciilor vitale d. administrarea de diuretice e. .aspiraie nazogastric. 257) Intervenii nursing n cazul prezenei durerii toracice sunt: a. aprecierea caracteristicilor durerii b. administrarea medicaiei antialgice prescris elemedic c. oxigenoterapie d. monitorizarea la 2 ore a temperaturii e. administrarea de bronhodilatatoare la il1dicaia medicului. 258) Explorri morfologice ale aparatului respirator sunt: a. test Astmp b. spirograma c. radio grafia toracic d. exudat faringian e. urocultura. 259) Explorri funcionale ale aparatului respirator sunt: a. bronhoscopia b. IDRlaPPD c. racliografia toracic d. test Astmp e. spirograma. 260) Explorri etiopatogenetice ale aparatului respirator sunt: a. IDR laPPD b. test Astmp c. spirograma d. bronhoscopia e. examen bacteriologic din aspiratullaringotraheal. 261) Prin examenul sputei se poate identifica: a. flora patogen responsabil de infecia aparatului respirator b. celulele maligne c. corpii strini laringieni d. flora patogen responsabil de infecia tractului urinar e. toate rspunsurile sunt corecte. 262) Condiiile pentru recoItarea sputei sunt:

a. se recolteaz n recipiente sterile b. se recolteaz sputa din cursul zilei c. se colecteaz sputa din 24 ore d. se recolteaz sputa de diminea e. se recolteaz sputa 3 zile la rnd n cazul examenului citologic. 263) Rolul asistentei medicale n cazul efecturii radiografiei toracice este: a. pregtirea psihic a pacientului b. ajutarea pacientului s adopte poziia indicat de medic c. anunarea pacientului s nu mnnce cu 24 ore nainte de ex.aminare d.. efectuarea de c1isme n dimineaa examinrii e. testarea sensibilitii la iod. 264) Rolul asistentei medicale n cazul efecturii bronhografiei este: a. va explica pacientului necesitatea investigaiei b. se anun pacientul s nu mnnce n dimineaa examenului c. se efectueaz 2.c1isme n dimineaa examenului d. se administreaz cu o or nainte de examinare bronhodilatatoare e. se pregtesc materialele necesare. . 265) Hipoxemia este definit cnd saturaia hemoglobinei n oxigen este: a. sub 90 % b. sub 80% c. subl95% d. peste 95% e. peste 80%. 266) n astmul bronic eficiena tratamentului se poate aprecia pe baza: a. volum inspirator de rezerv b. volum curent c. capacitate vital d. volum expirator maxim pe secund e. volum rezidual. 267) Rolul asistentei medicale n cazul efectulii bronhoscopiei este: a. se va explica pacientului necesitatea investigaiei b. se anun pacientul " nu mnnce cu 12 ore nainte de investigaie c. se administreaz sedative dup investigaie d. se testeaz sensibilitate a la iod e. se supravegheaz pacientul n timpul examinrii. 268) Intervenii nursing n cazul efecturii punciei pleurale sunt: a. se explic pacientului necesitatea tehnicii b. pacientul se aeaz n decubit dorsal c. n timpul tehnicii se supravegheaz pacientul d. se msoar cantitate a de lichid extras e. dup tehnic se administreaz bronho-dilatatoare. 269) Lichidul pleural hemoragie apare n: a. tuberculoz pulmonar b. supuraii pulmonare c. pneumonii d. neoplasm bronhopulmonar e. 270) n cazul efecturii testului IDR la PPD rezultatul se citete la: a. 48 ore b. 72 ore

c. 24 ore d. 3 zile e. 12 ore. 271) Testul IDR la PPD este pozitiv dac diametJul zonei de induraie este: a. mai mic de 5 mm b. mai mare de 10 cm c. mai mic de 5 cm d. mai mare de 10 rnm e. ntre 5-10 mm. 272) Efectele tardive ale fumatului asupra aparatului respirator sunt: a. scderea numrului de macrofage b. scderea produciei de mucus c. creterea activitii cililor din cile respiratorii d. deficit de aprare antiinfecioas e. creterea numrului de neutrofile 273) Efectele imediateale fumatului asupra sistemului cardio-vascular sunt: a. vasodilataie b. creterea TA c. bradicardie d. risc de infarct miocardic e. vasoconstricie. 274) La debut hipoxia se manifest prin: a. cefalee b. com c. convulsii d. agitaie e. confuzie. 275) Consumul de oxigen crete n. a. timpul somnului b. stri febrile c. condiii de stres d. cazul prezenei durerii e. com. 276) Efectele hipoxiei cronice asupra aparatului digestiv sunt: a. constipaie b. greuri c. anorexie d. dureri abdominale difuze e. diaree. 277) Efectele"hipoxiei cronice asupra sistemului respirator sunt: a. intoleran la efmt b. cianoz c. utilizarea muchilor respiratori accesori d. edeme e. cardiomegalie. 278) Intubaia traheal este indicat n: a. pneumonie b. poliomielit c. boli ale sistemului nervos care determin depresie respiratorie d. paralizia muchilor laringelui

279) Posibiliti terapeutice n afeciunile respiratorii sunt:

e, pleurezie. a. b. c. d. e.

antibioterapie oxigenoterapie intubaie traheal diuretice c1renajpostura!. 280) Condiiile unei oxigenoterapii optime sunt: a. concentraia oxigenului s fie ntre 40-60% b. administrare intermitent sau continu c. supravegherea funciilor vitale d. monitorizarea saturaiei arteriale n C02 e. toate rspunsurile sunt corecte. 281) Obiectivele drenajului pleural sunt. a. evacuarea coleciilor endotoracice b. refacerea echiliblului hidroelectrolitic c. reexpansionarea prn:enchimului pulmonar colabat d. refacerea echilibrului acido-bazic e. refacerea volemiei. 282) Drenajul pleural se menine maxim: a, 24 ore b. 3 zile G. 7-8 zile d. 48 ore e. 5 zile. 283) Rolul asistentei medicale n efectuarea drenajului pleural este: a. pregtirea fizic a pacientului b. respectarea msurilor de asepsie i antisepsie c. pregtirea materialelor necesare d. administrarea cu 24 ore nainte de tehnic a sedativelor prescrise de medic e. urmrirea pacientului n timpul tehnicii.
284) Factorii favorizani ai afeciunilor respiratorii sunt:

a. ameliorarea ventilaiei pulmonare b. prevenirea ateleetaziei c. prevenirea aspiraiei traheo-bronice d. meninerea echilibrului acido-bazic e. meninerea echilibrului hidroelectrolitic. 288) Intervenii nursing n caz de tuse ineficienta: sunt: a. adoptarea poziiei de decubit dorsal b. efectuarea de respiraii profunde i rare n ortostatism c. administrarea de mucolitice d. administrarea de antitusive e. aspiraie nazogastric. 289) Intervenii nursing n caz de tuse cronic sunt: a. reducerea substanelor iritante din aer b. aspiraie nazogastric c. drenaj pleural d. umidiflerea aemlui e. aerosoloterapie. 290) Intervenii nursing n cazul prezenei expectoraiei vscoase, abundente sunt: hidratare adecvat' refacerea echilibrului acido-bazic gargar cu ser fiziologic umidifierea aemlui inspirat efectuarea de exerciii de respiraie profund. 291) Intervenii nursing n cazul unui pacient cunoscut cu alergie la polen sunt: a. b. c. d. e. 292) utilizarea aemlui condiionat evitarea expunerii lavnt evitarea automedicaiei refacerea echilibmlui acido-bazic toate rspunsurile sunt corecte. Intervenii nursing n cazul unui pacient cunoscut cu alergie la praf sunt: a. b. c.. d. e.

a. umiditate extrem b. obstmcie mecanic c. scderea concentraiei C02 n aer d. scderea elasticitii esutului pulmonar e. tulburri neuromusculare. 285) Caracteristicile respiraiei sunt: a. rat/minut b. ritm c. profunzime d. tipul de respiraie e. toate rspunsurile sunt corecte. 286) Semne i simptome definitorii n tulburarea clearaceului cilor respiratorii sunt: a. b. c. d. tuse ineficient micri respiratorii asimetrice iritabili tate s(',~dcrcfl capacitiiii vitale totale

a. splarea frecvent a lenjeriei b. utilizarea aerului condiionat c. purtarea de masc n timpul cureniei d. evitarea pturilor pufoase e. toate rspunsurile sunt corecte. 293) Intervenii nursing n infecii ale aparatului respirator sunt: a. recoltarea sputei pentru examen bacteriologic b. hidratare corespunztoare c. aspiraie nazogastric d. ncurajarea tusei e. toate rspunsurile sunt corecte. 294) n caz de dispnce se adopt poziia eznd sau semieznd din urmtoml raionament: a. permite expansiunea toracelui b. reduce presiune a organelor abdominale pe diafragm c. crete spasmul br,onhiolelor d. reduce capacitatea vital e. permite utilizarea muchilor respiratori accesari. 295) Intervenii nursing n caz de febr sunt: a. administrarea antitermicelor prescrise de medic b. monitorizarea periodic a temperaturii

,',. 1IIIllll\ulii 1Il<:: Cill':let,'l'i~iticil(1r rc.opira\ki. ),f\ 1) (lilicI',live, IlIlt'Sillfl, 1111'11'{,\\lllilhllr~rii dClIl'llt:l~lIilli cnilnr rcspil'Htorii sunt:

c. monitorizarea efcctului antitermicelor d. hidratare corespunztoare e. asigurarea poziiei semieznd. 296) Probleme nursing posibile n infeciile respiratorii sunt: a. febr b. dispnee c. potenial de confuzie datorat hipoxiei d. anxietate e. toate rspunsurile sunt corecte. 297) Probleme nursing posibile la un pacient cu astm bronic sunt: a. anxietate b. dispnee c. dificultate n a expectora d. potenial de a dezvolta complicaii e. toate rspunsurile sunt corecte. 298) Inte~enii nursing n cazul anxietii la un pacient cu astm bronic sunt: a. se ncurajeaz pacientul s pun ntrebri b. se vor pmta discuii cu pacientul c. se nltur sursele de praf i polen din camer d. se asigur poziia eznd e. se administreaz bronhodilatatoarele prescrise de medic. 299) Probleme nursing posibile la un pacient operat pentru neoplasm bronhopulmonar sunt: a. risc de hemoragie b. risc de infecie c. risc de hipoxie d. risc de staz urinar e. toate rspunsurile ;sunt corecte. 300) Intervenii nursing posibile la un pacient cu neoplasm bronhopulmonar care urmeaz a fi supus interveniei chirurgicale sunt: a. explicarea interveniei chimrgicale ntr-un limbaj accesibil pacientului b. monitorizarea funciilor vitale c. administrarea de antibiotice pentru infecia urinar d. reechilibrare hidroelectrolitic si acido-bazic e. bilan hidric zilnic. .. 301) Intervenii nursing pentm prevenirea trombozei venoase profunde la un pacient operat pentru neoplasm bronhopulmonar sunt: a. efectuarea de exerciii pasive ale membrelor inferioare b. administrarea de heparin la indicaia medicului c. bilan hidric zilnic d. monitorizarea funciilor vitale e. toate rspunsurile sunt corecte. 302) Recomandrile la extemare n cazul unui pacient operat pentru neoplasm bronhopulmonar sunt: a. control medical periodic b. evitarea fumatului c. reluarea progresiv a efortului fizic d. diet hipolipidic e. evitarea expunerii la cureni de aer. 303) Avantajele administrrii medicaiei pe cale inhalatorie n astmul bronic sunt: a. medicamentele acioneaz direct la nivelul cilor respiratorii

b. necesit o cantitate mai mic de medicarnent c. efectele sistemice apar mai frecvent d. sunt necesare doze mai mari i mai rare e. toate rspunsurile sunt corecte. 304) Intervenii nursing la un pacient cu alergie la mucegai su.nt: a. meninerea pereilor casei uscai b. evitarea produselor alterate sau marinate c. evitarea expunerii la vnt d. evitarea mirosuri lor puternice e. evitarea locuinelor insalubre. 305) Intervenii nursing n caz de neptur de insect la un pacient alergic sunt: a. calmarea pacientului b. ndeprtarea acului c. aplicarea de ghea pe locul nepat d. administrarea imediat de produse cOltizonice i antihistaminice e. toate rspunsurile sunt corecte.

306) Fumatul la gravide afecteaz sntatea nou-nscutului prin: a. ntrzierea creterii fetale b. crete procentul deceselor intrapartum si a morii neonatale c. genereaz malformaii ale scheletului nounscutului d. afecteaz dezvoltarea psihologic a nou-niiscutului, copii nervoi, agitai e. afecteaz legtura afectiva mama-copil dup natere. 307) Situaiile n care apare o atitudine de protecie exagerat a prinilor fa de copii, sunt: a. prini avnd vrste cuprinse intre 23-35 ani b. apariia unui copil prematur sau handicapat c. familiile cu mai mult de trei copii d. copii survenii la btrnee e. apariia unui copil sntos dup o serie de avorturi spontane. 308) Stabilii legtura corect ntre stres i boalastresul produce: a. creterea hormonilor steroizi i a anticorpi lor- creterea riscului de boal b. scderea honnonilor steroizi i a riscului de boal- creterea riscului de boal c. scderea hormonilor steroizi i creterea anticorpilor- creterea riscului de boal d. dezvolt n mod obligatoriu o afeciune fizica e. creterea hormonilor steroizi i scderea anticorpilor- creterea riscului de boala. 309) n familiile cu muli copii: a. crete nivelul de ngrijire b. crete riscul de accidente c. crete riscul delicvenei d. crete neglijena matern e. crete nivelul material, datorit ajutorului social. 310) Concepia copiilor despre boal implic urmtoarele aspecte: a. precolarii 1. sunt preocupai n special de consecinele bolii b. colarii 2. interpreteaz limbajul cuvnt cu cuvnt c. adolescenii 3. vor s fie trati'\ica nite

aduli. 311) Un colar nelege boala astfel: a. nu contientizeaz boala b. sufer de senzaia de frustrare prin lipsa activitilor cu care era obinuit c. percepe boala ca o lipsa de control asupra propriului corp d. cu ct tiu mai multe despre boala, vor coopera mai bine e.. n situaii extreme se pot izola. 312) n funcie de vrst, copiii percep boala astfel: a. copiii contientizeaz boala nainte de vrsta precolar b. colaruJ sufer senzaia de fmstrare fa de activitile cu care era obinuit c. adolescenii vor s fie tratai ca nite aduli d' cu ct tiu mai multe despre boal, copiii vor coopera mai puin. 313) Adaptarea gradual a familiei legat de copilu( cu boal cronic parcurge urmtoarele faze: a. adaptarea prin apropiere b. adaptarea prin evitare c. faza de confmntare direct cI. faza de suferin e. adaptarea pe termen lung. 314) n cadrul adaptrii graduale a familiei legat de copilul cu boal cronic se observ: a. n faza de prediagnosticare apar sentimente de vin, disperare b. n faza de confmntare direct prinii accept tratamentul i regimul impus c. n faza de adaptare pe termen lung apare problema responsabilitii prinilor. 315) Care este ordinea corect a fazelor anxietii de separaie copil-prini? a. protest, regresie, detaare, disperare b. protest, disperare, detaare, re gresie c. regresie, detaare, protest, disperare d. detaare, regresie, disperare, protest. 316) Realizai o corelaie a diferitelor manifestri de protest cu vrsta copilului: a. precolar 1. refuz alimentaia i somnul 2. furie, lipsa de cooperare b. adolescent 3. plnge, i strig prinii c. copil mic cu voce tare. 317) Care din urm.toarele msuri reduc anxietate? a. internarea copilului mai mic de 4 ani singur b. explicarea investigaiilor c. permiterea internrii unui membm al familiei d. interzicerea contactului prini-copil pentm evitarea stresului. 318) Metodele reducerii anxietii de separaie sunt: a. s i se impun copilului un anumit comportament b. s i se creeze un mediu ct mai familiar c. s se colaboreze cu prinii d. s tie separat de ceilali copii. 319) Semnele evidente n faza de disperare sunt: a. interesul pentnl joac b. apatia c. pofta de mncare

320) Fazele anxiet.ii de separaie sunt: a. faza de protest b. rcgresia c. faza de dezvoltare d. faza de detaaJe e. faza de disperare. 321) Caracteristicile fracturilor non-accidentale sunt: a. numeroase b. frecvente la copilul mic i sugaJ c. frecvent la nivelul epifizelor. 322) Echimozele non-accidentale se caracterizeaz prin: a. sunt uor explicabile n zonele expuse b. au forme caracteristice .;.. apar n zone neobinuite: urechi, gt, regiunea dorsal, fese. 323) Arsurile non-accidentale: a. sunt necaracteristice b. au delimitare clar, precis c. nu apar asociate cu alte leziuni. 324) Care din urmtoarele leziuni sunt caracteristice unui abuz? a. arsuri necaracteristice b. excoriaii adnci, paralele c. echimoze n zone expuse: fmnte, brbie. 325) Care sunt complicaiile imobilizrii n aparat gipsat? a. demineralizarea osoas b. scderea mobilitii articulare c. hiperlordoza. 326) Menionai indicaiile extensiei: a. reducerea spasmului b. meninerea poziiei dup operaie c. asigurarea alinierii oaselor dup fracturi. 327) Semnele de boal ale aparatului locomotor sunt: a. funcionalitate normal b. durere agravat de micare c. durere diminuat de micare d. tumefacie dat de edem. 328) Care din urmtoarele fracturi este ceamai grav? a. deschis b. nchis c. fr deplasare. 329) Care din urmtoarele intervenii nursing amelioreaz edemele membrelor inferioare? a. regim hipersodat b. regim hiposodat c. poziie Trendelenburg ci. ortostatism. 330) Care este prima manevra care se impune n efectuarea oxigenoterapie? a. msurarea lungimii sondei b. introducerea sondei c. dezobstmarea cilor respiratorii d. conectarea sondei la o surs de oxigen. 331) Care sunt msurile de reducere a dispneei la copil?

d. veselia
e. I ipSll
11[1

interes.

a. reducerea activitii fizice b. aspirarea secreiilor c. oxigenoterapie d. poziie n deeubit dorsal e. poziie semieznd. 332) Cum se efectueaz resuscitarea cardiac la nou-nscut i sugar? a. cu policele i indexul b. cu inelarul i degetul mic c. cu indexul i mediusul d. cu policele i mediusul. 333) Alegei rspunsurile corecte care definesc simptomele bolilor hematologice: a. astenie, paloare, letargie, scderea greutii, piuria, hematuria, dureri abdominale b. astenie, paloare, RT.A., echimoze, palpitaii c. astenie, paloare, febra ,tromboflebita, dureri articular'e d. astenie, paloare, febra, peteii, echimoze, cefalee, dureri abdominale, dureri articulare. 334) Care este rapOltul respiraie-compresiuni n efectuarea masajului cardiac la copil? a. 2:15 b. 4:15 c. 3:15 d. 1:15. 335) Elementele de evaluare clinic n sindromul de deshic1ratare acut (extracelular) sunt: a. oligurie b. ochi ncercnai c. sete d. mucoase uscate e. pliu cutanat persistent. 336) La sugar anemia carenial apare datorit urmtoarelor greeli alimentare: a. diversificarea alimentelor b. alimentaia exclusiv cu lactate c. excesul de finoase. 337) Care dintre urmtoarele recomandri vi se par utile unui copil cu anemie carenial? a. hidratare b. prevenirea traumatismelor c. combaterea infeciilor d. aport crescut de alimente cu coninut ridicat de fier e. aport crescut de alimente bogate in vitamina C 338) Urmtoarele semne sunt sugestive pentru insuficiena cardiac: a. HTA b. puls slab c. transpiraii d. extremiti reci. 339) Intervenii nursing la pacienii cu insuficien cardiac: a. creterea efortului fizic b. psihoterapia c. monitorizarea respiraiilor d. administrarea medicamentelor. 340) Care sunt complicaiile imobilizrii ndelungate? a. hipermobilitate articular b. creterea activitii c. demineralizri osoase.

341) Intervenii nursing la pacienii imobilizai sunt: a. repaus absolut b. ncurajaxea micrilor c. stimularea psihologoca prin jocuri d. reducerea administrarii de lichide (b,c) 342) Indicatorii de srmtate reflect: a. convingerile i conceptele despre sntate b. factorii ce influeneaz sntatea c. modalitile de promovare a sntii d. interveniile asistentei medicale n promovar'ea sntii e. nivelul sntii ntr-un segment de populaie. 343) Crearea mediului adecvat pentru spitalizarea copilului implic: a. saloane cu paturi potrivite b. efectuarea tratamentului la ore fixe, indiferent de starea pacientului c. sal de joac d. condiii de igien e. alimentarea n sala de mese, indiferent de starea bolnavului. 344) Relaia ntre stadiul de dezvoltare a gndirii copilului i vrsta la care apare este: a. senzorio-motor 1. 7 - 12 ani b. preoperaional 2. 0-2 arli c. operaiilor concrete 3. peste 12 ani d. operaiilor formale 4. 2 - 7 ani 345) Stadiile morelitii sunt: a. stadiul postconvenional b. stadiul convenional c. stadiul preconvenional d. stadiul falic. 346) Educaia n familie respect cteva reguli, ntre care: a. disciplinarea se face cu afeciune i responsabilitate b. disciplina trebuie s fie impus de ambii pi'irini c. regula impus trebuie observat mai mult timp. 347) Artai relaia dintre stadiile de dezvoltare psihosocial i vrsta la care apar': 1. a-l an a. alege persoana de care se ataeaz 2. 2-5 ani b. se ataeaz de persoana care l ngrijete 3. 6 ani-pubertate c. se orienteaz ctre gsirea perechii potrivite 4. adolescent d. i nsuete normele de baz din societate. 348) Precizai semnele deshidratrii extracelulare,:
a. febra

b. tahicardia c. mucoase uscate. 349) Care din urmtoarele tulburri pot detennina deshidratare? a. hemoragie b. diaree apoas c. vrsaturi incoercibile. 350) n educaia pentru sntate conteaz: a. sfatul paramedical

b. prcvenireacducm'ea n comunitate:, n societate c. rolul nursei colare. 351) Care din urIntorii factori inhib promovarea snttii? a. munca n echip .

b. ierarhia tradiional din spital


c. conducerea autonom d. mbuntirea cunotinelor c. deficit de cunotine. 352) Prevenirea primar a bolilor se realizeaz prin: a. adaus de fier n ap b. diet echilibrat c. controale repetate pentru verificarea creterii i dezvoltrii copilului. 353) Detectarea precoce a bolilor i tratamentul adecvat al bolii face pmte din: a. prevenirea primar b. prevenirea ,secundar c. prevenirea teri ar. 354) Corelai stadiile dezvoltrii morale ale copilului cu caracteristicile acestora: a. preconvenional l.atins de puini oameni care respect principiile mai mult dect regulile i convenientele b. convenional 2. copilul se teme de pedeaps, nu ine seama de reguli c. postconvenional 3. copilul respect regulile judecile morale, sunt legate de ceea ce oamenii gndesc. 355) Factorii ce pot precipita criza hemolitic sunt: a. infeciile b. deshidratarea c. hipotermia d. stresul e. tulburrile echilibrului acido-bazic f. durerile lombare. 356) Interveniile nursing necesm'e n criza hemolitic sunt: a. oxigenoterapia b. repaus la pat c. antibiotice n caz de infecii d. caJmarea durerii e. hidra tare f. suport psihologic. 357) Factorii predispozani pentru abuzul asupra copilului sunt: a. indiferenta prinilor fa de copil b. intolerana c. prezena unor probleme socio-economice. 358) Efectele mainutriiei sunt: a. deficit de cretere b. hipertrofie muscular c. accelerarea tranzitului intestinal d. scderea rezistenei la infecii

e. tulburari de comportament 359) Aportul inadecvat de alimente se datoreaz: a. anorexiei b. refluxului gastro-intestinal c. malformaiilor orofaciale. 360) Comunicarea ca aspect al evalurii copilului si fan1iliei: a. se va utiliza terminologie medical b. comunicarea non-verbal este important c. implic ascultare pasiv d. implic ascultate activ. 361) Balana hidric - aspecte particulare la copil: a. procentual, organismul copilului conine cea mai mic cantitate de ap b. suprafaa corporal a copilului este mare c. balana hidric este uor de urmrit la copilul mic d. suprafaa corporal a copilului este mic. 362) Transfuzia de snge - ngrijirea ulterioar a copilului: a. se aeaz comod i se acoper b. poate s efectueze plimbri scurte imediat dup transfuzie o c. temperatura camerei va fi mai crescut cu l-2 C d. dac este pen:nis se ofer pacientului lichide calde e. se alimenteaz imediat dup transfuzie. 363) n transfuzia de snge se recomand: a. nclzirea sngelui n apa fierbinte/deasupra surselor de cldur b. agitarea flaconului c. operaiunile de montare a perfuziei s fie efectuate n condiii de perfect asepsie el. umplerea picurtorului cu snge. 364) n cursul evalurii parametrilor fizici ai nnui copil intereseaz: a. greutatea b. igiena c. nlimea d. circumferinele e. alimentaia. 365) Recomandrile necesare la externarea unui copil includ: a. restricii cu privire la alimentaie b. respectarea igienei c. prezentarea la controale opional d. durata tratamentului la domiciliu e. urmrirea apariiei semnelor de boal. 366) n cursul pregtirii copilului pentru internare se ine seama de: a. vrsta b.. personalitate c. inteligen d. reacia prinilor. 367) Factorii care influeneaz creterea i dezvoltarea includ: a. factori genetici b. relaii intrafamiliale c. factori de mediu. 368) Compliana reprezint: a. reacie pozitiv fa de boal b. stabilirea unor scopuri realiste

369) Hemoragiile arteriale pot fi recunoscute dup: a. culoarea sngelui i presiunea de scurgere a acestuia b. cantitatea de snge pierdut c. starea general a pacientului. 370) Compresiunea ca metod de hemostaz provizorie se face: a. prin compresiune la distan manual sau digital b. direct pe plag prin pansament compresiv c. cu garoul pe traiectul vasului d. prin ligatura vasului. 371) Manifestrile de dependen prezentate de pacientul cu hemoragie intern sunt: a. stare de lipotimie, b. tahicardie, tegumente reci, palide, hipotensiune arterial c. hipertensiune arterial, bradicardie. 372) Melemi reprezint hemoragia intern exteriorizat prin: a. scaun acoperit cu snge rou, b. scaun negru lucios ca pcura, c. prin vrstur. 373) Facei corespondena datelor ntre prima i a doua coloan: a. melen 1. vrstur b. hematemez 2. sput c. hemoptizie 3. urin d. hematurie 4. scaun 374) Aezai semnele urmtoare pe dou coloane (semne de certitudine i semne de probabilitate ale fracturii): 1. defonnarea regiunii a. mobilitate anormal 2. ntreruperea contib. crepitaii osoase nuittii osului c. impoten funcional 3. durer~ d. netransmisibilitatea micrii 4. tumefacia regiunii 375) Tratamentul de urgen n cazul unei fracturi de coast vizeaz: a. imobilizarea ct mai solid a fracturii b. transportul accidentatului n poziie eznd care s-i favorizeze respiraia c. calmarea durerii._ 376) n fracturi le costale cu volet costal se intervine astfel: a. pansament strns n jurul toracelui, b. aezarea pacientului n decubit lateral pe partea bolnav, c. nu se face imobilizare, se aeaz pacientul n semieznd. 377) Transportulllnui accidentat cu fractur de coloan vertebral se face: a. pe targ rigid n decubit dorsal, b, n decubit venlral pe o targ obinuit, c. semieznd cu spatele sprijinit. 378) Manifestrile de dependen ce caracterizeaza stopul cardiorespirator sunt urmatoarele, cu excepia: a. midriaz, oprirea respiraiei i circulaiei
I

b. relaxare sfncterian, paliditate, cianoz, pierderea contienei c. hipotensiune arterial, tahicardie. 379) Manevrele necesare pentru resuscitarea carc1io-respiratorie sunt n ordine (notati cu cifre alturi de litere): . a. luxaia mandibulei b. hiperextensia capului c. pensarea nasului d. eliberarea cilor respiratorii e. efectuarea masaj ului cardiac extern. 380) Intubaia oro-traheal se poate efectua: a. pe bolnavul constient b. pe bolnavul cu anestezie local c. pe bolnavul adonnit i curarizat d. pe bolnavul comatos. 381) Prima manevr necesar pentru efectuarea respiraiei artificiale const n: a. introducerea pipei Gueddel b. hiperextensia capului c. eliberarea cilor respiratorii. 382) Pentru masajul cardiac extern pacientul este aezat: a. n decubit lateral stng b. n decubit dorsal pe un plan dur c. n poziie Trendelenburg. 383) Compresiunea stern ului cu podul palmei pentru masajul cardiac extern se face: a. n 1/3 medie a sternului b. n 1/3 superioar a sternului c. n 1/3 inferioar a sternului. 384) n stopul respirator respiraia artificial gur la gur se face ntr-un ritm de: a. 60-80 respiraii/minut b. 14-16 respiraii/minut c. 20-25 respiraii/minuL 385) Indicai ordinea corect a timpilor de tratare a unei plgi recente (notai cu cifre alturi de litere): . a. dezinfecia plgii b. dezinfecia tegumentelor din jurul plgii c. calmarea durerii d. acoperirea plgii e. fixarea pansamentului f. splarea tegumentelor din jurul plgii. 386) Un bun pansament este acela care: a. este executat n condiii de asepsie b. folosete pentru tratarea plgii soluii de antibiotice 'c. protejeaz plaga de ageni termici, mecanici, microbieni. 387) Pentru aseptizarea unei plgi se pot folosi ca soluii antiseptice: a. H202, Rivanol 1%0 b. Tinctur de iod, alcool 700 c. Cloramin l-2g%. 388) Care din urmtoarele manevre nu se execut n acordarea primului ajutor n cazul plgilor: a. explorarea plgilor b. aezarea regiunii interesate n repaus

c. scoaterea corpilor strini din plagiJ d. vaccinarea antitetanic. 389) Toaleta chirurgical primariJ.a arsurii are drept scop: a. ndepl1area zonelor arse i a corpilor strini b. aplicarea soluiilor antibiotice c. prevenirea infeciilor. 390) Parametrii de apreciere a gravitii unei arsuri sunt: a. suprafaa ars, cauza arsurii b. gradul de alterare a funciilor vitale c. suprafaa ars i profunzimea arsurii. 391) Pentm profila."ia degerturilor e necesar: a. meninerea cldurii corpului b. meninerea micrii c. ambele. 392) Pacientului care a ingerat sod caustic n urm cu trei ore i se acord primul ajutor care const n: a. sp1tur gastric cu ap acidulat b. provocare de vrstur c: administrare de analgezice. 393) Pentru epurm'ea toxicului ingerat voluntar sau accidental se procedeaz astfel; a. se provoac vrstura b. se administreaz alltidoturi specifice c. se efectueaz spItur gastric n primele ore d. se administreaz antidoturi generale. 394) Pacientul cu bemoragie acut se transport n poziie: a. eznd, cu spatele sprijinit b. decubit lateral c. Trendelenburg. 395) Facei asocieri ntre prima si a doua coloan privind traumatismul i poziia accidentatului pe targ: 1. eznd, spate sprijinit a. traumatism cranian 2. decubit dorsal, capul b. traumatism toracic ntr-o parte c. traumatism al 3. decubit dorsal pe coloanei vertebrale plan dur d. traumatism al 4. eznd cu capul feei aplecat n fa e. traumatism 5. Decubit dorsal cu abdominal genunchii flectai 396) Care sunt funciile vitale principale care se urmresc n urgene; a. funcia hepatic b. funcia cardio-circulatorie c. funcia respiratOIie d. funcia renal. 397) Care sunt senmele insuficienei respiratorii; a. paloare, transpiraii, pierderea contientei b. cianoz, tahipnee, ncrcare traheo-bronic c. senzaia lipsei de aer, agitaie motorie. 398) Care din urmtoarele soluii sunt considerate izotone: a. NaCIO,9%

b. sol. Ringer c. NaCl58% d. sol. Glucoz 5%. 399) Simptomatologia deshidratrii celulare este; a. sete b. agitaie c. oligurie. 400) Care sunt valorile TA la care exist o perfuzie suficient la nivelul organelor vitale: a. 40-50mmHg b. 50-60mml-Ig c. 60-70mmHg. 401) Care din combinaiile urmtoare ofer condiii optime tehnicii de resuscitare cardiorespiratorie: a. puls 48bti/min. i 12 resp.lmin. b. puls 60bti/min. i 14 resp.lmin. c. puls 80bti/min. i 16resp.lmin. 402) ocul reprezint; a. stare grav n care se produc tulburri la nivel celular ca anoxie si acumularea produilor de catabolism b. tulburarea contienei c. un dezechilibru ntre capacitatea vaselor i masa de snge circulant. 403) Pacientul cu tulburri de contien care nu comunic verbal reacioneaz la: a. mngiere afectiv b. stimuli dureroi c. ambele. 404) Explorrile paraclinice preoperatorii efectuate sistematic n cazul interveniilor de urgen sunt: a. glicemia, VSH, hemoleucogram, uree b. timp de sngerare, timp de coagulare, gmp sanguin, Rh c. reacie Tymol, uree, Timp Howel, hemoleucogram. 405) Observare a semn:;lor de durere include: a.micrile pacientului, faciesul b. puls, frecvena respiratorie, TA c. agitaie psiho-motorie, hipotermie, TA, puls. 406) n preziua interveniei chirurgicale pe tubul digestiv alimentaia trebuie s fie: a. vegetarian b. -hidric c. hiposodat. 407) Funcia normal de absorbie a intestinului este afectat cnd pacientul prezint: a. hipovolemie, hiponatremie b. hipocloremie, acidoz, hipovolemie c. hipovolemie, hiponatremie, hipocloremie, acidoz. 408) Pregtirea unui pacient n diillineaa interveniei chirurgicale cuprinde; a. ndeprtarea protezei, bijuterii, lacului de pe unghii b. golirea vezicii urinare, clism c. administrarea medicaiei preanestezice. 409) Pregtirea preoperatorie se face n funcie de; a. felul interveniei i timpul disponibil b. starea fiziologic a pacientului c. bolile nsoitoare.

410) Pregtirea prcoperatorie const n: a. pregtirea general b, pregtirea local c. ambele. 411) Pregtirea general din preziua interveniei chirurgicale aTe ce scop realizarea urmtolli'elor obiective, cu excepia: a. asigurrii repausului i a alimentaiei neceSlli'e b, asigurarea igienei corporale i evacuarea intestinal c. pregtirea cmpului operator. 412) Pregtirea local din preziua interveniei chirurgicale const n: a. pregtirea crnpului operator prin splarea tegumentelor b. raderea pilozitii, degresarea i dezinfectarea tegumentelor c. acoperirea cmpului operator. 413) n dimineaa interveniei chirurgicale, se are n vedere: a. ntremperea alimentaiei cu cel puin 12 ore nainte b. ndeprtarea protezelor, bijuteriilor i a lacului de unghii c. golirea vezicii urinare i administrarea medicamentelor preanestezice. 414) Pacientul cu stenoz piloric pentm intervenia chirurgical, pe lng pregtir!1e generale operatorii, necesit: a. spItur gastric cu 1-2 zile naintea interveniei b. reechilibrare hidroelectrolitic c. dezinfecia cilor respiratorii. 415) Pregtirea specific pentru interveniile chirurgicale pe intestin are drept scop: a. dezinfecia intestinului prin chimioterapie i antibioterapie b. prevenirea complicaiilor c. golirea intestinului prin diet hidric i clism nalt. 416) ngrijirile postoperatorii se acord n funcie de: a. natura interveniei b. complicaiile survenite intraoperator c. felul anesteziei i starea general a pacientului. 417) ngrijirile postoperatorii au drept scop: a. restabilirea funciilor organismului b. asigurarea cicatrizrii normale a plgii c. prevenirea complicaiilor. 418) n vederea instalrii pacientului la pat, asistenta pregtete: a. salonul i patul b. materiale pentm reanimarea postoperatorie i supravegherea pacientului c. nu sunt necesare pregtiri speciale. 419) Pacientul operat cu anestezie general se aeaz la pat pn la trezire n poziia: a. decubit dorsal, cu capul ntors ntr-o parte b. decubit lateral c. semieznd. 420) ngrijirile imediate constau n: a. supravegherea faciesului i a comportamen- tului b. supravegherea funciilor vitale c. supravegherea pansamentului, evacuarea vezicii. 421) ngrijirile acordate n primele dou zile dup intervenia chirurgical constau n: a. supravegherea funciilor vitale i vegetative pentru prevenirea complicaiilor (oc, hemoragii) b. asigurarea igienei i alimentaiei

c. urmrirea relurii tranzitului intestinal (eventual clisma evacuatorie). 422) Dup reluarea tranzitului intestinal, n ziua a treia bolnavul va fi alimentat cu: a. piureuri, iaurt b. carne, legume, pine c. alimentele preferate. 423) Firele de sutur se scot n funcie de locul interveniei. Dup apendicectom.ie se 'scot n: a. ziua a treia b. ziua a asea c. ziua a aptea. 424) Pacientul operat prin rahianestezie cu soluii izotone va fi instalat la pat n poziie: a. decubit dorsal, fr pern b. decubit lateral c. procliv. 425) Dup rahianestezie pulsul poate fi: a. uor bradiclli'dic b. tahicardic c. n limite normale. 426) Revenirea sensibilitii dup rahianestezie la membrele inferiolli'e se face: a. de la haluce spre rdcina coapsei b. de la rdcina coapsei spre haluce c. nu are un traiect anume. 427) La extemarea din spital pacientul care prezint colostomie va fi educat pentru a se autongriji: a. s-i schimbe aplli'atul colector b. s-i protejeze tegumentele din jurul stomei c. s-i menin igiena general. 428) Regimul alimentar al pacientului cu colostom este: a. bogat n proteine i grsimi b. bogat n hidrai de carbon i proteine c. srac n lipide i celuloz. 429) Alimentaia pe cale natural n perioada postoperatorie se reia n f).lncie de natura interveniei cu cantiti mici de lichide astfel: a. n interveniile pe esofag, la dou zile dupEioperaie b. n interveniile pe stomac, din ziua a treia dup operaie c. n interveniile pe intestinul gros, n prima sptmn dup operaie diet hidric. 430) Tranzitul intestinal se reia n prima ziua postoperator. n caz de meteorism abdominal se intervine: a. introducerea tubului de gaze b. administrarea soluiei de clorur de potasiu c. ambele. 431) Pacientul cu colecistectornie prezint tuburi de dren, rolul asistentei medicale este de a supraveghea: a. cantitatea zilnic de secreie b. ca drenul s nu se cudeze c. aspectul secreiilor. 432) Vrsturile postoperatorii cauzate de staza gastric se combat prin: a. administrarea antivomitivelor b. nu se combat, sunt normale postoperator c. introducerea sondei nazo-gastrice pentru drenarea secreiei, urmat de spItur gastric.

433) Efectuarea clismelor n scop evacuator se face pentru: a. evacuarea coninutului intestinului gros b. pregtirea pentru intervenii chirurgicale asupra rectului c. pregtirea pacientului pentru alimentare sau hidratare.

a. oligurie, polakiurie b. polakiurie c. poliurie, polakiurie. 443) La nivelul glandei mamare n timpul sarcinii se produc: a. creteri de volum ale snilor b. apare secrei a lactat c. apare secreia de colostru. 444) Sarcina fiziologidi cuprinde intervalul dintre fecundaie i natere avnd calendaristic: a. 270 zile b. 40-42 sptmni c. 9luni. 445) Produsul de concepie se numete ft ncepnd cu: a. luna a-IX-a b. 6 luni c. 3luni. 446) n timpul unei sarcini normale gravida ctig n greutate: a. 8-10 leg b. 10-12 leg c. 12-14 leg. 447) Timpii principali ai naterii sunt: a. angajarea, flexia, rotaia b. 'angajarea, coborrea, degajarea c. flexia, rotaia, degajarea. 448) Contraciile uterine dureroase nsoite de modificri ale colului uterin arat: a. progresiunea ftului b. modul cum va decurge naterea c. nceputul naterii. 449) Cerclageul reprezint o metod de: a. investigare a capacitii uterului b. tratament al inflamaiei colului uterin c. tratament al beantei de col uterin n sarcin. 450) Consultai a prenat~la monitorizeaz urmtoarele functii vitale: a. TA ' b. AV c. respiraia.

434) n timpul sarcinii apar modificri morfofuncionale pe care asistenta medical trebuie s le cunoasc: a. modificri genera1e ale organismului b. modificri locale la nivelul aparatului genital feminin c. ambele. 435) Semnele subiective din timpul sarcinii sunt: a. data ultimei menstruaii, amenore:ea la femeile sntoase cu ciclul regulat b. tulburri digestive: greuri, vrsturi, balonare, constipaie c. abdomen mrit de volum cu linia alb pigmentat d. creterea sniloL 436) Semnele obiective din sarcin sunt: a. abdomen mrit de volum b. pigmentaie bum c. greuri, vrsturi, inapeten d. la palpare se evideniaz creterea utemlui. 437) Prima consultaie prenatal cuprinde numai: a. verificarea diagnosticului de sarcin i a strii aparatului genital b. stabilirea biJanului de sntate c. cunoaterea condiiilor de peristaz: sarcin dorit, condiii economico-sociale d. toate rspunsurile de mai sus 438) Analize obligatorii n sarcin sunt: a. hemoleucogram, Hb, Ht, grup sanguin, Rh inclusiv al soului, VDRL, examen de urin, examen stomatologic b. grup sanguin i Rh al mamei, examen de urin c. hemoleucogram, VDRL, examen de urin. 439) Examenul radiologic: a. nu este indicat n timpul sarcinii b. nu crete riscul de mutaii genetice, deci nu e periculos c. ofer informaii asupra ftului i bazinului osos al mamei. 440) Metabolismul se modific n timpul sarcinii astfel: a. crete b. scade c. se menine constant. 441) Modifidirile de la nivelul aparatului cardiovascular din timpul sarcinii sunt: a. crete ritmul cardiac b. scade volumul sanguin c. crete prcsiunea venoas n membrele inferioare, crete coagulabilitatea predispunnd la tromboz. 442) La nivelul aparatului excretor apar urmtoarele modificri n sarcin:

451) Intervenia chirurgical poate fi amnat de: a. febr b. infecii ale pielii c. infecii ORL i pulmonare. 4-52) Cheia unei bune comunicri ntre asistenta medical i pacient const n: a. coninut i nelegere b. expresia verbal c. comunicare non-verbal. 453) n cazul traumatismului cranio-cerebral deschis la locul accidentului este interzis s se: a. ndeprteze eschilele osoase care nu sunt libere b. mobilizeze victima c. fac pansament de protectie.

sngelui,

454) Transportul unei persoane cu suspiciunea de traumatism la nivelul coloanei cervicale se face n: a. decubit dorsal pe un plan dur [v<-atcu benzi transversale b. decubit dorsal pe plan dur c. decubit dorsal pe plan dur fixat pe brancard cu extremitatea cefalic n hiperextensie i traciune continu. 455) Scara Glasgow se folosete pentm: a. evaluarea reaciilor oculare b. examinarea rspunsului verbal c. aprecierea strii de contien. 456) Ingrijirile pacientului dup puncie rahidian constau n: a. decubit dorsal 24 ore, ar pern; alimentaie dup 6 ore, supravegherea semnelor vitale b. repausul regiunii i pansament compresiv c. decubit dorsal cu supravegherea semnelor vitale. 457) Apa total din organism reprezint. a. 15% din greutatea corporal b. 40% din greutatea corporal c. 60% din greutatea corporal. 458) Sodiul este elementlJl principal al spaiului: a. intracelular b. extracelular c. intra- i extracelular. 459) Cantitatea de ap necesar n 24 ore este de: a. 1500 ml b. 2000 ml c. 2500 ml. 460) Eliminarea apei din organism se face pe cale: a. cutanat b. pulmonar c. renal. 461) Pierderileinsensibile de ap sunt de: a. 500 mI b. 1000 ml c. 300 ml. 462) Care este durata de timp pe parcursul creia se efectueaz manevrele de resuscitare n cazul stopului cardiac: a. cel puin 2 ore b. cel puin 45 minute c. cel puin 20 minute. 463) Care sunt semnele de eficien ale masajul cardiac extern: a. apariia pulsului la arterele mari b. reducerea midriazei c. colorarea i nclzirea tegumentelor d. apariia strii de contien la bolnavul care nu se afl sub anestezie general. 464) Laringoscopul se ine: a. n mna dreapt b. cu amndou minile c. cu mna stng. 465) Reflexele vitale ale bolnavilor comatoi sunt. a. normale
A

b. diminuate sau abolite c. exagerate. 466) Un bolnav comatos se aeaz n poziie: a. eznd b. n decubit dOl'sal c. n decllbit ventral d. n decubit lateral. 467) Schimbarea poziiei unui pacient comatos se face: a. zilnic b. la 12 ore c. din or n or. 468) Care sunt soluiile cu administrare intravenoas: a. soluii pentm refacerea echilibmilli hidroelectrol.itic b. soluii pentru refacere volemic c. soluii pentru alimentaia parenteral d. snge integral i diferite preparate de snge. 469) Procentul de ap la un organism de vrst i greutate medie este de: a. 40-50% b. 60-75% c. 6080%. 470) Care din urmtorii electroliti sunt considerati cationi:
L

N~

b. K+ c. cr d. bicarbonaii e. acizii. 471) Care este atitudinea n cazul administrrii paravenoase a unei soluii cunoscute ca fiind necrozant: a. sistarea administrrii soluiei respective :i administrarea de xilin 1% b. sistarea administrrii soluiei respective i administrarea de NaCI 0,9% c. nu necesit nici o intervenie. 472) Care este nlimea pn la care trebuie umplut picurtorul tTUseide perfuzie: a. 1/2 b. 1/3 c. 2/3. 473) Intervalul de timp maxim n care trebuie administrate soluiile din flacoane1e ncpate este de: a. 5-6 ore b. 3-4 ore c. 1-2 ore. 474) Arsurile necesit un tratament: a. local activ i eficient b. simptomatic c. chimrgical. 475) n funcie de agentul traumatic, arsurile se clasific n: a. termice b. chimice c. electrice d. degerturi. 476) Dup profunzimea arsurii arsurile pot fi:

a. grad 1 i grad II b. grad I-IIm c. grad I-II-II i IV. 477) Flictena "roie" cu coninut sangvinolent este prezent n arsurile de grad: a. II b. III c. rv. 478) Flictena "alb." este prezent n arsurile de grad: a. 1 b. n c. m. 479) Coninutul flictenei "albe" este: a. Serocitrin, limpede, transparent b. Sangvinolent, tulbure c. Serocitrin, tulbure. 480) Eritemul, edemul, hipertermia i usturimea sunt semne specifice pentru arsurile de grad: a. 1 b. II c. m. 481) n arsurile de grad rv apare: a. Hictena "alb" b. f1ictena "roie" c. escar demuc total cu epidenn i derm distruse n totalitate. 482) Procedeul de calcul a suprafeei arse allni A.B. Wallace este: a. regula lui 2 b. regula lui 6 c. regula lui 9. 483) Ce procent reprezint fiecare membru superior n procedeul de calcul a suprafeei arse al lui A.B.Wallace: a. 1% b. 9% c. 18%. 484) Ce procent reprezint palma n procedeul de calcul a suprafeei arse al lui A.B.Wallace: a. 9% 2%. 485) Ce procent reprezint fiecare membru inferior n procedeul de calcul a suprafeei arse al lui A.B.Wallace: a. 9% b. 18% c. 36%. 486) Ce procent reprezint trunchiul n procedeul de calcul a suprafeei arse al lui A.B.Wallace: a. 95 b. 18% c. 36%. 487) arsurile sunt generatoare de oc dac depesc:
b. c. ]%

a. 15% b. 20%
c. 35%.

488) Perioada ocului combustional este de: a. 3 zile b. 10 zile c. 21 zile. 489) Indexul prognostic se calculeaz n funcie de: a. suprafaa ars b. localizare c. gradul de profunzime. 490) Cnd se apreciaz gravitate a unei arsuri se ine seama se: a. ntinderea arsurii b. gradul de profunzime a acesteia c. starea general a pacientului. 491) Etapele vindecrii unei plgi arse sunt. a. Inflamaia b. Granulaia c. Epitelizarea d. Maturarea. 492) Principiile de tratament n plaga ars sunt. a. tratament conservator b. tratament chirurgical c. tratament mixt d. tratament simptomatic. 493) Durerea se combate prin administrarea de: a. antipiretice b. analgezice c. antiinflamatorii. 494) Pentru meninerea unei ci aeriene adecvate n cazul pacientului cu arsuri este necesar: a. administrarea de oxigen umidificat b. observarea respiraiei c. dezobstruarea cilor nazo-faringiene. 495) Toaleta plgii arse se face cu: a. ser fiziologic . b. ap oxigenaUi c. rivanol. 496) Ca soluie cicatrizant se folosete: a. mercurocrom 2% b. betadine c. rivanol. 497) Dezinfecia plgii arse se face cu: a. alcool 70-90% b. tine tur de iod c. rivanol 1%. 498) Dup efectuarea toaletei plgii arse pentru prevenirea infeeiilor se aplic: a. unguent antibaeterian b. pansament steril e. tratament injectabil cu antibiotice. 499) n arsurile faciale se prefer: a. tratamentul deschis cu reaplicarea unguentului ori de cte ori este nevoie b. bandaj area regiunii lezate c. tratament alternativ 2-3 zile cu pansament i 2-3 zile fr pansament.

II II

500) Scrimbarea pansamentelor se face: a. zilnic b. Ia 2-3 zile c. o dat pe sptmn. 501) Tegumentul poate tolera temperaturi de: a. 40 b. >40 c. <40' 502) Grefarea definitiv se face cu: a. auto gref b. homo gref c. xerogrefe. 503) n aisurile chimice irigare a masiv a plgii cu ap se face: a. 10 minute b. 20-30 minute c. 35-40 minute.

504) Care sunt principiile fundamentale specifice: a. al realizrii, al dellll1itii umane b. al independenei, al stimei, al calitii experienei c. al universalitii, al solidaritii sociale, al subsidialitii. 505) Ce reprezint echitatea: a. egalitatea n faa legii (lipsa de discriminare de orice fel) b. egalitate a din punct de vedere al drepturilor i n mod special al drepturilor fundamentale c. egalitatea din punct de vedere al asigurrilor unor condiii de via elementare. 506) Care sunt drepturile beneficiarilor de servicii: a. de a rmne n propria cas i de a-i pstra propriul stil de via b. de a fi bine informat i de a fi activ n procesul de ngrijire c. de a primi ngrijiri adecvate propriilor nevoi. 507) Care din exemplele enumerate mai jos rep,rezint nevoile fiziologice: a. nevoia de hran, aer, ap, mbrcminte, de odihn b. nevoia de securitate emoional, de securitate contra pericolelor c. nevoia de apartenen, de adeziune, de a fi membrul unei familii. 508) Ce reprezint o plngere: a. actul adresat unei autoriti prin care se exprim o nemulumire b. actul care cuprinde date despre situaia socio-economic a clientului c. o petiie prin care se cere ceva sau se aduce anumite nvinuiri cuiva. 509) Echipa interdisciplinar reprezint: a. echipa format din mai muli specialiti din mai multe domenii care desfoar activiti cu obiective comune b. echipa format numai din asisteni sociali care acord consiliere familiar c. echipa de persoane care acord ajutor dar care nu sunt specialiti. 510) n cadrul comunicrii n echip gsim urmtorii "juctori conform teoriei jocului": a. maximizatori (interesai de avantajele lor) b. cooperani (interesai pentru avantajele proprii dar i pentru parteneri) c. retrai (cei dezinter,Sa.i). 511) Indicatorii ce defij1esc'calitatea vieii:

a. starea funciilor psihologice, starea psihologic, preocuprile spirituale b. securitatea mediului, starea locuinei, situaia financiar c. ancheta medico-social. 512) Funciile standardelor i'n evaluarea muncii sunt: a. eficiena, performana, echitabilitate b. criterii obiective i subiective c. criterii cantitative i calitati ve. 513) Principiile de colaborare n grup sunt: a. recunoaterea expertizei diferite i a altor abordri b. toate informaiile s fie mprtite cu toi membrii echipei c. libertatea de exprimare a opiniilor diferit. 514) Grila complet de stabilire a dependenei cuprinde date evaluative (1,2,3) despre urmtoarele dimensiuni: a. sarcini domestice, splatul, comunicarea b. frecvena utilizrilor mijloacelor de transport c. sarcini domestice, funciile mentale, mobilitate, comunicare,. activitile vieii cotidiene. 515) Evaluarea iniial presupune culegerea de date despre: a. situaia complex familial a beneficiarului b. beneficiar despre cel ce face solicitarea, despre persoanele care pot fi contactate n legtur cu cazul, tipul de solicitate, diagnostic, provenienta solicitrii c. ancheta medico-social. 516) Sistemul de sntate de tip Bismark se caracterizeaz prin: a. asigurri publice obligatorii b. asigurri private voluntare c. finanat de la bugetul de stat i controlat de stat. 517) Serviciile de ngrijire la domiciliu pot fi furnizate de: a. rude, prieteni, vecini (reea informal) b. ngrijitori la domiciliu angajai ai unei organizaii (reea formal) c. medici din spitale, laborani, ali specialiti. 518) Beneficiarii serviciilor de ngrijire la domiciliu pot fi: a. toate categoriile (copii, aduli, btrni) de. persoane dependente b. persoanele cu o situaie material precar c. familiile cu mai muli copii. 519) A face un plan de ngrijiri nseamn: a. a identifica cele mai bune ci penzttru a. atinge obiectivele stabilite n urma evalurii nevoilor i definirea serviciilor necesare pentru rezolvarea acestor nevoi b. aprecierea (evaluare iniial) a strii de silntate c. informarea populaiei despre gama de servicii, n ct timp se poate primi serviciul i care este procedeul prin acre se poate obine. 520) Care din urmtoarele puncte prezentate mai jos sunt considerate ngrijiri de baz: a. prevenirea i ngrijirea escarelor b. mobilizarea activ i pasiv c. gillll1astica recuperatorie d. meninerea tonusului psihic e. consultaii i administrarea tratamentului prescris de medic. 521) Etapele principale ale procesului de ngrijire sunt: a. aprecierea (evaluarea iniial) b. planificarea c. implementarea

d. evaluarea e. stabilirea problemei f. discuii n cadrul echipei. 522) Cine face evaluarea nevoilor i. formuleaz planul de ngrijire:

a. ngrijitorul la domiciliu
b. coordonatorul de caz c. kinetoterapeutul d. medicul. 523) Monitorizarea se face prin: a. implementarea planului de ngrijire b. oferirea serviciilor de ngrijire de o manier prin care s se ofere un suport minim necesar pentru a asigura clienilor un grad ct mai redus de dependen c. vizite la domiciliu d. telefoane/scrisori e. consultaii ntre agenii/organizaii. 524) Cea mai complet formulare a diagnosticului de nursing trebuie s cuprind: a. cauza i manifestrile b. problema i manifestrile c. problema, acuza, semne i simptome d. probleme i antecedentele pacientului. 525) Cauza (sursa de dificultate) poate fi legat de: a. factori de ordin fizic b. factori de ordin psihologic c. factori sociali i spirituali d. insuficienta cunoatere. 526) Problema conex este o problem real sau potenial de sntate a pacientului care o poate rezolva: a. medicul i pacientul b. asistenta i pacientul c. pacientul d. asistenta mpreun cu medicul i pacientul. 527) Interveniile asistentei medicale pentru rezolvarea problemelor pacientului trebuie s tin seama de: . a. dorinele pacientului b. de gradul de dependen al pacientului c. de echipament 528) Interveniile asistentei medicale pot fi: a. tehnice, propriu-zise b. de supraveghere i aplicare c. relaionale, comportamentale d. de comunicare. 529) Stresul, durerea, doliul se pot interpreta ca pe: a. o problem de dependen b, surs de dificultate c. nici un rspuns nu este corect. 530) Diagnosticele de ngrijire pot fi: a. diagnostic actual

a. pe termen scurt b. pe tennen mediu c. pe termen lung d. nu este obligatoriu de specificat timpul. 532) Care sunt sursele secundare de informaie pe care' le consult asistenta medical n culegerea datelor: a. familia i anturajul pacientului b. pacientnl c. membrii echipei de ngrijire d. dosarul actual, anterior, scheme de referin.

b. diagnostic potenial
c. diagnostic posibil. 531) Obiectivul de ngrijire poate fi elaborat:

533) Forma primar a bolii Addison: a. poate avea etiologie autoimun, infecii fungice ale glandelor suprarenale, TBC, metastaze, hemoragii, etc. b. apare n cazul afeciunilor glandei hipofize c. are nivelul ACTH-ului n limite normale d. necesit tratament cu hormoni steroidieni toat viaa. 534) Probleme nursing posibile n boala Addison sunt: a. alterarea nutriiei b. deficit de volum lichidian c. alterarea imaginii corporale el. alterarea activitii cardiace prin scderea randamentului cardiac. 535) ntervenii nursing n alterarea nutriiei prin deficit n boala Addison pot fi: a. monitorizarea greutii corp orale b. Ulmrirea toleranei alimentare c:. administrarea alimentelor bogate n proteine de calitate superioar, carbohidrai i hiposodate el. informarea privind necesitatea repausului postalimentar. 536) Factorii care pot contribui la alterarea nutriiei n boala Addison pot fi urmtorii, cu excepia: . a. intoleran la alimentaie oral datorit scderii enzimelor digestive b. scderea aciditii gastrice c:. greaa i vrsturile d. constipaia. 537) Interveniile terapeutice n cazul deficitului lichidian din boala Addison constau n: a. ncurajarea administrrii orale a lichidelor dac pacientul tolereaz b. evitarea mediului supranclzit i cu umiditate crescut c. administrarea parenteral a fluidelor n toate cazurile d. administrarea parenteral a fluidelor doar n criza addisonian. 538) Interveniile terapeutice n cazul scderii randamentului cardiac n boala Addison constau n: a. reducerea situaiilor stresante b. administrarea rapid pe cale intravcnoas a fluidelor n cazul hipotensiunii arteriale severe

c. monitorizarea semnelor vitale


d. creterea activitii fizice zilnice. 539) Sindromul Cushing reprezint: a. excesul de corticosteroizi, n special mineralocorticoizi

b. excesul de corticosteroizi, n special glucocorticorticoizi c. deficitul de hormoni corticosteroizi d. insuficiena cronic a glandelor suprarenale. 540) Problemele nursing n sindromul Cushing sunt urmtoarele, mai puin unul: a. deficit de cunotine b. alterarea imaginii corporale c. exces de volum lichidian d. alterarea mobilitii fizice. 541) Interveniile nursing n deficitul de cunotine din sindromul Cushing inciud: a. informarea cauzelor bolii, tratamentului i efectelor ateptate b. recunoaterea de ctre pacient a semnelor i simptomelor unei eventuale infecii i informarea prompt a asistentei mediacle c. necesitatea modificrii dietei (hipercaloric, hipoproteic, srac n calciu) d. informarea privind msuri de autoprotecia la domiciliu. 542) n alterarea imaginii corporale din sindromul Cushing intervin: a. tendina la cretere n greutate, cu distribuie anormal a grsimii b. apariia hirsutismului c. diminuarea maselor musculare ("topirea muscular") d. apariia acneei. 543) Intervenii nursing n alterarea imaginii corporale n sindromul Cushing sunt: a. susinerea metodelor de ncurajare a pacientului (ex. folosirea mbrcminii adecvate) b. urmrirea schimbrilor survenite n aspectul pacientului c. asistarea pacientului n discuiile cu ceilali d. crearea unei atmosfere de acceptare a noii situaii. 544) Riscul de exces lichidian n sindromul Cushing necesit intervenii precum: a. monitorizarea ritmului cardiac, TA, respiraiei b. urmrirea apariiei semnelor de deshidratare c. cntrirea pacientului d. administrarea dietei hipercalorice i hipersodate. 545) n diabetul insipid pot apare urmtoarele manifestri: a. poliurie 'b. cretere brusc n greutate c. polidipsie d. densitatea urinar peste 1005. 546) Probleme nursing posibile n diabetul insipid sunt: a. deficitul de volum lichidian b. alterarea integritii tegumentelor c. alterarea imaginii corporale d. constipaie. 547) Evitarea alterrii integritii tegumentelor la pacienii cu diabetul insipid necesit: a. asigurarea accesibilitii la toalet b. utilizarea materialelor protectoare pentru tegument c. meninerea lenjeriei de pat curat, uscat, bine ntins d. toate rspunsurile sunt corecte. 548) Diabetul zaharat de tip 1: a. se ntlnete la aproximativ 90% din populaie b. este insulino-dependent c. cel mai frecvent debutul bolii este insidios d. afecteaz n special tinerii.

5'19) Diabetul zaharat de tip2: a. apare la aproximativ 10% din populaie b. este insulino-independent c. afecteaz adesea persoanele peste 40 ani d. apare mai frecvent la persoane obeze 5.50) Probleme nursing posibile n diabetul zahamt pot fi: a. alterarea nutritiei b. ineficiena tratamentului c. deficit de cunotine d. insomnie. 551) Principalele semne i simptome n diabetul zaharat de tip1sunt: a. oligurie b. polifagie c:. poliurie d. polidipsie. 552) Insulina: a. este o enzim digestiv b. este un hormon secretat de celulele ~ pancreatice c. are rol catabolic d. favorizeaz sinteza i depozitarea de glicogen, grsimi i proteine. 553) Intervenii nursing n alterarea nutriiei n diabetul zaharat sunt: a. urmrirea greutii corporale actuale i anterioare b. monitorizarea lipidelor serice c. monitorizarea glicemiei i glicozuriei d. pregtirea pacientului pentru examinarea radiologic a tubului digestiv. 554) Injectarea subcutanat a insulinei se face n urmtoarele regiunii: a. abdomen (sub ombilical i puin lateral) b. partea infero-intem a coapselor c. cadranul infero-extem fesier d. prile exteme ale braelor. 555) Alimentaia pacienilor cu diabet zaharat tip: a. va fi iodividualizat n funcie de vrst, sex, activitate fizic b. se evit zahrul i alimentele care conin zahr c. mesele vor fi mai dese (3 mese principale i 3 gustri) d. nu se coreleaz cu schema de insulinoterapie. 556) n tratamentul diabetului zaharat rolul asistentei medicale este s: a. instruiasc pacientul privind necesitatea schimbrii locului de injectare a insuJinei b. instruiasc pacientul plivind folosirea unei diete hipercalorice n diabetul zaharat de tip 2 i hipocalorice n diabetul zaharat de tip 1 c. instruiasc pacientul privind notarea n fia de eviden a fiecrei injecii efectuate, dozelor corespunztoare i nivelul glicemiei (glicotest), la domiciliu d. includ exerciiile fizice n activitile zilnice. 557) Ineficiena regimului terapeutic la un diabetic poate avea cauze: a. lipsa resurselor b. percepia mai redus a bolii c. inabilitatea cunoaterii responsabilitilo!' necesare meninerii strii de sntate d. sexul pacientului. 558) Hipoglicemia se poate manifesta prin: a. foame intens b. transpiraii

Co polidipsie eL parestezii. 559) Manifestrile hiperglicemiei includ urmtoarele, mai puin: a. polifagie b. trcmurturi i parestezii c. poliurie d. transpiraii profuze. 560) Coma cetoacidotic: a. este o fOl'macut, grav a diabetului zaharat b. este mai puin frecvent n diabetul zaharat de tip l c. necesit administrarea antidiabeticelor orale d. necesit administrarea intravenoas a insulinei. 561) Probleme nursing posibile n coma ceto-acidotic pot fi: a. deficit de volum lichidian b. alterarea integritii tegumente10r c. alterarea nutriiei d. ineficiena tratamentului. 562) Factorii implicai n producerea cetoacidozei: a. vrsturile masive b. respiraia Cheyne-Stockes e. constipaia d. apariia corpilor eetonici n snge i urin. 563) Semnele clinice ale cetoacidozei pot fi: a. polidipsie b. poliurie c. anorexie d. letargie. 564) Intervenii nursing n cetoacidoz sunt: a. monitorizarea semnelor vitale b. bilanul ingesta-excreta pe 24 ore c. urmrirea strii clinice d. efectuarea testelor de laborator specifice, la indicaia medicului. 565) Intervenii terapeutice n cetoacidoza sever includ: a. administrarea fluidelor hipertone b. neadministrarea soluiilor de potasiu c. administrarea medicaiei prescrise pentru calmarea durerilor abdominale i reducerea vrsturilor d. administrarea insulinei subcutanat de la nceputul tratamentului. 566) Sindromul secreiei inadecvate de hormon antidiuretic (ADH) const n: a. secreia i eliberarea continu a ADH-ului b. deshidratare prin eliminare masiv de ap i sodiu c. retenie hidrosalin d. scdere brusc n greutate. 567) Probleme nursing posibile n sindromul secreiei inadecvate de hormon antidiuretic (ADH) pot fi: a. alterarea mobilitii b. anxietate c. exces de volum lichidian el. alterarea strii de contien. 568) Excesul de volum lichidian n sindromul secreiei inadecvate de hormon antidiuretic

(,'\DH) se manifest prin:

cretere brusc n greutate b. edcmc p''Oriferice "0 hipenatr<clni,e 130mEq/l) d. hipoosmolaritate urinar. 569) Intervenii!.e nursing n excesul de volum lichidian n sindromul secreiei inadecvate de hormon antidiuretic (ADH) includ: a. m~,lll'areazilnic a greutii corporale b. urmrirea apariiei semnelor hiponatremiei (confuzie, grea, vrsturi, anorexie, crampe musculare, etc.) e. monitorizarea bilanului ingesta-excreta d. monitorizarea nivelului sodiului serie, urinar i a osmolaritii serice i urinare. ;i"7()) Intervenii terapeutice n sindromul secreiei inadecvate de hormon antidiuretic (ADI-I)
iL

a. restriCia ingestiei hidrice (800-1000mJJzi) b. administrarea diureticelor ,. administraI'l~a soluiilor hipotone de sodiu el. schimbarea periodic a poziiei pacientului. 571) Alterarea strii de contien n sindromul' secreiei inadecvate de hormon antidiuretic (ADH) se datoreaz: a. hipopotasemiei severe b. traumatismelor cerebrale c. hiponatrocmiei severe d. hipematremiei severe. 572) Probleme nursing posibile la o pacicnt tiroidectomizat sunt: a.. alterarea respiraiei b. hipercalcemia c. alterarea strii de confort (durere) el. deficit de cunotine. 573) Durerea postoperatolie la o pacient tiroidectomizat se poate datora: a. hematomului local b. suprainfeciei c. poziiei inadecvate a gtului d. paraliziei corzilor vocale. 574) Intervenii nursing n cazul respiraiei ineficiente posttiroidectomienu includ dect: a. monitolizarea temperaturii b. urmrirea strii de hidratare c. oxigenoterapie la nevoie d. examinarea cavitii bucale. 575) Intervenii nursing n cazul hipocalcemiei posttiroidectomie sunt: a. monitorizarea calcemiei b. urmrirea prezenei paresteziilor periorale i periferice, a tremurturilor c. administrarea calciului gluconic chiar la valori normale ale calcemiei d. administrarea unei diete hipercalorice. 576) Semnele i simptomele unei paciente cu hipertiroidism includ: a. palpita ii b. cretere n greutate c. transpiraii abundente d. insomnie. 577) Probleme nursing posibile n hipertiroidism sunt:

a. alterarea strii de nutriie b. alterarea eliminrii intestinale c. anxietate d. alterarea capacitii de comunicru:e. 578) Intervenii nursing n hipertiroidie includ i: a. monitorizarea greutii corporale b. monitorizarea ritmului cardiac c. administrarea medicaiei prescrise d. asigurarea unui climat de linite i odihn5.. 579) Probleme nursing posibile n hipotiroidism sunt: a. alterarea nutriiei b. alterarea temperaturii corporale c. alterarea imaginii corporale d. alterarea mobilitii. 580) Semnele i simptomele unei paciente cu hipotiroidie includ: a. tegumente infiltrate i mpstate b. vocea ngroat c. diaree d. tahicardie. 581) Prioritile nursing n nlturarea anxietii la un pacient cu hipertiroidism ce va fi operat sunt: a. asigurarea unui climat linitit b. monitorizarea funciilor vitale c. msurarea temperaturii corporale d. efectuarea bilanului ingesta-excreta. 582) Prioritile nursing la un pacient cu hipotiroidism sunt: a. asigurarea c pacientul a neles motivele tratamentului i regularitatea controlului medical b. verificarea respectrii tratamentului c. repetarea examenului de urin d. nlturarea factorilor stresanL 583) Probleme nursing posibile n anemie sunt: a. alterarea capacitii de odihn b. dificulti n respiraie c. alterarea integritii tegumentelor d. alterarea capacitii de comunicare. 584) Prioritile nursing n anemia sever datorat deficienei de fier sunt: a. transfuzia sanguin b. educarea pacientului n nelegerea naturii afeciunii sale c. informaii asupra necesitii alimentaiei srace n fier d. informarea privind necesitatea controalelor medicale periodice. 585) Rolurile asistentei medicale n pregtirea pacientului pentm puncia stemal sunt: a. informarea pacientului privind necesitii efecturii tehnicii b. reducerea anxietii c. asigurarea poziiei corespunztoare d. mobilizarea pacientului imediat dup puncie. 586) Probleme nursing n hemofilie sunt: a. deficit de cunotine b. risc de alterare a mobilitii fizice c. durere

d. alterarea eliminrlrii intestinale. 58'7) Strategii nursing la pacientul cu hemofilie sunt: a. prevenirea traumatismelor b. educaia pacientului privind recunoaterea consecinelor unui traumatism sau intervenii stomatologice c. necesitatea controalelor periodice d. pregtirea pacientului pentm puncia stemal. 588) Tratamentul substitutiv specific n hemofilie const n administrBxea intravenoas de: a. factor X b. factor Villi 11{ c. factor II d. snge integral. 589) Strategiile nursing la pacientul ce va fi transfuzat sunt: a. verificarea aspectului sngelui b. msurarea l'A la interval de 30 minute n prima or c. msurarea temperaturii corporale d. verificarea ritmului transfuziei. 590) Fieml se administreaz n anemia feripriv: a. numai oral . b. mumai injectabil (Lm) c. poate fi administrat i.m i i.v d. nu este necesar. 591) Intervenii nursing n cazul existenei rezistenei sczute la infecii n anemie sunt: a. folosirea teJmicilor aseptice b. igiena oral e. diet bogat n fibre d. controlul periodic al hemoglobinei, hematocritului, numrului de hematii. 592) Probleme nursing la un pacient cu leucemie sunt: a. anxietate b. risc de infecie c. alterarea capacitii de eliminare d. insomnie. 593) Printre semnele cIinice din leucemie exist i: a. anemia b. scdere ponderal c. hipotermie d. tendin la fracturi osoase. 594) Interveniile nursing la pacientul cu leucemie care prezint greuri i vrsturi sunt: a. administrarea antiemeticelor b. administrarea analgezieelor c. recunoaterea semnelor de deshidratare d. servicii de consiliere pentru pacient i familie.

595) Problemele pacientului cu afeciune osteo-muscular sunt: a. durere b. deficit de autongrijire c. perturbarea imaginii de sine d. perturbarea imaginii corp orale

e. toate rspunsurile sunt corecte.


596) Intervenii nursing n cazul unui pz!cient care a suferit un traumatism sunt:

a. asigurarea unui mediu de siguran b. efectuarea unui bilan lezional c. suport psihologic al pacientului i familiei d. schimbarea periodic a poziiei pacientului e. toate rspunsurile sunt corecte. 597) Intervenii nursing la un pacient imobilizat n aparat gipsat sunt: a. urmrirea micrilor segmentelor distale b. observarea culorii tegumentelor din jurul aparatului gipsat c. monitorizarea funciilor vitale d. ajutarea pacientului n satisfacerea nevoilor fundamentale e. toate rspunsurile sunt corecte. 598) Intervenii nursing la un pacient CUt aparat de extensie sunt: a. verificarea frecvent a dispozitivului de tractiune b. verificarea poziiei membrelor n funcie de traciune c. urmrirea culorii i temperaturii membrului afectat d. monitorizarea TA e. administrarea de antibiotice. 599) Intervenii nursing la un pacient cu amputaie sunt: a. suport psihic al pacientului b. ncurajarea pacientului s-i priveasc bontul de amputaie c. administrarea de antibiotice la indicatia medicului d. administrarea de heparin la indicai~ medicului e. toate rspunsurile sunt corecte. 600) Intervenii nursing la un pacient cu ruptur muscular sunt: a. imobilizarea regiunii n poziie relaxant b. schimbarea periodic a poziiei pacientului c. monitorizarea numrului de respiraii d. administrarea de heparin la indicaia medicului e. adrninistrarea tratamentului simptomatic prescris de medic. 601) Intervenii nursing la o pacient cu osteoporoz sunt: a. educaia pacientei s consume alimente bogate n calciu b. administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic c. monitorizarea TA d. nici un rspuns nu este corect e. toate rspunsurile sunt corecte. 602) Intervenii nursing la un pacient cu tuberculoz osteoarticular sunt: a. efectuarea de micri pasive b. poziionarea corect n pat c. aplicarea msurilor de prevenire: a efectelor imobilizrii d. administrarea de antibiotice la indicati a medicului e. nici un rspuns nu este corect. . 603) Intervenii nursing la un pacient cu tendinit sunt: a. repausul membrului afectat b. administrarea tratamentului simptomatic prescris de medic c. educarea pacientului s evite aCili vitile care exacerbeaz procesul inJualml.'tor el. sclLimbarea periodic a membrului afectat e. toate rspuns mile sunt corecte. 00(1) '1nlervenlii nursingla un pack:nl cu ostcopatie deformant sunt:

a. mqunlJ,U'eapacientului s efectueze exerclfl pentru prevenirea atrofiilor musculare b. adt;runistrarea tratamentului simptomatic presclis de medic c. ef~ctuarea de clisme evacuatorii d. mqnitorizarea TA e. m9nitoriz3l'ea numrului de respiraii. 605) Efect,ele imobilitii sunt: a. atr6fii musculare b. de{oID1riarticulare 1. . c. coyStlpale d. tromboze venoase profunde I raspunsun '1e sunt corecte. e. tOate 606) Inte~enii nursing pentru prevenirea efectelor imobilitii sunt: a. efeftuarea de micri pasive b. pozitionarea corect a membrului afectat c. m~ntinerea membmlui afectat ntr-o pozitie functional d. cr~terea coninutului de fibre vegetale din alime~taie e. toate rspunsurile sunt corecte. 607) Prob~eme posibile la un pacient cu fractur de femur cu deplasare sunt: a. durere . b. sdderea mobilittii c. risb de complicatii ale tractiunii d. aJ.ietate . . . !. e. 1ll0lun raspuns nu este corect. (08) Pro8leme posibile la un pacient cu amputaie sunt: a alt~rarea integritii tegumentare b. modificarea imaginii corp orale c. sdderea mobilittii d. dmlere ' I raspunsun '1e sunt corecte. e. toate 609) lnte~enii nursing n cazul durerii la un pacient cu amputaie sunt: a. administrarea alltialgicelor prescrise de medic b. evtuuarea caracteristicilor durerii c. mqllitorizarea numrului de respiraii d. informarea pacientului asupra "membrului fantom" e. n9urajarea pacientului s participe la procesul de ngrijire. 610) Probleme posibile la un pacient cu artrit reumatoid sunt: a. deficit de cunostinte b. duteri articular~ , c. sdderea mobilittii d. nidi un rspuns n~ este corect , e. to~~erspunsurile sunt corecte. 611) Probleme posibile la un pacient cu osteoartrit sunt: a. dUjere b. scaderea mobilittii c. riSf de deficit de ~olum lichidian d. risc de hemoragie e. toa~e rspuns urile sunt corecte. 612) Probleme posibile la un pacient cu osteomielit sunt: a. durere b. ris~ de alterare a perfuziei tisulare
v v v

,1.

.'

...

c. infeqia d. scderea mobilitii e. toate rspunsurile sunt corecte. 613) Intervenii nursing la un pacient cu protez de sold sunt: a. administrarea tratamentului antialgic prescri~ de medic b. evaluarea caracteristicilor durerii c. evaluarea semnelor unei eventuale dislocri a protezei d. evitarea poziiei picior peste picior e. toate rspunsurile sunt corecte. 614) Intervenii nursing la un pacient cu protez de umr sunt: a. schimbarea poziiei pacientului n pat la fiecare 2 ore b. monitorizarea semnelor care arat alterarea perfuziei tisulare c. administrarea de heparin la indicaia medicului d. efectuarea de exerciii active i pasive de flexie-extensie e. nici un rspuns nu este corect.

615) Care din urmtoarele definiii date nursei este cea mai complet: a. persoana care a parcurs un program de formare complet i a trecut cu succes examenele stabilite de consiliul asistenilor medicali b. persoana care este autorizat s ngrijeasc persoana sntoas sau bolnav c. persoana care a Ulmat un program de baz, de formare n general n nursing i care e autorizat s practice aceast profesiune n ara sa d. este persoana de competen psiho-socio-antropologic (rezultat din instrucie, exerciiu i ex.perien) apt s gseasc msura i calea spre un om care are nevoie de altul evitnd formaionalismul i indiscrei a, crearea dependenei 616) Care este pregtirea unei nurse generaliste: a. o pregtire pluridisciplinar-social, tehnic, practic b. s aibe cunotine de psihologie c. s aibe preocuparea de a nelege ceea ce simt ceilali (empatie) d. s aibe cunotine de specialitate, management i farmacologie. 617) Ce este pregtit i autorizat s fac nursa: a. s desfoare educaie pentru sntate, s participe ca membru al echipei de ngrijire, s formeze asistente medicale, s fie implicat n cercetare b. s ngrijeasc persoane bolnave i sntoase c. s supravegheze i s formeze asistente medicale i cadre auxiliare. 618) Care este cea mai complet definiie a nursingului: a. nursingul face parte din sistemul de sntate i presupune ngrijirea bolnavilor b. nursingul face parte din sistemul de sntate i cuprinde promovarea sntii,' prevenirea bolii i ngrijirea persoanelor bolnave fizic, psihic i cu handicap c. nursingul presupune ngrijirea persoanelor bolnave fizic, mental, psihic i cu handicap n toate formele de asisten social. 619) FunCiile nursei sunt de natur: a. independent b. dependent c. interdependent, independent i dependent. 620) Cary sunt n ordine cele cinci categorii de nevoi umane, ierarllizate n ordinea prioritilor de ctre Abraham Maslow: a. nevoia de realizare, de recunoatere, de apartenen, de securitate, nevoi fiziologice

b. nevoia de recunoatere social, ele realizare, nevoi fiziologice, de securitate, de apartenen c. nevoi fiziologice, de realizare, de recunoatere, ele securitate, de apartenent d. nevoi fiziologice, de securitate, nevoia de apartenen, de recunoatere ~ociaI3.si de realizare. . 621) Enumerai n ordine cele cinci etape ale procesului de ngrijire: a. analiza i interpretarea datelor, culegerea de date, realizarea interveniei, evaluarea b. culegerea de date, analiza i interpretarea lor, planificarea ngrijirilor, realizarea interveniilor, evaluarea rezultatelor c. culegerea de date, planificarea ngrijirilor, realizarea interveniei, evaluarea rezultatelor. 622) Ce este diagnosticul de nursing: a. este o form simpl i precis care descrie rspunsul persoanei la o problem de sntate b. relev rolul autonom al asistentei c. este un enun concis, actual sau potenial al manifestrilor de dependen ale persoanei ngrijite d. o problem de sntate real sau potenial pe care nursele pe baza pregtirii i experienei lor sunt capabile s acorde ngrijiri. 623) Ce nelegei prin obiective de ngrijire: a. descrierea unui comportament pe care l ateptm de la pacient b. un rezultat pe care dorim s-I obinem n urma interveniilor c. obiectivul d.engrijire vizeaz atitudinea, comportamentul sau aciunea pacientului.

624) Diagnosticele nursing corelate cu tulburrile: de compottament sunt: a. alterarea mobilitii fizice prin incapacitatea de a rezolva conflictele b. alterarea comunicrii verbale datorate incapacitii de exprimare a sentimentelor c. tulburarea stimei de sine datorate sentimentului de ur mpotriva autorittilor si le"ii d. izolare social cauzat de incapacitatea de a menine i dezvolta relaii d~ prieteni~ e. izolare social cauzat de egocentrism. . . 625) Alterarea proceselor familiare la pacienii cu tulburri de comportament pot fi corelate cu: a. eecul de a respecta legile b. comportament manipulativ c. eec colar d. comportament sexual precoce. 626) Obiectivele de ngrijire la pacienii cu tulburri de comportament sunt: a. meninerea unei nutriii adecvate b. s discute de,spre realitatea prezent c. realizarea unui mediu securizant d. s elimine comportamentul agresiv e. s participe la programul de tratament. 627) Interveniile nursing la pacienii cu tulburrile de comportament se refer la: a. eliminarea compOltamentului suicidal b. mbuntirea autocontrolului comportamental c. promovarea abilitii de a face decizii acceptabile d. facilitarea unor relaii de prietenie corespunztoare e. eliminarea balucinaiilor.

628) facilitarea adapt5.rii pacientului cu tulburri de comportament la un mediu mai puin restrictiv se poate realiza prin: a. determinarea etiologiei simptomelor b. prin rezolvarea conflictelor cu C3:rese confrunt pacientul c. promovarea hidratrii i eliminrii adecvate d. includerea prinilor pacientului n discuiile despre sentimente, comportamente si progres ori de cte ori e posibil e. educarea pacientului n legtur cu prevenirea transmiterii infeciei HIV. 629) Includerea prinilor sau a cdora care ngrijesc pacientul cu tulburri de comportament n planul nursing are urmtorul raionament: a. orice persoan din mediul ambiant al pacientului este afectat de comportamentul su b. progresul comportamentului pacientului nu pot fi meninute dac circumstanele familiare rmn neschimbate c. relaiile de prietenie se mbuntilesc cnd pacientul devine capabil s interacioneze cu alte persoane d. pacienii trebuie s cunoasc modaliti de transmitere HIV. 630) Diagnosticile n nursing corelate cu tulburrile de adaptare ale adolescenilor sunt: a. tulburarea stimei de sine determinat de sentimente de suspiciune b. tulburarea stimei de sine determinat de imaginea de sine negativ c. tulburarea stimei de sine determinat de inacceptarea de ctre grupul de prieteni d. tulburarea stimei de sine determinat de comportamentul agresiv. 631) Alterarea relaiilor sociale la adolescentul cu tulburri de adaptare se datoreaz: a. lipsa aptitudinilor sociale b. imaginea de sine negativ c. dificulti cu autoritile locale d. abuz de droguri. 632) Obiectivele de ngrijire a adolescenilor cu tulburri comportamentale sunt: a. identificarea pierderilor b. identificarea consecinelor comportamentului maladaptativ c. identificarea sentimentelor de suspiciune i nesiguran d. scderea riscului de autolezare i alezrii altora. 633) Interveniile nursing la pacienii cu tulburri de adaptare sunt: a. scderea anxietii b. promovarea exprimrii sentimentelor c. eliminarea comportamentului suicidal d. creterea bagaj ului de cunotine a pacienilor 634) Interveniile nursing la pacienii cu tulburrile de adaptare sunt: a. facilitarea comunicrii inter-familiare i a independenei pacienilor b. promovarea aptitudinilor de comunicare y.idezvoltarea relaiilor de prietenie c. promovarea stimei de sine d. exprimarea sentimentului de frustrare. 635) Facilitarea comunicrii inter-familiare la pacientul cu tulburri de adaptare se poate realiza prin: a. organizarea unor ntlniri familiare n care s se discute sentimente ngrijorri i planuri b. asistarea pacientului pentru a face corelaia dintre medicaie i simptomele psihiatrice ;". oferirea unui feed-back pozitiv la mrturisiri sincere d. discut cu pacientul modalitile n care el se poate confrunta cu modificrile care apar n viitor. 636) Diagnosticele uursillg la pacientul cu halucinaii pot fi:

a. alterri senzoriale sau de percepie (vizuale, auditive, olfactive, gustative sau tactik) cauzate de dezechilibrul electrolitic b. alteriiri senzoriale sau de percepie (vizuale, auditive,' olfactive, gustative sau tactik) cauzate de abuz de alcool i droguri c. alterarea procesului gndirii corelat cu schizofrenie d. tulburJi de somn asociate cu sentimente de insecuritate. 637) Culegerea de date la pacientul cu halucinaii poate obine urmtoarele: a. fric b. deficit de atenie c. sentimente de vinovie d. refuz de a mnca. 638) Culegerea de date la pacientul cu halucinaii poate obine urmtoarele: a. agresiune fa de alii b. comportament autodistructiv c. lips de ncredere sau suspiciune d. dificultate de alimentaie. 639) Interveniile nursing la pacientul cu halucinaii sunt: a. ncuraj area contactului pacientului cu oameni reali n cadrul unei activitti b. prevenirea autolezrii sau a lezrii altora ' c. ntreruperea cauzelor halucinailor d. scderea anxietii i agitaiei. 640) Ajutorul acordat pacientului cu halucinaii de a-i exprima anxietatea i alte sentimente se poate realiza prin: a. promovarea homeostaziei b. ncurajarea pacientului de a identifica i practica modaliti de a se elibera de anxietate c. ajutarea pacientului de a se pregtii pentru externare d. ajutarea pacientului de a trii cu sentimentul de vinovie. 641) Diagnosticile de nursing corelate cu psihoze sunt: a. deficit de autongrijil'e determinat de efectele substantelor toxice b. comportament bizar anxietate i agitaie determinat~ de incapacitatea de discriminare ntre sine i mediul extern c. tulburri de identitate personal datorate halucinaiilor d. pericol potenial de traumatisme datorat halucinaiilor. 642) Diagnosticile de nursing corelate cu psihoze sunt: a. lipsa de complian la tratament datorat fricii b. tulburri de somn corelate cu agitaie c. alterarea senzorial datorat efectelor medicatiei d. tulburarea stimei de sine datorate lipsei de igi~n personai. 643) Interveniile nursing aplicate pacientului cu psihoze sunt: a. asigur un mediu securizant pentru pacient i pentru alii b. promovarea echilibmlui ntre odihn somn i activitate c. promovarea unei hidratri, nutriii i eliminri adecvate d. obine informaii despre medicamente. 644) Culegerea de date la bolnavii cu demen obine: a. deficit de atenie b. dezorientare c.. incapacitate de concentrare d. comportament social necorespunztor. 645) Culegerea de date la bolnavii cu demen obine: a. tulburri de memorie mai ales la evenimentelor recente

b. sentimente de lips de speran c. incapacitatea de a nelege gndirea abstract d. dezinteres pentru mediul nconjurtor. 646) Diagnosticele de nursing la pacienii cu demen pot fi formulate astfel: a. alterarea strii de sntate prin ingestie inadecvat de alimente i lichide b. tulburri de somn datorate confuziei nocturne accentuate c. risc de violen prin suspiciune d. tl1lburri de autongrijire datorit deficitelor senzoriale si motorii. 647) Intervenii nursing aplicate pacienilor cu demen sunt: . a. meninerea homeostaziei prin ncurajarea pacientului de a ingera cantiti mici de alimente b. meninerea homeostaziei prin realizarea unui mediu lipsit de stimuli n timpul orelor de mas c. implicarea pacientului n propria ngrijire d. obinerea acceptului pentru ngrijire din partea pacientului. 648) Scderea agitaiei i halucinaiilor la pacienii cu demen se realizeaz prin: a. izolarea pacientului b. interzicerea vizitelor c. interzicerea obiectelor personale 'n salonul pacientului d. aceleai nurse vor ngriji pacientul ori de cte mi este posibil. 649) Creterea capacitii de concentrare i scderea sentimentului de lips de speran la pacientul cu demen se pot realiza prin: a. abordarea pacientului cu atitudine calm i pozitiv b. ncepe cu activiti mici pe termen scurt c. ncurajeaz activitile n grupuri mici d. introduce activiti n timpul zilei cnd pacientul pare s fie capabil de a se concentra i participa. 650) Culegerea de date la pacienii cu delir obine: a. vorbire incoerent b. activitate psihomotorie crescut sau sczut c. tulburri de percepie d. tulburri cognitive. 651) Culegerea de date la pacienii cu sindrom afectiv organic obine: a. lipsa controlului personal b. recunoaterea pierderii unor capaciti c. dispoziie labil d. anxietate. 652) Diagnosticele nursing la pacienii cu sindroame mentale organice pot fi formulate astfel: a. afectarea interaciunilor sociale corelate cu deficit de atenie i vorbire incoerenti:i. b. alterarea nutriiei prin ingestie redus datorat vrsturilor c. alterarea nutriiei prin ingestie crescut datorat bulimiei nervoase d. scderea stimei de sine prin sentimente de inutilitate. 653) Diagnosticele nursing la pacienii cu sindroame mentale orgimice pot fi formulate astfel: a. izolare social datorat deficitelor de memorie b. izolare social datorat apatiei c. izolare social datorat iritabilitii d. izolare social datorat comportamentul bizar. 654) Interveniile nursing aplicate pacientului cu sindrom mental organic sunt: a. stabilirea unei relaii de ncredere i realizarea unui mediu securizant pentru pacient

b. r~b~n.~tirea memoriei pacientului i promovarea stimei de sine a independenei si a ablhtan de a trii cu simptomele bolii c. reducerea comportamentului ostil al pacientului d. pregtirea pacientului pentru externare. 65.5) Facilitarea explimrii sentimentelor la pacientul cu sindrom mental organic se realizeaz

pun:

'

a. nva pe pacient aptitudinile sociale utiliznd tehnicile co~portamentaJe b. fumizeaz pacientului un feed-back pozitiv ori de cte ori el este capabil s identifice domeniile care sunt dificile c. solicit pacientului s clarifice orice sentimente pe care el le exprim vag d. ncurajeaz pacientul s fie specific n exprimare. 656) Culegerea de date la pacienii cu bolile neurologice obine: a. depresie b. labilitate emoionale c. ostilitate d. compOitament agresiv sau combativ. 657) Diagnosticele nursing corelate cu traumatismele craniene pot fi formulate astfel: a. alterarea exercitrii rolului determinat de limitarea fizic b. alterarea proceselor familiare datorat modificrii de roluri n familie c. lipsa de complian la tratament datorat lipsei de control personal d. scderea stimei de sine datorat lipsei de aptitudini sociale. 658) Interveniile nursing aplicate pacienilor cu traumatisme craniene sunt: a. alterarea proceselor de gndire datorate discordantei afective b. perturbarea stimei de sine datorate lipsei de succe; n domeniile majore ale vieii c. reducerea comportamentului social necorespunztor d. mbuntirea memoriei pacientului. 659) Interveniile nursing aplicate pacienilor cu traumatisme craniene sunt: a. promovarea interesului pacientului pentru evenimentele externe b. reducerea negativizmului c. reducerea manipulrii d. creterea eficienei terapiei. . 660) Promovarea exprimrii sentimentelor de ctre pacientul cu traumatism cranio-cerebral se realizeaz prin: a. ncurajeaz exprimarea de ctre pacient a mniei i a resentimentelor b. asigur suport specific pacientului care a suferit o pierdere c. ncurajeaz pacientul s-i exprime sentimentele n mod deschis d. furnizeaz informaii de educaie pentru s~intate. 661) Culegerea de date la pacienii care prezint o mhnire adnc datorit unei pierderi importante obine urmtoarele:" a. dificultatea de a accepta pierderea b. negarea pierderii c. negarea sentimentelor d. incapacitatea de a exprima sentimentele. 662) Culegerea de date la pacienii care prezint o mhnire adnc datorit unei pierderi importante obine urmtoarele: a. comportament depresiv b. pierderea. interesului pentru activitile zilnice c. agitaie d. sonmolen.

663) Diagnosticele nursing la pacienii care prezint o mhnire adnc datorit unei pierderi importante pot fi formulate astfel: a. mhnire anticipativ datorat unei boli terminale b. tulburri de comunicare verbal cauzate de sentimente de vinovtie c. rspuns post-traumatic datorat unei experiene traumatizante . d. lipsa de complian la tratament cauzat de afectarea personalitii. 664) Diagnosticele nursing la pacienii care prezint o mhnire adnc datorit unei pierderi importante pot fi formulate astfel: a. alterarea strii de sntate prin lipsa apetitului b. tulburri ale interaciunilor sociale datorate lipsei de interes pentru activitile sociale c. tulburri ale odihnei prin insomnie d. tulburarea relaiilor sociale cauzate de sentimente de vinovtie. 665) ncurajarea identificrii pierderii la pacientul care prezint' o mhnire adnc datorit unei pierderi importante se poate realiza prin: a. ncurajarea exprimrii sentimentului prin modaliti care sunt la ndemna pacientului scriind b. acceptarea sentimentelor pacientului c. ncurajeaz pacientul s identifice orice problem particular sau situaie n via care precipit spitalizare . d. ajut pacientul s recunoasc cnd se simte plictisit i s identifice activitile care diminueaz acest sentiment. 666) O modificare a imaginii corporale este mult mai traumatic cnd: a. este extern i evident b. afecteaz faa organele genitale sau snul c. este dureroas d. este neprevzut. 667) O modificare a imaginii corporale este mult mai traumatic cnd: a. este vizibil b. este necontrolat c. este nedorit d. este neprevzut. 668) Culegerea de date la persoanele cu alterarea imaginii corporale obine: a. resentiment b. vinovie c. confuzie d. sentiment depresiv. 669) Diagnosticele nursing la pacienii care prezint alterarea imaginii corporale pot fi formulate astfel: a. alterarea imaginii corporale datorit unei operaii chirurgicale b. alterarea comunicrii verbale prin scderea sentimentelor c. izolare social cauzat de scderea stimei fat de sine d. lipsa de speran datorit pierderii. ' 670) Diagnosticele nursing la pacienii care prezint alterarea imaginii corporale pot fi formulate astfel: a. amietate datorat reducerii abilitilor de autongrijire b. disfuncie sexual datorit sentimentului de ruine c. afectarea interaciunilor sociale datorat ideilor bizare d. potenial risc de violen determinat de sentimente de trdare 671) Persoana care experimenteaz alterarea imaginii corporale poate prezenta urmtoarele sentimente:

J. llcajutorare b. ncpulsie fa de sine

;,:inovie

el. invidie fa de persoanele sntoase. 672) La pacienii cu alterarea imaginii corporale, promovarea stimei de sine si identificarea proprii se pot realiza prin: ' , d, promovaxea unei nutriii adecvate b. promovarea unui echilibru adecvat ntre odihn somn si activitate c-, cJerirea unui feedback pozitiv i ncurajarea pacient~lui cnd acesta 1si demonstreaz capacitile ' d. 8jutarea pacientului n identificarea acelor abiliti care nu sunt afectate de modificrile fizice. (; 711 Fdl1c;\rea pacientului cu alterarea imaginii corporale n legtur cu schimbarea i :Wdtll',iiil\ ~:erealizeaz astfel: 8. informeaz pacientul despre modificrile fizice survenite 'b., info.nncaz pacientul n legtur cu aptitudinile necesare pentnl autongrijire ::iutoac!ministrarea de mcdicamente etc. c. p,;rrnite i ncurajeaz pacientul s practice noile aptitudini i s le kprteasc i
:;:~:)ri1

d. promoveaz o hidratare adecvat. (74) Rce1Llcerea hiperreactivitii i agitaiei la pacienii cu comportament ,",al';?eaz prin: el, realizarea unor relaii de ncredere b. ncurajarea uuei diete nutritionale c. tlJrniz~lreaunui suport emoional il n:ducerca stimulilor din mediu ori de cte ori este posibil. 675) Rcaci.i1eadverse ale terapiei cu litiu includ: ,;. gu~;trnetalic b. tremur intermitent al minii c. setc, ingestie crescut de Jichide
d. f~U.ti i':; dG V'l).lH8, intcnnitent. ()76) Sernnele care indic nn nivel toxic :sanguin al litiului include:

maniac se

diaree consistent b. hipeIGontractilitate muscular c. agitaie r1 v'lt'slW'" l'en';st~nt ~epr~siv poate aprea n urmtoarele situatii: a. depresie postpartum ' b, sindrom pre(ucnsi:rual c. m0.hnire adnc ca urmare a unei pierderi importante d. discordan afectiv. (78) Diagnosticele IJllIsing corelate cu comportamentul depresiv sunt: a. alterarea comunicrii verbale datorit reducerii capacitaii de exprimare a sentimentelor b. alterarea strii de sntate cauzat de sentimente de autodistruoere c. constipaie datorat imobiJitii fizice '" d. rspuns postraumatic datorat unui istoric de viol sau incest. 111terventiilenuuing aplicate persoanelor cu simbol depresiv sunt: a. promovarea unei nutritii hidratri si eliminri adecvate b. "reducerea dezorientrii . c. promovarea sentimentului de ncredere proprie
a,

67'/; O;J1lPC(t~J;~;;;~1

d. promovarea tratamentului pentru probleme asociate depresiei. 680) Riscul de suicid este crescut dnd: a. este formulat un plan b. exist antecedente de tentative suicidale c. tentativele suicidale devin mai dureroase i mai violente d. pacientul locuiete cu familia. 681) Protejarea pacientului cu comportament suicidal cu tendine autodistructive se realizeaz prin: a. salonul pacientului trebuie situat central b. evalueaz potenialul suicidar al pacientului c. reducerea sentimentelor de depresie d. ncurajarea comunicrii. 682) Diagnosticele nursing la pacienii care prezint refuz de a se alimenta pot fi formulate astfel: a. alterarea nutriiei: ingestie sczut datorit anorexiei nervoase b. tulburarea deglutiiei datorit reaciilor adverse medicamentoase c. deficit de autoalimentaie prin psihoz acut d. constipaie datorit scderii activitii fizice. 683) La pacientul internat pentru dezalcolizare se aplic urmtoarele intervenii nursing: a. ajut pacientul s stabileasc relaii suportive cu alte persoane b. ncurajarea exprimrii sentimentelor personale c. promovarea homeostaziei i reducerea simptomelor de abstinen d. furnizeaz un mediu securizant.

1. a,b,c,d 2. a,b,c 3. a,b,d,e 4. a,b,e 5. a,b,c,d,c 6. a,b,d,c 7. b,d,e 8. a,b,c 9. b,c 10. a,b,c,d,e 11. a,b,c 12. b,c 13. c,d,e 14. a,d 15. a,c 16. b 17. a,c,d,e 18. a,b 19. a,c 20. a,b,d,e 21. b,c,d 22. a,b,c,d 23. a,e 24. c,d,e 25. a,b,c,d 26. a,b 27. d,e 28. a,d,e 29. a,c 30. b,c 31. a,b,c,d 32. a,b,d 33. a,d,e 34. a,b 35.a 36. b,e 37.c 38. b,c 39. a,b,c,d 40. b,c 41. b,c 42. a 43. c,d,e 44. a 45. a,b 46. c,d 47. b 48.b

49. a,d,c 50. c,d,e 51. a,b,d 52.c 53. a,c,e 54. b,d,e 55. b,c,d 56. a,c,e 57. a,b,d 58. a,c,d 59. a,c,e 60. a,d 61. c 62. a,c 63. a 64. b,e 65. a,b 66. a,c 67. a,b,d 68. a,c,e 69. c,e 70. a,b 71. a,b,e n.a,b 73. b,c 74. a,b 75. a,b,c,e 76. a,c,e 77.b 78. c,d 79. a,b,c 80.d 81. b 82. a 83.c 84.e 85. a,c 86. b 87. c,e 88.c 89.c 90. b 91. c 92. a,d 93. a,b 94. a,c 95. a,c 96. a,b,c,e

97. a,b.,d 98.a 99. a,b,c 100. a,b 101. a,b 102. b,c 103. a,b,c 104. a,c 105. b,d,c 106. a,b 107. a,b 108. a,b 109. a 110. a,b,d 111. a,b 112. a,b,c,d 113. C 114. a,c,d,e 115. e 116. a,c,d 117. a,b,c 118. a,b,d 119. a,b,d,e b,d,e 120. 121. a,b,d,e 122. c 123. b 124. a 125. b 126. a,b 127. a,d,e 128. a,c 129. a,c 130. b,c 131. b,c,d 132. a,b,d 133. a,c 134. a,c 135. a,c 136. b,d,e 137. b,c,d,e 138. a,c,d 139. a,b,e 140. a,c,d 141. R,b 142. a,c a,d 143. 144. a

-79 - 80145. 146. 147. 148. a,b a,h,c a,b,d,c e b,c,el a,d,c a,d,c a,c,d,c a,b,c
a,c,e

149.
150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177 .. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 19l. 192. 193. 194.

b,c a,b,c a,b,d,c a,b,c,c a,d,c


b,c,d,e

b,c a,b,c b,c,d b,c,el a,c,d a,c a,b,c a,c,d a,d,c a,c a,c b,c,c b,c,d b,c,el a,c,d a,b,c a,b,c a,b,c,el
a,b,c

a,b,c a,b,c a,b,d,e a,c,d a,b,c a,b,d,c a,d a,b,c,e a,b,d a,b,c,c b c

195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 223. 224. 225. 226. 227. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 235. 236.

a,h,c a,c,d,e a,d a,b b,c,el b,c a,b,el a,b a,b,c a,b,c a,b,c c,d a,b a,b,d a,b,c a,b,c a,c a,b a,b,d,c a,d,c a,b,c a,b,c a,b,c,d d,c a,b,d a,d,c a,c,d a,d,e b,c,d

c
d a,b,c a,b,e a,b,c,e b,c a,b,d a,b,c
a,b,c,e

237.
238. 239. 240. 241. 242. 243. 244.

c a a,b,c a,d a,c,d a,b a,c,d,e a,b,c,d a,b

245. 246. 247. 248. 249. 250. 251. 252. 253. 254. 255. 256. 257. 258. 259. 260. 261. 262. 263. 264. 265. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273. 274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. 281. 282. 283. 284. 285. 286.

287.
288. 289. 290. 291. 292. 293. 294.

c a,c,d a,d b,c a,b,c b a,b,d c c,d c,c a,c,d a,b,c a,b c d,e a,e a,b a,d,e a,b a,b,c c d a,b,e a,c,d a,d,c b,d d a,b,d b,e a,d,c b,c,el a,b,c a,c b,c,el a,b,c,c a,b a,c c a,b,c,e a,b c a,b,c a,b,c b a,d a,d a,b,c

d,e
a,c,d a,b,d,c

a,b,c
b a,b

e
a,b,d a,b

295. 296. 297. 298. 299. 300. 301. 302. 303. 304. 305. 306. 307. 308. 309. 310. 311. 312. 313. 314. 315. 316. 317. 318. 319. 320. 321. 322. 323. 324. 325. 326. 327. 328. 329. 330. 331. 332. 333. 334. 335. 336. 337. 338. 339. 340. 341. 342. 343. 344.

a,h,c e c a,b c a,b a,b a,b,c a,b a,b,c c a,b,d b,d,c e b,c,d a-2,b-l,c-3 b,d b,c c,d,e a,c 'b 1-c,3-a,2-b b,c b,c b,e a,b,d,c a,c b,c b b a,b a,b,c b,d a b,c c a,b,c,e c d c a,b,e b,c d,e b,c,d b,c,d c b,c e a,c,d a-2,b-4,c-l,d-3

345. 346. 347. 348. 349. 350. 351. 352. 353. 354. 355. 356. 357. 358. 359. 360. 361. 362. 363. 364. 365. 366. 367. 368. 369. 370. 371. 372373. 374. 375. 376. 377. 378. 379. 380. 381. 382. 383. 384. 385. 386. 387. 388. 389. 390. 391. 392. 393. 394.

a,b,c

a,b,c l-b,2-a,3-d,4-c b h,c a,b,c b,c a,b b a-2,b-3,c-1 a,b,c,d,c a,b,c,d,e,f a,b,c a,d,e a,b,c b,d b a,c,d c a,c,d a,b,d,c a,b,c,d a,b,c c a a,b,c a,b b a4,bl,c2,d3 I-abdf, II-cegh b,c c a,b c lb,2d,3a,4c,5c b,c,d b b c b 1f,2b,3a,4d,5e,6c

c
a,c a,c c c c c a,c c

395. .396. 397. 398. 399. 400. 401. 402. 403. 404. 405. 406. 407. 408. 409. 410. 411. 412. 413. 414. 415. 416. 417. 418. 419. 420. 421. 422. 423. 424. 425. 426. 427. 428. 429. 430. 431. 432. 433. 434. 435. 436. 437. 438. 439. 440. 441. 442. 443. 444.

a2,b 1,c3,d4,c5 b,c c a,b a,b,c c c a c b a,b b c a,b,c a,b,c c c a,b,c a,b,c a,b
a,b,c

a,b,c a,b,c a,b a,b a,b,c a,b,c a b,c a a b a,b,c c b,c c a,b,c c a,b,c c

a,b
a,b,d d a a,c a a,c c a,c a,b,c

1
~

- 81 - 82 445. 446. 447. 448. 449. 450. 451. 452. 453. 454. 455. 456. 457. 458. 459. 460. 461. 462. 463. 464. 465. 466. 467. 468. 469. 470. 471. 472. 473. 474. 475. 476. 477. 478. 479. 480. 481. 482. 483. 484, 485. 486. 487. 488. 489. 490. 491. 492. 493. 494. c b b c c a a,b,c a,b,c a c c a c b a a,b,c bl b a,b,c,d c b b c a,b,c b b a b b a a,b,c c b b a a c c b b b c a a a a,b b a,b,c b c 495. 496. 497. 498. 499. 500. SOL 502. 503. 504. 505. 506. 507. 508. 509, 510. 51l. 512. 513. 514. 515. 516, 517. 518. 519. 520. 521. 522. 523. 524. 525. 526. 527. 528. 529. 530. 531. 532. 533. 534. 535. 536. 537. 538. 539, 540. 541. 542. 543. 544. a a 545. 546. 547. 548. 549. 550. 551. 552. 553. 554. 555. 556. 557. 558. 559. 560. 56l. 562. 563. 564. 565. 566. 567. 568. 569. 570. 571. 572, 573. 574. 575. 576. 577. 578. 579. 580. 581. 582. 583, 584. 585. 586. 587.
588. a,c

a
a,b

a
b a a b a,b a a,b,c a a,c a a,b a,b a,b,c b,c c b a a,b a a a,b,d a,b,c,d b,c,cl c,d,e c a,b,c,d d a,b,c a,b,c,d a,b a,b,c a,b,c a,c,d a a,b,d a,b,d d a,b,d a,b,c b d a,b,d a,b,c,d a,b,c,d a,c

589. 590. 591. 592. 593. 594.

a,b a,b,c,d b,d b,c,d a,b,c a,c,cl b,d a,b,c a,d a,b,c a,c,d a,b,c a,b,cl b a,d a,c,d a,d a,b,c,d a,b,c,d c a,c b,c,d a,b,c a,b,c,d a,b c a,c,d a,b,c c a,b a,c,d a,b,c a,b,c,d a,b,c a,b a,b a,b a,b,c,d a,b,d " a,b,c a,b,c a,b,c b a,d c a,b a,b,c a,b a,c

595. 596. 597. 598. 599. 600. 601. 602. 603. 604. 605. 606. 607. 608. 609. 610. 61l. 612. 613. 614. 615. 616. 617. 618. 619. 620. 621. 622. 623. 624.

e a,b,c a,b,d a,b,c a,b a,e a,b a,b,c a,b,c a,b e e a,b,c,d e a,b e a,b e e a,b,d c,d a,b,c,d a b c d b a,b,c,d c c,d

625. 626. 627. 628.

629.
630. 63l. 632. 633. 634. 635. 636. 637. 638. 639. 640. 64l. 642. 643. 644. 645. 646. 647. 648. 649. 650. 651. 652. 653. 654.

a,b,c,d c,d,e a,b,c,c1 cl,e a,b a,b,c,d a,b,c b,c,d a,b,c,c! a,b,c a,b,c a,b,c,d a,b,c,d a,b,c a,b,c,d b a,b,c,d a,b,c a,b,c a,b,c,d a,b,c,d a,b,c,d a,b d a,b,c,d a,b,c a,b,c,d a a,b,c,d a,b

655. 656. 657. 658.

b,c,d
a,b)c)d

659.
660. 661. 662. 663. 664. 665, 666. 667. 668. 669, 670. 671. 672. 673, 674. 675, 676. 677. 678, 679. 680, 681. 682. 683.

a,b~c c,d a,b a,b,c a,b,c,d a,b,c a,b,c a,b,c,d a,b a,b a,b,c,d a,b,c,d a,c,d a,b b,c,el c,d a,b,c el a,b,c,d a,d a,b a,b,c,d a,b,c,d a,b,c a,b a,b,c,d c,d

1.Zonele "cheie"n care nursingul comunitar i poate dovedi eficacitatea sunt: a) canceml b) afeciunile cardiace i AVC c) bpoc d) accidentele e) bolile infecioase 2.n funcie de situaiile particulare ale fiecmi pacient, stabilii soluiile care se impun: a) nu pune probleme de ngrijire 1) prevenire secundar b) probleme la care face fa singur 2) prevenire teriar c) probleme de ngrijire de durat, 3) reevaluare complicaii d) posibile problemeSn prezena 4) reevaluare, acordarea suportului unor factori de Iisc f) pacientul nu se descurc singur i 5) prevenirea pIimar necesit intervenii de ngIijire. 3. Stabilii corespondena corect ntre problemele dengrijire identificate si vrsta la care apar: . a) imunizri, accidente,nevoi speciaJe, mediul, familia 1) 15-24 ani b) accidente, creterea copiilor, autonomie economic, 2) >75 ani sntate mental, condiii socio-economice c) morbiditate complex, demen, pierderea independenei, 3) 1-4 ani izolare d) obiceiuri nocive, toxce(alcool,cafea, droguri), activitate 4) <lan sexual, planning familial, condiii economice e) mediul extern, mediul familial, imunizrile, supravegherea 5) 24-44 ani dezvoltrii fizice i psihomotorii, obiceiuri famiJiale. 4.Instilarea soluiilor oftalmice se face respectnd urmtoarela reguli: a) pacientul se poziioneazn eznd, cu spatele i capul fixe b) secreiile se terg cu tampoane sterileSmbibaten cJoramin c) instilarea se facen jumtatea extern a sacului conjunctival d) pacientul trebuie .spriveascn sus pentru instilarean sacul conjunctival inferior e) pleoapa superioar se cur cu pacientul privind n sus. 5.Evaluarea igienei cavitii bucale a pacienilor, include: a) statusul nuttiional b) medicaia c) evaluarea funciilor vitale d) abilitatea pacientului de a-i efectua igiena cavitii bucale e) starea psihic. 6. Caracteristicile gingivitei sunt: a) dinii se mic b) periajul frecvent nu este suportat c) cauza apariiei reprezentat de placa dentar

d) complicaia cea mai frecvent a radio- i chimioterapiei. 7.HipogIicemia me urmtoarele manifestri clinice : a) tremurturi b) foame c) poliurie d) transpiraii e) polidipsie. 8.Diabetul zahmat tip II : a) aparen copilrie b) nu necesit neaprat insulin c) apme dup 40 de ani la obezi d) necesit obligatoriu regim alimentar e) rspunsurile b, c, d sunt corecte. 9.n coma diabetic se administreaz: a)' insulin rapid N b) insulin rapid SC c) serfiziologic d) lichide per osn prima or e) insulin semilent n primele minute. 10.Plincipalele gmpe de nutrieni includ: a) lipidele b) hidraii de carbon c) antibioticele d) apa e) vitamineJe. 1I.Caracteristicile statusului nutriional la persoanele peste 75 de ani sunt: a) sunt necesare alimente cu valoare nutritional crescut b) scade metabolismul bazal . c) cresc nevoile energetice d) sunt necesare alimente cu valoare energetic sczut e) trebuie crescut aportul de ap i sare. 12.Printre afeciunile care se asociaz cu obezitatea sunt: a) diabetul zaharat b) HTA c) osteomtri te d) canceml e) gingivita. l3.Nutriia enteral la pacienii care nu se pot alimenta normal per os se face prin: a) cateter venos central b) sond nazo-gast11c c) gastrostom d) sond vezical e) jejunostom. 14.Cauzele apariiei incontinenei vezicale sunt: a) vezica aton b) factori psihologiei

a. febra b. infeciile urinare c. poziia ortostatic prelungit. 15.Intervenii pentru restabilirea continenei urinare: a) reeducarea planeului pelvin b) tratamentul constipaiei c) hidratarea corect d) sondajul vezi cal permanent e) toate rspunsurile anterioare sunt corecte. 16.Vindecarea plgilor se realizeaz trecnd prin unntoarele faze: a) lezional b) inflamatorie c) eKudativ d) proliferativ e) maturare i remodelare. 17.n ngrijirea plgilor se urmresc urmtoarele obiective: a) ndeprtarea exudatului fr a usca excesiv plaga b) nu se ndeprteaz esuturile necrotice c) meninerea temperaturii la nivelul plgii d) managementul eficient al durerii e) se aplic obligatoriu pansamente umede. 18.Complicaiile pli:lgilorinclud: a) dehiscena b) infecia c) fistulele d) exudatul el. inflamaia. 19.5tadiile vindecrii ulcerului de gamb sunt: a) faza exudativ b) faza de granulaie c) faza de proliferare d) faza de remodelare e) toate rspunsurile sunt corecte. 20.Caracteristicile durerii cronice sunt: a) este continu, cu intensificri b) are o semnificaie precis c) semnele de disconfort se reduc, dei durerea persist d) nu ensoit de reacii vegetative e) are evoluie favorabil n timp. 2LManagementul durerii respect urmtoarele principii: a) doza de medicament se stabileste individual b) administrarea se face la nevoie' c) la domiciliu se utilizeaz preferenial amestecuri de analgezice d) reducerea durerii depinde de doz i de ritmicitatea administrrii e) pacienii care aunceput tratamentul cu opioide necesit administrarea de laxative.

22.Variaii1e debitului expirator maxim -peack flow- sunt utile n evaluarea evolutiei astmului bronic astfel: . a) scderea valOlii PF reflect un control insuficient al AB,n absenta semnelor clinici' . b) variaii ale PF pe parcursul zilei reflect un tratament incorect sa~ deteriorarea sti.rii pacientului c) raportarea PF se face cel mai corect la valorile standard, msurate la sportivi d) scderea PF la 75% din valorile propJii maximale, reprezint un semn de alarm e) reducerea valorii PF la un pacient sub tratament, semnific evoluie favorabil. 23.Tuberculoza poate fi suspicionat clinic pe baza urmtoarelor simptome: a) dispnee b) subfebriliti, febr c) hemoptizii d) hemoragii conjunctiv ale e) deficit ponderal sub 10%. 24.n etiologia BPOC sunt implicai: a) fumatul b) poluarea c) infeciile d) clima e) obezitatea. 25.HTA secundar poate aprea n contextul mwtoarelor afectiuni: a) coarctaia de aort . b) constipaia c) afeciuni renale d) BPOC e) tumori craniene. 26.Msurarea corect a TA presupune: a) condiii de confort fizic i termic b) braul se poziioneaz orizontal la nivelul spaiului IV ic. stng c) msurarea se face la ambele mini, diferenele peste20mmHg se noteaz d) maneta se umfl la o presiune ce depete cu 20mmHg TA sistolic e) toate rspunsurile sunt corecte. 27.Intervenii nefarmacologice pentru reducerea TA: a) reducerea stresului b) reducerea alimentelor bogate n glucide i vitamine c) reducerea greutii d) reducerea exerciiului fizic e) reducerea sodiului din alimentaie. 28.Pacienii vrstnici se confrunt cu urmtoarele probleme de sntate: a) I din 3 vrstnici prezint deficiene de auz b) osteoporoza este mai frecvent la brbai c) alterarea statusului nutriional e asociat cu afeciuni fizice, alterare mental i nu cu vrsta n sine d) reducerea funciei cognitive debuteaz dup 50 de ani e) demena apare la 1 din 5 vrstnici peste 85 de ani. 29.La pacienii cu disfagie trebuiesc respectate urmtoarele reguli de alimentare:

a) pacientul se poziioneaz n ezut, cu trunchiul i capul susinute b) pacientul se poziioneaz n decubit darsal imediat dup alimentare c) se administreaz cantiti mici la o nghiitur d) se administreaz orice fel de alimente, tiate n buci mici e) la sfrit se controleaz cavitatea bucal pentru eliminarea resturilor de alimente. 30.Echipa multidisciplinar de ngrijire a pacienilor cu AVC include: a) preot b) nurse c) logoped el) fizioterapeui e) stomatolog. ll.Cile de transmitere a vimsului HIV sunt: a) sexual b) perinatal c) aelian d) inseminare artificial e) contact cu vesela contaminat. 32.Progresia infeciei HIV pn la AIDS trece plin urmtoarele faze: a) perioada asimptomatic b) perioada stabil c) sindrom de imunodeficien - iniial d) sindrom de imunodeficien - compensat e) AIDS. 33.n abordarea practic a pacienilor cu Hrv' trebuie s cunoatem: a) prevenirea plimar presupune identificarea persoanelor cu lisc i educaia privind reducerea riscului de contaminare b) activitatea sexual protejat - cu prezervativ - nu prezint risc de contaminare e) prevenirea secundar se refer la mel1inerea stlii fizice i psihice la pacienii contaminai d) oferirea de informaii privind cile de a preveni transmiterea virusului, laun pacient purttor, reprezint prevenire secundar e) prevenirea teri ar se refer la ngrijirea pacienilor cu infecii asociate infeciei HIV. 34.Simptomele iniiale ale infeciei HIV includ: a) adenopatie generalizat b) febr, subfebriliti c) tuse persistent d) transpiraii lloctume e) diaree prelungit, caexie secundar

5.a,b,d 6.a,e,e 7.a,b,d 8.e 9.a,e 1O.a,b,d,e l1.a,b,d 12.a,b,c 13.b,e,e 14.a,b,d 15.a,b,c 16.b,d,e 17.a,c,d 18.a,b,c 19.e 20.a,c,d 21.a,d,e 22.a,b,d 23.a,b,c 24.a,b,c 2S.a,c,e 26.e 27.a,c,e 28.a,c,e 29.a,c,e 30.b,c,d 31.a,b,d 32.a,c,e 33.a,c,e 34.a,b,d

Rspunsuri : l.a,b,c 2.a-3, b-l, c-4, d-5, e-2 3. a-3 , b-5, c-2, d-I, e-4 4.a,c,d

l.Activitatea asistentului medical se poate desfasura in urmatoarele conditii: a) absolut independent b) individual conform inmdicatiilor medicului c) in cadrul unei echipe medicale in functie de natura activitatii 2.Independenta in satisfacerea nevoilor fundamentale e reprezentata de: a) satisfacerea unei nevoi fundamentale prin actiuni proprii b) satisfacerea nevoii fundamentale cu ajutorul altei persoane c) satisfacerea uneia sau mai multor nevoi fundamentale prin actiuni proprii in functie de gradul de crestere si dezvoltare al persoanei 3.Problema de dependenta este definita ca: a) semn observabi! defavorabil in starea pacientului b) schimbare defavorabila de ordin biopsihosocial in satisfacerea unei nevoi fundamentale care se manifesta prin semne observabile c) nesatisfacerea unei nevoi fundamentale prin actiuni proprii. 4.Manifestarea de dependenta consta in: a) semn observabi! care permite identificarea starii de dependenta b) incapacitatea persoanei de a-si satisface una din nevoile fundamentale c) lipsa de cunostinte a persoanei asupra modului in care sa-si satisfaca nevoile fundamentale 5.Diagnosticul de ingrijire cuprinde: a) descrierea procesului patologic b) enuntul problemei de dependenta, a sursei de dificultate si a manifestarii de dependenta c) enuntul manifestarii de dependenta 6.0biectivul de ingrijire poate fi definit astfel: a) descrierea comportamentului pe care il asteptam de la pacient b) activitatea pe care asistenta isi propune sa o indeplineasca c) ambele . 7.Procesul de ingrijire reprezinta: a) metoda care permite acordarea de ingrijiri b) un mod stiintific de rezolvare a problemelor pacientului pentru a raspunde nevoilor sale psihice, fizice si sociale d) un mod de asigurare in serie a ingrijirilor acordate pacientului 8.Acordarea ingrijirilor holistice presupune recunoasterea ca : a) fiinta umana este un tot unitar, alcatuit din corp, minte, suflet b) omul nu poate fi separat de mediul sau c) indiferent de individ, boala are aceeasi manifestari 9. Nursingul, ca parte integranta a sistemelor de sanatate cuprinde: a) promovarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor b) ingrijirea persoanelor bolnave si sanatoase c) promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, ingrijirea persoanelor bolnave fjzic si psihic

10. Dupa definiia OMS ce este starea de sntate: a) absena oricrei boli b) bunstarea fizic,psihic i social c) funcionarea corect a tuturor aparatelor i sistemelor II.Persoana care isi satisface nevoia de comunicare prezinta: a) debit verbal lent b) percepere inadecvata de sine c) capacitate de a angaja si mentine o relatie stabila cu semenii 12.Manifestarile de independenta privind comunicarea pacientului sunt: a) vorbire incoerenta b) functionarea normala a organelor de simt c) reactiile afective in exces 13.Urmatoarele manifestari de dependenta reprezinta tulburari de emisie urinara, cu exceptia: a) polakiuria b) oliguria c) anuria 14.Pacientul cu miopie prezinta ca manifestare de dependenta: a) departarea obiectelor de ochi pentru a le vedea b) apropierea obiectelor de ochi pentru a le vedea c) tinerea obiectelor la 30 cm de ochi ptr. a le vedea 15.1n afectiunile urechii externe (eorpi straini) pacientul prezinta urmatoarele manifestari de dependenta cu exceptia: a) hipoacuzie, ameteli, disconfort auricular b) secretii purulente c) tulburari de echilibru 16.Manifestarile de dependenta ale imobilitatii sunt: a) anchiloza, crampa, atrofia musculara b) miscari necoordonate c) tremuraturi 17.Luarea deciziei in alegerea vestimentatiei adecvate poate avea ca sursa de dificultate, cu exceptia: a) fractura la nivelul membrului superior b) tulburari de gandire, durerea c) pierderea imaginii de sine, tulburarea de gandire 18.Culpabilitatea reprezinta un sentiment dureros, prin care pacientul isi manifesta: a) pierderea imaginii si a respectului de sine b) impacarea cu gandul ca boala reprezinta o pedeapsa divina c) ansamblul de credinte si rugaciuni care reflecta dorinte si meditatii

19.Monitorizarea clinica reprezinta:


a) supravegherea unor constante clinice: functii vitale, culoarea tegumentelor, durere, dupa un orar stabilit b) recoltarea unor produse pentru examene de laborator dupa un orar stabilit e) supravegherea mobilizarii pacientului. 20.Pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale, asistenta medicala are in vedere:

a) pregatirea psihica a pacientului b) linistirea pacientului, folosirea aceluiasi aparat e) infom1area pacientului, plasarea manometrului la nivelul arterei la care se face masurarea, folosirea aceluiasi aparat 21.Pentru calcularea nevoilor calorice ale organismului asistenta medicala ia in consideratie: a) varsta pacientului b) greutatea corporala c) activitatea desfasurata de individ, varsta si greutatea corporala 22.Evaluarea riscului de producere a escarei se face la internarea pacientului in spital, evaluindu-se uffimtoarele criterii: a) starea generala, de nutritie, psihica, a pacientului b) mobilizarea, continenta, starea pielii c) ambele 23.Circuitele functionale in unitatile sanitare respecta urmatoarele elemente: a) circuitul aseptic indica sensul de circulatie pentru protectia impottiva infectiilor b) circuitul septic asigura conditii de protectie impotriva infectiilor c) intre circuitul septic si cel aseptic functioneaza principiul neseparatii circuitelor 24.Pentru mIDmirea bilantului Iichidian asistenta masoara zilnic: a) eliminarile prin urina, scaun, varsaturi, drenaje b) temperatura corporala c) ambele 25.Echilibrul dintre termogeneza si termoliza - homeotermia se realizeaza prin mecanisme fizice: a) evaporarea, radiatia, conductia, convectia b) vasodilatatia, vasoconstrictia c) reducerea proceselor metabolice din organism 26.Aecidentele injectiei intravenoasa sunt urmatoarele cu exceptia: a) f1ebalgie, datorita injectarii prea rapide a unor substante iritante b) hematomul prin strapungerea venei c) paralizie prin lezarea nervului sciatic 27. Pe bazaepicrizei se ntocmete: a) foaia zilnic de micare a bolnavilor b) regimul alimentar c) biletul de ieire al bolnavului din spital 28. Ce nseamn scderea n Iiz a temperaturii: a) scdere lent progresiv b) scdere brusc c) scdere uoar urmat de ascensiune i n final scdere definitiv a temperaturii 29. Care trebuie s fie criteriile de amplasare a unui bolnav n salon: a) locurile libere existente n sectie b) bolnavii neoperai s fie amplasai n saloane cu bolnavi operai n vederea ajutrii acestora din urm c) bolnavii din aceeai categorie, cu evoluie normal,cu preocupri asemntoare 30. Care sunt factorii predispozani I'n apariia escarei:

a) tegumentele situate direct pe un plan osos dur b) starea bun de nutriie i circulaie c) infirmitiIe care permit mobilizarea,ns mai greoaie 31. Ce Ieziuni evolutive premerg producerea unei escare: a) edem i roeaa regiunii b) constituirea escarei c) faza de cicatrizare 32. Pentru prevenirea cefaleei postrahianestezice,cum va fi aezat bolnavul n pat: a) n decubit dorsal,cu capul ridicat pe perne b) n poziie Trendelenburg c) n decubit dorsal,fr pern,cu capul f1ectat spre dreapta,cu tvia renal altmi i interzicerea ridicrii capului 33. Mobilizarea precoce a bolnavului urmrete: a) prentmpinarea stazei venoase i producerea bolii tromboembolice b) combaterea durerii c) combaterea tulburrilor hidroelectroli tice 34. Care este mijlocul cel mai simplu pentru favorizarea miciunii spontane,reluarea tranzitului i nlturarea factorilor predispozani la aparaia tulburrilor neurotrofice: a) sedarea durerii b) corectarea ct mai bun a pierderilor hidroelectrolitice c) mobilizarea precoce a bolnavului 35. La ce se ntrebuineaz acele cu bizou tiat scurt: a) injecii intramusculare b) injecii subcutanate c) injecii intradennice 36. n ce situaii poate aprea f1ebita dup folosirea venelor pentru introducerea de substane terapeutice: a) dup injectarea de soluii macromoleculare b) dup cateterizare ndelungat a venei cu tub de polietilen c) dup administrarea de ser fiziologic .. 37. Care elinelementele de mai jos fac parte din anamnez: a) examenul general al bolnavului b) examenul obiectiv pe aparate c) antecedentele personale i hereelo-eolaterale 38. Ce efecte poate avea oxigenoterapia n concentraie mare la bolnavii cu insuficien respiratorie cronic: a) creterea ritmului respirator b) mbuntirea circulaiei sanguine c) stop respirator din cauza scderii C02 sanguin 39. Cu ct timp naintea operaiei se rad regiunile proase: a) n sear"adinaintea operaiei b) eu 1-2 ore naintea operaiei e) pe masa de operaie 40. Anticoagulantul utilizat la recoltarea VSH-ului este: a) tlorura de sodiu b) oxalatul de potasiu

41. Locul cel mai frecvent folosit pentru efectuarea punciei osoase este: a) stemul b) tibia c) calc an eul 42. Nu sunt accidente ale punciei vezicii urinare: a) hemoragia intravezical b) punciapozitiv c) astuparea acului 43. Recoltarea materiilor fecale pentru examenul parazitologic permite descoperirea: a) tulburrilor n secrei a fermenilor digestivi b) oulor de parazii c) prezenei microscopice a sngelui 44. Locurile de elecie ale injeciei subcutanate sunt: a) plica cotului b) faa exterioar a braului c) faa interioar a antebraului 45. Locurile de elecie ale injeciei intramusculare sunt: a) regiunea subclavicular b) regiunea supraspinoas a omoplatului c) regiunea deItoidian 46. Nu pot fi accidente ale injeciei intramusculare: a) f1ebalgia b) paralizia prin lezarea nervului sciatic c) embolia uleioas 47. La ce bolnavi trebuie s fim ateni pentm a evita hiperhidratarea: a) tineri i copii I b) hipertensivi,cardiaci c) bolnavi cu diabet insipid 48. Ce accidente se pot produce cnd evacum rapid cantiti mari de lichid prin puncie: " a) hemoragie'ex vacuo b) greuri i vrsturi c) hipertensiune arterial 49. Pentm desprinderea din plag a compreselor,atunci cnd acestea sunt foarte aderente,folosim: a) neofalin b) eter e) ap oxigenat 50. Punctele fixe ale nfrii,ca i modul prin care se termin faa se vor plasa: a) la distan de plag i nu n zona decliv b) la nivelul plgii e) nu exist o legtur privind modul lor de plasare

1. c
2. c 3. b

4. a 5. b 6. a 7. b 8. a 9. c 10.b 11. c
12. b 13. a 14. b 15. b

26.c 27.c 28.a 29.c

30.a
31.a 32.c

33.a
34.c 35.c

36.b
37.c 38.c 39.b 40.c 41.a 42.b 43.b 44.b

16. a 17. a 18.a 19. a


20. a 21. c 22. c 23. a 24. c

45.c
46.a

47.b 48.a
49.c 50.a

25.b

a. b. e. a.

cambaterea durerii; deficit de autoingrijire - intoleranta la efort; combaterea anxietatii. Probleme nursing la un pacient cu infarct miocardic alterarea limitarea perfuziei tisulare - prezenta zonelar extinderii necrozei; sacio-profesionala. Obiective nursing la un pacient cu D\1A: durerea anginaasa intensa; recuperarea sacia-profesionala; transportul pacientului la spital. Interventii nursing la un pacient cu infarct miocardic

acut sunt:

de necroza;

1.
8..

b. c.

2.
a. b. c.

3.
a. b. c. 4. a. b. c.

5.
a. b. c. 6. a. b. c.

7.
a. b. c.

8. a.
b. c.

9.
a. b. c.

!O.
a. b. c.

Il.
a. c.

Hemoeultura reprezinta: decelarea prezentei anticorpilor in seml pacientului; insamantarea sangelui pe un mediu de cultura pentru examinarea recoItarea sangelui in scopul stabilirii grupului sanguin. Recoltarea hemoculturii se face in scop: terapeutic; evacuator; explorator. Insamantarea pe un mediu de cultura a sangelui recoltat se face: in primele 24 de ore; in primele 2 ore; imediat dupa recoItare. Punctia pericardica reprezinta: toracocentaza; paracenteza; patmnderea cu un ac in cavitatea pericardica. Punetia pericardica se efectueaza in: cardiomiopatii dilatative; infarcte miocardiee subendocardice; pericardite. Pozitia pacientului in puneti a pericardica: decubit ventral; decubit lateral; decubit dorsal. Infaretul miocardic se caracterizeaza prin: leziuni valvulare; malformaii coronariene congenitale; necroza miocardica determinata de obstmctie coronariana. Factori de risc in afectiunile cardiovasculare sunt: dislipidemiile; traumatismele toracice; pneumoniile atipice. Probleme nursing la un pacient cu infarct miocardic acut sunt: prevenirea complicatiilor imediate si tardive; disconfort si anxietate create de durere; limitarea extinderii necrozei. Obiective nursing la un pacient cu IMA: prevenirea complicatiilor imediate: si tardive; disconfort si anxietate create de durere; tratamentul complicatiilor. Obiective nl1l'sing la un pacient cu D\1A: sedarea; aritmiilOl' ventriculaJe; limitarea extinderii necrozei. Probleme nursing la un pacient cu infarct miocardic

b. 14. a. b.

c. re'cuperarea
bacteriologica;

c.
15. a. b.

forma acuta, sunt:

limitarea extinderii necrozei; recuperarea sacia-profesionala; c. transportul pacientului la spital. Interventii nursing la un pacient cu infarct miocardic acut sunt: 16. a. prevenirea aritmiilor ventricul are si a complicatiilor; b. alterarea perfuziei tisulare - prezenta zonelor de necroza; c. potential de complicatii. 17. Interventii nursing la un pacient cu infarct miocardk acut sunt: a. recuperarea socio- profesionala; b. oxigenoterapie si monitorizarea functiilor vitale; tratamentul balnear. In infarctul miocardic acut, imobilizarea: a. este facultativa, in functie de extinderea necrozei; b. ne este necesara, daca pacientul are o toleranta buna la efort; c. este obligatorie in primele zile de boala. In infarctul miocardic acut, valorile transaminazelor sunt: 19. a. crescute peste valorile normale; b. cu valori normale; c. scazute sub valorile normale. In infarctul miocardic, mobilizarea pacientulu\: 20. a. nu este necesara; b. se va face progresiv conform indicatiilor medicale; c. se va face conform nevoilor si dorintei pacientului. 21. Complicatiile endocarditei infectioase sunt: a. b. embolii septice; hipomagnezemie; febra. Probleme nursing la pacient cu endocardita infectioasa: potential de complicatii - migrarea vegetatiilor; combaterea infectiei; administrarea tratamentului antibiotic. Interventii nursing la pacient cu endocardita infectioasa: alterarea starii de nutri tie; prevenire complicatiilor; administrarea tratamentului antibiotic prescris. Analize de laborator specifice recoltate la un pacient cu endocardita TGO, TGP; hemoculturi; sideremie. Obiective nursing la pacient cu endocardita c.

c.
22. a. b. c. a. b. c.

b. tratamentul 12.

24.
acut sunt: 25. a. b.

infectioasa

sunt:

c.

infectioasa:

a. deficit de autoingrijire; b. combaterea infectiei - febrci si frisonului; c. educarea pacientului privind profilaxia recidivelor . 26. Interventii nursing la pacient cu endocardita infectioasa: a. deficit de autoingrijire; b. combaterea infectiei - febrei si frisonului; c. educarea pacientului privind profilaxia recidiveloL 27. Tabloul clinic al endocI'ditei infectioase se caracterizeaza prin prezenta: a. dispnee la eforturi medii, precordialgii de repaus; b. tuse uscata, sughit. durere retrostemala nelegata de efort; c. febra, frison, astenie marcata, scadere ponderala, splenomegalie, paloare. 28. Intre cauzele pericarditei acute se numara: a. edem pulmonar acut in antecedente; b. infectii si boli reumatismale; c. afectiuni litiazice. 29. Obiective nursing la un pacient cu pericardita: a. combaterea infectiei si prevenirea complicatiilor; b. asistflIea medicului la efectuarea punctiei pericardice; c. pregatirea pacientului pentru investigatii radiologice. 30. Interventii nursing la un pacient cu pericardita: a. combaterea infectiei si prevenirea complicatiilor; b. asistarea medicului la efectuarea punctiei peticardice; c. alterarea volumului lichidian. 31. Probleme nursing la un pacient cu hipertensiune arteriala: a. potential de complicatii - accident vascular cerebral; b. scaderea valorilor TA; c. combaterea factorilor de risc. 32. Probleme nursing la un pacient cu hipertensiune arteriala: a. durere retrostemala nelegata de efort; b. diminuarea tolerantei la efort; c. monitorizarea valorilor T.A. 33. Interventii nursing la un pacient cu hipertensiune arteriala: a. asistarea medicului la efectuarea punctiei pericardice; b. administrarea tratamentului pentru scaderea valorilor TA pana in limite normale si prevenirea complicatiilor; c. imobilizare la pat. 34. Interventii nursing la un pacient cu hipertensiune arteriala: a. regim hipoproteic; b. educarea pacientului pentlll combaterea factorilor de risc; c. monitorizarea respiratiei. 35. Valorile normale ale TA sistolice sunt intre: a. 80 - 140 mmHg; b. 90 - 160 mmHg; c. 100 -139 mmHg. 36. Valorile normale ale TA diastolice sunt: a. 60 - 89 mmHg; b. 50 - 100mmHg; c. 40 - 80 mmHg. 37. Probleme nursing la un pacient cu arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare: a. potential de accident - tulburari de vedere; b. alterarea perfuziei tisulare la nivel periferic; c. dispnee de efort.

Probleme nursing la un pacient cu mteriopatie obliteranta a membrelor inferioare: a. potential de complicatii - migrarea trombului; b. combaterea stazei venoase; c. intoleranta la mers - claudicatie. 39. Obiective nllrsing la un pacient cu arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare:

38.

a. imbunatatirea circulatiei arteriale periftlrice;


b. tratament precoce al infectiilor si micozelor; c. educarea pacientului - suprimarea fumatului si evitm-ea leziunilor tegumentare la nivelul piciorului. .. . 40. Interventii nursing la un pacient cu arteriopatie obliteranta a membrelor mfenoare: a. imbunatatirea circulatiei arteriale periferice; b. combaterea stazei venoase; c. educarea pacientului - suprimarea fumatului si evitarea leziunHor tegumentare la nivelul piciollllui. . . 41. Interventii nursing la un pacient cu arteriopatie obliteranta a membrelor mfenoare: a. administrarea tratamentului vasodilatator indicat; b .. alterarea perfuziei tisulare la nivel perifetic; c. regim hipoproteic. 42. Probleme nursing la un pacient cu tromboflebita femuro-poplitee: a. alterarea perfuziei tisulare la nivel periferic - iilflamarea peretilor venosi; b. imobilizare prelungita in aparat gipsat; c. combaterea stazei venoase. 43. Probleme nursing la un pacient cu tromboflebita femuro-poplitee: a. educarea pacientului - suprimarea fumatului; b. potential de complicatii - migrarea trombului; c. corectarea tulburarilor biologice favorizante. 44. Obiective nursing la un pacient cu tromboflebita a membrelor inferioare: a. administrarea tratamentului vasodilatator indicat; b. imobilizare prelungita in aparat gipsat; c. combaterea stazei venoase. 45. Interventii nursing la un pacient cu tromboflebita a membrelor inferioare: a. imbunatatirea circulatiei arteriale periferice; . 1" .. stazel' venoase - purtarea de ciorap elastic, b. educarea pacIentu Ul 111 scopu 1 cornb at ern masajul membrului inferior afectat; c. tratament precoce al infectiilor si micozelor. 46. Interventii nursing la un pacient cu tromboflebita a membrelor inferioare: a. potential de complicatii - migrarea trombului;; b. imobilizare prelungita la pat; c. observarea precoce a complicatiilor - semne renale = hematuria, embolia pulmanara. 47. Interventii nursing la un pacient cu insuficienta circulatorie venoa.sa: . a. educarea pacientului pentru veitarea ortostatismului prelungit 51 altemarea penoadelor de activitate cu perioade de repaus cu membrele inferioare ridicate; b. imobilizarea pacientului la pat; c. ajutarea pacientului sa-si satisfaca nevoile fundamentate. 48. Oscilometria reprezinta: a. masurarea presiunii venoase cu ajutaml oscilometrului; b. masurarea pulsului la nivelul membrelor inferioare; c. masurarea presiunii arteriale cu ajutorul oscilometrului. 49. Durerea cardiaca: a. poate fi localizata precordial si retrostemal; b. are caracter de intepatura;
le; m("\~;f1r'~ 1ntp.n~lt!ltp:;l b.~{"himh~rilp rlt='. nraitip.

Durerea cardiaca: a. se accentueaza la ln.iscarile respiratorii; b. este legata strict de efolt; c. se di.minueaza sau dispare la administrare de .Nitroglicerina sublingual. 5L EKG de efort consta in: a. efectuarea EKG-ului in timpul efectuarii de catre pacient a unui efort standardizat; b. efectuarea EKG-ului unui pacient dupa administrarea de medicamentc vasoconstrictoare; e. efectuarea EKG-ului unui pacient care a efectuat timp de o luna un antrenament sustinut pentru recuperare fizica. Edemul apare in: a. infarctul miocardic acut; b. stenoza congenital a eoronariana; c. insuficienta cardiaea. 53. In functie de cauza determinanta, HT A se clasifica: a. HTA medie - inalta; b. HTA esentiala sau secundara; c. HTA benigna. 54. In stadiul al ill-lea, HTA se caracterizeaza prin: a. complicatii vasculare; b. complicatii pulmonare; e. complicatii abdominale. 55. Cardiopatia ischemica reprezinta: a. boala de nod sinusal; b. boala arterelor coronare; c. sindromul ischemie. 56. Cardiopatia ischemica este cunoscuta si sub forma: a. endocardita bacteriana; b. ischemie periferica; c. ischemie miocardica. 57. Clasificarea cardiopatiei isehemice recomandate de OMS este: a. forma. dureroasa si nedureroasa; b. forma ischemica si neischemica; c. forma acuta.si cronica. 58. Formele nedureroase de cardipatie ischemica reprezinta: a. modificari EKG; b. manifestari simptomatice; c. crize de angina pectorala. 59. Forma dureroasa de angina pectorala cuprinde: a. insuficienta cardiaca stanga; b. angina pectorala de efort; c. sindrom de ischemie acuta periferica. 60. Cardipatia ischemica are ca substrat lezional si alte cauze in afara aterosclerozei: a. anginele pectorale si dislipidemiile; b. infarctul miocardic; c. coronaritele, emboliile si anomaliile congenitale ale arterelor coronare. 61. Cardiopatia ischemie a afecteaza mult mai frecvent barbatii decat femeile, cu maxim de incidenta intre: a. 45 - 50 ani; b. 50 - 55 ani; c. 45 - 55 ani. 62. Manifestarile clinice ale cardiopatiei ischemice apar si in cazul unor coronare normale prin:

50.

a. scaderea TA; b. scaderea debitului cardiac; c. scaderea AV. 63. Infarctul miocardic este provocat de: a. necroza ischemica a unei portiuni. din micard, prin obstruarea brusca a unei artere coronare; b. necroza iscbemica a unei portiuni din micard, prin obstruarea brusca a unei vene coronare; c. di.slipidcmie cu hipercolesterolemie. 64. Principala cauza a infarctului miocardic este: a. hipercolesterolemia; b. AVC ischemie; d. ateroscleroza. 65.Angorul pectoral apare pe fondul unei insuficiente coronariene conice datorita: a. valvulopatiilor; b. coronarelor stenoza1.e; c. edemelor pulmonare repetate. 66. In spital se vor elucida problemele de diagnostic diferential si diagnostic etiologic in cazul angorului pectoral prin: . a. EKO si transaminaze, glicemie, leucocite, VSH; b. EKO si radiografie pulmonara; c. EKG si ecocardiografie. 67. Insuficienta cardiaca este un sindrom clinic care rezulta din imposibilitatea de a expulza: a. cantitatea de aer primita si de a mentine un debit sanguin corespunzator nevoilor organismului; b. intreaga cantitate de sange primita si de a mentine un debit sanguin corespunzator nevoilor organismului, in conditiile unei umpleri venoase satisfacatoare; c. intreaga cantitate de sange primita si de a mentine un debit sanguin corespunzator nevoilor organismului, in conditiile unei umpleri arteriale satisfacatoare. 68. Scaderea debitului cardiac in insuficient a cardiaca duce la: a. lipsa sangelui in organe si tesuturi; b. existenta in exces a sangelui in organe si tesuturi; c. lipsa oxigenului in tesuturi si organe. 69. Clasificarea insuficientei cardiace dupa localizare este: a. insuficeienta cardiaca stanga, dreapta si globala; b. insuficienta cardiaca globala si unilaterala; c. insuficienta cardiaca bilaterala si globala. 70. Insuficenta cardiaca are: a. III stadii; b. IV stadii; c. V stadii. 71. Factorii precipitanti in insuficienta cardiaca sunt: a. aportul mare de lichide; b. repaus prelungit in exces; c. aportul mare de sodiu si efortul fizic. 72. Principala consecinta a scaderii fortei de contractie in insuficienta cardiaca este: a. scaderea debitului cardiac; b. scaderea volemiei; c. scadcrea debitului de umplere venoasa. 73. Insuficienta cardiaca este decompensata cand semnele ciini ce apar: a. la efort; b. in timpul unui efolt de intensitate mica; c. la solicitari obisnuite si chiar in repaus. 74. Insuficienta ca.rdiaca este compensata cand:

a. inima nu este capabila sa faca fata solicitarilor obisnuite; b. inima este capabila sa faca fata solicitarilor obisnuite; c. inima este capabila sa faca fata la eforturi mari. 75. simptomele functionale in insuficienta cardiaca stanga sunt: a. dispnee si tuse; . b. durere si transpiratii; c. oligurie. . 76. In cazul unui stop respirator fara oprirea inimii, reanimarea respiratorie poate avea succes in urmatorul interval de timp: a. 1 - 5 minute; b. 2 - 7 minute; c. 3 - 10 minute. 77. Etapele stopului cardio - respirator au urmatoarea succesiune: a. stopul respirator este inevitabil urmat de stopul cardiac in urmatoarele 20 - 30 de secunde; b. stopul cardiac este inevitabil urmat de stopul respirator in urmatoarele 20 - 30 de secunde; c. stopul respirator si stopul cardiac apar in acelasi timp. 78. Moartea biologica se caracterizeaza prin: a. oprirea reversibila a respiratiei; b. Iezi uni ireversibile la nivelul creierului si in alte organe; c. oprirea reversibila acordului. 79. Urmatoarele semne clinice nu se intalnesc in stpul cardio - respirator: a. oprirea miscarilor respiratorii toracice si abdominale; b. Incetarea batailor inimii, absenta pulsului periferic; c. mioza cu globi oculari mobili. 80. Eliberarea cailor aeriene este suficienta pentru ca victima sa-si reia respiratia: a. uneori; b. intotdeauna; c. niciodata. 81. Urmatoarele semne clinice nu sunt semne ale obstruarii cailor aeriene: a. absenta miscarilor respiratorii normale, dispnee zgomotoasa; b. torace si abdomen imobile; c. lipsa curentului de aer la nas sau gura. 82. In cadrul manevrelor de resuscitare a stopului cardio - respirator pipele orofaringiene cat si cele nazofaringiene se pot introduce: a. numai la bolnavii constienti; b. numai la bolnavii inconstienti; c. indiferent de starea de constienta a bolnavului. 83. Introducerea pipelor oro- si nazofaringiene pot declansa la bolnavii constienti: a. reflexe periculoase de tuse, varsaturi; b. dispnee; c. balans intre torace si abdomen. 84. Compresiunea in masaju1 cardiac extern se face: a. pe 1/3 inferioara a stern ului; b. spre apendicele xifoid; c. pe coaste in stanga sternului. 85. Frecventa compresiunilor in masajul cardiac extern este de: a. 60 - 70 lminut; b. 80 - 90 lminut; e. 40 - 60 IminuL 86. Eficienta respirati ei aIiificiale si a masajului cardiac extern este apreciata prin: a. disparitia miozei;

apnritia pulsului la vasele mari si disparitia rnidriazei. Care din afeetiunile de mai jos nu reprezinta contraindicatii ale masajului cardiac e;ztem: a. leziuni grave ale peretelui toracic cu embolie gazoasa; b. malformatii ale oaselor cutiei toracice; c. hemoragie masiva intraperieardica si tamponada cardiaca. 88. Edemul pulmonar acut apare prin inundarea brutala a alveolelor: a. de transudat sanguinolent necoagulabil prin presiunii alveolocapilare; b. datorata ruperii capilarelor pulmonare; c. datorata ruperii alveolei pulmonare. 89. El"A se clasifica dupa etiologie: a. de natura anafilaetica; b. de natura emboligena; c. de natura cardiogena. 90. EPA este declansat de: a. insuficienta ventriculara stanga; b. preinfarctul miocardic; c. aterosceloroza coronariana. 91. Care din semnele cli~ice de mai jos nu se incadreaza in tabloul clinic al edemului pulmonar: a. dispnee intensa severa, brusca; b. expir greu zgomotos; . c. respiratie polipneica zgomotoasa. 92. Conduita de urgenta a EPA cuprinde: a. eliberarea cailor respiratorii si administrare de oxigen; b. administrarea de perfuzii in scop de hidratare; c. oxigenoterapie intermitenta pe sonda endotraheala. 93. In tratamentul EPA cu valori TA crescute este contraindicata administrarea de: a. digitalice; b. diuretice; c. dopamina. 94. Tratamentul EP A la inecati cu apa de mare consta in administrare de: a. sangerare 300 - 500 ml; b. dextran 70 si oxigenoterapie; c. antibiotice si tonicaIdiace. 95. Tratamentul EPA neurologic consta in: a. sangerare 300 - 500 ml; b. antibiotice si tonicardiace; c. dextran 70 si oxigenoterapie. 96. Tratamentul EPA de etiologie infectioasa consta in: a. sangerare 300 - 500 ml; b. antibiotice si tonicardiace; c. dextran 70 si oxigenoterapie. 97. EPA de etiologie infectioasa apare in: a. gripa si infectii pulmonare; b. SIDA; c. meningite. 98. Precizati care din afirmatiile de mai jos nu este adevarata: a. oxigenoterapia in EPA este contraindicata deoarece creste presiunea in alveole; b. oxigenoterapia in EPA se poate practica pe respiratie asistata; c. oxigenoterapia in El"A se administreaza numai dupa umidificare. 99. El"A de etiologie toxic a este provocat de: a. intoxicatiile cu alcool etilic; b. intoxlcatiile cu plumb: 87.

c.

C.

100. a. b. c.

intoxicatiile cu organofosforice si CO. In tratamentul EPA cu valori TA scazute este indicata administrarea de: morfina; dopamina; hipotensoare. Rspunsuri corecte: L B 2.C 3.C 4.C L lJllegatura cu necesarul in principii nutritive la sugar, urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate: A. Necesarul de proteine este de 1,5 g/kgc/24 ore B. Necesarul de proteine este mai mare in alimentatia artificiala C. Necesarul de glucide este de 6 g/kgcl24 ore D. Necesarul de lipide este de 6 g/kgc/24 ore E. Aportul de acizi grasi saturati este preponderent. 2. Contraindicatiile absolute ale alaptarii sunt: A. Tireotoxicoza materna B. Fenilcetonuria C. Palatoschizis D. Icterul prin inhibitori E. Ragadele mamelonare. 3. Compozitia laptelui de mama difera de laptele de vaca prin: A. Continut mai mare de glucide B. Continut mai mic de glucide C. Continut mai mare de proteine D. Continut mai mic de proteine E. Continut asemenator de lipide. 4. Referitor la aportul de glucide, urmatoarele afirmatii sunt false, cu exceptia: A. Glucoza se absoarbe pasiv, dependent de pompa de sociu B. Aportul este exogen, in exclusivitate C. Lactoza este un dizaharid fOlmat din doua molecule de glucoza D. Este principala sursa de energie E. Necesarul minim este de 3 g!kgc/24 ore. S. Necesarul zilnic de vitamina D este de: A. SOOui B. 1000ui C. Crescut daca expunerea la soare este crescuta D. Scazut daca expunerea la soare este scazuta E. Scazut daca expunerea la soare este crescuta. 6. Aspectele fiziopatologice legate de detresa respiratorie idiopatica se refera la: A. Hipoperfuzie pulmonara B. Tulburari de ventilatie C. Deficit de surfactant D. Complianta pulmonara crescuta E. Zone intinse de emfizem pulmonar. 7. In asfixia alba etapele de tratament include: A. Aspiratia faringelui/stomacului B. Masaj cardiac extern C. Intubatie oro-traheala D. Bicarbonat de Na 4,2 % pe vena ombilical a E. Totul se rezuma la stimularea nou-nascutului si administrarea de oxigen. 8. Pneumonia cu Pneumocystis carinii se caracterizeaza prin: A Frecventa crescuta la sugarii mici 1.>. Este rara la distrofici

30.B 31. A 32. B 33. B

S.C
6. C 7. C 8. A 9. B 10. A 11. C 12. B 13. A 14. B 15. C 16. A 17. B 18. C 19. A 20.B 21. A 22. A

34.B 35. C
36. A 37. B 38. C 39.A 40.C 4LA 42. A 43.B 44.C 45.B 46.C 47. A 48. C 49. A 50. C 5LA 52. C 53. B 54.A 55. B 56. C 57. A 58. A

nc
24. B 25. b 26. C

nc

28. B 29. A

59. B 60.C 61.C 62.B 63.A 64.C 65.B 66. A 67. C 68.C 69.A 70.B 71.C 72. A 73. C 74.B 75.A 76.C 77.A 78.B 79. C 80.A 81.B 82. B 83.A 84.A 85.A 86.C 87.B

88.A 89. C 90.A 91. B

n.A
93.C 94.B 95.A 96. B 97.A 98.A 99.C 100. B

C. Aspect radiologic de "geam mat" D. Tratament cu Biseptol, 7 - S mg/kgc/24 ore E. Tratament cu BiseptoJ, 20 mg/kgc124 ore. 9. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in ceea ce priveste bronsiolita acuta: A. Este o infectie virala B. Este o infectiebacteriana C. Vimsul sincitial respirator este cel mai frecvent implicat D. Frecventa la copilul mare. 10. Criteriile de internare pentru bronsiolita acuta sunt: A. Raspuns mediocm la bronhodilatatoare B. Sa02<95 % C. Rata respiratorie > 70/min D. Varsta < 3 luni E. SaOz este obiectivul predictiv unic util pentm internare. Il. Datel~ clinice in pneumonia la copilul mic sunt urmatoarele: A. Prezenta varsaturilor B. Prezenta diareei C. Tusea in reprize D. Junghiul toracic E. Durerile abdominale. 12. Opacitatile nodulare radiologice pot fi intalnite in: A. Pneumonia stafilococica B. Pneumonia cu Mycoplasma C. Pneumonia cu Piocianic D. Pneumonia cu Klebsiella E. Pneumonia cu Pneumocystis carinii. 13. Criteriile de internare pentm pneumonia acuta sunt urmatoarele: A. Varsta B. Distrofia

c. Febra
D. Greturile li. Tusea. 14. Forma severa de amigdalita acuta corespunde: A. Epiglotitei B. Anginei de etiologie virala C. Abcesului periamigdalian D. Abcesului retrofarinfian E. Anginei streptococice. 15. Otita supurata manifesta este caracterizata de: A. Simptomatologie zgomotoasa B. Febra prelungita C. Frecventa crescuta la distrofici D. Prezenta varsaturilor si a scaunelor diareice E. Fenomene toxice generale. 16. Enterocolitele virale sunt caracterizate prin, cu exceptia: A. Debut brusc, febra, scaune apoase B. Perioada de stare de 4 - 6 zile C. Gravitate usoaTa pana la grava D. Semne clinice de impregnare virala E. Nu afecteaza activitatea dizaharidazica. 17. Referitor la Sindromul acut de deshidratare din Boala diareica acuta sunt adevarate urmatoarele,

A. Pliu1 cutanat este lenes/persistent B. Uscaciunea mucoaselor survine mai ales in Sindromul acut de deshidratare C. Diureza este neafectata D. Tensiunea arteriala este scazuta E. Fontanela anterioara este deprimata. 18. Dieta hidrica in Boala diareica acuta include: A. Aport de Na, K, CI B. Aport de NaHC03 C. Aport precoce de glucoza D. O durata de 12 - 24 ore E. Posologie pana la 200 rn1!kgcI24 ore 19. Dieta de tranzitie se poate face cu urmatoarele, exceptand: A. Supa de morcov 5 % B. Supa de morcov 3 % C. Decoct de orez 3 si 5 % D. Mucilagiu de orez 3 si 5 % E. Ceratonia, arobon. 20. Factorii favorizanti generali ai Infectiei de tract urinar sunt urmatorii, cu exceptia: A. Refluxul vezico-ureteral B. Anomalia de implantare vezicala a uretemlui C. Deficitele imunologice congenitale D. Deficitele imuno1ogice dobandite E. Diabetu1 zaharat. 21. Principiile tratamentului etiologic in infectia de tract urinar sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Diagnostic corect de Infectie de tract urimu' B. Identificarea germenului si testarea sensibilitatii lui C. Antibioticul ales sa realizeze concentratie sanguina inalta D. Antibioticul ales sa realizeze concentratie renala inalta E. Antibioticul ales sa se elimine preponderent prin bila pentru a nu afecta rinichiul bolnav. 22. Cu privire la patogenia Infectiei de tract urinar sunt implicate urmatoarele, cu exceptia: A. Punctul de plecare al infectiei este de obicei periuretral B. Calea de propagare este de obicei ascendenta C. Punct de plecare posibil focar septic extrarenal D. Calea de propagare a infectiei descendenta, hematogena, este cea mai. frecventa E. Propagarea ascendenta a infectiei depinde decisiv si de factorii locali. 23. Diagnosticul Infectiei de tract urinar necesita parcurgere a urmatoarelor etape: A. Motivarea diagnostic ului de infectie urinara B. Relevarea diagnosticului etiologic, bacteriurie semnificativa C. Precizarea sediului infectiei D. Precizarea factorilor favorizanti locali si generali E. Aprecierea functionalitatii renale. 24. Glomerulonefrita acuta difuza poststreptococica nu este definita de: A. Sindroamele edematos, urinar, retentie azotata B. Sindromul hipertensiv si de supraincarcare cardio-vasculara C. Titml ASLO crescut D. Complement seric normal E. Glomerulita difuza endo si extracapilara. 25. Referitor la tabloul clinic din Glomerulonefrita acuta difuza poststreptococica in perioada de stare sunt adevarate urmatoarele: A. Edemele sunt albe, moi, pufoase B. Urina are aspect de "spalatura de carne" C. Diureza este redusa, oligurie

D. Proteinuria este intre 2,5-3 g124 ore E. Densitatea urinara este normala sau usor scazuta. 26. Monitorizarea clinica si de laborator a bolnavului cu Sindrom nefrotic presupune: A. Ingesta, diureza zilnic B. Greutate, TA zilnic C. Examen complet de urina bisaptamanal D. Proteinurie calitativa lunar E. VSH, Glicemie saptamanal. 27. Sindroamele llefrotice primare sunt definite de urmatoarele, cu exceptia: A. Retentia azotata este neobligatorie si tranzitorie B. Complementul serie este scazut C. 95 % din nefrozele lipoide sunt corticosensibile D. Raspunsul la corticoterapie este nesatisfacator E. Leziunile glomerulare sunt minime, de scleroza glomerulara foc ala. 28. Referitor la feroterapie sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: A. Absorbtia fierului administrat oral este de 10 - 30 % B. Sugarul nu tolereaza mai mult de 50 mglkgc/doza de fier elemental C. Administrarea p.o. a preparatelor de fier se face intr-o singura doza zilnic D. Feroterapia trebuie sa vizeze si saturarea depozitelor E. Feroterapia injectabila la sugar este de 50 mg/legc/24 ore. 29. Profilaxia anemiei feriprive se realizeaza prin: A. Administrarea de fier la gravide B. Ligaturarea precoce a cordollului ombilical C. Promovarea alimentatiei naturale D. Suplimentarea aportului de fier la sugarul normal cu 4,5-6 mglkgc/zi E. La sugarulllormal suplimentarea se face de la varsta de 2 luni. 30. Circumstantele fiziologice ale anemiei feriprive sunt: A. Aport inadecvat necesarului B. Crestere rapida C. Alimentatie predominent lactata D. Cantitatea totala de fier la nou-nascut E. Necesarul crescut la varsta de 6 luni. 31. Diagnosticul de anenue hipocroma hiposideremica se sprijina pe urmatoarele: A. Paloare cutaneo-mucoasa B. VEM<70-80~L3 C. Hipocromie D. HEM> 27 Ilg si CHEM> 30 % E. Sideremie < 80 'Y%. 32. Referitor la tratamentul convulsiilor, precizati care din optiunile urmatoare sunt corecte la un sugar cu G == 10 leg: A. In criza, diazepam 0,25-0,30 mg/kgc/doza, intravenous B. In criza, diazepam 0,5-0,6 mI din fiola/doza, intravenous C. In profilaxia crizelor, fenobarbital 3-5 mg/kgc/zi, intramuscular sau p.o. D. In profilaxia crizelor, fenobarbital 10 % 0,5 ml/zi, intramuscular E. In profilaxia crizelor, fenobarbital 0,015 g, 3 tabletelzi, p.o. 33. Definitia convulsiilor febrile la sugar si copilul mic cuprinde urmatoarele aspecte, cu exceptia: A. Frecventa la grupa de varsta 3 luni - 5 ani B. Durata crizei peste 15 minute C. Durata crizei sub 15 minute D. Criza se poate repeta in 24 ore E. Criza nerepetitivel in 24 ore.

A. Absenta febrei in timpul crizei B. A.bsenta recurentelor afebrile C. Prezenta recurentdor afebriJe D. Absenta senmelor de infectie a sistemului nervos central E. Absenta infectiei virale la debutul crizei. 35. Policutrita din Reumatismul alticular acut este definite de urmatoal"ele, cu exceptia: A. Intereseaza preferential articulatiile mari B. Preferate sunt soldul si umarul C. Simetlica, migratorie si autolimitata D. Asimetrica, migratorie si autolimitata E. Vindecabila cu sechele. 36. Selectati din datele de mai jos pe cele necesare pentm sustinerea diagnosticului de Reumatism alticular acut: A. Articulatiile genunchi drept si cot stang tumefiate, calde si dureroase B. Febra C. VSH, fibrinogen intens modificate D. ASLO 333 u E. Artralgii la nivelul aceloral1 articulatii. 37. Actrita cronica juvenila forma sistemica se manifesta prin: A. Febra de tip septicemic in pusee zilnice minimum 2 saptamani B. Asocierea febrei cu rash macular C. Rash-ul include 1eziuni Jineare sau circulare D. Hepato-spleno-adenomegalie E. Serozita. 38. Referitor la tratamentul Altritei comice juvenile sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: A Terapia se initiaza cu cel mai putin toxic medicament B. Se continua cu hidroxiclorochina, apoi metotrexat C. Ulterior, se pot incerca imunosupresivele si apoi medicatia experimentala D. Sarurile de aur sunt frecvent utilizate ' E. Corticoterapia este rezervata pentru boala sis temi ca. 39. Efectele toxice ale oxigenoterapiei sunt urmatoarele: A. Astenie B. Edem pulmonm C. Fibroplazie retrolentala D. Varsaturi E. Diaree. 40. In insuficienta cardiaca, ca si tratament fiziopatologic in pneumonii, se iau urmatoarele masuri terapeutice: A. Administrarea de tonicardiac B. Doza de intretinere pentru tonicardiac reprezinta Vz din doza totala de digitalizal'e C. Doza de intretinere pentru tonicardiac reprezinta 1/3 din doza totala de digitalizare D. Administrare de diuretic E. Administrare de fllrosemid. 1. ce 2. ab 3. ad 4. ae ,. J. ae 6. abc 7. abcd 8. ace

9. ac 10. a b c ci e 11.abce 12. a b c

1. Semnele prezumtive de diagnostic al sarcinij sunt:


a. hipennenoreea b. amenoreea c. modificrile s9.l1ilor:cretere n volum, hipcl1)igmentarea mamelollului, reeaua venoas Haller, d. apariia micrilor fetale e. tulburrile neurovegetative: greuri, vrsturi, sialoree. Semnele clinice de probabilitate pentru sarcin sunt: a. modificrile de form, consisten, mrime a utemlui b. tulburrile neurovegetative: greuri, vrsturi, sialoree c. modificrile colului uterin: coloraie violacee, reducerea consistenei, colul moale i catifelat, d. perceperea de ctre gravid a micrilor fetale e. amenoreea. Semnele clinice de certitudine pentm sarcin sunt: a. modificrile de form, consisten, mrime a uterului b. palparea elementelor fetale caracteristice c. modificrile calului uterin: coloraie violacee, reducerea consistenei, colul moale i catifelat, d. perceperea de ctre gravid a micrilor fetale e. perceperea de ctre examinator a micrilor active fetale. Reaciile biologice de sarcin au ca principiu: a. urmrirea efectelor biologice ale estrogenilor din urina femeii gravide asupra organelor genitale ale unor animale de experien b. urmrirea efectelor biologice ale estrogenilor din urina femeii gravide asupr~ organelor genitale ale unor animale de experien c. urmrirea efectelor biologice ale progesteronului din urina femeii gravide asupra organelor genitale ale unor animale de experien d. urmrirea efectelor biologice ale gonadotrofinei corionice din urina femeii gravide asupra organelor genitale ale unor animale de experien e. urmrirea efectelor biologice ale somatotropinei cori onice din urina femeii gravide asupra organelor genitale ale unor animale de experien. Ecografia bidimensional poate evidenia prezena sacului ovul ar dup: a. 2 sptmni de amenoree b. 5 sptmni de amenoree c. 3 sptmni de la fecundaie d. 1 sptmn de la fecundaie e. 1 lun de la fecundaie. n timpul sarcinii creterea ponderal trebuie s fie de cel puin: a. 1 kg b. 2kg c. 3 leg d. 4leg e. 5 leg. Dintre investigaiile de laborator minime care se fac la gravid n primul trimestru de sarcin fac parte: a. determinarea gmpului de snge i Rh. b. dozarea fibrinogenului

13.ab
14.c

15. ad
16.e

17.bce
18. a b c d e 19. a b 20. a b 21. e 22.d 23. a b c de 24. de 25. a b c 26. a b c e 27. b de 28. b c e 29. ac 30. a b c ci e 31. a b c 32. a b c ci e 33. b d 34. b d 35. b c e 36. a b c ci 37. abccie 38.d 39. a b c d 40. ac d e 2.

3.

4.

5.

6.

7.

c. VDRL i testare HIV d. hemoglobil1a, hematocrit c. probe hepatice. 8. Msurarea mecanic sau electric a contraciilor uterine se numete: a. ecografie . b. dinamometrie c. tocometrie d. eIectromiografie e. nici una din cele de mai sus. 9. Parametrii activitii contractile uterine sunt: a. amplitudine a complexelor QRS b. intensitatea contraciei c. amplitudinea undelor a d. tonusul bazal e. frecvena i ritnlcitatea. 10. Timpii biomecanici ai naterii sunt: a. angajarea b. penetrarea c. coborrea el. detaarea e. degajarea. 11. Travaliul se definete ca declanat dac: a. dac exist contracii uterine b. dac contractilitatea uterin este ritmic i intens i are gradient cresctor de frecven durat i intensitate c. dac s-a eliminat glera cervical d. dac calul este ters i dilatat cel puin 2 cm. e. dac membranele sunt mpte. 12. Punctul de reper pentru stabilirea varietii de poziie n prezentaia cranian occipital este: a. fmntea b. nasul c. rnentonul d. occiputul e. creasta sacrat. 13. Punctul de reper pentru stabilirea varietii de poziie n prezentai a facial este: a. fmntea b. nasul c. rnentonul d. occiputul e. creasta sac rat. 14. Punctul de reper pentru stabilirea varietii de poziie n prezentaia frontal este: a. fruntea b. nasul c. rnentonul d. occiputul e. creasta sacrat. 15. Punctul de reper pentru stabilirea varietii de pozitie n prezentai a bregmatic este: a. fruntea b. nasul c. mentonul

e. creasta sacraL. 16. Punctul de reper pcntnl stabilirea varietii de poziie n prezentaia pelvian este: a. fnmtea b. nasul c. mentonul d. occiputul e. creasta sacratil. 17. Fenomenul angajrii const n: a.. planul de angajare al prezentaiei traverseaz strmtoarea superioar b. planul de angajare al prezentaiei parcurge bazinul obstetrical de la strmtoarea superioar la cea inferioar c. planul de angajare al prezentaiei traverseaz strmtoarea mijlocie d. planul de angajare al prezentai ei traverseaz strmtoarea inferioar e. flexiunea capului la strmtoarea superioar. 18. Pentru dirijarea famacodinamic a travaliului se pot utiliza: a. antibiotice b. spasmolitice c. medicaia dinamicii uterine d. cumarinice e. anticumarinice. 19. Medicaia dinamicii uterine const n: a. ocitocice n perfuzie b. ocitocice pe cale oral c. antiprostag1andinice d. prostaglancline e. betasimpatomimetice. 20. Dintre metodele obstetricale de dirijare a travaliu1ui fac parte: a. spasmoliticele b. ruperea artificial a membranelor c. instilaii de soluii saline d. decolarea polului inferior e. amniocenteza. 21. Dirijarea chirurgical a travaliului se refer la: a. inciziile perineului b. aplicaia de forceps c. versiunea intern cu mare extracie d. operaia cezarian e. incizia membranelor. 22. Urmtoarele afirmaii cu privire la prezentai a pelvian sunt adevrate: a. este o prezentaie longitudinal b. partea fetal n contact cu strmtoarea superioar este pelvisul fetal c. partea fetal n contact cu strrntoarea superioar este craniul fetal d. este o prezentaie transversal e. frecvena este de 10%. 23. Factorii etiologici ai prezentaiei pelviene sunt: a. hipertensiunea arterial indus de sarcin b. iminena de avort c. hidrocefalia d. polihidramniosul e. oligoamniosul. . . . 24. Explorrile paraclinice utilizate pentru diagnosticul diferenial al prezentalel pelvlene sunt:

a. tomografia computerizat b. ecografia c. radio grafia sarcinii d. termografia e. examenul Doppler. 25. Indicaiile operaiei cezariene n prezentaia pelvian. sunt: a. prezentaia pelvian este indicaie absolut de operaie cezarian b. viciaiile de bazin c. greutate fetal estimat peste 3000 grame d. greutate fetal estimat peste 4000 grame e. greutate fetal estimat peste 2500 grame. 26. Indicaiile operaiei cezariene n prezentaia pelvian sunt: a. prezentaia pelvian este indicaie absolut de operaie cezarian b. uterul cicatricial c. greutate fetal estimat peste 3000 grame d. sarcina dup tratament pentru sterilitate e. greutate fetal estimat peste 2500 grame. il. Prezentaia transversal este o prezentaie distocic. n prezentaia transversal naterea nu se poate desfura pe cale natural dect n mod excepional. a ambele propoziii sunt adevrate i se afl n relaie cauz-efect b. ambele propoziii sunt adevrate dar nu sunt n relaie cauz-efect. c. prima propoziie este adevrat i a doua fals d. prima propoziie este fals i a doua adevrat. e. ambele propoziii sunt false. 28. Factorii etioldgici ai prezentaiei transversale sunt: a. multiparitatea b. malformaiile uterine c. hipertensiunea arterial indus de sarcin d. pelvimetria e. macrosomia fetal. 29. n prezentaia transversal, n timpul sarcinii, la palparea segmentului inferior se descoper: a. pel visul fetal b. craniul fetal c. spatele fetal d. nu se palpeaz prezentaie e. nici un rspuns nu este corect. 30. Indicaiile operaiei cezariene n prezentaia transversal sunt: a. prezentaia transversal este indicaie de operaie cezarian b. uterul cicatricial c. greutate fetal estimat peste 3000 grame d. sarcina dup tratament pentru sterilitate e. greutate fetal estimat peste 2500 grame. 31. Urmtoarele afirmaii cu privire la sarcina gemelar sunt adevrate: a. este o excepie la specia uman b. este o sarcin cu risc obstetrical crescut c. incidena este cea mai ridieat n Extremul Orient d. incidenta este ce mai ridicat n Africa e. utilizar~a inductorilor de ovulaie a redus mult incidena sarcinii gemelare. 32. Urmtoarele afirmaii cu privire la sarcina gemelar sunt adevrate, cu excepia: a. este o excepie la specia uman

33.

e. 34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

c. incidenta este cea mai ridicat n Extremul Orient d. incidenta este ce mai ridicat n Africa e. utilizar~a inductorilor de ovulaie a redus mult incidena sarcinii gemelare. Pentm prevenirea naterii premature la sarcina gemelar se pot folosi: a. repausul la pat ntre 30 i 36 sptmni b. administrarea de calciu i ocitocice minore c. administrarea de tocolitice d. cerclajul calului uterin. concediu prenatal ncepnd cu 35 de sptmil.ni gestaionale Luzia dureaz: a. 4-5 sptmni postpartllm b. 5-6 sptrrini postpaItum c. 6-7 sptmni postpartum d. 6-8 sptmni postpartum e. 8~9 sptmni postpartum. Parametrii urmrii n evoluia clinic a luziei sunt urmtorii, cu excepia: a. cantitate a de snge pierdut b. involUia uterin c. cantitatea i aspectul lohiilor d. involuia snilor e. temperatura. n mod nonnal mirosul lohiilor este: a. acid b. fetid c. alcalin d. fad e. neptor. Administrarea imunoglobulinei anticD se face: a. n primele 4 zile b. n primele 5 zile c. nainte de debutul travaliului d. n timpul travaliului e. n primele 72 de ore dup natere. Urmtoarele afirmaii cu privire la disgravidia precoce sunt adevrate: a. este o boal proprie gestaiei, indus de aceasta. b. este o boal care apare n diferite situaii patologice, nefiind o boal proprie gestaiei c. cel mai frecvent greurile apar dimineaa, dar pot persista pe parcursul zilei d. cel mai frecvent greurile apar seara dar ][lotfi prezente i pe parcursul zilei e. se mai numete i disgravidie de ultim trimestru. Conform Organizaiei Mondiale a Sntii avortul poate fi definit ca ntreruperea intempestiv a cursului sarcinii pentru fei Cll greutate mai mic de: a. 900 grame b. 600 grame c. 500 grame d. 1000 grame e. 550 grame. Procentul de sarcini diagnosticate care se so:ldeaz cu avort spontan este: a. 10%

b. 15-20%
c. 25-30% d. 35-40% e. 80%.

41. Cauzele ovulare, embriofetale i anexiale de avort spontan sunt: a. strile toxice mateme b. sinechiile uterine c. infeciile virale materne d. placenta jos inserat e. anomaliile embrionare. 42. Cauzele materne generale de avart spontan sunt: a. strile toxice mateme b. sinechiile uterine c. infeciile virale mateme d. placenta jos inserat c. anomaliile embrionare. 43. Cauzele materne locale de avort spontan sunt: a. strile toxice materne b. sinechiile uterine c. infeciile virale mateme d. placenta jos inserat e. anomaliile embrionare. 44. Avorturile endocrine prin insuficiena corpului galben se produc: a. n plimul trimestru de sarcin b. n al doilea trimestru de sarcin c. n al treilea trimestru de sarcin d. pe toat durata sarcinii e. insuficiena corpului galben de sarcin nu este cauz de avort spontan. 45. Avortul menstrual se produce: a. n trimestrul II de sarcin b. Ia clata presupus a menstmaiei c. n primele 3-5 sptmni de sarcin d. n primcl" 14 sptmni de sarcin e. dup 14 sptmni de sarcin. 46. AvortuJovular se produce: a. n trimestmlll de sarcin b. la data presupus a menstruaiei c. n primele 3-5 sptmni de sarcin d. n primele 14 sptmni de sarcin e. dup 14 sptmni de sarcin. 47. Avortu1 embrionar se produce: a. n trimestml II de sarcin b. la data presupus a menstruaiei c. n primele 3-5 sptmni de sarcin d. n primele 14 sptmni de sarcin e. dup 14 sptmni de sarcin. 48. Avortul tardiv se produce: a. n trimestmlll de sarcin b. la data presupus a menstruaiei c. n primele 3-5 sptmni de sarcin d. n primele 14 sptmni de sarcin e. dup 14 sptmni de san:in. 49. Urmtoarele simptoame pot fi caracteristice pentru avortul spontan: a. cefalea b. valorile mari ale tensiunii arterHc

d. metraragia abundent e. leu coreea abundent. 50. n iminenta de avort i n ameninarea de avort pot fi ntlnite urmtoarele posibiliti evolutive: a. sarcina evolueaz ntotdeauna spre avort b. sarcina evolueaz ntotdeauna spre natere c. contractilitatea uterin i sngerarea poate sista cu evoluia n continuare a sarcinii el. contraclilitatea uterin i sfu1gerarea se poate accentua cu evoluia spre avort e. nici una dintre variantele de mai sus nu este corect .. 51. Principalele mijloace terapeutice folosite n ameninarea de aVOlt sunt: a. antialgicele majore b. tratamentul hormonal cu progesteron c. antispasticele d. repausulla pat e. prostaglandinele. 52. Principalele mijloace terapeutice folosite n ameninarea de avort sunt: a. antiprostaglandinicele i antiocitocice1e b. tratamentul hormonal cu progesteron c. antispasticele d. tocoliticele e. prostaglandinele. 53. Complicaiile septice ale avortului provocat pot fi loealizate, generalizate, pn la oc toxico-septic. Complicaiile septice sunt cele mai freevente i mai grave complicaii ale avortului provocat. a ambele DroDozitii sunt adevrate si se afl n relatie cauz-efect b. ambele propoziii sunt adevrate dar nu sunt n r~laie cauzefect. c. prima propoziie este adevrat i a doua fals d. prima propoziie este fals i a doua adevrat. e. ambele propoziii sunt false. 54. n etiologia avortului infectat pot fi implicai: a. germeni gram negativi b. virusul herpetic c. virusul papiloma d. germeni gram pozitivi e. germeni anaerobi i aerobi. 55. Naterea spontan prematur se definete ca ntreruperea intempestiv a cursului sarcinii Ia o vrst gestaional cuprins ntre: a. 26 i 40 de sptmni b. 29 i 38 de sptmni c. 29 i 36 de sptmni d. 30 i 36 de sptmni e. 26 i 42 de sptmni. 56. La examenul clinic obstetrical n sindromul de premptur uterin se constat: a. uter hiperton, retractat pe ft b. ligamentele rotunde se palpeaz n tensiune c. modificri plastice marcate ale prezentaiei (bose voluminoase) d. sngerare vaginal redus e. sngerare vaginal abundent. 57. Diagnosticul mpturii uterine se face: a. prin examen radiologie b. prin examen ecografie . . c. prin tueu vaginal C"Ic evideniazll extinderea unei 1eziuni cervicale

d. prin control manual al cavitii uterine e. prin tomografie computerizat. 58. Tratamentul rupturii uterine const n: a. masaj energic al uterului i administrarea de stiptice b. pung de ghea pe abdomen i administrare de stiptice c. tratament chirurgical dup stabilizarea hemodinamic a bolnavei d. tratarnent chirurgical de urgen fr a se mai atepta stabilizarea hemodinamic e. pe ct posibil tratament medical i dac sngerarea nu se oprete tratament chirurgical. 59. Tratamentul rupturilor perineale const n: a. tratament medical cu antialgice i simptomatice b. tratament local cu antiseptice i pansament steril c. sutura chirurgical a leziunilor d. antibiotice n doz mare datorit zonei cu potenial septic e. nici una din cele de mai sus. 60. Infeciile puerperale se definesc ca: a. totalitatea strilor infecioase cu poart de intrare genital 'b. totalitatea strilor infecioase ce apar n Iuzie c. totalitatea strilor patologice ce apar n luzie d. totalitatea strilor infecioase cu poart de intrare genital, aprute nluzie e. niciuna din cek de mai sus. 61. Incidena medie a infeciilor puerperale este de: a. 1% b. 2% c. 10% d. 25% e. 30%. 62. Cile de propagare ale infeciei n infeciile puerperale pot fi: a. calea direct prin msmnarea germenilor n cile genitale b. calea canalicular ascendent c. calea limfatic d. calea sanghin e. nici una din cele de mai sus. 63. Urmtoarele afirmaii cu privire la infeciile perineale sunt adevrate cu excepia: a. se manifest prin fenomene inflamatorii locale b. se manifest prin semne generale, febr, stare general alterat, etc. c. tratamentul este n general local d. tratamentul este general cu antibiotice n doze mari, administrat parenteral e. netratat, afeciunea poate evolua spre propagare locoregional. . 64. Urmtoarele simptoame i semne sunt sugestive pentru endometrita puerperal: a. febra b. starea general alterat n raport cu gravitatea infeciei c. sngerarea vaginal abundent d. paloarea marcat a tegumente10r e. uterul sub-involuat. 65. Galactocelul const n: a. apariia fenomenelor inflamatorii la nivelul snului pe traseul unui canal limfatic b. formaiuni tumorale solide la nivelul snului secundare lactaiei c. apariia secreiei lactate pe un sn cu mastoz chistic d. apariia unor caviti chistice la nivelul snului prin obstruarea cilor excretorii i acumularea laptelui n canalele galactofore
l' .

66. Limfallgita snului n lactaie se trateaz prin: a. suprimarea alptfuii din snul bolnav b. evacuarea artificial a laptelui c. incizia chirurgical a Iezi unii el. ablactare e. antjinf1amatoare. 67. Mastita acut nesupurat se trateaz prin: a. suprimarea alptrii b. antibiotice c. incizia chimrgical a leziunii el. puncie biopsie n leziune e. antiint1amatoare. 68. Sindromul premenstrual se definete ca: a. criz dureroas pelvian, nsoit adeseori de o mic metroragie, i care apare la jumtatea ciclului menstrual b. ansamblul tulburrilor funcionale care apar naintea menstruaiei la unele femei i dispar odat cu terminarea ei. c. un ansamblu de dureri pelviene i lombare care apar n timpul menstruaiei el. absenta menstruatiei e. snge~ri anormaie ale endometmlui ca o consecin a dereglrii mecanismului fiziologic al ciclului menstmal. 69. Sindromul intermenstrual se definete ca: a. criz dureroas pelvian, nsoit adeseOli de o mic metroragie, i care apare la jumtatea ciclului menstrual b. ansamblul tulburrilor funcionale care apar naintea menstruaiei la unele femei i dispar odat cu terminarea ei. c. un ansamblu de dureri pelviene i lombare care apar n timpul menstruaiei d. absenta menstruatiei e. snge~ri anormaie ale endometrului ca o consecin a dereglrii mecanismului fiziologic al ciclului menstrual. 70. Dismenoreea se definete ca: a. criz dureroas pelvian, nsoit adeseori de o mic metroragie, i care apare la jumtatea ciclului menstrual . . . . . b. ansamblul tulburrilor funcionale care apar naintea menstrualel la unele femel I dispar odat cu terminarea ei. ., . c. un ansamblu de dureri pelviene i lombare care apar n timpul menstrualel d. absenta menstruatiei e. snge~ri anormaie ale endometrului ca o consecin a dereglrii mecanismului fiziologic al ciclului menstrua1. 71. Amenoreea se definete ca: a. criz dureroas pelvian, nsoit adeseori de o mic metroragie, i care apare la jumtatea ciclului menstrual b. ansamblul tulburrilor funcionale care apar naintea menstruaiei la unele c. un ansamblu de dureri pelviene i lombare care apar n timpul menstruaiei sau nsoesc menstruaia d. absenta menstruatiei e. snge~ri anormaie ale endometrului ca o consecin a dereglrii mecanismului fiziologic al ciclului menstrua1. 72. Hemoragiile uterine disfuncionale se definesc ca: . ~ .' . 1 a. criz dureroas pelvian, nsoit adeseori de o ffilca metroragle, I care apare la jumtatea ciclului menstrual

b. ansamblul tulburrilor funcionale care apar naintea menstruaiei la unele femei i dispar odat cu terminarea ei. c. un ansamblu de dureri pclviene i lombare care apar n timpul menstruaiei sau nsoesc menstruaia d. absena menstruaiei e. sngerri anormale ale endometrului ca o consecin a dereglrii mecanismului fiziologic al ciclului menstmal.
37. : e. 38. : a, c,

1. : b, c, e. 2. : <1., c, d. 3. : b, e. 4. : d. 5. : b, c. 6. : e. 7. : <1.,C, d. 8. : c. 9. : b, d, e. 10.:a,c,e. 11. : b, d. 12. : d. 13. : c. 14. : b. 15. : a. 16. : e. 17. : a. 18. : b, c. 19. : <1., b, d, c. 20. : b, d. 21. : d. 22. : a, b. 23. : c, d, e. 24. : b, c. 25. : b, d. 26. : b, d. 27. : a. 28. : a, b. 29. : d. 30. : b, d. 31. : a, b, d. 32. : c, e. 33. : a, c, d. 34. : d. 35. : d. 36. : d.

39. : d.
40. : b.

41. : d, c. 42. : a, c.
43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. : b. : a. : b. : c. : d. : e. : c, d. : c, d. : b, c, d. : a, b, c, d. : a. : a, d, e. 55. : c. 56. : a, b, c, d. 57. : c, d.

58. :d. 59. : e.


60. : d.

61. : b.
62. : a, b, c, d. 63. : b, d. 64. : a, b, e.

65. : d.
66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. : a, b, e. : a, b, e. : b. : a. : c. : d. : c.

I.Supravegherea primar implic: a) evaluarea funciilor vitale b) identificarea problemelor amenintoare de via c) evaluarea sistematic a pacientului d) iniierea simultan a msurilor de resuscitare e) identificarea tuturor problemelor de ngrijire 2.n cadrul supravegherE primare urmrim: . a) diureza b) circulaia i controlul hemoragiilor c) statusul psihologic d) meninerea liber a cilor respiratorii e) expunerea pacientului 3.Cauze ale obstmciei cilor respiratorii: a) pacieni comatoi cu reflexe diminuate sau abolite b) traumatisme toraco-abdominale c) spnzurarea d) edem Quincke e) pneumotoracele 4.0bstrucia complet a c-ilor respiratorii se manifest prin: a) bradipnee b) retracia musculaturii intercostale c) cianoz d) tuse productiv e) stridor 5.Intervenii de reducere a obstruciei cilor respiratorii: a) poziionarea pacientului n decubit lateral b) luxaia anterioar a mandibulei c) aspiratia d) oxigenoterapia e) plasarea unei sonde orofaringiene 6.Pneumotoracelen tensiune se caracterizeaz prin: a) este potenialletal b) aerul ptmnele n inspir n spaiul pleural i nu se poate evacua n expir c) se nsoete obligatoriu de o plag penetrant toracic el) se poate vindeca spontan, de aceea nu se iniiaz imediat interveniile terapeutice e) dispnee, tahicardie, devierea traheei, estomparea zgomotelor cardiace, jugulare turgecente, etc. 7.Intervenii de ngrijire la pacienii cu volet cost al : a) plasarea pacientului n decubit ventral b) asigurarea oxigenrii adecvate e) reducerea anxietii d) plasarea pacientului pe partea afectat e) efectuarea de exerciii respiratorii 8.Tamponadacardiac e sugerat de urmtoarele semne clinice: a) elistensia jugularelor b) cretereaTA e) accentuarea zgornotelor cardiace el) cianoz

e) reducerea TA 9.Exmninarea neurologic primar urmrete: a) starea de contien b) reflexele osteo-tendinoase c) dimensiunea pupilelor d) tonusulmuscular c) reacti vitatea la stimuli lO.Supravegherea secundar se caracterizeaz prin: a) include msuri de resuscitsl"e b) examinarea complet a pacientului c) include culegerea datelor d) ncepe dup stabilizarea leziunilor amenintoare de via e) ncepe odat cu msurile de resuscitare l1.Dup modul de producere, plgile se clasific astfel: a) tiate b) I profunde c) recente d) nepate e) contuze 12.Boala general a ari lor include urmtoarele stadii: a) ocul combustional, perioada postagresional b) perioada metaagresional dismetabolic c) perioada chirurgical, catabolic-anabolic d) perioada de oc traumatic e) perioada subclinic 13.Clasificarea arsurilor n funcie de profunzime se face astfel: a) gradul 1- epidermul parial b) gradul II - epiderm i derm c) gradul III - flicten hemoragic d) gradul IV - toat grosimea tegumentului, cu escare de grad IV e) toate rspunsurile anterioare sunt corecte l4.Efectuarea corect a unui pansament trebuie s respecte urmtoarele principii: a) s asigure absorbia secreiilor b) s asigure otemperatur de minim 38C la nivelul plgii c) s se aseptizeze plaga cu antiseptice corespunztoare stadiului ei de evoluie d) s se lucreze n condiii de asepsie perfect e) s se asigure mobilizarea regiunii lezate, pentru grbirea vindecrii 15.Factorii-cheie implicai n accelerarea vindecrii sunt: a) reducerea aportului de lichide b) suportul nutriional c) prevenirea i tratarea infeciei d) hipoxia e) suportul psihologic 16.n evaluarea i descrierea unei plgi trebuiesc precizate: a) ora ultimei schimbri a pansamentului b) persoana care a schimbat ultima dat pansamentul c) descrierea zonei dinjurul plgii d) aspectullichidului drenat din plag e) diureza l7.Motivele pentru a "deranja" o plag sunt: a) pentru a urmri evoluia pe termen scurt

c) pentm a 'indeprtatesutul necrozat d) pentru a ndep31ia tuburile de dren sau suturile e) pentm a o lsa deschis, favoriznd oxigenarea 18.Pregtirea preoperatorie are ca scop: a) prevenirea infecii lor postoperatorii b) amnare a interveniei chirurgicale c) prelungirea perioadei de spitalizare d) prevenirea complicaiilor intraoperatorii e) neutralizarea surselor de infecie cu originea la nivelul tegumentului 19.Bilanul clinic general urmrete: a) nlimea i greutatea b) vrsta aparent i real c) starea psihic d) antecedentele familiale e) diureza 20.Examinrile de laborator de rutin includ: a) HLG b) urocultura c) glicemia d) ureea e) VSH 21.Tntervenii pentru reducerea senzaiei de grea i a vrsturilor n perioada postoperatorie: a) administrarea de ceaiuri i citrice b) administrarea medicaiei parenteral c) sondaj nazogastric d) evitarea antiemeticelor e) poziionarea pacienilor n decubit lateral 22.Intervenii pentru profilaxia ileusului i reluarea alimentaiei postoperator: a) imobilizarea pacientului b) n perioada de atonie gastrointestinal, pacientul nu va primi alimente pe gur c) montarea unui tub de gaze la pacienii meteorizai d) administrarea de laxative la indicaia medicului . e) se vor evita clismele la pacienii cu intervenii pe tubul digestiv superior 23.Profilaxia tromboemboliilor se realizeaz prin: . a) masaj pentru stimularea circulaiei b) imobilizarea extremitilor c) folosirea ciorapilor i a faelor elastice d) administrarea de heparin la pacienii cu risc e) poziionarea pacientului 'in decubit lateral stng 24.Simptomatologia local a fracturilor const n: a) deformare a regiunii b) escoriaii i plgi n zona fracturii c) crepitaii osoase d) echimoze, hematom e) stri lipotimice, datorate durerii 25.Principiile unei imobilizri corecte a fracturilor sunt: a) asigurarea funciilor vitale are prioritate dac imobilizarea unei fracturi nu perrnite efectuarea msurilor de resuscitare b) s fie adaptat reliefului anatomic al regiunii accidentate c) s cuprind obligatoriu articulaiile situate deasupra focan~lui ~eofractur d) s fie realizat n aa fel nct ndeprtarea ei s fie ct maI faclla . e) s nu exercite compresiune asupra circulaiei sanguine a membrulUI

26.lndicaiile sondajului vezical sunt: a) efectuarea exarnenului sumar de urin b) monitorizarea debitului urinat' c) intraoperator n intervenii de lung durat d) controlul incontinenei de urin e) examinarea prostatei 27.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a) creterea TA favorizeaz creterea diurezei b) corectarea dezechilibrelor hidro-electrolitice se ncepe imediat, prin administrarea de lichi de per os c) se evit forarea diurezei prin administrarea excesiv de Iichide d) nu se administreaz diuretice nainte de corectarea vo1emiei e) diureza nu se poate monitoriza prin cateterism vezical

llspunsuri :
La bel

2.b el e 3.ac el 4.b ce 5.b ce 6.a b e 7.b c d 8.ad e 9.ac e 1O.b c el l1.a el e 12.3 b c
13.a c el 14.3 cel 15.3 c e

16.a c el 17.b c el 18.a el e 19.a b c 20.a c d 21.b c e 22.b c d 23.a c d 24.3 C d 25.a b e 26.b c d 27.3 C el

1. Pentru pregtirea instrumentarului a, mijloace mecanice b, mijloace termice


r' rnlln::lrp.

chirurgical se utilizeaz:

2. Cldura uscat sterilizant este reprezentat de: a. flmnbare b. fierul de clcat c. etuv cu aer cald pupinel 3. Flambarca vizeaz: a. sterilizarea obinuit n chimrgie b. slerilizarea de urgen c. sterilizarea uzual n bacteriologie 4. Temperatura i durata expunerii la pupinel (etuv): a. 180 40 min b. 1800 - 30 min c. 180o-80min 5. Intervalul de timp ct instrumentele pupinelizate sunt considerate steriJe: a. 48 h b. 24 h c. 10 h 6. Cldura umed sterilizant presupune: a. ap cald b. ap fierbinte c. fierbere d. expunere la vapori e. vapori sub presiune 7. Antiseptice cu degajare de 02 sunt: a. perhidrol b. ap oxigenat c. oxicianur de mercur 8. Materialul cauciucat se sterilizeaz n: a. pupinel b. autoclav c. baie alcoolic 9. Autoclavarea presupune: a. expunere la vapori b. utilizarea de vapori sub presiune 'c. utilizarea de vapori de etilenoxid 10. Complicaiile ulcerului sunt: a. hemoragia b. perforaia c. stenoza d. penetrai a e. malignizarea Il. Vagotomia presupune: a. extirparea nervului vag b. secionarea nervului vag c. sutura nervului vag 12. Sindromul de ans aferent este caracteristic: a. gastrodl.lodcnoanastomozei b. gastrojejunoanastomozei c. piloroplastiei 13. Colecistectomia semnific: a. incizia colecistului b. extragerea calculilor c, extirparea colecistului
0 -

rh1mirp.

14. Hemoragie intern nseamn: a. hemoperitoneu b. hemopericard c. hemotorax 15. Plag penetrant semnific: a. plag abdominal b. plag parietal cu interesarea peritoneului c. plag pancreatic 16. Sindromul de strivire reprezint: a. patologie nervoas b. patologie muscular i circulatorie c. insuficien renal cronic 17. Arsurile se clasific n: a. trei grad,e b. dou grade c. patru grade 18. Indicele prognostic se refer la: a. operaiile anterioare ale bolnavului b. produsul - suprafaa ars X profunzimea c. localizarea arsurii 19. Regula lui Wallace reprezint: a. multiplu de 1 b. multiplu de 9 c. multiplu de 3 20. Suprafaa palmei bolnavului reprezint: a. 2% b. 3 % c. 1 % 21. Prelucrarea primar n arsuri reprezint: a. decapare b. evacuare c. tratament chirurgical local, epilare, profilaxia AT 22. ocul postcomlJustional apare la: a. ip <40 b. ip = 40-100 c. ip> 160 23. Degertura reprezint: a. hipotermie general b. congelare local c. gangren la arteritici 24. Degertura prezint: a. trei stadii b. dou stadii c. patru stadii 25. Piciorul de tranee semnific: a. gangren b. edem cu tulburri trofice i vasomotorii c. micoza antepicior 26. Tratamentul degerturii presupune: a. renclzire rapid b. re"nclzire treptat

27. Pentru peritonit este caracteristic: a. sellmul valului b, contractura muscular abdominal c. semnul Rowsing 28. Peritonita chimic este caracteristic: a. perforaiei gastrice b. perforaiei duoden ale c. perforaiei apendiculare 29. Perforaia colecistului determin: a. coleperitoneu b. peritonit biliar c. peritonit stercoral 30. Peritonita apendicular poate fi: a. generalizat b. localizat c. n doi timpi 31. Peritonita poate apare: a. n perforaie de organ digestiv luminal b. postoperator c. prin perforaie diastatic 32. Reacia peritoneal este definit de semnele: a. rezonatomlui (Mandel) b. dec:ompresiunii brute Blumberg c. apEirarea muscular 33. Peritonita poate fi diagnosticat prin: a. leucoctoz b. puncie abdominal c. pneumoperitoneu 34. Abdomenul acut chirurgical include: a. colica biliar b. peritonita acut generalizat c:. pancreratit acut d. hemoperitoneu e. infarct intestinal 35. n ocluzie se practic: a. examenul baritat gastrointestinal b. clisma baritat c. clisma evacuatorie 36. n suspiciune de ulcer perforat se interzice: a. exarnenul badtat gastric b. puncia abdominal c. clisma terapeutic 37. n stadiul cronic al empiemelor pleurale apar urmtoarele modificri: a. pungi pleurale delimitate de simfize; b. ngroiiri pleurale; c. calcifieri pleurale; d. fistule bronho-pleuro-cutanate e. colecie serocitrin , tulbure, abundent n maTea cavitate pleural. 38.0biectivele tratamentului local n pleureziile purulente sunt: a. evacuarea puroiultli; b. dezinfecia pleurei c. apariia pahipleuritei

a. prevenirea constituirii cloazonrilor b. prevenirea pahipleuritei. 39.Care din urmtoarele condiii patologice pot cauza un sindrom de ischemie acut prin embolie: a. fibrilaia atrial; b. mixomul atrial stng; c. endocarditele; d. anevrismele arteriale; e. tromboflebita superficial. 40.Forma tipic a sindromului de ischemie acut se caracterizeaz prin urmtoarea simptomatologie cu excepia: a. durere; b. edem al membmlui; c. paloarea extremitii; el. absena pulsului; e. parestezie. 41.Datorit creia dintre proprietile seroasei peri tone ale organismul reuete s localizeze procesele supurative intraperitoneale: a. secretorie b. rezorbtiv c. plastic d. imunologic e. secretorie i imunologic. 42,Care din urmtoarele afirmaii este cunoscut sub denumirea de legea lui Stokes: a. orice seroas iritat produce paralizia musculaturii netede subiacente; b. orice seroas iritat determ.in apariia unui exudat; c. orice seroas inflamat determin apariia unui transudat; d. ileusul dinamic duce la inflamaia seroasei supraiacente; e. iritaia seroasei peritoneale nu determin neaprat paralizia musculaturii netede subiacente: 43.Care din urmtoarele semne sunt senme de iritaie peritoneal: a. semnul Blumberg; b. semnul clopoelului; c. aprarea muscular; d. contractura muscular; e. clapotaju1. 44.Care din urmtoarele afirmaii legate de pneumoperitoneu sunt false: a. este un semn ecografie b. e caracteristic ocluziilor intestinale c. se evideniaz prin decompresiunea brusc a peretelui abdominal; d. este semn radiologic caracteristic perforaiilor jejuno-ileale; e. este senm radiologic care poate :fi pus n eviden n perforaiile gastrice, duodenale, coli ee, reetale i ale esofagului abdominal. 45.Urmtoarele condiii patologice determin ocluzie intestinaJ. prin obstmcie de cauz endolumenaI, cu excepia: a. trihobezoar; b. bride; c. fitobezoar; d. ghem de ascarizj; e. calcul biliar. 46.Care din urmtoarele semne radiologice este patognomonic pentru ocluzia intestinal:
R nnfcllm()nf~ritone1l1

a. aeraeuteria b. nivelele hidroaerice c. pneumobilia d. abdomennl opac. 47.Care din urmtoarele serrme i simptome nu fac parte din te trada diagnostic intestinale: a. durerea abdominal b. vrsturile c. aprarea musculm' d. meteorismul e.. suprimarea tranzitului intestina1. 48.Noiunea de ilens dinamic este sinonim cu: a. ocluzia mecarlic b. peri tonita generalizat c. ocluzia prin strangulare d. ocluzia intestinal funcional e. ocluzia prin obstmcie. 49.Caracterul de colic intermitent al durerii abdominale este caracteristic pentru: a. peritonit acnt generalizat b. infarctul enteromezenteric c. volvulnsul intestinal d. ocluzia mecanic prin obstmcie e. ocluzia mecanic prin strangulare

a ocluziilor

1. abc
2. il b c 3. b c 4. a b 5. b 6. ce 7. a b 8. b 9. b 10. a b c d e 11. b

26. b 27.b
28. a b 29. a b 30. il b c 31.abc 32. a b c 33. a b c 34. b c d e 35.c 36.a 37.abcd 38. il b d e 39. a b c d 40. b 41. c

12. b 13. c
14.a 15. b

l6.b
17. b

18.c

19. b
20. c 21. c
22. b 23. b

24.c 25. b

42. a 43. a b c d 44. a b c d 45. b 46. c 47.c 48.d 49.d

1. Cum sunt defini te serviciile de sntate a. un sistem de instituii care sunt recunoscute oficial i care sunt organizate pe ntreg teritoriul unui stat, b. un sistem de institutii care au ca obiectiv de activitate satisfacerea diverselor necesitilti si cerine de sntate aie populaiei acelui stat, . . c. un sistem de instituii care sunt recunoscute oficial, sunt organizate pe ntreg teritoriul unui stat, i au ca obiectiv de activitate satisfacerea diverselor necesiti i cerine de sntate ale populaiei acelui stat. 2. Serviciile de sntate asigur ngrijiri de sntate a. indivizilor i familiilor, b. familiilor i comunitilor, c. indivizilor, familiilor i comunitilor. 3. Serviciile de sntate de baz constau din: a. o reea de instituii administrate de guvern, ca parte a sistemului administrativ naional care furnizeaz un anumit nivel de asisten de urgen i servicii preventive, b. o reea de instituii administrate de comunitate, ca parte a sistemului administrativ local care furnizeaz un anumit nivel de asisten de urgen i servicii preventi ve, c. o reea de instituii ale crei servicii sunt asigurate de personal de specialitate i auxi1iare care este selecionat cu consultarea prealabil a comunitii. 4. Serviciile de sntate de baz sunt asigurate de: a. personal de specialitate i auxiliar selecionat cu o consultare prealabil a comunit2iii pe care o deservete, b. personal de specialitate i auxiliar selecionat fr o consultare prealabil a comunitii pe care o deserveste, c. pr6fesioniti d~ sntate preocupai de aspectele socio-economice ale sntii. 5. Serviciile de sntate de baz sunt asigurate: a. fr o implicare obligatorie a comunitii n aciunile menite ridicrii standardu1ui ei de sntate, b. cu o implicare obligatorie a comunitii n aciunile menite ridicrii standardu1ui ci de sntate, c. nici unul din rspunsuri nu este corect. 6. De obicei serviciile de sntate de baz acioneaz a. de la centru spre periferie, b. de la periferie spre centru, c. ambele rspunsuri sunt corecte .. 7. Serviciile de sntate de baz a. ncearc s identifice i s utilizeze o tehnologie medical adecvat, b. nu ncearc n mod necesar s identifice i s utilizeze o tehnologie medical adecvat, c. sunt preocupate de aspectele socio-economice ale sntii sau de activitile interdisciplinare.

8. Serviciile de sntate de baz: a. nu sunt preocupate de aspectele socio-economice ale snJii sau de activittile iI1terdisciplinare, b. sunt preocupate de aspectele socio-economice ale sntii, c. sunt preocupate de activitile interdisciplinare. 9. Cei trei factori principali implicai n serviciile de sntate sunt: a. consumatorii de servicii de sntate, profesionitii de sntate i casele de asigurri de santate, b. furnizorii de servicii de sntate, consumatorii de servicii de sntate i administraia de sntate, c. furnizorii de servicii de sntate, comunitate a i direciile de sntate public. 10. Cele trei niveluri ale ngrijirilor sunt: a. ngrijirile primare de sntate, ngrijirile curative i recuperarea, b. ngrijirile primare de sntate, ngrijirile secundare de sntate i ngrijirile ter\iare de sntate, c. ngrijirile preventive, educaia pentru sntate i recuperarea. Il. ngrijirile primare de sntate. . a. sunt acele ngrijiri eseniale de sntate acordate la nivelul spitalului de ctre profesioniti care lucreaz n echip colabornd ntre ei, b. sunt acele ngrijiri eseniale de sntate acordate la nivelul n instituii specializate n recuperarea persoanelor, de ctre profesioniti care lucreaz n echip colabornd ntre ei, c. sunt acele ngrijiri eseniale de sntate acordate la nivel comunitar n cadml asistenei medicale primare i a nursingului comunitar de ctre profesioniti care lucreaz n echip colabornd ntre ei, cu membrii comunitii i cu alte categorii de profesioniti comuni tari. l2,jngrijirile primare de sntate: a. sunt centrate pe familie, comunitate i membrii acesteia, b. sunt centrate pe individ, c. ambele rspunsuri sunt corecte. 13. Lucrtorii de sn1itate din comunitate (furnizorii de servicii de sntate) sunt acei profesiniti care: a. i desfoar. activitatea ntr-un spital, colaboreaz cu membrii comunitii i lucreaz mpreun cu ali membri ntr-o echip, b. triesc n cadrul comunitii i lucreaz mpreun cu ali membri ntr-o echip, c. triesc n cadrul comunitii i lucreaz independent de ali profesioniti de sntate. 14. Tipul lucrtorilor de sntate din comunitate: a. variaz ntre tri i comuniti n funcie de necesiti i de resursele disponibile pentru satisfacerea nevoilor lor, b. nu variaz ntre tri i comuniti n funcie de necesiti i de resursele disponibile pentru satisfacerea nevoilor lor, c. variaz ntre tIi i comuniti dar nu depind de resursele disponibi1e. 15. Membrii echipei ele sntate din comunitate: a. asi o-ur de obicei al doilea contact ntre individ si sistemul de sntate, b. asi~r de obicei primul contact ntre individ sistemul de sntate, adic asigur punctul de intrare n sistem c. nu asigur contactul ntre individ i sistemul de sntate. 16. ngrijirile secundare de sntate: a. sunt acele no-rijiri acordate la nivel de spital de ctre personal specializat b. sunt acele ~grijiri eseniale de sntate acordate la nivelul n instituii ~pecializate n recuperarea persoanelor, de ctre profesioniti care lucreaz n echip co1aborand 111tr~ el, . c. sunt acele ngrijiri eseniale de sntate acordate la nivel comll~litar n cadru! :slste~e: medicale primare i a nursingu1ui comunitar de ctre profesiomtl car~ I~creaza 111 echIpa colabornd intre ei. cu membrii comunittii si cu alte categorii ele profeslOllltl comumtan.

25. Unul din ,elementele cheie sugerate de ctre conceptll1 O.M.S.privilld 17. ngrijirile secundare de sntate: 8. sunt centrate pe individ (pacient/client), b. sunt centrate pe familie, c. sunt centrate pe comunitate i membrii acesteia. 18. ngrijirire teri are de sntate sunt: a. ,mnt acele ngrijiri acordate la nivel de spita! de ctre personal specializat b. sunt acele ngrijiri eseniale de sntate acordate la nivel comunitar n sadrul asistenei medicale primare i a nursingului comunitar de ctre profesioniti care lucreaz n echip colabornd ntre ei, cu membrii comunitii i cu alte categorii de profesioni;ti comuni tari. c. sunt acele ngrijiri de sa.ntate, acordate n instituii specializate n recuperarea persoanelor cu infirmiti sau cu handicap. 19. Sistemele de sntate din Europa au metode de finanare i de operare diferite de la ar la ar dar sunt puse s fac fa acelorai cerine care sunt n conflict: ' a. presiunea politic constant de a asigura persoanelor cu venituri mari acc~sul la cele mai bune ngrijiri de sntate cerina imperativ de a crete preul de cost al ngrijirlJor de b. c. sntate, : presiunea politic constant de a asigura fieclUi cetean accesullacele mai bune ngrijiri de sntate i cerina imperativ de a scdea preul de cost al acestor ngrijiri,' presiunea politic constant de a asigura persoanelor cu venituri mari accesul la cele mai bune ngrijiri de sntate cerina imperativ de a scdea preul de cost al acestor ngrijiri. sntate este: a. ngrijirea mamei i copilului, inclusiv planificare farnilial b. promovarea ngrijirilor paliative, c. ngrijirea n spital. 26. Unul din :elementele cheie sugerate de ctre conceptul O.M.S.privind sntate este: a. promq.varea ngrijirilor paliative, b. promovarea modelului bazat pe ngrijirca bolii, c. imuni~area mpotriva majoritii bolilor infecto-contagioase. 27. Unul din 'elementele cheie sugerate de ctre conceptul O,M.S.privind sntate eSte: a. prevq:lirea i controlul mbolnvirilor endemice locale, b. promovarea ngrijirilor de recuperare, c. promQvarea modelului bazat pe ngrijirea bolii. 28. Unul din ielementele cheie sugerate de ctre conceptul O.M.S.privind sntate este: a. promovarea ngrijirilor de recuperare, b. educaie privind recunoaterea problemelor

ngrijirile primare de

ngrijirile primare de

ngrijirile

primare de

ngrijirile

primare de

de sntate i cunoaterea

metodelor de a lc

preveni i controla, c. promovarea modelului bazat pe ngrijirea bolii. 29. Unul din I elementele cheie sugerate de ctre conceptul

O.M.S.privind

ngrijirile

primare de

20. Tendina n serviciile de sntate este: a. de a asigura servicii din ce n ce mai specializate care, cu costuri mari, ,s concentreze tehnici tot mai elaborate pentlU diagnosticarea bolii, b. de a introduce echipamente foarte scumpe care, utiliznd cele mai ava~sate tehnologii medicale, s fie folosite pentlU a prelungi viaa nou-nscuilor sau a perso~nelor n vrst care n tJ;ecut nu ar fi supravieuit, c. de a acorda o atenie deosebit, din nou, modelului de ngrijire a sntii bapt pe ngrijirile comunitare 21. Metoda de fumizare a ngrijirilor de sntate care a fost descris ca "modelul ba?:at pe ngrijirea bolii", "modelul bazat pe ngrijirea de spital" sau "modelul bazat pe ngrijirea medical",
v

sntate este: a. promovarea ngrijirilor paliative, b. tratament adecvat pentru mbolnvirile comune i vtmri, c. promovarea modelului bazat pe ngrijirea medical. 30. Standardul este: a. o exprimare a unui nivel nedefinit de calitate sau de competen care este ateptat n anumite b. c. 31. n a. b. c. conditii date. o exphmare a unui nivel definit de calitate sau de competen care este ateptat n anumite conditii date. o ex6rimare a unui nivel definit de calitate sau de competen care nu este ateptat n

aSIgura: a. cel mai nalt "bine" la cel mai ridicat pre de cost i pentlU o foarte mic part~ din populaie, b. cel mai nalt "bine" la cel mai sczut pre de cost i pentru o foarte mic parte din populaie, c. cel mai nalt "bine" la cel mai ridicat pre de cost i pentlU o mare parte din populaie. 22. Conform conceptului O.M.S., ngrijirile primare de sntate sunt acele ngrijiri p~in care: a. se poate atinge cel mai sczut standard de sntate cu cel mai sczut pre de cost i pentru cel mai mare numr de oameni, b. se poate atinge cel mai ridicat standard de sntate cu cel mai sczut pre d!ocost i pentru cel mai mare numr de oameni, c. se poate atinge cel mai ridicat standard de sntate cu cel mai ridicat pre dp costi pentru cel mai mare numr de oameni. 23. Unu! din elementele cheie sugerate de ctre conceptul O.M.S.privind ngrijifile primare de sntate este: a. promovarea ngrijirilor paliative, b. promovarea unei nutriii sntoase i asigurarea consumului de ap potabil, : c. promovarea modelului bazat pe ngrijirea bolii. ' 24. Unul din elementele cheie sugerate de ctre conceptul O.M.S.privind ngrijir:ile primare de
I

anu~te conditii date. domeniul nursi~gului, standardele identific si definesc criteriile care influieneaz calitatea sau competena serviciului de nursi~g i in fiecare caz spun care sunt ateptrile, identific i definesc criteriile care influieneaz calitatea sau competena serviciului medical i n fiecare caz spun care sunt ateptrile, identific i definesc criteriile care influieneaz calitatea sau competena serviciului de

nursirlg dar nu spun care sunt ateptrile. 32. Standard~le pot fi grupate n trei categorii principale: a. aprecIerea, procesul, rezultatul, b. stlUctura, procesul, rezultatul, c. stlUctua, evaluarea, implementarea. 33. Standardele practicii de nursing reprezint: a. nivel~l dezirabil de performan n raport cu care se compar practica actual efectiv, b. niveh\l dezirabil i realizabil de performan n raport cu care se compar practica actual c. efecti;v, nivehil realizabil de performan n raport cu care se compar practica actual efectiv.

sntate este: a. promovarea ngrijirilor de recuperare, b. msuri pentru o igien de baz,

34. Standardele nursingului comunitar intesc mai degrab:

practica astfel nct profesionistul are cunotinte sistematice n practica nursing n aria aprecierii, planificrii, implementrii i evalurii, b. teoria astfel nct profesionistul are cunotine sistematice n practica nursillg n aria aprecierii, planificrii, implementrii i evalurii, c. nici un rspuns nu este corect. 35. O definiie a filozofiei din punctul de vedere al teoreticienilor din domeniul managementull.li n nursing este: a. filozofia este declararea valorilor ce ndrum comportamentul n aa fel nct s duc la elul dorit, b. filozofia articuleaz o viziune i dezvolt un scop al credinelor i al valorilor ce ndrum fiecare profesionist n practica sa, c. filozofia trebuie scris i verificat pentru c, de multe ori, poate fi depit. 36. Filozofia din punctul de vedere al teoreticienilor din domeniul managementului n nursing: a. nu trebuie scris i verificat pentru c nu poate fi depit, b. trebuie scris i verificat pentru c, de multe ori, poate fi depit, c. nici unul din rspunsuri nu este corect. 37. Filozofia din punctul de vedere al teoreticienilor din domeniul managementului n nursing: a. este cuprins n standardele de calitate ale fiecrui proces de nursing, b. nu este cuprins n standardele de calitate procesului de nursing, c. nici unul din rspunsuri nu este corect. 38. Filozofia din punctul de vedere al teoreticienilor din domeniul managementului n nursing: a. nu este n relaie de interdependen cu scopurile i obiectivele nursingului, b. este n relaie de interdependen cu scopurile i obiectivele nursingului, c. este n relaie de dependen cu elurile nursingului. 39. Scopul este: a. un final pe care o persoan se strduiete s-I obin: int, obiectiv, b. o evaluare a strii de sntate, c. o propunere de aplicare a planului de ngrijire. 40. Scopurile trebuie s fie: a. suficient de importante i atractive pentm a reprezenta o provocare pentm indivizi sau organizaii, b. deosebit de importante nct s devin intangibile pentru indivizi, c. foarte ndrznee nct s intimideze organizaiile. 41. Scopurile nursingului: a. sunt metode de apreciere a strii de sntate, b. sunt metode de aplicare a planului de ngrijire, c. sunt programe de dezvoltare continu a calitii actului de nursing ca rezultat al devoltrii tehnologiilor. 42. Obiectivul este: a. o evaluare a strii de sntate, b. rezultatul final pe care un program ncearc s-I obin, c. o propunere de aplicare a planului de ngrijire. 43. Care din afirmaiile de mai jos este corect: a. obiectivele nursingului sunt pri ale scopurilor, b. scopurile nursingului sunt pri ale obiectivelor, c. obiectivele i scopurile nursingului sunt independente de filozofia nursingului. 44. Care din afirmaiile de mai jos este corect: a. scopurile i obiectivele acioneaz sinergic n sensul propus de filozofie pentm ndeplinirea elurilor, b. scopurile i obiectivele aCioneaz independent pentm ndeplinirea elurilor, c. obiectivele acioneaz sinergic n sensul propus de scopuri.

a.

45. Preceplul 1 al nursingului comunitar: a. nursingul comunitar nu este o activitate stabilit pe baza recunoaterLi nevoilor ci funcioneaz conform planului general de sntate, b. nursingul comunitar este o activitate stabi.lit pe baza recunoaterii nevoilor i funcioneaz conform planului general de sntate, c. nursingul comunitar este o activitate stabilit pe baza recunoaterii nevoilor i funcioneaz . independent de planul general de sntate. 46. Perceptul 3 al nursingului comunitar scoate n relief faptul c: a. aa cum nursa trebuie s lucreze pentm client i familie mai curnd dect cu ei, b. nursingul comunitar va trebui s planifice programele de sntate cu membrii comunitii mai degrab dect pentru acetia, c. nursingul comunitar va trebui s planifice programele cle sntate pentru membrii comunitii mai degrab dect cu acetia. 47. Perceptul 13 al nursingului comunitar susine c: a. nursa comunitar nu trebuie s furnizeze ajutor material ci trebuie s dirijeze clientul i familia ctre resursele comuni tare disponibile pentru asistena financiar i social, b. nursa comunitar trebuie s furnizeze ajutor material i s dirijeze clientul i familia ctre resursele comunitare disponibile pent1U asistena financiar i social, c. nursa comunitar trebuie s furnizeze ajutor material i nu s dirijeze clientul i familia ctre resursele comuni tare disponibile pentru asistena financiar i social. 48. Perceptul 16 al nursingului comunitar susine c: a. nursa comunitar nu are nevoie s-i dezvolte calitile sale profesionale i cunotinele generale, b. autorittile locale au responsabilitatea de a planifica obiective pe termen scurt pentru dezvolt~ea calitilor profesionale i a cunotinelor generale ale nurselor comunitare, c. nursa comunitar are responsabilitatea de a-i planifica obiective pe termen scurt i pe termen lung pentru dezvoltarea calitilor sale profesionale i a cunotinelor generale. 49. Care din afirmaiile de mai jos este corect: a. btrneea este o boal i nu se trateaz, b. ngrijirile geriatrice au ca scop vindecarea de btrnee, c. ngrijitile geriatrice au ca scop creterea calitii vieii i atingerea independenei n satisfacerea nevoilor. 50. Care din urmtoarele demersuri este cel mai uman: a. abandonul muribundului n spital care este similar cu "eutanasi pasiv"; b. nverunarea terapeuticcare nseamn "a face totul pn n ultima clip", c. demersul paliativ.

lc 2c

28b 29b
30b

3a
4b

Sa
7b 8a 9b

31a 32b 33b 34a

35a
36b
37a

lOb
llc 12a 13b l4a

38b 39a 40a

41c
42b

43a 44a 45b 46b 47a 4Sc 49c

SOc

1. Personalitatea se definete ca fiind: 1 a. Stare emoional plcut sau pozitiv rezultat din experiena muncii b. Stare emoional necesar pentru a face fa unui viitor apropiat pe baza imei atitudini creatoare plurivalente. c. Ansamblu de trsturi morale i intelectuale, de nsuiri i aptitudini sau defecte care caracterizeaz modul propriu de a fi al unei persoane, individualitatea ei comparativ cu alte persoane. 2 2. Caracteristicile fundamentale ale personalitii sunt: a. Interes i cointeresare, grad de permanen, structur, dinamic, predispoziii ereditare. . b. Convingeri i valori, structur, grad de permanen, aspect afectiv, predispoziii ereditare. c. Dinamic, structur, grad de permanen, aspect afectiv, predispoziii ereditare. 3 3. Temperamentul ca substructur a personalitii reprezint: a. Dinamica general a individului, dat de mobilitatea, tenacitatea i echilibrul proceselor de excitaie i inhibiie la nivelul SNC. b. Firea omului legat de constituia corporal sau de particulariti anatomofiziologice. c. Dinamica general a individului dat de SNC, care asigur coordonarea integral a tuturor proceselor organice i mediaz comportamentul n virtute a activitilor neuropsihice ale creierului. 4. Componenta de realizare efectiv a personalitii este reprezentat de: 4 a. Interese, preferine, aspiraii. b. Totalitatea capaciti lor, aptitudinilor i aciunilor realizate. c. Totalitatea capacitilor care asigur lucrul n echip conducnd la realizarea scopurilor individului. 5. Sheldon (1940), folosind o nomenclatllr embriologic, consider c exist trei tipuri tempcramentale, astfel:5 a. Tipul endomorf (visceroton), tipul mezoforf (somatoton), tipul ectomorf

(cerebroton) b. Tipullongilin (leptosom, astenie), tipul endomorph (visceroton), tipul picnic. c. Tipul picnic, tipullongilin, tipul athletic. 6. Clasificarea celor patru tipuri temperamentale date de proporia anumitor "umori" 6 n organismul uman a fost realizat de: a. Maslow b. Hipocrate c. Kretschemer
pag. 1 pag 1 3 a- pag 2 4 b _ pag 2 5 a _ pag 3 6b_pag2
1C_

2 C_

7. H.J. Eysenck a stabilit o tipologie a personalitii, utiliznd dou vaIiabile de baze a. variabila stenic-astenie, vaIiabila hipertimic-hipotimic b. variabila ncordat-relaxat, variabila stabilitate-instabilitate psihologic c. variabila introversiune-extraversiune, vaIiabila stabilitate-instabilitate psihologic 8. Exist trei mari cicluri ale vieii:8 a. ciclul prenatal (primele 9 luni), ciclul adult (20-65 a.ni), ciclul de regresie (peste 65 ani) b. copilIia (1-14 ani), tinereea. (15-50 ani), btrneea (50-90 ani) c. ciclul de cretere i dezvoltare (primi 20 de ani), ciclul de adult (20-65 ani), ciclul de regresie (peste 65 ani) 9. Ciclul adult cuprinde:9 a. adolescen prelungit (20-24 ani) tineree (24-34 ani) vrsta adult mijlocie (34-55 ani) vrsta adult tardiv (55-65 ani) b. tinereea (25-34 ani) vrsta adult precoce (35-44 ani) vrsta adult mijlocie (45-55 ani) vrsta adult tardiv (55-65 ani) c. adolescen prelungit (20-24 ani) tineree tardiv (25-35 ani) vrsta adult (35c55 ani) vrsta adult tardiv (55-65 ani) 10. Adolescena se caracterizeaz prin:10 a. conflictul dependen-autonomie care poate genera tulburIi comportamentale de diverse grade i chiar nevroze b. apariia frecvent a sentimentului de singurtate c. stare de irascibilitate 'ihipersenzitivitate Il. Caracteml este: Il a. reprezentat ca sistem operaional eficient ce investete n activitate i se apreciaz dup rezultatele obinute bl' reprezentat ca o fizionomie spiritual individual n care poate exista o discordan j'ntre sensurile i nivelurile atitudinale i aptitudinale ' c. reprezentat prin relaiile persoanei, atitudinile sale constante fa de ceilali, fa de sine, fa de normele sociale i de valorile morale ale societii 12. La hipertensivi exist:l2 a. stare de tensiune psihologic cronic i o agresivitate inhibat neexteriorizat
13

b. un conflict ntre nevoile de dependen1i, interese nesatisfcute i nevoia ele independen c. stare de iritabili tate ce duce la stri depresive i uneori la frustrare 13. Trsturile anxioase de personalitate predispun la: 13 a. tulburare amnestic b. sindrom depresiv acut c. afectiuni coronariene 14. Pers~nalitatea pacientului poate influena: 14 a. adaptarea la locul de munc al personalului medical b. att evoluia bolii ct i apariia altor boli, datorit unor. predispoziii psihoafective c. starea de spirit a bolnavilor din salonul n I~areeste internat pacientul 15. Asistentul medical preocupat de perfecionare reuete: 15 a. s comunice mai bine cu pacienii s fie mai buni confideni pentru pacieni s fie mai bine integrai la locul de munc b. s se adapteze la cerir.ele pacienilor s dovedeasc abilitate n comunicarea cu personalul de serviciu s comunice mai bine cu pacienii c. s aib idei creatoare plurivalente s educe cu rezultate bune aparintorii s fie mai bine integrai la locul de munc. 16. Persoanele agresive, iIitabile, usor frustrabile, pot dezvolta in general: 16 a. neoplasme b. boli coronariene c. astm bronsic 17. Personalitatea individului: 17 a. poate influenta evolutia bolii b. influenteaza adaptarea la locul de munca c. nu poate influenta aparitia unor boli 18. Asistentii medicali care se instruiesc continuu: 18 a. prezinta nivele crescute ale "burnout" -ului, datorita efOliului in plus pe care il depun b. reusesc sa comunice mai bine cu pacientii c. se integreaza mai bine la locul de munca 19. Pentru a profesa ca asistent medical:19 a. este importanta cunoasterea propriei personalitati b. sunt suficiente calitatile intelectuale c. sunt mai importante calitatile morale

c- pag 3 c- pag 5 9 b- pag 5 10 a -pag 6 II C -pag 2 12 _ a pag7


7 8

c_pag7 b _ pag 9 15 a - pag 8 16 b-pag7 ,17 a, b-pag 9 18 b, c- pag 8.9 19 a, c-pag 8,9
14

20. Persoanele cu calitati intelectuale deosebite, dar cu abilitati de comunicare mai scazutc:20 a. nu pot profesa ca asistenti medicali b. pot profesa ca asistenti medicali, dar este necesara dezvoltarea abilitatilor de comunicare c. pot profesa ca asistenti medicali, fara sa-si mai dezvolte aceste abilitati, fiindu-le suficiente capacitatile intelectuale 21. Cele mai importante calitati ale asistentului medical sunt?! a. capacitati intelectuale deosebite b. o buna abilitate de adaptare la cerintele pacientului c. o buna abilitate de comunicare 22 22. Sinele prezentat, ca si componenta a conceptului de sine, se refera la: a. modul in care ar vrea persoana sa se vada pe ea insasi b. modul in care persoana isi percepe imaginea corporala c. modul in care persoana crede ca este vazuta ( perceputa) de ceilalti 23. Conceptul desine:23 a. se dezvolta incepand din copilarie b. se poate schimba rapid la aparitia unui eveniment negativ, indiferent de intensitatea acestuia c. se caracterizeaza printr-o relativa stabilitate 24. Daca conceptul de sine este amenintat sau chiar scindat:24 a. comportamentul persoanei este anxios, defensiv, aparand chiar retragerea sociala b. nu apar modificari in comportamentul individului c. evaluarea atenta poate fi o conditie esentiala in rezolvarea unor probleme pe care persoana le are 25. Activarea sistemului nervos vegetativ simpatic, in cadrul raspunsului la stres, poate fi sesizata prin:25 a. masurarea pulsului, tensiunii arteriale, respiratiei b. efectuarea unui test de inteligenta c. nu poate fi sesizata 26. Indicatori ai unui nivel scazut al stimei de sine sunt:26 a. ezitarea cererii de ajutor b. pesimismul c. optimismul 27. Indicatori ai unui nivel scazut al stimei de sine sunt:27 a. neagr'eerea celor care sunt intr-o stare (fizica/psihica) buna b. efectuarea multor confidente altei persone sau intr-un grup c. exprimarea unui sentiment de supraevaluare asupra propriei persoane

28. Sunt inclicatori ai unui nivel scazut al stimei de sine pentru un individ care: a. simte ca ar trebui laudat b. nu ezita sa ceara ajutor c. se simte nefolositor .' 29 29. Indicatori ai unui nivel al stime! de sme scazut sunt: a. exprimarea a avea putine inzestrari / realizari b. individul se simte superior; se compara rar cu altii c. individul se simte ineficient 30 30. Indicatori ai unui nivel al stimei de sine scazut sunt: a. se simte important b. se simte incompetent c. este incapabil sa stabileasca obiective 31. Relatiile sociale se produc atunci cnd doi sau mai multi oameni comunica. 31 . Aceste relatii se pot clasifica n: a. relatii verticale (parinti - copii) b. relatii oblice c. relati'i orizontale (sot - sotie; prieteni) 32. Relatiile pot fi infuentate de cultura societatii in care se formeaza, astfel sunt corecte urmatoarele afirmatii :32 a. intre sot i sotie exista relatii verticale n anumite societati b. relatia parinte copil trebui sa ramana orizontala c. relatia parinte copil poate evolua de la o relatie verticala la una orizontala 33 33. Teoria "economica" a relationarii sustine ca: a. oamenii vad relatiile n termenii "contractului social" - al costului i beneficiului b. rasplata pe care o vom obtine de la celalalt sa fie pe masura .investitiei pe care am facut-o n aceasta relatie c. acest mod de a vedea lucrurile sunt considerate a fi cele mai stabile pe termen
IUDO"

28

34. Teoria echitatii sustine ca relatiile trebuie sa fie echilibrate pentru a supravietui pe termen lung. Intre principiile care sustin aceasta teorie fac parte urmatoarele afirmatii:3'! a. oamenii trebuie sa incerce sa minimizeze rasplata i sa maximizeze experientele neplacute ntr-o relatie . b. rasplata (recompensa) poate fi impartita n diferite moduri n functie de propriul sistem al grupului sau al cuplului c. relatie inechitabila produce stress celui aflat n pierdere 35. Teoria echitatii sustine ca relatiile trebuie sa fie echilibrate pentru a supravietui pe termen lung. Intre principiile care sustin aceasta teorie fac parte urmatoarele afirmatii :35
28 C -

b _ pag 8,9 21 b,c-pag 9 22 C _ pag 10 23a,c_pag 11,12 24 a, c - pag 13 25 a-pag 15 26 a, b - pag 17 27 a - pag 17
20

29

pag 17 a, c - pag 17 a, c-pag a, c - pag a, b-pag b, c - pag 18 18 18

30 31
32 33

b, c .- pag 17

34 35

18 a, b - pag 18

a. rasplata (recompensa) poate fi impartita n diferite moduri n functie de propriul sistem al grupului sau la cuplului b. relatie inechitabila produce stres celui aflat n pierdere c. dac o persoana aflata ntr-o relatie inechitabila incearca sa repuna relatia intr-o stare de echilibru efortul ei va fi cu atat mai mare cu cat gradul inechitatii este mai mare 36. Procesul patologic implic:36 a. tulburarea unitatii fortelor din organism b. tulburarea dintre organism i mediu c. tulburarea unitatii fortelor din organism i a organismului cu mediul 37. Tulbunuile de conduita apar frecvent:37 a. Ia pubertate b. Ia adolescenta c. Ia maturitate 38. Tipurile de personalitate cu predispozitie la stress psihic sunt:38 a. indivizii cu tipul A sunt mai reactivi dect cei cu tipul B b. indivizii cu tipul B sunt mai reactivi dect cei cu tipul A c. atat indivizii cu tip A cat i cei cu tip B 39. Consecintele comportamentului de tip A sunt urmatoarele cu exceptia:39 a. anxietatea b. depresie c. optimism 40. Prevalenta schizofreniei i a altor boli psihice precum i a tulburarilor anxioase creste n:4o a. clasele sociale cu statut sodo-economic scazut b. clasele sociale cu statut socio-economic ridicata c. nu are implicatie statutul socio-economic 41. Dupa Wunn atentia se clasifica n trei categorii cu exceptia:41 a. atentia involuntara b. atentia voluntara c. atentia distributiva 42. Stimulii care sunt capabili sa determine atentia se numesc:42 a: stimuli prosexigeni b. stimuli vizuali c. stimuli olfactivi 43. Caracteristicile stimulilor prosexigeni sunt:43 a. mobilitatea, variatia b. mobilitatea, repetitia c. mobilitatea, variatia i repetitia
36 C -

44 44. Comportamentul psihotic apare n unnatoaree 1 aiectlUnl CI.! exceptia: a. tulburarilor afective bipolare b. schizofreniei c. depresiei 45. Consecintele comportamentului de tip A sunt urmatoarele cu exceptia:45 a. frustrare b. lipsa de liniste sufleteasca c. reactivitate minima Ia stres 46. Influentele culturale sunt vizibile in:46 a. stilul de viata; b. lipsa de interpretare a simptomelor; c. felul in care este interpretata durerea. 47. Majoritatea bolilor somatice sau psihice sunt:47 a. fenomene biologice; b. fenomene psihocomportamentale; c. fenomene economico-financiare. 48. Observati a este:48 a. un proces activ de concentrare a atentiei asupra stimulilor; b. un proces empatie de a colecta date despre starea clinica a pacientului; c. principala metoda de a colecta date despre starea clinica a pacientului. 49. Atentia este:49 a. un proces de selectare psihica activa; b. o conditie necesara reflectarii optime a realitatii; c. un proces de selectare fcsihica si fizica activ-participativ. 50. Atentia se clasifica in: o a. atentia involuntara; b. atentia voluntara; c. atentia post'voluntara. 51. Stimulii capabili sa trezeasca atentia sunt:5! a. stimuli prosexigeni; b. stimuli psihogeni; c. stimuli exogeni. 52. Atentia poate scadea datorita:52 a. existentei unor stimuli monotoni; b. existentei atentiei distributive; c. lipsei de interes din partea subiectului.
.

44 C _

45

pag 23 c _ pag 24

pag 21

46
47 48 49 50

a,

C-

pag 25

a, b - pag 23 38 a _ pau 23 J9 c _ pa; 24 40 a _ pag 26 41 c _ pag 27 42 a - pag 27 43 c _ pag 27


37

a,b,c - pag 26

a,c _ pag 27
a,b - pag 27

51
52

a,b,c _ pag 27 a _ pag 27 a,c - pag 28

53. Caracteristicile atentiei sunt:53 a. volumul; b. campul; c. inflexibilitatea. 54. Atitudinea anticipativa reprezinta:54 a. pregatirea fizica de a vedea; b. pregatirea psihica de a percepe; c. pregatirea psihica de a reactiona. 55. Starea de vigilenta nu scade datOlita:55 a. oboselii; b. neglijentei; c. atentiei. 56. Factorii de care depinde spiritul de observatie sunt:56 a. motivatia ulterioara; b. experienta anterioara a celui ce observa; c. buna functionare a analizatorului vizual. 57. Spiritul de observatie este diminuat de:57 a. rutina; b. experienta; c. pasivitate. 58. Caracteristicile unei bune observ ari in nursing sunt:58 a. observatia este imediata; b. observatia este utila; c. observatia este obiectiva. 59. Factorii de care depinde spiritul de observatie sunt:59 a. atitudine a participativa a asistentei medicale; b. motivatia ulterioara; c. perceptia empatica a starii psihice a pacientului. 60. Interviul nursing este:60 a. o interactiune verbala intentionata intre asistenta medicala si pacient; b. o interactiune non verbala intre asistenta medicala si pacient; c. o interactiune non verbala intre asistenta medicala si apartinatori. 61. Obiectivele interviului nursing:61 a. confirmarea starii de boala; b. confirmarea starii de sanatate; c. promovarea unor comportamente sanatoase. 62. Fazele interviului nursing sunt:62
a b - paa 28 b:c - pa~ 28 55 c _ pag 28 56 b -pag 31 57 a,e - pag 31 "b, c- pag 31 59 c _ pag 31 60 a-pag32 61 a,b,c - f'ag 32
53 54 62

a. faza premergatoare; b. faza introductiva; G. faza de lucru. 63. Obiectivele fazei introductive sunt:63 a. stabilirea raportului asistent medical-apartinatori; b. stabilirea raportului asistent medical-pacient; c. asigurarea unui cadru confortabil. 64. Respectul mutual asistent medical-pacient poate fi exprimat atunci cand:64 a. asistentul medical sta fata in fata cu pacientul; b. asistentul medical sta in picioare in fata pacientului; c. asistentul medical sta la un nivel mai inalt decat pacientul. 65. Interviul trebuie sa se desfasoare:65 a. intr-un loc izolat; b. intr-un loc ferit de lumina puternica; c. intr-un loc lipsit de caldura excesiva. 66. Interviul are rol primordial in:66 a. stabilirea planului de ingrijire; b. stabilirea regimului alimentar; c. stabilirea conduitei terapeutice. 67. Comunicarea terapeutic impIic:67 a. comunicarea verbal b. comunicarea non-verbal c. relatia cu membrii familiei 68. Factorii care influeneaz procesul comunicrii sunt:68 a. tipul relaiei existente ntre persoane b. orientarea tempora-spaial c. calitatea mesajelor 69. Stresul nseamn:69 a. ncordare,tensiune, constrngere b. tensiune, apatie c. efort, mnie' 70. Obiectivele fazei "de lucru" sunt:70 a. colectarea de date biografice, semnificative pentru starea pacientului, identificnd nevoile lui b. colectarea de date care exprim gnduri le pacientului c. identificarea nevoilor de lucru 71. n faza final a comunicrii asistenta realizeaz:7! a. un rezumat al interviului cu pacientul
b,c - pag 32 a - pag 33 65 a- pag 33 66 a _ pag 33 67 a,b _ pag 40 63 a,c _ pag 39
63 64
69 70 71

a-pag41

a - pag 34 a - pag 35

b,c - pag 32

b. analiza stiirii de sntate c. trierea mesajelor 72. Tehnicile utilizate n comunicarea terapeutic:72 a. variaz de la medic la pacient b. variaz de la o persoan1J,la alta c. depinde de abilitile intervievatorului 73. Ascultarea activ este:73 a. un mod de informare b. o tehnic de comunicare terapeutic c. o metod interactiv 74. Pot fi bariere n comunicarea terapeutic:74 a. tcerea b. minimalizarea sentimentelor pacientului c. oferirea unei indicaii Rersonale 75. Un mesaj non-verbal: 5 a. poate trece neobservat dac e transmis concomitent cu mesajul verbal b. poate schi'mba relaia cu sistemul c. poate fi influenat socio-cultural _ 76. n cadrul cori:mnicrii asistenta trebuie s evite: 76 a. schimbarea abrupt a subiectului b. confruntarea contradiciilor c. repetarea cuvintelor pacientului 77. Stresori psihologici:77 a. emotii negative b. procese infectioase c. lipsa motivatiei 78. Stresori fiziologici:78 a. interventii chirurgicale b. oboseala c. poluarea 79J Stresori de mediu:79 a. urbanizarea b. schimbarea locuintei c. oboseala 80. Ce este coping-ul? 80 a. capacitatea organismului de raspuns imun adecvat b. capacitatea persoanei de a face fata la stresOli c. capacitatea de adaptare la efort
81

81. Coping-ul, ca proces de scadere a distresului, poate conduce la:81 a. scaderea tensiunii b. rezolvarea problemei c. stres cronic 82. Metode negative de distragere a atentiei de la stresori:82 a. supraalimentatie b. psihoterapie c. consumul excesiv de alcool 83. Eficienta mecanismelor de coping poate fi influentata de urmatorii factori:83 a. numarul stresorilor cu care se confnmta persoana b. durata de actiune a stresorului c. personali tate 84. Raspunsurile fiziologice la stres la nivelul diferitelor aparate si sisteme sunt reprezentate de:84 a. copingul comportamental b. copingul cognitiv c. copingul neuro-biologic 85. Mecanisme de coping in functie de orientare:85 a. coping cognitiv b. coping orientat spre confruntare c. coping orintat spre evitare 86. Reactii psihologice la boala:86 a. negarea b. proiectia c. rationalizarea d. depresia 87. Sunt factori stresori prin schimbare de via conform scalei de stres a lui l:lolmes si Rahe:87 a. divorul, decesul unui membIll apropiat al Familiei b. sarcina, pierderea serviciului c vindecarea, reusita n afaceri 8'8. Stimulii fizici c~e pot iniia rspunsul la stres:88 a. spitalizarea b. cldura sau frigul excesive c. oboseala, insomnia 89. Rspunsuri fiziologice la stres, la nivelul aparatului respirator:89 a. tahicardie
a,b - pag 43 a,c _ pag 44 83 a,b,c - pag 44 84 C _ pag 45 85 b,c _ pag 45 86 a,b,c,d _ pag 46 87 a,b - pag 51 88 c _ pag 51 89 b - pag 53
82

72

b,c _ pag 35 n b-pag 37 74 b _ pag 38 75 a,c _ pag 39 76 a - pag 36,38 77 a c - pa" 42 n a:b-pa; 42 79 a,b - pag 42 80 b - pag 43

b. tahipnee c. palpitaii 90 90. Rspunsurile comportamentale i afective la stres sunt: a. creterea tonusului muscular b. anxietatea c. frustrarea 9 91. Cel mai mare risc suicidar l au uffiltoarele grupe: ! a. alcoolicii b. adolescenii c. copiii 92 92. Sunt tehnici de evaluare a potenialului suicidar: a. psihoterapia b. interviul persoanei c. ascultarea persoanei 93 93. Urmtoarele afirmaii atrag atenia asupra riscului suicidar: a. "sunt o povar pentru ceilali" b. "mi rezolv singur probleme'le" c. "nu merit s mai triesc" 94 94. Urmtoarea manifestare de dependen poate fi legat de tolerana la stres: a. anorexia b. anxietatea c. anoxia 95. Pentru o persoan supus stresului, se stabilesc ul1ntoarele obiective evaluare: 95 a. identificarea cauzelor stresului b. determinarea percepiei persoanei asupra stresului c. ascultarea persoanei 96 96. Pe parcursul spitalizrii sunt predominani urmtorii stresori: a. psihologi ci b. socio-culturali c. fiziologiei 97 97. Sunt considerai stresori la pacienii hemodializai: a. vii toml incert b. restricia alimentar c. purtarea unei canule intracardiace 98. Leziunea miocardic i gradul ei de extindere se ncadreaz la stresorii;98 a. socio-culturali b. psihologiei
90

c. fiziologici 99 99. Persoanele vl'stnice se simt ameninate de: a. team de handicap b. team de moarte c. mentinerea relatiilor sociale . IDO. . Mecani;mele de "coping" i de toleran la Sl:esse focalizeaz asupra: 100 a. problemelor cu care se conflunt persoana evaluat b. percepia persoanei asupra stresorului c. rspunsul persoanei la aciunea stresorului 101 101. Asistentul medical poate s reduc stresul psihic la locul de munc prin: a. luarea deciziilor pe plan individual b. colaborare n cadml echipei de ngrijire c. comunicare autoritar 102. Relaia asistent medical- pacient este: 102 a. o condiie a profesiei de asistent medical b. o relaie interpersonal c. o relaie non-terapeutic 103. Menine regresia afectiv - compoliamental a pacientului contient de prognosticul rezervat:103 a. sigurana n luarea deciziilor terapeutice b. restrngerea orizontului preocuprilor c. starea de conflictualitate intrapsihic 104. Compliana terapeutic se definete ca: 104 a. o adeziune a pacientului la indicaiile medicale b. o alian terapeutic c. o automedicatie 105. Facto;ii implicai n non-complian sunt: 105 a. factori legai de tipul tratamentului prescris b. factori legai de anturajul pacientului c. factori socio-culturali 106. Compliana scade n urmtoarele situaii: 106 a. tratament de lung durat b. numrul mic i frecvena redus a medicamentelor c. prezena unor efecte adverse 107. Sunt trsturi definitorii ale unui asistent medical: 107 a. empatia b.. promptitudine a i curajul n interveniile sale c. neintegrarea n echipa medical
99

b,c _ pag 54 91 a,b - pag 54 92 b,c _ pag 54 93 fl,C - pag 55


94 95 96
97

100

a,b - pag 59 a,b,c _ pag 60

102
10J 10<1 105 106 10'1

tol b- pag 62 a,b - pag 62


b,c _ pag 62

b _ pag 55
a,b - pag 56

c - pag S8
a,b _ pag 59

a _ pag 63 a,b - pag 63 a,c _ pag 63


a,b _ pag 64

9R C -

pag 57

108. Psihoterapia este aplicat de ctre: 108 a. asisteni medicali b. medici c. psihoterapeui calificai 109. Psihoterapia suportiv const n: 109 a. utilizarea unor sugestii negative b. corectarea atitudinilor pozitive ilIe pacientului c. ncurajarea pacientului 110. Asistentul medical n psihiatrie trebuie s evite: IlO a. tendina de a nu lua n serios pacientul b. tendina de a "raionaliza" simptomele c. tendina de a considera pacientul ca pe o persoan cu inteligen diminuat 111. Asistentul medical trebuie s-i dezvolte urmtoarele atitudini psihoterapeutice fa de pacient: 111 a. abordarea unor "dulcegrii" necesare n comunicare b nteleuerea nevoilor reale ale pacientului c: c~noa~terea propriilor probleme psihologice 112. La noi n ar dezvluirea prognosticului grav pacientului este comunicat de ctre: 112 a. medic b. asistent medical c. medic, n faza iniial a bolii 113. Conform lui Kastenbaum i Morris, factorii capabili s diminueze suferina muribundului sunt: I 13 a. sentimentele religioase ale aparintorilor b. prezena prietenilor c. centrare asupra realizrilor din timpul vieii 114. Asistenta medical are urmtoarele obligaii fa de persoana ngrijit: 114 a. respectarea fiinei umane ca entitate bio-psiho-sociaI b. acordarea de ngrijiri n limitele competenei sale c. acordarea de ngrijiri indiferent de calificarea sa " . 115 115. Respectarea flIne! umane presupune: a. acordarea de ngrijiri individualizate b. insistarea aplicrii tratamentului chiar dac pacientul refuz terapia c. abuz asupra slbiciunilor pacientului 116. Pentru reuita actului medical este necesar: 1 16 a. meninerea unei relaii non-terapeutice ntre asistent i pacient
108

b. interaciunea profesional i afectiv a asistentei medicale cu pacientul su c. respectarea normelor impuse de codul de etic profesional

a,b,c _ pag 67

109 C _ llO III

pag 68

a,b,c _ pag 69,70 b,c _ pag 70,71

112 113
114 115 116

a-pag 71
b,c _ pag 72 a,b _ pag 72 a- pag 73

Care dintre urmatoarele masuri de prevenire nu fac parte din profilaxia primara a bolilor oculare: a. educarea pacientilor cu defectiuni de vedere sa nu desfasoare activitati care sa suprasolicite vederea; b. spalarea cu apa curata zilnic si frecvent; c. recomandarea unui regim alimentar bogat in proteine si vitaminele A, C, B. 2. Masurile de profilaxie secundara a bolilor oculare sunt: a. educarea pacientului care necesita corectarea vederii cu ochelali, sa-i poarte conform prescriptiei; b. spalarea cu apa curata zilnic si frecvent; c. recomandarea unui regim alimentar bogat in proteine si vitaminele A, C, B. 3. Masurile de profilaxie tertiara a bolilor oculare sunt: a. reintegrarea sociala si profesionala a ambliopilor prin indmmarea catre profesii adecvate (ex. maseur); b. folosirea obiectelor individuale de toaleta a fetei; c. persoanele care lucreaza Ia sudura vor purta ochelari de protectie; 4. Determinarea acuitatii vizuale consta in: a. evidentierea corpilor straini intraoculari; b. examinarea in camera obscura; c. examinarea vederii centrale cu ajutoml optotipului; 5. Determinarea campului vizual consta in: a. evidentierea corpilor straini intraoculari; b. examinarea vederii periferice cu ajutoml perimetrului Frstek; c. masurarea tensiunii intraoculare. 6. Problemele nursing la pacientii cu afectiuni ale ochiului prin vicii de refractie sunt: a. comunicare ineficienta Ia nivel senzorial si vizual; b. disconfort creat de durere; c. scurgere de secretii oculare pumlente; 7. Probleme nursing la pacientii cu afectiuni inflamatorii si infectii ale ochiului sunt a. prezenta secreti ei oculare; b. inapetenta - prezenta greturilor; c. strabism. 8. Oiective nursing la pacientii cu afectiuni inflamatorii si infectii ale ochiului sunt: a. pacientul' sa-si imbunatateasca acuitatea vizuala prin corectarea viciu lui de refractie;

1.

b,C _ pag 73

b. descoperirea precoce a strabismului. c. pacientul sa afirme stare de bine fizic. 9. Interventii nursing la pacientii cu afectiuni inflamatorii si infectii ale ochiului sunt: a. cresterea acuitatii vizuale. b. pregatirea instrumentarului si asistarea medicului pentru efectuarea incizie! drenajului. c. pregatirea instrumentarului in scopul extragerii corpilor straini intraoculari. 10. Probleme nursing la pacientii cu glaucom acut sunt: a. prezenta durerii cu caracter acut ocular si peri ocular. b. secretie oculara purulenta. c. regim alimentar hiposodat. Il. Interventii nursing la pacientii cu glaucom acut sunt: a. asistenta medicala participa la examinarea pacientului si pregateste instl1lmentarul necesar masurarii tensiunii intraoculare. b. comunicare ineficienta la nivel senzorial. c. pregatirea instrumentarului pentl1l efectuarea inciziei -drenajului. 12. Interventii nursing la pacientii cu glaucom cronic sunt: a. educarea pacientului sa urmeze la domiciliu tratamentul indicat de catre medic. b. educarea pacientului pentru respectarea regimului alimentar de crutare. c. pacientul sa afirme stare de bine fizic. Probleme nursing la pacientii cu traumatisme ale ochiului sunt: 13. a. pacientul sa afirme stare de bine fizic. b. prezenta durerii cu caracter acut. c. efectuarea pansamentului protector. 14. Obiective nursing la pacienitii cu traumatisme ale ochiului sunt: a. vindecarea leziunilor existente. b. prezenta durerii cu caracter acut. c. risc de complicatii - infectii locale. 15. Interventii nursing la pacientii cu traumatisme ale ochiului sunt: a. educarea pacientului pentru respectarea regimului dietetic; b. efectuarea pansamentului protector la ochiul lezat; c. administrarea tratamentului con stand in instilatii cu pilocarpina, diuretice si laxative. Interventii nursing la pacientii cu arsuri chimice oculare sunt: a. pacientul sa afirme stare de bine fizic; b. vindecarea leziunilor existente c. administrarea de antialgice pentru calmarea durerii; 17. Interventii nursing la pacientii cu arsuri fizice oculare sunt: a. scoaterea victimei de sub actiunea agentului agresor; b. pacientul sa afirme stare de bine fizic; c. educarea pacientului pentm respectarea regimului dietetic. 18. Infectiile oftalmologice care necesita ex. bacteriologie al secretiei oculare sunt: a. blefaritele; b. otitele; c. rinitele alergi ce.

Spalatura ocuJara reprezinta: a. recoltarea secretiei oculare din sacul conjunctival; b. introducerea unui jet de lichid in sacul conjunctival; c. administrarea de solutii medicamentoase pe mucoasa corUl.lnctivala. 20. Instilatia reprezinta: a. spalatura unei mucoase sau a unui organ cavitar; b. recoltarea de probe biologice de pe o mucoasa sau organ cavitar; c. administrarea de solutii medicamentoase pe o mucoasa sau un organ cavitar. 21. Interventii nursing in instilatie: a. schimbarea periodica a compresei; b. punerea in evidenta a cavitatii in care urmeaza sa se efectueze instilatia; c. acoperirea reginii cu comprese mari de tifon.

Rspunsuri corecte:

La 2.a 3.a
4.c 5. b 6.a 7.a 8.c 9. b 10.a 11. a 12. a 13. b 14.a 15. b 16. c 17. a 18.a 19. b 20. c 21. b

Masuri de pofilaxie primara in afectiuni O.R.L. sunt: a. protezarea pacientului cu surditate; b. umectarea aerului din incaperi si mentinerea unor temperaturi constante (16 - 18 grade C); c. examen periodic pentru aprecierea evolutiei surditatii si a schimbarii protezei. 2. Masuri de pofilaxie secundara in afectiuni O.R.L. sunt: a. protezarea pacientului cu surditate; b. umectarea aerului din incaperi si mentinerea unor temperaturi constante (16 - 18 grade C); c. depistarea la timp a imbolnavirilor acute si tratarea corecta a acestora pentm evitarea cronicizarii si infirmitatilor. a. Masuri de pofilaxie secundara in afectiuni O.R.L. sunt: a. protezarea pacientului cu surditate; b. umectarea aerului din incaperi si mentinerea unor temperaturi const'lnte (16 - 18 grade C); c. depistarea la timp a imbolnavirilor acute si tratarea corecta a acestora pentru evitarea cronicizarii si infirmi tatilor. 4. Otoscopia consta in: a. examinarea audiometrica; b. examinarea pavilionului urechii si a conductului auditiv extern; c. examinarea narinelor si a cavitatilor nazale. 5. Examinari de laborator care se efectueaza in scoul evaluarii morfofunctionale a organelor O.R.L. sunt: a. laringoscopia; b. secreti a otica - ex. bacteriologic; c. ex. L.C.R. 6. Epistaxisul reprezinta: a. hemoragie la nivelul foselor nazale; b. hemoragie la nivelul conductului auditiv extern; c. infectie rino-sinuzala. 7. Probleme nursing la pacientii cu afectiuni ale urechii externe: a. disconfort datorat durerii sau senzatiilor auditive violente (in cazul corpilor straini animati in conductul auditiv); b. cicatrizare a leziunilor fara complicatii; c. educarea pacientului sa se prezinte in serviciul de specialitate pentru schimbarea pansametului, pana la vindecare. 8. Obiective nursing la pacientii cu afectiuni ale urechii externe: a. disconfort datorat durerii sau senzatiilor auditive violente (in cazul corpilor straini animati in conductul. auaitiv); b. cicatrizarea I~ziunilor fara complicatii; c. educarea pacientului sa se prezinte in serviciul de specialitate pentm schimbarea pansametului, pana la vindecare.

1.

a. educarea pacientului sa se prezinte in serviciul de specialitate pentru schimbarea pansametului, pana la vindecare; b. disconfort datorat durerii sau senzatiilor allclitive violente (in cazul corpiJor straini animati in conductul auditiv);; c. cicatrizarea leziunilor fara complicatii; 10. Probleme nursing la pacientii cu otita: a. durere; b. monitorizarea temperaturii si plllsului; c. asigurarea repausului la pat. Il. Obiective nursing la pacientii cu otita: a. monitorizarea temperaturii si pulsului; .. b. asigurarea repausului la pat; c. vindecarea fara complicatii. 12. Interventii nursing la pacientii cu otita: a. vindecarea fara complicatii; b. administrarea tratamentului antibiotic si simptomatic prescris; c. pacientul se afirme starea de bine fizic. 13. Probleme nursing la pacientii cu sindrom Meniere: a. deficit de mentinere in ortostatism si de deplasare; b. vindecarea fara complicatii; c. monitorizarea temperaturii si pulsului. 14. Probleme nursing la pacientii cu infectii O.R.L.: a. risc de complicatii - cronicizare; b. comunicare verbala facila; c. asigurarea repausului vocal. 15. Interventii nursing la pacientii cu infectii O.R.L.: a. vindecarea fara complicatii; b. educarea pacientului pentru evitarea substantelor iritante (fumat, ateool, vapori iritanti); c. risc crescut de complicatii. 16. Interventii nursing la pacientii cu amigdalita: a. administrarea tratamentului simptomatic si antibiotic prescris; b. risc de complicatii - cronicizare; c. vindecarea fara complicatii. 17. Interventii nursing in pregatirea pacientului pentru amigdalectomie: a. asigurarea repausului vocal; b. vindecarea fara complicatii; c. recoltarea analizelor de laborator - TS, Te, hemoleucograma,etc. 18. Interventii nursing in ingrijirea postoperatorie a pacientilor cu amigdalectomie: a. risc crescut de complicatii; . b. recoltarea analizelor de laborator- TS, Te, hemoleucograma,etc; c. supravegherea permanenta a pac.ientului in primele 7 - 8 ore. 19. Ce reprezinta exudatul faringian: a. lichid rezultat in urma unui proces inflamator faringian; b. lichid rezultat in urma unei varsaturi; c. lichid rezultat in urma unei expectoratii muco-pumlente.

20.

Recoltarea exudatului faringian se face in scop: a. terapeutic; b. evacuator; c. explorator. 21. Reeoltarea exudatului faringian se face: a. postprandial; b. pacientul efectueaza inainte gargara cu solutie antiseptica; . . .. c. dimineata, pacientul nu are voie sa manance, sa bea, sau sa efectueze mstllatn nazale cu solutii dezinfectante. 22. In cazI recotarii exudatuiluii faringian se va evita: a. purtarea mastii de protectie de catre asistenta medicala care efectueaza interventia; b. dezlipirea falselor membrane de pe faringe si amigdale; c. imbibarea tamponului cu saliva. 23. Reeo1tarea seeretiei otice se face: a. in scop evacuator; b. din conductul auditiv extern, cu tampon steril, sub control vizual; c. cu tampon imbibat in solutii antiseptice.

RSPUNSURI CORECTE: 1.b 2.c 3.a 4. b

5. b
6.a 7.a 8. b 9.a 10.a IL c 12. b 13.a 14.a 15. b 16. a 17.c 18.c 19. a 20.c 21. c 22. e 23. b

1. Dermatomicozele sunt produse de: a. microbi b. virusi e. fungi 2. Agentul incriminat in producerea erizipelului este: a. stafilocoeul b. pneumoeocul c streptococ grupul A 3 . Papiloamele virale sunt localizate mai ales la nivelul a abdomenului b membrelor superioare c gitului 4. Interventii nursing in cazul prezentei flictenelor la un pacient cu erizipel: a. golirea continutului leziunilor buloase b. oxigenoterapia c. imobilizarea regiunii afectate d. monitorizare TA e. tratamentul cicatrizant al ulceratiilor postbuloase 5. Probleme nursing la pacienti cu boli dermatologice a. dispnee b. alterarea integritatit pielii c. anxietate d. potential de suprainfectie aeruptiei e. risc de hipoxia 6. Interventii nursing la ur pacient cu boala varicoasa: a. evitarea ortostatismului si a pozitiei picior peste picior b. evitarea expuneri la vint e. purtarea de cirapi elastici d. hidratare corespunzatoare e. refacerea ecgilibrului acido -bazic 7. Factori predispozanti ai boli varicoase: a. sexul apare mai fregvent la barbati b. sarcina 'C. virsta mai ales la tineri d. ocupatia la cei cu ortostatism prelungit e. reactivitate crescuta la alerge ni 8. Prioritati nursing la un pacient cu scabie: a. alterarea integritati tegumentului b. prurit intens nocturn c. elemente eruptive de tip bulos

d. leziuni la nivelul fetei e. durere 9. Interventi nurzing la un pacient cu scabie: a. aplicati de soluti scabicide O data pe zi 3 zile la rind b. dieta bogta in fibre c. dezinfectia prin fierbere a lenjeriei de corp d. monotorizarea temperaturi e. evitarea expuneri la soare 10. Gonoreea la femei -simptomatologe a. disurie b. leucoree c. durere d. urina inchisa la culoare e. eritem local 11. Sancru sifilitic: a. apare la 21 zile de la infectie b. este dureros c. apare la 6 luni de la infectie 12. Adenopatia luetica are urmatoarele caracteristici: a. este dureroasa b. are consistenta dura c. imobila pe planurile profunde d. dispusa in grup ganglionar sub forma de: closca cu pui e. adenopatie retroperitoneala 13. Testul screening pentru depistarea sifilisului este: a VSH b VDRL c. ELISA 14. Tratamentul de electie in sifilis este: a. Penicilina G sau Moldamin b. Ampicilina c. Oxacilina 15. In sifilisul secundar apar urmatoarele manifestari: a. leziuni veziculose intens pruriginoase b. macule eritematose roz pal ca florea de piersic c. micropoliadenopatie generalizata d HTA e. ganglioni durerosi 16. Manifestari ale socului alergic la Penicilina: a. angioedem, edem laringian b. febra c.macule hiperpigmentare 17. Interventii nursing in cazul socului la Penicilina: a. administrarea de antialgice b. administrarea de plasma c. administrarea de Adrenalina

18. Probleme nursing la un pacient cu ulcer varicos: a. aparitia suprainfectiei la nivelul plagi b. respiratie ineficace legata de durere c. deficit nutritionallegat de aport inadecvat 19. Pentru indepartarea secretiilor purulente la nivelul ulcerului varios se folosesc soluiile: a. Betadine b. alcool iodat c Rivanol d. ser fiziologic e. violet Gentiana 20. Furunculul este determinat de: a. streptococ b pneumococ c. stafilococ 21. Poarta de intrare a gennenilor ce produc erizipelul este: a. micoza plantara b. zone de contuzie c. excoriatii 22. Tabloul elinc in erizipel este; a debut brusc ,frisoane b febra neregulata c HTA d brabicardie e placard inflamator intens eritematos 23. Micoza plantara este localizata mai ales: a fata plantara a piciorului b spatiile interdigitale c fata dorsala a piciorului 24. Pitiririazisul verzicolor este localizat mai ales: a torace anterior si posterior b membre inferioare c abdomen 25. Criteriile de diagnostic pentru scabie sunt: a Ieziuni de tip bul os b pustule palmoplantare la adulti c prurit generalizat sever d prurit exacerbat nocturn e eruptie faciala 26. Tratamentul in scabie se face cu: a Scobutil b Scabex c Clotrimazol 27. Manifestarile vulvovaginitei candidozice: a poliurie

b leueoree abundenta gmrljoasa c singerare vaginala 28. Probleme nursing posibile la un pacient cu zona zoster: a potential de complicati cutanate,ulceratii b prurit c durere pe traiectul unui nerv d febra e alterarea nutritiei 29. Interventii nursing la un paciet cu zona zoster: a efectuarea zilnica a bilantului hidric b toaleta leziunilor cutanate in conditii de asepsie c regim alimentar bogat in vitamine d monitorizarea temperaturii e regim hipoproteic 30. Herpesul se caracterizeaza clinic plin: a scuame pmriginoase b eruptie veziculoasa pruriginoasa c eritem 31. Interventii nursing in cazul flebedemului la un pacient cu ulcer varicos: a tratament cu diuretice la indicatia medicului b monitorizarea diurezei c dieta hipercalorica d monitorizarea zilnica a greutatii e contentie elastica 32. Acneea vulgara se caracterizeaza clinic: a eruptie veziculoasa b papule si pustule c cruste 33. Leziunile de acnee sunt localizate in special: a membre superioare b zona toracica superioara c abdomen d la nivelul fruntii si obraji lor e membre inferiore 34. Melanomul malign se loealizeaza mai frecvent a torace b abdomen c fata 35. Tratamentul melanonului malign: a elctrocoagulare

b excizia formatiuni cu margine ele sigmanta . c aplicatii de solutii caustice 36. Tablou clinic in lupus eritematos: a emptie la nivelul fetei aspect da fluture b scuama subtire c eruptie veziculoasa 37. Tratamentul in lupusul elitematos: a expunere la radiatia solara b fotoprotectie externa plin creme cu factor de protectie mare c unguente cu antibiotice local 38. Vemcile vulgare sunt localizate mai frecvent la nivelul: a toracelui b miinilor c fetei 39. In tratamentul vemcilor vulgare se aplicatii de: a unguente antiinflamatoare b substante caustice chimice c unguente cu antibiotice 40. Carcinomul spinocelular se localizeaza mai frecvent: a la nivelul buzei inferioare b la nivelul palmelor c la nivelul fruntii 41. Factori favonzanti in aparitia carcinoamelor spinocelulare: a mai frecvent la tineri b expunere prelu'ngita la radiatii solare c fumatul el tratamente cu antibiotice e mai ales la rasa neagra 42. Carcinomul bazocelular epitelial se caracterizeaza: a nu metastazeaza niciodata b se localizeaza la nivelul mucoaselor c invadare rapida a planurilor subiacente 43. Psoriazis semne clinice: a eruptie veziculoasa b scuama abundenta alb-sidefie c eritem difuz 44. Psoriazisul pustulos se localizeaza mai frecventla nivelul:

a fetei b palmo-'plantar c coatelor 45. Eczema dishidrotica palmo-plantara se caracterizeaza prin: a vezicule insotite de prurit b apare mai frecvent iarna c scuame fine 46. Interventi nursing la un pacient cu psoriazis: a educatia privind efectuarea tratamentului local cu unguente keratolitice b administrarea de antialgice c monitorizarea TA 47. Dermatita atopica a sugarului e localizata in special la mvelul: a abdomenului b obrajilor c palmelor 48. Tratamentul local in dermatita atopica: a unguent cu antibiot:ice b unguent antimicotic c unguent cu dermatocrticoizi 49. Interventii nursing la un pacient cu lupus eritematos cu ulceratii bucale: a alimentatie bogata in fibre vegetale b gargara cu solutii antiseptice c administrarea de antibiotice 50. Probleme posibile la un pacient cu psoriazis artropatic: a scaderea mobilitati b dureri articulare c alterarea nutritiei d alterarea respirati ei e insomnie

l7-c l8-a 19-c,d 20-c 21-a 22-a,e


23-b

34-a
35-b

24-a

25-c,d
26-b

36a 37-b 38-b 39-b 40-a 41-b,c 42-a 43-b


44-b

27-b 28-a,c 29-b,c


30-b

45-a 46-a
47-b

31-a,e 32-b 33b,d

48-c
49-b

50-a,b

loc 2-c
3-c

4-a,e 5-b,c 6-a,c 7-b,d 8-a,b

9-a,c 10-a,b ll-a 12-b,d


13-b 14-a

15-b,c 16-a

1. Diabetul zaharat de tip 2 caracteristici: a este insulino-dependent b afecteaza persoanele peste 40 ani c debut insidios d greutatea corpului subnormala e anorexie 2. Diabetul zaharat de tip l caracteristici: a apare la persoane obeze b debut brusc al bolii c este insulino-independent 3. Semne si simptome in diabetul zaharat tip l a scadere in greutate b anorexie c HTA d constipatie e prezenta corpi lor cetonici in urina 4. Interventii nursing la un pacient cu cetoacidoza: a monitoriz31'ea semnelor vitale b dieta hiperproteica c administrarea de antibiotice la indicatie d administrarea de heparina e efectuarea testelor de laborator specifice 5. Cauzele hipoglicemiei: a cosum crescut de glucide b doza prea m31'edeinsulina c eforturi fizice reduse 6. Rehidratarea pacientilor in coma diabetica va incepe cu administrarea de: a Manitol 20%in perfuzie lenta b ser fiziologic lOOOmlperfuzie rapida c ser glucozat 5% 7. Insulina trebuie pastrata 1: a la temperatura camerei b la frigider la+2 grade c ambele variante 8. Mijloacele de tratament in diabetul zaharat sunt: a tratament medicamentos b dieta c educatie 9. Coma diabetica poate fi declansata de: a efort fizic prelungit b oprirea sau diminuarea nejustificata

a tratamentului cu insulina c consum de alcool 10. Semne majore in coma diabetica: a respiratie Kussmaul,deshidratare globala b agitatie psihomotorie c cefalee Il, Pacientul cu coma diabetica prezinta urmatoarele simptome: a astenie somnolenta,coma b convulsii tonico-clonice c pierderea monoculara a vederii 12. Primul gest terapeutic atunci cind diferentierea dintre coma diabetlca coma hipoglicemica este greu de consta in: a administrarea de 20-30ml glucoza hipertona b recoItarea probelor de laborator c administrarea iv a 20 ui insulina rapida 13. Factori implicati in producerea cetoacidozei: a varsaturi repetate b respiratie Cheyne-Stockes c constipatie d aparitia corpilor cetonici in urina e alterarea integritatii tegumentelor 14. Hjpoglicemia se poate manifesta prin: a foame intensa b transpiratii c polifagie d polidipsie e parestezii 15. Interventii nursing in alterarea nutritiei in diabetul zaharat: a monitorizarea glicemiei si glicozuriei b monitorizarea TA c urmarirea starii de hidratare 16. Tratementul de electie in diabetul zaharat este: a interferon b insulina c glucoza 17, Care este intervalul ce timp intre o injectie de insulina intermediara si masa: a 5 minute b 45 minute c 2 ore 18. Probleme nursig in diabetul zaharat : a alterarea mobilitatii

b durere c alterarea nutritiei d alterarea eliminarii intestinale e deficit de cunostinte 19. Alimentatia pacientilor cu diabet zaharat va fi : a se coreleaza cu schema de insulinoterapie b va contine dulciml c numarul meselor este mai mare 5-6/ zi d hiperlipidica e hiperprateica 20. Rolul asistentilor in tratamentul diabetul zaharat : a educatia pacientului pentru efectuarea corecta a injectiilor de insulina b incurajarea pacientului sa consume alcool c instruirea pacientului pentru folosirea unei diete hipercalorice la diabetul zaharat tip 2 21. La un diabetic alimentele interzise sunt: a 'iaurtul b dulceata c caisele 22 La un diabetic alimentele interzise sunt: a ciocolata b mamaliga c ciuperci 23. La un diabetic alimentele interzise sunt: a orez fiert b cozonacul c sunca 24. La un diabetic alimentele interzise sunt: a margarina b struguri c siropuri 25. La un diabetic alimente ce pot fi consumate fara restrictie sunt: a rosii b capsuni c alune 26. Alimente ce pot fi consumate fara restrictie de un diabetic sunt: a biscuiti b sfecla c peste 27. Aalimente ce pot fi consumate fara restrictie de un diabetic sunt: a brinza telemea

c cartofi 28. Alimente ce trebuiesc cintarite de catre un diabetic sunt: a conopida b fasole boabe c halvaua 29. Alimente ce trebuiesc cintari te de catre un diabetic sunt: a piinea graham b cascavalul c inghetata 30. Alimente ce trebuiesc cintarite de catre un diabetic sunt: a carne de vitel b lapte proaspat c mamaliga

l-b,c
2-b 3-a,e

16-b 17-b 18-c,e

4-a
5-b 6-b 7-b 8-a,b,c 9-b

19-a,c 20a
21-b 22-a 23-b 24-c

10-a Il-a 12-a


13-a,d

25a
26-c 27-a 28-b 29-a 30-b,c

14-a,b 15-a

b nuci