Sunteți pe pagina 1din 55

Universitatea Dunrea de Jos din Galai

CULEGEREDETESTEPENTRUADMITEREA2014

DISCIPLINA:BIOLOGIE
CLASAaIXaiaXa
(Biologievegetalianimal)

CULEGEREA DE TESTEESTE RECOMANDAT PENTRU CANDIDAII CARE VOR SUSINE CONCURS DE ADMITERE
LADOMENIILE/SPECIALIZRILEURMTOARELORFACULTI:

IngineriedinBrila
tiinaiIngineriaAlimentelor
tiineiMediu














1. Bazidiomicetele aparin regnului:
A. Animal;
B. Fungi;
C. Plante.

2. Nefronii sunt componente ale:
A. ficatului;
B. ovarului;
C. rinichiului.

3. Fotosinteza:
A. are loc n celulele organismului animal;
B. const n degradarea substanelor organice;
C. necesit prezena luminii.

4. Coroida este:
A. component a sistemului optic;
B. sediul receptorilor vizuali;
C. vascularizat.

5. Hidrozoarele sunt:
A. cestode;
B. celenterate;
C. oligochete.

6. Faza mitozei n care se formeaz fusul de diviziune este:
A. anafaza;
B. metafaza;
C. profaza.

7. Celula glial este component a esutului:
A. epitelial;
B. muscular;
C. nervos.



8. Fiecare dintre celulele reproductoare, formate prin diviziunea unei celule mam cu
2n = 8 cromozomi, are:
A. 2n = 4 cromozomi;
B. n = 8 cromozomi;
C. n = 4 cromozomi.

9. Cel mai lung segment al tubului digestiv la mamifere este:
A. esofagul;
B. intestinul subire;
C. intestinul gros.

10. Lizozomii:
A. sunt alctuii din ARN i enzime;
B. au rol n digestia intracelular;
C. au, la periferie, o membran dubl.

11. Respiraia branhial este caracteristic:
A. focilor;
B. balenelor;
C. guvizilor.

12. Mamiferele au:
A. rinichi lipsii de glomeruli;
B. plmni cu alveole pulmonare;
C. cavitate buco-faringian.

13. Structur diencefalic este:
A. bulbul rahidian;
B. hipotalamusul;
C. cerebelul.

14. Ribozomul:
A. este format dintr-o subunitate mare si una mic;
B. prezint la periferie o membran dubl;
C. cuprinde un numr mare de centrioli.



15. Nutriia autotrof:
A. se realizeaz prin preluarea substanelor organice din mediu;
B. este caracteristic organismelor fotosintetizatoare;
C. produce substane anorganice necesare hrnirii animalelor.

16. nvelisul extern al globului ocular la mamifere este:
A. retina;
B. sclerotica;
C. coroida.

17. Individualizarea cromozomilor are loc n:
A. telofaz;
B. profaz;
C. metafaz.

18. Aparatul Golgi:
A. prezint la periferie o membran simpl;
B. conine enzime cu rol n digestia intracelular;
C. cuprinde la interior acizi nucleici i ribozomi.

19. Nutriia heterotrof:
A. este caracteristic tuturor organismelor fotosintetizante;
B. asigur formarea substanelor anorganice necesare hrnirii animalelor;
C. este realizat saprofit sau parazit de ctre bacterii i ciuperci.

20. Micarea orientat a unei celule mobile este:
A. hidrotropismul;
B. chimiotactismul;
C. geotropismul.

21. Cromozomii se despiralizeaz n:
A. telofaz;
B. profaz;
C. metafaz.




22. Din sistemul optic al globului ocular face parte:
A. coroida;
B. retina;
C. cristalinul.

23. Profaza mitotic se caracterizeaz prin:
A. desprirea cromatidelor cromozomilor;
B. dezorganizarea fusului de diviziune;
C. individualizarea cromozomilor.

24. Conform ecuaiei chimice, n procesul de respiraie celular aerob:
A. se elimin dioxid de carbon;
B. se produce oxigen;
C. se consum energie.

25. Elemente figurate cu rol n coagularea sngelui sunt:
A. eritrocitele;
B. hematiile;
C. trombocitele.

26. Fenotipul este:
A. totalitatea genelor unui organism;
B. numrul de cromozomi din celula diploid;
C. totalitatea nsusirilor unui organism.

27. Structur a urechii interne la mamifere este:
A. nicovala;
B. ciocanul;
C. utricula.

28. Centrozomul:
A. este alctuit din formaiuni numite centrioli;
B. prezint la periferie o membran dubl;
C. conine enzime cu rol n digestia intracelular.




29. Din ventriculul drept al inimii mamiferelor pleac snge ncrcat cu:
A. CO2, prin artera pulmonar;
B. O2, prin vena pulmonar;
C. CO2, prin venele cave.

30. Animal digitigrad este:
A. ariciul;
B. calul;
C. lupul.

31. Nucleul:
A. este centrul energetic al celulei;
B. conine nucleoplasm cu acizi nucleici;
C. are membran intern pliat sub form de creste.

32. Structur osoas a urechii medii la mamifere este:
A. timpanul;
B. sacula;
C. ciocanul.

33. Mitocondriile:
A. au n matrix acizi nucleici i ribozomi;
B. prezint la periferie o membran simpl;
C. sunt formate din membrane tilacoidale.

34. Din ventriculul stng al inimii mamiferelor pleac snge ncrcat cu:
A. O2, prin artera aort;
B. CO2, prin artera pulmonar;
C. O2, prin vena pulmonar.

35. Animal plantigrad este:
A. porcul;
B. ursul;
C. calul.




36. Nucleul este sediul celular al:
A. producerii de energie;
B. transportului de substane;
C. ereditii nucleare.

37. Structur a urechii externe la mamifere este:
A. pavilionul;
B. sacula;
C. ciocanul.

38. Plastidele:
A. au n strom acizi nucleici i ribozomi;
B. prezint la periferie o membran simpl;
C. au membrana intern pliat sub form de criste.

39. Inima la mamifere:
A. conine valvule atrio-ventriculare;
B. cuprinde dou atrii care comunic ntre ele;
C. este situat n cavitatea abdominal.

40. Unguligrad este:
A. ursul;
B. calul;
C. lupul.

41. Mitocondriile sunt sediul celular al:
A. producerii de energie;
B. transportului de substane;
C. ereditii nucleare.

42. nvelisul extern al globului ocular la mamifere este:
A. retina;
B. sclerotica;
C. coroida.




43. Reticulul endoplasmatic are rol n:
A. depozitarea substanelor de rezerv;
B. sinteza de lipide;
C. formarea fusului de diviziune.

44. Genotipul este totalitatea:
A. genelor unui organism;
B. genelor dominante din celul;
C. caracterelor recesive din celul.

45. Din categoria esuturilor vegetale fundamentale fac parte esuturile:
A. de depozitare;
B. conductoare;
C. de aprare.

46. Celulele fotosensibile conin:
A. retina;
B. sclerotica;
C. pupila.

47. Din structura seminei face parte:
A. stigmat;
B. sacul embrionar;
C. tubul polinic.

48. Anafaza mitotic se caracterizeaz prin:
A. migrarea cromozomilor monocromatidici spre poli;
B. dezorganizarea fusului de diviziune;
C. individualizarea cromozomilor bicromatidici.

49. Din categoria esuturilor embrionare primare fac parte esuturile:
A. secretoare;
B. apicale;
C. conductoare.




50. Ovulele animalelor:
A. se formeaz printr-o diviziune mitotic;
B. se divid meiotic;
C. provin dintr-o celul diploid.

51. Rolul mitocondriilor const n:
A. eliminarea secreiilor celulare;
B. transportul intracelular de substane;
C. producerea de energie celular.

52. Neuroni senzitivi cu rol de receptori se gsesc n:
A. mugurele gustativ;
B. epiteliul olfactiv;
C. coroid.

53. Sunt talofite:
A. briofitele;
B. pteridofitele;
C. gimnospermele.

54. n procesul de fermentaie lactic substratul preferat este:
A. lactoza;
B. acidul lactic;
C. alcoolul etilic.

55. Conin enzime oxido-reductoare:
A. centrozomii;
B. ribozomii;
C. mitocondriile.

56. Nucleolii se dezorganizeaz n:
A. perioada de sintez (S) a ciclului celula;
B. anafaza meiozei I;
C. profaza mitozei.




57. La mamifere, n ventriculul drept se deschide:
A. vena pulmonar;
B. vena cav;
C. artera pulmonar.

58. Aparine artropodelor:
A. racul;
B. hidra;
C. rma.

59. Regiunea de digestie chimic final a alimentelor este reprezentat de :
A. cavitatea bucal;
B. intestinul subire;
C. intestinul gros.

60. Nucleoidul:
A. este un organit cu rol n respiraia celulei procariote;
B. este alctuit dintr-o molecul de ARN circular;
C. reprezint genomul bacterian.

61. HCl din sucul gastric:
A. coaguleaz/ncheag laptele;
B. mpiedic dezvoltarea germenilor;
C. emulsioneaz lipidele.

62. n procesul de fermentaie alcoolic substratul este:
A. alcoolul etilic;
B. acidul acetic;
C. glucoza.

63. Mduva spinrii prezint:
A. substan alb n interior;
B. fascicule de substan alb la periferie;
C. substan cenusie la exterior.




64. Din grupa gimnospermelor face parte:
A. ienuprul;
B. fagul;
C. mrul.

65. Nucleul are nvelis nuclear:
A. n metafaza I a meiozei;
B. la sfrsitul anafazei I;
C. la sfrsitul telofazei I.

66. Plmnii:
A. realizeaza schimbul de gaze;
B. asigur respiraia mamiferelor acvatice;
C. ventileaz cavitatea abdominal.

67. Aparatul Golgi este format din totalitatea:
A. dictiozomilor;
B. condriozomilor;
C. ribozomilor.

68. Organismele parazite:
A. au reprezentani ncadrai sistematic n cele cinci regnuri;
B. transform substanele anorganice n substane organice;
C. descompun srurile minerale cu ajutorul enzimelor.

69. n respiraia aerob are loc:
A. eliberarea oxigenului;
B. producerea de substane organice;
C. oxidarea glucozei pn la CO
2
si H
2
O.

70. Prin meioz se formeaz:
A. ovarul;
B. ovulul;
C. zigotul.




71. Faciliteaz schimbul de substane cu mediul:
A. plasmalema;
B. centrozomul;
C. ribozomul.

72. Mica circulaie ncepe n ventriculul drept i se termin n:
A. atriul stng;
B. ventriculul drept;
C. ventriculul stng.

73. Ciupercile se pot hrni:
A. saprofit;
B. autotrof;
C. mixotrof.

74. esutul osos este un tip de esut:
A. epitelial;
B. fundamental;
C. conjunctiv.

75. Respiraia:
A. presupune prezena luminii;
B. duce la sinteza substanelor organice;
C. se poate desfsura si n absena oxigenului.

76. Peretele celular la eucariote:
A. este alctuit din fosfolipide ;
B. conine celuloz la plante ;
C. sintetizeaz membrana.

77. Celulele receptoare auditive ale mamiferelor sunt localizate n:
A. utricul;
B. melcul membranos;
C. sacul.




78. Plasmodiul malariei aparine regnului:
A. protista;
B. fungi;
C. animale.

79. Cromatina:
A. intr n structura fusului nuclear;
B. este alctuit din ARN i ribozomi;
C. se afl n carioplasma celulelor eucariote.

80. Ficatul la mamifere:
A. comunic printr-un canal cu stomacul;
B. este localizat n cavitatea toracic;
C. este o component a sistemului digestiv.

81. Este plant dicotiledonat:
A. floarea-soarelui;
B. grul;
C. laleaua.

82. Gameii de la Drosophila melanogaster (musculita de oet) au 4 cromozomi. O
celul din tegument, la aceeai specie are:
A. 2 cromozomi;
B. 8 cromozomi;
C. 4 cromozomi.

83. Conine HCl:
A. sucul pancreatic;
B. sucul intestinal;
C. sucul gastric.

84. Spermatozoizii la mamifere se produc n:
A. tuburi seminifere;
B. conducte genitale;
C. vezicule seminale.



85. Cantitatea de ADN dintr-o celul:
A. se dubleaz n diviziunea mitotic;
B. se njumtete n timpul interfazei;
C. se reduce la jumtate printr-o diviziune meiotic.

86. Clorofila:
A. degradeaz substanele organice pn la substane minerale;
B. capteaz energia luminoas;
C. este localizat n mitocondrie.

87. Gameii feminini se formeaz prin diviziunea:
A. ovulului;
B. mitotic;
C. meiotic.

88. Trombocitele au rol n:
A. transportul gazelor;
B. fagocitarea microbilor;
C. coagularea sngelui.

89. Aparatul Golgi:
A. conine cisterne cu rol secretor;
B. este organit cu membran dubl;
C. face legtura ntre nucleu si plasmalem.

90. Organismele fotoautotrofe:
A. sunt lipsite de mitocondrii;
B. produc substane organice;
C. au reprezentani n toate regnurile.

91. Ficatul:
A. secret enzime lipolitice;
B. aparine tubului digestiv;
C. este localizat n cavitatea abdominal.




92. Meioza:
A. const n formarea celulelor diploide;
B. se caracterizeaz prin lipsa fusului de diviziune;
C. se desfsoar n organe reproductoare.

93. Elementele figurate sanguine la mamifere cu rol n transportul gazelor respiratorii
sunt:
A. hematiile;
B. limfocitele;
C. trombocitele.

94. Petii au:
A. dezvoltare prin metamorfoz;
B. nottoare codal pereche;
C. nutriie heterotrof.

95. Fermentaia alcoolic este produs de:
A. drojdii;
B. flagelate;
C. mucegaiuri.

96. Unitatea structural si funcional a rinichiului este:
A. capsula renal;
B. lobul renal;
C. nefronul.

97. Respiraia cutanee la vertebrate:
A. este prezent la reptilele acvatice i terestre;
B. este completat de alte tipuri de respiraie;
C. se face printr-un sistem de tuburi.

98. Sunt organite celulare cu rol n respiraie:
A. cloroplastele;
B. oleoplastele;
C. mitocondriile.



99. Variabilitatea reprezint nsusirea organismelor care aparin aceleasi specii de a:
A. deine aceeasi informaie genetic;
B. se deosebi unele de altele;
C. transmite caracterele la descendeni.

100. Au rol n digestia intracelular:
A. lizozomii;
B. nucleolii;
C. ribozomii.

101. Prezint corp acoperit cu pene:
A. mamiferele;
B. psrile;
C. reptilele.

102. Sunt organisme fotosintetizatoare:
A. drojdiile;
B. ferigile;
C. mucegaiurile.

103. Bulbul este tulpin subteran, cu rol n nmulirea vegetativ, la:
A. cartof;
B. ment;
C. lalea.

104. Din grupa mamiferelor carnivore face parte:
A. castorul;
B. liliacul;
C. lupul.

105. Din grupa sporozoarelor face parte:
A. mucegaiul alb;
B. euglena verde;
C. plasmodiul malariei.




106. Reticulul endoplasmatic neted este:
A. organit cu membran dubl;
B. o reea de canalicule;
C. sediul sintezei proteinelor.

107. Venele cave:
A. pornesc din ventriculul drept;
B. se deschid n atriul drept;
C. transport snge oxigenat.

108. ARN si proteine se gsesc n:
A. peretele celular;
B. plasmalem;
C. ribozomi.

109. Hirudineele:
A. respir prin plmni;
B. prezint exoschelet chitinos;
C. secret substan anticoagulant.

110. Acizii nucleici:
A. au rol n ereditate;
B. conin lizozomi;
C. sunt localizai n peretele celular.

111. La reptile:
A. dezvoltarea embrionar se face prin metamorfoz;
B. fecundaia se desfsoar n mediul extern;
C. oule sunt protejate de o coaj calcaroas.

112. Bacteriile aparin regnului:
A. animalia;
B. monera;
C. plantae.




113. Locomoia terestr prin alergare este avantajat de:
A. sporirea numrului de degete;
B. aplatizarea bolii plantare;
C. reducerea suprafeei de contact cu solul.

114. Fermentaia lactic:
A. const n descompunerea acidului lactic;
B. este produs de drojdia de bere;
C. se desfsoar n absena oxigenului.

115. Prin fotosintez:
A. are loc oxidarea glucidelor;
B. se produce oxigen;
C. se sintetizeaz substane minerale.

116. Din Gimnosperme face parte:
A. bradul;
B. cartoful;
C. mucegaiul alb.

117. Eliminarea oxigenului se realizeaz n urma:
A. expiraiei;
B. fotosintezei;
C. inspiraiei.

118. Au rol n digestia intracelular:
A. lizozomii;
B. nucleolii;
C. ribozomii.

119. Ovarul la mamifere:
A. este alctuit din hepatocite;
B. prezint cromozomi sub form de pereche;
C. prezint periferic o zon cortical.




120. Virusurile:
A. au metabolism propriu;
B. prezint perete celular;
C. sunt entiti infecioase.

121. Ciupercile:
A. au nutriie autotrof;
B. au corpul alctuit din hife;
C. sunt organisme procariote.

122. Mers plantigrad are:
A. cerbul;
B. tigrul;
C. ursul.

123. Plant parazit este:
A. drojdia;
B. limbricul;
C. torelul.

124. Melcul membranos este sediul receptorilor:
A. auditivi;
B. gustativi;
C. olfactivi.

125. Ovulul la mamifere:
A. are 46 de cromozomi la om;
B. este un gamet;
C. particip la reproducerea asexuat.

126. La mamifere, pancreasul:
A. si vars secreia n intestinul gros;
B. are rol n digestia intestinal;
C. este cea mai mare gland anex a tubului digestiv.




127. Crapul:
A. are schelet osos;
B. respir anaerob;
C. are fecundaie intern.

128. Membrana plasmatic:
A. este bogat n celuloz;
B. are structur de mozaic fluid;
C. conine un bistrat proteic.

129. Dublarea cantitii de cromatin:
A. are loc la sfrsitul anafazei;
B. nu este necesar naintea meiozei;
C. precede diviziunea cariochinetic.

130. Hematiile:
A. au rol n coagulare;
B. conin hemoglobin;
C. se formeaz n mduva spinrii.

131. Cile urinare sunt, n ordine:
A. uretre, vezic urinar, ureter;
B. rinichi, uretr, vezic urinar, ureter;
C. uretere, vezic urinar, uretr.

132. Alegei asocierea corect:
A. tenie Platelmini;
B. pianjenul cu cruce Insecte;
C. broasca de lac Urodele.

133. Neuronul:
A. conine mielin la nivelul corpului neuronal;
B. are unul sau mai muli axoni;
C. primeste excitaia la nivelul dendritelor.




134. Urechea medie comunic cu:
A. urechea intern, prin timpan;
B. faringele, prin trompa lui Eustachio;
C. urechea extern, prin fereastra rotund.

135. Fora de suciune:
A. este generat de rdcin;
B. atinge maximul toamna;
C. este maxim la nceputul primverii.

136. Alegei asocierea corect ntre tipul de fruct si planta care l produce:
A. pstaie varz;
B. cariops floarea soarelui;
C. bac via de vie.

137. Perisorii absorbani:
A. absorb seva elaborat;
B. sunt pluricelulari;
C. absorb apa prin fenomenul de osmoz.

138. Deplasarea spermatiei ctre oosfer este:
A. chimiotactism;
B. fotonastie;
C. chimiotropism.

139. Componentele celulare cu rol n sinteza proteinelor sunt:
A. mitocondriile;
B. dictiozomii;
C. ribozomii.

140. Substana alb a mduvei spinrii:
A. conine centrii nervoi;
B. este dispus sub form de coarne;
C. conduce impulsurile nervoase ntre mduv i encefal.




141. Alegei afirmaia corect despre cloroplaste:
A. au rol n depozitarea substanelor de rezerv;
B. sunt sediul respiraiei celulare;
C. caracterizeaz celulele eucariotelor autotrofe.

142. Virusurile:
A. sunt cele mai simple celule;
B. sunt multiplicate de ctre celule;
C. respir anaerob.

143. Lichenii au o nutriie:
A. simbiont;
B. anaerob;
C. aerob.

144. Cerebelul are rol n:
A. comandarea miscrilor;
B. sensibilitate;
C. meninerea echilibrului.

145. Celula procariot prezint:
A. mitocondrii;
B. nucleol;
C. nucleoid.

146. Fecundaia la angiosperme:
A. are loc n sacul embrionar;
B. asigur reproducerea asexuat;
C. const n contopirea spermatiei cu ovarul.

147. Reticulul endoplasmatic are rol n:
A. transportul substanelor;
B. respiraia celular;
C. procesul de ereditate.




148. Organul comun sistemelor respirator i digestiv este:
A. esofagul;
B. faringele;
C. laringele.

149. La nivelul stomacului mamiferelor:
A. are loc doar depozitarea alimentelor;
B. ncepe digestia chimic a proteinelor;
C. se finalizeaz digestia chimic a glucidelor.

150. Alegei asocierea corect ntre esut si funcia acestuia:
A. meristem apical crestere n lungime;
B. vase lemnoase conducerea sevei elaborate;
C. vase liberiene conducerea sevei brute.

151. Fusul de diviziune:
A. se formeaz n interfaz;
B. este o structur permanent a celulelor;
C. are rol n migrarea cromozomilor n timpul diviziunii.

152. La nivel pulmonar:
A. aerul este umezit, nclzit i purificat;
B. bronhiolele se ramific, genernd, bronhiile;
C. alveolele sunt nconjurate de o reea de capilare.

153. esutul osos compact:
A. este un esut conjunctiv semidur;
B. este lipsit de vascularizaie;
C. conine substan fundamental fluid.

154. n circulaia sngelui la mamifere:
A. artera aort porneste din ventriculul stng;
B. jumtatea dreapt a inimii conine snge oxigenat;
C. venele pulmonare aduc sngele oxigenat n atriul drept.




155. Membrana celular:
A. delimiteaz celula;
B. este dispus la periferia peretelui celular;
C. lipseste la celula procariot.

156. Fagocitoza:
A. este o proprietate a trombocitelor;
B. se realizeaz cu ajutorul pseudopodelor;
C. este realizat de hematii.

157. Un individ homozigot pentru un anumit caracter:
A. are att gena dominant, ct i pe cea recesiv;
B. produce dou tipuri de gamei;
C. are o pereche de gene dominante sau pereche de gene recesive.

158. Organitul celular cu rol n formarea fusului de diviziune este:
A. centrozomul;
B. aparatul Golgi;
C. reticulul endoplasmatic.

159. Mugurii gustativi:
A. conin celule senzoriale i celule de susinere;
B. sunt sediul senzaiei de gust;
C. se gsesc n mucoasa olfactiv.

160. Au rol n sinteza proteic:
A. dictiozomii;
B. lizozomii;
C. ribozomii.

161. La mamifere, din ventriculul drept pleac:
A. artera aort;
B. artera pulmonar;
C. vena cav.




162. nmulirea vegetativ prin stoloni (tulpini trtoare) este prezent la:
A. cartof;
B. cpun;
C. lalea.

163. Vierme lat este:
A. limbricul;
B. lipitoarea;
C. tenia.

164. Cromozomii se dispun n placa ecuatorial n timpul:
A. anafazei;
B. metafazei;
C. telofazei.

165. Bila se vars n:
A. duoden;
B. colon;
C. stomac.

166. Sensibilitatea chimic este deservit de urmtorii receptori:
A. auditivi;
B. olfactivi;
C. optici.

167. Sunt angiosperme:
A. coniferele;
B. ferigile;
C. monocotiledonatele.

168. Reticulul endoplasmatic rugos:
A. are membran dubl organizat n criste;
B. este un sistem de canalicule cu ribozomi;
C. are rol n sinteza de substane lipidice.




169. Este constituent celular autodivizibil:
A. citoplasma;
B. reticulul endoplasmatic;
C. mitocondria.

170. Corola este alctuit din:
A. sepale;
B. carpele;
C. petale.

171. Torelul este o plant:
A. autotrof;
B. saprofit;
C. parazit.

172. Genotipul reprezint:
A. totalitatea nsusirilor unui organism;
B. rezultatul interaciunii fenotip-mediu;
C. totalitatea genelor unui organism.

173. Omul poate prezenta urmtoarele bacterioze:
A. poliomielita;
B. turbarea;
C. pneumonia.

174. Sunt organisme procariote:
A. algele albastre-verzi;
B. drojdia de bere;
C. parameciul.

175. Incadrai cartoful n familia corespunztoare:
A. papilionacee;
B. solanacee;
C. rozacee.




176. Sunt reprezentani ai ordinului Ofidieni:
A. oprla cenuie i guterul;
B. vipera i pitonul;
C. broasca estoas i crocodilul.

177. Aparine clasei Monocotiledonate:
A. usturoiul;
B. spanacul;
C. trifoiul.

178. Nu fac parte din grupa amfibienilor:
A. urodelele;
B. anurele;
C. anelidele.

179. Sunt mamifere exclusiv acvatice:
A. balena;
B. rechinul;
C. pstruga.

180. Sunt peti cartilaginoi:
A. caalotul;
B. rechinul albastru;
C. morunul.

181. Amfibienii sunt:
A. cordate;
B. molute;
C. coelenterate.

182. Molutele:
A. au picioare articulate;
B. posed aripi membranoase;
C. posed cochilie sub mai multe forme.




183. Sunt cefalopode:
A. limaxul;
B. sepia;
C. meduza.

184. Citoplasma celulei eucariote:
A. este un sistem coloidal;
B. are structur n mozaic fluid;
C. contine cromatin.

185. Cristele mitocondriale:
A. reprezint sediul fotosintezei;
B. au rol n schimburile celulei cu mediul extracelular;
C. sunt invaginri ale membranei interne a mitocondriei.

186. Pasajul apei de la o celul la alta, n corpul plantei, este facilitat de:
A. plasmoliz;
B. turgescen;
C. osmoz.

187. Turgescen nseamn:
A. creterea volumului celular;
B. eliminarea apei din celul;
C. acumularea de gaze n celul.

188. Transportul pasiv se realizeaz prin:
A. plasmoliz;
B. difuziune;
C. exocitoz.

189. Prezint membran dubl:
A. ribozomii;
B. dictiozomii;
C. cloroplastele.




190. Prezint membran dubl:
A. nucleolii;
B. vacuolele;
C. mitocondriile.

191. Selectai organitele care nu prezint membran:
A. vacuolele;
B. ribozomii;
C. lizozomii.

192. Dictiozomii:
A. aparin aparatului Golgi;
B. au rol n sinteza proteinelor celulare;
C. apartin centrozomului.

193. Contribuie la formarea fusului de diviziune:
A. centromerul;
B. centrozomul;
C. nucleolul.

194. Centrozomul:
A. conine 1-2 nucleoli delimitai de membran proprie;
B. conine cromozomi n numr variabil n funcie de specie;
C. conine 2 centrioli perpendiculari unul pe cellalt.

195. Nucleul:
A. prezint membrana dubl cu pori;
B. este sediul sintezelor proteice;
C. are permeabilitate selectiv.

196. Identificai eroarea privind funciile nucleului:
A. coordoneaz metabolismul celular;
B. este sediul sintezelor proteice;
C. asigur transmiterea ereditar a caracterelor.




197. Identificai eroarea privind centrozomul:
A. este prezent att n celula procariot ct i n cea eucariot;
B. este un organit situat n vecintatea nucleului;
C. are rol n formarea fusului de diviziune.

198. Identificai eroarea privind membrana plasmatic:
A. are permeabilitate selectiv;
B. prezint potenial electric;
C. se dezorganizeaz n profaz.

199. Care component celulara lipsete n celula bacterian:
A. mitocondria;
B. nucleoidul;
C. ribozomii.

200. Identificai eroarea privind sinteza ADN:
A. se numete replicare;
B. se realizeaz n profaz;
C. se realizeaz dup model semiconservativ.

201. Cromozomii omologi se separ i migreaz la polii celulei n:
A. profaza I;
B. metafaza II;
C. anafaza I.

202. n telofaza I a meiozei:
A. cromozomii omologi se recombin;
B. se deplaseaz spre polii celulei cte jumtate din numrul de cromozomi ai celulei-
mama;
C. se individualizeaz cei doi nuclei fii.

203. Identificai eroarea privind crossing-overul:
A. este mecanism de recombinare genetic intracromozomal;
B. se realizeaz n profaza i a meiozei;
C. se realizeaz n profaza mitozei.



204. Tetradele:
A. sunt grupri de 4 cromozomi omologi;
B. sunt grupri de 2 cromozomi omologi;
C. se formeaz n metafaza I a meiozei.

205. Citochineza nseamn:
A. separarea celulelor fiice rezultate din diviziune;
B. deplasarea celulelor n funcie de un stimul;
C. diviziunea propriu-zis a nucleului celular.

206. Identificai eroarea privind meioza:
A. asigur formarea gameilor (celule reproductoare);
B. contribuie la recombinarea genetic i deci asigur variabilitatea organismelor;
C. se desfoar n toate celulele somatice ale organismelor pluricelulare asigurnd
creterea acestora i perpetuarea speciei.

207. Cromatina:
A. este o substan cromatic din cloroplaste;
B. este o component a citoplasmei;
C. este o componenta nuclear din care se formeaz cromozomii.

208. Identificai varianta incorect referitoare la mitoz:
A. este diviziunea reducional prin care are loc creterea i nmulirea organismelor;
B. menine constant numrul de cromozomi;
C. este diviziunea ecvaional care implic kariokineza i citochineza.

209. Garnitura diploid de cromozomi se reface n timpul:
A. meiozei;
B. citokinezei;
C. fecundaiei.

210. Mitoza i meioza au n comun:
A. numrul de cromozomi din celulele fiice;
B. fusul de diviziune;
C. tetradele.



211. Centriolii:
A. intr n alctuirea centromerilor;
B. sunt doi i au rol n generarea fibrelor fusului de diviziune n profaza;
C. sunt dispui paralel n structura centrozomului.

212. Ribozomii:
A. sunt centralele energetice ale celulei;
B. sunt liberi n citoplasm sau atasati cisternelor aparatului Golgi;
C. au rol n sinteza proteinelor specifice.

213. Este o caracteristic comun celulei procariote i eucariote:
A. prezena nucleului;
B. diviziunea mitotic i meiotic;
C. informaia genetic codificat n ADN.

214. Este o caracteristic specific celulei procariote:
A. numrul variabil de cromozomi;
B. existena peretelui celular;
C. existena nucleolului.

215. Sunt diploide:
A. ovulele;
B. spermatozoizii;
C. celulele epiteliale.

216. n urma monohibridrii, indivizii cu genotip homozigot recesiv apar n F
2
n
proporie de:
A. 25%;
B. 75%;
C. 50%.

217. n urma monohibridrii:
A. n F
1
toti indivizii sunt homozigoi;
B. n F
2
raportul de segregare dup fenotip este de 3 dominant: 1 recesiv;
C. n F
1
50% din indivizii sunt homozigoi i 50% sunt heterozigoi.



218. n cazul dihibridrii :
A. n F2 apare raportul de segregare fenotipic de 3:1;
B. n F2 apare raportul de segregare fenotipic de 9:3:3:3;
C. 1/16 din indivizii din F2 sunt dublu homozigoi recesivi.

219. Raportul de segregare fenotipic n F2 de 1:2:1 este corespunztor:
A. monohibridrii;
B. dominanei incomplete;
C. codominanei.

220. Se ncrucieaz o plant cu genotipul RrTT cu una cu genotipul rrTt. Ce raport de
plante dublu heterozigote se va obine?
A. ;
B. ;
C. 9/16.

221. Un copil are grupa sangvin 0 I iar mama aparine grupei B III cu genotip
heterozigot. Ce constitutie genetic are tatl, dac copilul mai are un frate cu grupa
sangvin AB IV ?
A. A II heterozigot;
B. A II homozigot;
C. AB IV.

222. Mutaiile genetice sunt:
A. rezultatul recombinrii genetice;
B. determinate de ageni mutageni fizici, chimici, biologici;
C. rezultatul diviziunilor celulare.

223. Asigur creterea n lungime a plantei:
A. meristemele apicale;
B. parenchimul asimilator;
C. esuturile conductoare.

224. Haploid este:
A. o celul cu 2n cromozomi;
B. o celul reproductoare care se formeaz prin meioz;
C. celula-ou sau zigotul.

225. Cromozomii omologi sunt:
A. perechea de cromozomi cu o secven similar de gene i care provin unul de la un
printe i cellalt - de la cellalt printe;
B. cromozomii dintr-un set haploid de cromozomi;
C. cromozomii materni sau cromozomii paterni.

226. Sunt sex- linkate:
A. genele de pe cromozomul 21 care este implicat n sindromul Down;
B. genele de pe cromozomul X;
C. genele de pe autozomi.

227. Trisomiile se codific:
A. 2n-1;
B. 2n+2;
C. 2n+1.

228. Codonul este:
A. o grupare de 2 nucleotide din catena proteinelor;
B. o secven de 3 nucleotide ce codific un aminoacid;
C. o secven de 3 aminoacizi din lanul proteic.

229. Este o maladie numeric heterozomal:
A. sindromul Down;
B. daltonismul;
C. sindromul Klinefelter.

230. Este o maladie numeric heterozomal:
A. sindromul Turner;
B. sindromul Down;
C. hemofilia.

231. Sindromul Turner prezint:
A. 2n = 46 cromozomi;
B. 2n = 47 cromozomi;
C. 2n = 45 cromozomi.



232. Sindromul Klinefelter prezint:
A. 2n = 46 cromozomi;
B. 2n = 47 cromozomi;
C. 2n = 45 cromozomi.

233. Genele recesive din heterozomul X:
A. se manifest la femele doar cnd sunt n stare homozigot;
B. se manifesta in mod egal atat la femele cat i la masculi;
C. nu se manifest la masculi.

234. Genele recesive din heterozomul X:
A. se manifest la femele doar cnd sunt n stare heterozigot;
B. se manifesta in mod egal atat la femele cat i la masculi;
C. se manifest ntotdeauna la masculi.

235. Hemizigoia nseamn:
A. transmiterea nlnuit a genelor din heterozomi;
B. fenomenul de conversie genic a unei gene dominante ntr-una recesiv;
C. manifestarea fenotipic a unei gene care se gsete n genotipul unui mascul ntr-un
singur exemplar (fie pe X fie pe Y, deoarece nu sunt omologi).

236. Acizii nucleici:
A. sunt substane macromoleculare;
B. se sintetizeaz n ribozomi;
C. se gasesc exclusiv n nucleu.

237. Nu conin pigmeni:
A. cloroplastele;
B. leucoplastele;
C. cromatoforii.

238. Sunt organite autodivizibile:
A. vacuolele;
B. dictiozomii;
C. mitocondriile.



239. Sunt organite autodivizibile:
A. reticulul endoplasmatic;
B. lizozomii;
C. cloroplastele.

240. Schimbul de substane dintre celul i mediu se realizeaz:
A. pasiv cu ajutorul ATP-ului;
B. activ prin difuziune i osmoz;
C. prin endocitoz i exocitoz.

241. La sfritul etapei ecvaionale a meiozei:
A. se formeaz 4 celule diploide;
B. se formeaz 4 celule haploide;
C. se formeaz 2 celule identice cu celula mam.

242. Cromozomii aflai n anafaza mitozei sunt:
A. monocromatidici;
B. bicromatidici;
C. lipsii de centromer.

243. Celulele haploide:
A. se formeaz prin diviziune mitotic;
B. odat formate nu se mai divid;
C. formeaz gamei de acelai fel prin meioz.

244. n telofaza mitozei:
A. se replic ADN;
B. se cromozomii sunt bicromatidici;
C. se dezorganizeaz fusul de diviziune.

245. n anafaza II a meiozei se afl n drum spre fiecare pol al celulei:
A. n cromozomi monocromatidici;
B. n cromozomi bicromatidici;
C. 2n cromozomi monocromatidici.




246. n interfaza scurt dintre etapele diviziunii meiotice:
A. au loc biosinteze de ADN i proteine;
B. ADN nu se mai replic;
C. se formeaz tetradele.

247. Protoplatii:
A. nu au nucleu;
B. nu posed citoschelet;
C. nu posed perete celular.

248. Histologia este tiina care studieaz:
A. celulele;
B. esuturile;
C. organele.

249. Meristemele sunt esuturi:
A. fundamentale;
B. primare;
C. definitive.

250. Este un esut de aprare:
A. esutul acvifer;
B. esutul aerifer;
C. epiderma.

251. Glandele endocrine:
A. produc hormone;
B. intr n alctuirea organelor de sim;
C. au rezisten mecanic.

252. esutul conjunctiv semidur:
A. intr n structura oaselor;
B. este nevascularizat;
C. intr n structura encefalului.




253. esut muscular striat se afl n:
A. structura limbii;
B. structura creierului mare;
C. pereii stomacului.

254. esuturile mecanice:
A. ofer flexibilitate plantelor;
B. sunt formate din celule care au perei subiri;
C. sunt reprezentate de colenchim i sclerenchim.

255. Chemosinteza:
A. este un tip de nutriie heterotrof;
B. utilizeaz energia rezultat din transformarea unor substane organice;
C. utilizeaz energia luminii.

256. Au membran intern cu tilacoizi:
A. cloroplastele;
B. mitocondriile;
C. ribozomii.

257. Bacillus thuringiensis:
A. este o bacterie;
B. este un mucegai;
C. este un virus.

258. Micozele sunt:
A. boli produse de bacterii;
B. boli produse de mucegaiuri inferioare parazite;
C. enzime.

259. Micoriza
A. este o relaie de simbioz;
B. este o relaie de parazitizm;
C. este o relaie de competiie.




260. Pinocitoza
A. este un tip de mobilitate;
B. presupune nglobarea intracelular a unor particule nutritive solide;
C. presupune nglobarea intracelular a unor lichide.

261. Gland anex digestiv este:
A. ficatul;
B. glandele sudoripare;
C. glandele suprarenale.

262. Amilaza:
A. este un compus lipidic;
B. este o enzim implicat n hidroliza amidonului;
C. este ntnit n sucul gastric.

263. Stomacul mamiferelor este unicameral, cu excepia:
A. carnivorelor;
B. omnivorelor;
C. rumegtoarelor.

264. Pepsinogenul este activat de :
A. acidul sulfuric;
B. acidul clorhidric;
C. acidul acetic.

265. Pancreasul este :
A. o gland mixt;
B. doar o gland exocrin;
C. doar o gland endocrin.

266. Prin ruperea legturilor peptidice, pot rezulta:
A. acizi grai;
B. aminoacizi;
C. lipide.




267. Au gura rotund, lipsit de maxilare:
A. reptilele;
B. ciclostomii;
C. petii.

268. Gua de la psri este o dilataie a:
A. esofagului;
B. aringelui;
C. traheei.

269. La pasri, intestinul gros se termin prin:
A. anus;
B. cloac;
C. rect.

270. Respiraia aerob presupune:
A. consumul de oxigen;
B. eliberarea oxigenului;
C. consumul de dioxid de carbon.

271. Este un proces aerob:
A. fermentaia alcoolic;
B. fermentaia acetic;
C. fermentaia lactic.

272. Fermentaia lactic este realizat de:
A. Lactobacillus bulgaricus;
B. Saccharomyces cerevisiae;
C. Staphilococcus aureus.

273. La plante, intensitatea respiraiei:
A. scade odat cu mbtrnirea esuturilor;
B. scade pe msur ce crete concentraia substanelor organice;
C. crete pe msur ce crete concentraia de dioxid de carbon.




274. Digestia intracelular este ntlnit la:
A. protozoare si spongieri;
B. hematii i spongieri;
C. celenterate i lizozomi.

275. Epiglota este un cartilaj care aparine :
A. faringelui;
B. laringelui;
C. traheei.

276. La mamifere, circulaia nutritiv a ficatului este realizat de:
A. artera aort;
B. venele pulmonare;
C. artera hepatic.

277. Ventilaia pulmonar se realizeaz prin:
A. inspiraie i expiraie;
B. locomoie;
C. circulaia mare a sngelui.

278. Pleura extern ader la:
A. peretele cutiei toracice;
B. peretele cavitii abdominale;
C. peretele intestinului.

279. Sacii aerieni:
A. sunt dilatri ale bronhiilor n afara plmnilor;
B. apar la reptile;
C. au un volum mult mai mic comparativ cu cel al plmnilor.

280. Sunt vertebrate homeoterme:
A. petii;
B. amfibienii;
C. psrile.




281. Rizomul este:
A. o tulpin subteran;
B. o tulpin ierboas;
C. o tulpin lemnoas.

282. Presiunea radicular:
A. este rezultatul activitii celulelor tulpinii;
B. este rezultatul activitii celulelor rdcinii;
C. determin pomparea activ a apei n sus prin vasele liberiene.

283. n cavitatea bucal a mamiferelor sunt transformate:
A. lipidelele;
B. glucidele (amidonul);
C. proteinele.

284. Lipaza acioneaz asupra:
A. lactozei;
B. lipidelor;
C. oligopeptidelor.

285. n inspiraie:
A. diafragmul se relaxeaz;
B. diafragmul se contract;
C. aerul iese din plamni.

286. Volumul inspirator de rezerv (V.I.R.) are o valoare aproximativ de:
A. 1300-1500 mL;
B. 500 mL;
C. 1000 mL.

287. Fagocitoza este ntlnit i la urmtoarele elemente figurate ale sngelui:
A. hematii;
B. leucocite;
C. trombocite.




288. n seciune transversal prin rdcin, scoara este localizat ntre:
A. exoderm i cilindru central;
B. fasciculele libero-lemnoase;
C. endoderm i mduv.

289. Fora de suciune a frunzelor se datoreaz:
A. transpiraiei;
B. respiraiei;
C. fotosintezei.

290. Substanele toxice din sol:
A. favorizeaz respiraia plantelor;
B. declaneaz fotosinteza;
C. afecteaz toate funciile plantelor.

291. Transpiraia plantelor este influenat de urmtorii factori externi:
A. suprafaa foliar i densitatea stomatelor;
B. curenii de aer i temperatura ridicat;
C. umiditatea atmosferic sczut i temperatura sczut.

292. Unul dintre factorii externi care influeneaz procesul de fotosintez este:
A. lumina;
B. ATP-ul;
C. densitatea periorilor absorbani.

293. Bacteriile nitrificatoare:
A. oxideaz amoniacul;
B. contribuie la circuitul carbonului n natur;
C. oxideaz hidrogenul sulfurat.

294. Epicardul:
A. acoper miocardul;
B. este foia extern a pericardului;
C. este un esut excitoconductor.




295. Amfibienii au:
A. circulaie sangvin dubl;
B. circulaie sangvin simpl;
C. circulaie sangvin complet.

296. Circulaia sngelui poate fi:
A. simpl la amfibieni;
B. complet la psri i mamifere;
C. simpl la reptile.

297. Valvulele atrio-ventriculare:
A. permit sngelui s treac numai din atrii n ventricule;
B. permit sngelui s treac numai din ventricule n atrii;
C. permit doar circulaia sngelui oxigenat.

298. Seva elaborat :
A. circul prin vasele liberiene;
B. circul prin vasele lemnoase;
C. circul pasiv.

299. Seva elaborat:
A. este bogat n substane anorganice solubile;
B. este elaborat n rdcin;
C. este bogat n substane organice solubile.

300. Aglutinogenele specifice grupei de snge AB(IV) sunt:
A. ;
B. A;
C. A i B.

301. Nastiile:
A. sunt micri orientate ale plantelor;
B. sunt micri neorientate ale plantelor;
C. depind de direcia stimulului.




302. Celulele cu bastona sunt:
A. celule fotosensibile;
B. responsabile de vederea diurn;
C. intr n structura coroidei.

303. Cristalinul este:
A. o lentil convergent elastic;
B. o lentil divergent;
C. un nveli al globului ocular.

304. Mediile transparente ale globului ocular sunt:
A. umoarea apoas i umoarea sticloas;
B. coroida i pupila;
C. sclerotida i pupila.

305. Urechea medie apare pentru prima dat n evoluie la:
A. peti;
B. amfibieni;
C. reptile.

306. Trompa lui Eustachio:
A. este ntlnit la peti;
B. are rol olfactiv;
C. asigur legtura dintre urechea medie i faringe.

307. Linia lateral:
A. asigur sesibilitatea la peti;
B. se afl la nivelul urechii interne a vertebratelor;
C. la psri are rol n excreie.

308. Sistemul nervos somatic:
A. integreaz organismul n mediul de via;
B. regleaz activitatea organelor interne;
C. este constituit doar din neuroni motori.




309. Substana cenuie a mduvei spinrii:
A. este situat central;
B. n seciune are forma literei Z;
C. este format din fibre mielinice.

310. Reflexele somatice:
A. sunt cele mai complexe;
B. au arcul reflex format din doi neuroni ;
C. realizeaz activiti ale organelor interne.

311. Nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral:
A. sunt centri unor reflexe vegetative;
B. nu funcioneaz automat;
C. se afl sub controlul etajelor inferioare ale creierului.

312. Curbura plantar:
A. apare la delfin;
B. este o adaptare a scheletului uman la locomoia biped;
C. determin mersul digitigrad.

313. La mamifere, rinichii au rol:
A. excretor;
B. digestiv;
C. imunitar.

314. Glomerulul:
A. reprezint un ghem de vase capilare;
B. se gasete la nivelul tubului contort distal;
C. are rol n colectarea urinei finale.

315. Fecundaia dubl:
A. este ntlnit doar la giosperme;
B. are drept consecin formarea endospermului;
C. se produce n antere.




316. La angiosperme, smna se formeaz din:
A. ovul;
B. ovar;
C. grunciorul de polen.

317. Sunt fructe dehiscente:
A. pstile;
B. drupele simple;
C. achenele.

318. Elementele sexuale brbteti din structura florii de angiosperme sunt:
A. carpelele;
B. petalele;
C. staminele.

319. Individualizarea cromozomilor ncepe n:
A. telofaz;
B. profaz;
C. metafaz.

320. Cloroplastele:
A. au n strom acizi nucleici i ribozomi;
B. prezint o membran simpl cutata;
C. conin enzime cu rol n digestia intracelular.

321. Mitocondriile sunt sediul celular al:
A. producerii de energie;
B. digestiei intracelulare;
C. ereditii.

322. Din categoria esuturilor vegetale fundamentale fac parte esuturile:
A. de depozitare;
B. conductoare;
C. de aprare.




323. Din structura sacului embrionar face parte:
A. albumenul;
B. oosfera;
C. tegumentul.

324. Sunt talofite:
A. clorofitele;
B. pteridofitele;
C. gimnospermele.

325. Organismele parazite:
A. transform substanele organice din organismul gazd;
B. transform substanele anorganice n substane organice;
C. altereaz i degradeaz produsele alimentare.

326. Faciliteaz schimbul de substane cu mediul:
A. plasmalema;
B. centrozomul;
C. carioplasma.

327. Respiraia celular:
A. presupune prezena plamnilor;
B. conduce la sinteza glucozei;
C. se poate desfura i n absena oxigenului.

328. Peretele celular:
A. este alctuit din fosfolipide;
B. conine celuloz la plante;
C. lipseste la bacterii.

329. Clorofila:
A. capteaz energia luminoas;
B. este localizat n mitocondrie;
C. se gsete n cantitate mare n rdcinile tuberizate.




330. Este plant dicotiledonat:
A. porumbul;
B. salcmul;
C. crinul.

331. Mitocondria:
A. are rol predominant secretor;
B. conine grana n structura sa;
C. este organit cu membran dubl.

332. Sunt organite celulare cu rol n respiraie:
A. cloroplastele;
B. oleoplastele;
C. mitocondriile.

333. Sunt organisme fotosintetizatoare:
A. drojdiile;
B. ferigile;
C. mucegaiurile.

334. Bulbul are rol n nmulirea vegetativ la:
A. cpun;
B. ment;
C. crin.

335. Dintre clorofite face parte:
A. drojdia vinului;
B. mtasea broatei;
C. cornul secarei.

336. Particule ribonucleoproteice sunt:
A. lizozomii;
B. vacuolele;
C. ribozomii.




337. Crossing-over-ul reprezint:
A. migrarea cromozomilor spre polii celulei;
B. a doua lege mendelian a ereditii;
C. schimbul reciproc de gene ntre cromozomii omologi.

338. Ciupercile:
A. sunt lipsite de perete celular;
B. au corpul alctuit din hife;
C. sunt organisme procariote.

339. Grul este o plant:
A. autotrof;
B. saprofit;
C. heterotrof.

340. Marcotajul este o form de reproducere asexuat artificial practicat la:
A. mucat;
B. via de vie;
C. cartof.

341. Componenta structural a celulei vegetale care lipsete din celula animal este:
A. peretele celular;
B. mitocondria;
C. nucleul.

342. Respiraia anaerob:
A. se ntlnete la unele bacterii i ciuperci;
B. este un proces de oxidare complet;
C. genereaz oxigen.

343. Gineceul are:
A. ovar;
B. sepale;
C. semine.




344. La brad:
A. florile nu au nveli floral;
B. smna este nchis n fruct;
C. florile sunt hermafrodite.

345. Meristemele apicale:
A. sunt esuturi fundamentale;
B. conin celule care se divid meiotic intens;
C. conin celule care se divid mitotic intens.

346. Organitul celular care conine doi centrioli este:
A. ribozomul;
B. centrozomul;
C. dictiozomul.

347. Meioza se finalizeaz cu formarea a:
A. dou celule haploide;
B. patru celule diploide;
C. patru celule haploide.

348. Nucleolul:
A. are rol n sinteza lizozomilor;
B. conine acizi nucleici;
C. este delimitat de o membran.

349. Fotosinteza:
A. are loc la nivelul mitocondriei;
B. este o modalitate de nutriie heterotrof;
C. este un tip de nutriie autotrof.

350. Caracteristic a celulelor esuturilor embrionare vegetale este:
A. prezena a numeroase cloroplaste;
B. capacitatea de a produce nectar;
C. capacitatea de a se divide rapid.




351. Este caracteristic celulelor bacteriene, prezena n citoplam a:
A. mitocondriilor;
B. aparatului Golgi;
C. nucleoidului.

352. Vasele lemnoase ale plantelor:
A. aparin esuturilor de aprare;
B. conduc ap cu substane minerale;
C. sunt reprezentate de tuburile ciuruite.

353. Peretele celular la plante conine:
A. celuloz;
B. chitin;
C. colesterol.

354. Cromozomii sunt:
A. bicromatidici n anafaza II;
B. monocromatidici n telofaza I;
C. monocromatidici n profaza I.

355. Pentru a realiza fotosinteza, un organism viu trebuie s:
A. aparin regnului fungi;
A. B. conin tesut asimilator cu pigmenti fotosensibili;
C. absoarb glucoz din sol.

356. Fructul salcmului este:
A. achen;
B. bac;
C. pstaie.

357. Plastidele sunt organite celulare ntlnite la:
A. bacterii;
B. monocotiledonate;
C. urodele.




358. George Emil Palade a descoperit:
A. cloroplastele;
B. lizozomii;
C. ribozomii.

359. tiina care studiaz clasificarea organismelor se numete:
A. citologie;
B. evoluionism;
C. sistematic.

360. Un ordin cuprinde mai multe:
A. familii;
B. regnuri;
C. clase.
























RSPUNSURI

1-B 2-C 3-C 4-C 5-B 6-C 7-C 8-C 9-B 10-B
11-C 12-B 13-B 14-A 15-B 16-B 17-B 18-A 19-C 20-B
21-A 22-C 23-C 24-A 25-C 26-C 27-C 28-A 29-A 30-C
31-B 32-C 33-A 34-A 35-B 36-C 37-A 38-A 39-A 40-B
41-A 42-B 43-B 44-A 45-A 46-A 47-B 48-A 49-B 50-C
51-C 52-B 53-A 54-A 55-C 56-C 57-C 58-A 59-B 60-C
61-B 62-C 63-B 64-A 65-C 66-A 67-A 68-A 69-C 70-B
71-A 72-A 73-A 74-C 75-C 76-B 77-B 78-A 79-C 80-C
81-A 82-B 83-C 84-A 85-C 86-B 87-C 88-C 89-A 90-B
91-C 92-C 93-A 94-C 95-A 96-C 97-B 98-C 99-B 100-A
101-B 102-B 103-C 104-C 105-C 106-B 107-B 108-C 109-C 110-A
111-C 112-B 113-C 114-C 115-B 116-A 117-B 118-A 119-C 120-C
121-B 122-C 123-C 124-A 125-B 126-B 127-A 128-B 129-C 130-B
131-C 132-A 133-C 134-B 135-A 136-C 137-C 138-A 139-C 140-C
141-C 142-B 143-A 144-C 145-C 146-A 147-A 148-B 149-B 150-A
151-C 152-C 153-B 154-A 155-A 156-B 157-C 158-A 159-A 160-C
161-B 162-B 163-C 164-B 165-A 166-B 167-C 168-B 169-C 170-C
171-C 172-C 173-C 174-A 175-B 176-B 177-A 178-C 179-A 180-B
181-A 182-C 183-B 184-A 185-C 186-C 187-A 188-B 189-C 190-C
191-B 192-A 193-B 194-C 195-A 196-B 197-A 198-C 199-A 200-B
201-C 202-C 203-C 204-B 205-A 206-C 207-C 208-A 209-C 210-B
211-B 212-C 213-C 214-B 215-C 216-A 217-B 218-C 219-B 220-B
221-A 222-B 223-A 224-B 225-A 226-B 227-C 228-B 229-C 230-A
231-C 232-B 233-A 234-C 235-C 236-A 237-B 238-C 239-C 240-C
241-B 242-A 243-B 244-C 245-A 246-B 247-C 248-B 249-B 250-C
251-A 252-B 253-A 254-C 255-B 256-A 257-A 258-B 259-A 260-C
261-A 262-B 263-C 264-B 265-A 266-B 267-B 268-A 269-B 270-A
271-B 272-A 273-A 274-A 275-B 276-C 277-A 278-A 279-A 280-C
281-A 282-B 283-B 284-B 285-B 286-A 287-B 288-A 289-A 290-C
291-B 292-A 293-A 294-A 295-A 296-B 297-A 298-A 299-C 300-C
301-B 302-A 303-A 304-A 305-B 306-C 307-A 308-A 309-A 310-B
311-A 312-B 313-A 314-A 315-B 316-A 317-A 318-C 319-B 320-A
321-A 322-A 323-B 324-A 325-A 326-A 327-C 328-B 329-A 330-B
331-C 332-C 333-B 334-C 335-B 336-C 337-C 338-B 339-A 340-B

341-A 342-A 343-A 344-A 345-C 346-B 347-C 348-B 349-C 350-C
351-C 352-B 353-A 354-B 355-B 356-C 357-B 358-C 359-C 360-A