Sunteți pe pagina 1din 28

Capitolul 3

INDICATORI STATISTICI
3.1 FUNCIILE INDICATORILOR STATISTICI Statistica studiaz fenomenele sub aspectul cantitativ - numeric, n strns interdependen cu determinarea lor calitativ, n condiii date de timp, loc i structur organizatoric. Rezultatele cercetrii statistice se concretizeaz ntr-un numr mare de expresii numerice interdependente. n sensul cel mai larg, orice expresie numeric obinut ntr-un proces concret de cercetare se numete indicator statistic. Caracteristicile indicatorilor statistici sunt urmtoarele : - au un coninut concret, reprezint categorii economice sau sociale ; - au o form proprie de calcul s se exprim numeric ; - sunt bine definii n timp, n spaiu i sub aspect organizatoric ; - pot fi utilizai independent sau pot forma un sistem de indicatori. Importana indicatorilor statistici n procesul de cercetare este demonstrat de funciile pe care le ndeplinesc: msurare, comparare, analiz, sintez, estimare i verificare. Funcia de msurare se refer la caracterizarea cantitativ a diferitelor aspecte ale realitii obiective studiate prin indicatori cu care se stabilesc dimensiunile colectivitilor cercetate i ale prilor lor componente. Msurarea se poate face prin observarea direct la nivelul fiecrei uniti sau printr-o operaie de agregare sau dezagregare a datelor statistice n structura orizontal sau vertical a sistemului. Prin aceste operaii se obin indicatorii absolui exprimai n numere, cantiti, valori etc., care msoar o unitate, o grup de uniti, o subcolectivitate sau o colectivitate statistic, strict delimitate n timp, n spaiu i organizatoric. Aceti indicatori sunt exprimai n uniti concrete de msur. Ei provin direct din datele de intrare n sistemul informaional statistic i sunt supui n continuare unor prelucrri succesive cu ajutorul unor modele de calcul i analiz statistic. ntre aceti indicatori se pot stabili relaii

STATISTICA

numerice pe orizontal (la acelai nivel de nregistrare sau de agregare a informaiei) i relaii pe vertical (ntre treptele ierarhice ale sistemului). Funcia de comparare provine din necesitatea cunoaterii modificrilor intervenite n nivelul, structura sau dinamica fenomenelor. Compararea se poate face ca diferen, sau sub form de raport. Ca diferen se pot compara numai indicatorii absolui care au acelai coninut i sunt exprimai n aceleai uniti de msur. Ca raport se pot compara fie aceeai indicatori, fie indicatori diferii, dar care se gsesc ntr-o relaie de interdependen. Prin aceste operaii se obin indicatori derivai, calculai n uniti concrete de msur (cnd compararea se face prin diferen i ca raport a doi indicatori absolui care difer din punctul de vedere al coninutului) sau n uniti abstracte, sub form de coeficieni, procente, promile (cnd compararea se face sub form de raport a doi indicatori de aceeai natur). Funcia de analiz provine din faptul c n mod frecvent statistica opereaz cu variabile complexe, care pot fi descompuse fie ntr-un produs de mai muli factori, fie ntr-o sum de mai multe elemente componente. n ambele cazuri este necesar s se analizeze relaiile care exist ntre fiecare parte i ntreg, ntre fiecare factor i rezultat. Atunci cnd o variabil independent s-a nregistrat cu valori diferite de la o unitate la alta i s-a calculat fie un indicator absolut totalizator, fie un indicator mediu este necesar s analizm n ce msur valorile individuale diferite se regsesc i dau coninut real indicatorilor sintetici calculai. Funcia de sintez este specific fenomenelor care se manifest diferit de la o unitate la alta. Valorile individuale diferite trebuie s fie sintetizate ntr-o singur expresie numeric, care determin statistic ceea ce este esenial i tipic pentru ntreaga mas de fenomene. Aceti indicatori sintetici se calculeaz sub form de valori medii (care au sens statistic numai dac ndeplinesc condiia de omogenitate) sau ca indicatori totalizatori. Funcia de estimare este specific metodei statistice care are printre fundamentele sale i teoria probabilitilor. Valorile estimate pot s se foloseasc pentru msurarea tendinei de dezvoltare a fenomenului n aceeai perioad de timp, variabil ca spaiu i organizatoric sau n aceleai condiii de spaiu i organizatorice dar variabile n timp. Funcia de estimare se folosete i atunci cnd datele care au stat la baza

Indicatori statistici

calculelor statistice provin dintr-un sondaj cu caracter reprezentativ. Rezultatele prelucrrii datelor de sondaj sunt folosite pentru estimaii ale indicatorilor corespunztori din colectivitatea general. Funcia de verificare a ipotezelor i de testare a semnificaiei unor indicatori statistici determinai pe baza unui model de calcul se refer la validarea rezultatelor demersului statistic. Fenomenele de mas fiind variabile n timp i spaiu ca urmare a influenei mai multor factori, printre care i o component aleatoare, pot fi studiate cu ajutorul mai multor modele statistice. Folosind mai multe modele statistice de calcul i interpretare, nseamn de fapt c se formuleaz mai multe ipoteze cu privire la formele obiective pe care le mbrac legea statistic. n plus aceste observri sunt de regul, date obinute prin sondaj, ceea ce impune verificarea semnificaiei lor pentru estimarea parametrilor pentru ntreaga colectivitate. . 3.2 TIPURI DE INDICATORI STATISTICI Dup etapa n care apar n procesul de cunoatere statistic, indicatorii pot fi: primari i derivai. Indicatorii primari se obin n cadrul prelucrrii primare a datelor statistice ca urmare a procesului de centralizare a datelor unei observri statistice. Ei au coninut concret i form concret de exprimare.Din aceast cauz indicatorii primari se mai numesc i indicatori absolui i constituie baza informaional a cunoaterii statistice. Pentru a nelege corect sensul de indicatori statistici primari trebuie artat faptul c putem ntlni n practic mai multe cazuri: indicatori primari care se obin de regul la nivelul unitilor complexe ca sum a unor componente cu coninut diferit.; indicatori primari obinui prin agregarea unor valori individuale cu acelai coninut calculat la treptele ierarhice inferioare. De exemplu, produsul intern brut poate fi calculat ca sum a unor componente ( consum final, formarea brut de capital i export net) dar i ca indicator agregat obinut ca sum a valorilor adugate brute create de agenii economici; indicatori primari obinui direct din observare atunci cnd se face un studiu monografic al unei uniti statistice. De exemplu,

STATISTICA

pentru o ntreprindere, indicatorii valorici ai produciei sunt n acelai timp i indicatori absolui primari i nregistrai direct la nivelul unitii. Rezult c o trstur caracteristic a indicatorilor primari este faptul c elementele constitutive se regsesc la nivelul tuturor unitilor folosite la culegerea datelor. Pe baza datelor prezentate n tabelul 6.1 se pot face mai multe tipuri de caracterizri statistice: interpretarea corelat a indicatorilor nregistrai la nivelul fiecrei uniti pe baza valorilor caracteristicilor cuprinse n programul observrii (X1 ... Xr); interpretarea sistemului de indicatori care poate fi format la nivelul ntregului ansamblu prin agreagarea tuturor valorilor individuale nregistrate i = 1, n .

Formarea indicatorilor agregai Tabelul 3.1


Nr. crt. al unitii de observare Caracteristicile nregistrate

1 2 .... i .... n Total


n i =1

X1 x11 x12 ..... x1i .... x1n


n i =1

X2 x21 x22 .... x2i ..... x2n

.... . .... . .... . .


n i =1

Xj xj1 xj2 .... xji .... xjn


x ji = x j

.... . .... . .... . .


n i =1

Xr xr1 xr2 .... xri .... xrn


xri = xr

x1i = x1 x2i = x2

La determinarea indicatorilor primari se impune verificarea aditivitii valorilor nregistrate. Presupunnd c X1 este o caracteristic statistic nsumabil direct indicatorul absolut totalizator (x1) se obine

Indicatori statistici

astfel:

x1 = x1i
i =1

Un alt caz este acela n care datele individuale nu sunt direct nsumabile i trebuie gsit un coeficient de echivalen (k). Astfel, pentru variabila X2 indicatorul absolut totalizator (x2) se va obine dup ce n prealabil fiecare valoare nregistrat a fost multiplicat cu acelai coeficient:

x2 = x2i k
i =1

Aceast situaie se ntlnete frecvent n economie (indicatorii valorici ai produciei). n sfrit, apar i variabile statistice a cror nsumare direct nu are sens economic deoarece valorile individuale nregistrate nu au coninut de mrime absolut ci provin dintr-un calcul statistic: productivitatea muncii, salariul mediu, randamentul la hectar, rata rentabilitii etc. n sens statistic, asemenea valori nregistrate au coninut de indicatori derivai i ca indicatori sintetici nu pot fi obinui prin agregare, ci tot printr-un raport. Indicatorii derivai se obin n faza de prelucrare statistic a mrimilor absolute prin aplicarea variatelor metode i procedee de calcul statistic (comparaii, abstractizri, generalizri). Indicatorii derivai fac posibil analiza aspectelor calitative ale fenomenelor i proceselor cercetate. n acest scop, ei exprim: relaii cantitative dintre diferitele caracteristici statistice, dintre diferitele pri ale unei colectiviti sau dintre fenomenele ce se gsesc ntr-un anumit grad de interdependen; valorile tipice care se formeaz n mod obiectiv n cadrul aceleiai perioade de timp sau n dinamic; gradul i forma de variaie a caracteristicilor cercetate; legturile de interdependen dintre fenomene; tendina obiectiv de manifestare a fenomenelor; rolul i contribuia diferiilor factori la formarea i modificarea mrimii unui fenomene complex etc.

STATISTICA

De regul, indicatorii derivai se obin prin aplicarea unui model de calcul statistic de comparare sau de estimare. n concluzie, indicatorii utilizai n statistic sunt extrem de numeroi i cu metodologii variate de calcul: mrimi relative; mrimi medii; indicatori ai variaiei absolui, relativi i medii; indici; indicatori ce caracterizeaz corelaia etc. Fiecare dintre aceti indicatori exprim anumite trsturi ale colectivitii i numai prin utilizarea combinat a indicatorilor absolui i derivai se ajunge la cunoaterea multilateral a fenomenelor studiate n continua lor dezvoltare. Indicatorii derivai au un caracter abstract, chiar dac uneori (n cazul mediilor, de exemplu) se exprim n uniti specifice de msur. Dup modul n care caracterizm fenomenele putem avea indicatori analitici sau sintetici. Indicatorii sintetici sunt valori care concentreaz ntr-o singur expresie numeric un numr de niveluri individuale diferite. Ele trebuie s ndeplineasc condiia de a fi semnificative fa de valorile utilizate n calcul. Este necesar ca indicatorii sintetici s fie completai cu indicatori analitici care s msoare fie variaia valorilor individuale, fie contribuia factorilor de influen. Indicatorii sintetici se pot obine fie ca o sum de variabile independente care sunt calculate la nivelul structurilor ierarhice, fie ca un produs de factori independeni i ei calculabili att n structur orizontal ct i n structur vertical. Indicatorii statistici se mai pot clasifica dup modul n care caracterizm fenomenele n: mrimi absolute, mrimi relative, mrimi medii, indici i ecuaii de estimare. Mrimile absolute se determin ca indicatori totalizatori la nivelul grupelor i la nivelul ntregului ansamblu. Aceti indicatori se obin prin operaia de agregare Indicatorii sintetici absolui se caracterizeaz prin aceea c sunt exprimai n uniti de msuri nsumabile i pot fi considerai independeni n raport cu ali indicatori. Unitile de msur pot fi: fizice sau naturale (buci, metri, tone, persoane fizice etc.); naturalconvenionale (combustibil convenional, tractor convenional etc.); de timp de munc (ore, zile, numr mediu personal etc.) i uniti valorice. Indicatorii absolui pot fi constituii sub form de sistem prin care se dimensioneaz volumul grupelor i volumul colectivitii generale.

Indicatori statistici

n continuarea procesului de prelucrare statistic din indicatorii absolui se calculeaz indicatori derivai. Cei mai simpli indicatori derivai sunt indicatorii relativi.
3.3 INDICATORI STATISTICI CALCULAI CA MRIMI RELATIVE 3.3.1 Construirea mrimilor relative

Indicatorii relativi se obin prin aplicarea unui model de comparaie sub form de raport. n statistica social economic, prin mrime relativ nelegem rezultatul raportrii a doi indicatori statistici absolui. Indicatorul din numrtorul raportului se numete indicator raportat, iar cel din numitor, indicator baz de raportare. Mrimile relative n statistic nu prezint dificultate de calcul. Dificultile pot aprea din necomparabilitatea datelor sau n legtur cu baza de comparare. n principal, pentru calculul unei mrimi relative, trebuie respectate trei cerine: ntre termenii comparai s existe o legtur fireasc de condiionare sau dac este posibil chiar de cauzalitate; termenii raportului s fie cu adevrat comparabili din punct de vedere al sferei de cuprindere, al metodologiei de calcul, al structurii organizatorice etc.; baza de comparaie s aib o anumit semnificaie n evoluia fenomenului studiat. Asigurarea comparabilitii presupune efectuarea n prealabil a unei analize calitative a datelor de care dispunem. Dintre principalele cauze care nu permit comparaia direct menionm: definiii diferite ale coninutului indicatorilor; metode diferite de culegere i prelucrare a datelor statistice; modificri cu caracter organizatoric sau teritorial administrativ; modificri de preuri;

STATISTICA

modificri metodologice privind ntregul sistem de obinere a indicatorilor. Cele mai multe dificulti apar n comparaiile teritoriale internaionale, unde indicatorii provin din surse diferite i uneori sunt calculai dup metodologii diferite. De asemenea, comparabilitatea trebuie s aib n vedere i timpul la care se refer datele. De exemplu, productivitatea se determin frecvent ca raport ntre producie i numr de salariai. Producia nu poate fi calculat dect la nivelul unei perioade (luna, trimestru, semestru, an) n timp ce numrul de muncitori poate fi determinat la un anumit moment i atunci pentru a face comparabil raportul se ia numrul mediu al muncitorilor. Alegerea bazei de raportare se face n funcie de scopul comparrii. Aceast problem se rezolv diferit n funcie de felul mrimii relative calculate. De pild, dac se face comparaia n timp (n dinamic) putem alege o baz fix, respectiv un an reprezentativ n evoluia fenomenului studiat sau o baz variabil (mobil) care de regul este anul precedent. Pe plan teritorial comparaiile, se fac, n special, pentru a msura statistic decalajul existent. Dac sunt comparaii bilaterale problema se rezolv simplu: se ia pe rnd ca baz de raportare fiecare din cele dou ri. Mai dificil este atunci cnd comparaiile sunt multiple deci cnd avem mai multe ri. n acest caz trebuie gsit un criteriu semnificav pentru alegerea bazei de raportare. i n acest caz putem gsi o soluie intermediar, opernd cu aa numita colectivitate standard pe care o considerm ca baz de raportare i comparm pe rnd fiecare unitate cu acest baz. Rezult c att verificarea comparabilitii ct i alegerea bazei de raportare se rezolv pentru fiecare caz n parte n raport cu coninutul fenomenului i scopul comparaiei. Alegerea formei de exprimare se face astfel nct mrimile relative s fie sugestive. n cazul n care se raporteaz doi indicatori absolui cu acelai coninut putem folosi n acest scop: coeficieni, procente, promile, prodecimile, procentimile. Folosirea coeficienilor se face atunci cnd ordinul de mrime al celor doi indicatori este apropiat i numrtorul este mai mare dect numitorul. De exemplu, avem o unitate comercial cu dou puncte de desfacere, A i B. Prin punctul A s-au vndut n luna iunie 2002, mrfuri

Indicatori statistici

n valoare de 300mil.lei, iar prin punctul B, 600mil.lei. Comparaia se poate face lund pe rnd ca baz fiecare din cele dou puncte de desfacere i obinem doi coeficieni.
K A/B = x A 300 = = 0,5 x B 600 x B 600 = =2 x A 300

K B/A =

Evident c n acest caz cel de al doilea raport este mai sugestiv dect primul, adic n punctul B s-a vndut de dou ori mai mult dect n punctul A. Dac vrem s facem mai sugestiv primul raport l exprimm procentual: 0,5x100=50%. n cazul n care indicatorul din numrtorul raportului este cu mult mai mic dect cel din numitorul acestuia se folosesc promilele: rezultatul raportului se nmulete cu 103. n acest fel se exprim indicatorii cu care se caracterizeaz micarea natural a populaiei. De pild,
natalitate a = numarul nascutilor vii numarul mediu al populatiei

1000
1000

mortalitatea =

numarul decedatilor numarul mediu al populatiei

Dac numrtorul este i mai mic comparativ cu numitorul, rezultatul raportului se nmulete cu 104. De exemplu, numrul studenilor la 10.000 locuitori, numrul de medici sau paturi de asisten medical la 10.000 locuitori etc. Aceast exprimare se poate evita dac are sens s inversm raportul. De exemplu, putem spune, fie numrul de medici ce revine la 10.000 locuitori, fie numrul de locuitori care revine la un medic. Sensul interpretrii va fi i el inversat. Se apreciaz c populaia unei ri are un standard de via mai ridicat dac are mai muli medici la 10000 de locuitori, respectiv dac are mai puini locuitori la un medic.

STATISTICA

Mai rar se ntlnesc exprimri care arat cte uniti din indicatorul raportat revin la 100.000 uniti din baza de raportare. Acest mod de exprimare este specific pentru: reeaua colar, reeaua de circulaie a mrfurilor, reeaua sanitar din mediul rural. Mrimile relative se folosesc n toate domeniile i n toate fazele prelucrrii. Se pot face comparaii cu privire la aceeai variabil statistic sau ntre dou variabile interdependente.
3.3.2 Tipuri de mrimi relative

n funcie de scopul analizei i de informaiile de care dispunem, n statistica social economic se calculeaz urmtoarele tipuri de mrimi relative: mrimi relative de structur; mrimi relative de coordonare; mrimi relative ale dinamicii; mrimi relative ale planului; mrimi relative de intensitate. Mrimile relative de structur se pot calcula de fiecare dat cnd s-a aplicat metoda gruprii, prin urmare calculul lor este posibil atunci cnd colectivitatea este separat pe dou sau mai multe grupe. De exemplu, presupunem c o colectivitate este mprit n k grupe. n acest caz se pot calcula mrimi relative de structur, cu sensul de greuti specifice sau ponderi, raportnd indicatorii absolui calculai pe grupe la acelai indicator calculat pe total colectivitate. Notnd nivelul absolut al grupelor cu x1, x2 .... xk i cu
i =1

xi

nivelul absolut (totalizat) al variabilei pe total colectivitate se pot obine urmtoarele mrimi relative cu sensul de ponderi sau greuti specifice:
* g1 =

x1 xi i =1
k

* = ; g1

x2
i =1

xi

* = .... g 1

xk
i =1

xi

Specific mrimilor relative de structur este proprietatea de aditivitate. Fiind calculate fa de aceeai baz, cu greutile specifice

Indicatori statistici

corespunztoare se pot efectua operaii de adunare i scdere. Suma mrimilor relative de structur este egal cu 1 sau 100 dup cum acestea au fost exprimate sub form de coeficient sau n procente.

x1
k i =1

x2
k i =1

+ ... +

xk
i =1

xi xi
k

xi

x1 + x 2 + ... + x k
i =1

xi

i =1 k i =1

xi xi

= 1,00

deci:
i =1

g* i

= 1,00 pentru mrimi relative exprimate prin coeficient

respectiv:

i =1

g* i(%) = 100%

cnd

mrimile

relative

se

exprim

procentual. n mod analog putem calcula mrimi relative de structur pornind de la frecvenele absolute. n acest caz mrimile relative din structur calculate au sensul de frecvene relative. Frecvenele relative se noteaz cu n* i i se calculeaz ca un raport ntre frecvena absolut a fiecrei grupe i volumul total al colectivitii. Dac notm cu n1, n2,....nk, volumul absolut al fiecrei grupe i cu
i =1

n i , volumul absolut al colectivitii totale se pot calcula frecveneele

relative corespunztoare folosind relaia:

n* i =

ni
i =1

ni

STATISTICA

Particulariznd obinem:
* = n1

n1
i =1

ni

; n* 2 =

n2
i =1

ni

; ... n* k =

nk
i =1

ni

i n acest caz:

i =1

n* i =1

(dac frecvenele relative se exprim sub form de coeficient); = 100% (dac frecvenele relative se exprim procentual).

i =1

n* i(%)

Mrimile relative de structur se reprezint grafic printr-o diagram de structur care poate fi: dreptunghiul de structur; ptratul de structur; cercul sau semicercul de structur. Mrimile relative de coordonare sau de coresponden se folosesc pentru a compara dou grupe ale aceleiai colectiviti sau dou colectiviti situate n spaii diferite dar coexistente n timp. Prin urmare, ori de cte ori este posibil calculul mrimilor relative de structur devine posibil i calculul mrimilor relative de coordonare Presupunnd c o colectivitate este mprit n dou grupe i nivelul pe grupe al variabilei studiate l notm cu xA i xB se pot calcula mrimi relative de coordonare de tipul:
K A/ B = xA x i K B / A = B xB xA

Mrimi relative de coordonare se pot calcula i pornind de la frecvene. De exemplu, presupunnd c n cadrul grupei x sunt 20 studente i 10 studeni se pot calcula urmtoarele mrimi relative de coordonare:

Indicatori statistici

K A/ B =

n n A 20 10 = = 2 sau K B / A = B = = 0 ,5 n A 20 n B 10

Din exemplele anterioare se poate observa c pentru mrimile relative de coordonare, direcia de comparaie nu este unic: oricare dintre termeni poate fi luat ca baz de comparaie. De regul, mrimile de coordonare se exprim sub form de coeficient. Mrimile relative de coordonare se folosesc n studiul variaiei teritoriale i prin urmare au caracter de indici teritoriali. Aceti indici teritoriali stau la baza comparaiilor pe plan naional (ntre judeele rii) i pe plan internaional (ntre ri sau zone geografice). Mrimile relative de coordonare se reprezint grafic prin benzi i coloane stabilind n acest fel relaiile care exist ntre diferitele pri ale aceleiai colectiviti. Cnd mrimile relative de coordonare se folosesc n studiul variaiei teritoriale (pe judee) se reprezint grafic prin cartograme i cartodiagrame. Mrimile relative ale dinamicii se folosesc n scopul caracterizrii statistice a evoluiei n timp a fenomenului analizat. Mrimile relative ale dinamicii se pot calcula cnd avem dou valori ale aceluiai indicator nregistrat n uniti diferite de timp. n funcie de baza de comparaie aleas putem calcula: a) mrimi relative ale dinamicii cu baz fix folosind relaia:
kt / 0 = xt 100 x0

b) mrimi relative ale dinamicii cu baz mobil (variabil sau n lan) pe baza relaiei:
xt 100 xt 1 n primul caz putem stabili, pe baza mrimilor relative ale dinamicii calculate, cuantumul modificrilor fa de o baz de referin k t / t 1 =

STATISTICA

semnificativ, iar n cel de-al doilea caz ritmicitatea cu care se modific fenomenul studiat. ntre mrimile relative ale dinamicii prezentate se poate stabili urmtoarea relaie:

k t / t 1 = k t / 0
unde este semnul produsului. Aceast relaie permite determinarea mrimilor relative ale dinamicii cu baz fix cnd se cunosc cele cu baz n lan. Relaia se verific numai cnd mrimile relative sunt calculate sub form de coeficient. Pentru trecerea de la baz n lan la baz fix se folosete urmtoarea relaie:
kt / 0 : kt 1 / 0 = kt / t 1

n cazul n care dispunem de informaii la nivel parial, putem calcula mrimi relative ale dinamicii la nivelul ansamblului:
kt / 0 =

xt x0

respectiv kt / t 1 =

xt xt 1

n activitatea economico-social mrimea relativ de dinamic se numete indice. Mrimile relative ale dinamicii se exprim sub form de coeficient i cel mai adesea procentual. n publicaiile de specialitate pentru mrimile relative ale dinamicii cu baz fix calculate pentru un numr mare de ani (rezultnd serii cronologice) n dreptul anului luat ca baz se trec 100%. Mrimile relative ale dinamicii se reprezint grafic prin cronograme (historiograme). Mrimile relative ale programrii (planificrii) se calculeaz i n economia de pia, la nivelul unitilor economice fiind necesar s se elaboreze programe de aprovizionare, producie i desfacere pe termene scurte sau mai lungi.

Indicatori statistici

Calculul mrimilor relative ale planului presupune preluarea din evidenele unitii economice analizate (de exemplu-societatea comercial) a informaiilor referitoare la: nivelul fenomenului analizat ntr-o perioad de baz (x0); nivelul planificat (programat) al aceluiai fenomen ntr-o perioad curent (xp1) nivelul realizat al acestuia n perioada curent (x1). Din compararea sub form de raport a celor trei indicatori rezult: - o mrime relativ a sarcinii de plan: x pl 100 coeficientul sarcinii de plan k pl / 0 = x0 - o mrime relativ a ndeplinirii planului: x k1 / pl = 1 100 coeficientul ndeplinirii planului x pl - o mrime relativ a dinamicii: x coeficientul de dinamic k1 / 0 = 1 x0 ntre cei trei coeficieni se poate stabili relaia: k1 / 0 = k pl / 0 k1 / pl
x1 x pl x1 = x0 x0 x pl

Dac dispunem de informaii la nivel parial putem calcula mrimi relative ale planului la nivel de ansamblu: x pl x1 100 100 respectiv k1 / pl = k p1 / 0 = x0 x pl

De cele mai multe ori mrimile relative ale planului se exprim procentual. Adesea se reine numai valoarea ce depete 100, artnd procentul de depire a planului sau procentul de cretere programat. Coeficientul sarcinii de plan poate fi supraunitar sau subunitar. Interpretarea acestuia trebuie s se fac n funcie de coninutul indicatorului implicat n calcul i de corelaia cu ceilali indicatori ai activitii economice. De pild, pentru acei indicatori care n mod obiectiv au tendin de cretere (volumul ncasrilor, productivitatea muncii,

STATISTICA

beneficiul), sarcina de plan se fixeaz ca limit minim, iar pentru indicatorii cu tendin de scdere (consumuri specifice, costuri) sarcina de plan se fixeaz ca limit maxim. Mrimile relative ale planului se reprezint grafic prin diagramele prin coloane. Mrimile relative de intensitate se calculeaz ca raport ntre doi indicatori absolui de natur diferit ntre care exist o relaie de interdependen. Un exemplu de mrime relativ de intensitate poate fi nivelul productivitii muncii (W), calculat ca raport ntre nivelul produciei (q) i timpul de munc consumat pentru producerea acesteia q . W =
T

n general o mrime relativ de intensitate poate fi calculat dup relaia:


xi = yi zi

Cele dou caracteristici yi i zi introduse n raport sunt caracteristici primare, nregistrate direct prin observarea statistic, iar raportul xi, calculat pe fiecare unitate de observare, este o caracteristic secundar (derivat). Semnificaia acestei caracteristici const n aceea c exprim cte uniti din valoarea caracteristicii yi revin la o unitate a valorii caracteristicii zi. Din relaia anterioar rezult c yi depinde de doi factori: unul de natur extensiv (cantitativ) zi care poate fi asimilat frecvenelor absolute i prin urmare este direct nsumabil, i unul de natur intensiv (calitativ) - xi care nu poate fi nsumat direct. Pentru a calcula nivelul caracteristicii x pe total se raporteaz nivelul totalizat al caracteristicii y la nivelul totalizat al caracteristicii z, conform relaiei: y x= i zi Mrimile de intensitate au largi aplicaii n: industrie (coeficientul mecanizrii, automatizrii, utilizrii intensive, extensive sau integrale a utilajului); agricultur (coeficientul chimizrii, irigaiilor, aplicrii msurilor agrotehnice, recolta medie la ha.);

Indicatori statistici

turism (indicatorii eficienei activitii de turism, productivitatea muncii etc.); demografie (coeficienii micrii naturale i migratorii a populaiei). n concluzie mrimile relative au largi aplicaii n toate domeniile vieii social economice, calculul lor permind aprofundarea analizei fenomenelor studiate, dar se impune ca la interpretarea lor s avem n vedere i nivelul indicatorilor absolui din care s-au calculat precum i corelaia cu ct mai muli indicatori cu care se afl n relaii de condiionare reciproc.

Aplicaie

Pentru exemplificarea modului de calcul al mrimilor relative se folosesc datele din tabelul 3.2.
Tabelul 3.2
Magazine Valoarea ncasrilor n perioada curent (x1)
1

% sarcinii de plan (Kpl/0)


2

% ndeplinirii planului (K1/pl)


3

Numr de vnztori
4

A B C

100 240 140

105 120 110

94 102 107

10 20 10

Pentru determinarea gradului de ndeplinire a planului pe total trebuie obinute valorile planificate ale ncasrilor (xpl) pornind de la procentul ndeplinirii planului pe fiecare magazin :
K1 / pl = x1 100 , de unde x pl x pl = x1 100 K1 / pl

x pl =

100 100 = 106,3 mil.lei (pentru magazinul A) 94

x pl =

240 100 = 235,2 mil.lei (pentru magazinul B) 102

STATISTICA

x pl =

140 100 = 130 ,8 mil.lei (pentru magazinul C) 107

Pe total (pe ansamblu):


ans K1 / pl =

x1 = 480 = 1,0163 sau 101,63% x pl 472,3

Pentru determinarea sarcinii de plan pe total trebuie calculate mai nti valorile ncasrilor realizate n perioada de baz (x0): K pl / 0 = x pl x0 100 , de unde
x0 = x pl 100 K pl / 0

x0 =

106 ,3 100 = 101,2 mil.lei (pentru magazinul A ) 105

x0 =
x0 =

235,2 100 = 196 mil.lei (pentru magazinul B ) 120


130 ,8 100 = 118 ,9 mil.lei (pentru magazinul C ) 110

Pe total (pe ansamblu): K ans pl / 0 =

x pl x0

472,3 = 1,1351 sau 113,51% 416,1

Indicatori statistici

Dinamica ncasrilor pe fiecare magazin se calculeaz ca raport ntre ncasrile realizate n perioada curent i cele din perioada de baz:
K1 / 0 =
K1 / 0 =

x1 x0
100 = 0,9881 sau 98,81% (pentru magazinul A) 101,2

K1 / 0 =
K1 / 0 =

240 = 1,2245 sau 122,45% (pentru magazinul B) 196


140 = 1,1775 sau 117,75% (pentru magazinul C) 118,9

Pe total :
ans K1 /0 =

x1 = 480 = 1,1536 sau 115,36% x0 416,1

Verificare:
ans ans ans K1 1351 = 1,1536 (ADEVRAT) / 0 = K1 / pl K pl / 0 = 1,0163 1,

Rezult c situaia cea mai favorabil s-a nregistrat la magazinul C (o cretere de 17,75% fa de 10% ct s-a prevzut) iar cea mai nefavorabil la magazinul A (unde s-a prevzut o cretere de 5% i s-a nregistrat o scdere de 1,19%). Mrimile relative de dinamic i ale planului se reprezint grafic prin coloane (vezi fig.3.1.)

STATISTICA

140 120 100 80 60 40 20 0 "A" "B" "C" %sarcinii de plan % indeplinirii planului dinamica incasarilor

Fig 3.1 Mrimile relative ale planului i dinamicii

Pentru a analiza mutaiile structurale n perioada curent fa de perioada de baz se calculeaz mrimile relative de structur n perioada de baz (PB) i n perioada curent (PC) i se reprezint grafic prin dreptunghiul de structur mrimile relative de structur corespunztoare (vezi tabelul 3.3i fig.3.2.)
Tabelul 3.3
Magazine
A

Valoarea ncasrilor (mil. lei) PB PC


1 2

Stuctura ncasrilor (%) PB PC


3 4

A B C Total

101,2 196,0 118,9 416,1

100 240 140 480

24,32 47,10 28,58 100,00

20,83 50,00 29,17 100,00

Indicatori statistici
100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% PB PC 24,32 20,83 47,1 50
"C" "B" "A"

28,58

29,17

Fig 3.2 Structura ncasrilor n cele dou perioade

Ponderea ncasrilor realizate la magazinul A a sczut, aceasta fiind compensat de creterea ponderii ncasrilor n primul rnd la magazinul B ( de la 47,1% n perioada de baz la 50% n perioada curent) i n mai mic msur de creterea ponderii ncasrilor la magazinul C (de la 28,58% n perioada de baz la 29,17% n perioada curent). Se pot calcula mrimi relative de coordonare att pentru valoarea ncasrilor ct i pentru numrul de vnztori n perioada curent. Lund ca baz de raportare magazinul A care are valoarea cea mai mic a incasrilor, obinem: 240 KB/ A = = 2 ,4 100
140 = 1,4 100 Reprezentarea grafic a acestui tip de mrimi relative este exemplificat n figura 3.3. KC / A =

STATISTICA
Magazine

"A" "B" "C" 0 1

1 2,4 1,4 2 3

Fig 3.3 Mrimi relative de coordonare

Singura mrime relativ de intensitate care se poate calcula pe baza datelor de mai sus este valoarea medie a ncasrilor pe un vnztor (w), obinut astfel: - la nivel parial (pe magazin): 100 WA = = 10 mil.lei/vnztor 10 240 WB = = 12 mil.lei/vnztor 20 140 WC = = 14 mil.lei/vnztor 10 - pe total: 480 W= = 12 mil.lei/vnztor 40

Indicatori statistici

3.4 NTREBRI I TESTE-GRIL 3.4.1 ntrebri recapitulative 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.
Ce sunt mrimile relative? Cum se exprim mrimile relative, n general? Ce tipuri de marimi relative se folosesc pentru analiza evoluiei n timp a unui fenomen? Ce tip de mrime relativ se folosete pentru evidenierea mutaiilor n structura unui fenomen? Ce tip de mrime relativ se folosete pentru comparaii teritoriale? Ce tip de mrime relativ se folosete pentru compararea a doi indicatori cu coninut diferit, dar ntre care exist o legtur fireasc? Ce tipuri de mrimi relative se folosesc pentru compararea a doi indicatori cu acelai coninut? Ce condiii trebuie s ndeplineasc datele statistice pentru a permite calculul mrimilor relative de structur? Ce condiii trebuie s ndeplineasc datele statistice pentru a permite calculul mrimilor relative de coordonare? Ce condiii trebuie s ndeplineasc datele statistice pentru a permite calculul mrimilor relative de dinamic? Ce condiii trebuie s ndeplineasc datele statistice pentru a permite calculul mrimilor relative de intensitate? Prin ce se deosebesc mrimile relative de structur de celelalte tipuri de mrimi relative? Prin ce se deosebesc mrimile relative de intensitate de celelalte tipuri de mrimi relative? Pentru ce tipuri de mrimi relative se pot efectua calcule att la nivel parial ct i la nivel de ansamblu? Cum se reprezint grafic mrimile relative de structur? Cum se reprezint grafic mrimile relative de coordonare?

STATISTICA

17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29.

Cum se reprezint grafic mrimile relative de dinamic? Cum se reprezint grafic mrimile relative de ale planului? Cum se reprezint grafic mrimile relative de intensitate? Cum se exprim mrimile relative de structur? Cum se exprim mrimile relative de coordonare? Cum se exprim mrimile relative de dinamic? Cum se exprim mrimile relative de ale planului? Cum se exprim mrimile relative de intensitate? Pentru ce se utilizeaz mrimile relative de structur? Pentru ce se utilizeaz mrimile relative de coordonare? Pentru ce se utilizeaz mrimile relative de dinamic? Pentru ce se utilizeaz mrimile relative ale planului? Pentru ce se utilizeaz mrimile relative de intensitate?

3.4.2 Teste-gril 1.
Printre funciile indicatorilor statistici nu se includ: a) funciile de msurare i comparare; b) funciile de analiz i sintez; c) funciile de planificare i control; d) funcia de estimare; e) funciile de verificare a ipotezelor i de testare a semnificaiei. Gsii clasificarea incorect: a) indicatori statistici primari i derivai; b) indicatori statistici primari i absolui; c) indicatori statistici sintetici i analitici; d) mrimi absolute, relative i medii, indici, ecuaii de estimare. n cazul colectivitilor care nu sunt mprite n grupe nu se pot calcula: a) mrimi relative de structur; b) mrimi relative ale dinamicii; c) mrimi relative ale planului;

2.

3.

Indicatori statistici

d) mrimi relative de dinamic.

4.

Mrimile relative se msoar: a) numai n procente; b) n coeficieni, procente, promile, prodecimile, procentimile; c) n unitatea de msur a caracteristicii statistice respective; d) sunt mrimi adimesionale. La calcularea unei mrimi relative nu este obligatoriu ca: a) termenii raportului s fie comparabili; b) s existe o legtur de condiionare ntre termenii comparai; c) baza de comparaie s fie semnificativ pentru fenomenul analizat; d) colectivitatea statistic s fie omogen. Mrimile relative de structur se reprezint grafic prin: a) histogram; b) b) poligonul frecvenelor; c) diagrame de structur; d) diagrame de volum; e) diagrame prin benzi. Mrimile relative de coordonare se reprezint grafic prin: a) histogram; b) poligonul frecvenelor; c) diagrame de structur; d) cronogram; e) diagrame prin benzi sau coloane.

5.

6.

7.

STATISTICA

8.

Mrimile relative ale planului se reprezint grafic prin: a) diagrama prin coloane; b) poligonul frecvenelor; c) diagrame de structur; d) diagrame de volum; e) cronogram. Mrimile relative ale dinamicii se reprezint grafic prin: a) cronogram; b) poligonul frecvenelor; c) diagrame de structur; d) diagrame de volum; e) diagrame radiale.

9.

10. Pentru a compara dou grupe ale aceleiai colectiviti folosim mrimi relative: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic. 11. Pentru a msura evoluia n timp a fenomenului analizat folosim mrimi relative: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic.

Indicatori statistici

12. Pentru a compara doi indicatori diferii , dar interdependeni folosim mrimi relative: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic. 13. Pentru a compara nivelul realizat al unui fenomen cu cel programat folosim mrimi relative: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic. 14. Pentru a compara nivelul absolut al unei grupe cu ansamblul colectivitii folosim mrimi relative: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic. 15. Productivitatea muncii este o mrime relativ: a) de structur; b) ale planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic.

STATISTICA

16. Numrul muncitorilor din prima secie a unei uniti economice reprezint 75% fa de numrul muncitorilor din cea de a doua secie a aceleiai uniti. Indicatorul respectiv este o mrime relativ: a) de structur; b) a planului; c) de coordonare; d) de intensitate; e) de dinamic. 17. Mrimile relative de structur nu se reprezint grafic cu: a) diagrama prin cerc; b) diagrama prin dreptunghi; c) diagrama prin ptrat; d) diagrama prin benzi. Soluii: 1.c; 2.b; 3.a; 4.b; 5.d; 6.c; 7.e; 8.a; 9.a; 10.c; 11.e; 12.d; 13.b; 14 a; 15.d; 16.c; 17.d.