Sunteți pe pagina 1din 2

Psihologia Consumatorului

Prof.dr. Mihai Anitei

Tematica cursului
1. Notiunea si dimensiunile comportamentului consumatorului.
2. Procese, activitati i trasaturi psihice implicate in comportamentul consumatorului.
3. Abordarea psihologica a etapelor procesului de cumparare.
4. Factorii care influenteaza comportamentul consumatorului: economici-sociali, situationali,
psihologici, de grup.
5. Factori psihologici cu implicatii directe asupra comportamentului consumatorului: imagine,
culoare, sunet, muzica, miros, gust, ambianta, expunere, structurarea campului perceptiv,
reprezentarile personale, disonanta / consonanta cognitiv-afectiva, dinamica trebuintelor,
motivelor si starilor emotionale, trasaturile de personalitate.
6. Tipologia consumului si a consumatorilor.
7. Comportamentul adictiv de consum.
8. Privire spre viitor : oportunitatea conceptiei actuale asupra consumului; alternative.

Bibliografie:
Blythe, J (1998), Comportamentul consumatorului, Editura Teora, Bucureti
Catoiu, I. (2004), Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucuresti
Gueguen, N. (2006), Psihologia consumatorului, Editura Polirom, Iai
Iliescu, D., Petre, D. (2004), Psihologia reclamei i a consumatorului, Editura Comunicare.ro,
SNSPA, Bucuresti
Marder, E. (2002), Comportamentul consumatorilor, Ed. Teora, Bucuresti
Teodorescu, N. (2004), Comportamentul consumatorului, Ed. Uranus, Bucuresti
Underbill, P. (2006), Arta de a cumpara: De ce ne place shopping-ul, Ed. Polirom, lasi
Zaltman, G. (2007), Cum gandesc consumatorii, Ed. Polirom, Iai

Teme de cercetare empirica sau referate tematice


pentru cursul
Psihologia consumatorului
1. Factor! psihosociali care influenteaza comportamentul consumatorlui:

cultural!

social!

atitudinali

temperamental!

profesionali

psihosenzoriali

cognitivi

motivational!

emotionali, de statut

interpersonal!

varsta

diferente de gen

zona de rezidenta

zona geografica

religie

obiceiuri, traditii, tabuuri

2. Factori obiectivi care influenteaza comportamentul consumatorului :


calitate, cantitate, pret, promotii, discount, ambianta, luminozitate, mod de expunere,
publicitate, ambianja sonora, cromatica.
3. Comertul electronic si implicatiile lui asupra psihologiei consumatorului
4. Publicitatea pentru copii Tntre atractie si agresivitate
5. Influenta brandului asupra comportamentului consumatorului
6. Influenta mesajelor publicitare
7. Perceptia subliminala si comportamentul consumatorului
8. Dimensiuni cognitive-afective ale site+urilor web din perspectiva nevoii de stimulare
senzoriala si afectiva
9. Factorii care influenteaza decizia de cumparare
10. Comportamentul adictiv de cumparare si diferentele de gen