Sunteți pe pagina 1din 2

NURCA EUROPEANA

Nurca european este un animal din familia Mustelidae ce


triete n unele regiuni din Spania, Frana, Romnia, Ucraina,
Estonia i Rusia. n trecut tria n regiuni din ntreaga Europ, dar
a disprut la nceputul secolului XX. Este similar la nfiare cu
nurca american. Ocupnd praiele de pdure, nurca european
ocup o ni intermediar semi-acvatic ntre Mustela putorius i
Lutra lutra. Nurca european este o specie n pericol de dispariie.
Capul i trunchiul au 35-40 cm, coada 11-16 cm; masculul
cntrete 1-1.5 kg, femela 0.5-1 kg. Corpul alungit i flexibil, cu
picioare scurte. Botul este lat, urechile sunt rotunjite ca la vidr;
membrana interdigital e proas. Blana e mult ntunecat
dorsal, mai ales pe ceaf i ctre picioarele posterioare. Coada e
mult mai ntunecat dect laturile capului. Ventrul e sur-cafeniu.
Gtul are o pat mic, galben sau albicioas. Buza superioar,
anterior, i toat buza inferioar sunt de culoare alb. Are o blan
de var i una de iarn, aceasta mai dens i mai nchis la
culoare, mai bine adaptat la temperaturi sczute. Au vederea n
general slab, astfel nct se bazeaz foarte mult la vntoare pe
simul superior al mirosului. Nurca este un animal nocturn, care
nu hiberneaz n timpul iernii.

La noi e destul de rspndit, pe lng ape stttoare i


curgtoare, att la es, ct i la deal i munte. noat i se
scufund bine. E un animale solitar, triete n vizuini aproape de
ap proaspt. Apr un teritoriu de rm de pn la patru
kilometri lungime, folosind o combinaie de miros de marcare i
agresiune fizic. Se hrnete cu peti, broate, raci, chicani,
iepuri, psri de ap. mperecherea are loc n februarie-martie,
ambele sexe schimbnd mai muli parteneri pe sezon. Femela
nate 4-6 pui goi, orbi, dup o perioad de gestaie de 49-52 zile.
Puii tineri sunt nrcai la opt-zece sptmni, i se stabileasc n
propriile lor vizuini dup 3-4 luni. Sunt maturi sexual la timp
pentru sezonul de reproducere din anul urmtor.