Sunteți pe pagina 1din 7

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

Departamentul de Limbaje specializate


Limba engleza
Facultati nefilologice trunchi comun
Denumirea cursului: Discurs cotidian în limba engleza (English Language for
Daily Use)
Tip curs: Trunchi comun, obligatoriu pentru toate facultatile nefilologice, anul I,
forma de învatamant ZI/FR/ID
Facultatea de Marketing si Afaceri Internationale – semestrele I si II, anul I
Facultatea Finante- Banci - semestrial, semestrul I, anul I
Facultatea de Management Financiar-Contabil- semestrul I, anul I
Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune- semestrul I, anul I
Facultatea de Filosofie si Jurnalism – curs facultativ în regim cu plata
Facultatea de Management, specializari: Management, Contabilitate si Informatica de
Gestiune
Durata cursului/Nr. credite: semestrial/anual 3/5 credite
Manual recomandat:
- English Language for Daily Use , autori: Adina Barbu, Sebastian Chirimbu,
Editura Fundatiei România de Mâine, 2007
Obiectivul principal al cursului:
- dobândirea competentei orale si competentei scrise în limba engleza;
- achizitionarea fondului lexical de baza si a structurilor gramaticale corecte;
- integrarea cunostintelor si a deprinderilor lingvistice si de interpretare in diferite
situatii de comunicare;
- atingerea unui nivel mediu-superior în vederea achizitionarii limbajului de
specialitate corespunzator domeniului de studiu.
Consultatii pentru studenti: la sediul fiecarei facultati , astfel:
- pentru MKAI : responsabil lector univ. drd Adina Barbu (Chirimbu), joi 10.30-
13.30, sala 203
- pentru FB: responsabil lector univ.dr. Sanda Marcoci, luni 16.30-19.30, sala
208
- pentru MFC si CIG, responsabil lector univ. drd. Andrei Niculescu, sâmbata 9-
12 , sala 103
- pentru FJ, responsabil asist.univ. drd Sebastian Chirimbu, joi 16.30-18, sala
207
- pentru Management si CIG Brasov – marti 16.30 – 18.00 la sediul facultatii: str.
Turnului nr. 5, Brasov
Adrese e-mail pentru contactul cu studentii:
- pentru MKAI : ambarbu2005@yahoo.com
- pentru FB: sandamarcoci@hotmail.com; ushfb@spiruharet.ro
- pentru MFC: a.niculescu.lls@spiruharet.ro
- pentru CIG: a.niculescu.lls@spiruharet.ro
- pentru FJ: sebastian_chirimbu@yahoo.com , ushfj@spiruharet.ro
- pentru M si CIG Bv : anamunteanu.engleza@gmail.com
Titularii cursului/serie:
Anul I MKAI - Lector univ.drd Adina Barbu
(Chirimbu) Ambarbu2005@yahoo.com
Anul I FB - Lector univ. dr. Sanda Marcoci sandamarcoci@hotmail.com
Anul I MFC - Lector univ. drd Andrei Niculescu a.niculescu.lls@spiruharet.ro
Anul I CIG - Lector univ. drd Andrei Niculescu a.niculescu.lls@spiruharet.ro
Anul I FJ - Asistent univ. drd Sebastian Chirimbu Sebastian_chirimbu@yahoo.com
Anul I M si CIG Bv: lector univ. drd. Ana Munteanu
Adrese facultati:
MKAI : Splaiul Independentei Nr. 313
FB: Splaiul Independentei Nr. 313
MFC: Splaiul Independentei Nr. 313
CIG: Splaiul Independentei Nr. 313
FJ: Sos. Berceni Nr. 24
Facultatea de Management Brasov: str. Turnului nr. 5, Brasov
Continutul tematic al cursului:
- Identification.Meeting New People
- Education.Career
- Home.Environment
- Travelling.Accomodation
- The Human Body. Health
- Going Shopping. Money
- Food.Eating Out
- Entertainment.Sports and Hobbies
- Media.Communication
- Introduction to the European Union
Bibliografia minima obligatorie:
- English Language for Daily Use, 2006, Barbu A., Chirimbu S., Editura
Fundatiei România de Mâine, Bucuresti
Bibliografie facultativa:
- A Practical English Grammar, 1995, Thomson AJ.,Martinet Av., Oxford
University Press, Oxford University Press, Oxford
- Vince M., 1998, Advanced Language Practice, Macmillan Heinemann
- Ghid de conversatie si civilizatie român-englez, 2005, Costache I., Editura
Aramis, Bucuresti
Prezentarea cursului/Rezumatul cursului:
The book/ course consists of 10 units dealing with the basic aspects of daily life
(introducing yourself, going shopping, eating, travelling, hobbies, communication,
the human body, etc). Each unit consists of more sections covering the four basic
skills a student should possess in a foreign language: reading, writing, listening,
speaking. Except for the grammar sections, each unit can be studied
independently according to the student`s needs.
Section F of each unit (“Language in use”) are also of high importance as they
prepare the learner for direct interaction with foreigners.
The final unit introduces the students to a special topic - the European Union,
which will definitely influence their future career one way or another.
Therefore, broadly speaking, the overall objective of the textbook/ course is to
turn intermediate students into high intermediate and advanced ones so
that they could deal with English for Special Purposes in the next semester/year(s) of
study.
At the end of this course, the learner will be able to talk fluently on every day life
topics, to understand a written text in English of average difficulty, to use
correctly the most important English grammar structures as well as to produce
different functional written texts (a Curriculum Vitae, an application letter, a formal
and informal letter, etc), to use language in specific situations (making,
accepting, refusing an invitation, giving, asking for information and directions,
narrating, starting a conversation, introducing people and even making small
talk).
Lista subiectelor posibile
1. Can you think of what makes a best friend? Write if you have a best friend and
if you are a best friend for somebody.
2. What specific points would you include in a sightseeing tour of London/ New
York for a friend of yours?
3. Let`s visite Europe! Write about a place you`ve always wanted to visit in
Europe.
4. Write an e-mail to the Shakespeare Hotel in Stratford-upon-Avon, England, to
find out about their prices, discounts and facilities. You are thinking of spending a
fortnight there together with your friends/ family. Also imagine the reply e-mail.
5. Do you think people are becoming more health- conscious?Sustain your
opinion with arguments or examples.
6. Eating in a foreign country (i.e. in Britain) ; write about a traditional breakfast.
7. How often do you go out? Who accompanies you?
8. Before accepting an invitation to a restaurant, a foreigner asks you to describe
Romanian traditional food to him; what would you include in your presentation?
9.The Internet is among the most important inventions of the 20th century. What
are its main uses? What do you as a student, use it for?
10. Most school-leavers choose to go on with their studies. Others would rather
take a job than go to university. What about you? Motivate your choice ( you
study at „Spiru Haret” University).
11. Every country has a cultural and historical heritage which, among other
things, contains a wealth of legends and myths about its past. Write about a
legend or myth- Romanian or foreign- which you know or love best.
12. Make a short presentation of the European Union.
Aplicatii Teste itemi tip grila (multiple choice)
Choose the most appropriate alternative:
1. I ______ English this year.
a. study
b. am studying
c. studied
2. ______ a good time? I hope you ______ the party.
a. do you have, are liking
b. are you having, like
c. don’t you have, liked
3. How often ______ to the theatre?
a. do you go
b. are you going
c. do you like to go
4. This meat ________ awfully bad.
a. is smelling
b. smell
c. smells
5. What _______? She _________ . Actually she ________ a lot during the holidays.
a. does she, is reading, read
b. does she do, reads, is reading
c. is she doing, is reading, reads
6. We ______ home when the rain _______.
a. will go, will stop
b. go, will stop
c. will go, stops
7. They ________ on the beach at this time next week.
a. will lying
b. will be lying
c. will lie
8. The train for Budapest _______ at 6 a.m.
a. is going to leave
b. will leave
c. leaves
9. By 2010 I _______ .
a. will have graduated
b. shall graduate
c. am going to graduate
10. I have already talked to him, we ______ at 9.30 tonight.
a. will meet
b. will have met
c. are meeting
11. I think I haven’t seen a good film for _______ .
a. ages
b. last year
c. month
12. John and Fred don’t talk to ______; they had an argument the other day.
a. one another
b. each other
c. the other
13. She hasn’t spoken to her brother ______ she came back from London.
a. after
b. before
c. since
14. In our village people are very friendly, they often help ______ .
a. one another
b. each other
c. themselves
15. ______ I close the window? You are shivering.
a. may
b. shall
c. must
16. Students are not allowed _______ in the classroom.
a. smoking
b. to smoke
c. smoke
17. “Where have you been? I ______ for you for more than an hour.
a. have been waiting
b. am waiting
c. waited
18. If you think the price is too high, you _____ that house.
a. daren’t
b. needn’t
c. may not
19. ______ to the office when you witnessed the accident?
a. did you go
b. have you gone
c. were you going
20. I really did not understand why ______ so loudly.
a. he was speaking
b. did he speak
c. was he speaking
21. Find the incorrect sentence:
a. Why is the baby being so noisy?
b. I hate rainy days.
c. Water is consisting of oxygen and hydrogen.
22. Find the incorrect sentence:
a. The soup is tasting a little salty.
b. Don’t disturb her, she’s having dinner.
c. Don’t disturb her, she has dinner.
23. Find the incorrect sentence:
a. I’ll visit you when I come to Bucharest.
b. As soon as the rain will stop we can go to the park.
c. If tomorrow I have time I’ll help you.
24. Find the incorrect sentence:
a. The verbs do, have, be are not normally used in the progressive form.
b. The verbs remember, know, be are not normally used in the progressive form.
c. The verbs be, prefer, love are not normally used in the progressive form.
25. Find the incorrect sentence:
a. She helps her sister on weekdays.
b. She is helping her sister right now.
c. She is helping her sister very often.
26. Find the incorrect sentence:
a. “When do you meet her?” “At 10 p.m.”
b. I’m seeing my friends tomorrow evening.
c. I will have finished my exams by the end of the month.
27. Which sentence refers to a planned future event?
a. You’re going to have an accident if you drive so fast.
b. I think it will rain tomorrow.
c. We’re spending our summer holidays in Greece.
28. Find the correct sentence:
a. If you will eat so many sweets you will get fat.
b. We are throwing a party next weekend, would you like to come?
c. By the time the guests arrive, I will finish cooking.
29. The earth moves round its own ______ .
a. axes
b. axis
c. axe
30. The doctor advised him to go to a ______ .
a. sanatory
b. sanatoria
c. sanatorium
31. There were a lot of _____ in the field.
a. sheep
b. ships
c. sheeps
32. Trees lose their ______ in autumn.
a. leafs
b. leaves
c. leafes
33. They bought new _______ for all the rooms of the house.
a. furniture
b. furnitures
c. piece of furniture
34. I must go to the dentist’s, I have a terrible _______ .
a. teethache
b. toothache
c. toothpain
35. Thank you for your precious _______ .
a. advice
b. advices
c. advise
36. The government promised that the economic _______ would end soon.
a. crise
b. crisis
c. crises
Raspunsuri
1. b
2. b
3. a
4. c
5. c
6. c
7. b
10
8. c
9. a
10. c
11. a
12. b
13. c
14. a
15. b
16. b
17. a
18. b
19. c
20. a
21. c
22. c
23. b
24. a
25. a
26. a
27. c
28. b
29.b
30. c
31. a
32. b
33. a
34. b
35. a
36. b
Teme de casa
Rezolvarea tuturor exercitiilor din manualul English Language for Daily Use,
Barbu A., Chirimbu S., Editura Fundatiei România de Mâine, Bucuresti, 2007