Sunteți pe pagina 1din 47

NTRODUCERE IN DREPT

Anul I sem. 1
1. Care din urmatoarele reprezinta metode ale cercetarii stiintifice juridice:
a. metoda logica; metoda comparativa; metoda istorica; metoda sociologica; metodele
cantitative;
b. metoda sociologica si metoda teleologica;
c. metoda teleologica metoda comparativa; metoda istorica; metoda sociologica;
metodele calitative
ANS: A
2. Ce reprezinta dreptul pozitiv:
a. reprezinta totalitatea normelor juridice in vigoare dintr-un stat; este un drept aplicabil
imediat si continuu, obligatoriu si susceptibil de a fi adus la indeplinire prin coercitia
statala;
b. dreptul obiectiv al unui stat anume aplicat de autoritaile abilitate ale statului respectiv
c. ansamblul normelor juridice elaborate sau acceptate de catre stat in scopul desfasurarii
normale a vietii in comun a oamenilor
ANS: A
3. Care din urmatoarele reprezinta familii de drept, potrivit criteriului apartenentei la un
bazin de civilizatie juridica:
a. romano-germanica,anglo saxona, religioasa si traditionala
b. dreptul anglo-saxon, francez, german, scandinav
c. dreptul musulman, roman, francez, italian, etc
ANS: A
4. Care din urmatoarele ramuri de drept intra n componenta dreptului public:
a. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar, dreptul
comercial
b. dreptul constitutional, dreptul procesual penal, dreptul muncii; drept civil
c. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar
ANS: C
5. Care din urmatoarele ramuri de drept intra in componenta dreptului privat:
a. cele care reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care
participa intotdeauna ca parte si statul;
b. cele care reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care
participa particularii;
c. pot fi, printre altele: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul administrativ
ANS: B

6. Cum se mpart statele, din punct de vedere al structurii de stat:


a. state simple sau unitare si state compuse sau federative;
b. state neunitare si state unitare;
c. uniuni de state, state compuse, state federative
ANS: A
7. Care din urmatoarele principii stau la baza organizarii institutiilor judiciare si a
justitiei:
a. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei si al
impartialitatii, principiul colegialitatii;
b. principiul egalitatii in fata legii, principiul separatiei, principiul ocrotirii proprietatii;
c. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei;
ANS: A
8. Care sunt elemente constitutive ale actului normativ
a. ipoteza, dispozitia si sanctiunea;
b. ipoteza si sanctiunea
c. titlul, preambulul, formula introductiv, dispoziii generale, dispoziii de coninut,
dispoziii finale i tranzitorii
ANS: C
9. Care din urmatoarele caracteristici este specifica judecatoriilor:
a. au personalitate juridica
b. sunt organizate cate una in fiecare judet;
c. nu au personalitate juridica;
ANS: C
10. Care din urmatoarele caracteristici este specifica tribunalelor
a. au personalitate juridica;
b. pot exista mai multe intr-un judet
c. au o singura sectie, mixta, pentru toate litigiile.
ANS: A
11. Care din urmatoarele principii reprezinta principiile generale ale dreptului:
a. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii;
principiul responsabilitatii; principiul echitatii si al justitiei;
b. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii;
principiul umanismului; principiul corelarii intereselor particulare cu cele generale,
obstesti;

c. principiul separatiei puterilor in stat; principiul respectarii autoritatilor legale ale


statului
ANS: A
12. Care sunt functiile dreptului:
a. functia de institutionalizare sau formalizare juridica a organizarii social-politice;
functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia
de conducere a societatii; functia normativa;
b. functia represiva; functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale
ale societatii; functia de conducere a societatii;
c. functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii;
functia de conducere a societatii; functia legislativa, functia executiva.
ANS: A
13. Care din urmatoarele caracteristici este specifica normei juridice:
a. are un caracter general si impersonal;are un caracter tipic si implica un raport
intersubiectiv, fiind obligatorie
b. se adreseaza unei persoane individualizate
c. este abstracta
ANS: A
14. Ce reprezinta exigibilitatea normei juridice:
a. aceasta are garantii externe, statale, de asigurare a traducerii in viata;
b. este tot timpul respectata de catre cetateni, prin ea insesi;
c. poate fi modificata de orice individ interesat, pentru motive justificate
ANS: A
15. Care sunt elementele normei juridice, din punct de vedere al structurii logice:
a. ipoteza, dispozitia si sanctiunea;
b. ipoteza si structura tehnico-legislativa;
c. aliniat, titlu, capitol, paragraf
ANS: A
16. Cum pot aparea sanctiunile, din punct de vedere al gradului de determinare:
a. determinate;relativ-determinate;alternative si cumulative.
b. complete, incomplete
c. generale, speciale, de exceptie
ANS: A

17. Care este obiectul ipotezei normei juridice:


a. descrie imprejurarile in care intra in actiune dispozitia sau sanctiunea normei;poate
defini calitatea subiectului;poate caracteriza subiectul in mod generic;
b. prezinta conduita ce trebuie urmata de destinatarul normei
c. prezinta consecinta nerespectarii dispozitiei
ANS: A
18. Care este obiectul dispozitiei normei juridice:
a. descrie imprejurarile in care intra in actiune dispozitia sau sanctiunea normei; poate
defini calitatea subiectului; poate caracteriza subiectul in mod generic;
b. prezinta conduita ce trebuie urmata de destinatarul normei
c. prezinta consecinta nerespectarii dispozitiei
ANS: B
19. Care este obiectul sanctiunii normei juridice:
a. descrie imprejurarile in care intra in actiune dispozitia sau sanctiunea normei;poate
defini calitatea subiectului; poate caracteriza subiectul in mod generic;
b. prezinta conduita ce trebuie urmata de destinatarul normei
c. prezinta consecinta nerespectarii dispozitiei
ANS: C
20. Care din urmatoarele principii reprezinta un principiu al actiunii in timp a normei
juridice:
a. norma juridica actioneaza numai pentru viitor si principiul neretroactivitatii normei
juridice;
b. stabilitatea si echitatea normei juridice;
c. norma juridca actioneaza numai pentru viitor, fara vreo exceptie
ANS: A
21. Care din urmatoarele enunturi reprezinta o exceptie de la principiul neretroactivitatii
normei juridce:
a. normele juridice cu caracter interpretativ;norma penala mai favorabila; norma juridica
ce cuprinde retroactivitatea expresa
b. principiul unitatii
c. principiul prescriptibilitatii raspunderii penale
ANS: A
22. n ce mod are loc incetarea activitatii normelor juridice
a. ajungere la termen; desuetudine; abrogare
b. publicarea in Monitorul Oficial
c. aducerea la cunostinta destinatarilor a incetarii prin orice mijloc

ANS: A
23. Care sunt izvoarele formale ale dreptului:
a. obiceiul juridic, practica judecatoreasca si precedentul judiciar, doctrina, contractul
normativ si actul normativ;
b. cutuma si jurisprudenta;
c. numai contractul normativ si actul normativ
ANS: A
24. Ce reprezinta cutuma:
a. este un izvor principal de drept, alaturi de tratat, in dreptul international public;
b. este izvor principal de drept in drept penal
c. nu este izvor de drept
ANS: A
25. Ce reprezinta practica judiciara
a. o tehnica juridica generala
b. totalitatea hotrrilor judectoreti pronunate de ctre instanele de toate gradele pe
baza interpretrii juridice
c. metod de cercetare juridic
ANS: B
26. Care sunt partile constitutive ale actului normativ:
a. Titlul, preambulul, formula introductiv
b. Titlul, preambulul, formula introductiv, dispoziii generale, dispoziii de coninut,
dispoziii finale i tranzitorii
c. Dispoziii de coninut, dispoziii finale i tranzitorii
ANS: B
27. Ce reprezinta articolul:
a. constituie elementul structural al actului normativ;de regula contine o dispozitie de
sine-statatoare;se poate grupa cu alte articole, in sectiuni, capitole, titluri
b. constituie acea parte constitutiva a actului normativ ce exprima scopul actului normativ
c. este acel element constitutiv al actului normativ in care se arata autoritatea emitenta a
actului si exprimarea hotararii de a emite acel act normativ
ANS: A
28. Care din urmatoarele constituie caracteristici ale ncorporarii:
a. poate fi oficiala sau neoficiala;

b. poate fi directa sau indirecta


c. poate fi explicita sau implicita
ANS: A
29. Ce reprezinta aplicarea dreptului
a. reprezinta una din formele realizarii dreptului;
b. reprezinta una din etapele elaborarii dreptului
c. reprezinta un segment al realitatii sociale
ANS: A
30. Care din urmatoarele constituie faze ale aplicarii dreptului:
a. stabilirea starii de fapt; alegerea normei de drept; interpretarea normelor juridice;
elaborarea actului de aplicare.
b. descrierea situatiilor de fapt ce urmeaza a fi transformate in situatii de drept, evaluarea
costului social al punerii in aplicare a reglementarii juridice respective, stabilirea
oportunitatii adoptarii unui act normativ
c. alegerea formei exterioare corespunzatoare reglementarii, alegerea modalitatii de
reglementare, alegerea procedeelor de conceptualizare
ANS: A
31. Ce reprezinta interpretarea normelor juridice:
a. constituie o etapa a aplicarii dreptului;
b. poate fi realizata de cetateanul asupra caruia se va rasfrange, in temeiul egalitatii in
fata legii
c. este unul din principiile legiferarii
ANS: A
32. Care sunt componentele continutului dreptului:
a. vointa si interesul;
b. forma intern si forma extern;
c. statica si dinamica;
ANS: C

33. Care sunt factorii de configurare a dreptului:


a. norma juridic, institutia de drept, ramura dreptului, sistemul dreptului;
b. teritoriul, populatia, puterea public
c. cadrul natural, cadrul economic, social si politic national si international, factorul
uman;

ANS: C
34. Care din urmatoarele enunturi reprezinta definitia societatii civile:
a. coloana de sustinere a edificiului social politic al societtii avnd la dispozitie
prghiile prin care se pot modifica si completa legislatia si implicit structura
organizatoric a sistemului social-politic;
b. ansamblul formelor organizatorice nestatale apolitice, fundamentate pe dreptul de
liber asociere, sustinut prin Constitutie, prin intermediul crora sunt exprimate public
interesele specifice ale opiniei publice;
c. structura grupal care cuprinde persoane reunite pe baza conceptelor si atitudinilor
comune, ca reflex al apartenentei lor la aceeasi categorie social si care actioneaz pentru
satisfacerea pe calea reglementrii juridice a intereselor membrilor si;
ANS: B
35. Care sunt functiile societtii civile:
a. functia executiv si administrativ, functia jurisdictional, functia extern;
b. functia de supraveghere, de monitorizare a puterii publice privind modul n care sunt
gestionate treburile trii, functia de sanctionare a puterii, functia educativ;
c. functia de institutionalizare sau formalizare juridic, functia de conservare si garantare
a valorilor fundamentale ale societtii, functia normativ;
ANS: B
36. Ce nseamna functia de institutionalizare juridica
a. funcia de realizare a conducerii sociale
b. funcia de aprare i garantare a valorilor sociale
c. funcia care creeaz cadrul legal de funcionare al sistemului social n ntregul su
ANS: C
37. Ce este tehnica juridica
a. procesul de elaborare a normelor juridice ct i procesul de aplicare a lor
b. o metod de cercetare juridic
c. un principiu de drept
ANS: A
38. Care din urmatoarele categorii constituie componente ale sistemului actelor
normative:
a. legea, obiceiul, jurisprudenta, doctrina;
b. norma juridic, institutia de drept, ramura de drept, sistemul de drept;
c. Constitutia, legi constitutionale, secretul legi organice, legi ordinare, acte normative ale
administratiei publice;

ANS: C

39. Carei categorii de izvoare de drept apartine jurisprudenta :


a. izvoare scrise, oficiale;
b. izvoare directe;
c. izvoare nescrise;
ANS: A
40. n care din ramurile dreptului obiceiul este exclus:
a. dreptul constitutional;
b. dreptul penal;
c. dreptul comercial.
ANS: B
41. Ce reprezinta practica judiciara
a. totalitatea hotrrilor judectoresti cu caracter de ndrumare date de nalta Curte de
Casatie si Justitie;
b. totalitatea prerilor, opiniilor exprimate de oamenii de stiint ai domeniului;
c. totalitatea hotrrilor judectoresti pronuntate de ctre toate instantele de judecat,
indiferent de gradul acestora, componente ale sistemului de organizare judectoreasc
dintr-un stat;
ANS: C
42. Ce reprezinta jurisprudenta:
a. totalitatea hotrrilor judectoresti cu caracter de ndrumare date de nalta Curte de
Casatie si Justitie;
b. totalitatea prerilor, opiniilor exprimate de oamenii de stiint ai domeniului;
c. totalitatea hotrrilor judectoresti pronuntate de ctre toate instantele de judecat,
indiferent de gradul acestora, componente ale sistemului de organizare judectoreasc
dintr-un stat;
ANS: C
43. Care sunt elementele structurii logica juridica a normei de drept
a. ipoteza i dispoziia
b. dispoziia i sanciunea
c. ipoteza, dispoziia i sanciunea
ANS: C
44. Care sunt principiile legiferrii:

a. principiul legalittii, principiul drepttii, principiul echittii justitiei;


b. principiile generale sau fundamentale si principiile de ramur;
c. principiul fundamentrii stiintifice, principiul corelrii, principiul echilibrului,
principiul accesibilittii;
ANS: C

45. Ce cuprinde preambulul unui act normativ:


a. scopul reglementrii respective;
b. denumirea autorittii emitente si exprimarea hotrrii de emitere sau adoptare a actului
normativ;
c. denumirea generic a actului n functie de categoria sa juridic si autoritatea emitent
precum si obiectul reglementrii;
ANS: A
46. Ce reprezinta normele etice, morale si religioase
a. un ansamblu de concepii i reguli de conduit
b. o vast categorie de reguli sociale
c. normele care indic conduita necesar oamenilor i le arat consecinele i sanciunile
nerespectrii ei
ANS: C
47. Care e momentul intrrii n vigoare a legii:
a. data publicrii n Monitorul Oficial;
b. numai dup depunerea sa spre dezbatere n Camerele Parlamentului si dup aprobarea
presedintilor celor dou Camere;
c. la trei zile de la data publicrii n Monitorul Oficial sau la data din text.
ANS: C
48. n ce consta regimul juridic special aplicabil strainilor aflati pe teritoriul tarii noastre:
a. acest regim acord strinilor un tratament la fel de avantajos ca acela conferit
cettenilor unui stat tert considerat ca favorizat;
b. acest regim recunoaste si strinilor aceleasi drepturi de care se bucur cettenii statului
pe care se afl strinii, cu unele restrngeri;
c. acest regim acord strinilor drepturi ce decurg din legislatiile nationale sau conventiile
internationale la care Romnia si statul al crui cettean este acesta sunt prti;
ANS: C
49. De cte feluri este abrogarea:

a. complet, incomplet;
b. general, special, de exceptie;
c. expres, tacit.
ANS: C
50. Cum se clasific normele juridice dup criteriul sferei de aplicare:
a. norme juridice complete si norme juridice incomplete;
b. norme juridice generale, norme juridice speciale, norme juridice de exceptie
c. norme juridice-principii, norme juridice-mijloace;
ANS: B

51. Prin ce se caracterizeaz puterea de stat:


a. are posibilitatea de monitorizare si supraveghere a puterii publice privitor la modul
concret n care sunt gestionate treburile trii;
b. are sfer general de aplicativitate, are caracter public, dispune de drepturi si structuri
specializate care o realizeaz si este suveran;
c. impune reglementarea juridic a domeniilor incluse n programele politice ale
partidelor aflate la guvernare;
ANS: B
52. Care sunt functiile statului:
a. functia de conducere, functia normativa, functia preventiva, functia de guvernare,
aprare si garantare a valorilor fundamentale ale societtii;
b. functia de reglementare social, functia de tratare a conflictelor declarate,, functia de
legitimare a puterii;
c. functia legislativ, functia executiv si administrativ, functia jurisdictional, functia
extern.
ANS: C
53. Cum se clasific statele n functie de structura de stat:
a. state monocratice, state oligarhice, state democratice
b. state unitare sau simple si state federale, compuse sau unionale
c. state capitaliste, state socialiste, state totalitare;
ANS: B
54. Ce exprim conceptul de form a statului:
a. este un atribut caracteristic statului ce se deosebeste de celelalte categorii de autoritate
prin faptul c are caracter politic, are sfer general de aplicabilitate, dispune de structuri
specializate care o realizeaz;

b. exprim modul de organizare a continutului puterii, structura intern si extern a


acestui continut
c. exprim organizarea de ansamblu a puterii n raport cu teritoriul, criterii n functie de
care statele se clasific n state unitare si state supuse (federale).
ANS: B
55. Ce reprezint TERITORIUL pentru stat:
a. un criteriu politic n baza cruia statul si construieste o structur special a aparatului
de conducere si se constientizeaz conceptul de suveranitate;
b. modul de organizare a continutului puterii, structura intern si extern a acestui
continut;
c. o modalitate de organizare a puterii n raport cu suprafata delimitat de granite stabilit
prin lege organic, criterii n functie de care statele se clasific n state unitare si state
federale;
ANS: A
56. Cum este definit realitatea juridica:
a. totalitatea relatiilor care se nasc si se dezvolt ntre participantii la circuitul juridic
b. totalitatea normelor juridice elaborate sau acceptate de ctre stat n scopul dirijrii
comportamentelor oamenilor n societate;
c. totalitatea realittilor economice, politice, cultural-spirituale, juridice guvernate de
norme specifice care au menirea de a asigura o ordine specific.
ANS: A

57. Care din afirmatiile de mai jos privesc regulile (normele) morale:
a. sunt elaborate de organe special abilitate potrivit unei proceduri specifice;
b. se manifest spontan si neformal, privesc intimitatea individului, sunt greu de
interpretat, atrag sanctiuni ce privesc reactia comunittii fat de individul n cauz ca
oprobiul public, marginalizarea;
c. au caracter unitar si neechivoc;privesc exterioritatea dreptului
ANS: B
58. Ce reprezinta interpretarea logica:
a. o form a interpretrii,
b. un argument logic;
c. o metod tehnic de interpretare.
ANS: C
59. Ce reprezinta interpretarea restrictiv:
a. o metod de interpretare;

b. un principiu al interpretrii;
c. un rezultat al interpretrii.
ANS: C
60. Care este scopul interpretarii normelor juridice:
a. doar realizarea dreptului prin respectare;
b. doar crearea dreptului;
c. crearea si realizarea dreptului;
ANS: C
61. Care este definitia interpretarii normei juridice:
a. o operatiune logic care are ca scop lmurirea si explicarea intelesului normei juridice,
oferind solutii pentru situatiile pe care organele de stat le au de rezolvat;
b. activitatea de fundamentare stiintific n vederea crerii normei juridice;
c. este activitatea desfsurat de analisti din domeniul dreptului, teoreticieni si practicieni
cuprins n opere stiintifice.
ANS: A
62. Ce cuprind dispozitiile de fond:
a. prevederi care orienteaz ntreaga reglementare, determin obiectul si principiile
acesteia
b. reglementarea propriu-zis a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ
c. msurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice, nscute n
temeiul vechii reglementri care urmeaz a fi nlocuit cu noul act normativ
ANS: B

63. Ce cuprind dispozitiile generale ale actului normativ:


a. prevederi care orienteaz ntreaga reglementare, determin obiectul si principiile
acesteia;
b. msurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice, nscute n
temeiul vechii reglementri care urmeaz a fi nlocuit cu noul act normativ;
c. enuntarea scopului reglementrii respective;
ANS: A
64. Ce reprezinta continutul dreptului
a. o metod de cercetare juridic
b. o tehnic juridic
c. ansamblul normelor juridice care formeaz dreptul obiectiv i este n corelaie direct

cu contiina juridic
ANS: C
65. Cum se clasific subiectele raporturilor juridice:
a. subiecte individuale si subiecte colective;
b. cetteni romni, strini si apatrizi aflati pe teritoriul trii noastre;
c. subiecte cu capacitate juridica si subiecte fr capacitate juridica.
ANS: A
66. Care sunt subiectele colective de drept:
a. Parlamentul, Guvernul, instantele judectoresti, societatea civil, statul;
b. partidele politice, grupurile etnice, grupurile de presiune, grupurile de interes
c. statul, organele de stat, persoanele juridice;
ANS: C
67. Ce sunt metodele cercetarii juridice
a. mijloace ale gndirii pe pricipii riguros tiinifice ce stabilesc cunoaterea fenomenului
juridic
b. mijloace ale gndirii pe pricipii riguros tiinifice ce stabilesc cunoaterea fenomenului
politic
c. sunt elemente de drept n cunoaterea fenomenului juridic
ANS: A
68. Ce este obligatia juridic:
a. datoria pe care un subiect al raportului juridic o are fat de cellalt subiect al raportului
juridic
b. premisa esential pentru aparitia sau stingerea unui raport juridic
c. conduita ce se realizeaz de ctre subiectul raportului juridic
ANS: A
69. Ce reprezinta aplicarea legii n spatiu
a. aplicarea legii de organele competente
b. aplicarea legii pe raza de aciune competent teritorial general sau local
c. aplicarea legii pe o durat determinat de timp
ANS: B
70. Crei categorii de izvor de drept apartine doctrina?
a. izvoare nescrise;
b. izvoare oficiale;
c. izvoare neoficiale;

ANS: C
71. Ce reprezinta normele tehnice
a. o vast categorie de reguli sociale
b. acele reguli care dau expresia raportului dintre legile naturii i conduita uman
c. un ansamblu de concepii i reguli de conduit
ANS: B
72. Care din urmatoarele enunturi reprezinta regula privitoare la obligativitatea normei
juridice:
a. se aplic imediat, neconditionat, continuu;
b. se aplic unor seturi de relatii sociale avnd drept rezultat uniformizarea conditilor
subiectelor de drept;
c. prescrie un comportament standard recomandat unui subiect generic;
ANS: A
73. Care sunt izvoarele materiale ale dreptului:
a. factorii de configurare a dreptului, dreptul natural, constiinta juridic;
b. izvoarele oficiale si neoficiale;
c. izvoare directe si izvoare indirecte;
ANS: A
74. Din punct de vedere al izvoarelor dreptului, contractul normativ este:
a. izvor de drept formal;
b. izvor de drept material;
c. izvor de drept indirect;
ANS: A
75. Ce reprezinta cadrul social economic
a. un principiu de drept
b. o metod a cercetrii juridice
c. un factor de configurare a dreptului
ANS: C
76. n ce consta modificarea unui act normativ:
a. introducerea unor dispozitii noi, exprimate n texte ce se adaug elementelor structurale
existente prin utilizarea unei formule de exprimare;
b. integrarea prevederilor schimbate sau completate n mod substantial n ansamblul
reglementrii, actualizndu-se denumirile schimbate si realiznd o nou numerotare a
elementelor de structur;

c. schimbarea expres a unuia sau mai multor articole sau aliniate si redactarea lor ntr-o
alt formulare;
ANS: C
77. n ce consta continutul raspunderii juridice?
a. n dreptul statului de a aplica sanctiunile prevzute de normele juridice persoanelor
care au nclcat prevederile legale si obligatia acestor persoane de a se supune
sanctiunilor legale n scopul restabilirii ordinii de drept;
b. repararea unui prejudiciu adus unui subiect de drept prin nclcarea dispozitiilor unei
norme juridice;
c. prerogativa organelor special abilitate ale statului de a stabili forma concret a
rspunderii juridice;
ANS: A
78. Ce reprezinta vinovtia sub forma intentiei sau culpei:
a. conditie a rspunderii juridice;
b. form a rspunderii juridice;
c. principiu al rspunderii juridice;
ANS: A
79. Care sunt cauzele care nltur rspunderea penal?
a. starea de necesitate, constrngerea fizic si moral;
b. minoritatea fptuitorului, eroarea de fapt;
c. cauzele generale (amnistia, prescriptia, lipsa plngerii prealabile, mpcarea) si cauze
speciale ca de exemplu: desistarea si mpiedicarea producerii rezultatului, mpiedicarea
de ctre participant a consumrii faptei, calitatea de sot sau rud a tinuitorului,
denuntarea de ctre martor.
ANS: C
80. Ce cuprinde sistemul stiintelor ?
a. Latura static si latura dinamic
b. Stiinte ale naturii, stiinte despre societate, stiinte despre gndire
c. Totalitatea conceptelor , ideilor, principiilor, si legittilor fenomenului juridic
ANS: B
81. Care sunt prtile din care este alctuit sistemul stiintei dreptului ?
a. Drept civil, drept penal, drept administrativ, drept constitutional, dreptul muncii, drept
procesual civil;
b. partea general si partea special;
c. Stiinte predominant teoretice, stiinte juridico-istorice, stiinte juridice de ramur. Stiinte
juridice participative.

ANS: C
82. Ce exprima esenta dreptului
a. stiina deductiv i numeroase fenomene
b. dimensiunea istoric a conceptelor de drept
c. unitatea trsturilor i raporturilor interne necesare ale unei clase de obiecte,
evenimente, relaii
ANS: C
83. Ce se are n vedere n legatura cu aplicarea legii n timp
a. momentul intrrii legii in vigoare
b. momentul ieirii legii din vigoare
c. momentul intrrii legii n vigoare i momentul ieirii din vigoare
ANS: C
84. Care sunt metodele de cercetare juridic ?
a. observatia, analiza documentelor sociale si juridice, ancheta, chestionarul, interviul;
b. logic, comparativ, istoric, cantitativ, sociologic;
c. stabilirea situatiei de fapt, alegerea normei juridice incidente, interpretarea normei,
elaborarea actului de aplicare.
ANS: B
85. Crei metode de cercetare juridic apartine observatia ?
a. Metodei sociologice de cercetare juridic;
b. Metodei comparative de cercetare juridic;
c. Metodei logice de cercetare juridic;
ANS: A
86. Cum este definit dreptul n acceptiunea sa de drept obiectiv ?
a. Totalitatea normelor juridice n vigoare la un moment dat, ntr-o societate dat;
b. Dreptul unui stat anume, aplicat de autorittile abilitate ale statului respectiv;
c. Ansamblul normelor juridice elaborate de stat n scopul desfsurrii normale a vietii n
comun a oamenilor;
ANS: C
87. n ce const continutul dreptului ?
a. Totalitatea elementelor, laturilor si conexiunilor care exprim n mod concret vointa si
interesele sociale care reclam oficializarea si garantarea lor de ctre stat;
b. Constiinta juridic, dreptul, ordinea de drept;
c. Dreptul national, dreptul international, dreptul comunitar;

ANS: A
88. Ce este dreptul, n esenta sa ?
a. Dreptul privit ca sistem de reglementri si institutii;
b. Dreptul privit ca instrument n substanta cruia se ntlnesc drepturi si ndatoriri ale
oamenilor;
c. Dreptul privit ca rezultat al desfsurrii raporturilor juridice n conformitate cu
prevederile legale
ANS: A
89. Care din urmatoarele reprezinta izvoare formale ale dreptului ?
a. Dreptul natural, constiinta juridic, factorii de configurare a dreptului;
b. Izvoare oficiale si neoficiale;
c. Actul normativ, cutuma, jurisprudenta, doctrina juridic, contractul normativ;
ANS: C
90. Care este ntelesul notiunii de tehnic juridic ?
a. Totalitatea normelor de tehnic legislativ si a principiilor elaborrii care asigur
sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, precum si continutul si forma juridic
adecvat pentru fiecare act normativ;
b. Totalitatea mijloacelor, metodelor, procedeelor si tehnicilor utilizate de organele puterii
de stat n procesul de initiere, elaborare si adoptare a actelor normative;
c. Totalitatea normelor juridice care definesc prtile constitutive ale actului normativ,
structura sa, forma si modul de sistematizare a continutului acestuia;
ANS: B
91. Care sunt principiile actiunii n timp a normei juridice ?
a. Principiul teritorialittii si principiul personalittii;
b. Principiul neretroactivittii cu cele dou exceptii : principiul ultraactivittii si
principiul retroactivittii;
c. Principiul unittii, principiul echilibrului, principiul accesibilittii;
ANS: B
92. Care sunt principiile actiunii n spatiu si asupra persoanelor a normei juridice ?
a. Principiul teritorialittii, principiul personalittii, principiul realittii;
b. Principiul neretroactivittii, principiul ultraactivittii si principiul retroactivittii
c. Principiul legalittii, principiul drepttii, principiul egalittii
ANS: A
93. Cum se clasifica ipotezele normei juridice ?

a. Generale, speciale de exceptie


b. Determinate, relativ determinate, simple, complexe;
c. Alternative, cumulative.
ANS: B
94. Cum se clasific normele juridice dup modul de reglementare a conduitei ?
a. Normele juridice onerative, prohibitive, permisive, supletive;
b. Normele juridice organizatorice, punitive, stimulative;
c. Normele juridice generale, speciale, de exceptie;
ANS: A
95. Cum actioneaz n timp norma juridic ?
a. Norma juridic actioneaz n timp conform celor trei regimuri juridice : national,
special (de reciprocitate), clauza natiunii celei mai favorizate;
b. Norma juridic actioneaz pe timp nelimitat, cu exceptia legilor temporare;
c. Norma juridic intr n vigoare, parcurge perioada activ, iese din vigoare.
ANS: C
96. Care este structura logic a normei juridice ?
a. Titlu, capitol, alineat, paragraf;
b. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
c. Titlul, formula introductiv, preambul, partea dispozitiv, formula de atestare a
autenticittii;
ANS: B
97. Ce cuprinde dispozitia unei norme juridice ?
a. Msurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nscute n
temeiul actului normativ anterior;
b. Conduita ce trebuie urmat n cazul ipotezei formulate.
c. Scopul reglementrii, mentinerea conditiilor legale pe baza crora a fost emis actul
normativ
ANS: B
98. Cum se clasific dispozitiile normelor juridice?
a. De drept public si de drept privat;
b. Determinate, relativ determinat
c. Cumulative, alternative.
ANS: B
99. Care este definitia normei juridice ?
a. Regul de conduit cu caracter general si obligatoriu, elaborat sau recunoscut de stat
n scopul asigurrii ordinii sociale, ce poate fi adus la ndeplinire, la nevoie, prin forta de

constrngere a statului;
b. Regula de conduit fundamentat pe observarea uniformittilor comportamentului si
repetat pn se formeaz convingerea c este obligatorie.
c. Ansamblul regulilor care guverneaz raporturile dintre oameni;
ANS: A
100. Care sunt trsturile caracteristice ale normelor juridice ?
a. Sunt relative, au actiune limitat n timp, au proceduri speciale de elaborare;
b. Generalitatea, oficialitatea, spontaneitatea
c. Sunt generale, impersonale, obligatorii, au caracter tipic, implic un raport
intersubiectiv
ANS: C
101. Cum se clasifica sanctiunile, dupa gradul de determinare sau precizie
a. Absolut determinante, relativ determinante, alternative, cumulative
b. Alternative, cumulative, relativ determinante
c. Cumulative, absolut determinante
ANS: A
102. Ce cuprinde sistemul normelor sociale ?
a. Norma juridic, institutia juridic , ramura de drept, sistemul national de drept;
b. Norme obisnuielnice (obiceiul juridic ), precedentul judiciar, doctrina, actul normativ,
contractul cadru
c. Norme etice, norme obisnuielnice, norme tehnice, norme politice, norme religioase,
norme juridice, norme de convietuire social.
ANS: C
103. Care sunt elementele sistemului dreptului ?
a. Normele etice (morale), normele tehnice, normele juridice, normele deontologice
b. Norma juridic, institutia juridic, subramura de drept, ramura de drept, diviziuni de
drept
c. Normele generale, normele speciale, normele de exceptie;
ANS: B
104. Cum se clasifica legile, dupa durata n timp
a. Legi permanente, legi de tranziie
b. Legi temporare, legi de tranziie
c. Legi permanente, legi temporare, legi de tranziie
ANS: C

105. Care sunt marile sisteme de drept ?


a. Sistemul de drept anglo-saxon , sistemul de drept romano-germanic, sisteme de drept
traditionale si religioase
b. Sistemul francez, sistemul german, sistemul scandinav;
c. Sistemul common law, equity, statutary law
ANS: A
106. Ce sunt principiile dreptului ?
a. Realitti exterioare care exercit o influent asupra dreptului, fcndu-l s aib o
anumit nftisare
b. Acele activitti concrete pe care le execut dreptul pentru a-si realiza scopul su
fundamental, acela de a regla conduita oamenilor
c. Acele idei generale, diriguitoare care stau la baza elaborrii si aplicrii dreptului.
ANS: C
107. Care sunt principiile generale ale dreptului ?
a. Principiul asigurrii bazelor legale de functionare a statului, principiul liberttii,
principiul egalittii, principiul responsabilittii, principiul drepttii, principiul echittii si
justitiei;
b. Principiul fundamentrii stiintifice a activittii de elaborare a normelor juridice,
principiul echilibrului;
c. Principiul accesibilittii si a economiei de mijloace, principiul corelrii; principiul
umanismului
ANS: A
108. Ce sunt functiile dreptului ?
a. Acele activittii pe care le desfsoar statul n scopul ndeplinirii atributelor de
legiferare, executare, jurisdictionale si externe;
b. Acele activitti concrete pe care le execut dreptul pentru a-si realiza scopul su
concret, fundamental, acela de a asigura ordinea n societate, potrivit vointei generale
c. Activittile desfsurate de organele competente n procesul de realizare si nfptuire a
drepturilor si obligatiilor persoanelor participante la viata juridic;
ANS: B
109. Care sunt functiile dreptului ?
a. Functia legislativ, executiv, jurisdictional, extern;
b. Functia de institutionalizare sau formalizare juridic a organizrii socialpolitice,functia de conservare, aprare si garantare a valorilor fundamentale ale
societtii ,functia de conducere a societtii, functia normativ, functia preventiv;
c. Functia de stabilire si explicare a conditiilor si efectelor actelor juridice, functia de
stabilire a cadrului legal n care actioneaz persoana fizic si persoana juridic.

ANS: B
110. Care din urmatoarele enunturi reprezinta definitia statului ?
a. Gruparea unor sisteme juridice nationale n raport cu trsturile comune ale acestora;
b. Statul este un sistem de institutii care au prerogativa de a aplica dreptul;
c. Statul este principala institutie politic a societtii care prin prerogativa ce o are de a
elabora si aplica dreptul, asigur organizarea si conducerea societtii;
ANS: C
111. Care sunt prtile constitutive ale actului normativ ?
a. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
b. Norma juridic, institutia juridic, ramura de drept, diviziunea dreptului;
c. Titlul, formula introductiv, preambulul, partea dispozitiv, formula de atestare.
ANS: C
112. Care din urmatoarele enunturi reprezinta un principiu al legiferrii ?
a. Principiile fundamentale, principii de ramur;
b. Principiul fundamentrii stiintifice a activittii de elaborare a normelor juridice,
principiul echilibrului, principiul corelrii sistemului actelor normative ( al articulrii, al
armoniei), principiul accesibilittii si economiei de mijloace n elaborarea actelor
normative
c. Principiul armonizrii, principiul aplicabilittii directe, principiul aplicabilittii
imediate.
ANS: B
113. Care sunt etapele elaborrii actelor normative ?
a. Descrierea detaliat a situatiilor de fapt ce urmeaz s fie transformate n situatii de
drept, analiza motivatiilor si determinrilor care impun reglementarea domeniului
respectiv, elaborarea actului normativ
b. Descrierea si stabilirea situatiei de fapt, alegerea normei juridice cea mai potrivit
acelei situatii de fapt, interpretarea normei juridice, elaborarea actului de aplicare
c. Initierea proiectului de lege, dezbaterea proiectului de lege, adoptarea proiectului de
lege, promulgarea legii, publicarea legii.
ANS: C
114. Care sunt formele de sistematizare a actelor normative ?
a. Sistemul de drept cu subsistemele sale;
b. Sistemul de drept romano-germanic, anglo-saxon si sistemele traditionale si religioase;
c. Incorporarea si codificarea
ANS: C

115. n ce const realizarea dreptului ?


a. Este prerogativa statului de a elabora si aplica dreptul n scopul mentinerii ordinii
sociale
b. Este procesul complex de transpunere n viat a continutului normelor juridice, proces
n care destinatarii dreptului respecta si aduc la ndeplinire dispozitiile actelor normative,
iar n situatia nclcrii acestora, statul intervine pentru aplicarea dreptului
c. Este procesul de grupare a actelor normative pe baza unor criterii riguros stabilite,
astfel nct normele juridice s fie bine cunoscute si aplicate
ANS: B
116. Care sunt fazele procesului de aplicare a dreptului ?
a. Desfsurarea procesului n instant de fond, instanta de apel si instanta de recurs;
b. Executarea si respectarea dispozitiilor juridice de ctre organele de stat care au atributii
de aplicare a legii;
c. Stabilirea strii de fapt, alegerea normei de drept, elaborarea si emiterea actului de
aplicare
ANS: C
117. Care sunt modurile interpretrii normelor juridice ?
a. Interpretare determinat, relativ determinat;
b. Interpretare oficial, neoficial;
c. Interpretare doctrinar, judectoreasc, administrativ.
ANS: B
118. Care sunt metodele de interpretare a normelor juridice ?
a. Metoda sociologic, metoda informatic;
b. Metoda gramatical, sistematic, istoric, logic;
c. Literal, extensiv, restrictiv.
ANS: B
119. Ce este raportul juridic ?
a. Regula de comportament general, obligatorie, impersonal, elaborat sau recunoscut
de stat cu scopul asigurrii ordinii sociale;
b. Actul creat de autorittile publice investite cu putere de legiferare care cuprinde norme
generale si obligatorii ce pot fi aduse la ndeplinire - la nevoie - prin forta de constrngere
a statului;
c. Este o legtur social ntre participanti determinati, reglementat de norma juridic
susceptibil, de a fi aprat pe calea coercitiei statale si caracterizat prin existenta
drepturilor si obligatiilor juridice.
ANS: C

120. Care sunt premisele raportului juridic ?


a. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
b. Continutul raportului juridic, obiectul raportului juridic, subiectele raportului juridic;
c. Norma juridic, subiectele raportului juridic, faptele juridice
ANS: C
121. n ce const continutul raportului juridic ?
a. Norma juridic, subiectele de drept, faptele juridice;
b. Subiectele raportului juridic, obiectul raportului juridic, sanctiunea raportului juridic;
c. Drepturile si obligatiile subiectelor ntr-un raport juridic concret determinat, care sunt
prevzute de norma juridic;
ANS: C
122. n ce const continutul raportului juridic ?
a. Norma juridic, subiectele de drept, faptele juridice;
b. Subiectele raportului juridic, obiectul raportului juridic, sanctiunea raportului juridic;
c. Drepturile si obligatiile subiectelor ntr-un raport juridic concret determinat, care sunt
prevzute de norma juridic;
ANS: C
123. Ce este obiectul raportului juridic ?
a. Conduita ce se realizeaz de ctre subiectii raportului juridic ca urmare a exercitrii
drepturilor si ndeplinirii obligatiilor pe care le identificm n continutul raportului juridic
b. Totalitatea drepturilor si obligatiilor subiectelor ntr-un raport juridic concret
determinat care sunt prevzute de norma juridic;
c. Acea mprejurare, eveniment sau stare de fapt real, care creeaz, modific sau stinge
un raport juridic;
ANS: A
124. Ce desemneaz faptul juridic ?
a. Acele mprejurri, evenimente sau stri de fapt care, prin ele nsele, au puterea de a
produce efecte juridice;
b. Acele mprejurri, evenimente sau stri de fapt de existenta crora normele juridice nu
leag consecinte juridice;
c. Acele mprejurri, evenimente sau stri de fapt reale care creeaz, modific sau sting
un raport juridic;
ANS: C
125. Cum se clasifica izvoarele de drept

a. Izvoare de drept n sens material


b. Izvoare de drept n sens material, izvoare de drept n sens formal
c. izvoare de drept n sens formal
ANS: B
126. Ce este rspunderea juridic ?
a. Este conduita ilicit, adic actiunea sau inactiunea prin care o persoan ncalc
dispozitiile legale
b. Este atitudinea psihic a persoanei care comite fapte ilicite;
c. Este un raport juridic, creat de norma juridic, ntre persoana care a nclcat dispozitiile
legii si stat, reprezentat de organele de aplicare a legii;
ANS: C
127. Care din urmatoarele categorii reprezinta conditiile rspunderii juridice ?
a. Capacitatea juridic general si capacitatea juridic special;
b. Norma juridic, subiectele de drept, faptele juridice;
c. Conduita ilicit, vinovtia, legtura de cauzalitate
ANS: C
128. Care sunt formele specifice ale rspunderii juridice ?
a. Rspunderea penal, administrativ, civil, a membrilor guvernului, a sefului de stat
b. Contraventia, infractiunea, prejudiciul
c. Amenda, nchisoarea, acoperirea prejudiciului, suspendarea unor drepturi.
ANS: A
129. Care este componenta realittii juridice ?
a. Realitatea economic, realitatea politic, realitatea ideologic, cultural, realitatea
demografic, realitatea religioas, realitate militar;
b. Constiinta juridic, dreptul, ordinea de drept;
c. Constitutia, legile constitutionale, legile organice, legile ordinare, Decretul, Hotrrile
de Guvern, Ordonantele de Guvern, acte ale administratiei publice centrale si locale;
ANS: B
130. Crei categorii de izvor de drept apartine doctrina ?
a. Izvoare nescrise;
b. Izvoare oficiale
c. Izvoare neoficiale;
ANS: C
131. Ce reprezinta metoda comparativa, ca metoda a cercetarii juridice

a. Metoda n care se folosete comparaia pentru a se determina elementele identice,


convergente sau divergente din cadrul fenomenelor juridice
b. Metoda care contribuie la cunoaterea normelor juridice
c. Metoda care d dimensiunea istoric a conceptelor
ANS: A
132. Ce fel de raport juridic este raspunderea?
a. de conformare
b. de constrangere
c. de putere
ANS: B
133. Care din urmatoarele enunturi reprezinta obiectul raspunderii juridice
a. totalitatea drepturilor si obligatiilor ce decurg din raportul juridic numit raspundere
juridica
b. un bun evaluabil in bani
c. sanctiunea care se aplica de organele specializate ale statului
ANS: C
134. Ce este raspunderea juridica
a. legala, adica intervine numai in baza legii
b. conventionala, adica stabilita de partile raportului juridic respectiv
c. lasata la aprecierea instantei de judecata
ANS: A
135. n ce consta continutul raspunderii juridice
a. dreptul statului de a aplica sanctiunile prevazute de normele juridice persoanelor care
au incalcat prevederile legale si obligatia acestor persoane de a se supune sanctiunilor
legale in scopul restabilirii ordinii de drept
b. dreptul persoanei ce a incalcat dreptul la un proces echitabil
c. stabilirea concreta a vinovatiei persoanei ce a incalcat dreptul
ANS: A
136. Care sunt formele vinovatiei
a. directa
b. indirecta
c. intentia si culpa
ANS: C
137. Care sunt formele intentiei

a. directa si indirecta
b. neglijenta
c. imprudenta
ANS: A
138. Care sunt formele culpei
a. directa
b. indirecta
c. neglijenta si imprudenta
ANS: C
139. Care din urmatoarele reprezinta o conditie pentru a exista legatura de cauzalitate
intre fapta savarsita si rezultatul ei
a. subiectul nu prevede consecintele faptei sale, desi trebuia sa le prevada, sau
prevazandu-le spera in mod usuratic sa nu se produca
b. subiectul actioneaza deliberat, deplin constient urmarind producerea efectului dorit,
cunoscand si asumandu-si riscul comiterii faptei respective
c. actiunea desfasurata de subiectul activ este cauza producerii efectului negativ pentru
ordinea de drept
ANS: C
140. Cine este subiectul pasiv al raspunderii penale
a. subiectul activ al infractiunii
b. subiectul pasiv al infractiunii
c. statul ca aparator al valorilor fundamentale ale societatii
ANS: A
141. Care din urmatoarele enunturi reprezinta o caracteristica a principiului unicitatii
raspunderii:
a. este unul din principiile generale ale dreptului
b. este un principiu de ramura
c. este un principiu moral
ANS: B
142. Ce reprezinta nlocuirea raspunderii penale
a. este un act de vointa arbitrar al autoritatii statale
b. este un act de vointa al autoritatii statale conditionat de intrunirea unor conditii
c. este o sanctiune cumulativa
ANS: B
143. Care din urmatoarele enunturi este specific cauzelor care conduc la inlaturarea
raspunderii penale:

a. coincid cu cele care inlatura caracterul penal al faptei


b. sunt cauze generale si cauze speciale
c. coincid cu cele care conduc la inlocuirea raspunderii penale
ANS: B
144. Cum se clasifica legile, n functie de criteriul de prevedere constitutionala
a. Legi organice, legi ordinare
b. Legi constituionale, legi organice, legi ordinare
c. Legi ordinare, legi constituionale
ANS: B
145. Ce reprezinta raspunderea pentru fapta altuia
a. este o institutie de drept civil
b. este o institutie de drept penal
c. nu exista astfel de raspundere juridica
ANS: A
146. Ce reprezinta principiul umanismului
a. este un principiu general al dreptului
b. este un principiu de drept civil
c. este un principiu al dreptului penal
ANS: C
147. Care sunt trasaturile caracteristice ale raportului juridic
a. general, impersonal, obligatoriu, social
b. social, volitional, valoric, este un raport de suprastructura, istoric
c. legal, logic, valoric, autentic
ANS: B
148. Ce desemneaza capacitatea juridica generala?
a. aptitudinea unei persoane subiect de drept de a participa ca titular de drepturi si
obligatii juridice, in toate categoriile de raporturi juridice, fara ca legea sa conditioneze
aceasta participare de indeplinirea unor calitati
b. aptitudinea recunoscuta de lege de a participa ca subiect de drept in raporturile pentru
care trebuie indeplinite anumite conditii
c. aptitudinea subiectului de drept de a-si exercita drepturile recunoscute de lege
ANS: A
149. Ce fel de subiect de drept este Statul
a. subiect individual
b. subiect colectiv

c. nu poate fi subiect de drept


ANS: B
150. Care sunt categoriile de raporturi juridice in care Statul dobandeste calitatea de
subiect de drept?
a. interne si de drept international
b. fundamentale si de ramura
c. speciale, generale
ANS: A
151. Care este momentul dobandirii de catre stat a calitatii de subiect de drept
international?
a. momentul nasterii sale; prin fuziune, dezmembrarea prin lupta de eliberare de sub
dominatia coloniala
b. in momentul semnarii unui tratat international la care este parte
c. in momentul ratificarii unui tratat international la care este parte
ANS: A
152. Care sunt elementele constitutive ale personalitatii juridice?
a. capcaitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu
b. consiliul de conducere, adunarea generala
c. organizarea de sine statatoare, patrimoniul, scopul
ANS: C
153. Cum se clasifica, dupa criteriul provenientei lor, drepturile subiective
a. drepturi fundamentale, drepturi ce decurg din prezenta individului in viata sociala,
drepturi care deriva din vointa exprimata a individului
b. drepturi de creanta
c. drepturi reale
ANS: A
154. Cum se clasifica, dupa natura continutului, drepturile obiective
a. patrimoniale, nepatrimoniale
b. fundamentale ale omului
c. constitutionale si cele care decurg din alte acte normative
ANS: A
155. Cum se clasifica faptele juridice?
a. licite, ilicite
b. evenimente, actiuni

c. naturale, sociale
ANS: B
156. Ce reprezinta actiunile?
a. acele imprejurari care se produc independent de vointa omului avand ca efect nasterea,
modificarea sau stingerea unor raporturi juridice
b. manifestari de vointa ale oamenilor care produc efecte juridice ca urmare a
reglementarii lor prin normele juridice
c. raport juridic special ce se naste intre stat si cel ce incalca dreptul
ANS: B
157. Care din urmatoarele reprezinta trasaturi ale actelor juridice
a. sunt prohibitive
b. sunt permisive
c. sunt unilaterale de vointa, bilaterale, oneroase, gratuite
ANS: C
158. Care din urmatoarele pot fi catalogate ca actiuni ilicite
a. infractiuni, contraventii, abateri disciplinare
b. actele cu titlu oneros
c. actele cu titlu gratuit
ANS: A
159. Cine elaboreaza actul normativ
a. orice organ al statului
b. categorii de organe ale statului special abilitate in acest sens
c. oraganizatii nestatale in limitele de competenta determinate
ANS: B
160. Care sunt actele de aplicare a dreptului
a. acte individuale, secrete, strict determinate
b. acte cu caracter general, impersonal, tipic
c. acte cu caracter volitional, istoric, social
ANS: A
161. Care din urmatoarele acte pot fi codificate
a. actele normative
b. actele de aplicare
c. actele de sanctionare

ANS: A
162. Care este momentul la care devin obligatorii actele de aplicare a dreptului?
a. la data publicarii in Monitorul Oficial
b. la data prevazuta in text
c. din momentul comunicarii lor partilor interesate
ANS: C
163. Ce reprezinta metoda sociologica, din cadrul metodelor cercetarii juridice
a. metod cu o contribuie substanial la cunoaterea realitii juridice
b. Metoda care prin folosirea logicii demonstreaz numeroase fenomene juridice
c. Metoda care prin dimensiunea istoric abordeaz concepte juridice
ANS: A
164. Ce reprezinta titlul actului normativ
a. Este parte constitutiv a actului normativ
b. Este anex a actului nromativ
c. Este un procedeu tehnic juridic
ANS: A
165. Care din urmatoarele enunturi caracterizeaza actul normativ ca izvor formal de drept
a. Are cea mai mare importan n sistemul izvoarelor dreptului
b. Este cel mai vechi izvor formal de drept
c. Constituie totalitatea hotrrilor judectoreti pronunate de ctre instan
ANS: A
166. n ce situatie modificarea sau completarea actelor normative sunt admise:
a. cand nu afecteaza conceptia generala ori caracterul unitar al acelui act
b. cand privesc intraga ori cea mai mare parte a reglementarii in cauza
c. cand actul se inlocuieste cu o noua reglementare urmand sa fie abrogat in intregime
ANS: A
167. Ce cuprind dispozitiile de fond?
a. masurile instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nascute in temeiul vechii
reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ
b. masurile necesare pentru punerea in aplicare a actului normativ, data intrarii in vigoare,
implicatiile asupra acelor acte normative
c. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ
ANS: C

168. Ce cuprind dispozitiile tranzitorii?


a. masurile instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nascute in temeiul vechii
reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ
b. masurile necesare pentru punerea in aplicare a actului normativ, data intrarii in vigoare,
implicatiile asupra acelor acte normative
c. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ
ANS: A
169. Ce cuprind dispozitiile finale?
a. masurile instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nascute in temeiul vechii
reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ
b. masurile necesare pentru punerea in aplicare a actului normativ, data intrarii in vigoare,
implicatiile asupra acelor acte normative
c. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ
ANS: B
170. Ce cuprind dispozitiile generale?
a. masurile instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nascute in temeiul vechii
reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ
b. prevederile care orienteaza intreaga reglementare, determina obiectul si principiile
acesteia
c. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ
ANS: B
171. Ce este enuntat in Preambulul actului normativ?
a. scopul reglementarii respective
b. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de luare a deciziei de emitere sau
adoptare a actului normativ
c. continutul propriu-zis al reglementarii
ANS: A
172. Ce cuprinde formula introductiva a actului normativ?
a. denumirea generica a actului in functie de categoria sa juridica si de autoritatea
emitenta precum si de obiectul reglementarii exprimat sintetic
b. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de luare a deciziei de emitere sau
adoptare a actului normativ
c. scopul reglementarii respective
ANS: B
173. Ce cuprinde titlul actului normativ?
a. denumirea generica a actului in functie de categoria sa juridica si de autoritatea
emitenta precum si de obiectul reglementarii exprimat sintetic

b. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de luare a deciziei de emitere sau


adoptare a actului normativ
c. scopul reglementarii respective
ANS: A
174. Cum pot fi normele juridice, n functie de criteriul structurii logice
a. Norme complete i norme simple
b. Norme complete i norme incomplete
c. Norme incomplete
ANS: B
175. Care este functia dispozitiei, ca element al structurii logice a normei juridice
a. Alctuiete miezul normei juridice unde sunt cuprinse drepturile i obligaiile
subiectelor participante
b. Descrie mprejurrile n care intr n aciune norma juridic
c. Descrie urmrile care survin n urma aciunii produse de norma juridic
ANS: A
176. Ce reprezinta principiul libertatii si egalitatii
a. Este un principiu general al dreptului
b. Este o funcie de drept
c. Este o dispoziie de drept
ANS: A
177. La ce trebuie sa se raporteze actele normative, in ceea ce priveste initierea,
elaborarea, adoptarea, aplicarea
a. prevederile Constitutiei, Legii nr. 25/2000 si principiile ordinii de drept
b. recomandarile Consiliului de Stat al Magistraturii
c. reglementarile de organizare si functionare ale celor doua camere ale Parlamentului
ANS: A
178. Care organ al statului are competenta in privinta promulgarii legii
a. Senatul si Camera Deputatilor
b. Guvernul
c. Presedintele
ANS: C
179. Cum se clasifica faptele juridice
a. Evenimente juridice i momente juridice

b. Aciuni juridice
c. Evenimente juridice i aciuni juridice
ANS: C
180. Cum se realizeaza adoptarea proiectului de lege ordinara
a. cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere
b. cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera
c. cu votul tuturor membrilor fiecarei camere
ANS: B
181. Ce reprezinta ncorporarea, ca forma de sistematizare a actelor normative
a. Este o form de sistematizare care privete o aezare a actelor normative n raport de
criterii exterioare cronologice, alfabetice
b. Este o form de prelucrare a actelor normative
c. Este o form de modificare intern a actelor normative
ANS: A
182. Ce este tehnica legislativa
a. este un segment al tehnicii juridice
b. este un segment al aplicarii dreptului
c. este identica cu tehnica realizarii dreptului
ANS: A
183. Ce este tehnica realizarii dreptului
a. este identica cu tehnica legislativa
b. este o faza a aplicarii dreptului
c. este un segment al tehnicii juridice
ANS: C
184. Cum se clasifica normele juridice, n functie de criteriul sferei de aplicare
a. Norme generale i norme speciale
b. Norme generale, norme speciale i norme de excepie
c. Norme speciale i norme de excepie
ANS: B
185. Care este functia ipotezei ca element al structurii logice a normei juridice
a. Descrie mprejurrile n care intr n aciune dispoziia sau sanciunea normei
b. Descrie coninutul normei miezul normei
c. Descrie urmrile normei de drept

ANS: A
186. Ce cuprinde sistemul normelor sociale
a. Norme juridice i norme etice
b. Norme juridice, norme etice, normele obiceiului, normele tehnice
c. Norme juridice, norme etice i norme tehnice
ANS: B
187. Care sunt partile care alcatuiesc sistemul stiintei dreptului (stiintelor
juridice)
a. Teoria general a dreptului i tiinele juridice de ramur
b. Teoria general a dreptului i tiinele juridice istorice
c. Teoria general a dreptului, tiinele juridice de ramur, tiinele juridice istorice,
tiinele ajuttoare (participative)
ANS: C
188. Ce este actul normativ
a. Un izvor de drept material
b. Un izvor de drept formal
c. Izvor de drept material i formal
ANS: B
189. Care sunt elementele care formeaza structura logica a normei juridice
a. Ipoteza i dispoziia
b. Dispoziia i sanciunea
c. Ipoteza, dispoziia i sanciunea
ANS: C
190. Ce este norma juridica
a. Celula de baz a dreptului, sistemul juridic elementar
b. Principiul general de drept
c. Funcie de drept
ANS: A
191. n ce consta regimul juridic national
a. acordarea strainilor care se afla pe teritoriul tarii noastre a acelorasi drepturi pe care le
au romanii cand se afla pe teritoriul celeilalte/celorlalte tari, parte/parti in tratat bi sau
multilateral
b. recunoasterea strainilor a acelorasi drepturi de care se bucura cetatenii statului pe

teritoriul carora se afla strainii


c. acordarea strainilor a unui tratament la fel de avantajos ca acela conferit cetetenilor
unui stat tert considerat ca favorizat
ANS: B
192. n ce consta regimul juridic derivat din clauza naturii celei mai favorizate
a. acordarea strainilor care se afla pe teritoriul tarii noastre a acelorasi drepturi pe care le
au romanii cand se afla pe teritoriul celeilalte/celorlalte parte/parti in tratat bi sau
multilateral
b. recunoasterea strainilor a acelorasi drepturi de care se bucura cetatenii statului pe
teritoriul carora se afla strainii
c. acordarea strainilor a unui tratament la fel de avantajos ca acela conferit cetetenilor
unui stat tert considerat ca favorizat
ANS: C
193. Care din urmatoarele reprezinta o trasatura a normei juridice
a. este celula de baz a dreptului, sistemul juridic elementar
b. este un principiu general de drept
c. este o funcie a dreptului
ANS: A
194. Care sunt principiile ce guverneaza actiunea normelor juridice in spatiu si asupra
persoanei?
a. principiul legalitatii, principiul responsabilitatii
b. principiul umanismului, principiul personalitatii
c. principiul teritorialitatii si principiul personalitatii, principiul realitatii
ANS: C
195. In ce consta abrogarea expresa directa?
a. desfiintarea efectelor vechii norme prin utilizarea in noua norma juridica a formulei
pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga orice dispozitie legala contrara
b. in desfiintarea efectelor vechii norme juridice prin precizarea detaliata, in continutul
noului act normativ, a normelor juridice scoase din vigoare
c. norma juridica noua reglementeaza diferit un segment de relatii sociale fata de vechea
norma iar organele de aplicare deduc ca legiuitorul a scos din vigoare vechea
reglementare
ANS: B
196. In ce consta abrogarea expresa indirecta
a. desfiintarea efectelor vechii norme prin utilizarea in noua norma juridica a formulei

pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga orice dispozitie legala contrara
b. in desfiintarea efectelor vechii norme juridice prin precizarea detaliata, in continutul
noului act normativ, a normelor juridice scoase din vigoare
c. norma juridica noua reglementeaza diferit un segment de relatii sociale fata de vechea
norma iar organele de aplicare deduc ca legiuitorul a scos din vigoare vechea
reglementare
ANS: A
197. In ce consta abrogarea tacita sau implicita
a. desfiintarea efectelor vechii norme prin utilizarea in noua norma juridica a formulei
pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga orice dispozitie legala contrara
b. in desfiintarea efectelor vechii norme juridice prin precizarea detaliata, in continutul
noului act normativ, a normelor juridice scoase din vigoare
c. norma juridica noua reglementeaza diferit un segment de relatii sociale fata de vechea
norma iar organele de aplicare deduc ca legiuitorul a scos din vigoare vechea
reglementare
ANS: C
198. Cum se mpart normele juridice, dupa criteriul ramurii de drept
a. norme juridice constitutionale si ordinare
b. norme juridice generale, speciale, de exceptie
c. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept procesual
penal, etc.
ANS: C
199. Cum se mpart normele juridice, dupa criteriul sferei de aplicare
a. norme juridice constitutionale si ordinare
b. normele generale, speciale, de exceptie
c. normele juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept
procesual penal, etc
ANS: B
200. Cum se clasifica normele juridice, dupa criteriul fortei juridice a actului normativ
a. norme juridice constitutionale, norme juridice cuprinse in legi, Decrete, in Hotarari de
Guvern si Ordonante de Guvern, in acte normative elaborate de organele administratiei
centrale si locale
b. norme juridice generale, speciale de exceptie
c. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept procesual
penal, etc
ANS: A

201. Cum se clasifica normele juridice dupa criteriul structurii interne


a. norme juridice generale, speciale, de exceptie
b. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept procesual
penal, etc.
c. norme juridice complete, incomplete
ANS: C
202. Cum se clasifica normele juridice, dupa criteriul gradului si intensitatii incidentei
a. norme juridice principii, norme juridice mijloace
b. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept procesual
penal, etc
c. norme juridice complete, incomplete
ANS: A
203. Cum se clasifica normele juridice, dupa criteriul modului de reglementare a
conduitei
a. norme juridice generale, speciale, de exceptie
b. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept administrativ, de drept procesual
penal, etc.
c. norme juridice onerative, prohibitive si supletive
ANS: C
204. Care este obiectul de reglementare al normelor juridice organizatorice
a. organizarea institutiilor si organismelor sociale
b. aplicarea sanctiunilor potrivit procedurilor pe care legea le stabileste
c. mijloace si forme de cointeresare a subiectilor
ANS: A
205. Care este obiectul de reglementare al normelor juridice punitive
a. organizarea institutiilor si organismelor sociale
b. aplicarea sanctiunilor potrivit procedurilor pe care legea le stabileste
c. mijloace si forme de cointeresare a subiectilor
ANS: B
206. Care este obiectul de reglementare al normelor juridice stimulative
a. organizarea institutiilor si organismelor sociale
b. aplicarea sanctiunilor potrivit procedurilor pe care legea le stabileste
c. mijloace si forme de cointeresare a subiectilor
C

207. Ce sunt normele juridice onerative?


a. sunt acele norme care obliga subiectul sa faca ceva
b. sunt acele norme care obliga subiectul sa se abtina de la savarsirea
unor actiuni sau fapte concrete
c. sunt cele care permit subiectului sa aleaga o conduita care insa nu
poate incalca ordinea de drept
A
208. Ce sunt normele juridice prohibitive?
a. sunt acele norme care obliga subiectul sa faca ceva
b. sunt acele norme care obliga subiectul sa se abtine de la savarsirea
unor actiuni sau fapte concrete
c. sunt cele care permit subiectului sa aleaga o conduita care insa nu
poate incalca ordinea de drept
B
209. Ce sunt normele juridice permisive?
a. sunt acele norme care obliga subiectul sa faca ceva
b. sunt acele norme care obliga subiectul sa se abtine de la savarsirea
unor actiuni sau fapte concrete
c. sunt cele care permit subiectului sa aleaga o conduita care insa nu
poate incalca ordinea de drept
C
210. Ce sunt normele juridice generale?
a. cele care se aplica unei categorii restranse de relatii sociale si deroga
de la dreptul comun
b. cele care au o sfera larga de aplicabilitate intr-un domeniu sau o
ramura de drept
c. cele care completeaza normele generale sau speciale fara a fi
considerate ca aducand vreo atingere ordinii de drept
B
211. Ce sunt normele juridice speciale?
a. cele care se aplica unei categorii restranse de relatii sociale si deroga
de la dreptul comun
b. cele care au o sfera larga de aplicabilitate intr-un domeniu sau o
ramura de drept
c. cele care completeaza normele generale sau speciale fara a fi
considerate ca aducand vreo atingere ordinii de drept
A

212. Ce sunt normele juridice de exceptie?


a. cele care se aplica unei categorii restranse de relatii sociale si deroga
de la dreptul comun
b. cele care au o sfera larga de aplicabilitate intr-un domeniu sau o
ramura de drept
c. cele care completeaza normele generale sau speciale fara a fi
considerate ca aducand vreo atingere ordinii de drept
C
213. Ce sunt dispozitiile determinate?
a. acel element al structurii logice a normei juridice care stabileste
categoric drepturile si obligatiile subiectelor vizate
b. acel element al structurii logice a normei juridice care stabilesc
variante de conduita, urmand ca subiectii sa aleaga una din ele
c. acel element al structurii logice a normei juridice care reflecta modul
de reactie, raspunsul juridic al societatii fata de conduita neconforma
cu regula de drept
A
214. Ce sunt dispozitiile relativ-determinate?
a. acel element al structurii logice a normei juridice care stabileste
categoric drepturile si obligatiile subiectelor vizate
b. acel element al structurii logice a normei juridice care stabilesc
variante de conduita, urmand ca subiectii sa aleaga una din ele
c. acel element al structurii logice a normei juridice care reflecta modul
de reactie, raspunsul juridic al societatii fata de conduita neconforma
cu regula de drept
B
215. Ce este sanctiunea?
a. acel element al structurii logice a normei juridice care stabileste
categoric drepturile si obligatiile subiectelor vizate
b. acel element al structurii logice a normei juridice care stabilesc
variante de conduita, urmand ca subiectii sa aleaga una din ele
c. acel element al structurii logice a normei juridice care reflecta modul
de reactie, raspunsul juridic al societatii fata de conduita neconforma
cu regula de drept
C
216. Ce este sanctiunea absolut determinata?
a. acel element al structurii logice a normei juridice in care masura

sanctionatorie este unica, precis delimitata si de la care nu se poate


deroga
b. acel element al structurii logice a normei juridice in care masura
sanctionatorie se stabileste in mod concret, dintr-un cadru mai larg, in
functie de gravitatea de incalcare a legii
c. acel element al structurii logice a normei juridice in care organul de
stat trebuie sa aplice doua sau mai multe sanctiuni
A
217. Ce este sanctiunea relativ determinata?
a. acel element al structurii logice a normei juridice in care masura
sanctionatorie este unica, precis delimitata si de la care nu se poate
deroga
b. acel element al structurii logice a normei juridice in care masura
sanctionatorie se stabileste in mod concret, dintr-un cadru mai larg, in
functie de gravitatea de incalcare a legii
c. acel element al structurii logice a normei juridice in care organul de
stat trebuie sa aplice doua sau mai multe sanctiuni
B
218. Ce sunt sanctiunile alternative?
a. cele in care organul de aplicare are de ales intre mai multe sanctiuni
b. cele in care organul de aplicare trebuie sa aplice doua sau mai multe
sanctiuni
c. mijloace pasnice bazate pe constrangere ca de exemplu embargoul,
boicotul, ruperea relatiilor diplomatice
A
219. Ce sunt sanctiunile cumulative?
a. cele in care organul de aplicare are de ales intre mai multe sanctiuni
b. cele in care organul de aplicare trebuie sa aplice doua sau mai multe
sanctiuni
c. mijloace pasnice bazate pe constrangere ca de exemplu embargoul,
boicotul, ruperea relatiilor diplomatice
B
220. Care este scopul normei juridice?
a. aplicarea sanctiunii
b. necesitatea asigurarii ordinii de drept
c. corecta aplicare a dreptului
B

221. Fata de ce se analizeaza generalitatea normei juridice


a. fata de subiecti si in raport cu ocazia
b. fata de comportamentul deviant a subiectului de drept
c. in functie de particularitatile cauzei deduse judecatii
A
222. Ce este moralitatea
a. ceea ce se conformeaza cu interesul social, suma virtutilor sociale
b. starea de dezechilibru in favoarea drepturilor si pe socoteala
indatoririlor individului
c. este o stare neutra tradusa in indiferenta sociala, dezinteres,
neimplicare sociala
A
223. Cum este definita realitatea sociala?
a. totalitatea relatiilor care se nasc si se dezvolta la nivel economic,
politic, demografic, etc.
b. totalitatea actelor normative elaborate de organele statului special
abilitate in acest sens
c. totalitatea relatiilor care se nasc si se dezvolta intre participantii la
circuitul civil
A
224. Care sunt formele responsabilitatii sociale?
a. raspunderea civila, penala, administrativa
b. raspunderea contractuala delictuala
c. civica, juridica, moral si politica
C
225. Cum definim responsabilitatea sociala?
a. capacitatea subiectului de drept de a avea drepturi si obligatii in
cadrul unui raport juridic
b. capcaitatea subiectului de drept de a-si exercita drepturile aflate in
patrimoniul sau juridic
c. capacitatea omului de asumare a raspunderii pentru consecintele
actelor lui
C
226. Ce este libertatea?
a. prerogativa omului de a actiona fara niciun fel de constrangere

b. prerogativa unui subiect de drept de a cere altui subiect de drept sa


dea, sa faca, sau sa nu faca ceva anume
c. o dimensiune a dreptului pentru ca exprima actul de angajare a
individului fata de cerintele societatii
A
227. Ce este norma juridica
a. Celula de baz a dreptului, sistemul juridic elementar
b. Principiul general de drept
c. conventia dintre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice
A
228. Care din urmatoarele enunturi se refera la exceptia de
extrateritorialitate
a. priveste imunitatea diplomatica si regimul juridic al consulilor,
regimul juridic al strainilor si apatrizilor, recunoasterea efectelor
juridice ale unor acte savarsite in afara granitelor statului de origine
b. priveste actiunea normei juridice in timp
c. priveste acceptarea unor norme juridice care nu sunt elaborate de
organele indrituite ale statului
A
229. Cum se clasifica evenimentele?
a. naturale, sociale
b. culturale, morale, relegioase, juridice
c. licite, ilicite
A
230. Unde se realizeaza influenta moralei asupra dreptului
a. in procesul crerii dreptului
b. in procesul de aplicare a dreptului
c. in procesul crearii dreptului i procesul aplicrii lui
C
231. Ce reprezinta asigurarea bazelor legale de functionare a statului
a. Este un principiu general al dreptului
b. Este o dispoziie constituional
c. Este o necesitate ce se impune n mod esenial legiuitorului
A

232. Ce definiste dispozitia - elementul structurii logico-juridice


a. Alctuiete miezul normei juridice unde sunt cuprinse drepturile i
obligaiile subiectelor participante
b. Descrie mprejurrile n care intr n aciune norma juridic
c. Descrie urmrile care survin n urma aciunii produse de norma
juridic
A
233. Ce reprezinta practica judiciara
a. O tehnic juridic general
b. Totalitatea hotrrilor judectoreti pronunate de ctre instanele de
toate gradele pe baza interpretrii juridice
c. O metod de cercetare juridic
B
234. Ce se realizeaza prin functiile statului
a. Rolul i scopul statului
b. Principiile de drept
c. Funciile dreptului
poate A
235. Ce este functia normativa a dreptului
a. O funcie de analiz
b. O funcie de sintez
c. O funcie de conduit
poate C
236. Care sunt elemente constitutive ale actului normativ
a. Titlul, preambulul, formula introductiv
b. Titlul, preambulul, formula introductiv, dispoziii generale,
dispoziii de coninut, dispoziii finale i tranzitorii
c. Dispoziii de coninut, dispoziii finale i tranzitorii
B
237. Ce este contractul normativ
a. Un act juridic civil bilateral cu scopul de a produce efecte juridice
b. Este un principiu de drept
c. Este o tehnic juridic
A

238. Care din umratoarele enunturi reprezinta o carcateristica a monarhiei


a. Deinerea puterii supreme de un organ ales
b. Deinerea puterii supreme de ctre o singur persoan
c. Deinerea puterii de ctre dou sau mai multe state membre
B
239. Ce este tehnica juridica
a. Procesul de elaborare a normelor juridice ct i procesul de aplicare a
lor
b. O metod de cercetare juridic
c. Un principiu de drept
A
Teoria generala a dreptului raspunsuri la intrebarile 206 - 239
206. Care este obiectul de reglementare al normelor juridice stimulative:
- prevad mijloace si forme de cointeresare a subiectilor, precizand cu exactitate conditiile
in care acestea pot fi acordate de catre institutiile si organele abilitate de lege
207. Ce sunt normele juridice onerative?
- norme juridice care obliga subiectul sa faca ceva, sa savarseasca o actiune concreta
208. Ce sunt normele juridice prohibitive?
- cele care obliga subiectul sa se abtina de la savarsirea unor actiuni, unor fapte concrete
209. Ce sunt normele juridice permisive?
-norme care nici nu obliga, nici nu interzic o anumita conduita
210. Ce sunt normele juridice generale?
- au sfera cea mai larga de relatii sociale, ele deroga de la dreptul comun
211. Ce sunt normele juridice speciale?
- se aplica unor categorii restranse de relatii sociale, ele deroga de la dreptul comun
212. Ce sunt normele juridice de exceptie?
- completeaza normele generale sau speciale, fara ca aceasta exceptie sa fie considerata o
atingere adusa ordinii generale de drept
213. Ce sunt dispozitiile determinate?
-cele care stabilesc categoric drepturile si obligatiile subiectilor vizati in formulari de
genul: trebuie, are dreptul, este obligat, este interzis, este autorizat, este indreptatit
214. Ce sunt dispozitiile relativ-determinate?
- stabilesc variante de conduita sau limite ale conduitei, urmand ca subiectii sa aleaga una

dintre ele
215. Ce este sanctiunea?
- este al treilea element structural al normei juridice, care precizeaza urmarile,
consecintele ce apar in cazul nerespectarii dispozitiei normei juridice
216. Ce este sanctiunea absolut determinata?
- masura sanctionatorie este unica, fara alternative, precis delimitata si de la care nu se
poate deroga
217. Ce este sanctiunea relativ determinata?
- se poate stabili in mod concret dintr-un cadru mai larg, in functie de gravitatea actului
de incalcare a legii
218. Ce sunt sanctiunile alternative?
- organul de stat are de ales intre mai multe sanctiuni
219. Ce sunt sanctiunile cumulative?
- organul de aplicare trebuie sa aplice doua sau mai multe sanctiuni
220. Care este scopul normei juridice?
- necesitatea asigurarii ordinii sociale
221. Fata de ce se analizeaza generalitatea normei juridice:
- fata de subiect;
- in raport cu ocazia
222. Ce este moralitatea:
- suma virtutilor sociale;
- concordanta dintre tendintele si comportamentele proprii si tendintele si
comportamentele altora;
- arta de amplifica fortele individuale prin punerea lor in concordanta cu fortele sociale;
- echilibrul intre drepturi si indatoriri;
- ceea ce se conformeaza cu interesul general;
- sanatatea sociala
223. Cum este definita realitatea sociala?
- tot ceea ce se intampla in societate din punct de vedere economic, politic, moral,
spiritual, demografic, tehnologic si juridic
224. Care sunt formele responsabilitatii sociale?
- responsabilitate civica;
- responsabilitate juridica;
- responsabilitate morala;
- responsabilitate politica

225. Cum definim responsabilitatea sociala?


- capacitatea omului intemeiata pe cunoastere si prevedere, de asumare a raspunderii
pentru consecintele actelor lui
226. Ce este libertatea?
- prerogativa omului de a actiona fara nici un fel de constrangeri
227. Ce este norma juridica
- o regula de conduita cu caracter general si obligatoriu, elaborate sau recunoscuta de
puterea de stat, in scopul asigurarii ordinii sociale, ce poate fi adusa la indeplinire, la
nevoie, prin forta de constrangere a statului
228. Care din urmatoarele enunturi se refera la exceptia de extrateritorialitate:
- principiul teritorialitatii normei juridice nu este absolut
229. Cum se clasifica evenimentele?
- naturale;
- sociale
230. Unde se realizeaza influenta moralei asupra dreptului
- atat in procesul crearii dreptului, cat si in procesul de aplicare a acestuia
231. Ce reprezinta asigurarea bazelor legale de functionare a statului
- bazele legale ii permit statului sa previna si sa reprime comportamentele abuzive ale
structurilor sale si ale cetatenilor, construind un climat in care omul sa-si valorifice
drepturile si libertatile intr-o ordine juridical active
232. Ce defineste dispozitia - elementul structurii logico-juridice
- elementul care prevede conduita ce trebuie urmata in cazul ipotezei formulate;
- este partea componenta a normei juridice in care sunt formulate drepturile si obligatiile
subiectelor nominalizate sau vizate generic de norma juridica respectiva
233. Ce reprezinta practica judiciara
- totalitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de catre toate instantele de judecata,
indiferent de gradul acestora, componente ale sistemului de organizare judecatoreasca
dintr-un stat
234. Ce se realizeaza prin functiile statului
- prin functia legislativa statul poate transforma in lege orice principiu de conduita umana
necesar pentru dezvoltarea economica si sociala, mentinerea ordinii publice si asigurarea
ordinii sociale;
- prin functia executiva si administrativa statul are ca obiect aplicarea in practica a legilor,
asigurarea functionarii serviciilor publice, precum si elaborarea de acte normative date in
baza legilor;
- prin functia jurisdictionala statul solutioneaza conflictele juridice care se pot naste in
societate si asigura respectarea legilor;

- prin functia externa statul desemneaza activitatile desfasurate pentru dezvoltarea


relatiilor cu alte state pe baza principiilor dreptului international
235. Ce este functia normativa a dreptului
- capacitatea dreptului de a intervene active pentru reglementarea prin norme juridice a
unor noi domenii din viata societatii sau a unora insuficient reglementate
236. Care sunt elementele constitutive ale actului normativ
- Constitutie;
- Legi constitutionale;
- Legi organice;
- Legi ordinare;
- Decrete prezidentiale;
- Ordonante de urgenta ale guvernului;
- Ordonante simple ale guvernului;
- Hotarari ale guvernului;
- acte normative elaborate de organele administratiei publice
237. Ce este contractul normativ
- o specie aparte de contract, care nu se refera la drepturi si obligatii pentru subiecti
determinati, ca participanti la un raport juridic, ci au in vedere reglementari cu caracter
general, impersonal si repetabil
238. Care din urmatoarele enunturi reprezinta o caracteristica a monarhiei
- seful statului este un monarh ereditar sau desemnat, potrivit unor proceduri specifice,
in functie de traditiile regimului constitutional
239. Ce este tehnica juridica
- totalitatea mijloacelor, metodelor, procedeelor si tehnicilor utilizate de organele puterii
de stat in procesul de initiere, elaborare, adoptare si aplicare a actelor normative