Sunteți pe pagina 1din 18

dr mediului

Conf univ dr. Anton Rascanu

MULTIPLE CHOICE

1. Legea cadru in dreptul mediului este:


a. OUG nr. 195/2008
b. OUG nr. 195/2005
c. Legea 111/2007
ANS: B PTS: 1

2. Sunt principii specifice dreptului mediului:


a. Principiul precauiei n luarea deciziei, principiul "poluatorul plateste"si principiul
retinerii poluantilor la sursa
b. principiul pacta sunt servanta
c. prezumtia de nevinovatie
ANS: A PTS: 1

3. Apele transfrontaliere, se afla sub protectie si un rol primordial l-a avut Conventia adoptata in
anul 1992, la:
a. Helsinki;
b. Rio de Janeiro;
c. Sofia
ANS: A PTS: 1

4. Conform legii vanatul este :


a. bun proprietate privata;
b. bun public de interes national;
c. bun public de interes local.
ANS: B PTS: 1

5. Deseurile se clasifica functie de gradul de utilizare in:


a. degradabile si nocive;
b. inofensive si periculoase;
c. poluante si nepoluante
ANS: A PTS: 1

6. Dupa criteriul asezarii lor, apele se clasifica in:


a. ape de suprafata si ape subterane;
b. ape pentru folosinta generala, ape destinate industriilor, agriculturii.
c. ape curgatoare si ape statatoare
ANS: A PTS: 1

7. Sunt considerate, n sensul Codului silvic, pduri:


a. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 0,25 ha
b. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa de 0,15 ha
c. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 2 ha
ANS: A PTS: 1

8. Reglementarea silvic actual ncadreaz pdurile n dou grupe funcionale.Grupa I cuprinde:


a. pduri cu funcii de producie i de protecie n care se urmrete s se realizeze, n
principal masa lemnoas de calitate superioar i alte produse ale pdurii i
concomitent protecia calitii factorilor de mediu.
b. padurile de foioase si padurile de molizi
c. pdurile cu funcii speciale de protecie a apelor, solului, a climei, a obiectivelor
de interes naional, pduri pentru recreere,precum i pdurile declarate monumente
ale naturii i rezervaiei.
ANS: C PTS: 1

9. Volumul maxim de mas lemnoas ce se poate recolta anual din pduri se aprob prin :
a. Hotarare de Guvern
b. OUG
c. Lege
ANS: A PTS: 1

10. Conform legislatiei noastre zona contigua a Romaniei la Marea Neagra este delimitata la:
a. 24 mile marine;
b. 12 mile marine;
c. 10 mile marine;
ANS: A PTS: 1

11. Prin revizuirea Constitutiei, in categoria persoanelor fizice, ca subiecte ale raportului juridic
de dreptul mediului inconjurator, pot fi:
a. cetateni romani si straini, apatrizii sau cei cu dubla cetatenie;
b. numai cetatenii romani
c. nu exista o asemenea reglementare
ANS: A PTS: 1

12. Calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei este:


a. plangera aderesata organului erarhic superior celui care a constatat contraventia;
b. plangerea adresata judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia
si care suspenda executarea pana la judecarea cauzei;
c. contestatia adresata judecatoriei si care nu suspenda executarea.
ANS: B PTS: 1

13. Definitia ecosistemului rezida in:


a. complexul dinamic de comunitati de plante, animale, microorganisme si mediul
lor lipsit de viata, care interactioneaza intr-o unitate functionala;
b. ansamblul de relatii sociale referitoare la mediu si componentele acestuia;
c. complexul static de raporturi economico-sociale dintr-o comunitate.
ANS: A PTS: 1
14. Dintre principiile care calauzesc dreptul mediului inconjurator pe plan intern, oferim cu titlu
exmplificativ:
a. principiul validitatii aparentei in drept;
b. principiul precautiei in luarea deciziei;
c. principiul sic utere tuo.
ANS: B PTS: 1

15. In ce consta politica nationala de protectie a atmosferei?


a. introducerea de tehnici si tehnologii adecvate pentru retinerea poluarilor la sursa;
b. gestionarea resursei de aer in sensul asigurarii sanatatii umane,
c. integrarea europeana in domeniu.
ANS: A PTS: 1

16. Raporturile juridice din domeniul dreptului mediului sunt:


a. raporturi juridice de conservare, protectie si imbunatatire a componentelor
naturale de mediu;
b. raporturi juridice referitoare la protectia factorilor de mediu creati prin activitatea
umana;
c. raporturi juridice privind protectia apelor, padurilor si atmosferei
ANS: A PTS: 1

17. Centralele nuclearo-electrice, reactoarele de cercetare, in general, instalatiile cu risc nuclear


major, sunt supuse:
a. unui regim special de raspundere si asigurare;
b. regimului de asigurare prevazut prin Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si
reasigurarile in Romania;
c. normelor de raspundere si asigurare prevazute in Codul civil.
ANS: A PTS: 1

18. Conventia cu privire la protectia Marii Negre impotriva poluarii, adoptata la Bucuresti in 1992
a fost semanta de :
a. Romania, Bulgaria, Franta, Israel.
b. Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia, Ucraina;
c. Romania, SUA, Turcia, India, Bulgaria, Franta;
ANS: B PTS: 1

19. Acordul si autorizatia de mediu pentru instalatiile cu risc nuclear-centrale nucleare-electrice,


reactoare de cercetare - se emit de catre:
a. Curtile de Apel
b. Consiile locale
c. Guvern
ANS: C PTS: 1

20. Prin risc ecologic potential se intelege:


a. probabilitatea producerii unor efecte negative asupra mediului, care pot fi
determinate pe baza unui studiu de evaluare a riscului;
b. diversitatea dintre organismele vii provenite din ecosistemele ecvatice si terestre,
precum si din complexele ecologice din care acestea fac parte;
c. complexul dinamic de comunitati de plante, animale, microorganisme si mediul
lor lipsit de viata, care interactioneaza intr-o unitate functionala.
ANS: A PTS: 1

21. Flora reprezinta:


a. totalitatea speciilor de plante dintr-o anumit regiune geografic, dintr-un anumit
mediu caracteristic (nisip, srturi) sau dintr-o perioad geologic
b. totalitatea speciilor de plante dintr-o padure,zona mlastinoasa sau lac
c. totalitatea speciilor de plante si animale dintr-o anumit regiune geografic, sau
dintr-o perioad geologic
ANS: A PTS: 1

22. Flora spontan este reprezentat n 3 zone


a. zona stepelor, zona pdurilor i zona alpin.
b. zona padurilor, zona de dealuri si litoral
c. zana padurilor, zona alpina si zonele viticole
ANS: A PTS: 1

23. Din punct de vedere juridic populaia este :


a. subiect de drept cu personalitate juridic pe plan intern i extern, participnd prin
reprezentanii ei la raporturile juridice,exclusiv cele de dreptul mediului
b. subiect de drept cu personalitate juridic pe plan intern i extern, participnd prin
reprezentanii ei la raporturile juridice, inclusiv n cele ale dreptului mediului
c. nu este subiect de drept
ANS: B PTS: 1

24. Protecia aezrilor omeneti a fcut obiectul examinrii unor organisme internaionale care au
adoptat documente cu efecte asupra mediului. ntre acestea reamintim:
a. Conferina ONU de la Stockholm din 1972
b. Conferinta de la Bucuresti din 2009
c. Conferinta de la Rio din 1989
ANS: A PTS: 1

25. Titularii dreptului la un mediu sntos i echilibrat ecologic sunt :


a. oamenii indiferent de ipostaza n care sunt, de persoane singure sau de colective
de oameni,
b. numai colectivele de oameni
c. oamenii priviti individual
ANS: A PTS: 1

26. Principiile generale, cadrul de aciune i obiectivele proteciei aezrilor omeneti au fost
stabilite n cadrul Conferinei de la :
a. Vancouver 1976 .
b. Rio 1980
c. Moscova 2007
ANS: A PTS: 1
27. Constituie legea speciala in domeniul protectiei juridice a apelor:
a. Legea nr. 107/1996
b. Legea nr. 200/2008
c. OUG 47/1987
ANS: A PTS: 1

28. Prin arie natural protejat se definete


a. nu s-a elaborat o asemenea definitie pana in prezent
b. zona terestr, acvatic i/sau subteran, cu perimetru legal stabilit i avnd un
regim special de ocrotire i conservare, n care exist specii de plante i animale
slbatice, elemente i formaiuni biogeografice, peisagistice, geologice,
paleontologice, speologice sau de alt natur, cu valoare ecologic, tiinific sau
cultural deosebit
c. zona terestr,cu perimetru legal stabilit i avnd un regim special de ocrotire i
conservare, n care exist specii de plante i animale slbatice, elemente i
formaiuni biogeografice, peisagistice, cu valoare ecologic, tiinific sau
cultural deosebit
ANS: B PTS: 1

29. Constituie rezervatie naturala:


a. suprafeele de teren i de ape destinate conservrii unor moduri de via
caracteristice i care pot fi de interes zoologic, botanic forestier, paleontologic,
geologic, speologic, limnologic, marin sau mixt
b. suprafeele de teren destinate conservrii unor moduri de via caracteristice i
care pot fi de interes zoologic, botanic forestier, paleontologic, geologic,
speologic, limnologic, marin sau mixt
c. suprafee de teren i de ape de ntinderi variate, destinate cercetrilor tiinifice de
specialitate i conservrii fondului cinegetic autohton
ANS: A PTS: 1

30. In sensul Legii cadru, prin monumente ale naturii se definesc:


a. speciile de plante rare, formaiuni i structuri geologice de interes tiinific sau
peisagistic.
b. speciile de de plante i animale rare sau periclitate, arbori izolai, formaiuni i
structuri geologice de interes tiinific sau peisagistic.
c. terenurile pe care se gsesc asociaii de vegetaie sau forme de relief de mare
valoare estetic, prin a cror conservare se urmrete integritatea frumuseilor
naturale;
ANS: B PTS: 1

31. Rezervaiaei Biosferei "Delta Dunrii" cuprinde urmtoarele uniti fizico-geografice:


a. Delta Dunrii, srturile Murighiol - Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe,
Dunrea maritim pn la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea - Tulcea cu zona
inundabil, litoralul Mrii Negre de la Braul Chilia pn la Capul Midia, apele
maritime interioare i marea teritorial, pn la izobata de 20 m inclusiv.
b. Delta Dunarii
c. Delta Dunarii,complexul lagunar Razim-Sinoe,litoralul Mrii Negre de la Braul
Chilia pn la Capul Midia,
ANS: A PTS: 1

32. Guvernatorul Administraiei Rezervaiei Biosferei "Delta Dunarii"este numit, n condiiile


legii, de :
a. prefectul judetului Tulcea
b. Guvern, la propunerea conducerii autoritii publice centrale pentru protecia
mediului, cu avizul prefectului judeului Tulcea,
c. Presedintele Romaniei
ANS: B PTS: 1

33. Deseul este definit ca:


a. nu este precizata in legislatie sau in doctrina de specialitate o definitie
b. orice substan clasificat ca periculoas de legislaia specific n vigoare din
domeniul chimicalelor
c. orice substan, preparat sau orice obiect din categoriile stabilite de legislaia
specific privind regimul deeurilor, pe care deintorul l arunc, are intenia sau
are obligaia de a-l arunca
ANS: C PTS: 1

34. Deseurile periculoase sunt definite ca:


a. substanele sau grupurile de substane care sunt toxice, persistente i care tind s
bioacumuleze i alte substane sau grupe de substane care creeaz un nivel similar
de risc, conform legislaiei specifice din domeniul apelor
b. nu este precizata o asemenea definitie in legislatie sau in doctrina de specialitate
c. deeurile ncadrate generic, conform legislaiei specifice privind regimul
deeurilor, n aceste tipuri sau categorii de deeuri i care au cel puin un
constituent sau o proprietate care face ca acestea s fie periculoase
ANS: C PTS: 1

35. Cadrul juridic general al regimului deeurilor este stabilit de:


a. Legea 35/1998
b. OU 195/2005.
c. OUG 123/2010
ANS: B PTS: 1

36. Pentru instalaiile cu risc nuclear major - centrale nuclearoelectrice, reactoare de cercetare,
uzine de fabricare a combustibilului nuclear i depozite finale de combustibil nuclear ars -
acordul de mediu sau autorizaia de mediu se emit prin
a. hotrre a Guvernului, la propunerea autoritii centrale pentru protecia mediului.
b. OUG
c. Lege
ANS: A PTS: 1
37. Fapta de scoatere din funciune, n totalitate sau n parte a echipamentelor de supraveghere i
control instalate n condiiile legii, fr a avea motive ce decurg din cerinele de securitate
nuclear sau de radioprotecie constituie:
a. nu este prevazuta o asemenea fapta
b. contraventie
c. infractiune potrivit legii 111/1996
ANS: C PTS: 1

38. Dezvoltarea, fabricarea, deinerea, importul, exportul, tranzitul sau detonarea armelor nucleare
sau a oricror dispozitive explozive nucleare constituie:
a. contraventie
b. infractiune prevazuta in Codul Penal
c. infractiune potrivit legii 111/1996
ANS: C PTS: 1

39. Prin faun se nelege :


a. totalitatea speciilor de animale de pe Terra, dintr-o anumit regiune, de pe un
teritoriu dat sau dintr-o er geologic definit de un proces istoric de evoluie
b. totalitatea speciilor de animale si plante de pe Terra
c. totalitatea speciilor de animale de pe Terra, dintr-o anumit regiune, de pe un
teritoriu dat sau dintr-o er geologic
ANS: A PTS: 1

40. Declaraia Universal a Drepturilor Animalului, fondat pe ideea c fiinele au origine


comun, difereniindu-se n evoluie; de aceea, i ele, au drepturi naturale a fost proclamata la:
a. 15 octombrie 1978 sub auspiciile U.N.E.S.C.O
b. nu exista o asemenea reglementare
c. 10 februarie 2000 sub auspiciile ONU
ANS: A PTS: 1

41. La nivel naional, protecia animalelor este asigurat, din punct de vedere normativ, prin:
a. Legea 205/2004 privind protecia animalelor (domestice, cu sau fr deintor)
b. nu este reglementata la nivel national protectia animalelor
c. Legea 211/2007 privind protecia animalelor (domestice, cu sau fr deintor)
ANS: A PTS: 1

42. Fauna de interes cinegetic reprezint:


a. totalitatea exemplarelor din populaiile din speciile de faun slbatic existente pe
teritoriul Romniei i prevzute de lege ;ea este considerat o resurs natural
regenerabil, bun public de interes naional i internaional
b. totalitatea exemplarelor din populaiile din speciile de faun si flora slbatic
existente pe teritoriul Romniei i prevzute de lege ;ea este considerat o resurs
natural regenerabil, bun public de interes naional i internaional
c. unitatea de gospodrire cinegetic, constituit din fauna de interes cinegetic i
suprafaa de teren, indiferent de categoria acestuia, indiferent de proprietar i astfel
delimitat nct s asigure o stabilitate ct mai mare faunei de interes cinegetic n
interiorul su
ANS: A PTS: 1

43. n sensul legii, prin fond cinegetic se nelege:


a. unitatea de gospodrire cinegetic, constituit din fauna de interes cinegetic i
suprafaa de teren, indiferent de categoria acestuia, indiferent de proprietar i astfel
delimitat nct s asigure o stabilitate ct mai mare faunei de interes cinegetic n
interiorul su
b. legea nu contine asemenea reglementare
c. totalitatea exemplarelor din populaiile din speciile de faun slbatic existente pe
teritoriul Romniei
ANS: A PTS: 1

44. Vntoarea la psrile migratoare n fondurile cinegetice care se suprapun teritoriului


Administraiei Rezervaiei Biosferei "Delta Dunrii" ncepe cu:
a. incepe in acelasi timp cu vanatoarea pentru restul speciilor cuprinse in fondul cinegetic
b. 20 zile mai trziu fa termenul comun.
c. 15 zile mai trziu fa termenul comun.
ANS: C PTS: 1

45. In sensul OU 23/2008 privind pescuitul i acvacultura termenul acvacultura reprezinta:

a. creterea sau cultivarea de vieuitoare acvatice cu tehnici destinate mririi peste


capacitatea natural a mediului a produciei de organisme acvatice, acestea fiind
proprietatea unei persoane fizice sau juridice;
b. nu este prevazuta o definitie pentru acvacultura in lege
c. unitate reprezentat de: eleteu, iaz, staie de reproducere artificial
ANS: A PTS: 1

46. Poluarea atmosferic transfrontalier pe distane lungi a fost definit ca fiind:


a. poluarea a crei surs fizic este cuprins total sau parial n zona supus
jurisdiciei naionale a unui stat i care are efecte duntoare ntr-o zon supus
jurisdiciei naionale a altui stat, la o distan la care nu este n general posibil s se
disting contribuia surselor individuale sau a grupelor de surse de emisie
b. nu este prevazuta aceasta definitie
c. Introducerea n atmosfer de ctre om, direct sau indirect, de substane, sau
energie care au aciune nociv de natur s pun n pericol sntatea omului, s
duneze resurselor biologice i ecosistemelor, s deterioreze bunurile materiale i
s aduc atingere sau s pgubeasc valorile de agrement i alte utilizri legitime
ale mediului nconjurtor
ANS: A PTS: 1

47. Comisia Dunarii pentru navigatie este un organism specializat in domeniul protectiei mediului
de nivel :

a. subregional
b. regional
c. international
ANS: A PTS: 1

48. Constructiile civile industriale se pot realiza cu respectarea:

a. autorizatiei de constructie
b. planului general de constructii
c. regulilor de infratire europeana intre localitati
ANS: A PTS: 1

49. Produsele lemnoase ale padurilor se recolteaza pe baza de :

a. aviz elaborat de minister


b. autorizatii de recoltare si caiet de sarcini
c. aprobare guvernamentala si aprobare a organelor silvice locale
ANS: B PTS: 1

50. Pentru asigurarea protectiei apelor nationale interne se instituie zone de protectie referitoare
la:

a. albia minora a cursurilor de apa


b. malurile apelor curgatoare
c. schimbarea cursului de apa
ANS: A PTS: 1

51. Dreptul mediului pe plan extern este calauzit de unul din urmatoarele principii fundamentale:

a. principiul notificarii si consultarii


b. principiul prevenirii riscurilor ecologice si al producerii daunelor
c. principiul precautiei in luarea deciziei
ANS: A PTS: 1

52. Dintre autoritatile sau institutiile publice cu atributii specifice in domeniul protectiei mediului
fac parte:

a. Garda Nationala de Mediu;


b. Regia Nationala de Cadastru;
c. Consiliul National de Mediu.
ANS: A PTS: 1

53. Pasunatul in padurile care fac parte din fondul forestier al statului este interzis:
a. pe terenurile degradate;
b. in imediata zona de padure
c. in toate padurile.
ANS: A PTS: 1
54. Sunt arii naturale protejate:
a. parcurile nationale si monumentele naturii;
b. fundul marilor si oceanelor;
c. siturile aurifere si cristaline.
ANS: A PTS: 1

55. Din punct de vedere juridic terenurile cu destinatie agricola sunt:


a. terenuri productive;
b. terenuri cu vegetatie diversa;
c. terenuri extravilane.
ANS: A PTS: 1

56. Conventia privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa este
incheiata in 1979 la:
a. Bonn;
b. Paris
c. Roma
ANS: A PTS: 1

57. Pentru limitarea emisiilor poluante, instalatiile fixe susceptibile de cresterea poluarii aerului
trebuie sa fie dependente pentru functionare de:
a. avizul de specialitate;
b. eliberarea autorizatiei individuale;
c. aprobarea ministerului de resort.
ANS: B PTS: 1

58. Latura obiectiva a infractiunilor de mediu consta intr-o:


a. actiune sau inactiune;
b. intentie directa;
c. intentie indirecta.
ANS: A PTS: 1

59. Conventia cu privire la protectia Marii Negre impotriva poluarii a fost semnata in anul 1992
la:
a. Bucuresti;
b. Sofia;
c. Istanbul.
ANS: A PTS: 1

60. Referitor la supravegherea calitatii aerului, fac determinari asupra urmelor de poluanti care au
patruns in stratul limita planetar:
a. statiile de fond;
b. observatoarele meteo;
c. tehnicile spatiale.
ANS: A PTS: 1
61. Carta Europeana a apei proclamata de Consiliul Europei in 1968 a formulat un principiu
devenit fundamental:
a. apa nu cunoaste frontiere
b. pacta sunt servanta
c. poluatorul plateste
ANS: A PTS: 1

62. Instituirea regimului de arie naturala protejata, pentru parcuri naturale, arii speciale de
conservare, rezervatii stiintifice se face prin:
a. hotarare de guvern;
b. ordin al ministrului de resort;
c. la indicatia forurilor internationale.
ANS: A PTS: 1

63. Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii este o organizatie:


a. neguvernamentala
b. guvernamentala
c. ministeriala
ANS: A PTS: 1

64. Produsele secundare ale padurilor rezulta din:


a. recoltarea fructelor padurii;
b. taieri de ingrijire a arborilor tineri;
c. xploatarea pajistilor.
ANS: B PTS: 1

65. Importul si exportul preparatelor chimice periculoase se realizeaza conform:


a. Carta ONU
b. legii nationale
c. acordurilor internationale
ANS: C PTS: 1

66. Un rol deosebit pentru asigurarea protectiei solului il are:


a. evaluarea impactului de mediu;
b. exploatarea in asociatii;
c. experienta agricultorilor.
ANS: A PTS: 1

67. Controlul operatiunilor cu materii explozive se face de catre inspectorii de specialitate din:
a. Ministerul Apararii;
b. MIRA;
c. Ministerul de resort.
ANS: B PTS: 1

68. Autoritatile publice centrale in domeniul securitatii nationale asigura:


a. evaluarea impactului supra mediului a obiectivelor si activitatilor proprii prin
structuri specializate, certificate de catre autoritatea publica centrala pentru
protectia mediului;
b. elaborarea programelor educationale in scopul formarii unui comportament
responsabil fata de mediu;
c. elaborarea si aplicarea la nivel national a strategiei de exploatare a resurselor
minerale, in concordanta cu prevederile legale in domeniu.
ANS: A PTS: 1

69. Bunurile care au servit la savarsirea infractiunilor de mediu, inclusiv mijloacele de transport
se confisca:
a. legea nu prevede expres;
b. instanta hotaraste;
c. este adevarat.
ANS: C PTS: 1

70. Conform legii autorizatia de mediu este valabila:


a. 5 ani
b. 10 ani
c. 8 ani
ANS: A PTS: 1

71. Potrivit legii autorizatia integrata de mediu este valabila:


a. 10 ani
b. 12 ani
c. 15 ani
ANS: A PTS: 1

72. Constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani sau cu


amenda de la 5 mii la 25 de mii de lei:
a. vanatoarea fara permis de vanatoare, cu exceptia cazurilor prevazute de legea
407/2006;
b. vanatoarea fara autorizatie in ariile naturale protejate;
c. vanatoarea in perioada de prohibitie.
ANS: A PTS: 1

73. Un strat de sol gros de 3 cm se formeaza in:


a. 300-1000 de ani;
b. 500-1500 de ani;
c. 2000 de ani.
ANS: A PTS: 1

74. Se pot constitui in perimetre de ameliorare:


a. terenurile care prin degradare si poluare si-au pierdut total sau partial capacitatea
de productie;
b. terenurile agricole;
c. terenurile de orice fel.
ANS: A PTS: 1
75. Potrivit legii activitatile privind fabricarea, introducerea pe piata, utilizarea, transportul intern,
eliminarea etc. a substantelor si a preparatelor chimice periculoase:
a. sunt permise numai in baza autorizatiei de mediu;
b. sunt permise pe baza de contract international.
c. sunt prohibite de lege in orice conditii;
ANS: A PTS: 1

76. Conform angajamentelor strategia nationala pentru protectia atmosferei este structurata in 2
perioade de timp:
a. 2004-2006 si 2007-2013;
b. 2006 -2008 si 2009- 2015;
c. 2004-2008 si 2009-2012.
ANS: A PTS: 1

77. Notiunea de deseuri periculoase este definita de Conventia de la:


a. Basel;
b. Rio;
c. Haga.
ANS: A PTS: 1

78. Prin semnarea si ratificarea Conventiei ONU asupra Schimbarilor Climatice si a protocolului
de la Kyoto, Romania si-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
cu:
a. 9% in perioada 2006-2015;
b. 5% in perioada 2007-2010;
c. 8% in perioada 2008-2012.
ANS: C PTS: 1

79. Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii ratificata de Romania in 1992 a
fost adoptata la:
a. Rio
b. Londra
c. Cairo
ANS: A PTS: 1

80. Comitetul national pentru combaterea secetei, a degradarii terenurilor si a desertificarii a fost
infiintat prin:
a. HG 424/2004;
b. OUG 235/2001;
c. HG 142/2003.
ANS: A PTS: 1

81. Regimul juridic al vanatorii si al protectiei fondului cinegetic este cuprins in legea nr.:
a. 407/2006;
b. 323/2004;
c. 112/2000.
ANS: A PTS: 1

82. Principiile generale, cadrul de actiune si obiectivele protectiei asezarilor umane au fost
stabilite in cadrul conferintei din 1976 de la:
a. Vancouver;
b. Kyoto;
c. Londra
ANS: A PTS: 1

83. Legea cadru care reglementeaza protectia atmosferei este:


a. Legea nr. 111/2007;
b. OUG 243/2000;
c. OUG 112/2005.
ANS: B PTS: 1

84. Actul tehnico-juridic prin care se stabilesc conditiile de realizare a proiectului din punctul de vedere al
impactului asupra mediului, este denumit:
a. aviz de mediu;
b. acord de mediu;
c. autorizatie de mediu.
ANS: B PTS: 1

85. Zona terestra, acvatica si/sau subterana, cu perimetru legal si avand un regim special de ocrotire si
conservare se numeste:
a. arie naturala protejata;
b. zona artificiala de protectie;
c. formatiune naturala protejata.
ANS: A PTS: 1

86. Actul tehnico-stiintific emis de autoritatile competente pentru protectia mediului, prin care sunt
stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu
posibil impact semnificativ asupra mediului necesar pentru punerea acesteia in functiune, conform
O.U.G. 195/2005 este denumit:
a. acord de mediu;
b. autorizatie de mediu;
c. aviz de mediu.
ANS: B PTS: 1

87. Actul tehnico-juridic, emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma
integrarea aspectelor privind protejarea mediului in planul sau programul supus adaptarii, reprezinta:
a. avizul de mediu pentru planuri si programe;
b. avizul Natura 2000.
c. avizul pentru stabilirea obligatiilor de mediu;
ANS: A PTS: 1

88. Aria terestra, acvatica sau subterana, in stare naturala sau seminaturala, ce se diferentiaza prin
caracteristici geografice, abiotice si biotice, este denumita:
a. zona de protectie;
b. habitat natural;
c. arie protejata.
ANS: B PTS: 1

89. Introducerea pe teritoriul Romaniei a deseurilor de orice natura, in scopul eliminarii acestora:
a. este interzisa;
b. se face cu aprobarea premierului
c. este de competenta autoritatii publice centrale.
ANS: A PTS: 1

90. Din suprafata totala a fiecarui fond de vanatoare, suprafata zonelor de liniste a faunei cinegetice
insumeaza minim:
a. 10%;
b. 15%;
c. 20%.
ANS: A PTS: 1

91. Se sanctioneaza cu amenda si constituie contraventie:


a. nerespectarea interdictiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protejare a
plantelor sau ingrasaminte chimice;
b. producerea de zgomote peste limitele admise daca prin aceasta se pune in pericol grav
sanatatea umana;
c. cultivarea fara autorizare a plantelor superioare modificate genetic.
ANS: C PTS: 1

92. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda conform legii cadru a mediului:
a. nerespectarea restrictiilor sau interdictiilor stabilite pentru protejarea apei si a atmosferei,
prevazute de actele normative in vigoare;
b. obligatia de a permite accesul in aria protejata a administratorilor sau custozilor precum si
a imputernicitilor acestora pe terenurile detinute cu orice titlu;
c. cultivarea fara autorizatie a plantelor superioare modificate genetic.
ANS: A PTS: 1

93. Constituie problema fundamentala in materia protectiei juridice a apelor impotriva poluarii:
a. luarea masurilor corespunzatoare de respectare a calitatii stiintific fundamentate;
b. limitarea accesului la folosinta in industrie;
c. elaborarea unor reguli de rezonanta internationala in materie.
ANS: A PTS: 1

94. La 21.10.1899 a aprut :


a. Regulamentul privind msurile de aprare a sntii publice fa de exploatrile
de petrol
b. primul Cod al Mediului Inconjurator
c. prima lege a mediului inconjurator din Romania
ANS: A PTS: 1

95. n anul 1920, la Cluj, Emil Racovi, infiineaz


a. primul institut de speologie din lume
b. primul institut de geologie din lume
c. prima rezervatie naturala din lume
ANS: A PTS: 1

96. In 1935 a fost infiintat:


a. Parcul National Retezat
b. Primul Institut de Speologie din lume
c. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
ANS: A PTS: 1

97. Dup Conferina de la Rio de Janiero aproape 120 de state, inclusiv rile din Uniunea
European, au ratificat n martie 1994 :
a. Convenia privind Clima pe Terra
b. Convenia privind poluarea transfrontaliera
c. Convenia privind protectia apelor internationale
ANS: A PTS: 1

98. Sunt considerate paduri potrivit legislatiei:


a. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 0,25 ha
b. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 2,25 ha
c. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 1,25 ha
ANS: A PTS: 1

99. Constituie fondul forestier national:


a. pdurile, terenurile destinate mpduririi, cele care servesc nevoilor de cultur,
producie ori administraie silvic, iazurile, albiile praielor, precum i terenurile
neproductive incluse n amenajamentele silvice, constituie, indiferent de natura
dreptului de proprietate
b. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 0,25 ha
c. terenurile acoperite cu vegetaie forestier cu o suprafa mai mare de 250 ha
ANS: A PTS: 1

MULTIPLE RESPONSE

1. Constituie contravenii, potrivit art.96 alin.2 din Legea cadru pentru persoanele juridice
nclcarea urmtoarelor prevederi:
A) obligaiile persoanelor juridice de a ine evidena strict a substanelor i
preparatelor periculoase i de a furniza informaiile i datele cerute de autoritatea competent
pentru protecia mediului;
B)obligaia de a aprinde i folosi focul deschis doar n vetrele special amenajate i
semnalizate n acest scop de ctre administratorii sau custozii ariilor naturale protejate;
C)obligaia de a nu abandona deeuri pe teritoriul ariilor naturale protejate i de a le
evacua de pe suprafaa ariei naturale protejate sau de a le depozita doar n locuri special
amenajate i semnalizate pentru colectare dac exist.
a. A+B+C
b. A+C
c. A+B
ANS: A PTS: 1

2. Fenomenul populaiei poate fi caracterizat de mai muli factori:


A) micarea natural a populaiei
B)mobilitatea spaial a acesteia determinat prin migraie
C)repartiia teritorial i densitatea ei
D)structura naional i social-economic
a. A+B+C+D
b. A+B+D
c. B+C+D
d. A+B+C
ANS: A PTS: 1

3. n ariile naturale protejate i n vecintatea acestora este interzis:


A) schimbarea destinaiei terenurilor
B)punatul i amplasarea de stne i locuri de trlire
C)desfurarea programelor, proiectelor i activitilor care contravin planurilor de
management sau regulamentelor ariilor naturale protejate sau care sunt susceptibile s
genereze un impact asupra acestora;

a. A+B+C
b. A+C
c. C
ANS: A PTS: 1

4. Sunt arii naturale protejate si monumente ale naturii de pe teritoriul Romaniei:


A)Rezervaia Biosferei Delta Dunrii
B)Parcul Naional Retezat
C)Petera Muierii
D)Lacul Sfnta Ana

a. A+B+C+D
b. A+B+C
c. A+B
d. A
ANS: A PTS: 1

5. Administraia Rezervaiei Biosferei "Delta Dunarii"are urmtoarele atribuii:

A)ndeplinete funcia de autoritate de mediu, n condiiile legii, pe teritoriul rezervaiei;


B)stabilete, mpreun cu titularul dreptului de administrare, locurile i condiiile de
desfurare a activitilor de vntoare i pescuit sportiv;
C)stabilete, mpreun cu Ministerul Transporturilor, regulile de circulaie i acces pe braele
Dunrii pentru brci, alupe, nave fluviale i maritime.

a. A+B+C
b. A+B
c. B+C
ANS: A PTS: 1

6.
Persoanele juridice care desfoar activiti care implic organisme modificate genetic au
urmtoarele obligaii:
A) s solicite i s obin acordul de import pentru organisme modificate genetic i/sau
autorizaiile privind activitile cu organisme modificate genetic, dup caz;
B)s acopere costurile msurilor necesare pentru prevenirea i/sau reducerea consecinelor
efectelor adverse ale acestor activiti;
C)) s respecte prevederile acordurilor de import pentru organisme modificate genetic i/sau
ale autorizaiilor privind activitile cu organisme modificate genetic, dup caz;

a. A+B+C
b. A+B
c. B+C
ANS: A PTS: 1

7. Constituie infraciunea de braconaj:


A) vntoarea fr permis de vntoare, cu excepia cazurilor prevzute de lege
B) vntoarea prin folosirea ogarilor sau a metiilor de ogari;
C) - vntoarea prin utilizarea pe timp de noapte a autovehiculelor sau a dispozitivelor care
permit ochirea i tragerea pe ntuneric;

a. A+B
b. A+B+C
c. B+C
ANS: B PTS: 1