Sunteți pe pagina 1din 362

MINISTERUL EDUCAIEI CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro


Nr. inregistrare 63/6.06.2011

Catedra numrul I Discipline Farmaceutice

Teste gril pentru examenul de MICROBIOLOGIE, VIRUSOLOGIE, PARAZITOLOGIE SEMESTRUL II Specializarea Farmacie anul II ef Catedra I Discipline Farmaceutice Prof.Univ. Dr Rodica Srbu ef Disciplin MICROBIOLOGIE,VIRUSOLOGIE, PARAZITOLOGIE ef lucrri Dr. Ramona Stoicescu

2010-2011

Tematica 1 Virusuri. Dimensiuni. Structura. Morfologie.Clasificarea virusurilor cu importan clinic medical. Patogeneza bolilor virale. Aciunea factorilor fizici, chimici i biologici asupra virusurilor; elemente de terapie antiviral. Enterovirusuri. Virusul poliomielitei.

Complement simplu 1. Urmtoarele afirmaii despre virusuri sunt adevrate cu excepia: A. Nu prezint ribozomi B. Prezint nucleu C. Au dimensiuni reduse: 20-300 nm D. Nu sunt capabile s se reproduc independent E. Nu prezint mitocondrii 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Despre virusuri se pot afirma urmtoarele cu excepia: Unele virusuri pot prezenta ARN-polimeraza Sunt total independente de celula vie pentru replicare i existen Pot prezenta form sferic, paralelipipedic, de cartu Genomul poate prezenta un singur tip de acid nucleic Pot prezenta forma de bastona Afirmaiile urmtoare sunt false cu excepia: Sunt sensibile la antibiotice Pot fi cultivate pe medii de cultur artificiale Virusurile sunt parazi i intracelulari obligatorii Posed aparat propriu de sintez a proteinelor Se pot vizualiza la microscopul optic Virusurile prezint urmtoarea caracteristic: nveliul proteic este, de fapt, genomul viral Miezul reprezint capsida Virusurile neanvelopate prezint un nveli extern lipoproteic Structura de baza obligatorie este nucleocapsida Virusurile anvelopate sunt formate doar din nucleocapsida Despre genomul viral se pot spune urmtoarele cu o excepie: Reprezint miezul sau core Poate fi alctuit dintr-un singur tip de acid nucleic Molecula acidului nucleic poate fi simplu spiralat sau dublu spiralat Cu excepia retrovirusurilor care sunt haploide, virusurile sunt diploide Este constituit fie din ARN, fie din ADN

6. Una din afirmaiile referitoare la virusuri este fals: A. Capsida viral este alctuit din capsomere B. Simetria capsidei poate fi helicoidal

C. Capsomerele sunt lipide de dimensiuni mici D. Simetria poate fi icosaiedric E. Capsida protejeaz materialul genetic 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. Printre proprietile virusurilor se afl: Prezena anvelopei confer stabilitate virusului Proteinele de suprafa sunt determinani specifici de tip Proteinele de suprafa nu sunt principalele antigene Peplosul este o membran lipoproteic diferit de anvelop Vaccinurile nu depind de numrul de serotipuri ale unui virus Despre virusuri nu se poate spune c: Familia este desemnata cu sufixul VIRIDAE Multiplicarea viral cuprinde penetrarea virusului n celula gazd Replicarea nu cuprinde recunoaterea celulei gazd Subfamilia este desemnat cu sufixul VIRINAE Sinteza macromolecular are loc dupa decapsidarea virusului Despre virusuri se poate spune c: Virusurile defective sunt virusuri care nu se pot replica autonom Toate afirmaiile sunt corecte Niciuna din afirmaii nu este corect Viroizii afecteaz celulele vegetale Prionii nu conin acizi nucleici

10. n legtura cu agenii atipici asemntori virusurilor nu este adevrat: A. Virusurile defective necesit prezena unui virus helper B. Viroizii sunt particule proteice infecioase C. Prionii sunt implicai in maladia Creutzfeldt -Jacob D. Viroizii sunt compui dintr-o mo lecul nenvelit de ARN circular E. Prionii sunt mai rezisteni la inactivarea prin UV dect virusurile 11. Urmtoarele caracteristici ale virusurilor sunt adevrate cu excepia: A. Prin tractul respirator ptrund virusurile gripale B. Virusul hepatitic A ptrunde prin tractul genito-urinar C. Virusurile nvelite i pierd rapid infectivitatea n afara organismului D. Temperaturile foarte sczute sunt folosite ca mijloc de conservare a tulpinilor virale E. Virusul hepatitei B poate ptrunde pe cale iatrogen 12. Referitor la proprietile virusurilor este adevrat c: A. Srurile MgCl2, MgSO4 sunt utilizate n producerea de vaccinuri B. Virusurile sunt stabile n mediu puternic bazic(>9) C. Eterul inactiveaz virusurile neanvelopate D. Compuii cu iod sunt n general eficieni asupra vir usurilor E. Srurile de MgCl2, MgSO4 nu stabilizeaz virusurile

13. Care din afirmaiile de mai jos este greit: A. Chimioterapicele antivirale acioneaz asupra multiplicrii virale B. Inhibitor al polimerazelor este Acyclovir C. Interferonii sunt substane proteice cu aciune proliferativ D. Amantadina este un antigripal E. Valacyclovir este un antiherpetic 14. Una din afirmaiile de mai jos este corect: A. Familia Picornaviridae cuprinde virusuri ADN B. Virusul Epstein Barr este un virus ARN C. Virusul rujeolei este un virus ADN D. Virusul papiloma face parte din familia Herpes viridae E. Virusul hepatitei A face parte din familia Picornaviridae 15. Genul Enterovirus cuprinde urmtoarele virusuri cu excepia: A. Virusul poliomielitic B. Virusul Coxsackie C. ECHO virusuri D. Virusul hepatitei C E. Virusul hepatitei A 16. n legatur cu genul Enterovirus este fals urmtoarea afirmaie: A. Face parte din familia Picornaviridae B. Conine virusuri de tip ARN C. Virusul hepatitei A nu aparine genului Enterovirus D. n familia Picornaviridae se gsesc i Rhinovirusurile E. Virusul hepatitei D nu aparine genului Enterovirus 17. Despre virusul poliomielitic se poate spune c: A. Nu face parte din genul Enterovirus B. Face parte din familia Retroviridae C. Produce rubeola D. Gazdele sunt oamenii i primatele E. Este un virus ADN 18. Virusul poliomielitic nu prezint urmtoarea proprietate: A. Este un virus mic ARN B. Prezinta 3 tipuri antigenice C. Se multiplic la nivelul tractului intestinal D. Se transmite parenteral E. Se multiplic la nivelul orofaringelui 19. Una din afirmaiile de mai jos despre virusul poliomielitic nu este adevarat: A. Jonas Salk dezvolt vaccinul inactivat (omort) B. Albert Sabin introduce vaccinul viu atenuat C. Vaccinul Sabin este injectabil

D. Vaccinul Salk se administreaz intramuscular E. Vaccinul Sabin este ieftin i permite imunizarea n mas 20. Alegei din afirmaiile de mai jos pe cea greit: A. Dup replicarea n orofaringe i n intestinul subire, virusul ajunge n snge B. Din snge ajunge la nivelul SNC unde se replic preferenial n neuronii senzitivi localizai n coarnele posterioare ale mduvei C. Prin moartea acestor celule rezult paralizia muchilor inervai de aceti neuroni D. Virusul poate afecta i celule ale cortexului ducnd la apariia poliomielitei bulbare cu paralizie respiratorie E. Virusul are o perioad de incubaie de 10-14 zile 21. Virusul poliomielitei prezint urmtoarele caracteristici cu excepia: A. Imunitatea este specific de tip i dureaz toat viaa B. Pot exista infecii inaparente, asimptomatice C. Poliomielita poate fi abortiv, paralitic i neparalitic D. Majoritatea pacienilor care sufer de forma abortiv i revin spontan E. Poliomielita abortiv este forma cea mai grav 22. Urmtoarea afirmaie despre poliomielit este adevrat: A. Poliomielita paralitic se manifest ca o meningit aseptic cu febr, cefalee, redoarea cefei B. n poliomielita neparalitic apare paralizia flasc C. Sindromul postparalitic poate aprea la civa ani de la boala acut prin deteriorarea funciei reziduale D. Tratamentul antiviral de elecie este Acyclovir E. De obicei poliomielita paralitic se rezolv spontan 23. Una din afirmaiile referitoare la virusul poliomielitei este fals: A. Vaccinul inactivat Salk este injectabil i se administreaz subcutanat B. Vaccinul viu atenuat Sabin induce IgA secretorii la nivelul tractului gastrointestinal C. Vaccinul polio oral induce imunitate durabil, asemntoare celei ce urmeaz infeciei naturale D. Vaccinul Salk este alctuit din doza injectabil a celor 3 tipuri de poliovirus omort E. Vaccinul Sabin este ieftin i permite imunizarea n mas fr necesarul unui echipament scump steril 24. Despre genul Enterovirusuri nu se poate spune c: A. Sunt virusurile gripale B. Fac parte din familia Picornaviridae C. Nu cuprind virusul hepatitic A D. Sunt virusuri ARN E. Au dimensiuni mici de 20-30 nm 25. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Virusurile nu sunt capabile s se reproduc independent

B. n 1954, Salk a organizat cel mai mare experiment medical pe oameni, imuniznd peste 2 milioane de copii C. Virusurile sunt total independente de celula vie, fie eucariota, fie procariota, pentru replicare i existen D. Att Salk ct i Sabin au cultivat virusul poliomielitic pentru vaccin n culturi celulare de rinichi de maimu E. Cele mai mari virusuri sunt cele din familia Poxviridae (300 nm) 26. n legtur cu patogeneza poliomielitei este fals afirmaia: A. Se transmite pe cale fecal-oral B. Virusul poliomielitic se replic n orofaringe i n intestinul gros, n special n esutul limfoid C. Virusul trece n snge, apoi ajunge la nivelul SNC D. n SNC virusul se replic preferenial n neuronii motori situai n c oarnele anterioare ale mduvei E. Virusul poate afecta i celule ale cortexului ducnd la poliomielita bulbar 27. Virusurile cuprind urmtoarele proprieti cu excepia: A. Miezul de acid nucleic reprezint genomul viral B. Genomul viral este alctuit dintr-un singur tip de acid nucleic C. nveliul proteic care protejeaz genomul viral se numete peplos D. Cu excepia retrovirusurilor care sunt diploide, virusurile sunt haploide E. Genomul viral conine ntreaga informaie genetic necesar replicrii virusului 28. Afirmaiile de mai jos sunt adevrate cu o excepie: A. Unele proteine interne sunt asociate cu acidul nucleic, de exemplu polimerazele acidului nucleic care sunt eseniale pentru replicare B. Pe suprafaa anvelopei se gsesc formaiuni nespecifice virale, codificate de virus C. Prezena anvelopei confer instabilitate virusului D. Virusurile cu genom monocatenar sunt inactivate mai rapid decat cele dublu catenare E. Formaldehida are efect minim asupra proteinelor antigenice i este folosit frecvent la producerea vaccinurilor cu virus inactivat 29. Care din afirmatiile de mai jos este greit? A. Amantadina, rimantadina, oseltamivir nu sunt antigripale B. Vaccinurile antipoliomielitice sunt de 2 feluri: Sabin i Salk C. Interferonii sunt substane proteice cu aciune antiviral, antiproliferativ, imunomodulatoare D. n urma vaccinrii antipoliomielitice imunitatea este de lung durat E. Amantadina si Rimantadina sunt inhibitori ai iniierii infeciei virale care previn ataarea de celula gazd i decapsidarea virusurilor 30. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat? A. Virusurile paragripale sunt virusuri ADN B. Virusul poliomielitic aparine genului Rhinovirusuri

C. La nivelul tractului intestinal virusul poliomielitic se multiplic mai ales n esutul limfoid intestinal D. Virusul hepatitei A este un virus ADN E. Virusul poliomielitei se poate transmite pe cale genito-urinar 31. Urmtoarele afirmaii cu privire la caracterele generale ale virusurilor sunt adevrate cu excepia: A. Nu au nucleu B. Nu sunt celule C. Sunt capabile s se reproduc independent D. Nu au organite celulare E. Au dimensiune redus (20-300 nm) 32. Genomul viral posed: A. Acid ARN B. Acid ADN C. Acid ARN i acid ADN D. Un singur tip de acid fie ADN/fie ARN E. Nici o afirmaie nu e adevrat 33. Caracteristicile majore care difereniaz virusurile de alte microorganisme sunt urmtoarele cu excepia : A. Nu posed ribozomi sau aparat propriu de sintez a proteinelor , mitocondrii sau surs de energie B. Virusurile trebuie s se multiplice n celule vii C. Sunt total dependente de celula vie, fie eucariot , fie procariot pentru replicare i existen D. Pot fi cultivate pe medii de cultur artificiale E. Au dimensiune redus care le permite s traverseze filtre bacteriologice 34. Prin examinare la ME virionii prezint o diversitate de forme : A. De cartu (poxvirusurile) B. Sferic (v. rabic) C. De spermatozoid (bacteriofagul) D. De bastona (adenovirusurile) E. Cubic 35. Urmtoarele afirmaii cu privire la structura obligatorie a virionului sunt adevrate cu excepia : A. Nucleocapsida este constituit din miez (core) de acid nucleic B. Genomul viral este protejat de un nveli proteic numit capsida C. Virusurile formate numai din nucleocapsid se numesc virusuri anvelopate D. Genomul viral este constituit dintr-un singur tip de acid nucleic E. Acizii nucleici conin ntreaga informaie genetic necesar replicrii virusului 36. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt adevrate cu excepia:

A. Molecul acidului nuceleic poate fi simplu spiralat sau dublu spiralat B. ADN-ul exist ca o molecul C. ARN-ul exist ca o molecul sau mai multe co mponente D. ADN i ARN-ul sunt monocatenare sau dublu catenare E. Toate virusurile sunt diploide 37. Alegei afirmaia corect referitoare la capsida viral : A. Este un nveli format din uniti proteice(capsomere) B. Simetria icosaedric este caracteristic ARN virusurilor C. Simetria helicoidal este caracteristic ADN virusurilor D. Capsida icosaedric conine capsomere aranjate n treizeci de triunghiuri E. Helixul este ntotdeauna rigid 38. Proteinele virale au urmtoarele funcii cu excepia: A. Capsida protejeaz materialul ge netic B. Capsida mediaz ataarea virusului de receptorii specifici de suprafaa ai celulei gazd C. Proteinele virale externe determin activarea celulelor T citotoxice D. Unele proteine interne sunt asociate cu acidul nucleic E. Proteinele virale externe nu pot induce rspunsuri imune 39. Anvelopa viral nu are n compoziia sa: A. Lipide B. Factori de cretere virala C. Proteine D. Glicoproteine E. Protein M 40. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt adevrate cu excepia: A. Proteinele de suprafa ale virusului sunt determinani specifici de tip B. Prezena anvelopei confer stabilitate virusului C. Virusurile cu anvelop sunt mai sensibile la cldur, detergeni, solveni lipidici dect cele fr anvelop D. Este important s tim numrul de serotipuri ale unui virus E. Pe suprafaa anvelopei se gsesc formaiuni specifie virale codificate de virus 41. Replicarea virusurilor parcurge un numr de : A. 6 etape B. 5 etape C. 3 etape D. 7 etape E. 2 etape 42. Multiplicarea viral parcurge urmtoarele etape cu excepia: A. Recunoaterea celulei gazd B. Adsorbia virusului de celul gazd C. Penetrarea virusului de celul gazd

D. Fagocitarea celulei gazd E. Sinteza macromolecular 43. Prionii au urmtoarele particulariti cu excepia: A. Nu conin acid nucleic B. Sunt virusuri defective care se pot replica autonom C. Sunt particule proteice infecioase D. Sunt implicai n boli c maladia Creutzfeld-Jacobs E. Sunt foarte rezisteni la formaledhid 44. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt false cu excepia : A. Temperaturile foarte sczute sunt folosite ca mijloc de conservare a tulpinilor virale B. Virusurile nvelite i pierd infectivitatea dup stocare prelungit la temperaturi ridicate C. Virusurile nvelite nu pot fi distruse de congelerea/decongelerea repetat D. Virusul herpetic B este distrus la temperaturi mai mici de 100C E. Virsurile nvelite nu i pierd infectivitatea la 37 C n afara organsimului 45. Virusurile sunt stabile la un pH de: A. 10-12 B. 5-9 C. 1-3 D. 3-5 E. 9-11 46. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt adevrate cu excepia: A. Eterul inactiveaz virusurile anvelopate B. Detergenii cationici solubilizeaz constituenii lipidici ai membranei virale C. Virusurile cu genom monocatenar sunt inactivate mai rapid dect cele dublu catenare D. Formaledehida este dezinfectantul cel mai indicat n cazul virusurilor rezistente E. Compuii cuaternar i de amoniu nu sunt eficieni asupra virusurilor 47. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt adevrate cu excepia: A. Vaccinurile nestabilizate, trebuie congelate pentru a-i pstra activitatea B. MgCl2, MgSo4, Na2SO4 concentraie de 1 mol/l au proprietat ea de a stabiliza virusurile C. Preparatele virale nestabilizate rezist 1 ora la inactivare la 50C. D. Pentru stabilizarea Picorna- i Reo- virusurilor se folosete MgCl2 E. Pentru stabilizare herpesvirusului se folosete Na2SO4 48. Virusurile cu structur ADN sunt reprezentate de : A. Herpes viridae B. Paramixoviridae C. Arenaviridae D. Filoviridae E. Picornaviridae

49. Virusurile gripale A, B, C aparin familiei: A. Arenaviridae B. Adenoviridae C. Orthomyxoviridae D. Foloviridae E. Reoviridae 50. Urmtoarele substane au aciune antiviral cu excepia: A. Ganciclovir B. Valacyclovir C. Acyclovir D. Albendazol E. Epivir 51. Virusul poliomielitei face parte din familia: A. Ortomyxoviridae B. Hepadnaviridae C. Picornaviridae D. Paramyxoviridae E. Nici un rspuns nu este corect 52. Transmiterea virusului poliomielitic se face pe cale: A. Sexual B. Digestiv C. Aerogen D. Transfuzional E. Parenteral 53. Virusul poliomielitic se replic la nivelul: A. Neuronilor senzitivi din coarnele anterioare al mduvei spinrii B. Neuronilor senzitivi din coarnele posterioare al mduvei spinrii C. Neuronilor motorii din coarnele anterioare ale mduvei spinrii D. Neuronilor motorii din coarnele posterioare ale mduvei spinrii E. Toate rspunsurile sunt adevrate 54. Manifestrile poliomielitei sunt urmtoarele cu excepia: A. Cefalee B. Febr C. Paralizie flasc D. Paralizia centrilor respiratori E. Diaree 55. Diagnosticul poliomielitei se face prin: A. Izolarea virusului n culturi celulare B. Frotiuri colorate C. Preparate proaspete

10

D. Detectarea anticorpilor din materiile fecale E. Diagnosticul serologic nu este util 56. Virusurile poliomelitice fac parte din: A. Genul Enterovirus B. Genul orthomyxovirusuri C. Genul rotavirusuri D. Genul Herpes simplex E. Genul Varicellovirus 57. Cte tipuri antigenice (bazate pe existena determinanilor antigenici proteici de la nivelul capsidei) prezint virusul poliomielitic? A. 4 tipuri antigenice (1,2,3,4) B. 3 tipuri antigenice (1,2,3) C. 3 tipuri antigenice (A,B,C) D. 6 tipuri antigenice (A,B,C,D,F,G) E. 2 tipuri antigenice (A,B) 58. Virusul poliomielitic este: A. Un virus mic ARN 20-30 nanometri B. Un virus mic ADN 20-30 nanometri C. Un virus mic ADN 80-100 nanometri D. Un virus mare ARN 150-300 nanometri E. Un virus mare ADN 20-30 nanometri 59. Alegei rspunsul corect referitor la virusul poliomielitic: A. Transmiterea se face prin picturi Pflugge B. Virusul nu se multiplic la nivelul orofaringelui C. n SNC virusul poliomielitic se replic preferenial n neuronii motori localizai n coarnele anterioare ale mduvei D. n SNC virusul poliomielitic se replic preferenial n neuronii motori localizai n coarnele posterioare ale mduvei E. Imunitatea este specific de tip,dar nu dureaz toat viaa 60. Alegei rspunsul fals referitor la virusul poliomielitic: A. La indivizii afectai rspunsul imun const n elaborarea de anticorp i de tip IgA i IgG mpotriva serotipului specific B. Produsele patologice care se pot recolta sunt exudat faringian, lichid de spltur nazofaringian, materii fecale, snge, LCR C. Antigenele virale se pot evidenia prin amplificare genomic (PCR) D. Virusul nu poate fi izolat n culturi celulare specifice umane sau de maimu E. Diagnosticul serologic se bazeaz pe evidenierea creterii de minim 4 ori a titrului de anticorpi n dinamic (2 testri la 2 sptmni interval)

Complement multiplu

11

1. A. B. C. D. E.

Virusurile prezint urmtoarele caracteristici: Nu sunt capabile s se reproduc independent Nu au nucleu Nu au ribozomi Nu au mitocondrii, dar prezint lizozomi Au dimensiuni medii: 300-600 nm

2. Printre caracteristicile care difereniaz virusurile de celelalte microorganisme se numr: A. Genomul posed un singur tip de acid nucleic, fie ARN, fie ADN B. Deoarece nu se pot reproduce n interiorul celulelor vii, virusurile sunt parazii intracelulari obligatorii C. Pot fi cultivate pe medii de cultur artificiale D. Nu sunt sensibile la antibiotice E. Nu pot amplifica i reproduce informaia n propriul genom, n absena celulei gazd 3. Afirmaiile de mai jos sunt adevrate cu excepia: A. Se pot vizuliza la microscopul optic B. Virusurile cu importan clinic au dimensiuni cuprinse ntre 20-30 nm pn la 300 nm C. Virusul rabic prezint form sferic D. Adenovirusurile prezint form de cartu E. Poxvirusurile prezinta forma paralelipipedic 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Urmtoarele afirmaii despre forma virusurilor sunt false cu excepia: Form sferic prezint virusurile paragripa le Form de bastona prezint virusul mozaicului tutunului Form de spermatozoid prezint virusurile gripale Form paralelipipedic prezint adenovirusurile Form de cartu prezint virusul rabic Despre structura virusurilor se poate spune c: Structura de baza o reprezint nucleocapsida nveliul proteic se numete genom viral Miezul nucleocapsidei conine acid nucleic Virusurile neanvelopate prezint doar nucleocapsid Virusurile pot prezenta un nveli extern lipoproteic numit peplos

6. Care din afirmaiile de mai jos sunt greite: A. Genomul viral este alctuit din 2 tipuri de acid nucleic B. Capsida conine ntreaga informaie genetic necesar replicrii virusului C. Molecula acidului nucleic poate fi simplu spiralat sau dublu spiralat D. Cu excepia retrovirusurilor care sunt haploide, virusurile sunt diploide E. ARN-ul exist ca o singur molecul, ADN-ul poate exista ca 1 molecula sau n mai multe componente

12

7. Urmtoarele afirmaii despre virusuri sunt adevrate cu excepia: A. Anvelopa este un nveli format din numeroase uniti proteice numite capsomere B. Capsomerele sunt proteine de dimensiuni mici care se autoasambleaz n structuri capsomerice mari C. Simetria capsidei virale poate fi helicoidal cu aspect sferic D. Simetria capsidei virale poate fi icosaedric cu aspect tubular E. Simetria helicoidal este caracteristic ARN virusurilor 8. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte? A. Proteinele virale mediaz ataarea virusului de receptorii specifici de suprafaa celulelor gazd B. Interaciunea proteinelor virale cu receptorii celulari este determinantul major al specificitii de specie i de organ C. Proteinele interne induc rspunsurile imune att n infecia natural ct i n imunizare D. Proteinele virale externe determin activarea celulelor T citotoxice pentru uciderea celulelor infectate viral E. Construcia particulelor virale din subuniti identice reduce autoasamblarea 9. Urmtoarele afirmaii de mai jos sunt false cu excepia: A. Capsida este o membran lipoproteic format din lipidele provenite din membrana celulei gazd i din proteine specifice virusului B. Peplosul conine i glicoproteine sub forma unor proeminene(epi) pe suprafa C. Pe suprafaa anvelopei se gsesc spiculi de natur glicoproteic: hemaglutinina si neuraminidaza D. Pe suprafaa anvelopei se gsete proteina M care faciliteaz ptrunderea virusului n celul E. Prezena anvelopei confer stabilitate virusului 10. Despre virusuri nu se poate spune c: A. Virusurile cu anvelop sunt mai sensibile la cldur, detergeni, solveni lipidici B. Proteinele de suprafa ale virusului sunt principalele antigene mpotriva crora organismul va elabora rspunsul imun C. Numrul de serotipuri ale unui virus nu este important D. Prezena anvelopei este obligatorie E. Construcia particulelor virale din subuniti identice mrete nevoia de informaie genetic 11. Virusurile prezint urmtoarele caracteristici cu excepia: A. Familia este desemnat cu sufixul VIRINAE B. Subfamilia este desemnat cu sufixul VIRIDAE C. Genul este denumit cu sufixul VIRUS D. Toate afirmaiile sunt corecte E. Familia este desemnat cu su fixul VIRIDAE 12. Referitor la replicarea virusurilor se pot afirma urmtoarele:

13

A. B. C. D. E.

Prima etap o reprezint penetrarea virusului n celula gazd Ultima etap este reprezentat de eliberarea virionilor progeni din celula gazda Recunoaterea celulei gazd are loc naintea atarii virusului de celula gazd Sinteza macromolecular are loc naintea decapsidrii virusului Recunoaterea celulei gazd are loc dup penetrarea virusului n celula gazd

13. Despre virusuri se poate spune c: A. Virusurile defective sunt virusuri care nu se pot replica autonom B. Viroizii afecteaz celulele vegetale C. Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte D. Viroizii sunt particule proteice infecioase E. Niciunul din rspunsuri nu este corect 14. Care din afirmaiile de mai jos sunt false? A. Virusurile defective necesit prezena unui virus helper pentru a putea infecta B. Prionii difer att de virusuri, ct i de viroizi prin faptul c au acizi nucleici C. Viroizii sunt compui dintr-o molecul nenvelit de ADN circular D. Prionii sunt implicai n boli ca maladia Creutzfeld-Jacob la oameni E. Virusurile sunt mai rezistente la inactivare prin UV i cldura dect prionii 15. Printre afirmaiile de mai jos s-au strecurat erori.Care sunt acestea? A. Virusurile care pot ptrunde prin tractul respirator sunt virusurile hepatitice A i B B. Pe cale iatrogen ptrunde virusul poliomielitic C. Virusurile paragripale ptrund n organism prin tractul genito -urinar D. Virusul herpes simplex ptrunde pe cale cutaneo -mucoas E. Virusul HIV ptrunde pe cale iatrogena 16. Urmtoarele caracteristici sunt false cu excepia: A. Virusurile anvelopate i pierd rapid infectivitatea la 37C n afara organsimului B. Temperaturile foarte sczute sunt folosite ca mijloc de conservare a tulpinilor virale C. Virusurile anvelopate nu i pierd infectivitatea dup stocare prelungit la temperaturi joase D. Srurile MgCl2, MgSo4, Na2SO4 au prorietatea de a stabiliza virusurile E. Stabilizarea virusurilor de ctre sarurile MgCl2, MgSO4, Na2SO4 nu este important n producia de vaccinuri 17. Printre proprietile virusurilor se afl i: A. Enterovirusurile sunt mai rezistente n mediu acid B. Virusurile sunt stabile la un ph cuprins ntre 5 si 9 C. Virusurile sunt rezistente la aciunea compuilor cu iod D. Eterul inactiveaz virusurile neanvelopate E. n cazul suspiciunii prezenei virusurilor rezist ente, nu este indicat utilizarea formaldehidei 18. Care din afirmaiile de mai jos sunt eronate?

14

A. Chimioterapicele antivirale acioneaz la unul sau mai multe nivele ale multiplicrii virale B. Inhibitori ai polimerazelor sunt Amantadina i Rimantadina C. Inhibitori ai ARNm sunt Acyclovir, Gancyclovir D. Inhibitor al sintezei acizilor nucleici este Adenin-Arabinozid E. Inhibitori al reverstranscriptazei este Zidovudin 19. Dup tropism virusurile pot fi: A. ADN B. ARN C. Respiratorii D. Digestive E. Hepatitice 20. Dup structur virusurile pot fi: A. Respiratorii B. Ale SNC C. ARN D. Hepatitice E. ADN 21. n categoria virusurilor ADN nu se afl: A. Rotavirusurile B. Virusul Varicelo-Zosterian C. Virusul rabic D. Virusul rubeolei E. Virusurile papiloma 22. Urmtoarele virusuri sunt ARN cu excepia: A. Virusurile paragripale B. Herpes viridae C. Virusul Hepatitei A D. Virusul poliomielitei E. Virusul hepatitei B 23. Despre virusuri se poate spune c: A. Virusul poliomielitei face parte din familia Picornaviridae B. HVB face parte din familia Herpes viridae C. Adenovirusurile fac parte din familia Adenoviridae D. Virusurile gripale fac parte din familia Orthomyxoviridae i sunt virusuri ADN E. Virusul rubeolei este un virus ARN i face parte din familia Togaviridae 24. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? A. Familia Rhabdoviridae cuprinde virusul rabic B. Virusul rujeo lei i cel al rubeolei fac parte din familia Togaviridae

15

C. Virusul imunodeficienei umane este un virus ADN i face parte din familia Retroviridae D. Familia Herpes viridae cuprinde i virusul Epstein Barr E. Virusul citomegalic face parte din familia Parvoviridae 25. Care din afirmaiile legate de Familia Picornaviridae sunt adevrate? A. Cuprinde virusuri ARN B. Cuprinde virusul hepatitic B C. Cuprinde virusul hepatitic A D. Cuprinde Rhinovirusuri E. Cuprinde Enterovirusuri 26. Urmtoarele informaii referitoare la Enterovirusuri sunt false cu excepia: A. Sunt virusuri ADN B. Cuprinde virusul poliomielitic C. Cuprinde toate virusurile hepatitice mai puin A D. Fac parte din familia Picornaviridae E. Cuprinde ECHO virusurile i virusul rujeolei 27. Despre virusul poliomielitic se poate spune c: A. Gazdele sunt oamenii i primatele B. Este un virus mic ADN, 20-30 nm C. Face parte din genul Rhinovirus D. Face parte din familia Picornaviridae E. Produce boala numit poliomielit 28. Virusul poliomielitic prezint urmtoarele caracteristici, mai puin: A. Este un enterovirus B. Prezint 5 tipuri antigenice C. Se transmite pe cale fecal-oral D. Se transmite pe cale iatrogen E. Se multiplic la nivelul orofaringelui 29. Afirmaiile de mai jos referitoare la poliovirus sunt false cu excepia: A. Replicarea are loc la nivelul orofaringelui i la nivelul tractului intestinal B. Virusul ptrunde n snge i apoi ajunge la nivelul SNC C. La nivelul SNC se replic preferenial n neuronii senzitivi localizai n coarnele posterioare ale mduvei D. Virusul nu poate afecta celulele cortexului E. Prin moartea neuronilor apare paralizia muchilor inervai de aceti neuroni 30. Care din afirmaiile referitoare la virusul poliomielitic sunt false? A. Rspunsul imun const n elaborarea de anticorpi de tip IgA ( intestinal) i IgG (umoral) mpotriva serotipului specific B. Imunitatea dureaz toat viaa i este nespecific de tip C. Incubaia dureaz ntre 14 i 18 zile

16

D. Viremia dureaz 5 zile E. Majoritatea indivizilor infectai sunt simptomatici 31. Despre poliomielit se poate spune c: A. Poate fi asimptomatic B. Poate fi neparalalitic i se manifest ca o meningit aseptic cu febr, cefalee, redoarea cefei C. Poate fi paralitic cnd apare paralizia flasc D. Forma abortiv este cea mai grav E. La civa ani dup boala acut apare sindromul postparalitic 32. Poliomielita poate fi: A. Asimptomatic, inaparent (1% sunt asimptomatici) B. Paralitic caracterizat de cefalee, febr, dureri de gt, grea, vrsturi C. Neparalitic care apare la civa ani de la boala acut D. Abortiv, forma cea mai uoar E. Paralitic caracterizat de o paralizie flasc, uneori i de o paralizie respiratorie 33. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la poliovirus sunt adevrate? A. Nu exist terapie antiviral B. Se poate face fizioterapie pentru recuperare muscular C. Pentru prevenire se recomand vaccinarea D. Exist un vaccin viu atenuat Salk E. Exist un vaccin inactiv Sabin 34. Urmtoarele afirmaii despre virusul poliomielitic sunt false cu excepia: A. Vaccinul Sabin induce apariia de IgA secretorii la nivelul tractului gastrointestinal B. Vaccinul Salk este injectabil i se administreaz subcutanat C. Vaccinul Sabin poate produce ca reacie advers fenomenul de reversie cu apariia bolii D. Administrarea vaccinului Sabin se face la 2, 4, 6, 18 luni cu rapel la coal E. Vaccinul Salk induce apariia de IgA secretorii la nivelul tractului gastrointestinal 35. Care din afirmaiile referitoare la poliovirus sunt false? A. Vaccinul Salk este ieftin i permite imunizarea n mas fr necesarul unui ech ipament scump steril B. Vaccinul Sabin poate infecta pe cei din jur dac acetia sunt nevaccinai,cu care persoana vaccinat intr n contact i le confer o anumit imunitate C. Vaccinul Sabin este mai greu de administrat D. Vaccinul inactivat Salk produce imunitate, dar nu impiedic rspndirea virusului E. Vaccinul Salk acioneaza n intestin 36. Despre virusuri sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu posed ribozomi sau aparat propriu de sintez a proteinelor B. Nu sunt sensibile la antibiotice C. Nu pot fi cultivate pe medii de cultur artificiale

17

D. Nu posed mitocondrii sau surs proprie de energie E. Deoarece se pot reproduce doar n exteriorul celulelor vii, virusurile sunt parazii intracelulari obligatorii 37. Referitor la enterovirusuri sunt greite afirmaiile: A. Cuprind virusuri ARN ct i virusuri ADN B. Fac parte din familia Poxviridae C. Cuprind i virusuri care se transmit pe cale fecal-orala D. Cuprind i ECHO virusurile si virusul Coxsackie E. Cuprind virusurile paragripale 38. Care din afirmaiile legate de virusul poliomielitic sunt incorecte? A. Are form sferic cu un diamtreu de 80-120 nm B. Genonuml viral cuprinde un lan ADN C. Prezint 2 tipuri antigenice bazate pe existena determinanilor antigenici proteici de la nivelul capsidei D. Imunitatea este specific de tip i dureaz toat viaa E. Are o perioad de incubaie de 10-14 zile 39. Despre virusuri nu se poate spune c: A. Prionii afecteaz celulele vegetale i sunt compui dintr-o molecul nenvelit de ARN circular B. Prin tractul respirator ptrund virusurile paragripale C. Viroizii sunt particule proteice infecioase D. Prionii sunt foarte sensibili la formaldehid E. Pe cale iatrogen poate ptrunde virusul HIV 40. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusuri sunt false cu excepia: A. Vaccinurile nestabilizate,de exemplu vaccinul antipolio, trebuie congelat pentru a-i pstra activitatea B. Virusurile nvelite ii pierd greu infectivitatea la 37C n afara organsimului C. Dezinfectantele slabe de tip compui cuaternari de amoniu nu sunt n general eficiente asupra virususrilor D. Eterul inactiveaz virusurile anvelopate E. Enterovirusurile sunt mai rezistente n mediu bazic 41. Referitor la patogeneza poliomielitei sunt adevrate afirmaiile: A. Virusul poliomielitic ptrunde n organism pe cale fecal-orala B. Virusul se poate transmite retrograd de-a lungul axonilor nervilor C. Virusul ajunge la nivel SNC unde poate afecta celulele cortexului D. Marea majoritate a indivizilor sunt simptomatici E. Viremia dureaz ntre 10 i 14 zile 42. Urmtoarele afirmaii referitoare la poliovirusuri sunt false: A. Vaccinul inactivat Sabin este vaccinul inactivat prin formalin pentru administrare intramuscular

18

B. n poliomielita paralitic pot aprea spasme musculare dur eroase C. Vaccinul Salk induce formarea de Ac locali IgA ce mediaz imunitatea la poliovirus n intestin D. Majoritatea cazurilor de poliomielit paralitic din rile dezvoltate sunt asociate cu vaccinarea E. Terapia const n administrarea de antipoliomielitice specifice 43. Care din afirmaiile referitoare la clasificarea virusurilor sunt incorecte? A. Dup tropism virusurile sunt ADN i ARN B. Virusul hepatitic B este un virus cu transmitere fecal-oral C. Virusul hepatitic A este un virus ADN D. Virusul poliomielitic este un virus al SNC E. Virusurile gripale sunt virusuri ARN 44. Referitor la poliomielit se poate spune c: A. Vaccin viu atenuat Sabin nu poate produce ca reacie advers fenomenul de reversie cu apariia bolii B. Vaccinul viu atenuat Sabin se administreaz pe cale oral C. Vaccinul inactivat Salk este injectabil i se administreaz intramuscular D. n poliomielita paralitic lezarea nervilor motori este temporar E. Sindromul postparalitic poate aprea la civa ani de la boala acut prin deteriorarea funciei reziduale 45. Urmtoarele afirmaii despre virusuri sunt false cu excepia: A. Capsomerele sunt proteine de dimensiuni mici care se autoasambleaz n structuri capsomerice mari, iar n final se asambleaz sub forma capsidei virale B. n simetria icosaedric capsomerele sunt aranjate ntr-o spiral sub forma unor bastonae C. n simetria helicoidal capsomerele sunt aranjate n 20 de triunghiuri ce formeaz o unitate simetric D. Simetria icosaedric este caracteristic ADN virusurilor E. Simetria helicoidal este caracteristic ADN virusurilo r 46. Care din afirmaiile de mai jos sunt false? A. Virusul poliomielitic este un Orthomyxovirus B. Vaccinurile antigripale sunt de 2 tipuri: inactivate i viu atenuate C. Vaccinurile antipoliomielitice sunt de 2 tipuri: inactivat i viu atenuat D. Virusurile herpetice fac parte din familia Picornaviridae E. Virusurile hepatitice B i C nu sunt Rhinovirusuri 47. Care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate? A. Att Rhinovirusurile ct i Enterovirusurile sunt de tip ARN B. Vaccinul Salk este un vaccin inactivat i se administreaz pentru prevenirea gripei C. Virusurile paragripale aparin familiei Paramyxoviridae D. Virusul rujeolei, virusul rubeolei sunt ARN virusuri, iar virusul varicelei este de tip ADN

19

E. Virusul papiloma aparine familiei Papovaviridae i este un virus ARN 48. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Virusul poliomielitic, virusul Coxsackie, virusurile gripale i virusul hepatitic A sunt enterovirusuri B. Att virusurile gripale ct i virusurile paragripale fac parte din familia Orthomyxoviridae C. Vaccinarea cu vaccinul Sabin produce IgG secretorii la nivelul tractului gastrointestinal D. Att virusurile herpetice ct i adenovirusurile sunt virusuri ADN E. Boala produs de poliovirus se numete poliomielit 49. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia: A. Virusul poliomielit ic are form sferic, diametru de 80-120 nm B. n poliomielita paralitic lezarea nervilor motori este permanent, dar pot aprea recuperri ale funciei musculare prin preluarea controlulu i de ctre alte celule nervoase C. Att virusul poliomielitic ct i virusurile gripale se pot gsi n exudatul faringian D. Virusul poliomielitic se poate gsi n materiile fecale, LCR E. Virusurile gripale sunt mici i au ntre 20-30 nm 50. Printre proprietile virusurilor se afl i: A. Virusurile cu anvelop sunt mai sensibile la cldur, detergeni, solveni lipidici (alcool, eter) dect cele fr anvelop B. Nu se pot vizualiza la microscopul optic C. Pot prezenta form sferic:virusurile gripale D. Proteinele virale externe induc rspunsurile imune att n infecia natural ct i n imunizare E. Virusurile nu trebuie s se multiplice n celule vii, deoarece pot genera energie i pot sintetiza proteine 51. Urmtoarele afirmaii despre caracteristicile majore ale virusurilor sunt adevrate cu excepia A. Virusurile nu au nucleu B. Virusurile nu au organite celulare C. Dimensiunea virusurilor este redus permindu-le s traverseze filtrele bacteriologice D. Genomul posed dou tipuri de acid nucleic E. Virusurile sunt total independe nte de celul vie, fie eucariot, fie procariot pentru replicare i existen 52. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusuri : A. Nu sunt sensibile la antibiotice B. Pot fi cultivate pe medii de cultur artificiale C. Trebuie s se multiplice n celule vii, deoarece nu pot genera energie i nu pot sintetiza proteine D. Nu pot amplifica i reproduce informaia n propriul genom n absena celulei gazda E. Nu au nucleu

20

53. Prin examinare la ME virionii prezint urmtoarele forme: A. Romboidal B. Paralelipipedic C. De cartu D. Cubic E. De bastona 54. Dimensiunea virusurilor este de : A. 5-10 nm B. 1-3 nm C. 20-30 nm D. Pn la 300 nm E. Nici o afirmaie nu este adevrat 55. Virusurile anvelopate sunt constituite din : A. Genom viral tip ARN i genom viral tip ADN B. Miez de acid nucleic (genom viral) C. nveli proteic numit capsid D. nveli extern lipoproteic derivat din sistemul membranar al celulei gazd E. Genom viral constituit dintr-un singur tip de acid nucleic fie ADN, fie ARN 56. Alegei afirmaiile corecte referitoare la capsida viral : A. Este un nveli format din numeroase uniti numite capsomere B. Are simetrie helicoidal cu aspect tubular caracteristic virusurilor ARN C. Helixul este ntotdeauna rigid D. Are simetrie icosaedric cu aspect sferic caracteristic virusurilor ADN E. Are simetrie helicoidal cu aspect tubular caracteristic virusurilor ADN 57. Proteinele virale au urmtoarele funcii : A. Capsida protejeaz materialul genetic B. Proteinele virale externe determina inactivarea celulelor T citotoxice C. Proteinele virale externe induc rspunsuri imune n infecia natural D. Unele protein interne sunt associate cu acidul nucleic E. Interaciunea proteinelor virale cu receptorii celulari este determinantul major al specificitii de specie i de organ 58. Peplosul este constituit din : A. Hemaglutinina B. Factori de difuziune C. Neuraminidaza D. Lipide provenite din membrana celulei gazd E. Protein M 59. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia :

21

A. Virusurile fr anvelopa sunt mai sensibile la cldur, detergeni, solveni lipidici dect cele cu anvelop B. Prezena anvelopei confer stabilitate virusului C. Proteinele de suprafa ale virusului sunt principalele antigene mpotriva crora organismul elaboreaz rspunsul imun D. Proteinele de suprafa sunt determinai specifici de tip E. Prezena anvelopei confer instabilitate virusului 60. Replicarea viral este constituit din urmtoarele etape : A. Recunoaterea celulei gazd B. Penetrarea virusului n celula gazd C. Fagocitarea celulei gazd D. Decapsidarea virusului E. Eliberarea virionilor progeni din celula gazd 61. Alegei afirmaiile corecte referitoare la prioni : A. Sunt particule proteice neinfecioase B. Sunt mai rezisteni la inactivare prin UV i cldur dect virusurile C. Nu rezist la formaldehid D. Sunt inactivai de hipoclorit, NaOH i de temperaturi crescute E. ME relev filamente i nu particule virale 62. Cile de ptrundere a virusurilor n organism sunt : A. Calea cutaneo-mucoas B. Tract respirator C. Tract genitor-urinar D. Cale iatrogen E. Nici o afirmaie nu este adevrat 63. Urmtoarele afirmaii cu privire la aciunea temperaturii asupra virusurilor sunt adevrate cu excepia : A. Temperaturile foarte sczute sunt folosite ca mijloace de conservare a tulpini lor virale B. Virusul hepatitei B este rezistent, distrus la peste 100 C n 30 C. Virusurile nenvelite i pierd rapid infectivitatea la 37 C n afar organismului D. Virusurile nvelite i pierd infectivitatea dup stocare prelungit la t joase E. Virusurile nu pot fi pstrate n stare uscat la 4 C 64. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Pentru stabilizarea reovirusului i picornavirusului se folosete MgSO4 B. Enterovirusurile sunt mai rezistente n mediul acid C. Virusurile sunt stabile la pH 5-9 D. Toate virusurile sunt distruse n mediul acid E. MgCl2, MgSO4,Na2SO4 n concentraie de 1 mmol/l au proprietatea de a stabiliza virusurile 65. Formaldehida are urmtoarele caracteristici :

22

A. Are efect minim asupra proteinelor antigenice B. Este folosit frecvent la producerea vaccinurilor cu virus inactivat C. Activeaz virusurile prin interaciunea cu acizii nucleici D. n cazul suspiciunii prezenei virusurilor rezistente este dezinfectantul cel mai indicat E. Virusurile cu genom monocatenar sunt inactivate mai rapid dect cele dublu catenare 66. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate : A. Compuii cu iod sunt eficieni asupra virusurilor B. Compuii cu clor sunt eficieni asupra virusurior numai n concentraie mare C. Alcoolii sunt relative ineficieni mpotriva unor virusuri D. Compuii cuaternari de amoniu sunt foarte eficieni asupra virusurilor E. Compuii cu iod sunt ineficieni asupra virusurilor 67. Cu cine este nrudit virusul Epstein Barr? A. VVZ virusul varicelo-zosterian B. Adenovirus C. HVB virusul hepatitic B D. CMV Citomegalovirusul E. HSV1 Herpes simplex tip 1 68. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la virusul imunodeficienei umane sunt adevrate : A. Este un virus ADN B. Aparine familiei Retroviridae C. Este un virus ARN D. Este nrudit cu virusul febrei galbene E. Este nrudit cu virusul leucemiei cu celule T tip 1 i 2 69. Familia Arenaviridae cuprinde urmtoarele virusuri : A. Virusul rubeolei B. Virusul lassa C. Virusul papiloma D. Virusul febrei hemoragice E. Adenovirus 70. Urmtoarele virusuri aparin familiei Paramyxoviridae : A. Poliovirusul B. Virusul sincitial respirator C. Virusul parotiditei epidemice D. Agentul Norwalk E. Virusul rujeolei 71. Gazdele virusului poliomielitic pot fi: A. Omul B. Primatele C. Cinii

23

D. Bovinele E. Pisicile 72. Replicarea virusului poliomielitic se face n n special n: A. Orofaringe B. Intestin subire C. Rinichi D. Sistem muscular E. Sistem endocrin 73. Alegei afirmaiile corecte referitoare la imunitate n infeciile cu virusul poliomielitic: A. Protejeaz organismul un timp scurt B. Const n eliberarea IgA la nivel intestinal C. Protejeaz organismul pe termen lung (toat viaa) D. Const n eliberarea IgG mpotriva serotipului specific E. Imunitatea nu se poate obine prin vaccinare 74. Alegei rspunsurile corecte cu privire la poliomielita abortiv: A. Este o form grav a bolii B. Pacientul prezint febr C. Pacientul prezint cefalee D. Pacientul prezint diaree E. Pacientul prezint grea i vrsturi 75. Poliomielitia neparalitic se manifest cu: A. Febr B. Paralizii musculare C. Frison solemn D. Cefalee E. Redoare de ceaf 76. Poliomielita paralitic se manifest prin: A. Spasme musculare nedureroase B. Paralizie flasc C. Paralizia centrilor respiratori D. Lezarea nervilor senzitivii E. Apariia de sechele c sindromul postparalitic 77. Referitor la diagnosticul de laborator al virusului poliomielitic putem afirma: A. Virusul nu se poate izola pe culturi celulare B. Diagnosticul serologic nu d informaii satisfctoare C. Virusul se poate izola din LCR D. Virusul se izoleaz din materiile fecale E. Virusul produce efecte citopatice 78. Tratamentul poliomielitei const n:

24

A. Terapie antiviral specific B. Suport respirator n cazul poliomielitei bulbare C. Administrarea de antitermice D. Fizioterapie E. Tratament simptomatic 79. Prevenirea infecie cu virusul poliomielitic se face prin: A. Administrarea vaccinului viu atenuat B. Administrarea de vaccin inactivat C. Administrarea de imunoglobuline D. Administrarea de antivirale n focarele epidemice E. Nu exist profilaxie specific n infecia virusul polimielitic 80. Alegei afirmaiile corecte referitoare la caracterele generale ale virusurilor: A. Virusurile au dimensiuni reduse 20-300 nanometri, care le permit s traverseze filtrele bacteriologice B. Genomul posed un singur tip de acid nucleic fie ARN, fie ADN C. Nu sunt total dependente de celula vie eucariot sau procariot pentru replicare i existen D. Posed ribozomi sau aparat propriu de sintez a proteinelor i mitocondrii sau surs proprie de energie E. Dei unele virusuri posed enzime proprii ele nu pot amplifica i reproduce informaia n propriul genom n absena celulei gazd 81. Prin examinare la microscopul electronic ME, virionii prezint o diversitate de forme: A. Sferic (v.gripale,v.paragripale, adenovirusurile) B. Paralelipipedic (poxvirusurile) C. De cartu (v.rabic) D. De bastona (v.mozaicul tutunului) E. De cartu (v. urlian) 82. Alegei afirmaiile corecte referitoare la genomul viral: A. Este constituit dintr-un singur tip de acid nucleic ADN sau ARN B. Conine ntreaga informaie genetic necesar replicrii virusului C. Reprezint suportul infeciozitii acestuia D. Conine parial informaia genetic necesar replicrii virusului E. Nu reprezint suportul infeciozitii acestuia 83. Capsida viral este: A. Un nveli format din numeroase uniti proteice numite capsomere B. Un nveli format din numeroase uniti proteice numite nucleocapside C. Un nveli format din numeroase unitai proteice numite capsomere, care sunt proteine de dimensiuni mari care se autoasambleaz n structuri capsomerice mici D. Exist 2 tipuri de simetrie a capsidelor, helicoidal i icosaedric E. Capsidele nu prezint simetrie

25

84. Alegei afirmaiile corecte referitoare la metodele de diagnostic viral: A. Una din primele modaliti de detecie a unui virus a fost cel de inoculare la o gazd susceptibil cu material infecios de la un pacient sau animal bolnav i observarea semnelor bolii B. Au fost utilizate oule de gain embrionate pentru anumite virusuri i sunt nca folosite pentru studiul virusului gripal i obinerea virusului gripal C. Astzi animalele de laborator au fost nlocuite de culturi celulare D. Pentru virusurile necultivabile nu pot fi folosite tehnici moleculare de diagnostic E. Structura virusurilor a fost elucidat prin examinar ea la microscopul optic 85. Care sunt metodele de diagnostic viral? A. Detecia antigenului viral prin imunofluorescen indirect B. Microscopia optic pentru evidenierea aspectului histologic al culturilor celulare C. Serologia D. Tehnici radioimune RIA E. Tehnica Western Blot de detecie a genomului viral 86. Diagnosticul infeciilor virale prin examinarea direct se realizeaz prin: A. Detecia antigenului prin metoda imunoenzimatic ELISA B. Morfologa particulelor virale prin microscopia electronic C. Microscopia optic ce evideniaz incluziunile celulare din culturile celulare D. Detecia genomului viral prin hibridizare cu sonde de acizi nucleici specifici E. Prin reacia de hemadsorbie 87. Diagnosticul infeciilor virale prin examinarea indirect se realizeaz prin: A. Culturi celulare cu observarea efectului citopatic B. Oul de gin embrionat C. Tehnici clasice precum reacia de fixare de complement RFC i inhibiia hemaglutinrii D. Tehnici moleculare de chimie a proteinelor Western Blot E. Detecia antigenelor virale prin imunofluorescen 88. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul poliomielitic: A. Virusurile poliomielitice fac parte din genul Enterovirus, familia Picornaviridae B. Familia Picornaviridae cuprinde dou grupuri importante: Enterovirusuri, Rhinovirusuri C. Virusurile poliomielitice sunt de tip A, B, C D. Virusurile poliomielitice produc boala numit poliomielit E. Este un virus mare 80-120 nanometri 89. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul poliomielitic: A. Transmiterea bolii se face pe cale fecal-oral B. Virusul se multiplic la nivelul orofaringelui i n tractul intestinal n special n esutul limfoid intestinal C. Virusul trece n snge i ajunge la nivelul sistemului nervos central (SNC)

26

D. n SNC virusul poliomielitic se replic preferenial n neuronii senzitivi localizai n coarnele anterioare ale mduvei E. Clinic apar manifestri variabile cele mai frecvente forme sunt infeciile inaparente, asimptomatice 90. Produsele patologice din care se poate izola virusului poliomielitic n cazul unei infecii poliomielitice sunt: A. Exudatul faringian B. Lichidul de spltur nazofaringian C. Materii fecale D. Snge E. Sputa 91. Examenul direct pentru evidenierea antigenelor virale n poliomielit este: A. Un test de biologie molecular scump B. Necesit echipamente sofisticate C. Se face de rutin D. Antigenele virale nu se pot evidenia prin amplificare genomic (PCR) E. Se utilizeaz reacia de imunofluorescen indirect

Tematica 2 Ortomyxovirusuri (virusurile gripale). Paramyxovirusuri ( virusurile paragripale si virusul urlian). Virusul rujeolos. Virusul rubeolei

Complement simplu 1. Despre Orthomyxovirusuri nu se poate spune c: A. Sunt virusurile gripale B. Sunt reprezentate de 3 specii: A,B,C C. Virusurile tip B produc periodic pandemii D. Sunt virusuri ARN E. Au o form sferic cu un diametru de 80-120 nm 2. Urmtoarele afirmaii despre virusurile gripale sunt adevrate cu excepia: A. ARN-ul este asociat cu antigenele A, B sau C B. Sunt anvelopate i conin 2 glicoproteine de suprafa: hemaglutinina i neuraminidaza C. Hemaglutinina-15 tipuri antigenice D. Neuraminidaza-9 tipuri antigenice E. Virusul gripal tip A este stabil din punct de vedere genetic 3. n legtur cu patogeneza gripei este fals afirmaia: A. Se transmite prin picturi Pflugge, prin strnut, tuse B. Virusurile inhalate ajung n tractul respirator inferior (traheobronic) C. Lichefierea mucusului i transportul mucociliar ajut la diseminarea infeciei D. Simptomele sistemice cuprind febr, mialgii, stare prostraie

27

E. Poate aprea pneumonia viral care are o mortalitate sczut 4. Virusurile gripale cuprind urmtoarele proprieti cu excepia: A. Printre sistemele de aprare ale gazdei se numra: interferonul i limfocitele T B. Pandemiile severe sunt date de tipul A C. n fiecare iarn exist mbolnviri produse de virusurile gripale A i C, dar epidemia este produs de o singur variant D. Printre complicaii se numra i pneumonia bacterian prin suprainfecie E. Uneori printre simptome apare fotofobia 5. Afirmaiile de mai jos sunt adevrate cu o excepie: A. Gripa se trateaz simptomatic cu decongestionante, antihistaminice, analgezice B. Ca profilaxie se administreaz subcutanat toamna vaccin antigripal C. Vaccinul conine antigene ale tulpinilor A i B care se ateapt a fi prevalente n comunitate n timpul iernii D. Vaccinurile virale sunt inactivate E. Eficiena vaccinului este 50-90% (la vrstnici redus) 6. Care din afirmaiile de mai jos este greit? A. n urma vaccinrii antigripale imunitatea este de lung durat B. Tratamentul i profilaxia n cazul virusurilor gripale se face cu Amantadina, Rimantadina, Oseltamivir C. Virusul rujeolei se transmite pe cale respiratorie D. n urma vaccinrii antirujeolice imunitatea este pe via E. Virusurile gripale produc mbolnviri n rile cu clim temperat de regula n sezonul rece 7. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat? A. Virusurile gripale sunt virusuri ADN B. Virusurile paragripale aparin genului Rhinovirusuri C. n cazul virusurilor gripale Ig A predomin n secreiile respiratorii superioare D. Virusul gripal persist timp de 14 de zile n secreiile respiratorii n cazurile necomplicate E. n cazul virusurilor gripale Ig G predomin n secreiile respiratorii superioare 8. Despre familia Paramyxoviridae nu se poate spune c: A. Cuprinde Paramyxovirusurile B. Cuprinde Pneumovirusurile C. Cuprinde Morbilivirusurile D. Cuprinde virusul rujeolos E. Cuprinde virusul rubeolei 9. Care din afirmaiile referitoare la Paramyxovirusuri este fals? A. Prezint ARN monocatenar, diametru 150-300 nm B. Prezint o capsid icosaedric C. Cuprinde virusurile paragripale

28

D. Cuprinde virusul urlian E. Nu cuprinde virusul rujeolos 10. Urmtoarele afirmaii despre virusul rujeolos sunt adevrate cu excepia: A. Omul este gazda natural B. Este un virus lipsit de anvelop C. Se transmite pe cale respiratorie D. Prezint genom viral monocatenar ARN E. Bolnavul e contagios n perioada prodromal i la cteva zile de la apariia erupiei 11. Printre afirmaiile de mai jos referitoare la patogenitatea virusului rujeolos s -a strecurat o eroare: A. Virusul infecteaz celulele de suprafa din tractul respirator superior B. Ajuns la nivelul tegumentului: apare erupia numit rash C. Dup apariia rash-ului pacientul rmne contagios D. Imunitatea este pe via pentru cei care fac boala E. Cazuri grave apar la imunodeprimai, subnutrii 12. Despre virusul rujeolos se poate spune c: A. n perioada prodromal pacientul nu este infecios B. Prezint o perioad de incubaie de 5-7 zile C. Se multiplic la nivelul celulelor reticuloendoteliale D. Erupia apare nti pe membre i urc apoi spre trunchi i fa E. Este un virus ADN 13. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la virusul rujeolos este incorect? A. n perioada prodromal poate aprea febra, conjunctivita, rinoree, tuse B. Tipic este semnul Koplik care este o leziune eritematoas cu centru alb situat pe mucoasa nazal C. Ca i complicaie poate aprea encefalita cu o mortalitate de 10% D. Panencefalita sclerozant subacut este o boal fatal a SNC ce poate aprea la civa ani dup rujeola E. Nu exist terapie specific 14. Urmtoarele afirmaii despre virusul rujeolos sunt adevrate cu o excepie: A. Pentru prevenire se recomand vaccinarea cu vaccin viu atenuat B. Vaccinul este administrat intramuscular la copiii de 15 luni de obicei n combina ie cu vaccinuri anti rubeola si anti-urlian (MMR) C. Deoarece este un vaccin viu nu se administreaz persoanelor imunocompromise sau femeilor gravide D. Titrul anticorpilor scade n timp i se face rapel E. Tratamentul este simptomatic 15. Despre virusul urlian nu se poate spune c: A. Este un Paramyxovirus B. Provoac boala parotidit epidemic

29

C. Prezint un genom viral ARN monocatenar D. Prezint 2 serotipuri E. Se transmite pe cale respiratorie 16. Printre caracteristicile virusului urlian nu se numar i: A. Perioada de incubaie este de 18-21 zile B. Virusul ptrunde n organism prin tractul respirator superior C. De aici ptrunde n snge D. Din snge ajunge la glandele parotide, testicul/ovare E. Nu poate ajunge la meninge 17. Care din afirmaiile de mai jos nu se refer la virusul urlian? A. n stadiul prodromal apare febr, anorexie B. n faza de stare apare hipertrofia dureroas a glandelor parotide (uni sau bilateral) C. Boala este de obicei malign D. Durerea se accentueaza cnd pacientul bea suc de citrice E. Imunitatea este pe via la cei care au fcut boala 18. Una din afirmaiile de mai jos referitoare la virusul urlian nu este adevrat: A. Ca i complicaii poate aprea orhita la bieii trecui de vrsta pubertii B. Ca i complicaii poate aprea meningita, de obicei autolimitat, fr sechele C. Pentru prevenire se recomand vaccinarea cu vaccin viu atenuat care se poate face i la femeile gravide i la imunodeprimai D. Vaccinul este eficient i imunitatea dureaz circa 10 ani E. Sterilitatea poate aprea la bieii trecui de vrsta pubertii atunci cnd hipertrofia glandelor parotide este bilateral 19. Urmtoarele afirmaii despre virusurile paragripale sunt corecte cu o excepie: A. Sunt Paramyxovirusuri B. Prezint genom viral ARN monocatenar cu diametru de 120-300nm C. Prezint capsid cu simetrie icosaedric D. Prezint 4 serotipuri:1,2,3,4 E. Nu fac parte din familia Orthomyxoviridae 20. Referitor la virusurile paragripale nu se poate spune c: A. Virusurile paragripale produc infecii ale cilor respiratorii superioare i inferioare B. Nu ajung n snge C. Virusurile paragripale 1 si 22 sunt cauza major a crupului D. Au o perioad de incubaie de 3-16 zile E. Debuteaz cu febr 39C, rinoree, dureri faringiene 21. Care din afirmaiile referitoare la virusurile paragripale este corect? A. Exist terapie antiviral specific B. Vaccinarea se face cu vaccinuri virale inactivate care se administreaz intramuscular C. Are form sferic cu 80-120 nm diametru

30

D. Boala produs de virusurile paragripale se mai numete rceala comun i este caracterizat de absena viremiei E. Alturi de virusurile gripale fac parte din Paramyxovirusuri 22. Virusul rubeolei prezint urmtoarele caracteristici cu o excepie: A. Se transmite pe cale respiratorie B. Alturi de virusul rujeolei fac parte din Morbilivirusuri C. Nucleocapsida prezint simetrie icosaedric D. Este de tip ARN, anvelopat E. Omul este singura gazd 23. Despre virusul rubeolei nu se poate spune c: A. Are un singur tip antigenic major B. Caracteristic este semnul Koplik C. Face parte din familia Togaviridae D. Este un Rubrivirus E. Produce boala rubeola(puin rou) 24. Care din afirmaiile de mai jos nu se refer la virusul rubeolei: A. Ptrunde n organism prin tractul respirator B. Incubaia dureaz ntre 12 i 23 de zile C. Pacientul este contagios cu o sptmna naintea apariiei rash-ului D. Dupa apariia rash-ului pacientul nu mai este contagios E. La copiii mai mari i aduli apare amigdalita/faringita 25. Urmtoarele afirmaii se refer la virusul rubeolei mai puin: A. Unii pacieni, n special copiii prezint artralgii i uneori artrit care se remit n cteva sptmni B. Limfocitele T joac un rol important n procesul de vindecare C. IgM pot persista pn la 1 an D. Extrem de rar poate aprea encefalopatia rubeoloas E. Printre complicaiile care pot aprea se numr i orhita,nevrita 26. Care din afirmaiile de mai jos nu se refer la rubeola congenital? A. Virusul infecteaz placenta i apoi infecteaz ftul B. Exist un risc crescut de infecie cu virusul rubeolei n primele sptmni de sarcin C. Cnd infecia apare dup luna a 4 a de sarcin cea mai frecvent sechel este surditatea D. Sechelele rubeolei congenitale cuprind i defecte cardiace congenitale, probleme neurologice, hepatomegalie,splenomegalie E. Virusul nu persist dup natere 27. Despre rubeola congenital nu se poate spune c: A. Cei cu infecii congenitale sunt contagioi aproximativ 1 an B. Pacienii cu rubeola congenital pot dezvolta complicaii ulterioare de tipul disfuncii tiroidiene, complicaii oculare, fr risc de a face diabet C. Virusul apare n secreiile nazofaringiene, urin i materii fecale

31

D. Ca i complicaie poate aprea purpura trombocitopenic E. La adolesceni se poate dezvolta panencefalita sclerozant progresiv cu moartea n aproximativ 8 ani 28. Care din informaiile de mai jos referitoare la virusul rubeolei este incorect? A. Infecia natural duce la apariia imunitii pe via B. Nu exist tratament specific C. Se poate face vaccinarea cu un vaccin viu atenuat, dar acesta nu asigur imunitate pe via D. Infeciile cu picornavirusuri, unele adenovirusuri, EBV, scarlatina dau simptome similare infeciei cu virusul rubeolic E. n urma vaccinrii cu vaccin viu atenuat individul nu este contagios 29. Care din afirmaiile de mai jos este fals? A. Vaccinarea cu MMR sau MMRV se recomand copiilor sau adolescenilor fr eviden imunologic documentat B. Vaccinul MMR se administreaz intramuscular copiilor cu vrsta cuprins ntre 12 si 15 luni, cu rapel la 4-6 ani C. Vaccinul este contraindicat la gravide D. Este important ca femeile s fie vaccinate nainte de prima sarcin E. Daca femeia este nsrcinat i nu a avut rubeol sau nu a fost vaccinat, sarcina este monitorizat cu grij, urmnd ca dup natere s fie vaccinat 30. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat? A. Att virusul urlian ct i cel rujeolos sunt Paramyxovirusuri B. Vaccinarea cu MMR nu ofer protecie mpotriva virusului rujeolic C. Vaccinarea cu MMRV ofer protecie mpotriva virusurilor paragripale D. Vaccinarea cu MMR se poate face i la femeile gravide E. Vaccinarea cu MMR ofer protectie mpotriva virusului rujeolos, urlian i cel al rubeolei 31. Alegei afirmaia corect referitoare la Ortomyxovirusuri: A. Sunt de form icosaedric B. Genomul este ADN C. Cuprind virusuri cu genom ARN i ADN D. Sunt virusuri neanvelopate E. Conin 2 antigene de suprafa: neuraminidaza i hemaglutinina 32. Referitor la virusul gripal se pot afirma urmtoarele cu o excepie: A. Se ataeaz de celulele gazd prin intermediul hemaglutininei B. Virusul este ncorporat prin pinocitoz C. Este un virus ADN D. Replicarea ARN este dependent de ADN celular E. Virusul ajunge n endozomi 33. Virusul gripal se transmite: A. Pe cale aerogena

32

B. Pe cale sexual C. Prin transfuzii de snge D. Prin transmitere vertical E. Prin instrumentar medico-chirurgical 34. Clinic infecia cu virusul gripal se manifest prin: A. Subfebriliti B. Absena frisoanelor C. Mialgii, fatigabilitate D. Hepatomegalie E. Absena simpromelor d igestive 35. Alegei rspunsul fals cu privire la tratamentul gripei: A. Se administreaz antibiotice B. Se izoleaz pacientul C. Se administreaz fluide D. Se administreaz antitermice E. Se administreaz Oseltamavir 36. Alegei enunul incorect referitor la virusurile din familia Paramyxoviridae: A. Sunt virusuri ARN monocatenare B. Sunt virusuri anvelopate C. Sunt virusuri neanvelopate D. Includ virusurile paragripale i virusul urlian E. Include virusul rujeolos 37. Alegei enunul incorect referitor la virusurile paragripale: A. Virionul este alctuit din nucelocapsid i anvelop B. Sunt virusuri ARN C. Virusurile paragripale umane prezint 4 serotipuri D. Transmiterea se face pe cale digestiv E. Infecia se produce ndeosebi n lunile de iarn 38. Alegei enunul incorect referitor la virusurile para gripale: A. Virusurile paragripale produc infecii ale cilor respiratorii superioare i inferioare fr viremie B. Multe infecii sunt subclinice C. Pot produce faringita i crupul acut D. Incubaia bolii este de peste 2 sptmni E. Majoritatea infeciilor sunt diagno sticate clinic 39. Genul Orthomyxovirusuri este reprezentat de: A. 3 specii A,B,C B. 4 specii A,B,C C. 3 specii 1,2,3 D. 4 specii 1,2,3,4

33

E. 2 specii A,B 40. Alegei afirmaia corect referitoare la virusurile gripale: A. Virusurile tip B produc periodic pandemii B. n rile cu clim temperat se produc mbolnviri de regul n sezonul cald C. Virusurile de tip C produc epidemii locale i regionale D. V irusul gripal are o form sferic cu un diametru de 80 -120 nanometri E. Nucleocapsida este alctuit dintr-un genom alctuit dintr-un lan ADN 41. Alegei rspunsul fals referitor la virusurile gripale: A. Transmiterea se face pe cale fecal-oral B. Transmiterea se face prin picturi Pflugge C. Simptomele sistemice sunt reprezentate de febr, mialgii, stare de prostraie D. Virusul persist n secreiile respiratorii 3-8 zile n cazurile necomplicate E. Uneori se poate produce extinderea infeciei n interstiiul pulmonar 42. Virusul urlian produce: A. Parotidita epidemic B. Papilomatoze C. Periodic pandemii D. Boli diareice E. Poliomielita 43. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul urlian: A. Transmiterea se face pe cale respiratorie B. Rspndirea este global, incidena este crescut vara C. Virusul este constituit dintr-un genom ARN monocatenar i capsid D. Virusul prezint un singur serotip E. Virusul urlian produce parotidita epidemic 44. Alegei afirmaia adevarat referitoare la virusul urlian: A. Virusul ptrunde n tractul respirator superior B. Dup trecerea prin boal apare imunitatea pentru o perioad de civa ani C. Incubaia este de 7-14 zile D. n perioada de incubaie apare hipertrofia glandelor parotide E. Un exist profilaxie prin vaccin specific 45. Alegei rspunsul corect referitor la virusul urlian: A. Prevenirea infeciei se poate realiza prin vaccinare cu vaccin inactivat B. Diagnosticul n parotidita epidemic se bazeaz ndeosebi pe detecia serologic a anticorpilor specifici C. Produsele patologice recoltate pentru diagnosticul de laborator sunt saliva i uneori urin cu detecia acizilor nucleici virali D. Virusul nu poate fi izolat prin cultivare n culturi ce lulare E. Nu se poate face un diagnostic serologic folosind tehnica ELISA

34

46. Virusul rujeolic face parte din: A. Familia Paramyxoviridae B. Familia reovirusuri C. Familia Picornaviridae D. Familia Retroviridae E. Enterovirusuri 47. Alegei rspunsul corect referitor la virusul rujeolic: A. Este format dintr-un genom ADN monocatenar B. Este un virus mic de 20-30 nanometri C. Nucleocapsida este neanvelopat D. Nucleocapsida este helicoidal E. Bolnavul nu este contagios n perioada prodromal 48. Alegei rspunsul fals referitor la virusul rujeolic: A. Cazurile grave apar la imunodeprimai, subnutrii B. Virusul infecteaz celulele de suprafa din tractul digestiv C. Virusul intra n snge, ajunge n celulele reticulendoteliale unde se multiplic D. Imunitatea este pe via la cei care au trecut prin boal E. Incubaia este de 10-14 zile, urmat de perioada prodromal cu febr, conjunctivit, rinoree, tuse, tipic este semnul Koplik 49. Alegei afirmaia corect referitoare la virusul rujeolic: A. Prevenirea bolii se face prin vaccinare cu vaccin viu atenuat B. Vaccinul este administrat intravenos copiilor sub 15 luni C. Vaccinul nu se administreaz n combinaie cu vaccinurile anti-rubeol i anti-urlian D. Virusul nu poate fi izolat n culturi celulare E. Diagnosticul serologic se realizeaz prin detecia titrului de anticorpi de tip IgA

Complement multiplu 1. Despre Orthomyxovirusuri sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt virusuri ARN B. Sunt virusurile gripale C. Fac parte din familia Orthomyxoviridae D. Cuprinde 3 specii:A,B,C E. Virusurile tip B produc periodic pandemii 2. Referitor la Orthomyxovirusuri sunt greite afirmaiile: A. Cuprind virusuri ADN B. Fac parte din familia Picornaviridae C. Virusurile tip A i B produc epidemii locale i regionale D. Virusurile tip A produc periodic pandemii E. Cuprind virusurile paragripale

35

3. Care din afirmaiile legate de virusurile gripale sunt corecte? A. Au forma sferic cu un diamtreu de 80-120 nm B. Genomul viral cuprinde un lan ARN C. ARN-ul este asociat cu antigenele A, B sau C D. Aceste antigene sunt stabile i nu au rol n diferenierea serologic a celor 3 tipuri de virusuri gripale E. Sunt virusuri neanvelopate 4. Despre virusurile gripale nu se poate spune c: A. Nu sunt virusuri anvelopate B. Anvelopa conine 2 glicoproteine de suprafa ce pot suferi variaii genetice: hemaglutinina si neuraminidaza C. Hemaglutinina determin 9 tipuri antigenice D. Neuraminidaza determin 15 tipuri antigenice E. Conine un lan ARN 5. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusurile gripale sunt false cu excepia: A. n tipurile A i B hemaglutinina i neuraminidaza sufer variaii ant igenice, care stau la baza apariiei unor noi tulpini B. Tipul C este instabil din punct de vedere antigenic C. Replicarea ARN depinde de ADN-ul celulei gazd D. Transmitere se face prin picturi Pflugge, prin strnut, tuse E. Virusul tip C este responsabil de apariia periodic a pandemiilor 6. Referitor la patogeneza gripei sunt adevrate afirmaiile: A. Virusurile inhalate ajung n tractul respirator inferior (traheobronic) B. Neuraminidaza acioneaz pe acidul N acetil neuraminic din mucus producnd lichefierea lui C. Infecia nu se poate extinde n interstiiul pulmonar D. Acompaniat de tuse neproductiv durere n gt, rinoree apoas E. Simptome sistemice: febr, mialgii, stare prostraie 7. Urmtoarele afirma ii referitoare la patogeneza gripei sunt false: A. Virusul persist n secreiile respiratorii 2 zile n cazurile necomplicate B. Uneori poate aprea extinderea infeciei n interstiiul pulmonar -pneumonie interstiial C. Pneumonia viral este sever cu mortalitate mic D. Nu se poate suprainfecta cu bacterii E. Este acompaniat de rinoree apoas 8. Care din afirmaiile referitoare la sistemul de aprare al gazdei fa de virusurile gripale sunt adevrate? A. Anticorpii locali i limfocitele T fac parte din sistemul de aprare B. Interferonul face parte din sistemul de aprare C. IgG predomin n secreiile respiratorii inferioare D. IgA predomin n secreiile respiratorii inferioare

36

E. Anticorpii serici sunt detectabili n ser imediat dup infectare 9. Referitor la grip se poate spune c: A. n fiecare iarn exist mbolnviri produse de virusurile gripale A i B, ambele producnd epidemii B. Gripa reapare din cauza alterrii antigenelor de suprafa i generarea de tulpini rezistente la imunitatea existent C. Pandemiile severe sunt de tipul A D. Simptomele sistemice se refer la distrugerea celulelor epiteliale E. Simptomele sistemice sunt legate de interferon 10. Urmtoarele afirmaii despre grip sunt false cu excepia: A. Ca i complicaie poate aprea pneumonia bacterian prin suprainfecie B. Tratamentul simptomatic se face cu fluide, decongestionante, antihistaminice, analgezice C. Pentru prevenire exist vaccinul inactivat Salk D. Vaccinul antigripal conine antigene ale tulpinilor A i B care se ateapt a fi prevalente n comunitate n timpul iernii E. Vaccinurile se administreaz subcutanat toamna 11. Printre manifestrile clinice ale gripei se afl i: A. Tuse, mialgii, astenie, fatigabilitate B. Febr nalt precedat de frisoane C. Uneori: fotofobie, greuri, vrsturi D. Tuse neproductiv caracteristic, strnut, rinoree, obstrucie nazal E. Paralizia flasc 12. Familia Paramyxoviridae cuprinde urmtoarele genuri,mai puin: A. Genul Paramyxovirus B. Genul Pneumovirus C. Genul Orthomyxovirus D. Genul Morbillivirus E. Genul Rubrivirus 13. Urmtoarele virusuri nu aparin familiei Paramyxoviridae: A. Virusul rujeolei B. Virusul rubeolei C. Virusul urlian D. Virusul citomegalic E. Virusurile gripale 14. Printre caracteristicile familiei Paramyxoviridae numr i: A. Sunt virusuri ncapsulate B. Prezint ADN monocatenar C. Nucleocapsid helicoidal D. Genul Morbillivirus cuprinde virusul urlian

37

E. Genul Morbillivirus include i virusul rujeolos 15. Virusul rujeolei prezint urmtoarele proprieti: A. Este un virus anvelopat B. Se transmite pe cale respiratorie C. Prezint mai multe gazde naturale printre care se afl i omul D. Boala se numete rujeol i produce cazuri grave la imunodeprimai i subnutrii E. n populaiile neimunizate boala nu are efecte devastatoare 16. Despre patogenez virusului rujeolei nu se poate spune c: A. Ptrunde pe cale respiratorie B. Virusul infecteaz celulele de suprafa din tractul respirator inferior C. Se multiplic la nivelul celuleor reticuloendoteliale D. Dup ce ajunge la nivelul tegumentului apare erupia numit rash, pacientul rmnd contagios pn la dispariia erupiei E. n urma bolii pacienii rmn imunizai pe via 17. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusul rujeolos sunt incorecte, cu excepia: A. Prezint o perioad de incubaie de 10-14 zile B. Perioad prodromal este caracterizat de febr, conjunctivit, rinoree, tuse C. Tipic pentru rubeol este semnul Koplik care este o leziune eritematoas cu centru alb situat pe mucoasa bucal D. n cteva zile apare o erupie pe fa care coboar spre trunchi i membre E. Printre complicaiile pe care le poate produce nu se numr i otita medie 18. Care din afirmaiile de mai jos aparin virusului rujeolos? A. Una din complicaiile care pot aprea este panencefalita sclerozant subacut,boala fatal a SNC ce poate aprea la civa ani dup boal B. Exist tratament antiviral specific C. Se recomand vaccinarea cu vaccin viu atenuat administrat intramuscular copiilor de 15 luni D. Titrul anticorpilor nu scade n timp i nu este necesar rapel E. Deoarece este vaccin viu nu se administreaz femeilor nsrcinate 19. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusul urlian sunt incorecte, mai puin: A. Aparine genului Pneumovirus B. Produce boala numit parotidita epidemic C. Produce boala numit oreillon D. Face parte din familia Paramyxoviridae E. Prezint mai multe serotipuri 20. Alegei afirmaiile corecte referitoare la infecia cu virusul urlian A. Este un virus care se transmite pe cale respiratorie, avnd inciden crescut vara B. Ptrunde n organism prin tractul respirator superior, ajungnd apoi n snge C. Ajunge la glandele parotide, testicul/ovare, pancreas, uneori meninge D. Dup trecerea prin boal apare imunitatea durabil

38

E. Are o perioad de incubaie scurt, de 10-14 zile 21. Infecia cu virusul urlian prezint urmtoarele caracteristici: A. Incubaia este de 18-21 de zile urmat de perioada prodromal cu febr, anorexie B. n faza de stare apare hipertrofia dureroas a glandelor parotide care poate fi uni sau bilateral C. Dup perioada de incubaie apare o erupie pe fa numit rash D. Boala deobicei malign se vindec ntr-o sptmn E. Durerea se accentueaz atunci cnd pacientul bea suc de citrice 22. Referitor la infecia cu virusul urlian putem afirma: A. Produce boala numit parotida epidemica prin hipertrofia dureroas a glandelo parotide B. Poate produce orhita la bieii trecui de pubertate C. Dac orhita este unilateral poate aprea sterilitatea D. Poate produce meningita, de regul autolimitat E. Diagnosticul este de obicei serologic 23. Despre infecia cu virusul urlian se pot afirma urmtoarele, mai puin: A. Boala produs este benign cu vindecare ntr-o sptmn B. Caracteristic bolii este semnul Koplik C. Prevenirea se poate realiza cu un vaccin inactivat D. Imunitatea n urma vaccinrii este durabil, pe via E. Diagnosticul este de obicei clinic 24. Care din afirmaiile de mai jos nu corespund adevrului? A. Vaccinul antiurlian poate fi administrat imunodeprimailor B. Virusul urlian poate fi izolat n culturi celulare din saliv,LCR C. Eterul inactiveaz virusul urlian D. Foarte utili n inactivarea virusului sunt compuii cu iod E. Virusul urlian prezint un singur serotip 25. Virusurile paragripale se caracterizeaz prin: A. Fac parte din familia Paramyxoviridae B. Prezint ARN monocatenar i sunt ncapsulate C. Prezint capsid cu simetrie icosaedric, dia metru de 120-300nm D. Prezint 6 serotipuri:1, 2, 3, 4, 5, 6 E. Sunt distribuite pe tot globul n special n lunile de iarn 26. Alegei rspunsurile corecte: A. Virusurile paragripale sunt transmise pe cale respiratorie B. Virusurile paragripale produc infec ii ale cilor respiratorii superioare i inferioare cu viremie C. Perioada de incuba ie este de 2-3 zile D. Aparin genului Pneumovirus E. Majoritatea infeciilor cu virusuril paragripale sunt subclinice

39

27. Clinic infeciile cu virusuri paragripale sunt caracterizate prin: A. Faringit,laringit,traheit B. Erupie pe fa numit rash C. Bronit, broniolit, crup D. Uneori extindere nspre ureche (otit), sinusuri, ci respiratorii superioare E. Hipertrofia dureroas a glandelor parotide 28. Urmtoarele afirmaii despre virusurile paragripale sunt false, mai puin: A. Infecia debuteaz cu febr 39C, rinoree, dureri faringiene (6-10 zile) B. Se gsesc n secreii 3-16 zile C. Virusurile paragripale 1 i 22 sunt cauz major a crupului i a faringitei D. Se poate face vaccinare toamna cu vaccin viu atenuat administrat intramuscular E. Nu exist terapie antiviral 29. Printre caracteristicile virusurilor paragripale nu se numr i: A. Prezint 4 serotipuri: 1,2,3,4 B. Aparine familiei Orthomyxoviridae C. Produc infec ii ale cilor respiratorii superioare i inferioare fr viremie D. Alturi de virusul rujeolos aparin genului Morbilivirus E. Ca i complicaie poate aprea panencefalita sclerozant progresiv 30. Virusul rubeolei se caracterizeaz prin: A. Aparine familiei Parmyxoviridae B. Aparine familiei Togaviridae C. Face parte din genul Rubrivirus D. Face parte din genul Morbilivirus E. Face parte din genul Paramyxovirus 31. Despre virusul rubeolei se poate spune c: A. Se transmite pe cale respiratorie B. Nucleocapsida are simetrie icosaedric C. Prezint ARN monocatenar D. Nu este anvelopat E. Nucleocapsida are simetrie helicoidal 32. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte? A. Virusul rubeolei are un singur tip antigenic major B. Virusul rubeolei are patru tipuri antigenice C. Produce boala numit rubeol (german measles) D. Boala este devastatoare la copii i aduli E. Boala este devastatoare la ft mai ales dac infec ia se produce n primul trimestru de sarcin 33. Referitor la patogeneza rubeo lei se pot afirma urmtoarele: A. Locul iniial al infeciei este reprezentat de tractul digestiv

40

B. C. D. E.

Singura gazd este omul Virusul se replic local la nivelul epiteliului, ganglio nilor limfat ici Dup replicare urmeaz faza de viremie i rspandire n alte esuturi Dup viremie apare hipertrofia glandelor parotide

34. Patogeneza virusului rubeolei cuprinde urmtoarele etape: A. Incubaia de aproximativ 2 sptmni (12-23 zile) B. Pacientul este contagios cu o sptmn naintea apariiei rash-ului C. Pacientul nu mai este contagios dupa apariia rash-ului D. La aduli apare amigdalita i febra moderat E. La copii mici apare adenopatia laterocervical 35. Clinic rubeola se caracterizeaz prin: A. La aduli apare rash maculopapular : ncepe pe fa i dureaz 12 ore - 5 zile B. La copiii mai mari apare febra moderat C. La copiii mai mici nu apar prodrome D. Unii pacieni, n special copiii i mai ales cei mici prezint artralgii E. Artralgiile se remit n cteva sptmni 36. Urmtoarele afirmaii referitoare la rubeol sunt false cu excepia: A. Limfocitele T joac un rol important n procesul de vindecare B. Exist rspuns IgG i IgA C. IgA poate persista pn la 1 an D. IgM poate persista pn la 1 an E. Limfocitele B joac un rol important n procesul de vindecare 37. Referitor la complicaiile care apar n urma rubeolei se pot afirma urmtoarele: A. Poate s apar encefalopatia rubeoloas B. Encefalopat ia rubeo leoas poate aprea n 6 zile de la apari ia rashului C. Encefalopat ia rubeo loas dureaz cteva zile i majoritatea pacienilor rmn cu sechele D. Alte complicaii care pot aprea sunt orhita, nevrita E. Femeile pot prezenta artralgii i,uneori artrita. care se remit n cteva sptmni 38. Rubeola congenital se caracterizeaz prin: A. Risc crescut de infecie n primele sptmni de sarcin B. Virusul infecteaz placenta i infecteaz apo i ftul C. Dac mamele neimunizate se infecteaz n primul trimestru de sarcin, pn la 80% din nou nscui pot avea sechele D. Se recomand vaccinarea femeilor nsrcinate E. Exist risc de transmitere i n trimestrul 2 39. Sechelele rubeolei congenitale cuprind i: A. Probleme neurologice B. Hepatomegalie C. Spleno megalie

41

D. Cea mai frecvent sechel, n special cnd infecia apare dupa lu na a 4a de sarcin, este surditatea E. n majoritatea cazurilor nu apare implicare neurologic 40. Alegei rspunsurile corecte referitoare la rubeola congenital: A. Pot aprea defecte cardiace congenitale: ductus arteriosis B. Poate aprea purpura trombocitopenic C. Virusul nu persist dup natere D. Alte co mplica ii care pot aprea: leziuni osoase, pneumonie, etc E. Sechelele oftalmice includ i microcefalie 41. Urmtoarele afirmaii despre rubeola congenital sunt false cu excepia A. Virusul persist dup natere B. Virusul nu persist dup natere C. Cei cu infecii congenitale sunt contagioi aproximat iv 1 an D. Cei cu infecii congenitale sunt contagioi aproximat iv 1 lun E. Virusul apare n secreiile nazofaringiene, urin i materii fecale 42. Printre complicaiile ulterioare ale rubeolei congenitale se numr i: A. Disfuncii tiroidiene B. Complicaii oculare C. Deficit de hormon de cretere D. Diabet (aproximat iv 20%) E. Nu poate aprea panencefalita sclerozant progresiv 43. Despre diagnosticul i tratamentul rubeolei putem spune c: A. Aproape 50% din infecii sunt inaparente clinic B. Rash-ul este ntotdeauna prezent C. Teste serologice, RT-PCR, izolarea virusului confirm infecia D. Nu exist tratament specific E. Tratamentul este de suport 44. Printre caracteristicile rubeolei se numr i: A. Scarlatina, reaciile la medicamente dau simptome similare rubeolei B. Specific este semnul Koplik C. Caracteristic este crupul D. Omul este singura gazd E. Apar epidemii periodice la popula ia nevaccinat 45. Afirmaiile de mai jos sunt greite cu excepia: A. Infecia natural cu virusul rubeolei duce la apariia imunitii permanente B. Vaccinul antirubeolic este viu(tulpin atenuat) C. Vaccinul antirubeolic este univalent atenuat (1 singur serotip) asigur imunitate pe via D. n urma vaccinrii persoanele sunt contagioase i trebuie izolate E. Este important vacinarea femeilor n timpul sarcinii

42

46. Referitor la vaccinarea antirubeolic se poate spune c: A. Este important vaccinarea femeilor naintea primei sarcini B. Dac pacienta este gravid i seronegat iv, sarcina se monitorizeaza cu grij, nefiind necesar vaccinarea postpartum C. Vaccinul se administreaz intramuscular D. Vaccinul se administreaz subcutanat E. Este recomandat vaccinarea n copilrie 47. Care din afirmaiile de mai jos sunt false? A. MMR este un vaccin antirubeolic B. MMRV este un vaccin antigripal C. MMR se administreaz intramuscular D. Vaccinurile antigripale ofer imunitate pe o perioad lung de timp E. Vaccinul MMR asigur protecie fa de rujeol,rubeol i virusul urlian 48. Alegei rspunsurile greite: A. Vaccinurile antigripale se administreaz intra muscular toamna B. Vaccinurile antigripale se administreaz subcutanat toamna C. MMR se administreaz subcutanat la 15 luni D. MMR se administreaz intramuscular la 15 luni E. MMR se administreaz ntr-o singur doz fr necesitatea unui rapel 49. Alegei rspunsurile corecte: A. Nu exist vaccin antiparagripal B. Tratamentul simptomatic al infeciilor cu virusuri gripale se face cu antihistaminice,decongestionante, analgezice C. Virusul rujeolos i virusul rubeolos produc rash-ul, ns in cazul celui rubeolos apare semnul Koplik D. Infecia cu virus urlian produce hipertrofia glandelor tiroide E. Detecia titrului de anticorpi antigripali se poate face prin RFC 50. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia: A. Serologia i izolarea virusurilor sunt metode utile n special pe studii populaionale B. Virusul rujeolos nu ajunge n snge C. Virusurile paragripale nu ajung n snge D. Virusul rujeolos ajunge n snge E. Virusurile paragripale ajung n snge 51. Virusurile gripale sunt: A. De tip A B. De tip B C. De tip C D. De tip D E. De tip G

43

52. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusurile gripale: A. Virusul gripal de tip A produce pandemii B. Virusurile de tip A i B produc epidemii locale i regionale C. mbolnvirile au loc de obicei n sezonul cald n rile cu clim temperat D. Sunt virusuri ADN E. Rata mare de mortalitate n epidemii 53. Structura Ortomyxovirusurilor cuprinde: A. Genom ADN B. Genom ARN C. Genom ADN i ARN D. Sunt neanvelopate E. ARN polimeraza 54. Referitor la morfologia Ortomyxovirusurilor putem afirma c A. Sunt virusuri neanvelopate B. Sunt virusuri anvelopate C. Hemaglutinina i neuraminidaza sunt glicoproteine ale capsidei D. Hemaglutinina i neuraminidaza sunt glicoproteine ale anvelopei E. Neuraminidaza are 9 subtipuri antigenice 55. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul gripal: A. Se ataeaz de celul gazda prin intermediul hemaglutininei B. Este nglobat n celula gazda prin pinocitoza C. Este nglobat n endozomi D. ADN-ul se replica dependent de genomul celulei gazda E. Este un enterovirus 56. Alegei rspunsurile corecte referitoare la patogeneza virusului gripal: A. Se transmite prin picturi Flugge B. Neuraminidaza produce lichefierea mucusului C. Lichefierea mucusului nu contribuie la rspndirea virusului D. Produce o tuse productiv muco -purulent E. Rinoreea este apoas 57. Sistemele de aprare ale organismului mpotriva virusului gripal sunt urmtoarele: A. Interferonul B. Anticorpii locali C. Anticorpii serici D. Lizozimul E. IgA n secreiile respiratorii 58. Alegei afirmaiile corecte referitoare la anticorpii din infecia cu virusurile gripale: A. Predomina n secreiile respiratorii inferioare(IgA) B. Sunt capabili s previn infecia (cei antihemaglutinina) dac sunt n titru crescut C. Produi ca urmare a vaccinrii protejeaz organismul pe perioad scurt

44

D. Dac sunt n titruri sczute pot duce la scderea severitii infeciei E. Predomina n secreiile respiratorii superioare(IgG) 59. Manifestrile clinice ale infeciilor cu virusurile gripale sunt: A. Tuse productiv B. Mialgii C. Cefaleee D. Febr E. Frisoane 60. Gripa se manifest prin: A. Astenie B. Strnut C. Rinoree D. Greuri E. Tulburri de tranzit (alternana diaree i constiapaie) 61. Tratamentul medicamentos al gripei const n: A. Ceftriaxona B. Amantadina C. Rimantadina D. Imipemen E. Oseltamivir 62. Tratamentul simptomatic al gripei const n: A. Izolarea nu este indicat B. Administrarea de fluide C. Antihistaminice D. Antialgice E. Decongestionante 63. Diagnosticul infeciilor cu virusul gripal se caracterizeaz prin: A. Detecia ADN-ului viral B. Izolarea virusului pe culturi celulare C. Diagnosticul serologic nu este posibil D. Hemadsobtie E. PCR 64. Profilaxia infeciilor cu virusul gripal se face prin: A. Vaccinare cu vaccin ce conine componente virale B. Vaccinare cu virus inactivat C. Administrare de imunoglobuline specifice D. Izolarea bolnavi E. Vaccinuri cu virus provenit din culturi celulare,ou de gin embrionat,tratat cu formol 65. Alegei enunurile incorecte referitoare la virusurile paragripale:

45

A. B. C. D. E.

Produc infecii mai ales la copiii mici Interferonul contribuie la rezistena mpotriva virusurilor paragripale n cursul bolii apare un rspuns imun umoral cu sinteza anticorpilor specifici Imunitatea este durabil (pe via) Sunt rspndite numai n rile subdezvoltate

66. Alegei enunurile incorecte referitoare la virusul rujeolos: A. Sunt virusuri ADN B. Omul este singura gazd C. Pentru tratament se utilizeaz amantadina D. Transmiterea se face pe cale respiratorie E. Apar cazuri grave la imunodeprimai i subnutrii 67. Alegei enunurile incorecte referitoare la virusul rujeolos: A. Face parte din Familia Paramyxoviridae B. Infecteaz iniial celulele tractului respirator apoi urmeaz faza de viremie C. Perioada de incubaie este de 10-14 zile D. Hipertrofia dureroas uni- sau bilateral a glandelor parotide E. Imunitatea postinfecie este de scurt durat (luni) 68. Alegei enunurile incorecte referitoare la virusul rujeolos: A. Perioada prodromal: febr, conjunctivit, rinoree, tuse B. Tipic semnul Koplik C. Erupie cu aspect de vezicule eritematoase cu lichid ce se vor acoperi ulterior cu cruste D. Ca i complicaie poate produce orhita la bieii trecui de vrsta pubertii E. Dup apariia erupiei pacientul nu mai este contagios 69. Alegei afirmaiile corect e referitoare la virusurile gripale: A. Genul Orthomyxovirusuri este reprezentat de 3 specii: A,B,C B. Virusurile de tip A produc periodic pandemii C. Nucleocapsida este alctuit dintr-un genom format dintr-un lan ARN D. n rile cu clim temperat se produc mbolnviri de regul n sezonul cald E. n ultimii 100 de ani au fost epidemii cu rat mic de mortalitate 70. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusurile gripale A. Au form sferic cu un diametru de 80-120 nanometri B. Nucleocapsida este alcatuit dintr-un genom alctuit dintr-un lan ADN compus din 8 segmente care conin 10 gene C. Anvelopa este un dublu nveli lipidic i 2 glicoproteine de suprafa ce pot suferi variaii genetice D. Hemaglutinina prezint 15 tipuri antigenice, n timp ce neuraminidaza prezint 9 tipuri antigenice E. Clasificarea virusurilor gripale n tipul 1, 2, 3 are la baz variaia antigenului nuceloproteinic 71. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Orthomyxovirusuri:

46

A. B. C. D. E.

Transmiterea se face prin picaturi Pflugge prin strnut, tuse Tipul C nu este stabil din punct de vedere antigenic Simptomele sistemice sunt reprezentate de febr i mialgii Virusul persist n secreiile respiratorii 2-5 zile n cazurile complicate Uneori se poate produce extinderea infeciei n interstiiul pulmonar

72..Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul urlian: A. Virusul urlian produce parotidita epidemic B. Transmiterea se face pe cale respiratorie C. Rspndirea este global, incidena este crescut vara D. Virusul este constituit dintr-un genom ADN monocatenar i capsid E. Virusul prezint un singur serotip 73.Care sunt rspunsurile corecte referitoare la virusul urlian? A. Virusul ptrunde n tractul superior, trece n snge,ajunge la glandele parotide, testicul/ovare, pancreas B. Dup trecerea prin boal apare imunitatea durabil (pe via) C. Incubaia este de 7-14 zile D. n faza de stare apare hipertrofia dureroas a glandelor parotide E. Boala are o evoluie sever in majoritatea cazurilor 74.Alegei afirmaiile corecte referitoare la infecia cu virus urlian: A. Diagnosticul n parotida epidemic este de obicei clinic B. Produsele patologice recoltate pentru diagnostic sunt saliva i uneori urin cu detecia acizilor nucleici virali C. Virusul nu poate fi izolat prin cultivare n culturi celulare din saliv, LCR D. Apare hipertrofie dureroas a glandelor parotide E. Poate apare orhita ca i complicaie la bieii trecui de vrsta pubertii 75. Familia Paramyxoviridae cuprinde 3 genuri: A. Paramyxovirus B. Pneumovirus C. Morbillivirus D. Enterovirusuri E. Rhinovirusuri 76. Care sunt rspunsurile corecte referitoare la structura virusului rujeolic? A. Este format dintr-un genom ARN monocatenar cu diametru 150-300 nanometri B. Este format dintr-un genom ADN monocatenar cu diametru 150-300 nanometri C. Este format dintr-un genom ARN monocatenar cu diametru 20-30 nanometri D. Nucleocapsida este helicoidal i anvelopat E. Este un virus neanvelopat 77. Alegei rspunsurile false referitoare la patogenitatea virusului rujeolic: A. Omul este gazda natural B. Transmiterea se face pe cale fecal-oral

47

C. Bolnavul nu este contagios n perioada prodromal D. Virusul infecteaz celulele de suprafa din tractul respirator superior, intr n snge, ajunge n celulele reticulendoteliale unde se multiplic E. Imunitatea este pe via la cei care au trecut prin boal 78. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul rujeolic: A. Incubaia este de 10-14 zile urmat de perioada prodromal cu febr rinoree, tuse B. n cteva zile se dezvolt erupia pe fa i coboar spre trunchi i membre C. Encefalita poate apare ca o complicaie a bolii cu o mortalitate 10%, sechele 40% D. Incubaia este de 18-21 zile E. Boala nu este grevat de complicaii 79. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul rujeolic A. Prevenirea bolii se face prin vaccinare cu vaccin viu atenuat B. Vaccinul este administrat subcutanat copiilor de 15 luni C. Virusul un poate fi evdieniat direct prin reacia de imunofluorescen D. Virusul nu poate fi cultivat pe culturi celulare E. Vaccinul este inactivat (omort) 80. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul de laborator al virusului rujeolic : A. Diagnosticul n principal se pune pe baze clinice B. Produsele patologice recoltate sunt secreii rinofaringiene sau snge pentru diagnosticul serologic C. Diagnosticul direct se face prin detectarea antigenelor virale utiliznd reacia de imunofluorescen D. Virusul nu poate fi izolat n culturi celulare E. Diagnosticul serologic se bazeaz pe detecia titrului de anticorpi specifici de tip IgM i IgG prin tehnica ELISA

Tematica 3.Adenovirusuri. Rotavirusuri i alte virusuri diareigene Complement simplu 1. Urmtoarele afirmaii referitoare la Adenovirusuri sunt adevrate cu o excepie: A. Aparin familiei Adenoviridae B. Fac parte din genul Mastadenovirus C. Prezint genom ARN dublu catenar D. Prezint capsid cu simetrie icosaedric E. Au fost prima dat izolate n 1953 din esut adenoidian 2. Adenovirusurile nu se caracterizeaz prin: A. Sunt virusuri anvelopate cu diametru 70-90nm B. Adenovirusurile sunt clasificate n 6 subgrupuri (A -F) C. Prezint 49 serotipuri umane

48

D. Sunt stabile la agenii fizici i chimici permind supravieuirea ndelungat n afara corpului E. Tipurile 40, 41 aparin subgrupului F i sunt patogeni enterici 3. Referitor la adenovirusuri putem afirma c: A. Nu pot supravieui timp ndelungat n afara corpului B. Sunt inactivate de eter C. Prezint genom ADN dublu catenar i capsid cu simetrie helicoidal D. Sunt virusuri neanvelopate cu diametru 70-90nm E. Tipurile 40, 41 aparin subgrupului A i sunt patogeni enterici 4. Care din afirmaiile de mai jos despre adenovirusuri este incorect: A. Aproape 50% din infeciile cu adenovirusuri sunt asimptomatice B. Perioada de incubaie este 2-14 zile, gastroenterita 3-10 zile C. Majoritatea infeciilor sunt autolimitate i nu induc formarea de anticorpi specifici de tip D. Produc infecii respiratorii, oculare E. Se pot transmite prin picturi Flugge , pe cale fecal-oral, obiecte 5. Alegei rspunsul greit despre infeciile cu adenovirusuri: A. Produc infecii respiratorii ca rinita, faringita, amigdalita B. Produc infecii oculare de tipul keratoconjuctivitei epidemice C. Printre infeciile genitourinare pe care le produc se numr i cistita hemoragic acut D. Printre infeciile pe care le produc cel mai des se ntlnete artrita E. Printre infeciile genitourinare pe care le produc se numr i orhita 6. Una din afirmaiile de mai jos referitoare la adenovirusuri este incorect: A. Exist 49 de serotipuri umane incluse n subgrupurile notate de la A la F B. Serogrupurile prezint un antigen comun, fixator de complement C. Pot produce epidemii n taberele de recrui, piscine, spitale, ambulatorii D. Infeciile respiratorii produse de adenovirusuri apar cel mai des n lunile de var E. Infeciile intestinale nu au periodicitate de sezon 7. Referitor la epidemiologia adenovirusurilor nu se poate spune c: A. Toate sunt transmise prin contact direct, transmitere fecal-oral B. Epidemiile de conjuctivit nsoite de febr sunt asociate transmiterea prin surse de ap C. Infecii faringoconjuctivale i oculare apar n lunile de var D. Pot aprea sub form sporadic, epidemic sau endemic E. Infecia cu serotipul 7 transmis oral este asociat cu o infecie sever a tractului respirator inferior, n timp ce transmisia prin inhalare produce simptome uoare 8. Afirmaiile despre adenovirusuri de mai jos sunt adevrate cu o excepie: A. Virusul poate fi izolat n culturi celulare din exudatul faringian B. Detecie rapid a serotipurilor 40, 41 se face prin metoda ELISA sau IF C. Pentru prevenire se recomand vaccinare cu vaccin viu administrat subcutanat D. ADN-ul viral poate fi detectat prin reacia de amplificare a materialului genetic PCR

49

E. Nu exist terapie antiviral specific 9. Printre afirmaiile de mai jos referioare la adenovirusuri s-a strecurat o greeal: A. Pentru prevenire infeciilor se recomand clorinarea adecvat a piscinelor B. Pentru prevenire se recomand vaccinarea cu vaccin viu administrat intramuscular C. Pentru prevenirea infeciilor respiratorii produse de adenovirusuri se recomand utilizarea mtii n spitale D. Pentru prevenirea infeciilor oculare produse de adenovirusuri se recomand folosirea flacoanelor unidoza pentru medicamentele oftalmice E. Pentru prevenirea infeciilor oculare produse de adenovirusuri se recomand sterilizarea echpamentului oftalmologic 10. Urmtoarele afirmaii despre adenovirusuri sunt corecte mai puin: A. Adenovirusurile prezint aplicaii n tratamentul cancerului B. Vaccinare se face cu vaccin viu administrat oral C. Vaccinul confer imunitate pentru toate serotipurile D. Printre infeciile gastrointestinale pe care le produce se numr i adenita mezenteric E. Printre infec iile oculare pe care le produce se numr i conjuct ivita acut fo licular 11. Rotavirusurile se caracterizeaz prin: A. Fac parte din familia Reoviridae, genul Rotavirus B. Fac parte din familia Retroviridae, genul Rotavirus C. Fac parte din familia Reoviridae, genul Reovirus D. Fac parte din familia Rhabdoviridae, genul Rotavirus E. Fac parte din familia Reoviridae, genul Rhinovirus 12. Urmtoarele afirmaii referitoare la rotavirusuri sunt adevrate mai puin: A. Aparin familiei Reoviridae B. Aparin genului Rotavirus C. Sunt agenii etiologici ai celei mai frecvente boli diareice:gastroenterita infantil D. Aparin familiei Retroviridae E. Nu aparin genului Rhinovirus 13. Despre rotavirusuri putem face urmtoarele afirmaii, mai puin: A. Prezint un genom ARN dublu catenar B. Prezint un genom ADN dublu catenar C. Sunt virusuri neanvelopate D. Nu sunt inactivate de eter E. Prezint 2 capside concentrice 14. Referitor la rotavirusuri nu putem spune c: A. Produc boala numit gastroenterit acut B. 85% din totalul infeciilor cu Rotavirus apar n rile dezvoltate C. Rotavirusurile prezint antigene comune localizate n structura capsidei interne D. Antigenele pot fi detectate prin IF, CF, ELISA

50

E. Exist 2 subgrupe antigenice majore (antigenele specifice sunt localizate n capsida extern) 15. Urmtoarele proprieti fac referire la rotavirusuri, mai puin A. Prezint 7 grupuri diferite (A-G) B. Cel mai frecvent este grupul A C. Grupurile D, E, F nu sunt patogene pentru om D. Prezint cel puin 15 serotipuri diferite E. Cel mai frecvent este grupul B 16. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la roatavirusuri nu corespunde adevrului? A. Gastroenterita uman este asociat cu grupul A de Rotavirusuri B. n China apar mbolnviri cu grupul B C. Grupurile D, E, F sunt patogene pentru om D. 14 serotipuri G n funcie de diferenele de structur ale proteinei G (GP7) E. Grupul C se gsete n toat lumea 17. Referitor la patogeneza rotavirusur ilor se pot face urmtoarele afirmaii cu excepia: A. Se multiplic n citoplasma enterocitelor i distrug sistemul de transport B. Infecteaz celulele vililor din intestinul subire C. Celulele afectate nu elibereaz n lumenul intestinal cantiti de virus D. Excreia virala dureaz 2-12 zile la pacientii sntoi,dar dureaz mai mult la cei denutrii E. Funcia normala revine n 3-8 sptmni 18. Urmtoarele afirmaii referitoare la patogeneza rotavirusurilor sunt corecte, mai puin: A. Celulele afectate elibereaz n lumenul intestinal mari cantiti de virus ce se excreta n materiile fecale B. Mecanismul diareei const n afectarea absorb iei de Na i glucoza (celulele de la nivelul vililor sunt nlocuite de celule criptice imature ce nu pot realiza absorb ia) C. Infecteaz celulele vililor din intestinul gros D. Excreia viral dureaz 2-12 zile la pacient ii sntoi,dar dureaz mai mult la cei denutrii E. Se multiplic n citoplasma enterocitelor i distrug sistemul de transport 19. Alegei din rspunsurile despre rotavirusuri de mai jos pe cel greit: A. Sunt stabile n mediu, rezist cteva luni i relativ rezistente la splarea minilor B. Instabili la pH peste 2 C. Sunt sensibile la ageni 95% ethanol, formalin i Lysol D. Nu sunt sensibile la aciunea compuilor cu iod E. Pentru stabilizarea Reovirusurilor se folosete MgCl2 20. Despre rotavirusuri nu se poate spune c: A. Reprezint cauza numrul 1 a gastroenteritei la copiii mici B. Infeciile nosocomiale sunt rare C. Transmitere se face pe cale fecal-oral

51

D. Infeciile predomin iarna E. Pn la 6 ani, 60-90% dintre copii au ant icorpi mpotriva unuia sau mai multor tipuri 21. Rotavirusurile nu prezint urmtoarea proprietate: A. Infecia nu se poate produce n prezena anticorpilor B. Rol important n aprare l au factorii locali imuni, IgA secretorii i interferonul C. Infeciile sunt asimptomat ice la nou nscui pn la 6 luni datorit proteciei ant icorpilor transplacentari D. Infeciile nosocomiale sunt frecvente E. Ant icorpii ant i-Rotavirus sunt detectai n laptele matern pn la 9 luni postpartum 22. Urmtoarele afirmaii despre rotavirusuri sunt false cu o excepie: A. Rol important n aprare l au IgG secretorii B. Infeciile neonatale previn reinfecia C. Infeciile neonatale pot proteja mpotriva dezvoltrii unei boli severe la reinfecie D. Nu se pot transmite prin surs de ap E. Anticorpii anti-Rotavirus nu sunt detectai n laptele matern 23. Referitor la infeciile cu rotavirus nu se poate spune c: A. Printre simptome se numr i diaree, febr, dureri abdominale, vrsturi B. Infecia cu Rotavirusuri este cauza major a bo lii diareice la sugari, la copii i la adul i C. Exist i cazuri asimptomatice cu seroconversie D. La nou nscui i la copiii mici cu pierderi grave de fluide i electroli i infecia poate fi fatal n absena tratamentului de reechilibrare hidroelectrolit ic E. Cazurile moderate ca severitate: simptome 3-8 zile cu vindecare complet 24. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la rotavirusuri nu corespunde adevrului? A. Detecia virusului n materiile fecale la debutul bolii se poate face prin imunodifuzie B. Evidenierea creterii titrului de anticorpi anti Rotavirus se face prin CFR, ELISA C. Tratamentul este simptomatic prin corectarea pierderii de ap i electrolii ce duce la deshidratare, acidoz, oc, moarte D. Pentru prevenire se recomand tratarea apelor reziduale, msuri ig ienico-sanitare E. Infeciile cu rotavirusuri nu pot fi prevenite prin vaccinare 25. Printre virusurile care mai pot produce diaree nu se numr i: A. Virusul Norwalk B. Astrovirusuri C. Adenovirusuri D. Rotavirusuri E. Virusul rabic 26. Alegei rspunsul corect : A. Adenovirusurile sunt mprite n 7 grupuri diferite (A-G) B. Rotavirusurile sunt mprite n 6 subgrupuri (A-F) C. Rotavirusurile prezint genom ADN dublu catenar D. Adenovirusurile prezint genom ARN dublu catenar

52

E. Adenovirusurile prezint capsid cu simetrie icosaedric 27. Alegei rspunsul greit A. Rotavirusurile prezint antigene comune localizate n structura capsidei interne B. Adenovirusurile sunt virusuri neanvelopate C. Rotavirusurile prezint aplicaii n domeniul cancerului D. Aproape 50% din infec iile cu adenovirusuri sunt asimptomat ice E. Rotavirusurile aparin familiei Reoviridae 28. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu o excepie: A. Serogrupurile D,E,F ale rotavirusurilor sunt patogene pentru om B. Pentru prevenirea infeciilor cu adenovirusuri se recomand vaccinarea cu un vaccin viu administrat oral C. Rotavirusurile infecteaz celulele vililor din intestinul subire D. Adenovirusurile sunt clasificate n 6 subgrupuri (A -F) E. Transmiterea rotavirusurilor se face pe cale fecal-oral 29. Printre afirmaiile de mai jos s-a strecurat o eroare: A. Infecia cu rotavirusuri se poate produce i n prezena anticorpilor B. Reinfecia cu rotavirusuri n prezena anticorpilor circulani reflect prezena multiplelor serotipuri de virus C. Infeciile respiratorii cu adenovirusuri apar n perioada de iarn trzie pn la nceputul verii D. 85% din totalul infeciilor cu Rotavirusuri apar n rile dezvoltate E. Adenovirusurile sunt stabile la agenii fizici i chimici permind supravieuirea ndelungat n afara corpului 30. Adenovirusurile nu pot produce infecii de tipul: A. Infecii gastrointestinale ca nefrita B. Infecii respiratorii ca rinita C. Infecii oculare ca keratoconjuctivita epidemic D. Infecii genitourinare ca cistita hemoragic acut E. Infecii respiratorii ca febra faringoconjuctival 31. Rotavirusurile sunt agenii etio logici ai: A. Hepatitelor virale B. Oreionului C. Bolii diareice D. Rujeolei E. Rabiei 32. Alegei afirmaiile corecte referitoare la rotavirusuri: A. Sunt virusuri cu genom ADN B. Sunt virusuri anvelopate C. Sunt virusuri cu genom ARN D. Sunt virusuri ce au 3 capside concentrice

53

E. Toate rspunsurile sunt adevrate 33. Gastroenterita uman este asociat cu grupul: A. A de rotavirusuri B. B de rotavirusuri C. C de rotavirusuri D. D de rotavirusuri E. E de rotavirusuri 34. Rotavirusul este rezistent la: A. Etanol B. Formalin C. Lysol D. Ph >2 E. Splarea minilor 35. Referitor la patogeneza Rotavirusului putem afirma urmtoarele cu excepia: A. Infecteaz celulele intestinului subire B. Se multiplic n citoplasma eritrocitelor C. Distrug sistemul de transport al eritrocitelor D. Nu se excret n materiile fecale E. Diareea apare ca urmare a afectrii absorbiei de Na i glucoz 36. Clinic, infecia cu rotavirus se caracterizeaz prin: A. Diaree B. Afebrilitate C. Adenopatie generalizat D. Simptomatologie prezent n toate cazurile E. Toate rspunsurile sunt adevrate 37. Diagnosticul de laborator n infeciile cu Rotavirus se pune pe: A. Sonde ADN B. Imunoelectronomicroscopie C. ELISA D. PCR E. Toate rspunsurile sunt corecte 38. Tratamentul infeciilor cu rotavirus se face cu: A. Administrarea antiviralelor B. Administrarea vaccinului strict la 2 zile dup apariia simptomelor clinice C. Reechilibrare hidroelectrolitic D. Administrarea combinat a antiviralelor i antibioticelor E. Toate rspunsurile sunt corecte 39. Alegei afirmaia corect referitoare la Adenovirusuri: A. Sunt anvelopate

54

B. C. D. E.

Genomul este ARN Genomul este ADN Sunt instabile la ageni fizici i chimici Toate rspunsurile sunt corecte

40. Alegei rspunsurile corecte referitoare la adenovirusuri: A. Toate infeciile sunt simptomatice B. Infeciile nu induc formarea anticorpilor specifici C. Perioada de incubaie este lung (1-2 luni) D. Produc infecii respiratorii E. Nu produc niciodat epidemii 41. Alegei afirmaia corect referitoare la transmiterea adenovirusurilor: A. Pe cale fecal-oral B. Prin transfuzii de snge C. Prin instrumentar medical-chirurgical cu excepia celui folosit n oftalmologie D. Prin folosirea acelor de seringi nesterilizate E. Nici un rspuns nu este corect 42. Manifestrile clinice ale infeciilor respiratorii cu adenovirusuri sunt urmtoarele cu excepia: A. Rinita B. Faringita C. Bronita D. Pneumonie E. Tuse cu expectoraie purulent 43. Infeciile genito-urinare produse de adenovirusuri sunt: A. Cistita hemoragic acut B. Insuficien renal acut C. Glomerulonefrita acut D. Glomerulonefrita cronic E. Insuficien renal cronic 44. Infeciile rare produse de adenovirusuri sunt urmtoarele cu o excepie: A. Meningita B. Encefalita C. Miocardita D. Hepatit E. Keratoconjunctivita epidemica 45. Diagnosticul infeciilor cu adenovirusuri se pune cu ajutorul urmtoarelor metode: A. Microscopie electronic B. PCR C. ELISA D. Imunofluorescen

55

E. Toate rspunsurile sunt corecte 46. Genul rotavirusuri face parte din: A. Familia Reovirusuri B. Familia Orthomyxovirusuri C. Familia Picornaviridae D. Familia Paramyxoviridae E. Infecile produse de virusurile hepatice 47. Cea mai frecvent cauza a bolii diareice, a gastroenteritei infantile o reprezint: A. Infecia produse de rotavirusuri B. Infeciei produs de virusurile gripale C. Infecia produs de virusurile poliomielitice D. Infecia produs de virusul rujeolic E. Infecia produs de papilomavirusuri 48. Alegei rspunsul fals referitor la structura rotavirusurilor: A. Prezint ARN dublu catenar segmentat (10-12 segmente) B. Sunt virusuri anvelopate C. Prezint antigene comune localizate n structura capsidei interne D. Exista 2 subgrupe cu serotipuri diferite A-G E. Sunt virusuri neanvelopate (nude) avnd 2 capside concentrice 49. Alegei afirmaia fals re feritoare la rotavirusuri: A. Virusul infecteaz celulele vililor din intestinul subire B. Celulele afectate elibereaz n lumenul intestinal mari cantiti de virus ce se excret n materii fecale C. Infecia nu este ubicuitar D. Infecia se poate produce i n prezena anticorpilor din cauza prezenei mai multor serotipuri E. Infeciile sunt asimptomatice

Complement multiplu Despre adenovirusuri se poate spune c: Aparin familiei Adenoviridae Aparin familiei Hepadnaviridae Aparin genului Mastadenovirus Aparin genului Reovirus Aparin familiei Reoviridae

1. A. B. C. D. E.

2. Adenovirusurile se caracterizeaz prin:

56

A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E.

Au fost prima dat izolate n 1953 din esutul adenoidian Sunt virusuri anvelopate cu diametru de 70-90 nm Sunt virusuri neanvelopate cu diametru de 70-90 nm Prezint genom ADN monocatenar Prezint genom ADN dublu catenar Urmtoarele afirmaii despre adenovirusuri sunt adevrate, mai puin: Prezint capsid cu simetrie icosaedric Prezint capsid cu simetrie helicoidal Aparin familiei Adenoviridae Se mpart n 6 grupuri (A-F) Se mpart n 7 grupuri (A-G)

4. Despre adenovirusuri se poate spune c: A. Cuprind 49 de serotipuri umane B. Tipurile 40, 41 aparin subgrupului D i sunt patogeni enterici C. Sunt stabile la agenii fizici i chimici permind supravieuirea ndelungat n afara corpului D. Tipurile 40,41 aparin subgrupului F i sunt patogeni respiratori E. Tipurile 40,41 aparin subgrupului F i sunt patogeni enterici 5. Referitor la infeciile cu adenovirusuri putem spune c: A. Aproape 50% sunt asimptomatice B. Au o perioad de incubaie de 2-14 zile C. Majoritatea infeciilor nu induc formarea de anticorpi specifici de tip D. Infeciile faringoconjuctivale i oculare apar n perioada de iarn trzie pn la nceputul verii E. Infeciile intestinale nu au periodicitate de sezon 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. Adenovirusurile pot produce infecii precum: Infecii oculare ca febra faringoconjuctival Infecii respiratorii ca bronita Infecii gastrointestinale ca hepatita Infecii genitourinare ca nefrit Infecii respiratorii ca rinita Printre infeciile provocate de adenovirusuri se numr i: Adenita mezenteric-infecie respiratorie Pneumonia-infecie respiratorie Faringita-infecie respiratorie Bronita-infecie respiratorie Rinita-infecie respiratorie

8. Urmtoarele infecii pot fi produse de adenovirusuri: A. Keratoconjuctivita epidemic B. Intususceptie

57

C. Parotidita epidemic D. Hepatita E. Conjuctivita acut folicular 9. A. B. C. D. E. Reprezint infecii care pot fi produse de adenovirusuri urmtoarele: Cistita hemoragic acut Meningita Rash cutanat Toate rspunsurile sunt corecte Nici un rspuns nu e corect

10. Urmtoarele infecii pot fi produse de adenovirusuri cu: A. Orhita B. Nefrita C. Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte D. Nici un rspuns nu e corect E. Rubeola 11. Adenovirusurile se caracterizeaz prin: A. Transmitere prin picturi Flugge, fecal-oral, obiecte B. Infecii faringoconjuctivale i oculare nu au periodicitate de sezon C. Infeciile respiratorii apar n perioada de iarn trzie pn la nceputul verii D. Infeciile cu adenovirusuri pot aprea sub form sporadic, epidemic sau endemic E. Nu se pot transmite prin surse de ap, de exemplu piscine 12. Despre infeciile cu adenovirusuri se poate spune c: A. Detecia rapid a serotipurilor 40,41 se face prin ELISA sau IF B. Pentru prevenire se recomand precauii de contact, splarea minilor C. Pentru prevenire se recomand folosirea flacoanelor unidoza pentru medicamentele oftalmice D. Pentru prevenire se recomand vaccinare cu vaccin viu atenuat, administrat intramuscular E. Pentru prevenire se recomand sterilizarea/ dezinfecia echipamentului oftalmologic 13. Urmtoarele afirmaii referitoare la infeciile cu adenovirusuri sunt corecte: A. Virusul poate fi izolat din exudatul faringian pentru diagnostic B. Infecii faringoconjuctivale i oculare apar n lunile de var C. Pentru prevenire se recomand vaccinare cu vaccin viu, administrat pe cale oral D. Exist terapie antiviral specific E. Pentru prevenire se recomand vaccinare cu vaccin viu, administrat intramuscular 14. Alegei rspunsurile corecte referitoare adenovirusuri: A. Au tropism pentru SNC B. Produc boala numit adenita mezenteric C. Nu pot produce hepatit D. Mai rar pot produce meningit

58

E. Pot produce rash cutanat 15. Urmtoarele afirmaii referitoare la adenovirusuri sunt adevrate cu excepia: A. Se transmit pe cale fecal-oral B. Prima dat au fost izolate din esutul osos C. Sunt stabile la factorii fizici i chimici, dar nu pot supravieui n afara corpului D. Sunt virusuri neanvelopate i prezint genom ADN monocatenar E. Prezint capsid cu simetrie icosaedric cu 252 de capsomere 16. Rotavirusurile se pot caracteriza astfel: A. Fac parte din familia Reoviridae B. Fac parte din familia Retroviridae C. Aparin genului Rotavirus D. Aparin genului Rhinovirus E. Aparin genului Reovirus 17. Urmtoarele afirmaii referitoare la rotavirusuri nu sunt corecte: A. Fac parte din familia Reoviridae, genul Reovirus B. Fac parte din familia Retroviridae, genul Rotavirus C. Fac parte din familia Reoviridae, genul Rotavirus D. Fac parte din familia Reoviridae,genul Rhinovirus E. Fac parte din familia Retroviridae, genul Reovirus 18. Despre rotavirusuri se poate spune c: A. Sunt agenii etiologici ai celei mai frecvente boli diareice: gastroenterita infantil B. Aparin familiei Retroviridae C. Prezint genom ARN monocatenar D. Sunt virusuri neanvelopate(nude) E. Prezint 2 capside concentrice 19. Alegei rspunsurile corecte referitoare la rotavirusuri: A. Prezint genom ADN dublu catenar B. Prezint genom ARN dublu catenar C. Prezint genom ARN monocatenar D. Genomul este segmentat n 10-12 segmente E. Prezint genom ADN monocatenar 20. Rotavirusurile prezint urmtoarele caracteristici: A. Rotavirusurile prezint antigene comune localizate n str uctura capsidei externe B. Sunt mprite n 7 grupe diferite (A-G) C. Antigenele specifice sunt localizate n capsida intern D. Exist 2 subgrupe antigenice majore E. Prezint 3 serotipuri la animale 21. Urmtoarele afirmaii fac referire la rotavirusuri: A. Cel mai frecvent serogrup este A

59

B. C. D. E.

Ant igenele pot fi detectate prin IF, CF, ELISA Prezint 6 serotipuri la om Serogrupurile D, E, F sunt patogene pentru om Cel mai frecvent serogrup este B

22. Despre rotavirusuri nu se poate spune c: A. Prezint 3 serotipuri la om B. Prezint 6 serotipuri la animale C. n China se ntlnete serogrupul B D. Exist cel puin 15 serotipuri diferite E. Exist 14 serotipuri G n funcie de diferenele de structur ale proteinei A 23. Referitor la rotavirusuri sunt adevrate afirmaiile: A. Gastroenterita uman este asociat cu grupul A de Rotavirusuri B. Gastroenterita uman este asociat cu grupul B de Rotavirusuri C. Stabile n mediu, rezist cteva luni i relativ rezistente la splarea minilor D. Stabile la ageni 95% ethanol, formalin i Lysol E. Instabile la pH sub 2 24. Alegei rspunsurile despre rotavirusuri care nu corespund adevrului: A. Sunt sensibile la ageni 95% ethanol, formalin i Lysol B. Instabile n mediu, rezist cteva luni i relativ rezistente la splarea minilor C. Seogrupurile D, E, F nu sunt patogene pentru om D. Stabili la pH sub 2 E. Gastroenterita uman este asociat cu grupul G de Rotavirusuri 25. Urmtoarele afirmaii referitoare la patogeneza rotavirusurilor sunt adevrate, mai puin: A. Se multiplic n citoplasma enterocitelor i nu afecteaz sistemul de transport B. Infecteaz celulele vililor din intestinul gros C. Celulele afectate elibereaz n lumenul intestinal mari cantiti de virus ce se excreta n materiile fecale D. Excreia viral dureaz 2-12 zile la pacient ii sntoi,dar dureaz mai puin la cei denutrii E. Func ia normal revine n 3-8 sptmni 26. Patogeneza rotavirusurile se caracterizeaz prin: A. Infecteaz celulele vililor din intestinul subire B. Se mult iplic n citoplasma enterocitelor i distrug sistemul de transport C. Mecanismul diareei const n afectarea absorbiei de Na i glucoza D. Celulele afectate nu elibereaz n lumenul intestinal mari cantiti de virus ce se excreta n materiile fecale E. Excreia viral dureaz mai puin la cei denutrii 27. Referitor la epidemiologia rotavirusurilor nu putem spune c: A. Predomin iarna

60

B. C. D. E.

Se transmit pe cale fecal-oral Infeciile nosocomiale sunt rare Infecia nu se poate produce n prezena anticorpilor Rol important n aprare l au factorii locali imuni

28. Afirmaiile de mai jos referitoare la epidemiologia rotavirusurilor sunt false mai puin: A. Infeciile nosocomiale sunt frecvente B. Rol important n aprare l au IgG secretorii C. Rol important n aprare l are interferonul D. Se transmit pe cale respiratorie E. Rotavirusurile reprezint cauza numrul 1 a gastroenteritei copiilor mici 29. Care din afirmaiile de mai jos se refer la imunitatea rotavirusurilor: A. Infecia se poate produce i n prezena anticorpilor B. Reinfec ia n prezena anticorpilor circulan i reflect prezena mult iplelor serotipuri de virus C. Infeciile neonatale previn reinfecia D. Factorii locali imuni nu au rol important n aprare E. Anticorpii anti-Rotavirus sunt detectai n laptele matern pn la 9 luni postpartum 30. Urmtoarele afirmaii nu se refer la infecia cu rotavirusuri: A. Infeciile neonatale nu previn reinfecia i nu pot proteja mpotriva dezvoltrii unei boli severe la reinfecie B. Infeciile la nou nscui sunt asimptomatice pn la 6 luni datorit proteciei Ac transplacentari C. IgA secretorii nu au rol important n aprare D. Infecia se poate produce i n prezena anticorpilor E. Anticorpii anti-Rotavirus nu sunt detectai n laptele matern 31. Despre rotavirusuri se poate spune c: A. Infecia cu rotavirusuri este cauza major a bolii diareice la sugari i la copii B. Infecia cu rotavirusuri este cauza major a bolii diareice la aduli C. Perioada de incubaie este de 1-4 zile D. Printre simptome se numr i diaree,dureri abdominale E. Deshidratarea nu poate aprea n urma infectrii cu rotavirusuri 32. Referitor la infecia cu rotavirusuri se pot afirma urmtoarele: A. Simptomatologia include diaree, febr, dureri abdominale, vrsturi, deshidratare B. n cazurile moderate ca severitate simptomele apar timp 3-8 zile cu vindecare complet C. Exist i cazuri asimptomatice cu seroconversie D. Adulii pot fi infectai, prezint simptomatologie i virusul poate fi identificat n materiile fecale E. La nou nscui i copiii mici cu pierderi grave de fluide i electrolii infecia poate fi fatal n prezena tratamentului de reechilibrare hidroelectrolitic

61

33 Urmtoarele afirmaii nu se refer la infeciile cu rotavirusuri, mai puin: A. La aduli se pot nregistra uneori cazuri severe de exemplu n departamentul de geriatrie B. Infecia cu rotavirusuri nu este cauza major a bolii diareice la aduli C. Absena tratamentului de reechilibrare hidroelectrolitic nu este fatal la copiii mici n cazurile grave D. Virusul e rareori evideniat n materiile fecale la aduli E. Nu exist cazuri asimptomatice cu seroconversie 34 Despre diagnosticul infeciilor cu rotavirus se poate spune c: A. Detecia virusului n materiile fecale la debutul bolii se poate face prin imunodifuzie B. Detecia virusului n materiile fecale la debutul bolii se poate face prin imuno microscopie electronic C. Detecia virusului n materiile fecale la debutul bolii nu se poate face prin ELISA D. Detecia virusului n mat eriile fecale la debutul bolii nu se poate face prin Hibridizare Dot E. Evidenierea creterii titrului de anticorpi se poate face prin CFR, ELISA 35 Alegei rspunsurile corecte referitoare la infeciile cu rotavirusuri: A. Tratamentul este simptomatic prin corectarea pierderii de ap i electrolii ce duce la deshidratare, acidoz, oc, moarte B. Se recomand i tratament cu antivirale specifice C. n rile dezvoltate mortalitatea a sczut foarte mult prin folosirea de rutin a terapiei de reechilibrare hidroelectrolitic D. n rile dezvoltate mortalitatea a crescut foarte mult prin folosirea de rutin a terapiei de reechilibrare hidroelectrolitic E. Pentru control se recomand tratarea apelor reziduale 36 Urmtoarele afirmaii referitoare la infeciile cu roatavirusuri sunt adevrate cu excepia: A. Msurile igienico- sanitare nu au efect n prevenirea infeciilor cu rotavirusuri B. Nu exist vaccinuri anti-Rotavirusuri C. Tratamentul este simptomatic prin corectarea pierderii de ap i electrolii ce duce la deshidratare, acidoz, oc, moarte D. Tratarea apelor reziduale este o metod de prevenire a infeciilor cu rotavirusuri E. Exist vaccinuri anti-Rotavirusuri 37 Despre virusul Norwalk putem spune c: A. Patogen important n gastroenterita epidemic B. Este de obicei asociat cu epidemii hidrice sau alimentare i gastroenterit asociat cu consumul de crustacee C. Nu produce boala diareic D. Exist cel puin 4 serotipuri de virusuri Norwalk-like E. Face parte din familia Caliciviridae 38 Gastroenterita viral se caracterizeaz prin:

62

A. B. C. D. E. 39 A. B. C. D. E. 40 A. B. C. D. E.

Absena patogenilor bacterieni Gastroenterita cu debut rapid i vindecare rapid, semne sistemice moderate Vindecare cu sechele Model epidemiologic de boal contagioas cu rspndire rapid Anticorpi pe termen scurt mpotriva reinfeciei cu acelai agent Gastroenterita viral nu se caracterizeaz prin: Anticorpi anti-Rotavirus se dezvolt n copilrie, ac anti-Norwalk apar mai trziu Peste 50% dintre aduli au anticorpi anti-Norwalk Tratament este simptomat ic Prezena patogenilor bacterieni Rareori necesit spitalizare Despre virusurile care pot produce boala diareic se poate spune c: Pot fi Calicivirusuri Pot fi Astrovirusuri Pot fi Rotavirusuri Pot fi Adenovirusuri Pot fi Herpes virusuri

41 Despre virusurile care pot produce boala diareic nu se poate spune c: A. Calicivirusurile cuprind cteva serotipuri ce pot produce gastroenterita la copii n special Asia SE, Japonia, UK B. Astrovirusurile produc boala diareic C. Virusul Norwalk este un astrovirus D. Serotipurile 40,41 ale adenovirusurilor nu produc boala diareic E. Virusul Norwalk este un rotavirus 42 A. B. C. D. E. 43 A. B. C. D. E. 44 A. B. C. Alegei rspunsurile corecte: Adenovirusurile fac parte din familia Adenoviridae Adenovirusurile fac parte din familia Reoviridae Rotavirusurile fac parte din familia Adenoviridae Adenovirusurile fac parte din genul Rotavirus Rotavirusurile fac parte din familia Reoviridae Alegei rspunsurile incorecte: Rotavirusurile aparin familiei Reoviridae, genul Reovirus Adenovirusurile aparin familiei Adenoviridae, genul Mastadenovirus Adenovirusurile aparin familiei Retroviridae, genul Mastadenovirus Rotavirusurile aparin familiei Reoviridae, genul Rotavirus Rotavirusurile aparin familiei Retroviridae, genul Rotavirus Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: Adenovirusurile sunt clasificate n 6 subgrupuri (A -F) Adenovirusurile sunt clasificate n 7 subgrupuri (A -G) Rotavirusurile sunt clasificate n 6 subgrupuri (A -F)

63

D. Rotavirusurile sunt clasificate n 7 subgrupuri (A -G) E. Rotavirusurile au fost prima dat izolate din esut adenoidian 45 A. B. C. D. E. 46 A. B. C. D. E. 47 A. B. C. D. E. 48 A. B. C. D. E. 49 A. B. C. D. E. 50 A. B. C. D. E. Care din afirmaiile de mai jos sunt co recte? Att rotavirusurile ct i adenovirusurile sunt virusuri anvelopate Att rotavirusurile ct i adenovirusurile sunt virusuri neanvelopate Att rotavirusurile ct i adenovirusurile sunt virusuri ADN Att rotavirusurile ct i adenovirusurile sunt virusuri ARN Att rotavirusurile ct i adenovirusurile produc gastroenterita la copii Care din afirmaiile de mai jos sunt incorecte? Rotavirusurile prezint 2 capside concentrice Adenovirusurile prezint 2 capside concentrice Rotavirusurile prezint capsid icosaedric cu 252 capsomere Adenovirusurile prezint capsid icosaedric cu 252 capsomere Rotavirusurile prezint un genom ARN monocatenar Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: Gastroenterita uman este asociat cu grupul G de Rotavirusur i Adenovirusurile tip 40, 41 aparin subgrupului A i sunt patogeni enterici Att rotavirusurile ct i adenovirusurile nu pot suprevieui n afara corpului Att rotavirusurile ct i adenovirusurile pot suprevieui n afara corpului Cel mai frecvent serogrup de rotavirusuri este A Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia: Att rotavirusurile ct i adenovirusurile prezint aplicaii n tratamentul cancerului Att rotavirusurile ct i adenovirusurile nu prezint terapie antiviral specific Doar rotavirusurile prezint aplicaii n tratamentul cancerului Doar adenovirusurile prezint aplicaii n tratamentul cancerului Att rotavirusurile ct i adenovirusurile produc gastroenterit Afirmaiile de mai jos nu sunt adevrate, mai puin: Att rotavirusurile ct i adenovirusurile se pot transmite pe cale fecal oral Att rotavirusurile ct i adenovirusurile prezint vaccin Att rotavirusurile ct i adenovirusurile au fost izolate din esut adenoidian Vaccinul anti Adenovirusuri este un vaccin viu,administrat oral Att rotavirusurile ct i adenovirusurile pot fi ntlnite iarna Afirmaiile de mai jos nu sunt false, mai puin: Att rotavirusurile ct i adenovirusurile nu prezint vaccin Infeciile cu rotavirusuri pot aprea i n prezena anticorpilor Att rotavirusurile ct i adenovirusurile prezint genom ARN Adenovirusurile pot produce infecii respiratorii de tipul adenit mezenteric Adenovirusurile pot produce infecii oculare de tipul conjuctivit acut folicular

51. Rotavirusul este agentul etiologic al:

64

A. Bolii diareice B. Hepatitei virale C. Gastroenteritei infantile D. Mononucleozei infecioase E. Limfomului Burkitt 52. Structura rotavirusului cuprinde: A. Genom ADN B. Anvelop C. 2 capside concentrice D. Genom dublucatenar ARN E. Antigene de capsida 53. Antigenele capsidare ale rotavirusurilor pot fi detectate prin: A. IF B. CF C. ELISA D. Culturi celulare E. Hemadsorbie 54. Rotavirusul are urmtoarele proprieti: A. Este instabil n mediu B. Rezist la splarea minilor C. Rezist la etanol 95% D. Nu rezist la pH <2 E. Rezist la formalin 55. Referitor la patogeneza rotavirusului putem afirma: A. Infecteaz hepatocitele B. Infecteaz celulele intestinului subire C. Distrug sistemul de transport al eritrocitelor D. Nu se multiplic n eritrocite E. Virusul se excreta n materiile fecale 56. Alegei rspunsurile adevrate referit oare la rotavirusuri: A. Excreia viral dureaz cteva ore B. Diareea se produce prin afectarea absorbiei Na C. Diareea se produce prin afectarea absorbiei glucozei D. Funcia normal revine n 3-8 sptmni E. Excreia virusului se realizeaza n 2-12 zile 57. Infeciile cu rotavirus: A. Se produc mai frecvent iarna B. Transmiterea este fecal oral C. Infecia nu se produce n prezena anticorpilor D. 90% din copiii de 6 ani au anticorpi anti rotavirus

65

E. Transmiterea este parenterala, infeciile nosocomiale sunt foarte frecvente 58. Clinic infecia cu rotavirus se manifest prin: A. Perioada de incubaie lung(1-2 luni) B. Diaree C. Febr D. Deshidratare E. Anemie sever 59. Infecia cu rotavirus: A. Produce febr B. Produce boala diareica acut C. Este asimtomatica n unele cazuri D. Infecteaz doar copiii E. Produce adenopatie generalizat 60. Diagnosticul de laborator al infeciei cu Rotavirus se face prin: A. Detectarea antigenelor virale prin imunofluorescen B. Detectarea genomului prin PCR C. Culturi celulare D. Detectarea anticorpilor n scaun prin reacia de fixare a complement ului E. Detectarea anticorpilor pin metoda ELISA 61. Tratamentul infeciei cu rotavirus se face cu: A. Antivirale B. Imunoglobuline specifice administrate la scurt timp de la infecie C. Reechilibrare hidroelectrolitic D. Tratament simptomatic E. Administrarea antibioticelor 62. Profilaxia infeciei cu rotavirus const n: A. Administrare de vaccin B. Tratarea apelor reziduale C. Msuri igenico-sanitare D. Nu exist profilaxie prin vaccinare E. Izolarea bolnavilor 63. Alegei afirmaiile corecte referitoare la adenovirusuri: A. Au genom ADN B. Sunt anvelopate C. Capsida este icosaedrica D. Anvelopa conine 2 antigene majore (H i N) E. Genomul este ARN dublu catenar 64. Alegei afirmaiile corecte referitoare la adenovirusuri: A. Sunt rezistente la factori fizici

66

B. Sunt rezistente la factori chimici C. Nu supravieuiesc n afar corpului D. Se clasifica n 6 subgrupuri E. Cele din subgrupul F sunt enteropatogeni 65. Infeciile cu adenovirusuri cuprind: A. Infecii autolimitate B. Numai infecii simptomatice C. Perioada de incubaie scurt (1-2 zile) D. Infeciile nu produc anticorpi specifici de tip E. Perioada de incubaie lung (6 luni) 66. Infeciile respiratorii cu adenovirus se caracterizeaz prin: A. Rinit B. Faringit C. Traheobronit D. Afebrilitate E. Sput purulent 67. Infeciile oculare cu adenovirusuri cuprind: A. Keratoconjunctivita epidemic B. Conjuctivita acut folicular C. Paralizia nervilor oculomotori D. Dezlipire de retin E. Blefarita 68. Infeciile genito-urinare cu adenovirusuri cuprind: A. Cistita hemoragica acut B. Prostatita C. Orhita D. Vulvo-vaginit E. Insuficien renal 69. Infeciile digestive cu adenovirusuri cuprind: A. Gastroenterita B. Hepatit C. Apendicit D. Adenita mezenteric E. Ocluzie intestinal 70. Infeciile rare produse de adenovirusuri sunt: A. Orhita B. Cistita hemoragica C. Encefalita D. Miocardita E. Artrit

67

71. Adenovirusurile se transmit prin: A. Picturi Flugge B. Prin transfuzii de snge C. Prin instrumentar oftalmologic insuficient sterilizat D. Pe cale fecal oral E. Prin obiecte contaminate 72. Diagnosticul adenovirusurilor se pune prin: A. Izolare din exudatul faringian B. Detecia anticorpilor prin metoda ELISA C. Microscopie electronic D. PCR E. Hemadsorbie 73. Tratamentul infeciilor cu adenovirusuri se face cu: A. Tratament simptomatic B. Tratamentul complicaiilor C. Profilactic:splarea pe mini D. Administrarea de antivirale E. Administrarea de vaccin 74. Alegei afirmaiile corecte referitoare la rotavirusuri: A. Genul rotavirusuri face parte din familia reovirusuri B. Sunt cea mai frecvent cauz a gastroenteritei infantile C. n rile n curs de dezvoltare se estimeaz c aproximativ 4-6 milioane copii vrst prescolar/an mor din cauza bolii diareice cu 1,4 miliarde cazuri de mbolnvire D. Genomul este alctuit din ADN E. Sunt virusuri anvelopate avnd 3 capside concentrice 75. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la rotavirusuri: A. Rotavirusurile prezint antigene comune localizate n structura capsidei interne B. Infecteaz celulele din intestinul subire, se multiplic n citoplasma enterocitelor i distrug sistemul de transport de la nivel intestinal C. Celulele afectate elibereaz n lumenul intestinal mari cantiti de virus ce se excret n materiile fecale D. Infecia nu se poate produce n prezana anticorpilor E. Infeciile sugarilor sub 6 luni sunt simptomatice 76. Detecia rotavirusurilor n materiile fecale se face prin: A. Imuno-microscopie electronic B. Imunodifuzie C. ELISA D. Hibridizare Dot E. Dozarea proteinei C reactive

68

Tematica 4. Virusul rabic. Herpes virusuri ( HSV1, HSV2, Virusul varicelo-zosterian, virusul Epstein Barr, Citomegalovirusul). Papilomavirusuri Complement simplu 1. Urmtoarele afirmaii referitoare la Virusul rabic sunt adevrate cu excepia: A. Virusul rabic face parte din Familia Rhabdoviridae B. Anvelopa este alcatuit din glicoproteine i proteine matrice M C. Genomul este de tip ADN dublu spiralat D. Rabia este o boal neuroinvaziv viral E. Virionul are form de glon 2. Manifestrile clinice la Virusul rabic sunt: A. Perioada de incubaie depinde depinde de distana fa de SNC (2 - 6 sptmni) B. Debutul bolii prezint salivaie, transpiraii, lcrimare prin hipersensibilitatea simpaticului C. Perioada de stare cuprinde : cefalee, febr, iritabilitate, agitaie, anxietate D. n perioada de stare apar halucinaii, crize convulsive declanate de cele mai mici excitaii exterioare ( zgomot, lumin brusc) E. Contracturi musculare spastice ale muchilor faringieni nu determin deglutiie dureroas 3. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusul rabic sunt false cu excepia: A. Odat instalat stadiul clinic manifest, evoluia nu este rapid spre exitus B. Multiplicarea viral nu are loc i n glandele salivare C. Ca tratament 1 doz de imunoglobuline HIGR ( human rabies immunoglobulin) : imunizare activ i 5 doze de vaccin antirabic pe parcursul a 28 zile: imunizare pasiv D. Exist un singur vacin pentru om: din esut nervos E. Pe plan global s-au estimat 55.000 decese la oameni prin rabie 4. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. O dat ce a ajuns la nivelul SNC i apare simptomatologia, infecia netratat este fatal n cteva ore B. Rabia apare prin ptrunderea virusului printr-o plag mucat C. Riscul infeciei legat de severitatea mucturii D. Inocularea virusului, replicare la poarta de intrare, pe calea axonilor nervilor senzitivi ajunge la mduva spinrii E. Inocularea virusului, replicare la poarta de intrare, pe calea axonilor nervilor senzitivi ajunge la creier 5. Selectai afirmaia fals: A. Vaccinurile liofilizate (freeze dried) sunt inactivate i conin urme de neomicin B. Vaccinurile liofilizate sunt pstrate la 2-8 Celsius i se administreaz ntr-o or de la reconstituire. C. Serul cu anticorpi antirabici (Rabies-specific immunoglobulin HRIG)este derivat din

69

plasma donatorilor umani imunizai pentru imunizarea activ D. Vaccinul din esut nervos produce mai multe reacii consecutive vaccinrii i este mai puin eficient dar i mai ieftin dect cel obinut n culturi celulare E. WHO recomand nlocuirea vaccinului obinut din esut nervos cu vaccinul mai sigur i mai eficient dezvoltat prin culturi celulare 6. Primoinfecia herpetic are o perioad de incubaie de: A. 2-3 sptmni B. 4-7 sptmni C. 4-7 zile D. 3-12 zile E. 2-6 sptmni 7. Urmtoarele afirmaii referitoare la Genul Herpex simplex sunt adevrate cu excepia: A. Herpesul genital primar cauzat cel mai frecvent de HSV2. B. Primoinfecia poate fi: gingivostomatit C. Primoinfecia poate fi:faringit D. Debutul este cu hipertermie, rash cutanat urmat de apariia de vezicule ce se transform n pustule i cruste foarte pruriginoase E. Multe forme sunt inaparente clinic 8. Diagnostic de laborator, produse patologice n HSV1, HSV2 sunt urmtoarele cu excepia: A. Lichid vezicular B. Raclaj C. LCR D. Snge E. Lichid amniotic 9. Herpes simplex: A. Sunt virusuri specifice pentru limfocit ele B i T i produc infecii latente ale esutul limfoid B. Se caracterizeaz prin efectul de hipertofiere a celulelor infectate i meninerea ntr -o stare de laten n leucocitele circulante, rinichi, glande exocrine i alte esuturi C. Formele clinice nu pot debuta cu subfebrilitate i erupii tegumentare cu vezicule dezvoltate pe o zon eritematoas. D. Recidivele apar la 60% din pacienii cu primoinfecie, favorizat fiind de factori ce produc o depresie a imunitii celulare. E. Alte localizri: keratoconjunctivita, encefalita herpetic, meningita herpetic, herpesul generalizat la imunodeprimai. 10. Referitor la HSV2 este corect: A. Rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ganglionii sacrali. B. Virusul rmne integrat n genom n stare latent n neur onii din ganglionii trigeminali. C. Nici o variant nu este corect D. Infecia latent poate fi asociat cu limfomul Burkitt

70

E. Dup infecia primar nu rmne n stare de laten n organism 11. Alegei afirmaia adevrat HSV2: A. ARN spiralat, structur icosaedric B. La copii herpesul oral e cauzat ndeosebi de HSV2 C. Boala nu evolueaz ca herpes recidivant,ci doar ca primoinfecie herpetic D. Virusul rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ganglionii trigeminali. E. Se face screeningul femeilor gravide pent ru detecia sa 12. Afirmia fals n legtura cu replicarea virusului herpetic este: A. Virusul se ataeaz de celula gazd i penetreaz n celul prin fuziunea anvelopei virale cu membrana celular B. La nivelul membranei nucleare a celulei gazd se sintetizeaz anvelopa C. Ptruns n citoplasm virionul se decapsideaz D. Genomul viral migreaz n citoplasm unde are loc ciclul replicativ E. Capsida este distrus la nivelul citoplasmei celulare 13. Familia Beta Herpesvirinae cuprinde: A. Genul Varicellovirus B. Genul Citomegalovirus C. Genul Lymphocryptovirus D. Virusul herpetic uman tip 8 E. Virusul herpetic uman 3 14. Manifestri clinice ale Virusul Varicelo-Zosterian sunt urmtoarele cu excepia: A. Infecia primar este varicela sau vrsatul de vnt. B. Varicela afecteaz copiii, calea de transmitere fiind cea aerian. C. Sunt virusuri specifice pentru limfocitele B i T i produc infecii latente ale esutul limfoid. D. Leziunile apar n valuri astfel nct n perioada de stare pacientul prezint leziuni de vrste diferite E. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi senzitivi 15. Alegei afirmaia falsa n legtur cu virusul Varicelo -Zosterian: A. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de lichid vezicular B. Virusul poate fi evideniat din leziune prin tehnica PCR. C. Virusul se poate cultiva pe culturi de fibroblaste pe care se constat apariia efectului citopatic (balonizri celulare) D. Diagnostic serologic cu detecia anticorpilor specifici prin tehnica ELISA (seroconversia) E. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de snge pentru diagnosticul serologic 16. Alegei varianta corect referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV) : A. Reactivarea produce zona zoster B. Apar dureri i erupie vezicular n zona dermatomerelor corespunztoare

71

C. Posibilitatea persistenei unui sindrom dureros cronic mai multe sptmni (nevrit postherpetica) D. Pentru prevenire exist posibilitatea vaccinrii E. Toate variantele de mai sus sunt adevrate 17. Pentru prevenirea infeciei cu virusul varicelo -zosterian VZV exist posibilitatea vaccinrii. Alegei variant adevrat: A. Vaccin antivaricel Varivax aprobat la pacienii sub 12 luni B. Measles-mumps-rubella-varicella MMRV vaccin (ProQuad)12 luni- 12 ani C. Herpes zoster vaccine (Zostavax) sub 60ani D. Human diploid cell vaccine (HDCV), United Kingdom E. Vaccin Nobivac 18. Urmtoarele afirmaii referitoare la Acyclovir sunt false cu excepia: A. Are activitate inhibitorie numai n vivo mpotriva virusurilor herpetice umane B. Are activitate inhibitorie numai n vitro mpotriva virusurilor herpetice umane C. Nu include virusul herpes simplex(hsv) tip 1 si 2 D. Include Epstein Barr (EBV) i Citomegalic (CMV ). E. Nu include virusul varicelo-zosterian (VZV) 19. Virusul Epstein Barr : A. Produce febra glandular B. Incubaia este de 2-3 sptmni C. Boala evolueaz spre vindecare n 4-7 sptmni D. Proporia de aduli cu anticorpi anti-EBV este cuprins ntre 50-80%. E. Nu se transmite prin saliv 20. Alegei enunul corect referitor la virusul citomegalic: A. Infeciile la adult nu sunt frecvente, asimptomatice B. La nou-nscut i sugar nu po ate evolua fatal C. La copil poate mima o mononucleoz infecioas cu febr, adenopatii, hepatosplenomegalie, modificarea tabloului sangvin. D. Exist vaccin, n afar de profilaxie nespecific, reguli igien E. Cultivarea se poate face pe culturi de fibroblaste, apare efectul citop atic n focare (1-2 incluzii nucleare nconjurate de un halou neclar n ochi de bufni la 2 zile dup inoculare). 21. Virusul citomegalic: A. Celulele infectate se hipertrofiaz i prezint incluzii intranucleare nconjurate de un halou neclar, putnd deveni multinucleate. B. Proporia de aduli cu anticorpi anti-CMV este cuprins ntre 20-60%. C. Nu se poate transmite prin: secreii genitale sau urin D. Infecia CMV congenital produce: hipoacuzie pn la surditate, erupie tegumentar rash i afectarea retinei fr hepatosplenomegalie E. n general infecia este asimptomatic, uneori apar manifestrile clinice.

72

22. Urmtoarele afirmaii referitoare la infecia cu CMV congenital sunt adevrate cu excepia: A. Hipoacuzie pn la surditate B. Macrocefalii C. Erupie tegumentar-rash D. Afectarea retinei E. Hepatosplenomegalie 23. Diagnosticul hematologic n EBV prezint: A. Leucocitoz peste 20.000 leucocite/mm3 B. Limfocitoz i monocitopenie C. Pe frotiul de snge periferic nu se evideniaz limfocitele atipice D. Pe frotiul de snge periferic se evideniaz limfocitele mici cu nuclei neregulai E. Leucocitoz pn la 20.000 leucocite/mm3 24. Urmtoarele afirmaii n legtur cu cele 2 clase de gene n care exprimarea alterat duce la pierderea controlului multiplicrii sunt false cu excepia : A. Gene care stimuleaz creterea i produc cancerul cnd sunt hiperactive;mutaiile n aceste gene vor fi recesive. B. Gene care nu stimuleaz creterea i produc cancerul cnd sunt hiperactive;mutaiile n aceste gene vor fi dominante C. Gene care inhib creterea celular i care produc cancer prin inhibarea lor;mutaiile n aceste gene se numesc dominante D. Gene care inhib creterea celular i care produc cancer prin inhibarea lor;mutaiile n aceste gene se numesc recesive. E. Virusurile implicate n cancer: pot fie s nu transmit o copie a acestor gene supresoare, fie s nu altereze exprimarea a unei copii celulare a uneia dintre aceste gene. 25. Referitor la papilomavirusurile este corect: A. Verucile tegumentare sunt mai frecvente la copii i aduli tineri B. Au genomul molecul de ARN circular C. Majoritatea condiloamelor nu sunt benigne i se malignizeaz D. Testul HPV DNA este un test de detecie a cancerului E. Exist specii de HPV la animale, acestea sunt o surs important de infecie la om 26. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia (HPV): A. Vaccin tetravalent recombinat care conine proteine HPV, induce un rspuns imun puternic mpotriva virusurilor papiloma tip 6, 11, 16 i 18. B. Exist 13 tipuri de HPV transmise sexual cu risc crescut pentru producerea de infecii persistene i de cancer C. Cancerul de col uterin este cauz major de mortalitate la femei i a doua cauz n lume de cancer la femei D. Carcinomul de col uterin, de penis, anal i leziunile preneoplazice sunt asociate cu HPV 6 i HPV 11 E. Cancer scuamos laringe, esofag, plmn HPV produc 16% din totalul cancerelor la femei n lume i 10% din totalul cancerelor

73

27. Alegei varianta fals : A. Cancerele vulvare, peniene, cervicale sunt asociate cu tipurile 16 i 18 (dar i cu alte tipuri) dar cele mai frecvente HPV care produc condiloame genitale sunt tipurile 6 i 11. B. Tipurile 16 i 18 induc transformarea keratinocitelor umane C. Toate persoanele infectate dezvolt cancerul- exist cofactori care influeneaz boal D. Persistent infeciei cu acelai tip este un factor important pentru dezvoltarea stadiilor neoplazice. E. Pacienii imunodeprimati au condiloame extinse 28. HPV cauzeaz o varietate de proliferri benign cu excepia: A. Leziunile intraepiteliale scuamoase genitale B. Papiloamele orolaringiene C. Rash cutanat D. Papiloamele orofaringiene E. Tipuri de hiperkeratoze 29. Clinic la HPV se observ: A. Cancer scuamos laringe, esofag, plmn; HPV produc 5% din totalul cancerelor la femei n lume i 15% din totalul cancerelor B. Cancerele vulvare, peniene, cervicale sunt asociate cu tipurile 16 i 18 (dar i cu alte tipuri) dar cele mai frecvente HPV care produc condiloame genitale nu sunt tipu rile 6 i 11 C. Tipurile 6 i 11 induc transformarea keratinocitelor umane D. Condiloamele acuminate HPV 16- HPV 18 E. Carcinomul de col uterin, de penis, anal i leziunile p reneoplazice sunt asociate cu HPV 16 i HPV 18 30. Alegei afirmaia adevrat referitoare la virusurile oncogene ADN: A. Virusul poate produce cancerul numai prin transportul unei oncogene B. Virusul poate produce cancerul numai prin activarea unei protooncogene C. Virusurile oncogene ADN includ: Familiile Papovaviridae, Adenovirusuri, Herpesvirusuri, i Hepadnaviridae D. Virusuri tumorale ADN sunt retrovirusurile E. Virusurile tumorale ADN i ARN au modaliti comune de reproducere dar au i un aspect diferit precum capacitatea de a-i integra genomul n celula gazd. 31. Alegei rspunsurile false referitoare la virusul rabic: A. Genomul este ARN B. Face parte din familia Rhabdoviridae C. Virionul are form de glon D. Este neanvelopat E. Capsida este helicoidal 32. Referitor la patogenia virusului rabic putem afirma urmtoarele cu o excepie: A. Virusul nu se replic la poarta de intrare B. Virusul migraza pe cale axonal ajungnd la mduva spinrii i creier

74

C. Riscul infeciei este legat de severitatea mucturii D. Replicarea de la nivel cerebral este urmat de diseminarea virusului la nivel ocular E. Replicarea de la nivel cerebral este urmat de diseminarea virusului la nivelul glandelor salivare 33. Perioada de incubaie a virusului rabic este de: A. 1-2 zile B. 2 saptamani- 6 luni C. 6 luni-1 an D. 1-2 ani E. 12-24 ore 34. Clinica infeciei cu virusul rabic cuprinde: A. Hepatomegalie B. Icter C. Mialgii D. Splenomegalie E. Frison 35. Diagnosticul infeciilor cu virus rabic se face prin urmtoarele metode: A. Evidenierea virusului n scaun prin imunofluorescen B. Apariia corpilor Babes-Negri C. Detecia anticorpilor specifici D. Detectarea antigenelor din snge E. Diagnostic pe baza reacie de fixare a complementului 36. Tratamentul infeciilor cu virus rabic se face prin: A. Toaleta plgii cu ap i spun B. Antiseptic virulicid C. Administrarea de vaccin D. Administrarea de imunoglobuline E. Toate rspunsurile sunt corecte 37. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la virusul hepetic tip 2 (HVS2) nu este adevrat: A. Leziunile veziculare dureroase apar la brbai i la femei B. HSV2 reprezint o important cauz a encefalitei la aduli C. Pentru tratamentul leziunii primare la gazda imuncompetenta se administreaz acyclovir D. HSV2 este o important cauz a infeciei neonatale E. HSV2 are un genom ADN 38. Femeie de 24 ani prezint febr i faringit de o sptmn. La examinare se observ aspect de faringit sever i limfadenopatie cervical bilateral. Alegei virusul care nu poate fi implicat n etiologia acestei infecii: A. Orthomyxovirusuri

75

B. Adenovirusuri C. Virusul Epstein- Barr D. Citomegalovirusul E. V. Rubeolos 39. Care din urmtoarele caracteristici difereniaz Virusului varicelo -zosterian de virusul herpes simplex? A. Boal inaparent, manifestat doar prin rspndirea virusului B. Persistena virusului n form latent dup vindecare C. Rash vezicular D. Genom ADN dublu catenar E. Capsid cu simterie icosaedrica 40. Alegei caracteristica ce difereniaz virusul simplex de citomegalovirus: A. Reprezint o cauz important de morbiditate i mortalitate la nou nscui B. Produce malformaii congenitale prin transmitere transplacentara viral C. Produce infecii severe la imunocompromisi D. Produce infecie uoar sau inaparent E. nveli extern derivat din membrana celulei gazd 41. Care din urmtoarele afirmaii despre herpes simplex nu este adevrat: A. Acyclovirul reduce numrul de episoade recurente infecioase prin eradic area celulelor infectate viral B. Herpesul genital poate fi transmis i n absena leziunilor caracteristice C. n leziuni se gsesc celulele gigante multinucleare D. Episodul iniial al infeciei este mai sever dect episoadele urmtoare E. Susceptibilitatea este general 42. Unele infec ii virale apar ca fiind asimptomatice, inaparente clinic la copiii mici . Care din urmtoarele virusuri are cel mai pu in probabil aceast manifestare: A. Virusul hepatitic A B. Virusul poliomielitic C. Virusul varicelozosterian D. Virusul Epstein Barr E. Virusul hepatitic B 43. Pacientul dvs are 65 ani, operat de cancer de cap de pancreas. In cursul operatiei a primit numeroase transfuzii cu sange. Stare generala buna timp de 2 saptamani dupa care a prezentat febra, varsaturi, diaree. Hemoculturi si coproculturi negative.Testele pentru hepatita B au fost negative. Biopsia hepatica a relevat incluzii intranucleare. Care este cauza cea mai probabil a infec iei? A. Adenovirus B. Cytomegalovirus. C. Virusul hepatitc A D. Rotavirus

76

E. HIV 44. Familia alfa herpesvirinae cuprinde: A. Genul Herpes simplex B. Genul Citomegalovirus C. Genul Lymphocryptovirus D. Virusul herpetic uman tip 6 E. Virusul herpetic uman tip 8 45. Familia beta herpesvirinae cuprinde: A. Genul Citomegalovirus B. Virusul herpetic uman tip 8 C. Genul Varicellovirus D. Genul Herpes siplex E. Genul Lymphocryptovirus 46. Familia gama herpesvirinae cuprinde: A. Genul Lymphocryptovirus B. Virusul herpetic uman tip 6 C. Virusul herpetic uman tip 7 D. Genul Citomegalovirus E. Genul Varicellovirus 47. Alegei rspunsul fals referitor la virusurile herpetice umane 1 i 2 (HSV1, HSV2) A. Boala evolueaz ca primoinfecie herpetic i herpes recidivant B. Primoinfecia herpetic are o perioad de incubaie de 3-12 zile, multe forme fiind inaparente clinic C. Formele clinice pot debuta cu subfebrilitate i erupii tegumentare cu vezicule dezvoltate pe o zona eritematoas D. Herpesul oral este cauzat de HSV 1 sau 2, la copii ndeosebi de HSV2 E. Primoinfecia poate fi gingivostomatit sau faringit 48. Alegei rspunsul fals referitor la virusul Varicelo-Zosterian: A. Infecia primar este varicela sau vrsatul de vnt B. Varicela afecteaz copiii, calea de transmitere fiind cea aerian C. Leziunile apar n valuri astfel nct n perioada de stare pacientul prezint leziuni de vrste diferite D. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi motori E. Reactivarea produce zona zoster, caracterizat de dureri i erupie vezicular n zona dermatomerelor corespunztoare ,cu posibilitatea persistenei unui sindrom dureros cronic de mai multe sptmni 49. Alegei rspunsul corect referitor la virusul Varicelo -Zosterian: A. Produsele patologice care se recolteaz pentru diagnostic sunt reprezentate de lichid vezicular sau snge pentru diagnosticul serologic B. Virusul nu poate fi evideniat din leziune prin reacia de imunofluorescen direct

77

C. Acizii nucleici virali nu se detecteaz prin tehnica PCR D. Virusul nu este cultivabil pe culturi celulare E. Diagnosticul serologic const n detecia anticorpilor specifici prin metoda Western Blot. 50. Alegei rspunsul fals referitor la virusul Epstein Barr (EBV): A. Virusul Epstein Barr produce mononucleoza infecioas B. Se transmite prin saliv C. Frecvent boala poate fi asimptomatic D. Produce boala incluziilor citomegalice E. Infecia latent cu EBV poate fi asociat cu limfomul Burkitt, boala Hodgkin i carcinomul nazofaringian 51. Alegei rspunsul corect referitor la virusul Epstein Barr (EBV): A. n urma infeciei cu EBV limfocitele B activate produc anticorpi heterofili de clasa IgM B. Detecia antigenelor virale se realizeaz prin testul monospot C. Detectarea anticorpilor IgG specifici formai mpotriva antigenelor virale i lipsa IgM semnific infecie acut D. Detecia IgM anticapsid i absena anticorpilor fa de antigenul nuclear al virusului nseamn semnific infecie persistent E. Anticorpii heterofili sunt prezeni la 10% din populaie 52. Alegei rspunsul fals referitor la virusul citomegalic (CMV): A. Produce boala incluziilor citomegalice B. Este o boal strict uman, se poate transmite prin saliv, secreii genitale, urin,materii fecale, lapte matern, snge C. Cile de transmitere sunt prin contact cu diferite secreii, transfuzii, transplant, materno-fetal, sexual D. Produce mononucleoz infecioas E. Proporia adulilor cu anticorpi anti-CMV este cuprins ntre 50-80% 53. Care rspuns este fals referitor la virusul citomegalic: A. Virusul ptrunde n esutul limfatic din ganglionii locali, apoi prin intermediul limfocitelor i monocitelor circulante ajung n ganglionii limfatici i splin, ulterior n glandele salivare, rinichi, col uterin B. Celulele infectate se hipertrofiaz i prezint incluzii intranucleare nconjurate de un halou clar, putnd deveni multinucleate C. La pacienii imunodeprimai, de exemplu la pacienii cu SIDA, virusul declaneaz pneumonii severe, encefalit D. Examenul de microscopie electronic a preparatelor histologice arat celulele caracteristice mici binucleate E. Produsele patologice ce se pot recolta pentru diagnosticul infeciei sunt reprezentate de snge, urin, lichid amniotic,biopsie 54. Alegei rspunsul fals referitor la papilomavirusuri:

78

A. Genomul HPV este reprezentat de o molecul de ADN dublu catenar, circular i capsid B. Exist peste 100 tipuri de HPV C. Infecia se transmite prin contact direct tegumentar sau genital D. Leziunile se numesc condiloamele acuminate E. HPV nu afecteaz celulele scuamoase 55. Alegei rspunsul incorect referitor la papilomavirusuri: A. Genomul HPV este reprezentat de o molecul de ARN dublu catenar B. Leziunile se numesc condiloamele acuminate C. Reprezint una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexual D. HPV infecteaz celulele scuamoase E. Imunitatea celular i imunitatea umoral induse de prezena virusului sunt implicate n regresia spontan a condiloamelor 56. n infecia cu papilomavirusuri nu se observ: A. Prezena papiloamelor B. Verucile tegumentare i ale plantei C. Condiloamele acuminate D. Carcinomul de col uterin E. ancrul dur de inoculare 57. Alegei rspunsul greit referitor la papilomavirusuri: A. Cancerul de col uterin este cauza major de mortalitate la femei i a doua cauz de cancer la femei n lume B. n USA se diagnosticheaz 10.400 de cazuri de cancer cervical n fiecare an cu aproximativ 37.000 decese C. Se estimeaz aproximativ 500.000 cazuri anual n lume D. Tipurile 6 i 11 de HPV provoac 70% din cazurile de cancer cervical i alte cancere urogenitale E. Prevenirea se face prin respectarea regulilor generale de protecie mpotriva bolilor cu transmitere sexual i prin vaccinare 58. Alegei rspunsul fals referitor la papilomavirusuri: A. La femei se efectueaz examenul citologic Papanicolau i examenul histologic cu evidenierea celulelor tipice numite koilocite B. Uneori se pot vizualiza leziunile la colposcopie, alteori aspectul macroscopic este normal i infecia e detectat doar la examenul citologic C. Virusurile se izo leaz n culturi celulare D. Detectarea ADN ului viral prin tehnica PCR permite identificarea tipului de virus E. Testul HPV-DNA (de detecie a ADN-ului viral) nu este un test de detecie a cancerului ci detecteaz virusurile papilomatozei umane

79

Complement multiplu 1. Virusurile herpetice : A. Caracterizate prin faptul c dup infecia primar virusurile nu rmn n stare de laten n organism pe toat durata vieii, putnd produce infecii recurente B. Grupate n 4 familii C. Cuprind ADN dublu catenar D. Au structur helicoidal E. Sunt virusuri ubicuitare 2. Replicarea virusurilor herpetice are urmtoarele etape: A. Virusul se ataeaz de celula gazd i penetreaz n celul prin fuziunea anvelopei virale cu membrana celular B. Ptruns n citoplasm virionul se decapsideaz C. Capsida nu este distrus la nivelul citoplasmei celulare iar genomul viral nu migreaz n nucleu unde are loc ciclul replicativ rezultnd molecule ncapsidate D. La nivelul membranei nucleare a celulei gazd se sintetizeaz anvelopa E. Molecule ncapsidate sunt eliberate din nucleu 3. Clasificarea virusurilor herpetice cuprinde: A. Familia alfa herpesvirinae cuprinde Genul Herpes simplex , Genul Varicellovirus si Virusul herpetic uman de tip 6 B. Familia beta herpesvirinae care cuprinde: Genul Citomegalovirus, specia Citomegalovirus uman,virusul herpetic uman tip 7 si virusul herpetic uman tip 8 C. Familia gamma herpesvirinae care cuprinde: genul Lymphocryptovirus cu specia Epstein Barr i virusul herpetic uman tip 8. D. Familia beta herpesvirinae care cuprinde: genul Lymphocryptovirus E. Familia alfa herpesvirinae cuprinde Genul Varicellovirus sau virusul herpetic uman 3 (virusul varicelo-zosterian) 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Familia Alfa herpesvirinae cuprinde Urmtoarele genuri: Herpes simplex Citomegalovirus Lymphocryptovirus Varicellovirus Variantele A i C Familia beta herpesvirinae cuprinde: Genul Citomegalovirus, specia Citomegalovirus uman Virusul herpetic uman tip 7 Virusul herpetic uman tip 8 Genul Varicellovirus Genul Lymphocryptovirus

6. Virusurile din Familia beta herpesvirinae caracterizeaz prin : A. Sunt virusuri specifice pentru limfocitele B i T i produc infecii latente ale esutul

80

limfoid B. Se caracterizeaz prin infecii latente n ganglionii senzitivi C. Se caracterizeaz prin efectul de hipertofiere a celulelor infectate D. Se caracterizeaz prin meninerea ntr-o stare de laten n leucocitele circulante, rinichi, glande exocrine i alte esuturi. E. Se caracterizeaz prin infecii latente n ganglionii spinali. 7. Virusurile herpetice umane 1 i 2 (HSV1, HSV2) : A. Boala involueaz ca : primoinfecie herpetic i herpes recidivant B. Primoinfecia herpetic are o perioad de incubaie de 3-12 sptmni, multe forme fiind inaparente clinic. C. Leziunile apar n valuri astfel nct n perioada de stare pacientul prezint leziuni de vrste diferite. D. Formele clinice pot debuta cu subfebrilitate i erupii tegumentare cu vezicule dezvoltate pe o zon eritematoas E. Primoinfecia poate fi: gingivostomatit i faringit 8. A. B. C. D. E. Virusul Epstein Barr (EBV sau HHV4) : Frecvent boala poate fi asimptomatic Este asociat cu dezvoltarea unor limfoame maligne la imunocompeteni Nu se transmite prin saliv Incubaia este de 4 - 7 zile Este un virus herpetic limfotrop cu rspndire ubicuitar

9. Alegei afirmaiile false referitoare la HSV2: A. ARN spiralat, structur icosaedrica B. La copii herpesul oral e cauzat ndeosebi de HSV2 C. Boala nu evolueaz ca herpes recidivant ci doar ca primoinfecie herpetic D. Virusul rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ganglionii trigeminali. E. Se face screeningul femeilor gravide pentru detecia sa 10. Virusul Citomegalic nu cuprinde urmtoarele: A. Infeciile la adult nu sunt frecvente, asimptomatice B. La nou-nscut i sugar nu pot evolua fatal C. La copil poate mima o mononucleoz infecioas cu febr, adenopatii, hepatosplenomegalie, modificarea tabloului sangvin D. Exist vaccin, n afar de profilaxie nespecific, se recomand reguli de igien E. Cultivarea se poate face pe culturi de fibroblaste, apare efectul citopatic n focare (1-2 incluzii nucleare nconjurate de un halou clar n ochi de bufni la 2 zile dup inoculare) 11. Virusurile oncogene ADN sunt: A. Familia Papovaviridae cuprinde Papovavirusuri: virusurile Papiloma B. Adenovirusuri C. Herpesvirusuri (HH4: Epstein Barr, HH5: CMV, HH8 Kaposi sarcoma) D. Hepadnaviridae: HBV

81

E. Oncovirinae :HTLV-1 12. Papilomavirusurile cauzeaz o varietate de proliferri benigne: A. Negii cutanai B. Negii venerieni C. Leziunile intraepiteliale scuamoase genitale D. Papiloamele orolaringiene E. Spasme musculare dureroase 13. Alegei afirmaiile adevrate referioare la HPV: A. HPV infecteaz celulele scuamoase, producnd vacuole citoplasmatice caracteristice, proces numit koilocitoza B. Semnul Koplik este marca infeciei cu acest virus C. Majoritatea condiloamelor sunt maligne D. Imunitatea celular i imunitatea umoral induse de prezena virusului sunt implicate n regresia spontan a condiloamelor E. Pacienii imunodeprimai nu au condiloame extinse 14. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate (HPV): A. Vaccin tetravalent recombinat care conine proteine HPV, induce un rspuns imun puternic mpotriva virusurilor papiloma tip 6, 11, 16 i 18. B. Exist 13 tipuri de HPV transmise sexual cu risc crescut pentru producerea de infecii persistente i de cancer C. Cancerul de col uterin este cauz major de mortalitate la femei i a doua cauz n lume de cancer la femei D. Carcinomul de col uterin, de penis, anal i leziunile preneoplazice sunt asociate cu HPV 6 si HPV 11 E. Cancer scuamos laringe, esofag, plmn HPV pr oduc 16% din totalul cancerelor la femei n lume i 10% din totalul cancerelor 15. Vaccinul HPV este o necesitate ntruct: A. 290.000 mori anual prin cancer col uterin ( cancer cervical) B. Cauz major de mortalitate la femei i prima cauz n lume de cancer la femei C. n jur de 200.000 cazuri de cancer de col uterin anual n lume (WHO/IARC statistics). D. USA: 10.400 de cancer cervical diagnosticat n fiecare an, aproximativ 37.000 decese E. Cancerul cervical i alte cancere urogenitale sunt cauzate de HPV 16. Vaccinul HPV: A. Este un vaccin tetravalent recombinat care conine proteine HPV, induce un rspuns imun puternic mpotriva virusurilor papiloma tip 6, 11, 16 i 18. B. Studiu 25,000 femei pe 2 ani, vaccinul (Gardasil, Merke and Co) a fost comparat cu un placebo. C. Se administreaz 3 doze vaccin D. Vaccinul include i tipurile 16 i 18 (dei aceste tipuri nu induc cancerul), pot da rezultate fals pozitive la testul papanicolau i produc condiloame ano genitale E. USA 1.5 milioane de femei/ an au testul PAP anormal (10 milioane de teste anual)

82

17. Diferite forme de cancer produse de HPV sunt i urmtoarele: A. Neoplazie vulvar intraepitelial B. Neoplazie penian intraep itelial C. Neoplazie intraepitelial anal D. Neoplazie cervical intraepitelial E. Numai variantele A,B i C sunt adevrat e 18. Transmiterea HPV cuprinde: A. Contact indirect tegumentar sau genital B. Condiloamele acuminate (veruci, negi) C. Una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexual n USA: 50% din populaia activ sexual dobndete boala n cursul vieii D. Verucile tegumentare nu sunt frecvente la copii i aduli tineri i incidena tinde s creasc la aduli E. Exist specii de HPV la animale ns acestea nu sunt o surs important de infecie la om 19. Sunt 2 clase de gene n care exprimarea alterat duce la pierderea controlului multiplicrii: A. Gene care stimuleaz creterea i produc cancerul cnd sunt hiperactive;mutaiile n aceste gene vor fi dominante B. Gene care inhib creterea celular i care produc cancer prin inhibarea lor;mutaiile n aceste gene se numesc recesive C. Gene care stimuleaz creterea i produc cancerul cnd sunt hiperactive;mutaiile n aceste gene vor fi dominante i produc cancer cnd nu sunt hiperactive D. Gene care inhib creterea celular i care produc cancer prin inhibarea lor;mutaiile n aceste gene se numesc dominante E. Gene care stimuleaz creterea i produc cancerul cnd sunt hiperactive;mutaiile n aceste gene vor fi recesive 20. Alegei afirmaiile false referitoare la virusurile oncogene: A. Virusul poate produce cancerul numai prin transportul unei oncogene B. Virusul poate produce cancerul numai prin activarea unei protooncogene C. Virusurile oncogene ADN includ: Familiile Papovaviridae, Adenovirusuri, Herpesvirusuri, i Hepadnaviridae D. Virusuri tumorale ADN sunt retrovirusurile E. Virusurile tumorale ADN i ARN au modaliti comu ne de reproducere,dar au i un aspect diferit precum capacitatea de a-i integra genomul n celula gazd 21. Virusul rabic: A. Aparine Familiei Rhabdoviridae B. Virionul are form de crlig C. Este ncapsulat D. 100-430 nm diametru E. 45-100 nm lungime

83

22. Urmtoarele variante referitoare la Virusul rabic sunt false cu excepia: A. Genomul ADN dublu catenar B. Capisda icosaedric C. Anvelopa alctuit din glicoproteine i proteine matrice M D. Pe plan global sunt estimate 55.000 decese la oameni prin rabie E. Epidemiologie, India: cea mai mare rat din lume, n principal din cauza cinilor fr stpn 23. Patogeneza i clinica la rabie se caracterizeaz prin: A. Perioada de incubaie depinde depinde de distana fa de SNC (2 -6 sptmni) B. O dat ce a ajuns la nivelul SNC i apare simptomatologia, infecia netratat este fatal n cteva zile C. Perioada de stare cuprinde cefalee, febr, iritabilitate, agitaie, anxietate D. Debutul se caracterizeaz prin salivaie, transpiraii, lcrimare, hipersensibilitatea simpaticului E. n final apar letargie, com 24. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la rabie: A. Debutul se caracterizeaz prin cefalee, febr, iritabilitate, agitaie, anxietate B. Perioada de stare cuprinde salivaie, transpiraii, lcrimare hipersensibilitatea simpaticului C. Apar contracturi musculare spastice ale muchilor far ingieni cu deglutiie dureroas (sialoree, hidrofobie) D. Nu apar halucinaii, crize convulsive declanate de zgomot, lumin brusc E. Moartea apare n cteva luni prin stop cardiac sau stop respirator 25. Urmtoarele afirmaii referitoare la virusul rabic sunt adevrate cu excepia: A. Odat instalat stadiul clinic manifest, evoluia nu este rapid spre exitus B. Multiplicarea viral nu are loc i n glandele salivare C. Ca tratament 1 doza de imunoglobuline HIGR ( human rabies immunoglobulin) : imunizare activ i 5 doze de vaccin antirabic pe parcursul a 28 zile: imunizare pasiv D. Exist un singur vacin pentru om obinut din esut nervos E. Pe plan global s-au estimat 55.000 decese la oameni prin rabie 26. Urmtoarele afirmaii referitoare la Genul Herpex simplex sunt adevrate: A. Herpesul genital primar cauzat cel mai frecvent de HSV2. B. Primoinfecia poate fi: gingivostomatit C. Primoinfecia poate fi:faringit D. Debutul este cu hipertermie, rash cutanat urmat de apariia de vezicule ce se transform n pustule i cruste foarte pruriginoase E. Multe forme sunt inaparente clinic 27. Manifestri clinice ale virusului Varicelo-Zosterian sunt urmtoarele cu excepia: A . Infecia primar este varicela sau vrsatul de vnt. B. Varicela afecteaz copiii, calea de transmitere fiind cea aerian.

84

C. Sunt virusuri specifice pentru limfocitele B i T i produc infecii latente ale esutul limfoid. D. Leziunile apar n valuri astfel nct n perioada de stare pacientul prezint leziuni de vrste diferite. E. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi senzitivi 28. Familia Beta Herpesvirinae nu cuprinde: A. Genul Varicellovirus B. Genul Citomegalovirus C. Genul Lymphocryptovirus D. Virusul herpetic uman tip 8 E. Virusul herpetic uman 3 29. Alegei afirmaiile adevrate n legtur cu virusul Varicelo -Zosterian: A. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de lichid vezicular B. Virusul poate fi evideniat din leziune prin tehnica PCR. C. Virusul se poate cultiva pe culturi de fibroblaste pe care se constat apariia efectului citopatic D. Diagnostic serologic cu detecia anticorpilor specifici prin tehnica ELISA E. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de snge pentru diagnosticul serologic. 30. Urmtoarele afirmaii referitoare la Acyclovir sunt false : A. Are activitate inhibitorie numai n vivo mpotriva virusurilor herpetice umane B. Are activitate inhibitorie numai n vitro mpotriva virusurilor herpetice umane C. Nu include virusul herpes simplex (HSV) tip 1 si 2 D. Include Virusul Epstein Barr (EBV) i Virusul citomegalic (CMV) E. Nu include virusul varicelo-zosterian (VZV) 31. Replicarea virusurilor herpetice cuprinde: A. Virusul se ataeaz de celula gazd i penetreaz n celul prin fuziunea anvelopei virale cu membrana celular B. Ptruns n citoplasm virionul se capsideaz C. Capsida este distrus la nivelul citoplasmei celulare iar genomul viral migreaz n nucleu unde are loc ciclul replicativ rezultnd molecule ncapsidate D. La nivelul membranei nucleare a celulei gazd nu se sintetizeaz anvelopa E. Molecule ncapsidate sunt eliberate din nucleu 32. Manifestri clinice ale infeciei cu virusul varicelo -zosterian VZV sunt: A. Infecia primar este varicela sau vrsatul de vnt. B. Varicela afecteaz copiii, calea de transmitere fiind cea prin contact direct. C. Incubaia este de 2- 8 zile debutul fiind cu hipertermie, rash cutanat urmat de apariia de vezicule ce se transform n pustule i cruste foarte pruriginoase. D. Leziunile apar n valuri astfel nct n perioada de stare pacientul prezint leziuni de vrste diferite. E. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi senzitivi.

85

33. Diagnostic de laborator al infeciei cu virusul varicelo -zosterian VZV cuprinde: A. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de lichid vezicular sau snge pentru diagnosticul serologic. B. Virusul poate fi evideniat din leziune prin reacia de imunofluorescen. C. Acizii nucleici virali se detecteaz prin tehnica PCR. D. Virusul poate fi evideniat din leziune prin tehnica PCR. E. Acizii nucleici virali se detecteaz prin reacia de imunofluorescen 34. Diagnostic de laborator VZV se caracterizeaz prin : A. Virusul se poate cultiva pe culturi de fibroblaste pe care se constat apariia efectului citopatic (balonizri celulare) B. Diagnostic serologic cu detecia anticorpilor specifici prin tehnica ELISA (seroconversia) C. Virusul poate fi evideniat din leziune prin reacia de imunofluorescen. D. Acizii nucleici virali se detecteaz prin tehnica PCR. E. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate numai de lichid vezicular 35. Virusul citomegalic (CMV, HH5) se poate transmite prin : A. Saliv B. Secreii genitale C. Urin D. Materii fecale E. Tuse 36. Cile de transmitere CMV sunt : A. Prin contact cu diferite secreii B. Transfuzii C. Transplant D. Cale respiratorie E. Numai sexual 37. Patogenia infeciei cu virusul citomegalic la pacienii imunocompeteni cuprinde: A. Virusul ptrunde n esutul limfatic din ganglionii locali, apoi prin intermediul limfocitelor i monocitelor circulante ajung n toi ganglionii i splin B. Virusul ptrunde n esutul limfatic din ganglionii locali, apoi prin intermediul limfocitelor i monocitelor circulante ajung n glandele salivare , rinichi, col uterin, testicul C. Celulele infectate se hipertrofiaz i prezint incluzii intranucleare nconjurate de un halou neclar, putnd deveni multinucleate D. n general infecia nu este asimptomatic, apar manifestrile clinice. E. Dup primoinfecie virusul intr ntr-o stare de laten i infecia persist toat viaa. 38. Infecia CMV congenital cuprinde: A. Afectarea retinei B. Hepatosplenomegalie C. Macrocefalii

86

D. Calcificri cerebrale cu convulsii, E. Retard mental 39. Sindromul TORCH nseamn: A. Toxoplasmoz B. Rubeol C. Doar variantele A i B D. Herpes simplex, HIV E. Infecie cu Citomegalovirus 40. Simptomatologia EBV include : A. Febr B. Semnul Koplik C. Limfadenopatie D. Hepatomegalie E. Rash cutanat 41. Infecia latent cu virusul Epstein-Barr EBV poate fi asociat cu : A. Limfomul Burkitt B. Carcinomul nazofaringian C. Boala Hodgkin D. Neoplazie cu malignitate extrem de sczut E. Neoplasm difereniat la nivelul naso -faringelui foarte invaziv mai ales la nivelul ganglionilor cervicali 42. Limfomul Burkitt: A. Este o neoplazie cu malignitate extrem de sczut B. Cuprinde tumori localizate frecvent la nivelul membrelor C. Este ntlnit n Africa D. Este ntlnit n Papua Noua Guinee E. Antigenele virale sunt detectate pe suprafaa limfocit elor 43. Diagnostic serologic n infecia cu EBV: A. Cuprinde detecia anticorpilor heterofili (testul Paul-Bunnell-Hngnuiu) B. n urma infeciei cu EBV limfocitele B activate produc anticorpi heterofili de clasa IgG care recunosc antigenele Paul Bunell de pe suprafaa eritrocitelor de cal, ovine, bovine i produc hemaglutinare C. Detecia anticorpilor heterofili prin testul monospot cu aglutinarea eritrocitelor de cal cu anticorpii heterofili din serul pacientului. D. Aceti anticorpi sunt prezeni la 20-40% dintre pacienii infectai E. Tehnica ELISA de detecie a anticorpilor specifici 44. Urmtoarele afirmaii referitoare la genul Herpex simplex sunt adevrate: A. Herpesul genital primar cauzat cel mai frecvent de HSV2. B. Primoinfecia poate fi gingivostomatit C. Primoinfecia poate fi faringit

87

D. Debutul este cu hipertermie, rash cutanat urmat de apariia de vezicule ce se transform n pustule i cruste foarte pruriginoase E. Multe forme sunt inaparente clinic 45. Diagnostic de laborator, produse patologice n infecia cu virusurile Herpes simplex HSV1, HSV2 sunt urmtoarele: A. Lichid vezicular B. Raclaj C. LCR D. Snge E. Lichid amniotic 46. Referitor la Herpes simplex variantele false sunt: A. Sunt virusuri specifice pentru limfocitele B i T i produc infecii latente ale esutul limfoid B. Se caracterizeaz prin efectul de hipertofiere a celulelor infectate i meninerea ntr -o stare de laten n leucocitele circulante, rinichi, glande exocrine i alte esuturi. C. Formele clinice nu pot debuta cu subfebrilitate i erupii tegumentare cu vezicule dezvoltate pe o zon eritematoas. D. Recidivele apar la 30% din pacienii cu primoinfecie, favorizat fiind de factori ce produc o depresie a imunitii celulare. E. Alte localizri: keratoconjunctivita, encefalita herpetic, meningita herpetic, herpesul generalizat la imunodeprimai. 47. Urmtoarele afirmaii sunt false referitoare la virusul Herpes simplex tip 2 HSV2: A. Rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ganglionii sacrali. B. Virusul rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ganglionii trigeminali. C. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi senzitivi. D. Infecia latent poate fi asociat cu limfomul Burkitt E. Dup infecia primar nu rmne n stare de latent n organism 48. Alegei afirmaiile sunt false referitoare la virusul Herpes simplex tip 2 HSV2: A. ARN spiralat, structur icosaedrica B. La copii herpesul oral e cauzat ndeosebi de HSV2 C. Boala nu evolueaz ca herpes recidivant ci doar ca primoinfecie herpetic D. Virusul rmne integrat n genom n stare latent n neuronii din ga nglionii trigeminali. E. Se face screeningul femeilor gravide pentru detecia sa 49. Afirmaiile adevrate n legtura cu replicarea virusului herpetic este: A. Virusul se ataeaz de celula gazd i penetreaz n celul prin fuziunea anvelopei virale cu membrana celular B. La nivelul membranei nucleare a celulei gazd se sintetizeaz anvelopa C. Ptruns n citoplasm virionul se decapsideaz D. Genomul viral migreaz n citoplasma unde are loc ciclul replicativ

88

E. Capsida este distrus la nivelul citoplasmei celulare 50. Urmtoarele afirmaii despre rabie sunt adevrate: A. O dat ce a ajuns la nivelul SNC i apare simptomatologia, infecia netratat este fatal n cteva ore B. Rabia apare prin ptrunderea virusului printr-o plag mucat C. Riscul infeciei legat de severitatea mucturii D. Inocularea virusului, replicare la poarta de intrare, pe calea axonilor nervilor senzitivi ajunge la mduva spinrii E. Inocularea virusului, replicare la poarta de intrare, pe calea axonilor nervilor senzitivi ajunge la creier 51. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul rabic: A. Face parte din familia Rhabdoviridae B. Este un ADN virus C. Este un ARN virus D. Este neanvelopat E. Virionul are form de glon 52. Alegei rspunsurile corecte privind virusul rabic: A. Genomul este ARN simplu spiralat B. Capsida este icosaedric C. Este un virus neanvelopat D. Proteinele matrice M intervin n rspunsul imun E. Proteinele M aparin anvelopei 53. Virusul rabic se poate ntlni la: A. Cini B. Pisici C. Psri D. Vulpi E. Lilieci 54. Patogenitatea virusului rabic const n: A. Ptrunderea virusului prin tegumentul ndemn B. Replicarea virusului la poarta de intrare C. Migrarea virusului pe calea axonilor nervilor senzitivi D. Virusul ajunge din creier la nivel ocular E. Virusul ajunge din creier la nivelul glandelor salivare 55. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul rabic A. Perioada de incubaie a virusului rabic este de 3-5 zile B. Virusul se transmite prin muctur de la animal la om C. Simtomatologia apare dup 10 zile de la muctura D. Odat aprut simptomatologia evoluia este ireversibil E. Perioada de incubaie este ntre 2 sptmni i 6 luni

89

56. Debutul infeciei cu virus rabic se caracterizeaz prin: A. Cefalee B. Tulburri de tranzit C. Hepatomegalie D. Febr E. Anxietate 57. n perioada de stare bolnavul de rabie prezint: A. Febr nalt B. Frisoane C. Hipersaliva ie D. Spasme musculare dureroase E. Deglutiie dureroas 58. n ultima perioad a rabiei apar manifestri ca: A. Transpiraii B. Lcrimare C. Mnie D. Com E. Letargie 59. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile herpes simplex 1 (HSV1) i 2 (HSV2): A. HSV1 i HSV2 fac parte din subfa milia beta- herpes virinae B. Produc infecii latente n leucocitele circulante C. Sunt virusuri ADN D. nveli extern derivat din mebrana celulei gazd E. Produc efect citopatic de tip litic n culturile celulare 60. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile herpes simplex 1(HSV1): A. Omul este singura gazd B. Nu este inactivat de razele ultraviolete C. Inactivat la 56C n 20 minute D. Produce infecii latente, persistente pe ntreaga via E. Se difereniaz la microscopul electronic fa de virusul herpes simplex tip 2 (HSV2) 61. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile herpes simplex 1(HSV1): A. Sursa de infecie este omul bolnav sau persoana infectata cu infecie inaparent B. Are potenial oncogen C. Transmitere direct cu saliv sau lichid vezicular D. Este un virus ARN E. Infecteaz omul i diferite animale 62. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile herpes simplex 1(HSV1): A. Dup infecia primar infecia persist n neuronii ganglionilor senzitivi locali

90

B. C. D. E.

Reactivarea leziunilor se produce dup un stress fiziolog ic Toi pacienii infectai vor avea forme recidivante de boal Exist un vaccin eficient pentru prevenirea infeciei Aciclovirul acioneaz prin inhibarea ADN polimerazei virale

63. Alegei afirmaiile incorecte referitoare la virusul Herpes simplex tip 2 (HSV2): A. HSV2 se transmite prin contact sexual B. HSV se poate transmite de la mam la ft n cursul travaliului C. HSV1 i HSV2 se pot transmite ncruciat D. HSV2 face parte din familia beta- Herpes virinae E. Infecia se menine latent n leucocitele circulante 64. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Herpes simplex tip 1 (HSV1) i herpes simplex tip 2 (HSV2): A. Fac parte din familia gamma- herpesvirinae B. Sunt virusuri ARN C. Sunt virusuri strns nrudite avnd omologie n secvenele genomice de 50% D. Omul este singura gazd E. Perioada de incubaie este de 3-12 zile 65. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Herpes simplex tip 1 (HSV1) A. Apar leziuni sub form de vezicule pe o baz eritematoas B. Leziunile dispar dup 7-15 zile i nu las cicatrice C. Cea mai frecven localizare este la nivelul encefalului D. Reactivarea infeciei latente determin apariia leziunilor n acelai teritoriu cutanat sau mucos E. Reactivarea infeciei este mult mai sever dect primoinfecia 66. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV) A. Face parte din familia beta- herpesvirinae B. Este un virus cu genom ADN C. Produce rujeola D. Produce varicela E. Produce rubeola 67. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV): A. Pentru tratament se poate administra acyclovir B. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi senzitivi C. Reactivarea virusului determin boala numit zon zoster D. n cursul erupiei veziculele apar toate n acelai timp E. Zona zoster se caracterizeaz prin erupie fr durere 68. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV): A. Varicela afecteaz mai frecvent copiii cu varsta de 5-9 ani B. Infecia se transmite pe cale digestiv. C. Incubaia este de 14-21 zile

91

D. La nou nscui boala poate fi contactat de la mam i are o evoluie sever E. Contagiozitatea este foarte redus 69. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV): A. Copiii imunodeprimati fac forme severe de boal B. Dac infecia survine n cursul sarcinii, mama are o evoluie grav cu pneumonie C. Dac infecia survine n cursul sarcinii ftul prezint malformaii congenitale i deficiene neuromotorii D. Boala nu se transmite transplacentar de la mama la fat E. VZV are potential oncogen 70. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul varicelo-zosterian (VZV): A. Zona zoster se manifest cu durere intens pe teritoriul unui dermatom B. Zona zoster nu se nsoete de durere C. Apare o erupie vezicular n zona toracic sau cervical sau oftalmic D. Poate produce nevralgia post-herpetic cu durat de sptmni- luni E. ZVZ se mai numete i virusul herpetic uman 5 71. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul citomegalic (CMV): A. Este un virus cu genom ARN B. Rezervorul este reprezentat de roztoare C. Infecia congenital cu CMV este cea mai frecvent infecie viral congenital la om D. Infecia congenital cu CMV duce la retard mental E. CMV nu poate trece prin placent deci nu afecteaz ftul 72. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul citomegalic (CMV): A. Este o boal cu inciden foarte sczut la om B. CMV se poate transmite sexual C. CMV poate se transmite prin snge i produse de snge D. CMV se poate transmite prin saliv, materii fecale, urin E. CMV se poate transmite prin lapte matern 73. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul citomegalic (CMV): A. O persoan infectat va purta virusul citomegalic toat viaa B. Diagnosticul de rutin se face prin detecia anticorpilor de tip IgM i IgG anti- CMV n serul pacienilor C. Tratamentul se face cu Ganciclovir i Foscarnet D. Nu se poate cultiva n culturi celulare E. Infectia CMV congenital poate determina hipoacuzie pn la surditate 74. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein- Barr (EBV): A. Face parte din familia alpha- herpesvirinae B. Are tropism celular pentru limfocitele B C. Produce varicel D. Poarta de intrare este oro-faringele E. Susceptibilitate general la infecii

92

75. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein- Barr (EBV): A. Se poate transmite prin saliv, secreii orofaringiene, numindu -se boal srutului B. Se poate transmite prin transfuzii de sng e C. Se poate transmite prin transplant de organe D. Boala este o antropozoonoz E. Este o boala acut specific uman 76. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein- Barr (EBV): A. Produce mononucleoza infecioas B. Dup multiplicare n glandele salivare infecteaz limfocitele B i disemineaz pe cale sanguin n esturile limfatice unde persist toat viaa C. Expunerea la virus poate duce la infecia asimptomatic D. Se nsoete de leucopenie E. Diagnosticul de pune prin evidenierea anticorpilor heterofili Paul-Bunell- Hanganutiu 77. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein- Barr (EBV): A. Poate produce angin i adenopatie laterocervicala i supraclaviculara cu ganglioni duri i dureroi B. Poate produce febr, hepatomegalie, splenomegalie C. Produce leucocitoz cu monocitoz i scderea hemoglobinei i a trombocitelor D. Afecteaz de obicei btrnii E. Este un adenovirus 78. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein- Barr (EBV): A. Infecia se poate diagnostica pe frotiul de snge periferic prin evidenierea monocitozei cu monocite atipice, mari, citoplasma vacuolizat B. Poate fi asociat dezvoltrii unor limfoame maligne de tip Hodgkin C. Poate fi asociat dezvoltrii carcinomului nazofaringian D. Este un virus cu genom ARN simplu catenar E. Diagnosticul de laborator se face prin detecia anticorpilor specifici prin meotda imunoenzimatic 79. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Sunt virusuri cu genom ADN dublu catenar B. Sunt virusuri cu genom ARN C. Capsida are o simetrie icoasedric D. Se transmit pe cale aerogen E. Se transmit prin contact direct 80. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Tipurile HPV 1-HPV4 produc verucile tegumentare B. Tipurile HPV6-HPV 11 produc condiloamele acuminate C. Tipurile HPV 16 i HPV 18 sunt implicate n etiologia cancerului cervical uterin D. Diagnosticul viral se realizeaz prin cultivarea n culturi celulare E. Diagnosticul de laborator se bazeaz pe detecia anticorpilor speci fici prin metoda

93

imunoenzimatic 81. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Toate HPV sunt transmise prin contact direct B. HPV tipurile 6 i 11 produc papilomatoza laringian sau n alte zone ale tractului respirator C. HPV 16 i 18 duc la apariia displaziilor celulare cu potenial de transformare malign D. Infecia cu HPV poate fi detectat prin examen Papanicolau E. Infecia cu HPV produce ntotdeauna o simptomatologie acut 82. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Prezena koilocitelor semnific apariia cancerului de col uterin B. Reacia de polimerizare n lan PCR permite detecia anticorpilor antiHPV C. Examenul citologic Papanicolau este o metod de diagnostic mai sensibil a infeciei cu HPV dect detecia ADN ului viral prin PCR D. Testul HPV DNA nu este un test de detecie a cancerului,ci detecteaz virusurile HPV care determin displazii la nivelul cervixului E. Frotiul poate det ecta schimbrile produse de HPV,dar nu este la fel de specific ca i detecia ADN-ului viral al HPV 83. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Persistena infeciei cu acelai tip de virus HPV este un factor important pentru dezvoltarea neoplaziei B. Testul HPV DNA este un test de detecie a cancerului de col uterin C. Testul HPV DNA identific tipul de virus implicat n producerea infeciei D. Cancerul de col uterin este a doua cauz de mortalitate la femei n ntreaga lume E. Vaccinul Gardasil este un vaccin trivalent 84. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusurile papilomatozei umane (HPV): A. Exist un vaccin bivalent antiHPV care conine tipurile nalt oncogene 16 i 18 B. Exist un vaccin tetravalent care conine tulpinile nalt oncogene 16 i 18 i tipurile 6 i 11 care sunt cel mai frecvent implicate n etiologia condiloamelor acuminate anogenitale C. Tipurile 16 i 18 produc modificri ale keratinocitelor D. Infecia cu HPV este o boal foarte rar cu transmitere sexual E. Vaccinul se administreaz la nou nscui 85. Cu cine este nrudit virusul Epstein Barr? A. VVZ B. adenovirus C. HVB D. CMV E. HSV1 86. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusurile herpetice: A. Virusurile herpetice sunt virusuri ubicuitare

94

B. Dupa infecia primar virusurile rmn n stare de laten n organism pe toat durata vieii putnd produce infecii recurente C. Sunt grupate n trei familii: alfa, beta, gama herpesvirinae D. Din Familia beta-herpesvirinae face parte genul Lymphocryptovirus cu specia Epstein Barr E. Din Familia alfa-herpesvirinae face parte genul Citomegalovirus 87. Familia alfa-herpesvirinae cuprinde: A. Genul Herpes simplex care cuprinde virusul herpetic uman 1 i virusul herpetic uman 2 B. Genul Varicellovirus sau virusul herpetic uman 3 C. Genul Citomegalovirus D. Genul Lymphocryptovirus E. Virusul herpetic uman tip 7 88. Familia beta-herpesvirinae cuprinde: A. Genul Citomegalovirus, specia Citomegalovirus uman B. Virusul herpetic uman tip 6 C. Virusul herpetic uman tip 8 D. Virusul herpetic uman tip 7 E. Genul Lymphocryptovirus cu specia Epstein Barr 89. Familia gama-herpesvirinae cuprinde: A. Genul Lymphocryptovirus cu specia Epstein Barr B. Virusul herpetic uman tip 8 C. Sunt virusuri specifice pentru limfocitele B i T i produc infecii latente ale esutului limfoid D. Genul Varicellovirus E. Virusul herpetic uman tip 7 90. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusurile herpetice umane 1 i 2 (HSV1, HSV2) A. Boala evolueaz ca primoinfecie herpetic i herpes recidivant B. Primoinfecia herpetic are o perioad de incubaie de 3-12 zile, multe forme fiind inaparente clinic C. Formele clinice nu pot debuta cu subfebrilitate i erupii tegumentare D. Herpesul oral este cauzat de HSV 1 sau 2, la copii ndeose bi de HSV1 E. Genomul esta alctuit din ARN dublu catenar 91. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul de laborator al virusurilor herpetice umane 1 i 2 (HSV1, HSV2) A. Produsele patologice recoltate sunt lichid vezicular, esut de raclaj, LCR, snge B. Evidenierea virusului nu se poate face prin reacia de imunofluorescen direct C. Prin inocularea pe linii celulare virusul herpetic produce efecte citopatice, balonizri celulare, apariia de sinciii i de incluziuni nucleare D. Diagnosticul serolog ic se face cu detecia seroconversiei sau detecia anticorpilor specifici de tip IgM i IgG

95

E. Anticorpii anti HSV1 protejeaz mpotriva infeciei cu virusul HSV2 92. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul Varicelo -Zosterian: A. Infecia primar este varicela sau vrsatul de vnt B. Varicela afecteaz copii, calea de transmitere fiind cea aerian C. Incubaia este de 2-3 sptmni debutul fiind cu hipertermie, rash cutanat urmat de apariia de vezicule ce se transform n pustule i cruste foarte prurig inoase D. Infecia rmne latent n ganglionii nervoi motori E. Reactivarea virusului produce zona zoster 93. Alegei rspunsurile false referitoare la virusul varicelo-zosterian: A. Produsele patologice care se recolteaz sunt reprezentate de lichid vezicular sau snge pentru diagnosticul serologic B. Virusul nu poate fi evideniat din leziune prin reacia de imunofluorescen direct C. Acizii nucleici virali se detecteaz prin tehnica PCR D. Virusul nu se poate cultiva pe culturi de fibroblaste E. Diagnosticul serologic se realizeaz prin detecia anticorpilor specifici prin tehnica ELISA 94. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul Epstein Barr: A. Virusul Epstein Barr produce mononucleoz infecioas B. Se transmite prin saliv C. Incubaia bolii este de 3-5 zile D. Apare leucocitoz de pn la 20.000 pe mm3 E. Boala evolueaz spre vindecare n cteva sptmni 95. Alegei rspunsurile false referitoare la virusul Epstein Barr (EBV): A. n urma infeciei acute cu EBV limfocitele B activate produc anticorpi heterofili de clasa IgG B. Detecia anticorpilor heterofili se realizeaz prin testul monospot C. Infecia se poate asocia cu dezvoltarea unor limfoame maligne D. Detectia IgG mpotriva antigenului capsidei (VCA), IgG fa de antigenul nuclear al virusului EBNA i lipsa IgM mpotriva antigenelor capsidei VCA semnific infecie persistent E. Infecia se asociaz cu leucopenie cu limfopenie 96. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul citomegalic: A. Produce boala incluziilor citomegalice B. Este o boal strict uman C. Cile de transmitere sunt prin contact cu diferite secreii, transfuzii, transplant, materno-fetal, sexual D. Proporia de adult cu anticorpi anti-CMV este cuprins ntre 20-30% E. Produce zona zoster prin reactivare la vrstnici 97. Alegei rspunsurile false refer itoare la virusul citomegalic:

96

A. Virusul ptrunde n esutul limfatic din ganglionii limfatici locali apoi prin intermediul limfocitelor i monocitelor circulante ajung la toi ganglionii i splin B. Celulele infectate se atrofiaz i prezint incluzii intranu cleare C. La pacienii imunocompeteni boala poate fi asimptomatic D. Dupa primoinfecie virusul este eliminat neexistnd recderi sau reinfecii E. Se poate transmite de la mam la sugar prin alptare 98. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul citomegalic: A. Produsele patologice n care exist virusul sunt reprezentate de snge, urin, lichid amniotic,biopsie B. Examen microscopie electronic a preparatelor histologice arat celulele caracteristice n ochi de bufnia cu hipertrofie, nucleu mic n care exist 1-2 incluzii de 8-10 microni C. n citoplasm nu exist incluzii bazofile mici sub form de semilun D. Nu se poate cultiva pe culturi de fibroblaste E. Diagnosticul serologic se face prin detecia anticorpilor IgG i IgM prin tehnica ELISA sau latex aglutinare 99. Alegei afirmaiile corecte referitoare la papilomavirusuri: A. Papilomavirusurile HPV produc bolile numite papilomatoze care sunt tumori benigne ale celulelor scuamoase B. Genomul HPV este reprezentat de o molecul de ARN dublu catenar C. Infecia se transmite prin contact direct tegumentar sau genital D. Leziunile se numesc condiloame acuminate E. Majoritatea condiloamelor se malignizeaz 100. Alegei rspunsurile greite referitoare la papilomavirusuri: A. HPV infecteaz celulele scuamoase, producnd vacuole citoplasmatice caracteristice B. Koilocitele sunt marca infeciei cu acest virus C. Imunitatea celulara i imunitatea umoral induse de prezena virusului sunt implicate n regresia spontan a condiloamelor D. Pacienii imunodeprimai au condiloame extinse E. Genomul HPV este reprezentat de o molecul de ARN dublu catenar, circular i capsid 101. Alegei rspunsurile corecta referitoare la infecia cu vir usurile papilomatozei umane HPV: A. Prezena papiloamelor B. Verucile tegumentare i ale plantei produse de tipurile HPV 1-HPV 4 C. Condiloamele acuminate produse de tipurile HPV 6-HPV 11 D. Cancerele de col uterin cervicale sunt asociate cu tipurile 16 i 18 E. Tipurile 6 i 11 induc transformarea keratinocitelor umane 102. Alegei rspunsurile corecte referitoare la papiloma virusuri: A. Cancerul de col uterin este cauza major de mortalitate la femei i a doua cauz de cancer la femei n lume B. Se estimeaz aproximativ 500.000 cazuri anual n lume

97

C. Tipurile 6 i 11 de HPV provoac 70% din cazurile de cancer cervical i alte cancere urogenitale D. Prevenirea se face prin respectarea regulilor generale de protecie mpotriva bolilor cu transmitere sexual i prin vaccinare E. Tipurile 6 i 11 induc transformarea keratinocitelor umane 103. Care sunt rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul morfologic al papilomavirusurilor: A. La femei se efectueaz examenul citologic Papanicolau i examenul histologic cu evidenierea celulelor tipice numite koilocite B. Uneori se pot vizualiza leziunile la colposcopie, alteori aspectul macroscopic este normal i infecia e detectat doar la examenul citologic C. Virusurile se izoleaz n cultur D. Detectarea ADN ului viral prin tehnica PCR nu permite identificarea tipului de virus E. Frotiul poate detecta schimbrile produse de HPV dar nu este la fel de specific ca detecia ADN ului viral al HPV 104. Alegei rspunsurile false referitoare la papilomavirusuri: A. Virusurile nu se izoleaz n cultur B. Frotiul poate detecta schimbrile produse de HPV dar este la fel de specific ca detecia ADN ului viral al HPV C. Prezena i persistenta infeciei cu acelai tip nu este un factor important pentru dezvoltarea stadiilor neoplazice D. Testul HPV ADN nu este un test de detecie a cancerului ci detecteaz virusurile HPV care determin modificari la nivelul cervixului E. Detectarea ADN ului viral prin tehnica PCR permite identificarea tipului de virus

Tematica 5. Virusurile hepatitice A, B, C, D, E. Virusul HIV Complement simplu:


1. A. B. C. D. E.

n funcie de modul de transmitere exist: Hepatitele cu transmitere enteral (fecal-oral): hepatita A i D Hepatitele cu transmitere parenteral: A si E Hepatitele cu transmitere enteral (fecal-oral): hepatita D i E Hepatitele cu transmitere parenteral: A, C, D Hepatitele cu transmitere enteral (fecal-oral): hepatita A i E

2. Alegei afirmaia fals referit oare la Hepatita de tip A:

A. Este determinat de virusul hepatitic A (HAV) B. Din Genul Heparnavirus C. Familia Hepadnaviridae

98

D. Cu carater hepatotrop E. Acesta provoac o boal general a organismului 3. Virusul hepatitic A (HAV) provoac o boal general mai ales a ficatului, manifestat

prin: A. Fenomene generale infecioase, digestive, hepatice, cu sau fr icter B. Artralgii C. Dermatite D. Debut reumatoid E. Pseudogripal.
4. Virusul hepatitic A (HAV) se transmite:

A. B. C. D. E.

Injecii cu ace / seringi nesterile Transfuzii snge infectat Contact sexual Transmitere congenital de la mam la ft. Fecal-oral

5. Incubaia infeciei cu virusul hepatitic A (HAV) este de:

A. B. C. D. E.

90-120 zile 6-12 sptmani Aproximativ 6 sptmani 20-45 zile Niciuna din variantele de mai sus

6. Incubaia HBV este de:

A. B. C. D. E.

90-120 zile 6-12 sptmani Aproximativ 6 sptmani 20-45 zile Niciuna din variantele de mai sus

7. Incubaia infeciei cu virusul hepatitic C (HCV) este de:

A. B. C. D. E.

90-120 zile 6-12 sptmani Aproximativ 6 sptmani 20-45 zile Niciuna din variantele de mai sus

8. Incubaia infeciei cu virusul hepatitic E (HEV) este de:

A. B. C. D. E.

90-120 zile 6-12 sptmani Aproximativ 6 sptmani 20-45 zile Niciuna din variantele de mai sus

99

9. Alegei enunul fals referitor la structura virusului hepatitic B (HBV) :

A. Virionul complet Dane cu diametru 43 nm B. Formaiuni sferice sau tubulare care sunt Ag de suprafa (Ag HBs) cu diametru de 22nm C. Virionul complet : anvelop, capsid, genom D. Genomul este cel mai mare genom ADN viral cunoscut dintre cele care infecteaz omul i animalele E. Tipul de acid nucleic ADN parial dublu catenar
10. Virusul hepatitic B morfologie:

A. HBV apare la microscopul electronic ca un corpuscul sferic cu dublu contur, diametru de aproximativ 43 nanometri constituit dint-un nveli extern i o component central sau core, care nu este nucleocapsida virionului. B. Partea extern (nveliul) are 7 nm grosime i constituie antigenul de infeciozitate (AgHbs) al virionului C. Acest antigen se gsete n snge numai sub form de particule sferice (20 -22 nm i 50-250 nm). D. Eliberate n exces din nveliul extern aceste particule de antigen HBs se gsesc n ser uneori n cantiti mari putnd fi detectate pentru diagnosticul specific al infeciei. E. Virionul n ntregime (particula Dane) se gsete n snge i foarte rar n fica t.
11. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excep ia (HBV):

A. Antigenul HBs apare n sngele celor infectai cu puin timp naintea bolii clinice, din a doua sptmn dup infecie, meninndu-se n perioada de boal, servind la stabilirea diagnosticului etiologic. B. Persistena lui mai puin de 6 luni semnific trecerea la stadiul cronic de boal. C. Antigenul se poate detecta doar n esutul hepatic, esutul limfoid, membranele sinoviale i nu toate umorile organismului. D. Componenta central, nucleocapsida virionului, cuprinde capsida, ADN polimeraza i genomul viral. E. Capsida e constituit din 180 de capsomere i conine un singur polipeptid, numit antigen central Hbe.
12. Referitor la HBV este adevrat:

A. Prin clivarea proteinei core se obine antigenul Hbe i ARN polimeraza viral. B. Antigenul HBc se deceleaz n primele etape ale bolii ca marker al replicrii virale C. Antigenul Hbe este tranzitoriu, 1-4 zile, persistena consituind un indiciu al evoluiei ctre cronicizare. D. Persistena lui Hbe nu este marker de infeciozitate viral mare. E. Prezena acestui antigen Hbe semnific i posibilitatea trecerii transplacentare a virusului.
13. HBV este un virus foarte infecios, riscul transmiterii n cursul unei nepturi

accidentale este crescut: A. 30% B. 3%

100

C. 0.3% D. 70% E. 10%


14. n hepatita B:

A. Boala evolueaz subclinic n peste 10% din cazuri. B. Simptomele cnd apar nu sunt comune celorlalte hepatite: astenie, anorexie, greuri, vrsturi, icter cu urini hipercrome i scaune decolorate C. Hepatita B se manifest numai cu simptome extrahepat ice de tip artralgii, dermatite, debut reumatoid, pseudogripal. D. n cursul bolii acute, datorit anticorpilor protectori anti HBs, n 75% din cazuri evoluia bolii este autolimitat. E. Perioada de incubaie pentru infecia cu HVB este de 2-6 sptmni, n funcie de calea de ptrundere a virusului i de mrimea inoculului.
15. Urmtoarele variante referitoare la evoluia infeciei HBV sunt adevrate cu excepia:

A. Perioada de stare dureaz trei sptmni, vindecarea morfologic survine la 3 luni, dar exist risc de recdere sau de cronicizare. B. Virusul hepatitei B este primul virus care a fost dovedit a avea activitate oncogen. C. Pe lng msurile profilactice nespecifice exist i un vaccin antihepatitic B. D. Adulti 20 % din cazuri evolueaz spre vindecare 80% devin purttori cronici E. La copii infecia are prognostic rezervat: nu exist protocoale terapeutice
16. Cronicizarea HBV nseamn urmtoarele variante cu excepia :

A. Hepatit cronic persistent B. Peste 50 milioane de persoane pe glob sunt diagnosticate ca avnd infecie cronic cu HBV C. Hepatit cronic persistent agresiv D. Ciroz E. Carcinom primitiv hepatocelular
17. Urmtoarele variante referitoare la evoluia infeciei HBV sunt adevrate cu excepia:

A. Markerii virali se detecteaz n snge prin metoda imunoenzimatic ELISA I B. AgHBc se evideniaz primul, apare n perioada de incubaie, scade n convalescen, dispare cu apariia anticorpilor antiHBs,detecia lui dup 6 luni semnific cronicizare C. AgHBe: se evideniaz din perioada de incubaie, imediat dup apariia AgHBs, dispare atunci cnd apar anticorpii antiHBe,detectarea lui indic infeciozitate crescut a serului pacientului. D. Markerii virali se detecteaz n snge prin metoda imunoenzimatic ELISA II E. Anticorpii antiHBc sunt primii anticorpi produi, apar o dat cu simptomele bolii i persist mai muli ani; se determin IgM sau Ig totale (IgM i IgG).
18. Metod de terapie n boala acut HBV nu este:

A. n citolize masive: interferon B. Spitalizare C. Odihn la pat

101

D. Crete 40% fluxul sanguin hepatic E. Regim hidrozaharat


19. Virusul hepatitei C:

A. B. C. D. E.

Familia Hepadnaviridae Gen Heparnavirus Morfologie : form sferic, diametrul 55-65nm. Virionul nu are anvelop i capsid Genom ADN dublu catenar

20. n legatura cu virusul HCV este fals:

A. Virusul prezint mai multe fenotipuri i serotipuri corespunztoare unor genotipuri diferite. B. Genotipurile, n numr de 6 tipuri majore i 11 subtipuri sunt stabile i ar explica diferenele de severitate ale evoluiei clinice. C. n Romania genotipul B, rspunde la tratamentul cu interferon (Entecavir) D. Timpul de semivia este de 2,77 ore fa de 26,4 ore pentru HBV i 5,8 ore pentru HIV, cu un turnover zilnic de 95-99%, respectiv de 48 i 95%. E. HCV i rennoiete practic ntr-o singur zi ntreaga populaie de virioni.
21. HCV nu se transmite:

A. Ace seringi nesterile, instrumentar medical sau nemedical steril: piercing, tatuaj, manicura B. Sexual C. Transfuzie D. Fecal -oral E. De la mam la ft
22. Structura viral defectiv a HDV cuprinde:

A. Antigenul delta este un virus defectiv avnd nevoie de prezena unui alt virus (virus helper), care poate fi numai HBV , nu i alt hepadnavirus. B. HDV poate supravieui doar n prezena AgHBs al HBV, astfel nct infecia se poate produce n trei moduri. C. Coinfecie este infecia simultan HBV cu HDV D. Suprainfecia este pacientul deja infectat cu virus B nu mai se infecteaz i cu virusul HDV. E. Prezint 10 serotipuri.
23. Este fals varianta referitoare la HDV:

A. 10-15% dezvolt ciroz n ~ 2ani B. 70% n final vor dezvolta ciroz C. 2-20% rata fatalitate D. 25-50% din hepatita fulminant din infecia cu HBV nu este datorat coinfeciei cu HDV E. Prevenire cu vaccin anti- hepatitic B

102

24. Urmtoarele variante referitoare la patogenie clinic a HEV sunt adevrate cu

excepia: A. Transmiterea este enteral, produce o hepatit epidemic autolimitat, n rile n curs de dezvoltare cu igien deficitar i lipsa apei potabile. B. Incubaia este de aproximativ 2 sptmni, apar febr i hepatomegalie dar peste 80% sunt cazuri asimptomatice C. Replicare iniial este n intestin, apoi o viremie scurt i infectarea hepatocitului c u hepatocitoliz i inflamaie local D. Imunitatea postinfecie este de scurt durat, apar reinfecii E. Nu se cronicizeaz
25. Referitoare la virusul HIV este adevrat urmtoarea afirmaie:

A. B. C. D. E.

Sunt cunoscute trei tipuri de virus HIV: HIV1,HIV2 i HIV3 Virusul HIV face parte din familia Retroviridae, subfamilia Lentivirinae A fost descoperit de Robert Gallo n Frana Are 20 nm diametrul Are un genom ADN dublu catenar care are asociat o reverstranscriptaz

26. Stadiul I n HIV:

A. Asimptomatic la 30-60% dintre pacieni B. Apare limfadenopatie simetric C. ARC sau complexul asociat SIDA D. Splenomegalie E. Apar infecii bacteriene,virale,parazitare
27. Stadiul IV SIDA simptomatologie grav cu:

A. B. C. D. E.

Infecii bacteriene,virale, parazitare Sarcom Kaposi Leucemii Limfoame Toate variantele de mai sus Antigenul p24, se gsete n serul persoanei infectate Antigenul p24 se detecteaz infeciile recente naintea apariiei anticorpilor Antigenul p24 dispare odata cu apariia anticorpilor p24 Anticorpii p24, apar la 3- 12 sptmni de la infecie Toate variantele sunt corecte De generaia a IV-a folosesc antigenele clonale De generaia a III-a folosesc antigene recombinate Toate variantele de mai sus De generaia I folosesc antigenele clonale De generaia a II-a folosesc lizatul total viral de pe culture de limfocite

28. Dinamica producerii markerilor virali:

A. B. C. D. E.

29. Evidenierea anticorpilor prin metoda imunoenzimatic ELISA (testele ELISA):

A. B. C. D. E.

103

30. Rezultatul pozitiv al testrii ELISA (HIV):

A. B. C. D. E.

Se raporteaz ca ser reactiv Apare n hepatite Apare in malaria Toate variantele de mai sus Confirm diagnosticul pozitiv de infecie HIV.

31. Toate afirmaiile referitoare la virusul hepatitic A (HAV) sunt corecte cu excepia: A. locul iniial de replic revirala este tractul gastrointestinal B. HAV produce infecii asimptomatice la copii C. Diagnosticul se poate face prin izolarea virusului n culturi celulare D. Gamaglobulinele se folsosesc pentru profilaxia infeciei la persoanele expuse E. Vaccinul Havrix este folosit pentru profilaxia specific 32. Toate enunurile referitoare la virusul hepatitic C (HCV)i virusul hepatitic D (HDV) sunt adevrate cu excepia: A. HCV este cauza cea mai important a hepatitei postransfuzionale B. HDV este un virus defectiv cu genom ARN i o capsid format din antigenul Hbs de suprafa a virusului hepatit ic B C. HDV este transmis pe cale fecal oral D. Pacienii infectai cu HCV devin n mod normal infectai cronic i sunt predispui la carcinomul hepatocelular E. Infecia cu HDV poate fi prevenit prin vaccinarea cu Engerix 33. Screeningul de rutin al sngelui folos it pentru transfuzii nu a eliminat complet problem hepatitei postransfuzionale. Pentru care din urmtoarele virusuri s -a eliminat prin screening un numr important de cazuri de hepatit postransfuzionala: A. Virusul hepatitic A B. Virusul hepatitic C C. Virusul Epstein Barr D. Citomegalovirusul E. Virusul hepatitic D 34. Un brbat de 35 ani toxicoman cu administrare intravenoas de droguri este purttor de antigen Hbs de peste 10 ani. Dezvolt brusc un episod de hepatit acut fulminant i moare n interval de 10 zile. Care din testele de laborator contribuie major la diagnosticul lui? A. Anticorpi antiHbs B. Antigen Hbe C. Anticorpi antiHbc D. Anticorpi anti- HDV E. Anticorpi anti Hbe 35. Care din urmtoarele virusuri nu produce o infecie cronic sau latent: A. Citomegalovirusul B. Virusul hepatitic A

104

C. Virusul hepatitic B D. Virusul hepatitic C E. Virusul herpes simplex 36. Toate afirmaiile referitoare la virusurile hepatitice A i B sunt adevrate cu excepia: A. La unii pacieni virusul hepatitic B (HBV) produce infecii persistente B. Virusul hepatitic B se gsete n snge determinnd infeciozitatea sngelui C. Antigenul de suprafa Hbs este un component al vaccinului antihepatitic B D. Prezena antigenului e (AgHbe) indic infeciozitatea crescut a sngelui E. Unii pacieni au anticorpi anti HAV ( anti- virus hepatitic A) n snge ceea ce semnific starea de purttor cronic 37. Interpretarea testelor serologice pentru hepatita B ofer informaii clinice importante. Pacientul are urmtoarele rezultate: antigen Hbs negativ, anticorpi anti Hbc negativ i anticorpi antiHbs pozitiv, care este diagnosticul? A. Pacientul este n perioada de fereastr imunologic B. Pacientul are semne i simptome acute de hepatit acut C. Pacientul are probabil hepatit cronic persistent D. Pacientul are probabil semne de hepatit cronic agresiv E. Pacientul este imun la hepatita cu virus B. 38. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul imunodeficienei umane HIV: A. Este un virus ARN B. Virionul este sferic, de 80-130 nanometri diametru C. Anvelopa virusului HIV este format din membran lipidic derivat din celula gazd i din glicoproteine virus specifice D. Virusul HIV nu are anvelop E. Capsida are o simetrie icosaedrica 39. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul HIV: A. Testele screening pentru detecia anticorpilor anti-HIV sunt utile pentru prevenirea transmiterii HIV prin sngele transfuzat B. Infeciile oportuniste din SIDA rezult n principal din cauza scderii funciei imunitii mediate celular C. Zidovudina ( azidothymidina) inhib ADN polimeraza dependent de ARN. D. Prezena anticorpilor circulani care neutralizeaz HIV este evident faptului c individul este protejat de infecia HIV E. Titrul anticorpilor detectabili de metoda imunoenzimatica crete dup minim 6 sptmni de la infecie. 40. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul HIV: A. Pacienii infectai HIV vor dezvolta anticorpi mpotriva glicoproteinelor anvelopei (gp120 i gp 41) B. Pacienii infectai HIV vor dezvolta anticorpi mpotriva antigenului specific de grup p24 C. Infecia HIV la aduli apare ndeosebi prin inoculare de snge sau pe cale sexual

105

D. Infecia la copii apare predominant pe cale transplacentara de la mam infectat E. Tehnica ELISA este mai specific dect tehnica Western Blot pentru diagnosticul infeciei HIV. 41. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul HIV: A. Proteina CD4 de pe suprafaa limfocitelor T reprezint receptorul pentru virus B. Exist o diversitate antigenic deosebit a glicoproteinelor anvelopei virale ce asigur o mare variabilitate a anvelopei C. Toate izolatele HIV de la acelai pacient sunt identice din punct de vede re antigenic D. Eliberarea noilor celule HIV din celula gazd se face prin nmugurire E. Exist transmitere vertical de la mama la ft 42. Alegei rspunsul greit referitor la diagnosticul infeciei cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Metoda imunoenzimatica ELISA poate da rezultate fals pozitive prin erori tehnice B. Metoda imunoenzimatica ELISA de detecie a anticorpilor anti-HIV poate da un rezultat negativ la pacientul infectat recent (sub 6 sptmni) C. Un rezultat pozitiv ac-HIV se confirm prin tehnica Western blot. D. Un pacient cu hepatit cronic cu virus B poate avea un rezultat fals pozitiv pentru anticorpi anti-HIV E. Testele rapide imunocromatografice pentru detecia anticorpilor anti-Hiv necesit echipamente special 43. Alegei rspunsul greit referitor la diagnosticul infeciei cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Metoda direct de diagnostic a infeciei HIV determin cantitatea de antigen p24 liber in plasm B. Tehnica ELISA de generaia a IV a testeaz simultan prezena anticorpilor antiHIv i a antigenului p24 C. Reacia de polimerizare n lan PCR determin ncrctur viral D. Reacia de polimerizare n lan PCR nu este util pentru diagnosticul infeciei la nou nscui din mame seropozitive E. Testul Western Blot detecteaz n mod individual anticorpii anti HIV specifici antigenelor virale 44. Alegei rspunsul greit referitor la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Reacia de polimerizare n lan PCR este folosit pentru urmrirea cursului infeciei B. Reacia de polimerizare n lan PCR este folosit pentru evaluarea eficienei diferitelor tratamente C. n stadiul final al infectiei- SIDA apare caexia D. n perioada de fereastr imunologic pacientul nu este contagios i nu prezint simptome E. Primul medicament utilizat n terapia HIV a fost azidothymidina (A ZT) 45. Un brbat n vrsta de 30 ani prezint febr i icter. Medicul i recomand analize de laborator pentru detecia antigenului Hbs i a anticorpilor antiHbs. Rezultatele sunt

106

negative. Care din analizele urmtoare este cea mai potrivit pentru aflarea diagnosticului? A. Antigen Hbe B. Anticorpi antiHbc C. Anticorpi anti Hbe D. Antigenul delta E. Anticorpi anti HDV 46. Alegei rspunsul corect referitor la virusul hepatitei A: A. Hepatita de tip A face parte din familia Picornaviridae B. Hepatita de tip A face parte din familia Hepadnavirus C. Hepatita de tip A face parte din familia Flavivirus D. Hepatita de tip A face parte din familia Paramyxoviridae E. Hepatita de tip A face parte din familia Reoviridae 47. Virusul hepatitei A,HAV este un virus cu diametru de: A. 28 nanometri B. 40 nanometri C. 30-60 nanometri D. 40 nanometri E. 30-35 nanometri 48. Alegei rspunsul greit referitor la virusul hepatitei A: A. HAV este un virus mic, sferic, diametru de 28 nanometri, simetrie icosaedric, genom cu ARN simplu spiralat B. Fiecare capsomer este format din patru polipeptide care reprezint determinanii antigenici care induc sinteza anticorpilor C. HAV se transmite pe cale parenteral D. Iniial virusul se multiplic i se elimin mari cantitti de HAV, dar nu produc leziuni celulare E. Boala nu se cronicizeaz 49. Sindromul de citoliz hepatic este indicat de : A. Creterea transaminazelor TGP i TGO B. Scderea transaminazelor TGP i TGO C. Creterea timpului de protrombin D. Scade att bilirubina direct ct i cea indirect E. Scderea lactic-dehidrogenazei LDH 50. Alegei rspunsul greit referitor la virusul hepatitei B: A. Partea extern constituie antigenul de suprafa (AgHbs) al virionului B. Antigenul de suprafa (AgHbs) se gsete n snge C. Virionul n ntregime se gsete n snge i foarte rar n ficat D. Componenta central, nucleocapsida virionului, cuprinde ARN polimeraza E. Capsida e constituit din 180 de capsomere i conine un singur polipeptid, numit antigen central Hbc

107

51. Alegei rspunsul fals referitor la virusul hepatitei B: A. HBV se transmite pe cale parenteral B. Este un virus foarte infecios, riscul transmiterii n cursul unei nepturi accidentale este crescut, de aproximativ 30% C. Perioada de incubaie este de 20-45 de zile D. Antigenul HBs apare la 2-3 sptmni de la infecie, urmat la scurt timp de AgHBe E. n 3-5 sptmni apar primii anticorpi IgM anti HBc odat cu debutul clinic al bolii 52. Alegei rspunsul corect referitor la diagnosticul specific al hepatitei B: A. HBV poate fi izolat prin cultivare B. AgHBs se evideniaz imediat dupa apariia AgHBe, dispare atunci cand apar anticorpii antiHBe C. Anticorpii antiHBc apar la cateva luni sau ani de la infecie, dup anticorpii antiHBe, detectarea lor nseamn instalarea imunitii D. Anticorpii anti HBs semnific cronicizarea bolii E. Anticorpii anti HBs survin n convalescen 53. Alegei rspunsul gresit: A. Virusul hepatitei C este un flavivirus i este cauza etiologic major a hepatitelor transfuzionale B. Virusul a fost identificat prin inginerie genetic, este un virus ARN cu genomul simplu spiralat, dimensiuni de 30-60 nm, anvelopat C. Virusul prezint mai multe fenotipuri i serotipuri corespunztoare unor genotipuri diferite D. Genotipurile, n numr de 6 tipuri majore i 11 subtipuri sunt stabile i ar explica diferenele de severitate ale evoluiei clinice E. Capsida prezint simetrie helicoidal 54. Alegei afirmaia gresit referitoare la virusul hepatitic C (HCV): A. HCV i rennoiete practic ntr-o zi ntreaga populaie de virioni B. Virusul se replic activ la nivelul hepatocitelor i n sistemul limfatic, marea majoritate a virionilor provenii din sistemul limfatic fiind de novo C. Rspndirea i persistena infeciei este favorizat i de turnoverul accelerat al hepatocitelor infectate D. Proprietatea HCV de a genera cu o mare rapiditate mutani constituie principalul mecanism al eludrii sistemului imun E. HCV se dezvolt pe mediile de cultur celulare 55. Alegei rspunsul greit referitor la virusul hepatitei D: A. Virusul hepatitei delta D este o particul viral de 35-40 nm constituit dintr-un antigen unic proteic (HD) nvelit de antigen HBs B. Sub nveli se afla genomul viral format dintr-un ARN dispus circular, cu aspect de bastona C. Antigenul delta este un virus defectiv avnd nevoie de prezena unui alt virus, care poate fi HBV sau alt hepadnavirus

108

D. Virusul hepatitei D face parte din familia Hepadnaviridae E. Transmiterea se face pe ca le parenteral 56. Alegei afirmaia fals referitoare la virusul hepatitei E: A. Este un virus nencadrat, asemntor Caliciviridae i Togaviridae, are dimensiuni de 30-35 nm, genomul ARN simplu spiralat B. Virusul a fost detectat n materiile fecale ale omului i ale unor primate prin imuno microscopie electronic, boala evolund cu diaree sever C. Transmiterea este enteral D. Incubaia este de aproximativ 6 sptmni, apar febr i hepatomegalie dar peste 80% sunt cazuri asimptomatice E. Imunitatea postinfecie este de lung durat, nu apar reinfecii 57. Alegei afirmaia fals referitoare la HIV: A. Virusul HIV face parte din familia Retroviridae B. Virionul este sferic, de 80-130 nm diametru C. Are un genom ARN monocatenar care are asociat o revers transcriptaz D. Gena gag codific reverstranscriptaza E. Gena env codific glicoproteina gp160, precursor al glicoproteinelor anvelopei 58. Alegei rspunsul greit referitor la HIV: A. Capsida are simetrie icosaedric prezentnd n structur proteinele p18 i p24 B. Anvelopa este format din membrana lipidic derivat din membrana celulei gazd i din proteine virus specifice glicoproteina gp41 transmembranar i glicoproteina gp120 de suprafa C. Transmiterea se face pe cale sexual, parenteral sau vertical de la mam la ft D. Incubaia este perioada de timp dintre infectare i apariia bolii E. Genele tat si rev codific proteinele p18 i p24, reglatori pozitivi eseniali ai replicrii virale 59. Alegei rspunsul corect referitor la HIV: A. Antigenul p24 nu se gsete n serul persoanei infectate B. Anticorpii p24 apar la 1-2 sptmni de la infecie C. Anticorpii anti gp 120 nu pot fi folosii ca marker de diagnostic D. Tehnica ELISA poate da reacii fals negative n perioada de fereastr imunologic E. Diagnosticul direct este un diagnostic de rutin

Complement multiplu 1. Alegei variantele corecte referitoare la virusul HCV: A. Virusul circul n snge n dou forme, o form liber, cu infeciozitate sczut i una cuplat cu macromolecule lipoproteice sau n complexe imune, mai contagioas. B. Anticorpii neutralizani anti-HCV blocheaz particulele virale extracelulare iar limfocitele T distrug celulele infectate.

109

C. Proprietatea HCV de a genera cu o mare rapiditate mutani constituie principalul mecanism al eludrii sistemului imun. D. Virusul prezint mai multe fenotipuri i serotipuri corespunztoare unor genotipuri diferite. E. Genotipurile, n numr de 11 tipuri majore i 6 subtipuri sunt stabile i ar explica diferenele de severitate ale evoluiei clinice 2. Manifestri hepatice HCV includ: A. Incubaia 180 zile B. Teste de hepatocitoliz sunt moderat crescute C. 60-80 % din cazuri infecia se cronicizeaz D. Sindromul de citoliz i perioada manifest clinic nu se epuizeaz naintea apariiei anticorpilor specifici. E. Anticorpii specifici se mein timp scurt 3. Manifestri clinice HAV includ: A. Uneori fr manifestri clinice (boal asimptomatic) sau forme medii, severe sau forme cu insuficien hepatic acut. B. Poate apare icterul, urini hipercrome i scaune acolice (alb-cretoase) C. Boala se cronicizeaz i imunitatea este de scurt durat D. Icter scleral E. Urini hipercrome 4. A. B. C. D. E. Alegei afirmaiile incorecte: Hepatita A Familia Hepadnaviridae Hepatita B Familia Calciviridae Hepatita C Familia Flaviviridae Toate variantele de mai sus Hepatita E Familia Picornaviridae

5. Sindroamele clinice HBV se refer la: A. Hepatita acut inaparent sau asimptomatic : evoluie tipic cu fenomene digestive, fatigabilitate i icter sau atipic B. Hepatita acut simptomatic : decelarea accidental prin teste biochimice C. Statusul de purttor asimptomatic : caracterizat prin prezena n snge Ag HBs +/- Ac HBc de tip IgG. D. Hepatitele cronice i ciroza hepatic :Antigenul HBs este sau nu asociat cu markeri de replicare viral i apar modificri hepatice histologice E. Carcinomul heparocelular primar : apare prin malignizarea sau nu a unei ciroze induse de HBV 6. Evoluia infeciei HBV A. Perioada de stare dureaz trei sptmni, vindecarea morfologic survine la 3 luni, i nu exist risc de recdere sau de cronicizare. B. Virusul hepatitei B este primul virus care a fost dovedit a avea activitate oncogen. C. Pe lng msurile profilactice nespecifice exist i un vaccin antihepatitic B.

110

D. Adulti- 50 % din cazuri evolueaz spre vindecare E. La nou nscui din mame infectate rata cronicizrii poate ajunge la 10% 7. A. B. C. D. E. Profile serologice posibile: AgHBe semnific infeciozitate, AgHBs i Ig totale antiHBc i Ag Hbe <6 luni nseamn hepatit cronic, Anticorpi anti HBe semnific vindecarea, Ac -antiHBs i IgM antiHBc n titru crescut semnific infecie recent, vindecat Ac -antiHBs fr ali markeri semnific imunitatea postvaccinal,

8. Urmtoarele afirmaii despre HBV sunt adevrate cu excepia: A. n Romania genotipul B, nu rspunde la tratamentul cu interferon (Entecavir) B. Timpul de semivia este de 2,77 ore fa de 26,4 ore pentru HBV i 5,8 ore pentru HIV, cu un turnover zilnic de 95-99%, respectiv de 48 i 95%. C. HCV i rennoiete practic n 7 zile ntreaga populaie de virioni. D. Virusul se replic activ la nivelul hepatocitelor i n sistemul limfatic, marea majoritate a virironilor provenii din sistemul limfatic fiind de novo. E. Rspndirea i persistena infeciei nu este favorizat i de turnoverul accelerat al hepatocitelor infectate. 9. Sunt corecte enunurile referitoare la epidemiologia HCV: A. Infecia cu HCV este cauza principal a transplantelor hepatice B. Aproximativ 300 milioane persoane sunt infectate (infecie acut) C. HCV responsabil de peste 70 % din cazurile de hepatit cronic, 50% din cazurile de ciroz D. Conform statisticilor WHO exist aproximativ 36 milioane de pacieni HIV pozitivi E. Nu se transmite perinatal 10. n HBV clinic: A. Perioada de incubaie pentru infecia cu HVB este de 90-120 de zile, n funcie de calea de ptrundere a virusului i de mrimea ino culului B. Boala evolueaz subclinic n peste 60% din cazuri C. Simptomele cnd apar nu sunt comune celorlalte hepatite: astenie, anorexie, greuri, vrsturi, icter cu urini hipercrome i scaune decolorate D. Hepatita B se manifest numai cu simptome extrahepatice de tip artralgii, dermatite, debut reumatoid, pseudogripal E. n cursul bolii acute, datorit anticorpilor protectori anti HBs, n 75% din cazuri evoluia bolii este autolimitat 11. n HCV: A. Transmitere : parenteral, sexual B. Risc crescut : toxicomanii, persoanele transfuzate, nou nscuii mamelor infectate C. Incubaia este de 180 zile D. Teste de hepatocitoliz sunt moderat sczute E. 10-30 % din cazuri infecia se cronicizeaz

111

12. Afirmaiile adevrate n legtur cu HDV sunt: A. Virusul hepatitei delta D este o particul viral de 30-60 nm constituit dintr-un antigen unic proteic (HD) nvelit de antigen HBc. B. Sub acest nveli se afl genomul viral format dintr -un ARN dispus circular, cu aspect de bastona. C. Antigenul delta este un virus defectiv avnd nevoie de prezena unui alt virus (virus helper), care poate fi HBV sau alt hepadnavirus. D. HDV poate supravieui doar n prezena AgHBs al HBV, astfel nct infecia se poate produce n dou moduri E. Prezint un singur serotip. 13. Complicaii n HDV: A. 10-15% dezvolt ciroz n ~ 2ani B. 70% n final vor dezvolta ciroz C. 2-20% rata fatalitate D. 25-50% din hepatita fulminant din infecia cu HBV este datorat coinfeciei cu HDV E. Numai variantele A,B i C 14. Urmtoarele afirmaii despre hepatita D sunt adevrate cu excepia: A. Transmiterea este pe cale parenteral, grupele de risc sunt transfuzaii (hemofilici), hemodializai, dependenii de droguri B. Infecia este mai sever fiind o dubl infecie. C. Produsele patologice sunt reprezentate de snge i esut hepatic. D. La examenul indirect se poate evidenia virusul n nucleul hepatocitelor prin microscopie optic, metode imunohistochimice E. Se poate evidenia ARN- ul viral din snge dup ndeprtarea AgHBc prin tratarea serului cu detergeni 15. Patogenie clinic n infecia cu virusul hepatitic E (HEV): A. Transmiterea este enteral, produce o hepatit epidemic autolimitat, n rile n curs de dezvoltare cu igien deficitar i lipsa apei potabile. B. Incubaia este de aproximativ 2 sptmni, apar febr i hepatomegalie dar peste 80% sunt cazuri aismptomatice C. Replicare iniial este n intestin, apoi o viremie scurt i infectarea hepatocitului cu hepatocitoliz i inflamaie local D. Gravidele fac forme severe cu mortalitate ridicat prin tulburri de coagulare. E. Imunitatea postinfecie este de lung durat 16. Cronicizarea HBV nseamn urmtoarele variante: A. Hepatit cronic nepersistent B. Peste 50 milioane de persoane pe glob sunt diagnosticate ca avnd infecie cronic cu HBV C. Hepatit cronic persistent agresiv D. Ciroz E. Carcinom primitiv hepatocelular

112

17. Urmtoarele variante referitoare la evoluia infeciei HBV sunt adevrate: A. Markerii virali se detecteaz n snge prin metoda imunoenzimatic ELISA I B. AgHBc se evideniaz primul, apare n perioada de incubaie, scade n convalescen, dispare cu apariia anticorpilor antiHBs,detecia lui dup 6 luni semnific cronicizare. C. AgHBc: se evideniaz din perioada de incubaie, imediat dup apariia AgHBs, dispare atunci cnd apar anticorpii antiHBe, detectarea lui indic infeciozitate crescut a serului pacientului. D. Markerii virali se detecteaz n snge prin metoda imunoenzimatic ELISA II E. Anticorpii antiHBc sunt primii anticorpi produi, apar o dat cu simptomele bolii i persist mai muli ani; se determin IgM sau Ig totale (IgM i IgG). 18. Terapie n boala acut HBV este: A. n citoliz masiv: interferon B. Spitalizare C. Odihn la pat D. Crete 40% fluxul sanguin hepatic E. Regim hidrozaharat 19. Virusul hepatitei C : A. Nu este ncadrat in Familia Hepadnaviridae B. Nu este ncadrat in Familia Picornaviridae C. Are form sferic, diametrul 55-65nm. D. Virionul nu are anvelop E. Genom este ADN monocatenar 20. HAV provoac o boal general mai ales a ficatului, nemanifestat prin: A. fenomene generale infecioase, digestive, hepatice, cu sau fr icter B. Artralgii C. Dermatite D. Debut reumatoid E. Pseudogripal. 21. HAV nu se transmite prin: A. Injecii cu ace / seringi nesterile B. Transfuzii snge infectat C. Contact sexual D. Transmitere congenital de la mam la ft. E. Fecal-oral 22. Urmtoarele variante referitoare la patogenie infeciei cu virusul hepatitic E (HEV) sunt adevrate: A. Transmiterea este enteral, produce o hepatit epidemic autolimitat B. Incubaia este de aproximativ 2 sptmni, apar febr i hepatomegalie dar peste 80% sunt cazuri asimptomatice C. Replicare iniial este n intestin, apoi o viremie scurt i infectarea hepatocitului cu hepatocitoliz i inflamaie local

113

D. Imunitatea postinfecie este de scurt durat, apar reinfecii E. Se cronicizeaz 23. Celulele int pentru ataarea HIV sunt: A. Limfocitul T, limfocitul B B. Monocitul, macrofagul C. Astrocitul D. Oligodendrocitul E. Doar variantele A i B 24. Ptrunderea virusului HIV n celul cuprinde: A. Virusul si pierde nvelisul; B. Are loc conversia ARN-ului viral n ADN proviral bicatenar prin reverstranscriere catalizat de RTS C. ADN-ul proviral bicatenar este translocat n nucleul celulei gazd, netransformat n ADN circular si inserat n genomul acesteia prin integraz D. Integrarea copiei ADN a genomului viral n genomul celulei gazd rezult infecie latent sau persistent E. n aceast etap nu se sintetizeaz proteine virus specifice, sistemul imun se mobilizeaz 25. Structura virusului HIV: A. Virus ADN B. Form cilindric C. Diametrul 100 130 nm D. Alctuit din nucleoid cilindric situat excentric si o anvelop E. Nu face parte din familia Retroviridae, subfamilia Lentivirinae 26. Genomul viral (HIV) cuprinde 9.193 de nucleotide fiind alctuit din 3 grupe de gene: A. Gene structural B. Gene reglatoare C. Gene de maturare D. Doar variantele A i B E. Variantele A,B i C 27. Genele structurale (HIV) sunt: A. Gena gag (genom-associated gene) B. Gena pol (polymerase) C. Gena tat transactivatoare D. Toate variantele de mai sus E. Gena env (envelope) 28. Genele reglatoare (HIV) sunt: A. Gena rev B. Gena nef C. Gena tat transactivatoare

114

D. Toate variantele de mai sus E. Gena vif 29. Etapele in HIV sunt: A. Infecia primar B. Stadiul asimptomatic (perioad de laten) C. Stadiul simptomatic (imunodepresie minor) D. SIDA (imunodepresie major) E. Numai variantele A,B i C 30. Afeciuni clinice comune recurente / persistente n infecia simptomatic(HIV) sunt: A. Astenie fizic B. Subfebrilitate C. Diaree trenant (peste 1 lun) D. Herpes zoster multimetameric E. Numai variantele A,B i D 31. Transmitere parenteral( HIV): A. Transfuzii B. Transplante C. Contact cu snge contaminat D. Accidente medicale E. Numai variantele A i D 32. Infeciile pulmonare comune copiilor infectai HIV cu: A. Streptococcus pneumoniae B. Staphylococcus aureus C. Klebsiella pneumoniae D. Numai variantele A,B si C E. Escherichia coli 33. Sursa de infecie n HIV: A. Persoane infectate HIV B. Pacieni cu SIDA C. Acestia elimin virusul prin snge, sperm,secreie vaginal. D. Este infecios: lichidul cefalo -rahidian, lichidul amniotic E. Cantitate foarte mic de virus nu este prezent n fecale, saliv, lacrimi, urin, lapte matern 34. Factori de risc n transmiterea infeciei HIV: A. Parteneri multipli, B. Seringi nesterile C. Tatuaje cu instrumentar nesteril D. Ace nesterile E. Numai variantele A,B i C

115

35. Prevenirea transmiterei HIV const n: A. Comportament sexual fr risc B. Sterilizarea corect a instrumentarului medico -chirugical C. Triajul incorect al donatorilor de snge i de organe D. Screening-ul gravidelor E. Numai variantele A,B i D 36. Transmitere materno-fetal n HIV const n: A. Intrauterin riscul infeciei ftului este de 5 20% B. Intrapartum expunere la sngele mamei C. Intrapartum expunere la secreia vaginal D. Postpartum prin lapte matern E. Numai variantele A,B i C 37. Testul Western Blot cuprinde: A. Permite identificarea individual a anticorp ilor anti-HIV specifici antigenelor virale. B. Antigenele sunt separate prin electroforez i transferate pe membrane de nitroceluloz care se incubeaz cu serul pacientului. C. Anticorpii din ser leag specific proteinele virale i sunt identificai prin compa rare cu controale standard. D. O prob este negativ dac prezint benzi pozitive pentru cel puin dou din cele trei antigene majore gag, pol, env. E. Numai variantele A,B . 38. Diagnosticul serologic de confirmare al infeciei HIV: A. Imunoamprente B. Radioimunoprecipitare C. Imunofluorescen D. Imuno-enzimatice ELISA E. Numai variantele A i D. 39. Reacia de polimerizare n lan (PCR): A. Tehnica const n amplificarea ARN existent n cantiti foarte mici printr -o serie de cicluri replicative. B. Nu ofer informaii despre ncrctura viral. C. Util n diagnosticul infeciei, ndeosebi la nou-nscuii din mame seropozitive D. Util n urmrirea evoluiei bolii E. Util n evaluarea eficacit ii diverselor tratamente antiretrovirale 40. Testele rapide: A. Conin suspensii microscopice de particule (latex, gelatin, hematii tanate) cuplate cu antigen viral. B. Anticorpii din serul testat aglutineaz aceste particule care formeaz un depozit vizibil cu ochiul liber sau la microscop dup numai 5 minute C. Utile n zone endemice, dac este necesar rapiditatea n orientarea diagnosticului serologic.

116

D. Necesit echipamente speciale. E. Variantele A,B i D. 41. Stadiul IV SIDA prezint simptomatologie grav cu: A. Infecii bacteriene,virale,parazitare B. Sarcom Kaposi C. Leucemii D. Limfoame E. Numai variantele A i D 42. Dinamica producerii markerilor virali: A. Antigenul p24, se gsete n serul persoanei infectate B. Antigenul p24 se detecteaz infeciile recente naintea apariiei anticorpilor C. Antigenul p24 dispare odat cu apariia anticorpilor p24 D. Anticorpii p24, apar la 3- 12 sptmni de la infecie E. Numai variantele A,B i C. 43. Evidenierea anticorpilor prin metoda imunoenzimatic ELISA( testele ELISA) nu cuprinde: A. De generaia a IV-a folosesc antigenele clonale B. De generaia a III-a folosesc antigene recombinate C. Toate variantele de mai sus D. De generaia I folosesc antigenele clonale E. De generaia a II-a folosesc lizatul total viral de pe culture de limfocite 44. Rezultatul pozitiv al testrii ELISA n HIV: A. Se raporteaz ca ser reactiv B. Apare n hepatite C. Apare n malaria D. Doar A i B E. Confirm diagnosticul pozitiv de infecie HIV 45. Urmtoarele afirmaii referitoare la HBV sunt false: A. Antigenul HBs apare n sngele celor infectai cu puin timp n aintea bolii clinice, din a doua sptmn dup infecie, meninndu-se n perioad de boal, servind la stabilirea diagnosticului etiologic B. Persistena lui mai puin de 6 luni semnific trecerea la stadiul cronic de boal. C. Antigenul se poate detecta doar n esutul hepatic, esutul limfoid, membranele sinoviale i nu toate umorile organismului. D. Componenta central, nucleocapsida virionului, cuprinde capsida, ADN polimeraza i genomul viral. E. Capsida e constituit din 180 de capsomere i conine un singur polipeptid, numit antigen central Hbe. 46. Referitor la HBV sunt false:

117

A. Prin clivarea proteinei core se obine antigenul Hbe i ARN polimeraza viral. B. Antigenul HBc se deceleaz n primele etape ale bolii ca marker al replicrii virale C. Antigenul Hbe este tranzitoriu, 1-4 zile, persistena consituind un indiciu al evoluiei ctre cronicizare. D. Persistena lui Hbe este marker de infeciozitate viral mare. E. Prezena antigenului Hbe semnific i posibilitatea trecerii transplacentare a virusului. 47. Infecia acut HAV se caracterizeaz prin: A. Diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgM din ser B. Prin metoda imunoenzimatic ELISA C. Anticorpii apar o dat cu primele semne de boal D. Ajung la titru maxim n 3-6 luni E. i dispar n 1-3 sptmni 48. Infecia trecut cu HAV se caracterizeaz prin: A. Diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgG din ser B. Prin metoda imunoenzimatic ELISA. C. Apar dup aproximativ 3-6 luni de la infecie D. Ajung la titru maxim n o lun E. Nu persist la un nivel detectabil toat viaa. 49. Virusul hepatitic E : A. Este un virus nencadrat, asemntor Caliciviridae i Togaviridae. B. Virusul a fost detectat n materiile fecale ale omului i ale unor primate prin imunomicroscopie electronic, boala evolund cu diaree sever. C. Are dimensiuni de 30-35 nm D. Are genomul ADN simplu spiralat E. Este anvelopat 50. Diagnostic HEV: A. Nu se face diagnostic specific de rutin. B. Se pot evidenia antigenele virale din celula hepatic la IME. C. Se poate evidenia ARN ul viral prin PCR. D. Serologic nu se pot evidenia anticorpii antiHEV prin testare ELISA. E. Doar variantele A i B. 51. Alegei rspunsurile corecte: A. Virusul hepatitei A este un enterovirus din familia Picornaviridae B. Este un virus cu genom ARN monocatenar C. Este un virus cu genom ADN dublu catenar D. Prezint mai multe serotipuri E. Prezint o anvelop( virus anvelopat) 52. Alegei rspunsurile corecte: A. Virusul hepatitei A se transmite pe cale enteral B. Infecia poate fi prevenit cu ajutorul vaccinului antihepatitic A

118

C. Infecia este urmat de imunitate durabil D. Perioada de incubaie a infecie cu HAV este de 120 zile E. Infecia se poate croniciza la pacienii cu imunitate sczut. 53. Alegei rspunsurile corecte: A. Virusul hepatitie A este nrudit cu virusul poliomielitei B. Rezist la inactivarea uzual de o or la 60C. C. Nu este distrus prin fierbere D. Rezist peste 2 sptmni n mediul extern n materiile fecale i 3 zile la 37C. E. Clorul nu are aciune asupra HAV 54. Alegei rapunsurile corecte: A. Virusul hepatitei A este inactivat de clor 0.1 mg% n 30 minute B. Se conserv la -20C sau liofilizat ani de zile C. Razele ultraviolete nu au aciune asupra HAV D. HAV este un virus cu simetrie helicoidal E. Pentru tratamentul hepatitei produse de HAV se fo losete rA este ibavirina 55. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic A: A. Produce infecii numai n rile srace neindustrializate B. Produce infecii n ntreaga lume C. Imunitatea obinut dup infecie este de scurt durat D. Incubaia bolii este n medie de 28-30 zile E. Majoritatea infeciilor sunt subclinice, anicterice 56. Alegei raspunsurile corecte referitoare la hepatit cu virusul hepatitic A: A. Lezarea celulelor hepatice n cursul infeciei se traduce prin creterea transaminazelor B. n faza iniial a bolii viremia determin fenomene asemntoare gripei C. Evoluia este de obicei grevat de complicaii D. Vindecarea e urmata de o imunitatea specific persistent, definitiv E. Profilaxia este asigurata de o buna igiena personala precum si de igiena alimentelor si a apei 57. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hepatit cu virusul hepatitic A: A. Icterul apare cel mai frecvent la grupa de vrsta peste 14 ani B. Frecvent poate apare hepatita fulminant ca o complicaie a bolii C. n cursul bolii apar iniial anticorpii IgM apoi anticorpii de tip IgG care asigur imunitate durabil D. Evoluia este urmat de o vindecare rapid i complete E. Receptivitatea fa de infecie este specific numai persoanelor cu imoundeficiente 58. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hepatit cu virusul hepatitic A: A. Infecia acut este diagnosticat prin detecia de anticorpi anti HAV de tip IgM B. O persoan care a trecut prin infecia cu virusul hepatitic A va avea anticorpi de tip IgG in ser toat viaa C. Diagnosticul de rutin n hepatit de tip A se face prin cultivarea pe culturi celulare

119

D. n faz icteric pacientul prezint urini hipercrome i scaune decolorate E. Virusul hepatitic A este evideniat n materiile fecale prin microscopie optic 59. Alegei rapunsurile corecte referitoare la profilaxia hepatitei produse de virusul hepatitic A: A. Profilaxia preexpunere se face cu imunoglobuline polivalente specifice pentru persoanele care nu au trecut prin boal B. Profilaxia preexpunere cu imunoglobuline asigur o protecie de 90 -100% pentru 4- 6 luni C. Profilaxia preexpunere nu este recomandat, nefiind eficient D. Profilaxia postexpunere se recomand n primele 14 zile dup contactul cu un bolnav de hepatita A la contactii care nu au fcut boala E. Profilaxia postexpunere cu imunoglobuline asigur imunitate pe via 60. Alegei rapunsurile corecte referitoare la hepatita cu virusul hepatitic A: A. Diagnosticul specific se face prin evidenierea anticorpilor de tip HAV prin meto da imunoenzimatic B. Multe cazuri apar n comunitate sub form de epidemii C. Prevalena hepatitei de tip A n Romnia este foarte redus D. Anticorpii specifici de tip IgM anti- HAV persist toat viaa E. Virusul hepatitie A este un virus cu transmitere fecal- oral 61. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Este un virus cu genom ARN B. Este un virus cu genom ADN C. Face parte din familia Hepadnaviridae D. Virionul (particula Dane) se gsete n ficat i foarte rar n snge E. Face parte din familia Picornaviridae 62. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Rmne infectant n ser 6 luni la 30C B. Este inactivat de hipocloritul de sodiu n 10 minute C. Este inactivat de alcoolul isopropilic 70% i alcoolul etilic 80% la 11C n 2 minute D. Este distrus prin autoclavare 30 minute la 128 C E. Virusul HBV este distrus prin fierbere 100C timp de 30 minute 63. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Virusul hepatitic B se prezint sub form a 3 tipuri de particule: virion, particule sferice, formaiuni filamentoase B. Virionul complet are form sferic cu dimens iuni de 42 nanometri C. HBV se transmite pe cale fecal oral D. HBV nu se poate transmite transplacentara ( de la mama- la ft) E. Hepatita produs de HBV nu se cronicizeaz niciodat 64. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Se transmite prin epidemii hidrice

120

B. C. D. E.

Antigenul HbS apare n sngele pacienilor infectai naintea bolii clinice Meninerea antigenului Hbs peste 6 luni semnific cronicizarea bolii Capsida viral are o simetrie helicoidal Capsida este denumit antigen central Hbc

65. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Antigenul Hbs apare n sngele pacienilor la 2-6 sptmni dup infecie B. Structura antigenului Hbs este complex glico -lipo-proteica C. Antigenul Hbc se poate decela n serul pacienilor infecta i D. Antigenul Hbe reprezint un marker de replicare viral i infeciozitate crescut E. Perioada de incubaie a bolii este scurt, de 2 sptmni 66. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B: A. Antigenul de suprafa Hbs se gsete n esutul hepatic, ser, toate secreiile organismului B. Virusul hepatitic B este un virus cu infeciozitate foarte sczut C. HBV este un virus puin rezistent la aciunea factorilor fizici i chimici D. HBV prezint 6 genotipuri diferite E. HBV prezint un singur genotip 67. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B (HBV): A. Antigenul Hbc se gsete n citoplasma hepatocitelor infectate B. Persistena Ag Hbe este un factor de prognostic favorabil (vindecare rapid) C. Antigenul Hbe este asociat cu ADN polimeraza viral D. HBV ptrunde n celula hepatic prin procesul de endocitoz E. HBV se poate cultiva cu uurin pe culturi celulare 68. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hepatit cu virusul hepatitic B ( HBV): A. Forma acut este o boal deosebit de grav B. Forma acut evolueaz de obicei subclinic C. Perioada de incubaie este de 2-4 luni D. Icterul apare ntotdeauna n form acut E. Perioada de incubaie variaz n funcie de calea de ptrundere a virusului i de mrimea inoculului 69. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hepatit cu virusul hepatitic B (HBV): A. Sursa de infecie este omul bolnav i purttorul asimptomatic B. Hepatita acut cu HBVse prezint cel mai frecvent cu forme digestive ( anorexie, grea, vrsturi) C. Hepatita acut cu HBV se caracterizeaz prin manifestri extrahepatice ( debut reumatoid, neurastenic, pseudogripal) D. Hepatita cu HBV se cronicizeaz n 20-25% din cazuri E. HBV este un virus oncogen 70. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hepatita cu virusul hepatitic B (HBV): A. Fatalitatea ( decesul) prin forma fulminant a hepatitei B este n medie de 0.5%

121

B. C. D. E.

Perioada de stare a hepatitei acute dureaz n medie 3 sptmni Perioada de stare a hepatitei acute dureaz n medie 3 luni Personalul medical este o grup de risc pentru infectarea cu HBV Un copil nscut din mama infectat cu HBV este imunizat i nu va face hepatit

71. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B (HBV): A. Se poate transmite prin transfuzii de snge B. Se poate transmite prin transfuzii de produse din snge ( masa eritrocita ra, trombocitara, plasm) C. Se poate transmite congenital de la mam la ft D. Nu exist vaccin pentru profilaxie specific E. Nu se poate transmite percutan 72. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B ( HBV): A. Se transmite pe cale sexual B. Nu se transmite pe cale sexual C. Se poate transmite prin instrumentar medical nesteril D. Se poate transmite prin soluii de continuitate, mucoase E. Toxicomanii reprezint o grup de risc crescut pentru infecia HBV 73. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusu l hepatitic B (HBV): A. Virusul hepatitic B nu se transmite prin contact heterosexual,ci doar la homosexuali B. Nou nscuii din mame infectate sunt grupe de risc C. Mamele cu antigen Hbs prezent pot alpta copiii D. Pacienii hemodializati nu sunt grup de risc E. Pacienii cu hemofilii sunt grupe de risc pentru infecie 74. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B ( HBV): A. HBV nu se detecteaz n saliv B. HBV se poate gsi n laptele de mam ( femeie infectat) C. HBV se gsete n concentraia mare n exudatele plgilor D. HBV se gsete n secreii vaginale i n sperm E. HBV nu se gsete n ser 75. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B ( HBV): A. Antigenul Hbs reprezint markerul general al infeciei B. Ag Hbc se gsete ntotdeauna n snge C. HBV se poate transmite prin instrumentar nemedical ( tatuaj, piercing, manichiur) D. Infecia cronic cu HBV poate duce la apariia cancerului hepatic E. AgHbs este necesar pentru infecia cu virusl hepatitic delta 76. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B (HBV): A. Heterosexualii cu parteneri multipli sunt grup de risc pentru infecia cu HBV B. Nucleocapsida virionului conine capsid, ADN polimeraza i genomul viral C. Anticorpii de tip HbC de tip IgM se menin ridicai n ser toat viaa D. Antigenul Hbs semnific vindecarea pacientului

122

E. Imunoglobulinele IgM anti-Hbc sunt markeri ai infeciei trecute (cronice) 77. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B ( HBV): A. Detecia ADN HBV indic replicarea virusului mai precis dect AgHbe B. Detecia ADN HBV este folosit pentru monitorizarea raspunsuli la terapie C. Detecia ADN HBV se face prin metod imunoenzimatica ELISA D. Prevenirea specific se face prin vaccinare cu vaccin recombinant E. Vaccinul nu se administreaz la copii,ci numai la aduli 78. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic B ( HBV): A. Aprarea antiinfecioasa nespecific se realizeaz prin aciunea interferonului i a citokinelor B. n infecia cu HBV nu intervine rspunsul imun celular C. Imunitatea de tip umoral intervine prin Ac a-Hbs ce alctuiesc complexe imune cu antigenele virale D. Prevenirea nespecific implic controlul sanitar riguros al apei potabile E. Tratamentul hepatitei cronice cu HBV se face cu Interferon i cu Lamivudine 79. Tratamentul hepatitei cronice produse de virusul hepatitic B (HBV) se poate face cu: A. Adefovir B. Entecavir C. Lamivudina D. Oseltamivir E. Azidothymidina 80. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic B (HBV): A. Virusul hepatitic B nu se gsete saliva B. Nou nscuii din mame infectate HBV primesc imunoglobuline specifice la maxim 48 de ore de la natere C. Vaccinul antihepatitic B este inclus n schema de vaccinare a copiilor n Romnia D. Copiii nscui din mame antigen Hbs pozitive trebuie alptai la sn pentru creterea imunitii E. Aproximativ 400 milioane de persoane din lume au infecie cronic cu HBV 81. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic C (HCV): A. Prezint un genom ADN B. Capsida are simetrie icosaedric C. Exist vaccin pentru prevenirea bolii D. Pe glob sunt aproximativ 300 milioane persoane infectate ( infecie cronic) E. Romnia are cea mai prevalen a infeciei din Europa 82. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic C ( HCV): A. Prezint 6 genotipuri diferite care influeneaz cursul bolii i raspunul la tratame nt B. HCV a fost identificat prin inginerie genetic C. Este un virus neanvelopat D. Celulele hepatice infectate sunt distruse de anticorpi

123

E. Celulele hepatice infectate sunt distruse de Limfocitele T citotoxice 83. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic C (HCV): A. Incuba ia 6-12 saptamani B. Transaminazele cresc la 30-60 zile dupa expunerea la HCV C. Tendinta de cronicizare este de 50-55% D. Evolutia fulminanta a HCV s-a observant foarte des E. Este un virus defectiv 84. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic C (HCV): A. HCV responsabil de peste 70 % din cazurile de hepatit cronic, B. HCV responsabil de peste 50% din cazurile de ciroz C. HCV este mai infecios dect virusl imunodeficienei umane HIV D. HCV nu se transmite pe cale sexual E. Postexpunere se recomand profilaxia pasiv cu imunoglobuline specifice cu eficiena de 90-100% 85. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic C (HCV): A. Se transmite prin snge i produse din snge B. Se transmite enteral C. Se transmite prin echipament medical i nemedical nesteril D. Nu se transmite n cazul transplantului de organe E. Se transmite prin mucoase 86. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic C (HCV): A. HCV nu se transmite prin echipament stomatologic contaminat B. HCV se transmite percutan C. HCV se transmite perinatal permucos D. Incubaia medie a bolii este de 6-12 sptmni E. Hepatita acut cu HCV este deosebit de grav i zgomotoas din punct de vedere clinic 87. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic C (HCV): A. Hepatita acut poate fi asimptomatic sau se poate manifesta clinic cu icter B. Transaminazele cresc la 1- 2 luni dup expunerea la HCV C. Cronicizarea hepatitei C apare n 80-85% din totalul pacienilor infectai D. Diagnosticul de rutin se face prin detecia a nticorpilor specifici anti-HCV prin metod imunoenzimatica E. Diagnsoticul prin detecia anticorpilor specifici anti-HCV prin metoda imunoenzimatica are o acuratate de 100%. 88. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu Genotipul b1 al virusului hepatitic C (HCV): A. Apare posttransfuzional B. Terapia cu interferon are rezultate deosebit de bune C. Prezint un risc crescut de evoluie ctre ciroz

124

D. Prezinat un risc crescut de evoluie ctre carcinomul hepatic E. Apare frecvent la toxicomani care i administreaz droguri intravenos 89. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic C (HCV): A. Monitorizarea tratamentului antiviral se face prin detecia copiilor virale prin tehnica reaciei de plomerizare n lan PCR B. Anticorpii HCV sunt inutili pentru detecia fazei acute C. Evoluia fulminant a cazurilor de hepatit cu HCV apare frecvent, cu mortalitate crescut D. Anticorpii anti HCV se detect eaz prin metoda imunoenzimatic ELISA E. Pacienii tratai cu interferon se vindec fr recderi 90. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic C (HCV): A. Caracteristica clinic a infeciei cu HCV este starea marcat de astenie i fatigabilitate B. Testul imunoenzimatic de detecie a anticorpilor anti HCV este mai sensibil dect testul de detecie a ADN HCV C. Ribavirinul se folosete n asociere cu interferonul pentru tratarea hepatitei cronice C D. Pacienii care sunt hemodializati sunt grup de risc pentru contractarea infeciei E. Anticorpii antiHCv dispar la un an dup infecie 91. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic C (HCV): A. Rata de rspuns la terapia cu interferon este de 50% dintre pacieni B. Dintre pacienii responsivi la terapia cu interferon, 50% au recdere a bolii dup ntreruperea terapiei C. Terapia pentru hepatita cronic cu virus C dureaz 1 lun D. Terapia cu interferon nu are reacii adverse fiind bine suportat de toi pacienii E. Costul terapiei cu interferon este sczut 92. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatit ic D (HDV): A. Face parte din familia Picornaviridae B. Este un virus defectiv C. Necesit prezena antigenului Hbs al virusului hepatitic B pentru replicare D. Prezint mai multe serotipuri E. Infecia cu HDV are o prevalent sczut n Romnia 93. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. HDV are un genom ARN monocatenar B. HDV are un genom ADN dublu catenar C. Genomul este nconjurat de antigenul Hbe D. HDV se poate transmite concomitent cu virusul hepatitei B (HBV) E. HDV poate suprainfecta o infec ie cu virus hepatitic de tip B (HBV) 94. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. HDV se poate transmite prin snge i produse de snge B. HDV nu se poate transmite sexual C. HDV se poate transmite percutanat

125

D. HDV se poate transmite pe cale fecal oral E. Vaccinarea impotirva hepatitei B previne infecia cu virusul hepatitei D 95. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. Dup expunerea la HDV, purttorii de AgHbs pot fi protejai prin vaccinare cu vaccin antihepatitic B B. Dup expunerea la HDV, purttorii de AgHbs pot fi protejai prin administrarea de imunoglobuline specifice anti HVB C. Conform statisticilor organizaiei mondiale a sntii Romnia are cea mai mare prevalent de hepatit cronic cu virus D din Europa D. Metoda imunoenzimatica detecteaz prezena anticorpilor antiHVD n cursul infeciei E. Virusul hepatitic D se poate vizulaiza la microscopul electronic n materiile fecale 96. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. Prezena anticorpilor anti HDV este corelat cu prezena ARN-ului n snge B. Prezena anticorpilor antiHDV este corelat cu prezena antigenului n hepatocite C. Hepatit cu virus HDV nu se ntlnete la hemofilici D. Hepatit cu virus HDV nu se transmite la homosexuali E. Toi indivizii infectai cu virusul hepatitic B sunt receptivi la infecia cu vir usul hepatitic D 97. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. Prezinta un singur serotip B. Succesul terapiei cu interferon este limitat C. Grupele de risc sunt transfuzaii, hemodializaii i dependen ii de droguri. D. Virusul hepatitic D este un virus defectiv E. Transmiterea este enteral 98. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hep atitic D (HDV): A. Frecvena cea mai crescut fa de celelalate virusuri hepatitice de insuficien hepatic n cursul bolii acute B. Risc mare de dezvoltare a cancerului hepatic C. Se estimeaz un numr de 20 milioane de persoane infectate n lume D. Infecie frecvent n rile dezvoltate E. HDV este un virus ADN 99. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul hepatitic D (HDV): A. 10-15% dezvolt ciroz n ~ 2ani B. 70% n final vor dezvolta ciroz C. 2-20% rata fatalitate D. 25-50% din hepatita fulminant din infecia cu HBV este datorat coinfeciei cu HDV E. Anticorpii anti-HDV nu aparin aceluiai serotip 100. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic E (HEV): A. Este un virus cu genom ADN dublu catenar B. Posed anvelop

126

C. Capsida viral are simter ie icosaedric D. Este un virus foarte rezistent la aciunea factorilor fizici i chimici E. Se transmite pe cale enteral 101. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitic D (HDV): A. HDV prezint un singur serotip B. Antigenul delta este un virus defectiv C. Infecia este mai sever fiind o dubl infecie D. Aparine familiei Picornaviridae E. Este cauza principal a transpalntelor hepatice 102. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic E (HEV): A. Infecia cu hepatita E afecteaz ndeosebi industrializate ( Europa i America de nord) B. Perioada de incubaie a bolii este de aproximativ 40 zile C. Boala este asimptomatic la peste 90% din pacienii infectai D. Infecia se transmite pe cale parenteral E. Infecia nu apare niciodat sub form de epidemii ci numai sub form de cazuri izolate 103. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic E (HEV): A. Boala apare sub form de epidemii prin consum de ap contaminat cu materii fecale B. rezervorul de boal este reprezentat de roztoare C. Severitatea bolii crete cu vrsta D. Gravidele fac forme severe cu mortalitate de aprox 25% E. Pacienii fac forme uoare de boal 104. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic E (HEV): A. Infecia cu HEV se poate transmite prin contact direct cu persoanele bolnave B. Pentru prevenirea infeciei se face profilaxia cu imunoglobuline polivalente cu eficien mare C. Profilaxia nespecific se face prin igien individual, clorinarea apei, controlul sanitar al apei potabile D. Imunitatea dobndit n cursul infeciei este pe viaa E. Pentru profilaxia specific se folosete vaccinul antiHEV 105. Alegei rspunsurile corecte refer itoare la virusul hepatitic E (HEV): A. n infecia produs de HEV la pacientele n ultimul semestru de sarcin poate apare insuficient hepatic B. Faza acut se caracterizeaz prin febr i hepatomegalie C. mbolnvirile simptomatice depesc 90% D. Boala apare prin transfuzii cu snge contaminat E. Diagnostciul de laborator se pune prin detecia anticorpilor antiHEV prin metod imunoenzimatic 106. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Virusul HIV are un genom ARN monocatenar

127

B. C. D. E.

HIV are un genom ADN dublu catenar HIV Face parte din Familia Retroviridae Nu are gene comune cu alte retrovirusuri Este un virus neanvelopat

107. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul imunodeficienei umane HIV: A. Se cunoate un singur serotip al virusului HIV B. Exist dou serotipuri cunoscute la om i dou serotipuri identificate la maimue C. Serotipurile umane i simiene sunt identice D. Genomul are asociat o reverstranscriptaza E. Capsida are o simetrie helicoidal 108. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Reverstranscriptaza transcrie ARN n ADN monocatenar n timpul multiplicrii virale B. Reverstranscriptaza transcrie ADN n ARNmonocatenar n timpul multiplicrii virale C. ADN HIV dublu catenar este inserat n genomul celulei gazd D. Secvenele ADN provirale nu pot fi deosebite de ADN ul celulei gazd E. Reverstranscriptaza este o enzim specific Adenovirusurilor 109. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Virusul HIV se ataeaz de celulele care posed receptori celulari CD4 B. Virusul HIV se ataeaz de celulele care posed receptori celulari CD8 C. Virusul HIV se ataeaz de limfocitele T helper D. HIV se ataeaz de limfocitele T citotoxice E. Virusul HIV se ataeaz de monocite 110. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Virusul HIV se fixeaz pe celulele ce posed receptori CD4 B. HIV se fixeaz pe celulele int prin intermediul glicoproteinei gp120 C. HIV se fixeaz de celulele int prin intermediul glicoproteinelor g p41 D. HIV se poate fixa pe orice celul a organsimului E. HIV se fixeaz pe celulele gliale ( oligodendrocite, astrocite) 111. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Virusul HIV se transmite prin snge i produse din snge B. HIV nu se transmite la heterosexuali C. HIV este un virus care infecteaz homosexualii D. Nu se transmite transplacentar deci nu se transmite congenital E. HIV nu se transmite prin lapte de mam 112. Alegei rspunsurile greite referitoare la secvena infeciei cu virusul imunodeficienei umane HIV:

128

A. Dup ptrunderea HIV n celul infectat, are loc transcrierea ARN ului viral n ADN proviral bicatenar B. ADN ul proviral este transformat n ADN circular i integrat n genomul celulei C. Integrarea copiei virale ADN HIV n celula gazd duce la infecie latent, persistent D. Infecia persistent duce la sintez de proteine specifice virale E. Este activat sistemul imun 113. Alegei rspunsurile greite referitoare la secvena infeciei cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Infecia HIV se transmite de la o persoan cu SIDA dar nu de la o persoan infectat HIV asimptomatic B. Nu se transmite prin instrumentar stomatologic nesteril C. Se poate transmite prin transplant D. Se transmite pe cale sexual E. Se transmite prin ace i seringi infectate 114. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Riscul transmiterii intrauterine de la mam la ft n cursul sarcinii este de 30 -50% B. Exist riscul transmiterii infeciei HIV de la mam la ft n cursul travaliului ( naterii) prin expunere la sngele mamei C. Nu exist riscul transmiterii infeciei HIV de la mam la ft n cursul travaliului (naterii) prin expunere la secreiile vaginale ale mamei D. Exist posibilitatea transmiterii postpartum prin laptele matern E. Lichidul amniotic nu este infecios 115. Alegei rspunsurile greite referitoare la infecia cu virusul imunodeficienei umane HIV: A. Boala se manifest rapid dup infecie B. Infecia primar poate trece neobservat clinic sau pot apare semne asemntoare mononucleozei ( febr, faringit, adenopatii, mialgii) C. Faza de laten poate dura ani fr simptomatologie D. n faz de laten numrul limfocitelor T helper scade sub 50/mm3 E. n faz de laten apare diareea cronic i scderea ponderal peste 10kg ntr-o lun 116. Alegei rspunsurile greite referitoare la caracteristicile limfadenopatiei cronice generalizate din stadiul II ale infeciei HIV: A. Limfadenopatia este simetric B. Persist 2 sptmni C. Ganglionii limfatici sunt dureroi D. Ganglionii limfatici sunt duri E. Ganglionii au diametru peste 1 centimetru 117. Alegei rspunsurile greite referitoare la caracteristicile stadiului III ale infeciei HIV: A. Scderea ponderal cu peste 10kg intro lun

129

B. C. D. E.

Diaree cu durat de peste 1 lun Poliadenopatii Demen Limfoame i leucemii

118. Alegei rspunsurile greite referitoare la infeciile caracteristicile stadiului IV (SIDA) ale infeciei HIV: A. Infecii frecvente cu Mycobacterium tuberculosis B. Nu se produc infecii cu alte mycobacterii atipice C. Pneumonia cu Pneumocystis este o infecie rar i puin sever D. Candidoz digestiv E. Toxoplasmoz 119. Alegei rspunsurile greite referitoare la manifestrile caracteristice ale stadiului IV (SIDA) ale infeciei HIV: A. Sarcom Kaposi B. Limfoame C. Anemie aplastic D. Meninigita cu Cryptococcus E. Obezitate 120. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la virusul imunodeficienei umane sunt adevrate : A. Este un virus ADN B. Aparine familiei retroviridae C. Este un virus ARN D. Este nrudit cu virusul febrei galbene E. Este nrudit cu virusul leucemiei cu celule T tip 1 i 2 121. n funcie de modul de transmitere exist hepatite: A. Hepatitele cu transmitere enteral: hepatita A i E B. Hepatitele cu transmitere parenteral: B, C, D C. Hepatitele cu transmitere enteral: B, C, D D. Hepatitele cu transmitere parenteral: hepatita A i E E. Hepatite cu transmitere parenteral : hepatita E 122. Alegei afirmaiile corecte referitoare la hepatita A: A. Hepatita de tip A este determinat de virusul hepatitic A (HAV), din familia Picornaviridae B. HAV provoac o boala general a organismului i mai ales a ficatului C. Boala se manifest prin fenomene generale infecioase, digestive, hepatice, cu sau fr icter sau infecia poate fi asimptomatic D. HAV este un virus mare, diametru de 40 nanometri E. HAV prezint genom cu ADN simplu spiralat 123. Alegei rspunsurile false referitoare la hepatita A:

130

A. HAV se transmite pe cale parenteral B. Incubaia este de 7-14 zile C. Iniial virusul se multiplic i se elimin mari cantitti de HAV, dar nu produc leziuni celulare D. Boala nu se cronicizeaz E. Imunitatea este de durat, pe via 124. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul de laborator al hepatitei A: A. Sindromul de citoliz hepatic: creterea transaminazelor TGP i TGO B. Sindromul de colestaz explorat prin: detecia nivelului de bilirubin total i a componentelor sale; C. Sindromul hepatopriv: creterea timpului de protrombin D. Sindromul de colestaz explorat prin detecia enzimelor de colestaz: fosfataza alcalin E. Creterea lactic dehidrogenazei LDH 125. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul specific al hepatitei A: A. Evidenierea direct a virusului este foarte rar efectuat, se poate face numai n perioada acut a bolii B. Evidenierea virusului din biopsie hepatic nu se realizeaz prin examen imunohistochimic C. Izolarea virusului prin cultivare se practic de rutin D. Dei virusul crete pe culturi celulare, nu produce efect citopatic E. Evidenierea direct a virusului se face din materiile fecale utilizndu-se microscopia electronic, imunofluorescena, RT-PCR 126. Alegei afirmaiile false referitoare la diagnosticul serologic n hepatita de tip A: A. Infecia acut diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgG din ser B. Infecia trecut diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgM din ser C. Infecia acuta diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgM din ser se face prin metoda imunoenzimatic ELISA D. Infecia trecut diagnosticat prin detectarea anticorpilor anti-HAV de tip IgG din ser se face prin metoda imunoenzimatic ELISA E. Virusul nu crete pe culturi celulare 127. Alegei rspunsurile corecte referitoare la virusul hepatitei B: A. Virusul hepatitei B face parte din familia Flavivirus B. HBV este constituit dintr-un nveli extern i o component central sau core, care este nucleocapsida virionului C. Partea extern constituie antigenul de suprafa (AgHbs) D. Antigenul de suprafa (AgHbs) nu se gsete n snge E. Virionul n ntregime se gsete n snge i foarte rar n ficat 128. Alegei rspunsurile greite referitoare la virusul hepatitei B: A. Componenta central, nucleocapsida virionului, cuprinde ARN polimeraza i genomul viral

131

B. Capsida e constituit din 180 de capsomere i conine un singur polipeptid, numit antigen central Hbc C. Prin clivarea proteinei core se obine antigenul Hbe i ARN polimeraza viral D. Antigenul HBe se deceleaz n primele etape ale bolii ca marker al replicrii virale E. Genomul e componenta esenial a nucleocapsidei i are structur ADN bicatenar, parial monocatenar 129. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei B: A. HBV se transmite pe cale parenteral B. Este un virus foarte infecios, riscul transmiterii n cursul unei nepturi accidentale este crescut, 30% C. Perioada de incubaie este de 20-45 de zile D. Simptomele cnd apar sunt comune celorlalte hepatite: astenia, anorexia, greuri, vrsturi E. Hepatita B nu se poate manifesta cu simptome extrahepatice 130. Alegei rspunsurile co recte referitoare la HBV: A. Antigenul HBs apare la 2-3 sptmni de la infecie, urmat la scurt timp de AgHBe B. n 3-5 sptmni apar primii anticorpi IgM anti HBc odat cu debutul clinic al bolii C. Apariia de anticorpi antiHBs survin deabia n convalescen D. Virusul hepatitei B este primul virus care a fost dovedit a avea activitate oncogen E. Nu exist vaccin antihepatitic B 131. Alegei rspunsurile greite referitoare la diagnosticul specific al hepatitei B: A. Produsele patologice sunt reprezentate de: snge, esut hepatic pentru detectarea antigenelor virale, antigenul Hbs gsindu-se n toate umorile B. HBV poate fi izolat prin cultivare C. Markerii virali se detecteaz n snge prin metoda imunoenzimatic ELISA D. AgHBe se evideniaz primul, apare n perioada de incubaie, scade n convalescen E. Anticorpii antiHBc sunt primii anticorpi produi, apar o dat cu simptomele bolii i persist mai muli ani 132. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei C: A. Virusul hepatitei C face parte din familia Hepadnaviridae i este cauza etiologic major a hepatitelor transfuzionale B. Virusul a fost identificat prin inginerie genetic, este un virus ARN cu genomul simplu spiralat, dimensiuni de 30-60nm, anvelopat C. Virusul prezint mai multe fenotipuri i serotipuri corespunzatoare unor genotipuri diferite D. Genotipurile, n numr de 11 tipuri majore i 6 subtipuri sunt stabile i ar explica diferenele de severitate ale evoluiei clinice E. Nucleocapsida viral de 33 nm conine o capsid cu simetrie helicoidal 133. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei C: A. Virusul circul n snge n dou forme, o form liber, cu infeciozitate crescut i una cuplat cu macromoleculele lipoproteice sau n complexe imune, mai puin contagioas

132

B. Anticorpii neutralizani antiHCV nu blocheaz particulele virale extracelulare iar limfocitele T distrug celulele infectate C. Sindromul de citoliz i perioada manifest clinic se epuizeaz naintea apariiei anticorpilor specifici D. Hepatita acut manifestat cu icter i disfuncie hepatic apare doar la 5% din pacienii infectai, dup transfuzii de snge sau preparate de snge E. Infecia cu HCV nu este cauza principal a transplantelor hepatice 134. Alegei afirmaiile false referitoare la virusul hepatitei C: A. Examenul direct: se po ate evidenia prezena ADN ului n ser B. Nu se practic izolarea n cultur, HCV nu se dezvolt pe mediile de cultur C. Detecia anticorpilor anti-HCV se face prin metoda ELISA, metode radioimune D. Infecia cu genotip 1 sau 4 are prognostic grav, rspuns slab la interferon E. Serotiparea este util atunci cnd pacientul are ncrctur viral detectabil 135. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei D: A. Virusul hepatitei delta D este o particul viral de 35-40 nm constituit dintr-un antigen unic proteic(HD) nvelit de antigen HBs B. Sub nveli se afla genomul viral format dintr -un ARN dispus circular, cu aspect de bastona C. HDV nu poate supravieui n absena AgHBs al HBV D. Infecia se poate produce n dou moduri: coinfecie sau suprainfecie, pa cient deja infectat cu virus B se infecteaz i cu virusul HDV E. HDV se transmite pe cale enteral 136. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei D: A. Produsele patologice sunt reprezentate de snge i esut hepatic B. La examenul direct se poate evidenia virusul n nucleul hepatocitelor prin microscopie electronic ME, metode imunohistochimice C. Se poate evidenia ADN ul viral din snge dup ndeprtarea AgHBs prin tratarea serului cu detergeni D. Diagnosticul serologic evideniaz prezena antigenului HDV prin metoda imunoenzimatic ELISA E. HDV face parte din familia Picornaviridae 137. Alegei afirmaiile false referitoare la virusul hepatitei E: A. Este un virus ncadrat, asemntor Caliciviridae i Togaviridae B. Are dimensiuni de 30-35 nm, genomul ARN simplu spiralat C. Virusul a fost detectat n materiile fecale ale omului i ale unor primate prin imuno microscopie electronic, boala evolund cu diaree sever D. Transmiterea este parenteral E. Incubaia este de aproximativ 6 sptmni, apar febr i hepatomegalie dar peste 80% sunt cazuri asimptomatice 138. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei E: A. Gravidele nu fac forme severe

133

B. C. D. E.

Imunitatea postinfecie este de scurt durat, apar reinfecii Se cronicizeaz Nu se face diagnostic specific de rutin Se pot evidenia anticorpii anti HEV prin reacie ELISA

139. Alegei afirmaiile corecte referitoare la virusul hepatitei HIV: A. A fost descoperit n 1983 de Luc Montagnier n Frana i Robert Gallo n USA B. Se pare c originea geografic a imunodeficienei umane se afla n Africa centrala, unde a fost izolat i identificat un virus simian numit SIV nrudit cu virusul HIV, de la o specie de maimue slbatice C. Sunt cunoscute trei tipuri de virus HIV, HIV1, HIV2 si HIV3 care prezint caractere biologice comune, dar sunt deosebite serologic i molecular D. Virusul HIV face parte din familia Picornaviridae E. Virionul este sferic, de 80-130 nm diametru 140. Alegei rspunsurile corecte referitoare la HIV: A. Genomul conine trei gene comune tuturor retrovirusurilor B. Gena gag codific nucleoproteinele virale C. Gena pol codifica glicoproteina gp160, precursor al glicoproteinelor anvelopei D. Gena env codific reverstranscriptaza E. Genele tat si rev codific proteinele p14 i p19, reglatori pozitivi eseniali ai replicr ii virale 141. Alegei rspunsurile greite referitoare la HIV: A. Capsida are simetrie helicoidal prezentnd n structur proteinele p14 i p19 B. Anvelopa este format din membrana lipidic derivat din membrana celulei gazd i din proteine virus specifice glicoproteina gp41 transmembranar i glicoproteina gp120 de suprafa C. Transmiterea se face pe cale sexual, parenteral sau vertical de la mam la ft D. Reverstranscriptaza are rol n cursul multiplicrii virale prin transcrierea invers a ADN n ARN monocatenar E. ADN-ul dublu catenar este inserat n genomul gazdei parazitate, secvenele de ADN provirale neputndu-se deosebi de ADN-ul celular 142. Transmiterea HIV-ului se face pe cale: A. Sexual B. Parenteral C. Vertical de la mam la ft D. Enteral E. Fecal-oral 143. Virusul se fixeaz prin gp 120 de receptorii celulari CD4 de pe: A. Limfocitele T helper B. Macrofage C. Monocite D. Astrocite

134

E. Celule NK 144. Alegei rspunsurile greite referitoare la HIV: A. Incubaia este perioada de timp dintre infectare i apariia bolii B. Stadiul I este asimptomatic la 30-60% dintre pacieni, poate dura 3-6 ani (pn la 12 ani) C. Stadiul II n care apar astenie, febr, scdere ponderal cu mai mult de 10 kilograme ntr-o lun, diaree persistent, cu sau fr limfadenopatie, leucopenie cu depleie d e limfocite T D. Stadiul III SIDA simptomatologie grav:infecii bacteriene, virale, fungice E. Stadiul IVlimfadenopatie generalizat persistent PGL, este limfadenopatie simetric, bilateral cu o durat de minim 3 luni 145. Alegei rspunsurile greite referitoare la HIV: A. Produsele patologice pentru diagnostic sunt reprezentate de snge B. n diagnosticul infeciei cu HIV se evideniaz antigenele virale i anticorpii C. Antigenul p24 nu se gsete n serul persoanei infectate D. Anticorpii p24 apar la 3-12 sptmni de la infecie E. Anticorpii anti gp 120 nu sunt folosii ca marker de diagnostic 146. Alegei rspunsurile corecte referitoare la HIV: A. Metodele imunoenzimatice de generaie III i IV au sensibilitate i specificitate ridicat de aproape 100% B. Tehnica ELISA poate da reacii fals negative n perioada de fereastr imunologic C. Rezultatul negativ al testrii ELISA se raporteaz ca ser reactiv D. n cazul pozitivrii se face o retestare printr -o metod cel putin la fel de sensibil din aceeai proba de snge E. Prin metoda Western Blot o prob este considerat negativ dac prezint benzi pozitive pentru cel puin dou dintre cele trei antigene majore, gag, pol, env

Tematica 6. Fungi cu importan clinic deosebit: Levuri.Dermatofii. Fungi dimorfi. Fungi filamentoi Complement simplu 1. Referitor la epidemiologia fungilor este fals afirmaia: A. Fungii sunt ubicuitari n natur B. Oamenii sunt expui n mod constant C. Majoritatea sunt saprofii n sol D. Bolile micotice sunt n general boli transmisibile E. Pot apare epidemii,dar acestea se datoreaz expunerii la condiii de mediu i nu din cauz transmisibilitii interumane 2. Structura celulei fungice nu conine: A. Celula fungica tipic este ovoidal i nconjurat de un perete rigid care conine 135

polizaharide structurale cu aprox 25% din greutatea uscat a peretelui celular B. Glucan 50-60%: polimer de glucoza C. Manoza 15-23%: D. Chitina 50-70% E. Proteine i lipide n cantiti mici 3. Afirmaia adevrat referitoare la terapie antifungic este: A. Tratamentul antifungic cu un anumit agent antifungic nu depinde de tipul infeciei, de existena unor boli asociate, starea de sntate a pacientului B. Dificultatea tratamentului antifungic depinde de faptul c acetia sunt celule procariote astfel nct vor avea efecte adeverse asupra celulelor uma ne. C. Medicamentul antifung ic ideal: toxicitate neselectiv: s afecteze specific fungii i s nu aib efecte dunatoare asupra gazdei D. Celulele mamiferelor nu conin enzime care s degradeze peretele polizaharidic al fungilor, din acest motiv eradicarea infe ciei fungice de ctre mecanismele de aprare ale gazdei este foarte dificil E. Membranele celulare ale celulelor eucariote nu conin steroli. 4. Amfotericina B : A. Este antimicotic polienic produs de bacteria Streptomyces nodosus B. i manifest aciunea prin capacitatea de a se lega de ergosterol i scade permeabilitatea membranei cu formarea de pori, cu dezintegrarea membranei celulare i moartea celulei fungice C. Antifungic de elecie pentru infeciile fungice nesistemice D. Nu este de obicei administrat intravenos E. Drogul nu este toxic 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. Reacii adverse la Amfotericina B sunt: Tromboflebita Nefrotoxicitate Febra Frisoane Toate variantele sunt corecte Generaie nou de azoli este: Clotrimazol Miconazol Econazol Ketoconazol Itraconazol Azolii inhib majoritatea tulpinilor de Candida Cryptococcus Aspergillus Dermatofii.

136

E. Toate variantele sunt corecte 8. Afirmaia fals referitoare la Fluconazol: A. Triazol nou B. Fluconazolul: n general eficient mpotriva Aspergillus,dar nu asupra infeciei cu Candida C. Fluconazolul introdus n 1990 D. Solubil n ap E. Penetrabilitate bun n estul pulmonar, LCR si lichid peritoneal 9. Micoze cutanate: A. Sunt micoze fungice localizate la nivelul straturilor superficiale ale: pielii, unghiilor,prului ( structurile ce conin cheratin). B. Invadeaz rar esuturile profunde sau viscerele. C. Fungii implicai nu se numesc dermatofii. D. Localizate la nivelul esutului subcutanat i produc foarte rar boli sistemice. E. De obicei formeaz leziuni tegumentare ulcerate, adnci sau formeaz mase fungice de obicei la nivelul extremitilor inferioare. 10. Referitor la Candida albicans este fals c: A. Exist mai multe specii de Candida cu potenial patogen pentru om B. Speciile se mpart n Candida albicans si Candida non-albicans C. Microorgansim endogen, prezent n 40-80% din persoanele sntoase ( la nivelul cavitii bucale, intestin, vagin) D. Apariia infeciei cu Candida pare a fi o proprietate a microorganismului i nu a gazdei. E. Infeciile cu Candida apar la pacienii cu imunitate celular alterat sau modificri ale florei saprofite 11. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Candida este o levur polimorf, are celule levurice i pseudohife. B. Pentru a menine form de levur este nevoie de un represor de transcripie. C. Capacitatea de a avea mai multe forme nu poate fi legat de patogenitate. D. Forma levuric are 10-12 microni n diametru, este Gram pozitiv, i crete n 2 -3 zile pe medii de cultur. E. Pseudohifele se formeaz din celulele levurice nmugurite care rmn ataate una de cealalt. 12. Despre Cryptococcus neoformans este fals afirmaia: A. Este un microorganism cu distribuie universal. B. Boala se numeste criptococoz. C. Se manifest ca meningita nsa n ultimii ani au aprut i infecii pulmonare. D. Infecia poate fi subacut sau cronic E. Meningoencefalita are o evoluie clinic prelungit (cteva zile) i are mortalitate sczut

137

13. Despre Cryptococcus neoformans este fals afirmaia: A. Este o levur ncapsulat B. Se nmulete prin nmugurire. C. Posed capsul mucopolizaharidic. D. Criptococoza nu apare la imunocompromisi- HIV / AIDS. E. Meningita, pulmonar, tegumentar sau alte localizri. 14. Patogenie Cryptococcus neoformans: A. Poarta de intrare reprezentat de aparatul respirator: inhalarea de praf contaminat cu gina de psri. B. S-a demonstrat c exist o perioad de civa ani ntre expunerea iniial i primele manifestri ale bolii ( microorganismul e sechestrat n aceast perioad de timp) C. Primele simptome: tulburri de vedere, cefalee, letargie. D. Progresie spre delir, com, moarte, care poate fi evitat doar dac medicul se gndete la criptococoz i face o puncie lombar pentru diagnostic, laboratorul pune diagnosticul etiologic i se instituie tratamentul antimicotic agresiv E. Toate afirmaiile sunt adevrate 15. Referitor la Aspergillus este fals : A. Produce boala aspergiloz B. Aspergillus produc o mare diversitate de boli, au o distribuie universal. C. Sunt ubicuitari n natur. D. La fel ca i Candida, afecteaz des pacienii imunocompeteni E. Au rol de degradarea plantelor n compost. 16. Referitor la Aspergillus este adevrat: A. Produce enzime intracelulare care faciliteaz dezvoltarea n plmn i diseminarea bolii B. Factorul de virulen nu este producerea de toxine C. Exist 4 tipuri de aspergiloz pulmonar D. Pacienii prezint tuse cu expectorarea elementelor fungice din cauza invadrii frecvente a bronhiilor E. La examenul sputei nu se observ lanuri de conidii. 17. Histoplasmoza A. Este boal sistemic n principal a sistemului reticuloendotelial SRE cu manifestri la nivelul mduvei, a plmnilor, ficatului i splinei. B. n USA: infecia fungic pulmonar cu cea mai mic prevalen. C. Frecvent la pacienii cu SIDA dar nu i la nou nscui, btrni care locuiesc n zone endemice. D. Mortalitatea la sugarii expui la doze mari de H. capsulatum este de 5-15%. E. Nici-o variant adevrat 18. Referitor la H. capsulatum este fals: A. Crete n form micelian n sol B. Habitatul natural : sol mbogit cu guano (excremente de liliac) sau de psri.

138

C. Vntul sau activitile umane (agricultura) nu pot elibera sporii D. Sporii pot fi inhalai n numr mare : macrofagele fagociteaz fungii dar sporii pot supravieui E. Indivizii cu imunitat e normal care inhaleaz sporii au simptome pseudogripale dup 3 sptmni de incubaie. 19. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Trendul cresctor n diagnosticul micozelor oportuniste reflect creterea cunotinelor medicilor, a mbuntirii procedurilor de diagnostic clinic i a tehnicilor de identificare n laborator. B. Creterea numrului de pacieni imunocompromii cu susceptibilitate la infecie. C. Pacienii cu imunodeficien primar sunt susceptibili la infecii micotice n special n situaiile nsoite de scderea imunitii de tip celular. D. Tehnicile invazive de diagnostic i tratament nu sunt factori ai unei poteniale infecii. E. n infeciile oportuniste balana este nclinat n favoarea bolii prin scderea rezistenei gazdei 20. Ali factori asociai cu frecvena crescut a infeciilor fungice A. Arsuri severe B. Diabet C. Tuberculoz D. Folosirea de droguri IV E. Toate variantele sunt corecte 21. Referitor la antibiotice produse de fungi este corect: A. Cea mai important descoperire referitoare la utilizarea fungilor pentru om a fost descoperirea n 1929 de ctre Fleming a capacitaii bacteriostatice a speciei Penicillium notatum asupra bacteriilor Gram pozitive. B. Compusul identificat ca penicilina a fost al doilea membru al antibioticelor betalactamice C. Ulterior s-a observat c Penicillium chrysogenum avea o aciune mai slab. D. n urma seleciei i proceselor mutagenice fermentarea produce penicilin la un nivel de 7000 mg/l comparativ cu 3 mg/l a izolatului lui Fleming. E. Fermentarea tipic a penicilinei formeaz numai 2 tipuri de penicilin 22. Referitor la Grizeofulvina este fals: A. Se leag de precursorii keratinici B. mpiedica infecia fungic C. Antifungic cu aciune rapid folosit pentru infecii severe ale pielii i unghiilor D. Aciunea sa depinde de acumularea n stratul cornos unde este incorporat n esut i formeaz o barier ce mpiedica penetrarea fungilor E. Se adminstreaz oral 23. Este fals afirmaia n legtur cu distribuia lui Aspergillus : A. Sol B. Alimente

139

C. Vopsea D. Aerisiri E. Nu pot crete i n dezinfectante 24. Clasificarea clinic a micozelor nu curpinde: A. Micoze neoportuniste B. Micoze superficiale C. Micoze subcutanate D. Micoze sistemice E. Micoze oportuniste 25. Referitor la Nistatin este fals: A. Descoperit n 1800 B. Acelai mod de aciune ca Amfotericina B C. Are solubilitatea mai redus D. Uz restrns la terapia topic E. Utilizat pentru tratamentul candidozei orale, vaginale; nlocuit de derivaii azolici 26. Exist 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite: A. 1. Hipersensibilitate: reacie alergic la mucegaiuri i spori B. 2. Micotoxicoze: intoxicarea animalelor/ oamenilor cu produse alimentare contaminate cu fungi care produc toxine (de obicei grne) C. 3. Ingestia de toxine preformate: (ciuperci otrvitoare) D. 4. Infecii E. Toate variantele sunt corecte 27. Referitor la Candida albicans este fals: A. Microorgansim endogen, prezent n 40-80% din persoanele bolnave ( la nivelul cavitii bucale, intestin, vagin) B. Apariia infeciei cu Candida pare a fi o proprietate a gazdei si nu a microorganismului C. Infeciile cu Candida apar la pacienii cu imunitate celular alterat sau modificri ale florei saprofite D. Cu cat organsimul este mai debilitat cu att mai sever va fi infecia E. Apare la pacienii cu imunitate celular deprimat au cu rezisten sczut la infeciile fungice 28. Referitor la cauzele de imunodeficien este fals : A. Cancere B. Medicamente C. Antibiotice D. Proceduri terapeutice care predispun la infecii fungice E. Ali factori asociai cu frecvena crescut a infeciilor fungice nu exist 29. Tratamentul infeciilor fungice cuprinde: A. Medicamente noi antifungice B. Regimuri terapeutice noi

140

C. Toate variantele sunt corecte D. Tratamentul agresiv E. Metode adiionale 30. Referitor la histoplasmoz este fals: A. Boal sistemic n principal a sistemului reticuloendotelial SRE cu manifesteri la nivelul mduvei, a plmnilor, ficatului i splinei. B. n USA: infecia fungica pulmonar cu cea mai mare prevalen C. Frecvent la pacienii cu SIDA dar i la nou nscui, btrni care locuiesc n zone endemice. D. Mortalitatea la sugarii expui la doze mari de H. capsulatum este de 40-50% E. Histoplasmoza manifest 2 forme 31. Alegei enunul corect referitor la fungi: A. Sunt organisme pluricelulare B. Toate speciile sunt patogene pentru om sau animale C. Au o structur celular simpl, fr organite celulare D. Peretele nuclear conine chitin E. Sunt organisme eucariote larg rspndite n natur 32. Alegei enunul corect referitor la fungi A. Fungii sunt organisme unicelulare ce se multiplic sexuat B. Levurile sunt organisme pluricelulare C. Fungi dimorfi sunt organisme care apar sub form de levuri D. Hifele sunt sunt structuri filamentoase multicelulare E. Micelii semnific o mas de levuri 33. Alegei enunul corect referitor referitor la fungii dimorfi: A. Forma levurica este saprofit B. Miceliile se pot observa pe mediile de cultur cu incubare la 37C C. Se pot gsi att ca levuri ct i ca spori D. Mucegaiurile se pot observa pe mediile de cultur cu incubare la 25C E. Candida albicans prezint numai form de hife 34. Alegei enunul corect referitor la medicamentele folosite n tratarea micozelor: A. Azolii blocheaz biosinteza ergosterolului B. Azolii cu spectru larg pot fi folosii i n infecii virale C. Fluconazolul nu este eficient n infeciile cu Aspergillus D. Amfotericina B este administrat de obicei oral E. Fluocitozina este administrat pe cale topic 35. Alegei enunul corect referitor micoze: A. Superficiale sunt localizate la nivelul subcutanat B. Subcutanate sunt produse de dermatofiti C. Oportuniste sunt produse de fungi saprofii i patogeni D. Sistemice produc infecii uoare

141

E. Oportuniste nu afecteaz pacienii bolnavi de cancer 36. Alegei enunul corect referitor la Candida albicans: A. Forma levurica apare Gram negativ pe frotiul colorat Gram B. Poate fi saprofit n tractul gastrointestinal C. Este anaerob D. Se cultiv pe mediul Sabouraud, incubandu-se 10-15 zile E. Se poate gsi n excremente de porumbei 37. Alegei enunul corect referitor la Criptococcus neoformans: A. Apare sub form de hife B. Se nmulete sexuat C. Poate produce i infecii pulmonare D. Nu produce meningit E. Produce mai ales infecii superficiale 38. Alegei enunul corect referitor la fungii keratinofilici: A. Determin infecii sistemice B. Se pot transmit direct C. Au rol n degradarea plantelor D. Pot produce meningite E. Dermatofiii zoofilici nu afecteaz omul 39. Alegei enunul corect referitor la genul Aspergillus: A. Prezint o capsul c factor de virulent B. Face parte din categoria fungilor dimorfi C. Producere de toxine D. Nu se poate vizualiza la microscopul optic E. Este rezistent la amfotericina B 40. Alegei enunul corect referitor la Histoplasma capsulatum: A. Crete n sol sub form de levuri B. Produce n general infecii superficiale C. Nu produce infecii respiratorii D. Frecvent la pacienii cu SIDA E. Hifele reprezint forma patogen 41. . Care din urmtoarele genuri de fungi pot fi gsii n siste mul reticuloendotelial: A. Histoplasma capsulatum B. Candida albicans C. Cryptococcus neoformans D. Epidermophyton E. Microsporum 42. Pacienta de 25 ani cu secreie vaginal, se suspicioneaz o infecie produs de Candida albicans.

142

Care din urmtoarele afirmaii nu este corect: A. Coloraia Gram a fotiului citovaginal arat prezenta de clamidospori B. Cultura pe mediul Sabouraud se prezint sub form de colonii albe, aspect de vat, cu micelii aeriene C. Pentru identificarea de specie se face testul de formare a tuburilor germinative n ser D. Trebuie s ntrebai pacienta dac a luat antibiotice E. Recomandai efectuarea unei antifungigrame din cultur 43. Pacient de 50 ani, imunodeprimat, diagnostic clinic de meningit. Testul de latex aglutinare din lichidul cefalorahidian pentru polizaharidul capsular este pozitiv. Care din urmtoarele microorganisme este cel implicat: A. Histoplasma capsulatum B. Cryptococcus neorfomans C. Aspergillus fumigatus D. Candida albicans E. Epidermophyton 44. Pacient se plnge de erupie pruriginoas abdominal. La examinare se observ leziunile roii, circulare, aspect de vierme inelarcu margine veziculata. Diagnosticul suspicionat este cel de tinea corporis. Care este cel mai indicat examen de laborator pentru diagnostic? A. Examen microscopic al preparatului proaspt din scuame de la nivelul leziunii n hidroxid de potasiu B. Coloraie Giemsa pentru celulele gigante multinucleate C. Imunofluorescena indirect pentru lichidul vezicular D. Creterea n dinamic a titrului de anticorpi specifici E. Examinare la microscopul electronic 45. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la Cryptococcus neoformans este fals A. Habitatul natural este n sol, n special n zonele cu excremente de porumbei B. Patogeneza este reprezentat de Exotoxina A C. se poate evidenia n lichidul cefalorahidian prin coloraia cu tu de India D. Sediul iniial al leziunii este la nivel pulmonar E. se nmulete prin nmugurire 46. Mai multe genuri de fungi produc infe ciilor pacienilor imundeprima i. Alegei genul cel mai puin frecvent asociat cu infeciile imunodeprimatilor: A. Cryptococcus neoformans B. Aspergillus fumigatus C. Malassezia furfur ( Tinea versicolor) D. Candida albicans E. Histoplasma capsulatum 47. Alegei enunul corect referitor la fungi: A. Sunt organisme pluricelulare B. Toate speciile sunt patogene pentru om sau animale

143

C. Au o structura celular simpl, fr organite celulare D. Peretele nuclear conine chitin E. Sunt organisme eucariote larg rspndite n natur 48. Alegei rspunsul greit referitor la fungi: A. Fungii sunt organisme eucariote B. Fungii nu descompun materia organic C. Exist 100.000-200.000 specii din care aproximativ 300 specii sunt cunoscute ca fiind potenial patogene pentru om D. Exist 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite E. Fungii patogeni pot exista sub form de levuri sau hife 49. Alegei rspunsul corect referitor la fungi: A. Levurile sunt organisme unicelulare care nu se reproduc prin nmugurire B. Hifele nu sunt structuri filamentoase C. O mas de hife formeaz ramuri D. Unii fungi pot apare ca levuri i ca forme miceliene i se numesc fungi dimorfi E. Termenii de hife, micelii sau mucegaiuri nu pot fi folosite ca echivalente 50. Alegei rspunsul gresit referitor la epidemiologia fungilor: A. Fungii sunt ubicuitari n natur, oamenii fiind expusi n mod constant B. Majoritatea sunt saprofii n sol i bolile micotice nu sunt n gener al boli transmisibile C. Pot apare epidemii dar acestea se datoreaz expunerii la condiii de mediu D. Infeciile micotice depind de mrimea inoculului i de rezistena gazdei E. Severitatea infeciei nu depinde de statusul imunologic al gazdei 51. Alegei rspunsul fals: A. Micozele superficiale sunt localizate la nivelul pielii, unghiilor, firului de pr B. Micozele subcutanate sunt localizate la nivelul esutului subcutanat i rareori produc infecii sistemice C. Micozele sistemice pot afecta viscere profunde i pot fi diseminate, fiecare tip de fungi are o anumit predispoziie pentru anumite organe D. Micozele sistemice nu afecteaz viscerele profunde E. Micozele oportuniste sunt produse de saprofii ubicuitari i de patogeni ocazionali care invadeaza esuturile pacienilor care au boli predispozante sau condiii predispozante 52. Alegei rspunsul greit referitor la Candida albicans: A. Candida albicans este o levur patogen B. Prezint factori de virulen cu ajutorul crora colonizeaz i persist n esuturile gazdei C. Cel mai important factor este aderena D. Prezint dou forme: blastospori care nmuguresc i hifele E. Exist mai multe specii de Candida cu potenial patogen pentru om, ele se mpart n C.albicans i C.non-albicans 53. Alegei rspunsul corect referitor la Candida albicans:

144

A. Candida albicans este un microorganism endogen, prezent la 40-80% din persoanele infectate B. Apariia infeciei cu Candida nu pare a fi o proprietate a gazdei ci a microorganismului C. Infeciile cu Candida apar la pacienii cu imunitate celular alterat sau modificri ale florei saprofite D. Pacienii cu imunitate celular deprimat au o rezisten normal la infeciile fungice E. Terapia prelungit cu antibiotice sau corticosteroizi, interveniile chirurgicale ce produc alterri ale fiziologiei gazdei inhib infeciile cu Candida 54. Alegei rspunsul fals referitor la Candida albicans: A. Blastosporii sunt celule mari, sferice sau ovoide, nmugurite,Gram negative B. Pseudomiceliile sunt celule alungite asezate cap la cap, nedesprinse dup diviziune C. Clamidosporii sunt celule sferice cu dublu contur, mai mari dect blastosporii, se observ doar la specia C. albicans D. Cultivarea se realizeaz pe mediul Sabouraud simplu sau Sabouraud cloramfenicol E. Antifungigrama reprezint testarea sensibilitii la antifungice 55. Alegei rspunsul fals referitor la diagnosticul infeciei produse de Aspergillus: A. Boala se numete aspergiloz B. Speciile genului Aspergillus pot produce o mare diversitate de boli, sunt ubicuitari n natur C. La fel ca i Candida, afecteaz rar pacienii imunocompeteni D. Nu produce enzime extracelulare E. Factorul de virulen este reprezentat de producerea de toxin 56. Alegei rspunsul corect referitor la speciile genului Aspergillus: A. Se efectueaz preparate native sau frotiuri colorate cu albastru de metilen i se observ miceliu aerian bogat, pe care se formeaz conidiofori mciucai B. Conidioforii mciucai sunt prevzui cu 6-7 rnduri de sterigme care prin nmugurire formeaz conidii de culoare neagr (A. flavus) sau verde (A. niger) C. Se dezvolt sub form de colonii pufoase: albe,care dup cteva zile devin brun-nchise D. Incubarea se face la temperaturi sub 0C E. Antifungigrama nu este necesar pentru iniierea terapiei

Complement multiplu 1. A. B. C. D. E. Fungii : Sunt organisme procariote Sunt saprofii i descompun materia organic Exist 10.000-20.000 specii Aproximativ 300 specii sunt cunoscute ca fiind patogene pentru om Taxonomia iniial bazat pe morfologia la microscopul electronic

2. Exist 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite:

145

A. 1. Hipersensibilitate: reacie alergic la mucegaiuri i spori B. 2. Micotoxicoze: intoxicarea animalelor/ oamenilor cu produse alimentare contaminate cu fungi care produc toxine (de obicei grne) C. 3. Ingestia de toxine preformate: (ciuperci otrvitoare) D. 4. Infecii E. Numai variantele B i C. 3. Exist 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite: A. 1. Hipersensibilitate : intoxicarea animalelor/ oamenilor cu produse alimentare contaminate cu fungi care produc toxine ( de obicei grne) B. 2. Micotoxicoze : intoxicarea animalelor/ oamenilor cu produse alimentare contaminate cu fungi care produc toxine ( de obicei grne) C. 3. Ingestia de toxine preformate: (ciuperci otrvitoare) D. 4. Infecii: reacie alergic la mucegaiuri i spori cursul se axeaz pe acest aspect E. Numai variantele B i C 4. Candida albicans : A. Are fom de levur i de hife. B. Form levuric apare pe tegumentul uman, tract respirator superior, tract digestiv, tract genital la femei. C. Are un ciclu de via dimorf, faza de fungi i faza de hife,levurile produc hife( lanuri) i pseudohife,pseudohifele pot produce celule levurice prin nmugurire. D. Poate produce doar candidoza digestiv E. Poate produce doar candidoza vaginal 5. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Forma levuric este forma parazit sau patogen B. Forma saprofit este de obicei vazuta n sectiuni tisulare, n exudate sau n culturi incubate la 37C. C. Miceliile sunt forma saprofit D. Forma levuric este observat n natura sau pe mediile de cultura cu incubare la 25C. Conversia la levuri pare a fi esentiala pentru patogenitatea fungilor dimorfi E. Numai variantele A i B. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. Sporii asexua i pot fi de dimensiuni: Mari i se numesc Clamidospori Mari i se numesc Macroconidii Mici i se numesc Microconidii Mici i se numesc Blastospori Mari i se numesc Artroconidii Epidemiologie fungi: Fungii sunt ubicuitari n natur Oamenii nu sunt expui n mod constant Majoritatea sunt saprofii n sol Bolile micotice sunt n general boli transmisibile

146

E. Pot apare epidemii dar acestea se datoreaz expunerii la condiii de mediu i nu din cauza transmisibilitii interumane 8. Izolarea de pe cateter a fungilor poate corespunde: A. Unei fungemii tranzitorii (diseminare tranzitorie a fungilor n torentul sanguin) B. Colonizarii cateterului (diseminare tranzitorie a fungilor n torentul sanguin fara infectie/ boala) C. O infecie real D. Colonizrii cateterului (diseminare tranzitorie a fungilor n torentul sanguin) E. Unei fungemii tranzitorii (diseminare tranzitorie a fungilor n torentul sanguin fara infectie/ boala) 9. A. B. C. D. E. Celula fungica tipic este ovoidal i nconjurat de un perete rigid care conine : Polizaharide structurale cu aprox 25% din greutatea uscata a peretelui celular Glucan 15-23% Manoza 50-60% Chitina 1-9% Proteine i lipide n cantiti mici

10. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu exceptia: A. Membranele celulare ale celulelor eucariote conin steroli B. Membrana celular a mamiferelor contine ergosterol C. Membrana celular a fungilor colesterol D. Astfel antifungicele au efecte serioase i asupra gazdei umane E. Eradicarea infectiei fungice de catre mecanismele de aparare ale gazdei nu este foarte dificil. 11. Referitor Amfotericina B nu sunt corecte: A. Antifungic de elecie pentru infeciile fungice nesistemice B. Este de obicei administrat intravenos (pacientul spitalizat), pentru 2- 3 zile C. Drogul este toxic D. Reactii adverse la amfotericina B sunt: tromboflebita, nefrotoxicitate, febra, frisoane, anemie E. Lipid based amphotericin, formul ncapsulata n lipozomi la fel de eficient, dar mai toxic, mai scump 12. Nistatinul: A. Descoperit n 1800 B. Are acelai mod de aciune ca Amfotericina B C. Are solubilitatea mai redus D. Uz restrns la terapia topic E. Utilizat pentru tratamentul candidozei orale, vaginale; nlocuit de derivaii azolici 13. Urmtoarele afirmaii referitoare la azoli sunt adevrate cu excep ia : A. Prima genera ie de azoli a revoluionat tratamentul infeciilor fungice invazive i locale

147

B. C. D. E.

Cea mai folosit grup de ageni antifungici Derivaii azolici sunt clasificati n imidazoli i triazoli Generaie mai veche,dar n uz : itraconazol, fluconazol, variconazol Generaie mai nou: clotrimazol, miconazol, econazol, ketoconazol

14. Utilizare azolilor se face n: A. Candidoz mucocutanat B. Dermatofi ii C. Infecii fungice sistemice D. Rash cutanat E. Varicela 15. Spectrul azolilor este: A. ngust B. Inhib majoritatea tulpinilor de Candida, Cryptococcus, Aspergillus si dermatofii C. Miconazolul: primul utilizat n infeciile sistemice dar produce reacii adverse toxice D. Ketoconazolul: produce niveluri serice nalte la administrare oral,dar nu este eficient impotriva infeciilor cu Aspergillus i are o serie de reacii adverse E. Larg 16. Fluconazolul este: A. Triazol B. Introdus n 1950 C. Solubil n ap, penetrabilitate buna n testul pulmonar, LCR i lichid peritoneal D. n general eficient mpotriva Candida E. Eficient i asupra infeciei cu Aspergillus 17. Itraconazolul: A. Itraconazolul la sfrsitul anilor 80 B. S-a dovedit primul azol eficient mpotriva infeciei cu Aspergillus C. Dup admistrarea pe cale oral este metabolizat n ficat D. n ficat formeaz peste 10 metabolii cu activitate antifungic E. Fluconazolul i itraconazolul prezint reacii adverse mai crescute comparativ cu ketoconazolul 18. Grizeofulvina: A. Se leag de precursorii keratinici B. mpiedic infecia fungic C. Antifungic cu aciune rapid folosit pentru infecii severe ale pielii i unghiilor D. Aciunea sa depinde de acumularea n stratul cornos unde este incorporat n esut i formeaz o barier ce mpiedica penetrarea fungilor E. Se adminstreaz oral 19. Clasificarea clinic a micozelor: A. Micoze superficiale B. Micoze subcutanate

148

C. Micoze sistemice D. Micoze oportuniste E. Micoze neoportuniste 20. Micozele cutanate sunt: A. Micoze fungice localizate la nivelul straturilor superficiale ale: pielii, unghilor, parului B. Rareori invadeaz esuturile profunde sau viscerele C. Fungii implicai se numesc dermatofii D. De obicei formeaz leziuni tegumentare ulcerate, adnci sau formeaz mase fungice de obicei la nivelul extremitilor inferioare E. Agentii etiologici sunt saprofii n sol, care sunt introdui prin leziuni traumatice la nivelul gambei sau plantei (piciorului) 21. Micozele subcutanate: A. Localizate la nivelul esutului subcutanat i produc foarte rar boli sistemice B. De obicei formeaza leziuni tegumentare ulcerate, adnci sau formeaza mase fungice de obicei la nivelul extremitilor inferioare C. Agentii etiologici sunt saprofii n sol, care sunt introdui prin leziuni traumatice la nivelul gambei sau plantei (piciorului) D. Pot afecta viscere profunde i pot fi diseminate E. Fiecare tip de fungi are o anumit predispoziie pentru anumite organe 22. Micozele oportuniste: A. Sunt produse de saprofii ubicuitari i de patogeni ocazionali B. Invadeaz esuturile pacienilor care au boli predispozante ca diabet, cancer, leucemie C. Invadeaz esuturile pacienilor care au condiii predispozante ca agamaglobulinemie, tratamente antibiotice sau cu steroizi D. Pot afecta viscere profunde i pot fi diseminate E. Fiecare tip de fungi are o anumit predispoziie pentru anumite organe 23. Clasificarea fungilor cu importanta clinica medicala: A. Levuri: dermatofii Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton B. Micoze superficiale: Candida, Cryptococcus C. Fungi filamentosi: produc chromoblastomicoza, micetoame, mucormocoza D. Aspergillus: aspergiloza E. Fungi dimorfi: blastomicoza, histoplasmoza ( Histoplasma capsulatum) , coccidioiodmicoza, paracoccidioidomicoza, sporotrichoza 24. Candida albicans este: A. Levur B. Saprofit condi ionat patogen,nu poate face parte din flora normal a corpului C. Prezint factori de virulen cu ajutorul crora colonizeaza i persist n esuturile gazdei D. Cel mai important factor: aderena E. Are 3 forme morfologice

149

25. Candida albicans : A. Microorgansim endogen, prezent n 40-80% din persoanele bolnave ( la nivelul cavitii bucale, intestin, vagin) B. Apariia infeciei cu Candida pare a fi o proprietate a gazdei i nu a microorganismului C. Infeciile cu Candida apar la pacienii cu imunitate celular alterat sau modificri ale florei saprofite D. Cu cat organsimul este mai debilitat cu atat mai severa va fi infecia E. Apare la pacienii cu imunitate celular deprimat care au rezisten scazut la infeciile fungice 26. Candida albicans: A. Nu poate produce infecii la nivelul mucoaselor B. Nu poate produce infecii la nivelul tegumentelor C. Produce infecii severe de tip pneumonie D. Produce septicemie, endocardit E. Produce esofagita la pacienii imunocompromii 27. Alegei afirmatiile adevrate: A. Candida este o levura polimorf, are celule levurice i pseudohife B. Pentru a menine forma de hif este nevoie de un represor de transcrip ie C. Capacitatea de a avea mai multe forme nu poate fi legat de patogenitate D. Forma levuric are 10-12 microni n diametru, est e Gram pozitiv, i crete n o zi pe medii de cultur E. C. albicans produce i tuburi germinative care servesc la diferenierea speciei 28. Criptococcus neoformans: A. Microorganism cu distributie universal B. Boala se numeste criptococoz C. Se manifesta numai ca meningit D. Infecia nu poate fi subacut,ci doar cronic E. Meningoencefalita are o evolu ie clinica prelungit i are mortalitate crescut 29. Morfologie Criptococcus neoformans : A. Forma sferic cu diamteru de 2-4 microni B. Prezinta proces de nmugurire, baza ngust C. Capsula polizaharidic D. Capsula poate suprima funcia limfocitelor T i e considerat factor de virulen E. Criptococoza nu apare la imunocompromii- HIV / AIDS 30. Patogenia Criptococcus neoformans: A. Poarta de ieire e reprezentat de aparatul respirator: inha larea de praf contaminat cu gainat de psri B. S-a demonstrat ca exist o perioad de cteva luni ntre expunerea iniial i primele manifestri ale bolii

150

C. Primele simptome: tulburri de vedere, cefalee, letargie D. Progresie spre delir, coma, moarte, care poate fi evitata doar dac medicul se gndete la criptococoza i face o punctie lombar pentru diagnostic E. Laboratorul pune diagnosticul etiologic i se instituie tratamentul antimicotic agresiv 31. Infecii produse de Criptococcus neoformans: A. Infecii pulmonare B. Infecii ale pielii C. Infectii caracterizate prin prezena celulelor gigante; pot forma o tumor ( mas) mediastinal numit criptococom D. Meningita E. Numai variantele C i D 32. Micozele superficiale produse de dermatofi i: A. Micozele superficiale sunt localizate la nivelul straturilor externe ale pielii, prului, unghiilor B. Nu invadeaz esuturile C. Aceti fungi se numesc dermatofi i sau fungi keratinofilici D. Produc leziuni extracelulare capabile s hidrolizeze keratina E. Numai A i D 33. Dermatofiii pot avea diferite surse naturale i moduri de transmitere: A. Antropofilici: de obicei asociai doar cu sursa uman ( transmitere prin contact direct sau obiecte contaminate) B. Zoofilici, de obicei asociai cu animalele, transmiterea are loc prin contact direct cu animalele: pisici, caini, vite sau produse, obiecte contaminate C. Geofilici, de obicei gsii n sol i transmii prin expunere direct D. Antropofilici, de obicei asociai cu animalele, transmiterea are loc prin contact direct cu animalele E. Zoofilici, de obicei asociati doar cu sursa uman (transmitere prin contact direct sau obiecte contaminate 34. Referitor la agenii etiologici sunt corecte: A. Epidermophyton floccosum infecteaz pielea, prul, unghiile, rar poate cauza infecii subcutanate la pacienii imunocompromii B. Trichophyton 1 specie infecteaza pielea i unghiile, rareori prul C. Trichophyton infecteaza pielea, parul, unghiile, rar poate cauza infecii subcutanate la pacienii imunocompromii D. Microsporum poate infecta pielea i prul, rareori unghiile ,se poate identifica uor la nivelul scalpului datorit fluorescenei firelor infectate cnd sunt iluminate cu lampa de ultraviolete E. Epidermophyton floccosum infecteaz pielea i unghiile, rareori prul 35. Selectati variantele corecte referitoare la tratamentul dermatofiilor : A. Pentru infecia scalpului i unghiilor cel mai frecvent se utilizeaza Grizeofulvina B. Antimicoticul trebuie ncorporat n noile straturi de keratina pentru a forma o bariera

151

mpotriva invaziei viitoare a fungilor. C. Este un proces rapid, necesitnd administrare oral pentru perioade scurte D. Pentru infecia scalpului i unghiilor cel mai frecvent se utilizeaza Tolnaftate E. Itraconazolul i terbinafin sunt n prezent antimicotice de elecie pentru onicomicoze , dar exist aproximativ 5% eecuri terapeutice 36. Referitor la Aspergillus sunt corecte urmtoarele: A. Boala se numeste aspergiloz B. Aspergillus produc o mare diversitate de boli, au o distribuie universal C. Sunt ubicuitari n natur D. Nu au rol de degradarea plantelor n compost E. La fel ca i Candida, nu afecteaza pacienii imunocompeteni 37. Exist cteva tipuri de aspergiloz pulmonar: A. Invazie tisular agresiv prin hipersensibilzare la acest microorganism,simptomele variaz de la distres respirator moderat la fibroz alveolar B. Formarea de opaciti fungice observate de obicei n cavernele vechi ale pacienilor de TBC (colonie de fungi care crete ntr-o cavern) sub form de semilun C. Pacienii: tuse cu expectorarea elementelor fungice din cauza invadrii frecvente a bronhiilor ,la examenul sputei se observ lanuri de conidii D. Alergic: aspergiloza iniial pulmonar nu poate disemina n orice organ,poate aprea: endocardita, osteomielita, otomicoza, infecii cutanate. E. Exista peste 9 specii de aspergili: A.fumigatus, A.niger, A.falvus 38. Distribuie Aspergillus: A. Sol B. Alimente C. Vopsea D. Aerisiri E. Nu pot crete i n dezinfectante 39. Alegei rspunsurile corecte referitoare la d iagnosticul infeciei cu Aspergillus: A. Cultura: 1-3 zile colonii formate din micelii albe, dense, ulterior se pigmenteaz n funcie de specie B. Examen histopatologic: hifele sunt late si formeaz ramuri dicotomice C. Serologic D. Tehnica ELISA E. Imunodifuzie 40. Referitor la histoplasmoza sunt corecte: A. Boala sistemic n principal a sistemului reticuloendotelial B. n USA: infecia fungic pulmonar cu cea mai mare prevalen C. Frecvent la pacienii cu SIDA, dar i la nou nscui, btrni care locuiesc n zone endemice. D. Mortalitatea la sugarii expui la doze mari de H capsulatum este de 40-50% E. Histoplasmoza manifest 2 forme clinice

152

41. Referitor la micozele oportuniste sunt false: A. Sunt infecii datorate fungilor cu virulena scazut B. Exista un numr limitat de fungi ce pot deveni patogeni. C. Agenii etiologici sunt microorganisme comune n toate mediile D. Nr.organisme X Rezistena gazdei / virulena = Boala E. n infeciile oportuniste balana este nclinat n favoarea bolii prin scderea rezistenei gazdei 42. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Trendul descrescator n diagnosticul micozelor oportuniste reflecta creterea cunostintelor medicilor, a mbuntirii procedurilor de diagnostic clinic i a tehnicilor de identificare n laborator B. Un aspect important este creterea numrului de pacienti imunocompromii cu susceptibilitate la infecie C. Pacienii cu imunodeficien primar sunt susceptibili la infecii micotice n special n situaiile nsoite de scderea imunitii de tip celular D. Tehnicile invazive de diagnostic i tratament sunt factori ai unei potentiale infecii E. Fungii ce sunt frecvent izolati de la pacientii imunocompeteni sunt saprofii sau sunt endogeni 43. Cauze de imunodeficien sunt: A. Cancere B. Medicamente C. Antibiotice D. Proceduri terapeutice care predispun la infecii fungice E. Ali factori asociai cu frecvena crescut a infeciilor fungice nu exist 44. Ageni etiologici: A. Candida spp B. Cryptococcus C. Sporotricoza D. Aspergiloza E. Fungi dimorfici nesistemici 45. Tratamentul infec iilor fungice: A. Medicamente noi B. Regimuri terapeutice noi C. Tratamentul agresiv D. Metode aditionale E. Numai A i C 46. Urmtoarele afirma ii sunt false: A. Cea mai important descoperire referitoare la utilizarea fungilor pentru om a fost descoperirea n 1829 de catre Fleming a capacitatii bactericide a speciei Penicillium notatum asupra bacteriilor Gram pozitive

153

B. Compusul identificat ca penicilina si al II-lea membru al antibioticelor betalactamice C. Ulterior s-a observat ca Penicillium chrysogenum avea o actiune mai puternica D. n urma seleciei i proceselor mutagenice fermentarea produce penicilina la un nivel de 7000 mg/l comparativ cu 3 mg/l a izolatului lui Fleming E. Fermentarea tipic a penicilinei formeaz 3 tipuri de penicilina, F, G, V 47. Manipularea genetic a fungilor are ca aplicaii : A. Fungii au fost utilizai ntr-o gam extins de aplicaii biotehnologice B. S.cervisiae utilizat n producerea proteinelor de suprafa a virusului hepatitic C, cu obinerea vaccinului recombinant C. Vaccinul antimalaric: n studiu D. Obinerea de citokine utilizate n tratamentul sarcomului Kaposi asociat SIDA E. Utilizai de mii de ani pentru producerea de alimente i buturi 48. Referitor la agentul etiologic Cryptococcus sunt corecte: A. 10-30% din pacientii cu SIDA pot face meningita cu Cryptococcus B. Pacienii cu SIDA i criptococoz necesita tratament de intretinere tot restul vieii C. Tratamentul se face cu fluconazol D. Fluconazolul strabate bariera hematoencefalic E. Tratamentul se face cu Nistatin 49. Proceduri terapeutice care predispun la infecii fung ice sunt: A. Transplant organ sau de mduv hematopoietic B. Chirurgia cardiac deschis C. Cateterizarea D. n caz de fungemie cateterul nu trebuie ndeprtat nainte de a ncepe terapia antifungic E. Valve cardiace artificiale 50. Alti factori asociai cu frecvena crescut a infeciilor fungice: A. Arsuri severe B. Diabet C. Tuberculoz D. Folosirea de droguri IV E. Numai variantele A, B, C. 51. Alegei enunurile corecte referitoare la fungi: A. Prezint spori de dimensiuni mari numii blastospori B. Au n compoziia peretelui celular c hitina C. Membrana lor celular conine ergosterol D. Majoritatea sunt specii saprofite E. Infeciile cu Candida nu sunt transmisibile 52. Alegei enunturile corecte referitoare la infeciile produse de fungi: A. Nu depind de rezisten gazdei B. Dermatofiii produc micoze superficiale

154

C. Micozele subcutanate pot afecta viscere profunde D. Micozele oportuniste sunt frecvent produse de fungi endogeni E. Micozele sistemice sunt produse de fungi cu virulenta scazuta 53. Structura celulei fungice: A. Prezint toate organitele celulare, fiind o celula procariot B. Peretele celular conine chitin, ce i asigur rigiditatea C. Este o celul eucariota D. Conin steroli E. Membrana nuclear conine ergosterol 54. Fungii: A. Pot produce reacii de hipersensibilitate B. Se pot gsi sub form de micelii C. Fungii dimor fi se gsesc n general n produse patologice sub form de hife D. Levurile se multiplic sexuat E. Mucegaiurile au form filamentoas 55. Alegei enunurile corecte: A. Hifele sunt structuri unicelulare B. Cryptococcus neoformans se prezint sub form de hife C. Genul Microsporum prezint micelii ce produc macroconidii D. Dermatofiii produc leziuni de tip tinea E. Dermatofiii cresc pe mediul Sabouraud 56. Alegei enunurile corecte referitoare la Candida albicans: A. Prezint ca factor de virulen capsula B. Este un saprofit condiionat patogen C. Poate produce pneumonie la imunocompromisi D. Prezint pseudohife E. Este aerob 57. Alegei enunurile corecte referitoare la Cryptococcus: A. Produce meningite B. Se nmulete asexuat C. Se gsete n excremente de liliac D. Produc manifestri clinice numite tinea E. Prezint ca factor de virulen aderena de esut 58. Alegei enunurile corecte referitoare la dermatofiii: A. Se pot transmite direct B. Microsporum afecteaz mai ales unghiile C. Epidermophyton floccossum afecteaz rareori prul D. Produc infecii ce necesit tratament pn la un an n cazul unghiilor de la mn E. Aspergillus poate produce infecii ale pielii i unghiilor

155

59. Alegei enunurile corecte referitoare la Aspergillus: A. Are ca factor de virulen producerea de toxine B. Nu se cultiv pe mediul Sabouraud C. Poate produce aspergiloz invaziv prin diseminarea fungilor n orice organ D. Produce micoze superficiale E. Este o levur ncapsulat 60. Alegei enunurile corecte referitoare la Histoplasma capsulatum: A. Se gsete ca levur n sol B. Infecia se face prin inhalarea sporilor C. Se gsete n excremente de porumbei D. Indivizii cu imunitate normal care inhaleaz sporii se vindec fr tratament E. Histoplasmoza diseminat netratat este de obicei letal 61. Alegei enunurile corecte referitoare la micozele oportuniste: A. Infecia depinde de rezistena gazdei B. Bolnavii de cancer sunt susceptibili la infecii cu fungi oportuniti C. Infecia nu este influenat de aprarea imun celular D. Sunt produse numai de fungi saprofii condiionat patogeni E. Fungii frecvent izolai de la pacienii imunocompromii sunt saprofii 62. Alegei enunurile corecte referitoare la Candida albicans: A. Prezint 2 forme morfologice B. Produce infecii la pacienii cu imunitate sczut C. Produce infecii la nivelul mucoaselor D. Prezint o capsul polizaharidic E. Se gsete n guano (excremente de liliac) 63. Despre fungi sunt adevrate afirmaiile: A. Sporii de Candida se pot forma pe pseudomicelii B. Aspergillus prezint pseudohife C. Candida prezint un factor de virulen ce suprim funcia limfocitetor T D. Tinea versicolor este caracterizat prin depigmentare E. Micotoxicozele semnific ingestia de ciuperci otrvitoare 64. Despre fungi putem afirma c: A. Histoplasmoza este o boal ntlnit i n Romnia B. Aspergillus face parte din clasa fungilor dimorfi C. Antifungicele au toxicitate mai redus fa de antibiotice D. Penicillium notatum are capacitate bactericid asupra bacteriilor Gram pozitive E. Saccharomyces cerevisiae este utilizat pentru producerea proteinelor de suprafaa a virusului hepatitic B 65. Alegei rspunsurile corecte: Celulele fungice care se reproduc prin nmugurire sunt evideniate n esuturile pacienilor cu:

156

A. B. C. D. E.

Candidoz Criptococoza Aspergiloza Tinea corporis Tinea unguium

66. Alegei rspunsurile corecte: A. Severitatea infeciei depinde n special de statusul imunologic al gazdei B. Apariia infeciei nu depinde de mrimea inoculului C. Membrana celular a fungilor conine colesterol D. Antifungicele au aciune selectiv i puine reacii adverse asupra organismului gazd E. Membrana celular a fungilor conine ergosterol 67. Alegei rspunsurile corecte referitoare la Amfotericina B: A. i manifest aciunea prin capacitatea de a se lega de ergosterol B. Crete permeabilitatea membranei fungice cu formarea de pori, cu dezintegrarea membranei celulare i moartea celulei fungice C. Nu este eficient n infeciile sistemice D. Se utilizeaz sub form de ovule E. Are toxicitate foarte redus 68. Alegei rspunsurile corecte referitoare la Nistatin: A. i manifest aciunea prin capacitatea de a se lega de ergosterol B. Crete permeabilitatea membranei fungice cu formarea de pori, cu dezintegrarea membranei celulare i moartea celulei fungice C. Este un antimicotic solubil, se administreaz parenteral D. Utilizat pentru tratamentul candidozei orale, vaginale E. Utilizat n tratamentul memingitei produse de Cryptococcus neoformans. 69. Alegei rspunsurile corecte referitoare la azoli: A. Fluconazolul face parte din generaia veche de azoli B. Azolii interfer cu biosinteza ergosterolului prin legarea de citocromul P450 C. Ketoconazolul nu este eficient mpotriva inf cu Aspergillus D. Itraconazolul este eficient mpotriva infeciei cu Aspergillus E. Ketoconazolul prezint reacii adverse mai reduse comparativ cu fluconazolul i itraconazolul. 70. Alegei rspunsurile corecte: A. Fluocitozina interfer cu sinteza acizilor nucleici a fungilor B. Fluocitozina i manifest aciunea prin capacitatea de a se lega de ergosterol C. Nu este eficient n tratamentul criptococozei D. Terbinafin este utilizat pentru infeciile produse de dermatofiti E. Grizeofulvina se utilizeaz pentru tratamentul infeciilor severe ale pielii i unghiilor 71. Alegei rspunsurile corecte referitoare la Candida albicans: A. Candida albicans este un microorgansim endogen, prezent n 40-80% din persoanele

157

sntoase B. Infeciile cu Candida albicans apar la pacienii cu imunitate celular alterat C. Infeciile cu Candida albicans apar la pacienii cu modificri ale florei saprofite D. Candida poate produce numai infecii superficiale E. Se evideniaz pe preparatul colorat cu Tu de India 72. Alegei rspunsurile corecte referitoare la A. Cryptococcus neoformans este frecvent implicat n producerea de infecii ale tegumentului B. Criptococoza apare n special la imunocompromi i- HIV / AIDS. C. Diagnosticul imunologic n criptococoza se face prin evidenierea antigenului C neoformans prin latex aglutinare D. Cryptococcus neoformans nu produce infecii pulmonare E. Cryptococcus neoformans nu produce infecii tegumentare 73. Alegei rspunsurile corecte referitoare la dermatofii: A. Infecia cu tinea versicolor este caracterizat prin depigmentare B. Genul Trichophyton infecteaz pielea, prul, unghiile C. Genul Microsporum se caracterizeaz prin miceliile care produc macroconidii cu perete celular gros, cu form de fus D. Tratamentul dermatofiiilor de la nivelul unghiilor dureaz aproximativ 10 zile E. Tratamentul de elecie pentru t inea versicolor este nistatinul 74. Alegei rspunsurile corecte referitoare la genul Aspergillus: A. Genul Aspergillus are o distribuie universal B. Tratamentul de elecie n aspergiloz este cel cu Voriconazol i Amfotericina B C. Aspergiloza iniial pulmonar poate disemina n orice organ D. Afecteaz frecvent pacienii imuncompeten i E. Terbinafinul este tratament de rezerv n aspergiloz 75. Alegei rspunsurile corecte: A. Histoplasma capsulatum face parte din clasa fungilor dimorfi B. Histoplasma capsulatum crete n forma levuric n sol C. n infeciile valvelor cardiace artificiale tr atamentul antifungic este eficient doar dac valva este nlocuit D. Pacienii cu diabet i tuberculoz sunt predispui la infecii fungice E. Tehnicile invazive de diagnostic nu predispun la infecii fungice,ci doar la infecii bacteriene 76. Alegei afirmaiile corecte referitoare la fungi: A. Fungii sunt organisme procariote B. Exist 100.000-200.000 specii din care aproximativ 300 specii sunt cunoscute ca fiind potenial patogene pentru om C. Exist 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite D. Fungii patogeni pot exista doar sub form de levuri E. Fungii patogeni pot exista doar sub form de hife

158

77. Care sunt cele 4 tipuri de boli micotice cu mecanisme diferite ? A. Hipersensibilitate B. Micotoxicoze C. Ingestia de toxine preformate D. Infecii E. Anergie 78. Alegei afirmaiile corecte: A. Levurile sunt organisme unicelulare care se reproduc prin nmugurire B. Hifele sunt structuri filamentoase multicelulare constituite din celule tubulare cu perei celulari C. O mas de hife formeaz conidii D. Mai multe hife alctuiesc micelii E. Termenii de hife, micelii sau mucegaiuri nu pot fi folosite ca echivalente 79. Alegei afirmaiile false: A. Fungii dimorfi pot apare ca levuri i ca forme miceliene B. Fungii dimorfi prezint o form levuric, care este de obicei vzut n seciuni tisulare, n exudate sau n culturi incubate la 37C C. Micelii sunt observate n natur sau pe mediile cu incubare la 0C D. Conversia la levuri nu este esenial pentru patogenitatea fungilor dimorfi E. Levurile sunt organisme pluricelulare care se reproduc prin nmugurire 80. Alegei rspunsurile corecte referitoare la sporii asexuai ai fungilor care pot fi : A. De dimensiuni mari i se numesc clamidospori B. De dimensiuni mici i se numesc blastospori, artroconidii C. De dimensiuni mari i se numesc blastospori, artroconidii D. De dimensiuni mici i se numesc clamidospori E. Nu exist spori asexuai 81. Alegei afirmaiile corecte: A. Fungii sunt ubicuitari n natur, oamenii fiind expusi n mod constant B. Majoritatea sunt saprofii n sol i bolile micotice sunt n general boli transmisibile C. Pot apare epidemii, dar acestea se datoreaz expunerii la condiii de mediu i nu din cauza transmisibilitii interumane D. Infeciile micotice nu depind de mrimea inoculului sau de rezistena gazdei E. Severitatea infeciei depinde n special de statusul imunologic al gazdei 82. Alegei enunurile corecte referitoare la clasificarea micozelor: A. Micozele superficiale cutanate sunt localizate la nivelul pielii, unghiilor, firului de pr B. Micozele subcutanate sunt localizate la nivelul esutului subcutanat i rareori produc infecii sistemice C. Fungii implicai in micoze sistemice nu au predispoziie pentru anumite organe D. Micoze oportuniste sunt localizate la nivelul pielii, unghiilor, firului de pr

159

E. Micozele subcutanate pot afecta viscere profunde i pot fi diseminate, fiecare tip de fungi are o anumit predispoziie pentru anumite organe 83. Cum se clasific fungii cu importan clinic medical: A. Levuri dermatofii Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton B. Micoze superficiale: Candida, Cryptococcus C. Fungi filamentoi: produc chromoblastomicoza, micetoame, mucormocoza D. Fungi dimorfi: blastomicoza, histoplasmoza, coccidioiodmicoza E. Micoze oportuniste 84. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Candida albicans: A. Este o levur saprofit condiionat patogen care nu face parte din flora normal a corpului B. Prezint factori de virulen cu ajutorul crora colonizeaz i persist n esuturile gazdei C. Cel mai important factor este aderena D. Prezint dou forme: blastospori care nmuguresc i hife E. Exist o singur specie de Candida cu potenial patogen pentru om 85. Alegei afirmaiile false referitoare la Candida albicans: A. Candida albicans este un microorganism endogen, prezent la 40-80% din persoanele sntoase B. Apariia infeciei cu Candida nu este o propietate a gazdei ci a microorganismului C. Infeciile cu Candida apar la pacienii cu imunitate celular alterat sau modificri ale florei saprofite D. Pacienii cu imunitate celular deprimat nu sunt predispui la infecii fungice E. Terapia prelungit cu antibiotice sau corticosteroizi favorizeaz infeciile cu Candida 86. Examenul direct al infeciei cu Candida albicans se poate face pe: A. Preparat nativ B. Pe frotiul colorat Gram, albastru de metilen sau Giemsa C. Imunofluorescen direct D. Blastosporii sunt celule mici Gram negative E. Pseudomiceliile sunt celule alungite izolate dup diviziune 87. Alegei afirmaiile corecte referitoare la speciile genului Aspergillus: A. Boala se numete aspergiloz B. Afecteaz rar pacienii imunocompeteni C. Nu produc enzime extracelulare D. Factorul de virulen este reprezentat n principal de producerea de toxine E. Exist 5 tipuri de aspergiloz pulmonar, clasificate n funcie de mecanismul de producere a bolii 88. Alegei enunurile corecte referitoare la aspergiloza pulmonar : A. Aspergiloza pulmonar alergic, apare prin hipersensibilizare la acest microorganism

160

B. Formarea de opaciti fungice pulmonare observate de obicei n cavernele vechi ale pacienilor de TBC sub form de semilun C. Aspergiloza este localizat numai la nivel pulmonar D. Exist peste 900 specii de Aspergillus E. Aflatoxina elaborat de Aspergillus are rol carcinogen 89. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul infeciilor produse de speciile genului Aspergillus: A. Se efectueaz preparate native sau frotiuri colorate cu albastru de metilen B. Se observ miceliu aerian bogat pe care se formeaz conidiofori mciucai C. Se efectueaza obligatoriu auxonograma pentru studierea fermentriI zaharurilor D. Cultivarea se realizeaz pe medii uzuale, mediul Sabouraud sau pe medii speciale E. Detectarea galactomananului prin metoda imunoenzimatic ELISA

Tematica 7 Parazii. Definiie. Clasificare ( protozoare, metazoare). Relaiile parazitului cu gazda. Amibe. Entamoeba histolytica Complement simplu 1. Parazitismul se caracterizeaz prin: A. Orice asociaie n care fiecare partener nu depinde de cellalt B. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa parazit facultativ C. Pentru alte specii exist numai o alternativ, poate tri liber n natur i ntr-o gazd animal parazit obligatoriu D. n utilizarea medical parazitismul este ca o asociaie n care gazda este vtmat E. n utilizarea medical parazitismul este ca o asociaie n care parazitul este vtmat 2. Parazitismul nu se caracterizeaz prin: A. Orice asociaie n care fiecare partener depinde de cellalt B. Implic un contact intim i prelungit dintre dou organisme care fac parte din specii diferite, ce poate duce la stabilirea unui echilibru delicat prin care se tolereaz reciproc C. n cazul dereglrii acestui echilibru, gazda poate elimina sau distruge parazitul D. Dac asociaia este atat de nociv gazdei aceasta sucomb, dar parazitul nu moare E. Un organism nu trebuie s fie neaprat parazit n toate stadiile de dezvoltare a existenei sale 3. Urmtoarele afirmaii despre parazitism sunt adevrate cu excepia: A. Factorii favorabili sau nefavorabili care afecteaz gazda vor afecta i paraziii i capacitatea lor de a supravieui, a se multiplica i a reui s se transfere de la o gazd la alta

161

B. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa parazit obligatoriu C. Pentru alte specii exist numai o alternativ, poate tri liber n natur i ntr-o gazd animal ca parazit facultativ D. Factorii favorabili sau nefavorabili care afecteaz gazda nu vor afecta i paraziii i capacitatea lor de a supravieui, multiplica i de a reui s se transfere de la o gazd la alta E. n utilizarea medical parazitismul este ca o asociaie n care gazda este vtmat 4. Urmtoarele afirmaii despre parazitism sunt false cu excepia: A. Un organism n care se dezvolt adultul sau stadiul final al parazitului se numete gazd intermediar B. Un organism n care se dezvolt stadiul intermediar sau larvar se numete gazd definitiv C. tiinta care se ocupa cu factorii care determin existena unei infecii ntr -o populaie se numete epidemiologie D. Prevalena reprezint rata, frecvena cu care este ntlnit o infecie (cazuri noi) E. Incidena reprezint numrul persoanelor infectate ntr un anumit teritoriu, ntr -o anumit perioad de timp (numr total de cazuri) 5. Afirmaiile de mai jos referitoare la parazitism sunt corecte cu excepia: A. Prevalena reprezint numrul persoanelor infectate ntr un anumit teritoriu, ntr-o anumit perioad de timp (numr total de cazuri) B. Incidena reprezint rata, frecvena cu care este ntlnit o infecie C. Boala endemic reprezint infecia care se menine n populaia dintr-o anumit zon la o rata stabil a prevalenei D. Boala epidemic prezint prevalen nalt printr-o transmitere rapid E. Sporadic boala apare regulat la indivizii izolai 6. A. B. C. D. E. Referitor la clasificarea paraziilor nu se poate spune c: n funcie de teritoriul parazitat pot fi ectoparazii i endoparazii Ectoparaziii se gsesc pe sau n tegumentul gazdei Endoparaziii se gsesc n interiorul organismului ( tract digestiv, organe i esuturi) Boala produs de ectoparazii se numete infestaie Boala produs de endoparazii se numete infestaie

7. Alegei rspunsul greit referitor la clasificarea paraziilor A. n funcie de perioada de timp pot fi parazii temporari i permaneni B. Parazii temporari triesc timp limitat pe suprafaa organismului uman, doar pentru a se hrni cum ar fi insectele hematofage C. Parazii permaneni sunt paraziii a cror existent e dependent n totalitate de gazd D. Boala produs de endoparazii se numete infecie E. Boala produs de ectoparazii se numete infecie 8. Urmtoarele afirmaii referitoare la parazii sunt greite cu excepia: A. Transmiterea se face de la o gazd la alta prin vectori B. Vectorii pot fi mecanici dac sunt eseniali

162

C. Vectorii pot fi biologici dac nu sunt eseniali pentru ciclul de via al parazitului D. Parazii temporari: paraziii a cror existent e dependent n totalitate de gazd E. Parazii permaneni triesc timp limitat pe suprafaa organismului uman, doar pentru a se hrni cum ar fi insectele hematofage 9. Care din afirmaiile de mai jos nu este adevrat? A. Dezvoltarea antibioticelor, insecticidelor de sintez i a diferiilor ageni antiparazitari au ncurajat sperana c bolile infecioase nu vor mai constitui o problem n practica medical B. Gazda rezervor este specie de care depinde parazitul pentru supravieuirea lui n natur i care servete ca surs de infecie pentru alte gazde susceptibile, inclusiv omul C. Existena endemic a unui parazit depinde de prezena unor gazde corespunztoare D. Existena endemic a unui parazit depinde de conditiile de mediu favorabile supravieuirii lui n afara gazdei E. Existena endemic a unui parazit nu depinde de usurina cu care acesta prsete gazda 10. Urmtoarele afirmaii despre rspndirea paraziilor sunt corecte, mai puin: A. Paraziii cu cicluri de via simple sunt mai rspandii dect cei cu cicluri complicate B. Paraziii cu cicluri de via complicate sunt mai rspandii dect cei cu cicluri simple C. Condiiile economico-sociale afecteaz rspndirea paraziilor umani, ex. folosirea dejectelor umane la fertilizarea solului favorizeaz rspndirea parazi ilor umani D. Dei multe specii de parazii sunt rspndite n toata lumea, rile tropicale ofer condiii optime de temperatur i umiditate supravieurii, dezvoltrii i transmiterii paraziilor E. Migrarea populaiei a rspndit bolile infecioase n toat lumea 11. Afirmaiile de mai jos despre parazii sunt adevrate cu o excepie: A. Protozoarele sunt paraziii unicelulari B. Metazoarele sunt paraziii multicelulari C. Helminii sunt paraziii unicelulari D. Forma vegetativ a protozoarelor o reprezint trofozoidul E. Forma de rezisten a protozoarelor o reprezint chistul 12. Referitor la parazii nu se poate spune c: A. Formele paraziilor multicelulari sunt ou, larv i vierme adult B. Clasa Cestode cuprinde protozoare C. Clasa Rhizopoda (Sarcodina) conine protozoare D. Helminii se mpart n Plathelmini i Nemathelmini E. Clasa Trematoda conine metazoare 13. Afirmaiile de mai jos despre parazii sunt false cu o excepie: A. Nemathelminii cuprind clasa Flagelata B. Nemathelminii se mai numesc i viermi plai C. Plathelminii se mai numesc i viermi rotunzi D. Clasa Flagelata cuprinde flagelate intestinale, urogenitale i hemoflagelate

163

E. Plathelminii cuprind i clasa Sporozoare 14. Alegei rspunsul greit. A. Clasa Cestode cuprinde Tenia solium, T. eaginata, T. echinococcus B. Clasa Sporozoare cuprinde Genul Plasmodium, Toxoplasma gondii C. Clasa Trematoda cuprinde Trichomonas vaginalis D. Nemathelminii sunt de 2 tipuri: intestinali i tisulari E. Clasa Ciliata cuprinde Balantidium coli 15. Alegei rspunsul corect A. Plathelminii cuprind clasa Trematoda, clasa Cestode i clasa Sporozoare B. Protozoarele cuprind clasa Ciliata, clasa Rhizopoda, clasa Cestode C. Trichomonas vaginalis este o flagelate urogenital D. Entamoeba hystolitica este o hemoflagelat E. Balantidium coli o flagelat intestinal 16. Despre protozoare nu se poate spune c: A. Sunt organisme unicelulare B. Sunt procariote C. Fac parte din regnul animal D. Majoritatea duc o via liber E. Unele s-au adaptat la viaa parazit 17. Urmtoarele afirmaii referitoare la protozoare sunt adevrate mai puin: A. Pot avea form sferic sau ovoidal B. Dimensiuni de 20-100 micrometri C. Toate protozoarele conin anumite structuri morfologice fundamentale: nucleu, citoplasm, membran protoplasmatic D. Sunt eucariote E. Sunt multicelulare 18. Afirmaiile de mai jos referitoare la protozoare sunt corecte cu o excepie: A. Citoplasma se mparte n ectoplasm i endoplasm B. Ectoplasma are rol n locomoie, ingestia hranei, respiraie, excreie C. Endoplasma este sediul proceselor digestive i a rezervelor de glicogen D. La unele protozoare ectoplasma conine vacuole digestive sau contractile care regleaz presiunea osmotic E. La unele protozoare endoplasma conine vacuole digestive sau contractile care regleaz presiunea osmotic 19. Protozoarele nu sunt caracterizate de: A. Citoplasma care conine cromozomii care regleaz creterea i reproducerea , determinnd caracterul genetic al speciei B. Nucleoplasma ce este nconjurat de o membran perforat de pori prin care comunic cu endoplasma

164

C. Majoritatea protozoarelor introduc hrana prin endocitoza sau printr-un orificiu numit citostom D. Majoritatea protozoarelor o bin substanele de la gazd n acelai mod ca bacteriile, prin difuzarea substanelor dizolvate n citoplasm E. Respiraia se realizeaz prin difuziune ca la bacterii 20. Protozoarele sunt caracterizate prin urmtoarele, mai puin: A. Cea mai mare parte a protozoarelor au capacitatea de a se nmuli asexuat i sexuat B. nmulirea asexuat se realizeaz prin diviziune simpl ( sciziparitate) sau multipl (schizogonie) C. nmulirea sexuat (sporogonic) survine ntre doua celule difereniate sexual (gamei) D. Majoritatea protozoarelor introduc hrana prin exoocitoza sau printr-un orificiu numit citostom E. n urma fecundrii rezult zigotul (oul) care se transform ntr -un sac cu spori (sporochistul) din care se elibereaz sporozoizii 21. Urmtoarele afirmaii despre protoazoare sunt reale, mai puin: A. Unele protozoare intra ntr-o faza inactiv,chistul, n care se secret un perete membranar rezistent, sufer o diviziune nuclear i depoziteaz rezerve de hran B. nchistarea are dublu rol: de protecie i de reproducere C. Dechistarea este declanat de deficitul de hran, de acumularea excesiv de produse catabolice, de o schimbare important n concentraia ionilor de hidrogen, de suprapopulare D. Chistul are rolul de protecie al parazitului n afara gazdei, uurnd trecerea la o nou gazd, de protecie n interiorul noii gazde, fa de enzimele digestive E. Chistul are rolul de reproducere n care nucleul sufer o diviziune rezultnd un numr crescut de exemplare dup dechistare 22. Printre caracteristicile protozoarelor nu se numr i: A. Dechistarea apare ca urmare a aciunii enzimatice a esuturilor gazdei i a modificrilor osmotice aprute n mediu. B. nchistarea apare ca urmare a aciunii mecanice i biochimice a protozorului din interiorul chistului C. Ciclul de via poate fi simplu constnd ntr -un stadiu trofic ntr-o singur gazd, n care nmulirea se face binar D. Ciclul de via poate fi complex la amibe ( Entamoeba hystolitica) care au i stadiu de rezisten chistul, care le asigur supravieuirea n trecerea de la o gazd la alta E. Alte protozoare necesit dou gazde din care una este o adaptare secundar pentru creterea anselor de perpetuare 23. Amibele se caracterizeaz prin urmtoarele mai puin: A. Sunt protozoare care se deplaseaz cu ajutorul pseudopodelor citoplasmatice, proiectate i retractate, ca rspuns la stimulii externi B. Unele specii sunt libere,altele sunt parazite ale tractului digestiv al nevertebratelor i vertebratelor

165

C. Toate amibele au un stadiu de trofozoit n care are loc multiplicarea prin diviziune binar, atta timp ct condiiile de mediu sunt favorabile D. Stadiul de trofozoid este rezistent la condiii nefavorabile i ajut la transferul de la o gazd la alta E. Stadiul de chist este rezistent la condiii nefavorabile i ajut la transferul de la o gazd la alta. 24. Procesul de nchistare la amibe nu se caracterizeaz prin: A. nti amibele elimin hrana nedigerat B. Apoi se rotunjesc pentru a forma prechistul C. La final secret un nveli devenind chist D. Chistul e eliminat din organism E. Dechistarea nu se produce cnd chistul ajunge n gazda potrivit i ntr-un anume loc 25. Printre caracteristicile amibelor nu se numr i: A. Amibele se clasific n 3 categorii dup caracterele biologice i de patogenitate: amibe parazite patogene, parazite nepatogene, libere cu potenial patogen B. Parazit patogen este Entamoeba hystolitica C. Parazit patogen este Entamoeba gingivalis D. Parazit nepatogen este Entamoeba coli E. Amib liber cu potenial patogen este Naegleria fowlerii 26. Urmtoarele afirmaii referitoare la Entamoeba hystolitica sunt adevrate mai puin: A. Produce boala numit amibioz B. Se gsete predominant n rile n curs de dezvoltare prin contaminarea fecal a hranei i a apei C. Nu exist vaccin D. Prezint contagiozitate sczut E. Prezint dou forme: trofozoit i chist 27. Despre Entamoeba hystolitica nu putem spune c: A. Citoplasma e structurat n ectoplasma periferic, hialina cu rol n locomoie: emite pseudopode i n captarea hranei B. Endoplasma se gsete n jurul nucleului are aspect granular i conine bacterii i hematii C. Nucleul este sferic, excentric, fr membrana nuclear D. Trofozoitul are 20-30 microni E. Chistul are dimensiuni de 8-20 microni 28. Afirmaiile de mai jos referitoare la Entamoeba hystolitica sunt adevrate cu o excepie: A. Chistul are form rotund cu perete gros, cu 4 nuclei la maturitate B. Chistul se formeaz n intestin cnd condiiile de supravieuire nu sunt prielnice coninutul intestinal fiind mai puin fluid C. Doar chitii maturi cu 4 nuclei nu sunt infecioi

166

D. Chisturile ajung n stomac, trec nemodificate n intestinul subire, se produce fenomenul de dechistare n ileonul terminal E. Chisturile nu sunt distruse de apa clorinat n concentraia uzual 29. Urmtoare afirmaii despre ciclul de via al Entamoeba hystolitica sunt corecte, mai puin: A. Ptrunde n organism prin consum de ap, alimente contaminate cu chisturi cu 4 nuclei B. Chisturile ajung n stomac, trec nemodificate n intestinul subire, se produce fenomenul de dechistare n ileonul terminal C. Fiecare din cei 4 nuclei sufer o diviziune simpl, citoplasma se organizeaz n jurul fiecrui nucleu rezultnd n final 8 amibe tinere ce se stabilesc la nivelul colonului, n special la nivelul cecului D. Trofozoiii pot penetra mucoasa intestinal E. Trofozoiii sunt rezisteni, supravieuiesc aciditii gastrice 30. Urmtoarele afirmaii referitoare la patogenia Entamoeba hystolitica sunt adevrate mai puin: A. Se caracterizeaz prin aderena trofozoiilor la mucoasa colonului ,cec i rectosigmoid B. Se caracterizeaz prin eliberarea de enzime proteolitice cu formarea abcesului n buton de cma ( orificiu ingust n mucoas, baza largit n submucoas) C. Reunirea mai multor abcese duce la necrozarea mucoasei, cu leziuni extinse i suprainfecii cu bacterii enterice D. Amibele nu se pot extinde pe cale hematogen E. Localizarea n alte viscere duce la amibioza extraintestinal cu abcese hepatice, pulmonare, cerebrale. 31. Infeciile cu Entamoeba hystolitica nu se caracterizeaz prin: A. Exist 2 tipuri de amibioze:intestinal i extraintestinal B. Dizenteria amibian are un debut insidios cu inapeten, astenie, disconfort abdominal, dureri n fosa iliac dreapt simulnd apendicita sau debut brusc cu dureri vii abdominale C. Forma sever a dizenteriei amibiene este colita amebian fulminant D. Amibioza extraintestinal poate fi hepatic, pleuropulmonar, dar nu poate afecta creierul E. Prin vena port parazitul ajunge la ficat producnd un abces hepatic 32. Referitor la Entamoeba hystolitica nu se poate spune c: A. Se transmite pe cale fecal-oral B. Perforaia intestinal este o complicaie care poate aprea n urma amibiozei extraintestinale C. Medicaia parazitara amoebicid este de 3 feluri: amoebicide intraluminale,tisulare i mixte D. Amibioza intestinal asimptomatic se poate trata cu Iodochinol, Diloxoanide furoate, Paromomycina E. Amibioza intestinal simptomatic se poate trata cu amoebicide mixte, Metronidazole, Tinidazole

167

33. n funcie de teritoriul parazitat, paraziii pot fi: A. Parazii temporari B. Parazii obligatorii C. Parazii facultativi D. Ectoparazii E. Parazii permaneni 34. n funcie de perioada de timp care paraziteaz gazda paraziii se pot clasifica n: A. Parazii obligatorii B. Parazii facultativi C. Parazii temporari D. Ectoparazii E. Endoparazii 35. n funcie de profunzimea relaiei parazit - gazda paraziii se clasifica n: A. Parazii obilgatorii B. Ectoparazii C. Parazii temporari D. Parazii permaneni E. Endoparazii 36. Din categoria ectoparazii face parte: A. Insecta hematofaga B. Ascaris lumbricoides C. Toxoplasma gondii D. Sarcoptes scabiei E. Trichinella spiralis 37. Alegei afirmaiile corecte referitoare la ectoparazii: A. Se gsesc la nivelul cavitilor B. Se gsesc n esuturi C. Se gsesc n celule D. Triesc pe suprafaa organismului E. Toate rspunsurile sunt corecte 38. Endoparaziii: A. Triesc n interiorul organismului uman B. Se gsesc la nivelul cavitilor C. Se gsesc la nivelul esuturilor D. Se gsesc la nivel celular E. Toate rspunsurile sunt adevrate 39. Alegei afirmaiile false: A. Giardia lamblia are forma semilunara B. Corpul ectoparaziilor este turtit dorso-ventral C. Trichomonas vaginalis are form de par

168

D. Toxoplasma gondii are forma semilunara E. Giardia lamblia are form de par 40. Menionai care nu sunt particulariti ale reproducerii la parazii A. Hermafroditism B. Existena paraziilor care elimin larve vii-Ascaris lumbricoides C. Structura particular a oulor i chisturilor ce le confer rezistena n mediul extern D. Numr mare de masculi ce asigur fecundarea oulor E. Existena paraziilor care elimin larve vii-Trichinella spiralis 41. Paraziii au urmtoarele aciuni mecanice cu excepia: A. Perforaii B. Fenomene ocluzive C. Anemii D. Hemoragii E. Fenomene compresive 42. Fenomene ocluzive la nivel intestinal pot produce urmtorii parazii: A. Giardia lamblia B. Trichomonas vaginalis C. Ascaris lumbricoides D. Entamoeba histolytica E. Entamoeba coli 43. Aciunea de spoliere a organismului gazd este produs de: A. Taenia solium B. Ascaris lumbricoides C. Giardia lamblia D. Trichinella spiralis E. Fasciola hepatica 44. Aciune anafilactic asupra organismului uman are: A. Ascaris lumbricoides B. Trichinella spiralis C. Trichomonas vaginalis D. Entamoeba histolytica E. Taenia echinococcus 45. Din clasa Rhizopoda fac parte urmtorii parazii cu o excepie: A. Giardia lamblia B. Entamoeba histolitica C. Entamoeba coli D. Endolimax nana E. Entamoeba hartmani 46. Alegei afirmaiile adevrate despre Entamoeba histolytica:

169

A. B. C. D. E.

Fac parte din ncrengtura Sporozoa Fac parte din ncrengtura Plathelminthes Fac parte din ncrengtura Nemathelminthes Fac parte din ncrengtura Rhizoflagellata Nici un rspuns nu este adevrat

47. Forma magna a Entamoeba histolytica se caracterizeaz prin: A. Are dimensiuni mici B. Se hrnete cu hematii C. Se hrnete cu chim gastric D. Emite lent pseudopode E. Toate rspunsurile sunt corecte 48. Forma minuta a Entamoeba histolytica se caracterizeaz prin: A. Se hrnete cu hematii B. Are dimensiuni mari C. Emite rapid pseudopode D. Nu se poate nchista E. Se hrnete cu chim gastric i flora intestinal 49. Forma vegetativa a Entamoeba histolytica se caracterizeaz prin: A. Este forma n care se elimin n mediul exterior B. Nu asigur transmiterea interuman a parazitozei C. Forma magna se transform n chist D. Forma minuta nu se poate nchista E. Toate rspunsurile sunt adevrate 50. Entamoeba histolytica: A. Este o amiba nepatogen B. n organismul uman poate fi gsit sub form de chist C. Forma magna nu poate fi nchistat D. Chistul matur conine 2 nuclei E. Nu poate parazita i extraintestinal 51. Forma vegetativ a parazitului Entamoeba histolytica: A. Reprezint forma care asigur transmiterea interuman B. Prezint 4 nuclei C. Trofozoitul poate avea formaminuta atunci cnd parazitul are dimensiuni relativ mici D. Este saprofit E. Are aspect piriform 52. Care afirmaie este adevrat: A. Forma chistic a parazitului Entamoeba histolytica conine 4 nuclei B. Toate infeciile cu Entamoeba histolytica sunt simptomatice C. Amibele nu pot perfora cavitatea peritoneal

170

D. Amoebomul reprezint extensia infeciei la creier, plmn sau inim E. Se poate produce infecia dac se inger forme vegetative ale parazitului Entamoeba histolytica 53. Forma chistic a Entamoeba histolytica se caracterizeaz prin: A. Este reprezentat de forma magna B. Este form de rezisten a parazitului n mediul extern C. Este reprezentat de forma minuta D. Ia natere prin transformarea formei magna E. Emite lent pseudopode 54. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Entamoeba histolytica: A. Chisturile sunt distruse de sucul gastric B. Chisturile i pierd nveliul sub aciunea sucului intestinal C. Forma vegetativ este rezistent n mediul extern D. Prin diviuzinile nucleilor chistici iau natere 16 trofozoizi E. Chistul matur este piriform 55. Amibiaz intestinala produce: A. Hepatomegalia nespecifica B. Abces amibian C. Amibiaz viscerala D. Amibiom E. Abces amibian complicat 56.Alegei rspunsul greit: A. Parazitologia medical este o ramur a tiinelor medicale care se ocup de studiul paraziilor care triesc pe seama organismului uman i l mbolnvesc B. Gazda definitiv este un organism n care se dezvolt adultul sau stadiul final al parazitului C. Gazda intermediar este un organism n care se dezvolt stadiul intermediar sau larvar al helminilor D. Paraziii se pot clasifica n ectoparazii i endoparazii E. Protozoarele sunt paraziii pluricelulari 57.Alegei afirmaia fals: A. Protozoarele pot prezenta form vegetativ numit trofozoit i form de rezisten numit chist B. Metazoarele se pot prezenta n 3 forme, vierme adult, larv, ou C. Viermi rotunzi se numesc Nemathelmini D. Diagnostic parazitologic direct reprezint evidenierea parazitului ntr -una din formele sale ntr-un produs patologic E. Protozoarele pot prezenta ou ca forma de rezisten 58.Alegei rspunsul fals referitor la parazii: A. Pentru evidenierea formele larvare sau oulor se folosete examenul microscopic

171

B. n cazul paraziilor cu localizare digestiv se efectueaz coproc ultura pe mediul Leifson C. Preparatul proaspt la efectuarea examenului coproparazitologic se suspensioneaz pe o lam n soluie Lugol D. Frotiul colorat permanent se face pentru identificarea trofozoiilor i a chisturilor de protozoare E. Examenul parazitologic al sngelui permite vizualizarea paraziilor mobili, exemplu tripasomele i filariile 59.Alegei afirmaia fals referitoare la diagnosticul din infecii parazitare: A. Frotiul const n etalarea sngelui pe o lam B. Se poate face frotiu sau picatur groas n infecia cu Plasmodium C. Examenul parazitologic al sputei se face prin metode specifice de lichefiere si colorare D. Examenul parazitologic al urinii nu se folosete n infecia cu Schistosoma E. Toate metodele serologice se bazeaz pe legarea anticorpilor prezeni n serul persoanei infectate de antigenul parazitar, cu formarea complexelor antigen-anticorp 60.Alegei rspunsul greit: A. Imunodiagnosticul bolilor parazitare const n evidenierea r aspunsului imun umoral cu detecia de anticorpi specifici B. Imunodiagnosticul bolilor parazitare const n evidenierea a ntigenelor parazitare, atunci cnd este posibil C. Imunofluorescena, imunoenzimologia ELISA, radioimunologia RIA sunt cele mai simple i mai des utilizate modaliti de evideniere a reaciei antigen-anticorp D. In reacia de fixare a complementului se folosete sistemul hemolitic E. n toxocaroz diagnosticul de elecie este contraimunelectroforeza

Complement multiplu 1. Parazitismul se caracterizeaz prin: A. Orice asociaie n care fiecare partener depinde de celalalt B. Implic un contact intim i prelungit dintre dou organisme care fac parte din specii diferite, ce poate duce la stabilirea unui echilibru delicat prin care se tolereaz reciproc C. n utilizarea medical parazitismul este ca o asociaie n care gazda este vtmat D. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa-parazit facultativ E. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa parazit obligatoriu 2. Urmtoarele afirmaii referitoare la parasitism sunt false cu excepia: A. n cazul dereglrii acestui echilibru, gazda poate elimina sau distruge parazitul B. Dac asociaia este atat de nociv gazdei aceasta sucomb, dar parazitul supravieuiete C. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa-parazit obligatoriu

172

D. Pentru unele specii este unicul mod de existen, parazitul fiind total dependent de gazda sa-parazit facultativ E. Un organism trebuie s fie neaprat parazit n toate stadiile de dezvoltare a existenei sale 3. Parazitismul nu se caracterizeaz prin: A. Factorii favorabili sau nefavorabili care afecteaz gazda vor afecta i paraziii i capacitatea lor de a supravieui, multiplica i a reui s se transfere de la o gazd la alta B. Un organism n care se dezvolt adultul sau stadiul final al parazitului se numete gazd intermediar C. Cel n care se dezvolt stadiul intermediar sau larvar se numete gazd definitiv D. Un organism nu trebuie s fie neaprat parazit n toate stadiile de dezvoltare a existenei sale, unele fiind parazite ntr-un stadiu al ciclului de via i libere n altele E. n utilizarea medical parazitismul este ca o asociaie n care parazitul este vtmat 4. Referitor la parazii se poate spune c: A. Boala endemic nsemn c infecia se menine n populaia dintr-o anumit zon la o rata stabil a prevalenei B. Boala epidemic are prevalen nalt printr-o transmitere rapid C. Rata, frecvena cu care este ntlnit o infecie (cazuri noi) se numete prevalen D. Numrul persoanelor infectate ntr un anumit teritoriu, ntr -o anumit perioad de timp (numrul total cazuri) se numete inciden E. Sporadic boala apare neregulat la indivizii izolai 5. Urmtoarele afirmaii despre clasificare paraziilor corespund adevru lui: A. n funcie de teritoriul parazitat sunt ectoparazii i endoparazii B. Ectoparazii atunci cnd se gsesc n interiorul organismului ( tract digestiv, organe i esuturi) C. Endoparazii atunci cnd se gsec pe sau n tegument D. Boala produs de ectoparazii se numete infestaie E. Boala produs de endoparazii se numete infecie 6. Paraziii sunt caracterizai prin urmtoarele, mai puin: A. n funcie de perioada de timp pot fi parazii temporari i permaneni B. Paraziii temporari sunt paraziii a cror existent e dependent n totalitate de gazd C. Paraziii permaneni triesc timp limitat pe suprafaa organismului uman, doar pentru a se hrni cum ar fi insectele hematofage D. Majoritatea artropodelor parazite sunt endoparazii E. Majoritatea artropodelor parazite sunt ectoparazii 7. A. B. C. D. E. Care din afirmaiile de mai jos referitoare la parazii sunt corecte? Transmiterea de la o gazd la alta se face prin vectori mecanici i biologici Vectorii biologici nu sunt eseniali pentru ciclul de via al parazitului Vectorii mecanici sunt eseniali pentru ciclul de via al parazitului Vectorii biologici sunt eseniali pentru ciclul de via al parazitului Vectorii mecanici nu sunt eseniali pentru ciclul de via al parazitului

173

8. Alegei rspunsurile corecte referitoare la parazii: A. Gazda rezervor este o specie de care depinde parazitul pentru supravieuirea lui n natur B. Gazda rezervor nu servete ca surs de infecie pentru alte gazde susceptibile, inclusiv omul C. Existena endemic a unui parazit nu depinde de prezena unor gazde corespunztoare D. Existena endemic a unui parazit depinde de usurina cu care acesta prsete gazda E. Existena endemic a unui parazit depinde de conditiile de mediu favorabile supravieuirii lui n afara gazdei 9. Referitor la rspndirea geografic a paraziilor se poate spune c: A. Paraziii cu cicluri de via simple sunt mai rspandii dect cei cu cicluri complicate B. Paraziii cu cicluri de via complicate sunt mai rspandii dect cei cu cicluri simple C. Condiiile economico-sociale afecteaz rspndirea paraziilor umani, de exemplu folosirea dejectelor umane la fertilizarea solului favorizeaz rspndirea paraziilor umani D. Migrarea populaiei a rspndit bolile infecioase n toat lumea E. Dei multe specii de parazii sunt rspndite n toata lumea, rile tropicale ofer condiii optime de temperatur i umiditate supravieurii, dezvoltrii i transmiterii paraziilor 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. Afirmaiile de mai jos referitoare la parazii sunt false cu excepia: Parazii unicelulari sunt protozoarele Parazii multicelulari sunt metazo arele Parazii multicelulari sunt protozoarele Parazii unicelulari sunt metazoarele Parazii multicelulari sunt helminii Urmtoarele afirmaii despre parazii sunt adevrate, mai puin: Metazoarele prezint ca forma vegetativ trofozoit ul Protozoarele prezint ca forma vegetativ trofozoitul Protozoarele prezint ca forma de rezisten chistul Metazoarele prezint ca forma de rezisten chistul Protozoarele prezint 3 forme: ou,larv, vierme adult Alegei rspunsurile greite referitoare la parazii: Protozoarele cuprind clasa Cestode Helminii se mpart n Nemathelmini i Plathelmini Nemathelminii se mai numesc i viermi plai Plathelminii se mai numesc i viermi plai Nemathelminii cuprind clasa Trematoda Alegei rspunsurile corecte: Clasa Flagelata se mparte n flagelate intestinale, urogenitale i hemoflagelate Trichomonas vaginalis este o flagelat urogenital Toxoplasma gondii este o hemoflagelat

174

D. Clasa Sporozoare cuprinde Entamoeba hystolitica E. Nemathelminii se mpart n tisulari i intestinali 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. Alegei rspunsurile greite: Ascaris, Enterobius, Trichiuris sunt nemathelmini tisulari Tenia solium, T. eaginata, T. echinococcus sunt nemathelmini intestinali Plathelminii cuprind clasa Cestode Plathelminii cuprind clasa Flagelata Clasa Ciliata cuprinde protozoare Alegei rspunsurile greite: Plathelminii cuprind clasa Cestode,clasa Trematoda, clasa Sporozoare Nemathelminii cuprind clasa Rhizopoda Clasa Rhizopoda cuprinde amibele Nemathelminii tisulari cuprind Trichinella spiralis, filariile Protozoarele cuprind clasa Sporozoare,clasa Ciliata,clasa Trematoda Protozoarele se caracterizeaz prin: Sunt organisme unicelulare Majoritatea duc o via liber Fac parte din regnul vegetal Sunt procariote Unele s-au adaptat la viaa parazit

17. Protozoarele cuprind urmtoarele caracteristici: A. Pot avea form sferic sau ovoidal B. Au dimensiuni de 20-100 micrometri C. Toate protozoarele conin anumite structuri morfologice fundamentale: nucleu, citoplasm, membran protoplasmatic D. Citoplasma este mprit n ectoplasm i endoplasm E. La unele protozoare ectoplasma conine vacuole digestive sau contractile care regleaz presiunea osmotic 18. Afirmaiile de mai jos referitoare la structura protozoarelor sunt false cu excepia: A. Ectoplasma are rol n locomoie, ingestia hranei, respiraie, excreie B. Endoplasma reprezint sediul proceselor digestive i a rezervelor de glicogen C. La unele protozoare, endoplasma conine vacuole digestive sau contractile care regleaz presiunea osmotic D. Citoplasma conine cromozomii care regleaz creterea i reproducerea E. Nucleoplasma este nconjurat de o membran perforat de pori prin care comunic cu endoplasma 19. Protozoarele prezint urmtoarele proprieti: A. Majoritatea protozoarelor introduc hrana prin endocitoza sau printr-un orificiu numit citostom

175

B. Obin substanele de la gazd n acelai mod ca bacteriile, prin difuzarea substanelor dizolvate n citoplasm C. Respiraia se face prin difuziune ca la bacterii D. Oxigenul difuzeaz n interiorul celulei iar CO2 rezultat din activitatea celu lei n afara ei E. Cea mai mare parte a protozoarelor nu au capacitatea de a se nmuli asexuat i sexuat 20. Referitor la protozoare putem spune c: A. nmulirea asexuat se realizeaz prin diviziune simpl ( sciziparitate) sau multipl (schizogonie) B. nmulirea sexuat (sporogonic) survine ntre doua celule difereniate sexual (gamei) C. n urma fecundrii rezult zigotul care se transform ntr-un sac cu spori (sporochistul) din care se elibereaz sporozoizii D. nmulirea asexuat survine ntre doua celule difereniate sexual (gamei) E. nmulirea sexuat (sporogonic) se realizeaz prin diviziune simpl ( sciziparitate) sau multipl (schizogonie) 21. Urmtoarele afirmaii despre parazii sunt false cu excepia: A. Unele protozoare intr ntr-o faza inactiv, chistul, n care se secret un perete membranar rezistent, sufer o diviziune nuclear i depoziteaz rezerve de hran B. nchistarea are dublu rol: de protecie i de reproducere C. Chistul prezint rolul de protecie n care nucleul sufer o diviziune rezultnd un numr crescut de exemplare dup dechistare D. Chistul prezint rolul de reproducere a parazitului n afara gazdei, uurnd trecerea la o nou gazd E. nchistarea este declanat de deficitul de hran, de acumularea excesiv de produse catabolice, de o schimbare important n concentraia ionilor de hidrogen, de suprapopulare 22. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu exceia: A. Chistul prezint rolul de protecie a parazitului n afara gazdei, uurnd trecerea la o nou gazd B. Chistul prezint rolul de reproducere n care nucleul sufer o diviziune rezultnd un numr crescut de exemplare dupa dechistare C. Dechistarea este declanat de deficitul de hran, de acumularea excesiv de produse catabolice, de o schimbare important n concentraia ionilor de hidrogen, de suprapopulare D. nchistarea are loc ca urmare a aciunii enzimatice a esuturilor gazdei i a modificrilor osmotice aprute n mediu E. nchistarea are loc ca urmare a aciunii mecanice i biochimice a protozorului din interiorul chistului 23. Ciclul de via al protozoarelor se caracterizeaz prin: A. Poate fi simplu constnd ntr-un stadiu trofic ntr-o singur gazd, n care nmulirea se face binar

176

B. Poate fi complex atunci cnd au i stadiu de rezisten: chistul, care le asigur supravieuirea n trecerea de la o gazd la alt a C. Ciclul de via simplu se ntlnete la amibe D. Ciclul de via complex se ntlnete la Trichomonas vaginalis E. Alte protozoare necesit doua gazde din care una este o adaptare secundar pentru creterea anselor de perpetuare 24. Amibele se caracterizeaz prin: A. Sunt protozoare care se deplaseaz cu ajutorul pseudopodelor citoplasmatice, proiectate i retractate, ca rspuns la stimulii externi B. Unele specii sunt libere,altele parazite ale tractului digestiv al nevertebratelor i vertebratelor C. Toate amibele au un stadiu de trofozoit n care are loc multiplicarea prin diviziune binar, atta timp ct condiiile de mediu sunt favorabile D. Stadiul de trofozoid este rezistent la condiii nefavorabile E. Stadiul de chist ajut la transferul de la o gazd la alta 25. Despre nchistarea amibelor se poate spune c: A. Amibele elimin hrana nedigerat, se rotunjesc pentru a forma prechsitul,apoi secret un nveli devenind chist B. Unele specii sufer un proces de maturare n care nucleul nu se divide C. Chistul e eliminat din organism,iar dechistarea se produce numai cnd chistul ajunge n gazda potrivit i ntr-un anume loc D. Amiba devenit activ rupe peretele chistului i iese E. Dup repetate diviziuni trofozoizii stabilesc o colonie 26. A. B. C. D. E. Alegei rspunsurile corecte referitoare la clasificarea amibelor Dupa caracterele biologice i de patogenitate amibele se clasific n 3 categorii Pot fi amibe parazite patogene: Entamoeba hystolitica Pot fi amibe parazite nepatogene: Entamoeba coli Pot fi amibe parazite patogene: Entamoeba gingivalis Pot fi amibe libere cu potenial patogen: Naegleria fowlerii

27. Entamoeba hystolitica se caracterizeaz prin: A. Produce boala numit amibioz B. Se gsete predominant n rile n curs de dezvoltare prin contaminarea fecal a hranei i a apei C. Exist vaccin D. Prezint contagiozitate sczut E. Prezint 2 forme: trofozoit i chist 28. Despre Entamoeba hystolitica se poate spune c: A. Trofozoitul are 20-30 microni B. Citoplasma e structurat n endoplasma periferic, hialina cu rol n locomoie: emite pseudopode i n captarea hranei C. Ectoplasma se gsete n jurul nucleului: aspect granular, conine bacterii i hematii

177

D. Nucleul este sferic, excentric, nconjurat de membrana nuclear E. Chistul are 8-20 microni 29. Urmtoarele afirmaii despre Entamoeba hystolitica sunt false cu excepia: A. Forma de rezisten n mediul extern o reprezint trofozoit ul B. Citoplasma e structurat n ectoplasma periferic, hialina cu rol n locomoie C. Endoplasma se gsete n jurul nucleului i are aspect granular, conine bacterii i hematii D. Trofozoidul are form rotund cu perete gros, cu 4 nuclei ( la maturitate) E. n citoplasma chistului se gsesc baghete siderofile numite i corpi cromatoizi 30. Urmtoarele afirmaii despre Entamoeba hystolitica sunt adevrate cu excepia: A. Chistul se formeaz n intestin cnd condiiile de supravieuire nu sunt prielniceconinut intestinal mai puin fluid B. n citoplasma trofozoidului se gsesc baghete siderofile numite i corpi cromatoizi C. Nucleul este sferic, excentric, fr membran nuclear D. Chistul reprezint forma de rezisten n med iul extern E. Doar chitii maturi cu 4 nuclei sunt infecioi 31. Ciclul de via al Entamoeba hystolitica se caracterizeaz prin: A. Ajunge n organism prin consum de ap, alimente contaminate cu chisturi cu 4 nuclei B. Chisturile ajung n stomac unde are loc fenomenul de dechistare C. Fiecare din cei 4 nuclei sufer o diviziune simpl, citoplasma se organizeaz n jurul fiecrui nucleu rezultnd n final 8 amibe tinere D. Trofozoiii sunt puin rezisteni, ingerai nu supravieuiesc aciditii gastrice E. Trofozoiii pot penetra mucoasa intestinal i disemineaz n alte organe 32. A. B. C. D. E. Referitor la ciclul de via al Entamoeba hystolitica se pot face urmtoarele afirmaii: Chisturile ajung n stomac, trec nemodificate n intestinul subire n ileonul terminal se produce fenomenul de dechistare Cele 8 amibe tinere ce se stabilesc la nivelul colonului, n special la nivelul cecului Eliminate n mediul extern nu pot fi distruse de uscciune i de temperatur ridicat Sunt distruse de apa clorinat n concentraia uzual

33. Entamoeba hystolitica prezint urmtoarele caracteristici: A. Chisturile sunt viabile n condiii de umezeal de la cteva zile pn la 2 sptmni B. Trofozoii ader la mucoasa colonului C. Dup aderare, trofozoiii eliberez enzime proteolitice cu formarea abcesului n buton de cma D. Reunirea mai multor abcese duce la necrozarea mucoasei, cu leziuni extinse i suprainfecii cu bacterii enterice E. Extinderea procesului infecios amebian poate duce la erodarea unui vas de snge din vecintate- extinderea pe cale hematogen a amibelor 34. Printre caracteristicile Entamoebei hystolitica se numr i: A. Localizarea n alte viscere duce la amibioza extraintestinal

178

B. Ptrunderea muscular i seroas duce la perforaii i hemoragii intestinale C. Reunirea mai multor abcese nu duce la necrozarea mucoasei, cu leziuni extinse i suprainfecii cu bacterii enterice D. Abcesele pot fi hepatice, pulmonare, cerebrale E. Abcesul n buton de cma este un orificiu lat n mucoas, baza ngustat n submucoas 35. Despre infecia cu Entamoeba hystolitica se poate spune c: A. Produce bola numit amibioz B. Amibioza poate fi intestinal i extraintestinal C. Dizenteria amibian apare cel mai rar n amibioza intestinal D. Dizenteria amibian se caracterizeaz prin debut insidios cu inapeten, astenie, disconfort abdominal E. Dizenteria amibian nu se caracterizeaz prin scaune numeroase 36. A. B. C. D. E. Referitor la dizenteria amibian se poate spune c: Apare cel mai frecvent la 90% din cazurile cu afectare intestinal Apare debut insidios cu dureri n fosa iliac dreapt simulnd apendicita Perioada de stare este de 1-2 sptmni Se caracterizeaz prin scaune dese fr snge, mucus i puroi Tratament corespunztor duce la vindecarea prin cicatrizare a leziunilor

37. Urmtoarele afirmaii referitoare la amibioza intestinal sunt false cu excepia: A. Colita amebiana fulminant este forma grav B. Dizenteria amibian este forma grav C. n colita amebiana fulminant apar leziuni ulcerative ale colonului D. n colita amebiana fulminant apar 15-20 scaune pe zi, iniial materii fecale i snge ulterior n special snge cu colici abdominale insuportabile i tenesme E. n colita amebiana fulminant poate aprea tahicardia,greaa 38. Urmtoarele afirmaii referitoare la amibioza intestinal sunt adevrate cu excepia: A. O complicaie care nu poate aprea este perforaia intestinal cu peritonit localizat sau generalizat B. O complicaie care nu poate aprea este hemoragia intestinal prin afectarea vaselor de snge de calibru mare C. Amoebomul este pseudotumora inflamatorie format dintr-un granulom amibian: inflamaie, edem, necroz de la nivelul mucoasei i submucoasei intestinale : dureri abdominale i scaune cu snge D. n zonele temperate,infecii amibiene asimptomatice sunt destul de frecvente E. Purttori sntoi care elimin chiti infecioi 39. A. B. C. D. Amibioza extraintestinal se caracterizeaz prin: Poate fi hepatic, pulmonar, dar nu poate fi cerebral Poate fi hepatic, cerebrala, dar nu poate fi pulmonar Poate fi hepatic, cerebral i pulmonar Cea mai frecvent este cea hepatic

179

E. Prin vena port parazitul ajunge la ficat producnd un abces hepatic 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. Despre amibioza hepatic se poate spune c: 3-5% din pacienii cu amibioz intestinal fac amibioza hepatic Este cea mai rar Apar dureri n hipocondrul drept, dureri accentuate de inspir profund Nu poate penetra n pericard Apare leucocitoz cu neutrofilie, teste hepatice alterate Despre amibioza pulmonar se poate spune c: Este secundar abcesului hepatic Este primar abcesului hepatic Amibele traverseaz diafragmul pornind de la leziunea hepatic Pot aprea pleurezii serofibrinoase Pot aprea pleurezii purulente Despre amibioza cerebral se poate spune c: Este o complicaie rar Produce abcesul amibian pulmonar Poate aprea doar dup amibioza pulmonar Poate aprea att dup amibioza hepatic, ct i dup cea pulmonar Poate aprea dup amibioza hepatic Urmtoarele afirmaii referitoare la amibioze sunt false, mai puin: Diagnosticul parazitologic se face cu preparate proaspte i colorate Diagnosticul serologic se face prin detecia coproantigenelor tehnica ELISA n formele acute de boal se evideniaz din preparatul proaspt chistul n formele cronice de boal se evideniaz din preparatul proaspt trofozoidul Se evideniaza chistul din preparat proaspt prin examenul direct cu lugol

44. Alegei rspunsurile corecte referitoare la diagnosticul infeciilor cu Entamoeba hystolitica: A. Preparatul extemporaneu se face cu albastru de metilen, tricrom, hematoxilin feric B. Preparatul extemporaneu se face cu cristal violet, fuchsina C. Preparatul de durat se face cu hematoxilin feric,Giemsa,tricrom D. Diagnostic serologic prin imunofluorescen pentru formele extraintestinale E. Diagnosticul serologic se face prin detecia coproantigenelor tehnica ELISA 45. Afirmaiile de mai jos referitoare la infeciile cu Entamoeba hystolitica sunt false cu excepia: A. Leucocitoz cu neutrofilie, uneori eozinofilie, sindrom biologic inflamator, citoliza hepatic n localizarea hepatic cu transaminaze crescute n amibioz extraintestinal B. Teste imagistice care se pot face sunt scintigrama hepatic, ecografia, RMN, CT scan C. Diagnosticul molecular const n detecia coproantigenelor prin tehnica ELISA D. n formele acute de boal se evideniaz din preparatul proaspt trofozoidul E. n formele cronice de boal se evideniaz din preparatul proaspt chistul

180

46. Despre tratamentul infeciilor cu Entamoeba hystolitica se poate spune c: A. Medicaia parazitara amoebicid este de 3 feluri: intraluminal,tisular, mixt B. Amibioza intestinal asimptomatic se tratez cu Iodochinol, Diloxanide furoat e, Paromomycina C. Amibioza intestinal simptomatic se trateaz cu amoebicide mixte, metronidazole, tinidazole sau ornidazole D. Chiar dac abcesele rspund la tratament i nu exist iminen de rupere e recomandat intervenia chirugical cu evacuarea i drenarea abcesului E. Medicaia parazitara amoebicid este de 2 feluri: tisular i mixt 47. Alegei rspunsurile corecte: A. Entamoeba hystolitica se transmite pe cale fecal-oral B. Entamoeba hystolitica prezint forme de ou, chist i trofozoid C. Entamoeba hystolitica prezint contagiozitate crescut D. Entamoeba hystolitica poate ptrunde n organism prin ingerarea de alimente contaminate cu chisturi cu 4 nuclei E. Entamoeba hystolitica nu poate ptrunde n organism prin consum de ap contaminat cu chisturi cu 4 nuclei 48. Alegei rspunsurile greite referitoare la Entamoeba hystolitica: A. Doar chitii maturi cu 4 nuclei sunt neinfecioi B. Chistul se formeaz n intestin cnd condiiile de supravieuire sunt prielnice C. Chisturile sunt viabile n condiii de umezeal de la cteva zile pn la 2 sptmni D. Chisturile ader la mucoasa colonului ( cec i rectosigmoid) E. Extinderea procesului infecios amebian poate duce la erodarea unui vas de snge din vecintate 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. Care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate? Entamoeba hystolitica face parte din clasa Flagelata Entamoeba hystolitica este un protozor Entamoeba hystolitica face parte din clasa Rhizopoda Entamoeba hystolitica este un helmint Entamoeba hystolitica este un organism unicelular, eucariot Urmtoarele afirmaii despre Entamoeba hystolitica sunt corecte cu excepia: Entamoeba hystolitica face parte din clasa Flagelata Entamoeba hystolitica este un protozor Entamoeba hystolitica face parte din clasa Rhizopoda (Sarcodina) Entamoeba hystolitica este un helmint Entamoeba hystolitica este un organism unicelular, eucariot Referitor la ectoparazii putem afirma c : Sunt reprezentai de Platheminthes Se gsesc pe suprafaa organismului uman Declaneaz gazdei fenomene numite infecie

181

D. Sunt reprezentai de Sarcoptes scabiei E. Declaneaz gazdei fenomene numite infestaie 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E. n funcie de perioada de timp n care paraziteaz gazda paraziii pot fi: Temporari Obligatorii Facultativi Permaneni Ectoparazii n funcie de profunzimea relaiei parazit gazd putem identifica: Parazii facultativi Parazii obligatorii Parazii temporari Ectoparazii Endopararazii n funcie de teritoriul parazitat putem clasifica paraziii n: Parazii facultativi Parazii temporari Ectoparazii Parazii obligatorii Endoparazii Endoparazii se pot gsi: La nivel intestinal La nivelul tegumentului La nivelul esuturilor La nivelul hematiilor La nivelul canalelor biliare Alegei rspunsurile corecte: Ascaris lumbricoides este un parazit intestinal Sarcoptes scabie este un endoparazit Toxoplasma gondii se localizeaz la nivelul canalelor biliare Trichinella spiralis este un parazit tisular Enterobius vermicularis este un parazit intestinal

57. Alegei afirmaiile false: A. Nutriia prin osmoz se realizeaz la cestode B. Respiraia la protozoare se face prin transformarea glicogenului ca sursa de oxigen C. La paraziii intestinali respiraia se face prin traversarea oxigenului pe toat suprafaa membranei celulare D. Hermafroditismul este ntlnit la Giardia lamblia E. Trichinella spiralis este un parazit care elimin larve vii

182

58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C.

Paraziii pot produce urmtoarele tipuri de aciuni mecanice: Fenomene ocluzive Procese inflamatorii Fenomene alergice Fenomene compresive Perforaii Aciunea de spoliere a organismului gazd de ctre parazii se produce prin: Consum de chim gastric Anemii prin distrugerea hematiilor Procese inflamatorii Perforaii Fenomene alergice n care din urmtoarele parazitoze apar fenomene de deficit imun: Malarie Ascaridioza Oxiuroza Tripanosomiaza Leishmanioza n care din urmtoarele parazitoze apare aciunea tox ico-alergic: Giardioza Trichineloza Ascaridioza Oxiuroza Leishmanioza Din ncrengtura Platheminthes fac parte urmtorii parazii: Fasciola hepatica Trypanosoma Entamoeba Taenia Diphyllobotrium Din ncrengtura Nemathelminthes fac parte: Toxocara Taenia Trichinella Echinococcus Toxoplasma Alegei afirmaiile false cu privire la protozoare: Sunt eucariote Nucleul nu este o structur obligatorie Citoplasma este o structur obligatorie

183

D. Se hrnesc prin endocitoza E. Membrana protoplasmatica nu este o structur obligatorie 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. Menionai care din urmtoarele clase de parazii aparin protozoarelor: Clasa Rhizospoda Clasa Cestoda Clasa Flagelata Clasa Sporozoa Clasa Trematoda Care din urmtorii parazii fac parte din clasa Rhizopoda: Entamoeba coli Entamoeba gingivalis Taenia solium Taenia saginata Entamoeba histolytica Care din urmtorii parazii sunt nepatogeni pentru om: Entamoeba histolytica Entamoeba coli Entamoeba hatmanii Entamoeba gingivalis Endolimax nana Alegei afirmattiile corecte referitoare la for ma vegetativa a Entamoeba histolytica: Prezint 2 nucleoli Poate avea aspect de formamagna Poate avea aspect de forma minuta Poate avea aspect de forma histolitica Este sursa de infecie pentru om Alegei rspunsurile corecte referitoare la forma magna a Entamoeba histolytica: Emite lent pseudopode Are dimeniuni mici Prezint micri active Are dimensiuni mari Se mai numete i forma histolitica Alegei afirmaiile corecte referitoare la forma minuta a Entamoeba histolytica: Are dimensiuni mici Emite lent pseudopode Se mai numete i forma histolitica Se poate nchista Se hrnete cu hematii

71. Despre forma chistic a Entamoeba histolytica se pot afirma urmtoarele cu excepia.

184

A. B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E. 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D.

Se elimin n exterior odat cu materiile fecale Reprezint form de rezisten a parazitului n mediul extern Chistul nu poate fi distrus prin fierbere Chistul are 8 nuclei Rezist la pH-ul acid al stomacului. Leziunile produse de Entamoeba histolytica se pot gsi: La nivelul mucoasei cecale La nivelul mucoasei recto-sigmoidiene La nivelul mucoase jejunale La nivelul mucoase gastrice La nivelul mucoasei duodenale Alegei afirmaiile adevrate cu privire la abcesul amoebian: Abcesul comunica cu lumenul printr-un canal larg Leziunea este multioculara Anaerobioza favorizeaz dezvoltarea parazitului Abcesul are aspect de buton de camasa Leziunea este unioculara Cele mai frecvente localizri ale abcesului amoebian extraintestinal sunt n: Rinichi Ficat Muchi Plmn Cord Care din urmtoarele localizri se ncadreaz n amibiaz intestinal: Dizenteria amibian Amibom Amibiaz visceral Hepatomegalie nespecific Colita postamibiana Transmiterea Entamoeba histolytica se face: Pe cale fecal oral Prin insecte hematofage Prin ingestia de alimente contaminate cu trofozoiti Prin apa contaminat cu chisturi Prin snge Ca i tablou clinic infecia cu Entamoeba histolytica se caracterizeaz prin: Perioada de incubaie scurt Debut insidios Discomfort abdominal Dureri n fosa illiaca stnga

185

E. Scaune diareice 78. A. B. C. D. E. 79. A. B. C. D. E. 80. A. B. C. D. E. 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. Complicaiile infeciilor cu Entamoeba histolytica sunt: Perforaia intestinala Diseminarea la nivelul cordului Hemoragie intestinala Apendicit amibian Amoebomul Abcesul hepatic amoebian se caracterizeaz prin: Debut brusc Faza supurativa Faza presupurativa Faza postsupurativa Denivelare a diagrafagmului vizualizata radiologica Amibiaz pleuropulmonar : Apare naintea abcesului hepatic Se caracterizeaz prin leziuni nesupurative de tip pleurezii serofibrinoase Se caracterizeaz prin leziuni supurative de tip pleurezii purulent e Apare secundar abcesului hepatic Nu se poate evacua prin vomica Diagnosticul parazitologic al Entamoeba histolytica const n: Preparat proaspt Coprocultura pe mediul Wilson Blair Coprocultura pe mediul Loffler Evidenierea parazitului n fragmentele mucosangvinolente Evidenierea parazitului numai n scaunul emis dup administrarea purgativelor Diagnosticul serologic al Entamoeba histolytica consta n: Metoda ELISA Hemaglutinare indirect (pentru formele extraintestinale) Imunofluorescen (pentru formele intestinale) Hemaglutinare indirect (pentru formele intestinale) Imunofluorescen (pentru formele extraintestinale) Alegei metodele paraclinice de diagnostic n infecia cu Entamoeba histolytica: Scintigrama hepatic Biopsie rectal Examen radiologic simplu Examen radiologic numai cu substana de contrast (sulfat de bariu) Ecografie pentru formele cu localizare intestinal

84.Alegei afirmaiile corecte:

186

A. Omul poate fi gazd definitiv ntr-o infecie parazitar atunci cnd parazitul i atinge maturitatea sexual B. Omul poate fi gazd intermediar, cnd parazitul se gasete doar trecator, ntr -un anumit stadiu evolutiv i nu i atinge maturitatea sexual C. Omul poate fi gazd definitiv, cnd parazitul se gasete doar trecator, ntr -un anumit stadiu evolutiv D. Gazda definitiv este un organism n care se dezvolt stadiul larvar al parazitului exemplu E. Parazitologia medical este o ramur a tiinelor medicale care se ocup de studiul paraziilor de natur animal care triesc pe seama organismului uman i l mbolnvesc 85.Paraziii se pot clasifica n funcie de teritoriul parazitat n: A. Ectoparazii, se gsesc pe sau n tegumentul gazdei B. Endoparazii, se gsesc n interiorul organismului C. Ectoparaziii produc infestare D. Endoparaziii produc infest are E. Artropodele sunt ectoparazii 86.Metodele de concentrare ale materiilor fecale pentru examenul coproparazitologic sunt: A. Metoda de sedimentare n formol-eter B. Metoda de flotare n sucroz pentru oochisturile de Cryptosporidium C. Flotarea n sulfat de zinc (pentru ou de helmini) D. Flotarea n soluie de clorur de sodiu pentru oule uoare care se ridic la suprafaa lichidului i ader de lam E. Flotarea n soluie de clorur de sodiu pentru oule grele care cad pe fundul epubetei 87.Alegei rspunsurile corecte: A. Examenul parazitologic al sngelui permite vizualizarea paraziilor mobili B. Frotiul const n etalarea sngelui pe o lam C. Nu se poate pune diagnostic pe frotiu n cazul infeciei cu genul Plasmodium D. Examenul parazitologic al sputei se face prin metode specifice de lichefiere i colorare E. Examenul frotiului sanguin n pictur groas se folosete n infecia cu Schistosoma

Tematica 8. Flagelate: Giardia, Trichomonas, Leishmania, Trypanosoma Complement simplu 1. Despre flagelate nu se poate spune c: A. Sunt protozoare ce se deplaseaz cu ajutorul organitelor specializate de micare numite flageli B. Flagelii sunt filamente fine alctuite dintr -o un filament central i o teac periferic numit axonem

187

C. Au originea ntr-un corp bazal D. Lng kinetozom se afl un corp cromatic din ADN numit kinetoplast care se poate uni cu blefarosplastul E. Fac parte din clasa Flagelata 2. Urmtoarele afirmaii referitoare la flagelate sunt adevrate cu excepia: A. Se pot clasifica n flagelate cavitare intestinale, caviatare urogenitale i hemoflagelate B. Genul Giardia cuprinde flagelate cavitare intestinale C. Trichomonas vaginalis este o flagelat cavitar urogenital D. Genul Leishmania conine flagelate cavitare intestinale E. Genul Trypanosoma conine hemoflagelate 3. A. B. C. D. E. Afirmaiile de mai jos referitoare la Giardia lamblia sunt corecte, mai puin: Aparine genului Giardia Este un flagelat cavitar intestinal Este un flagelat cavitar urogenital Prezint frecven mare n rile cu clim temperat Se deplaseaz cu ajutorul organitelor specializate de micare numite flageli

4. Giardia lamblia nu se caracterizeaz prin: A. Prezint 2 forme, trofozoit i chist B. Are aspect piriform, lungime 10-20 microni, lime 6-10 microni C. Prezint form vegetativ D. Prezint 3 forme:ou, larv,vierme adult E. Regiunea anterioar 2 nuclei mari i 8 chinetonuclei (blefarosplati) din care pornesc 4 perechi flageli 5. Printre proprietile Giardiei lamblia nu se numr i: A. Se deplaseaz cu ajutorul pseudopodelor citoplasmatice, proiectate i retractate, ca rspuns la stimulii externi B. n partea superioar prezint discul adeziv cu care se prinde de enterocit C. Regiunea anterioar 2 nuclei mari i 8 chinetonuclei din care pornesc 4 perechi flageli D. Chistul are form rotund sau ovalar E. Chistul conine 2-4 nuclei (numr par) n funcie de vrst 6. Referitor la ciclul de via al Giardiei lamblia nu putem spune c: A. Transmitere se face pe cale fecal-oral B. Poate ptrunde n organism prin consum de ap,alimente contaminate cu chiti sau mini murdare C. Chisturile ptrund n tractul digestiv, n stomac i duoden unde se dechisteaza, rezultnd formele vegetative D. Coboar n duoden i jejun i se ataeaz de microvilii intestinului gros E. O dat fixai se divid binar

188

7. Urmtoarele afirmaii referitoare la Giardia lamblia sunt adevrate cu excepia: A. nchistarea are loc n colon B. Cnd tranzitul este accelerat se elimin ca trofozoii C. Sunt distrui de clorinarea obinuit a apei D. n zona median a chistului se pot observa prin transparen structuri lineare fine: flagelii i discul adeziv E. Se hrnesc cu coninut intestinal 8. Alegei rspunsul greit referitor la patogenia Giardiei lamblia: A. Se hrnesc cu coninut intestinal B. Au aciune toxic i mecanic: accelerarea refacerii epiteliului (turn over celular) cu apariia celulelor imature fiziologic ducnd la maldigestie i malabsorbie C. Determin absorbie deficitar pentru lipide, glucide, vitamine D. Trofozoitul lezeaz structura microvililor ducnd la deficiene enzimatice,de exemplu Dizaharidaze- intolerana la lactoz E. Nu apar scaune steatoreice 9. Despre infeciile cu Giardia lamblia nu se poate spune c: A. Perioada de incubaie este de 1-2 sptmni B. 30% din cei infectai au forme asimptomatice C. Majoritatea prezint tulburri nespecifice intestinale (dispepsie) D. Formele de boala acut se caracterizeaz prin: diaree urt mirositoare fr mucus, scaune grsoase, scdere ponderal,dar nu prin balonri, greuri, epigastralgii, anorexie balonri, greuri, epigastralgii, anorexie E. Pot aprea alergii cutanate, rinite alergice, convulsii 10. Care din afirmaiile de mai jos despre Giardia lamblia nu corespunde adevrului? A. Pentru diagnostic este necesar examenul coproparazitologic B. Preparatul proaspt este cu lugol pentru trofozoii i ser fiziologic pentru chisturi C. Detecia coproantigene se poate face prin metoda ELISA, imunoflorescena cu anticorpi monoclonali D. Detecia de anticorpi anti-giardia n serul pacientului este irelevant E. Pentru tratament se recomand administrarea de Metronidazole, Tinidazole priza unica, Ornidazole 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. Despre Trichomonas vaginalis nu se poate spune c: Este un protozoar flagelat patogen pentru tractul urogenital uman Este un protozoar flagelat patogen pentru tractul gastrointestinal uman Produce boala trichomonoza (BTS) Se deplaseaz cu ajutorul organitelor specializate de micare numite flageli Este un protozoar patogen strict uman Urmtoarele afirmaii referitoare la Trichomonas vaginalis sunt corecte, mai puin: Prezint 2 forme:chist i trofozoid Prezint doar form de trofozoid Are form piriform

189

D. Prezint citoplasma granular E. Prezint nucleu mare n vecintatea blefaroplatilor din care pornesc 4 flageli liberi i un flagel recurent ce formeaz membrana ondulant 13. Afirmaiile de mai jos referitoare la ciclul de via al Trichomonas vaginalis sunt adevrate cu excepia: A. Transmitere pe cale sexual 99%, rar prin secreii pe obiecte, ap piscin insuficient clorinat B. Rezist ore n mediu umed C. Nu se distruge prin clorinare D. Nu are form de rezisten n mediul exte E. Este un protozoar patogen strict uman 14. Trichomonas vaginalis nu se caracterizeaz prin: A. Ader de celula epitelial din tractul genito -urinar B. Fixarea e urmat de proliferare prin diviziune longitudinal C. Fixarea e urmat de descuamarea epiteliului vaginal D. Fixarea e urmat de infiltrat inflamator cu ulceraii neacoperite de o secreie albglbuie, fluid, aerat, spumoas E. Prezint activitate proteolitic (enzime) 15. Printre caracteristicile infeciilor cu Trichomonas vaginalis nu se numr i: A. Datorit modificrilor celulelor epiteliale apar probleme de diagnostic diferenial B. Pot aprea celule cu 2 nuclei, halou perinuclear (atipie HPV), nucleu hipercromaticinterpretate ca o stare premalign C. La femei apar leucoree alb aerat,spumoas, miros fetid, fr disurie,dispareunie D. La femei uneori apare leucoree purulent E. Examen ginecologic: Congest ie i edem vaginal, uneori ulcera ii vaginale, hemoragii punct iforme la nivelul co lului aspectul de cpun 16. Despre trichomonoza nu se poate spune c: A. Apar dureri abdominale B. Cronicizarea cu simptome intermitente C. La fetie contaminarea apare n timpul naterii sau condiii neigienice D. La fetie contaminarea este rar, nu necesit teren estrogenizat E. La fetie poate aprea numai n primele luni de via cnd sunt sub influena estrogenilor mamei 17. A. B. C. D. E. Despre trichomono za la brbai nu se poate spune c: Este frecvent asimptomatic Poate aprea uretrita cu secreie fetid, spumoas Cronicizarea const n cantonare la nivel prostatic, apare pictura matinal Poate aprea pruritul, disuria Complicaiile sunt prostatit i epididimita

18. Trichomonoza nu se caracterizeaz prin:

190

A. Pentru diagnostic este necesar examen microscopic al secreiei vaginale sau uretrale n preparat proaspt lam-lamel sau preparat May-Grunwald-Giemsa B. Recoltarea se face n cabinetul de specialit ate C. La brbai recoltarea se face dimineaa dup miciune D. Recoltarea se face cu spatula sau tamponul steril E. Tratamentul este obligatoriu pentru ambii parteneri i const n administrarea de metronidazole, ovule sau gel, tinidazole sau ornidazole 19. A. B. C. D. E. Despre hemoflagelate nu se poate spune c: Sunt protozoare care triesc n sngele i esuturile umane Sunt specii care conin mai muli flageli Toi membrii acestei familii necesit dou gazde pentru ciclul de via Cuprind Familia Trypanosomatidae cu 6 genuri Dou genuri au importan medical: Genul Trypanosoma i Genul Leishmania

20. Despre Genul Leishmania nu putem spune c: A. Cuprinde speciile Leishmania donovanii, L. tropica, L. mexicana, L. brasiliensis B. La om i animalele susceptibile, parazitul sub form de amastigot se localizeaz i se multiplic n macrofage C. Prezint dou stadii: amastigot n n insecte i mediile de cultur i promastigot n organismul uman D. Amastigotul este sferic, ovoidal, 2-6 microni, rest de flagel, este imobil E. Cuprinde specii hemoflagelate 21. A. B. C. D. E. Referitor la ciclul de via al speciilor din Genul Leishmania nu putem afirma c: Promastigotul apare n intestinul insectei vectoare i e forma infectant pentru om Insecta neap o persoana infectat, preia monocitele ce conin amastigote n intestinul insectei amastigotul se transform n promastigot Genul Leishmania aparine clasei Sporozoare Paraziii sunt regurgitai de ctre insecte i introdui n tegumentul omului

22. Despre leishmanioz nu se poate spune c: A. Leishmania donovanii: se poate transmite prin transfuzii de snge dar nu i congenital B. Exist trei tipuri clinice de leishmanioz C. Forma cutanat se caracterizeaz ulcere cutanate pe suprafaa expus a pielii D. Forma mucocutanat se caracterizeaz prin distrucia parial sau total a mucoaselor de la nivelul nasului, cavitii bucale, faringelui i distrucia cartilajului nazal E. Forma visceral are perioad de incubaie 2-3 luni 23. Urmtoarele afirmaii referitoare la leishmanioz sunt adevrate cu excepia: A. Leishmania donovanii a fost iniial parazit al roztoarelor care s-a adaptat la cini i om B. Forma visceral se caracterizeaz prin debut insidios cu febr 40C intermitent, transpiraii, scdere ponderal, hepatosplenomegalie, fr infiltrare medular

191

C. Apare o hiperpigmentare cutanat D. Netrat, forma visceral are mortalitate de 100% n 2 ani E. Forma cutanat produce uneori numr mare de leziuni, peste 200, cu cicatrici permanente i stigma 24. Alegei afirmaia eronat referitoare la leishmanioz: A. Febra cronic cu splenomegalie, leucopenie la un bolnav din zona endemic sugereaz diagnosticul B. Diagnosticul de certitudine const n examenul mduvei hematopoietice C. Diagnostic imunologic const n detecia anticorpilor specifici IgG ce semnific boal acut D. Stibogluconatul de sodiu este tratamentul de elecie n kala azar E. Tratamentul const n administrarea de compui de antimoniu pentavalent 25. Despre Genul Trypanosoma nu se poate spune c: A. Produce boli tropicale sistemice B. n Africa exist specii ce produc boala somnului transmise prin musca tse-tse C. Nu conine specii hemoflagelate D. Exist 2 forme clinice ale tripanososmiazei africane E. Forma cu dezvoltare lent Trypanosoma brucei gambiense i forma cu progresie rapid Trypanosoma brucei rhodesiense 26. Referitor la Trypanosoma africana nu se poate spune c: A. Prezint un nucleu i un flagel cu originea n kinetoplast B. Prezint kinetoplast mic, posterior, nucleu central, membran ondulant, 1 flagel de-a lungul membranei ondulante C. Musca tse-tse inger parazitul ca tripomastigot n cursul prnzului hematogen D. Formele infectante nu pot ajunge ajunge n lichidul cefalorahidian E. La nivelul tegumentului formeaz ancrul de inoculare 27. Trypanosoma africana nu se caracterizeaz prin: A. Parazitemia este de intensitate mic i apare n valuri B. Fiecare val dispare ca urmare a producerii de anticorpi fa de antigenele glicoproteice de suprafa ale parazitului i nu mai reapare C. Tripanosomele se localizeaz n vasele mici ale cordului i SNC- leptomeningita difuz,apoi cerebrita perivascular D. Netratat duce la panencefalita demielinizant E. Perioada de incubaie este de 5-20 zile 28. Infecia cu Trypanosoma africana nu se caracterizeaz prin: A. Faza de diseminare hematogen se caracterizeaz prin febr de 38 -38.5C alternnd cu apirexie i reaprnd la intervale neregulate B. Perioada de incubaie se caracterizeaz prin leziunea tegumentar numit ancru sau tripanom C. Ptrunderea parazitului n SNC produce meningoencefalita boala somnului sau tripanosomiaza cerebral

192

D. n absena tratamentului encefalita demielinizant este reversibil E. Ptrunderea parazitului n SNC produce paralizii pseudotumorale, crize convulsive, incoordonare cerebeloas, hipertonie extrapiramidal 29. Trypanosoma brucei rhodesiense nu se caracterizeaz prin: A. Incubaie scurt, debut brutal, febr nalt, frisoane, tulburri miocardice i hepatice B. Generalizare n 3-6 luni evolund spre exitus fr apariia meningoencefalitei C. Uneori poate afecta SNC rapid i precoce D. La turitii din zonele endemice apar febr, cefalee, alterarea strii generale apar imediat dup infectare, fiind posibil un diagnostic rapid E. Evidenierea parazitului se face n faza de diseminare n snge i ganglioni, apoi n LCR 30. Tripanosomiaza american nu se caracterizeaz prin: A. Este produs de un protozoar hemoflagelat B. Este specific Americii de Sud C. Prezint epimastigotul n insect D. Prezint amastigotul n insect E. Leziunea primar dureaz 1-2 luni 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. Locul de inserie al flagelulului la flagelate poart numele de: Citostom Periplast Chinetoplast Peristom Nici un rspuns nu este corect Alegei rspunsul corect: Giardia lamblia este un parazit al aparatului genitourinar Genul Trichomonas cuprinde o specie parazit a aparatului genito -urinar Genul Leishmania cuprinde parazii ai tractului digestiv Genul Trypanosoma cuprinde parazii ai cilor biliare Genul Giardia cuprinde parazii ai sistemului nervos Alegei rspunsul corect: Toate flagelatele au o membran numit periplast Locul de inserie al flagelilor se numete chinetonucleu Orificiul bucal se numete cistostom Protoplasma granular se gsete n jurul nucleului Toate rspunsurile sunt corecte Mentionai care din urmtorii parazii sunt patogeni pentru om: Trichomonas bucalis Trichomonas intestinalis Trichomonas vaginalis Entamoeba coli

193

E.

Entamoeba hartmani

35. Cu privire la morfologia parazitului Trichomonas vaginalis se pot afirma urmtoarele cu o excepie: A. Parazitul este imobil B. Are forma de par C. Prezint 3-5 flageli D. Prezint o membrana ondulant E. Axostilul are rol de susinere 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. Care afirmaii sunt corecte: Trichomonas vaginalis triete n mediu uscat Paraziii din genul Giardia sunt rezisteni n ap Trichomonas vaginalis prezint i forma chistic Trichomonoza este ntotdeuna simptomatic la brbai nchistarea parazitului Giardia lamblia are loc n duoden Alegei afirmaia adevrat referitoare la Trichomonas vaginalis: Chistul este forma de rezisten a parazitului n mediul extern Este un parazit facultativ aerob Creterea este stimulat de tensiuni crescute de oxigen Nu are capacitatea de fagocitoz Diviziunea se face prin sciziune longitudinal n citoplasma Trichomonas vaginalis putem gsi urmtoarele cu o excepie: Particule alimentare Bacterii Leucocite Resturi de parazii Vacuole digestive Transmiterea Trichomonas vaginalis se face: Pe cale oral Pe cale sexual Prin transfuzii de snge Prin alimente contaminate Prin folosirea bazinelor de not clorinate

40. Manifestrile clinice al infeciei cu Trichomonas vaginalis cuprind urmtoarele simptome i semne cu o excepie: A. Prurit vulvar B. Secreie vaginal spumoas C. Congestie i edem vaginal D. Prezena amastigotelor pe frotiu E. Dureri abdominale

194

41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E.

Tulburrile n cursul trichomonozei sunt urmtoarele cu excepia: Tulburri sexuale Instabilitatea emoional Sterilitate temporar Disurie Apariia koilocitelor pe frotiul Papanicolau n infecia cronic la brbat, Trichomonas vaginalis se cantoneaz la nivelul: Epididimului Testiculului Prostatei Meatului urinar Vezicii urinare Alegei afirmaia corect referitoare la Giardia lamblia: Este un parazit imobil Forma vegetativ este responsabil de rspndirea parazitozei Este mobil Forma vegetativ este rotund Afecteaz numai copiii Care din urmtoarele variante este corect? Giardia lamblia produce un efect toxic asupra mucoasei intestinale Dechistarea Giardia lamblia are loc la nivelul canalelor biliare Giardia lamblia se nchisteaz la nivelul duodenului Pacienii infectai cu Giardia lamblia prezint constipaie cronic Pacienii infectai cu Giardia lamblia prezint scaune cu mucus i snge Giardia lamblia: Este un helmint Produce boala numit lambliaz Este un organism unicelular format din celule procariote Duce la formarea abcesului n buton de cma Prezint 2 flageli

46. Diagnosticul infeciei cu Giardia lamblia se poate face prin urmtoarele metode cu excepia: A. Examen microscopic B. Testul ELEK C. Tehnica ELISA D. Reacia de imunofluorescen E. Enterotest 47. Leishmania se transmite: A. Prin vectori hematofagi B. Pe cale fecal oral

195

C. Prin contact sexual D. Instrumentar medico-chirurgical insuficient sterilizat E. Nici un rspuns nu este corect 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. Alegei rspunsul corect referitor la morfologia Leishmaniei: O form de amastigot parazitul gazdei intermediare O form de promastigot parazitul gazdei definitive Amastigotul este o forma intracelular a par azitului Amastigotul este forma infectant pentru om Toate rspunsurile sunt corecte Alegei rspunsul corect referitor la infec ia cu Leishmania : Incubaie scurt de o sptmn Debut insidios Subfebrilit i Adenopatii dureroase Lipsa spleno i hepatomegaliei

50. Diagnosticul infeciei cu Leishmania se pune cu ajutorul uneia din urmtoarele metode: A. Frotiu de snge periferic colorat Gram B. Culturi pe mediul NNN (Novy, MacNeal, Nicolle) C. Culturi pe mediul SS D. Reacia de fixare a complementului se pozitiveaz la 2 sptmni de la infecie E. Preparat proaspt 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. Trypanosoma: Prezint parazii imobili Forma de amastigot este infectant pentru gazda vertebrat Unele specii se pot transmite i prin vectori mecanici Se transmite prin musculia de nisip n faza iniial ptrunde n LCR Alegei afirmaiile corecte referitoare la paraziii din genul Trypanosoma : Sunt alungii Sunt rotunzi Sunt imobili Se transmit fecal-oral Se transmit prin obiecte contaminate Tabloul clinic al infeciei cu Trypanosoma se caracterizeaz prin: Incubaie lung (2-3 luni) Subfebriliti Tulburri ale somnului Leziuni nodulare mai ales n zona abdominal Icter datorat distrugerii hematiilor

196

54. A. B. C. D. E.

Giardia lamblia prezint: Trei forme: trofozoit, chist i forma de oochist Dou forme : trofozoit i form de oochist Doar form de trofozoit Dou forme trofozoit i chist Doar form de chist tisular

55. Alegei afirmaia fals referitoare la Giardia lamblia (Giardia intestinalis): A. Trofozoitul are o form piriform, 10-12m, 2 nuclei anteriori, 4 perechi de flageli B. n regiunea anterioar prezint 2 nuclei i 8 kinetoplasti din care pornesc 4 perechi de flageli C. n partea inferioar prezint discul adeziv cu care se prinde de enterocit D. Chistul are form rotund sau oval, 10-14 / 7-10 E. Chistul are un perete gros i 2 sau 4 nuclei la extremiti n funcie de vrsta chistului 56. Alegei afirmaia fals referitoare la Giardia lamblia (Giardia intestinalis): A. n zona median a chistului se pot observa prin transparen flagelii i discul adeziv B. Transmiterea este fecal-oral prin mini murdare,ap, alimente contaminate cu chisturi C. Chisturile ptrund n tractul digestiv n duoden se dechisteaz, rezultnd formele vegetative D. Transmiterea este fecal-oral prin ap, alimente contaminate cu trofozoii E. Trofozoiii se ataeaz prin discul adeziv pe enterocite 57. Alegei rspunsul fals referitor la Giardia lamblia (Giardia intestinalis): A. n cazul unui tranzit accelerat se elimin ca trofozoii B. Majoritatea pacienilor prezint tulburri nespecifice intestinale C. Formele de boal acut sunt: diaree urt mirositoare fr mucus, scaune grsoase D. Examenul coproparazitologic repetat pn la 3 probe deoarece eliminarea parazitului este intermitent E. Se examineaz preparatul proaspat n ser fiziologic pentru chiti i n Lugol pentru trofozoii 58. Alegei rspunsul greit referitor la Giardia lamblia (Giardia intestinalis): A. n scaunele diareice se evideniaz trofozoiii, iar n scaunele formate se pot detecta chisturile B. Trofozoiii pot fi evideniai prin examenul lichidului intestinal i al bilei C. Enterotestul evideniaz prezena trofozoiilor n duoden D. Detecia antigenelor parazitare n scaun se face prin metoda imunoenzimatica ELISA de detecie a coproantigenului E. Detecia de anticorpi anti-giardia n serul pacientului este relevant n ri n care prevalena bolii este ridicat 59. Alegei afirmaia fals referitoare la Trichomonas vaginalis: A. Trichomonas vaginalis prezint form de trofozoit i de chist

197

B. Trichomonas vaginalis este un protozoar flagelat patogen pentru tractul urogenital uman producnd boala numita trichomonoz C. Prezint numai form de trofozoit D. Nucleul este mare, dispus n vecintatea blefaroplatilor E. Citoplasma este granular 60. Alegei afirmaia fals referitoare la Trichomonas vaginalis: A. Este un protozoar patogen strict uman B. Transmiterea se face pe cale sexual 99% i mai rar prin secreii pe obiecte,apa de piscin insuficient clorinat C. Rezist n apa clorinat D. Nu are form de rezisten n mediul extern E. Are o activitate proteolitic n celulele epiteliale din tractul genito -urinar 61. Alegei rspunsul gresita referitoar la Trichomonas vaginalis: A. Clinic la femei apare vaginita B. La brbai n general infecia este asimptomatic sau pot prezenta o uretrit cu secreie aerat spumoas, disurie C. Femeile sunt n general asimptomatice D. La brbai recoltarea secreiei uretrale se face dimineaa naintea de prima miciune E. Preparatul proaspt trebuie realizat in primele 48 de ore de la recoltare

Complement multiplu 1. Flagelatele se caracterizeaz prin: A. Sunt protozoare ce se deplaseaz cu ajutorul organitelor specializate de micare numite flageli B. Flagelii sunt filamente fine alctuite dintr -o teac periferic i un filament central numit axonem C. Au originea ntr-un corp bazal D. Flagelii sunt filamente fine alctuite dintr -o un filament central i o teac periferic numit axonem E. Sunt protozoare ce se deplaseaz cu ajutorul pseudopodelor citoplasmatice, proiectate i retractate, ca rspuns la stimulii ext erni 2. A. B. C. D. E. Despre clasificarea flagelatelor putem spune c: Clasa Flagelata cuprinde flagelate urogenitale, intestinale i hemoflagelate Flagelate intestinale sunt speciile din Genul Giardia i din Genul Leishmania Flagelatele urogenitale cuprind specia Trichomonas vaginalis Hemoflagelate sunt speciile din Genul Leishmania Hemoflagelate sunt speciile din Genul Trypanosoma i Genul Plasmodium

3. Despre specia Giardia lamblia se poate spune c: A. Aparine Genului Giardia i este o flagelat urogenital

198

B. C. D. E.

Aparine Genului Giardia i este o flagelat intestinal Este un parazit ntlnit n ntreaga lume Are frecven mare n rile cu clim temperat Prezint 3 forme:ou, larv i vierme adult

4. Afirmaiile de mai jos referitoare la Giardia lamblia sunt adevrate cu excepia: A. Prezint 2 forme: ou i chist B. Au aspect piriform, L 10-20 microni, l 6-10 microni C. Prezint suprafa ventral convex i una dorsal plat D. Regiunea anterioar prezint 2 nuclei mari i 8 chinetonuclei (blefarosplati) din care pornesc 4 perechi flageli E. Prezint 2 forme: trofozoid i larv 5. Urmtoarele afirmaii despre Giardia lamblia sunt false, mai puin: A. Chistul are form rotund sau ovalar B. n zona median a chistului se pot observa prin transparen structuri lineare fine: flagelii i discul adeziv C. Se transmit pe cale urogenital D. n partea inferioar prezint discul adeziv cu care se prinde de enterocit E. Chistul conine 2-4 nuclei (numr par) n funcie de vrst 6. Despre ciclul de via al Giardia lamblia se poate spune c: A. Se transmit pe cale fecal-oral B. Pot ptrunde n organism prin consum de ap,alimente contaminate cu chiti sau mini murdare C. Chisturile ptrund n tractul digestiv, n stomac i duoden unde se dechisteaza, rezultnd formele vegetative D. Coboar n duoden i jejun i se ataeaz de microvilii intestinului gros E. Dechistarea are loc n colon 7. Despre Giardia lamblia nu se poate spune c: A. Chisturile sunt distruse de clorinarea obinuit a apei B. Se hrnesc cu coninut intestinal C. Au aciune toxic i mecanic: accelerarea refacerii epiteliului (turn over celular) cu apariia celulelor mature fiziologic D. Produc absorbie deficitar pentru lipide, glucide, vitamine E. Apare un numr mic de parazii n mucoasa duodenojejunal i a cilor biliare 8. Despre infeciile cu Giardia lamblia putem spune c: A. Au o perioad de incubaie de 1-2 sptmni B. Trofozoitul lezeaz structura microvililor ducnd la deficiene enzimatice cu intolerana la lactoz C. 30% prezint forme asimptomatice D. Formele de boal acut se caracterizeaz prin tulburri nespecifice intestinale E. Formele de boal acut se caracterizeaz prin diaree urt mirositoare fr mucus, scaune grsoase, scdere ponderal, balonri, greuri, epigastralgii

199

9. Referitor la infeciile cu Giardia lamblia putem spune c: A. Pentru diagnostic este necesar examenul coproparazitologic B. Pentru identificarea trofozoiilor este necesar preparatul proaspt n lugol C. Pentru identificarea chisturilor este necesar preparatul proaspt n ser fiziologic D. Pentru diagnostic se poate face examenul lichidului intestinal i al bilei capsula Enterotest E. Detecia coproantigenelor se face prin metoda ELISA, imunoflorescena cu anticorpi monoclonali 10. Referitor la infeciile cu Giardia lamblia nu putem spune c: A. Detecia de anticorpi anti-giardia n serul pacientului este relevant B. Testele laborator sunt normale, eozinofilia este rar ntlnit C. Formele de boal acut se caracterizeaz prin diaree urt mirositoare fr mucus, scaune grsoase, scdere ponderal, fr alergii cutanate, rinite alergice, convulsii D. Tratamentul const n administrarea de metronidazole, tinidazole priza unica, ornidazole, E. Majoritatea infeciilor sunt asimptomatice (70%) 11. Hemoflagelatele se caracterizeaz prin: A. Sunt protozoare care triesc n sngele i esuturile umane B. Cuprind Familia Trypanosomatidae cu 6 genuri C. Sunt specii ce conin un singur flagel D. Trei genuri care sunt hemoflagelate au importan medical: Genul Trypanosoma, Genul Giardia i Genul Leishmania E. Toi membrii acestei familii necesit o singur gazd pentru ciclul de via: omul ( sau un alt mamifer) 12. Trichomonas vaginalis se caracterizeaz prin: A. Aparine genului Trichomonas B. Este un protozoar flagelat patogen pentru tractul urogenital uman C. Este un protozoar flagelat patogen pentru tractul intestinal uman D. Produce boala numit tricho monoza E. Sunt protozoare ce se deplaseaz cu ajutorul organitelor specializate de micare numite flageli 13. Despre Trichomonas vaginalis putem spune c: A. Are form piriform B. Prezint citoplasm granular C. Prezint numai form de trofozoid D. Prezint 2 forme: trofozoid i chist E. Prezint nucleu mare n vecintatea blefaroplatilor din care pornesc 4 flageli liberi i un flagel recurent ce formeaz membrana ondulant 14. Despre ciclul de via al Trichomonas vaginalis putem spune c: A. Este un protozoar patogen strict uman

200

B. C. D. E.

Se transmite pe cale sexual n 99% din cazuri Rezist ore n mediu umed i nu este distrus prin clorinare Rar se poate transmite prin secreii pe obiecte Are form de rezisten n mediul extern, chistul

15. Patogenia Trichomonas vaginalis se caracterizeaz prin: A. Ader de celula epitelial din tractul intestinal B. Prezint activitate proteolitic C. Fixarea e urmat de proliferare prin diviziune longitudinal D. Fixarea e urmat de descuamarea epiteliului vaginal E. Fixarea e urmat de infiltrat inflamator cu ulceraii acoperite de o secreie albglbuie, fluid, aerat,spumoas 16. Despre patogenia Trichomonas vaginalis se poate spune c: A. Pot aprea probleme de diagnostic diferenial B. Apar koilocitele pe frotiu C. Ader de celula epitelial din tractul genitourinar D. Apare un infiltrat inflamator cu ulceraii acoperite de o secreie alb-glbuie, fluid, aerat,spumoas E. Apare descuamarea epiteliului vaginal 17. Trichomonoza la femei se caracterizeaz prin: A. Leucoree alb aerat, spumoas B. Arsuri sau prurit vulvo-vaginal, fr disurie, dispareunie C. La fetie contaminarea are loc n timpul naterii sau condiii neigienice D. Contaminarea la fetie este rar, nu necesit teren estrogenizat, numai n primele luni de via E. Examen ginecologic la femei: congestie i edem vaginal, uneori ulceraii vaginale, hemoragii punctiforme la nivelul colului aspectul de cpun 18. Trichomonoza la brbai se caracterizeaz prin: A. Uretrita cu secreie fetid, spumoas B. Este frecvent asimptomatic C. Poate aprea pruritul,disuria D. Se cronicizeaz prin cantonare la nivel prostatic, apare pictura matinal E. Pot aprea complicaii: prostatita i epididimita 19. Urmtoarele afirmaii despre infeciile cu Trichomonas vaginalis sunt adevrate cu excepia: A. Pentru diagnostic este necesar examenul microscopic al secreiei vaginale sau uretrale: preparat proaspt lam-lamel sau preparat May-Grunwald-Giemsa B. Conditii de recoltare cu cel putin 48 ore de la contactul sexual sau spltur vaginal C. La brbai: recoltarea se face dimineaa dup miciune D. Tratamentul nu este obligato riu la ambii sau toi partenerii E. Tratamentul const n administrare de metronidazole n priz unic, ovule sau gel, tinidazole sau ornidazole priz unic

201

20. Genul Leishmania se caracterizeaz prin: A. Conine specii ce conin mai muli flageli B. Necesit o singur gazd pentru ciclul de via: omul sau un alt mamifer C. Sunt protozoare care triesc n sngele i esuturile umane D. Cuprinde speciile Leishmania donovanii, L. tropica, L. mexicana, L. brasiliensis E. La om i animalele susceptibile, parazitul sub form de amastigot se localizeaz i se multiplic n macrofage 21. Despre Leishmania donovanii nu se poate spune c: A. Are dou stadii: amastigot n organismul uman i promastigot n insecte i mediile de cultur B. Amastigotul are 15-20 microni, form alungit, flagel cu rol n mobilitate C. Promastigotul este sferic, ovoidal, 2-6 microni, rest de flagel, este imobil D. Promastigotul apare n n intestinul insectei vectoare E. Amastigotul e forma infectant pentru om 22. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclulde via al Leishmania donovanii sunt false cu excepia: A. Necesit o singur gazd B. Insecta neap o persoana infectat i are loc infectarea insectei prin absorbia monocitelor ce conin amastigote C. n intestinul insectei se transform n amastigot, se multiplic, migreaz n r egiunea anterioar a intestinului D. La un nou prnz hematofag, sngele nu mai poate ptrunde n stomac, faringele fiind blocat de promastigote E. n efortul de a se hrni, paraziii sunt regurgitai i introdui n tegumentul omului 23. Leishmanioza nu se caracter izeaz prin: A. Se poate transmite prin perfuzii de snge, nu se poate transmite congenital B. Prezint 3 forme clinice: visceral, cutanat, mucocutanat C. Forma cutanat se caracterizeaz prin distrucia parial sau total a mucoaselor de la nivelul nasului, cavitii bucale, faringelui i distrucia cartilajului nazal D. Forma mucocutanat se caracterizeaz prin ulcere cutanate pe suprafaa expus a pielii: E. Leishmania donovanii a fost iniial parazit al roztoarelor care s-a adaptat la cini i om 24. Leishmanioza se caracterizeaz prin: A. Prezint 3 forme clinice B. Forma cutanat se caracterizeaz prin ulcere cutanate pe suprafaa expus a pielii C. Forma mucocutanat se caracterizeaz prin distrucia parial sau total a mucoaselor de la nivelul nasului, cavitii bucale, faringelui i distrucia cartilajului nazal D. Forma cutanat se caracterizeaz prin distrucia parial sau total a mucoaselor de la nivelul nasului, cavitii bucale, faringelui i distrucia cartilajului nazal

202

E. Forma cutanat se caracterizeaz uneori prin numr mare de leziuni, peste 200, cu cicatrici permanente 25. Leishmanioza visceral se caracterizeaz prin: A. Incubaie de 2-3 luni B. Se ntlnete n India, bazinul mediteraneean, Africa, America de sud, China, unde exist gazde zoonotice C. Prezint debut insidios, scdere ponderal, fr hepatosplenomegalie, fr infiltrare medular D. Produce hiperpigmentare cutanat E. Netratat are mortalitate 100% n 2 ani 26. Despre leishmanioz se poate spune c: A. Febra cronic cu splenomegalie, leucopenie la un bolnav din zona e ndemica sugereaza diagnosticul B. Diagnostic certitudine const n examenul mduvei osoase C. Frotiurile colorate MGG ajut la evideniere promastigotelor n citoplasma celulelor histiocitare ale omului D. Diagnostic imunologic const n detecia anticorpilor specifici prin RIF, ELISA E. Pentru tratament se recomand administrarea de compui de antimoniu pentavalent 27. Despre leishmanioz nu se poate spune c: A. Diagnosticul imunologic prin aglutinare direct-evidenierea IgG ce semnific boal acut B. Stibogluconatul de sodiu este tratamentul de elecie n kala azar C. Pentru tratament se recomand administrarea de compui de antimoniu pentavalent, toxici i cu eficacitate sczut D. n intolerana sau rezistena la compuii de antimoniu se utilizeaz diaminele E. Febra cronic cu splenomegalie, leucopenie la un bolnav din zona endemica sugereaza diagnosticul 28. Genul Trypanosoma se caracterizeaz prin: A. Produce boli tropicale sistemice B. n Africa produce boala somnului transmis prin musca tse-tse C. Cuprinde specii cu mai muli flageli D. Sunt protozoare care triesc n sngele i esuturile umane E. Toi membrii acestui gen necesit dou gazde pentru ciclul de via: omul (sau un alt mamifer) i o insect hematofag 29. Genul Trypanosoma nu se caracterizeaz prin: A. Cuprinde specii cu un singur flagel B. Toi membrii acestui gen necesit o singur gazd pentru ciclul de via C. n America de Sud produce boala somnului transmis prin musca tse-tse D. Tripanosomiaza africana este produs de Trypanosoma cruzi E. Produce boli tropicale sistemice

203

30. Despre Trypanosoma africana se poate spune c: A. Prezint 2 forme clinice: cu dezvoltare lent i cu dezvoltare rapid B. Forma cu dezvoltare lent o reprezint Trypanosoma brucei rhodesiense C. Forma cu dezvoltare rapid o reprezint Trypanosoma brucei gambiense D. Prezint un kinetoplast mic, posterior, nucleu central, membran ondulant, 1 flagel E. Are lungime 14 - 33 m 31. Ciclul de via al Trypanosoma africana se caracterizeaz prin: A. Musca tse-tse inger parazitul ca tripomastigot n cursul prnzului hematogen B. n intestinul insectei se transform n epimastigot apoi n tripomastigot infectant pentru om C. Formele infectante migreaz n glandele salivare D. n timpul unui nou prnz, ajunge n derm, apoi n circulaia sanguin,nu poate ajunge n LCR E. n intestinul insectei trece prin mai multe stadii (epimastigot) devenind amastigot infectant pentru om 32. Ciclul de via al Trypanosoma africana nu se caracterizeaz prin: A. Musca tse-tse inger parazitul ca tripomastigot n cursul prnzului hematogen B. n intestinul insectei parazitul sufer mai multe modificri morfologice, trecnd prin mai multe stadii intermediare C. Amastigotul, promastigotul reprezint forma infectant pentru gazda vertebrat D. Epimastigotul, tripomastigotul reprezint forma neinfecioas pentru gazda vertebrat E. Formele infectante migreaz n glandele salivare i n timpul unui nou prnz ajung n derm apoi n circulaia sanguin 33. Patogenia Trypanosomei africana se caracterizeaz prin: A. Paraziii inoculai prin neptura insectei se multiplic n derm formnd ancrul de inoculare B. Prin ancrul de inoculare ptrunde n spaiul tisular, vase limfatice, circulaia general C. Prezena parazitului stimuleaz producia de imunoglobuline, D. Parazitemia este de intensitate mare, apare ntr -un singur val E. Complexele imune circulante formate par s fie responsabile de leziunile cardiace i ale SNC produse n timpul bolii 34. Patogenia Trypanosomei africana nu se caracterizeaz prin: A. Pe tegument se formeaz ancrul de inoculare prin neptura insectei B. Parazitemia este de intensitate mic i apare n valuri C. Ptrund prin ancrul de inoculare rmnnd la acest nivel D. Fiecare val dispare ca urmare a producerii de anticorpi fa de antigenele glicoproteice de suprafa ale parazitului i nu mai apare cnd se produce o nou varianta antigenic E. Tripanosomele se localizeaz n vasele mici ale cordului i SNC

204

35. Despre infeciile cu Trypanosoma africana se poate spune c: A. Netratate pot duce la panencefalita demielinizant B. Netratate pot duce la cardita autoimun C. Perioada de incubaie este de 5-20 de zile D. n perioada de incubaie apare leziunea local, ancrul E. ancrul dispare dup 1-2 sptmni fr cicatrice 36. Infeciile cu Trypanosoma africana se caracterizeaz prin: A. Faza de diseminare hematogen: febr 38-38.5C alternnd cu apirexie i reaprnd la intervale neregulate B. Perioada de incubaie cu leziunea local, ancrul C. Faza de diseminare se caracterizeaz prin hepatosplenomegalie, alterarea strii generale, cefalee, absena adenopatiei D. Faza de diseminare se caracterizeaz prin hepatosplenomegalie, alterarea strii generale, ganglioni hipertrofiai, mobili, nedureroi, adenopatie cervical posterioar E. Faza de diseminare se caracterizeaz prin manifestri cutanate 10-20 % placarde eritematoase, pe trunchi i rdcina membrelor, edeme localizate la nivelul extremitii cefalice 37. Urmtoarele afirmaii referitoare la infeciile cu Trypanosoma africana sunt false, mai puin: A. Faza de diseminare hematogen poate dura luni sau ani B. Ptrunderea parazitului n SNC produce meningoencefalita boala somnului sau tripanosomiaza cerebral C. Faza de diseminare hematogen produce tulburri motorii: paralizii pseudotumorale, crize convulsive, tremurturi, necoordonare cerebeloas, hipertonie extrapiramidal D. Ptrunderea parazitului n SNC determin inversarea ritmului nictemeral cu insomnie nocturn i somnolen diurn E. Ptrunderea parazitului n SNC nu determin apariia semnelor neurologice 38. Despre infeciile cu Trypanosoma africana se poate spune c: A. n absena tratamentului encefalita demielinizant este reversibil B. Stadiul final este coma cu incontinena sfincterelor C. Dup ptrundere parazitului n SNC nu pot aprea tulburri de sensibilitate D. Prognosticul poate fi ameliorat de diagnostic precoce i tratament adecvat E. Perioada de incubaie dureaz 5-20 zile 39. Despre Trypanosoma Brucei rhodesiense se poate spune c: A. Se ntlnete n Africa oriental B. Vectorul este Glossina morsitans C. Se caracterizeaz prin perioad de incubaie scurt, debut brutal, absena tulburrilor miocardice i hepatice,fr febr nalt, frisoane D. Generalizarea se produce n 3-6 luni evolund spre exitus fr apariia meningoencefalitei E. Uneori afectarea SNC este rapid i precoce

205

40. Despre Trypanosoma Brucei rhodesiense nu se poate spune c: A. Vector este Glossina morsitans B. Se ntlnete n Africa, absent n Africa oriental C. Se caracterizeaz prin perioad de incubaie lung, cu febr nalt,frisoane D. La turitii rentori din zonele endemice apar febr, cefalee, alterarea strii generale E. Generalizare se produce n 3-6 luni cu apariia meningoencefalitei 41. Infeciile cu Trypanosoma se caracterizeaz prin: A. Evidenierea parazitului se face n faza de diseminare n LCR B. Evidenierea parazitului se face n faza de diseminare n snge i ganglioni C. Diagnostic imunologic const n detecia anticorpilor n snge i LCR dar metoda are valoare limitat D. Tratamentul nu depinde de specia de parazit i de stadiul bolii E. Se poate administra Melarsoprol, derivat arsenical trivalent activ n toate stadiile bolii 42. Infeciile cu Trypanosoma nu se caracterizeaz prin: A. Frotiul colorat MGG este util numai n parazitemii sczute B. Evidenierea parazitului se face n faza de diseminare n LCR C. Evidenierea parazitului se face n faza de diseminare n snge i ganglioni D. Afectarea SNC impune utilizarea de chimioterapice ce strabat bariera hematoencefalic E. Boala nu este fatal dac nu este tratat 43. Tripanosomiaza american se caracterizeaz prin: A. Este un protozoar hemoflagelat B. Este o boal determinat de Trypanosoma cruzi C. Se mai numete boala Chagas D. Este specific Americii de Nord E. Este produs de Trypanosoma brucei gambiense 44. Despre Trypanosoma cruzi se poate spune c: A. Epimastigotul se gsete n insect B. Kinetoplast mare terminal, nucelu central, membran ondulant C. Nu prezint flagel de-a lungul membranei ondulante D. Are o lungime 12 - 30 m E. Este specific Americii de Sud 45. Despre patogenia Trypanosoma cruzi se poate spune c: A. Se multiplic n histiocitele porii de intrare, trec n snge n forma tripomastigota B. Invadeaz celulele histiocitare i musculare unde se multiplic sub form epimastigot C. 1/3 din persoanele infectate se manifest clinic D. La 1-3 sptmni de la ino culare apare nodulul eritematos numit chagom

206

E. Leziunea primar dureaz 1-2 luni 46. Despre patogenia Trypanosoma cruzi nu se poate spune c: A. Dup incubaie-2 sptmni parazitul ptrunde n snge B. Invadeaza cordul, muchii scheletici, muchii netezi, fr afectarea sistemului nervos C. Bolnavul prezint febr continu sau recurent, limfadenopatie generalizat, hepatosplenomegalie, edem al feei i trunchiului D. Nu poate aprea erupie urticarian E. 2/3 din persoanele infectate se manifest clinic 47. Patogenia Trypanosoma cruzi se caracterizeaz prin: A. Cardiopatii cronice B. Boala cronic :40% boal asimptomatic mai muli ani C. Apar manifestri digestive prin distrugerea plexului mieteric, cu apariia de megaesofag D. Poarta de intrare este conjunctivita unilateral nedureroas, edem palpebral, limfadenopatie preauriculara semnul Romagna E. Dup incubaia parazitul nu ptrunde n snge 48. Tripanosomiaza congenitala se caracterizeaz prin: A. Se transmite transplacentar B. Mamele sunt asimptomatice C. Copiii sunt prematuri sau cu greutate mic la natere, hepatosplenomegalie, miocardit, tulburri neurologice D. Majoritatea supravieuiesc E. Mamele sunt simptomatice 49. Despre Tripanosomiaza congenital se poate spune c: A. Diagnosticul se poate pune prin examen microscopic direct al sngelui proaspt B. Diagnostic imunologic const n descoperirea IgA anti-T cruzi C. Nu exist tratament specific satisfctor D. Pentru diagnostic se poate face biopsia ganglionilor E. Mai multe chimioterapice distrug tripanosomele circulante, dar nici unul nu are capacitatea de a distruge paraziii intracelulari 50. Alegei rspunsurile corecte A. Giardia lamblia prezint 2 forme:trofozoit i chist B. Giardia lamblia prezint doar form de trofozoit C. Trichomonas vaginalis prezint doar form de trofozoit D. Trichomonas vaginalis prezint 2 forme:trofozoit i chist E. Hemoflagelatele conin specii cu un singur flagel 51. Referitor la Trichomonas vaginalis putem afirma c: A. Se prezint numai n form vegetativ B. Se prezint att n form vegetativ ct i n form chistic

207

C. Se transmite prin contact sexual D. Forma chistic este responsabil de transmiterea bolii E. Este un parazit imobil 52. Alegei rspunsurile corecte referitoare la Trichomonas vaginalis: A. Este imobil B. Are form de par C. Are capacitate de fagocitoz D. Este rezistent la uscciune E. Are o activitate proteolitic intens 53. Din punct de vedere morfologic Trichomonas vaginalis se caracterizeaz prin: A. Prezena unui axostil median B. Existena unei formaiuni intracitoplasmatic numita costa C. Se dezvolta numai n atmosfera anaerob D. Diviziune prin sciziune longitudinal E. Existena formelor de rezisten-chisturile 54. Rolul patogen al Trichomonas vaginalis este legat de: A. Balana testosteron-estrogeni B. pH-ul vaginal C. Balana estrogen-progesteron D. Prezena bacililor Doderlein E. Descompunerea glicogenului 55. Tabloul clinic al infeciilor acute cu Trichomonas vaginalis la femei cuprinde: A. Prurit anal B. Prurit vaginal C. Secreie vaginal cu numr mic de leucocite D. Secreie vaginal spumoas, galben-verzuie E. Secreie exacerbat premenstrual 56. Tulburrile care apar n infecia cu Trichomonas vaginalis sunt: A. Apariia koilocitelor B. Dispareunie C. Insomnii D. Dureri abdominale E. Instabilitate emoional 57. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu Trichomonas vaginalis la fetie: A. Infecia este frecvent la aceast categorie de vrst B. Contaminarea se poate realiza n timpul naterii C. Parazitul se dezvolt pe teren estrogenizat D. Infecia apare n primii 2 ani de via E. Fetiele se pot contamina de la mame n condiii neigienice

208

58. Alegei rspunsurile corecte referitoare la infecia cu Trichomonas vaginalis la brbat: A. n majoritatea cazurilor infecia este asimptomatic B. Se manifest clinic ca o uretrit C. Apare o senzaie de arsur la nivelul uretrei D. n infecia cronic parazitul se cantoneaz la nivelul epididimului E. Simptomatologia este discret 59. Diagnosticul infeciei cu Trichomonas vaginalis se face prin: A. Preparat proaspt B. Preparat colorat Giemsa C. Cultur pe mediul Roiron D. Detectarea anticorpilor anti Trichomonas vaginalis din ser E. Colposcopie 60. Tratamentul infeciei cu Trichomonas vaginalis se face cu: A. Metronidazol B. Amoxiclina C. Fasygin D. Tricomicon E. Cefalosporine de generaia a III a 61. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Giarda lamblia: A. Determin o parazitoz care intereseaz a numai copiii B. Se prezint numai sub form de trofozoit C. Se prezint sub form de chist i trofozoit D. Prezint 2 nuclei E. Prezint 4 perechi de flageli 62. Ca i morfologie Giardia lamblia prezint: A. Aspect piriform B. 16 chinetonuclei C. Un disc adeziv D. 6 perechi de flageli E. Dimensiune de 2 cm 63. Referitor la forma chistic a Giardia lamblia putem afirma c: A. Este sferic B. Este ovalar C. Este forma de rezisten n mediul extern D. Nu asigura transmiterea interumana a parazitozei E. Prezint 6 nuclei 64. Alegei rspunsurile false: A. Transmiterea Giardia lamblia se face pe cale fecal oral

209

B. C. D. E.

Omul se infecteaz prin ingestia trofozoiilor de Giardia lamblia nchistarea parazitului(Giardia lamblia) se face la nivelul intestinului subire Parazitul(Giardia lamblia) se deplaseaz cu ajutorul flagelilor n cazul tranzitului accelerat se elimin n exterior trofozoii de Giardia lamblia

65. Legat de patogenia Giardia lamblia putem afirma urmtoarele: A. Parazitul nu are aciune toxic i mecanic B. Capacitatea de absorbie intestinal este modificat C. Apar fenomene de intoleran la lactoz D. Parazitul nu se dezvolt cnd se asociaz cu bacterii sau ciuperci patogene E. n infecia cu Giardia lamblia apar fenomene de malabsorbie i maldigestie 66. Alegei afirmaiile corecte referitoare la infeciile cu Giardia lamblia: A. Este mai frecvent la copii B. Atinge valori maxime n grupa de vrst 1-5 ani C. Sursa de infecie o constituie roztoarele D. Nu se poate transmite prin intermediul apei potabile E. Se transmite cel mai frecvent n colectiviti 67. Din punct de vedere clinic infecia cu Giardia lamblia se caracterizeaz prin: A. Diaree B. Constipaie C. Greuri D. Vrsturi E. Lipsa durerilor abdominale 68. Fenomenele clinice digestive n infecia cu Giardia lamblia sunt: A. Scaune diareice cu mucus B. Scaune diareice sanguinolente C. Dureri epigastrice D. Distensie abdominal cu flatulen E. Distensie abdominal fr flatulen 69. Fenomenele clinice extradigestive n infecia cu Giardia lamblia sunt: A. Anorexie B. Fatigabilitate C. Anemie D. oc anafilactic E. Icter 70. Diagnosticul infeciilor cu Giardia lamblia se face prin: A. Evidenierea anticorpilor anti Giardia lamblia din scaun B. Evidenierea chisturilor din lichidul duodenal C. Detectarea antigenelor din materiile fecale prin metoda ELISA D. Detectarea n preparatul proaspt a chisturilor din materiile fecale E. Detectarea trofozoiilor prin biopsie intestinal

210

71. Diagnosticul Giardia lamblia se face prin: A. Cultivare pe mediul Loffler B. Detectarea antigenelor prin imunofluorescen C. Enterotest D. Frotiuri colorate Gram E. Frotiuri colorate albastru de metilen 72. Tratamentul infeciilor cu Giardia lamblia se face cu: A. Metronidazol B. Biseptol C. Furazolidon D. Tinidazol E. Imipenem 73. Hemoflagelatele sunt: A. Parazii ai sngelui B. Bacterii care se gsesc ocazional n snge C. Virusuri D. Protozoare cu un singur flagel E. Metazoare care triesc n snge 74. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hemoflagelate: A. Necesit 2 gazde B. Necesit o singur gazd C. Genul Trypanosoma cuprinde parazii hemoflagelai D. Genul Leishmania cuprinde parazii hemoflagelai E. Se transmit prin vectori 75. Paraziii din genul Leishmania: A. Sunt protozoare B. Se gsesc sub 3 forme:amastigot,promastigot,epimastigot C. Forma de amastigot este specific organismului vectorului D. Forma de promastigot se ntlnete la om E. Forma de promastigot se ntlnete pe mediile de cultur 76. Ca i morfologie Leishmania prezint: A. O form de promastiot alungit i imobil B. O form de amastigot sferic sau ovoidal C. O form infectant de promastigot D. O form infectant de amastigot E. O form de amastigot care se multiplic n macrofage 77. Infeciile cu Leishmania determin: A. Leishmanioza visceral B. Leishmanioza pulmonar

211

C. Leishmanioza cutanat D. Leishmanioza mucocutanat E. Leishmanioza ocular 78. Referitor la Leishmania putem afirma c: A. Infecteaz omul prin neptura unui vector hematofag B. Se transform n intestinul insectei n form de amastigot C. Infecteaz insecta prin ingestia monocitelor ce conin promastigote D. Infecteaz insecta prin ingestia monocitelor ce conin amastigote E. Se poate transmite i prin transfuzii de snge 79. Localizarea cutanat a infeciei cu Leishmania se manifest prin: A. Ulcere cutanate B. Cicatrici permanente C. Leziuni hiperpigmentare D. Forma uscat E. Apariia formelor uscate mai ales pe zonele tegumentare acoperite 80. Forma mucocutanat a leishmaniozei se manifest prin: A. Distrucia mucoasei nazale B. Distrucia mucoasei faringiene C. Distrucia cartilajului nazal D. Distrucia mucoasei gastrice E. Distrucia mucoasei intestinale 81. Forma visceral a leishmaniozei se caracterizeaz prin: A. Subfebriliti B. Incubaie scurt(1-2 sptmni) C. Transpiraii D. Hepatosplenomegalie E. Anemie 82. Diagnosticul leishmaniozei se face prin: A. Biopsie din mduva osoas B. Culturi pe mediul NNN C. Frotiu colorat albastru de metilen D. Frotiu colorat Gram E. Teste serologice-ELISA,RIF 83. Tratamentul leishmaniozei se face cu: A. Pentostam B. Amfotericina B C. Cloramfenicol D. Biseptol E. Metronidazol

212

84. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la Trypanosoma: A. Produce boli tropicale sistemice B. Este un parazit imobil C. Trypanosoma cruzi produce boala Chagas D. Trypanosoma brucei produce tripanosomiaza african E. Are un singur flagel 85. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Trypanosoma : A. Prezint o form de tripomastigot n corpul uman B. Prezint form de epimastigot n intestinul vectorului C. Prezint form de trripomastigot n intestinul vectorului D. Prezint form de epimastigot n corpul uman E. Forma de epimastigot este forma infectant pentru om 86. Clinic tripanosomiaza se caracterizeaz prin: A. Incubaie de cteva luni B. Alterarea strii generale C. Ganglioni hipertrofiai D. Tulburri de sensibilitate E. Tulburri de somn 87. Diagnosticul n tripanosomiaza se pune pe: A. Frotiu Giemsa n toate cazurile B. Culturi pe mediul NNN C. Frotiuri colorate din LCR D. Examenul sngelui ntre lam i lamel E. Diagnostic serologic n toate cazurile 88. Tratamentul tripanosomiazei se face cu: A. Metronidazol B. Albendazol C. Suramina sodica D. Pentamidina E. Cloramfenicol 89.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Giardia lamblia (Giardia intestinalis): A. Giardia lamblia este un protozoar B. Trofozoitul are o form piriform, 10-12m C. n regiunea posterioar prezint 2 nuclei i 8 kinetoplati din care pornesc 4 perechi de flageli D. n partea inferioar prezint discul adeziv cu care se prinde de enterocit E. Chistul are form rotund sau oval, cu un perete gros 90.Alegei afirmaiile false referitoare la Giardia lamblia): A. Chistul are un perete gros i 2 sau 4 nuclei la extremiti n funcie de vrsta chistului B. n zona median a chistului se pot observa prin transparen flagelii i discul adeziv

213

C. Transmiterea se face prin ingestia trofozoiilor din ap D. Transmiterea este fecal-oral prin ap sau alimente contaminate cu chisturi E. Incubaia este de 5-6 sptmni, 50% din cazuri sunt forme simptomatice 91.Alegei afirmaiile adevrate referitoare la Giardia lamblia: A. Chisturile ajunse n duoden se dechisteaz, rezultnd formele vegetative B. Trofozoiii se ataeaz de microvilii intestinului subire C. Trofozoiii se ataeaz prin discul adeziv pe enterocite D. nchistarea se produce n duoden E. Trofozoiii reprezint forma de rezisten n mediul extern 92.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Giardia lamblia: A. Majoritatea pacienilor prezint tulburri nespecifice intestinale B. n formele acute clinic manifeste apar scaunele diareice fr mucus sau scaunele grsoase C. Pentru diagnostic se efectueaz examenul coproparazitologic D. Pentru diagnostic se face testarea imunoenzimatic pentru detecia coproantigenelor E. Frotiurile nu se pot colora n coloraia cu hematoxilin-eozin 93.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Giardia lamblia: A. Testul ELISA de detecie a anticorpilor specifici anti-giardia este un indicator de boal n zonele cu prevalen mare a bolii B. Trofozoiii pot fi evideniai prin examenul lichidului intestinal i al bilei C. Trofozoiii pot fi evideniai folosind capsula Enterotest D. Trofozoiii se pot cultiva pe mediul selectiv Sabouraud E. Tehnica de amplificare a genomului parazitar prin metoda PCR ce detecteaz ADNul parazitar nu este o analiz de rutin 94.Alegei rspunsurile false referitoare la Trichomonas vaginalis: A. Este un protozoar patogen strict uman B. Este rezistent la aciunea clorului C. Ader de celulele epiteliale ale tractului genito-urinar D. Are form de rezisten n mediul extern E. Trofozoitul are 4 nuclei 95.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Trichomonas vaginalis: A. Prezint 4 flageli liber i un flagel recurent ce formeaz membrana ondulant B. Infecia este manifest clinic la femei C. La brbai n general infecia este simptomatic D. Brbaii pot prezenta o uretrit cu disurie E. Preparatul proaspt trebuie realizat rapid dup recoltare pentru ca parazitul s -i pstreze viabilitatea

Tematic 9. Sporozoare: Genul Plasmodium; Genul Toxoplasma

214

Complement simplu 1. Referitor la sporozoare este fals afirma ia : A. Sunt protozoare parazite imobile sunt localizate intra- i extracelular n diferite organe i caviti ale gazdei. B. n decursul ndelungatei existene parazitare s-au produs modificri degenerative n organele de locomoie, digestie si excreie, amplificndu -se n schimb capacitile reproducatoare. C. Reproducerea este n 2 moduri asexuat sau ciclul sporogonic i sexuat sau ciclul schizogonic D. Clasificare n funcie de localizare:sporozoare sanguine si sporozoare tisulare E. Genul Toxoplasma se localizeaz n sistemul reticulohistiocitar 2. Alegei rspunsul incorect referitor la malarie: A. 41% din populaia lumii triete n ri unde malaria poate fi contractat, aproximativ 90 ari B. n zonele din Africa cu rata mare de transmitere a malariei, se estimeaz c 990,000 persoane au murit in 1995 C. n regiunile cu transmitere intens, 40% dintre sugari pot muri de malarie acut D. 80 - 90% din cazurile de decese prin malarie apar in Africa subsaharian unde triesc 90% dintre oamenii afectai E. Africa subsaharian e regiunea cu cea mai mic rat a infeciei. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. Alegei rspunsurile corecte referitoare la genul Plasmodium: Cuprinde parazii unicelulari cu dezvoltare intracelular Gazda defintiv si vector este omul Gazda intermediar este femela narului anofel La nar multiplicarea este asexuat La om multiplicarea este sexuat Specii patogene pentru om sunt: P. malariae P. vivax P. ovale P. falciparum Toate variantele sunt corecte

5. Referitor la ciclul exo-eritrocitar n hepatocit este adevrat: A. Sporozoiii se divid, deformeaz dar nu rup celula hepatic B. Sporozoiii eliberai n snge i difuzeaz in hematii. C. Formele nou aprute se numesc hipnozoi D. O parte din merozoii ptrund n alte celule hepatice integre continund ciclul exo eritrocitar ( P ovale, P vivax) si rmn ca merozoii n stare latent E. Nici o variant nu este corect

215

6. A. B. C. D. E.

Ciclul schizogonic eritrocitar n infecia cu Plasmodium cuprinde: Inelul cu pecete Stadiul de amiba - trofozoit matur Prerozeta Rozeta Toate variantele sunt corecte

7. Urmtoarele afirma ii referitoare la Plasmodium sunt adevrate cu excepia: A. Presiunea intern dat de schizoni n hematie duce la dezintegrarea ei i eliberarea formelor din interior. B. Fiecare parazit nou format va invada o nou hematie, schizogonia se repet de 10-12 ori la rnd. C. Dup un numr de cicluri eritrocitare, o parte din merozoii se difereniaz n gametocii care nu sufer diviziuni n organismul uman D. Merozoii au durata de viaa de cteva zile E. Femela anofel necesit un prnz hematofag pentru maturarea o ulor 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. Manifestrile clinice n malarie nu includ: Frisoanele n malaria ter atacul malaric apare la fiecare 48 ore n malaria quart atacul malaric apare la fiecare 72 ore Evoluia este ciclic, accese separate de perioade de remisiune. Recderile nu apar pe parcursul unui an pentru P. falciparum Malaria cronic nu cuprinde: Anemie sever Febra bilioas hemoglobinuric. Hiperglicemie, trombocitopenie fr hemo ragii viscerale. Hepatomegalie, splenomegalie. Sindrom nefrotic, insuficiena renal

10. Malaria cronic nu cuprinde: A. Edem pulmonar acut B. Neuropaludism C. Imunosupresie D. Avort spontan E. Nici o variant nu este corect 11. Referitor la rezistena P. falciparum este fals: A. P. falciparum rezistent n ultimele 4 decade la clorochin B. Profilaxia include pyrimethamina si sulfadiazina n zonele cu P falciparum rezistent la clorochin. C. Meflochina se administreaz zone endemice cu P. falciparum rezistent la cloroquin D. Apar reacii adverse serioase la aceste medicamente

216

E. Nu exist tulpini rezistente la meflochin, doar la doxiciclin 12. Referitor la profilaxia P. falciparum este correct enunul: A. Contientizarea riscului de transmitere a bolii B. Evitarea nepaturilor de nari. C. Chimioprofilaxia corespunztoare. D. Diagnostic rapid si tratament corect E. Toate variantele sunt corecte 13. Genomul narului : A. Conine 278 milioane perechi aproximativ10% din mrimea genomului uman. B. Cunoaterea genomului nu faciliteaz n elegerea bazelor molecu lare a rezistenei la insecticide C. Nu se pot obine nari modificai genetic D. Nici o variant nu este corect E. Toate variantele sunt corecte. 14. Alegei varianta corect referitoare la Plasmodium: A. B. C. D. E. Exist un vaccin inactivat antimalaric Nu exist studii privind obinerea unui vaccin antimalaric Exist mai multe specii de nari care transmit parazitul Exist un vaccin recombinant antimalaric Vaccinul antimalaric este un toxoid

15. Urmtoarele afirmaii referitoare la Plasmodium falciparum sunt adevrate cu excepia: A. Plasmodium falciparum este cea mai frecvent i mortal specie. B. Este responsabil pentru 95% decese malarie C. narii au dezvoltat sensibilitate la pesticide si parazitul a dezvoltat sensibilitate la tratament D. Rata de mortalitate este de 1-3%. E. n 1960, doar 10% din popula ie era la risc pentru contractarea bolii 16. Genul Toxoplasma are urmtoarele forme: A. Forma vegetativ este trofozoitul B. Chist tisular C. Oochist D. Variantele A,B,C E. Toate variantele sunt corecte 17. Referitor la trofozoitul Toxoplasma gondii este fals : A. Are form de semilun, lungime 5-10/2-3 microni B. Este ovoid, piriform sau semilunar asimetric C. Nucleul este nconjurat de citoplasma granular D. Este sensibil la aciunea sucului gastric, de aceea nghiirea parazitului n aceast

217

form nu duce la infecie. E. Nici o varianta nu e corecta 18. Urmtoarele afirma ii referitoare la chistul tisular al Toxoplasma gondii sunt adevrate cu excepia: A. Chistul e rezistent la temperaturi de 16 C pana la 60 C, dar nu i la ac iunea dezinfectantelor B. Este o aglomerare de forme vegetative C. Poate fi localizat in orice esut dar are predilecie pentru estul muscular, nervos, ochi D. Chistul apare dup ce organsimul gazd reacioneaza imunologic fa de agresiunea parazitar E. Chisturile tisulare pot persista toat viaa gazdei fr s duc la apariia unor manifestri clinice 19. Urmtoarele afirma ii la oochistul Toxoplasma gondii sunt adevrate cu excepia : A. Ia natere n intestinul felinei infectate. B. Pisica face boal o singur dat n viaa iar boala dureaz circa 2 zile timp n care poate excreta milioane de chiti. C. Iniial este multiplicare asexuat apoi sexuat rezultnd oochistul eliminat prin fecale. D. Oochistul sporuleaz n cteva zile E. Este infecios pentru om, alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala . 20. Referitor la Toxoplasma gondii ,este fals: A. Omul se infecteaz prin consumul de carne n snge sau insuficient prelucrat termic care conine tahizoii sau chisturi tisulare. B. Omul inger oochisturi eliminate n materiile fecale de pisic ce contamineaz fructele, legumele, apa. C. Nu exist transmitere congenital de la mam la ft. D. Mai rar se transmite prin transplant de organ de la donator infectat la receptor neinfectat n antecedente. E. Persoana fr imunitate anti-toxo se poate contamina accidental n laborator. 21. Referitor la Toxoplasma gondii este fals: A. Paraziii ptruni n gazda uman ptrund i se multiplic n macrofage . B. Macrofagul se distruge, elibereaz trofozoiii, trec n snge i infecteaz alte macrofage i n final orice celul nucleat C. n urma apariiei rspunsului imun eficient la gazda cu imunitate normal se opreste atacul asupra celulelor nucleate,trofozoiii transformndu -se n bradizoii sau hipnozoii. D. Bradizoiii sau hipnozoiii se gsesc n interiorul chisturilor tisulare E. Dac imunitatea e normal, gazda e simptomatic tot restul vieii. 22. n toxoplasmoza dobandit nu apare: A. Adenopatie cervicala nedureroasa (sptmni, luni) B. Febra 40C

218

C. Astenie intens i durabila D. Mialgii E. Prurit, urticarie 23. Referitor la toxoplasmoza congenital transmis n trimestrul I este correct enunul: A. Este o form grav B. Apare triada Sabin: calcificri cerebrale, hidrocefalie/microcefalie, retinocoroidit C. Poate aprea avort spontan, ft mort intrauterin. D. Apare atingerea plurivisceral E. Toate variantele sunt corecte 24. In toxoplasmoza congenital n trimestrele II si III apar: A. Avort spontan B. Retina nu este afectat C. Paralizii spastice D. Toate variantele sunt corecte E. Nici o varianta nu este corecta 25. Referitor la tratamentu l in toxoplasmoz este fals: A. Nu se administreaz persoanelor imunocompetente n faz acut B. Se administreaz persoanelor cu imunodepresie sau imunocomopetnete cu atingere visceral C. Are ca scop oprirea multiplicrii i distrugerea sporozoiilor n stadiul acut al bolii. D. Chisturile sunt sensibile la tratament. E. Terapie antiparazitar este de 1-3 cicluri de 21 zile. 26. Alegei afirmaia fals referitoare la profilaxia toxoplasmozei: A. Este foarte important la imunocompeteni si femei negravide. B. Este necesar prelucrarea termic a crnii. C. Este necesar splarea fructelor, legumelor D. Se acord o atenie deosebit la transfuziile de la persoanele cu anticorpi a-Toxo E. Se evit contactul cu pisica. 27. Referitor la diagnosticul femeii nsarcinate este fals afirmaia: A. Statusul ar trebui detereminat n timpul sarcinii B. Anticorpi de tip IgG si absena IgM semnific infecie cronic, ftul protejat C. Lipsa IgM, titru mare de IgG care crete indic reactivarea bolii. D. Este necesar efectuarea concomitent a dou teste cu principii diferite sau antigene diferite E. Anticorpi de tip IgM, IgA, IgE semnific primoinfecie cu risc major fetal 28. Metodele directe de evidenierea a Toxoplasma gondii nu cuprind prelevri de la: A. nivelul ganglionilor B. Muscular C. LCR D. Cordon ombilical, placent

219

E. Nici o variant nu este corect 29. n toxoplasmoza congenit al tardiv nou nscuii sunt tratai chiar dac sunt asimptomatici altfel dezvolt : A. hidrocefalie B. retard psihomotor C. crize comitiale D. corioretinite bilaterale E. Toate variantele sunt corecte 30. Referitor la oochistul de Toxoplasma este fals : A. Sporuleaz n cteva zile B. Fiecare oochist conine 2 sporochiti iar acetia conin cte 4 sporozoi i C. Are dimensiunea de aproximativ 3 microni. D. Este infecios pentru om, alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. E. Pisica face boal o singur dat n viaa boala dureaz circa 2 sptmni timp n care poate excreta milioane de chiti. 31. Care din urmtoarele specii de parazii din genul Plasmodium sunt patogeni pentru om: A. Falciparum B. Vivax C. Ovale D. Malariae E. Toate rspunsurile sunt corecte 32. Alegei afirmaia corect referitoare la paraziii din genul Plasmodium: A. Au ca gazd intermediar narul B. Au ca gazd definitiv omul C. Sunt parazii intracelulari D. Se multiplic sexuat la nivelul organismului uman E. Toate rspunsurile sunt corecte 33. Ciclul extraeritocitar al paraziilor d in genul Plasmodium se desfoar n: A. Pulmonar B. Ficat C. Creier D. Rinichi E. esut muscular 34. Alegei afirmaia adevrata referitoare la paraziii din genul Plasmodium: A. Ciclul sporogonic se desfoar la nivelul organismului uman B. Ciclul schizogonic cuprinde 3 etape C. Forma infectant pentru om este sporozoitul D. Ciclul schizogonic se desfoar la nivel hepatocitar

220

E. Forma infectant pentru om este gametocitul 35. Malaria are urmtoarele manifestri clinice cu o excepie: A. Febr B. Anemie C. Hepatomegalie D. Splenomegalie E. Tulburri digestive 36. Diagnosticul infeciilor cu parazii din genul Plasmodium se pune cu ajutorul: A. Frotiului colorat Giemsa din snge B. Culturilor pe mediul NNN C. Xenodiagnostic D. Frotiu colorat hematoxilin-eozina E. Nici un rspuns nu este corect 37. Tratamentul infeciilor cu Plasmodium se face cu: A. Cloramfenicol B. Fasygin C. Metronidazol D. Meflochina E. Albendazol 38. Alegei afirmaia corect referitoare la paraziii din genul Toxoplasma: A. Sunt protozoare B. Prezint 3 forme (trofozoit,chist,oochist) C. Prezint 4 forme (trofozoitchistoochistoochinet) D. Prezint 2 forme (trofozoit i chist) E. Nici un rspuns nu este corect 39. Referitor la forma vegetativ a Toxoplasmai gondii sunt adevrate urmtoarele afirmaii cu excepia: A. Are forma semilunar B. Citoplasma este granular C. Este rezistent la aciunea acidului gastric D. Poate lua forma ovoidal E. Poate fi piriform 40. Alegei afirmaiile corecte referitoare la chisturile de Toxoplasma gondii: A. Sunt ntotdeauna simptomatice B. Apar nainte ca organismul s acioneze fa de agresiunea parazitar C. Sunt sensibile la temperaturi cuprinse ntre -15C i 60C D. n mediul extern nu supravieuiesc E. Are predilecie pentru estul muscular, nervos, ochi 41. Referitor la oochistul de Toxoplasma gondii putem afirma c:

221

A. B. C. D. E.

Ia natere n intestinul femelei infectate Sporuleaz n cteva luni Fiecare conine cte 4 sporochisti Nu este infecios pentru om Nu este infecios pentru felinele care nu au fcut niciodat boala

42. Alegei rspunsul corect referitor la ciclul de via al Toxoplasma gondii: A. Omul se infecteaz prin ingestia trofozoi ilor de pe alimente B. Omul se infecteaz prin consumul de oochiti provenii din materiile fecale ale pisicilor C. Transmiterea vertical nu este posibil D. Felinele se infecteaz strict transplacentar E. Toate rspunsurile sunt adevrate 43. Referitor la toxoplasmoza dobndit putem afirma c: A. Evolueaz strict asimptomatic B. Febra nu este prezent C. Durata este lung (2-3 luni) D. Se manifest cu astenie intens i durabil E. Toxoplasmoza subacut simptomatic se transform n toxoplasmoza acut asimptomatic 44. Despre toxoplasmoza cerebral se pot afirma urmtoarele cu excepia: A. Nu evolueaz cu necroz tisular B. Se produce prin reactivarea chisturilor latente C. Evolueaz cu obnubilare progresiv D. Forma pseudotumoral evolueaz cu hemiplegie E. Forma pseudotumoral evolueaz cu tulburr i de vorbire 45. Toxoplasmoza congenital este caracterizat de: A. Hidrocefalie B. Calcifieri intracraniene C. Hepatomegalie D. Anemie E. Toate rspunsurile sunt corecte 46. Diagnosticul toxoplasmozei n sarcin se realizeaz prin: A. Frotiu de snge periferic colorat Giemsa B. Biopsie osoas C. Examen coproparazitologic D. Ecografia fetal evideniaz malformaiile congenitale E. Nici un rspuns nu e corect 47. Tratamentul toxoplasmozei se face cu: A. Spiramicin B. Penicilin

222

C. Nistatin D. Cloramfenicol E. Ceftriaxona 48.Alegei afirmaia greit referito are la Toxoplasma: A. Genul Toxoplasma are ca specie tip Toxoplasma gondii B. Boala pe care o produce se numete toxoplasmoz C. Prezint numai form de trofozoit D. Prezint 3 forme: trofozoitul, chistul tisular i forma de oochist E. Trofozoitul are aspect de semilun, lungime 5-10/2-3 49.Alegei rspunsul fals referitor la Toxoplasma: A. n centrul trofozoitului se afl nucleul nconjurat de citoplasma granular B. Trofozoitul este sensibil la aciunea sucului gastric, de aceea nghiirea parazitului n aceast form nu duce la infecie C. Chistul tisular este format dintr-o aglomerare de forme vegetative D. Chistul tisular se numete oochinet E. Chistul tisualr apare dup ce organismul gazd reacioneaz imunologic fa de agresiunea parazitar 50.Alegei rspunsul incorect referitor la Toxoplasma : A. Chisturile tisulare pot persista toat viaa gazdei fr s duc la apariia unor manifestri clinice B. Chistul tisular poate atinge 100 i conine mii de bradizoii sau hipnozoii C. Chistul e rezistent la temperaturi de -16 C pn la 60C i rezist la aciunea dezinfectantelor D. Forma de chist tisular se formeaz n intestinul felinei infectate E. Oochistul sporuleaz n cteva zile n funcie de condiiile de mediu, 51.Alegei afirmaia fals referitoare la Toxoplasma : A. Fiecare oochist conine 2 sporochiti iar acestia conin cte 4 sporozoii care sunt formele infectante B. Oochistul se formeaz n intestinul felinei infectate C. Oochisturile sunt infecioase pentru om i alte manifeste inclusiv feline care nu au fcut boala D. La femeia gravid parazitul nu se transmite transplacentar E. Pisica face boala o singur dat n via, boala dureaz 6 sptmni timp n care poate excreta milioane de chiti 52.Alegei afirmaia fals referitoare la infecia omului cu Toxoplasma: A. Se face prin consumul de carne n snge sau insuficient prelucrat termic care conine tahizoii sau chisturi tisulare B. Se face prin ingestia de oochisturi eliminate n materiile fecale de pisic ce contamineaz fructe, legume, apa C. Transmiterea poate fi congenital de la mam la ft D. Transplant de organ de la donator infectat la receptor neinfectat n antecedente

223

E. Se face prin consumul de carne ce conine oochisturi 53.Alegei afirmaia fals referitoare la diagnosticul serologic n toxoplasmoz: A. Diagnosticul serologic este diagno sticul de rutin B. Se evideniaz prezena anticorpilor specifici antitoxoplasma n serul pacienilor prin metoda imunoenzimatic ELISA C. Diagnosticul serologic este metod de screening a infeciei la gravide deoarece infecia primar n cursul sarcinii duce la apariia unor malformaii grave la ft sau la moartea acestuia D. Se pot detecta antigenele parazitare prin metoda Western Blott i PCR E. Detecia anticorpilor de tip IgG semnific o primoinfecie

Complement multiplu 1. Referitor la sporozoare sunt corecte afirmaiile : A. Sunt protozoare parazite imobile ce sunt localizate intra i extracelular n diferite organe i caviti ale gazdei. B. n decursul ndelungatei existene parazitare s-au produs modificri degenerative n organele de locomoie, digestie i excreie, amplificndu-se n schimb capacitile reproductoare. C. Reproducerea este n 2 moduri asexuat sau ciclul sporogonic i sexuat sau ciclul schizogonic D. Clasificarea este n funcie de localizare, sunt sporozoare sanguine i sporozoare tisulare E. Genul Toxoplasma este n sistemul reticulohistiocitar i Genurile Isospora, Sarcocystis, Cryptosporidium n celulele epiteliului intestinal 2. Referitor la tratamentul n toxoplasmoz nu sunt false afirmaiile: A. Nu se administreaz persoanelor imunocompetente n faz acut B. Se administreaz persoanelor cu imunodepresie sau imunocomptenete cu atingere visceral C. Are ca scop oprirea multiplicrii si distrugerea sporozoiilor n stadiul acut al bolii. D. Chisturile sunt sensibile la tratament. E. Terapie antiparazitar este de 1-3 cicluri de 21 zile. 3. Referitor la Toxoplasma gondii ,sunt corecte afirmaiile: A. Paraziii ptruni n gazda uman ptrund i se multiplic n macrofage . B. Macrofagul se distruge, elibereaz trofozoiii, trec n snge i infecteaz alte macrofage i n final orice celul nucleat C. n urma apariiei rspunsului imun eficient la gazda cu imunitate normal procesul de multiplicare al trofozoiilor se oprete, se oprete atacul asupra celulelor nucleate,trofozoiii transformndu-se n bradizoii sau hipnozoii. D. Bradizoiii sau hipnozoiii n interiorul chisturilor tisulare adpostesc mii de exemplare cu localizare preferenial in creier, retin, muchi fr reacii inflamatorii

224

tisulare. E. Dac imunitatea e normal, gazda e simptomatic tot restul vieii. 4. Urmtoarele afirmaii la oochist sunt adevrate: A. Ia natere n intestinul felinei infectate. B. Pisica face boal o singur dat n viaa boala dureaz circa 2 zile timp n care poate excret milioane de chiti. C. Iniial este multiplicare asexuat apoi sexuat rezultnd oochistul eliminat prin fecale. D. Oochistul sporuleaz n cteva zile E. Infecios pentru om, alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. 5. Urmtoarele afirmaii referitoare la Plasmodium sunt adevrate: A. Presiunea intern dat de schizoni n he matie duce la dezintegrarea ei si eliberarea formelor din interior. B. Fiecare parazit nou format va invada o nou hematie C. Dup un numr de cicluri eritrocitare, o parte din merozoii se difereniaz n gametocii D. Merozoii au durata de via de cteva zile E. Gametociii se dezvolt n stomacul femelei i devin gamei 6. Urmtoarele afirmaii la chistul tisular al Toxoplasma gondii sunt adevrate: A. Chistul e rezistent la temperaturi de 16 C pana la 60 C, dar nu si la actiunea dezinfectantelor B. Este o aglomerare de forme vegetative C. Poate fi localizat in orice esut dar are predilecie pentru estul muscular, nervos, ochi D. Chistul apare dup ce organsimul gazd reactioneaz imunologic fa de agresiunea parazitar E. Chisturile tisulare pot persista toat viaa gazdei fr sa duca la apariia unor manifestri clinice 7. Referitor la Toxoplasma gondii nu sunt false: A. Omul se infecteaz prin consumul de carne n snge sau insuficient prelucrat termic care conine tahizoii sau chisturi tisulare. B. Omul inger oochisturi eliminate n materiile fecale de pisic ce contamineaz fructe, legume, apa C. Nu exista transmiere congenital de la mam la ft. D. Mai rar prin transplant de organ de la donator infectat la receptor neinfectat in antecedente. E. Persoana fr imunitate anti-toxoplasma se poate contamina accidental in laborator. 8. Referitor la oochistul de Toxoplasma nu sunt false : A. Sporuleaz n cteva zile B. Fiecare oochist conine 2 sporochiti iar acetia conin cte 4 sporozoii

225

C. Are dimensiune de aproximativ 3 microni. D. Este infecios pentru om, alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. E. Pisica face boal o singur dat n viaa boala dureaz circa 2 sptmni timp n care poate excreta milioane de chiti. 9. Manifestrile clinice n malarie includ: A. Accesul malaric const iniial febra neregulat, ulterior paraziii i sincronizeaz ciclurile de dezvoltare i rup hematiile parazitate simultan. B. Malaria ter accesul este la fiecare 48 ore C. Malaria quart accesul este la fiecare 72 ore D. Evoluia este ciclic, accesele sunt separate de perioade de remisiune. E. Recderile nu apar pe parcursul unui an P. falciparum, 2 ani P ovale si 3 ani P. Malariae 10. Referitor la schizontocidele sanguine sunt adevrate afirma iile: A. Acioneaz asupra parazi ilor intraeritrocitari B. Blocheaz procesul de multiplicare C. Nu previn apari ia acceselor febrile D. Cele mai importante sunt: Clorochina, Chinina, Pirimetamina E. Nu mpiedica sinteza proteic 11. Referitor la gametocide sunt adevarate afirmatiile: A. Distrug formele sexuate ale parazitului B. Previn infectarea tantarului C. ntrerup cercul vicios n transmiterea acestei parazitoze D. Cele mai importante sunt: Primachina pentru P. Vivax , P.ovale si P. malariae E. Cele mai importante sunt: Pirimetamina si Clorochina pentru P. Falciparum 12. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la malaria la nivel global: A. 41% din populaia lumii triete n ri unde malaria poate fi contractat B. n fiecare an, apar 350500 milioane de cazuri n lume C. n zonele din Africa cu rata mare de transmitere a malariei, se estimeaz c 990,00 0 persoane au murit in 1995 D. n regiunile cu transmitere intens, 40% dintre sugari nu pot muri de malarie acut. E. 80 - 90% din cazurile de decese prin malarie apar in America de Sud 13. Urmtoarele afirmaii referitoare la malarie sunt adevrate cu excepia: A. Africa subsaharian e regiunea cu cea mai mare rat a infeciei. B. n Africa subsaharian mor sub 1 milion oameni pe an. C. Sunt 275 milioane oameni infectai D. Unele persoane infectate nu dezvolt niciodat simptome E. Din cele 4 specii Plasmodium falciparum este cea mai rar i cea produce cea mai uoar form de boal 14. Urmtoarele afirmaii referitoare la Plasmodium falciparum sunt false cu excepia :

226

A. Este responsabil pentru 1-3% decese malarie B. Rata mortalitate este de 95% C. n 1960, doar 10% din populaie era la risc pentru contractarea bolii. D. Acum sunt la risc 40% din populaie deoarece narii au dezvoltat rezistena la pesticide i parazitul a dezvoltat rezisten la tratament. E. Malaria se rspndete n arii nainte neafectate. 15. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. In 2002 malaria a fost a 2-a cauz de deces la copii n arile nedezvoltate B. Malaria a reprezentat cauza morii n 10.7% din arile n curs de dezvoltare. C. Malawi 2001 : 22% din totalul internrilor este reprezentat de bolnavii de malarie, 26% din totalul consultaiilor din ambulator si 28% din totalul morilor din spitale D. Nu toi pacientii merg la spital cand sunt bolnavi sau nasc copii si muli mor acas. E. Numrul real al morilor cauzate de malarie este mult mai mic. 16. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la malaria in USA: A. Din cele 10 specii de nar Anopheles din USA, 2 specii sunt responsabile de transmiterea malariei nainte de eradicarea bolii. B. Specia Anopheles quadrimaculatus e n estul SUA C. Specia Anopheles freeborni este n vestul SUA D. Este o prevalen mic a acestor specii E. Nu exist un risc de reapariie a bolii in USA 17. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia (Genul Plasmodium) A. Sunt parazii unicelulari cu dezvoltare extracelular B. Gazda defintiv este omul C. Gazda intermediar este femela narului anofel D. La nar multiplicarea este sexuat E. La om multiplicarea este asexuat 18. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la malaria: A. Este boal de sntate public B. 5% din populaia globului este expus infectrii C. Este una din principalele cauze de mortalitate de cauz infecioasa ( alaturi de TBC, SIDA, rujeola) D. n Romnia malaria este de import E. n Romnia este frecvent infectarea cu P. vivax 19. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la ciclul de viata al speciilor de Plasmodium: A. Ciclul de via ncepe cnd femela narului anofel neap gazda uman B. Femela narului anofel inoculeaz parazitul sub forma de sporozoit C. Ciclul sporogonic este n gazda uman D. Ciclul schizogonic este n nar E. Ciclul sporogonic este de 2 tipuri: extraeritrocitar si eritrocitar

227

20. Urmtoarele afirmaii referitoare la sporozoit sunt adevrate cu excepia: A. Este alungit B. Are dimensiuni de 10 microni C. Dup 30 minute dispare n torentul circulator si ptrunde n hepatocit D. Are dimensiuni de 3 microni E. Dup 30 minute dispare n torentul circulator dar nu ptrunde n hepatocit 21. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul exo -eritocitar sunt false cu excepia: A. Sporozoiii se divid, deformeaz i rup celula hepatic. B. Formele nou aprute se numesc hipnozoii C. Merozoiii sunt eliberai n snge i difuzeaz in hematii. D. O parte din merozoii ptrund n alte celule hepatice integre continund ciclul exoeritrocitar si rmn ca merozoii n stare latent E. Formele nou aprute se numesc merozoii 22. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la ciclul schizogonic eritrocitar care cuprinde: A. Inelul cu pecet B. Stadiul de amib (trofozoit imatur) C. Prerozeta D. Rozeta E. Prorozeta 23. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la ciclul schizogonic eritr ocitar : A. Presiunea intern dat de schizoni n hematie duce la dezintegrarea ei si eliberarea formelor din interior. B. Fiecare parazit nou format va invada o nou hematie, schizogonia se repet de 10-12 ori la rnd. C. Dup un numr de cicluri eritrocitare, o parte din merozoii se difereniaz n gametocii care nu sufer diviziuni n organismul uman D. Au durata de viaa de cteva sptmni. E. Gametociii sunt macrogametocii masculi si microgametocii femeli 24. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la manifestrile accesul malaric: A. Iniial febra neregulat, ulterior paraziii i sincronizeaz ciclurile de dezvoltare i rup hematiile parazitate simultan. B. Malaria quart este la fiecare 48 ore C. Malaria ter este la fiecare 72 ore D. Repetarea ciclului implic evoluie ciclic, accese separate de perioade de remisiune. E. Recderile apar pe parcursul unui an P. falciparum. 25. Urmtoarele afirmaii referitoare la manifestrile malariei cronice sunt false cu excepia: A. Anemie sever B. Hiposplenism

228

C. Febra bilioas hemoglobinuric. D. Hiperglicemie, hemoragii viscerale. E. Hepatomegalie, splenomegalie. 26. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Medicamente folosite pentru stadiul schizogoniei eritrocitare: sulfat clorochina si 4amino-quinoleinele B. Medicamente folosite pentru stadiul exoeritrocitar: primachina si 8-aminoquinoleinele C. P. falciparum rezistent n ultimele 4 decade la clorochin, se administreaz quinina-sulfat, pyrimethamina si sulfadiazina. D. Medicamente folosite pentru stadiul exoeritrocitar: sulfat clorochina si 4-aminoquinoleinele E. Medicamente folosite pentru stadiul schizogoniei eritrocitare: primachina si 8amino-quinoleinele 27. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la profilaxia in zonele cu P falciparum rezistent la clorochin: A. Se recomand meflochina n zone endemice cu P. falciparum rezistent B. Acest antimalaric se va administra apoi o sptmn pe toat perioada ederii in zona endemic C. Apar reacii adverse serioase D. Nu exist tulpini rezistente la Meflochin E. Se recomand Doxiciclina pentru tulpinile rezistene la Meflochin. 28. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la profilaxia P. falciparum : A. Contientizarea riscului de transmitere a bolii B. Evitarea nepaturilor de nari. C. Chimioprofilaxia corespunztoare. D. Diagnostic rapid si tratament corect. E. Variantele A si B sunt incorecte 29. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la studiile n domeniul malariei: A. Exist dou droguri antimalarice obinute din plante a cror valoare medicinal a fost cunoscut de secole :Artemisinin i Quinine B. Artemisinin este extras din Qinghao (China, sec IV) C. Quinine este extras din arborele cinchona America de Sud secolul XVII D. Artemisinin este extras din arborele cinchona America de Sud secolul XVII E. Quinine este extras din Qinghao (China, sec IV) 30. Urmtoarele afirmaii referitoare la vaccin P. falciparum sunt incorecte: A. Exist un vaccin experimental n USA B. Vaccinul este testat pn acum doar pe oricei, poate oferi imunitate omului prin mecanismul cunoscut al vaccinurilor. C. Scopul este utilizarea sngelui persoanei vaccinate pentru a omor paraziii imaturi

229

n interiorul narilor. D. Nu se previne transmiterea parazitului de ctre nari E. Vaccinul este n testare se dorete blocarea transmiterii bolii n incercarea de a elimina rezervorul reprezentat de insecte 31. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia (referitoare la narii modificai genetic) : A. S-a obinut prin manipulare genetic o linie de nar cu capacitate redus de a transmite malaria la obolan. B. Hrnirea pe baz de snge este momentul n care narul se infecteaz cu Plasmodium C. Exist ideea folosirii unei gene activate cnd sngele este digerat. D. Echipa a inserat o gen pentru peptide n genomul narului genomul nefiind instruit s activeze gena dup ce narul se hrnea cu snge. E. Exist ideea folosirii unei gene inactivate cnd sngele este digerat. 32. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia (referitoare la narii modificai genetic) : A. Cercettorii s-au axat pe moleculele receptoare de pe suprafaa epiteliului intestinal al narului B. n faza de oochinet, parazitul se leag de aceti receptori si migreaz n glandele salivare. C. Cercettorii au creat aproape 1 miliard de peptide artificiale D. Cercettorii au gsit n final trei peptide care se leag de suprafaa epiteliului intestinal neblocnd receptorii. E. Doar dou din trei grupe de nari modificai genetic nu au transmis 33. Urmtoarele afirmaii referitoare la genomul narului sunt adevrate cu excepia: A. A fost descris de un grup cercetatori sub conducerea lui Robert Holt, Celera Genomics in Rockville, Maryland B. Conine 278 milioane perechi aproximativ 10% din mrimea genomului uman. C. Cunoaterea genomului nu faciliteaz ntelegerea bazelor moleculare a rezistenei la insecticide D. Cunoaterea genomului nu faciliteaz gsirea unor inte noi pentru insecticide E. Alta int este de a obine nari modificai genetic care s fie mai putin atrai de oameni ca surs de snge. 34. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la morfologie Toxoplasma gondii forma vegetativ : A. Se numete trofozoit B. Are form de semilun, lungime 5-10/2-3 microni C. Este ovoid, piriform sau semilunar asimetric D. n centru nucleul este nconjurat de citoplasma granular E. Sensibil la aciunea sucului gastric, de aceea nghiirea parazitului n aceast form duce la infec ie.

230

35. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la morfologie Toxoplasma gondii chist tisular: A. Chistul apare dup ce organsimul gazd reacioneaz imunologic fa de agresiunea parazitar. B. Chisturile tisulare nu pot persista toat viaa gazdei fr sa duc la apariia unor manifestri clinice. C. Chistul tisular poate atinge 100 microni si conine mii de bradizoii sau hipnozoii cu metabolismul redus la maximum. D. Chistul e rezistent la temperaturi de 16 C pana la 60 C, la aciunea dezinfectantelor. E. n mediu extern nu poate supravieui pn la 1 an. 36. Urmtoarele afirmaii referitoare la oochist sunt false cu excepia: A. Ia natere n intestinul felinei infectate. B. Iniial este multiplicare asexuat apoi sexuat rezultnd oochistul eliminat prin fecale. C. Oochistul sporuleaz n cteva zile D. Fiecare oochist conine 4 sporochiti iar acetia conin cte 4 sporozoii E. Este neinfecios pentru om, dar infecios pentru alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. 37. Referitor la infectarea omului cu Toxoplasma gondii sunt corecte: A. Se infecteaz prin consumul de carne n snge sau insuficient prelucrat termic care conine tahizoii sau chisturi tisulare. B. Se inger oochisturi eliminate n materiile fecale de pisic ce contamineaz fructe, legume, apa C. Nu exist transmitere congenital de la mam la ft. D. Mai rar apare transplant de organ de la donator infectat la receptor neinfectat in antecedente. E. Persoana fr imunitate anti-toxo se poate contamina accidental in laborator. 38. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Paraziii ptruni n gazda uman ptrund i se multiplic n macrofage . B. Macrofagul se distruge, elibereaz trofozoiii, trec n snge i infecteaz alte macrofage i n final orice celul nucleat C. n urma apariiei rspunsului imun eficient la gazda cu imunitate normal procesul de multiplicare al trofozoiilor se oprete, se opreste atacul asupra celulelor nucleate D. Bradizoiii sau hipnozoiii n interiorul chisturilor tisulare adpostesc mii de exemplare cu localizare preferentiala in creier, retina, muschi cu reacii inflamatorii tisulare. E. Dac imunitatea nu e normal, gazda e asimptomatic tot restul vieii. 39. Manifestrile clinice n toxoplasmoza dobandit sunt : A. Asimptomatice B. Semne majore: adenopatie cervical nedureroas (zile) C. Febra 41C

231

D. Astenie intens si durabil E. Mialgii 40. n toxoplasmoz congenital din trimestrul 1 de sarcin apar: A. Triada Sabin B. Calcificri cerebrale C. Macrocefalie D. Avort spontan, ft mort intrauterin. E. Atingere pluriviscerala: hepatosplenomegalie, icter, encefalopatie 41. n toxoplasmoz congenital din trimestrele II i III de sarcin apar: A. Forme atenuate B. Afectri oculare de tip retinit, retinocoroiditelor C. Afectari neurologice hipotonie, somnolent, convulsii, retard psihomotor, paralizii spastice D. Triada Sabin E. Calcificri cerebrale 42. Toxoplasmoz congenitala tardiv prezint: A. Ft aparent normal B. Suspiciune de boal (mama seronegativ devine seropozitiv T gondii in timpul sarcinii) C. Se urmrete n dinamic serologia nou-nscuilor pentru T gondii n primul an viaa. D. Nou-nscuii seropozitiv sunt tratai chiar dac sunt asimptomatici E. Nou-nscuii seropozitivi netratai dezvolt hidrocefalie, retard psihomotor, crize comiiale, corioretinite bilaterale care evolueaz n jurul vrstei de 5 ani cu pierderea vederii. 43. Metode directe de evidenierea a parazitului T gondii sunt: A. Prelevri de la nivel ganglionilor B. Muscular C. LCR D. Cordon ombilical E. Variantele C i D sunt false 44. Metode indirecte in diagnostic imunologic T gondii sunt:. A. Detecia anticorpi sau antigene de T gondii B. ELISA, ISAGA (immunosorbent agglutination assay) C. Western Blott D. PCR E. Varianta B este fals 45. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la diagnosticul femeii nsarcinate: A. Statusul ar trebui detereminat nainte de sarcin B. Anticorpi de tip IgM si absena IgG semnific infecie cronic, ftul protejat

232

C. Lipsa IgM, titru mare de IgG care crete indic reactivarea bolii. D. Se recomanda efectuarea concomitent a dou teste cu principii diferite sau antigene diferite E. Anticorpi de tip IgM, IgA, IgE semnific primoinfecie cu risc major fetal. 46. Referitor la profilaxie toxoplasmoz sunt corecte afirmaiile: A. Este foarte important la imunocompeteni si femei negravide. B. Este necesar prelucrarea termic a crnii. C. Este necesar splarea fructelor, legumelor D. Atenie la transfuzii de la persoane cu anticorpi anti-toxoplasma E. Evitarea contactului cu pisica 47. Referitor la tratamentul n toxoplasmoz nu sunt false enun urile: A. Nu se administreaz persoanelor imunocompetente n faz acut (boala autolimitat, de multe ori asimptomatic) B. Se administreaz persoanelor cu imunodepresie sau imunocomptenete cu atingere visceral C. Scopul este oprirea multiplicrii si distrugerea sporozoiilor n stadiul acut al bolii. D. Chisturile sunt sensibile la tratament. E. Terapia antiparazitar 1-3 cicluri este de 21 zile. 48. Urmtoarele afirmaii la oochist sunt adevrate: A. Ia natere n intestinul felinei infectate. B. Pisica face boal o singur dat n viaa boala dureaz circa 2 zile timp n care poate excreta milioane de chiti. C. Iniial este multiplicare asexuat apoi sexuat rezultnd oochistul eliminat prin fecale. D. Oochistul sporuleaz n cteva zile E. Infecios pentru om, alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. 49. Urmatoarele afirmatii la chistul tisular sunt adevarate: A. Chistul e rezistent la temeperaturi de 16 C pana la 60 C, dar nu si la actiunea dezinfectantelor B. Este o aglomerare de forme vegetative C. Poate fi localizat in orice esut dar are predilecie pentru esutul muscular, nervos, ochi unde se poate adposti fr reac ii inflamatorii D. Chistul apare dup ce organsimul gazd reacioneaz imunologic fa de agresiunea parazitar E. Chisturile tisulare pot persista toata via a gazdei fara sa duca la aparitia unor manifestari clinice 50. Urmtoarele afirmaii referitoare la oochist sunt false: A. Ia natere n intestinul felinei infectate. B. Iniial este multiplicare asexuat apoi sexuat rezultnd oochistul eliminat prin fecale. C. Oochistul sporuleaz n cteva zile

233

D. Fiecare oochist conine 4 sporochiti iar acetia conin cte 4 sporozoii-formele infectante. E. Este neinfecios pentru om, infecios pentru alte mamifere inclusiv feline care nu au fcut boala. 51. Malaria se transmite prin: A. Vectori hematofagi B. Transfuzii de snge C. Cale fecal oral D. Cale sexual E. Saliv 52. Alegei afirmaiile corecte referitoare la paraziii din genul Plasmodium: A. Sunt parazii cu dezvoltare extracelular B. Gazd definitiv este omul C. Gazd intermediar este narul anofel D. Gazd definitiv este narul anofel E. Gazd intermediar este omul 53. Menionai care din speciile urmtoare,aparinnd genului Plasmodium sunt patogene pentru om: A. Malariae B. Vivax C. Falconi D. Falciparum E. Mexicanum 54. Alegei rspunsurile corecte referitoare la paraziii din genul Plasmodium: A. i desfoar ciclul de via n 3 etape B. Prezint o form infecioas pentru om:sporozoitul C. Prezint o form infecioas pentru nar este:prerozeta D. Prezint aa numii hipnozoii n cazul speciilor malariae i falciparum E. Au ca i responsabili pentru recderi hipnozoitii 55. Referitor la ciclul de via al paraziilor din genul Plasmodium putem afirma urmtoarele: A. Ciclul sporogonic se desfoar n nar B. Ciclul schizogonic se desfoar n organismul uman C. Ciclul sporogonic se desfoar n 2 etape D. Ciclul schizogonic se desfoar n 2 etape E. Ciclul exoeritocitar se desfoar n pulmon 56. Alegei etapele prin care trec paraziii din genul Plasmodium n organismul uman: A. Merozoit B. Stadiul de amib C. Prerozeta

234

D. Gamei E. Oochinet 57. Alegei etapele prin care trec paraziii din genul Plasmodium n organismul narului: A. Merozoiti B. Gamei C. Gametociti D. Oochinet E. Rozeta 58. Malaria tera(accesul malaric se desfoar la 48 ore) apare n infecia cu: A. Falciparum B. Malariae C. Vivax D. Ovale E. Falconi 59. Diagnosticul n infeciile cu parazii din genul Plasmodium se pune pe: A. Examenul picturii groase B. Frotiu de snge colorat Giemsa C. Culturi pe mediul NNN D. Frotiuri colorate hematoxilin-eozina E. Diagnostic molecular 60. Diagnosticul infeciilor cu Plasmodium se realizeaz prin: A. Frotiu colorat Giemsa B. Xenodiagnostic C. Detectarea anticorpilor specifici D. Diagnostic molecular E. Diagnostic clinic de certitudine 61. Tratamentul malariei const n: A. Msuri profilactice B. Administrarea sulfatului de clorochina C. Administrare de metronidazol D. Administrare de cloramfenicol E. Administrare de doxiciclina 62. Alegei afirmaiile corecte referitoare la msurile profilactice mpo triva malariei menionm: A. Plase mpotriva narilor impregnate cu insecticide B. Administrare de vaccin C. Administrare de imunoglobuline D. Introducerea narilor modificai genetic n populaiile de nari slbatici E. Administrarea de metronidazol

235

63. Toxoplasma gondii se prezint sub urmtoarele forme: A. Trofozoit B. Merozoit C. Chist D. Amoeb E. Oochist 64. Alegei afirmaiile corecte referitoare la forma vegetativ a Toxoplasma gondii: A. Are form semilunar B. Citoplasma este granular C. Este forma infectant pentru om D. Rezist la aciunea sucului gastric E. Rezist la factorii de mediu externi 65. Alegei rspunsurile corecte referitoare la forma chistica a Toxoplasma gondii: A. Rezult din nmulirea sexuata a trofozoitului B. n interior se gsesc forme vegetative cu metabolism lent C. Nu rezist la ph acid D. Omul se contamineaz ingernd carnea insuficient preparat termic E. Nu se distruge la temperaturi de 45C 66. Referitor la oochistul Toxoplasmei gondii putem afirma c: A. Provine din ciclul sexuat B. Provine din ciclul asexuat C. Se gsete n organismul felinelor D. Se gsete n organismul uman E. Nu este rezistent la ph-ul acid 67. Referitor la oochistul Toxoplasmei gondii putem afirma c: A. Conine 2 sporochisti B. Reprezint forma infectant pentru om C. Reprezint forma infectant pentru feline D. Sporuleaz n cteva luni E. Conine 6 sporochisti 68. Referitor la ciclul de via al Toxoplasmei gondii putem afirma c: A. Felinele se infecteaz prin ingestia de carne crud ce conine tahozoi i B. Felinele se infecteaz prin ingestia oochisturilor C. Omul se infecteaz numai prin ingestia o ochisturilor ce contamineaz apa,legumele D. Paraziii ptruni n gazda uman ptrund n macrofage E. Trofozoitii sunt eliberai prin distrugerea macrofagului 69. Alegei afirmaiile corecte referitoare la bradizoi ii Toxoplasmei gondii: A. Se mai numesc hipnozoi i B. Se transfor m n tahizoi i dac gazda nu este imunocompromisa

236

C. Se localizeaz la nivelul creierului D. Se localizeaz la nivelul retinei E. Produc rspuns infalamator local la nivelul esutului unde sunt localizate 70. Toxoplasmoza dobndit se caracterizeaz prin: A. Lipsa adenopatiilor B. Febra (38 C) C. Astenie D. Prurit E. Frisoane 71. La imunodeprimai toxoplasmoza dobndit se manifest cu: A. Leziuni oculare B. Encefalit C. Miocardit D. Colecistit E. Colit 72. Reactivarea toxoplasmozei se face cu: A. Necroza tisular B. Insomnii C. Tulburri de vorbire D. Hemiplegii E. Tulburri de tranzit 73. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Toxoplasmoza congenital: A. Produce avort spontan B. Encefalopatie C. Icter D. Cataracta E. Tulburri de tranzit 74. Diagnosticul infeciei cu Toxoplasma gondii umane se face prin: A. Frotiuri colorate Giemsa B. Frotiuri colorate albastru de metilen C. Detecia anticorpilor prin metoda ELISA D. Detecia antigenelor parazitare prin PCR E. Detecia antigenelor parazitare prin WESTERN BLOT 75. Tratamentul i profilaxia toxoplasmozei const n: A. Evitarea contactului cu pisica B. Pirimetamina C. Metronidazol D. Spiramicina E. Administarea antiparazitarelor la persoanele imunocompetente

237

76.Alegei afirmaiile corecte referitoare la chistul tisular n toxoplasmoz : A. Chistul tisular este format dintr-o aglomerare de forme vegetative B. Chistul tisular este prezent n intestinul felinei infectate C. Chistul apare dup ce organismul gazd reacioneaz imunologic fa de agresiunea parazitar D. Chisturile tisulare pot persista toat viaa gazdei fr s duc la apariia unor manifestri clinice E. Chistul e distrus la temperaturi de -16C 77.Omul se infecteaz prin: A. Consumul de carne n snge sau insuficient prelucrat termic care conine tahizoii sau chisturi tisulare B. Ingestia de oochisturi eliminate in materiile fecale de pisic ce contamineaz fructe, legume, apa C. Transmitere congenital de la mam la ft D. Transplant de organ de la donator infectat la receptor neinfectat n antecedente E. Persoana cu imunitate anti-toxoplasma prin contaminare accidental n laborator 78.Alegei afirmaiile corecte referitoare la diagnosticul toxoplasmozei: A. Metodele directe sunt evidenierea parazitului dup prelevri de la nivel ganglionar, muscular, LCR, cordon ombilical, placent B. La examinarea microscopic nu se evideniaz trofozoiii C. Se evideniaz prezena anticorpilor specifici antitoxoplasma prin metoda ISAGA (immunosorbent agglutination assay) D. Prin diagnosticul serologic se evideniaz prezena anticorpilor specifici antitoxoplasma n serul pacienilor prin metoda imunoenzimatic ELISA E. Nu exist metode de detecie a antigenelor parazitare 79.Alegei rspunsurile false referitoare la diagnosticul serologic al toxoplasmozei: A. Infecia primar la gravid duce la apariia unor malformaii grave la ft B. Statusul serologic pentru toxoplasmoz ar trebui determinat nainte de sarcin C. Detecia de anticorpi de tip IgM i absena IgG semnific o infecie cronic, ftul fiind protejat D. Detecia anticorpilor de tip IgM, IgA, IgE semnific o primoinfecie cu risc major fetal E. Detecia anticorpilor de tip IgM, IgA, IgE semnific o primoinfecie fr risc fetal

Tematica 10. Cestode: Tenia solium, T. saginata, T. echinococcus, Diphylobotrium latum Complement simplu 1. Referitor la cestode este fals: A. Sunt viermi plai, segmentai

238

B. Sunt viermi hermafrodii C. Au sistem nervos excretor rudimentar D. Au aparat digestiv i circulator E. Se hrnesc prin osmoz cu substane din intestinul subire al gazdei definitive, prin cuticul 2. Adultul Tenia solium nu prezint: A. Scolex cu structuri specializate de fixare la nivelul gazdei definitive de exemplu ventuze, crlige B. Gt acesta fiind poriunea de lnga cap care d natere segmentelor corpului. C. Strobila alctuit din totalitatea proglotelor D. Dimensiuni pana la 5 metri E. Scolex alctuit din totalitatea proglotelor 3. Referitor la oul Tenia solium este corect enunul: A. Are membrana striat B. Embrionul este hexacant; C. n momentul eliminrii oul este embrionat deci infectios, att pentru porc ct i pentru om D. Toate variantele sunt corecte E. Oul are lungimea de 35-45 microni 4. A. B. C. D. E. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: Tenia solium alctuit din 1000 de proglote Tenia saginata alctuit din 2000 de proglote Tenia echinococcus alctuit din 3 proglote Diphyllobotrium latum alctuit din 4000 de proglote Toate variantele sunt corecte

5. Urmtorul enun este corect: A. Tenia solium este un vierme plat nesegmentat cu dimensiuni pana la 10 metri B. Tenia echinococcus este numit i tenia crnii de vit C. Tenia saginata d boala numita hidatidoz sau chistul hidatic D. Diphyllobotrium latum nu consum B12 i acid folic E. Tenioza este infecia produs de parazitul adult n intestinul uman si cisticercoza este infecia produs de forma larvar n esuturile umane. 6. Referitor la lichidul hidatic este neadevarat afirma ia: A. Este secreia larvei apa de stnc B. Ph-ul este de 7.4 C. Nicio variant nu este corect D. Este steril n condiiile n care membranele chistului sunt intacte E. Este puternic antigenic: apare ocul anafilactic n cazul ruperii membranelor chistice. 7. Referitor la morfologia la Tenia echinococcus urmtoarea afirmaie este corect:

239

A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E.

Este un cestod mic, 30-40 mm Prezint scolex, cu 8 ventuze Prezint coroan dubl de crlige (28-40 crlige dispuse pe dou rnduri) Prezint gt gros Prezint strobila cu 1000 de proglote Referitor la proglotele gravide Tenia solium urmtoarea variant este incorect: Au raportul lungime/lime: 3:1 Uterul fiecrui proglot e situat median, are orificiu de comunicare cu exteriorul Au 50.000 ou Au 5-10 ramificaii uterine. Exist ramificaii secundare de tip dendritic. Referitor la larva Tenia solium este corect afirmaia: Nu se numete cisticerc Are aspect de vezicul translucid. Poate ajunge pn la 10 cm Toate variantele sunt adevrate Conine un lichid limpede

10. Referitor la ciclul de via Tenia solium nu este corect varianta: A. Boala apare in urma consumului de carne de porc cu cisticerci insuficient preparat termic. B. n tubul digestiv uman, n urma digestiei larva este eliberat. C. Scolexul se fixeaz de mucoasa intestinului subire cu ajutorul crligelor i ventuzelor. D. n 6-12 zile viermele devine adult. E. Ultimele proglote pline cu ou pot ajunge n mediul extern prin defecaie. 11. Ciclul de via Tenia solium este: A. Proglotele pe sol pot fi consumate de ctre porc B. n intestinul porcului iese embrionul hexacant C. Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte D. Embrionul hexacant trece n snge, se fixeaz n musculatura striat a porcului E. n ultima faz embrionul se transform n larv, care poate fi consumat relundu -se ciclul infeciei. 12. Manifestrile clinice la tenioz Tenia solium nu cuprind: A. Nu poate fi asimptomatic B. Senzaie de plenitudine postprandial precoce C. Dureri abdominale / discomfort abdominal D. Apetit sczut/crescut E. Tulburri dispeptice 13. Selectai varianta incorect referitoare la manifestrile clinice ale teniozei Tenia solium :

240

A. B. C. D. E.

Alternan diaree/ constipaie Astenie, Insomnie Nu apar tulburri de memorie i comportament Deficit staturo-ponderal Alergodermii

14. Referitor la cisticercoza (Tenia solium) selectati afirmaia corect: A. Omul poate deveni i el gazd intermediar prin ingestia de ou. B. Poate aprea heteroinfectare: ou din mediul extern infectat cu fecale umane (fructe, legume nesplate contaminate cu ou) C. Toate variantele sunt corecte D. Poate aprea autoinfectare endogen (de la parazitul propriu, micari antiperistaltice) E. Poate aprea autoinfectare exogen (circuit anus- degete- gur) 15. Neurocisticercoza (Tenia solium) nu cuprinde: A. Compresie mecanic, inflamaie, hidrocefalie B. Crize epileptice C. Sindrom meningeal D. Tulburri psihice: confuzie, depresie, degradare intelectual E. Afectarea nervilor acustici 16. Referitor la diagnosticul teniozei Tenia solium este fals: A. n primele 2 luni nu se elimin proglote B. Apar leucocitoz, eozinofilie moderat C. Se evideniaz proglotele eliminate de bolnav n cursul defecaiei D. Dup tratament uneori se elimin tenia intreag E. Diagnostic este dat i dup aspectul uterului (<10 ramificaii dendritice Saginata, 20 ramificaii, dicotomice Solium ) 17. Referitor la tratamentul in Tenia solium este fals: A. Se administreaz Niclosamid 2 g doz unic B. Se administreaz Praziquantel C. Se administreaz dimineaa pe stomacul gol D. Comprimatele se mestec E. Cuprinde tratament cu antiemetice i purgativ ,tenia trebuie s se elimine dup ce a fost digerat pentru a mpiedica ajungere a proglotelor n stomac i apariia cisticercoze i 18. Referitor la Tenia saginata afirmaia incorect este: A. Boala se numete tenioz B. Se mai numete tenia crnii de vit C. Se mai numete tenia crnii de porc D. Apare n majoritatea rilor unde cresc cornute mari, prevalena 10% populaia uman i 80% populaia de ierbivore n unele tri din Africa de Est. E. n Europa de Est prevalena este de 5% 19. Morfologia parazitului adult Tenia saginata nu prezint:

241

A. B. C. D. E.

Strobila alcatuit din 1000 proglote ajungnd la 5 metri Scolexul cu 4 ventuze, fr crlige Scolexul de dimensiuni de aproximativ 2 mm Scolexul ce nu poseda rostru Gtul ce va da nastere segmentelor strobilei

20. Referitor la proglotele Tenia saginata este fals: A. Au raportul lungime/l ime:5:1 B. Nu prezint orificiu de eliminare a oulor C. Uterul este median, cu peste 16 ramificaii uterine care se divid dendritic i se termin n fund de sac D. Fiecare proglot conine aproximativ 100.000 ou E. Proglotul este musculos, mobil, poate fora sfincterul anal i se poate elimina i ntre defecaii 21. Referitor la oul Tenia saginata este fals: A. Are aproximativ 40 microni B. Prezint coroan radiar periferic i un embrion hexacant C. Oul este asemntor cu oul de Tenia solium D. Nu se poate deosebi de oul Tenia solium la examenul microscopic E. Oul nu este infecios pentru bovine acestea nefiind gazde intermediare ale parazitului 22. Referitor la ciclul de viaa Tenia saginata este fals : A. Omul se mbolnvete prin consumul de carne de vit cu cisticerci insuficient preparat termic. B. n urma digestiei, se elibereaz cisticercul. C. Cisticercul se ataeaz cu cele 4 ventuze de mucoasa intestinului subire D. Gtul genereaz proglote E. Dupa 7-14 zile parazitul devine adult i poate elimina proglote n scaun sau ntre defecaii,apoi se contract i elimin oule n fluidul vitelin lipicios din proglot. 23. Patogenie i manifestri clinice Tenia saginata: A. Sunt asemntoare cu cele menionate la Tenia solium. B. Exist posibilitatea eliminrii proglotelor izolat ntre scaune C. Toate variantele sunt adevrate D. Uneori pacientul vede proglotele pe lenjeria intim. E. La Tenia solium sunt fragmente mai lungi de strobil n scau n 24. Tratamentul Tenia saginata se face cu: A. Niclosamid B. Praziquantel C. Albendazole D. Toate variantele sunt corecte E. Dimineaa pe stomacul gol

242

25. Referitor la morfologia Diphyllobotrium latum varianta incorect este: A. Este un cestod ce poate ajunge la o lungime de 13-15 metri B. Scolexul are forma de migdal, aproximativ 3 mm, 2 fante laterale numite botridii cu rol de ventuze C. Strobila cuprinde pn la 2000 proglote D. Proglotele sunt mai late dect lungi, uterul median rozetat este lipsit de ramifica ii uterine i comunic cu exteriorul prin tocostom E. Oul este oval 70/45 microni, operculat la o extremitate, la cealalt prezint un pinten numit caren 26. Omul se infecteaz cu Diphyllobotrium latum : A. Prin consum de pete rpitor crud B. Prin consum de pete insuficient preparat termic C. Ficat de pete crud D. Toate variantele sunt corecte E. Icre care nu au fost congelate niciodat care conin larve plerocercoide. 27. Referitor la ciclu de viata al Diphyllobotrium latum este fals: A. Scolexul se fixeaz n intestinul subtire B. Adultul necesit 1-3 luni de evoluie i elimin ou prin materiile fecale ale bolnavului C. Se elimin peste 1 milion ou zilnic D. Pentru a-i continua evoluia oul trebuie s ajung n mediul acvatic i aici poate embriona n cteva zile. E. Larva ndeprteaz operculul oului i caut gazda intermediar reprezentat de un crustaceu 28. Referitor la manifestrile nespecifice digestive (Diphyllobotrium latum) este fals varianta: A. Apar dureri abdominale B. Apare apetit capricios C. Apare grea D. Apare diaree cu mucus E. Nu poate fi asimptomatic 29. Referitor la tratamentul Diphyllobotrium latum este fals: A. Se administrez Niclosamid 2 grame/zi ( 4 comprimate) B. Comprimatele trebuie luate intr-o singur priz pe stomacul gol C. Tabletele se mestec. D. Se administrez Praziquantel 10mg/kgc/ zi n 3 prize E. Dovada reuitei tratamentului: eliminarea parazitului cu tot cu scolex 30. Manifestrile clinice cu localizare hepatic Tenia echinococcus sunt: A. Hepatomegalie B. Angiocolit C. Icter

243

D. Hidatidoz peritoneal prin ruperea chistului cu oc anafilactic E. Toate variantele sunt corecte 31. Alegei afirmaia corect referitoare la cestode: A. Sunt viermi cilindrici B. Sunt viermi plai nesegmentai C. Au aparat digestiv i circulator D. Se hrnesc prin osmoz E. Au sexe separate 32. Cestodele: A. Sunt viermi nesegmentai B. Se hranesc prin osmoz C. Sunt viermi cilindrici D. Nu sunt viermi hermafrodii E. Prezinta un scolex format din mai multe proglote 33. Alegei afirmaia adevrata referitoare la Tenia solium: A. Tenioza este dat de prezena formelor larvare n esuturile umane B. Cisticercoza este dat de prezena parazitului adult n intestinul uman C. Este un vierme plat segmentat D. Are dimensiuni de 5 cm E. Are 3 proglote 34. Alegei afirmaia corect referitoare la proglotele de Tenia solium: A. Conin 10 ou B. Prezint 5-10 ramificaii uterine C. Se elimin activ ntre scaune D. Au musculatura bine dezvoltat E.Nici un rspuns nu este corect 35. Manifestrile clinice ale teniozei sunt urmtoarele cu o excepie: A. Dureri abdominale B. Apetit sczut C. Fenomene neurologice D. Astenie E.Febr 36. Neurocist icercoza se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri clinice cu o excepie: A. Deficit motor B. Tulburri psihice C. Afectarea nervilor oculomotori i optici D. Tulburri olfactive E. Crize epileptice

244

37. Diagnosticul infeciilor cu Tenia solium se pune prin: A. Evidenierea proglotelor strict ntre scaune B. Evidenierea oulor prin metoda Kato-Miura C. Evidenierea ramificaiilor uterine D. Preaprate proaspete din lichidul doudenal E. Preparate cu lugol pentru evidenierea chisturilor 38. Cisticercoza se diagnosticheaz prin urmtoarele metode cu excepia: A. Tomografie computerizat B. Examen coproparazitologic C. Radiografie simpl D. Echografie E. Diagnostic serologic 39. Alegei afirmaia corect referitoare la Tenia saginata A. Atinge o lungime de 8-10 m B. Atinge o lungime de 3-5 cm C. Este un parazit cilindric D. Sexele sunt separate E. Strobila este alctuit din 5 proglote 40. Alegei afirmaia corect referitoare la proglotele de Tenia saginata A. Prezint un orificiu de eliminare al oulelor B. Uterul prezint peste 16 ramificaii uterine C. Musculatura proglotelor este slab dezvoltat D. Proglotul este imobil E. Cele tinere sunt cele eliminate odata cu materiile fecale 41. Diagnosticul de infecie cu Tenia saginata se pune pe: A. Evidenierea proglotelor eliminate strict odat cu materiile fecale B. Evidenierea proglotului eliminat strict ntre scaune C. Evidenierea celor 20 de ramificaii uterine D. Evidenierea parazitului la nivel cerebral prin CT (computer tomograf) E. Evidenierea parazitului la nivel ocular (prin echografie) 42. Tratamentul infeciei cu Tenia saginata se face cu urmtoarele antiparazitare cu excepia: A. Niclosamid B. Praziquantel C. Albendazol D. Metronidazol E. Miconazol 43. Diphyllobothrium latum este: A. Un cestod B. Un trematod

245

C. Nemathelmint D. Un protozoar E. Un sporozoar 44. Dimensiunile Diphyllobothrium latum sunt cuprinse ntre: A. 1-2 m B. 13-15 m C. 3-5 cm D. 2-3 mm E. 10-20 m 45. Morfologic, Diphyllobothrium latum prezint: A. Scolex cu crlige B. Strobila de 3 proglote C. Uter cu ramificaii uterine D. Uterul ce comunica cu exteriorul prin tocostom E. Un strobil ce ajunge la maximum 2 m 46. Manifestrile clinice ale infeciei cu Diphyllobothrium latum sunt urmtoarele cu o excepie: A. Smptome de anemie megaloblastica B. Dureri abdominale C. ntotdeauna infecia este simptomatic D. Grea E. Tulburri neurologice 47. Diagnosticul infeciei cu Diphyllobothrium latum se pune prin: A. Examen coproparazitologic B. Examen serologic C. Detectare genomica D. RMN cerebral E. CT pulmonar 48. Adultul de Tenia echinococcus este un parazit al: A. Porcului B. Vacii C. Psrilor D. Cainelui E. Toate rspunsurile sunt corecte 49. Algeti rspunsul corect cu privire la morfologia Tenia echinococcus: A. Parazitul atinge 2-3 m B. Este un cestod C. Este un nematod D. Are n jur de 1000 prolote E. Fiecare proglot conine aproximativ 10000 ou

246

50. Oul de Tenia echinococcus are urmtoarele caracteristici cu excepia: A. Este infecios pentru om B. Este infecios pentru cine C. Membrana nu conine striaii radiare D. nuntru se gsete un embrion hexacant E. Este ovoidal 51. Hidatida: A. Este localizat cel mai frecvent in SNC B. Posed o membran proliger impenetrabil C. Nisipul hidatic conine anticorpi D. Este aderent de membrana adventiceal a organului respectiv E. n interiorul veziculelor proligere se gsesc embrionii teniei 52. Hidatidoza se caracterizeaz prin: A. Localizare la nivelul tubului digestiv,cel mai frecvent B. Apariia reaciilor de hipersensibilitate C. Febr D. Frisoane E. Mialgii 53. Diagnosticul hidatiozei se pune prin urmtoarele investigaii cu excepia: A. Tomografie computerizat B. Rezonan magnetic nuclear(RMN) C. Echografie D. Examen coproparazitologic E. Examen serologic 54. Tratamentul hidatidozei se face prin: A. Terapie chirurgical B. Terapie antiparazitar C. Terapie antibiotic pentru chisturile suprainfectate D. Cura PAIR(Puncie-Aspira ie-Introducerea cestocidului-Reaspiraie) E. Toate rspunsurile sunt corecte 55.Alegei rspunsul greit referitor la cestode: A. Sunt viermi plai, segmentai, hermafrodii B. Au aparat digestiv i circulator C. Au un aparat excretor i sistem nervos rudimentar D. Se hrnesc prin osmoz cu substane din intestinul subire al gazdei definitive, prin cuticul E. Sunt peste 5000 specii cunoscute 56.Alegei rspunsul greit referitor la Tenia solium: A. Adultul este un vierme plat nesegmentat

247

B. Scolexul are aproximativ 1 mm cu 4 ventuze i 50 crlige dispuse pe dou rnduri C. Strobila este alcatuit din aproximativ 900 proglote de forme i dimensiuni diferite n funcie de vrst D. Proglotele btrne ajung la 6-12 mm E. Proglotele au raportul lungime/ lime 3:1 57.Alegei rspunsul greit referitor la Tenia solium: A. Uterul fiecrui proglot are un orificiu de comunicare cu exteriorul B. Proglotul conine 50.000 de ou C. Proglotele au 5-10 ramificaii uterine i ramificaii secundare de tip dendritic D. Oul prezint o membran striat i embrionul hexacant infecios din momentul eliminrii E. Larva se numete cisticerc, are aspect de vezicul translucid, poate ajunge la 2 cent imetri i conine un lichid limpede 58.Alegei rspunsul fals referitor la tenioza produs de Tenia solium: A. Omul se mbolnvete prin consumul de carne de vit insuficient preparat termic, care conine cisticerci B. n tubul digestiv uman, n urma digestiei, larva este eliberat C. n 60-70 zile viermele devine adult D. Ultimele proglote pline cu ou pot ajunge n mediul extern E. Pe sol oule pot fi consumate de ctre porc 59 Alegei modalitile de producere de cisticercoze la om: A. Heteroinfectare: consum de fructe, legume nesplate contaminate cu ou de tenie B. Autoinfectare exogen C. Autoinfectare endogen D. Cisticercii se localizeaz n esuturi E. Omul este gazd definitiv a Teniei solium n cisticercoz 60.Alegei rspunsul fals referitor la diagnosticul de laborator n tenioza produs de Tenia solium: A. Proglotele se elimin dup o sptmn de la infecie B. Poate apare leucocitoz nsoit de eozinofilie moderat, pn la 13% C. Toate testele serologice au valoare practic sczut D. Se pot evidenia proglotele eliminate de bolnav n cursul defecaiei E. Diagnosticul de specie se face prin examinarea proglotelor sau a scolexului eliminat n cursul tratamentului 61.Alegei rspunsul fals referitor la diagnosticul de laborator n tenioza produs de Tenia solium: A. Scolexul de Tenia solium se deosebete de celelalte tenii prin forma sa globuloas i prezena crligelor B. Diferenierea Tenia solium de Tenia saginata se face dup ramificaiile uterului, Tenia saginata are aproximativ 20 ramificaii uterine i se divid dicotomic n timp ce la Tenia solium uterul are mai puin de 10 ramificaii care se divid dendritic

248

C. Oule de Tenia solium se deosebesc uor de cele ale Tenia saginata D. Evidenierea oulor se face prin examenul coproparazitologic E. Dup tratament uneori se elimin tenia ntreag 62.Pentru diagnosticul cisticercozei putem utiliza: A. Metode imagistice B. Metode imunologice prin detecia antigenelor parazitare n ser C. Anticorpii pot fi evideniai prin metodele ELISA, RIF, RFC, hemaglutinarea indirect i imunoelectroforez D. Examenul bioptic al cisticercilor pune diagnosticul definitiv E. Se evideniaz scolexul, crligele, fragmente din membrana vezicular 63.Alegei rspunsul greit referitor la Tenia saginata: A. Parazitul adult prezint scolexul piriform cu un diametru de 1-2mm, cu 4 ventuze B. Posed rostru i 2 rnduri de crlige C. Gtul va da natere segmentelor strobilei D. Strobila este alctuit din proglote ajungnd n total la 8 -10 metri lungime E. Proglotele btrne au o lungime de 16-20 mm i o lime de 5-7 mm 64.Alegei rspunsul gresit referitor la Tenia saginata: A. Proglotul conine n jur de 100.000 ou B. Proglotele sunt eliminate constant, ritmic C. Oul este galben-brun, 30-40 D. Oul are o coroan radiar periferic i un embrion hexacant E. Larva se numete cisticerc i are aproximativ 1 centimetru 65.Alegei rspunsul fals referitor la tenioza produs de Tenia saginata: A. Infecia apare prin consum de carne de porc cu cisticerci insuficient preparat termic B. n urma digestiei, se elibereaz cisticercul C. Se ataeaz cu cele 4 ventuze de mucoasa intestinului subire D. Dup 60-70 zile parazitul devine adult i poate elimina proglote E. Proglotele ajunse n iarb, contamineaz iarba cu ou infecioase, iar cornutele inger odat cu iarba 66.Alegei afirmaia incorect referitoare la Tenia echinococcus: A. Este un parazit al cinelui care poate da boala numit hidatidoz sau chistul hidatic, o boal grav a omului B. Adultul este un cestod mic, 4-6 mm, prezint un scolex, cu 4 ventuze i o coroan dubl de crlige C. Are un scolex cu dou botridii i o strobil alcatuit din 4 proglote D. Primul proglot, cel de lng gt are organe sexuale imature, al doilea proglot este matur cu organe sexuale dezvoltate E. Al treilea proglot este plin cu ou embrionate, n jur de 500-800 67.Alegei afirmaia incorect referitoare la Tenia echinococcus: A. Oule embrionate sunt infecioase pentru om i pentru animale

249

B. Oul este ovoid, are 35-40 o membran cu striaii radiare i cu un embrion hexacant n interior C. Forma larvar se numete hidatid sau chist hidatic, se dezvolt n gazda intermediarnormal i accidental n organismul uman D. Ritmul de cretere este de 10-15 cm pe an E. Formarea protoscolecilor dureaz aproximativ 1 an 68.Alegei afirmaia fals referitoare la Tenia echinococcus: A. Omul se infecteaz pe cale digestiv prin ingestia de ou de Echinococcus granulosus din materiile fecale ale cinelui B. Contaminarea poate fi direct prin contact cu cinele cu preluarea de ou de pe blana animalului C. Omul se poate mbolnavi prin cosumul de carne de oaie neprelucrat termic corespunztor, ce conine chistul hidatic D. Hidatidoza poate fi primar atunci cnd omul nghite oule parazitului, iar embrionul trece n snge i ajunge n viscere dnd natere larvei E. Hidatidoza poate fi secundar i apare n urma ruperii hidatidei primare i a diseminrii protoscolecilor n organism 69.Alegei afirmaia fals referitoare la Tenia echinococcus: A. Diagnosticul poate fi imagistic i imunologic B. Diagnosticul imunologic are la baz tehnici cum ar fi reacia de imunofluorescen i metoda imunoenzimatic C. Serologia negativ infirm boala hidatic D. Fisurarea sau ruperea chistului e urmat de creterea titrului de anticorpi sau seroconversie E. Este necesar monitorizarea n dinamic a pacienilor postoperator

Complement multiplu 1. Cestodele sunt: A. Viermi plai, nesegmentai B. Viermi hermafrodi i C. Sistem nervos excretor rudimentar D. Au aparat digestiv i circulator E. Se hrnesc prin osmoz cu substane din intestinul subire al gazdei definitive, prin cuticul 2. Adultul Tenia solium prezint: A. Scolex cu structuri specializate de fixare la nivelul gazdei definitive de exemplu ventuze, crlige B. Gtul poriunea de lnga cap care d natere segmentelor corpului.

250

C. Strobila alctuit din totalitatea proglotelor . D. Strobila cu structuri specializate de fixare la nivelul gazdei definitive, ventuze, crlige E. Scolexul alctuit din totalitatea proglotelor 3. Proglotele Tenia solium prezint: A. Aspect diferit n funcie de vrst. B. n apropierea gtului sunt cele btrne, cu structura intern nedifereniat C. Proglotele adulte mari cu aparat reproductor bine difereniat D. Proglotele btrne au uterul plin de ou,se desprind i se elimin cu materiile fecale la exterior E. Fecundarea are loc n cadrul aceluiai proglot 4. Referitor la epidemiologia Tenia solium putem spune c : A. Este frecvent n Africa, Asia de Sud-Est,dar nu i n Europa de Est i America latin B. Nu apare n rile arabe unde nu se consum porc. C. n Romnia nu exist sistem special de supraveghere care s ofere date relevante. D. Prevalena este n relaie cu deficitul igienico -sanitar, obiceiuri culinare, modul de cretere a porcilor E. Apare mai frecvent n Moldova central i sudic i n Banat. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. Referitor la morfologia adultului Tenia solium sunt corecte enunurile: Este un vierme plat Este un vierme segmentat Are dimensiuni pana la 5 metri Este alb Are aproximativ 2000 de proglote Referitor la proglotele gravide Tenia solium selectai variantele corecte: Au raportul lungime/lime de 1:3 Uterul fiecrui proglot e situat median, are orificiu de comunicare cu exteriorul Conine 50.000 ou 5-10 ramificaii uterine. Exist ramificaii secundare de tip dendritic.

7. Oul Tenia solium: A. Are membrana striat B. Embrionul este hexacant C. n momentul eliminrii este embrionat,deci infecios, numai pentru porc nu i pentru om D. Toate variantele de mai sus sunt corecte E. Embrionul are lungimea de 35-45 microni 8. Referitor la larva Tenia solium sunt corecte: A. Se numete cisticerc

251

B. C. D. E.

Are aspect de vezicul translucid. Poate ajunge pn la 10 cm Toate variantele de mai sus sunt adevrate Nu conine un lichid limpede

9. Ciclul de viata Tenia solium este: A. Boala evolueaz prin consum de carne de porc cu cisticerci insuficient preparat termic. B. n tubul digestiv uman, n urma digestiei larva este eliberat C. Strobila se fixeaz de mucoasa intestinului sub ire cu ajutorul crligelor i ventuzelor D. n 6-12 zile viermele devine adult E. Ultimele proglote pline cu ou pot ajunge n mediul extern prin defecaie 10. Ciclul de via al Tenia solium cuptinde urmtoarele etape: A. Pe sol pot fi consumate de ctre porc care este gazd definitiv B. n intestinul porcului iese embrionul hexacant C. Toate afirma iile de mai sus sunt corecte D. Embrionul hexacant trece n snge, se fixeaz n musculatura striat a porcului E. n ultima faz embrionul se transform n larv, care poate fi consumat relundu -se ciclul infeciei. 11. Manifestrile clinice ale teniozei Tenia solium sunt: A. Nu poate fi asimptomatic B. Senzaie de plenitudine postprandial precoce C. Dureri abdominale / discomfort abdominal D. Apetit sczut/crescut E. Tulburri dispeptice 12. Manifestrile clinice ale teniozei Tenia solium cuprind: A. Alternan diaree/ constipaie B. Astenie, insomnie C. Nu apar tulburri de memorie i comportament,ci doar agita ie D. Deficit staturo-ponderal E. Alergodermii 13. Referitor la cisticercoza Tenia solium afirma iile corecte sunt: A. Omul poate deveni i el gazd intermediar prin ingestia de ou. B. Poate aprea heteroinfectare, ou din mediul extern infectat e cu fecale umane C. Toate variante de mai sus sunt corecte D. Poate aprea autoinfectare exogen:de la parazitul propriu, micari antiperistaltice E. Poate aprea autoinfectare endogen:circuit anus- degete- gur 14. Neurocisticercoza Tenia solium se manifest prin: A. Compresie mecanic, inflamaie, hidrocefalie B. Crize epileptice

252

C. Sindrom meningeal D. Tulburri psihice: confuzie, depresie, degradare intelectual E. Afectarea nervilor acustici 15. Diagnosticul teniozei Tenia solium cuprinde: A. n primele 2 luni se elimin proglotele B. Apare leucocitoz, eozinofilie moderat C. Se evideniaz proglotele eliminate de bolnav n cursul defecaiei D. Dup tratament uneori se elimin tenia ntreag E. Diagnostic se face i dup aspectul uterului , numrul ramificaiilor:<10 ramificaii dendritice Tenia saginata, 20 ramificaii, dicotomice Tenia solium 16. Tratamentul n Tenia solium const n: A. Niclosamida 2 g doz unic B. Praziquantel C. Dimineaa pe stomacul gol D. Comprimatele se mestec E. Se administreaz antiemetice i purgativ 17. Afirma iile incorecte referitoare la Tenia saginata sunt: A. Boala se numete tenioz B. Se mai numete tenioza crnii de vit C. Se mai numete tenioza crnii de porc D. Apare n majoritatea rilor unde cresc cornute mari, cu o prevalen de 80% populaia uman i 10% populaia de ierbivore n unele ri din Africa de Est. E. n Europa de Est prevalena este de 5% 18. Morfologia parazitului adult Tenia saginata cuprinde: A. Strobila alcatuit din 1000 proglote ajungnd pn la 5 metri B. Scolex cu 4 ventuze, fr crlige C. Scolex cu dimensiuni de aproximativ 2 mm D. Scolexul nu posed rostru E. Gtul ce va da natere segmentelor strobilei 19. Proglotele Tenia saginata se caracterizeaz prin: A. Au raportul lungime/lime de 5:1 B. Prezint orificu de eliminare a oulor C. Au uterul median, cu peste 16 ramificaii uterine care se divid dendritic i se termin n fund de sac D. Fiecare proglot conine aproximativ 100.000 ou E. Proglotul este musculos, mobil, poate fora sfincterul anal i se poate elimina i ntre defecaii 20. Oul Tenia saginata prezint urmtoarele caracteristici: A. Are aproximativ 40 microni B. Are coroana radiar periferic i un embrion hexacant

253

C. Este asemntor cu oul de Tenia solium D. Se poate deosebi de oul Tenia solium la examenul microscopic E. Oul nu este infecios pentru bovine acestea nefiind gazde intermediare ale parazitului 21. Ciclul de viaa al Tenia saginata cuprinde: A. Omul se mbolnvete prin consumul de carne de vit cu cisticerci, insuficient preparat termic B. n urma digestiei, se elibereaz cisticercul. C. Cisticercul se ataeaz cu cele 4 ventuze de mucoasa intestinului gros D. Gtul genereaz proglote E. Dup 7-14 zile parazitul devine adult i poate elimina proglote n scaun sau ntre defecaii, apoi se contract i elimin oule n fluidul vitelin lipicios din proglot 22. Referitor la patogenia i manifestrile clinice ale Tenia saginata sunt corecte enunurile: A. Manifestrile sunt asemntoare cu cele de la Tenia solium. B. Exist posibilitatea eliminrii proglotelor izolat, ntre scaune C. Toate variantele de mai sus sunt adevrate D. Uneori pacientul vede proglotele pe lenjeria intim. E. La Tenia saginata apar fragmente mai lungi de strobil n scaun 23. Afirmaiile de mai jos referitoare la d iagnosticul Tenia saginata sunt greite cu excepia: A. Este necesar examenul macroscopic i microscopic al proglotului i al scolexului B. Diferenierea const n numrul de ramificaii uterine: Tenia saginata are aproximativ 10 ramificaii uterine care se divid dicotomic, iar Tenia solium are aproximativ 20 ramificaii uterine care se divid dendritic. C. Toate variantele de mai sus sunt corecte D. Oule nu difer de cele ale Tenia solium E. Oule nu se gsesc n scaun n mod normal,ci numai dac se sparg proglotele 24. Tratamentul Tenia saginata se face cu: A. Niclosamid B. Praziquantel C. Albendazole D. Toate variantele de mai sus sunt corecte E. Nu este identic la Tenia solium. 25. Selectai variantele corecte referitoare la morfologia Diphyllobotrium latum: A. Cestodul poate ajunge la o lungime de 13-15 metri B. Scolexul are forma de migdal, aproximativ 3 mm, 2 fante laterale numite botridii cu rol de ventuze C. Strobila are pn la 2000 proglote D. Proglotele sunt mai late decat lungi, uterul este median,rozetat,lipsit de ramifica ii uterine, comunic cu exteriorul prin tocostom

254

E. Oul este oval, are 70/45 microni, operculat la o extremitate, la cealalt prezint un pinten numit carena 26. Omul se infecteaz cu Diphyllobotrium latum : A. Prin consum de pete rpitor crud B. Prin consum de pete insuficient preparat termic C. Prin consum de ficat de pete suficient preparat termic D. Toate variantele de mai sus sunt corecte E. Prin consum de icre care nu au fost congelate niciodat i care conin larve plerocercoide 27. Ciclul de via la Diphyllobotrium latum cuprinde: A. Scolexul se fixeaz n intestinul sub ire B. Adultul necesit 1-3 sptmni de evoluie i oule sunt eliminate prin materiile fecale ale bolnavului C. Se elimin peste 1 milion ou zilnic D. Pentru a-i continua evoluia oul trebuie s ajung n mediul acvatic i aici poate embriona n cteva luni. E. Larva caut gazda intermediar reprezentat de un crustaceu 28. Manifestrile nespecifice digestive la Diphyllobotrium latum cuprind: A. Dureri abdominale B. Apetit capricios C. Grea D. Diaree cu mucus E. Nu poate fi asimptomatic 29. Tratamentul Diphyllobotrium latum cuprinde: A. Niclosamid 2grame/zi ( 8 comprimate) B. Comprimatele trebuie luate ntr-o singur priz pe stomacul gol C. Tabletele se mestec D. Praziquantel 10mg/kgc/ zi n 3 prize E. Dovada reuitei tratamentului const n eliminarea parazitului cu tot cu scolex 30. Referitor la morfologia Tenia echinococcus urmtoarele afirma ii sunt corecte: A. Este un cestod mic, de 4-6 mm B. Prezint scolex, cu 8 ventuze i o coroan dubl de crlige alcatuit din 28-40 crlige dispuse pe dou rnduri C. Prezint gt subire D. Toate afirma iile de mai sus sunt corecte E. Prezint strobila cu1000 proglote 31. Referitor la strobila Tenia echinococcus selectai afirma iile corecte: A. Are 3 proglote B. Primul proglot este matur i are organele sexuale dezvoltate C. Al doilea proglot situat lnga gt prezint organe sexuale imature

255

D. Al treilea proglot este plin cu ou embrionate, 500-800 E. Oule embrionate sunt infecioase pentru om i pentru animale 32. Referitor la larva Tenia echinococcus sunt corecte afirma iile: A. Se numete hidatid sau chist hidatic. B. Se dezvolt n gazda intermediar normal: ovine, bovine, porcine i accidental n organismul uman C. Are ritm de cretere de 1-5 cm pe an. D. Toate afirma iile de mai sus sunt corecte E. Formarea protoscolecilor dureaz aproximativ o lun. 33. Referitor la membrana proliger a Tenia echinococcus sunt corecte urmtoarele afirmaii: A. Cptuete spre interior cuticula B. Are 10-25 microni C. Este partea fertil a larvei D. D natere veziculelor proligere, protoscolecilor i a lichidului hidatic spre exterior i a cuticulei spre interior E. Se hrnete prin difuziune 34. Urmtoarele afirma ii referitoare la veziculele proligere Tenia echinococcus sunt false cu excep ia: A. Rezult din nmugurirea membranei proligere n interiorul hidatidei B. Au aspect de boabe de strugure C. Sunt legate de membrana proliger printr-un pedicul D. Pediculul se rupe la un moment i elibereaz veziculele fiice n interiorul chistului E. Au aspect de albu de ou coagulat 35. Protoscolecii Tenia echinococcus se caracterizeaz prin: A. Sunt capetele viitoarelor tenii B. Se afl n veziculele prologere C. Au aspect ovoid, dimensiuni de 10 microni D. Au 4 ventuze i 1 coroan de crlige E. Se gsesc cte 3-8 protoscoleci n fiecare vezicul fiic 36. Omul se infecteaz cu Tenia echinococcus : A. Pe cale digestiv prin ingestia de ou de Echinococcus granulosus din materiile fecale ale cinelui care este gazda intermediar B. Prin contaminare direct prin contact cu blana cinelui C. Prin alimente contaminate prin praf D. Prin minile murdare E. Numai variantele A i C sunt corecte 37. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de via Tenia echinococcus sunt false cu excepia: A. Cinele este gazd definitiv

256

B. Gazde intermediare sunt ierbivorele(oile) C. n ciclul domestic cinele se infecteaz prin consumul de viscere crude D. n intestinul cinelui larva se transform n adult care elimin ou i contamineaz astfel punea E. Omul devine gazd definitiv accidental i n acest caz ciclul parazitului se oprete 38. Referitor la manifestrile clinice ale Tenia echinococcus alegei afirma iile incorecte: A. Boala se numeste hidatidoz B. Este primar cnd omul nghite oule parazitului,iar embrionul trece n snge i ajunge n viscere dnd natere larvei C. Cele mai frecvente sunt la nivel hepatic 20-30% D. Cele de la nivel pulmonar sunt n procent de 70% E. Ulterior prin trecerea prin cele dou filtre pot ajunge n orice alt viscer 39. Referitor la manifestrile clinice Tenia echinococcus selectai afirma iile incorecte: A. n forma primar din cauza toxinelor parazitare pot aprea reacii de hipersensibilitate n special la nivel cutanat, cu eozinofilie moderat. B. Apare astenia general C. Uneori pacienii sunt asimptomatici att timp ct chisturile sunt de dimensiuni mari,nu comprim organele nvecinate i sunt integre,elibereaz antigene n circulaie, peretele cuticular fiind permeabil D. Sunt variabile n funcie de localizare E. Cazurile asimptomatice nu sunt descoperite imagistic echografic 40. Manifestrile clinice cu localizare hepatic ale Tenia echinococcus sunt: A. Hepatomegalie B. Angiocolit C. Icter D. Hidatidoz peritoneal prin ruperea chistului cu oc anafilactic E. Numai variantele A,B i C 41. Manifestrile clinice cu localizare pulmonar Tenia echinococcus sunt: A. Tuse neiritativ B. Hemoptizii C. Suprainfectarea chistului cu apariia de abces D. Vomic hidatic E. Chist hidatic pulmonar voluminos n apropierea pleurei care nu se poate rupe n urma unui efort de tuse 42. Manifestrile clinice cu localizare cerebral Tenia echinococcus sunt: A. Crize epileptice B. Hipertensiune intracranian C. Cefalee D. Toate variantele de mai sus E. Hipotensiune intracranian

257

43. Referitor la diagnosticul serologic Tenia echinococcus sunt corecte afirma iile: A. Are la baza tehnici precum RIF, RFC, ELISA B. Exist 10-20 % serologie pozitiv n prezena infeciei (chistul pulmonar, cerebral, ocular, chisturi calcificate, la copii) C. Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte D. Fisurarea sau ruperea chistului e urmat de scaderea titrului de anticorpi E. Este necesar monitorizarea n dinamica a pacienilor postoperator 44. Referitor la tratamentul Tenia echinococcus sunt incorecte afirmaiile: A. Chisturile suprainfectate cu fistule necesit cura chirugical B. Tratamentul antiparazitar pre i postoperator scade semnificativ riscul recidivei postoperatorii C. Persoanele vrstnice, persoanele cu boli asociate, cei cu intervenii repetate pentru hidatidoz, cu chisturi hidatice multiple, cei cu chisturi mici sau medii necesit tratament medicamentos D. Se administreaz Albendazole 10-15 mg/kg corp/ fracionat n 8 prize X 1 lun E. Curele se repet separate de 6 luni de pauz terapeutic asociind medicamente hepatoprotectoare 45. Referitor la cura PAIR sunt corecte afir ma iile: A. nseamn puncie, aspiraie, injectare, reaspiraie B. Este o alternativ la intervenia chirurgical pentru chisturile hidatice hepatice accesibile puncionrii C. Pacienii tratai medicamentos trebuie supravegheai 2 ani de la oprirea medicaiei D. Pacienii tratai medicamentos trebuie supravegheai dup o intervenie chirurgical E. Variantele A i B sunt false 46. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excep ia: A. Tenia solium alctuit din 1000 de proglote B. Tenia saginata alctuit din 2000 de proglote C. Tenia echinococcus alctuit din 4000 de proglote D. Diphyllobotrium latum alctuit din 3 proglote E. Variantele A i B sunt corecte 47. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excep ia A. Tenia solium este un vierme plat,nesegmentat cu dimensiuni de pn la 10 metri B. Tenia echinococcus este numit i tenia crnii de vit C. Tenia saginata produce boala numita hidatidoz sau chistul hidatic D. Diphyllobotrium latum consum vitamina B12 i acidul folic determinnd anemia megaloblastic E. Tenioza este infecia produs de parazitul adult n intestinul uman i cisticercoza este infecia produs de forma larvar n esuturile umane 48. Referitor la lichidul hidatic sunte corecte afirma iile: A. Este secreia larvei apa de stnca

258

B. C. D. E.

Ph-ul este de 7.4 Toate variantele de mai sus sunt corecte Este nesteril n condiiile n care membranele chistului sunt intacte Este puternic antigenic,n cazul ruperii membranelor chistice apare ocul anafilactic

49. Referitor la morfologia Tenia echinococcus urmtoarele afirma ii sunt incorecte: A. Este un cestod mic, de 4-6 mm B. Prezint scolex, cu 8 ventuze i o coroan dubl de crlige C. Prezint gt subire D. Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte E. Prezint strobila cu 1000 proglote 50. Referitor la proglotele gravide Tenia solium selectai variantele incorecte: A. Au raportul lungime/lime de 1:3 B. Uterul fiecrui proglot e situat median, are orificiu de comunicare cu exteriorul C. Conine 50.000 ou D. Cuprinde 5-10 ramificaii uterine E. Exist ramificaii secundare de tip dendritic 51. Alegei afirmaiile corecte referitoare la cestode : A. Sunt viermi plai B. Sunt viermi cilindrici C. Sunt segmentai D. Sunt nesegmentai E. Sunt hermafrodii 52. Alegei afirmaiile corecte referitoare la morfologia cestodelor: A. Prezena sistemului excretor B. Prezena sistemului nervos C. Prezena sistemului vascular D. Prezena sistemului digestiv E. Sexele sunt separate 53. Alegei afirmaiile corecte referitoare la proglotele cestodelor: A. Sunt tinere n apropierea gtului B. Cele tinere au uterul plin de ou C. Cele btrne se elimin cu materiile fecale D. Cele adulte au aparatul reproductor bine difereniat E. Cele tinere au structura intern bine difereniat 54. Tenia solium produce: A. Cisticercoza reprezentnd forma larvar n esuturile umane B. Tenioza reprezentnd forma adult n esuturile umane C. Cisticercoza reprezentnd forma adult n intestinul omului D. Tenioza reprezentnd forma adult n intestinul omului E. Cisticercoza i tenioza n organismul uman

259

55. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia solium: A. Este un vierme cilindric B. Are dimensiuni de 3 cm C. Are aproximativ 1000 proglote D. Are corpul segmentat E. Are un scolex cu 4 ventuze 56. Proglotele gravide de Tenia solium: A. Conin utere cu aproximativ 50000 de ou B. Prezint utere cu 5-10 ramificaii C. Sunt mai late dect lungi D. Prezint ramificaii uterine secundare de tip dedritic E. Prezint utere care nu au orificii de comunicare cu mediul extern 57. Alegei afirmaiile corecte referitoare la oul de Tenia solium: A. Este neembrionat n momentul eliminrii B. Este infecios pentru om C. Este infecios pentru porc D. Este embrionat n momentul eliminrii E. Nu este infecios pentru om sau porc 58. Referitor la ciclul de via al Tenia solium putem afirma urmtoarele: A. Omul se infecteaz odat cu ingestia crnii de porc cu cisticerci B. Viermele devine adult ntr-un an C. Porcul se infecteaz prin ingestia proglotelor cu ou de pe sol D. n tubul digestiv al omului cisticercul traverseaz peretele intestinal E. Proglotele cu ou ajung pe sol odat cu materiile fecale 59. Tenioza se manifest prin: A. Dureri musculare B. Alergodermii C. Uneori este asimptomatica D. Apetit crescut E. Febr 60. Cisticercoza se manifest prin: A. Hidrocefalie dac se gsete la nivelul LCR B. Afectarea nervilor oculomotori C. Afectarea nerului olfactiv D. Tulburri psihice E. Tumorete nedureroase la nivelul muchilor 61. Diagnosticul de tenioz se pune pe: A. Evidenierea proglotelor n scaune numai n primele dou luni de la infecie B. Evidenierea n scaun a parazitului adult(dup tratament)

260

C. Evidenierea ramificaiilor uterine D. Evidenierea proglotelor strict ntre scaune E. Evidenierea oulelor prin metoda Kato -Miura 62. Diagnosticul cisticercozei se stabilete prin: A. Computer tomograf (CT) B. Rezonan magnetic nuclear (RMN) C. Echografie D. Examen coproparazitologic direct E. Examen coproparazitologic dup metode de concentrare 63. Tratamentul infeciilor cu Tenia solium se face cu: A. Niclosamid 2 g doza unic B. Praziquantel C. Nu se instituie dac scolexul este eliminat D. Antiemetice i purgativ E. Cloramfenicol 64. Ca i morfologie Tenia saginata se caracterizeaz prin: A. Prezena unui scolex cu crlige B. Strobila este alctuit din aproximativ 2000 de proglote C. Strobila ajunge pn al 10 m D. Strobila msoar 4 cm E. Scolexul prezint 4 ventuze 65. Alegei afirmaiile corecte referitoare la proglotele de Tenia saginata: A. Au aproximativ 3 m B. Prezint un orificiu de eliminare a oulelor C. Au un uter este aezat median D. Au un uter cu 16 ramificaii E. Fiecare proglot conine aproximativ 100 ou 66. Alegei afirmaia corect referitoare la oul de Tenia saginata A. Conine un singur embriont hexacant B. Nu se poate deosebi de oul Teniei Solium C. Nu este infetios pentru om D. Nu este infecios pentru bovine E. Se gsete n proglotele din tenia adult de la nivelul intestinului uman 67. Referitor la ciclul de via al Teniei saginata se pot afirma urmtoarele: A. Omul se mbolnvete prin ingestia crnii infestat cu cisticerci B. Cisticercul traverseaz peretele intestinal C. Cisticercul dup ce traverseaz peretele intestinal se localizeaz la nivelul ficatului D. Cisticercul se ataeaz de mucoasa intestinal E. Adultul se gsete la nivelul intestinului uman

261

68. Alegei afirmaiile corecte referitoare la manifestrile clinice n infecia cu Tenia saginata: A. Este ntotdeauna simptomatic B. Febr C. Frisoane D. Tulburri de tranzit E. Dureri abdominale 69. Diagnosticul infeciilor cu Tenia saginata se pune pe: A. Examenul microscopic al proglotului B. Evidenierea proglotelor numai n materiile fecale C. Evidenierea proglotelor n materiile fecale i ntre scaune D. Diagnosticul diferenial cu Tenia solium se face prin numrarea ramificaiilor uterine E. Evidenierea oulelor n scaun doar dac proglotele se sparg 70. Tratamentul infeciilor cu Tenia saginata se face cu: A. Niclosamid B. Praziquantel C. Albedazol D. Cloramfenicol E. Nistatin 71. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Diphyllobothrium latum: A. Este un cestod de talie mare B. Ajunge la dimensiuni de 15 m C. Este un nematod D. Sexele sunt separate E. Corpul este segmentat 72. Alegei afirmaiile corecte referitoare la strobila parazitului Diphyllobothrium latum: A. Are aproximativ 4000 de proglote B. Atinge n jur de 13-15 m C. Prezint utere cu 20 ramificaii uterine D. Prezint uter ce nu comunic cu exteriorul E. Prezint utere ce conin ou operculate 73. Referitor la ciclul de via al parazitului Diphyllobothrium latum putem afirma c: A. Omul se infecteaz prin consumul de carne de pete B. Omul se infecteaz prin ingestia accidental a oulor ce contamineaz alimentele C. Parazitul strbate peretele intestinal i se localizeaz la nivel hepatic,pulmonar i cerebral D. n 1-3 luni parazitul elimina oule odat cu materiile fecale E. Parazitul adult se localizeaz la nivelul intestinului uman 74. Diagnosticul infeciilor cu Diphyllobothrium latum se pune pe:

262

A. B. C. D. E.

Examen serologic Examen copropzrazitologic Hemoleucograma care arata anemie macrocitara (diagnostic de orientare) Evidenierea proglotelor (cazuri rare) Echografie

75. Tratamentul infeciilor cu Diphyllobothrium latum se face cu: A. Niclosamid B. Praziquantel C. Metronidazol (tratament de elecie) D. Miconazol E. Cloramfenicol 76. Tenia echinococcus adult paraziteaz: A. Porcul B. Ierbivorele C. Carnivorele D. Psrile E. Cinele 77. Morfologic Tenia echinococcus se caracterizeaz prin: A. Este un parazit de talie mic B. Este un nematod C. Corpul prezint 3 proglote D. Oule sunt neinfecioase pentru om E. Oule sunt neinfecioase pentru cine 78. Alegei afirmaiile corecte referitoare la larv de Tenia echinococcus: A. Se mai numete i hidatida sau chist hidatic B. Se dezvolt n gazda intermediar C. Ritmul de cretere este 2 m pe an D. Se localizeaz cel mai frecvent n ficat E. Se localizeaz cel mai frecvent n intestin 79. Cuticula chistului hidatic se caracterizeaz prin: A. Este multilamelar B. Este elastic C. Nu permite creterea larvei D. Se hrnete prin difuziune E. Este peretele intern al chistului hidatic 80. Proligera chsitului hidatic se caracterizeaz prin: A. Este membrana germinativ B. Este membrana extern C. D natere protoscolocsilor D. D natere lichidului hidatic

263

E. Este membrana intern 81. Veziculele proligere ale chistului hidatic se caracter izeaz prin: A. Rezult din nmugurirea numai la exterior a proligerei B. Elibereaz celulele fiice spre interiorul chistului C. Conin protoscoleci D. Au aspect de boabe de strugure E. Se leag de proligera printr-un pedicul 82. Alegei afirmaiile corecte referitoare la lichidul hidatic: A. Este steril dac membranele sunt intacte B. Este puternic antigenic C. n cazul ruperii membranelor poate produce oc anafilactic D. Nu este un bun mediu de cultur al bacteriilor E. Se mai numete i apa de stanc 83. Ciclul de via al Tenia echinococcus cuprinde urmtoarele etape: A. Gazda definitiv este omul B. Gazda intermediar este cinele C. Omul constituie o gazd intermediar ocazional D. n intestinul cinelui larv se transform n adult E. Cinele se infecteaz prin ingestia organelor crude 84. Manifestrile clinice ale hidatidozei cuprind: A. Hidatidoza primar se poate localiza la nivelul ficatului B. Hidatidoza primar se poate localiza la nivelul pulmonului C. Apar reacii de hipersensibilitate n special la nivel cutanat D. Pacienii sunt ntotdeauna simptomatici E. Poate produce icter dac se gsete la nivel intestinal 85. Alegei afirmaiile corecte referitoare la hidatidoza hepatic: A. Se manifest prin icter B. Se manifest prin angiocolit C. Se manifest prin hepatomegalie D. Poate evolua cu oc anafilactic dac se rupe chistul E. Se manifest prin tulburri de tranzit 86. Alegei afirmaiile corecte referitoare la hidatidoza pulmonar : A. Se manifest prin febra nalta dac membranele chistului nu sunt rupte B. Se manifest prin tuse iritativ C. Se manifest prin hemoptizii D. Se manifest prin vomica hidatic E. Nu produce pleurezie hidatic 87. Hidatidoza cerebral se manifest prin:

264

A. B. C. D. E.

Cefalee Crize epileptice Hepatosplenomegalie Tuse iritativ Hipertensiune intracranian

88. Diagnostul infeciilor cu Tenia echinococcus se pune pe: A. Echo abdominal B. Computer tomograf C. RMN D. Examen coproparazitologic E. Evidenierea anticorpilor prin metoda ELISA 89. Tratamentul chistului hidatic se face prin: A. Terapie antiparazitar B. Terapie chirurgical C. PAIR D. Administrarea de antbiotice n toate cazurile de chist hidatic E. Tratament exclusiv chirurgical 90.Alegei afirmaiile corecte referitoare la cestode: A. Sunt viermi plai, nesegmentai B. Au un sistem nervos i excretor rudimentar C. Au aparat digestiv i circulator D. Se hrnesc prin osmoz cu substane din intestinul subire al gaz dei definitive, prin cuticul E. Sunt peste 5000 specii cunoscute 91.Cestodele prezint: A. Scolexul cu structuri specializate de fixare la nivelul gazdei definitive B. Gtul este poriunea de lnga cap care d natere segmentelor corpului C. Corpul este alctuit din totalitatea proglotelor D. Scolexul d natere segmentelor corpului E. Gtul este alctuit din totalitatea proglotelor 92.Alegei rspunsurile corecte referitoare la Tenia solium: A. Adultul este un vierme plat nesegmentat B. Scolexul are aproximativ 1 mm cu 4 ventuze i 50 crlige dispuse pe dou rnduri C. Strobila este alctuit din aproximativ 900 proglote de forme i dimensiuni diferite n funcie de vrst D. Proglotele btrne ajung la 6-12 mm E. Uterul fiecrui proglot are un orificiu de comunicare cu exteriorul 93.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia solium: A. Proglotele au raportul lungime/ lime la 3:1 B. Uterul fiecrui proglot e situat median i nu are orificiu de comunicare cu exteriorul

265

C. Un proglot conine 50.000 de ou D. Adultul este un vierme plat nesegmentat E. Au 5-10 ramificaii uterine i ramificaii secundare de tip dicotomic 94.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia solium: A. Oul prezint o membran striat i embrionul hexacant infecios din momentul eliminrii B. Larva se numete cisticerc, are aspect de vezicul translucid, poate ajunge la 2 centrimetri C. Oul se numete cisticerc D. Larva prezint o membran striat i embrionul hexacant, infecios din momentul eliminrii E. Tenioza este infecia produs de parazitul adult n intestinul uman 95.Alegei afirmaiile corecte referitoare la tenioza produs de Tenia solium: A. Omul se mbolnvete prin consumul de carne de vit insuficient preparat termic, care conine cisticerci B. n tubul digestiv uman larva este eliberat n urma digestiei C. Parazitul devine adult dup 60-70 zile D. Ultimele proglote pline cu ou pot ajunge n mediul extern prin materiile fecale E. Pe sol acestea pot fi consumate de ctre porc, iar n intestinul acestuia iese embrionul hexacant, trece n snge, se fixeaz n musculatura striat a porcului 96.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia saginata: A. Parazitul adult prezint scolexul piriform cu un diametru de 1-2mm, cu 4 ventuze B. Posed rostru i crlige C. Gtul prezint botridii D. Strobila este alctuit din proglote ajungnd n to tal la 8-10 metri lungime E. Proglotele btrne sunt pline cu ou infecioase 97.Alegei afirmaiile corecte referitoare la diagnosticul de laborator n tenioza produs de Tenia saginata: A. Infecia apare prin consum de carne de porc cu cisticerci insuficient preparat termic B. n urma digestiei se elibereaz cisticercul C. Se ataeaz cu cele 4 ventuze de mucoasa intestinului gros D. Gtul ncepe s genereze proglote E. Dup 60-70 zile parazitul devine adult i poate elimina proglote,apoi se contract i elimin oule n fluidul vitelin lipicios din proglot 98. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia echinococcus: A. Este un parazit al cinelui B. Adultul este un cestod mic ce prezint un scolex, cu 4 ventuze i o coroan dubl de crlige C. Adultul este un cestod de aproximativ 5 metri D. Prezint 3 proglote E. Al treilea proglot este plin cu ou embrionate

266

99. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia echinococcus: A. Oule embrionate sunt infecioase pentru om i pentru animale B. Oul este ovoid, are 35-40 o membran cu striaii radiare i cu un embrion hexacant n interior C. Forma larvar se numete hidatid sau chist hidatic, se dezvolt n gazda intermediarnormal i accidental n organismul uman D. Ritmul de cretere este de 10-15 cm pe an E. Formarea protoscolecilor dureaz 3 ani 100. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Tenia echinococcus: A. Omul se infecteaz pe cale digestiv prin ingestia de ou de Echinococcus granulosus din materiile fecale ale cinelui B. Boala se numete chist hidatic C. Boala se numete echinococoz D. Boala provocat se numete hidatidoz E. Boala provocat se numete cisticercoz

267

Tematica 11 Nematode intestinale : Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis Nematode tisulare : Trichinella spiralis, Toxocara canis . Trematode intestinale: Fasciola hepatica Complement simplu 1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. Despre nematode nu se poate spune c: Au corpul cilindric Prezint cavitate general cu aparat digestiv complet Extremitile sunt ascuite sau rotunjite Se mai numesc i Nemathelmini Se mai numesc i Plathelmini Urmtoarele afirmaii referitoare la nematode sunt adevrate cu excepia: Femela este mai lung dect masculul Au sexe separate Masculul are o coad rsucit Femela are o coad rsucit Se mai numesc i Nemathelmini Nematodele nu se caracterizeaz prin: Au corpul cilindric Sunt clasificate n nematode intestinale i nematode tisulare Nematode intestinale sunt: Ascaris, Enterobius Nematode tisulare sunt: Trichinella, Toxocara, Filariile Nematode intestinale sunt: Ascaris, Giardia Ascaris lumbricoides nu se caracter izeaz prin: Este cel mai mare nematod al omului Femela are 20-25 cm lungime, lime de 6-7 milimetri Masculul are 10-17 cm, lime de 4 mm Prezint capsul bucal cu 3 buze cu margini dinate Prezint aparat digest iv inco mplet

5. Despre oul de Ascaris lumbricoides nu se poate spune c: A. Este nefertil atunci cnd e produs de femele n prezena unui exemplar mascul n intestin B. Oule nefertile sunt ou mari, de circa 90 microni lungime, mai coluroase, cu nveli mamelonat, culoare galben-brun, coninut amorf ce umple complet oul C. Oule fertile sunt ovale, de dimensiuni mai mici de 65-75/ 30-50 microni, culoare galben-brun D. Ambele tipuri de ou sunt eliminate la exterior cu materiile feca le E. Ouale nefertile sunt distruse 6. Oul de Ascaris lumbricoides nu se caracterizeaz prin: A. Oule sunt acoperite de nveliul mamelonat cu rol de membran protectoare auxiliar, sub care se gsete un strat incolor gros B. n profunzimea nveliului mamelonat se afl o membran subire impermeabil ce protejeaz oul aflat n interior

268

C. Oule nefertile rezista n mediul extern i embrioneaz pe sol devenind ou infecioase D. Parazitul este un geohelmint E. Ambele tipuri de ou sunt eliminate la exterior cu materiile fecale 7. Ciclul de via al Ascaris lumbricoides nu se caracterizeaz prin: A. Omul se infecteaza pe cale digestiv consumnd fructe, legume, zarzavaturi sau ap contaminate cu ou de Ascaris lumbricoides neinfecioase B. Dup ingerare n intestinul subire sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva C. Larva peforeaz peretele intestinal i intr n torentul sanguin D. Pe cale portal ajunge la ficat unde n 4 zile crete pn la 400 microni E. Ulterior migreaz prin snge i ajunge la plmn, unde poate staiona 7 -10 zile 8. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de via al Ascaris lumbricoides sunt adevrate cu excepia: A. n plmn larva atinge 1-2 milimetri B. Larva rupe peretele alveolar, ajunge n alveolele pulmonare, ajunge n bronhiole, bronhii, trahee i ascensioneaz la nivelul laringelui C. Larvele pot fi eliminate prin tuse iritativ i ajung n mediul extern unde sunt distruse sau ajung n faringe i sunt nghiite i ajung n intestinul subire D. Se ataeaz de mucoasa intestinului subire, iar n 2-3 luni devin parazii aduli i masculii depun ou E. Ouale nefertile ce ajung n mediu l extern sunt distruse, cele fertile embrioneaz pe sol i devin infecioase 9. Despre patogenia Ascaris lumbricoides nu putem spune c: A. Larvele ce trec prin intestin i ficat nu produc manifestri patologice deosebite nici atunci cnd migreaz sute de larve n acelai timp B. n plmn apare infiltrat inflamator cu PMN i n special eozinofile, cristale Charcot Leyden C. Ca urmare a interaciunii ntre parazit i gazda apar hemoragii i exudat n alveolele pulmonare D. La contactele repetate cu antigenele hipersensibilizante apar reacii de hipersensibilitate din partea gazdei E. Parazitul adult este destul de bine tolerat, excepie cnd infecia e masiv i apare ocluzia intestinal, perforaie intestinal 10. Alegei rspunsul greit referitor la manifestrile Ascaris lumbricoides: A. Cuprinde faza de migrare pulmonar cu tuse iritativ sau/i prurit i erupii urticariene B. Cuprinde faza de localizare intestinal asimptomatic C. Faza de migrare pulmonar se caracterizeaz prin dureri abdominale, grea, vrsturi, diaree D. Apare hipersensibilizare la alergnele parazitului cu bronit astmatiform, conjunctivit alergic, alergodermii E. La RX se poate observa infiltrat inflamator fugace 11. Despre Enterobius vermicularis nu putem spune c:

269

A. B. C. D. E.

Este un nematod mic, de culoare albicioas Femela are pn ntr-un centimetru, extremitile drepte Este o nematod intestinal Este o nematod tisular Aparine genului Enterobius

12. Enterobius vermicularis nu se caracterizeaz prin: A. Mascul are 3-5 mm, coada rasucit B. Femela are pn ntr-un centimetru, extremitile drepte C. Partea median a femelelor este mai subire datorit celor 2 utere pline cu ou D. La extremitatea anterioar prezint buton cefalic cu care se poate ataa de mucoasa cecului E. Produce boala numit enterobioz 13. Despre oul de Enterobius vermicularis nu se poate spune c: A. Este ovoidal, turtit,cu nveli dublu, transparent B. Prin transparen se poate observa embrionul giriniform C. n 1-4 ore embrionul(din ou) trece n forma infecioas D. Omul se infecteaz prin ingestia oulor E. Toate rspunsurile sunt greite 14. Ciclul de via al Enterobius vermicularis nu se caracterizeaz prin: A. Omul se infecteaz prin ingestia oulor de pe alimente le contaminate B. Prin digestia sucurilor enzimatice se elibereaz larva C. Larvele migreaz n jejun unde devin viermi aduli, iar dup acuplare se fixeaz pe mucoasa cecului i rmn ataai de mucoas toat viaa D. Apare migrarea nocturn a femelelor ctre anus unde depun toate oule odata n pliurile anale i mor E. Masculul poate migra i n afara anusului, iar oule sunt depu se perianal 15. Infeciile cu Enterobius vermicularis se caracterizeaz prin urmtoarele, mai puin: A. Prin ataarea de mucoasa intestinal produc dureri abdominale scaune mucoase, diareice B. Prin migrare pot ajunge n apendice: apendicita acut sau cronic C. Prin migrare nu pot produce granuloame n viscere D. Se cronicizeaz prin autoinfectare sau reinfectare E. Se utilizeaz metoda amprentei anale (scotch tape) datorit faptului c oule sunt aderente de mucoasa perianal 16. Despre Trichinella spiralis nu se poate pune c: A. Boala produs se numete trichineloz B. Omul este o victim accidental C. Aparine genului Trichinella i este o nematod intestinal D. Aparine genului Trichinella i este o nematod tisular E. Este un nematod mic 17. Trichinella spiralis nu se caracterizeaz prin: A. Femela este vivipar, eclozarea oului are loc intrauterin

270

B. Larvele sunt mobile, mici, trec n circulaia general i ajung n tot organismul C. Larvele au o formaiune ascuit la captul proximal i ptrund n celula muscular somatic D. Femela are 3-4 mm, iar masculul are 1.5 mm E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 18. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de via al Trichinella spiralis sunt corecte, mai puin: A. Ptrunde n organism prin consum de carne de porc, mistre , cal, insuficient preparat termic ce conine larve nchistate B. Sucurile digestive elibereaz larva din celulele doic C. Ptrund n intestinul subire,n c irca 30 ore se matureaz, apoi se rentorc n lumenul intestinal unde se acupleaz D. Prima generaie de larve, cele consumate prin carne, ptrund n snge i n tot organismul E. Adulii sunt eliminai prin intestin 19. Despre ciclul de via al Trichinella spiralis nu se poate spune c: A. A doua generaie de larve, nu cele consumate prin carne, ptrund n snge i n tot organismul B. Larvele care ajung n musculatura striat se nchisteaz C. Larva patruns n esutul muscular se spiraleaz i nu mai este viabil D. Se formeaz chistul muscular (celula doic), se fibrozeaz i se po ate calcifica n 6-9 luni E. Adulii sunt eliminai prin intestin 20. Infeciile cu Trichinella spiralis nu se caracterizeaz prin: A. La nivelul intestinului produc necroz, infiltrat inflamator B. Larvele localizate n musculatura somatic cresc n lungul fibrei musculare,apoi se rsucesc C. Un numr mai mic de 10 larve n muchi determin forma sever la pacieni D. Larvele din miocard, ficat, creier se distrug i elibereaz alergene, producnd reacii de hipersensibilitate E. Apar reacii alergice fatale n infeciile masive 21. Infeciile cu Trichinella spiralis se caracterizeaz prin urmtoarele cu excepia: A. Incubaie este de cteva zile de la ingestie B. Faza de debut const n 1-2 zile cu grea,vrsturi, diaree C. Faza de stare const n migrarea larvelor n torentul sanguin prin febr, 40C, o stare pseudogripal D. Prezena larvelor n muchi nu determin dureri ale muchilor maseteri, oculari E. nchistarea larvelor n a 3-a sptmn de boal determin scderea febrei, mialgiilor i urticariei 22. Despre genul Toxocara nu se poate spune c: A. Cuprinde nematode intestinale care paraziteaz animalele B. Cuprinde nematode tisulare care paraz iteaz animalele

271

C. Animalele sunt gazde definitive D. Oule pot ajunge accidental n organismul uman E. Cuprind speciile Toxocara canis i Toxocara cati 23. Ciclul de via al speciilor din genul Toxocara nu se caracterizeaz prin: A. Paraziii aduli se gsesc n intestinul animalelor B. Dupa acuplare femela produce ou care sunt eliminate n mediul extern C. n 2-3 sptmni oule embrioneaz D. Ingerate de un mamifer, larvele nu eclozeaz n intestin, trec n snge, trec prin ficat i plmn i se stabilesc n intestin devenind aduli i producnd ou E. Oul este neembrionat i neinfecios n momentul eliminrii 24. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de via al speciilor din genul Toxocara sunt adevrate cu excepia: A. La animalele adulte larvele care migreaz n snge ajung,dar nu rmn viabile n musculatura somatic B. Larvele sunt reactivate n momentul gestaiei i trec prin placent la cei C. Ingerate de un mamifer, larvele nu eclozeaz n intestin, trec n snge, trec prin ficat i plmn i se stabilesc n intestin devenind aduli i producnd ou D. Paraziii aduli se gsesc n intestinul animalelor E. Sunt geohelmini,oule embrioneaz pe sol timp de 10-20 zile 25. Despre infeciile cu specii din genul Toxocara nu se poate spune c: A. Se produc prin ingestie accidental de ou embrionate infecioase de pe sol B. n intestinul uman larva eclozeaz, trece prin peretele intestinal i ajunge n snge ncearcnd s efectueze ciclul perienteric C. Din cauza impasului parazitar, larvele migreaz n snge un timp mai ndelungat ajungnd i n viscere pe care nu le strbat n mod normal D. n timp larvele sunt inactivate n organismul uman i ulterior distruse i resorbite sau calcificate E. Migrarea larvelor n esuturi produce microhemoragii, dar nu produce focare de necroz, infiltrate inflamatorii cu PMN i eozinofile 26. Infeciile cu specii din genul Toxocara nu se caracterizeaz prin: A. Tulburrile neurologice de tipul cefalee, insomnie, encefalit, meningit, crize comiiale sunt produse de larva migrans visecralis B. Manifestrile cutanate de tipul urticarie cu prurit, edeme apar doar n toxocaroza ascuns C. Scderea brutal a acuitii vizuale apare din cauza larvei migrans ocularis D. Larva migrans ocularis produce deobicei infecie la un singur ochi E. Larva migrans ocularis afectez polul posterior al ochiului prin decolare de retin 27. Infeciile cu specii din genul Toxocara nu se caracterizeaz prin: A. Febra, hepatomegalie, splenomegalie, bronita, tulburrile digestive sunt produse doar de larva migrans ocularis B. Larva migrans ocularis afecteaz polul anterior al ochiului prin iridociclita, cataract, cheratit C. Manifestri nespecifice de tipul paloare, cefalee, astenie, grea, scdere ponderal pot fi semne de toxocaroz ascuns

272

D. Manifestrile cutanate de tipul urticarie cu prurit, edeme sunt produse de Larva migrans visceralis E. Tulburri neurologice de tipul cefalee, insomnie, encefalit, meningit, crize comiiale sunt produse de Larva migrans visceralis 28. Alegei rspunsul greit A. Genul Ascaris cuprinde nematode intestinale B. Genul Enterobius cuprinde nematode intestinale C. Genul Toxocara cuprinde nematode tisulare D. Genul Trichinella cuprinde nematode intestinale E. Genul Trichinella cuprinde nematode tisulare 29. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Cel mai mare nematod al omului este Enterobius vermicularis B. Speciile din genul Toxocara au form alungit, cilindric, culoare gris, la nivelul extremitii cefalice prezint 2 aripioare laterale C. Ascaris lumbricoides i speciile din genul Toxocara sunt geohelmini D. Fierberea rufriei este recomandat n cazul infeciei cu Enterobius vermicularis E. La nematode femela este mai lung dect masculul 30. Alegei rspunsul eronat: A. Sindromul Loeffler apare n urma infeciei cu Ascaris lumbricoides B. n formele grave de trichineloz se administreaz Cortizon i antihistamince a-H1, miorelaxante, antialgice C. Oul Toxocara canis este embrionat i infecios n momentul eliminrii D. Ciclul de trecere prin ficat i plmn se numete ciclul perienteric E. Nematodele au corpul acoperit de o cuticul ce conine keratina i sufer fenomenul de nprlire 31. Fasciola hepatica face parte din: A. Plathelmini B. Protozoare C. Nemathelmini D. Sporozoare E. Atrtropode 32. Nemathelminii se caracterizeaz prin: A. Corp plat B. Nu au cavitate general C. Sufer procesul de nprlire necesar creterii D. Sunt hermafrodii E. Masculul este mai lung dect femel 33. Referitor la Fasciola hepatica se pot afirma urmtoarele: A. Este un vierme plat segmentat B. Are sexe separate C. Nu prezint cuticula cu spini D. Se localizeaz la nivelul esutului muscular E. Prezint un orificiu bu co-anal

273

34. Alegei afirmaia corect referitoare la oul de Fasciola hepatica: A. Are coaja groas B. Este neoperculat C. Este infecios la eliminarea din gazda definitiv D. nuntru se gsete celula ou E. Este embrionat n momentul eliminrii din gazda definitiv 35. Clinic infecia cu Fasciola hepatica se manifest prin: A. Prurit cutanat B. Dureri n hipocondrul stng C. Splenomegalie D. Frisoane E. Dureri musculare 36. Diagnosticul Fasciola hepatica se pune prin urmtoarele metode cu excepia: A. n examen coproparzitologic se evideniaz parazitul matur n lichidul duodenal B. Evidenierea anticorpilor anti Fasciola hepatica C. Diagnostic imagistic D. Diagnosticul oulor de pasaj E. Diagnostic de orientare pe baza ingestiei de salat slbatic n antecedente 37. Plathelminii se caracterizeaz prin urmtoarele cu o excepie: A. Corp turtit B. Tub digestiv complet C. Organele se gsesc ntr-un esut conjunctiv numit parenchim D. Se mpart n cestode i trenatode E. Nu au cavitate general 38. Ascaris lumbricoides face parte din clasa : A. Flagelata B. Nematelmini C. Ciliate D. Sporozoare E. Artropode 39. Urmtoarele afirmaii legate de aspectele morfologice ale Ascaris lumbricoides sunt adevrate cu excepia : A. Ascaridul este cel mai mare vierme cilindric care paraziteaz organismul uman B. Parazitul femel msoar 20-25 cm C. Parazitul mascul are extremitatea distal curbat ventral D. Orificiul bucal al parazitului este situat la extremitatea posterioar E. Parazitul femel are ambele extremiti uor efilate i drepte 40. Ascaridul: A. Elimin ou neinfecioase B. Larva care ajunge n duoden se dezvolt n vierme adult C. Este un cestod

274

D. Se poate evidenia prin coprocultur E. Dup acuplare femela migreaz n regiunea anal pentru a depune oule 41. Alegei afirma ia corect referitoare la oul de Ascaris lumbricoides : A. Este ntotdeauna fertil B. Are la exterior un nveli subire dublu C. Oul eliminat la exterior cu materiile fecale este nefertil dac nu sunt masculi aduli n intestin D. Adpostete la interior un embrion giriniform E. Msoar n jur de 50 42. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia : A. Femela de Ascaris lumbricoides elimin zilnic aproximativ 250000 ou neembrionate B. n mediul extern procesul de embrionare necesit condiii speciale temperatur de 37C i umiditate 40% C. Larva traverseaz peretele intestinal i ajunge prin circulaia port n ficat D. Larva ptrunde n venele hepatice i arterele pulmonare ajungnd n parenchimul pulmonar E. Larvele pot fi eliminate prin tuse 43. Reaciile de hipersensibilitate provocate de Ascaris lumbricoides sunt urmtoarele cu excepia : A. Astm bronic B. Edem angioneurotic C. Urticarie D. Hemoragii subunghiale E. Infiltrat pulmonar eozinofilic 44. Tabloul clinic determinat de Ascaris lumbricoides cuprinde urmtoarele simptome cu excepia : A. Tuse seac B. Dureri retrosternale C. Diaree sau constipaie D. Dureri abdominale E. Hemoragii subconjunctivale 45. Diagnosticul de infecie cu Ascaris lumbricoides se bazeaz pe : A. Reacia de fixare a complementului B. RMN C. Serologic prin metoda ELISA D. CT E. Examen macroscopic al materiilor fecale n care se evideniaz paraziii aduli elimina i 46. Tratamentul infeciei cu Ascaris lumbricoides const n : A. Tratament chirurgical B. Mebendazol 200 mg de dou ori pe zi 3 zile consecutive C. Mintezol 25 mg/kgc/zi D. Corticosteroizi

275

E. Bithionol 47. Parazitul femel de Enterobius vermicularis msoar : A. 20-25 cm B. 10-17 cm C. 1 cm D. 5 mm E. 2-3 cm 48. Urmtoarele afirmaii referitoare la morfologia oxiurului sunt adevrate cu excepia : A. Parazitul femel are ambele extremiti efilate B. Parazitul femel poseda un aparat genital dublu C. Parazitul mascul are o lungime de 5 mm D. Parazitul femel are extremitatea distal incurbata ventral E. Parazitul femel msoar 1 cm lungime 49. Alegei afirmaia corect referitoare la oul de oxiur : A. Este sferic B. Msoar 60-70 C. Prezint la un pol un opercul iar la extremitatea opus un pinten D. Are la exterior un nveli subire dublu ce adpostete n interior un embrio n giriniform E. Conine la interior embrionul hexacant 50. Urmtoarele afirmaii referitoare la oxiur sunt adevrate cu excepia : A. Femela de oxiur gravid depune ou n cec B. Paraziii aduli triesc n cec C. Masculul de oxiur triete 2-7 sptmni D. Femela de oxiur triete 40-90 de zile E. Oule de oxiur depuse n pliurile anale sunt embrionate 51. Alegei afirmaia corect referitoare la larvele de oxiur : A. Penetreaz esutul intestinal i ajung n torentul sanguine B. Migreaz ctre plmni C. Devin invazive ntr-un interval de 4 ore de la depunerea oului D. Determin reacii inflamatorii n muchi E. Devin invazive ntr-un interval de 2 zile de la depunerea oului 52. Urmtoarele afirmaii referitoare la oxiur sunt adevrate cu excepia : A. Sursa de infecie n enterobioza este individul parazitat cu Enterobius vermicularis B. Calea de transmitere a enterobiozei este direct C. Un alt mod de transmitere a enterobiozei este autoinfectarea D. Exist posibilitatea transmiterii enterobiozei n colectiviti de copii i n familiile numeroase E. Viermele adult de oxiur se gsete n intestinul subire al cinelui (gazda definitiv)

276

53. Manifestrile clinice ale infeciei cu Enterobius vermicularis sunt urmtoarele cu excepia : A. Prurit anal nocturn B. Vulvo-vaginit pruriginoasa C. Somnolen diurn D. Cherato-conjunctivita E. Insomnie nocturn 54. Diagnosticul de oxiuroz se bazeaz pe : A. Hemoleucograma cu hiperleucocitoza i hipereozinofilie B. Examen radiologic C. Ecografie D. Metoda amprentei anale E. Serologic 55. Tratamentul oxiurozei const n : A. Mebendazol 100 mg/kgc/zi 7 zile consecutive B. Mebendazol 100 mg repetat la interval de 2 sptmni C. Corticoizi D. Analgezice E. Clorochina o capsul de 100 mg/zi 7 zile consecutive 56. Trichinella spiralis face parte din clasa: A. Helmini B. Nematode C. Artropode D. Flagellate E. Ciliate 57. Infecia cu Trichinella spiralis se dezvolt prin consumul de: A. Legume contaminate B. Carne de cal prelucrat termic C. Carne de porc insuficient prelucrat termic D. Carne de pete E. Toate rspunsurile sunt corecte 58. Diagnosticul de certitudine al infeciei cu Trichinella spiralis: A. Este bacteriologic B. Reacia imunoenzimatic ELISA C. Leucocitoz cu eozinofilie D. Clinic E. Evidenierea prin biopsie muscular 59. Urmtoarele afirmaii referitoare la Trichinella spiralis sunt adevrate cu excepia: A. Femela are dimensiuni de 3-4 mm B. Este un nematod mic C. Masculul are aproximativ 1,5 mm D. Femela este o vivipar E. Femela elimin larve vii prin orificiul uterin

277

60. Pe frotiu de snge periferic,n infecia cu Trichinella spiralis, apare: A. Leucopenia B. Reticulocitoza C. Leucocitoza cu eozinofilie D. Limfocitoza E. Monocitoza 61. Tratamentul de elecie n infeciile cu Trichinella spiralis: A. Amoxicilin B. Azitromicina C. Doxiciclina D. Albendazol E. Acyclovir 62. Manifestrile clinice ale infeciei cu Trichinella spiralis cuprind urmtoarele cu excepia: A. Febr B. Dureri ale muchilor maseteri C. Urticarie D. Hipertensiune arterial E. Dureri ale muchilor oculari 63. Cnd se pozitiveaza titrul de anticorpi anti Trichinella spiralis n ser? A. n a 3a-a 5a zi de infecie B. Zilele 8-10 C. Zilele 12-14 D. Dup 30 zile E. Dup 6 luni 64. Ct timp dureaz procesul de nchistare a larvelor de Trichinella spiralis n musculatura striat: A. O sptmn B. 5 sptmni C. 3 sptmni D. 10 sptmni E. 2-3 zile 65. Dietil carbamazina n tratamentul Trichinella spiralis se folosete n doze de: A. 3-10 mg/kg corp/zi 10 zile B. 1mg/kg corp/zi 10 zile C. 10-20 mg/kg corp/zi 7 zile D. 3-6 mg/kg corp/zi 10-14 zile E. Nici un rspuns nu este corect 66. Toxocara face parte din clasa : A. Nematode tisulare B. Nematode intestinale C. Plathelmini D. Sporozoare

278

E. Flagelate 67. Gazdele Toxocarei pot fi: A. Gazd intermediar cinele B. Gazd intermediar pisica C. Gazd definitiv omul D. Gazd intermediar porcul E. Nici un rspuns nu este corect 68. Morfologic,Toxocara este caracterizat de urmtoarele cu o excepie : A. Este un vierme cilindric B. Corpul este alungit C. Prezint dou aripioare laterale D. Culoare gris E. Masculul este mai mare dect femel 69. Sindromul de Larv migrans visceralis se caracterizeaz prin urmtoarele cu o excepie: A. Febr B. Hepatomegalie C. Frison D. Bronit E. Tulburri digestive 70. Diagnosticul infeciilor cu Toxocara se pune pe : A. Examen coproparazitologic B. Frotiuri de snge periferic C. Diagnostic serologic D. Evidenierea parazitului n scaun E. Endoscopie cu biopsie duodenal 71. Tratamentul toxocarozei se face cu : A. Albendazol B. Dietil carbamazina C. Mebendazol D. Invermectina E. Toate rspunsurile sunt adevrate 72. Alegei rspunsul fals referitor la Ascaris lumbricoides: A. Este cel mai mic nematod B. Femela are 20-25 centimetri lungime, grosime 6-7 milimetri, ambele extremiti drepte C. Rar femela poate atinge 35-40 cm D. Masculul are 10-17 centrimetri lungime, coada rsucit E. Au aparat digestiv complet 73.Alegei afirmaia fals referitoare la Ascaris lumbricoides: A. Oule fertile i nefertile au culoare galben brun i sunt eliminate la exterior cu materiile fecale B. Oule fertile sunt distruse rapid n mediul extern

279

C. Oule fertile rezist n mediul extern i embrioneaz pe sol devenind ou infecioase D. Omul se infecteaz pe cale digestiv consumnd fructe, legume, zarzavaturi sau ap contaminate cu ou de Ascaris lumbricoides infecioase E. n aproximativ 3-4 sptmni se dezvolt o larv infectant 74. Alegei afirmaia fals referitoare la Ascaris lumbricoides: A. Odat ajunse n intestinal subire se ataeaz de mucoasa intestinal dar paraziii nu devin aduli B. Pot da simptomatologie digestiv, pot apare complicaii de tip ocluzie intestinal, eratism ascardian, manifestri alergice C. Diagnosticul de laborator se realizeaz prin decelarea adultului, a larvelor sau a oulor D. Adultul poate fi eliminat prin anus sau excepional prin cavitatea bucal E. Poate fi descoperit prin examen radiologic sau n cursul unei intervenii chirurgicale 75.Alegei afirmaia fals referitoare la diagnosticul de laborator al Ascaris lumbricoides: A. Larvele nu pot fi gsite n sput sau n sucul gastric B. Oule apar n materiile fecale dup 60-70 zile de la infecie C. Oule se evideniaz mai bine prin metoda de concentrare, de exemplu prin sedimentare simpl D. Eozinofilia poate fi crescut n cursul fazei migratorii a larvelor la 30 -50% E. Dupa 60 zile eozinofilia nu depaete 10% 76. Alegei afirmaia fals referitoare la Enterobius vermicularis: A. Este cel mai mare nematod intestinal, alungit , cilindric , cu extremitile conice B. Masculul are 3-5 mm lungime i coada rsucit C. Extremitatea anterioar este o formaiune vezicular denumit buton cefalic, care are rolul de a fixa parazitul de mucoasa cecului D. Femela are dimensiuni de 8-13mm lungime cu extremitatea anterioar subire i ascuit E. Partea median este mai groasa datorit celor 2 utere pline cu ou 77. Alegei afirmaia fals referitoare la Enterobius vermicularis: A. Oule au form ovalar, simetric cu laturile plane B. Oule msoara 50-55/30 microni C. Oule sunt transparente, cu un nveli dublu, subire D. Cele dou membrane se ntalnesc la unul din poli, iar n interior au un embrion ovoid E. Omul se infecteaza prin ingestia oulor 78. Alegei afirmaia fals referitoare la Enterobius vermicularis: A. Din ou este eliminat larva prin digestia sucurilor enzimatice, iar larvele migreaz n jejun unde devin viermi aduli B. Dup acuplare adulii se fixeaz pe mucoasa cecului i rmn ataai de mucoas cteva sptmni

280

C. Durata de via a masculilor este de 2-7 sptmni , iar a femelelor pn la 3 luni D. Migrarea nocturn a femelelor ctre anus este tipic E. n cursul migrrii depun toate oule odat n pliurile anale i mor 79. Alegei rspunsul fals referit or la Enterobius vermicularis: A. Prin ataarea de mucoasa intestinal produc dureri abdominale mai ales n fosa iliac stng B. Pot apare i scaune mucoase, diareice C. Prin migrare n apendice poate apare apendicita acut sau cronic D. Pruritul anal nocturn este patognomonic E. Se poate complica cu leziuni de grataj, cu suprainfecii bacteriene, dermatit eczematiform 80. Alegei afirmaia fals referitoare la diagnosticul de laborator al Enterobius vermicularis: A. Se bazeaz pe evidenierea parazitului adult sau a oulor B. Femela poate fi vzut n regiunea perianal sau n scaunele diareice dup administrarea de antihelmintice C. Oule pot fi evideniate frecvent prin examen coproparazitologic D. Oule se pot evidenia prin metoda amprentei anale E. Pentru excluderea unui diag nostic de enterobioz sunt necesare 7 examene efectuate la 2 zile interval 81. Alegei afirmaia fals referitoare la Trichinella spiralis: A. Boala provocat se numete toxoplasmoz i este o antropozoonoz B. Trichinella spiralis poate infecta zeci de specii C. Este un nematod localizat intracelular att n stadiul larvar ct i ca adult D. Acelai animal joac rol de gazd definitiv i de gazd intermediar E. Parazitul este introdus n tractul digestiv uman sub form de larv inchistat 82. Alegei afirmaia fals referitoare la Trichinella spiralis: A. Din cauza migrrii larvelor se produce eozinofilia de pn la 80% B. Eozinofilia ajunge la maxim 13% C. Larvele localizate n musculatura somatic cresc n lungul fibrei musculare apoi se rsucesc, la 3 sptmni se ncapsuleaz D. n infeciile masive poate apare ocul anafilactic E. Diagnosticul se bazeaz pe anamnez, informaie referitoare la consumul recent de carne de porc neprelucrat termic, urmat de apariia simptomelor specifice i confirmare prin teste de laborator 83.Alegei afirmaia fals referitoare la diagnosticul trichinelozei : A. Hemoleucograma arat o eozinofilie de 40-50% din a doua sptmn de boal B. Diagnostic de hipersensibilizare prin IDR la PPD (reacia Mantoux) C. Diagnosticul imunologic prin detecia anticorpilor circulani anti-trichinella D. Diagnosticul de certitudine este dat de descoperirea paraziilor aduli sau a larvelor E. Descoperirea adulilor n scaun sau a larvelor n snge este excepional

281

84. Alegei afirmaia fals referitoare la Trichinella spiralis: A. n primele zile de la consumul crnii infectate adulii se gsesc n intestin B. Diagnosticul parazitologic se bazeaz pe evidenierea larvelor n muschi prin biopsie muscular C. Biopsia se efectueaz din muchiul solear lnga tendonul achilian sau din deltoid D. Fragmentul muscular se comprim ntre 2 lame de sticl i se examineaz la trichineloscop E. O biopsie negativ exclude diagnosticul

Complement multiplu 1. A. B. C. D. E. Despre Nematode se poate spune c: Au corpul cilindric Prezint cavitate general cu aparat digestiv complet Extremitile sunt ascuite sau rotunjite Se mai numesc i Nemathelmini Se mai numesc i Plathelmini

2. Nematodele se caracterizeaz prin: A. Corpul acoperit de cuticula ce conine keratina i sufer fenomenul de nprlire B. Au sexe separate C. Femela este mai scund dect masculul D. Femela are o coad rsucit E. Prezint cavitate general cu aparat digestiv complet 3. A. B. C. D. E. Nematodele nu se caracterizeaz prin: Extremitile sunt ascuite sau rotunjite Se mai numesc i Plathelmini Femela este mai scund dect masculul Masculul are coada rsucit Nu au sexe diferite

4. Despre Nematode nu se poate spune c: A. Nu au aparat digestiv i circulator B. Sunt viermi plai, nesegmentai C. Femela are o coad rsucit D. Corpul acoperit de cuticula ce conine keratina i sufer fenomenul de nprlire E. Se mai numesc i Nemathelmini 5. A. B. C. D. E. Despre clasificare Nematodelor se poate spune c: Sunt de 2 feluri: tisulare i intestinale Nematode intestinale sunt Genurile Ascaris, Enterobius Nematode tisulare sunt Genurile Trichinella, Toxocara,Trypanosoma Nematode intestinale sunt Filariile, Genul Ascaris,Balantidium Nematode tisulare sunt Genul Toxocara, Filariile

282

6. A. B. C. D. E.

Despre specia Ascaris lumbricoides se pot afirma urmtoarele: Aparine genului Ascaris Este un nematod tisular Este un nematod intestinal Este cel mai mare nematod al omului Aparine genului Enterobius

7. Urmtoarele afirmaii referitoare la Ascaris lumbricoides sunt false cu excepia: A. Femela are 20-25 cm lungime, lime 6-7 milimetri B. Masculul are 10-17 cm, l ime 4 mm C. Prezint aparat digestiv complet D. Prezint capsul bucal cu 4 buze cu margini dinate E. Prezint capete ascuite 8. A. B. C. D. E. Ascaris lumbricoides se caracterizeaz prin: Aparat digestiv incomplet Capsul bucal cu 3 buze cu margini dinate Masculul este mai lung dect femela i poate atinge 35-40 cm Capete ascuite Este un nematod intestinal

9. Despre oul de Ascaris lumbricoides se poate spune c: A. Este nefertil cnd e produs de femele n absena unui exemplar mascul n intestin B. Cele fertile sunt ou mari, circa 90 microni lungime, mai coluroase, nveli mamelonat, culoare galben-brun, coninut amorf ce umple complet oul C. Cele nefertile sunt ovale, de dimensiuni mai mici de 65-75/ 30-50 microni, culoare galben-brun D. Ambele tipuri de ou sunt eliminate la exterior cu materiile fecale E. Ouale nefertile sunt distruse 10. Oul de Ascaris lumbricoides nu se caracterizeaz prin: A. Ouale fertile rezista n mediul extern i embrioneaz pe sol devenind ou infecioase B. Este nefertil cnd e produs de femele n prezena unui exemplar mascul n intestin C. Oule fertile prezint un nveli mamelonat cu rol de membran protectoare auxiliar, sub care se gsete un strat incolor gros, iar n profunzime o membran subire impermeabil D. Doar oule fertile sunt eliminate la exterior cu materiile fecale E. Doar oule nefertile sunt eliminate la exterior cu materiile fecale 11. Ciclul de via al Ascaris lumbricoides se caracterizeaz prin: A. Parazitul este un geohelmint B. Omul se infecteaza pe cale digestiv consumnd fructe, legume, zarzavaturi sau ap contaminate cu ou de Ascaris lumbricoides neinfecioase C. Pentru a deveni infecioase oule embrioneaz pe pmnt in funcie de temperatur D. n aproximativ 3-4 sptmni se dezvolt o larv infectant

283

E. n condiii neprielnice oul poate rezista 1 an 12. Ciclul de via al Ascaris lumbricoides nu se caracterizeaz prin: A. Dup ingerare: n intestinul gros sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva B. Larva peforeaz peretele intestinal i intr n torentul sanguin C. Pe cale portal ajunge la ficat unde n 4 zile crete pn la 400 microni D. Dup ingerare n stomac sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva E. Dup ingerare n intestinul subire sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva 13. Despre ciclul de via al Ascaris lumbricoides se poate spune c: A. Omul se infect eaza pe cale digestiv consumnd fructe, legume, zarzavaturi sau ap contaminate cu ou de Ascaris lumbricoides infecioase B. Dup ingerare: n intestinul gros sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva C. Migreaz prin snge i ajunge la plmn, unde poate staiona 7-10 zile D. Rupe peretele alveolar, ajunge n alveolele pulmonare E. Din alveolele pulmonare nu se mai poate deplasa 14. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de viaa al Ascaris lumbricoides sunt corecte cu excepia: A. Larva ajunge n bronhiole, bronhii, trahee i ascensioneaz la nivelul laringelui B. Larvele pot fi eliminate prin tuse iritativ i ajung n mediul extern unde sunt distruse C. Pot ajunge la nivelul faringelui unde sunt nghiite i ajung n intestinul subire D. Se ataeaz de mucoasa stomacului E. n 2-3 luni devin parazi i adul i i femelele depun ou 15. Alegei rspunsurile corecte despre ciclul de viaa al Ascaris lumbricoides: A. Dup ingerare: n intestinul subire sub aciunea sucurilor digestive este eliberat larva B. Larva peforeaz peretele intestinal i intr n torentul sanguin C. Ciclul de trecere prin ficat i plmn se numete ciclul perienteric D. n 2-3 luni devin parazii aduli i femelele depun ou E. Ouale fertile ce ajung n mediul extern sunt distruse, cele nefertile embrioneaz pe sol i devin infecioase 16. Despre patogenia Ascaris lumbricoides se poate spune c: A. Larvele ce trec prin intestin i ficat nu produc manifestri patologice deosebite, nici atunci cnd migreaz sute de larve n acelai timp B. n plmn produc infiltrat inflamator cu polimorfonucleare i n special eozinofile, cristale Charcot Leyden C. Sindromul Loeffler apare ca urmare a interaciunii ntre parazit i gazda D. La contactele repetate cu antigenele hipersensibilizante nu apar reacii de hipersensibilitate din partea gazdei E. Sindromul Loeffler se caracterizeaz prin apariia de hemoragii i exudat n alveolele pulmonare i a rspunsului imun al gazdei

284

17. Patogenia Ascaris lumbricoides se caracterizeaz prin: A. Parazitul adult se gsete n intestin B. Parazitul adult este destul de bine tolerat C. Parazitul adult se gsete n stomac D. Cnd infecia e masiv apare ocluzia intestinal, perforaie intestinal, peritonita E. La contactele repetate cu antigenele hipersensibilizante (infecii succesive) apar reacii de hipersensibilitate din partea gazdei 18. Infeciile cu Ascaris lumbricoides se caracterizeaz prin: A. Prin faza de migrare pulmonar cu tuse iritativ sau/i prurit i erupii urticariene B. Prin faza de localizare intestinal asimptomatic C. Faza de migrare pulmonar se caracterizeaz prin dureri abdominale, grea, vrsturi, diaree D. Prin hipersensibilizare la alergnele parazitului: bronit astmatiform, conjunctivit alergic, alergodermii E. La RX se poate observa infiltrat inflamator fugace ( zile, apoi dispare spontan) 19. Despre Ascaris lumbricoides se poate spune c: A. Ghemul de ascarizi este o complicaie i poate provoca ocluzie mecanic prin ischemie: peritonit B. Pot ptrunde n cile biliare i produce icter mecanic C. n parenchimul hepatic produc abcese D. Prezint tropism pentru suturi: se inser i desface suturile chirurgicale E. Pot ajunge n fosele nazale i pot fi eliminai fr risc de asfixiere mecanic 20. Despre infeciile cu Ascaris lumbricoides se poate spune c: A. Adultul poate fi eliminat viu prin anus sau mort B. Adultul nu poate fi eliminat prin cavitatea bucal C. Larvele pot fi gsite n sput sau n sucul gastric ntre zilele 8 -16 de la infectare D. Tratamentul const n administrarea de Mebendazole, Albendazole, Pyrantel pamoate E. Oule pot fi gsite n materiile fecale dup 60-70 zile de la infecie 21. Enterobius vermicularis se caracterizeaz prin: A. Aparine Genului Enterobius B. Produce boala numit enterobioz C. Este un nematod intestinal D. Este un nematod tisular E. Aparine Genului Ascaris 22. Despre Enterobius vermicularis se poate spune c: A. Este prevalent n zonele temperate B. Este un nematod mic de culoare albicioas C. Femela pn ntr-un centimetru, coada rsucit D. Masculul ntre 3-5mm, extremiti drepte

285

E. Parte median a femelelor este mai groas datorit celor 2 utere pline cu ou 23. Urmtoarele afirmaii de Enterobius vermicularis sunt false cu excepia: A. La extremitatea anterioar prezint buton cefalic cu care se poate ataa de mucoasa cecului B. Oul este ovoidal, turtit,cu nveli simplu, transparent C. Prin transparena oului se poate observa embrionul giriniform D. n 1-4 ore embrionul (din ou) trece n forma infecioas E. Este un nematod tisular 24. Despre ciclul de via al Enterobius vermicularis putem afirma urmtoarele: A. Omul se infecteaz prin ingestia oulor din alimente contaminate, de pe obiecte B. Prin digestia sucurilor enzimatice este eliberat larva din ou C. Larvele migreaz n stomac unde devin viermi aduli D. Adulii dup acuplare se fixeaz pe mucoasa cecului E. Durata de via a masculilor este 2-7 sptmni 25. Ciclul de via al Enterobius vermicularis nu se caracterizeaz prin: A. Durata de via a femelelor este de 2-7 sptmni B. Durata de via a masculilor este de 2-3 luni C. Poate aprea migrarea nocturn a masculilor ctre anus D. Femela poate migra i n afara anusului i oule sunt depuse perianal E. n oule depuse embrionul evolueaz i n 4 ore se transform n larv infecioas 26. Ciclul de via al Enterobius vermicularis se caracterizeaz prin: A. Apare migrarea nocturn a femelelor ctre anus, depun toate oule odata n pliurile anale i mor B. Femela nu poate migra i n afara anusului C. n oule depuse embrionul nu evolueaz i nu se transform n larv infecioas D. Exist situaia n care larvele nou formate ptrund prin orificiul anal i urc n tractul intestinal, transformndu-se n viermi aduli E. Larvele migreaz n jejun unde devin viermi aduli 27. Urmtoarele afirmaii despre patogenia Enterobius vermicularis sunt incorecte, mai puin: A. Prin ataarea de mucoasa intestinal apar dureri abdominale scaune mucoase, diareice B. Pot aprea leziuni de grataj cu suprainfecii bacteriene, dermatita eczematiform C. Datorit migrrii poate aprea vulvovaginita, peritonita;nu poate ajunge n apendice D. Se cronicizeaz prin autoinfectare, reinfectare E. Datorit migrrii pot aprea granuloame n diferite viscere 28. Infeciile cu Enterobius vermicularis se caracterizeaz prin: A. Examenul coproparazitologic nu identific dect 10 -15% din cazuri

286

B. Oule sunt aderente de mucoasa perianal i se poate folosi metoda amprentei anale (scotch tape) C. Masculul poate fi vzut n regiunea perianal sau n vagin la fetie sau n scaunele diareice dup administrarea de antihelmintice D. Tratamentul const n administrarea de Mebendazole, Pamoate de pirvinium E. Este recomandat fierberea rufriei 29. Despre specia Trichinella spiralis se poate spune c: A. Este un nematod tisular B. Este un nematod intestinal C. Aparine Genului Trichinella D. Produce boala numit trichineloz E. Aparine Genului Toxocara 30. Specia Trichinella spiralis se caracterizeaz prin: A. Omul este o victim accidental B. Este un nematod tisular C. Prezint 2 forme: chist i trofozoit D. Poate infecta zeci de specii E. n Romnia infeciile apar n urma consumului crnii de porc infectate 31. Alegei rspunsurile corecte referitoare la Trichinella spiralis: A. Este un nematod mic B. Este un nematod intestinal C. Femela are 3-4 mm, iar masculul are 1.5mm D. Larvele sunt mici, mobile, trec n circulaia general i ajung n tot organismul E. Masculul este vivipar 32. Urmtoarele afirmaii despre Trichinella spiralis sunt corecte, mai puin: A. Femela este vivipar B. Larvele au o formaiune ascuit la captul proximal i ptrund n celula muscular somatic C. Eclozarea oulor are loc n afara uterului D. Oule formeaz Celula doic sau unitatea simbiotic E. Masculul este vivipar 33. Despre ciclul de via al Trichinella spiralis se poate spune c: A. Se transmite prin consum de carne de porc, mistre, cal, insuficient preparate termic ce conin larve nchistate B. Sucurile digestive elibereaz larva din celulele doic C. Ptrund n intestinul subire, n circa 30 ore se matureaz D. Se rentorc n lumenul intestinal, se acupleaz, masculul ptrunde din nou n peretele intestinal i elibereaz sute de larve vii timp de 2 sptmni E. Adulii sunt eliminai prin intestin 34. Ciclul de via al Trichinella spiralis se caracterizeaz prin: A. A doua generaie de larve, nu cele consumate prin carne, ptrund n snge i n tot organsimul B. Larvele care ajung n musculatura striat se nchisteaz

287

C. Larva patruns n esutul muscular se spiraleaz i rmne viabil 4 -5 ani D. Se formeaz chistul muscular (celula doic), se fibrozeaz i se pot calcifica n 6-9 luni E. Prima generaie de larve, cele consumate prin carne ptrund n snge i n tot organsimul 35. Despre patogenia Trichinella spiralis se poate spune c: A. La nivelul intestinului poate produce necroz, infiltrat inflamator B. Migrarea larvelor determin o eozinofilie de 15-80% C. Larvele din miocard, ficat, creier se distrug, dar nu elibereaz alergene D. Larvele localizate n musculatura somatic cresc n lungul fibrei musculare, apoi se rsucesc E. Larvele localizate n musculatura somatic se ncapsuleaz n 3 sptmni, i la 6 luni poate ncepe calcificarea care dureaz pn la 2 ani 36. Despre infeciile cu Trichinella spiralis se poate spune c: A. Pot aprea reacii alergice fatale n infecii masive B. Sub 10 larve n muchi-pacienii sunt asimptomatici C. Un numr de 50-100 larve pe gram muchi determin forma sever la pacieni D. Incubaia are loc n cteva luni de la ingestie E. Debuteaz cu 1-2 luni cu grea,vrsturi, diaree 37. Infeciile cu Trichinella spiralis se caracterizeaz prin: A. Incubaie de cteva zile de la ingestie B. Faza de stare prin migrarea larvelor n torentul sanguin C. Faza de stare se caracterizeaz prin absena sufuziunilor sanguine conjunctivale, sufuziunilor sanguine la nivelul patului unghial D. Prezena larvelor n muchi nu produce dureri ale muchilor maseteri, oculari, zona tendoanelor E. nchistarea larvelor n a 3a sptmn de boal determin scderea febrei, mialgii i urticarie 38. Urmtoarele afirmaii referitoare la infeciile cu Trichinella spiralis sunt false cu excepia: A. Diagnosticul serologic se face prin identificarea de anticorpi antitrichinella n ser prin RFC; RIF; ELISA B. Diagnosticul serologic se pozitiveaz din a 12a, a 14a zi de boal C. Diagnostic certitudine const n evideniere prin biopsie muscular (solear sau deltoid) D. Tratamentul const n administrare de Albendazol, Diethil-carbamazina, n faza intestinal nu se poate administra i mebendazol E. n formele grave se administreaz Cortizon i antihistamince a-H1, miorelaxante, antialgice 39. Despre Genul Toxocara se poate spune c: A. Cuprinde nematode tisulare B. Cuprinde nematode care paraziteaz animalele (cine, pisic, porc ) C. Cuprinde nematode intestinale D. Cuprinde speciile Toxocara canis i Toxocara cati

288

E. Omul este gazda definitiv 40. Genul Toxocara se caracterizeaz prin: A. Animalele sunt gazde definitive (se dezvolt parazitul adult) B. Oule pot ajunge accidental n organismul uman C. Produc boala numit toxocaroz numit i Sindromul de larv migrans visceralis D. Cuprinde nematode intestinale E. Cuprinde i plathelmini 41. Despre oul de Toxocara canis nu se poate spune c: A. Este oval, are 80 microni i prezint perete subire B. Prezint n interior o mas amorf de celule viteline i la exterior prezint celula ou C. Oul este embrionat i infecios n momentul eliminrii D. Oul este neembrionat i infecios n momentul eliminrii E. Oul embrioneaz pe sol 10-20 zile-geohelmint 42. Despre ciclul de via al speciilor genului Toxocara se poate spune c: A. Paraziii aduli se gsesc n intestinul animalului B. Dupa acuplare femela produce ou eliminate n mediul extern C. n 2-3 sptmni oule embrioneaz D. Ingerate de un mamifer, larvele eclozeaz n stomac, trec n snge, trec prin ficat i plmn E. La animalele adulte: larvele care migreaz n snge ajung i rmn viabile n musculatura somatic 43. Ciclul de via al speciilor genului Toxocara se caracterizeaz prin: A. Ingerate de un mamifer, larvele eclozeaz n intestin, trec n snge, trec prin ficat i plmn B. La animalele adulte: larvele care migreaz n snge ajung, dar nu rmn viabile n musculatura somatic C. Larvele sunt reactivate n momentul gestaiei i trec prin placent la cei, n plmni D. Nu reiau ciclul dup ftare E. Paraziii aduli se gsesc n intestinul animalului 44. Despre infecia cu specii de Toxocara la om se poate spune c: A. Se produce prin ingestie accidental de ou embrionate infecioase de pe sol B. Se produce prin ingestie accidental de ou embrionate infecioase de pe mini murdare, legume, fructe, prin contact cu blana animalelor C. n intestinul uman larva eclozeaz, trece prin peretele intestinal,ajunge n snge unde ncearc s efectueze ciclul perienteric D. Din cauza impasului parazitar, larvele migreaz n snge timp mai ndelungat ajungnd i n viscere pe care nu le strbat n mod normal E. n timp larvele rmn active n organismul uman 45. Infecia cu specii de Toxocara la om nu se caracterizeaz prin: A. Migrarea larvelor n esuturi produce microhemoragii, focare de necroz

289

B. Migrarea larvelor n esuturi nu produce infiltrate inflamatorii cu PMN i eozinofile C. Larva migrans visceralis se caracterizeaz prin scderea brutal a acuitii vizuale, imagine deformat, scotoame D. Larva migrans visceralis se caracterizeaz prin febr, hepatomegalie, splenomegalie, bronit, tulburri digestive E. Toxocaroza ascuns se caracterizeaz prin urticarie cu prurit, edeme 46. Infecia cu specii de Toxocara la om se caracterizeaz prin: A. Larva migrans ocularis determin de obicei infecie localizat la un singur ochi B. Larva migrans ocularis produce tulburri neurologice de tipul cefalee, insomnie, encefalit, meningit, crize comiiale C. Larva migrans visceralis produce manifestri cutanate de tipul urticarie cu prurit, edeme D. n larva migrans ocularis polul posterior este afectat prin decolare de retin E. n larva migrans ocularis afectarea polului anterior poate produce iridociclita, cataract, cheratit 47. Urmtoarele afirmaii despre infecia cu specii de Toxocara la om sunt incorecte, mai puin: A. Toxocaroza ascuns se caracterizeaz prin scderea brutal a acuitii vizuale, imagine deformat, scotoame B. Manifestri nespecifice, paloare, cefalee, astenie, grea, scdere ponderal, apar n cazul toxocarozei ascunse C. Tulburri neurologice de tipul cefalee, insomnie, encefalit, meningit, crize comiiale sunt determinate de larva migrans visceralis D. Manifestri cutanate de tipul urticarie cu prurit, edeme apar n cazul larvei migrans ocularis E. Scderea brutal a acuitii vizuale, imagine deformat, scotoame apare n cazul larvei migrans ocularis 48. Despre infecia cu specii de Toxocara la om se poate spune c: A. Examenul coproparazitologic este util B. Apare leucocitoza, eozinofilia C. Diagnostic serologic const n detecia de anticorpi antiToxocara prin Aglutinare, RFC, ELISA, IF, Western Blott D. Tratamentul este individualizat i se poate administra Albendazol, Dietilcarbamazina, Ivermectina, Mebendazol E. Pentru toxocaroza visceral se face examen clinic, anamneza, tehnici imagistice 49. Alegei rspunsurile corect: A. Speciile din Genul Toxocara sunt nematode intestinale B. Speciile din Genul Ascaris sunt nematode intestinale C. Speciile din Genul Enterobius sunt nematode tisulare D. Speciile din Genul Trichinella sunt nematode tisulare E. Toate rspunsurile sunt corecte 50. Alegei rspunsurile corecte

290

A. Att Ascaris lumbricoides ct i Enterobius vermicularis sunt nematode intestinale B. Att Toxocara canis ct i Trichinella spiralis sunt nematode tisulare C. Att Ascaris lumbricoides ct i Trichinella spiralis sunt nematode tisulare D. Doar primele dou rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt corecte 51.Despre trematode se poate spune c: A. Sunt viermi plai nesegmentai B. Apain ncrengturii Nemathelmini C. Aparin ncrengturii Plathelminilor D. Au corpul turtit, lipsit de cavitate general E. Au corpul cilindric, cavitate general plin cu lichid celomic, n care se gsete aparatul digestiv complet 52.Trematodele se caracterizeaz : A. Majoritatea sunt hermafrodii B. Au tubul digestiv incomplet sau nu au tub digestiv C. Au sexe separate D. Femela este mai lung dect masculul E. Sunt viermi plai nesegmentai 53. Fasciola hepatica se caracterizeaz prin: A. Aparine genului Fasciola B. Este foliaceu, hermafrodit, prezint orificiu bucoanal C. Are corpul acoperit cu o cuticul cu spini orientai antero -posterior care ajut la naintarea n cile biliare i mpiedic ntoarcerea parazitului D. Este o nematod intestinal E. Este o trematod 54.Infeciile cu Fasciola hepatica se caracterizeaz prin: A. Oul de Fasciola hepatica are 130-145 m, ovalar, coaj subire, operculat, cuprinde o mas de celule viteline i celula ou B. Oul nu e embrionat la eliminarea din gazda definitiv,deci este infecios C. Viermele adult se gsete n cile biliare ale gazdei definitive D. Elimin oul prin porul genital de pe faa ventral E. Oule sunt eliminate n exterior cu materiile fecale 55.Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul de via al speciei Fasciola hepatica sunt false cu excepia: A. Oule nu embrioneaz n apa stttoare n cteva zile B. Larva ciliata se formeaz n ou C. n ap larva caut gazda intermediar, un melc genul Lymnea D. n melc trece prin stadii de sporochist, redie, cercar E. Cercarul prsete melcul i se transform n metacercar 56.Despre infeciile cu Fasciola hepatica se poate spune c: A. Ierbivorele se infecteaz cnd beau ap cu metacercari sau pasc ierburile contaminate de pe marginea apei

291

B. Omul se infecteaz prin consum de salat slbatic sau ap contaminat cu cercari C. Dup ce ptrunde n organismul uman urmeaz migrarea larvelor infecioase prin peretele intestinal, cavitatea peritoneal, capsula hepatic, parenchimul hepatic D. n urma migrrii larvelor nu apar microtraumatisme la aceste niveluri E. Dup infecie larvele tinere migreaz 8-12 sptmni prin ficat pn ajung n cile biliare dar nu se pot reproduce 57. Infeciile cu Fasciola hepatica se manifest prin: A. n faza de migrare a larvelor prin esuturi intestinale, hepatice apare febra, dureri n hipocondrul drept, hepatomegalie B. n faza de localizare biliar apare icter, subicter mecanic prin obstruarea cilor biliare de ctre fasciolele adulte aglutinate C. n prima faza nu pot aprea tulburri digestive D. Pot aprea complicaii de tipul ciroz hepatic E. Pot aprea complicaii de tipul angiocolit 58.Alegei afirmaiile corecte referitoare la infeciile cu Fasciola hepatica: A. Diagnosticul poate fi ind irect evideniaz oule caracteristice B. Diagnosticul direct e posibil la 3 luni de la infecie C. Diagnosticul direct, imunologic este posibil n toate stadiile bolii D. Diagnosticul imunologic const n identificarea anticorpilor anti Fasciola hepatica E. Este important asocierea febrei, hepatomegaliei, eozinofiliei 59. Nemathelminii se caracterizeaz prin: A. Corp turtit B. Hermafrodii C. Femel mai lung dect masculul D. Sufer procesul de nprlire E. Corpul este acoperit de o cuticul 60. Alegei afirmaiile corecte referitoare Trematode: A. Sunt viermi plai segmentai B. Sunt viermi cilindrici C. Sunt viermi plai nesegmentai D. Sunt distome E. Sunt schistome 61. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Distome: A. Sunt trematode hermafrodite B. Sunt nematode C. Sunt reprezentate de Fasciola hepatica D. Au sexele separate E. Triesc n epiteliul biliar (formele adulte) 62. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Schistostome: A. Sunt trematode B. Sunt nematode

292

C. Triesc n epiteliul biliar (formele adulte) D. Triesc n lumenul vaselor sistemului portal E. Sunt reprezentate de S mansoni,S. japonicum 63. Alegei afirmaiile corecte referitoare la Fasciola hepatica : A. Este un vierme plat segmentat B. Este hermafrodit C. Tubul digestiv este nchis n fund de sac D. Are dimensiuni de 3 m E. Are dimensiuni de 3 mm 64. Alegei afirmaiile corecte referitoare la oul de Fasciola hepatica: A. Este ovalar B. Coaja este groas C. n interior conine o mas de celul eviteline i celula ou D. Este embrionat la eliminarea din gazda definitiv E. Este infecios la eliminarea din gazda definitiv 65. Alegei rspunsurile adevrate referitoare la ciclul de via al Fasciola hepatica: A. Stadiul de adult se gsete n cile biliare ale gazdei definitive B. Stadiul infecios pentru om se numete cercar C. Miracidiumul infecteaz gasteropodul D. Redia se dezvolt n duodenul gazdei definitive E. Omul se infecteaz prin consumul de carne infectat cu ou de Fasciola hepatica 66. Larvele de Fasciola hepatica produc: A. Focare necrotice la nivel muscular B. Microhemoragii C. Microabcese D. Infiltrare eozinofilica la nivel ocular E. Reacii alergice sistemice 67. Fasciola hepatica produce la nivel biliar urmtoarele modificri: A. Fibrozare B. Dilatare chistic C. Atrofierea parenchimului hepatic D. Ciroz E. Necroza lobului drept hepatic 68. Infecia cu Fasciola hepatica se manifest clinic prin: A. Dureri n fosa iliaca stnga B. Splenomegalie C. Frisoane D. Febr E. Prurit cutanat 69. Clinic, infecia cu Fasciola hepatica se manifest prin: A. Dureri n hipocondrul drept

293

B. C. D. E.

Hepatomegalie Constipaie Icter Mialgii

70. Complicaiile infeciei cu Fasciola hepatica constau n: A. Septicemie B. Insuficien cardiac C. Ciroz hepatic D. Angiocolit E. Encefalopatie 71. Diagnosticul infeciilor cu Fasciola hepatica se face prin: A. Examen coproparazitologic B. Detectarea anticorpilor anti Fasciola hepatica C. Diagnostic imagistic D. Evidenierea parazitului matur n scaun E. Evidenierea parazitului matur n lichidul duodenal 72. Tratamentul infeciilor cu Fasciola hepatica se face cu: A. Metronidazol B. Cloramfenicol C. Bithionol D. Praziquantel E. Triclabendazol 73. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la Ascaris lumbricoides sunt adevrate : A. Ascaris lumbricoides este cel mai mare vierme cilindric care paraziteaz organismul uman B. Parazitul femel de Ascaris lumbricoides este mai lung dect masculul msurnd 20-25 cm C. Parazitul mascul de Ascaris lumbricoides are ambele extremiti uor efilate i drepte D. Parazitul mascul de Ascaris lumbricoides msoar 10-17 cm E. Orificiul bucal al Ascaris lumbricoides este situat la extremitatea anterioar 74. Oul de Ascaris lumbricoides se caracterizeaz prin: A. Este ovalar B. Msoar 60-70 de C. Are la exterior un nveli subire dublu D. Oule eliminate n mediul exterior odat cu materiile fecale sunt neembrionate E. Adpostete la interior un embrion giriniform 75. Urmtoarele afirmaii referitoare la Ascaris lumbricoides sunt adevrate cu excepia : A. Femela elimin zilnic aproximativ 10.000 de ou B. n mediul extern procesul de embrionare necesit o temperatur de 22 -23C i un interval de 40 zile

294

C. n duoden membrana extern a oului este distrus i se elibereaz larv care traverseaz peretele intestinal D. Uneori parazitul migreaz n afar anusului depunnd oule n regiunea perianal E. Larvele sunt eliminate prin tuse i apoi renghiite 76. n faza de migrare hepato-pulmonar a lar velor de Ascaris lumbricoides simptomele sunt : A. Ocluzii intestinale prin obstrucie mecanic B. Tuse seac C. Dureri retrosternale D. Reacii alergice E. Dureri abdominale 77. Diagnosticul de infecie cu Ascaris lumbricoides se bazeaz pe : A. Examen microscopic al materiilor fecale B. Metoda amprentei anale C. Hemoleucograma : hiperleucocitoza cu hipereozinofilie D. Examen macroscopic al materiilor fecale E. Evidenierea femelei n regiunea perianal sau vaginal 78. Tratamentul ascaridiozei se face cu : A. Spiramicina 1 g de 3 ori pe zi 14 zile B. Levamisol 150 mg doza unic pentru adult i 5 mg/kgc la copil doza unic C. Nu exist tratament specific D. Mebendazol 200 mg de 2 ori pe zi timp de 3 zile E. Clorochina o capsul de 100 mg/zi timp de 7 zile 79. Manifestrile clinice ale ascaridiozei n faza intestinal sunt : A. Dureri abdominale B. Dureri retrosternale C. Diaree sau constipaie D. Anorexie E. Tuse seac 80. Complicaiile posibile determinate de infecia cu Ascaris lumbricoides sunt : A. Reacii alergice B. Ocluzii intestinale prin obstructive mecanic C. Anemie pernicioasa D. Peritonit E. Crize epileptice 81. Omul se infecteaz cu Ascaris lumbricoides consumnd : A. Pete B. Fructe contaminate C. Legume contaminate D. Carne de porc E. Ap contaminat

295

82. Reaciile de hipersensibilitate provocate de Ascaris lumbricoides sunt reprezentate de : A. Icterul mecanic B. Astm bronic C. Edem angioneurotic D. Tulburri de memorie E. Urticaria 83. Urmtoarele afirmaii referitoare la morfologia oxiurului sunt adevrate cu excepia : A. Parazitul mascul are o lungime de 5 mm B. Parazitul femel are extremitatea distal ncurbat ventral C. Parazitul femel msoar 1 cm lungime D. Parazitul mascul are ambele extremiti efilate E. Parazitul femel poseda un aparat genital dublu 84. Alegei afirmaiile corecte referitoare la oul de oxiur : A. Este sferic B. Msoar n jur de 50 C. Are la exterior un nveli subire dublu ce adpostete n interior un embrion giriniform D. Prezint la un pol un opercul iar la extremitatea opus un pinten E. Este ovalar 85. Oxiurii au urmtoarele caracteristici cu excepia : A. Paraziii sunt alb-glbui B. Femela posed la extremitatea posterioar un buton cefalic C. Corpul subire este asemntor unor mici fire de a D. Ambele sexe posed la extremitatea anterioar un buton cefalic E. Paraziii aduli triesc n ficat 86. Alegei afirmaiile corecte referitoare la oule de oxiuri : A. Sunt embrionate B. Larva din ou devine invaziv n 2 ore de la depunerea oului C. Sunt depuse n regiunea perianal D. Sunt neinfecioase E. Msoar aproximativ 50 87. Calea de transmitere a oxiurozei este : A. Cinele B. Alimente contaminate C. Aerian D. narul E. Autoinfectarea 88. Manifestrile clinice n oxiuroz sunt urmtoarele cu excepia : A. Purit anal nocturn B. Febr C. Somnolen diurn D. Tuse seac

296

E. Scderea randamentului intelectual 89. Diagnosticul de oxiuroz se bazeaz pe : A. Metoda amprentei anale B. Ecografie C. Examen radiologic D. Evidenierea femelei n regiunea perianala sau vaginala E. Serologic 90. Tratamentul oxiuriozei const n : A. Corticosteroizi B. Piperazina 50 mg/kgc/zi 7 zile C. Chirurgical D. Mebendazol 100 mg repetat la interval de 2 sptmni E. Analgezice 91. Trichinella spiralis este ncadrat n: A. Clasa Ciliate B. Specia Trichinella spiralis C. Genul Trichinella D. Clasa Helmini E. Clasa Nematode tisulare 92. Urmtoarele afirmaii referitoare la morfologia Trichinella spiralis sunt adevrate cu excepia: A. T. spiralis este un nematod mic B. Femela este o vipar C. Femela are 3-4 mm D. Femela depune ou la 6 zile de la acuplare E. Masculul are 1,5 mm 93. Alegei afirmaiile corecte referitoare la larvele de Trichinella spiralis: A. Sunt mobile, trec n circulaia general B. Au aproximativ 100 microni C. Formeaz celula doic D. Au o formaiune sferic la captul distal E. Ptrund n celula muscular somatic 94. Trichinella spiralis se dezvolt prin: A. Consumul de carne de peste insuficient preparat termic B. Consumul de carne de pui insuficient preparat termic C. Consumul de carne de porc insuficient preparat termic D. Consumul de carne de mistre insuficient preparat termic E. Consumul de carne de cal insuficient preparat termic 95. Ciclul de via al Trichinella spiralis cuprinde: A. Sucurile digestive elibereaz larv din celulele doica B. Larvele ptrund n intestinal gros C. Dup acuplare femel ptrunde n peretele intestinal i elibereaz sute de ou D. Larvele ptrund n intestinal subire i se matureaz n 30 ore

297

E. Adulii sunt eliminate prin intestine 96. Manifestrile clinice ale infeciei cu Trichinella spiralis cuprind: A. Incubaie B. Debut C. Faza de stare D. Eliminarea larvelor E. nchistarea larvelor 97. Pacienii infectai cu Trichinella spiralis prezint: A. Dureri musculare B. Febr C. Tulburri de tranzit D. Icter E. Hepatomegalie 98. Diagnosticul Trichinellei spiralis se face prin: A. Date clinice B. Leucocitoz cu eozinofilie C. Evidenierea larvelor n scaun D. Diagnostic serologic E. Biopsie muscular 99. Tratamentul infeciei cu Trichinella spiralis se face cu: A. Albendazol B. Metronidazol C. Diethyl carbamazina D. Cortizon E. Cloramfenicol 100. Gazdele definitive ale Toxocarei sunt : A. Omul B. Cinele C. Pisica D. Porcul E. Liliecii 101. Morfologic Toxocara se caracterizeaz prin : A. Dimensiuni de civa cm B. Corp plat nesegmentat C. Corp segmentat D. Corp cilindric E. Prezena a dou aripioare laterale 102. Oul de Toxocara se caracterizeaz prin : A. Este embrionat n momentul eliminrii B. Este neinfecios n momentul eliminrii C. Este neembrionat n momentul eliminrii D. Este infecios n momentul elminarii E. n interior se gsete celula ou

298

103. Ciclul perienteric al Toxocarei se desfoar n: A. Ficat B. Pmn C. Intestin D. Creier E. Muchi 104. Omul se infecteaz cu Toxocara prin : A. Ingestia oulelor embrionate B. Ingestia oulelor neembrionate C. Ingestia crnii de porc insuficient preparat termic D. Fructe i legume contaminate E. Mini murdare care au venit n contact cu blan animalelor 105. Larva migrans visceral se caracterizeaz prin: A. Febr B. Hepatomegalie C. Frisoane D. Cefalee E. Edeme 106. Tulburrile neurologice n larva migrans visceral se manifest cu : A. Cefalee B. Insomnie C. Febr D. Tulburri de tranzit E. Meningita 107. Larva migrans ocular se caracterizeaz prin : A. Scderea brusc a acuitii vizuale B. De obicei infecie la ambii ochi C. Cataracta D. Paralizia muchilor oculomotori E. Scotoame 108. Toxocara ascuns se manifest prin : A. Paloare B. Cefalee C. Dureri abdominale D. Febr E. Meningit 109. Diagnosticul toxocarozei se pune pe : A. Detecia anticorpilo r B. Evidenierea parazitului matur n materiile fecale C. Decelarea oulor prin examenul coproparazitologic D. Examen oftalmologic pentru determinarea toxocarei oculare E. Tehnici imagistice pentru formele viscerale

299

110. Tratamentul toxocarozei se face cu : A. Albendazol B. Metronidazol C. Cloramfenicol D. Mebendazol E. Dietil carbamazina 111.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Ascaris lumbricoides: A. Este cel mai mic nematod B. Femela are 20-25 centrimetri lungime, C. Rar femela poate atinge 35-40 cm D. Masculul are 10-17 centimetri lungime, coada rsucit E. Au aparat digestiv complet 112.Alegei rspunsurile corecte referitoare la Ascaris lumbricoides: A. Orificiul bucal dispus la extremitatea anterioar B. Orificul bucal este prevzut cu 3 buze cu marginile dinate C. Oul poate fi fertil sau nefertil D. Oul fertilizat n momentul depunerii este sferic sau uor ovalar, 65 -75 /30-35 , E. Oul nefertil este foarte rezistent n mediul extern 113.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Ascaris lumbricoides: A. Larvele sunt eliminate n intestinul gros B. Larvele migreaz prin snge i ajung la plmn unde pot staiona 7 -10 zile C. n plmn larvele ating 1-2 milimetri D. Larvele sunt eliminate prin tuse iritativ ajung n mediul extern unde sunt distruse sau n faringe i sunt nghiite E. Ciclul de trecere prin ficat i prin plmn se numete ciclu perienteric 114.Alegei afirmaiile corecte referitoare la diagnosticul de laborator al Ascaris lumbricoides: A. Se realizeaz prin decelarea adultului, a larvelor sau a oulor B. Adultul poate fi eliminat prin anus C. Poate fi descoperit prin examen radiologic sau n cursul unei intervenii chirurgicale D. Oule pot fi gsite n sput sau n sucul gastric E. Oule apar n materiile fecale dup 60-70 zile de la infecie 115.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Enterobius vermicularis: A. Este cel mai mare nematod intestinal B. Masculul are 3-5 mm lungime i coada rsucit C. Extremitatea anterioar este o formaiune vezicular denumit buton cefalic, care are rolul de a fixa parazitul de mucoasa cecului D. Femela are dimensiuni de 8-13mm lungime E. Oule sunt evideniate ntotdeauna la examenul coproparazitologic 116.Alegei afirmaiile corecte referitoare la Trichinella spiralis: A. Larva are 40-1200 fiind rsucit n masa muscular

300

B. Dup ptrunderea n enterocit n circa 30 ore se dezvolt paraziii aduli, se acupleaz iar femela depune ou C. Larva invadeaz multe tipuri de celule ale gazdei ns se dezvolt ca agent infecios numai n celulele muchilor scheletici D. Larvele care ajung n musculatura striat nu se nchisteaz E. La nivelul intestinului produc necroz i infiltrat inflamator

Tematica 12 Ecologia microorganismelor care afecteaza industria farmaceutic (Atmosfera, apa, flora tegumentar i din tractul respirator), materii prime, ambalaje, cladiri: perei, podele, ui, ferestre), echipamente Complement simplu 1. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Fungii se dezvolt n condiii foarte variate de pH, temperatur i umiditate B. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi persoana care produce medicamentul C. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi microaeroflora D. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi apa E. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice nu poate fi recipientul final n care a fost ambalat 2. Alegei rspunsul greit despre microorganismele izolate n mod normal din aer: A. Bacterii sporulate : Bacillus spp i Clostridium spp B. Bacterii nesporulate: Staphyllococcus spp, Streptococcus spp, Corynebacterium spp C. Mucegaiuri: Penicillium spp, Cladosporium spp, Aspergillus spp, Mucor spp D. Levuri: Rhodotorula spp E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 3. Alegei rspunsul greit referitor la metodele de recoltare prin aspiraie: A. Metodele de filtrare constau n utilizarea unui filtru de sticl care conine material filtrant sau membrane filtrante, a unei pompe de aspirare i a unui debitmetru B. Metoda de barbotare const n trecerea aerului prin vase de barbotare care conin soluie salin izoton steril i care rein microorganismele C. Metoda de impact const n proiectarea aerulu i aspirat pe suprafaa mediului, impactul realizndu-se se printr-un curent de aer turbionar sau prin trecerea aerului printr-o fant ngust D. Metoda electroprecipit rii se bazeaz pe principiul ionizrii particulelor de aer E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 4. Alegei rspunsul greit referitor la determinarea indicatorilor biologici: 301

A. B. C. D. E.

Include determinarea florei mezofile Include determinarea streptococilor hemolitici Include determinarea stafilococilor Include determinarea coliformilor Doar primele 3 rspunsuri sunt corecte

5. Alegei rspunsul greit referitor la aerul comprimat: A. Aerul comprimat are numeroase aplica ii n fabricarea produselor farmaceutice, exemplu transportul pudrelor, a suspensiilor, permite aerarea n procesul de fermentare B. Este sterilizat prin filtrare sau o combinaie ntre cldur i filtrare pentru a evita contaminarea cu microorganisme produsele farmceutice pentru obinerea crora este utilizat C. Continutul microbian al aerului comprimat poate fi estimat prin barbotarea unui volum cunoscut de aer n bulion nutritiv, apoi filtrarea printr -o membran, care este pus pe suprafaa plcii Petri cu geloz, incubare i numrtoarea coloniilor D. Se folosete o metod mai rapid pentru determinarea coninutului microbian prin folosirea tehnicilor de detectare a schimbrilor caracteristicilor fizice sau chimice ale bulionului E. Toate rspunsurile sunt greite 6. Alegei rspunsul eronat referitor la ap: A. Ecologia microbian a apei are o mare impo rtan n industria farmaceutic B. Apa este utilizat drept constituent al multor produse farmaceutice, pentru multe procese de splare i rcire C. Microoorganismele specifice apei proaspete includ: Pseudomonas spp, Alcaligenes spp., Flavobacterium spp., Chromobacter spp., Serratia spp, bacterii pretentioase din punct de vedere nutitiv nutritiv i au o temperatur de cretere relativ crescut D. Bacteriile ce ajung n apa datorita eroziunii solului, ploilor abundente i putrefaciei plantelor includ: Bacillus subtilis, B.megaterium, Enterobacter aerogenes E. Cloacae E. Toate rspunsurile sunt corecte 7. Alegei rspunsul greit referitor la apa obinut prin osmoz revers: A. Apa este mpins de presiunea osmotic printr -o membran semipermeabil care acioneaz ca un filtru molecular B. Se mpiedic difuziunea substanelor solubile dizolvate n ap C. Substanele solubile cu greutate molecular mare nu difuzeaz deloc D. Osmoza revers ndeprteaz microorganismele i pirogenii E. Procesul este identic procesului natural de osmoz 8. Alegei rspunsul greit referitor la dezinfecia ape i: A. Se folosesc trei metode de tratare a apei :dezinfecie chimic, filtrare, radiaii UV B. Tratarea chimic se aplic deobicei apei brute, apei din reea, apei dedurizate, sistemului de depozitare i distribuie a apei distilate, deionizate, a apei produse prin osmoz revers

302

C. Filtrarea apei este util n situaiile n care consumul este moderat i exist un circuit continuu al apei D. Razele UVcu lungime de und de 254 nm sunt eficiente pentru dezinfecia apei limpezi E. Toate rspunsurile sunt greite 9. Afirmaiile de mai jos referitoare la verificarea microbian a apei sunt corecte cu excepia: A. Filtrarea prin membrane este una dintre cele mai utilizate i eficiente metode de verificare a apei B. Cnd se testeaz rezervele de apa clorinat se adauga un agent inactivator C. Temperatura de incubare pentru izolarea patogenilor este de 37 C D. Deoarece multe specii de contaminani fecali nu cresc la 37C, trebuie ca plcile Petri s se incubeze la 20-26C E. Doar primele 2 rspunsuri sunt greite 10. Alegei rspunsul incorect referitor la analiza parazitologic a apei: A. Recoltarea probelor se realizeaz n mod similar cu recoltarea pentru analiza bacteriologic B. Apa potabil, apa utilizat n farmacii, nu trebuie s contin ou de helmini C. Pentru evidenierea de ou de geohelmini din ap i din instalatiile de tratare i stocare a apei se recolteaz 10 l de ap, se las 24 ore pentru sedimentare, se centrifugheaz, se arunc supernatantul i se realizeaz preparate proaspete din sediment D. Se pot evidenia ou de parazii daca acetia exist n proba de ap examinat E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 11. Alegei rspunsul incorect referitor la piele i flora tractului respirator: A. Microorganismele pot fi transferate produselor farmaceutice de ctre operatori B. Contaminarea preparatelor de administrare oral poate duce la degradarea soluiilor i suspensiilor C. n cazul preparatelor parenterale contaminarea poate avea consecine grave D. Microorganismele prezente pe tegument cuprind Staphylococcus aureus, Sarcina spp., difteroizii E. Toate rspunsurile sunt greite 12. Alegei rspunsul fals referitor la piele i flora tractului respirator: A. Leziunile pot fi infectate cu: Staph. aureus, Strep. pyogenes, enterococi , Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa B. n fosele nazale pot exista ca saprofii: Staphilococcus aureus, Staph. epidermidis C. n nazofaringe se gsesc streptococi din grupul viridans, Neisserii saprofite, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae D. Microorganismele cele mai rspndite n timpul respiraiei normale i vorbirii sunt streptococii saprofii din grupul viridans E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 13. Alegei rspunsul incorect referitor la rezistena n mediul extern al microorganismelor:

303

A. B. C. D. E.

Este de ani mai ales la sporii de fungi, levurile, bacteriile sporulate Acinetobacter spp. 3zile- 5 luni Escherichia coli 2 ore- 16 luni Haemophilus influenzae-5 luni Mycobacterium tuberculosis pn la 4 luni

14. Despre persistena virusurilor i fungilor cu importan medical pe suprafee uscate sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Virusul hepatitei A : 2 ore- 60 zile B. Virusul hepatitei B :1 sptmn C. Candida albicans 1 120 zile D. Candida parapsilosis 102 150 zile E. Poliovirus tip 1: 4 ore- 8 zile 15. Alegei rspunsul incorect: A. Perioada de supravieuire depinde de natura obiectelelor contaminate, de suprafaa acestora, de gradul lor de curenie B. esturile groase i pufoase rein un numr mai mare de microorganisme C. Exist pericolul transferului de microorganisme de la oameni la preparatele farmaceutice D. Instalaiile de producie, materiile prime, amba lajele, echipamentele de protecie purtate de operator pot fi surse de contaminare a produselor farmaceutice E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 16. Alegei afirmaia incorect referitoare la metoda amprentelor A. Se aplic pe tegument mediile solide turnate n plci Petri B. Se aplic degetele minii (amprentare) pe geloz timp de 15 secunde C. Se terge tegumentul pe o anumit suprafa cu un tampon i nsmneaz pe geloz D. Mediul se termostateaza la 37 C pentru 24 ore dup care se citesc plcile E. Toate rspunsurile sunt greite 17. Alegei rspunsul eronat referitor la ambalare: A. Recipientele de sticl se spal i atunci cnd produsul este lichid sau semisolid se folosete i un dezinfectant B. Recipientele de plastic au un grad de contaminare crescut i trebuie dezinfectate n general C. Unele ambalaje folosite pentru materiile prime precum saci de hartie necptuii pot absorbi umezeala i pot fi deteriorate microbian i astfel contamineaz i coninutul D. Din acest motiv se prefer sacii ctuii cu polietilen E. Dac nu sunt transportate n condiii corespunztoare, recipientele de plastic se pot contamina cu fungi 18. Alegei rspunsul incorect referitor la ambalare: A. Ambalajele cu un numr sczut de microorganisme sunt acelea care au care au o suprafaa neteda impermeabila fr poroziti B. Cartonul netratat conine spori de mucegai de Cladosporium spp, Apergillus spp i Penicillinum spp, bacterii precum Bacillus spp si Micrococcus spp

304

C. n cazul soluiilor injectabile i preparatelor oftalmice care sunt preparate n condiii de asepsie,dar nu sunt sterilizate n recipientul lor final, ambalajul trebuie sa fie sterilizat D. Recipientele i capacele sunt sterilizate la caldur umed sau prin sterilizare chimic sau iradiere E. Toate rspunsurile sunt greite 19. Alegei afirmaia incorect referitoare la perei i tavane: A. Mucegaiul este cea mai rspandita flor a pereilor i tavanelor B. Speciile cele mai des ntlnite sunt :Cladosporium spp, Aspergillus spp mai ales A.niger si A. flavus, Penicillinum spp frecvent n cladirile slab aerisite cu pereii vopsii C. Pentru a reduce creterea microbian pereii i tavanele trebuie sa fie netede, impermeabile i lavabile i aceste condiii se ndeplinesc prin placarea pereilor cu plastic laminat D. n zonele cu umiditate ridicat, cramizile lefuite sau faian E. Toate rspunsurile sunt greite 20. Alegei afirmaia greit referitoare la echipament: A. Mufele de cuplare de la toate conductele si valvele trebuie s se poat scoate separat i curate B. Lamele de la agitator i cuva de la cuptor, de preferat, trebuie sa formeze o singur pies i s fie accesibile pentru curat C. Daca lamele sunt prinse de cuva, produsul fabricat poate rmne ntre lame i cuva i poate constitui suport pentru dezvoltarea microorganismelor D. Se prefer dispozitivele de etaneizare mecanic pentru ambalat cutii deoarece ambalajul este greu de sterilizat E. Toate rspunsurile sunt greite 21. Alegei rspunsul incorece referitoare la curare: A. Agentul ales rebuie s fie potrivit cu suprafaa de curare i s nu fie coroziv B. Agentul ales rebuie s ndeprteze produsul fr a lsa reziduuri C. Agentul ales rebuie s fie compatibil cu rezerva de apa D. Se pot folosi simultan ageni de curare i sterilizare, caz n care agenii trebuie sa fie compatibili E. Toate rspunsurile sunt eronate 22. Alegei rspunsurile corecte referitoare la microorganismele din atmosfer n industria farmaceutic : A. Numrul microorganismelor din atmosfer n industria farmaceutic nu depinde de activitatea din mediu B. Numrul microorganismelor depinde de cantitatea de praf C. Pseudomonas aeruginoas este des ntlnit n atmosfer D. Microorgansimele nu pot fi transportate n aer prin praf E. Aerul este mai contaminat n iernile umede dect n verile clduroase i umede 23. Alegei rspunsurile corecte referitoare la numrul microorganismele din atmosfera n industria farmaceutic: A. Este mai ridicat ntr-o ncpere umed i rece

305

B. C. D. E.

Este mai mic atunci cnd se face aerisirea cu ajutorul ferestrelor Utilizarea zaharurilor n stare uscat nu influeneaz dezvoltarea fungilor Acest numr depinde de umiditatea din aer Speciile de bacterii de Clostridium nu se gsesc n atmosfer

24. Alegei rspunsurile corecte referitoare la microorganismele din atmosfer n industria farmaceutic : A. Numrul lor poate fi redus prin aerisire cu ajutorul ferestrelor B. ncrctura microbian n atmosfer se detecteaz prin expunerea plcilor Petri n aer C. Toate produsele injectabile i de uz oftalmic sunt sterilizate la finalul produciei prin cldur umed D. Protejarea mpotriva sporilor de mucegai se face cu uurin E. Toate bacteriile din atmosfer sunt ataate de particule 25. Alegei rspunsurile corecte referitoare la reducerea numrului de microorganisme n atmosfer n industria farmaceutic: A. Cele mai utilizate sunt radiaiile ultraviolete B. Filtrele nu pot ndeparta particule mai mici de 1 micron C. Filtrele sunt meninute umede D. Formaldehida este foarte utilizat deoarece nu este toxic pentru om E. Aerul filtrat se bazeaz pe principiul curgerii laminare 26. Alegei rspunsurile corecte referitoare la calitatea apei n industria farmaceutic : A. Speciile de Proteus sunt microorganisme specifice apei proaspete B. Pseudomonas ajunge n sol prin contaminare cu deeuri C. Flora apei distilate contaminate este format de obicei din bacterii Gram pozitive D. Distilarea nu este un proces care elimin toate microorganismele din ap E. Apa obinut prin osmoza revers nu conine pirogeni 27. Alegei rspunsurile corecte referitoare la materiile prime n industria farmaceutic: A. Toate se sterilizeaza cu etilen oxid B. Materiile higroscopice sunt inute sub valoarea necesarului maxim de ap necesar pentru dezvoltarea microorganismelor C. Recipientele de plastic au grad mare de contaminare i sterilizarea este mereu necesar D. Cartonul nu necesit tratare deorece nu reprezint o suprafa bun pentru meninerea microorganismelor E. Ambalajul folosit pentru soluii infectabile nesterilizate n recipientul final necesit sterilizare 28. Alegei rspunsurile corecte referitoare la cldirile n care se prepar medicamente: A. Cldirile necesit multe ferestre pentru o aerisire bun B. Peretii i podelele pot fi acoperite cu gresie i faian deoarece nu rein microorganismele C. Toate podelele trebuie sa fie impermeabile

306

D. Podelele nu necesit nclinare spre scurgere E. Este interzis ventilaia n tavan

Complement multiplu 1. Alegei rspunsurile corect e: A. Calitatea microbiologic a produselor farmaceutice este influenat de mediul n care sunt fabricate, nu i de materialele folosite n producerea lor B. Contaminarea produselor farmaceutice se poate realiza cu germeni patogeni, dar i cu bacterii saprofite condiionat patogene C. Prezena unei game variate de microorganisme saprofite n mediul nconjurtor creeaz condiii de contaminare a produselor farmaceutice, ducnd n final la degradarea medicamentelor D. n cadrul fabricrii medicamentelor pe cale industrial exist riscul de contaminare microbian favorizat de capacitatea metabolic a unor microorganisme de a se adapta la variaii ale temperaturii E. n cadrul fabricrii medicamentelor pe cale industrial exist riscul de contaminare microbian favorizat de capacitatea metabolic a unor microorganisme de a nu se adapta la variaii ale pH-ului 2. Alegei rspunsurile greite: A. Unele microorganisme au capacitatea de a se adapta i supravieui n condiii precare B. Stafilococii i enterococii se dezvolt la concentraii mari ale zaharurilor (4060%) C. Bacteriile zaharolitice se dezvolt n condiii de hipersalinitate (20 -30%) D. Toate rspunsurile sunt corecte E. Tincturile alcoolice pot s conin specii de germeni sporulai, cum ar fi Bacillus cereus 3. Urmtoarele afirmaii sunt greite cu excepia: A. Fungii se dezvolt n condiii foarte variate de pH, temperatur i umiditate B. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi persoana care produce medicamentul (operatorul) C. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi atmosfer (microaeroflora) D. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi apa E. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice nu poate fi recipientul final n care a fost ambalat 4. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice poate fi echipamentul de producie B. Surse de contaminare a produselor farmaceutice nu pot fi materialele utilizate la obinerea preparatului C. Sursa de contaminare a produselor farmaceutice nu poate fi atmosfer (microaeroflora) D. Unele microorganisme pot crete chiar n prezena conservanilor si deterioreaz produsul

307

E. Toate rspunsurile sunt corecte 5. Afirmaiile de mai jos sunt incorecte cu excepia: A. Bacteriile distruse in procesul final de sterilizare a produsului nu pot lasa reziduuri toxice sau pirogenice B. Paralel cu mbuntirea tehnologiilor de producere a medicamentelor s -a dezvoltat i ghidul de bune practici (Good Manufacturing Practices) pentru minimalizarea contaminrii microbiene C. Minimalizarea contaminrii microbiene se poate realiza prin studiul ecologiei microorganismelor, a riscurilor reprezentate de acestea i controlul contaminrii D. Obiectivul ghidului este de a mbunti sigurana microbiologic a produselor ntr-o modalitate eficient (raport optim cost -calitate)i dezvoltarea tehnicilor rapide de detecie a microorganismelor E. Toate rspunsurile sunt corecte 6. Alegei afirmaiile corecte referitoare la coninutul microbian al atmosferei: A. Aerul este un mediu natural propice pentru creterea i reproducerea microorganismelor deoarece conine cantitatea necesar de umezeal i hran B. Aproape orice mostr de aer netratat conine bacterii, mucegai i drojdii C. Pentru a putea supravieui microorganismele trebuie sa fie capabile sa tolereze deshidratarea din mediu D. Numarul organismelor din atmosfera depinde de activitatea din mediu, cantitatea de praf ce este d islocat, umiditate E. Toate rspunsurile sunt greite 7. Alegei rspunsurile corecte despre microorganismele izolate n mod normal din aer: A. Bacterii sporulate : Bacillus spp i Clostridium spp B. Bacterii nesporulate: Staphyllococcus spp, Streptococcus spp, Corynebacterium spp C. Mucegaiuri: Penicillium spp, Cladosporium spp, Aspergillus spp, Mucor spp D. Levuri: Rhodotorula spp E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 8. Alegei rspunsurile greite referitoare la numrul microorganismelor din atmosfer: A. Depinde de activitatea din mediu i de cantitatea de praf produs B. Coninutul microbian este mai ridicat n zona cu utilaje n activitate, zona cu personal care lucreaz, mai sczut ntr o ncpere murdar, necurat decat ntr o camer curat/aseptic C. Coninutul microbian este influenat de umiditate, ntr -o ncpere umed i rece numrul microorganismelor este mai mare, deoarece contaminanii sunt adui pe sol de ctre picturile de umezeal D. Aerul este mai puin contaminat n iernile umede dect n verile calduroase i uscate E. Toate rspunsurile sunt greite 9. Alegei rspunsurile corecte referitoare la numrul microorganismelor din atmosfer:

308

A. Microorganismele sunt transportate n atmosfera prin praf, tegument, haine, n picturile de saliv sau sput rezultate din vorbire, tuse sau strnut B. Bacteriile i mucegaiurile care nu sunt ataate de particule se vor depune cu greutate ntr-o ncpere fr cureni de aer C. Rata depozitarii depinde de curenii de aer:ventilatie, sisteme de extracie a aerului, cureni de convecie deasupra surselor de nclzire i a activitii din ncpere D. Numrul microorganismelor din aer poate crete n timpul manipulrii materialelor contaminate, n timpul preparrii, amestecrii i adaugrilor n procesul de fabricaie E. Toate rspunsurile sunt corecte 10. Urmtoarele afirmaii referitoare la numrul microorganismelor din atmosfer sunt adevrate cu excepia: A. Utilizarea amidonului i a unor zaharuri n stare uscat poate duce la scderea mucegaiurilor B. Unele componente de ambalare, de exemplu, cartonul, au o microflora reprezentat de mucegaiuri, bacterii i de multe ori acest lucru este reflectat n numrtoare crescut (prin metode de cultivare/ numrare a microorgan ismelor) n jurul de utilajelor de ambalare C. Aerul este mult mai contaminat n iernile umede dect n verile calduroase i uscate D. Coninutul microbian este influenat de umiditate, ntr -o ncpere umed i rece numrul microorganismelor este mai mic E. Toate rspunsurile sunt greite 11. Alegei rspunsurile corecte referitoare la nsmnare: A. Se poate realiza direct pe medii solide (metoda prin sedimentare, metodele de impact, metoda electroprecipitrii) B. Se poate realiza indirect, prin intermediul unui lichid steril cum ar fi solutie salin izoton steril, bulion nutritiv steril (metodele de recoltare prin aspiraie) C. Metoda prin sedimentare const n deschiderea i expunerea plcilor Petri cu mediu (geloz snge) timp de cteva minute pn la 1 or; incubare la 37C, 24 ore D. Metoda prin sedimentare nu prezint dezavantaje E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 12. Alegei rspunsurile corecte referitoare la nsmnare: A. Metodele de recoltare prin aspiraie sunt metode directe de nsmnare B. Metodele de recoltare prin aspiraie sunt metode indirecte de nsmnare C. Metodele de recoltare prin aspiraie cuprind metodele de filtrare, barbotare, impact i electroprecipitare D. Dezavantajul metodei prin sedimentare const n faptul c nu se obine numrul real de germeni,ci doar fract iunile de sedimentare n intervalul de expunere E. Toate rspunsurile sunt corecte 13. Alegei rspunsurile corecte referitoare la metodele de recoltare prin aspiraie:

309

A. Metodele de filtrare constau n utilizarea unui filtru de sticl care conine material filtrant sau membrane filtrante B. Metoda de barbotare const n trecerea aerului prin vase de barbotare care conin soluie salin izoton steril i care rein microorganismele; din suspensie se fac diluii i se nsmneaz pe mediu C. Metoda de impact const n proiectarea aerului aspirat pe suprafaa mediului, impactul realizndu-se se printr-un curent de aer turbionar sau prin trecerea aerului printr-o fant ngust D. Metoda electroprecipit rii se bazeaz pe principiul ionizrii particulelor de aer; acestea se depun pe electrozii care se gsesc pe mediu E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 14. Alegei rspunsurile corecte referitoare la determinarea indicatorilor biologici: A. Determinarea florei mezofile B. Determinarea streptococilor hemolitici C. Determinarea stafilococilor D. Determinarea coliformilor E. Doar primele 3 rspunsuri sunt corecte 15. Alegei rspunsurile corecte referitoare la determinarea indicatorilor biologici: A. Determinarea fungilor: prin metoda sedimentrii, folosind mediu Sabouraud B. Produsele injectabile sau de uz oftalmic ce nu pot fi sterilizate la finalul produciei prin caldura umeda, trebuie produse n zone unde numrtoarea microorganismelor n mediu este foarte crescut C. Cu toate ca aceste produse trebuie sa treac un test de sterilitate, testul n sin e este distructiv i, prin urmare, doar cteva mostre sunt testate (aleator) D. Numrtoare microorganismelor din atmosfer este importanta pentru a detecta ncrctura microbian real, pentru prevenirea contaminrii sporadice a unor recipiente care ocazional pot trece nedetectate la testele de sterilitate E. Toate rspunsurile sunt corecte 16. Alegei rspunsurile incorecte referitoare la determinarea indicatorilor biologici: A. n cazul identificrii unei caliti microbiologice necorespunztoare a aerului se emite un avertisment cu privire la posibila contaminare i remedierea din timp a problemei B. Producerea preparatelor lichide sau semi-solide pentru uz oral sau pentru uz topic necesita un mediu nconjurator curat, atat n etapa de producere cat i n cea de umplere C. Multe forme de prezentarea a medicamentelor sunt protejate prin conservani chimici sau prin pH mpotriva dezvoltrii bacteriilor care le pot contamina D. Protejarea mpotriva sporilor de mucegai este mult mai uor de realizat E. Toate rspunsurile sunt greite 17. Alegei rspunsurile corecte referitoare la reducerea numarului de microorganisme din atmosfer: A. Numrul microorganismelor din atmosfer poate fi redus prin filtrare, dezinfecie chimic, raze ultraviolete

310

B. Filtrarea este cea mai utilizat metoda C. Pentru a menine eficacitatea filtrelor acestea sunt meninute n stare uscat deoarece microorganismele se pot deplasa de-a lungul filtrelor umede D. Aerul filtrat poate fi folosit pentru a cura o ncpere sau o anumit zon E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 18. Alegei rspunsurile greite referitoare la reducerea numarului de microorganisme: A. Din cauza proprietilor lor sub forma de aerosoli, dezinfectanii chimici sunt cei mai folosii sterilizanti ai aerului B. Iradierea cu UV cu lungime de unda ntre 240-280nm pentru reducerea contaminrii aerului, iradierea este activ doar la o distan mic de surs C. Bacteriile in forma sporulat si fungii (in special cei cu invelis puternic pigmentat), sunt adesea rezisteni la iradierea cu UV D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt corecte 19. Alegei rspunsurile corecte referitoare la aerul comprimat: A. Aerul comprimat are numeroase aplica ii n fabricarea produselor farmaceutice, exemplu transportul pudrelor, a suspensiilor, permite aerarea n procesul de fermentare B. Este sterilizat prin filtrare sau o combinaie ntre cldur i filtrare pentru a evita contaminarea cu microorganisme a produsele farmceutice pentru obinerea crora este utilizat C. Continutul microbian al aerului comprimat poate fi estimat prin barbotarea unui volum cunoscut de aer n bulion nutritiv, apoi filtrarea printr -o membran D. O metod mai rapid pentru determinarea coninutului microbian utilizeaz tehnicile de detectare a schimbrilor caracteristicilor fizice sau chimice ale bulionului E. Toate rspunsurile sunt greite 20. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ap: A. Ecologia microbian a apei are o mare importanta in industria farmaceutic B. Apa este utilizat drept constituent al multor produse farmaceutice, pentru multe procese de splare i rcire C. Microoorganismele specifice apei proaspete includ: Pseudomonas spp, Alcaligenes spp., Flavobacterium spp., Chromobacter spp., Serratia spp D. Bacteriile ce ajung n apa datorita eroziunii solului, ploilor abundente i putrefaciei plantelor includ: Bacillus subtilis, B.megaterium, Enterobacter aerogenes E. cloacae E. Toate rspunsurile sunt corecte 21. Urmtoarele afirmaii referitoare la ap sunt false cu excepia: A. Prin contaminarie cu deeuri (ape uzate, de canalizare) ajung n ap: Proteus spp., E.coli i alte Enterobacterii, Streptococcus faecalis ,Clostridium spp B. O examinare a rezervei de ap industrial nmagazinat a aratat ca 98% din contaminare se datoreaz bacteriilor Gram-negative C. Alte organisme izolate din rezerva de ap industrial sunt Micrococcus spp., Cytophaga spp., levuri, fungi i actinomicete

311

D. Bacteriile ce ajung n apa datorita eroziunii solului, ploilor abundente i putrefaciei plantelor nu includ: Bacillus subtilis, B.megaterium, Enterobacter aerogenes E. cloacae E. Toate rspunsurile sunt greite 22. Alegei rspunsurile corecte referitoare la apa distilat: A. n urma procesului de fabricare apa distilat nu conine microorganisme B. Contaminarea rezult din defecte ale sistemului de rcire, de depozitare, ale sistemului de distribu ie C. Flora apei distilate contaminate este deobicei format din bacterii Grampozitive D. Apa distilat este folosit pentru obinerea de preparate farmaceutice orale sau topice pentru care este acceptat un numar mic de bacterii E. Toate rspunsurile sunt corecte 23. Alegei rspunsurile corecte referitoare la apa obinut prin osmoz revers: A. Apa este mpins de presiunea osmotic printr -o membran semipermeabil care acioneaz ca un filtru molecular B. Se mpiedic difuziunea substanelor solubile dizolvate n ap C. Substanele solubile cu greutate molecular mare nu difuzeaz deloc D. Osmoza revers ndeprteaz microorganismele i pirogenii E. Procesul este identic procesului natural de osmoz 24. Alegei rspunsurile corecte referitoare la sistemul de distribuie: A. Un recipient de depozitare contaminat acioneaz ca un rezervor microbian i contamineaz toata apa ce trece prin el B. Toate recipientele de depozitare se testeaz regulat C. Recircularea constant a apei la o presiune negativ, asigur un sistem optim de reducere a creterii florei microbiene D. Se folosete un sistem de resterilizare a apei prin filtrare sau UV nainte ca apa s reintre in rezervor E. Toate rspunsurile sunt greite 25. Alegei rspunsurile corecte referitoare la dezinfecia apei: A. Se folosesc trei metode de tratare a apei :dezinfecie chimic, filtrare, radiaii UV B. Tratarea chimic se aplic deobicei apei brute, apei din reea, apei dedurizate, sistemului de depozitare i distribuie a apei distilate, deionizate, a apei produse prin osmoz revers C. Filtrarea apei este util n situaiile n care consumul este moderat i exist un circuit continuu al apei D. Razele UVcu lungime de und de 254 nm sunt eficiente pentru dezinfecia apei limpezi E. Toate rspunsurile sunt greite 26. Alegei afirmaiile corecte referitoare la verificarea microbian a apei: A. Filtrarea prin membrane este una dintre cele mai utilizate i eficiente metode de verificare a apei B. Cnd se testeaz rezervele de apa clorinat se adauga un agent inactivator ( tiosulfatul de sodiu)

312

C. Temperatura de incubare pentru izolarea patogenilor este de 37 C D. Deoarece multe specii de contaminani fecali nu cresc la 37C, trebuie ca plcile Petri s se incubeze la 20-26C E. Doar primele 2 rspunsuri sunt greite 27. Alegei rspunsurile corecte: A. Apa steril este utilizat pentru splarea minilor chirurgilor, a endoscoapelor B. Periodic, apa steril este controlat; probele sunt prelevate din flacoanele cu ap steril care conin 5-10mg tiosulfat de sodiu pentru a neutraliza urmele de clor prezente n ap C. Tehnici microbiologice pentru controlare apei sunt: tehnica plcilor cu geloz, tehnica filtrrii prin membran D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt greite 28. Alegei rspunsurile corecte referitoare la analiza parazitologic a apei: A. Recoltarea probelor se realizeaz n mod similar cu recoltarea pentru analiza bacteriologic B. Apa potabil, apa utilizat n farmacii, nu trebuie s contin ou de helmini C. Pentru evidenierea de ou de geohelmini din ap i din instalatiile de tratare i stocare a apei se recolteaz 10 l de ap, se las 24 ore pentru sedimentare, se centrifugheaz, se arunc supernatantul i se realizeaz preparate proaspete din sediment D. Se pot evidenia ou de parazii daca acetia exist n proba de ap examinat E. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte 29. Alegei rspunsurile corecte referitoare la piele i flora tractului respirator: A. Microorganismele pot fi transferate produselor farmaceutice de ctre operatori B. Contaminarea preparatelor de administrare oral (comprimate i pulberi) poate duce la degradarea soluiilor i suspensiilor C. n cazul preparatelor parenterale contaminarea poate avea consecine grave D. Microorganismele prezente pe tegument cuprind Stafilococcus aureus, Sarcina spp., difteroizii E. Toate rspunsurile sunt greite 30. Alegei rspunsurile corecte referitoare la piele i flora tractului respirator: A. Microorganismele prezente pe tegument cuprind ocazional bacterii Gram negative: Acinetobacter i Alcaligenes spp, levuri lipofile n zonele grase i ceroase ale pielii B. Microorganismele prezente pe tegument nu cuprind fungi dermatofii C. n cazul unei igiene personale precare se pot gsi coliformi D. Aproximativ 20% din leziunile deschise fr manifestari clinice sunt colonizate cu Staphilococcus aureus E. Toate rspunsurile sunt corecte 31. Alegei rspunsurile corecte referitoare la piele i flora tractului respirator: A. Leziunile tegumentare pot fi infectate cu Stapilococcus. aureus, Streptococcus pyogenes, enterococi , Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa

313

B. n fosele nazale pot exista ca saprofii: Staphilococcus aureus, Staph. epidermidis C. n nazofaringe se gsesc streptococi din grupul viridans, Neisserii saprofite, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae D. Microorganismele cele mai rspndite n timpul respiraiei normale i vorbirii sunt streptococii saprofii din grupul viridans E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 32. Alegei rspunsurile corecte referitoare la rezistena n mediul extern al microorganismelor: A. Sporii de fungi, levurile, bacteriile sporulate pot rezista ani B. Acinetobacter spp. 3zile- 5 luni C. Escherichia coli 2 ore- 16 luni D. Haemophilus influenzae-5 luni E. Mycobacterium tuberculosis pn la 4 luni 33. Despre persistena virusurilor i fungilor cu importan medical pe suprafee uscate sunt adevrate urmtoarele: A. Virusul hepatitei A : 2 ore- 60 zile B. Virusul hepatitei B :1 sptmn C. Candida albicans :120 zile D. Candida parapsilosis :150 zile E. Poliovirus tip1: 4 ore- 8 zile 34. Alegei rspunsurile corecte: A. Perioada de supravie uire depinde de natura obiectelor contaminate, de suprafaa acestora, de gradul lor de curenie B. esturile groase i pufoase rein un numr mai mare de microorganisme C. Exist pericolul transferului de microorganisme de la oameni la preparatele farmaceutice D. Instalaiile de producie, materiile prime, ambalajele, echipamentele de protecie purtate de operator pot fi surse de contaminare a produselor farmaceutice E. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate 35. Alegei afirmaiile corecte referitoare la metoda amprentelor A. Se aplic pe tegument mediile solide turnate n plci Petri B. Se aplic degetele minii (amprentare) pe geloz timp de 15 secunde C. Se terge tegumentul pe o anumit suprafa cu un tampon i nsmneaz pe geloz D. Mediul se termostateaza la 37C pentru 24 ore dup care se citesc plcile E. Toate rspunsurile sunt greite 36. Alegei afirmaiile corecte referitoare la metoda peliculelor adezive: A. Se aplic pe tegument o folie adeziv pentru a detaa microorganismele aflate pe tegument B. Folia este aplicat pe fundul unei plci Petri cu fata de contact n sus peste care turnm mediul de cultur. C. Se incubeaz la 30oC, 2-5 zile i se numr coloniile dezvoltate pe materialul adeziv

314

D. Doar primele 2 rspunsuri sunt adevrate E. Toate rspunsurile sunt greite 37. Alegei afirmaiile corecte: A. Zonele desemnate pentru producerea preparatelor injectabile, a colirurilor sau soluiilor otice au faciliti igienico-sanitare la intrare B. Pentru fabricarea acestor produse este necesar ca operatorii sa poarte haine sterile incluznd halat, pantaloni, cizme, gluga, masc i mnui C. Pentru controlul contaminrii produselor farmaceutice i a mediului trebuie utilizate materii prime cu caracteristici microbiologice adecvate D. Materiile prime netratate ce provin dintr-o sursa natural, de obicei, poarta o microflor redus E. Toate rspunsurile sunt corecte 38. Alegei afirmaiile corecte referitoare la materiile prime: A. Produsele din surse animale ca gelatina, pulberea de tiroid, de pancreas pot fi contaminate cu patogeni animali B. Produse vegetale precum agarul, rubarba, amidonul, pot fi contaminate cu microflora vegetal: Erwinia spp., Pseudomonas spp., Bacillus spp, streptococi C. Produse vegetale precum agarul, rubarba, amidonul, nu pot fi contaminate cu mucegaiuri D. Materialele sintetice sunt de obicei necontaminate E. Produsele naturale cu grad mare de contaminare cu bacterii nepatogene se pot utiliza i fr sterilizare 39. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ambalare: A. La finalul procesului produsele farmaceutice se ambaleaz pentru protejarea produsului i pentru a preveni ptrunderea microorganismelor sau a umezelii B. Microflora de pe amblaj nu depinde de compoziia i de condiiile de stocare ale acestuia C. n funcie de tipul de produs farmaceutic se determin daca este necesar sterilizarea ambalajului D. Containerele de sticl sunt sterile cand ies din cuptor dar se pot contamina n ncaperi prafuite i de aceea se transport n cutii E. Toate rspunsurile sunt corecte 40. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ambalare: A. Recipientele de sticl se spal i atunci cnd produsul este lichid sau semisolid se folosete i un dezinfectant B. Recipientele de plastic au un grad de contaminare crescut i trebuie dezinfectate n general C. Unele ambalaje folosite pentru materiile prime precum saci de hartie necptuii pot absorbi umezeala i pot fi deteriorate microbian D. Se prefer sacii ctuii cu polietilen E. Transportate n condiii necorespunztoare, recipientele de plastic se pot contamina cu fungi 41. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ambalare: A. Ambalajele cu un numr sczut de microorganisme sunt acelea care au care au o suprafaa neteda impermeabila fr poroziti

315

B. Cartonul netratat conine spori de mucegai de Cladosporium spp, Apergillus spp i Penicillinum spp, C. n cazul soluiilor injectabile i preparatelor oftalmice care sunt preparate n condiii de asepsie,dar nu sunt sterilizate n recipientul lor final, ambalajul trebuie sa fie sterilizat D. Recipientele i capacele sunt sterilizate la caldur umed sau prin sterilizare chimic sau iradiere E. Toate rspunsurile sunt greite 42. Alegei afirmaiile corecte referitoare la perei i tavane: A. Mucegaiul este cea mai rspandita flor a pereilor i tavanelor B. Speciile cele mai des ntlnite sunt :Cladosporium spp, Aspergillus spp mai ales A.niger si A. flavus, Penicillinum spp frecvent n cladirile slab aerisite cu pereii vopsii C. Pentru a reduce creterea microbian pereii i tavanele trebuie sa fie netede, impermeabile i lavabile i aceste condiii se ndeplinesc prin placarea pereilor cu plastic laminat D. n zonele cu umiditate ridicat, cramizile lefuite sau faian E. Toate rspunsurile sunt greite 43. Alegei afirmaiile corecte referitoare la podele i scurgeri: A. Pentru a minimaliza contaminarea microbian toate podelele trebuie sa fie uor de curat, impermeabile, cu suprafaa neted B. Podeaua sa fie nclinat spre scurgere, mbinarea podea-perete trebuie sa fie acoperit C. Se aplic o etaneizare rezistent n zonele n care se folosesc lichide de curat acide sau alcaline D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt greite 44. Alegei afirmaiile incorecte referitoare la podele i scurgeri: A. Se aplic o etaneizare rezistent n zonele n care se folosesc lichide de curat acide sau alcaline B. Daca acest aspect este neglijat, suprafaa se deniveleaz i devine poroas i este colonizata rapid de microorganisme C. Zonele n care se desfasoara operatiuni aseptice trebuie s aib obligaotriu un sistem de ventilare , aerisirea nu se va face pe ferestr D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt greite 45. Alegei afirmaiile corecte referitoare la echipame nt: A. Toate echipamentele trebuie sa fie uor de demontat B. Toate suprafeele care vin n contact cu produsul trebuie s aib coluri ascuite i fr mbinri rotunjite sau acoperite C. trebuie sa existe uruburi cu filetul exterior uor accesibil pentru curaare D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt corecte 46. Alegei afirmaiile corecte referitoare la echipament:

316

A. Mufele de cuplare de la toate conductele si valvele trebuie s se poat scoate separat i curate B. Lamele de la agitator i cuva de la cuptor trebuie sa formeze o singur pies i s fie accesibile pentru curat C. Daca lamele sunt prinse de cuva, produsul fabricat poate rmne ntre lame i cuva i poate constitui suport pentru dezvoltarea microorganismelor D. Se prefer dispozitivele de etaneizare mecanic pentru ambalat cutii deoarece ambalajul este greu de sterilizat E. Toate rspunsurile sunt greite 47. Alegei rspunsurile corecte referitoare la curare: A. Agentul ales rebuie s fie potrivit cu suprafaa de curare i s nu fie cor oziv B. Agentul ales rebuie s ndeprteze produsul fr a lsa reziduuri C. Agentul ales rebuie s fie compatibil cu rezerva de apa D. Se pot folosi simultan ageni de curare i sterilizare, caz n care agenii trebuie sa fie compatibili E. Toate rspunsurile sunt eronate 48. Alegei rspunsurile corecte referitoare la dezinfecie: A. Echipamentul poate fi sterilizat sau dezinfectat la cald, chimic, sau combinatie ntre cele dou proceduri B. Multe rezervoare, eprubete, piesele mici de echipament pot fi autoclavate, dar este important ca aburul s nu ajung pe toate suprafeele lor C. Echipamentul folosit la fabricarea i ambalarea pudrelor este sterilizat prin cldur umed D. Dezinfectanii chimici uzuali conin hipoclorit de sodiu E. Ca metoda de dezinfecie poate fi cufundarea total a obiectelor mici sau pulverizarea suprafeelor interioare a echipamentelor mai mari 49. Alegei rspunsurile corecte referitoare la verificrile microbiene: A. Pentru validarea controlului se testeaz o mostr de ap final de splare pe o plac Petri cu agar nutritiv sau testarea se poate folosi un tampon fabricat fie din bumbac steril sau din alginat de calciu B. Alginatul de calciu este folosit cu un diluant ce contine 1% hexametafosfat de sodium care dizolv tamponul i elibereaz organismele adunate de pe echipament C. Aceste organisme pot fi apoi acoperite cu geloz sau pot fi folosite metode alternative de evaluare D. Doar primele 2 rspunsuri sunt corecte E. Toate rspunsurile sunt eronate 50. Alegei rspunsurile incorecte referitoare la verificrile microbiene: A. Pentru validarea controlului se testeaz o mostr de ap final de splare pe o plac Petri cu agar nutritiv sau testarea se poate folosi un tampon fabricat fie din bumbac steril sau din alginat de calciu B. Se pot utiliza metode de detecie rapid a microorganismelor C. Alginatul de calciu este folosit cu un diluant ce contine 1% hexametafosfat de sodium care dizolv tamponul i elibereaz organismele adunate de pe echipament D. Doar primele 2 rspunsuri sunt incorecte

317

E. Toate rspunsurile sunt incorecte 51. Alegei rspunsurile corecte referitoare la flora microbian din cldirile folosite n industria farmaceutic: A. Flora microbian poate crete i n prezena conservanilor, deteriornd produsul B. Bacteriile distruse nu las reziduri toxice C. Umiditatea nu influeneaz numrul de microorganisme D. Flora microbian este mai redus ntr-un depozit cu aer rece E. Bacteriile neataate de particulele de praf se depun uor ntr -o ncpere fr cureni de aer 52. Alegei rspunsurile corecte referitoare la calitatea aerului din cldirile folosite n industria farmaceutic: A. Se poate verifica cu ajutorul insmrii pe placil Petri cu geloza nutritiv i numrtoarea de colonii B. Produsele injectabile sunt produse in zone unde exista putine microorganisme in aer C. Dezinfectantii chimici sunt folositi des pentru dezinfectia atmoseferei din cladire datorita proprietatii lor sub forma de aerosoli D. Aerul comprimat permite aerarea in procesul de fermentatie E. Aerul comprimat nu necesita sterilizare 53. Alegei rspunsurile corecte referitoare la calitatea apei proaspete n industria farmaceutic: A. Conine microorganisme specifice precum Pseudomonas B. Conine bacterii nepretenioase de tip Serratia, Alcaligenes, Chromobacter C. Bacillus subtilis apare n apa contaminat prin inundaii i putrefacia plantelor D. E. coli ajunge n ap datorit putrefaciei plantelor E. Enterobacterii care ajung n ap prin contaminare fecal 54. Alegei rspunsurile corecte referitoare la calitatea apei distilate n industria farmaceutic: A. Nu conine microorganisme B. Este de obicei contaminat cu bacterii Gram pozitive C. Se pstreaza la temperatura camerei pentru a preveni creterea bacterian D. Este folosit pentru obinerea produselor parenterale fr a necesita sterilizare E. Este de obicei contaminat cu bacterii Gram negative 55. Alegei rspunsurile corecte referitoare la apa utilizat n industria farmaceutic: A. Apa obinut prin osmoza revers nu conine pirogeni B. Apa distilat se menine la 80C pentru a preveni producerea substanelor pirogene C. Obinut prin osmoz revers conine bacterii D. Nu se poate contamina de la recipientul de depozitare E. Se poate trata prin filtrare

318

56. Alegei rspunsurile corecte referitoare la dezinfecia apei n industria farmaceutic: A. Se poate face prin radiaii UV B. Se aplic de obicei apei brute C. Filtrarea este util atunci cnd consumul de ap este foarte mare D. Dezinfectarea chimic are ca avantaj faptul ca apa nu prezint gust neplcut E. Filtrele nu se pot coloniza microbian 57. Alegei rspunsurile corecte referitoare la verificarea microbian a apei utilizate n industria farmaceutic: A. Filtrarea nu este o metod eficient B. Filtrarea permite concentrarea unui numar mic de organisme dintr-un volum mare de apa C. Temperatura de incubare a patogenilor este de 37C D. Se poate face cu ajutorul clorului E. Cand se testeaz rezervele de apa clorinat se adaug un agent inactivator ca tiosulfatul de sodiu 58. Alegei rspunsurile corecte referitoare la flora tegumentului i importana n industria farmaceutic: A. Poate contamina preparatele de administrare oral avnd consecine grave B. Stafilococul auriu este un patogen al tegumentului C. Streptococii din grupul viridans sunt patogeni D. Pe tegument se pot gasi ocazional enterobacterii E. Pe tegument se gasesc streptococii alfa hemolitici i nehemolitici 59. Alegei rspunsurile corecte referitoare la materiile prime folosite n industria farmaceutic: A. Cele provenite din surse naturale nu necesit sterilizare B. Gelatina poate fi contaminat cu patogeni animali C. Amidonul poate fi contaminat cu streptococi, Pseudomonas spp, mucegaiuri i levuri D. Materialele sintetice sunt de obicei necontaminate E. Materiile uscate nu necesit precauii de depozitare pentru a mpiedica umezeal 60. Alegei rspunsurile corecte referitoare la produsele naturale utilizate n industria farmaceutic : A. Pentru toate produsele naturale se face sterilizarea cu etilen oxid B. Etilen oxidul se folosete la sterilizarea acelor i seringilor C. Alcoolul este un bun solvent bacteriostatic D. Se folosesc produse sterilizate numai prin cldura E. Sterilizarea se poate face prin recristalizare dintr- un solvent bactericid 61. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ambalarea produselor farmaceutice: A. Recipientele i fiolele din sticl sunt sterile la ieirea din cuptor B. Plasticul este un mediu propice pentru creterea bacterian C. Se prefera ambalajele cu suprafa neted impermeabil D. Cartonul netratat conine spori de mucegai

319

E. Suprafaa materialelor din polietilen prezint un numr crescut de microorganisme

Tematica 13 Contaminarea microbian, riscul infeciei, controlul contaminrii. Factorii ce afecteaz degradarea produselor farmaceutice. Asigurarea calitii i controlul riscului microbian al medicamentelor Complement simplu 1. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Produsele farmaceutice folosite n profilaxia, tratamentul i diagnosticarea bolilor conin o larg varietate de ingrediente n stri fizico -chimice complexe. B. Produsele trebuie s ndeplineasc cerinele n privina calitii, siguranei i eficacitii i trebuie s fie stabile i suficient de elegante pentru a fi acceptate de ctre pacient. C. Produsele fabricate astzi n industria farmaceutic trebuie s ndeplineasc standarde microbiologice nalte : sterile pentru produse de administrare parenteral, coliruri, soluii otice D. Preparatele nesterile trebuie s conin doar o minim contaminare microbian ( conform normelor) E. n procesul de producie nu exist produse neconforme care scapde la controlul calitii. 2. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Produsul farmaceutic poate fi degradat, nepotrivit spre a fi lansat pe pia din cauza deteriorrii chimice i fizico - chimice a formulei. B. Stricarea sau irosirea unor loturi individuale poate duce la apariia unor probleme financiare majore pentru productor deoarece produsul cu acest tip de greeal trebuie eliminat. C. Ameninarea unui proces pentru litigiu i publicitatea negativ d in cauza retragerii de pe pia a produselor neconforme pot avea implicaii economice serioare pentru productor. D. Utilizarea produselor contaminate poate constitui un risc pentru pacient putnd duce la o nrutire a bolii n loc de vindecarea bolii. E. Cel mai frecvent contaminarea produsului cu oportuniti patogeni ca Pseudomonas a dus la o rspndire a infeciilor nosocomiale la pacienii imunocompeteni 3. Neconformitatea chimic i fizico- chimic a produselor farmaceutiece nu include: A. Preparatele farmaceutice pot fi considerate ca micromedii susceptibile la multiplicare bacterian B. Unele ingrediente naturale sunt mai rezistente la un atac al microorganismelor iar unele componente sintetice cum ar fi surfactanii moderni, au fost concepui n mod deliberat spre a nu fi degradate imediat dup rspndirea lor n mediu. C. Extractele animale conin pe lng agenii terapeutici i o gam vast de substane nutritive microbiene, ceea ce poate duce la multiplicare microbian.

320

D. Microorganismele formeaz o parte important a proceselor de regenerare a materiei biologice n mediu. E. Microorganismele posed multiple capaciti degradative pe care i le pot exercita n condiii fizico -chimice relative vitrege. 4. A. B. C. D. E. Rata de deteriorare a substanelor chimice depinde de: Structura molecular De proprietile fizico chimice ale unui anumit mediu De tipul i cantitatea microbilor prezeni De posibilitatea ca metaboliii produi s serveasc drept surs d e energie Toate variantele sunt corecte

5. Referitor la polimeri organici este fals afirmaia : A. O mulime dintre agenii utilizai n formulele farmaceutice sunt subiectul unor depolimeralizri microbiene datorit unor clase specifice de enzime intracelulare ducnd la apariia unor fragmente nutritive i a unor dimeri. B. Exemple de astfel de enzime sunt: amilazele, pectinazele, celuloza, dextrinele i proteazele. C. Agarul este un exemplu de polimer relativ inert folosit pentru solidificarea culturilor microbiologice. D. Glicolii polietilenici cu greutate molecular mic sunt degradai uor de oxidarea secveniala a lanului de hidrocarbon dar lanurile mari sunt mai greu degradate. E. Polimerii sintetici ca nylonul, polistirenul i poliesterul sunt foarte rezisteni la atacul microorganismelor dei celofanul este succeptibil la acest atac n anumite condiii de umiditate. 6. Alegei rspunsurile corecte : A. Toate afirmaiile sunt corecte B. Exemple de enzime sunt: amilazele, pectinazele, celuloza, dextrinele i proteazele. C. Agarul este un exemplu de polimer relativ inert folosit pentru solidificarea culturilor microbiologice. D. Glicolii polietilenici cu greutate molecular mic sunt degradai uor de oxidarea secvenial a lanului de hidrocarbon dar lanurile mari sunt mai greu degradate. E. Polimerii sintetici ca nylonul, polistirenul i poliesterul sunt foarte rezisteni la atacul microorganismelor dei celofanul este succeptibil la acest atac n anumite condiii de umiditate. 7. Referitor la agenii folosii pentru aroma, gust i culoare este fals afirmaia: A. Multe zaharuri i ali ageni de ndulcire utilizai n farmacii consituie substraturi pentru creterea microbilor. B. Unele zaharuri sunt folosite n concentraii foarte mari pentru a mri activitatea apei n produsele pe baz de ap. C. Unele zaharuri sunt folosite n concentraii foarte mari pentru i a inhiba atacul microbian D. Agenii de colorare i de aromatizare pot fi contaminai cu Pseudomonas spp.

321

E. Soluiile trebuie preparate extemporaneu fie stocate n diluii alcoolice pentru a fi mai puin susceptibile la contaminare 8. Referitor la factorii nutriionali este fals: A. Cerinele nutriionale simple i adaptabilitatea metabolic ale multor organisme obinuite le ofer posibilitatea acestora de a utiliza multe componente ale unor formule drept substraturi pentru bio sintez i dezvoltare. B. Utilizarea produselor animale ntr-un preparat farmaceutic asigur un mediu nutriional suplimentar microorganismelor. C. Apa demineralizat conine n mod normal, un numr suficient de nutrieni pentru a permite creterea semnificativ a multor bacterii Gram negative ca Pseudomonas. D. Cnd agenii contaminani nu supravieuiesc acest fapt se datoreaz limitrilor de nutrieni din produs i nu altor proprieti fizico chimice sau toxice. E. Patogenii necesit factori de cretere specifici care sunt asociai n mod normal cu esuturile pe care ei le infecteaz dar care sunt deseori abseni n formulele farmaceutice. 9. Referitor la temperatura de depozitare alegei rspunsul fals: A. Deteriorarea produselor farmaceutice poate aprea ntre -20 gradeC i 60 grade C , mai puin probabil la extreme T. B. Temperatura de depozitare poate determina tipul de microorganisme implicate n deteriorarea produsului. C. Temperaturi de -20 gradeC sau mai mici sunt utilizate pentru stocare pe termen lung a unor materii prime. D. Siropurile reconstituite i flacoanele pentru coliruri multidoz vin cu instruciunile de depozitare n frigider (0-4 grade C) pentru a reduce riscul creterii agenilor patogeni introdui accidental n flacon n timpul utilizrii produsului. E. Apa pentru injecii trebuie pstrat la 80 grade C dup distilare i nainte de ambalare i sterilizare pentru a preveni recontaminarea cu bacterii Gram negative i eliberarea endotoxinelor . 10. Afirmaia referitoare la pH incorect este: A. Extremele pH-ului previn atacul microbilor. B. La pH acid se multiplic bacteriile Gram negative din ape de gur C. La pH neutru se pot multiplica bacterii Gram negative n mixturi antacide, ape distilate sau demineralizate. D. n jurul ph-ului 8 deteriorarea este rar. Atacul drojdiilor este mai probabil n produsele cu pH mai mic de 7. E. Dei utilizarea pH-ului mai mic dect 7 pentru pstrarea alimentelor este bine cunoscut nu este recomandat a se utiliza i pentru medicamente. 11. Referitor la riscul asupra sntii este fals: A. Utilizarea produselor farmaceutice contaminate poate afecta sntatea pacientului B. Rareori saprofiii obinuii i agenii contaminani oportuniti cu patogenie limitat pentru indivizii sntoi a reprezentat o provocare pentru pacienii compromii.

322

C. Agenii contaminani Gram negativ n special Pseudomonas au cerine nutriionale simple i se pot multiplica n produse pe baz de ap D. Corneea este rezistent la infecii, dar atunci cnd este lezat are rezisten sczut la Pseudomonas E. Ps aeruginosa poate contamina soluiile antiseptice. 12. Urmtoarea afirmaie referitoare la toxinele microbiene este incorect: A. Bacterile Gram negative conin exotoxine n membranele celulare externe ce pot rmne active n produse chiar i dup moartea celulei i unele pot supravieui sterilizrii. B. Endotoxinele pot induce efecte fiziologice dac ajung n snge chiar i n cantiti infime. C. Efectele endotoxinelor includ febr, distrugerea esutului endotelial D. Activarea sistemului citokinelor duce la febr sau su oc septic. E. Pentru preparatele orale degradate muli metabolii microbieni au gust uri sau mirosuri neplcute ce mpiedica pacientul s foloseasc un asemenea medicament. 13. Referitor la procesul de producie este fals afirmaia: A. Calitatea microbiologic a produsului finit va fi determinat de componentele utilizate, de mediul n care este produs i de procesul de producie propriu zis. B. Calitatea nu trebuie asigurat n toate fazele produsului ci doar determinat la sfritul procesului de producie C. Tot echipamentul de producie trebuie supus unei mentenane preventive i trebuie curat n mod corespunztor dup utilizare pentru a pre veni contaminarea D. Echipamentul de curare trebuie s fie corespunztor i trebuie de asemenea, curat i meninut n perfect stare E. procesul de producie trebuie s aib loc n spaii adecvate, prevzute cu filtre de aer corespunzatore; personalul implicat n producie trebuie s aib o sntate bun dar i cunotine solide de igien 14. Referitor la ap n procesul de producie este adevrat: A. Ap pentru procesul de producie farmaceutic necesit cteva tratamente ca distilarea, osmoza invers i deionizarea n funcie de scopul n care va fi utilizat. B. Procesele nu necesit o monitorizare atent cum ar fi controlul calitii microbiologice dup realizarea tratamentului. C. Depozitarea apei nu necesit condiii speciale pentru ca oportunitii patogeni ca Gram negativii nu pot supravieui n urme de materie organic prezente n ap tratat D. Astfel ap va trebui stocat la temperaturi mai mari de 20 grade C i circulat n sistemul de distribuie la o rat de curgere de 1 2 m/s pt a preveni acumularea bacteriilor n conducte. E. Numai variantele A, B i C corecte 15. Referitor la sursele umane de contaminare este fals afirmaia: A. n timpul utilizrii normale pacienii pot contamina medicamentul cu propria flora microbian; utilizarea ulterioar a produsului poate sau nu poate cauza o auto infecie.

323

B. Produsele curente aplicate cu mna pot induce contaminri datorit florei epidermei ce conine stafilococi, micrococi i difteroizi dar nu i Pseudomonas care n mod normal poate fi ndeprtat prin splarea pe mini. C. Oportunitii pot fi ndeprtai prin utilizarea unor dispozitive de aplicare de unic folosin D. n spitale produsele multidoz odat contaminate pot reprezenta sursa de rspndire a unor infecii. E. Produsele pe baz de zinc ambalate n ambalaje mari i utilizate n tratamentul i prevenirea escarelor n perioadele lungi de repaos, ca i pacienii geriatrici au fost contaminai cu Ps aeruginosa i Staphilococcus aureus. 16. Referitor la ap este corect enunul : A. Ap pentru procesul de producie farmaceutic necesit cteva tratamente ca distilarea, osmoza invers i deionizarea n funcie de scopul n care va fi utilizat. B. Procesarea apei nu necesit controlul calitii microbiologice dup realizarea tratamentului. C. Depozitarea apei nu necesit condiii speciale pentru ca oportunitii p atogeni ca Gram negativii nu pot supravieui n urme de materie organic prezente n ap tratat D. Apa va trebui stocat la temperaturi mai mari de 20 grade C E. Numai variantele A, C i D corecte 17. Referitor sursa de contaminare alegei rspunsul fals: A. Sursa de contaminare microbian poate fi constituit de personalul medical responsabil pentru administrarea medicamentelor. B. Minile acestora se contamineaz cu oportuniti patogeni care nu fac parte din flora normal i care nu pot fi ndeprtai prin soluii antiseptice hidroalcoolice C. n turele aglomerate se poate omite splarea minilor i se pot trasfera ageni patogeni de la un pacient la altul. D. Loiunile de mn i cremele utilizate de acestea pot fi contaminate dac sunt condiionate n flacoane cu doze multiple i sunt nchise corespunztor. E. Furnizarea de doze individuale pacienilor i utilizarea de tehnici de tip nu atinge n administrarea medicamentelor. 18. Referitor la utilizarea curent este fals: A. Rate ridicate de contaminare se regsesc la produsele multidoza dup deschidere i utilizare B. medicamentele utilizate n spitale se contamineaz mai uor dect cele utilizate n comunitile umane. C. De notat prezena Pseudomonas aeruginosa n 2,7% din cazuri. D. Medicamentele utilizate acas sunt mai des contaminate i au un numr mai crescut de ageni de contaminare pentru c sunt mai puine oportuniti de contaminare datorit faptului c pacieni utilizeaz cantiti mai mici. E. Condiiile de depozitare pot fi nepotrivite i dat a de expirare a produsului poate fi ignorat, fapt ntlnit frecvent n comunitile umane. 19. Afirmaia incorect este : A. Soarta medicamentelor ingerate oral este determinat de mai muli factori.

324

B. Aciditatea stomacului nu influeneaz absorbia unor produse farmaceutice C. Agenii contaminani din produsele aplicate pe piele pot fii inofensive cnd sunt aplicate pe o piele intact. D. Tegumentul este o excelent barier mecanic pe care puini ageni contaminani aflai n competiie cu flora microbian rezident pot supravieui. E. Tegumentul afectat n timpul unei operaii sau la pacienii cu arsuri poate fi colonizat rapid i infectat cu oportuniti patogeni. 20. Alegei rspunsul fals referitor la conservarea medica mentelor utiliznd ageni antimicrobieni: A. Pentru a minimaliza riscul de deteriorare i a elimina contaminarea unor containare multidoz se poate introduce un conservant. B. Cnd riscul de contaminare este sczut la tablete, capsule, pudre uscat este necesar includerea unui agent de conservare. C. Cei mai act ivi ageni antimicrobieni au aciune neselectiv interacionnd i cu ingredientele formulei i cu microorganismele. D. Excluznd agenii toxici, iritani i reactivi rmn doar cei cu eficacitate antimicrobian modesta neexistnd ageni de conservare considerai non toxici. E. Un numr de ageni de conservare utilizai n cosmetic au determinat apariiei dermatitei de contact i nu mai sunt utilizai n cremele farmaceutice. 21. Referitor la asigurarea calitii n design-ul i dezvoltarea formulei e ste fals enunul: A. Cile de administrare orale i manuale sunt percepute ca avnd un risc mic de infecie aadar productorii nu se concentreaz pe controlul coninutului microbian n timpul produciei i protecia formulei la deteriorarea chimic i fizico chimic. B. Ca parte a procesului de design este necesar s se includ protecia mpotriva contaminrii microbiene i a deteriorrii medicamentului. C. Datorit problemelor cauzate de toxicitate i iritabilitate conservanii antimicrobieni trebuie utilizai numai acolo unde aduc beneficii clare. D. Eliminarea ingredientelor susceptibile la contaminare, selecia anumitor ageni de conservare i aleg erea unui ambalaj pot contribui semnificativ, la stabilitatea medicamentului. E. Conservanii trebuie s ofere o protecie mai mare mpotriva agenilor de contaminare microbieni din mediu. 22. Referitor la principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice alegei rspunsul fals: A. Clostridium perfrigens: catgut, alcool medicinal, talc. B. Streptococcus faecalis: produse chimice organice i minerale, produse brute de origine animal i vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule. C. Candida albicans: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. D. Salmonella: extract tiroidian, produse apoterapeutice. E. Streptococcus faecalis: produse chimice organice i minerale, produse brute de origine animal i vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule. 23. Referitor la principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice este fals A. Salmonella: coliruri cu pilocarpin sau fluorescein, pudr cu 1%

325

clorhexedin, unguente cu corticosteroizi. B. Streptococcus faecalis: produse chimice organice i minerale, produse brute de origine animal i vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule. C. Penicillium notatum: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. D. Candida albicans: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. E. Sarcina letea: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. 24. Referitor la principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice este fals : A. Sarcina: unguente cu corticosteroizi, antibiotice B. Escherichia coli: produse chimice i organice i minerale, produse de origine animal, vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule, pomezi, supozitoare C. Klebsiella: unguente cu corticosteroizi, antibiotice, aerosoli D. Penicillium notatum: unguente cu corticosteroizi, antibiotice E. Pseudomonas spp.: colire cu pilocarpin sau fluorescein, pudr cu 1% clorhexedin, unguente cu corticosteroizi 25. Referitor la mediu afirmaia corect este : A. Flora microbian d in farmacia de spital reflect mediul general din spital i activitile care se desfoar aici. B. Patogeni oportuniti ca P aeruginosa nu pot fi gsii n mod normal pe tegument sau zone cu umiditate crescut, canale de scurgere , evi C. Toate variantele de mai sus sunt false D. Echipamentele de curare c mopurile, bureii nu pot mprtia aceste microorganisme n jurul farmaciei E. Echipamentele pentru curenie (mopouri, etc) nu pot constitui un mediu propice pentru creterea microorganismelor 26. Referitor la ambalare este fals : A. Sacii i hrtia sunt potrivite pentru ambalare deoarece nu sunt contaminate cu spori de fungi sau bacterii. B. Acestea au fost nlocuite prin materiale plastice non biodegradabile. C. n trecut, ambalajele erau refolosite n spital din motive economice. D. Multe containere pot fi returnate farmaciei co ninnd un mare numr de microorganisme introduse n timpul utilizrii acestora E. Aceste containere pentru multiple utilizri trebuie splate, uscate mai nti i apoi reutilizate. 27. Proprietile unui agent de conservare ideal sunt: A. spectru larg de activitate B. o rat de distugere ridicat a microorganismelor C. selectivitate n reacia cu agentul de contaminare i nu cu ingredientele formulei D. Toate variantele sunt corecte E. stabilitate i eficacitate pe toat durata de valabilitate a produsului. 28. Despre medicamentele susceptibile la un atac microbian este adevrat afirmaia : A. Sorbitolul este hidrofob

326

B. C. D. E.

Agenii de colorare pot fi contaminate cu Pseudomonas spp Agenii de conservare pot fi metabolizai de bacterii Gr am pozitive Pseudomonas nu poate crete n soluii antiseptice de amoniu cuaternar Surfactantii amfolitici sunt greu biodegradabili

29. Alegei rspunsul corect referitor la deteriorarea microbian a produselor farmaceutice: A. Nu depinde de cantitatea de ap din medicament B. Drojdiile se multiplic cel mai bine n mediu bazic C. Poate aprea cel mai des la temperaturi sub -20C D. Potenialul redox n produsele farmaceutice este sczut datorit solubilitii oxigenului n grsimi E. La pH 8 deteriorarea este rar 30. Alegei rspunsul corect referitar la producia medicamentelor: A. Calitatea este asigurat doar la sfritul produciei B. Ap folosit necesit fierberea i rcirea nainte de utilizare C. Hrtia este un ambalaj potrivit deoarece produsele farmaceutice sunt mai greu contaminate cu microorganisme D. Nu este necesar ca operatorul implicat n producie s aib cunotine vaste de igien E. Pentru medicamentele contaminate este att de important mrimea inocului i mai ales specia microbian 31. Alegei rspunsul corect referitor la contaminarea microbiena: A. Poate duce la septicemie n cazul ingerrii de produse orale contaminate B. Aciditatea stomacului nu mpiedica ptrunderea microorganismelor C. Contaminarea colirurilor instilate n sacul co njuctival duce la infecii severe D. Soluiile oftalmice nu asigur nutrieni pentru dezvoltarea microbian E. Pielea, dei lezat, reprezint o barier mpotriva micoorganismelor 32. Alegei rspunsul corect referitor la asigurarea calitii produselor farmaceutice A. Datorit problemelor cauzate de toxicitate i iritabilitate conservanii antimicrobieni trebuie utilizai numai acolo unde aduc beneficii clare B. Este fcut prin testarea tuturor dozelor din lot C. Poate fi fcut numai prin monitorizarea tuturor etapelor de fabricaie D. Preparatele pentru administrare oral pot conine un numr nelimitat de microorganisme E. Remediile pe baz de plante trebuie s fie sterile 33. Alegei rspunsul corect referitor la microorganismele izolate din produsele farmaceutice : A. Klebsiella nu poate fi izolat n coliruri B. Haemophilus influenzae nu se poate izola din coliruri C. Clostridium tetanii nu poate supravieui n alcool medicinal D. E. coli se poate gsi n produse de origine animal E. Fungii nu se pot izola n antibiotice

327

Complement multiplu 1. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Produsele farmaceutice folosite conin o larg varietate de ingrediente n stri fizico-chimice complexe. B. Produsele trebuie s ndeplineasc cerinele n privina calitii, siguranei i eficacitii i trebuie s fie stabile i suficient de elegante pentru a fi acceptate de ctre pacient. C. Produsele fabricate astzi n industria farmaceutic trebuie s fie sterile pentru produse de administrare parenteral, coliruri, soluii otice, etc; D. Pentru preparatele nesterile nu exist norme microbiologice E. Consecinele unei contaminri a produselor de administrare parenteral poate avea urmri grave 2. Rata de deteriorare a substanelor chimice depinde de: A. Structura molecular B. De proprietile fizico chimice ale unui anumit mediu C. De tipul i numru l microorganismelor prezente D. De posibilitatea ca metaboliii produi s serveasc drept surs de energie pentru microorganisme E. Numai variantele A, B i D sunt corecte 3. Referitor la polimerii organici sunt adevrate afirmaiile : A. Foarte muli dintre agenii utilizai n formulele farmaceutice sunt subiectul unor depolimeralizari microbiene datorit unor clase specifice de enzime intracelulare ducnd la apariia unor fragmente nutritive i a unor dimeri. B. Exemple de astfel de enzime sunt: amilazele, pectinazele, celuloza, dextrinele i proteazele C. Agarul este un exemplu de polimer relativ inert folosit pentru solidificarea culturilor microbiologice D. Glicolii polietilenici cu greutate molecular mic sunt degradai uor de oxidarea secvenial a lanului de hidrocarbon dar lanurile mari sunt mai greu degradate. E. Polimerii sintetici ca nylonul, polistirenul i poliesterul sunt foarte rezisteni la atacul microorganismelor dei celofanul este succeptibil la acest atac n anumite condiii de umiditate. 4. Ageni folosii pentru aroma, gust i culoare: A. Multe zaharuri i ali ageni de ndulcire utilizai n industria farmaceutic consituie substrat uri pentru creterea microorganismelor B. Unele zaharuri sunt folosite n concentraii foarte mari favorizeaz dezvoltarea microorganismelor C. Unele zaharuri sunt folosite n concentraii foarte mari pentru a inhiba dezvoltarea microorganismelor D. Agenii de colorare i de aromatizare pot fi contaminai cu Pseudomonas spp. E. Soluiile trebuie preparate extemporaneu sau stocate n diluii alcoolice pentru a fi mai mult susceptibile la contaminare 5. Alegei enunurile corecte referitoare la factorii nutriionali:

328

A. Cerinele nutriionale simple i adaptabilitatea metabolic ale multor organisme obinuite le ofer posibilitatea acestora de a utiliza multe componete ale unor formule drept substraturi pentru bio sintez i dezvoltare. B. Utilizarea extractelor vegetale i animale ntr-un preparat farmaceutic , asigur un mediu nutriional suplimentar microorganismelor. C. Ap demineralizat nu conine n mod normal, un numr suficient de nutrieni pentru a permite creterea semnificativ a multor bacterii Gram negative ca Pseudomonas D. Cnd aceti ageni contaminani nu supravieuiesc acest fapt se datoreaz limitrilor de nutrieni din produs i nu altor proprieti fizico chimice sau toxice. E. Patogenii necesit factori de cretere specifici care sunt asociai n mod normal cu esuturile pe care le infecteaz dar care sunt deseori abseni n formulele farmaceutice 6. Alegei rspunsurile corecte referitoare la t emperatura de depozitare: A. Deteriorarea produselor farmaceutice poate aprea ntre -20 gradeC i 60 grade C , mai puin probabil la extreme T. B. Temperatura de depozitare nu poate determina tipul de microorganisme implicate n deteriorarea produsului. C. Temperaturi de -20 gradeC sau mai mici sunt utilizate pentru stocare pe termen lung a unor materii prime. D. Siropurile reconstituite i colirurile multidoz se pstreaz la frigider (0-4 grade C) pentru a reduce riscul creterii contaminailor introdui accidental n timpul utilizrii produsului. E. Apa utilizat pentru preparatele cu administrare parenteral trebuie pstrat la 80 grade C dup distilare i nainte de ambalare i sterilizare pentru a preveni recontaminarea 7. Afirmaiile referitoare la pH corecte sunt: A. Extremele pH-ului previn atacul microorganismelor B. La pH neutru se pot multiplica bacterii Gram negative n mixturi antacide, ape distilate sau demineralizate. C. n jurul ph-ului 8 deteriorarea este rar, atacul drojdiilor este mai probabil n produsele cu ph mai mic de 7. D. Fermenii pot metaboliza acizi organici i scade pH-ul la valori la care se pot multiplica bacteriile E. Utilizarea pH-ului sub 7 pentru pstrarea alimentelor este bine cunoscut i este recomandat a se utiliza i pentru medicamente. 8. Hazardul aupra sntii: A. Utilizarea produselor farmaceutice contaminate poate afecta sntatea pacientului B. Rareori saprofiii obinuii i agenii contaminani oportuniti cu patogenie limitat pentru indivizii sntoi a reprezentat o provocare pentru pacienii compromii C. Agenii contaminani Gram negativ n special Pseudomonas au cerine nutriionale simple i nu se pot multiplica n produse pe baz de ap D. Corneea este rezistent la infecii, dar atunci cnd este lezat are rezisten sczut la Pseudonomas

329

E. Ps aeruginosa poate contamina i soluiile antiseptice. 9. Urmtoarele afirmaii referitoare la toxinele microbiene sunt corecte cu excepia: A. Bacterile Gram negative conin exotoxine n membranele celulare externe, acestea pot rmne active n produse chiar i dup moartea celulei B. Endotoxinele pot induce efecte fiziologice dac ajung n snge chiar i n cantiti infime. C. Efectele includ febr, distrugerea esutului endotelial, activarea sistemului citokinelor ducnd la febr sau sau oc septic. D. Pentru preparatele orale muli metabolii microbieni nu determin modificri organoleptice E. Variante false sunt B i C 10. Alegei rspunsurile corecte referitoare la procesul de producie: A. Calitatea microbiologic a produsului finit va fi determinat de componentele utilizate, de mediul n care este produs i de procesul de producie propriu zis. B. Calitatea nu trebuie asigurat n toate fazele produsului ci doar determinat la sfritul procesului de producie C. Tot echipamentul de producie trebuie supus unei mentenane preventive i trebuie curat n mod corespunztor dup utilizar e pentru a preveni contaminarea D. Echipamentul de curare trebuie s fie corespunztor i trebuie de asemenea, curat i meninut n perfect stare E. procesul de producie trebuie s aib loc n spaii adecvate, prevzute cu filtre de aer corespunzatoare 11. Alegei rspunsurile corecte referitoare la apa din procesul de producie : A. Apa pentru procesul de producie farmaceutic necesit tratamente ca distilarea, osmoz invers i deionizarea n funcie de scopul n care v fi utilizat. B. Astfel de procese necesit o monitorizare atent cum ar fi controlul calitii microbiologice dup realizarea tratamentului. C. Depozitarea apei nu necesit condiii speciale pentru ca oportunitii patogeni ca Gram negativii nu pot supravieui n urme de materie organic prezente n ap tratat D. Apa va trebui stocat la temperaturi mai mari de 20 grade C i circulat n sistemul de distribuie la o rat de curgere de 1 2 m/s pt a preveni acumularea bacteriilor n conducte. E. Numai variantele A,B i C corecte 12. Alegei rspunsurile corecte referitoare la contaminarea uman a produselor farmaceutice: A. n timpul utilizrii normale pacienii pot contamina medicamentul cu propria flor microbian B. Produsele curente aplicate cu mna pot induce contaminri datorit florei epidermei ce conine stafilococi, micrococi i difteroizi dar nu i Pseudomonas care n mod normal poate fi ndeprtat prin splarea pe mini. C. Oportunitii pot fi ndeprtai prin utilizarea unor dispozitive de aplicare de unic folosin

330

D. n spitale produsele multi doz odat contaminate nu pot servi la rspndirea unor infecii. E. Produsele pe baz de zinc utilizate n tratame ntul i prevenirea escarelor la pacienii geriatrici pot fi contaminate cu Ps aeruginosa i Staphilococcus aureus. 13. Referitor la calea de administrare sunt corecte variantele: A. Contaminarea produselor cu administrare intravenoas sau a colirurilor direct produc infecii severe B. Injeciile intratecale i epidurale sunt proceduri cu risc sczut. C. Soluiile oftalmice i injectabile nu asigur suficieni nutrieni pentru dezvoltarea patogenilor oportuniti ca Gram negativ. D. Fluidele nutriionale parenterale pot asigura suportul nutritiv pentru ageni de contaminare. E. Pseudomonas aeruginosa a cauzat infecii oftalmice grave provocnd pierderea vederii cnd corneea este lezat prin folosirea incorect a lentilelor de contact ori este zgriat de unghii sau aplicatoarele produselor cosmetice 14. Referitor la rezistena pacientului sunt corecte variantele: A. Este esenial n apariia infeciilor produse prin utilizarea produselor farmaceutice contaminate B. Pacienii din spitale sunt mai puin expui i susceptibili la infecii dect cei tratai n comuniti . C. Nou nscuii, btrnii, diabeticii i pacienii traumatizai n urma operaii lor sau accidentelor au imunitatea sczut. D. Toate variantele de mai sus sunt corecte E. Persoanele suferind de leucemie i imunodeprimaii nu sunt vulnerabili la infecii. 15. Proprietile unui agent de conservare ideal sunt: A. Spectru larg de activitate B. O rat de distugere ridicat a microorganismelor C. Selectivitate n reacia cu ingredientele formulei i nu cu agentul de contaminare D. Toate variantele de mai sus sunt corecte E. Stabilitate i eficacitate pe toat durat de valabilitate a produsului. 16. Conform Farmacopeei Europene produsele farmaceutice din Categoria a 2-a cuprinde : A. Produse sterile B. Microorganisme aerobe maxim 102 /mg/ml C. Enterobacterii maxim 101 /mg/ml D. n aceast categorie sunt ncadrate preparate de uz local tegumentar i pentru tractusul respirator. E. n acest grup sunt ncadrate preparate de administrare parenteral. 17. Conform Farmacopeei Europene produsele farmaceutice din Categoria a 3-a cuprinde : A. Preparate pentru administrare oral i rectal sunt admise 103 bacterii aerobe i 102 fungi/g/ml, cu condiia ca E. coli s fie absent.

331

B. Preparate pentru administrare oral, care conin mate rii prime de origine natural, fiind admise 103 microorganisme /g/ml. C. Remedii pe baz de plante, peste care se adaug ap la temperatura de fierbere, nainte de a fi utilizate. D. n acest grup sunt ncadrate preparate de administrare parenteral. E. n aceast categorie sunt ncadrate preparate de uz local tegumentar i pentru tractusul respirator 18. Neconformitatea chimic i fizico - chimic a produselor farmaceutice: A. Microorganismele formeaz o parte important a proceselor de regenerare a materiei biologice n mediu. B. Ele posed multiple capaciti degradative pe care i le pot exercita n condiii fizico-chimice relativ necorespunztoare C. Toate variantele de mai sus sunt corecte D. Asocierile mixte de microorganisme sunt ageni biodegradabili mai puin eficace dect speciile individuale E. Sub presiunea potrivit a factorilor de mediu nu pot aprea noi ci de degradare a noilor substane chimice sintetizate 19. Referitor la agenii terapeutici sunt corecte variantele: A. Prin deteriorare constituientii activi ai drogurilor pot fi metabolizai n forme mai puin active sau forme inactive din punct de vedere chimic. B. n condiii de laborator s-a evideniat faptul c o varietate de microorganisme pot metaboliza o mare varietate de droguri ducnd la creterea eficienei acestora. C. Materiale diverse ca alcaloizii (morfina, stricnina, atropina), analgezicele (aspirina, paracetamol), barbituricele pot fi metabolizai i servi ca substrat pentru creterea microorganismelor. D. Toate afirmaiile de mai sus sunt corecte E. Toate afirmaiile de mai sus sunt incorecte 20. Principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice: A. Clostridium perfrigens: catgut, alcool medicinal, talc. B. Clostridium tetani: fiole cu adrenalin sau cu ser fiziologic C. Candida albicans: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. D. Salmonella: extract tiroidian, produse apoterapeutice. E. Streptococcus faecalis: produse chimice organice i minerale, produse brute de origine animal i vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule. 21. Principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice: A. Salmonella: coliruri cu pilocarpin sau fluorescein, pudr cu 1% clorhexidin, unguente cu corticosteroizi. B. Streptococcus faecalis: produse chimice organice i minerale, produse brute de origine animal i vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule. C. Penicillium notatum: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. D. Pseudomonas spp.: extract tiroidian, produse apoterapeutice E. Sarcina letea: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. 22. Principalii germeni ce pot fi izolai din produsele farmaceutice: A. Enterobacteriaceae (n general): colire, amidon din cartof sau gru.

332

B. Escherichia coli: produse chimice i organice i minerale, produse de origine animal, vegetal, pudre, granule, comprimate, gelule, pomezi, supozitoare, etc. C. Klebsiella: unguente cu corticosteroizi, antibiotice, aerosoli. D. Penicillium notatum: unguente cu corticosteroizi, antibiotice. E. Pseudomonas spp.: colire cu pilocarpin sau fluorescein, pudr cu 1% clorhexedin, unguente cu corticosteroizi. 23. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ambalarea produselor farmaceutice: A. Recipientele i fiolele din sticl sunt sterile la ieirea din cuptor B. Plasticul este un mediu propice pentru creterea bacterian C. Se prefer ambalajele cu suprafa neted impermeabil D. Cartonul netratat conine spori de mucegai E. Suprafaa materialelor din polietilen prezint un numr crescut de microorganisme 24. Alegei rspunsurile corecte referitoare la sterilizarea ambalajelor n industria farmaceutic: A. Fiolele i flacoanele se sterilizeaz la 170C la autoclav B. Recipientele se sterilizeaz la cldur umed C. n cazul soluiilor injectabile ambalajul trebuie sa fie steril D. Sacii cptuii cu polietilen absorb umezeala E. Microflora de pe ambalaj depinde de compoziia acestuia i de conditiile de stocare 25. Alegei rspunsurile corecte referitoare la microflora cldirilor: A. Aspergillus niger este un mucegai ce nu afecteaz calitatea produsului B. Se prefer placarea pereilor cu plastic laminat C. Aerisirea se face prin ventilaie din tavan sau cu ajutorul ferestrelor D. evile necesit astuparea la acelai nivel cu peretele E. mbinarea perete-podea nu necesit acoperire 26. Alegei rspunsurile corecte referitoare la echipamentul utilizat n industria farmaceutic: A. Echipamentul poate fi sterilizat sau dezinfectat la cald, chimic, sau combinaie ntre cele dou B. Multe rezervoare i eprubete sunt sterilizate cu abur sub presiune C. Echipamentul folosit la fabricarea pudrelor nu necesit sterilizare cu abur D. Dezinfectanii chimici uzuali conin hipoclorit de sodiu E. Agentul de curare a echipamentului nu trebuie sa lase reziduri 27. Alegei rspunsurile corecte referitoare la atmosfera din cldirile folosite n industria farmaceutic: A. Numrtoarea microorganismelor din atmosfer este important pentru prevenirea contaminrii sporadice a unor recipiente care pot trece nedetectate la testele de sterilitate B. Filtrele utilizate pentru decontaminarea atmosferei pot fi fabricate din celuloza, vat de sticl, amestec de fibre de sticl C. Filtrul HEPA ndeprteaz particulele cu diametru peste 20 microni

333

D. Formaldehida se folosete de rutin pentru dezinfecia aerului din ncperi E. Sporii bacterieni i fungii sunt distrui sub aciunea radiaiilor ultraviolete 28. Alegei rspunsurile greite referitoare la microorganismele cu impact n industria farmaceutic A. Pericolul transferului de microorganisme de la oameni la preparatele farmaceutice poate fi redus prin instruirea n igiena personal B. Pe tegumentul operatorilor se pot gsi specii de Clostridium i Bacillus C. 20% din leziunile deschise fr manifestri clinice sunt colonizate cu Staph. aureus care poate contamina produsele farmaceutice n absena msurilor de protecie D. Staphylococcus aureus este un saprofit normal foarte rar ntlnit n fosele nazale la persoanele sntoase E. Cele mai rspndite organisme secretate n timpul respiraiei normale i vorbirii sunt Haemophilus influenzae i Klebsiella pneumoniae 29. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ingredientele farmaceutice susceptibile la un atac microbian: A. Analgezicele pot servi ca substrat pentru creterea microorganismelor B. Penicilina nu poate fi inactivat de bacterii productoare de beta -lactamaze C. Surfactantii ionicii sunt stabili datorit pH-ului acid D. Emulsificatorii alchil-polietilenici pe baz de alcool sunt rapid metabolizai de microorganisme E. Dezinfectanii nu pot fi metabolizai de bacterii 30. Alegei rspunsurile corecte referitoare la efectele microorganismelor asupra produselor farmaceutice: A. Aminele dau un miros de ou stricate B. Nu pot schimba pH C. Acacia poate fi depolimerizat ducnd la pierderea vscozitii D. Microorganismele pot degrada vizibil produsul E. Metaboliii gazoi produc bule n for mulele (preparatele) vscoase 31. Despre tipul i mrimea inocului sunt corecte afirmaiile: A. Mrimea inocului microbian nu este singurul indicator al contaminrii B. Microorganismul izolat din produsul deteriorat este intotdeuna cel care produce deteriorarea C. Pseudomonas spp izolat din medicamente n cantiti mici nu este patogen D. Tipul de microorganisme din medicamente este mai puin important fa de numrul lor E. Dac microorganismele nu se pot replica, nu se poate determina o deteriorare apreciabil 32. Microorganismele necesit factori nutriionali precum: A. Apa B. Potenialul redox C. Temperatura mai mare de 60C D. pH E. Tipul ambalajului

334

33. Alegei rspunsurile corecte referitoare la asigurarea calitii produselor farmaceutice: A. Se folosesc conservani pentru a proteja produsele B. Toate produsele de administrare parenteral trebuie s fie sterile C. Conservanii nu sunt toxici,de aceea sunt folosii ntotdeauna n medicamente D. Medicamentele administrate pe cale oral au un risc mic de producere a infeciei E. Se face prin controlul microbian a produselor folosite n fabricaie 34. Produsele farmaceutice se claseaz n: A. Produse sterile- categoria I B. Produse nesterile care au nu numr limitat de microorganisme C. Categoria a III-a conine produse ce pot conine E.coli D. Remediile pe baz de plante pot conine Salmonella E. Preparatele pentru tractusul respirator se ncadreaz la categoria a III -a 35. Alegei rspunsurile corecte referitoare la microorganismele ce pot fi izolate frecvent din produsele farmaceutice: A. Clostridium perfrigens nu se poate gsi n fiole cu ser fiziologic B. n unguentele cu antibiotice se pot izola fungi C. Klebsiella se poate gsi n aerosoli D. Pseudomonas nu se poate gsi n colire E. Candida albicans nu se poate gsi n unguente cu corticosteroizi 36. Alegei rspunsurile corecte referitoare la remediile pe baz de plante: A. Trebuie s fie sterile B. Peste unele remedii se adug ap la temperature de fierbere C. Nu pot conine Salmonella D. Sunt admise 10 bacterii aerobe i 10 fungi/g/ml E. Se utilizeaz n coliruri 37. Alegei rspunsurile corecte referitoare la contaminarea n funcie de calea de administrare: A. Colirurile contaminate produc infecii severe B. Soluiile injectabile nu ofer un substrat nutritive pentru bacteriile Gram negative C. Aciditatea stomacului distruge bacteriile ptrunse pe cale oral precum Helicobacter pylori D. Agenii microbieni contaminani aplicai pe tegumentul intact sunt inofensivi E. Fluidele nutriionale parenterale pot asigura suportul nutritiv pentru multe bacterii 38. Alegei rspunsurile corecte referitoare la extinderea contaminrii microbiene: A. Se produce cel mai frecvent la produsele multidoza B. Produsele utilizate n spital pot fi mai uor contaminate C. Pentru prevenia extinderii se prefer produsele n doz unic D. Condiiile de depozitare nu influeneaz produsele E. Apare n spitalele n care nu sunt respectate regulile de igien 335
10 5

Tematica 14 Produse farmaceutice sterile.Controlul calitii i asigurarea calitii produselor sterile. Normele microbiologice pentru produse nesterile Complement simplu 1. Urmtoarea afirmaie este corect: A. Sistemele de livrare a medicamentelor parenterale i multe produse medicamentoase, precum pansamentele i aa chirurgical, trebuie s fie sterile pentru a evita posibila degradare microbian sau infectarea rezultat din folosirea lor. B. Sterilizarea nu este necesar pentru materialele sau instrumentarul ce vin n contact cu leziuni tegumentare sau cu organele interne. C. Bacteriile patogene, ciupercile sau virusurile prezint cel mai mare pericol pentru pacient, dar trebuie s se cunoasc faptul c microorganismele saprofite, non-patogene care pot ptrunde n cavitile organismului nu produc infecii grave. D. Procesul de sterilizare se bazeaz pe ndeprtarea nu i pe distrugerea microorganismelor. E. Toate produsele ce se doresc a fi sterilizate trebuie fabricate n condiii igienice i prin urmare vor avea un numr microbian crescut nainte de sterilizare. 2. A. B. C. D. E. n consecin sterilitatea trebuie indeplinita- selectai rspunsul fals : Pentru soluiile injectabile Pentru preparatele oftalmice Pentru perfuzii Pentru soluiile pentru dializ Nu i pentru implanturi

3. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Cele mai cunoscute produse farmaceutice sterile sunt soluiile pentru administrare parenteral B. Acestea variaz de la produsele cu volum foart e mic la produse cu volum mare (produse parenterale nutritive) . C. Alte produse sterile includ preparatele oftalmice,cremele i pudrele. D. Medicamentele ce sunt stabile n soluii pot fi prezentate ca pudre liofilizate. E. Alegerea ambalajului nu trebuie s determine metoda de sterilizare. 4. Referitor la procesul de preparare sunt este fals enunul: A. O soluie parenteral trebuie preparat n condiii din care s rezulte un produs ce s conin cel mai sczut nivel posibil de particule i substane pirogenice. B. Prepararea i ambalarea trebuie s menin stabilitatea fizic i chimic n procesul de producie pe perioada de valabilitate, nu i pe durat a administarii. C. Excipienii, cum ar fi soluiile tampon i antioxidanii, trebuie s asigure stabilitatea chimic

336

D. Solvenii,cum ar fi propilen glycol sau polisorbat, pot fi necesari pentru medicamentele cu solubilitate apoas slab pentru a menine medicamentul n soluie. E. Multe medicamente administrate parenteral sunt preparate ca soluii apoase cu apa distilat ca solvent. 5. Referitor la adaugarea medicamentelor n perfuzie este incorect afirmaia: A. O practic obinuit n spitale este adugarea medicamentelor n perfuzii naintea administrrii. B. Cele mai uzuale medicamente introduse n perfuzii sunt clorura de potasiu, anumite vitamine, antibiotice C. Aceast practic din spitale poate fi riscant D. Medicamentele pot precipita n lichidul perfuzabil datorit pH-ului E. Produsele farmaceutice adaugate nu pot duce la precipitarea in soluia de perfuzat 6. Referitor la nutriia parenteral total urmtoarea afirmaie este fals: A. Nutriia parenteral total reprezint utilizarea unui amestec din amino -acizi, vitamine, elecroliti, oligoelemente i o surs de energie pentru hrnirea pe termen lung a pacienilor comatoi sau a celor incapabili s se hranesca. B. Toate sau majoritatea elementelor component pentru hrnirea pacienilor pentru o zi, sunt combinate aseptic ntr-o pung de plastic pliabil, coninutul fiind administrat perfuzabil ntr-o perioad de 12-24 de ore. C. Transferul amino-acizilor, infuziile de electrolii i glucoz i adugarea vitaminelor i a oligoelementelor trebuie s se fac n condiii aseptic e pentru a evit contaminarea microbian. D. Aceste soluii nu sunt medii bune pentru dezvoltarea bacterian i mucegaiuri. E. Variantele B si C sunt corecte 7. Majoritatea perfuzabilelor sunt prezentate n recipiente de plastic, p lasticul un trebuie s fie: A. Flexibil B. Termo-rezistent C. Transparent D. Non- toxic E. Neflexibil 8. Urmtoare afirmaie referitoare la procesul de fabricare preparate al oftalmice este incorect: A. Medicaia pentru suprafa ochiului este preparat n soluii apoase ca picturi de ochi sau loiune sau nt r-o baz uleioas ca unguent. B. Toate preparatele oftalmice trebuie s fie sterile. C. Deoarece n camera anterioar a ochiului este o rezerv mic de snge aprarea mpotriva infectrii microbiene este maxim. D. Camera anterioar a ochiului este un bun mediu pentru creterea i dezvoltarea bacteriilor. E. Alt produs oftalmic steril este soluia pentru lentilele de contact. 9. Metod de sterilizare pansamentelor nu este:

337

A. B. C. D. E.

Autoclavarea Cldura uscat Oxidul de etilen Iradierea ionizant. Flambarea

10. Implanturile alegei afirmaia neadevrat : A. Sunt mici cilindri sterili de medicament, inserai sub piele sau n esutul muscular B. Furnizeaz absorbie lent i activitate ter apeutica prelungit. C. n principal se bazeaz pe faptul c asemenea medicamente, inclusiv hormonii sunt aproape insolubili n ap i implantul asigur ntr -o anumit proporie dizolvarea necesar efectului terapeutic. D. Sunt fabricate din medicament pur E. Se sterilizeaz prin filtrare i cu ajutorul radiaiilor neionizante. 11. Referitor la hemostatici absorbani este incorect afirmaia: A. Reducerea pierderilor de snge n timpul sau dup procedurile chirurgicale unde suturile i ligaturile sunt imposibile poate fi realizat prin utilizarea hemostaticelor absorbabile. B. Sunt formate dintr-un material solid de consisten tare lsat n situ astfel nct s fie absorbit de esuturile corpului ntr -o anumit perioad de timp, n mod obinuit ntr-o perioad de pn la ase zile. C. Principala lor aciune este de a ncuraja sudarea fracturilor datorit suprafeelor i fibrelor rugoase D. Acioneaz ca matrice pentru coagularea sangelui. E. Produse: celuloza oxidat, burei absorbani de gelatin, burei de fibrin, alginatul de calciu. 12. Referitor la suturile nerebsorbabile selectai afirmaia corect: A. Suturile si ligaturile sunt alctuite din materiale care pot fi absorbite de esuturile corpului. B. Acestea sunt fire de metal sau materiale organice care vor afecta esutul i nu pot fi sterilizate. C. n funcie de stabilitatea fiecrui material sunt sterilizate prin autoclavare sau radiaii gamma. D. Ele sunt mpachetate n pacheele multi doz, uscate sau conservate ntr -un lichid cu sau fr bactericid. E. Diferitele materiale sunt reprezentate de: burei de fibrin, alginatul de calciu. 13. Instrumente i echipamente- alegei afirmaia incorect: A. Metoda de sterilizare a instrumentelor depinde de componentele i design-ul lor. B. Instrumentele care trebuie sterilizate sunt ace instrumente chirurgicale din metal, cauciuc, mnui, catetere. C. Echipamentele ca pacemakers, echipamentele de dializa incubatoarele i trebuie sterilizate. D. Alegerea metodei depinde de stabilitatea fizic a instrumentelor i de tehnica necesar ntr-o anumit situaie.

338

E. Incubatoarele nu necesit o metod chimic de sterilizare. 14. Referitor la depirogenarea i producerea produselor apirogene selectai afirmaia incorect: A. Pirogenii i endotoxinele sunt greu de ndeprtat din produse. B. Splarea sau diluarea este o modalitate de a elimina activitatea pirogenica cu condiia ca lichidul de splat s fie apirogenic. C. Fiolele ar trebui splate cu ap cu pirogeni nainte de sterilizare. D. Pirogenii din fiole sau din componentele din sticl pot fi distruse prin sterilizare cu cldur uscat la temperaturi nalte. E. Pentru depirogenarea echipamentului i a sticlriei se folosete nclzirea la 250C timp de 45 de minute;sau la 650C pentru 1 minut; sau la 180C pentru 4 ore. 15. Urmtoarele afirmaie este incorect: A. Cele mai cunoscute produse farmaceutice sterile sunt soluiile injectabile B. Acestea variaz de la produsele cu volum foarte mic la produse cu volum mare: produse parenterale nutritive . C. Alte produse sterile includ:preparatele oftalmice,cremele i pudrele. D. Medicamentele ce sunt stabile n soluii pot fi prezentate ca pudre liofilizate. E. Alegerea ambalajului nu trebuie s determine metoda de sterilizare. 16. Selectai exemplele incorecte de excipieni folosii n preparate: A. Diazepam injectabil excipient etanol B. Insulina excipient acid clorhidric C. Clorhidrat de prometazina injectabil USP- excipient fenol D. Insulina excipient glicerol E. Diazepam injectabil excipient acid boric 17. Metoda de sterilizare pansamentelor nu este: A. Autoclavare B. Caldura uscat C. Oxid de etilen D. Iradierea ionizant. E. Flambare 18. Alegei rspunsul corect referitor la calitatea medicamentelor: A. Preparatele pentru administrare parenteral necesit s fie sterile B. Este acceptat ca produsele pentru administrare oral s conin un numr de
2

10

Pseudomonas aeruginosa/mg/ml
7

C. Este admis ca produsele pentru administrare rectal s conin 10 bacterii aerobe/g/ml D. Medicamentele ce conin produse animale nu necesit eforturi mari de sterilizare E. Preparatele pentru tractul respirator trebuie s fie sterile 19. Alegei rspunsul corect referitor la soluiile injectabile: A. Excipienii de tip soluii tampon i antioxidani asigur stabilitatea chimic a soluiilor injectabile

339

B. Soluiile injectabile folosite pentru administrarea subdural i intracardiac conin conservani C. Pot fi suspensii apoase datorat solubilitii apoase slabe D. Fenolul ca excipient regleaz pH-ul E. Nu se gsesc n flacoane multidoza 20. Alegei rspunsul corect referitor la perfuziile intravenoase: A. Sunt sterilizate prin cldur uscat B. Sunt sterilizate prin autoclavare C. Constau ntr-un volum mic injectabil D. Adugarea mai multor aditivi duce la o mai bun conservare E. Se recomand utilizarea conservanilor n injecii intraatriale 21. Alegei rspunsul correct referitor la ambalarea soluiilor injectabile: A. Cele n doz unic sunt condiionate de obicei n fiole de plastic B. Nu sunt recomandate fiolele din sticl de sulfat de sodiu C. Capacele sunt alese astfel nct se evit incompatibilitatea chimic D. Nu se folosesc recipieni de plastic deoarece plasticul este un bun substrat pentru creterea microorganismelor E. Fiolele cu soluii injectabile n doze mici nu necesit supradozare 22. Alegei rspunsul corect referitor la preparatele oftalmice: A. Nu necesit s fie sterile B. Se gsesc n flacoane mari deoarece pacientul necesit o doz mai mare C. Unguentele oftalmice conin ap, astfel reprezint un bun substrat pentru dezvoltarea bacterian D. Lentilele de contact trebuie s fie curate nainte de dezinfectare E. Soluiile de umectare nu trebuie s conin conservani 23. Alegei rspunsul correct referitor la condiii de sterilizare pentru instrumentarul medical: A. Pentru sterilizarea seringilor de sticl se recomand autoclavarea B. Aparatul de dializ este sterilizat cu formol C. Echipamentul sensibil la caldura este dezinfectat cu oxid de etilen D. Seringile de unic folosin sunt sterilizate cu oxid de etilen E. Aparatul pentru dializ se sterilizeaz cu etilen oxid 24. Alegei rspunsul correct referitor la pirogeni: A. Reprezentai de peptidoglican din structura peretelui celular al bacteriilor Gram pozitive B. Sunt exotoxine bacteriene C. Sunt lipopolizaharide din structura peretelui celular al bacteriilor Gram negative D. Ajut la scderea temperaturii corpului E. Doze mari de pirogeni induc reacii inflamatorii asimptomatice 25. Alegei rspunsul correct referitor la pirogeni: A. Sunt ndeprtaii din componentele de sticl la o temperatur de 60C B. Sunt enzime produse de bacterii Gram-negative C. Duc la creterea temperaturii corpului

340

D. Nu au efecte severe asupra organismului, indiferent de doz E. Sunt uor de ndeprtat din produs

Complement multiplu 1. Urmtoarele afirmaii sunt corecte cu excepia: A. Sistemele de livrare a medicamentelor parenterale trebuie s fie sterile pentru a evit posibila degradare microbian sau infectarea rezultat din folosirea lor. B. Sterilizarea nu este necesar pentru orice material sau instrumentar ce vine n contact cu leziuni tegumentare sau cu organele interne. C. Bacteriile patogene,ciupercile sau virusurile prezint cel mai mare pericol pentru pacient, dar trebuie s se cunoasc faptul c microorganismele saprofite, non-patogene care pot ptrunde n cavitile organismului nu produc infecii grave. D. Procesul de sterilizare se bazeaz pe ndeprtarea nu i pe distrugerea microorganismelor. E. Toate produsele ce se doresc a fi sterilizate trebuie fabricate n condiii igienice i prin urmare vor avea un numr microbian sczut nainte de sterilizar e. 2. A. B. C. D. E. n consecin sterilitatea trebuie ndeplinit : Pentru soluiile injectabile Pentru preparatele oftalmice Pentru perfuzii Pentru soluiile pentru dializ Nu i pentru implanturi

3. Prepararea injeciilor depinde de civa factori ce include i: A. solubilitatea apoas a substanei active B. cantitatea de substan C. stabilitatea termic D. modul de administrare E. dac produsul este administrat n doz unic su n multidoza (doar o doz/fiol). 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Selectai exemplele corecte de excipieni folosii n preparate: Diazepam injectabil excipient etanol Insulina excipient borax Clorhidrat de prometazina injectabil USP- excipient fenol Insulina excipient glicerol Diazepam injectabil excipient acid boric Selectai exemplele corecte de excipieni folosii n preparate: Diazepam injectabil excipient m-cresol Insulina excipient oxid de zinc Clorhidrat de prometazina injectabil USP- excipient fenol Insulina excipient glicerol Diazepam injectabil excipient propilen-glicol

341

6. Selectai exemplele corecte de excipieni folosii n preparatul -picaturi de ochi cu coninut minim de prednisone,fosfat de sodiu : A. Edetat disodic B. Dihidrogen fosfat de sodiu C. Hidroxid de sodium D. Borax E. Acid boric 7. Urmtoarele afirmaii referitoare la injeciile uleioase de volum mic sunt adevrate cu excepia : A. Anumite injecii de volum mic sunt disponibile pentru situaiile n care medicamentele se dizolv ntr-un ulei vscos deoarece sunt solubile n ap. B. Soluiile n solvent non-apos se folosesc i pentru hormoni. C. Se administreaz intramuscular. D. Medicamentele sunt n mod normal dizolvate n ulei, filtrate la presiune i distribuite n fiole. E. Dup sigilare fiolele sunt sterilizate la cldur umed. 8. Liofilizarea selectai afirmaiile corecte: A. Este un proces aseptic n care apa este ndeprtat d intr-un produs ngheat prin sublimare B. Procesul se desfoar n mai multe etape C. Este de scurt durat D. Este folosit n special pentru medicamente cu stabilitate crescut. E. Medicamentele sunt transformate n soluii imediat nainte de injectare. 9. Procesul de liofilizare cuprinde etapele: A. nghearea,care ncetinete degradarea dar nu solidific produsul; B. Uscarea primar, prin care energia este furnizat sistemului i se produce vidarea produsului pentru a grbi ndeprtarea umezelii la temperaturi sub 0 grade; C. Uscarea secundar, prin care produsul este nclzit pentru a ndeprta i ultimele urme de ap (2%). D. Uscarea secundar, prin care energia este furnizat sistemului i se produce vidarea produsului pentru a grbi ndeprtarea umiditii la temperaturi sub 0 grade; E. Uscarea primar, prin care produsul este nclzit pentru a ndeprta i ultimele urme de ap (2%). 10. Capacele sunt compuse dintr-un polimer i nglobeaz: A. Ageni de maturare B. Activatori C. Oxidani D. Plastifiani E. Pigmeni 11. Majoritatea perfuzabilelor sunt prezentate n recipiente de plastic. Plasticul trebuie s fie: A. Flexibil B. Termo-rezistent

342

C. Transparent D. Toxic E. Neflexibil 12. Urmtoarele afirmaii referitoare la coliruri sunt corecte: A. Colirurile sunt condiionate n flacoane de plastic sterile uni-doza ce conin 0.3-0.5ml de soluie B. Colirurile pentru intervenii chirurugicale sunt n flacoane unidoz C. Colirurile sau loiunile termo -rezistente sunt sterilizate la 170C timp de 30 minute. D. Pentru medicamentele termolabile este necesar sterilizarea prin filtrare urmat de umplerea aseptic a recipientelor sterile. E. Pentru a evita contaminarea soluiilor oftalmice administrarea dintr un flacon multidoz este restricionat la o sptmn dup desfacerea flaconului. 13. Unguente oftalmice selectai variantele corecte: A. Unguentele oftalmice sunt preparate ntr-o baz semi-solid B. Baza este filtrat apoi topit pentru a ndeprta particulele i apoi sterilizat la 160C pentru 2 ore. C. Medicamentul este incorporat nainte de sterilizare dac este stabil la cald, sau adugat aseptic bazei sterile. D. Produsul este ambalat aseptic n tuburi sterile de aluminiu sau de plastic. E. Deoarece produsul conine ap pericolul nmulirii bacteriene n unguent este neglijabil. 14. Urmtoarele afirmaii referitoare la soluiile pent ru lentilele de contact nu sunt false : A. Majoritatea lentilelor de contact sunt purtate din motive optice ca o alternativ la ochelari. B. Lentilele de contact sunt lentile dure ce sunt hidrofilice i lentile delicate care sunt hidrofobe. C. Lentilele se contamineaz cu material proteic n timpul folosirii i deaceea trebuie s fie curate nainte de dezinfectare. D. Lentilele reprezint posibile surse de infecie a ochilor, i prin urmare microorganismele trebuie ndeprtate nainte de aplicarea lentilelor E. Lentilele trebuie s fie curate i umezite cu uurin de secreiile lacrimale. 15. Metode de sterilizare pansamentelor sunt: A. autoclavare B. caldura uscat C. oxid de etilen D. iradierea neionizanta. E. flambare 16. Implanturile alegei afirmaiile adevrate : A. Sunt mici cilindri sterili de medicament, inserai sub piele sau n esutul muscular B. Furnizeaz absorbie rapid i activitate terpeutica de scurt durat. C. Se bazeaz pe faptul c asemenea medicamente aproape insolubili n ap i

343

implantul asigur ntr-o anumit proporie dizolvarea necesar efectului terapeutic. D. Sunt fabricate din medicament pur, preparat sub form de tablet prin comprimare sau topire. E. Se sterilizeaz prin filtrare i cu ajutorul radiaiilor neionizante. 17. Alegei afirmaiile corecte referitoare la instrumente i echipamente: A. Metoda de sterilizare a instrumentelor depinde de componentele si design-ul lor. B. Instrumentele care trebuie sterilizate sunt ace instrumente chirurgicale din metal, cauciuc, mnui, catetere. C. Echipamentele complicate ca pacemakers, echipamentele de dializa, incubatoarele nu trebuie sterilizate D. Alegerea metodei depinde de stabilitatea fizic a instrumentelor i de tehnica necesar ntr-o anumit situaie. E. Incubatoarele nu necesit o metod chimic de sterilizare. 18. Testul pentru asigurarea sterilitatii- selectai enunurile corecte: A. Acesta const n examinarea selectiv a produselor finite pentru detectarea prezenei microorganismelor. B. Teoretic testul trebuie aplicat tuturor produselor specificate ca sterile. C. Testul examineaz toate mostrele dintr-un lot D. Rezultatele poi fi considerate valide dac toate mostrele dintr -un lot sunt tratate similar E. Acesta const n examinarea neselectiva a produselor finite pentru detectarea prezenei microorganismelor. 19. Referitor la pirogeni sunt corecte afirmaiile: A. n secolul XIX s-a descoperit c solutile pe baz de ap pot crete temperatur corpului cnd sunt injectate . B. n teorie un pirogen este ori ce substan care injectat determin o cretere a temperaturii corpului. C. Pirogenii obinuii sunt produi de bacterile Gram negative i sunt endotoxine D. Pirogenii obinuii sunt produi de bacterile Gram pozitive i sunt exotoxine; E. n teorie un pirogen este orice substan care injectat determin o scdere a temperaturii corpului. 20. Referitor la depirogenarea i producerea produselor apirogenice selectai afirmaiile corecte: A. Pirogenii i endotoxinele sunt uor de ndeprtat din produse. B. Splarea sau diluarea este o modalitate de a elimina activitatea pirogenica cu condiia ca lichidul de splat s fie apirogenic. C. Fiolele ar trebui splate cu ap cu pirogeni nainte de sterilizare. D. Pirogenii din fiole sau din componentele din sticl pot fi distruse prin sterilizare cu caldura uscat la temperaturi nalte. E. Pentru depirogenarea echipamentului i a sticlriei se folosete nclzirea la 250C timp de 45 de minute;sau la 650C pentru 1 minut; sau la 180C pentru 4

344

ore. 21. Selectai exemplele incorecte de excipieni folosii n preparate: A. Diazepam injectabil excipient etanol B. Insulina excipient borax C. Clorhidrat de prometazina injectabil USP- excipient fenol D. Insulina excipient glicerol E. Diazepam injectabil excipient acid boric 22. Selectati exemplele corecte de excipieni folosii n preparate: A. Diazepam injectabil excipient m-cresol B. Insulina excipient oxid de zinc C. Clorhidrat de prometazina injectabil USP- excipient fenol D. Insulina excipient glicerol E. Diazepam injectabil excipient propilen-glicol 23. Selectai exemplele incorecte de excipieni folosii n preparatul -picaturi de ochi cu coninut minim de prednisone,fosfat de sodiu : A. Edetat disodic B. Dihidrogen fosfat de sodiu C. Hidroxid de sodium D. Borax E. Acid boric 24. Metode de sterilizare pansamentelor nu sunt: A. Autoclavare B. Cldura uscat C. Oxid de etilen D. Iradierea neionizanta. E. Flambare 25. Majoritatea perfuzabilelor sunt prezentate n recipiente de plastic. Plasticul nu trebuie s fie: A. Flexibil B. Termo-rezistent C. Transparent D. Toxic E. Neflexibil 26. Alegei rspunsurile corecte referitoare la procesul de producie: A. Calitatea poate fi asigurat doar prin monitorizarea atent a tuturor etapelor procesului de producie B. Medicamentele ce conin produse animale nu necesit o monitorizare atent deoarece nu sunt contaminate C. Pentru medicamentele obinute cu ajutorul biotehnologiilor produse n culturile de esuturi umane sau animale nu trebuie excluse liniile celulare contaminate cu virusuri latente D. Procesul de producie include controlul ingredientelor, construcia echipamentelor, validarea procesului, producia i condiiile de igien E. Ingredientele obinute de la bovine sunt prelevate din surse n care nu exist

345

boli prionice precum encefalit spongiforma 27. Alegei rspunsurile corecte referitoare la surse de contaminare n industria farmaceutic : A. n fabricile de medicamente apa trebuie depozitat la temperaturi mai mari d e 80C pentru a mpiedica supravieuirea bacteriilor B. Echipamentele de curare precum mopurile pt fi surse de contaminare C. Materialele plastice reprezint substraturi bune pentru replicarea microorganismelor D. Hrtia nu este un ambalaj propice replicrii micr obiene E. Pseudomonas este o bacterie nepretenioasa ce se poate gsi i n antiseptice 28. Alegei rspunsurile corecte referitoare la ingredienele farmaceutice: A. Cele de natur animal necesit eforturi considerabile pentru ndeprtarea microorganismelor B. Surfactantii anionici au un pH acid C. Polimerii sintetici sunt sensibili la atacul microorganismelor D. Surfactantii cationici se degradeaz greu E. Agarul este un polimer relativ inert folosit n solidificarea mediilor de cultur 29. Alegei rspunsurile corecte referit oare la produsele farmaceutice: A. Pentru uz tegumentar sunt nesterile dar numrul total microorganisme aerobe este limitat la 102 /mg/ml; B. Preparatele pentru administrare rectal trebuie s fie sterile C. Se accept prezena Salmonella spp n preparatele de aministrare oral D. Preparatele pentru administrare parenteral nu trebuie s conin nici un tip de microorganism (aerob, anaerob, microaerofil) E. Preparatele pentru tractusul respirator se ncadreaz n categoria a II -a 30. Alegei rspunsurile corecte referitoare la soluiile injectabile: A. Folosesc apa distilat ca solvent B. Majoritatea se gsesc n flacoane multidoza C. Polisorbatul este un excipient necesar pentru medicamentele cu solubilitate apoas slab D. Aditivii folosii la perfuzii pot accelera degradarea medicamentului E. Soluiile injectabile pot fi fabricate aseptic sau sterilizate n final n recipiente 31. Alegei rspunsurile corecte referitoare la injeciile cu volum mic: A. Conin conservani dac volumul de injectare depete 15ml B. Injeciile peridurale nu conin conservani C. Injeciile uleioase conin medicamente solubile n ap D. Injeciile uleioase se administreaz intramuscular E. Fiolele cu soluii injectabile uleioase sunt sterilizare prin cldur uscat 32. Alegei rspunsurile corecte referitoare la liofilizare: A. Const n hidratarea unui medicament cu ap steril B. Liofilizarea nu este un proces aseptic C. Este folosit n special pentru medicamente cu stabilitate sczut D. n etapa de deshidratare primar produsul este nclzit pentru ndeprtarea ultimilor urme de ap

346

E. Liofilizarea este un proces aseptic n care apa este ndeprtat dintr -un produs ngheat prin sublimare 33. Alegei rspunsurile corecte referitoare la coliruri: A. Nu prezinat risc de contaminare cu Pseudomonas spp B. Recipientele multidoza nu conin conservani C. Se prefer recipiente din plastic monodoza pentru prevenirea contaminrii microbiene a produsului D. Colirurile sunt sterilizate la 121C timp de 15 minute E. Pentru a evita contaminarea, administrarea este restricionat la o lun dup desfacerea flaconului 34. Alegei rspunsurile corecte referitoare la pansamente: A. Aplicate pe arsuri trebuie s fie sterile B. Pansamentul spongios din poliuretan pentru arsuri, esut de granulaie, etc se sterilizeaz cu oxid de etilen C. Vata este ntotdeauna steril D. Pansamentele se sterilizeaz cu cldur umed E. Toate pansamentele pentru utilizare aseptic trebuie mpachetate de 2 ori. 35. Alegei rspunsurile corecte referitoare la hemostaticii absorbani: A. Au consisten moale B. ncurajeaz sudarea fracturilor C. Sunt utilizai dup operaie, la locul unde s-au fcut suturile si ligaturile D. Sunt fcui dintr-un material solid E. Pot fi nfurate n jurul leziunii de unde se resorb intr un interval de pn la 6 sptmni 36. Ca metode folosite pentru sterilizare i dezinfecie se cunosc : A. Iradierea pentru dezinfecia seringilor de unic folosin B. Bisturiul se sterilizeaz prin cldur umed C. Cldur uscat se folosete pentru sterilizarea acelor din metal D. Produsele pe baz de ap se sterilizeaz la cldur uscat E. Incubatoarele necesit o metod chimic de sterilizare 37. Alegei rspunsurile corecte referitoare la pirogeni: A. Sursele de pyrogeni n produsele parenterale pot include apele folosite n stadiile finale de purificare i cristalizare ale medicamentelor B. Sursele de pyrogeni n produsele parenterale pot includ apele folosite n stadiile finale de purificare i cristalizare a excipienilor C. ndeprtarea incomplet a microorganismelor n timpul purificrii unui produs biologic poate rezult ntr-un nivel ridicat de endotoxine D. Sunt medicamente folosite pentru scderea temperaturii organismului E. Sunt injectate n organism pentru a lupta mpotriva endotoxinelor 38. Alegei rspunsurile corecte referitoare la efectele pirogenilor: A. Coagulare intravascular diseminat B. Reduc temperatura organismului C. Pirogenii n doze mari pot duce la exitus D. Schimbri n compoziia plasmei

347

E. Disfuncii cardiovasculare de tip colaps vascular 39. Ambalarea soluiilor presupune: A. Folosirea fiolelor de plastic monodoza pentru soluii injectabile B. Recipientele trebuie s fie sterilizate prin cldur umed C. Sticla de borosilicat neutru nu este recomandat deoarece schimb compoziia chimic a medicamentului D. Recipientele de plastic pentru perfuzii trebuie s fie termo -rezistente E. Pentru soluiile injectabile monodoza se folosesc fiole din sticl 40. Alegei rspunsurile corecte referitoare la lentilele de contact: A. Necesit mai nti dezinfecia i apoi curarea lor B. Se folosesc soluii de umectare nainte de dezinfectare C. Trebuie s fie umezite cu uurin de secreiile lacrimale D. Sunt curate cu soluii ce au pH neutru E. Pot fi fierte n soluie salin isotonic 41. Alegei rspunsurile corecte referitoare la materialele standard pentru ligaturarea vaselor de snge sau sutur : A. Pot fi materiale absorbabile i non absorbabile B. Sunt derivate de la mamifere n particular din intestine de oaie. C. Deoarece colagenul este convertit n gelatin cnd este expus la cldur umed se recomand autoclavarea D. Nu se recomand sterilizarea cu radiaii gamma E. Sunt contaminate bacterian inclusiv spori de bacterii anaerobe 42. Alegei rspunsurile corecte referitoare la suturile i ligaturile neresorbabile: A. Sunt fire de metal B. Pot fi din nylon, mtase, polipropilen C. Nu pot fi sterilizate D. mpachetate n pachete multidoza E. Conservate n lichid cu sau fr substan e bactericide 43. Alegei rspunsurile corecte referitoare la sterilizarea echipamentelor: A. Se face prin autoclavare pentru produse ce conin ap B. Trusele de administrare ( ace, seringi) se sterilizeaz prin fierbere timp de 30 minute C. Instrumentele de unic folosin se sterilizeaz prin iradiere D. Acele de unic folosin se sterilizeaz cu oxid de etilen E. Acele de unic folosin se pot steriliza prin iradiere cu radiaii gamma

Tematica 1 Virusuri. Dimensiuni. Structura. Morfologie.Clasificarea virusurilor cu importan clinic medical


CS 1 2 3 4 B B C D 31 32 33 34 C D D C CM 1 2 3 4 ABC ADE ACD ABE 41 42 43 44 ABC ACE ABC BCE 81 82 83 84 ABCD ABC AD ABC

348

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

D C B C B B B A C E D C D D C B E C A A C B C B A C

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

C E A E B B A D B A B B C C C D C B C E A A B A C D

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

ACE ABDE ACD ABD BC CDE ABD BC ABC BCE ABC ABD ABC BC CDE CE ACD BE AC BCE ACDE BD ADE BD ABE BCE ABCE DE ABC ACD ACE ABCD ABE ABC ACD ACD

45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

AD ABD ACD ABC BCD ABCD DE ACD BCE CD BCDE ABD ACDE ACDE CDE ABDE BDE ABCD CE BCE ABDE BCE ADE BCE BD BCE AB AB BCD BCE ADE BCE CDE BCDE AB ABE

85 86 87 88 89 90 91

BCD ABCD ABCD ABD ABCE ABCD AB

Tematica 2 Ortomyxovirusuri. Paramyxovirusuri ( virusurile paragripale si virusul urlian). Virusul rujeolos. Virusul rubeolei
CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 C E E C B A C E B B 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 E C A C A C D D A D CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ABCD ABE ABC ACD ACD ABDE ACD ABC BCE ABD

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

ABCE ABD ABDE ABCE ABCD ABD ACE ABCD ACDE ADE

69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

ABC ACD ACE ABE ABD ABD ABC AD BC ABC

349

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

C C B B D E C C C D D B B D A E B C B E

41 42 43 44 45 46 47 48 49

A A B A C A D B A

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

ABCD CE BDE ACE ABD BD ABD AE BCD BCD ABE ABD BCD AD ABE ACE ACD ABCE BDE BC ABC ACE BCD ABDE

45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68

ABC ADE BCD BDE ABE ACD ABC ABE BE BDE ABC ABE ABCE BD BCDE ABCD BCE BCDE BDE BDE DE AC DE CD

79 80

AB ABCE

Tematica 3 Adenovirusuri. Rotavirusuri i alte virusuri diareigene


CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 C A D C D D E C B C A D B B E C C C B B A C B E 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 C C A E D A E C B D A E A E E A A B C CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

AC ACE BE ACE ABE BCDE BCDE ABDE ABCD ABC ACD ABCE ABC BDE BCD AC ABDE ADE BD BDE ABC ABE ACE BDE

38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

ABDE ABCE ABCD CDE AE BD BCE BE BCE ABC BDE ABDE ACD AC CDE ABC BD BCE BCDE ABD BCD ABC ABE CD

75 76

ABC ABCD

350

25 26 27 28 29 30

E E C A D A

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

ABD ABC CDE ACE ABE ACE ACD ABC ABD ABE ACE AB ACDE

62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

ABC AC ABDE AC ABC AB AC ABCD CDE ACDE ABCD ABCE ABC

Tematica 4 Virusul rabic. Herpes virusuri (HSV1, HSV2, virusul varicelo-zosterian, virusul Epstein Barr,Citomegalovirusul). Papilomavirusuri.

C.S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

C D E A C D D E E A E D B C B E B D A C E

44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

A A A D D A D A D D E A E D C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

C.M CE ABDE CE AD AB CD DE AE ABCD ABDE ABCD ABCD AD ABCE ADE ABC ABCD BCE AB ABDE AC

44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64

ABCE ABCD ABCD BCDE ABCD ABCE BCDE ACE ADE ABDE BCDE BDE ADE CDE CDE CDE ACD AC ABE DE CDE

87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104

AB ABD ABC ABD ACD ABCE BD ABDE AE ABC BD ABE ACD ABCD ABCD ABD ABE BC

351

22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

B E D A D C C E C D A B C B E B A A B A C B

22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

CDE BE ABC ABCD ABCE ABDE ACDE ACDE ABCE ACE ADE ABC ABCD ABCD ABC ABE ABDE ABDE ACDE ABC CDE ACE

65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86

ABD BD ABC ACD ABC ACD CD BCDE ABCE BDE AE ABCE ABC ABCE ABCE ABC ABCD DE ACD ABC ADE ABC

Tematica 5 Virusurile hepatitice A,B,C,D,E.Virusul HIV


C.S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 C.M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

E C A E D A B C D D D E A D D B B

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

A A C A D C E E E D E D E D

BCD ABC ABDE ABDE CDE BC ADE ABD ACD ABE ABC BCDE ABCD ABC ACD CDE ADE

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62

ABC ABC AB ABC ABC AB ABC ABD AB BDE ABDE ACD ABD ABD ABE BCD ABCD

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107

AB BC ADE ACE CD ABE ABCD ABC ABCD CE ABC BC CDE AC ABE ACE BD

136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146

ABC AD BDE ABE ABE AD ABC ABCD CDE CE ABD

352

18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

A C C D C D B B A E E B D C C C D B E E D D E C E D D B

18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

BCDE ABC BCDE ABCD ACD ABCD ABD CD ABCE ABE ABCD ABCD ABCD ABCD ABCE ABCD ABCD ABDE BCD ABC ABC CDE ABC ABCD ABCD ACDE ABC ABCE

63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

AB BCE ABD AD ACD BCE ACDE ABD ABC ACDE BE BCD ACDE AB ABD ACE ABC BCE BDE ABE AB ABC ACE BCD ABCD ACD ABD ACD

108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135

BE BD CD BDE DE AB CE ADE BCD DE BC CE BCE AB ABC AB ABDE ADE AE BC AC ABD ABCD BD BCD ACD AE ABCD

Tematica 6 Fungi cu importanta clinica deosebit: Levuri.Dermatofii. Fungi dimorfi. Fungi filamentoi
C.S. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 C.M. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

D D D A E E E B A D C

48 49 50 51 52 53 54 55 56

B D E D A C A D A

BD ABCD BCE ABC AC ABCD AC CDE ADE BCE ABE

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

AB ACDE ABCD ABCE ABCD BCD BD BCD ABE CDE BCDE

353

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

E D E D D A C D E D C E A A E A E C E E D D A C B C B C D A B B A B C E

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

BCDE DE ABC BCDE ACD ABC ABDE ABCD ABC ABC ABC CDE ACD BCDE CDE AE AB BCD CDE ABCD ABCD ABC CDE AB ABC BC ABCD BCDE ABCD BD AE ABCD ABCD ABCD

57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89

AB ACD AC BDE ABE ABC ADE DE AB AE AB ABD BCD ADE ABC BC ABC ABC ACD BC ABCD ABD CDE AB ACE AB CDE BCD BD ABC ABD ABDE ABDE

Tematica 7 .Parazii. Definiie. Clasificare ( protozoare, metazoare). Relaiile parazitului cu gazda. Amibe

CS 1 2 3 D D D 33 34 35 D C A

CM 1 2 3

ABC ACD BCE

43 44 45

ABE BDE ABDE

85 86 87

ABE ABCD ABD

354

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

C E E D A E B C B D C C B E D A D C B D E C D C C E D D B

36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

D D E A B C C A E A D B E B B C A B B D E E B D E

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

ABE ADE BCD ADE ADE ACDE ABE ADE ACE ABE ABD ABE ABE ABCD ABCE ABCD ABC ABE CDE ABE ABCE ACDE ABCE ABE ADE BCE BC ACDE ABC ABDE ABD ABD ABCE ACDE AB CDE ACE ACDE ADE

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84

ABC ACD ABD BCE AD BE AD AB CE ACDE ADE BCD ADE AB ADE AC ADE AC BE ACD ABE BCD BCD CDE ABD CD AB BCD BD ABD AD BCE ACDE BCE BCD ACD ADE ABC ABE

Tematica 8 Flagelate: Giardia, Trichomonas, Leishmania, Trypanosoma


CS 1 2 3 4 5 6 7 8 B D C D A D C E 31 32 33 34 35 36 37 38 C B E C A B E D CM 1 2 3 4 5 6 7 8 ABC ACD BCD ACE ABE ABC ACE ABCE 45 46 47 48 49 50 51 52 ACDE BDE ABCD ABC ACDE ACE AC BCE 89 90 91 92 93 94 95 AE CE ABC ABCD BCE CD ABDE

355

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

D B B A C D C D A C B C D A B C C D B D D D

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

B D E C C A B B A C B B C A C D C D E E A C E

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

ADE ACE ABC ACDE ABCE ABD BCDE ACDE ACE ACDE CD CDE BCE BDE ACD ABCE ABDE ABDE AC ABDE BCD ACD ABC CD ABCE CD ABCE ABDE ABD BDE ABDE BCE BCE ABE ABC ABDE

53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

ABD BCDE BD BDE BCE ABCE ABC ACD CDE AC ABC BC BCE ABE ACD CD ABC CDE ABC ACD AD ACDE AE BCE ACD ADE ABCD ABC CDE ABE ABE ACDE BCE BCDE BCD CD

Tematica 9. Sporozoare: Genul Plasmodium; Genul Toxoplasma


C.S. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 C.M. 1 2 3 4 5 6 7 8 9

C E A E B E D E C

48 49 50 51 52 53

C D D D E E

ABDE ABCE ABCD ACDE ABCE BCDE ABDE ABDE ABCD

48 49 50 51 52 53 54 55 56

ACDE BCDE DE AB DE ABD BE ABD ABC

356

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

E E E A B C E E A B C E B E C D A A E E C E C B C E A D B C E A B D A E D A

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

ABD ABC ABC BE CDE AE ABC DE ACD AB DE ACE ACD ABCD ADE ACE DE ABCE ABCD ABC BD ABC ABCE CD ABCD ACD ABC ABD DE ADE ABDE ABC ABCD ABCD ABCD ACDE BCDE ABCE

57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79

BD CD ABE AD ABE AD ACE AB BD AC ABC ABDE ACD BCD ABC ACD ABCD CDE ABD ACD ABCD ACD CE

Tematica 10 Cestode: Diphylobotrium latum


C.S.

Tenia

solium,

T.

saginata,

T.

echinococcus,

C.M.

357

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

D E D E E C C B B D C A C C E E E C A C E E C D C D D E D E D B C B E D B B A B C E A B

49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69

B C D B D E B A A A E A C B B B A C D C C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

BCE ABC ACD BCDE ABCD CDE ABE AB ABE BDE BCDE ABDE ABC ABCD BCD ABCD CD BCDE ADE ABC ABD ABCD ADE ABCD ABDE ABE ACE ABCD BCE AC ADE ABCD ABC ABCD ABD BCD ABCD CD CE ABCD BCD ABCD AE DE

49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

BDE 97 AB 98 AC 99 AB 100 ACD ADE CDE ABDE BCD ABE BCD ABDE BCE ABC ABCD BCE CD AB ADE DE ACDE ABC ABE ABE ADE BCD AB CE AC ABD ABD ACDE BCDE ABCE CDE ABC ABCD BCD ABE ABCE ABC BDE ABC BCD

BDE ABDE ABC ABCD

358

45 46 47 48

D C A D

45 46 47 48

ABC CD ABC ABCE

93 94 95 96

ABC ABE BDE ADE

Tematica 11 Nematode intestinale.Nematode tisulare .Trematode intestinale


CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 E D E E A C A D A C D C E E C C E D C C D A D A E B A D A C A C E D A A 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 B B D A C B D E E B C D D A C E D D B B C E D C D D C C D A E E C C E A 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 B A A A A B A C A B B E CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ABCD ABE BCE ABC ABE ACD ABCE BDE ADE BDE ACDE AD ACD ABCE ABCD BCE ABDE ABDE ABCD ACDE ABC ABE ACD ABDE ABC ADE ABDE ABDE ACD ABDE ACD CDE ABCE ABCD ABDE ABC ABE ABCE ABD ABC 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 BCD ABCE ACE ABCD BCE ACDE BCE BCDE BD ABD ACD ABE ABCE ACDE BCDE ABC ABDE BDE CDE CDE ACE ADE BC AC ABC BCE ABCD DE ABD CD ABC CDE ABD BD AD BCE ACD BD ACD ABD 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 BCE BCE BD BCE BE ACE BE BD AD BD ACE BD ABCE CDE ADE ABCE ABC ABDE ACD BCD ADE BCE AB BDE ABDE ABE ACE ABC ADE ADE BCDE ABCD BCDE ABCE BCD ACE

Tematica 12 Ecologia microorganismelor care afecteaza industria farmaceutic

359

CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 E E E E E E E E E E E E D D E E B E E E E B D B E E E C

CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

BCD BCD ABCD BCE BCD BCD ABCD BCE ACD ACE ABC BCD ABCD ABCD ACD DE ABCD ADE ABCD ABCD ABC ABD ABCD ABD ABCD ABCD ABC ABCD ABCD ACD

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

ABCD ABCE ABCE ABCD ABCD ABC ABC ABD ACD ACDE ABCD ABCD ABC DE AC ABCD ABCD ADE ABC DE ADE ABD ABCE AE ABE AB BCE DE BCD BE ACD

Tematica 13 Contaminarea microbian, riscul infeciei, controlul contaminrii. Factorii ce afecteaz degradarea produselor farmaceutice. Asigurarea calitii i controlul riscului microbian al medicamentelor
C.S. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 C.M. 1 DE 2 ABCD 3 BCDE 4 ACD 5 ABE 6 ACE 7 ABC 8 ADE 9 AD

E E B E A A B D D

360

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

B B A B A B A B D B B A A A B A A D B E E C C D

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

ACDE AB ACE ADE AC ABE BCD AB ABC AC CDE BCE CDE ACD BCE BD ABDE AB DE AD CDE AE ABDE ABDE AB BC BC ADE ABCE

Tematica 14 Produse farmaceutice sterile.Controlul calitii i asigurarea calitii produselor sterile. Normele microbiologice pentru produse nesterile
C.S. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A E D B E D E C E E C.M. 1 BCD 2 ABCD 3 ABCD 4 ACD 5 BCDE 6 ABC 7 AE 8 ABE 9 BC 10 ABDE 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ADE BDE CE CDE BDE ABDE BCE ABC ACDE BDE

361

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

B C E C D E E A A B C D D C C

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

ABC ABD ABCD ACDE ABC BD ABD ABD ABC BDE BE BCDE DE DE DE ADE ABE ADE ADE

40 41 42 43

CDE ABE ABE ACDE

BIBLIOGRAFIE 1. Stoicescu Ramona, Noiuni de Microbiologie Medical i Farmaceutic, Editura UniversitarCarol Davila, Bucureti, 2009 2.Braga V., Badea V., Stoicescu R., Botnarciuc M., Parazitologie i Virusologie Medical, Ovidius University Press, Constana, 2003 3. Popa Gabriela Loredana, Parazitologie medical, Editura Renaissance, Bucureti, 2007

362