Sunteți pe pagina 1din 264

COALA POSTLICEAL SANITAR DE STAT GRIGORE GHICA VOD

Iai, Str. Nicolae Blcescu nr. 19 cod 700117


Telefon/fax: 0232.219516 e-mail: grigoreghicavoda@scoalasanitara-iasi.ro

Ghidul
Examenului de absolvire
2015
calificarea profesional: asistent medical generalist
*** EDIIA a V-a***

1
Coordonatori:
Prof. Edmond Ciumau
Prof. Mihaela Postelnicu

Copert i tehnoredactare:
Mihaela Postelnicu

2
Argument
Aceast lucrare a fost elaborat pe baza Curriculum-ului i a
Standardelor de Pregtire Profesional pentru calificarea profesional asistent
medical generalist, nivel 3 avansat (nivel 5 EQF), aprobate prin Ordinul
Ministrului Educaiei, Cercetrii i Tineretului Nr. 2713/29.11.2007.

Cum s-a nscut ideea unei asemenea lucrri?


n luna august 2010 s-a desfurat examenul de absolvire al primei
promoii de asisteni medicali generaliti care i-a format competenele
profesionale prevzute de acest curriculum i standarde. Experiena acestui
examen, dorina de a oferi un instrument de lucru util i complet elevilor notri
i cadrelor didactice, ne-au determinat s concepem aceast lucrare.
Ghidul examenului de absolvire se afl acum la a cincea ediie. Au fost
nlturate micile erori, anumite probe ale examenului au fost regndite. Scopul
principal a avut n vedere o evaluare fidel i obiectiv a nivelului dobndirii
competenelor de ctre absolvenii notri.

Cum se va derula examenul de absolvire n luna august 2015?


n anul colar 2014-2015 examenul de absolvire se desfoar n baza
OMEdCT nr. 5005/ 2.12.2014 privind Metodologia de organizare i desfurare a
examenelor de certificare a calificrii profesionale a absolvenilor nvmntului
postliceal i a OMEN nr. 4464/29.08.2014 privind aprobarea graficului de
desfurare a examenelor de certificare a nvmntului profesional i tehnic
preuniversitar n anul colar 2014-2015.
Facem precizarea c Metodologia i Calendarul pot suferi modificri n fiecare an colar.

Care este calendarul examenului de absolvire din luna august 2015?


Calendarul susinerii examenului de absolvire din luna august 2015 este:
nscrierea candidailor 3- 7 august 2015
1. Desfurarea PROBEI PRACTICE 10-11 august 2015
2. Desfurarea PROBEI SCRISE 12 august 2015
Afiarea rezultatelor la proba scris 13 august 2015
Depunerea i soluionarea contestaiilor la proba scris 14 august 2015
3. SUSINEREA PROIECTULUI 17-18 august 2015
Afiarea rezultatelor finale 19 august 2015

3
Care sunt probele examenului de absolvire?
Examenul de absolvire cuprinde 3 probe, n ordine:
proba practic
proba scris
susinerea unui proiect

Cum se desfoar proba practic?


Detaliile le gsim n PARTEA I a lucrrii.
Proba practic se desfoar pe parcursul a dou zile (10 i 11 august)
n spital, instituii de sntate sau n serviciile de asisten primar i n sala de
demonstraie. i n acest an colar, n baza relaiilor de colaborare stabilite de-a
lungul timpului n desfurarea nvmntului clinic, proba practic se va
desfura n clinicile Spitalului Clinic Judeean de Urgene Sfntul Spiridon
Iai, aflat n imediata vecintate a colii.
Proba practic se desfoar n urmtoarele etape:
1) ntr-o prima etap, candidaii vor completa o FI DE INTERVIUla
patul bolnavului, culegnd astfel un set de informaii de baz (fia
de interviu se gsete n partea I a lucrrii). Dup completare fia
de interviu va fi predat comisiei de examen.
2) n sala de demonstraie a colii, candidatul extrage un bilet de
examen cu trei subiecte:
a. primul subiect va avea n vedere recunoaterea
instrumentarului medical i chirurgical
b. al doilea subiect va cere candidatului s ntocmeasc un
PLAN DE NGRIJIRE, n baza informaiilor preliminare
cuprinse n fia de interviu. Precizm c fia de interviu
completat n spital va fi nmnat candidatului nainte de
ntocmirea planului de ngrijire (modelul planului de ngrijire
se gsete n partea I a lucrrii).
c. al treilea subiect va cere candidatului s prezinte i s efectueze
o TEHNIC DE NGRIJIRE (lista tehnicilor de ngrijire care se vor
constitui n subiecte de examen se gsete n partea I a lucrrii)
Rezultatul probei practice se apreciaz cu note de la 1 la 10 i nu poate
fi contestat.
Nota minim de promovare a probei practice este 6 (ase)
Promovarea probei practice d dreptul candidailor s susin
urmtoarea prob, cea scris.

4
Cum se desfoar proba scris?
Detaliile le gsim n PARTEA a II-a a lucrrii.
Proba scris se desfoar n data de 12 august, ncepnd cu ora 9,00 i
cuprinde itemi de evaluare (ntrebri tip gril) din modulele de specialitate
prevzute de curriculum.
Proba scris va cuprinde 100 de itemi de evaluare, 60 de itemi vor viza
domeniul Nursingului i 40 de itemi vor avea n vedere toate celelalte module
denumite generic specialiti medico-chirurgicale.Cei 100 de itemi de evaluare
vor fi selectai de ctre comisia de examen din itemii cuprini n lucrarea de fa.
Itemii de evaluare au mai multe variante posibile de rspuns: de
exemplu a) sau b) sau c) sau a, b) sau a, c ) sau b, c) sau a, b, c). Pentru fiecare
rspuns corect se acord 1 punct. La final punctajul obinut se transform n
not (de exemplu, 90 de puncte obinute, nseamn nota 9,00). Se corecteaz
dup principiul totul sau nimic adic nu se dau punctaje pariale. Nu se
acord puncte din oficiu.
Proba scris dureaz 3 ore.
Nota minim de promovare este 5 (cinci).
Rezultatul probei scrise poate fi contestat.

Cum se desfoar susinerea proiectului ?


Detaliile le gsim n PARTEA a III-aa lucrrii.
Pe parcursul ultimului semestru de studiu ai redactat partea scris a
proiectului, cu respectarea structurii stabilite n cadrul catedrei de Nursing.
Proiectul a fost monitorizat de ctre ndrumtorul lucrrii care a completat o
FI DE EVALUARE (prile I-III) pe parcursul elaborrii acesteia. Partea a IV a
fiei de evaluare Aprecierea prezentrii susinerii orale a proiectuluiva fi
completat de ctre comisia de examen.
La examen (17 i 18 august) va trebui s prezentai sintetic, echilibrat i
argumentat proiectul pe care l-ai ntocmit. Este bine s sintetizai din timp
varianta scris a proiectului de absolvire, astfel nct s realizai o comunicare
oral clar, coerent i fluent. Atenie! Nu citii sinteza pe care o facei.
ncercai s prezentai liber, argumentat. Modul n care prezentai proiectul de
absolvire se noteaz n partea a IV-a a fiei de evaluare a proiectului. Dup
prezentarea prii scrise a proiectului, comisia de examen va adresa
candidatului ntrebri cu referire la tema care a fost aleas.
Proiectul este notat cu note de la 1 la 10.
Nota minim de promovare a probei de susinere a proiectului este 6
(ase) i nu poate fi contestat.

5
Media general minim de promovare a examenului de absolvire este:
6 (ase)!

Facem o observaie. Curriculumul n baza cruia v-ai pregtit cuprinde


56 de module: n anul I de studiu se studiaz modulele 1-18, n anul II modulele
19-38, n anul III se studiaz modulele 39-56. Nu vei gsi formulate ntrebri
grile din toate aceste module. Unele fac parte din pregtirea dumneavoastr
general, competenele dobndite la aceste module interfernd cu cele
dobndite la modulele de specialitate, fiind aplicate sub diverse forme pe
parcursul desfurrii examenului de absolvire.
De exemplu, nu exist ntrebri gril din Modulul 1. Utilizarea
calculatorului i tehnologia comunicaiilor, dar dumneavoastr aplicai
competenele dobndite la acest modul atunci cnd redactai partea scris a
proiectului de absolvire. Un alt exemplu, nu exist ntrebri gril din Modulul 7
Psihologie general sau Modulul 8 Sociologie, politici sociale i de sntate, dar
dumneavoastr aplicai competenele dobndite la aceste module atunci cnd
analizai factorii care influeneaz satisfacerea unei anumite nevoi, dup modelul
Virginiei Henderson, factori biologici, factori psihologici i factori sociali. Nu exist
ntrebri gril din Modulul 19 Comunicarea n limba modern - limba englez, dar
competenele dobndite la acest modul pot fi aplicate atunci cnd consultai surse
bibliografice n limba englez. Exemplele pot continua. n mod explicit sau implicit,
toate cele 56 de module se regsesc, sub o form sau alta, n desfurarea
examenului de absolvire, fiind indicat tematica pentru fiecare n parte.
n perioada mai-iunie a fiecrui an, se desfoar o simulare a
examenului de absolvire. Aceast simulare s-a dovedit benefic att pentru
elevi ct i pentru organizatori. Elevii intr n atmosfera de examen i pot stabili
nivelul de pregtire la care se situeaz. Organizatorii pot constata eventualele
deficiene i pot lua msuri pentru remedierea lor.
Vreau s adresez pe aceast cale mulumiri tuturor celor care au fcut
posibil apariia acestei lucrri. La ea i-au adus contribuia cadre didactice ale
colii, asisteni medicali-profesori de nursing, medici, profesori, tutori de
practic.

V dorim mult succes !

Edmond CIUMAU
Directorul colii Postliceale Sanitare Grigore Ghica-Vod Iai

6
Cuprins
Argument Pag. 3
Tematica examenului de absolvire 2015 Pag. 10
Lista competenelor curriculumului asistent medical generalist Pag. 28
Partea I proba practic Pag. 31
Model fi de interviu Pag. 32
Model plan de ngrijire Pag. 33
Model de evaluare a unei tehnici de ngrijire Pag. 34
Model de evaluare a planului de ngrijire Pag. 35
Recunoatereainstrumentarului medical i chirurgical Pag. 35
Teme pentru PROBAPRACTIC examen de absolvire 2015 Pag. 36
Partea a II-a proba scris GRILE CU ITEMI DE EVALUARE Pag. 40
Modulul 14. Fiina uman i nursingul Asistent medical Cotea Maria Pag. 41
Modulul 14. Fiina uman i nursingul Panicu Georgeta Pag. 44
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii Asistent medical Postelnicu Mihaela Pag. 47
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii Panicu Georgeta Pag. 50
Modulul 18. Administrarea medicamentelor Asistent medical Scoranu Elena Pag. 53
Modulul 18. Administrarea medicamentelor Panicu Georgeta Pag. 57
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific Dr. Ivan Mihaela Pag. 60
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific Asistent medical Bararu Tania Pag. 63
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific Rusu Carmen Pag. 67
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie Dr. Costin Anca Pag. 69
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie Asistent medical Postelnicu Mihaela Pag. 72
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie Ivanov Alina Pag. 75
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie Dr. inic Theodor Pag. 76
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie Asistent medical Mihalache Alina Pag. 80
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie Chiriac Cristina Pag. 83
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale Dr. inic Theodor Pag. 86
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale Asistent medical Ouatu Elena Pag. 89
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale Ivanov Alina Pag. 93
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general Dr. Velicescu Cristian Pag. 95
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general Asistent medical Cotea Maria Pag. 98
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general Panicu Georgeta Pag. 101
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific Dr. Roman Irina Pag. 104
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific Asistent Pag. 105
medical Bararu Tania
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific Rusu Carmen Pag. 106
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. Dr. Georgescu Nicolae Pag. 107
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. Asistent medical Popa Mihaela Pag. 107
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. Ivanov Alina Pag. 109
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie Dr. Ailinci Camelia Pag. 110
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie Asistent medical Popa Mihaela Pag. 111
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie Chiriac Cristina Pag. 112
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie Dr. Cheaito Diana Pag. 114
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie Asistent medical Pduraru Oana Pag. 116
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie Matei Iuliana Pag. 118
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific Dr. Georgescu Nicolae Pag. 121

7
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific Asistent medical Mihai Dana Pag. 122
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific Panicu Georgeta Pag. 124
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie Dr. Costin Anca Pag. 126
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie Asistent medical Prlog Elena Pag. 128
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie Matei Iuliana Pag. 130
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific Dr. Duceag Letiia Pag. 132
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific Asistent medical Ciobanu Florentina Pag. 133
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific Dodu Cristina Pag. 135
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific Dr. Teodorescu Irina Pag. 137
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific Asistent medical Macovei Simona Pag. 138
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific Eusu Carmen Pag. 140
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie Dr. Crbunaru Daniel Pag. 142
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie Asistent medical Pag. 143
Pduraru Oana
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific Dr. Stana Bogdan Pag. 144
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific Asistent medical Pag. 145
Bararu Tania
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie Dr. Ilea Ciprian Pag. 147
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie Moa Bolot Mariana Pag. 148
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie Puiu Nicoleta Pag. 149
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric Dr. Ilea Ciprian Pag. 152
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric Asistent medical Cotea Maria Pag. 153
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric Puiu Nicoleta Pag. 155
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific Dr. Iablonschi Mariana Pag. 157
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific Asistent medical Cotea Maria Pag. 160
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific Ivanov Alina Pag. 164
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie Dr. Vialaru Raluca Pag. 165
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie Asistent medical Gurzun Nicu Pag. 167
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie Dodu Cristina Pag. 170
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie Dr. Vialaru Raluca Pag. 174
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie Asistent medical Diaconeasa Marcela Pag. 176
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie Dodu Cristina Pag. 179
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific Dr. Ilea Ciprian Pag. 182
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific Asistent medical Pag. 183
Bararu Tania
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific Panicu Georgeta Pag. 185
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale Dr. Pleca Mircea Pag. 187
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale Asistent medical Pag. 189
Postelnicu Mihaela
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale Panicu Georgeta Pag. 194
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific Dr. Crbunaru Daniel Pag. 197
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific Asistent medical Mihalache Alina Pag. 199
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific Dodu Cristina Pag. 201
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific Matei Iuliana Pag. 202
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie Dr. Cheaito Diana Pag. 206
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie Asistent medical Lupu Virginia Pag. 207
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie Matei Iuliana Pag. 209

8
Modulul 55. Nursing comunitar Asistent medical Bararu Tania Pag. 212
Modulul 55. Nursing comunitar Dodu Cristina Pag. 215
*** Puiu Nicoleta Pag. 217
Rspunsuri GRILE CU ITEMI DE EVALUARE Pag. 219
Partea III-a SUSINEREA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE 2015 Pag. 233
Temele propuse pentru elaborarea proiectului Pag. 234
Structura proiectului Pag. 252
Model argument proiect Pag. 253
Schema fiei tehnice Pag. 254
Nevoi fundamentale dup Virginia Henderson Pag. 255
Fia de evaluare a proiectului Pag. 260
Bibliografie Pag. 264

9
Tematica examenului de absolvire 2015
pe baza Curriculum-ului i a Standardelor depregtire profesional pentru
calificarea profesional asistent medical generalist, nivel 3 avansat, aprobate
prin Ordinul Ministrului Educaiei, Cercetrii i Tineretului Nr. 2713/29.11.2007.

MODULUL 13. BAZELE TIINEI NURSINGULUI ngrijirea bolnavilor din comuna primitiv pn
la primul rzboi mondial: autongrijirea, ngrijiri acordate de vindectori, vraci, preoi, cavaleri, clugri i
clugrie, ajutoarele medicului, apariia caselor de ngrijire, a spitalelor, activiti de ngrijire pn la al II-
lea rzboi mondial, coli pe lng biserici i ordine religioase, clugri, clugrie. Florence Nightingale
prima coal laic. Societatea de Cruce Roie. Organizaii i asociaii profesionale: OMS; ICN. Evoluia dup
cel de-al II-lea rzboi mondial. Asistenii medicali-ajutoare ale medicului, asisteni mediali profesioniti
autonomi organizai n asociaii pe Specialiti. Apariia primei teorii de ngrijire, procesul de ngrijire.
Dezvoltarea i inovarea nvmntului. Practica medical din comuna primitiv pn la epoca feudal:
comuna primitiva; practici magice, ngrijiri realizate de tmduitori, sclavagismul: ngrijiri realizate de
preoi, medici militari romni, vindectorii rurali, practici magice, evul mediu: ngrijiri acordate de preoi,
clugri ortodoci i catolici, medici laici; spitalele mnstirilor i aezmintele medico-sociale oreneti.
ngrijirea bolnavilor n sec. XIVXVIII. ngrijiri efectuate de medici, brbieri-chirurgi, moae, biei, clugri,
vraci; asistena public, marile epidemii, prima coal pentru moae. ngrijirea bolnavilor n sec. XIX,
legislaia sanitar, organizarea sanitar, colile pentru ajutoarele medicilor civili i militari, moae. Progrese
n ngrijirea bolnavilor n sec. XIX i pn n prezent, evoluia medicinii i pregtirea cadrelor medii sanitare,
personalitii reprezentative. Teoria V. Henderson: postulate, valori, elemente cheie: scop, beneficiar
(client), rolul asistentului medical, surse de dificultate, intervenii, rezultat. Procesul de ngrijire: culegerea
i analiza informaiilor, planificarea interveniilor, efectuarea interveniilor, evaluarea i reajustarea. Teorii:
D. Orem, M. Rogers, C. Roy, M. Sevin, B. Neuman, N. Ropper (tema central, concepia despre om,
elemente cheie, definiia nursingului, concepia despre procesul de ngrijire, aplicabilitatea n practica
ngrijirilor, originea teoriei. Definiia, rolurile i funciile asistentului medical conform legislaiei n vigoare,
normelor europene, ICN, ANA, OMS. Strategia Sntate 21. Statutul asistentului medical n cadrul echipei
medicale conform legislaiei. Locul de munc. Competene profesionale conform legislaiei. Caliti i
abiliti fizice, morale, intelectuale, tehnico-manageriale.
MODULUL 14. FIINA UMAN I NURSINGUL a comunica (debit verbal facil,ritm moderat,
limbaj clar i precis, facies expresiv, gesturi i posturi adecvate, percepia obiectiv a mesajelor primite,
atitudini de receptivitate i ncredere n ceilali, apartenena la grupuri de interes divers etc. Probleme de
dependen: comunicare ineficace la nivel senzoro-motor, comunicare ineficace la nivel intelectual,
comunicare ineficace la nivel afectiv. Manifestri de dependen: tulburri senzoriale, tulburri de vorbire,
dificulti de nelegere, limbaj incoerent, confuzie, dezorientare, dificultatea de a-i exprima
sentimentele, de a se afirma, dificultatea sau imposibilitatea de a stabili relaii semnificative, etc. Surse de
dificultate : deficit senzorial, surmenaj, durere, consum de droguri, dezechilibru hidroelectrolitic,
anxietate, stres, neadaptarea la boal, statut socio-economic defavorizant, izolare social, educaie
inadecvat, lipsa de cunotine.), a respira (respiraia silenioasa, ritmic, fr efort, pe nas, coloraie
normal a tegumentelor i mucoaselor, dependena n satisfacerea nevoii: culegere de date despre modul
n care pacientul i satisface nevoia. Probleme de dependen: dispnee, alterarea vocii, clearance
ineficient al cilor respiratorii. Manifestri de dependen: respir cu dificultate, respir pe nas, cu zgomot,
cianoz, epistaxis, tuse, expectoraie, ortopnee, senzaie de sufocare, tahipnee, bradipnee. Surse de
dificultate: inflamaia mucoasei, tabagismul, obstrucia, anxietatea, poluarea, lipsa de cunotine.), a
mnca, a bea (ingestie de alimente i de lichide n cantitate i calitate corespunztoare vrstei, activitii;

10
masticaie lent cu gura nchis; reflex de deglutiie prezent, digestie lent, obiceiuri alimentare
sntoase, stare de constituie normal. Probleme de dependen: alimentaie inadecvat (deficit sau
surplus), intolerana digestiv. Manifestri de dependen: anorexie, disfagie, greuri, vrsturi,
deshidratare, slbire sau cretere n greutate, apatie, diminuarea energiei, edeme, etc. Surse de
dificultate: alterarea mucoasei tubului digestiv i a peristaltismului intestinal, refuzul alimentar, obstrucia,
durerea, tulburrile de gndire, anxietatea, srcia, deficitul de cunotine.), a elimina (eliminri fiziologice
n limite normale, absena eliminrilor patologice, stare de confort.Probleme de dependen: diareea,
constipaia, incontinena de urin i materii fecale, retenia de urin, eliminare urinar inadecvat prin
deficit sau surplus, diaforez, etc. Manifestri de dependen: scaune frecvente de consisten redus sau
crescut, crampe abdominale, colici abdominale, semne de deshidratare, balonare, flatulen, anorexie,
cefalee, pierderi necontrolate de urin i de materii fecale, iritaia pielii, durere, glob vezical, anurie,
oligurie, disurie, hematurie, piurie, poliurie etc. Surse de dificultate : alterarea mucoasei intestinale,
vezicale, intoxicaii alimentare, medicamentoase, stresul, obstrucia, infecia, situaia de criz, schimbarea
modului de via sau a mediului ambiental, alterarea centrilor nervoi, tulburri de gndire, lipsa de
cunotine, etc.), a te mica, a-i menine o bun postur (micri ample, nedureroase, articulaii mobile,
postur adecvat, normotonie, puls i T.A. n limite normale. Probleme de dependen: imobilitate,
hiperactivitate, necoordonarea micrilor, postur inadecvat, circulaie inadecvat. Manifestri de
dependen: dificultatea de a se mobiliza, diminuarea sau absena micrilor, anchiloze, atrofie
muscular, spasme, ticuri, manie, euforie, micri rapide i frecvente (mers i gestic), ataxie, convulsii,
rigiditate muscular, deformri, dificultatea de a rmne n poziie adecvat, cifoz, lordoz, scolioz etc.
Surse de dificultate: traumatisme, alterarea centrilor nervoi i a sistemului locomotor, tulburri de
gndire, anxietate, deficit senzorial, drogurile, durerea, excesul de stimuli din mediu sau privare de stimuli,
alcoolismul, condiii de munc inadecvate, lipsa de cunotine etc.), a dormi, a te odihni (numr de ore de
somn corespunztor vrstei i activitii depuse, somn linitit, fr ntreruperi i fr comaruri, stare de
relaxare. Probleme de dependen: insomnie, hipersomnie, disconfort/incomoditate, fatigabilitate.
Manifestri de dependen: dificultatea de a dormi, oboseal, iritabilitate, lentoare n comportamentele
verbale i nonverbale, scderea randamentului, diaforez, dureri musculare, facies palid, ncercnat,
astenie, scderea T.A. i a pulsului, somnolen diurn, etc. Surse de dificultate: leziuni cerebrale,
constrngeri fizice, durerea, surmenajul, tulburrile de gndire, situaiile de criz, anxietatea, stresul,
temperatura inadecvat a mediului, zgomotul, eecul profesional, conflicte sociale lipsa de cunotine,
etc.), a se mbrca/dezbrca (deprinderi corecte, mbrcminte curat, adecvat rolului i temperaturii
mediului ambiant, purtarea de obiecte semnificative, intimitate, capacitatea fizic de a se mbrca i a se
dezbrca singur, de a-i alege vestimentaia. Probleme de dependen: inabilitatea de a se mbrca i a se
dezbrca. Manifestri de dependen: dificultatea de a se mbrca i a se dezbrca, refuzul de a se
mbrca/dezbrca, veminte inadecvate, dificultatea de a-i pstra vemintele curate, dezinteres pentru
mbrcminte, haine inconfortabile. Surse de dificultate: atingere fizic, constrngeri fizice, durere,
tulburri de gndire, anxietate, stres, situaii de criz, srcie, conflict de rol, eec profesional, lipsa de
cunotine etc.), a-i menine temperatura n limite normale (valori constante ale temperaturii corporale
0 0 0
37 C n cavitatea bucal, 37,3 C n cavitatea rectal i 36,4 C n regiunea axilar, coloraie normal a
tegumentelor, piele uscat, fr transpiraii, stare de confort, fr modificri ale strii de cunotina i ale
funciilor vitale. Probleme de dependen: hipertermie, hipotermie. Manifestri de dependen:
0 0
temperatura corporal crescut (peste 38 C) sau sczut (sub 36 C), frisoane, diminuarea sau creterea
pulsului i a T.A., senzaie de frig sau de cldur, piele cald sau rece, cefalee, agitaie, roea sau paloare,
cianoz, dezorientare, diaforez, convulsii, halucinaii, nevoia imperioas de a dormi, dureri la nivelul
regiunilor afectate, degerturi/arsuri, etc. Surse de dificultate: atingere fizic, dereglri n funcionarea
hipotalamusului, expuneri excesive la cldur sau la frig, anxietate, condiii de mediu inadecvate,
mbrcminte inadecvat, lipsa de cunotine, etc.), a fi curat/ngrijit (piele curat, ngrijit, integr,

11
fanere curate i intacte, stare de confort. Probleme de dependen: murdria, alterarea tegumentelor i
fanerelor. Manifestri de dependen: piele murdar, leziuni la nivelul tegumentelor, semne de
inflamaie, fanere murdare (pr gras, secreii nazale, prezena de tartru pe dini), halen, pediculoz,
dezinteres pentru igiena corporal, edeme, leziuni de grataj, etc. Surse de dificultate: imobilizarea,
constrngerile fizice, circulaie inadecvat, tulburri de gndire, anxietate, stres, situaii de criz, srcia,
eecul profesional, conflictul de rol, lipsa de cunotine, ignorana), a evita pericolele (capacitatea fizic i
psihic de a se proteja de pericolele din mediu, utilizarea mecanismelor naturale de aprare, msuri
preventive, securitate fizic i psihologic. Probleme de dependen: vulnerabilitate fa de pericole,
atingerea integritii fizice sau psihologice sau amndurora. Manifestri de dependen: predispoziie la
accidente, la infecii, la boli, surmenaj, depresie sau agresivitate, semne de inflamaie, durere. Surse de
dificultate: semne de insecuritate psihologic, tulburri de gndire, anxietate, stres, pierderea imaginii
corporale, situaia de criz, mediul insalubru, poluarea, condiii grele de munc, srcia, promiscuitatea,
lipsa de cunotine, deficit senzorial.), a aciona conform propriilor credine i valori (gesturi i atitudini
corporale, asistarea la ceremoniile religioase, utilizarea de obiecte religioase, apartenena la grupuri
religioase sau umanitare, participarea la opere de caritate, angajarea n activiti sociale, umanitare sau
creative. Probleme de dependen: culpabilitate, frustrare. Manifestri de dependen: poziie umil
micri lente, insomnie, plns, autonvinuire, depresie, manifestri de anxietate (tahicardie, piele rece,
hiperventilaie), agresivitate, senzaie de pierdere a libertii, sentiment de inutilitate etc. Surse de
dificultate: atingere fizic, surmenaj, dureri, tulburri de gndire, anxietate, stres, pierderea separarea,
situaiile de criz, pierderea imaginii i a stimei de sine, eecuri personale i profesionale, constrngeri
familiale i sociale, lipsa de cunotine.), a fi util, a se realiza (autonomie, stima de sine, imagine de sine
pozitiv, manifestri de satisfacie, luarea deciziei, valorizarea propriei munci, ocupaie individual care
permite satisfacerea nevoii, apartenena la un grup social. Probleme de dependen: devalorizarea,
neputina. Manifestri de dependen: sentiment de inferioritate i de pierdere a imaginii de sine,
dificultatea de a participa la activiti obinuite sau noi; dificultatea de a lua decizii i de a controla
evenimentele, izolare, depresie sau agresivitate, sentiment de inutilitate, de respingere. Surse de
dificultate: handicap fizic, alterarea unor funcii, constrngeri fizice, tulburri de gndire, anxietate,
pierderea imaginii de sine, situaie de criz, conflicte de rol, constrngeri din mediul social, lipsa de
cunotine), a se recrea (divertisment, joc, loisir, relaxare. Probleme de dependen: neplcere,
nemulumire, deficit de diversificare a activitilor recreative. Manifestri de dependen: tristee,
descurajare, plns, diminuarea interesului, dificultatea de a se concentra, agresivitate, plictiseal,
dezinteres fa de sine, incapacitatea de desfura activiti recreative privilegiate. Surse de dificultate:
atingere fizic, surmenaj, durere, tulburri de gndire, anxietate, stres, pierderea separarea, situaia de
criz, pierderea imaginii i a stimei de sine, neadaptarea la boal, singurtatea, pensionarea, lipsa de
cunotine), a nva (dorin, interes pentru a nva, stare de receptivitate, achiziia de cunotine,
modificarea comportamentului fa de sntate, achiziia de noi atitudini i abiliti pentru a-i menine
sntatea. Probleme de dependen: ignorana, deficitul de cunotine. Manifestri de dependen:
insuficienta cunoatere a bolii sale, a msurilor preventive, a tratamentului, refuzul de a nva, lipsa de
receptivitate, tulburri de nvare, nenelegerea informaiilor, lipsa interesului de a nva, dificultatea de
a nva msurile preventive i curative. Surse de dificultate: atingere fizica, handicap, durere, tulburri de
gndire, anxietate, stres, pierdere separare, situaia de criz, mediul necunoscut, lipsa de educaie,
schimbarea rolului, lipsa de cunotine). Definiia nevoii, independena n satisfacerea nevoii, factorii
care influeneaz nevoia, interferena cu alte nevoi, manifestri de dependen, intervenii pentru
evaluarea i facilitarea nevoii. Surse de dificultate: fizice, psihologice, sociologice, lipsa de cunotine.
Elemente de supraveghere i intervenii specifice problemelor de dependen identificate la nevoi.
Etapele procesului de ngrijire: culegerea datelor, analiza i interpretarea datelor, planificarea
interveniilor, implementarea planului de intervenii, evaluarea. Elementele cheie ale etapelor procesului

12
de ngrijire (nursing). Metode de culegere a datelor (observaia, interviul) Surse de culegere a datelor
(primare i secundare); clasificarea datelor (subiective, obiective, date fixe, date variabile).Probleme de
sntate: clasificare (actuale, poteniale, colaborative), diagnosticele de nursing: definiie, formularea
diagnosticului de nursing dup modelul P.E.S., diagnostice NANDA; obiective: criterii de formulare (SPIRO),
clasificarea obiectivelor (specifice, generale, comportamentale). Intervenii: autonome, delegate,
interdependente; tipuri de ngrijire (acut, cronic, recuperatorie); prioriti de ngrijire. Tipuri de planuri
de ngrijire (nursing); metode de implementare; responsabiliti manageriale. Pai n procesul de evaluare:
stabilirea criteriilor de evaluare /standardelor; compararea rezultatelor obinute cu standardele;
totalizarea rezultatelor evalurii, identificarea nereuitelor; modificarea planului de intervenii. Culegere
de date prin diverse metode; clasificarea datelor culese pe sisteme funcionale de sntate: percepia
sntii gestionarea sntii; nutriie i metabolism; eliminare; activitate micare; odihn repaus;
rol i relaii; tolerana la stres; valori i credine; percepia de sine; sexualitate reproducere. Diagnostice
de nursing: tipuri de probleme identificate, prioriti. Planul de ngrijire: obiective adaptate resurselor
pacientului i problemelor identificate; intervenii aplicate n funcie de prioriti. Bilanul ngrijirilor
aplicate. Evidene: F.O. evoluie; planul de nursing rezultatele evalurii. Starea pacientului: ameliorat,
staionar, agravat; nivelul de independen /dependen. Nevoile de baz: satisfcute pacient
independent, nesatisfcute pacient dependent. Bilanul negativ: revizuirea etapelor procesului de
ngrijire (nursing). Criterii de revizuire: identificarea cauzelor bilanului negativ, reformularea obiectivelor,
refacerea planului de ngrijire (nursing), evaluarea.
MODULUL 16. TEHNICI DE NURSING I INVESTIGAII: Asigurarea evidenei i micrii
bolnavilor: internarea, transferul, externarea. Asigurarea condiiilor de igien i confort: patul i anexele
sale, pregtirea patului; schimbarea lenjeriei de pat i de corp, toaleta pe regiuni la bolnavul imobilizat,
incontient, materiale pentru igien i confort: lenjerie de pat i de corp, material de protecie a patului,
auxiliare, obiecte de igien, vesel, tacmuri, plosc, urinar, lighean etc., captarea dejeciilor bolnavului
imobilizat, observarea poziiei bolnavului n pat: activ, pasiv, forat (impus de boal, tratament,
proceduri); schimbarea poziiei bolnavului n pat, mobilizarea i transportul bolnavului, alimentaia
bolnavului: activ, pasiv, artificial (enteral, parenteral, pe gastrostom); calcularea raiei alimentare,
regimurile alimentare; msurarea, notarea i reprezentarea grafic a funciilor vitale i vegetative,
temperatur, puls, respiraie, tensiune arterial, greutate i nlime corporal, eliminri (diurez, scaun,
sput, vrsturi), efectuare de sondaje, splturi, clisme, sondaj gastric, duodenal, vezical) i splturi
(gastric, ocular, auricular, vezical, vaginal). Puncie venoas i capilar. Investigaii. Recoltarea
sngelui pentru examene de laborator: biochimice, hematologice, serologice, parazitologice. Recoltarea
urinei pentru examene biochimice, bacteriologice; recoltarea urinei din 24 de ore. Recoltarea materiilor
fecale pentru examene biochimice, bacteriologice i parazitologice. Recoltarea sputei pentru examene
citologice, bacteriologice. Recoltarea vrsturilor pentru examene toxicologice. Recoltarea secreiilor
purulente din leziuni deschise i din colecii nchise (abcese, vezicule, pustule). Recoltarea exsudatului
faringian. Recoltarea secreiilor oculare, otice, vaginale. Echipamente i materiale pentru tehnicile de
nursing. Documente de eviden i micare: bilete de internare, transfer, externare, foaie zilnic de
micare a bolnavilor internai, registru de intrri-ieiri, foaia de observaie. Materiale pentru igien i
confort: lenjerie de pat i de corp, material de protecie a patului, auxiliare, obiecte de igien, vesel,
tacmuri, plosc, urinar, lighean etc. Instrumente i materiale pentru msurarea i notarea funciilor vitale
i vegetative: termometru, tensiometru, stetoscop biauricular, ceas cu secundar, balan antropometric,
taliometru sau band metric, cilindru gradat, tvi renal, creioane colorate, foi de temperatur.
Instrumente i materiale pentru efectuarea de splturi, sondaje i clisme: sonde digestive, vezicale,
cateter vezical, irigator, canul, sering Guyon, plnie, recipient cu picurtor, comprese, tampoane,
recipient cu lichidul de spltur, tvi renal, bazinet, urinar, tub de gaze. Instrumente i materiale
pentru igiena plgilor: msu rulant, trus cu instrumente sterile, casolet cu material textil steril, soluii

13
dezinfectante, antiseptice, fei de tifon, leucoplast, soluii adezive, tvi renal, material de protecie
(muama, alez). Instrumente i materiale pentru efectuarea punciei venoase i capilare: seringi i ace
sterile, garou, lanete, soluii i materiale dezinfectante, lame de sticl i lamele, recipiente. Echipamente
i materiale pentru investigaii. Instrumente i materiale pentru recoltarea sngelui pentru examene de
laborator: seringi i ace sterile, soluii anticoagulante, soluii i materiale dezinfectante, balon sau flacon cu
mediu de cultur, recipiente curate, uscate sau sterile, vacutainere pentru analizor, garou, tvi renal,
mnui de cauciuc, cmp steril pentru hemocultur. Instrumente i materiale pentru recoltarea urinei:
sonde sterile, cateter vezical steril, recipiente curate, uscate sau sterile, mnui de cauciuc. Instrumente i
materiale pentru recoltarea materiilor fecale: coprocultor cu mediu de cultur, sond rectal steril,
plosc, materiale de igien i protecie. Materiale pentru recoltarea sputei: cutii Petri curate sau sterile,
masc de tifon, materiale pentru toaleta cavitii bucale dup recoltare. Materiale pentru recoltarea
vrsturilor: tvia renal, recipient curat, uscat, materiale pentru toaleta cavitaii bucale dup vrstur.
Instrumente si materiale pentru recoltarea secreiilor purulente: seringi i ace groase sterile, eprubete
sterile cu tampoane montate pe porttampoane, soluii i materiale dezinfectante, lamp de spirt, mnui.
Instrumente i materiale pentru recoltarea exsudatului faringian: deschiztor de gur, abexlang, eprubet
steril cu mediu de cultur, masc de tifon. Instrumente i materiale pentru recoltarea secreiilor otice,
oculare, vaginale: specul auricular, valve vaginale, eprubete sterile, lame de sticl. Pregtirea psihic a
pacientului pentru tehnici i investigaii de nursing: informarea, explicarea n termeni accesibili a tehnicii i
investigaiei, obinerea consimmntului i a colaborrii pacientului contient, orientat; decizia i acordul
implicit n cazul bolnavilor comatoi, incontieni. Pregtirea fizic a pacientului pentru tehnici i
investigaii de nursing: mbrcarea/dezbrcarea pacientului, poziionarea adecvat, respectarea intimitii
i a pudorii, sistarea alimentaiei pe cale oral, dezinfecia tegumentului, toaleta regiunii, asigurarea
confortului fizic. Prioriti n executarea tehnicilor i investigaiilor de nursing: tehnici care asigur suportul
vieii: hemostaza i ngrijirea plgilor sngernde, infectate; combaterea durerii ocogene; evacuarea
coninutului gastric prin spltur; efectuarea sondajului vezical n caz de retenie acut de urin,
msurarea funciilor vitale. Tehnici care se execut dimineaa cu bolnav a jeun: recoltrile de snge, urin,
exsudat faringian, sput; sondajul gastric i duodenal. Tehnici care asigur confortul: igiena, alimentarea,
clisma evacuatoare, ndeprtarea corpilor strini oculari i auriculari. Efectuarea tehnicilor i investigaiilor
de nursing: etape de execuie i timpi de execuie; motivarea gesturilor, norme de asepsie i antisepsie;
norme de protecie i securitate a muncii. Msurarea eficacitii tehnicii i investigaiei. Indicatori de
msurare a eficacitii n funcie de tehnic i investigaie. Indicatori de apreciere a gradului de confort i
de satisfacie a pacientului: facies, comportament, mobilitate, evoluia strii generale, reaciile pacientului.
MODULUL 18. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR Aspectul calitativ al medicamentului :
culoare, aspect, form de prezentare, concentraie, termen de valabilitate. Prescripia medical: reeta,
condica, foaie de observaie. Document medical: condica, reeta, etc. Ci de administrare: oral,
percutanat, respiratorie, parenteral etc. Materiale de unic folosin ; cu termen de valabilitate.
Condiii de asepsie i antisepsie: splarea minilor, utilizarea mnuilor de cauciuc, etc. Informarea
pacientului: conversaie, confirmarea acceptului. Reacii induse: durere, cldur, modificarea gustului,
alte senzaii. Poziie pacient: adaptat cii de administrare. Testare sensibilitate: interviu cu pacientul.
Orar i doz : indicate de medic prin documente medicale (condic, reet, foaie de observaie). Ci de
administrare: oral, percutanat, respiratorie, parenteral, pe suprafaa mucoaselor i a tegumentelor.
Norme de asepsie i antisepsie: splarea minilor, folosirea mnuilor de cauciuc, materiale de unic
folosin etc. Incompatibilitate ntre medicamentele indicate. Efecte terapeutice ale medicamentului
observabile: Facies, postur, funcii vitale, comportament. Reacii adverse: tegumentare, pe mucoase,
modificarea funciilor vitale; anunarea medicului. Restricii impuse de administrarea unor
medicamente: diet, adicii (alcool, cafea, tutun),mobilizare.

14
MODULUL 23. PNEUMOLOGIE I NURSING SPECIFIC Semne i simptomele afeciunilor
aparatului respirator: tuse, expectoraie, dispnee, ortopnee, cianoz, junghi toracic, modificri toracice,
febr, Probleme de dependen i diagnostice de ngrijire (nursing): alterarea vocii, dispnee, obstrucia
cilor aeriene, comunicare ineficace, durere, hipertermie, vulnerabilitate, risc de accidente, risc de
infecie. afeciuni: bronite, pneumonii, BPOC, astm bronic, TBC, pneumotorax, cancer pulmonar.
(definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, principii de tratament.) Prioriti de ngrijire:
meninerea funciilor vitale, supravegherea strii de contien, supravegherea funciilor vegetative,
profilaxia infeciilor, prevenirea complicaiilor. Intervenii proprii: comunicare, hidratare, alimentare,
mobilizare, igien, profilaxie, educaie. Intervenii delegate: pregtirea pentru investigaii i analize i
ngrijirea dup efectuarea acestora, administrarea tratamentului general i local. Intervenii specifice:
dezobstruarea cilor aeriene, aspirarea secreiilor oro-faringiene, oxigenoterapie, tapotaj, tuse asistat,
inhalaii, instilaii, gargarisme, drenaj postural, recoltri sput, puncie plural etc., plan de ngrijire.
MODULUL 24. CARDIOLOGIE I NURSING N CARDIOLOGIE Simptome funcionale: dispnee
(cardiac, de efort, decubit, paroxistic), durere (precordial, extracardiac, cardiac) palpitaii, cianoz,
puls (frecven, ritm,amplitudine), T.A, cianoz, febr. Simptome din partea altor aparate: respirator
(tusea cardiac, hemoptizia), digestive (greuri, vrsturi, balonare,ascit, hepatomegalie), nervos
(cefalee, ameeli tulburri vizuale i auditive, tulburri de echilibru), accidente motorii trectoare sau
definitive (afazii, paralizii, hemiplegii). Semne fizice: culoarea tegumentelor i mucoaselor, poziia
bolnavului (ortopnee, genu-pectoral), anorexie tisular, astenie, anxietate, tulburri de diurez, dansul
arterial, turgescena venelor jugulare, bombarea abdomenului, ocul apexian, freamtele, zgomotele,
sufluri, tulburri de ritm. Afeciuni: definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, principii de
tratament endocarditele, stenoza mitral, stenoza aortic, insuficien aortic, insuficien mitral,
miocardite, pericardite, cardiopatii valvulare, cardiopatii congenitale, tulburri de ritm cardiac, aritmii,
tulburri de conducere, angin pectoral, sindrom intermediar, infarctul miocardic, insuficien cardiac
stg., dr., global, edem pulmonar acut, cord pulmonar cronic, hipertensiune arterial, hipotensiune
arterial, ocul, sincopa, leinul, moartea subit, ateroscleroz, anevrismele arteriale, bolile venelor,
tromboflebita, varicele etc. Plan de ngrijire (planul nursing). Probleme de dependen: durere
acut/cronic, imobilitate, ncordarea micrilor, postura inadecvat, edeme ale membrelor, dispnee,
circulaie inadecvat, vulnerabilitate fa de pericole, comunicare ineficient, palpitaii. Manifestri de
dependen: dificultate de deplasare, alterarea strii de confort, deficit de autongrijire, risc de infecii, risc
de complicaii, escara de decubit, cianoz,modificri ale funciilor vitale, sentiment de inferioritate i de
pierdere a imaginii de sine.Prioriti de ngrijire: supravegherea funciilor vitale i vegetative, a strii de
contien, profilaxia infeciilor, prevenirea complicaiilor. Intervenii proprii (autonome): comunicare,
hidratare. alimentare, igiena, asigurarea condiiilor de mediu, asigurarea poziiilor, mobilizare, prevenirea
complicaiilor, educaie etc. Intervenii delegate: pregtirea pentru investigaii i analize, recoltri de snge
i urin, administrarea tratamentului general i local specific, administrarea anticoagulantelor i
cardiotonicelor. Intervenii specifice Intervenii de urgen: masaj cardiac extern, respiraie artificial,
imobilizare, oxigenoterapie, intubaie orotraheal, montarea unei perfuzii etc. Transportul pacienilor:
metode de transport (brancarda, crucior, pat , metode improvizate). Prevenirea complicaiilor
imobilizrii: prevenirea escarelor, a complicaiilor, tromboembolice (administrarea de anticoagulant),
prevenirea complicaiilor pulmonare. Respiraie artificial : dezobstruarea cilor aeriene, aspirarea
secreiilor, respiraie artificial ,,gur la gur sau ,,gur la nas, trus de ventilaie, trus de intubaie
(pregtirea materialelor necesare, tehnica de execuie, scop, indicaii / contraindicaii, supravegherea
bolnavului, supravegherea funciilor vitale, reorganizarea locului de munc. Oxigenoterapia: sursa de
oxigen, materiale necesare, poziia pacientului, supravegherea pacientului, rolul asistentei. Msurarea TA,
msurarea pulsului central i periferic, msurarea presiunii venoase, oscilometria, determinarea masei de
snge circulant: pregtire pacientului, pregtirea dispozitivelor necesare, pregtirea materialelor

15
necesare, tehnici de execuie, reorganizarea locului de munc, notarea n F.O. a parametrilor msurai.
Recoltarea analizelor biochimice, hematologice, bacteriologice: pregtirea pacientului, pregtirea
materialelornecesare, tehnica de execuie, supravegherea pacientului. Electrocardiograma,
fonocardiograma, flebografia, apexograma, testul Rumpel-Lee: pregtirea dispozitivelor i a materialelor
necesare, tehnici de execuie, supraveghere bolnavului, notarea n F.O. Cateterismul cardiac: indicaii/
contraindicaii, definiie, scop, materiale necesare, pregtirea pacientului, supravegherea pacientului.
Examenul radiologic: radioscopia, radiografia, radiocardiograma, angiocardiografia, ecografia cardiac:
pregtirea pacientului, pregtirea materialelor necesare, rolul asistentei medicale. Puncia pericardic:
definiie, scop, indicaii/ contraindicaii, pregtirea pacientului, supravegherea pacientului dup puncie.
MODULUL 25. GASTROENTEROLOGIE I NURSING N GASTROENTEROLOGIE Semne:
durere, pirozis, regurgitaie, eructaie, inapeten, anorexie, disfagie, odinofagie, vrsturi, flatulen,
tulburri de tranzit, icter, denutriie, edeme, ascit, alterarea funciilor vitale i vegetative, dispnee,
tahicardie, hipotensiune, paloare, transpiraii profuze, scdere n greutate, tulburri ale strii de
cunotin, (confuzie, encefalopatie, coma)etc. Afeciuni: definiie, etiopatogenie, simptomatologie,
investigaii, principii de tratament, esofagita caustic, esofagita de reflux, hernia hiatal, gastrita acut
i cronic, ulcerul gastro-duodenal, sindromul dispeptic biliar, sindroame pancreatice, boala
inflamatorie a intestinului, hepatit cronic, ciroza hepatic, colecistita acut i cronic nelitiazic,
colonul iritabil, rectocolita ulcero-hemoragic, parazitozele intestinale. Probleme de dependenta:
alterarea nutriiei, durere acut/cronic, postura inadecvat, disconfort abdominal, alterarea eliminrii
digestive, exces de volum lichidian, risc nalt de sngerare, modificarea tegumentelor i mucoaselor,
risc nalt de alterare a conceptului de sine. Manifestri de dependen: durere, hematemez, melen,
rectoragii, vrsturi, inapeten, edeme, icter, somnolen, hipotensiune arterial, dispnee, etc. Plan
de ngrijire. Pregtirea pacientului: psihic: informare, explicaii, obinerea consimmntului,
asigurarea confortului psihic. Pregtirea fizic: asigurarea condiiilor de confort ambiental, poziie
adecvat, igien, crearea cmpului operator, golirea colonului, sistarea alimentaiei pe cale orala.
Intervenii: Alimentaia pacienilor: natural (activ, pasiv), artificial; igiena alimentaie. Transportul
pacienilor: metode de transport (brancard, fotoliu rulant, pat). Intervenii de urgen: aspiraia
digestiv continu sau intermitent, spltura gastric, paracenteza abdominal evacuatoare.
Prevenirea complicaiilor:prevenirea vrsturilor, oprirea hemoragiei prin aspiraie digestiv,
administrarea de hemostatice; prevenirea deshidratrii prin hidratare parenteral; prevenirea ocului
neurogen i a tulburrilor de comportament prin administrarea de antalgice (n sindroamele
pancreatice). examene radiologice: tranzitul baritat, irigografia, colangiografia; pregtirea bolnavului;
rolul asistentului medical; examene endoscopice: esofagoscopia, colonoscopia, rectosigmoidoscopia;
pregtirea bolnavului; rolul asistentului medical. puncia hepatic i abdominal: definiie, scop,
indicaii/contraindicaii, locuri de elecie, materiale necesare, pregtirea pacientului, tehnica de
execuie, pregtirea produsului recoltat pentru examinare, supravegherea pacientului dup puncie,
reorganizarea locului de munc, notarea punciei n F.O., incidente i accidente.
MODULUL 26. NEFROLOGIE, UROLOGIE I NURSING N AFECIUNILE RENALE Semne:
durere lombar uni- sau bilateral, tulburri calitative ale urinei (culoare, aspect, miros),polakiuria, disuria,
cistalgia, ischiurie, incontinen de urin, poliuria, oliguria, oligoanuria, anuria, piuria, hematuria
etc.Semne generale: alterarea aparent nejustificat a strii generale; astenie fizic progresiv, tulburri
digestive cu inapeten, grea, halen amoniacal, vrsturi, alternana diaree-constipaie, hematemez,
melen; accese febrile, transpiraii profuze, epistaxis, somnolen sau chiar tulburri psihice. Afeciuni:
definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, principii de tratament glomerulonefrit acut i
cronic, sindrom nefrotic, infecie urinar, pielonefrit acut i cronic, malformaii congenitale renale,
ectopia renal, rinichiul polichistic litiaz renal, tuberculoz renal, tumori renale, insuficien renal
acut i cronic, patologia aparatului genital masculin. adenomul de prostat, cancerul de prostat,

16
varicocelul, hidrocelul, tumorile renale traumatisme renale. Probleme de dependen: alterarea eliminrii
urinare, alterarea confortului, alterarea eliminrii digestive, comunicare ineficace la nivel senzorial i
afectiv, anxietate, deficit de autongrijire, risc potenial de violen risc nalt de deteriorare a strii de
sntate. Manifestri de dependen: disurie, cistalgie, oligurie, poliurie, grea, vrsturi, disconfort fizic,
agitaie, odihn insuficien, glob vezical, tulburri de dinamic sexual, etc. Plan de ngrijire. Intervenii:
pregtirea pentru investigaii i analize, radiografia abdominal pe gol, urografia, cistografia; cistoscopia,
ureteroscopia, pregtirea pentru dializ, pentru operaie Pregtirea general: bilanul clinic general,
bilanul paraclinic (HLH, hematocrit, teste de coagulare, grup sanguin, uree, creatinina, glicemie).
Explorarea mecanismelor funcionale propriu-zise (clearance-uri la uree i creatinin). Supravegherea
postoperatorie: aspectul general, parametri fiziologici, pierderile lichidiene (snge, urin, vrsturi,
transpiraie, lichide de drenaj), hidratarea pacientului, plaga operatorie, pansamentul ngrijirile
postoperatorii legate de: igien, alimentaie, mobilizare, combaterea durerii, ngrijirea plgii, prevenirea
complicaiilor: retenie de urin, constipaie, alte complicaii de decubit. administrarea tratamentului,
efectuarea sondajului vezical i a splturii vezicale, ngrijirea stomelor (nefrostom, ureterostom,
cistostom), montarea unei sonde demeure, puncia renal, dializ peritoneal, hemodializ,
reintegrarea socio-profesional a dializatului, cistostomie, nefrostomie, ureterostomie, intervenii
chirurgicale: nefrectomie, nefropexie, cistectomie; litotriia extracorporal.
MODULUL 27. CHIRURGIE GENERALA I NURSING N CHIRURGIE GENERAL Semne clinice:
anorexie, grea, vrstur, regurgitaie, eructaie, pirozis, meteorism, diaree, constipaie, hematemez,
melen, rectoragii, durere, febr, frison, hiperemie, tumefiere, cefalee, tahicardie, dispnee, adenopatie,
contractur etc. Afeciuni: patologia esofagului, ulcerul gastric, neoplasmul gastric, ulcerul duodenal,
tumorile intestinului subire, enteritele regionale (boala Crohn), rectocolita ulcero-hemoragic, cancerul de
colon, diverticuloz, apendicit, ocluzie intestinal, cancer rectal, patologie ano-rectal, patologie chirurgical
a ficatului i cilor biliare (ciroz, tumorile ficatului, abcesele ficatului, chistul hidatic hepatic, litiaza biliar,
colecistit acut), patologia chirurgical a pancreasului (pancreatit acut, cronic, neoplasmul de pancreas),
patologia chirurgical a splinei, peritonit, herniile, eventraia, evisceraia, contuziile i plgile abdomenului
etc. Infecii chirurgicale acute i cronice: furunculul, hidrosadenita, abcesul cald, flegmonul, erizipelul,
gangren gazoas, tuberculoz ganglionar, abcesul rece, antraxul, tetanosul, septicemia, piemia etc.
definiie, etiopatogenie simptomatologie, investigaii, tratament. Probleme de dependen, diagnostice de
ngrijire (nursing) specifice afeciunilor pacienilor :constipaia, deshidratarea, diareea, anxietatea, durerea,
alterarea tegumentelor i mucoaselor, devalorizarea, intolerana la activitate, risc de infecie, deficit
nutriional legat de incapacitatea de a digera sau a absorbi alimentele, deficit de autongrijire, perturbarea
stimei de sine, alterarea imaginii corporale, dificultatea sau refuzul de a urma dieta, alimentaie inadecvat
prin deficit etc. Plan de ngrijire Prioriti n ngrijire: reechilibrarea hidroelectrolitic, alimentarea, meninerea
funciilor vitale, a strii de contien, supravegherea funciilor vegetative, profilaxia infeciilor, prevenirea
complicaiilor, Intervenii hidratare, alimentare, igien, mobilizare, profilaxie, educaie, pregtirea
preoperatorie, ngrijiri postoperatorii, tratamentului, sondaj gastric, duodenal, aspiraie gastric, clisme,
prelevri de produse biologice, puncii (biopsic, hepatic, abdominal), alimentaie artificial, ngrijire stome,
aplicare pansamente, intervenii chirurgicale elementare etc.
MODULUL 28. CHIRURGIA TORACIC, CARDIOVASCULAR I NURSING SPECIFIC semne:
junghi toracic, dispnee expiratorie, tuse uscat sau cu expectoraie, febr, transpiraii, hemoptizie;
durere anginoas, dispnee de efort i repaus, hipoxie hipercapnie, palpitaii, edem, cianoz, ameeli,
fatigabilitate, lipotimii, sincope, claudicaie intermitenta manifestri digestive: balonare, greuri,
vrsturi; manifestri nervoase: cefalee, insomnii, astenie fizic i psihic, confuzii, anxietate etc.
Afeciuni: chist hidatic pulmonar, pleurezie purulentnetuberculoas, abces pulmonar,
tromboembolism pulmonar, pericardit constrictiv sau supurat, tetralogia Fallot, stenoz aortic,
stenoz mitral, canalul arterial, stenoz istmului aortic, traumatismele toracice, anevrismele arteriale

17
varicele membrelor inferioare, tromboze, limfangit adenit i elefantiazisul definiie, etiopatogenie
simptomatologie, investigaii, tratament. Manifestri de dependen: dificultate de deplasare,
diminuarea sau absena micrii, alterarea strii de confort, risc de complicaii, risc de infecii, escare
de decubit, cianoz, tegumente palide i reci, modificri ale funciilor vitale, sentiment de inferioritate.
Plan de ngrijire. Intervenii pregtirea pentru investigaii i analize, pregtirea preoperatorie, ngrijiri
postoperatorii, administrarea tratamentului general i local. dezobstruarea cilor aeriene superioare,
aspirarea secreiilor, efectuarea pansamentelor, recoltri de secreii patologice, toracocentez,
inhalaii, supravegherea funciilor vitale i vegetative, supravegherea cilor vasculare, supravegherea
drenurilor, supravegherea plgii i pansamentului. Pregtirea preoperatorie. Pregtirea
intraoperatorie. ngrijirea postoperatorie Prevenirea complicaiilor postoperatorii.
MODULUL 29. OTORINOLARINGOLOGIE I NURSING N OTORINOLARINGOLOGIE semne:
durere, inflamaie, febr, anosmie, edem, rinoree, dispnee, hemoragie, disfonie, rgueal, disfagie,
obstrucie, parestezie faringian, afonie, hipoacuzie, surditate, otoree, epistaxis etc. Afeciuni: definiie,
etiopatologie, simptomatologie, investigaii, principii de tratament rinit, sinuzit, obstrucie cu corpi
strini, adenoidit, polipoz, stomatit, herpes, traumatisme, faringit, laringit, otit, mastoidit, furuncul
conduct auditiv extern, tumori. Plan de ngrijire. Intervenii specifice: tamponament nazal, auricular,
dezobstruarea cilor aeriene, auditive, aspirarea secreiilor oro-faringiene, laringiene, splturi auriculare,
inhalaii, instilaii, gargarisme, puncia sinusurilor maxilare, paracentez auricular, recoltri secreii
nazale, buco-faringiene, auriculare, adenoidectomie, traheotomie, laringectomie tratamentului general si
local, pregtirea preoperatorie i ngrijiri postoperatorii etc.
MODULUL 30. OFTALMOLOGIE I NURSING N OFTALMOLOGIE semne: scderea acuitii
vizuale, durerea, reacie pupilar, fotofobie, diplopie, cecitate, ochiul rou, secreii oculare. Afeciuni:
vicii de refracie: miopie, hipermetropie, presbitism, astigmatism, strabism; afeciuni inflamatorii i
infecii ale ochiului: blefarite, orjelet, dacriocistit, conjunctivit, keratit, iridociclit; cataract;
glaucom; traumatisme ale ochiului i corpi strini intraoculari (contuzii, plgi, arsuri chimice, arsuri
fizice, corpi strini conjunctivali, corneeni, intraoculari) definiie, etiopatogenie simptomatologie,
investigaii tratament Plan de ngrijire Intervenii: tratament ortoptic, instilaii i unguente
oftalmice,recoltare secreie ocular, pansament ocular, splturi oculare, perfuzii cu Manitol 15%,
diuretice, alimentaie hiposodat, aport redus de lichide.
MODULUL 31. HEMATOLOGIE I NURSING N HEMATOLOGIE Semne: durere, modificri
cutaneo-mucoase (paloare, icter), hemoragiile mucoaselor i esuturilor (peteii, purpur, hematom,
hematurie etc.), adenopatii, inapeten, disfagie, modificri ale constanelor hematologice (Hb.,Ht., hematii,
leucocite, trombocite, formul leucocitar, indici eritrocitari, teste de coagulare). Semne generale: alterarea
funciilor vitale i vegetative (dispnee, tahicardie, hipotensiune arterial, extremiti reci, acrocianoz,
tulburri de echilibru, astenie fizic, scdere n greutate, lipotimie, febr. Afeciuni: anemiile, leucemii,
hemofilie, purpur trombocitopenic, hemopatii maligne, boala HODGKIN, mielomul multiplu - definiie,
etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, tratamentProbleme de dependen: intoleran la activitate,
risc nalt de infecie, risc nalt de sngerare, alterarea mucoasei orale, alterarea nutriiei, tulburri cardio-
respiratorii, vulnerabilitate crescut fa de pericolele din mediu. Manifestri de dependen: paloarea
tegumentelor i mucoaselor, hipotensiune arterial, tahicardie, dispnee, oboseal, lipotimii, inapeten,
disfagie, peteii, hematoame, dureri etc. Plan de ngrijire. Prioriti de ngrijire: supravegherea funciilor vitale
i vegetative, a sngerrilor, profilaxia infeciilor i a complicaiilor. Intervenii: puncia osoas, ganglionar,
biopsia, transfuzia cu snge (integral, MER, MT. sau plasm antihemofilic), igiena cavitaii orale,
administrarea chimioterapicelor.Intervenii de urgen: hemostaza, imobilizarea, oxigenoterapie.
MODULUL 32. ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE I NURSING SPECIFIC semne: durere,
hemoragie, plag, echimoz, hematom, edem, tumefacie, deformarea regiunii, scurtarea aparent
sau real a segmentelor osoase, mobilitate anormal sau reducerea mobilitii/imobilitate, crepitaii

18
osoase, impoten funcional; prbuirea tensiunii arteriale, dispnee, tahicardie, puls filiform,
tegumente palide, cianoz, hipertermie, transpiraii profuse, ntreruperea diurezei. Afeciuni:
congenitale: coxartroza congenital, piciorul equin, genu varum, genu valgum, torticolis, deformrile
coloanei vertebrale (cifoz, lordoz, scolioz congenitale); afeciuni infecioase: osteit, osteomielit;
afeciuni degenerative i inflamatorii: osteoporoz, tumorile osoase; traumatisme: traumatismele
capului (comoia i contuzia cerebral); traumatismele toracelui (fracturi costale i fracturi ale
sternului); traumatismele coloanei vertebrale; traumatismele bazinului; traumatismele membrelor
(contuzii, entorse, luxaii, fracturi) etc. definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii,
tratament. Manifestri de dependen: dificultate de deplasare, diminuarea sau absena micrii,
alterarea strii de confort, atonie muscular, atrofie muscular, contractur muscular, anchiloz,
cramp, deformri ale coloanei vertebrale i ale membrelor, risc de accidente, risc de complicaii, risc
de infecii, escara de decubit, cianoza, tegumente palide, reci, modificri ale semnelor vitale, sentiment
de inferioritate i de pierdere a imaginii de sine. Plan de ngrijire Intervenii: ngrijirea plgilor,
(hemostaza, toaleta plgii, pansamente i bandaje, profilaxia tetanosului), transportul, imobilizarea,
poziionarea pacienilor, oxigenoterapia, intubaia orotraheal, prevenirea complicaiilor imobilizrii
(escara, complicaiile tromboembolice, pneumonia hipostatic, atrofiile musculare, anchilozele etc.),
puncia articular, puncia biopsic, examenul radiologic, administrarea tratamentului anticoagulant,
pregtirea preoperatorie, ngrijirea postoperatorie etc.
MODULUL 33. REUMATOLOGIE I NURSING N REUMATOLOGIEsemne: durere, redoare,
tumefiere, congestie, anchiloz, deformri osoase, febr, tahicardie etc. Afeciuni: reumatismul
articular acut, poliartrit reumatoid, spondilit anchilozant, reumatismul articular degenerativ
definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, tratament. manifestri de independenta: poziie
corect (n ortostatism, eznd, n decubit), micri (de abducie, adducie, extensie, flexie, rotaie etc.),
exerciii fizice (active, pasive, izometrice, de rezisten, coordonate, armonioase, complete) manifestri
de dependen: hipotonie, atonie, atrofie, contractura, anchiloz. Plan de ngrijire Intervenii: masaj,
bi, friciuni, mobilizare, comunicare, alimentaie, educaie, profilaxie, pregtirea pentru investigaii i
analize, administrarea tratamentului general i local (electroterapie, hidroterapie, termoterapie, cur
balnear, ionizri, ultraviolete, ergoterapie, crisoterapie, corticoterapie) etc., micri izometrice, masaj
cu micare activ, bi medicamentoase, micri izotone, injecia intraarticular.
MODULUL 34. DERMATOLOGIE, BTS I NURSING SPECIFIC Semne i simptome leziuni
primare i secundare: macula, vezicula, pustula, papula, flictena, ulceraia, scuama, bula, eritemul,
ancrul sifilitic, erupia, pruritul, tumora, leziuni de grataj, edeme, durere, papilomatoz, prezena
paraziilor, greuri, vrsturi, febr, frison etc. Afeciuni: Dermatomicozele: epidermofiia, tricofiia,
candidozele mucoaselor etc. Piodermitele: stafilodermiile, streptodermiile, piodermite profesionale,
etc. Dermatoze alergice: urticaria, eczema, alergia la medicamente, dermatoze profesionale etc.
Colagenoze cutanate: lupusul eritematos, sclerodermia.. Tuberculoza cutanat. Hematodermiile:
leucoplazia, boala Bowen, boala Paget, tumori maligne etc. Boli cu transmitere sexual: sifilisul,
gonoree, HIV. Definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii tratament, Manifestri de
dependen: vezicula, pustula, papula, flictena, ulceraia, ancru, eritemul, crusta, plaga, escara,
durere, neglijarea igienei, inut nengrijit, incapacitatea urmrii prescripiilor, percepia negativ a
propriului corp, pesimism, sentiment de inferioritate, devalorizare, frustrare. Plan de ngrijire.
Intervenii, recoltri produse patologice, secreii, aplicarea unguentelor, pansamente, electrocauter,
intervenii chirurgicale, estetice, laserterapie, radioterapie, cauterizare.
MODULUL 35. BOLI INFECTOCONTAGIOASE I NURSING SPECIFIC Semne i simptome
leziuni tegumentare: macula, vezicula, pustula, papula, flictena, ulceraia, eritemul, febr, frison, tahipnee,
greuri, vrsturi, cefalee, dureri abdominale, hipertermie, inapeten, obstrucia cilor respiratorii, tulburri
circulatorii, rinoree, tuse seac, rgueal, iritabilitate, modificri ale funciilor vitale etc. Afeciuni: boli

19
infecioase cu poart de intrare respiratorie (varicela, TBC pulmonar, scarlatina, rujeola, rubeola, difteria,
tusea convulsiv, pneumoniile, gripa, meningita, parotidita epidemic, poliomielita), digestiv (toxiinfecii
alimentare, dizenteria, febra tifoid, enterovirozele, hepatita viral), tegumente i mucoase, alte boli
infecioase variate: rabia, tetanos, HIV, hepatita B, C i infecii nosocomiale definiie, etiopatogenie,
simptomatologie, investigaii tratament. Plan de ngrijire. Intervenii pregtirea pentru investigaii,
administrarea tratamentului, vaccinurilor, serurilor etc. Dezobstrucia cilor respiratorii, aspirarea secreilor
instilaii gargarisme, intubaie orotraheal, oxigenoterapie, drenaj postural
MODULUL 36. ENDOCRINOLOGIE I NURSINGUL N ENDOCRINOLOGIE semne: cefalee,
oboseal, tulburri ale somnului, insomnie, comaruri, hipersomnie transpiraie, tulburri
gastrointestinale (diaree, constipaie, vrsturi, dureri abdominale), inapetena, sughi, sete, palpitaii,
tahicardie sau bradicardie, ameeli, dispnee, tulburri menstruale, micri i contracii involuntare,
modificri ale vocii, tulburri de vedere, facies caracteristic hipertiroidian, hipotiroidian, cushingoid,
acromegalic, addisonian, hipopituitar, statur, starea de nutriie, labilitate afectiv, lentoare n gndire,
depresie, modificri tegumentare, modificri ale pilozitii, edem, absena sau involuia caracterelor
sexuale secundare, variaii ale tensiunii, nanism, gigantism, edem, aspectul ochilor. Afeciuni: bolile
hipofizei: adenomul cromofob, acromegalia i gigantismul, nanismul, sindromul adipozogenital,
insuficiena hipofizar, diabetul insipid bolile glandelor suprarenale: boala Cushing, sindromul
adrenogenital, hiperaldosteronismul, boala Addison, feocromocitomul, bolile tiroidei : hipertiroidismul
i boala Basedow, hipotiroidismul i mixedemul, gua i cretinismul, cancerul tiroidian, bolile
paratiroidelor, hiperparatiroidismul i hipoparatiroidismul, bolile gonadelor hipogonadismul,
eunuchismul i eunucoidismul, criptorhidia, hirsutismul, boala polichistic ovarian, pubertatea
precoce i ntrziat definiie, etiopatogenie, simptomatologie investigaii, principii de
tratament.Probleme de dependen: cefalee, postur inadecvat, cooperare ineficient la nivel
individual, dispnee, circulaie inadecvat, hipertermie, hipotermie, risc de rnire, risc de infecie,
disfuncie sexual, alterarea nutriiei (exces sau deficit), alterarea eliminrilor intestinale (diaree,
constipaie), alterarea echilibrului electrolitic i hidric, alterarea imaginii corporale, pierderea stimei de
sine, alterarea vocii. Manifestri de dependen: tahipnee sau bradipnee, voce rguit, hidratare
exagerat, polifagie, inapeten, greutate peste normal sau sub normal, vrsturi, edeme, furnicturi,
deplasare greoaie, odihn insuficient, slbiciune, iritabilitate, neadaptare la rol, diaforez, dificultatea
de a nelege informaia. Plan de ngrijire. Prioriti de ngrijire: supravegherea funciilor vitale i
vegetative, a strii de contient, meninerea unei stri nutriionale adecvate, a echilibrului hidric i
electrolitic, mbuntirea acceptarea imaginii de sine, crearea unui mediu sigur, creterea toleranei la
activitate. Intervenii pregtirea pentru investigaii i analize, administrarea tratamentului, asigurarea
dietei, pregtirea preoperatorie i ngrijirea postoperatorie, recoltarea sngelui pentru dozri
hormonale, glicemie, dozarea calciului, fosfor, acizi grai liberi, colesterol, lipide serice, uree, creatinin,
ionogram, iodemie. Recoltarea urinei pentru calciurie, iodurie, ionogram, 17-CS, dozarea
catecolaminelor. Teste de stimulare sau inhibare a secreiei de hormoni pentru hipofiz, tiroid,
paratiroide, suprarenale, gonade, probe cu izotopi radioactivi, metabolism bazal, explorri imagistice,
radiografia cranian i a scheletului, tomografia computerizat, rezonana magnetic nuclear,
ecografia, probe cu izotopi radioactivi (scintigrama, radioiodocaptarea) examenul fundului de ochi,
metabolism bazal, reflexograma achilian, testul hiperpneei provocate, Educaia pacientului /familiei
Informarea privind modul de producere al bolii, factorii favorizani i agravani; Instruirea cu privire la
tratament: denumirea medicamentelor, doze, orar, cale de administrare, efectul terapeutic i reaciile
adverse, msuri n caz de cltorie, purtarea cardului (carnetului) i a medicamentelor de urgen,
creterea dozelor n caz de urgen instruirea cu privire la diet: scopul dietei, tipul i cantitatea de
alimente care trebuie evitate, substanele pentru corectarea gustului, nlocuirea celor interzise;
instruirea pacientului /familiei cu privire la evitarea riscului de rnire Importana controlului periodic,

20
acceptarea tratamentului cronic i a limitrilor, conservarea resurselor bolnavului, acceptarea rolului
de bolnav, pregtirea special pentru operaie, ngrijirea postoperatorie.
MODULUL 37. BOLI METABOLICE I DE NUTRIIE I NURSINGUL SPECIFIC semne creterea
sau scderea n greutate, polifagie, polidipsie, poliurie, inapetena, astenie fizic, transpiraii, dureri articulare,
mialgii, hipertensiune sau hipotensiune arterial, xantoame, xantelasme. Afeciuni: diabetul zaharat i
complicaiile, hipoglicemiile, obezitatea, denutriia hiperuricemiile (guta), dislipidemiile sindromul X
metabolic, enteropatia glutenic definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, tratament. Probleme
de dependen: imobilitate, incoordonarea micrilor, postur inadecvat, dispnee, circulaie inadecvat,
comunicare ineficient la nivel motor si senzorial, risc de infecie, risc de rnire, alterarea strii de nutriie
(exces), diaree, deficit de cunotine, alterarea percepiei vizuale, disfuncie sexual. Manifestri de
dependen: dificultate n deplasare, disconfort, oboseal, fatigabilitate, polifagie. Plan de ngrijire.
Intervenii: recoltarea sngelui pentru: glicemie, HLG, Hb glicozilat, colesterol total, LDL, HDL, trigliceride,
proteine serice, ionogram, acid uric, VSH, anticorpi antigluten, anticorpi antimuchi neted, recoltarea urinei,
pentru glicozurie, ionogram, corpi cetonici, proteinurie/24 h examenul sedimentului, urocultura, Teste de
evideniere a malabsorbiei: testul cu xiloz, cu lactoz, testul de ncrcare lipidic, testul excreie urinare de
FIGLU (acid forminoglutamic). Examenul coprologic simplu sau cu izotopi radioactivi. Testul de toleran la
glucoz oral (TTGO). Examene radiologice: radiografia articular (guta), examenul gastrointestinal
(enteropatia glutenic), msurarea glicemiei cu glucometrul, cntrire, controlul membrelor inferioare,
asigurarea dietei, examenul fundului de ochi, educaia pacientului, administrarea tratamentului, pregtirea
special pentru operaie.Instruirea pacientului/familiei pentru autoobservare i autongrijire, evaluarea
efectelor i beneficiilor aplicrii planului terapeutic, efectuarea injeciei cu insulin, determinarea glicemiei cu
glucometru i evidena rezultatelor, a dozelor de insulin, ntocmirea meniului cu respectarea cantitii de
carbohidrai, cntrirea sau aprecierea folosind alte echivalene pentru o porie, repartizarea pe mese,
respectarea orarului meselor i a ritmului de administrare a insulinei i antidiabeticelor orale (ADO).
Recunoaterea semnelor comelor i hipoglicemiei, msuri de prevenire a infeciilor intercurente. ntocmirea
planului pentru schimbarea stilului de via i creterea complianei (aderenei) la tratament. Controlul i
asigurarea dietei. Comunicarea cu familia i controlul aportului alimentar din afar. Asigurarea dietei n
funcie de greutate, talie, vrst, activitate fizic, complicaii i comorbiditi asociate, preferine alimentare)
Respectarea particularitilor n funcie de forma clinic (DZ tip1, DZ tip2), vrst (diabetul la copil, adolescent,
vrstnic) stare fiziologic (gravid cu diabet). Intervenia chirurgical la diabetic. Controlul greutii.
MODULUL 45. GINECOLOGIE I NURSINGUL N GINECOLOGIE semne: tulburrile ciclului
menstrual, menoragia (hipermenoreea), polimenoreea, metroragia, menometroragia, hipomenoreea,
oligomenoreea, amenoreea. Sindromul intermenstrual. hemoragia, leucoreea, durerea pelvin.
Afeciuni: vulvovaginite, Bartholonita,Cervicite (metrite cervicale) i displazii cervicale, boala
inflamatorie pelvin, fibromiomul uterin, tulburri de static uterin, incontinen urinar, deviaii
uterine, prolaps genital, leziuni precanceroase, cancere genitale, afeciuni ovariene, sterilitate,
infertilitate, menopauz Patologia snului. Patologia netumoral. Cancerul de sn. Sterilitate conjugal,
contracepie i planificare familial. Sterilitate i infertilitate. Contracepie hormonal, dispozitiv
intrauterin - definiie, etiopatogenie, simptomatologie, investigaii, tratament. Plan de ngrijire
Intervenii: pregtirea pentru investigaii i analize, administrarea tratamentului general i local,
pregtirea special pentru operaie i ngrijirea postoperatorie, participarea la intervenii ginecologice.
Tamponament vaginal, splturi vaginale, participarea la recoltarea biopsiei, recoltarea biopsiei,
chiuretajul evacuator, biopsic i hemostatic, histerometria, Puncia vaginal - puncia fundului de sac
Douglas (culdopuncia), cauterizarea, pregtirea special preoperatorie i ngrijirea
postoperatorie.examenul secreiei cervicovaginale (bacteriologic i parazitologic, determinarea Ph-ului
vaginal, examenul citohormonal, studiul glerei, examenul citotumoral Babe-Papanicolau, dozri
hormonale n snge i urin, histeroscopia, colposcopia, celioscopia, ecografia, histerosalpingografia,

21
rezonana magnetic nuclear (RMN), tomografia computerizat (TC), mamografia, galactografia,
xerografia, termografia. Curba termic bazal. Histerometria: Biopsia
MODULUL 46. OBSTETRICA I NURSINGUL N OBSTETRIC Anatomia organelor genitale
interne i externe. Fiziologia aparatului genital. Bazinul obstetrical. Ovogeneza i funcia endocrin.
Modificrile organismului locale i generale i semne de sarcin, Sarcina normal: amenoree, tulburri
neurovegetative, creterea snilor, pigmentaia, modificri de volum, forma i consisten ale uterului,
primele micri fetale, btile cordului fetal, creterea abdomenului, membranele oului, placenta,
cordonul ombilical, lichidul amniotic, ftul la diferite vrste, examenul clinic, ecografia. Supravegherea
prenatal: luarea n eviden i educaia gravidei: bilanul strii de sntate, examenul obstetrical,
teste de laborator i schema de repetare, programul controalelor periodice, stabilirea vrstei sarcinii i
a datei probabile a naterii, igiena sarcinii, igiena snilor i pregtirea pentru alptare, gimnastica
gravidei, rolul de prini, atitudinea celorlali membrii ai familiei, plan de educaie. pregtirea gravidei
pentru natere, asistarea naterii, ngrijirea, dezobstrucia, pensarea, ligaturarea i secionarea
cordonului, stabilirea scorului APGAR, profilaxia oftalmiei cntrire, msurare, ngrijiri n apnee
tranzitorie, asfixie albastr, alba, traumatisme obstetricale ngrijiri n primele ore i primele zile dup
externare: alimentaia, igiena, plaga ombilical, identificarea malformaiilor, revenirea la aspectul
normal tegumente, funciile vitale i vegetative, modificarea organelor genitale, aspectul normal i
modificat al lohiilor, involuia uterin, luzia i toaleta luzei: subinvoluia, instalarea secreiei lactate,
incidente; ngrijirea plgii perineale, ngrijirea snilor, nainte i dup supt. Gimnastic, msuri
anticoncepionale. Investigaii paraclinice n sarcin, teste imunologice, radioimunologice, Doppler,
ecografia, amniocenteza, amnioscopia Bilanul iniial pentru identificarea afeciunilor asociate semne
de disgravidie precoce i tardiv, hemoragii din prima i a doua jumtate, incompatibilitate Rh, OAB,
condiii de peristaza nefavorabile consum de droguri, alcool, fumatul, msurarea tensiunii arteriale, a
greutii, monitorizarea BCF hipersalivaie, vrsturi incoercibile, HTA, edeme, dependen: dispnee,
risc de sngerare, risc nalt de pierdere a strii de cunotin, risc de rnire; plan de educaie. natere
prematur i supramaturat, suferin fetal placenta praevia, apoplexia utero-placentar,
preeclampsia, eclampsia, vrsturi incoercibile, ruptura prematur a membranelor, prolabare de
cordon. Plan de ngrijire. Problemele de dependen n sarcin: alterarea confortului n legtur cu
greurile i vrsturile, arsura epigastric, constipaia, sngerarea gingiilor, hemoroizi i varice; deficit
de cunotine n legtur cu evoluia sarcinii, naterea, ngrijirea copilului. Pregtirea gravidei pt.
natere. Examenul gravidei la termen. Pregtirea propriu-zis pentru natere. Semnele declanrii
travaliului: contracii uterine ritmice i dureroase, eliminarea dopului gelatinos, deschiderea colului.
Asistarea naterii n cazuri de urgen. Perioadele i timpii naterii. Conduita n perioada de dilataie,
sarcinile asistentului medical privind monitorizarea mamei i copilului: msurarea tensiunii arteriale,
pulsului, temperaturii, observarea comportamentului; supravegherea B.C.F, semne de suferin fetal,
modificarea caracteristicilor contraciilor, starea membranelor i colului, aspectul lichidului amniotic.
Conduita n expulsia ftului: pregtirea cmpului operator, respectarea asepsiei i antisepsiei,
asigurarea materialelor pentru primirea copilului. Conduita n delivren: semnele dezlipirii placentei,
controlul integritii placentei i a esuturilor moi. Supravegherea luzei n primele dou ore dup
natere, perioada a IV-a. Primele ngrijiri acordate nou-nscutului n sala de natere: dezobstrucia,
pensarea, ligaturarea i secionarea cordonului, stabilirea scorului APGAR, profilaxia oftalmiei, cntrire
i msurare; ngrijiri n apnee tranzitorie, asfixia albastr, alb, traumatisme obstetricale; ngrijiri n
primele ore i primele zile dup externare: alimentaia i igiena, plaga ombilical, identificarea
malformaiilor. Luzia fiziologic, manifestrile luziei, educarea luzei. Sarcina patologic. disgravidii.
Hemoragia i sarcina. Anomalii de durat a sarcinii. Naterea prematur. Sarcina prelungit. Anomalii
de numr. Distocii de dinamic i dilataie. Patologia anexelor fetale. Incompatibilitatea sanguin Rh i
AOB. Suferin fetal, moartea ftului n uter. Probleme de ngrijire: hipersalivaie, vrsturi

22
incoercibile, HTA, dispnee, edeme, albuminurie, risc de sngerare, risc nalt de pierdere a strii de
contien, risc de anemie, alterarea echilibrului hidroelectrolitic, risc de alterare a integritii
tegumentelor i posibil risc de infecie. Planul de ngrijire pentru:hiperemeza gravidic (vrsturi
incoercibile). Disgravidie tardiv (preeclampsie i eclampsie). Ruptura prematur a membranelor.
Prolabare de cordon. Naterea prematur. Placenta praevia. Abruptio placentae (apoplexia
uteroplacentar). Hemoragiile postpartum. Interveniile chirurgicale i sarcina.
MODULUL 47. PUERICULTUR I PEDIATRIE I NURSING SPECIFIC ngrijiri la natere:
dezobstruarea cilor respiratorii superioare, ligaturarea bontului ombilical, profilaxia oftalmiei
gonococice, determinarea scorului APGAR, cntrire, msurare, reflexe arhaice Incidente fiziologice:
involuia bontului ombilical, scderea fiziologica n greutate, icter fiziologic, criza genital a nou-
nscutului, eritem alergic, febra tranzitorie. Alimentaia: natural, artificial, mixt, diversificarea
alimentaiei sugarului. Creterea staturo-ponderal, creterea ponderal, calendarul imunizrilor,
vaccinrilor, profilaxia rahitismului. Semne clinice: dispnee, apnee, cianoz, paloare persistent,
persistena pliului cutanat, mtnii condrocostale, craniotabes, genu valgum/varum, cifoza, scolioza,
atonie muscular, semn Chvostek, uscciunea tegumentelor, edeme de foame, eritem fesier, disfagie,
tuse, expectoraie, tiraj, wheezing, polipnee, tahicardie, junghi toracic, jugulare turgescente, pleurezie,
ortopnee, suflu sistolic, stenoz valvular, hiper/hipotensiune, malabsorbie, diaree, deshidratare,
vrsturi, dureri abdominale, anorexie, apetit exagerat, ascit, hepatomegalie, melen, oligurie,
disurie, polakiurie, enurezis, hidronefroz, tenesme vezicale, hematurie, achinezie, disartrie, convulsii
tonice, convulsii tonico-clonice, paralizia flasc, contuzie, embolie, echimoz, peteii, purpur,
epistaxis, gingivoragie. Afeciuni: encefalopatia hipoxic-ischemic, sindromul de malnutriie (distrofia),
rahitism tetania rahitic, anemii careniale, avitaminoze, insuficien respiratorie, bronhopneumonia,
astm bronic, cardiopatii congenitale, pericardita, insuficiena cardiac, colaps vascular, boala diareic
acut, gastroenterita acut, sindromul dureros abdominal, parazitoze intestinale, hepatite,
glomerulonefrit acut, insuficien renal, epilepsia, convulsii, handicap neuro-motor, talasemia,
leucemii, sindroame hemoragice, hemofilia, hipo/hipertiroidism, hipo/hipercorticism, diabet zaharat,
dermatoze, dermatomicoze, eczeme. Intervenii: dezobstruarea cilor aeriene superioare, aspirarea
secreiilor oro-faringiene, instilaii, drenaj postural, toracocentez, paracenteza, puncie rahidian,
recoltri secreii buco-nazofaringian, recoltarea sputei/urinei/materii fecale, IDR la PPD, probe
funcionale respiratorii, ngrijiri de suplinire pentru sugar i copil mic. Plan de ngrijire.
MODULUL 48. NEUROLOGIA I NURSING N NEUROLOGIE Semne i simptome: atitudini
particulare, ortostatism i mers, mobilitate activ i for muscular, coordonare, tonus muscular,
mobilitate pasiv, reflexe, tulburri de sensibilitate, trofice, vegetative: cefalee, vertij, parez, paralizie,
paraplegie, tetraplegie, hipertonie, hipotonie, ataxie, convulsii, tremor, modificri ROT, dezorientare
temporo-spaial, tulburri de limbaj, memorie, incontinen, escare etc. Afeciuni sindrom de neuron
motor central i periferic, patologia muscular, (miastenia, polimiozite). Patologia nervilor periferici,
polinevrite, nevralgia sciatic, paralizii periferice izolate), patologia spinal, cefaleea, nevralgiile,
patologia vascular cerebral, epilepsia, procesele expansive cerebrale, neuroinfeciile, boala
Parkinson, come. Manifestri de dependen: Imobilitate, diminuarea sau absena micrii, postur
inadecvat, comunicare ineficient la nivel senzorial, intelectual. Dezorientare n timp i spaiu,
somnolen, obnubilare, escar de decubit, tegumente palide reci, circulaia periferic deficitar, risc
de accidente. Plan de ngrijire Intervenii puncie rahidian, intervenii n criza epileptic, reflexe
osteotendinoase, examenul fundului de ochi, msurarea TACR, mobilitatea pacientului, monitorizare
funcii vitale, intubaia oro-traheal, ngrijirea cavitii bucale i prevenirea uscrii corneei la comatoi,
prevenirea escarelor, atrofiei musculare, stomatitei, constipaiei, anchilozei. Examen radiologic.
Tomografia computerizat. Pregtire preoperatorie. ngrijiri postoperatorii. ngrijire postanestezie.

23
MODULUL 49. PSIHIATRIE I NURSING N PSIHIATRIE Semne clinice: tulburri de percepie,
atenie, memorie, vorbire i gndire hiperestezia, hipoestezia, cenestopatia, halucinaiile, disprosexiile,
dismneziile, dislogiile, disfaziile, dislaliile (halucinaii, delir, confuzie, fug de idei, tahifemie), tulburri
ale afectivitii (distimii, hipotimii, hipertimii, paratimii), tulburri ale instinctelor, tulburrile ateniei
(disprosexiile), tulburrile memoriei (dismneziile), tulburrile activitii motorii (manierismul, bizareria,
akatisia, agitaia psiho-motorie, catatonia, catalepsia), tulburri de personalitate, tulburri ale
contiinei (starea crepuscular, sindromul oniric, stupoarea, com). Afeciuni: psihopatiile, psihozele
toxice (alcoolismul i toxicomaniile), patologia psihiatric secundar altor boli, nevroze, psihoze
endogene, demene, oligofrenii.Probleme de dependen: deficit de autongrijire, inadaptare social,
izolare social, comunicare verbal alterat, perturbarea somnului,perturbarea imaginii de sine,
alterarea procesului gndirii, necomplian, anxietate, potenial crescut pentru violen, tentativ de
suicid. Manifestri de dependen: lipsa de igien, neglijen, bizarerii vestimentare, negativism
alimentar, insomnie, agitaie psihomotorie, halucinaii, idei delirante, stereotipii, criz de violen,
sentimente de inferioritate sau megalomanie, catatonie, stare crepuscular, confabulaie, tentative de
suicid. Plan de ngrijire. Intervenii: administrarea neurolepticelor, Psihoterapia, psihanaliza, Aciuni de
susinere a eu-lui bolnavului psihotic: stabilirea de limite, apropiere deprtare, continuitatea n
ngrijire, comunicarea, ergoterapia. Intervenii de urgen: imobilizarea/contenia mecanic, sedarea,
alimentaia enteral, scoaterea din sevraj, dezintoxicarea.
MODULUL 50. ANESTEZIE - TERAPIE INTENSIV I NURSING SPECIFIC tipuri de anestezie:
anestezia general, rahianestezia, anestezia peridural, anestezia local. Semne i simptome: dispnee,
apnee, absena pulsului, tahicardie, fibrilaie, oligoanurie, starea de contien, profunzimea comei,
ntinderea i profunzimea arsurii etc. Afeciuni grave dezechilibre hidroelectrolitice i acido-bazice,
insuficien respiratorie acut, stopul cardiorespirator, tulburrile de ritm i de conducere, insuficien
renal acut, comele intoxicaii, arsuri, degerturi, ocul, perioada postoperatorie a pacienilor operai
sub anestezie general. Probleme de dependen i diagnostice de ngrijire (nursing): dispnee,
circulaie inadecvat, eliminare inadecvat prin deficit, vulnerabilitate n faa pericolelor, afectare fizic
i/sau psihic, comunicare ineficace la nivel senzorio-motor, comunicare ineficace la nivel afectiv,
alimentare insuficien cantitativ i calitativ, imobilitate, anxietate. Plan de ngrijire. Intervenii:
dezobstruarea cilor aeriene superioare, aspirarea secreiilor oro-faringiene, traheotomie, resuscitarea
cardio-respiratorie, perfuzii, transfuzii, oxigenoterapie, pansamente, supravegherea funciilor vitale,
monitorizare, mobilizare etc.
MODULUL 51. CONDUITA N URGENE MEDICO-CHIRURGICALE Modificri de
comportament: Starea de contiin: torpoarea, obnubilarea, stupoarea, confuzia, pierderea contiinei
(sincopa, coma). Starea perceptivitii: rspunsuri motorii la stimuli senzoriali si dureroi Starea reactivitii:
semne neurologice: reflexe ( cutanate, osteotendinoase, pupilare) redoarea cefei, amplitudine micri, globii
oculari, pupile. Semne generale :puls, temperatur, tensiune arterial Atitudini i posturi: pasiv, forat
(ortopneea, alte poziii forate), criza epileptic, redoarea cefei, modificri tegumentare de culoare
(paliditate, roea, cianoza, icterul) erupii cutanate, hemoragii cutanate, urticarie, turgescen venoas,
circulaie venoas colateral superficial, edemul, ascita, pliul cutanat, halena, Produse patologice: snge,
sput, LCR. Modificri ale funciilor vitale: respiratorii: obstrucia cilor respiratorii, edemul cilor respiratorii,
dispnee, tuse, hemoptizie cardio vasculare: tulburri de ritm cardiac, tulburri circulatorii , colaps cardio
vascular, hipertensiune arterial, hipotensiune arterial, digestive: vrsturi, sughi, deglutiia, hematemeza,
melena altele: febr, frison, cefalee, hipertermie, hipotermie, durerea, Neurologice: tulburri de
comportament, de contiin, convulsii, reflexe, motilitate, echilibru static i dinamic, micri involuntare
renale:anuria, globus vezical obstrucia cilor respiratorii superioare(snge, vrstur, corpi strini,
traumatisme, tulburri ale SNC, epiglotite, tumefacii la nivelul faringelui, laringospasm, bronhospasm,
secreii bronice, edem al mucoasei cilor aeriene, aspiraia sucului gastric), insuficiena respiratorie(acut

24
sau cronic, permanent sau intermitent), boli cardiace primare i secundare (primare: boala cardiac
ischemic, cardiomiopatii, valvulopatii, sindrom QT prelungit, cardiopatii congenitale; secundare:
hipertensiune arterial, diabet zaharat, dislipidemii, trauma cardiac non penetrant). Anafilaxia: nepturi
de insecte, substane de contrast, medicamente, alimente Intoxicaii: alcooli toxici, medicamente, substane
caustice, ciuperci, monoxid de carbon, pesticide, droguri Comele: neurologice ,metabolice, endocrine, din
intoxicaii exogene, Arsuri grave: termice, chimice, electrice, radiaii Electrocutarea i trsnetul: tipul
curentului, tensiunea. Stop cardio respirator. Afeciuniinsuficiena respiratorie acut, criza astmatic,
pneumotorax, hemoptizia grav, angin pectoral, infarct miocardic, embolie pulmonar, edem pulmonar
acut, disecie de aort, criz hipertensiv, disritmii severe, oc cardiogen, hipovolemic, hemoragic, anafilactic,
septic, urgene metabolice hipoglicemie, come hiperosmolar, tireotoxic, mixedematoas, intoxicaii
medicamentoase, intoxicaii cu monoxid de carbon, cu alcool etilic, mucturi de arpe veninos, de insecte
arsuri, hipotermia, spnzurarea, politraumatisme craniene, de coloan vertebral, toracice, abdominale, ale
membrelor, maxilofaciale i ORL, oculare, sindromul de strivire, sindromul de explozie, electrocutarea i
trsnetul: tipul curentului, tensiunea, rezistena, hipotermia, submersia, preeclampsia i eclampsia, stopul
cardio respirator din sarcin. Leziuni la nivelul scalpului, feei, gtului, toracelui, membrelor, abdomenului
Vrsta, terenul, timpul scurs pn la aplicarea ngrijirilor, coma, colapsul, ocul, insuficiena respiratorie acut,
stopul cardiac, hipotermia sever, starea de contiin, convulsii, alte semne neurologice Semne biologice:
glicemie, electrolii, hematocrit. Complicaii: neurologice, cardiace, respiratorii circulatorii, digestive,
metabolice, renale, septiceSuport vital de baz (degajarea victimei, eliberarea cilor respiratorii superioare,
ventilaie, ventilaie pe masc, intubaie masaj cardiac extern), poziia de siguran, manevra Heimlich, abord
venos periferic, central, administrare medicaie, oxigen, ngrijire plgi, recoltriproduse biologice, oprirea unei
hemoragii, hemostaz chirurgical provizorie, drenaj pleural, sond gastric, msuri de prim ajutor n caz de
politraumatisme, intoxicaii, come, arsuri grave, degerturi, submersie, spnzurare, electrocutare. Parametri
vitali: puls, TA, temperatur respiraie, ventilaie, stare de contiin, coloraie tegumente, durerea, poziie
pacient. Parametrii biologici: glicemie, electrolii, hematocrit, presiune parial oxigen. Explorri: ECG, Aspecte
etice: scopul resuscitrii, decizii de nencepere a resuscitrii, oprire a resuscitrii, principiul autonomiei
pacientului, comunicarea cu aparintorii Echipa de prim ajutor
MODULUL 52. GERONTOLOGIE, GERIATRIE I NURSING SPECIFIC mbtrnirea uman
scderea acuitii senzoriale, a mobilitii fizice, schimbri n fizionomie, rezisten la schimbare, scderea
controlului emoional i a capacitii de adaptare.modificri patologice: probleme de sntate fizic,
mental i emoional, pierderea autonomiei; bilanul nevoilor de nursing. Semne clinice: dispnee de
efort, durere precordial, anorexie, pierdere ponderal, HTA sau hTA, pierderi de cunotin, pierderi de
memorie, tulburri de somn, stri confuzionale, constipaie, incontinen de urin, incontinen anal,
deshidratare, modificri cutanate nsoite de prurit, tulburri de miciune, atrofii musculare, osteoporoz,
tulburri psihice, escare, traumatisme prin cdere. Afeciuni: IMA, HTA geriatric, hipotensiunea arterial,
arterita, depresiile tardive, strile confuzionale, dementele, AVC tranzitorii, refluxul gastroesofagian,
abdomenul acut, epitelioamele, infeciile urinare, incontinenta i retenia de urin, bolile prostatei,
fracturile de femur i de bazin, cderile crizele de adaptare, sindromul de imobilizare, strile
terminale.Probleme de dependen: scderea acuitii senzoriale, diminuarea mobilitii fizice, pierderea
controlului sfincterelor, dezorientare auto-, i allopsihic alterarea integritii tegumentelor, izolare
social, pierderea stimei de sine, risc crescut de accidentare, vulnerabilitate crescut fa de pericolele din
mediu. Manifestri de dependen: hipoacuzie, surditate, cecitate, anchiloze, incontinena de urin, de
materii fecale, confuzie, amnezie, depresie, traumatisme etc. Intervenii: montarea sondei demeure,
prevenirea complicaiilor legate de imobilizarea prelungit, comunicarea, meninerea /rectigarea
autonomiei, antrenarea n activiti adaptate resurselor vrstnicului (terapie ocupaional), igiena
corporal i vestimentar, intervenii de suport i protecie social prin colaborarea cu alte sectoare,
intervenii paliative, instituionalizarea vrstnicului. Plan de ngrijire.

25
MODULUL 53. ONCOLOGIE I PARTICULARITILE DE NGRIJIRE Semne clinice durere,
dispnee, atelectazie, hemoptizie, tuse, expectoraie, inflamaie, febr, anxietate, paloare, aspectul
tegumentelor i mucoaselor, scdere ponderal, febr, anorexie, inapeten, greuri, vrsturi,
hematemez, melen, tulburri de deglutiie, icter mecanic, hematurie, tulburri urinare, tulburri
sfincteriene, metroragii, hipertensiune intracranian, tulburri de vedere, edeme, nevralgii, pareze,
etc. Afeciuni: cancerul bronhopulmonar, cancerul gastric, cancerul colonului i al rectului, cancerul
hepatic, cancerul pancreasului, cancerul mamar i ovarian, carcinomul, tumorile cerebrale, limfoame
maligne, boala Hodgkin, lupusul eritematos, osteosarcomul, meningioamele, melanomul malign,
cancer mamar i ovarian, cancerul organelor genitale, feocromocitomul malign, nefroblastomul,
coriocarcinomul placentar, cancerele testiculare, mielomul multiplu, hemangiosarcom, limfosarcom,
fibrocarcinom, adenocarcinom, carcinom placentar etc.Probleme de dependen: durere
acut/cronic, imobilitate, ncordarea micrilor, postur inadecvat, edeme ale membrelor, dispnee,
circulaie inadecvat, vulnerabilitate fa de pericole, comunicare ineficien, palpitaii. Manifestri de
dependen: dificultate de deplasare, alterarea strii de confort, deficit de autongrijire, risc de infecii,
risc de complicaii, escare, cianoz, modificri ale funciilor vitale i vegetative, sentiment de
inferioritate i modificare a imaginii de sine, risc de accidente. Intervenii: pregtirea pentru investigaii
i analize, Intervenii de urgen: masaj cardiac extern, respiraie artificial, traheostomie, imobilizare,
oxigenoterapie, intubaie orotraheal, montarea unei perfuzii, etc. Transportul pacienilor: metode de
transport (brancarda, crucior, pat, metode improvizate). Prevenirea complicaiilor imobilizrii:
prevenirea escarelor, a complicaiilor, tromboembolice( administrarea de anticoagulant), prevenirea
complicaiilor pulmonare. Recoltarea analizelor biochimice hematologice, bacteriologice Msurarea
TA, msurarea pulsului radioscopia, radiografia, irigoscopia, mamografia, tomografii, ecografii, RMN,
scintigrafii: electrocardiograma: Pregtirea preoperatorie. ngrijiri postoperatorii. Prevenirea
complicaiilor postoperatorii: retenie urinar, constipaie, tromboflebite, complicaii pulmonare,
escare. Plan de ngrijire.
MODULUL 55. NURSINGUL N COMUNITATE Definirea ngrijirilor de sntate n comunitate
(Nursing). Promovarea unui stil de via sntos. Tratarea tulburrilor i afeciunilor prin intervenii
directe i indirecte. Promovarea recuperrii. Sprijinirea serviciilor comunitare. Susinerea serviciilor
primare de ngrijire a sntii. Aprecierea nevoilor i evaluarea serviciilor. Preceptele ngrijirii sntii
n comunitate : activitate stabilit pe baza nevoilor i a planului general de sntate, scopuri i obiective
clare, integrarea cetenilor n servicii pentru ntreaga comunitate, familia ca unitate de baz,
promovarea sntii i educaia pentru sntate, implicarea familiei i indivizilor n luarea deciziei,
aprecierea periodic i continu a strii de sntate, buna pregtire a asistentului medical, asistentul
membru activ al echipei de ngrijire, acordarea ngrijirilor conform recomandrilor medicale, utilizarea
nregistrrilor, dirijarea clientului i familiei ctre resurse comunitare, supravegherea personalului de
ngrijire, planificare programelor de educaie continu i asumarea responsabilitii. Modele
conceptuale definiie, noiuni de baz, implicaii n ngrijirea sntii n comunitate (nursing
comunitar). Modelul Henderson. Modelul de adaptare Roy. Modelul Rogers. Modelul sistemelor
comportamentale Johnson. Modelul autongrijirii Orem. Modelul sistemelor Newman. Modelul
Ropper, Logan, Tierney. Rolul i funciile asistentului medical generalist n comunitate. Funcii:
acordarea ngrijirilor n familie, colectiviti, coli, persoanelor vrstnice i bolnavilor psihici, pacienilor
cronici i n stadiul terminal, ngrijiri de sntate ocupaional; transmiterea cunotinelor ctre
beneficiarii serviciilor de ngrijire sau personalul din sistemul de sntate; membru al echipei de
ngrijiri; dezvoltarea practicii ngrijirilor de sntate prin gndire critic i cercetare. Roluri: educator i
pedagog, consilier, facilitator. Conceptul despre om, familie, comunitate. Conceptul despre om:
definiia individului, teoria holistic, omul ca unicat. Conceptul de familie. Definiii: tradiional,
netradiional, biologic, nebiologic. Caracteristicile familiei: sistem social, norme i valori culturale,

26
funcii de baz, stadii de dezvoltare n timpul ciclului vieii. Conceptul de comunitate. Definiia
comunitii. Cunoaterea comunitii: localizare (urban, rural), aezare geografic, structura
populaiei (numr, densitate, vrst, grupuri minoritare etnice i religioase), nivel general de educaie,
particulariti de clim, flor i faun, influen mediului nconjurtor, diferene culturale i spirituale,
probleme socio-economice (venit mediu, populaie cu venituri sub nivelul minimal, rata omajului,
domenii de angajare a populaiei).Caracteristicile comunitii. Conceptul despre sntate. Dimensiunile
strii de sntate: emoional, fizic, ocupaional, intelectual, spiritual, social. Sntatea
individului; sntate biologic, psihic i social. Sntatea familiei: definiia O.M.S. Indicatori
demografici: structura familiei, tipuri de familie, ciclul de via al familiei. Indicatori medicali. Indicatori
sociologici. Indicatori economici. Sntatea comunitii. Conceptul de ngrijiri primare. Aprecierea strii
de sntate a familiei. Vizita la domiciliu: intrarea n relaie, tehnici de comunicare, asigurarea
confidenialitii, respectarea demnitii.Descrierea familie i a factorilor care pot influena starea de
sntate a acesteia: membri: numr, structura pe vrste, starea de sntate, probleme deosebite;
relaii ntre membrii familiei: relaii sociale, habitatul, alimentaia, activitatea profesional, condiiile la
locul de munc; odihna i timpul liber, posibiliti de recreere, apartenena religioas, stabilirea
scorului APGAR pentru familie. Nevoi specifice de ngrijire i educaie de-a lungul vieii. Noiuni despre
ngrijirea copilului: dezvoltarea psihomotorie a copilului 0-1 an, imunizrile, precolarul, colarul i
adolescentul. Tinerii i adulii tineri. Femeile gravide. Persoane vrstnice. Rolul asistentului medical n
educarea familiei, pentru meninerea sntii i identificarea problemelor de sntate. Sindromul de
caren afectiv i retardul: observarea comportamentului copilului; observarea comportamentului
prinilor i\sau substitutului matern; prevenirea abandonului i abuzului. Familia cu probleme: Nivel
de educaie redus, mediu necorespunztor, dieta i obiceiuri alimentare necorespunztoare, venituri
insuficiente pentru ntreinerea familiei, lipsa asigurrilor de sntate i a accesului la ngrijiri medicale.
Tulburri majore n familie: familia conflictual, dezorganizat, monoparental, abandonat, n divor,
violena n familie, consum de droguri. Msuri de educaie n scopul reducerii factorilor de risc i ngrijiri
adecvate situaiilor constatate n familie. legtura cu membrii echipei multidisciplinare. aplicarea
prevederilor Conveniei pentru drepturile copilului. Susinerea familiei n situaii de criz.. Noiuni
despre ngrijirea prematurului la domiciliu. Influena dezabilitii i bolii asupra copilului, persoanei,
familiei. Instruirea persoanelor care acord ngrijiri pentru recuperare i reducerea impactului.
Consiliere n caz de: boli grave, deces, suferinpsihic,anxietate, depresie. Grupuri vulnerabile. Grupuri
defavorizate: minoriti etnice i religioase, cu probleme socio-economice, srcia, lipsa de educaie i
a accesului la servicii de diagnostic i tratament.. Comportamente la risc: consumul de alcool, consumul
de droguri, fumatul, mediul nconjurtor nesigur, risc de accidente, automedicaia i consumul excesiv
de medicamente. Msuri de susinere i combatere. organizarea aciunilor individuale sau pentru
grupuri; participarea la campanii de educaie; aplicarea programelor naionale; legtura cu autoritile,
unitile sanitare, organizaii neguvernamentale; respectarea legislaiei. ngrijirea la domiciliu a
bolnavilor cronici i n stadiu terminal. alegerea unui model de ngrijire adecvat: modelul de
autongrijire Orem, modelul Ropper bazat pe dependen/independen activitilor vieii n diferite
etape; evaluarea gradului de dependen; evaluarea resurselor umane i materiale; verificarea i
respectarea recomandrii medicale; planificarea ngrijirilor i stabilirea orarului mpreuna cu bolnavul,
familia, respectnd recomandarea medical; executarea interveniilor autonome i delegate n
conformitate cu legislaia n vigoare; aplicarea protocoalelor de ngrijire; instruirea i implicarea familiei
n ngrijire i supraveghere; explicarea nevoilor muribundului; evidena activitii i transmiterea
informaiilor semnificative; evaluarea rezultatelor ngrijirilor; raportarea periodic a rezultatelor i
reajustarea planului de ngrijiri. Plan de ngrijire.

27
Lista competenelor curriculumului
asistent medical generalist

Aprobate prin OMEdC nr. 2713/29.11.2007

Pentru fiecare din cele 56 de module cuprinse n curriculum sunt stabilite


competene specifice, n total 194. Dintre acestea, se vor alege competenele
specifice utilizate la elaborarea proiectului de absolvire, n funcie de tema aleas.
1. Analizeaz nevoile fundamentale specifice fiinei umane.
2. Identific problemelor de dependen.
3. Rezum supravegherea i interveniile specifice problemelor de dependen.
4. Identific etapele procesului de ngrijire (nursing).
5. Aplic procesul de ngrijire (nursing).
6. Stabilete gradul de autonomie / dependen a pacientului
7. Caracterizeaz tehnicile de nursing i investigaiile.
8. Asigur echipamentele i materialele necesare.
9. Pregtete pacientul pentru tehnici i investigaii.
10. Aplic tehnicile de nursing i investigaiile.
11. Evalueaz starea pacientului dup efectuarea tehnicii i investigaiei.
12. Identific medicamentele prescrise
13. Pregtete materialele i medicamentele n vederea administrrii
14. Pregtete bolnavul
15. Administreaz medicamentele
16. Monitorizeaz evoluia bolnavului dup administrare
17. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor aparatului respirator.
18. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni ale aparatului respirator.
19. Elaboreaz planul de ngrijire (planul nursing).
20. Aplic interveniile proprii i delegate planificate.
21. Evalueaz ndeplinirea obiectivelor stabilite n planul de ngrijire.
22. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor cardiovasculare.
23. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni cardiovasculare
24. Evalueaz rezultatele ngrijirilor aplicate
25. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor aparatului digestiv.
26. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni ale aparatului digestiv.
27. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor nefrologice i urologice.
28. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni nefrologice i urologice.

28
29. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor chirurgicale.
30. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni chirurgicale.
31. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor chirurgicale toracice i cardiovasculare.
32. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni chirurgicale toracice i cardiovasculare.
33. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ORL.
34. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni ORL.
35. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor oftalmologice.
36. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni oftalmologice.
37. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor hematologice.
38. Identific problemele de dependen si stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni hematologice.
39. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ortopedico-traumatice.
40. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni ortopedico-traumatice.
41. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor reumatismale
42. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni reumatismale.
43. Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile dermatologice.
44. Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la
pacienii cu afeciuni dermatologice.
45. Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor dermatologice
46. Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile infectocontagioase
47. Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la
pacienii cu afeciuni infectocontagioase
48. Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor infectocontagioase.
49. Analizeaz semnele si simptomele specifice afeciunilor endocrine.
50. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni endocrine.
51. Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor metabolice i de nutriie.
52. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu boli metabolice i de nutriie.
53. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor ginecologice.
54. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacientele cu afeciuni ginecologice.
55. Descrie aparatului genital i bazinul obstetrical
56. Analizeaz modificrile organismului n timpul sarcinii, semne i simptome de sarcin.
57. Supravegheaz travaliul normal, naterea normal i nou-nscutul n cazul de urgen
58. Supravegheaz perioada de luzie i revenirea femeii n familie

29
59. Particip la identificarea i supravegherea gravidelor cu risc obstetrical.
60. Supravegheaz activ creterea i dezvoltarea copilului
61. Analizeaz semnele i simptomele afeciunilor specifice copilului
62. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la copii bolnavi
63. Analizeaz semnele i simptomele specifice din afeciunile neurologice.
64. Identific problemele de dependen i stabilete diagnostice de ngrijire la
pacienii cu afeciuni neurologice.
65. Aplic interveniile proprii i delegate specifice bolilor neurologice.
66. Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor psihice.
67. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu boli psihice.
68. Analizeaz principalele tipuri de anestezie
69. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor grave
70. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni grave
71. Identific modificrile de comportament i aspect general ale pacientului
72. Analizeaz semnele i simptomele specifice urgenelor
73. Evalueaz elementele de gravitate
74. Aplic msurile de urgen.
75. Monitorizeaz evoluia pacientului
76. Recunoate modificrile determinate de mbtrnirea uman.
77. Analizeaz semnele i simptomele specifice bolilor persoanelor vrstnice.
78. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii vrstnici.
79. Analizeaz semnele i simptomele specifice afeciunilor oncologice.
80. Identific problemele de dependen i stabilete diagnosticele de ngrijire
(nursing) la pacienii cu afeciuni oncologice.
81. Rezum particularitile nursingului (ngrijirilor de sntate).
82. Definete cadrul conceptual al nursingului (ngrijirilor de sntate) n
comunitate.
83. Aplic procesul de nursing (ngrijire) n comunitate.
84. Identific problemele de sntate a familiei.
85. Asigur ngrijiri specifice grupurilor vulnerabile, bolnavilor cu afeciuni cronice i
n faz terminal.

30
Partea I

Ghidul
Examenului de absolvire 2015
calificarea profesional: asistent medical generalist

Proba practic
Model fi de interviu
Model plan de ngrijire
Model de evaluare a unei tehnici de ngrijire
Model de evaluare a planului de ngrijire
Recunoatereainstrumentarului medical i chirurgical
Teme pentru PROBA PRACTIC examen de absolvire
2015

31
MODEL
FI DE INTERVIU

I. DATE GENERALE:
Iniialele:__ Vrsta:__ Sex:__ Stare civil:_______ Nr. copii:___ Religie:_____
Naionalitate:______ Limba vorbit:_______ Profesia:______ Statut
social:______ Ocupaia:_________ Loc de munc:__________ Resurse: ale
bolnavului________ ale familiei_________ Domiciliu: localitate______ casa__
apartament / etaj _____ camere___Locuiete: singur __ cu so(ie) __ cu copii
__ cu prini __ instituionalizat ________Nivel de educaie / studii: _____
Greutate __kg, nlime: ____cm. Semne particulare:______________________
II. OBINUINE DE VIA:
Alcool: da__ nu__ ocazional__ bere__ vin__ buturi spirtoase__ altele________
Tutun: da__ nu__ ocazional__ igri / zi: pipe__ tutun prizat___altele________
Drog: da__ nu__ denumirea drogului____ mod de administrare_____________
Cafea: da__ nu__ ocazional __ nr. ceti / zi __ tipul cafelei __Dieta:__________
Alergii cunoscute: da__ nu__ reacia__aliment__medicament__ produs
chimic__ praf__ polen__ pr de animale__parfum__altele__
III. STAREA DE SNTATE:
TA: ___mmHg, Puls:__/minut, Autonom:__ Semidependent:__ Dependent:__
Proteze: da_ nu _ Lentile de contact:_ Ochelari:_ nr. dioptrii_ Proteze: auditiv_de
membru_ valvulare_ stimulator cardiac din anul _ Afeciuni care limiteaz
activitatea: da_ nu_ cardiace_respiratorii_locomotorii_ senzoriale _altele _
IV. ANTECEDENTE PERSONALE:
Spitalizri pentru:__________________________________________________
Operaii / intervenii:_______________________________________________
Tratamente prescrise_______________________________________________
Tratamente urmate: da__ nu__ parial__
V. PROBLEME ACTUALE DE SNTATE:
Data apariiei: ____________ Sursa de dificultate / cauza__________________
Motivele internrii : ________________________________________________
Probleme i manifestri de dependen:________________________________
_________________________________________________________________
Formularea obiectivelor de ngrijire: ___________________________________
Stabilirea interveniilor i investigaiilor:________________________________
_________________________________________________________________
Evaluarea rezultatelor ngrijirilor aplicate:______________________________

32
Model - Plan de ngrijire
Probleme i
Obiectivele Evaluarea
manifestri de Intervenii i investigaii
de ngrijire ngrijirilor
dependen

33
MODEL DE EVALUARE PROB PRACTIC
Obiectiv evaluat Tehnica / procedura Punctaj
1) Definiie, ~ A enunat corect i complet definiia procedurii 0,5
scop, loc ~ A identificat corect scopul procedurii
~ A enumerat locurile de elecie pentru procedur
~ A ales corect locul pentru procedur
2) Materiale i ~ A identificat corect materialele necesare 0,5
instrumente ~ A verificat materialele valabilitate, integritatea
necesare ambalajului, capacitate adaptat, medicaia prescriere pe
pacient, valabilitate, caliti, integritate, doz etc.
~ A stabilit corect necesarul de materiale, doza
medicamentoas conform prescripiei medicale etc.
~ A ncrcat corect medicamentul n sering (n funcie de
procedura n discuie), a schimbat acul dup aspirarea
soluiei medicamentoase n sering, a eliminat aerul din
sering fr a pierde din soluia medicamentoas
~ A respecta ordinea n pregtirea materialelor etc.
3) Respectarea ~ A securizat i pregtit corect, ergonomic locul / mediul 0,5
normelor de ~ A protejat pacientul
protecia ~ A respectat principiile de asepsie i antisepsie
muncii ~ Asistentul medical a ndeprtat bijuteriile
~ A splat i dezinfectat corect minile nainte i dup execuia
procedurii
~ A mbrcat / dezbrcat corect mnuile
4) Pregtirea ~ A anunat pacientul i a explicat necesitatea i scopul 0,5
psihic procedurii
bolnavului ~ A obinut consimmntul
5) Pregtirea ~ A identificat potenialul alergic al pacientului 0,5
fizic a ~ A aezat corect pacientul n poziie n funcie de locul ales
bolnavului ~ A pregtit locul dezbrcare, dezinfecie etc.
6) Execuie ~ A urmat n ordine timpii procedurii 0,5
~ (Exemplu: a palpat, apoi a dezinfectat locul ales pentru
injecie, a introdus acul perpendicular pe muchi printr-o
micare ferm, precis, a verificat poziia acului prin aspirare
n sering, a injectat soluia medicamentoas, a extras acul
rapid concomitent cu aplicarea unui tampon cu alcool pe
locul punciei, a executat manevr de masaj uor la locul
punciei)
7) Incidente i ~ A identificat corect i complet incidentele i accidentele 0,5
accidente specifice procedurii
~ A identificat interveniile care trebuie aplicate n fiecare caz
n parte, n funcie de procedur
8) ngrijiri dup ~ A efectuat igiena tegumentelor (dac a fost necesar) 0,5
tehnic , ~ A ajutat sau a mbrcat pacientul
notare, ~ A asigurat confortul pacientului
interpretare ~ A supravegheat reaciile pacientului

34
~ A notat procedura n dosarul de ngrijire
9) Reorganizarea ~ A reorganizat locul 0,5
locului ~ A selectat corect deeurile
~ A respectat normativele de protecia muncii
~ i-a splat i dezinfectat minile
10) Observaii ~ A identificat corect indicaiile procedurii 0,5
~ A menionat corect contraindicaiile procedurii
~ Alte observaii: exemplu aspecificat modalitatea de
verificare a poziiei acului n cazul injectrii soluiilor colorate
~ A respectat etapele de execuie a procedurii
Total puncte 5

Procesul de ngrijire al pacientului prezentat


Obiectiv evaluat Punctaj
Model evaluare PLAN DE NGRIJIRE
1) Culegerea i ~ A folosit tehnici corecte, adecvate de culegere a datelor 1
analiza datelor ~ A completat corect i complet fia de interviu
~ A recunoscut i respectat etapele procesului de ngrijire
~ A interpretat corect datele culese
~ A stabilit gradul de autonomie a pacientului
2) Stabilirea ~ A identificat corect problemele de dependen 1
obiectivelor de ~ A enunat corect obiectivele de ngrijire
ngrijire i ~ A ierarhizat obiectivele de ngrijire n funcie de gravitatea
aplicarea problemelor
interveniilor ~ A aplicat intervenii autonome i delegate specifice
specifice ~ A identificat corect investigaiile specifice
3) Evaluarea ~ A evaluat gradul de satisfacere a pacientului n raport cu 1
interveniilor ngrijirile aplicate
aplicate ~ A enunat corect valorile normale ale investigaiilor aplicate
pe plan
~ A identificat obiectivele de ngrijire ce trebuie reformulate n
vederea restabilirii autonomiei pacientului
Total puncte 3

Obiectiv evaluat Recunoaterea instrumentarului medical i chirurgical Punctaj


1) Instrument ~ Candidatul va denumi 4 instrumente artate i va explica 1
recunoscut utilitatea lor
2) Instrument ~ Candidatul va alege la solicitarea examinatorului 4 1
ales instrumente medicale sau chirurgicale
Total puncte 2

35
Teme pentru PROBA PRACTIC
examen de absolvire 2015

Se vor dezvolta obligatoriu, n prezentarea tehnicii,


procedura de mbrcare a mnuilor sterile i
procedura de colectare selectiv a deeurilor

1. Administarea serurilor i vaccinurilor (definiii, metode i ci de administrare)


2. Administrarea antibioticelor pe cale oral
3. Administrarea antibioticelor pe cale parenteral
4. Administrarea anticoagulantelor (forme, moduri, reactiii, supraveghere)
5. Administrarea BCG-ului
6. Administrarea citostaticelor
7. Administrarea cortizonului (preparate, moduri de administrare, reacii,
supraveghere)
8. Administrarea insulinei
9. Administrarea medicamentelor injectabile prin cateter venos periferic (branul)
10. Administrarea medicamentelor pe cale oral
11. Administrarea medicamentelor pe cale rectal
12. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie (preparate, proceduri)
13. Administrarea medicamentelor pe cale vaginal
14. Administrarea medicamentelor pe mucoasa nazal
15. Administrarea medicamentelor pe mucoasa ocular
16. Administrarea medicamentelor pe tegumente - Aplicare tratamentului local
17. Administrarea medicamentelor prin perfuzie
18. Administrarea oxigenului
19. Administrarea parenteral a anticoagulantelor (preparate, administrare, reacii,
supraveghere)
20. Administrarea supozitoarelor
21. Alimentaia pacientului prin sonda naso-gastrica
22. Alimentaia prin gastrostom
23. Aplicarea pungii cu ghea
24. Aplicarea termoforului
25. Aspiraia cilor respiratorii superioare
26. Aspiraia gastric
27. Bandajarea braului
28. Bandajarea capului
29. Bandajarea cotului
30. Bandajarea policelui
31. Captarea expectoraiei

36
32. Captarea scaunului
33. Captarea urinei
34. Captarea vrsturilor
35. Clisma evacuatoare
36. Drenajul pleural
37. Examinarea digestiv prin tranzit baritat
38. Hemostaza provizorie
39. Hidratarea parenteral
40. IDR la tuberculin
41. Imobilizarea provizorie a unei fracturi deschise
42. Imobilizarea provizorie a unei fracturi nchise
43. ngrijirea bolnavilor cu diaree
44. ngrijirea bolnavilor cu vrsturi
45. ngrijirea bolnavului cu colostom
46. ngrijirea bolnavului cu traheostom
47. ngrijirea copilului cu convulsii
48. ngrijirea pacientului cu febr
49. ngrijirea pacientului cu incontinen urinar i / sau de materii fecale
50. ngrijirea postoperatorie a unui pacient cu anestezie general
51. ngrijirea postoperatorie a unui pacient operat cu rahianestezie
52. Injecia intradermic
53. Injecia intramuscular
54. Injecia intravenoas
55. Injecia subcutanat
56. Inseria canulei orofaringiene - aplicarea pipei Gueddel
57. Instalarea unui cateter venos periferic
58. Intervenii n colica biliar
59. Intervenii n colica renal
60. Intervenii n coma diabetic
61. Intervenii n criza de astm bronic
62. Intervenii n hemoptizie
63. Intervenii n hemoragia digestiv superioar
64. Intervenii n hipoglicemie coma hipoglicemic
65. Intervenii n hipotermie
66. Intervenii n infarct de miocard acut
67. Intervenii n insuficien respiratorie
68. Intervenii n retenia urinar (ischiurie)
69. Intervenii n oc anafilactic
70. Interventiile asistentului medical in epilepsie criza convulsiv
71. ntreinerea unui cateter venos periferic
72. Introducerea tubului de gaze
73. Masajul ciliar

37
74. Msurarea i notarea diurezei
75. Msurarea, notarea i interpretarea pulsului
76. Msurarea, notarea i interpretarea respiraiei
77. Msurarea, notarea i interpretarea tensiunii arteriale
78. Msurarea, notarea i interpretarea valorilor de temperatur
79. Mobilizarea pasiv i activ a pacientului
80. Montarea i ngrijirea pacientului cu sond urinar a demeure
81. Nebulizare
82. Pansamentul efectuarea i schimbarea
83. Participarea asistentei medicale la fibrobronhoscopie
84. Participarea asistentului medical la biopsia cutanat
85. Participarea asistentului medical la efectuarea i ngrijirea pacientului cu
traheostomie
86. Participarea asistentului medical la puncia articular
87. Participarea asistentului medical la puncia biopsic renal
88. Participarea asistentului medical la puncia biopsie pleural
89. Participarea asistentului medical la puncia hepatic
90. Participarea asistentului medical la puncia osoas (puncia sternal)
91. Participarea asistentului medical la puncia pericardic / Pericardocenteza
92. Participarea asistentului medical la puncia peritoneal
93. Participarea asistentului medical la puncia rahidian
94. Participarea asistentului medical la puncia toracic
95. Participarea asistentului medical la puncia vezical
96. Perfuzia soluii perfuzabile, indicaii, contraindicaii, proceduri
97. Poziiile bolnavului - n pat, de examinare i tratament
98. Pregtirea flacoanelor cu pulberi pentru injectare
99. Pregtirea mamei i sugarului pentru alptare
100. Pregtirea pacientului pentru explorri radiologice, examene RMN i CT (cu/fr
substan de contrast)
101. Pregtirea pacientului pentru gastroscopie
102. Pregtirea preoperatorie general
103. Prevenirea i tratarea escarelor
104. Primul ajutor n corpi strini oculari
105. Primul ajutor n epistaxis
106. Probele de copatibilitate - in vitro Jeanbreau, in vivo Oelecker
107. Puncia capilar
108. Puncia venoas
109. Recoltarea exsudatului faringian
110. Recoltarea glicemiei prin puncie venoas
111. Recoltarea hemoculturii
112. Recoltarea hemoleucogramei
113. Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura

38
114. Recoltarea materiilor fecale pentru examen parazitologic
115. Recoltarea produselor pentru examenul micologic
116. Recoltarea sangelui arterial pentru dozarea gazelor
117. Recoltarea sngelui n vacutainere
118. Recoltarea sngelui pentru determinarea grupelor de snge Determinarea prin
metoda Beth-Vincent, Determinarea prin metoda Simonin
119. Recoltarea sngelui pentru examene biochimice
120. Recoltarea sngelui pentru examene hematologice
121. Recoltarea sngelui pentru examene parazitologice
122. Recoltarea sngelui pentru examene serologice
123. Recoltarea sngelui pentru ionograma sanguina
124. Recoltarea sngelui pentru timp de coagulare, timp de sngerare
125. Recoltarea secretiilor din plagi si colectii inchise
126. Recoltarea secreiilor nazale i otice
127. Recoltarea secreiilor oculare
128. Recoltarea secretiilor uretrale
129. Recoltarea secreiilor vaginale
130. Recoltarea i interpretarea examenului sumar de urin
131. Recoltarea sputei pentru bacil Koch
132. Recoltarea timpului de protrombin
133. Recoltarea urinei din 24 ore
134. Recoltarea uroculturii
135. Recoltarea uroculturii la pacient cu sond urinar permanent
136. Recoltarea VSH-ului
137. Recoltri de rutin obligatorii naintea tuturor interveniilor chirurgicale
138. Resuscitarea cardio-respiratorie (metoda SVB)
139. Sondajul gastric
140. Sondajul vezical
141. Spltura auricular
142. Spltura gastric
143. Spltura ocular
144. Spltura vaginal
145. Spltura vezical
146. Supravegherea pacientului n ATI (funcii vitale, bilan hidric, pansament, stare de
contien)
147. Testarea sensibilitii la antibiotice
148. Testul de toleran la glucoz
149. Transfuzia - pregtire i montare
150. Vaccinarea BCG

39
Partea a II-a

Ghidul
Examenului de absolvire 2015
calificarea profesional: asistent medical generalist

Proba Scris
Grile cu itemi de evaluare

Rspunsuri

40
GRILE CU ITEMI DE EVALUARE

Nr. Modulul 14. Fiina uman i nursingul


crt. Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
1. Problemele de dependen ale nevoii de a respira pot fi:
a) Obstrucia cilor respiratorii
b) Dispneea
c) Alterarea vocii
2. Ca manifestri de dependen n alterarea vocii ntlnim:
a) Polifagie
b) Afonie
c) Disfonie
3. Circulaia inadecvat se poate manifesta prin modificri ale:
a) Frecvenei pulsului
b) Ritmului pulsului
c) Amplitudinii pulsului
4. Frecvena respiraiei la persoana adult este:
a) 14-16 respiraii/min
b) 16-18 respiraii/min
c) 18-22 respiraii/min
5. Hipoxia reprezint:
a) Scderea cantitii de O2 n snge
b) Scderea cantitii de O2 n esuturi
c) Scderea cantitii de CO2 n snge
6. Interveniile asistentei medicale pentru administrarea oxigenului sunt:
a) Dezobstruarea cilor respiratorii
b) Introducerea sondei nazale i fixarea ei
c) Fixarea debitului de O2 /min
7. Factorii biologici care influeneaz pulsul sunt:
a) Vrsta, alimentaia
b) Emoiile, plnsul
c) nlimea corporal
8. Respiraia este favorizat de:
a) Poziia eznd i ortostatic
b) Poziia eznd i clinostatic
c) Poziia decubit lateral.
9. Alimentaia i hidratarea inadecvat prin deficit se poate manifesta prin:

41
a) Anorexie
b) Disfagie
c) Cretere ponderal
10. Alimentaia i hidratarea inadecvat prin surplus se poate manifesta prin:
a) Scdere ponderal
b) Bulimie
c) Polifagie
11. Sursele de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a elimina pot fi:
a) Intoxicaii alimentare i medicamentoase
b) Lipsa de cunotine
c) Alterarea mucoasei intestinale.
12. Dintre problemele de dependenta ale nevoii de a elimina fac parte:
a) Retenia urinar
b) Diaforeza
c) Diareea
13. Tulburrile de emisiune urinara se pot manifesta prin:
a) Poliuria, oliguria
b) Enurezis, polakiuria
c) Nicturia, disuria
14. Incontinena urinar reprezint:
a) Incapacitatea vezicii urinare de a-i goli coninutul
b) Eliminare incontient, involuntar de urin
c) Miciuni involuntare nocturne
15. Pentru urmrirea bilanului lichidian asistentul medical msoar zilnic:
a) Eliminrile prin urin, scaun, vrsturi, drenaje
b) Temperatura corporal
c) nlimea pacientului
16. Vomica reprezint:
a) Vrstur cu coninut alimentar
b) Eliminarea unor colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii
c) Hemoptizie
17. Persoana sntoas este capabil:
a) S execute micri de abducie, adducie, flexie, extensie
b) S ia poziie ortostatic, clinostatic, eznd
c) S se deplaseze cu cadru
18. Manifestrile de dependen ale imobilitii sunt:
a) Anchiloza, crampa
b) Micri necoordonate

42
c) Atrofia muscular
19. Obiectivele urmrite n cazul mobilizrii pacientului grav sunt:
a) Stimularea circulaiei sanguine
b) Stimularea metabolismului
c) Stimularea respiraiei
20. Problemele de dependen ale nevoii de a-i menine temperatura
corpului n limite normale sunt:
a) Hipotermia
b) Hipertiroidia
c) Hipertermia
21. Starea de hipotermie este determinat de:
a) Pierderea excesiv de cldur
b) Creterea arderilor din organism
c) Intensificarea metabolismului
22. Pacientul cu hipertermie prezint:
a) Tegumente palide
b) Frisoane
c) Tegumente calde
23. Echilibrul dintre termogenez i termoliz - homeotermia se realizeaz
prin mecanisme fizice:
a) Evaporarea, radiaia, conducia, convecia
b) Vasodilataia, vasoconstricia
c) Reducerea proceselor metabolice din organism
24. Alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin:
a) Excoriaii, fisuri, vezicule
b) Alopecie
c) Ulceraii, escare
25. Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt:
a) Igiena defectuoas
b) Meninerea pacientului timp ndelungat n aceeai poziie
c) Cutele lenjeriei de pat sau de corp
26. Comunicarea eficient la toate nivelurile (senzorial, motor, intelectual i
afectiv) este influenat de:
a) Integritatea organelor de sim, organelor fonaiei i aparatul locomotor
b) Gradul de inteligen al persoanei
c) Anturajul i cultura persoanei
27. Pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial:
a) Hipoacuzie, anosmie

43
b) Poliuria, nicturia
c) Cecitate, hipoestezie
28. Afazia este manifestarea comunicrii ineficiente care privete:
a) Scderea masei musculare
b) Tulburarea sensibilitii pielii
c) Incapacitatea de a pronuna cuvintele
29. Amnezia reprezint o tulburare de:
a) Memorie
b) Gndire
c) Percepie
30. Problemele de dependen care apar prin nesatisfacerea nevoii de
realizare a individului pot fi:
a) Devalorizarea
b) Neputina
c) Dificultatea de a se realiza

Nr. Modulul 14. Fiina uman i nursingul


crt. Panicu Georgeta Itemi de evaluare
31. In diagnosticul de nursing potenial:
a) problema este prezent,semnele i simptomele sunt validate
i cauza identificabil;
b) problema are mari anse s survin, sunt prezeni factori de
risc:
c) prezena problemei nu e cert, dar sunt indicii care las s se
intrevad.
32. Care din urmtoarele definiii caracterizeaz ileusul:
a) oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale i gaze;
b) constipaie, scaun la interval de 6-7 zile;
c) eliminarea frecvent a gazelor intestinale.
33. Cauzele poliuriilor sunt:
a) deshidratarea;
b) hiperhidratarea organismului;
c) diabet insipid, insuficiena renal cronic.
34. Modificrile de volum ale pulsului sunt:
a) puls dicrot;
b) puls celer;
c) puls filform.
35. Un bolnav in repaus absolut la pat necesit:

44
a) 30cal/kgcorp/24h;
b) 25cal/kgcorp/24h;
c) 35cal/kgcorp/24h.
36. Genu valgum este o deformare a membrelor inferioare in care:
a) genunchii sunt deprtai, picioarele apropiate;
b) picior sprijinit pe antepicior;
c) genunchii sunt apropiai, picioarele deprtate.
37. Factorii psihologici care influeneaz nevoia de a se imbrca i dezbrca
sunt:
a) credina,emoiile;
b) talia ,statura;
c) credina,cultura.
38. Sursele de dificultate de ordin fizic, care influeneaz nevoia de a fi
preocupat in vederea realizrii sunt:
a) handicap;
c) esec professional.
b) anxietate;
39. Problemele pacientului cu dependena nevoii de micare sunt:
a) imobilitatea;
b) hiperactivitatea
c) necoordonarea micrilor.
40. Enurezisul este:
a) pierderea de urin in timpul nopii;
b) pierdere involuntar de urin in timpul nopii la copii cu
tulburri nevrotice dup vrsta de
trei ani;
c) inversarea raportului dintre numrul miciunilor emise
ziua,fa de cele emise noaptea.
41. Factorii care determin tensiunea arterial sunt:
a) fora de contracie a inimii;
b) vrsta;
c) elasticitatea i calibrul vaselor;
42. Urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri de emisie
urinar, cu excepia:
a) polakiuria;
b) disuria;
c) hematuria.
43. Un obiectiv de ingrijire poate fi definit astfel:

45
a) descrierea unui comportament pe care-l ateptm de la
pacient;
b) un rezultat pe care dorim s-l obinem in urma interveniilor;
c) ambele rezultate sunt corecte
44. Oliguria poate aprea n:
a) socul hipovolemic;
b) diaree accentuate;
c) accident vascular cerebral.
45. Insomnia dormiional se manifest prin:
a) veghe prelungit pn la instalarea somnului;
b) multiple perioade de veghe care frmieaz somnul nocturn;
c) dup o adormire normal se trezete i nu mai poate adormi.
46. Hipostenuria reprezint dnsitatea urinei:
a) normal;
b) crescut;
c) sczut.
47. Deformrile coloanei vertebrale sunt:
a) cifoza
b) lordoza
c) torticolis
48. Necesitatea subit de somn precedat de pierderea tonusului muscular
reprezint:
a) letargia;
b) pavorul nocturn;
c) narcolepsia
49. In planul de nursing al bolnavului cu hipertermie, se va evalua zilnic:
a) temperature corporal;
b) scaunul;
c) aspectul tegumentelor
50. Bolnavul cu problem de dependen-oboseal-prezint urmtoarele
manifestri:
a) apatie;
b) ochi incercnai;
c) agitaie;
51. Care din urmtoarele micri sunt de flexie/extensie:
a) micri de apropiere si indeprtate a dou segmente
apropiate;
b) micri de indeprtare fa de axul median al corpului;

46
c) micri de apropiere fa de axul median al corpului
52. Bolnavul care comunic ineficient la nivel afectiv prezint:
a) agresivitate;
b) atitudine receptiv i incredere in alte personae;
c) fobie.
53. In caz de hipertermie , apar probleme, manifestri i la nivelul celorlalte
nevoi fundamentale:
a) dispnee;
b) poliurie;
c) inapeten.
54. Consistena normal a scaunului este:
a) crescut;
b) pastoas;
c) omogen.
55. Cornajul reprezint:
a) zgomot inspirator cu caracter de uiertur, auzibil de la
distan;
b) depresiune inspiratorie a prilor moi ale toracelui
suprasternal,epigastru,intercostals;
c) expiraie forat.

Nr. Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii


Crt. Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
56. Escarele de decubit sunt leziuni tegumentare care:
a) Apar la bolnavii imobilizai la pat timp ndelungat.
b) Sunt tulburri trofice cauzate de insuficienta irigare a esuturilor
c) Pot fi prevenite prin schimbarea poziiei bolnavului imobilizat
cel puin o dat la 2 ore
57. Se consider stare de independen cnd:
a) Pacientul se mobilizeaz singur.
b) Pacientul nu se poate mica singur
c) Pacientul i satisface singur nevoia de a se mica
58. Pacientul are poziie pasiv dac:
a) Se mobilizeaz singur.
b) Este ajutat de alte persoane n schimbarea poziiei
c) Reuete s i mite doar membrele superioare
59. Gastrostoma este o metod de alimentaie:
a) Activ

47
b) Pasiv
c) Artificial
60. Diareea se caracterizeaz prin:
a) Peristaltismul intestinal diminuat
b) Pierderi de apa i electrolii
c) Scaunele lichide sau semilichide
61. Sonda Faucher se folosete pentru :
a) Evacuarea stomacului
b) Spltura gastric
c) Sondaj duodenal
62. Sterilizarea la etuv se recomand doar pentru:
a) Instrumentarul metalic
b) Sticlrie de laborator
c) Sonde
63. Temperatura de sterilizare la Poupinel este de :
a) 140-1500 C
b) 180-2000 C
c) 160-1800 C
64. n procedura de recoltare a urinei din 24 de ore trebuie respectate
urmtoarele condiii:
a) Asigurarea unui recipient cu numele pacientului, numrul
salonului i numrul patului
b) Pregtirea doar de recipiente sterile
c) Recipientele pregtite trebuie sa fie curate
65. Pentru efectuarea procedurii punciei venoase avem nevoie de:
a) Antiseptic, tampoane de vat, mnui
b) Ac de puncie, garou
c) Stetoscop, tensiometru
66. Msurarea frecvenei cardiace se poate face cu:
a) Cronometru
b) Ceas cu secundar
c) Cardiomonitor
67. Pentru gastroscopie se pregtete:
a) Gastroscopul
b) Rectoscop
c) Cistoscop
68. Pentru aspiraia nazo-faringian avem nevoie de:
a) Aspirator

48
b) Sonde sterile.
c) Mnui sterile
69. Auscultarea zgomotelor din interiorul organismului se face cu:
a) Specul auricular.
b) Stetoscop biauricular.
c) Spatul chirurgical.
70. Examinarea conductului auditiv extern se face cu:
a) Specul obstetrical.
b) Specul auricular.
c) Specul nazal.
71. Oxicianura de mercur 1% este folosit la:
a) Splturi oculare.
b) Splturi vezicale.
c) Splturi gastrice.
72. Alcoolul se folosete la dezinfecia:
a) Plgii.
b) Tegumentelor.
c) Mucoaselor.
73. Materialul textil se sterilizeaz la:
a) Autoclav, 30 minute, 1040 C 1,5 atm.
b) Autoclav, 30 minute, 1330 C 2 atm.
c) Etuva cu aer cald, 1290 C 1,5 atm., 30 minute.
74. Pensa Pan este o pens:
a) Anatomic.
b) Chirurgical.
c) Hemostatic.
75. Examenul macroscopic de urin determin:
a) Volumul urinar.
b) Sedimentul urinar.
c) Reacia pH.
76. Poziia bolnavului pentru clisma evacuatoare este:
a) Decubit lateral stng.
b) Ginecologic.
c) Semieznd.
77. Reacia Rivalta este pozitiv cnd lichidul este:
a) Exsudat.
b) Transsudat.
c) Hemoragic.

49
78. Flectarea antebraului pe bra dup executarea puncie venoase:
a) Favorizeaz revrsarea sngelui.
b) Produce hematom local.
c) Oprete sngerarea.
79. Pentru evidenierea venelor jugulare se procedeaz astfel:
a) Se aplic staz de garou.
b) Se face compresiune digital pe traiectul venei, deasupra
locului punciei.
c) Se aeaz pacientul n decubit dorsal, cu capul lsat s atrne.
80. Pentru executarea reaciei Rivalta, produsul recoltat se amestec cu
ap distilati:
a) 1-2 picturi de acid sulfuric.
b) 1-2 picturi de acid acetic glacial.
c) 1-2 picturi de acid clorhidric.
81. Stopul respirator este urmat de stop cardiac n:
a) 1-3 minute.
b) 10-30 minute.
c) 30-50 secunde.
82. Absena pulsului la carotid confirm:
a) Prezena stopului cardiac.
b) Prezena stopului respirator.
c) Instalarea strii de colaps vascular.
83. Pansamentul compresiv este o metod de hemostaz definitiv pentru:
a) Vasele mici.
b) Hemoragiile parenchimatoase.
c) Hemoragiile venoase.
84. Hemostaza provizorie se obine prin:
a) Compresiune digital direct.
b) Compresiune la distan digital sau cu garou.
c) Forcipresura.
85. n hemoragia exteriorizat lezarea vasului se produce:
a) ntr-un organ cavitar.
b) ntr-o cavitate nchis.
c) n afara organismului.

Nr. Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii


Crt. Panicu Gergeta Itemi de evaluare
86. Alimentarea artificial se realizeaz prin urmtoarele procedee cu

50
exceptia:
a) clisma;
b) gastrostom;
c) injecie intravenoas .
87. Sputa poate fi recoltat:
a) prin expectoraie dupa un efort de tuse ;
b) prin spalatur bronic, vezical;
c) prin spalatur gastric
88. Poziia in arc cu concavitatea lateral se mai numete:
a) opistotonus
b)coco de puca
c) pleurostotonus
89. Subfebrilitatea este temperatura:
a) sub 36 grade C
b) temperatuta intre 37-38 grade C
c) temperature peste 40 grade C
90. Alimentarea artificial prin sond gastric se face la urmtorii bolnavi cu
excepia:
a) incontieni;
b) cu stricturi esofagiene;
c) hemiplegie dreapt.
91. Examenul sumar de urin normal prezint:
a) albumin absent, glucoz absent, rare leucocite in sedimentul
urinar.
b) albumin absent, glucoz absent, cilindrii leucocitari in
sediment.
c) albumin urme, glucoz prezent, sediment normal.
92. Clisma evacuatoare simpla se efectueaz cu:
a) ap la 37C;
b) ulei fiert i rcit;
c) suspensie de sulfat de bariu.
93. Hemocultura este examenul bacteriologic care:
a) evideniaz anticorpii din snge;
b) identific germenii patogeni din snge;
c) evideniaz antigenii.
94. Hematocritul este un examen:
a) biochimic;
b) hematologic;

51
c) bacteriologic.
95. Alimentaia artificial pe cale parenteral se face cu substane care:
a) au valoare caloric ridicat;
b) pot fi utilizate direct de esuturi;
c) nu au proprieti antigenice.
96. Bandajarea cotulu se poate face:
a) in opt;
b) circular;
c) in evantai;
97. Prin reacia Addis-Hamburger se determin:
a) hematiile in snge, albumina;
b) germeni patogeni in urin;
c) elemente figurate din urin.
98. Poziia semieznd se realizeaz:
a) cu dou perne;
b) cu mai multe perne;
c) ridicarea extremitii distale a patului.
99. Bandajarea palmei se face:
a) circular;
b) in opt;
c) in evantai.
100. Care din urmtoarele examene de laborator se recolteaz pe
anticoagulant:
a) VSH
b) hemocultura;
c) hemoleucograma
101. Pregtirea pacientului pentru recoltarea exsudatului faringian consta in
urmatoarele cu excepia:
a) pacientul ii cltete gura i faringele cu ap inainte de
recoltare;
b) nu mananca , nu bea inaintea recoltrii;
c) instileaz in nas soluii dezinfectante.
102. Scopul terapeutic al sondajului gastric este:
a) hidratarea i alimentarea bolnavului;
b) studierea funciei evacuatoare a stomacului;
c) recoltarea coninutului stomacal in vederea evalurii funciei
chimice i secretorii.
103. Condiiile unui bun pansament sunt:

52
a) sa fie fcut in condiii aseptice;
b) s fie protector;
c) s nu fie dureros;
104. Prin metoda palpatorie de masurare a tensiunii arteriale se obine:
a) doar valoarea tensiunii arteriale sistolice;
b) valoarea tensiunii arteriale diastolice;
c) valoarea tensiunii arteriale sistolice i diastolice.
105. Pentru efectuarea splturii gastrice sunt necesare:
a) sonda Foley ,mnui de protecie, plnie;
b) apa la temperatur de 25-26 grade C, pens hemostatic;
c) recipient cu apa la temperature de 37 grade C; paravan.
106. Prin VSH se nelege:
a) viteza de suspensie a hematiilor;
b) viteza de sedimentare a hematiilor;
c) viteza de sedimentare a eritrocitelor.
107. Hemocultura se recolteaz din:
a) urina colectat n condiii sterile;
b) urina colectat n 24 ore;
c) snge venos.
108. Complicaiile imediate ale sondajului vezical sunt urmtoarele cu excepia:
a) ruperea balonaului prin introducerea rapid de ap distilat;
b) infecie urinar prin manopere i materiale nesterile;
c) crearea unei ci false prin forarea sondei;
109. Pentru spltura veziciil urinare se introduc cu seringa Guyon prin sond:
a) 80-100ml soluie de spltur;
b) 400-500 ml
c) 10-15 ml
110. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt adevrate:
a) diureza se msoar din urina colectat dimineaa n condiii sterile;
b) diureza se msoar din urina colectat dimineaa din jetul mijlociu;
c) diureza se msoar din urina colectat n 24 ore n condiii de
restricie de lichide.

Nr. Modulul 18. Administrarea medicamentelor


crt. Asistent medical Scoranu Elena Itemi de evaluare
111. Administrarea medicamentelor este o funcie a asistentului/asistentei medicale :
a) Delegat
b) Autonom

53
c) Interdependent
112. Medicamentele sunt preparate farmaceutice administrate cu scop de:
a) Prevenire a mbolnvirilor
b) Vindecare a bolilor
c) Investigaie a organismului
113. Rolul asistentei medicale n administrarea parenteral a
medicamentelor const n:
a) Administrarea medicamentului prescris
b) Prescrierea medicamentul pe foaia de observaie
c) Efectuarea injeciilor intramusculare (im.) i intravenoase(iv)
114. Pregtirea bolnavului pentru administrarea medicaiei const din:
a) Informarea i luarea consimmntului
b) Explicarea efectelor adverse
c) Nu este necesar nici o pregtire special
115. Medicamentele administrate pe cale oral acioneaz:
a) Local
b) General
c) Respirator
116. Nitroglicerina se administreaz:
a) Pe cale rectal
b) Sublingual
c) Prin instilaie ocular
117. Doza maxim are asupra organismului efect:
a) Terapeutic
b) Toxic
c) Letal
118. Medicamentele administrate pe cale rectal au efect:
a) Purgativ
b) Calmare a durerii
c) Antiinflamator
119. Sub ce form se administreaz medicamente pe cale respiratorie:
a) Comprimate i drajeuri
b) Gaze
c) Lichide fin pulverizate
120. Metodele de administrare a medicamentelor pe suprafaa tegumentelor sunt:
a) Badijonarea
b) Inhalaia
c) Aplicare de unguente

54
121. Locurile de elecie a injeciei subcutanate pot fi:
a) 1/3 medie la bra faa extern
b) Flancurile laterale abdominale
c) 1/3 medie faa antero-extern la coaps
122. Accidentele injeciei intravenoase pot fi:
a) Perforarea venei
b) Flebalgie
c) Injectare paravenoas
123. Absorbia medicamentelor administrate intravenos se face n:
a) 5 - 10 min
b) 10- 20 min
c) Instantaneu
124. Pe cale intravenoas se pot administra soluii medicamentoase:
a) Izotone
b) Uleioase
c) Hipertone
125. Incidentele injeciei intradermice pot fi:
a) Perforarea venei
b) Injectare subcutanat
c) Revrsarea lichidului n afara tegumentului
126. Scopul injeciei intramusculare este:
a) Alimentar
b) Explorator
c) Terapeutic
127. Injecia intravenoas la sugar i copilul mic se poate efectua la nivelul:
a) Venelor epicraniene
b) Venelor jugulare
c) Arterei carotide
128. Regimul alimentar al bolnavului tratat cu Prednison va fi:
a) Hiposodat
b) Hiperproteic
c) Hipoglucidic
129. Regulile de administrare a antibioticelor sunt:
a) Respectarea dozei i ritmului
b) Testarea sensibilitii pacientului nainte de nceperea
tratamentului
c) Prevenirea efectelor adverse
130. Antibioticele sunt medicamente cu efect:

55
a) Anticoagulant
b) Sedativ
c) Bactericid i bacteriostatic
131. Scopul Precauiunilor Universale este:
a) Combaterea IN (infecii nosocomiale)
b) Prevenirea IN cu cale de transmitere sanguin la locul de munc
c) Tratarea IN n secia de boli infecioase
132. n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medicala se respecta:
a) Cod galben - deeuri periculoase
b) Cod negru - deeuri nepericuloase
c) Colectarea deeurilor neptoare n cutii de carton
133. Caz de expunere profesional reprezint:
a) Orice persoan din sistemul sanitar care a suferit o expunere accidental
b) Orice persoan din sistemul sanitar care vine in contact cu pacientul
c) Orice persoan din sistemul sanitar care se mbolnvete
134. Accident de munc nseamn:
a) Accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei aciuni
ntreprinse din proprie iniiativ pentru salvarea de viei omeneti
b) Accidentul suferit de o persoan aflat n ndeplinirea atribuiilor
de serviciu, ca urmare a unei agresiuni
c) Accidentul suferit n concediul de odihn
135. Pentru manevrarea materialelor i instrumentelor sterile se poate utiliza:
a) Mna acoperit cu mnua steril
b) Mna splat cu ap i spun
c) Pensa de servit
136. Dezinfecia este metod de distrugere a:
a) Agenilor infecioi de pe tegumente, mucoase, obiecte i din ncperi
b) Paraziilor de pe obiecte
c) Insectelor transmitoare de infecii
137. Splarea de decontaminare a minilor se face cu:
a) Ap i spun
b) Ap, spun, frecare cu periua, uscare i aplicare de alcool
c) Ap, spun, frecare cu periua, uscare
138. Soluia antiseptic are urmtoarele proprieti:
a) Distruge microorganismele de pe tegumente i mucoase, fr a
le altera integritatea
b) Nu are efect pe tegumente
c) Este mai concentrat dect soluia dezinfectant

56
139. Sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale:
a) Pacienii vrstnici, tarai
b) Pacienii supui manevrelor invazive
c) Pacienii internai de urgen n spital
140. Circuitele funcionale n unitile sanitare respect urmtoarele elemente:
a) Circuitul aseptic indic sensul de circulaie pentru protecia
mpotriva infeciilor
b) Circuitul septic asigur condiii de protecie mpotriva infeciilor
c) ntre circuitul septic i cel aseptic funcioneaz principiul
neseparrii circuitelor

Nr. Modulul 18. Administrarea medicamentelor


crt. Panicu Georgeta Itemi de evaluare
141. Medicamentele lichide pot fi sub form de:
a) soluii,prafuri;
b) emulsii,tincturi;
c) uleiuri,substane mucilaginoase.
142. Formele de administrare a medicamentelor pe cale rectal pot fi
urmatoarele cu excepia:
a) supozitoare;
b) soluii izotone;
c) soluii hipertone.
143. Administrarea parenteral a medicamentelor se face:
a) per os;
b) sublingual;
c) intramuscular.
144. Nu pot fi considerate accidente ale injeciei intramusculare:
a) flebalgia;
b) paralizia prin lezarea nervului sciatic;
c) embolia uleioasa;
145. Medicamentele pot fi administrate pe suprafaa tegumentelor:
a) prin comprese medicamentoase, pudraj;
b) subcutanat,badijonare;
c) prin frictionare,emplastre medicinale.
146. Administrarea medicamentelor pe cale oral se face pentru obinerea
urmtoarelor efecte
locale:
a) favorizarea cicatrizrii ulceraiilor mucoasei digestive;

57
b) protejarea mucoasei gastrointestinale;
c) nlocuirea fermenilor digestivi (cnd acetia lipsesc).
147. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie se face pentru:
a) decongestionarea mucoasei cilor respiratorii;
b) mbogirea n oxigen a aerului inspirat;
c) fluidificarea sputei.
148. Accidentele injeciei intravenoase sunt urmatoarele cu exceptia:
a) flebalgiei,prin injectarea rapid a soluiei sau a unor substane
iritante;
b) hematomului, prin strpungerea arterei;
c) paraliziei, prin lezarea nervului sciatic.
149. In care din urmtoarele situaii ,injecia intradermic se efectueaz in
scop terapeutic:
a) intradermoreacie la tuberculin,la diveri alergeni;
b) vaccinare BCG;
c) desensibilizare in afeciuni alergice;
150. Administrarea medicamentelor pe cale rectal este indicat la:
a) pacienii cu tulburri de deglutiie;
b) pacienii operai pe tubul digestiv superior sau cu intoleran
digestiv;
c) pacienii operai pe anus i rect.
151. Pe cale rectal,medicamentele se pot administra sub forma de:
a) caete,mucilagii
b) supozitoare,soluii izotone
c) unguente,emulsii
152. Este contraindicat administrarea medicamentelor pe cale oral atunci
cnd:
a) medicamentul este inactivat de secreiile digestive;
b) medicamentul prezint proprieti iritante asupra mucoasei
gastrice;
c) pacientul refuz medicamentul
153. Reaciile adverse ale medicamentelor pot fi:
a) reacii adverse de tip toxic;
b) reacii adverse idiosincrazice;
c) reacii adverse alergice.
154. Locurile injeciei intravenoase la adult sunt :
a) venele de pe faa dorsal a minii;
b) venele epicraniene;

58
c) venele maleolare interne.
155. Pe cale enterala absorbtia medicamentelor se face:
a) prin tractul gastrointestinal:
b) prin mucoasa nazala;
c) prin muchi voluminoi lipsiti de trunchiuri importante de
vase i nervi.
156. Scopul perfuziei intravenoase este:
a) depurativ,dilund i favoriznd excreia din organism a
produilor toxici;
b) alimentaie parenteral;
c) administrarea unor substane de contrast in scop explorator.
157. La pacientul incontient medicamentele solide pot fi administrate :
a) pe cale oral dizolvate in ceai;
b) prin sond gastric impreun cu alimentele;
c) ambele variante sunt corecte;
158. Injecia subcutanat se efectueaz in:
a) regiunea deltoidian;
b) regiunea supra i subspinoas a omoplatului;
c) regiunea subclavicular.
159. In administrarea Fraxiparinei subcutanat:
a) se introduce acul pe toat lungimea lui, perpendicular (la un
unghi de 90) in pliul cutanat;
b) nu se menine pliul in timpul injectrii ;
c) se introduce acul in unghi de 45 grade cu meninerea pliului
cutanat.
160. Administrarea medicamentelor pe cale parenteral este mai avantajoas
pentru c:
a) utilizeaz tractul digestiv;
b) se evit transmiterea hepatitei virale B;
c) ofer posibilitatea administrrii la bolnavii incontieni.
161. Injecia intramuscular se poate efectua la nivelul :
a) fesei n cadranul infero-extern;
b) fesei n cadranul supero-extern;
c) fesei n cadranul supero-intern.
162. Pe cale intradermic se pot administra:
a) soluii uleioase;
c) soluii hipertone;
c) soluii izotone;

59
163. Care dintre cile de mai jos nu sunt ci parenterale de administrare a
medicamentelor?
a) cutanat;
b) respiratorie;
c) intraosoas.
164. Medicamentele solide pot fi sub form de:
a) granule,mixture;
b) decocturi,tablete;
c) substane mucilaginoase.
165. Pentru injecia intradermic se folosete:
a) ac cu bizou lung;
b) ac cu bizou scurt;
c) ambele rezultate sunt corecte.

Nr. Modulul 23. Pneumologie i nursing specific


crt. Dr. Ivan Mihaela Itemi de evaluare
166. Urmtoarele cauze pot determina dispneea laringian:
a) Edemul pulmonar acut
b) Edemul Quincke
c) Pleurezia masiv
167. Care dintre urmtoarele explorri nu fac parte din diagnosticul BPOC:
a) Electrocardiogram
b) Gazometria
c) Ecografia Doppler vascular
168. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular
a) Poliglobulie
b) Cardiomegalie
c) Brbat tnr
169. Semnele de insuficienta respiratorie acuta nu cuprind:
a) transpiraii, polipnee
b) dureri abdominal
c) tiraj intercostal
170. Care dintre urmtoarele explorri trebuie realizate de prim intenie n
caz de dispnee:
a) Radiografia toracic fa
b) Radiografia toracic profil
c) Gazometria arterial
171. Bronita cronic simpl are urmtoarele caracteristici

60
a) Tuse i expectoraie cronic fr dispnee
b) VEMS>80%
c) obstrucie persistent a cilor aeriene mici
172. Sunt adevrate urmtoarele cu privire la emfizemul panlobular :
a) Afecteaz toate structurile lobilor
b) Se datoreaz toxicelor exogene
c) Dispnee absenta
173. n tratamentul BPOC se utilizeaz urmtorii bronhodilatatori cu aciune
scurt
a) Formoterol
b) Bromur de ipratoripium
c) Bromur de tiotropium
174. Probele funcionale respiratorii au urmtoarele valori n funcie de
stadiul BPOC:
a) Stadiu IV - VEMS < 50% din cel teoretic
b) Stadiu IV - VEMS < 30% din cel teoretic
c) Stadiu II - VEMS ntre 50-80%
175. Care dintre urmtorii nu reprezint pneumalergeni :
a) Cini
b) Pisici
c) Pianjeni
176. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat despre
simptomatologia astmului?
a) Wheezing
b) Tuse
c) Apare la amiaz
177. Care dintre urmtoarele afirmaii legat de examenul fizic nu este
adevrat la pacientul cu astm
a) ngroarea mucoasei nazale
b) Sinuzit
c) Raluri subcrepitante
178. Astmul persistent moderat se caracterizeaz prin :
a) Simptome cotidiene
b) VEMS < 40% din valorile prezise
c) Alterarea somnului
179. Diagnosticul de astm se pune prin :
a) prin anamneza : episoade recidivante de dureri toracice, dureri
retrosternale, tuse hemoptoic

61
b) istoric de atopie personala sau familiala (rinita sau dermatita
atopic)
c) agravarea simptomelor in prezenta unor alergeni
180. Semnele respiratorii de gravitate in cadrul astmului la adult sunt:
a) dificultatea de a vorbi sau de a tui
b) transpiraii
c) contractura muchilor intercostali
181. Tratamentul de fond al astmului persistent sever include:
a) corticoizi inhalatori in doze nalte
b) bronhodilatatori cu aciune prelungita
c) antihistaminice
182. Examenul clinic al unui sindrom de revrsat pleural relev:
a) Accentuarea murmurului vesicular
b) Accentuarea transmiterii vibraiilor vocale
c) Matitate decliv
183. Nu reprezint semne funcionale ale pneumotorecelui :
a) Dispnee de intensitate variabil
b) Durere n bar
c) Durere brutal
184. Semnele radiologice de gravitate ntr-un pneumotorace sunt:
a) Mediastin deplasat pe partea contralateral
b) Cupol diafragmatic convex
c) Brid pleural
185. Un lichid pleural este un exsudat n urmtoarele condiii:
a) Raport proteine n lichid/proteine n snge > 0,5
b) Raport LDH n lichid/LDH n snge > 0,6
c) Raport proteine n lichid/proteine n snge < 0,5
186. Reprezint cauze de transsudat :
a) Urinotorace
b) Mixedemul
c) Sindrom nefrotic
187. n pneumotorace, insuficiena respiratorie acut este marcat de :
a) Desaturare
b) Paloare
c) Cianoz
188. Medicament contraindicat n sarcin:
a)Rifabutina
b)Rifampicina

62
c)Pirazinamida
189. Nu reprezint localizare extrapulmonar a tuberculozei :
a)Ganglioni
b)Rinichi
c)Miocard
190. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tuberculoza este fals :
a)Agentul patogen este bacilul Koch
b)Forma pulmonar este rar
c)Tratamentul const n asociere de antibiotice timp de mai mult de
6 luni
191. IDR este caracterizat, cu excepia :
a)Citire 1 de 6 mm i citire 2 de 10 mm nu nseamn viraj
b)Citire 1 de 4 mm i citire 2 de 10 mm nseamn viraj
c)Se injecteaz pe faa anterioar a braului
192. Tratamentul TBC la pacienii cu HIV nu include:
a)Pirazinamid
b)Rifampicin
c)Isoniazid
193. Tuberculoza pulmonar comun se manifest prin:
a)transpiraii nocturne
b)hemoptizie
c)tuse prelungite
194. n tratamentul antituberculos administrat adultului se regsesc
urmtoarele preparate:
a)Etambutol
b)Pirazinamida
c)Acidul clavulanic
195. Localizarea tuberculozei extrapulmonare cuprinde :
a)Pericardit
b)Meningit
c)Afectare splenic

Nr. Modulul 23. Pneumologie i nursing specific


crt. Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
196.
1. Oxigenoterapia:
a) Se efectueaz n toate formele de insuficien respiratorie acut
b) Nu necesit dezobstrucia prealabil a cilor aeriene
c) Se realizeaz cu oxigen umidificat prin barbotare

63
197. Legat de testarea tuberculinic cutanat sunt adevrate afirmaiile, mai
puin:
a) Injectarea trebuie fcut pe faa anterioar a antebraului, la
unirea 1/3 superioar cu 2/3 inferioare
b) se injecteaz strict intradermic 0,1 ml din soluia de 20 U/ml
c) Reacia tuberculinic < 10 mm este considerat negativ;
diagnosticul este de infecie tuberculoas prezent
198. Testarea capacitii pulmonare se va realiza pentru:
a) Detectarea prezenei/absenei unei disfuncii respiratorii
b) Evaluarea n timp a funciei pulmonare sau a tratamentului
c) Evaluarea ratei respiratorii
199. Alegei afirmaiile corecte referitoare la pleurezii:
a) Reprezint acumularea intrapleural de lichid cu caracter de
exsudat
b) Lichidul poate fi nchistat n pleur compartimentat
c) Acumularea de lichid este consecutiv unui proces inflamator al
foielor pleurale
200. Educaia pentru sntate a pacienilor cu tuberculoz pulmonar include
urmtoarele msuri:
a) Contientizarea caracterului contagios, transmisibil al bolii
b) Contientizarea caracterului cronic i incurabil al bolii
c) Importana respectrii schemei terapeutice n ambulatoriu i a
controalelor periodice pentru prevenire a recidivelor
201. Msurile speciale de ngrijire acordate pacienilor cu pneumonii
bacteriene includ:
a) Poziionare alternativ n Fowler i Trendelenburg
b) Tapotaj toracic pentru facilitarea expectoraiei i prevenirea
atelectaziilor
c) Oxigenoterapie intermitent, cu oxigen umidificat, 3-4 l/min.
202. Conduita practic n urgen n criza sever de astm bronic implic
a) Internare obligatorie
b) Oxigenoterapie pe sond nazal/masc cu oxigen umidificat, 5-6
1/min
c) Bronhodilatatoare - aerosoli MDI i corticoterapie parenteral
203. Care din semnele de mai jos sunt revelatoare ntr-o hemoptizie?
a) Hemoptizia apare dup un acces de tuse
b) Sngele din hemoptizie este incoagulabil, ca zaul de cafea
c) Sngele este aerat, amestecat cu elemente caracteristice sputei

64
204. Dispneea:
a) Poate fi paroxistic
b) Poate fi prezent n afeciuni cardiace
c) Poate fi un simptom al unei afeciuni respiratorii
205. Procesul de nursing, n afeciunile pulmonare, cuprinde urmtoarele
etape:
a) Aplicarea interveniilor nursing
b) Stabilirea diagnosticelor medicale
c) Culegerea datelor
206. La pacientul dispneic:
a) Se administreaz oxigen
b) Se monitorizeaz permanent funciile vitale
c) Se administreaz sedative
207. Care din urmtoarele gesturi terapeutice pot fi incriminate n
declanarea la adult a unui acces sever de astm bronic (stare de ru
astmatic) ?
a) Abuz de simpatomimetice administrate inhalator
b) Suprimarea brusc a corticoterapiei
c) Corticosteroizi administrai intravenos
208. La pacientul cu insuficien respiratorie acut, prima msur pe care
trebuie s o aplice asistenta medical este:
a) Administrarea de antibiotice
b) Administrarea de oxigen
c) Administrarea de expectorante
209. Dispneea paroxistic expiratorie apare n:
a) Tuberculoz pulmonar
b) Sindromul de revrsat pleural lichidian
c) Criza de astm bronic
210. Manifestarea de dependen cea mai frecvent n broniectazie
este:
a) Bronhoree purulent
b) Hemoptizia
c) Tusea seac
211. Referitor la pleurezia neoplazic sunt reale urmtoarele afirmaii:
a) Frecvent, lichidul pleural este n cantitate mic
b) Lichidul pleural se reface rapid dup toracocentez evacuatorie
c) Frecvent, lichidul pleural este n cantitate mare, sanguinolent
212. Beneficiile instituirii oxigenoterapiei imediate sunt

65
a) Ameliorarea hipertensiunii arteriale
b) Corectarea hipoxemiei
c) Reducerea dispneei
213. Pregtirea pacientului pentru fibroscopie presupune:
a) Administrarea medicaiei cardiace i respiratorii
b) Premedicaie: diazepam, codein, antibiotice
c) ECG i spirometrie
214. Dup efectuarea fibroscopiei, asistenta medical
a) Nu va efectua nici o intervenie
b) Va ateniona pacientul c este posibil s prezinte hemoptizie
c) Va administra oxigen
215. La pacientul cu tuberculoz, tratamentul tuberculostatic va fi
a) Administrat dimineaa, sub direct observare (DOT)
b) Administrat ntr-o faz iniial, de atac i una de continuare
c) Administrat ntr-un ritm intermitent
216. Asistenta medical, n aplicarea tratamentului tuberculostatic
a) Va evita contactul cu pacientul
b) Va convinge pacientul i familia acestuia c numai un tratament
corect i complet asigur vindecarea i previne recidivele
c) Trebuie s fie amabil i prietenoas cu pacientul
217. Tusea bitonal apare n:
a)Pneumonie acut
b)Pleurezie purulent
c)Pareza corzilor vocale
218. Vomica reprezint:
a)manifestare de dependen ntlnit n abces pulmonar
b)vrstur alimentar
c)eliminarea unei colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii.
219. Hipoxia reprezint:
a)creterea oxigenului n sngele circulant
b)creterea CO2 n sngele circulant
c)scderea oxigenului n sngele circulant
220. Obiectivele de ngrijire n BPOC vizeaz:
a)administrarea de lichide calde
b)combaterea obstruciei, inflamaiei, spasmului
c)combaterea insuficienei respiratorii
221. Manifestrile de dependen n pneumoniei pneumococice cuprind
urmtoarele simptome:

66
a)vomica, febra 37,5 - 38 grade, greaa
b)expectoraie mucopurulent , febra n platou
c)frison unic , febra 39-40, junghi toracic
222. n perioadele febrile din pneumonia pneumococic se recomand, mai
puin
a)repaus la pat, regim hidro-zaharat bogat n vitamine
b)regim alimentar desodat
c)consum excesiv de lichide
223. Expectoraia n pneumonia pneumococic este :
a)roie - ruginie , vscoas, aderent
b)sidefie - perlat
c)spumoas , aerat
224. Spirometria
evalueaz:
a)volumele pulmonare dup efort
b)funcia pulmonar i eficacitatea tratamentului
c)riscul interveniilor chirurgicale cunoscute ca afectnd funcia
pulmonar
225. Oxigenoterapia
a)Este indicat cnd hipoxemia este dovedit prin pa O2<60 mm Hg
sau SaO2<90% aerul ambient
b)Are indicaii controversate n mucoviscidoz i pneumoconioze
c)Este contraindicat n afeciuni cardiac.

Nr. Modulul 23. Pneumologie i nursing specific


crt. Rusu Carmen Itemi de evaluare
226. Cea mai raspandita modalitate de transmitere a tuberculozei este pe cale
aeriana prin :
a)Folosirea in comun a veselei si tacamurilor.
b)Folosirea in comun a unor obiecte.
c)Picaturi de secretii eliminate in cursul vorbirii, tusei ,canatului,
stranutului de catre un bolnav cu tuberculoza pulmonara.
227. Intradermoreactia la tuberculina se face:
a)Folosind tehnica injectiei subcutanate.
b)Folosind 0,1 ml tuberculina.
c)Prin administrarea de 0,1 ml tuberculina pe fata anterioara a
antebratului stang, la unirea a 2/3 inferioare cu o 1/3 superioara.
228. Medicamentele folosite pentru tratamentul tuberculozei sunt :

67
a)Penicilina
b)Hidrazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol, streptomocina
c)Antibiotice conform antibiogramei deoarece este o infectie
229. Tratamentul impotriva tuberculozei se face :
a)In corformitate cu normele OMS: unitar, standardizat, gratuit.
b)Conform retetei eliberate de medicul de familie.
c)Sub directa observare (directly observed therapy) a asistentei
medicale.
230. Acumularea secretiilor bronsice determina :
a)Aparitia cianozei, dispneii, scaderea saturatiei oxigenului in
sangele arterial.
b)Perturbarea schimburilor gazoase.
c)Interventii specifice pentru eliberarea cailor respiratorii prin
mobilizarea secretiilor bronsice.
231. Bronhoscopia sau fibrobronhoscopia este utila :
a)Ca metoda de tratament in afectiunile aparatului respirator.
b)Pentru precizarea diagnosticului medical, aspirarea secretiilor
bronsice, extragerea corpilor straini intrabronsici.
c)Ca metoda de investigare a tubului digestiv deoarece
introducerea fibroscopului se face prin orofaringe.
232. Fibroscopul flexibil se sterilizeaza dupa fiecare investigatie prin
urmatoarea metoda:
a)Spalarea cu apa si apoi stergerea cu o compresa cu alcool.
b)Folosind vapori fierbinti sub presiune (autoclav).
c)Sterilizare la rece (sterilizare chimica) prin imersia fibroscopului
intr-o solutie puternic antiseptic
233. Materialele necesare pentru nebulizarea solutiilor sunt :
a)Aparat electric sau cu ultarsunete sau sursa de oxigen pentru
formarea microparticulelor.
b)Manusi, pahar pentru expectoratie, batiste de unica
intrebuintare.
c)Un vas cu apa calda si un prosop.
234. Materialele necesare pentru administrarea oxigenului sunt:
a)Sursa de oxygen, barbotor/ umidificator cu apa sterile
b)Calea de administrare (masca sau canula nazala), manusi
c)Prescriptie medicala conform careia se va administra o anumita
cantitate de oxigen (litri / minut) pacientului.

68
Nr. Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie
crt. Dr. Costin Anca Itemi de evaluare
235. Stenoza mitral se caracterizeaz clinic prin:
a) Dispnee
b) Hemoptizii
c) Embolii arteriale
236. Complicaiile cardiace ale hipertensiunii arteriale sunt:
a) Angina pectoral
b) Hipotensiune arterial
c) Insuficiena cardiac
237. Factorii de risc ai anginei pectorale sunt:
a) Bradicardia
b) Diabetul zaharat
c) Dislipidemiile
238. Tratamentul infarctului miocardic acut n perioada iniial include:
a) Oxigenoterapia
b) Trombolitice
c) Mobilizare precoce
239. Insuficiena mitral se caracterizeaz prin trecerea anormal, n sistol, a sngelui:
a) Din ventriculul stng n atriul stng
b) Din ventriculul drept n atriul drept
c) Din atriul stng n ventriculul stng
240. Durerea din infarctul miocardic acut (IMA) se caracterizeaz prin :
a) Localizare retrosternal
b) Nu iradiaz
c) Nu cedeaz la nitroglicerin
241. Boala varicoasa are ca etiologie:
a) Vrsta peste 25 ani
b) Sexul feminin
c) Ereditatea
242. Tabloul clinic n stenoza aortic se caracterizeaz prin:
a) Dispnee
b) Angina pectoral
c) Sincop
243. Hipertensiunea arteriala secundar apare n:
a) Afeciuni renale cronice
b) Afeciuni endocrine
c) Afeciuni genitale

69
244. Tratamentul din infarctului de miocard acut (IMA) vizeaz:
a) Repaus la pat, combaterea durerii, tratament anticoagulant
b) Blocani ai canalelor de calciu, regim igieno-dietetic
c) Trombolitice, antalgice.
245. Factorii declanatori ai bolii tromboembolice sunt:
a) Traumatisme venoase
b) Actul operator
c) Actul obstetrical
246. Tratamentul anginei pectorale se face cu:
a) Nitrai
b) Inhibitori ai enzimei de conversie
c) Diuretice
247. Factorii predispozani pentru infarctul miocardic acut (IMA) sunt:
a) Efortul fizic
b) Stresul
c) Medicaia trombolitic
248. Complicaiile neurologice ale hipertensiune arterial (HTA) sunt :
a) Insuficiena cardiac
b) Tromboza cerebral
c) Hemoragia cerebral
249. Durerea din Angina pectoral se caracterizeaz prin:
a) Dureaz peste 20 minute
b) Iradiaz n membrul superior stng
c) Nu cedeaz la nitroglicerin
250. Insuficiena cardiac stng se caracterizeaz clinic prin:
a) Jugulare turgescente
b) Dispnee
c) Tuse
251. Factorii de risc ai anginei pectorale sunt:
a) Ateroscleroza
b) Fumatul
c) Sedentarismul
252. Tratamentul n urgen al infarctului miocardic acut (IMA) cuprinde:
a) Combaterea durerii
b) Administrare de antibiotice
c) Oxigenoterapie
253. HTA (hipertensiunea arterial) secundar poate fi determinat de :
a) Pielonefrit cronic

70
b) Contraceptive orale
c) Regim hiposodat
254. Simptomele hipertensiunii arteriale (HTA) sunt:
a) Cefalee pulsatil
b) Cianoz
c) Ameeli, scotoame
255. Insuficiena cardiac dreapt se caracterizeaz clinic prin:
a) Hepatomegalie
b) Hemoptizii
c) Edeme
256. Tratamentul hipertensiune arterial (HTA) se poate face cu:
a) Decontracturante
b) Diuretice
c) Blocani ai canalelor de calciu
257. Factorii de risc pentru ateroscleroz sunt:
a) Hipoglicemiile
b) Diabetul zaharat
c) Contraceptivele orale
258. Regimul igieno-dietetic n insuficien cardiac:
a) Regim hiposodat
b) Evitarea alimentelor bogate n grsimi
c) Limitarea efortului fizic
259. Complicaiile bolii varicoase sunt:
a) Tromboflebit
b) Hemoragii interne
c) Ulcer varicos
260. Pacienii predispui la apariia endocarditelor sunt:
a) Pacieni cu protez valvular
b) Pacieni cu malformaii congenitale cardiace
c) Pacieni cu malformaii congenital renale
261. Tratamentul conservator ale varicelor prevede:
a) Evitarea ortostatismului
b) Medicaie venotrop
c) Intervenie chirurgical
262. Angina pectoral de efort:
a) Se manifest prin durere retrosternal i iradiaz n membrul
superior pe marginea cubital.
b) Criza dureaz mai puin de 15 minute.

71
c )Cedeaz la repaus i nitroglicerin.
263. Ca msur de urgen n EPA se aplic:
a) Aspiraia secreiilor.
b) Mobilizarea bolnavului.
c )Administrarea de Mialgin 1 f i.m. sau i.v.
264. Angina pectoral instabil:
a) Crizele dureroase sunt prelungite (peste 15 minute).
b) Durerea este mai intens dect n angina de efort.
c )Simptomele cedeaz la administrarea de Nifedipin.

Nr. Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie


crt. Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
265. Angiocardiografia reprezint:
a) Examinarea interiorului vaselor i a cavitilor inimii cu ajutorul
substanei de contrast.
b) Evidenierea arterelor periferice cu ajutorul substanelor de contrast.
c )Evidenierea arterei aorte cu ajutorul substanei de contrast.
266. Anticoagulantele nu se administreaz la pacient cu:
a) IMA.
b) Ulcer duodenal.
c )Accident vascular cerebral.
267. Ateroscleroza:
a) Determina ngroarea peretelui i ngustarea lumenului arterial.
b) Este mai frecvent la femei.
c )HTA i obezitatea sunt factori de risc.
268. Atitudinea de urgen n angina pectoral vizeaz:
a) Repaus absolut la pat.
b) Nitroglicerin 1 tb. sublingual.
c )Electrocardiogram.
269. Boala varicoas se caracterizeaz clinic prin:
a) Oboseal n membrele inferioare.
b) Crampe nocturne.
c )Agitaie psihomotorie.
270. Bolnavul cu infarct de miocard se transport:
a) Cu fotoliu rulant.
b) Cu cruciorul.
c )Pe jos sau cu liftul.
271. Care dintre urmtoarele examene radiologice ale cordului se execut cu

72
ajutorul substanelor de contrast:
a) Radioscopie cardiac.
b) Angiocardiografie.
c )Coronarografie.
272. Care sunt factori de risc coronarian?
a) Obezitate.
b) Hipoglicemie.
c )Fumat.
273. Durerea din angina pectoral are caracter:
a) Constrictiv.
b) Difuz.
c )Sufocant.
274. Durerea din angina pectoral de efort are urmtoarele caractere:
a) Durere retrosternal ce iradiaz n membrul superior stng.
b) Nu cedeaz la administrarea de nitroglicerin.
c )Dureaz mai mult de 45 minute.
275. Durerea din angina pectoral se caracterizeaz prin:
a) Sediul retrosternal cu iradiere n mna stng, pe marginea
cubital a minii stngi pn la ultimele 2 degete.
b) Dureaz 4-24 ore.
c )Cedeaz la nitroglicerin sublingual.
276. Educaia pentru sntate a bolnavilor hipertensivi vizeaz:
a) Educarea privind un regim de via echilibrat, evitarea stresului.
b) Combaterea obezitii, suprimarea fumatului.
c )Combaterea infeciilor generale sau locale.
277. Educaia sanitar a bolnavului cu tromboflebit vizeaz:
a) Purtarea ciorapilor elastici.
b) Masajul periodic al membrelor inferioare.
c )Diet hiperglucidic.
278. Electrocardiograma reprezint:
a) nregistrarea biocurenilor la nivelul cordului.
b) nregistrarea biocurenilor la nivelul creierului.
c )nregistrarea biocurenilor la nivelul muchilor.
279. Explorrile cardiovasculare au ca scop:
a) Stabilirea funcionalitii inimii i vaselor sanguine.
b) Evidenierea tulburrilor funcionale cardio-vasculare.
c )Stabilirea deficitului funcional endocrin.
280. Factori de risc coronarian:

73
a) Obezitate.
b) Subnutriie.
c )Fumat.
281. Factorii declanatori ai IMA sunt:
a) Expunere la frig, efort fizic intens, mese copioase, stres.
b) Septicemii, endocardit infecioas.
c )Tuberculoz, boli reumatismale.
282. Insuficiena cardiac dreapt prezint urmtoarele simptome:
a) Cianoz.
b) Hipertensiune sistolic.
c )Edemele.
283. nregistrarea grafic a zgomotelor produse n timpul unui ciclu cardiac se numete:
a) Scintigram cardiac.
b) Spirogram.
c )Fonocardiogram.
284. Msurarea presiunii venoase se efectueaz cu:
a) Aparatul spirograf.
b) Manometrul Claude.
c )Tensiometrul.
285. Obiectivele de ngrijire a bolnavului cu endocardit infecioas vizeaz:
a) Combaterea infeciei.
b) Asigurarea confortului fizic i psihic.
c )Tratarea cariilor dentare.
286. Apexocardiograma nregistreaz:
a) Zgomotele produse n cursul unui ciclu cardiac.
b) nregistrarea grafic a ocului apexian.
c )nregistrarea ultrasunetelor strbtute i reflectate la nivelul
cordului.
287. Aritmiile cardiace produse prin tulburri de conducere se numesc:
a) Extrasistole.
b) Flutter.
c )Blocuri.
288. Cum se numete examenul bacteriologic care poate pune diagnosticul de
certitudine n endocardita bacterian?
a) Hemocultur.
b) Urocultur.
c )Coprocultur.
289. Locul punciei pericardice n cazul evacurii lichidului este:

74
a) Spaiul V intercostal stng, la 6 cm de marginea sternului.
b) Spaiul VI-VII la jumtatea distanei dintre linia axilar anterioar i
cea medioclavicular stng.
c) La extremitatea apendicelui xifoid, bolnavul fiind aezat n poziie semieznd.
290. Valoarea normal a presiunii venoase msurate cu manometru Claude
este egal cu:
a) 10-12 mm ap.
b) 10-12 cm ap.
c )200-400 mm ap.
291. Pulsul central se msoar n cazul tulburrilor de ritm i se noteaz n
foaia de temperatur cu:
a) Culoare albastr linie continu.
b) Culoare roie linie discontinu.
c )Culoare roie linie continu.
292. n insuficiena cardiac bolnavul va fi aezat n poziia:
a) Semieznd.
b) Ortopnee.
c )Decubit lateral.
293. Durerea precordial din angina pectoral are urmtoarele caracteristici:
a) Sediul retrosternal
b) Dureaz > de 24 h
c) Iradiaz n membrul stng pe marginea cubital pn n ultimele
dou degete
294. Care din urmtorii factori se consider de risc n bolile cardiovasculare:
a) Hipercolesterolemie
b) Diabetul zaharat
c) Regim lacto-vegetarian

Nr. Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie


crt. Ivanov Alina Itemi de evaluare
295. Testul Rumpell Lede determina:
a) fragilitatea capilara;
b) fragilitatea venoasa;
c) rezistenta arteriala;
296. Interventiile autonome ale asistentei la pacientul imobilizat la pat sunt:
a) mobilizarea bolnavului pentru prevenirea tromboflebitei;
b) administrare de anticoagulante;
c) exercitii fizice passive ale membrelor inferioare;

75
297. Prioritatile de ingrijire vizeaza:
a) administrarea tratamentului antihipertensiv;
b) profilaxia complicatiilor;
c) mentinerea functiilor vitale in limite fiziologice;
298. Pregatirea bolnavului pentru c ateterism cardiac presupune:
a) testarea sensibilitatii la xilina si substanta de contrast;
b) efectuarea de EKG;
c) clisms evacuatoare simpla;
299. Compresiile toracice in masajul cardiac extern se fac in ritm de:
a) 30 compresii pe minut insotite de 2 ventilatii;
b) 100 compresii pe minut;
c) 15 compresii si 2 ventilatii;
300. Printre accidentele punctiei pericardice enumeram:
a) socul cardiogen;
b) patrunderea cu acul in miocard;
c) patrunderea cu acul in pericard;
301. Pozitia bolnavului in efectuarea cateterismului cardiac este:
a) decubit ventral pe masa radiologica;
b) decubit dorsal pe masa radiologica;
c) decubit lateral stang pe masa radiologica;
302. Suportul de baza la un pacient in stop cardio-respirator vizeaza:
a) eliberarea cailor aerine;
b) intubatia oro-traheala;
c) montarea liniei venoase;
303. Cand pulsul radial nu se palpeaza se incearca masurarea lui la artera:
a) carotida externa;
b) pedioasa;
c) femurala;
304. Semnele intrarii in stopul cardio-respirator:
a) incetinirea frecventei cardiace;
b) oprirea respiratiei;
c) cianoza periorala;

Nr. Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie


crt. Dr. inic Theodor Itemi de evaluare
305. Glandele salivare mari sunt:
a) Parotide
b) Paratiroide

76
c) Subfrenice
306. Care din urmtoarele segmente apartine tubului digestiv:
a) Laringe
b) Pancreas
c) Faringe
307. Care din urmtoarele glande sunt anexe ale tubului digestiv:
a) Vezicula biliara
b) Tiroida
c) Pancreasul
308. Ce fel de glanda este considerata vezicula biliara:
a) Endocrina
b) Exocrina
c) Nu este glanda
309. Ce fel de glanda este considerat pancreasul:
a) Endocrina
b) Exocrina
c) Mixta
310. Esofagitele pot avea ca etiologie:
a) HTA
b) Ingestia de substante acide(HCl)
c) Ingestia de substante bazice(NaOH)
311. Tratamentul refluxului gastro-esofagian poate cuprinde:
a) Administrarea de IPP
b) Mese reduse cantitativ dar crescute numeric
c) Administrarea de diuretice
312. Tratamentul ulcerului gastric poate cuprinde:
a) Administrare de AINS
b) Administrarea de IPP
c) Administrarea de diuretice
313. Tratamentul ulcerului gastric determinat de Helicobacter Pylori poate cuprinde:
a) Tripla terapie cu amoxicilina+clarithromicina+ipp
b) Tripala terapie cu amoxicilina+augmentin+ains
c) Tripla terapie cu Amoxicilina+diuretic+ipp
314. Investigaiile imagistice pentru diagnosticul ulcerului gastric sunt:
a) Endoscopia digestiva inferioara
b) Endoscopia digestiva superioara
c) Endoscopia digestiva medie
315. Complicaiile ulcerului gastric sunt:

77
a) HDS (hemoragie digestiv superioar)
b) HDI (hemoragie digestiv inferioar)
c) Malignizare
316. Etiologia ulcerului duodenal poate cuprinde:
a) Infectia cu Helicobacter Pylori
b) Infectia cu streptococ -hemolitic
c) Nu se poate preciza exact etiologia
317. Complicaiile ulcerului duodenal sunt:
a) Malignizare
b) HDS (hemoragie digestiv superioar)
c) HDI (hemoragie digestiv inferioar)
318. Etiologia bolilor inflamatorii intestinale este:
a) Excesul de lipide alimentare
b) Excesul de sare,zahr,grsimi
c) Necunoscut, numai suspicionat
319. Tratamentul bolilor inflamatorii intestinale poate cuprinde:
a) Tripla terapie cu amoxicila+clarithromicina+ipp
b) Administrarea de diuretice
c) Folosirea agenilor imunomodulatori
320. Diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale poate cuprinde:
a) Efectuarea unei electrocardiograme
b) Efectuarea unei ecocardiografii
c) Colonoscopia
321. Tabloul clinic al pancreatitei acute poate cuprinde:
a) Rectoragii
b) HDS (hemoragie digestiv superioar)
c) Hiperglicemie
322. Pancreatita cronic este:
a) O inflamaie acut la nivelul pancreasului
b) O inflamaie cronic la nivelul pancreasului
c) O inflamaie cronic la nivelul veziculei biliare
323. Investigaiile imagistice in pancreatita cronica pot cuprinde:
a) Determinarea Helicobacter Pylori
b) Ecografia abdominala
c) Ecoendosopia
324. Tratamentul pancreatitei cronice poate cuprinde:
a) Regim igieno-dietetic
b) Administrare de diuretice

78
c) Suplimentarea deficitului enzimatic prin administrare de lipaza
325. Etiologia hepatitelor cronice poate cuprinde:
a) Infectia cu HPV
b) Infectia cu VHB
c) Infecia cu VHC
326. Identificarea VHC se face prin :
a) Anticorpi specifici anti HCV
b) Antigene specifice HCV
c) Efectuarea testelor specifice din urin
327. Manifestrile clinice ale hepatitelor cronice pot cuprinde:
a) Sindrom neuroasteniform
b) Inaptenta
c) Icter
328. Tratamentul hepatitelor cronice poate cuprinde:
a) Regim igieno-dietetic
b) Tatament chirugrical
c) Tratament medicamentos
329. Care din urmtoarele investigaii ne pot ajuta n stabilirea diagnosticului
diverselor afectiuni gastroenterologice:
a) Urografia
b) Computer tomograf
c) Colangiopanctreatografia retrograda endoscopica
330. Tabloul clinic al esofagitei acute postcaustice cuprinde:
a) Salivaie abundent
b) Leziuni ulcero-necrotice ale mucoasei bucale
c) Disfagii
331. Medicamentele care diminu secreia acid gastric sunt:
a) Ranitidin
b) Omeprazol
c) Carbonatul de sodiu
332. Contaminarea cu virusul hepatic C se face prin:
a) Transfuzii
b) Droguri injectabile la toxicomani
c) Materno-fetal
333. Tabloul clinic al colecistitei acute include:
a) Durere acut n hipocondrul stng
b) Durere acut n hipocondrul drept
c) Febr, frison

79
334. Factorii de risc pentru ulcerul gastroduodenal sunt:
a) Antihipertensivele
b) Antiinflamatorii nonsteroidiene
c) Antiinflamatorii steroidiene

Nr. Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie


crt. Asistent medical Mihalache Alina Itemi de evaluare
335. Prin definiie, noiunea de ulcer reprezint:
a) O pierdere de substan a peretelui digestiv, afectnd muscularis
mucosae
b) O pierdere de substan a peretelui digestiv, pn la seroas
c) O pierdere de substan a peretelui digestiv, pn la tunica
muscular
336. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Consumul de aspirin favorizeaz secreia acid gastric
b) Mecanismele fiziopatologice ale apariiei ulcerului sunt axate pe
dezechilibrul dintre factorii de agresiune a mucoasei i cei de
protecie a acesteia
c) Incidena ulcerului gastric i duodenal a nregistrat o cretere n
ultimii 20 de ani
337. Durerea ulceroas tipic:
a) Sediu epigastric
b) Iradiere posterioar spre coloana vertebral
c) Caracter tip cramp sau foame dureroas
338. Urmtoarele afirmaii sunt false:
a) Endoscopia digestiv superioar (EDS) este explorarea cea mai
important n diagnosticul ulcerului
b) EDS permite prelevarea de biopsii antrale i fundice pentru
identificarea Helicobacter pylori indiferent de localizarea
ulcerului
c) EDS permite prelevarea de biopsii duodenale pentru excluderea
unui cancer, innd cont c acesta poate mima ulcerul
339. Complicaiile ulcerului sunt:
a) Refluxul gastro-esofagian
b) Hemoragia
c) Perforaia
340. Bolile inflamatorii intestinale apar cu frecventa maxima in intervalul de
vrsta:

80
a) 5-20 ani
b) 20-30 ani
c) c) 15-30 ani
341. Boala Crohn afecteaz:
a) Anusul
b) Cavitatea bucala
c) Ileonul
342. n patologia autoimuna se poate indica urmtorul tratament:
a) Tratament simptomatic
b) Corticoterapie
c) Imunosupresoare
343. Creterea izolata a GGT se ntlnete cu predominan n:
a) Etilismul cronic
b) Hepatite medicamentoase
c) Hepatita virala acuta
344. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la hemoragia digestiv
superioar (HDS) sunt adevrate:
a) Se poate manifesta prin hematemez
b) Se poate manifesta prin melen
c) Se oprete deseori spontan
345. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la HDS sunt false:
a) Este deseori grav
b) Hemoragia provine din tubul digestiv situat n aval de unghiul
duodeno-jejunal
c) Se poate manifesta prin melen i/sau rectoragii
346. Care dintre urmtoarele afirmaii despre hepatita viral A sunt
adevrate:
a) Este determinat de un virus ADN
b) Contaminarea este fecalo-oral
c) Diagnosticul se bazeaz pe serologia IgM anti-VHA n faza acut
347. Colestaza intrahepatic are drept etiologie urmtoarele entiti:
a) Obstrucia caii biliare principale
b) Distrugerea canaliculelor biliare
c) Obstrucia cailor biliare intrahepatice
348. Etiologia icterului de origine extrahepatica este reprezentata de
urmtoarele afeciuni:
a) Litiaza biliara
b) Colangita sclerozanta primitiva

81
c) Ciroza hepatica
349. Hemoragia digestiva superioara este o urgenta
hepatogastroenterologica care prezint urmtoarele caracteristici:
a) Se manifesta prin hematemeza si/sau melena
b) Se poate prezenta cu rectoragie daca este abundenta
c) Provine din tubul digestiv situat in aval de unghiul duodeno-jejunal
350. Hemoragia digestiva inferioara are urmtoarele caracteristici:
a) Se manifesta prin rectoragie si/sau melena
b) Dominata de hemoragiile diverticulare si angiodisplazii
c) Nu se oprete spontan
351. Diagnosticul diferenial al hemoragiei digestive superioare se face cu :
a) Hemoptizia
b) Sngerare auriculara sau bucala
c) Vrsturi cu coninut rou (sfecla roie, vin)
352. Examenele endoscopice ale tubului digestiv sunt:
a) Gastroscopia
b) Rectoscopia
c) Colonoscopia
353. Pentru examenul radiologic al stomacului se folosete ca substan de contrast:
a) Odiston
b) Pobilan
c) sulfat de bariu 150 g plus 250 ml ap
354. Pentru examenul radiologic al tubului digestiv se folosete ca substan
de contrast:
a) Lipiodol
b) Gastrografin
c) Sulfat de bariu
355. Irigografia se execut dup umplerea colonului cu substan radioopac
introdus pe cale:
a) Ascendent
b) Descendent
c) Parenteral
356. Endoscopia gastroduodenal se face cu:
a) Fibrogastroscop
b) Sonda Metras
c) Fibrocolonoscop
357. Pregtirea bolnavului pentru rectoscopie presupune:
a) Regim hiposodat

82
b) Clism evacuatoare
c) Administrare de medicamente antalgice
358. Pentru rectoscopie bolnavul poate fi aezat n poziie:
a) eznd
b) Genupectoral
c) Decubit dorsal cu genunchii flectai i deprtai
359. Examenul bacteriologic din materiile fecale se numete:
a) Bilicultur
b) Coprocultur
c) Urocultur
360. Paracenteza este puncia:
a) Pleural
b) Peritoneal
c) Vezical
361. Locul punciei abdominale poate fi:
a) Fosa iliac stng n punctul Monroe Richter
b) Pe linia axilar posterioar
c) La mijlocul liniei ombilico-pubian
362. Poziia bolnavului pentru paracentez poate fi:
a) eznd la marginea patului
b) Decubit dorsal, cu trunchiul uor ridicat, la marginea stng a
patului
c) Decubit lateral, pentru ca punctul de evacuare s fie ct mai
decliv
363. Alimentaia bolnavului cu hemoragie digestiv superioar se face:
a) Oral
b) Perfuzabil
c) Prin sond gastric
364. Irigoscopia este un examen:
a) Radiologic
b) Endoscopic
c) Ecografic

Nr. Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie


crt. Chiriac Cristina Itemi de evaluare
365. Examenul bacteriologic din materiile fecale se numete:
a)bilicultur
b)coprocultur

83
c)urocultur
366. Sngele acumulat n cavitatea peritoneal se numete:
a)hemoperitoneu;
b)hemotorax;
c)hemoptizie;
367. Bolnavul cu vrsturi se va alimenta:
a)per os;
b)prin clism;
c)pe cale parenteral;
368. Prin fistul gastric se recomand a se alimenta bolnavi cu:
a)stricturi esofagiene;
b)bolnavi cu patologie psihiatric asociat;
c)anasarc;
369. Pacientul cu HDS va fi alimentat pe cale:
a)oral;
b)prin sond gastric;
c)parenteral;
370. Bolnavului cu hemoragie digestiv i se pot administra:
a)lichide calde;
b)bucele de ghea;
c)alimentaie normal;
371. Constipaia poate fi determinat de:
a)sedentarism;
stenoze intestinale;
c)efort fizic;
372. Dieta bolnavului cu HDS n faza acut este:
a)hiperproteic;
b)lacto-finoas;
c)hidric;
373. n ulcerul gastroduodenal durerea este:
a)ritmic;
b)permanent;
c)periodic;
374. n boala ulceroas durerea prezint urmtoarele caracteristici, cu
excepia:
a)nu necesit tratament
b)are un caracter sezonier
c)este ritmat de prnzuri

84
375. Irigoscopia se face dup
a)o zi de regim hidric
b)o clism evacuatoare
c)Fortrans 4 plicuri n 2 litri ap
376. n ulcerul gastric sunt necesare urmtoarele explorri paraclinice
a)tranzitul baritat
b)gastroscopia
c)scintigrama pulmonar
377. La examenul obiectiv al bolnavului cu HDS este obligatoriu a se urmri
a)pulsul i TA
b)tranzaminazele sanguine
c)aspectul scaunului
378. Clinic hemoragia digestiv superioar se manifest prin
a)paloare
b)hematemez
c)melen
379. n urmtoarele afeciuni este caracteristic icterul
a)litiaz biliar
b)anemie feripriv
c)litiaz coledocian
380. Reacia Adler necesit a se recolta scaun
a)dup administrarea de Glubifer 2tb/zi
b)dup regim alimentar compus din derivate de carne
c)dup un regim lacto-fainos de 3 zile
381. Pregatirea pacientului pentru rectoscopie se poate face astfel cu excepia
a)Fortrans 2 plicuri n 2 litri de ap
b)clism evacuatoare seara
c)regim alimentar normal
382. Poziia bolnavului n timpul colonoscopiei este
a)Trendelemburg.
b)Decubit ventral
c)Genupectoral
383. Reacia Adler se execut pentru determinarea
a)Hemoragiilor oculte digestive
b)Hemoragiilor cerebrale
c)Hemoragiile oculare
384. Recoltarea lichidului de ascit se face prin
a)Paracentez

85
b)Amniocentez
c)Puncie pleural
385. Urmtoarele medicamente au efect ulcerogen
a)nurofen
b)aspirin
c)omeprazol
386. La un bolnav cu diaree acut sunt interzise:
a)mucilagiu de orez
b)dieta hidric
c)legumele i fructele
387. Intervenii nursing la pacientul cu constipaie:
a)diet bogat n grsimi
b)diet bogat n legume i fructe
c)combaterea sedentarismului

Nr. Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale


crt. Dr. inic Theodor Itemi de evaluare
388. Care din urmtoarele afirmaii despre rinichi sunt adevarate:
a) Sunt organe extraperitoneale
b) Sunt glande datorita functiei endocrine
c) Sunt organe nepereche
389. Care sunt funciile rinichiului:
a) Exocrina
b) Excretorie
c) Reglatoare
390. Glomerulonefrita acuta are ca etiologie:
a) Infectia streptococica
b) Infectii bacteriene
c) Etiologie necunoscuta
391. Tabloul clinic al glomerulonefritei acute poate cuprinde:
a) Hematurie
b) Proteinurie
c) Leucociturie
392. Complicaiile glomerulonefritei acute pot cuprinde:
a) HTA
b) EPA
c) IRC(BRC)
393. .Insuficienta renala acuta reprezint :

86
a) O boala acuta
b) O boala cronica acutizata
c) O boala cronica simpla
394. Etiologia insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Consumul de IECA
b) Stenoza de artere renale
c) Adenom de prostata
395. Clinica insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Oligoanurie
b) Hematurie
c) Proteinurie
396. Tratamentul insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Echilibrare hidro-electrolitica
b) Hidratare adevcata
c) Hemodializa in cazul IRA severa
397. Despre IRC(BRC) sunt adevrate urnmatoarele afirmatii:
a) Este o boala acuta
b) Este o patologie cronica
c) Etiologia nu este cunoscuta
398. Etiologia IRC(BRC) cuprinde:
a) Consumul ocazional de AINS
b) HTA
c) Diabet gestaional
399. Care din urmtorii factori sunt etiologici pentru IRC(BRC) :
a) Diabetul zaharat
b) Diabetul insipid
c) Diabetul gestaional
400. Clinica IRC(BRC) poate cuprinde:
a) poliurie
b) HTA
c) Tabloul uremiei
401. Tratamentul IRC(BRC) poate cuprinde:
a) Hemodializa
b) Dializa peritoneala
c) Dializa retroperitoneal
402. Etiologia infeciilor urinare poate cuprinde:
a) Infectia cu E.coli
b) Infectia cu streptococul - hemolitic

87
c) Nu se cunoate agentul etiologic
403. Diagnosticul de certitudine al unei infectii urinare se face pe baza :
a) Sumarului de urina
b) Urografiei
c) Uroculturii
404. Tratamentul infeciilor urinare cuprinde:
a) Regim hidric adecvat
b) Antibioterapie conform antibiogramei
c) Antibioterapie aleatorie
405. Varicocelul este:
a) O dilataie venoasa a arterelor spematice
b) O dilataie arteriala a venelor spermatice
c) O dilataie venoasa a venelor spermatice
406. Adenomul de prostata este:
a) O tumora benigna
b) O tumora maligna
c) Un cancer benign
407. Investigaia biologic de baza pentru identificarea eventualelor probleme
prostaice este:
a) Determinarea PSA
b) Determinarea VSH
c) Determinarea TSH
408. In scopul diagnosticului patologiei prostatei ne pot ajuta urmatoarele
investiagatii
a) Ecografia abdominala
b) Radiografia abdominala pe gol
c) Determinarea PSA total si PSA liber
409. Etiologia litiazei renale poate cuprinde:
a) Creterea srurilor minerale urinare
b) Variaii ale pH-ului
c) Suprasaturaia urinei in urai,oxalai si fosfai
410. Tabloul clinic al litiazei renourinare poate cuprinde
a) Durere colicativ
b) Polakiurie
c) Hematurii
411. Investigaiile folosite in diagnosticul litiazei renale pot curpinde
a) Radiografie de sinusuri
b) Ecografie abdominala

88
c) Radiografie renala simpla
412. Tratamentul litiazei renale poate cuprinde:
a) Regim hidric adecvat
b) Regim alimentar sarac in proteine si sare
c) Tratament urologic
413. Despre tuberculoza renala sunt adevarate urmatoarele:
a) Nu se cunoate etiologia
b) Etiologia poate cuprinde infecia cu streptococ -hemolitic
c) Are ca agent etiologic bacilul Koch
414. Investigaiile folosite in diagnosticul tuberculozei renale pot cuprinde:
a) Examen cito-bacteriologic al urinei
b) Ecografia abdominala
c) CT
415. Tratamentul tuberculozei renale poate cuprinde:
a) Antibioterapie conform antibiogramei
b) Antibioterapie standard pentru tuberculoza
c) Nu necesita antibioterapie
416. Rinichiul polichistic reprezint:
a) O infectie a pielonului renal
b) O afectiune congenitala renala
c) O boala ireversibila ce conduce spre BRC (IRC)
417. Investigaiile folosite in diagnosticul diverselor malfomatii congenitale
renal pot cuprinde:
a) Determinarea VSH
b) Ecografia abdominala
c) Colonoscopia

Nr. Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale


crt. Asistent medical Ouatu Elena Itemi de evaluare
418. Incontinena urinar poate fi:
a) De stres sau de efort
b) Tranzitorie
c) Permanent
419. Alimentaia bolnavului cu afeciuni renale este:
a) Hiposodat, hipoproteic
b) Normosodat,hipoproteic
c) Hiposodat, hiperproteic
420. Proba Addis-Hamburger studiaz:

89
a) Hematiile din urin
b) Leucocitele din urin
c) Ureea urinar
421. Supravegherea bolnavului cu sond Foley const n:
a) Notarea zilnic a funciilor vitale i vegetative
b) Supravegherea sondei i a pungii colectoare
c) Observarea faciesului
422. Pielografia reprezint:
a) Examenul radiologic al rinichiului
b) Examenul radiologic cu substan de contrast administrat i.v.
c) Examenul radiologic cu substan de contrast administrat prin
cateter ureteral
423. Conduita de urgen n colica renal este:
a) Aplicaii calde locale
b) Bi calde timp de 30-40 min
c) Aplicaii reci locale
424. Care din urmtoarele manifestri sugereaz un traumatism renal:
a) Durerea lombar
b) Hematuria macroscopic
c) Vrsturile
425. Obiectivele ngrijirii pacienilor cu I.R.A. (insuficien renal acut) sunt:
a) Corectarea dezechilibrului hidro-electrolitic
b) Suplinirea a funciei renale prin hemodializ
c) Reechilibrarea funciei renale
426. Urografia reprezint:
a) Examen radiologic al aparatului renal folosind substana de
contrast Odiston i.v.
b) Examen radiologic al aparatului renal folosind substana de
contrast iodur de sodiu 10% injectat prin cateterism ureteral
c) Examen radiologic al vezicii urinare
427. Sediul hematuriei macroscopice se precizeaz prin:
a) Proba celor trei pahare
b) Proba Addis Hamburger
c) Proba Zimnitki
428. Diagnosticul de certitudine n infeciile urinare este dat de:
a) Examen sumar de urin
b) Urocultur
c) Valoarea ureei i a rezervei alcaline

90
429. Investigaiile radiologice ale aparatului renal sunt:
a) Radiografia simpl
b) Pielografia
c) Urografia
430. Examinrile endoscopice ale aparatului renal sunt:
a) Cistoscopia
b) Cistografia
c) Arteriografia
431. Interveniile asistentei medicale n ngrijirea bolnavului cu traumatisme
renale vizeaz:
a) Combaterea ocului
b) Toaleta plgilor
c) Transportul la spital
432. Sediul durerii n colica renal este:
a) Hipogastrul
b) Hipocondrul drept
c) Regiunea lombar cu iradiere caracteristic de-a lungul
ureterului spre organele genitale externe
433. Piuria reprezint:
a) Prezena albuminei n urin
b) Prezena puroiului n urin
c) Prezena sngelui n urin
434. Regimul renal este:
a) Hipoproteic
b) Hiperglucidic
c) Hipersodat
435. Interveniile autonome ale asistentei medicale n ngrijirea pacientului cu
edeme sunt:
a) Alimentaie desodat
b) Msurarea zilnic a greutii corporale
c) Msurarea zilnic a diurezei
436. Sondele uretrale sunt:
a) Faucher, Kocher
b) Nelaton, Thieman
c) Einhorn, Faucher.
437. Examenul sumar de urin normal prezint:
a) Albumin absent
b) Glucoz absent

91
c) Flora microbian prezent
438. Dozrile hormonale din urin se fac din:
a) Urin proaspt
b) Urina din 24 h
c) Urina de diminea
439. Pregtirea bolnavului pentru recoltarea uroculturii const n:
a) Toaleta genital extern cu ap i spun
b) Dezinfecia meatului urinar cu alcool iodat
c) Hiperhidratare
440. Examenul bacteriologic din urin este:
a) Hemocultur
b) Coprocultur
c) Urocultur
441. Eliminarea urinei continuu, involuntar, incontient se definete prin:
a) Inapeten
b) Incontinen urinar
c) Anurie
442. n retenia de urin se va efectua:
a) Puncie venoas
b) Spltura gastric
c) Sondaj vezical
443. Sondajul evacuator urinar la femei se execut cu sonda:
a) Faucher
b) Nelaton
c) Einhorn
444. Incidente i accidente n spltura vezical:
a) nfundarea sondei
b) Traumatisme
c) Hemoragii
445. Spltura vezical se face n condiii de:
a) Asepsia materialelor
b) Asepsia minilor
c) Asepsia manevrelor
446. Hidrocelul este:
a)inflamaia acut sau cronic a testiculelor;
b)inflamaia epididimului;
c)inflamaia prostatei
447. Prin nefrectomie se nelege:

92
a)drenarea vezicii urinare;
b)ndeprtarea chirurgical a unui rinichi;
c)fragmentarea calculilor renali

Nr. Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale


crt. Ivanov Alina Itemi de evaluare
448. In vederea depistrii afeciunilor vasculare renale calea de administrare a
substanei de contrast va fi :
a)Arteriala;
b)Venoasa;
c)Ambele variante sunt corecte;
449. Regimul alimentar in IRA este :
a)Hiposodat;
b)Hipoproteic;
c)Hipoglucidic.
450. In pregtirea bolnavului pentru hemodializa se recolteaz analize, cu
excepia:
a)Uree, creatinina;
b)Ionograma, grup sangvin;
c)VSH.
451. La un pacient diagnosticul de certitudine in infecia urinara se bazeaz
pe:
a)Urocultura;
b)Proba Addis-Hamburger;
c)Numrul crescut de leucocite din sumarul de urina.
452. Celularitatea se ntlnete in afectarea :
a)Membranei peritoneale;
b)Cavitaii abdominale;
c)Vezicii urinare.
453. Tratamentul pacientului cu IRA cuprinde:
a)Reechilibrare hidroelectrolitic;
b)Hemodializa de 3 ori pe sptamana;
c)Dializa peritoneala 1 data pe sptmna
454. Puncia renala permite:
a)Evacuarea coleciei de lichid;
b)Stabilirea etiologiei lichidului renal;
c)Recoltarea unui fragment de esut renal in vederea examenului
histopatologic;

93
455. Cistoscopia reprezint:
a)Evidenierea radiologica a vezicii urinare cu substana de contrast;
b)Evidenierea endoscopica a mucoasei vezicale;
c)Puncia vezicala;
456. Spltura vezicala are drept obiectiv pregtirea pentru explorri
paraclinice, cu excepia:
a)Citoscopie;
b)Pielografie;
c)Radiografie renovezicala simpla;
457. In care din situaiile de mai jos poate aprea anuria :
a)Soc hipovolemic;
b)Diabet zaharat;
c)Insuficienta renala acuta.
458. In ngrijirea unui pacient cu anasarca interveniile autonome ale
asistentei vizeaz:
a)Monitorizarea diurezei;
b)Administrarea tratamentului diuretic;
c)Administrarea regimului alimentar hipocaloric, hipoproteic.
459. Sondajul vezical la femei are drept obiective:
a)Obinerea unei probe de urina;
b)Evacuarea coninutului vezicii cnd nu se produce spontan;
c)Ambele variante sunt corecte.
460. Daca asistentul medical ntmpina greuti in montarea sondei urinare la
barbati, se recomanda:
a)Alegerea unei sonde de calibru mai mic,
b)Se verifica integritatea sondei;
c)Alegerea unei sonde de calibru mai mare.
461. Determinarea elementelor figurate pe minut se face prin:
a)Proba Adiss-hamburger;
b)Proba Adler;
c)Proba celor 3 pahare.
462. Fistula arterio-venoasa la nivelul braului/antebraului se face pentru:
a)Hemodializa;
b)Dializa peritoneala;
c)Transfuzie.
463. Printre interveniile delegate ale asistentei in caz de colica renala
amintim:
a)Administrare de antispastice;

94
b)Administrare de antiemetice;
c)Administrare de anticoagulante.

Nr. Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general


crt. Dr. Velicescu Cristian Itemi de evaluare
464. Furunculul este:
a) Un proces infecios produs de stafilococ
b) Un proces infecios produs de streptococ
c) Are caracter intens necrozant
465. Diagnosticul paraclinic n UGD (ulcer gastro-duodenal):
a) Examen radiologic cu bariu
b) EDS
c) EDI
466. Colica renal:
a) Este o durere lombar paroxistic
b) Se nsoete ntotdeauna de febr, frison
c) Durerea iradiaz ctre mezogastru i lamb
467. Herniile:
a) Apar n zone slabe ale peretelui abdominal
b) Apar dup intervenii chirurgicale anterioare
c) Se pot complic cu strangulare i necroz
468. Pneumotoraxul poate fi:
a) nchis
b) Deschis
c) Asociat cu hemotoraxul
469. Complicaii postoperatorii imediate ale aparatului respirator
a) Edemul glotei
b) Infarctul miocardic acut
c) Embolia pulmonar
470. Complicaiile postoperatorii ale aparatului renal sunt:
a) Ischemia renal
b) Retenia acut de urin
c) Insuficiena renal cronic
471. Complicaiile abdominale postoperatorii sunt:
a) Ocluzia dinamic
b) Ocluzia mecanic
c) Pancreatita acut
472. Parametrii monitorizai n secia de ATI sunt:

95
a) Diureza
b) Starea de contien
c) Febra
473. Dup timpul scurs de la agresiune plgile pot fi:
a) Superficiale
b) Penetrante
c) Recente
474. HDS (hemoragia digestiv superioar):
a) Se manifest prin melen
b) Se manifest prin hematemez
c) Poate fi cauzat de cancer gastric
475. Traumatismele abdominale pot fi
a) nchise
b) Deschise
c) Poate aprea sindromul mixt
476. Corectarea deficitului proteic se face prin:
a) Regim alimentar hiperproteic
b) Administrare de snge
c) Albumin
477. Complicaiile abdominale postoperatorii sunt:
a) Ocluzia dinamic
b) Fistule
c) Pancreatita acut
478. Dup factorul etiologic plgile sunt
a) nepate
b) mpucate
c) Nepenetrante
479. Cauzele HDS sunt:
a) Enterocolita acut
b) Diverticulita colonic
c) Varicele esofagiene
480. Examenele imagistice n HDS sunt:
a) Rx. cu bariu
b) Rx. abdominal simpl
c) EDS
481. Voletul costal:
a) Rezultatul fracturii a mai mult de 3 coaste
b) Rezultatul fracturii a mai mult de 2 coaste n cele puin 2 locuri diferite

96
c) Determin balans mediastinal
482. Explorarea tubului digestiv se realizeaz prin:
a) Examen radiologic
b) Examen endoscopic
c) Oscilometrie
483. Asepsia este o metod:
a) De prevenie
b) Curativ
c) Profilactic
484. Tehnicile de sterilizare sunt:
a) Autoclavare
b) Cldura uscat
c) Ultrasunete
485. Sterilizarea la pupinel se efectueaz:
a) 140 grade
b) 100 grade
c) 180 grade
486. Abcesul cald:
a) Este o infecie difuz
b) Este o colecie purulent
c) Apar semnele celsiene
487. Semne locale n apendicita acut:
a) Durere n FID
b) Contractura abdominal
c) Hiperestezie cutanat
488. Herniile:
a) Tratamentul este medical
b) Apar dup intervenii chirurgicale anterioare
c) Se pot complica cu strangulare i necroz
489. Erizipelul:
a) Apare febr, frison
b) Apare placardul erizipeloid
c) Cele mai afectat regiuni sunt toracele i membrele
490. Factorii de agresiune implicai n UGD sunt:
a) Hipersecreia gastrinei
b) Refluxul gastroesofagian
c) Refluxul duodeno-gastric
491. Voletul costal:

97
a) Se imobilizeaz n urgen
b) Rezultatul fracturii a mai mult de 2 coaste n cele puin 2 locuri diferite
c) Determina balans mediastinal
492. Complicaiile acute ale UGD sunt:
a) Perforaia
b) Penetraia
c) Stenoza
493. Semnele ocului hipovolemic sunt:
a) Tahicardie
b) HTA
c) Bradipnee

Nr. Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general


crt. Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
494. Care dintre stomele de mai jos este sinonim cu ACN (anus contra
naturii):
a) Colecistectomie
b) Colostomie
c) Coledocotomie
495. Pregtire special pentru intervenie, necesita bolnavii cu boli cronice, cum ar fi:
a) Insuficienta hepatica, diabet zaharat
b) Obezitate, malnutriie,
c) Hipocalcemie, hipoglicemie
496. Complicaii postoperatorii tardive, pot fi:
a) Eventraii, escare
b) Aderente
c) Parestezii, paralizii
497. Dintre interveniile delegate ale as. medical din secia de chirurgie fac parte:
a) Efectuarea toaletei pariale
b) Recoltarea analizelor de laborator
c) Injecii, perfuzii, transfuzii
498. Investigaiile paraclinice n abdomenul acut sunt:
a) Analize de laborator ale sngelui
b) Radiografia pulmonara
c) Echografia abdominal
499. Aspectele patologice ale plgii operatorii care trebuie semnalate sunt:
a) Eritemul i tumefierea esuturilor
b) Dehiscenta plgii

98
c) Mirosul fetid
500. Hidratarea organismului poate fi realizat pe cale:
a) Oral
b) Respiratorie
c) Parenteral
501. Manifestri de dependen n peritonita acut, pot fi:
a) Greaa, vrsturi
b) Febra, frison
c) Anorexie
502. Complicaii pulmonare postoperatorii pot fi:
a) Aerofagia
b) Pneumonia
c) Edemul pulmonar acut
503. ngrijirea postoperatorie a bolnavului cuprinde:
a) Pregtirea general a bolnavului
b) Supravegherea postnarcotic
c) ngrijirea postoperatorie n secie
504. Tratamentul de elecie in apendicita acut este:
a) Antibioterapia
b) Apendicectomia
c) Electroterapia
505. Principiile unui bun pansament sunt:
a) S fie umed
b) S fie absorbant
c) S nu depeasc plaga
506. Temperatura de sterilizare la Poupinel este de :
a) 140-150C
b) 180-200C
c) 160-180C
507. Pentru efectuarea punciei venoase avem nevoie de:
a) Ac de puncie, garou, holter,tvi renal
b) Ac de puncie, garou, holder,tvi renal
c) Cmp steril, pungi colectoare.
508. Urmtoarele analize de laborator se recolteaz prin puncie venoas:
a) Hemoleucograma,glicozurie,creatinina
b) Viteza de sedimentare a hematiilor,fibrinogenul
c) Glicemia,coprocultura,ionograma.
509. Soluia antiseptic are urmtoarele proprieti:

99
a) Distruge microorganismele de pe tegumente i mucoase, fr a le altera
integritatea
b) Nu are efect pe tegumente
c) Este mai concentrat dect soluia dezinfectant
510. Manifestrile de dependenta din colica biliara sunt:
a) Durere in hipocondru drept cu iradiere in membrul inferior drept
b) Durerein bara
c) Durere n epigastru cu iradiere n umrul drept
511. Pregtirea preoperatorie a pacientului cu Peritonita acuta cuprinde:
a) Recoltarea hemoculturii
b) Analize de laborator,investigaii radiologice,toaleta si raderea pilozitilor
c) Sondajul vezical
512. Hemocultura se recolteaz:
a) Dimineaa pe nemncate
b) n plin puseu febril
c) Dup instituirea antibioterapiei
513. Faa de tifon folosit la bandajare se conduce:
a) De la dreapta la stnga
b) De la stnga la dreapta
c) Cu fata de derulare n jos
514. Paracenteza este contraindicat n:
a) Sarcin
b) Hidronefroz
c) Ascit
515. Complicaii digestive postoperatorii pot fi:
a) Meteorism abdominal
b) Vrsturi
c) Insomnie
516. Forma cea mai grav de infecie local este:
a) Foliculita
b) Abcesul cald
c) Flegmonul
517. Mobilizarea precoce postoperatorie previne:
a) Constipaia
b) Escarele de decubit
c) Pneumonia hipostatic
518. Aseptizarea plgilor se face cu:
a) Ap oxigenat

100
b) Rivanol
c) Betadin
519. Hemostaza provizorie const n:
a) Compresiune manual sau digital la distan
b) Ligatur chirurgical de urgen
c) Aplicarea garoului
520. Aplicarea garoului ntr-o hemostaz provizorie trebuie s respecte
urmtoarele principii:
a) Garoul se aplic deasupra sngerrii n caz de hemoragie arterial
b) Garoul se aeaz pe traiectul vasului pe un rulou de fa
meninut maxim 2h
c) Garoul se menine minim 8h
521. Semnele n hemoragie intern sunt:
a) Stare de lipotimie, hipotensiune
b) Tahicardie, tegumente palide,reci,hipotensiune arterial
c) HTA, bradicardie
522. Intervenia chirurgical poate fi amnata n:
a) Viroza respiratorie, grip
b) Apariia menstrei la femei
c) Febr 38-390 C
523. Complicaiile postoperatorii imediate pot fi:
a) Eventraia
b) Septicemia
c) Hemoragia

Nr. Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general


crt. Panicu Georgeta Itemi de evaluare
524. Care din hemoragiile de mai jos se incadreaz in hemoragie intern?
a) hemopericard;
b) hemoperitoneu;
c) hemoptizie;
525. Volvulus-ul intestinal se traduce prin:
a) rsucirea anselor intestinale in jurul axului su mezenteric sau
in jurul unei bride;
b) un proces inflamator aprut dupa o intervenie chirurgical;
c) un inel de eventratie in care intra o ansa intestinala;
526. Durerea continu violent,alarmant cu prbuirea strii generale poate
aprea in:

101
a) ocluzie intestinal;
b) infarct mezenteric:
c) colecistit acut.
527. Exteriorizarea subcutanat a unor organe abdominale pe linia unei vechi
cicatrici operatorii,dup efort este:
a) eventraie;
b) evisceraie;
c) hernie.
528. In care din afeciunile de mai jos radiografia abdominal pe gol ne poate
da date suplimentare in vederea precizrii diagnosticului?
a) litiaz biliar;
b) ulcer gastro-duodenal in criz;
c) ocluzie intestinal.
529. Colecistita acut este:
a) inflamaie cu caracter acut a peretelui colecistic;
b) tulburare a motricitii veziculei biliare;
c) afeciuni inflamatorii ale cilor biliara extra i intrahepatice
530. Pentru combaterea ileusului paralitic aplicm urmtoarele intervenii cu
excepia:
a) aspiraie gastric;
b) corectarea tulburrilor hidroelectrolitice;
c) administrarea de sedative centrale.
531. Abdomen de lemn se intlnete in:
a) ulcer duodenal perforat;
b) ocluzie intestinal;
c) pancreatit acut.
532. Care din semnele de mai jos nu sunt caracteristice unei ocluzii
intestinale:
a) oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale i gaze;
b) contractur muscular abdominal;
c) durere cu caracter colicativ.
533. Care din explorrile de laborator sunt utile pentru stabilirea gravitii
HDS?
a) testele de coagulare;
b) hemoglobina;
c) hematocritul.
534. Post apendicectomie regimul alimentar const in urmatoarele cu
excepia:

102
a) in prima zi postoperator se administreaz lichide dulci;
b) a doua zi regimul devine lacto-hidro-zaharat;
c) a treia zi postoperator se poate relua alimentaia obinuit
535. Mobilizarea postoperatorie a pacientului atunci cnd nu sunt
contraindicaii se face:
a) timpuriu, pentru a stimula funciile organismului;
b) dup 3-5 zile pentru a favoriza consolidarea organismului;
c) in funcie de starea general i vrsturi.
536. Pancreatita acut se manifest prin:
a) meteorism abdominal,greuri,vrsturi
b) contractur muscular
c) durere inbar,stare de oc
537. Examenele endoscopice ale tubului digestiv sunt:
a) irigoscopia
b) rectoscopia
c) colonoscopia
538. Reluarea diurezei spontane ,postoperator se face:
a) in primele 2 zile
b) in primele 6 ore
c) in primele 24h
539. Examenul radiologic cu sulfat de bariu este indicat in:
a) peritonit acut;
b) colic biliara:
c) ulcer stenozant
540. Apendicita acut se manifest clinic prin:
a) durere in regiunea hipogastric;
b) vrsturi;
c) afebrilitate.
541. Restabilirea tranzitului intestinal postoperator se face in mod normal:
a) dup 48-72 ore;
b) in primele 24 ore;
c) la 1-2 ore dup operaie
542. Vrsturile de origine periferic pot fi provocate de:
a) meningite, hemoragii cerebrale;
b) afeciuni ale stomacului;
c) colic biliar,pancreatit acut.
543. Irigoscopia este:
a) examinarea radiologic a colonului prin umplerea pe cale

103
rectala cu substan de contrast;
b) examen endoscopic al colonului;
c) examinarea colonului prin introducerea sulfatului de bariu in
suspensie(300-500 grame in 1000-1500ml ap uor inclzit.

Nr. Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovasculari nursing specific


crt. Dr. Roman Irina Itemi de evaluare
544. Agentul etiologic al chistului hidatic este:
a) Staphylococcus aureus
b) Pneumocystis carini
c) Taenia echinococcus
545. Tratamentul radical al chistului hidatic poate fi:
a) Chirurgical
b) Radioterapic
c) Medicamentos
546. Principalele simptome ale trombembolismului pulmonar sunt:
a) Durerea toracic intens
b) Hemoptizia
c) Hematemeza
547. n traumatismul toracic cu fracturi costale, la palpare se poate decela:
a) Durere n punct fix
b) Crepitaii osoase
c) Absena murmurului vezicular
548. Tulburrile fiziopatologice aprute n cazul unui traumatism toracic sunt:
a) Insuficiena respiratorie acut
b) Insuficiena cardio-circulatorie acut
c) Constipaia
549. Diagnosticul pozitiv al Tetralogiei Fallot presupune:
a) Cianoza generalizat
b) Radiografia toracic
c) Cateterismul cardiac
550. Anevrismul arterial reprezint:
a) Dilatare parial a peretelui arterial
b) Micorarea calibrului arterial
c) Depunerea de plci de aterom pe pereii arteriali
551. Diagnosticul pozitiv de fractur sternal se bazeaz pe:
a) Durere n punct fix
b) Echimoz i tumefacie

104
c) Radiografie toracic
552. Tratamentul conservator al varicelor prevede:
a) Evitarea ortostatismului
b) Medicaie venotrop
c) Intervenie chirurgical
553. Conduita de urgen n pneumotorax presupune:
a) Drenaj pleural aspirativ
b) Repaus la domiciliu
c) Administrare de antibiotice

Nr. Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovasculari nursing specific


crt. Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
554. Diferena de nivel dintre cavitatea pleural drenati bateria de aspiraie
va fi de:
a) 30 cm
b) 50 cm
c) 45 cm
555. Toracoscopia reprezint:
a) Vizualizarea spaiului pleural
b) Drenarea unei colecii endo-bronice
c) Vizualizarea parenchimului pulmonar
556. Interveniile autonome de ngrijire n hemoptizie presupun:
a) Asigurarea confortului termic
b) Monitorizarea clinic a funciilor vitale respiraie, tensiune
arterial , stare de contien
c) Injecie intrapleural
557. Drenajul pleural este indicat pentru evacuarea:
a) Unei colecii pleurale purulente
b) Unui hemotorax spontan
c) Unui pneumotorax iatrogen
558. n cazul drenajului pleural complicaiile ce pot aprea sunt:
a) Emfizem subcutanat
b) Ieirea sau nfundarea drenului
c) Dureri articulare
559. n empiemul pleural, pacientul poate prezenta ca i probleme de dependen:
a) Febra ridicat
b) Dispnee i durere
c) Fatigabilitate

105
560. n vederea efecturii unui cateterism cardiac, pacientul va fi sftuit:
a) S ntrerup tratamentul cu anticoagulante
b) S continue tratamentul anticoagulant
c) S suprime alimentaia n ziua interveniei
561. n afeciunile aparatului cardio-vascular simptomatologia va cuprinde:
a) Durerea precordial
b) Edeme i cianoz
c) Palpitaii i dispnee
562. Eliminarea unei cantiti mari de secreie pulmonar cu aspect de lichid
limpede ca apa de stnc, cu gust slciu reprezint:
a) Hemoptizie
b) Hematemez
c) Vomic
563. Administrarea oxigenului se va realiza utiliznd:
a) Ochelari pentru oxigen
b) Masca facial
c) Cort de oxigen

Nr. Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovasculari nursing specific


crt. Rusu Carmen Itemi de evaluare
564. Interveniile delegate in secia de chirurgie sunt:
a)Educaia sanitara
Monitorizarea funciilor vitale
Recoltarea probelor de snge si a produselor patologice
565. Cu pulsoximetrul se msoar:
a)Saturaia in oxigen a sngelui
Tensiunea arteriala
Pulsul periferic.
566. Obiectivele drenajului toracic sunt :
a)Pregtirea pacientului in vederea interveniei chirurgicale
Drenarea unei colecii lichidiene pleurale
Evacuarea pneumotoraxului
567. Prevenirea trombozei venoase postoperator se face prin:
a)Mobilizarea precoce a pacientului postoperator
Pacientul nu trebuie sa se mite cteva zile dup operaie.
Administrarea de anticoagulant ( heparina cu greutate moleculara
mica ) pe cale subcutanata.
568. Prevenirea stazei bronice (suprainfecia bronic) postoperator se face:

106
a)Pacientul nu poate tui din cauza durerii toracice si nu trebuie sa-l
obosim.
Pacientul va fi aezat in poziie semieznd (semi Fowler) in pat,
poziiei antalgica si care favorizeaz ventilaia plmnului operat.
Daca pacientul nu poate expectora se face aspiraie traheala.

Nr. Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.


crt. Dr. Georgescu Nicolae Itemi de evaluare
569. Cum numim un sindrom secretoriu nazal cu alterarea calitativ a secreiei?
a) Rinoree
b) Hidroree
c) Polipnee
570. Disfagia sugereaz o boal a:
a) Nasului
b) Faringelui
c) Laringelui
571. Disartria sugereaz o boal:
a) Oftalmologic
b) Otolaringologic
c) Neurologic
572. Rinoliii sunt corpi strini ai:
a) CAE (conductului auditiv extern)
b) Faringelui
c) Cavitilor nazale
573. Adenoidita reprezint hiperplazia amigdalei:
a) Palatine
b) Tubare
c) Faringiene
574. La otoscopie, n otita medie acut supurat, timpanul este:
a) Rou
b) Bombat
c) Perforat

Nr. Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.


crt. Asistent medical Popa Mihaela Itemi de evaluare
575. Exsudatul faringian se recolteaz:
a) eprubeta port tampon
b) eprubeta Howell

107
c) eprubeta Westergreen
576. Urmtoarea afirmaie este fals:
a) otoscopia este obligatorie la nceputul splturii auriculare
b) otoscopia este obligatorie la sfritul splturii auriculare
c) nu se efectueaz otoscopie in cadrul splturii auriculare
577. Laringoscopia indirecta se realizeaz cu:
a) oglinda laringiana
b) Optotip
c) otoscop
578. Materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt:
a) prosop, tvi renal, specul nazal
b) prosop,otoscop, tvi renal
c) prosop, tvi renal, spatul lingual
579. Pentru extragerea mai uoara a dopului de cerumen se recomand:
a) instilarea de apa oxigenata la 37:C
b) soluii de ser glucozat la 37:C
c) ambele variante sunt corecte
580. Indicaiile splturii auriculare sunt:
a)dop epidermic, dop de cerumen, corpi strini
b)dop pandemic,corpi strini, dop de cerumen
c)dop de cerumen, corpi strini, mnui nesterile
581. Urmtoarea afirmaie este corect:
a) consultul pacientului cu afeciuni ORL se realizeaz cu acordul acestuia
b)consultul pacientului cu afeciuni ORL nu necesita n mod
obligatoriu acceptul acestuia
c) consultul pacientului cu afeciuni ORL este obligatoriu i nu
necesita obinerea acordului pacientului
582. Antibiograma se recolteaz:
a) dup administrarea unui antibiotic din grupa cefalosporinelor
b) dup administrarea unui antibiotic din grupa penicilinelor
c) naintea administrrii antibioticelor, indiferent de clasa
583. Poziia pacientului pentru spltura auricular este:
a) eznd pe scaun
b) decubit ventral
c) genu-pectoral
584. Prin bucofaringoscopie se vizualizeaz:
a) mucoasa bucal, starea danturii, oro-faringele
b) mucoasa auriculara, starea danturii, oro-faringele

108
c) mucoasa intestinala, starea danturii, oro-faringele
585. Rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru:
a) corp strin
b) traumatism cranian
c) rinita
586. Daca bolnavul vorbete ,, optit l etichetam ca avnd:
a) disartrie
b) disfonie
c) afonie
587. Prin CAE se scurge o secreie - spunem c pacientul are:
a) otalgie
b) otoree
c) otodinie
588. Cum se precizeaz diagnosticul ntr-o sinuzit?
a) prin otoscopie
b) prin laringoscopie
c) prin rinoscopie

Nr. Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.


crt. Asistent medical Ivanov Alina Itemi de evaluare
589. Manifestrile de dependenta ale aparatului auditiv sunt:
a) hipoacuzie;
b) hipotermie;
c) surditate;
590. Otoragia este o manifestare de dependenta la nivelul aparatului:
a) auditiv;
b) cardiovascular;
c) digestiv;
591. Traheostomia este un orificiu la nivelul:
a) stomacului;
b) traheii;
c) colonului;
592. Administrarea oxigenului la pacientul cu traheostom se face cu:
a) ochelarii de oxigen;
b) sonda Nelaton;
c) masca de oxigen la nivelul stomei;
593. Pregtirea bolnavului pentru recoltarea exsudatului faringian presupune:
a) toaleta cavitaii bucale;

109
b) evitarea instilaiilor nazale;
c) toaleta generala;
594. Accidentele splturii auriculare sunt:
a) trismus;
b) vertij;
c) lezarea timpanului;
595. Interveniile delegate ale asistentei la un pacient cu epistaxis sunt:
a) administrare de hemostatice;
b) reechilibrare hidroelectrolitic;
c) recoltarea analizelor de snge;
596. In caz de epistaxis anterior compres nazala se face timp de:
a) 10 minute;
b) 6 minute;
c) 8 minute;
597. Interveniile autonome ale asistentei la pacientul cu otita supurata sunt:
a) msurarea temperaturii;
b) administrarea de soluii otice;
c) administrarea de antibiotic;
598. Puncia sinusal se face in caz de:
a) sinuzita maxilara;
b) sinuzita etmoidala;
c) sinuzita frontala.

Nr. Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie


crt. Dr. Ailinci Camelia Itemi de evaluare
599. Factorii favorizani ai keratitelor bacteriene ulcerative sunt reprezentani de:
a) Afeciuni palpebrale
b) Conjunctivite
c) Distrofii corneene
600. Tratamentul keratititei produse de virusul varicelo-zosterian const n :
a) Tratament etiologic cu Aciclovir
b) Tratament patogenic cu corticosteroizi n administrare local
c) Tratament simptomatic cu cicloplegice
601. Conjunctivita alergic sezonier se manifest clinic prin:
a) Senzaie de corp strin
b) Prurit
c) Rinoree
602. Diagnosticul unei plgi oculare penetrante include:

110
a) Creterea important a acuitii vizuale
b) Hipotonie ocular
c) Modificri ale pupilei (pupil deformat)
603. Tratamentul medical local al dacriocistitei acute const n administrarea de :
a) Antiseptice i antibiotice n coliruri i unguente
b) Splturi ale cilor lacrimale cu antibiotice
c) Comprese calde
604. n iridociclite, debutul afeciunii este acut, pacienii avnd urmtoarele
acuze subiective:
a) Dureri oculare
b) Lcrimare i fotofobie
c) Creterea acuitii vizuale
605. Tratamentul blefaritelor const n:
a) ndeprtarea scuamelor i crustelor
b) Splturi ale marginilor pleoapei
c) Instilaii de antiseptice uoare i antibiotice antistafilococice
606. Factorii de risc n apariia glaucomului primitiv cu unghi deschis sunt:
a) Excavaia mare a discului optic
b) Vrsta
c) Scderea presiunii intraoculare
607. Cataractele secundare pot fi asociate cu:
a) Diabetul zaharat
b) Sindromul Down
c) Utilizarea rar a corticosteroizilor
608. Clinic, cataractele adultului se manifest prin:
a) Creterea acuitii vizuale la distan
b) Vedere nceoat noaptea sau la lumin puternic
c) Aberaii n perceperea culorilor

Nr. Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie


crt. Asistent medical Popa Mihaela Itemi de evaluare
609. Scopul masajului ciliar este:
a) aseptizarea zonei ciliare
b) aseptizarea glaucomului
c) aseptizarea canalului lacrimal
610. Betadin in concentraie de 1,25% se folosete pentru:
a) spltura auriculara
b) instilaii oculare, pentru minimalizarea infeciilor pre- i

111
postoperatorii
c) igienizarea regiunii palpebrale
611. Unguentele si soluiile pentru instilaii conin:
a) 1 antibiotic + 1 corticoid
b) 2 antibiotice + 1 corticoid
c) 2 antibiotice + 2 nitrii
612. Flacoanele cu soluie pentru instilaii sunt valabile:
a) 4 sptmni de la achiziia acestora
b) 2 sptmni din momentul deschiderii
c) 1 sptmna din momentul deschiderii
613. Miopia :
a) se trateaz cu antibiotic
b) este un viciu de refracie
c) este o boala parazitara
614. Ochiul emetrop:
a) este ochiul miop
b) este ochiul normal
c) are punctum remotum la infinit
615. Keratit:
a) este inflamaia corneei
b) este inflamaia carotidei
c) poate fi data de lentilele de contact
616. Orjeletul:
a)se trateaz obligatoriu cu antibiotic
b)este inflamaia glandei sebacee a pleoapei
c)este inflamaia glandei sudoripare a pleoapei
617. Dacriocistita:
a) inflamaia glandei lacrimale
b) este o boala ereditara
c) se trateaz prin dezobstrucia canalului lacrimo-nazal
618. Recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu:
a) eprubeta port tampon
b) seringa de 10 ml
c) eprubeta cu capac mov

Nr. Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie


crt. Chiriac Cristina Itemi de evaluare
619. La un pacient cu corpi straini conjunctivali sunt posibile urmatoarele

112
problemele de dependen:
a) anxietate;
b) comunicare ineficient la nivel senzorial vizual;
c) risc de complicaii: infecii, zdrobirea globului ocular;
620. Condiiile unui bun pansament sunt:
a) s fie aseptic,s fie uor,s fie bun absorbant al secreiilor
plgii;
b) s fie aseptic,s fie uor,s fie estetic;
c) s fie bun absorbant al secreiilor plgii;
621. Spltura conjunctival este indicat:
a) naintea tuturor interveniilor chirurgicale;
b) conjunctivele microbiene cu secreii abundente;
c) ndeprtarea corpilor strini conjunctivali sub form de pulberi;
622. Lichidul de spltur folosit n spltura conjunctivaleste:
a) acid boric 3%;
b) ser fiziologic;
c) colir cu antibiotic
623. La un pacient cu glaucom acut pot aprea urmtoarele manifestri de
dependen:
a) scderea acuiti vizuale;
b) greuri i vrsturi;
c) anxietate;
624. La un pacient cu glaucom acut constituie sunt posibile urmatoarele
diagnostice de nursing:
a) anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii,
manifestat prin agitaie, nelinite;
b) risc de accident din cauza instalrii cecitii, manifestat prin cdere;
c) insomnia;
625. n glaucomul acut asistenta medical poate efectua urmatoarele
intervenii de nursing:
a) particip la examinarea pacientului, pregtind instrumentele
pentru msurarea tensiunii intraoculare;
b) linitete pacientul, administreaz medicaia tranchilizant i
analgezic prescris;
c) administreaz tratamentul medicamentos recomandat de
medic pentru reducerea tensiunii intraoculare;
626. Interveniile de nursing ale asistentei medicale pentru un copil cu
strabism sunt:

113
a) descoper precoce strabismul copilului sub un an i ndrum
prinii pentru tratament corespunzator;
b) educ familia pacientului s se implice n efectuarea de
exerciii cu ochiul care prezint musculatura slabit la copilul
pn la patru ani;
c) aplic tratamentul ortoptic n serviciile specializate;
627. Ochiul traumatizat:
a) se panseaz zilnic timp de 2-3 zile;
b) se panseaz zilnic timp de 5-6 zile;
c) se panseaz zilnic timp de 4-5 zile;
628. n infeciile oculare este necesar recoltarea secreiei oculare pentru:
a) examen bacteriologic;
b) examen biochimic;
c) examen anatomo-patologic;
629. n arsurile oculare chimice sunt necesare urmatoarele intervenii nursing:
a) se face splare repetat abundent cu ap de la robinet dac
nu exist la ndemn ap distilat sau ser fiziologic;
b) serul fiziologic se toarn n sacul conjunctival i apoi se
nmoaie tampoane cu ser fiziologic cu care se cura din
fundurile de sac resturile de substane caustice;
c) se d bolnavului un calmant;
630. Msurile de urgen pe care le aplic asistenta medical la locul
accidentului ,la un pacient cu arsuri oculare pot fi:
a) scoaterea victimei de sub aciunea agentului agresor;
b) instileaz antiseptice asociate cu midriatice;
c) resuscitare cardio-respiratorie;
631. Intervenia chirurgical n cazul corpilor strini intraoculari are succes:
a) dac este facut n cel mult 8 ore de la accident;
b) dac este facut n primele 3 ore de la accident;
c) numrul de ore de la accident nu are nici o relevan;
632. n glaucomul cronic pot aparea urmatoarele manifestri de dependen:
a) dureri periorbitale permanente;
b) scderea insidioas a vederii;
c) cecitate n 10-15 ani;
633. Undina este:
a) un balon de sticl cu un cioc alungit;
b) un tabel cu litere;
c) un aparat cu care se msoar cmpul vizual;

114
Nr. Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie
crt. Dr. Cheaito Diana Itemi de evaluare
634. n analizele de laborator scderea VEM-ului indic:
a) Macrocitoz
b) Hipercromie
c) Microcitoza
635. n analizele de laborator scderea HEM-ului indic:
a) Macrocitoz
b) Anizocitoz
c) Hipocromie
636. Anemia prin deficit de fier este :
a) Macrocitar i hipocrom
b) Microcitar i hipocrom
c) Normocitar i normocrom
637. n anemia feripriv, rezultatele paraclinice relev:
a) Scderea capacitii totale de legare a transferinei (CTLT)
b) Creterea capacitii totale de legare a transferinei (CTLT)
c) Scderea HEM-ului
638. Efecte adverse ntlnite n timpul tratamentului cu fier per os:
a) Urina hipercrom
b) Scaune nchise la culoare
c) Tulburri de tranzit intestinal
639. Se recomand transfuzia n caz de:
a) Precipitare sau agravare a insuficienei cardiace
b) Valoarea Hb este de 11 g%
c) Valoarea Hb este mai mic de 7 g%
640. Anemiile prin alterarea metabolismul fierului sunt:
a) Anemiile din afeciunile cornice
b) Anemiile feriprive
c) Anemiile din afeciunile hepatice
641. Anemiile prin alterarea sintezei de AND sunt:
a) Anemiile feriprive
b) Anemiile aplastice
c) Anemiile prin deficit de Vitamin B12
642. Absorbia de Vitamin B12:
a) Depinde de prezena Factorului Intrinsec (FI)
b) Are loc la nivel gastric

115
c) Are loc la nivelul ileonului
643. Deficitul de acid folic produce:
a) Anemie microcitar hipocrom
b) Anemie macrocitar normocrom
c) n timpul sarcinii defecte de tub neural la ft
644. n anemia prin deficit de acid folic i Vitamin B12 analizele paraclinice relev:
a) VEM crescut
b) HEM sczut
c) Sideremie sczut
645. Prin definiie, anemiile hemolitice constituie afeciunile care au
caracteristic comun:
a) Scderea duratei de via a hematiilor
b) Asociaz o cretere a eritropoiezei
c) Asociaz un deficit al eritropoiezei
646. Drepanocitoza:
a) Este o forma de anemie hemolitic
b) Este caracterizat prin hematii n form de secar
c) Este caracterizat prin hematii n form de microsferocite
647. n anemiile hemolitice:
a) Apare icterul
b) Crete bilirubina indirect
c) Scade haptoglobina seric
648. Leucemiile acute sunt date de:
a) Proliferarea malign a celulelor Stem hematopoietice
b) Proliferarea malign a celulelor mature
c) Proliferarea malign a plasmocitelor

Nr. Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie


crt. Asistent medical Pduraru Oana Itemi de evaluare
649. Puncia venoas se efectueaz pentru:
a) Administrare de medicamente intravenos
b) Sngerare n caz de edem pulmonar
c) Recoltare de snge venos
650. n cazul punciei venoase bolnavul este aezat n poziie:
a) Decubit dorsal
b) Decubit ventral
c) Genupectoral
651. Puncia venoas la adult se efectueaz n:

116
a) Venele de la plica cotului
b) Orice ven care poate fi puncionat
c) Artera femural sau artera radial
652. Locurile de elecie ale punciei capilare sunt:
a) Pulpa degetului
b) Lobul urechii
c) Halucele la copil
653. Recoltarea sngelui prin puncie capilar presupune:
a) neparea pulpei degetului i recoltarea primei picturi
b) Aseptizarea locului punciei cu alcool nainte i dup recoltare
c) Recoltarea sngelui dup ce prima pictur a fost tears.
654. Accidentele survenite n urma injeciei intravenoase sunt:
a) Flebalgia
b) Supuraia septic
c) Hematomul.
655. Este adevrat c:
a) Repetarea injeciei n aceeai ven se face tot mai central fa de punciile anterioare
b) Injecia intravenoasa se efectueaz n poziie de decubit dorsal
c) Dup scoaterea acului se menine compresiune local 3 5 minute
656. Injectarea paravenoas a soluiei se manifest prin:
a) Durere accentuate
b) Tumefacie
c) Embolie uleioas
657. Injecia intravenoas cuprinde urmtorii timpi de execuie:
a) Puncionarea venei
b) Injectarea soluiei medicamentoase
c) Aezarea pacientului n poziia decubit dorsal
658. Un accidentat care are grupa AB(IV) Rh negativ i are nevoie de
transfuzie poate primi snge:
a) AB(IV) Rh negativ
b) A(II) Rh negativ
c) B(III) Rh negative
659. Accidentele produse datorit transfuziei unui snge incompatibil poate duce la:
a) oc hemolitic
b) Anurie
c) Insuficien renal acut.
660. Ce tratamente aplicam n cazul unor accidente posttransfuzionale uoare
(cefalee, febr, urticarie, frison uor etc.)?

117
a) Perfuzie cu ser fiziologic sau glucozat 5%
b) Termofor (buiot) cu ap cald i o bun acoperire a bolnavului n caz de frison
c) Antitermice, antihistaminice, antalgice la recomandarea medicului
661. Proba Jeanbreau arat c sngele donatorului nu este compatibil cu
sngele primitorului:
a) Dac se constat o aglutinare ct de mic
b) Dac se constat o omogenitate perfect
c) Dac se constat apariia de mici grunji
662. Accidentele datorate unor greeli tehnice de administrare a sngelui sunt:
a) Embolia gazoas
b) ocul hemolitic
c) Edemul pulmonar acut prin administrarea unei cantiti mari de snge.
663. Tratamentul de urgen al anemiei post-hemoragice necesit:
a) Administrare de fier
b) Oxigen
c) Transfuzie de snge integral

Nr. Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie


crt. Matei Iuliana Itemi de evaluare
664. Locul punciei osoase este:
a) Sternul.
b) Creasta iliaca.
c) Tibia, calcaneul.
665. Pentru determinarea hemoragiilor oculte pacientul trebuie sa:
a) Tina un regim hiposodat.
b) Tina un regim hipoglucidic timp de 3 zile.
c) Tina un regim alb timp de 3 zile, fara carne roie, legume si
fructe verzi, medicamente si suplimente nutritive cu coninut de
fier.
666. Timpul de sngerare este o analiza care se face pentru:
a) A depista fragilitatea capilara.
b) A determina capacitatea de sngerare.
c) A determina capacitatea de coagulare a sngelui.
667. Funciile sngelui constau in:
a) Funcia de excreie, funcia de transport si funcia de
protecie.

118
b) Funcia de transport, funcia de respiraie si funcia de reglare.
c) Funcia de transport, funcia de reglare si funcia de aprare.
668. Pacientul cu hemofilie este educat:
a) Sa evite traumatismele, sa tie sa-si acorde primul ajutor in
cazul unei plgi.
b) Sa aib o alimentaie hiperproteic.
c) Sa evite micrile brute.
669. Testul Rumpell-Leede exploreaz:
a) Fragilitatea capilarelor sangvine.
b) Circulaia venoasa.
c) Circulaia venoasa si arteriala.
670. Incompatibilitatea transfuzional se previne prin urmtoarele masuri:
a) Determinarea grupei in sistemul OAB SI Rh la primitor.
b) Alegerea unui snge de donator izo-grup OAB si Rh.
c) Executarea probelor de compatibilitate Jeanbreau si Oelecker.
671. Pentru efectuarea punciei hepatice pacientul este aezat in poziie:
a) Decubit dorsal.
b) Decubit lateral stng, cu mana dreapta sub cap.
c) Decubit lateral drept.
672. Medicamentele anticoagulante se administreaz prin:
a) Injecie subcutanata si injecie intradermica.
b) Injecie intravenoasa si injecie intradermica.
c) Injecie subcutanata.
673. Incidentele transfuziei sunt urmtoarele cu excepia:
a) Ieirea acului din vena.
b) Perforarea venei.
c) Embolia pulmonara cu cheaguri.
674. Abordul venos periferic, se realizeaz de ctre:
a) Medic.
b) Asistenta medicala.
c) Studeni.
675. Puncia lombar se execut de ctre:
a) Asistenta medical de salon.
b) Asistenta medical de laborator.

119
c) Medic.
676. Printre metodele de evaluare morfofuncional a sngelui i a organelor
hemato-formatoare se afl:
a) Numrarea leucocitelor i stabilirea formulei leucocitare.
b) Numrarea hematiilor.
c) Stabilirea valorilor hemoglobinei;
677. Anemiile:
a) Semnific scderea cantitii de snge din artere.
b) Sunt scderi de hemoglobina i de hematii in snge.
c) Pot fi i cu evoluie acut.
678. Un bolnav de leucemie este programat pentru puncia medular. Osul cel
mai obinuit incare se execut puncia este:
a) Sternul sau creasta iliac.
b) Femurul sau tibia.
c) Peroneul.
679. Explorarea organelor hematoformatoare se poate realiza prin:
a) Puncia osoas.
b) Puncie splenic.
c) Scintigram hepatic i splenic.
680. Pentru a determina grupele sanguine prin metoda Beth-Vincent, raportul
dintre pictura de snge i cea din serurile standard trebuie s fie de:
a) 1/10;
b) 1/100;
c) 2/100;
681. Sunt manifestri ale incompatibilitii de grup sanguin:
a) Durerile toracice.
b) Bradipnee expiratorie.
c) Inapetena.
682. Hemostaza provizorie se poate realiza prin:
a) Ligatura vaselor lezate.
b) Pansament compresiv.
c) Compresiune la distan.
683. Hematemeza este o hemoragie intern exteriorizat manifestat prin:
a) Vrstur de snge rou aerat.
b) Vrstur de snge ca zaul de cafea, cu resturi alimentare
(eventual).
c) Vrstur de snge negru lucios ca pcura.

120
Nr. Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific
crt. Dr. Georgescu Nicolae Itemi de evaluare
684. Marcai elementele care v conduc spre diagnosticul de comoie i nu
spre cel de contuzie cerebral:
a) Amnezie
b) Modificri minore ale funciilor vegetative i vitale
c) De scurt durat (minute)
685. Marcai semnele care n acest caz v ndreapt spre diagnosticul de volet
costal i nu spre cel de fracturi pluricostale:
a) Durere intens pe grilajul costal n inspir i expir
b) O poriune din grilajul costal se nfund (paradoxal) n inspir
c) Prezint i semne de IRA (insuficien respiratorie acut)
686. Alegei afirmaia care se potrivete cu manifestrile i interveniile din
pneumotoraxul deschis:
a) Bolnavul se sufoc (insuficien respiratorie acut marcat)
b) Exist o plag toracic cu traumatopnee
c) Ca gest de prim ajutor se practic puncia pleural
687. Primul ajutor la un bolnav cu suspiciune de fractur a rahisului ar fi:
a) Degajarea n bloc
b) Imobilizarea pe targ n decubit dorsal
c) Transport obligatoriu n aceast poziie
688. Suspectai o fractur instabil de bazin. Pentru a evita o complicaie (n
acest caz hemoragie retroperitoneal) alegei cel mai simplu i util mijloc
dintre cele trei menionate mai jos:
a) Degajarea i aezarea pe targ modular
b) Strngerea pelvisului cu o ptur (sau cearaf) trecute n jurul
crestelor iliace
c) Pantalonul pneumatic antioc
689. Mobilitatea anormal din entorsele grave se poate obiectiviza prin:
a) Artroscopie
b) RMN (rezonan magnetic)
c) Radiografie n poziie meninut
690. Manevra de reducere a unei luxaii trebuie fcut:
a) Urgent
b) Cu anestezie
c) Prin mobilizarea brusc i forat a articulaiei luxate
691. Alegei i marcai, din enumerarea de mai jos, semnele clinice de
certitudine din fracturi:

121
a) Durere i impoten funcional
b) Deformare i scurtare
c) Mobilitate anormal i crepitaie osoas
692. Primul ajutor corect n cazul unei fracturi presupune:
a) Reducerea i aplicarea unui aparat gipsat
b) Axarea i aplicarea unei atele Kramer
c) Axarea i aplicarea unor mijloace improvizate de imobilizare
693. Alegei ecuaia corect din enumerarea de mai jos:
a) Fractur stabil = tratament conservator
b) Fractur instabil = tratament chirurgical
c) Fractur deschis = fixator extern
694. Care este sensul devierii genunchiului n cazul deformaiei genu valgum:
a) Spre nuntru
b) Spre nafar
c) Spre ndrt
695. Pentru stadializarea tumorilor osoase primitive aven nevoie de:
a) Biopsie
b) Imagistic medical
c) Scintigrafie
696. Pentru tratamentul unei tumori primitive osoase maligne ar fi de preferat:
a) Tratamentul conservator
b) Tratamentul chirurgical
c) Combinarea celor dou metode
697. Care ar fi cea mai sigur metod de descoperire a unei metastaze osoase
(tumori osoase secundare):
a) Radiografie
b) RMN (rezonan magnetic)
c) Scintigrafie

Nr. Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific *


crt. Asistent medical principal liceniat Mihai Dana Rspuns
698. Prezenta lichidului in exces intr-o articulaie, se numete:
a) Hemartroza
b) Hidartroza
c) Bursita
699. Artroscopia reprezinta:
a) vizualizarea articulaiei utiliznd radiaiile Roentgen
b) imaginea in micare obinuta prin expunere la raza Roentgen

122
c) endoscopia articulara
700. Urmtoarele intervenii sunt delegate, cu excepia:
a) asigurarea alimentaiei
b) pregtirea preoperatorie
c) aplicarea aparatului gipsat
701. La efectuarea radiografiei osteoarticulare:
a) se obine consimmntul scris
b) se ndeprteaz obiectele radioopace din zona expusa
c) pacientul va fi sedat
702. Contraindicaiile RMN sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Claustrofobia
b) pacient cu pace-maker
c) femeia in perioada fertila
703. Explorarea scintigrafica utilizeaz:
a) izotopi radioactivi
b) raze Roentgen
c) cmp electromagnetic
704. Din lichidul sinovial se fac analize:
a) Hematologice
b) imunologice
c) Bacteriologice
705. Lichidul sinovial se recolteaz:
a) prin puncie osoasa
b) prin puncie articulara
c) prin puncie venoasa
706. Ca mijloc de imobilizare provizorie se utilizeaz:
a) atela Kramer
b) atela gonflabila
c) aparat gipsat
707. Pentru imobilizarea definitiva se utilizeaz:
a) aparatul gipsat
b) osteosinteza
c) atela Kramer
708. Identificai interveniile autonome:
a) efectuarea pansamentului
b) pregtirea pentru operaie
c) mobilizarea pacientului
709. Pentru puncia articulaiei umrului bolnavul va fi aezat:

123
a) decubit dorsal
b) decubit lateral, pe partea opusa umrului puncionat
c) decubit ventral
710. Pentru puncia tibiei, poziia pacientului va fi:
a) decubit ventral
b) n ezut, la marginea mesei
c) decubit dorsal
711. Analizele minime, obligatorii, pentru puncia osoasa, sunt:
a) Transaminazele
b) hemoleucograma
c) factorii de coagulare
712. Imobilizarea unei fracturi, presupune:
a) prinderea articulaiei de-o parte si alta a zonei fracturate
b) meninerea unui garou, maxim 2 ore
c) internarea in spital
713. Urmtoarele afirmaii legate de entorsa sunt adevrate:
a) trebuie redusa in maxim 6 ore
b) este o afeciune traumatica articulara
c) poate fi imobilizata in aparat gipsat

Nr. Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific *


crt. Pamicu Georgeta Rspuns
714. Imobilizarea provizorie a fracturii de clavicul se face prin:
a) imobilizarea braului in earf;
b) fixarea braului de torace;
c) nu se face imobilizare.
715. Luxaia este insoit de:
a) ruperea capsule articulare;
b) ruperea osului;
c) dislocarea suprafeei articulare.
716. Imobilizarea bolnavului la pat este o msur terapeutic n caz de:
a) fracturi, traumatisme;
b) hipertensiune arterial;
b) insuficien cardiac.
717. Puncia osoas se efectueaz n scop explorator pentru:
a) stabilirea structurii compoziiei mduvei;
b) studiul elementelor figurate ale sngelui n diferite faze ale
dezvoltrii lor;

124
c) efectuarea transfuziilor de snge intraosoase.
718. Pentru fractura de col femural, nu este caracteristic:
a) cderea umrului;
b) aplecarea capului in sens contrar prii fracturate;
c) adductie i rotaia extern a membrului inferior.
719. Poziia indicat pentru transportul accidentailor contieni cu leziuni
abdominale este:
a) Trendelenburg
b) Fowler
c) decubit dorsal
720. Comoia cerebral presupune:
a) leziuni cerebrale de tipul dilacerrii;
b) un hematom intracranian;
c) pierderea strii de contien pentru o perioad scurt de
timp.
721. Voletul costal este:
a) fractura mai multor coaste;
b) fracturarea mai multor coaste deodat, coastele fiind
fracturate in cte dou sau mai multe puncte distanate intre ele;
c) traumatism toracic insoit de insuficien respiratorie.
722. Fractura in lemn verde este:
a) fractura incomplet;
b) fractur complet;
c) fisur osoas.
723. Bandajul Dessault se aplic in:
a) luxaia scapulo-humeral;
b) fractur de clavicul cu deplasare;
c) fractur de omoplat fr deplasare.
724. Primul ajutor in caz de entors const in:
a) imobilizare provizorie cu atele;
b) aplicarea de comprese cu ap rece sau ghea;
c) masajul regiunii,aplicare de cldur local.
725. Complicaiile imediate in cazul fracturilor sunt:
a) transformarea unei fracturi inchise intr-o fractur deschis;
b) pseudartroz;
c) lezarea vaselor sau a nervilor aflai in vecintate.
726. Atelele recomandate pentru imobilizarea fracturilor complicate cu plgi
hemoragice:

125
a) atele Kramer,confecionate din srm;
b) atele moi, gonflabile;
c) atele din materiale dure(lemn, plastic, aluminiu)
727. In cazul unei fracturi apar urmtoarele semne de certitudine cu excepia:
a) impotena funcional;
b) mobilitate anormal;
c) crepitaie osoas.
728. Puncia articular este indicat n:
a) artrite acute sau cronice
b) hemartroz;
c) coxartroz
729. La un pacient cu traumatism vertebro-medular pot fi prezente
urmtoarele simptome:
a) relaxarea grupelor musculare din zona fragmentului fracturat;
b) durere la presiunea pe vertebra interesat;
c) anasarc.
730. Este simptom al unei fracturi vertebrale cu seciune total de mduv la
nivelul vertebrelor C6 C7:
a) paraplegia;
b) tetraplegia;
c) hemiplegia.
731. Echimoza palpebral indic:
a) fractur de baz de craniu;
b) fractur de os temporal;
c) fractur de os parietal.
732. Dac fractura oaselor antebraului este situat in 1/3 lor superioar,
antebraul va fi imobilzat:
a) in supinaie;
b) in poziie intermediar;
c) in pronaie.

Nr. Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie


crt. Dr. Costin Anca Itemi de evaluare
733. Atingerea articular din reumatismul articular acut se caracterizeaz prin
urmtoarele aspecte:
a) Poate fi mono- sau poliarticular
b) Este migratorie i fugace
c) Prinde articulaiile mici, ntr-o succesiune lent

126
734. Despre coreea Syndenham din reumatismul articular acut sunt adevrate
urmtoarele afirmaii:
a) Survine n special la copii cu vrsta ntre 9 i 12 ani
b) Apare imediat dup infecia streptococic
c) Manifestrile caracteristice constau din tulburri de coordonare
i tulburri de scris
735. Eritemul marginat din reumatismul articular acut se manifest ca o
erupie cutanat:
a) Localizat pe trunchi, fa sau coapse
b) Dureroas
c) Pruriginoas
736. Semnele de inflamaie acut din reumatismul articular acut se manifest prin:
a) Scderea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor)
b) Leucocitoz i creterea nivelului seric al proteinei C reactive
c) Un numr crescut depolimorfonucleare n lichidul articular
737. Cele mai frecvente simptome de debut n poliartrita reumatoid sunt urmtoarele:
a) Redoare articular matinal prelungit
b) Poliartralgii episodice
c) Tumefieri articulare
738. Manifestrile extraarticulare care apar n cazurile mai severe de
poliartrita reumatoid constau din:
a) Noduli reumatoizi subcutani
b) Irit, iridociclit i sclerit
c) Adenopatiei
739. Indicaiile corticoterapiei n poliartrita reumatoid sunt:
a) Prezena vasculitei
b) Ineficiena antiinflamatoarelor nesteroidiene
c) Tratarea efectelor secundare ale altor medicamente
740. Durerea lombar sau fesier aprut n spondilita anchilozant se caracterizeaz prin:
a) Debut insidios i durat de cel puin 3 luni
b) Apariie de regul n prima jumtate a nopii
c) Ameliorare dup exerciiu fizic i agravare dup repaus prelungit
741. Tratamentul bolii artrozice urmrete:
a) ndeprtarea durerii
b) Creterea mobilitii n articulaiile suferinde
c) mpiedicarea progresiei bolii
742. Manifestrile articulare ale reumatismului articular acut:
a) Poliartrita acut

127
b) Poliartrita fugace
c) Nu exist manifestri articulare
743. Manifestrile generale n reumatismul articular acut sunt :
a) Febr mare (40C)
b) Subfebrilitate
c) Inapeten
744. Cauzele favorizante pentru apariia reumatismului articular acut sunt:
a) Condiii de via insalubre
b) Lipsa educaiei sanitare
c) Srcia

Nr. Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie


crt. Asistent medical Prlog Elena Itemi de evaluare
745. Reumatismul este o afeciune care intereseaz:
a) Oasele lungi
b) Oasele scurte
c) Articulaiile
746. O articulaie este alctuit din:
a) Cartilaje articulare
b) Capsul articular i ligamente
c) Sinovial care secret lichidul sinovial
747. Micrile articulare sunt de mai multe feluri:
a) De alunecare
b) De rostogolire
c) De rsucire
748. Artrozele au caracter:
a) Degenerativ
b) Inflamator
c) De infirmitate
749. Reumatismul abarticular are caracter:
a) Inflamator
b) Degenerativ
c) De infirmitate
750. Spondiloza este o afeciune reumatismal a coloanei:
a) Cervicale
b) Lombare
c) Dorsale
751. Artroplastia este:

128
a) Boal reumatismal
b) Explorare funcional
c) Intervenie chirurgical
752. Osteoporoza este:
a) Rarefierea oaselor
b) Concentrarea esutului osos
c) Fractura oaselor lungi
753. Osteofitele sunt:
a) Oasele mici
b) Mici excrescene osoase
c) Inflamaii osoase
754. Artroscopul este:
a) Endoscop
b) Dozator de calciu
c) Aparat cu lentile
755. Reacia ASLO are urmtoarele valori normale:
a) 100-200 UI
b) 1000-2000 UI
c) 2000-3000 UI
756. Lichidul sinovial se recolteaz de:
a) Medic
b) Asistenta medical
c) Nu se recolteaz
757. n afeciunile reumatismale manifestrile generale ar putea fi:
a) Durerea
b) Impoten funcional
c) Oboseala
758. Bolile reumatismale afecteaz urmtoarele aparate i sisteme:
a) Osteo-articular
b) Aparat cardio-vascular
c) Aparat digestiv
759. Bolile inflamatorii ale articulaiilor pot fi:
a) Acute
b) Cronice
c) Vindecabile
760. Bolile reumatismale degenerative se numesc:
a) Artroze
b) Spondiloze

129
c) Coxartroze
761. Bolile reumatismale abarticulare sunt:
a) Periartrita scapulo-humeral
b) Reumatismul articular acut
c) Discopatia lombar
762. Bolile metabolice cu influen asupra articulaiilor pot fi:
a) Guta
b) Obezitatea
c) Reumatismul articular acut

Nr. Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie


crt. Matei Iuliana Itemi de evaluare
763. Artroscopia este examinarea endoscopica a unui:
a) Muchi
b) Articulaii.
c) Tendon.
764. Care din urmtoarele boli reumatismale au o evoluie acuta:
a) Reumatismul articular acut
b) Poliartrita reumatoida
c) Spondilita anchilozanta.
765. Examinarea cu izotopi radioactivi a osului poarta denumirea de:
a) Puncie osoasa
b) Biopsie osoasa
c) Scintigrafie osoasa.
766. Care din urmtoarele boli reumatismale sunt degenerative:
a) Reumatismul articular acut
b) Gonartroza
c) Coxartroza.
767. Puncia articulara este indicata in:
a) Artrite acute si cornice, serofibrinoase si purulente.
b) Hemartroza.
c) Coxartroza.
768. Pentru evidenierea procesului de osteoporoza pacientul va efectua:
a) Artroscopie
b) Un examen radiologic
c) Un examen radioscopic
769. In educaia pentru sntate privind prevenirea RAA si complicaiile sale
asistentul medical va avea in vedere:

130
a) Tratarea corecta a anginelor streptococice.
b) Evitarea ortostatismului prelungit.
c) Asanarea focarelor de infectie.
770. Recoltarea lichidului sinovial poate avea scop:
a) Explorator.
b) Terapeutic.
c) Ambele.
771. Pentru cercetarea Factorului reumatoid se va recolta:
a) Snge venos.
b) Urina.
c) Lichid sinovial.
772. In ntocmirea unui plan de ngrijire a unui pacient cu Poliartrita
reumatoida asistentul medical isi fixeaz urmtoarele obiective:
a) Reducerea mobilitii articulare
b) Meninerea unei stri de independenta in autoservire.
c) Sprijinirea psihica pentru a se adapta la reducerea capacitaii
sale functionale.
773. Susinerea pacientului din punct de vedere psihic revine:
a) Strile depresive.
b) Anxietatea.
c) Complicaiile gastrice
774. In timpul tratamentului cu A.I.N.S. pacientul va primi:
a) Un regim alimentar hipocaloric.
b) Un regim alimentar hiposodat.
c) Un regim alimentar bogat in vitamina B.
775. Printre interveniile cuprinse in planul de ngrijire a unui pacient cu
Spondilita anchilozanta asistentul medical nu uita:
a) Asigurarea repausului pe un plan neted.
b) Supravegherea pulsului, TA, T, R.
c) Executarea de exerciii posturale si respiratorii.
776. Recoltarea exsudatului faringian poate avea drept scop:
a) Explorator, terapeutic.
b) Explorator.
c. Terapeutic.
777. Durerile unui pacient diagnosticat cu RAA au urmtoarele caracteristici:
a) Afecteaz articulaiile mici de la mini si picioare.
b) Au caracter migrator afectnd articulaiile mari.
c) Se instaleaz la mobilizare.

131
778. Ocupaia poate favoriza i influena apariia unor afeciuni ale aparatului
locomotor, ca:
a) Ruptura de menisc.
b) Tenosinovita.
c) Genu valgum.
779. Unei paciente cu osteoporoz, in afara tratamentului medicamentos
prescris de medic, asistenta ii recomand:
a) S doarm pe un plan dur;
b) S se odihneasc cat mai mult.
c) S-i ofere o alimentaie bogat in calciu i vitamine.
780. In toate bolile reumatice se examineaz sngele prin determinarea de:
a) V.S.H.
b) Fibrinogen
c) Protein C reactiv.
781. Artroza, cea mai frecvent boal reumatic, este caracterizat prin:
a) Inflamaia structurilor vertebrale.
b) Uzura cartilajului articular.
c) Hipertrofia extremitilor osoase.
782. Manifestrile de dependen in artroza pot fi:
a) Anchiloza articulaiei.
b) Durerea ce se accentueaz dimineaa la sculare.
c) Micri articulare limitate.

Nr. Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific


crt. Dr. Duceag Letiia Itemi de evaluare
783. Precizai care dintre urmtoarele leziuni sunt primitive:
a) Pustula, tuberculul, goma
b) Crusta, scuama, fisura, ulceraia
c) Pata, papula, macula, vezicula, flictena
784. Piodermita este o infecie cutanat de etiologie:
a) Viral
b) Bacterian
c) Fungic
785. Zona Zoster este o afeciune cutanat:
a) Parazitar
b) Viral
c) Produs de virusul varicelo-zosterian
786. Boal caracterizat prin prezena unor vezicule cu lichid incolor, dispuse

132
de-a lungul traiectului nervilor intercostali, la care se asociaz durere i
prurit, se numete:
a) Nevocarcinom
b) Tricofiie
c) Zona Zoster
787. Care dintre urmtoarele afeciuni sunt dermatoze alergice?
a) Chistul sebaceu, radiodermit
b) Eczem atopic, urticarie, leucoplazie
c) Eczem atopic, urticarie, prurigo
788. Ce fel de afeciuni sunt onixis i perionixis?
a) Dermatofiii ale regiunilor proase
b) Onicomicoze
c) Dermatoze buloase
789. Care dintre micozele regiunilor proase ale scalpului este cea mai grav?
a) Tricofiia
b) Microsporia
c) Favusul
790. Precizai semnele patognomonice ale scabiei:
a) Prurit nocturn
b) Leziuni de grataj
c) anul scabios vizibil pe piele

Nr. Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific


crt. Asistent medical Ciobanu Florentiona Itemi de evaluare
791. Papulele sunt:
a) Vezicule cu lichid
b) Modificri ale hipodermului
c) Pete vasculare congenitale
792. Eritemul are culoarea:
a) Roie
b) Galben
c) Violacee
793. Coloraia roie violacee a extremitilor degetelor este:
a) Onicoz
b) Congestie
c) Cianoz
794. Excoriaia se mai numete i:
a) Contuzie

133
b) Zgrietur
c) Ragad.
795. Care din urmtoarele sunt anexe ale pielii:
a) Prul i unghiile
b) Glandele sudoripare
c) Glandele sebacee.
796. Pentru a-i ndeplini rolul ei, pielea are nevoie de o condiie principal,
aceasta este:
a) Sensibilitatea tactic
b) Integritatea ei
c) Sensibilitatea termic
797. Educaia sanitar pentru prevenirea afeciunilor dermatologice se refer la:
a) Igiena tegumentelor i mucoaselor
b) Igiena anexelor pielii
c) Hidratarea corespunztoare
798. Afeciunile dermatologice pot apare in urmtoarele circumstane:
a) Infecii virale
b) Infecii fungice
c) Contactul cu alergeni
799. Elementele urticariene:
a) Pot lua orice localizare
b) Nu pot lua orice localizare
c) Respect regiunea abdominal liber de elemente ntotdeauna
800. Individul cu scabie:
a) Nu prezint prurit
b) Prezint prurit localizat
c) Prezint prurit exacerbat nocturn
801. Veziculele pe fond eritematos, care dup rupere las suprafaa umed i
prin uscare cruste galben-brune, sunt caracteristice n:
a) Scabie
b) Urticarie
c) Impetigo
802. Bolile unghiilor sunt:
a) Pelada
b) Onicoz
c) Tricofiia

134
Nr. Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific
crt. Dodu Cristina Itemi de evaluare
803. Pentru prevenirea bolilor de piele orice persoan trebuie s tie:
a) tegumentele se menin curate, ferite de aciunea agenilor
microbieni, chimici i traumatici;
b) s-i asigure alimentaie echilibrat i hidratare
corespunztoare;
c) ambele.
804. Persoanele expuse apariiei bolilor de piele sunt:
a) cei care lucreaz n contact cu alergeni de origine animal sau
vegetal;
b) persoanele care fac tratamente medicamentoase frecvente;
c) persoane cu tulburri glandulare.
805. Vezicula, ca manifestare a bolilor de piele, poate fi definit:
a) ridictur a epidermului, de dimensiune mic, plin cu
lichidclar;
b) abcese mici, pline cu puroi;
c) ridictur circumscris, solid, a pielii.
806. Pentru stabilirea diagnosticului n bolile de piele se pot face urmtoarele
examene:
a) citologice, micologice ale pielii, prului, unghiilor;
b) biopsiecutanat;
c) scintigram.
807. Problemele mai frecvente ale pacientului cu boli de piele pot fi:
a) Alterarea integritii pielii;
b) Alterarea nutriiei;
c) potenial de suprainfectare a erupiei cutanate.
808. Compresele medicamentoase aplicate pe tegumente au urmtoarele
efecte:
a) dezinfectant, antiinflamator;
b) sicativ, antipruriginos;
c) ambele.
809. Aplicarea soluiilor medicamentoase pe piele se poate realiza prin:
a) badijonare, compres medicamentoas;
b) ntindere cu mna protejat de mnu;
c) ntindere cu spatula.
810. Rolul bilor medicamentoase n bolile de piele poate fi:

135
a) ndeprtarea crustelor, dezinfecia tegumentelor;
b) Rcorire apielii;
c) ambele.
811. Pentru reducerea pruritului tegumentar, asistenta efectueaz
urmtoarele ngrijiri:
a) Aplic pudre calmante;
b) Reducerea temperaturii din ncpere;
c) Aplic comprese medicamentoase.
812. Prevenirea suprainfectrii leziunilor cutanate se realizeaz prin:
a) Igiena riguroas a tegumentelor intacte, tierea unghiilor;
b) Administrarea antibioticelor;
c) Izolarea pacientului.
813. Pentru ntocmirea planului de ngrijire al unui pacient cu alergie cutanat
se vor pune ntrebri referitoare la cauzele bolii:
a) Medicamentele utilizate de pacient;
b) pudre, creme, ampoane utilizate;
c) existena bolii la ali membri ai familiei.
814. Leziunile primare cutanate sunt:
a) macula, papula, vezicula;
b) scuama, crusta, cicatricea;
c) bula, pustula.
815. Pacientul cu dermatoze inflamatorii neinfecioase ale pielii prezint ca
probleme psihologice:
a) Izolare social;
b) Pierderea imaginii de sine;
c) ambele.
816. Pentru ngrijirea pacientului cu pemfigus, interveniile autonome ale
asistentei sunt:
a) Meninerea igienei cavitii bucale;
b) Hidratarea corect i susinerea moral a pacientului;
c) Aplicarea tratamentului local.
817. Pentru prevenirea micozelor cutanate, pacientul trebuie s tie:
a) cum s-i pstreze igiena personal i a picioarelor n deosebi;
b) s utilizeze lenjerie intim din bumbac;
c) s poarte numai nclminte din cauciuc.

136
Nr. Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific
crt. Dr. Teodorescu Irina Itemi de evaluare
818. Virusul gripal se caracterizeaz prin:
a) Marea variabilitate antigenic
b) Rezistena crescut imediat
c) Secreie de factori toxici celulari
819. Evoluia spre cronicizare este prezent n infecia cu :
a) Virus hepatic A
b) Virusul hepatic B
c) Virusul hepatic C
820. Mycobacterium tuberculosis se poate evidenia n:
a) Sput
b) LCR
c) Biopsie ganglionar
821. Tabloul clinic al scarlatinei include:
a) Febra
b) Enantem caracteristic
c) Exantem caracteristic
822. n prezent diagnosticul de rujeol se pune prin:
a) Izolarea virusului
b) Prezena imunoglobulinelor specifice M n ser
c) Examen clinic
823. Diagnosticarea rubeolei la gravide este important ntruct virusul poate determina:
a) Febra, astenie, vrsturi, inapeten
b) Malformaii congenitale la ft
c) Avort sau naterea prematur
824. Pentru stabilirea diagnosticului de infecie HIV, se recolteaz o prob de
snge pentru determinarea Ac anti HIV1,2:
a) La 2 sptmni de la contactul sexual presupus infectat
b) La 2 luni de la contactul sexual presupus infectat
c) La cel puin 3 luni de la contactul sexual presupus infectant
825. Spunei dac urmtoarea afirmaie este corect infecia HIV/SIDA poate
fi diagnosticat clinic pe baza simptomatologiei specific,att n faza
precoce ct i n faza tardiv:
a) Da
b) Nu
c) Parial adevrat

137
826. Prin frecven i severitate, gripa este cea mai importanta viroz respiratorie:
a) Adevrat
b) Fals
c) Parial adevrat
827. Din punct de vedere clinic gripa se caracterizeaz prin:
a) Debut brusc cu febr , frisoane , mialgii, dureri n globii oculari
b) Debut brusc cu febr, frisoane, senzaie de grea, vrsturi
c) Debut brusc cu febr, cefalee, astenie , tuse cu expectoraie
828. Tusea convulsiv este o boal infecioas acut caracterizat prin:
a) Exantem si enantem specific
b) Accese de tuse paroxistic
c) Inspir zgomotos caracteristic
829. Parotidita epidemic se caracterizeaz prin tumefierea glandelor parotide situate:
a) Retroauricular
b) Submandibular
c) Preauricular
830. Pneumoniile bacteriene sunt determinate cel mai frecvent de :
a) Stafilococ
b) Pneumococ
c) E. Coli
831. Scarlatina este o boal infecioas acut determinat de tipuri toxigene de:
a) Streptococ hemolitic gr. A
b) Streptococ hemolitic gr. B
c) Streptococ hemolitic gr. C
832. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz exantemul din scarlatin:
a) Elementele micropapuloase, eritematoase
b) Respectarea faa, palmele i plantele
c) Se asociaz cu enantem caracteristic

Nr. Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific


crt. Asistent medical Macovei Simona Itemi de evaluare
833. Totalitatea investigaiilor ntreprinse cu scopul descoperirii cauzelor apariiei
i rspndirii unui focar de boal infecioas transmisibil constituie:
a) Ancheta epidemiologic
b) Raportarea lunar
c) Dezinfecia n focar
834. Starea de rezisten la infecie reprezint:
a) Imunitate

138
b) Alergie
c) Anergia
835. Factorii epidemiologici principali sunt:
a) Izvorul epidemiologic
b) Cile de transmitere
c) Animalele sntoase
836. Culegerea datelor pentru diagnosticul bolilor infecioase are n vedere:
a) Datele epidemiologice
b) Datele clinice
c) Datele paraclinice
837. Chimioterapicele i antibioticele administrate n tratamentul bolilor
infecioase au efecte:
a) Bacteriostatic
b) Bactericid
c) Fungicid
838. Totalitatea msurilor aplicate pentru prevenirea i extinderea bolilor
reprezint:
a) Patogene
b) Profilaxie
c) Anergie
839. Intradermoreaciile ajut la:
a) Evidenierea receptivitii contacilor la anumite boli
b) Evidenierea anticorpilor
c) Evidenierea structurilor antigenice
840. Perioada de incubaie a bolii infecioase este reprezentat de intervalul de timp:
a) Dintre momentul dispariiei manifestrilor clinice de boal i
vindecarea complet
b) Dintre momentul contactului infectat i apariia primelor
simptome de boal
c) Cnd se manifest toate semnele i simptomele bolii infecioase
841. Febra reprezint:
a) Creterea temperaturii corpului peste 38 C
b) Scderea temperaturii corpului sub 36 C
c) Hipertermia
842. Diferena dintre temperatura matinal i temperatura vesperal care nu
depete 1 C definete:
a) Febr remitent
b) Febr continu

139
c) Febr intermitent
843. Febra recurent se definete prin:
a) Febr continu de cteva zile, alternnd cu perioade afebrile
b) Curb termic total atipic
c) Febr n platou
844. Erupiile tegumentare se numesc:
a) Enanteme
b) Exanteme
c) Adenopatii
845. Recidiva unei boli infecioase reprezint:
a) Repartiia manifestrilor clinice ale bolii n timpul convalescenei
b) Reparaia bolii dup vindecare
c) Apariia de noi simptome n timpul evoluiei bolii
846. Pentru examene serologice din snge se recolteaz:
a) 5-10 ml snge venos cu sau fr substane anticoagulante
b) 5-10 ml snge venos fr anticoagulant pentru a permite
separarea serului
c) Snge capilar obinut prin neparea pulpei degetului sau a
lobului urechii sau clciului la sugar
847. Pentru pictura groas:
a) Se recolteaz snge prin puncie capilar
b) Se depune 3 picturi de snge pe lam care se amestec circular timp
de 1-2 minute pentru a obine o pictur cu diametrul de 1,5 cm
c) Snge venos simplu sau heparinat

Nr. Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific


crt. Rusu Carmen Itemi de evaluare
848. Modaliti de culegere a datelor pentru pacienii cu afeciuni infecto-
contagioase sunt:
a) Interviu
b) Observaia clinica
c) Discuie cu alta echipa medicala si aparintorii
849. Febra moderata este atunci :
a) T = 37-38 0C
b) T = 38-39 0C
c) T = 39-40 0C
850. Prioritile de ngrijire ale pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase
sunt:

140
a) Supravegherea funciilor vitale si vegetative
b) Profilaxia infeciilor
c) Prevenirea complicaiilor
851. In caz de hipertermie se aduce temperatura corpului la valori normale
prin interventii autonome astfel:
a) Camera aerisita, temperatura mediului ambient sa nu
depeasc 20-21 0C
b) Aplicarea de comprese reci sau mpachetri reci
c) Administrarea de lichide pe cale orala
852. Care dintre propoziiile de mai jos sunt false si care sunt adevrate:
a) Cnd sursa de infectie este reprezentata de un angajat care
lucreaz in sectorul alimentar, colectiviti de copii, masurile care
se impun fata de acesta sunt: izolarea imediata si obligatorie,
scoaterea temporara din serviciu pana la sterilizarea de germeni.
b) Cnd sursa de infectie este reprezentata de un angajat care
lucreaz in sectorul alimentar sau cu copii, este suficient ca
acesta sa primeasc antibiotic conform antibiogramei.
c) Profilaxie primara nseamn prevenirea apariiei bolii la un
organism care nu a fost afectat de boala.
853. Care dintre propoziiile de mai jos sunt adevrate:
a) Asepsia reprezint un ansamblu de masuri care permit
protejarea organismului mpotriva contaminrii cu germeni
microbieni din exterior in cursul unor manevre medico-
chirurgicale.
b) Oxidul de etilena este folosit pentru dezinfecia
instrumentelor si materialelor sanitare.
c) Sterilizarea prin mijloace chimice consta in imersarea
obiectelor supuse sterilizrii in soluii de detergent cu proprietati
antiseptic.
854. Vaccinarea BCG :
a) Se face pentru profilaxia tuberculozei, in maternitate, la nou-
nscuii cu greutate la natere mai mare de 2500 grame, intre 2-
7 zile si 2 luni de la natere.
b) Se face folosind tehnica injectrii intradermice, in regiunea
deltoidiana a braului stng.
c) se face cu PPD.

141
Nr. Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie
crt. Dr. Crbunaru Daniel Itemi de evaluare
855. Alegei rspunsurile corecte:
a) Gigantismul reprezint o hipersecreie de STH, ce apare la vrsta
de 25-30 ani
b) n acromegalie apar modificri ale masivului facial frunte
ngust, arcade sprncenare i zigomatice proeminente
c) Splenomegalie, hepatomegalie n acromegalie
856. Deficitul de LH i FSH produce:
a) Oligomenoree, hipomenoree, amenoree
b) Creterea interesului pentru sexualitate
c) Cderea parului axilar i pubian
857. Semne de nanism hipofizar:
a) Insuficient dezvoltare a craniului i a minilor
b) Dezvoltare sexual precoce
c) ntrziere pubertar (2-6 ani)
858. Sindromul Cushing se caracterizeaz prin urmtoarele semne clinice:
a) Hipertrofie muscular
b) Hipertensiune arteriala sistolo-diastolic
c) Obezitate
859. Alegei afirmaiile corecte legate de simptomele care apar n
hiperaldosteronismul primar:
a) Semnul clinic care atrage atenia este hipertensiunea arteriala
asociata cu hipokaliemia.
b) Apar simptome musculare
c) Apare oliguria
860. Tratamentul medicamentos al hiperaldosteronismului primar consta n:
a) Este indicat in hiperplazia adrenal bilateral, n adenoame care
nu au indicaii operatorii
b) Se administreaz un diuretic care creste eliminarea de K
c) Se administreaz spironolacton
861. Diagnosticul de feocromocitom se bazeaz pe:
a) Prezenta semnelor clinice - hipertensiune + cefalee + tahicardie
+ transpiraii
b) Prezenta semnelor clinice
hipotensiune+bradicardie+tegumente reci
c) Dozarea catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina) i metaboliii lor

142
862. Insuficiena corticosuprarenal cronic se manifesta prin:
a) Hipertensiune arteriala
b) Astenie
c) Melanodermie
863. Tabloul clinic in hipotiroidie se caracterizeaz prin:
a) Peristaltism intestinal crescut
b) Facies n lun plin
c) Cardiomegalie
864. Diabetul insipid este definit de urmtoarele elemente:
a) Un sindrom poliuropolidipsic determinat de deficit n sinteza,
transportul i eliberarea hormonului antidiuretic
b) Este determinat de hipersecreia de vasopresina
c) Tabloul clinic este dominat de 2 simptome poliuria, polidipsia

Nr. Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie


crt. Asistent medical Pduraru Oana Itemi de evaluare
865. Dozrile urinare hormonale se fac din:
a) Urina proaspt
b) Urina din 24 de ore
c) Urina de diminea
866. Regimul alimentar din diabetul insipid exclude:
a)proteinele n exces
b)glucide n exces
c)alimente srate.
867. Pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic)
trebuie respectate urmtoarele:
a) Bolnavul va consuma o dieta hiperglucidic, cu ciocolat, cacao,
citrice
b) Se interzice cu 3 zile nainte consumul de ciocolat i citrice
c) Urina captat se pstreaz n vase colorate.
868. Recoltarea spermei pentru determinarea spermatogramei se face:
dimineaa naintea eliminrii urinare
dup o abstinen de 3-5 zile
a) n vas steril nclzit la temperatura corpului
869. Pregtirea pacientului pentru determinarea metabolismului bazal const
din:
a)3 zile dieta fr sare
b)3 zile diet fr lichide

143
c)ntreruperea medicaiei sedative sau excitante
870. Tratamentul hipertiroidismului const din:
a)administrare de iod radioactiv
b)administrare de medicaie simptomatic, iod radioactiv i
tratament chirurgical
c)tratament chirurgical
871. Tratamentul hormonal injectabil se face:
a)intramuscular profund
b)subcutanat
c)intradermic
872. Scintigrafia tiroidian
a)Se efectueaz n laboratoarele de medicin nuclear;
b)Se bazeaz pe capacitatea tiroidei de a capta iodul radioactiv;
c)Necesit o pregtire psihica cu 3 luni nainte de examen.
873. Explorarea corticosuprarenalei const n determinarea
a)17-cetosteroizilor (17-CS);
b)17-hidroxicorticosteroizilor (17-OHCS);
c)Ioduriei.
874. Evaluarea funciei pancreasului endocrin se face prin:
a)determinarea glicozuriei;
b)determinarea glicemiei;
c) testul de toleran la glucoz administrat oral.

Nr. Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific


crt. Dr. Stana Bogdan Itemi de evaluare
875. Care din urmtoarele afirmaii sunt specifice diabetului zaharat de tip 2:
a) Pacienii sunt n general slabi
b) Antidiabeticele orale sunt ineficiente
c) Se ntlnete n special la pacieni peste 40 de ani
876. n evaluarea paraclinic a sindromului metabolic este necesar dozarea:
a) Transaminazelor
b) Fosfatazei alcaline
c) Glicemiei jeun
877. Sunt tipuri de diete folosite n tratamentul obezitii:
a) Dieta cu deficit de 500 kcal/zi
b) Dieta de 3000 kcal/zi
c) Dieta cu deficit de 1000 kcal/zi
878. Un pacient prezint o glicemie jeun de 136 mg/dl; pe lng aceasta, ce

144
condiie din urmtoarele de mai jos mai trebuie s ndeplineasc
pacientul pentru a fi diagnosticat cu diabet zaharat?
a) nc o glicemie jeun < 126 mg/dl
b) O glicemie 200 mg/dl (11,1 mmol/l) la 2 ore dup administrarea a
75 g glucoz (TTGO testul de toleran la glucoz oral)
c) nc o glicemie jeun > 110 mg/dl
879. Urmtoarele sunt sedii predilecte pentru apariia tofilor gutoi:
a) Pavilionul urechii
b) Coloana vertebrala
c) Olecran
880. Identificarea sindromului metabolic presupune evaluarea urmtorilor
parametri:
a) Obezitatea abdominal
b) Hipertensiunea arterial
c) Intolerana la glucoz
881. Care din urmtoarele afirmaii sunt specifice diabetului zaharat de tip 1:
a) Antidiabeticele orale sunt eficiente
b) Se ntlnete in special la pacieni peste 40 de ani
c) Este o boala autoimuna
882. n gut alimentele ce trebuie evitate n special sunt:
a) Fructele i legumele proaspete
b) Carnea de animal tnr i alimentele de origine marin
c) Alimentele bogate n lipide
883. Sindromul metabolic se definete prin urmtoarele componente:
a) Dislipidemie
b) Hipertensiune arterial
c) Obezitatea
884. Elementul declanator al bolii celiace este:
a) Glucoza
b) Fructoza
c) Glutenul

Nr. Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific


crt. Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
885. Recoltarea glicemiei se poate realiza prin:
a) Puncie arterial
b) Puncie capilar
c) Puncie venoas

145
886. Legat de profilul glicemic, orele de determinare a glicemiei sunt:
a) 6, 10:30, 12, 15:30, 18, 24 , 3
b) 6, 12, 15:30 , 18:30 , 21:30 ,
c) 6, 10:30, 12, 15:30,18, 21:30, 3
887. Manifestrile de dependen ce apar n afeciunile metabolice sunt
a) Durere articular
b) Hipotensiune arterial i bradicardie
c) Tofi gutoi
888. Recoltarea glicemiei se face pe anticoagulant, coninut n vacutainerul:
a) De culoare roie
b) De culoare gri
c) De culoare galben
889. Testul de toleran la glucoz va fi efectuat atunci cnd:
a) Glicemia este 100mg/dl la repetri succesive
b) Glicemia este > de 126 mg/dl la repetri succesive
c) Glicemia este > de 200mg/dl
890. naintea efecturii TTGO (test de toleran la glucoza oral) pacientul:
a) Va avea un regim alimentar echilibrat
b) Nu este nevoie de regim alimentar
c) Va consuma mai muli carbohidrai
891. Administrarea insulinei se face, obinuit, prin injecie:
a) Intravenoas
b) Subcutanat
c) Intradermic
892. Interveniile autonome desfurate de asistentul medical n secia de
boli metabolice i nutriie va cuprinde:
a) Administrarea de insulin
b) Educaia pacientului n ceea ce privete regimul alimentar
c) Comunicarea i obinerea complianei pacientului la tratament
893. Administrarea insulinei se face:
a) Cu 30 minute nainte de mas
b) Dup fiecare prnz
c) Nu este important momentul administrrii
894. n diabetul zaharat (DZ) sunt adevrate afirmaiile:
a) Este un sindrom caracterizat prin hiperglicemie cronic
b) n DZ franc: glicemia jeun 126mg% la 2 determinri n aceleai condiii
c) Glicozuria apare numai n diabetul zaharat dezechilibrat metabolic

146
Nr. Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie
crt. Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare
895. Examenul vaginal cu valvele poate evidenia:
a) Coloraia mucoasei vaginale
b) Aspectul colului uterin
c) Sngerare, leucoree
896. Inspecia snilor poate evidenia:
a) Eventualele asimetrii
b) Fenomene inflamatorii
c) Retracie mamelonar
897. Principalele simptome in ginecologie sunt reprezentate de:
a) Sngerare
b) Durere
c) Leucoree
898. Simptomatologia fibromului uterin poate fi reprezentat de:
a) Durere
b) Hemoragie
c) Tulburri ale ciclului menstrual
899. Examinarea tip screening pentru detecia cancerului de col uterin este
reprezentat de:
a) Test Papanicolau
b) Ecografie
c) Mamografie
900. Triada diagnostic n cancerul de col uterin (diagnostic de certitudine)
este reprezentat de :
a) Test Papanicolau colposcopie biopsie
b) Ecografie colposcopie - RMN (rezonan magnetic)
c) Ecografie CT (computer tomograf) RMN (rezonan magnetic)
901. Factorii de risc implicai n etiopatogenia cancerului de col sunt reprezentai de:
a) Infecia HPV (Papiloma Virus Uman)
b) Parteneri sexuali multipli
c) Debutul precoce al vieii sexuale
902. Polimenoreea, reprezint o tulburare a menstruaiei:
a) n exces
b) n minus
c) Absent
903. Dispareunia reprezint:
a) Sensibilitate dureroas n timpul contactului sexual

147
b) Sensibilitate dureroas asociat menstruaiei
c) Sensibilitate dureroas asociat miciunii
904. Cauzele leucoreei pot fi reprezentate de:
a) Infecie genital
b) Dezechilibru hormonal
c) Igiena deficitar

Nr. Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie


crt. Moa Bolot Mariana Itemi de evaluare
905. Semnele clinice dominante ale sarcinii extrauterine sunt:
a) Durerea
b) Hemoragia
c) Hipertermia
906. n cadrul sarcinii ectopice, sunt situaii in care oul nu se nideaza n afara
cavitaii uterine:
a) Istmica
b) Interstiiala
c) Cervicala.
907. nveliul cutanat al labiilor mici este lipsit de:
a) Glande sebacee
b) esut adipos
c) Glande Bartholin.
908. Care pot fi considerate malformaii vaginale:
a) Septuri mediane transverse
b) Hipoplazia sau vagin dublu
c) Fornixul posterior, triunghiul lui Pawlick
909. Consistenta colului uterin la femeile care nu sunt gravide, trebuie sa fie:
a) Dura
b) Elastica
c) Ferma
910. Uterul este dureros n:
a) Sarcina extrauterina
b) Endometrita puerperala
c) Flegmonul uterin
911. Sensibilitatea sau durerea o ntlnim n:
a) Procese congestive pelviene
b) Sarcina extrauterina
c) Hematocel, prezenta septurilor vaginale

148
912. n perioada de pubertate flora vaginala este:
a) Flora banala
b) Flora poliforma
c) Flora cu bacili Doderlein
913. Cnd este indicat sa se efectueze biopsia de col:
a) Atunci cnd epiteliul exocervical este roz-strlucitor
b) Cnd sunt aspecte colposcopice suspecte
c) Cnd sunt leziuni macroscopice ulcero-vegetante
914. Ce tipuri de biopsii de col pot fi practicate:
a) Biopsia dirijata unica sau multipla
b) Biopsia inelara, conicizatia
c) Biopsia de endometru

Nr. Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie


crt. Puiu Nicoleta Itemi de evaluare
915. Screening-ul pentru cancerul de col uterin se face prin:
a) Biopsie intit sub colposcop
b) Examen cu valve
c) Examen citologic
916. Ce manifestare de dependent se ntlnete n cancerul de col uterin:
a) Scurgerea vaginal cu striuri sangvinolente dup contact
sexual
b) Greurile
c) Hemoragie digestiv superioar
917. Laparoscopia este utilizat n diagnosticul cancerului ovarian pentru c:
a) Identific tumorile pelvine
b) Permite inspectarea pelvisului
c) Face distincia ntre tumorile benigne si cele maligne
918. Printre obiectivele planului de ngrijire la pacienta cu hemoragie din
cauza fibromului uterin, se regsesc:
a) S neleag necesitatea efecturii interveniei chirurgicale
b) S nu mai prezinte hemoragie
c) Prevenirea escarelor de decubit
919. Ce manifestri de dependent poate prezenta pacienta cu cancer
ovarian:
a) Palpitaii
b) Dureri pelvine
c) Creterea n volum a abdomenului

149
920. Printre investigaiile specifice n afeciuni ginecologice se numr:
a)Examenul secreiei vaginale
b) Testul Lahm-Schiller (testul cu Lugol)
c) Biopsia de col uterin
921. Supravegherea postoperatorie presupune:
a) Se pregtesc documente FO, investigaii paraclinice, care vor
nsoi pacienta
b) Se asigur un abord venos, se instaleaz sonda urinar
c) Se urmresc: aspectul general, funciile vitale si vegetative
922. Metastazele la distant ale cancerului de col uterin sunt:
a) Osoase, pulmonare, cerebrale
b) Vezica urinar, rect
c) Toate cele de mai sus
923. Pregtirea pacientei pentru ecografia n ginecologie, presupune:
a) Cu o or nainte pacienta va bea 1 l de ap ntr-un interval de
15-20 minute
b) Pacienta s nu urineze nainte de investigaie
c) Ecografia se practic n obstetric, nu este relevant n
ginecologie
924. Efectuarea frotiului citologic (examenul Babe-Papanicolau) este
intervenie delegat, n:
a) Fibromul uterin
b) Vulvovaginite
c) Cancerul de col uterin
925. Profilaxia si educaia sanitar reprezint:
a) Intervenii delegate
b) Intervenii autonome
c) Obiective de nursing
926. Screening-ul pentru cancerul de col uterin, este:
a) Efectuat prin examen citologic
b) Bun pentru diagnosticul stadiilor incipiente
c) Foarte costisitor, greu de realizat
927. Printre interveniile autonome n nursingul fibromului uterin, se numr:
a) Comunicarea, monitorizarea funciilor vitale si vegetative
b) Asigurarea igienei, prevenirea complicaiilor
c) Recoltarea produselor biologice, administrarea
medicamentelor
928. Efect profilactic antitumoral n cancerul de ovar, are:

150
a) Infertilitatea
b) Istoricul familial
c) Contracepia oral
929. Spatula Ayre, pensula citologic si periua cervical, se utilizeaz pentru:
a) Examenul citobacteriologic din secreia vaginal si col
b) Testul Lahm-Schiller
c) Biopsia endocervical
930. Interveniile autonome pentru chiuretajul uterin, presupun:
a) Se antiseptizeaz pielea regiunii vulvo-perineale cu alcool
iodat, soluii de tip Betadin
b) Se efectueaz dilatarea colului uterin
c) Se urmrete pansamentul vulvar
931. Pregtirea pacientei pentru mici intervenii ginecologice, reprezint:
a) Intervenii proprii
b) Obiective de nursing
c) Intervenii delegate
932. ngrijirile individualizate, se stabilesc:
a) Odat cu formularea diagnosticelor de ngrijire
b) Pe baza reevalurii continue a pacientului
c) n funcie de rspunsul pacientului la ngrijirile acordate
933. Pentru testul Babe-Papanicolau, este necesar:
a) Pacienta nu trebuie s fi avut contact sexual n ultimele 48 de
ore
b) Pacienta trebuie s evite splturile locale cu 24 de ore nainte
de recoltare
c) Pacienta nu trebuie s fi avut recent medicaie local sau
sistemic
934. Supravegherea pacientei n perioada postanestezic, presupune:
a) Combaterea durerii
b) Mobilizarea
c) Prevenirea complicaiilor postoperatorii
935. Urmtoarele materiale: specul vaginal, comprese si tampoane sterile,
acid acetic 3%, solutie
Lugol 1%, sunt necesare pentru efectuarea:
a) Histeroscopiei
b) Laparoscopiei
c) Colposcopiei

151
Nr. Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric
crt. Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare
936. Semnele prezumtive ale sarcinii includ:
a) Amenoreea
b) Tulburri neurovegetative
c) Modificri la nivelul snilor
937. Tulburrile neurovegetative din cursul sarcinii se manifest sub form de:
a) Greuri, vrsturi
b) Labilitate psihic
c) Sialoree
938. Semnele de certitudine ale sarcinii cuprind:
a) Ascultarea btilor cordului fetal
b) Perceperea micrilor fetale de examinator
c) Examinarea ecografic
939. Examinarea ecografic n trimestrul I poate ajuta la:
a) Confirmarea diagnosticului de sarcin
b) Confirmarea localizrii ectopice a sarcinii
c) Diagnosticarea opririi n evoluie a sarcinii
940. Frecvena normal a cordului fetal la termen este cuprins ntre:
a) 120-160 b/min.
b) 160-180 b/min
c) 90-110 b/min
941. n cadrul consultaiilor prenatale se urmrete:
a) Diagnosticul de sarcin
b) Prognosticul de evoluie a sarcinii i a naterii
c) Data probabil a naterii
942. Factorii din mediu extern cu rol n influenarea prognosticului de evoluie
a sarcinii sunt reprezentai de:
a) Alimentaie
b) Factori climaterici
c) Emoii negative
943. Perioada I-a a naterii este reprezentat de:
a) Dilataia colului uterin
b) Expulsie
c) Delivren
944. Perioada a II-a a naterii este reprezentat de :
a) Dilataia colului uterin
b) Expulsie

152
c) Delivren
945. Supravegherea clinic a lehuziei imediate implic urmrirea :
a) Involuiei uterine
b) Puls
c) Tensiune arterial
946. Cauzele cele mai frecvente ale avortului spontan n trimestrul I sunt :
a) Anomalii cromozomiale
b) Infecii materno-fetale
c) Malformaii uterine
947. Complicaiile avortului delictual (criminal) sunt:
a) Infecioase
b) Hemoragice
c) Infertilitate
948. Complicaiile posibile ale nou nscutului prematur cuprind:
a) Detresa respiratorie
b) Pareze, paralizii
c) Hemoragii cerebrale
949. Complicaiile fetale n cazul patologiei hipertensive asociate sarcinii cuprind:
a) ntrzierea n creterea intrauterin
b) Suferina fetal acut
c) Moartea ftului in utero

Nr. Modulul 46. Obstetrici nursing n obstetric


crt. Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
950. Printre modificrile morfofuncionale ale organismului n timpul sarcinii se afl:
a) Creterea metabolismului
b) Decalcifierea sistemului osteoarticular
c) Creterea numrului de miciuni
951. Modificri locale n timpul sarcinii apar la:
a) Aparatul cardiovascular
b) Uter, col uterin
c) Glanda mamar
952. Investigaii paraclinice efectuate n timpul sarcinii sunt:
a) Investigaii ultrasonice
b) Examene de laborator, examenul lichidului amniotic
c) Examene radiologice n primul trimestru de sarcin
953. Consultaia prenatal se efectueaz:
a) Standard pentru toate gravidele

153
b) Doar la prima sarcin
c) Difereniat pentru gravidele cu risc
954. Examenele de laborator recomandate la prima consultaie prenatal sunt:
a) Determinarea grupei sangvine i a Rh-ului
b) Examen serologic pentru sifilis,toxoplasmoza,rubeola,etc.
c) Examenul bacteriologic al sputei
955. Pentru prevenirea naterii premature , asistentul medical sftuiete gravida:
a) S nu fac splturi vaginale
b) S evite ortostatismul i efortul prelungit
c) S bea multe lichide
956. Travaliul are trei etape:
a) Perioada de dilataie, perioada de expulsie, perioada de delivren
b) Ruperea membranelor, perioada de dilataie, expulsia
c) Expulsia, perioada de delivren, lehuzia
957. Interveniile asistentului medical din timpul travaliului sunt:
a) Supravegherea funciilor vitale
b) Supravegherea BCF (btile cordului fetal) la 30 apoi la 15
c) Urmrete succesiunea contraciilor
958. Globul de siguran se formeaz:
a) n primele 2 ore de la natere
b) n primele 6 sptmni de la natere
c) n perioada alptrii
959. Gravida cu risc obstetrical poate prezenta complicaii ca:
a) Grea, vrsturi
b) Distocii osoase
c) Distocii de prezentaii
960. Placenta inserat pe segmentul inferior al uterului se numete:
a) Placenta accreta
b) Placenta hemoragic
c) Placenta praevia
961. Indicaii pentru naterea prin cezarian sunt:
a) Prezentaia transvers
b) Prezentaia pelvin
c) Prezentaia cranian
962. Conduita terapeutic a sarcinii ectopice const n:
a) Supravegherea medical permanent
b) Intervenie chirurgical pentru extirpare
c) Efectuarea avortului terapeutic

154
963. In Disgravidia tardiv apar urmtoarele manifestri de dependen:
a) HTA, cefalee sever
b) Edeme, tulburri auditive
c) Polifagie

Nr. Modulul 46. Obstetrici nursing n obstetric


crt. Puiu Nicoleta Itemi de evaluare
964. Urmtoarele obiective fac parte din planul de ngrijire al gravidei n Trim.
II de sarcin:
a) S primeasc/prezinte informaii despre evoluia normal a sarcinii
b) S cunoasc semnele de pericol ce prevestesc posibile complicaii
c) Gravida s fie luat n evident ct mai precoce
965. Semne de certitudine ale prezentei sarcinii, sunt:
a) Creterea n volum a abdomenului dup 2 luni de amenoree
b) Micri fetale active percepute dup 4 luni de sarcin
c) Ascultarea btilor cordului fetal, din luna a 5-a de sarcin
966. n Trim. III de sarcin, asistentul medical supravegheaz gravida, face
educaie continu informnd-o despre:
a) semnele declanrii travaliului
b) Modificrile organismului n timpul sarcinii
c) S stimuleze formarea mameloanelor
967. n pregtirea pentru natere, urmtoarele intervenii nu sunt efectuate
de ctre asistent:
a) Toaleta regiunii vulvo-perineale si fata posterioar a coapselor
b) Tueul vaginal
c) Administrarea de ser glucozat n perfuzie si oxigen, la indicaia
medicului
968. Luarea n evident a gravidei trebuie fcut ct mai precoce:
a) n primul trimestru de sarcin
b) n primele 15 sptmni de amenoree
c) Pe parcursul sarcinii
969. Calculul datei aproximative a naterii n raport cu data ultimei
menstruaii, se face astfel:
a) La prima zi a ultimei menstruaii se adaug 10 zile si la data obinut
se adaug 9 luni
b) La prima zi a ultimei menstruaii se adaug 10 zile si la data obinut
se scad 3 luni
c) Nu este edificator acest criteriu n cazul ciclurilor menstruale

155
neregulate
970. Alterarea strii de confort fizic n legtur cu greurile si vrsturile,
pirozisul, senzaia de balonare, reprezint probleme de nursing pentru:
a) Gravidele aflate n primul trimestru de sarcin
b) Gravidele aflate n Trim II de sarcin
c) Imediat dup natere
971. n travaliu se stabilesc urmtoarele obiective:
a) Prevenirea complicaiilor n primele 2 ore dup natere
b) Gravida s colaboreze cu asistenta/moaa si medicul, s atenueze
starea de anxietate
c) S nu se instaleze suferina fetal
972. Materialele necesare pentru natere sunt:
a) Cardiotocograful pentru monitorizarea BCF si CUD
b) Cmpuri sterile, mnui sterile, materiale de dezinfecie, pense,
foarfeci sterile
c) Medicamente pentru dirijarea travaliului
973. Urmtoarele probleme de nursing pot aprea pe parcursul sarcinii:
a) Eliminare urinar inadecvat, manifestat prin polakiurie
b) Deficit de cunotine n legtur cu evolutia sarcinii, naterii
c) Gravida s-si exprime frica/teama ori nelinitea n legtur cu orice
problem dificil de rezolvat
974. n timpul travaliului, asistenta medical/moaa efectueaz:
a) Montarea unei perfuzii intravenoase periferice
b) Msurarea cu regularitate a TA si pulsului gravidei, ascultarea
btilor cordului fetal, aprecierea contraciilor uterine dureroase
c) Aplicarea forcepsului sau ventuzei la degajarea prezentaiei
975. Tratamentul profilactic al asfixiei la nou-nscut vizeaz:
a) Prevenirea prematurittii
b) Reanimare prompt la natere
c) Administrare de oxigen parturientei
976. n asfixia sever a nou-nscutului, culoarea tegumentelor este:
a) Cianotic
b) Icteric
c) Palid
977. Cateterul venos periferic poate fi meninut n condiii de asepsie corect:
a) 48 de ore
b) Pn la cel mult 72 de ore
c) 72 de ore

156
978. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la colostru sunt adevrate:
a) Este secretat de glanda mamar din luna a 7-a pn n primele 30 de
ore de via
b) Este bogat n anticorpi
c) Este practic prima vaccinare
979. Care dintre situaiile de mai jos nu se numr printre indicaiile
oxigenoterapiei:
a) Anemiile severe
b) Gravida n expulsie
c) La cererea pacientului
980. Balonaul sondei urinare trebuie umflat cu o cantitate de:
a) 1-2 ml
b) 5-10 ml
c) 15 ml
981. Preeclampsia este:
a) Disgravidie tardiv
b) Disgravidie precoce
c) Afeciune cardio-vascular
982. n perioada I-a a naterii se urmrete:
a) Starea mamei
b) Starea ftului
c) Progresul naterii
983. Hemoragia n post-partum poate fi:
a) Extern, uor de sesizat
b) Extern, dificil de sesizat
c) Intern, cnd sngele se acumuleaz n cavitatea uterin

Nr. Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific


crt. Dr. Iablonschi Mariana Itemi de evaluare
984. Care este perioada de nou-nscut ?
a) 0-7 zile
b) 0-21 zile
c) 0-28 zile
985. Care este creterea ponderal a sugarului n primele 4 luni de via?
a) 750 g/lun
b) 500 g/lun
c) 400 g/lun
986. Vaccinul BCG se administreaz:

157
a) Subcutanat
b) Intradermic
c) Intramuscular
987. Urmtoarele afirmaii despre icterul fiziologic al nou-nscutului sunt adevrate:
a) Apare la 24-48 ore de la natere
b) Hiperhemoliza fiziologic este cauza principal
c) Scaunele i urinele sunt normale
988. Factorul determinant al malnutriiei sugarului este :
a) Prematuritatea
b) Dismaturitatea
c) Greeli alimentare cantitative i calitative
989. Ce reprezint raportul ntre greutatea reali greutatea ideal (Gr/Gi):
a) Indice de nutriie
b) Indice de dezvoltare
c) Indice ponderal
990. Sunt cauze favorizante pentru rahitism:
a) Prematuritatea
b) Diversificarea tardiv
c) Vrst mic
991. Urmtorii factori favorizani sunt mai frecvent ntlnii la sugarul cu
anemie carenial:
a) Prematuritate
b) Gemelaritate
c) Asfixie la natere
992. Diareea acuta de etiologie infecioas poate fi dat de urmtorii ageni:
a) E. Coli
b) Salmonella
c) Schigella
993. Tratamentul Giardiazei se efectueaz cu:
a) Ciprofloxacin
b) Metronidazol
c) Ibuprofen
994. Care dintre urmtoarele afirmaii n legtur cu broniolit acut este incorect?
a) Etiologia este viral
b) Este caracteristic sugarului mic
c) Antibioticele reprezint tratamentul de prima alegere
995. Angina acut streptococic se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) Disfagie

158
b) Febra>38,50 C
c) Adenopatie submandibular
996. Diagnosticul de infecie urinar se stabilete cnd n urocultur se izoleaz:
a) ntre 10 000 -100 000 germeni/ml
b) ntre 1000 -10 000 germeni/ml
c) > 100 000 germeni/ml
997. Care din urmtoarele elemente reprezint factori favorizani ai infeciei
urinare la copil?
a) Tratament cu antibiotice
b) Vrsta mic
c) Malformaii de ci urinare
998. Sindromul nefrotic pur se caracterizeaz prin:
a) Proteinurie de tip selectiv
b) Hematurie mai mult de 1 luna de la debut
c) HTA (hipertensiune arterial) persistent
999. Care din urmtoarele afirmaii este fals la sindromul nefrotic la copil ?
a) Vrsta medie de debut ntre 2-5 ani
b) Debut frecvent insidios cu edeme palpebrale i gambiere
c) Evoluia este frecvent recidivant
1000. Care din urmtoarele malformaii congenitale de cord sunt cianogene permanent:
a) Transpoziia de mari vase
b) Tetralogia Fallot
c) Defect septal interatrial
1001. Care din urmtoarele malformaii congenitale de cord reprezint urgene
neo-natale?
a) Transpoziia de mari vase
b) Defect septal ventricular
c) Canal atrio-ventricular
1002. Urmtoarele aspecte se ntlnesc n convulsiile febrile la copil:
a) Apar pentru prima dat n context febril
b) Durata crizei > 15 minute
c) Nu se realizeaz starea de ru convulsiv
1003. Tabloul clinic al anemiei feriprive la copil include :
a) Paloarea tegumentelor
b) Limfadenopatie
c) Modificri trofice la nivelul pielii si fanerelor

159
Nr. Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific
crt. Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
1004. Temperatura normal a nou nscutului i sugarului are valori cuprinse
ntre:
a) 36,2-37,8:C
b)35-36:C
c) 38-39:C
1005. Msurarea temperaturii la nou nscut si sugar se efectueaz:
a) cavitatea axilar
b) cavitatea rectal
c) plica inghinal
1006. Locurile de recoltare a sngelui la copilul mic si sugar:
a) vena jugular
b) fata plantar a halucelui pentru puncia capilar
c) prin venesecie
1007. Alimentaia mixta se recomand in:
a) hipogalactie
b) agalactie
c) cnd mama are diabet
1008. Tahipneea este considerat la nou nscut intre:
a) 16-18 respiraii / min
b) 55-60 respiraii / min
c) 10-12 respiraii / min
1009. Pulsul la nou nscut si sugar se msoar cu:
a) index, mediu si inelar
b) numai cu 2 degete
c) cu stetoscopul
1010. Culoarea normal a scaunului la sugar este:
a) galben deschis
b) brun nchis
c) negru lucios
1011. Baia general a nou nscutului se efectueaz:
a) imediat dup natere
b) dup cderea cordonului ombilical si cicatrizare
c) la o lun
1012. Vaccinarea BCG se efectueaz in primele 3-4 zile de via pe cale:
a) intramuscular profund 0.5 ml

160
b) intradermic 0.1 ml in 1/3 medie bra fata externa
c) picturi orale
1013. Durerea la sugari si copilul mic se apreciaz dup:
a) plns
b) rs
c) frecatul picioarelor si a corpului
1014. Factorii de risc pentru malformaiile congenitale ale copilului sunt:
a) rubeola sau gripa in timpul graviditii
b) alcoolismul mamei
c) alimentaia mamei
1015. Copilul mic se examineaz dezbrcat in poziia:
a) decubit dorsal
b) eznd
c) in ortostatism
1016. Locurile de elecie ale punciei venoase la copil sunt:
a) venele de la aplica cotului
b) venele epicraniene
c) venele jugulare
1017. Radioscopia pulmonar la sugar se efectueaz:
a) copilul suspendat in hamuri in faa ecranului
b) in poziie eznd
c) inut de mama si asistent
1018. Greutatea normala a nou nscutului este de:
a) 1000-1500 gr
b) 3000-3500 gr
c) 2000-2500 gr
1019. Diversificarea alimentaiei cu sup de legume si finosul cu lapte incepe
de la vrsta:
a) 1 an
b) 4 luni
c) 9 luni
1020. Administrarea vitaminei D in primele 18 luni are scopul de a preveni:
a) anemia
b) angina streptococica
c) rahitismul
1021. Valoarea normala a pulsului la nou nscut este:
a) 30-40 b/min
b) 60-80 b/min

161
c) 130-140 b/min
1022. Prematurul se alimenteaz cu:
a) pipeta sau seringa
b) prin gavaj
c) la sn
1023. Regimul alimentar la copilul cu diaree este:
a) mucilagiul de orez
b) sup de morcovi
c) ceai de menta
1024. Manifestrile de dependen ale copilului cu bronhopneumonie pot fi:
a) Diaree, vrsturi
b) Febr, tuse chinuitoare, dispnee expiratorie, bti ale aripilor
nazale, cianoz perioro-nazal
c) Dispnee, hematemez
1025. Tratamentul bronhopneumoniei poate fi:
a) Profilactic, simptomatic
b) Etiologic
c) Imunologic
1026. Dispneea cu creterea frecvenei respiraiei este:
a) Polipnee
b) Tahipnee
c) Tahicardie
1027. Agentul patogen cauzal al bronhopneumoniei poate fi:
a) Candida albicans
b) Bacilul Piocianic
c) Pneumococul
1028. Semnul instalrii suprainfeciei la copil este:
a) Polifagie
b) Hipertermia
c) Disfagia
1029. Dintre obiectivele de ngrijire a copilului cu bronhopneumonie fac parte:
a) Permeabilizarea cilor respiratorii superioare
b) Alimentaie echilibrat
c) Chimioterapie
1030. Printre copiii predispui la mbolnviri pulmonare pot fi:
a) Subalimentai
b) Alimentai natural
c) Distrofici

162
1031. Prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin:
a) Respectarea precauiilor universale
b) Respectarea circuitelor funcionale
c) Educaia sanitar a pacienilor i/sau nsoitorilor
1032. Ca reguli de administrare ale antibioticelor la copil amintim:
a) Respectarea somnului copilului
b) Respectarea dozei, orarului i cii de administrare
c) Administrarea la copil se face pe Kgcorp/zi
1033. Dintre primele ngrijiri acordate nou-nscutului n sala de natere fac parte:
a) Dezobstruarea cilor respiratorii superioare
b) Aprecierea scorului Apgar
c) Secionarea i ligaturarea cordonului ombilical
1034. Alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal se instituie:
a) Dup 24 ore
b) n primele 6-12 ore
c) Dup 48 ore
1035. Modificrile nou-nscutului fr semnificaie patologic sunt:
a) Scderea fiziologic n greutate
b) Icterul mecanic
c) Icterul fiziologic
1036. Prima vaccinare BCG se face n maternitate :
a) La nou-nscuii sntoi cu greutate peste 2500g
b) n primele 4-8 zile
c) La toi nou nscuii fr excepie
1037. Diversificarea alimentaiei sugarului presupune:
a) Respectarea principiului selectivitii i progresivitii
b) Introducerea n alimentaie a sucurilor de fructe
c) Introducerea de noi alimente la vrsta de 3-4 luni
1038. Factorii care influeneaz creterea i dezvoltarea copilului sunt:
a) Familia, nutriia
b) Activitatea fizica,mediul
c) Starea de sntate a prinilor
1039. Dentiia definitiv apare la vrsta de:
a) 3-5 ani
b) 8-9 ani
c) 6-7 ani
1040. Primele ngrijiri ale nou-nscutului sunt:
a) Legarea i secionarea cordonului ombilical

163
b) Aspirarea secreiilor din cavitatea bucal i cavitatea nazal
c) Cntrirea, msurarea taliei i a perimetrelor
1041. La natere tegumentele nou nscutului sunt acoperite de:
a) Secreii sanguinolente
b) Transpiraii reci
c) Vernix caseosa.
1042. ngrijirea copilului spitalizat vizeaz:
a) Diminuarea manifestrilor de dependen legate de boal
b) Prevenirea complicaiilor
c) Izolarea copilului de familie
1043. ntrzierea declanrii primei respiraii a nou nscutului se numete:
a) Hipoxie
b) Apnee tranzitorie
c) Asfixie alb

Nr. Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific


crt. Ivanov Alina Itemi de evaluare
1044. Accidentele injeciei intramusculare sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Flebalgie;
b) hematom;
c) embolie uleioasa;
1045. Puncia intravenoasa la nou nscut se face in;
a) venele epicraniene;
b) venele epidurale;
c) venele jugulare;
1046. Recoltarea sumarului de urina la sugar presupune urmtoarele etape, cu
excepia:
a) regim igieno dietetic;
b) toaleta organelor genitale;
c) pregtire psihica;
1047. Frecventa respiraiei la nou nscut este:
a) 45-55 resp/min;
b) 30-50 resp/min;
c) 20-30 resp/ min;
1048. Valoarea normala a temperaturii msurata intrarectal la sugar este de:
a) 37 grade Celsius 0,3-0,5;
b) 36,5 grade Celsius 0,3-0,5;
c) 37,5 grade Celsius 0,3-0,5;

164
1049. In lipsa stetoscopului auricular msurarea TA:
a) este imposibila;
b) se face prin metoda palpatorie;
c) nu este recomandata obinnd valori eronate;
1050. Msurarea pulsului la nou nscut si sugari in primele luni de viaa se
poate face:
a) la nivelul fontanelei;
b) in regiunea precordiala;
c) jugulara;
1051. Scaunul sugarului devine brun nchis cnd:
a) este alimentat artificial;
b) se introduce carnea in alimentaie;
c) se introduc finoasele in alimentaie;
1052. In administrarea tratamentului se va urmri:
a) instruciunile medicului referitoare la medicaia prescrisa;
b) se va verifica data de expirare a medicaiei;
c) calcularea dozei in funcie de vrsta si de greutatea copilului;
1053. Asistenta poate administra pe cale intramusculara urmtoarele vaccinuri:
a) BCG;
b) DTPa;
c) Antihepatit B;
1054. Scorul APGAR evalueaz:
a) frecventa cardiaca;
b) tonicitatea musculara;
c) greutatea;
1055. Vaccinarea BCG:
a) confer protecie fata de infecia tuberculoasa;
b) se efectueaz cu vaccin viu atenuat Calmette-Guerin;
c) se face in primele 6 luni de la natere.

Nr. Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie


crt. Dr. Vialaru Raluca Itemi de evaluare
1056. Sunt modificri ale tonusului muscular:
a) Hipertonia
b) Hipertrofia
c) Hipotonia
1057. Poziia coco de puc acompaniaz frecvent una din urmtoarele afeciuni:
a) Hemiplegia flasc

165
b) Coreea
c) Meningita
1058. Ticurile sunt:
a) Micri stereotipe
b) Atenuate de somn
c) Atenuate de emoii
1059. Sunt semne de iritaie meningean:
a) Proba Romberg
b) Redoarea cefei
c) Proba moritii
1060. n polineuropatia alcoolic:
a) Apare hipoestezia n oset
b) Nu apare hipoestezie
c) Simptomele diminu odat cu administrarea de vitamine din grupul B
1061. Urmtorii factori sunt implicai n declanarea unei crize migrenoase:
a) Lumina
b) Ciclul menstrual
c) Ereditatea
1062. Cefalalgia din migrena cu aur se caracterizeaz clinic prin:
a) Durere intermitent
b) Durere puternic, pulsatil
c) Durere vie, de scurt durat
1063. Boala Parkinson se caracterizeaz clinic prin urmtoarele acuze:
a) Rigiditate
b) Tremurturi
c) Akinezie
1064. Tabloul clinic al bolii Parkinson mai poate cuprinde:
a) Tulburri cognitive
b) Hemiplegie
c) Dureri difuze
1065. Tratamentul bolii Parkinson include:
a) Medicaie antiepileptic
b) Agoniti dopaminergici
c) Intervenii chirurgicale
1066. Crizele epileptice pariale sunt determinate de descrcri neuronale
paroxistice pornind:
a) De la ambele emisfere cerebrale
b) De la un singur emisfer

166
c) Din cerebel
1067. Criza de grand mal presupune urmtoarele etape:
a) Faza tonic
b) Faza clonic
c) Faza cefalalgic
1068. Sunt condiii de apariie a strii de ru epileptic urmtoarele:
a) ntreruperea lent a tratamentului
b) Mersul pe jos
c) ntreruperea brusc a tratamentului
1069. Urmtoarele investigaii paraclinice sunt frecvent folosite pentru
diagnosticarea epilepsiei:
a) EEG (electroencefalografia)
b) EMG (electromiografia)
c) EKG (electrocardiograma)
1070. Msurile specifice aplicate n cadrul infarctului cerebral presupun:
a) Tratament anticoagulant
b) Tratament trombolitic
c) Tratament preventiv

Nr. Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie


crt. Asistent medical Gurzun Nicu Itemi de evaluare
1071. Manifestrile de dependen ale unui pacient cu leziuni ale lobului
frontal sunt:
a)tulburri n articulaia vorbirii, tulburri de comportament, paralizii
b) tulburri privind aprecierea volumului si formelor obiectelor
c)halucinatii, tulburari de echilibru,tulburari de orientare in spatiu
1072. Cerebelul are rol in :
a) pastrarea echilibrului static si dinamic , coordonarea miscarilor fine
b) realizarea sensibilitatii generale
c) integrarea organismului in mediul inconjurator
1073. Micrile coreice sunt:
a) micri involuntare lente
b) micri involuntare dezordonate brute i rapide
c) contracii involuntare brute ale unui muchi sau grup de muchi
1074. Faciesul n paralizia facial este caracterizat prin:
a)Se terg pliurile nasolabiale , lacrimile se scurg pe obraz, ochiul
nu mai clipete, iar bolnavul nu poate fluiera sau umfla obrazul.
b) Gura, nasul, ochii exprim o mimic pentru rs, n schimb

167
fruntea exprim tristeea.
c) faa este rotunjit, dolofan, cu obrajii roii dnd o impresie de
falsa sntate
1075. Poziia coco de puc este specifica pentru:
a) tetanos
b)meningita
c)boala Parkinson
1076. In epilepsie pacientul prezint:
a) crize tonice-clonice
b) amnezia crizei
c) crize de personalitate, devine violent, agresiv
1077. In edemul cerebral , pacientul va fi alimentat si hidratat:
a) fr restricie de lichide si alimente
b) limitare de lichide si limitare de sare
c) limitare de glucide, fr limitare de sare
1078. Explorarea RMN cranio-cerebral a pacientului necesita in mod curent :
a) anestezie generala
b)repaus la pat dup explorare 6 ore in decubit dorsal
c)anamneza specifica pentru depistarea unor contraindicaii:
pacemeker, proteze metalice
1079. In miastenia gravis printre manifestrile de dependenta gsim:
a) tulburri respiratorii
b)tulburri de memorie, tulburri de vedere
c) tulburri psihotice, tulburri ale strii de contienta
1080. Afazia reprezint :
a) pierderea capacitaii de concentrare, diminuarea ateniei
b) imposibilitatea de a exprima sau de a nelege cuvintele
c) alterarea timbrului vocii care devine bitonal sau surda
1081. Pregtirea pacientului pentru examinarea CT si RMN cu substana de
contrast a sistemului nervos presupune si :
a) abord venos, anamneza specifica pentru depistarea alergiei la iod
b) cu 3 zile nainte este interzisa medicaia , pacientul trebuie sa
aib scalpul curat
c) pregtirea psihica a pacientului pentru combaterea efectelor
claustrofobiei
1082. Manifestrile de dependenta ale unui pacient cu hipertensiune
intracranian cuprind:
a) cefalee, vertij, vrsturi , tulburri vizuale, tulburri ale strii

168
de contienta
b)bradichinezie, alopecie, delir, rinolicvoree, otolicvoree,
c) crize tonice clonice generalizate, echimoze bilaterale
palpebrale, akinezie ,epistaxis
1083. Obiectivele de ngrijire ale pacientului cu boala Parkinson sunt:
a) pacientul sa fie capabil sa-si aminteasc activitile pe care
trebuie sa le desfoare zilnic
b) pacientul sa nu mai prezinte iluzii , halucinaii , agitaie,
perplexitate zilnic
c) pacientul sa se strduiasc sa-si amelioreze mobilitatea fizica
1084. Pacientul suferind de Alzheimer in stadiu incipient prezint urmtoarele
manifestri de dependenta:
a) tulburri de memorie, tulburri ale controlului sfincterelor
b) tulburri de memorie , tulburri de orientare in timp si spaiu
c) tulburri de memorie , tulburri ale funciilor vitale
1085. Pacientul cu traumatism vertebro-medular la nivel cervical se
transporta:
a) In decubit dorsal pe un plan tare, capul ridicat cu 15-30 grade fata de trunchi.
b) In poziia in care a fost gsit, pe un plan tare
c) In decubit dorsal pe un plan tare, dup instalarea unui guler cervical.
1086. In criza epileptica grand mall interveniile asistentului medical sunt :
a) linitete pacientul vorbindu-i din fata acestuia pentru ca
pacientul sa nu ntoarc capul
b) se deplaseaz imediat dup ajutor si pentru a aduce
medicamente anticomiiale
c) asigura supravegherea si previne autolezarea pacientului
1087. Sunt accidente ale punciei rahidiene:
a)diplopie, edem cerebelos, scderea tensiunii arteriale
b) soc reflex, soc postpunctional, durere vie in membrele inferioare
c) spargerea eprubetei cu LCR recoltat in timpul transportului la laborator
1088. Paraplegia reprezint:
a) paralizia membrelor superioare
b)paralizia membrelor inferioare
c) paralizia membrelor superioare si inferioare
1089. Electroencefalograma reprezint:
a) o examinarea a sistemului nervos cu ajutorul razelor roentgen
b)o examinare a sistemului nervos cu ajutorului cmpului
magnetic

169
c) o examinare a sistemului nervos cu ajutorului curentului
electric
1090. Miocloniile sunt:
a) micri involuntare lente
b) micri involuntare dezordonate brute i rapide
c) contracii involuntare brute ale unui muchi sau grup de
muchi
1091. Opistotonusul este specific pentru :
a) tetanos
b)meningit
c)tetanie
1092. Moartea cerebrala se poate diagnostica cu precizie prin:
a) computer tomograf cranio-cerebral
b)electroencefalogram
c)rezonana magnetica nuclear

Nr. Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie


crt. Dodu Cristina Itemi de evaluare
1093. Pneumoencefalografia reprezint:
a) Examen radiologie al spaiilor subarahnoidiene, folosind ca
substan de contrast aerul;
b) Examen radiologie al spaiilor subarahnoidiene, folosind ca
substan de contrast iodul;
c)Examen radiologie cerealizeaz imagini ale circulaiei cerebrale.
1094. Pentru efectuarea pneumoencefalografiei, asistenta va pregti
urmtoarele materiale:
a) electroencefalograful;
b) seringi, ace, tvi arenal, soluii dezinfectante;
c)nu sunt necesare materiale.
1095. EEG reprezint:
a) nregistrarea biocurenilor produi de creier;
b) nregistrarea biocurenilor produi de muchi;
c)Examen radiologie al coninutului cranian.
1096. Pentru nregistrarea EEG, pacientul necesit urmtoarele pregtiri:
a) Trei zile regim alimentar hiposodat;
b) Splarea prului;
c)ntreruperea medicaiei sedative sau excitante.
1097. Urmtoarele manifestri de dependen sunt tulburri ale mersului i

170
ortostaiunii:
a) tremurturiie, convulsiile;
b) ataxia static i locomotorie;
c)monoplegia.
1098. Tulburrile de sensibilitate, subiective sunt:
a) anestezia, hipoestezia, hiperestezia;
b) paresteziile;
c)ambele.
1099. n leziunile nervului I cranian, pacientul prezint ca problem ca
problema de dependen:
a) anosmie, hiposmie;
b) lipsa vederii;
c)midriaz.
1100. Vrsturile n cazul HTIC au urmtoarele caracteristici:
a) au totdeauna coninut alimentar;
b) sunt spontane, n jet, neprecedate de greuri;
c)sunt precedate de greuri.
1101. Problemele pacientului cu maladie Parkinson sunt:
a) Diminuarea mobilitii;
b) Eliminri necontrolate de urin;
c)euforie;
1102. Factorii declanatori ai crizei de epilepsie pot fi:
a) stimuli din mediu - sonori, luminoi;
b) alimentaia bogat n glucide; .
c)nerespectarea tratamentului.
1103. Interveniile asistentei n faza tonicoclonic a crizei epileptice sunt
urmtoarele, nafar de:
a) se decleteaz dinii, se pune un rulou ntre dini;
b) se lrgesc hainele prin descheierea nasturilor;
c)se aaz aprtori laterale la paturi pentru a preveni
accidentele.
1104. Problemele pacientului n timpul crizei epileptice pot fi:
a) Oprirea respiraiei;
b) riscul de traumatizare;
c)depresia.
1105. n comoia cerebral, pacientul prezint:
a) stare comatoas profund;
b) pierderea contientei pentru scurt timp;

171
c)pareze, paralizii.
1106. n traumatismele craniocerebrale n care se scurge LCR prin nas,
urechi, plaga cranian, se va proceda:
a) Aplicarea unui pansament compresiv;
b) Dezinfecia plgii craniene i la tamponarea ei;
c)nu se efectueaz tamponare.
1107. n acordarea primului ajutor unui pacient cu TC se fac urmtoarele
manevre, n afar de:
a) Ridicarea pacientului pentru a-i observa mersul;
b) Observarea strii de contient;
c)Examinarea plgilor craniene;
1108. Domnul I.V., 75 de ani, cu diagnosticul AVC, prezint ca MD specifice
AVC:
a) Hipotensiune arterial;
b) ameeli, vrsturi, urmate de stare comatoas;
c)hipotermie;
1109. Recuperarea deficitului motor se va face n cazul dlui LV. astfel:
a) Imediat dup producerea accidentului;
b) n urmtoarele 7-8 zile n funcie de evoluie;
c)la 1-2 luni de la debut.
1110. Pregtirea local n vederea interveniilor chirurgicale craniene const n:
a) splarea prului;
b) raderea prului pe toat suprafaa cranian;
c)raderea prului numai n zona n care se va face operaia.
1111. Poziia n pat a pacientului comatos neintubat n perioada postoperatorie
este:
a) decubit dorsal;
b) decubit lateral sau semidecubit ventral;
c)Trendelenburg.
1112. In stabilirea cii de alimentare a pacientului operat pe craniu se va ine
seama de:
a) Preferinele pacientului;
b) Prezena reflexului de deglutiie;
c)starea de contient a pacientului.
1113. Pentru reducerea HTIC, asistenta va aplica pacientului urmtoarele
intervenii autonome:
a) Linitete pacientul, l educ pentru a evita micrile n pat;
b) Limiteaz consumul de lichide;

172
c)Instaleaz perfuzie cu soluie de manitol, glucoza.
1114. Problemele pacientului n fazele tardive ale sclerozei n plci sunt:
a) Pierderea controlului sfincterelor;
b) hipertermie;
c)alterarea tranzitului intestinal.
1115. Pentru stabilirea gradului de com se utilizeaz scala Glasgow, care
const n:
a) examinarea reaciei oculare la diveri stimuli;
b) examinarea controlului eliminrilor;
c)examinarea rspunsului verbal, motor la un stimul.
1116. ngrijirea mucoaselor oculare la un pacient comatos const n:
a) instilarea soluiilor de antibiotice;
b) acoperirea ochiului cu o compres mbibat n ser fiziologic;
c)instilarea lacrimilor artificiale".
1117. Aezai n ordine primele ngrijiri ce se acord pacientului comatos:
a) recoltarea produselor pentru examene de laborator;
b) curarea cavitii bucale;
c)introducerea pipei Gueddel;
1118. Pentru efectua reapunciei rahidiene unui pacient comatos i se va da
poziia:
a) decubit lateral cu membrele inferioare flectate pe abdomen;
b) eznd, susinut de dou persoane;
c)decubit lateral cu brbia n piept i membrele inferioare
flectate pe abdomen.
1119. Starea de com se definete astfel:
a) pierderea parial sau total a contientei;
b) pierderea parial sau total a contientei cu alterarea
funciilor vitale;
c)pierderea parial sau total a contientei, motilitii,
sensibilitii cu conservarea celor mai importante funcii
vegetative.
1120. Leziunile nervului II cranian (optic) se manifest prin:
a) ambliopie, amauroz
b) ngustarea cmpului vizual
c)ambele
1121. Pacientul care prezint paralizia nervului facial are ca manifestri de
dependent:
a) asimetrie facial

173
b) pacientul nu poate fluiera, sufla
c)afazie
1122. Obiectivele imediate ale ngrijirii pacientului cu HIC constaun:
a) meninerea funciilor vitale i vegetative n limite normale
b) prevenirea complicaiilor
c)reducerea presiunii HIC

Nr. Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie


crt. Dr. Vialaru Raluca Itemi de evaluare
1123. Sunt tulburri calitative ale gndirii:
a) Ideea dominant
b) Ideea important
c) Ideea obsesiv-fobic
1124. Este o tulburare de voin:
a) Hiperbulia
b) Hiperprosexia
c) Hipermnezia
1125. Un pacient cu un IQ de 35-40 are diagnosticul de:
a) Oligofrenie uoar
b) Oligofrenie medie
c) Oligofrenie sever
1126. Oligofrenia este o boal ce se diagnosticheaz la:
a) Btrni
b) Aduli
c) Copii
1127. Un pacient diagnosticat cu depresie prezint:
a) Nivel cognitiv minim
b) Halucinaii mai ales auditive
c) Diminuarea interesului i a plcerii
1128. Riscul suicidal este mai mare la pacienii cu urmtoarele afeciuni psihiatrice:
a) Anxietate
b) Depresie
c) Schizofrenie
1129. Psihoterapia este indicat n tratamentul:
a) Demenei
b) Depresiei uoare
c) Oligofreniei
1130. Sunt simptome pozitive n schizofrenie:

174
a) Tulburrile de limbaj
b) Delirul
c) Incoerena gndirii
1131. Tulburrile cognitive n demen presupun:
a) Afazie
b) Agnozie
c) Abulie
1132. Pot s apar tulburri de memorie la pacienii cu:
a) Demen
b) Oligofrenie
c) Depresie
1133. Tratamentul demenei vasculare presupune:
a) Administrarea de antidepresive
b) Administrarea de psihotrope diferite
c) Tratamentul bolii de baz
1134. Sunt simptome maniacale din tulburarea afectiv bipolar urmtoarele:
a) Sentiment de inutilitate
b) Scdere a nevoii de somn
c) Logoree
1135. Sunt simptome depresive:
a) Tristee uoar
b) Insomnie ocazional
c) Pierderea interesului i a plcerii
1136. Tolerana este fenomenul caracterizat prin:
a) Nevoia creterii cantitii drogului pentru obinerea aceluiai efect
b) Nevoia imperioas de a consuma drogul
c) Prezena transpiraiilor, tremurului i a halucinaiilor
1137. Sevrajul alcoolic se manifest clinic prin:
a) Cefalee
b) Tremor al extremitilor
c) Greuri i vrsturi
1138. Sunt tulburri de personalitate urmtoarele:
a) Tulburarea de personalitate depresiv
b) Tulburarea de personalitate narcisist
c) Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiv

175
Nr. Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie
crt. Asistent medical Diaconeasa Marcela Itemi de evaluare
1139. Sunt tulburri de vorbire :
a)Compulsiunile
b)Dislogiile
c)Dislaliile
1140. Ideile delirante pot fi mprite n:
a)Tulburri de afect i distimii
b)Delir cu caracter depresiv i delir cu caracter expansiv
c)Paratimii i fobii
1141. Polifagia poate semnifica:
a)Tendina ingerrii fr discernamnt de alimente necomestibile
b)Refuzul de alimente
c)Exagerarea patologic a consumului de lichide
1142. n decompensrile cu agresivitate crescut din psihopatii, se pot
administra:
a)Neuroleptice sedative
b)Corticosteroizi
c)Antispastice
1143. Pacienii cu psihopatie paranoid pot prezenta:
a)Tulburri de coordonare
b)Crize convulsive urmate de com
c)Personalitate dizarmonic, bnuitoare, suspicioas
1144. Personalitatea structurat dizarmonic de tip schizoid prezint:
a)Teatralism n exprimare i comportament
b)Oboseal la eforturi obinuite
c)Bizarerii n gndire i tendin de a adera la convingeri excentrice
religioase
1145. n alcoolism, pacientul poate prezenta:
a)Stare fizic i psihic alterate,cu tulburri cronice de
comportament
b)Ticuri, ce se accentueaz la emoii
c)Preocupare fa de murdrie sau bacterii
1146. Beia convulsiv ( epilepsia alcoolic ) este :
a)Intoxicaie alcoolic cronic
b)Halucinoz alcoolic
c)Intoxicaie alcoolic acut

176
1147. Sevrajul etanolic se caracterizeaz prin:
a)Insomnie, vise terifiante, iritabilitate, impulsivitate
b)Transpiraii, HTA, tahicardie
c)Paralizii respiratorii
1148. Sindromul oniric reprezint:
a)ngustarea cmpului contiinei
b)Manifestare paroxistic motorie cu debut exploziv
c)Stare de vis patologic ce invadeaz realitatea bolnavului
1149. Delirium tremens :
a)Este o urgen medical i psihiatric major
b)Debutul este acut , cu febr i tulburri de contien
c)Reprezint o stare confuzional grav, cu dezorientare temporo-
spaial, cu incoeren n gndire, amnezie, halucinaii
1150. Tratamentul crizelor de epilepsie alcoolic presupune:
a)Anticonvulsivante i antiedematoase cerebrale
b)Antiemetice i antispastice
c)Hipotensive i antitermice
1151. Sunt simptome ale dependenei narcotice:
a)Midriaza, tahicardia, tahipneea
b)Bradicardia, HTA, pupilele miotice punctiforme
c)Hipotensiunea arterial, reducerea ritmului respirator
1152. Din etiologia sindromului catatonic fac parte:
a)Neurastenia
b)Depresiile psihotice
c)Strile toxico-septice
1153. n agitaia maniacal, fenomenele psihopatologice principale sunt:
a)Excitaia psihic i motorie
b)Tulburarea luciditii
c)Manifestri halucinator- delirante
1154. Dintre simptomele sevrajului din cocainomanie, fac parte:
a)Halucinaiile cu euforie
b)Aritmiile cardiace
c)Convulsiile generalizate
1155. Tulburrile psihice tardive post traumatice pot fi:
a)Demena post traumatic
b)Epilepsia post traumatic
c)Toxicomania post traumatic
1156. Tumorile temporale pot determina:

177
a)Mutism akinetic
b)Surdomutitate
c)Epilepsie cu crize paroxistice
1157. Acrofobia semnific.
a)Teama de ntuneric
b)Teama de locuri nalte
c)Teama de spaii deschise
1158. Pacientul care umple spaiile albe din memorie cu evenimente imaginare,
bizare i lipsite de consecven:
a)Confabuleaz
b)Minte
c)Are halucinaii
1159. Riscul de suicid este maxim n cazul:
a)Depresiei simple , de tip nevrotic
b)Depresiei reactive
c)Depresiei endogene
1160. Repetarea frazelor pe care ceilali le-au spus , se numete:
a)Autism
b)Balbism
c)Ecolalie
1161. La anamnez, pacientul i exprim convingerea ferm c va fi omort de
ctre securitate. Acest exemplu ilustreaz:
a)Halucinaie
b)Delir de persecuie
c)Idee delirant de autoacuzare
1162. Vrsta de debut a schizofreniei este n majoritatea cazurilor:
a)Pn n 35 ani
b)Dup 50 ani
c)Dup 65 ani
1163. Exacerbarea instinctului sexual la femei, se numete:
a)Nimfomanie
b)Satiriazis
c)Hiperbulie
1164. Bizareria semnific:
a)Pervertirea unor aciuni comportamentale sau a gesturilor simple
b)Grad accentuat de comportri manieriste
c)Acte motorii necoordonate
1165. Thanatofobia semnific:

178
a)Teama de mulime
b)Teama de microbi
c)Teama de moarte
1166. Pica, tulburare a instinctului alimentar, semnific:
a)Pervertirea senzaiei de foame( consum de var, nisip, cret)
b)Exagerarea patologic a instinctului alimentar
c)Refuzul de alimentare, motivat prin ideea de otrvire
1167. Bradipsihia reprezint:
a)Repetarea obsedant a unui cuvnt sau a mai multor cuvinte
b)ncetinirea proceselor gndirii
c)Scderea funciilor mnezice

Nr. Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie


crt. Dodu Cristina Itemi de evaluare
1168. Pentru stabilirea manifestrilor de dependen n afeciunile psihice,
asistenta evalueaz:
a)nivelul de contient a pacientului;
b)procesele psihice (atenie, memorie, gndire);
c)comportamentul i nfiarea.
1169. Urmtoarele tulburri sunt manifestri de dependen ale strii de ''
contient, cu excepia:
a)dezinteres fa de lumea exterioar i fa de sine;
b)dezorientare, confuzie;
c)hiperestezie.
1170. Care din urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri ale
gndirii?
a)idei delirante legate de propria persoan sau de mediul
nconjurtor;
b)lipsa coerenei n vorbire;
c)diminuarea sau accelerarea micrilor.
1171. Urmtoarele manifestri de dependent reprezint tulburri ale
afectivitii, cu excepia:
a)agresivitate, violen;
b)apatie, furie;
c)nsuirea cu uurin a convingerilor celor din jur.
1172. Tulburrile de comunicare (verbal sau scris) sunt reprezentate de
urmtoarele MD:
a)logoree, mutism, blbial;

179
b)tonul prea ridicat sau prea monoton;
deficiene de caligrafie.
1173. Tulburrile de comportament instinctual sunt:
a)exagerarea sau diminuarea instinctului alimentar;
b)perversiunile sexuale;
c)exagerarea sau scderea instinctului matern.
1174. Pentru ca relaia asistent-pacient s fie bazat pe ncrederea deplin a
pacientului, asistenta trebuie:
a)s asculte cu atenie, fr ntreruperea expunerii;
b)sa respecte intimitatea pacientului, realiznd interviul fr
prezena altor persoane;
c)s utilizeze un vocabular adecvat, accesibil pacientului.
1175. Pentru stabilirea diagnosticului n bolile psihice, sunt importante
urmtoarele examinri paraclinice:
a)radiologice;
b)EEG;
c)genetice.
1176. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu
excepia:
a)alterarea nutriiei;
b)potenial de alterare a integritii fizice;
c)pneumonia.
1177. Alterarea integritii fizice poate avea drept surse de dificultate:
a)depresia;
b)demena;
c)comportamentul psihotic.
1178. Anxietatea - problem aproape constant n afeciunile psihotice poate
avea drept cauze:
a)incapacitatea de adaptare la mediu;
b)dificultatea de exprimare a nevoilor;
stresul excesiv.
1179. Obiectivele vizate n ngrijirea pacientului cu afeciuni psihice sunt:
a)linitirea pacientului;
b)asigurarea unui aport alimentar n funcie de necesiti;
c)prevenirea accidentrii.
1180. Sindromul disociativ prezent n schizofrenie cuprinde tulburri:
a)ale cmpului contientei;
b)de desfurare a gndirii;

180
c)de dezorganizare a vieii afective.
1181. Sindromul delirant paranoid cuprinde:
a)tririle delirante (delirul de influen, depersonalizare);
b)delirul autist consecutiv;
c)ambele.
1182. In schizofrenie, tulburrile de percepie sunt reprezentate de:
a)halucinaii auditive;
b)halucinaii corporale;
c)ambele.
1183. Tulburrile de gndire n schizofrenie sunt reprezentate de urm-toarele,
cu excepia:
a)delirul de influen;
b)delirul de persecuie;
c)verbigeraia.
1184. Schizoafazia reprezint:
a)tulburare de gndire;
b)tulburare de micare;
c)tulburare de vorbire constnd ntr-o niruire de expresii i
fraze fr nici o legtur ntre ele.
1185. Tulburrile de afectivitate n schizofrenie sunt reprezentate de:
a)lipsa legturii afective ntre tririle delirante ale pacientului i
b)comportamentul su;
c)scderea sau pierderea afeciunii pentru cei apropiai;
inversiunea afectiv.
1186. Comportamentul catatonic se manifest prin:
a)stereotipii de poziie (semnul pernei psihice);
b)stereotipii de expresie (botul schizofren);
c)stereotipii de micare, vorbire, scris.
1187. Tulburrile de personalitate n schizofrenie sunt reprezentate de:
a)fenomene de depersonalizare;
b)dedublarea personalitii;
c)fenomene de derealizare.
1188. Toxicomania este o autointoxicaie:
a)contient;
b)incontient;
c)ambele.
1189. Toxicomaniile cu rspndirea cea mai mare sunt:
a)alcoolomania;

181
b)morfinomania;
c)cocainomania.
1190. Manifestrile neurologice n alcoolomanie sunt:
a)tulburri de echilibru n mers;
b)parestezii la nivelul extremitilor;
c)exagerarea ROT i crampe musculare.
1191. Delirium tremens este o complicaie a alcoolomaniei:
a)acut;
b)subacut;
c)cronic.
1192. Delirium tremens se manifest prin:
a)confuzie cu delir acut;
b)febr ridicat;
c)tahicardie, hipertensiune arterial.

Nr. Modulul 50. Anestezie terapie intensivi nursing specific


crt. Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare
1193. Consultul preanestezic are rol n:
a) Evaluarea problemelor medicale ale pacientului (risc anestezic)
b) Stabilirea unui contact cu pacientul
c) Informarea asupra tehnicii anestezice
1194. Medicaia preanestezic are ca scop:
a) ndeprtarea anxietii
b) Sedare
c) Prevenirea ocului operator
1195. Pregtirea general preoperatorie cuprinde:
a) Pregtire psihic
b) Pregtire general
c) Pregtire local
1196. Anestezia general cuprinde:
a) Pierderea contiinei
b) Analgezie total + somn profund
c) Relaxare muscular
1197. Anestezia subarahnoidian (rahianestezia) are ca indicaie:
a) Intervenii pe perineu
b) Intervenii chirurgicale diagnostice n jumtatea inferioar a corpului
c) Intervenii pe cord deschis
1198. Avantajele anesteziei loco-regionale sunt:

182
a) Anestezie intit
b) Pstrarea contiinei
c) Pre de cost redus
1199. Principalele substane anestezice folosite la anestezia local sunt:
a) Procain, Novocain
b) Lidocain (Xilin)
c) Haloperidol
1200. Anestezia local const n:
a) Infiltrarea anestezicului perilezional
b) Injectarea anestezicului intravenos
c) Badijonarea tegumentelor cu anestezic
1201. Dispneea din insuficiena respiratorie poate fi:
a) Obstructiv
b) Restrictiv
c) Mixt
1202. Oliguria patologic poate aprea n:
a) Insuficiena renal cronic
b) Glomerulonefrite acute/cornice
c) Arsuri, hemoragii
1203. Primul ajutor dat pacienilor aflai n stop cardio-respirator cuprinde:
a) Acces rapid
b) Suport vital de baz
c) Suport vital avansat

Nr. Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific


crt. Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
1204. Tulburarea echilibrului acido-bazic prin exces de baze se numete:
a) Acidoz
b) Alcaloz
c) Anorexie
1205. La un pacient internat n secia ATI sunt evaluate :
a) Funciile vitale
b) Bilanul hidric
c) Ionograma sanguin
1206. Administrarea drogurilor n resuscitarea cardio-respiratorie se realizeaz prin:
a) Abordare venoas periferic sau central
b) Injectare intracardiac
c) Injectare intraosoas

183
1207. Manevrele de resuscitare se vor institui cnd se va constata:
a) Stare de incontien
b) Absena respiraiei sau respiraie agonic
c) Absena pulsului la nivelul arterelor mari - carotid, femural
1208. Resuscitarea cardio-respiratorie reprezint:
a) Un sistem standardizat de manevre, tehnici i droguri
b) Masaj cardiac extern
c) O circulaie i respiraie spontan
1209. Adjuvanii cilor aeriene sunt:
a) Calea oro-faringian
b) Tripla manevr Saffar
a) Sonda nazofaringian
1210. Hipernatremia se manifest prin:
a) Exces de Na peste 150 mEq/l
b) Sete i hiperemia feei
c) Tahicardie i agitaie ce poate progresa spre convulsii
1211. Hipopotasemia are urmtoarele manifestri:
a) Crampe musculare
b) Greaa i fatigabilitate
c) Nivelul redus de K sub 3 mEq/l
1212. Soluiile coloide utilizate pentru reechilibrarea volemic sunt:
a) Soluia hiperton de glucoz
b) Dextran 40
a) Dextran 70
1213. ocul cardiorespirator poate fi determinat de:
a) Hipovolemie, cel mai frecvent determinate de o hemoragie
b) Pneumotorax compresiv
c) Tamponad cardiac
1214. Alegei afirmaiile adevrate:
a) Utilizm termenul de cardioversie pentru livrarea sincronizat cu
complexul QRS a unui oc extern
b) Energia utilizat n defibrilare depinde de curentul utilizat: bifazic
sau monofazic
c) Livrarea unui oc electric extern nesincron cu complexul QRS
denumete defibrilarea
1215. Interveniile nursing n cazul pacientului imobilizat la pat sunt:
a)efectueaz exerciii pasive
b)profilaxia escarelor

184
c)suplinete pacientul n satisfacerea nevoilor, cnd este necesar
1216. Hiperextensia capului pentru deschiderea cilor aeriene la pacientul
comatos nu se efectueaz dac exist urmtoarele situaii:
a)cdere de la nlime
b)accident rutier
c)hemoragie digestiv superioar
1217. Pe linia venoasa de ateptare/medicaie se folosete :
a)glucoza 10 %
b)ser fiziologic
c)Dextran 40
1218. Manevrele SVB - suport vital de baz - includ urmtoarele:
a)activarea sistemului de urgen (112)
b)compresiile toracice externe
c)deschiderea i meninerea ca atare a cilor aeriene superioare

Nr. Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific


crt. Panicu Georgeta Itemi de evaluare
1219. Deshidratarea izoton apare:
a) cnd se elimin srurile in proporie mai mare;
b) cnd se elimin ap in proporie mai mare;
c) cand pierderile intereseaz in aceeai proporie apa i
electroliii.
1220. Bolnavii operai cu anestezie local vor fi aezai in pat in:
a)decubit dorsal fr pern;
b)decubit dorsal cu pern, putndu-i schimba poziia in
anumite limite, dup dorin;
c) poziie Trendelenburg.
1221. Interveniile asistentei in deshidratare sunt:
a) msoar zilnic i noteaz ingestia i eliminarea;
b) cntrete zilnic pacientul;
c) observ edemul periferic.
1222. Manifestrile in hiperpotasemie sunt urmtoarele cu excepia:
a) slbiciune,scderea peristaltismului pn la ileus;
b) hiperactivitate intestinal-diaree;
c) aritmii cardiace severe.
1223. Mobilizarea precoce a bolnavului urmrete:
a) combaterea tulburrilor hidroelectrolitice;
b) combaterea atelectaziei pulmonare,prevenirea complicaiilor

185
pulmonare;
c) prevenirea stazei venoase i producerea bolii tromboembolice.
1224. Care din apa de mai jos nu reprezint aportul exogen de ap:
a) apa de oxidare;
b) aportul de apa ca atare;
c) apa coninut in alimente.
1225. Alcaloza metabolic se produce in:
a) diaree;
b) vrsturi frecvente;
c) aspraie gastric.
1226. Manifestrile deshidratrii sunt urmtoarele cu excepia:
a) cretera hemoglobinei i a hematocritului prin
hemoconcentraie;
b) scderea hemoglobinei i a hematocrtului;
c) creterea ureei sanguine.
1227. Stabilirea obiectivelor la pacienii din ATI vizeaz:
a) susinerea/restabilirea funciilor biologice afectate:
b) corectarea dezechilibrelor hidroelectrolitice:
c) identificarea cauzelor care ar putea determina complicaii i
prevenirea complicaiilor.
1228. Pentru a urmri bilanul lichidian in organism,este necesar s se noteze
att intrrile ct i ieirile:intrrile sunt constituite prin:
a) apa din alimente i buturi(ape, supe, ceai);
b) apa provenit din metabolismul celular;
c) perfuzie, transfuzie.
1229. Suprimarea presiunii ariei cutanate ameninat de escare se face prin:
a) ingrijirea tegumentelor:
b) schimbarea poziiei bolnavului;
c) mobilizare precoce.
1230. Care din manifestrile de mai jos corespund pneumoniei postoperatorii:
a) cianoz, agitaie,expectoraie:
b) tahipnee,tuse,dureri toracice:
c) creterea tensiunii arteriale, tulburri de ritm
1231. Care vor fi criteriile de apreciere a necesarului de aport de lichide prin
perfuzie in cazul arsurilor:
a) controlul tensiunii arteriale, EKG;
b) greutatea corporal, suprafaa ars;
c) pierderile patologice,ionogram,examen clinic general.

186
1232. Care sunt interveniile aplicate in terapia bolnavilor in stare de oc:
a) asigurarea funciei respiratorii i oxigenare corect;
b) instituirea unei sonde a demeure pentru msurarea
debitului urinar;
c) efectuarea gastrostomei pentru alimentaie.
1233. Excesul de volum lichidian se datorete:
a) creterii sodiului i a cantitii de ap pin retenie i/sau
ingestie excesiv;
b) scderii mobilizrii de lichide in interiorul spaiului
intravascular;
c) acumulare anormal ade fluid in diferite zone ale
organismului.

Nr. Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale


crt. Dr. Pleca Mircea Itemi de evaluare
1234. Conduita de urgen n orice form de insuficien respiratorie acut presupune:
a) Controlul i asigurarea permeabilitii cilor aeriene
b) Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile subglotice
c) Respiraie artificial dac bolnavul nu are respiraie spontan
1235. Conduita de urgen n pneumotoraxul spontan este:
a) Aezarea bolnavului n poziie semieznd
b) Repaus complet, inclusiv repaus vocal
c) Combaterea durerii
1236. Conduita de urgen n edemul pulmonar acut (EPA) cardiogen este:
a) Instalarea bolnavului n poziie eznd pe scaun, fotoliu sau la
marginea patului
b) Curarea cavitii bucale
c) Administrare de sedative
1237. Semnele clinice n stopul cardio-respirator sunt:
a) Absena respiraiei
b) ncetarea btilor inimii
c) Mioz, cu globii oculari mobili
1238. Manevrele de stimulare vagal practicat n tahicardia atrial paroxistic sunt:
a) Manevra Valsalva
b) Masajul sinusului carotidian
c) Provocarea unei vrsturi
1239. Atitudinea de urgen n criza de angin pectoral (AP) este:
a) Oprirea imediat a efortului fizic

187
b) Administrarea de Nitroglicerin sublingual
c) Administrarea per os a unei fiole de Algocalmin pentru
combaterea durerii
1240. Conduita de urgen n colica biliar este:
a) Repaus la pat
b) Analgezice
c) Antispastice
1241. Conduita de urgen n pancreatita acut n faza prespitaliceasc este:
a) Calmarea durerii abdominale prin administrarea unei fiole de
Algocalmin
b) Ghea pe abdomen
c) Hidratarea bolnavului per os
1242. Conduita de urgen n ocluzia intestinal este:
a) Administrarea de purgative
b) Instalarea unei sonde de aspiraie nazo-gastric
c) Administrarea de opiacee pentru combaterea durerii
1243. Conduita de urgen n colica renal cuprinde:
a) Repaus la pat
b) Calmarea durerii prin cldur local
c) Hidratarea per os a bolnavului
1244. Msurile de urgen n strile comatoase sunt:
a) Prevenirea i combaterea insuficienei respiratorii acute:
b) Crearea accesului la o ven i instalarea un ei perfuzii
c) Aprecierea funciilor vitale i vegetative
1245. Conduita de urgen n coma diabetic este:
a) Determinarea glicemiei sau glicozuriei prin teste rapide
b) Administrarea de insulin intravenos
c) Administrarea de 20-30 ml glucoz hiperton (20-40%)
1246. Conduita de urgen n intoxicaiile acute exogene este:
a) Evacuarea coninutului gastric i intestinal
b) Splarea tegumentelor i a mucoaselor
c) Administrarea de antidot
1247. n intoxicaia acut cu monoxid de carbon apar urmtoarele simptome:
a) Pierderea contienei
b) Respiraie Cheyne-Stockes
c) Convulsii
1248. Msurile de urgen n coma cu monoxid de carbon sunt:
a) Scoaterea imediat din mediul toxic

188
b) Aezarea bolnavului n decubit lateral
c) Oxigenoterapie
1249. n intoxicaia cu ciuperci se practic:
a) Provocarea de vrsturi
b) Spltur gastric cu lichide dulci i srate sau crbune activat
c) Administrarea unui antidot specific
1250. n intoxicaia cu alcool metilic se practic:
a) Provocarea de vrsturi
b) Spltur gastric cu soluie 4% bicarbonat de sodiu
c) Administrarea de alcool etilic 50% n doze de 0,75 ml/Kgcorp
1251. Conduita de urgen n eclampsie este:
a) Evitarea mucrii limbii
b) Eliberarea cilor respiratorii
c) Administrarea de sulfat de magneziu intravenos
1252. Conduita de urgen n ocul anafilactic este:
a) Aplicarea de garouri
b) Injectarea subcutanat sau intravenoas de adrenalin 1%
c) Plasarea bolnavului n poziie Trendelenburg (poziie de oc)

Nr. Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale


crt. Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
1253. Edemul pulmonar acut se manifest prin:
a) Tulburri digestive grave.
b) Dispnee intens.
c) Tuse cu expectoraie hemoptoic.
1254. Msurile de urgen aplicate n EPA presupun:
a) Instalarea unei perfuzii.
b) Sngerare sau ligaturarea de membre.
c) Mialgin 1 f i.m. sau i.v.
1255. Astmul cardiac este:
a) Dispnee de efort.
b) Dispnee paroxistic, de obicei nocturn.
c) Dispnee de repaus.
1256. Colapsul este:
a) O stare de oc compensat.
b) O stare de oc decompensat.
c) O insuficien circulatorie acut.
1257. Criza de astm cardiac se recunoate dup:

189
a) Polipneea inspiratorie.
b) Bradipneea expiratorie.
c) Expectoraia rozat, spumoas.
1258. Dilataia peretelui arterial pe o zon limitat sau n totalitatea
circumferinei aortei, este:
a) Seciune de aort.
b) Stenoz de aort.
c) Anevrism de aort.
1259. Prin encefalopatie hipertensiv acut se nelege:
a) Un sindrom clinic tranzitoriu, acut, determinat de o criz hipertensiv.
b) Acumularea anormal de lichid n spaiul intrapericardic.
c) Obstrucia arterei pulmonare.
1260. Colica biliar se percepe ca:
a) O durere puternic n epigastru.
b) O durere puternic n hipogastru.
c) O durere puternic n hipocondrul drept.
1261. Conduita de urgen n ulcerul perforat const din:
a) Aplicare de pung cu ghea pe abdomen.
b) Administrare de purgative sau clism.
c) Analgezice majore.
1262. Conduita de urgen n intoxicaiile acute se aplic n funcie de:
a) Natura toxicului.
b) Existena antidotului.
c) Cantitatea de toxic i calea lui de ptrundere.
1263. Accidentele masajului cardiac extern sunt:
a) Fracturi costale, fracturi sternale.
b) Hemotorax, pneumotorax.
c) Tromboflebit, edem pulmonar acut.
1264. Ce tipuri de oc se caracterizeaz prin hipovolemie?
a) ocul de garou, ocul alergic-medicamentos.
b) ocul hemoragic.
c) ocul prin arsuri, ocul operator.
1265. Eficiena resuscitrii cardio-respiratorii se apreciaz prin:
a) Apariia pulsului la carotid.
b) Dispariia midriazei i apariia reflexului oculomotor.
c) Recolorarea instantanee a tegumentelor.
1266. n hemoragia extern venoas:
a) Sngele este rou nchis i curge continuu.

190
b) Sngele este rou aprins i nete sincron cu btile inimii.
c) Sngele mustete.
1267. n hemoragia extern, arterial:
a) Sngele este rou nchis.
b) Sngele este rou aprins i nete sincron cu btile inimii.
c) Sngele mustete.
1268. Msurile de reanimare n oprirea funciilor vitale se vor aplica n primele:
a) 1-2 ore.
b) 3-8 minute.
c) 30-40 minute.
1269. Hemostaza definitiv se realizeaz cu:
a) Aplicarea garoului.
b) Pansament compresiv.
c) Ligatur chirurgical.
1270. Hemostaza realizat cu ajutorul unei pense hemostatice Pan se
numete:
a) Pansament compresiv.
b) Forcipresura.
c) Ligatur vascular.
1271. n ocul anafilactic se administreaz de urgen:
a) Adrenalin.
b) Miofilin.
c) Perfuzii cu soluii saline.
1272. Crepitaii la palparea toracelui apar n:
a) Pleurezie.
b) Fracturi costale.
c) Pneumonie.
1273. Contuzia parietal a arterei duce la:
a) Tromboz arterial.
b) Compromiterea continuitii peretelui arterial.
c) Hematom intramural.
1274. Cu scopul eliminrii corpilor strini din cile respiratorii superioare la
pacienii contieni aduli, se practic:
a) Manevra de lovire n spate, victima fiind aplecat nainte.
b) Manevra Heimlich de mpingere abdominal.
c) Aspirarea prin laringoscop cu aspiratorul i pensa Magill.
1275. Simptoamele generale ntr-o hemoragie masiv sunt:
a) Greuri, vrsturi, diaree.

191
b) Tahicardie, hipotensiune arterial, tahipnee.
c) Poliurie, polidipsie, polifagie.
1276. Factorii determinani ai ocului sunt:
a) Durerea, depresia psihic, diareea.
b) Hemoragia, naterea, arsurile.
c) Insomnia, oboseala.
1277. Durata meninerii hemostazei provizorii este:
a) 6 ore.
b) 2 ore.
c) 30 minute.
1278. Scderea volumului de snge circulant se numete:
a) Hipotimie.
b) Hipovolemie.
c) Hipotrofie.
1279. Care din factorii de mai jos sunt favorizani n apariia ocului?
a) Frigul i cldura excesiv.
b) Antrenamentul la efort fizic.
c) Denutriie i oboseal fizic.
1280. Care dintre manoperele de mai jos trebuie prima ntreprins n cursul
resuscitrii respiratorii?
a) Asigurarea i meninerea libertii cilor respiratorii.
b) Oxigenoterapia.
c) Stimularea centrilor corticali deprimai.
1281. Contraindicaiile masajului cardiac sunt:
a) Leziuni grave ale peretelui toracic cu fracturi costale.
b) Hemoragie masiv intrapericardic i tamponada inimii.
c) Fractur de bazin.
1282. Hemoragia arterial este recunoscut dup:
a) Culoarea rou-aprins a sngelui, jet ritmat sincron cu btile inimii.
b) Culoarea rou-nchis.
c) Jetul lene a sngelui.
1283. n funcie de gravitatea afeciunii , scopul i distana transportului,
pacientul se transport cu:
a) Targa, crucior
b) Ambulanta, elicopter
c) Autobuz, tren
1284. n poziii de decubit dorsal pot fi transportai:
a) Bolnavii cu insuficien respiratorie

192
b) Bolnavii cu traumatisme ale membrelor inferioare
c) Accidentaii suspeci de fractur a coloanei vertebrale
1285. Poziia pacientului n stare de com pe timpul transportului este:
a) Decubit dorsal, cu capul n lateral
b) Decubit ventral
c) Decubit lateral stng
1286. Un transport necorespunztor al pacientului poate determina:
a) Transformarea fracturii nchise n fractur deschis
b) Producerea unui oc traumatic
c) Ameliorarea strii generale.
1287. Primul ajutor la locul accidentului const n:
a) Aprecierea strii de contien
b) Securizarea locului
c) Aprecierea funciilor vitale
1288. Primul ajutor n fractura deschis cu hemoragie const n:
a) Oprirea hemoragiei
b) Protejarea plgii, imobilizarea provizorie a fracturii
c) Imobilizarea definitiv a fracturii
1289. Manifestrile de dependen prezentate de pacientul cu hemoragie
intern sunt:
a) Hipertensiune arterial, bradicardie
b) Tahicardie, hipotensiune arterial, tegumente reci, palide
c) Stare de lipotimie.
1290. Un bun pansament este acela care:
a) Protejeaz plaga de ageni microbieni
b) Folosete soluii cu antibiotice
c) Este n permanen umed
1291. Respiraia artificial eficient presupune:
a) Hiperextensia capului, eliberarea cilor respiratorii
b) Masajul cardiac
c) Luxarea mandibulei, pensarea nasului.
1292. Masajul cardiac extern se execut:
a) Aplicnd podul palmei pe 1/3 inferioar a sternului
b) Aplicnd podul palmei pe 1/3 superioar a sternului
c) Nu conteaz locul unde se aplic

193
Nr. Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale
crt. Panicu Georgeta Itemi de evaluare
1293. Masajul cardiac extern la adult se execut :
a) se plaseaz podul palmei in centrul toracelui sau la
jumtatea sternului ;
b) se aplic podul palmei in 1/3 superioar a sternului ;
c) se aplic podul palmei in 1/3 inferioar a sternului.
1294. Pentru tratamentul ambulator al arsurilor minore tratamentul de
urgen cuprinde:
a) efectuarea terapiei antitetanice;
b) curatirea plagii cu sapun calmant si apa;
c) folosirea ghetii ca analgezic.
1295. Severitatea leziunii cauzat de arsuri este proporional cu :
a) suprafaa total a arsurii ;
b) profunzimea ei ;
c) vrsta.
1296. Contraindicaiile lavajului gastric sunt reprezentate de :
a) stare de contien alterat ;
b) graviditate tardiv;
c) caustice.
1297. Pipa orofaringian:
a) permite aspiraia secreiilor;
b) este un adjuvant al cilor aeriene;
c) este o metod de intubare orotraheal.
1298. Pentru defibrilare automat extern:
a) electrozii autoadezivi se plaseaz apexian i subclavicular
drept;
b) se aplic pe tegumentul umed;
c) se indeprteaz sursa de oxigen din zona defibrilrii.
1299. Ritmul ventilaiei artificiale gur la gur este?
a) 10-12 insuflri/min;
b) 14-20 insuflri/min;
c) 95-100 insuflri/min
1300. La un pacient contient cu obstrucie sever a cilor aeriene superioare
se aplic:
a) cinci lovituri interscapulare;
b) manevra Heimlich;

194
c) se incurajeaz tusea.
1301. Care sunt semnele locale de certitudine in cazul fracturilor inchise?
a) durerea, echimozele, deformarea regiunii, scurtarea
segmentului anatomic;
b) durerea, scurtarea segementului anatomic, impoten
funcional;
c) mobilitate anormal, crepitaii osoase, lipsa transmiterii
micrilor, intreruperea continuitii osului;
1302. Pentru stabilirea gradului de com se utilizeaza scala Glasgow,care
const in:
a) examinarea reaciei oculare la diveri stimuli;
b) examinarea rspunsului verbal,motor la un stimul;
c) examinarea eliminrilor de urin.
1303. Melena reprezint hemoragia intern exteriorizat prin:
a) scaun acoperit cu snge rou;
b) scaun negru lucios ca pcura;
c) prin vrstur.
1304. Faza prodromal a comei diabetice este exteriorizat clinic:
a) polidipsie,poliurie ;
b) anorexie total;
c) polifagie.
1305. n acordarea primului ajutor n cazul unei plgi penetrante se aplic
urmtoarele ngrijiri, cu excepia:
a) se aseptizeaz pielea din jur;
b) se toarn ap oxigenat n plag pentru scoaterea corpilor
strini;
c) se aplic pansament steril.
1306. In caz de epistaxis,hemostaza se poate obtine:
a) compresiune digital asupra narinei care sngereaz ;
b) administrare de anticoagulante;
c) tamponament anterior.
1307. Comei hipoglicemice ii sunt caracteristice urmatoarele manifestri:
a) halen acetonic;
b) semne de deshidratare;
c) tremurturi,transpiraii.
1308. Arsura de gradul II se caracterizeaz prin:
a) flictenalb cu coninut serocitrin;
b) flicten cu coninut serosanguinolent;

195
c) eritem accentuat,edem .
1309. Poziia indicat pentru transportul accidentailor contieni cu leziuni
abdominale este:
a) Trendelenburg ;
b) Fowler;
c) decubit dorsal.
1310. Hemostaza provizorie se poate realiza prin:
a) pansament compresiv;
b) compresiune la distan;
c) administrarea medicaiei hemostatice.
1311. Manifestarile ocului hipovolemic sunt:
a) puls mic, filiform;
b) tahicardie;
c) hipertensiune arterial.
1312. Fractura de bazin se recunoate dup:
a) poziia de broasca gambele flectate pe coapse i coapsele
in abducie.
b) imobilitatea bazinului;
c) miciuni abundente.
1313. In degerturile de gradul I apar:
a) flictene cu coninut clar sau sanguinolent;
b) eritem, uor edem, la nivelul degerturii,prurit local;
c) gangren uscat (ischemic).
1314. Care din interveniile de mai jos se aplic in hipotermie:
a) inclzete lent pacientul cu pturi,termofoare;
b) perfuzii,vasodilatatoare;
c) antitermice,vasoconstrictoare.
1315. Ce tip de pansament se va aplica in cazul unor plgi care prezint
secreii abundente:
a) compresiv;
b) protector;
c) absorbant.
1316. Plgile produse prin manopere medicale se definesc ca:
a) plagi penetrante;
b) plgi iatrogene;
c) plgi intenionale.
1317. Dup sediul sngerrii,hemoragiile sunt clasificate:

196
a) areteriale,venoase,capilare,mixte;
b) accidentale,posttraumatice,chirurgicale;
c) externe, interne, exteriorizate.
1318. La un pacient politraumatizat prioritatea de intervenie este:
a) plaga abdominal;
b) traumatismele craniocerebrale;
c) stopul cardiorespirator.
1319. Poziia indicat pentru transportul accidentailor contieni suspectai
de fractur de
bazin este:
a) Trendelenburg;
b) decubit dorsal;
c) Fowler.
1320. Spltura gastric se efectueaz in:
a) intoxicaia cu alcool metilic;
b) intoxicaia cu monoxide de carbon;
c) intoxicaia cu ciuperci.
1321. Poziia pacientului cu hemoptizie este:
a) decubit dorsal fr pern;
b) poziie Trendelenburg;
c) poziie semieznd.
1322. Care sunt semnele revelatoare hemoptiziei:
a) sput aerat cu striuri de snge;
b) vrstura cu snge;
c) senzaie de cldur retrosternal.

Nr. Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific


crt. Dr. Crbunaru Daniel Itemi de evaluare
1323. Geriatria se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) recuperarea persoanelor vrstnice
b) se ocupa cu bolile de nutriie
c) se ocupa cu prevenia, diagnosticul, tratamentul bolilor i a dizabilitilor
1324. Prezbiopia se caracterizeaz prin:
a)este o modificare fiziologica a procesului de mbtrnire
b) diminuarea puterii de acomodare a ochiului in special pentru
vederea de aproape
c) cristalinul se ngroa si pierde din elasticitate,

197
1325. Infarctul miocardic la btrni se caracterizeaz prin:
a) simptomul de debut este durerea precordiala
b) frecventa infarctelor miocardice silenioase, descoperite pe
EKG (electrocardiogram)
c) La vrstnici, IMA (infarct de miocard acut) debuteaz prin
dispnee
1326. HTA este un factor de risc pentru:
a) afeciunile cronice renale
b)afeciunile digestive
c) fibrilaia atrial
1327. Principiile tratamentului HTA la vrstnici sunt urmtoarele:
a) se utilizeaz doar monoterapia, fiind cea mai eficienta si fr
efecte adverse
b) se iniiaz terapia cu doze mici de medicament
c) utilizarea medicamentelor cu aciune de lunga durata
1328. Demena se caracterizeaz prin:
a) are evoluie acuta, rapida, cu afectarea tranzitorie a funciei
intelectuale
b) afecteaz in special memoria si orientarea
c) cauza cea mai frecventa este boala Alzheimer
1329. Somnul se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) ncetinirea ritmului cardiac si respirator
b) creterea temperaturii corpului cu aproximativ 0,5-1C
c) btrnii au nevoie de mai mult timp sa adoarm,
nregistreaz mai multe episoade de trezire pe parcursul nopii
1330. Refluxul gastroesofagian la vrstnici se caracterizeaz prin:
a)datorat creterii peristaltismului
b)are ca factor favorizant ntrzierea in evacuarea gastrica
c) pirozis i regurgitaii acide
1331. Simptomele si complicaiile diabetului zaharat sunt urmtoarele:
a) poliurie, polifagie si polidipsie.
b) in absenta tratamentului, hiperglicemia nu conduce la
complicaii redutabile termen lung
c) afectarea microcirculaiei din diabet determina neuropatie,
retinopatie

198
1332. Obezitatea se caracterizeaz prin:
a) obezitate uoara (gradul I): + 30%;
b)obezitate moderata (gradul al II-lea): >50%.
c) factor de risc pentru infarctul miocardic acut, insuficienta
cardiaca

Nr. Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific


crt. Asistent medical Mihalache Alina Itemi de evaluare
1333. Factorii favorizani n sindromul de imobilizare al vrstnicului sunt:
a) Vrsta
b) Tipologia neuropsihic
c) Conduita anturajului familial i social
1334. n criza de adaptare, tulburrile la nivelul aparatului cardio-vascular
sunt:
a) Palpitaii, ameeli
b) Dureri precordiale
c) Apatie
1335. Regimul igieno-dietetic al unui diabetic vrstnic cuprinde:
a) Trei mese principale
b) Dou gustri ntre mese
c) Micare n limita afeciunilor existente
1336. Normal frecvena pulsului la vrstnic este:
a) 40 pulsaii /min
b) 90 pulsaii /min
c) 120 pulsaii /min
1337. Prin senescen se nelege:
a) Senilitate
b) mbtrnire
c) Demen
1338. Cea mai frecvent problem urinar la vrstnic este:
a) Retenia de urin
b) Anuria
c) Incontinena urinar
1339. Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt:
a) Igiena deficitar
b) Meninerea corpului n aceeai poziie timp ndelungat
c) Cutele lenjeriei de pat i de corp
1340. Riscul apariiei fracturilor la vrstnici se datoreaz:

199
a) Hipoglicemiei
b) Osteopeniei
c) Osteoporozei
1341. Apariia tulburrilor psihice la btrni este favorizat de:
a) Pensionare
b) Decesul unuia dintre parteneri
c) Conflicte ntre generaii
1342. Factorii determinani ai sindromului de imobilizare la vrstnici sunt:
a) Accidentele vasculare cerebrale
b) Stresul, anxietatea
c) Fracturile, interveniile chirurgicale
1343. Persoana vrstnic este expus pericolelor pentru c prezint:
a) Mobilitate redus
b) Deficiene senzoriale
c) Apetit preferenial
1344. Cauzele crizelor de adaptare ale vrstnicilor sunt:
a) Schimbarea locuinei preluarea n locuina copilului
b) Mutarea n instituii de ocrotire
c) Internarea n spital
1345. Deficienele senzoriale ale vrstnicilor pot fi la nivelul:
a) Vzului
b) Auzului
c) Simului tactil
1346. Grupele de vrstnici cu risc suicidal crescut sunt:
a) Vrstnicii depresivi
b) Persoanele suferinde de boli cornice
c) Persoanele izolate i cu stare material deficitar
1347. Factorii determinani ai insuficienei sfincteriene anale la vrstnici sunt:
a) Modificri n centri superiori ai SNC
b) Modificri ale cilor nervoase
c) Modificri ale receptorilor anali
1348. Tulburrile de la nivelul aparatului cardiovascular n criza de adaptare a
vrstnicului sunt:
a) Palpitaii
b) Ameeli
c) Dureri precordiale
1349. Tulburrile de nutriie ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Anorexie

200
b) Negativism alimentar
c) Depresie
1350. Tulburrile cardiovasculare ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Palpitaii
b) Modificri ale TA
c) Hipoacuzie
1351. Tulburrile psihice ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Agitaie psihomotorie
b) Depresie
c) Anxietate
1352. Interveniile menite s previn efectele negative ale imobilizrii
persoanelor vrstnice sunt:
a) Schimbarea periodic a poziiei
b) Igiena tegumentelor
c) Masajul

Nr. Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific


crt. Dodu Cristina Itemi de evaluare
1353. Consecinele cderilor" la persoanele vrstnice afecteaz urmtoarele
planuri:
a) somatice, funcionale;
b) psihice;
c) psihologice i sociale
1354. Factorii favorizaniai SIV (sindromul de imobilizare al vrstnicului) sunt-
a) vrsta;
b) tipologia neuropsihic;
c) conduita anturajului familial, social, de ngrijire medical.
1355. Factorii determinani ai SIV (sindromul de imobilizare al vrstnicului)
sunt:
a) Accidentele vasculare cerebrale i cardiace;
b) anxietatea, stresul;
c) fracturile, interveniile chirurgicale.
1356. Factorii determinani ai insuficientei sfincteriene anale sunt:
a) Modificri n centrii superiori ai SNC, care comand
continena (demena, AVC, afeciuni ale mduvei spinrii);
b) modificri ale cilor nervoase (polinevrite, atingeni ai
nervilor sacrali);
c) modificri ale receptoriloranali (procese degenerative

201
iinflamatorii).
1357. Dupmodul de producere, incontinenaanalpoate fi:
a) simptomatic;
b) fals diaree;
c) neurogen.
1358. Incontinenaurinarpoate fi:
a) de stres sau de efort;
b) tranzitorie;
c) permanent vezic neurogen.
1359. Grupele de vrstnici cu risc suicidar crescut sunt:
a) Vrstnicii depresivi;
b) Persoanele suferinde de boli cronice, izolate i cu stare
material deficitar;
c) Persoanele aflate n situaii de criz emoional.
1360. Asistena n strile terminale vizeaz urmtoarele obiective, cu
excepia:
a) Meninerea vrstnicului n ambiana obinuit;
b) Instituionalizarea pentru o mai bun supraveghere
medical;
c) nlturarea suferinelor fizice controlul durerii.
1361. Moartea geriatic poate fi:
a) evitat;
b) prevenit;
c) asumat.

Nr. Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific


crt. Matei Iuliana Itemi de evaluare
1362. Modificrile aparatului respirator odat cu vrsta sunt:
a) Scderea suprafeei alveolare, diminuarea reflexului de tuse,
creterea rigiditii toracice;
b) Scderea suprafeei alveolare, scderea colesterolului,
reflex de tuse normal.
c) Creterea rigiditii toracice, scderea suprafeei alveolare,
creterea efortului fizic.
1363. Fibrobronhoscopia const n:
a) Explorarea cavittii pleurale.
b) Explorarea arborelui traheobronic prin vizibilitatea direct;
c) Se efectueaz cu ajutorul unui aparat numit

202
fibrobronhoscop.
1364. Dispneea:
a) Apare numai dimineaa si seara;
b) Este un simptom comun mai multor boli respiratorii i
cardiace;
c) Poate s apar n repaus i la efort;
1365. Modificrile fiziologice care nsoesc mbtrnirea sunt:
a) Extremiti reci, creterea i ndesirea prului;
b) Hipertrofie de prostata, scaderea capacitatii de concentrare.
c) Subierea epidermului i dermului, rrirea prului, ncetinirea
creterii unghiilor;
1366. Prevenirea caderilor la persoanele varstnice se realizeaza prin:
a) Masuri generale aplicate oricarui pacient, aplicarea
contentiei;
b) Iluminare corespunztoaresibuton de alarma,
incaltaminteadecvata;
c) Pat jos, obiectepersonale situate la indemanapacientului.
1367. Nitroglicerina:
a) Se administraz sublingual numai dimineaa;
b) Se administreaz sublingual, saliva nu se nghite pn la
dizolvarea complet a tabletei;
c) Absenarspunsului la nitroglicerinimplicapelarea de
urgen a medicului.
1368. Interventiile asistentului medical in insuficiena circulatorie venoasa la
pacientul varstnic constau in:
a) Masajul blnd i exercitii izotonice.
b) Igien strict cu evitarea bilor fierbini;
c) Sfatuirea varstnicului pentru evitarea ortostatismului
prelungit si aplicarea de ciorapi medicinali dimineaa nainte
de a cobor din pat.
1369. Obiectivele terapeutice in insuficienta cardiaca sunt:
a) Ameliorarea dispneei prin pozitie Fowler;
b) Reducerea edemelor prin dieta hiposodata si administrarea
diureticelor;
c) Reducerea edemelor prin dieta hipersodata si administrarea
diureticelor;
1370. EKG este:
a) O explorare radiologic;

203
b) Reprezentarea grafic a activitii electrice a inimii;
c) O explorarea a coronarelor si aortei.
1371. La nivelul vaselor de snge, odat cu vrsta:
a) Crete elasticitatea i distensibilitatea arterelor coronariene;
b) Crete fluxul sanguin ctre muchii scheletici.
c) Scade elasticitatea i distensibilitatea arterelor coronariene.
1372. Metodele de administrare ale oxigenului sunt:
a) Sonda gastrica.
b) Sonda nazala, masca, ochelari.
c) Pe cale parenterala.
1373. Exercitiile izotonice si izometrice au drept scop:
a) Mentinerea tonusului psihic al asistentului medical.
b) Mentinerea tonusului muschilor.
c) Reducerea tonusului muscular.
1374. Persoana varstnica este expusa pericolelor pentru ca:
a) Prezinta mobilitate redusa.
b) Prezinta deficiente senzoriale.
c) Ambele.
1375. Deficientele senzoriale ale varstnicului pot fi la nivelul:
a) Vazului, auzului.
b) Simtuluitactil.
c) Fonatiei.
1376. Incontinenta urinara la pacientul varstnic poate fi:
a) Incontinenta de stres sau efort.
b) Incontinenta tranzitorie
c) Incontinenta urinara permanenta vezica neurogena.
1377. Electrodul negru pentru efectuarea unui EKG se aplic la:
a) Mana dreapt.
b) Piciorul drept.
c) Mana stanga.
1378. Care din urmtoarele sisteme i aparate ale organismului uman sufer
importante modificri de imbtranire:
a) Aparatul renal.
b) Sistemul cardio-vascular.
c) Sistemul respirator.
1379. Unele modificri, legate de inaintarea in varst sunt considerate intre
anumite limite, caaparinand unei imbtraniri normale. Care sunt
acestea:

204
a) Modificri ale pielii i fanerelor.
b) Cresterea tonusului muscular.
c) Scaderea auzului.
1380. Un important factor ce perturb somnul nocturn la varstnic (brbat) il
constituie:
a) Trezirile repetate.
b) Hipertrofia de prostat care determin nicturie.
c) Somnul diurn, insuficient cantitativ.
1381. Ce recomand asistenta medical unui varstnic, pentru a favoriza un
somn odihnitor:
a) S fac o baie cald.
b) S fac un du rece.
c) S bea o can cu ceai de tei.
1382. In cazul unui varstnic care a suferit o cdere asistenta medical
intervine:
a) Instituind de urgen profilaxia complicaiilor tardive.
b) Intocmind un plan de ingrijire, individualizat.
c) Instituind de urgen profilaxia complicaiilor imediate.
1383. Care din urmtoarele sunt exerciiile de tehnic respiratorie pe care
asistentul medical ile prezint pentru invare varstnicului afectat de
dispnee:
a) Respiraia diafragmatic.
b) Abordarea unei posturi care favorizeaz respiraia.
c) Respiraia cu buzele stranse.
1384. In cazul incontinenei urinare reversibile, care din urmtoarele pot fi
considerate
intervenii curative:
a) Efectuarea de exerciii pentru tonificarea musculaturii
sfincteriene.
b) Recomandarea de a urina la prima senzaie de miciune i
pan la completa golire a vezicii.
c) Evitarea ingestiei de buturi diuretice (cafea, ceai, alcool).
1385. Modificrile fiziologice din cadrul procesului de imbtranire se cer
cunoscute intrucat joac un rol important in satisfacerea nevoii de a se
mica. Acestea pot fi:
a) Atrofia lenta a musculaturii.
b) Tulburri de deglutiie.
c) Scderea tonusului i forei musculare.

205
1386. Care din urmtoarele boli pot afecta mobilitatea la persoana varstnic:
a) Artroza.
b) HTA.
c) Osteoporoza.

Nr. Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie


crt. Dr. Cheaito Diana Itemi de evaluare
1387. Simptome in cancerul bronhopulmonar:
a) Tusea seaca rebela la tratament
b) Wheezing
c) Hematemeza
1388. Semne date de extensia loco-regionala a cancerului bronhopulmonar:
a) Ocluzie intestinala
b) Disfonie
c) Disfagie
1389. Cea mai utila investigaie diagnostic a pentru cancerul bronhopulmonar este:
a) Radiografia pulmonara
b) CT
c) Bronhoscopia
1390. Simptome in cancerul esofagian:
a) Aritmii cardiac
b) Eructaii
c) Disfagie
1391. In stadiul avansat al cancerului esofagian apare:
a) Disfonie
b) Afazie
c) Tuse la deglutiie
1392. Metoda de diagnostic a cancerului esofagian este:
a) Radiografia cu bariu
b) CT cu substana de contrast
c) Endoscopia cu biopsii
1393. Factori de risc in cancerul gastric:
a) Gastrita cronica atrofic
b) Gastrectomia
c) Infecia cu H. pylori
1394. Simptome in cancerul gastric:
a) Vrsturi postprandiale
b) Rectoragii

206
c) Dispnee
1395. Metoda de elective pentru diagnosticul de cancer gastric este:
a) RMN cu substana de contrast
b) Radiografia baritat
c) Endoscopia cu prelevare de biopsii
1396. Semne si simptome in cancerul de colon:
a) Melena
b) Meteorism
c) Disfagie
1397. Metoda screening in cancerul de colon:
a) Endoscopia cu prelevare de biopsii
b) Colonoscopia cu prelevare de biopsii
c) Tranzit baritat
1398. Pentru confirmarea diagnosticului de cancer rectal se face:
a) Tueu rectal
b) Endoscopie cu prelevare de biopsii
c) Rectosigmoidoscopie cu prelevare de biopsii

Nr. Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie


crt. Asistent medical Lupu Virginia Itemi de evaluare
1399. Tumorile se clasific n:
a) Benigne
b) Maligne
c) Gigante
1400. Tumorile benigne pot fi:
a) Neinvazive
b) Compresive
c) Nemetastazante
1401. Factorii etiologici n neoplasm pot fi:
a) Ereditari
b) Exogeni
c) Endogeni
1402. Neoplasmele ereditare cele mai frecvente sunt:
a) Cancerul mamar i ovarian
b) Leucemiile
c) Cancerele colorectale
1403. Care din urmtoarele manifestri pot fi semnale de alarm n
diagnosticul neoplasmului:

207
a) Modificri de tranzit obinuit cu tulburri digestive
b) Hemoragii digestive
c) Hemoptizii, metroragii
1404. Metodele de tratament cunoscute n neoplasm sunt:
a) Tratamentul chirurgical
b) Radioterapia
c) Chimioterapia
1405. Tratarea durerii n neoplasm se poate face cu urmtoarele
medicamente:
a) Fortral
b) DHC (Dihidrocodein fosfat)
c) Preparate morfinice
1406. Tratamentul hemoragiilor n neoplasm se poate face cu:
a) Hemostatice
b) Pansamente compresive
c) Antispastice
1407. Cancerul este un esut:
a) De neoformaie ce se infiltreaz n structurile normale
b) Evolueaz prin proliferare celular
c) Se disemineaz la distan n esuturi i organe.
1408. Tumorile maligne:
a) Sunt alctuite din esuturi normale sub aspect histologic
b) Cresc rapid, se infiltreaz n esuturile din jur
c) Dau metastaze prin vasele de snge i limfatice.
1409. Etiologia n cancere poate fi:
a) Factori endogeni
b) Factori exogeni
c) Factori ereditari.
1410. Certitudinea diagnosticului de cancer se face pe:
a) Baza examenului histopatologic
b) Baza examenului radiologic
c) Baza examenului clinic.
1411. Viruii cu potenial cancerigen sunt:
a) Virusul hepatitei B i C
b) Virusul HIV
c) Virusul Papiloma.
1412. Simptomatologia n faz clinic este:
a) Anorexie, uneori selectiv pentru carne i pine

208
b) Slbire accentuat peste 10 kg
c) Stare de oboseal.
1413. Undele radioactive distrug:
a) Celulele tumorale
b) esuturile sntoase din jur
c) Nu distrug esuturile.
1414. Calea de administrare a citostaticelor este:
a) Calea oral
b) Calea parenteral
c) Intracavitar prin instilaii intravezicale, n cavitatea pleural.
1415. Msurile de protecie pentru personalul medical sunt:
a) Halate cu mneci lungi i manete
b) Masc facial pentru filtrarea aerosolilor
c) Ochelari de protecie.
1416. Problemele de dependen ntlnite la pacienii cu afeciuni oncologice sunt:
a) Multiple i variate
b) Condiionate de sediul tumorii
c) Condiionate de prezena metastazelor.
1417. Obiectivele de ngrijire ale asistenilor medicali la pacienii cu afeciuni
oncologice sunt:
a) Corespunztoare problemelor de dependen ale pacientului
b) Multiple i variate
c) Condiionate de capacitatea pacientului de a lupta cu boala.
1418. Chimioterapia:
a) Blocheaz diviziunea celular
b) Blocheaz dezvoltarea tumorii
c) Blocheaz dezvoltarea metastazelor.

Nr. Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie


crt. Matei Iuliana Itemi de evaluare
1419. Pentru prevenirea escarelor de decubit la pacientul oncologic,
interveniile autonome ale asistentei medicale sunt:
a) Schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore;
b) Meninerea tegumentelor curate i uscate;
c) Schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i
meninerea tegumentelor curate i uscate.
1420. ngrijirile postoperatorii au drept scop:

209
a) Restabilirea funciilor organismului;
b) Asigurarea cicatrizrii normale a plgii;
c) Prevenirea complicaiilor.
1421. In vederea instalrii pacientului operat la pat, asistenta pregtete:
a) Salonul i patul;
b) Materiale pentru reanimarea postoperatorie i
supravegherea pacientului;
c) Nu sunt necesare pregtiri speciale.
1422. Interveniile zilnice ale asistentei medicale pentru ngrijirea unui
pacient tratat chimioterapic deshidratat constau n:
a) Evaluarea semnelor edemului pulmonar.
b) Msoar greutatea, diureza, raportul ingesta/excreta.
c) Asigur aportul lichidian.
1423. La externarea din spital pacientul care prezint colostomie va fi educat
pentru a se autongriji:
a) S-i schimbe aparatul colector.
b) S-i protejeze tegumentele din jurul stomei.
c)S-i menin igiena general.
1424. n administrarea medicaiei citostatice asistenta respect urmtoarele
msuri:
a) Poarta echipament de protectie;
b) Prepar soluiile cu 6 ore nainte de injectare;
c) Evit contactul soluiilor cu tegumentele sale.
1425. Interventiile asistentului medical in caz de ileus paralitic la pacientul
oncologic tratat chirurgical constau in:
a)Mentine sonda de aspiratie nazo-gastrica pana la aparitita
sonoritatii gastrice;
b) Schimba pozitia pacientului la fiecare 2 ore;
c) Efectueaza clisma evacuatoare.
1426. Alimentatia artificiala la un pacient oncologic se realizeaza:
a) Prin sonda gastrica sau intestinala.
b) Prin gastrostoma.
c) Pe cale parenterala.

210
1427. Aparitia dispneei asociata cu cianoza in ziua a treia de la interventia
chirurgicala indica:
a) O complicatie pulmonara infectioasa.
b) Atelectzia datorata obstruarii unei bronhii.
c) Ambele.
1428. Efectele secundare ale chimioterapiei sunt:
a) Efecte pe termen lung.
b) Nu exista efecte secundare.
c) Efecte imediate, pe termen scurt si pe termen lung.
1429. Interventiile asistentului medical la pacientul cu neoplasm gastric care
prezinta greturi si varsaturi sunt:
a) Va administra un regim bogat in lipide si glucide.
b) Va administra pacientului mese in cantitati mici.
c) Va mentine o hidratare adecvata a pacientului.
1430. Cancerul bronhopulmonar apare mai frecvent:
a) la indivizii in varst de 20-30 ani;
b) la fumtori;
c) la femei.
1431. Planul de ingrijire la un bolnav cu carcinom bronic operat, va da
prioritate in perioada postoperatorie imediat:
a) Tuitului i respiraiilor profunde;
b) Igienei i confortului;
c) Aportului alimentar;
1432. Pacientului cu cancer bronhopulmonar i se prescrie administrarea de
O2. Prima responsabilitate a asistentei este:
a) S previn formarea dependenei fa de O2.
b) Administrarea O2 ca i a restului medicaiei.
c) S observe atent reaciile pacientului de O2 i s adapteze
debitul in funcie de colorarea cianotica a acestuia.
1433. Pacientului i se prescrie drenaj postural. Scopul este s:
a) Creasc aportul sangvin la plmani;
b) Indeprteze lichidele din activitatea pleural.
c) Indeprteze secreiile acumulate in arborele respirator.
1434. In cazul efecturii unei EKG, electrodul rou se aplic la:
a) Mana dreapt.
b) Mana stang.

211
c) Piciorul drept.
1435. Pentru prevenirea trombozei venoase i a emboliei in perioada
postoperatorie, asistentamedical:
a) Aeaz pacientul in decubit dorsal.
b) Pune o pern sau sul sub genunchii pacientului.
c) Educ pacientul s efectueze cu atenie micri active ale
membrelor inferioare la pat.
1436. Un pacient cu ileostomie se plange c tegumentele din jurul stomei s-
au iritat. Asistenta medical recomand:
a) Splarea tegumentelor din jur cu ap cldu i spun
neutru;
b) Spalarea tegumentelor cu alcool medicinal.
c) Utilizarea pungilor de hartie.
1437. Care din urmtoarele se consider complicaii aprute la un bolnav
imobilizat timp indelungat la pat:
a) Artrit acut.
b) Escar de decubit.
c) Epistaxis i lipotimie.
1438. Cand calea natural eficient in administrarea alimentelor nu poate fi
folosit pentru bolnavul oncologic tratat chirurgical, cel puin in primele
zile postoperator, putem folosi urmtoarele ci:
a) Gastrostomia.
b) Calea intravenoas.
c) Sonda nazogastric sau nazojejunal.
1439. Oxigenoterapia este un act terapeutic:
a) Etiologic.
b) Simptomatic.
c) De urgen.
1440. Hematemeza este o hemoragie intern exteriorizat manifestat prin:
a) Vrstur de sange rou aerat.
b) Vrstur de sange ca zaul de cafea, cu resturi alimentare
(eventual).
c) Vrstur de sange negru lucios ca pcura.

Nr. Modulul 55. Nursing comunitar


crt. Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
1441. Caracteristicile familiei sunt :
a) Este un sistem social

212
b) Are parametri structurali
c) Are caracter holistic
1442. Comunitatea reprezint:
a) Un grup de indivizi n care o problem comun poate fi
identificat i rezolvat
b) Un grup de indivizi cu acelai stil de via
c) Un grup de indivizi avnd acelai interes social
1443. Starea de sntate a comunitii este influenat de:
a) Factori ambientali
b) Factori biologici
c) Serviciile de sntate
1444. Nivelele de intervenii ale ngrijirilor de sntate sunt:
a) ngrijiri primare
b) ngrijiri teriare
c) ngrijiri paliative
1445. ngrijirile primare de sntate sunt:
a) ngrijiri de sntate comunitare
b) Parte integrant a sistemului de sntate
c) Primul nivel al contactului dintre indivizi,familie i comunitate
1446. Limita de competen a asistenei comunitare:
a) Nu este limitat la o vrst sau grup de diagnostic
b) Este continu
c) Nu se limiteaz la asistena episodic
1447. n realizarea procesului de ngrijire, interveniile asistentului medical
comunitar vizeaz:
a) Informarea familiei i indivizilor asupra strii de sntate
b) Intervenii n funcie de rspuns
c) Educarea familiei i individului privind ngrijirea sntii
1448. n cadrul ngrijirilor primare de sntate, nursingul are:
a) Rol secundar
b) Rol central
c) Nici un rol
1449. Holismul, teoria filozofic bazat pe ideea c un ntreg nu se reduce la
suma prilor sale,reprezint:
a) ngrijire la nivel fizic
b) Noiunea nu se refera la ngrijirea pacientului
c) ngrijirea ca un tot
1450. Funciile asistentului medical sunt:

213
a) Funcii cu caracter independent
b) Funcii cu caracter dependent
c) Funcii cu caracter interdependent
1451. Alte funcii ale asistentei medicale sunt:
a) Funcia educativ
b) Funcia economic
c) Funcia de cercetare
1452. La indicaia medicului asistenta medical:
a) Observ comportamentul bolnavului
b) Este alturi de indivizi
c) Administreaz tratamente
1453. Identificai calitile morale i profesionale ale asistentei medicale din
enunurile de mai jos:
a) Contiinciozitate n munc
b) Pstrarea secretului profesional
c) Punctualitatea i ndeplinirea sarcinilor n timpul turei
1454. Asistenta medical are rol n:
a) Educaia sanitar
b) Administrarea vaccinurilor
c) Recuperarea pacienilor i susinerea psihic a acestora
1455. Dintre ngrijirile, n caz de mbolnvire a individului, aplicate de
asistenta medical menionm:
a) Urmrirea pacienilor i semnalarea oricror modificri n
starea acestora
b) Sarcini igieno-sanitare i dietetice
c) Adnotri n foaia de observaie
1456. Triajul epidemiologic n coli se efectueaz:
a) La nceputul anului colar
b) La nceputul fiecrui semestru
c) Ori de cte ori este necesar
1457. Prin ap se pot transmite urmtoarele boli:
a) Lambliaz
b) Hepatita tip A
c) Febra tifoid
1458. Concentraia maxim admis n nitrai a apei este:
a) 100 mg/litru
b) 40-45 mg/litru
c) 75 mg/litru

214
1459. Examenul medical la angajare n sectorul alimentar const n:
a) Examen medical general
b) Reacia serologic pentru sifilis
c) Coprocultur
1460. Dezinfecia apei cu substitueni chimici se face cu:
a) Substane clorigene
b) Ozon
c) Aciunea bactericid a ionilor metalelor
1461. Indicatorii sanitari ai apei potabile sunt:
a) Organoleptici (miros, gust)
b) Fizici (culoare, transparen, temperatur)
c) Chimici (reacie neutr, oxigen, sruri minerale)
1462. Condiiile ideale de amplasare ale unui spital sunt:
a) Cu ferestrele spre sud
b) Cu zone bogate de vegetaie
c) La periferia centrelor urbane
1463. Se consider indicator chimic al aerului viciat:
a) Oxigenul
b) Dioxidul de carbon
c) Oxidul de carbon

Nr. Modulul 55. Nursing comunitar


crt. Dodu Cristina Itemi de evaluare
1464. Comunitateareprezint:
a)Ansamblul unei populaii de pe un teritoriu geographic
determinat;
b)Ansamblul unei populaii legate prin interese i valori
comune;
c)Membrii comunitii au interrelaii sociale i economice.
1465. Nursingul comunitar are drept scop:
a)Tratarea numai a mbolnvirilor;
b)Menine i stimuleaz sntatea populaiei;
c)Asigur continuitatea ngrijirii.
1466. ngrijirea comunitar este orientat:
a)Spre individ;
b)Spre familie sau un grup social;
c)ambele.
1467. Asistenta care lucreaz n comunitate are ca sarcini de ngrijire:

215
a)Numai ngrijirea persoanelor bolnave;
b)Prevenirea mbolnvirilor i educarea populaiei pentru a-i
menine sntatea;
c)Observarea individului mpreun cu mediul su social, afectiv
i fizic.
1468. ntr-o familie tradiional asistenta din comunitate acord ngrijiri:
a)Prinilor i copiilor;
b)bunicilor (personae vrstnice);
c)numai adulilor.
1469. ngrijirile primare de sntate ca ngrijiri de sntate comunitar
presupun:
a)Acordarea ngrijirilor de meninere a sntii de ctre
personalul medical;
b)Asigurarea responsabiliti iindivizilor, familiei sau
c)grupului social pentru a-i menine propria sntate;
ambele.
1470. Nivelurile de intervenii de ngrijiri primare de sntate sunt:
a)ngrijiri de prevenire primar i secundar;
b)ngrijiri teriare;
c)ngrijiri de prevenire primar, secundar, teriar i
cuaternar.
1471. ngrijirile de prevenire primar constau n:
a)ngrijiri pentru meninerea i promovarea sntii;
b)ngrijiri de prevenire specific (vaccinri);
c)educaia populaiei.
1472. ngrijirile de prevenire secundar urmresc:
a)Recuperarea pacientului;
b)Tratamentul bolilor pentru prevenirea complicaiilor;
c)Susinerea familiei n fazele terminale ale pacientului.
1473. Pentru eficiena ngrijirilor n comunitate satisfacerea nevoilor
de sntate ale familiei i individului, asistenta va aplica procesul
de ngrijire astfel:
a)Formuleaz problemele de sntate ale individului, familiei
sau grupului social;
b)Stabilete obiectivele ngrijirii i interveniei prin care sunt
atinse obiectivele;
c)Evalueaz periodic.
1474. Problemele de sntate ale familiei sunt n relaie cu:

216
a)stadiul de dezvoltare n care se afl familia;
b)trecerea de la o faz la alta a dezvoltrii;
c)ambele.
1475. Educaia pentru sntate n familie privind sntatea copiilor se refer la:
a)Alimentaia echilibrat, n funcie de vrst;
b)Prevenirea cariilor dentare;
c)Clirea organismului prin aer, ap, soare.
1476. Asistenta nva mama unui sugar:
a)cum s-l alpteze sau s-i prepare alimentaia artificial, dac
este cazul;
b)cum s-i menin igiena corporal i s-l fereasc de
mbolnviri;
c)cum s-l nvee s comunice.
1477. Pentru prevenirea oboselii colarului se recomand:
a)Respectarea normelor igienice de scris, citit;
b)Organizarea unui program suplimentar de pregtire colar la
domiciliu;
c)Program raional, odihn activitate colar.
1478. Adolescentul, tnrul este educat pentru pstrarea sntii:
a)s nu consume droguri, alcool, s nu fumeze;
b)s nu ntrein relaii sexuale neprotejate i ntmpltoare;
c)s-i nceap viaa sexual ct mai devreme.

Nr.
Puiu Nicoleta Itemi de evaluare
crt.
1479. Cile de transmitere a infeciei HIV pot fi:
a) calea sexual;
b) instrumentele medicale nesterile sau incorect sterilizate;
c) de la mam la ft prin sngele matern care conine virus HIV
1480. Testul ELISA se utilizeaz pentru:
a) punerea n eviden a anticorpilor anti-HIV;
b) detectarea antigenelor specifice;
c) identificarea gonoreei
1481. Incontinena urinar reprezint:
a) incapacitatea vezicii urinare de a-i goli coninutul;
b) eliminare incontient, involuntar a urinei;
c.) miciuni involuntare nocturne
1482. Problemele pacientului cu SIDA pot fi:

217
a) hipertermia;
b) dezechilibrul hidroelectrolitic;
c) izolarea social.
1483. Pentru diminuarea anxietii pacientului cu SIDA, asistenta medical asigur:
a) vizitarea pacientului de ctre familie, prieteni;
b) pacientul s comunice, s-i practice religia;
c) medicaia sedativ.
1484. Empatia - calitate esenial n nursing, se definete ca fiind:
a) identificarea asistentei cu persoana ngrijit;
b) transpunerea n pielea pacientului" pentru a-i nelege
problemele, fr a pierde condiia ca i cum";
c) identificarea total psihic, afectiv cu persoana ngrijit
1485. Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt:
a) igiena defectuoas, meninerea pacientului timp ndelungat n
aceeai poziie;
b) paraliziile;
c) cutele lenjeriei de pat sau de corp
1486. Semnele obiective ale durerii includ urmtoarele manifestri, cu excepia:
a) pulsul, TA, respiraia - crescute;
b) expresia feei, poziia corpului - modificate;
c) creterea cantitii de urin/24 h
1487. Rolul asistentului medical n paliatie, const n:
a) A sustine psihic si moral pacientul aflat n suferint
b) Ofer sprijin familei n timpul bolii pacientului si n perioada de doliu
c) Efectuarea interventiilor generale si specifice
1488. ngrijirile paliative se acord:
a) La adulti- din momentul n care afectiunea incurabil nu mai
rspunde la tratamentul curativ
b) La copii- din momentul cnd ftul este expus la HIV (n uter, la nastere, n
alptare), pn la stabilirea diagnosticului si continu toat viata
c) Personalului implicat n asistenta pacientilor si familiilor
1489. Asigurarea unei igiene corecte si tratarea candidozei bucale la bolnavii
incurabili se realizeaz prin:
a) splarea pe dinti, cltirea cu ap de gir, mentinerea mucoasei
bucale umede
b) administrarea frecvent de cantitti mici de lichide
c) Badijonarea mucoasei bucale si a buzelor cu solutie de glicerin

218
RSPUNSURI
Modulul 14. Fiina uman i nursingul * Asistent medical Cotea Maria -
Rspuns
1. a,b,c 2. b,c 3. a,b,c 4. b
5. b 6. a,b,c 7. a,c 8. a
9. a,b 10. b,c 11. a,c 12. a,b,c
13. b,c 14. b 15. a,b 16. b
17. a,b 18. a,c 19. a,b,c 20. a,c
21. a 22. b,c 23. a,b 24. a,c
25. a,b,c 26. a,b,c 27. a,c 28. c
29. a 30. a,b,c
Modulul 14. Fiina uman i nursingul * Panicu Georgeta - Rspuns
31. b 32. a 33. c 34. c
35. b 36. c 37. a 38. a
39. a,b,c 40. b 41. a,c 42. c
43. c 44. a,b 45. b 46. c
47. a,b 48. c 49. a,c 50. a,b
51. a 52. a,c 53. a,c 54. b,c
55. a
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii * Asistent medical Postelnicu
Mihaela - Rspuns
56. a,b,c 57. a,c 58. b,c 59. c
60. b,c 61. a,b 62. a,b 63. c
64. a,c 65. a,b 66. a,b,c 67. a,c
68. a,b,c 69. b 70. b 71. a,b
72. b 73. b 74. c 75. a
76. a,b 77. a 78. a,b 79. b,c
80. b 81. a 82. a 83. a
84. a,b 85. a
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii * Panicu Georgeta - Rspuns
86. c 87. a,c 88. c 89. b
90. b,c 91. a 92. a 93. b
94. b 95. a,b,c 96. a,c 97. c
98. b 99. b 100.a,c 101.a,c
102.a 103.a,b,c 104.a 105.b
106.b,c 107.c 108.b 109.a
110.c
Modulul 18. Administrarea medicamentelor * Asistent medical Scoranu
Elena - Rspuns
111.a 112.a,b,c 113.a,c 114.a,b

219
115.c 116.b 117.a 118.a,b,c
119.b,c 120.a,c 121.a,b,c 122.a,b,c
123.c 124.a,c 125.b,c 126.c
127.a,b 128.a,b,c 129.a,b,c 130.c
131.b 132.a,b 133.a 134.b
135.a,c 136.a 137.b 138.a
139.a,b 140.a
Modulul 18. Administrarea medicamentelor * Panicu Georgeta - Rspuns
141.b 142.c 143.c 144.a
145.a,c 146.a,b,c 147.a,b,c 148.b,c
149.b,c 150.a,b 151.b 152.a,b,c
153.a,b,c 154.a,c 155.a 156.a,b
157.b 158.a,b,c 159.a 160.c
161.b 162.c 163.a,b 164.c
165.b
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific * Dr. Ivan Mihaela - Rspuns
166.b 167.c 168.c 169.b
170.a,b,c 171.a,b 172.a,b 173.b
174.b,c 175.c 176.c 177.c
178.a,c 179.b,c 180.a,b 181.a,b
182.c 183.b 184.a,c 185.a,b
186.a,b,c 187.a,c 188. c 189. c
190. b 191. c 192. b 193. a,b,c
194. a,b 195. a,b,c
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific * Asistent medical Bararu Tania -
Rspuns
196.a,c 197.c 198.a,b 199.a,b,c
200.a,c 201.a,b,c 202.a,b,c 203.a,c
204.a,b,c 205.a,c 206.a,b 207.a
208.b 209.a 210.b,c 211.c
212.a,b,c 213.a,b,c 214.b,c 215.a,b
216.b,c 217.c 218. a,c 219.c
220.b,c 221.c 222.b,c 223.a
224.b,c 225.a,b
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific * Rusu Carmen - Rspuns
226.a 227.b,c 228.b 229.a,c
230.a,b,c 231.b 232.c 233.a,b
234.a,b,c
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie * Dr. Costin Anca - Rspuns
235.a,b,c 236.a,c 237.b,c 238.a,b

220
239.a 240.a,c 241.a,b,c 242.a,b,c
243.a,b 244.a 245.a,b,c 246.a
247.a,b 248.b,c 249.b 250.b,c
251.a,b,c 252.a,c 253.a,b 254.a,c
255.a,c 256.b,c 257.b,c 258.a,b,c
259.a,c 260.a,b 261.a,b 262.a,b,c
263.c 264.a,b
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie * Asistent medical Postelnicu
Mihaela - Rspuns
265.a 266.b,c 267.a,c 268.b
269.a,b 270.a,b 271.b,c 272.a
273.a 274.a,c 275.a,b 276.a,b
277.a 278.a,b 279.a,c 280.a
281.a,c 282.c 283.b 284.a,b
285.b 286.c 287.a 288.c
289.b 290.b 291.a,b 292.a,c
293.a,b 294.c
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie * Ivanov Alina - Rspuns
295.a 296.a,c 297.b,c 298.a,b
299.a,b 300.a.b 301.b 302.a
303.a,c 304.b,c
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie * Dr. inic
Theodor - Rspuns
305.a 306.c 307.c 308.c
309.c 310.b,c 311.a,b 312.a.b
313.b 314.a 315.b 316.a,c
317.a 318.a 319.b 320.c
321.c 322.c 323.a,b,c 324.a,b,c
325.b,c 326.b,c 327.b 328.b,c
329.a,c 330.b,c 331.a 332.a,b,c
333.a,c 334.b,c
Modulul 25. Gastroenterologie nursing n gastroenterologie * asistent
medical Mihalache Alina- Rspuns
335.c 336.a,b,c 337.a,c 338.c
339.b,c 340.c 341.a,b,c 342.a,b,c
343.a,b 344.a,b 345.b,c 346.,b,c
347.b,c 348.a,b 349.a,b 350.a,b
351.a,b,c 352.a,b,c 353.c 354.b,c
355.a 356.a 357.b 358.b,c
359.b 360.b 361.a,c 362.b,c

221
363.b 364.a
Modulul 25. Gastroenterologie nursing n gastroenterologie *Chiriac Cristina
- Rspuns
365.b 366.a 367.c 368.a
369.c 370.b 371.a,b 372.c
373.a,c 374.a 375.b,c 376.a,b
377.a,c 378.a,b,c 379.c 380.c
381.c 382.c 383.a 384.a
385.a,b 386.c 387.b,c
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale * Dr. inic
Theodor - Rspuns
388.a 389.b,c 390.a,b 391.a,b,c
392.a,b 393.a 394.a,b,c 395.a,b,c
396.a,b,c 397.b 398.b 399.a
400.a,b,c 401.a,b 402.a 403.c
404.a,b 405.c 406.a 407.a
408.a,c 409.a,b,c 410.a,b,c 411.b,c
412.a,b,c 413.c 414.a,b,c 415.b
416.b,c 417.b
Modulul 26. Nefrologie, urologie nursing n afeciunile renale * Asistent
medical Oautu Elena - Rspuns
418.a,b,c 419.a 420.a,b 421.a,b
422.c 423.a,b 424.a,b 425.a,b,c
426.a 427.a 428.b 429.a, b, c
430.a 431.a, b, c 432.c 433.b
434.a, b 435.a, b, c 436.b 437.a, b
438.b 439.a 440.c 441.b
442.c 443.b 444.a, b, c 445.a, b, c
446.a 447.b
Modulul 26. Nefrologie, urologie nursing n afeciunile renale * Ivanov Alina
- Rspuns
448.a 449.a,b 450.c 451.a
452.a 453.a,b 454.c 455.a
456.c 457.a,c 458.a,c 459.c
460.a 461.a 462.a 463.a
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general * Dr. Velicescu
Cristian - Rspuns
464.a,c 465.a,b 466.a 467.a,c
468.a,b,c 469.a,c 470.b 471.a,b,c

222
472.a,b,c 473.c 474.a,b,c 475.a,b,c
476.a,b,c 477.a,b,c 478.a,b 479.c
480.c 481.b,c 482.a,b 483.a,c
484.a,b,c 485.c 486.b,c 487.a,c
488.c 489.a,b,c 490.a,c 491.a,b,c
492.b,c 493.a
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general * Asistent
medical Cotea Maria - Rspuns
494.b 495.a,b 496.a,b 497.b,c
498.a,b,c 499.a,b,c 500.a,c 501.a,b,c
502.b,c 503.b,c 504.b 505.b
506.c 507.b 508.b 509.a
510.c 511.b 512.b 513.b
514.a,b 515.a,b 516.c 517.a,b,c
518.a,b,c 519.a,c 520.a,b 521.a,b
522.a,b,c 523.c
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general * Panicu
Georgeta - Rspuns
524.a,b 525.a 526.b 527.a
528.c 529.a 530.c 531.a
532.b 533.b,c 534.a 535.a
536.a,c 537.b,c 538.b 539.c
540.b 541.a 542.b,c 543.a,c
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific * Dr. Roman
Irina - Rspuns
544.c 545.a 546.a,b 547.a,b
548.a,b 549.a,b,c 550.a 551.a,b,c
552.a,b 553.a
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific * Asistent
medical Bararu Tania - Rspuns
554.b 555.a 556.a,b 557.a,b,c
558.a,b 559.a,b,c 560.a,c 561.a,b,c
562.c 563.a,b,c
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific * Rusu
Carmen - Rspuns
564.b,c 565.a,c 566.b,c 567.a,c
568.b,c
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. * Dr. Georgescu Nicolae - Rspuns
569.a 570.b 571.b,c 572.c

223
573.c 574.c
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. * Asistent medical Popa Mihaela -
Rspuns
575.a 576.c 577.a 578.a
579.a 580.a 581.a 582.c
583.a 584.a 585.c 586.b
587.b 588.c
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. * Asistent medical Ivanov Alina - Rspuns
589.a,c 590.a 591.b 592.c
593.b 594.b,c 595.a,b,c 596.a
597.a 598.a
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie * Dr. Ailinci Camelia -
Rspuns
599.a,b,c 600.a,b,c 601.a,b,c 602.b,c
603.a,b,c 604.a,b 605.a,b,c 606.a,b
607.a,b 608.b,c
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie * Asistent medical Popa
Mihaela - Rspuns
609.a 610.b 611.a 612.b
613.b 614.b,c 615.a 616.b
617.c 618.a
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie * Chiriac Cristina -
Rspuns
619.a,b,c 620.a 621.b,c 622.a,b
623.a,b,c 624.a,b 625.a,b,c 626.a,b,c
627.b 628.a 629.a,b,c 630.a,b
631.a 632.a,b,c 633.a
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie * Dr. Cheaito Diana
Rspuns
634. c 635. c 636. b 637. b,c
638. b,c 639. a,c 640. b 641. c
642. a,c 643. b,c 644. a 645. a,b
646. a,b 647. a,b,c 648. a
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie * Asistent medical
Pduraru Oana - Rspuns
649. a,b,c 650. a 651. a,b 652. a,b,c
653. b,c 654. a,c 655. a,b,c 656. a,b
657. a,b,c 658. a 659. a,b,c 660. b,c
661. a,c 662. a,b,c 663. c

224
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie * Matei Iuliana- Rspuns
664. a,b,c 665. c 666. c 667. c
668. a 669. a 670. a,b,c 671. a,b
672. c 673. c 674. b 675. c
676. a,b,c 677. b,c 678. a 679. a,b,c
680. a 681. a,b 682. b,c 683. a,b,c
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific * Dr. Georgescu
Nicolae - Rspuns
684. b,c 685. b,c 686. b 687. a,b,c
688. b 689. a 690. a,b 691. b,c
692. b,c 693. a,b,c 694. a 695. a,b,c
696. b 697. b
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific * Asistent medical
principal liceniat Mihai Dana Rspuns
698. b 699. c 700. a 701. b
702. c 703. a 704. b,c 705. b
706. a,b 707. a,b 708. c 709. a
710. c 711. c 712. a 713. b,c
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific * Panicu Georgeta
Rspuns
714. a,b 715. a,c 716. a,b 717. a,b
718. a,b 719. b 720. c 721. b
722. a 723. b,c 724. a,b 725. a,c
726. b 727. a 728. a,b 729. b
730. a 731. a 732. a
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie * Dr. Costin Anca -
Rspuns
733. a,b 734. a,c 735. a 736. b,c
737. a,b,c 738. a,b,c 739. a,b,c 740. a,c
741. a,b,c 742. a,b 743. a,c 744. a,b,c
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie * Asistent medical
Prlog Elena - Rspuns
745. c 746. a,b,c 747. a,b,c 748. a,c
749. a,b,c 750. a,b,c 751. c 752. a
753. b 754. a,c 755. a 756. a
757. a,b,c 758. a,b 759. a,b,c 760. a,b,c
761. a,c 762. a
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie * Matei Iuliana -
Rspuns

225
763. b 764. a 765. c 766. b,c
767. a,c 768. b 769. a,c 770. a
771. a 772. b,c 773. a,b 774. b
775. a,b,c 776. b 777. b 778. a,b
779. c 780. a,b,c 781. b 782. a,b,c
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific * Dr. Duceag Letiia -
Rspuns
783. a,c 784. b 785. b,c 786. c
787. c 788. b 789. c 790. a,b,c
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific * Asistent medical
Ciobanu Florentina - Rspuns
791. a,c 792. c 793. b 794. a,b,c
795. b 796. a,b,c 797. a,b,c 798. a
799. b,c 800. c 801. b 802. a,b
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific * Dodu Cristina - Rspuns
803. c 804. a 805. b 806. a,b
807. a,c 808. c 809. a,b 810. a
811. a,b,c 812. a 813. a,b 814. a,c
815. c 816. a,b 817. a
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific * Dr. Teodorescu Irina
- Rspuns
818. a 819. b,c 820. a,b,c 821. a,b,c
822. b,c 823. b,c 824. c 825. b
826. a 827. a 828. b,c 829. c
830. b 831. a 832. a,b,c
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific * Asistent medical
Macovei Simona - Rspuns
833. a 834. a 835. a,b 836. a,b,c
837. a,b 838. b 839. a,b 840. b
841. a,c 842. b 843. a 844. b
845. b 846. b 847. a,b
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific * Rusu Carmen -
Rspuns
848. a,b,c 849. b 850. a.b.c 851. a.b.c
852. a.c 853. a 854. a.b
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie * Dr. Crbunaru
Daniel - Rspuns
855. b,c 856. a,c 857. a,c 858. b,c
859. a,b 860. a,c 861. a,c 862. b,c

226
863. b,c 864. a,c
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie * Asistent medical
Pduraru Oana - Rspuns
865. b 866. a,c 867. b,c 868. b,c
869. c 870. b 871. a 872. a,b,c
873. a,b 874. a,b,c
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific * Dr. Stana Bogdan
- Rspuns
875. c 876. c 877. a,c 878. b
879. a,c 880. a,b,c 881. c 882. b
883. a,b,c 884. c
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific * Asistent medical
Bararu Tania Rspuns
885. b,c 886. c 887. a,b,c 888. b
889. b 890. a 891. b 892. b,c
893. a 894. a,b,c
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie * Dr. Ilea Ciprian - Rspuns
895. a,b,c 896. a,b,c 897. a,b,c 898. a,b,c
899. a 900. a 901. a,b,c 902. a
903. a 904. a,b,c
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie * Moa Bolot Mariana
Rspuns
905. a,b 906. b,c 907. b 908. a,b
909. b,c 910. b,c 911. a,b 912. b
913. b,c 914. a,b
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie * Puiu Nicoleta Rspuns
915. c 916. a 917. a,b 918. a,b
919. b,c 920. a,b,c 921. c 922. a
923. a,b 924. c 925. b 926. a,b
927. a,b 928. c 929. a 930. a,c
931. c 932. b,c 933. a,b,c 934. a,b,c
935. c
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric * Dr. Ilea Ciprian Rspuns
936. a,b,c 937. a,b,c 938. a,b,c 939. a,b,c
940. a 941. a,b,c 942. a,b,c 943. a
944. b 945. a,b,c 946. a,b,c 947. a,b,c
948. a,b,c 949. a,b,c
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric * Asistent medical Cotea Maria
Rspuns

227
950. a,b,c 951. b,c 952. a,b 953. a,c
954. a,b 955. a,b 956. a 957. a,b,c
958. a 959. b,c 960. c 961. a,b
962. b 963. a,b
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric * Puiu Nicoleta Rspuns
964. a,b 965. b,c 966. a 967. b
968. b 969. a,b,c 970. a 971. b,c
972. b,c 973. a,b 974. a,b 975. b
976. c 977. b 978. a,b,c 979. c
980. b 981. a 982. a,b,c 983. a,c
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific * Dr. Iablonschi Mariana
- Rspuns
984. c 985. a 986. b 987. a,b,c
988. c 989. c 990. a,b,c 991. a,b
992. a,b,c 993. b 994. c 995. a,b,c
996. c 997. c 998. a,c 999. b
1000. a,b 1001. a 1002. a,c 1003. a,c
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific * Asistent medical
Cotea Maria - Rspuns
1004. a 1005. b 1006. a,b 1007. a,c
1008. b 1009. b 1010. a 1011. b
1012. b 1013. a,c 1014. a,b 1015. a,b
1016. b,c 1017. a 1018. b 1019. b
1020. c 1021. c 1022. b 1023. a,b,c
1024. b 1025. a,b 1026. a,b 1027. c
1028. b 1029. a,b 1030. a,c 1031. a,b,c
1032. b,c 1033. a,b,c 1034. a,c 1035. a,b
1036. a,b,c 1037. a,b,c 1038. c 1039. a,b,c
1040. c 1041. a,b 1042. b 1043. a,b
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific * Ivanov Alina - Rspuns
1044. a 1045. a.c 1046. a.c 1047. a
1048. a.b 1049. b 1050. a.b 1051. c
1052. a.b.c 1053. b.c 1054. a.b 1055. a.b
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie * Dr. Vialaru Raluca -
Rspuns
1056. a,c 1057. c 1058. a,b 1059. b
1060. a,c 1061. a,b 1062. b 1063. a,b,c
1064. a 1065. b,c 1066. b 1067. a,b
1068. c 1069. a 1070. a,b

228
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie * Asistent medical Gurzun
Nicu Rspuns
1071. a 1072. a 1073. b 1074. a
1075. b 1076. a,b 1077. b 1078. c
1079. a 1080. b 1081. a,c 1082. a
1083. c 1084. b 1085. c 1086. c
1087. b 1088. b 1089. c 1090. c
1091. a 1092. b
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie * Dodu Cristina Rspuns
1093. a 1094. b 1095. a 1096. b,c
1097. b 1098. b 1099. a 1100. b
1101. a 1102. a,c 1103. a 1104. a,b
1105. b 1106. c 1107. a 1108. b
1109. b 1110. b,c 1111. b 1112. b,c
1113. a,b 1114. a 1115. b,c 1116. b,c
1117. b,c 1118. c 1119. c 1120. c
1121. a,b 1122. a,b,c
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie * Dr. Vialaru Raluca - Rspuns
1123. a,c 1124. a 1125. b 1126. c
1127. c 1128. b,c 1129. b 1130. b,c
1131. a,b 1132. a,c 1133. c 1134. b,c
1135. c 1136. a 1137. b,c 1138. b,c
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie * Asistent medical Diaconeasa
Marcela - Rspuns
1139. b,c 1140. b 1141. a 1142. a
1143. c 1144. c 1145. a 1146. c
1147. a,b 1148. c 1149. a,c 1150. a
1151. b 1152. b,c 1153. a 1154. b,c
1155. a,b 1156. c 1157. b 1158. a
1159. c 1160. c 1161. b 1162. a
1163. a 1164. b 1165. c 1166. a
1167. b
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie * Dodu Cristina - Rspuns
1168. a,b,c 1169. c 1170. a,b 1171. c
1172. a,b,c 1173. a,b,c 1174. a,b,c 1175. a,b,c
1176. c 1177. a,b,c 1178. a,b,c 1179. a,b,c
1180. a,b,c 1181. c 1182. c 1183. a
1184. c 1185. a,b,c 1186. a,b,c 1187. a,b,c
1188. a 1189. a,b,c 1190. a,b,c 1191. a
1192. a,b,c

229
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific * Dr. Ilea Ciprian -
Rspuns
1193. a,b,c 1194. a,b 1195. a,b,c 1196. a,b,c
1197. a,b 1198. a,b,c 1199. a,b 1200. a
1201. a,b,c 1202. a,b,c 1203. a,b,c
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific * Asistent
medical Bararu Tania - Rspuns
1204. b 1205. a,b,c 1206. a,c 1207. a,b,c
1208. a,b 1209. a,c 1210. a,b,c 1211. a,b,c
1212. b,c 1213. a,b,c 1214. a,b,c 1215. a,b,c
1216. a,b 1217. a,b,c 1218. a,b,c
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific * Panicu
Georgeta - Rspuns
1219. c 1220. b 1221. a,b 1222. a
1223. b,c 1224. a 1225. b 1226. b
1227. a,b,c 1228. a,b,c 1229. b,c 1230. a,b
1231. b.c 1232. a.b 1233. a.b
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale * Dr. Pleca Mircea -
Rspuns
1234. a,b,c 1235. a,b,c 1236. a,b 1237. a,b
1238. a,b,c 1239. a,b 1240. a,b,c 1241. a,b
1242. b 1243. a,b 1244. a,b,c 1245. a,b
1246. a,b,c 1247. a,b,c 1248. a,b,c 1249. a,b
1250. a,b,c 1251. a,b,c 1252. a,b,c
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale * Asistent medical
Postelnicu Mihaela Rspuns
1253. b,c 1254. b,c 1255. a 1256. b,c
1257. a,c 1258. c 1259. a 1260. c
1261. a 1262. a,c 1263. a,b 1264. b,c
1265. a 1266. a 1267. b 1268. b
1269. c 1270. b 1271. a 1272. b
1273. a,c 1274. b,c 1275. b 1276. b
1277. b 1278. b 1279. a,c 1280. a
1281. a,b 1282. a 1283. a,b 1284. b,c
1285. a,c 1286. a,b 1287. a,b,c 1288. a,b
1289. b,c 1290. a 1291. a,c 1292. a
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale * Panicu Georgeta
Rspuns
1293. a 1294. a,b 1295. a,b,c 1296. a,b,c

230
1297. a,b 1298. a,c 1299. a 1300. a,b
1301. c 1302. a,b 1303. b 1304. a,b
1305. a,c 1306. a,c 1307. c 1308. a,c
1309. b 1310. a,b 1311. a,b 1312. a
1313. b 1314. a,b 1315. c 1316. b
1317. a 1318. c 1319. b 1320. a,c
1321. c 1322. a,c
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Dr. Crbunaru Daniel -
Rspuns
1323. a,c 1324. a,b 1325. b,c 1326. a,c
1327. b,c 1328. b,c 1329. a,c 1330. b,c
1331. a,c 1332. a,c
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Asistent medical
Mihalache Alina Rspuns
1333. a,b,c 1334. a,b 1335. a,b,c 1336. b
1337. b 1338. c 1339. a,b,c 1340. c
1341. a,b,c 1342. a,c 1343. a,b 1344. a, b, c
1345. a, b, c 1346. a, b, c 1347. a, b, c 1348. a, b, c
1349. a, b 1350. a, b 1351. a, b, c 1352. a, b, c
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Dodu Cristina
Rspuns
1353. a, b, c 1354. a, b, c 1355. a, c 1356. a, b, c
1357. a, b, c 1358. a, b, c 1359. a, b, c 1360. b
1361. c
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Matei Iuliana
Rspuns
1362. a 1363. b,c 1364. b,c 1365. b.c
1366. b.c 1367. b.c 1368. a.b.c 1369. a.b
1370. b 1371. c 1372. b 1373. b
1374. c 1375. a,b 1376. b.c 1377. b
1378. a,b,c 1379. a,c 1380. b 1381. a,c
1382. b,c 1383. a,b 1384. a,b,c 1385. a,c
1386. a
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie * Dr. Cheaito Diana - Rspuns
1387. a,b, 1388. b,c 1389. c 1390. b,c
1391. a,c 1392. c 1393. a,b,c 1394. a
1395. c 1396. a,b 1397. b 1398. c
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie * Asistent medical Lupu
Virginia Rspuns

231
1399. a,b,c 1400. a,b,c 1401. a,b,c 1402. a,b,c
1403. a,b,c 1404. a,b,c 1405. a,b,c 1406. a,b
1407. a,b,c 1408. b,c 1409. a,b,c 1410. a
1411. a,b,c 1412. a,b,c 1413. a,b 1414. a,b,c
1415. a,b,c 1416. a,b,c 1417. a 1418. a,b,c
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie * Matei Iuliana Rspuns
1419. b,c 1420. a,b,c 1421. a,b 1422. b,c
1423. a,b,c 1424. a,c 1425. a,b 1426. a,b,c
1427. a 1428. c 1429. b,c 1430. b
1431. a 1432. b,c 1433. c 1434. a
1435. b,c 1436. a 1437. b 1438. a,b,c
1439. c 1440. a,b,c
Modulul 55. Nursing comunitar * Asistent medical Bararu Tania Rspuns
1441. a,b 1442. a,b,c 1443. a,b,c 1444. a,b,c
1445. a,b,c 1446. a,b,c 1447. a,b,c 1448. b
1449. c 1450. a,b,c 1451. a,b,c 1452. c
1453. a,b,c 1454. a,b,c 1455. a,b,c 1456. a,b,c
1457. a,b,c 1458. b 1459. a,b,c 1460. a,b,c
1461. a,b,c 1462. a,b,c 1463. b
Modulul 55. Nursing comunitar * Dodu Cristina Rspuns
1464. a,b,c 1465. b,c 1466. c 1467. b,c
1468. a,b 1469. c 1470. c 1471. a,b,c
1472. b 1473. a,b,c 1474. c 1475. a,b,c
1476. a,b 1477. a,c 1478. a,b
* Puiu Nicoleta Rspuns
1479. a,b,c 1480. a 1481. b 1482. a,b,c
1483. a,b 1484. b 1485. a,c 1486. c
1487. a,b,c 1488. a,b,c 1489. a,b,c

232
Partea a III-a

Ghidul
Examenului de absolvire 2015
calificarea profesional: asistent medical generalist

Susinerea proiectului de absolvire


Temele propuse pentru elaborarea proiectului

Structura proiectului

Model argument proiect

Schema fiei tehnice

Nevoi fundamentale dup Virginia Henderson

Fia de evaluare a proiectului

233
TEME PROPUSE PENTRU ELABORAREA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE 2015
23. PNEUMOLOGIE I NURSING SPECIFIC BARARU TANIA
1. ngrijirea bolnavului cu abces pulmonar
2. ngrijirea bolnavului cu astm bronic
3. ngrijirea bolnavului cu bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
4. ngrijirea bolnavului cu bronectazie
5. ngrijirea bolnavului cu bronit acuta
6. ngrijirea bolnavului cu bronit cronic
7. ngrijirea bolnavului cu chist hidatic pulmonar
8. ngrijirea bolnavului cu cord pulmonar cronic
9. ngrijirea bolnavului cu embolie pulmonar
10. ngrijirea bolnavului cu fibroz chistic (mucoviscidoz)
11. ngrijirea bolnavului cu fibroz pulmonar idiopatic
12. ngrijirea bolnavului cu hipertensiune pulmonar
13. ngrijirea bolnavului cu insuficien respiratorie acut
14. ngrijirea bolnavului cu micoz aspergiloz pulmonar
15. ngrijirea bolnavului cu micoze respiratorie
16. ngrijirea bolnavului cu neoplasm pulmonar
17. ngrijirea bolnavului cu pahipleurit
18. ngrijirea bolnavului cu pleurezie purulent netuberculoas empiem pulmonar
19. ngrijirea bolnavului cu pleurezie tuberculoas
20. ngrijirea bolnavului cu pneumonie comunitar
21. ngrijirea bolnavului cu pneumonie cu reacie pleural
22. ngrijirea bolnavului cu pneumonie nosocomial
23. ngrijirea bolnavului cu pneumonie pneumococic
24. ngrijirea bolnavului cu pneumonie stafilococic
25. ngrijirea bolnavului cu pneumonie viral
26. ngrijirea bolnavului cu pneumonii eozinofilice
27. ngrijirea bolnavului cu pneumotorax
28. ngrijirea bolnavului cu sarcoidoz
29. ngrijirea bolnavului cu silicoz
30. ngrijirea bolnavului cu sindrom Pick-Wick - Sindromul de apnee n somn
31. ngrijirea bolnavului cu supuraie pulmonar
32. ngrijirea bolnavului cu tuberculoz pulmonar
24. CARDIOLOGIE I NURSING SPECIFIC BUCATARU MIHAELA
33. ngrijirea bolnavului cu anevrismul arterial
34. ngrijirea bolnavului cu anevrismul cerebral
35. ngrijirea bolnavului cu anevrismul de aort
36. ngrijirea bolnavului cu anevrismul de aort
37. ngrijirea bolnavului cu angina pectoral
38. ngrijirea bolnavului cu aritmia sinuzal
39. ngrijirea bolnavului cu aritmii ectopice

234
40. ngrijirea bolnavului cu ateroscleroza
41. ngrijirea bolnavului cu ateroscleroza obliterant a membrelor inferioare
42. ngrijirea bolnavului cu boli congenitale cardiace
43. ngrijirea bolnavului cu cardiopatia ischemic
44. ngrijirea bolnavului cu cordul pulmonar cronic
45. ngrijirea bolnavului cu disecia de aort
46. ngrijirea bolnavului cu endocardita bacterian
47. ngrijirea bolnavului cu endocardita nebacterian
48. ngrijirea bolnavului cu fibrilaia atrial
49. ngrijirea bolnavului cu hipertensiunea arterial
50. ngrijirea bolnavului cu hipotensiunea arterial esenial
51. ngrijirea bolnavului cu implantul de stimulator cardiac
52. ngrijirea bolnavului cu infarctul miocardic acut
53. ngrijirea bolnavului cu insuficiena aortic
54. ngrijirea bolnavului cu insuficiena cardiac acut dreapt
55. ngrijirea bolnavului cu insuficiena cardiac acut stng
56. ngrijirea bolnavului cu insuficiena cardiac cronic stng
57. ngrijirea bolnavului cu insuficiena cardiac global
58. ngrijirea bolnavului cu insuficiena mitral
59. ngrijirea bolnavului cu miocardita
60. ngrijirea bolnavului cu pericardita acut
61. ngrijirea bolnavului cu pericardita cronic constrictiv
62. ngrijirea bolnavului cu sincopa cardiac
63. ngrijirea bolnavului cu sindromul de ischemie arterial acut
64. ngrijirea bolnavului cu sindromul intermediar
65. ngrijirea bolnavului cu stenoza aortic
66. ngrijirea bolnavului cu stenoza mitral
67. ngrijirea bolnavului cu trombangeita obliterant
68. ngrijirea bolnavului cu tromboflebita
69. ngrijirea bolnavului cu tulburri de conducere a stimulilor
70. ngrijirea bolnavului cu tulburri de ritm cardiac
71. ngrijirea bolnavului cu varice boal varicoas
25. GASTROENTEROLOGIE I NURSING N GASTROENTEROLOGIE PALAMARIU FLORIN
72. ngrijirea bolnavului cu ascit
73. ngrijirea bolnavului cu boala celiac
74. ngrijirea bolnavului cu boala Crohn
75. ngrijirea bolnavului cu boala de reflux gastro-esofagian
76. ngrijirea bolnavului cu chist hidatic
77. ngrijirea bolnavului cu ciroza hepatic
78. ngrijirea bolnavului cu colecistita acut
79. ngrijirea bolnavului cu colecistita cronic
80. ngrijirea bolnavului cu colit

235
81. ngrijirea bolnavului cu colon iritabil
82. ngrijirea bolnavului cu dischinezia biliar
83. ngrijirea bolnavului cu encefalopatia hepatic
84. ngrijirea bolnavului cu enterocolita ulcero-necrotic
85. ngrijirea bolnavului cu esofagita caustic
86. ngrijirea bolnavului cu gastrita
87. ngrijirea bolnavului cu gastroenterita
88. ngrijirea bolnavului cu hematomul esofagian
89. ngrijirea bolnavului cu hemoragia digestiv superioar
90. ngrijirea bolnavului cu hepatita alcoolic
91. ngrijirea bolnavului cu hepatita auto-imun
92. ngrijirea bolnavului cu hepatita B
93. ngrijirea bolnavului cu esofagita de reflux
94. ngrijirea bolnavului cu hernia hiatal
95. ngrijirea bolnavului cu colecistita litiazic
96. ngrijirea bolnavului cu sindromul dispeptic biliar
97. ngrijirea bolnavului cu hepatitac
98. ngrijirea bolnavului cu hepatita cronic
99. ngrijirea bolnavului cu insuficiena hepatic
100. ngrijirea bolnavului cu litiaza biliar
101. ngrijirea bolnavului cu litiaza salivar
102. ngrijirea bolnavului cu neoplasm colo-rectal
103. ngrijirea bolnavului cu neoplasm esofagian
104. ngrijirea bolnavului cu neoplasm gastric
105. ngrijirea bolnavului cu neoplasm hepatic
106. ngrijirea bolnavului cu neoplasm pancreatic
107. ngrijirea bolnavului cu neoplasm rectal
108. ngrijirea bolnavului cu pancreatita acut
109. ngrijirea bolnavului cu pancreatita cronic
110. ngrijirea bolnavului cu pancreatita acut hemoragic
111. ngrijirea bolnavului cu parazitoze intestinale
112. ngrijirea bolnavului cu lambliaza
113. ngrijirea bolnavului cu helmintiaze
114. ngrijirea bolnavului cu peritonita cronic - periviscerita
115. ngrijirea bolnavului cu steatoza hepatic
116. ngrijirea bolnavului cu stricturi esofagiene
117. ngrijirea bolnavului cu tuberculoza gastro-intestinal
118. ngrijirea bolnavului cu tumori esofagiene benigne
119. ngrijirea bolnavului cu ulcer bucal
120. ngrijirea bolnavului cu ulcer duodenal
121. ngrijirea bolnavului cu ulcer gastric
26. NEFROLOGIE, UROLOGIE I NURSING N AFECIUNI RENALE OUATU ELENA

236
122. ngrijirea bolnavului cu adenomul de prostat
123. ngrijirea bolnavului cu bolnav dializat
124. ngrijirea bolnavului cu colica renal
125. ngrijirea bolnavului cu glomerulonefrita acut difuz
126. ngrijirea bolnavului cu glomerulonefrita cronic
127. ngrijirea bolnavului cu glomerulonefrita n focar
128. ngrijirea bolnavului cu hidrocelul
129. ngrijirea bolnavului cu infecia urinar
130. ngrijirea bolnavului cu insuficiena renal acut
131. ngrijirea bolnavului cu insuficiena renal cronic
132. ngrijirea bolnavului cu cistita
133. ngrijirea bolnavului cu hidronefroza
134. ngrijirea bolnavului cu litiaza renal
135. ngrijirea bolnavului cu litiaza vezical
136. ngrijirea bolnavului cu neoplasmul de prostat
137. ngrijirea bolnavului cu neoplasmul renal
138. ngrijirea bolnavului cu pielonefrita acut
139. ngrijirea bolnavului cu pielonefrita cronic
140. ngrijirea bolnavului cu retenia acut de urin
141. ngrijirea bolnavului cu rinichi polichistic
142. ngrijirea bolnavului cu rinichi unic
143. ngrijirea bolnavului cu sindrom nefrotic
144. ngrijirea bolnavului cu traumatismul renal
145. ngrijirea bolnavului cu tuberculoza renal
146. ngrijirea bolnavului cu tumora vezical
147. ngrijirea bolnavului cu varicocelul
27. CHIRURGIE GENERAL I NURSING N CHIRURGIE GENERAL COTEA MARIA
148. ngrijirea bolnavului cu abces hepatic
149. ngrijirea bolnavului cu abcese intraperitoneale tardive
150. ngrijirea bolnavului cu abcesul cald
151. ngrijirea bolnavului cu abcesul rece
152. ngrijirea bolnavului cu abdomen acut chirurgical
153. ngrijirea bolnavului cu antraxul
154. ngrijirea bolnavului cu apendicita acut
155. ngrijirea bolnavului cu chist hidatic hepatic
156. ngrijirea bolnavului cu colecistita acut
157. ngrijirea bolnavului cu diverticuloza
158. ngrijirea bolnavului cu enteritele regionale
159. ngrijirea bolnavului cu eventraia
160. ngrijirea bolnavului cu evisceraia
161. ngrijirea bolnavului cu fisuri anale
162. ngrijirea bolnavului cu flegmonul

237
163. ngrijirea bolnavului cu furunculul
164. ngrijirea bolnavului cu gangrena gazoas
165. ngrijirea bolnavului cu hemoragia intern n doi timpi
166. ngrijirea bolnavului cu hemoragie digestiv superioar
167. ngrijirea bolnavului cu hernia
168. ngrijirea bolnavului cu hidrosadenita
169. ngrijirea bolnavului cu litiaza biliar
170. ngrijirea bolnavului cu neoplasm colo-rectal
171. ngrijirea bolnavului cu neoplasm esofagian
172. ngrijirea bolnavului cu neoplasm gastric
173. ngrijirea bolnavului cu neoplasm hepatic
174. ngrijirea bolnavului cu neoplasm rectal
175. ngrijirea bolnavului cu ocluzia intestinal
176. ngrijirea bolnavului cu pancreatita acut
177. ngrijirea bolnavului cu pancreatita acut posttraumatic
178. ngrijirea bolnavului cu perforaia esofagian
179. ngrijirea bolnavului cu perforaia intestinal
180. ngrijirea bolnavului cu peritonita acut
181. ngrijirea bolnavului cu peritonita acut difuz
182. ngrijirea bolnavului cu peritonita n doi timpi
183. ngrijirea bolnavului cu rectocolita ulcero-hemoragic
184. ngrijirea bolnavului cu ruptura spontan de esofag
185. ngrijirea bolnavului cu septicemia
186. ngrijirea bolnavului cu stricturi esofagiene
187. ngrijirea bolnavului cu tetanosul
188. ngrijirea bolnavului cu tuberculoza ganglionar
189. ngrijirea bolnavului cu ulcer duodenal operat
190. ngrijirea bolnavului cu ulcer gastric operat
191. ngrijirea bolnavului cu ulcer gastro-duodenal perforat
28. CHIRURGIE TORACIC, CARDIOVASCULAR I NURSING SPECIFIC BARARU TANIA
192. ngrijirea bolnavului cu abces pulmonar
193. ngrijirea bolnavului cu anevrism arterial
194. ngrijirea bolnavului cu anevrism de aort abdominal
195. ngrijirea bolnavului cu broniectazie operat
196. ngrijirea bolnavului cu by pass arterial femuro-popliteu
197. ngrijirea bolnavului cu by pass coronarian
198. ngrijirea bolnavului cu chist hidatic pulmonar
199. ngrijirea bolnavului cu Coarctaie de aort
200. ngrijirea bolnavului cu Defect septal interatrial
201. ngrijirea bolnavului cu Defect septal interventricular
202. ngrijirea bolnavului cu disecie de aort
203. ngrijirea bolnavului cu malformaii congenitale de cord

238
204. ngrijirea bolnavului cu mixom atrial (tumora atrial )
205. ngrijirea bolnavului cu neo bronho-pulmonar
206. ngrijirea bolnavului cu neo pleural
207. ngrijirea bolnavului cu neoplasm mediastinal
208. ngrijirea bolnavului cu neoplasm pulmonar
209. ngrijirea bolnavului cu operaie de stenoz aortic
210. ngrijirea bolnavului cu operaie de stenoz mitral
211. ngrijirea bolnavului cu pericardita constrictiv
212. ngrijirea bolnavului cu Persistena de canal arterial
213. ngrijirea bolnavului cu pleurezie purulent (empiem pulmonar)
214. ngrijirea bolnavului cu pneumotorax
215. ngrijirea bolnavului cu stenoza aortic
216. ngrijirea bolnavului cu Stenoz de arter pulmonar
217. ngrijirea bolnavului cu stenoza mitrala
218. ngrijirea bolnavului cu TBC pulmonar operat
219. ngrijirea bolnavului cu tetralogie Fallot
220. ngrijirea bolnavului cu traumatisme cardiace.
221. ngrijirea bolnavului cu traumatisme toracice
222. ngrijirea bolnavului cu tromboembolismul pulmonar
223. ngrijirea bolnavului cu varicele membrelor inferioare
224. ngrijirea bolnavului operat de arterit
29. ORL I NURSING ORL POPA MIHAELA
225. ngrijirea bolnavului cu adenoidita
226. ngrijirea bolnavului cu angina acut
227. ngrijirea bolnavului cu contuzia rinosinusal
228. ngrijirea bolnavului cu faringita
229. ngrijirea bolnavului cu fracturi rinosinusale.
230. ngrijirea bolnavului cu furuncul la nivelul c.a.e
231. ngrijirea bolnavului cu laringita
232. ngrijirea bolnavului cu neoplasmul laringian
233. ngrijirea bolnavului cu neoplasmul rinofaringelui
234. ngrijirea bolnavului cu neoplasmul rinosinusal
235. ngrijirea bolnavului cu otita
236. ngrijirea bolnavului cu plgi rinosinusale.
237. ngrijirea bolnavului cu mastoidita
238. ngrijirea bolnavului cu furunculul conductului auditiv extern
239. ngrijirea bolnavului cu obstrucie cu corpi strini
240. ngrijirea bolnavului cu polipoza nazal
241. ngrijirea bolnavului cu rinita acut
242. ngrijirea bolnavului cu rinita cronic
243. ngrijirea bolnavului cu sinuzita
30. OFTALMOLOGIE I NURSING N OFTALMOLOGIE

239
244. Arsura prin ageni chimici
245. Arsura prin ageni fizici
246. Blefarita
247. Cataracta
248. Conjunctivita
249. Corpi strini conjunctivali
250. Corpi strini corneeni
251. Dacriocistita
252. Glaucomul
253. Orjeletul
254. Plgi oculare
255. Arsuri oculare
256. Hipermetropia
257. Hordeolum
258. Iridociclita
259. Keratita
260. Miopia
261. Plgi intraoculare
262. Presbitismul
263. Traumatisme oculare prin lovire
31. HEMATOLOGIE I NURSING N HEMATOLOGIE
264. Anemia posthemoragic acut
265. Anemia hemolitic
266. Anemia feripriv
267. Anemia pernicioas
268. Leucemia acut
269. Leucemia cronic
270. Hemofilia
271. Boala Hodgkin
272. Purpura trombocitopenic
273. Purpura alergic
274. Splenomegalia
275. Policitemia
276. Mielomul multiplu
32. ORTOPEDIE, TRAUMATOLOGIE I NURSING SPECIFIC
277. Cifoza
278. Comoia cerebral
279. Condrom
280. Condrosarcomul
281. Contuzia cerebral
282. Coxartroza
283. Coxartroza congenital
284. Entorsa

240
285. Fractura de antebra
286. Fractura de bazin
287. Fractura de calcaneu
288. Fractura de clavicul
289. Fractura de falang
290. Fractura de femur
291. Fractura de gamb
292. Fractura de glezn
293. Fractura de menisc
294. Fractura de Olecran
295. Fractura de radius
296. Fractura de rotul
297. Fractura de scafoid
298. Fractura de scafoid carpian
299. Fractura de tibie
300. Fractura Monteggia-Stanciulescu
301. Fractura PouteauColles
302. Fracturi costale
303. Lordoza
304. Fractura patologic
305. Luxaia
306. Osteita
307. Osteoblastom
308. Osteom osteoid
309. Osteomielita
310. Osteoporoza
311. Osteosarcomul
312. Picior varus equin
313. Scolioza
314. Torticolis
315. Tumora cu celule gigante
316. Voletul costal
33. REUMATOLOGIE I NURSING N REUMATOLOGIE
317. Reumatism articular acut
318. Spondilita anchilozant (anchilopoietic)
319. Poliartrita reumatoid
320. Spondilozele
321. Poliartroza
322. Reumatismul abarticular
323. Periartrita scapulo-humeral
324. Gonartroza
325. Coxartroza

241
326. Nevralgia cervico-brahial
327. Lombosciatica
34. DERMATO-VENEROLOGIE I NURSING SPECIFIC
328. Acnee
329. Alergodermia
330. Alopecia
331. Boala Paget
332. Candidoza oral
333. Candidoza vaginal
334. Carcinomul
335. Eczema
336. Epidermofiia
337. Gonoree
338. Infecia HIV SIDA
339. Leucoplazia
340. Lupus eritematos diseminat
341. Melanomul
342. Pediculoza
343. Piodermita
344. Piodermite profesional
345. Pitiriazis
346. Prurit
347. Psoriazis
348. Scabia
349. Sifilis
350. Streptodermia
351. Tricofiia
352. Tuberculoza cutanat
353. Urticaria
354. Verucile
355. Vitiligo
356. Xerodermia
357. Zona Zoster
35. BOLI INFECTO-CONTAGIOASE I NURSING SPECIFIC
358. Scarlatina
359. Rujeola
360. Varicela
361. Rubeola
362. Gripa
363. Tuse convulsiv
364. Meningita viral
365. Meningita bacterian

242
366. Meningita meningococic
367. Encefalita
368. Parotidita epidemic
369. Tetanos
370. Infecia HIV
371. Hepatita cu virus B
372. Hepatita cu virus C
373. Hepatita cu virus A
374. Hepatita non A non B
375. Dizenteria
376. Salmoneloza
377. Enteroviroza
378. Enteroviroza cu Rotavirus
379. Enterocolita acut cu Clostridium
380. Herpes Zoster
381. Septicemia
382. Leptospiroza
383. Rabia
384. Botulism
385. Erizipel
386. Mononucleoza infecioas
387. Toxoplasmoza
388. Infecia urinar cu Escherichia coli
36. ENDOCRINOLOGIE I NURSING N ENDOCRINOLOGIE
389. Feocromocitomul
390. Acromegalia
391. Adenomul cromofob
392. Boala Addison
393. Boala Cushing
394. Boala polichistic ovarian
395. Neoplasm tiroidian
396. Cretinismul
397. Diabet insipid
398. Eunuchismul i eunucoidismul
399. Gigantismul
400. Hiperaldosteronismul
401. Hiperparatiroidismul
402. Hipertiroidia
403. Hipogonadismul
404. Hipoparatiroidismul
405. Hipotiroidia
406. Hirsutismul

243
407. Nanismul hipofizar
37. BOLI METABOLICE, DE NURSING I NURSING SPECIFIC
408. Coma hiperglicemic
409. Coma hipoglicemic
410. Denutriia
411. Diabet zaharat non insulinodependent
412. Diabetul zaharat insulinodependent
413. Dislipidemiile
414. Guta
415. Intoleranta la gluten
416. Obezitatea
45. GINECOLOGIE I NURSING N GINECOLOGIE
417. ngrijirea bolnavei cu bartholonita
418. ngrijirea bolnavei cu boala inflamatorie pelvin
419. ngrijirea bolnavei cu boli cu transmitere sexual
420. ngrijirea bolnavei cu cervicita
421. Contracepia hormonal
422. Contracepia i planificarea familiei
423. ngrijirea bolnavei cu deviaii uterine
424. ngrijirea bolnavei cu fibrom uterin
425. ngrijirea bolnavei cu incontinen urinar
426. ngrijirea bolnavei cu mastita
427. ngrijirea bolnavei cu menopauza patologic
428. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de col uterin
429. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de ovar
430. ngrijirea bolnavei cu neoplasm de sn
431. ngrijirea bolnavei cu neoplasm uterin
432. ngrijirea bolnavei cu prolaps genital
433. Sterilitatea i infertilitatea
434. ngrijirea bolnavei cu tulburrile ciclului menstrual
435. ngrijirea bolnavei cu tumori ovariene benigne
436. ngrijirea bolnavei cu tumori ovariene secretante
437. ngrijirea bolnavei cu vulvovaginita
46. OBSTETRIC I NURSING N OBSTETRIC
438. Avortul
439. Disgravidia precoce
440. Disgravidia tardiv preeclampsia i eclampsia
441. Hemoragia postpartum
442. Hemoragiile din sarcin
443. Luzia fiziologic
444. Luzia patologic
445. Mola hidatiform

244
446. Naterea fiziologic
447. Naterea prematur
448. Naterea prin operaie cezarian
449. Placenta praevia
450. Primele ngrijiri ale nou nscutului
451. Sarcina ectopic
452. Sarcina eutocic
453. Sarcina patologic
47. PUERICULTUR, PEDIATRIE I NURSING SPECIFIC
454. Amigdalita pultacee
455. Anemii
456. Arsuri termice
457. Astm bronic la copil
458. Encefalopatia hipoxic-ischemic
459. Hemoragia cerebro-meningeal
460. Avitaminoze
461. Bronhopneumonia
462. Cardiopatia congenital la copil
463. Tetania
464. Pericardita la copil
465. Insuficiena cardiac la copil
466. Colaps vascular pediatric
467. Avitaminoze
468. Boala diareic acut
469. Rahitismul carenial
470. Sindrom de malnutriie Distrofia n.n.
471. Gastroenterita acut
472. Convulsia la copil
473. Diabetul zaharat juvenil
474. Epilepsia
475. Fracturi la copil
476. Glomerulonefrita
477. Gura de lup buz de iepure
478. Handicap motor i psihic la copil
479. Hemofilia
480. Infecii ale tractului urinar
481. Hepatite
482. Insuficiena renal acut la copil
483. Insuficien renal acut
484. Intoxicaie
485. ngrijirea nou nscutului
486. ngrijirea sugarului

245
487. Parazitoza intestinal
488. Talasemia
489. Leucemia acut
490. Sindromul nefrotic la copil
491. Sindromul dureros abdominal
48. NEUROLOGIE I NURSING N NEUROLOGIE
492. Sindromul de hipertensiune intracranian (HIC)
493. Coma neurologic
494. Epilepsia
495. Accidentul vascular cerebral ischemic
496. Accidentul vascular cerebral hemoragic
497. Hematom subdural
498. Hematom extradural
499. Hematom intracerebral
500. Meningita
501. Abces cerebral
502. Anevrism intracranian
503. Tumoare cerebral
504. Neurinom de acustic
505. Gliom de nerv optic
506. Encefalita
507. Poliradiculonevrit
508. Miastenia gravis
509. Contuzie cerebral
510. Boala Parkinson
511. Boala Alzheimer
512. Leuconevraxita
513. Scleroza lateral amiotrofic
514. Migrena
515. Tumori vertebrale
516. Fractura de coloan vertebral cervical mielic
517. Neurosifilisul
518. Hernia de disc cervical
519. Fractura de coloan amielic
520. Nevralgia de trigemen
521. Stenoza de canal vertebral
522. Spina bifid
523. Hemangioblastomul
524. Hemoragie subarahnoidian
525. Hernia de disc lombar
526. Meningiomul
527. Astrocitomul

246
528. ngrijirea pacientului cu metastaze cerebrale
529. Craniofaringiomul
49. PSIHIATRIE I NURSING PSIHIATRIC
530. Neurolues
531. Alcoolismul
532. Drogodependena
533. Nevroza astenic
534. Nevroza obsesivo-fobic
535. Psihopatia
536. Oligofreniile
537. Paranoia
538. Psihozele reactive
539. Anxietatea
540. Psihoza senil
541. Depresia major
542. Psihoza maniaco-depresiv
543. Schizofrenia
544. Demena
50. ANESTEZIE TERAPIE INTENSIV I NURSING SPECIFIC
545. Arsurile
546. Degerturile
547. Insuficienta renala acuta
548. Insuficienta respiratorie acuta
549. ngrijirea pacientului cu tulburri ale echilibrului acido-bazic
550. ngrijirea pacientului cu tulburri ale echilibrului hidro-electrolitic
551. ngrijirea socului hipovolemic in ATI
552. ngrijirea socului septic n ATI
553. ngrijirea socului traumatic in ATI
554. Sindromul de detres respiratorie acut
555. Stop cardiorespirator
556. Comele
557. Acidoza metabolica
558. Alcaloza metabolica
559. Tamponada cardiac
560. ngrijirea pacientului traheostomizat n secia ATI
51. CONDUIT N URGENE MEDICO-CHIRURGICALE
561. Accidentul vascular cerebral
562. Abdomenul acut
563. Anevrismul de aort
564. Aritmii ventriculare
565. Arsura chimic
566. Arsura electric

247
567. Arsura termic
568. Arsuri oculare
569. Bloc atrio-ventricular
570. Colapsul vascular
571. Colica biliar
572. Colica renal
573. Coma hiperglicemic
574. Coma hipoglicemic
575. Coma metabolic
576. Coma neurologic
577. Corpi strini auriculari
578. Corpi strini faringieni
579. Corpi strini laringieni
580. Corpi strini nazali
581. Corpi strini oculari
582. Criza convulsiv
583. Criza de astm bronic
584. Criza hipertensiv
585. Degerturile
586. Diseciade aort
587. Disritmii severe
588. Eclampsia
589. Edemul pulmonar acut
590. Electrocutarea
591. Embolia pulmonar
592. Epistaxis
593. Fibrilaia ventricular
594. Fracturi de baz de craniu
595. Hemoptizia grav
596. Hemoragia digestiv superioar
597. Hipotermia
598. Insuficiena renal acut
599. Insuficiena respiratorie acut
600. Intoxicaia cu acizi
601. Intoxicaia cu alcool
602. Intoxicaia cu baze
603. Intoxicaia cu ciuperci
604. Intoxicaia cu detergeni
605. Intoxicaia cu droguri
606. Intoxicaia cu medicamente
607. Intoxicaia cu monoxid de carbon
608. Intoxicaia cu pesticide

248
609. necul
610. Muctura de arpe veninos
611. Obstrucii ale cilor respiratorii superioare
612. Ocluzia intestinal
613. Otoragia
614. Pneumotoraxul
615. Politraumatismul
616. Preeclampsia
617. Retenia acut de urin
618. Sindromul de deshidratare acut
619. Traumatismele vaselor i hemostaza provizorie
620. Intervenii de urgen n entors
621. Intervenii de urgen n fracturi
622. Sindromul de strivire
623. Starea de ru astmatic
624. Stop cardio-respirator
625. Intervenii de urgen n luxaii
626. Sarcina extrauterin
627. Cardiopatia asociat sarcinii
628. oc anafilactic la alimente
629. oc anafilactic la nepturi de insecte
630. oc anafilactic la medicamente i substane de contrast
631. ocul caloric
632. ocul cardiogen
633. ocul hemoragic
634. ocul toxic
635. ocul traumatic
636. Tamponada cardiac
637. Trauma cardiac non penetrant
638. Traumatisme cranio-cerebrale
639. Traumatisme maxilo-faciale
640. Traumatismele bazinului
641. Traumatismele gtului
642. Traumatismul abdominal
643. Traumatismul de coloan vertebral
644. Traumatismul ocular
645. Valvulopatii
646. Traumatisme toracice
52. GERONTOLOGIE, GERIATRIE I NURSING
647. Infarctul miocardic la vrstnic
648. Arterita temporal sau facial Horton
649. Depresiile tardive

249
650. Arterioscleroza cerebral difuz
651. Parapareza /paraplegia senil
652. Infarctul mezenteric
653. Ischemia intestinal cronic
654. Leucemia limfatic cronic
655. Anemiile vrstnicului
656. Pruritul senil
657. Infeciile urinare
658. Accident vascular cerebral
659. Alzheimer
660. Bronit cronic obstructiv
661. Cardiopatia ischemic
662. Cataracta senil
663. Demena senil
664. Diabet zaharat tardiv
665. Fractura de femur la vrstnic
666. Hipertensiunea arterial geriatric
667. Hipotensiunea arterial ortostatic
668. Incontinen anal
669. Incontinen urinar
670. Insuficiena cardiac
671. Neoplasm de colon operat
672. Neoplasm pulmonar
673. Obezitate
674. Osteoporoz
675. Poliartrita reumatoid
676. Reflux gastro-esofagian
677. Spondilita anchilozant
678. Retenia de urin la vrstnici
679. Prostata la vrstnic
680. Deshidratarea la vrstnici
681. Cderile la vrstnic
682. Sindromul de imobilizare
683. Patologia pensionrii
684. Intervenii n strile terminale
685. ngrijirea vrstnicului instituionalizat
686. Crizele de adaptare ale vrstnicului
687. Stri confuzionale
688. Tuberculoz pulmonar
689. Tulburri de ritm sinusal
690. Ulcer de decubit
53. ONCOLOGIE I NURSING N ONCOLOGIE SPECIFIC

250
691. Adenomul bronic
692. Adenomul de prostat
693. Adenomul hepatocelular
694. Boala Hodgkin
695. Carcinomul bronho-pulmonar
696. Carcinomul renal
697. Cariocarcinom placentar
698. Feocromocitom malign
699. Fibromul bronhopulmonar
700. Fibrosarcomul pleural
701. Hemangiomul
702. Hepatomul malign
703. Limfomul malign
704. Lupus eritematos
705. Mielom multiplu
706. Neoplasm al cavitii bucale
707. Neoplasm al mduvei osoase
708. Neoplasm al vezicii urinare
709. Neoplasm cutanat
710. Neoplasm de col uterin
711. Neoplasm de colon
712. Neoplasm de ovar
713. Neoplasm de prostat
714. Neoplasm de testicul
715. Neoplasm gastric
716. Neoplasm hipofizar
717. Neoplasm la nivelul buzei
718. Neoplasm laringian
719. Neoplasm mamar
720. Neoplasm pancreatic
721. Neoplasm rectal
722. Neoplasm tiroidian
723. Neoplasm uterin
724. Neoplasmul cilor biliare
725. Neoplasmul vezicii urinare
726. Neurofibromul
727. Osteosarcomul
728. Tumori cerebrale

251
Structura proiectului de absolvire

I. Argument (vezi exemplu) 1 pag

II. ngrijirea bolnavului cu


Obiectiv 1:
Noiuni generale de anatomie i fiziologie schematic. 1 pag anatomie
1 pag fiziologie
Obiectiv 2:
(Denumirea afeciunii) 3 pag
a. Definiia
b. Clasificare
c. Etiologia
d. Simptomatologie
e. Diagnostic
f. Evoluie i prognostic
g. Tratament
h. Complicaii
Obiectiv 3:
Rolul autonom i delegat al asistentului medical n 2 pag.
ngrijirea bolnavului cu .....
a. Fia tehnic nr. 1 2 pag.
b. Fia tehnic nr. 2 2 pag.
c. Fia tehnic nr. 3 2 pag.
a. Fia tehnic nr. 4 2 pag.
(Se vor prezenta fie tehnici din activitatea asistentului medical care ngrijete un
pacient cu ... vezi schema fiei tehnice ataate).
Obiectiv 4:
Procesul de ngrijire al unui pacient cu ...
a. Interviu (culegerea datelor) 2 pag.
b. Nevoi fundamentale dup V. Henderson 2 pag.
c. Plan de ngrijire 2 pag.
Obiectivul 5:
1 pag.
Educaia pentru sntate la un pacient cu

III. Bibliografie (prenume, nume, titlul crii, volum, ediie,


1 pag.
editur, anul apariiei, pagina)

IV. Anexe Scheme, fotografii etc.

252
MODEL
ARGUMENT

(Afeciunea) ... reprezint ....................................................................

Scopul prezentului proiect este de a identifica problemele de ngrijire specifice


pentru un pacient cu ....

Problemele pe care le poate prezenta un bolnav cu .... i de care trebuie s


in seama asistentul medical la ntocmirea planului de ngrijire sunt: ............................
.................................................................................................

Obiectivele prezentului proiect sunt:


Obiectiv 1: Noiuni generale de anatomie i fiziologie schematic.
Obiectiv 2: (denumirea afeciunii - prezentarea general)
Obiectiv 3:
Rolul autonom i delegat al asistentului medical n ngrijirea bolnavului cu ....
Obiectiv 4: Procesul de ngrijire al unui pacient cu ...
Obiectivul 5: Educaia pentru sntate la un pacient cu

Dezvoltarea obiectivelor proiectului au la baz urmtoarele competene


profesionale:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Aplicarea procesului de ngrijire la pacieni cu .......... s-a finalizat prin analiza
unui caz cu ...... - caz pentru care s-a elaborat un interviu. Pe baza interviului realizat s-
au evideniat problemele de dependen specifice la nivelul celor 14 nevoi
fundamentale conform principiului Virginiei Henderson.

n final a fost elaborat planul de ngrijire la un pacient cu ...... respectnd


obiectivele generale ale proiectului. Pe plan au fost evideniate problemele de
dependen, obiectivele de ngrijire, interveniile autonome i delegate aplicate,
precum i evaluarea interveniilor aplicate.

253
Schema fiei tehnice

1) Definiie, scop, locul

2) Materiale i instrumente necesare

3) Respectarea normelor de protecia muncii

4) Pregtire psihic a bolnavului

5) Pregtire fizic a bolnavului

6) Execuie

7) Incidente i accidente

8) ngrijire dup tehnic, notare, interpretare

9) Reorganizarea locului

10) Observaii

254
Nevoile fundamentale dup Virginia Henderson
Manifestri de Probleme de Manifestri de Surse de
independen dependen: dependen: dificultate:
A comunica A comunica A comunica A comunica
debit verbal facil, comunicare ineficace tulburri senzoriale, deficit senzorial,
ritm moderat, limbaj la nivel senzo-motor, tulburri de vorbire, surmenaj, durere,
clar i precis, facies comunicare ineficace dificulti de nelegere, consum de droguri,
expresiv, gesturi i la nivel intelectual, limbaj incoerent, dezechilibru
posturi adecvate, comunicare ineficace confuzie, dezorientare, hidroelectrolitic,
percepia obiectiv la nivel afectiv. dificultatea de a-i anxietate, stres,
a mesajelor primite, exprima sentimentele, neadaptarea la
atitudini de de a se afirma, boal, statut socio-
receptivitate i dificultatea sau economic
ncredere n ceilali, imposibilitatea de a defavorizant,
apartenen la stabili relaii izolare social,
grupuri de interes semnificative, etc. educaie
divers etc. inadecvat, lipsa de
cunotine.)
A respira A respira A respira A respira
respiraia dispnee, alterarea respir cu dificultate, inflamaia
silenioas, ritmic, vocii, clearance respir pe nas, cu mucoasei,
fr efort, pe nas, ineficient al cilor zgomot, cianoz, tabagismul,
coloraie normal a respiratorii epistaxis, tuse, obstrucia,
tegumentelor i expectoraie, ortopnee, anxietatea,
mucoaselor senzaie de sufocare, poluarea, lipsa de
tahipnee, bradipnee cunotine.
A mnca i a bea A mnca i a bea A mnca i a bea A mnca i a bea
ingestie de alimente alimentaie inadecvat anorexie, disfagie, alterarea mucoasei
i de lichide n (deficit sau surplus), greuri, vrsturi, tubului digestiv i a
cantitate i calitate intolerana digestiv deshidratare, slbire sau peristaltismului
corespunztoare cretere n greutate, intestinal, refuzul
vrstei, activitii; apatie, diminuarea alimentar,
masticaie lent cu energiei, edeme, etc. obstrucia,
gura nchis; reflex durerea, tulburrile
de deglutiie de gndire,
prezent, digestie anxietatea, srcia,
lent, obiceiuri deficitul de
alimentare cunotine.
sntoase, stare de
constituie normal.
A elimina A elimina A elimina A elimina
eliminri fiziologice diareea, constipaia, scaune frecvente de alterarea mucoasei
n limite normale, incontinena de urini consisten redus sau intestinale,
absena eliminrilor materii fecale, retenia crescut, crampe vezicale, intoxicaii
patologice, stare de de urin, eliminare abdominale, colici alimentare,

255
confort urinar inadecvat prin abdominale, semne de medicamentoase,
deficit sau surplus, deshidratare, balonare, stresul, obstrucia,
diaforez, etc. flatulen, anorexie, infecia, situaia de
cefalee, pierderi criz, schimbarea
necontrolate de urini modului de via
de materii fecale, iritaia sau a mediului
pielii, durere, glob ambiental,
vezical, anurie, oligurie, alterarea centrilor
disurie, hematurie, nervoi, tulburri
piurie, poliurie etc. de gndire, lipsa de
cunotine, etc.
A se mica i a-i A se mica i a-i A se mica i a-i A se mica i a-i
menine o bun menine o bun menine o bun postur menine o bun
postur postur dificultatea de a se postur
micri ample, imobilitate, mobiliza, diminuarea sau traumatisme,
nedureroase, hiperactivitate, absena micrilor, alterarea centrilor
articulaii mobile, necoordonarea anchiloze, atrofie nervoi i a
postur adecvat, micrilor, postur muscular, spasme, sistemului
normotonie, puls i inadecvat, circulaie ticuri, manie, euforie, locomotor,
T.A. n limite inadecvat. micri rapide i tulburri de
normale frecvente (mers i gndire, anxietate,
gestic), ataxie, deficit senzorial,
convulsii, rigiditate drogurile, durerea,
muscular, deformri, excesul de stimuli
dificultatea de a rmne din mediu sau
n poziie adecvat, privare de stimuli,
cifoz, lordoz, scolioz alcoolismul,
etc. condiii de munc
inadecvate, lipsa
de cunotine etc.
A dormi i a se A dormi i a se odihni A dormi i a se odihni A dormi i a se
odihni insomnie, dificultatea de a dormi, odihni
numr de ore de hipersomnie, oboseal, iritabilitate, leziuni cerebrale,
somn corespunztor disconfort/incomoditat lentoare n constrngeri fizice,
vrstei i activitii e, fatigabilitate. comportamentele durerea,
depuse, somn verbale i nonverbale, surmenajul,
linitit, fr scderea randamentului, tulburrile de
ntreruperi i fr diaforez, dureri gndire, situaiile
comaruri, stare de musculare, facies palid, de criz,
relaxare ncercnat, astenie, anxietatea, stresul,
scderea T.A. i a temperatura
pulsului, somnolen inadecvat a
diurn, etc. mediului,
zgomotul, eecul
profesional,
conflicte sociale
lipsa de cunotine,

256
etc.
A se mbrca i a se A se mbrca i a se A se mbrca i a se A se mbrca i a
dezbrca dezbrca dezbrca se dezbrca
deprinderi corecte, inabilitatea de a se dificultatea de a se atingere fizic,
mbrcminte mbrca i a se mbrca i a se dezbrca, constrngeri fizice,
curat, adecvat dezbrca. refuzul de a se durere, tulburri
rolului i mbrca/dezbrca, de gndire,
temperaturii veminte inadecvate, anxietate, stres,
mediului ambiant, dificultatea de a-i situaii de criz,
purtarea de obiecte pstra vemintele srcie, conflict de
semnificative, curate, dezinteres rol, eec
intimitate, pentru mbrcminte, profesional, lipsa
capacitatea fizic de haine inconfortabile. de cunotine etc.
a se mbrca i a se
dezbrca singur, de
a-i alege
vestimentaia
A-i menine A-i menine A-i menine A-i menine
temperatura n temperatura n limite temperatura n limite temperatura n
limite normale normale normale limite normale
valori constante ale hipertermie, temperatura corporal atingere fizic,
0
temperaturii hipotermie. crescut (peste 38 C) dereglri n
0 0
corporale 37 C n sau sczut (sub 36 C), funcionarea
cavitatea bucal, frisoane, diminuarea sau hipotalamusului,
0
37,3 C n cavitatea creterea pulsului i a expuneri excesive
0
rectali 36,4 C n T.A., senzaie de frig sau la cldur sau la
regiunea axilar, de cldur, piele cald frig, anxietate,
coloraie normal a sau rece, cefalee, condiii de mediu
tegumentelor, piele agitaie, roea sau inadecvate,
uscat, fr paloare, cianoz, mbrcminte
transpiraii, stare de dezorientare, diaforez, inadecvat, lipsa de
confort, convulsii, halucinaii, cunotine, etc.
fr modificri ale nevoia imperioas de a
strii de cunotini dormi, dureri la nivelul
ale funciilor vitale regiunilor afectate,
degerturi/arsuri, etc.
A fi curat, ngrijit i A fi curat, ngrijit i a- A fi curat, ngrijit i a-i A fi curat, ngrijit i
a-i proteja i proteja tegumentele proteja tegumentele a-i proteja
tegumentele murdria, alterarea piele murdar, leziuni la tegumentele
piele curat, tegumentelor i nivelul tegumentelor, imobilizarea,
ngrijit, integr, fanerelor semne de inflamaie, constrngerile
fanere curate i fanere murdare (pr fizice, circulaie
intacte, stare de gras, secreii nazale, inadecvat,
confort prezena de tartru pe tulburri de
dini), halen, gndire, anxietate,
pediculoz, dezinteres stres, situaii de
pentru igiena corporal, criz, srcia, eec

257
edeme, leziuni de grataj, profesional,
etc. conflict de rol, lipsa
de cunotine,
ignorana)
A evita pericolele A evita pericolele A evita pericolele A evita pericolele
capacitatea fizici vulnerabilitate fa de predispoziie la semne de
psihic de a se pericole, atingerea accidente, la infecii, la insecuritate
proteja de pericolele integritii fizice sau boli, surmenaj, depresie psihologic,
din mediu, utilizarea psihologice sau sau agresivitate, semne tulburri de
mecanismelor amndurora. de inflamaie, durere gndire, anxietate,
naturale de aprare, stres, pierderea
msuri preventive, imaginii corporale,
securitate fizici situaia de criz,
psihologic mediul insalubru,
poluarea, condiii
grele de munc,
srcia,
promiscuitatea,
lipsa de cunotine,
deficit senzorial.
A se ocupa de A se ocupa de propria A se ocupa de propria A se ocupa de
propria realizare realizare realizare propria realizare
autonomie, stim de culpabilitate, frustrare poziie umil micri atingere fizic,
sine, imagine de lente, insomnie, plns, surmenaj, dureri,
sine pozitiv, autonvinuire, depresie, tulburri de
manifestri de manifestri de anxietate gndire, anxietate,
satisfacie, luarea (tahicardie, piele rece, stres, pierderea
deciziei, valorizarea hiperventilaie), separarea, situaiile
propriei munci, agresivitate, senzaie de de criz, pierderea
ocupaie individual pierdere a libertii, imaginii i a stimei
care permite sentiment de inutilitate de sine, eecuri
satisfacerea nevoii, etc. personale i
apartenen la un profesionale,
grup social constrngeri
familiale i sociale,
lipsa de cunotine.
A aciona conform A aciona conform A aciona conform A aciona conform
credinelor i credinelor i valorilor credinelor i valorilor credinelor i
valorilor sale sale sale valorilor sale
gesturi i atitudini devalorizarea, sentiment de handicap fizic,
corporale, asistarea neputina. inferioritate i de alterarea unor
la ceremoniile pierdere a imaginii de funcii,
religioase, utilizarea sine, dificultatea de a constrngeri fizice,
de obiecte participa la activiti tulburri de
religioase, obinuite sau noi; gndire, anxietate,
apartenena la dificultatea de a lua pierderea imaginii
grupuri religioase decizii i de a controla de sine, situaie de

258
sau umanitare, evenimentele, izolare, criz, conflicte de
participarea la depresie sau rol, constrngeri
opere de caritate, agresivitate, sentiment din mediul social,
angajarea n de inutilitate, de lipsa de cunotine
activiti sociale, respingere.
umanitare sau
creative
A se recrea A se recrea A se recrea A se recrea
divertisment, joc, neplcere, tristee, descurajare, atingere fizic,
loisir, relaxare nemulumire, deficit plns, diminuarea surmenaj, durere,
de diversificare a interesului, dificultatea tulburri de
activitilor recreative. de a se concentra, gndire, anxietate,
agresivitate, plictiseal, stres, pierderea
dezinteres fa de sine, separarea, situaia
incapacitatea de de criz, pierderea
desfura activiti imaginii i a stimei
recreative privilegiate. de sine,
neadaptarea la
boal,
singurtatea,
pensionarea, lipsa
de cunotine)
A nva A nva A nva A nva
dorin, interes ignorana, deficitul de insuficienta cunoatere a atingere fizica,
pentru a nva, cunotine. bolii sale, a msurilor handicap, durere,
stare de preventive, a tulburri de
receptivitate, tratamentului, refuzul gndire, anxietate,
achiziia de de a nva, lipsa de stres, pierdere
cunotine, receptivitate, tulburri separare, situaia
modificarea de nvare, de criz, mediul
comportamentului nenelegerea necunoscut, lipsa
fa de sntate, informaiilor, lipsa de educaie,
achiziia de noi interesului de a nva, schimbarea rolului,
atitudini i abiliti dificultatea de a nva lipsa de cunotine)
pentru a-i menine msurile preventive i
sntatea curative.

259
Examenul de absolvire a nvmntului postliceal 2015
FIA DE EVALUARE A PROIECTULUI
*Aceast fi de evaluarea este ANEXA nr. 8 la Metodologia de organizare i desfurare a Examenului de
absolvire aprobat prin OMEdCT nr. 5172/29,08.2008
*Partea I, II, III se completeaz de ctre ndrumtorul proiectului de absolvire pe parcursul elaborrii acestuia,
iar Partea a IV-a se completeaz de ctre comisia de examinare dup susinerea oral a proiectului

PARTEA I: MONITORIZAREA PROGRESULUI PROIECTULUI1


1. Candidat:__________________________________________________
2. Calificarea: ASISTENT MEDICAL GENERALIST.
3. ndrumtor:________________________________________________
4. TEMA PROIECTULUI: _________________________________________
5. DATA NCEPERII activitii la proiect:____________________________
6. COMPETENE vizate / implicate n realizarea proiectului:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
7. Stabilirea PLANULUI DE ACTIVITI individuale ale candidatului pentru proiect:
Data:_______________________________________________
Semntura candidatului:___________________________________
Semntura ndrumtorului: _________________________________
8. Stabilirea PLANULUI DE REDACTARE a proiectului suportul scris:
Perioada: __________________________________________________
Revizuit: ___________________________________________________
Forma final acceptat de ctre ndrumtor: _____________________
9. ntlniri pentru MONITORIZAREA PROIECTULUI (cel puin 5 ntlniri):
Nr. crt. OBSERVAII Semntura elevului
1.
2.
3.
4.
5.

1
Se completeaz de ctre ndrumtor pe parcursul derulrii proiectului.Fia de evaluare respect i
documenteaz Principiul 5 al calitii Implementare: predare i nvare, (descriptorii 5.13-5.15 i 5.20-5.26)
al Cadrului de asigurare a calitii.

260
2
PARTEA A II-a: APRECIEREA CALITII ACTIVITII CANDIDATULUI

Criteriul DA / NU Observaii

1. Activiti practice ntreprinse n cadrul


proiectului se raporteaz adecvat la tema
proiectului.
2. Abordarea temei proiectului a fost fcut dintr-
o perspectiv personal, candidatul demonstreaz
gndire critic.
3. Activitile practice au fost ntreprinse sub
supravegherea ndrumtorului de proiect.
4. Realizarea sarcinilor de lucru stabilite prin planul
proiectului a fost fcut conform planificrii
iniiale.
5. Documentarea pentru proiect a fost fcut sub
supravegherea ndrumtorului de proiect.
6. Identificarea bibliografiei necesare redactrii
prii scrise a proiectului a fost realizat integral.
7. Referinele bibliografice utilizate la redactarea
prii scrise a proiectului au prelucrate
corespunztor i nu sunt o compilaie de citate.
8. Situaiile problem cu care s-a confruntat
candidatul pe parcursul executrii proiectului au
fost rezolvate cu ajutorul ndrumtorului.
9. La realizarea sarcinilor de lucru din cadrul
proiectului candidatul a fcut dovada: efortului
personal, a originalitii soluiilor propuse, a
creativitii n abordarea problematizrii.
10. Soluiile gsite de ctre candidat pentru
rezolvarea problemelor practice sunt transferabile
i n alte contexte practice.

2
Se completeaz de ctre ndrumtor la finalul activitii de monitorizare, se discut cu
candidatul nainte de depunerea proiectului. Criteriile vizeaz att procesul de elaborare a
proiectului, ct i pe cel de redactare a prii scrise a proiectului.

261
3
PARTEA A III-a: APRECIEREA CALITII PROIECTULUI

Criteriul DA / NU Observaii

1. Proiectul are validitate n raport de: tem, scop,


obiective, metodologie abordat.
2. Proiectul demonstreaz completitudine i
acoperire satisfctoare n raport de tema aleas.
3. Elaborarea proiectului i redactarea prii scrise
a proiectului au fost fcute ntr-un mod consistent
i concomitent, conform planificrii.
4. Opiunea candidatului pentru utilizarea
anumitor resurse este bine justificati
argumentat n contextul proiectului.
5. Redactarea prii scrise a proiectului
demonstreaz o bun consisten intern.
6. Redactarea prii scrise a proiectului
demonstreaz o bun logici argumentare a
ideilor.
7. Proiectul reprezint, n sine, o soluie practic
personal, cu elemente de originalitate n gsirea
soluiilor.
8. Proiectul are aplicabilitate practici n afara
colii.
9. Realizarea proiectului a necesitat activarea a
unui numr semnificativ de unitii de
competen, conform calificrii.
10. Proiectul respect cerinele de calitate impuse,
conform Metodologiei de organizare i
desfurare a examenului de absolvire a
nvmntului postliceal.

3
Se completeaz de ctre ndrumtor la finalul activitii de monitorizare, se discut cu
candidatul naintea depunerii proiectului. Criteriile vizeaz calitatea proiectului ca activitate a
elevului.

262
PARTEA A IV-a:
4
APRECIEREA PREZENTRII / SUSINERII ORALE A PROIECTULUI

CRITERIUL DA / NU OBSERVAII
1. Comunicarea oral a candidatului este clar, coerent,
fluent.
2. Prezentarea a fost structurat echilibrat n raport cu
tema proiectului i cu obiectivele acestuia.
3. Candidatul a demonstrat putere de sintezi adaptarea
prezentrii la situaia de examinare.
4. Candidatul i-a susinut punctele de vedere i opiniile
ntr-un mod personal i bine argumentat.
5. Candidatul a utilizat n prezentare elemente de grafic,
modele, aplicaii, TIC etc., n scopul accesibilizrii
informaiei i al creterii atractivitii prezentrii.

Aprecierea rspunsurilor candidatului la ntrebrile comisiei:

NTREBARE OBSERVAII NOTA


1.
2.
3.
4.

Nota final propus de Comisia de examinare trebuie s se bazeze pe


evaluarea global i cumulativ a Prilor II, III i IV ale Fiei de evaluare a
proiectului i a susinerii orale, astfel:
~ Cel puin 20 de criterii ndeplinite din cele 25.
~ i obinerea a cel puin nota 5 la ntrebrile comisiei.

NOTA FINAL _____________________________________________

Examinator:

Preedinte de comisie:
Data:____________________

4
Se completeaz de ctre un membru al comisiei de examinare, dup susinerea i consultarea cu
ceilali membri ai Comisiei de examinare, doar dac exist completate i sunt depuse PRILE I-III
pentru proiectul evaluat.

263
BIBLIOGRAFIE
1. ***Manual de nursing volum I
2. ***Manual de nursing volum II
3. ***Manual de nursing volum III
4. ***Manual medical Editura ALL, Bucureti, 2011
5. Asaftei Rzvan, Georgescu Nicolae Ortopedie traumatologie manual pentru
asistente medicale, Editura Cermi, Iai 2009.
6. Asociaia de nursing Proceduri de nursing, Ed. Ex Ponto, Constana, 2008
7. Bocrnea Constantin Boli infecioase i epidemiologie, Ed. INFO TEAM,
Bucureti, 1995.
8. Borundel Corneliu Medicin intern pentru cadre medii, Ed. ALL, Bucureti, 2003
9. Buctaru Mihaela Abecedarul ngrijirilor medicale, Ed. Performantica, Iai, 2009.
10. Buctaru Mihaela Dicionar de buzunar de termeni medicali, ed. a III-a, Editura
Performantica, Iai, 2009
11. Buctaru Mihaela, Vialaru Raluca Neurologie Nursing n neurologie, Iai, 2010
12. Chiru F., Chiru G. ,Morariu L. Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos. Editura Cison, 2001
13. Cimpoeu Diana Carmen - Protocol si Ghiduri in medicina de urgenta - note de curs
- Ed. PIM IS 2007
14. Costin Anca, Coruga Ana-Maria Curs de medicin intern pentru asisteni
medicali, Editura PIM, Iai 2008
15. Dachievici Silvian, Mihilescu Mihai Chirurgie, Editura Medical, Bucureti, 1999
16. Ivan Aurel, Azoici Doina Epidemiologie general i special, Ed. Polirom, Iai, 2000
17. Mozes Carol Tehnica ngrijirii bolnavului, Ed. Medical, Bucureti, 1997
18. Niescu V. Obstetric i ginecologie, Ed. INFO TEAM, Bucureti, 1995
19. Scoranu Elena ngrijiri n boli interne i specialiti nrudite manual pentru
asistenii medicali generaliti, Iai 2008
20. Scoranu Elena Nursing Chirurgie general i ATI chirurgie general, nursing
ortopedie i traumatologie curs pentru elevii colilor postliceale sanitare, Iai 2009
21. Scoranu Elena Nursing chirurgie toracic i cardiovascular curs pentru elevii
colilor postliceale sanitare, Iai 2008
22. Titirc Lucreia Ghid de nursing - Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de
asistenii medicali, Editura Viaa Medical Romneasc, Bucureti, 2002, vol. II.
23. Titirc Lucreia Explorri funcionale i ngrijiri speciale acordate bolnavului, Ed.
Viaa Medical Romneasc, Bucureti, 1998
24. Titirc Lucreia Manual de ngrijiri speciale acordate pacienilor de asistenii
medicali, Editura Viaa Medical Romneasc , Bucureti, 2003
25. Titirc Lucreia Urgene medico-chirurgicale, Editura Medical, Bucureti, 1989
26. Vasile D. , M. Grigorescu - Chirurgie si Specialitati Inrudite, Editura Didactica si
Pedagogica, Bucuresti, 1994
27. Vuzitas Gh., Anghelescu A. Neurologie i psihiatrie, Ed. tiin i Tehnic, Bucureti, 1996

264