Sunteți pe pagina 1din 5

TEST GRIL

CHIMIE ANORGANIC

1. Substratul p este format din:


A) 1 orbital;
B) 2 orbitali;
C) 3 orbitali;
D) 5 orbitali;
E) 7 orbitali.

2. Numrul maxim al electronilor de pe un strat se calculeaz cu formula:


A) 2n;
B) 2n2;
C) n2;
D) 3n2;
E) 2(n+2).

3. n molecula azotului, legtura dintre cei doi atomi de azot este:


A) ionic;
B) covalent polar;
C) metalic;
D) covalent nepolar;
E) coordinativ.

4. ntre moleculele apei se stabilesc legturi:


A) covalente;
B) dipol-dipol;
C) van der Waals;
D) ion-dipol;
E) de hidrogen.

5. Clorura de sodiu se poate dizolva n:


A) benzen;
B) toluen;

C) tetraclorur de carbon;
D) ap;
E) sulfur de carbon.

6. n reacia H2O2 + PbS PbSO4 + H2O, apa oxigenat este:


A) agent oxidant;
B) agent reductor;
C) iniiator;
D) inhibitor;
E) mediu de reacie.

7. O reacie este exoterm atunci cnd:


A) H > 0;
B) S < 0;
C) G > 0;
D) H < 0;
E) G < 0.

8. Scderea concentraiei unui component dintr-o reacie de echilibru duce la:


A) deplasarea echilibrului n sensul consumrii acelui component;
B) deplasarea echilibrului n sensul formrii unei noi cantiti din acel component;
C) creterea stabilitii echilibrului;
D) necesitatea creterii temperaturii sistemului;
E) nu are influen.

9. n apa pur:
A) [HO-] > [H3O+];
B) [HO-] < [H3O+];
C) [HO-] = [H2O];
D) [HO-] = [H3O+];
E) [H3O+] > [HO-].
10. Care este configuraia electronic a ionului de cupru monovalent (ZCu = 29):
A) 1s2 2s22p6 3s23p63d10;

B) 1s2 2s22p6 3s23p63d9 4s1;


C) 1s2 2s22p6 3s23p63d10 4s1;
D) 1s2 2s22p6 3s23p63d10 4s2;
E) rspunsurile A-D sunt incorecte.

11. Concentraia molar a unei soluii apoase de acid clorhidric cu pH = 4 este:


A) 9 M;
B) 10-4 M;
C) 4 M;
D) 0,001 M;
E) 104 M.

12. Numrul de oxidare al clorului n KClO4 este:


A) + I;
B) + V;
C) + VII;
D) - I;
E) + III.

13. Care afirmaie referitoare la relaia pV/T = constant este fals?


A) La temperatura constant, presiunea crete cu scderea volumului;
B) La volum constant, presiunea crete cu creterea temperaturii;
C) La presiune constant, volumul crete cu creterea temperaturii;
D) La presiune i volum constante, temperatura variaz independent de acestea;
E) La presiune i volum constante, temperatura este constant.

14. n ecuaia reaciei Cr2(SO4)3 + NaOH + Br2 Na2CrO4 + NaBr + Na2SO4 + H2O,
coeficientul pentru NaOH este:
A) 8;
B) 7;
C) 12;
D) 18;
E) 16.

15. Se dau ecuaiile termochimice:


CH4 (g) + H2O(g) CO(g) + 3H2 (g)

H1

C(s, grafit) + H2O(g) CO(g) + H2 (g)

H2

C(s, grafit) + 2H2 (g) CH4 (g)

H3

Ce relaie exist ntre cele trei entalpii de reacie?


A) H1 = H2 + H3
B) H1 = H2 H3
C) H1 = H2 H3
D) H1 = H3 H2
E) H1 = H2 + H3
16. Entalpia (caldura) de formare a CaCO3 este egal cu entalpia reaciei:
A) Ca(OH)2 (s) + CO2 (g) CaCO3 (s) + H2O (l)
B) CaO (s) + CO2 (g) CaCO3 (s)
C) Ca (s) + C (s, grafit) + 3/2O2 (g) CaCO3 (s)
D) 2Ca (s) + 2C (s, grafit) + 3O2 (g) 2CaCO3 (s)
E) rspunsurile A-D nu corespund.
17. Care afirmaie referitoare la condiii normale de temperatur i presiune este adevarat?
A) temperatur = 0 K, presiune = 1 atm;
B) temperatur = 0 oC, presiune = 1 atm;
C) temperatur = 273 oC, presiune = 0 atm;
D) temperatur = 25 oC, presiune = 1 atm;
E) temperatur = 273 K, presiune = 0 atm.

18. Care afirmaie referitoare la concentraia procentual a soluiilor este adevarat?


A) Reprezint masa (n grame) de substan dizolvat n 100 g solvent;
B) Reprezint masa (n grame) de substan dizolvat n 100 g soluie;
C) Reprezint numrul de moli de substan dizolvai n 100 moli solvent;
D) Reprezint numrul de moli de substan dizolvai ntr-un litru de soluie;
E) Reprezint masa (n grame) de substan dizolvat n 1000 g soluie.

19. ntr-un vas nchis cu volum constant se gaseste amoniac. Cum variaz presiunea
n vas, dac 60% din amoniac se descompune n elemente, la temperatur constant?

A) Rmne constant;
B) Scade de 1,4 ori;
C) Crete de 1,2 ori;
D) Crete de 1,6 ori;
E) Scade de 1,6 ori.

20. ntr-un cilindru de oel de 41 litri se afl un amestec de azot i hidrogen la temperatura de
27 oC. tiind c amestecul conine 4 moli de azot i c hidrogenul reprezint 60% (volume)
din amestec, presiunea dezvoltat de amestecul de gaze n cilindru este:
A) 2 atm;
B) 4 atm;
C) 6 atm;
D) 8 atm;
E) 10 atm.

Rspunsuri:
1C
2B
3D
4E
5D
6A
7D
8B
9D
10 A

11 B
12 C
13 D
14 E
15 B
16 C
17 B
18 B
19 D
20 C