Sunteți pe pagina 1din 17

ECONOMIE I POLITIC AGRAR 1. Agricultura, ca ramur a economiei naionale, se caracterizeaz prin urmtoarele trsturi specifice: a.

valorific superior resursele de producie; b. produsele agricole se bucur de o desfacere certa; c. procesele organice, biologice stau la baza produciei agricole; d. timpul de munca nu se suprapune peste timpul de producie; e. autoproducerea unei pri din mijloacele de producie necesare. 2. Agricultura, n dubla ei calitate - de furnizoare i consumatoare de produse industriale - este considerat: a. funcie - cnd reprezint piaa de desfacere pentru produsele industriale; b. baza n procesul de cooperare; c. suport al procesului de integrare pe vertical; d. obiectiv major al strategiei de dezvoltare economic; e. cale important n procesul de eficientizare a produciei agricole. 3. n cadrul relaiilor dintre puterea public, industrie i agricultur, legturi directe se stabilesc ntre: a. puterea public agricultur; b. puterea public industrie; c. agricultur industrie; d. puterea public industrie agricultur; e. a + b 4. Echilibrul dintre industrie i agricultur n procesul dezvoltrii economice de ansamblu este definit de: a. legturi directe; b. raporturi complementare; c. legturi indirecte; d. raporturi fundamentale; e. variante de exprimare. 5. Printre indicatorii care fixeaz locul agriculturii n ansamblul economiei naionale, recunoatem: a. gradul de asigurare a securitii alimentare; b. gradul de profitabilitate al ramurii; c. gradul de ocupare al forei de munc; d. ponderea forei de munc agricole n cadrul populaiei totale; e. ponderea fondurilor bugetare alocate agriculturii n bugetul naional. 6. Eficiena agriculturii intensive sau industriale trebuie apreciat, n primul rnd, n funcie de urmtoarele criterii: a. gradul de asigurare al securitii alimentare i nivelul consumului de ngrminte chimice; b. gradul de asigurare al securitii alimentare i nivelul veniturilor n raport cu cel al cheltuielilor; c. gradul de asigurare al consumului alimentar din producia intern i creterea nivelului de trai al agricultorilor; d. creterea ponderii agriculturii n pib i asigurarea securitii alimentare;

e. creterea productivitii muncii n agricultur i reducerea costurilor pe unitatea de produs. 7. Una dintre caracteristicile juridice ale bunurilor aparinnd domeniului public este: a. nu pot fi lovite de vreo servitute; b. alienabile; c. nonexcluziunea; d. rivalitatea; e. prescriptibile. 8. n domeniul public de interes naional nu se regsesc urmtoarele bunuri: a. digurile de aprare mpotriva inundaiilor; b. reelele de distribuie pentru irigaii; c. terenurile destinate cercetrii i produciei de semine i material sditor; d. izlazurile comunale; e. prizele aferente reelelor de distribuie pentru irigaii. 9. Ce categorie de bunuri indiferent de proprietar sunt folosite pentru a produce venituri i n acelai timp pot fi nstrinate: a. bunuri aparinnd domeniului privat; b. bunuri aparinnd domeniului public de interes naional; c. bunuri aparinnd domeniului public de interes local; d. bunuri aparinnd institutelor de cercetare agricol i silvic; e. bunuri aparinnd Societii Naionale de mbuntiri Funciare. 10. Fondurile mutuale sunt componentele urmtoarelor categorii de prghii ce acioneaz n direcia sprijinirii agriculturii: a. indirecte; b. economice; c. financiare; d. fiscale; e. nu sunt incluse. 11. Ce instrument de susinere a productorilor agricoli n per de tranziie avea un dublu efect (productori-consumatori): a. cupoanele; b. creditele de producie; c. primele pentru preuri fixate la un nivel minim garantat; d. impozitul; e. taxele i tarifele vamale. 12. Creterea eficienei economice la productori i sporirea accesibilitii la produsele agricole pentru consumatori reprezint: a. scopul interveniei statului prin preuri n agricultur; b. mod de manifestare a crizei din agricultur; c. mijloc de ntrire a administraiei publice locale; d. form de specializare n producie; e. restricie n cadrul aciunii de zonare a agriculturii. 13. Foarfecele preurilor, ca principal element al sistemului de preuri din agricultur, se determin folosind unul dintre indicatori: a. raportul dintre preul intern i cel extern al unui produs agricol; 2

b. raportul de corelaie dintre indicele preurilor produselor agricole i cel al produselor neagricole; c. raportul dintre indicele preurilor produselor vegetale i cel al produselor animaliere; d. diferena dintre indicele preurilor produselor agricole i indicele preurilor produselor industriale; e. nu poate fi cuantificat n perioada de tranziie. 14. n cazul produselor agricole de importan naional, intervenia statului prin preuri asupra productorilor, n perioada 1993-1996, s-a realizat prin: a. credite; b. ajutoare fiscale; c. prime; d. reducerea preurilor inputurilor; e. eliminarea preurilor negociate. 15. Variaia randamentelor i a costurilor de producie determin un dublu efect asupra caracterului preurilor produselor agricole: a. cresctoare-aleatorii; b. descresctoare-aleatorii; c. incerte-instabile; d. fixe-stabile; e. fr efecte. 16. Fluctuaia preurilor produselor agricole, interdependena dintre ramurile agricole i importana produselor agricole n susinerea hranei populaiei condiioneaz: a. starea de echilibru n sistemul de formare al preurilor outputurilor; b. dezechilibrele dintre agricultur i industrie; c. dezechilibrele dintre urban i rural; d. interferena dintre politica agrar i celelalte tiine economice; e. necesitatea creditrii agricultorilor. 17. n conformitate cu teoria lansat de G. King n 1869, anii cu producii agricole ridicate pot conduce la: a. creterea veniturilor totale ale agricultorilor; b. reducerea veniturilor totale ale agricultorilor; c. creterea preurilor produselor agricole; d. creterea nivelului de trai al agricultorilor; e. reducerea disponibilitilor de export. 18. Prin respectarea legii cererii i a ofertei, precum i a legii valorii, preurile produselor agricole nu sunt: a. difereniate; b. influenate; c. unice; d. echitabile; e. forfetare. 19. Coeficientul nominal de protecie (CNP) se determin ca: a. raport ntre indicele preurilor la produsele agricole i cel al produselor neagricole; b. raport ntre preul intern i cel extern (la grani) al unui produs agricol; 3

c. diferena dintre indicele preurilor la produsele agricole i cel al produselor industriale; d. procent din preul de pia al unui produs agricol care este subvenionat de ctre stat; e. raport ntre preurile minime i cele maxime nregistrate la un produs agricol pe piaa intern. 20. Denumii indicatorul care atunci cnd este de aproximativ 50% exprim o situaie satisfctoare, respectiv totalitatea datoriilor nu depete totalitatea fondurilor proprii: a. capacitatea de mprumut; b. rata profitului; c. gradul de independen; d. rata global de ndatorare; e. rata de utilizare a activelor. 21. Necesitatea creditrii productorilor agricoli nu este condiionat de: a. caracterul aleatoriu al produciei agricole; b. gradul sczut de capitalizare, cu deosebire a productorilor privai; c. concentrarea produciei prin achiziionarea de terenuri; d. gradul ridicat de imobilizare a fondurilor n agricultur; e. protecia social a productorilor agricoli. 22. Care este formula de calcul a indicatorului gradul de independen, utilizat la analiza eficienei economice n acordarea creditelor productorilor agricoli: a. capitaluri proprii/capitaluri mprumutate; b. (datorii totale/total pasiv) x 100; c. (efecte de primit/ capitaluri permanente) x 100; d. datorii totale/capitaluri permanente; e. (capitaluri proprii/capitaluri permanente) x 100. 23. Unul dintre factorii climatici care influeneaz, ntr-o anumit msur, producia agricol este reprezentat de: a. condiiile orografice; b. energiile alternative; c. potenialul bioclimatic; d. umiditatea; e. teritoriul ecologic omogen. 24. Potenialul bioclimatic este rezultatul aciunii cumulate a urmtorilor factori: a. pmnt, for de munc, capital; b. pmnt, temperatur, umiditate, lumin; c. umiditate, temperatur, lumin; d. zonare, repartizare teritorial, specializare; e. temperatur, umiditate, lumin, condiii orografice. 25. Gradul de rezisten la secet reprezint un criteriu n: a. raionarea i repartizarea soiurilor i hibrizilor de plante; b. valorificarea superioar a fondului funciar; c. zonarea produciei agricole; d. aplicarea asolamentelor; e. clasificarea bioclimatic a culturilor. 4

26. n cadrul elementelor componente ale capitalului de exploatare nu se regsesc: a. animalele; b. mainile agricole; c. plantaiile; d. proviziile; e. vnatul. 27. Elemente ale capitalului viu n agricultur sunt considerate: a. animalele; b. mainile agricole; c. plantaiile; d. proviziile; e. a + c 28. Capitalul agricol activ cuprinde: a. capital maini, capital animale, capital plantaii, capital vnat i piscicol; b. capital de exploatare, capital de exploataie i avansurile efectuate pentru recoltele viitoare; c. capital de exploatare i capital de exploataie; d. capital cldiri, amenajri exterioare i unelte agricole; e. capital pmnt, capital mbuntiri funciare, capital construcii i maini. 29. Notele de bonitare naturale, de tranziie i poteniale necesare la determinarea fertilitii solului au fost stabilite pe: a. categorii de exploataii agricole; b. domenii de proprietate; c. institute i staiuni de cercetare agricol; d. hantrii; e. judee. 30. Prima aciune de evaluare economic a terenului agricol din Romnia a fost motivat de teza c valoarea pmntului este diferit n funcie de: a. dimensiunea proprietii; b. categoria de folosin; c. situaia economic a puterii publice; d. calitatea produselor agricole; e. a+d. 31. Care dintre urmtorii autori consider c valoarea pmntului se determin n funcie de regiune, calitatea solului, situaia economic i dimensiunea exploataiei: a. Mihai erban; b. Virgil Madgearu; c. Ion Angelescu; d. Nicolae Georgescu Roegen; e. William Pitty. 32. n perioada comunist, cercetarea agricol a identificat urmtoarele criterii de evaluare economic a terenului agricol: a. venit net, cheltuieli totale, profit brut; b. venit net, producie global, rent funciar; c. cheltuieli de valorificare, venit net, rent funciar; 5

d. cheltuieli de exploatare, venituri totale, profit net; e. cost unitar, venit global, rent diferenial II. 33. Dac raportul dintre suprafaa cultivabil ce revine pe locuitor i suprafaa necesar pentru a hrni o persoan adult este supraunitar, atunci utilizarea terenului agricol este: a. intensiv; b. total; c. extensiv; d. raional; e. ineficient. 34. Ce indicator care exprim modul de utilizare a terenului agricol trebuie raportat i la zona geografic: a. ponderea suprafeei necultivate n totalul suprafeei agricole; b. structura pe culturi a terenului agricol; c. coeficientul de utilizare a suprafeei agricole sau arabile; d. ponderea suprafeelor agricole irigate n suprafaa agricol total; e. structura terenurilor agricole pe categorii de folosin. 35. Creterea produciei prin sporirea suprafeei de recoltat n raport cu suprafaa cultivabil reliefeaz utilizarea pmntului sub forma: a. raional; b. intensiv; c. industrial; d. gospodreasc; e. extensiv. 36. Fertilitatea economic mbrac dou forme i anume: a. material i valoric; b. absolut i relativ; c. tehnic i financiar; d. potenial i de tranziie; e. natural i artificial. 37. Evaluarea relativ (bonitarea) terenurilor agricole nseamn ncadrarea fertilitii acestora pe o scar de puncte de la: a. 0 100; b. 0 10; c. 0 20; d. 0 50; e. 0 99. 38. Punctajul factorilor care determin bonitarea terenurilor este urmtoarea: a. sol: 0-50; clim: 25; relief: 10; irigaii: 5; b. sol: 0-45; clim: 25; relief: 15; irigaii: 5; c. sol: 0-50; clim: 25; relief: 10; hidrologie: 15; d. sol: 0-45; clim: 25; relief: 15; hidrologie: 15; e. sol: 0-50; clim: 20; relief: 15; hidrologie: 15. 39. Hrile privind rezistena solului la arat, ntocmite de cercetarea agricol romneasc au avut ca scop: a. determinarea rentei funciare; 6

b. evaluarea economic a pmntului; c. cunoaterea puterii productive a pmntului; d. planificarea costurilor de producie din agricultur; e. efectuarea lucrrilor de zonare. 40. Teoria economic consider c, la baza formrii preului pe piaa funciar trebuie s se afle: a. preul produselor agricole; b. renta diferenial i; c. costul produselor agricole; d. productivitatea muncii; e. renta funciar capitalizat. 41. Care este nivelul preurilor i ce fel de rent se manifest n condiiile unei producii sczute ca urmare a aciunii nefaste a factorilor naturali de risc: a. preuri nalte rent de monopol artificial; b. preuri sczute rent diferenial i fertilitate; c. preuri nalte rent de monopol natural; d. preuri nalte rent de poziie; e. preuri nalte rent de monopol ntmpltor. 42. Renta explicit, ca form a rentei absolute, revine proprietarului de teren prin intermediul: a. preului produsului agricol; b. venitului net; c. profitului; d. ratei profitului; e. arendei. 43. Profitul normal nregistrat pe terenurile cu cea mai sczut fertilitate reprezint baza formrii rentei: a. absolute; b. ntmpltoare; c. diferenial I-fertilitate; d. diferenial I-poziie; e. diferenial II. 44. Renta diferenial I fertilitate se determin ca diferen ntre urmtorii indicatori: a. profit brut i impozit pe profit; b. venituri totale i cheltuieli totale; c. venit net i profit normal; d. profit normal i cheltuieli de transport; e. profit net i investiii. 45. Repartizarea rentei funciare se realizeaz n baza: a. legilor economice obiective; b. capitalului propriu; c. dimensiunii suprafeei agricole, d. normelor juridice; e. potenialului economiei naionale. 7

46. Una din caracteristicile tehnice ale muncii n agricultur este: a. munca n agricultur este de tip familial; b. munca n agricultur este variabil n timp; c. munca n agricultur este dificil de controlat; d. munca n agricultur este puin sigur pentru salariai; e. munca n agricultur este puin specializat. 47. La nivel microeconomic creterea productivitii muncii nu ntmpin urmtoarele limite: a. economice i tehnice; b. tehnice i financiare; c. sociale i politice; d. financiare i economice; e. tehnice, financiare i economice. 48. Particularitile productivitii muncii n agricultur sunt: a. tehnice i financiare; b. economice i sociale; c. economice i politice; d. tehnico-economice i organizatorice; e. tehnice i tehnologice. 49. Productivitatea global a muncii se exprim cu ajutorul indicatorului: a. valoarea produciei la 1000 lei cheltuieli salariale; b. profitul la 1000 lei cheltuieli salariale; c. producia valoric exprimat convenional n zile-om; d. producia fizic exprimat convenional n ore-om; e. valoarea adugat pe lucrtor care a lucrat anual. 50. Politica de folosire raional a resurselor de producie din agricultur, n profil teritorial, nu include: a. combinarea agroindustrial; b. specializarea produciei agricole; c. integrarea agriculturii n U.E.; d. repartizarea teritorial a agriculturii; e. integrarea agroindustrial la sate. 51. Eficiena economic a repartizrii teritoriale a agriculturii este relevata de: a. producia global la 1000 lei cheltuieli totale; b. structura valoric a produciei marfa participant la schimbul interzonal; c. greutatea specific a valorii produciei agricole obinute n condiii de fertilitate ridicat; d. maximum de randament nregistrat la unitatea de suprafa cu minimum de cheltuieli; e. sporul de producie obinut la hectar. 52. Relaiile care se stabilesc ntre agricultur i ramurile din amonte i aval de aceasta reprezint: a. specializarea n producie; b. asociaia simpl; c. cooperarea pe vertical; d. repartizarea teritorial; 8

e. combinatul agroindustrial. 53. Una dintre condiiile care favorizeaz specializarea n agricultur este: a. preul relativ sczut al produselor agricole; b. limitarea resurselor teritoriale ale agriculturii; c. oferta de produse agricole relativ mare, iar cererea relativ sczut; d. adncirea diviziunii sociale a muncii; e. ponderea mare a terenului arabil n total teren agricol. 54. Gradul de cooperare poate fi exprimat pe baza unor indicatori din domeniul: a. investiiilor i produciei; b. mecanizrii agriculturii; c. aprovizionrii i produciei; d. aprovizionrii i integrrii; e. aprovizionrii i desfacerii. 55. Specializarea de ramur se regsete n: a. specializarea teritorial; b. specializarea naional; c. specializarea pe produs; d. specializarea tehnologic; e. c+d. 56. Care din urmtoarele forme de combinare la sate este considerat a fi specific tradiional produciei sociale din rural: a. lucrul la domiciliu; b. industria mic; c. gospodria rneasc; d. industria casnic; e. cooperarea i asocierea. 57. Vectorul integrrii agroindustriale la sate este urmtorul: a. agricultur industrie - comer; b. producie vegetal-producie animalier; c. culturi intensive-culturi raionale-culturi extensive; d. sisteme tradiionale-sisteme industriale-sisteme biologice; e. Romnia - Uniunea European. 58. Elementele bazei tehnico-materiale n expresie fizic poart denumirea de: a. factori de producie; b. capital de exploatare; c. resurse de producie; d. capital agricol activ; e. fonduri de producie. 59. Aprecierea eficienei economice a utilizrii mijloacelor mecanizate nu presupune: a. ncadrarea lucrrilor agricole n epoca optim; b. corelarea tarifelor lucrrilor mecanice cu preul produselor agricole; c. sporirea productivitii mecanizatorilor agricoli; d. reducerea cheltuielilor ocazionate de executarea mecanizat a lucrrilor; e. mbuntirea calitii lucrrilor mecanizate. 9

60. Unul din indicatorii folosii n aprecierea eficienei economice a mecanizrii este: a. producia marf ce revine pe tractor; b. costul marginal ce revine pe tractor; c. productivitatea muncii ce revine pe tractor; d. rata profitului brut pe tractor; e. producia suplimentar pe tractor. 61. Potrivit Legii nr. 1/2000, reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole i forestiere s-a fcut n limita: a. 10 ha teren agricol i 3 ha teren forestier; b. 50 ha teren agricol i 30 ha teren forestier; c. 10 ha teren agricol i 10 ha teren forestier; d. 50 ha teren agricol i 10 ha teren forestier; e. 50 ha teren agricol i 3 ha teren forestier. 62. Legea nr.16/1994, privind arendarea, stabilete ca plata arendei s se fac: a. n natur; b. n bani; c. n natur sau n bani; d. dup 5 ani; e. n natur, n bani sau n natur i n bani. 63. Potrivit Legii nr. 16/1994, privind arendarea, este interzis: a. arendarea animalelor de producie; b. arendarea terenurilor ocupate de construcii i instalaii agrozootehnice; c. arendarea platformelor i spaiilor de depozitare; d. subarendarea total sau parial; e. arendarea amenajrilor piscicole. 64. Conform prevederilor Legii nr. 54/1998, privind circulaia juridic a terenurilor agricole, acumulrile de teren agricol pe familie nu pot depi: a. 50 ha; b. 100 ha; c. 150 ha; d. 200 ha; e. 10 ha. 65. n accepiunea lui Virgil Madgearu, tendinele de industrializare a rilor agrare sud-est europene, inclusiv a Romniei sunt generate de urmtoarele necesiti: 1. Creterea gradului de integrare a agriculturii romneti fa de rile dezvoltate; 2. Creterea gradului de conlucrare ntre agricultur i industrie; 3. Creterea aportului agriculturii la formarea venitului naional; 4. Creterea aportului produselor realizate n gospodria rneasc pe piaa naional; 5. Creterea aportului produselor realizate n agricultura naional n consumul intern al populaiei; 6. Creterea aportului valutar al produselor agricole destinate exportului; 7. Asigurarea unei mai mari independene a agriculturii fa de pieele occidentale industrializate; 8. Creterea gradului de ocupare a forei de munc suplimentare n agricultur. 10

a) 2,3,4; b) 4,5,6; c) 2,6,8; d) 5,6,7; e) 2,7,8. 66. Sistemele agricole contemporane abordeaz diferit problematica asigurrii securitii alimentare i a proteciei mediului, n funcie de urmtorii factori: 1. Puterea de absorbie a consumatorilor; 2. Nivelul de civilizaie; 3. Consumul de ngrminte chimice sau naturale; 4. Gradul de dezvoltare general al economiei; 5. Utilizarea cu pruden a mijloacelor mecanizate; 6. Reciclarea elementelor eseniale vieii; 7. Posibilitatea asigurrii consumului alimentar al populaiei din producia intern; 8. Posibilitatea conservrii resurselor naturale rare. a) 1,2,4 b) 3,5,6 c) 5,7,8 d) 3,6,8 e) 6,7,8. 67. Din perspectiv istoric, sistemele agricole convenionale mbrac urmtoarele forme: 1. Permacultura; 2. Agricultura tradiional; 3. Agricultura durabil; 4. Agricultura biologic; 5. Agricultura mixt primitiv; 6. Agricultura incipient; 7. Agricultura industrial; 8. Agricultura ecologic. a) 1,2,3 b) 2,3,4 c) 1,3,8 d) 4,5,7 e) 2,5,6 68. n per de tranziie obiectivele politicii agrare romneti n formarea preurilor produselor agricole au urmrit n principal: 1. nlturarea preurilor de mercurial practicate pn la pragul anului 1993; 2. nlturarea supradimensionrii nivelului preurilor i tarifelor bunurilor i serviciilor destinate consumului populaiei care afecta puterea de cumprare a veniturilor; 3. Definirea strategiei de trecere la liberalizarea general a preurilor; 4. Definirea strategiei de limitare a preurilor ca urmare a susinerii prin cupoane a inputurilor neagricole; 5. Majorarea i garantarea niv preurilor de contractare i achiziie a produselor agricole preluate direct de la productor; 6. Adoptarea principiului formrii libere a preurilor pentru sectorul de pia particular; 7. Diminuarea creterii preurilor prin eliminarea impozitului pe venitul agricol; 8. Implementarea mecanismului de formare a preurilor din UE. a) 1,5,6 b) 2,4,7 c) 2,3,5 d) 4,5,6 e) 4,7,8. 69. n perioada postdecembrist creditul bancar n general i cel agricol n special a fost supus unor modificri calitative importante, dintre care se disting: 1. Statul nu mai deine n exclusivitate monopolul creditului, acesta supunndu-se legilor economiei de pia; 2. Creditul a dobndit calitatea de instrument, dar i de factor important n realizarea principiilor economiei de pia; 11

3. Creditul bancar a fost diversificat, att n sensul dezvoltrii instituiilor bancare i tipurilor de credite, ct i prin modificarea structural a obiectivelor creditului; 4. S-a instituionalizat un sistem propriu de acordare operativ i eficient a creditelor pentru productorii agricoli; 5. S-a eliminat specializarea ngust a creditului bancar; 6. S-a realizat creterea stabilitii instituiilor bancare specializate n acordarea creditului pentru agricultori; 7. S-a realizat un raport echitabil ntre rata dobnzii la credite i rata rentabilitii n producia agricol; 8. S-a perfecionat sistemul managerial, informaional i tehnic, precum i cel privind instrumentele de lucru specifice activitii bancare. a) 2,3,4 b) 3,5,8 c) 1,3,6 d) 5,6,7 e) 1,4,7. 70. Dintre funciile specifice pieei funciare fac parte: 1. Favorizeaz formarea unui pre mediu de vnzare-cumprare a pmntului; 2. Contribuie la creterea dimensiunii exploataiilor agricole; 3. Favorizeaz accesul productorilor agricoli la instituii de credit; 4. Imprim un caracter multinaional actelor de vnzare-cumprare; 5. Favorizeaz tranziia treptat a forei de munc din agricultur spre ramurile neagricole; 6. Contribuie la realizarea unor schimbri n procesul de producie agricol; 7. Favorizeaz creterea preului produselor agricole; 8. Contribuie la includerea valorii pmntului n avuia naional. a) 1,2,4 b) 2,3,5 c) 3,4,7 d) 1,6,8 e) 5,7,8. 71. Bunurile din domeniul privat prezint urmtoarele caracteristici juridice: 1. Sunt n comer; 2. Sunt inalienabile; 3. Sunt n uzul public; 4. Sunt n general alienabile; 5. Nu sunt lovite de dreptul de servitute; 6. Sunt lovite de dreptul de servitute; 7. Nu sunt prescriptibile; 8. Sunt supuse regimului excepional de drept. a) 1,2,8 b) 2,3,5 c) 3,4,7 d) 1,4,6 e) 5,7,8. 72. Capitalul de exploataie include: 1. mbuntiri funciare; 2. Animale de traciune; 3. Plantaii de vi de vie; 4. Tractoare i maini agricole; 5. Cldiri i amenajri exterioare; 6. Vnatul; 7. Pmntul agricol; 8. Uneltele agricole simple. a) 1,2,4 b) 2,4,6 c) 1,3,5 d) 6,7,8 e) 5,6,8. 73. Politica agrar atribuie pmntului urmtoarele forme de utilizare: 1. Tradiional; 2. Industrial; 12

3. Intensiv; 4. Ecologic; 5. Extensiv; 6. Manual; 7. Raional; 8. Durabil; a) 1,3,6 b) 2,3,6 c) 6,7,8 d) 3,5,7 e) 3,4,5. 74. Renta diferenial I apare n urmtoarele condiii: 1. Investiii suplimentare succesive pe aceeai unitate de suprafa; 2. Preul produselor agricole care se formeaz pornind de la costurile medii nregistrate pe terenurile cele mai puin fertile; 3. Randamentul superior pe unitatea de suprafa obinut de anumii agricultori; 4. Monopolul proprietii private asupra pmntului; 5. Diferena de fertilitate natural dintre terenurile agricole; 6. Rata venitului net s fie egal n principalele ramuri ale economiei; 7. Distana la care este amplasat o suprafa de teren n raport cu pieele de aprovizionare i desfacere; 8. Diferena dintre cile i mijloacele de transport utilizate. a) 1,2,6 b) 2,4,7 c) 3,6,8 d) 4,5,6 e) 5,7,8. 75. n cadrul repartiiei rentei funciare, beneficiarii sunt reprezentai de: 1. Comercianii de produse agricole; 2. Posesorii forei de munc; 3. Statul cnd particip la realizarea de investiii n agricultur; 4. Integratorii din amonte i aval de agricultur; 5. Proprietarii terenurilor agricole; 6. Consumatorii produselor agricole; 7. Salariaii din agricultur; 8. Deintorii de capital. a)1,3,7 b) 1,4,6 c) 2,3,5 d) 3,7,8 e) 2,5,8. 76. Pe piaa funciar sunt recunoscute urmtoarele metode n baza crora se negociaz transmiterea proprietii (cu atributele sale) sau numai a folosinei: 1. Reconstituirea dreptului de proprietate; 2. Concesionarea; 3. Constituirea dreptului de proprietate ; 4. Motenirea ; 5. Arendarea ; 6. Reformarea agriculturii; 7. Vnzarea cumprarea ; 8. Retehnologizarea. a) 1,3,5 b) 1,4,6 c) 3,6,7 d) 2,5,7 e) 4,6,8. 77. Repartizarea teritorial a agriculturii poate fi influenat de urmtorii factori specifici: 1. Foarfecele preurilor; 2. Industria; 3. Resursele de for de munc; 4. Experiena local; 13

5. Cooperarea n producie; 6. Condiiile de transport; 7. Cerinele economiei naionale; 8. Gradul de absorbie a pieei interne de produse agricole. a) 1,4,5 b) 6,7,8 c) 1,2,3 d) 3,4,6 e) 2,5,8. 78. Principalele trsturi ale agriculturii sunt: 1. Autoproducerea propriilor mijloace de producie plante i animale; 2. Apariia i dezv agriculturii, ca ramur a economiei naionale,sunt condiionate de procesul de diviziune social a muncii; 3. Agricultura se deosebete de celelalte ramuri neagricole pentru c la bazaproceselor agricole stau procese organice, biologice, iar la baza celorlalte activiti stau procese anorganice; 4. Furnizeaz produse agroalimentare pentru consumul intern al populaiei; 5. Furnizeaz produse agricole pentru industria prelucrtoare; 6. Pia de desfacere pentru produsele industriale; 7. Agricultura ncepe i se termin odat cu participarea omului la procesul deproducie; 8. Procesul de producie n agricultur se desfoar pe suprafee mari. a) 1,3,4 b) 4,5,6 c) 6,7,8 d) 2,3,7 e) 5,6,8. 79. Forma material a rentei funciare n agricultur este reprezentat de: 1. Exclusivitatea producerii unor produse agricole; 2. Alocrile suplimentare de factori de producie, 3. Monopolul proprietii private asupra pmntului; 4. Calitatea superioar a produselor agricole obinute de anumii agricultori; 5. Randamentul superior pe unitatea de suprafa obinut de anumii agricultori; 6. Monopolul asupra pmntului ca obiect al economiei; 7. Preul produselor agricole care se formeaz pornind de la costurile medii nregistrate pe terenurile cele mai puin fertile; 8. Diferena de fertilitate natural. a) 1,4,5 b) 2,3,8 c) 3,6,7 d) 3,4,6 e) 6,7,8. 80. nsuirea rentei funciare se poate realiza n urmtoarele condiii: 1. Cnd exploatarea se realizeaz prin arendai; 2. Cnd exploatarea se realizeaz de ctre proprietari; 3. Cnd se folosete munca salariailor (zilierilor); 4. Cnd preurile produselor agricole s-au format n funcie de raportul dintre cerere i ofert; 5. Cnd agricultura este supus procesului integrrii cu ramurile din amonte sau aval de aceasta; 6. Cnd politica agrar ine cont de aciunea obiectiv a legii valorii; 7. Cnd produsele agricole sunt supuse comercializrii; 8. Cnd statul particip n mod nemijlocit la susinerea agriculturii. a) 2,4,6 b) 4,6,7 c) 3,5,8 d) 1,2,5 e) 3,6,8. 81. Raionarea i repartizarea soiurilor i hibrizilor de plante, n condiiile folosirii depline i eficiente a resurselor climatice, au la baz urmtoarele criterii: 1. Grosimea stratului de zpad; 2. Izoterma lunii februarie; 14

3. Condiiile de temperatur ale perioadei de vegetaie; 4. Condiiile de temperatur din perioada rece a anului; 5. Temperatura maxim anual; 6. Condiiile umiditii generale; 7. Temperatura momentului de ncepere a vegetaiei 8. Gradul de folosire util a apei de ctre plante. a) 1,2,3 b) 3,4,5 c) 5,6,7 d) 3,4,6 e) 6,7,8. 82. Clasificarea bioclimatic a culturilor, n condiiile folosirii depline i eficiente a resurselor climatice, are la baz urmtoarele criterii: 1. Condiiile de temperatur ale perioadei de vegetaie; 2. Durata perioadei de vegetaie; 3. Gradul de rezisten la secet; 4. Grosimea stratului de zpad; 5. Condiiile umiditii generale; 6. Gradul de folosire util a apei de ctre plante; 7. Condiiile de temperatur din perioada rece a anului; 8. Izoterma lunii iulie. a) 2,3,6 b) 1,4,5 c) 3,4,7 d) 5,6,7 e) 1,2,8. 83. Natura, ca resurs de producie n agricultur, are urmtoarele componente: 1. Clima; 2. Temperatura medie anual; 3. Condiiile orografice; 4. Raionarea soiurilor i hibrizilor de plante; 5. Clasificarea bioclimatic a culturilor; 6. Resursele energetice neconvenionale; 7. Resursele subsolului; 8. Resursele forestiere. a) 1,3,6 b) 2,4,7 c) 4,5,8 d) 3,7,8 e) 5,6,7. 84. n ecuaia de determinare a suprafeei de recoltat nu se regsesc: 1. Suprafaa cultivat n primvar; 2. Suprafaa cultivat n toamn; 3. Suprafaa cultivat cu culturi necesare; 4. Suprafaa cultivat cu culturi intercalate; 5. Suprafaa cultivat n sistem gospodresc; 6. Suprafaa cultivat cu culturi ascunse; 7. Suprafaa calamitat n primvar-var; 8. Suprafaa asigurat mpotriva aciunii factorilor de risc i incertitudine. a) 1,2,6 b) 3,5,8 c) 2,3,4 d) 6,7,8 e) 3,4,7. 85. Limitele creterii productivitii muncii n agricultur, la nivel microeconomic sunt: 1. Economice; 2. Costul politicilor agricole; 3. Deteriorarea agroproductivitii ecosistemelor; 4. Tehnice; 5. nrutirea calitii produselor; 6. Financiare; 15

7. Politice; 8. Nivelul consumurilor energetice. a) 1,3,5 b) 2,5,8 c) 3,4,7 d) 1,4,6 e) 3,5,7. 86. Caracterul specific al pieei muncii n agricultur este determinat de: 1. Gradul ridicat de segmentare a pieii muncii; 2. Preul forei de munc, care este un pre de conjunctur; 3. Gradul mai redus de segmentare a pieei muncii; 4. Comportamentul independent al pieei forei de munc n agricultur; 5. Riscul foarte redus pe piaa forei de munc din agricultur; 6. Gradul ridicat de specializare a muncii n agricultur; 7. Gradul redus de diversificare a muncii n agricultur; 8. Nivelul relativ constant al productivitii muncii i al veniturilor obinute n agricultur; a) 1,5,6 b) 2,3,4 c) 1,7,8 d) 5,6,8 e) 6,7,8. 87. n funcie de legtura cu procesul de producie, tipologia cheltuielilor din agricultur cuprinde: 1. Cheltuieli variabile; 2. Cheltuieli materiale; 3. Cheltuieli de desfacere; 4. Cheltuieli cu munca vie; 5. Cheltuieli de producie; 6. Amenzi i penaliti; 7. Cheltuieli fixe; 8. Cheltuieli indirecte; a) 1,4,7 b) 2,6,8 c) 3,5,6 d) 2,4,8; e) 4,7,8. 88. Agricultura se individualizeaz fa de celelalte ramuri ale economiei naionale prin urmtoarele particulariti: 1. Indiferent de stadiul de dezvoltare al societii, agricultura reprezint baza economic pentru dezvoltarea industrial; 2. Dependena produciei agricole de condiiile climatice; 3. Ramur antipoluant; 4. Plantele si animalele funcioneaz concomitent ca obiecte i mijloace de munc; 5. Furnizeaz materii prime pentru industria prelucrtoare; 6. Producia principal reprezint numai pan la din producia total obinut; 7. Dezvoltarea sa este determinat numai de intervenia statului; 8. Diviziunea muncii st la baza specializrii in producie. a) 1,2,5 b) 2,4,6 c) 3,4,7 d) 3,5,8 e) 6,7,8. 89. n cadrul indicatorilor de apreciere a eficienei economice a utilizrii ngrmintelor chimice nu se regsesc: 1. Profitul pe hectar, tona de produs i doz; 2. Rata profitului; 3. Rata profitului marginal; 4. Venitul net pe hectar, tona de produs i doz; 5. Costul de oportunitate pe hectar, tona de produs i doz; 6. Producia suplimentar pe hectar i doz; 7. Producia global pe hectar, tona de produs i doz; 16

8. Costul marginal pe hectar, tona de produs i doz. a) 1,2,6 b) 2,6,8 c) 2,3,6 d) 4,5,7 e) 3,6,8. 90. Activitile ce se circumscriu combinrii n producia agricol sunt urmtoarele: 1. Distribuia cu ridicata a produselor agricole; 2. Industria casnic; 3. Lucrul la domiciliu; 4. Prelucrarea produselor agricole; 5. Deservirea agriculturii; 6. Colectarea produselor agricole din gospodriile rneti; 7. Vnzarea cu amnuntul a produselor agricole; 8. Vnzarea direct ctre ntreprinderi de prelucrare din industria alimentar. a) 1,3,6 b) 2,3,4 c) 1,5,7 d) 4,6,7 e) 6,7,8 Rspunsuri 1. c 19.b 37. a 55. e 73. d 2. a 20. d 38. e 56. d 74. e 3. d 21. e 39. c 57. a 75. b 4. d 22. a 40. e 58. a 76. d 5. d 23. d 41. e 59. b 77. d 6. b 24. c 42. e 60. a 78. d 7. a 25. e 43. c 61.d 79. a 8. d 26. c 44. c 62. e 80. d 9. a 27. e 45. d 63. d 81. d 10. c 28. b 46. b 64. d 82. a 11. c 29. e 47. c 65. e 83. b 12. a 30. a 48. d 66. a 84. b 13. b 31. a 49. e 67. e 85. d 14. c 32. c 50. c 68. c 86. b 15. c 33. c 51. d 69. b 87. c 16. a 34. e 52. c 70. b 88. b 17. b 35. b 53. b 71. d 89. d 18. e 36. b 54. e 72. c 90. b

17