Sunteți pe pagina 1din 325

Universitatea de Medicina si Farmacie

din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

DISCIPLINA: NURSING GENERAL

Autori: Conf. univ. Dr. Madalina Manea, Sef lucr. Dr. Cristiana Geormaneanu, Asist. univ.
drd. Bogdan COTOI
1. Conceptele de baza ale practicii nursing sunt:
a. conceptul despre om
b. conceptul despre boal
c. conceptul despre sntate
d. conceptul despre pacient
e. conceptul despre instituie
R: a, b, c.
2. Sursele de dificultate cu care se confrunt o nurs sunt:
a. lipsa de for a pacientului
b. lipsa de voin a pacientului
c. lipsa de cunotine a pacientului
d. lipsa de idei a pacientului
e. dificultile financiare ale pacientului
R: a, b, c.
3. Funciile nursei sunt:
a. funcii organice
b. funcii cu caracter independent
c. funcii cu caracter dependent
d. funcii cu caracter interdependent
e. alte funcii
R: a,b, c, d, e.
4. Nursa asist pacientul din proprie iniiativ n urmtoarele condiii:
a. pentru ngrijiri de confort
b. stabilete relaii de ncredere cu persoana ngrijit
c. aplic tratamente bolnavului
d. colaboreaz cu ali specialiti din sectorul sanitar
e. anuna medicul pentru orice modificare semnificativ
1

R: a, b.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

5. Nursa, la indicaia medicului:


a. observa evoluia bolnavului
b. aplic diferite metode de tratament pentru care este calificat
c. este alturi de indivizi
d. aplic ngrijiri de confort
e. colaboreaz cu ali specialiti din domeniul social
R: a, b.
6. Alte funcii ce reies din Statutul asistentei medicale sunt:
a. funcia profesional
b. funcia educativ pentru sntate
c. funcia economic
d. funcia de cercetare
e. funcia integral
R: a, b, c, d.
7. Drepturile legale ale bolnavilor sunt:
a. dreptul la autodeterminare
b. dreptul la informare
c. dreptul la confidenialitate
d. dreptul la ngrijiri sigure
e. dreptul la replic
R: a, b, c, d.
8. Drepturile de natur etic ale bolnavilor sunt:
a. dreptul la demnitate profesional
b. dreptul la ngrijire individual
c. dreptul de a se exprima
d. dreptul la ngrijiri pentru a deveni independent
e. dreptul de a se plnge i a obine modificarea ngrijirilor
2

R: a, b, d, e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

9. Asepsia :
a. este o metod profilactic
b. este o metod de prevenire a infeciilor
c. reprezinta totalitatea mijloacelor de distrugere i ndeprtare a germenilor
d. este o metod curativ
e. se realizeaz prin sterilizare
R: a, b, c, e.
10. Flambarea:
a. este o metod chimic
b. este o metod fizic
c. const n trecerea instrumentarului metalic prin flacr pan la nroire
d. se realizeaz la 160 grade Celsius
e. se realizeaz la 100 grade Celsius
R: b, c.
11. Sterilizarea cu ajutorul pupinelului se face:
a. la 100 grade Celsius timp de 4 ore
b. la 180 grade Celsius timp de 2 ore
c la 180 grade Celsius timp de 45 de minute
d. la 160 grade Celsius timp de 2 ore
e. la 170 grade Celsius timp de 2 ore
R: c, d.
12. Fierberea :
a. este o metod mai puin sigur
b. este o metod folosit n lipsa unui alt mijloc de sterilizare
c. este o metod sigur
3

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. este o metod chimic


e. este o metod modern
R: a, b.

13. Autoclavarea :
a. este sterilizarea prin cldur umed cu vapori sub presiune
b. este folosit la sterilizarea materialului moale
c este o metod nesigur
d. este o metod chimic
e. este folosit n lipsa unui alt mijloc de sterilizare
R: a, b.
14. Soluiile antiseptice de suprafa sunt:
a. serul fiziologic
b. septozolul
c. tinctura de iod
d. rivanolul
e. apa oxigenat
R: b, c, d, e.
15. Urmtoarele produse sunt antiseptice de suprafa sub form de pulbere:
a. apa oxigenat
b. tinctura de iod
c. septozolul
d. acidul boric
e. dermatolul
R: d, e.
16. Categoriile de necesiti ale fiinei umane ierarhizate ntr-o piramid de ctre psihologul american
Abraham Maslow sunt :
a. nevoile patologice
4

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. nevoile fiziologice

c. nevoia de siguran
d. nevoia de apartenen
e. nevoia de recunoatere
R: b, c, d, e.
17. Virginia Henderson identific 14 nevoi fundamentale. Care dintre cele enumerate mai jos sunt
corecte:
a. nevoia de a respira
b. nevoia de a elimina
c. nevoia de a dormi i a se odihni
d. nevoia de a comunica
e. nevoia de putere
R: a, b, c, d.
18. Incapacitatea persoanei ngrijite de a-i satisface una sau mai multe nevoi se clasific n
urmtoarele grupe:
a. incapacitatea prin lips de imaginaie
b. incapacitatea prin lips de for
c. incapacitatea prin lips de voin
d incapacitatea de munc
e. incapacitatea prin lips de cunoatere
R: b, c, e.
19.

Locul de munc al nursei este:


a. spitalul
b. policlinica
c. biserica
d. cabinetul de medicin de familie
e. comunitatea
R: a, b, d, e.

20. Patul bolnavului trebuie s fie:


5

a. comod

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. de dimensiuni potrivite
c. uor de manipulat si curat
d. de 1,5 m lime
e. din lemn
R: a, b, c.
21. Patul bolnavului trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
a. s fie usor manevrabil de personalul ngrijitor
b. confortabil pentru odihna bolnavului
c. incomod pentru bolnav, dar uor de utilizat de ctre nurs
d. comod pentru bolnav dar dificil de utilizat de ctre nurs
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b.
22. Splatul minilor este o msur de prevenire i control al extinderii infeciilor:
a. de la pacient la personal
b. de la personal la pacient
c. de la o secie la alta
d. de la un spital la altul
e. de la un pacient la altul
R: a, b, c.
23. Nursa i spal minile obligatoriu:
a. cnd ncepe serviciul
b. nainte si dup contactul cu pacientul
c. dup contactul cu o surs de microorganisme
d. nainte de proceduri invazive
e. dup ce discut cu aparintorii
R: a, b, c, d.
24. Obiectivele controlului parazitologic i deparazitarea sunt:
6

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. refuzul internrii pacienilor infestai

b. ndeprtarea i distrugerea paraziilor care pot transmite mbolnviri


c. evitarea leziunilor de grataj
d. pstrarea integritii tegumentelor
e. niciun rspuns nu este corect
R: b, c, d.
25. Mijloacele de transport primar al bolnavilor sunt:
a. brancarda
b. autosalvarea
c. elicopterul
d. mijloace improvizate
e. niciun rspuns corect
R: a, b, c, d.
26. Obiectivele nevoii de a manca i de a bea:
a. asigurarea necesarului caloric cantitativ
b. asigurarea necesarului caloric calitativ
c. favorizarea procesului de vindecare
d. consolidarea procesului terapeutic
e. niciun rspuns corect
R: a, b, c, d.
27. Factorii care influeneaz satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:
a. climatul
b. religia
c. aerul
d. cultura
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b, d.
28. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:
7

a. vrsta

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. cultura
c. religia
d. orarul i repartizarea meselor
e. statutul social
R: a, d.
29. Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:
a. activitatea fizic
b. cultura c.
emoiile d.
anxietate e.
clima
R: c, d.
30. Factorii sociologici care influeneaz nevoia de a bea i a mnca sunt:
a. vrsta
b. emoiile
c. anxietatea
d. religia
e. cultura
R: d, e.
31. Sursele de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a mnca i a bea sunt:
a. anxietatea
b. stresul
c. situaiile de criz
d. tubajul nazo-gastric
e. obstruciile, tumorile, trangulrile
R: d, e.
32. Sursele de dificultate de ordin psihologic n satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:
8

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. dezechilibrele metabolice

b. dezechilibrele electrolitice
c. anxietatea
d. stresul
e. situaiile de criz
R: c, d, e.
33. Manifestrile de dependen n satisfacerea nevoii de a mnca i a bea sunt:
a. anorexia
b. disfagia
c. absena dinilor
d. lipsa cunoaterii
e. cultura
R: a, b, c.
34. Alimentele permise n regimul hidric sunt:
a. supe limpezi de legume
b. zeam de orez
c. brnz de vaci
d. carne fiart
e. dulcea
R: a, b.
35. Alimentele permise n regimul hidro-zaharat sunt:
a. iaurt
b. compot
c. zeam de compot
d. sucuri de fructe ndulcite
e. ou moi
R: c, d.
36. Alimentele permise n regimul hidric sunt:
9

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. zeam de orez
b. lapte

c. supe limpezi de legume


d. ceaiuri nendulcite
e. compot
R: a, c, d.
37. Alimente permise n regimul hidro-zaharat sunt:
a. brnzeturi
b. carne slab, fiart
c. ceaiuri ndulcite
d. zeam de compot
e. zeam de orez
R: c, d, e.
38. Alimente permise n regimul semilichid sunt:
a. iaurt
b. supe de legume
c. fructe crude
d. finoase
e. fructe coapte
R: b, d, e.
39. Alimente permise n regimul lactat sunt:
a. lapte mbogit cu smntn
b. laptele mbogit cu fric
c. untdelemn
d. fructe coapte
e. niciun rspuns
R: a, b.
40. Alimente permise n regimul hepatic:
a. iaurt
1
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. carne slab fiart


c. legume
d. fructe coapte

e. niciun rspuns nu este corect


R: a, b, c, d.
41. Alimentele permise n regimul renal sunt:
a. salat de cruditi cu untdelemn
b. supe de legume i finoase
c. glbenu de ou
d. fric
e. pine cu sare
R: a, b, c, d.
42. Nevoia de ap la copil n raport cu greutatea corporal este:
a. 180 ml ap/kg corp n primele 6 luni
b. 150 ml ap/kg corp ntre 6 i 9 luni
c. 100ml ap/kg corp peste 12 luni
d. 200ml ap/zi n primele 6 luni
e. 200ml ap/zi peste 12 luni
R: a, b, c.
43. Hiponatremia se manifest prin:
a. cefalee
b. confuzie
c. anxietate
d. deficit de Na sub 130mEq/l
e. deficit de Na sub 130mEq/l
R: a, b, c, d.
44. Hipernatremia se manifest prin:
a. exces de Na peste 150 mEq/l
1
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. sete i hiperemia feei


c. tahicardie

d. agitaie ce poate progresa spre convulsii


e. niciun rspuns corect
R: a, b, c, d.
45. Hipopotasemia are urmtoarele manifestri:
a. crampe musculare
b. greata
c. fatigabilitate
d. nivelul redus de K sub 3mEq/l
e. niciun rspuns
R: a, b, c, d.
46. Hiperpotasemia se manifest prin:
a. exces de K peste 5,5 mEq/l
b. diaree
c. aritmii cardiace severe
d. schimbarea personalitii
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b, c, d.
47. Soluiile utilizate pentru rehidratare i remineralizare sunt:
a. soluie izotonic de NaCl
b. glucoz soluie izotonic 5%
c. snge integral
d. plasm prospt congelat
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b.
48. Urmtoarele soluii sunt bune pentru rehidratare i remineralizare:
a. soluii de aminoacizi
1
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. emulsiide lipide

c. lactat de sodiu 1,9% soluie izotonic


o

d. soluie apoas NaCl 9 /oo


e. toate rspunsurile sunt corecte
R: c, d.
49. Cile de rehidratare a organismului sunt urmatoarele:
a. oral
b. duodenal
c. rectal
d. perfuzia endovenoas
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b, c, d.
50. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. exerciiile fizice
b. alimentaia-cantitatea i calitatea alimentelor
c. vrsta
d. stresul
e. anxietatea
R: a, b, c.
51. Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. cultura
b. anxietatea
c. educaia
d. stresul
e. emoiile puternice
R: a, d, e.
52. In conditii fiziologice culoarea urinei poate fi:
a. galben nchis pn la galben deschis
1
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. culoare nchis n regim bogat in carne

c. culoare deschis n regim bogat n carne


d. culoare deschis in regim vegetarian
e. culoare nchis n regim vegetarian
R: a, b, d.
53. Densitatea urinei:
a. se determin imediat dup emisie deoarece prin rcire se schimb densitatea
b. este de 4,5-7
c. este de 1010-1025 la un regim mixt
d. temperatura mai mic sau mai mare modific densitatea
e. toate rspunsurile sunt corecte
R: a, c, d.
54. Culoarea scaunului la copilul mic, in conditii fiziologice :
a. este verde-brun nchis n primele 2-3 zile dup natere
b. se modific n aspect i culoare n funcie de alimentaie
c. este galben auriu la sugarul alimentat la sn
d. este negru la sugarul alimentat artificial
e. este brun la sugarul alimentat la sn
R: a, b, c.
55. Sursele de dificultate de ordin fizic care determin nesatisfacerea nevoii de a eliminasunt:
a. alterarea mucoasei intestinale
b. diminuarea peristaltismului intestinal
c. anxietatea
d. situaia de criz
e. tulburrile de gndire
R: a, b.
56. Sursele de dificultate de ordin psihologic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. stresul
1
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. anomalii ale cilor urinare


c. dezechilibrul metabolic
d. anxietatea
e. tulburrile de gndire
R: a, d, e.
57. Oliguria:

a. apare n hemoragii abundente


b. apare n insuficien circulatorie cu formare de edeme
c. apare n transpiraii abundente
d. reprezint excreia urinei sub 500 ml/24h
e. reprezint excreia urinei sub 1500ml/24h
R: a, b, c, d.
58. Anuria :
a. reprezint excreia de urin peste 500 ml/24h
b. reprezint lipsa de urin n vezic
c. apare n arsuri ntinse
d. stri de oc traumatic i chirurgical
e. este acelai lucru cu polakiuria
R: b, c, d.
59. Anuria :
a. reprezint excreia de urin peste 300 ml/24h
b. reprezint lipsa de urin n vezic
c. apare n arsuri ntinse
d. stri de oc traumatic i chirurgical
e. este acelai lucru cu nicturia
R: b, c, d.
60. Soluiile utilizate pentru rehidratare i remineralizare sunt:
a. soluia izotonic de NaCl
1
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. glucoz soluie izotonic 5%


c. supe i compoturi
d. plasm proaspt congelat

e. toate rspunsurile sunt corecte


R: a, b.
61. Urmtoarele soluii sunt bune pentru rehidratare i remineralizare:
a. soluii de aminoacizi
b. emulsii de lipide
c. lactat de sodiu 1,9% soluie izotonic
o

d. soluie apoas NaCl 9 /oo


e. glucoz soluie izotonic 5%
R: c, d, e.
62. Urmtoarele sunt ci de rehidratare a organismului:
a. oral
b. vaginal
c. rectal
d. perfuzia endovenoas
e. toate rspunsurile sunt corecte
R: a, c, d.
63. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. exerciiile fizice
b. alimentaia -cantitatea i calitatea alimentelor
c. educaia
d. stresul
e. anxietatea
R: a, b.
64. Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. exerciiile fizice
1
61

b. anxietatea

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. educaia
d. stresul
e. emoiile puternice
R: b, d, e.
65. In conditii fiziologice culoarea urinei poate fi:
a. transparent in cazul urinilor concentrate
b. culoare nchis n regim bogat in carne
c. culoare deschis n regim bogat n carne
d. culoare deschis in regim vegetarian
e. culoare nchis n regim vegetarian
R: b, d.
66. Densitatea urinei:
a. se determin imediat dup emisie pentru c prin rcire se schimb densitatea
b. este de 810-825
c. este de 80-120 la un regim mixt
d. temperatura mai mic sau mai mare modific densitatea
e. toate rspunsurile sunt corecte
R: a, d.
67. In conditii fiziologice culoarea scaunului la copilul mic :
a. este verde-brun nchis n primele 2-3 zile dup natere i se numete meconiu
b. nu se modific n aspect i culoare n funcie de alimentaie
c. este galben auriu la sugarul alimentat la sn
d. este negru la sugarul alimentat artificial
e. este brun la sugar dup introducerea finosului
R: a, c, e.
68. Sursele de dificultate de ordin fizic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. alterarea mucoasei intestinale
1
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. diminuarea peristaltismului intestinal


c. lipsa de informaie
d. situaie de criz
e. stresul
R: a, b.

69. Sursele de dificultate de ordin psihologic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina sunt:
a. stresul
b. anomalii ale cilor urinare
c. dezechilibrul metabolic
d. anxietatea
e. diminuarea peristaltismului
R: a, d.
70. Oliguria:
a. apare n hemoragii abundente
b. apare n insuficien circulatorie cu formare de edeme
c este acelai lucru cu polakiuria
d reprezint excreia urinei sub 500 ml/24h
e. reprezint excreia urinei sub 1500ml/24h
R: a, b, d.
71. Polakiuria:
a.este senzaia de miciune foarte frecvent
b. cantitatea de urin emis este foarte mare
c. cantitatea de urin este foarte mic
d. este inversarea raportului dintre numrul de miciuni din timpul zilei cu cele din timpul nopii
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, c.

72. Disuria:
1
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. eliminarea urinii se face cu uurin

b. eliminarea urinii se face cu durere i mare dificultate


c. apare n inflamaii acute ale uretrei
d. apare n stricturi ureterale
e. toate rspunsurile sunt corecte
R: b, c, d.
73. Hematuria:
a. este acelai lucru cu disuria
b. este fiziologic
c. este prezena sngelui n urin
d. este o urin uneori tulbure
e. este o urin cu aspect de spltur de carne
R: c, d, e.
74. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mica sunt:
a. cultura
b. dezvoltarea i vrsta
c. constituia
d. capacitile fizice
e. emoiile
R: b, c, d.
75. Surse de dificultate de ordin fizic care determin imobilizare sunt:
a. alterarea centrilor nervoi
b. alterarea integritii aparatului locomotor
c. eecul ,izolarea
d. cunoaterea de sine
e. dezechilibre aa cum ar fi durerea
R: a, b, e.
76. Surse de dificultate de ordin psihologic care determin imobilizarea sunt:
1
91

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. piedici ale micrii


b. izolarea

c. tulburri de gndire
d. stres
e. lipsa cunoaterii
R: c, d.
77. Pacientul poate avea urmtoarele poziii n pat:
a. poziie neutr
b. poziie pasiv
c. poziie forat
d. poziie activ
e. toate rspunsurile sunt corecte
R: b, c, d.
78. Poziia forat poate fi:
a. determinat de afeciunea de baz
b.ca o reacie de aprare a organismului
c.ca o msur terapeutic
d.ca o msur profilactic
e. niciun rspuns nu este corect
R: a, b, c, d.
79. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. nevoia de somn variaz n funcie de vrst
b. copilul, n timpul creterii, are nevoie de mai multe ore de somn
c. o activitate fizic adecvat predispune individul la un somn regenerator
d. funcia veghe somn este un proces sociologic
e. la vrstnic nevoia orelor de somn rmne foarte mare
R: a, b, c.
80. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?
2
02

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. nevoia de somn variaz n funcie de vrst

b. copilul, n timpul creterii, are nevoie de mai multe ore de somn


c. o activitate fizic adecvat predispune individul la un somn regenerator
d. funcia veghe somn este un proces sociologic
e. la vrstnic nevoia orelor de somn rmne foarte mare
R: d, e.
81. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. nevoia de somn variaz n funcie de vrst
b. copilul, n timpul creterii, are nevoie de mai multe ore de somn
c. o activitate fizic adecvat predispune individul la un somn regenerator
d. funcia veghe somn este un proces sociologic
e. la vrstnic nevoia orelor de somn rmne foarte mare
R: a, b.
82. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. letargia poate dura ore,zile,luni,ani
b. letargia este o hipersomnie,mai profund
c. narcolepsia este necesitatea subit de somn
d. somnul modificat este o stare de lips de voie bun
e. oboseala este o stare de hipersomnie continu
R: a, b, c.
83. Care din urmtoarele afirmaii sunt false?
a. letargia poate dura ore,zile,luni,ani
b. letargia este o hipersomnie,mai profund
c. narcolepsia este necesitatea subit de somn
d. somnul modificat este o stare de lips de voie bun
e. oboseala este o stare de hipersomnie continu
R: d, e.
84. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la oboseal sunt false?
2
12

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. faa este palid i exprim tristee


b. pulsul este rar i slab btut

c. tegumentele sunt palide i prezint transpiraii reci


d. somnolen nocturn
e. vioiciune cu fora muscular pstrat
R: d, e.
85. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la oboseal sunt adevrate?
a. faa este palid i exprim tristee
b. pulsul este rar i slab btut
c. tegumentele sunt palide i prezint transpiraii reci
d. somnolen nocturn
e. vioiciune cu fora muscular pstrat
R: a, b, c.
86. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mbrca i dezbrca sunt:
a. talia i statura
b. vrsta
c. credina
d. emoiile
e. cultura
R: a, b.
87. Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mbrca i dezbrca sunt:
a. credina
b. emoiile
c. clima
d. statutul social
e. munca
R: a,b.
88. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
2
22

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului poate crete


b. climatul umed i cald determin creterea temperaturii corporale
c. climatul umed i rece determin creterea temperaturii corporale
d. nou nscutul i copilul mic are o temperatur normal de 36,1-37,8
e. temperatura corpului este maxim dimineaa ntre orele 3-5 i este minim seara ntre orele 1823
R: a, b, d.
89.

Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?


a. n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului poate crete
b. climatul umed i cald determin creterea temperaturii corporale
c. climatul umed i rece determin creterea temperaturii corporale
d. nou nscutul i copilul mic are o temperatur normal de 36,1-37,8
e. temperatura corpului este maxim dimineaa ntre orele 3-5 i este minim seara ntre orele 1823
R: c, e.

90. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?


o

a. adultul are o temperatur de 36-37 C la nivelul cavitii axilare


b. ingestia de proteine n special ridic temperatura corpului
c. emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale
d. temperatura ncperii nu influeneaz temperatura corpului
e. cresterea temperaturii corpului peste 38 grade se numeste subfebrilitate
R: a, b, c.
91. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
o

a. subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 37,2-38 C


o

b. febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


o

c. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


o

d. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


e. febra recurent se ntlnete dup ora 20
R: a, b, c.
2
32

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

92. Care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate?


o

a. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 40 C


o

b. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


c. frisoanele sunt contracii musculare puternice
d. piloerecia este creterea temperaturii la nivel cutanat
e. sindromul febril este un grup de semne ce cuprinde: cefalee,tahicardie,sete,oligurie etc.
R: a, c, e.
93.

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate?


a. n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului poate crete
b. climatul umed i cald determin creterea temperaturii corporale
c. emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale
d. temperatura ncperi nu influeneaz temperatura corpului
o

e. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


R: a, b, c.
94. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. nou-nscutul doarme 14-16 ore pe zi
b. adultul doarme 7-9 ore pe zi
c. vrstnicul doarme 9-13 ore pe zi
d. adolescentul doarme 9-13 ore pe zi
e. adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: a, b.
95. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. eritemul este o pat congestiv datorat vasodilataiei
b. crustele sunt leziuni elementare secundare, datorate uscrii unei seroziti
c. acneea este o pustul determinat de un agent patogen specific
d. intertrigo este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
e. crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
R: a, b, c.
2
42

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

96. Care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate?


o

a. subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 37,2-38 C


o

b. febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


o

c. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


d. papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
e. veziculele sunt desprinderi ale celulelor comoase, superficiale,
din epiderm
R: a, b, c.
97. Care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate?
a. escoriaia este pierderea de substan superficial aprut n urma unui traumatism
b. ulceraia este pierderea de substan rezultnd dintr-un proces patologic
c. papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
d. crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
e. adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: a, b.
98. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?
o

a. adultul are o temperatur de 36-37 C la nivelul cavitii axilare


b. ingestia de proteine n special ridic temperatura corpului
c. emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale d.
temperatura ncperii nu influeneaz temperatura corpului e.
hipotermia este scaderea temperaturii corpului sub 37 grade
R: d, e.
99. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?
o

a. subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 37,2-38 C


o

b. febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


o

c. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


o

d. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


e. febra recurent se ntlnete dup ora 20
2
52

R: d, e.
100.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt false?


o

a. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 40 C


o

b. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


c. frisoanele sunt contracii musculare puternice
d. piloerecia este creterea temperaturii la nivel cutanat
e. sindromul febril este un grup de semne ce cuprinde: cefalee,tahicardie,sete,oligurie etc.
R: b, d.
101.

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt false?

a. n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului poate crete


b. climatul umed i cald determin creterea temperaturii corporale
c. emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale
d. temperatura ncperi nu influeneaz temperatura corpului
o

e. hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


R: c, d
102.

Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?

a. nou-nscutul doarme 14-16 ore pe zi


b. adultul doarme 7-9 ore pe zi
c. vrstnicul doarme 9-13 ore pe zi
d. adolescentul doarme 9-13 ore pe zi
e. adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: b, d.
103.

Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false?

a. eritemul este o pat congestiv datorat vasodilataiei


b .crustele sunt leziuni elementare secundare, datorate uscrii unei seroziti
c. acneea este o pustul determinat de un agent patogen specific
d. intertrigo este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
e. crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
2
62

R: d, e.
104.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt false?


o

a. subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 37,2-38 C


o

b. febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


o

c. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


d. papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
e. veziculele sunt desprinderi ale celulelor comoase, superficiale,
din epiderm
R: d, e.
105.

Care dintre afirmaiile urmtoare sunt false?

a. escoriaia este pierderea de substan superficial aprut n urma unui traumatism


b. ulceraia este pierderea de substan rezultnd dintr-un proces patologic
c. papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
d. crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
e. adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: c, d, e.
106.

Nursa asist pacientul din proprie iniiativ n urmtoarele condiii:

a.pentru ngrijiri de confort


b.schimb calea de administrare dac este cazul
c.aplic tratamente bolnavului
d.colaboreaza cu ali specialiti din sectorul sanitar
e.anuna medicul pentru orice modificare semnificativ
R: a.
107.

La indicaia medicului nursa:

a.observa evoluia bolnavului


b.colaboreaz cu ali specialiti din domeniul social
c.este alturi de indivizi
d.aplic ingrijiri de confort
2
72

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e.nici un rspuns nu este corect


R: a.
108.

Flambarea:

a.este o metod chimic


b.este o metod biologic
c.const n trecerea instrumentarului metalic prin flacr pn la nroire
d.se realizeaz la 160 grade Celsius
e.se realizeaz la 100 grade Celsius
R: c.
109.

Sterilizarea cu ajutorul pupinelului se face:

a. la 100 grade Celsius timp de 4 ore


b. la 180 grade Celsius timp de 2 ore
c la 180 grade Celsius timp de 45 de minute
d. la 160 grade Celsius timp de 3 ore
e. la 170 grade Celsius timp de 2 ore
R: d.
110.

Fierberea :

a. este o metod mai puin sigur


b. este o metod folosit frecvent ca mijloc de sterilizare
c. este o metod sigur
d. este o metod chimic
e. este o metod modern
R: a.
111.

Autoclavarea :

a. este sterilizarea prin cldur umed cu vapori sub presiune


b. este folosit n lipsa altor metode mai sigure
c este o metod nesigur
d. este o metod chimic
2
82

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. este folosit n lipsa unui alt mijloc de sterilizare


R: a.
112.

Urmtoarele produse sunt antiseptice de suprafa sub form de pulbere:

a. apa oxigenat
b. tinctura de iod
c. septozolul
d. acidul boric
e. alcoolul rectificat
R: d.
113.

Patul bolnavului trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

a.s fie construit din material lemnos uor de incinerat


b.confortabil pentru odihna bolnavului
c.incomod pentru bolnav dar uor de utilizat de ctre nurs
d.comod pentru bolnav dar dificil de utilizat de ctre nurs
e.nici un rspuns nu este corect
R: b.
114.

Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:

a.vrsta
b.cultura
c.religia
d.tensiunea arterial
e.statutul social
R: a.
115.

Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a bea i a mnca sunt:

a.activitatea fizic
b.cultura
c.emoiile
d.vrsta
2
92

e.clima

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: c.
116.

Factorii sociologici care influeneaz nevoia de a bea i a mnca sunt:

a.vrsta b.emoiile
c.anxietatea
d.religia
e.activitatea fizic
R: d.
117.

Surse de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a mnca i a bea sunt:

a.anxietate
b.stres
c.situaii de criz
d.religia
e.obstrucii, tumori, trangulri
R: e.
118.

Soluiile utilizate pentru rehidratare i remineralizare sunt:

a.soluii cu lipide
b.glucoz soluie izotonic 5%
c.snge integral
d.plasm prospt congelat
e.niciun rspuns nu este corect
R: b
119.

Urmtoarele soluii sunt bune pentru rehidratare i remineralizare:

a.soluii de aminoacizi
b.emulsiide lipide
c.lactat de sodiu 1,9% soluie izotonic
d.plasm proaspt congelat

3
03

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e.tote rspunsurile sunt corecte


R: c.
120.

Sursele de dificultate de ordin fizic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina sunt:

a.alterarea mucoasei intestinale


b.alterarea mucoasei respiratorii
c.anxietatea
d.situaiile de criz
e.tulburrile de gndire
R: a.
121.

Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina sunt:

a.religia
b.alimentaia -cantitatea i calitatea alimentelor
c.educaia
d.stresul
e.niciun rspuns
R: b.
122.

In conditii fiziologice culoarea urinei poate fi:

a.transparent in cazul urinilor concentrate


b. culoare nchis n regim vegetarian

c.culoare

deschis n regim bogat n carne


d.culoare deschis in regim vegetarian
e.niciun rspuns nu este corect
R: d
123.

Densitatea urinei:

a.se determin imediat dup emisie pentru c prin rcire se schimb densitatea
b.este de 810-825
c.este de 80-120 la un regim mixt
d.temperatura mai mic sau mai mare nu modific densitatea
e.toate rspunsurile sunt corecte
3
13

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: a.
124.

Sursele de dificultate de ordin fizic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina sunt:

a.religia
b.diminuarea peristaltismului intestinal
c.lipsa de informaie
d.situaie de criz
e.stresul
R: b.
125.

Surse de dificultate de ordin psihologic care determin nesatisfacerea nevoii de a elimina

sunt:
a.stres
b.anomalii ale cilor urinare
c.dezechilibrul metabolic
d.vrsta
e.diminuarea peristaltismului
R: a.
126.

Oliguria:

a.apare n hemoragii uoare


b.apare n insuficien circulatorie cu formare de edeme
c.este acelai lucru cu polakiuria
d.reprezint excreia urinei sub 1000 ml/24h
e.reprezint excreia urinei sub 1500ml/24h
R: b.
127.

Polakiuria:

a.este senzaia de miciune foarte frecvent


b.cantitatea de urin emis este foarte mare
c.urina este colorat rou
d.este inversare raportului dintre numrul de miciuni din timpul zilei cu cele din timpul nopii
3
23

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e.niciun rspuns nu este corect


R: a.
128.

Disuria:

a.eliminarea urinii se face cu uurin


b.eliminarea urinii se face cu durere i mare dificultate
c.este acelai lucru cu polachiuria
d.apare n perioade de stres
e.toate rspunsurile sunt corecte
R: b.
129.

Hematuria macroscopic:

a.este acelai lucru cu disuria


b.este fiziologic
c.este prezena sngelui n urin
d.este o urin limpede
e.este o urin cu aspect de za de cafea
R: c.
130.

Care din urmtoarele afirmaii este adevrat:


o

a.adultul are o temperatur de 36-37 C la nivelul cavitii axilare


b.ingestia de proteine n special nu ridic temperatura corpului
c.emoiile nu pot determina o cretere a temperaturii corporale
d.temperatura ncperi nu influeneaz temperatura corpului
e.niciun rspuns nu este corect
R: a.
131.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


o

a.subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 36,2-37 C


o

b.febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 38,7-41 C


o

c.febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


o

d. febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 38-39 C


3
33

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e.febra recurent se ntlnete dup ora 20


R: c
132.

Afirmaiile urmtoare sunt adevrate:


o

a.hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 40 C


o

b.hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


c.frisoanele sunt contracii musculaturii netede
d.piloerecia este creterea temperaturii la nivel cutanat
e.sindromul febril este o afeciune infecioas
R: a
133.

Afirmaiile urmtoare sunt adevrate:

a.n timpul activitii musculare foarte intense temperatura corpului nu poate crete
b.climatul umed i cald nu determin creterea temperaturii corporale
c.emoiile pot determina o cretere a temperaturii corporale
d.temperatura ncperi nu influeneaz temperatura corpului
o

e.hiperpirexia este meninerea temperaturii corporale peste 38,5 C


R: c.
134.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

a.nou-nscutul doarme 14-16 ore pe zi


b.adultul doarme 7-9 ore pe zi
c.vrstnicul doarme 9-13 ore pe zi
d.adolescentul doarme 8-9 ore pe zi
e.adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: b.
135.

Urmtoarele afirmaii sunt adevatate:

a.eritemul este un abces minuscul la suprafaa tegumentului


b.crustele sunt leziuni elementare secundare, datorate uscrii unei seroziti
c.acneea este o pat congestiv datorat vasodilataiei
d.intertrigo este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
3
43

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e.crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor


R: b.
136.

Afirmaiile urmtoare sunt adevrate:


o

a.subfebrilitatea este meninerea temperaturii corporale ntre 36,2-37 C


o

b.febra moderat este meninerea temperaturii corporale ntre 37-38 C


o

c.febra ridicat este meninerea temperaturii corporale ntre 39-40 C


d.papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
e.veziculele sunt desprinderi ale celulelor comoase, superficiale,
din epiderm
R: c.
137.

Afirmaiile urmtoare sunt adevrate:

a.escoriaia este pierderea de substan superficial aprut n urma unui traumatism


b.ulceraia este acumularea de lichid n esuturi
c.papula este un abces minuscul la suprafaa tegumentului
d.crustele sunt ntreruperi liniare ale continuitii tegumentelor
e.adultul doarme mai puin de 6 ore pe zi
R: a.
138.

Pustula este:

a.dilatare permanent a unui mic vas de snge


b.acumulare de lichid seros n esuturi
c.abces minuscul la suprafaa tegumentului, localizat la suprafaa firului de pr
d.ridictur circumscris i solid
e.pat congestiv datorat vasodilataiei
R: c
139.

Intertrigo este:

a.infecie specific foliculului pilosebaceu


b.leuco-melano-dermit de natur neuroendocrin
c.micoz cutanat situat la nivelul plicilor
3
53

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d.pustul determinat de un agent patogen


e.niciun rspuns nu este corect
R: c
140.

Alopecia este:

a.afeciune a plexurilor venoase


b.pierdere de substan profund n urma unui proces patologic
c.lipsa parial sau a prului
d.pat congestiv de la nivelul pielii
e.niciun rspuns nu este corect
R: c.
141. Aportul alimentar este guvernat de 3 senzatii:
a. foame
b. hipoglicemie
c. apetit
d. hiperglicemie
e. satietate
R: a, c, e.
142. Enzima glicolitica din sucul gastric:
a. digera amidonul pana la maltoza si glucoza
b. se numeste amilaza
c. digera celuloza pana la maltoza
d. desface dizaharidele in monozaharide
e. sucul gastric nu contine enzime glicolitice
R: e.
143. Zona precordiala poate fi sediul unei dureri cu origine:
a. coronariana
b. pleurala
c. digestiva
d. apendiculara
e. anexiala
R: a, b, c.
144. Caracteristicile durerii coronariene sunt:
a. sediu retrosternal sau precordial
b. sediu in hipocondrul drept
c. iradiere tipica spre umarul stang
d. caracter constrictiv
3
63

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. se amelioreaza dupa adinistrarea de nitroglicerina sublingual


R: a, c, d, e.

145. Interventiile nursing in cazul unui pacient cu durere precordiala se refera la:
a. monitorizarea functiilor vitale
b. monitorizarea temperaturii
c. monitorizarea ECG
d. realizarea unui acces venos periferic
e. efectuarea unui test de efort imediat
R: a, c, d.
146. Circumstantele de aparitie a durerii din sindromul coronarian pot fi:
a. paroxistic
b. in timpul unui efort fizic
c. in repaus
d. nu au legatura cu activitatea fizica desfasurata
e. in timpul zilei intotdeauna
R: a, b, c.
147. Dispneea:
a. este o tulburare de absorbtie a lipidelor
b. este o tulburare a digestiei
c. poate fi paroxistica
d. poate fi prezenta in afectiuni cardiace
e. poate fi un simptom al unei afectiuni respiratorii
R: c, d, e.
148. Nivelul de dependenta:
a. se numeste si indice de gravitate al dependentei
b. orienteaza nursa asupra metodelor de interventie
c. este un instrument de evaluare a ingrijirilor specifice nursing
d. este calificativul cu care se noteaza activitatea desfasurata de catre nursa
e. este comportamentul inadecvat al individului pentru satisfacerea unei nevoi
R: a, b, c.
149. Au dreptul sa ia decizii personale cu privire la ingrijirea propriei sanatati persoanele:
a. care au implinit 14 ani
b. care au interdictie judecatoreasca
c. care au implinit 18 ani
d. parintii sau tutorii legali in cazul minorilor
e. casatorite, de 16 ani (fetele) sau de 17 ani (baietii)
R: c, d, e.
3
73

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

150. Asistentul medical are obligatia de a lua consimtamantul de la urmatoarele persoane:


a. pacient constient si cu discernamant critic
b. rudele de gradul 1 ale unui pacient inconstient
c. rudele unui pacient in stare grava, inconstient
d. rudele de gradul 1 ale unui pacient constient
e. rudele de gradul 2 care insotesc un pacient fara discernamant critic.
R: a, b.
151. Administrarea medicamentelor pe cale rectal:
ocolete sistemul venei porte;
se indic pentru a evita trecerea medicamentelor prin ficat;
nu se indica la pacienii cu intoleran gastric;
este contraindicat la bolnavii cu tulburri de deglutiie;
determin iritaia mucoasei gastrice.
R: a, b.
152. Supozitoarele utilizate cu scop purgativ:
au aciune general
sunt cele cu efedrin, antibiotice
au ca materie de baz untul de cacao
se introduc n rect, fr nici o pregtire prealabil a bolnavului
sunt formate din gelatin cu glicerin sau glicerin cu stearin
R: d, e.
153. Accesul venos periferic se poate realiza la urmtoarele nivele:
venele feei dorsale ale minii
vena medio-cefalic
vena subclavicular vena
jugular intern venele
de la plica cotului
R: a, b, e.
154. Abordul vascular este folosit de regul pentru atingerea urmtoarelor obiective:
a. efectuarea masajului cardiac intern
b. recoltarea de probe biologice
c. administrarea medicamentelor
d. reumplere volemic
e. reechilibrare electrolitic i acido-bazic
R: b, c, d, e.
155. Materialele necesare abordului venos periferic percutan sunt:
a. tensiometru
b. garou
3
83

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. stetoscop
d. ace de puncie venoas
e. soluie antispastic
R: b, d, e.

156. Care din urmtoarele manevre aparin tehnicii punciei venoase periferice ?
a. se monteaz garoul
b. se dezinfecteaz zona
c. se abordeaz vena tangenial avansnd progresiv n profunzime pe traiectul venos
d. se abordeaz vena n aval de focarele de fractur
e. mandrenul odat scos, se poate introduce napoi dac este nevoie
R: a, b, c.
157. Accidentele abordului venos periferic pot fi:
a. pneumotoraxul
b. hemoragiile intratoracice prin lezarea arterei subclavie
c. extravazarea fluidului
d. perforaia venei cu hematom la locul punciei
e. flebita de cateter
R: c, d, e.
158. Badijonrile:
a. reprezint o form de aplicare local a unor medicamente lichide pe suprafaa tegumentelor
b. se efectueaz folosind tampoane de vat montate pe pense hemostatice, nmuiate n substan
medicamentoas lichid
c. tamponul se cufund n borcanul cu medicament
d. tamponul se poate utiliza de mai multe ori
e. se utilizeaz pentru dezinfecia tegumentelor
R: a, b, e.
159. Alegerea cii de administrare a injeciilor depinde de:
a. experiena asistentului medical
b. scopul injeciei
c. compatibilitatea esuturilor organismului cu substana injectat
d. preferinele pacientului
e. nici un rspuns corect
R: b, c.
160. Se va alege calea subcutanat n cazul substanelor:
a. cu densitate mare
b. care nu provoac iritaia esutului celular subcutanat
c. hiperosmolare
d. uor resorbabile
3
93

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. care provoac lipoliza esutului adipos subcutanat


R: b, d.

161. Se va alege calea intramuscular n cazul substanelor:


a. cu densitate mic
b. hiperosmolare
c. cu densitate mare
d. uleioase
e. al cror efect urmrit trebuie s se instaleze n decurs de 3-10 minute
R: c, d, e.
162. Se va utiliza calea intravenoas n cazurile n care:
a. se ateapt un efect lent instalat
b. se ateapt o aciune prompt sau foarte rapid a medicamentului
c. medicamentul este o soluie hiperton
d. este necesar perfuzarea soluiilor pentru reechilibrare volemic
e. se indic clism medicamentoas
R: b, d.
163. Injeciile intradermice:
a. se aplica foarte frecvent
b. se utilizeaz mai mult cu scop explorator
c. se indic n cazurile de extrem urgen
d. se indic mai ales la copii
e. se efectueaz doar la btrni
R: b.
164. Avantajele administrrii medicamentelor sub form de injecii sunt:
a. absorbia este uoar i efectul se instaleaz rapic
b. dozajul nu este precis, absorbia fiind influenat de starea tubului digestiv
c. medicamentele sunt distruse de enzimele intestinale
d. se pot administra medicamente atunci cnd calea oral este contraindicat
e. nici un rspuns corect
R: a, d.
165. Substanele injectabile:
a. pot fi soluii apoase, uleioase sau suspensii
b. se gsesc introduse n fiole sterile de sticl, nchise ermetic
c. se gsesc n flacoane nchise cu dopuri de cauciuc
d. pot fi administrate i pe cale oral
e. sunt de regul iritante venos
R: a, b, c.
4
04

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

166. Indiferent de felul injeciilor, pregtirea i administrarea lor trebuie s respecte urmtoarele reguli:
a. verificarea soluiilor de injectat
b. seringile pot fi ncrcate i fr ac, introducnd amboul direct n soluie
c. injectarea coninutului seringilor poate fi efectuat timp de 48 de ore
d. dezinfectarea locului punciei
e. pulberile injectabile se dizolv n prealabil cu lichidul de dizolvare
R: a, d, e.
167. Incidentele i accidentele ntlnite n cazul injeciilor intradermice sunt:
a. aspectul caracteristic de coaj de portocal
b. lipotimie sau oc
c. necroza tegumentului
d. flebit
e. embolie
R: b, c.
168. Injeciile intradermice:
a. au scop explorator i anesteziant
b. se efectueaz n regiuni cutanate bogate n foliculi piloi
c. se efectueaz pe faa antero-intern a antebraului
d. produc la locul de puncie aspectul de coaj de portocal
e. se efectueaz subcutanat
R: c, d.
169. Injeciile subcutanate:
a. se efectueaz cu seringi de 0,5-1 ml
b. se efectueaz cu ac hipotermic, ascuit, cu tietur lung
c. utilizeaz soluii uleioase, de obicei
d. se folosesc pentru a administra bismutul, mercurul, iodul
e. pot produce durere violent la locul injeciei
R: b, e.
170. Pentru injeciile intramusculare:
a. se utilizeaz ace scurte i subiri
b. pacientul trebuie aezat n decubit dorsal
c. se utilizeaz seringi obinuite
d. pacientul poate fi aezat n decubit lateral
e. bolnavul poate fi aezat n poziie eznd
R: c, d, e.
171. Aciunea medicamentelor asupra organismului depinde de:
a. structura lor chimic
4
14

b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

doza administrat
calea de administrare
starea general a pacientului
nici un rspuns corect

R: a, b, c.
172. Doza terapeutic reprezint:
a. doza utilizat pentru obinerea efectului terapeutic dorit, fr a produce efecte toxice asupra
organismului
b. doza cea mai mare suportat de organism, fr s apar efecte toxice
c. doza care provoac o reacie toxic, periculoas pentru organism
d. doza care este acceptat de ctre pacient
e. cea mai mic doz care produce un efect
R: a.
173. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a. aparatul este o mic farmacie care satisface situaiile neprevzute i de urgen dintr-o secie
b. aparatul este o farmacie care satisface necesarul de medicamente dintr-o secie
c. aparatul este administrat de ctre asistenta ef
d. aparatul trebuie s fie plasat ntr-o camer uscat
e. aparatul trebuie s fie ferit de razele solare directe
R: a, c, d, e.
174. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint reguli generale de administrare a medicamentelor?
a. identificarea medicamentelor administrate
b. schimbarea medicamentului prescris cu unul asemntor dac nu este acceptat de bolnav
c. prelungirea intervalelor de administrare a medicamentelor atunci cnd asistenta crede c este necesar
d. evitarea incompatibilitilor de medicamente
e. schimbarea cii de administrare atunci cnd asistenta consider c este necesar
R: d.
175. Asistenta medical informeaz medicul n urmtoarele situaii:
a. dup fiecare administrare injectabil a medicamentelor
b. nerespectarea cilor de administrare
c. schimbarea dozajului unui medicament
d. nu este obligat s fac acest lucru
e. la terminarea programului de lucru
R: b, c.
176. Introducerea medicamentelor n organism se poate face:
a. pe cale bucal
b. parenteral
c. prin mucoasa respiratorie
4
24

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. prin clism
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.

177. Aplicaiile terapeutice de frig:


a. regenereaz musculatura epuizat indiferent ct timp se aplic
b. produce vasoconstricie tegumentar
c. scade excitabilitatea nervilor periferici
d. crete excitabilitatea nervilor periferici
e. sunt indicate n hipotermie
R: b, c.
178. Cldura are o aciune:
a. stimulant
b. antispastic
c. hipertensiv
d. hipotensiv
e. hipotermic
R: a, b, d.
179. Aplicarea frigului sub form umed se realizeaz prin:
a. pung cu ghea
b. aparate rcitoare
c. mpachetri
d. comprese
e. aerosoli
R: c, d.
180. mpachetrile reci:
a. se aplic n strile febrile la pacienii cu stare general grav
b. au efect stimulant i reglator al circulaiei
c. se indic n tulburrile uoare de respiraie i de circulaie
d. n caz de hiperpirexie trebuie schimbate din 5 n 5 minute
e. sunt indicate n hipotermie
R: b, c, d.
181. Contraindicaiile administrrii medicamentelor pe cale oral sunt:
a. refuzul bolnavului
b. medicamentul este iritant gastric
c. com
d. medicamentul se resoarbe pe cale digestiv
e. vrsturi incoercibile
4
34

R: a, b, c, e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

182. Medicamentele cu efect local, administrate per os:


a. ocolesc sistemul venei porte
b. sunt iritante pe mucoasa gastro-intestinal
c. excit peristaltismul intestinal
d. favorizeaz cicatrizarea ulceraiilor
e. se pot administra i la pacientul comatos
R: c, d.
183. Medicamentele cu efect general, administrate per os sunt:
a. antibioticele, calmantele, anestezicele generale
b. antiastmaticele, antihipertensivele
c. purgativele
d. apele minerale alcaline
e. uleiul de ricin
R: a, b.
184. Se administreaz per os sub form de picturi:
a. lichidele amare sau cu gust dezagreabil, diluate
b. medicamentele cu baz de gelatin
c. decocturile
d. tincturile
e. ceaiurile
R: a, d.
185. Administrai mai multe medicamente deodat prin amestecarea soluiilor n acelai pahar:
a. pentru a simplifica munca asistentei
b. pentru a inactiva anumite medicamente
c. innd cont de incompatibilitile de asociere la administrare
d. clorura de calciu i codeina fosforic totdeauna ntr-un pahar gradat
e. pentru a modifica gustul acestora
R: a, c.
186. n ce ordine vei administra medicamentele urmtoare la pacientul dumneavoastr?
a. ampicilin 1 capsul p.o., algocalmin i no-spa cte 1 fiol i.m., diclofenac 1 supozitor i.r.
b. diclofenac 1 supozitor i.r., algocalmin 1 fiol i.m., ampicilin 1 capsul p.o., no-spa 1 fiol i.m.
c. no-spa 1 fiol i.m., algocalmin 1 fiol i.m., diclofenac 1 supozitor i.r., ampicilin 1 capsul p.o.
d. ampicilin 1 capsul p.o., diclofenac 1 supozitor i.r., algocalmin i no-spa cte 1 fiol i.m.
e. nu este important ordinea administrrii lor
R: a.
187. Orarul de administrare a medicamentelor trebuie s in cont de:
4
44

a.
b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

alimentaia bolnavilor
modul de reacie al bolnavului i de apariia unor efecte secundare
somnul bolnavului
numrul de bolnavi din salon
nici un rspuns nu este corect

R: a, b, c.
188. Cum se poate administra unui copil de 3 luni ampicilina?
a. sub form de soluie, per os
b. sub form de capsule, per os
c. sub form de comprimate, per os
d. sub form de capsule, dup ce s-au deschis n prealabil i s-a amestecat dizolvat pulberea cu ap fiart
i rcit
e. sub form de supozitoare, intrarectal
R: a.
189. Respectarea dozelor prescrise de ctre medic presupune:
a. dozele prescrise vor fi verificate odat cu identificarea medicamentelor
b. verificarea dozelor notate n F.O. cu cele din condicile de predare i cu adnotrile asistentei de la vizit
c. solicitarea de lmuriri suplimentare de la medic, nainte de administrarea dozei respective
d. asistenta nu trebuie s verifice dozele
e. nu este ntotdeauna obligatorie
R: a, b, c.
190. Bolnav de 46 de ani acuz durere retrosternal cu caracter constrictiv, dispnee, transpiraii abundente,
anxietate. Nu dorete s vorbeasc, rspunde cu dificultate la ntrebrile puse de ctre asistent.
Diagnosticele nursing sunt:
a. problem de a dormi i a se odihni dat de agitaie i manifestat prin anxietate
b. problem de a avea o bun circlaie cauzat de durerea toracic i manifestat prin dispnee
c. problem de a respira i a avea o bun circulaie cauzat de un infarct miocardic i manifestat prin
durere retrosternal, dispnee, transpiraii abundente
d. problem de a comunica dat de anxietate i manifestat prin faptul c nu vorbete
e. problem de eliminare dat de boal i manifestat prin durere
R: c.
191. n cazul de mai sus vei proceda n modul urmtor:
a. aezati pacientul n decubit lateral stnga, i explicai faptul c trebuie s stea linitit i i administrai
oxigen
b. aezai pacientul n poziie eznd, i administrai oxigen i nitroglicerin 1 cpr. Sublingual
c. administrai 1 cpr. De diezepam i dup ce se linitete bolnavul i efectuai o ECG
d. aezai bolnavul n poziie eznd, i administrai oxigen, realizai un acces venos, efectuai ECG i
anunai medicul
e. administrai antialgic (Piafen)
4
54

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: d.
192. Copil de 12 ani tuete frecvent, cu expectoraie muco-purulent redus, nu se poate odihni. La orele
17 prezint o temperatur de 39 de grade. Ce ngrijiri nursing aplicai?
a. administrai codein pentru a inhiba tusea i diazepam pentru a se putea odihni
b. efectuai manevre pentru mobilizarea secreiilor traheo-bronice
c. administrai expectorante
d. administrai antitermice (Paracetamol, Algocalmin)
e. informai medicul despre aceast situaie
R: b, e.
193. Diagnosticele nursing ce se pot formula n cazul prezentat anterior sunt:
a. problem de a respira cauzat de o afeciune pulmonar i manifestat prin tuse cu expectoraie mucopurulent
b. problem de a dormi dat de tuse i manifestat prin tuse cu expectoraie muco-purulent
c. problem de a elimina cauzat de o afeciune traheo-bronic i manifestat prin tuse cu expectoraie
muco-purulent
d. problem de a-i menine temperatura corpului constant cauzat de boala pulmonar i manifestat
prin febr
e. problem de a dormi i a se odihni dat de tuse i manifestat prin imposibilitatea de a se odihni
R: c, d, e.
194. Procesul nursing cuprinde urmtoarele etape:
a. aplicarea interveniilor nursing
b. stabilirea diagnosticelor medicale
c. culegerea datelor
d. alctuirea planului nursing
e. stabilirea tratamentului medicamentos ce urmeaz s se administreze
R: a, c, d.
195. Culegerea datelor:
a. reprezint prima etap n cadrul procesului nursing
b. se realizeaz efectund anamneza bolnavului
c. cuprinde stabilirea diagnosticelor nursing
d. se realizeaz ntrebnd medicul ce s-a ntmplat cu pacientul respectiv
e. reprezint ultima etap a procesului nursing
R:a, b.
196. Antecedentele heredo-colaterale:
a. se obin din anamneza pacientului
b. reprezint afeciunile de care au suferit rudele de gradul 1 al pacientului
c. nu sunt importante n stabilirea diagnosticelor nursing
d. nu sunt importante dect atunci cnd pacientul este grav
4
64

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. se pot afla doar de la aparintori


R: a.

197. Antecedentele personale patologice:


a. sunt semnificative pentru un pacient vrstnic
b. sunt semnificative doar dac pacientul este grav
c. nu se pot obine dect de la pacient
d. reprezint afeciunile de care a suferit pacientul pn in prezent
e. sunt totdeauna legate de boala actual
R: d.
198. Identificarea pacientului se poate realiza cu:
a. buletinul sau cartea de identitate
b. carnetul de asigurat
c. certificatul de natere
d. orice document n care sunt consemnate numele i prenumele pacientului, CNP-ul i domiciliul
acestuia
e. adeverina de salariat
R: a.
199. Diferenele existente ntre diagnosticul nursing i diagnosticul medical sunt:
a. diagnosticul nursing e stabilit de nurs, iar cel medical de ctre medic
b. diagnosticul nursing este unul de ngrijire, iar cel medical de boal
c. diagnosticele nursing pot fi mai multe
d. diagnosticul nursing este specific unui pacient
e. nici unul dintre rspunsuri nu este corect
R: b, d.
200. Sursele de dificultate ale dependenei au urmtoarele caracteristici:
a. reprezint cauza dependenei
b. nursa nu poate interveni asupra sursei de dificultate
c. nursa nu poate interveni asupra dificultilor cu caracter independent
d. factorii de ordin fizic sunt obstacole intrinseci organismului
e. obstacolele de natur intrinsec aparin individului nsi
R: a, c, e.
201. Locul de elecie pentru injecia intramuscular este:
a. regiunea supero-extern a muchilor fesieri
b. regiunea infero-extern a muchilor fesieri
c. muchii laterali ai coapsei, n poriunea mijlocie
d. musculatura anterioar a coapsei, sub triunghiul Scarpa
e. musculatura anterioar a coapsei, deasupra triunghiului Scarpa
4
74

R: a, c, d.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

202. Meninerea sntii copilului n condiii optime se realizeaz:


a. internnd copilul n spital
b. stabilind legtura cu copilul i familia acestuia
c. tratnd copilul la domiciliu
d. nu este nevoie s se discute cu copilul
e. nu se complimenteaz copilul
R: b.
203. n procesul nursing adresat copilului:
a. ncercai s obinei ncrederea membrilor familiei
b. membrii familiei nu sunt acceptai n preajma copiilor
c. procesul nursing nu se adreseaz membrilor familiei
d. nu sunt necesare informaii privind copiii
e. membrii familiei sunt informai despre starea copilului
R: a.
204. Culegerea datelor n procesul nursing adresat copilului:
a. se realizeaz prin obinerea ncrederii membrilor familiei
b. nu intereseaz condiiile de locuit
c. nu include examinarea sistemelor i aparatelor
d. se realizeaz folosind un limbaj simplu
e. se refer la dezvoltarea corespunztoare vrstei
R: e.
205. Diagnosticul nursing pentru perioada copilriei:
a. trebuie s descrie stilul de via al prinilor
b. trebuie s identifice factorii de stres din familie
c. trebuie s cuprind problemele actuale de sntate ale copilului
d. se refer la percepia strii de sntate
e. include i situaia financiar
R: c.
206. Caracteristicile respiraiei n diagnosticul de alterare a temperaturii la copil sunt:
a. ritm regulat
b. dispnee absent
c. respiraie Cheyne-Stockes
d. folosirea muchilor accesori
e. nu sunt modificri respiratorii
R: d.
207. Factorii de risc pentru alterarea temperaturii la copil sunt:
4
84

a.
b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

prematuritatea
activitatea lent
respiraiile rapide
vrst mare
absena tulburrilor metabolice

R: a.
208. Vrsta copilului ca factor de risc pentru alterarea teperaturii are urmtorul aspect:
a. pentru vrst mic este risc mare
b. pentru vrst mic este risc mic
c. pentru vrst mare este risc mare
d. ntre vrst i risc exist un raport direct proporional
e. nu exist relaie ntre vrst i risc
R: a.
209. La copil n caz de febr se administreaz:
a. alimente bogate n lipide
b. alimente solide
c. ap cu sare
d. lichide cu aport caloric crescut
e. lichide simple
R: d.
210. Cea mai bun metod de apreciere a hidratrii pentru copii i adolesceni este:
a. agitaia
b. aspectul tegumentului
c. densitatea urinei
d. greutatea cu 10% mai mare dect la internare
e. apetitul
R: c.
211. Termoreglarea ineficient la copil se poate asocia cu:
a. boli renale
b. intoxicaii medicamentoase
c. boli osoase
d. boli autoimune
e. boli hematologice
R: b.
212. Culegerea datelor referitoare la hipertermia copilului include:
a. istoricul bolii prezente
b. vrsta copilului
c. condiii patologice ce duc la deshidratare
4
94

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. contactul cu boli infecioase


e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.

213. Pentru evaluarea eficienei interveniei nursing n caz de febr la copil se monitorizeaz:
a. frecvena i ritmul cardiac
b. tensiunea arterial
c. frecvena respiraiilor
d. nivelul de contien
e. apetitul
R: a, b, c, d.
214. Semnele de deshidratare la sugar sunt:
a. fontanela bombat
b. fontanela deprimat
c. oliguria
d. persistena pliului cutanat
e. mucoase umede
R: b, c, d.
215. Semnele vitale monitorizate n procesul nursing la copil sunt evaluate:
a. la interval de 12 ore
b. la interval de 4 ore sau mai des la nevoie
c. numai la nevoie
d. temperatura se verific de 2 ori pe zi
e. la solicitarea medicului
R: b.
216. Pentru a evalua creterea ponderal la copilul cu tulburri de nutriie:
a. calculai necesarul energetic
b. msurai diureza copilului n fiecare diminea
c. oferii copilului alimentele fierte i pasate
d. copilului de 4 luni I se ofer alimente solide nainte de biberon
e. cntrii copilul n fiecare diminea, nainte de mese
R: e.
217. Tipurile de diagnostic nursing sunt:
a. diagnosticul medical
b. diagnosticul de boal
c. diagnosticul actual
d. diagnosticul potenial
e. diagnosticul posibil
5
05

R: c, d, e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

218. Caracteristicile diagnosticului nursing:


a. este specific unui pacient
b. nu ine cont de factorii cauzali ai problemelor de sntate
c. orienteaz medicul ctre diagnosticul medical
d. face dificil comunicarea asistentei cu ceilali membri ai echipei de sntate
e. este greoi i imprecis
R: a.
219. Evaluarea interveniilor nursing cuprinde:
a. stabilirea criteriilor de evaluare
b. evaluarea atingewrii obiectivelor
c. identificarea factorilor care afecteaz atingerea obiectivelor
d. aplicarea interveniilor
e. culegerea i interpretarea datelor
R: a, b, c.
220. Planificarea interveniilor nursing cuprinde:
a. stabilirea obiectivelor
b. enunarea diagnosticelor nursing
c. stabilirea prioritilor
d. alegerea strategiilor
e. nici un rspuns corect
R: a, c, d.
221. Accidentele transfuzionale i posttransfuzionale sunt:
a. incompatibilitate de grup O, A, B.
b. pneumotorax
c. tamponad cardiac
d. hemoliz intravascular
e. nici un rspuns corect
R: a, d.
222. Cile de hidratare a organismului sunt:
a. oral
b. intradermic
c. perfuzia endovenoas
d. inhalatorie
e. toate cile de administrare a medicamentelor sunt i ci de hidratare i mineralizare a organismului
R: a, c.
223. Soluiile cristaloide utilizate pentru hidratarea i mineralizarea organismului sunt:
5
15

a.
b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

soluia izoton de NaCl


soluia Ringer
Dextranul 70
Dextranul 40
Plasma uscat

R: a, b.
224. Soluiile coloide utilizate pentru reechilibrarea volemic sunt:
a. soluia hiperton de glucoz
b. soluia Ringer
c. Dextranul 70
d. Soluia de bicarbonat de sodiu 1,4%
e. Serul fiziologic
R: c.
225. Toracocenteza:
a. este stabilirea unei legturi cavitatea pleural i mediul exterior prin intermediul unui ac de puncie
b. are scop explorator
c. are scop evacuator
d. stabilete o legtur ntre cavitatea pericardic i mediul exterior prin intermediul unui ac de puncie
e. poate determina pneumotorax
R: a, b, c, e.
226. Puncia pericardic:
a. nseamn ptrunderea cu un ac n cavitile cordului
b. reprezint ptrunderea cu un ac n cavitatea pleural
c. este legtura stabilit printr-un ac de puncie ntre cavitatea peritoneal i exterior
d. este ptrunderea cu un ac n cavitatea pericardic
e. stabilete legtura ntre cavitatea pericardic i atriul drept
R: d.
227. Paracenteza:
a. se numete i puncie peritoneal
b. este o metod de tratament n ascitele masive
c. se contraindic la bolnavii cu ascit
d. stabilete o legtur ntre cavitatea peritoneal i un organ cavitar intraabdominal
e. este ptrunderea cu un ac de puncie ntr-un organ cavitar intraabdominal
R: a, b.
228. In timpul punciei peritoneale, asistenta are urmtorul rol:
a. ptrunde cu trocarul n caitatea peritoneal
b. izoleaz locul punciei cu un cmp steril
c. efectueaz o mic incizie prin piele cu bisturiul
5
25

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. recolteaz probe sterile de laborator


e. reevalueaz pacientul din 20 n 20 de minute
R: b, d.
229. Accidentele paracentezei sunt:
a. colaps
b. hipertensiune arterial
c. hemoragie intern
d. hipertensiune arterial
e. oc anafilactic
R: a, c.

230. Ingrijirea bolnavului dup puncia peritoneal const n:


a. monitorizarea permanent a bolnavului
b. aezarea n poziie de decubit ventral
c. aezarea n poziie eznd
d. plimbarea bolnavului prin salon n primele 30 de minute dup puncie
e. administrarea de antialgice
R: a
231. Independent de felul i natura instrumentelor, ele trebuie s corespund unor criterii generale, comune
tuturor sondelor, astfel:
a. vrful sondelor trebuie s fie ascuit pentru a putea s ptrund uor
b. sondele nu se sterilizeaz deoarece se deterioreaz
c. suprafaa sondelor trebuie s fie perfect neted
d. materialul in care este confecionat trebuie s fie moale
e. suprafaa sondelor trebuie s prezinte asperiti
R: c.
232. Spltura
a. la bolnavii
b. la bolnavii
c. la bolnavii
d. la bolnavii
e. la bolnavii

gastric pe sonda nazogastric se poate efectua:


comatoi
comatoi, dup asigurarea cilor respiratorii
contieni
cu fractur de baz de craniu
cu traumatisme faciale grave

R: b, c.
233. Accidentele care pot surveni n cazul splturii gastrice sunt:
a. ptrunderea sondei n calea aerian
b. perforaia intestinului subire
c. pneumotorax
d. tamponad cardiac
e. ptrunderea sondei n stomac
5
35

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: a.
234. Tubajul duodenal:
a. se poate efectua cu o sond nazogastric
b. permite o apreciere a funciei cilor biliare extrahepatice
c. se execut pentru a decomprima distensia gastric
d. se efectueaz cu scopul de a realiza spltur gastric
e. se efectueaz pentru a opri o hemoragie digestiv superioar
R: b.
235. Sondajul vezical:
a. este indicat n retenia acut de urin
b. reprezint introducerea sondei vezicale n uretr
c. se efectueaz cu bolnavul n decubit lateral stng
d. nu necesit msuri riguroase de asepsie
e. este contraindicat la femeia gravid
R: a.
236. Diagnosticele medicale asociate ntlnite la adolescent datorit ncrederii de a fi invulnerabilpot fi:
a. politraumatism
b. intoxicaie acut etanolic
c. traumatism cranio-cerebral sever
d. fractur de coloan vertebral cervical
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.
237. Factorii care favorizeaz apariia unui conflict ntre adolescent i prini sunt:
a. incapacitatea familiei de a comunica cu adolescentul
b. comunicare eficient ntre familie i adolescent
c. capacitatea familiei de a recunoate i a ajuta adolescentul la nevoie
d. absena stresului financiar
e. capacitatea familiei de a rezolva conflictele cu adolescentul
R: a.
238. Factorii de risc n apariia conflictului decizional datorat folosirii drogurilor n perioada adolescenei
sunt:
a. accesul la medicamente
b. ncrederea de a fi invulnerabil
c. libertatea i independena excesiv a adolescentului, acordat de ctre familie
d. contientizarea efectelor nocive date de consumul de droguri i alcool
e. autoevaluare adecvat
R: a, b, c.
5
45

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

239. Etapele sexualizrii sunt:


a. structuralizarea sexului genetic
b. formarea gonadei
c. formarea organelor genitale interne i externe
d. sexualizarea neuro-comportamental
e. nici una dintre ele nu reprezint etape ale sexualizrii
R: a, b, c, d
240. Factorii implicai n variabilitatea n timp a apariiei pubertii sunt:
a. factorii emoionali
b. clima
c. factorii socio-economici
d. efortul fizic
e. alimentaia
R: b, c.
241. Igiena pubertii presupune:
a. igiena alimentaiei
b. igiena fizic
c. igiena mental
d. igiena colar
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.
242. Modificrile psiho-comportamentale specifice fetelor adolescente sunt:
a. creativitatea
b. voina
c. spiritul analitic
d. afectivitatea
e. tenacitatea
R: a, d.
243. Modificrile psiho-comportamentale specifice bieilor la adolescen sunt:
a. fantezia
b. intuiia
c. tenacitatea
d. voina
e. creativitatea
R: c, d.
244. Factorii determinani ai sexualizrii sunt:
a. factorii socio-economici
5
55

b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

cromozomii de sex
hormonii sexualizani
educaia
efortul fizic

R: b, c.
245. Pubertatea masculin se caracterizeaz prin:
a. scderea secreiei de FSH i LH
b. scderea secreiei de testosteron
c. testicolul devine organ productor de hormoni masculinizani i de spermatozoizi maturi
d. modificarea timbrului vocii
e. diametrul biacromial devine mai mic dect diametrul bitrohanterian
R: c, d.
246. Pubertatea feminin se caracterizeaz prin:
a. dezvoltarea snilor
b. se dezvolt foarte mult sistemul muscular
c. tegumentele sunt subiri, catifelate, moi
d. paniculul adipos slab reprezentat
e. toracele este bine dezvoltat
R: a, c.
247. Hematuria se ntlnete n:
a. diabetul insipid
b. tumorile vezicale c.
cistita hemoragic d.
sarcina extrauterin e.
tuberculoza renal
R: b, c, e.
248. n caz de glob vezical nursa intervine astfel:
a. administreaz medicaie antialgic
b. administreaz antibiotice
c. administreaz antispastice
d. aplic local comprese reci
e. aplic local comprese calde
R: e.
249. Identificai asocierea corect:
a. vrstur bilioas ulcer gastric
b. vrstur cu snge boal hemoroidal
c. vrstur cu aspect fecaloid ocluzie intestinal
d. vrstur sanguinolent TBC pulmonar
5
65

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. vrstur n za de cafea ulcer hemoragic


R: c, e.

250. Identificai asocierea corect:


a. amenoree dureri menstruale
b. hipermenoree cantitate crescut de snge menstrual
c. oligomenoree menstruaii care survin la intervale mai mici de 28 de zile
d. dismenoree cantitate crescut de snge menstrual
e. menoragii menstruaii prelungite
R: b, e.
251. Comportamentul psiho-social al adolescentului este caracterizat prin:
a. afectivitate mobil
b. lipsa preocuprii fa de sine
c. mulumire fa de noul aspect somatic
d. labilitate psihic i vegetativ
e. gndire pueril
R: a, d.
252. Maturitatea deplin biologic pentru fete este:
a. ntre 16 i 18 ani
b. ntre 18 i 20 de ani
c. ntre 20 i 22 ani
d. dup 30 de ani
e. ntre 14 i 16 ani
R: b.
253. Maturitatea deplin biologic pentru biei este:
a. ntre 16 i 18 ani
b. ntre 18 i 20 ani
c. ntre 20 i 22 ani
d. dup 30 ani
e. dup 40 ani
R: c
254. Pubertatea normal:
a. este etapa de tranziie dintre copilrie i adult
b. apare la vrsta de 10-16 ani n mod normal
c. apare de regul la vrste cuprinse ntre 18 i 22 de ani
d. se edific n 10 ani
e. se edific n 15 ani
R: a, b.
5
75

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

255. Diagnosticele nursing specifice perioadei adolescenei sunt:


a. conflictul decizional datorat activitii sexuale
b. conflictul decizional datorat folosirii drogurilor
c. izolarea social dat de resursele personale inadecvate
d. intolerana la activitate dat de procesul de mbtrnire
e. accidentele datorate ncrederii de a fi invulnerabil
R: a, b, e.
256. Motivaia sexual este determinat de condiii:
a. genetice
b. neuro-hormnale
c. experiena personal
d. mediul socio-cultural
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.
257. Etapa genetic a procesului de sexualizare determin :
a. sexul gonadic
b. sexul genetic, cromozomial
c. diferenierea sexual a sistemului nervos
d. aciunea hormonilor sexuali asupra organismului
e. maturarea gonadelor
R: b.
258. Etapa embrio-fetal a procesului de sexualizare determin:
a. sexul gonadic
b. diferenierea sexual a sistemului endocrin
c. aciunea hormonilor sexuali asopra organismului
d. sexul genetic
e. maturarea gonadelor
R: a.
259. Etapa perinatal a procesului de sexualizare determin:
a. diferenierea sexual a sistemului nervos
b. sexul gonadic
c. aciunea hormonilor sexuali asupra organismului
d. sexul genetic
e. maturarea gonadelor
R: a
260. Etapa pubertar a procesului de sexualizare determin:
a. maturarea sexual pubertar
5
85

b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

sexul gonadic
sexul genetic
diferenierea sexual a sistemului endocrin
aciunea hormonilor sexuali asupra organismului

R: a
261. Maturizarea sexual pubertar const n:
a. maturarea sistemului nervos
b. maturarea gonadelor
c. apariia caracterelor sexuale secundare specifice
d. discordana dintre sexul genetic i gonadic
e. diferenierea sexual a sistemului nervos
R: b, c.
262. Comportamentul inadecvat al familiei fa de copilul cu afeciune trenant:
a. este un diagnostic nursing
b. este situaia n care un printe nu poate ngriji adecvat copilul cu nevoi speciale
c. este cderea abilitii copilului de a-i folosi timpul n avantajul su
d. nseamn percepia negativ a propriei persoane de ctre copil
e. se manifest prin team datorat necunoaterii
R: a, b.
263. Manifestrile patologice ale nevoii de a nva pentru a-i pstra sntatea sunt:
a. dispneea
b. durerea toracic
c. ignorana
d. sindromul de burn-out
e. dificultatea de a nva
R: c, e.
264. Manifestrile patologice ale nevoii de a fi ocupat pentru a fi util sunt:
a. devalorizarea
b. sentimentul de eec
c. ignorana
d. atacul de panic
e. suprasolicitare intelectual
R: a, b.
265. Manifestrile patologice ale nevoii de a evita pericolele sunt:
a. dificultatea de a se realiza
b. neputina
c. anxietate
d. depresia
5
95

e. dispneea

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: c, d.
266. Pierderea stimei de sine se definete ca fiind:
a. o manifestare patologic a nevoii de a dormi i a se odihni
b. sentimentul de inferioritate
c. percepia negativ a propriului corp
d. sentimentul de frustrare
e. incapacitatea de a lua decizii
R: a, e.
267. Pierderea imaginii de sine reprezint:
a. un sentiment de devalorizare
b. un sentiment de frustrare datorat percepiei negative a propriului corp
c. o stare depresiv
d. un sentiment de inferioritate
e. dificultatea de a se realiza
R: b.
268. Comunicarea verbal:
a. poate fi considerat limbajul corpului
b. este capacitatea psihic de a transmite atitudini corporale
c. este considerat un vehicul al gndirii
d. se exprim prin scris
e. se exprim prin gestic i mimic
R: c, d.
269. Comunicarea non-verbal:
a. poate fi considerat limbajul corpului
b. este capacitatea psihic de a transmite atitudini corporale
c. este considerat un vehicul al gndirii
d. se exprim prin scris
e. se exprim prin gestic i mimic
R: a, b, e.
270. Cele mai frecvente cauze care pot genera dificultate n a se mbrca i dezbrca sunt:
a. emoiile
b. lipsa de comunicare
c. leziunile traumatice
d. amputaiile
e. obstacolele pentru micare
R: c, d, e.
6
06

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

271. Cele mai frecvente cauze care determin dezinteres pentru inuta vestimentar sunt:
a. pierderea stimei de sine
b. tulburrile de comportament
c. pierderea imaginii de sine
d. etilismul cronic
e. afeciunile cardio-vasculare
R: b, c, d.
272. Leziunile elementare prin lips de substan sunt:
a. scuamele
b. ragada
c. ulceraia
d. sfacelul
e. cicatricea
R: b, c.
273. Factorii care influeneaz satisfacerea nevoii de a fi curat sunt:
a. emoiile
b. vrsta
c. nivelul de educaie
d. condiiile socio-economice
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.
274. Insomnia pre-dormiional:
a. este caracteristic adolescentului
b. este caracteristic vrstnicului
c. se caracterizeaz printr-o stare de veghe prelungit
d. se caracterizeaz prin somn agitat, superficial
e. const n adormire cu dificultate
R: c.
275. Insomnia post-dormiional:
a. este caracteristic adolescentului
b. este caracteristic vrstnicului
c. se caracterizez printr-o stare de veghe prelungitse caracterizeaz prin somn agitat, superficial
d. const n adormire cu dificultate
R: b.
276. Hipersomnia reprezintt:
a. peste 10 ore de somn la adult
b. peste 12 ore de somn la copil
6
16

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. accese de somn diurn


d. necesitate subit de somn
e. nici un rspuns corect
R: a, b, c, d.

277. Interveniile nursing n caz de postur inadecvat sunt:


a. aeaz pacientul n poziie eznd
b. aeaz pacientul n poziie adecvat situaiilor de urgen
c. prevenirea escarerelor
d. efectueaz micri pasive ale segmentelor interesate
e. nursa nu poate interveni
R: b, c, d.
278. Somnul are dou perioade distincte:
a. narcolepsia
b. somnul lent
c. letargia
d. somnul paradoxal
e. pavorul nocturn
R: b, d.
279. Interveniile nursing n caz de hiperreactivitate sunt:
a. profilaxia escarelor
b. tratamentul escarelor
c. administrarea de tranchilizante
d. supravegherea permnent a bolnavului
e. suplinirea pacientului n satisfacerea nevoilor
R: d.
280. Interveniile nursing n cazul pacientului imobilizat la pat sunt:
a. nva pacientul s utilizeze diferite aparate de susinere
b. efectueaz exerciii pasive
c. aplic constrngeri fizice pacientului
d. profilaxia escarelor
e. suplinete pacientul n satisfacerea nevoilr, cnd este necesar
R: b, d, e.
281. Pronaia reprezint:
a. o micare de flexie a antebraului pe bra
b. micarea de rsucire a palmelor n jos
c. micarea de rsucire a palmelor n sus
d. o micare de lateralitate
e. o micare n plan sagital
6
26

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: b.
282. Tonusul muscular:
a. este contracia izometric permanent a muchilor antigravitaionali
b. o proprietate fundamental a muchiului cu inervaie pstrat
c. este proprietatea muchiului de a se contracta
d. efectueaz lucru mecanic
e. este o proprietate a muchiului neted visceral
R: b.
283. Interveniile nursing n caz de degertur sunt:
a. se aeaz pacientul ntr-un loc cald
b. se nclzete bine aria degerat
c. se ndeprteaz flictenele
d. se maseaz zonele degerate
e. se administreaz treptat buturi calde i dulci
R: a, e.
284. Anhidroza se definete ca fiind:
a. ocul caloric
b. o tulburare hidro-electrolitic
c. absena sudoraiei n ambian cald
d. o form particular de insolaie
e. sincopa de cldur
R: c.
285. Termoliza se realizeaz prin:
a. radiaie
b. frison
c. conducie
d. creterea tonusului musculaturii striate
e. creterea tonusului musculaturii netede
R: a, c.
286. Conducia se refer la:
a. transferul de cldur prin contact
b. transferul de cldur din aproape n aproape
c. pierderea de cldur prin iradiere
d. termogenez
e. gradul de nclzire al corpului
R: a.
6
36

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

287. Termogeneza se realizeaz prin:


a. convecie
b. apariia frisonului
c. iradiere
d. activitate muscular voluntar
e. conducie
R: b, d.

288. Diaforeza reprezint:


a. transpiraie n cantitate redus
b. transpiraie n cantitate mare
c. absena transpiraiei
d. hemoragie vaginal
e. metod de investigare a activitii cordului
R: b.
289. Vomica reprezint:
a. eliminarea de secreii gastrice n cantitate redus
b. vrsturi repetate
c. eliminarea de secreii traheo-bronice n cantitate mare
d. senzaie de grea
e. reflux gastro-esofagian
R: c.
290. Tulburrile defecaiei sunt reprezentate de:
a. sindromul diareic
b. modificrile de culoare ale scaunului
c. incontinena de materii fecale
d. constipaia
e. tenesmele rectale
R: c, e.
291. Polakiuria reprezint:
a. miciuni rare i reduse cantitativ
b. miciuni frecvente i reduse cantitativ
c. eliminarea urinei cu dificultate i durere
d. miciuni predominant nocturne
e. lipsa de control a sfincterelor vezicale
R: b.
292. Hipostenuria se ntlnete n:
a. diabetul zaharat
b. insuficiena renal acut
6
46

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. insuficiena renal cronic


d. glomerulonefrit
e. sindromul nefrotic
R: a, c.

293. Situaiile patologice asociate cu incontinena de urin sunt:


a. glomerulonefrita acut
b. spina bifida
c. tulburri psihice grave
d. diabetul zaharat
e. hipertiroidia
R: b, c.
294. Enurezisul:
a. reprezint pierderea involuntar de urin noaptea
b. reprezint pierderea involuntar de urin, peste vrsta de 3 ani
c. apare la sfritul crizei de epilepsie
d. se ntlnete n insuficiena renal acut
e. nseamn retenie acut de urin
R: b.
295. Pulsul celer se caracterizeaz prin:
a. o und pulsatil lent
b. o und pulsatil rapid
c. puls greu depresibil
d. puls uor depresibil
e. puls amplu
R: b.
296. Interveniile nursing la pacientul cu sincop sunt:
a. se aeaz n poziie eznd
b. se administreaz hemisuccinat de hidrocortizon i.v.
c. se administrez calciu
d. se aeaz n decubit dorsal
e. se monitorizez funciile vitale
R: d, e.
297. Durerea coronarian:
a. are caracter constrictiv
b. poate iradia n mandibul
c. se poate nsoi de gra i vrsturi
d. poate fi declanat de efortul fizic
e. nici un rspuns corect
6
56

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: a, b.
298. La pacientul dispneic:
a. se administreaz oxigen
b. se monitorizez permanent funciile vitale
c. se administreaz sedative
d. se asigur o alimentaie bogat n proteine
e. se poate efectua testul de effort
R: a, b.
299. Adjuvanii cilor aeriene sunt:
a. masca facial
b. calea orofaringian
c. tripla manevr Saffar
d. sonda nazofaringian
e. intubaia orotraheal
R: b, d.
300. Pipa orofaringian:
a. se utilizeaz la pacientul contient
b. permite aspiraia secreiilor
c. este un mijloc de oxigenare a pacientului
d. este un adjuvant al cilor aeriene
e. este o metod de intubare orotraheal
R: b, d.

DISCIPLINA: MEDICIN INTERN - NURSING CLINIC MEDICIN INTERN


Autori: ef lucr. Dr. Nicoleta Dragomir, Asist. univ. dr. Nicuor Dragomir
1. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la tusea i expectoraia din bronita cronic sunt
corecte ?
6
66

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

a. tusea i expectoraia apar n majoritatea zilelor, cel puin 3 luni pe an


b. exist tuse i expectoraie cel puin 2 ani consecutiv
c. sputa este frecvent purulent i n cantitate mai mare de 100 ml
d. se datoreaz hipersecreiei de mucus
e. se datoreaz unei pleurezii asociate
Hipocratismul digital poate s apar n urmtoarele afeciuni:
a. bronita cronic cu poliglobulie secundar
b. traheobronita acut
c. astmul bronic alergic
d. cancerul bronhopulmonar
e. endocardita infecioas
Bronhopneumopatia cronic obstructiv ( BPCO ) cu predominena bronitei cronice se
caracterizeaz prin:
a. dispnee, ca simptom principal
b. aspect cianotic- buhit
c. infecii respiratorii frecvente
d. poliglobulie
e. hipoxemie cu hipercapnie
Care din urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la examenul sputei ?
a. fibrele elastice nu apar n sput n caz de abces pulmonar
b. macrofagele alveolare confirm originea bronic
c. eozinofilele nu apar n sput n caz de bronit cronic
d. spiralele Curshmann i cristalele Charchot-Leyden pot s apar n sput
n caz de astm bronic alergic
e. celulele neoplazice pot fi absente n sput, n cancerele pulmonare
periferice
Manifestarea de dependen cea mai frecvent n broniectazie este:
a. bronhoreea purulent
b. hemoptizia
c. tusea seac
d. tusea productiv mucoas
e. durerea toracic
Care din urmtorii factori pot declana accesul de astm bronic ?
a. praful de cas
b. alergatul
c. stress emoional acut
d. cotrimoxazol (biseptol)
e. fumatul pasiv
Alegei argumentele anamnestice n favoarea diagnosticului de astm bronic alergic la
acarieni:
a. antecedente familiale de astm bronic alergic la praful de cas
b. recrudescena simptomelor n sezoanele polenice
c. creterea frecvenei acceselor de astm bronic n perioadele reci
d. accesul de astm bronic nu apare dup un efort fizic mediu
e. reapariia accesului de astm bronic n cursul expunerii la praf de cas
Manifestarea de dependen principal n criza de astm bronic este:
a. tusea seac
b. tusea productiv purulent
6
76

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. anxietatea
d. sughiul
e. dispneea expiratorie paroxistic
9. Care din urmtoarele gesturi terapeutice pot fi incriminate n declanarea la adult a unui
acces sever de astm bronic (stare de ru astmatic) ?
a. abuz de simpatomimetice administrate inhalator
b. suprimarea brusc a corticoterapiei
c. corticosteroizi administrai intravenos
d. administrarea ketotifenului ( zaditen ) per os
e. hiposensibilizarea specific
10. Care din urmtoarele situaii se asociaz cu un risc crescut de cancer bronhopulmonar ?
a. fumatul (peste 20 tigarete/zi, peste 20 ani)
b. convieuirea cu un mare fumtor (peste 20 de ani)
c. expunerea profesional ndelungat la azbest
d. expunerea profesional la uraniu (mineri)
e. sedentarismul
11. La pacientul cu insuficien respiratorie acut, prima msur pe care trebuie s o
aplice nursa este:
a. administrarea de oxigen
b. administrarea de antibiotice
c. administrarea de expectorante
d. administrarea de antitermice
e. psihoterapia
12. Care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate n legtur cu lichidul pleural dintr-o
pleurezie serofibrinoas tuberculoas ?
a. poate fi serohemoragic
b. conine bacil Koch ( BK ) n peste 60 % din cazuri
c. conine limfocite peste 80 %
d. se poate resorbi spontan
e. se reface rapid dup toracenteza evacuatorie
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la testul tuberculinic sunt reale ?
a. injectare hipodermic
b. citirea rezultatului se face la 72 ore
c. reacia pozitiv are diametrul de peste 10 mm
d. testul negativ la tuberculin exclude diagnosticul de TBC pulmonar
e. virajul tuberculinic nseamn un prim test pozitiv, urmat de un al doilea cu rezultat
negativ
14. Criza de astm bronic se difereniaz de accesul de astm cardiac, n special, prin caracterul
dispneei care n criza de astm bronic este:
a. dispnee inspiratorie
b. dispnee cu tahipnee
c. dispnee cu ortopnee extrem, sufocant
d. dispnee expiratorie cu bradipnee
e. dispnee cu polipnee
15. Administrarea de morfin este contraindicat n urmtoarele afeciuni:
a. accesul de astm cardiac
b. criza de astm bronic
c. edemul pulmonar acut cardiogen
6
86

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

d. infarctul miocardic acut


e. BPCO acutizat
Administrarea de medicamente expectorante este contraindicat n:
a. hemoptizie
b. bronhopneumonie
c. criza de astm bronic
d. BPCO acutizat
e. broniectazie
La pacientul cu hemoptizie nu se administreaz:
a. medicaie anticoagulant per os
b. heparin
c. medicaie hemostatic
d. trombostop
e. aspirin
La pacientul cu BPCO acutizat este contraindicat administrarea de:
a. bronhodilatatoare
b. oxigen
c. hemisuccinat de hidrocortizon
d. morfin
e. beta blocante
La pacientul n stare de stop cardio-respirator primeaz urmtoarele msuri:
a. reanimarea circulatorie
b. normalizarea diurezei ( de urgen )
c. reanimarea respiratorie
d. normalizarea tensiunii arteriale
e. normalizarea temperaturii
Sediul durerii n angina pectoral stabil (de efort ) este cel mai frecvent:
a. epigastric
b. retrosternal
c. interscapular
d. abdominal
e. toracic posterior
Care sunt msurile de urgen care se aplic n edemul pulmonar acut cardiogen:
a. oxigenoterapie
b. sngerare (venesecie)
c. morfin
d. furosemid intravenos
e. propranolol intravenos
Edemul pulmonar acut cardiogen se nsoete de tuse productiv cu expectoraie:
a. mucoas
b. muco-purulent
c. purulent
d. spumoas ( rozat )
e. purulent cu striuri sanguine
In cursul atacului de edem pulmonar acut cardiogen, manifestarea de dependen
principal a pacientului const n:
a. poziie n decubit lateral stng
b. poziie n decubit dorsal
6
96

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

c. dispnee expiratorie
d. poziie n decubit lateral drept
e. ortopnee sufocant cu senzaie de moarte iminent
Prevenirea crizelor de angor pectoris stabil se va asigura prin:
a. beta blocante
b. beta blocante asociate cu nitrai retard
c. beta blocante asociate cu inhibitori calcici
d. angioplastie transluminal
e. fibrinolitice
In tahicardia paroxistic ventricular prin supradozaj digitalic se pot administra:
a. sruri de potasiu
b. xilin
c. fenitoin
d. furosemid
e. digoxin
Care sunt diureticele care se caracterizeaz prin lipsa eliminrii de potasiu:
a. furosemid
b. nefrix
c. spironolacton (aldacton)
d. diuretice antialdosteronice
e. diuretice de ans
Semnele i simptomele ( manifestri de dependen ) de tamponad cardiac pot s apar
n:
a. endocardita bacterian subacut
b. pericardita lichidian (neoplazic, bacilar)
c. infarctul miocardic acut
d. pericardita acut viral
e. cordul pulmonar cronic decompensat
Diagnosticul pozitiv n accesul anginos este susinut de urmtoarele elemente:
a. bolnavul este anxios, imobil
b. arat cu ntreaga palm localizarea durerii
c. prezena frecvent a tulburrilor de ritm cardiac
d. tensiunea arterial uor sczut
e. bradicardie
Poziia mahomedan adoptat spontan de ctre pacient, este caracteristic pentru
urmtoarele afeciuni:
a. stenoza mitral
b. infactul miocardic acut
c. angina pectoral n criz
d. pleurezia lichidian
e. pericardita lichidian masiv
Principalul factor de risc n apariia i agravarea arteriopatiei obliterante aterosclerotice este:
a. hipertensiunea arterial
b. expunerea la frig i umezeal
c. fumatul
d. vrsta naintat
e. consumul de alcool (etilismul cronic)
Complicaiile precoce ale infarctului miocardic acut sunt:
7
07

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

a. pericardita
b. tulburrile de ritm ventriculare
c. insuficiena cardiac congestiv
d. edemul pulmonar acut cardiogen
e. embolii periferice
Arteriopatia obliterant aterosclerotic a membrelor inferioare este mai frecvent la:
a. brbai fumtori ( peste 40-50 ani )
b. femei fumtoare ( peste 40-50 ani )
c. brbai fumtori ( sub 40 ani )
d. brbai fumtori ( sub 30 ani )
e. brbai nefumtori ( peste 40-50 ani )
Complicaiile hipertensiunii arteriale eseniale (cu valori mari) pot fi:
a. disecia de aort
b. encefalopatia hipertensiv acut
c. embolia pulmonar
d. accident vascular cerebral
e. edemul pulmonar acut cardiogen
Manifestarea de dependen principal n stadiile iniiale ale arteriopatiei obliterante
aterosclerotice este:
a. cianoza picioarelor
b. atrofia musculaturii membrelor inferioare
c. atrofia unghiilor picioarelor
d. durerea sub form de claudicaie intermitent
e. absena pilozitii gambelor
Patognomonice pentru simptomatologia stenozei aortice sunt elementele:
a. durerea precordial
b. sincopa de efort
c. dispneea de efort
d. palpitaiile rapide regulate
e. palpitaiile rapide neregulate
Hipertensiunea arterial secundar de cauz medicamentoas poate fi produs de:
a. contraceptive orale
b. furosemid
c. corticosteroizi
d. nefrix
e. digoxin
Factorii majori de risc pentru cardiopatia ischemic includ:
a. sedentarismul
b. hipertensiunea arterial
c. obezitatea
d. hipercolesterolemia
e. antecedentele heredocolaterale cardiovasculare
Profilactic, la pacienii cu risc de tromboz venoas profund se administreaz:
a. antiagregante plachetare
b. tonicardiace
c. diuretice
d. anticoagulante
e. vasodilatatoare
7
17

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

39. In faza de prespitalizare la pacientul n stare de oc cardiogen intervenia principal a


nursei presupune:
a. administrarea de diuretice
b. resuscitarea cardio-respiratorie
c. administrarea de lichide per os
d. administrarea de vasodilatatoare
e. administrarea de antitermice
40. Poziia pacientului n stare de oc cardiogen trebuie s fie:
a. la marginea patului
b. n decubit lateral stng
c. n decubit lateral drept
d. n decubit dorsal, cu membrele inferioare ridicate la 30
e. aezat n fotoliu
41. Manifestarea de dependen principal care atrage atenia nursei asupra infarctului
miocardic acut este:
a. hipertensiunea arterial
b. febra
c. vrsturile bilioase
d. durerea precordial prelungit, atroce, cu stare de agitaie
e. epigastralgiile nesistematizate
42. Pentru prevenirea aritmiilor ventriculare majore n infarctul miocadic acut se administreaz:
a. antibiotice
b. bronhodilatatoare
c. calciu gluconic intravenos
d. xilin
e. sedative
43. La pacientul cu insuficien cardiac congestiv dieta este:
a. hipersodat
b. hiperlichidian
c. hiperkaliemic
d. hiposodat
e. hiperglucidic
44. In conduita de urgen la pacientul n stare de edem pulmonar acut cardiogen (cu
tensiune arterial normal ), prima msur const n:
a. aezarea pacientului n poziie eznd (scaun, fotoliu, la marginea patului)
b. aezarea pacientului n decubit dorsal
c. administrarea de antibiotice
d. administrarea de bronhodilatatoare
e. administrarea de antitermice
45. Morfina este indicat n tratamentul de urgen al urmtoarelor afeciuni:
a. astmul bronic n criz
b. edemul pulmonar acut cardiogen, astmul cardiac
c. cordul pulmonar cronic decompensat
d. BPCO acutizat
e. starea de ru astmatic
46. Venesecia poate fi salvatoare n urmtoarele afeciuni:
a. infarctul miocardic acut
b. angina pectoral n criz
7
27

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

c. edemul pulmonar acut cardiogen


d. accidentul vascular cerebral
e. stopul cardio-respirator
Modalitatea de aplicare a garourilor la rdcina membrelor, la pacientul n stare de
edem pulmonar acut cardiogen este urmtoarea:
a. la rdcina celor patru membre
b. schimbarea garourilor la interval de 1 or
c. numai la rdcina membrelor inferioare
d. la rdcina a trei membre ( cu meninerea pulsaiilor arteriale )
e. numai la rdcina membrelor superioare
Cauza cea mai frecvent a emboliei pulmonare este reprezentat de:
a. bronhopneumonie
b. tromboflebita profund a membrelor inferioare
c. pleurezia lichidian masiv
d. infarctul miocardic acut
e. tuberculoza pulmonar activ
Manifestarea de dependen principal la pacientul cu encefalopatie hipertensiv acut
const n:
a. astenie fizic
b. parestezii
c. precordialgii
d. cefalee violent cu vrsturi (centrale)
e. anxietate
Primele msuri n cadrul resuscitrii cardio-respiratorii la pacientul n stare de stop
cardio-respirator sunt reprezentate de:
a. masajul cardiac extern
b. monitorizarea EKG
c. administrarea de furosemid intravenos
d. ventilaia artificial
e. administrarea de propranolol
Sincopa de efort este o manifestare de dependen caracteristic urmtoarei
valvulopatii:
a. insuficiena aortic
b. insuficiena mitral
c. insuficiena pulmonar
d. stenoza aortic
e. dubla leziune mitral
Care dintre urmtoarele valvulopatii este cunoscut ca o boal dispneizant, cianozant,
embolizant, hemoptoizant, aritmogen ?
a. stenoza aortic
b. insuficiena aortic
c. stenoza mitral
d. dubla leziune aortic
e. insuficiena pulmonar
In cordul pulmonar cronic decompensat cu encefalopatie hipercapnic este
contraindicat administrarea de:
a. miofilin
b. morfin
7
37

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

c.
brofimen
d. furosemid
e. nitropector
Este contraindicat asocierea tonicardiacelor ( digitalice ) cu:
a. furosemid
b. miofilin
c. ampicilin
d. nitroglicerin
e. calciu intravenos
Care dintre urmtoarele semne i simptome reprezint un semnal de alarm pentru
intoxicaia digitalic ?
a. diminuarea cianozei
b. reducerea edemelor gambiere
c. tusea seac
d. vrsturi, vedere colorat ( n rou )
e. precordialgii uoare
La pacientul cu hemoragie digestiv superioar se poate administra:
a. pung cu ghea n regiunea epigastric
b. heparin
c. trombostop
d. fitomenadion
e. venostat
Fumatul intervine n patogeneza ulcerului gastric prin:
a. inhibarea secreiei gastrice de bicarbonat
b. creterea concentraiei de nitrai n sucul gastric
c. favorizarea refluxului duodeno-gastric
d. creterea tonusului sfincterului piloric
e. stimularea secreiei de pepsin
Care din urmtoarele medicamente au efect ulcerogen ?
a. indometacin
b. digoxin
c. aspirin
d. omeprazol
e. prednison
Corticosteroizii pot induce ulcer gastric i duodenal prin urmtoarele mecanisme:
a. reducerea circulaiei sanguine gastrice
b. stimularea secreiei clorhidropeptice
c. staz gastric
d. creterea masei celulelor parietale
e. inhibarea sintezei de prostaglandine
Care dintre urmtoarele boli se asociaz mai frecvent cu ulcerul gastroduodenal ?
a. hipertensiunea arterial
b. ciroza hepatic
c. emfizemul puolmonar
d. pneumonia
e. poliartrita reumatoid
Care dintre urmtoarele verigi patogenetice pot fi implicate n patogeneza ulcerului
gastric ?
7
47

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

a. staza gastric antral


b. evacuarea gastric precipitat
c. infecia cu Helicobacter pylori
d. aclorhidria
e. creterea sintezei de prostaglandine
Anemia din cancerul rectocolonic se datoreaz:
a. sngerrilor din tumor
b. sindromului de impregnare neoplazic
c. scderii aportului alimentar
d. tuturor acestor cauze
e. nici uneia din aceste cauze
HDS la pacientul cu ciroz hepatic se produce mai frecvent prin mecanismele:
a. sindrom Mallory-Weiss
b. ruptur de varice esofagiene
c. ulcer gastric
d. eroziuni esofagiene de reflux
e. gastropatia portal hipertensiv hemoragic
Encefalopatia hepato-portal la un cirotic poate fi declanat de:
a. diet hiperprotidic
b. diet hiperlipidic
c. hipokaliemie
d. hemoragie digestiv
e. tratament neurosedativ
Tratamentul encefalopatiei hepato-portale din ciroz const n:
a. interzicerea proteinelor
b. administrare de antibiotice orale cu spectru larg
c. administrare de lactuloz ( oral sau clism )
d. tratament neurosedativ
e. reechilibrare hidroelectrolitic
Hipoalbunemia din ciroza hepatic se explic prin:
a. hipercatabolism
b. insuficiena sintezei hepatice
c. gastroenteropatie exudativ
d. caren proteic alimentar
e. proteinurie
Tratamentul ascitei din ciroza hepatic se efectueaz prin:
a. diuretice antialdosteronice (spironolacton)
b. paracenteze repetate i n cantitate mare
c. saluretice (diuretice tiazidice i de ans)
d. cur de sete
e. perfuzii cu soluii hipertonice
La pacientul cu diaree n faza acut sunt interzise:
a. dulciurile concentrate
b. dieta hidric
c. legumele i fructele (bogate n celuloz)
d. supa de morcovi
e. zeama de orez
Intervenii nursing la pacientul cu constipaie:
7
57

a.
b.
c.
d.
e.

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

mobilizarea precoce
diet bogat n carne
combaterea sedentarismului
reducerea aportului de lichide, legume i fructe
exerciii fizice care tonific musculatura abdominal

70. Gravitatea vrsturilor se apreciaz dup asocierea urmtoarelor simptome i semne:


a. tegumente i mucoase uscate
b. oligurie
c. poliurie
d. hipotensiune arterial + tahicardie
e. HTA + bradicardie
71. Alimentaia i reechilibrarea hidroelectrolitic la pacientul cu vrsturi n faza acut
se va efectua:
a. pe sond nazo-gastric
b. pe cale oral (per os)
c. parenteral ( prin perfuzii)
d. in funcie de ionograme, pH, rezerv alcalin
e. In funcie de pierderi
72. Intervenii nursing la pacientul cu hemoragie digestiv superioar (HDS) masiv:
a. repaus strict la pat
b. decubit dorsal (fr pern)
c. mobilizare precoce (n primele ore)
d. administrarea de medicaie anticoagulant
e. aplicarea unei pungi cu ghea n regiunea epigastric
73. Intervenii nursing la pacientul cu ulcer gastroduodenal n perioada dureroas:
a. asigurarea repausului fizic i psihic
b. diet de cruare gastric
c. mese frecvente ( 5-7 / zi ) i reduse cantitativ
d. interzicerea consumului de alcool, a fumatului
e. mese rare i abundente
74. In care dintre urmtoarele afeciuni ale aparatului locomotor este prezent
Atg HLA B 27 ?
a. reumatismul articular acut
b. spodilita anchilozant
c. poliartrita reumatoid
d. lupusul eritematos sistemic
e. boala artrozic
75. Artrita asimetric a articulaiilor mari (saltant, migratorie, fugace) este caracteristic
urmtoarelor boli:
a. poliartrita reumatoid
b. spodilita anchilozant
c. reumatismul articular acut
d. lupusul eritematos sistemic
e. coxartroza
76. Artrita simetric a articulaiilor mici ale minilor i picioarelor este caracteristic
urmtoarelor boli:
a. reumatismul articular acut
7
67

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

84.

b. poliartrita reumatoid
c. spondilita anchilozant
d. lupusul eritematos sistemic
e. boala artrozic
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la spondilita anchilozant ?
a. afectarea articulaiilor sacro-iliace
b. prezena factorului reumatoid
c. prezena atg. HLA - B 27
d. este mai frecvent la brbaii tineri
e. este mai frecvent la femeile de vrst medie
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la lupusul eritematos sistemic ?
a. apare mai frecvent la femeile tinere
b. apare mai frecvent la brbai de vrst medie
c. eritem n fluture dup expunere la soare
d. se trateaz cu sruri de aur + antiinflamatoare nonsteroidiene
e. se trateaz cu corticosteroizi, imunosupresoare
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la reumatismul articular acut ?
a. apare mai frecvent la vrstnici
b. apare mai frecvent la copii i adolesceni
c. afecteaz mai frecvent cordul
d. afecteaz mai frecvent rinichii
e. se trateaz cu penicilin G + aspirin prednison
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la poliartrita reumatoid ?
a. apare mai frecvent la femei
b. apare mai frecvent la brbai
c. Atg HLA - B 27 prezent
d. factorul reumatoid prezent
e. se trateaz cu sruri de aur + imunosupresoare
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale referitor la boala artrozic ?
a. apare mai frecvent la persoanele tinere
b. este mai frecvent dup vrsta de 40-50 ani
c. este o afeciune degenerativ a cartilajului articular
d. reprezint cea mai frecvent boal reumatic
e. se trateaz cu sruri de aur + imunosupresoare
0biectivele nursing la pacienii cu BPCO acutizat sunt.
a. dezobstrucia cilor respiratorii
b. combaterea infeciei
c. creterea PaCO2
d. prevenirea complicaiilor
e. restricia administrrii de lichide
Manifestri de dependen la pacienii cu arteriopatie obliterant aterosclerotic a membrelor
inferioare sunt:
a. cianoza gambelor
b. durere n molet cu caracter de claudicaie intermitent
c. diminuarea pn la dispariie a pulsaiilor la nielul arterelor pedioase i tibiale posterioare
d. diminarea pn la dispariie a pilozitii gambelor
e. prezena varicelor hidrostatice
Interveniile nursing la pacienii cu insuficien venoas cronic constau n:
7
77

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

a. mobilizarea precoce dup intervenii chirurgicale


b. administrarea de vasodilatatoare periferice
c. meninerea greutii corporale optime
d. evitarea ortostatismului prelungit
e. ntreruperea tratamentului anticoagulant i antiagregant
Principalele intervenii nursing la un pacient cu vrsturi incoercibile cu risc vital sunt:
a. izolarea pacientului ntr-o rezerv bine aerisit
b. ndeprtarea protezei dentare
c. administrarea medicaiei pe cale oral
d. aezarea capului pacientului spre stnga
e. alimentaia pacientului pe sond nazo-gastric
Interveniile nursing la pacienii cu boal diareic acut, form sever, sunt:
a. internarea pacientului ntr-o rezerv
b. notarea numrului i aspectului macroscopic al scaunelor n foaia de observaie
c. recoltarea scaunului pentru coprocultur, coproparazitar, examen microscopic
d. diet hidric n primele 24-48 ore
e. diet bogat n legume i fructe proaspete n primele zile
Pregtirea pacientului pentru efectuarea paracentezei diagnostice i evacuatorii const n:
a. hidratarea pacientului nainte de efectuarea manevrei
b. explicarea necesitii efecturii paracentezei, pe nelesul pacientului
c. pregtirea materialelor pentru asepsie
d. determinarea grupului sanguin i Rh
e. recipiente sterile pentru recoltarea lichidului de ascit, pentru paracenteza diagnostic
Interveniile nursing la pacientul n stare de colica biliar sunt:
a. repaus absolut i ulterior, relativ la pat, n funcie de starea general a pacientului
b. regim de cruare biliar
c. diet bogat n alimente colecistokinetice
d. administrarea medicaiei antialgice i antispastice, prescris de ctre medic
e. monitorizarea funciilor vitale este opional
Interveniile nrsing la pacientul n stare de colica renal sunt:
a. repaus la pat (iniial absolut, ulterior relativ)
b. forarea diurezei, n primele ore, prin administrarea de lichide i furosemid i.v.
c. efectuarea tratamentului cu antispastice i antialgice, prescris de ctre medic
d. efectuarea de urgen, a urografiei i.v.
e. efectuarea de urgen, a ecografiei renale
Obiectivele i interveniile nursing la pacientul cu insuficien renal acut, n spital, sunt:
a. restabilirea diurezei (ct mai repede posibil)
b. reechilibrare hidro-electrolitic i acido-bazic
c. reducerea nivelului ureei i creatininei serice
d. monitorizarea obligatorie a balanei hidrice ingesta / excreta
e. monitorizarea funciilor vitale este opional
Dieta pacientului cu insuficien renal cronic n stadiul preuremic este:
a. normosodat n absena complicaiilor cardiovasculare
b. hiperproteic, bogat n proteine de origine animal
c. cu aport lichidian fr restricii
d. cu aport lichidian zilnic n funcie de balana hidric ingesta / excreta
e. cu eliminarea alimentelor bogate n potasiu
Diagnosticul de cancer colorectal este sugerat de urmtoarele simptome i semne:
7
87

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

a. balonri postprandiale
b. constipaie recent, progresiv
c. rectoragii i/sau hematochezie
d. transpiraii nocturne
e. tenesme rectale
Conduita de urgen n intoxicaia digitalic const n urmtoarele intervenii:
a. continuarea administrrii de tonicardiac
b. ntreruperea tratamentului tonicardiac
c. administrarea de clorur de potasiu
d. prevenirea tulburrilor de ritm
e. administrarea de antibiotice
Care dintre urmtoarele boli sunt implicate n etiologia cordului pulmonar cronic ?
a. stenoza mitral
b. bronhopneumopatia cronic obstructiv
c. tuberculoza pulmonar
d. HTA primar
e. cifoscolioza deformant
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt reale, referitor la tamponada cardiac ?
a. acumulare brusc i n cantitate mare a lichidului n pericard
b. dispneea este proporional cu cantitatea de lichid pericardic i rapiditatea acumulrii
c. nu necesit tratament de urgen
d. necesit internare n spital pentru pericardiocenez evacuatorie, de urgen
e. apare cu frecven mai mare n pericarditele virale
Diagnosticul diferenial al cancerului bronhopulmonar se face, n special, cu urmtoarele
afeciuni:
a. staza pulmonar din insuficiena cardiac congestiv
b. tuberculoza pulmonar
c. abcesul pulmonar
d. chistul hidatic pulmonar
e. pneumonia trenant, recidivant pe acelai lob pulmonar
Referitor la arteriopatia obliterant aterosclerotic a membrelor inferioare sunt reale
urmtoarele afirmaii:
a. etiologia este aterosclerotic
b. diminuarea sau absena pulsaiilor la arterele pedioase i tibiale posterioare
c. prezena claudicaiei intermitente n stadiul II al bolii
d. durerea in repaus apare n toate stadiile bolii
e. apariia gangrenei reprezint stadiul IV al bolii
Referitor la infarctul miocardic acut (IMA) sunt reale urmtoarele afirmaii:
a. IMA este consecina obstruciei coronariene acute
b. durerea este atroce, violent, sfietoare
c. durerea este localizat frecvent retrosternal, cu iradiere n umeri i brae
d. este obligatorie internarea de urgen n spital (unitate de coronarieni)
e. pacientul poate fi tratat numai la domiciliu
Sindromul nefrotic se caracterizeaz prin urmtoarele semne clinice i de laborator:
a. edeme palpebrale i la nivelul membrelor inferioare (albe, moi, pufoase)
b. hiperalbuminemie
2
c. proteinurie 3,5g/m /24h
d. hipoproteinemie cu hiposerinemie
7
97

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. hiperproteinemie
100. Referitor la pleurezia neoplazic sunt reale urmtoarele afirmaii:
a. sunt prezente celulele neoplazice n lichidul pleural
b. frecvent, lichidul pleural este n cantitate mic
c. lichidul este frecvent, sanguinolent
d. lichidul pleural se reface rapid dup toracocentez evacuatorie
e. frecvent, lichidul pleural este n cantitate mare

VARIANTE CORECTE
DISCIPLINA: NURSING CLINIC MEDICIN INTERN
1.a,b,d. 2. a,d,e. 3. b,c,d,e. 4. b,d,e. 5. a. 6. a,b,d,e. 7. a,e. 8. e. 9. a,b,e. 10. a,b,c,d. 11. a. 12. a,c,d.
13. b,c. 14. d. 15. b,e. 16. a. 17. a,b,d,e. 18. d,e. 19. a,c,d. 20. b. 21. a,b,c,d. 22. d. 23. e. 24. a,b,c.
25. a,b,c. 26. c,d. 27. b. 28. a.b,d. 29. e. 30. c. 31. a,b,d,e. 32. a. 33. a,b,d,e. 34. d. 35. a,b,c. 36. a,c.
37. b,d. 38. a,d. 39. b. 40. d. 41. d. 42. d. 43. d. 44. a. 45. b. 46. c. 47. d. 48. b. 49. d. 50. a,d. 51.
d. 52. c. 53. b. 54. e. 55. d. 56. a,d,e. 57. a,c,e. 58. a,c,e. 59. b,e. 60. b,c,e. 61. a,c. 62. a,b,c,d. 63.
b,e. 64. a,c,d,e. 65. a,b,c,e. 66. b,d. 67. a,c. 68. a,c. 69. a,c,e. 70. a,b,d. 71. c,d,e. 72. a,b,e. 73.
a,b,c,d. 74. b. 75. c. 76. b. 77. a,c,d. 78. a,c,e. 79. b,c,e. 80. a,d,e. 81. b,c,d. 82. a,b,d. 83. b,c,d. 84.
a,c,d. 85. a,b,d. 86. a,b,c,d. 87. b,c,e. 88. a,b,d. 89. a,c,e. 90. a,b,c,d. 91. a,d,e. 92. b,c,e. 93. b,c,d. 94.
b,c,e. 95. a,b,d. 96. b,c,e. 97. a,b,c,e. 98. a,b,c,d. 99. a,c,d. 100. a,c,d,e.

DISCIPLINA DERMATO-VENEROLOGIE; NURSING DERMATO-VENEROLOGIE


Autor: Conf. univ. Dr. Virgil Ptracu
GRILE COMPLEMENT SIMPLU
1. Care sunt cele mai numeroase glande ale pielii?
a. Glandele sudoripare apocrine
b. Glandele sudoripare ecrine
c. Glandele sebacee
2. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la herpesul recurent este fals?
a. Numrul leziunilor este mai mic, n comparaie cu primoinfecia herpetic
b. Localizarea cea mai frecvent este la buze i n regiunea genital
c. Leziunile se vindec mult mai ncet dect n primoinfecia herpetic
d. Recidivele sunt declanate de infecii generale, medicamente imuodepresive, stres
8
08

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. Herpesul genital constituie poart de intrare pentru alte infecii sexual transmisibile
3. La care din urmtoarele boli ntlnim un placard eritematos, dureros, asimetric (localizat de o parte a
corpului, oprindu-se la nivelul liniei mediane), cu buchete de vezicule pe suprafaa sa?
a. Carcinom spinocelular
b. Sifilis secundar
c. Herpes zoster
d. Herpes simplex
e. Psoriazis vulgar
4. Care din urmtoarele situaii nu crete riscul producerii infeciilor bacteriene?
a. Hiperhidroza
b. Pansamentul ocluziv
c. Pstrarea integritii nveliului cutanat
d. Scderea puterii de aprare antimicrobian a gazdei
e. Igiena defectuoas
5. Care din urmtoarele boli reprezint infectarea glandelor apocrine?
a. Furunculul antracoid
b. Sicozisul stafilococic
c. Furunculul malign al feei
d. Hidrosadenita
e. Ectima
6. Care din urmtoarele boli este definit ca o dermo-hipodermit streptococic acut?
a. Intertrigo streptococic
b. Impetigo
c. Edemul Quincke
d. Erizipelul
e. Furunculoza
7. Care din urmtoarele boli este cauzat de stafilococul auriu?
a. Kerion Celsi
b. Erizipelul
c. Furunculul antracoid
d. Ulcerul venos
e. Sicozisul micotic

8
18

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

8. La care din urmtoarele afeciuni este prezent crusta meliceric?


a. Onicomicoz
b. Impetigo
c. Pitiriazisul versicolor
d. Foliculita superficial stafilococic
e. Psoriazisul vulgar
9. Care este perioada de incubaie a scabiei?
a. 3-4 sptmni
b. 3-4 luni
c. Cteva ore, datorit transmiterii rapide, fiind boal foarte contagioas
10. Care din urmtoarele forme de scabie este ntlnit la persoanele cu rspuns imunologic slab (leucemii,
SIDA etc) ?
a. Scabia nodular
b. Scabia clasic
c. Scabia norvegian
11. Care din urmtoarele medicamente nu se folosete pentru tratarea unui copil cu vrsta sub 5 ani, bolnav
de scabie?
a. Unguentul cu sulf
b. Benzoatul de benzil
c. Sprayul scabicid Spregal
d. Unguentul cu hexaclorciclohexan-lindan
12. Care din urmtoarele boli se manifest clinic prin plci eritemato-edematoase, pruriginoase, fugace
(persist cteva minute sau ore i dispar fr a lsa semne)?
a. Eczema
b. Ftiriaza pubian
c. Urticaria
d. Microsporia
e. Tinea corporis
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la eczema de contact (alergic) este incorect?
a. Apare imediat dup prima expunere la substana puternic iritant
b. n evoluie, eczema poate parcurge urmtoarele stadii: eritematos, veziculos, zemuire,
crustificare, descuamare i lichenificare
c. Aceast eczem este frecvent n context profesional
d. Poate fi cauzat de cromai, nichel, cobalt, medicamente, cauciuc etc.
14. n care din urmtoarele boli emisia de snge este un important mijloc terapeutic?
a. Sifilis, pentru reducerea numrului de treponeme
b. Herpes zoster
c. Porfiria cutanat tardiv
d. Lupusul eritematos cronic
e. Infecia HIV, pentru a ntrzia afectarea sistemului nervos central
15. Care din urmtoarele cancere cutanate este cel mai grav?
a. Carcinomul bazocelular
b. Melanomul
c. Carcinomul spinocelular
16. Care este tratamentul de elecie al cancerelor cutanate?
a. Fototerapia
b. Terapia cu antibiotice cu spectru larg
c. Alimentaia echilibrat n principii nutritive
8
28

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. Excizia tumorii cu margine de siguran


e. Biopsia cancerului pentru precizarea diagnosticului

17. Cror bolnavi li se recomand contenia elastic?


a. Bolnavilor cu arterit
b. Bolnavilor cu insuficien venoas cronic
c. Bolnavilor cu sclerodermie sistemic
18. Care este perioada medie de incubaie n sifilis?
a. 3 zile
b. 3 luni
c. 3 sptmni
19. La care din urmtoarele forme de lues este prezent constant sifilomul?
a. Sifilis latent
b. Sifilis primar
c. Sifilis secundar
20. Care din urmtoarele cancere cutanate se poate dezvolta pe o cheilit cronic keratozic?
a. Melanomul
b. Carcinomul bazocelular
c. Carcinomul spinocelular

8
38

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

1. b
2. c
3. c
4. c
5. d
6. d
7. c
8. b
9. a
10. c

RSPUNSURI CORECTE GRILE COMPLEMENT SIMPLU


11. d
12. c
13. a
14. c
15. b
16. d
17. b
18. c
19. b
20. c
GRILE COMPLEMENT MULTIPLU

1. Care glande lipsesc pe palme i plante?


a. Glandele sudoripare apocrine
b. Glandele sudoripare ecrine
c. Glandele sebacee
2. Prin care din urmtoarele funcii se realizeaz fotoprotecia?
a. Funcia de rezisten, elasticitate i plasticitate
b. Funcia endocrin
c. Keratogeneza
d. Funcia neuroexteroceptoare
e. Melanogeneza
3. Care din urmtoarele leziuni elementare se vindec fr cicatrice?
a. Papula
b. Ulceraia
c. Eroziunea
d. Scuama
e. Macula purpuric
4. Care din urmtoarele leziuni elementare au diametrul sub 0,5cm?
a. Flictena
b. Papula
c. Nodulul
d. Vezicula
e. Fisura
5. Prin care din urmtoarele intervenii putem crete permeabilitatea cutanat?
a. Crioterapie
b. ndeprtarea cu solveni organici a filmului hidrolipidic
c. Hidratarea stratului cornos
d. Efectuarea unui pansament ocluziv
e. Aplicarea, n prealabil, a unei medicaii vasoconstrictoare
6. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la dermatocorticoizi sunt corecte?
a. Au aciune antimicrobian
b. Determin atrofia cutanat
c. ntrzie cicatrizarea plgilor
d. Sunt contraindicai n tratamentul micozelor
8
48

e. Au aciune antiseptic

7. Care din urmtoarele boli sunt viroze cutanate?


a. Verucile
b. Pediculozele
c. Eczema n stadiul de veziculaie
d. Molluscum contagiosum
e. Condiloamele acuminate
8. Care din urmtoarele boli sunt determinate de stafilococ?
a. Erizipelul
b. Furunculul
c. Intertrigo streptococic
d. Sicozisul microbian
e. Condiloamele acuminate
9. Care din urmtoarele afeciuni se trateaz cu antibiotice administrate pe cale general?
a. Herpesul simplex
b. Melanomul
c. Erizipelul
d. Kerion Celsi
e. Furunculoza
10. Care din urmtoarele micoze las alopecie definitiv?
a. Tricofiia uscat
b. Favusul
c. Kerion Celsi
d. Tinea cruris
e. Microsporia
11. Care din urmtoarele medicamente au aciune antimicotic?
a. Acyclovir
b. Clorfeniramin
c. Clotrimazol
d. Ketoconazol (Nizoral)
e. Dermovate
12. Care din urmtoarele boli nu sunt contagioase?
a. Carcinomul spinocelular
b. Microsporia
c. Urticaria
d. Ftiriaza pubian
e. Psoriazisul
13. Care din urmtoarele boli se pot transmite de la animale?
a. Scabia
b. Kerion Celsi
c. Herpesul zoster
d. Dermatita atopic
e. Lupusul eritematos cronic
14. Care din urmtoarele situaii favorizeaz apariia candidozei?
a. Tratamentul prelungit cu antilevurice

b. Administrarea de medicamente imunodepresante


c. Graviditatea
d. Sindromul de malnutriie
e. Obezitatea, diabetul zaharat
15. Care din urmtoarele boli au perioade de incubaie n medie de 3 zile?
a. Sifilisul
b. Erizipelul
c. Infecia HIV
d. Gonoreea
e. Scabia
16. Care din urmtoarele medicamente aparin grupei antihistaminicelor i sunt recomandate bolnavilor cu
urticarie?
a. Peritol
b. Clorfeniramin
c. Claritine
d. Elocom
e. Romergan
17. n care din stadiile eczemei este contraindicat pansamentul ocluziv?
a. Stadiul eritematos
b. Stadiul de lichenificare
c. Stadiul de veziculaie
d. Stadiul de zemuire
e. Stadiul de crustificare
18. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la dermatita atopic sunt incorecte?
a. Este o form particular de urticarie
b. Este o boal foarte contagioas
c. Poate fi ntlnit la orice vrst, dar debuteaz adesea n perioada de sugar
d. Emolientele sunt contraindicate n aceast afeciune
e. Este o boal de scurt durat
19. Care din urmtoarele boli sunt declanate sau agravate de expunerea la soare?
a. Porfiria cutanat tardiv
b. Pemfigusul vulgar
c. Kerion Celsi
d. Lupusul eritematos cronic
e. Urticaria la frig
20. Care din urmtoarele afeciuni sunt boli autoimune ale esutului conjunctiv (colagenoze)?
a. Lupusul eritematos
b. Impetigo
c. Porfiria cutanat tardiv
d. Sclerodermia
e. Dermatomiozita
21. n tabloul clinic al cror boli ntlnim fragilitate cutanat?
a. Psoriasis
b. Lichen
c. Pemfigus vulgar
d. Porfiria cutanat tardiv
e. Molluscum contagiosum
22. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la pemfigusul vulgar sunt false?

a. Este prezent semnul Kbner


b. n cadrul acestei boli, mucoasele sunt ntotdeauna indemne
c. Un semn valoros pentru diagnostic este semnul Nicolsky, care evideniaz fragilitatea cutanat
d. Corticoterapia general i imunosupresoarele reprezint tratamentul de elecie
e. Reprezint un cancer cu mare risc de metastazare
23. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la psoriazisul vulgar sunt incorecte?
a. Prezint crust groas, uor detaabil cu aspect de mic, putndu-se evidenia semnul petei de
spermanet
b. Debuteaz frecvent pe zonele de extensie (coate, genunchi, etc)
c. Unghiile sunt ntotdeauna indemne
d. Toi bolnavii trebuie s evite expunerea la soare
e. Este o boal contagioas, dar din fericire se vindec repede, n cteva sptmni
24. Care din urmtoarele boli sunt precancere cutanate?
a. Keratozele actinice
b. Cheilitele keratozice
c. Nevii melanocitari
d. Infecia HIV
e. Melanomul
25. Care sunt manifestrile cutanate n insuficiena venoas cronic?
a. Flebedemul
b. Dermatita pigmentar i purpuric
c. Dermohipodermita flebopatic
d. Sindromul Raynaud
e. Ulcerul venos
26. Care din urmtoarele intervenii sunt recomandate pentru tratamentul ulcerului venos?
a. Debridare (chirurgical, medicamentoas)
b. Combaterea infeciei cu soluii antiseptice
c. Administrarea de flebotonice
d. Aplicarea dermatocorticoizilor n strat subire pe suprafaa ulcerului
e. Stimularea granulrii i epitelizrii cu nitrat de argint 1%, Pomada Mickulitz etc
27. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la adenopatia din sifilisul primar sunt incorecte?
a. Apare dup 7-8 zile de la constituirea ancrului
b. Este dureroas
c. Este fixat la tegument i la esuturile din profunzime
d. Este poliganglionar
e. Este regional, frecvent unilateral
28. Care din urmtoarele leziuni cutanate sunt caracteristice sifilisului secundar?
a. Sifilidele eritematoase
b. Sifilidele papuloase
c. ancrul sifilitic (ancrul dur sau sifilomul)
d. Sifilidele erozive
e. Sifilidele papulohipertrofice
29. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la sifilisul secundar sunt adevrate?
a. n acest stadiu al bolii putem ntlni alopecia difuz sau n luminiuri
b. Putem ntlni manifestri viscerale, cum ar fi: hepatita luetic, splenomegalia, interesare renal,
ocular, meningeal
c. Mucoasele sunt indemne ntotdeauna n sifilisul secundar
d. Sifilidele eritematoase sunt foarte pruriginoase

e. Tratamentul de elecie este penicilina


30. n situaia alergiei la Penicilin (cristalin, depozit) ce antibiotice pot fi folosite ca alternativ
terapeutic?
a. Eritromicina
b. Moldamin
c. Efitard
d. Tetraciclina
e. Hidrocortizonul hemisuccinat
31. Care sunt modalitile de prevenire a infeciei HIV?
a. Folosirea prezervativului
b. Fidelitatea cuplului
c. Reducerea numrului de parteneri sexuali
d. Antibioterapia profilactic
e. Tratamentul specific (antiretroviral) imediat ce s-au instalat primele semne de boal
32. Care sunt cile de transmitere a infeciei gonococice?
a. Contact sexual
b. Transfuzii de snge
c. Igiena precar
d. Contactul nou-nscutului cu secreiile purulente n timpul naterii
e. Contactul fetielor cu lenjeria intim contaminat
33. Care din urmtoarele investigaii sunt utile pentru diagnosticarea infeciei HIV?
a. VDRL
b. Coloraia Gram
c. Evidenierea anticorpilor anti-HIV, prin Elisa i Western Blot
d. TPHA
e. Izolarea virusului din snge sau din lichidul cefalorahidian
34. Care sunt principalele grupe de risc, privind infecia HIV?
a. Homosexualii i bisexualii
b. Prostituate
c. Nou nscuii
d. Gravidele
e. Politransfuzaii
35. Care din afirmaiile urmtoare privind sifilomul tipic sunt incorecte?
a. Are baz indurat
b. Apare la 3 zile de la contactul sexual
c. Este o eroziune indolor rotund ovalar, cu margini ce se pierd n esut sntos
d. Sifilomul tipic are dimensiuni cuprinse ntre 2 i 5 cm
e. Este prima manifestare clinic a sifilisului secundar
36. Care din urmtoarele boli influeneaz nevoia de a respira i de a avea o bun circulaie?
a. Erizipelul
b. Foliculita superficial stafilococic
c. Lupusul eritematos cronic
d. Edemul Quincke
e. Herpesul zoster intercostal
37. Care din urmtoarele boli perturb nevoia de a se hrni?
a. Pemfigusul vulgar
b. Tinea pedis, forma hiperkeratozic
c. Sclerodermia sistemic

d. Dermatomiozita
e. Lupusul eritematos cronic
38. Care din urmtoarele boli dermatologice perturb nevoia de a se odihni, prin prezena constant a
pruritului?
a. Herpesul zoster
b. Urticaria
c. Eczema
d. Erizipelul
e. Ulcerul venos suprainfectat
39. Care sunt factorii determinani ai insuficienei venoase cronice?
a. Flebite profunde
b. Arterit aterosclerotic a membrelor inferioare
c. Boal varicoas decompensat
d. Displaziile congenitale ale sistemului venos
e. Sedentarismul

40. Care din urmtorii factori sunt implicai n etiopatogenia cancerelor cutanate?
a. Radiaiile ionizante
b. Anumite virusuri
c. Radiaiile actinice
d. Topicele fotoprotectoare
e. Imunodepresia
RSPUNSURI CORECTE GRILE COMPLEMENT MULTIPLU
1. a, c
2. c, e
3. a, c, d, e
4. b, d
5. b, c, d
6. b, c, d
7. a, d, e
8. b, d
9. c, e
10. b, c
11. c, d
12. a, c, e
13. a, b
14. b, c, d, e

15. b, d
16. a, b, c, e
17. a, c, d, e
18. a, b, d, e
19. a, b, d
20. a, d, e
21. c, d
22. a, b, e
23. a, c, d, e
24. a, b, c
25. a, b, c, e
26. a, b, c, e
27. b, c
28. a, b, d, e

29. a, b, e
30. a, d
31. a, b, c
32. a, d, e
33. c, e
34. a, b, e
35. b, d, e
36. a, d, e
37. a, c, d
38. b, c
39. a, c, d
40. a, b, c, e

DISCIPLINA : I G I E N A
Autor: ef lucr. Dr. Adriana Hurezeanu

GRILE COMPLEMENT SIMPLU

1. Vicierea aerului se produce:


a.
b.
c.
d.
e.

n orice spaiu supraaglomerat i neventilat


n spaii nchise, supraaglomerate i neventilate
n subterane prost ventilate.
in situatii meteorologice nefavorabile
in perimetrul unui centru industrial
R= b

2. n normele de potabilitate a apei sunt admise dou limite pentru:


9
09

a.
b.
c.
d.
e.

substanele cu aciune nociv


substanele indezirabile
substanele indicatoare ale polurii apei.
substantele clorigene
agentii patogeni
R=b

3. Factorii fizici ai aerului sunt urmtorii,cu o excepie. Precizai excepia :


a. presiunea atmosferic
b. luminozitatea
c. curenii de aer
d. umiditatea
e. temperatura
R =b

4. Toxiinfecia alimentar cu salmonela are incubaia:


a. de la 7-12 ore i are drept surs roztoarele i omul
b. de la 30minute la 6 ore si are drept sursa omul
c. de la 5-24 ore i are drept surs i omul.
d. de la 5 ore la 18 zile si nu are drept sursa omul
e. de la 30 minute la 12 ore si nu are drept sursa omul
R= c
5. Examenul medical de bilan al copiilor i tinerilor cuprinde urmtoarele examene,cu o excepie:
( precizati exceptia)
a. examenul dezvoltrii fizice
b. examenul endocrinologic
c. examenul oftalmologic
d. examenul ORL
e. examenul ginecologic
R=e
6. Toxiinfecia alimentar cu stafilococi are incubaia:
a. de la 7-12 ore i are drept surs roztoarele i omul
b. de la 30minute la 6 ore i are drept surs omul

c. de la 5-24 ore i are drept surs i omul.


d. de la 5 ore la 18 zile si nu are drept sursa omul
e. de la 30 minute la 12 ore si nu are drept sursa omul
R=b
7. Deversarea apelor reziduale se poate face n :
a. lacuri de agrement;
b. rigole pentru ape meteoritice
c. fntni arteziene.
d. canale pentru irigatii
e. ape curgatoare
R =e

8. Care dintre urmatorii paraziti fac parte din grupa biohelmintilor:


a. tenia saginata;
b. bacilul tetanic;
c. ascaris lumbricoides(ascaridul)
d. oxiurul
e. tricocefalul
R=a
9. Prevenirea contaminrii aerului din ncperile de locuit se realizeaz prin:
a.
b.
c.
d.
e.

izolarea bolnavilor contagioi n spital


dezinfecia aerului cu radiaii ultraviolete
dezinfecia aerului prin pulverizare cu formol.
practicarea dezinsectiei
ventilatie corespunzatoare
R=a

10. Amoniacul prezent n apa de but:


a. indic poluarea apei
b. arat contaminarea apei

c. nu are nici o valoare.


d. are efect cancerigen
e. are efect emetizant
R=a
11. n zona de protecie sanitar a surselor i instalaiilor de aprovizionare cu ap potabil este permis
poluarea n anumite limite:
a.
b.
c.
d.
e.

n perimetrul de regim sever


n perimetrul de restricie
n nici unul din perimetre.
in ambele perimetre
este permisa fara restrictii
R=b

12. Pentru depistarea viciilor de refractie :


a.
b.
c.
d.
e.

optotipul se aeaz cu faa la subiect i cu spatele la sursa de lumin


se citesc mai nti semnele mai mici i apoi urmtoarele, cu dimensiuni cresctoare
se citesc fraciunile notate n stnga optotipului.
optotipul se aseaza la o distanta de 3 metri fata de subiect
se utilizeaza obiecte divers colorate
R=d

13. Care este cea mai important msur n aciunea de asanare a unei fntni:
a.
b.
c.
d.
e.

curirea i repararea fntnii


depistarea i ndeprtarea sursei de poluare
dezinfecia fntnii.
delimitarea perimetrului de protectie
utilizarea galetii proprii fintinii
R=b

14. Prezena clorului rezidual liber n concentraie de 0.5 mg/ dm3 n apa potabil reprezint:
a. un grad ridicat de poluare
b. element toxic

c. garania potabilitii
d. nu are nici o semnificaie.
e. element cancerigen
R=c
15. Carena sau lipsa glucidelor din alimentaie:
a.
b.
c.
d.
e.

nu afecteaz starea de sntate a organismului


perturb echilibrul mineral al organismului
perturb metabolismele proteic i lipidic ale organismului
perturb numai metabolismul proteic al organismului.
perturba metabolismele glucidic si lipidic
R=c

16. Gua endemic este o afeciune produs de consumul de ap:


a.
b.
c.
d.
e.

srac n fluor
bogat n iod
srac n calciu.
saraca in iod
bogata in azot
R=d

17. Methemoglobinemia infantil reprezint intoxicaia nou-nscutului alimentat cu lapte praf preparat cu
ap care conine :
a.
b.
c.
d.
e.

nitrai
clor
fluor
pesticide.
hidrocarburi
R=a

18. Care dintre radiaiile solare au cea mai puternic aciune antibacterian:
a.
b.
c.
d.
e.

radiaiile infraroii
radiaiile luminoase
radiaiile ultraviolete.
radiatiile ionizante
radiatiile calorice
R=c

19. Deversarea apelor reziduale se poate face:

a.
b.
c.
d.
e.

numai dup epurare


numai dup filtrare.
numai dupa dezinfectie
numai dupa decantare
numai dupa epurare si dezinfectie
R=e

20. Profilaxia guei endemice se face prin:


a.
b.
c.
d.
e.

fluorizarea apei
expunerea la soare
diet hiposodat
iodarea srii
feroterapie.
R=d

21. Consumul de ap cu un coninut de fluor de peste 2 mg. La litru produce:


a.
b.
c.
d.
e.

caria dentar
fluoroza dentar
intoxicaia nou-nscutului.
toxiinfectie
gusa endemica
R=b

GRILE COMPLEMENT MULTIPLU

22. Agenii poluani ai aerului pot ptrunde n organism pe urmtoarele ci:


a. respiratorie
b. digestiv
c. cutanat
d. intravenoas.
e. intraoculara
R = a,b, c
23. O persoan poate participa la prepararea nemijlocit a alimentelor dac:

a. este purttoare de bacili Koch


b. prezint afeciuni otice
c. este purttoare de bacil dizenteric
d. prezint pediculoz
e. prezint tricofiie plantar.
R = d,e
24. Germenii din grupa de contaminare om-sol-om pot avea provenien:
a. cutanat;
b. digestiv superioar;
c. intestinal
d. respiratorie.
e. otica
R = a,c,d
25. Care este evoluia poluanilor organici n sol:
a. dispar relativ rapid;
b. dispar relativ lent;
c. se acumuleaz n sol.
d. se acumuleaza in plante
e. se ridica la suprafata solului
R = a,b
26. Starea de sanatate a organismului este influenata de :
a. compoziia chimic a aerului;
b. presiunea parial a gazelor componente.
c. proprietatile fizice ale aerului
d. cubajul de aer al incaperii
e. existenta/inexistenta aparaturii de aer conditionat
R = a,b,c,d
27. Efectele tardive ale polurii aerului pot fi:
a. infeciile acute ale cilor respiratorii superioare
b. apariia malformaiilor congenitale
c. intoxicaii.
d. toxiinfectii
e. mutatii genetice
9
69

R = b,e
28. Care dintre substantele nutritive indeplinesc in organism un rol preponderent energetic :
a. proteine
b. lipide
c. glucide
d. vitamine
e. elemente minerale
R = b,c
29. Prin examenul somatoscopic se poate aprecia:
a. perimetrul toracic
b. robusteea
c. aspectul coloanei vertebrale
d. discromatopsia
e. echilibrul bazinului
R = b,c,e
30. Salubritatea solului este influentata de urmatoarele sale proprietati :
a. capilaritatea
b. permeabilitatea pentru aer
c. temperatura
d. permeabilitatea pentru ap
e. selectivitatea.
R = b,e
31. Cresterea concentratiei CO2 in aer se poate produce in :
a. incaperi inchise si supraaglomerate
b. cala vapoarelor
c. puturi parasite
d. mijloace de transport in comun
e. gropi adinci
R = a,b,c,e
32. Actiunea frigului asupra organismului poate produce :
a. bradicardie
b. tahicardie
c. hipoestezie
d. hiperpnee
9
79

e. agitatie psihomotorie
R = a,b,c,d
33. Factorii fizici ai aerului care definesc conceptul de microclimat sunt :
a. temperatura aerului
b. umiditatea aerului
c. presiunea atmoaferica
d. curentii de aer
e. radiatiile calorice
R = a,b,d,e
34. Procesul de aclimatizare se produce :
a. la trecerea unei persoane dintr-un teritoriu geografic in altul
b. in cazul activitatilor desfasurate la cuptoarele industriale
c. in cazul ascensiunii rapide de la cimpie la altitudini foarte mari
d. la schimbarea mediului social
e. la trecerea dintr-o incapere in alta
R = a,b,c,d
35. Scderea presiunii pariale a oxigenului afecteaza starea de sanatate a organismului :
a.
b.
c.
d.
e.

la deal
la es.
pe munte , la altitudini de 3000 de metri
pe munte , la altitudini de 6000 de metri
in conditiile zborului cu avionul

R = c,d
36. Bolile care se pot transmite pe cale aerian sunt:
a.
b.
c.
d.
e.

gripa
rujeola
boala diareic acut
teniaza
pediculoza
R = a,b

37. Dezinfecia aerului se poate face cu:


a. substane clorigene
b. radiaii ultraviolete.
c. prin stergerea prafului

d. prin ventilatie
e. prin asigurarea iluminarii naturale
R = a,b
38. Asigurarea cubajului unei ncperi este necesar pentru:
a.
b.
c.
d.
e.

o bun ventilaie
o bun curenie
o bun dezinfecie a aerului.
o buna incalzire
o buna luminozitate
R = a,e

39. Agenii patogeni pot ajunge n aer prin urmtoarele mecanisme:


a.
b.
c.
d.
e.

prin vectori
prin stropi de ploaie
datorit curenilor de aer
diverse acte fiziologice.
datorita emisiilor industriale
R = c,d

40. Apa de but bogat n calciu i magneziu:


a.
b.
c.
d.
e.

modific proprietile organoleptice ale apei


modific proprietile chimice ale apei
are efecte toxice
indic poluarea apei.
accelereaza tranzitul intestinal
R = a,b

41. Acuitatea auditiv a copilului se testeaz:


a.
b.
c.
d.
e.

cu vocea de la o distan cuprins ntre 3 7 m


cu vocea de la o distan cuprins ntre 0,5 5 m
prin emiterea unor sunete de tonalitate joasa
prin emiterea unor sunete de tonalitate inalta
prin examen O.R.L.
R = b,e

42. O fntn care corespunde din punct de vedere al normelor de igien:

a.
b.
c.
d.
e.

este amplasat n aval de sursele de poluare


adncimea pnzei de ap subteran trebuie s fie la peste 4 m.
s fie nconjurat cu pmnt bttorit pe o raz de 2 3 m.
este amplasata pe un sol foarte permeabil
este amplasata la o distanta de 30 de metri fata de sursele de poluare
R = b,e

43. Proteinele cu valoare biologic superioar sunt:


a.
b.
c.
d.
e.

proteinele care conin toi aminoacizii eseniali i neeseniali necesari organismului


proteinele care conin toi aminoacizii eseniali n cantitile necesare organismului
proteinele care se gsesc n produsele alimentare de origine animal.
proteinele care se gasesc in produsele alimentare de origine vegetala
proteinele care contin numai aminoacizi neesentiali
R = b,c

44. Metabolismul bazal este reprezentat de :


a.
b.
c.
d.
e.

consumul de energie al organismului n condiii de activitate obinuit


cheltuiala minim de energie pentru asigurarea desfurrii funciilor vitale
consumul de energie al organismului n condiii de repaus absolut.
consumul de energie al organismului in conditii de stres
consumul de energie al organismului in efort prelungit
R = b,c

45. Apele reziduale se pot deversa :


a.
b.
c.
d.
e.

numai n apele subterane, n anumite condiii


numai n apele de suprafa, n anumite condiii
numai pe sol.
in apele de suprafata , in anumite conditii
in apele de profunzime , in anumite conditii
R = d,e

46. Alimentaia este raional dac:


a. asigur cantiti optime din toate substanele nutritive necesare organismului n condiii de stres
b. asigur cantiti optime din toate substanele nutritive de care are nevoie organismul n diferite stri
fiziologice i diferite condiii ale mediului ambiant
c. asigur cantitile necesare de proteine i vitamine n funcie de sex i vrst.
d. asigura cantitatile necesare de vitamine si elemente minerale
e. asigura cantitatile optime de substante nutritive in functie de starea de sanatate
10
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R = b,e
47. Care dintre parazitozele de mai jos au nevoie de o gazd intermediar.
a.
b.
c.
d.
e.

ascaridoz
tricocefaloz
teniaz
oxiuraz.
Trichineloza
R = c,e

48. Formele de manifestare ale bolilor infectioase hidrice sunt :


a. endemia
b. epidemia
c. viroza hidrica
d. bacterioza hidrica
e. parazitoza hidric
R = a,b
49. Testarea gradului de contaminare a aerului din incaperi se practica in :
a.
b.
c.
d.
e.

unitati de invatamint
unitati de alimentatie
spitale
mijloace de transport in comun
birouri
R = a,b,c

50. Factorii care pot favoriza intirzierea in dezvoltarea neuropsihica a copiilor sunt :
a.
b.
c.
d.
e.

boli / traumatisme in antecedente


greutatea la nastere sub 2500 grame
nivel cultural si educativ-sanitar redus in familie
alimentatie necorespunzatoare
imbracaminte necorespunzatoare
R = a,b,c,d

DISCIPLINA: SEMIOLOGIE MEDICAL


Autor: conf. univ. dr. Letiia Streba
10
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

1. Anosmia desemneaz:
a. sensibilitate olfactiv exagerat
b. pierderea total a simului mirosului
c. confuzia mirosurilor
d. scderea parial a simului mirosului
e. senzaia fals de miros fetid
Rspuns corect: b
2. Anizocoria desemneaz:
a. ptoza palperal
b. inegalitatea pupilar
c. malalinierea globilor oculari
d. scderea secreiei lacrimale
e. lrgirea fantei palpebrale
Rspuns corect: b
3. Poziia ortopneic apare n:
a. pneumonia acut
b. pleurezia serofibrinoas
c. tetanos
d. edem pulmonar acut
e. pericardita lichidian
Rspuns corect: d

4. Mersul stepat apare n:


a. miopatiile grave
b. coree
c. hemiplegia spastic
d. inegalitatea membrelor inferioare
e. paralizia nervului sciatic popliteu extern
Rspuns corect: e
5. Faciesul pletoric este caracteristic:
a. cirozei hepatice
b. hipertensiunii arteriale sistemice
c. endocarditei infecioase
d. tuberculozei pulmonare
e. insuficienei aortice
Rspuns corect: b
6. Enoftalmia desemneaz:
a. lipsa de umiditate a globilor oculari
b. colecie purulent n camera anterioar a ochiului
c. protruzia din orbit a globilor oculari
d. inegalitatea pupilar
e. intruzia globilor oculari n orbite
Rspuns corect: e
10
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

7. Paloare localizat la nivelul memebrelor inferioare, instalat brusc apare n:


a. anemie
b. obstrucie arterial cronic
c. cord pulmonar cronic
d. obstrucie arterial acut
e. hemoragie digestiv superioar
Rspuns corect: d
8. O paloare generalizat cu tent pmntie (teroas) sugereaz:
a. anemie feripriv
b. anemie megaloblastic
c. anemie hemolitic
d. anemia din insuficiena renal cronic
e. anemie posthemoragic
Rspuns corect: d
9. O paloare generalizat alb ca varul, recent instalat sugereaz:
a. anemie biermer
b. anemie posthemoragic acut
c. leucemie cronic
d. anemie hemolitic
e. insuficien renal cronic
Rspuns corect: b
10. O astenie progresiv nsoit de paloare generalizat evoc:
a. poliglobulie
b. hipertiroidism
c. anemie
d. diabet zaharat
e. bronit cronic
Rspuns corect: c
11. Edemul renal este:
a. rou i dur
b. alb, moale i pufos
c. mai pronunat seara
d. dureros
e. pruriginos
Rspuns corect: b
12. Tusea bitonal apare n:
a. pneumonie acut
b. pleurezie purulent
c. pareza corzilor vocale
d. infarct pulmonar
e. pneumotorax
Rspuns corect: c
10
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

13. Vomica cu aspect macroscopic purulent poate aprea n:


a. pneumonia franc lobar
b. abcesul pulmonar
c. chistul hidatic pulmonar
d. pleurezia purulent
e. infarctul pulmonar
Rspuns corect: b

14. Dispneea paroxistic expiratorie apare n:


a. emfizem pulmonar
b. sindromul de condensare pulmonar neretractil
c. tuberculoz pulmonar
d. sindromul de revrsat pleural lichidian
e. accesul de astm bronic
Rspuns corect: e
15. Simptomul cardinal al insuficienei ventriculare stngi este:
a. anorexia
b. greaa
c. dispneea
d. hepatalgia
e. somnolena diurn
Rspuns corect: c
16. Absena pulsului arterial la nivelul extremitilor este caracteristic:
a. tromboflebitei superficiale
b. insuficienei mitrale
c. insuficienei aortice
d. stenozei mitrale
e. sindromului de ischemie arterial
Rspuns corect: e
17. Polakiuria reprezint:
a. creterea numrului de miciuni/24 ore nsoit de creterea volumului urinar
b. creterea numrului de miciuni/24 ore fr creterea volumului urinar
c. imposibilitatea golirii vezicii printr-o miciune spontan
d. eliminarea dificil a urinii
e. inversarea raportului normal nictemeral al miciunilor
Rspuns corect: a

18. Cefaleea din meningite:


a. nu este nsoit de febr
b. debuteaz rapid, este intens i persistent
c. este nsoit de fotofobie
d. nu este nsoit de redoarea cefei
e. este nsoit de vrsturi
10
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Rspuns corect: b,c,e

19. Migrena se caracterizeaz prin:


a. sediu unilateral
b. caracter pulsatil
c. febr
d. fotofobie
e. grea
Rspuns corect: a,b,d,e
20. Transpiraia cu caracter exploziv apare n:
a. coma hipoglicemic
b. hipotiroidism
c. infarct miocardic acut
d. hemoragii digestive masive
e. anemie feripriv
Rspuns corect: a,c,d
21. Hipotermia poate aprea n:
a. hipertiroidism
b. coma barbituric
c. intoxicaia cu cocain
d. intoxicaia cu morfin
e. expunere prelungit la frig
Rspuns corect: b,c,d,e
22. Sincopa se caracterizeaz prin:
a. pierdere brusc i tranzitorie a contienei
b. incapacitatea meninerii ortostatismului
c. durat mai mare de cinci ore
d. revenire tardiv la o stare de contien normal
e. revenire rapid la o stare de contien normal
Rspuns corect: a,b,e
23. Faciesul hipotiroidian se caracterizeaz prin:
a. piele subire i umed
b. aspect inexpresiv
c. piele ngroat i palid
d. buze groase
e. exoftalmie bilateral
Rspuns corect: b,c,d
24. Midriaza bilateral apare n:
a. intoxicaia cu ciuperci
b. lues
c. intoxicaia cu atropin
d. anemia feripriv
10
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. pneumonia acut
Rspuns corect: a,c

25. Cianoza adevrat:


a. este o coloraie brun-rocat a tegumentelor
b. este o coloraie albastr-violacee a pielii i mucoaselor
c. este determinat de scderea hemoglobinei reduse n sngele capilar sub 5 g/dl
d. este determinat de creterea hemoglobinei reduse n sngele capilar peste nivelul critic de 5
g/dl
e. apare n insuficiena renal
Rspuns corect: b,d
26. Pruritul generalizat poate aprea n:
a. uremie
b. diabet zaharat
c. sindrom de colestaz
d. dermatoze alergice
e. pediculoz
Rspuns corect: a,c,d
27. Petele hemosiderozice:
a. apar n insuficiena arterial cronic
b. apar n insuficiena venoas cronic
c. sunt dispuse la nivelul feei
d. sunt dispuse la nivelul membrelor inferioare
e. au o culoare brun-cenuie
Rspuns corect: b,d,e
28. Scdere ponderal cu apetit pstrat apare n:
a. neoplasme
b. hipertiroidie
c. diabet zaharat
d. anorexia mental
e. boala Cushing
Rspuns corect: b,c
29. Edemul alergic (edemul Quincke):
a. este cianotic, dur i nepruriginos
b. se instaleaz brusc
c. este alb-rozat, moale i uor pruriginos
d. este localizat ndeosebi la nivelul feei
e. poate interesa limba i epiglota, putnd genera asfixie acut
Rspuns corect: b,c,d,e
30. Artrita
a.
b.
c.

din reumatismul articular acut:


afecteaz simetric articulaiile mici
afecteaz asimetric articulaiile mici
afecteaz articulaiile mari
10
61

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. are caracter migrator i fugace


e. nu las sechele
Rspuns corect: c,d,e

31. Durerea articular din artroze:


a. este meteorosensibil
b. apare dup efort fizic
c. apare n cursul mobilizrii
d. este nensoit de limitarea micrilor
e. este nsoit de prezena cracmentelor
Rspuns corect: a,b,c,e
32. Eozinofilia apare n:
a. boli parazitare
b. tratament cu glucocorticoizi
c. dermatit atopic
d. astm bronic extrinsec
e. trichineloz
Rspuns corect: a,c,d,e
33. Reactanii de faz acut sunt reprezentai de:
a. hemoleucogram
b. fibrinogen
c. viteza de sedimentare a hematiilor
d. glicemie
e. proteina c reactiv
Rspuns corect: b,c,e
34. Manifestrile clinice din hemoliza posttransuzional sunt:
a. lombalgiile difuze
b. pirozisul
c. uneori stare de oc
d. urin de culoare roie
e. febr instalat la 30-60 minute posttransfuzional
Rspuns corect: a,c,d,e
35. Sindromul hemoragic cutaneomucos se caracterizeaz prin:
a. peteii
b. echimoze
c. gingivoragii
d. vezicule
e. epistaxis
Rspuns corect: a,b,c,e
36. Hemoptizia nu apare n:
a. emfizem pulmonar
b. tuberculoz pulmonar
c. infarct pulmonar
10
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. stenoz mitral
e. astm bronic
Rspuns corect: a,e

37. Durerea toracic cauzat de fracturile costale este:


a. accentuat de respiraie
b. accentuat de efort
c. neaccentuat de efort
d. accentuat de tuse
e. obiectivat prin presiune digital
Rspuns corect: a, b, d, e
38. Turgescena jugularelor apare n:
a. insuficiena cardiac dreapt
b. insuficiena cardiac stng
c. hepatita cronic
d. pericardita constrictiv
e. sindromul de ischemie arterial acut
Rspuns corect: a,d
39. Durerea de natur pericardic:
a. nu este accentuat de tuse i deglutiie
b. este accentuat de micrile toracelui
c. cedeaz n repaus
d. cedeaz la administrarea de nitroglicerin sublingual
e. apare n pericarditele acute uscate
Rspuns corect: b,e
40. Inspecia pacientului cu insuficien cardiac dreapt relev:
a. ortopnee
b. cianoz generalizat
c. turgescena jugularelor
d. prezena edemelor declive
e. paloare generalizat
Rspuns corect: b,c,d
41. Pacientul cu insuficien cardiac stng poate prezenta:
a. dispnee
b. tuse seac
c. spute hemoptoice
d. cianoz perioronazal
e. simptome datorate stazei viscerale abdominale
Rspuns corect: a,b,c,d
42. Aspectul de limb sabural:
a. desemneaz o limb roie i depapilat
b. apare n deshidratare
c. apare n stri febrile
10
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. apare n anemia Biermer


e. desemneaz limba cu depozite de culoare alb-glbuie
Rspuns corect: b,c,e
43. Macroglosia poate aprea n:
a. acromegalie
b. hipertiroidism
c. mixedem
d. ulcer gastric
e. rectocolit ulcerohemoragic
Rspuns corect: a,c
44. Hematemeza poate aprea n:
a. gastrite hemoragice
b. cancer de rect
c. ruptura varicelor esofagiene
d. cancer gastric
e. ulcer gastroduodenal
Rspuns corect: a,c,d,e
45. Durerea din ulcerul gastric:
a. apare la aproximativ 1-2 ore postprandial
b. poate fi calmat de vrstur
c. are caracter de foame dureroas
d. nu are caracter sezonier
e. apare la aproximativ 5-6 ore postprandial
Rspuns corect: a,b
46. Disfagia din cancerul esofagian este:
a. resimit imediat dup nghiire
b. progresiv
c. recent instalat
d. o disfagie veche
e. cu caracter pasager
Rspuns corect: a,b,c
47. Pirozisul este:
a. o senzaie de constricie toracic
b. o senzaie de arsur retrosternal
c. calmat de ingestia alimentelor fierbini
d. accentuat de primodecubitul nocturn
e. nsoit frecvent de regurgitri gastrice
Rspuns corect: b,d,e
48. Regurgitarea esofagian:
a. este nensoit de grea
b. este nsoit de grea
c. are caracter acid

10
91

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d. are coninut alimentar i salivar


e. este nsoit de contractura musculaturii abdominale
Rspuns corect: a,d

49. Tenesmul rectal poate aprea n:


a. cancerul colonului ascendent
b. cancerul de rect
c. rectite
d. metroanexit stng
e. fisuri anale
Rspuns corect: b,c,d,e
50. Poliuria:
a. este o tulburare de miciune
b. este o tulburare de diurez
c. reprezint creterea volumului urinar peste 2000ml/24 ore
d. reprezint creterea numrului de miciuni/24 ore
e. apare dup hemoragii masive
Rspuns corect: b,c
DISCIPLINA: NUTRIIE I DIETETIC
Autor:Prof. univ. dr Maria Moa
1.
a)
b)
c)
d)
e)

Indicaiile scderii n greutate cu 20% sunt urmtoarele:


2
Pacieni cu neoplasm i IMC>30Kg/m , indiferent de talie
2
Pacieni cu IRC i IMC>30Kg/m , indiferent de talie
2
IMC ntre 25-29,9Kg/m i CT 102cm la brbai i 88cm la femei
2
IMC ntre 25-29Kg/m cu CT ntre 94-102cm la brbai i 80-87cm la femei
Toate rspunsurile sunt corecte
Rspuns corect: c

2.
a)
b)
c)
d)
e)

Efectele benefice ale scderii n greutate sunt:


Amelioreaz controlul diabetului zaharat
Scade valorile tensiunii arteriale
Amelioreaz tabloul lipidic
Scade hiperinsulinismul
Toate cele de mai sus
Rspuns corect: e

3.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele afirmaii privind realimentarea n denutriie sunt corecte


alimentarea se face progresiv adaptat fiecrui pacient n parte
presupune 5-6 mese fraionate pe zi
se prefer alimentaia oral
se prefer proteinele cu valoare biologic nalt, lapte, carne, ou
toate cele de mai sus
Rspuns corect: e

4. Procentul de ap din alimente dup deshidratare este:


a) 10%
11
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b)
c)
d)
e)

30%
0%
15%
7-8%
Rspuns corect: e

5.
a)
b)
c)
d)
e)

Numrul aminoacizilor eseniali (care nu pot fi sintetizai de organism) este:


7
10
9
6
12
Raspuns corect: c

6. Cantitatea de fibre ce se recomand a fi consumat zilnic este:


a) 30g;
b) 10g;
c) 70g;
d) 15g;
e) 100g.
Raspuns corect: a
7.
a)
b)
c)
d)
e)

La femeia nsrcinat, necesarul hidric:


Crete fa de necesarul dinaintea sarcinii;
Scade fa de necesarul dinaintea sarcinii;
Nu este afectat de sarcin;
Crete sau scade n funcie de gemelaritea sarcinii;
Crete sau scade n funcie de paritate.
Raspuns corect: a

8. Cantitatea de fibre ce se recomand a fi consumat zilnic este:


a) 30g;
b) 10g;
c) 70g;
d) 15g;
e) 100g.
Raspuns corect: a
9.
a)
b)
c)
d)
e)

Dieta n puseul acut de artrit uric presupune:


Suprimarea grsimilor
Suprimarea alcoolului
Aport de lichide 2-3 litri pe zi
Aport sczut de proteine
Toate afirmaiile sunt corecte
Rspuns corect: e

10. Regimul alimentar in hepatita cronic este:


a) Normocaloric sau hipercaloric la denutrii;
11
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b) Normoproteic, alctuit n special din proteine cu valoare biologic mare;


c) Normolipidic cu aport de lipide la limita inferioar a normalului, din care cel puin jumtate vor fi de
origine animal;
d) Normoglucidic, cu evitarea dulciurilor concentrate;
e) Toate variantele sunt corecte.
Raspuns corect: e
11. Produse nutritive naturale implicate n protecia anticancerigen:
a) Legumele i fructele;
b) Petele oceanic;
c) Produsele din germeni de gru
d) Drojdia de bere;
e) Toate produsele anterioare sunt implicate n protecia anticancerigen;
Raspuns corect: e
12. Agresiuni alimentare prin nerespectarea fiziologiei digestive:
a) Excesele alimentare;
b) Dezechilibrul raiei alimentare;
c) Nerespectarea bioritmului alimentar;
d) Modificarea brusc a deprinderilor alimentare;
e) Toate rspunsurile sunt corecte.
Raspuns corect: e
13. Urmatoarele afirmatii sunt corecte despre dietoterapia la pacientii cu reflux gastro-esofagian, cu o
exceptie:
a) Evitarea meselor mari, bogate n lipide;
b) Evitarea alimentelor acide, a condimentelor, ciocolatei, alcoolului, fumatului;
c) Ultima mas va fi cu 23 ore nainte de culcare;
d) Se recomanda consumul de lichide in timpul mesei;
e) Evitarea unei activiti fizice riguroase imediat dup mas;
Raspuns corect: d
14. Principalii alergeni alimetari sunt urmatorii cu o exceptie:
a) Arahidele, nucile;
b) Laptele de vac;
c) Merele, portocalele;
d) Oule de gin;
e) Crustaceele.
Raspuns corect: c
15. Scopurile terapiei nutriionale n boala renal terminal sunt:
a)
b)
c)
d)
e)

Prevenirea deficienelor i meninerea unui status nutriional bun;


Controlul edemelor i tulburrilor electrolitice prin monitorizarea aportului de Na, K i fluide;
Prevenirea sau ntrzierea dezvoltrii osteodistrofiei renale;
Asigurarea unei diete atractive, care s corespund stilului de via al pacientului;
Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte.
Raspuns corect: e
11
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

16. Dieta rotatorie:


a) Se recomanda la persoanele alergice la mai multe alimente;
b) Alimentele la care pacientul nu este alergic vor fi mncate la interval de 45 zile;
c) Alimentele vor fi alternate n funcie de apartenena lor la anumite familii biologice;
d) Dup cteva luni de diet se poate tenta reintroducerea treptat a alimentelor alergogene n diet;
e) Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte.
Raspuns corect: e
17. Regimul alimentar in insuficienta cardiaca:
a) Atingerea greutii ideale va reprezenta o component esenial a tratamentului;
b) Hiposodata, iar n formele severe chiar desodata;
c) Evaluarea aportului de K se impune, mai ales la pacienii sub tratament cu diuretice, insuficien
renal;
d) Se va ine cont in elaborarea dietei de patologia asociat (diabet, afectare renal);
e) Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte.
Raspuns corect: e
18. Principii generale ale alimentatiei antiaterogene:
a) Pstrarea unei greuti ideale n conformitate cu vrsta i sexul;
b) Consum de uleiuri vegetale variate, adugate la sfritul preparrii alimentelor sau n salate;
c) Consumul a 23 porii de pete pe sptmn;
d) Reducerea pn la eliminarea consumului de dulciuri concentrate, lapte integral, margarin, untur,
carne gras;
e) Toate veriantele de mai sus sunt corecte.
Raspuns corect: e
19. Indicaiile dietei hiposodate sunt urmtoarele:
a) Insuficiena cardiac
b) Sindrom nefrotic
c) HTA
d) Insuficien renal acut i cronic
e) Nici una dintre cele de mai sus
Rspuns corect: a, b, c, d.
20. Regimul hiposodat standard presupune:
a) Un aport de sodiu de 1,5-2g pe zi
b) Un aport de 460-500mg sodiu pe zi
c) Un aport de 150mg sodiu pe zi
d) Se recomand n edemele severe, hta sever i insuficiena cardiac sever
e) Se recomand n glomerulonefrita acut
Rspuns corect: b, d
21. Regimul alimentar al pacienilor cu diabet zaharat presupune:
a) Aport de glucide ntre 50 i 60 % din raia caloric total
b) Se prefer glucide cu index glicemic crescut
c) Se prefer glucide cu index glicemic sczut
d) Lipidele vor reprezenta ntre 12-15%
e) Se pregfer lipidele saturate care trebuie s depeasc 10% din raia caloric
11
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Rspuns corect: a, c

22. Alimentele cntrite zilnic n diabetul zaharat sunt urmtoarele:


a) Lmi, grapefruit
b) Portocale, mere
c) Pine, finoase
d) Struguri, banane, prune
e) Orez, gri, lactate
Rspuns corect: b, c, e
23. Dietoterapia pacienilor cu diabet zaharat implic:
a) 6 mese pe zi la un pacient sub tratament cu insulin convenional
b) Obligatoriu 6 mese pe zi la un pacient sub tratament cu analogi de insulin
c) Obligatoriu 4-5 mese pe zi la un pacient sub tratament cu meglinide
d) 4-5 mese pe zi la un pacient cu medicaie antidiabetic oral.
e) Toate variantele de mai sus sunt corecte
Rspuns corect: a, d

24. Recomandri pentru pacienii cu obezitate:


a) Diet hipocaloric echilibrat n principii nutritive
b) Mic dejun obligatoriu cu 3-6 mese pe zi
c) Evitarea alimentelor cu densitate caloric mare, bogate n glucide rafinate i lipide saturate
d) Excluderea consumului de alcool
e) Coninut sczut de fibre alimentare
Rspuns corect: a, b, c, d
25. Urmtoarele afirmaii privind regimul alimentar n hiperuricemii sunt false:
a) Regimul alimentar este hipocaloric
b) Aportul de proteine este crescut
c) Aportul de lipide este sczut
d) Aportul de glucide este sczut
e) Alcoolul este contraindicat
Rspuns corect: b, d
26. Alimentele contraindicate n hiperuricemii:
a) Mezeluri, vnat
b) Finoase, fructe
c) Cafeaua, ceaiul prin coninutul crescut n metilpurine
d) Carne de animal tnr, viscere
e) Ciocolata, cacaoa
Rspuns corect: a, d, e
27. Regimul alimentar n dislipidemii presupune:
a) Aport de colesterol <300mg pe zi
b) Aport de fibre alimentare de 40g pe zi
c) Aport crescut de glucide rafinate
11
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d) Aport de lipide saturate <10%


e) Aport de lipide saturate >10%
Rspuns corect: a, b, d

28. Regimul alimentar n dislipidemii implic:


a) Aport de lipide <30% din raia caloric zilnic
b) Aport de lipide polinesaturate de 20%
c) Aport de lipide mononesaturate de 10%
d) Aport de lipide saturate >10%
e) Toate afirmaiile sun greite
Rspuns corect: a, c
29. Urmtoarele afirmaii cu privire la alimentarea n denutriie sunt incorecte:
a) Se prefer alimentaia parenteral
b) Determin creterea n greutate nc din primele 5-7 zile de realimentare
c) Determin meninerea sau scderea n greutate n primele 5-7 zile de realimentare
d) Se prefer realimentarea brusc
e) Se vor administra alimente cu volum crescut pentru a determina o cretere rapid n greutate
Rspuns corect: a, b, d, e
30. Urmtoarele afirmaii despre energia cheltuit n repaus (REE) sunt adevrate:
a) Persoanele cu greutate mai mare au o rat a metabolismului bazal mai mare;
b) La adult ree crete progresiv, cu aproximativ 23% pe decad;
c) Femeile au ree cu 510% mai mic dect brbaii de aceeai nlime i greutate;
d) Hipertiroismul scade ree;
e) Temperature crescut a mediului ambient crete consumul energetic bazal.
Raspuns corect: a, c, e
31. n raia alimentar, glucidele:
a) Trebuie s acopere cel puin 5055% din raia caloric;
b) Principalul rol este cel energetic;
c) Principalul rol este cel plastic;
d) Glucidele simple, rafinate trebuie s acopere cel puin 30% din raia caloric;
e) Ponderea cea mai mare trebuie s revin glucidelor complexe, de tipul amidonului.
Raspuns corect: a, b, e
32. Ingestia de alimente de ctre sportivi naintea antrenamentului sau competiiei:
a) nltur senzaia de foame din timpul exerciiului;
b) Asigur meninerea nivelelor glicemiei plasmatice, a crei valoare ar putea scdea datorit
consumului crescut de glucoz;
c) Este indicat s conin peste 35% grsimi, ele asigurnd o cantitate foarte mare de energie;
d) Trebuie efectuat cu o jumtate de or naintea exerciiului;
e) Proteinele din timpul acestei mese au cel mai important rol n generarea forei musculare.
Raspuns corect: a, b
33. Urmtoarele afirmaii despre fierul din alimentaia sportivilor sunt false:
a) Cantitatea de fier necesar unui sportiv poate fi asigurat din hran;
b) Recomandrile pentru ingestia de fier variaz ntre 3045 mg/zi;
11
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c) Atleii ce se antreneaz n medii cu temperaturi crescute i cei vegetarieni nu au risc pentru scderea
depozitelor de fier;
d) La atleii care se antreneaz peste 6 ore/sptmn, pot s apar deficiene de fier chiar i
anemia
feripriv;
e) Atleii utilizeaz depozitele de fier mai repede dect persoanele sedentare.
Raspuns corect: b, c
34. Despre conservarea alimentelor prin temperaturi sczute este adevrat:
a) Cele mai sensibile microorganisme la aciunea frigului sunt fungii;
b) Frigul pstreaz alimentele respectnd proprietile naturale;
c) Frigul nu are efecte antienzimatice asupra alimentelor;
d) Conservarea prin frig se face prin refrigerare i congelare;
e) Refrigerarea se poate efectua folosind temperaturi cuprinse 0 i -35 grade Celsius.
Raspuns corect: b, d
35. Conservarea prin acidifiere:
a) Este strict contraindicat legumelor;
b) Se poate realiza prin marinare;
c) Se poate realiza prin exhaustare;
d) Murarea este unul din procedeele folosite pentru conservare prin acidifiere;
e) Prin acidifiere, vitamina C este distrus.
Raspuns corect: b, d
36. Scderea fibrelor din alimentaie poate duce la:
a) Diabet zaharat;
b) Obezitate;
c) Litiaz biliar;
d) Pahipleurit;
e) Cancer de colon.
Raspuns corect: a, b, c, e.
37. La femeia nsrcinat:
a) Necesarul hidric crete;
b) Se recomand s consume n cantitate ct mai mare AGforma trans;
c) Este contraindicat nceperea unei diete hipocalorice;
d) Se recomand evitarea consumului de alcool;
e) La gravida diabetic i n timpul alptrii sunt necesare 30003400.
Raspuns corect: a, c, d.
38. Dieta de crutare hepatica - alimente permise:
a) Legumele bogate n celuloz dur, fructele necoapte, cu coaj i smburi;
b) Carnea proaspt i slab de pui, curcan, viel, vit, petele alb;
c) Legumele cu celuloz fin ca pireuri, soteuri, sufleuri, salate coapte sau crude;
d) Condimentele aromate (ptrunjel, leutean, mrar, cimbru, suc de lmie);
e) Pinea neagr, intermediar, pinea proaspt.
Raspuns corect: b,c,d
39. Urmatoarele afirmaii privind regimul alimentar n pancreatita cronica sunt adevarate:
11
61

a)
b)
c)
d)
e)

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Regimul este hipercaloric: 2500-6000 calorii/zi;


Regimul este hiperproteic, alctuit n special din proteine de origine animal;
Regimul este hiperlipidic;
Se recomanda administrarea oral a unor enzime pancreatice;
Se recomand 45 mese pe zi, egale ca volum.
Raspuns corect: a, b,d, e

40. Urmatoarele afirmaii privind regimul alimentar n afectiunile biliare sunt false:
a) In colecistita acuta dieta este hipocaloric, n principal glucidic, cu suprimarea temporar a proteinelor
i lipidelor;
b) Dieta n colecistita cronic se suprapune dietei de cruare hepatic;
c) In dischinezia biliar hipoton nu se recomand alimente cu efect colagog;
d) In litiaza biliara se recomand reducerea alimentelor bogate n colesterol;
e) Nu este necesara scaderea ponderala la pacientii supraponderali cu calculi veziculari din
colesterol; Raspuns corect: c, e
41. Urmatoarele sunt substane alimentare cu proprieti anticancerigene cu exceptia:
a) Fibrele alimentare;
b) Vitamina A,C,D,E;
c) Vitaminele de grup B
d) Seleniul;
e) Nitrozaminele.
Raspuns corect: c, e
42.
a)
b)
c)
d)
e)

Alimente nerecomandate n boala ulceroas cu exceptia:


Laptele dulce simplu sau indulcit, brnzeturile proaspete;
Supa de carne preparata cu punerea crnii la fiert n ap clocotit;
Carnea pusa la fiert in apa rece;
Zarzavaturile cu celuloz dur crude;
Pine alb, veche de o zi.
Raspuns corect: a, b, c, e

43. Urmatoarele afirmatii despre regimul alimentar n diareea de putrefacie sunt false:
a) Se urmrete transformarea diareei de putrefacie n diaree de fermentaie;
b) Regimul alimentar va fi alctuit din alimente srace n glucide i bogate n proteine;
c) Initial se recomanda consumul de fructe si legume sub forma de compoturi si piureuri, ulterior de
reintroduc preparate ce conin proteine
d) Sunt permise cruditatile in primele 4-5 saptamani;
e) n cazurile cu numeroase scaune diareice, se va urma o diet hidric de 12
zile; Raspuns corect: b,d
44. Urmatoarele afirmatii cu privire la intolerantele alimentare sunt adevarate:
a) Glutenul si lactoza pot determina intolerante alimentare;
b) Simptomatologia este asemntoare cu cea din alergiile alimentare;
c) Aditivii alimentari, conservanii, coloranii, sulfiii sunt frecvent implicai n intoleranele alimentare;
d) Deficitul de lactaza determina boala celiaca;
e) Boala celiac este determinata de intoleranta la gluten.
Raspuns corect: a, b, c, e
11
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

45. Terapia medical nutriional n insuficienta renala acuta presupune:


a)
b)
c)
d)
e)

Dieta hipocalorica;
Dieta hiperproteica cu 1,21,5 g proteine/kg corp greutate ideala/zi;
Aport de potasiu: 3050 mEq/zi n faza oliguric, n funcie de diurez, dializ, nivelul K seric);
Necesar de fluide: pierderile din ziua precedent plus 500 ml;
Aport de sodiu: 2040 mEq/zi n faza oliguric.
Raspuns corect: c, d, e

46. Aportul proteic la pacienii cu IR progresiv este de :


a) 0,8 g/kg corp/zi pentru pacienii cu RFG >55 ml/min;
b) 0,6 g/kg corp/zi pentru pacienii cu RFG ntre 2555 ml/min;
c) 1,21,5 g/kg corp/zi la pacienii n program de hemodializa;
d) 1,01,2 g/kg corp/zi la pacienii cu dializa peritoneala ambulatorie continua;
e) 6080 g proteine/zi n cazul cnd ureea sanguin este sub valoarea de 80 mg/zi.
Raspuns corect: a, b, e
47. Regimul alimentar in litiaza urica presupune:
a) Regimul clasic recomandat este lacto-fructo-vegetarian;
b) Regimul alimentar urmrete acidifierea urinilor si reducerea alimentelor care determina creterea
acidului uric;
c) Se va limita global raia caloric n principal la obez;
d) Regim hipoproteiccu 0,81 g/kg corp/zi cu maximum 200 mg purine/zi.;
e) Sunt interzise carnea de animal btran (gaina, vita) si viscerele.
Raspuns corect: a, c, d
48. Urmatoarele afirmatii cu privire la alergia la sugari i copii la laptele de vac sunt adevarate:
a) Are prevalenta crescuta in primii 3 ani de viata;
b) n cazul alergiei la laptele de vac se recomand formule cu hidrolizate de proteine ale laptelui de vac;
c) n cazul alergiei la laptele de vac este interzis laptele de capra;
d) Alimentaia la sn nu previne sau ntrzie debutul alergiilor alimentare;
e) Reaciile alergice la lapte tind s dispar n primii ani de via.
Raspuns corect: a, b, e
49. Urmatoarele afirmatii cu privire la aportul de sodiu in HTA sunt false:
a) Evitarea srii n exces este benefic pentru toi indivizii, chiar i pentru normotensivi;
b) La persoanele cu risc de a dezvolta hipertensiune nu se recomand regim alimentar hiposodat;
c) La persoanele hipertensive dovedite, regimul hiposodat este obligatoriu;
d) Reducerea ingestiei de sodiu la jumtate poate scdea presiunea sistolic cu 5 mmHg i pe cea diastolic
cu
4 mmHg;
e) Regimul hiposodat determina scaderea tensiunii arteriale la toti pacientii hipertensivi.
Raspuns corect: b, e
50. Urmatoarele afirmatii cu privire la dieta in hipertensiunea arteriala sunt false:
a) Dieta se folosete numai in tratamentul, nu si in prevenirea hipertensiunii;
b) Cei mai importani factori legai de diet sunt: supraponderea, ingestia crescut de sare, consumul de
alcool i sedentarismul;
11
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012c) Regimul hiposodat determina scaderea
tensiunii arteriale la toti pacientii hipertensivi;

11
91

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

d) Dieta bogat n fructe, legume i srac n colesterol, grsimi saturate i sare poate scdea tensiunea
arterial sistolic cu 611 mmHg;
e) Un consum de alcool mai mare de 30 g alcool pur/zi duce la o cretere cu 3 mmHg a presiunii arteriale.
Raspuns corect: a,c
51. Dieta in infarctul miocardic este:
a) Hipocaloric chiar i la pacienii fr obezitate, pentru evitarea travaliului cardiac inutil;
b) Hidrica in primele 2448 ore de evolutie a infarctului;
c) Hipolipidica, hipoproteica, hipoglucidica si hiposodata din sptmna a treia, n cazul evoluiei
favorabile;
d) Se recomand consumul de margarina n defavoarea untului, dar fr a se face abuz;
e) Ca mijloace de preparare a alimentelor se prefer fierberea, coacerea, nbuirea..
Raspuns corect: a, b, c, e
DISCIPLINA PUERICULTUR-PEDIATRIE-NURSING N PEDIATRIE
Conf. univ. Dr. Georgeta Corniescu
1.Care este greutatea la natere a nou-nscutului la termen?
a. 2600 g
b. < 2500 g
c. 2800-4000 g
d. 4500 g
e. 2500-2750 g
2. Ce talie (lungime) are nou-nscutul la termen?
a. 47 cm
b. 48-52 cm
c. 60 cm
d. 37 cm
e. 42 cm
3. Nou-nscutul prematur se caracterizeaz prin:
a. concordana ntre durata vieii fetale (scurtat), greutate i talie mic la natere
b. greutate < 2500 g
c. talie < 47 cm
d. discordana dintre vrsta gestaiei (normal) i greutatea la natere
e. vrsta de gestaie < 37 sptmni
4. Care din urmtoarele caracteristici sunt apanajul dismaturitii?
a. nou-nscut cu vrsta de gestaie < 37 sptmni i greutatea < 2500 g
b. concordana ntre vrsta de gestaie i greutatea la natere
c. nou-nscut cu greutatea < 2500 g i talia < 47 cm
d. discordana dintre vrsta gestaiei (normal) i greutatea la natere (mic)
e. nou-nscut cu vrsta de gestaie > 42 sptmni i greutate normal la natere
5. Recunoatei particularitile tegumentelor la nou-nscutul normoponderal, sntos
a. pielea acoperit de vernix caseosa
b. fragilitate fa de aciunea agenilor mecanici, chimici i infecioi
c. lanugo
d. descuamaia fiziologic
e. cianoz / paloare
12
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

6. Care este evoluia normal a bontului i plgii ombilicale?


a. mumifierea bontului
b. formarea anului de eliminare
c. detaarea ntre a 5-a i a 10- a zi
d. formarea granulomului ombilical
e. epitelizarea cicatricei ombilicale
7. n ce grad de prematuritate ncadrai un nou-nscut cu greutatea la natere de 1300 g?
a. prematuritate gr. I
b. prematuritate gr. II
c. prematuritate gr. III
d. prematuritate gr. IV
e. dismaturitate
8. Recunoatei riscurile tardive ale prematuritii:
a. distrofie
b. anemie carenial
c. rahitism carenial
d. hemoragie
e. sechele neuropsihice
9. Care este rolul asistenei medicale n ngrijirea nou-nscuilor prematuri?
a. supravegheaz funciile vitale
b. asigur protecia termic n funcie de greutate
c. supravegheaz alimentaia
d. las nou-nscutul n grijea mamei
e. face profilaxia infeciilor
10. Icterul fiziologic al nou-nscutului la termen se caracterizeaz prin:
a. apare n primele 24 de ore
b. tegumente i sclere icterice dup 2-3 zile de la natere
c. scaunul i urina normal colorate
d. starea general bun
e. vindecarea spontan n 2 sptmni
11. Care dintre urmtorii parametrii sunt semnificativi pentru scorul Apgar?
a. btile cordului
b. respiraia
c. tonusul muscular
d. greutatea la natere
e. coloraia pielii
12. Particularitile morfologice ale nou-nscutului postmatur sunt:
a. greutate mic la natere, < 2500 g
b. bontul ombilical i tegumentele sunt impregnate cu meconiu
c. tegumente ncreite, descuamate, fisurate (mini de spltoreas)
d. vrsta gestaional > de 42 de sptmni
e. copilul este alert, cu privire vie.
13. Ce se consemneaz n foaia de externare a nou-nscutului?
a. istoricul prenatal, naterea i perioada postnatal precoce
b. vrsta gestaional i scorul Apgar la 1 i 5
c. msurtorile (greutatea, lungimea, perimetrele)
d. imunizrile (antihepatitic B, BCG)
e. venitul familiei.
12
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

14. Ce nelegei prin nou nscut dismatur?


a. nou nscut mort antenatal
b. nou nscut cu greutate mic la natere necorespunztoare vrstei de gestaie
c. nou nscut cu suferin fetal cronic n viaa intrauterin
d. nou nscut malformat
e. nou nscut cu vrsta de gestaie 37 sptmni, cu G 2500g
15. Care este perioada de nou nscut?
a. 0-7 zile
b. 0-20 zile
c. 0-31 zile
d. 0-28 zile
e. 0-42 zile
16. Care sunt ngrijirile date nou nscuilor prematuri?
a. examenul oftalmologic
b. profilaxia infeciilor
c. protecia termic
d. examenul neurologic
e. profilaxia hemoragiilor
17. n ce categorie ncadrai un nou nscut de 2500g?
a. nscut la termen
b. prematur gradul II
c. subponderal
d. dismatur
e. prematur gradul I
18. Ce nelegei prin nou nscut prematur?
a. nou nscut cu greutate ntre 2600-2900 g
b. nou nscut cu vrsta de gestaie de 9 l i G 2500g
c. nou nscut cu greutatea > 2500g
d. nou nscut cu greutatea < 2500 g
e. nou nscut cu vrsta de gestaie < 37 sptmni, G 2500g i T 47 cm
19. Recunoatei riscurile nou nscutului prematur n perioade precoce (de acomodare):
a. risc hemoragic
b. risc cardio-respirator
c. risc infecios
d. risc de dereglare termic
e. risc metabolic
20. Care sunt parametrii necesari monitorizrii nou nscutului prematur?
a. frecvena respiratorie
b. coloraia tegumentelor
c. criza de apnee/cianoz
d. msurarea T.A.
e. apariia convulsiilor
21. Recunoatei datele ce caracterizeaz icterul fiziologic al nou nscutului:
a. debut n primele 24 de ore
b. debut n ziua a 2-3-a de via
c. creterea fraciunii neconjugate a bilirubinei
d. urina nchis la culoare (hipercrom)
e. durat de maximum 14 zile la nou nscutul la termen i respectiv 21 zile la prematur.
12
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

22. Care sunt semnele clinice care definesc boala hemoragic a nou nscutului?
a. bosa sero-sangvinolent
b. cefalhematomul
c. hemoragia intracranian
d. hematemeza sau/i melena
e. cianoza
23. Care din urmtoarele semne clinice sugereaz o infecie la nou nscut?
a. starea general bun
b. normotermie
c. nou nscutului "nu-i merge bine"
d. agitaie/letargie
e. bombarea fontanelei
24. Recunoatei semnele clinice ce caracterizeaz asfixia alb:
a. scorul APGAR > 8
b. cianoz generalizat
c. atonie muscular
d. paloare
e. bradicardie
25. Ce obiective vei avea n vedere n reanimarea primar a nou - nscutului?
a. flagelarea
b. dezobstrucia cilor respiratorii (aspirarea secreiilor)
c. respiraia artificial
d. masajul cardio-extern
e. combaterea acidozei (administrarea de bicarbonat de sodiu i ser glucozat pe vena ombilical).
26. Precizai etapele corecte din dezvoltarea afectiv i social a sugarului de la 9-12 luni:
a. copilul descoper stnd n patru labe lumea nconjurtoare
b. arunc obiectele departe de el i cere s i se dea napoi
c. este fascinat de imaginea sa n oglind
d. folosete monosilabele, apoi silabele duble sau triple
e. sugarul vocalizeaz, gngurete.
27.Rolul adultului n dezvoltarea limbajului de la 9-12 luni:
a. s vorbeasc pe un ton ferm, cu sonoritate nalt
b. s nu vorbeasc imitnd un bebelu
c. s numeasc diferitele pri ale corpului
d. s asocieze cuvintele cu gesturi
e. s vorbeasc expresiv pe un ton calm.
28. Precizai care din urmtoarele etape sunt normale n evoluia intelectual de la 3 la 6 ani:
a. copilul vorbete bine, pune multe ntrebri
b. copilul fabuleaz mult i prietenul imaginar i ine adeseori companie
c. are noiunea de direcie: dreapta-stnga, n fan spate
d. copilul tie s numere pn la 10 - 20
e. copilul se nchide n lumea sa, nu se socializeaz.
29. Care este ritmul de cretere normal a sugarului pn la 4 luni?
a. 25-30 g/zi
b. 350 g/lun
c. n medie 750 g/lun
d. 500 g/lun
e. sugarul eutrofic i dubleaz greutatea la 4 luni.
12
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

30. Cum crete sugarul n lungime pn la 4 luni?


a. cu 1,5 cm/lun
b. la 2 luni are 49 cm
c. n prima lun crete 4-5 cm
d. n urmtoarele luni cu 2-3 cm/lun
e. la 4 luni talia este de 60-64 cm.
31. Care este ritmul de cretere n G i T la sugarul mare (8-12 luni)?
a. cretere rapid
b. ritmul de cretere devine mai lent
c. crete 250-300 g/lun
d. crete cu 1 cm/lun
e. la 12 luni tripleaz greutatea (9 Kg) i are o talie de 72-75 cm.
32. Precizai ordinea corect a apariiei dinilor de lapte:
a. incisivii mediani inferiori n numr de 2 apar la 6-8 luni
b. incisivii mediani superiori apar la 12 luni
c. incisivii laterali apar ntre 10-12 luni
d. caninii apar ntre 18-24 luni
e. erupia dentiiei temporare se ncheie n perioada de copil mic (2ani i 6 luni-3 ani).
33. Evoluia motricitii de la natere la un an se face pe etape, enumerai pe cele corecte:
a. la 3-4 luni ridic capul i toracele de la 45 la 90 deasupra planului patului
b. la 4-5 luni nu-i ine bine capul
c. la 7-8 luni copilul st bine n poziia eznd, fr ajutor
d. la 9-10 luni copilul merge n 4 labe
e. copilul ncepe s i gseasc singur echilibrul spre vrsta de 1 an.
34. De ce are nevoie sugarul pentru o dezvoltare afectiv?
a. de afeciune i siguran (atingere, mngiere, luarea n brae)
b. s fie pstrat n centrul ateniei
c. de calm i linite
d. s fie lsat n ptuul lui, s nu i se vorbeasc
e. de un rspuns adaptat nevoilor sale.
35. Aplicarea principiilor de igien se face avnd urmtoarele scopuri:
a. pstrarea sntii
b. evitarea infeciilor
c. evitarea rspndirii infeciilor
d. evitarea infectrii celui ce acord ngrijiri
e. multiplicarea i rspndirea infeciilor.
36. Care sunt mediile propice rspndirii microbilor?
a. umezeala
b. mediul antiseptic
c. cldura
d. deeurile
e. alimentele.
37. Care din urmtoarele principii de igien trebuie aplicate curent de asistenta medical?
a. splarea minilor
b. igiena inutei vestimentare, bonet, unghii tiate scurt
c. dezinfectarea sau crearea unui mediu antiseptic
d. sterilizarea sau asepsia
12
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. dezinfecie discontinu.
38. Care din urmtoarele sfaturi fac parte din pregtirea corect a mamei pentru alimentaia la sn?
a. pregtirea alptrii se face nainte de a se trezi nou-nscutul
b. mama va face conversaie cu alte persoane n timpul alptrii
c. mama i va spla snii cu ap cldu i va mulge primele jeturi de lapte
d. va alpta singur n camer fr asisten i fr consiliere
e. mama i va spla cu grij minile (unghiile tiate scurt).
39. Care sunt condiiile optime de microclimat la domiciliul sugarului?
a. camer luminat i aerisit
b. camer insalubr
c. temperatura din camer 27C
d. temperatura din camer 22C
e. camera cu mobilier adecvat, mas de nfat cu sertare care conin lenjeria copilului, coule sau
ptu, cntar pentru sugari.
40. Ce atitudine adoptai cu ocazia primei vizite la domiciliul sugarului?
a. vei avea o pregtire teoretic i practic deosebite;
b. examinarea se desfoar cu tact, gradat, n condiii de intimitate i cu colaborarea familiei;
c. culegerea de date fizice (temperatur, greutate, aspecte morfo-funcionale);
d. consemnarea datelor pentru o informare corect a medicului;
e. vei ignora datele din fia de externare din maternitate.
41. Cum vei face controlul temperaturii corporale?
a. plasai termometrul axilar i l lsai 10 minute;
b. pentru temperatura rectal termometrul se las 3 minute;
c. pentru temperatura rectal vom folosi numai termometrul individual;
d. se las termometrul la ndemna copilului;
e. temperatura rectal este mai mic dect temperatura msurat axilar.
42. Ce sfaturi vei da pentru clirea organismului nou-nscutului / sau sugarului?
a. nou-nscutul va fi scos la aer dup ce a mplinit dou sptmni (n anotimpul cald) ;
b. nou-nscutul va fi scos la aer dup ce a mplinit patru sptmni (n anotimpul rece) ;
c. timpul cel mai potrivit pentru plimbare este vara ntre orele 9-11 i seara dup ora 17;
d. poate fi scos la plimbare pe orice vreme;
e. sugarul va beneficia de plimbare zilnic.
43. Recunoatei calitile ce dau superioritatea alimentaiei la sn:
a. conine anticorpi, cu rol n protecia fa de infecii;
b. poate reduce riscul unor probleme alergice ca astmul, eczemele;
c. poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 1;
d. scade riscul apariiei cancerului de sn;
e. conine de 3 ori mai multe proteine dect laptele de vac.
44. Care sunt incidenele legate de alimentaia natural:
a. eructaia;
b. regurgitarea;
c. diareea prandial;
d. diareea infecioas;
e. vrsturile.
45. Suplimentarea alimentaiei naturale se va face exclusiv cu:
a. Vitamina D, 400-1500 UI/zi per oral, din cea de-a doua sptmn de via;
b. Vitamina D injectabil;
12
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. suplimentarea oral de fier de la vrsta de 5-6 luni la toi sugarii;


d. la prematuri suplimentarea cu fier se face de la vrsta de 1 lun - 3 luni;
e. administrarea fierului se face i pe cale injectabil.
46. Care pot fi motivele pentru care sugarul refuz snul?
a. utilizarea biberonului;
b. dificulti iniiale de coordonare a suptului;
c. semne de boal;
d. laptele de mam nu este bun ;
e. prindere defectuoas, sni angorjai.
47. Ce semne indic c sugarul nu primete destul lapte?
a. cretere n greutate 25 g/zi;
b. cretere n greutate sub 500 g/lun;
c. la vrsta de 2 sptmni are greutatea de la natere;
d. sugar cu scaune tari, uscate sau verzi;
e. cretere n greutate 750 g/lun.
48. Specificai semnele care confirm c sugarul primete suficient lapte:
a. scutece ude 6 sau mai multe/24 de ore;
b. scaune 4-8/zi n cantitate mic;
c. creterea n greutate de 100-200 g/sptmn;
d. ntre supturi copilul este mulumit;
e. sugarul nesatisfcut la sfritul suptului.
49. Cum vei proceda n cazul angorjrii snilor?
a. vei recomanda ntreruperea alimentaiei la sn;
b. mulgei snul, manual sau cu pompa;
c. punei copilul la sn mai frecvent;
d. aplicai un prosop cald i umed pe sni, timp de 3-5 minute nainte de alptare;
e. nrcai copilul progresiv.
50. Ce msuri de siguran adoptai n alimentarea cu biberonul?
a. lsai copilul cu biberonul proptit s sug singur;
b. inei copilul n brae n timp ce i dai biberonul;
c. verificai temperatura laptelui pe partea anterioar a antebraului;
d. pstrai laptele cald pentru masa urmtoare;
e. avei grij ca tetina s fie permanent plin cu lapte.
51.Ce cantiti de lapte praf vei recomanda n alimentaia sugarului pn la vrsta de 4-5 luni?
a. o cantitate medie de 150 ml/kgcorp/zi;
b. n luna a doua 600-700ml/zi;
c. n luna a treia 700-800 ml/zi;
d. n luna a patra mai mult de 1 litru/zi;
e. ntre 4-5 luni, 250 ml/kg/zi.
52.Care este numrul de mese pe zi recomandat la sugarul alimentat artificial?
a. n prima luna 7 mese /zi;
b. n luna a doua si a treia 6-5 mese/zi;
c. n luna a patra 5-4 mese/zi;
d. alimentaia trebuie s rspund cerinei sugarului;
e. se alimenteaz ad libitum ( la cerere).
53. Recunoatei simptomele din mastit:
a. febr, frison;
b. cefalee, stare generala proast;
12
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. zon dureroas i roie a snului;


d. sni plini, dureroi i angorjati fr alte semne;
e. ragade mamelonare.
54. Ce recomandai n cazul nrcrii copilului?
a. nrcarea brusc;
b. nrcarea progresiv, gradat;
c. nrcarea la vrsta de 9 luni;
d. procesul de ntrerupere a alptrii la vrsta de 1 an sau uneori de 2 ani;
e. mama poate s alpteze, chiar dac rmne gravid ( n primele luni ).
55.Care sunt cerealele recomandate n alimentaia sugarului?
a. cereale fr gluten ( orez) pana la 6 luni;
b. cereale cu gluten ( gru, orz, ovz, secar) peste 6 luni;
c. pesmeii si biscuiii se introduc n alimentaie de la vrsta de 6 luni;
d. pinea din fina de gru se introduce n alimentaie de la vrsta de 10 luni;
e. mmliga ( fina de porumb ) se introduce n alimentaie de la vrsta de 5-6 luni.
56. Care este primul aliment de diversificare la sugarul eutrofic?
a. laptele cu finos;
b. sucul de fructe;
c. carnea de pui;
d. supa de zarzavat;
e. oul.
57. Care este primul aliment recomandat n diversificarea sugarului malnutrit ( distrofic)?
a. supa de zarzavat strecurat;
b. banana cu urd calcic;
c. sucurile de fructe si legume;
d. laptele cu finos 5%;
e. mr ras.
58.Care sunt concentraiile i indicaiile mucilagiului de orez?
a. mucilagiu de orez 3% la sugarul mic;
b. mucilagiu de orez 5 % la sugarul mare;
c. o lingur de orez cntrete 15 g;
d. mucilagiu de orez se folosete n dieta de tranziie din boala diareic acut;
e. se poate pstra 2-3 zile la frigider.
59.Recunoastei concentraiile i calitile supei de morcov:
a. are indicaii n boala diareic a sugarului si copilului mic;
b. are caliti absorbante pentru toxine si microbi datorit pectinelor;
c. se folosete n concentraie de 3-5 %;
d. se folosete n concentraie de 30%-50%;
e. are valoare caloric superioar laptelui.
60. Specificai datele corecte privind alimentaia diversificata a sugarului:
a. se poate modifica gustul supei de zarzavat cu lapte sau zahar;
b. nu se va aduga sare in mncarea sugarului;
c. se vor impune alimentele de la masa adultului;
d. mrul cu biscuit se va introduce de la vrsta de 3-4 luni;
e. carnea i oul se introduc dup vrsta de 1 an.
61. Ce msuri sunt absolut necesare pentru alimentaia pe sond?
a. controlul poziiei sondei nainte de fiecare alimentaie;
b. tubul nazo-gastric se schimba la 12-24 ore;
12
61

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. laptele administrat se nlocuiete cu o priz proaspt la fiecare 3-4 ore;


d. reziduu gastric se controleaz la fiecare 2-4 ore;
e. are indicaie numai la prematurul mic.
62. Ce riscuri comport nutriia parenteral?
a. risc de infecie la nivelul cateterului periferic;
b. risc de septicemie;
c. scleroz venoas cnd se administreaz soluii hiperosmolare;
d. locul de perfuzie se schimb la fiecare 2 zile;
e. nici un risc.
63. Intervalul minim dintre dou vaccinri:
a. 2 luni
b. 6 luni
c. 9 luni
d. 1 lun
e. 2 sptmni.
64. Vaccinrile incluse n programul naional de imunizare sunt:
a. antihepatitic B
b. BCG
c. Di-Te-Per
d. VP (antipoliomielitic)
e. vaccinul pneumococic.
65. Vaccinarea BCG se efectueaz la:
a. nou-nscutul sntos cu greutatea 2500 g;
b. la sugarul cu I.D.R. > 10 mm;
c. la nou-nscutul prematur cu G < 2500 g;
d. la copiii ce primesc chimioprofilaxie TBC;
e. la gravide.
66. Specificai care din urmtoarele afirmaii cu privire la vaccinul antipoliomielitic sunt incorecte:
a. conine virus atenuat (VPO) ;
b. conine virus inactivat (VPI) ;
c. sunt contraindicate injeciile i.m. dup VPO;
d. sunt contraindicate injeciile i.m. dup VPI;
e. sunt indicate injeciile i.v..
67. Care dintre urmtoarele vaccinri asigur protecia fa de malformaiile congenitale:
a. vaccinarea antipoliomielitic;
b. vaccinarea BCG;
c. vaccinarea antirubeolic la adolescente;
d. vaccinarea antihepatitic;
e. vaccinarea Di-Te-Per.
68. Precizai care este calea de administrare corect a tuberculinei:
a. intramuscular;
b. subcutanat;
c. pe cale oral;
d. strict intradermic;
e. intravenos.
69. Recunoatei semnele de gravitate dintr-o afeciune respiratorie la sugar:
a. cianoza;
b. tahipneea (FR > 50 resp./ min.);
12
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. geamt;
d. coriza sero-mucoas;
e. dispnee.
70. Care dintre urmtoarele semne sunt specifice laringitei?
a. vrstura;
b. tahicardia;
c. tahipneea;
d. stridorul laringian;
e. btile aripioarelor nazale.
71. Ce intervenii sunt recomandate pentru otita medie acut?
a. administrarea de analgezice i antipiretice;
b. administrarea de antibiotice;
c. administrarea de decongestionante pentru reducerea obstruciei tubare;
d. rehidratarea parenteral;
e. administrarea de soluii otice local.
72. Broniolita acut este o afeciune a cilor respiratorii inferioare ce apare la vrsta de:
a. copil precolar;
b. la adolesceni;
c. la 7-8 ani;
d. la sugar i copilul mic pn la vrsta de 2 ani;
e. numai la vrsta pubertii.
73. Recunoatei dintre urmtoarele semne pe cel caracteristic broniolitei astmatiforme:
a. dispnee inspiratorie;
b. wheezing;
c. disfagie;
d. disfonie;
e. stridor laringian.
74. Precizai prin ce se caracterizeaz astmul bronic infantil:
a. inflamaia cronic a mucoasei cilor respiratorii inferioare;
b. bronhospasm;
c. atopie;
d. inflamaia mucoasei cilor respiratorii superioare;
e. infecia de tract urinar.
75. Care dintre urmtoarele situaii nu se ntlnesc n aspirarea de corpi strini?
a. este comun primei copilrii;
b. cel mai frecvent se produce cu particule de mncare i fragmente de jucrii;
c. corpurile vegetale (fasole, alune, semine) favorizeaz edemul i agraveaz obstrucia;
d. cel mai frecvent se inclaveaz n bronhia dreapt;
e. vrful de inciden este peste vrsta de 7 ani.
76. Care din urmtoarele intervenii nu sunt necesare n cazul vrsturilor:
a. prevenirea aspiraiei prin poziionarea copilului n decubit lateral;
b. administrarea i.v. de lichide n formele severe;
c. administrarea de lichide per os dac nu exist o cauz obstructiv;
d. administrarea de antibiotice per os;
e. asigurarea igienei bucale i tegumentare.
77. Manifestrile clinice din refluxul gastroesofagian debuteaz cel mai frecvent:
a. dup un an;
b. n primele 6 sptmni de via;
12
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. n perioada de precolar;
d. la adolescen;
e. n perioada pubertar.
78. Diareea poate fi consecina:
a. alimente alterate;
b. malabsorbiei;
c. alergiilor gastrointestinale;
d. toxinelor;
e. ingestiei unei cantiti mari de alimente.
79. Treptele de tratament n diareea acut fr deshidratare sever sunt:
a. nlocuirea pierderilor hidroelectrolitice;
b. dieta de tranziie cu vegetale antidiareice;
c. ntreruperea alimentaiei la sn, la sugarul alimentat natural;
d. tratamentul dietetic (la sugari) cu formule fr sau srace n lactoz;
e. nlocuirea preparatului dietetic cu alimentul de baz, tatonnd alimentaia digestiv.
80. Constipaia reprezint:
a. eliminarea zilnic a unui scaun normal;
b. eliminarea rar i dificil a scaunelor;
c. 3-4 scaune / zi;
d. scaune cu consisten sczut;
e. scaune cu mucus.
81. n stenoza hipertrofic de pilor:
a. vrstura conine bil;
b. vrsturile debuteaz dup un interval liber de la natere;
c. vrsturile sunt abundente i explozive;
d. curba ponderal este plat / descendent;
e. apetitul este vorace.
82. Semne i simptome ntlnite n invaginaia intestinal:
a. durere abdominal cu debut brusc (poziie genupectoral) ;
b. vrsturi bilioase abundente;
c. tranzit pentru gaze;
d. scaune cu snge rou (jeleu) ;
e. abdomen destins, dureros.
83. Termenul de apendicit definete:
a. inflamaia i obstrucia apendicelui;
b. inflamaia intestinului gros;
c. prezena scaunelor cu consisten sczut i n cantitate mic;
d. durere abdominal periombilical;
e. prezena scaunelor cu snge rou.
84. n boala celiac (intolerana la gluten) regimul alimentar nu presupune:
a. eliminarea glutenului din diet;
b. administrarea de produse din porumb, orez, soia;
c. alimente care conin fin de gru, orz, ovz, secar;
d. asigurarea aportului de vitamine, calciu i fier;
e. administrarea de mese mici i frecvente.
85. n evoluia parazitozelor intestinale putem ntlni:
a. distensie abdominal, anorexie, grea, vrsturi;
b. retardul creterii prin malabsorbie;
12
91

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. anemie;
d. prurit intens anal i leziuni de grataj;
e. semne de insuficien respiratorie acut.
86. Valoarea normal a titrului ASLO este:
a. > 1000 U.T. ;
b. > 200 U.T. ;
c. < 200 U.T.;
d. ntre 300-500 U.T. ;
e. peste 500 U.T..
87. Cnd determinm titrul ASLO?
a. n prima sptmn a unei infecii streptococice;
b. n primele zile ale unei infecii streptococice;
c. dup 3 sptmni de la o infecie streptococic;
d. nu exist o limit de timp;
e. la cererea prinilor.
88. La evaluarea general a cardiopatiilor congenitale cianogene nu ntlnim:
a. cianoz;
b. poziie scuating;
c. hipocratism digital;
d. culoare normal a tegumentelor;
e. iritabilitate i tulburri n alimentaie.
89. Care din urmtoarele cardiopatii congenitale nu este cianogen?
a. transpoziia marilor vase;
b. tetralogia Fallot;
c. atrezia arterei pulmonare;
d. anomalia Ebstein;
e. defectul septal atrial.
90. Care din urmtoarele cardiopatii congenitale este cianogen?
a. defectul septal atrial;
b. defectul septal ventricular;
c. persistena canalului arterial;
d. stenoza aortei;
e. tetralogia Fallot.
91. Tetralogia Fallot asociaz:
a. stenoz pulmonar;
b. defect septal atrial;
c. defect septal ventricular;
d. hipertrofie de ventricul drept;
e. dextropoziia aortei.
92. Cardita reumatismal este o boal:
a. infecioas;
b. imun;
c. genetic;
d. postraumatic;
e. congenital.
93. Recunoatei acuzele urinare ce suspicioneaz o infecie de tract urinar la copil:
a. urina hipercrom;
b. urina tulbure / fetid;
13
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. hematurie;
d. disurie;
e. polachiurie.
94. Care sunt regulile corecte ce trebuie aplicate n recoltarea urinei pentru urocultur:
a. urina se recolteaz din poriunea mijlocie a jetului micional;
b. recoltarea urinei se va face totdeauna naintea instituirii antibioterapiei;
c. urina se recolteaz din oli;
d. la sugar sunt necesare pungi adezive speciale pentru recoltarea urinei;
e. nu este necesar o riguroas asepsie local.
95. Specificai care dintre urmtoarele manifestri nu evoc posibilitatea unei infecii urinare:
a. perturbarea creterii ponderale la sugar;
b. stare febril sau subfebril prelungit;
c. tulburri digestive;
d. simptomatologia neurologic (agitaie, convulsii) ;
e. simptomatologia respiratorie.
96. Care date sunt corecte pentru diagnosticul de infecie urinar?
a. urocultur semnificativ > 100000 colonii /ml urin;
b. > 30000 colonii /ml urin;
c. < 10000 colonii /ml urin;
d. examenul de urin normal;
e. urocultura suprainfectat.
97. Recunoatei sindroamele clinice cardinale specifice glomerulonefritei acute:
a. sindromul laringian;
b. sindromul edematos;
c. sindromul de suprancrcare cardio-vascular;
d. sindromul urinar;
e. sindromul hipertensiv.
98. Edemele din glomerulonefrita acut au urmtoarele caractere:
a. albe, moi, pufoase;
b. cianotice, dure;
c. sunt prezente la fa, pleoape;
d. mai accentuate matinal;
e. n placarde, pruriginoase.
99. Care dintre urmtoarele examene de laborator nu sunt importante n diagnosticul
glomerulonefritei acute?

a. proba ADDIS;
b. exudatul faringian pentru streptococul hemolitic gr.A;
c. titrul ASLO;
d. dozarea ureei, creatininei, acidului uric;
e.
coprocultura
.
100. Principiile generale din regimul dietetic al bolnavului cu glomerulonefit sunt:

a. regim comun;
b. regim hiperproteic;
c. regim fr sare, proteina, potasiu;
d. regim hiperlipidic;
e. fr restricii de lichide n perioada edemelor.

13
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012101. Recunoatei factorii favorizani ai bronhopneumoniei:

13
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. infecie viral premonitorie;


b. prematuritatea;
c. distrofia;
d. vrsta mai mare de 7 ani;
e. rahitismul.
102. Ce cantitate de GE-SOL vei recomanda n boala diareic cu deshidratare uoar?
a. 200 ml / Kg corp / 24 h;
b. 150 ml / Kg cop / 24 h;
c. 50 ml GE-SOL pentru fiecare scaun emis;
d. 30 ml / Kg cop 24 h;
e.120 ml / Kg corp / 24 h.
103. Care sunt semnele clinice ce evoc deshidratarea acut:
a. ochi nfundai n orbite;
b. fontanela anterioar deprimat;
c. facies vultuos;
d. pliul cutanat persistent;
e. edemele generalizate.
104. Care dintre obiectivele tratamentului din infecia respiratorie acut reprezint primul gest:
a. combaterea hipoxiei;
b. corectarea dezechilibrelor acido-bazice;
c. permeabilizarea cilor respiratorii;
d. combaterea hipercapniei;
e. administrarea de miofilin.
105. Ce semne monitorizai n vederea nrcrii de oxigen?
a. dispariia cianozei;
b. dispariia tahipneei;
c. dispariia dispneei ;
d. dispariia febrei;
e. tusei.
106. Recunoatei semnele precoce ale ocului / colapsului:
a. extremiti calde / normal colorate;
b. extremiti reci / palide / cianotice;
c. anxietate sau iritabilitate;
d. tahicardie;
e. hipertensiune.
107. Conduita terapeutic n ocul anafilactic recomand administrarea de:
a. penicilin;
b. diuretice de tip Furosemid;
c. adrenalin, soluie 1/10000;
d. hemisuccinat de hidrocortizon;
e. umplerea patului vascular cu soluii macromoleculare.
108. Prin ce se caracterizeaz bradicardia sinusal?
a. predominana tonusului simpatic;

b. o reducere a frecvenei cardiace la sugar < 80 bti pe minut i la copilul mare < 60 bti pe
minut;
c. frecvena cardiac mai mare cu 30% peste valorile normale;
d. se asociaz cu emoia;
e. apare n condiii de febr.
13
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

109. Ce consideraii sunt importante n administrarea medicamentelor pe cale oral?


a. vei amenina cu injecia un copil ce refuz medicaia oral;
b. vei avea o relaie pozitiv dar ferm cu bolnavul;
c. medicamentele se vor amesteca cu laptele;
d. medicamentele cu gust dezagreabil se vor amesteca cu o butur acceptat cu plcere de
copil;
e. administrarea nu se va face n timpul meselor, cu excepia unor indicaii exprese.
110. Ce reguli folosii n injeciile intramusculare?
a. stabilii limitele anatomice;
b. stabilii alternativ locurile de elecie;
c. verificai dac nu ai perforat un vas de snge;
d. masai zona dup injectare;
e. folosii metoda prin btaie cu acul detaat.
111. Ce reguli se impun n cazul injeciilor pe flexur:
a. utilizarea flexurii reduce trauma injeciilor multiple;
b. permeabilitatea venei trebuie verificat nainte de fiecare administrare;
c. soluia de heparin va fi administrat nainte i dup injectare;
d. se folosete 0,25 ml de heparin ( 1000 uniti / ml, n 10 ml ap distilat);
e. flexura poate fi folosit mai mult de 4-5 zile.
112. Cum acionai n manevra propriu-zis a recoltrii sngelui?
a. persoana care recolteaz va purta mnui;
b. curai zona cu o soluie antiseptic;
c. imobilizai copilul;
d. dup recoltare i scoaterea acului, comprimai locul 3-5 minute;
e. nu vei purta mnui de protecie.
113. Care din urmtorii factori sunt teratogeni?
a. alimentaia bogat n vitamine
b. infeciile virale
c. examenele ginecologice repetate
d. echografia
e. radiaii ionizate
114. Ce nelegei prin mortalitate infantil?
a. copii nscui mori
b. copii decedai n 0-7 zile de la natere
c. copii decedai postnatal pn la 7 ani datorit unor boli supraadugate
d. copii 0-1 an decedai la 1000 nscui vii
e. copii 0-7 ani decedai la 1000 nscui vii
115. Care sunt reaciile adverse la tratamentul medicamentos?
a. scderea febrei
b. toxice
c. idiosincrazie
d. dispariia simptomatologiei bolii
e. alergice
116. n reuita examenului medical al copilului trebuie s se in seama de:
a. antecedentele medicale patologice ale prinilor
b. aptitudinile copilului
c. condiii de ordin nutriional, igienic i psihosocial ale copilului
d. talia prinilor
13
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. existena unei patologii genetice sau congenitale


117. Care sunt parametrii necesari a fi msurai nainte de examenul clinic general al copilului?
a. tensiunea arterial
b. proba de efort
c. temperatura
d. greutatea, talia, perimetrele cranian, toracic, abdominal
e. msurarea pulsului
118. Ce talie are copilul la vrsta de 2 ani?
a. 72 cm
b. 96 cm
c. 88 cm
d. 82 cm
e. 79 cm
119. La ce vrst copilul dubleaz i tripleaz greutatea de la natere?
a. dubleaz la 5 luni
b. tripleaz la 9 luni
c. dubleaz la 4 luni
d. tripleaz la 1 an
e. dubleaz la 6 luni i tripleaz la 1 an i 2 luni
120. Precizai care este perimetrul cranian normal la nou nscut:
a. 30 cm
b. 45 cm
c. 37 m
d. 32 cm
e. 34 cm
121. La ce vrst copilul aezat n plan ventral ine capul n plan superior corpului?
a. 10 luni
b. 2 luni
c. 7 luni
d. 4 luni
e. 5 luni
122. La ce vrst se instaleaz pubertatea la fetie i biei?
a. 10 - 11 ani la fetie i 11-13 ani la biei
b. 9 - 11 ani la fetie i 10-13 ani la biei
c. 11 - 12 ani respectiv 12-14 ani
d. 10 - 13 ani respectiv 12-15 ani
e. 12 - 14 ani respectiv 13-15 ani
123. Cnd se definitiveaz dentiia la copil?
a. 10 ani
b. nainte de pubertate
c. dup pubertate
d. la pubertate
e. la 16 ani
124. La ce vrst organele sexuale feminine i masculine devin mature, apte pentru procreere?
a. 12-13 ani, respectiv 16-17 ani
b. 14-15 ani, respectiv 15-16 ani
c. 13-14 ani, respectiv 14-15 ani
d. 16-17 ani, respectiv 18-19 ani
13
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. 15-16 ani, respectiv 13-14 ani


125. La ce vrst spune copilul primele cuvinte?
a. 6 luni
b. 7 luni
c. 8 luni
d. 9 luni
e. 10 luni
126. Precizai care sunt reflexele arhaice:
a. reflexul de agare
b. reflexul achilian
c. reflexul Moro
d. reflexul Bahinski
e. reflexul tonico-optic al lui Peiper
127. Care sunt fenomenele particulare perioadei de nou nscut care trebuie urmrite zilnic?
a. criza genital
b. reflexele arhaice
c. plaga ombilical
d. icterul fiziologic
e. scderea fiziologic
128. Ce vaccinri obligatorii se fac la nou nscut?
a. vaccinarea DTP
b. vaccinarea BCG
c. vaccinarea antivariolic
d. vaccinarea antipolio
e. vaccinarea antihepatit B
129. Care sunt principalele surse de energie pentru organism?
a. proteinele
b. apa i mineralele
c. vitaminele
d. oligoelementele
e. glucidele i lipidele
130. Care este rolul proteinelor n organism?
a. constituieni ai tuturor celulelor
b. intervin n procesele de aprare mpotriva infeciilor
c. surs energetic principal
d. intervin n meninerea presiunii coloidosmatice
e. intr n compoziia hormonilor i enzimelor
131. Care este ponderea principiilor nutritive n calculul raiei alimentare?
a. proteine 7-16%
b. glucide 25-55%
c. lipide 30-55%
d. proteine 25-35%
e. lipide 60-70%
132. Precizai care sunt nevoile fiziologice de ap pe Kg de greutate corporal la sugar.
a. 100 ml/Kgcorp
b. 150-200 ml/Kgcorp
c. 230-250 ml/Kgcorp
d. 110-120 ml/Kgcorp
13
61

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. 300 ml/Kgcorp
133. RDR zilnic de proteine/Kg corp la sugarul entrofic este:
a. 1-1,2 g
b. 2-2,2 g
c. 3-4 g
d. 5-6 g
e. 0,5-1g
134. Precizai care din urmtoarele glucide intr n compoziia laptelui de mam:
a. fructoza
b. maltoza
c. glucoza
d. galactoza
e. toate enumerate mai sus
135. Necesarul de fier zilnic la sugarul entrofic este de:
a. 0,2-0,5 mg/Kg/zi
b. 2-2,5 mg/Kg/zi
c. 1 mg/Kg/zi
d. 3-4 mg/Kg/zi
e. 2-3 mg/Kg/zi
136. Precizai care sunt sursele de Vitamina D:
a. apa
b. ulei de pete
c. lapte, unt
d. ou, ficat
e. sinteza cutanat, sub aciunea razelor ultraviolete
137. Care din urmtoarele repere sunt recomandare n promovarea alimentaei la sn?
a. iniierea alimentaiei naturale dup 12 ore
b. alptarea la "cerere"
c. favorizarea contactului direct mam - nou nscut
d. alptarea cu lapte muls
e. sistemul rooming n materniti
138. Precizai n care din situaiile urmtoare copilul nu va fi alptat la sn:
a. fisuri mamelonare
b. mama cu tuberculoz
c. mama cu hepatit cu antigen Hbs
d. mama cu o alt sarcin > 20 de sptmni
e. copil cu diaree " la sn" (sau post -prandial)
139. Ce lapte alegei n cazul cnd sugarul nu poate beneficia de laptele matern:
a. laptele de vac
b. laptele praf convenional
c. formule de lapte adaptate "umanizate"
d. formule de lapte parial adaptate
e. lapte uman colectat
140. Care este vrsta propice nceperii alimentaiei diversificate
a. precoce, la 2-3 luni
b. la 6-7 luni
c. 5-6 luni la sugarul alimentat la sn
d. 4-4 1/2 luni la sugarul alimentat artificial
13
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. dup vrsta de 9 luni


141. Precizai care sunt condiiile necesare n alimentaia diversificat:
a. absena semnelor de boal
b. evitarea introducerii a dou alimente noi
c. folosirea biberonului
d. folosirea linguriei
e. se va insista excesiv la introducerea alimentelor
142. Care sunt reacii adverse ale vaccinrilor?
a. reacii alergice
b. reacii toxice
0
c. febr > 39 C
d. reacie local
e. rasch eruptiv
143. Vaccinarea B.C.G. se efectueaz:
a. numai la nou - nscutul normoponderal
b. la toi nou nscuii cu G > 2500g
c. la nou nscutul cu G< 2500g i prematuri
d. la nou nscutul bolnav
e. tuturor nou nscuilor cu G 2500g i sntoi
144. n reuita vaccinrii antipoliomielitei trebuie s inem seama de:
a. starea de nutriie
0
b. febr > 38
c. tulburri acute digestive
d. condiiile de pstrare i transport
e. de nici una dintre acestea
145. Care sunt indicaiile pentru vaccinareaDI-TE-PER?
a. este o vaccinare obligatorie
b. doza de inoculare este de 0,5 ml
c. calea de administrare este intramuscular
d. calea de administrare este subcutanat
e. prim vaccinarea const n 3 doze a 0,5 ml, la intervalul de 1 lun.
146. Care sunt indicaiile vaccinrii antihepatitei B?
a. se ncepe de la vrsta de 4 luni
b. este obligatorie
c. se administreaz intradermic
d. se administreaz n prima zi de la natere
e. se administreaz n aceeaI siring cu alte vaccinuri
147. Ce nelegei prin copil distrofic de gr.II
a. copil cu G corespunztoare vrstei
b. copil cu IP =0,75-0,60
c. copil cu deficit ponderal 15-20%
d. copil cu deficit ponderal 25-40%
e. copil cu IP =0,89 - 0,76
148. Care sunt metodele de prevenire a infeciei HIV/SIDA?
a. sterilizarea prin fierbere 15 minute
b. sterilizarea la autoclar
c. folosirea siringilor de unic folosin
d. protecia cu mnui
13
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. lsarea acelor folosite pe noptier


149. Care sunt cauzele apariiei strii de distrofie la sugat?
a. folosirea unei alimentaii hipercalorice
b. diluia laptelui de vac 1/2, zahararea insuficient, nefolosirea M.O. ca lichid de diluie
c. renunarea la alimentaia natural
d. alptarea "la cerere"
e. carena psiho-afectiv
150. n ce grad de distofie ncadrai un sugar cu I.P. = 0,56 i deficit ponderal >40%?
a. distrofie grad III
b. distrofie grad II
c. distrofie grad I
d. risc de distrofie
e. dismaturitate
151. Specificai care din urmtoarele criterii clinice aparin distrofiei de grad III:
a. curba ponderal n declin i talia normal
b. curba ponderal scade n trepte
c. talia inferioar vrstei
d. esut adipos complet disprut (persistena bulei BICHAT)
e. facies simian (voltarian)
152. Care este RDR pentru proteine necesar n planul recuperator al distofiei de grad I i grad II?
a. 2g / Kg/ zi
b. 4-5g / Kg/ zi
c. 3-3,5g / Kg/ zi
d. 2-3g / Kg/ zi
e. 6-7g / Kg/ zi
153. Ce diet recomandai n BDA simpl?
a. lapte diluat cu ceai
b. soluii de gesol
c. mucilagiu de orez
d. alimentaia diversificat
e. sup de morcov
154. Nevoile zilnice de vitamina D necesare copilului n perioada de cretere sunt asigurate numai de:
a. laptele matern
b. alimentaie echilibrat
c. expunerea la soare
d. 400 - 500 U.I/zi I cele de mai sus
e. 100 - 200 U.I./zi
155. Alegei datele corecte privind profilaxia rahitismului:
a. 500 U.I./zi, zilnic oer os, la gravida din ultimul trimestru de sarcin
b. 200.000 U.I. vitamina D per os la nceputul lunii a VII-a de sarcin
c. 200.000 U.I vitamina D administrat parenteral (i.m.) la gravida n luna a VII-a
d. 500 U.I/zi de la vrsta de 10 zile pn la 18 luni i apoi numai n lunile cu litera R (septembrie aprilie), pn la vrsta de 15 ani.
e. 400.000 U.I. vitamina D la 2-4-6-9-12-18 luni apoi aceeai doz n lunile I - II i eventual III IV
156. Recunoatei semnele clinice caracteristice rahitismului Vitamino D carenial:
a. plagiocefalie
b. fontanela anterioar 1/1 cm la vrsta de 8 luni
13
91

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. croniotabes
d. mtnii condro-castale
e. bose frontale i parietale (macrocrania)
157. Care sunt semnele clinice specifice n angina cu streptococ (beta) hemolitic grup A?
a. lipsa febrei
b. cefalee intens cu afectarea strii generale
c. disfagie (durere la deglutiie)
d. exudat alb cremos la nivelul amigdalelor pe fond de hiperemie intens faringian
e. leziuni veziculoase pe mucoasa faringiana
158. Specificai semnele pantognomonice din sindromul laringian:
a. dispnee expiratorie
b. dispnee inspiratorie
c. disfonie / afonie
d. Wheezing
e. tuse ltrtoare
159. Recunoatei semnele clinice de agravare a bronhopneumoniei la sugar:
a. tuse, coriz, obstrucie nazal
b. bti ale aripioarelor nazale
c. balans toraco-abdominal
d. geamt expirator scurt
e. cianoz perioronazal
160. Care este conduita nursei n faa unui copil cu bronhopneumonie?
a. recomand tratament la domiciliu
b. interneaz copilul n spital
c. anun medical ori de cte ori sesizeaz modificri n evoluie
d. monitorizeaz frecvena respiratorie i cardiac
e. ignor planul terapeutic
161. Ce echipament este absolut necesar pentru practicarea aspiraiei de secreii din cile aeriene?
a. sonda de aspiraie
b. aspirator
c. apstor de limb
d. ap distilat
e. baby haler
162. Specificai poziia corect a copilului n timpul aspiraiei orale:
a. n decubit lateral, cu capul la nivelul patului
b. n decubit dorsal
c. n decubit ventral
d. n decubit lateral, cu capul ceva mai jos dect corpul
e. cu capul mai sus dect corpul
163. Recunoatei accidentele posibile produse de aspiraia prelungit:
a. respiraii silenioase
b. laringospasm
c. bradicardie sever
d. tahicardie
e. apnee complet
164. Ce caracteristici atribuii artritei din R.A.A.?
a. prinde articulaiile mici
b. caracter saltant, migrator
14
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. este influenat de tratamentul antiinflamator


d. las sechele
e. prinde articulaiile mari
165. Care din urmtoarele aspecte includ rspunsul dorit la oxigenoterapie?
a. nelinitea copilului
b. ameliorarea funciei respiratorii
c. mbuntirea culorii
d. mbuntirea valorilor semnelor vitale
e. disfuncia respiratorie
166. Care este rolul nursei n serviciul de terapie intensiv?
a. s acioneze rapid, dup evaluarea bolnavului grav, avnd iniial un rol de pivot
b. va ncepe tratamentul cu mare ndemnare i rapiditate
c. va identifica agravarea semnelor n evoluie i va informa medicul
d. indic conduit terapeutic
e. ine legtura cu serviciile interdisciplinare
167. Specificai urgenele majore ce necesit internare n A.T.I.:
a. deshidratare 5-10%
b. deshidratarea > 10%
c. coma / convulsii
d. cianoza
e. febra
168. n ce const monitorizarea copilului cu afeciune cardio-respiratorie?
a. msurarea diurezei
b. monitorizare EKG
c. msurarea TA prin ascultare
d. monitorizarea PaO2 PaCO2 (metoda Astrup)
e. puls central i periferic din 2 n 2 ore
169. Resuscitarea cardio-respiratorie n stopul cardiac se face n urmtoarele mprejurri:
a. dup ce se anun medicul care stabilete conduita
b. cu avizul aparintorilor (prinilor)
c. dup ce se urc n autosanitar
d. dup transportarea copilului la spital
e. la locul unde se afl copilul bolnav
170. Administrarea de oxigen n insuficiena respiratorie acut produce:
a. creterea efortului respirator
b. anxietate
c. cianoz
d. hipersecreie
e. ameliorarea ventilaiei i mbuntirea transportului de O2
171. Simptomele din insuficiena respiratorie acut se datoreaz:
a. hipocapniei (PaCO2 < 30mmHg)
b. gazometriei normale
c. hiperoxiei (PaO2 > 100mmHg)
d. hipoxiei (PaO2 < 85mmHg) i hipercapniei (PaCO2 >40mmHg)
e. nici una din acestea
172. Care din urmtoarele semne i simptome sunt caracteristice astmului bronic?
a. dispnee inspiratorie
b. tuse cu expectoraie hemoptoic
14
01

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

c. junghi toracic
d. tuse, dispnee expiratorie, Wheezing
e. torace hiperinflat "n butoi"
173. Care dintre urmtoarele medicamente se administreaz n criza de astm bronic?
a. cromoglicatul de sodiu
b. bronhodilatatoare inhalatorii (2- adrenergice cu aciune rapid)
c. hemisuccinat de hidrocortizon i.v.
d. medicaie hiposensibilizant (Ketotifen)
e. aspirina
174. Recunoatei manifestrile clinice caracteristice formei clinice de deshidratere sever >10%:
a. oligo-anurie
b. facies toxic, ochi infundai n orbite
c. deprimarea fontanelei anterioare
d. pliul cutanat persistent
e. pliul cunatan cu elasticitatea diminuat
175. Ce conduit abordai n cazul uniu copil cu B.D.A. cu SDA> 10%?
a. tratament la domiciliu
b. restricie de lichide
c. internare i rehidratare parenteral (PEV)
d. dieta cu lapte
e. suprimarea alimentaie anterioar mbolnvirii
176. Care sunt obiectivele monitorizrii n BDA simpl, fr SDA?
a. curba febril
b. diureza
c. nr. scaune, vrsturi
d. curba ponderal
e. frecvena respiratorie i cardiac
177. Cu ce probleme se confrunt copilul spitalizat ?
a. regulamentul spitalului
b. independena
c. boala ca atare
d. separarea de cminul familial
e. pierderea obiceiurilor zilnice
178. Care sunt atribuiile nursei n depirea problemelor familiei i copilului spitalizat?
a. va imprima un regim de austeritate
b. asigur diverse metode de protejare a copilului
c. furnizeaz informaii despre boal i spitalizare
d. susine dezvoltarea intelectual a copilului prin jocuri, cri, desene
e. ncurajeaz participarea prinilor la ngrijirile acordate copilului
179. Care sunt procedurile de prevenire a infeciilor n seciile de nou-nscui?
a. supravegherea adecvat a copiilor pentru depistarea semnelor de boal i prevenirea
contaminrii
b. dezinfecia current
c. splarea corect a minilor timp de 2-3 minute cu peria i substane dezinfectante
d. ngrijirea adecvat a plgii ombilicale
e. dezinfecia discontinu
180. Ce caliti trebuie s ntruneasc un bun profesionist din domeniul medical?
14
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. severitate
b. aptitudini pentru efectuarea procedurilor speciale
c. capacitatea de evaluare a bolnavului
d. sim clinic dezvoltat
e. capacitatea de a interveni n dezvoltarea relaiei mam - copil
181.Factorii favorizani ai rinofaringitei acute sunt:
a. malnutriia, anemia carenial, rahitismul carenial
b. starea eutrofic
c. boala diareic acut
d. infeciile urinare
e. condiii de microclimat necorespunztoare
182. Care sunt condiiile optime pentru o vindecare a rinofaringitei acute?
0
a. temperatura n camer peste 26 C
b. mbrcminte groas
c. restricie de lichide
d. baia zilnic
0
e. bun hidratare, umidifierea aerului din camer, temperatura n jur de 22 C
183. Tratamentul antiinfecios al anginei acute streptococice se face cu:
a. tetraciclin
b. ampicilin
c. oxacilin
d. kanamicin
e. penicilin G (7 - 10 zile)
184. Complicaiile anginei streptococice sunt:
a. meningita acut
b. flegmon amigdalian, RAA, glumerulonefrita acut (GNA)
c. boala diareic acut
d. artrita reumatoid
e. gingivita acut
185. Manifestri clinice ale otitei medii acute supurate pot fi:
a. febra nalt, convulsii
b. afebrilitatea
c. disfonia
d. tuse ltrtoare
e. vrstura
186. Criteriul de diagnostic pentru broniolita acut astmatiform este:
a. dispneea inspiratorie
b. dispneea mixt
c. cornajul
d. alterarea strii generale
e. dispneea expiratorie cu wheezing
187. Tratamentul laringitelor grave (crupul i epiglotita) necesit:
a. tratamentul cu antitermice
b. tratamentul simptomatic
c. administrare de H.H.C. n doze mari, intubaie sau traheostomie
d. numai tratament cu antibiotice
e. nici unul dintre acestea
188. Afeciuni cardiace care predispun la endocardit infecioas sunt:
14
21

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. fibroelastoza endocardic
b. miocardita
c. malformaii congenitale cianogene i necianogene
d. toate cele enumerate
e. tulburrile de ritm
189. Factorii predispozani ai endocarditei infecioase sunt intervenii i/sau manevre chirurgicale:
a. dentare
b. genitourinare
c. gastrointestinale
d. ortopedice
e. O.R.L.
190. Manifestrile clinice din insuficiena cardiac stng sunt:
a. reflux hepato - jugular
b. hepatomegalie
c. edeme generalizate
d. tahipnee, dispnee, cianoza
e. turgescena jugularelor
191. Cauza cea mai frecvent a producerii ocului (colapsului) hipovolemic la copil este:
a. prin translocaia lichidelor
b. prin hemoragii
c. prin lipsa de aport
d. prin perspiraie
e. prin pierderi gastro - intestinale (vrsturi, scaune diareice)
192. Insuficiena cardiac acut se instaleaz rapid n:
a. tahicardia panoxistic supraventricular (AV>200 bti/min)
b. tahicardia sinusal
c. bradicardia sinusal
d. blocul atrio - ventricular
e. sindromul de preexcitaie (W.P.W.)
193. Regimul igieno - dietetic n glumerulonefrita acut trebuie s fie:
a. hiposodat, cu proteine n exces, hipolipidic,
+
b. desodat fr proteine, fr K , normoglucidic
c. normoproteic, normolipidic, normoglucidic
d. normosodat, hiperglucidic
e. fr restricii
194. Tensiunea arterial din GNAPS are una din urmtoarele caracteristici:
a. valori crescute pentru TA sistolic
b. valori crescute pentru TA diastolic
c. creteri imprevizibile sistolo diastolice pe parcursul aceleai zile (necesit monitorizare)
d. valori n limite normale
e. valori constant crescute
195. Manifestrile clinice precoce n rahitismul carenial sunt:
a. frunte -olimpian
b. craniotabesul
c. sinostoze la nivelul suturilor craniene
d. craniu n turn
e. fontanela anterioar larg deschis
196. Specificai care este manifestarea caracteristic pentru convulsiile febrile la copil
14
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. s apar pe fondul unei boli neurologice


b. s aib o durat mai mare de 15 minute
c. s fie tonico - clonice generalizate, i s apar sub vrsta de 3 ani
d. s mbrace un caracter de ru convulsiv
e. traseul E.E.G. s aib modificri intercritic
197. Tratamentul de prim alegere n convulsiile febrile este:
a. Metoclopramid 1-3mg/Kg
b. Fenobarbital n doz de 5 - 6 mg/Kg
c. Cloral hidrat
d. Diazepam n doz de 0,2 - 0,3 mg/Kg administrat i.v. lent sau Diazepam (Desitin)
administrat intrarerectal
e. Meprobamat
198. Tratamentul cu penicilin poate determina:
a. nefrotoxicitate
b. anemie
c. vrsturi
d. oc anafilactic
e. ototoxicitate
199. Care din urmtoarele manifestri clinice sunt specifice B.D.A.?
a. disurie
b. anorexia
c. redoareu de ceaf
d. vrsturile
e. scaune modificate, n nr. >3/zi
200. Recunoatei semnele clinice din intoxicaia cu pesticide:
a. midriaz
b. mioz
c. fotofobie
d. lcrimare
e. sialoree
RASPUNSURI CORECTE
DISCIPLINA PUERICULTUR-PEDIATRIE-NUSSING N PEDIATRIE
1 c 2 b 3 abce 4 d 5 abcd 6 abce 7 c 8 abce 9 abce 10 bcde 11 abce 12 bcde 13 abcd 14 bc 15 d 16
bce 17 e 18e 19abd 20 abce 21bce 22 abcd 23 cde 24 cde 25 bcde 26 abcd 27 bcde 28 abcd 29 ace 30
cde 31 bcde 32 acde 33 acde 34 abce 35 abcd 36 acde 37 abcd 38 acde 39 ade 40 abcd 41 abc 42 abce 43
abcd 44 abc 45 acd 46 abce 47 bcd 48 abcd 49 bcd 50 bce 51 abc 52 abcd 53 abc 54 bde 55 abcd 56 d 57 d
58 abcd 59 abd 60 b 61 abcd 62 abcd 63 d 64 abcd 65 a 66 d 67 c 68 d 69 abce 70 d 71 abce 72 d 73 b 74
abc 75 e 76 d 77 b 78 abcd 79 abde 80 b 81 bcde 82abde 83 a 84 c 85abcd 86 c 87 c 88 d 89 e 90 e 91 acde
92 b 93 bde 94 abd 95 e 96 a 97 bcde 98 acd 99 e 100 c 101 abce 102 c 103 abd 104 c 105 abc 106 bcd 107
cde
108
b
109
bde
110abcd
111
abcd
112
abcd
113 be 114 d 115 bce 116 ace 117 cd 118 d 119 cd 120 e 121 d 122 a 123 d 124 b 125 d 126 ace
127 cde 128 be 129 e 130 abde 131 abc 132 b 133 b 134 cd 135 c 136 bcde 137 bce 138 bcd 139 cd
140 cd 141 abd 142 acd 143 e 144 bcd 145 abce 146 bd 147 bd 148 bcd 149 bce 150 a 151 cde 152
c 153 bce 154 d 155 abd 156 acde 157 bcd 158 bce 159 bcde 160 bcd 161 abcd 162 d 163 bce 164
bce 165 bcd 166 abce 167 bcd 168 bcde 169 e 170 e 171 d 172 de 173 bc 174 abcd 175 ce 176 acd
14
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

177 acde 178 bcde 179 abcd 180 bcde 181 ae 182 e 183 e 184 b 185 ae 186 e 187 abc 188 c 189 ae
190 d 191 e 192 a 193 b 194 c 195 b 196 c 197 d 198 d 199 e 200 bde.

Disciplina: BOLI INFECIOASE


Autor: ef lucr. Dr. Valentina Ionescu
1. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la febr sunt reale:
a. febra nsoete toate bolile infecioase
b. febra apare ca o dereglare a centrului termoreglrii
c. febra constituie o reacie de aprare a organismului
d. febra este sinonim cu boala infecioas
e. inducia febrei este realizat de substane pirogene exo- i endogene
R: b, c, e
2. Boala infecioas acut ciclic are o evoluie stadial care cuprinde:
a. numai incubaia
b. numai invazia
c. numai perioada de stare
d. numai perioada de declin
e. incubaie + invazie + perioada de stare + perioada de declin + convalescen
R: e
3. Apariia constant ntr-un teritoriu a unui numr redus, dar constant, de mbolnviri, fr legtur
evident ntre ele, caracterizeaz:
a. periodicitatea
b. endemicitatea
c. sporadicitatea
d. epidemia
e. pandemia
R: b
4. n faa unui pacient cu boal infecioas, nursa trebuie s tie:
a. dac pacientul necesit izolare obligatorie n spital
b. modul de transmitere a infeciei
c. ce msuri specifice se iau fa de contaci
d. numrul de internri din anul precedent
e. ce msuri de igien personal se iau
R: a, b, c, e
5. Prelevarea exudatului intranazal se face pentru:
a. diagnosticul bolilor cu transmitere aerogen
b. stabilirea strii de purttor sntos de germen
c. diagnosticul hepatitei acute virale tip B
d. diagnosticul difteriei
e. diagnosticul trichinelozei
R: a, b, d
6. Erori frecvente n practica antibioterapiei pot fi considerate:
14
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

a. antibioprofilaxia la tineri cu infecii virale pentru prevenirea suprainfeciei bacteriene


b. administrarea de oxacilin la un pacient cu S.aureus n exudatul faringian
c. utilizarea antibioticelor la pacieni febrili cu granulocitopenie
d. utilizarea de rutin a antibioticelor la un pacient febril
e. schimbarea antibioticului dup 3 zile dac nu se obine mbuntirea simptomatologiei
R: a, b, d, e
7. La un tnr cu angin streptococic i se va prescrie de prim intenie:
a. penicilina G sau eritromicin daca este alergic la beta-lactamine
b. cefalosporine gen.II
c. oxacilin
d. tetraciclin
e. ciprofloxacin
R: a
8. Infecia nosocomial este:
a. infecia dobndit n primele 24 ore de la externarea din spital
b. infecia dobndit n afara unei uniti spitaliceti
c. infecia dobndit numai de copii
d. infecia dobndit prin muctur de animal necunoscut
e. infecia dobndit n spital sau orice unitate de asisten medical, indiferent de profilul
medical sau chirurgical.
R: e
9. Care din msurile urmtoare sunt utile n profilaxia infeciilor nosocomiale:
a. profilaxie cu antibiotice cu spectru larg la pacienii din grupele de risc
b. izolarea corespunztoare a pacienilor
c. supraveghere i control permanent
d. curenie, dezinfecie i sterilizare corect efectuate
e. evitarea spitalizrilor inutile
R: b, c, d, e
10. Prevenirea infeciilor urinare nosocomiale implic:
a. folosirea sondelor urinare
b. evitarea utilizrii sondelor urinare
c. respectarea asepsiei n timpul montrii sondei
d. sond urinar nchis
e. administrarea profilactic de nitrofurantoin
R: b, c, d
11. Exantemul din scarlatin are urmtoarele caracteristici:
a. respect palmele, plantele
b. este accentuat la nivelul plicilor de flexiune
c. este nsoit de semnul Koplik
d. apare iniial la nivelul feei
e. este urmat de descuamaie
R: a, b, e
12. Tratamentul de elecie n scarlatin se face cu:
a. ampicilin
b. penicilin
c. clormafenicol
d. cefalosporine
e. tetraciclin
14
61

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

R: b
13. Elementele clinice sugestive pentru rujeol sunt:
a. erupie polimorf
b. catar oculo-nazal i traheo-bronic
c. semnul Pastia
d. semnul Koplik
e. ciclul lingual
R: b, d
14. Semnul caracteristic n rubeol este reprezentat de:
a. angina roie n flacr
b. erupia maculo-eritematoas, confluent, intens pruriginoas
c. adenopatiile retroauriculare, occipitale, latero-cervicale
d. semnul Koplik
e. faciesul plns
R: c
15. Erupia din varicel are urmtoarele caracteristici:
a. este universal
b. este de tip polimorf
c. apare n mai multe pusee
d. las ntotdeauna cicatrici
e. este de tip maculo-eritematos
R: a, b, c
16. Virusul varicelo-zosterian se transmite prin:
a. saliva bolnavilor, cu 1-2 zile nainte de apariia erupiei
b. prin urin
c. prin fecale
d. contact direct cu coninutul veziculelor
e. numai prin cruste
R: a, d
17. Angina difteric se caracterizeaz prin:
a. debut brusc, cu febr mare
b. disfagie intens
c. exudat opalescent, cu formarea de false membrane, alb-sidefii
d. exudat pultaceu
e. este nsoit de semne de toxemie
R: c, e
18. Difteria se poate transmite:
a. de la persoana bolnav, prin picturile de saliv
b. de la animalul bolnav, prin urin
c. de la bolnav, prin snge
d. prin contact cu obiecte contaminate
e. de la purttori sntoi
R: a, e
19. Bolnavul cu difterie este tratat:
a. numai n spital
b. cu ser antidifteric + antibiotic + anatoxin + simptomatice
c. numai cu antibiotic
d. numai cu ser antidifteric
14
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. la domiciliu
R: a, b
20. Tabloul clinic n grip cuprinde:
a. stare de curbatur
b. secreie nazal muco-purulent
c. hipertensiune arterial
d. febr nalt, frisoane
e. vrsturi n jet
R: a, d
21. Tratamentul n grip presupune:
a. antibioterapie n toate cazurile
b. combaterea febrei cu aspirin la copii
c. corticoterapie n formele toxice
d. hidratare larg pentru tusea productiv
e. aciclovir
R: c, d
22. n stadiul cataral, sugestive pentru tusea convulsiv sunt:
a. tusea tenace, emetizant, rezistent la terapia uzual
b. rinoreea seroas
c. tusea productiv
d. vrsturile
e. cefaleea
R: a
23. Tratamentul etiologic n tusea convulsiv se face cu:
a. penicilin
b. eritromicin
c. gentamicin
d. fluorochinolone
e. cloramfenicol
R: b, d
24. n deshidratrile de 5%, reechilibrarea hidroelectrolitic se face prin:
a. administrare de sruri per os
b. administrare de electrolii parenteral
c. administrare de snge
d. administrare de imunoglobuline
e. administrare de plasm
R: a
25. n perioada de stare a dizenteriei bacteriene scaunele au aspect:
a. apos
b. muco-pio-sanguinolent
c. galben-verzui
d. riziform
e. muco-grunjos
R: b
26. Tabloul clinic n febra tifoid este caracterizat prin:
a. debut brusc n toate cazurile
b. prezena rozeolelor tifice
c. puls bradicardic, discordant cu febra

14
81

d. angina Duguet
e. hipertensiune arterial
R: b, c, d
27. Tabloul clinic al holerei cuprinde:
a. scaune diareice apoase, afecaloide, riziforme
b. scaune diareice muco-pio-sanguinolente
c. sindrom de deshidratare, de diverse grade
d. hipertermie pe toat perioada bolii
e. tenesme
R: a, c
28. Cea mai frecvent determinare n infecia cu virusul urlian este la nivelul:
a. pancreasului
b. meningelui
c. glandei parotide
d. encefalului
e. ovarului
R: c
29. Hepatitele acute virale (HAV) cu transmitere fecal-oral sunt:
a. HAV tip A
b. HAV tip B
c. HAV tip C
d. HAV tip D
e. HAV tip E
R: a, e
30. n perioada prodromal a HAV se pot ntlni:
a. greuri
b. icter pruriginos
c. vrsturi
d. febr nalt
e. inapeten
R: a, c, e
31. HAV tip B se transmite:
a. prin snge i derivate de snge contaminat
b. sexual
c. fecal-oral
d. prin instrumentar medical i nemedical contaminat
e. vertical, de la mam la ft
R: a, b, d, e
32. Semnele de alarm pentru nurs n supravegherea unui pacient cu HVA:
a. somnolen diurn, scderea capacitii de concentrare
b. prezena sindromului de colestaz
c. urinile hipercrome
d. apariia manifestrilor hemoragipare
e. apariia scaunelor diareice
R: a, d
33. Care din urmtoarele modificri ale LCR pledeaz pentru o meningit bacterian:
a. glicorahie mult crescut
b. elemente celulare cu miile

c. predominena mononuclearelor
d. proteinorahie mult crescut
e. glicorahie normal
R: b, d
34. Care este obiectivul principal al tratamentului n meningitele bacteriene:
a. combaterea hipertensiunii intracraniene
b. combaterea convulsiilor
c. sterlizarea rapid a LCR
d. combaterea vrsturilor
e. controlul strict al aportului de lichide
R: c
35. Pentru diagnosticul meningitei, indispensabil este:
a. hemocultura
b. tomografia cerebral
c. puncia lombar
d. hemoleucograma
e. radiografia cranian
R: c
36. Care este cea mai frecvent form clinic de infecie cu virusurile poliomietice:
a. poliomielita paralitic
b. poliomielita neparalitic
c. infecia inaparent
d. boala minor
e. boala minor i meningita cu LCR clar
R: c
37. Caracteristicile paraliziei poliomielitice sunt:
a. paralizii simetrice, cu hipertonie
b. paralizii asimetrice, flasce, cu hipotonie i tulburri ale sensibilitii obiective
c. paralizii asimetrice, flasce, cu reflexe osteotendinoase diminuate sau abolite
d. paralizii asimetrice, cu hipertonie
e. sunt urmate de atrofii i sechele
R: c, e
38. Atitudinea n faa unei plgi rabigene:.
a. toaleta plgii
b. administrare de ATPA + vaccin
c. administrare de ser antirabic numai la indicaiile absolute, dup testare
d. administrare de ser + vaccin la toate plgile
e. administrare obligatoriu de antibiotice
R: a, b, c
39. Referitor la tetanos, sunt adevrate urmtoarele:
a. este o boal contagioas sever
b. este determinat de un bacil Gram negativ
c. este produs de toxina unui bacil Gram pozitiv, anaerob
d. boala las imunitate durabil
e. rezervorul natural este uman
R: c
40. Tetanosul generalizat se caracterizeaz prin:
a. trismus
15
01

b.
c.
d.
e.

alterarea senzoriului
contractur tonic permanent, cu crize de contractur paroxistic
febr prezent n toate cazurile
evoluie cu att mai sever cu ct incubaia e mai scurt

R: a, c, e
41. Profilaxia toxoplasmozei implic:
a. consumare de carne pregtit termic
b. evitarea contactului cu dejectele pisicii
c. splarea fructelor, zarzavaturilor, nainte de consum
d. tratarea tuturor contacilor bolnavilor cu toxoplasmoz
e. consumul de lapte crud
R: a, b, c
42. Tabloul clinic: mialgii + febr + edeme palpebrale + greuri + dureri abdominale - v sugereaz:
a. trichineloz
b. chist hidatic
c. toxoplasmoza
d. oxiuraza
e. rubeol
R: a
43. Tratamentul n trichineloz se poate face cu:
a. albendazol b.
mebendazol c.
metronidazol d.
cotrimoxazol e.
clorochin
R: a, b
44. Leptospiroza se poate trata etiologic cu:
a. aciclovir
b. vancomicin
c. penicilinG
d. ampicilin
e. kanamicin
R: c, d
45. Profilaxia n leptospiroz presupune:
a. chimioprofilaxia contacilor
b. internarea obligatorie a contacilor
c. deratizare
d. clorinarea bazinelor de not
e. vaccinarea animalelor domestice
R: a, c, d, e
46. Care din condiiile urmtoare se consider a fi patognomonic pentru mononucleoza infecioas:
a. febra nalt
b. hepatosplenomegalia
c. diaree
d. adenopatii latero-cervicale
e. limfocitoz i prezena de limfocite atipice
R: e

47. Dintre lichidele biologice implicate n transmiterea infeciei cu HIV fac parte:
a. sngele
b. sperma
c. urina
d. secreiile vaginale
e. lapte matern
R: a, b, d, e
48. Cele mai frecvente infecii oportuniste ntlnite la pacienii HIV+ sunt:
a. pneumonia cu Pn. Jirovecii
b. tuberculoza pulmonar
c. candidoza diseminat
d. histoplasmoza
e. citomegalviroza
R: a, b
49. Diagnosticul de infecie cu HIV la un nou-nscut din mam HIV+ se pune pe baza urmtoarelor teste
biologice:
a.
b.
c.
d.
e.

test ELISA- ac anti HIV1, 2


test Western blot
2 teste ELISA+W. Blot
determinarea ncrcturii virale (PCR- ARN-HIV)
determinarea numrului ly CD4

R: d

50. Care din urmtoarele boli digestive intr n discuie pentru diagnostic diferenial n cazul unui pacient
ntors recent dintr-o ar din zona tropical, regiune caracterizat prin nivel redus desanitaie i lipsa
controlului apei potabile?
a. hepatit acut viral tip B
b. holer
c. dizenterie amoebian
d. diareea cltorilor
e. febr tifoid
R: b, c, d, e
DISCIPLINA: URGENE N OFTALMOLOGIE. NURSING N OFTALMOLOGIE
Autor: Conf. univ. Dr. Carmen Mocanu
1. Ce antibiotic se utilizeaz n tratamentul general al conjunctivitei gonococice a nou-nscutului?
a. Gentamicin
b. Penicilin
c. Vancomicin
d. Azatioprin
e. Acyclovir
Rspuns corect b.

2. Care este valoarea superioar a TIO normale?


a. 11 mm Hg
b. 16 mm Hg
c. 21mm Hg
d. 26 mm Hg
e. 31 mm Hg
Rspuns corect c.
3. Care este simptomatologia dominant n conjunctivita acut purulent?
a. scderea acuitii vizuale
b. creterea tensiunii oculare
c. secreie conjunctival purulent bilateral
d. apariia de fosfene
e. acoperirea cmpului vizual temporal bilateral
Rspuns corect c.
4. Cum se numesc aderenele dintre marginea pupilar a irisului i faa anterioar a cristalinului?
a. precipitate
b. sinechii
c. fosfene
d. iridodializ
e. iridodonezis
Rspuns corect b.
5. Cum se numesc depunerile sub forma a unor mici pete albicioase, dispuse sub forma unui triunghi cu
baza n jos, pe faa posterioar a corneei?
a. precipitate
b. sinechii
c. fosfene
d. iridodializ
e. iridodonezis
Rspuns corect a.
6. Cum se numete dezinseria irisului de la nivelul corpului ciliar?
a. precipitate
b. sinechii
c. fosfene
d. iridodializ
e. iridodonezis
Rspuns corect d.
7. Cu ce semn clinic se nsoete subluxaia traumatic a cristalinului?
a. precipitate
b. sinechii
c. fosfene
d. iridodonezis
e. hemianopsie bitemporal
Rspuns corect d.

8. Cum se numesc senzaiile luminoase sub form de fulguraii n cmpul vizual?


a. precipitate
b. sinechii
c. fosfene
d. iridodializ
e. iridodonezis
Rspuns corect c.
9. Care este manevra de maxim urgen ce trebuie aplicat n cazul unei arsuri chimice corneoconjunctivale?
a. pansament ocular
b. spltur ocular
c. injecie subconjunctival cu antibiotic
d. profilaxia infeciei tetanice (vaccin ATPA)
e. testarea acuitii viuale
Rspuns corect b.
10. In ce afeciune pacientul afirm perceperea de cercuri colorate n culorile curcubeului n jurul surselor
de lumin?
a. atacul acut de glaucom
b. conjunctivit
c. alazion
d. tromboz de ven central a retinei
e. iridocilit
Rspuns corect a.

11. Care sunt semnele care caracterizeaz glaucomul cu unghi deschis n perioada de stare?
a. creterea tensiunii oculare
b. apariia de scotoame n aria Bjerrum
c. excavaia a papilei nervului optic
d. hemianopsie bitemporal
e. opacifierea cristalinului
Rspuns corect a, b, c.
12. Care simptomatologia pacientului cu atac acut de glaucom?
a. durere ocular foarte intens
b. secreie conjunctival muco-purulent bilateral
c. congestie pericheratic unilateral
d. glob ocular dur ca piatra
e. stare de ru general, greuri, vrsturi
Rspuns corect a, c, d, e.
13. Pe ce bazeaz diagnosticul de conjunctivit gonococic a nou-nscutului?
a. apariia simptomelor n primele zile de la natere
b. apariia simptomelor la 2 sptmni de la natere
c. secreia este bilateral, purulent, galben-verzuie
d. mama are secreie vulvo-vaginal
e. examenul bacteriologic arat germeni sub forma boabelor de cafea dispui n diplo
Rspuns corect a, c, d, e.
14. Care sunt semnele care pun diagnosticul de iridociclit?
a. modificri de cmp vizual
b. opacifierea cristalinului
c. prezena de sinechii irido-cristaliniene
d. prezena de precipitate pe faa posterioar a corneei
e. edem papilar
Rspuns corect c, d.
15. Identificai cele 2 arsuri oculare care determin complicaii de maxim gravitate:
a. arsura cu var
b. arsura cu amoniac
c. arsur prin arc electric
d. arsura prin flacr
e. arsur cu metale topite
Rspuns a,b.
16. Ce tratamente trebuie efectuate ntr-un caz de arsur ocular chimic?
a. spltur ocular abundent
b. instilaii cu pilocarpin i antibiotic
c. instilaii cu atropin, trofice corneene
d. pansament ocular

e. vaccinare cu ser antitetanic


Rspuns: a,c,d
17. Ce modificri de cmp vizual apar n glaucomul cu unghi deschis?
a. scotoame pericentrale
b. amputri periferice nazale sau temporale
c. amputri binazale hemianopsice
d. amputri bitemporale hemianopsice
e. cmp vizual tubular
Rspuns: a,b,e
18. Ce tipuri de coliruri se pot administra pacienilor cu glaucom primitiv cu unghi deschis?
a. beta-blocante
b. parasimpaticolitice
c. inhibitori de anhidraz carbonic
d. analogi de prostaglandine
e. tratamentul este chirurgical, nu medical
Rspuns: a,c,d.
19. Care sunt semnele clinice ale ocluziei de arter central a retinei?
a. scderea brusc a vederii
b. scderea progresiv ntr-un interval de 3-6 luni a vederii
c. prezena la fundul de ochi a unui edem ischemic retinian marcat, cu macul cireie
d. prezena la fundul de ochi a numeroase hemoragii retiniene i exsudate dispuse pn n periferia
retinei
e. prezena de sinechii i precipitate
Rspuns: a,c
20. Care sunt semnele clinice ale trombozei de ven central a retinei?
a. scderea brusc a vederii
b. scderea progresiv ntr-un interval de 3-6 luni a vederii
c. prezena la fundul de ochi a unui edem ischemic retinian marcat, cu macul cireie
d. prezena la fundul de ochi a numeroase hemoragii retiniene i exsudate dispuse pn n periferia
retinei
e. prezena de sinechii i precipitate
Rspuns: a,d
21. Ce tratament de urgen trebuie efectuat n atacul acut de glaucom?
a. administrare colir cu pilocarpin (la fiecare 15 minute)
b. administrare colir cu atropin (la fiecare 15 minute)
c. administrare inhibitor anhidraz carbonic de 3 ori pe zi
d. administrare perfuzie manitol
e. administrare sedative generale
Rspuns: a,c,d,e
22. Ce tratament de urgen trebuie efectuat n conjunctivita purulent?
a. administrarea de coliruri cu antibiotice
b. administrarea de atropin

c. administrarea de pilocarpin
d. administrarea de antiseptice
e. splturi oculare
Rpuns: a, d, e
23. Ce tratament trebuie aplicat n cazul unei plgi corneene perforante?
a. tratament colir colir antibiotic, antiseptic
b. profilaxie antitetanic (vaccin ATPA)
c. sutur de urgen
d. pansament ocular
e. nu este necesar tratamentul ntruct vindecarea se produce spontan n cazul plgilor oculare
Rspuns: a,b,c,d.
24. Ce tipuri de tratament sunt indicate n cazul glaucomului primitiv cu unghi deschis, pe parcursul
evoluiei acestuia?
a. tratament hipotonizant sub form de coliruri
b. tratament laser
c. tratament antiinflamator local
d. tratament antiinflamator general
e. tratament chirurgical
Rspuns: a,b,e
25. Care sunt complicaiile unei cataracte netratate la timp?
a. apariia hipermetropiei cristaliniene
b. atacul acut de glaucom prin cristalin intumescent
c. glaucom prin cataract hipermatur
d. conjunctivit cronic cataral
e. retinopatie de prematuritate
Rspuns: b,c
DISCIPLINA: UROLOGIE
Autor: Conf. univ. Dr. Paul Tomescu
1. Printre funciile rinichiului se numr :
a. Secreia de testosteron;
b. Secreia de renin;
c. Reglarea echilibrului hidroelectrolitic;
d. Reglarea echilibrului acido-bazic;
e. Secreia de calcitonin;
Rspuns corect : b; c; d;
2. Diureza fiziologic are o valoare de :
a. 700 ml./24 h;
b. 100 ml/24 h;

c. 1500 ml/24 h;
d. 500 ml/24 h;
e. 5000 ml/24 h;
Rspuns corect : c

3. Polakiuria are urmtoarea semnificaie :


a. Miciuni frecvente;
b. Miciuni rare;
c. Miciuni dureroase; d.
Absena miciunilor; e.
Miciune in doi timpi;
Rspuns corect : a
4. Disuria are urmtoarea semnificaie :
a. Absena miciunilor;
b. Miciuni frecvente;
c. Miciuni dureroase;
d. Miciune cu efort;
e. Miciune ntrerupt;
Rspuns corect : d
5. Principalele atribute ale miciunii fiziologice sunt :
a. Este confortabil;
b. Este eficient;
c. Este permanent;
d. Este voluntar;
e. Este dureroas;
Rspuns corect : a, b, d
6. Colica renal necomplicat se asociaz cu:
a. Greuri;
b. Vrsturi;
c. Hipotensiune;
d. Febr;
e. Meteorism abdominal;
Rspuns corect : a, b, e

7. Printre factorii agravani ai colicii renale pot fi enumerai :


a. Restricia lichidian;
b. Efortul;
c. Aportul lichidian;
d. Antispasticele;
e. Antiinflamatoarele nesteroidiene;
Rspuns corect : b, c
8. Febra cu nefromegalie se ntlnete n :
a. Pielonefrita acut;
b. Pionefroz;
c. Pielonefrit;
d. Rinichiul scleroatrofic;
e. Rinichiul n potcoav;
Rspuns corect : a, b, c
9. Febra cu testicul mrit de volum se ntlnete n :
a. Varicocel;
b. Hernia inghinal;
c. Hidrocel;
d. Orhiepididimit;
e. Torsiune de testicul;
Rspuns corect : d
10. ntre cauzele colicii renale pot fi enumerate :
a. Litiaza vezical;
b. Litiaza ureteral;
c. Adenomul de prostat;
d. Strictura de uretr;
e. Litiaza uretral;
Rspuns corect : b
11. Care din urmtoarele mecanisme sunt implicate n etiopatogenia polakiuriei ?
a. Reducerea capacitii vezicale;
b. Reducerea diurezei;
c. Prezena rezidului vezical;

d. Poliuria;
e. Instabilitatea vezicosfincterian;
Rspuns corect : a, c, d, e
12. Ce mecanisme sunt implicate n etiopatogenia disuriei ?
a. Diminuarea contraciilor vezicale;
b. Creterea rezistenei uretrale;
c. Oliguria;
d. Insuficiena sfincterian;
e. Disinergia vezicosfincterian;
Rspuns corect : a, b, e
13. ntre modificrile miciunii n disurie pot fi enumerate :
a. Necesit efort activ;
b. Jet urinar slab;
c. Diurez > 2500 ml.;
d. Durata miciunii > 60 sec.;
e. Debit urinar < 10 ml./sec.;
Rspuns corect : a, b, d, e
14. Retenia complet de urin se definete prin :
a. Diurez > 2500 ml.;
b. Diurez < 100 ml;
c. Miciuni frecvente;
d. Miciune imposibil;
e. Insuficien renal;
Rspuns corect : d
15. Tratamentul reteniei complete de urin poate consta n :
a. Cateterism uretro-vezical;
b. Deblocare farmacodinamic;
c. Puncie vezical;
d. Administrarea de diuretice;
e. Cistostomie minim,
Rspuns corect : a, b, c, e
16. Principalele tipuri de incontinen urinar sunt :
a. Incontinena urinar prin insuficien renal;
16
01

b. Incontinena
c. Incontinena
d. Incontinena
e. Incontinena

urinar de efort;
urinar prin instabilitate vezical;
urinar prin insuficien sfincterian;
urinar mixt;

Rspuns corect : b, c, d, e
17. Hematuria const n :
a. Emisia de urin purulent;
b. Emisia de urin cu pigmeni biliari;
c. Emisia de urin cu porfirine;
d. Emisia de urin cu mioglobin;
e. Emisia de urin cu snge;
Rspuns corect : e

18. Cel mai important element de diagnostic diferenial ntre hematuria urologic i cea nefrologic
este :
a. Echografia renovezical;
b. Volumul diurezei;
c. Urografia i.v.;
d. Prezena cilindrilor n sedimentul urinar;
e. Densitatea urinar;
Rspuns corect : d
19. Anuria obstructiv const n :
a. Imposibilitatea miciunii;
b. Absena diurezei;
c. Hematurie;
d. Miciune n doi timpi;
e. Miciuni frecvente;
Rspuns corect : b
20. Care din urmtoarele mecanisme patogenice pot fi incriminate n producerea anuriei
obstructive ?
a. Obstrucia uretral;
b. Obstrucia ureteral pe rinichi unic;
c. Obstrucia ureteral bilateral;
d. Rezidiul vezical;
e. Durerea renal;
16
11

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Rspuns corect : b, c

21. ntre mijloacele terapeutice n anuria obstructiv pot fi enumerate :


a. Cura de diurez;
b. Cateterismul uretro-vezical;
c. Cateterismul uretral;
d. Administrarea de diuretice;
e. Nefrostomia percutan;
Rspuns corect : c, e
22. Printre mijloacele terapeutice folosite n litiaza urinar pot fi enumerate :
a. Restricia aportului lichidian;
b. Cura de diurez;
c. Tratarea infeciei urinare;
d. Alcalinizarea urinii;
e. Acidifierea urinii;
Rspuns corect : b, c, d, e
23. Care dintre urmtoarele mijloace de tratament urologic n litiaza urinar este neinvaziv ?
a. Nefrolitotomia percutan;
b. Ureterorenoscopia;
c. Chirurgia deschis;
d. Litotriia extracorporeal (ESWL);
e. Laparoscopia;
Rspuns corect : d
24. Litotriia extracorporeal este contraindicat n :
a. Diabet zaharat;
b. Litiaz vezical;
c. Insuficien renal;
d. Sarcin;
e. Coagulopatii;
Rspuns corect : c, d, e
25. Care este principala cale de infestare cu bacilul Koch n tuberculoz ?

16
21

a. Digestiv;
b. Urinar;
c. Respiratorie;
d. Cutanat;
e. Genital;

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

Rspuns corect : c
26. Din punct de vedere etiopatogenic tuberculoza urogenital este o form de boal:
a. Primar;
b. Secundar;
c. Teriar;
d. Cuaternar;
e. Mixt;
Rspuns corect : b
27. Care dintre urmtoarele medicamente sunt utilizate n tratamentul tuberculozei urogenitale ?
a. Ampicilina;
b. Rifampicina;
c. Izoniazida;
d. Etambutolul;
e. Tetraciclina;
Rspuns corect : b, c, d
28. Intre anomaliile de poziie ale rinichiului pot fi enumerate:
a. Ectopia iliac;
b. Ectopia perineal;
c. Ectopia pelvin;
d. Ectopia toracic;
e. Ectopia ncruciat;
Rspuns corect : a, c, d, e
29. Principalele manifestri clinice ale rinichiului polichistic sunt :
a. Icterul;
b. Nefromegalia;
c. Hematuria;
d. Hipertensiunea arterial;
e. Insuficiena renal;
Rspuns corect : b, c, d, e
16
31

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

30. Printre factorii favorizani ai litiazei urinare pot fi enumerai:


a. Aportul lichidian redus;
b. Alimentaia hipercaloric;
c. Aportul lichidian crescut;
d. Clima cald;
e. Clima rece.
Rspuns corect : a, b, d
31. Tulburrile micionale caracteristice a adenomului de prostat sunt :
a. Poliuria;
b. Disuria;
c. Oliguria;
d. Polakiuria;
e. Anuria;
Rspuns corect : b, d
32. Diagnosticul de certitudine al adenomului de prostat se stabilete prin :
a. Uretrocistoscopie;
b. Tueu rectal;
c. Examen histopatologic;
d. Tomografie computerizat pelvin;
e. Dozarea PSA (antigenul prostatic specific);
Rspuns corect : c
33. Modalitile terapeutice n adenomul de prostat sunt :
a. Tratamentul cu alfa-adreno-blocante selective;
b. Prostatectomia radical;
c. Electrorezecia transuretral (TUR-P);
d. Tratamentul cu beta-adreno-blocante selective;
e. Adenomectomia transvezical;
Rspuns corect : a, c, e
34. Suspiciunea de cancer de prostat poate fi indicat de :
a. Prezena hematuriei;
b. Tueul rectal sugestiv;
c. Valori sczute ale PSA (antigenul prostatic specific);
d. Retenia complet de urin;
16
41

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. Valori crescute ale creatininei serice;


Rspuns corect : b

35. Intre factorii de risc ai cancerului de prostat pot fi enumerai:


a. Vrsta tnr;
b. Vrsta avansat;
c. Infeciile urinare;
d. Secreia androgenic;
e. Fumatul;
Rspuns corect : b, d
36. Principalii markeri umorali ai adenocarcinomului de prostat sunt:
a. Antigenul carcinoembrionar;
b. Antigenul prostatic specific;
c. Fosfataza alcalin;
d. Gonadotrofina corionic;
e. Lactat dehidrogenaza;
Rspuns corect : b, c
37. Tratamentul cancerului de prostat localizat include :
a. Radioterapia interstiial;
b. Prostatectomia radical;
c. Chimioterapia sistemic;
d. Iradierea extern;
e. Imunoterapia;
Rspuns corect : a, b, d
38. Triada clasic din cadrul tabloului clinic al tumorilor renale parenchimatoase maligne include :
a. hematuria macroscopic;
b. sindromul cistitic intens;
c. durerea lombar;
d. hipertensiunea arterial;
e. tumor retroperitoneal palpabil;
Rspuns corect : a, c, e
39. Tratamentul de elecie n cancerul renal parenchimatos localizat este reprezentat de :
a. nefroureterectomie;
16
51

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

b. radioterapie extern;
c. nefrostomia percutanat;
d. chimioterapia sistemic;
e. nefrectomia radical;
Rsuns corect : e

40. Din punct de vedere histopatologic, majoritatea tumorilor vezicale sunt reprezentate de :
a. carcinoamele cu celule tranziionale;
b. adenocarcinoame;
c. coriocarcinoame;
d. carcinoame papilare;
e. epitelioame scuamoase;
Rspuns corect : a
41. Modalitatile terapeutice utilizate n tumorile vezicale superficiale sunt:
a. Electrorezecia trans-uretral (TUR-V);
b. Chimioterapia intravezical;
c. Cistectomia radical;
d. Radioterapia;
e. Hormonoterapia;
Rspuns corect : a, b
42. Modalitatea terapeutic de elecie n tumorile vezicale infiltrative este :
a. Electrorezecia trans-uretral (TUR-V);
b. Rezecia transvezical;
c. Cistectomia radical;
d. Cistectomia parial;
e. Vaporizarea laser;
Rspuns corect : c
43. Care din urmtoarele forme histopatologice se ntlnesc n cancerul testicular ?
a. Seminomul;
b. Carcinomul spinocelular;
c. Coriocarcinomul;
d. Teratocarcinomul;
e. Carcinomul embrionar;
Rspuns corect : a, c, d, e

16
61

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

44. Cele mai importante elemente pentru aprecierea gravitii unei leziuni traumatice renale sunt :
a. Valoarea tensiunii arteriale;
b. Prezenta hematuriei macroscopice;
c. Intensitatea durerii;
d. Volumul hematomului lombar
e. Mecanismul de producere a traumatismului;
Rspuns corect : a, d
45. Despre traumatismele vezicii urinare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
a. majoritatea cazurilor sunt produse de plgi penetrante;
b. cele mai frecvente manifestri clinice sunt hematuria i durerea abdominal;
c. rupturile vezicale pot fi intraperitoneale;
d. rupturile vezicale pot fi extraperitoneale;
e. diagnosticul se stabilete numai prin tomografie computerizat;
Rspuns corect : b, c, d
46. Tabloul clinic al traumatismelor uretrei posterioare include :
a. Uretroragia;
b. Retenia complet de urin;
c. Semnele de oc traumatic sau hemoragic;
d. Hematomul pelvisubperitoneal;
e. Febra;
Rspuns corect : a, b, c, d
47. Majoritatea infeciilor tractului urinar sunt ptoduse de :
a. Stafilococul auriu;
b. Klebsiella;
c. Escherichia Coli;
d. Pseudomonas aeruginosa (bacilul Piocianic);
e. Streptococul hemolitic grup A;
Rspuns corect : c
48. n cadrul infeciilor tractului urinar, bacteriuria este considerat relevant n urmtoarele
condiii:
a. > 10.000 colonii /ml;
b. > 100.000 colonii /ml;
c. > 1.000 colonii /ml;
d. < 100.000 colonii /ml;
16
71

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

e. orice valoare obinut n urina prelevat prin puncie vezical;


Rspuns corect : b, e

49. Tratamentul medicamentos de prim intenie al cistitei acute simple necomplicate la femei tinere se
poate face cu:
a. Biseptol;
b. Norfloxacin;
c. Cefuroxim;
d. Gentamicin;
e. Ciprofloxacin;
Rspuns corect : a, b, e
50. Clinica pielonefritei acute are la baz triada compus din :
a. hematurie macroscopic;
b. piuria;
c. durerea lombar;
d. hipertensiunea arterial;
e. febra;
Rspuns corect : b, c, e
DISCIPLINA: GERIATRIE
Autor: Conf. univ. Dr. Liviu Iovanescu
1. mbtrnirea determin:
A. Rigidizarea peretelui toracic.
B. Scderea sensibilitii chemoreceptorilor din sinusurile carotidiene.
C. Creterea capacitii pulmonare de aprare.
D. Conservarea funciei ventilatorii.
E. Creterea mortalitii prin BPCO.
R: A, B, E

2. Suprafaa total a plmnului, la vrsta a treia este redus cu:


A. Peste 20%.
B. Peste 30%.
C. Peste 40%.
D. Peste 50%.
E. Peste 60%.
R: B
3. Scderea capacitii vitale i a fluxului expirator maxim apare:
16
81

Universitatea de Medicina si Farmacie


din Craiova
Facultatea de Medicina - Programul de studii Asistenta medicala
- Teste grila absolventi
2012-

A. Dup 40 de ani.
B. Dup 50 de ani.
C. Dup 60 de ani.
D. Dup 70 de ani.
E. Dup 80 de ani.

R: A
4. Complicaiile infecioase ale gripei la vrstnici sunt reprezentate de:
A. Pneumonii interstiiale.
B. Supuraii bronice.
C. Pleurite.
D. Pneumonii bacteriene.
E. Pleurezii purulente.
R: B, D, E
5. Urmtoarele criterii impun internarea pacienilor vrstnici cu grip ntr-un serviciu de terapie intensiv:
A. Frecvena respiratorie peste 30/min.
B. PaO2 sub 80 mmHg.
C. Starea de oc cu oligoanurie.
D. Necesitatea respiraiei asistate.
E. Frecvena cardiac peste 80/min.
R: A, C, D
6. Afeciunile neoplazice sau hipogamaglobulinemiile, la vrstnicii spitalizai favorizeaz:
A. Pneumonia stafilococic.
B. Pneumonia streptococic.
C. Pneumonia pneumococic.
D. Pneumonia cu Pseudomonas aeruginosa.
E. Pneumonia cu Klebsiella pneumoniae.
R: D
7. Cea mai frecvent form de bronit cronic la vrstnici este:
A. Bronita cronic simpl.
B. Bronita cronic purulent.
C. Bronita cronic astmatiform.
D. Bronita cronic mucoas.
E. Bronita cronic seroas.
R: B
8. Febra ridicat (39 - 40 grade), nsoit de frison sau frisoane repetate, se poate ntlni i la vrstnici n:
A. Pneumoniile acute bacteriene.
B. Pielonefritele acute.
C. Bronita cronic acutizat.
D. Infeciile urinare joase.
E. Broniectaziile infectate.
R: A, B
9. Stenoza arterei oftalmice din evoluia arteritei temporale duce la:
A. Dureri oculare sau orbitale.
B. Pierderi tranzitorii ale vederii.
16
91

C. Cefalee difuz.
D. Dureri la deglutiie.
E. ngustarea cmpului vizual.
R: A, B, E
10. La subiecii vrstnici infarctul miocardic acut poate fi relevat de:
A. O stare de astenie fizic intens, aparent neexplicat.
B. Tuse seac, iritativ.
C. Subfebriliti prelungite.
D. Edem pulmonar acut cardiogen.
E. Scderea glicemiei.
R: A, D
11. Dou cauze de HTA secundar la vrstnici sunt mai frecvente:
A. HTA endocrin.
B. HTA renoparenchimatoas.
C. HTA renovascular.
D. HTA neurogen.
E. HTA iatrogen.
R: B, C
12. Urmtoarele preparate antihipertensive sunt de evitat la pacienii vrstnici:
A. Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei.
B. Neurosimpaticoliticele.
C. Blocantele canalelor de calciu.
D. Guanedinele.
E. Betablocantele neselective.
R: B, D, E
13. Infarctul acut miocardic la vrstnici poate preta la confuzii cu:
A. Embolia pulmonar.
B. pericardita acut.
C. Bronhobronhiolita acut.
D. Pneumopatiile acute interstiiale.
E. Disecia de aort.
R: A, B, E
14. Involuia aparatului digestiv la vrstnici presupune:
A. reducerea numrului de celule cu rol n absorbie.
B. Creterea tonusului sfincterian.
C. Creterea fluxului sanguin destinat tubului digestiv.
D. Diminuarea motilitii gastro-intestinale.
E. Coborrea planeului pelvin.
R: A, D, E
15. Regurgitrile nazale lichidiene, aspiraia traheal, rgueala sunt consecina:
A. Disfagiei joase.
B. Disfagiei nalte.
17
01

C. Disfagiei mediu situate.


D. Tulburrilor de deglutiie frecvente la vrstnici.
E. Incontinenei cardiei.
R: B
16. n infarctul mezenteric durerea foarte intens poate predomina n:
A. Hipogastru.
B. Flancuri.
C. Periombilical.
D. Fosele iliace.
E. regiunea lombar.
R: B, C, D, E
17. Vrsturile din infarctul mezenteric pot fi:
A. Lichidiene.
B. Bilioase.
C. Sanguinolente.
D. Fecaloide.
E. Cu aspect poraceu.
R: B, C, D
18. Aportul redus de ap la vrstnici favorizeaz:
A. Hiperkaliemie.
B. Hipokaliemie.
C. Hipernatremie.
D. Hiponatremie.
E. Hipercalcemie.
R: C
19. Incontinena urinar de gradul IV la vrstnici presupune:
A. Pierderi de urin la strnutat.
B. Pierderi de urin la tuit.
C. Pierderi de urin n clinostatism.
D. Pierderi de urin n repaus, dar numai n ortostatism.
E. Pierderi de urin la micri rapide.
R: C
20. Reducerea excreiei renale la vrstnici este determinat de:
A. Diminuarea progresiv a numrului de nefroni.
B. Scderea fluxului sanguin renal.
C. Creterea filtrrii glomerulare.
D. Creterea secreiei tubulare.
E. Alterarea reabsorbiei tubulare.
R: A, B, E

21. Pe msura naintrii n vrst se produc:


A. Reducerea fluxului plasmatic renal.
B. Reducerea taliei rinichilor care devin scleroatrofici.
C. Creterea filtrrii glomerulare.
D. Creterea mecanismelor compensatorii respirator i endocrin.
E. Reducerea filtrrii glomerulare.
R: A, E
22. Pierderea involuntar a urinii, neprecedat de senzaia de a urina, consecina creterii brute a presiunii
intraabdominale, se ntlnete n:
A. Incontinena urinar tranzitorie.
B. Incontinena urinar de stres.
C. Incontinena urinar permanent.
D. Incontinena urinar de efort.
E. Incontinena urinar definitiv.
R: B, D
23. Complicaiile obinuite ale reteniei cronice de urin sunt:
A. Infecia urinar.
B. Litiaza renal bilateral.
C. Litiaza intravezical.
D. Litiaza prostatic.
E. Alterarea structural a rinichilor.
R: A, C
24. Caracteristice poliartritei reumatoide la vrstnici sunt:
A. Frecvena mai mare la femei.
B. Debut la articulaiile mari (umr).
C. Afectare asimetric oligoarticular.
D. Distrucii articulare rare.
E. Atrofii musculare precoce.
R: B, C, E
25. n poliartrita reumatoid a vrstnicilor sunt prezente urmtoarele modificri
radiologice: A. Osteoporoz subcondral.
B. Eroziuni marginale.
C. Hiperproducii osoase ale extremitilor.
D. Deformare articular.
E. Anchiloza.
R: A, B, D, E
26. Hidartroza intermitent a genunchiului poate fi la vrstnici manifestarea de debut a:
A. Poliartritei reumatoide.
B. Spondilartritei anchilozante.
C. Gonartrozei.
D. Leziunii de menisc.
E. Gutei.

R: B

27. Aspectele reumatologice cele mai frecvent ntlnite n geriatrie sunt:


A. Coxartroza.
B. Sindromul algic umr - mn.
C. Piciorul dureros.
D. Gonartroza.
E. Discartroza toracal.
R: A, B, C
28. Mineralizarea deficitar, cu reducerea masei osoase, definete:
A. Spondiloza vertebral difuz.
B. Osteoporoza.
C. Artrozele.
D. Controcalcinoza.
E. Boala Paget.
R: B
29. La pacienii vrstnici, cu lupus eritematos sistemic, urmtoarele manifestri sunt mai rare comparativ
cu tinerii:
A. Cutanate.
B. Neurologice.
C. Hematologice.
D. Respiratorii.
E. Renale.
R: B, C, E
30. Debutul progresiv, cu tulburri ale strii de contien, pn la com caracterizeaz la vrstnici:
A. Embolia cerebral.
B. Tromboza cerebral.
C. Accidentul ischemic tranzitor.
D. Hipoglicemia sever.
E. O anemie sever.
R: B
31. Debutul brusc, cu alterarea strii generale, sindrom meningeal i subfebriliti poate relev la vrstnici:
A. Infarctul de trunchi cerebral.
B. Ictusul lacunar.
C. Hemoragia subarahnoidian.
D. Accidentul vascular ischemic.
E. Accidentul vascular embolic.
R: C
32. Hemoragia subarahnoidian poate la vrstnici s mbrace o form oligosimptomatic relevat de:
A. Deteriorarea brusc a strii generale.
B. Crize convulsive subintrante.
C. Ascensiune termic marcat.

D. Redoarea de ceaf.
E. Instabilitate n ortostatism i la mers.
R: A, D, E

33. Crizele de epilepsie, la vrstnici trebuie difereniate de:


A. Sincopele Adams - Stockes.
B. Amnezia tranzitorie paroxistic.
C. Sincopele postmicionale.
D. Crizele vertiginoase din insuficiena circulatorie vertebro-bazilar.
E. Crizele de spasmofilie.
R: A, B, D, E
34. O cefalee persistent, nsoit de vrsturi neprecedate de grea poate releva i la
vrstnici: A. O meningo-encefalit acut.
B. O tumor cerebral.
C. O migren.
D. O suferin psihic.
E. Creterea tensiunii asteriale.
R: B
35. Starea depresiv major se caracterizeaz prin:
A. Diminuarea interesului pentru orice activitate.
B. Insomnia.
C. Prezervarea activitilor cognitive.
D. Absena tentativelor suicidare.
E. Hipersomnia (n formele atipice ale depresiei).
R: A, B, E
36. Regresiunea demenial include:
A. Tulburri de memorie.
B. Tulburri de comportament.
C. Conservarea activitii cognitive.
D. Tulburri de vigilen.
E. Lipsa tulburrilor afective.
R: A, B, D
37. Urmtoarele tipuri de demen sunt ireversibile:
A. Demenele de tip Alzeimer.
B. Demenele toxice.
C. Demenele posttraumatice.
D. Demenele careniale.
E. Demenele pe fond vascular.
R: A, C, E
38. Cea mai frecvent hemopatie malign ntlnit la vratnici este:
A. Leucemia mieloid cronic.
B. Leucemia limfatic cronic.
C. Limfomul malign Hodgkin.

D. Limfomul malign non-Hodgkin.


E. Policitemia vera.
R: B
39. Consecinele posibile ale malnutriiei protein-calorice la vrstnici sunt:
A. Disfuncia cognitiv.
B. Scderea forei musculare.
C. Creterea produciei de anticorpi.
D. Scderea interaciunilor medicamentoase.
E. Edeme periferice.
R: A, B, E
40. La vrstnici, malnutriia protein-caloric se poate datora:
A. creterii acuitii olfactive.
B. Scderii acuitii gustative.
C. Saietatea tardiv.
D. Depresia.
E. Infeciile cronice.
R: B, D, E
41. La vrstnici obezitatea morbid (peste 130% greutatea ideal) poate duce la urmtoarele complicaii:
A. Apnee de somn.
B. Tromboz venoas profund.
C. Riscuri chirurgicale reduse.
D. Embolie pulmonar.
E. Creterea speranei de via.
R: A, B, D
42. Tulburrile de auz la vrstnici pot avea drept cauze:
A. Labirintite acute.
B. Labirintite cronice.
C. Otite externe difuze.
D. Colesteatomul.
E. Otite medii fr perforaii timpanice.
R: A, B, D, E
43. Imobilizarea la vrstnici are drept consecin:
A. Atrofierea maselor musculare.
B. Accelerarea mbtrnirii cerebrale.
C. Scderea ponderal prin diminuarea masei adipoase.
D. Tulburri de tranzit intestinal (diareea).
E. Tulburri sfincteriene.
R: A, B, E
44. O infecie acut la vrstnici poate fi relevat de:
A. Somnolen prelungit.
B. Insomnie.
C. Astenie fizic marcat.

D. Absena fenomenelor psihoorganice.


E. Stri halucinatorii.
R: A, B, D, E
45. Cele mai grave localizri extrapulmonare ale tuberculozei la vrstnici sunt:
A. Localizarea peritoneal.
B. Localizarea renal.
C. Localizarea pericardic.
D. Localizarea meningoencefalic.
E. Localizarea limfoganglionar.
R: D
46. Btrneea medie este cuprins ntre:
A. 65 - 75 ani.
B. 75 - 85 ani.
C. Peste 85 ani.
D. 60 - 65 ani.
E. 65 - 70 ani.
R: B
47. Factorii de risc care pot crete probabilitatea reaciilor hipoglicemice la vrstnici sunt:
A. Afectarea sistemului nervos autonom.
B. Nutriia corespunztoare.
C. Afectrile renale sau hepatice concomitente.
D. Utilizarea unor medicamente sedative.
E. Dozajul inadecvat al insulinei.
R: A, C, D, E
48. La populaia geriatric prescrierea medicamentelor trebuie sa in cont de urmtoarele aspecte:
A. Scderea fluxului sanguin hepatic i a hepatocitelor cu modificarea clearance-ului hepatic al
medicamentelor.
B. Greutatea corporal i a organelor rmne nemodificat, neantrenndu-se astfel tulburri de
distribuie ale medicamentelor.
C. Creterea riscului de cumulare i intoxicare cu medicamente eliminate renal.
D. Scderea albuminelor plasmatice, urmat de reducerea legrii medicamentelor de proteine.
E. Meninerea numrului de neuroni fr modificri ale neuromediatorilor.
R: A, C, D
49. Anemiile prin deficit de acid folic i folai, la vrstnici, se pot datora:
A. Malnutriiei.
B. Malabsorbiei.
C. Alcoolismului cronic.
D. Hipertiroidismului,
E. Hipervitaminozei C.
R: A, B, C

50. La vrstnici cea mai frecvent anemie cronic, adesea sever este:
A. Anemia sideroblastic.
B. Anemia Biermer.
C. Microsferocitoza ereditar.
D. Talasemia minor.
E. Anemia hemolitic autoimun.
R: B
BIBLIOGRAFIE
1. C. Bogdan. Elemente de geriatrie practic. Ed. medical 1992.
2. C. Blceanu Stolnici. Geriatrie practic. Ed. Medical Amaltea. 1998.
3. Lelia Maria uanu. Semiologie medical geriatric. Ed. Orizonturi Universitare Timioara, 2003.
4. I. Romoan, Luiza Spiru. Tratat de Geriatrie. Ed. Academiei Ana Aslan Internaional. Bucureti 2004.
DISCIPLINA: NURSING COMUNITAR
Autori: Conf. univ.Dr. Madalina Manea, Asist. univ. Dr. Ana Maria Traistaru
1.Alimentatia naturala este necesara datorita urmatoarelor caracteristici:
a)asigura o crestere si dezvoltare normala a copilului
b)este adaptat nevoilor nutritive si digestiei fiziologice ale nou nascutului si sugarului
c)asigura intretinerea metabolismului bazal
d)nu contine factori de crestere
e)nu are efect contraceptiv
Raspuns : a)b)c)d)
2.Particularitatile nutritive ce deosebesc copilul de adult sunt :
a) nevoi calorice scazute in primele luni de viata
b)aport proteic crescut care sa includa aminoacizi esentiali
c)aport echilibrat de glucide si lipide
d)nevoi crescute de apa si nutrienti semiesentiali
e)nevoi calorice crescute pentru a asigura ritmul de crestere si dezvoltare
Raspuns b)c)d)e)
3. Pasajul prin laptele matern a urmatorilor agenti patogeni constituie un dezavantaj al alaptarii la
san :
a)virusul citomegalic
b)virusul rubeolei
c)virusul HIV nu prezinta pasaj prin laptele matern
d)virusul hepatitei B
e)plumbul
Raspuns a)b)d)e)
4.Contraindicatiile permanente ale alaptarii la san sunt:
a)tuberculoza
b)SIDA
c)septicemia
d)fisuri mamelonare

e)mastita
Raspuns a)b)c)
5.Necesarul de apa la copii este diferit, in functie de varsta :
a)prematur 170-200ml/kg.c./zi
b)nou nascut 100-150ml/kg.c/zi
c)sugar la 3 luni 100ml/kg.c/zi
d)copil la 1 an 120-130 ml/kg.c/zi
e)copil la 10 ani 70-80ml/kg.c/zi
Raspuns a)b)d)e)
6.Necesarul caloric la copil este adecvat varstei, pentru a asigura o crestere si o dezvoltare buna
astfel :
a)la prematuri 120kcal/kg.c/zi
b)la sugar 100kcal./kg.c/zi
c)in primul an de viata 80-120 kcal/kg.c/zi
d)la adult 35kcal/kg.c/zi,
e)la sugari 140-160 kcalc/zi
Raspuns a)b)c)d)
7.In organism proteinele sunt constituenti ai celulelor si tesuturilor:
a) au rol structural
b)intra in structura acizilor nucleici
c)au rol in transportul ionilor si a moleculelor mici
d)intra in structura hormonilor, receptorilor, factorilor de coagulare, a enzimelor.
e)nu au rol energetic.
Raspuns a)b)c)d)
8.Vitaminele sunt cofactori esentiali in numeroase cai metabolice. Vitaminele liposolubile sunt:
a) vitamina A
b) vitamina B6
c)vitamina D
d) vitamina E
e)acidul nicotinic
Raspuns a)c)d)
9.Vitaminele hidrosolubile sunt:
a) vitamina B1,B2,B6
b)vitamina K
c)acidul nicotinic
d)vitamina B12
e)vitamina C sau acidul ascorbic.
Raspuns a)c)d)
10.Formulele de lapte adaptate pentru alimentatia sugarului sunt:
a) formule de start
b)formule falow up

c)laptele de vaca
d)formule pentru prematuri
e)formule speciale pentru nou nascuti
Raspuns a)b)d)e)
11.Vaccinul este :
a)o toxina bacteriana modificata prin prelucrare
b)o solutie sterila care contine anticorpi proveniti din plasma umana
c)o solutie de anticorpi din serul animalelor
d)o suspensie de microorganisme vii atenuate sau inactivate ce induc imunitate
e)o suspensie ce contine fractiuni de microorganisme ce induc imunitate
Raspuns d)e)
12.Cretere numeric a populaiei varstnice se datoreaza
a)scderii natalitii,
b)a creterii nivelului de trai,
c) a progreselor inregistrate in medicina,
d) ameliorarea morbiditii i mortalitii,
e)scaderii sperantei de viata.
Raspuns a)b)c)d)
13.Romnia se afla intr-un proces de mbtrnire demografic prezentand urmatoarele aspecte:
a) se prezinta la nivel mondial un procent mediu de imbatranire(17% reprezint n prezent ponderea
persoanelor vrstnice);
b)sperana de via n Romnia tinde spre 70, 2 ani
c) procesul de mbtrnire este mai accentuat la femei 18,8% - fa de brbai 14,9%,
d) procesul de mbtrnire este mai crescut n urban fata de rural.
e)sporirea populaiei feminine in populaia vrstnic, se numete feminizarea populaiei.
Raspuns a)b)c)e)
14.Identificati afirmatia gresita:
a)imbtrnirea este un proces fiziologic, indiferent de vrsta cronologic.
b)senescena reprezint ultima perioad a vieii,
c)senilitatea este perioada final a vieii, caracterizat de deteriorri biologice severe,
d)se consider ca prag al btrneii vrsta de 60 65 de ani,
e)senescenta este caracterizat de deteriorri biologice severe.
Raspuns

a)b)c)d)

15. Ca rezultat al actiunii multiplilor factori interni si externi ce actioneaza concomitent: biologici,
sociali, economici i culturali senescena este caracterizata de unproces de declin ce se manifesta :
a)pe plan fiziologic,
b) psihologic,
c) economic

d) social
e)cultural
Raspuns a)b)c)d)
16.Clasificarea vrstelor cuprinde:
a) vrsta educaiei,
b)varsta copilariei
c)vrsta productiv,
d) vrsta de pensionare,
e) vrsta dependenei.
Raspuns a)c)d)e)
17.mbtrnirea fiziologic este mai evident clinic la nivelul urmatoarelor sisteme:
a) osteo-muscular,
b) cardio-respirator,
c)gastrointestinal,
d)nervos,
e)simtului olfactiv.
Raspuns a)b)c)d)

18. Modificarile aparatului locomotor la varstnic sunt:


a)scderea forei musculare i a toleranei la efort,
b)mersul devine mai ncet i cu pasi mici,
c)coloana devine cifotica, nlimea se reduce datorita osteoporozei oaselor si a tasarilor vertebrale, a
degenerescentei cartilajelor articulare,
d)miscarile in articulatie devin dureroase si limitate,
e)cresterea masei musculare.
Raspuns a)b)c)d)
19.Consecintele fenomenului de imbatranire la nivelul sistemului cardiovascular sunt:
a)diminuarea pulsului;
b)creterea tensiunii arteriale sistolice
c)scderea celei diastolice
d)scaderea reactivitatii cardio-vasculare,
e)cresterea tensiunii diastolice.
Raspuns a)b)c)d)
20.Modificarile ce apar la varstnic la nivelul aparatului digestiv sunt:
a)ntrzierea tranzitului intestinal cu constipaii rebele,
b)scderea secreiei de enzime digestive,
c)cresterea peristaltismului intestinal
d)hipoaciditate gastric,
e)umplere lent a stomacului.
Raspuns
a)b)d)e)
21. Sistemul genito-urinar sufera un proces de uzura care se manifesta prin
18
01

a)reducerea capacitii de filtrare a rinichilor


b) oligurie,
c)incontinenta urinara de efort,
d)prostata creste in volum,
e) mucoasa vaginal se atrofiaza, devine uscat,friabila.
Raspuns a)c)d)e)
22.La varstnic modificarle sistemului nervos se caracterizeaz prin
a) diminuarea tuturor reflexelor
b)atrofie cortical de diferite grade,
c)cresterea irigatiei cerebrale,
d) ateroscleroza vaselor cerebrale
e) deficit de flux sanguin.
Raspuns a)b)d)e)
23.Factorii precipitani pentru mbtrnirea psihologic care determina o adevarata criz de adaptare
la noile condiii sunt:
a)retragerea din activitate,
b)diferitele mbolnviri,
c)plecarea copiilor,
d)decesul partenerului,
e)legarea de noi prietenii.
Raspuns a)b)c)e)
24.Ingrijirea varstnicului implica analiza funciilor psihice:
a)nivelul de contien, orientarea in timp si spatiu
b)starea afectiv, comportamentul,
c)integrarea n familie i societate,
d)gandirea, limbajul.
e)reflexele osteotendinoase
Raspuns a)b)c)d)
25.Caracteristice varstnicului sunt:
a)depresia si anxietatea,
b)nstabilitatea emoional, ideile de persecuie,
c)logoreea,
d)insomnia diurna i somnolena nocturna,
e) insomnia nocturna i somnolen diurn.
Raspuns a)b)c)d)
26. Ca urmare a procesului de imbatranire este afectat vazul situatie in care se constata:
a)opacifieriea cristalinului,
b)reducerea cmpului vizual,
c)afectarea calitii imaginii i a acomodrii vizuale (prezbiopie),
d)scderea secreiei lacrimale,
e)cresterea acomodarii vizuale.
Raspuns a)b)c)d)
27.Patognomonic perioadei de senectute este afectarea memoriei, astfel:
18
11

a)scderea memoriei de scurt durat


b)conservarea memoriei de lung durat (btrnul i amintete ce a fcut n tineree, dar nu-i amintete
evenimentele recente)
c)uneori varstnicul are dificultati n orientarea temporo-spaial,
d)btrnul nu i amintete ce a fcut n tineree,
e) btrnul nu-i amintete evenimentele recente.
Raspuns a)b)c)e)
28.La varstnic gndirea sufera modificari astfel incat
a)scade ideatia,
b)scade spontaneitatea,
c)scade flexibilitatea gndirii,
d)se conserva funciile de sintez,
e)nu prezinta dificultate n adaptare la situatii noi
Raspuns a)b)c)d)
29.Varstnicul prezinta modificari ale proceselor psihice, este afectat gandirea astfel:
a)scade flexibilitatea gandirii,
b)varstnicul devine rigid in gandire,
c)are dificultate n adaptare,
d)datorita experientei si maturitatii varstnicul isi conserva funciile de sintez,
e)nu prezinta circumspecie si cumptare in gandire si reactie. e)F
Raspuns a)b)c)d)
30.Modificarile pe care le poate constata nursa la varstnic in ceea ce priveste limbajul sunt:
a)scderea fluxului verbal,
b)lentoarea ritmului vorbirii
c)slbirea vocii
d)cresterea timbrului vocal,
e)fonastenie.
Raspuns a)b)c)e)
31.Nursa trebuie sa stie ca afectivitatea se modifica in sensul ca varstnicul devine :
a)depresiv ,
b)apatic,
c)labil,
d)exuberant,
e)irascibil.
Raspuns a)b)c)e)
32. Observatia este un mijloc important de investigare si presupune capacitate de a sesiza detalii, de
aceea nursa va sesiza alte modificri care apar la varstnic:
a)pielea devine uscat, cu pete senile i riduri;
b)prul se rrete i ncrunete,
c) unghiile se ngroa.
d)hipertricoza,
e)dentiia prezinta lipsuri si carii dentare.
Raspuns a)b)c)e)
18
21

33.Cele mai vulnerabile persoane din grupa populaional a varstnicilor sunt:


a)persoanele cu varsta intre 60 si 65 ani,
b)persoanele longevive (80 90 ani),
c)persoanele n vrst care traiesc singure,
d)femeile n vrst,
e)persoanele n vrst institutionalizate.
Raspuns b)c)d)e)
34.Precizati care din urmatoarele categorii din populatia varstnica sunt mai vulnerabile:
a)persoanele n vrst care triesc fr copii,
b)persoanele care prezinta afeciuni sau handicapuri grave,
c) persoanele cu varsta intre 60 si 65 ani,
d)cupluri n vrst n care unul din membrii este grav bolnav,
e)persoane vrstnice cu probleme socio-economice (probleme de adaptare la pensionare, pstrarea stimei
de sine, maltratarea vrstnicului).
Raspuns a)b)d)e)

35. Vrstnicul i pierde:


a)sentimentul de utilitate social,
b)prestigiul social,
c)sentimentele de ura si ranchiuna,
d)responsabilitatea,
e)rolul i statutul n familie.
Raspuns a)b)d)e)
36. Examenul obiectiv al bolnavului in procesul de diagnostic nursing are un prim pas de o
importan deosebit observarea bolnavului. Nursa observa:
a)faciesul, si mimica,
b)vorbirea,
c)atitudinea n pat,
d)mersul,
e)ritmicitatea zgomotelor cardiace.
Raspuns a)b)c)d)
37. Nursa trebuie sa cereceteze atent aspectele psiho sociale ale vrstnicului? Care din urmatoarele
aspecte sunt adevarate:
a)pensionarea i stresul aferent ei,
b)raporturile cu familia,
c)daca este neglijat sau ignorat de catre familie,
d) solidaritatea familial
e)nici una.
Raspuns a)b)c)d)
38. Care din urmatoarele afirmatii sunt constatate de studiile epidemiologice:
18
31

a)in mediul rural sunt mai bine pstrate i respectate legturile afective intrafamiliale
b)in mediul rural sunt mai bine pstrate i respectate legturile afective interfamiliale,
c) in mediul rural izolarea vrstnicului este mai rar ntlnit,
d)in mediul rural nu sunt mai bine pstrate i respectate legturile afective intrafamiliale
e) nu sunt mai bine pstrate i respectate legturile afective interfamiliale.
Raspuns a)b)c)
39. Care din urmatoarele obiective sunt urmarite de catre nursa in procesul de ingtijire :
a)ingrijirea varstnicului trebuie s aib n vedere implicarea familiei
b)nursa va acorda o ngrijire individualizata,
c)nursa acorda ingrijiri centrate pe acele nevoi care i pstreaz constant caracterul de dependen.
d)Ideal este ngrijirea la domiciliu a vrstnicului,
e)ideala este ngrijirea vrstnicului in centre speciale.
Raspuns a)b)c)d)
40.Culegerea datelor in cazul pseudoneurasteniei aterosclerotice evidentiaza:
a)scderea memoriei
b)diminuarea ateniei
c)scaderea capacitii de concentrare.
d)cefaleea localizat frontal sau occipital care apare cu ocazia eforturilor fizice sau intelectuale,
e)afectarea memoriei de lunga durata.
Raspuns a)b)c)d)
41. Culegerea datelor in cazul pseudoneurasteniei aterosclerotice poate evidentia:
a) tulburri de somn,
b)emotivitate accentuat,
c)iritabilitate,
d) depresie
e) jovialitate
Raspuns a)b)c)d)
42. Nursa trebuie sa cereceteze aspectele psiho sociale ale vrstnicului? Care din urmatoarele
aspecte trebuiesc atent observate:
a)pensionarea i stresul aferent ei,
b)raporturile cu familia, daca este neglijat sau ignorat de catre familie,
c)relatiile cu vecinii si prietenii,
d)raporturile cu rudele
e)nici una.
Raspuns a)b)c)d)
43. S-a constatat ca exista mai multe categorii din populatia varstnica care sunt mai vulnerabile.
Precizati care sunt:
a)persoanele care prezinta afeciuni sau handicapuri grave,
b)) persoanele cu varsta intre 60 si 65 ani,
c)cupluri n vrst n care unul din membrii este grav bolnav,
18
41

d)persoane vrstnice cu probleme socio-economice (probleme de adaptare la pensionare, pstrarea stimei


de sine, maltratarea vrstnicului).
e)persoanele n vrst care triesc fr copii.
Raspuns a)c)d)e)
44. Analiza functiilor psihice in cadrul procesului de ingrijire a varstnicului implica observarea
urmatoarelor aspecte:
a)motilitatea si reflectivitatea,
b)a nivelului de contien,
c)orientarea in timp si spatiu
d) comportamentul,
d)gandirea si limbajul.
Raspuns b)c)d)e)
45. Modificarile limbajului la varstnic pot fi constatate de catre nursa in procesul de culegere a
adtelor. Identificati aspectele observate frecvent:
a)scderea fluxului verbal,
b)lentoarea ritmului vorbirii
c)slbirea vocii
d)cresterea timbrului vocal,
e)fonastenie.
Raspuns a)b)c)e)
46. Dintre procesele psihice gandirea este afectata in grade variate, nursa trebuie sa stie ca :
a)varstnicul devine rigid in gandire,
b)are dificultate n adaptare,
c) scade flexibilitatea gandirii,
d)datorita experientei si maturitatii varstnicul isi conserva funciile de sintez,
e)nu prezinta circumspecie si cumptare in gandire si reactie.
Raspuns a)b)c)d)
47. Dintre modificarile senzoriale ca urmare a procesului de imbatranire vazul este afectatat si
constatam mai frecvent:
a)cataracta
b)reducerea cmpului vizual,
c)afectarea calitii imaginii i a acomodrii vizuale,
d)scderea secreiei lacrimale,
e)cresterea acomodarii vizuale.
Raspuns a)b)c)d)
48.Odata cu trecerea timpului procesul de imbatranire se desfasoara si la nivelul sistemului
cardiovascular astfel incat este afectata nevoia de a avea o buna circulatie. Nursa constata:
a)creterea tensiunii arteriale sistolice
b)scderea celei diastolice
c)scaderea reactivitatii cardio-vasculare,
d)cresterea tensiunii diastolice.
e)diminuarea pulsului;
Raspuns a)b)c)e
18
51

49 Cele mai evidente modificari in procesul de imbtrnirea fiziologic nursa le constata mai
evident, la nivelul urmatoarelor sisteme:
a) cardio-respirator,
b)gastrointestinal,
c)nervos,
d)simtului olfactiv.
e)locomotor
Raspuns a)b)c)e)
50. Imbatranirea la nivelul aparatului digestiv produce:
a)scderea secreiei salivare
b) scderea secreiei de enzime digestive,
c)cresterea peristaltismului intestinal
d)hipoaciditate gastric,
e)intarzierea tranzitului intestinal cu constipatie rebela
Raspuns
a)b)d)e
51.Osteoporoza face parte dintre bolile care afecteaz mai ales populaia vrstnic i mai ales cea
de sex feminin.
a)scderea densitii minerale osoase
b)osteoporoza senil este considerat un proces fiziologic,
c)osteoporoza senila nu este considerata un proces fiziologic
d)cnd acest proces este prea avansat poate duce la apariia fracturilor
e) cnd acest proces este prea avansat poate duce la apariia deformrilor invalidante.
Raspuns a)b)d)e)
52.Factorii favorizanti ai osteoporozei sunt:
a)restrngerea activitii fizice a vrstnicului,
b)exercitiile fizice
c)carenele proteice,
d)carentele calorice i vitaminice,
e) tulburrile circulatorii.
Raspuns a)c)d)e)
53. n afar de scderea estrogenilor n menopauz, la producerea osteoporozei concur mai muli
factori:
a)activitatea fizica
b)rasa femeile de culoare au o mas osoas mai crescut comparative cu femeile albe, femeile asiatice
sau cu japonezele;
c)factorii genetici variaii n gena codant pentru receptorii vitaminei D.
d)tulburri metabolice;
e)fumatul
Raspuns b)c)d)e)

18
61

54.Nursa trebuie sa descopere factorii favorizanti ai osteoporozei:


a)sedentarismul,
b) fumatul,
c)o diet redus n calciu i vitamine,
d)fumatul
e)femeile cu indicele de masa corporala crescut.
Raspuns a)b)c)d)
55.In diagnosticul nursing manifestarile clinice cautate de nursa sunt:
a)scderea n nlime,
b)mobilitate redus
c)fracturi produse la diferite structuri osoase (vertebre, humerus, femur-col femural, antebra, coaste),
d)durerea de spate dat de tasarea vertebrelor dar i de o lordoz accentuat,
e)reflexe osteotendinoase vii.
Raspuns a)b)c)d)
56.Scaderea in inaltime determinata de osteoporoza constatata de nursa prin masurarea taliei este
determinata de:
a)fracturi vertebrale
b)tasarea vertebral
c)cifoza dorsala
d)contractura musculara paravertebrala,
e)fracturi vertebrale n special la nivelul T12 i primele trei vertebre lombare.
Raspuns a)b)c)e)
57.Osteoporoza postmenopauzala poate produce fracturi la diferite segmente ale sistemului osos,
mai frecvent la urmatoarele niveluri:
a) col femural
b)antebraul ( mai frecvent la extremitatea intern i la femeile sub 75 de ani),
c)fractura la incheietura mainii,
d)fracturi vertebrale,
e)fracturi costale.
Raspuns a)b)c)d)
58.Identificati care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
a)osteoporoza este o atrofie osoas care afecteaz n mod egal cele dou componente ale osului: substana
organic i cea mineral.
b) osteoporoza este o atrofie osoas care afecteaz numai substana organic
c)osteoporoza este o atrofie osoas care afecteaz numai substanta mineral.
d)diagnosticul este ntrziat de faptul c osteoporoza nu se manifest clinic dect n momentul apariiei
complicaiilor ei.
e)complicaiile cele mai grave sunt fracturile.
Raspuns a)d)e)
59. Osteoporoza postmenopauzala poate produce fracturi Precizati care afirmatii sunt corecte:
a)ntre 50 i 60 de ani predomin fractura ncheieturii minii,
b)n jurul vrstei de 70 de ani predomina fractura vertebrelor,
c)fracturile costale sunt cele mai frecvente,
d)dup 70 de ani predomina fractura de col femural,
e)profilaxia osteoporozei scade incidenta facturilor.
Raspuns a)b)d)e)

60.Intervenia nursing va fi orientata spre urmatoarele directii(dac factorul vrst nu poate fi


influenat):
a)activitate fizica,
b)corectarea funciei hormonale (estro progestative),
c)ameliorarea tulburrilor de nutriie
d)ameliorarea tulburarilor circulatorii.
e)nici una.
Raspuns a)b)c)d)
61. Identificati care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
a)atunci cnd osteoporoza este clinic manifest , histologic osul a pierdut substanele sale componente ntro proporie de 50%,
b)n aceast faz se prescriu de catre medic estrogeni (cu precauiile necesare de prevenire a cancerului de
sni)
c)nursa recomanda tratament estrogenic
d)nursa recomanda preparate de calciu (cu precauiile ce se impun pentru evitarea riscului calcifierii
arteriale i renale),
e)ingrijirea femeilor cu osteoporoza este exclusiv obligatia medicului.
Raspuns a)b)d)
62.Precizati care afirmatii sunt corecte:
a)femeile sunt afectate mai precoce de osteoporoza,
b)femeile sunt afectate mai frecvent i mai sever ,
c)la femei cauza este scderea nivelului de estrogeni n post menopauz,
d)la brbai cauza este scderea funciei testiculare,
e)barbatii sunt mai frecvent si mai sever afectati de osteoporoza.
Raspuns a)b)c)d)
63.Limitarea evolutiei osteoporozei este un obiectiv important al planului de ingrijire nursing si va
fi atins prin:
a) recomandarea exerciii lor fizice in functie de toleranta individuala,
b)suplimentarea alimentatiei cu preperate de calciu, lapte,
c)suplimentarea cu vitamine,
d)evitarea imobilizrii prelungite dup fracturi care se realizeaza prin mobilizarea precoce,
e)dieta hipercalorica, hiperproteica.
Raspuns a)b)c)d)
64.Notati care afirmatii sunt acceptate ca urmare a studiilor epidemiologice privind patologia
varstnicului:
a)patologia psihiatric se situeaza pe locul doi in patologia varstnicului.,
b)bolile cardiovasculare se situeaza pe primul loc,
c)depresiile tardive sunt cele mai frecvente afeciuni psihice ntlnite la vrstnici,
d)dup 70 de ani s predomine bolile organice cerebrale,
e)afectiunile digestive sunt cele mai frecvente la varstnici.
Raspuns a)b)c)d)
65.Factorii precipitani care stau la baza tulburrilor neuropsihice sunt:
a)modificrile n statutul familiei ce creeaz situaii psihotraumatizante
b) retragerea din activitatea profesional (pensionarea),

c)bolile organice sau invalidante,


d)climatul psihologic familial favorabil,
e)psihoterapia.
Raspuns a)b)c)
66.Depresiile tardive sunt cele mai frecvente afeciuni psihice ntlnite la vrstnici. Modificrile n
statutul familiei pot crea situaii psihotraumatizante, cum sunt:
a)plecarea copiilor din casa printeasc,
b)restrngerea zonei de locuit,
c)pensionarea,
d)prsirea propriei locuine,
e)relaiile nearmonioase ntre generaii,
Raspuns a)b)d)e)
67. Modificrile n statutul familiei pot crea situaii psihotraumatizante la varstnicideterminand
depresie.Dintre acestea precizati care sunt frecvente:
a)strile conflictuale,
b)decesul unui partener,
c)diminuarea veniturilor);
d)pensionarea
e)climatul psihologic familial favorabil.
Raspuns a)b)c)e)
68.Momentul cel mai traumatizant psihic pentru varstnic este retragerea din activitatea
profesional.Notati care afirmatie este veridica:
a)pensionarea este mai greu de suportat de ctre brbai
b)ocul pensionrii sau boala retragerii este denumit si moarte social,
c)dup o via de munc nu se pierede prestigiul social ctigat,
d) ncepe contientizarea mbtrnirii
e)poate sa apara teama de moarte.
Raspuns a)b)c)d)e)
69.Depresiile tardive sunt cele mai frecvente afeciuni psihice ntlnite la vrstnici. Sunt asociate
cu:
a)nevroze,
b) boli cerebrale degenerative,
c)boli vasculare,
d)boli endocrine, metabolice,
e)nu se asociaza cu psihoze maniaco depresive sau melancolia de involuie.
Raspuns a)b)c)d)
70. Manifestarile clinice descoperite de nursa in procesul nursing in cazul depresiilor tardive sunt:
a) dispozitie trista si idei depresive,
b)sentimente de culpabilitate,
c)sentimente de inutilitate,
d)autoacuzare,
e)manifestari digestive.
Raspuns
a)b)c)d)

71. Pot aprea stri depresive dup unele medicamente ? Anamneza poate descoperi medicamentele
urmatoare:
a)tranchilizante,
b) clonidina,
c)propranolol,
d)neutralizante ale secretiei gastrice acide
e)antibiotice.
Raspuns a)b)c)
72.Intervenia nursei se integreaza in efortul echipei medicale care trebuie sa actioneze
urmatoarele directii:
a)ameliorarea situaiilor psiho sociale
b)asigurarea unui climat psihologic familiar favorabil,
c)ameliorarea legturilor afective,
d)recomandarea medicatiei adecvate,
e)pregtirea psihologic,
Raspuns a)b)c)e)

73. In formele grave de depresie la varstnici pot apare manifestari cum sunt:
a)deliruri,
b)idei de persecuie,
c)confuzii i halucinaii,
d)dezordine afectiv
e)rar apar tendinte de suicid.
Raspuns a)b)c)d)
74. Intervenia nursei se integreaza in efortul echipei medicale care trebuie sa actioneze n
urmatoarele directii:
a)nursa trebuie sa urmareasca continuarea tratamentului
b)nursa trebuie sa participe la ngrijirea bolilor somatice coexistente
c)recomandarea tratamentului de catre nursa,
d) supravegherea tratamentului psihofarmacologici n conformitate cu indicaia exclusiv medical (nu a
farmacistului)
e)supravegherea tratamentului diabetului, afeciunilor cardiovasculare asociate, digestive, etc).
Raspuns a)b)d)e)
75.Manifestarile clinice descoperite de nursa care pledeaza pentru diagnosticul de dementa sunt:
a)palpitatii,
b)tulburrile globale de memorie,
c)dezorientarea n timp i spaiu,
d)tulburrile de exprimare i
e)tulburari de nelegere,
Raspuns b)c)d)e)
76.Manifestarile clinice descoperite de nursa care pledeaza pentru diagnosticul de dementa sunt
a)tulburari de limbaj,
b)tulburari de comportament,
c)tulburari de memorie,de atentie
19
01

d)tulburari de judecat,
e)dispnee de efort.
Raspuns a)b)c)d)
77.ngrijirile acordate de nursa in cazul unui pacient cu dementa constau n: a)urmrirea
administrrii medicamentelor conform recomandrilor medicale b)asigurarea unui mediu ambiant adecvat,
c)efectuarea de exerciii intelectuale care mai sunt posibile (aceast metod are o importan deosebit de
mare).
d)acordarea de ingrijiri specifice nevoilor fundamentale,
c)recomandarea tratamentului specific.
Raspuns a)b)c)d)
78. Precizati ordinea descrescatoare a ponderii morbiditii varstnicului:
a)patologia psihiatrica, cardiovasculara, neurovasculara,
b)patologia cardio vascular, neuro vascular i psihic.
c)patologia neurologica, cardiovasculara, psihiatrica,
d)patologia psihiatrica, neurologica, cardiovasculara,
e) patologia patologia caardiovasculara, cerebrovasculara si psihiatrica.
Raspuns b)e)
79.Cele mai frecvente cauze care duc la apariia patologiei cardio vasculare la varstnic sunt:
a)ateroscleroza,
b)bolile metabolice
c)procesele involutive cardio vasculare.
d)un stil de viata sanatos
e)obezitatea si diabetul.
Raspuns a)b)c)e)
80.Nursa tebuie sa stie ca procesele de imbtrnirea a cordului, fiziologic, const n :
a)acumularea de lipofuscin n nucleii celulelor miocardului,
b)acumularea de depozite de amiloid n miocard,
c)scderea numrului de celule din nodulul sinusal,
d)infectia streptococica,
e)infectia luetica.
Raspuns a)b)c)
81.Datorita proceselor de uzura si imbatranire la nivelul cordului, in conditii de stres pot sa apara:
a)insuficiena cardiac,
b)tulburri de ritm,
c)ischemie miocardic,
d)dureri lombare,
e)poliartralgii.
Raspuns a)b)c)
82.Principalele simptome de alerta ntlnite n afeciunile cardio vasculare ale vrstnicului sunt:
a)dispneea de efort
b)durerea precordial
c)claudicaia intermitent
19
11

d)casexie,
e)paralizii.
Raspuns a)b)c)
83.Simptomele de mprumut ntlnite n afeciunile cardio vasculare ale vrstnicului care
trebuie recunoscute de catre nursa sunt:
a)starea caectic (atrofie muscular, scderea n greutate, anorexie) ca form de manifestare pentru
insuficiena cardiac
b)semne de abdomen acut chirurgical form sub care poate s debuteze un infarct miocardic acut
c)fenomene cerebrale asemntoare accidentului vascular cerebral de asemenea posibil form de debut
pentru infarctul miocardic acut
d)simptomatologie specific de enterocolit infecioas, ca form nespecific de manifestare pentru
ateroscleroza vaselor mezenterice.
e)durere precordiala.
Raspuns a)b)c)d)
84.Precizati care afirmatii verificate prin studii epidemiologice sunt acceptate:
a)infarctul miocardic este pe primul loc ca i cauz de decese la grupa de vrst 60 70 ani,
b) frecvena maxim de apariie a infarctului s-a ntlnit la grupa de vrst cuprins ntre 40 60 de ani,
c) peste 70 de ani, pe primul loc ca i cauz de deces se situeaz accidentele vasculare cerebrale,
d)infarctul miocardic este cel mai frecvent la persoanele sub 60 de ani,
e) infarctul miocardic este mai frecvent la femeile sub 50 ni.
Raspuns a)b)c)
85.Nursa are cunostinte privind procesele fiziologice de imbatranire. Notati care factori contribuie
la aparitia infarctului miocardic la varstnic :
a) obezitatea si hiperlipidemia
b)fumatul,
c)hipertensiunea arterial esenial i
d)diabetul zaharat,
e)hipotensiunea arteriala.
Raspuns a)b)c)d)
86. In caz de infarct miocardic la varstnic nursa descopera unele caracteristici ale simptomatologiei:
a)tablourile clinice sunt oligosimptomatice,
b)durerea precordiala este tipica,
c)tablourile clinice au aspecte atipice,
d)poate imbraca simptome de mprumut,
e)simptomatologia este polimorfa.
Raspuns a)c)d)e)
87.Precizati conditiile de suspiciune a unui infarct miocardic la varstnic:
a)infarctul miocardic se poate manifesta prin semne i simptome de abdomen acut chirurgical,
b)infarctul miocardic se poate manifesta prin semne i simptome de acccident vascular cerebral,
c) infarctul miocardic se poate manifesta prin semne i simptome de afeciune pulmonar,
d)frecvent prin durere precordiala tipica,
e) infarctul miocardic se poate manifesta prin algii toracice sau dureri articulare.
19
21

Raspuns a)b)c)d)

88.Caracteristicile sindromului dureros in caz de infarct la varstnic sunt:


a)durere puternica precordiala cu iradiere tipica,
b)durere atipica, frust sau de intensitate mic, fie se manifest ca jen sau disconfort,
c)durerea vag, surd, trenant,
d)durere intricat (cnd se asociaz patologia coronarian cu cea osteoarticular, de vecintate),
e)durerea se asociaz cu elemente nespecifice pentru boala actual: depresie, anxietate, dispnee, paloare.
Raspuns b)c)d)e)
89.Durerea atipica din infarctul miocardic la varstnic se poate manifesta astfel:
a)sub form de epigastralgie ca intr-un ulcer gastric,
b)durere caracteristica unei colecistite acut,
c)ca o hernie hiatal,
d) ca o artroz de umr stng,
e)durere in fosa iliaca dreapta.
Raspuns a)b)c)d)
90.Nursa are cunostinte despre un tabloul clinic de infarct miocardic care poate fi confundat cu o
tulburare digestiva:
a) durere de scurt durat situat n abdomenul superior,
b)durere de intensitate moderat, aprut postprandial
c)durere nsoit de grea, meteorism abdominal i vrsturi.
d)durere in hipogastru si polachiurie,
e)durere la nivelul scrotului insotita de tulburari urinare.
Raspuns a)b)c)
91.Infarctul miocardic la varstnic se poate insoti de semnele insuficienei cardiace cu urmatoarele
aspecte:
a)deficitul circulator datorat infarctului miocardic se instaleaz pe un fond de insuficien cardiac deja
existent,
b)sunt prezente semnele clinice majore sunt ale insuficienei ventriculare stngi acute (semne de edem
pulmonar acut),
c)insuficiena ventricular stng apare paroxistic.
d)nu pot fi ntlnite i semne de insuficien ventricular dreapt,
e) pot fi ntlnite i semne de insuficien ventricular dreapt.
Raspuns a)b)c)d)
92. Intervenia nursing in caz de infarct miocardic la varstnic const n: a)recunoaterea precoce a
semnelor descrise, a caracterului de urgenta,
b) suspiciunea de infarct miocardic trebuie avut n vedere cand pacientul este intens astenic.
c)nursa anuna de urgen ambulana iar bolnavul va fi mobilizat ct mai puin sau deloc,
d)bolnavul va fi mobilizat pentru a evita hipotensiunea,
e) nursa are grija ca bolnavul s nu fac nici un fel de efort, nici efortul de a vorbi (cruarea miocardului).
Raspuns a)b)c)e)
19
31

93.Hipertensiunea la varstnici are anumite caracteristici pe care le veti nota:


a)specific pentru vrstnici este hipertensiunea arterial sistolic,
b)dat cu naintarea n vrst crete i frecvena hipertensiunii arteriale
c)hipertensiunea arteriala
d)hipertensiuneaa arteriala reprezint pentru vrstnic principalul factor de risc pentru accidentele vasculare
coronariene,
e)specific pentru varstnici este hipertensiunea arteriala diastolica.
Raspuns a)b)c)d)
94.Nursa are cunostinte despre evolutia hipertensiunii arteriale la varstnici:
a)creterea valorii tensiunii sistolice odat cu naintarea n vrst,
b)evoluia blnd i gravitatea moderat,
c)de cele mai multe ori afeciunea se asociaz cu ateroscleroz generalizat,
d)hipertensiunea arterial diastolica este adevrata hipertensiune geriatric,
e)hipertensiunea arterial secundar este rar la vrstnic.
Raspuns a)b)c)e)
95.Particularitile manifestarilor clinice ale hipertensiunii arteriale la vrstnic sunt:
a)exista cazuri de hipertensiune arterial cu valori mari fr simptomatologie clinic;
b)exista cazuri cu simptomatologie nu foarte zgomotoas,
c)semnele clinice sunt n general nespecifice, ca de exemplu cefaleea, vertijul, tulburrile de vedere,
palpitaiile i nicturia,
d)simptomatologie tipica
e) se poate manifesta clinic prin semnele de suferin cardiac: dispnee de efort, disconfort toracic,
palpitaii.
Raspuns a)b)c)e)
96.Obiectivul ingrijirilor nursing privind scderea valorilor tensionale va tine cont de unele aspecte:
a)valorile corecte ale tensiunii arteriale la vrstnic, indiferent de vrsta acestuia, sunt aceleai ca la
persoanele tinere: sub 140 cu 80 mmHg.
b)nursa nu va recomand repausul prelungit la pat deoarece studiile au dovedit c micarea n limita
tolerabilitii reduce valorile tensionale la vrstnic.
c)nursa va recomanda un regim hiposodat strict,
d)nursa va recomanda tratamentul medicamentos,
e)nursa va urmari ca tratamentul s fie permanent, fr ntreruperi
Raspuns a)b)c)e)
97. Principiile generale de ingrijire in cazul hipertensiunii arteriale la varstnic care au ca obiectiv
scaderea valorilor tensionale sunt:
a) scderea treptat a valorilor tensionale, o scdere brusc favoriznd apairia ischemiei miocardice,
b)modificarea stilului de viata,
c)regim alimentar hipocaloric i hipolipidic, hiposodat, cu mese reduse cantitativ,
d)evitarea alimentelor cu excitani alimentari si alcool,
e)dieta desodata, hiperproteica.
Raspuns a)b)c)d)
98.Hipertensiunea arteriala la varstnici recunoaste urmatorii factori predispozanti:
a)obezitatea care asociaza cresterea volumului plasmatic si a debitului cardiac
19
41

b)excesul de alcool creste nivelul plasmatic al catecolamine( >40 g etanol/zi)


c)fumatul
d)sedentarismul
e)dieta hiposodata.
Raspuns a)b)c)d)
99. Nursa prin culegerea datelor trebuie sa puna in evidenta urmatoarele informatii:
a)antecedentele familiale
b)conditiile de viata,
c)conditiile de munca,
d)aportul scazut de sare,
e)predispozitia ereditara.
Raspuns a)b)c)e)
100.Pentru a aplica corect masurile de ingrijire nursa trebuie sa detina cunostinte despre mecanismele
aparitiei si a mentinerii hipertensiunii arteriale primare:
a)hiperreactivitatea sistemului nervos simpatic (intalnita la tineri cu tahicardie care creste debitul cardiac),
b)bolile renale,
c)sistemul renina - angiotensina aldosteron,
d)perturbaraea natriurezei, a capacitatii rinichiului de a excreta sodiu, hipervolemie si HTA,
e)anomalii ale schimbului Na+/K+ cu o crestere intracelulara de Na, si a Ca++, hipertonie a fibrelor
musculare netede din peretii vaselor si HTA.
Raspuns a)c)d)e)
101. Cauzele hipertensiunii arteriale secundare care este rara la varstnici pot fi:
a)medicatia estrogenica
b)bolile renale si vasculorenale,
c)hipertensiunea intracraniana,
d) hiper sau hipotiroidia,
e)aportul crescut de sare.
Raspuns a)b)c)d)

DISCIPLINA CHIRURGIE GENERALA


Autori: Prof. univ. Dr. Dorin Mercu, Asist. univ. Dr. Emil Tiberius Trac, Asist. univ. Dr. Ianoi
Gabriel, Asist. univ. Dr. Siloi Cristian
1. Din punct de vedere etiopatogenic, ocluziile intestinale se clasific n :
a. Dinamice, organice i mixte
b. Mecanice i mixte
c. nalte i joase
d. Dinamice, joase i mixte.
e. Nici un rspuns de mai sus nu este corect.
R-a
19
51

2. Ocluziile intestinale dinamice pot fi :


a. Mecanice
b. Organice
c. Reflexe
d. Toate rspunsurile de mai sus
e. Nici un rspuns de mai sus nu este corect.
R-c
3. Alterrile fiziopatologice generale din ocluziile intestinale sunt reprezentate de :
a. Pierderi hidroelectrolitice mari
b. ,,Colici de lupt exprimnd activitatea intestinal intens suprajacent obstacolului
c. Crearea unei hiperpresiuni intraluminale ce comprim circulaia sanguin parietal
d. Necroz intestinal
e. Perforaie intestinal.
R-a
4. Semnele radiologice patognomonice pentru ocluziile intestinale sunt reprezentate de :
a. Nia
b. Ascensionarea hemidiafragmului stng
c. Opacitate la nivelul hipocondrului stng
d. Imagini hidroaerice
e. Pneumoperitoneu subdiafragmatic
R-d
5. ,,Sindromul peritonitic comun peritonitelor acute difuze prezint urmtoarele elemente clinice
eseniale:
a. vrsturile i diareea
b. sughiul i vrsturile
c. durerea i vrsturile
d. durerea i contractura abdominal
e. diareea i sughiul.
R-d
6. Cauzele cele mai frecvente de pancreatit acut sunt :
a. Infeciile virale (urlian, Koksakie)
b. Bolile metabolice (hiperlipidemia familial)
c. Litiaza biliar i alcoolismul
d. Traumatismele
e. Bolile endocrine (hiperparatiroidismul).
R-c
7. Care dintre afirmaiile privind tratamentul necrozei din pancreatita acut sunt adevrate?
a. Necroza steril trebuie tratat pe cale chirurgical, percutanat sau mixt
b. Necroza i coleciile infectate trebuie tratate pe cale chirurgical, percutanat sau mixt
c. Puncia ghidat a esutului pancreatic sntos
d. Antibioterapia sistemic precoce
e. Sfincterotomie endoscopic.
R-b
8. Care dintre afirmaiile privind tratamentul formelor necomplicate de pancreatit acut sunt
adevrate?
a. Nu necesit spitalizare
b. Dozajul repetat al enzimelor pancreatice

c. Ileusul i vrsturile cu deshidratare extracelular justific reechilibrarea hidroelectrolitic


d. Tratarea durerilor cu AINS (salicilai)
e. Neutralizarea mediatorilor inflamaiei cu antagoniti de citokine.
R-c
9. Colecistita cronic litiazic asociaz din punct de vedere clinic urmtoarele sindroame:
a. Sindrom de retenie biliar i sindrom depresiv
b. Sindromul insuficienei pancreatice exocrine i sindrom anemic
c. Sindrom dureros i sindrom dispeptic
d. Sindrom de iritaie peritoneal i sindrom Boerhaven
e. Sindrom Mallory-Weiss i sindrom Menetrier.
R-c
10. Complicaiile mecanice ale colecistitei cronice litiazice sunt:
a. Piocolecistita acut
b. Pancreatita acut de etiologie biliar
c. Migrarea calculilor n CBP
d. Degenerescena malign a veziculei biliare
e. Nici una de mai sus
R-c
11. Formele anatomopatologice de colecistit acut sunt urmtoarele, cu excepia:
a. Colecistita acut cataral (hidropic)
b. Colecistita acut gangrenoas
c. Colecistita acut rezidual scleroatrofic
d. Hidropsul vezicular
e. Colecistita acut flegmonoas
R -d
12. Diagnosticul pozitiv de colecistit acut se stabilete pe baza urmtoarelor elemente, cu excepia:
a. Antecedente de litiaz
b. Sindrom infecios: febr, frisoane, leucocitoz
c. Semne de retenie biliar: subicter, icter
d. Debutul durerilor n flancul stng cu iradiere postero-inferioar
e. Colecist palpabil, aprare muscular localizat, bloc inflamator.
R-d
13. Forma clasic de litiaz a cii biliare principale (CBP) prezint urmtorul tablou clinic:
a. Durere, vrsturi i inapeten
b. Febr, frison i stare general alterat
c. Durere, febr, icter
d. Accese febrile, frisoane pseudo-palustre i vrsturi
e. Frisoane, pirozis, eructaii
R-c
14. Angiocolita ictero-uremigen (Caroli) se caracterizeaz din punct de vedere clinic prin:
a. Lipsa prodroamelor, icter progresiv, febr
b. Accese febrile, frisoane pseudo-palustre, icter cu accentuare rapid, oligoanurie, azotemie,
alterarea strii generale
c. Febr continu, ridicat, frisoane, icter, azotemie normal, hepatomegalie
d. Dureri epigastrice postprandiale, constipaie ntrerupt de crize diareice, icter
e. Durere, febr, lipsa icterului

R-b
15. n litiaza cii biliare principale (CBP) se ntlnesc urmtoarele forme clinice, cu excepia:
a. Forma clasic cu durere, febr, icter
b. Forma cu icter continuu
c. Icter cu angiocolit grav
d. Angiocolita ictero-uremigen (CAROLI)
e. Forma gangrenoas
R-e
16. Coledocotomia (coledocolitotomia) pentru extragerea calculilor n litiaza cii biliare principale este
indicat n urmtoarele situaii, cu excepia:
a. Prezena clinic i biologic a icterului
b. Depistarea prin palpare a calculilor n CBP
c. Prezena unei pancreatite cronice cefalice
d. Colangiografia de depistare a calculilor este negativ
e. Microlitiaza vezicular, cu calculi sub 3 mm i cistic permeabil.
R-d
17. Ocluziile intestinale dinamice pot fi:
a. Dishomeostatice
b. Mecanice
c. Paraseptice
d. Reflexe
e. Organice.
R - a, c, d
18. Ocluziile intestinale mecanice sau organice se produc prin :
a. Obstrucie
b. Strangulare
c. Obstacol parietal (mural)
d. Obstacol extraparietal
e. Dezechilibre majore hidroelectrolitice.
R - a, b, c, d
19. Alterrile fiziopatologice generale din ocluziile intestinale sunt reprezentate de :
a. Pierderi hidroelectrolitice mari
b. ,,Colici de lupt exprimnd activitatea intestinal intens suprajacent obstacolului
c. Crearea unei hiperpresiuni intraluminale ce comprim circulaia sanguin parietal
d. Pierderi proteice i de mas sanguin
e. Perforaie intestinal.
R - a, d
20. Alterrile fiziopatologice locale din ocluziile intestinale sunt reprezentate de :
a. Pierderi hidroelectrolitice mari
b. ,,Colici de lupt exprimnd activitatea intestinal intens suprajacent obstacolului
c. Crearea unei hiperpresiuni intraluminale ce comprim circulaia sanguin parietal
d. Necroz intestinal
e. Perforaie intestinal.
R - b, c, d, e
21. Simptomele caracteristice ocluziei intestinale sunt :
a. Accelerarea tranzitului intestinal, sughiul i inapetena
b. Vrsturile, diareea i meteorismul abdominal
c. Pirozisul, eructaiile, regurgitaiile

d. Durerile abdominale i vrsturile


e. ntreruperea tranzitului intestinal i meteorismul abdominal.
R - d, e
22. Dup momentul producerii ocluziei postoperatorii, aceasta se clasific n:
a. Ocluzii imediate dezvoltate n primele 3 4 zile postoperatorii
b. Ocluzii imediate dezvoltate n primele 2 3 sptmni postoperator
c. Ocluzii tardive dezvoltate n primele 2 3 sptmni poetoperator
d. Ocluzii precoce survin n primele 2 3 sptmni postoperator
e. Ocluzii tardive survin la mai mult de 21 zile de la operaia primar.
R - a, d, e
23. Criteriile clinice care definesc SIRS (sindromul de rspuns inflamator sistemic) din peritonitele
acute sunt :
a. Temperatura rectal <38 C sau >36 C
b. Temperatura rectal >38 C sau <36 C
c. Ritm cardiac >90/min
d. paCO2 <32 mmHg
e. leucocite <12000 sau >4000 sau 10% granulocite
R - b, c, d
24. MODS (sindromul disfunciei multiple de organ) din cadrul peritonitei acute este definit de
urmtoarele elemente clinice:
a. Debit urinar sub 479 ml/24 ore
b. Ritm respirator sub 5 sau peste 49/min
c. Bradicardie sinusal
d. Ritm cardiac peste 54/min
e. Tensiunea arterial medie sub 49 mmHg.
R - a, b, e
25. Examenul radiologic al abdomenului n peritonitele acute poate evidenia:
a. Distensia anselor intestinale
b. Pneumoperitoneu
c. tergerea umbrei psoasului
d. tergerea reliefului mucos intestinal
e. Nici una de mai sus.
R - a, b, c, d
26. Diagnosticul diferenial n peritonitele acute se face cu urmtoarele afeciuni :
a. Porfiria acut intermitent
b. Infarctul miocardic acut
c. Adenita mezenteric
d. Sarcina extrauterin rupt
e. Nici una de mai sus.
R - a, b, c, d
27. Caracterele comune peritonitelor acute primare sunt urmtoarele :
a. Apar n urma perforaiilor organelor cavitare interne
b. Apar n urma traumatismelor abdominale
c. Sunt de obicei plurimicrobiene
d. Sunt prevalente la copil pe teren nefrotic i la adult pe ciroz cu ascit
e. Tratamentul se bazeaz pe antibiotice i nu pe chirurgie
R - d, e
28. Principiile tratamentului chirurgical n peritonitele acute secundare sunt :

a.
b.
c.
d.
e.

Eliminarea sursei de contaminare


Reducerea contaminrii prin toaleta i drenajul cavitii peritoneale
Tratarea infeciei reziduale i prevenirea recurenei infeciei
ndeprtarea obstacolului i restabilirea tranzitului intestinal
Reechilibrarea hidroelectrolitic i nutriional.
R - a, b, c

29. Obiectivele antibioterapiei n peritonitele acute difuze sunt urmtoarele :


a. Scderea numrului i gravitii bacteriilor perioperator
b. Limitarea extensiei i a recidivei
c. Reducerea nivelului inoculrii nainte i postoperator
d. Drenajul cavitii peritoneale
e. Eliminarea sursei de contaminare.
R - a, b, c
30. Din punct de vedere morfopatologic se deosebesc urmtoarele forme de pancreatit acut :
a. Forma congestiv b.
Forma edematoas c.
Forma flegmonoas d.
Forma supurat
e. Forma necrotico-hemoragic.
R - b, d, e
31. Leziunile tubului digestiv din pancreatita acut sunt reprezentate de :
a. Gastroduodenite
b. Perforaii jejunale
c. Nefrit tubulo-interstiial
d. Celulit retroperitoneal
e. Hemoragii digestive superioare
R - a, b, e
32. Leziunile intraabdominale extrapancreatice din pancreatita acut sunt reprezentate de :
a. Gastroduodenite
b. Revrsat serohematic intraperitoneal (bogat n enzime pancreatice)
c. Nefrit tubulo-interstiial
d. Hemoragii peripancreatice
e. Hemoragii digestive superioare
R - b, d
33. Formele clinice evolutive de pancreatit acut sunt :
a. Forma ocluziv
b. Forma medicolegal Chalmeas
c. Forma subacut
d. Forma biliar
e. Forma alcoolic.
R - b, c
34. Complicaiile evolutive propriu-zise din pancreatita acut sunt :
a. Sechestrul pancreatic
b. Pseudochistul pancreatic
c. Abcesele pancreatice
20
02

d. Hemoragii pancreatice
e. Nici una de mai sus.
R - a, b, c, d
35. Tratamentul necrozei din pancreatita acut are urmtoarele obiective :
a. Evacuarea detritusurilor necrotice
b. Evacuarea coleciilor infectate
c. Rezecii pancreatice reglate precoce
d. Respectarea pancreasului restant
e. Derivaia chisto-digestiv cu stomacul sau duodenul.
R - a, b, d
36. Tratamentul formelor necomplicate de pancreatit acut presupune :
a. Aspiraie nazo-gastric pentru evacuarea stazei gastrice
b. Post alimentar, dac sunt dureri i intoleran gastric, fr a fi prelungit peste 5 zile
c. Evaluarea clinic de mai multe ori/zi pentru detectarea agravrii
d. Combaterea autodigestiei pancreatice (aprotinin, gubexat, comostat)
e. Controlul secreiei pancreatice (scderea) prin atropin, glucagon, somatostatin, octreotide.
R - a, b, c
37. Tratamentul specific al formelor complicate de pancreatit acut presupune :
a. Combaterea autodigestiei pancreatice (aprotinin, gubexat, comostat)
b. Controlul secreiei pancreatice (scderea) prin atropin, glucagon, somatostatin, octreotide.
c. Neutralizarea mediatorilor inflamaiei (antagoniti de citokine)
d. Revascularizarea segmentului enteral ischemiat
e. ndeprtarea obstacolului i restabilirea tranzitului intestinal.
R - a, b, c
38. Sindromul dispeptic din colecistita cronic litiazic se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri
clinice:
a. Meteorism abdominal
b. Eructaii
c. Somnolen postprandial
d. Disfagie
e. Migrene intolerabile
R - a, b, c, e
39. Indicaia de tratament chirurgical n colecistita cronic litiazic se impune n urmtoarele situaii:
a. Colecistita cronic microlitiazic (calculi mici sub 3 mm)
b. Colici veziculare repetate
c. Colecistita cronic complicat cu litiaza CBP, cu fistule bilio-biliare, bilio-digestive
d. Colecistita cronic sclero-atrofic
e. Litiaza pigmentar n cadrul bolii hemolitice
R - a, b, c, d
40. n colecistita cronic litiazic, alte posibiliti de tratament n afara celui chirurgical, sunt:
a. Litotripsia extracorporeal cu ajutorul unor unde de oc ultrasonice
b. Colecistectomia laparoscopic
c. Litoliza pe cale general cu acid biliar de tip chenodeoxicolic
d. Colecistostomia
e. Coledocolitotomia

R - a, c
41. Urmtoarele afirmaii privitoare la colecistectomia laparoscopic sunt false:
a. Este cea mai modern tehnic de extirpare a colecistului
b. Este o tehnic mini-invaziv
c. Se adreseaz n special formelor complicate
d. Principiile operaiei sunt diferite fa de cele din tehnica clasic
e. Mijloacele de realizare a tehnicii sunt aceleai cu cele folosite n colecistectomia clasic
R - c, d, e
42. Urmtoarele afirmaii privitoare la colecistectomia clasic sunt adevrate:
a. Mortalitatea este cuprins ntre 3-9%
b. Morbiditatea este cuprins ntre 1-4,5%
c. Are indicaii restrnse, mai ales n formele complicate de colecistit cronic litiazic
d. n cazul existenei i a litiazei CBP, colecistectomia se asociaz cu explorarea chirurgical
i instrumental (coledocolitotomia)
e. Are ca obiectiv principal suprimarea rezervorului i locului de formare a calculilor,
respectiv bezicula biliar.
R - c, d, e
43. Urmtoarele afirmaii privitoare la colecistectomia laparoscopic sunt adevrate:
a. Este cea mai modern tehnic de extirpare a colecistului
b. Este o tehnic mini-invaziv
c. Se adreseaz n special formelor complicate de colecistit cronic litiazic
d. Are rezultate postoperatorii excelente
e. Morbiditatea postoperatorie este practic nul
R - a, b, d, e
44. Diagnosticul diferenial din colecistita acut include urmtoarele afeciuni:
a. Ulcerul perforat acoperit
b. Apendicita acut subhepatic
c. Pancreatita acut
d. Cistita acut
e. Infarctul miocardic
R - a, b, c, e

45. Dup aspectul evoluiei clinice deosebim urmtoarele forme de colecistit acut:
a. Colecistita acut gangrenoas supraacut
b. Colecistita acut perforat cu peritonit biliar
c. Colecistita acut cu hidrops vezicular
d. Colecistita acut cu plastron i abcese pericolecistice
e. Colecistita acut scleroatrofic cu piocolecist (puroi steril).
R - a, b, d, e
46. Urmtoarele afirmaii cu privire la momentul operator al bolnavilor cu colecistit acut sunt
adevrate, cu excepia:
a. Operaie imediat (urgen imediat) n toate formele supraacute, indiferent de riscuri

b. Operaie precoce (urgen amnat, 24-72 ore) este atitudinea de elecie n toate formele de
colecistit acut
c. De preferat, operaie dup temporizare, 3-7 pn la 10 zile de evoluie a unei colecistite
acute
d. Operaie dup temporizare, 3-7 zile pn la 10 zile n toate formele supraacute, indiferent
de riscuri
e. Operaie imediat este atitudinea de elecie n toate formele de colecistit acut.
R - d, e
47. Urmtoarele afirmaii cu privire la momentul operator al bolnavilor cu colecistit acut sunt
adevrate:
a. Operaie imediat (urgen imediat) n toate formele supraacute, indiferent de riscuri
b. Operaie precoce (urgen amnat, 24-72 ore) este atitudinea de elecie n toate formele de
colecistit acut
c. De preferat, operaie dup temporizare, 3-7 pn la 10 zile de evoluie a unei colecistite
acute
d. Operaie dup temporizare, 3-7 zile pn la 10 zile n toate formele supraacute, indiferent
de riscuri
e. Operaie imediat este atitudinea de elecie n toate formele de colecistit acut.
R - a, b, c
48. Urmtoarele afirmaii cu privire la procedeele chirurgicale indicate n tratamentul chirurgical al
bolnavilor cu colecistit acut sunt adevrate:
a. Colecistectomia clasic cu abdomen deschis este procedeul de ales n cazul colecistitelor
acute, ea suprimnd focarul de infecie i rezervorul de calculi
b. Colecistostomia este procedeul de elecie n cazul colecistitelor acute
c. Colecistectomia laparoscopic este procedeul de ales n cazul colecistitelor acute, ea
suprimnd focarul de infecie i rezervorul de calculi
d. Colecistectomia laparoscopic este posibil uneori n formele complicate hidropice
e. Colecistectomia laparoscopic este contraindicat n formele gangrenoase cu peritonit.
R - a, d, e
49. n litiaza cii biliare principale (CBP) se ntlnesc urmtoarele forme clinice:
a. Forma clasic cu durere, febr, icter
b. Forma cu icter continuu
c. Icter cu angiocolit grav
d. Angiocolita ictero-uremigen (CAROLI)
e. Forma gangrenoas
R - a, b, c, d
50. Coledocotomia (coledocolitotomia) pentru extragerea calculilor n litiaza cii biliare principale este
indicat n urmtoarele situaii:
a. Prezena clinic i biologic a icterului
b. Depistarea prin palpare a calculilor n CBP
c. Prezena unei pancreatite cronice cefalice
d. Colangiografia de depistare a calculilor este negativ
e. Microlitiaza vezicular, cu calculi sub 3 mm i cistic permeabil.
R - a, b, c, e
51. Tiroiditele acute
a. Sub tratament medical precoce, de regul se remite procesul inflamator
b. Sunt mai frecvente la copii

c. Aspectul anatomo-patologic este de adenocarcinom


d. Apar mai frecvent dup vrsta de 50 ani
e. Tratamentul este exclusiv chirurgical
52. Urmtoarele forme sunt tiroidite cornice nespecifice:
a. Tiroidita tuberculoas
b. Tiroidita limfomatoas (boala Hashimoto)
c. Tiroidita luetic
d. Tiroidita actinomicotic
e. Nici una dintre ele
53. Tiroiditele:
a. Sunt hipertrofii difuze ale glandei tiroide
b. Sunt inflamaii ale glandei tiroide
c. Sunt hipertrofii localizate de natur distrofic ale glandei
d. Sunt cele mai frecvente afeciuni ale glandei tiroide
e. Toate rspunsurile sunt corecte
54. Tratamentul profilactic al guilor:
a. Const din hormonoterapie substitutiv
b. Presupune tiroidectomia subtotal
c. Presupune lobectomia
d. Este indicat n regiunile endemice
e. Nici una dintre variante nu este corect

R-a

Rb

tiroide
R-b

Rd

55. Nu sunt factori etiopatogenici determinani ai hipertiroidiilor urmtorii factori:


a. Traumele psihice puternice
b. Infeciile microbiene
c. Encefalitele
d. Iodoterapia
e. Labilitatea hormonal
Re
56. Tratamentul cancerului tiroidian difereniat nu presupune:
a. Lobectomie total de partea leziunii i istmectomie pentru tumori sub 2 cm la pacienii sub
45 ani
b. Iradiere intern (Iodoterapie)
c. Iradiere extern folosit rar
d. Hormonoterapie, imediat postoperator, n scop substitutiv
e. Chimioterapia indicat la toi pacienii
Re
57. Urmtoarele afirmaii despre mastita acut nu sunt adevrate:
a. Este mai frecvent sub 20 ani
b. Este mai frecvent peste 40 ani
c. Ombilicarea mamelonului este factor favorizant
d. Nu se dezvolt niciodat posttraumatic
e. Poate fi urmarea unui hematom intraglandular
Rd
58. Tratamentul profilactic al mastitelor include:
a. Suspendarea compresiv a snului

b. Evacuarea puroiului prin incizie


c. Tratamentul antiinflamator local
d. Aspiraia laptelui cu pompa
e. Antibioterapie pe cale general
59. Urmtoarele mastite cornice sunt specifice:
a. Abcesul cronic consecutiv unei mastite acute nespecifice
b. Galactocelul
c. Flegmonul cronic lignos al snului
d. Tuberculoza snului
e. Abcesul cronic nespecific dup o infecie general

Rd

Rd
60. Boala sclero-chistic a snului se mai numete:
a. Boala Paget
b. Boala Bowen
c. Maladia Dupuytren
d. Boala Reclus
e. Boala Crohn
Rd
61. Tumora Phyllodes
a. Este o tumor malign
b. Este o tumor conjunctiv
c. Nu d recidive locale
d. Are aspect clinic de mare diversitate
e. Are aspect histopatologic unic, tipic
62. Caracterele semiologice eseniale ale bolii Paget sunt:
a. Afeciunea intereseaz mamelonul de la debut
b. Leziunea este bilateral
c. Boala are tendin la remisiune clinic
d. Tratamentele dermatologice obinuite opresc evoluia bolii
e. Niciun rspuns nu este adevrat
63. Urmtoarele afirmaii legate de cancerul de sn nu sunt adevrate:
a. Frecvena bolii a crescut considerabil n ultimii ani
b. Reprezint cea mai frecvent form de cancer la femeie
c. Boala se ntlnete la ambele sexe
d. Etiopatogenia bolii nu este pe deplin elucidat
e. Incidena maxim a bolii apare la pubertate
64. Sindromul adiologic malign n cancerul de sn se caracterizeaz prin:
a. Edem peritumoral
b. Microcalcificri fine intra- i extratumorale
c. Prelungiri sub form de spiculi
d. Opaciti de intensitate crescut, fr contur precis
e. Lizereu transparent peritumoral bine delimitat

Rd
Ra
Re

Re
65. Factorii determinani n producerea herniilor sunt:
a. Strile de denutriie
b. Obezitatea
c. Efortul
d. Sarcinile repetate
e. Nici unul
Rc

66. Mecanismul patogenic al strangulrii herniilor nu include:


a. Distensia brusc a intestinului prin gaze
b. Ocluzia prin cudare brusc
c. Obstrucia prin valvule conivente
d. Comprimarea piciorului ansei prin con mezenteric
e. Traumatismul
67. n sacul de hernie se pot gsi urmtoarele organe, cu excepia
a. Intestinul subire
b. Colonul sigmoid
c. Cecul
d. Pancreasul
e. Epiploonul

Re

Rd
68. Nodulul tiroidian solitar
a. Este o hipertrofie a glandei tiroide determinat de un proces hiperplazic de natur distrofic
b. Este o inflamaie a glandei tiroide
c. Este o tumefacie localizat a glandei tiroide
d. Noiunile de nodul cald sau rece pot fi asimilate cu caracterul de malignitate sau benignitate
a leziunii
e. Reprezint o hipertrofie fr expresie morfologic la nivelul glandei tiroide
R c,d
69. Tratamentul chirurgical al guilor este indicat n caz de:
a. Gui nodulare
b. Gui difuze
c. Eec al tratamentului medical
d. Gui hipervascularizate
e. Gui suspecte de malignizare
R a,c,e
70. Urmtoarele elemente clinice nu sunt specifice hipertiroidiilor:
a. Polimorfismul simptomatologic
b. Tahicardia sinusal
c. Piele aspr, uscat
d. Somnolen
e. Pierdere ponderal
R c,d

71. Urmtoarele entiti nu sunt forme clinice de hipertiroidie:


a. Boala Basedow
b. Tiroidita cronic lemnoas Riedel
c. Adenocarcinomul tiroidian
d. Nodulul toxic tiroidian
e. Gua multinodular toxic
72. La nivelul glandei tiroide se sintetizeaz urmtorii hormoni:
a. TSH (Thyroid Stimulating Hormone)
b. Tiroxina
c. TRH (Thyroid Releasing Hormone)
d. Triiodotironina
e. Tirocalcitonina

R b,c

R b,d,e

73. Diagnosticul diferenial al guii se face cu:


a. Cancerul tiroidian
b. Tumori mamare
c. Adenopatii cervicale
d. Chisturi branhiale
e. Tumori de glomus carotidian

R a,c,d,e

74. Complicaiile guii sunt:


a. Hemoragiile interstiiale
b. Strumita
c. Degenerescena malign
d. Hipertiroidiile
e. Nici una
R a,b,c,d
75. Urmtorii factori de mediu sunt implicai n etiopatogenia guii:
a. Carena relativ sau absolut a iodului din ap
b. Carena relativ sau absolut a iodului din sol
c. Surmenajul
d. Anumite defecte enzimatice care perturb metabolismul iodului
e. Factorii profesionali
R a,b,d
76. Factori etiopatogenici favorizani ai hipertiroidiilor sunt:
a. Labilitatea hormonal
b. Traumele psihice puternice
c. Hormonoterapia
d. Situaiile conflictuale familiale
e. Patologia tiroidian preexistent
77. Tratamentul verigii periferice a hipertiroidiilor include:
a. Corticoterapia de durat
b. Regim igieno-dietetic cu excluderea excitantelor

R a,d,e

c. Medicaia simpaticolitic
d. Tiroidectomia
e. Medicaia anabolizant
78. Extensia cancerului tiroidian se face pe cale:
a. Limfatic
b. Neural
c. Sangvin
d. Prin contiguitate
e. Toate variantele

R b,c,e
R a,c,d
R a,b
R a,b,d

79. Dintre explorrile paraclinice ale cancerului tiroidian:


a. Ecografia cervical evideniaz numrul nodulilor
b. Ecografia cervical evideniaz dimensiunile nodulilor
c. T3 i T4 sunt crescui la majoritatea pacienilor
d. T3 i T4 sunt sczui la majoritatea pacienilor
e. Nici o variant nu este corect
80. n funcie de topografie, abcesele mamare pot fi:
a. Abcese premamare
b. Inframastite
c. Submaxilite
d. Abcese intraglandulare
e. Adenite
81. Limfangita acut a glandei mamare:
a. Este o complicaie infecioas ce apare n perioada alptrii
b. Debuteaz lent, insidios
c. Prezint hipotermie
d. Prezint frisoane
e. Nici un rspuns nu este corect
82. Diagnosticul diferenial al abcesului mamar se face cu:
a. Staza lactat (angorjarea snului)
b. Colecistita acut
c. Mastita acut carcinomatoas
d. Erizipelul mamar
e. Carcinomul mamar
83. Urmtoarele afeciuni sunt mastite cornice specifice:
a. Galactocelul
b. Tuberculoza snului
c. Sifilisul mamar
d. Chistul hidatic al glandei mamare
e. Flegmonul cronic lignos al snului

R a,d

R a,c,d,e

R b,c,d

84. Urmtoarele afirmaii referitoare la boala sclero-chistic a snului sunt adevrate:


a. Este o boal inflamatorie cronic
b. Are caracter benign
c. Evoluia este lent, pe parcursul mai multor ani
d. Simptomatologia este acut
e. Apare mai ales la femei labile nervos
R b,c,e
85. Sunt caracteristice tumorilor benigne urmtoarele semen clinice:
a. Tumor bine delimitat
b. Evoluie rapid
c. Aderene la planurile nvecinate
d. Tumor ncapsulat
e. Nedureroas
R a,d,e
86. Diagnosticul tumorii Phyllodes este sugerat de urmtoarele caractere morfologice:
a. Lobulaia tumorii
b. Aspectul foliat pe trana de seciune
c. Tendina la enucleere prin simpla presiune a lobilor
d. Aspectul malign
e. Nici una dintre ele
R a,b,c
87. Modificrile anatomo-patologice din mamela sngernd pot fi reprezentate de:
a. Dilataii simple ale unui canal galactofor
b. Cancer mamar
c. Mastoz fibro-chistic
d. Tumora Phyllodes
e. Nici una
R a,b,c
88. Sunt considerai factori de risc pentru cancerul mamar urmtorii:
a. Antecedentele familiale de cancer de sn
b. Antecedentele personale de cancer de sn
c. Menopauza precoce
d. Obezitatea
e. Sarcinile multiple
R a,b,d
89. Sindromul radiologic benign n cancerul de sn include:
a. Opacitate nodular rotund
b. Structur omogen
c. Retracie cutanat sau a mamelonului
d. Microcalcificri fine intra sau extratumorale

e. Lizereu transparent peritumoral bine delimitat


R a,b,e
90. Din punct de vedere anatomic, formele clinice de cancer de sn sunt:
a. Cancerele cadranelor interne
b. Mastita carcinomatoas
c. Cancerul encefaloid
d. Cancerul in situ
e. Cancerul bilateral
R a,d,e
91. Elementele anatomice ale herniilor sunt:
a. Punctul herniar
b. Traiectul parietal
c. Coninutul herniar
d. nveliurile externe
e. Hernia interstiial
92. Factorii favorizani n producerea herniilor sunt:
a. Rezistena deficitar a musculaturii peretelui
b. Ereditatea
c. Efortul fizic
d. Tusitorii cronici
e. Nici unul
93. Obiectivele tratamentului chirurgical al herniilor sunt:
a. Reintegrarea intraabdominal a viscerelor herniate
b. Suprimarea sacului
c. Refacerea solid a peretelui
d. Rezecia intestinal
e. Nici unul
94. Cauzele anatomice ale strangulrii sunt:
a. Inelul fibros la nivelul orificiului profund
b. Gangrena ansei strangulate
c. Inelele Ramonede, aderenele sau bridele
d. Coletul sacului herniar strns, scleros
e. Congestia ansei strangulate

R b,c,d

R - a,b

R a,b,c

R a,c,
95. Herniile inghinale
a. Sunt mai frecvente la brbai datorit persistenei canalului peritoneo-vaginal
b. Sunt mai frecvente la femei unde se pot i strangula
c. Sunt cele mai frecvente tipuri topografice de hernii
d. Pot apare dup apendicectomie
e. Sunt afeciuni maligne
R a,c,d

21
02

96. Herniile femurale


a. Se produc n partea medial a inelului femural
b. Apar mai frecvent la femei obeze
c. Apar mai frecvent la multipare
d. Sunt hernii de slbiciune
e. Nici un rspuns nu este adevrat
R a,b,c,d
97. Hernia ombilical a adultului
a. Se ntlnete mai ales la femeile obeze
b. Este cea mai frecvent form de hernie la brbai
c. Este cea mai frecvent form de hernie la femei
d. La brbaii obezi este adeseori asociat cu varietatea inghinal congenital
e. Se asociaz cu afeciuni care cresc presiunea intraabdominal
R a,d,e
98. Elementele morfologice care alctuiesc o eventraie sunt:
a. Orificiul de eventraie
b. Sacul de eventraie
c. Coninutul eventraiei
d. Femurul
e. Nici unul
R a,b,c
99. Din punct de vedere etiologic, evisceraiile pot fi:
a. Postoperatorii
b. Posttraumatice
c. Mixte
d. Complexe
e. Idiopatice
100.
a.
b.
c.
d.
e.

Din punct de vedere anatomo-clinic, evisceraiile pot fi:


Libere (precoce)
Postoperatorii
Fixate (tardive)
Preoperatorii
Posttraumatice

R a,b

R a,c
101.

Incidenta maxima a ulcerului gastric este situat in decada:


A. IV
B .III
C. II
D. VI
E. V
R:A

102.

Agentul etiologic principal al ulcerului gastric este:

A. fumatul
B. Helicobacter pylory
C.tonusul vagal crescut
D.refluxul gastro-duodenal
E.scderearezistenei mucoasei gastrice
R:B
103.
Examenul paraclinic de prim pentrul diagnosticul diferenial ulcer-cancer este:
A.ecografia
B.examenul radiologic
C.examenul secreiei gastrice
D.endoscopia
E.tomografia computerizat
R:D.
104.
Ulcerul de stress poate apare in urmatoarele situatii, cu exceptia:
A.traumatisme
B.arsuri
C.infecii grave
D.hipertensiunea arteriala severa
E.tumori ale SNC
R:D
105.
Din punct de vedere anatomo-patologic formele avansate de cancer gastric sunt leziuni:
A. limitate la mucoas
B. limitate la submucoas
C.depec musculara mucoasei
D.localizate distal (antro-piloric)
E.localizate proximal (cardial)
R:C
106.
Urmtoarele afirmaii referitoare la linita plastic sunt adevrate cu excepia :
A.are caracter malign
B.invadeaz toate structurile
C.stroma este bogat n esut fibros
D.prognostic favorabil
E. prognostic nefavorabil
R:D
107.
Supravieuirea la 5 ani, la pacienii cu cancer gastric, stadiul II este de:
A.peste 90%
B.50 85 %
C.20%
D.15%
E.sub 5 %
R:C

108.
Strategia terapeutic n cancerul gastric, stadiul IB este
A.rezecie endoscopic
B.gastrectomie standard i limfadenectomie
C.radioterapie paliativ
D.chimioterapie paliativ
E.gastrectomie paliativ
R:B
109.
Strategia terapeutic n cancerul gastric, stadiul II este
A. rezecie endoscopic
B. gastrectomie standard i limfadenectomie
C.gastrectomie total/parial
D. chimioterapie paliativ
E. radioterapie paliativ
R:C

110.
Dolicocolonul reprezint:
A.creterea n lungimii cadrului colic
B.hipertrofia pereilor colonului
C.absena congenital a celulelor nervoase vegetative ganglionare
D. absena dobndit a celulelor nervoase vegetative ganglionare
E.hipotrofia pereilor colonului
R:A
111.
Din punct de vedere histologic cel frecvent tip de adenom colo-rectal este:
A.tubuloase
B.tubuloviloase
C.viloase
D.polipoid
E.ulcerativ
R :A
112.
Sindromul Osfield este caracterizat prin:
A.asocierea ntre polipoza rectocolonic i chisturi sebacee multiple
B. asocierea polipozei gastro-intestino-colorectale cu melanoz tegumentar
C.asocierea polip tumori neurogene
D.hemoragie intestinal inferioar cu snge rou
E.polipi moderat difereniai
R:A
113.
Cancerele colonice reprezint:
A.8% din tumorile maligne
B.20% din tumorile maligne
C.40% din tumorile maligne

D.55% din tumorile maligne


E.peste 60% din tumorile maligne
R:A
114.
Stadiul A n clasificarea Dukes reprezint
A.tumora ce afecteaz seroasa
B.tumor limitat la mucoas
C.adenopatie metastatic prezent
D.prezena metastazelor la distan
E.invazia altor organe
R:B
115.
Stadiul B n clasificarea Dukes reprezint
A.tumora ce afecteaz seroasa
B.tumor limitat la mucoas
C.adenopatie metastatic prezent
D.prezena metastazelor la distan
E.invazia altor organe
R:A
116.
Stadiul D n clasificarea Dukes reprezint
A.tumora ce afecteaz seroasa
B.tumor limitat la mucoas
C.adenopatie metastatic prezent
D.prezena metastazelor la distan sau invazia altor organe
E.asocierea cu cancerul gastric
R:D
117.
n cancerul de colon drept necomplicat intervenia radical recomandat este
A.colectomia segmentar
B.hemicolectomia dreapt
C. hemicolectomia stng
D.coloproctectomie total
E.Colectomia total cu anastomoz ileo-rectal
R:B
118.
Urmtoarele afirmaii referitoare la sindromul Peutz-Jeghers sunt adevrate:
A.boal ereditar rar
B.malignizare n 2-4% din cazuri
C. malignizare n 2o-40% din cazuri D.tratamentul
este conservator,simptomatic E.tratamentul este
chirurgical numai n complicaii
R:A,B,D,E
119.
Urmtoarele afirmaii referitoare la la megacolonul funcional sunt adevrate:
A.are evoluie benign

B. are evoluie malign


C.nu este consecina nici unui obstacol
D.constipaia este simptomul major
E.frecvent ajunge la ocluzie veritabil
R: A, C,D
120.
Tratamentul chirurgical a megacolonului congenital poate consta n:
A.colostomie
B.rezecie ano-rectal
C.Coborrea retrorectal a colonului
D.irigografia
E.hemicolectomie dreapt
R: A,B,C
121.
Diseminarea celulelor neoplazice n cancerul gastric se realizeaz prin :
A.propagare direct din aproape n aproape
B.limfatic
C.implantare intrluminal
D.hematogen prin artera gastric stng
E.transcelonic
R:A,B,C,E

122.
Complicatiile acute ale ulcerului gastric sunt:
A. penetratia,
B. perforatia, .
C.hemoragia, .
D.stenoza,
Emalignizarea.
R:B,C
123.
Complicatiile cronice ale ulcerului gastric sunt
A.Penetratia
B.Stenoza
C.Malignizarea
D.Hemoragia
E.Perforatia
R:A,B,C
124.
Tratamentul medical al ulcerului gastric cuprinde:
A.antiacide
B.AINS
C.antagonisti de receptori H2
D.sucralfat si compusi coloidali de bismut
E.anticoagulante
R:A,C,D

125.
Diagnosticul paraclinic al ulcerului gastric consta in:
A.examen radiologic baritat
B.computer tomografie
C.RMN
D.endoscopie gastrica cu biopsie
E.ecografie
R:A,D
126.
Obiectivele patogenice ale tratamentului chirurgical in ulcerul gastric sunt:
A.vagotomia selectiva;
B.ndepartarea leziunii
C.stomac hipoacid
D.vagotomia tronculara;
E.refacerea circuitului digestiv cat mai aproape de fiziologia normala.
R:B,C,E
127.
Examenul clinic al abdomenului n ulcerul duodenal perforat n primele ore de la debut :
A.prezena.contracturii abdominale la palpare
B.abdomenul este imobil cu respiraia
C.prezena matitii hepatice
D.hiperestezie cutanat
E.reflexele cutanate abdominale sunt abolite
R:A,B,D,E
128.
Tratamentul conservator n ulcerul duodenal perforat const n:
A.drenajul stomacului printr-o sond de aspiraie naso-gastric
B.antibioterapie cu spectru larg
C.antiulceroase
D. supravegherea evoluiei clinice i biologice
E.sutura endoscopic a perforaiei
R:A,B,C,D
129.
Clasificarea formelor macroscopice ale cancerului gastric Bormann deosebeste formele:
A.polipoid
B.ulcerativa
C.mixt,ulcero -infiltrativ
D.difuz -infiltrativa
E.tuberozitar
R:A,B,C,D
130.
Factorii alimentari care cresc riscul de cancer gastric sunt:
A.nitriii
B.consumul crescut de sare.
C.consumul de fructe

D.consumul de vegetale
E.fumatul
R:A,B
131.
Clasificarea cancerelor gastrice precoce-Mukarami,deosebete formele
A.protruziv
B.plat
C.excavat
D.linit plastic
E.polipoz gastric
R:A,B,C
132.
Tratamentul chirurgical al polipozei rectocolonice cuprinde urmtoarele procedee
chirurgicale:
A.coloprotectomia total
B.rectocolectomia cu pstrarea anusului ianastomoz ileo anal
C.colectomie total cu anastomoz ileo anal
D. .hemicolectomia dreapt
E. hemicolectomia stng
R:A,B,C
133.
Urmtoarele afirmaii referitoare la la cancerele colonice sunt adevrate:
A.afecteaz egal ambele sexe
B.afecteaz predominant sexul brbtesc
C.localizarea pe colonul stng reprezint 60%
D. localizarea pe colonul drept reprezint 40%
E.se dezvolt cel mai adesea pe o mucoas sntoas
R: A,C,D,E
134.
Formele macroscopice de cancer colonic sunt urmtoarele:
A.vegetant
B.ulcerovegetant
C.infiltrativ stenozant
D.epiteliom glandular
E.nedifereniate
R: A,B,C
135.
Din punct de vedere microscopic tumorile colonie maligne sunt:
A.epitelioame glandulare
B.tipice
C.atipice
D.nedifereniate
E.vegetante
R: A,B,C,D
136.
Imaginile radiologice evocatoare a cancerului colonic obinute prin irigografie sunt:
A.stenoza neoplazic
B.lacunele

C.stopul clismei baritate


D.nia
E.rigiditatea pereilor colonici
R:A,B,C
137.
Cnd tumorile colonului stng sunt nerezecabile,operaiile paleative posibile sunt:
A.by pass ul transverse sigmoidian
B.colostomie lateral supratumoral
C.colectomii segmentare
D. hemicolectomia dreapt
E. hemicolectomia stng
R: A,B,C
138.
Simptomele ce caracterizeaz boala Hirschprung sunt:
A.constipaia
B.meteorismul
C.diareea
D.ondulaiile peristaltice
E.ampula goal la tueul rectal
R: A,B,D,E
139.
Diverticulii colici pot apare :
A.la nivelul inseriei mezocolonului
B. la nivelul inseriei mezenterului
C.la nivelul orificiilor de penetraie vascular
D.pe marginea liber,n vecintatea franjurilor epiploice
E.frecvent la nivelul ileonului terminal
R :A,C,D
140.
Simptomele funcionale ale polipozei recto colonice se manifest prin:
A.pusee diareice
B.constipaie C.hemoragii
intestinale D.durei
abdominale difuze
E.inapeten
R: A,C,D,E
141.
Diagnosticul diferenial al polipozei recto colonice se face cu:
A.sindromul Peutz Jeghers
B. sindromul Gardner
C. sindromul Osfield
D. sindromulTurcot
E. sindromul Muire Torre
R: A,B,C,D
142.
Manifestrile clinice revelatorii pentru cancer colonic sunt:
A.Dureile abdominale
B.tulburri ale tranzitului intestinal
C.constipaia

D.diareea
E.febra
R: A,B,C,D
143.
Prognosticul cancerului de colon tratat chirurgical este influenat de:
A.stadiul evolutiv
B.momentul operator
C.gradul de difereniere neoplazic
D.sediul anatomic al tumorii
E.vrsta
R: A,B,C,D
144.
Traiectul fistulelor anale poate fi reperat prin:
A.cateterizare cu un stilet butonat
B.injectare de albastru de metil
C.fistulografie cu lipiodol
D.ecografie
E.colonoscopie
R:A,B,C
145.
Tabloul clinic al prolapsului rectal mucos este reprezentat de:
A.jen dureroas n regiunea anorectal
B.scurgeri sanguinolente anale,dup scaune
C.scurgeri mucoase ntre scaune
D.incontinena materiilor fecale
E.constipaie
R: A,B,C,D
146.
Macroscopic cancerul rectal mbrac urmtoarele forme:
A.vegetant
B.ulcerat
C.infiltrativ
D.ulcero vegetant
E.stenozant
R:A,B,C,D
147.
Tipurile histologice de baz ale cancerului rectal sunt:
A.adenocarcinomul
B.epitelioame
C.carcinomul spinocelular
D.carcinomul nedifereniat
E.sarcoame
R: A,C,D,E
148.
Urmtoarele afirmaii referitoare la cancerul anal sunt adevrate:
A.constituie 1-2% din totalitatea tumorilor colonului
B. constituie 10-20% din totalitatea tumorilor colonului

C.survin ntre 30 i 80 de ani


D.reprezint 3,3-6% din toate tumorile maligne ale anusului i rectului
E.este mai frecvent la brbai
R: A,C,D
149.
La distan extensia limfatic a tumorilor canalului anal se face prin:
A.pe cale inghinal n direcia ganglionilor iliaci externi
B.drenaj pelvin ganglionii pararectali,hemoroidali,superiori
C. pe cale inghinal n direcia ganglionilor iliaci interni
D.perineural
E.transcelonic
R: A,B
150.
Principalele obiective aletratamentului chirurgical al prolapsului rectal total sunt:
A.restabilirea continuitii digestive
B.refacerea mijloacelor de susinere a rectului
C. refacerea mijloacelor de suspensie a rectului
D.corectarea unor defecte congenitale
E.refacerea strii strii biologice
R: B,C,D,E

Disciplina: SEMIOLOGIE CHIRURGICAL


Autori: Prof. univ. Dr. Dorin Mercu, Asist. univ. Dr. Emil Tiberius Trac, Asist. univ. Dr. Ianoi
Gabriel, Asist. univ. Dr. Siloi Cristian
1. Urmtoarele afirmaii cu privire la hidrosadenit sunt adevrate cu excepia:
a. se prezint sub form de nodul hipodermic de aspectul unei nodoziti dureroase
b. este localizat axilar
c. este pruriginoas
22
02

d. specific este multiplicitatea leziunilor


e. reprezint o acumulare de furuncule la nivelul cefei
R:e
2. Flegmonul este o infecie acut a esutului celular subcutanat caracterizat clinic prin urmtoarele
perioade de evoluie, cu excepia:
a. perioada de inflamaie
b. faza de reparaie
c. perioada de consolidare
d. perioada de invazie
e. perioada de necroz
R:c
3. Urmtoarele afirmaii cu privire la luxaiile recidivante sunt adevrate cu excepia:
a. au loc la articulaiile foarte mobile , n special umrul
b. survine n timpul unei contracii violente cnd se produce o elongaie sau o ruptur
ligamentar sub efectul unei abateri temporare a feelor articulare
c. luxaia recidiveaz de pn la 20 30 de ori cu ocazia unui eveniment banal ca acela al
mbrcrii unui veston
d. poate fi consecina unei afeciuni capsulare contemporane cu primul traumatism
e. apariia ei este facilitat de o deformaie congenital a extremitilor osoase : aplatizarea
capului humeral , deformarea in halebard a extremitii superioare a humerusului
R:b

4. Atelectazia survenit dup un traumatism toracic se recunoate dup urmtoarele semne , cu


excepia:
a. devierea traheei
b. imobilitatea hemitoracelui interesat
c. arcuirea diafragmului la examenul radiologic
d. opacitate regulat n cmpul pulmonar la examenul radiologic
e. cantitate mare de lichid n cavitatea pleural evideniat la examenul radiologic
R:e
5. Urmtoarele afirmaii cu privire la contuziile vezicale sunt adevrate, cu excepia:
a. Ruptura intraperitoneal a vezicii pe o vezic plin care ,,explodeaz n totalitate n
cavitatea peritoneal, d natere unui epanament urinar amestecat cu snge
b. Diagnosticul se pune pe existena traumatismului i hematuria macroscopic (95% din
cazuri)
c. n caz de sindrom peritoneal provocat prin ruptura intraperitoneal a vezicii se intervine
rapid pentru lavaj peritoneal i repararea breei vezicale
d. n cazul unei fracturi de bazin cu hematurie macroscopic, cistografia retrograd cu un
clieu post-micional permite punerea diagnosticului de ruptur subperitoneal
e. Ruptura vezicii urinare se produce ntotdeauna intraperitoneal, niciodat subperitoneal.
R:e
6. Urmtoarele afirmaii cu privire la contuzia prin strivire sunt adevrate, cu excepia:
a. Reprezint o form uoar de leziune periferic care nu duce n mod obinuit la complicaii
b. Complicaiile renale (crush sindrom), n majoritatea cazurilor, duc la moarte prin anurie
22
12

c. Pentru a se produce sindromul de strivire, este necesar ca o mas muscular s fie privat de
irigare
d. Sindromul de strivire a fost descris cel mai ades ca aprnd n cazul strivirii musculaturii
membrelor inferioare
e. Compresiunea trebuie s se exercite mai mult de 2 ore, dar nu mai mult de 15 ore, interval
dup care se realizeaz o suprimare circulatorie analoag unei amputaii.
R:a
7. Urmtoarele afirmaii cu privire la herniile peretelui abdominal sunt adevrate, cu excepia:
a. Reprezint ieirea spontan a viscerelor n afara limitelor normale ale cavitii abdominopelvine
b. Survin de regul datorit unui defect de cicatrizare, a unei incizii parietale
c. Hernia strangulat este o complicaie redutabil, putnd duce la decesul bolnavului n
cteva ore
d. Se clasific n hernii congenitale i hernii ctigate (de slbiciune)
e. Afecteaz cel mai frecvent regiunea inghino-crural sau inghino-femural i regiunea
ombilical
R:b
8. Diagnosticul de apendicit acut poate fi afirmat pe baza urmtoarei triade:
a. Durere i aprare n fosa iliac dreapt, febr superioar lui 38C i leucocitoz peste
3
10000/mm
b. Vrsturi, diaree i febr
c. Melen, anemie i senzaie de sete
d. Durere n epigastru i hipocondrul drept, vrsturi i febr
e. Oprirea tranzitului intestinal pentru gaze i materii fecale, meteorism i nivele hidroaerice la
examenul radiografic.
R:a
9. Complicaiile acute ale ulcerului gastro-duodenal sunt:
a. Perforaia, penetraia i hemoragia
b. Penetraia, stenoza i hemoragia
c. Perforaia, stenoza i hemoragia
d. Perforaia, penetraia i stenoza
e. Cancerizarea, stenoza i hemoragia.
R:a
10. Complicaiile cronice ale ulcerului gastric sunt urmtoarele:
a. Perforaia, penetraia i hemoragia
b. Penetraia, stenoza i hemoragia
c. Perforaia, stenoza i hemoragia
d. Perforaia, penetraia i stenoza
e. Cancerizarea i stenoza.
R:e

11. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la chistul hidatic hepatic sunt adevrate:
a. Este o boal cu transmitere autosomal-recesiv
b. n principiu este apiretic, fr infecii suprapuse

c. Se ntlnete cel mai frecvent n rile nordice, ca Danemarca


d. Se transmite de la mam la ft prin transpoziie genic
e. Localizarea hepatic este excepional comparativ cu alte localizri mai frecvente.
R:b
12. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la pancreatita acut sunt adevrate:
a. Reprezint aproximativ 25% din durerile abdominale
b. Formele uoare constau n necroze ale lobulilor glandulari
c. Formele grave constau n edeme i necroze localizate la grsimea intra i extrapancreatic
d. Formele grave dau o mortalitate ce ajunge la 20-50% (aproximativ 25% din cazuri)
e. Durerile sunt reduse ca intensitate i localizate n hipogastru.
R:d
13. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la pancreatita acut sunt false:
a. Reprezint aproximativ 25% din durerile abdominale
b. Formele uoare constau n edeme i necroze localizate la grsimea intra i extrapancreatic
c. Formele grave constau n necroze ale lobulilor glandulari (pancreatita necroticohemoragic)
d. Formele grave dau o mortalitate ce ajunge la 20-50% (aproximativ 25% din cazuri)
e. Durerile sunt insuportabile, localizate n epigastru, transfixiante, iradiate posterior, la
dreapta sau la stnga (dureri ,,n bar).
R:a
14. Infeciile acute ale snului sunt:
a. Mastita acut i distrofia sclero-chistic
b. Boala Reclus i chistul solitar
c. Adenomul i boala Paget a snului
d. Mastita acut i abcesul snului
e. Mastita carcinomatoas i Boala Reclus
R:d
15. Tumorile snului sunt urmtoarele, cu excepia:
a. Chistul solitar
b. Distrofia sclero-chistic (Boala Reclus)
c. Adenomul sau adenofibromul
d. Abcesul tuberos
e. Cancerul mamar
R:d
16. Urmtoarele afirmaii cu privire la cancerul mamar sunt adevrate, cu excepia:
a. Este localizarea cea mai frecvent a cancerului feminin (20%)
b. O tumor malign este mobil n sn, dnd semnul resortului foarte caracteristic
c. O tumor malign, se nsoete adesea de o retracie cutanat aprut recent, sau simpl
denivelare tegumentar
d. O femeie din 9 este atins
e. Pe plan mondial se raporteaz 700000 de cazuri noi cu 300000 de decese.
R:b
17. Caracteristicile
a. Infecia
b. Infecia
c. Focarul

infeciilor chirurgicale sunt urmtoarele:


chirurgical are caracter invaziv
chirurgical este de obicei monomicrobian
infecios este de regul evident la examenul clinic sau prin investigaiile paraclinice

d. Focarul infecios se trateaz medical prin administrare de antibiotice cu spectru larg


e. Infecia chirurgical este de obicei polimicrobiana prin asociere microbian
R : a, c, e
18. Cauza determinant a infeciilor chirurgicale este reprezentat de o serie de germeni patogeni ,
din care cei mai importani sunt:
a. taenia echinococus
b. salmonella
c. stafilococul auriu
d. streptococul
e. gonococul
R : c, d, e

19. Semnele clinice locale ale infeciei chirurgicale sunt reprezentate de:
a. rubor ( roea)
b. limfangit
c. adenita
d. ascensiunea termic
e. dolor (durerea)
R:a,e
20. Semnele clinice generale ale infeciei chirurgicale sunt reprezentat de:
a. frisonul
b. tahicardia
c. alterarea strii generale
d. fluctuena
e. functio laessa
R : a, b, c
21. Faza supurativ a abcesului cald se caracterizeaz prin urmtoarele elemente clinice:
a. edem inflamator
b. accentuarea tumefaciei
c. fluctuen
d. curb termic cu aspect oscilatoriu
e. evacuarea spontan a puroiului
R : b, c
22. Abcesul rece poate aprea ca urmare a :
a. unei necroze cazeoase subcutanat , lichefiat sau ramolit
b. o adenopatie tuberculoas ramolit
c. o artrit tuberculoas
d. o enterocolit acut
e. o osteit tuberculoas
R : a,b, c, e

23. Infeciile premergtoare apariiei furunculului sunt urmtoarele :


a. impetigo dermatoz infecioas streptococic sau stafilococic
b. sicozis - leziune inflamatorie folicular profund , piogen sau micotic
c. acneea leziune inflamatorie folicular seboreic
d. abcesul rece
e. gangrena gazoas
R : d,e
24. Datorit elasticitii oaselor lungi i grosimii periostului , copilul poate face unele fracturi cu
caracter particular:
a. fractura subperiostic
b. decolarea epifizar
c. fractura in lemn verde
d. fractura de mar
e. fractura n epolet
R : a, b, c
25. Fracturile pot prezenta urmtoarele complicaii :
a. leziuni vasculare
b. leziuni nervoase
c. interpunerea masei musculare
d. deschiderea fracturii
e. niciuna de mai sus
R : a, b, c, d
26. Urmtoarele afirmaii cu privire la luxaii sunt adevrate :
a. reprezint ntreruperea brusc a continuitii oaselor datorat unui traumatism important
b. cea mai frecvent este luxaia scapulo humeral , antero intern , n epolet de general
c. reprezint o deplasare a extremitilor articulare antrennd o modificare permanent a
raporturilor
d. luxaiile vechi reprezint o infirmitate grav imposibil de redus fr intervenie chirurgical
e. luxaiile recidivante pot fi consecina unei afeciuni capsulare contemporane cu primul
traumatism
R : b, c, d, e
27. Urmtorii factori eseniali explic anoxia element comun n traumatismele toracelui prin plgi sau
contuzii:
a. durerea
b. epansamentul pleural
c. contuzia pulmonar
d. tulburrile de mecanic ventilatorie
e. hemoragia unui viscer parenchimatos
R : a, b, c, d

28. Contuziile toracice grave prezint urmtoarele mecanisme de producere:


a. contuzia sau ocul direct antrennd leziuni costale din afar ctre nuntru
b. leziuni prin compresie , cu afectarea mediastinului, fracturi costale
c. deceleraia brutal (centura de siguran, airbag-ul) care antreneaz o ruptur a crosei
aortice sau a aortei descendente
d. traumatism violent n hipogastru pe o vezic plin care explodeaz n totalitate n
cavitatea peritoneal
e. traumatism repetat n mezogastru cu stomacul n semirepleie
R : a, b, c
29. n contuziile toracice grave examenul radiologic de urgen este esenial pentru e depista:
a. leziunile splinei
b. deplasarea mediastinului
c. eventuale hematoame intraabdominale
d. epanamentele pleurale aerice sau lichidiene
e. excepional o ruptur de cupol diafragmatic
R : b, d, e
30. Urmtoarele afirmaii cu privire la intubaia oro-traheal practicat de urgen in traumatismele
toracice grave sunt adevrate:
a. suprim calea glotic i evit obstrucionarea trecerii aerului ctre torace
b. permite aspiraia secreiilor din trahee i bronhii
c. diminueaz spaiul mort respirator de la orificiile nazale pna la arborele bronic
d. nu permite rmnerea pentru mult timp in aceast poziie , fiind nevoie de traheostomie
odata ce bolnavul a fost internat in spital
e. prin intermediul sondei de intubaie traheala se poate realiza respiraia asistat
R : a, b , c , e

31. Pentru evacuarea epanamentelor pleurale survenite dup condiiile toracice grave , se poate
practica :
a. puncie pleural evacuatorie a unui epanament sanguin sau exsuflaia uni epanament
gazos
b. se pune in loc un drenaj toracic ireversibil (vas Beclere sau aspirativ)
c. toracotomie in caz de afeciuni mari ale viscerelor intratoracice
d. nu se evacueaz niciodat un epanament pleural survenit dup o contuzie toracic grav
e. laparotomie exploratorie sistematic si evacuarea lichidului pleural prin puncie aspirativ
transdiafragmatic
R:a,b,c
32. O plag abdominal penetrant poate afecta :
a. un viscer parenchimatos determinnd hemoragii
b. un viscer cavitar determinnd perforaie
c. mai multe viscere simultan
d. glanda tiroid
e. nici un rspuns de mai sus nu este corect

R:a,b,c
33. Leziunea unui vas biliar survenit in timpul unui traumatism al ficatului se va manifesta clinic prin
urmtoarea triad simptomatic :
a. colica hepatic
b. melen
c. icter
d. metroragie
e. hematemez
R:a,b,c
34. Traumatismele mai puin grave ale rinichiului se traduc prin dou semne clinice:
a. hematurie macroscopic imediat, care exprim comunicarea hematomului contuzional cu
cile de excreie ale rinichiului
b. durere in regiunea lombar prin palparea bimanual , care exprim hematomul perirenal
c. anurie
d. retenie complet de urin
e. sincop
R:a,b
35. Caracterele generale ale herniilor necomplicate ale peretelui abdominal sunt urmtoarele:
a. Reductibilitatea
b. Impulsiunea la tuse
c. Indiferena la palpare
d. Ireductibilitatea tumefaciei
e. Durere la palpare
R : a, b, c
36. Urmtoarele afirmaii cu privire la herniile inghinale sunt adevrate:
a. Exist 2 varieti de hernie inghinal: oblic extern congenital i direct sau de slbiciune
b. Hernia oblic extern congenital este dat de o distensie sau o ruptur a fasciei
transversalis la nivelul orificiului musculo-pectineal deasupra ligamentului inghinal
c. Hernia oblic extern congenital nu coboar niciodat n bursa scrotal i se reduce direct
din fa n spate
d. Hernia oblic extern congenital este favorizat de persistena canalului peritoneo-vaginal
e. Sacul herniar constituit prin invaginarea peritoneului n canalul inghinal poate s conin
intestine sau epiploon.
R : a, d, e
37. Urmtoarele afirmaii cu privire la herniile femurale sunt adevrate:
a. Sunt cele mai rare, dar cele mai frecvente la femei
b. Se realizeaz prin canalul femural, parte a orificiului musculo-pectineal, situate sub
ligamentul inghinal, n faa vaselor femurale
c. Diagnosticul diferenial trebuie s elimine o adenopatie sau o dilataie varicoas a crosei
venei safene interne
d. Se clasific n hernii oblice externe congenitale i hernii directe sau de slbiciune
e. Sunt mai frecvente la brbai.
R : a, b, c
38. Urmtoarele afirmaii cu privire la herniile strangulate sunt adevrate:

a. Herniile strangulate reprezint contenia brusc i permanent a coninutului herniar


b. n caz de coninut intestinal poate antrena rapid ocluzia intestinal acut, prin strangularea i
sfacelarea ansei intestinale ce poate duce la deces
c. Cel mai frecvent sunt susceptibile de strangulare herniile femurale i cele inghinale oblice
externe
d. Din punct de vedere clinic se manifest prin lipsa durerii, oligurie, febr i transpiraii
e. Unul dintre simptomele clinice caracteristice este accelerarea tranzitului intestinal pentru
gaze i materii fecale.
R : a, b, c

39. Herniile strangulate prezint urmtorul tablou clinic:


a. Durere vie la nivelul herniei este primul semn
b. Greuri
c. Vrsturi
d. Accelerarea tranzitului intestinal pentru gaze i materii fecale
e. ntreruperea tranzitului intestinal pentru gaze i materii fecale.
R : a, b, c, e
40. Urmtoarele afirmaii cu privire la eventraiile peretelui abdominal sunt adevrate:
a. Sunt mai frecvent spontane
b. Survin de regul datorit unui defect de cicatrizare, a unei incizii parietale
c. Pot fi precoce sau tardive, chiar ani dup intervenie
d. Sunt favorizate de drenaje i incidente postoperatorii: tuse, efort de vrstur, supuraii,
hematoame
e. Realizarea unei tomografii computerizate abdominale se indic n mod sistematic la toi
bolnavii cu eventraie abdominal.
R : b, c, d
41. n apendicita acut, palparea abdomenului poate evidenia urmtoarele semne clinice:
a. Durere provocat, localizat n fosa iliac dreapt cu punctul clasic Mac Burney
b. Durere provocat, totdeauna mai net la decompresiunea brusc a fosei iliace drepte
c. n hipogastru, mpstare imprecis delimitat, nedureroas, fluctuent
d. n fosa iliac dreapt, semne de iritaie peritoneal
e. Contractur franc n fosa iliac dreapt.
R : a, b, d, e

42. Peritonita apendicular generalizat ntr-un timp se caracterizeaz prin urmtoarele:


a. Criza iniial cedeaz dup dou sau trei zile
b. Puls rapid, temperatur n cretere
c. ntreruperea tranzitului pentru gaze i materii fecale
d. Durerea persist
e. La palpare, zona dureroas se ntinde i depete fosa iliac dreapt
R : b, c, d, e
43. Plastronul apendicular se exprim clinic prin:
a. ncetarea complet a durerilor abdominale
b. Scderea temperaturii corporale sub 37C i a leucocitozei

c. La palparea abdominal se constat prezena la perete a unei mpstri dureroase la


presiune, mat la percuie, ce se ntinde pn la creasta iliac antero-superioar, arcada
crural, fr s depeasc linia median
d. Exacerbarea durerii i apariia temperaturii cu aspect septic anun constituirea unui abces
apendicular
e. Poate evolua spre regresie lent.
R : c, d, e
44. Dup localizare, formele clinice de apendicit acut sunt urmtoarele:
a. Plastronul apendicular
b. Apendicita pelvin
c. Apendicita mezo-celiac
d. Apendicita n sacul de hernie
e. Apendicita subhepatic
R : b, c, d, e
45. Peritonitele acute se exprim clinic prin urmtoarele semne:
a. n perforaia visceral, durerea apare brusc, adesea fiind primul semn al bolii
b. Vrsturile sunt inconstante
c. Contractura dureroas a musculaturii peretelui abdominal este semnul major
d. Facies pmntiu n stadiile avansate
e. Relaxarea musculaturii abdominale i atenuarea durerii
R : a, b, c, d
46. Triada funcional din sindromul ocluziv se caracterizeaz prin:
a. Durere abdominal
b. Vrsturi
c. Oprirea tranzitului intestinal, asociat unui meteorism abdominal
d. Hematemez
e. Melen.
R : a, b, c
47. Tabloul clinic din ocluziile intestinale nalte se caracterizeaz prin:
a. Debut insidios, lent, fr vrsturi
b. Starea general mult timp conservat
c. Meteorism abdominal
d. Dureri intense
e. Absena sau discreia meteorismului abdominal.
R : d, e
48. Tabloul clinic din ocluziile intestinale joase se caracterizeaz prin:
a. Debut insidios, lent progresiv
b. Starea general mult timp conservat
c. Meteorism abdominal maxim pe cadrul colic sau asimetric
d. Dureri de intensitate redus, discrete
e. Absena sau discreia meteorismului abdominal.
R : a, b, c, d
49. Dilataia acut de stomac se caracterizeaz clinic prin urmtoarele:
a. Dureri vii
b. Vrsturi adesea profuze
c. oc cu tendin la colaps

d. Stare general mult timp conservat


e. Lipsa meteorismului abdominal (abdomen plat).
50. Sindromul esofagian este caracterizat de urmtoarele:
a. Disfagie
b. Disurie
c. Regurgitaii
d. Flatulen
e. Sialoree.

R : a, b, c

R : a, c, e

DISCIPLINA: NURSING CLINIC CHIRURGIE


Autori: Prof. univ. Dr. Dorin Mercu, Asist. univ. Dr. Emil Tiberius Trac, Asist. univ. Dr. Ianoi
Gabriel, Asist. univ. Dr. Siloi Cristian
1. Forma cea mai complex a dezinfeciei este:
a. antisepsia
b. asepsia
c. sterilizarea
d. antisepsia i asepsia
e. nici un rspuns nu este corect
2. mpiedicarea contactului dintre germeni i plaga operatorie este dat de:
a. dezinfecie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este corect

R:c

R:c
3. Distrugerea germenilor prezenti din plaga este data de:
a. dezinfectie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este corect
R:d
23
02

4. Asepsia este:
a. metod profilactic a dezinfeciei
b. dezinfecie n focar
c. dezinfecie curent
d. dezinfecie terminal
e. toate rspunsurile sunt corecte
R:a
5. Instrumentele sterilizate prin fierbere sunt considerate sterile:
a. 4 ore
b. 6 ore
c. 8 ore
d. 24 ore
e. 48 ore
6. Autoclavul este folosit pentru:
a. sterilizarea cu vapori sub presiune
b. sterilizarea prin aer cald
c. sterilizarea cu formol
d. sterilizarea cu formaldehid
e. sterilizare cu oxid de etilen

R:c

R:a
7. Echilibrul dintre factorii productori de caldur i pierderea de cldur reprezint:
a. tensiunea arterial
b. temperatura
c. homeostazia
d. pulsul
e. nici un raspuns nu este corect
R:b
8.

Femeile au temperatura mai mare dect brbaii:


a. n perioada ovulaiei
b. n timpul menstruaiei
c. n timpul travaliului
d. la menopauz
e. afirmaia nu este corect
R:a

9.

Cnd pulsul la artera radial este neregulat se determin:


a. pulsul la pedioas
b. pulsul la femural
c. pulsul apical
d. pulsul la poplitee
e. pulsul ulnar
R:c

10. La adult T.A. maxim normal este:

a. 95-140 mmHg
b. 140-160 mmHg
c. 104-108 mmHg
d. 90-132 mmHg
e. 78-114 mmHg
R:a
11. Principala cauza a traumatismelor cranio-cerebrale este:
a. accidente rutiere
b. accidente de munca
c. accidente sportive
d. accidente produse pe front
e. nici un raspuns nu este corect
R:a

12. Chimioprofilaxia consta in administrarea de:


a. purgative
b. laxative
c. antibiotice
d. antialgice
e. oxigen

R:c

13. Sterilizarea cu caldur umed se face prin:


a. fierbere
b. vapori sub presiune
c. flambare
d. fierul de clcat
e. nclzirea la rou
R: a,b
14. La poupinel se sterilizeaz:
a. instrumentar medical metalic
b. obiecte din sticl
c. pulberi utilizate n laborator
d. obiecte de ceramic
e. comprese
R : a,b,c,d

15. Substanele antiseptice sunt:


a. alcoolul
b. substane iodate
c. substane clorurate
d. substane oxidante
e. acidul benzoic
R : a,b,c,d

16. Rolul
a.
b.
c.
d.
e.

principal al asistentei medicale este de a asigura:


nevoile pacienilor imobilizai
ndeprtarea stimulilor nocivi
prevenirea complicaiilor
promovarea siguranei
incizia focarului de infecie

R : a,b,c,d
17. Asistenta de salon la internarea pacientului:
a. verific identitatea pacientului
b. evalueaz statusul clinic
c. asigura condiii de via confortabile
d. i explic pacientului tehnica chirurgical
e. explic programul seciei
R : a,b,c,e
18. Temperatura se masoar cu:
a. termometrul cu mercur
b. termometrul digital
c. termometrul cu reacie chimic
d. tensiometrul
e. stetoscop
R : a,b,c
19. Substanele clorurate sunt:
a. soluia Dakin
b. cloraminele
c. clorhexidina
d. permanganatul de potasiu
e. fenoseptul

20. Locul
a.
b.
c.
d.
e.

R: a,b,c
de msurare a temperaturii este:
anal
vaginal
rectal
axilar
palmar
R : a,c,d

21. Factorii care influeneaz temperatura sunt:


a. sexul

b.
c.
d.
e.

etnia
vrsta
situaiile emoionale
mediul nconjurtor

R: a,c,d,e
22. Determinarea temperaturii orale este contraindicat la :
f. comatoi
g. femei gravide
h. pacienii cu ventilaie asistat
i. copii mici
j. femei la menstruaie
R : a,c,d
23. Durerea este:
a. somatic
b. visceral
c. neurovegetativ
d. vegetativ
e. nici un rspuns nu este corect
R : a,b
24. Durerea n hipocondrul drept poate fi dat de :
a. colecistit
b. apendicita acut subhepatic
c. sigmoidite
d. glob vezical
e. pseudochist de coad de pancreas
R : a,b
25. Durerea difuz este dat de:
a. peritonit
b. hemoperitoneu netraumatic
c. infarct entero-mezenteric
d. ocluzii intestinale
e. Zona Zoster
R : a,b,c,d
26. Leziunile inchise ale scalpului sunt:
a. echimoze

b. hematomul
c. plaga impuscata
d. escoriatia
e. plaga intepata
R : a,b,d
27. Parametrii prin care se urmaresc traumatismele cranio-cerebrale sunt:
a. repaus motor
b. repaus verbal
c. repaus rectal
d. repaus ocular
e. repaus nasal
R : a,b,d
28. In traumatismele cranio-cerebrale mecanismele directe se pot produce prin:
a. acceleratie
b. deceleratie
c. compresie bilaterala
d. penetrare intracraniana
e. nici un raspuns nu este corect
R : a,b,c,d
29. In functie de modul de actiune al agentului vulnerant asupra craniului avem:
a. mecanisme directe
b. prin acceleratie
c. prin deceleratie
d. mecanisme indirecte
e. toate raspunsurile sunt corecte
R : a,d
30. Indicatiile alimentatiei pe sonda sunt afectiuni stenozante ale:
a. esofagului
b. jejunului
c. laringelui
d. faringelui
e. cavitatii bucale
R : a,c,d,e
31. Alimentatia bolnavilor se poate face:
a. enteral
b. parenteral
c. intrarectal
d. intraperitoneal
e. intravaginal
R : a,b
32. Solutiile hidroelectrolitice sunt:
a. plasma proaspata
b. masa eritrocitara
c. solutie de clorura de potasiu
d. serul fiziologic
e. gelatina
R:d

33. Solutiile macromoleculare sunt:


a. sange integral
b. ser fiziologic
c. albumina umana
d. glucoza
e. solutie Ringer
34. Pregatirea mecanica a colonului pentru operatie consta in:
a. clisma
b. administrarea de laxative
c. administrarea de purgative
d. abstinenta alimentara
e. chimioprofilaxie
35. Pregatirea preoperatorie a colonului consta in:
a. pregatirea psihologica
b. pregatirea biologica
c. pregatirea mecanica
d. pregatatirea chimica
e. nici un raspuns nu este valabil

R : a,c

R : a,b,c

R : c,d

Disciplina MEDICINA DE FAMILIE


ef lucr. Dr. Dumitrescu Elena Mdlina
INTREBARI CU RASPUNSURI MULTIPLE
1. Trsturile fundamentale ale disciplinei medicina de familie se refera la:
a. contextul familial, comunitar i cultural al persoanei;
b. managementul practicii
c. capacitile profesionale ale medicului, asistentului medical, moaei
d. valorile i principiile etice ale medicului, asistentului medical, moaei
e. abordare critic i tiinific bazat pe dovezi rezultate din practic
2. n medicina familiei mijloacele de profilaxie primar sunt reprezentate de:
a. vaccinri
b. educaie pentru sntate
c. identificarea factorilor de risc
d. recomandri pentru ndeprtarea factorilor de risc.
e. prevenirea agravrilor
3. Informaiile obinute cu ocazia fiecrei consultaii a gravidei se noteaz obligatoriu n:
a. anexa pentru supravegherea medical a gravidei i luzei

b. carnetul gravidei
c. registrul de consultaii
d. registrul de eviden a gravidelor
e. pe fia electronic
4. Urmtoarele investigaii sunt obligatorii a fi recomandate femeii gravide la prima consultaie
cu excepia :
a. hemoglobina
b. grupa sanguina i Rh-ul gravidei
c. grupa sanguin i Rh-ul soului acesteia
d. serologia pentru hepatit (Ag HBs, Ag HVC)
e. RBW
5. Luarea n eviden a unei gravide se face:
a. La solicitarea gravidei
b. La solicitarea Casei de asigurri de sntate
c. La solicitarea asistentei medicale comunitare
d. La solicitarea medicului obstetrician care a consultat gravida
e. Din oficiu, dac femeia este asigurat medical
6. In medicina familiei evidena obligatorie a imunizrilor se ine :
a. individual, n fia medical a persoanei eligibile
b. n registrul de vaccinri i revaccinri
c. n registrul de gravide
d. pe fiele de catagrafie
e. carnetul personal de vaccinare
7. Care din urmtoarele aspecte sunt factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2:
a. Vrsta mai mare de 45 de ani
b. ruda de gradul I al persoanelor cu diabet zaharat
c. naterea de fei macrosomi n antecedente
d. fumatul
e. alterarea strii de toleran la glucoz la testele anterioare
8. Care dintre urmtoarele sunt condiii de msurare corect a tensiunii arteriale
a. Maneta tensiometrului s fie aezat la 2 cm mai sus de plica cotului
b. pacientul s nu fi fumat n urm cu 15 de minute
c. pacientul s stea cel puin 5 minute aezat confortabil nainte de msurare
d. poziia pacientul s fie n clinostatism
e. pacientul nu fi but cafea in ultimile 2 ore
9. Care dintre urmtorii factori de risc sunt neinfluenabili
a. stilul de via sedentar
b. vrsta
c. fumatul
d. IMC > 35
e. ereditatea
10. Suspiciunea de scolioz apare oricnd dac:
a. Se constat asimetria trunchiului
b. Durerea de spate este prezent, localizat i/sau persist
c. Nivelul de maturitate osoas nu poate fi stabilit
d. Apare contractur muscular local
e. Un membru pelvin preferat pentru sprijin

11. La examenul clinic asimetria trunchiului poate fi indicat de:


a. Capul pare excentric fa de corp
b. Rotaia vertebral este prezent
c. Un omoplat devine mai proeminent
d. Coastele sunt mai ridicate pe o parte la aplecarea trunchilui din talie n fa
e. Aparent un sn este mai mare dact cellalt
12. Care este rolul asistentei medicale n managementul diabetului zaharat tip 2_
a. programeaz la intervale de trei ani pacienii care aparin unei grupe de risc pentru diabet
zaharat tip 2 pentru msurarea glicemiei a jeun
b. recolteaz la intervale de un an probe de snge pentru determinarea glicemia a jeun la
pacienii din grupa de risc pentru diabet zaharat tip 2
c. programeaz anual pentru evaluare pacienii aflai n eviden cu diabet zaharat tip 2
d. nregistreaz datele culese pentru fiecare pacient n registrul de eviden al bolnavilor
cronici
e. programeaz la intervale de 6 luni pentru evaluare pacienii aflai n eviden cu diabet
zaharat tip 2
13. Care sunt caracteristicile relaiei ideale asistent medical/moae pacient n medicina de
familie?
a. Este o relaie profesional
b. Este personalizat, direct, deschis, durabil.
c. Presupune incredere i respect reciproc
d. Se dezvolt continuu prin contacte repetate
e. Include o permanent evaluare a unuia de catre cellalt partener.
14. Care dintre informaiile de mai jos sunt necesare a fi cunoscute de ctre pacient despre
tratamentul care i este recomandat.
a. Modul de aciune
b. Firma productoare
c. Numele substanei active
d. Cum se pastreaz medicamentul respectiv (temperatur ambiant, lumin, etc)
e. Posibilitatea administrrii tratamentului n cazul unor boli concomitente
15. Aflat n faa unui pacient cu boal cronic, asistentul medical:
a. ofer pacientului informaii legate de boala i tratament
b. insist pe faptul ca afeciunea este cronic
c. verific compliana la tratament
d. explic pacientului c boala poate fi vindecabil cu tratament
e. explic pacientului c boala poate fi controlat
16. Hipertensiunea arterial este o afectiune pretabila pentru screening deoarece:
a. reprezinta o importanta problema de sanatate publica,
b. poate fi depistata in stadiu preclinic - asimptomatic prin msurarea corect i periodic a
tensiunii arteriale.
c. este dovedit ca interventia precoce la pacientii diagnosticati poate preveni sau incetini
evolutia complicatiilor cronice,
d. necesit monitorizare continu din momentul diagnosticrii
e. msurarea tensiunii arteriale este o metod simpl care nu necesit campanii organizate
17. Alegei contraindicaiile aplicabile tuturor vaccinurilor:

a. antecedente de anafilaxie sau anafilactoide la vaccinuri sau constituentele vaccinurilor


b. nou nascut din mam HIV pozitiv
c. bolile acute cu evoluie clinic moderat sau sever, cu febr
d. bolile acute cu evoluie clinic moderat sau sever, fr febr
e. graviditatea
18. Msurile profilactice pentru scolioza idiopatic au n vedere:
a. alternarea purtrii greutii n mini
b. Purtarea ghiozdanului pe spate
c. Meninerea curburilor fiziologice n somn
d. Educaie fizic prin jocuri i sporturi de tipul tenis de cmp sau de mas
e. Meninerea postural a rectiliniaritii col V.
f. Corectarea acuitii vizuale i auditive
19. Rolul asistentei medicale n echipa de tratament a scoliozei idiopatice const n:
a. verific compliana la tratament,
b. susine i ncurajaz pacientul i familia acestuia pentru respectarea recomandrilor;
c. promoveaz posturi sanogene
d. identific prin observare direct posturile nesanogene i le combate nvnd pacientul s
execute gimnastic medical
e. indic explorri suplimentare i tratamentul specializat
20. Asistentul medical implic familia n managementul scoliozelor idiopatice prin:
a. explicarea parinilor i educatorilor cum pot identifica asimetriile trunchilui
b. cernd familiei s solicite control medical imediat ce observ orice asimetria a corpului
copilului
c. explicarea la prima vizit a caracteristicilor afeciunii
d. explic n vizite succesive caracterul evolutiv al bolii
e. la fiecare vizit explic importana complianei la tratament
21. Asistentul medical contribuie la mbuntirea complianei la tratament a pacienilor cu
scolioz idiopatic:
a. ncurajndu-i s menin corsetul pe toat perioada recomandat
b. Vorbindu-le acestora despre evoluia favorabil nregistrat la fiecare control
c. Rspunzndu-le cu profesionalism la ntrebri cu ocazia controalelor
d. ncurajndu-i s participe la screening-ul pentru scolioza idiopatic
e. ncurajndu-i s se acomodeze cu corsetul
22. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt valabile pentru asistena medical la domiciliu:
a. face parte din asistena medical primar
b. este specific activitilor din cadrul medicinei familiei
c. corespunde conceptului holistic
d. se acord de ntreaga echip a cabinetului
e. costurile acestor servicii se deconteaz de casele de asigurri
23. n asistena medical la domiciliu asistentul medical are ca sarcini:
a. Verificarea trusei medicale necesar pentru aceste intervenii
b. Efectuarea de vizite programate la domiciliul pacientilor, mai ales copii, gravide, personae
nedeplasabile
c. Selectarea dintre apelurile primite pe acelea despre care informeaz medicul
d. Consemnarea n caietul de serviciu a activitilor proprii sau delegate pe care le desfoar
la domiciliu
e. Identificarea persoanelor de legtur i relaia acestora cu pacientul

24. Ingrijirile paliative asigur indeplinirea nevoilor pacienilor:


a. a cror boal nu mai rspunde la tratament curativ
b. cu scopul de asigurare a calitii vieii pacientului i familiei acestuia
c. indiferent de vrst, sex, naionalitate, religie, stare social i care au o efeciune care la
un moment dat nu mai beneficiaz de tratament curativ sau acesta nu mai este efficient
d. de vrst avansat cu patologii multiple
e. nedeplasabili carora li se recomand i pot fi ngrijii la domiciliu
25. Vitamina D n doz de 1000 UI/zi de este necesar gravidelor:
a. in anotimpul iarna
b. n stri de disgravidie
c. cnd au o alimentaie carenial
d. pe toat durata sarcinii
e. n anotimpul vara
26. Care sunt regiunile anatomice recomandate pentru inocularea vaccinurilor cu administrare
intramuscular la sugar?
a. Faa anterioar a coapsei
b. Deltoidul dac trebuie administrate simultan mai multe vaccinuri pe cale intramuscular
c. Regiunea gluteal dac trebuie administrate simultan mai multe vaccinuri pe cale
intramuscular
d. La inseria muchiului deltoid pe humerus
e. Pe faa volar a antebraului
27. Dac la cabinetul de medicina de familie este necesar injectarea a dou vaccinuri simultan
a. dac se alege aceeai zon anatomica atunci locurile de inoculare vor fi spaiate la cel
puin 5 cm
b. administrarea simultan dou vaccinuri pe faa anterioar a coapsei se face la
imunodeprimai
c. n situaii speciale se pot administra simultan dou vaccinuri pe faa anterioar a coapsei
d. vaccinurile n cabinetele de medicina familiei se administreaz doar oral sau subcutanat
e. se recomand ferm njectarea fiecrui vaccin n locuri anatomice separate
28. Care sunt sarcinile medicale ale asistentului medical generalist n cadrul echipei
multidisciplinare de ngrijiri paliative?
a. evalueaz nevoile de ngrijire
b. stabilete i efectueaz vizite la domiciliul pacientului
c. identific resursele pentru asigurarea nevoilor de ngrijire
d. efectueaz i urmrete, la indicaia medicului, respectarea i administrarea tratamentului
sau a msurilor de prevenie
e. menine o bun comunicare cu pacientul
29. Comunicarea optim are un rol extrem de important n creterea calitii ngrijirilor. Care
sunt caracteristicile mesajului transmis ntr-o comunicare optim?
a. Sa fie receptat
b. Sa fie neles
c. S fie confidenial
d. S poat fi acceptat
e. S poat produce o schimbare
30. In procesul de culegere a datelor pentru asistentul medical care observ orientarea privirii
pacientului ctre dreapta sus aceasta are urmtoarele semnificaii
a. pacientul ii amintete imagini
b. pacientul nu vrea s rspund la ntrebare
24
02

c. indic spunerea adevrului


d. pacientul ii imagineaz alt rspuns dect realitatea
e. pacientul improvizeaz
31. Selectai reguli eficiente n ascultarea pacientului
a. Aaz-te i rami atent
b. Menine contactul viuzal
c. Ascult selectiv
d. Arat-te interesat de ceea ce urmeaz s auzi
e. Insoete ascultarea cu inclinri ale capului cu sens de aprobare
32. Asistentul medical poate fi considerat un bun consilier dac:
a. este bine informat
b. este convins de ceea ce spune
c. arat empatie
d. este moralizator
e. este discret i consecvent.
33. Se recomand administrarea de rutin n sarcina cu risc sczut a :
a. Fierului
b. acidului folic
c. polivitamine
d. vitaminei D
e. poliminerale
34. O bun eviden a antecedentelor vaccinale i a celor patologice personale precum i
aderarea la schema de vaccinare recomandat pot reduce:
a. numrul. persoanelor nevaccinate
b. numrul bolilor transmise parenteral
c. reaciile postvaccinale
d. administrarea de mai multe ori a aceluiai vaccin
e. toate rspunsurile corecte
35. n medicina de familie cunoaterea familiei pacientului cu toate caracteristicile sale ajut
asistenta medical/moaa n :
a. nelegerea capacitii membrilor familiei de meninere a sntii
b. stabilirea unui diagnostic al nevoilor de ngrijire
c. realizarea interveniei pentru fiecare membru al familiei
d. programarea consultaiilor
e. nelegerea capacitii membrilor familiei de prevenire a imbolnvirilor
36. n familia cu copii colari mici asistenta medical/moaa se ateapt s identifice probleme de
sntate cum ar fi:
a. Boli transmisibile
b. probleme de vz, auz i limbaj
c. accidente casnice
d. copii cu greutate subpondere i/sau suprapondere
e. copil ap ispitor
37. Medicina de familie:
a. este o disciplina academica i tiinific
b. are propriul coninut educaional
24
12

c. are propria activitate clinic i de cercetare


d. are o specialitate clinic orientat ctre asistena primara
e. este fr responsabilitate pentru sntatea comunitii
38. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt adevrate:
a. medicina de familie reprezint punctul de prim contact n cadrul sistemului de
sntate
b. consultaia n medicina de familie este predominant analitic
c. medicina omului bolnav se opune medicinei omului sntos
d. procesul de decizie n medicina de familie este determinat de prevalena i incidena
bolilor n comunitatea creia i aparine pacientul
e. Medicina de familie se ngrijete de probleme de sntate fizic, psihologic, social,
cultural i existenial.
39. Care dintre urmtoarele activiti de ngrijire se pot efectua la domiciliu?
a. Monitorizarea dializei peritoneale
b. ngrijirea tubului de dren
c. Recoltarea produselor biologice
d. Sondaj vezical la femei i administrarea medicamentelor intravezical pe sond vezical
e. Efectuarea hemodializei
40. Un aliment nou poate fi introdus n alimentaia sugarului:
a. in orice cantitate
b. cnd copilul este aparent sntos
c. chiar i conservat
d. nainte de masa de lapte
e. cu biberonul
41. Care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate pentru un stil de via sntos?
a. orice activitate fizic fcut constant (ideal i cu plcere) echivalent a 30 minute de mers
rapid, zilnic, este benefic.
b. dobndirea obiceiului de a citi instruciunile de pe etichetele alimentelor poate permite
fiecrui pacient s-i fac un bilan al consumului zilnic de sare.
c. prevenirea obezitii poate fi fcut prin stimularea consumului zilnic de fructe, legume i
lactate
d. creterea cantitii consumate de ape minerale (n Romnia coninutul de sare al apelor
minerale este sczut)
e. limitarea consumului de sare la 5 g de sare pe zi
42. Educaia pacienilor pentru renunarea la fumat are n vedere:
a. persoana care dorete s renune la fumat are nevoie de identificarea deprinderilor legate
de momentul fumatului i nlocuirea acestor gesturi cu altele mai sntoase.
b. recomandarea consumului unui pahar de lichide nealcoolice (ap plat, sucuri, ape
minerale) sau bomboane n locul fumrii unei igarete
c. ntrebarea dac fumeaz sau nu a fiecrei persoane consultate, indiferent de motivul
pentru care se prezint la cabinet
d. reamintirea fiecrui fumtor ca este imperios necesar s renune la fumat
e. identificarea persoanelor care se gndesc c ar trebui s renune i susinute n a vedea de
ce ar renuna i de ce nu
43. Scarlatina:
a. Are calea de transmitere de regul aerogen.
b. Necesit obligatoriu internarea pentru 7 zile
24
22

c. Are o erupie microveziculoeritematoas, aspr la palpare i care respect faa


d. Se declar nominal pe fi
e. La 48 de ore, cu tratament corect antibiotic, pacientul nu mai este contagios
44. Rolul asistentului medical n prevenirea bolilor transmisibile se refer la:
a. Catagrafiaz persoanele care necesit vaccinare i i programeaz la vaccinare
b. Inregistreaz vaccinrile efectuate fiecrui pacient n registrul de vaccinri
c. Pregtete documentele necesare raportrii vaccinrilor
d. Efectueaz ancheta epidemiologic acolo unde este cazul
e. Programeaz contacii la control acolo unde este cazul
45. Rolul asistentului medical n ngrijirea pacientului cu boal transmisibil se refer la:
a. Izoleaz pacientul la domiciliu
b. nregistreaz datele culese pentru fiecare pacient n registrul de eviden al bolilor
infecioase
c. Efectueaz pacineilor vaccinrile recomandate de PNI
d. Ofer pacienilor informaii legate de boala i tratament insistnd pe faptul ca afeciunea
este contagioas ceea ce necesit condiii speciale de izolare, curenie i dezinfecie pe
care le explic pacienilor i/sau familiilor acestora
e. Pregtete documentele necesare raportrii lunare, trimestriale, numerice sau nominale
46. Selectai temele de interes crescut n educaia sanitar a adolescentului:
a. nsuirea noiunilor de igien personal
b. dezvoltarea sexual
c. somnul
d. reguli de comportament n societate
e. necesitatea vaccinrilor
47. Alimentaia nesanogen la adolesceni conduce la:
a. calviie
b. micoze
c. carene nutriionale
d. obezitate
e. artropatii
48. Carena proteinelor de calitate superioar poate determina la adolesceni cel :
a. anemie
b. deficit de cretere i dezvoltare
c. performane intelectuale sczute
d. osteoporoz
e. obezitate
49. Identificai care sunt implicaiile unei sarcini precoce la adolescente:
a. Mamele tinere pot avea o a doua sarcin prea devreme ceea ce duce la numr crescut de
copii, nainte ca situaia material s fie suficient de confortabil.
b. Organismul adolescentei nu este suficient dezvoltat pentru o sarcin ceea ce poate duce la
complicaii ale naterii i copii cu greutate mic la natere
c. Tnra mam nu poate fi supus la presiunile sociale
d. Exist privri materiale ale mamei,
e. dezaprobarea copilului sau abandonul acestuia, pruncucidere
50. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la atitudinile i comportamentele ntlnite la
adolesceni:
a. relaii sexuale de obicei protejate
b. migrarea ctre alte colectiviti
24
32

c. vulnerabilitate datorat dorinei de a fi acceptat ntr-un grup


d. dorina de a avea experiene noi
e. obiceiul consumului de alcool poate fi ncurajat de prini pentru a-si dovedi maturitatea.
51. Alegei afirmaiile adevrate cu privire la educaia sanitar a adolescenilor
a. Asistentul medical educ sanitar eficient adolescenii atunci cnd are prilejul s identifice
la acetia nevoia de nvare despre meninerea sntii
b. asistentul medical are nevoie de cunostinte despre particularitile anatomice, fiziologice
i psihologice ale persoanei aflate la vrsta adolescenei.
c. Curiozitatea, presiunea grupului, disponibilitatea drogului, comportamentul nesanogen al
idolilor pot fi cauze determinante pentru consumul de droguri la adolesceni
d. Adolescenii sunt un grup uor de convins de nocivitatea fumatului
e. Adolescena este o perioad de vulnerabiliate a sntii dac adolescentul nu este pregatit
sa si-o pstreze
52. Pubertatea precoce semnific:
a. secreie exagerat de gonadotrofine
b. secreie exagerat de hormoni tiroidian
c. hiperfuncie suprarenalian
d. secreie crescut de insulin
e. secreie sczut de prolactin
53. Ct de departe poate asistentul medical s intervin n domeniul preveniei depinde de:
a. vrsta pacienilor
b. cum ii concepe propria sa sarcin
c. ateptrile pacientului
d. atitudinea colegilor
e. ateptrile comunitii
54. Identificai afirmaiile adevrate cu privire la Tulburarea hiperkinetic cu deficit de atenie ADHD:
a. Debuteaz nainte de 7 ani
b. Simptomele sunt prezente de cel puin 6 luni
c. Se manifest mai frecvent la fete
d. Sunt cel puin dou locaii de manifestare a afeciunii
e. Copilul pare distrat (neatenie), st prea puin timp aezat (hiperreactivitate) intervine
neoportun n jocuri sau n discuii (impulsivitate)
55. Selectai etapele tratamentului antidrog:
a. dezintoxicare
b. tratament analgezic
c. administrare a de somniferelor
d. reinserie social
e. tratamentul post cur
56. Selectati factorii precipitani ai suicidului la adolescent
a. Schimbarea mediului de coal
b. Diminuarea sau absena sprijinului afectiv
c. Sarcina sau frica unei sarcini
d. Personalitatea neadaptat, depresiv
e. Alcoolismul i toxicomania
57. Anorexia copilului mic se poate datora lipsei de flexibilitate a parinilor n ce privete
a. Locul n care copilul servete masa
b. Coninutul meselor
24
42

c. Orarul meselor
d. De anturajul cu alti copii
e. Prezena jucriilor i jocului la mas
58. Adolescentele care fumeaz i iau anticoncepionale se afl la risc pentru:
a. neurologice
b. biliare
c. cardiace
d. cutanate
e. vasculare
59. Asistentul medical se poate implica n combaterea consumului de droguri prin:
a. Identificarea vrstei primei doze
b. Controlul accesului la droguri
c. Cunoaterea mediului familial, social din care vine adolescentul
d. Identificarea timpurie a unor semne sugestive pentru consumul de droguri
e. n momentul depistrii adolescentului consumator de droguri anun familia acestuia
60. n cabinetul de medicina familie se desfoar urmtoarele tipuri de activiti medicale
propriu-zise:
a. curative
b. preventive
c. ngrijiri la domiciliu
d. ngrijiri la domiciliu
e. Activitai suport
61. Care documente pot fi eliberate pacienilor personal?
a. Reete simple
b. Adeverine medicale tip MS
c. Fia medical personal
d. Bilete de trimitere pentru investigaii paraclinice
e. Certificatul constatator al decesului
62. Meninerea unei echipe puternice la nivelul cabinetului de medicina familiei se poate face:
a. asigurndu-v c exist fie scrise ale postului
b. membri echipei mprtesc misiunea
c. mediul de munc este stimulativ
d. performana este evaluat periodic
e. critica blnd
63. Alegei afirmaiile corecte cu privire la dezinfecia cu cloramin:
a. dezinfecia jucriilor, a obiectelor de sticl, porelan se face cu o soluie de cloramin de
10 g
b. cloramina acioneaz asupra florei microbiene gram pozitive i gram negative
c. la dezinfecia pavimentelor concentraia potrivit a soluiei de cloramina este 20 g
d. Asocierea cloraminei cu substane alkaline este recomandat
e. Cloramina se pastreaz n recipieni nchii, la rece i la ntuneric.
64. Asistentul medical care a efectuat sterilizarea, imediat dup sterilizare, aplic pe cutii,
caserole sau alte tipuri de ambalaje o banderol de hrtie cu urmtoarele date:
a. indicativul persoanei care a sterilizat
b. ziua i ora sterilizrii;
c. coninutul cutiei, caserolei sau ambalajului
d. aparatul la care s-a sterilizat i numrul ciclului din tura respectiv
24
52

e. Durata de valabilitate a sterilelor cu condiia meninerii containerului nchis.


65. Examinarea unui btrn are n vedere cteva funcii psihice si anume:
a. Nivelul de contien i orientare
b. Starea afectiv i gndirea
c. Capacitatea de filtrare renal
d. Comportamentul i integrarea n familie
e. limbajul
66. Intervenia nursei n pneumonie:
a. Educ pacienii s vite factorii de risc
b. Educ pacientul s reduc mprtierea secreiilor
c. Administreaz tratament hipoalergic
d. Alege i administreaz antibiotice
e. nva pacientul s se relaxeze

CU UN RASPUNS CORECT
67. Medicina de familiei are un proces specific de luare a deciziilor determinat de
a. dorinta pacientilor
b. recomandarile altor specialisti
c. prevalena i incidena bolii n comunitate
d. pregatirea echipei medicale care acord ngrijire
e. managementul practicii
68. Cel mai potrivit moment de ncepere a profilaxiei rahitismului cu vitamina D este:
a. in intervalul de 7-14 zile de la natere
b. din luna a VII a de sarcin
c. din momentul diagnosticrii sarcinii
d. oricnd dup primele 7 zile de la natere
e. oricnd dup primele 14 zile de la ntere
69. Rolul de a asigura o comunicare obiectiv ntre diferitele ealoane medicale cu privire la
gravid l are:
a. moaa
b. medicul de familie
c. femeia gravid
d. carnetul gravidei
e. anexa pentru supravegherea medical a gravidei i luzei
70. Lunar, n al doilea trimestru de via, sugarul crete n greutate n medie cu:
a. 250 g
b. 500 g
c. 750 g
d. 350 g
e. 550 g
71. Evaluarea copilului sntos cu vrsta mai mare de 6 luni se face obligatoriu:
a. trimestrial pn la implinirea vrstei de 24 luni, apoi anual
b. la dou luni pn la implinirea vrtei de 12 luni, apoi anual
c. trimestrial pn la mplinirea vrstei de 18 luni, urmat de o nou evaluare la 24 de luni,
apoi anual
d. trimestrial pn la mplinirea vrstei de 18 luni, apoi annual
e. la fiecare 6 luni pn la mplinirea vrstei de 2 ani i jumtate
24
62

72. Calcului scorului Coopland pentru sarcina cu risc se face:


a. La luarea n eviden a gravidei
b. La fiecare vizit ncepnd cu luna a IV a de sarcin
c. La fiecare vizit indiferent de vrsta sarcinii
d. la vizita n cadrul creia se remarc modificri n evoluia fiziologic a sarcinii
e. a i d
73. Valorea normal maxim admis a glicemiei n sarcin este :
a. 85 mg/dl
b. 93 mg/dl
c. 100 mg/dl
d. 105 mg/dl
e. 115mg/dl
74. HTA indus de sarcin reprezint :
a. creterea valorilor tensionale >=cu 140/90 preexistent sarcinii sau care apare nainte de
20 sptmni de gestaie i care persist peste 42 de zile postpartum.
b. cresterea valorilor tensionale >=cu 140/90 care apare la peste 20 sptmni de sarcin i
care dispare de regul n primele 42 zile postpatrum; fr proteinurie.
c. creterea valorilor tensionale >=cu 140/90 asociat cu proteinurie.
75. n medicina de familie examenul vaginal de rutin n sarcina cu risc sczut se recomand a fi
facut :
a. la luarea n evident a gravidei
b. la fiecare vizit
c. la luarea in evident a gravidei, n luna aVII-a i n luna a IX-a
d. n luna a V-a i a IX-a
76. Creterea ponderal normal n timpul sarcinii este :
a. ntre 6 12 kg
b. ntre 12 12,5 kg
c. ntre 13 18 kg
d. ntre 12 20kg
77. Care este numarul optim recomandat de vizite prenatale la gravida cu risc scazut ?
a. 6
b. 8
c. 9
d. 10
e. 14
78. Se poate afirma c un pacient cu diabet zaharat tip 2 are un control glicemic optim dac:
a. glicemia a jeun este < 150 mg/dl
b. glicemia la 2 ore postprandial < 200 mg/dl
c. hemoglobina glicozilat este sub 7%
d. toate cele de mai sus
e. raspunsurile a si c
79. Care este valoarea intei terapeutice la tratamentul antihipertensiv la o persoan ce asociaz
diabet zaharat:
a. < 130/80 mmHg
b. < 130/85 mmHg
c. < 120/80 mmHg
d. < 140/90 mmHg
24
72

e. < 120/85 mmHg


80. Recomandrile privind optimizarea stilului de via la un pacient cu diabet zaharat tip 2
includ urmtoarele, cu excepia:
a. efectuarea exerciiilor fizice
b. evitarea consumului de grsimi animale
c. renunarea la fumat
d. evitarea consumului de dulciuri rafinate
e. interzicerea consumului de alcool
81. Determinarea hemoglobinei glicozilate se recomand a se efectua la un interval de:
a. 2-4 luni
b. 3-6 luni
c. 6-9 luni
d. 9-12 luni
e. Anual
82. Vaccinarea BCG are contraindicaie absolut:
a. nou nscut din mam HIV pozitiv
b. nou nscut nainte de termen
c. tratament curent cu antibiotice
d. reacia pozitiv la tuberculin
e. alergie la peniciline
83. Necesarul caloric pentru o persoan care desfoar efort fizic moderat este de:
a. 25-30 kcal/Kgcorp/zi
b. 30-35 kcal/Kgcorp/zi
c. 35-40 kcal/Kgcorp/zi
d. 40-45 kcal/Kgcorp/zi
e. 45-50 kcal/Kgcorp/zi
84. Care reflex dintre cele enumerate nu face parte dintre reflexele arhaice
a. reflex Moro
b. reflexul cornean
c. reflexul de aprare
d. reflexul mersului automat
e. reflexul suptului i deglutiiei
85. Strabismul este considerat funcional pn la vrsta copilului de
a. 2 luni
b. 4 luni
c. 8 luni
d. 2 ani
e. 4 ani
86. Modificrile fiziologice, anatomice i psihologice prin care trec persoanele ntre 10 i 19 ani
trebuie s le permit acestora :
a. s se adapteze la un mediu sociocultural n continu schimbare
b. s ii creasc performanele intelectuale
c. s-i creasc rezistena la mbolnvire
d. s i regleze ritmul veghe-somn
e. toate raspunsurile corecte
24
82

87. In ce perioad a creterii copilului se recomand verificarea auzului


a. perioada de sugar
b. pn la 2 ani
c. n primii trei ani de via
d. nainte de 5 ani
e. toat copilria
88. Care este primul vaccin administrat copilului
a. vaccin antipolio oral
b. BCG
c. Antihepatit B
d. DTP
e. Antirujeolic
89. Cine aprob n ce condiii pot fi amestecate mai multe vaccinuri ntr-o sering, conform PNI?
a. Medicul epidemiolog desemnat s fac acest lucru
b. Productorul vaccinurilor
c. Autoritatea Naional de Control
d. Vaccinatorul, n situaii speciale
e. Nici un raspuns corect
90. Expresia facial este o component a comunicrii care transmite din semnificaia mesajului
a. 5 10 %
b. 15 20 %
c. 25 30 %
d. 40 50 %
e. 50 55 %
91. Momentul dizolvrii familiei este considerat a fi:
a. plecarea primului copil
b. decesul unuia dintre soi
c. socializarea
d. contracia cmplet
e. extensia comple
92. Iniierea n viaa adult cu dobndirea responsabilitilor se face
a. individual
b. n grup
c. prin training-uri
d. prin materiale educaionale
e. media
93. Fiecare membru al unei familii optime are de ndeplinit un rol i/sau sarcini:
a. pe care le stabilesc persoanele adulte din familie
b. pe care le hotrte seful recunoscut al familiei
c. pe care membri familiei i le stabilesc mpreun
d. pe care le stabilete mama sau tata
e. pe care le negociaz membrul familiei cu cea mai mare contribuie la venitul familiei
94. Un vaccin este:
a. o suspensie de microorganisme sau fraciuni de microorganisme
b. o toxin bacterian modificat
c. o soluie steril ce conine anticorpi provenii din plasma uman
24
92

d. o soluie steril de anticorpi de la animale imunizate cu antigene specifice


e. niciuna dintre variante
95. n rile dezvoltate fetele consum alcool:
a. Mai des ca bieii
b. n cantiti mai mari ca bieii
c. Cu acceptul societii
d. Adresndu-se serviciilor de specialitate
e. n weekend
96. Atribuiile asistentului medical n mbuntirea calitii somnului sunt:
a. sftuiete pacientul cum s previn insomnia
b. face psihoterapie
c. modific statusul socioeconomic
d. s fac exerciii fizice cu seara nainte de culcare
e. urmrete respectarea tratamentului bolilor associate
97. Cele mai frecvente localizri ale artrozei sunt la nivelul:
a. Articulaiile intervertebrale
b. Articulaiile sternocostale
c. Articulaiile coxofemurale
d. Articulaia genunchiului
e. Articulaiile interfalangiene distale ale minii
98. Alegei factorii care contribuie la instalarea osteoporozei:
a. Vrsta
b. Factori hormnali
c. Activitate fizic regulat
d. Factori nutriionali
e. Restrngerea activitii fizice
99. Factorii mediului extern care influeneaz reaciile psihice ale vrstnicului pot fi:
a. retragerea din activitate
b. scderea numrului membrilor familiei
c. afeciuni somatice
d. scderea potenialului biologic
e. contientizarea mbtrnirii
100.
Tulburrile sferei affective la vrstnici sunt:
a. Inconstante
b. Frecvente
c. Subiective
d. Rare
e. Constante

25
02

RSPUNSURI
1
acde
2
abcd
3
abd
4
abce
5
ac
6
ab
7
abc
8
bce
9
be
10
abde
11
acde
12
acd
13
bde
14
ade
15
abce
16
abc
17
acd
18
abef
19
abc
20
abde

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

abce
ab
abde
acd
abc
ab
ace
abd
abde
bde
abde
abd
abd
cd
abc
acd
abcd
ade
abcd
bd

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

ab
acde
abde
abe
bde
abc
cd
bc
abde
bcde
abce
ac
bce
abde
ade
abc
bc
ce
acd
abcd

61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80

abd
abcd
abc
abcd
abde
abe
c
b
d
b
c
c
a
b
a
b
b
c
a
e

81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100

b
d
b
b
b
a
e
c
c
e
b
a
c
a
a
abe
acde
abde
ab
bce

25
12

DISCIPLINA: FIZIOLOGIE NORMAL I PATOLOGIC


Autor : Conf. univ. Dr. . CIOROIANU DAN
1. Derivaiile standard (bipolare) sunt notate :
a) V1 V6
b) D I D III
c) aVR
d) aVF
e) aVL
R : 1b
2. Derivaiile precordiale sunt notate :
a) V1 V6
b) D I D III
c) aVR
d) aVL
e) aVF

R:2a

3. Derivaiile aVR, aVL, aVF, sunt :


a) bipolare
b) standard
c) precordiale
d) unipolare ale membrelor
e) bipolare ale membrelor

R:3d

4. Segmentul central (principal) al zgomotului I cardiac este generat de fenomenele :


a) MDT PDAD
b) APTDMD
c) MTPDAD
d) PDAD MDT
e) ADPDTM
R:4c
5. Segmentul central (principal) al zgomotului II cardiac este generat de fenomenele :
a) MTPDAD
b) MDTDPA
c) APTDMD
d) AP
e) TDMD
R:5d
6. Postsegmentul zgomotului II cardiac este generat de fenomenele :
a) AP
25
22

b)
c)
d)
e)

MTPDAD
TDMD
T M
MDTDPA

R:6c

7. Unda P de pe EKG reprezint :


a) depolarizarea atrial
b) depolarizarea ventricular
c) conducerea atrio-ventricular
d) depolarizarea vrfului ventricular
e) repoalrizarea ventricular

R:7a

8. Segmentul Pq al EKG reprezint :


a) depolarizarea atrial
b) depolarizarea ventricular
c) conducerea atrio-ventricular
d) depolarizarea vrfului ventricular
e)
R:8c

repoalrizarea

ventricular

9. Unda P de pe EKG dureaz :


a)
0,04
0,10
s
b)
0.08 0,11 s
c)
0,12
0,21
s
d)
0,24 0,42 s
e)
R:9b

0,15

0,30

10. Complexul qRS al EKG reprezint :


a)
depolarizarea
atrial
b)
depolarizarea
ventricular
c) conducerea atrioventricular d)
repolarizarea ventricular
e)
repolarizarea
R : 10 b

atrial

11. Apreciai elementele criteriului EKG n cazul ritmului sinusal :


a) intervalul Pq = 0,04
0,10 s b) segmentul Pq =
0,12 0,21 s c)
distana

25
32

PP = distana RR
d) frecvena = 80 100
/ min.
e)
intervalul Pq =
R : 11 c, d, e

0,12

0,21

12. Unda T de pe EKG reprezint :

25
42

a)
b)
c)
d)
e)

repolarizarea atrial
depolarizarea ventricular
conducerea atrio-ventricular
depolarizarea vrfului ventricular
repoalrizarea ventricular

R : 12 e

13. Complexul epicardic drept se caracterizeaz


pe EKG prin :
a)
b)
c)
d)
e)

und R ampl, pozitiv i und S mic, negativ n


derivaiile
V1 ipozitiv
V2
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
derivaiile
V1 ipozitiv
V2
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
derivaiile
V5 i pozitiv
V6
und
R ampl,
i und S mic, negativ n
derivaiile
V5 inegativ
V6
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
derivaiile V1 i V2

R : 13
b

14. Complexul epicardic stng se caracterizeaz pe EKG prin :


a)
b)
c)
d)
e)

und R ampl, pozitiv, i und S mic, negativ n


derivaiile
V5V6 pozitiv, i und S mic, negativ n
und R ampl,
derivaiile
V1Vpozitiv
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
2
derivaiile
V1 ipozitiv
V2
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
derivaiile
V1 inegativ
V2
und
R mic,
i und S ampl, negativ n
derivaiile V1 i V2

R : 14
a

15. Apreciai plasarea focarului de ascultaie mitral la adultul normal :


a) spaiul II inter costal parasternal
stnga b) spaiul II inter costal
parasternal dreapta
c) spaiul V inter costal pe linia medioclavicular stng d) n partea inferioar a
sternului
e) n regiunea supraclavicular stng

R : 15 c

16. Factorul central al presiunii arteriale


depinde de :
a) sectorul rezistiv
b) elasticitatea peretelui
vascular c) debitul cardiac
d) fora de contracie a inimii
25
52

e)

numrul elementelor figurate

R : 16 c, d

25
62

17. Factorul periferic al presiunii arteriale depinde de :


a) fora de contracie a
inimii b) vscozitatea
sngelui
c) debitul
cardiac d)
sectorul rezistiv
e) debitul sistolic

R : 17 b, d

18. ntre zgomotul I cardiac i zgomotul II, pe fonocardiogram se nregistreaz :


a) pauza
mare b)
sistola
c) diastola
d) pauza mic
e) umplerea rapid
d

R : 18 b,

19. n alctuirea miocardului embrionar (excito-conductor) intr :


a) actina
b) miozina
c) nodulul sinusal i cel atrioventricular d) tropomiozina
e) fasciculul His
c, e

R : 19

20. n alctuirea miocardului contractil intr :


a) actina
b) miozina
c) nodulul sinusal i cel atrioventricular d) fasciculul His
e) reeaua Purkinje
b

R : 20 a,

21. Centrul primar al automatismului cardiac este reprezentat de :


a) nodulul atrioventricular b)
fasciculul His
c) nodulul sinusal
d) reeaua Purkinje
e) septul atrio-ventricular

R : 21 c
2+

22. n procesul cuplrii excitaiei cu contracia, Ca

se fixeaz iniial pe :
25
72

a)
tropomiozin
b) troponina
I
c) troponina C
d) miozin

25
82

e)

meromiozina grea

R : 22 c

23. Ritmul nodal asigur o frecven de :


a) 20-40 /
min. b) 4060 /min.
c) 60-100 / min.
d) 120 /min.
e) 10-20 / min.

R : 23 b

24. Ritmul sinusal are o frecven de emitere de :


a) 120 / min.
b) 40-60 /
min. c) 80100 / min. d)
20-40 / min.
e) 60 / min.

R : 24 a

25. Potenialul de aciune al fibrei miocardice este declanat de influxul ionilor :


a)
+
Na b)
+
Mg c)
+
K

d) Cl
2+
e) Ca
a

R : 25

26. Inima are particularitatea de a fi excitabil :


a) att n sistol ct i n
diastol b) numai n
sistol
c) numai n diastol
d) la nceputul sistolei
e) numai la nceputul perioadei refractare

R : 26 c

27. Conducerea prefenial a impulsurilor ntre nodulul sinusal i cel


atrio-ventricular se face prin intermediul fasciculelor :
a) James
b)
Bachmann
(anterior)
c)
Wenckebach
(mediu)
d)
Paladino-Kent

25
92

e) Thorel (inferior)
c, e

R : 27 b,

28. Proteinele modulatoare (reglatoare) ale miocardului contractil sunt :

26
02

a) meromiozina
uoar b)
meromiozina grea
c) actina
d) troponina
e) tropomiozina
d, e

R : 28

29. Mecanismul de contracie muscular se realizeaz prin :


a) deplasarea actinei (glisare)
2+
b) cuplarea Ca de tropomiozin
2+
c) revenirea Ca n cisternele
+
terminale d) intrarea Na n
celul
+
e) intrarea K n celul

R : 29 a

30. Apreciai elementele sistemului circulator de nalt presiune :


a) 80% din volumul sanguin total
b) ventriculul stng n sistol pn la
arteriole c) 12% din volumul total de
snge
d) inima dreapt, venele, teritoriul capilar
e) 50% din volumul total de snge

R : 30 b, c

31. Apreciai elementele sistemului circulator de joas presiune :


a) 80% din volumul sanguin total
b) ventriculul stng n sistol pn la
arteriole c) 12% din volumul total de
snge
d) inima dreapt, venele, teritoriul capilar
e) 50% din volumul total de snge

R : 31 a, d

32. Valorile normale ale VEMS sunt :


a) 18002600 ml b)
2800-4000 ml
c) 800-1500
ml d) 55007000 ml
26
12

e)

3500-5000 ml

R : 32 b

33. Valorile normale ale VIR sunt :

26
22

a) 18002600 ml b)
2800-4000 ml
c) 800-1500
ml d) 55007000 ml
e) 3500-5000 ml

R : 33 a

34. Valorile normale ale VER sunt :


a) 18002600 ml b)
2800-4000 ml
c) 800-1500
ml d) 55007000 ml
e) 3500-5000 ml

R : 34 c

35. Capacitatea vital normal, are valorile :


a) 18002600 ml b)
800-1500 ml
c) 55007000 ml d)
3500-5000 ml
e) 2800-4000 ml

R : 35 d

36. Aprarea nespecific a organismului este asigurat de :


a) granulocitul
neutrofil b)
limfocitul T
c)
monocit d)
plasmocit
e) limfocitul B
a, c

R : 36

37. Aprarea specific celular a organismului este realizat de :


26
32

a)
limfocitul B
b)
limfocitul T
c) monocit
d) granulocitul neutrofil
e) plasmocit
b

R : 37

26
42

38. Aprarea specific umoral a organismului este realizat de :


a)
limfocitul B
b)
limfocitul T
c) monocit
d)
granulocitul
neutrofil
e)
R : 38 a

plasmocit

39. Care dintre urmtoarele substane considerai c au aciune fibrinolotic :


a)
fibrina
b)
plasmina
c)
chemotripsina
d)
protrombina
e)
R : 39 b, c

trombostenina

40. Apreciai care sunt etapele coagulrii :


a) activarea trombinei la contactul cu
peretele lezat b) formarea complexului
activator al protrombinei
c) retracia
cheagului d)
trombinoformarea
e)
R : 40 b, d, e

fibrinoformarea

41. Cnd apar aglutinogenele n sistemul sanguin OAB :


a)
n momentul
naterii
b) n primele 30 de zile dup
natere
c) n luna a II-a a III-a de via
intra-uterin d) n luna a VII-a a IXa de via intra-uterin
e)
posttransfuzie
R : 41 c

incompatibil

42. Apreciai cum trebuie s fie compatibilitatea ntre sngele donatorului i cel al primitorului
la transfuziile sub
26
52

500 ml de snge :
a)
ntre aglutinogen primitor i
aglutinin donator b)
ntre aglutinogen
donator i aglutinin primitor c)
ntre
aglutinin donator i aglutinogen primitor
d) nu este necesar compatibilitatea
e)
ntre aglutininele donatorului i cele ale primitorului
R : 42 b

26
62

43. Apreciai cum trebuie s fie compatibilitatea ntre sngele donatorului i cel al
primitorului la transfuziile peste 500 ml de snge :
a) ntre aglutinogen donator i aglutinin primitor
b) ntre aglutininele donatorului i cele ale
primitorului c) ntre aglutinogen primitor i
aglutinin donator
d) ntre aglutinogenele primitorului i cele ale donatorului
e) nu mai este necesar compatibilitatea

R : 43 a, c

44. Aglutininele sistemului sanguin OAB apar :


a) imediat dup natere
b) progresiv, spontan, dup
natere c) n viaa intrauterin
d) posttransfuzie incompatibil
e) n luna a II-a a III-a de via intra-uterin

R : 44 b

45. De concentraia cror substane depinde valoarea presiunii coloid-osmotice :


a)
glucide
b)
lipide
c) albumine
d) globuline
e) fibrinogen
c, d, e

R : 45

46. Valoarea normal a timpului de sngerare (TS) este :


a) 10-18
sec. b) 68 min.
c) 2-4 min.
d) 8-10 min.
e) 8-12 min.

R : 46 c

47. Valoarea normal a timpului de coagulare (TC) este :


a) 10-12
sec. b) 24 min
c) 10-18 sec.
d) 6-8 min.
e) 1 min. i 10 sec.

R : 47 d
4
44

48. Mecanismul coagulrii pe cale intrinsec este declanat prin


activarea iniial a factorilor plasmatici :
a)

5
55

b) X
c)
VII d)
XII
e)
R : 48 d

VIII

49. Care este rolul vitaminei K n hemostaz :


a)
fibrinoliz b)
vasospasm
c)
agregare
trombocitar
d) sinteza unor factori plasmatici ai
coagulrii
e)
favorizeaz
unele
R : 49 d

reacii

plachetare

50. Mecanismul coagulrii pe cale extrinsec este declanat prin


activarea iniial a factorilor plasmatici :
a)
XII
b) V
c) II
d)
VII
e)
R : 50 d

51. Ce substane anticoagulante cunoatei :


a)
calciul
b)
heparina
c) citratul de
sodiu d)
oxalatul de sodiu
e)
R : 51 b, c, d

trasilolul

52. Apreciai modificrile timpului de sngerare (TS) i de


6
66

coagulare (TC) n trombocitopenii :


a)
TS i TC
cresc
b) TS crete i TC este
normal c) TS scade i
TC crete
d)
TS i TC scad
amndou
e)
TS
este
R : 52 b

normal

TC

crete

53. La recoltarea sucului biliar, bila A reprezint :

7
77

a) bil hepatic
b) bil
coledocian c)
bil vezicular
d) bil liber
e) bil neconjugat

R : 53 b

54. n digestie, sucul biliar intervine prin :


a)
pepsin
b)
lipaz
c) pigmerni
biliari d) sruri
biliare
e) tripsin
d

R : 54

55. Secreia de acid clorhidric din componena sucului gastric este realizat de :
a) celulele
principale b)
celulele oxintice
c) celulele endocrine
d) celulele endoteliale
e) celulele enterocromatofine

R : 55 b

56. n timpul digestiei, enterokinaza activeaz :


a) pepsinogenul secreiei
gastrice b) tripsinogenul
secreiei biliare
c) lipaza pancreatic
d) lipaza gastric
e) tripsinogenul secreiei pancreatice

R : 56 e

57. Enterogastrona este secretat n timpul digestiei gastrice n faza :


a) cefalic
b)
intestinal
c)
gastric
d) duodenal
8
88

e)
b

vezicular

R : 57

58. Secretina are aciune stimulatoare asupra :


a) secreiei
gastrice b)
secreiei biliare

9
99

c) secreiei
intestinale d)
secreiei
pancreatice
e) secreiei duodenale

R : 58 d

59. Gastrina are urmtoarele efecte n digestie :


a) inhib secreia gastric
b) stimuleaz tonusul
intestinal c) stimuleaz
secreia gastric d)
stimuleaz secreia biliar
e) inhib tonusul intestinal

R : 59 c

60. La nivel renal, principala for care favorizeaz filtrarea glomerular, este :
a) presiunea coloidosmotic b) presiunea
interstiial
c) presiunea
hidrostatic d)
presiunea elastic
e) fora gravitaional

R : 60 c

61. La nivel renal, descrcrile n exces ale ADH pot avea loc :
a) n condiii de deshidratare
b) n condiii de
hiperhidratare c) n
ambele situaii
d) n condiiile unor mari pierderi lichidiene n cadrul unui sindrom diareic
e) n cazul scderii numrului de trombocite
61 a, d

R:

62. Numrul normal de leucocite, la adultul normal, este :


a)
b)
c)
d)

4000-8000 / cm
3
150 000-300 000 /mm
3
4000-8000 /mm
3
40 000-80 000 / mm
7
77

e) 100-180 / mm
R : 62 c

63. n cadrul formulei leucocitare, valoarea normal a eozinofilelor, procentual i n numr

8
88

absolut, este :
a)
b)
c)
d)
e)
R:

0,5-1%
3
100-180 / mm
1-3%
3
1200-2000 /mm
62-64%
63 b, c

64. n cadrul formulei leucocitare, valoarea normal a bazofilelor,


procentual i n numr absolut, este :
a)
b)
c)
d)
e)
d

1-3%
4-8%
0,5-1%
3
30-60 / mm
3
100-180 / mm

R : 64 c,

65. Granulocitul neutrofil, se caracterizeaz prin :


a) 2-5 lobi la nivelul
nucleului b) citoplasm
acidofil
c) granulaii citoplasmatice brun-albstrui ce acoper nucleul
d) diametru de 10-15
e) citoplasm bazofil
R : 65 a, b, d
66. Granulocitul bazofil, se caracterizeaz prin :
a) diametru de
10-15 b)
diametru 10-13
c) granulaii citoplasmatice violet-brun ce nu acoper nucleul
d) citoplasm acidofil
e) nucleu nelobat
d

R : 66 b,

67. Anticorpii anti-Rh apar :


a) n timpul vieii intra-uterine
b) la mam Rh cu ft Rh +,
dup natere c) la mam Rh +

9
99

cu ft Rh - , dup natere
d) la mam Rh cu ft Rh +, nainte de natere
e) spontan, dup natere, indiferent de Rh-ul prinilor
67 b

R:

10
101

68. Anticorpii anti-Rh :


a)
sunt Ig M care trec bariera
placentar
b)
sunt Ig G care nu trec bariera
placentar c)
sunt Ig D care nu
trec bariera placentar d)
sunt Ig
G care trec bariera placentar
e)
sunt
Ig
A
care
R : 68 d

nu

trec

bariera

placentar

69. Apreciai testele de laborator care exploreaz hemostaza primar :


a)
dozarea
fibrinogenului
b)
timpul
de
coagulare
TC c)
timpul de sngerare
TS d)
timpul Quick
TQ
e)
R : 69 c, e

testul

garoului

70. Imunizarea cu ser anti-Rh a mamei cu Rh - i ft Rh + , se face :


a)
la 10-14 zile de la
natere
b) n primele 72 de ore dup prima
natere
c) n primele 72 de ore doar dup a
doua natere d) n prima sptmn
dup prima natere
e)
nu
R : 70 b

este

necesar

71. n mod patologic, pe EEG, undele lente apar :


a)
la copii (SNC
imatur)
b) n timpul
somnului c) n
hipoxia cerebral
d) n tumori
cerebrale
e)
R : 71 c, d, e

stri

comatoase

72. Tracturile medulare ascendente sunt reprezentate de :


11
111

a)
Goll i
Burdach
b)
Gowers i
Flechsig
c) spinotalamic anterior i
posterior d) tecto-spinal
e)
R : 72 a, b, c

piramidal

direct

12
121

73. Cine reprezint unitatea morfo-funcional a fibrei musculare, n mod direct :


a) sarcomerul
b) miofilamentele de actin i de
miozin c) fibra muscular
d) miofibra
e) unitatea motorie

R : 73 a

74. Tracturile extrapiramidale sunt reprezentate de :


a) tractul nigrospinal b) tractul
olivo-spinal
c) tractul vestibulo-spinal
d) piramidal direct
e) reticulo-spinal

R : 74 a, b, c, e

75. Sensibilitatea proprioceptiv contient i incontient se transmite prin tracturile :


a) Flechsig
incontient b) Goll
contient
c) Gowers incontient
d) Burdach contient
e) spinocerebelos direct contient
c, d

R : 75 a, b,

76. Care este numrul normal de hematii, la adultul sntos :


a)
b)
c)
d)
e)

400 000-500 000 / mm


3
4 000 000- 5 000 000 / cm
3
4 500 000-5 000 000 / mm
3
150 000-300 000 / mm
3
4000-8000 / mm

R : 76 c

77. Care sunt cele trei tipuri posibile de muchi (respectiv tipuri de esut
muscular) care se pot ntlni la om :
a) muchi striat, voluntar
b) muchi cardiac,
involuntar c) muchi
neted
d) muchi penai
e) muchi antagoniti
b, c

R : 77 a,
13
131

78. Care este valoarea normal a VSH-ului, la o or i la dou ore, la modul general :

14
141

a)
1-3mm/h i 46mm/2h
b)
7-9mm/h i 1012mm/2h
c) 15-20mm/h i 2545mm/2h d) 12-15mm/h
i 20-25mm/2h
e)
0-2mm/h
R : 78 b

2-4mm/2h

79. Factorii plasmatici care cresc VSH sunt reprezentai de :


a) creterea
globulinelor b)
creterea
albuminelor
c) creterea acizilor i
srurilor biliare d) creterea
fibrinogenului
e)
scderea
R : 79 a, d

numrului

de

eritrocite

80. Cine este donator universal (ce grup sanguin) :


a)
OI
b)
AII
c)
ABIV
d)
BIII
e)
R : 80 a

OI

ABIV

81. Cine este primitor universal (ce grup sanguin) :


a)
OI b)
AII c)
BIII
d)
ABIV
e)

OI

ABIV
15
151

R : 81 d
82. Care este numrul normal de trombocite, la adult :
a)
1500-3000 /
3
mm
b) 150 000-300 000 /
3
mm
c)
4000-8000 /
3
mm
d) 150 000-300 000
3
/ cm
e)
4
500
R : 82 b

000-5

000

000

mm

83. Ce anioni cunoatei n


plasm :

16
161

a)
+
Na b)
Cl c)
+
K
2+
d) Ca
e) fosfai
b, e

R : 83

84. Ce cationi cunoatei n plasm :


a)
+
Na b)
Cl c)
+
K
2+
d) Ca
e) fosfai
a, c, d

R : 84

85. Care este valoarea normal a presiunii osmotice a plasmei :


a) 25-28
mmHg b)
5700 mmHg
c) 7,6 atm
d) 300-350 m Osm
e) 1-2 atm
b, c, d

R : 85

86. Combinaia hemoglobinei cu bioxidul de carbon (CO2) se numete :


a) oxihemoglobin
b)
carboxihemoglobin
c)
carbhemoglobin
d) methemoglobin
e) hemoglobin redus

R : 86 c

87. Disfunciile ventilatorii de tip obstructiv sunt reprezentate de :


a)

astmul
17
171

bronic b)
BPOC
c) emfizem
pulmonar d)
pneumonii
e) cordul pulmonar cronic
b

R : 87 a,

18
181

88. Din punct de vedere fiziopatologic, BPOC se caracterizeaz prin :


a)
bronhospasm
b) edem
c) calibrul cilor
aerifere d)
hipersecreie
e) afectarea esutului elastic peribronic

R : 88 a, b, d, e

89. n edemul pulmonar acut cardiogen se constat :


a) lichid n cavitile alveolare
b) distrugeri de septuri
alveolare c) exudat
alveolar
d) transudat alveolar
e) creterea frecvenei respiratorii
e

R : 89 a, c,

90. Anemia falciform (drepanocitar) se caracterizeaz prin :


a) deficit cantitativ al lanurilor
de globin b) deficit calitativ al
hemoglobinei
c) hemoglobina se prezint sub forma unui gel
vscos n hematii d) prezena corpilor Heinz
e) lanuri n exces
c

R : 90 b,

91. Disfuncia hepato-celular n cazul cirozei hepatice duce la :


a) scderea sintezei
proteinelor b)
hiperbilirubinemie
c) scderea ratei proceselor de detoxifiere
normal d) poliglobulie
e) apariia corpilor Heinz

R : 91 a, b, c

92. Hipertensiunea portal, din cadrul cirozei hepatice, este rspunztoare pentru :
19
191

a) hemoragie
varicoas b) ascit
c) carcinom
hepatocelular d)
encefalopatie hepatic
e) apariia corpilor Heinz

R : 92 a, b, d

20
202

93. Ocluzia intestinal mecanic se datoreaz :


a)
b
)
c)
d
)

unui obstacol ce blocheaz lumenu intestinal


unui fenomen refelex, n cadrul colicilor renale
sau hepatice
unei cicatrici post
operatorii unui volvulus
hiperperistaltismului

R : 93
a, c

94. Glomerulonefritele se caracterizeaz n general prin :


a)
b
)
c)
d
)

leziuni iniiale ale esutului interstiial ce separ


tubii inflamatorii ale glomerulilor
leziuni
prezena anticorpilor antimembran bazal apariia anemiei
drepanocitare
R : b, c,
existena unor complexe antigen-anticorp la nivel e

95. Insuficiena renal cronic este caracterizat prin :


a) distrugerea ireversibil a unui numr de nefroni
b) alterarea rapid i potenial reversibil a
funciei renale c) suprasolicitarea funcional
a nefronilor restani
d) apariia de leziuni tubulare
e) scderea perfuziei renale
c

R : 95 a,

96. Encefalopatia hipertensiv :


a)
b
)
c)
d
)

este o complicaie cerebral a HTA


se caracterizeaz prin prezena edemului cerebral
se caracterizeaz prin apariia hipertrofiei ventriculare
stngi (HVS)
se caracterizeaz prin scderea filtrrii
glomerulare poliglobulie

R : 96 a,
b

97. Diabetul zaharat de tip II :


a) este secundar unor afeciuni pancreatice
repetitive b) se datoreaz lipsei relative de
14
141

insulin
c) este insulinoindependent

15
151

d)
e)

este insulinodependent
se datoreaz lipsei totale de insulin din organism

R : 97 b, c

98. Apariia HTA esnial se datoreaz :


a) unor anomalii n metabolismul
sodiului b) alterrii mecanismelor
reglatoare renale c) factorilor
neurogeni
d) apariiei corpilor Heinz
e) disfunciei hepto-celulare
b, c

R : 98 a,

99. Substratul fiziopatologic al cardiopatiei coronariene este reprezentat de :


a) irigaia deficitar a miocardului
contractil b) deprimarea funciei de
pomp a inimii
c) apariia unui dezechilibru ntre aportul i necesarul de O2
d) disfuncia hepato-celular
e) prezena corpilor cetonici
c

R : 99 a,

100. Insuficiena cardiac poate apare prin :


a) deprimarea funciei de pomp a inimii
b) irigaia deficitar a miocardului contractil
c) alterarea funciei diastolice prin deficit de umplere
ventricular d) scderea numrului de trombocite
e) alterarea funciei sistolice de ejecie
c, e

R : 100 a,

16
161

DISCIPLINA: NEUROLOGIE
Autor : Conf. univ. Dr. CIOROIANU DAN

1. Apreciai manifestrile clinice din sindromul de hipertensiune intracranian (HIC) :


a) cefalee
b) staz papilar
c) vrsturi n jet
d) hemianopsie lateral homonim
e) tulburri psihice
R : 1 a, b, c
2. AIT urile se caracterizeaz n general prin :
a) debut brusc
b) durat maxim 24 de ore
c) carcter repetitiv
d) deficit motor persistent peste 24 de ore
e) reversibilitate n totalitate

R : 2 a, b, c, e

3. AIT urile n teritoriul carotidian prezint :


a) cecitate unilateral
b) deficit motor sub 24 de ore
c) hemianopsie
d) parestezii
e) paralizii de nervi cranieni, n bascul

R : 3 a, b, c, d
17
171

4. AIT ul n teritoriul vertebro-bazilar este caracterizat prin :


a) deficit motor n bascul
b) vertij
c) paralizii de nervi cranieini
d) hemianopsie
e) tulburri de sensibilitate cu nivel

R : 4 a, b, c

5. Paralizia perechii a III a de nervi cranieini, de aceeai parte cu o leziune printr-un


AVC, concomitent cu un deficit motor de partea opus, este tipic pentru o leziune n :
a) punte
b) mezencefal
c) bulb
d) cerebel
e) hipotalamus
R:5b

6. . Paralizia perechii a VII a de nervi cranieini, de aceeai parte cu o leziune printr-un


AVC, concomitent cu un deficit motor de partea opus, este tipic pentru o leziune n :
a) mezencefal
b) punte
c) bulb
d) cerebel
e) talamus
R:6b
7. Apreciai elementele tratamentului n AVC-urile ischemice :
a) tratamentul edemului cerebral
b) folosirea antiagregantelor plachetare
c) folosirea anticoagulantelor
d) utilizarea de Nimotop
e) trofice cerebrale
8. Semnul Foville cortical, apare n leziunile :
a) emisferice
b) bulbare
c) mduvei spinrii
d) de la nivelul decusaiei bulbare
e) nainte de ncruciarea fibrelor ce coordoneaz micrile
oculare de lateralitate

R : 7 a, b, c, e

R : 8 a, e

9. Apreciai semnele AVC n teritoriul arterei cerebrale medii (ACM) :


a) Foville cortical
b) deficit motor egal distribuit pe membrele superioare i inferioare
c) hemianopsie
18
181

d) deficit motor prevalent brahial


e) tulburri psihice

R : 9 a, b, c

10. Apreciai semnele AVC n teritoriul arterei cerebrale anterioare (ACA) :


a) deficit motor cu prevalen brahial sau crural
b) deficit motor egal distribuit pe membrele superioare i inferioare
c) tulburri psihice
d) Foville cortical
e) Jacksonisme motorii
R : 10 a, c, d, e
11. Boala Parkinson se caracterizeaz n general prin :
a) hipertonie muscular n lam de briceag
b) akinezie
c) tremor de intenie
d) hipertonie muscular n eav de plumb
e) tremor de repaus / postur

12. Tratamentul bolii Parkinson presupune :


a) refacerea concentraiei de dopamin la nivel central
b) refacerea concentraiei de acetilcolin la nivel central
c) utilizarea anticolinergicelor
d) utilizarea agonitilor dopaminergici
e) utilizarea inhibitorilor de MAO (monoaminooxidaz)
13. Boala Parkinson aparine grupului de sindroame :
a) piramidale
b) extrapiramidale
c) cerebeloase
d) talamice
e) mezencefalice

R : 11 b, d, e

R : 12 a, c, d, e

R : 13 b

14. n care din urmtoarele afeciuni neurologice este contraindicat tratamentul cu


anticoagulante :
a) hemoragia cerebral
b) hemoragia subarahnoidian (HSA)
c) hematomul cerebral
d) accidentul isckemic tranzitor (AIT)
e) lacunarismul cerebral
R : 14 a, b, c
15. Sindromului de neuron motor central i sunt caracteristice :
a) deficit motor extins
b) hiperreflectivitate osteo-tendinoas
c) deficit motor limitat la un grup de muchi
d) hipotonie muscular
e) reflexe osteo-tendinoase (ROT) diminuate /abolite

R : 15 a, b
19
191

16. Sindromului de neuron motor periferic i sunt caracteristice :


a) deficit motor limitat la un grup de muchi
b) reflexe osteo-tendinoase (ROT) diminuate /abolite
c) hipertonie muscular
d) deficit motor extins
e) hiperreflectivitate osteo-tendinoas

R : 16 a, b

17. Hemiplegia capsular prezint :


a) deficit motor egal repartizat la membrele de partea opus leziunii
b) spasticitate mare
c) sindroame alterne
d) deficit motor de aceeai parte cu leziunea
e) crize epileptice
R : 17 a, b

18. Degenerescena hepato-lenticular (DHL) este determinat de :


a) tulburri ale metabolismului fierului
b) tulburri ale metabolismului cuprului
c) consum exagerat de alcool
d) anemie
e) anomalii ale sintezei ceruloplasminei

R : 18 b, e

19. Simptomatologia general a sindromului cerebelos const n :


a) ataxie cerebeloas
b) tremor intenional
c) tremor de repaus
d) mers ebrios
e) tulburri de sensibilitate profund

R : 19 a, b, d

20. Apreciai etiologia sindromului cerebelos :


a) vascular
b) toxic (alcolism)
c) tumoral
d) metabolic prin scderea pH-ului sanguin
e) metabolic prin scderea pH-ului sanguin

R : 20 a, b, c

21. Ataxia cerebeloas se caracterizeaz prin :


a) dismetrie
b) asinergie
c) adiadocokinezie
d) tulburri de deglutiie pentru solide
e) tulburri de vedere monoculare

R : 21 a, b, c

22. n poliradiculonevrit (sd. Guillain-Barr ) apar :


a) ROT abolite de la nceput
b) ROT diminuate dup o perioad de exacerbare
20
202

c) hipertonie extrapiramidal
d) hipotonie muscular
e) tulburri de sensibilitate cu caracter radicular

R : 22 a, e

23. Tratamentul poliradiculonevritei presupune :


a) corticoterapie
b) vitaminoterapie
c) antiagregante plachetare
d) diuretice
e) agoniti dopaminergici

R : 23 a, b

24. Mecanismele fiziopatologice incriminate n apariia epilepsiei sunt :


a) diminuarea inhibiiei corticale produse de GABA
b) diminuarea concentraiei de dopamin n nucleii bazali
c) amplificarea mecanismelor excitatorii corticale
d) anomalii ale eliberrii de acetilcolin la nivelul jonciunii neuro-musculare
e) creterea tromboembolismului
R : 24 a, c
25. Apreciai msurile terapeutice ntr-un status epileptic :
a) internare n ATI pentru anestezie general
b) administrare 1f diazepam i.v i apoi, la nevoie 1 f fenobarbital
c) administrare de fenitoin la repetarea crizelor
d) administrare de furosemid i.v, rapid
e) se instituie rapid terapie neuroprotectoare cu piracetam

R : 25 a, b, c

26. Apreciai factorii de risc n AVC ischemic :


a) diabetul zaharat
b) fumatul
c) alcoolul
d) fibrilaia atrial
e) anotimpurile

R : 26 a, b, c, d

27. Apreciai principiile de tratament n AVC hemoragic :


a) repaus la pat
b) tratamentul edemului cerebral
c) tratament cu anticoagulante
d) terapie cu trofice cerebrale
e) vitaminoterapie

R : 27 a, b, d, e

28. n producerea ischemiei cerebrale, intervin urmtoarele mecanisme :


a) tromboembolic
b) vasospasmul
c) hemodinamic
d) creterea pH-ului n parenchimul cerebral
21
212

e) ruptura vascular

R : 28 a, b, c

29. n producerea hemoragiei cerebrale, intervin urmtoarele mecanisme :


a) ruptura vascular
b) tromboembolic
c) HTA
d) creterea pH-ului n parenchimul cerebral
e) diapedeza
R : 29 a, c, e

30. n cazul tumorilor de lob frontal, simptomatologia se caracterizeaz prin :


a) deficit motor cu carcter piramidal
b) tulburri psihice
c) crize epileptice
d) tulburri de auz
e) tulburri de sensibilitate
R : 30 a, b, c
31. n cazul tumorilor de lob occipital, simptomatologic se pot constata :
a) cecitate cortical
b) cecitate monocular
c) ngustarea cmpului vizual
d) tulburri psihice
e) tulburri sfincteriene
R : 31 a, c
32. Apreciai simptomatologia clinic evolutiv n cazul neurinomului de acustic :
a) hipoacuzie
b) vertij cu nistagmus
c) dilatarea orificiului auditiv (imagine Rx)
d) tulburri psihice
e) tremor de repaus
R : 32 a, b, c
33. n cazul tumorilor de lob frontal, simptomatologia se caracterizeaz prin :
a) tulburri psihice
b) crize epileptice temporale
c) tulburri de limbaj de tip afazic
d) cecitate cortical
e) hemianopsie homonim
R : 33 a, b, c
34. Coreea cronic reprezint un sindrom :
a) hipoton hiperkinetic
b) hiperton hipokinetic
c) hipoton hipokinetic
d) extrapiramidal
e) arhicerebelos

R : 34 a, d
22
222

35. Hemiplegia cu origine cortical prezint :


a) deficit motor prevalent brahial sau crural
b) deficit motor egal distribuit la membre
c) crize jacksoniene motorii
d) deficit motor de aceeai parte cu leziunea
e) deficit motor de partea opus leziunii

R : 35 a, c, e

36. Hemiplegia cu origine n trunchiul cerebral prezint :


a) sindroame alterne
b) deficit motor prevalent crural
c) crize epileptice
d) tulburri psihice
e) deficit motor de partea opus nervului cranian afectat

R : 36 a, e

37. Apreciai etiologia hemoragiei subarahnoidiene (HSA) :


a) malformaie vascular
b) anevrismul vascular
c) modificri ale pH-ului
d) fibrilaia atrial
e) ateromatoza

R : 37 a, b

38. Apreciai msurile terapeutice n cazul hemoragiei intra-parenchimatoase :


a) manitol
b) glucoz hiperton
c) anticoagulante
d) asigurarea funciilor vitale
e) vasodilatatoare puternice
R : 38 a, d
39. Sindromul de paleostriat (globus palidus i substana neagr) se caracterizeaz prin :
a) hipertonie i hipokinezie
b) hipotonie i hiperkinezie
c) tremor de repaus
d) tremor intenional
e) hipotonie cu hipokinezie
R : 39 a, c
40. Apreciai caracteristicile clinice ale neuropatiei alcoolice :
a) senzaie de arsuri n tlpi
b) dureri la compresiunea maselor musculare gambiere
c) parestezii n membrele inferioare
d) tulburri de sensibilitate cu caracter proximal
e) tulburri de sensibilitate cu caracter distal

R : 40 a, b, c, e

41. Miastenia Gravis este o boal a :


a) sistemului extrapiramidal
23
232

b)
c)
d)
e)

sinapsei neuro-musculare
neuronului motor central
sistemului piramidal
hipotalamusului

R : 41 b

42. Apreciai simptomatologia clinic n cazul Miasteniei Gravis :


a) greutate la mers i urcat de scri accentuate ctre sear
b) tulburri de fonaie
c) ptoz palpebral
d) hipertonie muscular de tip piramidal
e) tulburri de sensibilitate mioartrokinetic
R : 42 a, b, c
43. Trtamentul Miasteniei Gravis se refer la :
a) administrarea de inhibitori ai colinesterazei
b) administrarea de inhibitori ai Dopa-decarboxilazei
c) administrarea de prostigmin / mestinon
d) plasmaferez pentru ndeprtarea anticorpilor
e) antiagregante plachetare

R : 43 a, c, d

44. Sindromul meningean se caracterizeaz prin :


a) cefalee
b) vrsturi n jet
c) contractur muscular
d) staz papilar
e) asinergie

R : 44 a, b, c

45. n boala Parkinson, pacientul poate prezenta :


a) mers cosit
b) mers stepat
c) mers cu pai mici, aplecat n fa
d) mers talonat
e) mers dansant

R : 45 c

46. Mersul pacientului cu afeciuni cerebeloase este :


a) talonat
b) legnat, de ruc
c) ebrios, titubant
d) dansant
e) cosit

R : 46 c

47. Apreciai mersul unui pacient cu scleroz multipl (SIP, scleroz n plci) :
a) spastico-cerebelos
b) dansant
c) cosit
24
242

d) legnat, de ruc
e) stepat

48. Un pacient hemiparetic va avea un mers :


a) stepat
b) cosit
c) dansant
d) talonat
e) ebrios

R : 47 a

R : 48 b

49. n afectarea nervului radial, pacientul va avea ca atitudine particular :


a) mn n epolet
b) mn n gt de lebd
c) mn simian
d) mn n limb de clopot
e) grif cubital
R : 49 b
50. n afectarea nervului median, pacientul va avea ca atitudine particular :
a) mn n gt de lebd
b) mn simian
c) mn n limb de clopot
d) grif cubital
e) mn n epolet
R : 50 b

DISCIPLINA: ONCOLOGIE SI NURSING IN ONCOLOGIE


Autori: Prof. univ. Dr. Florinel Badulescu, Conf. univ. Dr. Mihaela Danciulescu, Asist. univ. Dr.
Michael Schenker, Asist. univ. Dr. Anda Crisan
1. Diagnosticul de malignitate se stabileste prin :
a.anamneza
b.tomografie computerizata
c. examen clinic loco-regional
d. rezonanta magnetica nucleara
e. examen microscopic
2.Tratamentul durerii in cancer:
a. este individualizat
24
242

b. se prefera calea parenterala de administrare a medicatiei antialgice


c. se trateaza efectele secundare ale tratamentului antalgic
d.se foloseste medicatie adjuvanta
e. toate de mai sus sunt corecte
3.Infectiile in oncologie pot fi generate de:
a. streptococi
b.virusuri herpetice
c.Candida albicans
d.protozoare
e. toate de mai sus
4.Pentru diagnosticul cancerului bronho-pulmonar sunt necesare:
a.radiografie pulmonara
b.bronhoscopie
c.gastroscopie
d.tomografie computerizata
e. biopsie bronsica
5.Pentru evaluarea extensiei reale a cancerului colului uterin sunt necesare:
a..urografie
b.cistoscopie
c.rectoscopie
d.scintigrafie osoasa
e.tomografie computerizata
6.Care din urmatorii factori sunt implicati in aparitia cancerului :
a.azbestul
b.aflatoxinele
c. retinoizii
d. hormonii estrogeni
e. imunosupresia
7.Factori favorizanti ai infectiilor in oncologie sunt:
a.neutropenia
b.transplantul medular
c.alterarea imunitatii celulare si umorale
d. folosirea de catetere
e.administrarea de vaccinuri
8.Investigatii paraclinice necesare diagnosticului oncologic sunt:
a.radiografia toraco-pleuro-mediastino-pulmonara
b.scintigrafia osoasa
c.rezonanta magnetica nucleara
d.medulograma
e.glicemia a jeune
9.Examenul citologic necesar dg.oncologic presupune prelevarea de celule din:
a.sputa
25
252

b.lichid de lavaj
c. ganglion
d. tumora
e. secretie nazala
10.Examenul histopatologic presupune prelevarea de tesut prin:
a. biopsia unei tumori
b. biopsia ganglionara
c. biopsia medulara
d.amprentare pe lama
e. ex.Babes-Papanicolaou
11. Documentele de evidenta a bolnavilor oncologici sunt:
a. fisa onc.1
b. fisa onc.2
c. certificatul medical
d. foaia de observatie oncologica
e. fisa onc.3
12.In cazul supradozei de opiaceu apar:
a. midriaza
b. cianoza intensa
c. edemul pulmonar acut
d.cresterea tonusului general
e.coma
13.Sindroame dureroase in cancer:
a.durerea din metastazele osoase
b.plexopatii
c.dureri ale extremitatilor
d.durerea abdominala
e. toate cele de mai sus
14.Infectiile in oncologie sunt favorizate de:
a.stimularea imunitatii celulare
b.leucocitoza
c. alterarea imunitatii umorale
d. hormonoterapie
e. tratamentul simptomatic al afectiunii neoplazice
15.Chimioterapia antineoplazica se administreaza numai dupa controlul:
a.hemoleucogramei complete
b.V.S.H.
c.ureei,creatininei
d.transaminazelor
e. calcemiei
16.Efectele secundare ale tratamentului citostatic sunt:
26
262

a.greata,varsaturi
b.alopecie
c.toxicitate hematologica
d.cresterea apetitului
e.hepatotoxicitate
17.In cadrul imunoterapiei,administrarea de doze mari de Interferon sau Interleukina poate determina:
a. hiperstimulare motorie
b. insuficienta respiratorie
c. febra
d. disfonie
e. dureri epigastrice
18.Hormonoterapia in oncologie este indicata in:
a. cancerul glandei mamare
b. cancerul endometrial
c. cancerul colului uterin
d. cancerul prostatei
e. cancerul ovarian
19.Pentru diagnosticul cancerului bronho-pulmonar sunt necesare:
a.radiografia pulmonara
b.bronhoscopia
c. gastroscopia
d. tomografia computerizata
e. biopsia bronsica
20.Simptomatologia de debut in cancerul bronho-pulmonar poate consta in:
a. tuse
b. durere toracica
c. manifestari paraneoplazice
d. epistaxis
e. febra
21.Tratamentul cancerului bronho-pulmonar consta in:
a. interventie chirurgicala
b. chimioterapie
c. hormonoterapie
d. radioterapie
e. terapie moleculara tintita
22.Evolutia toracica cancerului bronho-pulmonar poate consta in:
a. invazia traheii
b. invazia mediastinului
c. invazia pleurala
d. toate de mai sus sunt false
e. toate de mai sus sunt corecte
27
272

23.Evolutia naturala a cancerului colonului consta in:


a. invazia directa
b. diseminarea limfatica
c. diseminarea hematogena
d. diseminarea peritoneala
e. diseminarea pleurala
24.Simptomatologia cancerului colonului dr. consta in:
a. durere
b. astenie fizica
c. sangerare oculta
d. masa tumorala palpabila
e. scaune creionate
25.Simptomatologia cancerului rectal consta in:
a. tenesme rectale
b. sangerari rectale
c. ocluzie
d. constipatie
e. hematemeza
26.Explorarile paraclinice necesare diagnosticului cancerului rectal:
a. tomografie computerizata
b. probe functionale respiratorii
c. bronhoscopie
d. CA 15-3
e. radiografie pelvina
27.Tratamentul complex al cancerului glandei mamare consta in:
a. interventie chirurgicala
b. radioterapie
c. chimioterapie, hormonoterapie
d. imunoterapie
e. terapie moleculara tintita
28. Factori de risc in cancerul colului uterin sunt:
a. status socio-economic precar
b. debut precoce al vietii sexuale,promiscuitate sexuala
c. virusul Papiloma uman
d. virusul Ebstein-Barr
e. numarul scazut de nasteri
29.Complicatiile ce pot apare in evolutia cancerului bronho-pulmonar:
a. hemoragii(hemoptizii masive)
b. insuficienta respiratorie
c. pleurezia
d. ascita
e. infectie respiratorie severa
28
282

30.Evolutia nefavorabila a cancerului glandei mamare consta in:


a. infarctul miocardic
b.tuberculoza mamara
c. metastazarea
d. amenoreea
e.insuficienta renala
31.Diagnosticul cancerului glandei mamare presupune:
a. endoscopie digestiva superioara
b. mamografie
c. citologia sputei
d. titrul seric de hormoni estrogeni
e.determinari hormonal

32. Etapele carcinogenezei :


a. hiperplazia
b.promovarea
c. metaplazia
d. hipertofia
e. invazia si metastazarea
33.Celula neoplazica prezinta modificari ale suprafetei celulare:
a. modificari de permeabilitate
b. modificari de distributie si orientare a componentelor structurale
c.modificari de mobilitate(crestere)
d.modificari antigenice
e.cresterea adezivitatii intercelulare
34.Caracteristicile procesului neoplazic:
a. diferentiere crescuta
b. evolutia controlata
c. reversibilitatea
d. monoclonalitatea
e. evolutia lent progresiva
35.Criterii de clasificare a tumorilor:
a. de evolutivitate
b.histogenetic
c. de localizare
d.histologic si functional
e. toate de mai sus sunt corecte
36.Modificari biologice la nivelul celulelor maligne produse de tratamentul radiant:
a. ingrosarea cromozomilor
29
292

b.rupturi cromozomiale
c.accelerarea mitozei
d.diferentierea celulara
e.moartea celulara
37.Organele foarte radiosensibile:
a. cristalin
b. tesut conjunctiv
c .tegument
d. mucoase
e. maduva osoasa
38. Unele din scopurile tratamentului chirurgical in oncologie sunt:
a. profilactic
b.diagnostic
c.stadializare
d.curativ
e.taote cele de mai sus sunt corecte
39.Chirurgia endoscopica cu scop terapeutic NU este utilizata in oncologie in cazul:
a.leziunilor esofagului
b.leziunilor gastrice
c.leziunilor tractului genito-urinar
d.leziunilor colonului
e. leziunilor cardiace
40.Terapia hormonala este:
a. ablativa b.
aditiva
c.competitiva
d.toate cele de mai sus sunt false
e. toate cele de mai sus sunt corecte
41.Rolul nursei in terapia durerii:
a. -administreaza medicatia antalgica
b. -modifica tratamentul antalgic daca durerea se accentueaza
c. -urmareste efectul tratamentului antalgic
d. -urmareste efectele secundare ale terapiei antalgice
e. -in cazul persistentei durerii dupa tratamentul cu antalgice de linia intai, administreaza
opiacee
42. Rolul nursei n efectuarea tranzitului baritat esofagian const din:
a. prepar cantitatea de bariu necesar explorrii
b. recomand repaus alimentar pacientului, cu 12 ore naintea investigaiei
c. stabilete necesitatea efecturii ei
d. administreaz preventiv antialgice
e. stabilete efectuarea ei naintea endoscopiei digestive

30
303

43. Rolul nursei n educaia pacientului const n:


a. informarea lui asupra bolii sale n edine scurte i termeni clari
b. ncurajarea pacientului s pun ntrebri legate de boala sa
c. implicarea pacientului n decizia terapeutic
d. implicarea pacientului n decizia procedurilor de diagnostic
e. s rspund corect la toate ntrebrile puse de pacient n legtur cu boala lui
44. Rolul nursing-ului in chimioterapie presupune :
a.instruirea pacientului asupra unor tehnici de relaxare inainte de chimioterapie
b.educarea pacientului a referitoare la efectele secundare post-terapeutice
c.informarea pacientului referitoare la alimentatia in cursul chimioterapiei
d.stabilirea tratamentului antiemetic
e.semnalarea prompta a febrei, frisoanelor,scaunelor modificate,sangerarilor nazale
45. Rolul nursei in diagnosticul oncologic:
a. -recolteaza probe biologice
b. -pregateste materialele necesare unor explorari paraclinice
c. -pregateste psihologic pacientul
d. -insoteste pacientul la anumite investigatii
e. -prescrie medicatia necesara unor explorari
46. Interventia nursei in prevenirea si tratarea infectiilor in oncologie:
a. -respecta riguros regulile de asepsie
b. -urmareste pastrarea riguroasa a igienei pacientului
c. -administreaza profilactic antibiotic din proprie initiativa
d. -termometrizeaza bolnavul la indicatia medicului
e. -administreaza tratamentul antiinfectios in functie de prescriptia medicala
47. Interventia nursei in prevenirea si tratarea infectiilor in oncologie:
a. -respecta riguros regulile de asepsie
b. -urmareste pastrarea riguroasa a igienei pacientului
c. -administreaza profilactic antibiotic din proprie initiativa
d. -termometrizeaza bolnavul la indicatia medicului
e. -administreaza tratamentul antiinfectios in functie de prescriptia medicala
48. Interventia nursei
a.
b.
c.
d.
e.

in tratarea efectelor secundare ale chimioterapiei:


-hidratarea p.o. si parenterala a pacientului
-tratamentul varsaturilor conform indicatiei medicului
-monitorizarea pulsului,T.A.,diureza,scaun,temperaturii
-tratamentul urgent al efectelor alergice ale citostaticelor
-supravegheaza administrarii paravenoase a unor citostatice

49. In cazul diareii ca efect secundar al tratamentului cancerului colonului,rolul nursei consta in:
a. -supravegherea dietei
b. -administrarea de medicatie antidiareica
c. -hidratare-minim 2l/zi
d. -clismare
e. -administrarea de anxiolitice
31
313

50. In cazul pacientilor cu colostoma rolul nursei consta in:


a. -invatarea pacientului sa pastreze o igiena locala riguroasa
b. -informarea bolnavului asupra regimului alimentar adecvat
c. -punerea la dispozitia pacientului a informatiilor necesare despre curatenia
personala,desfasurarea activitatii,etc.
d. -psihoterapie
e. -urmarirea clinica a evolutiei bolii

*Raspunsurile corecte la disciplina Oncologie si nursing in oncologie sunt cele boldate

32
323

DISCIPLINA NURSING BOLI INFECIOASE


EF LUCRRI DR. DAN HUREZEANU
COMPLEMENT SIMPLU
1)
Unul dintre circuitele descrise mai jos nu ia parte la procesul de izolare i ngrijire a
unui bolnav contagios:
a. circuitul bolnavului
b. circuitul instrumentelor medicale
c. circuitul personalului medical
R:c
d. circuitul plotilor
e. circuitul alimentelor i veselei
2)
n cazul circuitului alimentelor provenite de la vizitatori una din afirmaii nu este
adevrat:
a. vizitatorii predau alimentele la biroul de informaii
b. deart alimentele in vasul individual al bolnavului
c. se restituie vasul aparintorilor
R: d
d. se da alimentul bolnavului n vasul de la aparintor
e. se transport alimentul bolnavului
a.
b.
c.
d.
e.

3)
Care dintre urmtoarele manevre nu intr n terapia de combatere a hipoxiei tisulare:
refacerea volumului sanguin
administrarea de snge, plasm
administrarea de soluii cristaloide
R: e
administrarea de O2
determinarea glicemiei jeun

4)
Din punct de vedere cantitativ regimul alimentar al bolnavului infecios nu trebuie s
scad sub:
a. 2000 calorii
b. 1800 calorii
c. 1500 calorii
R. b
d. 2500 calorii
e. 1000 calorii
a.
b.
c.
d.
e.

5)
Care dintre urmtoarele simptome nu caracterizeaz embolia pulmonar:
junghi toracic
bradipnee
tahipnee
R: b
respiraie superficial
tuse seac

6)
Aplicarea tratamentului medicamentos n vrsturi presupune urmtoarele cu o
excepie:
a. papaverin
b. etropin
33
333

c. scobutil
d. medicamentele se administreaz prin sond nazo-gastric
e. torecan

R: d

a.
b.
c.
d.
e.

7)
Care dintre urmtoarele medicamente nu se administreaz n colecistita acut:
papaverin
algocalmin
morfin
R: c
scobutil
antibiotice

a.
b.
c.
d.
e.

8)
Una dintre urmtoarele afirmaii nu este semn de colecistit acut:
hepatomegalie
greuri
vrsturi
febr
frison

a.
b.
c.
d.
e.

9)
Din alimentaia bolnavului cu insuficien renal se elimin:
orez fiert
paste finoase
biscuii
]
carne
zahr

a.
b.
c.
d.
e.

10)
n cazul apariiei apariiei acidozei din insuficiena renal acut se administreaz:
calciu gluconic
bicarbonat de sodiu
glucoz hiperton
R: b
Manitol
ser fiziologic

a.
b.
c.
d.
e.

11)
Care dintre urmtoarele afeciuni nu este cauz extrarenal de insuficien renal acut:
hipertrofia de prostat
procese uretrale inflamatorii
glomerulonefrita poststreptococic
R: c
calculoza uretral bilateral
prostatita

a.
b.
c.
d.
e.

12)
Alegei dintre urmtoarele afirmaii pe cea care nu este tulburare cutanat n oc:
paloare
eritrodermie
cianoz
R: b
extremiti reci
transpiraii

R: c

R: d

13)
Care dintre urmtoarele nu este msur n urgene:
a. se elibereaz cile respiratorii superioare
34
343

b.
c.
d.
e.

curirea cavitii buco-faringiene de mucoziti


hiperextensia capului
aezarea bolnavului pe spate
introducerea pipei guddel

a.
b.
c.
d.
e.

14)
La pacientul comatos cu secreii bronice poziia corect n pat va fi:
n decubit dorsal, fr pern
semieznd
de drenaj postural, cu picioarele mai ridicate i cu capul ntors ntr-o parte
n decubit lateral
pe burt

R: d

R: c

15)
Care dintre urmtoarele investigaii de laborator nu este relevant pentru diagnosticul de
colecistit acut:
a. HLG
b. VSH
c. bilirubinemie
R: d
d. colesterol
e. probe hepatice
COMPLEMENT MULTIPLU
a.
b.
c.
d.
e.

1)
Despre circuitul bazinetelor, plotilor, urinarelor i scuiptorilor sunt adevrate urmtoarele:
obiectele sunt repartizate fiecrui bolnav indiferent de boal
dup folosire se transport n camere special destinate
se aplic soluii dezinfectante i se sterilizeaz
R: b, c, d
se ncepe cu manevrele aseptice i apoi se efectueaz cele septice
ordinea operaiilor este: manevre septice i apoi aseptice

a.
b.
c.
d.
e.

2)
Asistenta medical se spal pe mini dup:
recoltarea produselor patologice ale acestuia
schimbarea sa la intrarea n serviciu
folosirea instrumentarului
folosirea WC-ului
alimentarea bolnavului

R: a, c, d, e

3)
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte cu privire la dezbrcarea corect a
echipamentului de protecie i prsirea serviciului:
a. dezbrac echipamentul de protecie
b. mpacheteaz halatul cu feele externe spre exterior
c. mbrac hainele de strad
R: a, c, d, e
d. depune echipamentul n recipientul de dezinfecie
e. prsete serviciul
4)
Reechilibrarea hidroelectrolitic a bolnavului se face n funcie de:
a. bilanul intrri
b. bilanul ieiri
c. fr corelan cu valorile ionogramei sanguine
R: a, c, d
35
353

d. n funcie de etiologia ocului


e. la cererea bolnavului
a.
b.
c.
d.
e.

5)
Crearea condiiilor optime de confort pentru bolnavii imobilizai la pat const n:
aezarea ct mai aproape de fereastr sau de u
saltea de material plastic cu structur de burete
urinarul s fie aezat astfel nct s-l poat lua bolnavul
R: b, c, d
declanatorul aparatelor de semnalizare la dispoziie
bolnavul va fi aezat ntr-o camer ct mai mare

a.
b.
c.
d.
e.

6)
Despre regimul dietetic la bolnavii contagioi putem spune c:
60-70% glucide
20% proteine
50% proteine
40% lipide
lipidele recomandate n cantiti mici

R: a, b, e

7)
ntocmirea regimului igieno-dietetic la bolnavul infecios ine cont de urmtoarele
obiective:
a. respectarea necesarului caloric n raport cu boala
b. asigurarea proporiei necesare de principii alimentare
c. nu se iau n considerare contraindicaiile impuse de alte boli
R: a, b, d, e
d. respect regulile de gastrotehnie impuse de boal
e. asigurarea substanelor minerale i vitaminelor
a.
b.
c.
d.
e.

8)
Cauze bronhopulmonare de insuficien respiratorie sunt:
alterarea funciei centrului respirator
stenoze organice ale cilor aeriene superioare
cauze cardiovasculare
emfizem pulmonar
come

a.
b.
c.
d.
e.

9)
Care dintre urmtoarele manevre se aplic la bolnavul n criz acut de astm bronic:
bronhodilatator
diuretic
perfuzie cu ser fiziologic
R: a, b, e
bronhoconstrictor
antialergic (HHC)

R: b, d

10) Alegei dintre urmtoarele afirmaii pe cele pe care definesc astmul bronic de cel cardiac
sau edemul pulmonar acut:
a. bradipnee cu expir prelungit
b. bolnav n poziie culcat
c. bolnavul este stul de aer
R: a, e
d. tahicardie
e. bradicardie

36
363

11) Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false cu privire la particularitile de ngrijire n
edemul pulmonar acut:
a. poziie semieznd pe scaun sau pe marginea patului
b. picioarele ridicate deasupra capului
c. interzis administrarea de diuretice
R: b, c, e
d. administrarea de HHC
e. nu se poate face intubaie sau respiraie asistat
a.
b.
c.
d.
e.

12) Dintre particularitile de ngrijire n hemoptizii citm:


se d bolnavului s ingere lichide reci n cantiti mici i repetate
se aplic pung cu ghea pe regiunea abdominal
nu este indicat s calmm tusea
nu se dau expectorante
medicaie hemostatic

a.
b.
c.
d.
e.

13) Care dintre urmtoarele boli cronice pot s produc vrsturi:


boli cronice hepatobiliare
pancreatice
insuficien renal
tromboze cerebrale
meningite

a.
b.
c.
d.
e.

14) Urmrirea funciilor vitale i vegetative la bolnavul cu vrsturi se face prin:


evidena pierderilor de lichide (urin, vrsturi, diaree)
temperatur
puls
R: e
TA
se adaug la pierderile lichidiene 500 ml, pierderile prin respiraie i perspiraie

a.
b.
c.
d.
e.

15) Pentru tratamentul medicamentos la pacienii cu diaree se folosesc:


antispastice
stimulente ale tranzitului intestinal
opiacee indiferent de severitatea diareei
R: a, d, e
antibiotice
preparate de calciu carbonic, bismut

a.
b.
c.
d.
e.

16) Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz melena:


negru ca pcura
apare cnd sngerarea este mai mare de 500g
apare cnd sngerarea este mai mare de 100g
sngele este digerat
cu aspectul zaului de cafea

a.
b.
c.
d.

17) Despre alimentaia bolnavului n HDS putem afirma:


lichide reci i buci de ghea
numai alimentare parenteral o sptmn
lapte rece n cantiti mici
din ziua a 2-a regim hidrozaharat

R: a, d e

R: a, b, c

R: a, c, d

R: a, c, d, e
37
373

e. se ajunge n zilele 5-7 la 1500-2000 calorii/zi


a.
b.
c.
d.
e.

18) Care dintre urmtoarele tulburri psihice pot fi ntlnite la pacientul cu insuficien hepatic:
somnolen
agitaie
obnubilare
R: a, c, d, e
anxietate
depresie

19) Medicamentele indicate n criza hepatic sunt:


a. anstispastice
b. b. cortizonice
c. vitamine din B, E, C

R: b, c, d, e

d. diuretice
e. hepatoprotectoare
a.
b.
c.
d.
e.

20) Despre asigurarea igiene bolnavului cu ciroz hepatic n prevenirea infeciilor:


unghiile tiate scurt datorit leziunilor de grataj
toaleta bucal se va efectua cu ateni
pot fi aezai n saloane cu bolnavi cu alt patologie infecioas
R: a, b, d, e
se vor respecta cu strictee normele de asepsie si antisepsie
bolnavii sunt foarte sensibili la infecii

a.
b.
c.
d.
e.

21) Care dintre urmtoarele afeciuni poate necesita instituirea unei sonde urinare demeure:
intervenii chirurgicale ale vezicii urinare i prostatei
stricturi ale uretrei
fracturi de membru inferior
R. a, b, e
hemipareze
paraplegii

a.
b.
c.
d.
e.

22) Corectarea echilibrului hidroelectrolitic la bolnavul cu insuficien renal acut:


se noteaz cantitatea de lichide pierdute
se vor administra 100 ml lichid/kgcorp/grad de febr
se iau n considerare lichidele administrate prin administrate oral i perfuzie
R: a, c, d
se verific zilnic greutatea corporal
se urmrete pirderea ponderal zilnic a 500 g

a.
b.
c.
d.
e.

23) La bolnavul cu insuficien renal acut restabilirea diurezei se face pein:


perfuzie cu Manitol 20%
Furosemid administrare intramuscular
diuretic nainte de corectarea volemiei
R: a, b, d
diuretic dup corectarea volemiei
tratamentul este considerat eficace dac diureza este de peste 20ml/h

24) Prin care din urmtoarele arifmaii putem defini cauzele externe ale insuficienei renale:
a. factori care reduc fluxul sangvini
b. factori care produc ischemie renal
38
383

c. stri de hiperhidratere
d. insuficien periferic sangvin
e. stri de oc

R: a, b, d, e

a.
b.
c.
d.
e.

25) Tulburri ale homeostaziei sangvine n insuficiena renal acut i cronic:


albuminurie
hiperpotasemie, hipocalcemie i hiponatremie
acidoz renal
R: b, c, e
hematurie
creterea titrului sanguin al ureei i creatininei

a.
b.
c.
d.
e.

26) Alegei afirmaiile ce pot defini ocul:


tulburare funcional a unui segment
anoxia tisular
acumularea produselor de catabolism
perturbarea circulaiei sanguine
dereglarea tuturor funciilor organismului

a.
b.
c.
d.
e.

27)
com
coma
coma
coma
com

a.
b.
c.
d.
e.

28) Dintre msurile de ngrijire generale la pacienii comatoi:


bolnavul se izoleaz ntr-o rezerv sau prin paravane
o
temperatura camerei este de 24 C
bolnavul va fi aezat comod n pat
se ca plasa o saltea pneumatic compartimentat
patul nu va avea aprtori laterale

a.
b.
c.
d.
e.

29) Prevenirea escarelor la bolnavii comatoi se face prin:


se vor folosi colaci de cauciuc nvelii n flanel
ceraful va fi ntins
se vor ndeprta resturile de alimente
bolnavii vor fi ntori de cel puin dou ori pe zi
se pudreaz pielea bolnavului cu pudr de talc

a.
b.
c.
d.
e.

30) La pacienii comatoi prevenirea complicaiilor i incidentelor se face astfel:


masajul extremitilor pentru prevenirea tromboembolismului
n caz de convulsii se cptuete patul cu perne sau pturi
n caz de paralizii bolnavul nu va fi mobilizat pasiv
R: a, b, d, e
n caz de crize epileptiforme se aeaz ntre arcadele dentare o aprtoare de cauciuc
mobilizarea pasiv a hemiplegicvilor de 3-4 ori/zi

Alegei definiiile corecte ale comelor:


vigil cunotina nu este complet pierdut
gradul I reflexele i circulaia sanguin sunt perturbate
gradul III apare midriaza, colapsul vascular i hipotensiunea
gradul IV pierderea cunotinei
depit bolnavul este susinut n via de aparate

R: b, c, d, e

R: a, c, d, e

R: a, b, c, e

31) Prevenirea infeciilor la pacientul cu sond demeure:


a. splarea minilor cu alcool sau soluie antiseptic
39
393

b.
c.
d.
e.

sonda se va conecta la un urinar


n cazul dopului urinar el va fi ntrerupt la 1-3 ore
urinarul trebuie s fie steril
dopul sondei urinare nu se astup noaptea

a.
b.
c.
d.
e.

32) Educaia sanitar a bolnavului cu ciroz hepatic presupune:


respectarea perioadei de odihn
utilizarea medicamentelor fr restricii
interzicerea consumului de alcool
respectarea regimului dietetic
administrarea de hepatoprotectoare

R: a, c, d

R: a, c, d, e

33) Pentru diagnosticul de certitudine n cadrul hemoragiei digestive superioare se vor exclude
urmtoarele afeciuni medicale i chirurgicale:
a. hemoptizia
b. epistaxisul
c. modificri ale scaunului datorit medicamentelor sau alimentaiei
R: a, b, d
d. hemoragia mucoasei bucale
e. anorectoragii
a.
b.
c.
d.
e.

34) Urmtoarele soluii macromoleculare au rol de refacere rapid a volemiei:


glucoz 10%
Reomacrodex
Dextran 70
R: b, c, d
Dextran 40
Ser fiziologic

35) Alegei dintre urmtoarele afirmaii pe cele care ntrunesc condiiile optime de spitalizare a
bolnavilor cu afeciuni ale aparatului respirator:
a.
b.
c.
d.
e.

saloane luminoase, bine aerisite


o
bine nclzite (22 C)
fr umiditate
se va evita mturatul uscat
se folosete tergerea umed

R: a, d, e

Disciplina OBSTETRICA GINECOLOGIE


Autor: Sef lucr. Dr. Florinel CORNITESCU
Coautor: Asist. univ. Dr. Dominic ILIESCU
1.
Spermograma normal nregistreaz:
a.
Densitatea spermatozoizilor :10-20 milioane/ml
b.
Mobilitatea spermatozoizilor: peste 80%
c.
Forme normale ale spermatozoizilor: peste 50%
40
404

d.
e.
R:b

Volum ejaculat:1-2 ml
pH acid

2.
Rolurile lichidului amniotic n sarcin sunt urmtoarele:
a.
Hidratarea ftului
b.
Nutriia ftului
c.
Protecia ftului la traumatisme
d.
Favorizeaz dilataia colului uterin la nastere prin formarea pungii apelor
e.
Protecia ftului mpotriva malformatiilor fetale
R: a,b,c,d
3.
a.
b.
c.
d.
e.
R: b,c,

Ftul la ase luni are urmtoarele caracteristici:


Greutatea = 600 g
Greutatea = 1000 g
Lungimea = 35cm
Lungimea = 25 cm
Se pot percepe cel mai devreme miscarile fetale

4.
a.
b.
c.
d.
e.
R: c

Corpul gestativ funcioneaz sub influena urmtorilor hormoni:


Estrogenii
Progesteronul
HCG (gonadotrofina corionic uman)
HPL (hormonul lactogen placentar)
LH, FSH

5.
Semnele de certitudine n sarcina din trimestrul II pot fi urmtoarele .
a.
Balotarea fetal
b.
Percepia micrilor active fetale de catre examinata
c.
Detectarea btilor cordului fetal
d.
Vizualizarea echografic a sarcinii
e.
Testul de sarcin franc pozitiv
R: b,c,d
6.
Printre investigaiile paraclinice obligatorii prescrise la prima consultaie prenatal se numr
urmtoarele, cu excepia:
a.
Examenul secreiei vaginale
b.
Examenul sumar de urin
c.
Glicemie
d.
Lipidogram
e.
Examen citotumoral Babe-Papanicolaou
R:d

7.

Bifai semnele definitorii ale travaliului:


41
414

a.
Contracii uterine dureroase cu ritm de dou la 10 minute, cu durata de peste 15-20 secunde i
intensitatea de 15-20 mmHg
b.
tergerea i dilatarea colului uterin peste 1 cm
c.
Contracii uterine dureroase cu ritm de 2 la 10 minute, cu durata de peste 10 secunde i intensitatea
de 10 mmHg
d.
tergerea i dilatarea colului uterin peste 2 cm
e.
Contracii uterine dureroase cu ritm de 3 la 10 minute, cu durata de peste 20-30 secunde i
intensitatea de 20-30 mmHg
R: a,e
8.
Pregtirea parturientei pentru naterea pe cale vaginal include:
a.
Evacuarea vezicii urinare
b.
Evacuarea rectului
c.
Evacuarea stomacului
d.
Toaleta organelor genitale externe
e.
Recoltarea unor analize: grup sangvin +Rh, hemoleucograma, VDRL, glicemie, uree, creatinin,
examen secreie vaginal
R: a,b,d, e
9.
a.
b.
c.
d.
e.
R: b

Diagnosticul de expulzie fetal este dat de :


Apariia senzaiei de vrstur
Apariia senzaiei de defecaie
Agitaia neuro-psihic
tahicardie fetala
Ruptura membranelor amnio-coriale

10.

Pentru o gravid la 26-27 de sptmni care a nscut un ft mort de 29 sptmni , are o ntrerupere
a sarcinii la cerere n luna a II-a i un avort spontan la 25 de sptmni, se folosete urmtoarea
terminologie:
I gesta, IV para
IV gesta, I para
II gesta, II para
IV gesta, II para
IV gesta, III para

a.
b.
c.
d.
e.
R: b

11.
Diagnostice nursing ce reprezint acuze, obinuite ale gravidelor, sunt reprezentate de:
a.
Durerea din boala hemoroidal
b.
Tulburri de miciune polakiurie
c.
Tulburri de miciune usturimi la miciune
d.
Lipotimiile
e.
Pirozisul
R: a,b,e
12.
a.

Momentul de alert nursing la evaluarea contraciilor uterine din travaliu se stabilete pe baza
urmtoarelor criterii:
Contracii cu durata peste 2-3 minute
42
424

b.
c.
d.
e.
R: b,e

Contracii cu durata peste 70 secunde


Contracii cu durata peste 50 secunde
Relaxare de 1-2 minute ntre contracii
Hipertonie uterin

13.
Recunoatei interveniile nursing necesare monitorizrii perioadei a patra a naterii:
a.
Pulsul, tensiunea arterial i respiraiile se msoar la fiecar or n primele 2 ore postpartum
b.
Pulsul, tensiunea arterial i respiraiile se msoar la fiecare 15 minute n primele 2 ore postpartum
c.
Evaluarea plgii de epiziotomie se face la fiecare jumtate de or n primele 2 ore dup natere
d.
Evaluarea plgii de epiziotomie se face la fiecare sfert de or n primele 2 ore dup natere
e.
Nursa va evalua starea de plenitudine a vezicii urinare
R: b,d,e
14.
a.
b.
c.
d.
e.
R: a,c

Interveniile nursing corecte de ngrijire a snilor n lehuzie sunt:


n cazul congestiilor i eroziunilor mamelonare, se poate aplica unguent cicatrizant
i n cazul aspectului indemn al mameloanelor, se poate aplica unguent cicatrizant profilactic
Lehuza va fi nvat s i spele snii cu ap far spun
Lehuza va fi nvat s i spele snii cu ap cldu i spun
Lehuza va fi nvat s nu poarte sutien, pentru a nu inhiba procesul de producie a laptelui

Disciplina Nursing OBSTETRICA


Autor: Sef lucr. Dr. Florinel CORNITESCU
Coautor: Asist. univ. Dr. Dominic ILIESCU
1.
n atonia uterina :
a)
hemoragia se poate produce inainte sau dupa delivrare;
b)
daca hemoragia incepe si placenta este in cavitatea uterina se incearca un masaj extern sau se
administreaza intravenos oxitocin;
c)
daca placenta nu se decoleaza si nu se elimina imediat, se practica o decolare manuala de placenta;
d)
uterul mic si de consistenta crescuta
e)
tratamentul cuprinde si compresiunea aortei abdominale si histerctomie de hemostaza pentru
salvarea vietii mamei
R:a,c,e
2.
Simptomatologia iminentei de ruptura uterina este:
a)
dinamica uterina este excesiva ( hiperkinetica si hipertona);
b)
contractiile depasesc 60 sec, pauzele dintre contractii se scurteaza;
c)
durerea este din ce in ce mai intensa;
d)
aspectul uterului este acela de para;
e)
apare suferinta fetala, sau se produce chiar moartea fatului.
R:a,b,c,e.
3.
a)

Printre indicatiile fetale ale operatiei cezariene se numara urmatoarele, cu exceptia:


suferinta fetala;
43
434

b)
c)
d)
e)
R:e

prolabare de cordon;
sarcina biologic prelungita;
izoimunizarea;
fat cu monstruozitati prematur.

4.
Tromboflebita puerperala:
a)
este o complicatie ce afecteaza structurile venoase si venele membrelor inferioare;
b)
tromboflebita pelvina se manifesta prin dureri pelvine, febra, frison,;
c)
tromboflebita superficiala are doua aspecte: flegmatia alba dolens si flegmatia celulea dolens;
d)
tratamentul anticoagulant este total ineficient;
e)
tromboflebita profunda apare de obicei dupa travalii distocice, operatie cezariana.
R:a,b,e.
5.
Precizai care dintre complicaiile de mai jos nu sunt ntlnite n oligoamnios:
a)
Distocii de dinamic
b)
Suferin fetal
c)
Prezentaii fetale anormale
d)
Naterea precipitat
e)
Prolabarea de cordon
R: d,e
6.
Recunoatei caracteristicile sngerrii n placenta praevia:
a)
Nedureroas
b)
Unic
c)
Frecvent noaptea n somn
d)
Snge rou cu cheaguri
e)
Frecvent dup luna a aptea
R: a, c, d, e
7.
ntre cauzele fetale ale naterii premature se numr:
a)
Sarcina multipl
b)
Macrosomia fetal
c)
Incompatibilitatea Rh
d)
Disgravidia tardiv
e)
Sarcina molar
R: a, b, c
8.
Moartea fetal intrauterin se poate nsoi de urmtoarele semne obiective:
a)
Scderea consistenei corpului uterin
b)
Oprirea creterii uterine
c)
Lipsa perceperii micrilor fetale active
d)
Lipsa perceperii btilor cordului fetal
e)
Creterea tonusului corpului uterin
R: b,c,d
9.
a)

Profilaxia special a izoimunizrii Rh cuprinde:


Administrarea de imunoglobulin anti-D n caz de avort la gravidele cu
44
444

incompatibilitate n sistemul Rh
b)
Administrarea de imunoglobulin anti-D n sptmnile 28-32
c)
Administrarea de imunoglobulin anti-D n pretravaliu
d)
Administrarea de imunoglobulin anti-D postpartum la femeile Rh negative care au
nscut un ft Rh pozitiv n primele 72 de ore dup natere
e)
Recomandarea de contracepie la cuplurile cu incompatibilitate n sistem Rh, pna la
deciderea obinerii unei sarcini
R: a, b, d
10. Parametrii urmrii zilnic n disgravidia de prim trimestru sunt:
a)
varsaturile
b)
Greutatea
c)
Diureza
d)
Proteinuria
e)
Tensiunea arterial
R: a,b,c,e
11. Care sunt parametrii care definesc apoplexia utero-placentara?
a)
hemoragie vaginala cu sange negricios fara cheaguri
b)
Tulburri de coagulare
c)
Uter cu consisten lemnoas n majoritatea timpului
d)
Suferin fetal grav sau moartea ftului
e)
Tulburri de coagulare absente
R: a,b,c,d
12. Bolile infectioase in sarcina se pot solda cu:
a)
avort
b)
malformatii congenitale
c)
macrosomie
d)
malformatii cromozomiale
e)
moartea produsului de conceptie
R: a, b, d, e
13.
a)
b)
c)
d)
e)
R:b

n timpul travaliului la gravidele cardiace de clasa I si II:


este interzisa utilizarea medicatiei analgezice
este indicata nasterea pe cale naturala, eventual cu aplicare de forceps in expulzie
este contraindicata anestezia epidurala datorita riscului de hipotensiune
nu se utilizeaza perfuzia ocitocica
nu este necesara administrarea de oxigen

14. Anemia feripriva in sarcina are urmatoarele caracteristici:


a)
este hipocroma, microcitara
b)
in sarcina consumul de fier este scazut
c)
evolutia anemiilor grave este spre avort, prematuritate , hipotrofie
d)
necesita administrare orala de fier
e)
nu se administreaza preparate de fier intravenos
R:a, c,d
45
454

15. Ingrijirea gravidelor diabetice presupune:


a)
supravegherea materna privind fundul de ochi, curba glicemiei, glicozuriei, cetonuriei
b)
chiar daca diabetul este compensat se intrerupe sarcina la 32- 34 de saptamani pentru a preveni
moartea fetala
c)
se sustine sarcina cu progestative
d)
este permisa alaptarea
e)
imediat dupa nastere nu se administreaza glucoza la fat datorita riscului de hiperglicemie
R:a
16. Evaluarea nursing specific preeclampsiei cuprinde:
a) determinarea istoricului i cantitii hemoragiei
b) monitorizarea semnelor vitale materne i fetale
c) evaluarea i notarea prezenei contraciilor
d) evaluarea TA n poziie eznd i poziie lateral
e) evaluarea prezenei epigastralgiilor,cefaleei,tulburri de vedere
R: b,d,e

Disciplina Nursing GINECOLOGIE


Autor: Sef lucr. Dr. Florinel CORNITESCU
Coautor: Asist. univ. Dr. Dominic ILIESCU
1.
a)
b)
c)
d)
e)
R:a, c

Tuseul vaginal combinat cu palparea abdominala da date despre:


marime, forma si consistenta uterina
existenta unor tumori rectale
existenta unor tumori pelvine
forma cavitatii uterine
marimea vezicii urinare

2.
a)
b)
c)
d)
e)
R: d

La ce foloseste chiuretajul uterin biopsic?


in diagnosticul cancerului de ovar
in diagnosticul prolapsului de gradul III
in diagnosticul infertilitatii tubare
in diagnosticul cancerului de corp uterin
in diagnosticul celulitei pelvine

3.
a)
b)
c)
d)
e)
R: c

Printre testele de ovulatie pot fi urmatoarele:


testul Lahm-Schiller
colposcopia
curba termica bazala
testul Babes- Papanicolau
dozarea estrogenilor urinari

46
464

4.
Uterul la nulipara are urmatoarele caracteristici:
a)
are 7 cm lungime
b)
are 70-80 g
c)
are 9 cm lungime
d)
are 50g
e)
cavitatea uterina are aproximativ 4 cmc
R:a,b,e
5.
Hormonii secretati de ovar sunt:
a)
estrogeni
b)
LH
c)
FSH
d)
progesteron
e)
androgeni
R:a,d,e
6.
Care sunt factorii care declansaza menstruatia?
a)
metabolitii androgenilor
b)
menotoxina
c)
relaxina
d)
prostaglandinele
e)
corpii cetonici
R:b,c,d
7.
a)
b)
c)
d)
e)
R:b

ntre ce limite extreme poate varia un ciclu menstrual?


18-35 zile
21-45 zile
27-40 zile
25-42 zile
28-32 zile

8.
Etiologia sangerarilor genitale in adolescenta poate fi:
a)
metroragii disfunctionale
b)
cicluri anovulatorii
c)
vaginita cu Trichomonas
d)
avort
e)
polipoza colului uterin
R:a,b,d
9.
Precizati etiologia sangerarilor intalnite frecvent in premenopauza:
a)
fibroamele utrine
b)
metroragii disfunctionale
c)
neoplasm de ovar estrogeno-secretant
d)
avortul
e)
polipii endometriali si cervicali
R:a,b,e

47
474

10.
a)
b)
c)
d)
e)
R:d

Cum definiti dismenoreea primara?


durere la contactul sexual
durere menstruala asociata unei patologii genitale
durere la mijlocul ciclului menstrual
durere menstruala fara o patologie genitala asociata
metroragie asociata cu cicluri anovulatorii

11.
Ciclurile anovulatorii se caracterizeaza prin:
a)
secretia de progesteron este absenta prin lipsa ovulatiei corpului galben
b)
creste secretia de progesteron
c)
scaderea brusca a nivelului estrogenilor, rezultand hemoragia de privatie
d)
endometrul hiperplagic prin actiunea estrogenilor
e)
corpul galben are o existenta anormal de scurta
R:a,c,d
12.
Endometrioza se caracterizeaza prin:
a)
are etiologie infectioasa
b)
presupun metaplazie locala din tesutul conductului mullerian
c)
are o culoare albastruie ce devine ciocolatie la menstruatie
d)
diagnosticul clinic este de certitudine
e)
tratamentul este chirugical sau medicamentos
R:b,c,e
13.
Depistarea leziunilor cervicale se face prin:
a)
echografie endovaginala
b)
examen secretie vaginala
c)
examen citotumoral Babes- Papanicolaou
d)
examen cu valvele
e)
tuseu vaginal
R:b,c,d,e
14.
Autoexaminarea sanului presupune:
a)
examinarea sanului de catre medicul ginecolog in fiecare an
b)
contribuie la cresterea detectarii precoce a cancerului
c)
este indicata in fiecare luna, postmenstrual
d)
se palpeaza fiecare san cu mana de aceeasi parte
e)
orice modificare trebuie raportata medicului
R:b,c,e
15.
Etiologia tumorilor de ovar recunoaste :
a)
numar scazut de nasteri
b)
alaptarea prelungita
c)
utilizarea talcului si azbestului
d)
dezvoltarea tumorilor din resturi embrionare
e)
multiparitatea
R:a,c,d

48
484

16.
Diagnosticul clinic al procesului inflamator acut anexial presupune:
a)
durere anexiala
b)
leucocitoza
c)
durere la mobilizarea colului uterin
d)
febra>39*C
e)
la punctie se extrage sange coagulat
R:b,c,d
17.
a)
b)
c)
d)
e)
R:c

n caz de metroragie abundenta la o pacienta cu fibrom uterin de 53 de ani se impune:


efectuare test de sarcina
histerosalpingografie
chiuretajul uterin hemostatic si biopsic
radiografia micului bazin
examen colposcopic

18.
Profilaxia cancerului de col are ca obiective:
a)
tratarea infeciilor genitale
b)
parteneri sexuali multiplii
c)
screening citotumoral Babe-Papanicolau
d)
igiena genital corect
e)
debutul vieii sexuale ct mai precoce
R:a,c,d
19.
a)
b)
c)
d)
e)
R: c

Simptomul capital n neoplasmul de corp uterin este:


durerea n climax
leucoree alb, grunjoas
metroragia n climax n zeam de carne
pruritul n climax
bradicardia

20.
n cancerul de ovar putem ntlni urmtoarele simptome:
a)
creterea n greutate
b)
creterea de volum a abdomenului
c)
meteorism
d)
dureri discrete pelvine
e)
ascita
R:b,c,d,e

49
494