Sunteți pe pagina 1din 151

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Dan-Mihai Alexandrescu Alexandru Lctu

Ovidiu Mitu Cristian Pristavu

CULEGERE DE TESTE GRIL PENTRU PREGTIREA EXAMENULUI DE

REZIDENIAT

IAI 2013
2

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Autori:
Dr. Ovidiu Mitu (coord.) medic rezident cardiologie Dr. Dan-Mihai Alexandrescu medic rezident cardiologie Dr. Alexandru Lctu medic rezident pediatrie Dr. Cristian Pristavu medic rezident ATI

Tehnoredactare: Dr. Ovidiu Mitu Coperta: Tudor Voloeniuc

2013
2

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

CUPRINS
Prefa ..................................................................................................................................... 4 Cuvnt nainte ......................................................................................................................... 5 Metodologia de calcul a punctajului ....................................................................................... 6 Test gril I ............................................................................................................................... 7 Capitolul: Cardiologie Test gril II ........................................................................................................................... 33 Capitolele: Pneumologie, Reanimare Medical, Neurologie, Boli infecioase, Hepatogastroenterologie Test Gril III ......................................................................................................................... 56 Capitolele: Chirurgie visceral, Ginecologie-obstetric, Reumatologie, Chirurgie ortopedic, Oftalmologie, Chirurgie ORL, Geriatrie, Psihiatrie, Psihiatrie pediatric Test Gril IV ......................................................................................................................... 79 Capitolele: Pediatrie, Medicin intern, Radiologie, Dermatologie, EndocrinologieDiabet-Boli metabolice, Chirurgie urologic, Nefrologie, Hematologie-oncohematologie, Oncologie Test gril V ......................................................................................................................... 107 Toate capitolele din tematica de Rezideniat RSPUNSURI ................................................................................................................... 134 Test gril I ....................................................................................................................... 135 Test gril II ...................................................................................................................... 138 Test gril III .................................................................................................................... 141 Test gril IV .................................................................................................................... 144 Test gril V...................................................................................................................... 147

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Prefa

Rezideniatul este un examen determinant pentru profesia de medic, cheia unui nceput al carierei profesionale, dup experiena i cunotinele acumulate n timpul studiilor universitare. Pentru asigurarea premizelor reuitei la examenul de rezideniat, studentul trebuie s se pregteasc i s se antreneze nc ncepnd cu ultimul an de studiu din facultate. Existena unor ghiduri i instrumente de antrenament este foarte important, pentru a-l familiariza pe acesta cu metodologia examenului i pentru a-i dezvolta abilitile necesare spre a trece cu succes n urmtoarea etap. n prezent, n mod evident, exist mai multe asemenea instrumente utile, ceea ce ns difereniaz prezenta culegere de teste este un element inedit i anume a fost redactat de ctre cei care au purtat i ctigat aceast btlie i, de asemenea, beneficiaz i de referin n specialitate. Fiind creat de cei care tiu ce presupune nvatul sistematic i derularea unui examen de rezideniat, cartea ofer prin acest element aparte ingredientul pentru a obine cheia unui succes. Consider c acest instrument este unul extrem de util pentru pregtirea examenului de rezideniat i l recomand tuturor studenilor care doresc s se pregteasc pentru acesta, dorindu-le mult succes.

Prof. Dr. Vasile Astrstoae, Rector al Universitii de Medicin i Farmacie Grigore T. Popa Iai

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Cuvnt nainte
Dragi colegi, Aceast carte a aprut ca o necesitate i o ncurajare pentru pregtirea ct mai temeinic a, zicem noi, celui mai important examen din viaa unui student medicinist, i anume examenul de Rezideniat. Considerm c este cel mai important deoarece n urma acestui examen vei alege specialitatea pe care v-o dorii cel mai mult, putnd astfel s v ndeplinii visul din timpul facultii i ncununarea a 6 ani de studiu intens. A aprut ca o necesitate deoarece noi, ca proaspei absolveni ai facultii i n pregtirea intens pentru examenul de Rezideniat, am resimit lipsa unui material scris, corect, uor de parcurs, prin care s ne verificm cunotinele i s contientizm informaiile pe care le stpnim bine i asupra crora trebuie s mai insistm. Faptul c Book des ECN a fost introdus pentru prima oar n 2012, fiind tradus, n unele locuri cu mici inadvertene, dintr-o carte de pregtire a examenului de Rezideniat din Frana i prezentat ntr-un mod succint i schematic, toate aceste lucruri au accentuat lipsa unui asemenea instrument de verificare i aprofundare a cunotinelor. Tocmai de aceea, cartea conine 1000 de ntrebri, fiind structurat n 5 teste gril, fiecare cu cte 200 de ntrebri, exact ca la examenul de Rezideniat (50 complement simplu i 150 complement multiplu). Tematica este mprti n mod echilibrat pe parcursul primelor 4 teste gril, iar cel de-al cincilea test gril cuprinde ntrebri din toate capitolele tematicii pentru o verificare general a cunotinelor. Structurate n felul acesta, testele se dovedesc un instrument eficient de control imediat dup parcurgerea capitolelor pe rnd, ajutnd astfel mult la sedimentarea informaiilor acumulate. De asemenea, editarea este fcut n aa fel nct punctajul pentru fiecare test s l calculai uor, iar menionarea paginii de unde este fcut fiecare ntrebare vine n sprijinul verificrii i aprofundrii informaiilor. n plus, am considerat c noi, ca participani receni la examenul de Rezideniat 2012 i cu punctaje obinute mai mari de 800, suntem pregtii s elaborm aceast culegere n condiiile n care am trecut, fiecare dintre noi, de cel puin cinci ori prin tot materialul, cunoscnd foarte bine erorile, n aa fel nct aceste grile s nu fie discutabile i cel mai important, s v ajute n vederea pregtirii ct mai temeinice a examenului. Aceast iniiativ nu ar fi fost posibil fr sprijinul oferit de ctre Universitatea de Medicin i Farmacie Grigore T. Popa Iai prin intermediul domnului rector, Prof. Univ. Dr. Vasile Astrstoae, care a dovedit o preocupare consecvent pentru realizarea de materiale medicale calitative i o susinere permanent. Mulumim, de asemenea, i doamnei decan a facultii de medicin, Prof. Univ. Dr. Doina Azoici, care a ncurajat realizarea acestui proiect nc din faz incipient fiind un sprijin constant i motivant pentru realizarea acestui material. Fiind o lucrare care presupune foarte mult atenie i rbdare pentru realizarea grilelor i cu toat munca i concentrarea intens pentru realizarea unui material calitativ i impecabil, ne cerem scuze n prealabil dac vei descoperi eventuale mici greeli sau neconcordane pe parcursul rezolvrii grilelor. n sperana c materialul v va fi de un real folos n pregtirea examenului de Rezideniat, v dorim mult succes i, poate mai important dect punctajul, v dorim s reuii s alegei la final specialitatea pe care v-o dorii cel mai mult! Autorii

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Metodologia de calcul a punctajului

Formatul i calcularea punctajului fiecrui test sunt realizate n conformitate cu metodologiile ultimelor examene de rezideniat (inclusiv cel din 2012). Fiecare test are 200 de ntrebri tip gril. Toate grilele au 5 variante de rspuns. Punctajul maxim posibil este 950. Primele 50 de ntrebri sunt ntrebri tip complement simplu, cu un singur rspuns corect posibil. Dac se marcheaz mai mult sau mai puin de un singur rspuns, ntrebarea se anuleaz (0 puncte). Fiecare ntrebare cu rspuns corect se noteaz cu 4 puncte. Aadar, punctajul maxim dac se rspunde corect la toate grilele tip complement simplu este 200. Urmtoarele 150 de ntrebri sunt ntrebri tip complement multiplu, cu 2-4 rspunsuri corecte. Dac se marcheaz mai puin de 2 sau mai mult de 4 rspunsuri, ntrebarea se anuleaz (0 puncte). Fiecare ntrebare care are toate rspunsurile corecte se noteaz cu 5 puncte. Aadar, punctajul maxim dac se rspunde corect la toate grilele tip complement multiplu este 750. Exemple de punctare la ntrebarea tip complement multiplu: A B C D E rspunsuri corecte A C E - Dac se marcheaz corect A C E, se primete maximul de 5 puncte, astfel: ABCDE X X X 1 1 1 1 1 = 5 puncte - Dac se marcheaz corect doar A i C, se primesc 4 puncte, astfel: ABCDE X X 1 1 1 1 0 = 4 puncte - Dac se marcheaz corect variantele A, B, D, se primete 1 punct, astfel: ABCDE XX X 1 0 0 0 0 = 1 punct De asemenea, v sftuim s acordai minim 1 or din totalul de 4 ct dureaz examenul pentru completarea cu buline a rspunsurilor corecte. Acestea fiind zise, v dorim spor la rezolvarea grilelor i mult succes la Rezideniat!

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril I
Capitolul: Cardiologie Autor: Dan-Mihai Alexandrescu COMPLEMENT SIMPLU 1. Care afeciune NU reprezint o cauz neurologic de pierdere a strii de contien de scurt durat: (27) A. Epilepsie B. Narcolepsie C. Vertij D. Drop-attack E. AIT n teritoriul vertebro-bazilar 2. Sindromul Brugada se caracterizeaz prin: (32) A. Bloc de ramur drept foarte tipic cu supradenivelare evident a segmentului ST n V1-V2-V3 B. Risc de apariie a torsadei vrfurilor, a fibrilaiei ventriculare sau a morii subite C. Cauz necunoscut, forme familiare D. Mutaie identificat pe canalul de sodiu, forme familiare E. Mutaie pe canalul de potasiu pentru formele familiare 3. Unda Q n V1,V2,V3 apare n: (36) A. Preexcitaie ventricular cu fascicul Kent drept B. Preexcitaie ventricular cu fascicul Kent stng C. Hipertrofie ventricular dreapt D. Infarct inferior E. Bloc de ramur dreapt 4. Tratamentul curativ al fibrilaiei atriale se poate face cu: (40) A. Amiodaron doz de ncrcare, apoi doz de ntreinere B. Aspirin 250 mg/zi sau nimic dac CHADS=0

C. Cardioversie combinat (oc dup doza de ncarcare cu amiodaron) D. Anticoagulante pe termen lung E. Ablaie percutanat prin cateter 5. Blocul atrioventricular de gradul doi (BAV 2) de tip 2 se caracterizeaz prin: (41-42) A. Blocarea unei unde P dup alungirea progresiv a intervalului PR B. Undele P sunt blocate intermitent n timp ce intervalele PR sunt de durat constant C. Blocaj permanent al conducerii atrioventriculare, nicio und P nefiind urmat de QRS D. ncetinirea conducerii are loc doar la nivel hisian E. Este frecvent simptomatic izolat 6. n tratamentul hipertensiunii arteriale dup un infarct miocardic NU se recomand urmatoarea clas de medicamente: (55) A. IEC B. Diuretice tiazidice C. Betablocante D. Sartani ( ARA II) E. Diuretice Anti-aldosteronice 7. Care din urmatoarele variante NU constituie o cauz a HTA secundar: (56-57) A. Consumul de toxice (alcool, cocain, amfetamine) B. Feocromocitom C. Pseudohiperaldosteronism indus de glicol D. Acromegalie, Hipertiroidism, Hipercalcemie E. Coarctaia de aort 8. n tratamentul HTA eseniale vom utiliza de prim intenie urmtoarele clase de medicamente cu excepia: (54) A. Antihipertensive centrale B. Diuretice
7

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Betablocante D. Antagonisti ai receptorilor angiotensinei II (ARA II) E. Inhibitori calcici 9. HTA sever gradul III caracterizeaz prin: (52) A. TAd 100-105 mm Hg B. TAs >180 mm Hg C. TAs > 220 mmHg D. TAd < 110 mmHg E. TAd 90-99 mmHg se

10. Care din urmtoarele variante referitoare la caracteristicile durerii toracice acute sau cronice este adevrat: (59) A. Durere tip junghi n pericardit B. Durere cu iradiere intermitent de la epigastru la gt n angor C. Durere cu mod de apariie i de oprire legat de efort n pleurezie D. Durere cu sediul retro- i mediosternal n bar sau cervical n angor E. Durere cu diminuare a simptomelor n anteflexie (disecie de aort) 11. Troponina poate crete n urmatoarele afeciuni cu excepia: (61) A. Disecie de aort B. Miopericardit virala C. Angor instabil complicat cu un infarct rudimentar D. Embolie pulmonar(suferin a ventriculului drept) E. n toate cazurile de ischemie funional 12. Reprezint cauze vasculare ale lipotimiilor i sincopelor urmatoarele cu excepia: (27) A. Hipotensiunea arterial B. Disautonomia neurovegetativ C. Sincopa vasovagal D. Hipersensibilitate sinocarotidian E. Furt de arter subclavicular
8

13. Referitor la tahicardia ventricular este adevrat urmtoarea afirmaie: (31) A. Tahicardie cu QRS largi > 120 ms i neregulat B. Frecvent <100/min sau > 250/min C. Nesusinut sau susinut ( 15 secunde) D. Prezena unei disociaii atrioventriculare, a fenomenelor de captur sau de fuziune E. Activitate atrial organizat i regulat cu atriograme retrograde ( negative n DII DIII i avF) 14. Hipertrofia atrial stng caracterizeaz prin: (35) A. Unda P bifazic i negativ V6 B. Unda P bifazic i negativ V1 C. Unda P120 ms n V3 D. Unda P bifazic i pozitiv V1 E. Unda P bifazic i pozitiv DII se n n n n

15. n cazul unui pacient cu fibrilaie atrial nainte de a efectua cardioversia se va avea n vedere: (39) A. Evitarea unei embolii prin anticoagulare cu heparin timp de o sptmn B. Evitarea unei embolii prin efectuarea unei ecografii transtoracice C. La pacientul deja corect anticoagulat se efectueaz cardioversie imediat D. Cardioversia nu necesit masuri speciale, ea trebuie efectuat ntotdeauna ct mai repede pentru a restabili ritmul sinusal al pacientului E. Sunt adevrate variantele A, B, C

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

16. Hemiblocul posteroinferior stng (HBPS) se caracterizeaz prin: (43) A. QRS ngust > 120 ms B. Aspect Q1S3 C. Axa QRS >120 D. Este frecvent ntlnit la subiectul vrsnic E. Reprezint indicaie formal pentru implantarea unui pacemaker 17. Care din afirmaiile referitoare la scintigrafia cu Dipiridamol/persatin este adevrat: (66) A. Presupune efort realizabil B. Nu are valoare localizatoare C. Nu este interpretabil daca ECG bazal este anormal D. Are sensibilitate bun E. Are specificitate bun 18. Nivelul LDL colesterol int n tratamentul anginei pectorale este: (66) A. <1 g/l B. <1.6 g/l C. >1 g/l D. >1.6 g/l E. Nici una din variante nu este corect 19. Cea mai frecvent etiologie a angorului stabil este: (64) A. Funcional(tahicadie, bradicardie, anemie, hipoxemie) B. Ateroscleroza coronar C. Spasm coronar D. Coronarit E. Malformaii congenitale 20. Conceptul de viabilitate miocardic sau hibernare se refer la: (68) A. Prezena unei cantiti semnificative de miocite supravieuitoare dupa revascularizare B. Prezena tuturor miocitelor supravieuitoare dupa a asea
9

a dousprezecea or n cadrul unui infarct daca revascularizarea are loc nainte de 90 minute C. Conceptul de viabilitate miocardit nu exist daca este vorba de un SCA cu supradenivelare permanent a segmentului ST D. Prezena unei cantiti semnificative de miocite supravieuitoare dupa a asea a dousprezecea or n cadrul unei zone necrozate E. Prezena unei cantii semnificative de miocite supravieuitoare dup o embolie pulmonar 21. Infarctul anteroseptal se vede pe ECG n urmtoarele derivaii: (69) A. V1, V2, V3, V4 B. DII DIII aVF C. V1, V2, V3 D. V1, V2, V3, DII, DIII, aVF E. V3, V4 22. n care din urmtoarele situaii este indicat fibrinoliza de prim intenie, ca modalitate de tratament a SCA ST+: (70) A. Timpul de deplasare spre sala de coronarografie este prea lung(peste 90 minute) B. Infarctul miocardic se nsoeste de oc cardiogen C. Infarctul este diagnosticat la peste 12 ore de la apariie D. Pacientul este alergic la streptokinaz E. Numai varianta B este fals 23. Care din urmtoarele medicamente este contraindicat n caz de infarct al ventriculului drept: (70) A. Morfin B. Anxiolitice C. Trinitrin D. Heparin standard sau LMWH eficace sau bivalirudin

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. IEC 24. Dintre tulburrile de ritm care pot aparea ca i complicaii precoce ale infarctului nu putem avea urmatoarea: (70) A. Tahicardie ventricular B. Fibrilaie ventricular C. Disociere elecromecanic D. Bloc atrioventricular E. Bradicardie 25. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul SCA STeste adevrat: (73) A. Coronarografia se realizeaz dup o sptmn B. Fibrinoliza nu prezint nici un interes C. Pacienilor cu risc sczut li se va administra anti-GPIIb/IIIa D. Se utilizeaz analgezice pentru a stopa durerea E. Nu vom trata factorii de risc 26. Constituie examenul de referin preterapeutic dar nu i de monitorizare n cadrul diagnosticului anevrismului de aort abdominal, urmtoarea investigaie: (75) A. Ecografia abdominal B. IRM abdominal C. CT abdominal D. Aortografia E. Ecografia Doppler a trunchiurilor supra-aortice 27. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la Trombangeita Buerger este fals: (77) A. Boala afecteaz preponderent brbatul sub 40 ani mare fumator B. Afecteaz membrele superioare C. Nu este una din cauzele rare ale ACOMI D. Nu asociaz tulburri trofice E. Are o evoluie zgomotoas cu ocluzie acut
10

28. ACOMI compensat presupune o valoare a IPS de: (78) A. 0,9 - 1,3 B. 0,75 - 0,9 C. 0,4 0,75 D. <0,4 E. >35 mm Hg 29. Care din urmtoarele variante referitoare la fiziopatologia ischemiei acute a membrelor este fals: (81) A. Obliterarea arterial provoac o anoxie tisular B. Ischemia provoac o liz celular(rabdomioliz, necroz tubular acut) C. Ischemia provoac o eliberare de potasiu intracelular(hipokaliemie) D. Ischemia provoac o eliberare de ioni H+(acidoz metabolic) E. Cele mai sensibile celule sunt cele nervoase 30.Dac avem de a face cu un pacient care prezint abolirea pulsurilor gleznei ocluzia se gsete cel mai probabil la nivelul: (82) A. Arterei iliace B. Arterei femurale superficiale C. Arterei femurale comune D. Arterei poplitee E. Arterelor gambei 31. Factorul natriuretic atrial are urmtoarele aciuni cu o excepie: (84) A. Moduleaz eliberarea de renin B. Diminueaz secreia de aldosteron C. Crete secreia de arginin D. Are efect vasodilatator E. Are efect diuretic 32. n insuficiena cardiac sever apare urmtoarea modificare biologic: (87) A. Hiponatremie

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. C. D. E.

Hipernatremie Creterea VEM Scderea VEM Poligobulia cardiac

33. FEVS n insuficiena sistolic este: (88) A. < 40 % B. < 45 % C. < 50 % D. <55 % E. < 60 %

34. Tratamentul de referin al insuficienei cardiace stngi se face cu: (89) A. Betablocante(Carvedilol) B. Antialdosteronice C. Furosemid D. IEC E. Nu exista un tratament de referin, acesta depinde de cauza subiacent 35. Factori de risc tromboembolic la pacienii purttori de valve mecanice sunt urmtorii CU O EXCEPIE: (96) A. nlocuire valvular mecanic n poziie mitral, aortic, sau pulmonar B. Fracie de ejecie a ventriculului stng <35% C. Stare de hipercoagulabilitate D. Antecedente de accident tromboembolic arterial(AVC, AIT, ischemie acut a membrelor inferioare) E. Contrast spontan intens n AS 36. Endocarditele tardive, ca i complicaie a purttorilor de valve apar mai frecvent la nivel: (94) A. Mitral B. Pulmonar C. Aortic D. Tricuspidian E. Mitral i Aortic 37.Intervenia Ross presupune: (93)
11

A. Transpunerea valvei aortice n poziie pulmonar, valva aortic fiind nlocuit cu o heterogref B. Transpunerea valvei mitrale n poziie aortic, valva aortic fiind nlocuit cu o heterogref C. Transpunerea valvei pulmonare n poziie aortic, valva aortic fiind nlocuit cu o heterogref D. Transpunerea valvei pulmonare n poziie aortic, valva pulmonar fiind nlocuit cu o heterogref E. Nici o variant nu este corect 38. Boala Osler este provocat de: (97) A. S. epidemidis B. Streptococi viridans C. Streptococi D D. Streptococi deficieni E. Toate variantele sunt corecte 39. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la prevenia endocarditei infecioase este adevrat: (103) A. Doar pacienii din grupele cu risc crescut(Grupa A) trebuie s primeasc un carnet de profilaxie a endocarditei B. Ultimele recomandri merg n direcia creterii antibioprofilaxiei sistematice la toti valvularii C. Exist 3 grupe de risc : Grupa A(risc crescut), Grupa B(risc mediu), Grupa C(risc scazut) D. Antibioprofilaxia este recomandat doar pacienilor din grupele A i B E. Singurele indicaii de antibioprofilaxie la nivel dentar sunt procedurile cu manipularea regiunii periapicale a dintelui sau a regiunii gingivale 40. Care din urmtoarele etiologii constituie cauza cea mai frecvent a pericarditei acute: (105) A. Infeciile bacteriene altele dect tuberculoza

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. C. D. E.

Tuberculoza Neoplaziile Infeciile virale Pericardita post-infarct

41. Pulsul paradoxal Kussmaul reprezint: (107) A. Creterea presiunii arteriale n timpul inspirului(>10 mm Hg) B. Scderea presiunii arteriale n timpul inspirului(>10 mm Hg) C. Scderea presiunii arteriale n timpul expirului(>10 mm Hg) D. Creterea presiunii arteriale n timpul inspirului(<10 mm Hg) E. Nu se refera la presiunea arterial 42.Semnul Musette reprezint: (109) A. Marirerea presiunii arteriale difereniale B. Dublu suflu intermitent crural C. Puls capilar D. Hippus pupilar E. Balansarea capului la fiecare btaie cardiac 43.Tratamentul medical n cazul insuficienei aortice asociat cu sindrom Marfan se face cu: (110) A. IEC B. Anticalcice:Nifedipin C. Betablocante D. Diuretice E. Variantele A i B sunt corecte 44.Insuficiena mitral cronic are urmtoarele etiologii cu excepia(112): A. Distrofic: Boala Barlow B. Degenerativ C. Funional D. Ischemic(Disecie aortic) E. Congenital 45. Reprezint indicaie pentru utilizarea ecografiei cu dobutamin n doze mici pentru diagnosticul stenozei aortice: (117)

A. Stenoza aortic simptomatic, la pacienii far disfuncie ventricular stng B. Stenoza aortic asimptomatic, la pacienii fr disfuncie ventricular stng C. Stenoza aortic simptomatic, la pacienii cu disfuncie ventricular stng D. Stenoz aortic asimptomatic, la pacienii cu disfuncie ventricular stng E. Variantele C i D sunt corecte 46. Referitor la examenul fizic al pacientului cu insuficien venoas cronic, tehnica Schwartz reprezint: (121) A. Transmiterea vibraiei prin percuie de-a lungul traseului varicos ce traduce incontinena valvelor B. Palparea pulsurilor distale C. Evidenierea sindromului picioarelor nelinistite D. La trecerea din poziiei eznd n ortostatism venele rmn goale, i dac ele se umplu la ndeprtarea garoului plasat la baza coapsei , valvele sunt incontinente E. Nici o variant nu este corect 47. Mecanismul fiziopatologic prin care acioneaz clopidogrelul este urmtorul: (136) A. Inhib calea ciclooxigenazei i reduce producerea de prostaglandin i de tromboxan B. Blocheaz agregarea mediat de ctre adenozin difosfat C. Inhib calea final de agregare D. Inhib aciunea trombinei E. Activeaz receptorii GPIIb/IIIa prin fibrinogen 48. Care din urmtoarele clase de medicamente pot duce la apariia edemelor la nivelul membrelor inferioare: (1346)
12

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. B. C. D. E.

Inhibitori ai canalelor de calciu Betablocante IEC Antiaritmice(amiodarona) Antiagregantele plachetare

49. Sufluri organice pot aparea n urmtoarele situaii, CU EXCEPIA: (1124) A. Comunicare interatrial B. Persisten canal arterial C. Anemie, febr D. Coarctaie de aort E. Tetralogie Fallot 50. Prezint indicaii de administrare a inhibitorilor anhidrazei carbonice urmtoarele patologii, CU EXCEPIA: (141) A. Glaucom acut B. Pusee de cord pulmonar cronic C. Glaucom cronic D. Rau de munte E. Hipertensiune intracranian(AVC hemoragic) Punctaj complement simplu: _____ COMPLEMENT MULTIPLU 51. Tulburrile de ritm care duc la apariia lipotimiilor i sincopelor sunt urmatoarele: (27) A. Tahicardia ventricular B. Fibrilaia ventricular C. Torsada vrfurilor D. Disfuncia sinusal E. Flutter 52. Bilanul biologic n cadrul diagnosticului etiologic al lipotimiilor i sincopelor poate evidenia urmatoarele modificri, CU EXCEPIA: (28) A. Diskaliemie B. Necroz miocardic C. Intoxicaie cu etilen glicol D. Hipocalcemie E. Distiroidie

53. Prezena unei faze postcritice prelungite sau o revenire lent progresiv la starea de contien normal este caracteristic sincopei de cauz: (28) A. Reflex: Sincopa vasovagal B. Vascular: Hipotensiune arterial C. Cardiac: Bloc atrioventricular de grad 3 D. Scurt pierdere a cunostinei de cauz neurologic E. Scurt pierdere a cunostinei de cauz metabolic 54. Explorri de a doua intenie n diagnosticul lipotimiilor i sincopelor sunt urmatoarele: (28,29) A. Electrocardiograma B. Ecografia cardiac C. Tilt Test D. CT Cerebral E. Masaj sinocarotidian dup verificarea absenei suflului carotidian 55.Este FALS referitor la sensibilitatea diagnostic a ECG in cadrul sincopelor: (28) A. Identific n mod direct mecanismul pierderii cunotinei de scurt durat: disfunie sinusal sau BAV de gradul I, salve de TV B. Identifica n mod direct mecanismul pierderii cunotinei de scurt durat: bloc de ram stng, bloc alternant, bloc trifascicular C. Identific semne de cardiopatie ischemic, hipertrofic sau dilatativ D. Nu identific afeciuni aritmice specifice: Sindrom Brugada, Sindrom de QT lung, Dispalzie aritmogen a ventricului drept, Sindrom WPW E. Identific semne ale unei cardiopatii subiacente (galop, suflu)

13

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

56.Flutterul atrial se caracterizeaz prin: (30) A. Tahicardie regulat B. Focar de automatism intra-atrial C. QRS fine cu excepia blocului de ramur funcional sau organic D. Activitate atrial organizat si regulat cu o frecven de 300/min E. Macroreintrare n cadrul atriului stng 57. Reprezint etiologii ale extrasistolelor i tahicardiilor ventriculare: (31) A. Cauze cardiace: cardiopatii ischemice, dilatative, valvulare, hipertrofice, restrictive, congenitale, revarsat pericardic, postoperator unei chirurgii cardiace, cord pulmonar B. Uneori idiopatice C. Stimulare adrenergic: efort, stres, temperatur D. Iatrogene: digitalice, hormoni tiroidieni E. Cauze rare: Sindrom Brugada, Displazie aritmogen de ventricul drept, Sindrom QT lung 58. Sunt tulburarri de ritm atrial urmatoarele: (31) A. Extrasistole atriale B. Fibrilaia atrial C. Flutterul atrial D. Tahicardia sinusal E. Tahicardia Bouveret 59. Extrasistolele ventriculare benigne se caracterizeaz prin urmatoarele cu excepia: (34) A. Stimulare ventricular negativ B. Explorarea potenialelor tardive pozitiv C. Cuplaj tardiv (fenomen R/T ) D. Existena lipotimiei, sincopei sau a morii subite

E. n proporie mai mic extrasistole ventriculare care se agraveaz la efort 60. Explorrile de prima intenie utilizate n diagnosticul palipaiilor sunt urmatoarele cu excepia: (33-34) A. Ecografia cardiac B. ECG C. ECG de efort cu o contribuie excelent D. Angiografia ventricular dreapt E. Explorarea electrofiziologic 61. n prezena unei TV sau a unei aritmii maligne atitudinea terapeutic obinuit este urmtoarea: (34) A. Tratament medical(amiodaron, betablocante) B. Tratamentul cardiopatiei de fond C. Implantarea unui pacemaker D. Depistare familial n cadrul aritmiilor ventriculare congenitale E. Tratament medical cu ajmalina sau flecainid 62.Un pacient se prezint la medic cu palpitatii. n urma investigaiilor de prim intenie (ECG), acestea nu sunt documentate. Investigaiile suplimentare sunt necesare dac exist: (33) A. Un mediu familial, profesional sau sportiv fr risc B. Tulburri de ritm ventricular(ESV, salve de TV) C. Argumente clinice sau electrocardiografice pentru o cardiopatie de fond sau pentru o aritmie malign D. O proast toleran E. Simptome invalidante 63.Care din urmtoarele reprezint cauze de cretere a segmentului QT: (37) A. Hipercalcemie B. Hiperkaliemie

14

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Iatrogenie(antiaritmice, macrolide, antihistaminice) D. Sindromul Romano-Ward E. Sindromul Jerwell-LangeNielsen 64.Modificri difuze de repolarizare apar n: (37) A. Pericardit B. Bloc de ramura C. Hipertrofie ventricular D. Rar ischemice(cu excepia suferinei circumfereniale pe o stenoz de trunchi comun) E. Preexcitaie 65.Axa la stnga (-30) NU se ntlnete n urmatoarele afeciuni: (36) A. Hipertrofie ventricular stng B. Infarct lateral C. Cord verticalizat(BPOC) D. Hemibloc posterior stng singur sau cu bloc de ramur dreapt E. Hemibloc anterior stng singur sau cu bloc de ramur dreapt 66.Este adevarat despre intervalul PR: (36) A. PR normal este ntre 100-220 ms, constant de la un ciclu la altul B. PR >200 ms stabil fara unde P blocate n BAV de gradul I C. PR >200 constant n BAV 2 Wenckebach D. Alungirea PR n sindromul WPW E. Scurtarea PR n sindromul WPW 67.Cauze cardiace ale fibrilaiei atriale sunt urmtoarele: (38) A. Valvulopatii: mai ales cele mitrale B. HTA: cauza numarul 1 doar daca apare i hipetrofie ventricular stng C. Coronaropatii D. Hipertiroidism, feocromocitom, etilsm acut
15

E. FiA idiopatic 68. Urmtoarele variante referitoare la indicaiile anticoagulantelor n fibrilaia atrial sunt adevrate: (40) A. CHADS2: AVK cu INR ntre 2 i 3 B. CHADS=1: AVK cu INR ntre 1 i 2 sau Aspirin 250 mg/zi n caz de risc hemoragic sau tratament cu AVK la pacient necompliant C. CHADS=0: Aspirin 250mg/zi sau nimic D. n scurt timp, AVK vor fi nlocuite cu noi antitrombotice care nu necesit control al INR (Dabigatran) E. Anticoagularea este ntotdeauna continuat o lun dupa conversie 69.Scorul CHADS include: (39) A. Vrst 75 ani B. Diabet C. Hipotensiune D. Cardiomegalie E. AVC 70. Printre complicaiile fibrilaiei atriale avem: (39) A. Insuficien cardiac B. Recidive: rare C. Boal aritmic atrial: asocierea unei hiperexcitabiliti i a unei bradicardii D. Complicaii iatrogene E. AVC ischemic 71.Sunt afirmaii FALSE referitoare la modalitaile de scdere a frecvenei cardiace n fibrilaia atrial: (39) A. Obiectivul este o frecven cardiac 80 n repaus i 110 la efort B. Obiectivul este o frecven cardiac 60 n repaus i 100 la efort C. n urgen se recurge la betablocante

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. La distan betablocante sau digitalice cu orientare dup funcia sistolic E. Scaderea frecvenei cardiace se realizez cu anticoagulante 72. Urmatoarele afirmaii sunt adevrate referitoare la blocul trifascicular: (43) A. Poate fi de etiologie degenerativ sau poate aprea pe o cardiopatie evoluat B. Asociaz BRD + HBAS sau BRD + HBPS cu un BAV 1 sau 2 C. Conduita de urmat n majoritatea cazurilor implantarea unui stimulator cardiac D. Asociaz BRS + BRD sau BRD + HBPS/HBAS cu un BAV 1 sau 2 E. Reprezint o tulburare de conducere atrioventricular 73. Sunt etiologii ale blocurilor atrioventriculare urmtoarele: (42) A. Sincopa vasovagal B. Hipokaliemia C. Congenital (absena conexiunii ntre nodul atrioventricular i fasciculul His) D. Sindromul coronarian acut E. Iatrogen:digitalicele,betablocan tele,sartanii 74. Blocul atriventricular de gradul ntai (BAV 1) se caracteriz prin: (41) A. Alungirea intervalului PR peste 200 ms far unde P blocate B. ncetinirea conducerii la oricare din etaje (nodal, hisian, infrahisian) C. BAV 1 este frecvent simptomatic D. Un BAV 1 poate traduce att o ncetinire nodal benign, ct i un bloc distal care evolueaz spre BAV3 E. Ocazional apar unde P blocate
16

75. Blocul de ramur drept se evdeniaz pe electrocardiogram prin urmatoarele semne CU EXCEPIA: (42) A. ntrziere n apariia deflexiunii intrinsecoide >50 ms B. Aspect S1Q3 C. Anomalii de repolarizare n V2, V3, V4 (supradenivelare ST i unde T pozitive) D. Dispariia undei Q n DI, aVL, V5, V6 E. ntotdeauna axa QRS este deviat la dreapta 76. Sunt tulburri de conducere intraventricular urmtoarele: (43) A. Bloc de ram drept B. Bloc de ram stng C. Hemibloc anterosuperior stng D. Hemibloc posteroinferior stng E. BAV tip 3 77. HTA de halat alb este definit prin: (52) A. MAPA la domiciliu <125/80 mmHg B. Automasurat<135/85 mmHg C. HTA la cabinet >160/100 mmHg D. Nu reprezint HTA izolat E. Variantele B i D sunt adevrate 78. Sunt considerai factori de risc cardiovascular urmtorii CU EXCEPIA: (53) A. Vrsta >45 ani la brbat i > 55 ani la femeie B. Diabet doar dac este netratat C. LDL> 1,60 g/l(4,1 mmol/l) HDL-colesterol <0,40g/l(1 mmol/l) D. Fumat oprit de mai puin de 3 ani E. Existena unui sindrom metabolic 79.Sunt semne paraclinice de rsunet ale HTA urmtoarele: (53)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Hipertrofie atrial stng B. Proteinurie>300mg/24 ore C. Cretere discret de creatinin i/sau clearance creatinin < 60 ml/min D. Grosimea intim-medie >0.9 mm sau plac carotidian E. Infarct miocardic 80. Examinrile recomandate pentru a cuta o etiologie curabil (HTA secundar), pentru a detecta ceilali factori de risc cardio-vascular i pentru a depista o afectare a organelor int sunt urmtoarele, CU EXCEPIA: (54) A. Acid uric seric B. Microalbuminemie C. ECG de efort D. Fund de ochi daca HTA este sever E. Kaliemie fr garou 81. Care din urmtoarele afirmaii reprezint sfaturi igieno-dietetice indicate n tratamentul HTA eseniale: (54) A. Reducerea consumului de lipide nesaturate B. Diminuarea aportului de sare C. Diminuarea consumului de alcool i de ceai D. Normalizarea greutii n caz de suprasarcin volemic E. Depistarea i tratarea celorlai factori de risc (sevraj tabagic, managementul diabetului, tratamentul dislipidemiei) 82. Tratamentul medicamentos recomandat al HTA eseniale la subiectul tnr se poate realiza cu urmtoarele medicamente: (55) A. Betablocante B. Diuretice C. IEC D. Anticalcice E. Alfablocante

83. HTA secundar iatrogen poate fi indus de urmtoarele medicamente: (57) A. AINS B. Amfetamine C. Corticoizi D. Estroprogestative E. Cocain 84.Care din urmtoarele afirmaii referitoare la feocromocitom sunt FALSE: (56) A. Semne evocatoare: triada cefalee-transpiraii-polipnee cu flush cutanat B. Tratament chirurgical sub captopril C. Este o tumoare cu celule cromatofine, malign n 90% din cazuri, care secret catecolamine, de sediu medulosuprarenal n 90% din cazuri D. Confirmare uneori dificil prin dozarea metanefrinelor i normetanefrinelor urinare pe 24 h, ideal n timpul unui puseu de tensiune E. Se realizeaz explorri morfologice prin scanner sau RMN suprarenal, scintigrafie cu MIBG 85. Semne evocatoare pentru hiperaldosteronismele primare sunt urmtoarele: (56) A. Hiperkaliemie sever B. Hipokaliemie sever C. Alcaloz metabolic D. Kaliurez important E. Acidoz metabolic 86.Criza acut hipertensiv este definit prin: (57) A. Cretere brutal a presiunii arteriale peste cifrele obinuite, n practic, o TAs180 mmHg i/sau TAd110 mmHg B. Cretere brutal a presiunii arteriale peste cifrele obisnuite,
17

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

n practic, o TAs220 mmHg i/sau TAd130 mmHg C. Apare la un pacient de obicei normotensiv (spontan sau sub efectul unui tratament antihipertensiv) D. Cretere brutal a presiunii arteriale peste cifrele obisnuite, n practic, o TAs180 mmHg i/sau TAd110 E. Apare la un pacient cu valori ale HTA crescute permanent(HTA rezistent) 87.n care din urmtoarele situaii se va avea n vedere dignosticul de HTA secundar(pag.55): A. HTA la subiectul 65 ani B. HTA la subiectul tnr C. HTA rezistent D. HTA malign E. HTA cu apariie i agravare rapid 88. Care din urmtoarele afirmaii sunt FALSE referitor la tratamentul medicamentos al HTA: (54) A. Tratamentul debuteaz n caz de persistent a TA crescute dup 3-6 luni de respectare riguroas a regulilor igieno-dietetice B. n caz c TA int nu se atinge ntr-un termen de cel puin 15 zile este necesar uneori sa se recurg la biterapie, tri-terapie, chiar quadri-terapie C. Cele 5 clase terapeutice de utilizat de prima intenie sunt: diuretice, betablocante, IEC, inhibitori calcici i antagonistii receptorilor angiotensinei III (IEC) D. Debuteaz numai cu monoterapie E. De a 2 intenie se vor utiliza aliskiren, alfablocante i antihipertensoare centrale 89. Pulsul paradoxal urmtoarele afeciuni: (59) apare n

A. B. C. D. E.

Tamponad Infarct al ventriculului drept Embolie pulmonar sever Coarctaie de aort Defect septal interventricular

90. ECG este dificil interpretabil sau neinterpretabil n urmtoarele situaii: (60) A. Daca pacientul este purttor al unui stimulator cardiac B. Daca pacientul este sedat C. Daca este prezent un bloc de ramur stng D. Daca pacientul are o hipertrofie ventricular stng major E. Daca pacientului i se administreaz digitalice sau sufer de alte tulburri metabolice (diskaliemie) 91. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la durerile funcionale sunt adevrate: (63) A. Nu reprezint un diagnostic de eliminare B. Sunt precordialgii submamare pongitive C. Sunt frecvente la femeia tnr neurotonic D. Apar la pacienii cu prolaps valvular mitral E. Apar la pacienii cu stenoz mitral 92. Modificarile ECG care apar n anevrismul ventriculului stng sunt urmtoarele: (37) A. Supradenivelare ST discret, fix, neevolutiv B. Nu apare unda Q C. Apare unda T gigant D. Supradenivelare ST corectat de trinitrin E. Apare unda Q cel mai frecvent n V2V3V4 93. Dezechilibrul raportului aport/consum de oxigen al miocardului (MVO2) depinde de: (64)
18

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. B. C. D.

Nivelul de stres Medicaie Frecvena cardiac Tensiunea parietal miocardului E. Sexul pacientului

D. Tratamentul este contraindicat n cazul ocului cardiogenic E. Nu se administreaz betablocante n caz de tahicardie ventricular susinut 98. Conform clasificrii internaionale Killip, stadiul II presupune existena urmtoarelor modificri: (71) A. Raluri sibilante care nu depsesc jumatate din cmpurile pumonare B. Infarct miocardic necomplicat C. Edem pulmonar D. Raluri crepitante care nu depesc jumatate din cmpurile pulmonare E. Mortalitate n faza acut: 30% 99.Infarctul ventriculului drept beneficiaz de urmtoarele principii de tratament: (71) A. Coronarografie de urgen n vederea unei angioplastii B. Se administreaz substane inotrope C. Se recomand administrarea de diuretice D. Se va efectua umplere vascular (coloizi) E. Se vor evita derivaii nitrai 100. Sunt complicaii precoce ale infarctului miocardic: (71) A. Moarte subit prin fibrilaie ventricular, asistolie, bradicardie sau disociere electromecanic B. Sindrom Dressler C. Insuficien mitral prin ruptur sau diskinezie de pilier D. oc cardiogenic E. Anevrism ventricular 101. Care dintre urmtoarele patologii NU reprezint etiologii rare ale anevrismului de aort abdominal: (75) A. Distrofia mediei: boala Marfan, Elher Danlos
19

94. Care din urmtoarele patologii reprezint contraindicaii ale testelor de ischemie: (65) A. Insuficiena cardiac sever B. Infarct miocardic care dateaz de mai puin de 5 zile C. Cardiomiopatia obstructiv simptomatic D. Tulburri de ritm atrial E. Stenoza aortic strns simptomatic 95. n care din urmtoarele derivaii apar modificri n caz de infarct anterior ntins: (69) A. V1, V2, V3 B. V7, V8, V9 C. DI, aVL D. V4, V5, V6 E. V3R, V4R, VE 96. Care din urmtoarele variante prinvind creterea CPK-MB sunt adevrate: (69) A. Se pozitiveaz la 2 ore B. Vrful la 12-24 ore C. Se normalizeaz n ziua 2 D. Se normalizeaz n ziua 3 E. Se pozitiveaz la 12 ore 97. Despre indicaiile tratamentului cu betablocante n tratamentul sindromului coronarian acut cu supradenivelare permanent de segment ST sunt adevrate urmtoarele: (70) A. Tratamentul este indicat dac pacientul prezint HTA sever B. Tratamentul este contraindicat n caz de infarct al ventriculului drept C. Tratamentul este indicat n caz de infarct inferior

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. C. D. E.

Boala Horton Ateroscleroza Trombangeita Buerger Boala Takayasu

A. B. C. D. E.

Varicele complicate Coarctaie de aort Anevrism arterial Canal lombar strmt Disecie de aort

102. Dintre complicaiie anevrismului de aort abdominal, sindromul de fisurare se caracterizeaz prin urmtoarele semne i simptome: (76) A. Durere abdominal spontan, violent cu contractur abdominal B. Durere abdominal nsoit de hemoragie digestiv superioar C. Mas batant i dureroas la palpare, uneori de dimensiune crescut D. Colaps n general moderat E. Colaps rapid mortal 103. Care din urmtoarele variante reprezint indicaii de tratament curativ n cazul unui pacient cu anevrism de aort abdominal: (76) A. Anevrism voluminos (diametrul mai mare sau egal cu 5 cm) B. Anevrism cu evoluie rapid (+1 cm ntr-un an) C. Anevrismul este simptomatic sau complicat D. Anevrism voluminos (diametrul mai mare sau egal cu 1 cm) E. Anevrism cu evoluie lent (+1 cm n 2 ani) 104. Arterita diabetic prezint urmtoarele caracteristici: (77) A. Este mai frecvent B. Este mai tardiv C. Asociaz tulburri trofice distale D. Este mai difuz E. Nu este influenat de prezena aterosclerozei 105. Diagnosticul diferenial al ACOMI n prezena claudicaiei intermitente se realizeaz cu urmtoarele afeciuni: (78)
20

106. Care din urmtoarele variante NU constituie indicaii de tratament n ACOMI stadiul II: (80) A. Tratament antiagregant plachetar + statine + IEC B. Se vor iniia proceduri de reeducare a mersului C. n caz de ameliorare se va monitoriza o data la 2 ani D. Revascularizare mai precoce n caz de leziune distal E. Administrare de prostaglandine i.v. 107. Ischemia acut a membrelor prin mecanism embolic poate fi provocat de urmtoarele patologii: (81) A. Stenoza mitral B. Mixom C. Disecia aortic D. Cardiomiopatie obstructiv E. Anevrism arterial 108. Semne neurologice care constituie un indicator de gravitate n ischemia acut a membrelor sunt urmtoarele: (82) A. Anestezie B. Deficit motor C. Hipoestezie D. Hiperestezie E. Tulburri trofice cutanate 109. Care din urmtoarele elemente orienteaz diagnosticul spre ischemia acut a membrelor prin tromboz ateromatoas: (82) A. Ischemie mai puin sever B. Ischemie sever franc C. Toate celelalte pulsuri sunt prezente D. Debut acut

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Imagini de tromboz pe arterele patologice 110. Din punct de vedere fiziopatologic gravitatea ischemiei acute a membrelor depinde de: (81) A. Starea reelei arteriale preexistente B. Nu depinde de prezena unei tromboze venoase asociate C. Cantitatea de ioni de H+ eliberat D. Sediul obstruciei E. Viteza de instalare 111. Care din urmtoarele variante reprezint mecanisme compensatorii la nivel periferic care apar n insuficiena cardiac la adult: (84) A. Activarea sistemului reninangiotensin-aldosteron B. Activarea secreiei de endotelin C. Inactivarea secreiei de prostaglandine D. Activarea secreiei de arginin, vasopresin E. Dilatare si hipertrofie a ventriculului stng 112. Efectele negative, duntoare, ale activrii adrenergice ca mecanism compensator n insuficiena cardiac la adult sunt urmtoarele: (84) A. Tahicardie B. Creterea presarcinii C. Efect aritmogen D. Creterea postsarcinii E. Creterea muncii cardiace 113. Endocrinopatii cu afectare miocardic care produc insuficien ventricular stng prin alterarea funciei musculare sunt urmtoarele: (85) A. Sindrom Conn B. Feocromocitom C. Acromegalie D. Diabet E. Sindrom Cushing

114.Insuficiena cardiac sistolic cu debit crescut NU apare n: (85) A. Anemie cronic B. Caren de vitamin B6 C. Tireotoxicoz D. Fistul arteriovenoas congenital sau dobndit E. Comunicare interventricular congenital sau dobndit 115. Un pacient cu insuficien cardiac sistolic poate prezenta la asculia cardiac urmtoarele semne: (86) A. Tahicardie B. Semnul Carvalho C. Galop protosistolic D. Galop telesistolic E. Zgomotul 2 accentuat n focarul pulmonarei ca dovad a unei HTAP asociate 116. Dispneea este foarte probabil de origine cardiac dac: (87) A. BNP < 400pg/ml B. NT-proBNP >2000 pg/ml C. BNP > 400pg/ml D. NT-proBNP <2000 pg/ml E. NT-proBNP < 400pg/ml 117. Care din urmtoarele investigaii se efectueaz sistematic la pacientul cu insuficien cardiac sistolic la adult: (87) A. Hemoleucogram B. Nu prezint interes dozarea uricemiei, calcemiei i fosforemiei C. Serologie HIV 1-2 dac subiectul este tnr D. Bandelet urinar E. Bilan hepatic complet 118.Constituie factori de decompensare ai insuficienei cardiace sistolice la adult urmtorii: (88) A. Tratament bradicardizant sau inotrop negativ B. Puseu de hipertensiune C. Suprainfecie bronic sau pneumonie
21

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Prezenta varicelor la nivelul membrelor inferioare E. Consum crescut de nicotina 119. Factori de prognostic negativ biologici ai insuficienei cardiace sistolice la adult sunt urmtorii: (89) A. Nivelul BNP sczut B. Hiponatremie C. Insuficien renal D. Hiperbilirubinemie E. Poliglobulie 120. Betablocantele care dein autorizaie de punere pe pia n insuficiena cardiac sunt: (89) A. Bisoprolol B. Atenolol C. Propanolol D. Labetalol E. Carvedilol 121. Tratamentul edemului pulmonar acut cu TAs < 100 mmHg se face cu: (92) A. Furosemid 1mg/kg iv cu repetare, pentru a obine o diurez de aproximativ 2-3 l /24h B. Derivai nitrai intravenos C. Oxigenoterapie nazal D. Amine cu activitate inotrop: dobutamin E. Anticoagulare preventiv sau eficient n funcie de cardiopatia subiacent i factorii declanatori 122. Constituie indicaii de implantare a unui defibrilator implantabil, ca modalitate de tratament nefarmacologic al insuficienei cardiace stngi sistolice urmtoarele: (90) A. Stop cardiac prin FV sau TV fr cauz acut sau reversibil B. Pacient n clasele NYHA III-IV sub tratament medical optim care prezint o cardiopatie cu ventricul stng dilatat(DTDVS>30mm/m2) i
22

FEVS35%, n ritm sinusal i un QRS larg(120ms) C. Pacienii coronarieni de clasa NYHA II-III cu o FEVS30% msurat cel puin o lun dup un infarct sau 3 luni dup un gest de revascularizare(chirurgie sau angioplastie) D. TV susinut spontan, ru tolerat, n absena anomaliei cardiace pentru care un tratament medical sau o ablaie nu pot fi realizate sau nu au reuit E. Apariia unei TV sau a unei FV n faza acut a unui SCA 123. Constituie mijloace de asisten circulatorie care pot fi utilizate n timpul puseelor de oc cardiogenic, refractar la tratamentul farmacologic, urmtoarele: (91) A. Implantarea de pacemaker tricameral B. Asisten circulatorie extern biventricular C. Inim artificial total D. Contrapulsaie aortic E. Contrapulsaie a venei cave 124. Pacientul cu insuficien cardiac diastolic poate prezenta urmtoarele modificri pe radiografia toracic: (91) A. Cardiomegalie (ICT> 0.7) B. Revrsate pleurale C. Hipertofii atriale si ventriculare stngi adesea marcate D. Cardiomegalia este absent E. Nu apare suprancrcare pulmonar 125. Referitor la administrarea de digitalice n tratamentul insuficienei cardiace sistolice sunt FALSE urmtoarele: (90) A. Amelioreaz mortalitatea B. Nu reduce numarul de spitalizri C. Sunt indicate n caz de fibrilaie atrial permanent cu transmitere ventricular lent

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Nu amelioreaz mortalitatea E. Reduce numarul de spitalizri 126. Transplantul cardiac este contraindicat n urmtoarele situaii: (91) A. Vrsta> 60-65 ani B. HTA precapilar C. Existena aterosclerozei D. Existena unei neoplazii E. Stare psihic compatibil 127. Factori de prognostic negativ clinici ai insuficienei cardiace sistolice sunt urmtorii: (89) A. Cretere n greutate involuntar B. Cardiopatie ischemic C. Antecedente de moarte subit resuscitat D. Lipotimii, sincope E. Stadiul NYHA III/IV 128. Tratamentul etiologic al insuficienei cardiace sistolice se refer la: (89) A. Administrarea de IEC B. Revascularizare n caz de coronaropatie C. nlocuire valvular n caz de valvulopatie D. Vaccinare antigripal i antipneumococic E. Implantare de pacemaker 129. Sunt afirmaii adevrate referitoare la tratamentul cu inhibitori de calciu n tratamentul insuficienei cardiace sistolice: (90) A. Nu modific prognosticul B. Reduce mortalitatea C. Reduce numarul de spitalizri D. Sunt recomandai ca antihipertensive de prim intenie E. Se utilizeaz ca antihipertensive dac HTA persist dup tratamentul cu diuretice, IEC i betablocante

130. Tratamentul insuficienei cardiace distolice presupune urmtoarele: (91) A. Este diferit de tratamentul insuficienei cardiace sistolice B. Reducerea ponderal este important C. Controlul hipotensiunii arteriale D. Restaurarea ritmului sinusal E. Controlul hipertensiunii arteriale 131. Care din urmtoarele variante referitoare la SCA (Sindrom coronarian acut) sunt adevrate: (67) A. Definete orice durere toracic de alur anginoas care survine de novo, n mod prelungit sau de agravare recent la un pacient cu sau fr antecedente coronariene B. Se asociaz cu supradenivelare permanent de ST dac trombul nu este complet ocluziv C. Apare secundar unei ruperi (fisuri) a unei plci ateromatoase, cel mai adesea tnr D. Nu apare vasoconstricia E. Un SCA(ST-) poate evolua ctre un SCA(ST+) 132. Diagnosticul de infarct pe cale de constituire se pune pe baza urmtoarelor semne i simptome: (69) A. Durere anginoas trinitrorezistent de peste 30 minute B. Durere asociat unei supradenivelri a segmentului ST C. Pentru diagnostic este necesar s avem creteri ale Troponinei si Mioglobinei D. Diagnosticul se pune doar atunci cand apare unda Q pe ECG E. Durere anginoas trinitrorezistent care dureaz mai puin de 5 minute 133. Markerii de necroz miocardic sunt utili n urmtoarele situaii: (69)
23

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Pentru a ncepe tratamentul B. n caz de ndoial asupra diagnosticului C. Cu titlu de prognostic (vrf enzimatic) D. Cronologic pentru a data necroza E. Pentru a diferenia un SCA(ST+) de un SCA(ST-) 134. n care din urmtoarele derivaii apar modificri n caz de infarct inferior extins la ventriculul drept: (69) A. V1, V2, V3 B. V7, V8, V9 C. DII, DIII, aVF D. DII, DIII, aVL E. V3R, V4R, VE 135. Despre blocurile atrioventriculare care apar ca i complicaie n infarctul inferior se pot spune urmtoarele: (71) A. Blocul nodal este benign, tranzitoriu cu scpare ventricular eficace B. Blocul nodal se trateaz cu atropin C. Leziunea se gseste la nivelul ramurilor fasciculului His D. n BAV grad 2,3 prost tolerate se implanteaz de prim intenie o sond de cardiostimulare E. Apariia blocului traduce o necroz ntins 136. Reprezint tipuri de bioproteze urmtoarele: (93) A. Hetererogrefe: pornind de la valve (sau de la pericard) porcin sau bovin B. Homogrefe: valve mitrale, aortice sau pulmonare prelevate de la cadavru C. Homogrefe: prelevate de la pacientul n cauz D. Bioproteze stentless: fr armtur E. Valve cu aripioare duble

137. Care din urmtoare variante reprezint indicaii pentru utilizarea valvelor mecanice: (94) A. Subiecii tineri<65 ani B. Pacienii cu risc sczut de degenerescen pe bioprotez C. Pacient deja sub tratament anticoagulant pentru o alt protez mecanic cardiac D. Dorina pacientului nu reprezint o indicaie E. Pacient deja sub tratament anticoagulant pentru o alt cauz: disfuncie ventricular stng sever, FiA, stare de hipercoagulabilitate 138. Urmtoarele afirmaii legate de endocardita precoce la purttorii de valve i proteze vasculare sunt adevrate: (94) A. Precoce nseamn la mai puin de 1 lun dup chirurgie B. Diagnosticul diferenial se face cu mediastinita C. Localizarea aortic este de 5 ori mai frecvent D. Tratamentul medicamentos este suficient, neexistnd nevoia unei intervenii chirugicale pentru inlocuirea protezei E. Sunt datorate n special stafilococului i a bacililor gram negativi 139. Degenerescena bioprotezei este mai frecvent la: (95) A. Subiecii tineri B. Subiecii btrni C. Pacienii diabetici D. Pacienii cu insuficien renal E. Pacienii cu hiperparatiroidie 140. Urmtoarele afirmaii legate de hemoliza extracorpuscular la purttorii de valve i proteze vasculare sunt FALSE: (95) A. Apare o anemie minim/moderat asociat uneori unui subicter conjunctival

24

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Anemia este regenerativ cu semne de hemoliz (hiperbilirubinemie liber, haptoglobin crescut, LDH ridicat) C. Nu apar schizocite pe frotiu D. Hemoliz fiziologic daca LDH > 2N E. Formele importante sau evolutive vor trebui s conduc la cutarea unei dezinserii, tromboze, sau a unei endocardite 141. Grupul HACEK include urmtorii germeni: (98) A. Haemofilus B. Cardiobacterium C. Kingella D. E.coli E. Brucella 142. Sunt clasificate n grupa A de cardiopatii cu risc crescut de endocardit infecioas urmtoarele: (97) A. Antecedente de endocardit infecioas B. Bicuspidie aoric C. Antecedente de plastie mitral cu implantare de inel protetic D. Cardiomiopatie obstructiv E. Proteze valvulare mecanice 143. Agenii etiologici ai endocarditelor cu hemoculturi negative sunt urmtorii: (97) A. Streptococi deficieni B. Germeni din grupul HACEK C. Chlamidia (quintana i henselae) D. Fungii E. Streptococ bovis 144. Bilanul clinic al endocarditei infecioase poate evidenia urmtoarele semne i simptome: (98) A. Purpur peteial descris clasic la nivel palmoplantar B. Febr C. Hepatomegalie D. Splenomegalie E. Anevrisme micotice periferice
25

145. Markerii imunologici care apar n endocarditele subacute sunt: (98) A. C3-C4-CH50 B. Crioglobulinemie C. Latex Waaler Rose D. CRP E. TFA VDRL 146. Criteriile Duke permit punerea diagnosticului de endocardit sigur dac: (99) A. Sunt prezente 3 criterii minore B. Examenul anatomopatologic regsete un aspect al endocarditei C. Sunt prezente 2 criterii majore D. Sunt prezente 3 criterii minore i unul major E. Este prezent un criteriu major i unul minor 147. Fac parte din criteriile Duke minore urmtoarele: (99) A. Febr > 38 C sau <36 C B. Fenomene imunologice: Nodul Osler, pete Roth, factor reumatoid C. Fenomene vasculare: embolie, hemoragie intracracranian, anevrism micotic D. Hemoculturi pozitive care nu rspund criteriilor majore E. Valvulopatie sau alt condiie cardiac favorizant sau toxicomanie i.v. 148. Examene morfologice pentru a identifica poarta de intrare n endocardita infecioas sunt urmtoarele: (99) A. Scintigrafie osoas/RMN n caz de dureri rahidiene asociate B. Ecografie sau PET-CT abdomino-pelvin C. Radiografie a sinusurilor D. Body-scanner pentru a cuta anevrisme micotice sau emboli septici E. Radiografie osoas

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

149. Vegetaiile din endocardita infecioas au risc crescut embolic n urmtoarele situaii, CU EXCEPIA: (99) A. Dimensiunea >10 mm B. Mobilitate sczut C. Sediu aortic D. Forma pediculat E. Sediu pulmonar 150.Sunt factori de prognostic negativ ecocardiografici n endocardita infecioas, urmtorii: (100) A. Vegetaii largi > 15 mm B. Disfunie sever de protez C. HTA D. Stenoz aortic sau mitral E. Endocardit cu BGN sau fungi 151. Cauze de febr persistent dupa 7 zile de antibioterapie n cazul endocarditei infecioase sunt urmtoarele: (101) A. Flebit B. Persistena porii de intrare C. Anevrism micotic D. Complicaii renale: Insuficien renal E. Complicaii embolice: Miocardit(emboli coronari), abces miocardic, alte embolii septice (renale, splenice), AVC 152. Tratamentul de prim intenie dac avem de a face cu o endocardit infecioas pe protez cu hemoculturi negative se face cu: (102) A. Penicilin G 12-24 MU/zi B. Ceftriaxon C. Vancomicin D. Rifampicin E. Gentamicin 153. Tratamentul chirurgical al endocarditei infecioase NU se realizeaz n extrem urgen n urmtoarele situaii: (102) A. IA sau IM severe, secundare endocarditei, cu semne clinice
26

B. C.

D. E.

persistente de insuficien ventricular stng sau semne de proast toleran hemodinamic Endocardit fungic sau cu organisme multirezistente Insuficien cardiac sever sau rebel secundar unei regurgitri masive Endocardit cu risc embolic crescut Dezinserie sau tromboz obstructiv de protez

154. ECG n pericardita acut evideniaz urmtoarele modificri: (104) A. Supradenivelare ST difuz, fr semn n oglind, concav n sus B. Microvoltaj constant (amplitudine QRS<5mm) C. Supradenivelare a segmentului PQ, uor de dovedit D. Tahicardie sinusal, tulburri de ritm atrial E. Alternan electric 155. Examinrile biologice sistematice realizate pentru diagnosticul pericarditei acute sunt urmtoarele, CU EXCEPIA: (105) A. Sindrom inflamator B. Bilan tiroidian C. Dozarea markerilor tumorali D. Serologie HIV E. Enzime pancreatice 156. Diagnosticul ecocardiografic al tamponadei cardiace se pune pe existena urmtoarelor semne: (107) A. Revrsat n general circumferenial i abundent B. Aspect de swinging heart C. Adiastolie a cavitilor drepte D. Variaii importante ale fluxurilor transvalvulare n timpul respiraiei E. Aspect n dip-plateau al presiunilor intraventriculare drepte

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

157. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la miopericardit NU sunt adevrate: (106) A. Prezentarea clinic este cea a unei pericardite maligne, asociat unui tablou de insuficien cardiac B. Ecocardiografia este examenul de elecie pentru diagnostic C. Pe ECG apare pseudo-unda Q de necroz D. Insuficiena cardiac poate ajunge pana la oc cardiogenic E. Nu se trateaz cu analgezice 158. Tratamentul simptomatic al pericarditei acute se face astfel: (106) A. Antiinflamator nesteroidian (aspirin) n doze descresctoare timp de 3 sptmni paracetamol n caz de durere persistent sub aspirin B. Spitalizare indiferent de forma de boal C. Repaus D. Concediu medical E. Oprirea tratamentului anticoagulant 159. Frectura pericardic se caracterizeaz prin: (104) A. Zgomot ce persist n apnee B. Zgomot superficial sistolic C. Zgomot foarte variabil n timp D. Zgomot auzit mai bine n decubit dorsal E. Zgomot ce apare exclusiv n tamponad 160. Diagnosticul diferenial tamponadei cardiace se face urmtoarele afeciuni: (107) A. Embolie pulmonar masiv B. Pleurezie stng C. Miocardit viral D. Infarct al ventriculului drept E. Pneumotorax compresiv al cu

161. Cele mai frecvente cauze de apariie ale pericarditei constrictive sunt: (107) A. Pleurezia tuberculoas B. Pleurezia HIV C. Pleurezia postradioterapeutic D. Pleurezia postoperatorie E. Pleurezia provocat de boli de sistem: lupus, poliartrit reumatoid 162. Insuficiena aortic acut poate avea urmtoarele etiologii: (108) A. Hipertensiune arterial sever B. Disecia aortic C. Traumatismul toracic D. Sifilis E. Endocardita infecioas acut

163. Caracterizeaz etiologia degenerativ sau distrofic a insuficienei aortice cronice: (108) A. Este cea mai frecvent valvulopatie n rile industrializate B. Afecteaz pacienii peste 60 ani C. Valvele sunt ngroate, calcificite i cu mobilitatea diminuat D. Poate aparea n cadrul bolii Marfan E. Insuficiena aortic + dilatarea aortei ascendente = boala anuloectaziant 164. Ascultaia pacientului cu insuficien aortic evideniaz urmtoarele semne: (109) A. Suflu protodiastolic fin, dulce, cu caracter aspirativ, cu maxim n focarul aortic, i iradiere spre apendicele xifoid, de-a lungul marginii stngi a sternului B. Click mezositolic urmat de un suflu telediastolic C. Suflu holodiastolic n focarul aortic D. Suflu diastolic Flint n focarul mitral

27

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Galop protodiastolic: traduce creterea presiunii telediastolice a ventriculului stng 165. Ecografia transesofagian prezint urmtoarele indicaii n diagnosticul insuficienei aortice: (110) A. Slab ecogenicitate B. Suspiciune de endocardit C. Insuficien cardiac D. Dilatarea aortei ascendente E. Disecie aortic 166. Reprezint posibile complicaii ale insuficienei aortice urmtoarele: (110) A. Moarte subit B. Endocardit C. Insuficien cardiac D. Disecie aortic E. Tulburri de ritm ventriculare dar nu i supraventriculare 167. Reprezint indicaii chirurgicale, urmtoarele criterii ecografice n caz de insuficien aortic sever asimptomatic: (111) A. Calcificri aortice moderat severe B. DTSVS >40 mm C. FEVS < 50% D. Aorta ascendent dilatat55 mm E. DTSVS <45 mm 168. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz boala Barlow: (112-113) A. Este o patologie rar ce afecteaz femeia tnr B. Reprezint etiologia distrofic a insuficienei mitrale C. Valvele sunt fine, pelucide, cordajele sunt alungite D. Ascultaia percepe un click mezosistolic urmat de un suflu telesistolic E. Valvele prolabeaz n atriul stng 169. Stadiul 2 al clasificrii Carpentier se caracterizeaz prin: (112) A. Amplitudinea micrilor valvelor este crescut
28

B. Este vorba de un prolaps valvular C. Jocul valvular este limitat cu o nchidere insuficient a valvei D. Poate fi de origine ischemic sau de urigine reumatismal E. Apare din cauza unei perforri a valvei 170. Sunt semne funcionale prezente n insuficiena mitral urmtoarele: (113) A. Hemoptizii frecvente B. Dispnee C. Durere torac D. Palpitaii legate de o fibrilaie atrial, frecvent asociat valvulopatiilor mitrale E. Astenie , fatigabilitate de efort 171.Bilanul clinic al insuficienei mitrale prin ruptur de cordaje poate evidenia urmtoarele modificri: (113) A. Febr n caz de endocardit B. Durere toracic n caz de infarct C. Pocnitur n piept (lovitur de bici) asociat unei dureri toracice prelungite D. Nu apare dispnee E. Dispnee ce trdeaz un edem pulmonar acut 172. Urmtoarele afirmaii legate de fiziopatologia insuficienei mitrale sunt FALSE: (113) A. n cursul diastolei, sngele este ejectat n aort i, n mod retrograd, n atriul stng B. Regurcitarea provoac o dilatare a atriului stng C. n stadiul tardiv apare o insuficien cardiac stng D. Ventriculul stng se dilat apoi se hipertrofiaz E. n insuficiena mitral acut datorit mecanismului compensator apare creterea brutal a presiunii n capilarele pulmonare i apare edemul pulmonar

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

173. Urmtoarele afirmaii legate de insuficiena mitral sunt adevrate: (112115) A. Evoluia este lent, insuficiena mitral rmne mult timp asimtomatic B. n boala Barlow au fost raportate tulburri de ritm supraventricular (fibrilaie atrial) i accidente embolice C. DTSVS >45 mm reprezint indicaie de nlocuire valvular sau de plastie mitral D. Anvelopa jetului regurgitat se observ cu ajutorul Doppler-ului continuu i pulsat E. Etiologia funcional este cea mai frecvent 174. Insuficiena mitral acut poate avea urmtoarele etiologii: (112) A. Ruptur de cordaje B. Ischemic n cursul unui infarct miocardic anterior prin ruptura unui vrf al pilierului posterolateral C. Mixom al atriului stng D. Endocardit acut prin ruptur de cordaje E. Traumatism toracic 175. Urmtoarele afirmaii legate de fiziopatologia stenozei aortice sunt adevrate: (116) A. Pentru un debit cardiac normal, o stenoz strns antreneaz un gradient mediu ventricul stng/aort de 20-40 mm Hg B. Stenoza strns apare pentru suprafee mai mici de 1 cm2 C. Debitul cardiac crete insuficient la efort D. Angorul se explic doar prin ateroscleroza asociat unui debit insuficient la efort E. Ca o consecin in amonte, apare hipertrofia ventricular stng compensatorie

176.

Care din urmtoarele afirmaii referitoare la boala Mnckeberg NU sunt adevrate: (116) A. Reprezint cauza cea mai frecvent n rndul pacienilor peste 50 ani B. Sunt prezente calcificri ale valvelor care se pot ntinde pe sept C. Asociaz dilatarea aortei ascendente D. Este prezent degenerescena mixoid a valvelor care se ngroa si devin redundante E. Poate fi congenital

177. Stenoza aortic prezint urmtoarele semne funcionale: (117) A. Angor B. Suflu mezosistolic ejecional, aspru, maximal n focarul aortic, iradiat la nivelul axilei C. Sincop D. Palpitaii legate de extrasistole sau de trecerea n FiA paroxistic E. Suflu mezosistolic ejecional, aspru, maximal n focarul aortic, iradiat la nivelul vaselor gtului 178. Stenoza aortic poate avea urmtoarele etiologii: (116) A. Bicuspidia aortic B. Boala Barlow C. Sindromul Laubry i Pezzi D. Reumatism articular acut E. Stenoza supra- sau subvalvular congenital 179. Diagnosticul diferenial al stenozei aortice se face cu urmtoarele patologii: (118) A. Insuficiena mitral B. Cardiomiopatia obstructiv C. Comunicarea interventricular D. Coarctaia de aort E. Persistena canalului arterial 180. Care din urmtoarele patologii constituie posibile complicaii ale stenozei aortice: (118)
29

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Insuficiena cardiac B. Doar tulburri de ritm ventriculare C. Endocardit bacterian D. Embolii calcare E. Tulburri de conducere de grad nalt 181. Din punct de vedere fiziopatologic, returul venos este asigurat prin: (120) A. Presiunea rezidual a reelei venoase B. Pompa muscular sural C. Presiunea pozitiv generat de respiraie D. Continena valvulelor E. Apsarea boltei plantare 182. Clasa 2 a severitii funcionale a insuficienei venoase cronice conform clasificrii Porter asociaz: (121) A. Insuficien venoas cronic moderat B. Prezena semnelor funionale cu sau fr semne obiective de staz C. Tulburri trofice evidente fr ulcer sau fr antecedente de ulcer D. Tulburri trofice cu ulcer E. Insuficien venoas cronic minor 183. Sunt afirmaii adevrate referitoare la ulcerul varicos urmtoarele: (122) A. Este unic B. n general este dureros C. Sediul maleolar extern D. Margini netede E. Este de mari dimensiuni 184. Tratamentul medical al insuficienei venoase cronice se realizeaz cu: (123) A. Medicamente venotonice B. Crenoterapie C. Scleroza varicelor cu ageni fizici sau cu laser D. Stripping al venei safene interneexterne

E. Ridicarea membrelor inferioare pentru a asigura o drenare postural n timpul somnului 185. Care din urmtoarele variante referitoare la riscul hemoragic la pacienii carora li se administreaz heparin sunt adevrate: (124) A. Este mai crescut la pacienii carora li se administreaz heparina nefracionat B. Crete cu vrsta C. Este crescut de anumite patologii: insuficien renala sau hepatic D. Depinde de calitatea respectrii tratamentului E. Nu depinde de administrarea simultan a altor antitrombotice (antiagregante plachetare) 186. Trombocitopenia indus de heparin tip 2 se caracterizeaz prin urmtoarele, CU EXCEPIA: (125) A. Are ca mecanism de apariie agregarea plachetar B. Apar tromboze arteriovenoase multiple C. Poate fi progresiv i asimptomatic D. Trombocite >100.000/ml sau > 40% E. Este rar 187. Tratamentul hemoragiilor minore aparute sub tratament cu AVK (Antivitamina K) se face prin: (126) A. Spitalizare B. Vitamina K per os daca INR>6 C. Diminuare sau oprirea tranzitorie a AVK D. Administrare de PPSB uman E. Control al INR la 30 minute dup administrare de PPSB apoi la 12 ore 188. Sunt contraindicaii absolute ale administrarii tromboliticelor, CU EXCEPIA: (128) A. AVC ischemic < 6 luni B. Endocardit infecioas
30

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Sarcin sau prima saptmn postpartum D. Disecie aortic E. Tratament cu AVK 189. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la heparine, sunt adevrate: (128-131) A. n timpul tratamentului, trombocitele se dozeaz o dat pe sptmn B. Pot aprea ca i efecte adverse osteoporoza i hipokaliemia C. Disecia aortic reprezint o contraindicaie relativ D. nainte de tratament se va depista o anomalie a hemostazei sau a coagulrii E. Fondaparinux este obinut izolnd pentazaharidul 190. Factorii de coagulare a cror producere depind de vitamina K sunt urmtorii: (132) A. Protrombina(II) B. Proconvertina(VII) C. Factorul antihemolitic B(VIII) D. Factorul antihemolitic A(IX) E. Proteina C i S 191.Care din urmtoarele medicamente diminueaz fixarea proteic a AVK: (134) A. AINS B. Amiodarona C. Sulfamide antibiotice sau hipoglicemiante D. Fenitoina E. Miconazol 192. Dintre antiagregantele plachetare, anti-GPIIb/IIIa se pot administra n urmtoarele situaii: (137) A. SCA ST- cu risc crescut B. SCA ST+ n sala de cateterism n caz de tromb masiv C. Angioplastie coronar complex D. AVC E. FiA cu risc embolic crescut

193. Sunt posibile efecte secundare ale administrrii de furosemid, datorate hiperaldosteronismului secundar urmtoarele: (138) A. Alcaloz metabolic B. Hipercloremie C. Hipocloremie D. Hipokaliemie E. Deshidratare extracelular 194. Care din urmtoarele patologii NU constituie indicaii de administrare a diureticelor tiazidice: (139) A. Hipercalcemie B. Hipertensiune arterial C. Diabet insipid hipotalamic D. Hipercalciurie E. Edeme de origine renal, hepatic sau cardiac 195. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la diureticele care economisesc potasiu, sunt adevrate: (139-140) A. Au efecte antiandrogenice i inductoare enzimatice B. Pot fi adevrai antagoniti ai aldosteronului (amilorid i triamteren) sau pseudoantagoniti ai aldosteronului (spironolacton) C. Per os au o durat de aciune foarte variabil (8-72 ore) D. Triamterenul poate produce litiaz urinar E. Sunt indicate n insuficiena cardiac 196. n tetralogia Fallot avem urmtoarele modificri: (1124) A. Comunicare interventricular B. Stenoz pulmonar C. Insuficien pulmonar D. Dextrorotaie cardiac E. Shunt dreapta-stnga 197 Semne de insuficien cardiac la sugar i copil mic sunt urmtoarele: (1123) A. Polipnee B. Falimentul curbei ponderale
31

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Durere toracic D. Cianoz E. Tahicardie 198. Edeme unilaterale ale membrelor inferioare apar n: (1346) A. Tromboflebit B. Filarioz C. Metastaz ganglionar a unui cancer D. Erizipel E. Insuficien venoas 199. Regimul dietetic presupune scderea proteinelor n urmtoarele patologii: (1272) A. Sindrom nefrotic B. Insuficien cardiac C. Insuficien renal D. Hepatopatie alcoolic E. Obezitate 200. Suflurile cardiace funcionale la copil au urmtoarele caracteristici clinice: (1123) A. Timp ascultatoriu sistolo-diastolic scurt B. Invariabil cu poziia i/sau ciclul respirator C. Iradiaz foarte puin D. Intensitate sub 3/6, timbru dulce, niciodata aspru, rztor E. Zgomotele cardiace sunt normale Punctaj complement multiplu: _____ PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

32

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril II
Capitolele: Pneumologie, Reanimare Medical, Neurologie, Boli infecioase, Hepato-gastroenterologie Autor: Cristian Pristavu COMPLEMENT SIMPLU 1. Una dintre urmtoarele variante este cauz de dispnee acut fr zgomote anormale: (143) A. Edemul Quincke B. EPA C. Tamponada pericardic D. Pleurezia masiv E. Pneumopatia acut infecioas 2. Conform clasificrii NYHA, dispneea la eforturi uoare apare: (144) A. n stadiul I B. n stadiile II, IV C. Doar n stadiul II D. n stadiul III E. n stadiul IV 3. n diagnosticul alergiilor respiratorii la adult, despre testele cutanate este FALS urmtoarea afirmaie: (149) A. caut prezena anticorpilor nespecifici la nivelul macrofagelor cutanate B. tehnica cea mai utilizat este pricktestul C. sunt nedureroase, se realizeaz rapid D. sunt sensibile E. sunt specifice 4.Semnele care impun ventilaie spontan n cazul unui pacient adult cu astm bronic sunt urmtoarele, cu EXCEPIA: (152) A. coma B. stop respirator C. hipercapnie > 40 mmHg D. tulburrile de contien E. respiraia paradoxal
33

5. Una dintre urmtoarele variante NU este un factor declanator al astmului supraacut: (152) A. conflict B. stress psihologic C. expunere alergenic masiv D. administrarea de AINS la pacieni cu intoleran la aceste medicamente E. adesea suprainfecia bronic 6. Formele de tuberculoz pulmonar sunt urmtoarele, CU EXCEPIA: (157) A. tuberculoza pulmonar comun B. tuberculoza miliar C. pneumonia tuberculoas D. pleurezia serofibrinoas E. SDRA 7. Examenul oftalmologic la pacientul cu tuberculoz se impune nainte de instituirea tratamentului cu: (159) A. izoniazid B. rifampicin C. rifabutin D. etambutol E. pirazinamid 8. Un pacient diagnosticat cu BPOC, care prezint VEMS/CV < 0,70, VEMS < 50% din valorile prezise si semne clinice de insuficienta cardica dreapta se ncadreaza n: (163) A. stadiul II B. stadiul III C. stadiul III sau IV n funcie de valorile PaO2 D. stadiul IV E. nici una din variantele de mai sus 9. n cazul unei pneumopatii infecioase la adult, care dintre urmtoarele NU reprezint indicaie de spitalizare n secia de terapie intensiv: (170) A. afectare bilateral sau multilobar sau progresie radiografic a dimensiunii opacitii B. alcaloz sever (pH< 7,3)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. insuficien renal acut care impune dializ D. necesitatea catecolaminelor mai mult de 4 ore E. polipnee > 30/min 10. Se caracterizeaz prin absena opacitii radiologice pulmonare i gazometrie normal urmtoarele cauze de detres respiratorie acut la adult: (176) A. dispneea laringian B. embolia pulmonar C. astmul acut grav D. pneumotoraxul bilateral sau compresiv E. edemul pulmonar acut 11. Urmtoarea afirmaie despre pneumotoraxul spontan primitiv este FALS: (183) A. apare la aduli tineri, longilini B. are net predominan feminin C. este determinat de ruptura unei caviti aerice situate n contact cu pleura apical D. 25% dintre pacieni recidiveaz n urmtorii doi ani E. 50% dintre pacieni recidiveaz n urmtorii ase ani 12. Urmtoarele reprezint complicaii posibile ale unui pneumotorax, CU EXCEPIA: (185) A. risc de infecii B. atelectazie/ dopuri mucoase n plmnul colabat C. edem pulmonar a vacuo (frecvent i grav) D. complicaii de decubit E. persistena breei pleurale 13. Tratamentul antibiotic ntr-o pleurezie purulent la adult: (186) A. trebuie s fie orientat mpotriva bacteriilor aerobe B. dureaz 2-4 sptmni C. se face cu amoxicilin+ acid clavulanic,4-6g i.v./24h

D. se utilizeaz oxacilin + aminoglicozid E. se utilizeaz de prim intenie vancomicin asociat cu gentamicin 14. Un lichid pleural este un transsudat dac: (187) A. raportul proteine n lichid/proteine n snge > 0,5 B. raportul proteine n snge/proteine n lichid > 0,5 C. raportul LDH n lichid/LDH n snge > 0,6 D. LDH n lichid > dou treimi din limita superioar normal a LDH din snge E. Dac nici una din variantele A,C,D nu este ndeplinit 15. Care dintre urmtoarele variante NU face parte din bilanul iniial al unui cancer bronho-pulmonar, indiferent de tipul histologic: (198) A. Fibroscopia bronic B. CT cerebral C. Ecografia abdominal D. PFR E. Markeri tumorali 16. Care dintre urmtoarele cancere poate s dea metastaze pulmonare la mai muli ani dup un tratament iniial considerat satisfctor: (200) A. melanom malign B. limfoame C. cancer renal D. cancer ovarian E. cancer prostatic 17. Insuficiena respiratorie cronic restrictiv se caracterizeaz gazometric prin: (203) A. creterea CPT B. scderea CPT C. creterea VEMS D. diminuarea raportului VEMS/CV E. diminuarea PEF

34

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

18. Care dintre urmtoarele explorri apare suplimentar n cazul unui traumatism toracic, n managementul iniial al unui pacient stabil comparativ cu un pacient instabil: (206) A. radiografia toracic B. ecografia cardiac transtoracic C. tomografia toracic cu contrast D. ecografia cardiac transesofagian E. fibroscopia bronic 19. Contraindicaia pentru tratamentul antitrombotic preventiv cu LMWH este: (211) A. pacienta aflat n post-partum B. prezena tahicardiei C. insuficiena renal cu clearance < 30 ml/min D. insuficena hepatic E. insuficiena cardiac asociat 20. Tratamentul anticoagulant pe via dup un prim accident tromboembolic are urmtoarele indicaii, cu EXCEPIA: (213) A. anticoagulant de tip lupic B. deficit de antitrombin C. deficit de protein C D. deficit de protein S E. deficit de factor V 21. Doza de adrenalin administrat n stopul cardiac prin asistolie este: (219) A. 1 mg i.m. la fiecare 4 min B. 5-10 mg n 10 ml soluie salin intra-traheal C. 1 mg s.c la fiecare 4 min D. 5-10 mg i.v. la fiecare 4 min E. 5 mg i.v. la fiecare 4 min 22. Care dintre urmtoarele variante reprezint mecanismul adaptativ comun tuturor celor 4 tipuri de oc? (220) A. creterea extraciei de oxigen prin esuturile periferice B. scderea extragerii oxigenului prin esuturile periferice C. stimularea simpatic D. stimularea vagal

E. creterea secreiei de serotonin i dopamin la nivelul nucleilor gri centrali 23. Factorii care agraveaz suferina neuronal sunt urmtorii, cu EXCEPTIA: (250) A. HTA B. Hipoglicemia C. Hiperglicemia D. Acidoza E. Hipocapnia 24. Sindroamele alterne sunt consecina unui AVC produs la nivelul: (251) A. Emisferelor cerebrale B. Emisferelor cerebeloase C. Protuberanei bilateral D. Trunchiului cerebral E. Talamusului 25. n imagistica cerebral semnul triunghiului vid apare n: (258) A. Infarctul cerebral de origine ateromatoas B. Infarctul cerebral de origine cardioembolic C. Hematoamele intracerebrale din HTA D. Hemoragia subarahnoidian E. Tromboza venoas cerebral 26. Prevenirea vasospasmului ntr-o hemoragie meningian se face cu: (260) A. nimodipin B. bisoprolol C. tamsulozin D. verapamil E. ramipril 27. Care dintre urmtoarele tipuri de cancere pot determina metastaze cerebrale hemoragice: (274) A. pulmonar B. renal C. mamar D. colic E. vezical

35

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

28. O hidrocefalie acut aprut n cadrul unei tumori cerebrale se trateaz prin: (274) A. tratament hiperosmolar B. rezecia de urgen a tumorii C. tratament diuretic i antihipertensiv D. restricie hidrosalin E. derivaie ventricular extern de urgen 29. Corticoterapia se asociaz primei injecii cu antibiotic ntr-o meningit la copil n urmtoarele situaii, cu o EXCEPIE: (290) A. meningita tuberculoas B. meningita cu Listeria monocytogenes C. Meningita meningococic D. Meningita pneumococic E. Meningita cu Haemophilus influenzae 30. Celulita reprezint o etiologie a febrei acute mai ales la: (311) A. Pacieni aflai deja n mediul sanitar B. Pacieni n vrst C. Toxicomani pe cale intravenoas D. Pacientul alcoolic E. Pacieni provenii dintr-un context social precar 31. Care dintre urmtoarele bacterii cu tropism respirator poate determina un tablou clinic pseudogripal: (322) A. VRS B. Coxiella burnetti C. S. Pneumoniae D. Haemophilus influenzae E. Salmonella typhi 32. Care dintre urmtoarele afirmaii despre pneumocistoza pulmonar este FALS: (327) A. este infecia oportunist cea mai frecvent B. este legat de o bacterie C. are tabloul clinic al unei pneumopatii interstiiale febrile

D. examenele imagistice arat o afectare alveolo-interstiial E. prelevatul ideal pentru diagnostic este lavajul bronhoalveolar 33. Perioada de incubaie n infecia cu gonococ este: (331) A. 3 sptmni B. ase sptmni C. 2-7 zile D. 1-3 zile E. Poate fi foarte lung, corespunztor perioadei de laten 34. ancrul sifilitic se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o EXCEPIE: (332) A. este o ulceraie cel mai adesea unic B. este indolor, cu margini nete C. are baza indurat D. este situat cel mai adesea la nivelul glandului sau al vulvei E. poate fi localizat si la nivelul esofagului 35. Care dintre urmtoarele variante sunt ntotdeauna infecii nosocomiale? (340) A. infeciile urinare B. pneumopatiile infecioase C. infeciile de plag operatorie dup intervenii fr implantare de material strin D. infeciile de plag operatorie dup intervenii cu implantare de material strin E. infeciile legate de catetere 36. La un pacient care prezenta o plag murdar, vazut tardiv, cu debridare incomplet strategia teraputic a constat n rapel + vaccinare ulterioar + Ig G (500 UI) + antibioterapie. Care era statusul vaccinal al pacientului? (368) A. ultimul rapel < 5 ani B. ultimul rapel ntre 5 i 10 ani C. ultimul rapel > 10 ani D. vaccinare incomplet E. vaccinare absent sau nesigur

36

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

37. Tratamentul de prim intenie n septicemiile cu pneumococ, streptococ sau meningococ se face cu: (374) A. penicilin G B. fluorochinolone C. macrolide D. amoxicilin E. ampicilin 38. Care dintre urmtoarele variante reprezint definiia corect a diareei acute la adult: (403) A. emisia unui scaun apos sau lichid, survenit brusc B. emisia de mai mult de 2 scaune moi sau lichide survenit brusc, cu durata de mai puin de 14 zile C. emisia de scaune moi sau lichide , indiferent de numrul lor, instalat insidios, pe parcursul a aproximativ 14 zile D. emisia de mai mult de 4 scaune , indiferent de consisten survenit brusc, cu durata de mai puin de 14 zile E. emisia de mai mult de 4 scaune moi sau lichide survenit brusc, cu durata de mai puin de 14 zile 39. Care dintre urmtoarele variante NU este semn de deshidratare extracelular: (403) A. febr B. pierdere ponderal C. sete moderat D. vene jugulare colabate E. pliu cutanat persistent 40. Deshidratarea sever este ntlnit n: (404-405) A. holer B. diareea cu Campylobacter jejuni C. diareea cu calicivirus D. yersinioze E. diareea cu E. coli enteroinvaziv 41. Indicaia comun pentru coprocultura pe medii selective i pentru examenul parazitologic al scaunului este: (404) A. sindromul dizenteric
37

B. C. D. E.

diareea > 3 zile diaree la un subiect imunodeprimat diareea nosocomial diaree cu deshidratare sever

42. Unul din agenii etiologici ai sindroamelor dizenterice determin manifestri extradigestive frecvente (eritem nodos). Acesta este: (406) A. Campylobacter jejuni B. Yersinia C. Shigella D. Salmonella E. E. coli 43. n ulcerul gastroduodenal tratamentul cu IPP per os conform clasificrii Forrest este indicat n stadiul: (427) A. cheag aderent B. IIA C. IIB D. IIC E. Vas vizibil nehemoragic 44.Cauze rare de hemoragii digestive superioare NU sunt: (428) A. ulceraii Dieulafoy B. tumori C. esofagita peptic D. wirsungoragia E. hemobilia 45. Diagnosticul diferenial ntre rectocolit i boala Crohn se face prin: (439) A. serologie (pANCA pozitivi n RCUH, ASCA pozitivi n boala Crohn) B. examen cu videocapsula endoscopic C. CT abdominal cu substan de contrast hidrosolubil D. Colonoscopie total cu ileoscopie E. Examen histologic: asocierea semnelor de inflamaie cronic i a semnelor de activitate 46. Una dintre urmtoarele variante NU face parte din bilanul necesar n faa unei suspiciuni de BICI: (441)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. B. C. D. E.

hemoleucogram ionogram uree CRP Albumin

47. Explorarea imagistic de prim intenie n cazul unui icter este: (446) A. ecografia abdominal B. CT abdominal C. Colangio-RMN D. Ecoendoscopia E. RMN 48. Care dintre urmtoarele variante NU este o cauz rar de citoliz cu transaminaze < 10N? (456) A. boala celiac B. amiloidoza C. hepatita autoimun D. infiltraia tumoral hepatic E. boala Wilson 49. Infecia spontan a lichidului de ascit la un pacient cu ciroz se poate trata cu: (462) A. ampicilin B. amoxicilin-acid clavulanic C. imipenem D. clindamicin E. un aminoglicozid de elecie 50. Dac un pacient prezint la examenul clinic prolaps al hemoroizilor interni permanent i ireductibil el este ncadrat conform clasificrii Goligher n stadiul: (474) A. I B. II C. III D. IV E. V Punctaj complement simplu: _____ COMPLEMENT MULTIPLU 51. Examinrile de prim intenie care trebuie realizate n faa oricrei dispnei sunt: (142)
38

radiografia toracic bronhoscopia electrocardiograma gazometria arterial n aerul ambient E. scintigrafia pulmonar de ventilaie perfuzie A. B. C. D. 52. Ortopneea este ntlnit n urmtoarele afeciuni, CU EXCEPIA (143): A. paralizia diafragmatic bilateral B. astmul acut grav C. shunt drept-stng D. sindromul hepato-pulmonar E. tamponada 53. Urmtoarele afeciuni sunt cauze de tuse cronic i prezint pe radiografie o opacitate localizat: (145) A. cancerul bronhopulmonar B. sarcoidoza C. mucoviscidoza D. dilatarea localizat a broniilor E. pneumocistoza la imunodeprimat 54. Care dintre urmtoarele variante reprezint cauze de tuse acut? (145) A. embolia pulmonar B. pneumopatia infecioas subacut, C. edemul pulmonar D. mucoviscidoza E. corpii strini 55. Bromura de ipratropium poate fi utilizat: (147) A. pentru a reduce stimularea receptorilor tusei B. pentru a crete pragul sau latena de reactivitate a cilor aferente C. pentru a crete pragul sau latena de reactivitate a centrilor nervoi D. pentru a crete pragul sau latena de reactivitate a cilor eferente E. pentru a reduce contracia muchilor scheletici implicai n tuse 56. Dozarea Ig E serice specifice este util dac: (149) A. testele cutanate sunt negative

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. examenul clinic este puin evocator C. exist discordane ntre istoricul clinic i testele cutanate D. testele cutanate sunt irealizabile E. este indicat o desensibilizare specific 57. Atitudinea terapeutic n alergiile respiratorii la adult cuprinde urmtoarele mijloace, CU EXCEPIA: (150) A. n rinitele persistente moderate pn la severe: de prim intenie se administreaz antihistaminice B. n rinitele intermitente sau persistente uoare: de prim intenie se utilizeaz corticoterapie inhalatorie C. n caz de ineficacitate se asociaz antihistaminicele i corticoizii inhalatori D. Imunoterapia specific se utilizeaz din stadiul rinitei persistente moderat spre sever E. Pot fi utilizate decongestionantele i anticolinergicele cu aciune local 58. Despre astmul acut grav sunt adevrate urmatoarele afirmaii: (152) A. este o criz neobinuit prin intensitatea ei, fr a amenina prognosticul vital pe termen scurt B. prezint semne de detres respiratorie C. este o criz rezistent la tratatmentul cu bronhodilatatoare obinuite D. gazometric, este o criz cu normo sau hipocapnie E. funcional, PEF este mai mic de 30% din valoarea teoretic 59. Indicaiile de efectuare a unei radiografii toracice n astmul bronic la adult sunt: (152) A. astmul recent descoperit B. febr asociat C. absena rspunsului clar la tratament D. suspiciunea unei complicaii
39

E. radiografia toracic se efectueaz de fiecare dat la examinarea unui pacient astmatic 60. Tratamentul astmului acut grav cuprinde urmtoarele posibiliti terapeutice: (153) A. Nebulizri cu doze puternice de beta-2-agoniti cu timp de aciune foarte rapid B. Oxigen nazal: 3-4 l/min C. Corticoizi inhalator D. Nebulizri de anticolinergice E. Se reduce hidratarea din cauza riscului crescut de EPA 61. Care dintre urmtoarele variante reprezint criterii de astm instabil: (153) A. creterea frecvenei crizelor B. sensibilitate mai mare a crizelor la bronhodilatatoarele obinuite C. necesitatea utilizrii beta-2agonitilor cu durat lung de aciune n locul celor cu durat scurt D. agravarea progresiv a obstruciei bronice apreciat prin creterea PEF E. creterea progresiv a consumului de beta-2-agoniti 62. Dac un pacient cu astm bronic prezint simptome cotidiene, simptome de astm nocturn > 2 ori pe lun, utilizare zilnic de beta-2-agoniti cu durat scurt de aciune i PEF 80% din valorile prezise, cu variabilitate de 20-30%, atunci el poate fi incadrat n stadiul: (155) A. 3 B. 2 C. Astm persistent uor D. Astm persistent moderat E. Astm persistent sever 63. Despre tratamentul astmului bronic la adult sunt FALSE urmtoarele afirmaii: (156) A. n astmul intermitent se face tratament de fond cu corticoizi inhalatori n doze mici

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. tratamentul alternativ n unele cazuri de astm persistent uor se face cu cromone inhalatorii sau antileucotriene C. n astmul persistent moderat, tratamentul de fond se face cu corticoizi inhalatori n doze micimoderate D. n astmul persistent sever se poate utiliza omalizumab E. n astmul persistent sever se poate utiliza corticoterapia oral pe termen lung 64. Radiografia toracic n tuberculoza pulmonar comun evideniaz: (157) A. infiltrate B. noduli C. caverne D. sindrom interstiial micronodular E. leziuni localizate n lobii superiori sau n segmentul apical al lobilor inferiori 65. Examenul clinic n tuberculoza miliar cuprinde urmtoarele variante: (157) A. febr B. transpiraii nocturne C. alterararea rapid a strii generale D. dispnee n forma evoluat E. sindrom interstial micronodular difuz 66. Bilanul biologic nainte de instituirea tratamentului anti-tuberculos cuprinde urmtoarele: (158) A. Hemograma B. Serologia de depistare HIV, propus sistematic innd seama de frecvena coexistenei cu tuberculoza C. Transaminaze, bilirubin, fosfataze alcaline, gamma GT D. Serologia de depistare a hepatitelor B i C, propus sistematic innd seama de comorbiditi E. Creatininemie, natremie, uricemie

67. Supravegherea bacteriologic n cursul unui tratament antituberculos cuprinde: (160) A. examen bacteriologic precoce ntre a zecea i a cincisprezecea zi B. examen bacteriologic precoce indicat la bolnavii cu examen microscopic negativ C. examen la 2 luni D. examen la 6 luni E. examen din 2 n 2 luni 68. Emfizemul pulmonar este definit prin urmtoarele elemente: (161) A. lrgire anormal a spaiilor aeriene B. lrgire reversibil a spaiilor aeriene C. afectarea spaiilor aeriene dincolo de broniolele terminale D. distrugerea pereilor alveolari E. fibroz pulmonar 69. Emfizemul centrolobular se caracterizeaz prin: (162) A. pacient peste vrsta de 50 de ani B. cardiomegalie C. hiperclaritatea varfurilor la radiografia toracic D. dispnee inaugural E. deficit de alfa-1 antitripsin 70. La examenul clinic al unui pacient cu BPOC NU sunt semne clinice de distensie toracic: (162) A. semnul Hoover B. deplasarea peretelui toracic spre interior n timpul contraciei diafragmului C. semne de HTAP i de IVD D. creterea diametrului anteroposterior al toracelui E. utilizarea muchilor respiratori accesori 71. Care dintre urmtoarele variante sunt indicaii de efectuare a gazometriei la pacienii cu BPOC: (163) A. VEMS < 50% din cel teoretic

40

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Discordan clinico-funcional doar dac VEMS < 50% din cel teoretic C. Comorbiditate cardio-vascular asociat D. SaO2 <92% E. PaO2 < 60 mmHg 72. Criterii clinice de gravitate n BPOC sunt: (164) A. oxigenoterapia de lung durat B. temperatura peste 38,5 oC C. FC peste 110/min D. Scderea vigilenei E. Tulburri recente ale funciilor superioare 73. Tratamentul farmacologic n BPOC se poate face cu: (166) A. bronhodilatatori cu aciune scurt (fenoterol) B. bronhodilatatori cu aciune prelungit (bromura de ipratropium) C. bronhodilatatori cu aciune scurt (salmeterol) D. corticoizi inhalatori n funcie de caz E. teofilin i corticoizi orali din ce n ce mai puin utilizai 74. Antibioterapia cu amoxicilin/acid clavulanic sau C3G injectabil n timpul unei exacerbri a BPOC este indicat n urmtoarele situaii: (166) A. VEMS < 50% B. VEMS > 50% si dispnee de efort C. VEMS < 30% D. VEMS > 30% E. Dispnee la cel mai mic efort sau dispnee de repaus 75. Oxigenoterapia de lung durat este indicat la pacientul cu BPOC n urmtoarele situaii: (167) A. PaCO2 50 mmHg B. PaCO2 60 mmHg C. PaO2 55mmHg D. PaO2 60 mmHg nsoit de HTAP

E. PaO2 60 mmHg nsoit de hematocrit 55% 76. Contraindicaiile interveniei chirurgicale n BPOC sunt, CU EXCEPIA: (168) A. HTAP B. VEMS mediu la aproximativ 25% din cel teoretic C. CPT > 125% din cea teoretic D. Tabagism persistent E. Corticoterapie superioar la15 mg/zi continu 77. Diagnosticul de pneumopatie la adult se pune pe seama unor semne fizice cum ar fi: (169) A. tuse B. sindrom de condensare clinic C. tahicardie > 100/min D. anomalii ascultatorii E. raluri crepitante localizate 78. Factorii de risc de mortalitate ntr-o pneumopatie infecioas la adult sunt: (169) A. vrsta peste 65 ani B. insuficiena renal acut C. tratament imunosupresor n ultimul an D. antecedentele de pneumonie bacterian E. viaa instituionalizat 79. Care dintre urmtoarele sunt criterii radiografice de spitalizare ntr-o pneumopatie infecioas la adult: (170) A. afectarea mai multor lobi B. revrsat pleural C. afectare interstiial bilateral D. cavitate pe radiografia toracic E. leucopenie (< 4000 GB/ml) sau leucocitoz sever (> 20000 GB/ml) 80. Care dintre urmtoarele variante NU face parte din scorul CRB65: (170) A. Cefalee B. Confuzie C. Respiraie paradoxal
41

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Vrsta < 65 ani E. Presiunea arterial sistolic < 90 mmHg 81. ntr-o pneumopatie infecioas la adult, instalat la domiciliu, ageni etiologici rar implicai sunt: (171) A. Haemophilus influenzae B. S. aureus C. Legionella pneumophila D. Moraxella catarrhalis E. Bacili Gram negativi 82. Factorii favorizani pentru o pneumopatie nosocomial la adult sunt: (173) A. vrsta naintat B. chirurgie abdominal sau pelvin C. imobilizare prelungit D. ventilaia artificial E. insuficiena renal 83. Urmtoarele variante NU fac parte din triada lui Anthonisen: (175) A. Creterea temperaturii centrale peste 39oC B. Prelungirea fazei productive a tusei mai mult de 14 zile C. Creterea volumului expectoraiei D. Diminuarea dispneei E. Creterea purulenei expectoraiei 84. Care dintre urmtoarele variante reprezint diagnostice difereniale ale SDRA la adult: (178) A. pneumopatia grav cu Pneumocistis carinii B. fibroza pulmonar idiopatic C. alveolita alergic extrinsec D. hemoragia alveolar E. sarcoidoza 85. Care dintre urmtoarele variante reprezint examinri de prim intenie ntr-o hemoptizie: (181) A. radiografia toracic B. fibroscopia bronic C. ecografia cardiac transtoracic D. CT toracic

E. Scintigrafia pulmonar ventilaie/perfuzie

de

86. Cauze clasice de hemoptizie la un pacient fost tuberculos sunt: (182) A. aspergilomul B. necroza aseptic a maselor pseudotumorale C. dilatare postcicatricial a bronhiilor D. micobacterioza atipic E. recidiva BK 87. ntr-un pneumotorax ntlnim urmtoarele semne funcionale: (183) A. matitate bazal franc B. durere brutal, lancinant, laterotoracic C. diminuarea transmisiei vibraiilor vocale D. dispnee de intensitate variabil E. chinte dureroase de tuse, mereu prezente 88. Pneumotoraxul spontan secundar poate complica evoluia urmtoarelor boli respiratorii: (183) A. BPOC B. Mucoviscidoz C. Pneumopatii cu streptococ sau Moraxella D. Infarct pulmonar E. Nodul reumatoid 89. n cazul unui revrsat pleural la adult, urmtoarele variante reprezint semne de intoleran: (186) A. Polipnee B. Paloare C. Bradicardie D. Hipotensiune arterial E. Laterodeviaia zgomotelor inimii 90. n cazul unui revrsat pleural la adult, care dintre urmtoarele variante NU reprezint cauze de exsudat: (188) A. Mixedemul B. Obstrucia venei cave superioare C. Embolia pulmonar D. Sindromul Churg-Strauss E. Pancreatita
42

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

91. Urmtoarele variante reprezint cauze de pneumopatii interstiiale difuze acute: (189) A. pneumopatii oportuniste diverse B. pneumopatia toxic C. alveolita alergic extrinsec D. histiocitoza X E. SDRA 92. Sarcoidoza se caracterizeaz printr-un sindrom interstiial care la CT toracic prezint: (189) A. imagini chistice predominant n lobii superiori B. distribuie peribronic predominant C. adenopatii hilare bilaterale i simetrice D. adenopatii hilare unilaterale E. adenopatii mediastinale 93. Histiocitoza langerhansian se caracterizeaz prin: (192) A. afecteaz subiecii ntre 20-40 ani B. apariia ei nu este influenat de consumul de tutun, ci numai evoluia ulterioar C. imagine de fagure de miere sau plmni de dantel la CT toracic D. la LBA se evideniaz celule ce exprim CD1a E. diagnosticul se confirm prin biopsie pulmonar, fiind suficiente biopsii de mici dimensiuni 94. Circumstane care la un subiect tabagic de peste 40 ani ar trebui s conduc la efectuarea unei radiografii toracice sunt: (197) A. apariia sau agravarea unei tuse sau a dispneei B. episod infecios pulmonar care treneaz sau recidiveaz n acelai teritoriu C. hemoptizia D. sindromul de cav superior (mai ales in cancerul bronhopulmonar fr celule mici) E. durerea toracic
43

95. Tratamentul chirurgical de prim intenie se aplic n cancerul bronhopulmonar fr celule mici n urmtoarele situaii: (199) A. T1 N0 B. T2 N0 C. T3 N1 D. Stadiul III B E. Stadiul II 96. n cancerul bromhopulmonar fr celule mici, stadiul IV, care prezint mutaie activatoare a genei EGFR tratamentul de prim linie const n: (199) A. inhibitor al tirozin-kinazei B. gefitinib C. pneumonectomie D. radioterapie intit E. asocierea ntre o chimioterapie de atreia generaie i cisplatin 97. Care dintre urmtoarele afirmaii despre tumorile pulmonare secundare sunt FALSE: (200) A. miliara metastazic este mai frecvent n caz de melanom malign, cancer prostatic, carcinom medular tiroidian i cancer de ovar B. miliara metastazic este mai frecvent n limfoame, cancere de plmn, sn i stomac C. adenopatiile mediastinale sunt mai frecvente n cancerul testicular D. limfangita carcinomatoas apare n cancerele de uter, prostat i pancreas E. adenopatiile mediastinale sunt frecvente n cancerele de sfer ORL, esofag sau bronhopulmonar 98. Diagnosticul imagistic prin radiografie sau CT toracic n miliara metastazic se bazeaz pe urmtoarele elemente: (200) A. noduli slab delimitai B. margine difuz i neregulat C. cu precdere periferici D. predominani n lobii inferiori E. prezena calcificrilor nu exclude natura tumoral

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

99. n tumorile pulmonare secundare tratamentul nechirugical se folosete de prim intenie pentru: (201) A. cancerul testicular B. cancerul ovarian C. nefroblastoame D. limfoame E. oasteosarcoame 100. Elemente de prognostic negativ pentru metastazectomie sunt: (201) A. metastaze > 5 B. importana semnelor funcionale C. unilateralitatea metastazelor D. interval de timp scurt ntre descoperirea primitivului i apariia leziunilor secundare pulmonare E. timp de dublare > 20 zile 101. Insuficiena respiratorie cronic restrictiv de origine mecanic prin afectare parietal poate avea urmtoarele cauze: (203) A. cifoscolioz B. spondilartrit anchilozant C. toracoplastie D. coast cervical accesorie E. pectus excavatum 102. Diagnosticul de tulburare ventilatorie restrictiv are la baz urmtoarele modificri ale PFR, cu EXCEPIA: (203) A. diminuarea CPT B. diminuarea VEMS/CV C. ntotdeauna diminuarea raportului DLCO/VA D. scderea VEMS n aceleai proporii ca i CV E. creterea CPT 103. La un pacient cu traumatism toracic detresa circulatorie poate fi datorat: (206) A. unui oc cardiogenic legat de o disecie aortic B. unui oc hemoragic C. unei tamponade D. unei luxaii extrapericardice a cordului E. unei rupturi a cupolei diafragmatice
44

104. Despre ruptura cupolei difragmatice sunt adevrate urmtoarele: (207) A. este mai frecvent la dreapta B. radiografia toracic pune tranant diagnosticul C. diagnosticul se bazeaz pe tomografia toracic D. se datoreaz unei compresii toracice asociate cu o contuzie abdominal E. ecografia cardiac transtoracic este necesar pentru a evidenia complicaiile cardiace 105. Urmtoarele reprezint semne funcionale n tromboza venoas profund: (210) A. durere spontan la nivelul gambei B. durere provocat la nivelul gambei C. semnul Homans D. edem inflamator E. pierderea capacitii de balans a gambei 106. Indicaii de spitalizare n tromboza venoas profund sunt: (210) A. riscul hemoragic B. sindromul obstructiv venos sever C. subfebrilitatea D. insuficiena renal severa E. localizare iliac extern 107. Semnele radiologice n embolia pulmonar sunt: (211) A. atelectazia n band B. supraelevaia domului pleural C. pneumotoraxul D. semnul lui Westermarck E. semnul lui Mahler 108. Care din urmtoarele variante fac parte dintre elementele cutate n cazul n care se suspicioneaz o trombofilie? (213) A. trombocitele B. cutarea sindromului antifosfolipidic C. proteina C D. proteina S E. antitrombina

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

109. Care dintre urmtoarele variante reprezint elemente de tratament simptomatic n embolia pulmonar masiv? (214) A. expansiune volemic B. dobutamin C. oxigenoterapie D. tromboliza intravenoas E. embolectomia chirurgical 110. n stopul cardio-circulator alcalinizarea prin administrare de bicarbonat este indicat: (218) A. dac se presupune c fibrilaia ventricular a aprut de mai mult de 4 minute B. n caz de hiperpotasemie confirmat C. la un caz de insuficien renal dializat la o perioad mare de la ultima dializ D. n cazul unei intoxicaii cu benzodiazepine E. n cazul unei intoxicaii cu antidepresive triciclice 111. Care dintre urmtoarele variante reprezint semne clinice de oc? (220) A. tahicardie B. creterea timpului de recolorare cutanat C. insuficiena renal funcional D. polipneea E. hipoxia 112. Tratamentul inotrop pozitiv este indicat n urmtoarele situaii: (221) A. dac s-a concretizat o diminuare a contractilitii cardiace B. oc cardiogenic C. oc anafilactic D. oc hemoragic E. oc septic asociat cu un defect cardiac 113. Despre utilizarea catecolaminelor n tratamentul ocului sunt FALSE urmtoarele afirmaii: (223)

A. dopamina este un vasoconstrictor mai eficient dect noradrenalina B. noradrenalina este vasoconstrictorul de referin C. dobutamina este agentul inotrop de referin D. adrenalina este agentul inotrop de referin E. adrenalina este agent inotrop i vasoconstrictor 114. Care dintre urmtoarele variante reprezint diagnostice difereniale pentru AVC: (250) A. hipoglicemia B. hiperglicemia C. epilepsia D. aura migrenoas E. encefalopatia uremic 115. Sindromul Wallenberg asociaz: (251) A. anestezia hemifeei de partea leziunii B. vertij i nistagmus rotator de partea opus leziunii C. paralizia hemivlului de partea leziunii D. anestezie termoalgezic hemicorporal de partea opus leziunii E. anestezie termoalgezic hemicorporal de partea leziunii 116. Cauzele care trebuie cutate n cazul unui infarct cerebral la adultul tnr sunt: (252) A. endocardita cu emboli cerebrali B. disecia unei artere cerebrale C. cauze imunologice D. ateroscleroza E. lipohialinoza arterelor mici perforante 117. Examinri biologice care trebuie realizate de urgen n cazul unui infarct cerebral sunt: (253) A. hemoleucogram B. ionograma sanguin C. ionograma urinar
45

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. bilan hepatic E. glicemie 118. Semiologia evocatoare de AIT cuprinde urmtoarele variante: (253) A. cecitate monocular tranzitorie B. afazie C. hemianopsie lateral omonim D. ataxie cerebeloas E. tulburri motorii i/sau senzitive bilaterale 119. Tratamentul HTA n faza acut a unui AVC se indic n urmtoarele situaii: (254) A. HTA > 185/110 mmHg n absena tratamentului trombolitic B. HTA> 220/120 mmHg C. HTA asociat cu infarct miocardic D. HTA asociat cu edem pulmonar acut E. HTA asociat cu insuficien renal 120. Tratmentul anticoagulant n infarctul cerebral are urmtoarele indicaii certe: (254) A. AIT de origine cardioembolic cert B. Disecia arterial extracranian C. Stenoza extracranian strns D. Infarctele venoase E. Stri de hipercoagulabilitate 121. Despre hematoamele intraparenchimatoase cerebrale sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (257) A. sunt situate n teritoriul profund dac sunt legate de HTA B. sunt situate n teritoriul lobar dac sunt legate de HTA C. sunt situate n teritoriul lobar dac sunt legate de ruptura unei malformaii arteriovenoase D. sunt situate n teritoriul profund dac sunt legate de angiopatia amiloid E. sunt situate n teritoriul corticosubcortical dac sunt legate de angiopatia amiloid

122. Terenuri favorizante pentru trombozele venoase cerebrale sunt: (258) A. post-abortum B. contracepia cu dispozitiv intrauterin C. trombofilia D. hemopatii subiacente E. RCUH 123. Tabloul clinic ntr-o hemoragie meningian se caracterizeaz prin urmtoarele: (260) A. cefalee brutal B. cefalee de intensitate moderat C. constant apar semnele Kernig i Brudzinski D. uneori apar tulburri de contien E. uneori poate s apar o criz convulsiv 124. Urmtoarele sunt complicaii pe termen mediu ale hemoragiei meningiene: (261) A. vasospasm arterial B. epilepsie C. sechele motorii sau cognitive, n funcie de sediul i complicaiile hemoragiei iniiale D. complicaii de decubit E. hidrocefalie cu presiune normal 125. Semne clinice evocatoare pentru un sindrom de hipertensiune intracranian sunt: (274) A. cefalee predominant vesperal B. grea-vrsturi n jet C. diplopie cu valoare localizatoare D. vedere neclar E. edem papilar bilateral 126. Leziuni intracerebrale n context de serologie HIV pozitiv pot fi: (275) A. limfom cerebral B. tuberculom C. leucoencefalopatie multifocal progresiv D. leucoaraioza E. pneumocistoza

46

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

127. Despre managementul meningitelor infecioase sunt FALSE urmtoarele afirmaii: (289) A. ntr-o meningit cu pneumococ tratamentul curativ se face cu cefotaxim x 15 zile B. n meningitele cu coci i bacili Gram negativi tratamentul se face cu cefotaxim x 7 zile C. n meningita cu Haemophilus influenzae tratementul se face cu cefotaxim 15 zile D. n meningita cu Listeria monocytogenes se face profilaxie cu rifampicin sau rovamicin E. meningita cu Listeria monocytogenes se declar obligatoriu 128. Semne encefalitice n meningoencefalita herpetic sunt: (291) A. tulburri de memorie B. tulburri de vigilen C. cefalee D. fonofobie E. redoarea cefei 129. Leziunile care apar la imagistica cerebral n meningoencefalita herpetic au urmtoarele caracteristici, cu EXCEPIA: (291) A. leziuni unilaterale B. leziuni bilaterale C. leziuni frontale D. leziuni temporale E. leziuni parietale 130. Febra se definete prin: (309) A. temperatur central mai mare 38 oC dimineaa B. temperatur central mai mare 38,3 oC dimineaa C. temperatur central mai mare 38 oC seara D. temperatur central mai mare 38,3 oC seara E. temperatur central mai mare 38 oC n orice moment al zilei de de de de de

131. Patologii neinfecioase care pot fi etiologii ale unei febre acute sunt: (310) A. boli inflamatorii sistemice B. tumori C. boli metabolice D. boala Wilson E. paludism 132. Cauze de febr acut la pacientul alcoolic pot fi urmtoarele, cu EXCEPIA: (311) A. pneumopatia prin inhalare B. virusurile hepatitelor B i C C. pancreatita acut D. delirium tremens E. endocardita dreapt 133. Perioada de contagiozitate n grip: (321) A. se ntinde de la dou zile nainte de apariia semnelor clinice B. se ntinde de la 6 zile nainte de apariia semnelor clinice C. persist 6 zile dup apariia semnelor clinice D. este foarte scurt: 1-3 zile E. se poate prelungi mai mult de 12 zile la imunodeprimai 134. Prodroamele n grip caracterizeaz prin: (321) A. sunt specifice B. artromialgii C. cefalee D. apariie brusc E. astenie NU se

135. Factorii intrinseci de care depinde eficacitatea vaccinului antigripal sunt urmtorii, cu EXCEPIA: (323) A. Vrsta B. Comorbiditile C. Tratamentele imunosupresoare D. Sexul E. Greutatea corporal 136. Faza simptomatic sau SIDA din infecia HIV se manifest prin: (325) A. pneumocistoz B. tuberculoz
47

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. leucoplazie proas D. zona zoster E. caexie 137. Toxicitatea antiretroviralelor utilizate n tratamentul infeciei HIV este reprezentat de: (326) A. toxicitate digestiv B. toxicitate cutanat C. toxicitate neuropsihic D. hepatotoxicitate E. toxicitate renal 138. Bilanul iniial n infecia cu HIV cuprinde: (326) A. ncrctur viral HIV plamatic B. hemoleucogram C. probe de coagulare D. serologie CMV E. serologie toxoplasmoz 139. Semne evocatoare locale ale unei infecii cu transmitere sexual sunt: (329) A. dureri pelvine B. leucoree C. ancru bucal D. conjunctivit (neonatal, mai ale n infeciile cu gonococ i chlamidia) E. adenopatii inghinale 140. Principalii factori de risc recunoscui pentru IST sunt: (329) A. sexul masculin B. parteneri sexuali multipli C. raporturi sexuale tardive D. antecedente de IST E. nivel socio-economic nefavorabil 141. Despre diagnosticul n infecia cu gonococ sunt adevrate afirmaiile: (331) A. este sugerat de examenul clinic n formele purulente clasice B. examenul direct nu este concludent dect la femei C. examenul direct nu este concludent dect la brbai D. la examenul direct se observ diplococi lanceolai ncapsulai

E. n toate formele neclasice se realizeaz cultur pe medii obinuite 142. Care dintre urmtoarele variante pot fi forme clinice ale chlamidiozei: (332) A. Uretritele B. Cervicitele C. LGV D. Forme neonatale (keratite purulente, endoftalmite) E. Sindromul Fitz-Hugh-Curtis 143. Tratamentul n chlamidioz depinde de locul infectat i se face astfel: (332) A. n uretrite i n cervicite: doxiciclin 1 g per os B. n uretrite i n cervicite: azitromicin 200 mg/zi, 7 zile C. n salpingite: amoxicilin-acid clavulanic (10 zile) + doxiciclin (21 zile) D. n LGV: doxiciclin 200 mg/zi timp de 21 zile E. n prostatite i orhiepididimite: fluorochinolone 144. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaz: (332) A. uretrit B. cervicit C. conjunctivit D. uveit E. poliartrit 145. Dac la un pacient suspectat de sifilis se evideniaz combinaia VDRL+/TPHA-, sunt posibile urmtoarele variante: (333) A. pacientul are sifilis B. pacientul se afl n perioada de incubaie i este necesar FTA pentru confirmare C. rezultatul este fals pozitiv D. pacientul poate avea sindrom antifosfolipidic E. pacientul poate prezenta infecie HIV

48

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

146. Tratamentul n sifilis se poate face dup cum urmeaz: (333) A. n sifilisul primar se poate administra doxiciclin 200 mg/zi timp de 14 zile B. n sifilisul teriar , n caz de alergie la penicilin se administreaz doxiciclin 200 mg/zi timp de 18 zile C. n sifilisul primar, n caz de alergie la penicilin se poate administra azitromicin 1 g n doz unic D. Neurosifilisul se trateaz cu peniciln G 18-24 M UI/zi n 6 perfuzii timp de 14-21 zile E. n sifilisul tardiv, n caz de alergie la penicilin se administreaz cotrimoxazol p.o. timp de 21 zile 147. Aspectele importante n tetanos sunt: (367) A. este determinat de o bacterie ubiquitar, fastidioas nutritiv i sensibil la condiiile de mediu B. bacilul tetanic poate produce o exotoxin neurotrop C. boala poate fi mortal D. exist vaccin cu eficacitate nalt E. este o boal cu declarare obligatorie din cauza riscului epidemic 148. Complicaiile tetanosului pot fi: (368) A. complicaii de decubit, mai ales escare n punctele de presiune (zona sacrat, regiunea calcanean) B. complicaii tromboembolice C. sindroame disautonome D. contracturi generalizate responsabile de opistotonus E. decompensarea tarelor 149. Care dintre urmtoarele variante NU fac parte din tratamentul simptomatic al tetanosului? (368) A. Curarea i debridarea plgii B. Vaccinarea C. Alimentaia parenteral D. Curarizare E. Anticoagulante profilactic
49

150. Purpura fulminans asociaz: (371) A. febr B. oligurie C. sindrom meningeal D. semne encefalitice E. purpur cu extindere rapid 151. ntr-o septicemie, examene orientate de examenul clinic sunt: (372) A. ECBU B. Hemograma C. VSH D. Procalcitonina E. Examenul citobacteriologic al sputei 152. Toxicomania este un factor favorizant pentru septicemiile cu poart de intrare identificat sau prezumtiv la nivelul: (373) A. tegumentelor B. plamnului C. endocardului D. unui focar vascular E. tubului digestiv 153. Diagnosticul diferenial al unei septicemii se face cu: (373) A. ocul cardiogen B. ocul hipovolemic C. embolia pulmonar D. ocul anafilactic E. tetanosul 154. n septicemiile cu enterobacterii , n absena semnelor de gravitate, se recurge la monoterapie cu: (374) A. cefotaxim B. amoxicilin C. ceftriaxon D. fluorochinolon E. aminoglicozid 155. Supravegherea biologic a tratamentului ntr-o septicemie se face prin determinarea urmtoarelor elemente: (375) A. curba termic B. hemogram C. procalcitonin

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. CRP E. Hemostaz 156. Care dintre urmtoarele variante NU reprezint semne extradigestive ntr-o diaree acut la adult: (403) A. sete B. erupie cutanat C. palpitaii D. artalgii E. dureri abdominale 157. Care dintre urmtoarele variante reprezint o urgen n cazul unei diarei acute la adult? (403) A. deshidratarea sever B. prezena semnelor extradigestive C. semnele de megacolon toxic D. semnele de iritaie peritoneal E. femeia insrcinat 158. Sindromul dizenteric se caracterizeaz prin: (404) A. afectare colic prin mecanism toxic sau toxinic B. diaree cu scaune numeroase, puin abundente C. prezena n scaun de glere, snge, puroi i/sau debritusuri de mucoas D. sindrom pseudogripal E. risc de megacolon toxic sau chiar de perforaie colic 159. Urmtoarele variante NU sunt indicaii pentru examenul parazitologic al scaunului: (404) A. diaree > 3 zile B. diaree la un subiect imunodeprimat C. diaree persistent sau invaziv aprut dup un tratament antibiotic sau chimioterapie D. suspiciune de toxiinfecie alimentar colectiv E. diaree la revenirea dintr-un sejur n zon tropical 160. Care dintre urmtoarele variante sunt examinri sanguine care se realizeaz ntro diaree la adult: (404)

A. hemoculturi n caz de febr sau hipotermie B. hemoleucogram CRP, n caz de sindrom infecios C. ionogram sanguin, uree, creatinin sistematic D. bilan hepatic sistematic E. cutarea toxinelor din infecia cu Clostridium difficile 161. Toxiinfeciile alimentare colective pot avea ca agent etiologic: (405) A. E. coli enterotoxigen B. S. aureus C. Clostridium perfringens D. Clostridium difficile E. Bacillus cereus 162. Modificri biologice tipice n salmonelozele tifice i paratifice sunt: (406) A. leucocitoza B. leucopenia C. citoliza hepatic D. rabdomioliza E. tulburrile de coagulare 163. Tratamentul simptomatic al diareii se face cu: (406) A. loperamid B. modulatoare de motilitate cu efect de ncetinire a tranzitului C. racecadotril D. antispasmodice i antalgice E. antiemetice 164. Antibioterapia intit n caz de identificare a unui agent infecios responsabil de diaree se face cu: (407) A. chinolon p.o. metronidazol n caz de tablou clinic sever sau suspiciune de parazitoz B. macrolid timp de 14 zile n diareea cu Campylobacter jejuni C. doxiciclin 200 mg/ zi timp de 7 zile n diareea cu Vibrio cholerae D. chinolone timp de 5-7 zile n salmoneloz, shigeloz,yersinioz

50

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. chinolone timp de 5-7 zile n diareea cu E. coli serotipul O157:H7 165. Msurile de reanimare ntr-o hemoragie digestiv sunt: (426) A. oxigenoterapie B. dou ci venoase centrale C. umplere vascular i chiar transfuzie n starea de oc D. monitorizare cardiac, tensional i a saturaiei periferice a oxigenului E. endoscopie digestiv superioar realizat dup o perfuzie lent cu eritromicin 166. Despre endoscopia digestiv superioar n urgen sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (427) A. se efectueaz la pacientul stabil hemodinamic B. nu se poate efectua la un pacient cu tulburri de contien C. se efectueaz la pacientul a jeun de 6 ore D. se poate efectua dup golirea stomacului care poate fi realizat prin administrarea unei perfuzii intravenoase lente cu cimetidin E. se realizeaz cu scop diagnostic, prognostic i terpaeutic 167. Despre colonoscopia efectuat n caz de hemoragie digestiv inferioar sunt adevrate urmtoarele: (428) A. este una parial adeseori fiind suficient o sigmoidoscopie B. nu se poate efectua n urgen C. se face sub anestezie general D. colonul se pregtete cu PEG E. se face cu scop diagnostic i eventual terapeutic 168. O hemoragie digestiv inferioar care apare la un pacient cu cancer de colon poate fi favorizat de consumul urmtoarelor medicamente: (428) A. corticoizi B. AINS C. Antiagregante
51

D. Anticoagulante E. Prokinetice 169. La anamneza i examenul clinic efectuate la un pacient la care exist suspiciunea unei afectri gastroduodenale argumente n favoarea unui cancer sunt: (433) A. prezena unei mase abdominale B. durere epigastric atipic pentru o patologie ulceroas C. alterarea strii generale D. durere ulceroas tipic E. prezena unei adenopatii 170. Tratamentul n ulcerul gastroduodenal presupune: (434) A. eradicarea H. pylori, dac este prezent cu tripl terapie de prim intenie: IPP n doza standard + amoxicilin + claritromicin timp de 10-14 zile B. n caz de ulcer duodenal cu dureri persistente tratamentul cu IPP se continu timp de 3 sptmni n doz standard C. n caz de ulcer duodenal la un pacient aflat sub tratament anticoagulant tratamentul cu IPP se continu timp de 3 sptmni n doz standard D. n caz de ulcer gastric tratamentul cu IPP trebuie urmat timp de 4-6 sptmni n doz dubl E. controlul endoscopic la 6 sptmni n ulcerul gastric este indispensabil 171. Stenoza, ca i complicaie a ulcerului gastroduodenal, se caracterizeaz prin: (435) A. este o complicaie frecvent B. localizare preferenial antral C. caracter ntotdeauna benign D. tratament medical de prim intenie E. tratament endoscopic sau chirurgical n caz de eec al tratamentului medical

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

172. Rectocolita ulcerohemoragic se caracterizeaz prin: (439) A. este o boal inflamatorie transmural B. afecteaz constant rectul C. examen clinic extrem de sugestiv D. simptomatologia este dominat de diareea cu glere i snge cu evoluie progresiv E. afectarea uneori a intestinului subire, cu localizare preferenial la nivelul ileonului terminal 173. NU sunt complicaii ale colitei acute grave: (440) A. denutriie B. tromboz venoas profund C. cancer colorectal D. megacolon toxic E. perforaie 174. Indicaiile pentru coloproctectomia total cu anastomoz ileoanal n RCUH sunt (440): A. colita acut grav rezistent la tratamentul medical B. cancerul colorectal C. displazia de grad nalt D. rectocolita rezistent la tratamentul medical E. fistule sau abcese 175. Complicaiile n boala Crohn pot fi: (440) A. acute: fistule/abcese, colit acut grav B. subacute: tromboza venoas profund C. subacute: stenoze digestive D. pe termen lung: stenoze digestive E. pe termen lung: cancer, n special colorectal, dar i de intestin subire i anus 176. Fac parte din criteriile clinicobiologice pe seama crora se pune diagnosticul de colit acut grav urmtoarele: (441) A. numr de evacuri/24 ore > 6, cu snge
52

B. C. D. E.

temperatur vesperal > 38,5 oC frecven cardiac 90/min hemoglobin 10,5 g/dl hemoragia grav

177. Care din urmtoarele afirmaii n legtur cu sindromul Gilbert sunt adevrate: (445) A. reprezint un deficit total de glucuronoconjugare al bilirubinei B. are transmitere autozomal recesiv C. se caracterizeaz printr-un icter cu evoluie progresiv n paralel cu naintarea n vrst D. Hb este normal E. Bilanul hepatic este normal 178. Care dintre urmtoarele variante sunt cauze maligne ale icterului de origine extrahepatic: (446) A. cancerul pancreatic cefalic B. obstrucia cilor biliare intrahepatice de origine tumoral C. ampulomul vaterian D. colangiocarcinomul E. colangita sclerozant primitiv 179. Manifestri extrahepatice posibile ntr-o hepatit viral acut sunt: (451) A. amiloidoza AA B. poliradiculonevrita C. anemia hemolitic autoimun D. pelvispondilita E. glomerulopatia 180. Hepatita acut viral, forma fulminant, se caracterizeaz prin: (451) A. apariia unei encefalopatii hepatice la mai puin de 2 sptmni dup apariia icterului B. IP < 50% C. Mortalitate peste 50% n absena tratamentului D. Spitalizare n secii de terapie intensiv E. Transplant hepatic n urgen, respectnd anumite criterii 181. Istoria natural a hepatitei cronice B prezint urmtoarele faze: (452)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. imunotolerana: replicare viral puternic, transaminaze normale sau puin crescute B. imunoeliminarea: accentuarea replicrii virale, creterea transaminazelor C. faza icteric (asimptomatic sau paucisimptomatic) D. faza non-replicativ: replicare viral nedetectabil, transaminaze normale sau crescute E. latena clinic: replicare viral nedetectabil, transaminaze normale sau crescute 182. Care dintre urmtoarele sunt investigaii necesare pentru a identifica o contraindicaie definitiv sau temporar pentru tratamentul antiviral la un bolnav cu hepatit viral C: (453) A. ECG B. Examenul oftalmologic pentru identificarea unei uveite sau a unei retinopatii preproliferative C. Diagnostic biologic de sarcin D. Elastografie tranzitorie unidimensional E. Anticorpi anti-muchi neted i antiLKM1 183. Principalele efecte secundare ale interferonului sunt: (454) A. anemia hemolitic B. trombocitopenia C. trombocitoza D. leucopenia E. sindromul pseudogripal 184. Care dintre urmtoarele virusuri din grupa Herpes pot cauza hepatite? (454) A. EBV B. VRS C. CMV D. VHB E. VZV 185. n care dintre urmtoarele variante citoliza hepatic este nsoit de un raport ASAT/ALAT > 1? (455)

A. ciroza, dar numai cea de cauz toxic B. sindromul Budd-Chiari C. boala Wilson D. hepatopatia alcoolic E. amiloidoza 186. Cauze frecvente de citoliz > 10N sunt: (456) A. hepatita toxic B. litiaza cu migrare de calcul C. hepatita autoimun D. ischemia hepatic E. steatohepatita non alcoolic 187. Care dintre urmtoarele variante reprezint cauze pentru creterea izolat a gamma-GT? (458) A. intoxicaia alcoolic acut B. intoxicaia alcoolic cronic C. medicamente inductoare enzimatice D. steatoza E. ciroza biliar primitiv 188. Care dintre urmtoarele variante reprezint semne de insuficien hepatocelular? (460) A. angioame stelare B. icter C. splenomegalie D. circulaie venoas colateral abdominal E. eritroz palmar 189. Dac un pacient cu ciroz prezint asterixis i confuzie, ascit refractar, bilirubina total ntre 35-50 mol/l, albumina 40 g/l i indicele de protrombin 55%, acest pacient prezint : (461) A. scor Child B B. scor Child =7 C. scor Child C D. scor Child=9 E. scor Child=11 190. Care dintre urmtoarele variante sunt factori declanatori comuni pentru ascita i sindromul hepatorenal la un pacient cu ciroz? (462,465)
53

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. B. C. D. E.

alcoolul tromboza portal infecia hemoragia digestiv carcinomul hepatocelular

A. B. C. D. E.

hidrotoraxul sindromul hepatopulmonar hipertensiunea portopulmonar EPA Pneumotoraxul

191. Urmtoarele variante fac parte din tratamentul ascitei: (463) A. hidratare i vitaminoterapie B. regim hiposodat C. diuretice distale n doz maximal de prim intenie D. puncie evacuatorie cu compensare sistematic prin perfuzie intravenoas de albumin E. se pot asocia uneori diuretice de ans 192. Care dintre urmtoarele variante reprezint diagnostice difereniale pentru encefalopatia hepatic? (464) A. hemoragia subarahnoidian B. hematomul subdural C. AVC D. Encefalopatia Gayet-Wernicke E. Hiperglicemia 193. Care dintre urmtoarele variante NU sunt criterii majore ale sindromului hepatorenal? (465) A. creterea creatininei > 130 mol/l n absena tratamentului diuretic B. prezena hipovolemiei C. proteinurie < 0,5 g/24h fr argumente ecografice pentru o obstrucie a cilor urinare D. diurez < 500 cc/24h E. natremie < 130 mmol/l 194. Factorii declanatori posibili pentru un sindrom hepatorenal sunt: (465) A. infecia B. hepatita alcoolic acut C. hemoragia digestiv D. carcinomul hepatocelular E. puncia ascitei cu volum mare necompensat 195. Complicaiile pleuropulmonare ale cirozei sunt: (466)
54

196. Care dintre urmtoarele variante reprezint complicaii mai rare ale pancreatitei cronice? (468) A. icterul obstructiv B. insuficiena pancreatic exocrin C. diabetul D. adenocarcinomul pancreatic E. wirsungoragia 197. Despre examenele complementare morfologice utile n pancreatita cronic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (469) A. CT-ul abdominal este examenul de prim intenie B. CT-ul abdominal este examenul cel mai performant C. RMN-ul pancreatic este examenul de a doua intenie D. Ecoendoscopia este examenul indicat pentru detectarea unei forme incipiente E. RMN-ul pancreatic este examenul de prim intenie 198. Care dintre urmtoarele variante fac parte din tratamentul durerii n managementul pancreatitei cronice? (469) A. enzimoterapia B. sevrajul alcoolic C. insulinoterapia D. anastomoza pancreaticojejunal E. protez canalar 199. Atitudinile posibile n patologia hemoroidal intern sunt: (474) A. abstenia terapeutic B. reguli igienodietetice i tratament medical C. tratamente instrumentale D. tratament chirurgical: incizie sau mai ales excizie E. tratament chirurgical: hemoroidectomie clasic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

hemoroidopexie elastic

sau

ligatura

200. Tratamentele instrumentale posibile n patologia hemoroidal intern sunt: (474) A. scleroza B. tehnica Longo C. fotocoagularea cu infraroii D. ligatura elastic E. ligatura sub control Doppler a arterelor hemoroidale Punctaj complement multiplu: _____ PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

55

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test Gril III


Capitolele: Chirurgie visceral, Ginecologie-obstetric, Reumatologie, Chirurgie ortopedic, Oftalmologie, Chirurgie ORL, Geriatrie, Psihiatrie, Psihiatrie pediatric Autor: Ovidiu Mitu COMPLEMENT SIMPLU 1. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tratamentul etiologic al cancerului de colon ocluziv este FALS: (478) A. Rezolvarea de urgen a ocluziei B. Reechilibrarea i stabilizarea funciilor vitale (management medical) C. Hemicolectomie carcinologic dreapt cu anastomoz ileorectal D. Cancer perforat cu peritonit intervenia Hartmann E. Cancer cu distensie cecal major: colectomie subtotal cu anastomoz ileorectal 2. Care dintre urmtoarele TNM-uri corespunde stadiului IIIA n cancerul de stomac: (479) A. T3N1M0 B. T3N2M0 C. T3N0M0 D. T2a/bN0M0 E. T1-3N3M0 3. Care dintre urmtoarele este indicaie terapeutic n CHC avansat non-metastatic Child A: (483) A. Rezecie B. Chimioembolizare C. Sorafenib per os D. Tratament paliativ E. Transplant hepatic
56

4. Tratamentul indicat n caz de tumora malign esofagian metastatic este: (487) A. Esofagectomie B. Esofagectomie precedat de chimioterapie C. Radiochimioterapie exclusiv D. Instalarea unei endoproteze E. Chimioterapie exclusiv 5. Din tratamentul paliativ al tumorilor de pancreas fac parte urmtoarele, cu EXCEPIA: (490) A. Analgezice B. Corticoizi C. Tratament pentru prurit D. Proteze duodenale E. Renutriie 6. Care dintre urmtoarele NU reprezint complicaii ale traumatismului hepatic: (492) A. Hemobilie B. Biliom C. Coleperitoneu D. Carcinom hepatocelular E. Embolie gazoas n caz de plag de vene suprahepatice 7. Care dintre urmtoarele este cauz de ocluzie de intestin subire prin trangulare: (495) A. Volvulus de cec B. Corp strin C. Sindromul Ogilvie D. Diverticul Meckel E. Fecalom 8. n caz de plastron apendicular, care este cea mai bun opiune terapeutic: (500) A. Tratament medical iniial i apendicectomie la distan B. Apendicectomie imediat C. Drenaj percutanat D. Laparotomie i lavaj peritoneal abundant imediat ce diagnosticul a fost confirmat E. Nici una de mai sus

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

9. Hernia crural (femural) are orificiul: (504) A. Exteriorizat prin fascia transversalis B. Deasupra arcadei crurale C. Exteriorizat prin orificiul inghinal profund D. Sub arcada crural, medial de vasele femurale E. La nivelul inelului ombilical lrgit 10. Care afirmaie este adevrat privind litiaza biliar: (508) A. Abcesul subhepatic este o complicaie a colecistitei cronice B. Piocolecistul este o complicaie a litiazei pe calea biliar principal C. Regimul alimentar hipercaloric reprezint un factor de risc D. 80% din calculi sunt simptomatici E. Durerea tipic este n flancul i n fosa iliac dreapt 11. n tratamentul litiazei cii biliare principale, cel mai sensibil tip de examinare este: (512) A. ERCP B. RMN abdominal C. Bili-RMN D. Ecografia abdominal E. Ecoendoscopia 12. Peritonita fr germeni corespunde unei peritonite: (517) A. Primitive B. Secundare C. Teriare D. De origine hematogen E. Postoperatorii 13. Un pacient internat cu suspiciunea de pancreatit acut prezint: (514) - La internare glicemie de 9 mmol/l (pacientul nu este diabetic) V 60 ani leucocite
57

A. B. C. D. E.

12000/mm LDH de 3 ori valoarea normal ASAT de 9 ori valoarea normal La 48 de ore bicarbonaii scad cu 6 mmol/l PaO2 este 80 mmHg ureea crete cu 2,2 mmol/l calcemia este 2,5 mmol/l hematocritul nu scade, rmnnd n limite normale retenia de fluide estimat este 6 l. Care este scorul Ranson? 5 6 7 8 9 a

14. Care este cauza principal pancreatitei cronice? (467) A. Hipercalcemia cronic B. Autoimun C. Obstructiv D. Litiaza biliar E. Alcoolul

15. Care afirmaie privind infecia necrozei pancreatice este adevrat: (515) A. Survine tipic n a 3 sptmn B. Germenii principali sunt S. pneumoniae i H. influenzae C. Mortalitatea este sczut (12%) D. Este o complicaie major a cancerului de pancreas E. Tabloul clinic este intens i caracteristic 16. Urmtoarele afirmaii privind prima ecografie n sarcin sunt adevrate, cu EXCEPIA: (523) A. Depisteaz precoce unele malformaii severe B. Depisteaz trisomia 21 prin msurarea translucenei nucale C. Se face diagnosticul precoce al sarcinilor multiple D. Se confirm/corecteaz vrsta sarcinii

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Se realizeaz ntre sptmnile 17-20 de amenoree 17. Prevenia medicamentoas a recidivei preeclampsiei se face cu: (527) A. Corticoizi B. Paracetamol C. Bromocriptina D. Aspirina E. Nicardipin 18. Care dintre urmtoarele NU este cauz de hemoragie genital n al 2 i al 3 trimestru de sarcin: (529) A. Placenta praevia B. Sarcina extrauterin C. Hematomul retroplacentar D. Rupture uterin E. Moartea fetal intrauterin 19. Obiectivele glicemice n diabetul gestaional sunt: (532) A. Glicemia jeun < 0,95 g/l i glicemia la 2 ore dup fiecare mas < 1,2 g/l B. Glicemia jeun < 1,2 g/l i glicemia la 2 ore dup fiecare mas < 1,6 g/l C. Glicemia jeun < 1,4 g/l i glicemia la 2 ore dup fiecare mas < 2 g/l D. Glicemia jeun < 0,7 g/l i glicemia la 2 ore dup fiecare mas < 1 g/l E. Glicemia jeun < 1,2 g/l i glicemia la 2 ore dup fiecare mas < 2 g/l 20. Tratamentul medicamentos pentru sarcina extrauterin const n administrarea de: (535) A. Aspirin p.o. B. Corticoizi i.v. C. Metrotrexat i.m. D. Vitamina B12 i.m. E. Nicardipin i.v. 21. Delivrena ajutat de tragerea cordonului ombilical pentru a
58

facilita ieirea acesteia din vagin este delivrena: (550) A. Spontan B. Dirijat C. Natural D. Artificial E. ntrziat 22. Hipomenoreea nseamn: (559) A. Cicluri prea neregulate i prea rare B. Sngerare n afara menstruaiei C. Absena menarhei D. Menstruaie n cantitate mic E. Menstruaie prea abundent 23. Este cauz cervical de hemoragie genital n afara sarcinii: (584) A. Fibromul uterin B. Chistul ovarian C. Adenomioza D. Endometrita E. Ectropion 24. Este factor major de risc pentru cancerul endometrial: (561) A. Obezitatea B. Infecia cu HPV C. Multiparitatea D. Sindromul premenstrual E. Sindromul ovarului polichistic 25. Vaginita bacterian se trateaz cu: (576) A. Econazol ovule B. Metronidazol C. Spun alcalinizant D. Cefepim E. Oseltamivir 26. Femeilor aflate la menopauz i care prezint un chist benign, le este recomandat dozajul: (588) A. CA 125 B. CA 15-3 C. CA 12-2 D. CA 19-9 E. CA 55

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

27. Despre chisturile funcionale ovariene, este adevrat c: (598) A. Necesit administrarea de anticoncepionale B. Toate chisturile funcionale sunt foliculare C. Nu dispar niciodat spontan D. Dispar spontan n cteva luni (1-3) E. Tratamentul de referin este anexectomia 28. Tratamentul adjuvant al carcinomului ductal mamar este: (604) A. Chimioterapia B. Hormonoterapia C. Radioterapia extern a snului restant D. Imunoterapia E. Agoniti GnRH 29. Care afirmaie privind poliartrita reumatoid (PR) este adevrat? (628) A. ntotdeauna prezint semne extraarticulare B. Nu exist PR fr artrit sau sinovit C. Rar se prezint ca un reumatism inflamator cronic distructiv D. Lichidul inflamator intraarticular este septic i cu cristale E. Nu exist un mod de evaluare standardizat a PR 30. Care este scorul T caracteristic osteopeniei: (636) A. ntre -1 i -2,5 B. -2,5 C. -2,5 + 1 fractur prezent D. > -1 E. ntre -1,5 i -2 31. Mduva spinrii se termin la nivelul: (625) A. L1-L2 B. S1-S2
59

C. T1-T2 D. L4-L5 E. Cozii de cal 32. Face parte din clasa coxibilor: (646) A. Aspirina B. Ketoprofen C. Indometacin D. Diclofenac E. Celecoxib 33. Tratamentul prelungit cu AINS se indic n: (646) A. Bursit B. Tendinit C. Gut D. Spondilit E. Trauma sportive 34. Stadiul Garden II al fracturii de femur nseamn: (655) A. Varus cu ruptur complet B. Varus cu persistena unui angrenaj al articulaiei posterioare C. Fr deplasare D. Valgus E. Nici una de mai sus 35. Afeciunea ocular n care semnele funcionale sunt reprezentate de durere, fotofobie, lcrimare i blefarospasm este: (683) A. Uveita anterioar acut B. Endoftalmita C. Glaucom neovascular D. Keratita acut E. Neuropatia optic retrobulbar 36. Neuropatia optic ischemic anterioar acut reprezint prima manifestare oftalmologic a bolii: (681) A. Lyme B. Horton C. Takayasu D. Marfan E. Chagas

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

37. Este FALS despre episclerit: (687) A. Roeaa nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor B. Adeseori idiopatic C. Roeaa este localizat D. Tratamentul presupune corticoterapie local E. Roeaa dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor 38. Stadiul congestiv din otita medie acut presupune: (717) A. Colecie retrotimpanic B. Perforaie a membranei timpanice C. Timpan bombat, mat D. Relief osicular invizibil E. Timpan hiperemiat 39. Care dintre urmtoarele NU este otalgie de origine otologic: (716) A. Pericondrita B. Parotidita C. Mastoidita D. Catar tubar E. Otita medie acut 40. Herpangina are urmtoarea etiologie viral: (727) A. Virusul herpes simplex B. Virusul Coxsackie A C. Enterovirus D. Calicivirus E. Rotavirus 41. Angina ulceroas sifilitic se trateaz de prim intenie cu: (726) A. Azitromicin B. Amoxicilin-acid clavulanic C. Benzatin benzilpenicilina G D. Penicilina V E. Nitrofurantoin 42. Epistaxisul reprezint sngerarea cu origine: (737) A. Digestiv B. Respiratorie C. Neurologic D. n fosele nazale E. Oftalmologic
60

43. mbtrnirea neuro-cognitiv se caracterizeaz prin: (777) A. Creterea timpului de reacie B. Creterea ateniei C. Creterea capacitii de nvare D. Scderea timpului de reacie E. Creterea volumului substanei albe 44. Sarcopenia reprezint: (777) A. Creterea esutului adipos B. Scderea masei musculare C. Scderea forei musculare D. Insulinorezistena E. Scderea capacitii intelectuale 45. Tulburarea conversiv se caracterizeaz prin: (918) A. Bilan somatic patologic B. Simptome simulate C. Ireversibilitatea simptomului D. Personalitate histrionic E. Prezena unei cauze organice 46. Care este antidepresiv inhibitor selectiv ai recaptrii serotoninei i noradrenalinei? (915) A. Paroxetina B. Venlafaxina C. Escitalopram D. Sertralina E. Clomipramina 47. Fobia colar se caracterizeaz prin: (916) A. Copii cu dificulti colare B. Pierderea interesului pentru coal C. Apariia treptat a fobiei, nainte de 5 ani D. Evoluia este nefavorabil n toate cazurile E. Afecteaz cu preponderen bieii 48. Post-partum blues apare natere: (924) A. La 2-8 sptmni B. n ziua 15 dup

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. ntre zilele 3-5 D. La 2-3 luni E. Nu apare niciodat 49. Motricitatea spontan, anarhic, asimetric este prezent la copil de la: (995) A. 3 luni B. 9 luni C. Natere D. 1 an E. 3 ani 50. Pica reprezint la copii: (998) A. Regurgitarea alimentelor parial digerate B. Incapacitatea de a mnca n mod corespunztor C. Ingerarea de pmnt, vopsele, hrtii, ghips etc. D. Tulburare ce afecteaz abilitile de comunicare E. Dificulti de nvare Punctaj complement simplu: _____ COMPLEMENT MULTIPLU 51. Care sunt factori de risc ai cancerului colorectal? (475) A. Rectocolita ulcerohemoragic B. Diverticuloza C. Acromegalia D. Antecedente heredocolaterale de sindrom Peutz-Jeghers E. Sindromul HNPCC 52. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n cazul tratamentului cancerului rectal? (478) A. n cazul cancerului de rect superior, se realizeaz, printre altele colectomie stng, rezecie total de rect i excizie total de mezorect B. n cazul cancerului de rect superior, se realizeaz, printre altele colectomie stng, rezecie parial de mezorect i
61

anastomoz coloanal cu ileostomie de protecie C. n cazul cancerului de rect mediu i inferior, se va aplica un tratament neoadjuvant, n caz de leziune T3-T4 i/sau N+ D. n cazul cancerului de rect mediu i inferior, intervenia chirurgical se realizeaz la 6-8 sptmni dup finalizarea radioterapiei E. Radiochimioterapia din cancerul de rect mediu i inferior const din 75 Gy asociat cu gemcitabin timp de 6 sptmni 53. Manifestrile clinice ale formei necomplicate din cancerul colorectal sunt: (475) A. Tulburri de tranzit B. Aprare abdominal C. Rectoragie/melen D. Febr E. Alterarea strii generale 54. Care dintre urmtoarele sunt caracteristici clinice ale cancerului de stomac: (479) A. Dureri n hipogastru B. Disfagie C. Vrsturi postprandiale D. Sindroame paraneoplazice (flebit, acanthosis nigricans, anemie hemolitic) E. Rectoragie 55. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt FALSE privind confirmarea diagnostic i bilanul extinderii din cancerul de stomac: (480) A. Ecoendoscopia este indispensabil pentru toate leziunile superficiale B. Markerii tumorali cutai sunt CA 19-9, Ag CSC C. Endoscopia digestiv superioar permite localizarea cancerului

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. PET-CT este un examen de referin pentru diagnostic E. CT cervico-toraco-abdominopelvin realizeaz un bilan local 56. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte privind cancerul de stomac: (479-480) A. Mai mult de 90% reprezint adenocarcinoame B. Ulcerul gastric este un factor de risc C. n caz de gastrectomie total, trebuie sa administrm vitamina B12 i.m. toat viaa D. n cancerul antral este indicat o gastrectomie total, cu anastomoz esojejunal E. n alte localizri ale cancerului gastric, este indicat gastrectomia 4/5, cu anastomoz gastrojejunal 57. Care afirmaii sunt adevrate n privina tumorilor hepatice benigne: (481-482) A. Hemangiomul este asimptomatic, cu depistare ntmpltoare i probe hepatice normale B. Chistul biliar apare cel mai frecvent la femeile ntre 20-50 ani C. Adenomul se manifest prin durere n jumtate dintre cazuri D. Dac diagnosticul de hiperplazia nodular focal este sigur, cea mai indicat este abinerea terapeutic E. Dac diagnosticul de adenom este sigur, cea mai indicat este abinerea terapeutic 58. n carcinomul hepatocelular (CHC), confirmarea diagnosticului prin PBH NU este necesar n caz de: (482) A. Nodul de 1 cm, cu hipervascularizare evident la 2

B. C. D. E.

examinri imagistice, n caz de ficat cirotic Nodul > 2 cm cu aspect tipic sau cu -FP > 200 ng/ml PBH trebuie realizat n orice circumstan Nodul < 1 cm colaborat cu FP < 200 ng/ml Nodul de 2 cm, cu hipervascularizare evident la 2 examinri imagistice, n caz de ficat cirotic

59. Sunt corecte afirmaiile privind metastazele hepatice: (483-484) A. Metastazele metacrone sunt diagnosticate n acelai timp cu cancerele primitive B. Metastazele metacrone sunt diagnosticate dup tratamentul pentru cancerul primitiv C. De cele mai multe ori prezint bilan hepatic anormal D. La ecografie sunt hipo/isoecogene, cu halou hipoecogen circumferenial E. Dac aspectul i tabloul clinic sunt tipice, nu se recomand PBH sistematic 60. Factori de risc n tumorile de esofag sunt: (485) A. Intoxicaia alcoolotabagic pentru carcinomul epidermoid B. Esofagul Barrett pentru adenocarcinom C. Achalazie D. Lupus eritematos diseminat E. Antecedente de esofagit caustic 61. Pricipiile de tratament n cancerul de esofag sunt: (486) A. Pentru tumorile superficiale (T1) esofagectomie B. Tumor rezecabil pe esofag cervical doar chimioterapie C. Tumor rezecabil pe esofag toracic, stadiul II

62

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

esofagectomie, precedat uneori de chimioterapie D. Tumor rezecabil pe esofag toracic, stadiul III, carcinom epidermoid radiochimioterapie exclusiv E. Tumor rezecabil pe esofag toracic, stadiul III, adenocarcinom radiochimioterapie exclusiv 62. Sunt caracteristici clinice particulare ale cancerului de cap de pancreas: (489) A. Icter progresiv B. Vezicul biliar, mare, palpabil C. Dureri n epigastru/celiace D. Angiocolangita E. Prurit 63. Care dintre urmtoarele sunt contraindicaii ale exerezei n cancerul de pancreas: (489) A. Icter moderat B. Alterare major a strii generale C. Carcinomatoz peritoneal D. Metastaze E. Dilatare uoar de canal Wirsung 64. n clasificarea TNM din cancerul de pancreas, care afirmaii sunt adevrate: (488) A. T0 tumor in situ B. T1 tumor limitat la pancreas < 2 cm n cel mai mare diametru C. T2 tumor limitat la pancreas < 2 cm n cel mai mare diametru D. T3 tumor extrapancreatic fr afectare de trunchi celial sau arter mezenteric superioar E. N0 ganglioni neevaluai 65. Manifestrile clinice n cancerul de esofag sunt reprezentate de: (486)
63

A. B. C. D. E.

Disfagie Vrsturi postprandiale tardive Alterarea strii generale Tuse la deglutiie (pe cale fals) Disfonie (paralizia nervului recurent stng)

66. Care sunt cele mai afectate organe n traumatismele abdominale: (491) A. Splina B. Rinichiul C. Colonul transvers D. Vezica urinar E. Ficatul 67. Care sunt criterii de tratament medical n caz de traumatism abdominal: (491) A. 5 uniti de mas sanguin transfuzate B. Stabilitate hemodinamic C. Nu prezint indicaii de intervenie n caz de urgen D. Instabilitate hemodinamic E. Plag penetrant n hipocondrul drept sau stng 68. Sunt msuri de realizat n caz de plag nepenetrant abdominal: (493) A. Laparotomie exploratorie B. Profilaxia tetanosului C. Antibioprofilaxie D. Debridare E. Sutura plgii 69. Legat de mecanismul ocluziilor digestive, care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: (494) A. Prin trangulare, riscul de necroz a peretelui este n mai puin de 12-24 ore B. Obstrucia se caracterizeaz prin hiperperistaltism reactiv C. Mecanismul funcional este legat de diminuarea activitii peristaltismului intestinal D. Prin trangulare se produc leziuni vasculare tardive

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. n trangulare, durerea este intens 70. Care dintre urmtoarele sugereaz diagnosticul de gravitate n sindromul ocluziv: (495) A. Pneumoperitoneu B. Dilatarea cecului < 5 cm C. Aeroportia D. Vrsturi precoce i moderate de tip bilios E. Pneumatoza parietal 71. n sindromul ocluziv, pacientul prezint indicaie de tratament chirurgical n caz de: (496) A. Eec al tratamentului medical B. Prezena semnelor de severitate C. Durere moderat D. Oprire precoce a tranzitului intestinal E. Vrsturi precoce 72. n volvulusul de sigmoid, tabloul de ocluzie se caracterizeaz prin: (497) A. Meteorism voluminos difuz B. Meteorism voluminos asimetric C. Absena aspectului obinuit granitat al sigmoidului D. Niveluri colice n U inversat pe Rx abdominal simpl/CT E. Pneumoperitoneu 73. Care dintre urmtoarele reprezint metode de tratament n sindromul Ogilvie: (498) A. Tratament medical al ocluziei B. Tratament etiologic C. Tratament chirurgical imediat ce diagnosticul a fost confirmat D. n absena semnelor de severitate suprimarea ocluziei prin diverse metode E. n prezena semnelor de severitate colo-exsuflare sau laparotomie exploratorie 74. Diagnosticul diferenial n apendicit se poate face cu: (500)
64

A. B. C. D. E.

Mucocel apendicular Limfadenit mezenteric Sarcoidoz Cancer de colon Hepatit

75. Manifestrile clinice n apendicit sunt: (499) A. Febr (37,5-38,5C) B. Durere n fosa iliac stng C. Infiltrare hematic a flancurilor D. Aprare abdominal E. Greuri, vrsturi 76. Examinarea unei hernii inghinale necomplicate se caracterizeaz prin: (505) A. Mas inghinal dureroas B. Mas inghinal impulsiv la tuse C. Mas inghinal reductibil D. Mas care poate fi situat n scrot E. Mas inghinal inflamat 77. Care sunt factori de risc pentru hernia ombilical: (504) A. Alcoolismul cronic B. Obezitatea C. Hepatita acut viral D. Ciroza cu ascit E. Dializa peritoneal 78. Colecistita acut prezint: (510) A. Icter B. Durere n hipocondrul drept, mai mult de 6 ore C. Sindrom inflamator D. Lipaza normal E. La ecografie perete vezicular ngroat (> 4 mm) 79. Sunt adevrate despre tratamentul litiazei veziculare necomplicate: (509) A. Intervenia chirurgical se organizeaz la rece B. Tratamentul etiologic este reprezentat de colecistectomia laparoscopic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Se realizeaz i o colangiografie intraoperatorie D. Tratamentul postoperator special este dificil de realizat i urmat E. Intervenia chirurgical se realizeaz n 12 ore de la debutul simptomelor 80. Sunt adevrate despre ileusul biliar: (511) A. Secundar unei fistule ntre vezicula biliar i duoden B. Calculul se va bloca n colon i va provoca o ocluzie funcional C. Clinic, prezint semnele ocluziei prin obstrucie D. Icterul este prezent de la nceput i este intens E. Imagistic, calculul apare hiperdens n fosa iliac dreapt 81. Angiocolangita: (512) A. Se caracterizeaz prin triada Charcot B. Nu prezint sindrom inflamator C. Se caracterizeaz prin urin deschis la culoare i scaune normal colorate D. Prezint aprare abdominal i tulburri de tranzit E. Este o septicemia de origine biliar 82. Peritonita postoperatorie va fi evocat n toate cazurile de abatere de la evoluia postoperatorie normal i n special n caz de: (518) A. Vrsturi B. Febr C. Tulburri de cunotin, agitaie D. Secreii purulente prin cicatrice E. Dureri abdominale uoare 83. Tratamentul etiologic al peritonei cuprinde: (518) A. Laparotomie/laparoscopie B. Antiobioterapie local, intraabdominal
65

C. Prelevarea de probe bacteriologice multiple D. Tratamentul cauzei E. Lavajul cavitii abdominale 84. Care sunt etiologiile responsabile de 80-90% din cazurile de pancreatit acut: (513) A. Mucoviscidoza B. Litiaza vezicular C. Hiperlipidemia D. Alcoolul E. DCPA 85. Durerea pancreatic este: (513) A. Cu iradiere spre posterior B. Epigastric C. Calmat de anteflexia trunchiului D. Cu iradiere spre zona inghinal E. Transfixiant 86. Care sunt complicaii locale ale pancreatitei acute? (515) A. oc septic B. Abcese C. Insuficien multiorganic D. Infecia necrozei pancreatice E. Colecii 87. Tabloul clinic din pancreatita cronic se caracterizeaz prin: (468) A. Dureri pancreatice, declanate de mese sau alcool B. Examen clinic bogat n semne i simptome C. Pierdere ponderal moderat frecvent D. Echimoze periombilicale E. Context subiect etilic, vrst medie 88. Insuficiena pancreatic endocrin se poate manifesta prin: (468) A. Diaree cronic B. Maldigestie cu steatoree C. Diabet ( insulino-necesitant) D. Hiperglicemii frecvente E. Hipoglicemii frecvente

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

89. Tratamentul complicaiilor pancreatitei cronice se poate realiza astfel: (469) A. Insuficiena pancreatic exocrin enzimoterapie B. Diabet insulinoterapie frecvent necesar C. Pleurezie corticoizi i decorticare pleural D. Pseudochist supraveghere, tratament endoscopic, chiar chirurgical E. Compresiune de organ tratament endoscopic sau chirurgical 90. n primul trimestru de sarcin: (521) A. Btile inimii ftului sunt auzibile cu urechea liber B. Btile inimii ftului nu sunt auzibile cu stetoscopul lui Pinard C. Luarea n greutate este absent sau minim D. nlimea uterului nu este msurabil la palparea abdominal E. Proteinuria normal este > 3,5 g/zi 91. Examenele paraclinice obligatorii n timpul primei consultaii din sarcin sunt: (522) A. Grupa i factorul Rh B. VDRL & TPHA C. Depistarea biochimic a sarcinilor cu risc de trisomie 21 D. Serologie HIV, CMV E. Proteinuria i glicozuria 92. Riscul combinat pentru trisomia 21 se calculeaz n funcie de urmtorii parametrii: (523) A. Vrsta pacientei B. Dimensiunea translucenei nucale n primul trimestru C. Vrsta sarcinii (n sptmni)

D. Markerii serici trimestru E. nimea uterului

primul

93. Suspectm o preeclampsie n cazul unei HTA de novo asociate cu urmtoarele semne: (525) A. ASAT de 3 ori sub valoarea normal B. Trombocite < 150 000/mm C. Retard de cretere intrauterin D. Edeme aprute brutal E. Hematurie 94. Antihipertensivele utilizate n tratamentul hipertensiunii arteriale gestaionale sunt: (526) A. Labetalol B. Nicardipin C. IEC D. ARA II E. Aliskiren 95. Urmtoarele sunt indicaii pentru ntreruperea sarcinii: (527) A. Edem pulmonar acut B. Trombocite < 50 000/mm C. Eclampsie D. Risc de avort tardiv E. Hematom retroplacentar 96. Acronimul sindromului provine de la: (528) A. Hemoragii B. Lipazemia crescut C. Citoliza hepatic D. Trombopenia E. Hemoliza HELLP

97. Etiologii ale metroragiei n primul trimestru de sarcin sunt: (529) A. Sarcina oprit n evoluie B. Mola hidatiform C. Hematomul retroplacentar D. Sarcina extrauterin E. Avortul spontan 98. Hematomul retroplacentar caracterizeaz prin: (530) A. Uter moale
66

se

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. C. D. E.

Uter contractat RCF normal Anomalii ale RCF Apariia n contextul unei preeclampsii/traumatism abdominal/consum de cocain

99. Este adevrat despre diabetul gestaional: (531) A. Malformaiile sunt mai frecvente B. TTGO la 100 g de glucoz se mai numete i testul OSullivan C. Macrosomia este o consecin fetal i neonatal D. Frecvena apariiei malformaiilor depinde de echilibrul glicemic dinainte de concepere E. Copiii vor fi predispui la obezitate 100. Dup depistarea diabetului gestaional, se vor urmri anumite principii dietetice: (532) A. Alimentaia va conine 50% glucide (mai ales cu index glicemic mic i fibre) B. Insulinoterapia va fi preferat de la nceput dac glicemia jeun > 1,3 g/l C. Raia energetic total va fi repartizat pe 3 mese i 3 gustri D. Alimentaia va conine 50% proteine E. Greutatea mamei n sarcin trebuie stabilizat, preferabil sczut 101. Factori de risc ai sarcinii extrauterine fr contracepie sunt: (533) A. Alcoolismul B. Tabagismul C. Endometrioza pelvin D. Tratamentul cu clomifen citrat E. Vrsta < 20 ani

102. Tabloul clinic al sarcinii extrauterine nerupte se caracterizeaz prin: (534) A. Dureri pelvine moderate B. Durere violent sincopal C. Semne de anemie i oc D. Metroragie la nceputul sarcinii E. Mas laterouterin palpabil uneori la tueul vaginal 103. Semne ecografice ale sarcinii extrauterine sunt: (534) A. Semn direct hematosalpinge B. Semn direct vizualizarea unui sac gestaional extrauterin C. Semn indirect vizualizarea unui sac gestaional intrauterin D. Semn indirect col uterin dilatat E. Semn indirect hemoperitoneu 104. Diagnosticul diferenial al sarcinii extrauterine nerupte se face cu: (535) A. Ruptura unui anevrism al arterei splenice B. Ruptura unui chist hemoragic C. Torsiunea anexial D. Avortul E. Vulvovaginita 105. Sunt adevrate despre prezentaia ftului: (549) A. Este prima parte a ftului care se prezint la strmtoarea superioar a bazinului B. Prezentaia cefalic este o prezentaie distocic C. Prezentaia cu capul n flexie maxim este cea mai eutocic D. Prezentaia pelvin poate fi n ezut complet sau incomplet E. Prezentaia transversal este cu umrul, oblic 106. Sunt adevrate despre cardiotocografie: (550) A. Identific anomalii ale dinamicii uterine

67

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Ritmul cardiac fetal bazal este ntre 120-160 bti/minut C. Decelerrile semnific ncetiniri scurte ale ritmului de baz D. Hipertonia uterin nseamn creterea intensitii contraciilor E. Oscilaiile normale ale ritmului cardiac fetal sunt ntre 30-50 bti/minut 107. Sunt afirmaii FALSE legate de post-partumul normal: (551) A. Dac femeia alpteaz, prima menstruaie survine la 3 luni dup natere B. Dac femeia nu alpteaz, prima menstruaie survine la 10-12 sptmni dup natere C. La consultaia postnatal se va verifica absena complicaiilor D. Nu se mai prescrie contracepie E. n caz de simptome urinare/perineale, se prescriu exerciii de tonifiere a perineului 108. Tratamentul sindromului ovarului polichistic conine: (559) A. Antiinflamatoare B. Metformin C. Anticoncepionale orale D. Clomifen citrat E. Drilling ovarian chirurgical 109. Sunt adevrate despre sindromul premenstrual: (561) A. Dismenoreea B. Predomin dup fiecare natere C. Iritabilitatea, tulburrile de somn D. Meteorismul abdominal E. Diagnosticul este paraclinic 110. Sunt contraindicate n caz de metroragie: (561,585) A. Histerosalpingografia B. Biopsia endometrial
68

C. Frotiul cervicovaginal Papanicolau D. Biopsia din masa cervical E. Histerectomia 111. Fibroamele uterine pot fi tratate prin: (585) A. Agoniti GnRH B. Embolizarea arterelor uterine C. Histeroscopie cu rezecia fibromului D. Miomectomie prin laparotomie/laparoscopie E. Sterilet cu eliberare de progestativ 112. Sunt opiuni de tratament ale hemoragiilor genitale cataclismice: (586) A. Vitamina B12 i.m. B. Antifibrinolitic C. Sulfat de protamin D. Estrogeni n doze mari prin plasture transdermic aplicat pentru 72 ore E. Embolizare arterial 113. Sunt adevrate despre hemoragiile genitale din timpul sarcinii: (584) A. Ruptura uterin apare la natere B. Placenta praevia apare n trimestrul 1 C. Sarcina extrauterin apare n trimestrul 1 D. Hematomul retroplacentar apare n trimestrele 1-2 E. Avortul spontan apare n trimestrul 1 114. Endometrita caracterizeaz prin: (577) A. Aprare abdominal B. Dureri abdominopelvine C. Prurit vulvovaginal D. Context: post-partum, avort E. Leucoree purulent murdar se

postsau

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

115. Sunt complicaii pe termen mediu-lung ale infeciilor genitale nalte: (578) A. Endometrit cronic B. Recidive C. Aderene pelvine D. Sarcina extrauterin E. Infertilitate tubar 116. Vulvovaginita prin Candida albicans se caracterizeaz prin: (576) A. Depozite albicioase B. Cervicit C. Dispareunie D. Leucoree alb, inodor E. Leucoree gri, urt mirositoare 117. Natura organic a unui chist ovarian se caracterizeaz prin: (588) A. Component solid B. Perete gros C. Caracter multilocular D. Diametrul chistului 6 cm E. Component lichid 118. Chistectomia ovarian laparoscopic se recomand n caz de: (589) A. Febr B. Chist funcional depistat recent C. Chist cu aspect organic evideniat de ecografie D. Modificri morfologice ale chistului E. Cretere n volum a chistului 119. Adenomioza: (589) A. Se poate asocia cu endometrioz pelvin sau cu fibrom uterin B. Reprezint infiltrarea zonei jonciunii cu esut endometrial n cadrul miometrului C. Prezint dismenoree D. Se trateaz cu antiinflamatoare steroidiene E. Poate invada complet uterul

120. Hemoragia intrachistic se caracterizeaz prin: (599) A. Aprare muscular B. Durere pelvin C. Hemoperitoneu D. Posibilie stri subfebrile E. Sindrom inflamator moderat 121. Cancerul ovarian poate fi depistat prin urmtoarele semne: (599-600) A. Metroragie B. Colecie pericardic C. Dureri pelvine D. Adenopatii periferice inghinale E. Tulburri digestive 122. n caz de confirmare a tumorii epiteliale ovariene maligne, complet rezecabil spontan, se realizeaz: (600) A. Anexectomie bilateral B. Histerectomie total C. Omentectomie D. Biopsii peritoneale etajate E. Cistectomie 123. Adenofibromul mamar: (601) A. Prezint mastodinie ciclic cronic cu agravare premenstrual B. Apare la femeile tinere C. Prezint adenopatii axilare homolaterale D. Crete riscul de cancer de sn E. n caz de dubii, se realizeaz o biopsie sub ghidaj ecografic 124. Sunt factori de risc pentru cancerul mamar: (602) A. Pubertate tardiv B. Absena alptrii C. Obezitatea D. Menopauz precoce E. Prima sarcin tardiv 125. Sunt tratamente adjuvante pentru cancerul mamar: (603-604)

69

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Suprimarea funciei ovariene cu GnRH la femeia tnr B. RE+, tamoxifen dac femeia este la menopauz C. RE+, antiaromataz dac femeia nu este la menopauz D. Imunoterapie n caz de supraexprimare HER2 E. Chimioterapie adjuvant n orice situaie 126. Privind tabloul clinic al poliartritei reumatoide (PR), care dintre afirmaiile urmtoare sunt adevrate? (629) A. Afecteaz interfalangienele distale B. Afecteaz interfalangienele proximale i metacarpofalangienele C. PR este o poliartrit cronic dac manifestrile dureaz mai mult de 6 luni D. Predomin la femei, cu vrsta de debut n jur de 50 de ani E. Exist i alte moduri de debut forma febril, alterarea strii generale 127. Care dintre urmtoarele sunt bioterapii anti-TNF: (631) A. Infliximab B. Rituximab C. Kineret D. Adalimumab E. Etanercept 128. Care sunt autoanticorpii utilizai n diagnosticarea PR: (628) A. Ac anti-ADN B. Ac anticardiolipine C. Ac anti-CCP D. Factorul reumatoid E. Ac anti-RNP 129. Care sunt complicaiile sistemice ale PR? (630) A. Sindromul Caplan B. Nodulii reumatoizi C. Limfomul T
70

D. Fibroza pulmonar E. Sindromul Felty 130. Care dintre urmtoarele boli fac parte din grupul spondilartropatiilor? (634) A. Spondilita anchilozant B. Poliartrita reumatoid C. Sindromul SAPHO D. Artrita psoriazic E. Lombocruralgia 131. Care afirmaii sunt adevrate privind tratamentul spondilitei anchilozante: (634-635) A. n afectri axiale sau ale entezelor administrm tratament cu metotrexat B. AINS reprezint tratamentul cheie al spondilartropatiei C. n artrita periferic administrm metotrexat sau sulfasalazin D. Tratamentul nemedicamentos nu este important E. Pentru formele avansate i severe chirurgie rahidian 132. Care afirmaii privind osteoporoza sunt adevrate? (636) A. Este o maladie difuz a scheletului B. Forma primar este boala osoas fragilizant cea mai frecvent C. La terapia medicamentoas, trebuie adugate i msurile igieno-dietetice D. Este o boal dureroas difuz E. Trebuie prevenit riscul de cdere 133. Sunt endocrinopatii cu impact asupra osului i care cauzeaz osteoporoz secundar: (637) A. Mastocitoza sistemic B. Hipotiroidism netratat C. Hiperparatiroidism primar D. Hipercorticism endogen

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Hipogonadism prelungit 134. Care dintre medicamente sunt (638) A. Zolendronat B. Raloxifen C. Alendronat D. Teriparatid E. Ibandronat urmtoarele bifosfonai:

E. TS faa posterioar a braului i antebraului 139. Este adevrat despre lomboradiculalgia comun necomplicat: (625) A. Durerea este de tip inflamator B. Nu exist febr C. Este o urgen terapeutic D. Examenul clinic poate fi completat de radiografii simple E. Hernia de disc este una dintre cauze 140. Este adevrat despre calea intramuscular de administrare a AINS: (647) A. Este rareori justificat B. Biodisponibilitatea i.m. este mai mare ca cea p.o. C. Se poate prescrie n patologii cronice, pentru o durat lung D. Prezint interes foarte sczut E. Dup administrarea i.m. continum cu administrarea i.v. (indometacin) 141. Sunt adevrate despre antiinflamatoare: (645) A. AINS au i proprieti antialergice B. AINS acioneaz prin inhibarea cii prostaglandinelor C. Se pot prescrie 2 AINS simultan D. A se evita AINS dac pacientul este sub AVK E. Exist 2 tipuri de AINS: selective i non-selective 142. Sunt reacii adverse corticosteroizi: (648-649) A. Osteonecroza aseptic B. Hiperpotasemia C. Infecii oportuniste D. Vergeturi E. Obezitate faciotroncular la

135. Este adevrat despre teriparatid: (639) A. Se administreaz p.o., timp de 48 de luni B. Este folosit mai ales pentru osteoporoza sever C. Scade riscul de fracturi de old, dar nu i de fracturi vertebrale D. Este un fragment recombinant 1-34 de hormon paratiroidian E. Aparine familiei SERMs 136. Care medicamente sunt indicate dup 70 ani, cnd riscul de fractur de old este dominant? (640) A. Ranelatul de stroniu B. Raloxifen C. Bifosfonat D. AINS E. Corticoizi 137. Sunt indicaii de tratament chirurgical n sindromul de tunel carpian: (627) A. Acroparestezie nocturn B. Deficit motor C. Semne de denervaie la EMG D. Atrofie muscular n loja tenar E. Manevra Phalen pozitiv 138. Fac parte din semiologia afeciunii radiculare C7: (626) A. ROT tricipital B. TM muchii extensori ai antebraului pe bra C. ROT bicipital D. TM muchii flexori ai antebraului pe bra
71

143. Sunt contraindicaii ale infiltrrii cu corticosteroizi: (650)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Tulburri de coagulare Hipersensibilitate la excipieni Infecie activ Patologie inflamatorie intraarticular E. Bursite, tendinite A. B. C. D. 144. Pot fi msuri adjuvante n terapia prelungit cu corticozi: (649) A. Bifosfonai B. Potasiu C. Aport crescut de NaCl D. Calciu E. Vitamina D 145. Sunt fracturi extraarticulare: (653) A. n cruce B. Goyrand-Smith C. Pouteau-Colles D. Cunean extern E. Galeazzi 146. Sunt complicaii ale fracturii extremitii inferioare de radius: (654) A. Compresie de nerv cubital B. Deschidere cutanat C. Postoperator infecia zonei operate D. Decompensarea tarelor la pacientul vrstnic E. Sindrom de compartiment al lojelor 147. Diagnosticul pozitiv al fracturii extremitii superioare a femurului la adult se caracterizeaz prin: (655) A. Deformare n cazul fracturii angrenate B. Impoten funcional n cazul fracturii angrenate C. Durere D. Radiografii seriate de bazin E. Deformare, cu excepia fracturii angrenate 148. Fracturile la copil: (664)
72

A. Sunt mai dese la biei B. n dezlipirea epifizar, clasificarea se face conform Salter-Harris C. Tratamentul lor nu are diferene fa de cel de la adult D. Apar i n caz de maltratare sau fragilitate genetic E. n fractura n butoia de unt, se observ urme vizibile de fractur 149. Legat de particularitile terapeutice ale fracturilor la copii, sunt adevrate: (664) A. Exist risc de epifiziodez postoperatorie B. Se indic kinetoterapia C. Tratamentul cel mai frecvent este cel ortopedic D. Nu apar complicaii de rigiditate sau flebita E. Se indic prevenia trombembolic 150. Flegmonul digital se caracterizeaz prin: (669) A. Inflamarea periunghial sau pulpar B. Durere la extensia pasiv a degetului C. Creterea volumului degetului D. Deget ncovoiat din cauza tensiunii dureroase E. Durere electiv de-a lungul nveliului 151. n flegmonul digital, tratamentul se realizeaz astfel: (670) A. Antibiotice de spectru larg timp de 21 de zile B. n stadiul 2 deschidere n Z a degetului i sinovectomie digital C. Stadiul 3 presupune lichid limpede D. n stadiul 2 tendonul apare necrotic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. n stadiul 1 ablaie prin 2 contraincizii de la extremiti 152. Examenul oftalmologic bilateral i comparativ evalueaz: (678) A. Segmentul anterior la lampa cu fant B. Acuitatea vizual de aproape C. Reflexul fotomotor direct i consensual D. Fundul de ochi cu pupila n mioz E. Acuitatea vizual de deprtare 153. Pot fi etiologii ale afectrii brutale a vederii pe ochi rou i dureros: (678-679) A. Ocluzia arterei centrale a retinei B. Uveita anterioar acut C. Endoftalmita D. Keratita acut E. Dezlipirea de retin 154. Ocluzia arterei centrale a retinei se caracterizeaz prin: (679) A. Dispariia reflexului fotomotor direct B. Prognostic ocular foarte bun C. Edem papilar i retinian ischemic D. Scderea brutal i profund a acuitii vizuale E. Dispariia reflexului fotomotor consensual 155. Neuropatia optic retrobulbar prezint urmtoarele semne: (681) A. Deficit al reflexului pupilar aferent B. Pstrarea acuitii vizuale C. Ochi rou i dureros D. Fr durere la mobilizarea globului ocular E. Papil normal la fundul de ochi

156. Sunt semne funcionale i clinice ale glaucomului acut prin nchiderea unghiului: (682) A. Pstrarea acuitii vizuale B. Cefalee, greuri, vrsturi C. Mioz cu camer anterioar larg D. Hipertonie ocular major E. Unghi nchis la gonioscopie 157. Sunt etiologii ale keratitei acute: (684) A. Sindrom de ochi uscat B. Cauze iatrogene C. Bacteriene D. Parazitare E. Boala Horton 158. Este adevrat despre uveita anterioar acut: (684) A. Se evideniaz efectul Tyndall B. Bilanul minimal este pozitiv n toate cazurile C. Ochiul este rou, dureros D. Se adiministreaz bolus i.v. de metilprednisolon E. Colirurile midriatice au i rol de prevenire a apariiei sinechiilor 159. Ocluzia venei centrale a retinei: (680) A. Prezint 2 forme edematoas i ischemic B. Se poate diagnostic prin angiografia cu fluorescein C. Prezint, ca semn clinic, vene subiri i filiforme D. Are printre etiologii ateroscleroza E. Prezint scderea acuitii vizuale 160. Este adevrat despre conjunctivit: (686) A. Secreiile clare sunt de origine bacterian B. Secreiile purulente sunt de origine viral C. Prezint senzaia de corp strin
73

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Prezint o congestie ocular difuz E. Senzaia de nisip n ochi este un semn funcional 161. Conjunctivita viral se caracterizeaz prin: (686) A. Prurit foarte intens B. Secreii clare C. Tratament cu colire antiseptice D. Scderea acuitii vizuale E. Apariie bilateral i context epidemic 162. Sunt etiologii ale scleritei: (687) A. Tuberculoza B. Tetanos C. Spondilita anchilozant D. Boala Wegner E. Sarcoidoza 163. Inervaia senzitiv a urechii externe este asigurat de: (716) A. Plexul cervical superior B. Nervul auriculotemporal C. Nervul timpanic D. Nervul Wrisberg E. Nervul IV 164. Este adevrat despre otita media acut: (717) A. Febra este mereu ntlnit la aduli B. Principalul semn clinic este otalgia C. Cauza principal este cea infecioas D. Se poate remarca tinitusul E. Reprezint inflamaia mucoasei urechii externe 165. Examinarea clinic din otita extern relev: (718) A. Durere la micarea pavilionului i introducerea otoscopului B. Relief timpanic osicular invizibil C. Otoree purulent D. Hipoacuzie de percepie
74

E. Piele cu aspect eritematos

lucios

166. Otita seromucoas are urmtoarele caracteristici: (719) A. Diagnosticul se pune cel mai uor n cazul copiilor B. Prezint un exudat seromucos inflamator, neinfecios C. Se manifest, n general, prin hipoacuzie nedureroas D. Timpanul este translucid cu secreie seroas E. Exist o disfuncie a permeabilitii trompei lui Eustachio 167. Indicaiile paracentezei din otita medie acut pentru precizarea bacteriologic sunt: (721) A. n cazul complicaiilor B. Pe fond imunodepresiv sever C. n caz de eec al primului tratament D. La copii mai mici de 3 luni E. La aduli 168. Reprezint etiologii ale anginei pseudomembranoase: (722) A. Angina Vincent B. Difteria C. Herpangina D. Mononucleoza infecioas E. ancru sifilitic 169. Flegmonul periamigdalian are urmtoarele semne clinice: (724) A. Trismus B. Membrane false ngroate C. ncurbarea vlului palatin D. Edem al uvulei E. Erupie vezicular 170. Amigdalectomia este propus n cazul: (727) A. Recidivei flegmonului periamigdalian B. A 2 episoade de angin ntr-o iarn

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. A 3 episoade de angin pe parcursul a 2 ierni D. A 4 episoade de angin/iarn, n 2 ierni consecutive E. A 2 episoade de angin ntr-un interval de 9 luni 171. Angina difteric se caracterizeaz prin: (725) A. Membrane neaderente B. Membrane false ngroate C. Posibil paralizie velopalatin D. Ulceraie amigdalian E. Adenopatii cervicale bilaterale 172. Sunt afirmaii adevrate despre angina Vincent: (726) A. Ulceraia amigdalian este nedureroas, bilateral B. Semnele generale sunt deseori marcate C. Ulceraia amigdalian este acoperit de o fals membran gri neaderent D. Tratamentul se face cu penicilina V E. Se datoreaz infeciei cu streptococ beta hemolitic de grup A 173. Hemostaza din epistaxis se poate realiza prin: (737-738) A. Tamponarea suprafeei vestibulare B. Administrarea de heparin C. Tamponament posterior D. Tamponament anterior E. Arteriografie i embolizare 174. Epistaxisul esenial: (739) A. Este frecvent ntlnit la adolescenii de sex masculin B. Are n prim plan rinitele i sinuzitele C. Este o sngerare la nivelul petei vasculare D. Se trateaz cu anticorpi monoclonali

E. Poate apare la femei datorit schimbrilor impregnrii hormonale 175. Boala Rendu-Osler: (739) A. Este o cauz local a epistaxisului B. Este o angiomatoz autosomal dominant C. Este responsabil de sngerri recidivante D. Se pot utiliza ca tratament - Ac anti VEGF E. Prezint malformaii vasculare mucoase i extramucoase 176. mbtrnirea fenomen: (776) A. Inevitabil B. Progresiv C. Lent D. Evitabil E. Reversibil este un

177. Sunt cauze ale mbtrnirii: (776) A. Factori extrinseci B. Factori intrinseci C. Lipsa stresului D. Factori metabolici E. Alterarea ADN-ului 178. mbtrnirea cardiac se caracterizeaz prin: (776) A. Creterea numrului de miocite B. Hipertrofia ventricular stng C. Creterea complianei miocardului D. Insuficien cardiac n toate cazurile E. Sporirea contribuiei sistolei atriale la umplerea ventriculului 179. mbtrnirea aparatului respirator se caracterizeaz prin: (777) A. Diminuarea suprafeei schimburilor gazoase B. Creterea eficacitii tusei C. Scderea funciilor ciliare
75

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Asocierea vrstei cu expunerea la factorii de mediu E. Creterea volumelor pulmonare mobilizabile 180. Managementul pacientului geriatric trebuie s cuprind: (781) A. Reconstituirea anamnezei B. EEG C. Examen clinic complet D. Cunoaterea tratamentului pacientului E. Tueul rectal i EKG 181. Riscul iatrogen este mai crescut la persoanele n vrst datorit: (781) A. Creterii masei musculare B. Polipatologiei i polimedicaiei C. Unor probleme de respectare a tratamentului D. Modificrilor capacitii de eliminare a medicamentelor E. Modificrilor farmacocinetice caracteristice vrstei 182. Compulsiile se caracterizeaz prin: (916-917) A. Contiina caracterului morbid al tulburrii B. Pierdere de timp important (> 1 h/zi) C. Nu au consecine asupra activitilor profesionale, sociale D. La copii, compulsiile n stare pur nu se ntlnesc niciodat E. Sunt resimite ca excesive, neadecvate 183. Sunt afirmaii adevrate despre tulburarea de panic: (913914) A. Declanat de diveri factori stresani B. Sunt evitate anumite situaii pentru a preveni declanarea unui nou atac de panic

C. Comportamentul pacientului n viaa cotidian nu este modificat D. Apare mai ales la brbai E. Odat diagnosticat, nu se vindec niciodat 184. Managementul tulburrii de panic se realizeaz astfel: (914) A. Tratament simptomatic cu inhibitori selectivi ai recaptrii serotoninei, timp de 12 sptmni B. Betablocante selective, timp de 1 an C. Cutarea i tratarea unei cauze organice acute D. Psihoterapie de susinere E. Tratament simptomatic cu benzodiazepine, maxim 12 sptmni 185. Tulburarea anxioas generalizat are urmtoarele caracteristici: (914) A. Pacientul reuete s-i controleze preocuprile B. Simptomele persist mai mult de 6 luni C. Anxietatea apare voluntar D. Boala Parkinson este un diagnostic diferenial E. n evoluie, se poate croniciza 186. Agorafobia se caracterizeaz prin: (915) A. Conduite de evitare B. Contientizarea caracterului morbid al tulburrii C. Reprezint teama de spaii largi, de mulime D. Evoluia este invariabil ctre schizofrenie E. Persoane sau obiecte contrafobice 187. Sunt factori de stres n tulburarea de adaptare: (921) A. Dificulti sociale B. Probleme profesionale
76

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Probleme familiale D. Tulburri alimentare E. Tulburri de somn 188. Sunt afirmaii adevrate despre starea de stres acut: (919) A. Apare dup mai mult de o lun de la eveniment B. Flash-back, comaruri C. Retrire spontan sau provocat D. Anxietate, tulburri de somn E. Sexul masculin este un factor de risc 189. Sunt comorbiditi ale tulburrii obsesiv-compulsive: (917) A. Schizofrenia B. Depresia C. Hipotiroidismul D. Sindromul Gilles de la Tourette E. Ticuri cronice 190. Depresia din timpul sarcinii: (922) A. Prezint simptome precum astenie, disforie, anhedonie B. Are evoluie ctre schizofrenie C. Prezint vrsturi incoercibile D. Sunt identificate evenimente stresante E. Se caracterizeaz prin episod delirant acut 191. Sunt afirmaii adevrate despre managementul tulburrilor psihice din perioada sarcinii: (923) A. Se realizeaz psihoterapie de sprijin B. n primul trimestru, se prescriu n mod regulat medicamente pshitotrope C. Spitalizare n caz de risc suicidar D. Haloperidolul face parte din clasa butirofenonelor E. Mama i copilul nu mai necesit supraveghere la natere

192. Sunt afirmaii adevrate despre depresia postpartum: (924) A. Nu necesit tratament medicamentos B. Poate prelungi un post-partum blues C. Recidiva apare n 100% din cazuri D. Statusul socio-economic sczut este un factor de risc E. Astenia, iritabilitatea, fobia de impulsie sunt elemente de diagnostic 193. Sunt afirmaii adevrate despre psihoza puerperal: (925) A. Primiparitatea este un factor de risc B. Tromboflebita cerebral este un diagnostic diferenial C. Apare n primele 5 zile de la natere D. Prezint risc de suicid i infanticid E. Tratamentul presupune spitalizare 194. Sunt afirmaii adevrate despre enurezis: (998) A. Miciunile sunt pariale, voluntare B. Forma secundar este mai frecvent C. Apariia este nocturn D. Diabetul este un diagnostic diferenial E. Evoluia este nefavorabil 195. Despre encoprezis se poate afirma: (998) A. Defecarea este voluntar B. Se poate asocia cu constipaia C. Se amelioreaz cu tratament D. Forma primar este mai frecvent E. Fecalomul este un diagnostic diferenial 196. Autismul infantil Kanner are urmtoarele caracteristici: (999)
77

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Tulburri de coordonare motorie B. Apare mai ales dup vrsta de 7 ani C. Agresivitate, automutilare D. Izolare, tulburri de limbaj E. Absena contactului vizual 197. Sunt cauze ale ntrzierii achiziiilor corespunztoare vrstei la copii: (997) A. Deficit auditiv, vizual B. Encefalopatii cromozomiale C. Retard mintal dac IQ < 30 D. Tulburri psihotice E. Boala Hirschprung 198. Sunt diagnostice difereniale ale autismului Kanner: (999) A. Mericism B. Surditate C. Cecitate D. Sindrom Rett E. Sindrom X fragil 199. Cele mai frecvente dificulti de nvare la copii sunt cele de: (1001) A. Scris B. Jucat C. Calcul matematic D. Relaionare E. Citit 200. Sunt tulburri de comportament la copii: (999) A. Tulburarea hiperkinetic cu deficit de atenie B. Tulburarea de tip opoziiesfidare C. Tulburarea de conduit D. Encoprezis, enurezis E. Mericism, pica Punctaj complement multiplu: _____ PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

78

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test Gril IV
Capitolele: Pediatrie, Medicin intern, Radiologie, Dermatologie, Endocrinologie-Diabet-Boli metabolice, Chirurgie urologic, Nefrologie, Hematologieoncohematologie, Oncologie Autor: Alexandru Lctu COMPLEMENT SIMPLU 1. Este ADEVRAT despre alimentaia copilului de la natere pn la 4-6 luni: (1028-1029) A. Prezena proteinelor cu proprieti protectoare de tip IgG reprezint unul dintre beneficiile acestui tip de alimentaie B. Suplimentele necesare sunt vitamina K zilnic i vitamin D o data pe sptaman, atta timp ct alptarea de ctre mam este exclusiv C. n cazul existenei unor intolerane, laptele de soia, capr, iap pot fi luate n considerare ca alternativ, fiind adaptate pentru aportul nutritional al sugarului D. Laptele fr lactoz este utilizat, printre altele, n caz de realimentare dup gastroenterocoit sever, la copilul de peste 3 luni E. Laptele hipoalergenic este obinut prin hidroliza partial a proteinelor din laptele de vac i se folosete n caz de alergie la laptele de vac 2. Precizai care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la febra acut la copilul cu vrsta sub 3 luni este FALS: (1039)
79

A. E. Coli poate fi considerat unul din germenii cei mai frecveni responsabili de producerea unei infecii maternofetale B. Semnele clinice specifice sunt evidente n cadrul aceste categorii de vrst: diaree, vrsaturi, deshidratare intens C. Amixocilina poate fi luat n considerare n cadrul triplei antibioterapii, considerat a fi msur de prim intenie la copiii sub 6 sptmni D. Spitalizarea n cazul copilului ntre 6 sptmni i 3 luni este indicat n cazul suspectrii unei infecii bacteriene severe E. n cadrul managementului tipic intr efectuarea, printre altele, a unei hemograme, PCR i a unei puncii lombare 3. Sunt elemente clinice caracteristice pentru o infecie urinar la un copil peste 3 luni urmtoarele, CU EXCEPIA: (1040) A. Vrsturi B. Poliurie C. Disurie D. Urin tulbure sau hematurie E. Sensibilitate abdominal anormal 4. Unul dintre urmtoarele reprezint criteriu de spitalizare n cazul diareei acute i a deshidratrii la sugari i copii: (1050) A. Deshidratare mai mic de 10% B. Coexistena unei boli acute C. Copil provenit din sarcin gemelar D. Vrsta mai mic de 5 luni E. Dificulti de monitorizare 5. n cazul vrsturilor la sugar i copil, n cadrul anamnezei, sunt avute n vedere urmtoarele, CU EXCEPIA: (1062) A. Caracteristicile vrsturilor

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Semne digestive sau extradigestive asociate C. Consum de toxice D. Consecinele asupra pacientului (deshidratare, denutriie) E. Vrsta i antecedentele persoanle i familiale 6. Este manifestare paroxistic neepileptic ce trebuie eliminat n cazul convulsiilor la sugar si copil: (1079) A. Lipotimia B. Micri piramidale C. Sincopa D. Mioclonii i manifestri senzitive E. Detresa respiratorie prin inhalare de corp strin 7. Caracterizeaz epilepsia grand mal: (1083) A. Este un tip de epilepsie criptogenetic B. Debuteaz n jurul vrstei de 7 ani C. Pe EEG se observ aspectul de vrf-und de 3 Hz D. Este caracterizat de prezena crizelor tonico-clonice generalizate E. Prezint farmacorezisten 8. Este adevrat cu privire la managementul rinofaringitei la copil: (1068) A. Tratamentul este cu amoxiciln timp de 6 zile, sistematic B. Tratamentul antibiotic local cu colir este justificat doar n caz de conunctivit purulent C. O complicaie bacterian (otit, sinuzit) poate fi sugerat de febr persistent mai mult de 5 zile sau evoluie prelungit peste 7 zile D. Spltura foselor nazale se va realiza cu ser glucozat E. n caz de febr se vor realiza culturi din secreiile nazale se
80

vor institui de urgen antivirale de tipul amantadinei 9. Efectuarea unei radiografii toracice n caz de bronit acut la copil se indic in caz de, CU EXCEPIA: (1100) A. Copil febril cu raluri crepitante, subcrepitante i/sau tahipnee (n afara broniolitelor) B. Diagnostic diferenial ntre bronit i pneumopatie C. Penumonii recidivante D. Suspiciune de inhalare de corp strain E. Diagnostiul unui sindrom de detres respiratorie acut 10. Tratamentul n cazul astmului alergic intermitent la copil: (1093) A. Se realizeaz cu doze mici de corticoizi inhalatorii B. Corticoizii inhalatori in doze mici trebuie asociati cu beta-2 mimetice descurt durat C. Tratamentul de fond se instituie doar naintea unui efort important D. Nu se realizeaz tratament de fond E. Tratamentul de fond se ajusteaz n funcie de numrul exacerbrilor dintr-un an 11. Examinrile complementare realizate n cazul unei pielonefrite la copil pot arta: (1105) A. Prezena leucocituriei i a nitriilor pe bandeleta urinar B. Leucocitoz cu monocite crescute C. Sindrom inflamator depistat prin dozarea citokinelor proinflamatorii D. Vrsaturi relatate de prini E. Tulburri hemodinamice (creterea timpului de recolorare cutanat)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

12. Sunt criterii de severitate ntr-o cetoacidoz diabetic la copil, CU EXCEPIA: (1110) A. Hiperglicemie major B. Deshidratare sever C. Tulburri hemodinamice D. Hipercapnie E. Vrsta sub 5 ani 13. Este adevrat despre managementul obezitii la copil: (1121-1122) A. Prezena unei obeziti comune nu necesit nicio examinare complementar B. Initial se recomand controale regulate o dat la dou luni, timp de 6 luni C. Se urmrete stabilizarea IMC n obezitatea de gradul 2 D. Anamneza si examenul clinic permit excluderea unei obeziti endocrine, responsabil n unele cazuri de ncetinirea creterii staturale E. Activitatea fizic influeneaz factorii de risc dependeni de excesul ponderal 14. Este adevrat despre retardul de cretere intrauterin n cadrul evalurii i ngrijirii nou-nscutului la termen: (1033) A. Este cu att mai sever cu ct apare mai trziu n timpul sarcinii, datorit afectrii organelor care se dezvolt n ultim instan B. Poate fi suspectat prenatal (prin examinri antropometrice) C. Una dintre complicaii poate fi hipercalcemia ca tulburare metabolic D. Sarcina multipl poate fi considerat o cauz fetal de apariie a RCIU E. Hipertensiunea arterial matern nu influeneat apariia RCIU

15. Sunt germeni digestivi implicai n producerea infeciilor urinare la adult prin contaminare ascendent: (1286) A. Staphylococcus sp. B. E. Coli C. Streptococcus sp. D. Kingella sp. E. Corynebacterium sp. 16. Este factor de risc pentru pielonefrita acut primitiv: (1288) A. Vrsta sub 50 de ani B. Antecedente heredocolaterale de infecie urinar C. Polichistoz renal D. Contraceptive orale E. Tratament cu ovule 17. Msuri asociate n caz de retenie acut de urin: (1295) A. Realizarea unei ionograme urinare B. Montarea unui cateter suprapubian C. Suprimarea lichidelor pentru evitarea unei redicive D. Prevenia poliuriei osmotice E. Sondare uretral 18. Litiaza uric: (1312) A. Este prima ca frecven n rndul litiazelor urinare B. Calculii pot avea o cretere rapid, uneori voluminoas C. ntre factorii favorizani se numr pH-ul alcalin D. Infecia cu Proteus poate fi considerat un factor favorizant E. Calculi sunt radiotraspareni i netezi 19. Diagnosticul clinic in hipertrofia benign de prostat: (1316) A. La tueul rectal, semnul Chevassu este pozitiv B. Prostata apare neregulat i dureroas

81

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Apar semne funcionale urinare iritative: disurie, jet urinar intrerupt D. Poate fi prezent retenia vezical cronic E. Scorul IPSS evalueaz impactul asupra funciei renale 20. Diagnosticul de certitudine n cazul unei tumori de prostat: (1320) A. Se face prin biposii prostatice transuretrale B. Prostatita cronic poate fi una din principalele complicaii ale biopsiei prostatice C. Are la baz descoperirea adenopatiilor inghinale D. Biopsiile prostatice se realizeaz sub anestezie local E. Se realizeaz cte o biopsie pentru fiecare lob, pentru a evita nsmnarea 21. Examinrile n cazul unei tumori de rinichi: (1324) A. Ecografia renal i abdominal este examenul de referin B. Puncia-biopsie renal se face n mod sistematic C. La uro-CT se caut, printre altele, prezena adenopatiilor lomboaortice D. Studiul rinichiului contorlateral se face numai n cazul unei tumori metastatice E. Ecografia renal i abdominal relev o tumor omogen i hiperecogen 22. n cazul tumorilor de testicul: (1328) A. Vrful de frecven este la brbaii peste 50 de ani B. Este necesar instituirea unui program de depistare n mas C. Un examen testicular normal exclude suspiciunea de diagnostic

D. Poate aprea ginecomastie, prin secretia de AFP (alfa-fetoprotein) E. Apare durere testicular de tip senzaie de greutate 23. Managementul n cazul unei tumori de rinichi: (1326) A. Nefrectomie parial sau tumorectomie renal n caz de tumor < 4cm B. Nefrectomie lrgit n caz de tumor metastatic C. Antiangiogenetice n prim intenie la tumorile nemetastatice D. Nefrectomia lrgit presupune ablaia rinichiului, conservnd ntotdeauna suprarenal E. Tratamentul simptomatic se poate referi la tratarea unei hipocalcemii 24. Sunt anticorpi anti-antigene nucleare solubile: (1136) A. Anticorpii anti-CCP B. Anticorpii anti-ADN C. Anticorpii anti-RNP D. Factorul reumatoid E. Anticorpii anti-telomer 25. Este adevrat cu privire la monitorizarea n lupusul eritematos diseminat: (1141) A. Clinic, se bazeaz pe prezena sau absena a 4 criterii ACR B. Paraclinic, este luat n considerare afectarea organelor C. Sunt dozai principalii parametri imunologici: Ac anti-Sm i Ac anti-SSA i anti-SSB D. Tratamentul cu hidroxiclorochin impune control oftalmologic semestrial E. Cel puin o dat la 2 luni trebuie verificate probele renale (de preferat raportul proteinurie/creatininurie)

82

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

26. Este indicaie de examen CT cerebral: (1152) A. Scleroza multipl n plci B. Patologia neuroinfecioas C. Crize epileptice farmacorezistente D. Tumor cerebral E. Tulburri ale strii de contien 27. Printre altele, ecografia abdominal este indicat n urmatoarea patologie: (1153) A. Pancreatit B. Apendicit C. Diverticulit D. Peritonit E. Sngerare abdominal 28. Este adevrat despre infeciile bacteriene foliculare: (1168-1169) A. Foliculita are ca leziune elementar o macul centrat pe un fir de pr, superficial i care se rupe repede B. Tratamentul furunculului are n vedere doar cu antibiotice locale C. Furunculoza reprezint o aglomerare de furuncului, cu febr i adenopatii D. Antibioterapia antistafilococi preferat n tratamentul formelor complicate ale furunculilor este de tipul penicilinei G E. Furunculul este nsoit de stare general conservat i apirexie 29. Caracterizeaz tratamentul guei i nodulului tiroidian: (1217) A. Tratamentul frenator al axului tireotrop se face cu propiltiouracil B. Tiroidectomia total este indicat n cazul guilor recente C. Hipocalcemia temporar este o complicaie a tiroidectomiei D. Paralizia recurenial ca i complicaie a tiroidectomie este
83

definitiv dac se observ absena remisiunii dup 6 luni E. Tratamentul cu iod-131 este mai eficient dac gua este mai voluminoas 30. Este adevrat despre hipertiroidismul indus de amiodaron de tip I: (1223) A. Scintigrafia tiroidian este adeseori fixant B. Ecografia Doppler arat hipovascularizaie tiroidian C. Exist o distrugere inflamatorie a tiroidei prin toxicitatea amiodaronei D. Tratramentul se bazeaz pe corticoizi E. Ecografia Doppler este normal 31. Sunt complicaii ale hipotiroidismului: (1225) A. Foarte frecvent com mixedematoas B. Insuficien aortic C. Tulburri de ritm cardiac D. Depresie E. Insuficien coronarian n special la sfritul tratamentului 32. Caracterizeaz diagnosticul diabetului de tip 1: (1236) A. Agitaie neobinuit B. Slbire C. Dureri lombare D. Debut lent al simptomelor (cteva luni) E. Vrst de obicei naintat 33. Sunt factori favorizani ai cetoacidozei diabetice: (1239) A. Patologie pulmonar B. Tratament cu AINS C. Sarcina D. Supradoz de insulin E. Neadministrarea unei doze de antidiabetice orale 34. Nefropatia diabetic: (1245)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Incidena de apariie este direct proporional cu timpul scurs de la apariia diabetului B. Controlul inadecvat al tensiunii poate reprezenta un factor de apariie i de progres C. Nefropatia incipient este caracterizat de o filtrare glomerular nc normal D. Unul dintre obiectivele tratamentului l reprezint mentinerea TA sub 140/90 mmHg E. Msurile igienodietetice se refer la reducerea aporturilor glucidice si potasice 35. Este adevrat cu privire la hemoglobina glicozilat HbA1c: (1249) A. Se msoar la fiecare 4 luni B. Poate fi nlocuit de msurarea galactozaminei C. Valorile normale sunt ntre 7 i 9% D. Uricemia poate fi o cauz de eroare E. Reprezint cel mai bun indicator pentru riscul de complicaii 36. Sunt factori de risc cardio-vasculari ce trebuie investigai n caz de diabet zaharat de tip 1 sau 2 la adult: (1253) A. Vrsta >55 ani la brbat i >65 ani la femeie B. Consumul cronic de alcool C. HTA permanent, numai cea netratat D. HDL-colesterol <0,4 g/L pentru sexul masculin E. Microalbuminurie > 30 mg/24h 37. Sunt complicaii respiratorii ale obezitii la adult: (1276-1277) A. Dispnee de repaus B. BPOC C. Hipoventilaie alveolar D. Infecii respiratorii
84

E. Emfizem panlobular 38. Sunt examinri complementare sistematice n caz de obezitate la adult: (1278) A. Uricemie B. Test de efort ECG C. Gazometrie arterial D. Teste de funcionalitate respiratorie E. Poligrafie ventilatorie nocturn de depistare 39. Necroza tubular acut: (1351) A. Este o cauz funcional de insuficien renal acut B. Se prezint fr albuminurie, hematurie sau HTA C. Diureza este afectat ntotdeauna D. Puncia-biopsie renal se efetueaz sistematic E. Evoluia este cel mai adesea spre insuficien renal cronic 40. Sunt complicaii ale insuficienei renale cronice: (1353) A. Cardio-vasculare: endomiocardit B. Metabolice: hiperuricemie, dar niciodat gut C. Hipocalcemie tardiv D. Hipermenoree E. Hipofosfatemie 41. Sindromul Alport: (1366) A. Prezint cel mai frecvent transmitere autozomal dominant B. Este o boal ereditar legat de o anomalie de structur a colagenului VI C. Evolueaz spre insuficien renal acut D. Asociaz un sindrom glomerular cu episoade de hematurie, hipoacuzie i uneori afectare ocular E. Se ncadreaz n nefropatiile vasculare, fiind afectat

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

structura colagenului din intima vaselor de snge 42. Este adevrat despre sindromul glomerulonefritei rapid-progresive: (1352) A. Este caracterizat de existena unei proliferri intracapilare B. Sidromul Goodpasture: depozite granulare C. Absena depozitelor lineare n boala Wegener, Chrug Strauss D. Cauze postinfecioase: miocardite infectioase E. Este o urgen nefrologic 43. Caracterizeaz anemia normo- sau macrocitar: (1377) A. Dozarea fierului este fundamental la primul consult B. Principalele cauze sunt inflamaia cronic i mielodisplaziile C. Testul Coombs direct este una din examinrile cu caracter etiologic D. Dozarea GMP este un examen cheie E. Haptoglobina crescut confirm hemoliza 44. Sunt factori dependeni de vitamina K: (1383) A. I, II, IV, X B. II, V, VII, X C. II, VIII, XI, XII D. II, VII, IX, X E. I, V, IX, XII 45. Caracterizeaz simptomatologia osoas n mielomul multiplu: (1390) A. Apare un sindrom dureros la nivelul oaselor plate i lungi B. Durerile sunt cu caracter mecanic C. Fracturile patologice apar n special la nivelul coloanei vertebrale cervicale

D. Aspectul imagistic standard este de leziuni osoase osteocondensante E. Examenul CT relev infiltraie difuz a mduvei 46. Este adevrat despre principalii factori de risc n producerea cancerelor: (1426) A. Fumatul este implicat n producerea sarcomului Kaposi B. Radiaiile ionizante produc cancer de vezic urinar C. Clorura de vinil este implicat n producerea cancerului de ficat D. Arsenicul este factor de risc pentru producerea cancerului pulmonar E. Praful de lemn a fost incriminat pentru dezvoltarea leucemiilor 47. Diagnosticul paraclinic n leucemiile acute arat: (1434-1435) A. Hemoleucograma poate fi n unele cazuri normal B. Examinarea medular arat o mduv srac n celule i bogat n megacariocite C. Examinarea medular arat o mduva osoas cu cel puin 20% blati D. Prezena t (9,22) este asociat cu un prognostic favorabil E. Sindromul de liz tumoral asociaz hiperkaliemie, hipofosfatemie, hipercalcemie, hiperuicemie 48. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre diagnosticul leucemiilor limfoide cronice, CU EXCEPIA: (1436) A. LLC este o proliferare limfoid policlonal B. Proliferarea din LLC este constituit din limfocite tinere, cu morfologie anormal

85

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. n 95% din cazuri, lifocitele proliferate din LLC au fenotip B D. Stadiul A al clasificrii Binet beneficiaz de abstinen terapeutic E. Clasificarea Binet cuprinde 3 stadii: A, B, C 49. Caracterizeaz boala Hodgkin: (1438) A. Apare la vrstnic B. Apar afectri extraganglionare (digestive, ORL) C. Apare la copil D. Forma scleronodular este cea mai frecvent form E. Exist 5 forme histologice 50. Caracterizeaz Limfomul Burkitt: (1439) A. Afecteaz persoanele n vrst B. Afecteaz n special brbaii C. Asociaz un risc mare de sindrom de liz tumoral D. Nu prezint afectri extraganglionare E. Reprezint o treime din LNH Punctaj complement simplu: _____ COMPLEMENT MULTIPLU 51. Cu privire la alimentaia sugarului i copilului de la 4-6 luni la 1 an este adevrat: (1029) A. Diferisificarea se ncepe dup vrsta de 1 an, laptele singur putnd acoperi totalitatea nevoilor nutriionale ale copilului B. Numrul de mese trebuie crescut, ntruct nevoile nutriionale cresc o dat cu vrsta C. Se continu suplimentarea cu vitamina D D. Ordinea introducerii alimentelor n cadrul diversificrii este urmtoarea:
86

legume, apoi fructe fierte, cereale i apoi proteine animale E. Laptele de continuare este indicat dup vrsta de 1 an 52. Alimentaia de la 1 la 3 ani este caracterizat de urmtoarele: (1030) a. Este necesar meninerea aportului lactat de 500 ml/zi b. Este recomandat evitarea doar a buturilor dulci c. Numrul de mese indicat este de 3 pe zi d. Se va continua diversificarea e. Se va folosi lapte de cretere sau lapte integral 53. Despre alimentaia la sugar i copil se poate afirma: (1028-1029) A. Dup mplinirea vrstei de 4-6 luni pn la vrsta de 1 an: lapte de cretere B. Alimentaia lactat exclusiv rspunde nevoilor nutriionale ale sugarului C. Introducerea cerealelor cu gluten se face la 4 luni D. n perioada de tranziie i diversificare se continu suplimentarea cu vitamina K E. Necesarul de calciu la vrsta de 1 an este de 600 mg/zi 54. Boala Kawasaki este caracterizat de: (1041) A. Febr pe o durat mai mare de 5 zile B. Exantem C. Conjunctivit aseptic D. Erupie polimorf E. Adenopatie retroauricular 55. Sunt semne de deshidratare extracelular la sugari i copii: (1049) A. Sete puternic B. Hipotonia globilor ocular C. Scderea timpului de recolorare cutanat

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Tahicardie E. Depresia fontanelei 56. Reprezint cauze parazitare de diaree acut la sugari i copii infecia cu: (1051) A. Campylobacter jejuni B. Cryptosporidium hominis C. Entamoeba hystolytica D. Taenia solium E. Vibrio cholerae 57. Despre stenoza piloric la sugar i copil este FALS: (1063) A. Diagnosticul este confirmat de examenul baritat B. Poate aprea alcaloz hipocloremic C. Apetitul este pstrat, contrastnd cu oprirea creterii ponderale D. Vrsturile sunt n jet, abundente, imediat postprandial E. Predomin la sexul masculin 58. Sunt baze ale puericulturii ce vor fi explicate prinilor: (1034) A. Necesitatea suplimentrii cu vitamina K B. Supravegherea greutii (cretere n greutate de 25-30 g/zi) C. Supturi ntre 5 i 10 minute din fiecare sn D. Consult obligatoriu la 10 zile de via E. Recomandarea de paracetamol n caz de febr 59. Examinrile complementare din cadrul vrsturilor cronice la sugar i copil sunt: (1063) A. Cutarea unui focar infecios: PCR, hemogram, radiografia toracelui, PL, examen SU B. CT cerebral pentru decelarea unei hipertensiuni intracraniene C. Bilan hepatic pentru diagnosticul unei hepatite

D. Eliminarea unei cauze chirurgicale: ecografie abdominal, radiografie abdominal pe gol E. Colonoscopie n caz de cauz mecanic suspectat 60. Encefalita post-infecioas: (1080) A. Prezint anomalii neurologice puin importante B. Debuteaz n mod progresiv C. La examenul CT sunt prezente hipodensiti difuze D. Tulburrile de contien apar nc de la nceput E. Pe EEG apar unde lente difuze 61. Imagistica cerebral n cazul unei crize epileptice: (1081) A. Examenul CT se realizeaz la distan n caz de retard psihomotr, criz parial, EEG atipic B. Examenul EEG este efectuat n urgen n caz de examen clinic evocator pentru SHU C. EEG se realizeaz n timpul somnului, daca vrsta < 3 ani D. Examenul RMN se realizeaz la distan n caz de examen clinic anormal E. Prezena tulburrilor de contien impune efectuarea n urgen a unui examen CT 62. Schema de terapie insulinic la copilul autonom presupune: (1111) A. 2 injecii pe zi B. Insulin cu aciune rapid nainte de mese C. Gustare la ora 10 D. Insulin cu aciune lent seara E. 2/3 din doza total dimineaa, 1/3 seara 63. Convulsiile febrile simple la copil: (1080) A. Apar asociate cu febr i cu semne de infecie intracranian

87

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Criza convulsiv tonico-clonic generalizat are o durat de mai puin de 15 minute C. Dezvoltarea psihomotorie este normal D. Anamneza relev prezena antecedentelor neurologice E. Vrsta de apariie a convulsiilor febrile este de peste 6 ani 64. Dup aspectul local, anginele copilului se clasific astfel: (10681069) A. Angine eritematoase: simpla congestie eritematoas a amigdalelor B. Angine eritemato-pultacee: amigdalele eritematoase sunt acoperite total de o pelicul albicioas C. Angine ulcero-necrotice sau ulceroase: trebuie suspectat o mononucleoz infecioas cu EBV sau difterie D. Angine veziculoase: etiologia cea mai frecvent este cea viral E. n cazul unor ulceraii bilaterale ntr-o angin ulceroas sau ulcero-necrotic se sugereaz agranulocitoz, relevnd o leucemie 65. Caracterizeaz astmul controlat la copil: (1096) A. Simptome diurne 1/ sptmn B. Limitarea activitilor: uoar C. Utilizarea beta2 agonitilor: 2/ sptmn D. Exacerbri uoare E. VEMS/PEF normal 66. Broniolita acut la sugar: (1099) A. Este precedat de o faz de rinofaringit B. Cel mai frecvent este de etiologie bacterian

C. Examinrile complementare de cele mai multe ori nu sunt necesare D. Tusea convulsiv este un diagnostic diferenial E. Criteriu de gravitate: epuizare respiratorie 67. Sunt criterii de gravitate n caz de pneumonie la sugar i copil: (1100) A. Vrsta mic B. Imunodepresie C. Insuficien respiratorie D. Patologie cronic cardiac E. Insuficien renal 68. Principalele cauze de pneumonii la sugar i copil sunt infeciile cu: (1100-1101) A. Virusuri B. Mycoplasma pneumoniae C. Stafilococcus aureus D. Streptococcus pneumoniae E. Neisseria meningitides 69. Este FALS despre astmului alergic la copil: (1092) A. Astmul este nsoit de atopie familial B. Este necesar realizarea unei anchete alergologice C. Prick-testul cutanat permite testarea sensibilitii de tip 1 D. Testele multialergenice cu rspuns global sunt indicate la copilul sub 36 de luni E. Dozarea IgE totale este inutil la copilul peste 36 de luni 70. Tratamentul rinitei alergice la copil: (1093) A. Profilaxie antibiotic pentru evitarea infectrii secreiilor nazale B. Se realizeaz eviciunea alergenic C. Este recomandat imunoterapia nespecific D. Tratamente medicamentoase locale: corticoizi inhalatori
88

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Decongerstionante, antihistaminice

cromone,

E. Simptome nocturne: > 2 nopi pe lun n astmul persistent sever 75. Cistita la copil este caracterizat de urmatorele, CU EXCEPIA: (1106) A. Este un diagnostic rar ntlnit n adolescen B. Durerea lombar este absent C. Semne urinare pe prim-plan: disurie, polakiurie, dureri abdominale D. Examenul cu bandelet urinar este pozitiv E. Febra constant prezent este tratat cu antipiretice (acetaminofen) 76. n faza iniial a managementului terapeutic n caz de cetoacidoz diabetic la copil: (1110) A. Se administreaz insulin i.v. continuu B. Rehidratarea se face urgent, pe cale oral C. Pentru umplerea patului vascular se folosete soluie NaCl 20ml/kg n 20 de minute D. Doza de insulin se adapteaz n funcie de nivelul glicemiei determinate din sngele venos E. Insulina se administreaz subcutanat 77. Sunt semne adrenergice hipoglicemie la copil: (1110) A. Tahipnee B. Transpiraii C. Tulburri de contien D. Tremurturi E. Tahicardie de

71. Caracterizeaz dispneea n astmul moderat la copil: (1095) A. Apare cnd vorbete B. Apare la mers C. Alimentaia este normal D. Poziia preferat este clinostatismul E. Sugar prea linitit, ipete mai scurte 72. Sunt parametri care definesc controlul astmului la copil: (1096) A. Limitarea activitilor B. Prezena i numrul exacerbrilor C. Utilizarea corticoizilor inhalatori D. Simptome diurne E. Raportul VEMS/PEF 73. n prezena unui rspuns slab la evaluarea la 1-2 ore n cazul unei crize de astm bronic la copil: (1097) A. Este indicat administrarea de corticoterapie inhalatorie n doze ridicate B. Se administreaz oxigenoterapie C. Este necesar monitorizarea continu D. PEF>30% E. PaCO2>45mmHg 74. Este adevrat despre stadiile astmului alergic: (1093) A. Astm intermitent: simptome diurne 1 sau 2 zile/sptmn B. Astm persistent uor spre moderat: exacerbri 2 n ultimele 6 luni C. Exacerbri 0-1 pe an n cazul astmului persistent uor spre moderat D. Reprecusiuni asupra asctivitilor zilnice: niciuna n astmul intermitent
89

78. Regimul alimentar din cadrul managementului pe termen lung la copilul diabetic cuprinde: (1111) A. 50% glucide cu absorbie lent B. Insulin cu aciune rapid nainte de mese

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Limitarea consumului de glucide cu absorbie rapid D. 30% proteine E. Limitarea abaterilor alimentare 79. Obezitatea la copil poate determina apariia unor complicaii precoce sau tardive astfel: (1121) A. Respiratorii: BPOC B. Osteoarticulare: genum varum C. Morfologice: adipomastie, vergeturi D. HTA, dislipidemii E. Hiperinsulinism 80. Scorul APGAR evalueaz urmtorii parametri: (1031) A. Activitate cardiac B. Pulsoximetria C. Geamtul respirator D. Tonusul E. Reactivitatea 81. Este ADEVRAT despre scorul APGAR: (1031) A. Mai mare de 6: normal B. Mai mic de 5: moarte aparent C. ntre 4 i 7: suferin sever D. Valoarea scorului APGAR se calculeaz la 0, 1, 3, 5 i 10 minute E. Msoar adaptarea la viaa extrauterin 82. Caracterizeaz managementul nounscutului la termen n primele zile: (1032) A. Nou-nscutul nu trebuie s piard mai mult de 8% din greutatea initial i trebuie s revin la greutatea de la natere n primele 8 zile B. Fenilcetonuria este o boala congenital depistabil i cu tratament accesibil C. Pentru depistarea precoce a icterului se msoar valoarea bilirubinei totate din sngele venos

D. Este necesar verificarea calitii alimentaiei E. Examinarea clinic are loc la 10 zile dup nastere 83. Este adevrat despre prematuritatea nou-nscutului: (1032) A. Presupune o vrst gestaional < 37 sptmni B. Sarcina multipl poate fi o cauz fetal C. Cauza este ntotdeauna descoperit, ajutnd astfel la managementul ulterior D. Exist un risc major de hipotermine i hiperglicemie E. Prematuritatea mare presupune o vrst gestaional < 28 sptmni 84. Bilanul sistematic n caz de infecie materno-fetal cuprinde: (1033) A. PCR B. Hemograma C. Examen sumar de urin D. Radiografia toracelui E. Examen cu bandeleta urinar 85. Sunt cauze principale de detres respiratorie neonatal: (1033) A. Infecia faringian B. Inhalare de lichid amniotic C. Malformaii (hernie diafragmatic, imperforaie anal) D. Boala membranelor hialine la nou-nscutul la termen E. ntrzierea resorbiei lichidului pulmonar 86. Principalele riscuri fetale n caz de diabet gestational sunt: (1034) A. Prematuritatea B. Macrosomia C. Moartea ftului n uter D. Hiperglicemiile neonatale E. Microsomia

90

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

87. Tratamentul de atac n caz de pielonefrit la copil: (1106) A. Se face cu ceftriaxon timp de 24 zile B. Aminoglicozidele se pot asocia n caz de uropatie malformativ cunoscut C. n caz de semne ce indic prezena infeciei cu enterococ, amoxicilina se nlocuiete cu ceftriaxona D. Prezena sindromului septicemic impune asocierea la tratament a gentamicinei E. Aminoglicozidele asociate tratamentului se administreaz p.o. 88. Atitudinea terapeutic n caz de diaree acut i deshidratare la sugari i copii presupune: (1051) A. Realimentarea trebuie s fie precoce B. Antibioterapie sistematic, cele mai multe cauze fiind bacteriene C. Se indic laptele fr lactoz n caz de teren fragil D. Hidrolizat de proteine din lapte de vac la copii peste 3 luni E. Reguli igieno-dietetice ca tratament curativ 89. Sindromul West: (1083) A. Este un sindrom criptogenetic B. La examenul EEG hipsaritmie C. Debuteaz n jurul vrstei de 3 ani D. Apar spasme n flexie E. Se mai numete epilepsia mioclonic sever a sugarului 90. Pleuropneumopatiile la sugar i copil: (1101) A. Prezint un tablou infecios i respirator frust B. Sunt prezente durerile abdominale importante C. Murmurul vezicular este abolit
91

D. La percuie se percepe matitate E. Diagnosticul va fi confirmat de puncia pleural 91. Sunt factori de risc pentru dezvoltarea alergiilor respiratorii la copil: (1092) A. Stresul psihologic B. Polenuri, acarieni, mucegaiuri C. Infeciile respiratorii D. Subnutriia ca factor endogen E. Antigene susceptibile s declaneze un raspuns imun mediat de IgA 92. Caracterizeaz astmul uor la copil conform GINA 2006: (1095) A. Dispneea apare cnd vorbete B. Frecvena cardiac este ntre 100 i 200/minut C. Vorbirea este normal D. Utilizarea muchilor respiratori accesorii este neobinuit E. Clinostatistmul este tolerat 93. Examinrile complementare din cadrul cetoacidozei diabetice la copil: (1110) A. Ionograma sangvin arat hipernatremie si hiperpotasemie B. Printre altele, este confirmat cetoacidoza C. Poate fi prezent o insuficien renal funcional D. Pe ECG se observ semne de diskaliemie E. Se poate ntlni o hiperproteinemie 94. Sunt factori favorizani urologici pentru infeciile urinare la adult: (1286) A. Reflux vezico-uretral B. Polichistoz renal C. Diureza slab D. Diareea E. Corp strin intravezical 95. Semne clinice n cistita acut simpl la adult pot fi: (1287)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. B. C. D. E.

Polakiurie Urin limpede Niciodat hematurie Arsuri micionale Febr moderat

96. Caracterizeaz examinrile i tratamentul prostatitei cronice: (1290) A. Ecografia endorectal poate decela calcificri ale peretelui vezicii urinare B. Spermocultura i ECBU sunt contraindicate n caz de prostatit cronic C. Antibioterapia se poate face cu fluorochinolone per os D. La o lun dup oprirea tratamentului se efectueaz ECBU de control E. Ciclinele nu sunt recomandate datorit unei difuziuni puternice intraprostatice 97. Sunt complicaii ce pot aprea dup o pielonefrit acut: (1289) A. oc septic B. Rinichi polichistic C. Pionefroz D. Sindrom nefrotic E. Abcese renale 98. Modificrile tractului urinar n timpul sarcinii sunt: (1290-1291) A. Estrogenii favorizeaz refluxul vezico-ureteral B. Progesteronul inhib perisataltismul cilor urinare C. Prin dextrorotaie uterin apare compresia ureterului drept D. ntinderea ureterelor favorizeaz refluxul vezicoureteral bilateral E. Progesteronul favorizeaz stagnarea urnei 99. Caracterizeaz tratamentul litiazei urinare la adult: (1313)

A. Colica renal simpl beneficiaz de tratament cu spitalizare B. n colica renal complicat se dreneaz de urgen urina prin montarea unei sonde uretrale C. n caz de febr, n colica renal complicat se administreaz antibioterapie parenteral D. Este necesar tratarea unei eventuale hipokaliemii prezente ntr-o colic renal complicat E. Ablaia calculului este indicat n caz de prezena unui calcul > 6 mm 100. Diagnosticul diferenial al unei litiaze urinare n faa unei colici nefretice se face cu: (1314) A. Compresie extrinsec (de exemplu fibroz retroperitoneal) B. Litiaz biliar C. Pancreatit cronic D. Pneumopatie E. Parazit ca obstacol endoluminal 101. Despre drenajul urinei n retenia acut de urin este adevrat: (1295) A. Sondajul uretral este contraindicat n caz de hematurie B. Cateterul suprapubian se poate obstruciona frecvent C. Monarea unui cateter suprapubian se realizeaz numai dup confirmarea reteniei printr-o ecografie vezical D. Cateterul suprapubian este contraindicat n caz de tumor vezical E. Prin sondajul uretral nu se poate efectua proba de clampare 102. Sunt complicaii ale litiazei urinare la adult: (1315) A. Insuficiena renal cronic B. Nefropatia interstiial
92

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Urinom D. Infecie urinar E. Ruptura cii excretoare 103. Este adevrat despre managemetul medical n hipertrofia benign de prostat: (1317) A. Alfa-blocantele pot determina hipotensiune ortostatic B. Eficacitatea inhibitorilor de 5alfa-reductaz se observ dup aproximativ 6 luni C. Alfa-blocantele acioneaz prin diminuarea volumului prostatic D. Tratamentul se ncepe cu monoterapie E. Se indic inierea sa n cazul unui tratament chirurgical euat 104. Sunt FALSE afirmaiile despre tratamentul chirurgical n hipertrofia benign de prostat: (1318) A. Rezecia transuretral a prostatei are risc de ejaculare retrograd constant B. Este indicat n caz de eec al tratamentului medical bine efectuat C. Prin incizia cervicoprostatic se retrage adenomul, se deschide colul i ejacularea este conservat D. O alternativ a tratamentului chirurgical poate fi monatarea unei endoproteze Fabian E. Tumora de vezic asociat impune renunarea la tratamentul chirurgical i abordarea unei terapii medicamentoase cu alfablocante 105. n monitorizarea pacienilor cu hipertrofie benign de prostat se folosesc urmtoarele: (1318) A. Debitmetria B. Dozarea ureei plasmatice C. ECBU

D. Calcularea clearance-ului de creatinin E. CT pelvin 106. Sunt factori de risc pentru producerea cancerului de prostat: (1319) A. Hipertrofia benign de prostat B. Antecedente familiale de cancer de sn C. Nitrozaminele D. Tratament cu androgeni E. Tratament cu estrogeni 107. Complicaiile principale ale punciei-biopsie prostatice sunt: (1320) A. Hematurie B. Melen C. Prostatit acut D. Infecie urinar E. Rectoragii 108. Este adevrat despre stadiul localizat al tumorilor de prostat: (1321) A. Poate beneficia de tratament curativ B. Se clasific TNM astfel: T1/T2, N0, M0 C. Beneficiaz de radio-hormonoterapie prelungit D. Prostatectomia total ca mijloc terapeutic se poate solda cu anejaculare constant E. Beneficiaz de radioterapie prostatic conformaional 109. Sunt factori de risc pentru apariia tumorilor de rinichi: (1323) A. Alcoolismul B. Stenoza arterei renale C. Nefroangioscleroza malign D. Dializa cronic E. Transplantul renal 110. Sunt indicaii de punci-biopsie renal pentru diagnosticul unei tumori renale: (1324)

93

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Se efectueaz sistematic, naintea oricrui tratament B. Suspiciune de limfom C. Pacient cu risc chirurgical ridicat D. Dup tratamentul adjuvant, pentru verificarea eficienei tratamentului E. Stadializarea Binet 111. Este adevrat despre clasificarea TNM a tumorilor de rinichi: (1325) A. O tumor T1 este mai mic de 7 cm i limitat la rinichi B. Tumora T4 se ntinde dincolo de fascia lui Gerota i/sau la suprarenal C. N1 presupune afectarea a cel mult 2 ganglioni D. n T2, tumora este limitat la rinichi E. T4 presupune invadarea organelor nvecinate 112. Urmtoarele afirmaii despre angiomiolipom sunt adevrate: (1326-1327) A. Este o tumor mezenchimatoas malign B. Tumora este compus din esut muscular neted, vase sangvine i esut gras C. La imagistic apare aspectul hiperecogen, hipodens D. Este cea mai frecvent tumor solid a richiului E. Apare exclusiv unilateral 113. Oncocitomul: (1327) A. Este o tumor benign B. Diagnosticul diferenial cu cancerul de rinichi este evident C. La imagistic se observ o cicatrice la periferia leziunii D. Explorarea chirurgical este necesar E. Beneficiaz de clasificarea Bosniak (de la I la IV)

114. Sunt diagnostice difereniale n caz de tumori testiculare: (1328) A. Varicocel B. Orhit C. Criptorhidie D. Hidrocel E. Epididimit 115. Este FALS despre chistul renal: (1327) A. Este o tumor renal benign foarte frecvent B. La ecografie se observ o imagine hiperecogen, bine vascularizat C. La examenul CT apare imaginea unei leziuni cu contur regulat D. Tratamentul aplicat este unul conservator E. Chistul renal este o leziune simptomatic n majoritatea cazurilor 116. Examinrile complementare n cazul unei tumori de testicul: (1329) A. Ecografia Dopler deceleaz o mas neomogen, hipoecogen B. Markerii serici tumorali se dozeaz n cadrul diagnosticului i la 2 sptamni dup orhidectomie C. Testiculul controlateral este explorat n mod sistematic D. Biopsia testicular este indispensabil, ghidnd decizia terapeutic E. Bilanul extinderii tumorale se realizeaz dup tratamentul chirurgical 117. Managementul imediat al tumorilor testiculare: (1329) A. Se bazeaz pe tratament chirurgical B. Se realizeaz clamparea prealabil a cordonului spermatic

94

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. La 4 sptmni dup orhidectomie se dozeaz markerii tumorali D. Orhidectomia se realizeaz pe cale scrotal E. Preoperator se realizeaz bilanul extinderii 118. Este adevrat despre tratamentele complementare n tumorile de testicul: (1330-1331) A. Att tumorile seminomatoase, ct i cele non-seminomatoase beneficiaz de hormonoterapie B. Tumorile non-seminomatoase sunt radiosensibile C. n stadiul N3 sau M1 polichimioterapia se face cu metotrexat, bleomicin i vincristin D. Seminomul este chimio- i radiosensibil E. n stadiul localizat N0, M0 se face radioterapie e zonelor lomboaortice 119. Sunt complicaii cu impact vezical ale unei hipertrofii benigne de prostat: (1317) A. Retenie acut de urin B. Litiaz de staz C. Diverticuli vezicali D. Reflux vezico-ureteral E. Hematurie 120. Caracterizeaz infeciile urinare nosocomiale: (1291) A. Este al doilea tip de infecie nosocomial ca frecven B. Prezena diareei este un factor de risc C. Pstrarea unei diureze importante poate fi un mijloc de prevenie D. Germenii sunt cel mai des multirezisteni E. Sexul masculin este mai afectat

121. Examenul citobacteriologic urinar n infeciile urinare la adult: (12861287) A. Se face la 2 ore de la ultima miciune B. Se colecteaz primul jet de urin C. Contaminarea n prezena mai multor germeni poate determina apariia unei bacteriurii fr leucociturie D. Se face pe urina din 24 de ore E. n caz de bacteriurie fr leucociturie poate fi vorba de un nceput de infecie 122. Este adevrat despre anticorpii anti-antigene nucleare solubile: (1136) A. Anticorpii anti-RNP sunt asociai bolii mixte de esut conjunctiv B. Anticorpii anti-SSA i anti-SSB sunt specifici pentru lupus C. Sindromului CREST i sunt asociai anticorpi anticentromer D. Pot fi anti-ECT sau anti-ENA E. Anticorpii antihistone apar n lupusul indus medicamentos 123. Este adevrat cu privire la principiile de tratament i monitorizare pe termen lung a unei boli autoimune: (1137) A. Doar tratamentul simptomatic nu este niciodat suficient B. Corticoterapia este deseori necesar, ns cu moduri variate de prescriere C. Imunosupresoarele se indic n formele corticosensibile D. Este necesar suprimarea factorilor declanatori E. n bolile inflamatorii ale tubului digestiv se poate avea n vedere inumoterapia cu anti-TNF- 124. Sunt criterii ale ACR pe baza crora se pune diagnosticul de lupus eritematos diseminat: (1138)
95

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Ulceraii ale mucoaselor nazofaringiene sau orale B. Fotofobie C. Pleurezie sau pericardit D. Artrite erozive ce afecteaz cel puin dou articulaii periferice E. Afectare hematologic: anemie megaloblastic 125. Este FALS cu privire la afectrile cutanate n lupusul eritematos diseminat: (1138) A. Este cea mai rar afectare B. Se pot distinge forme de lupus: acut, supraacut, cronic C. Lupusul acut se limiteaz n general la afectri cutanate exclusive D. Se poate asocia i sindromul Raynaud E. La examinarea n IF a biopsiilor cutanate se caut depozite de IgD, IgA i de complement 126. Afectarea renal n lupusul eritematos diseminat: (1139) A. Este o afectare interstiial B. Impune dozarea la fiecare consult a creatininemiei C. Afectarea clasic este de tip sindrom nefrotic pur D. Clasa 2 de nefropatie lupic presupune o afectare mezangial E. Leziunile din clasele 3, 4 i 5 necesit un tratament imunosupresor pe cale general 127. Sindromul antifosfolipidic este caracterizat astfel: (1142) A. Cel puin dou episoade ntr-un an de tromboz venoas profund sau arterial sau a vaselor mici B. Cel puin o moarte fetal dup sptmna a 10-a de sarcin, cu ft normal la autopsie C. >= 3 avorturi spontane consecutive nainte de sptmna a 10-a de sarcin cu un bilan exhaustiv negativ
96

D. Este necesar prezena a cel puin dou semne clinice E. Poate fi primar sau secundar, caz n care este asociat n principal cu lupusul eritematos diseminat 128. Examenul CT este recomandat n urgen pentru urmtoarele patologii: (1151) A. Invaginaie intestinal acut la copil B. Embolie pulmonar C. Compresiune medular cu tulburri sfincteriene D. Hemoragie subarahnoidian E. Com 129. Sunt adevrate indicaiile pentru examinrile imagistice n funcie de patologie: (1153) A. EPA: radiografie de torace B. Pneumopatie: RMN toracic C. Diverticulit: CT abdominopelvian D. Disecie de aort: Angio-CT toracic E. Traumatism cranian cu pacient asimptomatic: CT cerebral 130. Sunt examene indicate n patologia urinar: (1154) A. CT abdominal n colica renal B. RMN renal n pielonefrita complicat C. Ecografie renal de prim intenie n colica renal D. Ecografie renal n tumora renal metastatic E. Radiografia renal n tumora de uretere 131. Este adevrat cu privire la efectuarea unui examen CT: (1149) A. Existena n antecedente a unui oc anafilactic sau edem Quincke dup administrarea unei substane de contrast iodate impune interzicerea

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.

C.

D.

E.

administrrii pe viitor a oricrei substane de contrast n caz de diabet, se vor opri administrarea biguanidelor 48 de ore dup examen, fr a fi nevoie oprirea acestora nainte de examen Prezint risc de malformaii fetale la gravida n primul trimestru Dup examen se va verifica ntotdeauna nivelul creatininei n snge n cazul unui nivel al clearanceului de creatinin < 30 ml/min este contraindicat administrarea de substan de contrast iodat

C. Factori favorizani pot fi: limfedem, insuficien venoas D. Este precedat de o stare febril (39-40 grade), frisoane E. Rar poate aprea bilateral 135. Sunt complicaii generale ale erizipelului: (1170) A. Septicemie B. Flebit C. Complicaii post-streptococice D. Fasceit necrotizant E. Boala tromboembolic 136. Fasceita necrotizant afirmaii adevrate: (1170) A. Este o urgen medical B. Este nsoit de o alterare major a strii de sntate C. Apariia ei este favorizat de administrarea corticoterapiei D. Se prezint local prin zone hiperestezice E. Este prezent un sindrom inflamator major 137. Tratamentul candidozelor presupune: (1171) A. Tratament antifungic local timp de 6 sptmni pentru unghii i 2-4 luni pentru piele i mucoase B. Tratament general cu griseofulvin C. Toalet cu spun cu pH neutru D. Tratament general pentru formele profuze E. Tratament antifungic local se poate face cu imidazoli sau terbinafin 138. Sunt afirmaii adevrate despre pitiriazisul versicolor: (1172) A. Este o afeciune cauzat de Tricophyton B. Este caracterizat de o contagiozitate redus C. Sunt prezente macule cu scuame fine, de culoare roz, ce devin hipocrome

132. Examenele imagistice recomandate n cazul unei embolii pulmonare sunt: (1153) A. Radiografie toracic B. Endoscopie bronic C. Scintigrafie pulmonar D. Angio-CT toracic E. Ecografie transtoracic. 133. Este adevrat cu privire la realizarea unui examen RMN: (1150) A. Prezena oricrui tip de valv cardiac reprezint o contraindicaie absolut pentru efectuarea examenului B. Lipsa iradierii este unul din avantaje ale examenului C. Este un examen cu o durat scurt-medie de desfurare D. Semantica radiologic: hipo/izo-/hipersemnal E. Se efectueaz obligatoriu jeun 134. Erizipelul este caracterizat de: (1169-1170) A. Placard nedureros, cu extindere centripet B. Poarta de intrare poate fi constituit de ctre un impetigo

97

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. La examenul cu lampa Wood, apare fluorescen verde E. Afecteaz n special adultul n vrst 139. Caracterizeaz cretinismul, ca form clinic de gu: (1216) A. Retard mintal reversibil B. Tulburri neurologice, motorii: tetraplegie spastic C. Tulburri neurologice, senzoriale: surditate D. Hipotiroidism frust E. Mixedem, retard statural 140. Sunt examinri biologice complementare n caz de gu: (1216) A. dozarea anticorpilor antireceptori pentru TSH (boala Basedow) B. TRH C. fT3, fT4 D. dozarea anticorpilor anti-TPO i anti-TG E. ioduria/24 de ore, util pentru depistarea excesului de iod 141. Sunt caracteristici ale nodulului tiroidian suspect: (1219) A. Nodul hiperecogen B. Hipervascularizaie la ecografia Doppler C. Halou complet D. Prezena microcalcifierilor n nodul E. Chist anecogen 142. Caracterizeaz diagnosticul hormonal de certitudine n hipertiroidism: (1221) A. Examenul de confirmare: TSHus sczut B. Un fT4 sczut cu un TSH normal corspunde unui hipertiroidism frust C. Dozarea fT4 este necesar pentru urmrirea tratamentului D. Dozarea fT3 nu are nicio relevan n hipertiroidism
98

E. Ca prim intenie se dozeaz doar fT4 143. Sunt principii generale de tratament n hipertiroidism: (1222) A. Tratament n spital B. Repaus, ntreruperea activitii profesionale C. Contracepie eficient D. Sedare cu benzodiazepine E. Inhibitori ai canalelor de Ca2+ 144. Este adevrat despre monitorizarea eficienei tratamentului n hipertiroidism: (1222-1223) A. fT4 la 10 zile de la nceperea tratamentului B. Adaptarea dozelor de antitiroidiene de sinteza se face n funcie de TSH C. n al doilea moment: TSHus +/fT4 la 3 luni D. Scopul tratamentului este normalizarea fT4, apoi a TSH. E. Uneori, dup un timp de la debutul tratamentului, poate aprea hipotiroidism 145. Sunt parametri urmrii n cadrul monitorizrii toleranei la tratamentul cu ATS: (1223) A. fT3 B. fT4 C. TSH D. LDH E. HCG 146. Sunt semne de hipometabolism n caz de hipotiroidism: (1224) A. Tablou de demen B. Macroglosie C. Amenoree D. Constipaie E. Hipoglicemie 147. Sunt anomalii biologice din cadrul unui hipotiroidism: (1225) A. Hipokaliemie B. Anemie macrocitar

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Hipertrigliceridemie D. LDH crescut E. Hipercolesterolemie 148. Principalele cauze hipotiroidism sunt: (1225) A. Exces de iod B. Infiltrativ C. Post-abortum D. Autoimun E. Caren de iod de

D. Este un diabet iatrogenic, cortico-indus E. Apare naintea vrstei de 20 de ani 152. Sunt cuprinse n bilanul sistematic al diabetului de tip 2: (1238) A. Dozarea fierului seric i a transferinei B. Serologia hepatitei B C. Nivelul de TSH D. Nivelul transaminazelor E. Formula leucocitar, ca indice al infeciilor 153. Caracterizeaz clinica cetoacidozei diabetice: (1239) A. Instalare brutal mai ales la brbai B. Cuprinde dou faze: cetoza simpl i cetoacidoza C. Hipotermia, favorizat de cetoz, poate masca un sindrom infecios D. Este posibil evitarea agravrii cetozei spre acidoz E. Deshidratarea global legat de diureza osmotic predomin pe sectorul intracelular 154. Sunt perturbri biologice ale cetoacidozei: (1240) A. pH arterial < 7,30 B. glicemie plasmatic > 2,50 g/L C. bicarbonat > 15 mmol/L D. deficit anionic > 10 mmol/L E. corpi cetonici plasmatici prezeni 155. Rehidratarea hidroelectrolitic din cadrul tratamentului cetoacidozei diabetice: (1240) A. Se adapteaz n functie de sex B. Se face cu ser NaCl izotonic ct timp glicemia este peste 1,90 g/L C. Nu se va administra bicarbonat dac pH-ul este > 7

149. Este adevrat despre tratamentul hipotiroidismului: (1226) A. Se poate face fie la spital, fie n regim ambulatoriu, n funcie de importana factorilor de risc hepatici B. Tratamentul ncepe cu o doz de atac, dup care dozele se scad progresiv C. Durata tratamentului: pn se ajunge la eutiroidie, apoi se ntrerupe D. naintea nceperii tratamentului i schimbrii posologiei, ECG obligatoriu la pacienii n vrst i cu insuficien coronarian E. Administrarea are loc dimineaa, a jeun 150. Caracterizeaz diabetul zaharat de tip 1 lent (LADA): (1237) A. Se observ prezena mutaiei genei HNf1 B. Insulinodependena apare rapid, dup 2-3 ani de la debut C. Debutul este asemntor ca la diabetul de tip 2 D. Sunt prezeni anticorpii antiGAD65 E. Debutul cetozic necesit tratament cu insulin 151. Diabetul de tip MODY 3: (1237) A. Prezint o transmitere autozomal recesiv B. Apare mutaia genei GAD65 C. Carena de insulin necesit insulinoterapie
99

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Dac glicemia este < 2,50 g/L, se va utiliza ser glucozat 5% cu NaCl sau chiar glucoz 10% E. n cazul apariiei asterixisului se vor administra soluii macromoleculare 156. Este advrat cu privire la coma hiperosmolar: (1241) A. Apar cetogeneza i lipoliza moderate B. Poate aprea insuficiena renal acut funcional C. Osmolaritatea este peste 350 mmol/L D. Sunt prezente cetonemia i acidoza crescute E. Pare mai ales la pacienii cu diabet de tip 1 neglijat 157. Examinrile complementare ntr-o com hiperosmolar arat: (12411242) A. Glicemie > 3 g/L B. pH arterial > 7,30 C. bicarbonat plasmatic > 10 mmol/L D. cetonemie i cetonurieimportante E. hiperosmolaritate > 320 mOsm/kg 158. Sunt factori favorizani ai unei acidoze lactice legat de administrarea de metformin: (1243) A. Insuficien cardiac B. Hipocapnie C. Insuficien renal D. Insuficien hepatic E. Stri de oc 159. Retinopatia diabetic: (12441245) A. Este o complicaie pe termen lung a diabetului zaharat la adult, fiind o macroangiopatie B. n stadiul neproliferativ se ntlnesc dilatri capilare,

microanevrisme, exsudate i hemoragii C. Pentru un diabetic cu o evoluie de peste 25 de ani, care nu a dezvoltat retinopatie, sunt puine riscuri s mai dezvolte pe viitor aceast complicaie D. Forma cea mai sever este maculopatia ischemic prin ocluzia extins a capilarelor maculare E. Principalele tipuri de tratament sunt: medical, chirurgical i cu laser 160. Este adevrat despre tratamentul retinopatiei diabetice: (1245) A. Tratamentul medical presupune un bun control al glicemiei i al tensiunii arteriale B. Tratamentul cu laser este indicat n toate retinopatiile neproliferative C. n caz de leziuni microvasculare responsabile de exsudaie este indicat fotocoagularea focal D. Prezena neovaselor este o indicaie de injecii intravitreene cu anti-VEGF E. Tratamentul chirurgical poate fi luat n considerare n anumite situaii 161. Neuropatia diabetic: (1246) A. Este o complicaie pe termen scurt a diabetului zaharat B. Mono-, multinevritele apar mai des dect polineuropatia C. Tulburrile motorii sunt excepionale i tardive D. Afectarea apare distal la inceput E. Debuteaz cu partestezii i dizestezii predominant n timpul zilei

100

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

162. Sunt complicaii macroangiopatice ale diabetului zaharat la adult: (1247) A. Insuficiena valvular B. Insuficiena coronarian C. Afectarea trunchiurilor supraaortice D. Arteriopatia membrelor superioare E. Infarctul miocardic 163. Sunt stadii ale arteriopatiei membrelor inferioare, dup clasificarea Leriche: (1247) A. Stadiul 1: claudicaie intermitent B. Stadiul 4: durere de decubit C. Stadiul 2: claudicaie intermitent D. Stadiile 2 i 3 ntotdeauna simptomatice E. Stadiul 3: durere de decubit 164. Este adevrat despre malul perforant plantar la diabetici: (1248) A. Are tendin de recidiv n anumite condiii B. Este o ulceraie cutanat n general dureroas C. Marginile plgii sunt dure, neregulate D. Corespunde capului primului metatarsian E. Reprezint o complicaie macroangiopatic 165. Tratamentul cu insulin n diabetul de tip 1: (1250) A. Insulinele ultrarapide i rapide acoper nevoile din timpul unui efort B. Insulinele intermediare i lente acoper nevoile preprandiale C. Schema terapeutic trebuie s fie conceput n funcie de obiective i de acceptarea pacientului D. Alergiile, ca efecte secundare, apar foarte rar
101

E. Coapsele i zona lombar sunt zone de absorbie lent a insulinei 166. Sunt obiective ale tratamentului n diabetul de tip 2: (1251) A. Reducerea excesului de esut adipos: regim hipolipidic, hipoglucidic, hipocaloric B. Creterea sensibilitii musculare la insulin C. Creterea secreiei de insulin prin administrarea de metformin D. Promovarea activitii fizice cu scopul creterii sensibilitii musculare la insulin E. Diminuarea degradrii glucagonului hepatic prin administrarea de glinide 167. Monitorizarea biologic n managementul pe termen lung al complicaiilor microi macroangiopatice ale diabetului de tip 2: (1253) A. Microalbuminurie 1 dat pe semestru B. Bilan lipidic 1 dat la 3 luni C. Creatinemie 1 dat pe an D. Calculul clearance-ului creatininei 1 dat la 6 luni E. Glicemie venoas a jeun 1 dat pe an 168. Sunt contraindicaii ale chirurgiei bariatrice n cazul obezitii la aduli: (1279) A. Tulburri cognitive severe B. Tulburri severe i instabile ale comportamentului alimentar C. Eecul unui tratament medical, nutriional, dietetic sau pshioterapeutic aplicat corect timp de 6-12 luni D. Afeciuni care pun n pericol prognosticul vital pe termen scurt i mediu

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. IMC > 40 kg/m2 sau IMC > 35 kg/m2 cu cel puin o comorbiditate susceptibil de a fi ameliorat n urma chirurgiei 169. Caracterizeaz tratamentul insuficienei renale acute de cauz obstructiv: (1350) A. Drenaj urinar doar n caz de tulburri de contien B. Cateter suprapubian n caz de obstacol supravezical C. Prevenirea hemoragiei vezicale a vacuo D. Urgen chirurgical n caz de febr asociat E. Nefrostomie n caz de obstacol supravezical 170. Sunt cauze de insuficien renal acut prerenal: (1351) A. Deshidratare extracelular prin pierderi digestive B. Insuficien cardiac C. Insuficien suprarenalian D. Fibroz retroperitoneal E. Litiaz urinar 171. Sunt adevrate afirmaiile despre nefropatia interstiial acut: (1351-1352) A. Este cea mai frecvent cauz de insuficien renal acut organic B. Diureza este adesea conservat C. Cel mai des este incriminat un mecanism imunoalergic D. Semnele alergice sunt n mod constant prezente E. Puncia-biopsie renal se efectueaz n mod sistematic 172. Este adevrat despre mijloacele terapeutice pentru ncetinirea progresiei insuficienei renale cronice: (1355) A. Controlul presiunii arteriale i a proteinuriei se face de preferat cu diuretice tiazidice
102

B.

C.

D.

E.

i blocante ale canalelor de calciu Corectarea anemiei se face prin corectarea eventualelor carene de vitamina D Este important corectarea unei eventuale acidoze metabolice Controlul bilanului fosfocalcic se poate face printr-un regim limitat n fostai i administrarea de chelatori de fosfat O eventual anemie se poate corecta i prin administrarea de EPO recombinat, intramuscular

173. Sunt reguli de nefroprotecie n insuficiena renal cronic: (1356) A. Controlul aportului de sare mai mare de 6 g/zi B. Controlul presiunii arteriale < 140/90 mmHg C. ncetarea consumului de alcool D. Supraveghere medical regulat o dat la 3 luni, dac RFG este 30 ml/min E. Limitarea aportului de proteine ntre 0,8 i 1g/kg/zi 174. Sunt semne clinice de uremie: (1357) A. Crampe B. Rar: pericardit uremic C. Prurit D. Iritabilitate E. Diaree 175. Sunt indicaii absolute pentru initierea epurrii extrarenale: (1357) A. Hipovolemie ce nu poate fi corectat cu soluii macromoleculare B. Acidoz metabolic sever C. Hipokaliemie rezistent la tratamentul medical D. Sindrom uricemic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Pericardit uremic 176. Sunt nefropatii glomerulare neproliferative: (1365) A. Nefropatia cu IgA B. LES C. Diabet D. Amiloidoz E. Vasculite cu ANCA 177. Caracterizeaz glomerulonefritele membrano-proliferative: (1366) A. Exist o proliferare celular mezangial B. Este un grup heterogen de glomerulopatii C. Apare de obicei un sindrom nefrotic pur D. Pot fi forme primare sau secundare E. Poate aprea un sindrom nefritic 178. Este adevrat despre boala embolilor cu cristale de colesterol: (1368-1369) A. Tratamentul anticoagulant poate fi considerat o etiologie B. Simptomatologia apare dup un interval liber de trei sptmni de la factorul declanant C. Pot aprea mialgii i dureri abdominale D. Poate fi prezent hipereozinofilia i un sindrom inflamator E. n caz de febr,semne generale, trebuie luat n calcult administrarea de AINS 179. Sunt etiologii ale sindromului hemolitic-uremic: (1369) A. Infecia cu E. coli O157:H7 B. Poliartrit reumatoid C. Sclerodermie D. Cancer E. Nefropatie vascular 180. Sunt adevrate afirmaiile despre nefroangioscleroza malign: (1368)
103

A. Poate aprea encefalopatie B. Este prezent retinopatia hipertensiv stadiul IV sau V C. Apare o insuficien ventricular dreapt cu HTAP D. Este esenial n 50% din cazuri E. Printre altele, apare hipokaliemia 181. Din punct de vedere clinic, sindromul anemic este caractarizat de: (1376) A. Dispnee B. Agitaie C. Redoare a cefei D. Suflu cardiac sistolic n focarul mitral E. Vertij 182. Sunt cauze ale carenei mariale: (1377) A. Deficit de producere a transferinei B. Sngerare ginecologic spaniomenoree C. Sngerri voluntare rar D. Boala celiac E. Simptomatologie digestiv 183. Sunt cauze de anemie aregenerativ normocitar: (1378) A. Alcoolism B. Leucemie acut C. Inflamaie cronic D. Mielodisplazii E. Disfuncie tiroidian 184. Anemiile sunt clasificate astfel: (1376-1378) A. Reticulocite < 150000/mm3 anemie aregenerativ B. Reticulocite >= 100000/mm3 anemie regenerativ C. VEM <= 80 fl anemie microcitar D. Hb 13g/dL la femeie anemie E. VEM > 80 fl anemie macrocitar

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

185. Examinrile de baz pentru explorarea hemostazei sunt: (1383) A. Timp de sngerare: hemostaza primar B. Timp de protrombin: hemostaza secundar, calea intrinsec C. TCA: hemostaza primar D. Fibrinogen: hemostaza secundar, calea comun E. Trombocite: hemostaza definitiv 186. n caz de PT normal i TCA prelungit, este vorba despre: (1383) A. Un deficit de factor VII B. Un deficit de factor XI C. Coagulare intravascular diseminat D. Administrare de AVK E. Hemofilie B 187. Sunt complicaii hematologice n mielomul multiplu: (1391) A. Anemie, o cauz frecvent fiind sindromul infecios B. Sindrom de hipervscozitate sangvin C. Sindrom hemoragic prin activitatea anti-X a amiloidozei AL D. Trombopatie indus de hiperproteinemie E. Boala von Willebrand dobndit. 188. Sunt criterii diagnostice pentru mielomul multiplu: (1393) A. Prezena n ser i/sau n urin a unei proteine monoclonale (cu excepia unul mielom nesecretant) B. Prezena a cel puin unuia din criteriile CRAB C. Prezena unei plasmocitoze medulare < 10% D. Prezena unei proteine monoclonale n ser >= 3g/100 ml

E. Prezena a cel puin dou din cinci criterii CRAB 189. Este adevrat despre criteriile CRAB: (1393) A. Sunt necesare cel puin trei criterii pentru a pune diagnosticul de mielom multiplu B. Creatinina seric > 173 mmol/L C. Anemie cu Hb < 2 g/dL fa de limita inferioar a valorii normale sau < 10 g/dL D. Leziuni osoase: osteocondensare, osteofite marginale, osteoporoz E. Plasmocitoz medular > 10% 190. Sunt alterri moleculare implicate n carcinogenez: (1422) A. Activarea cilor de transducie a semnalului, permind proliferarea celular B. Potenialul de imortalizare cu inactivarea telomerazei C. Potenial de neoangiogenez D. Independena n raport cu semnalele de stimulare a creterii E. rezistena la apoptoz 191. Din punct de vedere histologic, cancerele pot avea urmtoarele origini: (1423) A. Dezvoltate din epiteliul malpighian: cancer al cilor tractului urinar B. Tumorile mixte au prognosticul contingentului tisular cu cea mai ridicat malignitate C. Tumori cu origine neuroectodermic: glioame D. Tumori cu origine mezoectodermic: neuroblastom E. Carcinoame epidermoide: melanoame 192. n apariia cancerului pot fi implicai urmtorii factori: (1427)
104

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. EBV carcinom nazofaringian B. HPV cancere ORL C. Infecia cu virusul hepatitei VHB, VHC, VHD, VHE carcinom hepatocelular D. HHV8 sarcomul Kaposi E. HTLV1, HTLV2 leucemii 193. Sunt adevrate urmtoarele despre factorii genetici de risc: (1428) A. n sindromul Lynch 1 apare mutaia genei APC B. Mutaia genelor BRCA1/BRCA2 determin producerea de cancer mamar i de endometru C. NEM asociaz anomalia genei RET D. Lynch 2 este un cancer de colon izolat. E. Sindromul Li-Fraumeni asociaz mutaia genei p53 194. Este adevrat cu privire la diagnosticul leucemiilor acute: (1434) A. Precursorii medulari prezint un blocaj al maturrii intr-un stadiu imatur (blati) B. Este prezent sindromul tumoral (coagulopatie) C. LAM secundar poate aprea n urma evoluiei unui sindrom mielodisplazic sau mieloproliferativ D. LAM poate fi de novo, secundar sau indus de citotoxice i/sau radioterapie E. Tratamentul specific vizeaz: infeciile, hemoragiile, leucostaza 195. Diagnosticul clinic al leucemiilor acute vizeaz: (1434) A. Semnele clinice specifice sunt: anemie, infecii, sindrom hemoragic B. Proliferarea blastic poate avea urmtoarele localizri:

hepatic, meningeal, testicular C. Febra este inconstant D. Hiperleucocitoza blastic nu are semne clinice dect atunci cnd este major E. Semnele clinice ale leucostazei sunt respiratorii, neurologice 196. n dignosticul paraclinic al leucemiilor acute: (1434-1435) A. Hemoleucograma este ntotdeauna anormal: hiperleucocitoz, anemie regenerativ B. Imunofenotiparea poate arta markeri mieloizi C. Clasificarea morfologic a LAM: stadiul monoblastic LAM5b=difereniat D. Evidenierea prin PCR a anomaliilor genetice are rol doar prognostic E. Liza tumoral asociaz LDH ridicat 197. Este adevrat cu privire la leucemiile acute: (1434-1435) A. Markerii eritrocitari sunt: glycophorina A, CD36 B. Mortalitatea imediat prin hemoragie cerebromeningeal i/sau detres respiratorie este ridicat C. Starea clinic poate fi dominat de un sindrom hemoragic prin coagulopatie de consum D. Imunofenotiparea are rolul evidenierii anomaliilor citogenetice cu rol prognostic i terapeutic E. Markerii granulocitari sunt CD41, CD42, CD61 198. Este adevrat despre leucemia limfoid cronic: (1436) A. Debutul este lent progresiv, aprnd la pacieni tineri B. Printre complicaiile infecioase se afl pneumopatia
105

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Diagnosticul diferenial se face cu leucemia cu tricoleucocite D. Limfocitele B exprim cel mai adesea un lan greu de tip IgM E. Mielograma arat o infiltrare cu leucocite mari 199. Diagnosticul limfoamelor maligne presupune: (1438) A. Deteriorarea strii generale: febr, transpiraii nocturne, scdere n greutate B. Sindrom tumoral: adenopatie, mas tumoral lent progresiv (sindrom ocluziv) C. Proliferrile limfomatoase au loc doar n detrimentul esutului limfoid ganglionar D. Localizrile extraganglionare ale sindromului tumoral pot fi: digestive, ORL, mediastinale E. Sindromul de ven cav superioar reprezint o urgen 200. Este adevrat despre limfoame maligne, CU EXCEPIA: (14381439) A. Prezint forme ganglionare mediastinale B. Limfomul Burkit apare la copii sau la pacieni n vrst C. Limfoamele B cu celule mari sunt un grup omogen de LNH (limfom non Hodgkin) D. n limfoamele B cu celule mari nu apar afectri extraganglionare (digestive, ORL) E. Sindromul de liz tumoral duce la eliberare important de fosfor Punctaj complement multiplu: _____ PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

106

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril V
Toate capitolele din tematica de Rezideniat Autori: Ovidiu Mitu, Dan-Mihai Alexandrescu, Alexandru Lctu, Cristian Pristavu COMPLEMENT SIMPLU 1. Eretismul cardiac reprezint: (32) A. Variaia respiratorie a ritmului cardiac la pacientul neurotonic B. O cauz vascular a lipotimiei i a sincopei C. Percepia unei btai cardiace intense, puternice, rapid sau ectopic D. Percepia unei btai cardiace intese i puternice, fr a fi rapid sau ectopic E. Simptomatologie ce corespunde palpitaiilor 2. Tratamentul de prim intenie a unei crize acute hipertensive sau a HTA malign se realizeaz cu: (57) A. Derivai nitrai B. Nicardipin C. Alfablocante(Uralpidil) D. Labetolol E. Furosemid 3. Frecvena maxim teoretic se calculeaz dup urmtoarea formul: (65) A. 200 vrsta B. 220 - vrsta C. 185 - vrsta D. FMT= 185 btai/ minut indiferent de vrst E. FMT= 140 bti/min 4. Referitor la tabloul clinic de ischemie critic sau de ischemie permanent cronic numai o variant este adevrat: (78)
107

A. Presiunea arterial sistolic gamb peste 50 mm Hg B. Presiunea arterial sistolic glezn sub 50 mm Hg C. Presiunea arterial sistolic glezn peste 30 mm Hg D. Presiunea arterial sistolic gamb sub 50 mm Hg E. Nici o variant nu este corect

la la la la

5. Tratamentul alternativ la pacientul coronarian stabil n caz de contraindicaie sau de proast toleran clinic la betablocante se face cu: (66) A. Bivalirudin B. Ivabradin C. Alt betablocant D. Aspirin E. Irbesartan 6. Agenii microbiologici care provoac forme acute, emboligene de endocardit sunt: (97) A. Stafilococii aureus i epidemidis B. Bacilii gram negativi C. Streptococii deficieni D. Enterococii faecium sau faecalis E. Germenii atipici i/sau intracelulari: Coxiella burneti, Brucella, Clamidia, micoplasma, Bartonella 7. Tratamentul de elecie n caz de prolaps valvular pur const n: (115) A. Plastie mitral B. Tratament medical C. nlocuire valvular prin bioprotez D. Intervenia Bentall E. Intervenia chirurgical nu este recomandat 8. Care din urmtoarele investigaii constituie examenul fundamental care confirm diagnosticul, etiologia i evalueaz severitatea stenozei aortice: (117) A. Ecografia cardiac transtoracic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Ecografia cardiac transesofagian C. Cateterismul cardiac D. Ecografia cu dobutamin n doze mici E. ECG 9. Tratamentul farmacologic al insuficienei cardiace sistolice NU se face cu: (90) A. Diuretice B. Betablocante (carvedilol, bisoprolol) C. Digitalice D. Anticoagulante (antivitamine K) E. Antiaritmice de clasa I 10. Referitor la etiologia tuberculoas a pericarditei sunt adevrate urmtoarele afirmaii CU EXCEPIA: (106) A. Reprezint o etiologie rar B. Prezentare insidioas cu evoluie puin zgomotoas a unui revrsat important C. Apare de obicei pe un teren imunodeprimat, pacient cu transplant D. Tratamentul antituberculos este efectuat timp de 1 an, corticoizii nu sunt de interes E. Complic o tuberculoz pulmonar 11. Reprezint indicaii de utilizare a tromboliticelor, CU EXCEPIA: (127-128) A. Tromboz ocluziv a protezei valvulare n cazul pacienilor cu risc operator crescut B. Infarctul miocardic diagnosticat n primele 90 min C. Embolia pulmonar complicat cu oc hemodinamic D. Ocluzia unui cateter venos central cu camer E. AVC ischemic n faza acut respectnd unele contraindicaii

12. n funcie de durata i evoluia unui acces de fibrilaie atrial se vorbete de FiA persistent atunci cnd: (38) A. Accesul nu se reduce dect cu o cardioversie B. Accesul se reduce spontan n mai puin de o sptman C. Nu se poate sau nu se dorete reducerea D. Etiologia este idiopatic E. Accesul se reduce spontan n mai mult de o sptman 13. Durerea toracic acut tip junghi apare n: (59) A. Angin pectoral B. Disecie aortic C. Pericardit D. Afectarea pleural E. Spasm esofagian 14. n astmul bronic la adult, PEF sau VEMS peste 80% din valorile prezise este intlnit n: (155) A. doar n stadiul 1 B. doar n stadiul 2 C. stadiul 3 D. stadiul 4 E. stadiile 1 i 2 15. Urmtorul NU este semn de alarm care s impun ventilaie mecanic la un pacient cu BPOC (164): A. tulburri de contien B. epuizare respiratorie C. PaO2 < 60 mmHg D. PaCO2 > 70 mmHg E. Absena ameliorrii rapide n ciuda oxigenoterapiei 16. Tratamentul abcesului pulmonar se realizeaz cu: (171) A. Amoxicilin 1g/8h B. Amoxicilin 1g/8h + acid clavulanic C. Ceftriaxon 1g/24h + fluorochinolone active pe pneumococ D. Cefotaxim 1g/8h + eritromicin i.v. 1g/6h
108

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E.

Imipenem + 30mg/kgc/zi

vancomicin

17. Baza tratamentului n cancerul bronhopulmonar cu celule mici este reprezentat de: (199) A. chirurgie B. radioterapie C. chimioterapie D. hormonoterapie E. gefitinib 18. Una dintre urmtoarele variante NU face parte dintre explorrile care vizeaz confirmarea diagnosticului n embolia pulmonar: (211) A. radiografia toracic B. scintigrafia pulmonar de ventilaie /perfuzie C. angiografia pulmonar D. angio-CT spiralat al arterelor pulmonare E. ecografia venoas a membrelor inferioare 19. Tratamentul simptomatic n oc se face cu scopul obinerii: (221) A. unei presiuni arteriale sistolice > 100 mmHg B. unei presiuni arteriale diastolice > 65 mmHg C. unei frecvene cardiace > 65/min D. unei presiuni arteriale medii > 65 mmHg E. unei presiuni arteriale medii < 65 mmHg 20. Un pacient care prezint sindrom piramidal bilateral, rs i plns spasmodic, tulburri de fonaie i deglutiie, mers cu pai mici, tulburri sfincteriene i demen ar putea avea: (252) A. sindrom Wallenberg B. sindrom altern C. sindrom cerebelos D. infarct lacunar E. sindrom pseudobulbar

21. Tratamentul n neuropaludism se face cu: (292) A. chinin B. aciclovir i.v. 10 mg/kg x 3/zi, 21 zile C. aciclovir p.o. 10 mg/kg x 3/zi, 21 zile D. oseltamivir E. chinidin 22. Diagnosticul n chlamidioz se pune prin: (332) A. PCR, B. Examen microscopic direct C. Cultur pe mediu specific pentru c bacteria se dezvolt greu D. Cultur pe medii obinuite E. Serologie, foarte relevant pentru diagosticarea formelor comune 23. Antibioterapia empiric, indicat n principal n diareea cu aspect invaziv, se face cu: (407) A. chinolon i.v. B. ampicilin metronidazol n caz de tablou clinic sever sau suspiciune de parazitoz C. chinolon p.o. metronidazol n caz de tablou clinic sever sau suspiciune de parazitoz D. ampicilin aminoglicozid n caz de tablou clinic sever sau suspiciune de parazitoz E. macrolid n cazul unei suspiciuni de diaree cu Campylobacter jejuni 24. Arteriografia celiomezenteric este indicat n: (428) A. hemoragia digestiv superioar, dac hemoragia persist i este abundent B. hemoragia digestiv inferioar, cu colonoscopie normal, care persist dar este puin abundent
109

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

hemoragia digestiv inferioar cu colonoscopie normal, dac hemoragia persist i este abundent D. hemoragia digestiv inferioar, chiar dac colonoscopia identific o surs de sngerare deoarece esxist posibilitatea unor hemoragii sincrone la nivelul intestinului subire E. hemoragia digestiv indiferent de sediu C. 25. La un pacient cu ciroz survenit n urma unei hepatite cronice virale B n cadrul strategiei terapeutice se prefer ntotdeauna: (452) A. monoterapie cu interferon pegilat pe durata de un an B. monoterapie cu interferon pegilat timp de 12 sptmni, urmat de o cuantificare a viremiei pentru a stabili dac se continu tratamentul pn la un an C. biterapie interferon + ribavirin D. entecavir sau tenofovir E. lamivudin 26. Care dintre urmtoarele variante NU reprezint o examinare complementar menit s contribuie la excluderea unui diagnostic diferenial al encefalopatiei hepatice? (464) A. glicemia B. ECBU C. Alcoolemia D. Bilan hidroelectrolitic sistematic E. CT cerebral 27. Este tratament non-curativ al carcinomului hepatocelular: (483) A. Transplant hepatic B. Rezecie chirurgical C. Sorafenib D. Distrugere local
110

E. Vaccinare anti-VHB 28. Cea mai frecvent poziie anatomic a apendicelui este: (499) A. Pelvin B. Retrocecal C. Mezoceliac D. Laterocecal E. Subhepatic 29. Principala complicaie a herniilor este: (505) A. Infecia B. trangularea C. Ileusul reflex D. Hemoragia digestiv E. Icterul 30. Triada Charcot reprezint: (512) A. Colestaz + citoliz + sindrom inflamator B. Febr + aprare abdominal + vrsturi C. Durere biliar + oc + aerobilie D. Durere biliar + febr + icter E. Icter + colestaz + sindrom inflamator 31. Este semn asociat al preeclampsiei severe: (525) A. Diurez > 40 ml/h B. Proteinurie < 1 g/zi C. Dureri precordiale D. Trombocitoz E. Cefalee persistent 32. O femeie se prezint la dumneavoastr cu suspiciunea de sarcin extrauterin. Are 7 sptmni de amenoree, hCG este 2500 UI/l, progesteronul este 8 ng/ml, durerile abdominale sunt spontane, hematosalpingele este de 2 cm, hemoperitoneul are 0 ml. Care este scorul Fernandez la aceast pacient? (535) A. 12 B. 13 C. 14 D. 15

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. 16 33. Care afirmaie despre menstruaie este adevrat? (559) A. Sngele este coagulabil B. Dureaz maxim 3 zile C. Ciclul menstrual are 6 faze D. Prima menstruaie se numete menarh E. Menstruaiile ciclice apar deabia dup pubertate 34. Caracterizeaz papilomul intraductal: (602) A. Este o tumor malign B. Nu se realizeaz explorri diagnostice imagistice C. Determin uneori galactoragie D. Se dezvolt din esutul adipos al snului E. Se indic imunoterapie n caz de supraexprimare HER2 35. Tratamentul de fond de referin n poliartrita reumatoid este: (630) A. Leflunomida B. Adalimumab C. Rituximab D. Sulfazalina E. Metotrexat 36. n cazul unei fracturi osteoporotice vertebrale, tratamentul trebuie nceput dac scorul T este: (639) A. < -2,5 B. < -1 C. > 1 D. < -2,5 + alte fracturi osteoporotice E. > -1 37. Care este elementul principal al tabloului clinic din otita extern? (718) A. Otoreea B. Febra C. Hipoacuzia D. Otalgia E. Tinitusul

38. Este adevrat despre anxietatea de separare: (920) A. Conduita de evitare dispare la maturitate B. Survine n urma unui eveniment traumatizant C. Apare dup pubertate D. Afecteaz mai ales adulii E. Tulburarea nu poate exacerba 39. Este adevrat despre clasificarea cancerelor: (1423-1425) A. Markerii tumorali au valoare pentru prognostic n funcie de nivelul lor B. Clasificarea Breslow ia n calcul suprafaa pielii invadat de ctre melanom C. Pentru tumorile germinale, valoarea LDH ajut la stabilirea unui diagnostic i a unui prognostic D. Carcinoamele epidermoide sunt dezvoltate din epiteliul de tranziie E. Neuroblastomul i nefroblastomul sunt tumori cu origine ectodermic 40. Este FALS despre anemie i tratamentul carenei mariale: (1378) A. Se administreaz fier per os timp de 4 luni B. Durerile abdominale pot fi o complicaie a tratamentului C. Eficacitatea tratamentului se urmreste prin dozarea transferinei D. Eritroblastopenia reprezint o cauz de anemie aregenerativ normocitar E. Inflamaia cronic poate cauza o anemie microcitar 41. Caracterizeaz ocluzia acut a arterei renale: (1369) A. Apare o HTA acut B. Este ntlnit creterea CPKMB
111

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. ntre simptome este descris o insuficien renal acut cu hematurie microscopic D. Este indicat puncia-biopsie renal din zonele ischemice decelate prin ecografie Doppler E. Exist un risc minim de transformare malign a zonelor slab perfuzate 42. Este FALS despre monitorizarea n cazul tumorilor de testicul: (1331) A. Din punct de vedere clinic este important instituirea autopalprii testiculului la care s-a localizat tumora B. Se urmte nivelul markerilor serici C. Se efectueaz CT toracoabdomino-pelvin D. Testiculul controlateral este important de urmrit E. Sunt vizate complicaiile chimioterapiei 43. n infeciile urinare la adult: (12871291) A. Este important tratarea unui factor favorizant n caz de cistit acut simpl B. Vrsta mai mic de 55 de ani este un factor de risc pentru pielonefrita acut C. Prostatita acut evolueaz cu febr deseori moderat D. n tratamentul infeciilor urinare asociate sarcinii se utilizeaz betalactaminele E. Constipaia este un factor de risc pentru infeciile urinare nosocomiale 44. Sunt complicaii ale tiroidectomiei: (1217) A. Embolie grsoas B. Hipercalcemie temporar C. Pneumomediastin D. Criz acut tireotoxic E. Paralizie vagal bilateral

45. n cazul unui nodul tiroidian: (12181220) A. Scintigrafia nu este indicat dac TSH-ul este normal sau sczut B. Nodulii suspeci apar hiperecogeni la ecografia tiroidian C. Dispneea asociat traduce compresia nervului laringeu recurent D. Chistul de duct hipoglos este un diagnostic diferenial E. Tirocalcitonina se dozeaz n mod sistematic 46. Este adevrat despre obezitatea la aduli: (1276-1279) A. Glicemia a jeun, creatininemia i EGC n repaus sunt examene complementare sistematice B. Sindromul premenstrual este o complicaie endocrin C. By-pass-ul gastric este o tehnic chirurgical reversibil D. n evaluarea pacientului obez sunt importante antecedentele de patologii cardio-metabolice (diabet, dislipidemii, hipotensiune arterial) E. Gastroplastia cu inel ajustabil poate avea ca i consecin sindromul Dumping 47. Este adevrat despre dermatofitoze: (1171-1172) A. Kerionul este o tricofiie supurat, aprut datorit unui rspuns imun deficitar al gazdei B. Dermatofitoza ungheal cuprinde onicomicoz i onichie secundar C. Examenul cu lampa Wood arat fluorescen absent pentru dermatofitoza cu Microsporum D. Tratamentul cu antifungige locale se face pe o durat de 18 sptmni

112

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Plcile din dermatofitoza pielii glabre sunt uor de difereniat de eczema numular 48. Sunt riscuri ale radiografiei: (1149) A. Examen invaziv, n cazul arteriografiei B. Operator dependent C. Radioactivitate D. Cost ridicat E. Disecie arterial, n caz de arteriografie 49. n lupusul eritematos diseminat: (1138-1141) A. Afectarea hematologic ca i criteriu ACR presupune leucopenie < 1,5 G/L constatat de 2 ori B. Artralgiile i artritele afecteaz n special articulaiile mari (oldul, umrul) C. Anticorpii antifosfolipidici sunt obligatoriu cutai D. Tratamentul LED se bazeaz n primul rnd pe hidroxiclorochin, un imunomodulator imunosupresor E. Purpura reumatoid poate fi luat n considerare ca diagnostic diferenial la adultul vrstnic 50. Sunt convulsii ocazionale la sugar i copil: (1080) A. Intoxicaii endogene: sindromul de sevraj B. Tulburri hidroelectrolitice: hipoglicemie/ hipercalcemie C. Traumatice: hematom epidural D. Vasculare: AVC la sugar E. Infecioase: adenovirus Punctaj complement simplu: _____ COMPLEMENT MULTIPLU 51. Dispneea clasa III NYHA se caracterizeaz prin urmtoarele: (86)
113

A. Limitare franc a activitilor B. Dispnee ca urmare a eforturilor fizice importante C. Fr jen de repaus D. Simptomele pot s apar n repaus E. Incapacitate de a efectua vreo activitate fizic fr simptome 52. Sindromul Laubri i Pezzi asociaz urmtoarele modificri: (108) A. Insuficien aortic B. Comunicare interatrial C. Comunicare interventricular D. Insuficien mitral E. Stenoz mitral 53. Care variante, referitoare la etiologia distrofic a insuficienei mitrale, sunt adevrate: (112) A. Se mai numete si boala Mnckeberg B. Patologie frecvent, afecteaz femeia n vrst C. Degenerescen mixoid a valvelor care se ngroa i devin redundante D. Valvele prolabeaz n atriul stng, cordajele sunt alungite E. Valvele i cordajele sunt ngroate, calcificate i retractate 54. Antibioprofilaxia la pacienii cu endocardit se poate face cu urmtoarele medicamente: (103) A. Amoxicilin 2 g per os n ora de dup un gest dentar cu risc crescut B. Amoxicilin 2 g per os n ora care precede un gest dentar cu risc crescut C. Clindamicin 600 mg per os n ora care precede un gest dentar cu risc crescut D. Triamfenicol 600 mg per os n ora care precede un gest dentar cu risc crescut

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Ceftriaxon 1g per os n ora care precede un gest dentar cu risc crescut 55. Regimul igieno-dietetic al insuficienei cardiace presupune urmtoarele masuri: (89) A. Regim strict fr sare B. Activitate fizic moderat C. Diminuarea consumului de alcool D. Restricie hidric n caz de hiponatremie de diluie E. Vaccinare antigripal, antipneumococic 56. Insuficiena mitrala cronic poate avea urmtoarele etiologii: (112) A. Degenerativ B. Distrofic: sindrom Marfan C. Funcional D. Boli de sistem: Sclerodermie E. Ischemic 57. Constituie principii de tratament n cazul rupturii varicelor membrelor inferioare i a apariiei hemoragiei, urmtoarele: (122) A. Medicamente venotonice B. Intervenie chirugical cu scleroza varicelor C. Ridicarea membrului afectat D. Pansament compresiv E. Crenoterapie 58. Hiperaldosteronismele primare se caracterizeaz prin: (56) A. Reprezint o cauz de HTA secundar B. Ca mecanism fiziopatologic apare creterea produciei de aldosteron cu inhibiia secreiei de renin C. Natremia rmne normal D. Una din cauze este dat de hiperplazia bilateral a suprarenalelor (sindrom Conn) E. Trebuie facut diagnosticul diferenial cu

pseudohiperaldosteronismul indus de glicirizin 59. n care din urmtoarele tipuri de efort poate aprea sincopa reflex: (27) A. Miciune B. Defecaie C. Strnut D. Digestie E. Tuse 60. Fibrilaia atrial se caracterizeaz prin: (30) A. Multiple microreintrri n cele dou atrii B. Tahicardie neregulat cu excepia BAV de gradul III supraadugat C. QRS nguste, cu excepia blocului de ramur funcional sau organic D. Fr activitate atrial organizat sau regulat E. Transmitere la ventriculi 2/1, 3/1, 4/1 uneori n mod variabil 61. Ritmul joncional se caracterizeaz prin urmtoarele modificri electrocardiografice: (35) A. Bradicardie joncional prin paralizie sinusal: unda PQRS B. Tahicardie joncional: QRS nguste rapide i regulate 140220/min C. Bradicardie joncional prin bloc atrioventricular: unda P QRS D. Tahicardie joncional: Unde P retrograde (negative n derivaiile inferioare), care succed QRS E. Tahicardie joncional: QRS largi lente i regulate 62. Cardioversia imediat n cazul fibrilaiei atriale se face n urmtoarele situaii: (40)

114

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. FiA necomplicat pe cord snatos i datnd de mai puin de 24-48 ore B. FiA la un pacient deja corect anticoagulat C. FiA la pacientul tnr D. FiA prost tolerat care justific o conversie de urgen (oc cardiogenic) E. Doar daca este vorba de FiA paroxistic 63. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la BAV 2, sunt adevrate: (41-42) A. Apare ncetinirea conducerii la oricare din etaje (nodal, hisian, infrahisian), care este responsabil de blocarea uneia sau mai multor unde P n mod intermitent B. n BAV tip Wenckebach apare blocarea intermitent a undei P n timp ce intervalele PR sunt de durat constant C. n BAV tip Mobitz undele P sunt blocate dup alungirea progresiv a intervalului PR D. BAV 2 este rar simptomatic izolat E. Sediul blocului este frecvent nodal n tipul Wenckebach i este mai ales distal n formele Mobitz 64. Urmtoarele valori tensionale se ncadreaz n HTA uoar - gradul I: (52) A. TAs: 140 mm Hg, TAs: 95 mm Hg B. TAs: 160 mm Hg, TAs: 99 mm Hg C. TAs: 155 mm Hg, TAs: 90 mm Hg D. TAs: 180 mm Hg, TAs: 105 mm Hg E. TAs: 135 mm Hg, TAs: 85 mm Hg

65. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la hipertensiunea arterial rezistent sunt FALSE: (55) A. HTA rezistent reprezint un eec al scderii TA sub msuri igieno-dietetice asociate unei triterapii antihipertensive dintre care un diuretic de ansa B. HTA rezistent reprezint un eec al scderii TA sub msuri igieno-dietetice asociate unei triterapii antihipertensive dintre care un inhibitor al enzimei de conversie al angiotensinei C. HTA rezistent trebuie difereniat de o eventual HTA secundar neelucidat D. n cazul HTA rezistente trebuie luat n discuie eventuala nerespectare sau modificare a regulilor igieno-dietetice, administrarea unor medicamente care cresc TA i suprasarcina volemic E. HTA rezistent nu poate aprea la un pacient care prezint apnee a somnului 66. Medicamentele recomandate n tratamentul hipertensiunii arteriale n sarcin sunt urmtoarele: (55) A. Metildopa B. Labetalol C. Inhibitori calcici D. Betablocante E. IEC (ARA II daca exist intoleran la IEC) 67. Sunt afirmaii adevrate, referitoare la dozajul D-Dimerilor n cadrul bilanului paraclinic al durerii toracice acute sau cronice, urmtoarele: (61) A. Este o modalitate de diagnostic foarte sensibil B. Prezint specificitate sczut, datorit numeroaselor rezultate fals-negative

115

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Se realizeaz dac suspectm o embolie pulmonar D. Se realizeaz dac suspectm o flebit E. Un rezultat negativ exclude diagnosticul de embolie pulmonar sau flebit 68. Disecia aortic se caracterizeaz prin urmtoarele: (62) A. Tratamentul indicat este chirugical de urgen n diseciile tip B (fr afectarea aortei ascendente) deoarece rata de mortalitate spontan este de 1% pe or B. Apare n context de sindrom Marfan, sarcin sau HTA C. Tratamentul indicat este medical n diseciile tip A (cu afectarea aortei ascendente) i const n controlul optim tensional tratament endovascular D. Este important sa apreciem extinderea la coronare (infarct), la valva aortic (IA acut), la pericard, la aorta abdominal i la ramurile ei E. Diagnosticul este confirmat prin ecografie cardiac transesofagian i/sau prin angioscaner 69. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la revascularizarea percutanat prin angioplastie asociat implantrii de stent, din cadrul managementului terapeutic al anginei pectorale i infarctului, sunt adevrate: (66-67) A. Aceast metod este propus leziunilor coronare tehnic accesibile (cu atat mai uor cu ct leziunea este mai scurt, regulat i proximal), responsabile de o ischemie B. Stenturile active au risc sczut de tromboz de stent C. Biterapia aspirin-clopidogrel trebuie urmat un an pentru
116

stenturile active, respectiv o luna pentru stenturile inactive D. Depistarea restenozei coronare se face prin control coronarografic sistematic E. La pacientul coronarian stabil, cu afectare monosau bitroncular, tratamentul medical optim asociat controlului factorilor de risc cardio-vasculari da rezultate la fel de bune ca i angioplastia coronarian 70. Modificrile evolutive ale electrocardiogramei care apar n infarctul miocardic sunt: (69) A. Iniial apare unda Q asociat supradenivelrii segmentului ST B. Unda Q de necroz apare spre a asea or i se adncete paralel cu regresia supradenivelrii segmentului ST C. Dup normalizarea segmentului ST, unda T se inverseaz, apoi se repozitiveaz (uneori incomplet) la 6 sptmni D. Infarctul semirecent este definit pe ECG printr-o und Q profund asociat unei supradenivelari ST minore E. Unda Q de necroz apare n ziua a patra i se adncete paralel cu regresia supradenivelrii segmentului ST 71. Despre anevrismul de aort abdominal (AAA) sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (75-77) A. Clinic, evideniem o mas abdominal sau retroperitoneal nepulsatil, expansiv, indolor cu suflu, lateralizat la dreapta B. Clinic, semnul De Bakey traduce poziia subrenal a anevrismului C. Diagnosticul paraclinic include doar efectuarea unei ecografii abdominale i a aortografiei

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Ischemia colic poate aprea ca i complicaie a tratamentului chirurgical E. Complicaiile AAA pot fi: ruptura, compresiile, emboliile i grefa bacterian 72. Constituie ageni etiologici ai arteriopatiei cronice obliterante a membrelor inferioare urmtoarele patologii: (77) A. Ateroscleroza n 90% din cazuri B. Boala Horton C. Colagenozele D. Boala Behet E. Trombangeita Buerger 73. Din punct de vedere fiziopatologic ischemia acut a membrelor provoac urmtoarele modificri: (81) A. Acidoz respiratorie B. Alcaloz metabolic C. Liz celular (rabdomioliz, necroz tubular acut) D. Hiperkaliemie E. Acidoz metabolic 74. Caracterizeaz sindromul Dressler urmtoarele afirmaii: (72) A. Pericardit cu artralgii i sindrom inflamator B. Pericardit aparut tardiv la 3 saptmni dupa un infarct miocardic C. Pericardit aparut precoce dup un infarct miocardic D. Evoluie simpl sub antiinflamatoare E. Reprezint o complicaie mecanic precoce a infarctului miocardic 75. n insuficiena ventricular prin tulburri ale funciei pomp, doar suprasarcin de volum, apare n urmtoarele situaii: (85) A. Hipertiroidism B. Insuficien mitral acut

C. Comunicare interventricular congenital sau dobndit D. Insuficien aortic acut E. Hipertensiune arterial 76. Sunt factori clinici de prognostic negativ ai insuficienei cardiace sistolice urmtorii: (89) A. Vrsta naintat B. Cardiopatia ischemic C. Stadiul III/IV NYHA D. Pierdere n greutate involuntar E. Anemia 77. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la insuficiena cardiac diastolic sunt FALSE: (91) A. Etiologia poate fi reprezentat de pericardita constrictiv B. Fiziopatologic avem un tablou de insuficien cardiac care rezult dintr-o cretere a rezistenei la umplerea ventricular i care conduce la semne congestive pulmonare C. Funcia sistolic a ventricului stng poate fi sczut (FEVS<40%) D. Tratamentul este diferit de cel al insuficienei cardiace sistolice E. Radiografia pulmonar evideniaz prezena cardiomegaliei 78. Caracterizeaz complicaiile care pot aprea la purttorii de valve i proteze vasculare: (94-95) A. Tromboza protezelor reprezint o complicaie frecvent care apare cu precdere la protezele mecanice B. Endocarditele se mpart n: precoce (<1 an dup chirurgie) i tardive (>1 an dup chirurgie) C. Accidentele hemoragice sub AVK vizeaz n principal purttorii de valve mecanice D. Hemoliza extracorpuscular mecanic este considerat fiziologic daca LDH <2N
117

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Dezinseriile de protez sunt confirmate prin ecografie cardiac transtoracic i transesofagian 79. Sunt clasificate n grupa B de cardiopatii cu risc mai puin ridicat de endocardit infecioas urmtoarele: (97) A. Valvulopatii: Insuficien aortic, Stenoz aortic, Insuficien mitral B. Bicuspidie aoric C. Antecedente de plastie mitral cu implantare de inel protetic D. Cardiopatii congenitale cianogene neoperate (tetralogia Fallot) E. Cardiomiopatie obstructiv 80. Bilanul clinic al pacientului cu endocardit infecioas poate evidenia urmtoarele semne periferice: (98) A. Fals panariiu Osler B. Noduli Roth la fundul de ochi C. Hepatomegalie D. Splenomegalie E. Eritem nodos 81. Sunt etiologii rare ale pericarditei acute, urmtoarele: (106) A. Infecia tuberculoas B. Pancreatita acut C. Poliartrita reumatoid D. Lupus eritematos sistemic E. Infecia cu adenovirus, HIV sau enterovirus (coxsackie, echovirus) 82. Care din modificrile aprute pe ECG de efort sunt indicaii pentru inlocuirea valvei aortice la pacienii asimptomatici: (119) A. Subdenivelarea ST marcat (>2mm) B. Imposibilitate de a atinge 80% din FMT C. Apariia bradicardiei

D. Aritmie ventricular (TV>4 ESV consecutive) E. Slab cretere (<20mmHg) sau cdere TAs la efort 83. Trombocitopenia Tip 1 indus de heparin se caracterizeaz prin: (125) A. Conduita de urmat presupune continuarea administrarrii de heparin i dozarea trombocitelor odat la 3 zile B. Apare ntre a 2-a i a 5-a zi C. Este frecvent progresiv i benign D. Administrarea de heparin este oprit i se continu cu AVK E. Are ca mecanism de apariie agregarea plachetar 84. Sunt semne de insuficien cardiac la copilul mai mare urmtoarele: (1123) A. Durere toracic B. Palpitaii C. Dispnee de efort D. Dificulti de supt E. Sincop 85. Edemele bilaterale aprute la un pacient cu denutriie proteic sever necesit efectuarea urmtoarelor investigaii paraclinice: (1346) A. Dozarea proteinelor B. Dozarea albuminei C. Depistarea proteinuriei prin folosirea bandeletei urinare D. Dozarea prealbuminemiei E. Dozarea transferinei 86. Care din urmtoarele patologii constituie indicaii de utilizare ale diureticelor osmotice: (141) A. Hipertensiune arterial B. Edeme cerebrale C. Hipertensiune ocular acut D. Insuficien renal E. Ru de munte

118

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

87. Hemoragiile minore, ca i complicaie a tratamentului cu trombolitice, se caracterizeaz prin: (124) A. Pot fi hematoame sau puncte la locul punciei B. Pot fi hemoragii cerebromeningeale C. Tratamentul este simptomatic D. Tromboliza este continuat E. Poate fi vorba de un epistaxis 88. Dac un pacient prezint dispnee expiratorie cu wheezing i/sau raluri bronice, atunci diagnosticul poate fi: (143) A. EPA B. Decompensare acut a BPOC C. Pneumopatie acut infecioas D. Embolie pulmonar E. Pneumopatie de hipersensibilitate 89. Moleculele antitusive trebuie administrate cu mare precauie n caz de: (147) A. hipersecreie bronic B. pacient vrstnic C. copil mic D. pacient cu insuficien respiratorie cronic E. sarcin 90. Rinita intermitent moderat spre sever se caracterizeaz prin: (148) A. simptome < 4 zile pe sptmn B. simptome > 4 sptmni C. somn perturbat D. activiti sociale i de recreere normale E. simptome jenante 91. Dac un pacient cu astm bronic prezint simptome cotidiene, simptome de astm nocturn > 2 ori pe lun, utilizare zilnic de beta-2agoniti cu durat scurt de aciune
119

i PEF 80% din valorile prezise, cu variabilitate de 20-30%, tratamentul de fond al pacientului cuprinde: (156) A. corticoizi inhalatori n doz moderat la forte B. fluticazon 400-1000 g/24h C. beclometazon 200-800 g/24h D. 24-48 g/24h formoterol E. Budesonid 800-2000 g/24h 92. Cazuri particulare, care necesit adaptarea tratamentului antituberculos, sunt urmtoarele: (159) A. pacientul care prezint antecedente de hepatit viral B sau C B. femeia nsrcinat C. subiectul HIV sub tratament antiretroviral D. copilul E. pacientul care prezint antecedente de silicoz 93. Care dintre urmtoarele variante sunt semne de alarm la un pacient cu BPOC care impun ventilaie mecanic? (164) A. somnolena B. scderea vigilenei C. tuse ineficient D. semne de oc E. absena ameliorrii rapide n ciuda oxigenoterapiei 94. Care dintre urmtoarele variante reprezint criterii biologice de spitalizare ntr-o pneumopatie acut la pacientul adult? (170) A. leucocitoza sever peste 20000Gb/ml B. insuficiena renal C. temperatura 40 oC D. trombopenia E. scderea TCA 95. Explorrile biologice n legioneloza pulmonar la adult evideniaz: (172) A. hiponatremie

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. C. D. E.

limfocitoz citoliz hepatic creterea CPK proteinurie

96. Semnele radiologice de gravitate ntr-un pneumotorax sunt: (184) A. mediastinul deplasat n partea contralateral B. nivelul hidroaeric C. desaturarea D. pneumotoraxul bilateral E. semnele de deglobulinizare 97. Alveolita limfocitar este ntlnit n: (190) A. sarcoidoz: cretere moderat a limfocitelor, cu predominan net a limfocitelor CD8 B. pneumopatia de hipersensibilitate: cretere semnificativ a limfocitelor, cu predominana net a limfocitelor CD8 C. limfom D. lupus E. pneumopatia medicamentoas 98. Tratamentul n sindomul superior se face cu: (199): A. anticoagulante B. radioterapie C. corticoizi D. oxigenoterapie E. chimioterapie cav

adevrate urmtoarele afirmaii: (207) A. Pneumomediastinul reprezint o urgen vital, necesitnd intervenie chirurgical imediat B. n ruptura de istm aortic, diagnosticul se pune pe baza tomografiei toracice cu substan de contrast C. Ecografia transtoracic permite un studiu precis al istmului aortic D. Un oc violent cu fractur sternal i decelerare trebuie s duc la cutarea leziunilor de dezinserie a trunchiului arterial brahiocefalic E. Leziunile observate n ruptura de istm aortic merg de la leziunea intimei la ruptura aortic franc i total 101.Evaluarea riscului n embolia pulmonar se face innd cont de urmtoarele criterii: (212) A. hipotensiunea arterial B. tahicardia C. disfuncia cardiac dreapt vizibil la ecografie D. disfuncia cardiac dreapt evideniat prin creterea nivelului BNP E. creterea concentraiei plasmatice a troponinei I sau C 102.Despre reanimarea specializat n stopul cardio-circulator sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (218) A. adrenalina este singura catecolamin indicat n caz de asistolie B. adrenalina exercit o aciune batmotrop pozitiv C. adrenalina reinstaleaz presiunea arterial sistolic de care depinde perfuzarea coronar

99. Urmtoarele variante reprezint diagnostice difereniale ale nodulilor multipli necanceroi de cauz infecioas: (201) A. tuberculoz B. aspergiloz C. sarcoidoz D. legioneloz E. criptococoz 100.Despre leziunile mediastinale n cadrul unui traumatism toracic sunt
120

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

adrenalina are aciune vasodilatatoare E. lidocaina reprezint alternativa la amiodaron ca tratament antiaritmic D. 103.Tratamentele adjuvante ale ocului septic sunt: (222) A. antihistaminicele B. corticoizii C. proteina C activat D. proteina S activat E. antibioterapia 104.Un pacient cu infarct cerebral care prezint la examenul neurologic hemineglijen, hemiasomatognozie, anosodiaforie, anosognozie poate avea urmtoarele localizri ale infarctului: (251) A. infarct sylvian complet n emisferul dominant B. ocluzia arterei cerebrale mijlocii sau a carotidei interne n emisferul minor C. infarct sylvian superficial n emisferul minor D. infarct sylvian superficial n emisferul dominant E. infarct sylvian profund 105.Msurile de neuroprotecie sunt urmtoarele, cu EXCEPIA: (253) A. combaterea hipoxiei B. combaterea hipotermiei C. combaterea hipoglicemiei D. combaterea HTA E. combaterea hiperglicemiei 106.Hematoamele cerebrale intraparenchimatoase din HTA pot fi asociate cu: (257) A. leucoencefalopatie multifocal progresiv B. lacune vechi C. hipertrofie ventricular stng
121

D. E.

microsngerri retinopatie

107.Triada Hakim i Adams este constituit din urmtoarele elemente: (261) A. rs i plns spasmodic B. tulburri de fonaie i deglutiie C. mers cu pai mici D. tulburri sfincteriene E. deteriorare cognitiv 108.Diagnosticul diferenial pentru meningita infecioas poate fi fcut cu urmtoarele variante:(291) A. meningismul B. reacia meningian C. meningite postradioterapie D. meningite tumorale E. meningite imunoalergice 109.Examene paraclinice orientative care trebuie realizate n cazul unei febre persistente sunt: (311) A. hemogram B. VSH C. Transaminaze D. Hemoculturi E. Serologii virale i bacteriene 110.Care dintre urmtoarele variante fac parte dintre inhibitorii de neuramidinaz utilizai n tratamentul gripei: (322) A. Darunavir B. Oseltamivir C. Lopinavir D. Zanamivir E. Abacavir 111.Cancerele solide cele mai frecvente ntlnite n evoluia infeciei cu HIV sunt: (327) A. limfoamele B. cancerul pulmonar C. cancerul de col uterin D. cancerul de canal anal E. sarcomul Kaposi

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

112.Despre tratamentul n infecia cu gonococ sunt FALSE afirmaiile: (331) A. se face cu Peniciln G 1 MUI x 4 zi, i.m. B. se face cu doxiciclin 200 mg/zi timp de 7 zile C. se poate face i cu azitromicin 1 g n priz unic D. se prefer tratamentul rapid cu ceftriaxon 250 mg i.m. E. se face tratament cu ceftriaxon 50 mg/kg/zi timp de 7 zile 113.Reacia Herxheimer se carcterizeaz prin: (333) A. poate s apar n sifilisul primar i secundar B. febr C. erupie cutanat i mucoas D. poliadenopatii E. convulsii tonico-clonice generalizate 114.La un pacient care prezint o plag extins, murdar, cu corp strin, se aplic urmtoarea strategie terapeutic: (369) A. La pacientul cu ultimul rapel < 5 ani, se administreaz doar antibioterapie B. La pacientul cu ultimul rapel ntre 5 i 10 ani se face doar rapel C. La pacientul cu ultimul rapel > 10 ani se face doar rapel D. La pacientul cu vaccinare incomplet se face rapel + vaccinare ulteriar + IgG (250 UI) E. La pacientul cu vaccinare incomplet se face vaccinare complet +IgG (500 UI) + antibioterapie 115.Factori favorizani comuni pentru o septicemie cu punct de plecare la nivelul endocardului, tegumentului sau al unui focar vascular sunt: (373)
122

A. B. C. D. E.

cateter venos valvulopatie toxicomanie sarcina arsuri

116.Indicaiile coproculturii pe medii selective sunt: (404) A. sindromul dizenteric B. diaree > 7 zile n ciuda unui tratament antibiotc adaptat C. diaree cu deshidratare sever D. diaree nosocomial E. sindrom infecios sever inexplicat 117.Despre hemoragiile diverticulare sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (428) A. cauza cea mai frecvent este reprezentat de cancerul de colon B. sunt favorizate de consumul de aspirin sau AINS C. apar mai frecvent n cursul unei diverticuloze D. sngerarea este de obicei ntrerupt n momentul efecturii colonoscopiei E. se poate ncerca hemostaza endoscopic 118.Manifestri extradigestive asociate cu BICI care evolueaz n paralel cu puseele sunt: (441) A. pelvispondilita reumatismal B. uveitele C. tromboza venoas profund D. aftoza bucal E. artrita 119.Examene paraclinice de a doua intenie care trebuie efectuate ntr-o colestaz intrahepatic sunt: (446) A. feritinemia i coeficientul de saturaie al transferinei B. ecoendoscopia C. autoanticorpi D. puncia biopsie hepatic de prim intenie

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E.

serologii virale

B.

120.Indicaiile de tratament antiviral la un pacient cu hepatit cronic viral B sunt: (452) A. creterea persistent a ALAT cu viremie detectabil B. scor Metavir A2 i/sau F2 C. pacienii cu manifestri extrahepatice VHB D. ciroza compensat cu ALAT > 3N E. ciroza decompensat 121.Care dintre urmtoarele variante NU fac parte din bilanul de prim intenie n investigarea unei citolize < 10N: (456) A. ceruloplasmina B. Ac anti-transglutaminaz C. Coeficient de saturaie al transferinei D. AgHBs E. IDR 122.Cauze mai rare de ciroz hepatic, care se vor cauta n a doua intenie sunt: (459) A. steatohepatita nonalcoolic B. ciroza biliar primitiv C. ficatul cardiac D. hemocromatoza genetic E. deficit ereditar de alfa-1antitripsin 123.Infecia spontan a lichidului de ascit se poate caracteriza prin urmtoarele semne clinice: (462) A. febr B. hipotermie C. dureri abdominale D. constipaie E. encefalopatie 124.Care dintre urmtoarele variante pot reprezenta cauze de pancreatit cronic? (467) A. hipercalcemia cronic n contextul unei hipoparatiroidii
123

pancreatita limfoplasmocitar sclerozant C. tumor care obstrueaz canalul pancreatic principal D. hipercolesterolemia familial E. alcoolul 125.Sunt afirmaii adevrate despre pancreatita acut: (513-515) A. Durerea pancreatic este hipogastric, cu iradiere ctre zona inghinal B. Examinrile biologice permit calcularea scorului Ranson C. Insuficiena multiorganic este o complicaie general D. Pancreatitele acute benigne au o evoluie favorabil n cteva zile E. PET-CT efectuat n primele 12 ore permite calcularea scorului Balthazar 126.Sunt afirmaii adevrate legate de peritonite: (517) A. Peritonita cu fungi este teriar B. Peritonita fr germeni este primar C. Tuberculoza corespunde peritonitei secundare D. Peritonita secundar corespunde unei perforaii de organ cavitar E. Infecia ascitei este o peritonit secundar 127.Care din afirmaiile privind pseudochistul din pancreatita cronic sunt adevrate: (468) A. Nu apar dureri B. Este o colecie extra sau intrapancreatic de lichid pancreatic C. Nu poate regresa spontan D. Compresiunea de organ este o complicaie a pseudochistului E. Poate cauza ascit pancreatic

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

128.Principiile de tratament din cancerul de colon non-ocluziv sunt urmtoarele: (477) A. n cancerul de colon drept se restabilete continuitatea prin anastomoz ileocolic B. n caz de invazie ganglionar, se propune o chimioterapie adjuvant C. Colectomia carcinologic presupune margini de cel puin 5 cm de o parte i de alta a leziunii D. n cancerul de colon stng se restabilete continuitatea prin anastomoz ileoanal E. Realizarea unei stomii este mereu necesar n cazul interveniilor programate 129.Markerii tumorali folosii pentru confirmarea diagnostic n cancerul de pancreas sunt: (489) A. CA 125 B. CA 15-3 C. CA 19-9 D. Ag CSC E. ACE 130.Sunt afirmaii adevrate despre traumatismul hepatic: (492) A. Se evoc sistematic pentru toate traumatismele abdominale B. Citoliza poate fi un semn biologic evocator C. La pacientul stabil hemodinamic, se poate ncerca embolizarea arterial D. La pacientul instabil hemodinamic, se practic laparotomie de urgen E. Coleperitoneul poate fi o complicaie 131.Reprezint cauze de ocluzie prin obstrucie a colonului: (495) A. Fecalom B. Sindromul Ogilvie C. Corp strin D. Volvulus de cec
124

E. Cancer de colon 132.Ecografia abdominal din litiaza vezicular necomplicat evideniaz: (509) A. ngroarea peretelui vezicular B. Absena lichidului liber pericolecistic C. Dilatare de ci biliare intrahepatice D. Perete vezicular nengroat E. Calculi hiperecogeni cu con de umbr 133.Tipurile principale parietale sunt: (504) A. Ombilicale B. Inghinale C. Diafragmatice D. Subhepatice E. Pelvine de hernii

134.n volvulusul de cec: (498) A. Apar niveluri colice n U inversat la CT B. Costipaia este un factor de risc C. Apare meteorismul voluminos difuz D. Vrsturile sunt frecvente E. Tabloul este de ocluzie prin trangulare a colonului 135.Caracterizeaz distrofia fibrochistic a snului (mastoza): (601) A. Prezint mastodinie ciclic cronic cu agravare premenstrual B. Este o tumor malign mamar C. Nu crete riscul de cancer de sn D. Tratamentul const n progestative p.o. sau topice E. Mrimea chisturilor e variabil n funcie de momentul ciclului 136.Tratamentul menometroragiei asociate cu adenomioza const n: (585) A. Aspirin

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Sterilet cu eliberare progestativ C. Agoniti GnRH D. Antifibrinolitice E. Histerectomie

de

A. B. C. D. E.

Fier (n sarcina gemelar) Vitamina B6 Acid folic Fosfor Vitamina D

137.Piosalpingele se caracterizeaz clinic prin: (577) A. Dureri abdominopelvine B. Leucoree murdar, purulent C. Mas latero-uterin dureroas la tueul vaginal D. Apare ntotdeauna post-partum sau post-avort E. Febr 138.Sunt cauze de metroragie n afara sarcinii: (560) A. Adenomioza B. Chist ovarian C. Sarcina molar D. Ectropion E. Fibrom uterin 139.Debutul travaliului are urmtoarele caracteristici: (549) A. Poate fi precedat de pierderea dopului mucos B. Contracii uterine dureroase i regulate C. Modificri cervicale D. Poate fi precedat de ruptura pungii apelor E. Anomalii ale ritmului cardiac fetal 140.Sunt indicaii de tratament chirurgical n sarcina extrauterin: (535) A. Dureri abdominale uoare B. Hemodinamica instabil C. Imposibilitatea de tratament ambulator D. Scor Fernandez 13 E. Beta-hCG plasmatic < 3000 UI/l 141.Sunt elemente suplimentare care se administreaz femeii nsrcinate: (524)
125

142.Sunt afirmaii adevrate despre eclampsie: (528) A. Poate fi prima manifestare a preeclampsiei B. Nu survine post-partum C. Se va trata fr a atepta rezultatul CT D. Tratament hipotensor nicardipin i.v. E. Pentru prevenirea recidivelor sulfat de magneziu 143.NU sunt considerate fracturi osteoporotice: (637) A. Vertebrale lombare B. De craniu C. Vertebrale cervicale D. De femur proximal E. Fractura Pouteau-Colles 144.Sunt afirmaii adevrate despre spondilita anchilozant: (634) A. Afectarea radiologic sacroiliac este un argument cert de diagnostic B. ntotdeauna exist semne extraarticulare asociate C. Tratamentul a fost revoluionat de apariia anti-TNF-alfa D. RMN-ul coloanei vertebrale i al zonei sacroiliace este foarte util E. Sensibilitatea la corticoizi este un test de diagnostic 145.Sunt contraindicaii pentru administrarea AINS: (646) A. Dureri radiculare B. Tulburri hemoragice C. Alergie cunoscut la medicament D. Guta E. Insuficien renal acut

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

146.Factorul reumatoid se poate pozitiva i n urmtoarele situaii: (628) A. Sindromul Sjogren B. Insuficien cardiac C. Vrstnici D. Sarcoidoz E. Reumatismul psoriazic 147.Sunt afirmaii adevrate despre diagnosticul pozitiv n fracturile extremitii inferioare a radiusului: (653) A. Apare durere i impoten funcional B. Deformarea pumnului n dos de furculi dac deplasarea este antero-extern C. La radiografia din fa se poate analiza linia bistiloid D. La radiografia din profil se poate analiza orientaia glenei radiale E. Fractura extraarticular cu deplasare posterioar se mai numete fractura lui Galeazzi 148.Sunt complicaii ale infeciilor acute de pri moi: (669) A. Artrita B. Pneumonia bacterian C. Tetanos D. Decompensare pe teren favorizant E. Endocardita 149.Sunt cauze vasculare ale anomaliei brutale de vedere cu ochi alb, calm, nedureros: (678) A. Neuropatia optic retrobulbar B. Ocluzia arterei centrale a retinei C. Uveita anterioar acut D. Dezlipirea de retin E. Ocluzia venei central a retinei 150.Uveita anterioar acut se caracterizeaz prin: (684) A. Amputarea brutal, nedureroas a cmpului vizual B. Ochi rou dureros
126

C. Hipertonie ocular major D. Efectul Tyndall E. Sinechii irido-cristaliene 151.Tratamentul glaucomului acut prin nchidere de unghi se poate realiza astfel: (683) A. Bolus de corticoizi i.v. B. Iridotomie ca tratament curativ C. Pe cale local cu beta-blocante, derivai de adrenalin D. Ageni miotici pilocarpina E. Injecie intravitrean cu vancomicin 152.Sunt afirmaii adevrate despre miringita viral: (718) A. Este diagnostic diferenial al otitei medii acute B. Se asociaz, de obicei, cu meningita viral C. Pavilionul auricular se decoleaz D. Apare o durere intens E. Se observ flictene pe membrana timpanic 153.Tabloul clinic din angina eritemato-pultacee evideniaz: (722) A. Faringita eritematoas B. Hipertrofia amigdalelor C. Depunere pultacee albicioas, neaderent pe amigdale D. Ulceraie amigdalian foarte dureroas E. Febr 154.Tratamentul anginei difterice se poate realiza cu: (725) A. Corticoterapie i.v. B. Antimicotic p.o. fluconazol C. Antibiotic i.v. penicilin G D. Vaccinare E. Seroterapie de urgen i.m. 155.Sunt cauze posibile de apariie a otitei medii acute: (717)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Manifestare a unei boli sistemice inflamatorii (granulomatoza Wegener) B. Consecina unei schimbri brutale de presiune C. Efect advers al terapiei cu corticoizi D. n cele mai multe cazuri, etiologia este idiopatic E. De natur infecioas (viral, bacterian) 156.Caracterizeaz mbtrnirea funciei renale: (777) A. Crete activitatea sistemului renin-angiotensin-aldosteron n repaus B. Scade capacitatea de diluare a urinei C. Scade fluxul sangvin renal D. Scade numrul de nefroni E. Scade capacitatea de concentrare a urinei 157.Sunt afirmaii adevrate despre pacientul vrstnic: (779) A. Pacientul sufer de multiple boli cronice evolutive B. Bolile pacientului pot interfera unele cu altele C. Tratamentul unei boli poate preveni decompensarea altei boli D. Un simptom poate fi explicat prin mai multe boli E. Datorit vulnerabilitii, pacientul nu mai reacioneaz normal ntr-o situaie acut 158.Sunt elemente de diagnostic n post-partum blues: (924) A. Astenie B. Delir C. Plns D. Risc de infanticid E. Devalorizare 159.Sunt afirmaii adevrate despre tulburarea conversiv: (918) A. Se evideniaz o cauz organic
127

B. Pacientul este indiferent fa de tulburrile sale C. Simptomele sunt simulate D. Simptomatologia este tipic histrionic E. Simptomul este ireversibil i invariabil 160.Fobia social se caracterizeaz prin: (915) A. Anxietate crescut B. Inhibiie comportamental C. Teama de spaii largi, de locuri publice D. Teama de a vorbi n public E. Complicaii depresie, dependene 161.Sunt diagnostice difereniale ale encoprezisului: (998) A. Epilepsia B. Boala Hirschprung C. Diabet D. Fecalom E. Malformaii 162.Sunt afirmaii adevrate despre dezvoltarea normal a copilului: (995-997) A. La natere percepe formele i lumina B. La 2 luni st n ezut fr sprijin C. Lalalizare dup 12 luni D. Control sfincterian nocturn de la 5-6 ani E. La natere, activitatea motric este subordonat reflexelor primare 163.Este FALS despre factorii de risc principali n producerea cancerelor: (1426-1427) A. O hiperestrogenie relativ crete riscul de cancer de sn (nuliparitate sau prima sarcin nainte de 30 de ani) B. Expunerea la ultraviolete este responsabil de apariia

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

melanoamelor prin lezarea indirect a ADN-ului C. Melanoamele i cancerele de piele sunt n scdere la populaia occidental datorit msurilor de protecie adoptate tot mai frecvent D. Principalele tipuri de virus HPV oncogene sunt tipurile 16 i 18 E. Carcinomul hepatocelular survine dup o infecie acut cu virusurile VHB i VHC 164. n cadrul limfoamelor maligne: (1439) A. Stadiul I din clasificarea Ann Arbor afectare ganglionar supra i subdiagrafmatic B. Stadiul B din clasificarea Binet amenie i trombopenie C. Clasificare Ann Arbor stadiul IV afectare medular D. Stadiul II din clasificarea Ann Arbor cel puin dou teritorii ganglionare afectate, de aceeai parte a diafragmei E. Clasificarea Binet: stadiul A mai puin de 3 arii ganglionare afectate 165.Despre diagnosticul n leucemiile limfoide cronice este FALS: (1436) A. Managementul este ghidat de clasificarea Ann Arbor B. Pentru stadiile A i B abstinena terapeutic este regula C. LLC este o proliferare limfoid monoclonal D. Celulele proliferate sunt limfocite T n proporie de 95% E. n cadrul diagnosticului paraclinic, mielograma arat o infiltrare cu monocite 166.Sunt cauze de PT sczut i TCA normal: (1383) A. Deficit de factor XI B. Insuficien hepatic
128

C. Caren alimentar D. Colestaz E. Tratament cu heparin 167.Amiloidoza AL: (1392) A. Este prezent o infiltrare cu lanuri grele monoclonale solubile B. Infiltrarea este prezent la nivel renal, cardiac, nervos, digestiv, articular C. Semn quasi-patognomonic: hematom periorbitar D. Infiltrarea cardiac este cea mai frecvent i are prognosticul cel mai sumbru E. La nivelul sistemului nervos apare neuropatie central 168.Este FALS despre terapiile de substituie n insuficiena renal cronic: (1356) A. Hemodializa se poate realiza la domiciliu sau ntr-un centru specializat B. Dializa peritoneal poate avea durat nelimitat C. Denutriia cu hipoalbuminemie reprezint o contraindicaie principal a dializei peritoneale D. ansa de supravieuire a pacienilor cu transplant renal este mai mic la cei cu comorbiditi comparativ cu pacienii fr comorbiditi E. nceputul terapiei de substituie este condiionat de apariia semnelor clinice de uremie 169.Sunt nefropatii glomerulare primare: (1365) A. LGM (leziuni glomerulare minime) B. Amiloidiza AA C. HSF (hialinoza segmentar i focal) D. Lupus eritematos diseminat E. Nefropatia cu IgA

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

170.Este adevrat despre nefroangioscleroza zis benign: (1368) A. Apare insuficien renal cu agravare rapid B. La ecografie: rinichi de talie mic, contur omogen i regulat C. Este prezent hematuria D. Proteinuria este redus E. Apare hipertrofie ventricular dreapt 171.Sunt FALSE afirmaiile despre stenoza arterei renale: (1367) A. Insuficiena renal cronic se amelioreaz dup introducerea tratamentului cu IEC/ARA2 B. Este prezent o hiperkaliemie de origine renal C. Apare o proteinurie < 1g/24h D. Angio-CT spiral cu substan de contrast este o examinare nefrotoxic, dar de referin, care permite realizarea unui gest terapeutic E. HTA este sever, rezistent la tripl terapie 172.n pielonefrita acut: (1288-1289) A. Severitatea pielonefritei nu este corelat cu gradul dilatrii pielocaliceale B. Radiografia abdominal simpl dovedete absena obstruciei C. Pielonefrita acut obstructiv nu beneficiaz de tratament al obstacolului n urgen D. Biterapia n caz de semne generale importante se face cu fluorochinolone sau C3G+aminoside E. Dac febra persist dup 24 de ore de la tratament, se indic efectuarea uro-CT 173.Prevenirea recidivelor de litiaz urinar la adult se face astfel: (1314) A. Cur de diurez, acidifierea urinei n litiaza calcic
129

B. Alcalinizarea urinei n litiaza cistinic C. ECBU la fiecare 3 luni D. Dezinfecie urinar n litiaza fosfoamoniacomagnezian E. Tratament hipouremiant n litiaza uric 174.Caracterizeaz bilanul de extensie al tumorilor de prostat: (1320) A. Se realizeaz n mod sistematic B. Grupul de risc intermediar presupune PSA 10 ng/mL C. Toate cazurile beneficiaz de RMN prostatic cu sond endorectal D. Bilanul de extensie obligatoriu cuprinde scintigrafia osoas i disecie ilioobturatoare E. Grupul de risc ridicat presupune PSA > 20 ng/mL 175.Clasificarea TNM a cancerului de prostat: (1321) A. T2a 50% dintr-un lob B. T2c afectarea veziculelor seminale C. T1b fragmente de rezecie de prostat, mai mult de 5% dintre fragmente D. Nx ganglioni neafectai E. M1b metastaze metaviscerale 176.Boala Von Hippel-Lindau: (1323) A. Este o boal ereditar cu transmitere autozomal recesiv B. Asociaz tumor de sac endolimfatic C. n majoritatea cazurilor apare la brbatul n vrst D. Carcinomul renal este cel mai adesea unilateral E. Poate fi prezent un hemangiom cerebelos 177.Caracterizeaz managementul, evoluia i monitorizarea n cazul cancerului de rinichi: (1326)

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Dup nefrectomie lrgit, supraveghere uree, CRP i RMN abdominal B. Dup chirurgie conservatoare, supraveghere creatininemie, CT abdominal C. Antiangiogenicele se administreaz per os D. Se are n vedere tratamentul simptomatic: hipercalcemie, HTA E. Antiagiogenicele se administreaz n asociere cu o nefrectomie de reducie tumoral 178.Caracterizeaz sindromul metabolic: (1276) A. Obezitate ginoid B. Hipertensiune arterial C. Dislipidemie hiper LDLcolesterolemie D. Insulinorezisten E. Hiperuricemie 179.Este adevrat despre macroangiopatii n diabetul zaharat de tip 1 i 2 la adult: (1244-1247) A. n retinopatia diabetic, monitorizarea cu examen fund de ochi se face o dat la doi ani B. Nefropatia incipient este caracterizat de tensiune arterial normal C. n neuropatia diabetic, pe plan electrofiziologic, alterrile sunt la nceput motorii, apoi senzitive D. Printre manifestril digestive ale neuropatiei vegetative apare diareea diabetic: motorie, predominant diurn E. n cadrul neuropatiei vegetative poate aprea hipotensiune ortostatic 180.Este FALS despre tulburrile trofice i complicaiile infecioase din diabetul zaharat la adult: (1248)

A. Pot aprea infecii cutanate: streptcocii (furuncule) B. Osteoartropatia diabeticului precede n general un mal perforant plantar C. Pielonefrita subacut este de cele mai multe ori simptomatic, cu febr trenant D. Malul perforant plantar este o leziune n general indolor E. Micozele se localizeaz exclusiv la nivelul mucoasei genital sau bucal 181.n cadrul diagnosticului hipertiroidismului: (1221-1222) A. Durerea cervical cronic sugereaz tiroidita De Quervain B. n cadrul bolii Basedow la auscultaie se percepe un thrill C. Dozarea fT3 nu are nicio relevan D. Nodulul cald i izolat sugereaz adenom toxic E. n cazul hipertiroidismului post-partum scintigrafia este alb 182.n cazul hipertiroidismului indus de amiodaron: (1223) A. Scintigrafia poate fi normal n hipertiroidismul de tip I B. n hipertiroidismul de tip II tratamenul se bazeaz pe antitiroidiene de sintez C. Hipertiroidismul de tip I apare pe o patologie tiroidian preexistent D. Scintigrafia tiroidian este hiperfixant n hipertiroidismul de tip II E. Fiziopatologia este asemntoare pentru cele dou tipuri de hipertiroidii 183.Sunt forme clinice de gu: (12151216) A. Gua simpl B. Gua endemic (exces de iod) C. Gua pandemic
130

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Gua sporadic E. Noduli unici sau multipli 184.Diagnosticul diferenial al unui nodul tiroidian se face cu: (1219) A. Chist dermoid B. Gua endemic C. Focar de tiroidit n variant nodular D. Laringocel E. Hematocel 185.Este adevrat despre tratamentul erizipelului: (1170-1171) A. Se face exclusiv n regim de internare datorit riscului mare de contagiozitate B. Tratamentul etiologic se face cu monoantibioterapie probabilist per os cu continuare i v la 48 de ore de la debutul febrei C. Tratamentul preventiv include contenia elastic pentru prevenia sau tratarea limfedemului D. n caz de alergie la peniciline, se pot folosi macrolidele sau sinergistinele E. Durata tratamentului pentru erizipelul necomplicat este de 10-14 zile 186.Caracterizeaz tomografia cu emisie de pozitroni: (1150) A. Nu are riscuri B. Limite: analiz bidimensional de sumaie C. Are risc de decompensare a unei insuficiene renale cronice D. Avantaje: foarte sensibil E. Contraindicaii: sarcina i alptarea 187.n cadrul patologiei coloanei i mduvei spinrii se indic: (1152) A. Tumorile osoase sunt investigate prin radiografii, scintigrafie, CT sau RMN B. RMN n caz de spondilodiscit

C. Rahialgiile beneficiaz de CT sau PET n caz de eec al tratamentului medical D. Radiculalgiile vor fi examinate prin scintigrafie osoas E. CT n urgen n caz de compresiune medular 188.Este FALS despre imagistica n patologia abdominopelvian: (1153) A. n caz de apendicit este indicat sistematic CT abdominopelvian B. Patologia cilor i a veziculei biliare beneficiaz de colangioCT C. n ischemia vascular este indicat RMN abdominopelvian D. Wirsungo-RMN se efectueaz n caz de pancreatit E. n caz de sngereare abdomninal, prin CT abdominopelvian se vizualizeaz un hematom pe achiziia cu injectare 189.Bilanul iniial n lupus include urmtoarele, CU EXCEPIA: (1142) A. Dozarea de uree, creatinin, acid uric B. Factor reumatoid, crioglobulin C. Radiografie toracic, ECG, ecocardiografie D. Trigliceride, glicemie postprandial E. CPK, LDH, calcemie, electroforeza proteinelor serice 190.Din punct de vedere biologic, in SAFL: (1142) A. Poate exista o fals serologie VDRL pozitiv B. Trebuie cutai trei anticorpi i cel puin doi din cei trei trebuie s fie detectai cel puin de 2 ori la un interval de peste 12 sptmni n titruri semnificative

131

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Anticardiolipinele izotipuri IgD i IgM sunt detectate prin tehinca PCR D. Anticoagulantul lupic are activitate antitrombinic E. TCA poate fi normal n prezena unei anticardiolipine sau a unui anti-beta-2-gp-1 191.Examenul cu bandelet urinar n cazul unei pielonefrite la copil: (1105) A. Este examinarea complementar de prim intenie B. Prezint o mare specificitate: daca este negativ, exclude diagnosticul C. Examenul nu este indicat n cazul sugarilor sub 3 luni D. n caz de antibioterapie anterioar, dac examenul este negativ, nu este exclus diagnosticul E. Pozitivitatea examenului impune realizarea unor alte examinri complementare 192. Este adevrat despre managementul anginelor la copii: (1069) A. TDR pozitiv impune iniierea tratamentului antibiotic cu cefalosporine de generaia a IIIa pe o perioad de 6 zile B. TDR negativ i n absena factorilor de risc pentru RAA impune administrarea unui tratament doar simptomatic: antalgice i antipiretice C. n caz de alergie la amoxicilin se prescrie o cefalosporin de generaia a II-a sau a III-a, timp de 4 sau 5 zile, in funcie de tipul de preparat D. n caz de angin pseudomembranoas cu aspect atipic, sunt necesare examinri special: exsudat faringian, hemogram si seologia EBV
132

E. Macrolidele sunt contraindicate, datorit riscului crescut de dezvoltare a rezistenei 193.Tratamentul la domiciliu dup o criz de astm la copil implic: (1097) A. Se evalueaz necesitatea unui tratament de fond B. Beta2-adrenergice inhalator C. Corticoterapie oral pe termen lung D. Oxigenoterapie E. Asisten ventilatorie 194.Diagnosticul de laborator n diabetul zaharat la copil: (1109) A. Diagnostic sigur n caz de glicozurie + cetonemie B. Diagnostic posibil dac glicemia plasmatic > 11 mmol/L C. Confirmarea caracterului autoimun prin decelarea anticorpilor anti-GAD D. Cetoacidoza este confirmat de un pH < 7,30 E. 2 glicemii a jeun > 7mmol/L confirm existena diabetului 195.Caracterizeaz sindromul LennoxGastaut (1083) A. Este un tip de epilepsie idiopatic B. Apare n primul an de via, fiind o epilepsie sever C. Apare pe fondul unor leziuni cerebrale preexistente D. Crizele pot fi tonice axiale, generalizate tonico-clonice, tonice nocturne E. Este prezent retardul intelectual 196.Sunt semne neuroglicopenice la copilul cu diabet zaharat: (1111) A. Convulsii B. Anxietate C. Tulburri de deglutiie D. Parestezii

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Tulburri de echilibru 197.Face parte din examenul clinic al nou-nscutului la termen: (1032) A. Examen cardio-vascular: verificarea normalitii timpului de recolorare cutanat (< 3 s), a ombilicului (dou vene i o arter), auscultaie pulmonar (frecvena normal: 5060/minut) B. Verificarea aspectului organelor genitale externe: la fetie sunt normale leucoreea, chiar metroragia C. Evaluarea tonusului muscular pasiv D. Reflexe arhaice nu au importan n examenul clinic E. Endoscopie digestiv superioar pentru a verifica absena atreziei esofagiene 198. Sunt cauze metabolice de vrsturi acute la sugar i copil: (1062) A. Aminoacidopatii B. Insuficien renal acut C. Cetoacidoz diabetic D. Tulburri hidroelectrolitice E. Toxice sau medicamentoase 199. Cu privire la febra acut la copilul ntre 3 i 36 de luni este FALS: (1039-1040)

A. Msurarea temperaturii se face la nivel rectal B. Infecia respiratorie sau ORL reprezint cea mai frecvent cauz C. Febra fr semne de gravitate, care dureaz mai mult de 24 de ore reprezint o indicaie de examinri paraclinice D. n cazul unei febre greu tolerate se indic puncie lombar E. Antibioterapia de prim intenie n caz de febr greu tolerat se realizeaz cu amoxicilin-acid clavulanic, timp de 5 zile 200. Despre bilanul de extensie a limfoamelor agresive la adult este FALS: (1439) A. Se efectueaz endoscopie digestiv superioar B. ECG i ecocardiografie dup antraciclin C. Se efectueaz PET/CT pentru limfom difuz cu celule B mari D. Ionogram sangvin: uree,creatinin seric, acid uric E. Se efectueaz serologie HTLV1

Punctaj complement multiplu: _____ PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

133

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

RSPUNSURI

134

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. C D A E B B C A B D A C D B C C D A B D C A C D B C D B C E C A A D A C D B E D B E C D C A B
135

48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97.

A C E A,C,E C,D D,E B,C,D A,B,D,E A,C,D B,C,E A,B,C B,C,D,E A,C,D,E A,B,D B,C,D,E C,D,E A,D B,C,D B,E A,C A,C,D,E A,B,E A,C,D,E B,C,E A,B,C A,C,D A,B,D A,C,D,E A,B,C,D A,B A,B C,D A,C,E B,C,E A,B,C A,C,D A,B,C B,C,D A,C B,C,D,E B,C,D A,B,C A,C,D,E B,C,D A,E C,D A,B,C,E A,C,D B,C A,B,D

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. D,E 99. A,B,D,E 100.A,C,D 101.B,C,D 102.C,D 103.A,B,C 104.A,C,D 105.B,C,D 106.C,D,E 107.A,B,E 108.A,B,C,E 109.A,E 110.A,D,E 111.A,B,D 112.C,D,E 113.B,C,D 114.B,C,E 115.A,B,E 116.B,C 117.A,C,D,E 118.A,B,C 119.B,C,D 120.A,E 121.A,C,D,E 122.A,C,D 123.B,C,D 124.B,D 125.A,B,C 126.A,D 127.B,C,D,E 128.B,C 129.A,E 130.B,D,E 131.A,C,E 132.A,B 133.B,C,D 134.C,E 135.A,B 136.A,B,D 137.A,C,E 138.B,E 139.A,C,D,E 140.B,C,D 141.A,B,C 142.A,C,E 143.A,B,D 144.B,D,E 145.A,B,C,E 146.B,C,D 147.B,C,D,E
136

148. A,C,D 149. B,C,E 150. A,B 151. A,B,C,E 152. C,D,E 153. A,B,D 154. A,D,E 155. B,C,E 156. A,B,C,D 157. A,B,E 158. A,C,D,E 159. A,C 160. A,D,E 161. A,C,D 162. B,C,E 163. A,D,E 164. A,D,E 165. A,B,D,E 166. A,B,C 167. C,D 168. B,D,E 169. A,B 170. B,C,D 171. A,B,E 172. A,C,D,E 173. A,C,D 174. A,D,E 175. B,C,E 176. A,C,D,E 177. A,C,D 178. A,D,E 179. A,B,C 180. A,C,D,E 181. B,D,E 182. A,C 183. A,D,E 184. A,B,C 185. B,C,D 186. A,C,D 187. B,C 188. B,C,E 189. C,D,E 190. A,B,E 191. A,C,E 192. A,B,C 193. A,C,D 194. A,C 195. A,D,E 196. A,B,E 197. A,B,D,E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198.A,B,C,D 199.A,C 200.C,D,E

137

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril II 1. C 2. D 3. A 4. C 5. E 6. D 7. D 8. D 9. B 10. A 11. B 12. C 13. C 14. E 15. E 16. C 17. B 18. C 19. C 20. E 21. B 22. C 23. D 24. D 25. E 26. A 27. B 28. E 29. B 30. C 31. B 32. B 33. C 34. E 35. E 36. D 37. D 38. B 39. A 40. A 41. B 42. B 43. D 44. C 45. D 46. C 47. A
138

48. D 49. B 50. D 51. A,C,D 52. C,D 53. A,D 54. A,C,E 55. A,D 56. C,D,E 57. A,B,D 58. B,C,E 59. A,B,C,D 60. A,B,D 61. A,E 62. A,D 63. A,C 64. A,B,C,E 65. A,C,D 66. A,C,E 67. A,C,D 68. A,C,D 69. A,B,C 70. C,E 71. A,C,D 72. B,C,D,E 73. A,D,E 74. C,E 75. C,D,E 76. B,C 77. B,C,D,E 78. A,D,E 79. A,B,D 80. A,C,D 81. B,C,D,E 82. A,D,E 83. A,B,D 84. A,D 85. A,B,D 86. A,C,E 87. B,D 88. A,B,D,E 89. A,D,E 90. A,B 91. A,B,E 92. B,C 93. A,C,D 94. A,B,C,E 95. A,B,C,E 96. A,B,E 97. A,B,E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. C,D,E 99. A,B,D,E 100. A,B,D 101. A,B,C 102. B,C,E 103. B,C,E 104. C,D 105. A,B,C 106. A,B,D 107. A,B,D 108. B,C,D,E 109. A,B,C 110.B,C,E 111. A,B,D 112. A,B,E 113. A,D 114. A,C,D 115. A,C,D 116. A,B,C 117. A,B,E 118. A,B,C,D 119. B,C,D 120. A,D 121. A,C,E 122. A,C,D 123. A,D,E 124. B,D 125. B,D,E 126. A,B,C 127. C,D,E 128. A,B 129. A,C,E 130. A,D 131. A,B,C 132. A,C,D 133. A,C 134. A,E 135. D,E 136. A,B,E 137. A,B,C,D 138. A,B,D,E 139. A,B,E 140. B,D,E 141. A,C 142. A,B,C,E 143. C,D,E 144. A,C,E 145. C,D,E 146. A,B,D 147. B,C,D
139

148. B,C,E 149. A,B 150.A,C,E 151. A,E 152. A,C,D 153. A,B,C 154.A,C,D 155. B,D,E 156. A,C,E 157. A,C,D,E 158. B,C,E 159. C,D 160. A,B 161. B,C,E 162. B,C 163. A,B,C 164. B,D 165. A,C,D 166.A,C,E 167. C,D,E 168. C,D 169. A,C,E 170. B,C,E 171. D,E 172. B,D 173. B,C 174. A,B,C,D 175. A,C,E 176. A,C,D 177. B,D,E 178. A,C,D 179. B,C,E 180. A,C,D,E 181. A,D,E 182. A,C 183. B,E 184. A,C,E 185. B,D 186. A,B,D 187.B,C,D 188. A,B,E 189. A,D 190. A,C,D 191. A,B,E 192. B,C,D 193. B,D,E 194. A,B,C,E 195. A,B,C 196. A,D,E 197. A,C,D

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. A,B,D,E 199. A,B,C 200. A,C,D

140

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril III 1. C 2. A 3. B 4. E 5. B 6. D 7. D 8. A 9. D 10. C 11. E 12. C 13. B 14. E 15. A 16. E 17. D 18. B 19. A 20. C 21. C 22. D 23. E 24. A 25. B 26. A 27. D 28. C 29. B 30. A 31. A 32. E 33. D 34. C 35. D 36. B 37. A 38. E 39. B 40. B 41. C 42. D 43. A 44. B 45. D 46. B 47. E
141

48. C 49. C 50. C 51. A,C,D,E 52. C,D 53. A,C,E 54. B,C,D 55. B,D 56. A,B,C 57. A,C,D 58. A,B,E 59. B,D,E 60. A,B,C,E 61. C,D 62. A,B,E 63. B,C,D 64. B,D 65. A,C,D,E 66. A,E 67. B,C 68. B,C,D,E 69. B,C,E 70. A,C,E 71. A,B 72. B,D 73. A,B,D,E 74. A,B,C 75. A,D,E 76. B,C,D 77. B,D,E 78. B,C,D,E 79. A,B,C 80. A,C,E 81. A,E 82. B,C,D 83. A,C,D,E 84. B,D 85. A,B,C,E 86. B,D,E 87. A,C,E 88. C,E 89. A,B,D,E 90. B,C,D 91. A,B,E 92. A,B,D 93. B,C,D 94. A,B 95. A,B,C,E 96. C,D,E 97. A,B,D,E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. B,D,E 99. A,C,E 100. A,B,C 101. B,C,D 102. A,D,E 103. B,E 104. C,D 105. A,C,D,E 106. A,B,C 107. B,D 108. B,C,D,E 109. A,C,D 110. A,C 111. A,B,C,D 112. B,D,E 113. A,C,E 114. B,D,E 115. B,C,D,E 116. A,C,D 117. A,B,C,D 118. C,D,E 119. A,B,C,E 120. B,D,E 121. A,C,D,E 122. A,B,C,D 123. B,E 124. B,C,E 125. A,D 126. B,D,E 127. A,D,E 128. C,D 129. A,B,D,E 130. A,C,D 131. B,C,E 132. A,B,C,E 133. C,D,E 134. A,C,E 135. B,D 136. A,C 137. B,C,D 138. A,B,E 139. B,D,E 140. A,D 141. B,D,E 142. A,C,D,E 143. A,B,C 144. A,B,D,E 145. B,C 146. B,C,D,E 147. C,D,E
142

148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197.

A,B,D A,C,D B,C,D,E A,B,E A,B,C,E B,C,D A,C,D A,E B,D,E A,B,C,D A,C,E A,B,D,E C,D,E B,C,E A,C,D,E A,B,D B,C,D A,C,E B,C,D,E A,B,C,D B,D A,C,D A,D B,C,E B,C,D A,C,D,E A,C,E B,C,D,E A,B,C A,B,D,E B,E A,C,D A,C,D,E B,C,D,E A,B,E A,B C,D,E B,D,E A,B,C,E A,B,C B,C,D A,B,D,E A,C,D A,C,D B,D,E A,B,D,E C,D B,C,E A,C,D,E A,B,D

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. 199. 200.

B,C,D,E A,C,E A,B,C

143

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril IV 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. D B B E D C D B E D A D A D B C D E D D C E A C B E A E C A D B C B E E C A B C D E C D A C C
144

48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97.

B D C C, D A, D, E B, E A, C, D D, E B, C A, D A, B, C, D B, C A, C, D, E C, D, E B, D B, C A, D, E C, E A, C, D, E A, B, C, D A, B, D D, E B, D, E A, E A, B, D, E B, C, E B, D, E A, E A, C B, D, E A, C, E C, D, E A, D, E D, E B, D A, B A, B, C, D B, E A, B, C A, B, D A, C A, B, D B, D, E A, B, C C, D, E B, C, D, E B, E A, D C, D A, C, E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. B, C, D, E 99. C, E 100. A, D, E 101. B, D, E 102. C, D, E 103. A, B, D 104. C, E 105. A, C 106. B, D 107. A, C, E 108. A, B, D, E 109. D, E 110. B, C 111. A, B, D, E 112. B, C, D 113. A, D 114. B, E 115. B, E 116. A, C, E 117. A, B, C 118. D, E 119. A, B, C, E 120. B, C, D 121. C, E 122. A, C, D, E 123. B, D, E 124. A, C 125. A, B, C, E 126. D, E 127. C, E 128. B, D, E 129. A, C, D 130. A, C 131. B, C, E 132. C, D, E 133. B, D 134. C, D, E 135. A, C, E 136. B, E 137. D, E 138. B, C, D 139. C, E 140. A, D 141. B, D 142. A, C 143. B, C, D 144. C, D, E 145. B, C, E 146. A, C, D 147. B, E
145

148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197.

A, B, D, E D, E C, D C, E A, C, D B, D A, B, D, E C, D A, B, C B, E C, D B, D, E A, C, D, E C, D B, C, E C, E A, D C, D, E B, D C, E A, B, D C, D, E A, B, C B, C C, D A, D, E A, B, C B, E C, D B, D, E A, B, C, D A, C, D A, D, E A, E C, D, E B, C, D A, C A, D B, E C, D, E A, B B, C A, C, E B, C A, B, D A, C, E A, B, C, D B, D, E B, C, E A, B, C

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. 199. 200.

B, C, D A, E B, C, D

146

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril V 1. D 2. B 3. B 4. D 5. B 6. A 7. A 8. A 9. E 10. D 11. B 12. A 13. D 14. E 15. C 16. B 17. C 18. A 19. D 20. E 21. A 22. A 23. C 24. C 25. D 26. B 27. C 28. D 29. B 30. D 31. E 32. A 33. D 34. C 35. E 36. B 37. D 38. B 39. C 40. C 41. A 42. A 43. D 44. D 45. E 46. A 47. D
147

48. E 49. C 50. D 51. A,C 52. A,C 53. C,D 54. B,C 55. B,D,E 56. A,C,D 57. C,D 58. A,B,C,E 59. A,B,E 60. A,B,C,D 61. A,B,D 62. A,B,D 63. A,D,E 64. A,C 65. A,B,E 66. A,B,C,D 67. A,C,D 68. B,D,E 69. A,C,E 70. B,C,D 71. B,D,E 72. A,B,C,E 73. C,D,E 74. A,B,D 75. B,C 76. A,B,C,D 77. C,D,E 78. B,C,D,E 79. A,B,E 80. A,B,D 81. B,C,D 82. A,B,D,E 83. B,C,E 84. A,B,C,E 85. A,B,D,E 86. B,C 87. A,C,D,E 88. A,B 89. B,C,D 90. A,C,E 91. A,B,D,E 92. B,C,D 93. A,C,D,E 94. A,B,D 95. A,C,D,E 96. A,B,D 97. B,C,D,E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. A,C,D,E 99. A,B,E 100. B,D,E 101. A,C,D,E 102. A,B 103. B,C 104. B,C 105. B,D 106. B,C,D,E 107. C,D,E 108. A,B,D,E 109. A,B,C,D 110. B,D 111. B,C,D 112. A,B,C,E 113. B,D 114. B,D 115. A,C 116. A,C,E 117. B,D,E 118. B,D,E 119. A,C,E 120. A,B,E 121. A,B,E 122. B,C,E 123. A,B,C,E 124. B,C,E 125. B,C,D 126. A,D 127. B,D,E 128. A,B,C 129. C,E 130. A,B,D,E 131. A,C,E 132. B,D,E 133. A,B 134. B,C,D,E 135. A,D,E 136. B,D 137. A,B,C,E 138. A,B,D,E 139. A,B,C,D 140. B,C,D 141. A,C,E 142. A,C,D,E 143. B,C 144. A,C,D 145. B,C,E 146. A,C,D,E 147. A,C,D
148

148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197.

A,C,D,E B,E B,D,E B,C,D A,D,E A,B,C,E C,D,E A,B,E B,C,D,E A,B,D,E A,C,E B,D A,B,D,E B,D,E A,E A, B, C, E C, D A, B, D, E C, D B, C B, D, E A, C, E B, D A, B, D C, D B, D C, D, E A, C B, E C, D, E B, D B, E A, B, C, E D, E A, C A, D, E C, D, E C, D, E D, E A, B A, B, C, E A, C, D A, E A, D, E B, C, D A, B C, D, E C, D, E A, E B, C

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. 199. 200.

B, C, D, E A, C, E B, D

149

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

150