Sunteți pe pagina 1din 77

1

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRII


UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA
B-dul Mamaia nr. 124, Constana
FACULTATEA DE FARMACIE
Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana
TEL./ FAX: 0241-60.50.50
E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro
Web: http://www.pharmaovidius.ro


Departamentul de Stiinte Farmaceutice pentru obtinerea, analiza si controlul calitatii medicamentelor
Nr.inregistrare 102/27.04.2012



TESTE GRIL PENTRU
EXAMENUL LA DISCIPLINA CHIMIE GENERAL I ANORGANIC
SPECIALIZAREA FARMACIE
Anul I, semestrul al 2-lea

SESIUNEA DE VAR







Director de Departament
Prof. univ. dr. CONSTANA SAVA





ef Disciplin CHIMIE GENERAL I ANORGANIC
Conf. univ. dr. TICUA NEGREANU-PRJOL








Anul universitar 2011-2012



2
Capitolul REACII CHIMICE CU FORMARE DE COMBINAII COMPLEXE


TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU

1. Liganzii sunt:
A. atomi legai prin legturi ionice de ionul metalic central, ntr-o combinaie complex
B. ioni i metale, legate prin legturi covalente de ionul metalic central, ntr-o combinaie
complex
C. molecule sau ioni, legai prin legturi covalent-coordinative de ionul metalic central, ntr-o
combinaie complex
D. ioni legai prin legturi de hidrogen de ionul metalic central, ntr-o combinaie complex
E. molecule instabile (de exemplu ap, amoniac), legate prin legturi covalent-coordinative de
ionul metalic central, ntr-o combinaie complex
2. Numrul de coordinaie reprezint numrul:
A. liganzilor legati prin legaturi ionice de ionul central
B. liganzilor legati coordinativ de ionul central
C. liganzilor legati prin legaturi metalice de ionul central
D. de electroni din jurul unui ion metalic central
E. de ioni care neutralizeaza sarcina ionului complex
3. n combinaia complex Na
3
[Al(OH)
6
], ionul metalic central este:
A. Na
B. Al
C. O
D. H
E. OH
4. n combinaia complex [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
, numrul de coordinaie este:
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. 4
5. Combinaiile complexe sunt combinaii chimice de ordin superior formate prin legturi:
A. dipol-dipol
B. covalente polare
C. covalente nepolare
D. covalent coordinative
E. de hidrogen
6. n ionul complex [Cu(NH
3
)
4
]
2+
, legtura metal-ligand este:
A. covalent coordinativ
B. covalent polar
C. covalent nepolar
D. ionic
E. dipol-dipol
7. Specia care nu poate funciona ca ligand la formarea unei combinaii complexe este:
A. H
2
O
B. CH
3
NH
2

C. CN


D. Cl



3
E. (CH
3
)
4
N
+

8. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul tetracloroaluminat (III) de sodiu
sunt adevrate?
A. are formula chimic Na
3
[AlCl
4
]
B. ionul metalic central are numrul de oxidare +1
C. numrul de coordinaie este 3
D. ionul Al
3+
este legat covalent coordinativ de patru ioni Cl
-

E. sarcina ionului complex este 2
9. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul tetraiodomercuriat de potasiu
sunt adevrate?
A. are formula chimic K
2
[HgI
4
]
B. ionul metalic central are numrul de oxidare +1
C. numrul de coordinaie este 2
D. ionul metalic central este legat covalent coordinativ de doi ioni iodur
E. sarcina ionului complex este 3
10. n combinaia complex [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2
, sarcina ionului complex este:
A. 0
B. +1
C. +2
D. +3
E. +4
11. n combinaia complex Na
3
[Fe(CN)
6
], sarcina ligandului este:
A. 0
B. -1
C. -2
D. -3
E. -6
12. n combinaia complex [Ag(NH
3
)
2
]OH, sarcina ligandului este:
A. 0
B. +1
C. -1
D. +2
E. -2
13. n combinaia complex Na
3
[AlF
6
], sarcina ionului complex este:
A. +6
B. +1
C. +3
D. -3
E. -1
14. n combinaia complex Na
2
[Sn(OH)
6
], numrul de coordinaie este:
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. 6
15. n combinaia complex Na
2
[Zn(CN)
4
], sarcina ionului din sfera exterioar (de ionizare)
este:
A. 0
B. +1

4
C. +2
D. +3
E. +4
16. n combinaia complex K[Au(CN)
2
], sarcina ionului central este:
A. +4
B. +3
C. +2
D. +1
E. 0
17. n ionul complex [Cr(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]
3+
, liganzii sunt:
A. moleculele de amoniac
B. moleculele de amoniac i ionii hidroxil, care neutralizeaz sarcina ionului complex
C. moleculele de ap i ionii hidroxil
D. moleculele de amoniac i de ap
E. moleculele de ap.
18. n care din compuii de mai jos apare legtura covalent coordinativ?
A. HCN
B. H
2
O
C. [Ag(NH
3
)
2
]OH
D. SiF
4

E. CH
4

19. Formula unei combinaii complexe care conine ionii Co
3+
i Na
+
, iar drept ligand ionul
NO
2

, este:
A. Na
6
[Co(NO
2
)
4
]
B. Na
3
[Co(NO
2
)
6
]
C. Na
5
[Co(NO
2
)
6
]
D. Na
5
[Co(NO
2
)
4
]
E. Na
4
[Co(NO
2
)
4
]
20. n combinaia complex Na
3
[Al(OH)
6
], numrul de coordinaie este egal cu:
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. 6
21. Specia chimic care nu poate funciona ca ligand la formarea unei combinaii complexe
este:
A. H
2
O
B. NH
3

C. CN


D. Cl


E. Al
3+

22. Se consider elementul
29
Cu i compuii: CuFeS
2
; H
2
[CuCl
3
] ; [Cu(NH
3
)
2
]ClH
2
O ;
K
3
[Cu(CN)
4
]. Selectai rspunsul corect referitor la configuraia electronic a atomului i la
compusul n care cuprul are starea de oxidare maxim, din seriile de mai jos:
A. [Kr] 3d
10
4s
2
; H
2
CuCl
3

B. [Ar] 3d
10
4s
1
; CuFeS
2

C. [Xe] 3d
9
4s
1
; K
3
[Cu(CN)]
4

D. [Ar] 3d
9
4s
1
; H
2
[CuCl
3
]

5
E. [Xe] 4d
10
5s
1
; [Cu(NH
3
)
2
]ClH
2
O
23. Cifra de coordinaie dintr-o combinaie complex reprezint:
A. numrul total de atomi din molecul
B. numrul total de atomi ai complexului
C. numrul liganzilor care nconjoar atomul sau ionul central
D. numrul de oxidare al ligandului
E. numrul de oxidare al atomului central
24. Formula corect a combinaiei complexe n care ionul Co
3+
este ion central, avnd
numrul de coordinaie 6 este:
A. Na
5
[CoCl
6
]
B. Co[Cl
7
(NH
3
)
3
]
C. [Co(NH
3
)
6
]Cl
3

D. [Co(NH
3
)
5
]Cl
2

E. [Co(NH
3
)
4
]Cl
25. Denumirea corect a combinaiei complexe Na[Al(OH)
4
] este:
A. tetrahidroxoaluminat de sodiu
B. hidroxid de aluminiu i sodiu
C. sare bazic de sodiu i aluminiu
D. tetraaquoaluminat de sodiu
E. trihidroxoaluminat de sodiu
26. Combinaia complex cu denumirea dicloro-diamino-platin (II) este:
A. [Pt Cl
2
] (NH
3
)
2

B. [Pt (NH
3
)
4
] Cl
2

C. [Pt
2
Cl
2
] (NH
3
)
2

D. [Pt (NH
3
)
2
] Cl
2

E. [Pt (NH
3
)
3
] Cl
2

27. Dac liganzii sunt molecule neutre, ordinea de citire a prilor componente ale
combinaiilor complexe este:
A. gruparea din afara parantezei drepte, numrul de liganzi i numele ligandului, atomul central
i numrul de oxidare
B. numrul de liganzi i numele ligandului, gruparea din afara parantezei drepte, atomul central
i numrul de oxidare
C. atomul central i numrul de oxidare, gruparea din afara parantezei drepte, numrul de liganzi
i numele ligandului
D. numrul de oxidare, gruparea din afara parantezei drepte, numrul de liganzi i numele
ligandului i n final atomul central
E. atomul central, gruparea din afara parantezei drepte i numrul de liganzi
28. Dac liganzii sunt anioni (grupri ionogene) ordinea este:
A. atomul central i numrul de oxidare, gruparea din afara parantezei drepte, numrul de liganzi
i numele ligandului
B. numrul de liganzi i numele ligandului, atomul central i numrul de oxidare, gruparea din
afara parantezei drepte
C. atomul central i numrul de oxidare, numrul de liganzi i numele ligandului
D. gruparea din afara parantezei drepte, atomul central i numrul de oxidare, numrul de
liganzi;
E. atomul central, numrul de oxidare i numrul de liganzi
29. Care afirmaie referitoare la combinaii complexe, este adevrat?
A. majoritatea combinaiilor complexe nu sunt solubile n ap sau n solveni organici
B. geometria combinaiilor complexe nu depinde de numrul de coordinaie al ionului central

6
C. ionul complex este format dintr-un ion (atom) central n jurul cruia se gsesc legai prin
legturi covalent coordinative un anumit numr de ioni sau molecule
D. combinaiile complexe solubile n ap se comport ca neelectrolii
E. combinaiile complexe nu sunt stabile n stare solid sau n soluie
30. La tratarea soluiei apoase de CuSO
4
cu amoniac n exces soluia se coloreaz n
albastru deoarece se formeaz:
A. [Cu(NH
3
)
6
]
2+
B. [Cu(H
2
O)
4
]
2+

C. [Cu(NH
3
)
4
]
2+

D. CuOH
E. [Cu(NH
3
)
3
]
2+

31. Ionul CN
-
, este prezent n urmtorul compus:
A. Reactiv Nessler
B. Reactiv Tollens
C. Reactiv Schweizer
D. Albastru de Berlin
E. Apa de Labarraque
32. Combinaia complex cunoscut sub numele de Albastru de Berlin este:
A. Fe
4
[Fe(CN)
6
]
3

B. Cu
4
[Fe(CN)
6
]
3

C. Pt
4
[Fe(CN)
6
]
3

D. Fe
4
[Pt(CN)
6
]
3

E. Fe
4
[Co(CN)
6
]
3

33. Vitamina B
12
este o combinaie complex a urmtorului metal:
A. Ni
B. Fe
C. Pt
D. Zn
E. Co
34. Pigmentul verde al frunzelor este clorofila, care fixeaz prin legturi coordinative ioni
de:
A. Ca
2+

B. K
+

C. Na
+

D. Fe
3+

E. Mg
2+



TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la complexul tetrahidroxoaluminat (III) de
sodiu sunt corecte?
A. ionul central are numrul de oxidare +1
B. ligandul este un ion negativ
C. numrul de liganzi este 3
D. numrul de coordinaie este 4
E. numrul de liganzi este 2
2. n care din combinaiile complexe ionul metalic central are numrul de oxidare +3?
A. [Ag(NH
3
)
2
]NO
3


7
B. Na[Al(OH)
4
]
C. [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2

D. K
3
[Fe(CN)
6
]
E. K
2
[HgI
4
]
3. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul tetrahidroxostanat (II) de sodiu
sunt corecte?
A. are formula Na
2
[Sn(OH)
4
]
B. ionul hidroxid este un ligand anionic
C. numrul de coordinaie este 4
D. ionul metalic central are numrul de oxidare +4.
E. numrul de coordinaie este 3
4. n care din combinaiile complexe urmtoare, ionul metalic central are numrul de
oxidare +1?
A. [Ag(NH
3
)
2
]Cl
B. [Co(H
2
O)
6
]Cl
2

C. Na
4
[Fe(PO
4
)
2
]
D. [Ag(NH
3
)
2
]OH
E. H[FeCl
4
]
5. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul hidroxid de tetraaminocupru (II)
sunt corecte?
A. moleculele de amoniac sunt liganzi
B. numrul de coordinaie este 4
C. ionul complex are sarcina +2
D. [Cu(NH
3
)
7
](OH)
3

E. ionul complex are sarcina +1
6. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul tetrahidroxozincat (II) de sodiu
sunt incorecte?
A. ionul central este ionul Zn
+2
, ionul unui metal alcalino-pmntos
B. liganzii sunt n numr de patru i sunt molecule neutre
C. ionul central este ionul de Na
+

D. sarcina ionului complex este 2
E. sarcina ionului complex este 4
7. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul [Co(H
2
O)
6
]Cl
2
sunt corecte?
A. liganzii sunt moleculele de ap
B. numrul de coordinaie este 6
C. sarcina ionului complex este egal cu sarcina ionului central
D. ionul central are sarcina +2
E. liganzii sunt ionii clorur
8. Care afirmaii referitoare la toxicitatea ionului CN
-
, sunt adevrate?
A. Ionul CN
-
este o otrav foarte puternic deoarece se combin cu ionii Fe
2+
din snge cu care
formeaz complexul [Fe(CN)
6
]
4-
, care blocheaz instantaneu centrii nervoi
B. n laborator ionul CN
-
se folosete sub form de combinaii complexe, care sunt foarte toxice
C. n laborator ionul CN
-
se folosete sub form de combinaii complexe, care datorit stabilitii
lor nu sunt toxice
D. Ionul CN
-
este o otrav foarte puternic deoarece se combin cu ionii Fe
2+
din snge cu care
formeaz complexul [Fe(CN)
6
]
4-
, dar nu blocheaz centrii nervoi
E. n laborator nu se utilizeaz sruri ce conin ionul CN
-
pentru obinerea de combinaii
complexe, deoarece este foarte toxic
9. Care afirmaii referitoare la ionul complex [FeF
6
]
3-
, sunt adevrate?

8
A. sarcina cationului este +3
B. sarcina complexului este 3
C. sarcina ligandului este 6
D. sarcina ligandului este +2
E. sarcina ligandului este +6
10. Care afirmaii referitoare la constanta succesiv de stabilitate a unui complex, sunt
adevrate?
A. indicele constantei de stabilitate reprezint numrul de ordine n sistemul periodic
B. ionul central accept succesiv liganzi unul cte unul, iar constanta de echilibru a fiecrei etape
reprezint constanta succesiv de stabilitate
C. ionul central accept succesiv liganzi unul cte unul, iar constanta de bazicitate a fiecrei
etape reprezint constanta succesiv de stabilitate
D. indicele constantei de stabilitate reprezint numrul de coordinaie
E. ionul central accept succesiv liganzi unul cte unul, iar constanta de aciditate a fiecrei etape
reprezint constanta succesiv de stabilitate
11. Care afirmaii referitoare la ionul complex [Cu(NH
3
)
4
]
2+
, sunt adevrate?
A. sarcina cationului este +2
B. sarcina cationului este -4
C. sarcina complexului este +2
D. sarcina complexului este 2
E. sarcina complexului este +4
12. Care din urmtoarele denumiri sunt corecte?
A. [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2
hidroxid de tetraamino cupru (II)
B. K
3
[Fe(CN)
6
] fericianura de potasiu
C. K
4
[Fe(CN)
6
] ferocianura de potasiu
D. K
2
Cr
2
O
7
cromat de potasiu
E. K
2
MnO
4
permanganat de potasiu
13. n care din urmtoarele serii, toi complecii conin ca liganzi ioni negativi?
A. [Co(H
2
O)
6
]Cl
2
; Na[Al(OH)
4
]
B. K
2
[HgI
4
]; H[FeCl
4
]
C. [Ag(NH
3
)
2
]OH; [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2

D. K
3
[Fe(PO
4
)
2
]; Na
2
[Zn(OH)
4
]
E. K
4
[Fe(CN)
6
]; [Cr(NH
3
)
6
]Cl
3

14. n care din combinaiile complexe ionul metalic central are numrul de oxidare +2?
A. K
2
[HgI
4
]
B. [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2

C. K
4
[Fe(CN)
6
]
D. [Cr(NH
3
)
6
]Cl
3

E. [Co(H
2
O)
6
]Cl
2

15. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la complexul triclorura de hexaaminocobalt
(III), sunt corecte?
A. numrul de coordinaie este 3
B. ionul complex are sarcina +6
C. ionii clorur sunt liganzi
D. numrul de liganzi este 6
E. sarcina ionului central este +3
16. Care afirmaii referitoare la ionul complex [Al(OH)
4
]
-
, sunt adevrate?
A. sarcina cationului este +3
B. sarcina cationului este 4

9
C. sarcina ligandului este 4
D. sarcina ligandului este +2
E. sarcina ionului central este +1
17. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la complexul tetracloroaluminat (III) de
sodiu sunt corecte?
A. are formula Na[AlCl
4
]
B. numrul de coordinaie este 4
C. ionul metalic central are numrul de oxidare +3
D. ionul de aluminiu este coordinat de cinci ioni Cl
-

E. ionul complex prezint sarcina +1
18. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la complexul K
2
[Co(SCN)
4
] sunt adevrate?
A. numrul de coordinaie este 6
B. ionul Co
+2
este coordinat de patru ioni SCN
-

C. ionul central are sarcina +5
D. denumirea complexului este tetrasulfocianocobaltat (II) de potasiu
E. ionul din sfera exterioar are sarcina +3
19. Combinaiile complexe conin urmtoarele tipuri de liganzi:
A. anioni, de exemplu F
-
, Cl
-
, I
-
, OH
-
,
B. cationi, de exemplu Ag
+
, Co
2+
, Pt
2+
, Fe
3+

C. molecule, de exemplu NH
3
, H
2
O, CO
D. atomi, de exemplu O, N, H
E. molecule de gaze, de exemplu H
2
, O
2
, N
2

20. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul azotat de diaminoargint (I) nu
sunt adevrate?
A. ionul central are numrul de oxidare +2
B. ligandul este un ion negativ
C. numrul de coordinaie este 1
D. numrul de liganzi este 3
E. ionul complex are sarcina +1
21. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul H[FeCl
4
] sunt adevrate?
A. ionul central este ionul Fe
+2

B. sarcina +1 a complexului este neutralizat de protoni hidratai
C. numrul de coordinaie este 4
D. ionul Fe
+3
este coordinat de patru ioni Cl
-

E. denumirea complexului este acid tetracloroferic
22. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. numrul de liganzi monodentai legai printr-o legtur covalent coordinativ, egal cu
numrul de perechi de electroni pui la dispoziie de liganzi, se numete numr de coordinaie
B. numrul de coordinaie crete cu sarcina generatorului de complex
C. generatorul de compleci poate fi un atom sau un ion metalic, rareori un ion nemetalic, care
posed orbitali liberi
D. liganzii pot fi numai ioni metalici
E. generatorul de compleci poate fi un ion nemetalic, foarte rar un ion metalic care posed
orbitali liberi
23. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la corespondena dintre formula chimic i
nomenclatura combinaiilor complexe aferente, sunt adevrate?
A. Na
3
[Co(NO
2
)
6
] hexanitrocobaltat (II) de sodiu
B. K[Sb(OH)
6
] hexaaquastibiat (III) de potasiu
C. K
4
[Fe(CN)
6
] hexacianoferat (II) de potasiu

10
D. [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
tetraaminosulfat de cupru (I)
E. [Ag(NH
3
)
2
]Cl clorura de diaminoargint (I)
24. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la corespondena dintre nomenclatura
combinaiilor complexe i formulele chimice aferente, sunt adevrate?
A. hexacianoferat (III) de potasiu K
3
[Fe(CN)
6
]
B. clorura de hexaaqua-crom (III) [Cr(H
2
O)]Cl
3

C. hexanitrocobaltat (III) de potasiu K
3
[Co(NO
2
)
6
]
D. hidroxid de tetraaminocupru (II) [Cu(NH
3
)
4
](OH)
2

E. clorura de hexaaqua-aluminiu (III) [Al(OH)
6
]Cl
25. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la corespondena dintre formula chimic i
nomenclatura combinaiilor complexe aferente, sunt adevrate?
A. K
2
[PtCl
4
] tetracloroplatinat (IV) de potasiu
B. [Co(NH
3
)
6
]Cl
3
clorura de hexanitro-cobalt (II)
C. Na
2
[Fe(CN)
5
NO] pentacianonitrozilferat (III) de sodiu
D. Na
2
[Sn(OH)
6
] hexaaquastanat (II) de sodiu
E. H
2
[SiF
6
] hexafluorosilicat (IV) de hidrogen
26. Referitor la influena configuraiei electronice a generatorului de complex asupra
stabilitii combinaiilor complexe, care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. cationii cu configuraie electronic periferic saturat de 2 sau 8 electroni au cea mai redus
capacitate de coordinare
B. cationii cu configuraie electronic pseudosaturat au capacitate coordinativ ridicat
C. cationii cu configuraie electronic nesaturat au o capacitate de coordinare intermediar
D. cationii cu configuraie electronic periferic special au o tendin slab de coordinare
E. cationii cu configuraie electronic periferic saturat de 2 sau 8 electroni au cea mai ridicat
capacitate coordinativ
27. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul Na
3
[AlF
6
] sunt adevrate?
A. ionul metalic central are numrul de oxidare +3
B. denumirea complexului este hexafluoroaluminat (III) de sodiu
C. numrul de coordinaie este 3
D. sarcina 6 a ionului complex este neutralizat de cei trei ioni de sodiu
E. moleculele de F
2
sunt liganzi
28. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la complexul K
2
[HgI
4
] sunt adevrate?
A. ionul central este ionul unui metal tranziional, Hg
+2

B. liganzii sunt reprezentai de ionii I
-

C. sarcina 2 a ionului complex este neutralizat de doi ioni K
+

D. denumirea complexului este diiodomercuriat (I) de potasiu
E. numrul de coordinaie este 2
29. ntr-o combinaie complex pot funciona ca liganzi urmtorii ioni:
A. K
+
B. SCN
-
C. NO
2
-

D. F
-
E. CO
3
2-
30. Postulatele teoriei coordinaiei a lui A. Werner (1893) sunt urmtoarele:
A. metalele prezint dou tipuri de valene: primare (principale sau ionizabile) i secundare
(auxiliare sau neionizabile)
B. valenele primare sunt satisfcute de ioni negativi, iar valenele secundare pot fi
satisfcute de ioni negativi sau de molecule neutre
C. valenele secundare sunt dirijate n spaiu n jurul ionului de metal central

11
D. combinaiile complexe amoniacale sunt combinaii de amoniu substituit
E. unele combinaii complexe pot prezenta din punct de vedere teoretic, forme izomere, dar n
realitate acestea exist ntr-o singur form structural
31. Referitor la afirmaia Sarcina ionului complex este egal cu suma algebric a sarcinilor
particulelor constituente, care din urmtorii ioni compleci prezint sarcina corect
calculat?
A. [Co(NH
3
)
6
]
3+
prezint (sarcina ionului complex) =3+
B. [Fe(CN)
6
]
4-
prezint (sarcina ionului complex) =4-
C. [Co(NH
3
)
6
]
3-
prezint (sarcina ionului complex) =3-
D. [Fe(CN)
6
]
4+
prezint (sarcina ionului complex) =4+
E. [Cu(NH
3
)
4
]
2-
prezint (sarcina ionului complex) =2-
32. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la numrul (cifra) de coordinaie (N.C.) sunt
adevrate?
A. nu influeneaz geometria ionului complex
B. reprezint numrul de liganzi monodentai legai printr-o legtur covalent-coordinativ
C. este egal cu numrul de perechi de electroni pui la dispoziie de ctre liganzi
D. crete cu sarcina generatorului de complex i depinde de configuraia electronic a acestuia
E. influeneaz geometria ionului complex
33. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la corelaia dintre numrul de coordinaie i
geometria ionului complex, sunt adevrate?
A. N.C. =2 geometrie octaedric (octaedru regulat)
B. N.C. = 3 geometrie trigonal
C. N.C. =4 geometrie liniar
D. N.C. =4 geometrie plan ptrat
E. N.C. =6 geometrie tetraedric
34. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la exemplele privind tipurile de liganzi, sunt
adevrate?
A. Liganzi monodentai minerali pot fi: SO
4
2-
; hidrazina
B. Liganzi monodentai organici pot fi: F
-
; Cl
-

C. Liganzi bidentai minerali pot fi: fenoxid ; piridina
D. Liganzi bidentai organici pot fi: etilen-diamina ; oxalat
E. Liganzi polidentai organici pot fi: Complexon III (acid etilendiaminotetraacetic) ; acidul
nitriloacetic


CHIMIA SISTEMATIC A UNOR ELEMENTE DE TIP s, p I d

Capitolul ELEMENTELE CHIMICE N NATUR

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtoarele elemente chimice sunt considerate microelemente eseniale pentru
organismele vii?
A. Fe
B. Al
C. Sb
D. Au
E. Bi

12
2. Care din urmtoarele elemente chimice sunt considerate macroelemente eseniale pentru
organismele vii?
A. As
B. Ba
C. Br
D. Ge
E. C
3. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la bioelemente i importana acestora pentru
organismele animale, este adevrat?
A. Na
+
i K
+
sunt componente ale unor enzime, eseniale pentru biosinteza ADN i a keratinelor
B. Mg
2+
este necesar creterii i pentru reglarea metabolismului glucidic
C. Ca
2+
este esenial pentru biosinteza hemoglobinei, mioglobinei, citocromilor
D. Co este esenial pentru sinteza vitaminei B
12
, activator de enzime
E. Zn este esenial pentru biosinteza hormonilor tiroidieni iodurai


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. sunt considerate microelemente eseniale pentru sistemele biologice: Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Cr,
Mo, Mn, V, I, Se
B. sunt considerate microelemente posibil eseniale pentru sistemele biologice: Al, Br, Ba, Sr,
Rh, As, B, Li, Ge, Ti
C. sunt considerate microelemente neeseniale (tolerabile ntre anumite limite) pentru sistemele
biologice: Sb, Hg, Pb, Au, Ag, Bi
D. sunt considerate macroelemente eseniale pentru sistemele biologice: C, H, O, N, P, S, Na, K,
Mg, Cl, Ca
E. sunt considerate macroelemente eseniale pentru sistemele biologice: Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Cr,
Mo, Mn, V, I, Se
2. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la bioelemente i importana lor pentru
organismele animale, sunt adevrate?
A. iodul n biosinteza hemoglobinei, mioglobinei, citocromilor
B. fierul n biosinteza hormonilor tiroidieni iodurai
C. cromul esenial n reglarea metabolismului glucidic
D. cuprul n formarea unor enzime, esenial pentru biosinteza unor fosfolipide ale sistemului
nervos i elastinelor din artere
E. cobaltul esenial pentru sinteza vitaminei B
12
, activator de enzime
3. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la importana bioelementelor pentru
organismele animale, sunt adevrate?
A. Na
+
i K
+
sunt eseniale pentru meninerea presiunii osmotice i formarea potenialelor de
membrane
B. Mg
2+
este activator de enzime, particip la asocierea subunitilor ribozomilor i la formarea
oaselor
C. Ca
2+
ajut la formarea oaselor i dinilor, esenial pentru contracia muscular i coagularea
sngelui
D. Cl
-
ajut la meninerea presiunii osmotice
E. Hidrogen, carbon, oxigen, azot i sulf ajut la formarea oaselor i dinilor
4. Care din urmtoarele elemente sunt considerate toxici puternici i poluani majori?
A. Ca

13
B. Zn
C. Cd
D. Pb
E. Hg
Capitolul HIDROGENUL

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a hidrogenului
molecular?
A. 2 Na +2 H
2
O 2 NaOH + H
2

B. 4Zn +5 H
2
SO
4
4 ZnSO
4
+H
2
S +4 H
2
O
C. Zn +H
2
SO
4
ZnSO
4
+2[H]
D. K
2
Cr
2
O
7
+3Zn +7 H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+3ZnSO
4
+K
2
SO
4
+7H
2
O
E. AgCl +[H] Ag + HCl
2. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent reductor
al metalelor situate naintea hidrogenului n seria de activitate electrochimic Beketov-
Volta?
A. AgNO
3
+HCl AgCl + HNO
3
B. 2KMnO
4
+5Zn +8H
2
SO
4
2MnSO
4
+5ZnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
C. 2AgNO
3
+2NaOH Ag
2
O +2NaNO
3
+H
2
O
D. AgNO
3
+KI AgI +KNO
3
E. 2CuSO
4
+4KI Cu
2
I
2
+I
2
+2K
2
SO
4

3. Care din urmtoarele hidruri sunt covalente?
A. LiH
B. NaH
C. KH
D. NH
3

E. CaH
2

4. Care din urmtoarele hidruri sunt ionice?
A. NaH
B. AlH
3

C. BiH
3

D. NH
3

E. PH
3

5. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale hidrogenului,
este adevrat?
A. n soluie apoas, ionul H
+
se gsete numai n stare anhidr
B. ionizarea atomului de hidrogen se poate face prin cedarea sau acceptarea unui electron
C. n reaciile de ionizare, prin cedare de electron, hidrogenul manifest caracter oxidant
D. n reaciile de ionizare, prin acceptarea unui electron hidrogenul manifest caracter reductor
E. formarea de legturi covalente este caracteristic hidrogenului n compuii cu metalele alcaline


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere a hidrogenului?
A. 2 Na +2 H
2
O 2 NaOH +H
2

B. Ca +2 H
2
O 2 Ca(OH)
2
+H
2


14
C. 3Zn +4 H
2
SO
4
3 ZnSO
4
+S +4 H
2
O
D. Mg +2 HCl MgCl
2
+H
2

E. Sn +2 NaOH +2 H
2
O Na
2
[Sn(OH)
4
] + H
2

2. Care din reaciile urmtoare pun n eviden caracterul reductor al hidrogenului
atomic:
A. 2KMnO
4
+5Zn +8H
2
SO
4
2MnSO
4
+5ZnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
B. K
2
Cr
2
O
7
+3Zn +7 H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+3ZnSO
4
+K
2
SO
4
+7H
2
O
C. Zn +2 NaOH +2 H
2
O Na
2
[Zn(OH)
4
]

+ H
2

D. Fe +2 HCl FeCl
2
+H
2

E. 4 Zn +10 HNO
3
4 Zn(NO
3
)
2
+NH
4
NO
3
+3 H
2
O
3. Principalele metode de obinere ale hidrogenului sunt:
A. disocierea termic, n absena aerului, a hidrurilor ionice
B. piroliza i cracarea termic a hidrocarburilor n absena oxigenului
C. electroliza amoniacului
D. electroliza NaCl
(aq)
E. dislocuirea hidrogenului din ap, acizi, baze
4. Hidrogenul reacioneaz cu:
A. nemetale (halogeni, oxigen, sulf, azot, carbon)
B. metale active din blocul s (cu excepia beriliului)
C. oxizi
D. metale tranziionale
E. hidracizii halogenilor
5. Hidrogenul se obine prin urmtoarele metode termice:
A. piroliza i cracarea termic a hidrocarburilor n absena oxigenului
B. disocierea termic, n absena aerului, a hidrurilor ionice
C. electroliza apei alcalinizate (NaOH) cu catod de Fe, anod de grafit i diafragm pentru
separarea H
2
i O
2

D. electroliza NaCl
(aq)

E. dislocuirea H
2
din ap, cu metale
6. Reactivitatea metalelor tranziionale fa de H
2
scade n sistemul periodic, de la stnga la
dreapta:
A. elementele grupei a III-a B (3) sunt cele mai puin reactive, combinarea cu H
2
are loc cu
absorbie de cldur, H > 0;
B. elementele grupei a IV- a B (4) dau cu H
2
reacie endoterm, H > 0;
C. cldura de reacie scade la elementele grupei a V- a B (5);
D. reacia cu H
2
este endoterm (H > 0) la elementele grupelor a VI-a B (6) i a VII-a B (7);
E. la elementele grupelor a VIII- a B (8, 9, 10) apare o relativ inerie fa de H
2
, cu excepia Pd.
7. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale hidrogenului,
sunt adevrate?
A. hidrogenul este un gaz mai greu dect aerul
B. mpreun cu He, elementele grupelor I i II principale, hidrogenul formeaz blocul s de elemente
C. hidrogenul are trei izotopi H
1
1
(protiu), H
2
1
(D deuteriu), H
3
1
(T tritiu)
D. n natur, predomin izotopul protiul 99,85%, deuteriul fiind prezent doar n proporie de 0,015%, iar
tritiul instabil este radioactiv
E. molecula de hidrogen este diatomic, cu legtur ntre cei doi atomi
8. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizice ale hidrogenului, sunt
adevrate?
A. este un gaz incolor, inodor
B. este paramagnetic

15
C. hidrogenul molecular prezint stabilitate chimic i termic datorit legturii puternice dintre atomi
D. prezint cea mai mare putere de difuziune dintre toate gazele
E. molecula de hidrogen prezint doi izomeri: ortohidrogen i parahidrogen
9. Hidrogenul reacioneaz cu halogenii dup cum urmeaz:
A.
(g)
energie
intuneric
2(g) 2(g)
2HF F H +
B.
(g) 2(g) 2(g)
2HCl Cl H +
h

C.
(g)
C 400 350
2(l) 2(g)
2HBr Br H +


D.
(g)
) incompleta (reactie
C 400 350
2(s) 2(g)
2HI I H +


E.
(g)
energie
intuneric
2(g) 2(g)
2HCl Cl H +

10. Care din urmtoarele reacii chimice ale hidrogenului cu metale i nemetale, pot avea
loc?
A. cu metale:
Be +H
2
BeH
2

B. cu oxigenul:

(g) 2
C t
2(g) 2(g)
O H O
2
1
H +


C. cu sulful:

(g) 2
C t
(vapori) 2(g)
S H S H +


D. cu azotul:

(g) 3
Fe C, t p,
2(g) 2(g)
2NH N 3H +


E. cu carbonul:

2 2
C 3000
electric; arc
2
H C H 2C +




Capitolul METALE CARACTERISTICI GENERALE
GRUPA I PRINCIPAL (1)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtorii hidroxizi este foarte greu solubil n ap?
A. NaOH
B. KOH
C. NH
4
OH
D. RbOH
E. Mg(OH)
2

2. Sodiul metalic n tietur proaspt i pierde rapid luciul deoarece reacioneaz cu:
A. oxigenul din aer, formnd peroxid de sodiu
B. oxigenul din aer, formnd oxid de sodiu
C. oxigenul din aer, formnd superoxid de sodiu
D. azotul din aer, formnd azotur de sodiu
E. dioxidul de carbon din aer, formnd carbonat de sodiu

16
3. Sodiul este un element puternic:
A. electronegativ, cu cea mai mare temperatur de topire
B. electronegativ, cu caracter metalic pronunat
C. electronegativ, cu caracter nemetalic pronunat
D. electropozitiv, cu caracter nemetalic pronunat
E. electropozitiv, cu caracter metalic accentuat
4. Sodiul reacioneaz energic cu apa, soluia obinut avnd caracter:
A. bazic, indicatorul turnesol devine rou
B. bazic, indicatorul turnesol devine incolor
C. bazic, indicatorul turnesol devine albastru
D. acid, indicatorul fenolftalein devine albastru
E. acid, indicatorul fenolftalein devine incolor
5. Peroxidul de sodiu (Na
2
O
2
) reacioneaz cu apa i formeaz:
A. hidroxid de sodiu
B. carbonat de sodiu
C. hidroxid de sodiu i ap oxigenat
D. oxid de sodiu i hidrogen
E. nu reacioneaz cu apa
6. Care afirmaie referitoare la metalele de tip s este adevrat?
A. reacioneaz uor cu sulful i formeaz sulfii
B. reacioneaz cu elementele grupei a V-a A formnd compui n care metalul are starea de
oxidare 3
C. pot reaciona cu carbonul formnd carbonai metalici
D. pot ceda electronii de valen hidrogenului gazos formnd compui ionici numii hidruri
E. pot ceda electronii de valen hidrogenului din ap i acizi formnd compui ionici numii
hidruri
7. Metalul care reacioneaz violent cu apa, la rece i formeaz hidroxid cu degajare de
hidrogen, este:
A. Mg
B. Al
C. Cr
D. Fe
E. Na
8. Reacia sodiului cu apa decurge cu:
A. degajare de energie
B. absorbie de energie
C. formarea oxidului de sodiu i degajarea hidrogenului
D. formarea peroxidului de sodiu i a hidrogenului
E. formarea hidroxidului de sodiu i degajarea oxigenului.
9. Sodiul reacioneaz direct cu sulful, cu formare de:
A. sulfit
B. sulfat
C. sulfur
D. sulfat i sulfit
E. tiosulfat
10. Aliajele prezint:
A. duritate mai mare dect a metalelor pure componente
B. temperatura de topire mai mare dect temperaturile de topire ale metalelor componente
C. conductibilitate electric mai mare dect a metalelor componente

17
D. rezistena mecanic micorat, fa de componente
E. densitate (greutate specific) mai mare dect densitatea metalelor constituente
11. Sodiul i potasiul se gsesc n natur predominant sub form de:
A. combinaii complexe
B. halogenuri, azotai, silicai
C. carbonai i sulfai
D. n stare nativ
E. fosfai, carbonai i sulfuri
12. Hidroxizii metalelor alcaline sunt substane higroscopice, adic:
A. absorb apa din atmosfer i se dizolv n aceasta
B. sunt uor solubili n ap la cald
C. elimin apa, la uoar ncalzire, formnd un oxid
D. reacioneaz chimic cu apa
E. elimin n timp apa, la rece
13. Maleabile i ductile sunt substanele:
A. metalele
B. compuii ionici, care cristalizeaz n reele ionice
C. compuii ionici, care cristalizeaz n reele atomice
D. compuii covaleni, care cristalizeaz n reele atomice
E. metalele i compuii implicai n legturi de hidrogen
14. Hidroxizii metalelor alcaline sunt:
A. baze caustice
B. baze slabe
C. baze amfotere
D. baze alcalino-pmntoase
E. puin solubili n ap
15. Metalele de tip s sunt considerate:
A. ageni reductori puternici
B. ageni reductori foarte slabi
C. amfolii redox
D. ageni oxidani puternici
E. ageni oxidani de trie medie
16. Sodiul metalic se obine din clorura de sodiu prin reducere:
A. cu H
2
(g)
B. cu CO(g)
C. cu C(s)
D. cu Al(s)
E. electrolitic
17. Sub denumirea de sod caustic este cunoscut substana cu formula chimic:
A. Na
2
CO
3

B. Na
2
CO
3
10 H
2
O
C. NaOH
D. NaHCO
3

E. Na
2
O
18. Care afirmaie referitoare la hidroxidul de sodiu, este corect ?
A. se mai numete i ser fiziologic
B. este o baz mai tare ca hidroxidul de amoniu
C. este o baz mai slab ca hidroxidul de beriliu
D. n reacie cu aluminiul degaj oxigen

18
E. n reacie cu carbonatul de calciu degaj dioxid de carbon
19. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la minerale, este corect?
A. mineralul este un corp chimic omogen, component al rocilor i minereurilor, reprezentat
printr-o combinaie chimic
B. mineralul este un corp chimic component al rocilor i minereurilor, reprezentat prin elemente
native
C. mineralul este un corp chimic natural, mai mult sau mai puin omogen, reprezentat printr-o
combinaie chimic
D. mineralul este un corp chimic natural, mai mult sau mai puin omogen, reprezentat prin
elemente native
E. mineralul este un corp chimic natural, mai mult sau mai putin omogen, component al rocilor
i minereurilor, frecvent reprezentat printr-o combinaie chimic, mai rar prin elemente native
20. Care dintre afirmaiile de mai jos este corect?
A. metalele de tip s sunt oxidani puternici
B. metalele alcaline nu reacioneaz cu apa
C. ionii metalelor de tip s nu formeaz combinaii complexe
D. densitatea metalelor de tip s este mare
E. metalele alcaline i alcalino-pmntoase au raze atomice mici, comparativ cu elementele din
aceeasi perioad
21. Hidroxizii metalelor de tip s:
A. sunt compui covaleni
B. se obin prin electroliza halogenurilor metalelor n topitur
C. nu reacioneaz cu CO
2

D. au caracter bazic pronunat
E. sunt baze slabe
22. Metalele sunt elemente cu caracter electropozitiv, deoarece au tendina de a:
A. ceda electroni i a se transforma n cationi
B. se reduce i a se transforma n ioni pozitivi
C. se oxida i a forma anioni
D. se reduce i a forma ioni negativi
E. se dizolva n ap
23. Metalele de tip s sunt:
A. reductori puternici
B. reductori foarte slabi
C. au capacitate de reducere medie
D. oxidani puternici
E. oxidani de categorie medie
24. Metalele de tip s se gsesc n sistemul periodic, n grupele:
A. I A(1)
B. I A(1) i II A(2)
C. I A(1) i I B(11)
D. I B(11)
E. I B(11) i II B(12)


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la starea natural a elementelor din grupa I
principal (1), sunt corecte?

19
A. metalele alcaline se gsesc n natur numai n stare liber
B. litiul este rar ntlnit n natur, nsoete mineralele cu sodiu i potasiu
C. sodiul este cel mai rspndit metal alcalin; reprezint 2,6% din litosfer
D. potasiul se gsete n apa mrilor sub form de clorur i sulfat, iar dintre mineralele
importante care conin potasiu fac parte: KCl (silvina), KClNaCl (silvinit), KClMgCl
2
6H
2
O
(carnalit)
E. rubidiul i cesiul apar n natur n cantiti foarte mici, nsoind celelalte metale alcaline
2. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere ale unor oxizi ai
metalelor alcaline?

A.

B.

C.

D.

E.
3. Sodiul se obine prin:
A. reacia dintre Na i ap
B. reacia dintre Na
2
CO
3
i NH
4
OH
C. electroliza NaCl n topitur
D. electroliza topiturii de carbonat de sodiu
E. electroliza NaOH n topitur
4. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la metalele de tip s, sunt corecte?
A. n reacie cu oxigenul pot forma oxizi sau peroxizi
B. se combin uor cu oxigenul din aer formnd hidroxizi alcalini
C. formeaz oxizi, substane ionice, cristaline de culoare alb
D. formeaz peroxizi, compui de natur covalent
E. nu reacioneaz cu hidrogenul
5. Care afirmaii referitoare la metalele de tip s sunt corecte?
A. sunt cele mai electropozitive elemente
B. formeaz ioni cu configuraia electronic a gazului rar care precede metalul respectiv n
sistemul periodic
C. se situeaz ntre primele metale n partea stng a seriei activitii electrochimice
D. formeaz mai uor ioni pozitivi cu sarcina egal cu diferena dintre 8 i numrul grupei din
sistemul periodic creia i aparin
E. sunt cele mai electronegative elemente
6. Care afirmaii referitoare la reacia apei cu potasiul, sunt corecte?
A. are loc mai violent dect reacia apei cu sodiul
B. duce la formarea hidroxidului de potasiu i hidrogenului
C. decurge cu oxidarea potasiului
D. decurge cu oxidarea protonilor apei la hidrogen
E. decurge n condiii blnde de reacie
7. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la metalele alcaline, sunt adevrate?
A. sunt argintii n tietur proaspt, cu excepia Cs care este galben-auriu, dar care i pierde
repede luciul n aer
B. au puncte de topire joase n comparaie cu ale altor metale i descresc cu numrul atomic
O 2Li O 4Li
2 2
+
| + | +
2 2 2 3
O 4NO O 2Li 4LiNO
2HCl O Li O H 2LiCl
2 2 2 2
+ +
2 2
NaO O Na +
| +
2 2 3 2
CO O M CO M
tC
tC

20
C. au densiti mai mici dect apa
D. sunt cele mai dure metale din sistemul periodic
E. au conductibiliti electrice i termice foarte sczute
8. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la proprietile chimice ale metalelor alcaline,
sunt adevrate?
A. caracterul electronegativ crete n grup de sus n jos
B. energia de ionizare scade n grup cu creterea razei atomice (metalice)
C. caracterul electropozitiv crete n grup de sus n jos;
D. franciu (Fr) este cel mai electropozitiv element din sistemul periodic
E. reacia metalelor alcaline cu apa este puternic exoterm
9. Spectrele n flacr ale metalelor alcaline prezint urmtoarele caracteristici de culoare:
A. Li
+
- galben
B. Na
+
- rou carmin
C. K
+
- violet
D. Rb
+
- rou-violet
E. Cs
+
- albastru-violet
10. Toate metalele de tip s reacioneaz cu:
A. H
2

B. Ap
C. Azot
D. Carbon
E. Siliciu
11. Care din urmtorii compui ai metalelor alcaline cu oxigenul, prezint formula chimic
corespondent scris corect?
A. Oxizi: M
2
O
B. Oxizi: MO
C. Peroxizi: MO
2

D. Superoxizi: M
2
O
2

E. Ozonide: MO
3

12. Hidroxizii alcalini reacioneaz cu:
A. hidroxizii metalelor alcalino-pmntoase
B. unele metale: Zn, Sn, Pb, Al, Ga
C. unele nemetale: Cl
2
, Br
2
, I
2

D. hidroxizii amfoteri de Be, Zn, Al, Cr
E. srurile: AlCl
3
, FeCl
3
, (NH
4
)
2
SO
4

13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la hidrurile alcaline, sunt adevrate?
A. se obin prin combinarea direct dintre metal i H
2
, la 300 - 700 C
B. sunt ageni oxidani foarte puternici
C. reacioneaz energic cu apa
D. la nclzire, se descompun, formnd metalul i H
2

E. hidrurile de Rb i Cs se aprind spontan n aer
14. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la srurile metalelor alcaline, sunt
adevrate?
A. sulfurile pot fi acide, neutre i polisulfuri
B. azoturile de sodiu i de potasiu nu se obin prin reacie direct
C. azoturile sunt sruri ale acidului azothidric H
3
N
D. carbonaii pot fi neutri i hidrogenocarbonai (carbonai acizi)
E. azotaii n topitur sunt buni ageni reductori


21
Capitolul GRUPA a II-a PRINCIPAL (2)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de identificare analitic (prin
precipitare) a prezenei ionului sulfat n mediul de reacie?
A. Mg +H
2
SO
4
MgSO
4
+H
2
B. CuSO
4
+2NaOH Cu(OH)
2
+Na
2
SO
4

C. 2CuSO
4
+2KSCN +Na
2
SO
3
+H
2
O Cu
2
(SCN)
2
+Na
2
SO
4
+2KHSO
4

D. BaCl
2
+H
2
SO
4
BaSO
4
+2HCl
E. CuSO
4
+2NaOH Cu(OH)
2
+Na
2
SO
4

2. Care din srurile de mai jos ale metalelor alcalino-pmntoase Ca, Sr, Ba, sunt uor
solubile n ap?
A. sulfaii
B. carbonaii
C. fosfaii
D. cromaii
E. clorurile
3. Care din srurile de mai jos ale metalelor alcalino-pmntoase Ca, Sr, Ba, sunt greu
solubile n ap?
A. sulfaii
B. clorurile
C. bromurile
D. iodurile
E. azotaii
4. n care din urmtoarele reacii chimice specifice metalelor alcalino-pmntoase se obine
o sare solubil n ap?
A. Mg +H
2
SO
4
MgSO
4
+H
2
B. CaCl
2
+H
2
SO
4
CaSO
4
+2HCl
C. SrCl
2
+H
2
SO
4
SrSO
4
+2HCl
D. BaCl
2
+H
2
SO
4
BaSO
4
+2HCl
E. CaO +H
2
O Ca(OH)
2

5. Care din urmtoarele reacii chimice ale metalelor din grupa a II-a principal (2) este o
reacie redox?
A. MgCO
3
+2HNO
3
+5H
2
O Mg(NO
3
)
2
6H
2
O +CO
2
B. Mg +H
2
SO
4
MgSO
4
+H
2
C. MgO +2HCl +5H
2
O MgCl
2
6H
2
O
D. 2NaF +MgSO
4
MgF
2
+Na
2
SO
4
E. MgCO
3
+H
2
SO
4
MgSO
4
+CO
2
+H
2
O
6. Care din urmtoarele reacii chimice ale metalelor din grupa a II-a principal (2) nu este
o reacie redox?
A. 2 Mg +O
2
2 MgO
B. MgCO
3
+H
2
SO
4
MgSO
4
+CO
2
+H
2
O
C. Mg +2HCl MgCl
2
+H
2

D. Mg +H
2
SO
4
MgSO
4
+H
2
E. Mg +2H
2
O Mg(OH)
2
+H
2

7. Din seria de elemente Mg, Li, Ba, Fr, Rb, cel mai accentuat caracter metalic l prezint:

22
A. Mg
B. Li
C. Ba
D. Fr
E. Rb
8. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile elementelor din grupa a II-a
principal (2), este adevrat?
A. toate elementele din grupa a II-a principal (2) formeaz predominant compui cu caracter
covalent
B. beriliul se dizolv ca i aluminiul n hidroxizi alcalini, iar hidroxizii lor au caracter amfoter
C. n combinaiile sale, beriliul apare legat preponderent ionic
D. toate elementele grupei a II-a principal (2) prezint tendina pronunat de a forma cationi
E. elementele grupei a II-a principal (2) se gsesc dup hidrogen n seria tensiunilor
electrochimice Beketov-Volta
9. Care afirmaie este corect?
A. metalele de tip s sunt oxidani puternici
B. metalele alcaline nu reacioneaz cu apa
C. ionii metalelor de tip s nu formeaz combinaii complexe
D. densitatea metalelor de tip s este mare
E. metalele alcaline i alcalino-pmntoase au raze atomice mici, comparativ cu elementele din
aceeai perioad
10. Substana cu formula Ca
3
P
2
se numete:
A. fosfat de calciu
B. fosfat tricalcic
C. fosfur de calciu
D. fosfit de calciu
E. fosfit tricalcic
11. Care dintre urmtoarele substane sunt fosforescente?
A. sulfurile de sodiu i potasiu
B. sulfaii de calciu, stroniu, bariu
C. sulfurile de calciu, stroniu, bariu
D. clorurile de sodiu, litiu i potasiu
E. fosfaii de calciu, stroniu, bariu
12. Varul nestins este:
A. CaCO
3

B. CaO
C. Ca(OH)
2

D. Ca(HCO
3
)
2

E. Ca
3
(PO
4
)
3
.
13. Halogenurile metalelor alcalino-pmntoase i cele de litiu absorb apa i de aceea ele
sunt:
A. hidrai
B. higroscopice
C. efluorescente
D. saline
E. fosforescente
14. Metalele Mg i Ca se gsesc predominant n natur sub form de:
A. carbonai, sulfai, halogenuri
B. azotai, silicai, halogenuri

23
C. fosfai, carbonai
D. azotai, bicarbonai
E. carbonai, sulfai
15. Apa de var este:
A. soluia saturat, limpede de hidroxid de calciu
B. suspensia de hidroxid de calciu
C. suspensia de sulfat de calciu
D. suspensia de hidroxid de bariu
E. soluia saturat de carbonat de calciu
16. Metalele alcalino-pmntoase se pot obine prin:
A. electroliza soluiilor apoase de cloruri ale acestor metale
B. electroliza soluiilor apoase de sulfai ai acestor metale
C. electroliza srurilor acestor metale n stare topit (metalul se depune la catod)
D. reducerea clorurilor metalelor alcalino-pmntoase cu fier metalic
E. reducerea clorurilor metalelor alcalino-pmntoase cu carbon
17. Sarea foarte greu solubil n ap, chiar n mediu acid, folosit n medicin, pentru a face
vizibil tubul digestiv la examenele radiologice, este:
A. sulfatul de bariu
B. clorura de bariu
C. carbonatul de bariu
D. apa de barit
E. azotat de bariu
18. Piatra de var (calcarul) conine:
A. CaO
B. Ca(OH)
2

C. MgCO
3

D. CaCO
3

E. CaSO
4

19. Care sunt compuii chimici cunoscui sub denumirea de gips i respectiv ipsos?
A. BaSO
4
; BaO
B. CaSO
4
; CaSO
4
H
2
O
C. CaCO
3
; CaSO
4

D. Na
2
CO
3
10H
2
O; Na
2
CO
3

E. CaSO
4
2H
2
O; 2CaSO
4
H
2
O
20. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la principalele proprieti fizice ale
elementelor din grupa a II-a principal (2) sunt incorecte?
A. sunt albe - argintii sau cenuii
B. beriliul i magneziul i pstreaz luciul metalic n prezena apei sau a aerului prin protejarea
cu un strat subire de oxid; celelalte metale din grup i pierd luciul, se oxideaz n strat
superficial
C. au puncte de topire i de fierbere mai nalte dect ale metalelor din grupa IA (1)
D. au densiti mult mai mari dect ale metalelor alcaline
E. toate elementele grupei a II-a A (2) sunt moi i pot fi tiate cu cuitul
21. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la elementele din grupa a II-a A (2) sunt
incorecte?
A. deosebirea dintre primul element, beriliul i celelalte elemente ale grupei a II-a A (2) este
mult mai pronunat dect ntre litiu i celelalte elemente ale grupei IA (1)
B. magneziu nu reacioneaz cu apa la rece, dar cu apa la cald se combin uor

24
C. magneziu nu reacioneaz cu aerul la temperatura camerei, dar arde cnd este aprins n aer,
dezvoltnd o lumin alb orbitoare
D. reactivitatea fa de aer (oxigen) i ap este foarte mic la beriliu i crete progresiv la
celelalte elemente ale grupei
E. metalele alcalino-pmntoase au o mare tendin de a accepta electroni i de a trece n ioni
negativi
22. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la elementele din grupa a II-a A (2) sunt
incorecte?
A. ionii metalelor alcalino-pmntoase sunt intens i divers colorai, ca i cei ai metalelor
alcaline
B. introducnd elementele sau combinaiile lor volatile n flacra incolor a unui bec de gaz,
aceasta se coloreaz n mod caracteristic pentru fiecare element: Ca rou crmiziu; Sr i Ra
rou carmin; Ba verde
C. srurile uor solubile n ap ale elementelor grupei a II-a A (2) sunt: clorurile, bromurile,
iodurile, azotaii, acetaii, sulfurile, cianurile i tiocianaii.
D. srurile greu solubile n ap ale elementelor grupei a II-a A (2) sunt: fluorurile (excepie
BeF
2
), sulfaii (excepie BeSO
4
i MgSO
4
), carbonaii (excepie BeCO
3
), fosfaii, oxalaii i
cromaii
E. srurile solubile ale metalelor din grupa a II-a A (2) cristalizeaz, fr excepie, cu x molecule
ap de cristalizare
23. n care din urmtoarele reacii chimice nu se obin precipitate?
A. MgCl
2
+2NaOH Mg(OH)
2
+2NaCl
B. CaCl
2
+H
2
SO
4
CaSO
4
+2HCl
C. SrCl
2
+H
2
SO
4
SrSO
4
+2HCl
D. BaCl
2
+H
2
SO
4
BaSO
4
+2HCl
E. Mg +2HCl MgCl
2
+H
2

24. Hidroxidul de beriliu este:
A. o baz cu caracter amfoter
B. cea mai tare baz dintre cele ale metalelor alcalino-pmntoase
C. o baz mai tare dect LiOH
D. obinut prin arderea beriliului n aer
E. solubil n ap
25. Clorura de calciu (anhidr) este utilizat n exsicatoare, deoarece:
A. este o substan higroscopic
B. este un compus ionic
C. mrete umiditatea unui compus chimic
D. este stabil n aer
E. reacioneaz cu uurin cu lichide care conin urme de ap, introduse n exsicator
26. Care din urmtorii compui se utilizeaz n medicin pentru reducerea aciditii
stomacale?
A. Ca(HCO
3
)
2

B. Na
2
CO
3

C. CaCO
3

D. NaHCO
3

E. CaSO
4

27. Care din urmtoarele afirmaii este corect?
A. n natur sulfatul de calciu se gsete n stare hidratat sub form de gips

25
B. gipsul nclzit la 125C i modific cantitatea de ap de cristalizare i se formeaz ipsosul
CaSO
4
2H
2
O
C. sulfatul de bariu formeaz o reea covalent
D. n urma reaciei de hidroliz a sulfatului de sodiu soluia are un pH puternic alcalin
E. o varietate de gips foarte pur este sarea amar
28. Care afirmaie referitoare la hidroxidul de bariu, este corect ?
A. se mai numete var stins
B. se poate obine din reacia sulfatului de bariu cu apa
C. este o baz cu caracter amfoter
D. n reacie cu dioxidul de carbon formeaz carbonatul de bariu, denumit i piatr de var
E. este o baz mai tare dect hidroxidul de calciu
29. Care afirmaie referitoare la hidroxizii metalelor alcalino-pmntoase, este corect ?
A. sunt substane solide, diferit colorate
B. sunt uor solubili n ap i higroscopici
C. au caracter amfoter, cu excepia Be(OH)
2

D. reacioneaz cu oxizi ai nemetalelor formnd sruri i ap
E. nu reacioneaz cu acizii
30. Care afirmaie referitoare la unele proprieti ale metalelor de tip s, este corect?
A. sodiul metalic are caracter oxidant puternic i accept prin oxidare un electron
B. n reacie cu cloratul de potasiu, acidul clorhidric nu formeaz clor gazos
C. caracterul reductor al litiului metalic este mai pronunat dect cel al magneziului metalic
D. n reacie cu oxidul de magneziu hidrogenul din acidul clorhidric este oxidantul
E. n azotatul de calciu numrul de oxidare al azotului este +9, iar legtura stabilit ntre ionii de
calciu i azotat este covalent
31. Metalele Na, K, Ca, Sr, Ba, reacioneaz cu apa i formeaz:
A. sruri
B. sruri i hidrogen
C. oxizi i hidrogen
D. hidroxizi
E. hidroxizi i hidrogen
32. Compusul cu denumirea de sare amar are formula chimic:
A. MgSO
4
6 H
2
O
B. MgSO
4
5 H
2
O
C. MgSO
4
3 H
2
O
D. MgSO
4
2,5 H
2
O
E. MgSO
4
7 H
2
O


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. n care din urmtoarele reacii chimice se obin sruri solubile ale elementelor din grupa
a II-a A (2)?
A. Mg +2HCl MgCl
2
+H
2

B. Mg +H
2
SO
4
MgSO
4
+H
2
C. 2NaF +MgSO
4
MgF
2
+Na
2
SO
4
D. CaCl
2
+H
2
SO
4
CaSO
4
+2HCl
E. SrCl
2
+H
2
SO
4
SrSO
4
+2HCl
2. Care afirmaii sunt corecte?

26
A. metalele alcaline reacioneaz cu halogenii numai la temperaturi i presiuni ridicate, n
prezena catalizatorilor
B. la reacia metalelor alcalino-pmntoase cu halogenii este necesar o uoar nclzire
C. reacia sodiului cu apa se produce n condiii blnde
D. n reacia magneziului cu clorul are loc oxidarea magneziului i reducerea clorului
E. n reacia magneziului cu acidul clorhidric se degaj hidrogen
3. Care afirmaii referitoare la oxidul de calciu, sunt corecte ?
A. are caracter amfoter
B. n reacie cu apa formeaz hidroxidul de calciu
C. n reacie cu acidul clorhidric formeaz clorura de calciu i oxigen
D. este un compus ionic;
E. se mai numete i piatr de var (calcar)
4. Care afirmaii sunt incorecte?
A. metalele de tip s reacioneaz cu soluii diluate de acizi formnd sruri i degajnd hidrogen
B. calciu, stroniu i bariu reacioneaz cu apa numai la nclzire
C. toate metalele alcaline reacioneaz cu apa la rece
D. beriliul reacioneaz cu apa la rece, n timp ce magneziul descompune apa numai la
temperaturi mari.
E. metalele de tip s nu reacioneaz cu hidroxizii alcalini
5. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la elementele din grupa a II-a A (2) sunt
adevrate?
A. toate metalele din grupa a II-a A (2), deplaseaz H
2
din acizii diluai, far nici o excepie
B. beriliul este pasiv fa de HNO
3
diluat i concentrat
C. datorit cldurii de formare mari a MgO, magneziu dislocuiete din oxizii lor unele metale i
nemetale
D. magneziul n reacie cu halogenurile metalice, dislocuiete metalul din acestea datorit
afinitii mari pentru halogen
E. elementele din grupa a II-a A (2) nu reacioneaz cu carbonul, sulful i azotul
6. Care afirmaii referitoare la oxidul de magneziu, sunt corecte ?
A. are caracter bazic
B. n reacie cu apa formeaz peroxidul de magneziu
C. n reacie cu acidul sulfuric formeaz sulfat de magneziu i ap
D. este un compus covalent
E. se folosete n medicin cu denumirea de magnesia usta
7. Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte ?
A. metalele foarte puin active din punct de vedere chimic (Na, Ca, Zn) se pot obine prin
descompunerea termic a srurilor lor
B. cu ct atomul unui metal cedeaz mai uor electroni cu att el are un caracter reductor mai
slab, deci caracter electropozitiv mai sczut
C. cel mai stabil peroxid al metalelor alcaline este peroxidul de beriliu
D. Be(OH)
2
are caracter amfoter
E. hidroxizii metalelor alcalino-pmntoase prin calcinare, pierd apa cu formare de oxizi
8. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere a unor peroxizi ai
metalelor din grupa a II-a principal (2)?
A. MgSO
4
+2NaOH +H
2
O
2
MgO
2
+Na
2
SO
4
+2H
2
O
B. SrCl
2
+H
2
O
2
SrO
2
+2HCl
C. BaCl
2
+H
2
O
2
BaO
2
+2HCl
D. CaCO
3
CaO +CO
2


27
E. 2 Mg +O
2
2 MgO
9. Magneziul se poate obine prin urmtoarele metode:
A. din calcar (piatr de var) prelucrat pentru ndeprtarea fierului
B. electroliza amestecurilor de halogenuri topite (MgCl
2
+CaCl
2
+NaCl) din care se depune
Mg, cel mai puin electropozitiv
C. reducerea MgO sau dolomitei calcinate (MgOCaO) cu ferosiliciu
D. reducerea MgO cu cocs la 2000C, cu depunerea Mg prin rcire rapid
E. reducerea MgO cu siliciu la t >1000C
10. Calciul se poate obine prin urmtoarele metode:
A. descompunerea halogenurilor de calciu n prezen de Mg
B. electroliza amestecurilor de halogenuri topite (MgCl
2
+CaCl
2
+NaCl) din care se depune
Ca, cel mai puin electropozitiv
C. din calcar (piatr de var) prelucrat pentru ndeprtarea Fe
D. reducerea CaO cu Al
E. reducerea halogenurilor de calciu cu Na
11. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor
grupei a II-a A (2), sunt corecte?
A. raza atomic a metalelor alcalino-pmntoase este mai mic dect cea a metalelor alcaline, n
acord cu creterea sarcinii nucleare
B. raza ionic este foarte mic la beriliu i crete regulat la celelalte elemente

C. elementele Ca, Sr, Ba sunt puternic electronegative
D. elementele Ca, Sr, Ba formeaz compui cu caracter predominant covalent

E. elementul beriliu are tendin crescut de a forma compui cu caracter ionic

12. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la comportarea chimic a elementului
beriliu, sunt corecte?
A. pe baza relaiei pe diagonal n cadrul sistemului periodic, comportarea chimic a beriliului
este asemntoare cu cea a aluminiului
B. hidrurile i halogenurile de beriliu i aluminiu prezint legturi ionice
C. hidroxidul de beriliu ca i hidroxidul de aluminiu prezint proprieti puternic bazice
D. beriliu ca i aluminiu este pasiv fa de HNO
3
concentrat
E. beriliu ca i aluminiu este solubil n hidroxizi alcalini, cu degajare de hidrogen
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementului
beriliu, sunt corecte?
A. este un metal cenuiu deschis, dur, casant
B. n prezena aerului se oxideaz la suprafa
C. cristalizeaz n reea hexagonal compact, deformat
D. reacioneaz greu cu H
2
SO
4

E. reacioneaz uor cu HNO
3

14. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementului
magneziu, sunt corecte?
A. este un metal alb-cenuiu, strlucitor, moale, maleabil i ductil
B. formeaz aliaje cu diferite metale
C. n aer uscat formeaz un strat protector de oxid
D. cristalizeaz n reea hexagonal compact
E. se dizolv greu n acizi
15. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementului
calciu, sunt corecte?
A. este un metal alb-argintiu, moale
B. formeaz aliaje cu diferite metale

28
C. se dizolv n amoniac lichid
D. cristalizeaz n reea cubic cu fee centrate
E. se dizolv greu n acizi


Capitolul GRUPA a III-a PRINCIPAL (13)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod general de obinere a
aluminiului?
A. electroliza topiturii de Al
2
O
3
n prezen de criolit topit
B. reducerea oxidului de bor cu magneziu
C. reducerea unei fluoruri complexe cu un metal activ
D. reducerea unui compus volatil cu H
2
, pe filament de tantal sau wolfram nclzit
E. extragere din subproduse (prafuri, nmoluri) rezultate la prelucrarea metalurgic a metalelor
Al, Cu, Zn, Pb, urmat de reducerea oxizilor metalelor la cald
2. Dintre hidroxizii elementelor din perioada a 3-a, prezint proprieti amfotere,
compusul:
A. Ca(OH)
2

B. NaOH
C. Mg(OH)
2

D. KOH
E. Al(OH)
3

3. Elementul cu caracter metalic, din grupa a III-a A (13), care poate forma ioni de tipul M
+

i M
3+
este:
A. Tl
B. Al
C. B
D. Ge
E. P
4. Aluminiul se obine industrial prin:
A. disocierea termic a oxidului de aluminiu
B. electroliza soluiei de oxid de aluminiu
C. electroliza soluiei de Na
3
[AlF
6
]
D. electroliza Al
2
O
3
, dizolvat n Na
3
[AlF
6
] (criolit) topit
E. disocierea termic a sulfatului de aluminiu
5. Aluminiul metalic nu reacioneaz cu:
A. S
B. O
2

C. HCl
D. HNO
3

E. H
2
SO
4

6. n reacia: Fe
2
O
3
+ 2 Al Fe + Al
2
O
3
, aluminiul are rol de:
A. catalizator
B. fondant
C. reductor
D. oxidant
E. nici o afirmaie nu este corect

29
7. Pentru aluminiul metalic este corect afirmaia:
A. este un metal mai activ dect Mg
B. nu reacioneaz cu soluii de KOH
C. este un metal amfoter
D. se obine prin electroliza soluiei de AlCl
3

E. cu soluie de HCl formeaz AlCl
3
anhidr i H
2

8. Aluminiul metalic reacioneaz cu o soluie apoas de hidroxid de sodiu, cu formare de:
A. H
2
(g) i H
2
O(l)
B. O
2
(g)
C. Na[Al(OH)
4
](aq) i H
2
(g)
D. Al
2
O
3
(s) i H
2
O(l)
E. Na(s) i Al
2
O
3
(aq)
9. Care din reaciile de mai jos nu este posibil?
A. 2 Al +3 S Al
2
S
3

B. 2 Al +6 HCl 2 AlCl
3
+3 H
2

C. Al +3 NaCl 3 Na +AlCl
3

D. 2 Al +Fe
2
O
3
Al
2
O
3
+2 Fe
E. 2 Al +3 O
2
2 Al
2
O
3

10. Pentru elementul bor este corect afirmaia:
A. n combinaiile sale prezint hibridizare sp i apare legat ionic
B. fiind un metal, prezint tendin crescut de cedare a electronilor de valen
C. prezint raz atomic mai mare dect cea a elementelor Ga, In, Tl aflate n aceeai grup
D. cu metalele formeaz boruri ce prezint stabilitate termic foarte mare
E. pe baza relaiei pe diagonal n cadrul sistemului periodic, comportarea chimic a borului
este asemntoare cu cea a aluminiului
11. Referitor la caracteristicile generale ale elementelor grupei a III-a A (13), este corect
afirmaia:
A. fac parte din blocul d de elemente ale sistemului periodic
B. borul este un metaloid tipic, iar taliul prezint caracter metalic
C. indiul i taliul prezint stri de oxidare stabile +1, +2, +3
D. taliul este electronegativ n toi compuii si
E. potenialul redox remarc un puternic caracter oxidant al aluminiului
12. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementului
bor, sunt corecte?
A. formeaz cristale cenuii-opace, cu luciu metalic
B. este un bun conductor de electricitate
C. este solubil n majoritatea solvenilor
D. n stare cristalin este foarte reactiv
E. n compuii si se comport ca o baz de tip Lewis
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementului
aluminiu, sunt corecte?
A. este un metal alb-argintiu, maleabil i ductil
B. prezint conductibilitate electric i termic sczut
C. n stare pur reacioneaz uor cu aerul i apa
D. este stabil la aciunea hidracizilor
E. reacioneaz uor cu HNO
3
concentrat




30
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Metodele generale de obinere a borului sunt:
A. reducerea metalotermic a combinaiilor oxigenate la temperaturi nalte
B. descompunerea termic a boranilor
C. reducerea halogenurilor simple i complexe la temperaturi nalte
D. electroliza tetrafluoroboratului de potasiu
E. electroliza topiturii de Al
2
O
3
n prezen de criolit topit
2. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. borul este inert chimic, asemnndu-se n acest sens cu siliciul
B. reactivitatea aluminiului fa de aer i ap n condiii normale este sczut datorit formrii
unui strat subire de oxid care protejeaz metalul de oxidare
C. acizii minerali (cu excepia HNO
3
) dizolv aluminiul, formnd sruri
D. acidul azotic concentrat pasiveaz aluminiul
E. borul elementar are caracter de metal, asemnndu-se cu aluminiul
3. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul amfoter al aluminiului
metalic?
A. 2Al +6H
2
O 2Al(OH)
3
+3H
2
B. 2Al +6HCl 2AlCl
3
+3H
2

C. 2Al +3H
2
SO
4
Al
2
(SO
4
)
3
+3H
2

D. 2Al +2NaOH +6H
2
O 2Na[Al(OH)
4
] +3H
2

E. 4Al +3C Al
4
C
3

4. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere a hidroxidului de
aluminiu?
A. AlCl
3
+3NaOH Al(OH)
3
+3NaCl
B. AlCl
3
+3NH
4
OH Al(OH)
3
+3NH
4
Cl
C. AlCl
3
+3NaHCO
3
Al(OH)
3
+3NaCl +3CO
2

D. Al(OH)
3
+3HCl AlCl
3
+3H
2
O
E. Al(OH)
3
+NaOH Na[Al(OH)
4
]
5. Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte?
A. Na i Ca sunt metale alcaline
B. Rb i Sr sunt metale alcalino-pmntoase
C. In i Tl sunt metale din grupa I principal (1)
D. Li i K sunt metale de tip s
E. Be i Ba sunt metale alcalino-pmntoase
6. Care afirmaii referitoare la sulfatul de aluminiu sunt corecte ?
A. se poate obine n laborator, prin reacia direct dintre aluminiu i acidul sulfuric diluat
B. din soluie apoas cristalizeaz sub forma cristalohidratului Al
2
(SO
4
)
3
18 H
2
O
C. n urma reaciei de hidroliz, pH-ul soluiei apoase este acid
D. nu se poate obine n laborator, prin reacia direct dintre aluminiu i acidul sulfuric diluat,
deoarece se pasiveaz n H
2
SO
4

E. se folosete la tratarea i purificarea apei potabile, ncleierea hrtiei, n tbcrie
7. Care afirmaii referitoare la reacia aluminiului cu apa, sunt corecte?
A. reductorul este aluminiul
B. oxidantul este aluminiul
C. ionii de hidrogen din ap se reduc la hidrogen gazos
D. ionii de hidrogen din ap se oxideaz la hidrogen gazos
E. reacia are loc numai la rece

31
8. Care afirmaii referitoare la starea natural a unor elemente prezente n grupa a III-a
principal (13), sunt corecte?
A. elementele din aceast grup nu apar libere n natur, ci numai sub form de combinaii
B. borul se gsete n natur sub form de acid boric n apa izvoarelor calde i n regiuni
vulcanice
C. aluminiul este un element rar, foarte dispersat n natur
D. aluminiul este cel mai rspndit metal n natura i al treilea element privind ordinea
rspndirii elementelor
E. galiul este un element foarte dispersat n natur; n cantiti mici apare n numeroase roci i
minerale, de exemplu nsoete aluminiul n bauxite
9. Care afirmaii referitoare la proprietile borului, sunt corecte?
A. borul se caracterizeaz prin formarea de compui cu legturi ionice
B. borul cristalin are culoare cenuie, aspect i luciu metalic, prezint duritate ridicat
C. borul prezint puncte de topire i de fierbere foarte ridicate, ca i siliciul prezint proprieti
semiconductoare.
D. borul prezint mai multe stri alotropice: romboedric, romboedric, tetragonal,
tetragonal i amorf
E. n combinaiile sale, borul apare hibridizat sp
2
i sp
3

10. Chimia borului are multe asemnri cu cea a siliciului i anume:
A. att borul ct i siliciul sunt metale
B. att borul cat i siliciul sunt foarte bune conductoare de electricitate
C. hidrurile de bor i siliciu sunt volatile, se aprind spontan i hidrolizeaz intens
D. acidul boric i acidul silicic sun acizi slabi, stabili i formeaz poliborai i respectiv
polisilicai
E. oxizii B
2
O
3
i SiO
2
sunt oxizi acizi, puternic refractari, prin topire cu oxizi metalici formeaz
borai i respectiv silicai
11. Care din urmtorii compui anorganici ai aluminiului sunt prezeni n compoziia unor
produse farmaceutice?
A. clorur de aluminiu
B. carbonat de aluminiu
C. azotat de aluminiu
D. hidroxid de aluminiu
E. fosfat de aluminiu


Capitolul GRUPA a IV-a PRINCIPAL (14)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Elementul cu caracterul metalic cel mai pronunat din seria Al, Si, Na, Mg i Rb, este:
A Si
B Al
C Rb
D Na
E Mg
2. Care din urmtoarea serie de carbonai: Na
2
CO
3
, CaCO
3
, BaCO
3
, CuCO
3
, NaHCO
3
sunt
solubili n ap?
A. toi
B. nici unul

32
C. Na
2
CO
3
, NaHCO
3
, CaCO
3

D. Na
2
CO
3
, NaHCO
3

E. Na
2
CO
3
, CuCO
3

3. Casiteritul este un minereu al:
A. staniului
B. aluminiului
C. plumbului
D. bismutului
E. stibiului
4. Sulfura de plumb, obinut n reacia dintre azotatul de plumb i hidrogenul sulfurat
este:
A. un precipitat de culoare neagr
B. un precipitat de culoare alb
C. un precipitat de culoare deschis, ca i sulfurile de staniu i stibiu
D. o substan gazoas, cu miros neptor, asemntor amoniacului
E. o substan solubil n ap
5. Hidroxidul de plumb (II) are caracter amfoter, deoarece:
A. reacioneaz cu acizi
B. reacioneaz cu hidroxizi
C. reacioneaz cu ap
D. nu reacioneaz nici cu acizi i nici cu hidroxizi
E. reacioneaz att cu acizi ct i cu hidroxizi
6. Care afirmaie referitoare la hidroxidul de plumb (II) este corect?
A. este un precipitat gelatinos de culoare roie
B. este singurul hidroxid cu caracter bazic
C. nu reacioneaz cu acizii
D. se obine prin reacia srurilor solubile de plumb cu o baz tare
E. nu reacioneaz cu hidroxidul de sodiu
7. Staniul (Z=50) i plumbul (Z=82) pot prezenta urmtoarele stri de oxidare:
A. +3, +4
B. +4, +2
C. +5, +2
D. 5, 1
E. +1, +2
8. Miniul de plumb, de culoare roie, are formula:
A. Pb
2
O
3

B. PbO
2

C. Pb
3
O
4

D. PbO
E. PbO(OH).
9. n care dintre reaciile de mai jos, clorura de staniu (II) prezint rol de agent reductor?
1) SnCl
2
+ 2 NaOH Sn(OH)
2
+ 2 NaCl
2) SnCl
2
+ HgCl
2
Hg + SnCl
4

3) SnCl
2
+ H
2
S SnS + 2 HCl
4) SnCl
2
+ 2 FeCl
3
SnCl
4
+ FeCl
A. 2
B. 1
C. 4
D. 1 i 4

33
E. 2 i 4
10. Care din urmtoarele elemente ale grupei a IV-a principale (14) este singurul care poate
forma legturi covalente prin implicarea orbitalilor p:
A. carbon
B. siliciu
C. germaniu
D. staniu
E. plumb
11. Care afirmaie privind caracteristicile generale ale elementelor din grupa a IV-a
principal (14), este adevrat?
A. potenialele de ionizare sunt foarte mari la carbon
B. tendina de a forma covalene crete n grup de sus n jos
C. ionii C
4+
i Si
4+
se ntlnesc frecvent n compuii anorganici formai de aceste elemente
D. staniul prezint proprietatea de a se uni cu el nsui prin legturi i , formnd catene lungi
cu numr mare de atomi
E. staniul i plumbul accept electroni pentru a-i realiza configuraia stabil de octet


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Indicai afirmaiile adevrate referitoare la reacia plumbului cu acidul azotic:
A. plumbul se oxideaz la Pb (IV)
B. se reduce acidul azotic la oxid de azot
C. se degaj hidrogen
D. se formeaz azotat de plumb (II)
E. se obine azotit de plumb, oxigen i ap
2. Carbonul reacioneaz cu:
A. oxizii metalelor
B. oxizii nemetalelor
C. nemetale (H
2
, F
2
, O
2
, S, N
2
)
D. apa, nclzire la rou
E. nemetale (Cl
2
, Br
2
, I
2
)
3. Siliciul reacioneaz cu:
A. HF
B. HCl
C. nemetale (X
2
, O
2
, S)
D. apa, la temperaturi ridicate
E. hidroxizii alcalini
4. Plumbul reacioneaz cu:
A. H
2
SO
4
diluat
B. HCl diluat
C. nemetale (X
2
, O
2
, S)
D. apa
E. hidroxizii alcalini
5. Staniul reacioneaz cu:
A. apa, la rece
B. apa, la fierbere
C. nemetale (X
2
, O
2
, S)
D. hidroxizii alcalini

34
E. HCl, H
2
SO
4
, HNO
3

6. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la compuii carbonului, sunt adevrate?
A. CCl
4
este un lichid incolor dens, este un solvent nepolar, nu conduce curentul electric, nu este
inflamabil, se utilizeaz pentru dizolvarea compuilor organici i complecilor
B. CO este un gaz incolor, insipid, puin solubil n ap, este foarte toxic pentru organism,
deoarece se leag puternic de fierul din proteina transportoare de oxigen, prezent n celulele
roii ale sngelui, formnd carboxihemoglobina
C. CO
2
, este un gaz incolor, inodor, mai greu dect aerul, moderat solubil n ap, nu arde i nu
ntreine arderea, nu este toxic
D. carbonaii metalelor din grupa a II-a A (2) sunt predominant compui solubili n ap
E. carbonaii metalelor din grupa I A (1) sunt predominant compui greu solubili n ap
7. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizice ale elementelor din
grupa a IV-a A (14), sunt adevrate?
A. diamantul este foarte bun conductor termic, nu conduce curentul electric, este diamagnetic,
iar grafitul este o mas opac, cenuie, prezint luciu metalic, cliveaz, las urme pe hrtie,
este utilizat ca lubrifiant
B. siliciul se deformeaz greu, este foarte casant, este diamagnetic, se prezint att cristalizat n
sistem cubic, avnd structur analog cu a diamantului, ct i amorf
C. germaniul este un metal alb-argintiu, extrem de dur i de casant, este diamagnetic, se
comport ca i siliciul n prezena impuritilor
D. staniul este un nemetal alb-argintiu, strlucitor, este foarte dur i casant
E. plumbul pur este un nemetal alb argintiu, la aer devine repede cenuiu-albstrui, este foarte
dur i casant
8. Care din urmtoarele reacii chimice referitoare la metode de obinere a carbonailor
bazici greu solubili n ap (precipitate colorate caracteristic), sunt corecte?
A. 4MgCl
2
+4(NH
4
)
2
CO
3
+H
2
O Mg
4
(CO
3
)
3
(OH)
2
+8NH
4
Cl +CO
2

B. 4ZnSO
4
+4Na
2
CO
3
+2H
2
O Zn
4
(CO
3
)
2
(OH)
4
+4Na
2
SO
4
+2CO
2

C. 4CuSO
4
+4Na
2
CO
3
+2H
2
O Cu
4
(CO
3
)
2
(OH)
4
+4Na
2
SO
4
+2CO
2

D. 4NaCl +4(NH
4
)
2
CO
3
+H
2
O Na
4
(CO
3
)
3
(OH)
2
+4NH
4
Cl +CO
2

E. K
2
SO
4
+4Na
2
CO
3
+2H
2
O K
2
(CO
3
)
2
(OH)
4
+4Na
2
SO
4
+2CO
2

9. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul reductor al
srurilor de Sn(II)?
A. SnCl
2
+H
2
S SnS +2HCl
B. 2Bi(OH)
3
+3Na
2
[Sn(OH)
4
] 2Bi +3Na
2
[Sn(OH)
6
]
C. Hg
2
Cl
2
+SnCl
2
2Hg+SnCl
4
D. 2KMnO
4
+5SnCl
2
+16HCl 2MnCl
2
+5SnCl
4
+2KCl +8H
2
O
E. K
2
Cr
2
O
7
+3SnCl
2
+14HCl 3SnCl
4
+2CuCl
3
+2KCl +7H
2
O
10. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizice ale elementelor din
grupa a IV-a principal (14) sunt adevrate?
A. plumbul pur este un metal cenuiu nchis, dur, casant, greu de prelucrat, nu las urme pe
hrtie
B. carbonul prezint fenomenul de polimorfism, cele mai importante forme elementare ale
carbonului fiind: grafitul, diamantul i fulerena
C. germaniul este un metal alb-argintiu; extrem de dur i de casant; diamagnetic; se comport ca
siliciul n prezena impuritilor
D. staniul este un metal alb-argintiu, strlucitor; impuritile de Pb, Sb, As i dau un aspect
glbui; foarte uor maleabil i ductil

35
E. plumbul fin divizat este piroforic; plumbul este un metal toxic i prin acumulare n organism,
provoac boala numit saturnism
11. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile chimice ale elementelor din
grupa a IV-a principal (14) sunt adevrate?
A. carbonul i siliciul, din cauza volumului lor atomic mic, formeaz covalene prin intermediul
unor orbitali hibrizi
B. siliciul din punct de vedere chimic este foarte puin reactiv
C. n seria tensiunilor electrochimice Beketov-Volta, staniul se gsete dup hidrogen
D. zincul, aluminiul i magneziul, n mediu acid reduc cu uurin srurile stanoase la staniu
metalic
E. plumbul nu se dizolv n acid azotic diluat la cald i nici n acid acetic i formeaz cu aceti
acizi, sruri greu solubile n ap.
12. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile chimice ale elementelor din
grupa a IV-a principal (14) sunt adevrate?
A. elementele grupei a IV-a A (14), nu pot forma legturi covalente

B. ionii Sn
4+
i Pb
4+
hidrolizeaz n soluie: E
4+
+2H
2
O EO
2
+4H
+
C. n soluii acide, toi compuii Sn
4+
i Pb
4+
au caracter oxidant
D. compuii plumbului sunt ageni de oxidare mai puternici fa de cei ai staniului datorit
diferenei mari dintre potenialele de electrod, la trecerea de la E
4+
la E
2+

E. compuii Pb (II) sunt mai stabili dect compuii Ge (II) i Si (II)
13. Care din urmtoarele reacii chimice de obinere a oxizilor de carbon sunt reacii
redox?
A. CaCO
3
+2HCl CaCl
2
+CO
2
+H
2
O
B. 2KMnO
4
+5CO+3H
2
SO
4
K
2
SO
4
+2MnSO
4
+5CO
2
+3H
2
O
C. K
2
Cr
2
O
7
+3CO+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+3CO
2
+K
2
SO
4
+4H
2
O
D. 2C +O
2
2CO (ardere incomplet)
E. 2NaNO
3
+C 2NaNO
2
+CO
2

14. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile unor compui ai carbonului
sunt adevrate?
A. carbonaii alcalini (cu excepia celui de litiu) sunt foarte solubili n ap
B. acidul carbonic este un acid tare cunoscut numai n soluie
C. carbonaii acizi ai metalelor alcaline sunt puin solubili n ap
D. n cazul metalelor alcalino-pmntoase, carbonaii neutri sunt insolubili n ap i carbonaii
acizi sunt solubili n ap
E. carbonaii de sodiu i potasiu se topesc fr descompunere; acetia se disociaz la temperatur
nalt
15. n care din urmtoarele reacii chimice, este pus n eviden caracterul reductor al
staniului metalic?
A. SnCl
2
+2NaOH Sn(OH)
2
+2NaCl
B. SnCl
2
+Na
2
CO
3
SnO +2NaCl +CO
2

C. 3Sn +4(HNO
3
+3HCl) 3SnCl
4
+4NO +8H
2
O
D. Sn +2H
2
SO
4
SnSO
4
+SO
2
+2H
2
O
E. Sn +2NaOH +2HOH Na
2
[Sn(OH)
4
] +H
2
16. n care din urmtoarele reacii chimice, este pus n eviden caracterul amfoter al
hidroxidului de staniu?
A. 3SnS
2
+6NaOH NaSnS
3
+Na
2
[Sn(OH)
6
]
B. Sn(OH)
2
+2HCl SnCl
2
+2H
2
O
C. Sn(OH)
2
+2NaOH Na
2
[Sn(OH)
4
]

36
D. SnCl
2
+2NaOH Sn(OH)
2
+2NaCl
E. Sn +2NaOH +2HOH Na
2
[Sn(OH)
4
] +H
2

17. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la caracteristicile generale ale elementelor
grupei a IV-a principale (14), sunt corecte?
A. carbonul este un nemetal tipic
B. staniul i plumbul sunt metale
C. stabilitatea strilor de oxidare +2 crete n grup de sus n jos
D. stabilitatea strilor de oxidare +4 scade n grup de sus n jos
E. electronegativitatea crete n grup de la carbon la plumb
18. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la caracteristicile generale ale elementelor
grupei a IV-a principale (14), sunt corecte?
A. n combinaiile sale, atomul de carbon se ntlnete hibridizat sp
3
, sp
2
i sp
B. carbonul i siliciul formeaz acizi
C. combinaiile staniului n starea de oxidare +4 prezint caracter acid
D. combinaiile staniului n starea de oxidare +2 prezint caracter acid
E. combinaiile plumbului n starea de oxidare +2 prezint caracter acid
19. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la starea natural a elementelor din grupa a
IV-a principal (14), sunt corecte?
A. carbonul este foarte rspndit n natur; se gsete att n componena substanelor organice,
ct i a celor minerale
B. diamantul cristalizeaz n sistemul hexagonal
C. grafitul cristalizeaz n sistemul cubic
D. carbonul se gsete sub forma a trei stri alotropice: diamant i grafit (forme naturale) i
carbin (form artificial)
E. siliciul se gsete n natur numai n stare nativ
20. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la unele proprieti fizico-chimice ale
elementelor din grupa a IV-a principal (14), sunt corecte?
A. plumbul este un metal alb, dur, casant, bun conductor de cldur i electricitate
B. germaniul prezint caracter semimetalic, cu aspect alb-cenuiu metalizat, este casant
C. staniul este un metal alb, cu strlucire argintie, este maleabil i ductil
D. carbonul, din punct de vedere chimic, este un element foarte reactiv, cu proprieti oxidante
E. siliciul este un metal cu luciu caracteristic, dur, casant, bun conductor de cldur i
electricitate

Capitolul GRUPA a V-a PRINCIPAL (15)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Acidul azotic concentrat pasiveaz metalul:
A. Zn
B. Fe
C. Mn
D. Cu
E. Mg
2. Care afirmaie referitoare la elementele din grupa a V-a A (15), este corect?
A. azotul este gaz n condiii obinuite, iar fosforul, arsenul, stibiul i bismutul sunt solide
B. fosforul alb este un compus format din molecule P
2
, cu structur plan
C. arsenul, stibiul i bismutul nu pot exista n form alotropic
D. arsen, stibiu (antimoniu) i bismut se gsesc de obicei n natur sub form de carbonai

37
E. indiferent de condiiile de lucru, azotul nu poate s existe n alt stare de agregare dect cea
gazoas
3. Care din urmtoarele reacii reprezint o metod de obinere a azotului:
A. 3Mg +N
2
Mg
3
N
2

B. 8NH
3
+3Br
2
N
2
+6NH
4
Br
C. NH
4
Cl +NaOH NH
3
+NaCl +H
2
O
D. NH
4
OH +NaOH NH
3
+Na
+
+HO
-
+H
2
O
E. CO(NH
2
)
2
+2NaOH Na
2
CO
3
+2NH
3

4. n care din urmtoarele reacii chimice amoniacul este agent de precipitare?
A. FeCl
3
+3NH
3
+3H
2
O Fe(OH)
3
+3NH
4
Cl
B. Zn(OH)
2
+6NH
4
OH [Zn(NH
3
)
6
](OH)
2
+6H
2
O
C. Cu(OH)
2
.
CuSO
4
+(NH
4
)
2
SO
4
+6NH
4
OH 2[Cu(NH
3
)
4
]SO
4
+8H
2
O
D. Co(OH)Cl +5NH
3
+NH
4
Cl [Co(NH
3
)
6
]Cl
2
+H
2
O
E. Ni(OH)Cl +7NH
3
+H
2
O [Ni(NH
3
)
6
](OH)
2
+NH
4
Cl
5. Azotaii metalelor de tip s se pot folosi ca ageni oxidani, deoarece:
A. prin nclzire se descompun, punnd n libertate oxigenul
B. n soluii apoase hidrolizeaz cu uurin
C. n soluii apoase se oxideaz cu uurin
D. n contact cu aerul, reacioneaz n timp cu oxigenul atmosferic
E. sunt higroscopici
6. Care afirmaie referitoare la numerele de oxidare (N.O.) ale azotului din oxizii de azot,
este incorect ?
A. N
2
O hemioxid de azot (oxid azotos, nitros, protoxid de azot, oxid de diazot), N.O. +2
B. NO monooxid de azot (oxid nitric, azotic), N.O. +2
C. N
2
O
3
sesquioxid de azot, anhidrid azotoas sau nitroas, trioxid de diazot, N.O. +3
D. NO
2
dioxid de azot, N.O. +4
E. N
2
O
5
hemipentaoxid de azot (anhidrida azotic, nitric, pentaoxid de diazot), N.O. +5
7. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. metalele din grupa I A (1) nu reacioneaz cu acizii care nu au caracter oxidant
B. dei este situat n seria tensiunilor electrochimice Beketov-Volta naintea hidrogenului,
staniul nu poate reaciona cu acidul clorhidric cu degajare de hidrogen
C. n contact cu H
2
SO
4
de concentraie 78%, plumbul reacioneaz violent, degajnd H
2
i SO
2

D. Sb i Bi sunt elemente din grupa a V-a A (15), situate dup hidrogen n seria tensiunilor
electrochimice Beketov-Volta, deci nu pot dislocui hidrogenul din hidracizi
E. metalele din grupa a IV-a A (14) sunt situate naintea hidrogenului n seria tensiunilor
electrochimice Beketov-Volta, deci nu pot dislocui hidrogenul din acizi
8. Care afirmaie referitoare la caracteristicile generale ale elementelor grupei a V-a
principale (15), este adevrat?
A. elementul azot este un nemetal tipic
B. elementul bismut este un semimetal
C. tendina elementelor grupei a V-a A (15) de a forma ioni negativi cu starea de oxidare -3, este
crescut
D. elementul cel mai electropozitiv din grup este azotul
E. azotul i fosforul sunt preponderent ionice i manifest tendin crescut de a forma cationi
9. Care afirmaie referitoare la caracteristicile generale ale elementelor grupei a V-a
principale (15), este adevrat?
A. formeaz hidruri de tipul EH
3
, a cror stabilitate crete n grup de la NH
3
la BiH
3


38
B. tendina de a forma ioni de tip E
3-
cu elemente puternic electropozitive, crete n grup de sus
n jos
C. afinitatea fa de elemente electronegative crete de la primul la ultimul element din grup
D. elementul bismut poate forma maximum patru covalene
E. elementul stibiu prezint tendin pronunat de a forma legturi duble i triple, cu el nsui
sau cu alte elemente din grup
10. Care afirmaie referitoare la starea natural a elementelor grupei a V-a principale (15),
este adevrat?
A. fosforul este rspndit liber n univers
B. azotul este rspndit liber n univers
C. arsenul i stibiul se gsesc numai n stare nativ
D. bismutul se gsete numai n stare nativ
E. arsenul este o component esenial a materiei vii
11. Referitor la proprietile elementului azot, este adevrat afirmaia:
A. molecula de azot, N
2
, este deosebit de reactiv chimic
B. azotul ntreine arderea i viaa
C. azotul este foarte solubil n ap
D. azotul este un gaz, incolor, inodor, insipid, mai uor dect aerul
E. azotul este un element electropozitiv


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Referitor la reacia unor elemente cu apa, indicai care din urmtoarele afirmaii sunt
false:
A. aluminiul nu reacioneaz cu apa prin nclzire
B. plumbul nu reacioneaz cu apa pur n absena aerului
C. staniul n reacie cu apa formeaz hidroxid de staniu (III) i oxigen
D. bismutul reacioneaz uor cu apa la rece
E. plumbul reacioneaz cu apa n prezena oxigenului fr degajare de hidrogen
2. Care din urmtoarele afirmaii sunt false?
A. metalele de tip p pot ctiga electroni n orbitalii p ai ultimului strat manifestndu-i astfel
caracterul reductor
B. staniul i plumbul prezint frecvent strile de oxidare +3 i +5 (Z
Sn
=50, Z
Pb
=82)
C. taliul nu formeaz compui n stare de oxidare +6 (Z
Tl
=81)
D. bismutul este un metal din grupa a V-a A (Z
Bi
=83)
E. n grupele secundare ale sistemului periodic nu se gsesc metale de tip s
3. Indicai care din urmtoarele afirmaiile sunt false:
A. bismutul formeaz prin combinare cu nemetale numai compui n stare de oxidare +3
(Z
Bi
=83)
B. SnO i PbO
2
nu se obin prin reacii de combinare ntre elemente, ci numai prin metode
indirecte
C. n reacie cu nemetalele, stibiul formeaz compui corespunztori strilor de oxidare +2 i +4
(Z
Sb
=51)
D. Pb(IV) din PbS
2
prezint caracter puternic reductor
E. trioxidul de taliu are formula TlO
4

4. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la compuii elementelor din grupa a V-a
principal (15), sunt adevrate?
A. stabilitatea hidrurilor de tip EH
3
scade de la amoniac la bismutin

39
B. halogenurile de tip EX
3
sunt compui instabili, explozivi, hidrolizeaz, au proprieti de acizi
Lewis
C. elementele din grupa a V-a A (15) prezint oxizi de tip E
2
O
3
(E =N, Bi), respectiv oxizi de
tip E
4
O
6
(E =P, As, Sb)
D. pentru oxizii N
2
O
5
, P
4
O
10
, As
4
O
10
, Sb
2
O
5
, Bi
2
O
5
crete instabilitatea de la N
2
O
5
la Bi
2
O
5
i n
acelai sens scade tendina de dimerizare
E. sunt frecvent izolai n laborator oxoacizii HNO
2
; H
3
PO
3
; H
3
SbO
3

5. Azotul reacioneaz dup cum urmeaz:
A. la temperatur ridicat, peste 500C reacioneaz cu metalele alcaline, n special litiu i
particip la reacii biochimice
B. la temperatur ridicat, reacioneaz cu nemetale (H
2
, O
2
, C, Si, B)
C. la temperatur ridicat, reacioneaz cu metale alcalino-pmntoase (Ca, Sr, Ba)
D. la temperatur ridicat, reacioneaz cu metale pmntoase (Al)
E. la temperatur ridicat, reacioneaz cu CaC
2

6. Amoniacul prezint urmtoarele proprieti:
A. n stare hidratat este o baz Brnsted slab, care ionizeaz parial n ap
B. n stare gazoas, datorit perechii de e

neparticipani, este o baz Lewis


C. funcioneaz ca ligand (fiind baz Lewis), formeaz amine complexe colorate
D. autoionizeaz ca i apa, dar este mai puin reactiv
E. este un agent oxidant puternic
7. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent reductor
al acidului azotos?
A. NH
3
+HNO
2
N
2
+2H
2
O
B. PbO
2
+HNO
2
+H
2
SO
4
PbSO
4
+HNO
3
+H
2
O
C. K
2
Cr
2
O
7
+3HNO
2
+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+3HNO
3
+K
2
SO
4
+4H
2
O
D. 2KMnO
4
+5HNO
2
+3H
2
SO
4
2MnSO
4
+5HNO
3
+K
2
SO
4
+3H
2
O
E. CO(NH
2
)
2
+2NaNO
2
CO
2
+2N
2
+2NaOH +H
2
O
8. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent oxidant
al acidului azotos?
A. NaNO
2
+Zn +NaOH NH
4
OH +Na
2
[Zn(OH)
4
]
B. CO(NH
2
)
2
+2NaNO
2
CO
2
+2N
2
+2NaOH +H
2
O
C. 2KMnO
4
+5HNO
2
+3H
2
SO
4
2MnSO
4
+5HNO
3
+K
2
SO
4
+3H
2
O
D. K
2
Cr
2
O
7
+3HNO
2
+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+3HNO
3
+K
2
SO
4
+4H
2
O
E. PbO
2
+HNO
2
+H
2
SO
4
PbSO
4
+HNO
3
+H
2
O
9. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul oxidant al
azotailor alcalini?
A. Ag +2HNO
3
AgNO
3
+NO
2
+H
2
O
B. 3Cu +8HNO
3
3Cu(NO
3
)
2
+2NO +4H
2
O
C. S +6HNO
3
H
2
SO
4
+6NO
2
+2H
2
O
D. 3KNO
3
+8Al +5KOH +18H
2
O 3NH
3
+8K[Al(OH)
4
]
E. KNO
3
+4Zn +7KOH +6H
2
O NH
3
+4K
2
[Zn(OH)
4
]
10. n care din reaciile chimice urmtoare este pus n eviden caracterul reductor al unor
oxoacizi ai fosforului?
A. H
3
PO
2
+2AgNO
3
+H
2
O H
3
PO
3
+2Ag +2HNO
3

B. H
3
PO
2
+Br
2
+H
2
O H
3
PO
3
+HBr
C. H
3
PO
2
+I
2
+H
2
O H
3
PO
3
+HI
D. H
3
PO
3
+2HgCl
2
+H
2
O H
3
PO
4
+Hg
2
Cl
2
+2HCl

40
E. H
3
PO
4
+3AgNO
3
Ag
3
PO
4
+3HNO
3

11. n care din urmtoarele reacii este pus n eviden caracterul reductor al fosforului
alb?
A. 6AgNO
3
+PH
3
Ag
3
P3AgNO
3
+3HNO
3

B. Ag
3
P3AgNO
3
+3H
2
O H
3
PO
3
+4Ag +3HNO
3
C. 2PH
3
+3O
2
P
2
O
5
+3H
2
O
D. 2P +5CuSO
4
+H
2
O 2H
3
PO
4
+5Cu +5H
2
SO
4
E. P +5AgNO
3
+4H
2
O H
3
PO
4
+5Ag +5HNO
3

12. n care din urmtoarele reacii chimice se obin compui greu solubili ai Bi (III)?
A. Bi(NO
3
)
3
+3NaOH Bi(OH)
3
+3NaNO
3
B. Bi(NO
3
)
3
+3KI BiI
3
+3KNO
3
C. BiI
3
+KI K[BiI
4
]
D. 2Bi(NO
3
)
3
+3H
2
S BiS
3
+6HNO
3

E. Bi+6HNO
3(conc.)
Bi(NO
3
)
3
+3NO
2
+3H
2
O
13. Referitor la amoniac, NH
3
, sunt adevrate afirmaiile:
A. amoniacul se obine industrial prin sintez direct din elemente
B. n reacii, amoniacul manifest caracter oxidant
C. asemntor apei, amoniacul lichid datorit polaritii mari a moleculei, a legturilor puternice
de hidrogen i a constantei dielectrice mari, este un bun solvent pentru electrolii
D. amoniacul este foarte solubil n ap, iar soluia obinut manifest caracter slab bazic
E. amoniacul prezint rol de ligand la formarea unor combinaii complexe
14. Referitor la principalele metode de obinere a azotului, sunt adevrate afirmaiile:
A. industrial, se obine azot prin distilarea fracionat a crbunilor
B. azot pur (spectroscopic) se obine prin nclzirea azidei de sodiu:

2
C t
3
3N 2Na 2NaN +


C. n laborator, se obine azot prin descompunerea termic a azotitului de amoniu:
O 2H N NO NH
2 2
C t
2 4
+


D. n laborator, se obine azot prin descompunerea termic a azotatului de amoniu:

2 2 2
C 300
3 4
O O 2H N NO NH + +
>

E. n laborator, se obine azot prin descompunerea termic a oxidarea amoniacului cu oxidani:
6HBr N Br 3 2NH
2 2 3
+ +
15. Referitor la proprietile chimice ale fosforului, sunt adevrate afirmaiile:
A. fosforul reacioneaz doar cu hidracizii
B. fosforul reacioneaz doar cu oxoacizii cu funcie oxidant
C. fosforul

reacionez cu nemetalele
D. fosforul reacioneaz cu hidroxizii alcalini n soluie, la cald
E. fosforul reacioneaz cu metalele, formnd fosfuri
16. Referitor la proprietile chimice ale arsenului i stibiului, sunt adevrate afirmaiile:
A. reacia cu halogenii, decurge energic cu F
2
i n condiii blnde cu I
2

B. arsenul i stibiul, n stare de pulbere se combin cu metalele la rece, rezultnd arsenuri i
antimoniuri
C. arsenul i stibiul prezint poteniale de electrod pozitive i reacioneaz doar cu acizi oxidani
D. stibiul nu este atacat de H
2
SO
4
diluat
E. arsenul este atacat de hidroxizii alcalini la cald (disproporioneaz)
17. Referitor la reacia bismutului cu nemetalele, sunt adevrate afirmaiile:
A. cu F
2
se oxideaz la rece, cu formare de BiF
5

B. cu Cl
2
reacioneaz la rece, cu formare de BiCl
3


41
C. cu Br
2
i I
2
reacioneaz la rece, cu formare de BiBr
3
, BiI
3

D. cu O
2
nu reacioneaz la t camerei; la rou arde, cu formare de Bi
2
O
3

E. cu S reacioneaz la cald, cu formare de Bi
2
S
3

18. Referitor la unele proprieti fizico-chimice ale bismutului, sunt adevrate afirmaiile:
A. bismutul metalic este un solid alb strlucitor cu reflexe rocate; vaporii si sunt colorai n
verde
B. bismutul este atacat doar de acizii oxidani concentrai, deoarece are potenial de electrod
pozitiv
C. bismultul este atacat doar de hidracizi, deoarece are potenial de electrod pozitiv
D. bismutul are proprietatea de a produce o pronunat scdere a punctului de topire
E. bismutul prezint conductibilitate electric mai slab fa de celelalte metale
19. Referitor la metodele de obinere a unor oxizi ai azotului, sunt adevrate afirmaiile:
A. protoxidul de azot se obine prin descompunerea topiturii de azotat de amoniu
B. monoxidul de azot se obine industrial prin oxidarea amoniacului la temperaturi ridicate n
prezen de catalizator Pt-Rh
C. dioxidul de azot (hipoazotida) se obine industrial prin oxidarea incomplet a NO cu O
2
pur
sau aer
D. pentaoxidul de diazot se obine prin deshidratarea HNO
3
conc. cu pentaoxid de fosfor, la
temperaturi sczute
E. trioxidul de diazot se obine prin descompunerea topiturii de azotit de amoniu


Capitolul GRUPA a VI-a PRINCIPAL (16)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtoarele sulfuri sunt solubile n ap?
A. CdS
B. CuS
C. HgS
D. Na
2
S
E. Ag
2
S
2. Sulful,
16
S, este un element dintr-o grup principal a sistemului periodic, deoarece:
A. conform configuraiei electronice 1s
2
2s
2
2p
6
3s
2
3p
4
, ultimul subnivel energetic care se
completeaz cu electroni este de tip p
B. are caracter metalic pronunat
C. conform configuraiei electronice 1s
2
2s
2
2p
6
3s
2
3p
6
4s
2
, are electronul distinctiv ntr-un
subnivel de tip s
D. aparine perioadei a 4-a
E. este un element esenial n obinerea acidului sulfuric
3. Oxidul cu caracter acid este:
A. CuO
B. MnO
2

C. CrO
3

D. Cr
2
O
3

E. Fe
3
O
4

4. Care afirmaie este corect?
A. metodele de reducere cu C i CO pentru obinerea metalelor se pot aplica i la minereuri care
conin sulfuri

42
B. pentru minereurile care conin sulfuri nu este necesar etapa preliminar de prjire a sulfurilor
C. SO
2
degajat la prjirea sulfurilor nu poate fi recuperat i utilizat
D. metalele care se obin industrial prin reducerea cu CO a oxizilor respectivi sunt Ca i Mg
E. metalele nu se pot obine prin reducerea oxizilor
5. Descompunerea termic a oxizilor este o metod de obinere a metalelor n cazul:
A. sodiului
B. calciului
C. aluminiului
D. metalelor puin reactive, ai cror oxizi se descompun la temperatur joas
E. fierului
6. Care afirmaie este corect?
A. metalele de tip p au caracter electropozitiv mai slab dect metalele de tip s
B. taliul este cel mai electronegativ metal din grupa a III-a A (13)
C. n grupa a IV-a A (14) caracterul electropozitiv crete de jos n sus
D. din grupa a VI-a A (16), telurul i poloniul sunt singurele metale radioactive din sistemul
periodic
E. din toate grupele sistemului periodic care alctuiesc blocul elementelor de tip p, n grupa
a III-a A (13) se gsesc cele mai puine metale
7. Polisulfurile sunt:
A. compuii care conin mai mult sulf dect cel corespunzator electrovalenei metalului
B. amestecuri de mai multe sulfuri
C. compuii fierului cu sulful
D. amestecuri de sulfuri ale metalelor alcaline i alcalino-pmntoase
E. cei mai rspndii compui n natur
8. Care afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor denumite calcogeni,
sunt adevrate?
A. calcogenii prezint configuraia electronic periferic ns
2
np
6

B. calcogenii i pot realiza configuraia stabil (de octet) prin ionizare sau prin formare de
legturi covalente
C. ionizarea calcogenilor const n acceptarea a patru electroni i formarea anionului
monoatomic E
4-

D. tendina de a forma ioni E
2-
crete de la oxigen la telur
E. n procesul acceptrii electronilor pentru realizarea configuraiei de octet, calcogenii
manifest caracter puternic reductor
9. Referitor la elementul oxigen, este corect afirmaia:
A. se obine industrial prin distilarea fracionat a aerului lichid
B. este un gaz monoatomic n condiii obinuite
C. n cele trei stri de agregare este diamagnetic
D. forma alotropic a oxigenului este ozonul, care prezint molecul diatomic, paramagnetic
E. oxigenul se comport ca agent reductor, cednd unul, doi sau patru electroni
10. Care afirmaii referitoare la combinaiile oxigenului, sunt adevrate?
A. peroxizii conin ionul O
2-

B. superoxizii conin ionul O
2
2-

C. oxizii conin ionul O
2
-

D. oxizii acizi sunt oxizii ionici ai metalelor din blocul s
E. combinaiile binare ale oxigenului n care electronegativitatea elementului este inferioar
celei a oxigenului, se numesc oxizi



43
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. n care din urmtoarele reacii chimice compuii sulfului prezint caracter de agent
reductor?
A. FeS +2HCl H
2
S +FeCl
2

B. 5H
2
S +2KMnO
4
+3H
2
SO
4
5S +2MnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
C. 3H
2
S +K
2
Cr
2
O
7
+4H
2
SO
4
3S +Cr
2
(SO
4
)
3
+7H
2
O
D. H
2
S +2FeCl
3
S +2FeCl
2
+2HCl
E. Na
2
S
2
O
3
+2HCl H
2
S
2
O
3
+2NaCl
2. n care din urmtoarele reacii chimice, apa oxigenat prezint caracter de agent
reductor?
A. 2KI +H
2
O
2
+H
2
SO
4
I
2
+2H
2
O +K
2
SO
4

B. 5H
2
O
2
+2KMnO
4
+3H
2
SO
4
5O
2
+2MnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
C. 3H
2
O
2
+2KMnO
4
3O
2
+2MnO
2
+2KOH +2H
2
O
D. H
2
O
2
+2KMnO
4
+2KOH O
2
+2K
2
MnO
4
+2H
2
O
E. H
2
O
2
+2K
3
[Fe(CN)
6
] +2KOH O
2
+2K
4
[Fe(CN)
6
] +2H
2
O
3. n care din urmtoarele reacii chimice, apa oxigenat prezint caracter de agent
oxidant?
A. 2KI +H
2
O
2
+H
2
SO
4
I
2
+2H
2
O +K
2
SO
4

B. PbS +4H
2
O
2
PbSO
4
+4H
2
O
C. 2K[Cr(OH)
4
] +3H
2
O
2
+2KOH 2K
2
CrO
4
+8H
2
O
D. H
2
SO
3
+H
2
O
2
H
2
SO
4
+H
2
O
E. 2[Ag(NH
3
)
2
]OH +H
2
O
2
2Ag +O
2
+4NH
3
+2H
2
O
4. Care din urmtoarele elemente chimice formeaz sulfuri greu solubile n ap?
A. metalele alcaline
B. metalele alcalino-pmntoase
C. Cu, Ag
D. Sn, Pb
E. As, Sb, Bi
5. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul de agent reductor al
SO
2
?
A. SO
2
+Cl
2
+2H
2
O H
2
SO
4
+2HCl
B. SO
2
+Br
2
+2H
2
O H
2
SO
4
+2HBr
C. SO
2
+H
2
O H
2
SO
3
D. Cu +2H
2
SO
4
CuSO
4
+SO
2
+2H
2
O

E. Na
2
SO
3
+H
2
SO
4
Na
2
SO
4
+SO
2
+H
2
O

6. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la unele proprieti ale acidului sulfuric sunt
adevrate?
A. acidul sulfuric pur este un lichid vscos, incolor i inodor
B. acidul sulfuric se amestec cu apa n orice proporie cu degajare de cldur
C. ntotdeauna se toarn ap n acid sulfuric concentrat
D. din punct de vedere chimic, acidul sulfuric este un acid tare concentrat, agent deshidratant i
oxidant
E. la rece i n soluii diluate, acidul sulfuric nu prezint proprieti oxidante
7. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la unele proprieti ale acidului sulfuric, sunt
adevrate?
A. n soluie apoas, acidul sulfuric se comport ca un acid monoprotic

44
B. acidul sulfuric atac toate metalele cu excepia aurului, formnd sulfai
C. fierul i zincul sunt atacate chiar de ctre acidul sulfuric diluat
D. plumbul nu este atacat dect de acidul sulfuric cu o concentraie mai mare de 60%
E. nemetalele sulf, carbon, fosfor sunt oxidate la cald de ctre acidul sulfuric concentrat
8. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la oxizi, sunt adevrate?
A. oxizii bazici sunt oxizi covaleni ai nemetalelor sau ai metalelor tranziionale n trepte
superioare de oxidare
B. oxizii acizi (sau anhidride) sunt oxizi ionici ai metalelor din blocul s
C. oxizii amfoteri reacioneaz att cu baze ct i cu acizi
D. oxizii neutri sau indifereni sunt oxizii unor elemente aflate n trepte inferioare de oxidare, nu
reacioneaz nici cu acizii nici cu bazele
E. oxizii de tip salin sunt oxizi micti n care acelai metal adopt dou stri de oxidare diferite,
rezultnd din combinarea unui oxid acid cu unul bazic
9. Referitor la caracterul n soluie apoas al unor oxizi, sunt adevrate afirmaiile:
A. CO, este un oxid bazic
B. MnO, este un oxid acid
C. Mn
2
O
3
este un oxid amfoter
D. Mn
2
O
7
este un oxid acid
E. SO
2
, este un oxid acid
10. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor
din grupa a VI-a principal (16), sunt adevrate?
A. n procesul acceptrii electronilor pentru realizarea configuraiei de octet, elementele din
grupa a VI-a A (16) manifest caracter oxidant, care scade n grup cu numrul atomic Z
B. oxigenul, sulful i seleniul manifest tendina de a forma legturi de tip
C. n condiii standard, elementele grupei a VI-a A (16) se gsesc fie ca molecule biatomice, fie
ca molecule poliatomice ciclice sau aciclice catenare
D. toate elementele grupei a VI-a A (16) sunt nemetale
E. caracterul electronegativ al calcogenilor este superior halogenilor, datorit configuraiei
electronice cu deficit de doi electroni, pn la cea de gaz rar
11. Care din urmtoarele stri de oxidare prezente n compuii oxigenului, sunt corecte?
A. -2 (n majoritatea compuilor)
B. -1 (n peroxizi)
C. -1 (n superoxizi)
D. -1/2 (n superoxizi)
E. +1 (n F
2
O)
12. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracterele generale ale elementelor din
grupa a VI-a principal (16), sunt adevrate?
A. energia de legtur, care indic stabilitatea moleculelor diatomice, scade n grup cu numrul
atomic Z
B. electronegativitatea crete n grup de la oxigen la telur
C. potenialele de ionizare scad n grup de la oxigen la telur
D. afinitatea pentru electroni scade n grup de la oxigen la telur
E. potenialele redox standard scad n grup de la oxigen la telur
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor
din grupa a VI-a principal (16), sunt adevrate?
A. elementele grupei a VI-a A (16) sunt foarte puin reactive chimic
B. raza ionic prezint variaii regulate n grup
C. raza covalent foarte mic la oxigen indic tendina pronunat a acestuia de a forma
combinaii covalente stabile

45
D. polarizabilitatea ionilor E
2-
prezint o valoare minim la sulf, de aceea sulful are o tendin
mai pronunat de a forma legturi covalente cu el nsui comparativ cu oxigenul
E. stabilitatea moleculelor diatomice crete n grup cu numrul atomic Z
14. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale sulfului,
sunt adevrate?
A. sulful este un element mai electronegativ dect oxigenul
B. sulful pur este o substan solid, galben, sfrmicioas, cu miros caracteristic
C. sulful este ru conductor de cldur i electricitate
D. sulful este insolubil n ap, solubil n sulfur de carbon
E. sulful solid (S
8
) poate prezenta trei modificri alotropice cu structuri ciclice (ortorombic S

,
monoclinic S

, monoclinic S)
15. Care din urmtoarele corespondene ntre formula chimic i denumirea unor acizi ce
conin mai mult dect un atom de sulf n molecul, sunt corecte?
A. H
2
S
2
O
3
acid tritionic
B. H
2
S
2
O
6
acid ditionic
C. H
2
S
2
O
7
acid disulfuric (pirosulfuric)
D. H
2
S
3
O
6
acid tiosulfuric
E. H
2
S
4
O
6
acid tetrationic
16. Referitor la unele proprieti ale apei oxigenate, sunt corecte afirmaiile:
A. este un lichid albastru pal, siropos
B. este un foarte bun agent de ionizare
C. se asociaz prin legturi de hidrogen
D. n soluii diluate este mai bazic dect apa
E. din punct de vedere redox este un amfolit


Capitolul GRUPA a VII-a PRINCIPAL (17)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Singurul halogen, care poate fi nlocuit din halogenuri de tip MX, de ceilali trei halogeni,
este:
A. Cl
B. Br
C. I
D. F
E. N
2. Din seria Cl, N, O, F, Br, cel mai accentuat caracter nemetalic l are elementul:
A. Cl
B. N
C. O
D. F
E. Br
3. Care afirmaie referitoare la solubilitatea i identificarea iodului, este incorect?
A. n solveni halogenai care nu conin oxigen (tetraclorur de carbon, triclormetan etc.), iodul
se dizolv, prezentnd culoare violet
B. n solveni organici oxigenai (alcooli, eteri, cetone etc.), spectrul de absorbie al iodului, fa
de cel n faz gazoas, se modific, soluiile avnd o culoare brun
C. la dizolvarea iodului n benzen, soluia capt culoarea roie-purpurie

46
D. solubilitatea iodului n ap este foarte ridicat
E. soluia de amidon are caracterul unei soluii coloidale care d cu iodul un produs de absorbie
de culoare albastr, puin stabil care, la nclzire, se descompune reversibil
4. Care afirmaie referitoare la caracteristicile generale ale elementelor din grupa a VII-a
principal (17) denumite halogeni, este corect?
A. toate elementele acestei grupe sunt nemetale tipice
B. toate elementele acestei grupe prezint caracter electropozitiv
C. configuraia electronic exterioar a atomilor de halogen este ns
2
np
6

D. n condiii obinuite de presiune i temperatur, toi halogenii se afl n stare gazoas
E. n mod obinuit, n natur, halogenii se ntlnesc n stare liber
5. Care afirmaie referitoare la caracteristicile generale ale elementelor din grupa a VII-a
principal (17), este incorect?
A. n stare gazoas, halogenii se prezint ca molecule monoatomice
B. energia legturii X X, respectiv energia de disociere n doi atomi n stare gazoas, este mai
mic la fluor fa de celelalte elemente din grup
C. potenialele de ionizare (n eV) scad n grup de la fluor la iod
D. afinitatea pentru electron (n eV) prezint valori mai mari la clor fa de fluor, datorit
energiei de disociere sczute a moleculei de fluor
E. potenialul redox standard (n V) prezint valori mari la fluor care scad n grup pn la iod
6. Care afirmaie referitoare la reacia halogenilor cu hidrogenul cu formare de hidracizi,
este incorect?
A. fluorul reacioneaz lent, la lumin
B. clorul reacioneaz la lumin i prin nclzire; apare o reacie radicalic, ce decurge nlnuit
C. bromul reacioneaz prin nclzire i n prezena catalizatorilor
D. iodul se combin greu, necesit hidrogen n exces, reacia este amorsat la peste 200C
E. fluorul reacioneaz exploziv, la rece, chiar i la ntuneric
7. Care afirmaie referitoare la proprietile chimice ale elementelor din grupa a VII-a
principal (17), este incorect?
A. afinitatea halogenilor fa de metale scade de la F
2
spre I
2

B. halogenurile metalelor aflate n treapt de oxidare superioar prezint temperaturi de fierbere
i de topire relativ joase, comportndu-se n general ca neelectrolii
C. halogenurile (X
-
=F
-
, Cl
-
) metalelor aflate n trepte inferioare de oxidare sunt predominant
ionice, deci sunt conductori ionici n topitur sau soluie
D. n prezena apei, clorul i bromul formeaz ap de clor i ap de brom, care prezint
proprieti oxidante
E. halogenii reacioneaz cu apa, formnd hidracizi i acizi hipohalogenoi, foarte stabili,
nereactivi chimic
8. Care afirmaie referitoare la elementul fluor, este incorect?
A. este elementul cel mai electronegativ din sistemul periodic
B. prezint caracter puternic oxidant
C. este mult mai reactiv fa de ceilali halogeni ceea ce se datorete energiei de legtur mici a
moleculei de fluor
D. atac sticla, metalele, porelanul i se pstreaz n vase de polietilen
E. prezint caracter puternic reductor
9. Care afirmaie referitoare la elementul clor, este incorect?
A. din cauza reactivitii sale ridicate, clorul nu apare liber n natur ci numai sub form de
combinaii
B. dintre mineralele care conin clor, cele mai importante sunt clorurile: NaCl (sarea gem), KCl
(silvina), KCl-MgCl
2
6H
2
O (carnalita)

47
C. clorul este un element foarte activ, se combin direct cu toate elementele cu excepia O
2
, N
2
,
C i Ir; cu aceste elemente se combin doar indirect
D. apa de clor prezint proprieti reductoare
E. clorul reacioneaz energic numai n stare umed
10. Care afirmaie referitoare la elementul brom, este incorect?
A. este solubil n solveni organici, cum ar fi cloroform sau sulfur de carbon
B. bromul nsoete clorurile n unele zcminte saline; cele mai frecvente surse de brom fiind
MgBr
2
, KBr, NaBr
C. apa de brom prezint proprieti reductoare
D. bromul lichid este puternic coroziv, degaj vapori brun-rocai, iritani, foarte duntori
esuturilor vii
E. proprietile chimice ale bromului sunt asemntoare cu cele ale clorului, difereniindu-se
printr-o reactivitate mai moderat


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. din soluie apoas, clorura de aluminiu cristalizeaz cu 6 molecule de ap (AlCl
3
6 H
2
O)
B. iodura de plumb (II) este un precipitat alb brnzos
C. clorura de staniu (II) este un agent reductor puternic
D. n urma reaciei de hidroliz a clorurii de aluminiu, pH-ul soluiei este bazic
E. clorura de argint este un precipitat galben, fin cristalin
2. Care din urmtoarele serii conin numai substane solubile n ap?
A. HF, HCl, HBr
B. CrCl
3
, AlCl
3
, CaCl
2

C. AgF, NaF, KI
D. AgCl, AgBr, AgI
E. Cl
2
, Br
2
, I
2

3. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la proprietile halogenilor, sunt adevrate?
A. elementele grupei a VII-a principale (17) sunt nemetale tipice
B. raza atomic, densitatea, indicele de refracie, punctele de topire i de fierbere ale halogenilor
cresc cu creterea numrului de ordine
C. n stare gazoas, toi halogenii formeaz molecule diatomice, X
2
, n care cei doi atomi sunt
unii printr-o legtur covalent simpl ()
D. halogenii nu apar n stare liber n natur, din cauza reactivitii lor ridicate, tinznd s treac
n combinaii stabile, mai ales sub form de ioni monoatomici negativi
E. elementele grupei a VII-a principale (17) posed 7 electroni n stratul de valen i pot
completa structura stabil de gaz prin cedarea celor 7 electroni
4. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la elementul fluor, sunt adevrate?
A. fluorul se gsete liber n natur
B. fluorul este elementul cel mai electronegativ din grupa a VII-a A (17) i prezint caracter
puternic oxidant
C. fluorul atac sticla, metalele, porelanul i se pstreaz n vase de polietilen
D. metoda industrial prin care se poate obine fluor este electroliza soluiei de KF n HF anhidru
E. tendina halogenilor de a forma legturi covalente scade n grup de la fluor la iod
5. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la elementul clor, sunt adevrate?
A. clorul se obine industrial prin electroliza soluiei concentrate de NaCl
B. clorul se poate obine prin oxidarea HCl sau clorurilor cu diferii ageni oxidani

48
C. clorul se poate obine prin descompunerea termic a unor cloruri metalice ale metalelor grele
aflate n stare superioar de oxidare
D. clorul se gsete liber n natur
E. n stare elementar, clorul se gsete sub form de molecule monoatomice
6. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la elementul brom, sunt adevrate?
A. n condiii normale, bromul este un gaz
B. bromul se obine industrial prin electroliza soluiilor de KBr i NaCl
C. bromul se poate obine prin oxidarea bromurilor cu ageni oxidani
D. n laborator, n stare pur, bromul se obine din amestecul bromur-bromat cu H
2
SO
4

E. bromul se poate obine prin descompunerea termic a halogenurilor metalice
7. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la elementul iod, sunt adevrate?
A. iodul se gsete liber n natur
B. n condiii obinuite, iodul este un gaz
C. iodul se poate obine prin reducerea iodailor existeni n apele mume rezultate de la
purificarea prin recristalizare a NaNO
3
, folosind ca reductor: Na
2
SO
3
, NaHSO
3
sau SO
2

D. iodul se obine prin oxidarea iodurilor cu ageni oxidani (Cl
2
, MnO
2
, FeCl
3
n mediu acid)
E. iodul se poate obine din apa de mare, adus la sec, iar reziduul obinut conine 0,5 1,5% ion
iodur
8. n care din urmtoarele reacii chimice se obin halogenuri greu solubile n ap?
A. NaF +AgNO
3
AgF +NaNO
3
B. NaCl +AgNO
3
AgCl +NaNO
3
C. NaBr +AgNO
3
AgBr +NaNO
3
D. NaI +AgNO
3
AgI +NaNO
3
E. 2NaF +BaCl
2
BaF
2
+2NaCl

9. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere a clorului, n
laborator?
A. Cl
2
+H
2
O HCl +HclO

B. K
2
Cr
2
O
7
+14HCl 2CrCl
3
+2KCl +7H
2
O +3Cl
2
C. K
2
Cr
2
O
7
+4H
2
SO
4
+6HCl Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+7H
2
O +3Cl
2
D. 2KmnO
4
+3H
2
SO
4
+10HCl 2MnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O +5Cl
2
E. 2KmnO
4
+16HCl 2MnCl
2
+5Cl
2
+2KCl +8H
2
O
10. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint metode de obinere a unor cloruri greu
solubile n ap?
A. HCl +AgNO
3
AgCl +HNO
3

B. 2HCl +Pb(CH
3
COO)
2
PbCl
2
+2CH
3
COOH
C. 2HCl +Hg
2
(NO
3
)
2
Hg
2
Cl
2
+2HNO
3
D. NH
3
+HCl NH
4
Cl
E. 2NaOH +Cl
2
NaCl +H
2
O +NaClO
11. Care afirmaii referitoare la proprietile fizico-chimice ale elementelor din grupa a
VII-a principal (17), sunt corecte?
A. exceptnd astatinul, halogenii sunt metaloizi clasici, gsindu-se n trei stri de agregare:
gazoas (fluor i clor), lichid (brom) i solid (iod)
B. n condiii normale, fluorul este galben-deschis, clorul este galben-verzui, bromul este brun-
rocat, iar iodul este violet-nchis, au miros caracteristic, ptrunztor i sufocant
C. la temperatura camerei, toi halogenii au molecule diatomice i diamagnetice
D. halogenii sunt izolatori termici i electrici
E. halogenii se caracterizeaz prin reactivitate chimic sczut
12. Care din urmtoarele serii de halogenuri sunt ionice?

49
A. LiF, LiCl, LiBr, LiI
B. CaF
2
, CaCl
2
, CaBr
2
, CaI
2

C. AlF
3
, CrF
3
, FeF
3
, CoF
3

D. Al
2
X
6
, Ga
2
X
6
, Au
2
X
6
(X =Cl, Br, I)
E. (BeCl
2
)
n
, (PdCl
2
)
n
, (CuCl
2
)
n
, (CuBr
2
)
n

13. Care din urmtoarele serii de halogenuri sunt covalente?
A. BF
3
, BCl
3
, BBr
3
, BI
3

B. CF
4
, CCl
4
, CBr
4
, CI
4

C. SiF
4
, SiCl
4
, SiBr
4
, SiI
4

D. KF, KCl, KBr, KI
E. SrF
2
, SrCl
2
, SrBr
2
, SrI
2

14. Care afirmaii referitoare la oxizii, oxoacizii i oxosrurile elementelor din grupa VII-a
principal (17), sunt corecte?
A. reacioneaz cu apa sau cu hidracizii alcalini, conform reaciilor chimice:
Cl
2
O +H
2
O 2HOCl
Cl
2
O +2NaOH NaClO
2
+NaClO
3
+H
2
O
B. oxoacizii prezint formula general H
m
XO
n
i sunt acizi cu att mai tari cu ct diferena
(m-n) este mai mare
C. tria i stabilitatea oxoacizilor cresc de la HXO la HXO
4
, iar puterea oxidant scade
D. n mediu acid i n stare solid, cloraii sunt oxidani energici
E. acidul hipocloros HClO, este cel mai tare acid
15. Care afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor din grupa a VII-a
principal (17), sunt corecte?
A. fluorul are tendin maxim de formare de covalene
B. n combinaii complexe, halogenii apar cu stri de oxidare formal pozitive
C. iodul are tendin maxim de formare de compui ionici
D. fluorul formeaz combinaii ionice i covalente avnd ntotdeauna numrul de oxidare -1, iar
ceilali halogeni pot avea: -1, +1, +2, +3, +4, +5, +6, +7
E. existena orbitalilor d neocupai n stare fundamental, favorizeaz formarea de covalene
care pot ajunge pn la 7 numai pentru clor, brom i iod
16. Care afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale elementelor din grupa a VII-a
principal (17), sunt corecte?
A. fluorura de hidrogen (HF) are punctul de fierbere cel mai ridicat dintre toate halogenurile de
hidrogen, deoarece HF este asociat prin puni de hidrogen
B. datorit presiunii de vapori nalte, la temperatura camerei, deasupra bromului lichid sunt
prezeni vapori brun-rocai de brom, iar deasupra iodului sunt prezeni vapori de culoare
violet de iod
C. raza ionic i polarizabilitatea ionilor monovaleni crete de la fluor la iod
D. hidratarea ionilor este mare la fluor i scade la iod
E. HF este un acid tare, datorit implicrii n legturi de hidrogen, iar H
+
este cedat cu uurin
17. n care din urmtoarele reacii chimice iodul manifest caracter oxidant?
A. 2Na
2
S
2
O
3
+I
2
Na
2
S
4
O
6
+2NaI
B. Na
2
S +I
2
2NaI +S coloidal
C. 5Cl
2
+I
2
+6H
2
O 10HCl +2HIO
3

D. 2Al +2I
2
2AlI
3

E. I
2
+H
2exces
2HI



50
Capitolul METALE TRANZIIONALE GENERALITI
GRUPA I SECUNDAR (11)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. n care din urmtoarele reacii chimice, se obine un precipitat caracteristic, alb-brnzos,
fotochimic instabil?
A. AgNO
2
+KCl AgCl +KNO
2

B. NaNO
3
+KCl KNO
3
+NaCl
C. Na
2
CO
3
+H
2
SO
4
+9H
2
O Na
2
SO
4
10H
2
O +CO
2

D. MgO +2HCl +5H
2
O MgCl
2
6H
2
O
E. MgCO
3
+2HNO
3
+5H
2
O Mg(NO
3
)
2
6H
2
O +CO
2

2. Metalele grupei I B (11) pot fi:
A. monovalente (Cu, Ag, Au), divalente (Cu), trivalente (Au)
B. monovalente (Cu, Ag, Au), trivalente (Cu), tetravalente (Au)
C. monovalente (Cu, Ag, Au), divalente (Au), pentavalente (Ag)
D. monovalente (Cu, Ag, Au), divalente (Cu), hexavalente (Au)
E. monovalente (Cu, Ag, Au), divalente (Au), hexavalente (Ag)
3. Metalele tranziionale se gsesc rspndite n natur sub form de:
A. sulfuri, carbonai i oxizi
B. silicai i feldspai
C. sulfuri i oxizi
D. alumin, silicai i feldspai
E. cloruri, bicarbonai
4. Care din urmtoarele afirmaii este corect?
A. procedeele hidrometalurgice se realizeaz prin aciunea unor reactivi asupra minereului fin
divizat
B. oxizii i sulfaii de cupru se dizolv n soluie de acid sulfuric
C. procedeele hidrometalurgice se realizeaz prin aciunea unor soluii apoase de reactivi asupra
minereului fin divizat
D. n procedeul hidrometalurgic, sulfurile de cupru se dizolv n soluie de sulfat feros
E. n procedeul hidrometalurgic, oxizii i carbonaii de cupru se dizolv n soluie de sulfat de
fier (III)
5. Care din urmtoarele afirmaii este incorect?
A. metalele cu cea mai bun conductibilitate electric sunt Ag, Cu, Au, Al
B. conductibilitatea electric a metalelor se datoreaz existenei electronilor mobili
C. conductibilitatea electric a metalelor este micorat de atomi strini, coninui ca impuriti
n metal
D. conductibilitatea electric a metalelor nu este micorat de prezena unor atomi strini,
impuriti ale metalului
E. metalele cu conductibilitatea termic cea mai mare sunt Ag, Cu, Al
6. Care din urmtoarele metale nu se gsesc combinate, sub form de minereuri, n natur,
ci n stare nativ?
A. aluminiu
B. staniu
C. cupru
D. aur
E. calciu

51
7. Care din urmtoarele afirmaii este corect ?
A. toate metalele de tip d formeaz compui stabili n stri de oxidare maxim
B. metalele de tip s se gsesc n natur i n stare liber
C. metalele de tip d se gsesc n natur exclusiv sub form de compui
D. metalele de tip d sunt la fel de reactive fa de nemetale, ca i metalele de tip s
E. metalele de tip d au proprietatea de a funciona n mai multe stri de oxidare
8. Care din urmtoarele afirmaii este corect ?
A. toate metalele de tip d formeaz compui stabili n stri de oxidare maxim
B. metalele de tip s se gsesc n natur i n stare liber
C. metalele de tip d se gsesc n natur exclusiv sub form de compui
D. metalele de tip d sunt la fel de reactive fa de nemetale, ca i metalele de tip s
E. metalele de tip d au proprietatea de a funciona n mai multe stri de oxidare
9. Care afirmaie referitoare la halogenurile metalelor tranziionale, este corect ?
A. toate sunt solubile n ap
B. toate sunt albe
C. clorura de argint este o sare alb, insolubil n ap
D. clorura de zinc i clorura de fier (III) nu sunt substane stabile n aer umed
E. halogenurile metalelor din grupa I B (11), n starea de oxidare +1, sunt solubile n ap
10. Care afirmaie referitoare la hidroxizii metalelor de tip d, este corect ?
A. toi au caracter bazic
B. toi sunt baze tari
C. toi sunt solubili n ap
D. toi au aceeai culoare
E. se pot obine prin aciunea bazelor tari asupra soluiilor srurilor solubile
11. n natur, metalele tranziionale se gsesc predominant sub form de:
A. cloruri
B. azotai
C. sulfuri i oxizi
D. iodai i ioduri
E. combinaii complexe
12. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la principalele combinaii ale metalelor
tranziionale, este corect ?
A. majoritatea sulfurilor metalelor tranziionale sunt solubile n ap
B. toi sulfaii metalelor tranziionale sunt insolubili n ap
C. azotaii metalelor tranziionale sunt insolubili n ap
D. majoritatea sulfurilor metalelor de tip d, se gsesc n natur
E. sulfurile insolubile ale metalelor de tip d nu se pot obine prin aciunea hidrogenului sulfurat
asupra unor sruri solubile
13. innd cont de poziia metalelor n seria tensiunilor electrochimice Beketov-Volta, care
din urmtoarele perechi de specii chimice pot reaciona ntre ele?
A. Cu +Zn
2+

B. Cu +Fe
2+

C. Cu +Hg
2+

D. Cu
2+
+Ag
E. Cu
2+
+Hg
14. Care din afirmaiile de mai jos nu este corect?
A. metalele cu cea mai bun conductibilitate electric sunt Ag, Cu, Au, Al
B. conductibilitatea electric a metalelor se datoreaz existenei electronilor mobili

52
C. conductibilitatea electric a metalelor este micorat de atomi strini, continui ca impuriti
n metal
D. conductibilitatea electric a metalelor nu este micorat de prezena unor atomi strini-
impuriti ale metalului
E. metalele cu conductibilitatea termic cea mai mare sunt: Ag, Cu, Al
15. Pentru ionul de Cu
+
este corect afirmaia:
A. formeaz cu ionii HO

o baz de trie apropiat de tria KOH


B. formeaz cu anionul SO
4

un precipitat
C. n reacie cu iodul formeaz iodura cupric, un precipitat violet
D. nu reacioneaz cu amoniacul
E. este redus la Cu metalic sub aciunea unui metal situat naintea lui, n seria de activitate
electrochimic a metalelor Beketov-Volta
16. Cuprul reacioneaz numai cu acizii cu caracter oxidant, deoarece:
A. este un metal situat dup hidrogen, dar aproape de acesta
B. este un metal puternic electronegativ
C. este un metal cu o bun conductibilitate electric
D. are densitatea egal cu 8,93 g/cm
3

E. este mai reactiv dect sodiul, conform poziiei n seria de activitate electrochimic a metalelor
17. innd cont de poziia metalelor n seria de activitate electrochimic Beketov-Volta,
cuprul poate s reduc din compui, metalul:
A. Fe
B. Zn
C. Pt
D. Pb
E. Cr


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la reacia cuprului metalic cu oxidul de
mercur (II) sunt corecte ?
A. se obine mercur metalic
B. se reduce cuprul la cupru (II)
C. se formeaz oxid de cupru (II)
D. oxidantul este cuprul metalic
E. se obine hidroxidul de mercur (II)
2. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la metalele tranziionale, sunt false?
A. nu se cunosc compui n care cromul s ating starea de oxidare +6
B. metalele tranziionale formeaz compui stabili la toate strile de oxidare posibile
C. metalele tranziionale pot prezenta o varietate cu att mai mare de stri de oxidare, cu ct
numrul grupei din care fac parte este mai mare
D. n condiii normale, metalele de tip d reacioneaz foarte uor cu toate nemetalele
E. metalele nobile sunt foarte stabile la aciunea agenilor chimici
3. Indicai afirmaiile adevrate cu privire la reacia argintului cu acidul azotic concentrat:
A. se oxideaz ionii de hidrogen din acidul azotic la hidrogen gazos
B. agentul reductor este argintul
C. agentul oxidant este acidul azotic
D. se formeaz dioxidul de azot, apoi prin oxidare cu oxigenul din aer, monoxidul de azot
E. n soluie se formeaz azotatul de argint

53
4. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale metalelor
tranziionale, sunt adevrate?
A. blocul de elemented cuprinde elementele ncepnd cu grupa a III-a B (3) i terminndu-se cu
grupa I B (11), care au orbitali d n curs de ocupare
B. blocul de elemente d cuprinde i elementele din grupa a II-a B (12), dei aceste elemente au
subnivelul d complet ocupat cu electroni
C. blocul de elemente f cuprinde elementele de tranziie intern care au orbitali f n curs de
ocupare, adic lantanoide n perioada a 6-a i actinoide n perioada a 7-a
D. metalele tranziionale de tip d prezint temperaturi de topire i de fierbere mai sczute dect
metalele de tip s i p cu care se mrginesc
E. posibilitatea existenei electronilor necuplai determin ca majoritatea metalelor tranziionale
s prezinte proprieti diamagnetice, att n stare metalic, ct i sub form de sruri simple
sau complexe
5. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la caracteristicile generale ale metalelor
tranziionale de tip d, sunt adevrate?
A. majoritatea metalelor tranziionale de tip d prezint stri de oxidare multiple
B. metalele din grupa a II-a B (12) avnd subnivelul (n-1)d complet ocupat cu electroni, prezint
numai starea de oxidare +2
C. datorit diferenei mici de energie dintre subnivelele (n-1)d i ns, elementele din grupa IB
(11) sunt singurele din sistemul periodic care manifest stri de oxidare superioare numrului
grupei creia i aparin
D. metalele tranziionale de tip d n stare de oxidare inferioar prezint caracter acid, nemetalic,
oxidant
E. metalele tranziionale de tip d n stare de oxidare superioar prezint caracter bazic, metalic,
reductor

Capitolul GRUPA a II-a SECUNDAR (12)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care din urmtorii compui: 1) H
2
O; 2) NaOH; 3) H
2
SO
4
; 4) Al(OH)
3
; 5) NaHCO
3
; 6)
HClO
4
; 7) ZnO, manifest caracter amfoter?
A. numai 5
B. 1, 4, 5, 7
C. toi
D. numai 4 i 7
E. nici unul
2. Elementul cu caracterul metalic cel mai pronunat din seria: Ba, Zn, Sr, Ca i Al este:
A. Ba (Z=56)
B. Zn (Z=30)
C. Sr (Z=38)
D. Ca (Z=20)
E. Al (Z=13)
3. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la elementele din grupa a II-a secundar
(12), sunt incorecte?
A. potenialul redox standard (E
o
) al zincului fiind negativ, acest metal se dizolv uor n acizi,
dnd ioni de Zn
2+

B. zincul se dizolv n hidroxizi alcalini, cu degajare de hidrogen, formnd hidrozincai
C. cadmiul se dizolv n acizi, dar nu se dizolv n hidroxizi alcalini

54
D. mercurul prezint tendina accentuat de a forma cu metalele ( Na, K, Ag, Zn, Cd, Sn, Pb,
Cu) aliaje, denumite amalgame
E. avnd un potenial redox standard (E
o
) pozitiv, mercurul se dizolv bine n acid clorhidric
concentrat, cu degajare de hidrogen
4. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul reductor al zincului?
A. Zn + S ZnS
B. K
2
Cr
2
O
7
+7H
2
SO
4
+3Zn Cr
2
(SO
4
)
3
+3ZnSO
4
+K
2
SO
4
+7H
2
O
C. ZnCl
2
+Na
2
S ZnS +2NaCl
D. ZnS +2HCl H
2
S +ZnCl
2

E. ZnCl
2
+2NaOH Zn(OH)
2
+2NaCl
5. Mercurul este singurul metal:
A. n stare de agregare lichid, n condiii normale
B. n stare de agregare gazoas, n condiii normale
C. de culoare galben
D. care nu conduce curentul electric
E. care nu formeaz compui cu oxigenul
6. Pentru elementele Zn, Cd i Hg, este corect afirmaia:
A. sunt nemetale
B. sunt gaze, n condiii obinuite
C. sunt elemente nereactive
D. nu conin n structura lor un nivel d parial ocupat cu electroni
E. toate sunt situate naintea H
2
, n seria de activitate electrochimic a metalelor
7. n care din urmtoarele reacii chimice se obine compusul cu denumirea reactivul
Nessler?
A. Hg
2
(NO
3
)
2
+2KI Hg
2
I
2
+2KNO
3

B. Hg
2
I
2
HgI
2
+Hg
C. Hg
2
I
2
+2KI K
2
[HgI
4
]
D. Hg(NO
3
)
2
+2KI HgI
2
+2KNO
3

E. HgCl
2
+2NH
3
HgNH
2
Cl +NH
4
Cl


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Indicai afirmaiile adevrate cu privire la reacia zincului cu hidroxidul de sodiu:
A. agentul oxidant este zincul
B. zincul se reduce la Zn (II)
C. se poate obine tetrahidroxozincat (II) de sodiu
D. din reacie se degaj hidrogen
E. agentul reductor este hidroxidul de sodiu
2. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul amfoter al zincului
metalic?
A. Zn +2HNO
3
Zn(NO
3
)
2
+H
2

B. Zn +2NaOH +2H
2
O Na
2
[Zn(OH)
4
] +H
2

C. Zn +2HCl ZnCl
2
+H
2

D. Zn +H
2
SO
4
ZnSO
4
+H
2

E. 2KMnO
4
+8H
2
SO
4
+5Zn 5MnSO
4
+5ZnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
3. n care din urmtoarele reacii chimice se obin compui greu solubili ai zincului?
A. Zn(OH)
2
+2NaOH Na
2
[Zn(OH)
4
]

55
B. ZnCl
2
+Na
2
S ZnS +2NaCl
C. ZnSO
4
+KHCO
3
ZnCO
3
+KHSO
4
D. 3ZnSO
4
+2Na
2
HPO
4
Zn
3
(PO
4
)
2
+3Na
2
SO
4
+H
2
SO
4
E. Zn +2HCl ZnCl
2
+H
2

4. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale zincului, sunt
adevrate?
A. zincul este un metal alb-argintiu (sub form de bare, granule, tabl) i cenuiu-albstrui n
stare de pulbere
B. zincul reacioneaz cu uor cu apa, la rece
C. potenialul redox standard fiind negativ, acest metal se dizolv uor n acizi, dnd ioni de Zn
2+

D. zincul se dizolv n hidroxizi alcalini, cu degajare de hidrogen, formnd hidrozincai
E. zincul prezint reactivitate chimic mai redus fa de metalele alcaline i alcalino-
pmntoase, dar mai pronunat fa de restul metalelor
5. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul amfoter al zincului
metalic?
A. Zn +2HNO
3
Zn(NO
3
)
2
+H
2

B. Zn +2NaOH +2H
2
O Na
2
[Zn(OH)
4
] +H
2

C. Zn
solid
+ S
solid
ZnS
solid

D. Zn +2HCl ZnCl
2
+H
2

E. Zn +H
2
SO
4
ZnSO
4
+H
2

6. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul reductor al zincului
metalic?
A. ZnCl
2
+2NaOH Zn(OH)
2
+2NaCl
B. Zn(OH)
2
+2NaOH Na
2
[Zn(OH)
4
]
C. Zn(OH)
2
+2HCl ZnCl
2
+2H
2

D. 2KMnO
4
+8H
2
SO
4
+5Zn 5MnSO
4
+5ZnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
E. K
2
Cr
2
O
7
+7H
2
SO
4
+3Zn Cr
2
(SO
4
)
3
+3ZnSO
4
+K
2
SO
4
+7H
2
O
7. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale cadmiului, sunt
adevrate?
A. cadmiul n stare pur, este un metal cenuiu, dur, casant, nu poate fi prelucrat mecanic
B. cadmiul este un metal alb-argintiu, moale, foarte maleabil i ductil, n stare pur
C. cadmiul are un potenial de oxidare mai sczut dect zincul, fiind precipitat de acesta din
soluiile srurilor sale
D. cadmiul se dizolv n acizi, dar nu se dizolv n hidroxizi alcalini
E. la temperatur obinuit, n aerul atmosferic, cadmiul se acoper de un strat protector de oxid
8. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale mercurului, sunt
adevrate?
A. este un metal alb, lucios ca argintul, lichid la temperatura camerei, greu, emind vapori
foarte toxici chiar la aceast temperatur
B. mercurul pur nu se oxideaz n aer uscat
C. mercurul prezint tendina accentuat de a forma cu metalele ( Na, K, Ag, Zn, Cd, Sn, Pb,
Cu) aliaje, denumite amalgame
D. avnd un potenial redox standard pozitiv, mercurul se dizolv bine n toi hidracizii, cu
degajare de hidrogen
E. mercurul nu se dizolv n acizi oxidani, de exemplu n HNO
3
, att diluat, ct i concentrat i nici n
acid sulfuric concentrat la cald



56
Capitolul GRUPA a VI-a SECUNDAR (6)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. n urma reaciei dintre oxidul de crom (VI) i hidroxidul de potasiu:
A. se obine cromatul de potasiu
B. se obine dicromatul de potasiu
C. se reduce cromul (VI) la crom (III)
D. se oxideaz cromul (VI) la crom (III)
E. se obine acidul cromic H
2
CrO
4

2. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul oxidant al
compuilor Cr (VI)?
A. K
2
Cr
2
O
7
+3H
2
S +4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3S +7H
2
O
B. CrCl
3
+3NaOH Cr(OH)
2
+3NaCl
C. Cr
2
(SO
4
)
3
+16KOH +3Cl
2
2K
2
CrO
4
+6KCl +3K
2
SO
4
+8H
2
O
D. Cr
2
(SO
4
)
3
+16NaOH +3Br
2
2Na
2
CrO
4
+6NaBr +3Na
2
SO
4
+8H
2
O
E. 2CrCl
3
+3Na
2
CO
3
+3H
2
O 2Cr(OH)
3
+3CO
2
+6NaCl
3. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul reductor al
compuilor Cr (III)?
A. K
2
Cr
2
O
7
+6[H] (Zn-granule) +4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+7H
2
O +K
2
SO
4

B. K
2
Cr
2
O
7
+3HNO
2
+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3HNO
3
+4H
2
O
C. K
2
Cr
2
O
7
+3H
2
SO
3
+H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+4H
2
O
D. K
2
Cr
2
O
7
+H
2
SO
4
2CrO
3
+K
2
SO
4
+H
2
O
E. Cr
2
(SO
4
)
3
+16KOH +3Cl
2
2K
2
CrO
4
+6KCl +3K
2
SO
4
+8H
2
O
4. n care din urmtoarele reacii chimice, are loc schimbarea strii de oxidare, de la
Cr (III) la Cr (VI) ?
A. Cr
2
(SO
4
)
3
+16KOH +3Cl
2
2K
2
CrO
4
+6KCl +3K
2
SO
4
+8H
2
O
B. 2CrCl
3
+3Na
2
CO
3
+3H
2
O 2Cr(OH)
3
+3CO
2
+6NaCl
C. 2Cr(OH)
3
+3H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+6H
2
O
D. Cr(OH)
3
+NaOH Na[Cr(OH)
4
]
E. Cr(OH)
3
+3NaOH Na
3
[Cr(OH)
6
]


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte?
A. n ionii cromat i dicromat, cromul se gsete n starea de oxidare +6
B. dicromatul de potasiu poate oxida fierul de la starea de oxidare +3 la +2, n mediu de acid
sulfuric
C. dicromatul de potasiu poate oxida fierul de la starea de oxidare +2 la +3 n mediu de acid
sulfuric
D. cromatul de sodiu este o sare greu solubil n ap
E. srurile cromului au culori frumoase i variate, n funcie de starea de oxidare a cromului:
[Cr(H
2
O)
6
]
2+
este albastru deschis, [Cr(H
2
O)
6
]
3+
verde, CrO
4
2-
glbui, iar Cr
2
O
7
2-
portocaliu
2. Elementul crom reacioneaz cu:
A. hidrurile
B. nemetalele, la temperatur nalt
C. apa, la temperatur nalt

57
D. acizi minerali neoxidani
E. acid azotic i ap regal
3. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul reductor al
srurilor de Cr (III)?
A. Pb(CH
3
COO)
2
+K
2
CrO
4
PbCrO
4
+2CH
3
COOK
B. K
2
CrO
4
+H
2
SO
4
+2H
2
O
2
CrO
5
+K
2
SO
4
+3H
2
O
C. K
2
Cr
2
O
7
+4KCl +3H
2
SO
4
2CrO
2
Cl
2
+3K
2
SO
4
+3H
2
O
D. Cr
2
(SO
4
)
3
+16KOH +3Cl
2
2K
2
CrO
4
+6KCl +3K
2
SO
4
+8H
2
O
E. Cr
2
(SO
4
)
3
+16NaOH +3Br
2
2Na
2
CrO
4
+6NaBr +3Na
2
SO
4
+8H
2
O
4. n care din urmtoarele reacii chimice are loc reducerea Cr (VI) la Cr (III)?
A. K
2
Cr
2
O
7
+3H
2
SO
3
+H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+4H
2
O
B. K
2
Cr
2
O
7
+3HNO
2
+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3HNO
3
+4H
2
O
C. K
2
Cr
2
O
7
+3H
2
S +4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3S +7H
2
O
D. 2CrCl
3
+3KNO
3
+5Na
2
CO
3
2Na
2
CrO
4
+3KNO
2
+6NaCl +5CO
2
E. CrCl
3
+KOH
exces
K[Cr(OH)
4
]
5. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale cromului, sunt
adevrate?
A. cromul este un metal cenuiu, foarte maleabil i ductil, reacioneaz uor cu agenii chimici
B. acizii clorhidric i sulfuric dizolv cromul, n unele condiii chiar foarte energic
C. acidul azotic pasiveaz att de energic cromul, nct acesta nu se mai dizolv nici n acid
clorhidric la cald
D. srurile cromului prezint culori frumoase i variate, n funcie de starea de oxidare a
cromului: [Cr(H
2
O)
6
]
2+
este albastru deschis, [Cr(H
2
O)
6
]
3+
verde, CrO
4
2-
glbui, iar Cr
2
O
7
2-

portocaliu
E. strile de oxidare ale cromului sunt: +2, +3, +IV, +V, +VI
6. n care din urmtoarele reacii chimice redox are loc schimbarea strii de oxidare de la
Cr (III) la Cr (VI) ?
A. Cr
2
(SO
4
)
3
+16NaOH +3Br
2
2Na
2
CrO
4
+6NaBr +3Na
2
SO
4
+8H
2
O
B. Cr
2
(SO
4
)
3
+16KOH +3Cl
2
2K
2
CrO
4
+6KCl +3K
2
SO
4
+8H
2
O
C.
K
2
Cr
2
O
7
+6[H] (Zn-granule) +4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+7H
2
O +K
2
SO
4
D. K
2
Cr
2
O
7
+3HNO
2
+4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3HNO
3
+4H
2
O
E. K
2
Cr
2
O
7
+3H
2
S +4H
2
SO
4
Cr
2
(SO
4
)
3
+K
2
SO
4
+3S +7H
2
O


Capitolul GRUPA a VII-a SECUNDAR (7)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Care afirmaie este incorect ?
A. MnO este un oxid bazic
B. Mn
2
O
7
este oxidul corespunztor acidului permanganic
C. MnO
3
este un compus ionic
D. MnO
2
este un oxid cu caracter amfoter
E. Mn
2
O
3
este un compus ionic
2. Care afirmaie este corect?
A. caracterul bazic al oxizilor de mangan crete cu creterea numrului de oxidare al manganului
B. caracterul bazic al oxizilor de mangan scade cu creterea numrului de oxidare al manganului
C. dioxidul de mangan este un compus ionic

58
D. Mn
2
O
7
este mai stabil ca MnO
E. Mn
2
O
7
este un oxid bazic
3. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a compuilor Mn
(II)?
A. 2MnSO
4
+16KOH +5Br
2
2KMnO
4
+10KBr +2K
2
SO
4
+8H
2
O
B. MnCl
2
+Na
2
S MnS +2NaCl
C. MnSO
4
+H
2
O
2
+2NaOH H
2
MnO
3
+Na
2
SO
4
+H
2
O
D. Mn(NO
3
)
2
MnO
2
+2NO
2
E. MnO
2
+KNO
3
+2KOH K
2
MnO
4
+KNO
2
+H
2
O
4. n care din urmtoarele reacii chimice nu se obine un compus al Mn (VII)?
A. 2MnSO
4
+5PbO
2
+6HNO
3
2HMnO
4
+2PbSO
4
+3Pb(NO
3
)
2
+2H
2
O
B. 2KMnO
4
+H
2
SO
4
conc. Mn
2
O
7
+K
2
SO
4
+H
2
O
C. 2KMnO
4
+10KI +8H
2
SO
4
5I
2
+2MnSO
4
+6K
2
SO
4
+8H
2
O
D. 2K
2
MnO
4
+Cl
2
2KMnO
4
+2KCl
E. 3K
2
MnO
4
+2H
2
SO
4
2KMnO
4
+MnO
2
+2K
2
SO
4
+2H
2
O
5. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul oxidant al
compuilor Mn (VII)?
A. 2KMnO
4
+3SO
2
+4KOH 3K
2
SO
4
+MnO
2
+2H
2
O
B. 2MnSO
4
+5PbO
2
+6HNO
3
2HMnO
4
+2PbSO
4
+3Pb(NO
3
)
2
+2H
2
O
C. 3K
2
MnO
4
+2CO
2
+H
2
O 2KMnO
4
+H
2
MnO
3
+2K
2
CO
3
D. 2K
2
MnO
4
+Cl
2
2KMnO
4
+2KCl
E. K
2
MnO
4
+2H
2
SO
3
MnSO
4
+2H
2
O +K
2
SO
4

6. n care din urmtoarele reacii chimice manganul trece de la starea de oxidare +2 la
starea de oxidare +VII?
A. 2KMnO
4
+3SO
2
+4KOH 3K
2
SO
4
+MnO
2
+2H
2
O
B. 2MnSO
4
+16KOH +5Br
2
2KMnO
4
+10KBr +2K
2
SO
4
+8H
2
O
C. MnSO
4
+H
2
O
2
+2NaOH MnO
2
+Na
2
SO
4
+2H
2
O
D. MnO
2
+2KBr +2H
2
SO
4
Br
2
+MnSO
4
+K
2
SO
4
+2H
2
O
E. MnO
2
+2KI +3H
2
SO
4
I
2
+MnSO
4
+2KHSO
4
+2H
2
O
7. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent oxidant
al manganului (VII)?
A. MnO
2
+2KI +3H
2
SO
4
I
2
+MnSO
4
+2KHSO
4
+2H
2
O
B. 3MnO
2
+KClO
3
+6KOH 3K
2
MnO
4
+KCl +3H
2
O
C. MnO
2
+2FeSO
4
+2H
2
SO
4
MnSO
4
+Fe
2
(SO
4
)
3
+2H
2
O
D. 2KMnO
4
+8H
2
SO
4
+5Zn 5MnSO
4
+5ZnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
E. MnO
2
+KNO
3
+2KOH K
2
MnO
4
+KNO
2
+H
2
O


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Indicai afirmaiile adevrate cu privire la permanganatul de potasiu:
A. este o sare solubil n ap
B. are caracter oxidant
C. reacioneaz cu reductori cum ar fi SO
2
, Na
2
SO
3
, H
2
S, HCl, KI, HNO
2

D. are tendina de a ceda electroni pentru a trece din starea de oxidare +7 n stri de oxidare
superioare
E. se utilizeaz n farmacie ca dezinfectant

59
2. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul oxidant al
dioxidului de mangan?
A. 3MnO
2
Mn
3
O
4
+O
2
B. 3MnO
2
+KClO
3
+6KOH 3K
2
MnO
4
+KCl +3H
2
O
C. MnO
2
+2KBr +2H
2
SO
4
Br
2
+MnSO
4
+K
2
SO
4
+2H
2
O
D. MnO
2
+2KI +3H
2
SO
4
I
2
+MnSO
4
+2KHSO
4
+2H
2
O
E. MnO
2
+2FeSO
4
+2H
2
SO
4
MnSO
4
+Fe
2
(SO
4
)
3
+2H
2
O
3. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul reductor al
srurilor de Mn(II) ?
A. 2MnSO
4
+16KOH +5Br
2
2KMnO
4
+10KBr +2K
2
SO
4
+8H
2
O
B. MnSO
4
+H
2
O
2
+2NaOH H
2
MnO
3
+Na
2
SO
4
+H
2
O
C. 2K
2
MnO
4
+Cl
2
2KMnO
4
+2KCl
D. 3K
2
MnO
4
+2CO
2
+H
2
O 2KMnO
4
+H
2
MnO
3
+2K
2
CO
3

E. MnO
2
+KNO
3
+2KOH K
2
MnO
4
+KNO
2
+H
2
O
4. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale manganului, sunt
adevrate?
A. manganul este un metal greu, alb-cenuiu, asemntor fierului, dur i sfrmicios
B. n aer, manganul se acoper cu un strat fin de oxid
C. cele mai stabile combinaii ale manganului corespund strii de oxidare +2
D. combinaiile manganului (II) se oxideaz puternic n mediu acid pn la mangan (IV),
formnd dioxidul de mangan
E. n mediu puternic bazic, oxidarea srurilor de mangan (II) atinge starea de oxidare +VII
5. n care din urmtoarele reacii chimice manganul trece de la starea de oxidare +VII la
starea de oxidare +2?
A. 2MnSO
4
+16KOH +5Br
2
2KMnO
4
+10KBr +2K
2
SO
4
+8H
2
O
B. 2KMnO
4
+3SO
2
+4KOH 3K
2
SO
4
+MnO
2
+2H
2
O
C. 2KMnO
4
+5H
2
SO
3
+3H
2
SO
4
2MnSO
4
+K
2
SO
4
+5H
2
SO
4
+3H
2
O
D. 2KMnO
4
+5NaHSO
3
+3H
2
SO
4
2MnSO
4
+K
2
SO
4
+5NaHSO
4
+3H
2
O
E. MnSO
4
+H
2
O
2
+2NaOH MnO
2
+Na
2
SO
4
+2H
2
O
6. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de amfolit redox al
manganului (VI)?
A. 2K
2
MnO
4
+Cl
2
2KMnO
4
+2KCl
B. 3K
2
MnO
4
+2H
2
SO
4
2KMnO
4
+MnO
2
+2K
2
SO
4
+2H
2
O
C. K
2
MnO
4
+2H
2
SO
3
MnSO
4
+2H
2
O +K
2
SO
4

D. 2MnSO
4
+5PbO
2
+6HNO
3
2HMnO
4
+2PbSO
4
+3Pb(NO
3
)
2
+2H
2
O
E. 2KMnO
4
+H
2
SO
4
conc. Mn
2
O
7
+K
2
SO
4
+H
2
O
7. n care din urmtoarele reacii chimice are loc reducerea manganului de la starea de
oxidare +VII la diferite stri inferioare de oxidare?
A. 2MnSO
4
+5PbO
2
+3H
2
SO
4
2HMnO
4
+5PbSO
4
+2H
2
O
B. 2KMnO
4
+5Na
2
SO
3
+3H
2
SO
4
2MnSO
4
+5Na
2
SO
4
+K
2
SO
4
+3H
2
O
C. 2KMnO
4
+Na
2
SO
3
+2KOH 2K
2
MnO
4
+Na
2
SO
4
+H
2
O
D. 2KMnO
4
+3Na
2
SO
3
+H
2
O 2MnO
2
+3Na
2
SO
4
+2KOH
E. 2KMnO
4
+16HCl 5Cl
2
+2MnCl
2
+2KCl +8H
2
O
8. n care din urmtoarele reacii chimice se obin compui ai manganului (VI)?
A. 2K
2
MnO
4
+Cl
2
2KMnO
4
+2KCl
B. 3K
2
MnO
4
+2H
2
SO
4
2KMnO
4
+MnO
2
+2K
2
SO
4
+2H
2
O
C. K
2
MnO
4
+2H
2
SO
3
MnSO
4
+2H
2
O +K
2
SO
4

60
D. MnO
2
+KNO
3
+2KOH K
2
MnO
4
+KNO
2
+H
2
O
E. 3MnO
2
+KClO
3
+6KOH 3K
2
MnO
4
+KCl +3H
2
O


Capitolul GRUPA a VIII-a SECUNDAR (8, 9, 10)

TESTE TIP COMPLEMENT SIMPLU

1. Rugina, produsul de coroziune al fierului, are formula chimic:
A. Fe(OH)
2

B. FeCO
3

C. Fe(OH)
2
.
FeCO
3

D. FeO(OH)
E. Fe
3
O
4

2. Cel mai rspndit metal este:
A. calciul
B. aluminiul
C. potasiul
D. magneziul
E. fierul
3. Fierul reacioneaz cu clorul gazos i formeaz:
A. FeCl
4

B. FeCl
3

C. FeCl
2

D. amestec de FeCl
2
i Fe
2
Cl
3

E. nu reacioneaz cu clorul
4. n reacia fierului cu apa, la temperatur nalt, se formeaz:
A. Fe
3
O
4
+H
2

B. FeO +H
2

C. Fe
2
O
3
+H
2

D. Fe(OH)
2

E. Fe(OH)
3

5. Care din urmtoarele afirmaii este incorect ?
A. ionii metalelor de tip d formeaz mai uor combinaii complexe fa de ionii metalelor de
tip s
B. difosfatoferatul (III) de potasiu are formula K
3
[Fe(PO
4
)
2
]
C. vitamina B
12
este un complex al ionului Fe
3+

D. carboxihemoglobina este o combinaie mai stabil dect oxihemoglobina
E. hidroxidul de diaminoargint (I) are formula [Ag(NH
3
)
2
]OH
6. Care afirmaie referitoare la proprietile unor metale tranziionale este incorect ?
A. clorura de argint este un precipitat alb brnzos, fotochimic sensibil
B. clorura de fier (III) este o sare higroscopic
C. fierul prezint combinaii stabile n strile de oxidare +2 i +3
D. combinaiile cele mai stabile ale cobaltului sunt cele n starea de oxidare +3
E. starea de oxidare stabil a nichelului este +2
7. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a fierului?
A. FeCl
2
+Zn Fe +ZnCl
2

B. 4Fe +3O
2
2Fe
2
O
3


61
C. Fe +S FeS
D. Fe +CuSO
4
Cu +FeSO
4

E. Fe +HCl H
2
+FeCl
2

8. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a compuilor
Fe (II)?
A. FeSO
4
+2NaOH Fe(OH)
2
+Na
2
SO
4

B. FeCl
3
+3NaOH Fe(OH)
3
+3NaCl
C. FeCl
3
+Na
2
HPO
4
FePO
4
+2NaCl +HCl
D. FeCl
3
+6KCN K
3
[Fe(CN)
6
] +3KCl
E. FeCl
3
+3KSCN Fe(SCN)
3
+3KCl
9. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul oxidant al
srurilor de Fe (III)?
A. 2FeCl
3
+3Na
2
CO
3
+3H
2
O 2Fe(OH)
3
+6NaCl +3CO
2

B. 2FeCl
3
+2KI 2FeCl
2
+I
2
+2KCl
C. 10FeSO
4
+2KMnO
4
+8H
2
SO
4
5Fe
2
(SO
4
)
3
+2MnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O
D. 3FeSO
4
+4HNO
3
Fe
2
(SO
4
)
3
+NO +Fe(NO
3
)
3
+2H
2
O
E. 6FeSO
4
+2K
2
CrO
4
+8H
2
SO
4
3Fe
2
(SO
4
)
3
+Cr
2
(SO
4
)
3
+2K
2
SO
4
+8H
2
O
10. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a compuilor
Co (III)?
A. Co(NO
2
)
2
+2HNO
2
Co(NO
2
)
3
+NO +H
2
O
B. Co(OH)
2
CoO +H
2
O
C. Co(NO
3
)
2
+(NH
4
)
2
S CoS +2NH
4
NO
3

D. CoSO
4
+2Na
2
HPO
4
Co
3
(PO
4
)
2
+2Na
2
SO
4
+H
2
SO
4

E. CoCO
3
+2HNO
3
Co(NO
3
)
2
+CO
2
+H
2
O
11. Care din urmtoarele reacii chimice reprezint o metod de obinere a combinaiilor
complexe ale Ni (II) ?
A. Ni(OH)
2
+H
2
SO
4
NiSO
4
+2H
2
O
B. NiCl
2
+(NH
4
)
2
S NiS +2NH
4
Cl
C. Ni(OH)
2
+NH
4
OH [Ni(H
2
O)
2
(NH
3
)
4
]
2+

+2HO
-
D. NiCl
2
+2NaOH Ni(OH)
2
+2NaCl
E. NiCO
3
+H
2
SO
4
NiSO
4
+H
2
CO
3

12. Hemoglobina, component principal al sngelui, conine un complex al metalului:
A. Co
B. Fe
C. Cu
D. Zn
E. Cr
13. Apa de fier, folosit n medicin pentru coagularea sngelui, este:
A. Fe(OH)
3

B. FeSO
4
7 H
2
O
C. soluia apoas de clorur de fier (III)
D. Fe(OH)
2

E. soluia apoas de clorur de fier (II)
14. n care din urmtoarele reacii chimice se obine combinaia complex a fierului
denumit Albastrul de Prusia (Albastrul de Berlin)?
A. 4FeCl
3
+3K
4
[Fe(CN)
6
] Fe
4
[Fe(CN)
6
]
3
+12 KCl
B. 3FeSO
4
+2K
3
[Fe(CN)
6
] Fe
3
[Fe(CN)
6
]
2
+3K
2
SO
4

62
C. 2K
3
[Fe
III
(CN)
6
] +H
2
O
2
+2KOH O
2
+2K
4
[Fe
II
(CN)
6
] +2H
2
O

D. K
4
[Fe(CN)
6
] +NaNO
2
K
4
[Fe(CN)
5
NO
2
] +NaCN

E. K
2
S +K
2
[Fe(CN)
5
NO] K
4
[Fe(CN)
5
NOS]

15. n care din urmtoarele reacii chimice se obine combinaia complex a fierului
denumit Albastrul lui Turnbull?
A. 4FeCl
3
+3K
4
[Fe(CN)
6
] Fe
4
[Fe(CN)
6
]
3
+12 KCl
B. 3FeSO
4
+2K
3
[Fe(CN)
6
] Fe
3
[Fe(CN)
6
]
2
+3K
2
SO
4

C. FeCl
3
+6KCN K
3
[Fe(CN)
6
] +3KCl
D. K
4
[Fe(CN)
5
NO
2
] +H
2
O K
2
[Fe(CN)
5
NO] +2KOH
E. K
2
S +K
2
[Fe(CN)
5
NO] K
4
[Fe(CN)
5
NOS]


TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care din urmtorii hidroxizi sunt insolubili n ap?
A. NH
4
OH
B. Mg(OH)
2

C. Fe(OH)
2

D. Fe(OH)
3

E. Ni(OH)
2

2. Care din seriile de mai jos conin numai sruri solubile n ap?
A. Fe
2
(SO
4
)
3
, Fe(NO
3
)
2
, FeS
B. CoSO
4
, FeCl
3
, FeSO
4

C. CoCO
3
, NiS, AgCl
D. NiCl
2
, CoCl
2
, Co(NO
3
)
2

E. FeCl
2
, CoS, FeCl
3

3. Care din urmtoarele serii conin numai sruri greu solubile n ap?
A. CoS, NiS, FeS
B. CoCl
2
, FeCl
3
, Fe
2
(SO
4
)
3

C. FeS, CoS, AgCl
D. FeCl
3
, FeCl
2
, CoSO
4

E. NiS, FeS, Co(NO
3
)
2

4. Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte ?
A. cromul are o tendin mare de a forma combinaii n stri de oxidare mai joase
B. avnd un potenial de oxidare mai mare dect al hidrogenului, manganul se dizolv uor n
acizi diluai, cu degajare de hidrogen
C. manganul, are tendina cea mai pronunat de a forma combinaii stabile la stri de oxidare
joase
D. compuii nichelului (II) hidratai sunt de culoare galben, n timp ce aceleai sruri n stare
anhidr sunt de culoare verde
E. compuii de cobalt (II) hidratai sunt de culoare albastr, iar cei anhidri sunt de culoare roz
5. Care din urmtoarele stri de oxidare ale ionului metalic central din combinaiile
complexe de mai jos, sunt incorecte ?
A. 2K
4
[Fe
III
(CN)
6
] +KNO
2
+2CH
3
COOH K
3
[Fe
II
(CN)
6
] +2CH
3
COOK +NO +H
2
O
B. 2K
3
[Fe
II
(CN)
6
] +H
2
O
2
+2KOH O
2
+2K
4
[Fe
III
(CN)
6
] +2H
2
O
C. 2K
4
[Fe
II
(CN)
6
] +KNO
2
+2CH
3
COOH K
3
[Fe
III
(CN)
6
] +2CH
3
COOK +NO +H
2
O
D. 2K
3
[Fe
III
(CN)
6
] +H
2
O
2
+2KOH O
2
+2K
4
[Fe
II
(CN)
6
] +2H
2
O
E. 2K
3
[Fe
IV
(CN)
6
] +H
2
O
2
+2KOH O
2
+2K
4
[Fe
VI
(CN)
6
] +2H
2
O

63
6. Care din urmtoarele reacii chimice nu pot avea loc sau nu sunt corect egalate?
A. NaCl +Zn Na +ZnCl
2

B. SnCl
2
+H
2
S SnS +2HCl
C. 3Fe +4H
2
O Fe
3
O
4
+4H
2

D. Zn +2NaOH +2H
2
Na
2
[Zn(OH)
4
] +H
2
O
E. 10KMnO
4
+2 FeSO
4
+10H
2
SO
4
10MnSO
4
+Fe
2
(SO
4
)
3
+5K
2
SO
4
+18H
2
O
7. Care din urmtoarele reacii chimice pun n eviden caracterul reductor al metalului
fier?
A. Fe +CuSO
4
Cu +FeSO
4

B. Fe +AgNO
3
2Ag +Fe(NO
3
)
2
C. Fe +Pb(NO
3
)
2
Pb +Fe(NO
3
)
2

D. Fe +NaNO
3
Na +Fe(NO
3
)
2
E. Fe +Ca(NO
3
)
2
Ca +Fe(NO
3
)
2

8. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. cromul este un metal alcalin deoarece are un electron situat ntr-un orbital de tip ns
B. potasiul este un metal alcalin deoarece are electronul distinctiv ntr-un orbital 4s
C. cuprul este un metal alcalin deoarece se afl n aceeai grup cu sodiul
D. aluminiul este un metal alcalino-pmntos deoarece se afl n grupa a III-a B
E. fierul, cobaltul i nichelul au electronul distinctiv plasat ntr-un orbital 3d
9. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Fe, Co, Ni reacioneaz uor cu apa regal
B. Fe, Co, Ni reacioneaz uor cu acizii diluai
C. Cu, Hg, Ag reacioneaz att cu HNO
3
conc. ct i cu apa regal
D. apa regal este un amestec format din 3 pri H
2
SO
4
conc. i o parte HCl conc.
E. Pt i Au nu se dizolv n apa regal
10. Indicai care sunt afirmaiile incorecte:
A. soluia apoas de KMnO
4
este folosit ca dezinfectant
B. AgCl se folosete n medicin pentru examenul radiologic al tubului digestiv
C. soluia apoas de FeCl
2
se folosete n medicin ca purgativ cu denumirea de sare amar
D. soluia apoas de K
2
CrO
4
se folosete n medicin pentru reducerea aciditii stomacale
E. soluia apoas de FeCl
3
se poate folosi n medicin pentru coagularea sngelui
11. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la unele proprieti ale elementelor din
grupa a VIII-a secundar (8, 9, 10), sunt adevrate?
A. fierul este metalul cel mai rspndit n natur, dup aluminiu
B. fierul pur este un metal alb lucios, puin dur
C. cobaltul este un metal alb, uor albstrui
D. vitamina B
12
ciancobalamina - are n compoziia sa, elementul fier
E. nichelul este un metal alb-argintiu, lucios; n stare fin divizat este negru
12. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent
reductor al fierului metalic?
A. FeCl
2
+Zn Fe +ZnCl
2
B. 4Fe +3O
2
2Fe
2
O
3
C. Fe +CuSO
4
Cu +FeSO
4

D. Fe +AgNO
3
2Ag +Fe(NO
3
)
2
E. Fe +Pb(NO
3
)
2
Pb +Fe(NO
3
)
2

13. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent
reductor al srurilor de fier (II)?
A. 10FeSO
4
+2KMnO
4
+8H
2
SO
4
5Fe
2
(SO
4
)
3
+2MnSO
4
+K
2
SO
4
+8H
2
O

64
B. 6FeSO
4
+2K
2
CrO
4
+8H
2
SO
4
3Fe
2
(SO
4
)
3
+Cr
2
(SO
4
)
3
+2K
2
SO
4
+8H
2
O
C. 2FeSO
4
+H
2
O
2
+H
2
SO
4
Fe
2
(SO
4
)
3
+2H
2
O
D. 3FeSO
4
+4HNO
3
Fe
2
(SO
4
)
3
+NO +Fe(NO
3
)
3
+2H
2
O
E. FeSO
4
+6KCN K
4
[Fe(CN)
6
] +K
2
SO
4

14. n care din urmtoarele reacii chimice este pus n eviden caracterul de agent oxidant
al srurilor de fier (III)?
A. FeCl
3
+Na
2
HPO
4
FePO
4
+2NaCl +HCl
B. 2FeCl
3
+H
2
S 2FeCl
2
+S +2HCl
C. 2FeCl
3
+2KI 2FeCl
2
+I
2
+2KCl
D. FeCl
3
+3KSCN Fe(SCN)
3
+3KCl
E. FeCl
3
+6KCN K
3
[Fe(CN)
6
] +3KCl
15. n care din urmtoarele reacii chimice se obin combinaii complexe ale fierului (III)?
A. FeCl
3
+6KCN K
3
[Fe(CN)
6
] +3KCl
B. FeSO
4
+6KCN K
4
[Fe(CN)
6
] +K
2
SO
4

C. K
4
[Fe(CN)
6
] +4HCl H
4
[Fe(CN)
6
] +4KCl
D. 2K
3
[Fe(CN)
6
] +H
2
O
2
+2KOH O
2
+2K
4
[Fe(CN)
6
] +2H
2
O
E. 2K
4
[Fe(CN)
6
] +KNO
2
+2CH
3
COOH K
3
[Fe(CN)
6
] +2CH
3
COOK +NO +H
2
O
16. n care din urmtoarele reacii chimice, indiferent de reactantul utilizat, rezult ca
produi de reacie compui ai cobaltului (III)?
A. Co(NO
3
)
2(s)
+2NaNO
2(s)
Co(NO
2
)
2
+2NaNO
3

B. Co(NO
2
)
2
+2HNO
2
Co(NO
2
)
3
+NO +H
2
O
C. Co(NO
2
)
3
+3NaNO
2
Na
3
[Co(NO
2
)
6
]

D. Na
3
[Co(NO
2
)
6
] +3 KCl
(s)
K
3
[Co(NO
2
)
6
] +3NaCl
E. Co(NO
3
)
2
+(NH
4
)
2
S CoS +2NH
4
NO
3

17. n care din urmtoarele reacii chimice se obin compui ai cobaltului (II)?
A. CoSO
4
+KHCO
3
CoCO
3
+KHSO
4
B. Co(OH)
2
CoO +H
2
O
C. Co(NO
3
)
2
+(NH
4
)
2
S CoS +2NH
4
NO
3

D. CoCO
3
+2HNO
3
Co(NO
3
)
2
+CO
2
+H
2
O
E. Co(NO
2
)
2
+2HNO
2
Co(NO
2
)
3
+NO +H
2
O
18. n care din urmtoarele reacii chimice se obin combinaii simple ale nichelului (II)?
A. NiCl
2
+2NH
3
+2H
2
O Ni(OH)
2
+2NH
4
Cl
B. Ni(OH)
2
+4NH
3
+2NH
4
Cl [Ni(NH
3
)
6
]Cl
2
+2H
2
O
C. NiCl
2
+(NH
4
)
2
S NiS +2NH
4
Cl
D. NiCl
2
+2NaOH Ni(OH)
2
+2NaCl
E. NiCO
3
NiO +CO
2

19. Elementele chimice ce alctuiesc triada Fe, Co, Ni, se obin astfel:
A. Fe, Co i Ni se obin din sulfurile sau arsenurile respective, prjite i trecute sub form de
oxizi care sunt redui cu Al la metal
B. Fe pur se obine prin reducerea oxidului de Fe cu oxigen
C. Fe pur se obine prin electrodepunere din soluiile apoase ale srurilor sale, rezultate la
tratarea oxizilor cu acizi
D. Fe pur se obine prin descompunerea termic a pentacarbonilului de fier Fe(CO)
5

E. Ni de puritate nalt se obine prin descompunerea tetracarbonilului de nichel Ni(CO)
4
la
200C
20. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la proprietile chimice ale triadei de
elemente Fe, Co, Ni, sunt adevrate?

65
A. Fe are reactivitatea cea mai mare din acest grup de elemente
B. n aer uscat toate sunt stabile, n aer umed doar Fe se acoper cu un strat de FeO(OH)
(rugin), Co i Ni fiind stabile
C. Fe, Co i Ni reacioneaz cu halogenii la temperatur ridicat, cu formare de FeX
3
, CoX
2
,
NiX
2

D. la temperaturi nalte, Fe reacioneaz cu O
2
, rezultnd oxidul feroferic (Fe
3
O
4
), iar Co i Ni
formeaz CoO, respectiv NiO
E. cele trei elemente Fe, Co, Ni nu reacioneaz cu apa sub form de vapori




BIBLIOGRAFIE

[1] Ticua Negreanu-Prjol, Chimie general i anorganic, anul I, specializarea Farmacie,
an universitar 2011-2012, prezentare oral curs .ppt i .pdf, pus la dispoziia studenilor n
format electronic
[2] Ticua NegreanuPrjol, Rodica Srbu, colaborator Bogdan Negreanu-Prjol, Tehnici de baz
n analiza de laborator a compuilor anorganici farmaceutici, Editura Ovidius University
Press, Constana, 2004 (ISBN 973-614-173-X), 360 pg.
[3] Ticua Negreanu-Prjol, Florina Dumitru, colaborator Bogdan Negreanu-Prjol, Chimia
sistematic a unor elemente de tip s, p i d. Consideraii teoretice i aplicaii, Editura
Printech, Bucureti, 2006 (ISBN 973-718-396-7), 293 pg.



























66
RSPUNSURI

Capitolul REACII CU FORMARE DE COMBINAII COMPLEXE







































Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 C
2 B
3 B
4 E
5 D
6 A
7 E
8 D
9 A
10 C
11 B
12 A
13 D
14 E
15 B
16 D
17 D
18 C
19 B
20 E
21 E
22 B
23 C
24 C
25 A
26 D
27 A
28 B
29 C
30 C
31 D
32 A
33 E
34 E
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 BD
2 BD
3 ABC
4 AD
5 ABC
6 ABCE

67

































CHIMIA SISTEMATIC A UNOR ELEMENTE DE TIP s, p I d

Capitolul ELEMENTELE CHIMICE N NATUR













Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
7 ABCD
8 AC
9 ABC
10 BD
11 AC
12 ABC
13 BD
14 ABCE
15 DE
16 AC
17 ABC
18 BD
19 AC
20 ABCD
21 CDE
22 ABC
23 CE
24 ACD
25 CE
26 ABCD
27 AB
28 ABC
29 BCDE
30 ABC
31 AB
32 BCDE
33 BD
34 DE
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 A
2 E
3 D
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ABCD
2 CDE
3 ABCD
4 CDE

68
Capitolul HIDROGENUL






















Capitolul METALE CARACTERISTICI GENERALE
GRUPA I PRINCIPAL (1)
























Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 A
2 B
3 D
4 A
5 B
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ABDE
2 AB
3 ABDE
4 ABCD
5 AB
6 CDE
7 BCDE
8 ACDE
9 ABCD
10 BCDE
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 E
2 A
3 E
4 C
5 C
6 D
7 E
8 A
9 C
10 A
11 B
12 A
13 A
14 A
15 A
16 E
17 C
18 B
19 E
20 C

69























Capitolul GRUPA a II-a PRINCIPAL (2)
























Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
21 D
22 A
23 A
24 B
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 BCDE
2 ABE
3 CE
4 AC
5 ABC
6 ABC
7 ABC
8 BCDE
9 CDE
10 ABC
11 AE
12 BCDE
13 ACDE
14 ABCD
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 D
2 E
3 A
4 A
5 B
6 B
7 D
8 B
9 C
10 C
11 C
12 B
13 B
14 E
15 A
16 C
17 A
18 D
19 E

70


































Capitolul GRUPA a III-a PRINCIPAL (13)














Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
20 E
21 E
22 A
23 E
24 A
25 A
26 D
27 A
28 E
29 D
30 C
31 E
32 E
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 AB
2 BDE
3 BD
4 BDE
5 BCD
6 ACE
7 ABC
8 ABC
9 BCDE
10 CDE
11 AB
12 ADE
13 ABC
14 ABCD
15 ABCD
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 A
2 E
3 A
4 D
5 D
6 C
7 C
8 C
9 C
10 D

71




















Capitolul GRUPA a IV-a PRINCIPAL (14)




























Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
11 B
12 A
13 A
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ABCD
2 ABCD
3 BCD
4 ABC
5 ABC
6 ABCE
7 AC
8 ABDE
9 BCDE
10 CDE
11 DE
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 C
2 D
3 A
4 A
5 E
6 D
7 B
8 C
9 E
10 A
11 A
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 BD
2 ABCD
3 ACDE
4 CDE
5 BCDE
6 ABC
7 ABC
8 ABC
9 BCDE
10 BCDE
11 ABD

72














Capitolul GRUPA a V-a PRINCIPAL (15)


































Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
12 BCDE
13 BCDE
14 ACDE
15 CDE
16 BC
17 ABCD
18 ABC
19 AD
20 BC
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 B
2 A
3 B
4 A
5 A
6 A
7 D
8 A
9 C
10 B
11 D
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ACD
2 AB
3 CDE
4 ABCD
5 BCDE
6 ABCD
7 BCD
8 AB
9 DE
10 ABCD
11 DE
12 ABD
13 ACDE
14 BCDE
15 BCDE
16 ACDE
17 DE

73






Capitolul GRUPA a VI-a PRINCIPAL (16)










































Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
18 ABDE
19 ABCD
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 D
2 A
3 C
4 A
5 D
6 A
7 A
8 B
9 A
10 E
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 BCD
2 BCDE
3 ABCD
4 BCDE
5 AB
6 ABDE
7 BCDE
8 CDE
9 CDE
10 ABC
11 ABDE
12 ACDE
13 BCD
14 BCDE
15 BCE
16 ABCE

74
Capitolul GRUPA a VII-a PRINCIPAL (17)


































Capitolul METALE TRANZIIONALE CARACTERIZARE GENERAL
GRUPA I SECUNDAR (11)












Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 C
2 D
3 D
4 A
5 A
6 A
7 E
8 E
9 D
10 C
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 AC
2 ABC
3 ABCD
4 BCD
5 ABC
6 BCDE
7 CDE
8 BCDE
9 BCDE
10 ABC
11 ABCD
12 ABC
13 ABC
14 ABCD
15 BDE
16 ABCD
17 ABDE
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 A
2 A
3 C
4 C
5 D
6 D
7 E

75





















Capitolul GRUPA a II-a SECUNDAR (12)



























Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
8 E
9 C
10 E
11 C
12 D
13 C
14 D
15 E
16 A
17 C
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 AC
2 ABD
3 BCE
4 ABC
5 ABC
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 B
2 A
3 E
4 B
5 A
6 D
7 C
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 CD
2 ABCD
3 BCD
4 ACDE
5 ABDE
6 DE
7 BCDE
8 ABC

76
Capitolul GRUPA a VI-a SECUNDAR (6)
















Capitolul GRUPA a VII-a SECUNDAR (7)





















Capitolul GRUPA a VIII-a SECUNDAR (8, 9, 10)









Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 A
2 A
3 E
4 A
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ACE
2 BCD
3 DE
4 ABC
5 BCDE
6 AB
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 C
2 B
3 B
4 C
5 A
6 B
7 D
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 ABCE
2 CDE
3 AB
4 ABC
5 CD
6 ABC
7 BCDE
8 DE
Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
1 E
2 B
3 B
4 A
5 C

77




Nr. TEST RSPUNS CORECT
TESTE CU COMPLEMENT SIMPLU
6 D
7 A
8 A
9 B
10 A
11 C
12 B
13 C
14 A
15 B
TESTE CU COMPLEMENT MULTIPLU
1 BCDE
2 BD
3 AC
4 DE
5 ABE
6 ADE
7 ABC
8 BE
9 BC
10 BCD
11 ABCE
12 BCDE
13 ABCD
14 BC
15 AE
16 BCD
17 ABCD
18 ACDE
19 ACDE
20 ABCD