Sunteți pe pagina 1din 2

Farmacie clinic. Lucrri practice 2014-15.

Caz 3
Obiective specifice urmrite:
1. Cunoaterea bolii:
a) factorii de risc
b) semnele
c) simptomele caracteristice
2. Cunoaterea terapiei:
a) tratament medicamentos
b) tratament nemedicamentos
c) monitorizarea eficacitii i a siguranei terapiei
d) consilierea pacientului
3. Analizarea tuturor informaiilor disponibile despre pacient, n scopul identificrii problemelor
legate de terapia medicamentoas (PTM), reale sau poteniale.
4. Formularea unui plan terapeutic de prevenire sau rezolvare a PTM identificate.

Motivul prezentrii la medic
Pacient n vrst de 58 ani, se prezint la medic acuznd palpitaii, nervozitate, iritabilitate, tremor al
minilor i transpiraii excesive, care au aprut n urm cu cteva sptmni.
Istoric medical:
gu multinodular tratat chirurgical, prin tiroidectomie total, n urm cu 9 ani. Pentru
hipotiroidismul cauzat de intervenia chirurgical, i-a fost recomandat tratament de substituie cu
levotiroxin.
n urm cu 2 luni, pentru c pacienta a dorit s scad mai rapid n greutate, i-a mrit doza, din proprie
iniiativ, de la 100g la 150g de levotiroxin pe zi.
menopauz instalat fiziologic la 47 de ani.
Istoric medicamentos:
L-Thyroxin comprimate 100g, 1cp/zi; n ultimele 2 luni 1 cp/zi.
Calcivid comprimate, 1 cp/zi.
Istoric familial: mama HTA i fractur de old; tatl HTA i DZ tip II
Alergii: necunoscute
Mod de via: n prezent nu fumeaz (a renunat n urm cu 10 ani) i nu consum alcool.
Examen fizic:
- General: greutate 67 kg; nlime 1.65 m
- Semne vitale: TA 130/80 mmHg; puls 120 bti/min; temperatur 37,1C; frecven respiratorie 19
respiraii/min
- Abdomen: fr sensibilitate
- Tegumente i mucoase: extremiti calde i umede.
Teste de laborator:
Na 140 (137-145 mmol/l)
K 3.6 (3.5-5 mmol/l)
Ca 9.8 (9-11 mg/dl)
Mg 2 (1.8-2.2 mg/dl)
Uree 15 (10-20 mg/dl)
Creatinin 0.7 (<1mg/dl)
Glicemie jeun 81 (60-99 mg/dl)
Colesterol 185 (< 200 mg/dl)
LDL- Col 96 (< 100 mg/dl)
HDL Col 65 ( 60 mg/dl)
Trigliceride 120 (< 150 mg/dl)
Albuminemie 4,5 g/dl (3,5-5,2g/dl)
TSH <0,02 (0.35-4,94 mU/l)
T4 total 16,9 (4.5 12.0 g/dl)
T4 liber 2.8 (0.7-1.9 ng/dl)

Farmacie clinic. Lucrri practice 2014-15.
Alte investigaii:
Osteodensitometrie DXA: scor T -2,6.

Lista de probleme medicale:
1. Hipertiroidism iatrogen
2. Osteoporoz de postmenopauz

Referine:
Hipertiroidism iatrogen:
Jonklaas J, Talbert RL. Thyroid disorders. n DiPiro JT, Talbert RL, Yee GC, Matzke GR, Wells BG,
Posey LM (Editori). Pharmacotherapy A Pathophysiologic Approach, 8th edition, McGraw-Hill
Professional, 2011. Capitolul 84.

Osteoporoz:
1. OConnell MB, Vondracek SF. Osteoporosis and other metabolic bone diseases. n DiPiro JT,
Talbert RL, Yee GC, Matzke GR, Wells BG, Posey LM (Editori). Pharmacotherapy A Pathophysiologic
Approach, 8th edition, McGraw-Hill Professional, 2011. Capitolul 99.
2. Ghid pentru diagnosticul i tratamentul osteoporozei de postmenopauz. Ghid de practic
medical pentru specialitatea endocrinologie, aprobat de Ministerul Sntii din Romnia. Disponibil
la: http://www.ms.ro/index.php?pag=181&pg=4
3. Schmidt GA, Horner KE, McDanel DL, Ross MB, Moores KG. Risks and benefits of long-term
bisphosphonate therapy. Am J Health Syst Pharm. 2010;67(12):994-1001.
4. Cosman F, de Beur SJ, LeBoff MS, Lewiecki EM, Tanner B, Randall S et al. Clinicians Guide to
Prevention and Treatment of Osteoporosis. Osteoporos Int 2014;25:5981. DOI 10.1007/s00198-014-
2794-2. Disponibil la:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4176573/pdf/198_2014_Article_2794.pdf