Sunteți pe pagina 1din 8

GRUPA 401-402 PROTEINE PLASMATICE

1.Ce proteina intra in categoria proteinelor de transport?


a. ig a
b. sistemul complement
c. albumina
d. ldh
rsp corect (c)
2.Albumina
a. este principalul agent al presiunii coloid-osmotice plasmatice
b. are rol de anticorp
c. are rol in coagulare
d. apare in boli renale
rsp corect (a)
3.Ig g:
a. rol in reactiile alergice de tip imediat
b. prezenta in lacrimi si saliva
c. nivel crescut in ciroza biliara primitiva
d. traverseaza bariera pacentara
rsp corect (d)
4.Ldh:
a. catalizeaza in conditii aerobe reducerea acidului piruvic cu formare de acid lactic
b. enzima intracelulara intalnita in rinichi,creier,miocard,ficat si plamani
c. prezinta 3 izoenzime(ldh 1,ldh 2,ldh 3)
d. in infarctul miocardic apar niveluri scazute de ldh
rsp corect (b)
5.Fosfataza acida se gaseste in:
a. intestin
b. lcr
c. lichid seminal
d. muschi
rsp corect (c
6.Transaminazele:
a. actioneaza la nivel intracelular
b. catalizeaza reactii de transfer a unei grupari amino de la un alfa cetoacid la un alfa
aminoacid
c. au drept coenzima piridoxal 5- fosfat derivat din vitamina b2
d. ast este mai specifica pentru afectiunile hepatice decat alt
rsp corect(a)
7.Cpk:
a. are structura monomerica
b. se gaseste in concentratii crescute in ficat
c. are 4 forme:o izoenzima mitocondriala si 3 izoenzime citosolice(ck-mb,ck-bb,ck-mm)
d. nivelul ck total la indivizii sanatosi este dat de izoenzima bb
rsp corect (c)


8.Enzimele secretate de glande exocrine:
a. sunt reprezentate de ldh,cpk,transaminaze
b. exercita rol in plasma
c. nivelul lor creste in caz de atrofie glandulara
d. d ) cresc in caz de obstructie a glandelor excretoare
rsp corect(d)
9.Din sindromul coronarian acut fac parte:
a. miocardita
b. infarctul miocardic
c. cardita reumatismala
d. stenoza mitrala
rps corect(b)
10.Raportul albumine globuline este de :
a. 1,2-1,5
b. 1,5-1,2
c. 5,1-2,1
d. 2,1-5,1
rsp corect (a)

Grupa 403-404 Curs 3 Enzime
1. Creatinkinaza :
a) Este o enzima care isi indeplineste rolul sau fiziologic in plasma
b) Se gaseste sub forma a 3 izoenzime
c) In miocard predomina izoenzima CK-MB
d) Crste in infarctul pulmonar
e) Scade in sange in boli ale musculaturii striate

2. GGT (gama-glutamiltransferaza) :
a) Este enzima ce intervine in transportul transmembranar al lipidelor
b) Creste la consumatorii cronici de alcool
c) Este un component al bilei
d) Este marker de citoliza hepatica
e) In plasma estetransportata de catre albumin

3. LDH (lactat dehidrogenaza) :
a) Este o enzima ce se gaseste in toate celulele organismului
b) Se prezinta sub forma a 4 izoenzime
c) Avand o molecula mica, la nivel renal sufera un proces de filtrare
d) La nivel hepatic intervine in transportul membranar al lactatului
e) Dozarea sa in laborator nu este influentata de hemoliza

4. Transaminazele :
a) Cresc la 3-4 ore de la debutul unui infarct miocardic
b) Sunt enzime care faciliteaza intrarea aminoacizilor in celule
c) Cresc in hepatopatiile acute si cornice
d) Isi indeplinesc rolul lor fiziologic in plasma
e) Sunt enzime exclusiv hepatice

5. Izoenzimele sunt :
a) Inhibitori ai reactiilor enzimatice
b) Enzime care catalizeaza aceeasi reactie, dar care difera doar prin viteza de
reactie
c) Substante necesare pentru o mai buna desfasurare a unor reactii chimice
d) Centri activi ai enzimelor
e) Toate afirmatiile sunt gresite

6. Cate izoenzime are lactat dehidrogenaza:
a) 2 izoenzime
b) 3 izoenzime
c) 4 izoenzime
d) 5 izoenzime
e) Toate afirmatiile sunt gresite
7. Care din urmatoarele, nu face parte din familia serpinelor:
a) Antitrombina
b) 1-antitripsina
c) Inhibitorul pancreatic al tripsinei
d) Inhibitorul proteinei C
e) Trombina

8. ALT (transaminaza glutampiruvica - TGP) se gaseste in principal in:
a) Ficat
b) Rinichi
c) Miocard
d) Muschi scheletici
e) Pancreas

9. Care din urmatoarele situatii nu duc la scaderea pseudocolinesterazei:
a) Ciroza
b) Infectiile acute
c) Hepatita cronica
d) Sindromul nefrotic
e) Infarctul miocardic


10. Cate izoenzime are creatinfosfokinaza:
a) 2 izoenzime
b) 3 izoenzime
c) 4 izoenzime
d) 5 izoenzime
e) 6 izoenzime
Grupele 405-406
Curs 4 - markeri biochimici in bolile cardiovasculare si perturbarea functiei ficatului
1. Troponinele cardiace au sensibilitate si specificitate:
a. Mai mare decat CK-MB
b. Mai mica decat CK-MB
c. Egala cu CK-MB
2. Sindromul coronarian acut NU cuprinde:
a. IMA
b. Angina instabila
c. Angina Printzmetal
3. Mioglobina se gaseste:
a. Doar in musculatura neteda
b. Doar in musculatura striata
c. Atat in musculatura neteda cat si in cea striata
4. Markerii IMA sunt:
a. Troponinele cardiace, mioglobina, CK-MB
b. Troponinele cardiace, mioglobina, CEA
c. CK-BB, mioglobina, CK-MB
5. CK-MB in IMA
a. Este detectabila la 10 ore de la debutul IM
b. Atinge valoarea maxima la 15-20 de ore
c. Revine la normal dupa o zi
6. Sindromul de colestaza implica:
a. Cresterea bilirubinei
b. Scaderea bilirubinei
c. Valori normale ale bilirubinei
7. Mai crescute in hepatite decat in icterul obstructiv sunt:
a. TGO, TGP
b. Fosfataza alcalina
c. LDH, CPR
8. Urmatoarele sunt adevarate:
a. TGO/TGP<1 in hepatite virale
b. TGO/TGP<1 in hepatite alcoolice
c. TGO/TGP1 in hepatite virale
9. In colestaza extrahepatica GGT creste de:
a. 2 ori mai mult
b. 5 ori mai mult
c. 10 ori mai mult



10. Valori de referinta TGO/TGP (Rittis)
a. = 1,3
b. > 1,3
c. < 1,3
1. A
2. C
3. C
4. A
5. B
6. A
7. A
8. A
9. C
10. A Grupa 407-408
Curs 5 Metabolism glucidic, lipidic, renal
1. In care din urmatoarele afectiuni valoarea trigliceridelor este scazuta
a. sindrom Down
b. anorexie nervoasa
c. guta
d. boala pulmonara cronica obstructiva
e. sindrom nefrotic

Raspuns corect: d
2. Care din urmatoarele lipoproteine este asociata cu cresterea riscului cardiac?
a. chilomicroni
b. alfa lipoproteine (HDL)
c. beta-lipoproteine(LDL)
d. pre beta lipoproteine(VLDL)
Raspuns corect : c
3. n care din urmtoarele afeciuni valoarea colesterolului total este > 240 mg/dl?
a. hipertiroidism
b. obstrucie biliar
c. malnutriie
d. anemie cronic
Rspuns corect: b.
4. Care este sediul principal al sintezei colesterolului?
a. rinichi
b. muchi
c. ficat
d. glandele suprarenale
Rspuns corect: c.
5. Care din urmatorii hormoni cu efect hipoglicemiant contribuie la reglarea
neurohormonala a metabolismului glucidic?
a. adrenalina
b. noradrenalina
c. insulina
d. hormonul de crestere
e. Glucagonul
raspuns corect : C
a. 6. Ce valori ale HbA1c sugereaza diagnosticul de diabet zaharat?
a) 4,8-5,6%
b) 5,7-6,4%
c) >6,5%
d) <7%.
Raspuns corect c)
7.GLICEMIA creste in:
a) hiperproductie a hormonilor hiperglicemianti
b) deficienta de glucagon
c) galactozemie
d) intoleranta la fructoza
e) intoxicatii acute cu fosfor
raspuns corect a)
8.Care element nu poate fi dozat in urina?
a)proteine
b)leucocite
c) bilirubina
d) biliverdina
e)corpi cetonici
raspuns correct d)
9.Cistatina C este un indicator al carei functii?
a) Hepatice
b) Renale
c) Cardiace
d) Digestive
Raspuns corect b)





Grupa 409 410 - Hormoni
1. Care este mecanismul de reglare a concentratiei hormonilor in sange?
a. mecanism de feedback pozitiv (reducerea concentratiei unui hormon stimuleaza
secretia lui, iar o crestere a concentratiei inhiba secretia)
b. mecanism de feedback negativ (cresterea concentratiei unui hormon stimuleaza
secretia lui, iar scaderea concentratiei inhiba secretia )
c. mecanism de feedback negativ (reducerea concentratiei unui hormon stimuleaza
secretia lui, iar o crestere a concentratiei inhiba secretia)
d. mecanism de feedback pozitiv (cresterea concentratiei unui hormon stimuleaza
secretia lui, iar scaderea concentratiei inhiba secretia )

Raspuns: c
2. Care dintre urmatorii hormoni adenohipofizari sunt din punct de vedere biochimic
peptide?
a. corticotropina (ACTH), somatotropina (GH), prolactina (PRL)
b. tireotropina (TSH), gonadotropina (LH, FSH)
c. corticotropina (aCTH), tireotropina (TSH), horminul antidiuretic (ADH)
d. horminul antidiuretic (ADH), tireotropina (TSH), gonadotropina (LH, FSH)

Raspuns: a

3. La barbati:
a. FSH stimuleaza spermatogeneza
b. FSH stimuleaza activitatea celulelor testiculare Leydig
c. LH stimuleaza spermatogeneza
d. LH stimuleaza spermatogeneza si activitatea celulelor Leydig
Raspuns: a
4. Care dintre acesti hormoni adenohipofizari sunt din punct de vedere biochimic
glicoproteine:
a. Prolactina
b. LH
c. ACTH
d. GH
Raspuns: b
5. O secretie deficitara de hGH in diferite etape ale cresterii va determina:
a. Aparitia gigantismului
b. Aparitia nanismului
c. Acromegalie
d. Nici una dintre cele enumerate mai sus


6. Sunt prezenti markerii tumorali in serul omului sanatos ?
a. Nu, deoarece ei apar doar la bolnavii cu cancer malign
b. Da, apar doar in cantitati reduse !
c. Markerii tumorali apar numai la pacientii cu suferinte cronice
d. Markerii tumorali cresc numai in perioada gestatiei
7. In care neoplazie este utila monitorizarea Alfa-feto-proteinei (AFP) ?
a. In limfoame
b. Carcinomul hepato-celular !
c. Cancerul colo-rectal
d. Tumori Benigne
8. Unde sunt intalnite cresteri semnificative nespecifice ale Antigenului
carcinoembrionar (CEA)
a. Fumatori !
b. Alcoolici
c. Pancreatite acute
d. Infarct de miocard acut
9. Care marker tumoral este specific pentru cancerul ovarian ?
a. CA19-9 (Antigen carbohidrat 19-9)
b. CA15-3 (Antigen cancer 15-3)
c. Cyfra 21-1
d. CA 125 (Antigen cancer 125) !
10. Care este utilitatea principala a dozarii Markerilor tumorali ?
a. Stadializarea tumorii, monitorizarea tratamentului si a evolutiei bolii, detectarea
precoce a recurentelor !
b. Aflarea diagnosticului corect
c. Stadializarea TNM a tumorilor
d. Markerii tumorali sunt utili in determinarea si aplicarea tratamentului corect
Raspunsuri:
1-B
2-B
3-A
4-D
5-A