Sunteți pe pagina 1din 8

CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI

PROBA DE APTITUDINI CLINICE

.
CAZ CLINIC NR. 1

I. S., 39 ani, sex feminin, 67 kg, 165 cm, febră 39,4° C, frison, durere colicativă în
lojele lombare. Sarcină în evoluţie (vârsta gestaţională 32 săptămâni). TA 120/80 mm Hg,
frecvenţa cardiacă 65/min, EKG normal.
Dg.: Litiază renală. Colică renală. Infecţie urinară cu Eschericia coli (cultură pozitivă din
urină). Hematurie microscopică. Anemie feriprivă.

Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 3,9 . 106 (valori normale: 4 -5 . 106 ) Antibiograma:
Hemoglobină (g%): 9,8 (valori normale: 11,5-15 ) Amoxicilină + acid clavulanic R
Leucocite (/mm3): 18600 (valori normale: 4000- Co-trimoxazol: S
10000) Doxiciclină: S
Hematocrit (g%): 34,6 (valori normale: 37-47 ) Gentamicină: S
ALAT (U/l): 23 (valori normale: < 55) Colistină: S
ASAT (U/l): 32(valori normale: < 40) Eritromicină: R
Trigliceride (mg%): 112 (valori normale: 40-160) Ceftriaxonă: S
Colesterol (mg%): 185 (valori normale: 160-220) Ciprofloxacină: S
HDL-colesterol (mg%): 0,58 (valori normale: > 0,4) Cefuroximă: S
Sideremie (mol/l): 6,7 (valori normale: 9-30)

Rp.: /Co-trimoxazol cpr. (400 +80 mg) Cerinţe:


D.S. int. 2 X 1/ zi  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa
/Ibuprofen cpr. 200 mg cu diagnosticul, mod de administrare, reacţii
D.S. int. 3 X 1 /zi adverse, posibile interacţiuni);
/Drotaverină cpr. 40 mg  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care
D.S. int. 3 X 1 /zi le consideraţi corecte;
/Glutamat feros cpr. film. 100 mg  precizaţi mecanismul de acţiune a
D.S. int. 3 X 1 /zi substanţelor prescrise precum şi a
/Acid folic cpr. 5 mg medicamentelor alternative propuse (dacă
D.S. int. 1/zi este cazul).

1
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 2

B. M., 22 ani, sex masculin, 93 kg, 185 cm, ţesut muscular hipertrofic (sportiv de
performanţă), abuz îndelungat de steroizi anabolizanţi.
Dg.: Acnee nodulară polichistică, oligospermie, infecţie pulmonară cu Mycoplasma pneumoniae.
Astm de efort. Entorsă a genunchiului drept.

Date paraclinice: ASAT (U/l): 85 (valori normale: < 40)


Hematii (/mm3): 5,9 . 106 (valori normale: 4,5 -5, 5. 106 ) Trigliceride (mg%): 112 (valori normale: 40-160)
Leucocite (/mm3): 14700 (valori normale: 4000-10000) Colesterol (mg%): 285 (valori normale: 160-220)
Hematocrit (g%): 49,2 (valori normale: 37-47 ) HDL-colesterol (mg%): 0,37 (> 0,4)
ALAT (U/l): 72 (valori normale: < 55) CK(u/l): 225 (valori normale: 30-200)

D.S. int. 2 X1/ zi


Rp.: /Isotretinoină cp. 10 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Doxiciclină cp. 100 mg
D.S. int. 2 X 1 /zi, prima zi, Cerinţe:
apoi 1/zi timp de 14 zile  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
/Salbutamol cpr. 4 mg diagnosticul, mod de administrare, reacţii
D.S. int. 3 X 1/ zi adverse, posibile interacţiuni);
/Acid acetilsaicilic cp. 500 mg  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
D.S. int. 3 X 1/ zi consideraţi corecte;
/Diclofenac gel 5%  precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
D.S. ext. aplicaţii locale prescrise precum şi a medicamentelor alternative
/Supliment vitaminic (complex B, propuse (dacă este cazul).
vitaminele A, D, K, minerale)

2
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 3

F. G., 52 ani, sex masculin, 102 kg, 185 cm, fumător cronic
Dg.: Arteriopatie obliterantă. Angină pectorală. BPOC. Hipertensiune arterială grad II. Disfuncţie
erectilă. Hipercolesterolemie. Hipertrofie benignă de prostată
Examen clinic: TA 180/90 mm Hg, frecvenţă cardiacă 87/min, probă de efort pozitivă

Date paraclinice: ASAT (U/l): 45 (valori normale: < 40)


Hematii (/mm3): 5,6 . 106 (valori normale: 4,5 -5, 5. 106 ) Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40-160)
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale: 4000-10000) Colesterol (mg%): 312 (valori normale: 160-220)
Hematocrit (g%): 47,2 (valori normale: 37-47 ) HDL-colesterol (mg%): 0,34 (> 0,4)
ALAT (U/l): 54 (valori normale: < 55)

Rp.: /Pentoxifilină cp. 400 mg /Simvastatină 40 mg


D.S. int. 3 X 1/ zi D.S. int. 1 compr. /zi
/Metoprolol cpr. 50 mg
D.S. int. 2 X 50 mg/zi
/Nitroglicerină retard cpr. 2,5 mg
(Nitromint)
D.S. int. 2 X 2,5 mg /zi Cerinţe:
/Teofilină retard 250 mg  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
D.S. int. 1 compr. Seara diagnosticul, mod de administrare, reacţii
/Finasterid cpr. 5 mg adverse, posibile interacţiuni);
D.S. int. 1 cpr. /zi  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
/Ipratropiu bromură (Atrovent) consideraţi corecte;
D.S. int. 3 X 1 pufuri/zi  precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
/Sildenafil citrat (Viagra) 50 mg prescrise precum şi a medicamentelor alternative
D.S. int. 1 compr. la nevoie propuse (dacă este cazul).
(max. 3/săptamână)

3
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 4

R. S., 25 ani, sex feminin, 72 kg, 168 cm


Dg.: Epilepsie. Crize de tip grand mal. Tulburare anxioasă. Leucoree (se identifică în
secreţie Tricomonas vaginalis şi Candida albicans)
Examen clinic: TA 120/85 mm Hg, frecvenţă cardiacă 77/min, cord, plămâni – relaţii
normale.

Date paraclinice: ASAT (U/l): 35 (valori normale: < 40)


Hematii (/mm3): 4,6 . 106 (valori normale: 4,5 -5, 5. 106 ) Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40-160)
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale: 4000-10000) Colesterol (mg%): 162 (valori normale: 160-220)
Hematocrit (g%): 37,2 (valori normale: 37-47 ) HDL-colesterol (mg%): 0,64 (> 0,4)
ALAT (U/l): 34 (valori normale: < 55)

Rp.:
/ Carbamazepină (Finlepsin) cpr. 200 mg Cerinţe:
D.S. int. 3 X 1/zi  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
/Alprazolam (Xanax) cpr. 0,5 mg diagnosticul, mod de administrare, reacţii
D.S. int. 3 X 1/zi adverse, posibile interacţiuni);
/Fluconazol (Diflucan) 100 mg  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
D.S. int. 1 compr./zi timp de 7 zile consideraţi corecte;
/Metronidazol cpr. 500 mg  precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
D.S. int. 2 X 1/zi timp de 7 zile prescrise precum şi a medicamentelor alternative
Contraceptiv oral estro-progestativ (Logest) propuse (dacă este cazul). În cazul în care
– pe termen lung pacienta doreşte în viitor să rămână însărcinată
care este sfatul dumneavoastră?

4
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 5

N. C., 26 ani, sex feminin, 56 kg, 168 cm


Dg.: Miastenia gravis. Colică renală recidivantă pe fond de litiază oxalică. Sindrom depresiv
Examen clinic: TA 120/85 mm Hg, frecvenţă cardiacă 75/min, cord, plămâni – relaţii
normale.

Date paraclinice: ASAT (U/l): 35 (valori normale: < 40)


Hematii (/mm3): 4,6 . 106 (valori normale: 4,5 -5, 5. 106 ) Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40-160)
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale: 4000-10000) Colesterol (mg%): 162 (valori normale: 160-220)
Hematocrit (g%): 37,2 (valori normale: 37-47 ) HDL-colesterol (mg%): 0,64 (> 0,4)
ALAT (U/l): 34 (valori normale: < 55) Glicemie: 120 mg% (valori normale: 80-110)

Rp.:
/Piridostigmină cpr. 30 mg
D.S. int. 3 X 2/zi Cerinţe:
/Prednison cpr. 5 mg  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
D.S. int. 1/zi, dimineaţa diagnosticul, mod de administrare, reacţii
/Tramadol cp. 50 mg adverse, posibile interacţiuni);
D.S. int. 2 X1 compr./zi  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
/Hidroclorotiazidă cp. 25 mg consideraţi corecte;
D.S. int. 2X1/ zi  precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
/Bromură de butilscopolamoniu cpr. 10 mg prescrise precum şi a medicamentelor alternative
D.S. int. 3 X 1/ zi propuse (dacă este cazul). În cazul în care
/Fluoxetină cp. 20 mg pacienta doreşte în viitor să rămână însărcinată
D.S. int. 2 X 1/ zi care este sfatul dumneavoastră?

5
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 6

D. F., 59 ani, sex feminin, 83 kg, 168 cm; TA: 155/95; frecvenţă cardiacă 40/min; infecţie gripală
Dg.: HTA grad 2; Cardiopatie ischemică ; Tromboză venoasă profundă.

Date paraclinice: ASAT (U/l): 42 (valori normale: < 40)


Hematii (/mm3): 4,9 . 106 (valori normale: 4-5 . 106 ) Trigliceride (mg%): 125 (valori normale: 40-160)
Leucocite (/mm3): 12200 (valori normale: 4000-10000) Colesterol (mg%): 230 (valori normale: 160-220)
Creatinină (mg%): 1,17 (valori normale: 0,6-1,4) Glicemie (mg%): 101
Hematocrit (g%): 38,2 (valori normale: 37-47 ) INR determinat: 3,4 (valori ţintă între 2-3)
ALAT (U/l): 86 (valori normale: < 55) K+ (mmol/l): 5,4 mmol/l (valori normale: 3,8-5,1)

Rp.: /Spironolactonă cpr. 25 mg Se administrează în plus:


D.S. int. 2 X 1/zi /Ibuprofen (200 mg) + pseudoefedrină (20 mg)
/Verapamil cpr. 40 mg D.S. int. 1 cpr./zi
D.S. int. 2 X 1/ zi Cerinţe:
/Atenolol cpr. 50 mg  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
D.S. int. 2 X 1/ zi diagnosticul, mod de administrare, reacţii
/Acenocumarol cpr. 4 mg adverse, posibile interacţiuni);
D.S. int. ½ zilnic  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
/Gel cu heparină consideraţi corecte;
Aplicaţii locale  precizaţi mecanismul de acţiune al substanţelor
prescrise precum şi al medicamentelor
alternative propuse (dacă este cazul).

6
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 7

I.M., 49 ani, sex masculin, 83 kg, 170 cm; TA: 165/95; frecvenţă cardiacă 70/min;;
Dg.: Diabet zaharat tip II; HTA grad 2; Cardiopatie ischemică; Atrită a genunchiului acutizată;
Claudicaţie intermitentă (ca urmare arteriopatiei periferice)

Date paraclinice: Glicemie (mg%): 115


Leucocite (/mm3): 10800 (valori normale: 4000-10000 Hemoglobina glicozilată(%): 6,6 (valori normale: <6,5)
Hematocrit (g%): 48,2 (valori normale: 37-47 ) K+: 3,6 mmol/l (valori normale: 3,8-5,1)
ALAT (U/l): 97 (valori normale: < 55) CK(U/l): 185 (valori normale: 30-200)
ASAT (U/l): 75 (valori normale: < 40) INR: 2,8 (valori ţintă: între 2-3)
Trigliceride (mg%): 280 (valori normale: 40-160)
Colesterol (mg%): 220 (valori normale: 150-220)

Rp.: /Metformină cpr. 500 mg În plus se administrează:


D.S. int. 3 X 1/ zi /Piroxicam 15 mg
/Glipizidă cp. 5 mg D.S. int. 1/ zi
D.S. int. 2 X 1 /zi /Pentoxifilină cpr. cp. 400 mg
/Enalapril cp. 10 mg D.S. int. 3 X 1/ zi
D.S. int. 2 X 1/ zi /Simvastatină cpr. 10 mg
/Atenolol cpr. 50 mg D.S. int. 1/ zi
D.S. int. 2 X 1/zi Cerinţe:
/Acenocumarol cp. 4 mg  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
D.S. int. ½ / zi diagnosticul, mod de administrare, reacţii
/Isosorbid mononitrat retard cpr. film. 10 mg adverse, posibile interacţiuni);
D.S. int. 2 X1/ zi  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
consideraţi corecte;
 precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
prescrise precum şi a medicamentelor alternative
propuse (dacă este cazul).

7
CONGRESUL NAŢIONAL AL STUDENŢILOR FARMACIŞTI
PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 8

R.M., 59 ani, sex masculin, 93 kg, 180 cm; TA: 165/95; frecvenţă cardiacă 85/min (sub
trtament cronic cu amiodaronă pentru fibrilaţie atrială); Eutiroidian la examenul clinic
endocrinologic
Dg.: Fibrilaţie atrială; HTA grad 2; BPOC; Artrită a articulaţiei scapulo-humerale acutizată

Date paraclinice: Trigliceride (mg%): 120 (valori normale: 40-160)


Leucocite (/mm3): 10800 Colesterol (mg%): 220 (valori normale: 150-220)
(valori normale: 4000-10000) Glicemie (mg%): 105
Hematocrit (g%): 46,2 (valori normale: 37-47 ) K+: 4,9 mmol/l (valori normale: 3,8-5,1)
ALAT (U/l): 57 (valori normale: < 55) CK(U/l): 185 (valori normale: 30-200)
ASAT (U/l): 45 (valori normale: < 40) INR: 3,1 (valori ţintă: între 2-3)

Rp.: /Amiodaronă cpr. 200 mg În plus se administrează:


D.S. int. 1/ zi Se administrează în plus:
/Enalapril cp. 10 mg /Betametazonă susp. inj. (fosfat 4 mg +
D.S. int. 2 X 1/ zi dipropionat 3 mg) (Diprophos)
/Ipratropiu bromură aerosoli D.S. i.articular 1 fiolă/zi, 5 zile
D.S. un puf la nevoie Cerinţe:
/Acenocumarol cp. 4 mg  comentaţi prescripţia medicală (concordanţa cu
D.S. int. ½ / zi diagnosticul, mod de administrare, reacţii
/Indapamidă SR cpr. 1,5 mg adverse, posibile interacţiuni);
D.S. int. 1/ zi  dacă este cazul, propuneţi alternative pe care le
consideraţi corecte;
 precizaţi mecanismul de acţiune a substanţelor
prescrise precum şi a medicamentelor alternative
propuse (dacă este cazul).