Sunteți pe pagina 1din 16

Grila nr.2

Admitere în magistratură - 20 mai 2018 -

Grila nr.2 Admitere în magistratur ă - 20 mai 2018 - Drept civil - - Admitere

Drept civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

1 Mandantul are o acțiune directă:

A.

împotriva persoanei pe care mandatarul și-a substituit-o, numai dacă substituirea a fost autorizată;

B.

în toate cazurile, împotriva terțului cu care mandatarul, în temeiul unui mandat fără reprezentare, a contractat, cu condiția ca înainte de pornirea acțiunii să aducă la cunoștința terțului existența mandatului;

C.

în lipsă de stipulație contrară, împotriva oricăruia dintre mandatari, dacă aceștia s-au obligat să lucreze împreună.

 

Răspuns: C

2 Instanța nu poate reduce penalitatea:

 

A.

atunci când obligația principală a fost executată în parte și această executare a profitat creditorului;

B.

atunci când obligația principală a fost executată în parte și această executare nu a profitat creditorului;

C.

atunci când penalitatea este vădit excesivă față de prejudiciul ce putea fi prevăzut de părți la încheierea contractului.

 

Răspuns: B

3 Există gestiune de afaceri:

 

A.

atunci când, fără să fie obligată, o persoană gestionează în mod voluntar și oportun afacerile altei persoane, care, cunoscând existența gestiunii, nu este în măsură să își desemneze un mandatar;

B.

atunci când o persoană efectuează reparații la un bun, iar ulterior află că nu este al său;

 

C.

atunci când o persoană încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama altei persoane, cu acordul acesteia din urmă.

 

Răspuns: A

4 În cazul violenței ca viciu de consimțământ:

 

A.

cel al cărui consimțământ a fost viciat poate solicita reducerea prestației sale rezultate din contract cu valoarea daunelor – interese la care ar fi îndreptățit;

B.

se poate cere anularea contractului de către partea care a contractat sub imperiul unei temeri justificate induse, cu drept, de cealaltă parte sau de un terț;

C.

terțul, autor al violenței, răspunde pentru prejudiciile cauzate de fapta sa, numai dacă partea contractantă în favoarea căreia a exercitat violența nu a avut cunoștință și nici nu putea avea cunoștință de violența terțului.

 

Răspuns: A

5 Ulterior realizării condiției suspensive:

 

A.

transmisiunile de drepturi consimțite anterior realizării condiției de către titularul dreptului condițional sunt

desființate;

 

B.

o

plată efectuată anterior realizării condiției, deși nedatorată, nu mai poate fi restituită;

C.

garanție constituită de vânzător în favoarea unui terț asupra imobilului vândut sub condiție suspensivă se consolidează.

o

 

Răspuns: BC

6 Un creditor a cărui creanță s-a născut în baza unui contract încheiat la data de 01.09.2011:

A.

poate exercita acțiunea oblică în temeiul Codului civil din 2009, dacă obligația de plată aferentă dreptului de creanță a devenit scadentă după data de 01.10.2011;

B.

poate exercita acțiunea oblică în temeiul Codului civil din 2009, dacă obligația de plată aferentă dreptului de creanță este afectată de o condiție suspensivă, care s-a îndeplinit după data de 01.10.2011;

C.

nu poate exercita acțiunea oblică în temeiul Codului civil din 2009, deoarece contractele sunt supuse dispozițiilor legii în vigoare la data la când au fost încheiate în ceea ce privește încheierea, interpretarea, efectele, executarea și încetarea.

Răspuns: AB

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 1 of 16

Drept civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

7 Prestația compensatorie:

A. poate fi stabilită sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile care aparțin debitorului;

B. se poate acorda în completarea pensiei de întreținere la care fostul soț este obligat, numai dacă aceasta din urmă nu compensează dezechilibrul semnificativ pe care divorțul îl determină în condițiile de viață ale creditorului;

C. încetează prin recăsătorirea debitorului.

Răspuns: A

8 Nu este nul:

A. contractul de tranzacție încheiat pentru executarea unui act juridic lovit de nulitate absolută în cazul în care părțile tranzacționează expres asupra nulității;

B. contractul de donație afectat de o condiție a cărei realizare depinde exclusiv de voința donatarului;

C. contractul de donație prin care donatorul și-a rezervat dreptul de a dispune de toate bunurile donate.

Răspuns: AB

9 Debitorul este de drept în întârziere, atunci când:

A. încalcă o obligație de a nu face;

B. neglijează în mod repetat executarea unei obligații cu executare succesivă;

C. nu execută o obligație de plată a unei sume de bani asumată de către un profesionist în afara exercițiului activității întreprinderii sale.

Răspuns: AB

10 Nu poate fi declarată nedemnă de a moșteni:

A. persoana care, cu rea-credință, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;

B. persoana condamnată penal pentru săvârșirea, din culpă, împotriva celui care lasă moștenirea, a unor fapte grave de violență, fizică sau morală;

C. persoana care, prin dol sau violență, l-a împiedicat pe cel care lasă moștenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul.

 

Răspuns: B

11

Oferta de donație:

A. poate fi acceptată de moștenitorii destinatarului;

 

B. poate fi revocată cât timp ofertantul nu a luat cunoștință de acceptarea destinatarului;

C. devine caducă în caz de incapacitate a destinatarului.

Răspuns: B

12 În cazul în care se realizează o lucrare autonomă cu caracter durabil asupra imobilului altuia, de către o persoană:

A. proprietarul imobilului are dreptul să ceară, indiferent de buna sau reaua sa credință, obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulație pe care acesta ar fi avut-o, dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat;

B. dacă respectiva persoană a construit având autorizațiile cerute de lege, proprietarul imobilului, indiferent de buna sau reaua sa credință, are dreptul să ceară instanței să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind autorului lucrării jumătate din valoarea materialelor și a manoperei;

C. proprietarul imobilului are dreptul să solicite de la constructorul de rea credință desființarea construcției și daune interese pentru lipsa de folosință, numai dacă dovedește că nu a fost în pasivitate pe durata realizării construcției.

Răspuns: A

13 Timpul legal al concepțiunii:

A. se calculează pe zile libere;

B. reprezintă o prezumție relativă, care poate fi răsturnată prin orice mijloc de probă;

C. este intervalul de timp cuprins între a trei suta și a o sută optzecea zi dinaintea nașterii copilului.

Răspuns: C

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 2 of 16

Drept civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

14 Există obligația de garanție:

A. în sarcina cedentului, față de cesionar, pentru solvabilitatea debitorului cedat, chiar dacă nu s-a obligat expres;

B. în baza principiilor subrogației cu titlu particular, în cazul preluării de datorie, chiar dacă fideiusorul care a constituit garanția nu și-a dat acordul la preluare;

C. în sarcina cedentului, față de cesionar, pentru existența creanței la data cesiunii, dacă aceasta este cu titlu oneros.

Răspuns: C

15 Stingerea unei obligații se poate face:

A. prin compensație între două datorii reciproce, chiar dacă pentru una dintre ele s-a acordat termen de grație;

B. atunci când, în cadrul aceluiași raport obligațional, calitățile de creditor și debitor se întrunesc în aceeași persoană, chiar dacă datoria și creanța se găsesc în același patrimoniu, dar în mase de bunuri diferite;

C. în cazul imposibilității fortuite de executare, chiar dacă notificarea debitorului cu privire la aceasta nu ajunge la creditor într-un termen rezonabil din momentul în care debitorul a cunoscut sau trebuia să cunoască imposibilitatea de executare.

Răspuns: AC

16 Vânzătorul:

A. garantează pe cumpărător, întotdeauna, pentru evicțiune;

B. nu mai este ținut de obligația de garanție pentru evicțiune în toate cazurile în care cumpărătorul, în lipsa unei hotărâri judecătorești, a recunoscut dreptul terțului evingător;

C. este obligat să garanteze contra evicțiunii pe dobânditorul subsecvent cu titlu gratuit al bunului.

Răspuns: C

17 Rezoluțiunea:

A. poate opera de plin drept în cazul în care părțile au convenit astfel;

B. nu produce efecte asupra clauzelor referitoare la soluționarea diferendelor;

C. poate interveni, în lipsa vreunui pact comisoriu, și în cazul unei neexecutări de mică însemnătate.

Răspuns: AB

18 Cursul prescripției extinctive este suspendat:

A. în cazul persoanei a cărei integritate corporală a fost vătămată printr-o faptă ilicită, până la stabilirea pensiei de invaliditate în cadrul sistemului de asigurări sociale;

B. între soții divorțați, dar care continuă să locuiască împreună;

C. pe durata negocierilor purtate în vederea soluționării pe cale amiabilă a litigiului, în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripție, chiar dacă acestea au fost inițiate anterior.

Răspuns: AC

19 Poate fi reprezentat succesoral:

A. fratele nedemn al defunctului de către fiul acestui frate, chiar dacă acesta din urmă a renunțat la moștenirea tatălui său (fratele nedemn al defunctului);

B. tatăl defunctului de către fratele defunctului;

C. fiul nedemn al defunctului, aflat în viață la data deschiderii moștenirii, de către fiul său, dacă îndeplinește condițiile generale pentru a-l moșteni pe defunct.

Răspuns: AC

20 Proprietarul unui câine răspunde pentru prejudiciul cauzat de acesta, în temeiul răspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale:

A. independent de orice culpă;

B. independent de orice culpă, însă numai în cazul în care câinele a scăpat de sub paza sa;

C. doar dacă a influențat în mod direct comportamentul agresiv al câinelui.

Răspuns: A

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 3 of 16

Drept civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

21 Un coproprietar:

A. are dreptul să culeagă fructele produse de bunul aflat în coproprietate obișnuită, proporțional cu cota lui parte din drept, sau toate fructele produse de respectivul bun, în baza unui contract de administrare a bunului încheiat cu ceilalți coproprietari;

B. poate denunța un contract de locațiune a bunului aflat în coproprietate obișnuită, fără acordul celorlalți coproprietari, dacă deține majoritatea cotelor părți;

C. poate ipoteca bunul proprietate periodică, în privința intervalului de timp ce îi revine.

 

Răspuns: BC

22

Recunoașterea unui copil este lovită de nulitate absolută dacă:

A. nu corespunde adevărului;

B. fost făcută după decesul copilului, iar acesta nu a lăsat descendenți firești;

a

C. fost smulsă prin violență.

a

 

Răspuns: B

23 Este îndreptățită la repararea prejudiciului nepatrimonial, în condițiile răspunderii civile delictuale:

A. mama, pentru durerea încercată prin vătămarea integrității corporale a fiului său;

B. persoana care a suferit o vătămare a integrității corporale, ce a condus la restrângerea posibilităților sale de viață socială;

C. sora persoanei decedate, pentru durerea încercată prin moartea victimei.

Răspuns: BC

24 Plata:

A. făcută unui creditor incapabil liberează debitorul numai dacă profită creditorului;

B. făcută unui terț nu este valabilă nici dacă cel care a primit plata devine ulterior titularul creanței;

C. unei sume de bani se poate face prin orice mijloc folosit în mod obișnuit în locul unde aceasta trebuie efectuată.

Răspuns: AC

25 Riscul pieirii fortuite a bunului aparține:

A. proprietarului bunului, numai dacă acesta nu a fost asumat de o altă persoană;

B. creditorului obligaţiei de preluare a bunului, pus în întârziere;

C. cumpărătorului, de la momentul plății ultimei rate, în cazul unei vânzări cu plata prețului în rate, chiar dacă predarea bunului s-a făcut anterior.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 4 of 16

Drept procesual civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

26 Ordonanța președințială:

A. are o natură contencioasă sau necontencioasă, după caz, în funcţie de soluţionarea cererii cu citarea, respectiv, fără citarea părților;

B. se soluționează în primă instanță de judecătorie;

C. va putea fi dată şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.

Răspuns: C

27 În materia contestației la executare:

A. hotărârea pronunțată de instanța de executare este executorie;

B. contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de uzufruct asupra bunului urmărit poate fi introdusă în tot cursul executării silite, dar nu mai târziu de 15 zile de la momentul luării la cunoştinţă de efectuarea vânzării ori de data predării silite a bunului;

C. hotărârea primei instanțe este definitivă, atunci când se contestă actele de executare.

Răspuns: A

28 După pronunțarea hotărârii:

A. dacă se constată necesitatea introducerii în cauză a altor persoane, instanța va repune cauza pe rol, dispunând citarea părților;

B. instanța nu poate reveni asupra părerii sale exprimate prin soluția astfel pronunțată;

C. opinia separată a judecătorului rămas în minoritate se redactează în termenul prevăzut de lege pentru redactarea hotărârii.

Răspuns: BC

29 În etapa de cercetare a procesului, instanţa:

A. dă, în toate cazurile, calificarea juridică a actelor şi faptelor deduse judecăţii, chiar dacă părţile au dat prin convenție o altă calificare;

B. va constata care din pretenţii sunt recunoscute şi care contestate;

C. poate stabili pentru participanţii în proces obligaţii în vederea efectuării în termen a expertizelor.

Răspuns: BC

30 Excepţia litispendenţei:

A. poate fi invocată în orice stare a procesului, în faţa instanţelor de fond, de către părţi sau de instanţă din oficiu;

B. va conduce la trimiterea dosarului primei instanţe învestite, dacă instanţele sunt de acelaşi grad și dacă este admisă, sau nu va fi soluţionată, când unul dintre procese se judecă în recurs, caz în care instanţa de fond este obligată să suspende judecata până la soluţionarea recursului;

C. nu poate fi invocată atunci când cererile de chemare în judecată formulate pentru aceeaşi cauză, acelaşi obiect şi de către aceeaşi parte se află pe rolul aceleiaşi instanţe, deoarece în atare situaţie operează conexarea.

Răspuns: AB

31 Principiul nemijlocirii:

A. presupune obligația părților de a se adresa judecătorului în ședință publică, nefiind posibilă adresarea de întrebări în mod direct către cealaltă parte;

B. presupune că probele se administrează, de regulă, de către instanța care judecă procesul;

C. permite ca proba cu expertiză să fie administrată la o altă instanță, prin comisie rogatorie, caz în care numirea experților și stabilirea sumelor cuvenite vor fi lăsate în sarcina acestei din urmă instanțe.

Răspuns: BC

32 Nu este supusă niciunei căi de atac:

A. încheierea prin care s-a respins cererea de încuviinţare a executării silite;

B. încheierea de admitere a cererii de asigurare a probelor;

C. încheierea prin care s-a respins cererea de suspendare, pronunțată de către instanța învestită cu cererea de strămutare.

Răspuns: BC

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 5 of 16

Drept procesual civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

33 Competența materială:

A. în cazul cererii având ca obiect un drept real asupra unui bun imobil, se determină în funcție de valoarea impozabilă a imobilului, stabilită potrivit legislației fiscale;

B. în cazul cererii în materie de moștenire, se determină în raport cu valoarea activului moștenirii, după scăderea sarcinilor sau datoriilor moștenirii;

C. în cazul unei cereri de plată parțială, se determină în raport de valoarea pretenției, care se stabilește după partea pretinsă de reclamant ca fiind exigibilă.

 

Răspuns: AC

34

Nu pot fi audiaţi ca martori:

A. cei care sunt lipsiţi de discernământ în momentul audierii, dacă sunt puşi sub interdicţie;

 

B. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, în pricinile referitoare la filiaţie;

C. minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Răspuns: AB

35 Încheierea prin care instanța a admis în principiu cererea de intervenție voluntară principală:

A. conferă intervenientului calitatea de parte în proces;

B. se poate ataca separat în termen de 5 zile, care curge de la pronunțare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare, pentru partea lipsă;

C. se poate ataca doar cu recurs, indiferent dacă a fost pronunțată în primă instanță sau în apel.

Răspuns: A

36 Cererea reconvențională:

A. nu poate fi disjunsă în procesele de divorț;

B. se depune cu cel puțin 10 zile înaintea termenului fixat, atunci când reclamantul şi-a modificat cererea de chemare în judecată;

C. va putea fi soluționată, chiar dacă reclamantul a renunțat la dreptul subiectiv pretins.

Răspuns: AC

37 Este incompatibil să judece cauza:

A. judecătorul din apel, care a fost martor în acea cauză, soluționată în primă instanță, doar dacă declarația sa a fost esențială pentru pronunțarea soluției atacate cu apel;

B. judecătorul, dacă între el și una dintre părți există un proces penal declanșat după formularea unei plângeri penale de către această parte în cursul procesului, chiar dacă nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală;

C. judecătorul căsătorit cu sora soției avocatului uneia dintre părți.

 

Răspuns: C

38

Poate fi invocată în orice stare a procesului, în primă instanţă:

A. excepţia autorităţii de lucru judecat;

 

B. excepţia necompetenței teritoriale absolute;

C. excepţia conexităţii.

Răspuns: A

39 Contestaţia în anulare:

A. poate avea ca obiect hotărârea instanţei de apel, când aceasta nu s-a pronunţat asupra unuia dintre apelurile declarate în cauză;

B. se motivează în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a invoca noi motive de contestaţie în anulare;

C. poate fi formulată împotriva unei hotărâri de declinare a competenţei.

Răspuns: A

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 6 of 16

Drept procesual civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

40 Referitor la procedura regularizării:

A. cererea de reexaminare se va soluționa, prin încheiere definitivă, dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către același complet;

B. regulile acesteia nu se aplică incidentelor procedurale;

C. în cazul în care pricina nu este de competența teritorială absolută a instanței sesizate, completul căruia i-a fost repartizată cererea dispune, prin încheiere dată fără citarea părţilor, trimiterea dosarului instanţei competente.

Răspuns: B

41 Atunci când cererea de chemare în judecată:

A. este formulată prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată;

B. este formulată prin reprezentantul persoanei juridice de drept privat, se va depune, în copie, un extras din registrul public în care este menționată împuternicirea sa;

C. poartă o denumire greșită, va putea fi anulată, nefiind valabil făcută.

Răspuns: AB

42 Mărturisirea judiciară:

A. poate fi divizată împotriva autorului ei, în cazurile în care cuprinde fapte distincte şi care au legătură între ele;

B. este admisibilă pentru dovedirea motivelor de recuzare;

C. poate fi revocată, dacă se face dovada că a fost urmarea unei erori de fapt scuzabile.

Răspuns: C

43 Perimarea cererii de chemare în judecată:

A. poate fi invocată pentru prima oară în instanța de apel;

B. se constată la cererea părții interesate ori din oficiu, prin hotărâre, pronunțată după citarea părților, care se atacă în termen de 5 zile de la pronunțare, numai cu recurs;

C. lipsește de efecte toate actele de procedură făcute în acea instanță, părțile neputându-se folosi de niciunul dintre acestea într-o nouă cerere de chemare în judecată.

Răspuns: B

44 Amânarea judecăţii:

A. poate fi dispusă de către un singur judecător din completul de judecată, când cauza nu este în stare de judecată, iar cererea nu provoacă dezbateri;

B. pentru lipsă de apărare, poate fi refuzată de către instanţă, dar aceasta este obligată, la cererea părţii, să amâne pronunțarea în vederea depunerii de concluzii scrise;

C. poate fi dispusă doar la cererea unei părţi.

Răspuns: AB

45 Întâmpinarea:

A. se comunică întotdeauna reclamantului, odată cu citația;

B. în caz de nedepunere, atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel;

C. nu este obligatorie în cadrul procedurii ordonanţei de plată, însă, în cazul nedepunerii întâmpinării, instanţa poate considera aceasta ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.

Răspuns: B

46 Dacă se invocă motivul de revizuire legat de răspunderea disciplinară a unui judecător:

A. instanţa de revizuire poate cerceta, pe cale incidentală, existenţa faptei de exercitare a funcţiei cu rea- credinţă sau gravă neglijenţă, dacă există impedimente legale pentru exercitarea acţiunii disciplinare împotriva judecătorului;

B. fapta de exercitare a funcției cu rea credință sau gravă neglijență, pentru care a fost sancționat definitiv judecătorul, trebuie să fi influenţat soluţia pronunţată în cauză;

C. termenul de revizuire curge de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancționare disciplinară.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 7 of 16

Drept procesual civil - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

47 Strămutarea:

A. se poate dispune de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când, din cauza unor împrejurări excepţionale, instanţa competentă este împiedicată un timp îndelungat să funcţioneze;

B. poate fi cerută din nou dacă noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute la data soluţionării cererii anterioare sau ivite după soluţionarea acesteia;

C. este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se solicită strămutarea este în circumscripţia acestei curţi, atunci când cererea se întemeiază pe motive de siguranţă publică.

Răspuns: B

48 În procedura evacuării din imobilele folosite sau ocupate fără drept:

A. pârâtul poate propune probele doar prin întâmpinare;

B. pârâtul poate formula contestație la executare împotriva executării hotărârii de evacuare, în condiţiile legii;

C. suspendarea executării hotărârii de evacuare poate fi dispusă în cazul evacuării pentru neplata chiriei sau a arenzii.

Răspuns: BC

49 Excepția lipsei calității procesuale active:

A. în cazul în care este admisă, va conduce la respingerea cererii formulate de reclamant;

B. în cazul în care este admisă, va conduce la nulitatea sau, după caz, anularea cererii;

C. poate fi invocată de către pârât prin întâmpinare, atunci când reclamantul nu face parte dintre subiectele raportului juridic litigios.

 

Răspuns: AC

50

Are caracter interlocutoriu:

A. încheierea de admitere în principiu a unei cereri de intervenţie;

 

B. încheierea prin care se dispune conexarea cauzelor;

C. încheierea prin care instanţa a respins o excepţie procesuală.

Răspuns: AC

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 8 of 16

Drept penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

51 Pedepsirea în mod repetat prin lovire și privare de hrană, a copilului minor în vârstă de 5 ani, de către părintele acestuia, pentru corectarea comportamentului minorului, fapt ce i-a provocat atât leziuni corporale pentru a căror vindecare a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale, cât și stări puternice de anxietate şi agresivitate deosebită faţă de alţi copii de vârste mai mici, constatate prin raportulul psihologic depus la dosar, constituie:

A. infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului;

B. infracțiunea de violenţă în familie în formă continuată şi infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului, în concurs;

C. infracțiunea de violenţă în familie în formă continuată.

Răspuns: B

52 Inculpatul X a fost solicitat de către agentul de poliție A, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să participe în calitate de martor asistent la încheierea unui proces-verbal de contravenție. Întrucât X a refuzat, agentul A i-a dat o palmă, pentru a se conforma solicitării, context în care inculpatul a adresat agentului de poliție A amenințări cu moartea. Fapta inculpatului X constituie:

A. infracțiunea de ultraj;

B. infracțiunea de ultraj și infracțiunea de amenințare, în concurs;

C. infracțiunea de amenințare.

Răspuns: C

53 Amânarea aplicării pedepsei închisorii:

A. nu se poate dispune niciodată, dacă pe lângă pedeapsa închisorii s-a aplicat şi pedeapsa amenzii penale;

B. se poate dispune, dacă inculpatul a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii pentru o infracţiune amnistiată;

C. se poate dispune, dacă inculpatul a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii pentru o infracţiune din culpă.

Răspuns: B

54 Săvârșirea unei infracțiuni în cursul termenului de supraveghere al condamnării la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendarea executării pentru infracțiunea de furt, atrage după sine:

A. reținerea stării de recidivă postcondamnatorie, întrucât noua faptă a fost comisă ca urmare a incendierii autovehiculului victimei în scop de răzbunare, pentru că aceasta îi ocupase locul de parcare și sunt întrunite condițiile limitei de pedeapsă;

B. reținerea stării de recidivă postexecutorie, întrucât, în cazul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, aceasta se consideră executată din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare;

C. aplicarea obligatorie a unui spor de pedeapsă.

Răspuns: C

55 Instanţa dispune revocarea liberării condiţionate în cazul în care, pe durata termenului de supraveghere, persoana condamnată:

A. nu respectă cu rea-credinţă măsurile de supraveghere impuse;

B. nu execută obligaţiile civile impuse prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

C. a săvârşit o infracţiune de distrugere din culpă, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen.

Răspuns: AC

56 În cazul infracţiunii de corupere sexuală a minorilor:

A. elementul material al infracţiunii poate consta şi în punerea la dispoziţia oricărui minor de materiale cu caracter pornografic;

B. pluralitatea de subiecţi pasivi atrage reţinerea unui concurs de infracţiuni;

C. în niciuna dintre variante nu interesează mobilul sau scopul săvârșirii infracțiunii.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 9 of 16

Drept penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

57 Măsura de siguranță a confiscării speciale nu poate fi dispusă:

A. prin echivalent în bani, cu privire la bunurile produse prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală;

B. dacă terțul dobânditor de rea-credință al bunului dobândit prin săvârșirea infracțiunii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu privire la suma plătită inculpatului;

C. cu privire la bunurile a căror deținere este interzisă de legea penală, dacă fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

Răspuns: A

58 Aflat într-un loc public, inculpatul X a exercitat amenințări cu moartea asupra persoanelor vătămate AA și AB, soț și soție, însușindu-și, astfel, ceasul de la mâna persoanei vătămate AA și cerceii din urechile persoanei vătămate AB. Față de X se vor reține:

A. două infracțiuni de tâlhărie, în concurs;

B. o singură infracțiune de tâlhărie, având în vedere calitatea de soți a persoanelor vătămate AA și AB;

C. două infracțiuni de tâlhărie calificată, dacă X avea asupra sa, în buzunar, un cuțit, chiar dacă AA și AB nu au cunoscut această împrejurare.

Răspuns: A

59 Fapta inculpatului X, mecanic auto, care a primit un motoscuter de la A, cu scopul de a-l repara, iar după ce a efectuat reparația l-a închiriat pentru o zi lui B, contra sumei de 100 de lei, plătită de către acesta din urmă, restituindu-l apoi lui A:

A. nu este prevăzută de legea penală;

B. constituie infracțiunea de abuz de încredere, întrucât motoscuterul a fost folosit fără acordul lui A;

C. constituie infracțiunea de gestiune frauduloasă, întrucât X nu i-a înmânat lui A suma de 100 de lei obținută din închirierea motoscuterului.

Răspuns: B

60 În ziua de 10.03.2018, A şi B, în vârstă de 17 ani, colegi de clasă, s-au întâlnit la domiciliul celui din urmă, unde au consumat alcool. B i-a mărturisit lui A că vrea să se sinucidă, pentru că existenţa lui i se pare plictisitoare. A i-a spus că nu-l crede, dar dacă vrea să-i demonstreze că este în stare să-și

ia viața, atunci să se arunce de la etaj. Impulsionat de atitudinea lui A, B s-a aşezat pe pervazul

ferestrei de la cameră, dar i s-a făcut frică şi a ezitat să sară. Văzând aceasta, A l-a împins și B a căzut de la etajul 3 al imobilului, suferind leziuni traumatice corporale ce au necesitat 80 de zile de

îngrijiri medicale, fără să-i pună viaţa în pericol. Fapta săvârşită de A constituie:

A. tentativă de omor;

B. determinarea sau înlesnirea sinuciderii;

C. lovire sau alte violenţe.

 

Răspuns: A

61

Infracţiunea de hărţuire sexuală:

A. face parte dintre infracțiunile pentru care împăcarea înlătură răspunderea penală;

 

B. nu poate fi comisă în coautorat;

C. are ca situație premisă un raport de autoritate între subiecţii infracţiunii.

Răspuns: B

62 Luarea unui autovehicul vândut anterior, prin folosirea celei de a doua chei, neînstrăinate, de către

o persoană care fusese rugată de fostul proprietar să o aducă din locul în care era parcat la locuința

sa:

A. nu atrage nicio sancțiune penală pentru persoana care a condus autovehiculul până la locuința fostului proprietar, întrucât nu cunoștea că autovehiculul fusese înstrăinat anterior;

B. atrage sancționarea penală a acesteia pentru distrugerea mașinii, deoarece, pe drumul de întoarcere, a fost implicată într-un accident de circulație, intrând cu mașina într-un parapet de pe marginea drumului;

C. atrage sancționarea fostului proprietar între aceleași limite ale pedepsei, care i-ar fi fost aplicabile în cazul în care ar fi deplasat el însuși autovehiculul, chiar dacă în acel moment se afla în străinătate.

Răspuns: AC

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 10 of 16

Drept penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

63 Fapta minorului A în vârstă de 16 ani de a întreţine raport sexual cu prietena sa în vârstă de 14 ani:

A. nu se pedepsește;

B. se pedepsește ca infracţiunea de act sexual cu un minor;

C. se pedepsește ca infracţiunea de viol în formă calificată.

Răspuns: A

64 Reabilitarea de drept:

A. poate interveni după expirarea termenului de supraveghere a amânării aplicării pedepsei, dacă nu s-a dispus anularea sau revocarea amânării aplicării pedepsei;

B. poate interveni în cazul condamnării la pedeapsa de 3 ani închisoare a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere;

C. nu poate interveni în cazul neachitării obligațiilor civile de către cel condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare.

Răspuns: B

65 Lipsește una dintre trăsăturile esențiale ale infracțiunii, atunci când:

A. persoana majoră care l-a ajutat pe un minor cu vârsta sub 14 ani să sustragă bunuri dintr-o locuință, prin asigurarea pazei locului, cunoștea vârsta acestuia;

B. persoana majoră a ajutat pe un minor cu vârsta sub 14 ani să scape de agresiunea unor adolescenți, prin aplicarea unei lovituri cu o rangă peste brațul celui care se pregătea să-i aplice o lovitură cu cuțitul;

C. persoana majoră l-a închis mai multe ore într-un beci pe un minor cu vârsta sub 14 ani, bolnav psihic, pentru a-i verifica, la cererea acestuia, capacitatea de a se adapta mediului în condiții de frig, lipsă de apă și hrană.

Răspuns: B

66 În caz de concurs între cauzele de atenuare şi de agravare, stabilirea limitelor pedepsei între care urmează a se realiza individualizarea judiciară se face aplicându-se, succesiv, dispoziţiile privitoare la:

A. infracţiunea continuată, recidiva postexecutorie şi art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală (reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 în cazul pedepsei închisorii, respectiv cu ¼ în cazul pedepsei amenzii penale);

B. circumstanţe atenuante, recidivă postcondamnatorie şi concurs de infracţiuni;

C. tentativă, circumstanţe agravante şi recidivă postcondamnatorie.

Răspuns: C

67 Condamnarea inculpatului, printr-o hotărâre rămasă definitivă la 30 ianuarie 2014 la o pedeapsă de 12 ani închisoare, orientată spre mediul prevăzut de lege, pentru infracțiunea de tâlhărie săvârșită în timpul nopții:

A. este nelegală, deoarece tâlhăria săvârșită timpul nopții se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform actualului Cod penal;

B. impune aplicarea dispozițiilor legale privind aplicarea legii penale în timp, în ceea ce privește cuantumul pedepsei;

C. poate fi reexaminată în calea ordinară de atac exercitată împotriva hotărârii de condamnare, astfel încât pedeapsa să fie redusă la 10 ani închisoare.

Răspuns: B

68 Lovirea de către organul de cercetare penală a unei persoane chemate să spună ceea ce știe despre furtul comis în noaptea precedentă la vecinul său, constituie:

A. infracțiunea de cercetare abuzivă, întrucât martorul a refuzat să dea declarații pentru a evita ca polițistul să afle că și el participase la furtul respectiv;

B. infracțiunea de purtare abuzivă, întrucât lucrătorul de poliție avea în lucru dosarul respectiv;

C. infracțiunea de influențare a declarațiilor, întrucât martorul avea obligația să declare tot ce știe în legătură cu faptele și împrejurările despre care a fost întrebat.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 11 of 16

Drept penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

69 Termenul de prescripţie a executării pedepsei:

A. în cazul concursului de infracțiuni se calculează în raport cu pedeapsa rezultantă;

B. curge de la data pronunțării sentinței de condamnare la pedeapsa închisorii, dacă aceasta nu a fost atacată cu apel;

C. se calculează, în cazul grațierii parțiale, în raport cu restul de pedeapsă ce a mai rămas de executat.

 

Răspuns: AC

70

Împăcarea părților nu este posibilă în cazul infracțiunii de:

A. gestiune frauduloasă;

 

B. însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor;

C. abuz de încredere.

Răspuns: AC

71 Inculpatul X l-a vizitat pe prietenul său A, tinichigiu auto, pe care l-a rugat să-l transporte la discoteca din satul vecin. Întrucât A l-a refuzat, X a sustras de pe o masă din garajul acestuia cheia autoturismului ce aparținea lui B, autoturism care îi fusese încredințat lui A pentru a fi vopsit. La sfârșitul vizitei, inculpatul X, folosind cheia sustrasă, s-a urcat la volan și a condus autoturismul lui B, pe care l-a abandonat ulterior în fața discotecii din satul vecin. X a săvârșit:

A. infracțiunea de furt simplu și infracțiunea de furt în scop de folosință, în concurs;

B. o singură infracțiune de furt în scop de folosință;

C. infracțiunea de abuz de încredere.

Răspuns: B

72 Maria a primit de la soțul său, Alexandru, un inel de aur despre care acesta i-a spus că l-a luat din casa fratelui său, pe care-l ajuta la zugrăvit, profitând de faptul că la un moment dat se afla singur în locuință. Maria i-a spus să îl returneze, dar acesta nu a fost de acord, afirmând că bijuteria reprezintă echivalentul muncii depuse, fiind sigur că fratele nu-i va da niciun ban. În aceste condiții, Maria a amanetat inelul, iar banii obținuți i-a folosit pentru plata întreținerii. Fapta Mariei:

A. se pedepsește ca infracțiunea de tăinuire;

B. se pedepsește ca infracțiunea de favorizarea făptuitorului;

C. nu se pedepsește.

Răspuns: C

73 Dacă infractorul condamnat definitiv la pedeapsa închisorii este judecat ulterior pentru o infracțiune concurentă, instanța:

A. va deduce din durata pedepsei rezultante perioada executată;

B. nu va putea aplica acestuia pedeapsa alternativă a amenzii, întrucât contopirea trebuie să vizeze pedepse de același fel;

C. nu va aplica obligatoriu un spor de pedeapsă, întrucât infracțiunea anterioară s-a judecat înainte de 1 februarie 2014, chiar dacă infracțiunea dedusă judecății a fost comisă după această dată.

Răspuns: A

74 Grațierea:

A. are efecte asupra obligaţiei de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, impusă persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei;

B. nu are efecte asupra măsurilor educative privative de libertate, în afară de cazul când se dispune altfel prin actul de graţiere;

C. nu are efect asupra pedepselor executate integral.

Răspuns: C

75 Fapta persoanei care a dat unui expert tehnic suma de 1000 euro pentru ca acesta să participe ca expert parte la efectuarea unei expertize în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ucidere din culpă, opinia favorabilă a acestuia fiind atașată la dosarul cauzei:

A. constituie infracțiunea de dare de mită;

B. nu constituie infracțiunea de dare de mită;

C. constituie infracțiunea de complicitate la luare de mită.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 12 of 16

Drept procesual penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

76 Asistenţa juridică este obligatorie:

A. la judecarea cererii de reabilitare privind condamnarea la pedeapsa de 6 ani închisoare;

B. în cursul judecății, pentru inculpatul persoană juridică, în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani;

C. la soluționarea plângerii împotriva soluției de clasare dispuse de procuror, pentru intimatul care a avut în cursul urmăririi penale calitatea de suspect cercetat cu privire la o infracțiune de omor.

Răspuns: B

77 Tragerea la răspundere penală a celui care a exercitat acte de violență ce au produs leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale, asupra unei persoane care suferea de un handicap fizic, având ambele picioare secționate în urma unui accident, aflată în întreținerea sa în baza unui contract încheiat în acest sens, nu este posibilă dacă:

A. nepoata persoanei vătămate, care a preluat obligația de întreținere, nu a depus plângere prealabilă în trei luni de la data comiterii faptei;

B. nu a fost formulată plângere prealabilă după ce procurorul a schimbat încadrarea juridică din tentativă la infracțiunea de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe;

C. persoana vătămată și-a retras plângerea prealabilă, chiar dacă agresorul a solicitat continuarea procesului penal.

 

Răspuns: BC

78

Plângerea împotriva soluției de neurmărire sau netrimitere în judecată:

A. poate fi formulată împotriva soluției de renunțare la urmărire penală;

 

B. poate fi făcută de către cel care a formulat denunțul în cauza penală;

C. trebuie să cuprindă data ordonanței sau a rechizitoriului atacat.

Răspuns: C

79 Judecătorul de cameră preliminară învestit cu soluționarea plângerii împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată:

A. poate exclude probele nelegal administrate, chiar dacă va respinge plângerea ca nefondată;

B. va respinge plângerea ca inadmisibilă, dacă, ulterior sesizării, procurorul ierarhic superior admite plângerea și infirmă soluția atacată;

C. poate dispune completarea urmăririi penale doar dacă în cauză nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

Răspuns: A

80 În cursul cercetării judecătorești, inculpatului X, cercetat pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, i-a fost admisă cererea de a fi audiată martora M, cu domiciliul în străinătate, care a și fost prezentă la termenul la care cererea a fost admisă, însă nu a putut fi audiată, fiindcă nu a existat timpul necesar. La următorul termen de judecată, inculpatul a solicitat să se amâne cauza, deoarece martora a trebuit să se întoarcă acasă și ar putea să fie prezentă doar peste o lună, când își va lua concediu. Instanța a respins cererea de amânare și a dispus din oficiu ca această probă să nu mai fie administrată din cauza imposibilității prezentării martorei în instanță. Dispoziția instanței:

A. nu este legală, întrucât instanța nu a pus în discuția părților și a procurorului imposibilitatea audierii martorei;

B. este legală, deoarece doar instanța stabilește ce probe pot fi administrate în cursul cercetării judecătorești;

C. este greșită, întrucât situația invocată nu demonstra imposibilitatea administrării probei.

Răspuns: AC

81 În cazul unei declaraţii de martor luate pe parcursul judecăţii:

A. se pot face adăugiri şi corecturi cu privire la conţinutul acesteia, după terminarea şedinţei de judecată, semnate de judecător;

B. eroarea materială privind codul numeric personal al martorului se poate îndrepta printr-un proces-verbal, la cererea inculpatului;

C. locurile nescrise în cuprinsul declaraţiei trebuie barate.

Răspuns: C

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 13 of 16

Drept procesual penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

82 Hotărârea primei instanțe rămâne definitivă la data expirării termenului de apel:

A. pentru inculpatul care nu a declarat apel, chiar dacă celălalt inculpat a declarat apel în termen invocând că fapta nu există;

B. dacă apelul a fost respins ca tardiv, pentru că nu a fost declarat în termen;

C. dacă inculpatul și-a retras apelul în fața instanței de apel.

Răspuns: AB

83 Instanța va admite cererea inculpatului de judecare a cauzei în procedura recunoașterii învinuirii atunci când:

A. a recunoscut că a aplicat victimei, soția sa, o lovitură cu un cuțit în zona pieptului pentru că aceasta îl jignea continuu și nu a mai suportat, astfel cum a și fost descris în rechizitoriu, dar a solicitat schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, considerând că aplicarea unei singure lovituri trebuie pedepsită între limite mai reduse;

B. deși probele esențiale au fost excluse în procedura de cameră preliminară, procurorul și-a menținut dispoziția de trimitere în judecată, întrucât acesta recunoscuse fapta și nu avea niciun motiv să revină în fața instanței asupra recunoașterii făcute;

C. inculpatul a recunoscut doar parțial fapta descrisă în rechizitoriu, dar la finalul cercetării judecătorești instanța a reținut aceeași situație de fapt ca cea relatată în actul de sesizare.

Răspuns: A

84 Atrage nulitatea absolută încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la:

A. autorizarea percheziţiei domiciliare de către judecătorul de drepturi şi libertăţi care activează la o instanţă superioară celei legal competente să judece cauza în primă instanţă;

B. efectuarea percheziției la adresa unde locuieşte inculpatul arestat preventiv în altă cauză, în timp ce acesta asista la percheziția efectuată la biroul său;

C. asigurarea asistenţei juridice din oficiu a părții civile minore.

Răspuns: C

85 Cheltuielile judiciare avansate de stat:

A. rămân în sarcina acestuia, în cazul în care se constată că sunt incidente dispozițiile art. 51 Cod penal, privind împiedicarea săvârşirii infracţiunii;

B. se suportă de către persoana vătămată dacă, în cazul continuării procesului penal, se dispune achitarea inculpatului întrucât fapta nu există, numai în măsura în care persoanei vătămate i se reţine o culpă procesuală;

C. se suportă de către partea civilă prevăzută în acordul de mediere în baza căruia s-a pronunțat soluția de încetare a procesului penal.

 

Răspuns: BC

86

Citirea actului de sesizare nu are loc atunci când:

A. inculpatul și-a manifestat intenția judecării cauzei în procedura recunoașterii învinuirii;

 

B. părțile s-au împăcat, chiar dacă aceasta s-a făcut prin înscris autentic;

C. părțile au arătat că nu contestă probele administrate în cursul urmăririi penale.

Răspuns: B

87 Plângerea împotriva ordonanței procurorului prin care s-a luat măsura controlului judiciar:

A. nu poate fi soluționată în absența apărătorului inculpatului;

B. se judecă în camera de consiliu și se soluționează prin încheiere ce poate fi atacată cu contestație;

C. se formulează în termen de 48 de ore de la comunicarea ordonanței și este de competența exclusivă a judecătorului de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond.

Răspuns: AC

88 Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet, atunci când:

A. prin răspunsul formulat, procurorul nu a remediat neregularitatea constatată prin încheierea comunicată, cu toate că neregularitatea nu atrăgea imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii;

B. în urma excluderii unei probe, procurorul nu a răspuns în termen dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată;

C. infracțiunea indicată în actul de sesizare este de competența instanței ierarhic superioare.

Răspuns: B

Timp de lucru: 4 ore

Pagina 14 of 16

Drept procesual penal - -

Admitere în magistratură

- 20 mai 2018 -

Grila nr.2

89 Percheziția corporală:

A. presupune și examinarea obiectelor pe care persoana le are sub controlul său la momentul efectuării;

B. nu poate fi efectuată de autorități cu atribuții în asigurarea ordinii și securității publice;

C. nu mai poate fi efectuată dacă persoana predă de bunăvoie obiectele căutate.

Răspuns: A

90 Schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare:

A. poate fi cerută de procuror numai atunci când este formulată la începutul cercetării judecătorești, pentru ca inculpatul să-și poată exercita dreptul la apărare;

B. poate fi dispusă prin încheiere pronunțată la termenul următor celui în care a fost pusă în discuția procurorului și a părților;

C. este obligatoriu să fie pusă în discuție, chiar și atunci când noua încadrare ar fi una mai ușoară.

Răspuns: BC

91 Contestația în anulare formulată de inculpat este fondată dacă:

A. judecarea cauzei în primă instanță a avut loc fără citarea legală