0% au considerat acest document util (0 voturi)
3K vizualizări260 pagini

Marketing. Chestionare Teste

Încărcat de

Mihaela Guzun
Drepturi de autor
© © All Rights Reserved
Respectăm cu strictețe drepturile privind conținutul. Dacă suspectați că acesta este conținutul dumneavoastră, reclamați-l aici.
Formate disponibile
Descărcați ca PDF, TXT sau citiți online pe Scribd
0% au considerat acest document util (0 voturi)
3K vizualizări260 pagini

Marketing. Chestionare Teste

Încărcat de

Mihaela Guzun
Drepturi de autor
© © All Rights Reserved
Respectăm cu strictețe drepturile privind conținutul. Dacă suspectați că acesta este conținutul dumneavoastră, reclamați-l aici.
Formate disponibile
Descărcați ca PDF, TXT sau citiți online pe Scribd

Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Alexandru-Mircea NEDELEA

MARKETING
Chestionare, sondaje de opinie,
studii de piață și teste-grilă

1
Alexandru-Mircea NEDELEA

2
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Alexandru-Mircea NEDELEA

MARKETING
Chestionare, sondaje de opinie,
studii de piață și teste-grilă

3
Alexandru-Mircea NEDELEA

Editat de Pro Universitaria SRL, editură cu prestigiu recunoscut.


Editura Pro Universitaria este acreditată CNCS în domeniul Ştiinţelor Umaniste şi
CNATDCU (lista A2-Panel 4) în domeniul Ştiinţelor Sociale.

Copyright © 2022,Editura Pro Universitaria


Toate drepturile asupra prezentei ediţii aparţin
Editurii Pro Universitaria.
Nicio parte din acest volum (fragment sau componentă grafică) nu poate fi copiată
fără acordul scris al Editurii Pro Universitaria.

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României


NEDELEA, ALEXANDRU-MIRCEA
Marketing : chestionare, sondaje de opinie, studii de piaţă şi teste-
grilă / Alexandru-Mircea Nedelea. - Bucureşti : Pro Universitaria, 2022

Conține bibliografie
ISBN 978-606-26-1521-5

339

Redactor: Elena Onea


Tehnoredactor: Liviu Crăciun
Copertă: Aurelian Leahu

Redacţie: Librăria UJmag:


tel.: 0732.320.664 tel.: 0733.673.555; [Link]
e-mail: editura@[Link] e-mail: comenzi@[Link]
[Link]
Editura Pro Universitaria [Link]

4
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

CUPRINS

I. Modele de chestionare, sondaje de opinie, studii de piață................................. 9


1. Cercetare cu privire la eficiența publicității în județul Suceava ...................... 9
2. Sondaj adresat clienților ......................................................................................... 12
3. Chestionar privind achizițiile online .................................................................... 14
4. Chestionar vizând cumpărăturile din mediul online
în rândul studenților ............................................................................................... 17
5. Atitudinea și comportamentul consumatorilor suceveni
referitoare la produsele bio ................................................................................... 20
6. Sondaj vizând identificarea interesului față de asigurările
de viață, gradul de informare a populației, cât şi diferitele
influențe care determină populația să încheie sau dimpotrivă,
să nu încheie o asigurare de viață ........................................................................ 23
7. Analiza opiniilor clienților referitoare la brandul
de articole vestimentare Y ..................................................................................... 31
8. Sondaj vizând opțiunile tinerilor în alegerea
unei destinații de vacanță ...................................................................................... 35
9. Chestionar cu privire la opinia cetățenilor unui oraș
despre restaurantul R ............................................................................................. 38
10. Chestionar pentru o firmă de optică medicală.................................................. 41
11. Analiza comportamentului de consum: percepția și atitudinea
consumatorilor față de consumul de miere și produse apicole...................... 43
12. Cercetare de marketing vizând comportamentul consumatorilor
de servicii de telefonie mobilă ............................................................................... 51
13. Percepția consumatorului asupra brandurilor de lux
din industria modei .................................................................................................. 59
14. Cercetare de marketing pe piața firmelor de panificație.
Studierea comportamentului consumatorilor din Suceava
față de S.C. Cofetăria Bristena S.R.L....................................................................... 70
15. Cercetare vizând comportamentul de cumpărare legat
de iaurtul marca Auchan în hipermarketurile Auchan ..................................... 73
16. Chestionar privind utilizarea serviciilor de curierat ....................................... 81
17. Evaluarea impactului comunicării de marketing neetice
în rândul consumatorilor de produse farmaceutice ......................................... 83
5
Alexandru-Mircea NEDELEA

18. Cercetare de marketing la hotelul X .................................................................... 88


19. Comportamentul consumatorului de produse alimentare ........................... 92
[Link] de marketing vizând imaginea unei agenții de turism .................. 96
[Link] de marketing privind gradul de satisfacție
al clienților firmei Mopan ........................................................................................ 98
22. Sondaj vizând comportamentul de cumpărare în mediul online ............... 101
23. Chestionar legat de farmacii ............................................................................... 104
24. Percepția cosumatorilor asupra calității ......................................................... 109
25. Chestionar privind folosirea transportului aerian......................................... 111
26. Preferințele, opiniile și nivelul de satisfacție al cetățenilor
privind serviciile și produsele oferite de către
Iulius Mall Suceava.................................................................................................. 113
27. Cercetare de marketing privind publicitatea pe internet ............................ 117
28. Chestionar privind nivelul de satisfacție al clienților ................................... 119
29. Determinarea gradului de satisfacție al clienților
supermarketului X .................................................................................................. 120
30. Chestionar legat de piața bancară ..................................................................... 128
31. Chestionar privind părerile populației cu privire la folosirea
serviciilor bancare .................................................................................................. 131
32. Cercetare de marketing privind consumul produselor
de tip fast-food ......................................................................................................... 133
33. Cercetare de marketing privind consumul de fast-food
al studenților ............................................................................................................ 138
34. Chestionar privind impactul reclamelor pentru mărci
asupra comportamentului de cumpărare şi percepția
asupra spoturilor publicitare vizionate ............................................................. 141
35. Chestionar de satisfacție a pacientului şi/sau aparținătorului ................... 145
36. Chestionar legat de presă .................................................................................... 149
37. Chestionar privind consumul de bere pe piața din localitatea X .................... 153
38. Chestionar vizând consumul de cafea ............................................................... 157
39. Sondaj despre consumul de ceai ........................................................................ 161
40. Chestionarprivind atitudinile, opiniile și comportamentul
clienților unei librării ............................................................................................. 165
41. Sondaj privind promovarea produselor L’Oreal ............................................ 167
42. Chestionar de evaluare a satisfacției turiştilor ............................................... 170
43. Chestionar aplicat clienților unei structuri de primire turistice .................... 171
44. Cercetare vizând comportamentul turistic de consum
al persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani
din stațiunea Vatra Dornei .................................................................................... 174
45. Cercetare de marketing privind părerea consumatorilor
asupra cărților pentru preșcolari ........................................................................ 179
46. Comportamentul consumatorului în relația cu banca .................................. 183
47. Studiu privind opinia sucevenilor cu privire la piața de retail ................... 186

6
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

48. Opinii, atitudini şi preferințe ale cetățenilor din localitatea Y


privind calitatea produselor şi serviciilor oferite de către
hipermarketul X....................................................................................................... 189
49. Cercetare de marketing privind magazinul PRAKTIKER ............................. 191
50. Cercetare vizând magazinele tip insulă din cadrul centrului
comercial Iulius Mall Suceava .............................................................................. 194

II. Teste la disciplina MARKETING ............................................................................. 197


Soluții teste - MARKETING ................................................................................................ 211
III. Teste la disciplina MARKETING ÎN TURISM ..................................................... 213
Soluții teste - MARKETING ÎN TURISM ........................................................................ 223
IV. Teste la disciplina TEHNICI PROMOȚIONALE ................................................. 225
Soluții teste - TEHNICI PROMOȚIONALE .................................................................... 237
V. Teste la disciplina MARKETING PUBLIC ............................................................. 239
Soluții teste - MARKETING PUBLIC ............................................................................... 247
VI. Teste la disciplina POLITICI DE MARKETING ÎN AFACERI .......................... 249
Soluții teste - POLITICI DE MARKETING ÎN AFACERI ........................................... 257

7
Alexandru-Mircea NEDELEA

8
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

I. Modele de chestionare, sondaje de opinie,


studii de piață

1. Cercetare cu privire la eficiența publicității în județul Suceava

1. Sexul persoanei intervievate:


 Feminin
 Masculin
2. Care este vârsta dumneavoastră?
 Sub 25 de ani
 Între 26-35 de ani
 Peste 46 de ani
3. Care este ultima școală absolvită de dumneavoastră?
 Gimnaziu
 Liceu
 Postliceală
 Facultate
4. În general sunteți atras/ă de publicitate?
 Da
 Nu
5. Cum reacționați atunci când sunt difuzate reclame la televizor?
 Prefer să le evit schimbând canalul
 Le privesc doar pentru că nu am altceva mai bun de făcut
 Le privesc cu interes
6. Credeți că publicitatea este un mijloc de informare?
 Da
 Nu

9
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. Mediile de informare pe care le folosiți în mod special sunt:


 TV
 Radio
 Internet
 Ziare și reviste
8. Cum credeți că ar trebui să fie un spot publicitar?
 Colorat
 Simplu
 Pe fundal să fie o melodie optimistă
 Să fie serios
 Să fie nostim
9. Aproximativ, cam câte reclame ați văzut ieri la TV?
 5-10 reclame
 10-15 reclame
 15-20 reclame
10. Ați cumpărat vreodată un produs, indiferent de natura lui, datorită
unui spot publicitar?
 Da
 Nu
11. Ce v-a determinat să cumpărați acel produs?
 Noutatea produsului
 Modul de promovare
 Curiozitatea
 Spotul publicitar în sine
 Nu știu/ Nu răspund
12. Credeți că sunteți influențat/ă de reclamele Tv?
 Da
 Nu
13. În ce măsură sunteți influențat/ă de reclamele Tv?
 În mare măsură
 Neutru
 În mică măsură
 Deloc

10
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

14. Care este modul în care sunteți influențat/ă de reclame?


 Mă fac să fiu interesat/ă de produsul promovat
 Mă determină să cumpăr produsul căruia îi este făcută
reclama
 Încerc să îi conving și pe alții să cumpere acel produs
 Nu știu/Nu răspund
15. Credeți că publicitatea Tv este manipulatoare?
 În mare măsură
 În mică măsură
 Deloc
16. Pe o scală de la 1-5 (1 fiind neeficient, iar 5 foarte eficient), cât de
eficientă este publicitatea Tv în promovarea unui produs?

1 2 3 4 5
Neeficient      Foarte eficient

11
Alexandru-Mircea NEDELEA

2. Sondaj adresat clienților

Bună ziua!
Din dorința de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, am dori să
participați la acest sondaj. În urma acestei anchete urmărim să promovăm
cooperarea în condiții de reciprocitate și să dezvoltăm o gamă de servicii
pentru clienți în funcție de nevoile și de cerințele dumneavoastră.

Completarea acestui chestionar durează aproximativ 10 minute.

Introduceți datele dumneavoastră:


Prenume, nume:
Sex:
Vârstă:
Ocupație:
Adresă de e-mail:
1. Cât de des folosiți produsele sau serviciile noastre?
 Zilnic
 O dată pe săptămână
 O dată pe lună
 Mai rar decât o dată pe lună
2. De cât timp folosiți produsele sau serviciile noastre?
 De o lună sau mai puțin
 1-6 luni
 Peste 6 luni
3. Când a fost ultima dată când ați achiziționat un produs / serviciu?
Zi, lună, an
4. Unde folosiți cel mai mult produsele noastre? (mai multe răspunsuri
posibile)
 Acasă
 La serviciu
 În timpul liber
 Altă variantă:

12
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. Vă rugăm să evaluați calitatea produselor / serviciilor oferite de noi:


1 2 3 4 5 6 7
Foarte slabă □ □ □ □ □ □ □ Foarte bună
6. În comparație cu alte produse sau servicii similare de pe piață, ale
noastre sunt:
 Mult mai bune
 Mai bune
 La fel
 Mai slabe
 Mult mai slabe
7. Ați recomanda și altora produsele sau serviciile noastre?
 Da, desigur
 Da, probabil
 Nu
8. Vă rugăm să completați gradul de satisfacție față de produsele sau
serviciile noastre:
Foarte mulțumit Mulțumit Nemulțumit
Preț
Calitate
Disponibilitate
Service
Termen de livrare
9. Sunteți mulțumit de calitatea serviciilor de după vânzare (de
exemplu, garanțiile pentru produse defecte)?
 Nu am avut probleme până acum
 De cele mai multe ori sunt mulțumit
 Nu sunt mulțumit
10. Comentarii, sugestii și recomandări:

Vă mulțumim pentru participarea la sondaj.

13
Alexandru-Mircea NEDELEA

3. Chestionar privind achizițiile online

1. Care este mediul de proveniență?


 urban
 rural
2. Care este vârsta dumneavoastră?
 Sub 18 ani
 Între 18 și 25 ani
 Între 25 și 45 ani
 Peste 45 ani
3. Care este ocupația dumneavoastră actuală?
 Elev/Student
 Salariat
 Șomer
 Pensionar
4. Care este venitul net lunar al dumneavoastră?
 fără venit
 sub 1200 lei
 1201-2000 lei
 2001-3000 lei
 3001-4000 lei
 peste 4001-5000 lei
 peste 5000 lei
5. Considerați că vă cunoașteți drepturile în calitate de consumator de
bunuri și servicii?
 Da
 Nu
6. Ați achiziționat vreodată produse online?
 Da
 Nu
7. Cât de des achiziționați produse online?
 O dată sau de mai multe ori pe săptămână

14
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

 De maximum trei ori pe lună


 De mai multe ori pe an
8. Care sunt motivele pentru care ați ales să faceți achiziția online? (mai
multe răspunsuri posibile)
 Comoditate
 Lipsa timpului
 Prețuri mai bune, oferte
 Transport gratuit
 Rapiditatea livrării
 Altele:
9. Care este valoarea medie a unei achiziții?
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Sub 50 lei Peste 150 lei

10. Vă rog să răspundeți la următoarea matrice:

Da Nu Nu știu

Site-urile de pe care comandați prezintă o


politică de returnare a produselor?

Site-urile de pe care comandați prezintă o


legătură(link) către pagina ANPC?

Produsele comandate prezentau


certificate de garanție?

Vi s-a întâmplat ca produsele primite să


nu corespundă cu cele comandate?

11. Vi s-a întâmplat să comandați online, iar după desfacerea coletului


să constatați că produsul nu s-a ridicat la standardele normale și s-a dovedit
a fi defect?
 Da
 Nu

15
Alexandru-Mircea NEDELEA

12. Considerați că v-au fost încălcate drepturile de consumator în acest


caz?
 Da
 Nu
13. Ați făcut o reclamație verbală și/sau scrisă în acest caz?
 Da
 Nu
14. Care este motivul pentru care nu ați depus o reclamație? (mai
multe răspunsuri posibile)
 Din cauza birocrației
 Din cauza lipsei de timp
 Pentru că nu am știut cui să mă adresez
 Pentru că nu merita efortul (valoarea scăzută a produsului)
 Altele

16
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Chestionar vizând cumpărăturile din mediul online în rândul


studenților

1. Sunteți student în cadrul USV?


 DA
 NU
2. Efectuați cumpărături din magazinele existente în mediul online?
 DA
 NU
3.În ce categorie de vârstă vă încadrați?
 <20 ani
 21-30
 31-40
 >40 ani
4.În cadrul cărei facultăți sunteți student?
 Educație fizică şi sport
 Inginerie alimentară
 Inginerie electrică şi ştiința calculatoarelor
 Inginerie mecanică, autovehicule şi robotică
 Istorie şi geografie
 Litere şi ştiințe ale comunicării
 Silvicultură
 Economie, administrație şi afaceri
 Ştiințe ale educației
 Drept și științe administrative
5. În ce program de studii din cadrul USV vă încadrați?
 Licență zi
 Licență ID
 Masterat

6. Sexul dvs. este:


M
F

17
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. În care din următoarele categorii se încadrează suma medie de care


dispuneți lunar?
 Sub 1000 lei
 Peste 1000 lei, dar sub 1500 lei
 Peste 1500 lei, dar sub 2000 lei
 Peste 2000 lei
8. În medie, câte cumpărături ați efectuat prin intermediul mediului
online în ultimele 6 luni?
0
 1+10
 11+20
 21+30
 Peste 30
9. Pe o scală de la 1 la 5, unde 1 înseamnă deloc important, iar
5 înseamnă foarte important, cum apreciați următoarele afirmații?
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online, este important
pentru mine să am toate DETALIILE legate de produsul pe
care vreau să îl cumpăr.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este PREȚUL.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
criteriu pentru mine este REPUTAȚIA magazinului.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este DESIGNUL site-ului de pe care îmi fac
cumpărăturile.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine sunt PROMOȚIILE.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este CALITATEA produselor.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este LIVRAREA RAPIDĂ.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este LIVRAREA GRATUITĂ.

18
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important


aspect pentru mine este RECOMANDAREA cunoştințelor cu
privire la alegerea site-ului.
 Când îmi fac cumpărăturile în mediul online cel mai important
aspect pentru mine este legat de COMENTARIILE făcute de
către cei ce au achiziționat deja anumite produse prin
intermediul acelui site.
10. Considerați că există şi alți factori decizionali cu privire la
cumpărăturile din mediul online?
…………………………………………………………………………………………………..

11. Ce obişnuiți să cumpărați prin intermediul magazinelor online?


 Cărți
 Haine
 Electrocasnice
 Electronice
 Cosmetice
 Produse de băcănie
 Produse handmade
 Produse de îngrijre a locuinței
 Produse pentru animale
 Altele........
12. Citiți termenii şi condițiile impuse de site-urile de pe care vă
procurați produsele dorite?
 DA
 NU
 Uneori
13. Ați returnat vreodată produsele cumpărate din mediul online?
 DA
 NU
14. Ați fost nevoit să precizați de fiecare dată motivul returnării?
 DA
 NU
15. În cazul magazinelor online de unde vă efectuați cumpărăturile,
care este numărul maxim al zilelor acordate pentru returnarea produselor?
19
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. Atitudinea și comportamentul consumatorilor suceveni


referitoare la produsele bio

Acest chestionar reprezintă un instrument de colectare a unor


informații care vor fi folosite în scopul cercetării științifice. Vă informăm că
răspunsurile dvs. vor fi anonime.
Timp de completare: 5-10 minute.

1. Cât de des vă faceți cumpărăturile?


 zilnic
 de două ori pe săptămână
 o dată pe săptămână
 o dată la două săptămâni
 o dată pe lună
 mai rar
2. Cât de cunoscut vă este termenul de ,,produs bio"?

1 2 3 4 5
Foarte cunoscut      deloc cunoscut

3. Unde ați auzit cel mai des despre produsele bio?


 rețelele de socializare (facebook, instagram etc.)
 ziare, reviste, cărți
 conferințe, dezbateri
 la televizor
 la prieteni/cunoștințe
4. Estimativ, cât de des ați urmărit campanii publicitare/informative
(reclame tv, postere, pliante, internet etc.) privitor la produsele bio?
 de mai multe ori pe zi
 o dată pe zi
 o dată pe săptămână
 o dată pe lună
 mai rar
 deloc

20
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. Ce procent din cumpărăturile dvs. reprezintă produse bio?


 0%
 10%
 30%
 50%
 70%
 90%
 100%
6. Ce aspect este cel mai important pentru dvs. în alegerea unui produs?
 prețul
 calitatea
 marca
 ambalajul produsului
 aspectul conținutului
 ingredientele produsului
 procesul de producție
7. Ați cumpăra un produs bio în cazul în care acesta ar costa mai mult
decât un produs obișnuit?
 DA
 NU
8. Cât ați fi dispus/ă să plătiți în plus pentru un produs bio? (Vă rugăm
să vă gândiți la un preț maxim.)
 10% mai mult
 30% mai mult
 50% mai mult
 70% mai mult
 100% mai mult (dublu)
 mai mult decât dublu
 nu aș plăti nimic în plus pentru un astfel de produs
9. Care este principalul motiv pentru care se întâmplă să optați pentru
un produs obișnuit, în defavoarea unui produs bio?
 prețul ridicat
 sunt greu de găsit în magazine
 nu am încredere în aceste produse
 nu am foarte multe informații cu privire la produsele bio
21
Alexandru-Mircea NEDELEA

10. Cât de multă încredere aveți în produsele bio?

nu am deloc încredere am foarte mare încredere


în aceste produse 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 în aceste produse

11. Vârsta dvs. în ani împliniți este cuprinsă în intervalul:


 18-21
 22-25
 26-29
 30-33
 34 de ani și peste
12. Genul
 feminin
 masculin
13. Venitul lunar net al familiei dvs. (RON):
 <1000
 1001 - 2000
 2001 - 3000
 3001 - 4000
 4001 - 5000
 5001 - 6000
 6001 - 7000
 7001 >

22
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

6. Sondaj vizând identificarea interesului faţă de asigurările de


viaţă, gradul de informare a populaţiei, cât şi diferitele influenţe care
determină populaţia să încheie sau dimpotrivă, să nu încheie o
asigurare de viaţă

Obiectivele cercetării
- Identificarea momentelor din viața unui om care ar determina
achiziționarea unei asigurări de viață;
- Descoperirea beneficiilor pe care le poate aduce o asigurare de
viață;
- Identificarea celor mai cunoscute firme de asigurări de viață;
- Identificarea gradului de cunoaştere a tipurilor de asigurări de viață
existente pe piață (asigurare de pensie, de sănătate, de accident,
asigurare cu investiții, cu planuri financiare pentru copii, care oferă
protecție familiei în caz de deces, asigurare ce oferă protecție şi
economisire);
- Determinarea influențelor mijloacelor de informare (prieteni,
mass-media) asupra deciziei de cumpărare a unei asigurări de viață;
- Influența venitului asupra încheierii unei asigurări de viață;
- Influența vârstei asupra achiziționării şi alegerii unui anumit tip de
asigurare de viață;
- Determinarea gradului în care nivelul de instruire influențează
alegerea unei asigurări de viață;
- Influența sentimentului de siguranță şi protecție pe care orice om
şi-l doreşte (potrivit piramidei motivaționale a lui Maslow) asupra
încheierii unei polițe de asigurare de viață;
- Gradul în care sentimentul afirmării de sine ( declanşator al dorinței
de posesie a unei asigurări pentru a se încadra într-o anumită
categorie socială superioară din punct de vedere financiar)
influențează comportamentul de cumpărare a unei asigurări de
viață.

23
Alexandru-Mircea NEDELEA

Ipotezele cercetării
1. Tinerii sunt interesați să îşi încheie o asigurare de viață
2. [Link] influențează încheierea unei asigurări de viață
3. [Link] hotărăsc să se asigure doar după o experiență mai
neplăcută
4. Există informații cu privire la asigurările de viață, însă nu suficient
de multe
5. Informațiile influențează încheierea asigurărilor de viață
6. Vârsta este de asemenea un factor care influențează încheierea unei
asigurări

Lista informaţiilor dorite a fi obţinute


1. Numărul persoanelor asigurate din totalul populației chestionate
2. Principalele cauze care duc la neîncheierea asigurărilor de viață
3. Modul de combatere a acestor cauze
4. Vârsta optimă pentru încheierea unei asigurări de viață
5. Gradul de informare a populației
6. Metode de îmbunătățire a informării populației
7. Principala categorie de vârstă interesată de asigurările de viață
8. Îmbunătățirea ofertelor şi corelarea acestora cu diferitele niveluri
ale venitului
9. Nivelul la care este resimțită siguranța

Populaţia investigată
Unitatea de observare coincide cu unitatea de sondaj, aceasta fiind
individul care are următoarele caracteristici:
- vârsta cuprinsă între 18 si 65 de ani
- care (nu) are încheiată o asigurare de viață
- cu venituri medii si mari
- cu studii medii şi superioare

Astfel, chestionarea se va face aleator, prin metoda de eşalonare


empirică (pe toată lumea).

24
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Instrumentul de culegere

Pentru această cercetare am folosit ca instrument de culegere a datelor


un chestionar de tip structurat (vezi Anexa 1), la care răspunsurile au fost
consemnate de către operatorul de teren de la fiecare individ, folosindu-se
ca mod de comunicare interviul „Față în față”.
Chestionarele vor fi completate de către operatorii de interviu, 4 la
număr, poziționați strategic în zonele cu trafic intens din municipiul X.
Operatorul de teren va intervieva trecătorii, indiferent de vârstă, sex sau
aspect fizic, iar răspunsurile acestora le va înscrie în chestionar.
Conceperea chestionarului reprezintă o activitate de maximă
importanță pentru orice cercetare de marketing bazată pe o anchetă prin
sondaj, deoarece calitatea chestionarului determină rezultatele cercetării.
Chestionarul a fost realizat pe baza obiectivelor cercetării şi conține
15 întrebări.
Predomină întrebările închise, deoarece acestea îl pun pe subiect în
situația de a indica unul sau mai multe din răspunsurile posibile propuse,
răspunsurile sunt mai uşor de dat, iar prelucrarea şi interpretarea datelor
obținute se simplifică. Chestionarul conține atât întrebări cu alegere unică,
cât şi întrebări cu alegere multiplă.

Structura eşantionului
Eşantionul este format din 100 de persoane, dintre care 50 de bărbați
si 50 de femei. Vârsta chestionaților este cuprinsă între 18 si 65 de ani.
Nivelul de studii de asemenea diferă, având subiecți atât cu studii medii, cât
şi cu studii superioare, lucru care, din câte am constatat, influențează
încheierea asigurărilor. Chestionații nu au fost aleşi in funcție de venit, astfel
am avut persoane cu diferite nivele ale venitului, însă am descoperit că
venitul influențează încheierea unei asigurări de viață.

25
Alexandru-Mircea NEDELEA

Chestionarul
Prezentarea rezultatelor cercetării

1. Cum apreciați necesitatea asigurării de viață?


 foarte puțin necesară
 puțin necesară
 necesară
 foarte necesară
2. Cum apreciați necesitatea asigurării de accidente și boală?
 foarte puțin necesară
 puțin necesară
 necesară
 foarte necesară
3. Cum apreciați necesitatea asigurării de sănătate?
 foarte puțin necesară
 puțin necesară
 nici-nici
 necesară
 foarte necesară
4. Cum apreciați necesitatea asigurării de incendiu și calamități
naturale?
 foarte puțin necesară
 puțin necesară
 necesară
 foarte necesară
5. Cum apreciați necesitatea asigurării de daune la proprietate?
 foarte puțin necesară
 puțin necesară
 necesară
 foarte necesară
6. Considerați că există informații suficiente despre asigurarea de viață?
 nu
 nu știu
 da

26
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

7. Cât de informat/ă sunteți cu privire la beneficiile oferite de


asigurarea de viață?
 deloc informat/ă
 oarecum informat/ă
 informat/ă
 foarte informat/ă
8. După părerea dumneavoastră, care este vârsta potrivită pentru o
asigurare de viață?
 18-26 de ani
 24-34 de ani
 35-42 de ani
 43-50 de ani
9. Ce modalități de economisire preferați?
 asigurare de viață
 depozit bancar
 alte modalități
10. Aveți un contract de asigurare de viață?
 nu, și nici nu intenționez să mă asigur
 nu, dar intenționez să mă asigur
 da
11. Dacă ați bifat „nu, și nici nu intenționez să mă asigur”, vă rugăm să
specificați de ce:
 lipsă de informații
 lipsă buget
 lipsă de încredere în astfel de asigurări
12. Cunoașteți societatea de asigurări X?
 da
 nu
13. Cunoașteți societatea de asigurări Y?
 da
 nu
14. Cunoașteți societatea de asigurări Z?
 da
 nu

27
Alexandru-Mircea NEDELEA

15. În cazul în care ați avea o asigurare de viață, care ar fi modalitatea


de plată a primei?
 integral
 semestrial (de 2 ori pe an)
 trimestrial(de 4 ori pe an)
16. Care ar fi suma minimă pe care ați fi dispus/ă să o plătiți annual
pentru o astfel de asigurare?
 100-1000 RON
 1001-2000 RON
 2001- 3000 RON
 3001- 4000 RON
17. Cât de în siguranță vă simțiți la serviciu/la școală/diferite instituții?
 foarte puțin în siguranță
 în siguranță
 destul de în siguranță
18. Cât de în siguranță vă simțiți acasă?
 în siguranță
 destul de în siguranță
 cel mai în siguranță
19. Cât de în siguranță vă simțiți pe stradă?
 deloc în siguranță
 foarte puțin în siguranță
 în siguranță
 destul de în siguranță
 cel mai în siguranță
20. Vă rugăm să alegeți grupa de vârstă în care vă încadrați (ani împliniți):
 18-24
 25-29
 30-34
 35-39
 40-44
 45-49
 50-54
 60-64

28
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

21. Care este în prezent principala dumneavoastră ocupație?


 Patron sau meșteșugar, cu 6 sau mai mulți angajați
 Liber profesionist cu studii superioare (avocat, doctor,
contabil, arhitect etc.)
 Agricultor (țăran) / pescar / vânător (din aceasta își câștigă
existența, nu este un hobby)
 Manager/director(general, adjunct), cu 6 sau mai mulți
angajați în subordine
 Șef de departament, cu 5 sau mai puțini angajați în subordine
 Specialist, cadru cu studii superioare fără angajați în subordine
(avocat, doctor, contabil, arhitect, profesor, funcționar etc.)
 Angajat ce prestează o muncă nemanuală, pe o funcție care nu
necesită studii superioare (funcționar, tehnician, învățătoare,
secretară etc.), care lucrează într-un birou, în cea mai mare
parte a timpului
 Angajat care prestează o muncă manuală și are în subordine
alți muncitori
 Angajat care prestează o muncă manuală și nu are în subordine
alți muncitori
 Elev(ă), student(ă)
 Șomer(ă)
 În concediu de boală, maternitate
 Casnic(ă)
 Pensionar(ă)
22. Care este venitul dumneavoastră personal lunar?
 101-150 RON
 151-200 RON
 201-500 RON
 501-700 RON
 701-1000 RON
 1001-1500 RON
 1501-2000 RON
 2001-2500 RON
 2501-3500 RON

29
Alexandru-Mircea NEDELEA

 3501-5000 RON
 5001-6000 RON
 peste 6000 RON
23. Care este sexul dumneavoastră?
 feminin
 masculin
24. Câți membri are familia dumneavoastră?
2
3
 ≥4

30
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

7. Analiza opiniilor clienţilor referitoare la brandul de articole


vestimentare Y

1. Aveți în garderoba dumneavoastră articole de îmbrăcăminte marca Y?


 DA
 NU
2. Ce v-a determinat să deveniți client/ă a magazinului Y?
 preț
 calitate
 promoții
 varietate
 produse
 alte categorii
 nu ştiu
3. Cât de frecvent efectuați cumpărături din acest magazin?
 o dată pe săptămână
 o dată la 2 - 3 săptămâni
 o dată pe lună
 mai rar de o dată pe lună
 o dată la 1 - 3 luni
4. Sunteți mulțumit/ă de varietatea culorilor expuse de Y?
 foarte nemulțumit/ă
 nemulțumit/ă
 neutru/ă
 mulțumit/ă
 foarte mulțumit/ă
5. Sunteți mulțumit/ă de tipurile de articole existente în magazinul Y?
 foarte nemulțumit/ă
 nemulțumit/ă
 neutru/ă
 mulțumit/ă
 foarte mulțumit/ă

31
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Cum apreciați prețurile produselor vestimentare din cadrul acestui


magazin?
 foarte mari
 mari
 medii
 mici
 foarte mici
7. Când ați achiziționat ultima dată articole de îmbrăcăminte de la
magazinul Y?
 1 săptămână
 2 săptămâni
 1 lună
 2 luni
 3 luni
 > 3 luni
8. Cât ați cheltuit pe aceste articole marca Y?
 până la 200 lei
 200 - 300 lei
 300 - 400 lei
 400 - 500 lei
 > 500 lei
9. Ce categorie de articole ați dori să regăsiți în magazinul Y?
Răspunsul dvs.
……………………………………………………………………………………………………….
10. De câte ori ați beneficiat de reducerile existente în acest magazin?
 niciodată
 o dată
 1-3 ori
 peste 4 ori
11. Care este nivelul minim al unei promoții care vă atrage?
 min 10%
 min 15%
 min 20%
 min 25%

32
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

 min 30%
 min 35%
 min 40%
 altă promoție
12. Dacă ar fi să alegeți între un articol căruia i s-a aplicat o promoție
şi unul fără promoție, care ar fi alegerea dumneavoastră?

lipsa
încrederii
în
aprecierea alte fără
calitate calitatea preț varietate
articolelor răspunsuri răspuns
articolelor
aflate la
promoție
Cel fără
promoție.
De ce?
Cel cu
promoție.
De ce?

13. De unde aflați despre promoțiile Y?


 din magazin
 presă
 prieteni
 online
 alte surse
14. Pe o scală de la 1 la 5, ce notă ați acorda magazinului Y pentru
promoțiile şi reducerile puse în aplicare?

1 2 3 4 5
nota minimă      nota maximă

15. Care este suma medie lunară pe care o cheltuiți pentru articole
vestimentare?
 până la 200 lei
 200 – 300 lei
33
Alexandru-Mircea NEDELEA

 300 - 400 lei


 400 -500 lei
 peste 500 lei
16. În ce perioadă a unei zile vizitați magazinul Y?
 la începutul zilei
 în perioada prânzului
 la sfârşitul zilei
 nu am o perioadă stabilă
17. În ce categorie de vârstă vă încadrați?
 sub 25 ani
 26-40 ani
 peste 40 ani
18. Mediul dumneavoastră de proveniență:
 urban
 rural

34
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. Sondaj vizând opțiunile tinerilor în alegerea unei destinații de


vacanță

1. Cât de des obișnuiți să mergeți în vacanța?


 o dată pe an
 2-3 ori pe an
 o dată la 2 ani
2. Unde preferați să vă petreceți vacanțele?
 în țară
 în străinătate
3. Ce tipuri de pachete turistice preferați?
 City break
 Sejur (minimum 7 zile)
 Circuit
4. Care sunt principalele destinații de vacanță din România în care ați
fost? (mai multe răspunsuri posibile)
 Litoral
 Delta Dunării
 Zona Bucovinei
 Valea Prahovei
 Maramureș
 Altele
5. Doriți ca următoarea destinație de vacanță să fie România?
 da
 nu
6. Care sunt motivele pentru care alegeți o destinație turistică din
România?

În mică măsură În mare măsură


Îmi place să descopăr destinații noi
Distanța redusă față de domiciliu
Pachete turistice la prețuri mici
Dorința prietenilor

35
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. În momentul în care alegeți o anumită destinație turistică din


România cum preferați să vă informați cu privire la cele mai bune oferte:
 De la prieteni care au mai vizitat regiunea respectivă
 De la agenții de turism
 De pe internet
8. În cazul în care, pentru următoarea vacanță, ați alege o destinație din
afara granițelor țării, aceasta ar fi:
 Spania
 Grecia
 Italia
 Turcia
 Franța
 Bulgaria
 Ungaria
 Alte destinații
9. Cum preferați să vă organizați o vacanță în străinătate?
 achiziționez un pachet turistic complet de la o agenție de turism
 achiziționez cazare și transport online
 apelez parțial la serviciile unei agenții de turism
10. Considerați că alegerea unității de cazare este importantă pentru o
vacanță de succes?

1 2 3 4 5 6 7
nu prezintă importanță ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ foarte important

11. Ce caracteristici aveți în vedere în alegerea unei unități de cazare?


(mai multe răspunsuri posibile)
 review-uri primite online (Booking, Trip Advisor etc.)
 localizare
 preț
 nivel de clasificare
 părerile primite de la prieteni/cunoștințe
 înnoptări anterioare în acea unitate de cazare
 facilități

36
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

 pachete turistice oferite


Sex
Vârstă
Locație

37
Alexandru-Mircea NEDELEA

9. Chestionar cu privire la opinia cetățenilor unui oraș despre


restaurantul R

1. Obişnuiți să mergeți la unități de tip alimentație publică?


 Da
 Nu
2. Ce tip de unități de alimentație publică frecventați cel mai des?
 Restaurant;
 Cantină;
 Fast-food;
 Bar, cafenea.
3. Cât de des luați masa în oraș?
 Zilnic;
 Săptămânal;
 Lunar;
 Alt interval;
 Niciodată.
4. În ce perioadă a săptămânii luați masa de obicei în oraș?
 De luni până vineri;
 În weekend.
5. În ce moment al zilei mergeți de obicei la restaurant?
 Mic-dejun;
 Prânz;
 Cină.
6. La ce modalitate apelați atunci când alegeți un restaurant?
 Recomandări ale prietenilor;
 De pe site-uri de profil;
 Din pliante.
7. Ce vă influențează cel mai mult în alegerea unui restaurant?
 Prețul;
 Zona de amplasare;
 Specificul mâncării;
 Publicitatea la restaurantul respectiv;
 Ambianța.
38
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. Ce restaurante cunoașteți în orașul X?


.........................................................................................................................

9. Ați vizitat vreodată restaurantul R?


 Da
 Nu
10. Cunoașteți produsele oferite de Restaurantul R?
 Foarte bine;
 Bine;
 Într-o mică măsură;
 Nu le cunosc.
11. Cât de des mâncați la Restaurantul R?
 În fiecare zi;
 De câteva ori pe săptămână;
 O dată pe săptămână;
 O dată pe lună;
 De câteva ori pe an;
 O singură dată;
 Niciodată.
12. Vă rugăm să bifați nivelul dumneavoastră de satisfacție în legătură
cu următoarele servicii:

Acord Parțial de Neutru Dezacord Dezacord


total acord parțial total
Mâncarea este gustoasă
și delicioasă
Prețul a fost corect
Mâncarea comandată
are un aspect plăcut
Logo-ul restaurantului
este plăcut/atractiv

13. Ați recomanda restaurantul R unui/unor prieten(i)?


 Cu siguranță da;
 Probabil da;
 Probabil nu;
39
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Cu siguranță nu;
 Nu sunt sigur(ă).
14. Ce sumă de bani cheltuiți când mergeți la restaurantul R?
 10-50 lei;
 51-100 lei;
 101-200 lei;
 Peste 200 lei.
15. Credeți că este necesară renovarea restaurantului R?
 Da;
 Nu
16. Precizați mediul de reședință:
 Urban;
 Rural.
17. Veniturile dumneavoastră medii lunare nete sunt cuprinse în
intervalul:
 Sub 1000 lei;
 1000-2000 lei;
 2000-3000 lei;
 3000-4000 lei;
 Peste 4000 lei
[Link] de vârstă în care vă încadrați este:
 Sub 18 ani;
 Între 18-30 de ani;
 Între 31-50 de ani;
 Între 51-65 de ani;
 Peste 65 de ani.
19. Starea civilă
 Căsătorit (ă)
 Necăsătorit(ă);
 Altele…………

Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

40
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

10. Chestionar pentru o firmă de optică medicală

1. Cum ați aflat de magazinele Best Optik?


 Internet
 Prieteni
 Media
 Altele
[Link] ce ați ales Best Optik?
 Aparatură medicală performantă
 Echipa de specialiști ai vederii
 Este o firmă în care am încredere datorită anilor de experiență
 Rezolvarea problemelor apărute la ochelarii dvs.
 Raportul bun calitate-preț
3. Cât sunteți dispuși să plătiți pentru achiziționarea unei perechi de
ochelari?
 Între 200-500 lei
 Între 500-1000 lei
 Peste 1000 lei
4. În ce categorie de vârstă vă încadrați?
 18-25 ani
 25-40 ani
 40-65 ani
 Peste 65 ani
5. Ce produse ați comandat într-un magazin de optică?
 Rame ochelari vedere
 Lentile monofocale
 Lentile progresive
 Lentile fotocromatice
 Lentile subțiate
 Lentile de contact
 Ochelari de soare
 Accesorii

41
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Sunteți mulțumit de calitatea produselor și serviciilor oferite de Best


Optik?
 Foarte mulțumit
 Mulțumit
 Indiferent
 Nemulțumit
7. Care din următoarele aspecte le luați în considerare în momentul
alegerii magazinului de optică?
 Ambientul magazinului
 Locația magazinului
 Mărcile existente
 Ofertele existente
8. Sunteți mulțumit de timpul acordat de specialiștii noștri ai vederii?
 Optim
 Corespunzător
 Insuficient
9. Intenționați să recomandați pe viitor produsele și serviciile noastre?
 Da
 Nu știu
 Nu

Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

42
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

11. Analiza comportamentului de consum: percepția și atitudinea


consumatorilor față de consumul de miere și produse apicole

1. Cât de des consumați miere și produse apicole?


 Zilnic
 Săptămânal
 Lunar
 Ocazional
2. Care este produsul apicol preferat de dumneavoastră? (mai multe
răspunsuri posibile)
 Mierea
 Polenul
 Propolisul
 Lăptișor de matcă
 Păstura
 Fagurele
 Mixuri de miere
3. Care este tipul de miere consumat de obicei de către dumneavoastră?
(mai multe răspunsuri posibile)
 Mierea polifloră
 Mierea de salcâm
 Mierea de mană
 Mierea de floarea-soarelui
 Mierea din conifere
 Mierea de mentă
 Mierea de păpădie
 Mierea de zmeură
 Mierea de mac
 Mierea de trifoi

43
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. Cât de des consumați mierea și produsele din miere?

De 2-3 De 2-3
O dată pe O dată Foarte
Zilnic ori pe ori pe
săptămână pe lună rar/deloc
săptămână lună
Mierea
Polenul
Propolis
Lăptișor
de matcă
Păstura
Fagurele
Mixuri de
miere

5. Cât de des consumați mierea?

De 2-3 De 2-3
O dată pe O dată Foarte
Zilnic ori pe ori pe
săptămână pe lună rar/deloc
săptămână lună
Mierea
polifloră
Mierea de
salcâm
Mierea de
tei
Mierea de
mană
Mierea de
floarea-
soarelui
Mierea de
conifere
Mierea de
mentă
Mierea de
păpădie

44
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Mierea de
zmeură
Mierea de
mac
Mierea de
trifoi

6. Ce cantitate de miere consumați aproximativ într-o lună?


 Sub 50 g
 Între 50-100 g
 Între 100-500 g
 Peste 500 g
7. Care este marca de produse apicole preferată?
 Apidava
 Apiland
 Apicola Costache
 Apicola SRL
 Define
 Sănătate dulce
 Stupina
 Nectarul florilor
 Altă marcă
 Miere fără marcă

45
Alexandru-Mircea NEDELEA

8. Care este motivul pentru care vă place mierea? Vă rugăm să acordați


un punctaj de la 1 la 5 în funcție de importanța acordată răspunsului, 1 fiind
deloc important și 5 foarte important.

1. 2. 3. 4. 5.
Deloc Nu foarte Destul de Important Foarte
important important important important
Este un
produs dulce
Este un
produs
natural
Poate fi
folosită în
asociere cu
mâncarea și
băutura
Poate fi
folosită în
rețetele
culinare
Are o valoare
nutrițională
mare
Poate fi
folosită ca
medicament/
tratament
naturist
Poate înlocui
zahărul
Pentru
întărirea
sistemului
imunitar

46
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

9. Care miere considerați că este mai sănătoasă?


 Mierea cumpărată de la supermarket
 Mierea cumpărată de la producător
 Mierea cumpărată din magazinele bio
 Mierea cumpărată din magazinele specializate
 Mierea cumpărată din piață.
10. Precizați care este cel mai important motiv pentru achiziționarea
de mierii, în funcție de origine.

Aromă și
Textură Preț Sortiment
gust
Mierea cumpărată de la supermarket

Mierea cumpărată de la producător

Mierea cumpărată din magazinele bio


Mierea cumpărată din magazinele
specializate
Mierea cumpărată din piață.

11. Ce gramaj preferați la borcanul de miere?


 Borcan de 250g
 Borcan de 400g
 Borcan de 450g
 Borcan de 500g
 Borcan de 1000g
 Borcan peste 1000g
12. Care este forma de ambalare pe care o preferați la cumpărarea
mierii? (mai multe răspunsuri posibile)
 Borcan de plastic
 Borcan de sticlă
 Recipient de plastic cu dop special.

47
Alexandru-Mircea NEDELEA

13. De unde vă cumpărați mierea și produsele din miere? (mai multe


răspunsuri posibile)
 Cumpărată de la supermarket
 Cumpărată de la producător
 Cumpărată din magazinele bio
 Cumpărată din magazinele specializate/apicola
 Cumpărată din piață.
14. Pe o scală de la 1-5 (1 fiind deloc important și 5 foarte important),
care este cel mai important criteriu după care cumpărați mierea?

1. 2. 3. 4. 5.
Deloc Nu foarte Destul de Important Foarte
important important important important
Culoare
Sortiment
Gust
Aromă
Consistență
Calitate
Ambalaj
Mărimea
ambalajului
Numele
producătorului
Preț
Țara de
proveniență
Beneficii și
proprietăți
asupra
organismului.

15. Considerați că prețul mierii disponibile în magazine este?


 În general mic
 În general acceptabil
 În general mare.

48
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

16. Care dintre următorii factori credeți că ar crește cantitatea de


mierea cumpărată de dumneavoastră? (mai multe răspunsuri posibile)
 Accentuarea rolului mierii în stilul de viață sănătos
 Discounturi
 Îmbunătățirea asortimentului de miere
 Îmbunătățirea campaniilor de publicitate
 Îmbunătățirea numărului de produse noi
 Îmbunătățirea calității ambalajului.
17. Din câți membri este formată familia dumneavoastră?
……………………………………………………………………………………..
18. Sex
 Masculin
 Feminin
19. Vârsta
 Sub 25 de ani
 26-35 ani
 36-45 ani
 Peste 46 ani
20. Studii
 Studii gimnaziale
 Şcoala profesională / 10 clase
 Studii universitare
 Studii postuniversitare
21. Rezidența
 Rural
 Urban
22. Starea civilă
 Căsătorit (ă)
 Necăsătorit (ă)
 Divorțat (ă)
 Văduv (ă)
 Altele

49
Alexandru-Mircea NEDELEA

23. Profesia dumneavoastră


 Manager
 Angajat
 Proprietar de afacere
 Student
 Elev
24. Venitul familiei dumneavoastră este:
 Sub 1500 RON
 1501-3000 RON
 Peste 3001 RON

50
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

12. Cercetare de marketing vizând comportamentul


consumatorilor de servicii de telefonie mobilă

Varianta A

1. Sunteți utilizator al telefoniei mobile?


da
nu

2. Sunteți posesor de:


cartelă
reîncărcabilă
abonament

3. Sunteți utilizator al rețelei de telefonie mobilă:


Orange
Vodafone
altele

4. De ce ați ales acest operator?


prețuri
arie de
acoperire
oferte
promoționale

5. Ce v-a determinat să optați pentru această rețea de telefonie mobilă?


publicitatea
notorietatea
anturajul

51
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Cât cheltuiți lunar cu telefonia mobilă?


sub 50 lei
50 – 100 lei
peste 100 lei
7. Ați apelat la serviciile de relații cu clienții pus la dispoziție de către
operatorul dumneavoastră de telefonie mobilă?
da
nu

8. Cât de mulțumit ați fost de acest serviciu?


mulțumit
nemulțumit
nu am apelat

9. Care dintre rețelele de telefonie mobilă din țara noastră are cele mai
atractive oferte în ceea ce priveşte pachetele promoționale?
Orange
Vodafone
altele

10. Care dintre rețelele de telefonie mobilă de mai jos considerați că


are cea mai bună acoperire?
Orange
Vodafone
altele

52
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Varianta B

1. Dumneavoastră utilizați telefonul mobil?


a) Da
b) Nu

2. Câte telefoane mobile dețineți dumneavoastră personal?


a) un telefon
b) două telefoane
c) trei telefoane
d) patru sau mai multe
e) niciun telefon

3. Dacă aveți două sau mai multe telefoane mobile, câte rețele de
telefonie utilizați?
a) o rețea
b) două rețele
c) trei rețele
d) mai multe

4. Cât de mult utilizați telefonul/telefoanele mobil/e în medie pe zi?


a) 0-15 min
b) 15-30 min
c) 30-45 min
d) 45-60 min
e) 60-90 min
f) 90-120 min
g) 120-240 min
h) peste 240 min

53
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. Bifați, din tabelul de mai jos, operatorul/operatorii de telefonie


mobilă care vă oferă servicii şi cât de mulțumit sunteți de serviciile prestate?

Operator Mulţumit Satisfăcut Nemulţumit

Vodafone

Orange

RCS&RDS

Telekom

6. Dintre operatorii de telefonie din tabelul de mai sus, care răspunde


cel mai bine cerințelor dumneavoastră?
a) Orange
b) Vodafone
c) RCS & RDS
d) Telekom
e) nu ştiu, nu pot aprecia

7. Care este mijlocul prin care folosiți serviciile rețelei/rețelelor de


telefonie mobilă utilizate de dumneavoastră?
a) cartelă
b) cartelă şi abonament
c) abonament
d) nu ştiu, nu pot aprecia

8. În medie, cât cheltuiți lunar pentru serviciile de telefonie mobilă?


Mai puțin de 50 de lei
 50-100 lei
 100-150 lei
 150-200 lei
 Peste 200 lei

54
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

9. Cât de des folosiți următoarele servicii de telefonie mobilă?

Zilnic Săptămânal Lunar Anual Niciodată

Apeluri de voce

Mesaje scrise

Mesaje multimedia

Internet pe mobil

Apeluri video

Roaming

10. Cât de importantă este telefonia mobilă pentru dumneavoastră?


a) indispensabilă
b) nu este importantă
c) destul de importantă
d) nu ştiu, nu pot aprecia

11. Ordonați următoarele criterii de care ați ținut cont atunci când ați
ales operatorul de telefonie mobilă, acordând cifra 1 criteriului căruia i-ați
acordat cea mai mare importanță şi cifra 5 criteriului căruia i-ați acordat cea
mai mică importanță:

1 2 3 4 5
Oferta de plan tarifar, tarife accesibile

Oferta de telefoane mobile

Aria de acoperire extinsă

Calitatea serviciului de relaţii cu clienţii

Calitatea serviciului de comunicaţii de date

55
Alexandru-Mircea NEDELEA

12. Ce marcă/mărci de telefon dețineți?


a) Apple
b) Samsung
c) Huawei
d) Microsoft
e) Sony
f) LG
g) Panasonic
h) HTC
i) altă marcă: ________

13. Care sunt elementele de care țineți cont când achiziționați un


telefon?
a) calitate
b) tehnologie
c) preț

14. Care este elementul pe care îl considerați cel mai important la un


telefon?
a) marca
b) bateria
c) camera foto
d) ecranul
e) mp3
f) dimensiunile
g) sistemul de operare
h) h)conectivitatea (bluetooth, wi-fi, browser)

15. De care dintre următoarele servicii de telefonie mobilă vă folosiți


măcar o dată pe săptămână?
a) SMS
b) ascult muzică
c) MMS
d) fotografiez

56
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

e) internet
f) jocuri
g) nu ştiu, nu pot aprecia

16. V-ar plăcea să puteți efectua apeluri video (videotelefonie)?


a) da
b) nu
c) nu ştiu

17. Cât de des utilizați telefonul pentru a suna în străinătate?


a) o dată pe lună
b) de două ori pe lună
c) de trei ori pe lună
d) de 4 ori pe lună
e) mai des
f) niciodată

18. Când vorbiți în străinătate, prin ce comunicați?


a) telefon mobil
b) telefon fix
c) internet (messenger, skype, facebook)
d) altele

19. Cât vă costă pe lună convorbirile în străinătate?


a) sub 50 ron
b) 50-100 ron
c) peste 100 ron
d) vorbesc gratis

20. Sexul dumneavoastră?


 Masculin
 Feminin

57
Alexandru-Mircea NEDELEA

21. În ce categorie de vârstă vă încadrați?


 8-30 ani
 31-43 ani
 44-56 ani
 peste 56 ani

22. În ce categorie de venit lunar vă încadrați?


 sub 500 lei
 500-1000 lei
 1000-1500 lei
 1500-2000 lei
 2000-2500 lei
 2500-3000 lei
 peste 3000 lei

23. Care este nivelul dumneavoastră de pregătire?


 Studii gimnaziale
 Şcoala profesională / 10 clase
 Studii universitare
 Studii postuniversitare

58
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

13. Percepția consumatorului asupra brandurilor de lux din


industria modei

a) Întrebări introductive privind percepția consumatorului asupra


brandurilor de lux din industria modei

Vă rugăm să acordați un punctaj din intervalul 1-7: 1 însemnând


dezacord total, iar 7 însemnând acord total cu afirmația dată.

1. Consider produsele de lux atractive


1 2 3 4 5 6 7
      

2. Consider că deținerea produselor de lux arată statutul meu în


societate
1 2 3 4 5 6 7
      

3. Consider că prin produse de lux mă diferențiez de ceilalți


1 2 3 4 5 6 7
      

4. Consider că produsele de lux se adresează unui segment de nișă


1 2 3 4 5 6 7
      

5. Consider că produsele de lux au o calitate mai bună


1 2 3 4 5 6 7
      

6. Există o presiune socială pentru a deține produse de lux


1 2 3 4 5 6 7
      

59
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. Mă simt /m-aș simți mai bine când cumpăr produse de lux


1 2 3 4 5 6 7
      

8. Mă simt mai apreciat de ceilalți când port produse de lux

1 2 3 4 5 6 7
      

9. Evaluați pe scala 1-7 în ce măsură considerați următoarele branduri


ca fiind de lux
Zara
1 2 3 4 5 6 7
      

Massimo Dutti
1 2 3 4 5 6 7
      

Guess
1 2 3 4 5 6 7
      

Ralph Lauren
1 2 3 4 5 6 7
      

Calvin Klein
1 2 3 4 5 6 7
      

Michael Kors
1 2 3 4 5 6 7
      

60
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Elisabetta Franchi
1 2 3 4 5 6 7
      

Burberry
1 2 3 4 5 6 7
      

Gucci
1 2 3 4 5 6 7
      

Louis Vuitton
1 2 3 4 5 6 7
      

Chanel
1 2 3 4 5 6 7
      

Hermes
1 2 3 4 5 6 7
      

10. Achiziționez produse de lux doar atunci când călătoresc


1 2 3 4 5 6 7
      

11. Achiziționez ocazional produse de lux


1 2 3 4 5 6 7
      

12. Achiziționez produse de lux doar din categoria celor care se văd în
societate (haine, accesorii, mașini)
1 2 3 4 5 6 7
      
61
Alexandru-Mircea NEDELEA

13. Nu achiziționez produse de lux în afara articolelor și accesoriilor


vestimentare (ex. produse de uz casnic)
1 2 3 4 5 6 7
      

14. Achiziționez regulat produse de lux


1 2 3 4 5 6 7
      

15. Achiziționez produse de lux de cele mai multe ori doar când sunt
reduceri de preț
1 2 3 4 5 6 7
      

16. Achiziționez produse de lux doar din categoria entry level


(parfumuri, produse cosmetice, small leather goods)
1 2 3 4 5 6 7
      

17. Achiziționez de la brandurile de lux doar categoriile subsidiare mai


accesibile (Love Moschino, Calvin Klein Jeans)
1 2 3 4 5 6 7
      

18. Apreciez în mare măsură brandurile de lux care s-au adaptat


dorințelor noilor generații (Millenials, Generation Z), și anume
funcționalității în detrimentul eleganței, impunând astfel o nouă estetică
(Gucci, Balenciaga)
1 2 3 4 5 6 7
      

19. Consider brandurile de mai sus ca fiind cele mai moderne, luxoase
și dorite la ora actuală
1 2 3 4 5 6 7
      
62
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

20. Apreciez trendurile setate de aceste branduri și mă regăsesc în


mare măsură în acestea. (ex: îmbrăcăminte și încălțăminte sport)
1 2 3 4 5 6 7
      

21. Apreciez cel mai mult elementele de tradiție, individualitate si


exclusivitate în privința filosofiei produselor de lux din domeniul modei
(Hermes, Chanel)
1 2 3 4 5 6 7
      

22. Consider că produsele luxoase trebuie să fie în cea mai mare


măsură clasice și atemporale.
1 2 3 4 5 6 7
      

23. Consider că reducerea de preț în cazul produselor de lux este o


situație paradoxală
1 2 3 4 5 6 7
      

24. Consider că reducerea de preț în cazul produselor de lux este o


situație dezirabilă
1 2 3 4 5 6 7
      

25. Îmi doresc să achiziționez în viitor produse de lux


1 2 3 4 5 6 7
      

26. Apreciez articolele vestimentare create de brandurile mass-market


în colaborare cu marile case de modă (articole cu un design specific pentru
anumite case de modă, la un preț mai redus). Ex.: Moschino pentru H&M,
Jean Paul Gaultier pentru Lindex.
1 2 3 4 5 6 7
      
63
Alexandru-Mircea NEDELEA

27. Am achiziționat/doresc să achiziționez pe viitor articole din aceste


game.
1 2 3 4 5 6 7
      

28. Nu mă deranjează să port copii ale produselor de lux.


1 2 3 4 5 6 7
      

29. Consider că nu există o diferență mare între produsele de lux și


copiile acestora.
1 2 3 4 5 6 7
      

30. Mă vizualizez achiziționând produse de lux în viitor, deoarece


aspirațiile mele de câștig sunt înalte.
1 2 3 4 5 6 7
      

Impactul trendurilor şi al endorserilor din industria modei asupra


consumatorilor
31. Sunt în cea mai mare parte în acord cu trendurile vestimentare
1 2 3 4 5 6 7
      

32. Consider trendurile relevante pentru vestimentație


1 2 3 4 5 6 7
      

33. Consider că sunt influențat de endorseri/persoane publice în


privința vestimentației
1 2 3 4 5 6 7
      

64
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

34. Consider că endorserii îmi influențează deciziile de cumpărare


1 2 3 4 5 6 7
      

35. Apreciez de cele mai multe ori produsele de lux care sunt
promovate de influenceri sau endorseri
1 2 3 4 5 6 7
      

36. De cele mai multe ori doresc să achiziționez exact produsele de lux
promovate de influencerii favoriți
1 2 3 4 5 6 7
      

37. Caut de cele mai multe ori alternative avantajoase pentru articolele
de lux promovate de endorseri
1 2 3 4 5 6 7
      

38. Caut de cele mai multe ori alternative avantajoase pentru


trendurile propuse de marile case de modă
1 2 3 4 5 6 7
      

39. Când am o nevoie specifică pentru un produs vestimentar, mă


raportez la trenduri înainte de realizarea achiziției
1 2 3 4 5 6 7
      

40. Achiziționez articole vestimentare de cele mai multe ori în


perioadele promoționale și caut reducerile de preț
1 2 3 4 5 6 7
      

65
Alexandru-Mircea NEDELEA

41. De cele mai multe ori mă regăsesc realizând achiziții neplanificate


datorită faptului că se întâmplă să găsesc mereu articole în trend care mă
atrag
1 2 3 4 5 6 7
      

42. Consider că, atunci când achiziționăm articole de lux, unul din cei
mai importanți factori este experiența din magazin (customer service)
1 2 3 4 5 6 7
      

43. Consider ca este cel mai convenabil ca articolele de lux pe care


doresc să le achiziționez să fie disponibile online
1 2 3 4 5 6 7
      

b) Efectele subiectelor tabu din industria modei asupra


percepției consumatorului

44. Consider că industria modei nu este una sustenabilă


1 2 3 4 5 6 7
      

45. Consider că brandurile de lux produc sustenabil


1 2 3 4 5 6 7
      

[Link] folosirea de blană, piele în industria vestimentară ca fiind


una ne-etică/morală
1 2 3 4 5 6 7
      

47. Apreciez brandurile de lux care au renunțat la folosirea blănurilor


(Prada, Gucci)
1 2 3 4 5 6 7
      
66
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

48. Refuz să achiziționez articole din blană naturală, piei exotice


datorită motivelor etice/morale.
1 2 3 4 5 6 7
      

49. Consider ca fiind imorală folosirea copiilor din țările asiatice ca


forță de muncă de către marile branduri de mass-market (H&M)
1 2 3 4 5 6 7
      

50. Consider ca fiind imorale cazurile de sclavie modernă ale


muncitorilor din țările subdezvoltate din industria textilă
1 2 3 4 5 6 7
      

51. Refuz să achiziționez articole de la brandurile care sunt cunoscute


ca fiind ne-etice în privința forței de muncă.
1 2 3 4 5 6 7
      

52. Consider ca fiind o practică imorală folosirea modelelor sub vârsta


de 18 ani în prezentările marilor case de modă
1 2 3 4 5 6 7
      

53. Consider deranjante standardele tabu din industria modei/luxului


(ex: rasiale, dimensiunile ideale ale femeii).
1 2 3 4 5 6 7
      

54. Consider ca fiind o strategie de imagine pozitivă donația marilor


grupuri din industria luxului (LVMH, Kering) pentru reconstrucția
catedralei Notre Dame.
1 2 3 4 5 6 7
      
67
Alexandru-Mircea NEDELEA

Date demografice

55. Sexul dvs.


 Feminin
 Masculin

56. Categoria dvs. de vârstă


 < 18 ani
 18-20
 20-25
 25-30
 30-35
 35-40
 40-50
 50-60
 >60

57. Ultima formă de învățământ absolvită de dumneavoastră


 școala generală
 liceu
 facultate
 masterat
 doctorat

58. Ocupația dvs. la momentul actual


 elev
 student
 liber profesionist
 angajat
 pensionar

59. Venitul dvs.


 < 2000 lei
 2 000-4 000 lei

68
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

 4 001-8 000 lei


 8 001-15 000 lei
 >15 000 lei

60. Locuiesc:
 Singur
 Cu prieteni/colegi
 Cu părinții
 Cu partenerul/partenera de viață
 Cu familia

69
Alexandru-Mircea NEDELEA

14. Cercetare de marketing pe piaţa firmelor de panificație.


Studierea comportamentului consumatorilor din Suceava față de S.C.
Cofetăria Bristena S.R.L.

I. Scopul cercetării
Scopul acestei cercetări este de a identifica comportamentul
consumatorilor față de produsele Aura în vederea găsirii unei soluții pentru
creșterea nivelului vânzărilor.

II. Obiectivele cercetării


Obiectivele specifice ale acestei cercetări sunt:
- identificarea principalelor produse prezente în mintea
consumatorului;
- gradul de fidelitate al unui consumator față de o anumită marcă de
cofetărie, panificație sau cofetărie
- factorii ce determină decizia de cumpărare a unui consumator;
- frecvența de cumpărare a acestui tip de produs.

III. Ipotezele cercetării


1. Principalele mărci de pâine prezente în mintea consumatorului sunt
Aura si Mopan
2. Principalele mărci de cofetărie specificate de client sunt Aura, Scala
și Bujor, iar printre cele mai amintite mărci de patiserie sunt:
simigeria Luca, Mămuca și Aura.
3. Grad crescut de fidelitate al unui consumator față de o marcă de
patiserie, panificație și cofetărie; 80% rămân fideli aceleiaşi firme.
4. Principalii factori sunt prețul, calitatea și recomandarea.
5. Un consumator cumpără aceste produse în fiecare zi.
6. Cele mai cumpărate tipuri de pâine sunt cele cu secară și semințe și
pâinea țărănească la kilogram, cele mai căutate prăjituri sunt
eclerele și prăjitura cu fructe, iar în categoria de patiserie, cel mai
căutat produs este ,,polonezul cu cocos”.
7. Comportamentul consumatorilor este favorabil.
8. Produsul are întâietate în fața produselor concurenței.
9. Produsul este consumat în mod frecvent.
70
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

1. În ce categorie de vârstă vă încadraţi?


 18-30 ani
 31-43 ani
 44-56 ani
 peste 56 ani

2. Care este ocupația dumneavoastră?


 Student
 Angajat
 Antreprenor
 Casnic
 Fără ocupație

3. Unde se află domiciliul dumneavoastră?


 Suceava
 Altă localitate

[Link]ți pâine, prăjituri sau produse de patiserie?


 Da
 Nu

[Link] preferaţi să fie patiseria, caldă sau rece?


 caldă
 rece

[Link] unde cumpărați cel mai des pâine?


 Aura
 Mopan
 Luca
 altele

[Link] sunt sortimentele dumneavoastră preferate din categoria


patiserie? Dar cofetărie?
 Polonez
 Plăcintă
 Pinguin
71
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Tiramisu
 Altele

8. De ce credeți că pâinea este folositoare?


 Ține de foame
 Te ajută să te îngrași, dacă ai nevoie
 Altele

9. Cum preferați să fie pâinea (feliată sau normală)?


 Feliată
 Normală

10. Preferați pâine albă, integrală sau cu secară?


 Albă
 Integrală
 Cu secară

11. Cum puteți aprecia pe o scală de la 1 la 10 produsele Aura


comparativ cu celelalte mărci consumate?
 1-4
 4-7
 8-10

12. Care sunt motivele care determină achiziționarea de produse


noi?
…………….…………………………………………………………………………….

13. Ce vă nemulțumește la această firmă?


 Personalul
 Prețurile
 Calitatea produselor
 Altele

14. Ați recomanda produsele noastre unei alte persoane?


 Da
 Nu

72
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

15. Cercetare vizând comportamentul de cumpărare legat de


iaurtul marca Auchan în hipermarketurile Auchan

I. Scopul cercetării:
Scopul acestei cercetări este acela de a identifica obiceiurile de vizitare
a magazinului Auchan, pentru produsele de bază – iaurtul marca Auchan.

II. Obiectivele cercetării:


- Determinarea principalelor tipuri de iaurturi preferate de
consumatori;
- Identificarea producătorilor şi mărcilor preferate;
- Aflarea frecvenței de cumpărare a produsului;
- Identificarea tipului de ambalaj preferat;
- Identificarea gramajului preferat;
- Determinarea sumei medii cheltuite de consumatori;
- Determinarea timpului petrecut în fața raftului de iaurturi;
- Cuantificarea numărului de produse cumpărate;
- Cunoașterea dacă, în cadrul procesului de cumpărare, consumatorii
apelează la ofertele promoționale;
- Identificarea surselor de informații folosite în luarea deciziei de
cumpărare.

III. Ipotezele cercetării:


- principalii competitori pe piața iaurturilor sunt: Danone, LaDorna,
Friesland, Albalact, Covalact şi Tnuva;
- românii au început să prefere iaurtul de băut față de cel clasic, pe cel
în cantități mici decât cel în cantități mari;
- românii alocă o cantitate mai mare de bani pe iaurt;
- consumatorii preferă iaurtul gras decât cel dietetic;
- consumatorul român alocă o tot mai mare atenție iaurturilor
speciale decât celor simple.

73
Alexandru-Mircea NEDELEA

IV. Metodologia cercetării:


În elaborarea metodologiei de cercetare, am utilizat două tipuri de
cercetare, respectiv cercetarea descriptivă şi cercetarea de bază. Primul tip
de cercetare utilizat este cel descriptiv: vârsta şi ocupația. Al doilea tip de
cercetare folosit este cercetarea de bază: prețul, preferințele pentru
sortimente, calitatea, influența spoturilor publicitare, intenția de
cumpărare, cantitatea cumpărată.

Denumirea variabilei Definirea conceptuală Definirea operaţională


Vârsta Numărul de ani împliniți de la Între 18-30 ani
naştere până în prezent Între 31-45 ani
Peste 45 ani
Domiciliul Locul în care trăieşte persoana Urban
Rural
Cantitatea cumpărată Numărul de produse achiziționate 1-3 bucăți
într-o perioadă de timp 4-6 bucăți
Mai mult de 6 bucăți
Nici o bucată

Pentru această cercetare am folosit ca instrument de culegere a datelor


un chestionar de tip structurat, la care răspunsurile au fost consemnate prin
autoînregistrare de la fiecare individ. Chestionarele au fost distribuite în
rândul prietenilor, colegilor de facultate, precum şi în rândul persoanelor
care ocupă diverse funcții la locul de muncă pentru a avea o diversitate în
rândul respondenților. Chestionarul a fost realizat în baza obiectivelor
stabilite şi este alcătuit din 15 întrebări.
Structura chestionarului este următoarea:
- întrebări nestructurate (deschise) – pentru a exprima atitudinile şi
opiniile respondenților cât mai corect: 7, 11, 12, 14;
- întrebări structurate dihotomice – acestea au două variante de
răspuns: 1, 4, 9;
- întrebări structurate multihotomice – în care le-am oferit interlocu-
torilor mai multe variante de răspuns: 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 15.

74
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

1. Sexul dumneavoastră este:


a) M
b) F

2. Vârsta dumneavoastră este:


a) 18-30 ani
b) 31-45 ani
c) peste 45 ani.

3. Care este ocupația dumneavoastră?


a) student(ă)
b) angajat(ă)
c) şomer(ă)
d) pensionar(ă)

4. Unde se află domiciliul dumneavoastră?


a) în mediul urban
b) în mediul rural

5. La care super/hipermarket vă faceți cumpărăturile?


a) Auchan
b) Kaufland
c) Real
d) Carrefour
e) Lidl

6. Ce factori vă influențează alegerea?


a) prețul
b) amplasarea
c) calitatea
d) atmosfera

7. Cât timp petreceți în market?


a) 10-30 min
b) 30-60 min
c) 60-90 min
75
Alexandru-Mircea NEDELEA

8. Cât de des vi s-a întâmplat să nu găsiți produsul dorit la locul obişnuit?


a) niciodată
b) foarte rar
c) rar

9. Ce tipuri de iaurt preferați, după consistența acestuia?


a) natural
b) dietetic
c) băut
d) altele

10. Ce tip de iaurt preferați, după nivelul de grăsimi conținut?


a) 0.1%(dietetic)
b) 1.8%(iaurt normal)
c) mai mult de 1.8% grăsime

11. Din ce tip de magazin obişnuieşte respondentul să achiziționeze


iaurtul?
a) magazine de cartier
b) supermarket
c) hipermarket
d) magazin mixt

12. Cât timp petreceți în fața standului?


a) 1-3 minute
b) 3-5 minute
c) peste 5 minute

13. De câte ori cumpărați iaurt într-o anumită perioadă de timp?


a) zilnic
b) o dată la 3 zile
c) de 3 ori pe săptămână
d) săptămânal
e) mai rar de o săptămână
f) nu ştiu/nu răspund

76
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

14. Care este cantitatea de iaurt cumpărată la o achiziție?


a) 1 cutie
b) 2 cutii
c) 3 cutii
d) peste 3 cutii

15. Ce gramaj preferați atunci când cumpărați iaurt?


a) sub 100 gr
b) 100 – 250 gr
c) 251 – 499 gr
d) peste 500 gr

16. Ce tipuri de ambalaj preferați în funcție de formă?


a) cutie simplă
b) plastic
c) sticlă
d) găletuşă
e) recipient cu linguriță
f) pungă
g) altele

17. Care este categoria de iaurt pe care o preferați, în funcție de


conținutul acestuia?
a) natural
b) cu fructe
c) cu cereale
d) cu vanilie
e) cu ciocolată
f) altele

18. Vă consultați cu alte persoane în luarea deciziei de cumpărare?


a) Da
b) Nu

77
Alexandru-Mircea NEDELEA

19. Care sunt factorii externi care vă influențează decizia de


cumpărare a produselor marca Auchan?
a) publicitatea
b) promoții în magazine
c) prieteni, colegi, cunoştințe
d) sfaturile oferite de vânzători
e) altele

20. Ce părere aveți despre oferta de iaurturi din magazinele Auchan?

…………………………………………………………………………………………..

21. Ce sugestii aveți pentru îmbunătățirea ofertei de iaurturi din


magazinele Auchan?
…………………………………………………………………………………………..

22. Care este prima marcă de iaurt pe care o puteți menționa?


…………………………………………………………………………………………….

23. Care sunt alte mărci de iaurt pe care le cunoașteți?


…………………………………………………………………………………………..

24. Care sunt mărcile de care ați auzit, pe care le-ați văzut, indiferent
dacă le-ați folosit sau nu vreodată:
a) Auchan
b) Danone Natural
c) Milli
d) Tnuva
e) Frutissima
f) Yoplait
g) Danone Delicios
h) Brenac
i) Zuzu
j) Casă Bună

78
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

k) LaDorna
l) Activia
m) Oke
n) Danonino
o) Napolact
p) Actimel
q) Altele

25. Care sunt mărcile folosite în ultima lună de dvs.?


a) Danone Natural
b) Milli
c) Auchan
d) Tnuva
e) Frutissima
f) Yoplait
g) Danone Delicios
h) Brenac
i) Zuzu
j) Casa Buna
k) LaDorna
l) Activia
m) Oke
n) Danonino
o) Napolact
p) Actimel
q) Altele

26. Care sunt atributele pe care le luați în considerare la cumpărare?


a) prețul
b) gustul
c) consistența
d) marca
e) ambalajul
f) altul

79
Alexandru-Mircea NEDELEA

27. Care este marca de iaurt preferată de dvs.?


…………………………………………………………………………………………..

28. Ați fost influențat(ă) de un spot publicitar atunci când ați ales să
cumpărați un iaurt?
a) DA
b) NU
c) NŞ/NR

80
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

16. Chestionar privind utilizarea serviciilor de curierat

Stimate doamnă / domnule,


Realizăm o anchetă cu privire la utilizarea serviciilor de curierat rapid
în Romania. Vă rugăm să ne acordați câteva minute din timpul
dumneavoastră şi să completați acest chestionar, asigurându-vă de
confidențialitatea informațiilor furnizate.

1. Utilizați serviciile de curierat rapid?


□ da (se trece la întrebarea nr. 2) □ nu (stop formular)

2. În care dintre următoarele grupe de vârstă vă încadrați?


□ 18 – 25 ani □ 26 – 34 ani □ 35 – 42 ani □ 43 – 49 ani □ peste 50 ani

3. Sexul dumneavoastră este:


□ bărbătesc □ femeiesc

4. Statutul dumneavoastră profesional este:


□ student □ întreprinzător □ angajat □ şomer

5. Dispuneți de un venit lunar de:


 sub 1.000 RON
 1.500 – 3.000 RON
 3.000 – 4.500 RON
 peste 4.500 RON

6. Cât de des utilizați serviciile de curierat?


□ zilnic □ săptămânal □ lunar □ ocazional

7. De obicei, utilizați, aceste servicii


□ acasă □ la serviciu □ acasă și la serviciu

8. În ce calitate folosiți aceste servicii


□ persoană fizică □ persoană juridică

81
Alexandru-Mircea NEDELEA

9. În ce măsură cunoașteți oferta actuală de servicii de curierat rapid


din România
□ foarte bine □ bine □ puțin □ foarte puțin □ deloc

10. Considerați că sunteți fidel unui anumit operator?


□ da □ nu
Dacă răspunsul este NU, se trece la întrebarea numărul 12

11. Căruia din următorii operatori îi sunteți fidel?


□ Cargus □ FAN curier □ DHL □ UPS □ altul ……………..

12. Care este numărul de trimiteri pe care îl aveți într-o săptămână?


□ sub 10 □ între 10 si 50 □ între 50 si 100 □ peste 100

13. De obicei, expedierile sunt


□ naționale □ internaționale

14. Care este suma de bani alocată pentru aceste servicii într-o
săptămână?
□ sub 100 lei □între 100 și 250 lei □ între 250 și 500 lei □ peste 500 lei

15. De obicei, plata o faceți


□ cash □ în baza unui contract încheiat

16. Pe lângă serviciul de transport propriu-zis, folosiți și alte


caracteristici puse la dispoziție de către operator?
□ da □ nu

Dacă da, care?


□ asigurarea expedierii
□ serviciul ramburs
□ confirmarea de primire
□ altul …………….
17. Ce tipuri de expediții trimiteți de obicei?
□ plicuri □ colete

82
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

17. Evaluarea impactului comunicării de marketing neetice în


rândul consumatorilor de produse farmaceutice

1. Obișnuiți să utilizați produse farmaceutice?


 Da
 Nu (stop interviu)
2. Cât de des utilizați produse farmaceutice?
 Foarte des
 Des
 Nici des / Nici rar
 Rar
 Foarte rar
3. Considerați lipsa eticii în comunicarea de marketing din industria
farmaceutică ca fiind reprezentată de: (mai multe răspunsuri posibile)
 Un grad ridicat de manipulare;
 Înșelăciune (atunci când se fac afirmații ambigue, când sunt
prezentate jumătăți de informații sau atunci când se recurge la
omisiuni etc.);
 Exagerarea proprietăților pe care produsul le posedă;
 Prețuri ridicate nefondate care urmăresc în mod deosebit
creșterea profiturilor producătorilor.
4. Ordonați următoarele tipuri de comunicare din industria
farmaceutică în funcție de cum considerați că acestea încalcă principiile
etice ale promovării (1 – încalcă cel mai des, 7 – încalcă cel mai puțin):
 Reducerile directe de prețuri
 Oferirea de cadouri promoționale
 Oferirea mostrelor gratuite
 Publicitatea produselor farmaceutice către public
 Publicitatea medicamentelor către persoanele calificate de a le
prescrie și furniza
 Sponsorizarea de conferințe și congrese științifice
 Sponsorizarea unor întâlniri promoționale (în țară și în
străinătate)

83
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. Ați sesizat vreo reclamă neetică din categoria produselor


farmaceutice? (Dacă răspunsul este ”Da” vă rog menționați marca)
 Nu
 Nu știu / Nu răspund
 Da
6. Indicați caseta care descrie cel mai bine situația cu care v-ați
confruntat dvs., cu privire la etica publicității medicamentelor pe
următoarele canale de comunicare:

Foarte Nici etică / Foarte


Etică Neetică
etică Nici neetică neetică
Publicitatea medica-
mentelor la Radio
Publicitatea
medicamentelor la Tv
Publicitatea medica-
mentelor în mediul Online
Publicitatea medica-
mentelor pe rețelele
sociale
Publicitatea medica-
mentelor prin e-mail
Publicitatea medica-
mentelor prin Sms-uri

7. Cum evaluați multitudinea reclamelor la produsele farmaceutice, în


funcție de canalele de comunicare?

Foarte Nici benefică / Foarte


Benefică Inutilă
benefică nici inutilă inutilă
Radio
TV
Online
Rețelele
sociale
E-mail
SMS

84
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. În ce măsură considerați că publicitatea produselor farmaceutice


influențează procesul de achiziționare a acestora?
 Într-o foarte mică măsură
 În mică măsură
 Nici în mică / Nici în mare măsură
 În mare măsură
 Într-o foarte mare măsură
9. Pe o scală de la 1 la 10, cum evaluați etica prețurilor pentru
produsele fără prescripție medicală, ținând cont de rezultatele obținute în
urma utilizării acestora? (unde 1 = Foarte inadecvată, 10 = Foarte adecvată)

Foarte foarte
inadecvată 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 adecvată

10. Care este opinia dvs. în legătură cu următoarele afirmații?

Acord Dezacord
Acord Indiferent Dezacord
total total
Este etic ca industria
farmaceutică să
excludă informații mai
puțin evidente privind
riscul medicamentelor
(precum cele de
interacțiune
medicamentoasă).
Este etic ca în
publicitatea
produselor
farmaceutice să se
expună mai multe
beneficii decât cele pe
care produsul le oferă.
Este etic ca industria
farmaceutică să ofere
prin intermediul
specialiștilor mostre
gratuite pacienților.

85
Alexandru-Mircea NEDELEA

11. În ce măsură personalul farmaceutic insistă să procurați pe lângă


medicamentul/le solicitat/te şi alt/alte medicament/e?
 Într-o foarte mică măsură
 În mică măsură
 Nici în mică / Nici în mare măsură
 În mare măsură
 Într-o foarte mare măsură
12. Considerați recomandarea produselor generice la prețuri mult mai
accesibile de către personalul farmaceutic ca fiind:
 Foarte relevantă
 Relevantă
 Nici relevantă / Nici irelevantă
 Irelevantă
 Foarte irelevantă
13. Care sunt măsurile pe care le luați în momentul în care sesizați un
comportament neetic în procesul de comunicare pentru un produs
medicamentos:
 Sesizați medicul sau farmacistul
 Nu cumpărați produsul
 Vă informați mai bine despre produsul în cauză
 Citiți prospectul cu atenție
 Optați pentru un alt produs
 Altele
14. Care sunt, în opinia dvs., aspectele neetice pe care industria
farmaceutică le practică cel mai des în comunicarea de marketing? (dacă
este cazul)
15. Intenționați să acordați mai multă atenție eticii comunicărilor de
marketing din industria farmaceutică?
 Da
 Nu
 Nu știu / Nu răspund
16. Sunteți de gen:
 Feminin
 Masculin

86
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

17. Vârsta dumneavoastră este cuprinsă între:


 18 - 25 ani
 26 - 35 ani
 36 - 45 ani
 46 – 55 ani
 Peste 55 ani
18. Mediul în care locuiți este?
 Urban
 Rural
19. Venitul dumneavoastră net este:
 Sub 1500 lei
 1501 – 2000 lei
 2001 – 3000 lei
 3001 – 4000 lei
 4001-5000 lei
 peste 5000 lei
20. Cea mai înaltă formă de învățământ absolvită:
 Liceu
 Școală Postliceală
 Licență
 Master
 Doctorat
 Studii postdoctorale

87
Alexandru-Mircea NEDELEA

18. Cercetare de marketing la hotelul X

I. Scopul cercetării
Scopul acestui studiu este cunoașterea modului în care sunt tratați
clienții noștri de către personalul pe care îl punem la dispoziția lor în cadrul
hotelului X. În acest mod vom afla atât motivele de mulțumire, cât și
nemulțumirile celor care apelează la serviciile noastre și vom ști ce trebuie
îmbunătățit pentru confortul lor.

II. Obiectivele cercetării


 Igienă și curățenie la nivelul dorit.
 Servirea meselor corespunzătoare.
 Atitudinea potrivită a personalului față de clienți.
 Determinarea preferințelor clienților în legătură cu meniul oferit.
 Amenajarea camerelor pe placul fiecăruia.
 Determinarea punctelor slabe ale hotelului.
 Determinarea preferințelor clienților în ceea ce privește costul
serviciilor oferite și calitatea lor.
 Este hotelul X de încredere în rândul clienților? Sunt aceștia
dispuși sa îl recomande și altor persoane?

III. Ipotezele cercetării


 Prețul influențează alegerea serviciilor oferite.
 Anumiți angajați nu au o atitudine tocmai potrivită.
 Meniurile oferite nu sunt în totalitate pe placul tuturor.
 Amenajarea camerelor nu satisface întotdeauna preferințele
clienților.

IV. Metodologia cercetării


În elaborarea metodologiei de cercetare am utilizat două tipuri de
cercetare, respectiv cercetarea descriptivă și cercetarea de bază. Primul tip
vizează vârsta și ocupația.
Cercetarea de bază se referă la preț, calitatea serviciilor oferite,
atitudinea angajaților, alegerea serviciilor noastre.
88
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Pentru această cercetare am folosit ca instrument de culegere a datelor


un chestionar de tip structurat, la care răspunsurile au fost consemnate prin
autoînregistrare de la fiecare individ.
Chestionarul a fost realizat în baza obiectivelor stabilite și este alcătuit
din 15 întrebări.
Structura chestionarului este următoarea:
 Întrebări nestructurate (deschise) – pentru a exprima atitudinile
și opiniile respondenților cât mai corect
 Întrebări structurate dihotomice – acestea au două variante de
răspuns
 Întrebări structurate multihotomice – în care le-am oferit
interlocutorilor mai multe variante de răspuns

V. Chestionar

1) Sexul dumneavoastră este:


a) Masculin
b) Feminin

2) Vârsta dumneavoastră este:


a) 18 – 30 ani
b) 31 – 45 ani
c) Peste 45 ani

3) Care este ocupația dumneavoastră?


a) Student(ă)
b) Angajat(ă)
c) Șomer(ă)
d) Pensionar(ă)

4) Unde se află domiciliul dumneavoastră?


a) În mediul rural
b) În mediul urban

89
Alexandru-Mircea NEDELEA

5) Frecventați des hoteluri?


a) Da
b) Nu
c) Nu răspund

6) Obișnuiți să frecventați hotelul X?


a) Da
b) Nu
c) Uneori

7) Sunteți mulțumit/ă de atitudinea angajaților?


a) Da
b) Nu
c) În oarecare măsură
d) Nu știu

8) Vă plac meniurile restaurantului din incinta hotelului?


a) Da
b) Nu
c) Da, cu mici excepții
d) Nu știu

9) Sunteți mulțumit/ă de igiena și curățenia hotelului?


a) Da
b) Nu
c) Nu răspund/ Nu știu

10) Considerați că acest hotel are costuri mari pentru ceea ce oferă?
a) Da
b) Nu
c) Unele

11) Vă doriți să facem unele schimbări în ceea ce privește :


a) Personalul
b) Serviciile oferite

90
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) Meniul restaurantului
d) Nu doresc nicio schimbare

12) Ce v-a determinat să alegeți hotelul cercetat în detrimentul altor


hoteluri?
a) Prețul
b) Atitudinea angajaților
c) Amenajarea camerelor
d) Calitatea serviciilor prestate
e) Nu răspund/ Nu știu

13) Ce vă nemuțumește la hotelul X?


La hotelul X mă nemulțumește ............................... .

14) Cu ce ocazie veniți la hotelul dat?


La hotelul dat vin atunci când ............................... .

15) Ați recomanda hotelul studiat și altor persoane?


a) Da
b) Nu
c) Nu știu

91
Alexandru-Mircea NEDELEA

19. Comportamentul consumatorului de produse alimentare

Vă invităm să participați la acest sondaj în legătură cu comportamentul


consumatorului, care se referă la produsele alimentare.

Introduceți datele dumneavoastră:


Sex
Vârstă
Locație
Nivel de educație

1. Care este ocupația dumneavoastră?


 Student
 Angajat
 Antreprenor
 Casnic
 Fără ocupație
2. Nivel de educație
 Şcoala primară
 Gimnaziu
 Liceu
 Facultate
 Studii postuniversitare
3. Venituri lunare
 Sub 1 000 lei
 1000-1500 lei
 1500 – 2000 lei
 2000-2500 lei
 2500-3000 lei
 3000-3500 lei
 3500-4000 lei
 4000-5000 lei
 peste 5000 lei

92
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Domiciliul
 Urban
 Suburban
 Rural
5. Cât de des cumpărați alimente?
 Zilnic
 Aproximativ de 5 ori pe săptămână
 Aproximativ de 3 ori pe săptămână
 O dată pe săptămână
 Mai rar de o dată pe săptămână
6. Cât de mult cheltuiți pe mâncare o dată?
 Până în 50 RON
 50-100 RON
 100-200 RON
 200-300 RON
 300-500 RON
 peste 500 RON
7. Câți adulți și copii locuiesc la dumneavoastră?

8. Vă rugăm să indicați cât de importanți sunt acești factori atunci când


luați o decizie

Foarte important Important Mediu Neimportant

Preț
Ambalaj
Produs național
Brand
Reclame
Gust
Calitate
Recomandat de alții

9. Mănânc sănătos

1 2 3 4 5
Nu □ □ □ □ □ Da
93
Alexandru-Mircea NEDELEA

10. Cât de des cumpărați produse din categoriile următoare?

Mereu Des Rar Niciodată


Carne
Peşte
Lapte
Cereale
Fructe, legume
Bomboane, snacksuri
Apă şi sucuri
Băuturi alcoolice

11. Catalogați următoarele afirmații:

Foarte de Parțial Nu sunt


De acord
acord de acord de acord
Îmi place să cumpăr mărfuri
alimentare.
În prezent cumpăr mai puține
mărfuri alimentare din cauza
creșterii prețurilor.
De multe ori cumpăr din
impuls.
Prefer să cumpăr alimente de la
hipermarketuri decât de la
magazinele locale.
Nu cumpăr alimente din multe
locuri și nu îmi place să schimb
magazinele.
Locația unui magazin este
foarte importantă.
De cele mai multe ori cumpăr
alimente în drum spre casă.
Cumpăr produse la oferte și
promoții în mod frecvent.
Nu fac experimente.
Aleg produse cunoscute
și care îmi plac.

94
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

12. Evaluați importanța acestor factori atunci când alegeți un magazin


(1- cel mai important; 8 – cel mai puțin important)
 Prețuri
 Gamă largă de produse
 Locația
 Curățenia
 Calitatea produselor
 Nu sunt cozi
 Angajați amabili
 Prestigiul magazinului

95
Alexandru-Mircea NEDELEA

[Link] de marketing vizând imaginea unei agenții de


turism

1. Bună ziua! Mă numesc ________________________ şi aş dori să-mi acordați


câteva minute din timpul dumneavoastră pentru a-mi putea răspunde la
câteva întrebări legate de o agenție de turism.
2. Ați apelat vreodată la serviciile unei agenții de turism?
 Da (treceți la întrebarea nr. 2);
 Nu (treceți la întrebarea nr. 10).
3. La care dintre agențiile de turism următoare ați apelat?
 Paralela 45;
 Happy Tour;
 Marshall Tourism;
 Vola Tour;
 Christian Tour.
4. Din ce surse ați auzit de agenția X?
 mass-media;
 pliante şi cataloage;
 târguri de turism;
 internet;
 alte surse.
5. Care este opinia dumneavoastră despre imaginea agenției de turism X?
 Foarte bună;
 Bună;
 Satisfăcătoare;
 Nesatisfăcătoare;
 Neformată.
6. Cum apreciați nivelul tarifelor practicate de agenția X?
Foarte ridicat; 1
Ridicat; 2
Nici-nici; 3
Scăzut; 4
Foarte scăzut. 5

96
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

7. Ce părere aveți despre modul de prezentare a ofertei turistice al


agenției X la târgurile de turism?
Foarte bună; 5
Bună; 4
Niciuna; 3
Slabă; 2
Foarte slabă. 1
8. Considerați că agenția de turism X are şanse să devină lider pe piață?
 Da
 Nu.
9. Intenționați în viitor să (mai) apelați la serviciile unei agenții de
turism?
 Da;
 Nu.
 Ați (mai) apela la agenția de turism X?
 Da (treceți la întrebarea nr. 14);
 Nu (treceți la întrebarea nr. 12).
10. De ce nu ați apela la serviciile agenției X?
………………………………………………………………………………………….
12. În ce categorie de vârstă vă încadrați?
 sub 20 ani;
 între 20 – 25 ani;
 între 26 – 35 ani;
 între 36 – 50 ani;
 peste 50 ani.
13. Care este venitul dumneavoastră lunar?
 sub 4.000lei;
 5.000 – 6.000lei;
 peste 6.000 lei.

97
Alexandru-Mircea NEDELEA

[Link] de marketing privind gradul de satisfacție al


clienților firmei Mopan

Bună ziua!
Vă rugăm să colaborați la realizarea unei cercetări privind gradul de
satisfacție al clienților firmei Mopan răspunzând cu sinceritate la întrebările
din acest chestionar.
Vă garantăm deplină confidențialitate a datelor şi faptul că ele vor servi
exclusiv la prelucrarea statistică. Chestionarul este anonim.
Vă mulţumim!

1. Consumați pâine de la firma Mopan?


 Da
 Nu
(un singur răspuns)

2. Cât de des cumpărați pâine de la Mopan?


 zilnic
 la 2-3 zile
 mai rar
 Nu știu/Nu răspund
(un singur răspuns)

3. De unde obișnuiți să cumpărați pâine?


 magazinul din apropiere
 minimarket
 supermarket
 hipermarket
 Nu știu/Nu răspund
(răspuns multiplu)

98
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Ce cantitate de pâine achiziționați la o cumpărătură?


 o bucată
 2 bucăți
 3-4 bucăți
 mai mult
 Nu știu/Nu răspund
(un singur răspuns)

5. Ce tip de pâine consumați?


 albă
 neagră
 secară
 graham
 intermediară
 alt tip
 Nu știu/Nu răspund
(răspuns multiplu)

6. Cum preferați să cumpărați pâinea Mopan?


 ambalată
 neambalată
 Nu știu/Nu răspund
(un singur răspuns)

7. Care sunt cele mai importante criterii de care țineți cont atunci
când cumpărați o pâine?
 gustul
 prospețimea
 consistența
 ambalajul
 ingredientele folosite
 Nu știu/Nu răspund
(răspuns multiplu)

99
Alexandru-Mircea NEDELEA

8. Cum apreciaţi calitatea pâinii Mopan?


 Foarte bună
 Bună
 Satisfăcătoare
 Nesatisfăcătoare
 Nu știu/Nu răspund
(un singur răspuns)

9. Din punctul de vedere al prețului, cum vi se pare pâinea Mopan?


 foarte ieftină
 acceptabilă
 scumpă
 deosebit de scumpă
 Nu știu/Nu răspund
(un singur răspuns)

10. Sexul:
 Masculin
 Feminin

11. În ce categorie de vârstă vă încadraţi?


 15 – 25 de ani
 25 – 35 de ani
 35 – 45 de ani
 > 45 ani

12. În ce categorie de venit vă încadraţi?


 < 2000 lei
 2000 –3000 lei
 3000 – 4000 lei
 > 4000 lei

100
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

22. Sondaj vizând comportamentul de cumpărare în mediul


online

1. Obișnuiți să faceți cumpărături din mediul online?


 Da
 Nu
2. Care dintre facilitățile de mai jos e cea mai importantă în decizia
dumneavoastră de cumpărare?
 Livrare la domiciliu
 Modalități de plată multiple
 Ratinguri și review-uri
 Posibilitate de returnare a produsului
3. Ați achiziționat vreodată vreun produs de pe site-uri ca Aliexpress,
Amazon, Alibaba?
 Da
 Nu
4. Pentru livrarea produsului/produselor de pe site-urile respective,
ați folosit metoda free shipping (livrare gratuită) sau ați plătit un
curier pentru ca produsul/produsele să ajungă mai repede la dvs.?
 Am ales free shipping
 Am ales să plătesc un curier
 Nu mai țin minte
5. Preferați să plătiți mai puțin pe un produs și să aveți o perioadă mai
lungă până ca produsul sa vă fie livrat sau să plătiți mai mult și
produsul sa ajungă mai repede la dvs.?
 Să plătesc mai puțin și să vină mai târziu
 Să plătesc mai mult și să vină mai repede
6. Din ce categorie de produse ați făcut cele mai multe achiziții de pe
site-uri ca Aliexpress, Amazon, Alibaba etc. (doar site-uri din afara
țării).
 Electrocasnice
 Haine
 Cosmetice

101
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Accesorii ( ghiozdane, ochelari, portofele etc.)


 Mobilă și decorațiuni interioare
 Articole pentru copii
 Articole pentru animale
7. Pentru care dintre următoarele produse ați accepta un termen de
livrare cuprins între 30-45 de zile?
 Electrocasnice
 Haine
 Cosmetice
 Accesorii (ghiozdane, portofele etc.)
 Mobilă și decorațiuni interioare
 Articole pentru copii
 Articole pentru animale
8. Obișnuiți să cumpărați online mai des de la magazine românești sau
de la cele din străinătate?
 Magazine românești
 Magazine din străinătate
9. Ce factor contează cel mai mult în alegerea achiziționării unui
produs al unui magazin online românesc? (Aici mă refer la prima
achiziție de la magazinul online respectiv)
 Notorietatea brandului magazinului
 Prețul
 Interfața site-ului (user-friendly)
 Poze multiple cu produsul
 Părerea prietenilor, familiei etc, ce au cumpărat în trecut de la
magazinul online respective
10. Ați cumpărat vreodată un produs din mediul online după ce ați luat
contact cu o postare sponsorizată/reclamă ce v-a apărut pe
Facebook/Instagram, ce aparținea magazinului de unde ați efectuat
achiziția?
 Da
 Nu

102
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

11. Cât de des faceți cumpărături online?


 De 3-4 ori pe lună
 O singură dată pe lună
 De 3-4 ori pe an
 O singură dată pe an
 Altele
12. În care dintre următoarele tipuri de magazine online aveți
încredere mai mare?
 Magazine online românești
 Magazine online din străinătate
13. Care este venitul net lunar pe care-l aveți?
………………………………………………………………………………………………

14. În care grupă de vârstă vă încadrați?


 sub 18 ani
 18-25 ani
 26-35 ani
 36-45 ani
 46-55 ani
 56-65 ani
 peste 65 ani
15. Sexul dvs. este?
 Masculin
 Feminin
16. Mediul dvs. de rezidență este:
 Urban
 Rural

103
Alexandru-Mircea NEDELEA

23. Chestionar legat de farmacii

A. Chestionar privind gradul de satisfacție al consumatorilor


pentru produsele oferite de Farmacia X

Bună ziua!
Efectuăm un studiu referitor la produsele cosmetice.
Vă rugăm să ne răspundeți la câteva întrebări:

1. Cât de des vă aprovizionați de obicei cu produse cosmetice și


dermatocosmetice?
 zilnic
 odată la două zile
 de 2-3 ori pe săptămână
 săptămânal

2. Ați mai cunoscut produsele distribuite de farmacia X?


 Da
 Nu

3. În medie, aproximativ câte produse achiziționați la o singură


cumpărare?
 un produs
 2 produse
 3-4 produse
 mai mult de 4 produse

4. Cum apreciați calitatea produselor farmaciei X?


 foarte bună
 bună
 satisfăcătoare
 nesatisfăcătoare
 □total nesatisfăcătoare

104
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. Cum apreciați prețul produselor raportat la calitate?


 foarte mare
 mare
 acceptabil
 mic
 foarte mic

6. Care este prețul maxim pe care l-ați oferi pentru produsul


dumneavoastră preferat?
…………………………………………………………………………………………………..

7. Sub ce preț considerați că produsele ar fi de o calitate îndoielnică?


……………………………………………………………………………………………..

8. Cât de satisfăcut/ă sunteți de produsele cosmetice ale farmaciei X?


 foarte mulțumit/ă
 mulțumit/ă
 puțin mulțumit/ă
 nemulțumit/ă
 foarte nemulțumit/ă

9. Care este sexul dumneavoastră?


 feminin
 masculin

10. Unde locuiți?


 mediul rural
 mediul urban

11. Care este categoria de vârstă în care vă încadrați?


 mai puțin de 18 ani
 18-24 ani
 25-34 ani
 35-44 ani

105
Alexandru-Mircea NEDELEA

 45-54 ani
 55-64 ani
 mai mult de 65

12. Care este nivelul de educație cel mai înalt pe care l-ați atins?
 Liceu sau mai puțin
 Postliceal
 Licență
 Master
 Doctorat

13. Care sunt veniturile medii lunare ale dumneavoastră?


 sub 1000 RON/lună
 între 1000-1500 RON
 peste 1500 RON/lună

Vă mulțumim pentru seriozitate, corectitudinea și promptitudinea


completării chestionarului.

Varianta B

1. Care este modalitatea preferată de dumneavoastră privind tratarea


unei probleme de sănătate?
a) automedicația
b) tratament recomandat de medic
c) tratament recomandat de farmacist

2. Aveți preferințe în alegerea unei farmacii?


a) da
b) nu

106
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

3. Ce v-a determinat să alegeți produsele din această farmacie? Sau din


farmacia respectivă?
 prețul
 varietatea de oferte de medicamente
 farmacistul
 recomandarea medicului
 proximitatea farmaciei
 fără un motiv anume

4. Sunteți mulțumit de calitatea serviciilor acestei farmacii?


 foarte mulțumit
 mulțumit
 indiferent
 nemulțumit

5. Deținerea unui card de fidelitate constituie motivul pentru care ați


ales această farmacie?
 da
 nu

6. Cum apreciați profesionalismul şi amabilitatea personalului din


farmacia cu care ați interacționat?
 foarte mulțumit
 mulțumit
 indiferent
 nemulțumit
 foarte nemulțumit

7. Care sunt motivele pentru care ați ales această farmacie?


 recomandarea medicului de familie
 recomandare din partea prietenilor/familiei
 promovare şi mijloace de informare în masă (presa, tv, radio,
online)
 amabilitatea personalului

107
Alexandru-Mircea NEDELEA

 dețin card de fidelitate


 altele. Care?
…………………………………………………………………………………………

8. Cât de probabil este ca dumneavoastră să cumpărați din nou unul


din produsele acestei farmacii?
 foarte probabil
 probabil
 improbabil

9. Ați solicitat consiliere în farmacie şi, dacă da, ați fost mulțumit de
răspunsul primit?
 foarte mulțumit
 mulțumit
 nemulțumit
 foarte nemulțumit
 nu am cerut consiliere

10. Precizați printr-o notă de la 1 la 10 măsura în care aveți încredere


în personalul farmaceutic?
………………………………………………………………………………………………….

108
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

24. Percepţia consumatorilor asupra calităţii

1. Care este cel mai important criteriu pentru care ajungeți să


achiziționați un anumit produs?
a) prețul b) ambalajul c) notorietatea mărcii d) ingredientele
e) calitatea f) altele: ............................................................................................

2. Ştiați că există însemne specifice pe ambalajele produselor care


demonstrează calitatea?
a) Da b) Nu

3. Dacă răspunsul la întrebarea 2 este Da, indicați cel puțin un însemn.


....................................................................................................................................

4. Dacă răspunsul la întrebarea 2 este Da, sunteți influențați de aceste


însemne?
a) în foarte mare măsură b) în mare măsură c) în mică măsură d. Deloc

5. În ce măsură este importantă calitatea atunci când achiziționați un


produs?
a) în foarte mare măsură b) în mare măsură
c) în mică măsură d) deloc

6. Există situații când achiziționați produse fără a le cunoaşte calitatea?


a) Da b) Nu

Vârsta
15-19  20-26  27-35
36-41  42-49  50-59  60+
Sex
 M
 F

109
Alexandru-Mircea NEDELEA

Mediu
 urban
 rural
Venit
 900-1200 lei
 1200-1700 lei
 1700-2500 lei
 peste 2500 lei

110
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

25. Chestionar privind folosirea transportului aerian

1. Obișnuiți să folosiți transportul aerian?


 Da; (treceți la întrebarea 3)
 Nu.

2. Dacă nu ați folosit niciodată acest tip de transport, v-ați gândit


vreodată să-l folosiți?
 Da;
 Nu; (în cazul în care răspunsul este negativ aplicarea
chestionarului se întrerupe)

3. Care sunt motivele pentru care ați folosit transportul aerian?


.........................................................................................................................

4. Care sunt destinațiile către care ați dori să vă îndreptați atunci când
veți călători cu avionul?
…......................................................................................................................

5. Care sunt companiile cu care ați dori să zburați?


 Tarom;
 Wizz Air;
 Blue Air
 Altele

6. Care a fost prețul pe care l-ați dat pe acest serviciu?


 50 euro
 100 euro
 150-200 euro și peste

7. Cum achiziționați biletul de avion?


 online
 agenți de voiaj
 altele

111
Alexandru-Mircea NEDELEA

8. Când achiziționați un bilet de avion ce contează cel mai mult?


 Prețul
 Locul plecării
 Ora plecării

9. Foloseşte toată familia acest tip de transport?


 Da
 Nu

10. Câte bilete de avion achiziționați în decursul unui an?


 1
 2
 3
 4-5

11. Ce sumă din bugetul dumneavoastră sunteți dispus să alocați


pentru acest tip de transport?
 100-200 lei
 200-400 lei
 Peste 400 lei

12. Care este venitul dumneavoastră lunar?


 Sub 1000 lei
 1000-2000 lei
 2000-3000 lei
 3000-4000 lei
 Peste 4000 lei

13. Care este sexul dumneavoastră?


 Masculin
 Feminin

112
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

26. Preferințele, opiniile și nivelul de satisfacție al cetățenilor


privind serviciile și produsele oferite de către Iulius Mall Suceava

1) Vizitați centrul comercial Iulius Mall Suceava?


a) săptămânal
b) lunar
c) anual
Altele:

2) Cât de des efectuați cumpărături la centrul comercial Iulius Mall


Suceava?
a) săptămânal
b) o dată pe lună
c) foarte rar

3) Sunteți mulțumit/ă de serviciile centrului comercial Iulius Mall


Suceava?
a) foarte mulțumit/ă
b) mulțumit/ă
c) nemulțumit/ă
d)foarte nemulțumit/ă

4) Care sunt motivele pentru care cumpărați produse din magazinele


cuprinse în incinta Iulius Mall?
a) diversitate sortimentală
b) servicii oferite de înaltă calitate
c) ambient
d) calitatea produselor
e) amplasament
Altele:

113
Alexandru-Mircea NEDELEA

5) Cum apreciați amenajarea interioară a centrului comercial Iulius


Mall Suceava?
a) satisfăcătoare
b) acceptabilă
c) nesatisfăcătoare

6) Sunteți mulțumit/ă de raportul calitate-preț al produselor


comercializate în centrul Iulius Mall Suceava?
a) foarte mulțumit/ă
b) mulțumit/ă
c) nemulțumit/ă
d) foarte nemulțumit/ă

7) Cât timp petreceți în incinta centrului Iulius Mall Suceava?


a) 30min-1h
b) 1-2h
c) 2-3h

8) Cum considerați gama de produse și servicii oferite?


a) gama este diversificată
b) gama este foarte diversificată
c) gama nu este diversificată

9) În ce scop vizitați Iulius Mall?


a) pentru cumpărături
b) pentru a petrece timpul liber
Altele:

10) Considerați că introducerea brandului IULIUS pe piața din Suceava


a avut un efect pozitiv sau negativ asupra orașului?
a) impact pozitiv
b) impact negativ
c) impact neutru

114
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

11) Unde mergeți frecvent să vizionați un film?


a) Cinema City (din incinta Iulius Mall)
b) Cinema (în oraș)

12) În decursul ultimelor luni de zile ați recomandat serviciile


centrului Iulius Mall cunoștințelor dumneavoastră?
a) Da
b) Nu

13) Cât de des obțineți informații despre reduceri/promoții/ oferte


din partea centrului comercial?
a) ocazional
b) rar
c) o dată pe lună

14) Ce factori vă influențează alegerea?


a) prețurile
b) amplasarea
c) calitatea
d) atmosfera

15) Vă rog sa evaluați calitatea produselor și serviciilor oferite de către


Iulius Mall. *
1 2 3 4 5
○ ○ ○ ○ ○

16) Ce propuneri aveți pentru îmbunătățirea ofertei centrului


comercial Iulius Mall Suceava?

17) Sexul:
a) feminin
b) masculin

115
Alexandru-Mircea NEDELEA

18) În ce categorie de vârstă vă încadrați?


a) 15-25 de ani
b) 25-35 de ani
c) 35-45 de ani
d) >45 ani

19) Care este venitul dumneavoastră lunar?


a) sub 1000 lei
b) 1000-2000 lei
c) 2000-3000 lei
d) 3000-4000 lei
e) peste 4000 lei

20) Mediul de domiciliu:


a) urban
b) rural

116
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

27. Cercetare de marketing privind publicitatea pe internet

1. Sunteți un utilizator al internetului?


 Da
 Nu

2. Cât timp petreceți pe internet zilnic?


 mai puțin de o oră
 între o oră şi două ore
 între 2 şi 4 ore
 mai mult de 4 ore

3. Care din formele de reclamă virtuală v-au atras atenția în mod


deosebit?
 bannere
 newslettere
 linkuri
 pop-upuri
 alte păreri

4. Ați comparat vreodată prețurile de pe net (magazine virtuale) cu


cele din magazinele clasice?
 Da
 Nu

5. Dacă ați dori să cumpărați un produs v-ați adresa:


 unui magazin virtual
 unui magazin clasic
 alte păreri

6. Ați achiziționat vreun produs de pe internet?


 Da
 Nu

117
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. Ce v-a determinat (v-ar determina) să achiziționați produse de pe net?


 prețuri convenabile
 uşurința de a le comanda de acasă
 dorința de a experimenta ceva nou
 publicitatea făcută produselor
 alte opinii

8. Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai bune site-uri


e-commerce din țara noastră?
 [Link]
 [Link]
 [Link]
 [Link]
 altele:........

9. Credeți că publicitatea pe internet v-ar determina să achiziționați


un produs?
 Da
 Nu

118
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

28. Chestionar privind nivelul de satisfacţie al clienţilor

Vă rugăm să completați chestionarul următor prin bifarea cu “x” în


căsuța corespunzătoare unui calificativ şi să completați rubricile, acolo unde
este necesar.

Denumire client/societate:…………………………………………..………………….
Adresa:…………………………………………………………………………………………..
Telefon/fax:……………………………………………………………………………………
E-mail:……………………………………………………………………………………………

Nr. Tipul/denumirea serviciului prestat


Calificativ
crt. ___________________________
Compartimentul care a prestat Nesa-
Satis- Foarte Exce-
serviciul tisfă- Bine
făcător bine lent
______________________________ cător
Calificați modul în care ați perceput
1. □ □ □ □ □
serviciile de care ați beneficiat
Cum apreciați calitatea globală a
2. □ □ □ □ □
serviciului prestat?
Cum apreciați durata necesară
3. □ □ □ □ □
furnizării serviciului solicitat?
Cum apreciați raportul calitate/preț
4. □ □ □ □ □
pentru serviciul furnizat?
Așteptările dumneavoastră au fost
5. □ □ □ □ □
confirmate de serviciile prestate?
Cum au fost tratate reclamațiile
6. referitoare la serviciile prestate de □ □ □ □ □
compania noastră?
Cum apreciați nivelul calitativ al
7. serviciului furnizat față de altele □ □ □ □ □
similare existente?
Cum apreciați modul de comunicare
8. □ □ □ □ □
cu compania (fax, tel., e-mail etc.)?
Cum apreciați colaborarea cu
9. □ □ □ □ □
personalul companiei noastre?
Cum apreciați gradul de
10. profesionalism al personalului □ □ □ □ □
nostru?

119
Alexandru-Mircea NEDELEA

29. Determinarea gradului de satisfacție al clienților


supermarketului X

1. Scopul cercetării: Studierea satisfacției de cumpărare a clienților


efectivi din supermarketul X.

2. Obiectivele cercetării:
2.1. Determinarea motivelor pentru care clienții supermarketului
au ales acest loc pentru a-și face cumpărăturile.
2.2. Determinarea gradului de satisfacție al clienților față de
serviciile oferite în cadrul supermarketului.
2.3. Determinarea gradului de mulțumire al clienților față de
diversitatea produselor oferite.
2.4. Determinarea gradului de mulțumire al clienților privind
calitatea produselor
2.5. Determinarea satisfacției clienților privind varietatea mărcilor.
2.6. Determinarea satisfacției clienților privind amenajarea în
interior a supermarketului.
2.7. Determinarea gradului de mulțumire al clienților privind
raportul calitate – preț al produselor oferite spre vânzare.
2.8. Determinarea gradului în care veniturile clienților efectivi
influențează decizia de cumpărare din supermarketul X
2.9. Determinarea felului în care sunt percepute ofertele speciale
realizate de supermarketul X.
2.10. Determinarea gradului în care clienții sunt mulțumiți de
sistemul de plată al supermarketului.
2.11. Determinarea gradului în care clienții sunt fideli supermar-
ketului X
2.12. Determinarea frecvenței de cumpărare a clienților supermar-
ketului X
2.13. Determinarea măsurii în care clienții supermarketului găsesc
activitățile promoționale ce se desfășoară în magazin
stimulatoare și atrăgătoare.

120
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

3. Ipotezele cercetării:
3.1. Peste 50% din clienții efectivi ai magazinului au ales acest loc
pentru a-și efectua cumpărăturile datorită amplasării
supermarketului și diversității sortimentale.
3.2. Majoritatea clienților sunt satisfăcuți de serviciile de care
beneficiază în cadrul acestui supermarket.
3.3. Peste 60% din clienții magazinului sunt mulțumiți de diversitatea
sortimentală.
3.4. Peste 70% din clienții supermarketului sunt mulțumiți de calitatea
produselor oferite spre vânzare.
3.5. Aproape 25% din clienții supermarketului doresc o diversificare a
mărcilor de produse oferite spre vânzare.
3.6. Majoritatea clienților supermarketului doresc mai mult spațiu de
circulație în supermarketul X.
3.7. Raportul calitate – preț al produselor din incinta supermarketului
este considerat satisfăcător.
3.8. Veniturile nu influențează în mod semnificativ decizia de
cumpărare din supermarketul X.
3.9. Ofertele speciale din supermarketul X nu sunt foarte atractive
pentru clienții acestuia.
3.10. Majoritatea clienților doresc un sistem de plată mai flexibil.
3.11. Clienții supermarketului sunt în general fideli acestui magazin.
3.12. Majoritatea clienților supermarketului își fac cumpărăturile
săptămânal din acest loc.
3.14. Ofertele promoționale nu influențează în mod decisiv decizia de
cumpărare.

4. Variabilele cercetării:
4.1. Motivele de cumpărare
- conceptual - imboldul care împinge la o acțiune sau care
determină o acțiune de cumpărare
- operațional – amplasament, diversitatea sortimentală, servicii
oferite, ambient, calitatea produselor, altele

121
Alexandru-Mircea NEDELEA

4.2. Serviciile oferite


- conceptual – forma de muncă prestată de angajații
supermarketului în folosul clienților
- operațional – satisfăcător, așa și așa, nesatisfăcător
4.3. Diversitatea produselor
- conceptual – numărul de produse distincte existente în magazin
- operațional – foarte mulțumit, mulțumit, indiferent,
nemulțumit, foarte nemulțumit
4.4. Calitatea produselor
- conceptual – integrare în normele standardizate privind
caracteristicile produsului
- operațional – foarte bună, bună, satisfăcătoare, nesatisfă-
cătoare, foarte slabă
4.5. Varietatea mărcilor
- conceptual – numărul de mărci distincte pentru un produs
- operațional – foarte bună, bună, indiferent, proastă, foarte proastă
4.6. Amenajare interioară
- conceptual – modalitatea în care elementele de mobilier sunt
dispuse în cadrul supermarketului, astfel încât acestea să
corespundă cât mai bine servirii clienților
- operațional – satisfăcător, așa și așa, nesatisfăcător
4.7. Raport calitate – preț
- conceptual – relația stabilită de consumator între aceste două
variabile
- operațional – foarte mulțumit, mulțumit, indiferent,
nemulțumit, foarte nemulțumit
4.8. Venituri
- conceptual – suma de bani care revine unei persoane sau firme
dintr-o activitate prestată sau din proprietatea deținută, într-o
perioadă de timp
- operațional – influențează decisiv, influențează, influențează
puțin, nu influențează
4.9. Oferte speciale
- conceptual – facilități oferite în cadrul supermarketului pentru
a crește vânzările: gratuități, discounturi, cadouri etc.
122
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

- operațional – foarte atractive, atractive, puțin atractive,


neinteresante
4.10. Sistem de plată
- conceptual – modalitățile în care clienții pot efectua plata
produselor achiziționate din incinta supermarketului
- operațional – foarte mulțumit, mulțumit, indiferent,
nemulțumit, foarte nemulțumit
4.11. Fidelitatea clienților
- conceptual – gradul în care clienții cumpără produse din
supermarket în mod repetat
- operațional – fideli, ocazionali, întâmplători, nu sunt clienți.
4.12. Frecvența de cumpărare
- conceptual – numărul de cumpărături efectuate de o persoană
într-un interval de timp
- operațional – zilnic, aproape zilnic, 2-3 ori pe săptămână, 1 dată
pe săptămână, mai rar
4.13. Activități promoționale
- conceptual – modalitățile de promovare a produselor în
magazin
- operațional – foarte atrăgătoare, atrăgătoare, indiferent,
neatrăgătoare, agasante
5. Colectivitatea cercetată – clienții supermarketului X (vom aplica
următorul chestionar unui număr de 1000 de persoane, clienți ai
supermarketului X).
6. Unitatea de observare – cumpărătorul supermarketului X.
7. Unitatea de sondaj - individul
8. Alegerea metodei de recoltare – ancheta
- gradul de structurare – structurat
- modul de înregistrare a răspunsurilor – înregistrarea directă de
către operator
- felul cercetării – față în față
- locul unde se realizează culegerea datelor – în incinta magazinului
- durata interviului – 5-10 minute.

123
Alexandru-Mircea NEDELEA

Buna ziua. Sunt student la Facultatea de Științe Economice și


Administrație Publică din cadrul Univ. “Ștefan cel Mare” din Suceava și
realizez un studiu referitor la gradul de satisfacție al clienților
supermarketului X. În acest sens, vă rog să aveți amabilitatea de a răspunde
la acest chestionar care cuprinde întrebări legate de tema
cercetării. Informațiile primite vor avea caracter confidențial.

1. Cum considerați calitatea produselor oferite spre vânzare în


supermarketul X?
a) foarte bună;
b) bună;
c) satisfăcătoare;
d) nesatisfăcătoare;
e) foarte slabă.

2. Sunteți de acord cu afirmațiile următoare?

acord dezacord
acord indiferent dezacord
total total
Profesionalismul persona-
lului din magazin este ridicat
Curățenia din incinta maga-
zinului X lasă de dorit
Timpul de așteptare la casa
de marcat este mare
Iluminatul din interiorul
magazinului este
corespunzător
Asigurarea securității pe
durata efectuării cumpără-
turilor nu este satisfăcătoare
Instalația de aer condiționat
din incinta magazinului
funcționează la parametrii
standard.

124
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

3. Sunteți mulțumit de diversitatea produselor oferite?


a) foarte mulțumit;
b) mulțumit;
c) indiferent;
d) nemulțumit;
e) foarte nemulțumit.

4. Ce părere aveți de varietatea produselor din cadrul supermarketului X?


a) foarte bună;
b) bună;
c) indiferent;
d) proastă;
e) foarte proastă.

5. Care sunt motivele pentru care cumpărați produse din super-


marketul X?
a) diversitatea sortimentală;
b) servicii oferite;
c) ambient;
d) calitatea produselor;
e) amplasament;
f) altele; Care?

6. Cum apreciați amenajarea interioară din supermarketul X?


a) satisfăcătoare;
b) așa și așa;
c) nesatisfăcătoare.

7. Sunteți mulțumit de raportul calitate-preț al produselor


comercializate în supermarketul X?
a) foarte mulțumit;
b) mulțumit;
c) indiferent;
d) nemulțumit;
e) foarte nemulțumit.

125
Alexandru-Mircea NEDELEA

8. În ce măsură influențează venitul decizia de a cumpăra din


supermarketul X?
a) influențează decisiv;
b) influențează;
c) influențează puțin;
d) nu influențează.

9. Cum percepeți ofertele speciale prezente în cadrul supermarketului X?


a) foarte atractive;
b) atractive;
c) puțin atractive;
d) neinteresante.

10. Sunteți mulțumit de sistemul de plată practicat în cadrul


supermarketului X?
a) foarte mulțumit;
b) mulțumit;
c) indiferent;
d) nemulțumit;
e) foarte nemulțumit.

11. În ce categorie de clienți vă încadrați în raport cu supermarketul X?


a) fideli;
b) ocazionali;
c) întâmplători;
d) nu sunt client.

12. Cât de des cumpărați produse din supermarketul X?


a) zilnic;
b) aproape zilnic;
c) 2-3 ori pe săptămână;
d) 1 dată pe săptămână;
e) mai rar.

126
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

13. Cum apreciați ofertele promoționale care se desfășoară în incinta


supermarketului X?
a) foarte atrăgătoare;
b) atrăgătoare;
c) indiferent;
d) neatrăgătoare;
e) agasante.

127
Alexandru-Mircea NEDELEA

30. Chestionar legat de piaţa bancară

1. Sunteţi client al cel puţin unei instituţii bancare?


 da
 nu

2. Cu care din următoarele bănci colaborați cel mai bine?


 Alpha Bank Romania
 Patria Bank
 Banca Comercială Română
 Banca Transilvania
 Banc Post
 BRD – Groupe Société Générale
 CEC Bank
 Garanti Bank
 Idea Bank
 OTP Bank România
 Piraeus Bank România
 ProCredit Bank
 Raiffeisen Bank
 UniCredit Bank
 ING Bank
 Alta:

3. Vă rugăm să indicaţi cât sunteţi de mulţumit de serviciile


bancare de care beneficiaţi, în privinţa următoarelor aspecte:

Criterii Mulţumit Satisfăcut Nemulţumit

consultanța acordată
posibilitatea de obținere a creditelor
operativitatea decontărilor
colaborarea cu conducerea sucursalei
rezolvarea problemelor

128
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Vă rugăm să enumeraţi care sunt produsele şi serviciile


bancare pe care le utilizaţi cel mai des?
 credite în valută
 credite în lei
 depozite
 card de credit
 cecuri
 încasări şi plăți

5. Sunteţi mulţumit de produsele şi serviciile bancare la care aţi


apelat până în prezent?
 foarte mulțumit
 mulțumit
 aşa şi aşa
 nemulțumit
 foarte nemulțumit

6. Dacă în ultimele 6 luni aţi avut nemulţumiri în relaţia dvs. cu o


instituţie bancară, vă rugăm să le menţionaţi:
.........................................................................................................................

7. Au fost soluţionate aceste nemulţumiri?


 Da, cele referitoare la ...........
 Nu, cele referitoare la ..........

8. Aţi fost satisfăcut în privința modului în care au fost soluţionate


aceste nemulţumiri?
 Da.
 Nu.

9. Vârsta dumneavoastră este cuprinsă în unul dintre intervalele:


 <18 ani
 18-24 ani
 24-35 ani

129
Alexandru-Mircea NEDELEA

 35-45 ani
 45-54 ani

10. În ce categorie de venit lunar vă încadraţi?


 sub 500 lei
 500-1000 lei
 1000-1500 lei
 1500-2000 lei
 2000-2500 lei
 2500-3000 lei
 peste 3000 lei

11. Care este starea dumneavoastră civilă?


 Căsătorit(ă)
 Necăsătorit(ă)
 Divorțat(ă)/Despărțit(ă)/Văduv(ă)

12. Care este ultima şcoală absolvit de dumneavoastră?


 Gimnaziu
 Liceu
 Facultate
 Studii postuniversitare

13. Sexul persoanei intervievate:


 Femeie
 Bărbat

130
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

31. Chestionar privind părerile populaţiei cu privire la folosirea


serviciilor bancare

Numele meu este Ion Popescu și sunt student al Universității „Ștefan


cel Mare” din Suceava. Realizez un studiu privind folosirea serviciilor
bancare. Vă rog să aveți bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări.

1. Obișnuiți să folosiți servicii bancare?


 Da (treceți la întrebarea 3)
 Nu

2. Dacă nu ați folosit niciodată acest tip de serviciu, v-ați gândit


vreodată sa-l folosiți?
 Da
 Nu (în cazul în care răspunsul este negative, aplicarea
chestionarului se întrerupe)

3. Care sunt motivele pentru care ați apela la un serviciu bancar?

4. V-ați gândit să vă faceți un credit bancar?


 Da
 Nu

5. La produsele/serviciile căror bănci ați apelat în ultimele 6 luni?


 Banca Transilvania
 CEC Bank
 BCR
 BRD
 Raiffeisen Bank
 ING Bank
 Altele

131
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Ce sumă ați fi dispus să luați pentru prima dată pentru un credit?


 50 euro
 100 euro
 1500 euro și peste

7. Ce fel de servicii utilizați?


 Plăți
 Credite bancare
 Internet banking
 Altele

8. Ați contractat în ultimul an unul dintre produsele/serviciile băncii X?


 Da
 Nu

9. De unde ați auzit de produsele/serviciile băncii X?


 Mass-media
 Familie, prieteni
 Internet
 Sediul băncii
 Altele

10. Intenționați să contractați un alt produs/serviciu al băncii X în


următoarele 6 luni?
 Da;
 Nu.

Va mulțumim pentru timpul acordat.

132
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

32. Cercetare de marketing privind consumul produselor de tip


fast-food

I. Scopul cercetăriieste acela de a afla atitudinea / comportamentul


consumatorului față de produsele fast-food, de a studia imaginea pe care şi-
au creat-o restaurantele de tip fast-food în rândul consumatorilor în vederea
găsirii de soluții pentru diminuarea consumului de produse de tip fast-food.

II. Stabilirea obiectivelor cercetării


Obiectivele principale ale acestei cercetări sunt:
- determinarea gradului de cunoaştere referitor la impactul negativ
asupra sănătății al consumului în exces de produse fast-food,
- cât de des sunt frecventate restaurantele de tip fast-food,
- motivul pentru care se apelează la aceste produse,
- cum este apreciat modul de servire din restaurantele de tip
fast-food,
- cât ar fi dispuşi să plătească pentru un sendviș sănătos, în
comparație cu un hamburger.

Ipotezele sunt:
- schimbarea obiceiurilor de consum alimentar ale românilor este
resimțită de producători;
- consumul de fast-food este într-o continuă creștere;
- fast-foodul produce obezitate;
- motivul pentru care se apelează la aceste produse este lipsa de
timp;
- 60% frecventează lunar restaurantele de tip fast-food,
- McDonald’s este lider pe piața produselor de tip fast-food,
- majoritatea frecventează fast-foodul împreună cu prietenii,
- peste 50% știu că sunt dăunătoare, deşi le consumă destul de des.

III. Stabilirea metodei de recoltare a informațiilor


În aceasta cercetare cantitativă s-a folosit varianta directă, pentru că
prin aceasta se obține o imagine completă şi cuprinzătoare asupra
fenomenului cercetat.
133
Alexandru-Mircea NEDELEA

Recoltarea informațiilor s-a făcut prin metoda sondajului, ca formă


structurată de comunicare – tuturor subiecților le este prezentat acelaşi
chestionar. Acesta este aplicat față în față, interlocutorii având peste 18 ani.

IV. Culegerea informaţiilor are în vedere următoarele elemente:


 stabilirea colectivității cercetate şi a persoanelor care vor furniza
informațiile;
 elaborarea instrumentului de culegere a datelor –chestionar;
 stabilirea modalității de înregistrare a răspunsurilor –în scris
 determinarea eşantionului cercetat – 150 de persoane
 stabilirea coordonatelor spațiale: localitate – Suceava, locul – Univ.
„Ștefan cel Mare” Suceava
 stabilirea coordonatelor temporale ale cercetării – 15-21 martie,
durata totală a cercetării – 8 ore, 2 ore/zi

V. Chestionar

1. Ați consumat produse de tip fast-food în ultimele luni?


a) da
b) nu

2. Frecventați restaurantele de tip fast-food?


a) zilnic
b) 2-3ori/ săptămână
c)săptămânal
d)lunar
e)mai rar

3. Frecventați restaurantele de tip fast-food?


a) singur/ă
b)cu prietenii/colegii
c)cu familia (incluzând copii)

134
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Ce rețea de restaurante fast-food preferați?


a) Mcdonald’s
b) KFC
c) Subway
d) Mesopotamia
e) Pizza Luca
f) niciuna

5. Care sunt motivele pentru care apelați la produsele de tip fast-food?


a) gustul plăcut
b) lipsa de timp
c) prețul accesibil
d) apropierea de locul de muncă
e) aproape de facultate

6. Dispuneți de informații referitoare la impactul negativ asupra


sănătății al consumului în exces de produse fast-food?
a) da
b) nu
c) nu ştiu/nu mă interesează

7. Ştiați că o singură brioşă de la McDonald’s conține 7 chiar 8 aditivi


alimentari (E-uri)?
a) da
b) nu
c) nu ştiu

8. Ați avut vreodată probleme de sănătate în urma consumării


produselor de tip fast-food?
a) da
b)nu
c) nu ştiu

135
Alexandru-Mircea NEDELEA

9. Pe o scară de la 1 la 5 (unde 1 este foarte slab şi 5 – foarte bun) ce


notă acordați restaurantelor de tip fast-food?
a) 1 b) 2 c)3 d) 4 e) 5

10. Cum apreciați produsele de tip fast-food?


a) gustoase
b) hrănitoare
c) sănătoase
d) dăunătoare
e) ieftine

11. Sunteți de acord cu interzicerea comercializării produselor de tip


fast-food în şcoli?
a) da
b) nu
c) relativ de acord
d) indiferent

12. Cum apreciați modul de servire din restaurantele de tip fast–food?


a) foarte bun
b) bun
c) satisfăcător
d) nesatisfăcător

13. Care este prețul maxim pe care sunteți dispus să-l plătiți pentru un
hamburger?
a) între 2-5 lei
b) între 5-7 lei
c) între 7-10 lei
d) între 10-12 lei
e) peste 12 lei

14. Ce preț sunteți dispus să plătiți pentru un sendviș sănătos?


a) între 2-5 lei
b) între 5-7 lei

136
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) între 7-10 lei


d) între 10-12 lei
e) peste 12 lei
f) oricât

15. Credeți că profitul restaurantelor de tip fast-food este influențat


într-o mare măsură de promovare?
a) da
b) nu
c) nu cred

În ce categorie de vârstă vă încadrați?


 18 – 25 ani
 26 – 35 ani
 36 – 45 ani
 46 – 55 ani
 peste 55 de ani

Ultima şcoală absolvită de dvs. este:


 şcoala gimnazială
 şcoala profesională
 liceul
 şcoala postliceală
 facultate/postuniversitară

Sexul:
 Masculin
 Feminin

137
Alexandru-Mircea NEDELEA

33. Cercetare de marketing privind consumul de fast-food al


studenţilor

1. Consumați fast-food?
 Da
 Nu dacă nu, treceți la întrebările de identificare (de la nr. 9)

2. Unde vi se servește de obicei mâncarea?


 Acasă
 La cantină
 Într-un fast-food
 La restaurant

3. Cât de importante sunt următoarele caracteristici pentru


dumneavoastră la alegerea fast-foodului?
Nu mă
Foarte
Importantă Neutru Neimportantă interesează
importantă
deloc
Preț     

Gust     

Rapiditatea     
serviciilor
Reclama     

Calitate     

4. Ce vă determină să consumați fast-food?


 Nevoia
 Plăcerea
 Curiozitatea
 Publicitatea
 Ambianța
 Altele___________________

138
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. Cât de frecvent consumați mâncăruri fast-food?


 Zilnic
 2-3 ori pe săptămână
 4-5 ori pe luna
 Ocazional

6. Unde consumați de obicei fast-foodul cumpărat?


 Acasă
 Pe loc la fast-food
 Pe stradă
 La bar
 Altundeva_________________

7. Precizați fast-foodul cel mai frecvent vizitat de dumneavoastră:


______________________

8. De obicei, ce sumă de bani cheltuiți pe fast-food lunar?


 Sub 50 RON
 Între 51-100 RON
 Între 101-200 RON
 Peste 201 RON

9. Sexul dumneavoastră:
 Masculin
 Feminin

10. Unde este domiciliul stabil al dumneavoastră?


 Mediul urban
 Mediul rural

11. La ce facultate sunteți student?


_________________________________________

139
Alexandru-Mircea NEDELEA

12. Ce sumă aveți la dispoziție lunar?


 Mai puțin de 200 RON
 Între 201-300 RON
 Între 301-400 RON
 Între 401-500 RON
 Între 501-600 RON
 Peste 600 RON

Vă mulţumim pentru cooperare!

140
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

34. Chestionar privind impactul reclamelor pentru mărci asupra


comportamentului de cumpărare şi percepţia asupra spoturilor
publicitare vizionate

1. Sunteți atras, în general, de reclame?


 Da
 Nu

2. De obicei, ce faceți când sunt difuzate reclame la TV?


 le evit schimbând postul(canalul) TV
 le privesc, dar cu o anumită indiferență
 le privesc mereu, cu interes
 plec temporar de la TV pentru o altă activitate

3. Ați cumpărat vreodată produse, indiferent de natura lor, datorită


unui spot publicitar?
 Da
 Nu
Dacă veți răspunde afirmativ (Da) la întrebarea 2, atunci treceți la
întrebarea 3; dacă veți răspunde negativ (Nu), atunci veți trece la întrebarea 4.

4. În ce mod credeți că sunteți influențat de reclame?


 mă fac să fiu interesat de produsul căruia îi este făcuta reclama
 mă fac să cumpăr produsul căruia îi este făcută reclama
 încerc să-i conving şi pe alții să cumpere produsul căruia îi este
făcută reclama

5. Ce v-a determinat să cumpărați acele produse?


 gradul de noutate
 estetica (ambalajul) produsului
 spotul publicitar în sine, gradul acestuia de atractivitate
 curiozitatea

141
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. În decizia de cumpărare a unui produs, în ce măsură vă influențează?

În foarte În foarte
În mare În mică
mare Neutru mică
măsură măsură
măsură măsură
Publicitatea realizată
prin presa scrisă
Publicitatea prin
intermediul
cinematografelor
Publicitatea prin
televiziune
Publicitatea prin radio
Publicitatea online

7. Menționați numele a 3 reclame care vă vin în minte în acest moment.


1.
2.
3.

8. Pentru dumneavoastră, publicitatea reprezintă un mijloc de informare:


 acord total
 acord
 nici acord, nici dezacord
 dezacord
 dezacord total

9. Mediile de informare pe care le folosiți în mod special sunt:


 TV
 Radio
 Internet
 Out-door
 Ziare şi reviste
 Altele

142
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

10. În opinia dumneavoastră, cum ar trebui să fie spotul publicitar?


 colorat
 simplu
 să fie serios
 să fie nostim
 în fundal să fie o melodie optimistă

11. Aproximativ, cam câte reclame ați văzut ieri la TV?


………………………………………………………………………………………………..

12. Vârsta dumneavoastră este cuprinsă în unul dintre intervalele:


 <18 ani
 18-24 ani
 24-35 ani
 35-45 ani
 45-54 ani

13. În ce categorie de venit lunar vă încadrați?


 sub 500 lei
 500-1000 lei
 1000-1500 lei
 1500-2000 lei
 2000-2500 lei
 2500-3000 lei
 peste 3000 lei

14. Care este starea dumneavoastră civilă?


 Căsătorit(ă)
 Necăsătorit(ă)
 Divorțat(ă)/Despărțit(ă)/Văduv(ă)

15. Care este ultima şcoală absolvită de dumneavoastră?


 Gimnaziu
 Liceu

143
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Facultate
 Studii postuniversitare

16. Sexul persoanei intervievate:


 Femeie
 Bărbat

144
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

35. Chestionar de satisfacţie a pacientului şi/sau aparținătorului

Stimate pacient/aparţinător (membri de familie, prieteni, vecini etc.)

În vederea aprecierii îngrijirilor medicale pe care le-ați primit în spital


şi a creşterii calității acestora, vă invităm să completați următorul chestionar:

Calitatea dumneavoastră
 pacient aparținător

1. Sex
 masculin  feminin

2. Vârsta dumneavoastră
…………………………………………………………………………………………….

[Link] de rezidenţă
urban rural

4. Nivelul de studii încheiat


primar gimnazial liceu/profesional  facultate

5. La internare aţi fost însoţit pe secţie de


personal medical aparținători ați mers singur

6. Vă rugăm să acordaţi calificative pentru următoarele servicii


6.1. Calitatea lenjeriei la cazare
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.2. Curăţenie
 foarte bine  bine nesatisfăcător

145
Alexandru-Mircea NEDELEA

6.3. Alimentaţie
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.4. Atitudinea personalului de la Camera de Gardă


 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.5. Timpul acordat de medicul de salon pentru consultaţia


dumneavoastră
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.6. Calitatea îngrijirilor medicale acordate de


6.6.1. medicul de salon
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.6.2. asistentele medicale


 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.6.3. infirmiere
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.7. Apreciaţi amabilitatea şi disponibilitatea personalului


medical
6.7.1. medicul de salon
 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.7.2. asistentele medicale


 foarte bine  bine nesatisfăcător

6.7.3. infirmierele
 foarte bine  bine nesatisfăcător

7. La explorările de pe alte secţii/altă unitate sanitară aţi fost


însoţit de:
personal medical aparținător ați mers singur

146
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. Aţi fost instruit asupra modului de administrare a


medicamentelor pe cale orală (tablete/pastile)?
 întotdeauna  uneori  la solicitarea mea  niciodată

9. Administrarea medicamentelor pe cale orală (tablete):


9.1. s-a făcut sub supravegherea asistentei
 întotdeauna  uneori  niciodată

9.2. aţi primit medicamentele pentru 1 zi de tratament


 toate odată  împărțite pe reprize

10. Medicamentele administrate în spital:


v-au fost administrate doar de spital
v-au fost cumpărate de familie
ambele variante

11. În cazul în care medicamentele v-au fost cumpărate de familie,


care a fost procedura?
pe rețetă simplă eliberată de medicul de spital
pe rețetă eliberată de medicul de familie/specialist la recomandarea
medicului din spital
 fără rețetă

12. Aţi fost mulţumit de serviciile medicale acordate în spitalul


nostru:
12.1 pe întreaga perioadă a spitalizării
foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

12.2. în timpul zilei


foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

12.3. în timpul nopţii


foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

12.4. sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale


foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

147
Alexandru-Mircea NEDELEA

13. Cât de mulţumit sunteţi de calitatea informaţiilor primite


despre investigaţii, proceduri medicale, boala dumneavoastră:
foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

14. Satisfacţia dumneavoastră generală faţă de tratamentul


primit:
foarte mulțumit mulțumit nemulțumit

15. Cum v-au fost aduse la cunoştinţă drepturile pacientului:


verbal - asistenta medicală/medic curant prin afişaj
formular în foaia de observații

16. Consideraţi că drepturile pacientului au fost respectate pe


perioada spitalizării:
da nu

17. Dacă ar fi nevoie să vă reinternaţi, aţi opta pentru acelaşi


spital?
în mod cert da  probabil că da în mod categoric nu
nu se va mai întâmpla (de ex., pentru că nu locuiesc în apropiere)

18. Dacă aţi avea ocazia, aţi recomanda spitalul altor persoane
care au nevoie de servicii medicale oferite de spital?
în mod cert da  probabil că da în mod categoric nu

19. Apreciaţi, pe o scară de la 1 la 5, calitatea serviciilor primite


de către dvs.
 1  2 3 4 5

20. Aveţi observaţii şi sugestii referitoare la aspectele pozitive


şi/sau negative ale îngrijirilor medicale pe timpul spitalizării?
 da  nu
Dacă ați răspuns „da”, vă rugăm să le precizați:
……………………………………………………………………………………………

148
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

36. Chestionar legat de presă

1. Sexul dumneavoastră este:


 Masculin
 Feminin

2. Vârsta dumneavoastră este :


 Sub 20 ani
 20-30 ani
 30-40 ani
 Peste 40 ani

3. Dumneavoastră locuiți în mediul:


 Rural
 Urban

4. Care este ultima şcoală pe care ați absolvit-o?


 treapta I de liceu (10 clase)
 şcoală profesională
 liceu
 şcoală postliceală sau colegiu
 învățământ superior

5. Ce surse de informare alegeți zilnic?


 TV
 Radio
 Presă scrisă: ziare, reviste, publicații
 Internet

6. Referitor la presa scrisă, consider că este:


 Un mijloc de informare, dar nu cel mai important
 Cel mai important mijloc de informare a societății
 Un mod de dezvoltare a culturii generale
 metodă de petrecere a timpului liber

149
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. Cât timp alocați citirii presei scrise, zilnic?


 Sub 30 minute
 1 oră
 1-2 ore
 Peste 2 ore

8. Care sunt publicațiile dvs. preferate?


……………………………………………………………………………............................

9. Ce v-a determinat să alegeți publicațiile mai sus menționate?


 Curiozitatea
 Publicitatea TV
 Recomandarea cunoștințelor/prietenilor
 Le-am descoperit din întâmplare
 Conținutul

10. Atunci când citiți presă, care dintre următoarele aspecte vă


interesează cel mai mult?
 Conținutul informativ
 Divertismentul
 Sfaturile şi sugestiile
 Imaginile şi culoarea

11. Ați recomanda aceste publicații/presă scrisă în general şi altor


persoane?
 Da, cu siguranță
 Nu sunt sigur(ă)
 Nu, cu siguranță

12. Citiți presă cu regularitate sau doar ocazional?


 Da, sunt abonat la una dintre publicații
 Citesc presă ocazional, dar intenționez să mă abonez
 Citesc presă ocazional, nu intenționez să mă abonez la nicio
publicație
 Încerc să urmăresc aparițiile consecutive

150
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

13. Când ați citit / răsfoit ultima oară una dintre publicațiile preferate?
 Ieri
 Acum 2 zile
 Săptămâna trecută
 În urmă cu 1-2 luni

14. Ce părere aveți despre publicațiile care oferă cadouri?


 Îmi place să primesc ceva în plus pe lângă revista preferată
 Caut anumite publicații numai pentru cadourile oferite:
cosmetice, cărți, bijuterii
 Nu mă interesează prea mult cadourile oferite de reviste

15. Unde sau în ce situații obişnuiți să citiți publicații?


 Acasă
 La şcoală / liceu/ facultate/ serviciu
 În sala de aşteptare / la coafor /frizerie
 În mijloace de transport în comun
 În cafenea / restaurant / fast-food

16. Vă rog să estimați cât ați cheltuit pe ziare sau reviste în ultima lună
…………………………………………………………………………………………..

17. În opinia dvs., care dintre următoarele valori şi atitudini sunt mai
frecvent promovate în ziare şi reviste?
 Comicul
 Sexualitatea
 Îmbogățirea rapidă
 Vedetismul
 Prostia omenească

18. Considerați că ar trebui aduse îmbunătățiri la una dintre


publicațiile dvs. preferate? Dacă da, atunci vă rog să menționați câteva.
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………

151
Alexandru-Mircea NEDELEA

19. În ce măsură considerați că vă influențează presa scrisă?


 În foarte mare măsură
 În mare măsură
 În mică măsură
 Nu mă influențează deloc

20. Influența publicațiilor pe care le citesc se manifestă în:


 Felul meu de a gândi
 Felul de a acționa/ a mă comporta
 Felul de a mă îmbrăca
 Nu mă influențează

152
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

37. Chestionar privind consumul de bere pe piaţa din localitatea X

Obiectivele chestionarului:
- Identificarea profilului cumpărătorului de bere;
- Determinarea criteriilor care stau la baza alegerii și cumpărării
unuia sau altuia din tipurile de bere existente pe piață
- Determinarea notorietății mărcilor de bere.

Populația chestionată: persoane cu vârsta de peste 18 ani, care au


consumat bere în ultimele 6 luni

Metoda de administrare a chestionarului - ancheta pe teren, respectiv


în imediata apropiere a unor supermarketuri.

Buna ziua!
Efectuăm un studiu referitor la cererea și consumul de bere.

1. Ați achiziționat bere de pe piață în ultimele luni?


 Da
 Nu

2. Ce fel de bere?
 cu alcool
 fără alcool
 bere cu lămâie
 bere de casă

[Link] sunt mărcile de bere pe care le cunoaşteți sau de care ați auzit
până în prezent?
1. 6.
2. 7.

153
Alexandru-Mircea NEDELEA

3. 8.
4. 9.
5. 10.

4. Pentru ce mărci de bere ați văzut recent reclama pe posturile de


televiziune?
1. 2.
3. 4.

5. Pentru ce mărci de bere ați auzit recent reclama la radio?


1. 2.
3. 4.

6. Ce importanță au următoarele criterii în decizia de achiziționare a


berii?

Foarte Aşa şi Puțin Foarte puțin


Important
important aşa important important
Tipul berii
Culoarea
Prețul
Ambalajul
Românească/
Din import
Metode de
preparare
Altele
(Care?)

7. Ce tip de ambalaj preferați?


1. Sticla de 0,5 l 2. Sticla de 1 l
3. Sticla de 0,75 l 4. Sticla de 2 l

8. Care a fost frecvența de cumpărare în ultimele luni?


1. Zilnic 2. De 2-3 ori pe săptămână 3. Odată pe săptămână
4. De 2-3 ori pe lună 3. Odată pe lună 4. Mai rar

154
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

9. Ce cantitate de bere ați achiziționat la o singură cumpărătură?


1. O sticlă de 0,5 litri 2. O sticlă de 1 litru
3. 2-3 litri 4. Mai mult de 3 litri

10. Care este locul preferat de achiziționat al berii?


1. Magazine mici 2. Supermarket
3. Bar 4. Altul (Care?)

11. Care este prețul pe care sunteți dispus să îl plătiți pentru o sticlă de 1 l?
………………………………………………………………………………………………..

12. Când cumpărați mai multă bere?


 În timpul săptămânii
 În weekend

13. În ce sezon cumpărați mai multă bere?


 Sezonul cald
 Sezonul rece

14. Obişnuiți să beți bere în timpul campionatelor de fotbal?


 Da
 Nu

15. Ce caracteristici considerați că ar trebui să aibă berea ideală?


 Preț accesibil
 Ambalaj avantajos
 Culoare plăcută
 Gust senzațional

16. Dintre tipurile de bere prezentate mai jos, pe care le cunoaşteți sau
de care ați auzit până în prezent?
1. Bermas
2. Suceava
3. Ursus

155
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. Tuborg
5. Bergenbier
6. Holsten
7. Skol
8. Heineken
9. Bucegi
10. Guinness
11. Stella Artois
12. Stejar
13. Ciuc
14. Timişoreana
15. Becks

17. Doriți să ne spuneți la ce vă gândiți atunci când se vorbeşte despre


bere? (întrebare deschisă)
………………………………………………………………………………………………..

156
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

38. Chestionar vizând consumul de cafea

1. Câtă cafea consumați într-o zi?


1 cafea
2 cafele
 mai mult de 2 cafele

2. Unde preferați să beți cafeaua?


 Acasă
 La cafenea
 Alt loc:......

3. Care este marca de cafea pe care o preferați?


 Jacobs
 Lavazza
 Dallmayr
 Altele

4. Cât sunteți dispus să plătiți pentru o cafea?


 4 lei
 5-8 lei
 10 lei

5. Consumați zilnic aceeaşi cantitate de cafea sau aveți zile şi momente


când consumați mai multă sau mai puțină?
 Aceeaşi cantitate zilnic
 Cantități diferite

6. Preferați să beți cafeaua singur?


 Cu prieteni
 Singur
 Altele

157
Alexandru-Mircea NEDELEA

7. Ce efect are cafeaua asupra dumneavoastră?


 Îmi dă energie
 Nu are niciun efect
 Altele

8. În ce parte a zilei preferați să beți cafeaua?


 Dimineața
 La amiază
 Seara

9. Care este primul cuvânt care vă vine în minte pentru a-l asocia
cuvântului cafea?
 Energie
 Somnolență
 Facultate
 Prieteni
 Altele

10. Ce apreciați cel mai mult la o cafea?


 Gustul
 Aroma
 Altele

11. De la ce vârstă ați început să consumați cafea?


 sub 14 ani
 14-18 ani
 peste 18 ani

12. Ați putea întrerupe consumul de cafea pentru o săptămână?


 Da
 Nu
 Poate

13. Ați putea înlocui consumul de cafea cu un alt lichid?


 Da
 Nu

158
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

14. Cu ce ați fi dispus să înlocuiți consumul de cafea?


 Ceaiul
 Apa
 Sucul: .........
 Energizantul
 Limonada
 Laptele
 Ciocolata caldă
 Cappucino

15. Cum preferați cafeaua?


 Cafea instant
 Cafea la ibric
 Altele

16. Consumul de cafea a devenit un viciu pentru dumneavoastră?


 Da
 Nu

17. Cafeaua este o sursă de “energie” pentru dumneavoastră?


 Da
 Nu
 Poate

18. Considerați că în țara noastră sunt mulți consumatori de cafea?


 Da
 Nu
 Nu ştiu /nu răspund

19. Cafeaua creează dependență?


 Da
 Nu

159
Alexandru-Mircea NEDELEA

20. Care este ocupația dumneavoastră?


 Elev
 Student
 Angajat
 Casnic
 Fără ocupație
 Altele

21. Ce vârstă aveți?


 ≤ 14 ani
 15- 18 ani
 19-24 ani
>24 ani

22. Venituri lunare


 sub 2000 lei
 2000-3000 lei
>3000 lei

23. Domiciliul
 urban
 rural

160
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

39. Sondaj despre consumul de ceai

Vă invităm să participați la acest sondaj în legătură cu comportamentul


consumatorului, care se referă la produsul ceai.

Vă rog să vă introduceți datele:

Sex
Vârstă
Locație

1. Sunteți consumator de ceai?


 Da
 Nu (Dacă răspunsul este NU, chestionarul se încheie aici)
 Ocazional

2. Cât de des consumați ceai?


 O dată pe zi
 De 2-3 pe zi
 O dată la 2 zile
 O dată pe săptămână
 O dată pe lună

3. De unde preferați să cumpărați ceai?


De la hipermarket
 Magazin online
magazine naturiste
 Altele

4. Când consumați cel mai des ceai?


 Primăvara
 Vara

161
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Toamna
 Iarna
 Indiferent de anotimp

5. Unde consumați cel mai frecvent ceai?


 Acasă
 La restaurant
 La ceainărie
 Altele

6. Ce vă determină să consumați ceai?


 Anotimpul rece
Probleme de sănătate
 Pentru relaxare
Experiențe noi
 Altele

7. Ce tip de ambalare a ceaiului preferați?


 Cutie cu pliculețe de ceai
 Ceai vrac la cutie de 50g
 Ceai vrac la cutie de 100g
 Altele

8. Ce sumă sunteți dispus să cheltuiți pentru o cutie de ceai?


 Între 3-5 lei
 Între 5-10 lei
 Între 10-15 lei
 Mai mult de 15 lei

162
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

9. Cât de importante sunt următoarele aspecte când alegeți să


consumați ceai?

Foarte
Foarte Puțin
Important Neutru puțin
important important
important
Prețul
Calitatea
Gustul
Familia/Prietenii
consumă
Recomandat de alții
Gamă largă de
sortimente

10. Cât de des consumați următoarele sortimente de ceai?

Mereu Des Rar Niciodată

Ceai de fructe (diverse sortimente)


Ceai verde
Ceai negru
Ceai alb
Ceai de plante
Ceai medicinal
Masala chai
Rooibos
Matcha

11. Catalogați următoarele afirmații:


Foarte Parțial de Nu sunt
De acord
de acord acord de acord
Îmi place să cumpăr ceai
În prezent cumpăr mai puține produse
din cauza creșterii prețurilor
De multe ori cumpăr din impuls
Prefer să cumpăr ceai de la un magazin
online decât de la hipermarketuri

163
Alexandru-Mircea NEDELEA

Cumpăr produse la oferte și promoții în


mod frecvent
Nu fac experimente. Aleg produse
cunoscute și care îmi plac

12. Nivelul de educație actual:


Gimnaziu
Liceu
Facultate
Postuniversitare

13. Unde se încadrează venitul financiar actual?


mai mic de 2000 lei
 între 2000-3000 lei
 între 3000-4000 lei
 mai mare de 4000 lei

Vă mulțumim pentru răspunsuri și vă dorim o zi bună!

164
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

40. Chestionar privind atitudinile, opiniile și comportamentul


clienților unei librării

Obiectivele cercetării:
- determinarea preferințelor consumatorilor în funcție de
următoarele atribute: preț, calitate, gama sortimentală;
- imaginea pe care produsele librăriei o are în rândul consumatorilor
(favorabilă sau nefavorabilă);
- percepția cu privire la principalele caracteristici ale produselor
cercetate;
- determinarea măsurii în care produsele firmei sunt cunoscute la
nivelul diferitelor grupuri de consumatori, formate după o serie de
variabile ca: vârstă, sex, mediu de reşedință, nivel de instruire etc.;
- poziționarea produselor librăriei în raport cu produsele similare ale
principalilor concurenți etc.

1. Vârsta dumneavoastră este:


Sub 18 ani
18-30 ani
31-45 ani
Peste 50

2. Sexul dumneavoastră:
M
F

3. Care este ocupația dumneavoastră?


Student
Angajat
Șomer
Pensionar

165
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. Unde se află domiciliul dumneavoastră?


În mediul urban
În mediul rural

5. Ce mărci de rechizite cunoașteți?


Daco
Milan
Schneider

6. Ați dori să găsiți și alte produse în acest magazin?


Da
Nu

7. Din ce motive nu ați mai cumpăra produse din acest magazin?


din cauza prețurilor
în cazul în care servirea ar lăsa de dorit
calitatea mărfurilor ar scădea considerabil
nu aș mai găsi produsele căutate
din alte motive:__

8. Cum apreciați modul de servire?


foarte bun
bun
satisfăcător
nesatisfăcător

9. Ce vă nemulțumește la librăria X?
........................................................................................................................

10. Ați recomanda librăria Xși altor persoane?


da
nu

166
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

41. Sondaj privind promovarea produselor L’Oreal

1. Sex
2. Vârstă
3. Locație

4. Cunoașteți produsele distribuite de L'Oreal?


Da
Nu

5. Din ce surse ați auzit de marca L'Oreal?


televiziune/radio
 pliante
prieteni
internet
cataloage
alte surse

6. Obișnuiți să achiziționați produsele cosmetice distribuite de


compania L'Oreal?
Da
Câteodată
Niciodată

7. Care este opinia dumneavoastră despre imaginea mărcii L'Oreal?

8. Vă rugăm să evaluați calitatea produselor companiei L'Oreal.

1 2 3 4 5
Foarte slabă      Foarte bună

167
Alexandru-Mircea NEDELEA

9. În comparație cu alte produse similare de pe piață, cum sunt cele ale


companiei L'Oreal:
Mult mai bune
Mai bune
La fel
Mai slabe
Mult mai slabe

10. Ați recomanda și altora produsele companiei L'Oreal?


Da, desigur
Da, probabil
Nu

11. Vă rugăm să calificați gradul de satisfacție față de produsele


companiei L'Oreal:

Foarte Așa și Foarte


Nemulțumit Mulțumit
nemulțumit așa mulțumit
Preț
Calitate
Disponibilitate
Termen de
valabilitate
Promovare
eficientă
Gamă largă de
produse

11. Ce sumă sunteți dispus să cheltuiți pentru achiziția unui produs/


unor produse L'Oreal?
Sub 20 lei
20-50 lei
50-100 lei
Peste 100 lei

168
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

12. Considerați campaniile de promovare ale companiei L'Oreal eficiente?


Neeficiente
Mai puțin eficiente
Eficiente
Foarte eficiente

[Link] sunt veniturile dumneavoastră lunare?


Sub 2000 lei
2000-3000 lei
3000-4000 lei
Peste 4000 lei

12. Mediul de proveniență:


Rural
Urban

13. Nivelul de educație.


Gimnazial
 Liceal
Universitar
Postuniversitar

14. Ocupația dumneavoastră:


casnic/ă
elev/ă
student/ă
angajat/ă
altele

169
Alexandru-Mircea NEDELEA

42. Chestionar de evaluare a satisfacţiei turiştilor

1. Cum apreciați serviciul de cazare?


 nesatisfăcător
 satisfăcător
 foarte bun
Sugestii: ...........................................................................................................................

2. Ce anume v-a displăcut la serviciul de cazare?


............................................................................................................................................

3. Cum apreciați serviciul de alimentație?


 nesatisfăcător
 satisfăcător
 foarte bun
Sugestii: ...........................................................................................................................

4. Cum apreciați comportamentul personalului?


 nesatisfăcător
 satisfăcător
 foarte bun
Sugestii: ...........................................................................................................................

5. Ce dificultăți ați întâmpinat pe parcursul şederii dvs.?


.....................................................................................................................................

6. Doriți să reveniți la această structură de primire turistică?


 Da
 Nu

170
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

43. Chestionar aplicat clienţilor unei structuri de primire turistice

1. Cum ați auzit de hotelul X?


 de pe internet
 de la o cunoştință
 din reclame
 de la o agenție de turism
 altă sursă:...................................

2. Scopul vizitei
 afaceri
 conferință
 relaxare
 tratament
 alt scop:.............................................

3. Cu ce ați călătorit?
 cu maşina
 cu trenul
 cu avionul

4. V-ar plăcea să reveniți la hotelul X?


 Da
 Poate
 Nu

5. Atenția personalului de la recepție


(Exprimați-vă acordul sau dezacordul prin marcarea cu “X”)

 acord total
 acord
 neutru
 dezacord
 dezacord total

171
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Atmosfera şi liniştea camerei


 acord total
 acord
 neutru
 dezacord
 dezacord total

7. Curățenia camerei şi a băii


 acord total
 acord
 neutru
 dezacord
 dezacord total

8. Atmosfera (curățenia locurilor publice)


(Acordați note de la 1 la 5)
1 2 3 4 5
Foarte proastă      Foarte bună

9. Room service şi varietatea minibarului


(Acordați note de la 1 la 5)
1 2 3 4 5
Foarte proastă      Foarte bună

10. Standardul serviciilor din restaurant


(Acordați note de la 1 la 5)
1 2 3 4 5
Foarte proastă      Foarte bună

11. Calitatea mâncării şi a băuturilor servite


(Acordați note de la 1 la 5)
1 2 3 4 5
Foarte proastă      Foarte bună

172
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

12. Calitatea şi informațiile oferite de site-ul hotelului


(Acordați note de la 1 la 5)
1 2 3 4 5
Foarte proastă      Foarte bună

173
Alexandru-Mircea NEDELEA

44. Cercetare vizând comportamentul turistic de consum al


persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani din stațiunea Vatra Dornei

1. Pe o scală de la 1 la 5, cât de mult vă place să călătoriți?(1-foarte


puțin, 5-foarte mult)
1 2 3 4 5
Foarte puțin      Foarte mult

2. Pe ce perioadă se întinde de obicei sejurul dumneavoastră?


4 zile
8 zile
14 zile
2-3 săptămâni
mai mult de 3 săptămâni
Altele:

3. În general, care sunt motivele pentru care alegeți o anumită


destinație de vacanță?
Odihnă și relaxare
Vizite la familie sau prieteni
În interes de serviciu
Profilaxie/prevenirea bolilor
Tratament
Altele:

4. Pe lângă activitatea de tratament, care sunt activitățile suplimentare


pe care le preferați în decursul vacanței?
Plimbări în parc
Odihnă/meditare
Relaxare în aer liber
Plimbări special organizate în cadrul pachetului turistic
Vizitarea obiectivelor turistice
Altele:

174
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. În ce perioadă a anului/anotimp preferați să călătoriți?(sunt


acceptate mai multe variante)
Primăvara
Vara
Toamna
Iarna

6. Cu cât timp înainte vă planificați călătoria?


mai mult de 6 luni
între 3 și 6 luni
între 1 și 3 luni
mai puțin de o lună în avans

7. Cum vă organizați de obicei călătoria/achiziționați biletul?


Pe cont propriu
Casa Județeană de Pensii
Apelez la o agenție de turism
Cumpăr biletul de la recepția hotelului

8. De obicei, ce tip de călătorie preferați?


Călătorie individualizată
Pachet turistic

9. Care sunt principalele surse de informare pe care le folosiți pentru


alegerea destinației de vacanță?
Rude și prieteni
Internet
Media
Agenții de turism
Ghiduri și reviste de specialitate
Casa Județeană de Pensii
Asociații de pensionari, organizații parohiale
Altele:

175
Alexandru-Mircea NEDELEA

10. Călătoriți:
Singur/ă
Cu un partener
Cu rudele / familia / nepoții
În grup, cu persoane pe care le cunosc
Altele:

11. Care este mijlocul de transport preferat pentru a vă deplasa spre


destinația de vacanță?
Avion
Tren
Vapor
Mașină
Rulotă

12. Care este bugetul mediu zilnic alocat pentru o vacanță (cu excepția
biletelor de transport)?
Peste 50 RON / zi, însă nu mai mult de 100 RON
150 - 200 RON / zi
250-300 RON/ zi
Peste 300 RON/zi

13. Cât timp, dintr-o zi de vacanță, petreceți pentru relaxare în hotel


sau pentru plimbări de unul singur?
Nu obișnuiesc; Îmi place să fiu implicat în programul comun al
grupului
Cel puțin 1 oră
Între 2 și 4 ore
Întreaga dimineață/după-amiază

14. Cum preferați să vă deplasați în împrejurimile destinației de vacanță?


Mers pe jos/plimbări
Cu bicicleta
Cu mașina

176
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Cu trenul
Altele:

15. Aveți nevoie de supraveghere medicală în timpul călătoriilor?


(vă rugăm specificați)
……………………………………………………………………………………………………….

16. Aveți vreo necesitate medicală specifică? (vă rugăm specificați)

17. Cum ați aflat de Stațiunea Vatra-Dornei?


Prieteni/familie/rude
Casa Județeană de Pensii
Medicul personal
Internet
Pliante/broșuri/flyere
Altele:

18. Ați vizitat doar o dată această stațiune?


Da
Nu

19. Din ce motiv ați ales stațiunea Vatra-Dornei?


Servicii de calitate
Posibilitatea de a realiza un tratament
Este aproape de casă
La recomandarea medicului
Datorită posibilității de a vizita împrejurimile
Din nevoia de a mă relaxa
Altele:

20. Ce vă place în stațiunea Vatra-Dornei?


……………………………………………………………………………………………………..

177
Alexandru-Mircea NEDELEA

21. Ce considerați că ar trebui îmbunătățit în această stațiune?


……………………………………………………………………………………………………..

22. Specificați țara de rezidență

23. Sexul
Masculin
Feminin

24. Vârsta
55 la 65
66 la 75
76 la 85
85+

25. Educația/Studii
Școala elementară
Gimnaziu
Liceu
Facultate

26. Locuiesc:
Singur/ă
Cu soțul/soția/partenerul
Cu rudele (fiu/fiică/nepoți, …)
Altele:

178
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

45. Cercetare de marketing privind părerea consumatorilor


asupra cărților pentru preșcolari

Bună ziua!
Mă numesc Cristi Popescu şi realizez o cercetare de marketing privind
părerea consumatorilor asupra cărților pentru preșcolari.
Sunteți dispus să ne acordați 5 minute pentru a ne răspunde la câteva
întrebări?
Vă asigurăm că răspunsurile dumneavoastră sunt foarte importante și
vor rămâne confidențiale urmând a fi utilizate doar în scopul prelucrării
statistice.

1. Ați achiziționat vreodată cărți pentru preșcolari? (dacă răspunsul


este Nu, vă rugăm să nu continuați completarea chestionarului)?
Da;
Nu.

2. Genul dumneavoastră?
Feminin;
Masculin.

3. În ce interval este cuprinsă vârsta dumneavoastră?


<18;
18-30;
31-50;
>50.

4. Ce ocupație aveți?
Elev/ă;
Student/ă;
Angajat/ă;
Casnic/ă;
Pensionar/ă.

179
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. În ce mediu locuiți?
Urban;
Rural.

6. Ce venit lunar aveți?


fără venit
sub 1200 lei
1201-2000 lei
2001-3000 lei
3001-4000 lei
4001-5000 lei
peste 5000 lei

7. Aveți copii?
Da;
Nu.

8. Achiziționați cărți pentru preşcolari?


Da;
Nu.

9. Câte cărți pentru preşcolari cumpărați în decursul unui an?


Niciuna;
1-20;
21-40;
Peste 40.

10. Care este motivul pentru care achiziționați cărțile pentru preșcolari?
 Pentru nepoți;
Pentru copii;
Cadou;
Altele……

180
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

11. De unde procurați cărțile pentru preşcolari ale copiilor/


nepoților/cunoştințelor dumneavoastră?
Librării;
Biblioteca şcolară;
Împrumutate de la colegi/prieteni;
Descărcate de pe internet.

12. De unde aflați noutăți despre cărți în general? (alegeri multiple)


Site-urile editurilor;
Paginile de facebook ale editurilor;
Cunoștințe;
Librării.

13. Care este prețul pe care sunteți dispus/ă să îl plătiți pentru o carte
pentru preșcolari?
Mai puțin de 30 lei;
Între 30 şi 50 lei;
Mai mult de 50 lei.

14. Atunci când achiziționați cărțile pentru preșcolari, obișnuiți să mai


luați și alte produse din această categorie?
Da;
Nu.

15. De la ce editură cumpărați cel mai des cărțile pentru preşcolari?


Paralela 45;
Editura Diana;
Editura Sigma;
Editura Libris;
Editura Integral;
Altele……

181
Alexandru-Mircea NEDELEA

16. Ce urmăriți când vreți să achiziționați cărțile pentru preșcolari?

17. Care sunt criteriile după care achiziționați o carte pentru preşcolari?
Recomandările prietenilor/colegilor;
Informația primită de pe internet;
Recomandarea profesorului;
Descoperirea cărții în librării/bibliotecă.

18. Care sunt preferințele dumneavoastră referitoare la culoarea


cărților pentru preșcolari?
 Roșu;
Albastru;
Verde;
Alb.

19. În ce măsură sunteți satisfăcut/ă de cărțile pentru preșcolari pe


care le achiziționați?
 Foarte mulțumit;
 Mulțumit;
Nemulțumit;
 Foarte nemulțumit.

20. Cât de mulțumit/ă sunteți de timpul în care ați completat


chestionarul? (ținând cont de precizarea de la început „5 minute”)
foarte mulțumit;
mulțumit;
nemulțumit;
foarte nemulțumit.

182
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

46. Comportamentul consumatorului în relația cu banca

1. Vârsta dumneavoastră:
18-25 ani
25-45 ani
45-60 ani

2. Nivelul studiilor dumneavoastră:


Liceu
Studii superioare (licență)
Studii superioare (master)
Doctorat

3. Locul dumneavoastră de muncă:


Angajat în mediul privat
Angajat la stat
Antreprenor
În acest moment nu lucrez

4. Aveți cont la bancă?


Da
Nu

5. Care este banca la care aveți deschis contul? (variante multiple)


BCR
Transilvania
BRD
ING
Raiffeisen Bank
CEC Bank
Altele:

183
Alexandru-Mircea NEDELEA

6. Care este motivul pentru care ați ales această bancă / aceste bănci?
Mi-a fost recomandată de o cunoștință
Mi-a fost impusă de compania la care lucrez / facultatea la care
studiez
Proximitatea băncii
A părut cea mai bună variantă în momentul respectiv
Altele:

7. În ce măsură sunteți mulțumit / mulțumită de comisioanele aplicate


de bancă și de transparența manifestată față de ele?

1 2 3 4 5
Profund nemulțumit/ă      Foarte mulțumit/ă

8. În ce măsură sunteți mulțumit/mulțumită de interacțiunea directă


cu banca? (timpi de așteptare, soluționarea problemelor)

1 2 3 4 5
Profund nemulțumit/ă      Foarte mulțumit/ă

9. În ce măsură sunteți mulțumit / mulțumită de comisioanele aplicate


de bancă și de transparența manifestată față de ele?

1 2 3 4 5
Profund nemulțumit/ă      Foarte mulțumit/ă

10. În ce măsură sunteți mulțumit / mulțumită de serviciile de internet


& mobile banking oferite de bancă?

1 2 3 4 5
Profund nemulțumit/ă      Foarte mulțumit/ă

184
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

11. În eventualitatea în care aveți conturi deschise la mai multe bănci,


care este banca la care apelați cel mai des?
Nu am un alt cont
BCR
Transilvania
ING
Raiffeisen Bank
CEC Bank
Altele:

185
Alexandru-Mircea NEDELEA

47. Studiu privind opinia sucevenilor cu privire la piața de retail

Bună ziua!
Pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite, dorim să vă adresăm
câteva întrebări. În urma acestui sondaj vom identifica gradul de satisfacție
al clientului cu referire la produsele oferite spre vânzare de o parte din
magazinele de retail din Suceava, la prețurile practicate și modalitatea de
vânzare a produselor.

Datele persoanei
Sex:
Vârstă:
Ocupație:
Adresă de e-mail:

1. În ce magazine preferați să efectuați cumpărături?


 Kaufland
 Auchan
 Lidl
 Profi

2. Când ați cumpărat ultima oară un produs din magazinul acesta?


 săptămâna aceasta
 luna aceasta
 în ultima jumătate de an
 în ultimul an

3. De cât timp faceți cumpărături în acest magazin?


 De o lună
 1 – 6 luni
 > 6 luni

186
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

4. Ce sortimentație de produse cumpărați de obicei din magazinul ales


de dv.?
Cosmetice,
Magazin / Electronice și
Alimente detergenți, Îmbrăcăminte
Produs electrocasnice
parfumuri
Kaufland
Auchan
Lidl
Profi

5. Ce vă place cel mai mult în următoarele magazine?


Angajați Ambientul
Sortimentație Prețuri mici Modul de
Magazin / amabili –
Curățenie mare de și oferte aranjare a
Plusuri și bine atmosfera
produse avantajoase mărfurilor
pregătiți plăcută
Kaufland
Auchan
Lidl
Profi

6. Ce minusuri ați constatat la următoarele magazine?


Magazin / Locația
Sortimentație Prețuri Angajați slab Prea
Puncte față de Nearanjat
deficitară mari pregătiți aglomerat
slabe oraș
Kaufland
Auchan
Lidl
Profi

7. Sunteți „vânător de reduceri”?


 Da
 Nu
 Uneori

8. Ce hypermarket considerați că are cele mai atrăgătoare reduceri?


 Kaufland
 Auchan

187
Alexandru-Mircea NEDELEA

 Lidl
 Profi

9. Preferați produsele româneşti în momentul când mergeți la


cumpărături?
 Da, de fiecare dată
 Da, uneori
 Nu neapărat
 Nu.

10. Ce magazin considerați că promovează cel mai bine produsele


românești?
 Kaufland
 Auchan
 Lidl
 Profi

11. Ați avut până acum probleme cu anumite produse cumpărate și


dacă da, vă rog precizați?
Neconcordanță de
Magazin / Produs defect Produse expirate
prețuri (raft/case)
Kaufland
Auchan
Lidl
Profi

12. Ați recomanda și altor persoane acest magazin pentru cumpărături?


 Da, cu siguranță
 Da, probabil
 Nu știu
 Nu

12. Comentarii, sugestii și recomandări! Părerea dumneavoastră


contează!

Vă mulțumim pentru participarea la sondaj!

188
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

48. Opinii, atitudini şi preferinţe ale cetăţenilor din localitatea Y


privind calitatea produselor şi serviciilor oferite de către
hipermarketul X

1. Cât de des faceţi cumpărături?


 zilnic
 de 4-6 ori pe săptămână
 de 2-3 ori pe săptămână
 săptămânal
 de câteva ori pe lună

2. La care hipermarket obişnuiţi să faceţi cumpărăturile?


 Profi
 Carrefour
 Real
 Auchan
 Metro
 Kaufland

3. Ce factori vă influenţează alegerea?


 Prețurile
 Amplasarea
 Calitatea
 Atmosfera

4. Din ce categorie de articole faceţi de obicei cumpărături?


 Produse alimentare
 Detergenți
 Cosmetice
 Îmbrăcăminte/ Încălțăminte
 Altele

189
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. Cât de des se întâmplă să nu găsiţi produsul dorit în magazinul X?


 Niciodată
 Foarte rar
 Rar
 Des

6. Vă rugăm să evaluaţi calitatea produselor/ serviciilor oferite de noi


1 2 3 4 5 6 7

7. În comparaţie cu alte magazine, preţurile practicate de X sunt:


 Mult mai mari
 Mai mari
 La fel
 Mai mici
 Mult mai mici

8. Cum apreciaţi primirea şi asistenţa în magazinul X?


 Sunt foarte mulțumit
 Sunt mulțumit
 Sunt nemulțumit
 Sunt foarte nemulțumit

9. Sunteţi mulţumit de calitatea produselor/ serviciilor de după


vânzare (de exemplu garanţiile pentru anumite produse)?
 N-am avut probleme până acum
 De cele mai multe ori sunt mulțumit
 Nu sunt mulțumit

190
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

49. Cercetare de marketing privind magazinul PRAKTIKER

O cercetare selectivă realizată la nivelul unui eşantion de 50 de


persoane a urmărit evaluarea asupra magazinului Praktiker.S-a realizat un
chestionar pentru a observa concurența şi implicit atitudinea oamenilor
asupra produselor Praktiker.

1. La ce magazin vă gândiți când vine vorba de bricolaj?


 Praktiker
 Dedeman
 Leroy Merlin

La ce magazin vă gândiți când vine


vorba de bricolaj?

Leroy
Merlin
30%
Praktiker
38%

Dedeman
32%

Din datele obținute, reiese ca oamenii preferă magazinul Praktiker.

2. Pe o scală de la 1 la 5, indicați cât de mulțumiți sunteți de produsele


Praktiker:

1 2 3 4 5
Nemulțumiți      Mulțumiți

85% din respondenți au răspuns că sunt mulțumiți.


Oamenii sunt mulțumiți de calitatea produselor Praktiker.

191
Alexandru-Mircea NEDELEA

3. Cât de des ne vizitați magazinul?


 O dată la 2 săptămâni
 O dată pe lună
 O dată la 3 luni

Cât de des ne vizitați magazinul?

o dată la
3 luni
12%

o dată la 2
o dată pe săptămân…
lună
38%

Din diagramă, reiese ca oamenii merg des la cumpărături, la magazinul Praktiker.

4. Cât de mulțumiți sunteți de angajații magazinului?


 Satisfăcător
 Mulțumiți
 Foarte mulțumiți

Cât de mulțumiți sunteți de


angajații magazinului
satisfăcător
8%

foarte
mulțumiți
32%

mulțumiți
60%

Din diagramă, reiese că oamenii sunt mulțumiți de angajații magazinului.

192
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

5. Afirmați în ce măsură sunteți de acord cu enunțul „Prețul ridicat al


produsului indică calitatea sa”?
 Dezacord total
 Dezacord
 Neutru
 Acord
 Acord total

Afirmați cât de acord sunteți cu enunțul „Prețul


ridicat al produsului indică calitatea sa„?
acord total dezacord
4% total
8%

acord
16%
dezacord
20%

neutru
52%

Din date, reiese că oamenii cu consideră că dacă un produs


are prețul ridicat înseamnă că este și de calitate.

193
Alexandru-Mircea NEDELEA

50. Cercetare vizând magazinele tip insulă din cadrul centrului


comercial Iulius Mall Suceava

1. Când mergeți în Mall, cum preferați să vă faceți cumpărăturile?


 Merg doar în magazinele în care găsesc produsele de trebuință
 Vizitez toate magazinele și după cumpăr ce am nevoie
 Vizitez doar magazinele fără a cumpăra

2. Aveți încredere în produsele comercializate de magazinele tip insulă?


 Da
 Nu
 Poate

3. Ce grad de satisfacere aveți în cazul magazinelor tip insulă? (1-grad


minim de satisfacție, 5- grad maxim de satisfacție)
1 2 3 4 5
□ □ □ □ □

4. Cum sunt prezentați operatorii in cadrul magazinelor tip insulă?


 Amabili și îmbrăcați decent
 Amabili și îmbrăcați elegant
 Nepăsători cu ținute neadecvate

5. Ați ales sa vă faceți cumpărăturile în cadrul unu magazin tip insulă


doar pe tura unui singur operator și nu a colegilor săi doar pentru că s-a
comportat frumos și inspiră încredere?
 Da
 Nu
 De cele mai multe ori

6. Ce grad de satisfacție aveți în legătură cu explicarea datelor tehnice


a unu produs din cadrul unui magazin tip insulă? (1-grad minim de
satisfacție, 5- grad maxim de satisfacție)
1 2 3 4 5
□ □ □ □ □
194
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

7. Cum își promovează produsele aceste tipuri de magazine?


 Prin reduceri
 Prin oferirea de produse cadou la un produs cumpărat
 Prin rețelele de socializare

8. Ați beneficiat de reducerile din magazinele tip insulă?


 Da
 Nu
 Nu am observat acest aspect

9. În ce context ați apelat la serviciile acestor magazine?


 În context propriu
 În căutarea unui cadou
 Am fost trimis de prieteni

10. Ați avut parte de vreo neplăcere în raportul cu operatorul de vânzări?


 Da
 Nu

11. Care a fost această neplăcere/problemă?


………………………………………………………………………………………………..

12. După întâmplarea neașteptată ați mai apelat la serviciile


respectivului stand?
 Da
 Nu
 Nu am avut nicio reținere

13. În cazul în care ați solicitat returul unui produs cum ați fost tratat?
 Ați primit banii înapoi
 Vi s-a oferit un alt produs la același preț sau mai mare
 Nu vi s-au returnat banii și nici produs în schimb nu ați primit

195
Alexandru-Mircea NEDELEA

14. În această perioadă de criză în contextul virusului SARS COV 2 ați


apelat la serviciile magazinelor din cadrul Iulius Mall Suceava?
 Da
 Nu
 Nu am încredere din frica de a mă contamina și prefer
cumpărăturile online

15. Pe viitor după remedierea situației o sa reapelați mai activ la


serviciile oferite de magazinele tip insulă din cadrul Mall-ului din Suceava?
 Da
 Nu
 Posibil
 Încă nu m-am gândit

16. Gen?
 Masculin
 Feminin

17. Ocupația?
 Student/masterand
 Angajat
 Pensionar
 Șomer

18. Vârsta:
 18- 25
 25-35
 35-45
 Peste 45

196
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

II. Teste la disciplina MARKETING

1. Printre nivelurile marketingului de relaţie se numără nivelul:


a) defensiv;
b) proiectiv;
c) elementar;
d) secundar.

2. Marketingul reprezintă:
a) modul tradițional de a gândi relația dintre instituție/
organizație/firmă şi mediul în care acționează;
b) orientarea precisă către realizarea de profit;
c) abilitatea de a crea şi păstra consumatori profitabili;
d) nici una din variante.

3. Între acţiunile întreprinse de un consumator satisfăcut nu se


poate regăsi:
a) repetarea actului de cumpărare;
b) transmiterea sentimentului post-cumpărarea de satisfacție şi
altora;
c) sporirea încrederii în propriile convingeri;
d) acordarea unei mai mici atenții produselor concurente.

4. Dintre efectele pe care le are satisfacerea unui consumator


pentru un ofertant, regăsim:
a) câştigarea şi transformarea consumatorului în client;
b) sporirea volumului de produse pe piață;

197
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) crearea unei imagini de lider pe piață a ofertantului;


d) transformarea ofertantului într-un brand.

5. Adăugarea de valoare-satisfacţie produselor şi serviciilor se


poate realiza prin câteva căi, mai puţin prin:
a) proiectarea cât mai rapidă a produsului;
b) asocierea unor simboluri acestuia;
c) prezentarea într-o formă cât mai atractivă;
d) facilitarea obținerii produsului.

6. Din următoarele activităţi, una nu este funcţie a marketingului


a) cercetarea pieței şi a consumatorului;
b) creşterea eficienței economice;
c) maximizarea profitului;
d) conectarea rapidă şi flexibilă a firmei la dinamica mediului.

7. Adăugarea de valoare-satisfacţie produselor şi serviciilor se poate


realiza prin:
a) studierea reacției clientului în legătură cu anumite proiecte şi
cu relația în general;
b) colaborarea permanentă cu clientul;
c) oferirea unor avantaje sociale;
d) asocierea unor simboluri.

8. Marketingul de relaţie reprezintă:


a) acțiunea de creare a unei clientele fidele;
b) stabilirea de noi conexiuni cu străinătatea;
c) consolidarea relațiilor cu concurenții;
d) dorința de satisfacere a consumatorilor.

9. Mediul de marketing al firmei cuprinde:


a) factori interni şi forțe externe care influențează în mod direct
activitatea firmei şi asupra cărora se poate exercita un anumit
control;
b) totalitatea forțelor şi condițiilor interne şi externe în interiorul şi
sub acțiunea cărora agentul economic îşi desfăşoară activitatea;

198
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) grupurile, organizațiile şi indivizii care, prin atitudinile, opiniile


sau acțiunile lor, pot avea un impact asupra intereselor firmei;
d) un complex de variabile necontrolabile cu care firma intră în
relații indirecte, pe termen lung.

10. Componentele culturii sunt:


a) cultura materială, limba, religia, estetica, organizarea socială,
valorile şi atitudinile;
b) limba, religia, cultura materială, valorile şi atitudinile, organi-
zarea socială;
c) limba, religia, cultura materială, estetica, obiceiurile, valorile şi
atitudinile, organizarea socială;
d) obiceiurile, cultura materială, religia, organizarea socială, estetica.

11. Care din următoarele elemente, reprezintă o categorie de


furnizori:
a) furnizorii de materii prime;
b) furnizorii de utilaje;
c) furnizorii industriali;
d) furnizorii de forță de muncă.

12. Printre componentele publicului se numără:


a) agențiile de servicii de marketing;
b) personalul intern;
c) organizațiile internaționale;
d) instituțiile de învățământ.

13. Cercetarea la nivel micro şi macroeconomic vizează:


a) crearea şi testarea produsului;
b) analiza profitului;
c) studii asupra personalului;
d) studii asupra exporturilor.

199
Alexandru-Mircea NEDELEA

14. Cercetarea de marketing cu privire la produs se referă la:


a) analiza costurilor;
b) satisfacția oferită de produs;
c) intențiile de cumpărare;
d) studii privind aspectul ambalajelor.

15. Cercetarea de marketing cu privire la distribuţie se referă la:


a) structura în teritoriu a forței de vânzare;
b) analiza costurilor;
c) studii asupra exporturilor;
d) studii de segmentare.

16. Cercetarea de marketing în domeniul promovării se referă la:


a) imaginea asupra mărcii;
b) structura în teritoriu a forței de vânzare;
c) atitudinea față de marcă;
d) preferința față de marcă.

17. Cercetarea de marketing cu privire la comportamentul de


cumpărare se referă la:
a) imaginea asupra mărcii;
b) eficiența publicității;
c) analiza cererii;
d) analiza cotei de piață.

18. Cercetarea de marketing reprezintă:


a) monitorizarea performanțelor de marketing;
b) funcția care identifică şi defineşte oportunitățile şi problemele
de marketing;
c) funcția care creează un canal de informații între organizații şi
clienții lor;
d) funcția care evaluează activitățile de marketing.

200
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

19. Studiul de piaţă reprezintă:


a) activitatea de observare şi colectare a informațiilor cu privire la
consumatori, la piețe şi la eficiența deciziilor de marketing;
b) activitatea de evaluare a informațiilor cu privire la
consumatori, la piețe şi la eficiența deciziilor de marketing;
c) activitatea de culegere şi prelucrare a informațiilor cu privire la
consumatori, la piețe şi la eficiența deciziilor de marketing;
d) activitatea de colectare şi analiză a informațiilor cu privire la
consumatori, la piețe şi la eficiența deciziilor de marketing.

20. A doua etapă a procesului cercetării de marketing este:


a) definirea obiectivelor cercetării;
b) dimensionarea şi formarea eşantionului de anchetă;
c) evaluarea informațiilor disponibile;
d) alegerea tipului de studiu şi a metodelor de lucru.

21. În funcţie de natura obiectului tranzacţionat, putem identifica:


a) piața bunurilor de consum;
b) piața bunurilor publice;
c) bursa muncii;
d) piața în amonte.

22. În funcţie de natura clientului şi destinaţia bunurilor, putem


identifica:
a) piața internă;
b) bursa valutară;
c) piața bunurilor de consum;
d) piața externă.

23. Piaţa în amonte se referă la:


a) ansamblul piețelor firmelor care acționează în cadrul ei;
b) relațiile de desfacere, vânzare a produselor şi serviciilor către
diverşi beneficiari;
c) relațiile de aprovizionare împreună cu furnizori;
d) ansamblul piețelor mai multor produse.

201
Alexandru-Mircea NEDELEA

24. Potenţialul pieţei se poate calcula cu formula:


a) Pp = Cp × N × E;
b) Pp = Cp × N × I;
c) Pp = N × Q × F;
d) Pp = Cp × P × E.

25. În funcţie de dimensiunile sale, piaţa poate fi clasificată în:


a) piața produsului, piața firmei şi piața totală;
b) piața efectivă, piața potențială şi piața teoretică;
c) piața reală, piața în amonte şi piața în aval;
d) piața liberă, piața reală şi piața planificată.

26. Legea Reilly sau legea:


a) gravitației economice;
b) gravitației comerciale;
c) gravitației financiare;
d) gravitației sociale.

27. Segmentarea pieţei reprezintă:


a) procesul de împărțire a unei piețe pe mai multe segmente,
grupuri de consumatori;
b) procesul de împărțire a unei piețe omogene în segmente sau
sub-piețe care se caracterizează printr-un grad ridicat de
omogenitate
c) procesul de împărțire al unei piețe pe clase tipice de clienți;
d) procesul de împărțire a unei piețe eterogene în segmente sau
sub-piețe care se caracterizează printr-un grad ridicat de
omogenitate.

28. În cazul aplicării marketingul concentrat:


a) firma încearcă să acopere întreaga piață cu o singură ofertă;
b) firma creează oferte diferite pentru segmente de piață diferite;
c) firma ignoră diferențele dintre segmentele de piață;
d) firma alege un singur segment de piață.
202
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

29. Gravitaţia comercială caracterizează:


a) capacitatea pieței întreprinderii;
b) structura pieței întreprinderii;
c) aria pieței întreprinderii;
d) structura şi capacitatea pieței.

30. Concentrarea activităţii pieţei este o problemă de:


a) structură a pieței;
b) capacitate a pieței;
c) arie a pieței;
d) arie, structură şi capacitate.

31. Dezvoltarea intensivă a pieţei încălţămintei sport în România


nu poate fi realizată prin:
a) sporirea numărului cumpărătorilor;
b) creşterea gradului individual de înzestrare;
c) creşterea mărimii medii a unei cumpărături,
d) accelerarea frecvenței de cumpărare.

32. Cota relativă de piaţă a firmei:


a) se calculează prin raportarea propriei sale cote de piață la cea a
celui mai important concurent;
b) exprimă ponderea ce ii revine acesteia în piața produsului sau
a grupei de produse din care face parte;
c) este un indicator de exprimare a structurii pieței;
d) se calculează prin raportarea volumului de vânzări a firmei la
vânzările totale ale produsului pe piața respectivă.

33. Gradul de saturaţie al pieţei reprezintă:


a) cantitatea de bunuri pe care o firmă le poate oferi pieței, la un
moment dat;
b) totalul tranzacțiilor de produse şi sau servici ale firmei, pe o
anumită piață şi într-un anumit interval de timp;

203
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) raportul procentual între volumul vânzărilor şi potențialul


pieței;
d) raportul între volumul vânzărilor firmei volumul vânzărilor
totale pe piață.

34. În categoria factorilor endogeni legaţi în mod direct de


puterea economică a firmei se află:
a) natura bunurilor care fac obiectul de activitate al firmei şi
categoria de nevoi;
b) gradul de accesibilitate al produsului;
c) etapa din ciclul de viață în care se găseşte firma;
d) factorii psihologici.

35. În categoria indicatorilor cu ajutorul cărora poate fi


caracterizată aria pieţei este inclus:
a) potențialul pieței;
b) gradul de saturație al pieței;
c) gradul de concentrare al pieței;
d) coeficientul de elasticitate al vânzărilor în funcție de preț.

36. Concentrarea pieţei este influenţată de:


a) gradul de dezvoltare al unităților comerciale;
b) gradul de perisabilitate;
c) gradul de accesibilitate al produsului;
d) gradul de solicitare a rețelei de distribuție.

37. Alegeţi piaţa pe care vreţi să intraţi:


a) cu grad de saturație 10%
b) cu grad de saturație 5%
c) cu grad de saturație 90%
d) cu grad de saturație 50%.

38. Cercetarea de marketing cu privire la distribuţie se referă la:


a) structura în teritoriu a forței de vânzare;
b) analiza costurilor;

204
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) studii de segmentare;
d) studii asupra exporturilor.

39. Printre acţiunile de marketing specifice căii extensive de


extindere a pieţei produsului se numără:
a) creşterea frecvenței cumpărării;
b) sporirea mărimii comenzii;
c) multiplicarea şi diversificarea ocaziilor de consum;
d) atragerea unor consumatori ai altor produse.

40. Ce presupune pentru o firmă crearea de clienţi?


a) identificarea a ceea ce vor clienții noi şi transformarea acestora
în clienți fideli;
b) orientarea către clienți pentru a satisface: cerințele,
preferințele şi dorințele clienților fideli;
c) monitorizarea mediului de afaceri pentru a reacționa la
schimbările ce survin în nevoile potențialilor consumatori,
astfel încât aceştia să devină clienți fideli;
d) atragerea clienților cu orice preț prin promisiuni.

41. Prin ce se realizează creşterea eficienţei economice?


a) conectarea rapidă şi flexibilă a firmei la dinamica mediului;
b) optimizarea proceselor economice (producție, transport,
depozitare, comercializare);
c) construirea sistemului de relații dintre departamentul de
marketing şi celelalte departamente.

42. Printre barierele de intrare pe o anumită piaţă se numără:


a) restricțiile guvernamentale;
b) existența unui capital ridicat;
c) puternică integrare pe verticală;
d) valoare reziduală ridicată.

205
Alexandru-Mircea NEDELEA

43. Una dintre barierele de ieşire de pe un anumit segment de


piaţă este:
a) renumele firmei;
b) localizarea nefavorabilă;
c) materiile prime şi distribuitorii insuficienți;
d) puternică integrare verticală.

44. Categoria componentelor corporale ale produsului include:


a) numele şi marca;
b) totalitatea caracteristicilor merceologice date de utilitatea
funcțională a produsului;
c) instrucțiunile de utilizare;
d) totalitatea informațiilor transmise de producător în mediu;
e) brevetele şi licențele;
f) prețul produsului şi totalitatea serviciilor ce însoțesc produsul
în vederea sporirii utilității sale.

45. Distribuţia selectivă:


a) este cunoscută şi sub denumirea de distribuție “de masă”;
b) reprezintă strategia la care recurg producătorii care doresc ca
produsele lor să fie disponibile în cât mai multe puncte de
desfacere (magazine);
c) nu presupune intermediari, în care firma producătoare are
încredere că-i va păstra şi-i va vinde produsele;
d) folosită de producători pentru a restrânge numărul
intermediarilor care distribuie un produs într-o anumită zonă.

46. În categoria intermediarilor intră:


a) mass-media;
b) furnizorii;
c) publicul financiar;
d) agenții de schimb.

206
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

47. Cheia înţelegerii importanţei produsului:


a) este de a-l privi din perspectiva producătorului - ca sumă de
beneficii şi satisfacții ce îl ajută să-şi rezolve problemele
b) are la bază costurile mici şi un nivel al producției cât mai scăzut
c) este dată de lansarea respectivului produs la un preț scăzut şi
cu cheltuieli mici de promovare;
d) este de a-l privi din perspectiva clientului - ca sumă de beneficii
şi satisfacții care îl ajută să-şi rezolve problemele.

48. În cadrul mixului de marketing, produsul poate fi:


a) un bun tangibil;
b) un serviciu;
c) o idee;
d) o organizație;
e) toate variantele anterioare sunt corecte.

49. Sursele externe de informaţii de marketing nu includ:


a) târgurile şi expozițiile;
b) serviciul desfacere;
c) presa de specialitate;
d) tipăriturile firmelor concurente.

50. Precizaţi care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) publicul face parte din micromediul de marketing al firmei;
b) veniturile populației şi puterea de cumpărare este un element
al mediului demografic;
c) piața țintă reprezintă un segment de piață selectat, asupra căruia
firma îşi concentrează eforturile şi acțiunile de marketing;
d) cercetarea pieței şi a consumatorului constituie punctul de
plecare în orientarea întregii activități de marketing.

207
Alexandru-Mircea NEDELEA

51. Care dintre următoarele afirmaţii este adevărată:


a) „comerciantul vinde produsul fără a mai lua apoi legătura cu
clientul” reprezintă nivelul ofensiv al marketingului de relație;
b) o firmă care doreşte să creeze o legătură mai strânsă cu clienții
săi poate apela următorul instrument de marketing: Introducerea
unor avantaje de ordin financiar în relația cu clienții.
c) „Seriozitatea şi respectarea disciplinei contractuale” reprezintă
un criteriu de selecție a publicului.
d) mass-media nu reprezintă o componentă a publicului.

52. Din categoria preţurilor psihologice nu face parte:


a) prețul de prestigiu;
b) prețul lider;
c) prețul “momeală”;
d) prețul magic;
e) prețul perfect.

53. Emblema este:


a) identică cu marca;
b) un element distinctiv opțional;
c) folosită doar în postere, clipuri sau pe scrisori;
d) d)semnul care deosebeşte un comerciant de altul de acelaşi gen
şi este înmatriculată la Registrul Comerțului;
e) toate variantele anterioare sunt corecte.

54. Când se manifestă războiul preţurilor?


a) în special în perioadele de criză economică, atunci când scade
puterea de cumpărare a populației;
b) în cazul firmelor concurente;
c) în situația existenței aceluiaşi tip de produs pe piață la o serie
de firme;
d) în perioadele de boom economic.

208
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

55. Distribuţia selectivă:


a) este cunoscută şi sub denumirea de distribuție “de masă”;
b) reprezintă strategia la care recurg producătorii care doresc ca
produsele lor să fie disponibile în cât mai multe puncte de
desfacere (magazine);
c) nu presupune intermediari, în care firma producătoare are
încredere că-i va păstra şi-i va vinde produsele;
d) folosită de producători pentru a restrânge numărul
intermediarilor care distribuie un produs într-o anumită zonă.

56. Evenimentul este un instrument care face parte din


următoarea componentă a mixului promoţional:
a) publicitatea;
b) promovarea vânzărilor
c) relațiile publice;
d) forța de vânzare;
e) marketingul direct.

57. Cadoul promoţional este un instrument care face parte din


următoarea componentă a a) publicitatea;
a) promovarea vânzărilor
b) relațiile publice;
c) forța de vânzare;
d) marketingul direct.

209
Alexandru-Mircea NEDELEA

210
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Soluții teste - MARKETING

1. c 20. c 39. d
2. c 21. c 40. c
3. c 22. c 41. b
4. a 23. c 42. b
5. a 24. d 43. d
6. c 25. b 44. b
7. d 26. b 45. d
8. a 27. d 46. d
9. b 28. d 47. d
10. c 29. c 48. e
11. d 30. c 49. b
12. b 31. a 50. b
13. c 32. a 51. b
14. d 33. c 52. e
15. c 34. c 53. d
16. b 35. c 54. a
17. a 36. b 55. d
18. c 37. b 56. c
19. d 38. d 57. b

211
Alexandru-Mircea NEDELEA

212
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

III. Teste la disciplina MARKETING ÎN TURISM

1. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă?


a) rețeaua de informare turistică este unul din elementele ce
concură la realizarea produsului turistic.
b) voiajul forfetar presupune combinarea a cel puțin trei dintre
serviciile turistice;
c) accesibilitatea produsului turistic este legată de localizarea
convenabilă a structurii de primire turistică;
d) caracterul modular al produsului turistic permite o mare
flexibilitate în constituirea unei oferte personalizate.

2. Serviciile pentru turismul de congrese reprezintă un serviciu


turistic:
a) nespecific;
b) de bază;
c) pentru pregătirea consumului turistic;
d) cu caracter special.

3. Printre punctele tari ale produselor turistice de tip „staţiune


turistică” se numără:
a) poate beneficia de relații publice;
b) preț controlat;
c) argument de vânzare precis;
d) segmentare uşoară.

213
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. Strategia de fructificare rapidă a avantajului pe piaţă presupune:


a) practicarea unor prețuri de lansare ridicate şi a unor eforturi
reduse de promovare;
b) lansarea noului produs turistic la un preț scăzut şi efectuarea
unor cheltuieli mari de promovare;
c) prețuri şi cheltuieli promoționale mici;
d) lansarea noului produs turistic la un preț ridicat şi cu un efort
susținut de promovare.

5. Relansarea produsului turistic este o strategie caracteristică


etapei de:
a) maturitate;
b) creştere;
c) declin;
d) lansare.

6. Strategia de fructificare lentă a avantajului pe piaţă presupune:


a) practicarea unor prețuri de lansare ridicate şi a unor eforturi
reduse de promovare;
b) lansarea noului produs turistic la un preț ridicat şi cu un efort
susținut de promovare;
c) prețuri şi cheltuieli promoționale mici;
d) nici una din aceste variante.

7. Lansarea noului produs turistic la un preţ scăzut şi efectuarea


unor cheltuieli mari de promovare sunt caracteristice strategiei de:
a) fructificare rapidă a avantajului pe piață;
b) fructificării lente a avantajului pe piață;
c) pătrundere rapidă pe piața turistică;
d) pătrundere lentă pe piață.

8. Practicarea unor preţuri de lansare ridicate şi efectuarea unor


eforturi reduse de promovare sunt specifice strategiei de:
a) pătrundere lentă pe piață;

214
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

b) fructificare rapidă a avantajului pe piață;


c) pătrundere rapidă pe piața turistică;
d) fructificare lentă a avantajului pe piață.

9. Una din strategiile de marketing posibil de adoptat în etapa de


declin este:
a) strategia îmbunătățirii calității aranjamentului turistic;
b) transformarea nonconsumatorilor produsului turistic în
consumatori;
c) atragerea turistic firmelor concurente;
d) relansarea produsului turistic.

10. Îmbunătăţirea calităţii produsului turistic prin adăugarea de


noi caracteristici şi servicii turistice este specifică etapei de:
a) lansare;
b) creştere;
c) maturitate;
d) declin.

11. În categoria serviciilor turistice specifice sunt înglobate:


a) servicii pentru pregătirea consumului turistic, de bază,
complementare, cu caracter special;
b) servicii pentru pregătirea consumului turistic, secundare,
suplimentare, cu caracter special;
c) secundare, speciale, cu caracter general;
d) nicio variantă nu este completă.

12. Conform lui Ph. Kotler, 55% ideile de produse noi din ciclul de
inovare al produsului turistic sunt furnizate de:
a) surse interne;
b) consumatori;
c) concurență;
d) agenții de publicitate.

215
Alexandru-Mircea NEDELEA

13. Produsele turistice se caracterizează prin:


a) omogenitate;
b) simplitate;
c) eterogenitate;
d) accesibilitate;
e) toate variantele anterioare sunt corecte.

14. Rolul determinant în atragerea consumatorilor turistici îl are:


a) patrimoniul turistic;
b) cererea şi oferta turistică;
c) infrastructura turistică;
d) serviciile prestate;
e) accesibilitatea.

15. Din punct de vedere al marketingului turistic direct, printre


principalele avantaje oferite de internet nu se regăseşte:
a) consultarea rapidă a informațiilor;
b) program de funcționare restricționat;
c) acoperirea mondială,
d) prezentarea interactivă de fotografii color şi grafică animată
ilustrând destinații şi atracții turistice;
e) costurile relativ scăzute.

16. Cea mai importantă manifestare promoţională turistică


(salon turistic) destinată mai ales profesioniştilor este:
a) ITB (Berlin);
b) Fitur (Madrid);
c) World Travel Market (Londra);
d) Salon Mondial du Tourisme (Paris);
e) BIT (Milano);
f) Japan Travel Fair (Tokyo);
g) Sky Group Show (SUA).

216
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

17. Canalele coordonate vertical sunt controlate de:


a) agențiile de voiaj;
b) tour-operatori;
c) turişti;
d) distribuția directă;
e) distribuția indirectă.

18. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) În cazul produselor forfetare concurența este puternică;
b) Nivelul de integrare al produselor turistice de tip „entități
geografice” este în general scăzut;
c) Ciclul de viață al produselor turistice devine din ce în ce mai
lung;
d) Nivelurile ierarhizării produselor turistice sunt: familie, clasă,
linie, tip, marcă şi articol.

19. Dacă analizăm comportamentul consumatorilor turistici,


observăm că aceştia reacţionează mai rapid la:
a) schimbarea prețurilor;
b) modificarea gamei de produse;
c) schimbarea strategiei;
d) variația calității;
e) diferențierea produselor.

20. Care din următoarele strategii nu sunt caracteristice etapei de


maturitate a produsului turistic:
a) modificarea pieței turistice;
b) strategia perfecționării comportamentului personalului
prestator de servicii turistice;
c) strategia de pătrundere lentă pe piață;
d) modificarea produsului turistic.

217
Alexandru-Mircea NEDELEA

21. Atmosfera şi design-ul unităţii turistice reprezintă aspecte


legate de:
a) produsul turistic miez;
b) produsul turistic tangibil;
c) produsul turistic dezvoltat;
d) produsul turistic complex.

22. Precizaţi care dintre următoarele afirmaţii este falsă?


a) Producția şi consumul produselor turistice se suprapun în timp
şi spațiu;
b) Vânzarea produsului turistic prezintă un risc mai mare decât
vânzarea produselor materiale;
c) Produsul turistic poate fi stocat;
d) Schimbul valutar reprezintă un serviciu turistic nespecific.

23. Printre punctele slabe ale produsului turistic de tip entitate


geografică se numără:
a) lipsa flexibilității;
b) este un produs turistic pasiv;
c) unicitate şi concentrare în timp;
d) dificultatea gestionării.

24. Strategia de pătrundere rapidă pe piaţa turistică se bazează


pe:
a) lansarea noului produs turistic la un preț ridicat şi cu un efort
susținut de promovare;
b) practicarea unor prețuri de lansare ridicate şi a unor eforturi
reduse de promovare;
c) lansarea noului produs turistic la un preț scăzut şi efectuarea
unor cheltuieli mari de promovare;
d) prețuri şi cheltuieli promoționale mici.

218
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

25. Preţurile şi cheltuielile promoţionale mici sunt specifice


strategiei de:
a) fructificare lentă a avantajului pe piață;
b) fructificare rapidă a avantajului pe piața turistică;
c) pătrundere rapidă pe piața turistică;
d) pătrundere lentă pe piață.

26. Lansarea noului produs turistic la un preţ ridicat şi cu un efort


susţinut de promovare este caracteristică strategiei de:
a) pătrundere rapidă pe piața turistică;
b) fructificare rapidă a avantajului pe piață;
c) fructificare lentă a avantajului pe piață;
d) pătrundere lentă pe piață.

27. Modificarea produsului turistic:


a) vizează extinderea pieței firmei de turism utilizând calea
extensivă şi intensivă;
b) urmăreşte atragerea de noi consumatori turistici şi intensifi-
carea solicitărilor acestora;
c) constă în efectuarea unor schimbări ale uneia sau mai multor
variabile ale mixului de marketing;
d) niciuna din aceste variante nu este corectă.

28. Care din următoarele strategii este specifică etapei de


creştere:
a) utilizarea unor canale noi de distribuție;
b) strategia de fructificare rapidă a avantajului pe piață;
c) modificarea mixului de marketing;
d) retragerea progresivă de pe unele segmente ale pieței turistice.

29. Strategia de pătrundere rapidă pe piaţa turistică este


caracteristică etapei de:
a) declin;
b) maturitate;

219
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) lansare;
d) creştere.

30. Strategia includerii în structura produsului a unor noi


elemente şi caracteristici pentru creşterea atractivităţii acestuia este
specific etapei de:
a) creştere;
b) lansare;
c) declin;
d) niciuna din aceste variante.

31. Calea extensivă şi intensivă de modificare a pieţei turistice


sunt specifice etapei de:
a) declin;
b) maturitate;
c) creştere;
d) lansare.

32. Serviciile nespecifice sunt:


a) cele de tipul “Inclusive Tours” – totul inclus;
b) cele legate de organizarea voiajelor;
c) cele cu caracter general oferite populației de către unitățile
prestatoare de servicii;
d) serviciile de cazare;
e) servicii de alimentație prestate în unități cu sau fără specific.

33. Care este prima etapă a ciclului de inovare în turism?


a) proiectarea şi concretizarea concepției privind noul produs
turistic;
b) testarea conceptului noului produs în cadrul unui segment țintă
de clienți;
c) testarea de marketing a produsului şi definirea acestuia;
d) investigarea şi selectarea surselor de idei privind noul produs;
e) comercializarea noului produs turistic.

220
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

34. Valoarea ofertei turistice poate fi analizată din punct de


vedere al:
a) calității;
b) prețului;
c) calității şi prețului;
d) transportului;
e) nicio variantă nu este corectă.

35. Produsul turistic este definit ca fiind:


a) raportul dintre oferta turistică originală şi oferta turistică
derivată;
b) combinație de elemente tangibile şi intangibile care are rolul de
a satisface nevoile turistului pe parcursul întregului voiaj;
c) totalitatea elementelor intangibile, având rolul de a satisface
nevoile turistice;
d) alcătuit din patrimonial şi infrastructura turistică ale unei
anumite zone;
e) nicio variantă nu este completă.

36. Preţurile practicate în turism îmbracă diferite forme precum:


a) impozitul forfetar;
b) chiria;
c) impozitul şi chiria;
d) bacşişul;
e) nicio variantă nu este corectă.

37. Care dintre următoarele categorii de produse turistice se


organizează sub formula „totul inclus”:
a) aranjamentele de tip eveniment;
b) produsele forfetare;
c) produsele turistice personalizate;
d) produse de tipul „stațiune turistică”;
e) anumite entități geografice.

221
Alexandru-Mircea NEDELEA

38. Grupul ACCOR reuneşte:


a) lanțurile hoteliere Sofitel, Novotel, Mercure, Ibis, Etap Hotel,
Formule 1 şi Motel 6;
b) lanțurile de agenții touroperatoare Thomson Holidays, TUI şi
American Express Travel;
c) lanțurile de agenții touroperatoare Club Méditerranée,
Nouvelles Frontières, Sotai;
d) lanțurile hoteliere Hilton, Holiday Inn, Marriot;
e) nicio variantă nu este corectă.

39. Practicarea unor preţuri de lansare ridicate şi efectuarea


unor eforturi reduse de promovare sunt specifice strategiei de:
a) pătrundere lentă pe piață;
b) fructificare rapidă a avantajului pe piață;
c) pătrundere rapidă pe piața turistică;
d) fructificare lentă a avantajului pe piață.

40. Printre punctele tari ale produselor turistice de tip „staţiune


turistică” se numără:
a) poate beneficia de relații publice;
b) preț controlat;
c) argument de vânzare precis;
d) segmentare uşoară.

222
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Soluții teste - MARKETING ÎN TURISM

1. b 15. b 29. c
2. d 16. a 30. d
3. d 17. b 31. b
4. d 18. c 32. c
5. c 19. a 33. d
6. a 20. c 34. c
7. c 21. c 35. b
8. d 22. c 36. b
9. d 23. d 37. b
10. b 24. c 38. a
11. a 25. d 39. d
12. a 26. b 40. d
13. c 27. b
14. a 28. a

223
Alexandru-Mircea NEDELEA

224
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

IV. Teste la disciplina TEHNICI PROMOȚIONALE

1. Printre avantajele televiziunii ca mijloc de comunicare nu se


numără:
a) se adresează simțurilor;
b) captează atenția;
c) audiență mare;
d) grad mare de selectivitate.

2. Printre criteriile de selectare a celor mai potrivite media nu se


numără:
a) piața țintă;
b) selectarea audienței;
c) cota de piață;
d) costul per contact.

3. Bonificaţia de publicitate reprezintă un instrument de


promovare a vânzărilor destinat:
a) consumatorilor;
b) distribuitorilor;
c) furnizorilor;
d) forței de vânzare.

4. Printre canalele de comunicare impersonale nu se numără:


a) posterele;
b) atmosfera;
c) evenimentele;
d) canale de experți.

225
Alexandru-Mircea NEDELEA

5. Unul din următoarele canale nu face parte din categoria


canalelor de comunicare personale:
a) canalele comerciale;
b) canalele de experți;
c) canalele sociale;
d) ambianța.

6. Printre instrumentele de promovare a vânzărilor destinate


forţei de vânzare nu se numără:
a) publicitatea specială;
b) promovările conjugate;
c) publicitatea de protocol;
d) concursuri de vânzare.

7. Printre tehnicile de promovare a vânzărilor orientate spre


consumator nu se numără:
a) garanțiile asupra produsului;
b) ofertele-pachet;
c) cadourile de protocol;
d) mostrele.

8. Printre tehnicile de promovare a vânzărilor destinate


distribuitorilor nu se numără:
a) reducerea promoțională de preț;
b) tehnica cumpărătorului misterios;
c) bonificația de publicitate;
d) bunurile gratuite.

9. Printre obiectivele relaţiilor publice nu se numără:


a) creşterea frecvenței actelor de cumpărare;
b) stimularea forței de vânzare şi a distribuitorilor;
c) consolidarea credibilității;
d) menținerea cheltuielilor promoționale la un nivel scăzut.

226
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

10. Menţinerea cheltuielilor la un nivel scăzut reprezintă un


obiectiv al:
a) publicității;
b) promovării vânzărilor;
c) relațiilor publice;
d) forței de vânzare.

11. Consolidarea credibilităţii reprezintă un obiectiv al:


a) marketingului direct;
b) relațiilor publice;
c) forței de vânzare;
d) promovării vânzărilor.

12. Printre obiectivele pe care le are de îndeplinit forţa de


vânzare nu se numără:
a) identificarea piețelor potențiale;
b) vânzarea propriu-zisă;
c) consolidarea credibilității;
d) culegerea de informații despre clienți.

13. „Pentru 10 meniuri, al 11-a este gratuit” reprezintă:


a) un eşantion;
b) o ofertă autoplătitoare;
c) o reducere de preț;
d) un concurs.

14. Reducerile de preţuri sunt forme de:


a) publicitate;
b) promovare a vânzărilor;
c) publicitate la locul vânzării;
d) marketing direct.

227
Alexandru-Mircea NEDELEA

15. Acţiunile ştiinţifice şi cultural-sportive organizate de o firmă


cu prilejul aniversării a 30 de ani de existenţă reprezintă:
a) forță de vânzare;
b) publicitate;
c) marketing direct;
d) relații publice.

16. Comunicatele de presă fac parte din:


a) publicitate;
b) promovarea vânzărilor;
c) relații publice;
d) marketing direct.

17. Cadourile promoţionale:


a) sunt oferte gratuite dintr-un produs sau serviciu ce se întâlnesc
frecvent în cazul cosmeticelor sau detergenților;
b) sunt certificate care dau posesorului dreptul de a beneficia de o
anumită reducere de preț (bine precizată) atunci când
achiziționează un anumit produs;
c) sunt articole, inscripționate cu numele firmei care le acordă,
oferite gratuit consumatorilor;
d) sunt operațiuni ce folosesc televiziunea ca mijloc de
comunicare directă.

18. Publicitatea de produs (serviciu):


a) pune accent pe elementele ce asigură superioritatea unei mărci
sau a unui brand, în condițiile comercializării pe piață a unor
produse sub mărci diferite şi destinate să satisfacă nevoi
similare;
b) vizează transmiterea de informații privind activitatea unei
organizații, performanțele acesteia în domeniul în care
activează, tradiția, valorile şi cultura sa, implicarea în viața
comunității etc.,

228
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) urmăreşte stimularea cererii de consum, fiind forma cea mai


frecvent utilizată;
d) nicio variantă nu este corectă.

19. Care dintre itemii de mai jos nu se regăsesc printre obiectivele


publicităţii:

1. a cumpăra; 4. a convinge;
2. a informa; 5. a reaminti;
3. a induce; 6. a manipula.

a) (1-2-4);
b) (1-3-6);
c) (2-3-4);
d) (2-5-6).

20. Pachetul bonus:


a) constă în oferirea unei cantități suplimentare de produs la
prețul cantității obişnuite;
b) dau consumatorilor posibilitatea de a achiziționa un produs la
un preț mai mic decât cel obişnuit. Prețurile reduse sunt
marcate de producător direct pe etichetă sau pe ambalaj;
c) este cel prin care sunt vândute mai multe unități de produs la
un preț total mai mic decât suma prețurilor unitare;
d) dau consumatorilor posibilitatea de a câştiga bani, obiecte,
excursii, prin tragerea la sorți sau prin depunerea unui efort
suplimentar.

[Link] promoţionale:
a) dau consumatorilor posibilitatea de a achiziționa un produs la
un preț mai mic decât cel obişnuit. Prețurile reduse sunt
marcate de producător direct pe etichetă sau pe ambalaj;
b) sunt articole, inscripționate cu numele firmei care le acordă,
oferite gratuit consumatorilor;

229
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) sunt cele prin care sunt vândute mai multe unități de produs la
un preț total mai mic decât suma prețurilor unitare;
d) dau consumatorilor posibilitatea de a câştiga bani, obiecte,
excursii, prin tragerea la sorți sau prin depunerea unui efort
suplimentar.

22. Elementele unui sistem de comunicaţii sunt:


1. emițătorul; 4. decodificarea;
2. codificarea; 5. receptorul;
3. mesajul; 6. răspunsul.

a) (1-5);
b) (1-3-5);
c) (1-3-5-6);
d) (1-2-3-4-5);
e) (1-2-3-4-5-6).

23. Mostrele sunt:


a) oferte gratuite dintr-un produs sau serviciu ce se întâlnesc
frecvent în cazul cosmeticelor sau detergenților;
b) certificate care dau posesorului dreptul de a beneficia de o
anumită reducere de preț (bine precizată) atunci când
achiziționează un anumit produs;
c) sunt articole, inscripționate cu numele firmei care le acordă,
oferite gratuit consumatorilor;
d) sunt operațiuni ce folosesc televiziunea ca mijloc de
comunicare directă.

[Link] model propus pentru atingerea obiectivelor promoţionale


este cunoscut sub numele AIDA. Ce semnifică acest acronim?
a) Atenție – Inițiativă – Dorință – Acțiune;
b) Atenție – Interes – Dinamism – Acțiune;
c) Activitate – Interacțiune – Dorință – Atenție;
d) Atenție – Interes – Dorință – Acțiune.

230
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

25. Cupoanele (instrument de promovare a vânzărilor) sunt:


a) oferte gratuite dintr-un produs sau serviciu ce se întâlnesc
frecvent în cazul cosmeticelor sau detergenților;
b) certificate care dau posesorului dreptul de a beneficia de o
anumită reducere de preț (bine precizată) atunci când
achiziționează un anumit produs;
c) articole, inscripționate cu numele firmei care le acordă, oferite
gratuit consumatorilor;
d) operațiuni ce folosesc televiziunea ca mijloc de comunicare
directă.

26. Printre canalele de comunicare personale nu se numără:


a) reprezentanții firmelor care îi contactează pe clienții potențiali
vizați;
b) prescriptorii;
c) colegii;
d) atmosfera.

27. Unul din următoarele canale nu face parte din categoria


canalelor de comunicare impersonale:
a) conferințele de presă;
b) amenajarea interioară şi exterioară a sediilor;
c) paginile web;
d) reprezentanții firmelor care îi contactează pe clienții potențiali
vizați.

28. Printre limitele televiziunii ca mijloc de comunicare nu se


numără:
a) cost ridicat în valoare absolută;
b) risc de confuzie datorită aglomerării publicitare;
c) grad mai scăzut de selectivitate a auditoriului;
d) timp de viață scurt.

231
Alexandru-Mircea NEDELEA

29. Printre avantajele radioului ca mijloc de comunicare nu se


numără:
a) utilizare de masă;
b) posibilitate de selectare pe criterii geografice şi demografice;
c) grad înalt de credibilitate;
d) cost redus.

30. Bonificaţia de publicitate reprezintă un instrument de


promovare a vânzărilor destinat:
a) distribuitorilor;
b) consumatorilor;
c) furnizorilor;
d) forței de vânzare.

31. Printre tehnicile de promovare a vânzărilor destinate


distribuitorilor nu se numără:
a) reducerea promoțională la prețul de pe factură;
b) bonificația de expunere;
c) întrunirile (conferințe, convenții);
d) bonificațiile pentru prezentare.

32. Unul din următoarele canale nu face parte din categoria


canalelor de comunicare personale:
a) lideri de opinie;
b) vecini;
c) prescriptori;
d) ambianța.

33. Printre limitele ziarelor ca mijloc de comunicare nu se


numără:
a) timp de viață scurt;
b) cost ridicat;
c) calitate slabă a reproducerilor;
d) rată scăzută de transmitere între cititori.

232
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

34. Printre instrumentele de promovare a vânzărilor destinate


forţei de vânzare nu se numără:
a) publicitatea de protocol;
b) târgurile;
c) promovările încrucişate;
d) concursuri de vânzare.

35. Printre avantajele poştei ca mijloc de comunicare nu se


numără:
a) credibilitate;
b) individualizare;
c) posibilitate de selectare a auditoriului;
d) flexibilitate.

36. Printre obiectivele relaţiilor publice nu se numără:


a) consolidarea credibilității;
b) stimularea forței de vânzare şi a distribuitorilor;
c) stimularea consumatorilor pentru achiziția mai rapidă a
produselor;
d) menținerea cheltuielilor promoționale la un nivel scăzut.

37. Printre obiectivele promovării vânzărilor nu se numără:


a) atragerea atenției unor noi cumpărători;
b) creşterea loialității actualilor clienți sau a partenerilor din
lanțul de distribuție;
c) lărgirea distribuției;
d) consolidarea credibilității.

38. Printre obiectivele pe care le are de îndeplinit forţa de


vânzare nu se numără:
a) prestarea unor servicii de marketing legate de utilizarea
produselor;
b) negocierea şi încheierea de contracte;
c) desfăşurare acțiuni de merchandising;
d) diferențierea firmei.

233
Alexandru-Mircea NEDELEA

39. Printre obiectivele pe care le are de îndeplinit publicitatea nu


se numără:
a) găsirea de clienți noi;
b) educarea pieței;
c) vânzarea propriu-zisă;
d) neutralizarea informațiilor defavorabile deja răspândite.

40. Mixul promoţional este alcătuit din ... instrumente:


a) trei;
b) patru;
c) cinci;
d) nici una din variante nu e corectă.

[Link] metodele de stabilire a bugetului promoţional nu se


numără:
a) metoda sumei disponibile;
b) metoda parității concurențiale;
c) metoda cotei de piață;
d) metoda obiectivelor.

42. Printre categoriile de publicitate în funcţie de natura


suportului nu se numără:
a) publicitatea la locul de vânzare;
b) publicitatea directă;
c) publicitatea media;
d) publicitatea de marcă.

43. Printre motivaţiile producătorului de a utiliza merchan-


disigul nu se numără:
a) creşterea rotației produselor;
b) prelungirea duratei de viață a produselor;
c) obținerea unor amplasamente preferențiale;
d) înnoirea sortimentului.

234
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

44. Distribuitorii nu au printre motivaţiile utilizării merchan-


disingului:
a) fidelizarea clienților;
b) prelungirea duratei de viață a produselor;
c) creşterea productivității;
d) înnoirea sortimentului.

45. Printre canalele de comunicare convenţionale se numără:


a) lansările de carte;
b) sponsorizarea unor evenimente de interes;
c) panotajul;
d) promoțiile face-to-face.

46. BTL se referă la:


a) vizite ale unor personalități marcante;
b) canale tradiționale;
c) publicitatea exterioară;
d) obiecte promoționale.

47. ATL nu se referă la:


a) utilizarea unor canale tradiționale;
b) organizarea de recepții;
c) utilizarea fluturaşilor promoționali;
d) utilizarea publicității la televiziune.

48. Comunicatele de presă fac parte din:


a) publicitate;
b) promovarea vânzărilor;
c) relații publice;
d) marketing direct.

[Link] din următoarele afirmaţii este falsă:


a) în campaniile undercover marketing publicul țintă este
conştient de expunerea la o campanie de marketing;
b) încrederea în publicitatea tradițională a scăzut;

235
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) reclama mascată este mult mai eficientă decât cea subliminală;


d) stabilitatea este un criteriu cantitativ de cuantificare a mărimii
auditoriului.

[Link] criteriile cantitative de cuantificare a mărimii


auditoriului se numără:
a) gardul de saturare publicitară;
b) stabilitatea;
c) selectivitatea;
d) probabilitatea perceperii.

[Link] criteriile calitative de cuantificare a mărimii


auditoriului se numără:
a) natura mesajului;
b) audiența cumulată;
c) scara de putere;
d) tirajul.

[Link] credibilităţii reprezintă un obiectiv al:


a) marketingului direct;
b) promovării vânzărilor;
c) forței de vânzare;
d) relațiilor publice.

236
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Soluții teste - TEHNICI PROMOȚIONALE

1. d 19. b 37. d
2. c 20. a 38. d
3. b 21. b 39. c
4. d 22. e 40. c
5. d 23. a 41. c
6. b 24. d 42. d
7. c 25. b 43. d
8. b 26. d 44. b
9. a 27. d 45. c
10. c 28. d 46. a
11. b 29. c 47. b
12. c 30. a 48. c
13. c 31. c 49. a
14. b 32. d 50. b
15. d 33. b 51. a
16. c 34. c 52. d
17. c 35. a
18. c 36. c

237
Alexandru-Mircea NEDELEA

238
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

V. Teste la disciplina MARKETING PUBLIC

1. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) instituție administrativă care acționează pe baza unei viziuni de
marketing este un marketer;
b) Serviciul public este furnizat contra cost publicului;
c) Marketingul public are drept componentă de bază marketingul
serviciilor publice;
d) Instituția privată are o mobilitate cu mult superioară unei
instituții publice.

2. Marketingul public nu este marcat de particularităţi


determinate de:
a) specificul sectorului public;
b) influența mediului asupra instituțiilor publice;
c) elementele specifice ale serviciului public;
d) compartimentul de relații publice.

3. Printre principalii „actori” ai marketingului public nu se


numără:
a) piața;
b) prestatorul;
c) producătorul.

239
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. În cadrul instituţiilor publice ar trebui să existe următorul cod


de conduită:
a) Cetățeanul este persoana cea mai importantă pentru
funcționarul public;
b) Cetățeanul depinde de noi (funcționarii publici);
c) Cetățeanul este persoana care ne comunică dorințele sale;
d) Cetățeanul nu este cineva cu care trebuie să ne certăm.
Indicați varianta falsă.

5. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) marketingul intern vizează capacitatea funcționarilor publici
de a presta servicii administrative pentru cetățeni;
b) fără funcționari publici motivați şi satisfăcuți nu pot exista
cetățeni satisfăcuți;
c) dosarul de presă este un comunicat de presă prezentat pe larg;
d) unul din obiectivele comunicării instituționale este facilitarea
aportului de capital şi dezvoltarea mediului de afaceri.

6. Aspectul primăriei vizează:


a) aspectul gospodăresc, clădiri, curte, anexe;
b) gradul de utilitate: birotică, tehnică;
c) organizarea activității în primărie (program de lucru,
corectitudine);
d) toate variantele de mai sus.

7. Calitatea relaţiei dintre cetăţeni şi funcţionarii publici este


legată de:
a) aspectul funcționarului public;
b) ataşamentul față de instituție;
c) pregătirea profesională;
d) a, b, c.

240
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) mapa de prezentare a instituției publice conține inclusiv
articole din presă;
b) biroul de presă este o secție a departamentului de relații
publice al instituției;
c) publicul extern al instituției publice este format din manageri
publici, funcționari;
d) principalul obiectiv al oricărei instituții publice îl constituie
servirea interesului public.

9. Rolul campaniilor de comunicare locală prin afişaj este de:


a) a mobiliza cetățenii în vederea realizării unor acțiuni de interes
local;
b) a promova instituțiile publice;
c) a informa populația asupra unor evenimente de interes local;
d) toate variantele de mai sus sunt corecte.

10. În administraţia publică, tehnicile şi metodele de cercetare


sunt următoarele:
1. recensământul; 3. metoda cazurilor;
2. ancheta; 4. metoda chestionarelor.
Alegeți varianta corectă:
a) 1, 2; c) 1, 4; e) 1, 2, 3, 4;
b) 3, 4; d) 1, 2, 3; f) 2, 3, 4.

11. Indicaţi afirmaţia falsă:


a) unul din obiectivele comunicării instituționale este acela de a
crea parteneriate;
b) marketingul interactiv vizează activitatea de pregătire şi
antrenare a funcționarilor publici în scopul de a presta servicii
de calitate;
c) printre tehnicile de lobby se numără apelurile telefonice şi
petițiile;
d) biroul mass-media organizează conferințele de presă ale
conducerii primăriei.
241
Alexandru-Mircea NEDELEA

12. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) interesul public reprezintă nevoia socială specifică unei
comunități pe care trebuie să o satisfacă administrația publică;
b) identitatea instituțională este prezentată inclusiv prin buletinul
informativ al organismului din administrația publică;
c) publicul intern al organizației include presa şi comunitatea
locală;
d) mapa de prezentare a instituției publice conține buletinul
informativ.

13. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) o instituție publică are o mobilitate superioară unei instituții
private;
b) serviciul public reprezintă activitatea pe care guvernanții sunt
obligați să o presteze în interesul celor guvernați;
c) completarea on-line de formulare reprezintă una din
funcționalitățile sistemului infochioşc;
d) printre materialele de identitate instituțională se numără
broşurile în care se prezintă misiunea şi scopul organizației.

14. Ghidul cetăţeanului vizează:


a) schimbarea mentalității cetățeanului despre instituția publică;
b) cunoaşterea de către cetățeni a atribuțiilor autorităților locale;
c) nici una din variante nu este corectă;
d) a şi b.

15. Indicaţi afirmaţia falsă:


a) comunicarea instituțională este o comunicare extraorgani-
zațională;
b) una din țintele comunicării instituționale o reprezintă
instituțiile financiare;
c) marketingul intern vizează capacitatea funcționarilor publici
de a presta servicii administrative pentru cetățeni.

242
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

16. Comunicarea instituţională se concretizează prin:


a) sponsorizări şi mecenat;
b) publicitate şi standuri la târguri;
c) organizare de zile ale porților deschise;
d) a, b, c.

17. În cadrul proceselor de comunicare externă a administraţiei


publice este posibil să apară bariere comunicaţionale:
a) între diferitele instituții ale administrației publice;
b) între administrația publică şi cetățeni;
c) nici una din aceste variante;
d) a şi b.

18. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) parteneriatul interactiv funcționar public-cetățean presupune
circulația informației în ambele sensuri;
b) cine nu ştie să zâmbească să nu lucreze direct cu cetățenii;
c) raportul anual nu face parte din mapa de prezentare a
instituției publice.

19. Printre factorii de influenţă asupra imaginii primăriei se


numără:
a) activitatea de relații publice desfăşurată de reprezentanții
primăriei;
b) calitatea relației dintre funcționarii publici şi cetățeni;
c) aspectul şi modul de funcționare a primăriei;
d) a, b, şi c.

20. Fişierele referitoare la jurnalişti cuprind:


a) tiraje, rate de audiență;
b) zona de distribuție;
c) data la care a fost făcută ultima reactualizare a fişierului;
d) teme tratate cu predilecție de acea instituție de presă.

243
Alexandru-Mircea NEDELEA

21. Instituţiile statului pot intra în legătură cu următoarele


categorii de public:
1. publicul intern şi extern;
2. publicul oponent, neimplicat şi susținător;
3. publicul tradițional şi viitor;
4. publicul primar, secundar şi marginal.

Alegeți varianta corectă:


a) 1; c) 1, 3, 4; e) 2, 3; g) 3, 4;
b) 4; d) 1, 2, 3; f) 1, 4; h) 1, 2, 3, 4.

22. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) parteneriatul interactiv funcționar public-cetățean presupune
circulația informației în ambele sensuri;
b) cine nu ştie să zâmbească să nu lucreze direct cu cetățenii;
c) raportul anual nu face parte din mapa de prezentare a
instituției publice.

23. Factorii de influenţă asupra imaginii primăriei sunt:


a) activitatea de relații publice desfăşurată de reprezentanții
primăriei;
b) calitatea relației dintre funcționarii publici şi cetățeni,
c) aspectul şi modul de funcționare a primăriei;
d) a, b, şi c.

24. Marketingul public vizează servicii precum:


a) apărarea națională;
b) siguranța cetățenilor;
c) a şi b;
d) nici una din aceste variante.

244
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

[Link] dintre următoarele afirmaţii consideraţi că este corectă?


a) enigma marketingului constă în faptul că el este una dintre
cele mai noi activități ale omului şi una dintre cele mai noi
discipline;
b) enigma marketingului constă în faptul că el este una dintre
cele mai vechi activități ale omului şi una dintre cele mai vechi
discipline economice;
c) enigma marketingului constă în faptul că el este una dintre
cele mai vechi activități ale omului şi una dintre cele mai noi
discipline;
d) esența marketinglui constă în faptul că el reprezintă una
dintre cele mai noi activități ale omului în societatea modernă.

26. Care dintre următoarele nu poate fi considerată o funcţie a


marketingului public?
a) investigarea cerințelor şi a intereselor cetățenilor-clienți;
b) conectarea dinamică a instituțiilor publice la mediul de
marketing;
c) promovarea unei comunicări tehnologice moderne;
d) satisfacerea în condiții optime a nevoilor de servicii publice
ale cetățenilor-clienți.

27. Principalul mod de comunicare al unei instituţii publice cu


presa îl constituie:
a) conferința de presă;
b) comunicatul de presă;
c) interviul de relații publice;
d) dosarul de presă.

245
Alexandru-Mircea NEDELEA

246
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

Soluţii teste - MARKETING PUBLIC

1. b 10. e 19. d
2. d 11. b 20. c
3. c 12. c 21. h
4. b 13. a 22. c
5. a 14. d 23. d
6. d 15. c 24. c
7. d 16. d 25. c
8. c 17. d 26. c
9. d 18. c 27. b

247
Alexandru-Mircea NEDELEA

248
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

VI. Teste la disciplina POLITICI DE MARKETING


ÎN AFACERI

1. Elementele componente ale produsului pot fi grupate în:


a) componente corporale, acorporale, comunicațiile privind
produsul și imaginea acestuia;
b) componente corporale și necorporale;
c) imaginea produsului, comunicațiile privind acesta, componente
necorporale, componente corporale.

2. Componentele corporale ale produsului vizează:


a) numele, marca, instrucțiunile de utilizare, brevete, licențe,
prețul şi totalitatea serviciilor ce însoțesc produsul în vederea
sporirii utilității sale;
b) „sinteza reprezentărilor mentale de natură cognitivă, afectivă,
socială şi personală a produsului” în rândurile publicului;
c) totalitatea informațiilor transmise de producător în mediu;
d) elemente ce țin de formă, mărime, capacități, structură şi
conținut, greutate şi densități, putere, rezistență;
e) mărci multinaționale, mărci globale, mărci locale.

3. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) certificatul de înregistrare echivalează cu un titlu de proprietate.
b) valabilitatea certificatului de înregistrare la O.S.I.M. este de 10 ani.
c) înregistrarea Oficiul Registrului Comerțului este suficientă pentru
protejarea denumirii comerciale sau a mărcii dumneavoastră.
d) marca înregistrată devine element activ care se poate comercializa.

249
Alexandru-Mircea NEDELEA

4. Printre căile prin care firmele se decid ce să vândă se numără:


a) să facă un lucru pe care nu l-a cerut nimeni, dar care îi va
încânta teribil pe cumpărători;
b) să anticipeze un lucru pe care îl va cere cineva;
c) să vândă ceva care există deja;
d) toate variantele de mai sus.

5. Cea mai eficace cale de poziţionare este:


a) pe baza caracteristicilor produsului;
b) pe baza modului de utilizare;
c) cea făcută prin intermediul avantajelor pe care le caută
consumatorul;
d) în funcție de utilizatori.

6. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) pe măsură ce numărul avantajelor oferite de o marcă scade,
firma respectivă riscă să piardă încrederea consumatorilor;
b) strategia de poziționare poate fi concepută în funcție de
concurență;
c) se recomandă poziționarea pe baza a 1-3 atribute;
d) strategia de diferențiere vizează cucerirea unor segmente noi
de consumatori.

7. Asigurarea unei valori distincte a ofertei în percepţia


consumatorilor se poate realiza în următoarele moduri (care ţin de
strategia de diferenţiere):
a) a oferi „ceva ieftin” şi a satisface în acelaşi grad ca şi concurența
o anumită nevoie a consumatorilor la acelaşi preț ca cel
practicat de aceştia;
b) a satisface în acelaşi grad ca şi concurența dar la un preț mai
mic decât aceasta;
c) a oferi „ceva bun” şi a fi capabil de a onora la fel de rapid ca şi
concurența orice comandă primită.

250
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

8. Imaginea produsului vizează:


a) „sinteza reprezentărilor mentale de natură cognitivă, afectivă,
socială şi personală a produsului” în rândurile publicului;
b) numele, marca, instrucțiunile de utilizare, brevete, licențe,
prețul şi totalitatea serviciilor ce însoțesc produsul;
c) totalitatea informațiilor transmise de producător în mediu,
către distribuitori, intermediari, vânzători, cumpărători,
consumatori;
d) totalitatea caracteristicilor fizice, chimice, merceologice date de
substanța materială şi utilitatea funcțională a produsului.

9. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) pentru firma ce foloseşte strategia prețului scăzut apare
necesar un volum important de producție, pentru a răspunde
cererii;
b) strategia prețului scăzut impune bariere la intrarea pe piață
pentru noi concurenți;
c) politicile privind prețurile pot fi protejate;
d) modificarea produsului, distribuției și promovării au de obicei
un efect întârziat şi mai greu măsurabil.

10. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) prețul este singura componentă a mixului de marketing care
aduce venit;
b) aproximativ 80% din durata negocierilor contractuale este
alocată negocierii prețului.
c) produsul este cel mai flexibil element al mixului de marketing;
d) efectul modificării prețului este, de regulă, imediat şi cuantificabil.

11. Care din următoarele componente nu este inclusă în sistemul


logistic al unei firme:
a) activitățile de susținere a producției;
b) aprovizionarea;
c) activitățile de cumpărare a materiilor prime;
d) activitățile de marketing direct.
251
Alexandru-Mircea NEDELEA

12. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) distribuția este o variabilă suplă;
b) distribuția este o variabilă dificil de controlat;
c) pentru multe firme, fabricarea produsului costă mult mai puțin
decât aducerea lui pe piață;
d) se poate vinde (eventual) fără a face reclamă, dar nu se poate
vinde fără un circuit de distribuție.

13. Care dintre următoarele afirmaţii este falsă:


a) drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin cesiune;
b) o marcă comunitară acoperă întreaga piață a UE;
c) înregistrarea mărcii comunitare nu este condiționată de
înregistrarea prealabilă a mărcii la nivel național;
d) marca înregistrată devine element pasiv care se poate
comercializa.

14. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) sistemul de mijloace şi personal care asigură transferul
mărfurilor este o componentă a distribuției;
b) fluxul negocierilor vizează ansamblul acțiunilor informaționale
care preced sau însoțesc produsul în procesul transferului de la
producător la cumpărătorul final;
c) viitorul produselor firmei producătoare depinde de distribuitor.

15. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) sunetul poate fi un element al brandului;
b) brandul reprezintă partea tangibilă a afacerii tale;
c) în general, oamenii cumpără emoțional.

16. Printre elementele din care este constituit un brand nu se


numără:
a) înălțimea;
b) mirosul;
c) gustul;
d) culoarea.

252
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

17. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) forma reprezintă o componentă necorporală a produsului;
b) prețul este cel mai flexibil element al mixului de marketing;
c) pagina dublă centrală a unei reviste au o valoare de atenționare
mai mare decât alte amplasamente.

18. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) receptorul mesajului publicitar trebuie să fie suficient de
puternic, atrăgător şi credibil;
b) scopul principal al brandingului este încrederea;
c) diferența fundamentală dintre manipulare şi persuasiune este
intenția;
d) persuasiunea nu conține intenționalitate negativă.

19. Pot fi înregistrate ca mărci următoarele semne distinctive:


a) combinații de culori;
b) forma ambalajului;
c) a, b și d;
d) cifre și litere.

20. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) strategia prețului scăzut este recomandată în cazul pătrunderii
pe o piață caracterizată de o mare elasticitate a cererii şi de
prețuri înalte;
b) strategia prețului scăzut presupune existența unui număr
suficient de mare de clienți dispuşi să plătească;
c) strategia prețului ridicat permite lansarea unei mărci noi la un
preț înalt.

21. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) strategia de diferențiere vizează cucerirea unor segmente noi
de consumatori.
b) se recomandă poziționarea pe baza a 1-3 atribute.

253
Alexandru-Mircea NEDELEA

c) strategia de poziționare poate fi concepută în funcție de


concurență.
d) pe măsură ce numărul avantajelor oferite de o marcă scade,
firma respectivă riscă să piardă încrederea consumatorilor.

22. Componentele necorporale ale produsului vizează:


a) „sinteza reprezentărilor mentale de natură cognitivă, afectivă,
socială şi personală a produsului” în rândurile publicului;
b) elementele ce țin de formă, mărime, capacități, structură şi
conținut, greutate şi densități, putere, rezistență etc;
c) totalitatea informațiilor transmise de producător în mediu,
către distribuitori, intermediari, vânzători, cumpărători,
consumatori;
d) numele, marca, instrucțiunile de utilizare, brevete, licențe,
prețul şi totalitatea serviciilor ce însoțesc produsul.

23. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) brandul reprezintă partea tangibilă a afacerii tale;
b) în general, oamenii cumpără emoțional;
c) sunetul poate fi un element al brandului.

24. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) modificarea produsului poate fi făcută cel mai uşor, foarte rapid
şi frecvent şi cu cele mai mici costuri;
b) efectul modificării prețului este, de regulă, imediat şi
cuantificabil;
c) prețul momeală face parte din categoria prețurilor psihologice;
d) amplasarea mesajului în cadrul unei pagini duble în presă are
influență asupra impactului său.

25. Care dintre următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) marca înregistrată devine element pasiv care se poate
comercializa;
b) înregistrarea mărcii comunitare nu este condiționată de
înregistrarea prealabilă a mărcii la nivel național;

254
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

c) o marcă comunitară acoperă întreaga piață a UE;


d) drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin cesiune.

26. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) politicile privind prețurile pot fi protejate;
b) modificarea produsului, distribuției și promovării au de obicei
un efect întârziat şi mai greu măsurabil;
c) pentru firma ce foloseşte strategia prețului scăzut apare necesar
un volum important de producție, pentru a răspunde cererii;
d) strategia prețului scăzut impune bariere la intrarea pe piață
pentru noi concurenți.

27. Care dintre următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) înregistrarea mărcii comunitare nu este condiționată de
înregistrarea prealabilă a mărcii la nivel național;
b) o marcă comunitară acoperă întreaga piață a UE;
c) drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin cesiune;
d) marca înregistrată devine element pasiv care se poate comercializa.

28. Care din următoarele afirmaţii nu este adevărată:


a) pentru multe firme, fabricarea produsului costă mult mai puțin
decât aducerea lui pe piață;
b) se poate vinde (eventual) fără a face reclamă, dar nu se poate
vinde fără un circuit de distribuție;
c) distribuția este o variabilă dificil de controlat;
d) distribuția este o variabilă suplă.

29. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) efectul modificării prețului este, de regulă, imediat şi
cuantificabil;
b) produsul este cel mai flexibil element al mixului de marketing;
c) aproximativ 80% din durata negocierilor contractuale este
afectată negocierii prețului;
d) prețul este singura componentă a mixului de marketing care
aduce venit.

255
Alexandru-Mircea NEDELEA

30. Inconvenientele strategiei de preț de penetrare sunt:


a) pentru firma ce foloseşte o astfel de strategie apare necesar un
volum important de producție, pentru a răspunde cererii;
b) investiții costisitoare pe care nu şi le poate permite decât o
firmă puternică financiar;
c) a și b;
d) a.

31. Care din următoarele afirmaţii este falsă:


a) odată înregistrat, deveniți proprietarul absolut al mărcii/
denumirii înregistrat;
b) drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin licență;
c) se pot înregistra mărci sonore;
d) marca comunitară se substituie mărcilor naționale din statele
membre.

32. Invențiile și inovațiile sunt elemente specifice prin care se


poate exprima evoluția:
a) mediului economic;
b) mediului natural;
c) micromediului;
d) mediului tehnologic.

256
Chestionare, sondaje de opinie, studii de piață și teste-grilă

VI. Soluţii teste - POLITICI DE MARKETING ÎN AFACERI

1. c 12. a 23. a
2. d 13. d 24. a
3. c 14. b 25. a
4. d 15. b 26. a
5. c 16. a 27. d
6. a 17. a 28. d
7. b 18. a 29. b
8. a 19. c 30. c
9. c 20. b 31. d
10. c 21. d 32. d
11. d 22. d

257

S-ar putea să vă placă și