Sunteți pe pagina 1din 6

FUNDAMENTAREA TEORETIC A PRINCIPIILOR DE BAZ

N KARATE-DO
Asist. univ. drd. PETRE Rzvan-Liviu
UNEFS Bucureti
Key words: fundaments, principles, karate-do
Abstract
THEORETICAL PRINCIPLES OF KARATE-DO
In this paperwork, we talk about basic principles of practicing karate-do's, universal
principles which are equally valid in the traditional but also competitive karate-do. One can
not approach the competitive side of Karate-do's unless got through the traditional side, hence
the common principles that we will enunciate.
Karate should be seen and practiced as a complete whole, and not as a set of dissipated
elements.
Cuvinte cheie: fundamentare, principii, karate-do
Problematica abordat lucrarea de fa abordeaz cteva principii de baza n domeniul
karate-do, imperios necesare n aceast disciplin.
Stadiul cunoaterii tema de fa nu este abordat n mod tiinific n literatura de
specialitate, motiv pentru care ne-am orientat cu preocuprile noastre spre aceasta.
Aplicaie practic
Capacitatea de mobilizare n karate-do
Organismul uman dispune de o rezerv de energie foarte important, pe care nu o
utilizeaz nici la jumtate n viaa cotidian, pentru c noi, oamenii, ncercm permanent s
obinem rezultatul scontat cu un minimum de efort. Odat cu apariia unui motiv neobinuit,
spre exemplu apariia unei situaii de via i de moarte, dispare aceast lejeritate n folosirea
energiei i se ajunge la punerea ntr-o imediat disponibilitate a ntregii energii de care
dispune organismul uman. Aa apare instinctul de conservare, care joac rolul unui
declanator instantaneu al unui mecanism intern pe care nu l credem posibil atunci cnd ne
aflm n situaii obinuite. Dar numai atunci putem vorbi de eficien maxim n conditii de
stres. Unul dintre primele obiective ale antrenamentului n karate-do este chiar aceast
explozie a energiei. Din puterea unui karate-ka trebuie s fac parte i capacitatea de a
aciona instantaneu printr-o eliberare a totalitii exploziei energetice n aciunile sale. ns
aceast eliberare de energie nu este posibil dect atunci cnd organismul uman se afl n
situaii-limit. n multe sli (dojo-uri) de karate-do se aud adeseori expresii care se refer la
lupta pe via i pe moarte, acest aspect prnd excesiv i ocant pentru cei nefamiliarizai.
De fapt, n sal nu exist niciun ruvoitor, dar se pare c aceast lupt ,,pe via i pe moarte
la care se face referire este folosit tocmai pentru a obine de la karate-ka acea explozie de
energie de care am amintit.

128

Puterea n karate-do
Dirijarea corect a puterii este, de asemenea, un parametru esenial n lupt, de aceea
este indicat ca energia eliberat s nu fie consumat inutil, pentru a avea eficien n
aciunile ntreprinse.
Puterea este capacitatea sistemului neuromuscular de a produce cea mai mare for
posibil n timpul cel mai scurt cu putin. Puterea este, simplu, produsul dintre fora
muscular (F) nmulit cu viteza micrii (V): P = F x V. n sport, orice cretere a puterii
trebuie s fie rezultatul mbuntirii fie a forei, fie a vitezei, sau a combinaiei celor dou
(Bompa T., 2002: 316).
Puterea n karate-do este asemenea principiilor motoarelor hidraulice, care ne arat c
este egal cu fora ori viteza (P = F x V). Aadar, un karate-ka are nevoie de for i de vitez.
Aspectele de ordin tehnic apar n acest context i constatm c tehnica este foarte important,
deoarece nu trebuie s se rspund niciodat puterii cu putere.
Dirijarea puterii, folosirea ei corect este esenial. Pe acelai principiu se bazez judo
i aikido. Nu ntmpltor vedem adeseori situaii n care un maestru de o vrst naintat
reuete s doboare, fr prea mult efort, unul sau mai muli practicani considerabil mai
tineri. De aceea am spus c tehnica joac un rol decisiv, pentru c mobilizarea unei cantiti
mari de energie este posibil pentru muli practicani, dar elibrerarea acesteia ntr-un punct
numit int nu este posibil dect printr-o tehnic corect. De asemenea, trebuie s
menionm c un alt factor intr aici n aciune, i anume precizia loviturilor ctre int.
ntrebarea fireasc este de ce n karate-do orice lovitur expediat trebuie privit ca i
cnd ar fi prima i ultima, avnd n vedere c n competiie lucrurile nu stau deloc aa. n
competiiile de karate-do, regulamentul nu permite scoaterea n afara luptei nainte de limit
printr-una sau mai multe lovituri expediate, dar orice practicant de karate-do se antreneaz,
nainte de orice, n karate-do-ul tradiional i abia apoi n cel competiional. n karate-do-ul
tradiional se respect tradiia acestei arte mariale, de aceea se i numete astfel, i nu trebuie
uitat c aceast art marial a aprut ca o art de rzboi, iar scopul su era rmnerea n via
dup orice lupt, drept pentru care un karate-ka nu avea voie s se gndeasc la o a doua
lovitur. Att de bine trebuia s fie antrenat un practicant de karate-do nct orice lovitur l
putea ucide instantaneu pe adversar. Aceast superb art marial promoveaz i astzi
aceeai gndire i acelai spirit al luptei permanente pentru via n timpul antrenamentelor,
iar practicanii, contieni de puterea lor, se formeaz ntr-un spirit pacifist.
Pentru a avea eficien maxim, orice lovitur la corp (atemi) trebuie s ndeplineasc
cteva criterii, i anume:
a) Folosirea permanent a tuturor armelor naturale, iar execuiile cu acestea trebuie s fie
ntotdeauna att pe partea ndemnatic, ct i pe cea nendemnatic.
b) Pentru a obine eficien maxim, este nevoie de concentrarea energiei i de emanarea
acesteia ntr-un punct ct mai mic, deci impactul loviturii trebuie s se produc cu o
suprafa mic a membrului care lovete.
c) Viteza de execuie a membrului care lovete trebuie s fie maxim, iar astfel fora de
impact este i ea maxim. De aceea putem vorbi, n karate-do, despre putere.
Menionm c nicio lovitur nu se poate executa corect i eficient fr implicarea
ntregului corp n lovitura respectiv.
Aciunea i reaciunea n karate-do
Cea de-a treia lege newtonian definete realitatea c <orice aciune determin o
reaciune opus i egal>. Este interaciunea ntre dou corpuri, conceput ca o for care are
efecte asupra ambelor corpuri. Nu trebuie neles c un corp exercit strict o <aciune> asupra
altuia, iar acesta o <reacie> asupra celui dinti. De fapt, ambele interacioneaz simultan i
din aceast interaciune apare fora (Sbenghe T., 2005: 235).

129

Plecnd de la ipoteza c oricrei aciuni i corespude o reaciune, menionm c,


atunci cnd o lovitur este expediat ctre int, corpul trebuie s acioneze ca un tot, nu doar
s ncaseze unda provocat de oc, dar s aib capacitatea de a o trimite napoi n direcia de
unde vine. Efectul loviturii este astfel dublat n int prin lovitura propriu-zis i unda de oc
expediat. Prin anularea undei de oc, care nu mai este absorbit de propriul creier al
executantului, se evit anumite tulburri pe care creierul uman ar putea s le resimt. Acest
lucru se ntmpl, de exemplu, i n cazul unui practicant de judo, care retrimite unda de oc
atunci cnd lovete cu putere tatami-ul, n timpul unei cderi.
La nivelul practicii karate-do-ului, aciunea i reaciunea au trei componente:
a) Eficiena cu care se execut retragerea membrului superior care nu realizeaz lovitura,
n cazul loviturilor de pumn, i retragerea ambelor membre superioare atunci cnd se
excut o lovitur de picior. De exemplu, n cazul unei lovituri cu pumnul din spate,
retragerea pumnului din fa trebuie s se produc cu cel puin aceeai for i vitez
precum lovitura de pumn propriu-zis. Retragerea membrului sau membrelor
superioare se execut n poziia de baz a pumnului, numit kikite.
b) Eficiena dat de raportul ntre punctele de sprijin, deci corectitudinea poziiei din care
se execut orice lovitur, este la fel de important. Acelai lucru este valabil i n cazul
loviturilor de picior, unde ntotdeauna piciorul de sprijin trebuie s fie fixat cu toat
planta pe sol, iar n cazul loviturilor de picior din sritur, aceast reaciune este
posibil datorit membrului inferior care execut desprinderea (btaia), mpreun cu
sincronizarea membrelor superioare.
c) Eficiena produs de aciunea corect a oldurilor i centurii abdominale. oldurile
trebuie s participe la orice aciune prin dou tipuri de micare:
- o micare de translaie rectilinie corect i complet;
- o micare de rotaie corect i complet.
Contracia i decontracia n karate-do
Dup fiecare lovitur expediat ctre int, musculatura trebuie s intre ntr-o stare de
relaxare, nu s rmn n contracie permanent (n tensiune). Decontracia nu este total
dect n aparen, musculatura rmnnd pregtit permanent pentru un nou element tehnic,
atunci cnd este solicitat de creier. n momentul final al loviturii, contracia muscular
trebuie s fie de o intensitate maxim, dar foarte scurt ca durat, pentru ca ocul loviturii s
fie cel scontat.
Kime-ul (concentrarea puterii loviturii ntr-un singur punct), respiraia i ki-ai-ul
(strigtul de lupt) n karate-do
Frederic L. (1993: 151) definete Kime-ul astfel: n artele mariale nseamn
concentrarea tuturor forelor fizice i psihice asupra unui singur punct situat dincolo de int
(aciune ptrunztoare). Cu alte cuvinte, prin Kime se nelege penetrarea intei de ctre
lovitura expediat, datorit energiei fizice i psihice concentrate n lovitura respectiv.
n karate-do, respiraia este abdominal, i mai trebuie tiut c ntotdeauna atunci cnd
lovitura se afl pe faza de final se produce expiraia, iar cnd musculatura se contract i
lovitura atinge inta se produce un blocaj scurt al respiraiei, dup care o expiraie lent i
total, cuplat cu o decontracie muscular, iar pe revenire se produce inspiraia. Astfel, nu
este recomandat s se desfoare nicio aciune de atac sau contraatac pe inspiraie. Odat cu
expiraia, apare i acel strigt de lupt specific artelor mariale i ndeosebi karate-do-ului,

130

care se numete ki-ai. Ki-ai sau concentrarea energiei este strigtul care d via, tradus
uneori, greit, prin strigtul care ucide, fiind considerat drept concretizarea principiului
activ (aiki) al universului.
n cartea sa The Fighting Spirit of Japan (Londra, 1913), J. Harrison (citat de Frederic
L., 1993: 148), spune despre ki-ai c este arta de a concentra perfect toat energia fizic i
mental asupra unui obiect dat, cu hotrrea de nezdruncinat de a-l da gata sau a-l supune.
Ki-ai oglindete, pe de o parte, starea psihologic a karete-ka, iar pe de alt parte, este
exprimarea unei tensiuni mentale i fizice acumulate i eliberarea acestora, ca o explozie de
energie care vine att de la nivelul corzilor vocale, ct i din abdomen (hara). Acelai autor
afirm c: dup experii japonezi n arte mariale, ki-ai ar permite eliberarea ntr-un timp
foarte scurt a unei fore mentale i psihice importante, for ale crei vibraii ar fi susceptibile
s le influeneze sau chiar s le modifice pe cele ale individului care le percepe (ibidem).
Reflexul n karate-do
Se tie c reflexul nseamn o reacie fireasc incontient la un stimul vizual sau
auditiv, deci un act involuntar. Reflexul blocajelor sau al loviturilor n karate-do coincide,
indubitabil, cu reflexele naturale, dac lum n calcul faptul c orice copil sau adult neinstruit
n artele mariale, atunci cnd este atacat, interpune membrul superior ntre el i atacator.
Un karate-ka bine instruit, dac este atacat, are reflexul de a bloca i contraataca n
acelai timp. Blocarea i contraatacul n acelai timp se pot executa doar dup antrenamente
regulate i riguroase, efectuate timp ndelungat (ani de munc), devenind astfel un
automatism. Acest automatism face obiectul unei faze avansate a unui karate-ka, depind
faza unui reflex primar.
Stpnirea de sine, iniiativa i controlul total
Indiferent de situaie, un karate-ka trebuie s aib capacitatea de a fi concentrat i
stpn pe sine, de a nu da fru liber sentimentelor i reaciilor sale. Calmul cu care trateaz
orice situaie, lipsa reaciei necontrolate i a atitudinilor preliminare, toate acestea fac din
karate-ka un model. Karate-do-ul formeaz doar oameni calmi, stpni pe sine i pe orice
situaie, cu un autocontrol desvrit. Nu i fac loc n elita karate-do-ului cei nervoi, agitai,
fricoi, furioi, ezitani, lipsii de modestie.
Dou imagini sunt elocvente i reprezentative pentru lumea karate-do-ului, n ceea ce
privete stpnirea de sine, i sunt, firete, de origine japonez:
1. Spiritul ca apa (mizuno-kokoro)
2. Spiritul ca luna (tsuki-no-kokoro)
3. Iniiativa (sen)
Anticiparea i creativitatea n karate-do
Planificarea, programarea, imaginarea i aciunile sportivului au toate la baz
mecanismul psihic al anticiprii, ca posibilitate spontan sau elaborat de a reaciona naintea
stimulilor situaiilor declanate. Gndirea uman este eminamente anticipativ i proiectiv,
arat Popescu-Neveanu P. (citat de Epuran M., 2001: 262), pentru care anticiparea
operaional este o elaborare anticipativ a structurilor operatorii necesare pentru nvare i
formarea progresiv a gndirii (: 263).
Plecnd de la aceast definiie, putem s afirmm c n karate anticiparea este la
ndemna sportivului mai puin dect n alte discipline sportive cum ar fi gimnastica, spre
exemplu, unde majoritatea datelor concursului sunt dinainte cunoscute. n karate-do, sportivii
nu i pot imagina rezultatul dinainte dect ntr-o msur mai mic, din cauza condiiilor de
adversitate (nu se tie ce adversar vor ntlni).

131

Cu toate acestea, anticiparea precompetiional ajut n pregtirea sportivului i


trebuie insistat asupra ei, dar poate c mai important este anticiparea n timpul competiiei
(luptei), unde orice lovitur a adversarului, dac este anticipat, poate permite intervenia
anumitor aciuni tehnico-tactice care s l pun n avantaj pe sportivul care a anticipat lovitura.
Epuran M. (2001: 263) menioneaz c antrenamentul mental, ca repetare n
reprezentare a aciunilor motrice tehnico-tactice, are n mare parte aspect de anticipare.
Desprindem de aici c pregtirea mental care, n karate-do, se exerseaz la fiecare
antrenament prin ceea ce numim noi montajul psihic (mokuso), are un rol de dezvoltare a
anticiprii.
n ceea ce privete creativitatea n karate-do, se pare c aceasta este n strns legtur
cu talentul practicantului: cu ct un karate-ka este mai talentat cu att este mai creativ n lupt.
Desigur c, n concepia mai nou asupra creativitii, se vorbete tot mai des despre nivelul
educaional al individului i despre contribuia influenelor de mediu, acestea avnd impact
asupra nivelului de creaie al fiecruia dintre noi.
Se pare c orice lupt poate fi tratat la un nivel foarte mare de creativitate dac
sportivul beneficiaz de cele menionate anterior. n lupt este foarte important s poi crea
anumite aciuni tehnico-tactice care s l surprind total pe adversar.
Concluzii
Fundamentarea teoretic a principiilor de baz n karate-do (Capacitatea de
mobilizare, puterea n karate-do, aciunea i reaciunea n karate-do, contracia i decontracia,
kime-ul, respiraia i ki-ai-ul) sunt factori necesari realizrii eficienei loviturilor n karate-do.
Propuneri
Principiile n karate-do rmn principalele argumente n practicarea disciplinei att din
punct de vedere sportiv ct i tradiional, indiferent de nivelul de stpnire a tehnicii, fr
respectarea acestor principii practicantul nu i poate construi stilul de lupttor complet.
Bibliografie

Bennet, B. (2004) Yoga emoional Cum poate trupul s vindece mintea,


Ed. Lucman, Bucureti
Deliu, D. (2003) Cursuri teoretico-metodice pentru studenii cu specializare n
artele mariale sportive, Ed. ANEFS, Bucureti
Deliu, D. (2008) Antrenamentul sportiv n disciplinele de combat, Ed. Bren,
Bucureti
Deshimaru, T. (1993) Zen adevrat, Ed. Axis Mundi
Draeger, D. (2007) Classical budo The martial arts and ways of Japan,
Ed. Shambhala Publications, Boston
Eliade, M. (1991) Yoga, Ed. Mariana, Craiova
Epuran, M., Holdevici, I., Tonia, F. (2001) Psihologia sportului de performan
Teorie i practic, Ed. Fest, Bucureti
Goodman, F. (2010) The ultimate book of martial arts, Ed. Hermes House,
London
Hantu, I. (1996) Manual de judo, Ed. Didactic i Pedagogic, Bucureti
Habersetzer, R. (1969) Le Karat, Ed. Gerard & C. Verviers
Habersetzer, R. (1983) Karat pour ceintures noires, Ed. Amphora, Paris
Mabuni, K. (1989) Karate Do Shito Ryu, Ed. Sedirep, Paris

132

Mishima, Y. (2007) Calea samuraiului astzi, Ed. Humanitas, Bucureti


Musashi, M. (1995) Corin no sho Cartea celor cinci cercuri, Ed. Garel
Publishing House, Bucureti
Norris, C. (1997) Puterea secret a sinelui, Ed. Teora, Bucureti
Petre, R. (2011) Eficiena loviturilor n raport cu poziia executantului n timpul
luptei la karate-do, Tez de Doctorat, UNEFS, Bucureti
Sbenghe, T. (2005) Kinesiologie tiina micrii, Ed. Medical, Bucureti
Frederic, L. (1993) Dicionar de arte mariale. Ed. Enciclopedic, Bucureti

133