Sunteți pe pagina 1din 11

Glomerulonefrita la copii.

Complement simplu
1. E 11.B
2. E 12.D
3. C 13.E
4. E 14.A
5. C 15.C
6. A 16.E
7. A 17.D
8. A 18.B
9. B 19.B
10.C 20.D
21.
22.
23.Complement multiplu:
1. A,B,C 21.B,C,E
2. A,B,E 22.A,B,C,D
3. A,C,D,E 23.A,B,C,D
4. A,B,C 24.A,B,C
5. A,B,C 25.A,B,C,D
6. A,B,D 26.A,B,C
7. A,C,D 27.A,B,C,E
8. A,B,D,E 28.A,B,D
9. A,B,C 29.A,B,C,D
10.A,C,E 30.A,B,C
11.A,B,C 31.A,B,C,D
12.A,D,E 32.A,B,C
13.B,C,D,E 33.B,C,E
14.A,B,E 34.A,D
15.A,B,D 35.A,B,C
16.A,B,C,E 36.A,C,D
17.A,B,C,D 37.A,B,D,E
18.A,B,E, 38.A,B,C,E
19.A,B,C,D 39.A,B,D,E
20.B,C,D 40. B,C,E
41. Glomerulonefrita la copii
42. Complement simplu
43. 1. Cs Enumerai maladiile care nu pot declana glomerulonefrita acut la copii:
44. a. vaccinarea DTP
45. b. boala Fabry
46. c. varicela
47. d. rujeola
48. e. hepatita A
49.
50. 2. Cs Debutul tipic al glomerulonefritei acute poststreptococice la copii nu este
determinat de:
51. a. sindrom urinar
b. sindrom hipertensiv
c. sindron edematos
d. sindrom de retenie azotat
e. debut cu insuficien cardiac
52. 3. Cs Selectai agentul etiologic frecvent al glomerulonefritei acute poststreptococice la
copii:
a. virusurile ECHO
b. stafilococul
c. streptococul B-hemolitic
d. vaccinrile
e. alergiile alimentare
53.
54. 4. Cs Marcai indicii paraclinici care atest o evoluie nefavorabil a glomerulonefritei
la copii:
a. leucociturie
b. proteinurie
c. hematurie macroscopic
d. cilindrurie frecvent
e. proteinurie neselectiv
55.
56. 5. Cs Selectai leziunile glomerulare care produc proteinurie important la copii:
a. la nivel endotelial
b. la nivelul membranelor bazale
c. la nivelul membranelor subepiteliale
d. la nivelul celulelor epiteliale
e. la nivel mezangial
57.
58. 6. Cs Tratamentul glomerulonefritei acute poststreptococice la copii nu include:
a. corticoterapie
b. dieta hipoalergic, restrictiv de sare
c. terapie antibacterial
d. antiagregante
e. diuretice
59. 7. Cs Tratamentul patogenetic al sindromului nefrotic idiopatic la copii se efectueaz
cu:
a. prednisolon
b. diuretice
c. antihipertensive
d. antibiotice
e. antiagregante
60.
61. 8. Cs Leziunile glomerulare n glomerulonefrita cronic la copii se realizeaz cel mai
frecvent prin mecanism:
a. imune
b. metabolice
c. hemodinamice
d. toxice
e. infecioase
62.
63. 9. Cs Selectai sindromul clinic prin care se manifest glomerulonefrita acut cu
schimbari minimale glomerulare la copii:
a. nefritic
b. nefrotic
c. urinar izolat
d. nefrotic cu hematurie i hipertensiune arterial
e. hematuric
64.
65. 10. Cs Selectai varianta morfologic ce corespunde glomerulonefritei acute rapid
progresive?
a. glomerulonefrita cu schimbri minimale glomerulare
b. glomerulonefrita mesangio-proliferativ
c. glomerulonefrita extracapilar cu semilune
d. glomerulonefrita membrano-proliferativ
e. glomerulonefrita difuza sclerozant
66.
67. 11. Cs Indicai durata evidenei dispanserice la copiii cu glomerulonefrit acut:
68. a. 2 ani
69. b.5 ani
70. c.10 ani
71. d.15 ani
72. e.18 ani
73.
74. 12. Cs Pentru glomerulonefrita acut poststreptococic la copii nu este caracteristic:
75. a. hipertensiune arterial
76. b. hematurie
77. c. edeme moderate
78. d. proteinurie>3,5g/24h
79. e. proteinurie<3,5g/24h
80.
81. 13. Cs Selectai gradul de proteinurie caracteristic pentru sindromul nefrotic idiopatic
la copii?
82. a. pna la 1g/l
83. b. 1.0-2.0g/l
84. c. 2,0-2,5g/l
85. d. 2,5-3,0 g/l
86. e. peste 3,5g/l
87.
88. 14. Cs Pentru sindromul nefrotic idiopatic la copii nu este caracteristic:
89. a.hematurie macroscopic
90. b.proteinurie
91. c.hipoalbuminemie
92. d.edeme generalizate
93. e.hiperlipidemie
94.
95. 15. Cs Complicaii cardiovasculare ale glomerulonefritei acute la copii nu sunt:
96. a.edem pulmonar
97. b.insuficien cardiac
98. c.nefroscleroz
99. d.encefalopatia hipertensiv
100. e.hipertensiunea arterial
101.
102. 16. Cs Leziunile fiziopatologice n glomerulonefrita acut poststreptococic la copii
nu sunt determinate de:
103.a.depunerea complexelor imune circulante n glomeruli
104.b.activarea local a complementului
105.c.scderea filtratului glomerular
106.d.creterea permiabilitaii filtrului glomerular
107.e.lezarea podocitelor
108.
109. 17. Cs Sindromul urinar n glomerulonefrita acut poststreptococic la copii nu
include:
110.a.hematurie
111.b.proteinurie
112.c.cilindrurie
113.d.celule epiteliale
114.e.hiperosmolaritate
115.
116. 18. Cs Selectai gradul de proteinurie caracteristic pentru glomerulonefrita acut
cu sindrom nefritic la copii?
117.a.pn la 0,5 g/l
118.b. 0,5-3,0 g/l
119.c. absena proteinuriei
120. d.>3,5 g/l
121. e. >3,0 g/l
122.
123. 19. Cs Glomerulonefrita cronic la copii nu se manifest clinic prin:
124.a.sindrom urinar
125.b.sindrom febril
126.c.sindrom edematos tip nefritic
127.d.sindrom edematos tip nefrotic
128.e.sindrom hipertenziv
129.
130. 20. Cs Selectai durata dispanseric a copiilor cu glomerulonefrit cronic:
131.a.2 ani
132.b.5 ani
133.c.10 ani
134.d.toat viaa
135.e.pna la vrsta de 18 ani
136.
137.
138. Complement multiplu
139. 1. Cm Enumerai condiiile care favorizeaz depunerea complexelor imune
circulante n rinichi n glomerulonefrit al copii:
140. a.fluxul sanguin majorat
141. b.suprafaa endotelial
142. c.componentele filtrului glomerular
143. d.leziuni glomerulare
144. e.nivelul crescut al fraciilor complementului
145.
146. 2. Cm Enumerai substanele proinflamatorii care intervin n patogenia leziunilor
glomerulare n glomerulonefrit al copii:
147. a.molecule de adeziune celular
148. b.metaboliii reactivi de oxigen
149. c.IgE
150. d.acidul hialuronic
151. e.factori de cretere
152.
153. 3. Cm Enumerai caracteristicile specifice edemelor de origine renal la copii:
154. a.albe
155. b.dure
156. c.pufoase
157. d.localizare n esut subcutanat lax bogat
158. e.masive
159.
160. 4. Cm Complicaiile glomerulonefritei la copii sunt urmtoarele:
161. a.edem pulmonar acut
162. b.traheobronite
163. c.pneumonii
164. d.astm bronic
165. e.infarct pulmonar
166.
167. 5. Cm Infecia streptococic este demonstrat prin urmtoarele:
168. a.titrul ASLO crescut
169. b.antihialuronidaza crescuta
170. c.culturi faringiene pozitive
171. d.sumarul urinei
172. e.puncie bioptic renal
173.
174. 6. Cm Marcai semnele de gravitate n prognosticul glomerulonefritei acute
poststreptococice la copii?
175. a.edemul pulmonar acut
176. b.encefalopatia hipertensiv
177. c.oliguria peste 50ml/kg/zi
178. d.clearance-ul creatininei sub 60ml/m2
179. e.ureea sanguina sub 49mg/dl
180.
181. 7. Cm Selectai indicaiile pentru administrarea terapiei cu anticoagulante n
glomerulonefrit la copii?
182. a.scderea antitrombinei III
183. b.hipoglobulinemia
184. c.hipoalbuminemia 15-20g/l
185. d.hiperfibrinogenemia>5g/l
186. e.hipocalciemie
187.
188. 8. Cm Diagnosticul diferenial al glomerulonefritei acute poststreptococice la copii
se efectuaz cu:
189. a.sindrom Alport
190. b.nefropatie cu IgA
191. c.glomerulonefrita cu schimbri minime n glomerule
192. d.glomerulonefrita rapid-progresiv
193. e.glomerulonefrita focal-segmentar
194.
195. 9. Cm Enumerai formele morfologice ale sindromului nefrotic idiopatic la copii:
196. a.leziuni glomerulare absente sau minimale
197. b.proliferarea mezangiului difuz
198. c.glomeruloscleroz focal
199. d.glomerulonefrit endocapilar
200. e. glomerulonefrit membrano-proliferativ
201.
202. 10. Cm Clasic glomerulonefrita acut la copii evolueaz cu urmtoarele sindroame:
203. a.sindrom edematos
204. b.sindrom algic
205. c.sindrom urinar
206. d.sindrom febril
207. e.sindrom hipertensiv
208.
209. 11. Cm Sindromul nefrotic impur la copii se caracterizeaz prin:
210. a.proteinurie neselectiv
211. b.hematurie persistent
212. c.prognostic nefavorabil
213. d.proteinurie selectiv
214. e.complement seric normal
215.
216. 12. Cm Sindromul nefrotic pur la copii se caracterizeaz prin:
217. a.leziuni glomerulare minime sau absente
218. b.hematurie microscopic persistent
219. c.hematurie macroscopic persistent
220. d.proteinurie selectiv
221. e.rspuns bun la corticoterapie
222.
223. 13. Cm Debutul atipic al glomerulonefritei acute la copii include:
224. a.sindrom urinar
225. b.insuficien cardiac
226. c.insuficien renal acut
227. d.hipertensiune arterial brutal
228. e.glomerulonefrit cu sindrom urinar minim
229.
230. 14. Cm Enumerai semnele urinare specifice sindromului nefrotic la copii:
231. a.cresterea eliminrii potasiului
232. b.scderea eliminrii sodiului
233. c.absena cilindrilor hialini
234. d.absena cilindrilor granuloi
235. e.lipiduria
236.
237. 15. Cm Diselectrolitemia n sindromul nefrotic la copii se caracterizeaz prin:
238. a.hiponatremie
239. b.hipopotasemie
240. c.hipofosfatemie
241. d. hipocalcemie
242. e.hipernatremie
243.
244. 16. Cm Complicaiile tratamentului cu corticosteroizi n sindromul nefrotic la copii
sunt:
245. a.retard fizic
246. b.psihoz
247. c.dereglarea somnului
248. d.hipotensiune
249. e.infectii secundare
250.
251. 17. Cm Enumerai indicaiile pentru efectuarea biopsiei renale la copii?
252. a.proteinurie i hematurie de etiologie necunoscut
253. b.hipertensiune arterial de etiologie necunoscut
254. c.sindrom nefrotic corticorezistent
255. d. amiloidoz renal
256. e.tuberculoza renal
257.
258. 18. Cm Tratamentul glomerulonefritei acute cu sindrom nefritic la copii include:
259. a.antibiotice
260. b.dieta cu reducerea de sare
261. c.corticoterapie
262. d.citostatice
263. e.diuretice
264.
265. 19. Cm Marcai investigaiile obligatorii n glomerulonefrita acut la copii:
266. a. creatinina
267. b.hemograma
268. c.sumarul urinei
269. d.ecografia renal
270. e.biopsia renal
271.
272. 20. Cm Edemele din sindromul nefrotic la copii sunt determinate de:
273. a.hipertensiune arterial
274. b.reducerea presiunii coloid-osmotice
275. c.creterea permiabilitii membranelor bazale glomerulare
276. d.creterea reabsorbiei tubulare de sodiu
277. e.hipervolemie
278.
279. 21. Cm Enumerai modificarile biochimice a sngelui n sindromul nefrotic
idiopatic la copii:
280. a.complement seric sczut
281. b.hipoalbuminemie
282. c.hiponatriemie
283. d.ASLO crescut
284. e.colesterol crescut
285.
286. 22. Cm Selectai criteriile de diagnostic a glomerulonefritei de origine
imunocomplex primar la copii?
287. a.nivel crescut al complexelor immune circulante n ser
288. b.nivel sczut al complementului seric
289. c.afectarea difuz a ambilor rinichi conform ecografiei renale
290. d.depozitarea imunoglobulinelor pe membrana bazal glomerular
291. e.date ecografice renale de afectare unilateral a rinichilor
292.
293. 23. Cm Prognosticul n formele secundare de sindrom nefrotic la copii depinde de:
294. a.forma clinico-histologic
295. b.etiologie
296. c.complicaiile bolii
297. d.complicaiile aprute n rezultatul tratamentului
298. e.vrsta pacientului
299.
300. 24. Cm Eficacitatea tratamentului sindromului nefrotic steroidrezistent la copii
depinde de:
301. a. varianta morfologic
302. b.expresivitatea modificrilor tubulo-interstiiale
303. c.componentul fibroblastic
304. d. mediul de provenien a pacientului
305. e. sexul pacientului
306.
307. 25. Cm Tratamentul patogenic i simptomatic al glomerulonefritei cronice la copii
include urmtoarele:
308. a.glucocorticoizi
309. b.citostatice
310. c.diuretice
311. d.tratament antihipertensiv
312. e.tratament antihipotensiv
313.
314. 26. Cm Decesul precoce n cursul evoluiei glomerulonefritei cronice la copii se
produce prin:
315. a.insuficien renal acut
316. b.insuficien cardiac
317. c.edem pulmonar acut
318. d.insuficien hepatic
319. e.edem cerebral
320.
321. 27. Cm Marcai care medicamente sunt indicate n tratamentul simptomatic a
glomerulonefritei acute la copii:
322. a.macrolide
323. b.peniciline semisintetice cu acid clavulonic
324. c.diuretice
325. d.citostatice
326. e.antihipertensive
327.
328. 28. Cm Selectai criteriile de vindecare n glomerulonefrit la copii?
329. a.reluarea diurezei
330. b.dispariia edemelor
331. c.absena modificrilor histopatologice dup 6 luni distan
332. d.absena hematuriei
333. e.absena modificrilor histopatologice dup 1 an distan
334.
335. 29. Cm Enumerai maladiile care se manifest prin sindromul nefrotic secundar la
copii:
336. a.sindromul Alport
337. b.sindromul Down
338. c.sindromul Orbeli
339. d.displazie hipoplastic renal
340. e.mucoviscidoz
341.
342. 30. Cm Tabloul clinic al glomerulonefritei membrano-proliferative la copii injclude
urmtoarele:
343. a.sindrom nefrotic
344. b.hipertensiune arterial
345. c.hematurie
346. d.hipotensiune arterial
347. e.sindrom nefritic
348.
349. 31. Cm Selectai complicaiile terapiei cu diuretice la copii:
350. a.dereglri electrolitice
351. b.ototoxicitate
352. c.alcaloze metabolice
353. d.calcificate n rinichi
354. e.hiperkaliemie
355.
356. 32. Cm Marcai variantele morfologice ale glomerulonefritei focal-segmentare la
copii:
357. a.canalicular
358. b.colaptoid
359. c.celular
360. d.atipic
361. e.proliferativ
362.
363. 33. Cm Manifestrile clinice ale glomerulonefritei membranoase la copii sunt:
364. a.sindrom nefritic
365. b.sindrom nefrotic
366. c.microhematurie
367. d.hipotensiune arterial
368. e.macrohematurie
369.
370. 34. Cm Tratamentul sindromului nefrotic cu schimbari minimale glomerulare la
copii n debut include:
371. a.prednisolon n doz 2mg /kg/24 h timp de 6 saptmni
372. b.puls-terapia cu prednisolon
373. c.citostatice
374. d.terapie simptomatic
375. e.plasmaferez
376.
377. 35. Cm Enumerai sindroamele caracteristice pentru glomerulonefrita cronica la
copii:
378. a.sindrom urinar
379. b.sindrom hipertensiv
380. c.sindrom edematos (tip nefritic sau nefrotic)
381. d.sindrom de retenie azotat
382. e.sindrom hepato-renal
383.
384. 36. Cm Alegei regimul alimentar pentru bolnavii cu sindrom nefrotic la copii:
385. a.aport proteic 2-3g/kg/zi
386. b.dieta fr proteine
387. c.dieta hiposodat
388. d.lichide reduse doar la prezena edemelor masive
389. e.alimentaie bogat n lipide
390.
391. 37. Cm Enumerai criteriile diagnostice pentru sindromul nefrotic idiopatic la
copii:
392. a.edeme generalizate
393. b.proteinuria>3.5g/24h
394. c.proteinuria pna la 1g/24h
395. d.hipoalbuminemia
396. e.hipercolesterinemie
397.
398. 38. Cm Precizai contraindicaiile biopsiei renale la copii:
399. a.anevrism al arteriei renale
400. b.rinichi unic
401. c.insuficien renal terminal
402. d.hipertensiune arterial
403. e.tuberculoz renal
404.
405. 39. Cm Marcai factorii declanatori ai leziunilor glomerulare imune n
glomerulopatii la copii:
406. a. complexe immune circulante
407. b. complexe immune ,,in situ
408. c. trombocite
409. d. anticorpi antimembran bazal glomerular
410. e. reacii imune de tip celular
411.
412. 40. Cm Enumerai complicaiile evoluiei sindromului nefrotic la copii?
413. a.oc hipervolemic
414. b.fenomene trombotice
415. c.infecii ale tractului urinar
416. d.insuficien renal cronic
417. e.hidrotorax masiv
418.
419.
420.