Sunteți pe pagina 1din 3

Trauma individuala si reintoarcerea obsesiva la simpotmatologia traumatica

Obiective:
Identificarea traumei individuale si functionarea sa obsesiva pe simptomatologia traumatica la
adulti.
Indentificarea traumei in raport cu functionarea obsesiva actuala pe simpotmatologia traumatica

Ipoteze:
Presupunem ca trauma individuala conduce la repetitie obsesiva .
Presupunem ca exista o asociere intre trauma individuala si functionarea obsesiva actuala pe
simptomatologia traumatica.

Plan de lucru:
Evaluare clinica/ studii de caz- 10 subiecti. Varsta cuprinsa intre 20-40 ani
 Fisa de evaluare – eveniment traumatic/ functionare obsesiva

 Chestionar de stres imediat – 20 itemi (L. Crocq, D. Cremniter si J.M. Coq). Bifati, de
la 0 (simptom absent) pana la 5 (simptom foarte intens), intensitatea celor 20 de
simptome de mai jos care v-au marcat, eventual, trairea din momentul evenimentului.
Itemi
1. Nu ma asteptam, am fost surprins;
2. Mi-a fost teama ca voi fi ranit sau maltratat;
3. Mi-a fost teama pentru viata mea sau a cuiva care imi este apropiat;
4. *Gandirea mea este vaga, inceata, sau siderata (parca a fost o gaura neagra);
5. *Nu am inteles nimic din situatie;
6. *Aveam impresia ca traiesc un cosmar;
7. *Eram dezorientat in spatiu;
8. *Timpul mi s-a parut accelerat sau incetinit;
9. Exista aspecte ale evenimentului pe care nu mi le aduc aminte;
10. *Eram oripilat de ceea ce vedeam;
11. Aveam unu sau mai multe simptome supraratoare , precum tremuraturi, gat uscat, dureri
in piept, batai de inima puternice, spasme
12. *Parca eram insensibil (sau chiar aveam impresia ca plutesc);
13. Eram intr-o stare de tulburare sau agitatie psihica;
14. Ma simteam neputincios
15. *Miscarile mele erau incete (sau chiar eram total siderat, incremenit);
16. Gesticulam necontrolat si dezordonat
17. *Actionam mecanic, ca un automat;
18. Strigam, ma balbaiam (sau am ramas mut de stupoare);
19. *Ma credeam abandonat
20. Chiar si dupa cateva ore de la eveniment, eram foarte tulburat.
Un total de mai mult de 50 de puncte (dintr-un maximum posibil de 20x5=100 pct) indica faptul
ca subiectul a trait evenimentul ca pe o trauma.
Pe plan calitativ, un total ridicat de itemi marcati cu * trebuie sa ne faca sa banuim o traire
traumatica. (Louis. C., p.51, 2014)
Acest chestionar a fost folosit de insasi autorul Louis Crocq, pentru completarea si relansarea
interviului clinic cat si indicii de predictie a aparitiei unor sechele postraumatice.
Nu am gasit alte date pe internet despre acest chestionar.

 PTSD Scale – CAPS (Clinician Administered) Nu am gasit inca testul asta pe net, dar
ma gandesc ca este de folos din moment ce acopera multe criterii diagnostice si
furnizeaza intrebari scurte si ancore precise pentru fiecare simptom al PTSD.

 Forida Obsessive-compulsive Inventory (FOCI). 20 de itemi la care se raspunde cu da


sau nu. Au in vedere idei obsesive repetitive, ingrijorari obsesive, impulsuri sau tendinte
de act si acte impulsive, inclusiv ritualuri. Pe asta l-am gasit pe net in engleza cu scorare.
Cred ca se plieaza pe ceea ce vreau sa punctez in lucrare.

 Depression Anxiety and Stress scales (DASS). 42 itemi. La fel imi este de folos sa
masor nivelul si intensitatea acestor factori. Pe asta il am in intregime doar ca este in
engleza.

Bibliografie:
1. Romila. A., (2000)- Manual de Diagnostic Si Statistica a Tulburarilor Mentale. Editura
Asociatiei Psihiatrilor din Romanaia, Bucuresti;
2. Louis. C., (2014) – 16 conferinte despre trauma. Editura Trei, Bucuresti ;
3. Ruppert. F., (2012) – Trauma, atasament, constelatii familiale. Editura Trei, Bucuresti ;
4. Riedesser. P., & Fischer. G., (2007) – Tratat de psihotraumatologie. Editura Trei,
Bucuresti;
5. Rothschild. B., (2017) – Trauma. Editura Herald, Bucuresti;
6. Lazarescu. M., & Ile. Lucian., (2009) – Tulburarea Obsesiv-compulsiva. Editura Polirom,
Bucuresti;
7. Vasile. D., (2012) - Trauma Familiala si Resursele Compensatorii. Ediura SPER,
Bucuresti;
8. Ruppert. F., (2007) – Splits in the soul. Editura The Choir Press, Gloucester;
9. Rothschild. B., () – Corpul isi aminteste. Editura Herald, Bucuresti;
10. Toates. F., & Toates. O., (1992) – Obsessive Compulsive Disorder. Editura Class,
London.