0% au considerat acest document util (0 voturi)
630 vizualizări43 pagini

Fundamentele Marketingului

Încărcat de

georgy3129
Drepturi de autor
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
Respectăm cu strictețe drepturile privind conținutul. Dacă suspectați că acesta este conținutul dumneavoastră, reclamați-l aici.
Formate disponibile
Descărcați ca RTF, PDF, TXT sau citiți online pe Scribd
0% au considerat acest document util (0 voturi)
630 vizualizări43 pagini

Fundamentele Marketingului

Încărcat de

georgy3129
Drepturi de autor
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
Respectăm cu strictețe drepturile privind conținutul. Dacă suspectați că acesta este conținutul dumneavoastră, reclamați-l aici.
Formate disponibile
Descărcați ca RTF, PDF, TXT sau citiți online pe Scribd

Fundamentele marketingului_AN1_SEM1_MASTER

MULTIPLE CHOICE

1. Multi vanzatori fac greseala sa acorde mare atentie produselor specifice pe


care le ofera in comparatie cu avantajele aduse de aceste produse. Ei se vad
mai degraba vanzand un produs decat oferind o solutie pentru o nevoie. In
marketing acest fenomen poarta numele de:

a. hipermetropie de marketing
b. demarketing
c. miopie de marketing
d. sincromarketing

ANS: C

2. In ceea ce priveste legatura dintre marketingul tranzactiei si marketingul de


relatii este adevarat ca:

a. marketingul de relatii este parte a marketingului tranzactiei


b. marketingul tranzactiei este parte a marketingului de relatii
c. nu exista nici o legatura intre marketingul tranzactiei si marketingul de
relatii
d. marketingul tranzactiei si marketingul de relatii reprezinta acelasi concept

ANS: B

3. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul:

a. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are


ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari
b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de
produs
c. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are ca scop
gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea
sincronizarii ei
d. nici un raspuns nu este corect
1
ANS: A
4. Exista cinci concepte alternative ale managementului marketingului conform
carora organizatiile isi conduc activitatile de marketing:

a. conceptul de productie, conceptul de marca, conceptul de vanzare,


conceptul de marketing, conceptul de relatie
b. conceptul de produs, conceptul de pret, conceptul de vanzare, conceptul de
marketing, conceptul de marketing relational
c. conceptul de productie, conceptul de produs, conceptul de vanzare,
conceptul de marketing, conceptul de marketing societal
d. conceptul de produs, conceptul de productie, conceptul de vanzare,
conceptul de marketing, conceptul de marketing relational

ANS: C

5. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca majoritatea


clientilor vor favoriza produsele care sunt disponibile si convenabile si de
aceea managementul trebuie sa se concentreze asupra imbunatatirii
productiei si eficientei distributiei:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing

ANS: A

6. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine faptul ca


utilizatorii (clientii) vor favoriza produsele care ofera cel mai mult din
punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare si de
aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea produselor:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
2
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing

ANS: B

7. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la


miopia de marketing:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing

ANS: B

8. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca utilizatorii


(consumatorii) nu vor cumpara suficiente produse ale organizatiei daca
aceasta nu se angajeaza intr-un efort de vanzare si promotional la scara
larga:

a. conceptul de marketing
b. conceptul de vanzare
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de promovare

ANS: B

9. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca realizarea


scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor si dorintelor
pietelor tinta si livrarea satisfactiilor dorite mai eficient decat concurenta:

a. conceptul de vanzare
b. conceptul de marketing
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de marketing relational
3
ANS: B

10. Din categoria conexiunilor de marketing cu clientii fac parte:

a. conectarea cu clienti selectati mai atent, conexiuni largite, conectare


directa
b. legaturi globale, contactul direct, conectare pe viata
c. conectare directa, largirea conexiunilor, legaturi globale
d. conectarea cu clienti selectati mai atent, relatii care dureaza o viata,
contactul direct

ANS: D

11. Conectarea cu furnizorii si distribuitorii face parte din:


a. conexiunile cu clientii
b. conexiunile cu partenerii de marketing
c. conexiunile cu lumea din jur
d. nici un raspuns corect

ANS: B

11. Reteaua globala de computere care conecteaza consumatorii de toate


tipurile din toata lumea fara sa aiba o conducere sau proprietate centrala se
numeste:

a. intranet
b. extranet
c. internet
d. companii [Link]
4
ANS: C

12. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul


electronic sunt:

a. afacerile electronice> comertul electronic, marketingul electronic >


afacerile electronice;
b. marketingul electronic > comertul electronic, comertul electronic >
afacerile electronice;
c. afacerile electronice> comertul electronic, comertul electronic>
marketingul electronic;
d. marketingul electronic > afacerile electronice, comertul
electronic=marketingul electronic

ANS: C

13. Intre beneficiile aduse vanzatorilor de comertul electronic si de internet nu


se includ:

a. construirea relatiilor cu clientii


b. cresterea costurilor, reducerea vitezei si a eficientei
c. comunicarea electronica de cele mai multe ori costa mai putin decat cea
prin posta
d. ajustarea din mers a ofertelor si programelor de catre vanzator

ANS: B

5
14. Din categoria reclamelor si promotiilor publicitare pe internet nu fac parte:

a. interstitialele
b. tickerele
c. zgarienorii si dreptunghiurile
d. webcastingul

ANS: D

15. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea
unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l
transmita mai departe prietenilor lor se numeste:

a. webcasting
b. marketing viral
c. interstitale
d. marketing societal

ANS: B

16. Este considerata forma de reclama pe internet:

a. webcastingul
b. crearea unui site web
c. sponsorizarile pentru continutul site-ului
d. participarea la comunitatile web

ANS: C

17. Printre dificultatile cu care se confrunta comertul electronic nu se afla:

a. haos si neoranduiala
6
b. securitatea
c. cumpararea limitata
d. conexiuni directe cu clientii

ANS: D

18. Clientii fac parte din:

a. mediul demografic
b. macromediu
c. micromediu
d. mediu intern

ANS: C
19. Ce grupa cuprinde doar factori ai micromediului:

a. clientii, furnizorii, firmele de distributie, factorii tehnologici


b. clientii, concurentii, factorii naturali, furnizorii
c. compania, concurentii, clientii, intermediarii
d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali

ANS: C

20. Ce grupa cuprinde factorii macromediului:

a. demografici, economici, naturali, tehnologici, culturali, concurenti


b. clienti, furnizori, distribuitori, compania, concurentii
c. demografici, concurenti, tehnologici, furnizori, naturali
d. naturali, economici, tehnologici, culturali, politici, demografici

ANS: D

21. Din tipologia pietelor de consum fac parte:

a. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele

7
guvernamentale, pietele internationale
b. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii, pietele
globale, pietele de afaceri
c. pietele consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele
distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri
d. nici un raspuns corect

ANS: A

22. Mediul demografic reprezinta unul din factorii:

a. cei mai importanti ai micromediului


b. cu o evolutie usor previzibila
c. care formeaza cererea de marfuri, creaza pietele
d. care afecteaza direct, permanent si puternic capacitatea companiei de
a-si satisface clientii

ANS: C
23. Elementele care exprima resursele de care dispune intreprinderea definesc:

a. mediul natural al intreprinderii


b. micromediul intreprinderii
c. mediul intern
d. mediul tehnologic al intreprinderii

ANS: C

24. Resursele umane ale unei firme fac parte din:

a. mediul demografic al firmei


b. mediul natural al firmei
c. mediul intern
d. macromediul

ANS: C

8
25. Cea mai folosita metoda de colectare a informatiilor despre cunostinte,
atitudini, preferinte, motivatia consumatorilor este:

a. cercetarea observationala
b. cercetarea sondaj
c. cercetarea experimentala
d. simularea

ANS: B

26. Care sunt instrumentele de colectare a datelor principale:

a. cercetarea observationala si cercetarea sondaj


b. chestionarul si instrumentele mecanice
c. sondajul si experimentul
d. nici un raspuns corect

ANS: B

27. Pentru o cercetare de marketing comercianti pot obtine informatiile


necesare din urmatoarele surse:

a. datele interne, cercetarea de marketing


b. datele interne, cercetarea observationala, cercetarea sondaj, cercetarea
experimentala
c. datele interne, inteligenta de marketing, cercetarea de marketing
d. datele interne, datele secundare

ANS: C

28. Sursa de informatii care reprezinta colectarea si analiza sistematica a


informatiilor disponibile public despre competitori si despre dezvoltarile
din mediul de marketing este:

a. sondajul
9
b. inteligenta de marketing
c. cercetarea de marketing
d. datele interne

ANS: B

29. Baza de date interna a companiei face parte din:

a. datele principale
b. datele secundare
c. datele curente
d. datele statistice

ANS: B

30. Nu este adevarat urmatorul enunt:

a. cultura este cauza principala care determina nevoile si comportamentul


unei persoane
b. comportamentul uman este in general invatat
c. fiecare subcultura cuprinde mai multe culturi
d. toate enunturile sunt corecte

ANS: C
31. Stilul de viata se defineste prin masurarea dimensiunilor AIO care
predomina la un consumator si care se refera la:

a. abilitati, interese, observatii


b. activitati, interese, opinii
c. afaceri, implicare, observatii
d. afinitati, implicare, opinii

ANS: B

32. In general, consumatorul acumuleaza cea mai mare parte a informatiilor


despre un produs prin intermediul:

10
a. surselor personale
b. surselor comerciale
c. surselor publice
d. surselor experimentale

ANS: B

33. Care sunt factorii care pot sa se interpuna intre intentia de cumparare si
decizia de cumparare:

a. atitudinea celorlalti si factorii situationali surpriza


b. deformarea selectiva si factorii situationali surpriza
c. publicitatea subliminala si atentia selectiva
d. atitudinea celorlalti si retentia selectiva

ANS: A

34. Firmele inteligente au ca scop:

a. sa isi incante clientii promitandu-le mai putin decat ceea ce pot livra
b. sa isi incante clientii promitandu-le mai mult decat ceea ce pot livra
c. sa dezamageasca clientii promitandu-le numai ce pot livra
d. sa isi incante clientii promitandu-le numai ce pot livra

ANS: D
35. Un cumparator este multumit:

a. daca performanta produsului nu se ridica la asteptarile clientului


b. daca performanta produsului se potriveste cu asteptarile clientului
c. daca performanta produsului depaseste asteptarile clientului
d. daca produsul este ieftin

ANS: B

36. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:

11
a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea

ANS: D

37. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de


consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt:

a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii


b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor
tarzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii

ANS: C

38. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs


reprezinta:

a. manifestarea interesului fata de produs


b. adoptarea produsului
c. evaluarea
d. testarea produsului

ANS: B
39. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in
care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre
produsul nou reprezinta etapa:

a. constientizarii
b. manifestarii interesului
c. evaluarii
d. testarii

ANS: B
12
40. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape.
Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest
produs reprezinta etapa:

a. constientizarii
b. evaluarii
c. testarii
d. adoptarii

ANS: B

41. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica („piramida nevoilor“),


incepand de la cea mai imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin
imperioasa pe treapta de sus in cazul:

a. teoriei lui Freud


b. teoriei lui Maslow
c. teoriei lui Herzberg
d. teoriei lui Kotler

ANS: B

42. Cum se numeste categoria adoptatorilor care se ghideaza dupa respect si


sunt lideri de opinie in comunitatile in care traiesc:

a. inovatorii
b. adoptatorii timpurii
c. majoritatea adoptatorilor timpurii
d. majoritatea adoptatorilor tarzii
ANS: B

43. In ceea ce priveste piata intreprinderilor fata de cea a consumatorilor este


adevarat enuntul:

a. comerciantul care lucreaza pentru intreprinderi are de regula de-a face


cu mult mai multi cumparatori decat pietele de consumatori
b. pietele intreprinderilor sunt mult mai dispersate ca localizare geografica
13
decat pietele de consumatori
c. achizitiile societatilor presupun de obicei mai putini participanti la
procesul decizional si un efort de cumparare mai putin profesional fata
de achizitiile realizate de cumparatorii persoane fizice
d. cumparatorii persoane juridice se confrunta de obicei cu decizii de
cumparare mai complexe decat cumparatorii consumatori

ANS: D

44. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-


cumparatoare sunt:

a. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata


b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata
c. recumpararea directa, recumpararea modificata
d. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata

ANS: A

45. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare
formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care
iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de
cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care
se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de:

a. centru de cumparare
b. nucleu de cumparare
c. nisa de piata
d. grup de aprovizionare

ANS: A
46. In cazul achizitiilor de rutina toate rolurile centrului de cumparare legate de
luare deciziei de cumparare pot fi asumate de:

a. o singura persoana
14
b. doua persoane
c. patru persoane
d. minim patru persoane

ANS: A

47. Factorii cu influente majore in comportamentul intreprinderilor


cumparatoare sunt:

a. factorii individuali, factorii interpersonali, factorii organizationali,


factorii tehnologici
b. factorii demografici, factorii economici, factorii tehnologici, factorii
naturali
c. factorii legati de mediul inconjurator, factorii organizationali, factorii
interpersonali, factorii individuali
d. factorii referitori la varsta, structura organizationala, factorii tehnologici,
factorii specifici

ANS: C

48. La baza piramidei ierarhice a lui Abraham Maslow se situeaza:

a. nevoile de siguranta
b. nevoile sociale
c. nevoile fiziologice
d. nevoile de autorealizare

ANS: C

49. Practica de marketing trece prin trei stadii:


15
a. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing intreprenorial
b. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing in formule
c. marketing antreprenorial, marketing in formule, marketing
intreprenorial
d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect

ANS: C

50. Nu este concept al management marketingului:

a. conceptul de vanzare
b. conceptul de productie
c. conceptul de promovare
d. conceptul de marketing

ANS: C

51. Segmentarea pietei reprezinta:

a. divizarea pietei in grupuri mai mici de cumparatori, cu un


comportament, nevoi si caracteristici distincte care necesita produse si
mixuri de marketing distincte
b. este o metoda de analiza a unei piete (sau la modul general al
publicului) constand in a o descompune intr-un oarecare numar de
subansamble distincte si eterogene in cadrul lor
c. a + b
d. nici un raspuns corect

ANS: A

53. Daca o firma foloseste prea multe campanii publicitare separate in acelasi
timp, crandu-se o imagine confuza in mintea consumatorilor inseamna ca
eroarea majora de pozitionare pe piata pe care o face firma se numeste:
a. suprapozitionare c. pozitionare confuza
b. subpozitionare d. a + b + c

16
ANS: C
54. Este considerata forma de reclama pe internet:

a. crearea unui site web


b. sponsorizarile pentru continutul site-ului
c. webcastingul
d. participarea la comunitatile web

ANS: B

55. Disonanta cognitiva (discordanta cognitiva):

a. apare in etapa de cautare a informatiilor deoarece consumatorul nu are


acces la informatii despre produs
b. apare in comportamentul de dupa cumparare atunci cand produsul se
strica dupa prima utilizare
c. apare in etapa de cautare a informatiilor deoarece consumatorul ar trebui
sa caute mai multe informatii si nu are timp
d. nici un raspuns corect

ANS: D

56. Tintirea pietei are loc:

a. dupa pozitionarea pe piata


b. dupa segmentarea pietei
c. dupa realizarea mixului de marketing
d. dupa ce firma are un grup de clienti fideli

ANS: B

57. Dupa Abraham Maslow nevoile cele mai importante se considera a fi:

a. nevoile sociale
b. nevoile de siguranta
c. nevoile fiziologice
17
d. nevoile de autorealizare

ANS: C

58. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:

a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea


b. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea

ANS: B

59. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs


reprezinta:

a. manifestarea interesului fata de produs


b. testarea produsului
c. evaluarea
d. adoptarea produsului

ANS: D

60. Aliantele strategice fac parte din:

a. conectarea cu lumea din jur


b. conexiunile cu clientii
c. conexiunile cu partenerii de marketing
d. conexiunile largite

ANS: C

61. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul:

a. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are ca scop


gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea
18
sincronizarii ei
b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de
produs
c. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are
ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari
d. nici un raspuns nu este corect

ANS: C
62. Tintirea pietei apare:

a. dupa realizarea mixului de marketing


b. dupa ce firma are un grup de clienti fideli
c. dupa pozitionarea pe piata
d. dupa segmentarea pietei

ANS: D

63. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie


spera sa isi indeplineasca:

a. obiectivele de marketing
b. tacticile de marketing
c. mixul de marketing
d. a+b
e. a+b+c

ANS: A

64. Este element al mixului de marketing din perspectiva vanzatorului:

a. piata
b. planificarea
c. pretul
d. personalul

ANS: C

19
65. Faptul ca marketingul se aplica si in organizatiile care nu sunt constituite in
vederea obtinerii de profit (ex: in scoli, spitale, muzee, etc.) reprezinta:

a. legaturi globale
b. aliante strategice
c. largirea conexiunilor
d. legaturile cu valorile si responsabilitatile sociale

ANS: C
66. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de
consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt:

a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii


b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor
tarzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii

ANS: A

67. Este forma de publicitate pe internet:

a. merchandisingul
b. agentii de vanzari
c. zgarienorii
d. agendele

ANS: C

68. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in
care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre
produsul nou reprezinta etapa:

a. testarii
b. constientizarii
c. evaluarii
20
d. manifestarii interesului

ANS: D

69. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-


cumparatoare sunt:

a. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata


b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata
c. recumpararea directa, recumpararea modificata
d. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata

ANS: D
70. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare
formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni
care iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de
cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care
se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de:

a. nisa de piata
b. centru de cumparare
c. grup de aprovizionare
d. nucleu de cumparare

ANS: B

71. Motivul de cumparare:

a. este o perceptie
b. este o dorinta
c. este o nevoie cand ajunge la un anumit nivel de intensitate
d. este procesul prin care indivizii selecteaza si interpreteaza informatiile
pentru a-si construi o imagine unitara despre lume

ANS: C

72. Statutul si rolul social al unei persoane este un factor al:


21
a. mediului intern
b. mediului demografic
c. micromediului
d. macromediului firmei

ANS: D

73. Este element al mixului de marketing din perspectiva cumparatorului:

a. promovarea
b. cantitatea cumparata
c. distributia
d. costul

ANS: D
74. Este forma de promovare pe internet:

a. participarea la targuri si expozitii


b. sponsorizarea
c. cuponul
d. agendele

ANS: B

75. Familia este cel mai tipic exemplu de:

a. grup de adeziune
b. grup de referinta
c. grup aspirational
d. a+b+c

ANS: A

76. Nu este adevarat ca:

a. fiecare cultura cuprinde mai multe subculturi


b. subculturile sunt grupuri de oameni care au diferite sisteme de valori
determinate de situatii si experiente de viata tipice fiecarei persoane
22
c. multe subculturi alcatuiesc segmente de piata importante, iar
comerciantii proiecteaza adesea produse si programe de marketing
adaptate nevoilor acestora
d. subculturile sunt grupuri culturale distincte constituite de cele mai
multe ori dupa criterii geografice

ANS: B

77. Cele mai multe tranzactii comerciale pe internet au loc:

a. B B - tranzactii comerciale pe internet intre firme


b. C C - tranzactii comerciale pe internet intre clienti
c. B C - tranzactii comerciale de la firma la client
d. C B - tranzactii comerciale pe internet conduse de clienti care iau
initiativa in a contacta firmele

ANS: C
78. Conform teoriei lui Sigmund Freud:

a. comportamentul consumatorului pentru a fi inteles trebuie studiat


procesul de perceptie a unor stimuli de catre acesta
b. indivizii nu constientizeaza de cele mai multe ori adevaratele resorturi
psihologice care le contureaza comportamentul
c. nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica, incepand de la cea mai
imperioasa pe treapta cea mai de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe
treapta de sus
d. comportamentul consumatorului este diferit in functie de ciclul de viata
al produsului achizitionat

ANS: B

79. Deformarea selectiva se refera la:

a. tendinta oamenilor de a filtra majoritatea informatiilor la care sunt expusi


b. tendinta oamenilor de a interpreta informatiile intr-un mod care se pliaza

23
pe conceptiile lor anterioare
c. tendinta oamenilor de a retine informatiile care nu intra in conflict cu
atitudinile si parerile lor
d. tendinta oamenilor de a fi nepasatori la mesajele promotionale

ANS: B

80. Procesul de adoptare a unui produs pe piata se realizeaza prin mai multe
etape: 1) etapa de evaluare; 2) etapa de manifestare a interesului; 3) etapa
de testare; 4) etapa de adoptare; 5) etapa de constientizare. Ordinea de
succesiune a acestor etape este urmatoarea:

a. 5-3-1-2-4
b. 2-5-1-3-4
c. 2-3-5-4-1
d. 5-2-1-3-4

ANS: D

81. Tintirea pietei apare:

a. dupa ce firma are un grup de clienti fideli


b. dupa segmentarea pietei
c. dupa pozitionarea pe piata
d. dupa realizarea mixului de marketing

ANS: B

82. Nevoile umane sunt:

a. un motiv ce are o anumita intensitate


b. date de cultura si personalitatea fiecarui individ
c. stari de privatiune resamtita
d. mai numeroase decat dorintele
24
ANS: C

83. Un segment de piata trebuie sa fie:

a. cel mai mic grup omogen posibil de identificat


b. cel cai vast grup eterogen posibil de identificat
c. cel mai vast grup omogen posibil de identificat
d. cel mai mic grup eterogen posibil de identificat

ANS: C

84. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica, incepand de la cea mai
imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de
sus in cazul:

a. teoriei lui Freud


b. teoriei lui Kotler
c. teoriei lui Herzberg
d. nici un raspuns corect

ANS: D
85. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape.
Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest
produs reprezinta etapa:

a. testarii
b. constientizarii
c. evaluarii
d. adoptarii

ANS: C

25
86. Din categoria factorilor interni ce se iau in considerare la stabilirea pretului
nu fac parte:

a. obictivele de marketing ale companiei


b. costurile
c. piata si cererea
d. strategia de marketing mix

ANS: C

87. Nu este metoda de stabilire a pretului:

a. stabilirea pretului bazata pe cost


b. stabilirea pretului bazata pe valoare
c. stabilirea pretului bazata pe competitie
d. stabilirea pretului bazata pe venit

ANS: D

88. Este modalitate de stabilire a pretului pentru produse noi:

a. stabilirea pretului prin sondarea pietei


b. stabilirea pretului prin patrunderea pe piata
c. a si b
d. cele enumerate nu sunt modalitati de stabilire a pretului pentru produse
noi

ANS: C
89. In ce conditii stabilirea pretului prin sondarea pietei nu are sens:

a. cand imaginea produsului sprijina un pret ridicat si exista suficienti


cumparatori care doresc produsul la acel pret
b. cand costurile producerii unui volum mai mic nu pot fi atat de ridicate
incat sa anuleze avantajul unui stoc mai mare
c. cand competitorii pot sa intre pe piata cu usurinta si sa scada pretul
d. a +b +c

ANS: C
26
90. Stabilirea unui pret initial mic pentru a intra pe piata mai repede si cu
putere, pentru a atrage un numar mare de cumparatori rapid si pentru a
castiga un segment mare de piata se numeste:

a. stategia de stabilire a pretului prin sondarea pietei


b. strategia stabilirii pretului prin patrunderea pe piata
c. strategia stabilirii pretului bazata pe valoare
d. strategia stabilirii pretului bazata pe competitie

ANS: B

91. Companiile care fac produse care trebuie utilizate cu produsul principal
folosesc:

a. produse legale
b. produse captive
c. produse optionale
d. produse auxiliare

ANS: B

92. O strategie de ajustare a pretului se refera la comercializarea, de catre unele


magazine, de produse vandute in paguba pentru a atrage clientii in speranta
ca vor cumpara si produse comercializate la preturi normale. Aceasta
strategie se numeste:

a. pretul segmentat
b. pretul psihologic
c. pretul promotional
d. rabat

27
ANS: C

93. Reducerile de pret care recompenseaza dealerii pentru participarea in


publicitate si programe de sprijin pentru vanzari poarta numele de:

a. pret promotional
b. pret psihologic
c. reducere promotionala
d. pret geografic

ANS: C

94. Este o varianta a pretului geografic:

a. pretul pentru evenimente speciale


b. pretul de absorbtie a transportului de marfuri
c. pretul pentru un segment de clienti
d. pretul segmentat

ANS: B

95. Prezentarile, premiile, reducerile, cupoanele sunt incluse in:

a. relatii publice
b. vanzarile personale
c. promovarea vanzarilor
d. marketing direct

ANS: C
96. Telemarketingul este o forma a:

a. vanzarilor personale
b. promovarii vanzarilor
c. marketingului direct
d. relatiilor cu publicul

28
ANS: C

97. Nu este forma de marketing direct:

a. concursul
b. telemarketingul
c. posta directa
d. marketingul on-line

ANS: A

98. Este adevarat ca:

a. marketingul direct se refera doar la marketingul on-line


b. marketingul direct este similar cu vanzarile directe
c. marketingul direct are ca forma si telemarketingul
d. nici un raspuns corect

ANS: C

99. Atunci cand se introduce pe piata o noua categorie de produse se foloseste


mai mult:

a. publicitatea de convingere
b. publicitatea selectiva
c. publicitatea informativa
d. publicitatea de reamintire

ANS: C

100. Publicitatea comparativa este forma a publicitatii:

a. informative
b. de convingere
c. de reamintire
29
d. nici un raspuns corect

ANS: B

101. Acordarea de stimulente pe termen scurt, cu scopul de a incuraja clientii sa


incerce sa achizitioneze un anumit produs sau serviciu acum, reprezinta:

a. publicitate
b. promovarea vanzarilor
c. relatii publice
d. marketing direct

ANS: B

102. Pachetele de produse cu pret redus sunt instrumente ale:

a. publicitatii
b. relatiilor publice
c. promovarii vanzarilor
d. marketingului direct

ANS: C

103. Nu este metoda pentru stabilirea bugetului total pentru publicitate:

a. metoda intinde-te cat ti-e plapuma


b. metoda obiectivelor si sarcinilor
c. metoda previziunii vanzarilor
d. metoda paritatii competitive

ANS: C

104. Organizarea unei manifestari aniversare a unei firme se inscrie in sfera:

30
a. publicitatii
b. relatiilor publice
c. marketingului direct
d. vanzarilor personale

ANS: B

105. Una din urmatoarele componente nu apartine formelor particulare ale


publicitatii:

a. publicitatea institutionala
b. publicitatea de informare
c. publicitatea de conditionare
d. publicitatea de reamintire

ANS: A

106. Telemarketerul reprezinta agentul care prospecteaza piata si:

a. face vanzari prin telefon


b. promoveaza produsele la televizor
c. face vanzari prin internet
d. nici un raspuns corect

ANS: A

107. Nu este pas in procesul de vanzare personala:

a. preabordarea
b. abordarea
c. postabordarea
d. prezentatea si demonstrarea

ANS: C

31
108. Vanzarile personale (directe) se refera la:

a. vanzarea prin agenti de vanzari


b. marketingul direct
c. marketingul prin cataloage
d. nici un raspuns corect

ANS: A

109. Marketingul prin posta este forma a:

a. publicitatii
b. promovarii vanzarilor
c. marketingului direct
d. relatiilor cu publicul

ANS: C

110. Nu este forma a marketingului direct:

a. marketingul telefonic
b. promovarea vanzarilor
c. marketingul prin cataloage
d. marketingul prin intermediul televiziunii

ANS: B

111. Nu este forma a marketingului direct:

a. marketingul prin posta


b. marketingul prin formule
c. marketingul prin televiziune
d. telemarketingul

ANS: B
32
112. Canalul de distributie care consta din unul sau mai multi producatori,
angrosisti si detailisti independenti, fiecare fiind o entitate separata care
incearca sa-si maximizeze propriile profituri fara a tine cont de profiturile
sistemului ca intreg, se numeste canal de distributie:

a. vertical
b. contractual
c. conventional
d. administrat

ANS: C

113. Conflictul orizontal din cadrul canalului are loc:

a. intre firme de la acelasi nivel al canalului


b. intre firme de la nivele diferite ale canalului
c. a si b
d. doar intre firme de la nivelul superior al canalului

ANS: A

114. Nu reprezinta o componenta acorporala a unui produs:

a. marca
b. pretul
c. ambalajul
d. termenul de garantie

ANS: C

115. In acceptiunea marketingului, conceptul de produs nou se refera la:

a. produs nou pentru intreprinderea care il fabrica sau il comercializeaza


b. produs nou pentru piata pe care urmeaza sa fie lansat
33
c. produs care nu a aparut pana acum pe nici o piata
d. oricare din situatiile de mai sus

ANS: D
116. Etapa imediat premergatoare testului de piata in cadrul etapelor de
dezvoltare a produselor noi este:

a. realizarea produsului
b. filtrarea ideii (selectarea ideilor)
c. analiza economica
d. elaborarea strategiei de marketing

ANS: A

117. Etapa de introducere incepe:

a. atunci cand apare ideea de produs nou


b. dupa generarea ideilor
c. atunci cand este lansat noul produs pentru prima oara pe piata
d. dupa trierea ideilor

ANS: C

118. Cate etape are ciclul de viata al produsului?

a. 3
b. 5
c. 7
d. 6

ANS: B

119. Etapa imediat premergatoare cresterii este:

a. dezvoltarea produsului
34
b. maturitatea
c. introducerea
d. declinul

ANS: C

120. Nu este categorie a produselor de consum:

a. produsele speciale
b. produsele comerciale
c. furniturile
d. produsele necautate

ANS: C

121. Nu este categorie a produselor industriale:

a. produsele comerciale
b. produsele denumite materiale si piese de schimb
c. furniturile si serviciile
d. nici un raspuns corect

ANS: A

122. Asigurarea de viata este considerata ca facand parte din:

a. produsele speciale
b. produsele necautate
c. produsele comerciale
d. produsele industriale

ANS: B

123. Este corect enuntul:

a. bunurile materiale sunt intangibile, iar serviciile nu pot fi depozitate


b. bunurile materiale si serviciile sunt tangibile, in timp ce serviciile sunt
35
inseparabile de client
c. bunurile materiale sunt tangibile, in timp ce serviciile sunt intangibile, dar
produsele si serviciile se livreaza in acelasi timp la client
d. serviciile nu pot fi separate de furnizorii lor, fie ca acestia sunt oameni sau
masini

ANS: D

124. Testul de marketing:

a. are loc atunci cand produsul este comercializat prima oara


b. este o etapa imediat premergatoare comercializarii, in dezvoltarea noilor
produse
c. are loc dupa dezvoltarea conceptului de produs nou
d. nu se realizeaza test de marketing in dezvoltarea noilor produse

ANS: B

125. Nu este etapa a ciclului de viata al produsului:

a. introducerea
b. dezvoltarea produsului
c. cresterea
d. decesul

ANS: D

126. Nivelurile de produs sunt:

a. esenta produsului, produsul real, produsul completat


b. produsul real, produsul completat
c. produsul, serviciul, ideea
d. produsul de baza, produsul imbunatatit

36
ANS: A

127. Un automobil Lamborghini face parte din:

a. produsele comerciale
b. produsele speciale
c. produsele necautate
d. articolele de capital

ANS: B

128. Nu este tip de marca:

a. marca producatorului
b. marca privata
c. marca autorizata
d. toate variantele sunt corecte

ANS: D

129. Nu este caracteristica a serviciilor:

a. intangibilitatea
b. inseparabilitatea
c. perisabilitatea
d. stabilitatea

ANS: D

130. In etapa de introducere a ciclului de viata al produsului profiturile:

a. sunt nonexistente
b. cresc
c. sunt mari
d. scad

37
ANS: A

131. Etapa premergatoare dezvoltarii si testarii conceptului este:

a. crearea ideii
b. dezvoltarea strategiei de marketing
c. selectarea ideilor
d. comercializarea

ANS: C

132. Conflictul din cadrul canalului de distributie poate fi:

a. conflict orizontal
b. conflict vertical
c. a si b
d. conflict conventional

ANS: C

133. Fluxurile care conecteaza institutiile dintr-un canal de distributie sunt:

a. fluxul fizic de produse


b. fluxul de informatii
c. fluxul de proprietate
d. toate variantele de mai sus

ANS: D

134. Strategia de ajustare a pretului care consta in vanzarea unui produs la doua
sau mai multe preturi; diferentele de preturi nu sunt bazate pe diferentele de
costuri, ci diferentiaza consumatorii, produsele si locatiile, se numeste:

38
a. pret psihologic
b. pret promotional
c. pret segmentat
d. pret geografic

ANS: C

135. Din categoria tipurilor de vanzatori en gros nu fac parte:

a. agentii
b. brokerii
c. lanturile pe baza de voluntariat
d. reprezentantele producatorilor

ANS: C
136. Care tip de vanzatori en gros acopera aproximativ 50% din piata
comertului en gros:

a. agentii
b. engrosistii propriu-zisi
c. brokerii
d. reprezentantele producatorilor

ANS: B

137. Brokerii:

a. sunt agenti care nu iau in posesie bunurile tranzactionate


b. sunt comercianti care iau in posesie bunurile tranzactionate
c. sunt intermediari, fara a lua in posesie bunurile tranzactionate
d. sunt detailisti care au in posesie bunurile tranzactionate

ANS: C

39
138. Caracteristica serviciilor care inseamna ca acestea nu pot fi depozitate
pentru a fi vandute sau folosite ulterior este:

a. intangibilitatea serviciilor
b. variabilitatea serviciilor
c. perisabilitatea serviciilor
d. inseparabilitatea serviciilor

ANS: C

139. Dreptul consumatorului de a fi informat nu include:

a. dreptul de a sti dobanda corecta la un imprumut


b. adevaratul cost pe unitatea de produs
c. valoarea nutritiva a produselor
d. necunoasterea viciilor ascunse ale produselor

ANS: D
140. Comertul en detail:

a. cuprinde toate activitatile legate de vanzarea de bunuri si servicii, direct


catre consumatorii finali, pentru utilizarea in scopuri personale, nu
comerciale
b. cuprinde activitatile legate de vanzarea de bunuri si servicii indirect catre
consumatorii finali, pentru utilizarea in scopuri personale si comerciale
c. cuprinde toate activitatile legate de vanzarea de bunuri si servicii catre
comerciantii en gros
d. cuprinde toate activitatile legate de vanzarea de bunuri in cantitati mari
altor detailisti sau grosistilor

ANS: A

141. Un canal de marketing indirect este canalul:

a. cu un singur intermediar
b. fara nici un intermediar
40
c. cu unul sau mai multi intermediari
d. care se numeste si distributie inversa

ANS: C

142. Etapa premergatoare dezvoltarii si testarii conceptului este:

a. crearea ideii
b. dezvoltarea strategiei de marketing
c. selectarea ideilor
d. comercializarea

ANS: C

143. In etapa de introducere se ofera pe piata:

a. un produs de baza
b. un produs imbunatatit
c. un produs completat
d. un produs si servicii aferente

ANS: A
144. Se mai numeste marca a detailistului (distribuitorului):

a. marca autorizata
b. marca comuna
c. marca privata
d. licentierea marcii

ANS: C

145. Mobila face parte din categoria:

a. produselor speciale
b. produselor comerciale
c. articolelor de capital
d. furniturilor
41
ANS: B

146. Este etapa a ciclului de viata al produsului:

a. testul de marketing
b. selectarea ideilor
c. cresterea
d. nici un raspuns corect

ANS: C

147. Caracteristica serviciilor care consta in aceea ca serviciile sunt diferite in


functie de cine le furnizeaza, cand, unde si cum sunt furnizate este:

a. intangibilitatea serviciilor
b. inseparabilitatea serviciilor
c. variabilitatea serviciilor
d. perisabilitatea serviciilor

ANS: C

148. Care dintre elementele de mai jos face parte din conceptul de mix de
marketing in cazul serviciilor:

a. plasament
b. pret
c. personal
d. promovare
e. a+b+c+d

ANS: E

149. In etapa de introducere a ciclului de viata al produsului profiturile:


42
a. sunt nonexistente
b. cresc
c. sunt mari
d. scad

ANS: A

150. Razboiul marcilor are loc intre:

a. marcile producatorilor si marcile c. marcile producatorilor si marcile


private sub licenta
b. marcile sub licenta si marcile d. marcile comune si marcile sub
private licenta

ANS: A

43

S-ar putea să vă placă și