Management
SEM. 1 Problematica managementului
I. De învățat capitolul 1.
II. Verificați cunoștințele și aplicațiile din carte (capitolul 1).
III. Aplicațiile 1,2,5,6 în scris.
IV. Teste
Secțiunea de mai jos are doua componente:
• Prima parte din întrebări servește pentru autoverificarea însușirii modulului 1, in acest scop
va indicam răspunsurile corecte.
• Cea de a doua parte servește pentru testarea însușirii cunoștințelor; in acest scop, veți
trimite răspunsurile dumneavoastră, pe calea si in formatul ce va vor fi indicate in
prezentarea cursului.
Partea I-a
AUTOVERIFICAREA CUNOSTIINTELOR.
1. Unul din factorii obiectivi care explica aparitia colectivelor, a intreprinderilor,
este:
a. Caracterul social al muncii.
b. Nevoia de bani a oamenilor.
c. Inclinatia spre activitate in grup a oamenilor.
d. Nici un raspuns nu este corect.
2. Managementul are rolul de a asigura:
a. Ritmicitate si uniformitate in activitatea tuturor compartimentelor intreprinderii.
b. Profitul pentru proprietari.
c. Cea mai mare cota de piata.
d. Cele mai reduse costuri de productie.
3. Analiza managementului aplicat in tarile puternic dezvoltate:
a. Ne permite sa-l aplicam cu succes si in Romania.
b. Nu inseamna, pentru noi, o preluare “tale quale” a acestuia.
c. Nu e bun pentru noi, trebuie sa creem un management specific tarilor slab
dezvoltate.
d. Nici un raspuns nu este corect.
4. In conducerea stiintifica intuitia, flerul, bunul simt, comparativ cu cea
nestiintifica:
a. Nu-si mai au locul.
b. Joaca acelasi rol.
c. Capata o noua valoare.
d. Rolul lor scade simtitor.
5. Parabola orbilor si a elefantului este relevanta pentru definirea managementului
pentru ca:
a. Managementul are multiple dimensiuni (A).
b. Managementul, ca si elefantul pentru orbi, are multiple acceptiuni (B).
c. Ambele raspunsuri (a si b) sunt corecte.
d. Nici un raspuns (A si B) nu este corect.
6. Controlul executiei era principala functie a conducerii in etapa:
a. Organizarii.
b. Conducerii stiintifice.
c. Conduerii bazate pe obiective.
d. Teoriei generale a dezvoltarii.
7. Tendinta marcata de elaborare a teoriei generale a conducerii se inregistreaza
in etapa:
a. Organizarii.
b. Conducerii stiintifice.
c. Conducerii bazate pe obiective.
d. Teoriei generale a dezvoltarii.
8. Nu gasesc necesara existenta teoriei stiintifice a conducerii adeptii scolii: a. Clasice.
b. Empirica.
c. A relatiilor umane.
d. Sistemica.
9. “Fii rabdator, calm si curtenitor” face parte din regulile de comportament pentru
manageri, recomandat de scoala:
a. Empirica.
b. Clasica.
c. A relatiilor umane.
d. Sistemica.
10. Au inteles, pentru prima oara, ca este necesar sa se studieze efectele atitudinii
colective si ale climatului colectiv asupra rezultatelor in munca, reprezentantii
scolii:
a. Clasice.
b. Empirica.
c. Relatiilor umane.
d. Sistemica.
11. Intreprinderile sunt verigile de baza ale:
a. Economiei nationale (A).
b. Economiei mondiale (B).
c. Ambele raspunsuri (a si b) sunt corecte.
d. Ambele raspunsuri (A si B) nu sunt corecte.
12. Organizatiile create in scopuri economice sunt caracterizate de urmatoarele
elemente:
a. Obiective, resurse, plan.
b. Resurse, plan, baza tehnico-materiala.
c. Plan, baza tehnico-materiala, management.
d. Obiective, management, piata.
13. Sistemul intreprinderii este caracterizat de urmatoarele trasaturi: este un sistem
tehnico-productiv, un sistem economic, un sistem social si un sistem financiar.
Care din cele enumerate este incorect?
a. Sistemul tehnico-productiv.
b. Sistemul economic.
c. Sistemul social.
d. Sistemul financiar.
14. Care dintre functiile lui Fayol reprezinta, de fapt, functia de conducere? a. Sociala.
b. Umana.
c. Ecologica.
d. Administrativa.
15. Ce functie a intreprinderii a fost mentionata in modulul cursului elaborat
special pentru invatamantul la distanta si omis in cursul de baza?
a. De cercetare-dezvoltare.
b. De productie.
c. Comerciala.
d. Marketing.
16. Regiile autonome si intreprinderile publice sunt tipuri de intreprinderi grupate
dupa criteriu:
a. Forma juridica.
b. Modul de functionare.
c. Dimensiuni.
d. Nu sunt grupate dupa acelasi criteriu.
17. Dilema unui manager, in privinta rolului organizatiei, este:
a. Responsabilitatea economica vs. responsabilitatea sociala.
b. Responsabilitatea sociala vs. responsabilitatea ecologica.
c. Responsabilitatea ecologica vs. responsabilitatea umana.
d. Responsabilitatea umana vs. responsabilitatea economica.
18. Mediul extern al intreprinderii este:
a. Complex si turbulent.
b. Turbulent si redundant.
c. Redundant si imprevizibil.
d. Imprevizibil si complex.
19. Nivelul educatiei este o componenta a:
a. Mediului social.
b. Mediului economic.
c. Mediului politic.
d. Mediului tehnologic.
20. O functie a “valorii” este de a pune in lumina ce credem noi cu adevarat ca merita.
Adica:
a. Banii.
b. Moralitatea.
c. Mediul natural.
d. Toate raspunsurile sunt corecte.
RASPUNSURI CORECTE LA AUTOTESTUL PENTRU MODULUL 1
In. nr. Ras. In. nr. Ras.
1 A 11 C
2 A 12 A
3 B 13 D
4 C 14 D
5 C 15 D
6 A 16 D
7 D 17 A
8 B 18 A
9 A 19 A
10 C 20 D.
Partea a II-a
VERIFICAREA CUNOSTIINTELOR TEST NR. 1
1. Intre “organizatie” si “intreprindere” exista urmatoarea relatie:
a) Organizatia nu are profil economic, iar intreprinderea da
b) Intreprinderea este o organizatie creata in scopuri economice
c) O organizatie este o reuniune a mai multor intreprinderi
d) Amandoua reprezinta acelasi lucru
2. Elementele componente ale unei organizatii economice sunt:
a) Obiectivele, resursele, programul de activitate, conducerea
b) Capitalul, personalul, utilajele
c) Resursele materiale, financiare, umane si informationale
d) Conducatori si executanti
3. Functia intreprinderii desemneaza:
a) O activitate distincta a intreprinderii
b) Un ansamblu relativ omogen de activitati desfasurate pentru atingerea unor obiective
specifice, derivate din cele generale ale organizatiei
c) Rolul economic, social sau tehnologic al intreprinderii
d) Toate acestea
4. In cazul unei intreprinderi de servicii oarecare, poate predomina una din functiile
urmatoare:
a) Comerciala
b) Cercetare – dezvoltare
c) Financiar – contabila
d) Oricare din variantele mentionate
5. Conducerea a aparut o data cu munca:
a. Complexa
b. In colectiv
c. “La negru”
d. Platita
6. Managementul asigura orientarea intregii activitati spre:
a. Dezvoltarea continua
b. Cea mai buna productivitate
c. Un tel comun
d. O cota avantajoasa la bursa
7. Conducerea nestiintifica se bazeaza pe:
a. Bunul plac al managerului
b. Arbitrariul patronilor
c. Calitatea subordonatilor
d. Experienta de viata a managerului
8. Normele, ca o caracteristica, au fost specifice etapei:
a. Organizarii
b. Conducerii stiintifice
c. Conducerii bazate pe obiective
d. Teoriei generale a dezvoltarii
9. Interesul pentru planificare si elaborarea deciziilor pe baze stiintifice a fost stimulat
semnificativ in etapa:
a. Organizarii
b. Conducerii bazate pe obiective
c. Conducerii stiintifice
d. Teoriei generale a devoltarii
10. Scoala empirica abordeaza managementul de pe pozitia managerilor; a. Eficienti
b. Umani
c. Democrati
d. Autoritari
11. Cine intelege prin management “arta de a sti precis ce trebuie facut cat mai bine si mai
ieftin”?
a. Mayo
b. Fayol
c. Taylor
d. Barnard
12. Cine a identificat prima oara managementul (administrarea) ca o functie a
intreprinderii?
a. Fayol
b. Towne
c. Gantt
d. Weber
13. Cine a fost cel mai de seama reprezentant al scolii relatiilor umane?
a. Fayol
b. March
c. Mayo
d. Johnson
14. Abordarea intreprinderii intr-o viziune multidisciplinara, reprezinta castigul major al
stiintei conducerii datorat scolii:
a. Empirice
b. Relatiilor uamane
c. Clasice
d. Sistemice
15. Organizatiei este: “O asociatie de oameni cu conceptii comune, in vederea depunerii unei
activitati . . . . . – completati definitia .
a. Organizate”
b. Profitabile”
c. Utile”
d. Necesare”
[Link] unei intreprinderi fac parte din:
a. Intrarile in sistem
b. Iesirile din sistem
c. Feed-back-ul sistemului
d. Nici un raspuns nu este corect
[Link] a sustinut existenta a sase functii esentaiale ale intreprinderii, respectiv: cea tehnica,
comerciala, evidenta contabila, financiara, asigurare si …. = care lipseste?
a. Administrativa
b. Sociala
c. Umana
d. Ecologica
18. Cu ajutorul functiilor administrative intreprinderile sunt realizate:
a. Obiectivele derivate
b. Obiectivele generqale ale intreprinderilor
c. Toate obiectivele unei organizatii
d. Obiectivele secundare
19. Intreprinderea publica este rezultatul gruparii intreprinderilor in functie de:
a. Forma juridica
b. Scopul infiintarii
c. Numarul proprietarilor
d. Apartenenta nationala
20. In definirea rolului unei organizatii trebuie avut in vedere:
a. responsabilitatea sa economica (A)
b. responsabilitatea sa sociala (B)
c. Ambele raspunsuri (a si b) sunt corecte
d. Ambele raspunsuri (A si B) nu sunt corecte
21. Ce model pune accentul, printre altele, pe productie si profit?
a. Modelul socio-economic
b. Modelul social
c. Modelul economic
d. Modelul ecologic
22. Modelul SEPT reflecta:
a. Mediul extern al intreprinderii
b. Mediul intern al intreprinderii
c. Legaturile dintre cele doua medii
d. Cu ajutorul lui se face, de fapt, analiza structurii organizatorice a
intreprinderii
23. Ce nu intra in mediul tehnic?
a. Masinile
b. Metodele
c. Cunostiintele
d. Managementul
24. Care specialisti sunt cei mai constienti de importanta factorilor demografici?
a. Managerii
b. Medicii
c. Marketing
d. Contabili
Format standardizat de transmitere a testului Nr. 1.
TEST NR. 1 Termen limita de transmitere: …………
Student:…………………………………..
Anul: ……………
Grupa: …………..
Intrebarea nr. Raspuns corect Intrebarea nr. Raspuns corect
1 13
2 14
3 15
4 16
5 17
6 18
7 19
8 20
9 21
10 22
11 23
12 24
Termen de realizare 17.03.2020
SEM. 2 Cultura organizațională și etica afacerilor
I. De învățat capitolul 2.
II. Verificați cunoștințele și aplicațiile din carte (capitolul 2).
III. Aplicațiile 4 în scris.
IV. Realizați un chestionar (10 – 15 întrebări) prin care sa puteți analiza
comportamentul social al unei firme oarecare. De asemenea, elaborați un chestionar
care sa releve relația firmei cu mediul înconjurător.
V. Studii de caz
Un manager grabit?* O cercetare, care a avut drept obiectiv analiza stilurilor de conducere
si eficienta acestora, a “descoperit” urmatoarea situatie privind delegarea, in cadrul companiei
analizate.
Managerii de rang mediu si inferior au declarat, intr-o proportie semnificativa, ca seful este
mereu grabit, in consecinta de fiecare data cand le transmitea o sarcina le dadea informatii generale
despre ce aveau de facut, asteptandu-se ca principalii lui colaboratori sa puna totul cap la cap si sa
aleaga solutia convenabila. De asemenea el asteapta de la acestia sa decida care sunt informatiile
de care au nevoie, sa intre in posesia lor si apoi sa se ingrijeasca sa-si indeplineasca sarcina
transmisa de sef. Mai mult, in cazul sarcinilor repetitive seful aprecia ca dupa cateva incercari
colaboratorii ar trebui sa stie singuri cand e absolut necesar ca un lucru sa fie facut si, in
consecinta, nu le mai transmitea sarcina respectiva.
In mod frecvent seful nu avea o ierarhie foarte clara a sarcinilor ce trebuiau indeplinite, nu
era capabil sa identifice problemele in ordinea prioritatii lor. Si desi stia foarte bine ce probleme
trebuiau rezolvate, de multe ori avea o idee mai vaga decat coalboratorii lui despre problema ce
trebuia considerata prioritara la unmoment dat. De obicei stia sa descrie mai bine ce vroia dupa ce
sarcina era indeplinita decat inainte si in timpul executarii ei.
Intr-o zi unul din colaboratorii sefului, directorul de productie, a fost amplu criticat, la
sedinta periodica a directorilor, pentru proasta organizare a muncii in sectorul pe care-l
coordoneaza. Intors in cabinet a chemat valvartej toti colaboratorii la el si, inca furios, le-a spus:
“Nu doresc sa ma gasesc din nou in fata unei situatii umilitoare. Voi sunteti platiti sa va faceti
treaba; nu trebuie sa o fac eu pentru voi. Nu stiu cum va petreceti timpul si nici nu incerc sa aflu.
Va cunoasteti responsabilitatile si aceste probleme au aprut pentru ca le-ati neglijat. Daca la
urmatoarea sedinta raportul nu va sublinia o imbunatatire simtitoare a situatiei, vor aparea fete noi
prin jur. Si acum la munca.
a. Sa facem o analiza a companiei din punct de vedere a modului cum se face transmiterea
sarcinilor.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
b. Care este parerea dvs. despre sef.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
c. Ce parere aveti despre directorul productiei; sa incercam sa identificam mobilurile
comportamentului sau.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
VI. Exercitii de ETICA
- Nota de plata. Fiecaruia din noi i s-a intamplat, cel putin o data, daca nu aproape
intotdeauna, sa fie “furat” la nota de plata, dupa servirea unei mese intr-un restaurant oarecare,
masa pe care am fi dorit-o relaxanta sau distractiva. Din pacate, aceasta a devenit o practica uzuala
nu numai la noi in tara si ea vizeaza mai ales turistii straini care, adeseori, nici nu isi dau seama.
Intrebare: Daca ati fi managerul unui restaurant, ati permite lucratorilor dvs. o asemenea
practica? De ce?
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
- O idila la birou. Departamentul de creatie al unei firme de publicitate este condus de un
tanar talentat, dinamic, apreciat de superiori pentru performantele sale si ale echipei pe care o
conduce, necasatorit. Colaboratorii sai sunt de asemenea tineri si formeaza o echipa inchegata,
unita. Toti au observat insa ca intre seful departamentului si una din colege – de altfel, cea mai
buna din echipa – s-a nascut o idila, care nu le afecteaza insa, deocamdata, activitatea. Si iata ca la
un moment dat se iveste ocazia unei plecari in strainatate, pentru specializare, sansa oferita,
datorita constangerilor financiare, unui singur membru colaborator al sefului de la creatie. Desigur,
toti sunt interesati de aceasta oportunitate – pe care o considera nu numai o cale de perfectionare, ci
si o recompensa din partea firmei. Seful departamentului trebuie sa aleaga acea persoana si
preferintele sale se indreapta, evident, spre colaboratoarea sa “apropiata”.
Intrebare: Ce decizie ati lua in situatia lui? Care pot fi implicatiile acestei decizii – oricare
ar fi ea – asupra climatului de munca?
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________-
Termen de realizare 19.03.2020
SEM. 3 MISIUNE, OBIECTIVE ȘI STRATEGII
I. De învățat capitolul 3.
II. Verificați cunoștințele și aplicațiile din carte (capitolul 3).
III. 1. Analizați un domeniu de activitate ( la alegere).
_____________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
__...
2. Analizați factorii interni și factorii externi.
_____________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
_____________________________________-...
3. Efectuați analiza SWOT.
ATUURI SLABICIUNI
OPORTUNITĂȚI PERICOLE
Termen de realizare 24.03.2020
SEM. 4 DECIZII DE MANAGEMENT
I. De învățat capitolul 4.
II. Verificați cunoștințele și aplicațiile din carte (capitolul 4).
III. STUDII DE CAZ.
1. Ce fac managerii de succes când nu iau o decizie bună?*
Unui manager îi este practic imposibil să ia decizia cea mai bună de fiecare dată. Ce fac
managerii de succes când devine evident pentru toată lumea că au luat o decizie nefericita?
Un studiu recent a examinat 20 de manageri de succes şi i-au comparat cu 20 de manageri
ale căror cariere au stagnat. Un factor care a diferenţiat managerii de succes de ceilalţi a fost modul
în care reacţionează şi răspund la greşeli.
Managerii de succes procedează in felul următor atunci când greşesc:
1. Îşi acceptă responsabilitatea pentru greşeli dar nu se scuză.
2. Îi avertizează imediat pe cei care ar putea fi afectaţi de greşelile comise.
3. Precizează clar ce vor face pentru a-şi corecta greşelile.
4. Analizează greşelile făcute şi învaţă din ele, dar nu se lamentează cu acestea.
Analizati impactul fiecarei actiuni din cele de mai sus asupra eficientei actului de
conducere._______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_________________________________________________________________...
2. Imi cumpar o masina noua?*
Aveti o masina de mai bine de 5 ani care v-a costat, in ultimul an, cu reparatiile valoarea
unei masini noi de mic litraj.
V-ati cam saturat de ea si sunteti in cautarea unei solutii pentru ca nu puteti fara masina va
trebuie sa ajungeti zilnic la facultate, sa va vizitati prietenii la sfarsitul saptamanii, sa va duceti in
vacanta inclusiv la bunici si sa o folositi in cazuri de urgenta.
Nu aveti incredere in cei ce se ocupa cu vanzarea masinilor, dar nu cunoasteti mecanica
indeajuns pentru a va repara singur masina cea veche. Va place sa va considerati o persoana care
nu cheltuieste bani degeaba. Va ganditi: “Cum sa iau aceasta decizie? Sa calculez mai intai cat ma
costa? Sa apelez la bugetul meu si asa cam saracut? Sa ma imprumut? Ce alti factori trebuie sa am
in vedere? De ce altceva am nevoie? Asta nu e doar o decizie. Poate ar trebuie sa ma sfatuiesc cu
prietenii mei asta e o alta decizie. Nu-mi plac deciziile, s-ar putea sa iau una gresita. Dar, la naiba,
asta e o decizie. Poate avea dreptate profu azi la curs, cand spunea: “procesul luarii deciziei nu este
specific doar conducatorilor; aceasta parte a cursului va poate folosi si in viata de toate zilele”.
Oricum voi studia din nou acest capitol si sa vedem daca ma va ajuta in problema mea.
Schitati un proces decizional care sa va ajute in procurarea unei masini?
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
IV. TEST
VERIFICAREA CUNOSTIINTELOR
1. Atingerea obiectivelor, pe o perioada data, se realizeaza prin:
a. actiuni operative de conducere;
b. controale regulate ale modului cum sunt indeplinite obiectivele;
c. decizii si comenzile aferente;
d. activitatea operativa a angajatilor.
2. Un manager desfasoara activitati “de executie”:
a. direct;
b. indirect, prin intermediul mijloacelor de automatizare;
c. indirect, prin intermediul colaboratorilor sai;
d. direct, actionand asupra utilajelor.
3. Indiferent de obiectivul ei, decizia urmareste:
a. un mod de actiune, un obiectiv, resursele necesare, etc;
b. un obiectiv, resursele necesare, personalul calificat necesar;
c. resursele necesare, personalul calificat necesar, un sistem de actiune;
d. personalul calificat necesar, un sistem de actiune, un mod de actiune.
4. “In luarea unei decizii intuitia managerului este de neanlocuit”.
Afirmatia este:
a. corecta;
b. corecta. sunt situatii in care fundamentarea stiintifica este imposibila;
c. incorecta;
d. incorecta. Fundamentarea stiintifica inlocuieste tocmai intuitia care este
o caracteristica a managementului empiric.
5. Care din domeniile de decizie, de mai jos, nu necesita fundamentare
stiintifica?
a. determinarea marimii comenzilor transmise furnizorilor;
b. stabilirea amplasarii marfurilor intr-un deposit;
c. determinarea circuitului de aprovizionare a magazinelor;
d. acordarea unui premiu exceptional celui mai productiv angajat dintr-un
compartiment operativ.
6. Care din cele de mai jos pot lipsi dintr-o decizie?
a. obiectivul urmarit;
b. data de emitere a deciziei si cea de receptie a ei;
c. decidentul;
d. sursa de finantare.
7. Care dintre tipurile de decizii, de mai jos, sunt foarte importante
pentru evolutia viitoare a intreprinderii?
a. strategice;
b. tactice;
c. curente;
d. unice.
8. Profesorul [Link] apreciaza, ca decizia presupune existenta unui
mecanism din care fac parte mai multe sisteme. Care din cele de mai
jos nu face parte din mecanismul amintit?
a. sistemul de analiza;
b. sistemul de planificare;
c. sistemul de previziune;
d. sistemul de referinta.
9. Dintre etapele ciclului decizional, de cea mai mare responsabilitate
este:
a. decizia propriu-zisa;
b. construirea alternativelor de decizie;
c. culegerea datelor;
d. prelucrarea datelor.
10. Care din etapele de mai jos nu sunt totdeauna parcurse in procesul
luarii unei decizii pe baza analizei bayesiene?
a. definirea problemei;
b. analiza apriorica;
c. analiza preposterioara;
d. alegerea solutiei finale.
11. “Metoda este un ……….. dupa care se regleaza actiunile practice si
intelectuale, in vederea atingerii unui obiectiv”. Lipseste cuvantul:
a. program;
b. demers stiintific;
c. curs de actiune;
d. plan.
12. O metoda de conducere nu poate da rezultate pozitive daca nu se
bazeaza pe:
a. procedee si tehnici corecte;
b. realitatea obiectiva existenta;
c. un plan de activitate corect intocmit;
d. o cerere reala.
13. Diferenta fundamentala dintre metodele generale de conducere si
metodele si tehnicile specifice de conducere este:
a. primele se aplica mai multor functii (atribute) ale conducerii in vreme
ce celelalte doar uneia;
b. primele sunt mai generale;
c. cele specifice sunt pseudo metode de conducere;
d. nici un raspuns nu este correct.
14. Metoda de conducere prin obiective (MBO) se bazeaza pe “trinomul”:
a. obiective-rezultate-recompense/sanctiuni;
b. rezultate-recompense/sanctiuni-mijloace;
c. recompense/sanctiuni-mijloace-cai;
d. mijloace-cai-obiective.
15. Un obiectiv bine ales este caracterizat de:
a. explicitate;
b. nivelurile de atins;
c. face parte dintr-un sistem de obiective;
d. toate raspunsurile sunt corecte.
16. Metoda de conducere prin produs este recomandata acelor societati
comerciale care au:
a. un mare volum de activitate, in special de productie;
b. in profilul lor mai ales prestarea de servicii turistice;
c. segmente specifice de oferta;
d. o cifra de afaceri care le incadreaza in randul intreprinderilor mici si
mijlocii.
17. Economisirea timpului managerilor de nivel mediu si superior este un
avantaj major al metodei de conducere:
a. prin proiecte;
b. prin obiective;
c. prin rezultate;
d. prin exceptii.
18. Sinteza CSROEPM a fost conceputa de:
a. [Link];
b. [Link];
c. H.W. Bayliss;
d. [Link].
19. Sinteza (sau modelul) HARZBURG este constituita din elemente
preluate din metodele de conucere prin:
a. obiective, rezultate, exceptii, etc.;
b. rezultate, exceptii, produs, etc.;
c. exceptii, produs, bugete, etc.;
d. produs, bugete, obiective, etc.
20. Analiza Pareto este o tehnica care aranjeaza datele astfel incat
problemele sunt gradate in functie de:
a. marimea lor;
b. valoarea lor;
c. importanta lor;
d. nici un raspuns nu este correct.
Format standardizat de transmitere a testului Nr. 2.
TEST NR. 2 Termen limita de transmitere: …………
Student:…………………………………..
Anul: ……………
Grupa: …………..
Intrebarea nr. Raspuns corect Intrebarea nr. Raspuns corect
1 13
2 14
3 15
4 16
5 17
6 18
7 19
8 20
9 21
10 22
11 23
12 24
Termen de realizare 31.03.2020