Sunteți pe pagina 1din 13

1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a.

MEDICIN INTERN - NURSING CLINIC MEDICIN INTERN Care din urmatoarele afirmatii referitoare la tusea si expectoratia din bronsita cronica sunt corecte ? tusea si expectoratia apar n majoritatea zilelor, cel putin 3 luni pe an exista tuse si expectoratie cel putin 2 ani consecutiv sputa este frecvent purulenta si n cantitate mai mare de 100 ml se datoreaza hipersecretiei de mucus se datoreaza unei pleurezii asociate ipocratismul di!ital poate sa apara n urmatoarele afectiuni" bronsita cronica cu poli!lobulie secundara traheobronsita acuta astmul bronsic aler!ic cancerul bronhopulmonar endocardita infectioasa #ronhopneumopatia cronica obstructiva $ #%C& ' cu predominenta bronsitei cronice se caracterizeaza prin" dispnee, ca simptom principal aspect cianotic( buhait infectii respiratorii frecvente poli!lobulie hipoxemie cu hipercapnie ). Care din urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la examenul sputei ? fibrele elastice nu apar n sputa n caz de abces pulmonar macrofa!ele alveolare confirma ori!inea bronsica eozinofilele nu apar n sputa n caz de bronsita cronica spiralele Curshmann si cristalele Charchot(*e+den pot sa apara n sputa n caz de astm bronsic aler!ic celulele neoplazice pot fi absente n sputa, n cancerele pulmonare periferice ,. -anifestarea de dependenta cea mai frecventa n bronsiectazie este" bronhoreea purulenta hemoptizia tusea seaca tusea productiva mucoasa durerea toracica .. Care din urmatorii factori pot declansa accesul de astm bronsic ? praful de casa aler!atul stress emotional acut cotrimoxazol $biseptol' fumatul pasiv /. 0le!eti ar!umentele anamnestice n favoarea dia!nosticului de astm bronsic aler!ic la acarieni" antecedente familiale de astm bronsic aler!ic la praful de casa recrudescenta simptomelor n sezoanele polenice cresterea frecventei acceselor de astm bronsic n perioadele reci accesul de astm bronsic nu apare dupa un efort fizic mediu reaparitia accesului de astm bronsic n cursul expunerii la praf de casa 1. -anifestarea de dependenta principala n criza de astm bronsic este" tusea seaca

b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

tusea productiva purulenta anxietatea su!hitul dispneea expiratorie paroxistica 2. Care din urmatoarele !esturi terapeutice pot fi incriminate n declansarea la adult a unui acces sever de astm bronsic $stare de rau astmatic' ? abuz de simpatomimetice administrate inhalator suprimarea brusca a corticoterapiei corticosteroizi administrati intravenos administrarea 3etotifenului $ zaditen ' per os hiposensibilizarea specifica 10. Care din urmatoarele situatii se asociaza cu un risc crescut de cancer bronhopulmonar ? fumatul $peste 20 ti!arete4zi, peste 20 ani' convietuirea cu un mare fumator $peste 20 de ani' expunerea profesionala ndelun!ata la azbest expunerea profesionala la uraniu $mineri' sedentarismul 11. *a pacientul cu insuficienta respiratorie acuta, prima masura pe care trebuie sa o aplice nursa este" administrarea de oxi!en administrarea de antibiotice administrarea de expectorante administrarea de antitermice psihoterapia 12. Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate n le!atura cu lichidul pleural dintr(o pleurezie serofibrinoasa tuberculoasa ? poate fi serohemora!ic contine bacil 5och $ #5 ' n peste .0 6 din cazuri contine limfocite peste 10 6 se poate resorbi spontan se reface rapid dupa toracenteza evacuatorie 13. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la testul tuberculinic sunt reale ? injectare hipodermica citirea rezultatului se face la /2 ore reactia pozitiva are diametrul de peste 10 mm testul ne!ativ la tuberculina exclude dia!nosticul de 7#C pulmonara virajul tuberculinic nseamna un prim test pozitiv, urmat de un al doilea cu rezultat ne!ativ 1). Criza de astm bronsic se diferentiaza de accesul de astm cardiac, n special, prin caracterul dispneei care n criza de astm bronsic este" dispnee inspiratorie dispnee cu tahipnee dispnee cu ortopnee extrema, sufocanta dispnee expiratorie cu bradipnee dispnee cu polipnee 1,. 0dministrarea de morfina este contraindicata n urmatoarele afectiuni" accesul de astm cardiac criza de astm bronsic edemul pulmonar acut cardio!en infarctul miocardic acut #%C& acutizata

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

1.. 0dministrarea de medicamente expectorante este contraindicata n" hemoptizie bronhopneumonie criza de astm bronsic #%C& acutizata bronsiectazie 1/. *a pacientul cu hemoptizie nu se administreaza" medicatie anticoa!ulanta per os heparina medicatie hemostatica trombostop aspirina 11. *a pacientul cu #%C& acutizata este contraindicata administrarea de" bronhodilatatoare oxi!en hemisuccinat de hidrocortizon morfina beta 8 blocante 12. *a pacientul n stare de stop cardio(respirator primeaza urmatoarele masuri" reanimarea circulatorie normalizarea diurezei $ de ur!enta ' reanimarea respiratorie normalizarea tensiunii arteriale normalizarea temperaturii 20. 9ediul durerii n an!ina pectorala stabila $de efort ' este cel mai frecvent" epi!astric retrosternal interscapular abdominal toracic posterior 21. Care sunt masurile de ur!enta care se aplica n edemul pulmonar acut cardio!en" oxi!enoterapie s:n!erare $venesectie' morfina furosemid intravenos propranolol intravenos 22. ;demul pulmonar acut cardio!en se nsoteste de tuse productiva cu expectoratie" mucoasa muco(purulenta purulenta spumoasa $ rozata ' purulenta cu striuri san!uine 23. <n cursul atacului de edem pulmonar acut cardio!en, manifestarea de dependenta principala a pacientului consta n" pozitie n decubit lateral st:n! pozitie n decubit dorsal dispnee expiratorie pozitie n decubit lateral drept ortopnee sufocanta cu senzatie de =moarte iminenta> 2). %revenirea crizelor de an!or pectoris stabil se va asi!ura prin"

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

beta blocante beta blocante asociate cu nitrati retard beta blocante asociate cu inhibitori calcici an!ioplastie transluminala fibrinolitice 2,. <n tahicardia paroxistica ventriculara prin supradozaj di!italic se pot administra" saruri de potasiu xilina fenitoin furosemid di!oxin 2.. Care sunt diureticele care se caracterizeaza prin lipsa eliminarii de potasiu" furosemid nefrix spironolactona $aldactona' diuretice antialdosteronice diuretice de ansa 2/. 9emnele si simptomele $ manifestari de dependenta ' de tamponada cardiaca pot sa apara n" endocardita bacteriana subacuta pericardita lichidiana $neoplazica, bacilara' infarctul miocardic acut pericardita acuta virala cordul pulmonar cronic decompensat 21. ?ia!nosticul pozitiv n accesul an!inos este sustinut de urmatoarele elemente" bolnavul este anxios, imobil arata cu ntrea!a palma localizarea durerii prezenta frecventa a tulburarilor de ritm cardiac tensiunea arteriala usor scazuta bradicardie 22. =%ozitia mahomedana> adoptata spontan de catre pacient, este caracteristica pentru urmatoarele afectiuni" stenoza mitrala infactul miocardic acut an!ina pectorala n criza pleurezia lichidiana pericardita lichidiana masiva 30. %rincipalul factor de risc n aparitia si a!ravarea arteriopatiei obliterante aterosclerotice este" hipertensiunea arteriala expunerea la fri! si umezeala fumatul v:rsta naintata consumul de alcool $etilismul cronic' 31. Complicatiile precoce ale infarctului miocardic acut sunt" pericardita tulburarile de ritm ventriculare insuficienta cardiaca con!estiva edemul pulmonar acut cardio!en embolii periferice 32. 0rteriopatia obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare este mai frecventa la"

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

barbati fumatori $ peste )0(,0 ani ' femei fumatoare $ peste )0(,0 ani ' barbati fumatori $ sub )0 ani ' barbati fumatori $ sub 30 ani ' barbati nefumatori $ peste )0(,0 ani ' 33. Complicatiile hipertensiunii arteriale esentiale $cu valori mari' pot fi" disectia de aorta encefalopatia hipertensiva acuta embolia pulmonara accident vascular cerebral edemul pulmonar acut cardio!en 3). -anifestarea de dependenta principala n stadiile initiale ale arteriopatiei obliterante aterosclerotice este" cianoza picioarelor atrofia musculaturii membrelor inferioare atrofia un!hiilor picioarelor durerea sub forma de claudicatie intermitenta absenta pilozitatii !ambelor 3,. %ato!nomonice pentru simptomatolo!ia stenozei aortice sunt elementele" durerea precordiala sincopa de efort dispneea de efort palpitatiile rapide re!ulate palpitatiile rapide nere!ulate 3.. ipertensiunea arteriala secundara de cauza medicamentoasa poate fi produsa de" contraceptive orale furosemid corticosteroizi nefrix di!oxin 3/. @actorii majori de risc pentru cardiopatia ischemica includ" sedentarismul hipertensiunea arteriala obezitatea hipercolesterolemia antecedentele heredocolaterale cardiovasculare 31. %rofilactic, la pacientii cu risc de tromboza venoasa profunda se administreaza" antia!re!ante plachetare tonicardiace diuretice anticoa!ulante vasodilatatoare 32. <n faza de prespitalizare la pacientul n stare de soc cardio!en interventia principala a nursei presupune" administrarea de diuretice resuscitarea cardio(respiratorie administrarea de lichide per os administrarea de vasodilatatoare administrarea de antitermice )0. %ozitia pacientului n stare de soc cardio!en trebuie sa fie"

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

la mar!inea patului n decubit lateral st:n! n decubit lateral drept n decubit dorsal, cu membrele inferioare ridicate la 30A asezat n fotoliu )1. -anifestarea de dependenta principala care atra!e atentia nursei asupra infarctului miocardic acut este" hipertensiunea arteriala febra varsaturile bilioase durerea precordiala prelun!ita, atroce, cu stare de a!itatie epi!astral!iile nesistematizate )2. %entru prevenirea aritmiilor ventriculare majore n infarctul miocadic acut se administreaza" antibiotice bronhodilatatoare calciu !luconic intravenos xilina sedative )3. *a pacientul cu insuficienta cardiaca con!estiva dieta este" hipersodata hiperlichidiana hiper3aliemica hiposodata hiper!lucidica )). <n conduita de ur!enta la pacientul n stare de edem pulmonar acut cardio!en $cu tensiune arteriala normala ', prima masura consta n" asezarea pacientului n pozitie sez:nda $scaun, fotoliu, la mar!inea patului' asezarea pacientului n decubit dorsal administrarea de antibiotice administrarea de bronhodilatatoare administrarea de antitermice ),. -orfina este indicata n tratamentul de ur!enta al urmatoarelor afectiuni" astmul bronsic n criza edemul pulmonar acut cardio!en, astmul cardiac cordul pulmonar cronic decompensat #%C& acutizata starea de rau astmatic ).. Benesectia poate fi salvatoare n urmatoarele afectiuni" infarctul miocardic acut an!ina pectorala n criza edemul pulmonar acut cardio!en accidentul vascular cerebral stopul cardio(respirator )/. -odalitatea de aplicare a !arourilor la radacina membrelor, la pacientul n stare de edem pulmonar acut cardio!en este urmatoarea" la radacina celor patru membre schimbarea !arourilor la interval de 1 ora numai la radacina membrelor inferioare la radacina a trei membre $ cu mentinerea pulsatiilor arteriale ' numai la radacina membrelor superioare

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a.

)1. Cauza cea mai frecventa a emboliei pulmonare este reprezentata de" bronhopneumonie tromboflebita profunda a membrelor inferioare pleurezia lichidiana masiva infarctul miocardic acut tuberculoza pulmonara activa )2. -anifestarea de dependenta principala la pacientul cu encefalopatie hipertensiva acuta consta n" astenie fizica parestezii precordial!ii cefalee violenta cu varsaturi $centrale' anxietate ,0. %rimele masuri n cadrul resuscitarii cardio(respiratorii la pacientul n stare de stop cardio(respirator sunt reprezentate de" masajul cardiac extern monitorizarea ;5C administrarea de furosemid intravenos ventilatia artificiala administrarea de propranolol ,1. 9incopa de efort este o manifestare de dependenta caracteristica urmatoarei valvulopatii" insuficienta aortica insuficienta mitrala insuficienta pulmonara stenoza aortica dubla leziune mitrala ,2. Care dintre urmatoarele valvulopatii este cunoscuta ca o boala dispneizanta, cianozanta, embolizanta, hemoptoizanta, aritmo!ena ? a. stenoza aortica b. insuficienta aortica c. stenoza mitrala d. dubla leziune aortica e. insuficienta pulmonara ,3. <n cordul pulmonar cronic decompensat cu encefalopatie hipercapnica este contraindicata administrarea de" miofilin morfina brofimen furosemid nitropector ,). ;ste contraindicata asocierea tonicardiacelor $ di!italice ' cu" furosemid miofilin ampicilina nitro!licerina calciu intravenos ,,. Care dintre urmatoarele semne si simptome reprezinta un semnal de alarma pentru intoxicatia di!italica ? diminuarea cianozei

b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b.

reducerea edemelor !ambiere tusea seaca varsaturi, vedere colorata $ n rosu ' precordial!ii usoare ,.. *a pacientul cu hemora!ie di!estiva superioara se poate administra" pun!a cu !heata n re!iunea epi!astrica heparina trombostop fitomenadion venostat ,/. @umatul intervine n pato!eneza ulcerului !astric prin" inhibarea secretiei !astrice de bicarbonat cresterea concentratiei de nitrati n sucul !astric favorizarea refluxului duodeno(!astric cresterea tonusului sfincterului piloric stimularea secretiei de pepsina ,1. Care din urmatoarele medicamente au efect ulcero!en ? indometacin di!oxin aspirina omeprazol prednison ,2. Corticosteroizii pot induce ulcer !astric si duodenal prin urmatoarele mecanisme" reducerea circulatiei san!uine !astrice stimularea secretiei clorhidropeptice staza !astrica cresterea masei celulelor parietale inhibarea sintezei de prosta!landine .0. Care dintre urmatoarele boli se asociaza mai frecvent cu ulcerul !astroduodenal ? hipertensiunea arteriala ciroza hepatica emfizemul puolmonar pneumonia poliartrita reumatoida .1. Care dintre urmatoarele veri!i pato!enetice pot fi implicate n pato!eneza ulcerului !astric ? staza !astrica antrala evacuarea !astrica precipitata infectia cu elicobacter p+lori aclorhidria cresterea sintezei de prosta!landine .2. 0nemia din cancerul rectocolonic se datoreaza" s:n!erarilor din tumora sindromului de impre!nare neoplazica scaderii aportului alimentar tuturor acestor cauze nici uneia din aceste cauze .3. ?9 la pacientul cu ciroza hepatica se produce mai frecvent prin mecanismele" sindrom -allor+(Deiss ruptura de varice esofa!iene

c. ulcer !astric d. eroziuni esofa!iene de reflux e. !astropatia portala hipertensiva hemora!ica .). ;ncefalopatia hepato(portala la un cirotic poate fi declansata de" a. dieta hiperprotidica b. dieta hiperlipidica c. hipo3aliemie d. hemora!ie di!estiva e. tratament neurosedativ .,. 7ratamentul encefalopatiei hepato(portale din ciroza consta n" a. interzicerea proteinelor b. administrare de antibiotice orale cu spectru lar! c. administrare de lactuloza $ oral sau clisma ' d. tratament neurosedativ e. reechilibrare hidroelectrolitica ... ipoalbunemia din ciroza hepatica se explica prin" a. hipercatabolism b. insuficienta sintezei hepatice c. !astroenteropatie exudativa d. carenta proteica alimentara e. proteinurie ./. 7ratamentul ascitei din ciroza hepatica se efectueaza prin" a. diuretice antialdosteronice $spironolactona' b. paracenteze repetate si n cantitate mare c. saluretice $diuretice tiazidice si de ansa' d. cura de sete e. perfuzii cu solutii hipertonice .1. *a pacientul cu diaree n faza acuta sunt interzise" a. dulciurile concentrate b. dieta hidrica c. le!umele si fructele $bo!ate n celuloza' d. supa de morcovi e. zeama de orez .2. <nterventii nursin! la pacientul cu constipatie" a. mobilizarea precoce b. dieta bo!ata n carne c. combaterea sedentarismului d. reducerea aportului de lichide, le!ume si fructe e. exercitii fizice care tonifica musculatura abdominala /0. Cravitatea varsaturilor se apreciaza dupa asocierea urmatoarelor simptome si semne" a. te!umente si mucoase uscate b. oli!urie c. poliurie d. hipotensiune arteriala E tahicardie e. 70 E bradicardie /1. 0limentatia si reechilibrarea hidroelectrolitica la pacientul cu varsaturi n faza acuta se va efectua" a. pe sonda nazo(!astrica b. pe cale orala $per os' c. parenteral $ prin perfuzii'

d. in functie de iono!rame, p , rezerva alcalina e. <n functie de pierderi /2. <nterventii nursin! la pacientul cu hemora!ie di!estiva superioara $ ?9' masiva" a. repaus strict la pat b. decubit dorsal $fara perna' c. mobilizare precoce $n primele ore' d. administrarea de medicatie anticoa!ulanta e. aplicarea unei pun!i cu !heata n re!iunea epi!astrica /3. <nterventii nursin! la pacientul cu ulcer !astroduodenal n perioada dureroasa" a. asi!urarea repausului fizic si psihic b. dieta de crutare !astrica c. mese frecvente $ ,(/ 4 zi ' si reduse cantitativ d. interzicerea consumului de alcool, a fumatului e. mese rare si abundente /). <n care dintre urmatoarele afectiuni ale aparatului locomotor este prezent 0t! *0 8 # 2/ ? a. reumatismul articular acut b. spodilita anchilozanta c. poliartrita reumatoida d. lupusul eritematos sistemic e. boala artrozica /,. 0rtrita asimetrica a articulatiilor mari $saltanta, mi!ratorie, fu!ace' este caracteristica urmatoarelor boli" a. poliartrita reumatoida b. spodilita anchilozanta c. reumatismul articular acut d. lupusul eritematos sistemic e. coxartroza /.. 0rtrita simetrica a articulatiilor mici ale m:inilor si picioarelor este caracteristica urmatoarelor boli" a. reumatismul articular acut b. poliartrita reumatoida c. spondilita anchilozanta d. lupusul eritematos sistemic e. boala artrozica //. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la spondilita anchilozanta ? a. afectarea articulatiilor sacro(iliace b. prezenta factorului reumatoid c. prezenta at!. *0 ( # 2/ d. este mai frecventa la barbatii tineri e. este mai frecventa la femeile de v:rsta medie /1. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la lupusul eritematos sistemic ? a. apare mai frecvent la femeile tinere b. apare mai frecvent la barbati de v:rsta medie c. eritem = n fluture = dupa expunere la soare d. se trateaza cu saruri de aur E antiinflamatoare nonsteroidiene e. se trateaza cu corticosteroizi, imunosupresoare /2. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la reumatismul articular acut ? a. apare mai frecvent la v:rstnici b. apare mai frecvent la copii si adolescenti

c. afecteaza mai frecvent cordul d. afecteaza mai frecvent rinichii e. se trateaza cu penicilina C E aspirina prednison 10. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la poliartrita reumatoida ? a. apare mai frecvent la femei b. apare mai frecvent la barbati c. 0t! *0 ( # 2/ prezent d. factorul reumatoid prezent e. se trateaza cu saruri de aur E imunosupresoare 11. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la boala artrozica ? a. apare mai frecvent la persoanele tinere b. este mai frecventa dupa v:rsta de )0(,0 ani c. este o afectiune de!enerativa a cartilajului articular d. reprezinta cea mai frecventa boala reumatica e. se trateaza cu saruri de aur E imunosupresoare 12. 0biectivele nursin! la pacientii cu #%C& acutizata sunt. a. dezobstructia cailor respiratorii b. combaterea infectiei c. cresterea %aC&2 d. prevenirea complicatiilor e. restrictia administrarii de lichide 13. -anifestari de dependenta la pacientii cu arteriopatie obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare sunt" a. cianoza !ambelor b. durere n molet cu caracter de claudicatie intermitenta c. diminuarea p:na la disparitie a pulsatiilor la nielul arterelor pedioase si tibiale posterioare d. diminarea p:na la disparitie a pilozitatii !ambelor e. prezenta varicelor hidrostatice 1). <nterventiile nursin! la pacientii cu insuficienta venoasa cronica constau n" a. mobilizarea precoce dupa interventii chirur!icale b. administrarea de vasodilatatoare periferice c. mentinerea !reutatii corporale optime d. evitarea ortostatismului prelun!it e. ntreruperea tratamentului anticoa!ulant si antia!re!ant 1,. %rincipalele interventii nursin! la un pacient cu varsaturi incoercibile cu risc vital sunt" a. izolarea pacientului ntr(o rezerva bine aerisita b. ndepartarea protezei dentare c. administrarea medicatiei pe cale orala d. asezarea capului pacientului spre stan!a e. alimentatia pacientului pe sonda nazo(!astrica 1.. <nterventiile nursin! la pacientii cu boala diareica acuta, forma severa, sunt" a. internarea pacientului ntr(o rezerva b. notarea numarului si aspectului macroscopic al scaunelor n foaia de observatie c. recoltarea scaunului pentru coprocultura, coproparazitar, examen microscopic d. dieta hidrica n primele 2)()1 ore e. dieta bo!ata n le!ume si fructe proaspete n primele zile 1/. %re!atirea pacientului pentru efectuarea paracentezei dia!nostice si evacuatorii consta n" a. hidratarea pacientului nainte de efectuarea manevrei b. explicarea necesitatii efectuarii paracentezei, pe ntelesul pacientului c. pre!atirea materialelor pentru asepsie

d. determinarea !rupului san!uin si Fh e. recipiente sterile pentru recoltarea lichidului de ascita, pentru paracenteza dia!nostica 11. <nterventiile nursin! la pacientul n stare de colica biliara sunt" a. repaus absolut si ulterior, relativ la pat, n functie de starea !enerala a pacientului b. re!im de crutare biliara c. dieta bo!ata n alimente colecisto3inetice d. administrarea medicatiei antial!ice si antispastice, prescrisa de catre medic e. monitorizarea functiilor vitale este optionala 12. <nterventiile nrsin! la pacientul n stare de colica renala sunt" a. repaus la pat $initial absolut, ulterior relativ' b. fortarea diurezei, n primele ore, prin administrarea de lichide si furosemid i.v. c. efectuarea tratamentului cu antispastice si antial!ice, prescris de catre medic d. efectuarea de ur!enta, a uro!rafiei i.v. e. efectuarea de ur!enta, a eco!rafiei renale 20. &biectivele si interventiile nursin! la pacientul cu insuficienta renala acuta, n spital, sunt" a. restabilirea diurezei $c:t mai repede posibil' b. reechilibrare hidro(electrolitica si acido(bazica c. reducerea nivelului ureei si creatininei serice d. monitorizarea obli!atorie a balantei hidrice >in!esta 4 excreta> e. monitorizarea functiilor vitale este optionala 21. ?ieta pacientului cu insuficienta renala cronica n stadiul preuremic este" a. normosodata n absenta complicatiilor cardiovasculare b. hiperproteica, bo!ata n proteine de ori!ine animala c. cu aport lichidian fara restrictii d. cu aport lichidian zilnic n functie de balanta hidrica >in!esta 4 excreta> e. cu eliminarea alimentelor bo!ate n potasiu 22. ?ia!nosticul de cancer colorectal este su!erat de urmatoarele simptome si semne" a. balonari postprandiale b. constipatie recenta, pro!resiva c. rectora!ii si4sau hematochezie d. transpiratii nocturne e. tenesme rectale 23. Conduita de ur!enta n intoxicatia di!italica consta n urmatoarele interventii" a. continuarea administrarii de tonicardiac b. ntreruperea tratamentului tonicardiac c. administrarea de clorura de potasiu d. prevenirea tulburarilor de ritm e. administrarea de antibiotice 2). Care dintre urmatoarele boli sunt implicate n etiolo!ia cordului pulmonar cronic ? a. stenoza mitrala b. bronhopneumopatia cronica obstructiva c. tuberculoza pulmonara d. 70 primara e. cifoscolioza deformanta 2,. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale, referitor la tamponada cardiaca ? a. acumulare brusca si n cantitate mare a lichidului n pericard b. dispneea este proportionala cu cantitatea de lichid pericardic si rapiditatea acumularii c. nu necesita tratament de ur!enta d. necesita internare n spital pentru pericardioceneza evacuatorie, de ur!enta e. apare cu frecventa mai mare n pericarditele virale

a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e.

2.. ?ia!nosticul diferential al cancerului bronhopulmonar se face, n special, cu urmatoarele afectiuni" staza pulmonara din insuficienta cardiaca con!estiva tuberculoza pulmonara abcesul pulmonar chistul hidatic pulmonar pneumonia trenanta, recidivanta pe acelasi lob pulmonar 2/. Feferitor la arteriopatia obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare sunt reale urmatoarele afirmatii" etiolo!ia este aterosclerotica diminuarea sau absenta pulsatiilor la arterele pedioase si tibiale posterioare prezenta claudicatiei intermitente n stadiul << al bolii durerea in repaus apare n toate stadiile bolii aparitia !an!renei reprezinta stadiul <B al bolii 21. Feferitor la infarctul miocardic acut $<-0' sunt reale urmatoarele afirmatii" <-0 este consecinta obstructiei coronariene acute durerea este atroce, violenta, sf:sietoare durerea este localizata frecvent retrosternal, cu iradiere n umeri si brate este obli!atorie internarea de ur!enta n spital $unitate de coronarieni' pacientul poate fi tratat numai la domiciliu 22. 9indromul nefrotic se caracterizeaza prin urmatoarele semne clinice si de laborator" edeme palpebrale si la nivelul membrelor inferioare $albe, moi, pufoase' hiperalbuminemie proteinurie G 3,,!4m242)h hipoproteinemie cu hiposerinemie hiperproteinemie 100. Feferitor la pleurezia neoplazica sunt reale urmatoarele afirmatii" sunt prezente celulele neoplazice n lichidul pleural frecvent, lichidul pleural este n cantitate mica lichidul este frecvent, san!uinolent lichidul pleural se reface rapid dupa toracocenteza evacuatorie frecvent, lichidul pleural este n cantitate mare VARIANTE CORECTE ?<9C<%*<H0" HIF9<HC C*<H<C -;?<C<HJ <H7;FHJ 1.a,b,d. 2. a,d,e. 3. b,c,d,e. 4. b,d,e. 5. a. 6. a,b,d,e. 7. a,e. 8. e. 9. a,b,e. 10. a,b,c,d. 11. a. 12. a,c,d. 13. b,c. 14. d. 15. b,e. 16. a. 17. a,b,d,e. 18. d,e. 19. a,c,d. 20. b. 21. a,b,c,d. 22. d. 23. e. 24. a,b,c. 25. a,b,c. 26. c,d. 27. b. 28. a.b,d. 29. e. 30. c. 31. a,b,d,e. 32. a. 33. a,b,d,e. 34. d. 35. a,b,c. 36. a,c. 37. b,d. 38. a,d. 39. b. 40. d. 41. d. 42. d. 43. d. 44. a. 45. b. 46. c. 47. d. 48. b. 49. d. 50. a,d. 51. d. 52. c. 53. b. 54. e. 55. d. 56. a,d,e. 57. a,c,e. 58. a,c,e. 59. b,e. 60. b,c,e. 61. a,c. 62. a,b,c,d. 63. b,e. 64. a,c,d,e. 65. a,b,c,e. 66. b,d. 67. a,c. 68. a,c. 69. a,c,e. 70. a,b,d. 71. c,d,e. 72. a,b,e. 73. a,b,c,d. 74. b. 75. c. 76. b. 77. a,c,d. 78. a,c,e. 79. b,c,e. 80. a,d,e. 81. b,c,d. 82. a,b,d. 83. b,c,d. 84. a,c,d. 85. a,b,d. 86. a,b,c,d. 87. b,c,e. 88. a,b,d. 89. a,c,e. 90. a,b,c,d. 91. a,d,e. 92. b,c,e. 93. b,c,d. 94. b,c,e. 95. a,b,d. 96. b,c,e. 97. a,b,c,e. 98. a,b,c,d. 99. a,c,d. 100. a,c,d,e.