Sunteți pe pagina 1din 95

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI

I SPORTULUI
UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA
FACULTATEA DE FARMACIE
Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana
TEL/FAX.: 0241-605050
E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro
Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de Stiinte Farmaceutice I

TESTE GRIL PENTRU


EXAMENUL LA DISCIPLINA CHIMIE FARMACEUTIC
SPECIALIZAREA FARMACIE
Anul III, semestrul II
SESIUNEA DE VAR

Decan
Prof. Univ. dr. SRBU RODICA
Prodecan
Prof. univ. dr. CONSTANA SAVA
Director de Departament
Conf. dr. FLORENTINA RONCEA

ef Disciplin CHIMIE FARMACEUTIC


.l. dr. GEORGETA PAVALACHE

Anul universitar 2013-2014

1. MEDICAMENTE UTILIZATE N TRATAMENTUL TUBERCULOZEI


Complement simplu

1. Acidul 4-aminosalicilic se obine folosind ca materie prim:


A. p-aminofenol
B. p-nitrozofenol
C. m-aminofenol
D. o-clorbenzen
E. o-aminofenol
2. Acidul 4-aminosalicilic se poate obine folosind ca materie prim:
A. m-nitrotoluen
B. alcool p-nitrobenzilic
C. p-aminotoluen
D. m-nitrotoluen
E. p-nitrotoluen
3. n urma unei conservri necorespunztoare a acidului 4-amino-salicilic rezult un produs toxic,
cunoscut sub denumirea:
A. m-aminofenol
B. o-clorbenzen
C. o-aminofenol
D. p-aminofenol
E. m-brombenzen
4. Acidul p-aminosalicilic se elimin, att ca atare, ct i sub form de metabolii, prin:
A. plmni
B. saliv
C. urin
D. piele
E. fecale
5. Mecanismul de aciune al acidului p-aminosalicilic se bazeaz pe faptul s el nlocuiete
fragmentul de acid p-aminobenzoic din structura unui factor de cretere pentru microorganisme,
i anume acidul:
A. aspartic
B. folic
C. hipuric
D. glutamic
E. folinic
6. Hidrazida acidului izonicotinic este cunoscut i sub urmtoarea denumire:
A. fintozid
B. tuberax
C. etoxid
D. izoniazid
E. nizotin
7. Izoniazida se obine prin tratarea unui ester, metilic sau etilic, al acidului izonicotinic cu:
A. glioxal
B. tiocianat de amoniu

C. hidrat de hidrazin
D. hidrat de aldehid
E. acetofenon
8. n ceea ce privete mecanismul de aciune, se presupune c izoniazida exercit un efect prin
interferen cu sistemele enzimatice, care sunt inhibate de aceasta, avnd drept coenzim:
A. ciclooxigenaza-1
B. kinaza
C. fosfatidilkinaza
D. ciclooxigenaza-2
E. piridoxal-fosfatul
9. Deoarece apare destul de repede rezistena bacilului Koch la izoniazid, aceasta se asociaz cu
alte medicamente, printre care cu:
A. streptomicina
B. cloramfenicol
C. griseofulvina
D. stamicina
E. streptogramine
10. Este contraindicat asocierea izoniazidei cu anumii compui care pot aciona, concomitent cu
aceasta, asupra sistemului nervos central, putnd produce com i moarte. Printre acetia menionm:
A. glucoza
B. metionina
C. zaharina
D. alcoolul etilic
E. fenotiazina
11. Care este denumirea p-aminosalicilatului hidrazidei acidului izonicotinic?
A. rimifon
B. pasiniazida
C. paskate
D. paraminose
E. parasa
12. Pasiniazida este o sare obinut prin asocierea izoniazidei cu:
A. acidul p-aminobenzoic
B. p-aminobenzoat de etil
C. acidul p-aminosalicilic
D. p-aminotoluen
E. p-aminosalicilat de metil

13. Dup administrare, pasiniazida produce aceleai efecte secundare ca fiecare component luat
separat, de aceea trebuie s se prescrie concomitent vitaminele:
A. B1 i B6
B. A i C
C. A i D
D. C i D
E. B i E
14. Compusul N,N-bis-(p-etoxifenil)-tioureea este cunoscut sub urmtoarea denumire:
A. parasa
B. paraminose

C. paskate
D. etoxid
E. rimifon
15. Aetoxidul este un tuberculostatic cu aciune foarte bun, care se obine prin condensarea
clorhidratului sau sulfatului de fenetidin cu:
A. cianur de calciu
B. tiocianat de sodiu
C. cianat de amoniu
D. formiat de sodiu
E. tiocianat de amoniu
16. Compusul N-p-(1-metilpiperazinil-4-fenil)-N(p-butoxifenil)-tiouree are urmtoarea denumire:
A. etoxid
B. butomelid
C. rimifon
D. parasa
E. paskate
17. Care este denumirea compusului 2-etiltioizonicotinamida ?
A. aetoxid
B. butomelid
C. etionamida
D. peteha
E. etambutol
18. Etionamida este un medicament secundar utilizat n chimioterapia tuberculozelor, ntrebuinat
n special n tratamentul tuberculozei pulmonare rezistente la tratament cu:
A. izoniazid
B. etambutol
C. etionamida
D. butomelid
E. aetoxid
19. Care este denumirea compusului 2-propiltioizonicotinamid?
A. butomelid
B. etambutol
C. etionamida
D. protionamida
E. fintozid
20. Protionamida este un medicament secundar utilizat n tratamentul tuberculozei, avnd efecte
asemntoare:
A. fintozidului
B. izoniazidei
C. etambutolului
D. etoxidului
E. etionamidei
21. Amida acidului pirazin-2-carboxilic are urmtoarea denumire:
A. pirazinamida
B. pasimiazida
C. fintozid
D. etambutol
E. etionamida

22. Pasiniazida este o pirazin analoag nicotinamidei, care se obine prin condensarea o-fenilendiaminei cu:
A. glicina
B. glioxalina
C. glioxalul
D. glicolul
E. glicocolul
23. Pirazinamida este un medicament foarte activ asupra bacilului Koch, dar prezint dezavantajul
unor efecte grave:
A. toxice renale
B. toxice cerebrale
C. hematotoxice
D. hepatotoxice
E. alergice
24. Compusul 4,4-diizoamiloxitiocarbanilida are urmtoarea denumire:
A. etambutol
B. tiocarlid
C. pirazinamida
D. pasiniazida
E. etionamida
25. Tiocarlidul are o puternic aciune tuberculostatic, fiind activ i n infeciile cu bacil Koch rezistent la alte tuberculostatice. Este mult mai eficace dect:
A. pasiniazida
B. pirazinamida
C. etoxidul
D. izoniazida
E. acidul p-aminosalicilic
26. Diclorhidratul de N,N-bis-(1-hidroxi-metil-(n)-propil)-etilen-diamina are denumirea urmtoare:
A. etambutol
B. etoxid
C. izoniazida
D. pasiniazida
E. izoxil

27. Etambutolul se obine prin condensarea dicloretanului cu dou molecule de:


A. 2-nitrozobutanol
B. 2-nitrobutanol
C. 2-aminobutanol
D. 2-clorobutanol
E. 2-bromobutanol
28. Cicloserina este un antibiotic izolat din specii de Streptomyces, care din punct de vedere chimic
este:
A. 4-nitro-izoxazolidin-3-ona
B. 4-nitrozo-izoxazolil-3-ona
C. 4-metil-izoxazol
D. 4-amino-izoxazolidin-3-ona
E. 4-izopropil-izoxazolidin-3-ona

29. Rifamicinele sunt antibiotice izolate din specii de Streptomyces mediteranei, fiind notate cu B,
O, S i S.V. Dintre cele patru tipuri de rifamicine, cea mai activ este rifamicina:
A. O
B. S.V.
C. B
D. S
E. S.B.
30. Dintre cele patru tipuri de rifamicine, n terapeutic se folosete rifamicina:
A. S.B.
B. S
C. B
D. O
E. S.V.
31. Datorit faptului c rifamicinele au n structura lor o poriune aromatic se pot obine produi
de semisintez foarte activi. Un intermediar foarte important n ceea ce privesc rifamicinele de
semisintez este:
A. 3-formil-rifamicina S.V.
B. 3-metil-rifamicina S.V.
C. 3-metoxi-rifamicina S.V.
D. 3-acetil-rifamicina S.V.
E. 3-etoxi-metoxi-rifamicina S.V.
32. Rifamicina rezult n urma condensrii 3-formilrifamicinei SV cu:
A. N-metil-N-aminopirazin
B. N-etil-N-aminopirazin
C. N-metil-N-aminopiperazin
D. N-butil-N-aminopirimidin
E. N-metil-N-nitropiridazin
33. Compusul 3-[N-metil-piperazinil-imino-metil]-rifamicina S.V. are urmtoarea denumire:
A. rifamicina S
B. rifamicina O
C. rifamicina S.V.
D. rifampicina
E. rifamicina B

34. Cicloserina este ntrebuinat, n cazuri de rezisten la alte antibiotice, n tratamentul septicemiilor provocate de:
A. streptococ
B. stafilococ
C. bacil Koli
D. proteus
E. piocianic
35. Viomicina este un antibiotic cu structur peptidic ciclic, avnd urmtoarea denumire comercial:
A. tuberax
B. etoxid
C. butomelid
D. rimifon
E. viocin

36. S-a constatat c o component major a viomicinei este:


A. vinactina A
B. capastat
C. rifadin
D. aldinamida
E. peteha
37. Trebuie evitat asocierea viomicinei cu unele antibiotice pentru a nu se cumula efectele toxice
ale acestora. n acest sens nu se asociea cu:
A. penicilina
B. amoxicilina
C. streptomicina
D. cefalotin
E. tetraciclina
38. Capreomicina este o peptid ciclic puternic alcalin, avnd structur chimic i efectul farmacologic asemntoare:
A. cefalexinei
B. tetraciclinei
C. cicloserinei
D. viomicinei
E. cloramfenicolului
39. Dintre cele patru tipuri de rifamicine, cea mai slab activitate antibacterian i toxicitatea cea
mai mic o are rifamicina:
A. S
B. B
C. O
D. SV
E. SB
40. Rifampicina are acelai spectru de activitate ca i rifampicina, dar mai bine suportat de
organism. Nu se administreaz bolnavilor cu afeciuni:
A. virotice
B. digestive
C. renale
D. respiratorii
E. hepatice

1. MEDICAMENTE UTILIZATE N TRATAMENTUL TUBERCULOZEI


Complement multiplu

41. Rifampicina este folosit n:


A. unele boli asimptomatice determinate de Neisseria meningitidis
B. infecii cutanate
C. infecii biliare i urinare
D. timpul interveniilor chirurgicale, ca antibiotic de protecie
E. malarie
42. Rifampicina are acelai spectru de activitate ca i rifamicina, dar:
A. este mai greu suportat de organism
B. este mai bine suportat de organism
C. este utilizat n tratamentul tuberculozei, singur sau asociat cu alte medicamente
D. fenomenul de rezisten nu apare la acest medicament
E. fenomenul de rezisten al bacteriilor se instaleaz repede la acest medicament
43. Rifampicina, din punct de vedere chimic, este 3-(4-metilpiperazinilimino-metil)-rifamicina SV
i are urmtoarele sinonime:
A. rifampin
B. capastat
C. rifadin
D. viocin
E. rimactane
44. Rifamicina SV are un spectru de activitate destul de larg, fiind activ asupra microorganismelor
gram-pozitive:
A. stafilococi, streptococi
B. virui
C. pneumococi
D. ricketzii
E. bacilul tuberculozei
45. Rifamicina SV, n concentraii mari, este activ asupra germenilor gram-negativi, ca:
A. Escherichia coli
B. B. piocianic
C. virui
D. ricketzii
E. Proteus sp.
46. Capreomicina este o peptid ciclic puternic alcalin, care poate fi folosit n locul streptomicinei cnd:
A. efectul este mai puternic
B. pacientul este sensibil la aceasta
C. apar modificri n structura sa
D. speciile de M. tuberculosis sunt rezistente la aceasta (streptomicina)
E. este hidrolizat n soluii acide

47. n tratamentul tuberculozei, n cazul rezistenei la alte antibiotice, se ntrebuineaz:


A. amestecul de etambutol i capreomicin
B. amestecul de pantotenat i sulfat de viomicin
C. asociaia ntre moroxidin i capreomicin
D. compusul denumit Vinactan
E. nu se asociaz cu streptomicin sau kanamicin din cauza ototoxicitii crescute prin
acumulare
48. Viomicina este o peptid ciclic izolat care:
A. nu se absoarbe pe care oral
B. atinge concentraia maxim n snge dup 1-2 ore i se menine 8 ore
C. se elimin prin urin dup 24 ore
D. se absoarbe numai parenteral
E. se absoarbe numai rectal
49. Viomicina este considerat a fi un antibiotic de rezerv, care:
A. se asociaz cu kanamicina
B. este folosit n tratamentul tuberculozei n caz de rezisten la streptomicin i HIN
C. produce tulburri neurologice care duc la surditate
D. produce tulburri renale grave
E. nu trebuie asociat cu streptomicina pentru a nu se cumula efectele toxice ale lor
50. Viomicina este indicat n tratamentul tuberculozei:
A. avnd rol de substituent al streptomicinei
B. are aciune superioar streptomicinei
C. aciunea sa este inferioar streptomicinei
D. toxicitatea este mai sczut fa de streptomicin
E. toxicitatea sa este mai mare dect cea a streptomicinei prin afectarea rinichilor i celui de
al VIII-lea nerv cranian
51. Cicloserina manifest activitate antibiotic in vitro mpotriva unui spectru larg de organisme
gram-pozitive i gram-negative, dar are ntrebuinri limitate deoarece:
A. puterea ei este relativ sczut
B. aciunea este puternic
C. reaciile toxice sunt frecvente
D. este lipsit de toxicitate
E. fenomenele secundare sunt destul de grave: tulburri digestive i nervoase
52. Cicloserina este o substan cu structur simpl, cu aciune antibiotic:
A. izolat din specii diferite de Streptomyces
B. este uor solubil n ap
C. are caracter amfoter
D. are caracter neutru
E. este greu solubil n ap
53. Etambutolul se absoarbe rapid dup administrare oral i se ntrebuineaz n asociaie cu:
A. aspirina
B. cicloserina
C. izoniazid
D. acid p-aminosalicilic
E. streptomicina

54. Compusul D-(+)-4-amino-3-izoxazolidin-ona are urmtoarele denumiri:


A. izoxil
B. pasiniazid
C. cicloserina
D. seromycin
E. tebemicin
55. Compusul (+)-N,N-bis(hidroximetilpropil)-etilendiamin are urmtoarele denumiri:
A. etambutol
B. pasiniazid
C. izoxil
D. EMB
E. myambutol
56. Datorit faptului c molecula etambutolului conine doi atomi de carbon asimetrici cu
substitueni identici, produsul prezint izomeri optici, dextro, levo i mezo:
A. izomerul dextrogir este de 4 ori mai activ dect streptomicina
B. toxicitatea lor este aceeai
C. izomerul dextrogir este de 16 ori mai activ dect izomerul mezo
D. izomerul levo este de 10 ori mai activ dect izomerul dextro
E. activitatea lor variaz considerabil
57. Compusul 4,4-diizoamiloxitiocarbanilida are urmtoarele denumiri:
A. etambutol
B. izoxil
C. izoniazid
D. aldinamid
E. tiocarlid
58. Tiocarlidul are puternic aciune tuberculostatic:
A. este mai puin activ n infeciile cu bacil Koch
B. este activ n infeciile cu bacil Koch rezistent la alte tuberculostatice
C. este mai puin activ dect PAS
D. este mult mai eficace dect acidul p-aminosalicilic
E. mpiedic apariia rezistenei bacteriei la medicamentele cu care el este asociat
59. Amida acidului pirazin 2-carboxilic are urmtoarele denumiri:
A. etambutol
B. aldinamid
C. myambutol
D. pirazinamid
E. pyrazincarboxamid
60. Pirazinamida este o pirazin analoag cu nicotinamida, fiind solubil n:
A. insolubil n ap
B. grsimi
C. cloroform
D. aceton
E. alcool
61. Pirazinamida se obine prin condensarea:
A. o-fenilendiaminei
B. glicocol
C. glioxal
D. alcool metilic
E. amoniac

10

62. Pirazinamida este un medicament foarte activ asupra bacilului Koch, dar este:
A. recomandat s nu se utilizeze pe o perioad mai mare de 3 luni
B. indicat n infeciile cu bacilul tuberculozei rezistent la alte tuberculostatice
C. hepatotoxic
D. se utilizeaz nelimitat
E. se elimin prin piele
63. Pirazinamida se utilizeaz de obicei n asociere cu alte medicamente din aceast grup:
A. viomicina
B. cicloserina
C. izoniazida
D. etionamida
E. streptomicina
64. Protionamida este un medicament secundar folosit n tratamentul tuberculozei pulmonare, fiind
cunoscut i sub alte denumiri ca:
A. protionamida
B. trevintix
C. tuberamin
D. tuberax
E. myambutol
65. Protionamida este un medicament utilizat n tratamentul tuberculozei pulmonare n asociere cu:
A. aspirina
B. viomicina
C. streptomicina
D. cicloserina
E. izoniazida
66. Compusul 2-etiltioizonicotinamida are urmtoarele denumiri:
A. myambutol
B. cicloserin
C. etionamid
D. trecator
E. nizotin
67. Etionamida se administreaz oral sau local. Dup administrare oral difuzeaz bine n lichidele
organismului, se metabolizeaz repede. n urin au fost pui n eviden metabolii care apar n
urma unor procese, ca:
A. neutralizare
B. dezaminare
C. desulfurare
D. N-metilare
E. S-oxidare
68. Etionamida se folosete n chimioterapia tuberculozelor, n asociere cu:
A. streptomicina
B. izoniazida
C. cicloserina
D. PAS
E. viomicina

11

69. Sarea obinut n urma asocierii acidului p-aminosalicilic cu izoniazida se numete:


A. pasiniazida
B. myambutol
C. rimifon
D. pirazinamida
E. fintozid
70. Izoniazida este un medicament foarte eficient n tratamentul tuberculozelor fiind folosit n:
A. viroze
B. toate formele de tuberculoz
C. afeciuni digestive
D. meningita tuberculoas
E. stri depresive
71. Izoniazida se administreaz oral i parenteral. Dup administrare oral este:
A. bine absorbit la 1-2 ore de la administrare
B. se absoarbe lent
C. excretat rapid
D. se elimin prin piele
E. se elimin prin urin la 24 ore de la administrare
72. Izoniazida se elimin prin urin, att nemodificat, ct i sub form de metabolii, dintre care:
A. izonicotinilhidrazona
B. acid aspartic
C. acidul piruvic i acetilizoniazida
D. acid -cetoglutaric
E. acid izonicotinic i izonicotinuric
73. Hidrazida acidului izonicotinic are urmtoarele denumiri:
A. fintozid
B. HIN
C. rimifon
D. myambutol
E. izoniazida
74. Izoniazida se obine, prin sintez, n urma reaciei dintre:
A. acid izonicotinic
B. alcool metilic sau etilic
C. hidrazin
D. alcool izopropilic
E. hidrazidon
75. Dintre srurile i derivaii acidului p-aminosalicilic menionm:
A. paraminose
B. paskate
C. pasimiazida
D. parasa
E. benzapas
76. p-Aminosalicilatul de sodiu are urmtoarele denumiri comerciale:
A. paraminose
B. parapas-sodium
C. pasem-sodium
D. parasa-calcium
E. parasal sodium

12

77. Dintre srurile acidului p-aminosalicilic, mai importante menionm p-aminosalicilaii de:
A. litiu
B. sodiu
C. potasiu
D. calciu
E. stroniu
78. Acidul p-aminosalicilic are urmtoarele denumiri comerciale:
A. benzapas
B. P.A.S
C. paraminose
D. parasal
E. pamisyl
79. Mecanismul de aciune al acidului p-aminosalicilic se bazeaz pe faptul c:
A. nlocuiete acidul p-aminobenzoic din structura acidului folic
B. nu este perturbat metabolismul celulei bacteriene
C. metabolismul normal al celulei bacteriene este inhibat
D. nu mai are loc multiplicarea celulei
E. celula bacterian se lizeaz i moare
80. PAS-ul se leag de proteinele plasmatice n proporie de 50-70%. n urma procesului de
metabolizare se formeaz:
A. produii de metabolizare ai PAS-ului care nu au efect tuberculostatic
B. produii de metabolizare care au efect tuberculostatic
C. N-acetil-PAS, la nivelul ficatului
D. acid 2-metoxi-4-aminohipuric
E. acid 2-hidroxi-4-aminohipuric, la nivelul rinichilor
81. Acidul p-aminosalicilic utilizat ca medicament nu trebuie s conin:
A. m-aminofenol
B. acid 5-aminosalicilic
C. uree
D. acid hipuric
E. o-aminofenol
82. Acidul p-aminosalicilic se poate obine pornind de la:
A. m-aminofenol
B. o-aminofenol
C. p-nitrotoluen
D. p-nitrozotoluen
E. o-nitrotoluen

13

2. MEDICAMENTE ANTIHELMINTICE

Complement simplu
1. Compusul 2-izopropil-5-metil-fenol este cunoscut sub denumirea de:
A. rezorcinol
B. fluorescein
C. timol
D. fenol
E. quercetol
2. Timolul este utilizat mpotriva helmintiazelor produse de nematode i a celor produse de cestode,
fiind un antihelmintic:
A. vermifug
B. fasciolicid
C. vermicid
D. teniacid
E. schizonticid
3. Piperazina se obine prin sintez prin condensarea etilendiaminei cu:
A. acetat de etil
B. formiat de metil
C. oxalat de calciu
D. oxalat de dietil
E. oxalat de etil
4. Piperazina se poate obine prin sintez prin nclzirea clorurii de etilen, n soluie alcoolic, cu:
A. formamida
B. amoniac
C. aldehid acetic
D. acetamida
E. acetat de etil
5. Compusul 1-dietil-carbamoil-4-metilpiperazin are urmtoarea denumire:
A. dispermin
B. oxiuran
C. hetrazan
D. antepar
E. dietilcarbamazina
6. Att piperazina, ct i srurile sale acioneaz asupra viermilor intestinali ca medicament:
A. relaxant
B. vermicid
C. paralizant
D. vermifug
E. teniacid
7. Violetul de geniana este un antihelmintic utilizat n tratamentul:
A. oxiurilor
B. teniei
C. trichinozei
D. filariozei
E. schistosomiazei

14

8. Violetul de geniana este un colorant trifenilmetanic eficient i n infestrile cu:


A. trichinoze
B. filarioze
C. tenie
D. strongiloide
E. schistosoma
9. Pamoatul de fenol-3-(1,4,5,6-tetrahidrometil-2-pirimidinil)-vinil) are urmtoarea denumire:
A. povan
B. oxantel pamoat
C. helmex
D. alcopar
E. mintezol
10. Pamoatul de 6-dimetilamino-2-[2-(2,5-dimetil-1-fenil-pirol-3-il)-vinil]-1-metilchinoliniu are
urmtoarea denumire:
A. mintezol
B. oxantel pamoat
C. helmex
D. alcopar
E. pirvinium pamoat
11. Pirvinium pamoat este un antihelmintic utilizat n terapia infestrilor cu:
A. tenie
B. filarioze
C. trichinoze
D. oxiuri
E. strongiloide
12. Pirvinium pamoat se folosete n terapia infestrilor cu oxiuri, iar pentru expulzarea paraziilor
fiind necesare:
A. dou doze
B. o singur doz
C. trei doze pe zi
D. trei doze ntr-o repriz
E. o doz de 2 ori pe zi
13. Pamoatul de trans-1,4,5,6-tetrahidro-1-metil-2-[2-(2-tienil)-vinil]-pirimidin are urmtoarea
denumire:
A. mintezol
B. pirviniul pamoat
C. oxantel pamoat
D. befeniu naftoat
E. pirantel pamoat
14. Pirantel pamoatul este un antihelmintic activ mpotriva helminilor lungi i plai, aciunea sa
fiind explicat prin:
A. paralizia parazitului
B. efect vermicid
C. blocarea muscular a parazitului
D. efect vermifug
E. aciune fasciloid

15

15. Naftoatul de N-benzil-N-dimetil-(2-fenoxietil)-amoniu-3-hidroxi are urmtoarea denumire:


A. befeniu naftoat
B. oxantel pamoat
C. pirviniul pamoat
D. pirantel pamoat
E. mintezol
16. Befeniul naftoat este util n tratamentul helmintiazelor datorate unor parazii tropicali. Se
administreaz oral:
A. 2 g
B. 5 g, n dou prize
C. 4 g, n dou prize
D. 5 g, n doz unic
E. 1 g, la trei zile
17. Compusul 2-(4-tiazolil)-benzimidazol are urmtoarea denumire:
A. befeniu
B. tiabendazol
C. pirantel
D. pirvinium
E. oxantel
18. Tiabendazolul este activ n tratamentul numeroaselor helmintiaze producnd scderea febrei. Se
administreaz, dup mese, sub form de:
A. emulsie 2%
B. soluie apoas 2%
C. suspensie 5%
D. emulsie 1%
E. suspensie 1,5%
19. Carbamatul de metil-5-benzoil-2-benzimidazol are urmtoarea denumire:
A. flumoxal
B. miridazol
C. mebendazol
D. levamisol
E. actamer
20. Mebendazolul este un medicament antihelmintic cu spectru larg de aciune, fiind activ asupra
paraziilor:
A. plai
B. rotunzi
C. nguti
D. teniei
E. trichinelei
21. Carbamatul de metil-[5-(4-fluorobenzoil)-2-benzimidazol are urmtoarea denumire:
A. niridazol
B. flubendazol
C. mebendazol
D. levamisol
E. actamer

16

22. Compusul ()-2,3,5,6-tetrahidro-6-fenilimidazol[2,1-b]tiazol are urmtoarea denumire:


A. flubendazol
B. levamisol
C. mebendazol
D. actamer
E. tetramizol
23. Tetramizolul este un antihelmintic eficient mpotriva unui numr mare de:
A. tenii
B. cestode
C. nematode
D. trematode
E. schistosome
24. Compusul 1-(5-nitro-2-tiazolil)-2-oxo-tetrahidroimidazol are urmtoarea denumire:
A. niridazol
B. levamisol
C. actamer
D. mebendazol
E. flubendazol
25. Niridazolul este un antihelmintic activ n infeciile determinate de:
A. Trichinella
B. Paragonimus
C. Fasciola
D. Schistosoma
E. Taenia
26. Compusul 2,2-tio-bis-(4,6-diclorofenol) are urmtoarea denumire:
A. flumoxal
B. biotinol
C. niridazol
D. diclorofen
E. tetramizol
27. Care este denumirea compusului 2,2-metilen-bis-(4-clorofenol)?
A. tetramizol
B. niridazol
C. biotinol
D. flumoxal
E. diclorofen
28. Diclorofenul a fost utilizat datorit spectrului larg de aciune antimicrobian, ct i datorit
proprietilor sale antifungice. Este folosit n tratamentul paraziilor determinate de:
A. Trichinella
B. Fasciola
C. tenii
D. Paragonimus
E. Schistosoma
29. Care este denumirea compusului N-(2-cloro-4-nitrofenil)-5-cloro-salicilamid?
A. niclosamid
B. tetramisol
C. flubendazol
D. mebendazol
E. biotinol

17

30. Niclosamidul este un antihelmintic puternic asupra teniei. Se administreaz oral, dimineaa pe
nemncate astfel:
A. 4 g n dou prize la interval de 1 or
B. 2 g pe zi
C. 1 g pe zi
D. dou doze, cte 1 g la interval de 1 or
E. 4 g pe zi

18

2. MEDICAMENTE ANTIHELMINTICE
Complement multiplu

31. Naftoatul de N-(3-acetil-5-cloro-2-hidroxibenzil)-N,N-dimetil-N-(fenoxietil)-amoniu hidroxid


are urmtoarele denumiri:
A. amindatel
B. difezil
C. astiban
D. diphezyl
E. fuadin
32. Difezilul este o pulbere cristalin, galben, cu gust amar, insolubil n ap. Este un antihelmintic:
A. cu spectru de aciune limitat
B. cu spectru larg de aciune
C. este activ asupra nemathelminilor
D. are efect asupra oricrui tip de helmini
E. are efect asupra oxiurilor
33. Amindatelul este un medicament cu aciune antihelmintic foarte bun n infeciile provocate
de:
A. schisotosomiaze
B. nematode
C. leishmaniozelor
D. filarieni
E. cestode
34. Stibocaptatul de sodiu are urmtoarele caracteristici:
A. este un derivat al acidului 2,3-dimercaptosuccinic
B. derivat al acidului 2,3-dimercaptoaspartic
C. este utilizat n tratamentul celor trei forme de schistosomiaze
D. este lipsit de toxicitate
E. datorit toxicitii sale trebuie folosit cu mare atenie
35. Sarea de sodiu a acidului antimoniu-bis-pirocatehin-2,4-sulfonic are urmtoarele denumiri:
A. stibofen
B. emetic
C. valbazel
D. lucantona
E. fuadin
36. Stibofenul este un antihelmintic utilizat, sub form injectabil, n tratamentul:
A. oxiurazei
B. schistosomiazelor
C. helmintiazelor
D. leishmaniozelor
E. este mai puin toxic

19

37. Tartratul de stibiu i potasiu a fost primul derivat al stibiului utilizat n:


A. oxiuraze
B. schistosomiaze
C. leischmanioze
D. tripanosomiaze
E. trichinoze i filarioze
38. Carbamatul de metil-5-(propiltio)-2-benzimidazol are urmtoarele denumiri:
A. stibofen
B. albendazol
C. lucantona
D. valbazel
E. emetic
39. Compusul 1-(2-dietilaminoetilamino)-4-metilxanten-9-ona are urmtoarele caracteristici:
A. se numete lucantona
B. se numete fuadin
C. este utilizat n tratamentul schistosomiazelor
D. se administreaz parenteral i oral
E. coloreaz pielea i urina n galben
40. Niclosamidul are urmtoarele sinonime:
A. velbazel
B. yomesan
C. emetic
D. cestocide
E. mansonil
41. Niclosamidul are aciune antihelmintic puternic asupra speciilor:
A. Trichinella
B. Taenia saginata
C. Oxyuris vermicularis
D. T. solium
E. Diphyllobothrium latum
42. Compusul 2,2-metilen-bis-(4-clorofenol) are urmtoarele denumiri:
A. diclorofen
B. actamer
C. bitin
D. ambilhar
E. anthiphen
43. Compusul 2,2-tio-bis-(4,6-diclorofenol) are urmtoarele denumiri:
A. biotinol
B. niridazol
C. diclorofen
D. actamer
E. bitin
44. Biotinolul este folosit n tratamentul provocat de diferii parazii ca:
A. Trichinella
B. Fasciola hepatica
C. Oxyuris
D. Schistosoma
E. Paragonimus westermani

20

45. Studiile efectuate pe animale de laborator cu niridazol au semnalat prezena unei activiti:
A. mutagene
B. teratogene
C. citostatice
D. antiinflamatoare
E. cancerigene
46. Flubendazolul este un antihelmintic activ fa de numeroase specii de helmini ca:
A. Strongyloides
B. Ascaris
C. Trichuris i Trichinella
D. Echinococcus
E. Leishmania
47. Tetramizolul are urmtoarele sinonime:
A. niridazol
B. decaris
C. levamisol
D. nilverm
E. ripercol
48. Flubendazolul are urmtoarele sinonime:
A. levamisol
B. flumoxal
C. ripercol
D. decaris
E. fluvermal
49. Carbamatul de metil-5-benzoil-2-benzimidazol are urmtoarele denumiri:
A. flubendazol
B. biotinol
C. mebendazol
D. vermox
E. niridazol
50. Mebendazolul este un antihelmintic cu spectru larg de aciune, avnd urmtoarele caracteristici:
A. este activ asupra paraziilor plai
B. nu este contraindicat n sarcin i alptare
C. este contraindicat femeilor nsrcinate, deoarece are aciune teratogen
D. acioneaz prin mecanism alchilant
E. acioneaz prin blocarea absorbiei glucozei de ctre helmini
51. Compusul 2-(4-tiazolil)-benzimidazol are urmtoarele denumiri:
A. biotinol
B. mepenzolat
C. befeniu
D. mintezol
E. tiabendazol
52. Tiabendazolul este activ n tratamentul numeroaselor helmintiaze:
A. se administreaz sub form de aerosoli
B. este mai puin eficace asupra helminilor rotunzi
C. are aciune n trichinoze, producnd scderea febrei
D. are un grad nalt de eficacitate asupra helminilor plai i nguti
E. se administreaz sub form de suspensie 1,5% dup mese

21

53. Hidroxinaftoatul de befeniu este util n tratamentul helmintiazelor datorate unor:


A. problemen de administrare
B. parazii lungi
C. parazii tropicali
D. parazii scuri
E. helmini plai sau rotunzi
54. Pamoatul de pirantel este activ mpotriva helminilor:
A. lungi
B. plai
C. rotunzi
D. scuri
E. tropicali
55. Pamoatul de pirantel are urmtoarele sinonime:
A. mintezol
B. alcopar
C. helmex
D. antiminth
E. povan
56. Pamoatul de pirantel este un antihelmintic a crui aciune este explicat prin:
A. absorbia sa de ctre parazit n membran
B. blocarea sintezei de ARN
C. blocarea muscular a parazitului
D. blocarea sintezei de coenzima F
E. eliminarea sa se face prin fecale i 7% prin urin
57. Pamoatul de pirviniu are urmtoarele sinonime:
A. mintezol
B. alcopar
C. antiminth
D. povan
E. vermigal
58. Pamoatul de pirviniu se folosete n terapia infestrii cu oxiuri, astfel:
A. se administreaz 1 doz de dou ori pe zi
B. o singur doz este eficient pentru expulzarea paraziilor
C. este greu solubil i puin absorbit n tractul intestinal
D. este uor absorbit n tractul intestinal
E. poate provoca iritaii locale, grea i vom
59. Pamoatul de oxantel este activ n oxiuraz i ascaridoz; se administreaz i se elimin:
A. cutanat
B. este bine suportat de hepatici
C. 1 mg/kgc, n doz unic
D. 2 g pe zi
E. cu pruden la pacienii cu afeciuni hepatice i la femeile nsrcinate
60. Clorura de metilrozanilin are urmtoarele sinonime:
A. oxiuran
B. violet de geniana
C. violet de metil
D. pioctanin
E. pirantel

22

61. Violetul de geniana este un colorant trifenilmetanic alctuit dintr-un amestec de cloruri de:
A. dimetil-p-rozanilin
B. hexametil-p-rozanilin (cristal violet)
C. trimetil-p-rozanilin
D. pentametil-p-rozanilin
E. tetrametil-p-rozanilin
62. Violetul de geniana este un compus folosit n tratametul:
A. virozelor
B. oxiurilor
C. afeciunilor determinare de fungi
D. infestrilor cu strongiloide
E. infeciilor cu germeni gram-pozitivi
63. Citratul de piperazin are urmtoarele sinonime:
A. antepar
B. multifunge
C. parazine
D. papazin
E. hetrazan
64. Dietilcarbamazina are urmtoarele sinonime:
A. hetrazan
B. multifuge
C. antepar
D. vermizin
E. loxuran
65. Piperazina are urmtoarele sinonime:
A. arthritium
B. dietilendiamin
C. dispermin
D. hexahidropirazin
E. antepar
66. Piperazina se obine prin sintez prin condensarea:
A. diaminoetanolului
B. etilendiaminei
C. dimetilaminoetilului
D. oxalatului de dietil
E. oxalatului de diizopropil
67. Piperazina este antihelmintic folosit n tratamentul helmintiazelor determinate de:
A. Enterobius vermicularis
B. Oxyuris vermicularis
C. Ascaris lumbricoides
D. Taenia sp.
E. Fasciola hepatica
68. Timolul este un antihelmintic utilizat n tratamentul helmintiazelor produse de:
A. Schistosoma sp.
B. nematode
C. Fasciola hepatica
D. cestode
E. Paragonimus westermani

23

69. Helmintiazele sunt afeciuni determinare de parazii helmini care pot fi clasificai astfel:
A. mematode
B. enterococi
C. cestode
D. diplococi
E. trematode
70. Prezena paraziilor n organismul omului poate provoca tulburri grave, dintre care menionm:
A. scad cantitile de substane nutritive din organism
B. cresc cantitile de substane nutritive din organism
C. produc leziuni sau obstrucii intestinale
D. substanele toxice secretate pot fi absorbite de organismul gazd
E. pot favoriza apariia infeciilor n organismul gazd
71. Timolul este o pulbere cristalin, cu miros caracteristic, gust arztor, foarte puin solubil n ap
(1/1100), uor solubil n alcool. Se obine:
A. prin extracie din speciile de Thymus i Origanum
B. prin extraciile din Artemisia cina
C. prin sintez prin condensarea m-crezolului cu alcool izopropilic, n prezen de H2SO4
D. din o-crezol i alcool etilic, prin condensare
E. prin condensarea m-crezolului cu clorur de izopropil n prezen de AlCl3 anh., la -10C

24

3. MEDICAMENTE ANTIAMIBIENE
Complement simplu
1. Agentul determinant al apariiei amibiazei este:
A. Schistosoma mansoni
B. Taenia solium
C. Entamoeba histolytica
D. Trichuria trichiura
E. Strongyloides stercoralis
2. Medicamentul utilizat pentru aciunea amibicid puternic acionnd prin degenerarea nucleului i
structurii citoplasmei amibelor este:
A. atropina
B. fisostigmina
C. pilocarpina
D. ergotoxina
E. emetina
3. Datorit faptului c, dup administrare oral, emetina produce iritarea mucoaselor membranare
la ingestie, are, deci, aciune:
A. emetizant
B. antihelmintic
C. antitusiv
D. anticonvulsivant
E. antiemetizant
4. Compusul 5-cloro-7-iodo-8-hidroxichinolina are urmtoarea denumire:
A. iodochinol
B. carbasona
C. milbis
D. cliochinol
E. emetina
5. Cliochinolul este un medicament foarte activ n amibiaza:
A. cutanat
B. intestinal
C. hepatic
D. localizat n plmni
E. renal
6. Cliochinolul, dac este administrat timp ndelungat, produce:
A. iritaii cutanate
B. obinuin
C. iodism
D. depresie
E. convulsii
7. Compusul 5,7-diiodo-8-hidroxichinolin are urmtoarea denumire:
A. milibis
B. broxichinolina
C. cliochinol
D. carbasona
E. diiodohidroxichinolina

25

8. Diiodohidroxichinolina poate fi utilizat i extern n:


A. micoze
B. herpes zoster
C. herpes simplu
D. infecii cu germeni gram-negativi
E. infecii cu germeni gram-pozitivi
9. Care este denumirea compusului 5,7-dibromo-8-hidroxichinolina?
A. carbasona
B. diiodohidroxichinolina
C. cliochinol
D. broxichinolina
E. milibis
10. Carbasoma, din punct de vedere chimic, este acid:
A. N-metil-piperazinilacetic
B. N-carbamoilarsanilic
C. N-dietilamino-carbamoil-benzoic
D. N-dietilamino-etil-fenoxiacetic
E. N-glicoloil arsonilat de bismut
11. Carbasona se obine prin condensarea uretanului cu acid:
A. glicolic
B. arsonic
C. arsanilic
D. aspartic
E. glutaric
12. N-glicoil arsanilatul de bismutil are urmtoarea denumire:
A. vioform
B. broxichinolina
C. cliochinol
D. carbasona
E. glicobiarsol

26

3. MEDICAMENTE ANTIAMIBIENE
Complement multiplu

13. Glicobiarsolul, din punct de vedere chimic, este:


A. (hidrogen-N-glicoloilarsanilat)-oxobismut
B. (hidrogen-N-glicerilarsanilat)-oxobismut
C. N-glicoloil arsanilat de mercur
D. N-glicil arsanilat de bismutil
E. N-glicoloil arsanilat de bismutil
14. Glicobiarsolul are urmtoarele caracteristici:
A. pulbere galben roietic
B. instabil la temperatur ridicat
C. este utilizat n tratamentul amibiazelor intestinale
D. pulbere alb-glbuie
E. stabil la temperatur ridicat
15. Glicobiarsolul este un amestec de nitrat de bismut i p-N-glicoloil-arsanilat, avnd urmtoarele
caracteristici:
A. imprim fecalelor culoare rou viu
B. imprim fecalelor culoare neagr din cauza formrii sulfurii de bismut
C. se administreaz n doze de 500 mg de 3 ori pe zi
D. se administreaz oral, timp de 7-10 zile
E. poate fi folosit i extern sub form de supozitoare
16. Carbasona este o pulbere cristalin, alb, puin solubil n ap i alcool care:
A. este absorbit n tractul gastrointestinal, apoi se elimin prin urin
B. se ntrebuineaz n tratamentul amibiazelor intestinale
C. se administreaz oral 50 mg pe zi
D. se administreaz oral 250 mg de 2-3 ori pe zi
E. tratamentul se face timp de zece zile
17. Broxichinolina este folosit n tratamentul:
A. enterocolitelor infecioase neamibiene
B. complicaiilor postoperatorii
C. colitelor postamibiene
D. amibiazei acute i cronice
E. vaginitelor
18. Diiodohidroxichinolina are urmtoarele sinonime:
A. cifoform
B. iodochinol
C. milibis
D. diiooquin
E. vioform
19. Diiodohidroxichinolina se folosete n tratamentul:
A. dizenteriei bacilare
B. dizenteriei amibiene
C. infestrii cu Trichomonas vaginalis
D. infestrii cu Trichomonas intestinalis
E. este puin solubil n ap, de aceea se absoarbe greu n organism

27

20. Cliochinolul este foarte activ n amibiaza intestinal:


A. se administreaz oral n doze de 250 g, dup fiecare mas
B. se administreaz oral n doze de 750 g dimineaa pe nemncate
C. tratamentul dureaz zece zile
D. nu poate fi administrat bolnavilor cu afeciuni hepatice
E. nu se administreaz n cazuri de tuberculoz pulmonar evolutiv
21. Cliochinolul poate fi utilizat i ca:
A. antiseptic local
B. bactericid, asupra germenilor gram-pozitivi i gram-negativi
C. antifungic
D. anestezic general
E. hipnotic
22. Emetina este indicat n formele grave, acute, de amibiaz:
A. intestinal
B. renal
C. pulmonar
D. cutanat
E. hepatic
23. Emetina se administreaz cu pruden:
A. copiilor
B. bolnavilor renali
C. vrstnicilor
D. hipertensivilor
E. bolnavilor cu afeciuni hepatice i cardiace
24. Efectele secundare produse de emetin se manifest prin tulburri:
A. musculare
B. gastrointestinale
C. cardiovasculare
D. reacii neplcute la locul injectrii
E. erupii cutanate

28

4. MEDICAMENTE ANTIVIRALE
Complement simplu

1. Una dintre cele mai frecvente viroze este:


A. herpes-zoster
B. varicela
C. variola
D. gripa
E. tusea convulsiv
2. Viruii nu sunt capabili de a se reproduce independent, ci numai n celula vie. Replicarea virusului gripal are loc n celula gazd i depinde de o enzim prezent n ARN-ul viral, numit:
A. transferaz
B. transcriptaz
C. kinaz
D. sintetaz
E. polimeraz
3. Unul dintre viruii cei mai studiai este un retrovirus numit virusul:
A. herpesului
B. hepatitei B
C. gripei
D. hepatitei A
E. imunodeficienei umane
4. O surs important pentru obinerea medicamentelor anti-HIV s-a dovedit a fi enzima:
A. polimeraza
B. transferaza
C. reverstranscriptaza
D. proteaza
E. transferaza
5. Compusul 1-aminoadamantan are urmtoarea denumire:
A. amantadina
B. moroxidina
C. aciclovir
D. metisazona
E. idoxuridina
6. Amantadina se obine pornind de la o hidrocarbur ciclic numit adamantan, care sufer o
reacie de:
A. metilare
B. clorurare
C. hidroliz
D. bromurare
E. acetilare

29

7. Amantadina se folosete ca agent profilactic asupra viruilor gripali A i B. Prezint avantajul c


este mai activ la administrare:
A. i.m.
B. oral
C. i.v.
D. s.c.
E. i.r.
8. Compusul N,N-anhidro-bis-(2-hidroxietil)-biguanid are urmtoarea denumire:
A. herplex
B. viroptic
C. aciclovir
D. cuterpes
E. moroxidina
9. Compusul 1-(2-desoxi-beta-D-ribofuranozil)-5-iodouracil are urmtoarea denumire:
A. viroptic
B. dendrid
C. idoxuridina
D. cuterpes
E. moroxidina
10. Idoxuridina este sensibil n prezena luminii, de aceea trebuie conservat la ntuneric. Este un
agent antiviral eficient n herpesul de cornee i alte viroze oculare administrat:
A. extern
B. i.m.
C. i.v.
D. oral emulsie
E. oral suspensie
11. Care este denumirea compusului 2-desoxi-5-trifluorometiluridin ?
A. citarabina
B. amantadina
C. moroxidina
D. idoxuridina
E. trifluridina
12. Trifluridina este un agent antivirotic utilizat n tratarea:
A. hepatitei virotice
B. HIV
C. gripei
D. herpesului genital
E. keratoconjunctivitelor
13. Efectele secundare produse de trifluridina se manifest prin:
A. prurit
B. edem
C. arsur
D. dermatoze
E. astenie

30

14. Denumirea compusului 9-beta-D-arabinofuranosil-adenina este:


A. vidarabina
B. moroxidina
C. idoxuridina
D. citarabina
E. amantadina
15. Compusul 1-beta-D-ribofuranozil-triazol-3-carboxamid are urmtoarea denumire:
A. vidarabina
B. idoxuridina
C. citarabina
D. ribavirina
E. cuterpes
16. Ribavirina este un agent antiviral cu:
A. aciune de scurt durat
B. spectru larg de aciune
C. spectru limitat de aciune
D. aciune de lung durat
E. spectru redus de aciune
17. Care este denumirea compusului 2-amino-1,9-dihidro-9-[(2-hidroxi-etoxi)-metil]-6H-purin6ona?
A. idoxuridina
B. ibacitabin
C. vidarabina
D. ribavirina
E. acicloguanosina
18. Acicloguanosina este un agent antiviral al crui efect apare numai dup ce are loc fosforilarea
sa n celula gazd, datorit enzimei:
A. transcriptaza
B. proteaza
C. timidinkinaza
D. transferaza
E. polimeraza
19. Esterul valinei cu aciclovir are urmtoarea denumire:
A. valaciclovir
B. citarabina
C. valadenosine
D. valganciclovir
E. zalcitabina
20. Compusul 9-(1,3-dihidroxi-2-propoximetil)-guanina are urmtoarea denumire:
A. valaciclovir
B. citarabina
C. zalcitabina
D. ganciclovir
E. didanosine

31

21. Compusul 2,3-didesoxiinosin are urmtoarea denumire:


A. didanosine
B. zalcitabina
C. citarabina
D. valaciclovir
E. zidovudine
22. Didanozina se folosete n tratamentul infeciei cauzate de virusul:
A. herpesului genital
B. citomegalovirus
C. hepatitei B
D. HIV
E. gripei
23. Care este denumirea compusului 2,3-didesoxicitidina?
A. didanosina
B. zalcitabina
C. valaciclovir
D. zidovudine
E. ganciclovir
24. Denumirea compusului 2,3-didehidro-3-didesoxitimidina este:
A. moroxidina
B. didanosina
C. zalcitabina
D. zidovudine
E. stavudine
25. Denumirea compusului 2-desoxi-3-tiacitidin este:
A. zalcitabina
B. stavudine
C. lamivudine
D. moroxidina
E. didanosina
26. Lamivudinba este un agent antiviral utilizat n tratarea infeciilor cu HIV, n asociere cu:
A. zidovudina
B. moroxidina
C. didanosina
D. stavudina
E. idoxuridina
27. Lamivudina se folosete n tratarea infeciilor cu HIV i pentru tratarea:
A. hepatitei C
B. hepatitei A
C. herpesului-zoster
D. hepatitei B
E. encefalitei herpetice
28. Compusul (S)-1-(3-hidroxi-2-fosfonil-metoxipropil)-citosin are urmtoarea denumire:
A. lamivudine
B. cidofovir
C. stavudine
D. zalcitabina
E. didanosine

32

29. Cidofovirul este un agent antiviral utilizat n tratarea infeciilor cauzate de:
A. herpes-zoster
B. virusul hepatitei B
C. HIV
D. herpes simplu
E. citomegalovirus
30. Denumirea comercial a compusului 9-(4-hidroxi-3-hidroximetilbutil)-guanin este:
A. zidovudine
B. valaciclovir
C. penciclovir
D. didanozine
E. stavudine
31. Penciclovirul este un agent antiviral utilizat numai extern, sub form de crem pentru ameliorarea simptomelor produse de herpesul simplu localizat n/la:
A. jurul ochiului
B. piele
C. jurul cavitii bucale
D. nivelul organelor genitale
E. periferia membrelor superioare i inferioare
32. Derivatul desoxipenciclovirului se numete:
A. famciclovir
B. valaciclovir
C. didanosine
D. idoxuridina
E. stavudine
33. Care este denumirea compusului 11-ciclopropil-5,11-dihidro-4-metil-6H-dipirido[3,2-b][1,4]
diazepin-6-on?
A. famciclovir
B. stavudine
C. zidovudine
D. nevirapine
E. penciclovir
34. Denumirea compusului 6-cloro-4-ciclopropiletinil-4-trifluorometil-1,4-dihidro-2H-3,1-benzoxazin-2-on este:
A. famciclovir
B. efavirenz
C. nevirapine
D. penciclovir
E. zidovudine
35. Denumirea metansulfonatului de 1-(5-metansulfonamido-1H-indol-2il-carbonil)-4-[3-(1-metiletilamino)-piridinil]-piperazin este:
A. idoxuridina
B. efavirenz
C. nevirapina
D. stavudina
E. delavirdina

33

36. Medicamentele care mpiedic maturarea virusului acioneaz ca inhibitori ai unei enzime existente la HIV, numit:
A. peptidaz
B. reverstranscriptaz
C. proteaz
D. transaminaz
E. kinaz
37. Compusul 1-metilisatin-3-tiosemicarbazona are urmtoarea denumire:
A. metisazona
B. efavirenz
C. nevirapine
D. moroxidina
E. idoxuridina
38. Metisazona se obine prin reacia de metilare, folosind sulfat de dimetil, a compusului menionat
mai jos:
A. acidului dimetilaminobenzoic
B. vanilinei
C. rezorcinei
D. isatinei
E. acetofenonei
39. Activitatea isatinei depinde de gradul de dispersare a substanei. Isatina acioneaz prin inhibarea sintezei:
A. enzimei reverstranscriptaza
B. proteinei virale
C. transaminazei
D. transcriptazei
E. timidinkinazei
40. Metansulfonatul de N-ter-butil-decahidro-2-[2(R)-hidroxi-4-fenil-3(S)-[[N-(2-chinolil-carbonil)L-asparaginil]-amino]-butil]-(4as,8as)-izochinolin-3(S)-carboxamid are urmtoarea denumire:
A. idoxuridina
B. didanosina
C. zidovudina
D. zalcitabina
E. saquinavir
41. Carbamatul de tiazol-5-il-metil-[1S,2S,4S)-1-benzil-2-hidroxi-4-[[(2S)-3-metil-2-[[metil-[[2-(1izopropil)-tiazol-4-il]-metil]-carbamoil]-amino]-butanoil]-amino]-5-fenil-pentil] are urmtoarea
denumire:
A. saquinavir
B. ritonavir
C. indinavir
D. nelfinavir
E. lopinavir
42. Ritonavirul este utilizat n tratamentul infeciei produs de virusul imunodeficienei (HIV), fiind
un inhibitor de:
A. transcrisptaz
B. proteaze
C. timidinkinaza
D. transferaza
E. polimeraza

34

43. Compusul (2S)-1-[(2S,4R)-4-benzil-2-hidroxi-5-[[(1S,2R)-2-hidroxi-2,3-dihidro-1H-inden-1-il]amino]-5-oxopentil]-N-terbutil)-4-(piridin-3-il-metil)-piperazin-2-carboxamid are urmtoarea


denumire:
A. lopinavir
B. nelfinavir
C. saquinavir
D. ritonavir
E. indinavir
44. Compusul [3S-[2-(2S,3S),3,4a,8a]]-N-(ter-butil)-deca-hidro-2-[2-hidroxi-3-[(3-hidroxi-2metil-benzoil)-amino]-4-(fenil-tio)-butil]-3-izochinolin-carboxamid are urmtoarea denumire:
A. indinavir
B. ritonavir
C. nelfinavir
D. inviraze
E. lopinavir
45. Nelfinavirul este folosit pentru tratarea infeciei cu HIV, n combinaie cu alte medicamente,
dintre care:
A. zidovudina
B. zalcitabina
C. idoxuridina
D. indinavir
E. saquinavir
46. Compusul N-(4(S)-(2-(2,6-dimetilfenoxi)-acetilamino)-3-(S)-hidroxi-5-fenil-1(S)-benzilpentil)3-metil-2(S)-(2-oxo-(1,3-diazaperhidroinil)-butanamin are urmtoarea denumire:
A. zidovudina
B. saquinavir
C. indinavir
D. lopinavir
E. ritonavir
47. Lopinavirul se folosete pentru tratarea infeciei cu HIV asociat cu:
A. zidovudina
B. ritonavir
C. saquinavir
D. salcitabina
E. indinavir
48. Carbamatul de (3S)-tetrahidro-3-furil-N[(S,2R)-3-(4-amino-N-izobutil-benzensulfonamido)-1benzil-2-hidroxipropil] are urmtoarea denumire:
A. zalcitabina
B. zidovudina
C. ritonavir
D. indinavir
E. aprenavir
49. Dintre compuii polianionici capabili s blocheze replicarea virusului HIV, interfernd fuziunea
acestuia cu membrana celular, este:
A. ritonavir
B. zalcitabina
C. cosalanul i analogii si
D. zidovudina
E. aprenavir

35

50. Compusul capabil s inactiveze proteina nucleocapsidic, esenial n diferite etape ale replicrii
virale, cu ajutorul complexului format cu atomii de zinc, mpiedicnd replicarea viral se
numete:
A. azodicarboxamida
B. mozenavir
C. tripanavir
D. atazanavir
E. amprenavir
51. Esterul etilic al acidului (3R,4R,5S)-4-acetamido-5-amino-3-(1-etil-propoxi)-1-ciclohexan-1carboxilic are urmtoarea denumire:
A. atazanavir
B. mezenavir
C. tripanavir
D. oseltamivir
E. azodicarboxamida
52. Dintre inhibitori ai neuraminidazei o importan deosebit o prezint urmtorul medicament
antiviral:
A. oseltamivir
B. zanamivir
C. tripanavir
D. mezenavir
E. atazanavir

36

4. MEDICAMENTE ANTIVIRALE
Complement multiplu

53. Medicamentul care aparine clasei de medicamente antivirale folosite n tratarea infeciilor produse de viruii gripali A i B se numete:
A. atazanavir
B. oseltamivir
C. tripanavir
D. mezenavir
E. tamiflu
54. Dup o zi de tratament, oseltamivirul poate s reduc simptomele gripei manifestate prin:
A. stri de slbiciune
B. depresie
C. cefalee, febr
D. tuse
E. inflamaii n gt
55. Zanamivirul este folosit n tratamentul infeciilor cauzate de virusul gripal A i B. Are urmtoarele caracteristici:
A. poate reduce simptomele gripale
B. poate accentua simptomele gripale
C. nu previne infecia gripal
D. se administreaz sub form inhalatorie
E. nu mpiedic transmiterea bolii la alte persoane
56. Dintre inhibitorii neuraminidazei folosii n tratamentul infeciilor cauzate de virusul gripal A i
virusul B, menionm:
A. zanamivir
B. atazanavir
C. tripanavir
D. idoxuridina
E. relenza
57. Procesul de transcriere const n sinteza de ARN, formndu-se un complex enzimatic a crui
enzim cheie este o ARN-polimeraz. Dintre compuii capabili s inhibe aceast enzim de
transcriere i n celulele infectate cronic menionm:
A. atazanavir
B. tamacrazina
C. tripanavir
D. relenza
E. flavopiridolul
58. Amprenavirul lichid nu se administreaz n urmtoarele situaii:
A. copiilor sub vrsta de 4 ani
B. bolnavilor cu afeciuni oculare
C. femeilor n timpul sarcinii
D. persoanelor cu insuficien hepatic i renal
E. persoanelor crora li se administreaz disulfiram i metronidazol

37

59. Amprenavirul se administreaz:


A. sub form de suspensie
B. sub form de capsule sau soluie
C. de 2 ori pe zi
D. nainte sau n timpul meselor
E. nu sunt indicate alimentele ce conin grsimi
60. Lopinavirul se folosete asociat cu ritonavir pentru tratarea infeciei cu HIV. Ritonavirul are rolul de a crete concentraia de lopinavir n organism, dar:
A. scade concentraia de lopinavir
B. nu diminu numrul de mbolnviri
C. nu reprezint o form de tratament
D. mpiedic transmiterea HIV
E. nu mpiedic transmiterea HIV
61. Efectele secundare produse de ritonavir se manifest prin:
A. tulburri de comportament
B. tulburri gastrointestinale
C. hipertensiune arterial
D. neuropatie periferic
E. parestezie peribucal
62. Saquinavir are urmtoarele sinonime:
A. inviraze
B. indinavir
C. nelfinavir
D. kaletra
E. fortovase
63. Efectele secundare produse de saquinavir se manifest prin:
A. tulburri cardiace
B. tulburri digestive
C. ulcere corneene
D. ulceraii ale mucoasei bucale
E. vertij
64. Metisazona se obine n urma reaciei dintre:
A. isatina
B. metiletilcetona
C. sulfat de dimetil
D. sulfat de metil
E. tiosemicarbazida
65. Activitatea metisazonei mpotriva diferiilor desoxivirui depinde de gradul de dispersare a
substanei. Aceast substan acioneaz prin:
A. inhibarea sintezei proteinei virale
B. stimularea sintezei proteinei
C. formarea unor sruri solubile
D. formarea unor compleci chetai cu metalele
E. formarea unor sruri insolubile cu metalele

38

66. Care sunt denumirile compusului 1-metilisatin-3-tiosemicarbazon?


A. rescriptor
B. crivax
C. marboran
D. norvir
E. metisazona
67. Cele mai cunoscute medicamente capabile s inhibe enzima proteaza sunt:
A. monoxidina
B. amprenavir
C. ritonavir
D. saquinavir
E. metisazona
68. Delavirdina se folosete n tratamentul infeciilor produse de HIV. Acest medicament nu poate
vindeca sau preveni infecia cu HIV, dar ajut la:
A. distrugerea virusului HIV
B. ntrzierea reproducerii virusului n organism
C. grbirea apariiei tulburrilor produse de infecie
D. ncetinirea distrugerii sistemului imunitar
E. ntrzierea apariiei tulburrilor produse de infecie
69. Compusul 1-(5-metansulfonamido-1H-indol-2-il-carbonil)-4-[3-(1-metiletilamino)-piridinil]piperazin are urmtoarele denumiri:
A. amprenavir
B. saquinavir
C. delavirdina
D. indinavir
E. rescriptor
70. Compusul (-)-6-cloro-4-ciclopropiletinil-4-trifluorometil-1,4-dihidro-2H-3,1-benzoxazin-2-on
are urmtoarele denumiri:
A. indinavir
B. rescriptor
C. efavirenz
D. delavirdina
E. sustiva
71. Denumirile compusului 11-ciclopropil-5,11-dihidro-4-metil-6H-dipirido-[3,2b:2,3e][1,4]diazepin-6-on sunt:
A. rescriptor
B. nevirapine
C. delavirdina
D. viramune
E. sustiva
72. Efectele secundare produse de nevirapine se manifest prin:
A. alterri severe ale ficatului
B. oboseal
C. tulburri digestive
D. anorexie
E. edeme

39

73. Dup administrare de nevirapine pot aprea urmtoarele simptome:


A. tulburri de comportament
B. oboseal
C. febr mare
D. tulburri digestive
E. icter
74. Dintre medicamentele anti-HIV capabile s inhibe enzima reverstranscriptaza menionm:
A. zidovudina
B. stavudina
C. lamivudina
D. didanozina
E. moroxidina
75. Derivatul diacetilat al desoxipenciclovirului are urmtoarele denumiri:
A. lamivudina
B. penciclovir
C. oravir
D. moroxidina
E. famciclovir
76. Famciclovirul este promedicament pentru penciclovir i se folosete pentru tratarea herpesului:
A. bucal
B. genital
C. ocular
D. zoster
E. simplu
77. Efectele secundare produse de famciclovir se manifest prin:
A. tulburri digestive
B. anorexie
C. cefalee, somnolen
D. febr, prurit
E. vertij
78. Penciclovirul este un medicament antiviral, care:
A. este de uz extern
B. se folosete sub form de aerosoli
C. se utilizeaz sub form de crem
D. accentueaz simptomele datorate herpesului simplu
E. amelioreaz simptomele determinate de herpesul simplu
79. Efectele secundare produse de cidofovir se manifest prin:
A. tulburri cardiace
B. tulburri renale
C. proteinurie
D. neuropatie periferic
E. oboseal
80. Denumirea compusului (S)-1-(3-hidroxi-2-fosfonil-metoxipropil)-citozin este:
A. cidofovir
B. penciclovir
C. vistide
D. forvade
E. oravir

40

81. Lamivudina se folosete n asociere cu zidovudina sau cu alte medicamente pentru tratarea:
A. variolei
B. infeciilor cauzate de HIV
C. hepatitei B
D. varicelei
E. hepatitei A
82. Efectele secundare produse de stavudin se manifest prin:
A. neuropatie periferic
B. pancreatit
C. hepatotoxicitate
D. tulburri gastrointestinale
E. afeciuni cutanate
83. Efectele secundare produse de zalcitabin se manifest prin:
A. ulceraii bucale
B. neuropatie periferic
C. hepatit
D. pancreatit
E. dizenterie
84. Efectele secundare produse de zidovudine se manifest prin:
A. dizenterie
B. cefalee
C. hematotoxicitate
D. miopatie
E. ulceraii bucale
85. Care este denumirea compusului 9-(1,3-dihidroxi-2-propoximetil)-guanina?
A. ganciclovir
B. cymevan
C. cytovene
D. virgan, vitrasert
E. videx
86. Ganciclovirul este un agent antivirotic folosit n tratamentul infeciilor:
A. datorate citomegalovirusului la ochi
B. la persoanele cu sistem imunitar deficitar
C. persoanele cu SIDA
D. datorate helminilor
E. bacteriene
87. Esterul valinei cu aciclovir are urmtoarele denumiri:
A. videx
B. valcyte
C. valaciclovir
D. zelitrex
E. retrovir
88. Efectele secundare produse de valaciclovir se manifest prin:
A. cefalee
B. senzaie de vom
C. tulburri de vedere
D. diaree, alternnd cu constipaie
E. dispnee

41

89. Acicloguanosina are urmtoarele sinonime:


A. didanosine
B. aciclovir
C. cycloviran
D. virmen, vipral
E. zovirax
90. Aciclovirul are proprieti antivirale foarte pronunate fa de:
A. herpesul simplu I i II
B. infecia cu HIV
C. mai puin fa de herpesul zoster
D. infecia cu citomegalovirus
E. retrovirus
91. Aciclovirul se administreaz sub form de:
A. aerosoli
B. comprimate orale
C. pomad oftalmic
D. suspensie buvabil
E. crem
92. Efectele secundare produse de aciclovir se manifest prin:
A. erupii cutanate
B. tulburri neurologice
C. cefalee, oboseal
D. tulburri digestive
E. tulburri cardiace
93. Compusul 1-beta-D-ribofuranozil-triazol-3-carboxamida are urmtoarele denumiri:
A. maynar
B. sifiviral
C. virazol
D. rebetol
E. ribavirina
94. Ribavirina este un agent antiviral cu spectru larg de aciune, fiind activ mpotriva:
A. desoxiriboviruilor
B. variolei
C. riboviruilor
D. infeciilor herpetice cutanate i gripelor
E. varicelei
95. Ribavirina se administreaz:
A. parenteral
B. singur sau asociat cu interferon
C. sub form de pomad
D. pe cale oral
E. sub form de aerosoli
96. Efectele secundare produse de ribavirin se manifest prin:
A. tulburri hematologice
B. astenie
C. convulsii
D. edeme
E. hepatotoxicitate

42

97. Efectele secundare produse de vidarabina se manifest prin:


A. tulburri de vedere
B. anorexie, letargie
C. dureri abdominale
D. tulburri digestive
E. mialgii
98. Vidarabina este un agent antiviral, avnd spectru larg de activitate. Este folosit n tratamentul:
A. keratitei herpetice
B. herpesului zoster
C. infecii cu HIV
D. encefalitelor herpetice
E. infecii cu citomegalovirus
99. Trifluridina are urmtoarele sinonime:
A. idoxuridina
B. cuterpes
C. trifluorotimidina
D. virophta
E. viroptic
100. Trifluridina este un agent antiviral utilizat sub form de soluie apoas 1%, avnd n vedere
urmtoarele:
A. soluiile nu sunt sensibile la lumin
B. tratamentul se face cel puin zece zile i maximum 21 zile
C. soluiile sunt sensibile la lumin
D. este utilizat i n cazul de rezistena virusului la idoxuridin
E. se folosete pentru tratarea keratoconjunctivitelor
101. Idoxuridina are urmtoarele sinonime:
A. cuterpes
B. iduviran
C. herplex
D. dendrid
E. stoxil
102. Idoxuridina este un agent antiviral eficient n:
A. herpesul de cornee
B. herpesul genital
C. viroze oculare
D. varicel
E. herpes zoster
103. Idoxuridina acioneaz ca antimetabolit care intervine n structura acizilor nucleici, ceea ce
explic:
A. blocarea metabolismului viruilor ADN
B. mecanismul de aciune este asemntor ciclofosfamidei
C. mecanismul de aciune este asemntor cu cel al sulfamidelor
D. are aciune bacteriostatic
E. are aciune virustatic

43

104. Efectele secundare produse de idoxuridin se manifest prin:


A. prurit local
B. anestezie local
C. fotofobie
D. reacii alergice
E. tulburri cardiace
105. Moroxidina are urmtoarele sinonime:
A. virugon
B. cuterpes
C. stoxil
D. viroptic
E. virustat
106. Moroxidina este un agent antiviral folosit n:
A. tratamentul keratitei corneene
B. profilaxia i tratamentul gripei
C. tratamentul altor afeciuni virotice n special herpes
D. profilaxia HIV
E. tratamentul variolei
107. Amantadina este un agent antiviral, utilizat n tratamentul:
A. herpesului genital
B. nu are efect dac virusul a ptruns n celula gazd
C. gripei asiatice
D. unor viroze respiratorii
E. pentru ameliorarea simptomelor bolii Parkinson la pacienii care nu suport tratamentul cu
levodopa
108. Amantadina se obine prin bromurarea adamantanului, rezultnd urmtorii compui intermediari, trecnd prin trei etape:
A. 1-bromadamantan
B. 1-acetilaminoadamantan
C. 1-aminoadamantan
D. 1-nitroadamantan
E. 1-nitrozoadamantan
109. Viruii difer fundamental de bacterii i fungi prin faptul c ei reprezint entiti:
A. infecioase
B. submicroscopice
C. fr organizare celular
D. microscopice
E. avnd organizare celular
110. Viruii sunt entiti infecioase alctuite din:
A. o macromolecul de acid nucleic (ADN sau ARN)
B. un nveli proteic, numit capsid
C. un nveli lipidic
D. capsida este format din uniti proteice, numite capsomere
E. un nveli glucidic

44

5. MEDICAMENTE ANTIFUNGICE I ANTITRICOMONAZICE


Complement simplu

1. Paraclormetilxilenolul, din punct de vedere chimic, este:


A. 4-cloro-3,5-dietilfenol
B. 4-cloro-3,5-dimetilfenol
C. 4-bromo-3,5-dimetilfenol
D. 4-cloro-3-metil-5-etilfenol
E. 4-bromo-3-etil-5-metilfenol
2. Denumirea compusului 4-hexilrezorcinolat de 9-aminoacridin este:
A. paraclormetaxilenol
B. triacetin
C. haloprogin
D. acrisorcin
E. fungacetin
3. Acrisorcina este un agent antifungic folosit n tratamentul:
A. tricofiiei veziculare
B. candidozei
C. lupusului
D. dermatofiiilor
E. epidermofiiilor
4. Tratamentul tricofitiei veziculare efectuat cu acrisorcina dureaz cteva sptmni, astfel:
A. 1 spt.
B. 4 spt.
C. 6 spt.
D. 3 spt.
E. 10 spt.
5. Compusul 3-iodo-2-propinil-2,4,5-triclorofenileter are urmtoarea denumire:
A. enzactin
B. fungacetin
C. acrisorcin
D. triacetina
E. haloprogin
6. Care este denumirea compusului N-butil-4-clorosalicilamid?
A. akrinol
B. buclosamid
C. tinactin
D. batrafen
E. ancobon
7. Buclosamidul se obine prin condensarea 4-cloro-salicilatului de butil cu:
A. metilamina
B. propilamina

45

C. etilamina
D. butilamina
E. fenilamina
8. Buclosamidul are aciune antimicotic; cnd afeciunile micotice sunt nsoite de fenomene
inflamatorii se asociaz buclosamidul cu:
A. corticosteroizi
B. sulfamide
C. antibiotice
D. antiinflamatoare
E. analgezice
9. Compusul 4-fluoro-2,5-diclorocarbanilid are urmtoarea denumire:
A. triacetin
B. tinactin
C. lofluocarban
D. batrafen
E. flucitozina
10. Lofluocarbanul are aciune antifungic, fiind eficient n candidoze ale:
A. aparatului genito-urinar
B. unghiilor
C. pielii
D. aparatului respirator
E. tractului digestiv
11. Derivatul fluorurat n poziia 5 a pirimidinei se numete:
A. fluonilida
B. tinactin
C. ciclopiroxolamina
D. flucitozina
E. buclosamid
12. Obinerea flucitozinei se face prin clorurarea:
A. timinei
B. 5-fluorouracilului
C. timidinei
D. guaninei
E. 5-metil-citozinei
13. Dup administrare, flucitozina este bine absorbit, difuzeaz cu organism i se elimin rapid
prin:
A. urin
B. fecale
C. piele
D. plmni
E. gingii
14. Compusul 1-p-clorobenzil-2-metilbenzimidazol are urmtoarea denumire:
A. clotrimazol
B. clemizol
C. clonidazol
D. miconazol
E. oxiconazol

46

15. Care este denumirea compusului 1-p-clorobenzil-2-(1-pirolidinmetil)-benzimidazol?


A. clotrimazol
B. oxiconazol
C. miconazol
D. clonidazol
E. clemizol
16. Obinerea clemizolului se poate face prin tratare cu acid monocloracetic a urmtorului compus:
A. etilendiaminei
B. o-fenilendiaminei
C. p-fenilendiaminei
D. metilendiaminei
E. acetofenonei
17. Clemizolul este considerat a fi un medicament de elecie n tratamentul:
A. epidermofiiei
B. tricofiiei
C. onicomicozelor
D. dermatomicozelor
E. candidozei
18. Din punct de vedere chimic clotrimazolul este un derivat imidazolic N-substituit cu un rest
voluminos de:
A. trifenilmetan
B. difenilmetan
C. o-clor-fenilmetan
D. difeniletan
E. difenilpropan
19. Clotrimazolul se obine prin sintez, n urma reaciei dintre difenilmetan i o-diclorobenzen,
datorit unei grupri active, anume:
A. metil
B. etilen
C. metilen
D. alil
E. etinil
20. Compusul 1-[2-bis-(2,4-diclorofenil)-metoxietil]-1H-imidazol (nitrat) are urmtoarea denumire:
A. flucitozina
B. clotrimazol
C. clemizol
D. fluconazol
E. miconazol
21. Miconazolul se folosete sub form de sare i anume:
A. maleat
B. sulfat
C. fosfat
D. clorhidrat
E. nitrat

47

22. Datorit posibilitilor de antagonizare a efectelor, miconazolul nu se asociaz cu:


A. griseofulvina
B. nistatina
C. amfotericina B
D. cloramfenicol
E. tetraciclin
23. Compusul (z)-1-(2,4-diclorofenil)-2-(1H-imidazol-1-il)-o-(2,4-diclorobenzil)-etanonoxim are
urmtoarea denumire:
A. oxiconazol
B. miconazol
C. clotrimazol
D. clemizol
E. fluorocitozin
24. Oxiconazolul se obine prin bromurarea:
A. diacetilacetofenonei
B. acetilacetofenonei
C. 2,4-difluoroacetofenonei
D. 2,4-dicloroacetofenonei
E. difenilacetonitrilului
25. Oxiconazolul este un antimicotic activ, fiind utilizat n combaterea micozelor:
A. profunde
B. superficiale
C. sistemice
D. grave
E. ale pielii capului
26. Care este denumirea compusului urmtor: 1-(1,4-bifenilbenzil)-imidazol?
A. clotrimazol
B. clemizol
C. oxiconazol
D. miconazol
E. bifonazol
27. Din punct de vedere chimic, bifonazolul este nrudit cu:
A. miconazolul
B. clemizolul
C. clotrimazolul
D. fluconazolul
E. oxiconazolul
28. Din punct de vedere chimic, bifonazolul este un derivat de:
A. bifenil-fenil-metan
B. difenilmetan
C. etil-fenilmetan
D. dietilmetan
E. propil-fenilmetan

48

29. Compusul 1-[2-[(4-clorofenil)-metoxi]-2-(2,4-diclorofenil)-etil]-1H-imidazol are urmtoarea


denumire:
A. miconazol
B. fluconazol
C. econazol
D. oxiconazol
E. clemizol
30. Econazolul este un antimicotic nrudit cu:
A. clotrimazolul
B. clemizolul
C. izoconazolul
D. oxiconazolul
E. miconazolul
31. Econazolul difer de miconazol numai prin absena unui atom de clor, fiind nu antimicotic a
crui aplicabilitate se refer numai la utilizarea:
A. topic
B. oral
C. i.m.
D. i.v.
E. s.c.
32. Denumirea compusului 1-[2-(2,4-diclorofenil)-2-[2,6-dicloro-fenil)-metoxi]-etil-1H-imidazol
este:
A. clemizol
B. oxiconazol
C. miconazol
D. isoconazol
E. clotrimazol
33. Compusul (I)-cis-1-acetil-4-[4-(2,4-diclorofenil)-2-(imidazol-1il-metil)-1,3-dioxolan-4-il)metoxifenil]-piperazin are urmtoarea denumire:
A. miconazol
B. ketoconazol
C. oxiconazol
D. fluconazol
E. clemizol
34. Ketoconazolul se prepar, ca i oxiconazolul, pornind de la:
A. 2,4-dinitroacetofenon
B. 2,4-diaminacetofenon
C. 2,4-dibromoacetofen
D. 2,4-difenilacetofenon
E. 2,4-dicloroacetofenon
35. Compusul 1-[2,4-dicloro-beta-[(2-cloro-3-tenil)-oxi]-feniletil]-imidazol are urmtoarea denumire:
A. ketoconazol
B. oxiconazol
C. tioconazol
D. buconazol

49

E. cisconazol

36. Care este denumirea compusului 1-[4-(p-clorofenil)-2-[(2,6-diclorofenil)-tio]-butil]-1H-imidazol?


A. butoconazol
B. tioconazol
C. ketoconazol
D. oxiconazol
E. bifoconazol
37. Butoconazolul este o pulbere cristalin insolubil n ap, puin solubil n alcool metilic. Este
indicat n tratamentul:
A. candidozelor respiratorii
B. tricofiiilor
C. dermatofiiilor
D. candidozelor vaginale
E. onicomicozelor
38. Alcoolul 2,4-difluoro-,-bis-(1H-1,2,4--triazol-1-il-metil)-benzilic are urmtoarea denumire:
A. itraconazol
B. fluconazol
C. ketoconazol
D. bifoconazol
E. tioconazol
39. Fluconazolul este un agent antimicotic care se obine prin sintez pornind de la:
A. 1,3-diaminoacetona
B. 1,3-dinitroacetona
C. 1,3-dibromoacetona
D. 1,3-difenilcetona
E. 1,3-dicloroacetona
40. Denumirea compusului (cis)-1,4-[2-(2,4-diclorofenil)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-il-metil)-1,3-dioxolan-4il)-metoxifenil]-4-izopropil-piperazin:
A. itraconazol
B. ketoconazol
C. terconazol
D. bifoconazol
E. tioconazol
41. Din punct de vedere structural, terconazolul este nrudit cu ketoconazolul, dar acesta se ntrebuineaz numai ca antimicotic:
A. n micoze sistemice
B. i.m.
C. local
D. i.v.
E. oral
42. Dintre antibioticele antifungice, menionm un antibiotic cu structur polienic, glicozidic
numit:
A. nistatina
B. terconazolul
C. itraconazolul
D. clemizolul

50

E. fluconazolul

43. Amfotericina este puin absorbit din tractul gastrointestinal, de aceea se administreaz sub
form de soluie preparat n momentul ntrebuinrii, de concentraie:
A. 40%
B. 20%
C. 10%
D. 5%
E. 1%
44. Candicidina este un antibiotic cu structur polienic, macrolidic, utilizat n tratamentul infeciilor aparatului genital cu:
A. Tinea
B. Monilia
C. Candida
D. Cryptococus
E. Blastomyces
45. Griseofulvina este un antibiotic izolat din tulpini de Penicillium, care din punct de vedere chimic
are la baz un sistem triciclic numit:
A. cefam
B. bactam
C. clavam
D. trinem
E. grisan
46. Cel mai activ medicament antiprotozoaric este:
A. micomicina
B. tinidazolul
C. metronidazolul
D. polioxina
E. griseovulvina
47. Metronidazolul este folosit n tratamentul vaginitei produs de Trichomonas vaginalis, dar care
este inactiv fa de:
A. Candida
B. Tinea
C. Morilia
D. Blastomyces
E. Cryptococus
48. Compusul 1-(2-etilsulfoniletil)-2-metil-5-nitroimidazol are urmtoarea denumire:
A. metronidazol
B. lydimicin
C. ambruticin
D. tinidazol
E. sinefugin
49. Care este denumirea compusului 2-acetilamino-5-nitro-tiazol?
A. tinidazol
B. aminitrazol
C. metronidazol
D. ambruticin

51

E. sinefugin

50. Aminitrazolul se obine prin acilarea 2-aminotiazolului cu acid acetic n prezen de acid sulfuric
concentrat, iar acilderivatul obinut se nitreaz cu nitrat de:
A. stroniu
B. bariu
C. potasiu
D. sodiu
E. amoniu
51. Structura chimic a secnidazolului este:
N

A.
O2N

NHCOCH3

B. O2N

CH 3

C 3H 7
N

C. O2N

CH3

CH2 CH CH3
OH
N

D. O2N

CH3

CH2 CH CH3
Cl
N

E. O2N

CH3

C4H9

52. Structura chimic a ornidazolului este:


N

A.

O2N

CH3

CH2 CH CH3
Cl
N

B. O2N

NH2

C4H9

C. H2N

CH3

C3H7

52

D.
O2N

NH2

E.
O2N

NO2

53

5. MEDICAMENTE ANTIFUNGICE I ANTITRICOMONAZICE


Complement multiplu

53. Ornidazolul este agent antiinfecios utilizat pentru tratarea:


A. candidozei
B. tricomonazei
C. trichinozei
D. amibiazei
E. giardiazei
54. Absorbia ornidazolului n celulele bacteriene se face pe cale pasiv, ca i la ali nitroimidazoli,
astfel:
A. crete concentraia intracelular
B. formeaz metabolii toxici pentru celula bacterian
C. scade concentraia intracelular
D. metaboliii toxici se leag de ADN-ul bacteriei i l distruge
E. nitroimidazolii au efect bactericid
55. Secnidazolul este nrudit structural cu:
A. terconazolul
B. tinidazolul
C. azaconazolul
D. metronidazolul
E. itraconazolul
56. Aminitrazolul are urmtoarele sinonime:
A. acinitrazol
B. nitrazolum
C. trichocid
D. trinex
E. fasigin
57. Tinidazolul este un medicament foarte activ utilizat n tratamentul infeciilor determinate de:
A. Trichomonas vaginalis
B. Trichophyton
C. Entamoeba histolytica
D. Aspergillus
E. Giardia
58. Metronidazolul este folosit n tratamentul vaginitei produs de i administrat:
A. Trichomonas vaginalis
B. Candida albicans
C. se administreaz local
D. nu se administreaz local
E. tratamentul se face zece zile, local asociat cu administrare oral
59. Dup o pauz de zece zile cu metronidazol se reia tratamentul, dac este cazul, dar:
A. se poate administra bolnavilor cu afeciuni SNC
B. este necesar ca tratamentul s fie fcut de ambii parteneri
C. se elimin prin piele
D. se elimin prin urin
E. nu trebuie administrat dup ingestie de buturi alcoolice

54

60. Dintre antibioticele antifungice cu structuri diferite menionm:


A. lomofugin
B. lydimycin
C. ambruticin
D. sinefugin
E. clotrimazol
61. Griseofulvina are urmtoarele sinonime:
A. sinefugin
B. fulvicin
C. lomofugin
D. grisactin
E. grifulvin
62. Griseofulvina este un medicament care are aciune asupra infeciilor determinate de specii din
genurile:
A. Trichophyton
B. Micosporum
C. Epidermophyton
D. Tinea
E. Aspergillus
63. Griseofulvina este un medicament utilizat n tratamentul micozelor:
A. sistemice
B. corpului
C. unghiilor
D. pielii capului
E. interne
64. Griseofulvina este bine suportat, dup administrare oral, dei uneori produce fenomene care
dispar la ntreruperea tratamentului, dintre care menionm:
A. grea
B. vertij
C. tulburri cardiace
D. cefalee
E. urticarie
65. Griseofulvina este un medicament cu aciune asupra infeciilor produse de anumite specii de
fungi, dar nu este activ asupra:
A. protozoarelor
B. candidei
C. bacteriilor
D. entamoebei
E. ciupercilor superioare parazite
66. Natamicina are urmtoarele sinonime:
A. natacyn
B. myprozine
C. pimaricina
D. candeptin
E. fungizone

55

67. Structura chimic a amfotericinei B este asemntoare cu cea a nistatinei avnd:


A. agliconul format dintr-un inel lactonic alctuit din 38 atomi de carbon
B. partea glucidic este micozamina
C. partea glucidic este glucozamina
D. cromoforul polienic este hepten total conjugat
E. cromoforul este tetraenic
68. Nistatina este activ asupra ciupercilor patogene, care determin apariia micozelor, n special:
A. Candida sp.
B. Aspergillus sp.
C. Blastomyces sp.
D. Coccidioides sp.
E. Cryptococcus sp.
69. Nistatina este un antibiotic antifungic indicat n tratamentul i profilaxia:
A. candidozei bucale i esofagiene la sugari, copii i aduli
B. tricomoniazei
C. infeciilor intestinale cu fungi datorate administrrii de antibiotice cu spectru larg
D. dizenteriei amibiene
E. se administreaz oral i local
70. Dintre agenii antifungici triazolici care prezint importan n tratamentul micozelor amintim:
A. fluconazol
B. bifonazol
C. itraconazol
D. terconazol
E. azoconazol
71. Fluconazolul este un antimicotic, derivat de 1,2,4-triazol care prezint urmtoarele caracteristici:
A. absorbie digestiv bun
B. absorbie digestiv slab
C. distribuie bun n organism, inclusiv n LCR
D. eliminarea este renal, medicamentul rmnnd nemodificat
E. eliminarea se face prin piele
72. Fluconazolul este un antimicotic activ asupra speciilor de:
A. Candida sp.
B. Cryptococcus sp.
C. Coccidioides sp., Tricophyton sp.
D. Histoplasma sp., Blastomyces sp.
E. Trichomonas vaginalis
73. Fluconazolul se utilizeaz n micozele:
A. determinte de tricomonas
B. grave sistemice (plmn, ci urinare, meningit cauzat de criptococi)
C. oculare
D. superficiale ale mucoasei bucale i orofaringian
E. generalizate
74. Itraconazolul este activ n dermatomicozele cauzate de:
A. Trichomonas vaginalis
B. Tinea sp.
C. Entamoeba disenterica
D. Candida albicans
E. Aspergillus

56

75. Itraconazolul este indicat n tratamentul:


A. tricomonazei
B. candidozelor uretro-vaginale
C. stomatite cu candida, refractare la alte medicamente
D. unele dermatofitoze
E. blastomicoz pulmonar i extrapulmonar
76. Dup administrare de itraconazol pot aprea:
A. tulburri digestive (grea etc.)
B. tulburri de vedere
C. edeme
D. tulburri neurologice (cefalee, ameeli)
E. oboseal
77. Sulconazolul face parte din categoria azolilor i este indicat n tratamentul:
A. tricomoniazelor
B. dermatofiiilor
C. pitiriazisului
D. candidozelor
E. unor forme de tinea
78. Fenticonazolul este indicat n tratamentul infeciilor determinate de:
A. Trichomonas vaginalis
B. Candida sp.
C. Neisseira
D. Blastomyces
E. Malassezia sp.
79. Tioconazolul este agent antimicotic utilizat ca atare:
A. antimicotic local
B. antimicotic sistemic
C. sub form de pudre, loiuni, emulsii, creme
D. antimicotic general
E. i care intr n componena produselor Fungibacid i Trosyd
80. Ketoconazolul este unul dintre cele mai valoroase antimicotice, care:
A. are spectru larg de activitate
B. are spectru redus de activitate
C. este utilizat n tratamentul micozelor viscerale
D. se administreaz numai parenteral
E. poate fi administrat oral
81. Dup administrarea ketoconazolului pot aprea reacii secundare manifestate prin:
A. tulburri digestive
B. tulburri cardiace
C. hepatotoxicitate
D. tulburri endocrine
E. oligospermie
82. Dup administrare oral a ketoconazolului se constat c:
A. absorbia digestiv este mai mare n prezena alimentelor
B. absorbia este redus dup administrare de medicamente antiacide
C. se elimin pe cale digestiv i urinar
D. se elimin prin piele
E. poate fi eliminat prin plmni

57

83. Isoconazolul, din punct de vedere chimic, este:


A. 1-[2,4-diamino-(2,6-diclorobenzil-oxi)-fenetil]-imidazol
B. 1-[2,4-dicloro--(2,6-diclorobenzil-oxi)-feniletil]-imidazol
C. 1-[2-(2,4-dinitrofenil)-2-[(2,6-diclorofenil)-metoxi]-etil-imidazol
D. 1-[2-(2,4-diclorofenil)-2-[(2,6-diclorofenil)-metoxi]-etil-1H-imidazol
E. 1-[2-(2,4-diclorofenil)-2-[(2,6-diaminofenil)-metoxi]-etil-imidazol
84. Isoconazolul este un izomer al miconazolului a crui aplicabilitate se restrnge numai la combaterea infeciilor:
A. profunde
B. superficiale
C. sistemice
D. localizate pe piele
E. localizate pe mucoase
85. Econazolul este nrudit cu miconazolul, de care difer prin:
A. absena unui atom de clor
B. are un atom de clor n plus
C. are numai utilizare topic
D. se absoarbe prin piele i mucoase
E. nu se absoarbe prin piele i mucoasa vaginal
86. Econazolul este un antimicotic activ fa de:
A. Aspergillus
B. Candida
C. Malassezia
D. Microsporum
E. Epydermophyton
87. Econazolul este un antimicotic care se folosete n tratamentul:
A. tricomonasului
B. tricofiiei
C. epidermofiiei
D. pitiriazisului vesicolor
E. candidozelor
88. Bifonazolul are urmtoarele sinonime:
A. ketonal
B. bifoconazol
C. mycospor
D. izoconazol
E. oxiconazol
89. Din punct de vedere chimic, bifonazolul este:
A. 1-(1,4-bifenilbenzil)-imidazol
B. 1-(1,4-bifenilmetil)-imidazol
C. 1-[(1,1-bifenil)-4-il-fenil-metil]-1H-imidazol
D. este un derivat de bifenil-etil-metan
E. este un derivat de bifenil-fenil-metan
90. Bifonazolul prezint un spectru larg de activitate, fiind activ pe:
A. amoebe
B. dermatofii
C. protozoare
D. levuri
E. fungi

58

91. Bifonazolul este un antimicotic cu spectru larg de aciune, care se administreaz sub form de:
A. spray-uri
B. creme
C. geluri
D. soluii
E. perfuzii
92. Oxiconazolul este un antibiotic activ fa de:
A. Tricophyton metagrophytos
B. Aspergillus sp.
C. Trichomonas vaginalis
D. Cryptococcus neoformaus
E. Candida albicans
93. Miconazolul posed un spectru antimicrobian larg, incluznd tulpini de:
A. Epidermophyton
B. Malassesia
C. Tricophyton
D. Candida
E. Trichomonas vaginalis
94. Miconazolul este un antimicotic folosit n tratamentul local al:
A. candidozei
B. amibiazei
C. pitiriazisului vesicolor
D. tricofiiilor
E. monilazei
95. Interaciuni medicamentoase pot avea loc n cazul administrrii parenterale a miconazolului
concomitent cu un medicament la care acesta le poteneaz aciunea, i anume:
A. antiinflamatoare
B. antidiabetice orale
C. anestezice locale
D. antiepileptice
E. anticoagulante
96. Clotrimazolul se obine prin sintez n urma reaciei dintre:
A. dietilmetan
B. difenilmetan
C. o-clorobenzen
D. derivat de tiazol sodat
E. derivat de imidazol sodat
97. Clemizolul se obine prin sintez n urma reaciei dintre:
A. o-fenilendiamina
B. acid monocloracetic
C. pirolidin
D. 4-clorobenzil
E. prolin
98. Clonidazolul este un antimicotic mult utilizat:
A. ca antiinflamator
B. n anestezie
C. ca antihistaminic
D. n tratamentul tricomoniazei
E. n tratamentul unor infecii sistemice destul de grave

59

99. 5-Fluorocitozina este un antifungic activ asupra speciilor:


A. Candida albicans
B. Tricophyton
C. Aspergillus
D. Cryptococcus neoformans
E. Entamoeba
100. 5-Fluorocitozina este un antifungic activ prin administrare oral i utilizat n tratamentul unor
infecii grave, cum ar fi:
A. endocardite
B. encefalite
C. enterocolite
D. meningite
E. candidoze urinare
101. Ciclopiroxolamina are urmtoarele sinonime:
A. batrafen
B. fluonilida
C. bactrafen
D. dafnegin
E. tinactin
102. Ciclopiroxolamina are aciune antimicotic asupra urmtoarelor tulpini:
A. Trichomonas
B. Candida
C. Tenia sp.
D. Epidermophyton
E. Microsporum
103. Batrafenul este utilizat n tratamentul:
A. onicomicozelor
B. amibelor
C. infeciilor cutanate cu dermatofii
D. tricomoniazei
E. eczeme interdigitalice macerative
104. Batrafenul este un antimicotic utilizat sub diferite forme:
A. soluii
B. pudre
C. creme
D. ovule
E. perfuzii
105. Tolnaftatul este un antimicotic utilizat n tratamentul micozelor:
A. intravaginale
B. tegumentelor
C. esofagiene
D. mucoaselor
E. sub form de soluii, creme sau pudre
106. Buclosamida se obine prin sintez n urma reaciei dintre:
A. acid p-aminosalicilic
B. clorur cuproas
C. butanol
D. butilamin
E. propilamin

60

107. Buclosamidul are aciune antimicotic, fiind utilizat n tratamentul micozelor cu:
A. dermatomicoze
B. infecii sistemice
C. epidermofiia interdigitalic
D. onicomicoze
E. sub form de perfuzii
108. Lofluocarbanul are aciune antifungic fiind eficient:
A. n trichinoze ale aparatului digestiv
B. n candidoze ale tractului digestic
C. n perfuzii
D. sub form de unguent, pulbere, spray
E. prin administrare oral
109. Paraclormetoxilenolul are aciune antifungic important:
A. se utilizeaz n tricofiie
B. are aciune analgezic
C. are i aciune antiseptic
D. este un sedativ bun
E. se folosete ca antivomitiv
110. Triacetina este un agent antifungic local, cunoscut i sub urmtoarele denumiri:
A. akrinol
B. enzactin
C. tinactin
D. fungacetin
E. triacetat de glicerin

61

6. MEDICAMENTE ANTIMALARICE
Complement simplu
1. Chinina, i ceilali alcaloizi care o nsoesc n produsul vegetal, sunt derivai ai:
A. acridinei
B. izochinolinei
C. chinolinei
D. rubanului
E. hidroxi-chinolinei
2. Nucleul chinuclidinic, care intr n structura chininei este compus dintr-un sistem biciclic hidrogenat, nrudit cu:
A. piridina
B. piperidina
C. pirimidina
D. pirazina
E. piperazina
3. Chinina, din punct de vedere chimic, este:
A. 6-etoxi-3-vinil-9-hidroxiruban
B. 6-propoxi-3-vinil-9-hidroxiruban
C. 6-fenoxi-3-vinil-9-hidroxiruban
D. 6-butoxi-3-vinil-9-hidroxiruban
E. 6-metoxi-3-vinil-9-hidroxiruban
4. Deosebirile existente ntre chinin i chinidin sunt date de asimetria de la:
A. C7
B. C5
C. C8
D. C3
E. C4
5. Pe lng aciunea antimalaric, chinina are i aciune:
A. antipiretic
B. anticonvulsivant
C. antiinflamatoare
D. antitusiv
E. antivirotic
6. Compusul 7-cloro-4-(4-dietilamino-1-metilbutilamino)-chinolin are urmtoarea denumire:
A. plaquenil
B. miachina
C. ciclochina
D. clorochina
E. amodiachin
7. Clorochina este unul din cele mai bune medicamente antimalarice:
A. gametocid
B. schizonticid
C. bactericid
D. bacteriostatic

62

E. virustatic
8. Compusul 4-(4-etil-4-hidroxietilamino-1-metilbutilamino)-chinolin are urmtoarea denumire:
A. clorochina
B. ciclochina
C. amodiachina
D. pamachina
E. hidroxiclorochina
9. Hidroxiclorochina a fost utilizat, cu rezultate foarte bune, datorit toxicitii sale mai sczute, n
controlul i tratamentul:
A. afeciunilor digestive
B. afeciunilor depresive
C. bolilor de colagen
D. afeciunilor respiratorii
E. bolii Parkinson
10. Compusul 4-[(7-cloro-4-chinolil)-amino]-alfa(dietilamino)-o-crezol are urmtoarea denumire:
A. amodiachina
B. clorochina
C. ciclochina
D. pamachina
E. hidroxiclorochina
11. Amodiachina are aciune antimalaric schizonticid fiind mai activ dect chinina de:
A. 20 ori
B. 2 ori
C. 6 ori
D. 5 ori
E. 3-4 ori
12. Derivaii 4-aminochinolinei sunt eliminai nemetabolizai prin:
A. saliv
B. fecale
C. urin
D. snge
E. piele
13. Derivaii 4-aminochinolinei trebuie administrai cu pruden la pacienii cu afeciuni:
A. hepatice
B. digestive
C. de circulaie
D. cardiace
E. ale pielii
14. S-a observat c dup administrare de doze mari, timp ndelungat, a derivailor de 4-aminochinolin pot aprea tulburri grave:
A. renale
B. de piele
C. de circulaie
D. de vedere
E. cardiace

63

15. Pamachina este un medicament antimalaric de sintez care acioneaz asupra:


A. viruilor
B. gamieilor
C. schizonilor
D. merozoiilor
E. bacteriilor
16. Compusul 6-metoxi-8-(4-amino-1-metilbutilamino)-chinolin are urmtoarea denumire:
A. ciclochina
B. hidroxiclorochina
C. clorochina
D. pamachina
E. primachina
17. Primachina este cea mai bine tolerat i cea mai activ substan dintre derivaii 8-aminochinolinei. Este activ asupra:
A. schizonilor
B. gameilor
C. formelor exoeritrocitare
D. merozoiilor
E. bacteriilor
18. S-au obinut rezultate bune mpotriva tulpinilor rezistente la P. vivax prin administrarea unei
doze de 45 mg primachin i 300 mg de clorochin, simultan, o singur dat pe sptmn,
timp de:
A. 8 sptmni
B. 2 sptmni
C. 4 sptmni
D. 6 sptmni
E. 1 sptmn
19. Compusul 6-metoxi-8-(5-izopropilaminopentametilamino)-chinolina are urmtoarea denumire:
A. amodiachina
B. clorochina
C. pamachina
D. pentachina
E. primachina
20. Pentachina are aciune gametocid, n special n infeciile cu P. vivax. Pentru tratamentul curativ se adminstreaz 0,1 g pe zi, n asociaie cu:
A. clorochina
B. chinina
C. amodiachina
D. ciclochina
E. chinidina
21. Compusul 6-metoxi-(5-izopropilamino-izopentilamino)-chinolina are urmtoarea denumire:
A. clorochina
B. pentachina
C. isopentachina
D. primachina
E. pamachina

64

22. Care este denumirea compusului: 6-metoxi-8-(3-dietilaminopropil-amino)-chinolin?


A. plasmocid
B. pamachina
C. pentachina
D. amodiachina
E. clorochina
23. Plasmocidul este un medicament antimalaric cu aciune gametocid, utilizat n malaria ter i
malaria cuart. Se administreaz cte 60 mg pe zi, asociat cu:
A. pamachina
B. pentachina
C. primachina
D. mepacrina
E. amodiachina
24. Trebuie evitat administrarea simultan a derivailor de 8-aminochinolin cu:
A. mepacrina
B. chinacrina
C. pamacrina
D. pentachina
E. amodiachina
25. Pentru ca nivelurile sanguine s fie meninute uniform perioade lungi de timp, datorit absorbiei lente, pamachina se folosete sub form de sare, cu solubilitate sczut, cu acidul:
A. salicilic
B. benzoic
C. fosforic
D. acetic
E. pamoic
26. Compusul 6-cloro-9-[4-(dietilamino)-1-metilbutilamino)-2-metoxi-acridin are urmtoarea
denumire:
A. primachina
B. chinacrina
C. mepacrina
D. amodiachina
E. pentachina
27. Compusul alfa-2-piperidinil-2,8-bis-(trifluorometil)-4-chinolin-metanol are urmtoarea denumire:
A. meflochina
B. mepacrina
C. chinacrina
D. primachina
E. pamachina
28. Care este denumirea compusului 2,4-diamino-5-p-clorofenil-6-etil-pirimidin?
A. mepacrina
B. pamachina
C. primachina
D. pirimetamina
E. meflochina

65

29. Pirimetamina este un medicament antimalaric:


A. asupra merozoiilor
B. schizonticid eritrocitic
C. asupra formelor exoeritrocitare
D. gametocid
E. bactericid
30. Clorhidratul de N1-(p-clorofenil)-N5-izopropilbiguanid are urmtoarea denumire:
A. pamachina
B. amodiachina
C. clorproguanil
D. cicloguanil
E. proguanil
31. Denumirea compusului 1-(3,4-diclorofenil)-5-izopropil-biguanid este:
A. clorproguanil
B. proguanil
C. cicloguanil
D. pamachina
E. primachina
32. Activitatea antimalaric a clorproguanilului este mrit mult datorit prezenei:
A. catenei alifatice
B. biguanidului
C. radicalilor metil
D. celui de al doilea atom de clor
E. nucleului aromatic
33. Pamoatul de 4,6-diamino-1-(p-clorofenil)-1,2-dihidro-2,2-dimetiltriazin are urmtoarea denumire:
A. proguanil
B. cicloguanil
C. clorproguanil
D. primachina
E. pentachina
34. Unele sulfamide sunt utilizate n tratamentul malariei n cazul existenei unor tulpini rezistente
la antimalaricele clasice, cum ar fi:
A. ftalilsulfatiazolul
B. sulfatiazolul
C. sulfacetamida
D. sulfanilamida
E. sulfadoxina

66

6. MEDICAMENTE ANTIMALARICE
Complement multiplu

35. Sulfamidele, cu durata de aciune medie sau lung, au fost utilizate n tratamentul malariei, ele
fiind mai eficiente cnd sunt administrate n combinaie cu pirimetamina. Dintre acestea menionm:
A. sulfadiazina
B. sulfatiazolul
C. sulfadoxina
D. sulfanilamida
E. sulfalanul
36. Prognanilul are urmtoarele sinonime:
A. clorproguanil
B. cicloguanil
C. cloroguanid
D. pladmin
E. paludrina
37. Prognanilul are puternic aciune antimalaric fiind:
A. folosit n toate formele de paludism
B. mai activ asupra schizonilor
C. folosit profilactic i curativ
D. necesar un tratament de cteva luni
E. necesar un tratament de 1 sptmn
38. Cercetrile efectuate asupra agenilor biguanidici i dihidrotriazinici au pus n eviden urmtoarele:
A. substituia unui halogen din poziia para a nucleului aromatic crete activitatea
B. derivatul bromurat este mai puin activ
C. un al doilea atom de clor pe ciclul aromatic crete activitatea
D. al doilea atom de clor, pe ciclul aromatic, scade toxicitatea
E. al doilea atom de clor, pe ciclul aromatic, crete toxicitatea
39. n ceea ce privete absorbia, biguanidele sunt absorbite foarte repede, concentrndu-se n:
A. ficat
B. piele
C. plmni
D. splin
E. rinichi
40. Dintre derivaii pirimidinei, compusul urmtor se utilizeaz ca atare sau n combinaie cu sulfamidele:
A. 2,4-diamino-5-metoxibenzil-pirimidina
B. 2,4-diamino-5-(3,4,5-trimetoxibenzil)-pirimidina
C. 2,4-dinitro-5-(3,4,5-trimetoxibenzil)-piridina
D. sulfalan
E. trimetoprim

67

41. Pirimetamina este un antimalaric:


A. schizonticid eritrocitic
B. gametocid
C. schizonticid exoeritrocitic
D. bactericid
E. de zece ori mai puternic dect clorochina
42. Pirimetamina este un antimalaric care:
A. este absorbit lent, dar complet, din tractul g.i.
B. se concentreaz n ficat, plmni, rinichi, splin
C. se elimin lent prin urin
D. se adminstreaz oral, o doz unic pe sptmn
E. se adminstreaz parenteral, la 2 zile
43. Mepacrina are aciune antimalaric superioar chininei fiind:
A. schizonticid
B. folosit att preventiv, ct i curativ
C. antihelmintic
D. antitricomonazic
E. puin folosit deoarece nu coloreaz tegumentele
44. Mepacrina este un derivat al acridinei cunoscut i sub urmtoarele denumiri:
A. atebrina
B. mefloquina
C. plasmacina
D. chinacrina
E. clorprognanil
45. Plasmocidul este un antimalaric:
A. cu aciune gametocid
B. cu aciune schizonticid
C. utilizat n malaria ter
D. utilizat n dermatologie
E. utilizat n malaria cuart
46. Primachina este considerat, dintre derivaii 8-aminochinolonei, ca fiind:
A. cel mai puin tolerat
B. cel mai bine tolerat
C. fiind de 4-6 ori mai activ dect pamachina
D. cea mai eficient
E. activ asupra formelor exoeritrocitare
47. Pamachina este un antimalaric de sintez care trebuie administrat cu pruden deoarece prezint
toxicitate pronunat producnd tulburri:
A. gastrointestinale
B. cutanate
C. hepatice
D. cardiace
E. respiratorii
48. Efectele secundare ale derivailor de 4 minochinolin se manifest prin:
A. ameeal, anorexie
B. crampe abdominale
C. dureri de cap
D. prurit i urticarie
E. delir

68

49. Hidroxiclorochina este un antimalaric utilizat, n funcie de doz, n:


A. malaria ter malign i benign
B. afeciuni reumatismale
C. lupus eritematos
D. tulburri respiratorii
E. artrita reumatoid
50. Clorochina este unul dintre cele mai bune antimalarice schizonticide, dar poate fi utilizat i n
tratamentul:
A. depresiilor
B. amibiazei
C. asteniei nervoase
D. lambliazei
E. teniazei
51. Derivaii de 4-aminochinolin cu aciune antimalaric sunt:
A. mepacrina
B. clorochina
C. primachina
D. hidroxiclorochina
E. amodiachina
52. Amodiachina are urmtoarele sinonime:
A. ciclochina
B. clorochina
C. camoquina
D. mepacrina
E. miachina
53. Chinina, ca i ceilali alcaloizi care o nsoesc, sunt derivai ai rubanului; rubanul este alctuit
dintr-un nucleu:
A. izochinolinic
B. chinolinic
C. acridinic
D. chinuclidinic
E. nucleele sunt unite printr-o grupare metilenic
54. Majoritatea agenilor antimalarici, din punct de vedere al structurii chimice, au la baz urmtoarele caracteristici:
A. nucleul tropolonic
B. nucleul chinolinic
C. nucleul dibenzoazepinic
D. nucleul acridinic
E. o grupare metoxi fixat pe nucleul chinolinic

69

7. MEDICAMENTE ANTINEOPLAZICE
Complement simplu

1. Iperita, din punct de vedere chimic este:


A. iperit cu azot
B. sulfur de bis beta-cloroetil
C. azotiperita
D. beta hidroxietilmetilamina
E. alfa hidroximetiletilamina
2. Azotiperitele sunt compui mai puin toxici dect iperita, fiind activi n:
A. leucopenie
B. artrit
C. leucemie
D. tulburri digestive
E. tratamentul helmintiazelor
3. Clormetina este din punct de vedere chimic:
A. bis beta-hidroxil-metil-amina
B. bis beta-hidroxietl-metil-amina
C. bis beta-cloretil-metil-amina
D. sulfur de bis beta clor etil
E. bis beta-nitro-etil-amina
4. Clormetina are urmtoarea structur chimic:
A. CH N CH2 CH2Cl
3

B. CH3N

CH2 CH2Cl
CH2 CH2OH

CH3 CH2OH
CH
CH
2
2OH
C. S
CH2 CH2OH
D. HON CH2 CH2OH
E. CH3N

CH2 CH2OH
C3H6OH
C3H6OH

5. Mecanismul de aciune al clormetinei se explic astfel:


A. acioneaz asupra sintezei proteinelor
B. stimuleaz funciile organitelor celulare
C. stimuleaz nmulirea celulelor bolnave
D. ntrerupe diviziunea celular prin mecanism de alchilare
E. nu are aciune asupra celulelor bolnave
6. Iperita cu azot este un reactiv:
A. monofuncional
B. bifuncional
C. nefuncional
D. polifuncional
E. trifuncional

70

7. Triclormetina este o substan mai activ dect clormetina deoarece:


A. nu are grupri active
B. are dou grupri active
C. are o grupare activ
D. are trei grupri active
E. are cinci grupri active
8. Triclormetina este mult mai activ dect clormetina, dar este mult mai:
A. solubil n ap
B. toxic
C. solubil n alcool
D. reactiv
E. inert
9. Clorambucilul este, din punct de vedere chimic:
A. acid 4-(bis-betacloretil)-aminofenil-butiric
B. acid 4-(bis-betaclormetil)-amino-butiric
C. acid 4-(bis beta-cloretil)-aminofenil-propilic
D. acid 4-(bis beta-clormetil)-aminofenil-propilic
E. acid 2-clormetil-aminofenil-propilic
10. I.O.B82 este un medicament antineoplazic cu urmtoarea structur chimic
A. acid 4-(bis beta-cloroetilamino)-benzoic
B. acid 4-(bis beta-clormetilamino)-acetic
C. acid 3-(bis beta-cloroetilamino)-p toluic
D. acid 3-(bis beta-clorometilamino)-toluic
E. acid 2-betacloroetilamino-benzensulfonic
11. Din punct de vedere chimic, melfalanul este:
A. p-bis-(2-clorometil)-amino-fenol
B. p-bis-(2-clorometil)-amino-benzoat de sodiu
C. o-bis-(2-clorometil)-amino-alanina
D. o-bis-(2-cloroetil)-amino-fenoxid de sodiu
E. p-bis-(2-cloroetil)-amino-L-fenilalanin
12. Materia prim utilizat pentru obinerea melfalanului este:
A. izopropilamina
B. propilamina
C. fenilalanina
D. alanina
E. ftalilalanina
13. Melfalanul are, n structura sa chimic, un atom de carbon asimetric; dintre izomerii existeni
cel mai activ este izomerul:
A. racemic
B. izoster
C. dextrogir
D. mezomer
E. levogir
14. Din ce grup de medicamente antineoplazice face parte busulfanul?
A. derivat ai bis beta-cloretilaminei
B. derivai ai etileniminei
C. derivai ai metilhidrazinei
D. derivai de aziridin
E. esteri ai acidului metansulfonic

71

15. Busulfanul este bine absorbit prin administrare oral, fiind activ n:
A. boala Hodgkin
B. cancer de sn
C. leucemia cronic mieloid
D. cancer de prostat
E. cancer de piele
16. Procarbazina este un derivat al:
A. metilhidrahidrazinei
D. dimetilhidrazinei
C. fenilhidrazinei
D. fenoximetilhidrazinei
E. hidrazidei acidului acetic
17. Dacarbazina este un medicament antineoplazic utilizat n tratamentul:
A. cancerului de prostat
B. limfosarcomului
C. mielomului multiplu
D. melanomului malign metastazat
E. epiteliomului
18. Care este denumirea comercial a urmtorului compus: 1,3-bis-(2-cloroetil)-1-nitrozouree?
A. procarbazina
B. carmustina
C. dacarbazina
D. melfalan
E. busulfan
19. Dintre derivaii purinei i pirimidinei cu aciune antineoplazic amintim:
A. melfalan
B. procarbazina
C. carbazina
D. lomustina
E. purinetol
20. Azatioprina, din punct de vedere chimic este:
A. 6-mercaptopurina
B. 6-aminopurin-6-tiol
C. 6-(1-metil-4-nitro-5-imidazolil)-mercaptopurin
D. 6-(2-metil-4-amino-imidazolil)-purin
E. 6-(4-metil-5-imidazolil)+mercaptopurina
21. Azatioprina prezint aciune antitumoral asemntoare cu cea a:
A. 6-mercaptopurinei
B. 5-aminouracilului
C. 5-metiluracilului
D. 5-metil-7-aminopurinei
E. 6-metil-bio-purinei
22. Dei nu are aciune antitumoral semnificativ, azatioprina are i aciune:
A. anestezic
B. antiinflamatoare
C. hipnotic
D. imunosupresiv
E. antibiotic

72

23. Deoarece azatioprina are i aciune imunosupresiv, este folosit n:


A. tratamentul virozelor
B. transplant de organe
C. chirurgie
D. anestezie
E. O.R.L.
24. Denumirea comercial a 2-desoxi-5-fluorouridin este:
A. fluorouracil
B. fluoroplex
C. efudex
D. tegafur
E. floxuridina
25. Denumirea comercial a 5-fluoro-(tetrahidro-2-furanil) este:
A. floxuridina
B. efudex
C. tegafur
D. fluorouracil
E. fluoroplex
26. Care este denumirea comercial a acidului 4-aminopteroilglutamic?
A. aminopterina
B. acid folinic
C. citarabina
D. tegafur
E. efudex
27. Aminopterina este activ n:
A. leucemia mieloid
B. cancer mamar
C. cancer de prostat
D. leucemia acut
E. dermatite
28. Metotrexatul, din punct de vedere chimic este:
A. acid amino-metil-pteroilglutamic
B. acid 4-amino-N10-metil-pteroilglutamic
C. acid 2-metil-N10-fenil-pteroilaspartic
D. acid 4-metil-N10-amino-pteroilglutamic
E. acid 6-amino-N10-amino-pteroilaspartic
29. Pentru atenuarea fenomenelor toxice produse de antagonitii acidului folic, se administreaz:
A. citarabina
B. acid folic
C. aminopterin
D. metilaminopterin
E. leucovorin
30. Dactinomicina este un antibiotic cu aciune antineoplazic, avnd la baz acidul:
A. 5-fenil-4-amino-2-carboxilic
B. 5-metil-2-amino-3-carboxilic
C. 3-fenoxazon-1,9-dicarboxilic
D. 3-fenazon-1,9-dicarboxilic
E. 3-fenoxi-1,9-dicarboxilic

73

31. Daunorubicina este un antibiotic antineoplazic, care face parte dintr-o familie mare i complex
numit:
A. macrolide
B. tetracicline
C. betalactame
D. antracicline
E. polimixine
32. Denumirea comercial a demetoxidaunorubicinei este:
A. daunoxome
B. idarubicina
C. doxorubicina
D. daunorubicina
E. adriamicina
33. Care este denumirea comercial a 14-hidroxidaunomicinei?
A. daunoxome
B. epirubicina
C. pirarubicina
D. idarubicina
E. doxorubicina
34. Doxorubicina se obine prin semisintez pornind de la:
A. daunorubicina
B. daunoxone
C. dactinomicin
D. idarubicin
E. epirubicin
35. Care este denumirea comercial a 4-epidoxorubicinei?
A. daunorubicin
B. doxorubicin
C. farmorubicin
D. idarubicin
E. dactinomicin
36. Epirubicina se obine prin semisintez pornind de la:
A. daunoxone
B. dactinomicina
C. daunorubicin
D. doxorubicin
E. idarubicin
37. Pirarubicina, din punct de vedere chimic este:
A. 4-tetrahidroxipiranildoxorubicin
B. 4-tetrahidropiranildoxorubicin
C. 4-hidroxipiranildoxorubicin
D. 2-tetrahidroxipiranildoxorubicin
E. 2-tetrahidropiranildoxorubicin

74

38. Pirambicina se obine prin semisintez pornind de la:


A. daunorubicina
B. daunoxone
C. epirubicina
D. dactinomicina
E. doxorubicina
39. Pirarubicina este un antibiotic antitumoral utilizat n tratamentul cancerului de.
A. sn metastazat
B. colon
C. prostat metastazat
D. faringe metastazat
E. piele metastazat
40. Mitomicinele reprezint un grup de antibiotice izolate din mediile de cultur ale speciei
Streptomyces caespitosus. Dintre ele, din punct de vedere terapeutic prezint importan numai
mitomicina:
A. B
B. N
C. A
D. C
E. P
41. Cnd mitomicina C sufer un proces de reducere enzimatic se obine:
A. etilenimin
B. aziridin
C. hidrochinon
D. fluorouracil
E. ciclofosfamid
42. Mitomicina C este un agent antineoplazic foarte puternic fiind util n tratamentul:
A. adenocarcinoamelor
B. sarcoamelor
C. epitelioamelor
D. ciroz
E. cancer de esofag
43. Bleomicinele i analogii lor se gsesc n mod natural sub form de compleci chetai cu cationul:
A. Al3+
B. Cu2+
C. Fe3+
D. Pb2+
E. Hg2+
44. Care este denumirea comercial a sulfatului de bleocinamida-N1-[3-[(1-feniletil)-amino-propil?
A. dactinomicina
B. daunorubicina
C. mitomicina
D. bleomicina
E. peplomicina

75

45. Printre efectele secundare i toxicitatea peplomicinei, se pare c produce:


A. asfixie
B. convulsii tetanice
C. oc anafilactic
D. efecte teratogene
E. tulburri psihomotorii
46. Bleomicinamida are urmtoarea denumire comercial:
A. dactinomicina
B. peplomicina
C. talisomicina
D. mitomicina
E. bleomicina
47. Streptozocina este un antibiotic cu spectru larg de aciune utilizat n tratamentul tumorilor de:
A. maligne de pancreas
B. ficat
C. colon
D. sn
E. piele
48. Care este denumirea comercial a: 2-desoxi-2-(3-metil-3-nitrozo-ureido)-glucopiranoz?
A. mitramicina
B. streptozocina
C. talisomicina
D. peplomicina
E. bleomicina
49. Antramicina este un antibiotic n structura cruia exist heterociclu benzodiazepinic i un lan
lateral acrilamidic. Are activitate accentuat n:
A. limfom
B. sarcom
C. carcinom
D. mielom multiplu
E. leucemie
50. Activitatea antramicinei este atribuit unui complex cu acizii nucleici stabili
A. streptonigrina - ADN
B. antramicin - ADN
C. mitramicin - ARN
D. metilantramicin - ADN
E. talisomicina - ARN
51. Angucidinele sunt antibiotice de urgen, care pe lng multitudinea de activiti biologice,
manifest i activitate:
A. antiinflamatoare
B. antiasmatic
C. antitumoral
D. anticonvulsivant
E. antimicotic

76

52. Rubiginona B2 este o angucidin simpl, cu structur aromatic. n ciuda acestei structuri
simple, au o activitate de potenare a citotoxicitii:
A. vincristinei
B. 5-fluorouracilului
C. activitii ciclofosfamidei
D. procarbazinei
E. busulfanului
53. Din grupa antibiotocelor cu structur de benzo [a] naftatenchinon fac parte i:
A. rubiginona
B. prodimicinele
C. tetrangulolul
D. antramicina
E. bruneomicina
54. Dintre angucidine i anguciclinone, cu caracter puternic aromatic, de tip tetrangomicin, menionm:
A. acvaiamicina
B. homatorubicina
C. emicina
D. jadomicina
E. clortetrangulol
55. Homatorubicinele sunt antibiotice antitumorale, care cresc citotoxicitatea colehicinei asupra
celulelor neoplazice n:
A. limfosarcom
B. limfom
C. sarcom
D. carcinom
E. adenom
56. Landomicina A are molecula cu cel mai lung lan desoxizaharidic; are aciune antitumoral
remarcabil, n special n cancerul de:
A. sn
B. snge (leucemie)
C. prostat
D. faringe
E. colon
57. Cei mai importani ageni antitumorali izolai din plante sunt alcaloizii din specii de Vinca, ei
acionnd asupra fusului de diviziune, distrugndu-l, oprind ireversibil mitozele n:
A. metafaz
B. telofaz
C. anafaz
D. interfaz
E. profaz
58. Vicristina este un alcaloid extras din Vinca sp. utilizat n tratamentul:
A. sarcomului
B. leucemiei acute
C. limfomului
D. carcinomului
E. adenomului

77

59. Denumirea comercial a desacetilvinblastinamidei este:


A. elipticina
B. navelbine
C. vindesina
D. vincristina
E. vinorelbina
60. Care este denumirea comercial a 5-noranhidrovinblastinei?
A. navelbina
B. vincristina
C. vindesina
D. elipticina
E. vinorelbina
61. Elipticina este un alcaloid izolat din diferite specii de:
A. Actinomycetes
B. Streptomyces
C. Vinca
D. Ochrosia
E. Penicillium
62. Colchicina este un alcaloid cu aciune antitumoral izolat din Colchicum autumnale. Astzi nu
este folosit n acest scop, principala sa utilizare const n combaterea crizelor de:
A. tuse
B. gut
C. epilepsie
D. delirium tremens
E. reumatism
63. Denumirea comercial a N-dezacetil-N-metilcolchicina este:
A. demecolcina
B. izocolchicina
C. navelbina
D. eldisine
E. catarantina
64. Care este denumirea comercial a 1,1-dicloro-2-(o-clorofenil)-2-(p-clorofenil)-etan?
A. teslac
B. niagestin
C. mitotan
D. testolactona
E. megace
65. Mitotanul este unic printre agenii antitumorali pentru efectul su foarte selectiv. Este indicat
numai n tratamentul:
A. sarcomului inoperabil
B. mielomului
C. limfomului inoperabil
D. limfosarcomului
E. carcinomului corticosuprarenal inoperabil
66. Denumirea comercial a propionatului de 17-beta-hidroxi-2-alfa-metil-5-alfa-androstan-3-on este:
A. megace
B. lysodren
C. teslac
D. dromostanolon
E. megestrol

78

67. Dromostanolonul este un hormon androgen semisintetic indicat n tratamentul cancerului de:
A. colon
B. sn
C. prostat
D. suprarenal
E. piele
68. Denumirea comercial a 1-dehidrotestolactonei este:
A. testolactona
B. drolban
C. dromostanolon
D. lysodren
E. miagestin
69. Testolactona este un agent antitumoral folosit n tratamentul paliativ al cancerului de:
A. colon
B. piele
C. sn
D. faringe
E. prostat
70. Acetatul de megestrol este indicat n tratamentul paliativ al:
A. mielomului multiplu
B. adenomului de prostat
C. cancerului de colon
D. limfosarcomului
E. carcinomului de sn
71. Tamoxifenul este un compus derivat de la Clomifen, indicat n:
A. mielomul multiplu
B cancerul de prostat
C. cancerul de colon
D. cancerul de sn hormonodependent
E. limfom
72. Dintre imunostimulantele cu structuri chimice mai simple s-au obinut rezultate mai bune cu:
A. nolvadex
B. levamisol
C. megestrol
D. tiloron
E. teslac
73. Tiloronul este un compus cu activitate imunostimulant, stimulnd producerea de:
A. interferon
B. levamisol
C. tiloron
D. teslac
E. tamoxifen

79

7. MEDICAMENTE ANTINEOPLAZICE
Complement multiplu

74. Clormetina este un agent antitumoral avnd urmtoarele denumiri comerciale:


A. mustargen
B. metotrexat
C. mecloretamina
D. melfalan
E. azotiperit
75. Clormetina se obine n urma reaciei dintre:
A. metilamin
B. oxid de etilen
C. clorur de tionil
D. clorur de sulfuril
E. etilamin
76. Clormetina este o substan foarte iritant pentru:
A. piele
B. mucoase
C. stomac
D. ochi
E. rinichi
77. n ceea ce privete mecanismul de inactivare al clormetinei, ambele catene ale sale se transform intramolecular n:
A. carboniu (foarte activ)
B. sare de imoniu (instabil)
C. derivat de etilondiamin (inactiv)
D. carbocation (foarte activ)
E. aminoalcool (inactiv)
78. Clormetina, n soluie apoas se poate dimeriza, cu formarea unui derivat de piperazin inactiv,
astfel:
A. clorhidrat de N,N-dietildiclormetilpiperaziniu
B. clorhidrat de N,N-dimetildicloroetilpiperaziniu
C. clorhidrat de N,N-izopropilcloroetilpiperaziniu
D. clorhidrat de N,N-dimetilhidroxietilpiperaziniu
E. clorhidrat de N, N-dipropilclorometilpiperaziniu
79. Clormetina este eficient n tratamentul:
A. cancerului de prostat
B. leucemiei
C. carcinomului bronic
D. limfosarcomului
E. cancerului de sn
80. Clometin N-oxid are urmtoarele denumiri comerciale:
A. sinalost
B. trimian
C. mitomen
D. mitromin
E. leukeran

80

81. Clormetin N-oxidul este utilizat n tratamentul:


A. sarcomului
B. mielomului
C. cancerului mamar
D. limfomului
E. leucemiei
82. Care sunt denumirile comerciale ale 2,2,2-tricloroetilamin?
A. mustargen
B. mitomen
C. trimian
D. sinalost
E. triclormetina
83. Denumirea comercial a acidului p-(di-2-cloroetil)-aminofenil-butiric este:
A. sinalost
B. clorambucil
C. mitomen
D. leukeran
E. cloraminofen
84. Clorambucilul se obine prin reacia dintre:
A. acid p-aminofenilbutiric
B. acid p-nitrofenilpropionic
C. etilenoxid
D. metilenoxid
E. clorur de tionil
85. n timpul tratamentului cu clorambucil pot aprea fenomene secundare manifestate prin:
A. agranulocitoz
B. limfopenie
C. alopecie
D. neutropenie
E. surditate
86. Denumirea comercial a acidului bis-(2-cloroetil)-amino-4-metilbenzoic este:
A. uracilost
B. alkirom
C. alkeran
D. I.O.B - 82
E. melfalan
87. Denumirea comercial a p-bis (2-cloroetil)-amino-L-fenilalanin este:
A. melfalan
B. mustargen
C. alkeran
D. mitomen
E. sarcolizin
88. n timpul tratamentului cu melfalan apar fenomene secundare ca:
A. leucopenie
B. trombocitopenie
C. alopecie
D. agranulocitoz
E. surditate

81

89. Care este denumirea comercial a 2,6-dihidroxi-5-bis (2-cloroetil)-amino-pirimidin?


A. uramustin
B. uracil-mustard
C. alkeran
D. melfalan
E. uracilost
90. Uramustinul se obine n urma reaciei dintre:
A. 5-aminouracil
B. 5-metiluracil
C. clorur de sulfuril
D. etilenoxid
E. clorur de tionil
91. Ciclofosfamida este un agent antitumoral avnd urmtoarele denumiri comerciale:
A. uracilost
B. cytoxan
C. alkeran
D. clafen
E. endoxan
92. Ciclofosfamida se obine prin reacia dintre:
A. etanolamin
B. butilamina
C. bis-2-(cloroetil)-fosforamida
D. bis-(2-clorometil)-fosforamida
E. propanolamin
93. Ciclofosfamida este un agent antitumoral utilizat n tratamentul:
A. mielomului multiplu
B. sarcomului
C. limfomului
D. leucemiei
E. adenomului
94. Denumirea comercial a 1,6-bis-(2-cloroetilamino)-1,6-di-desoxi-D-manitol este:
A. ifosfamida
B. citoxan
C. manomustin
D. endoxan
E. degranol
95. Manomustinul este utilizat n tratamentul:
A. leucemiei
B. mielomului
C. limfosarcomului
D. angiomului
E. limfogranulomatozei
96. Dintre agenii antitumorali care conin n structura lor grupri etileniminice amintim:
A. trietilenmelamina
B. inproquon
C. tepa
D. tiotepa
E. alkeran

82

97. Denumirea comercial a 2,4,6-trietienimino-1,3,5-triazin este:


A. tretamina
B. T.E.M.
C. alkirom
D. trietilenmelamin
E. uracilost
98. Tretamina este un medicament antineoplazic utilizat n tratamentul:
A. sarcomului
B. leucemiei cronice
C. limfomului
D. bolii Hodgkin
E. adenomului
99. Hexametilolmielamina este un derivat de melamin care nu are n molecul grupri aziridinice.
Este cunoscut i sub denumirea:
A. cealysin
B. ifosfamida
C. cilag 61
D. degranol
E. tretamina
100. Improquonul se obine n urma reaciei dintre:
A. tetraclorochinonei
B. tetrabromochinonei
C. etilenimin
D. acid p-aminofenilacetic
E. propoxid de sodiu
101. Care este denumirea comercial a 2,3,5-trietileniminobenzochinonei?
A. triaziquon
B. improquon
C. trenimon
D. E-39
E. tretamina
102. Triaziquonul este indicat n tratamentul:
A. limfoblastomului
B. limfosarcomului
C. leucemiei mieloide
D. cancerului ovarian i mamar
E. epiteliomului
103. T.E.P.A. are o puternic aciune antineoplazic, fiind ntrebuinat n tratamentul unei largi
varieti de cancer, cu rezultate bune n special n cancerele de:
A. sn
B. ovarian
C. bronic
D. mielom
E. adenom

83

104. Care este denumirea comercial a N, N,N- trietilentiofosforamidei?


A. T.E.P.A.
B. trenimon
C. T.S.P.A.
D. improquon
E. girostan
105. Tiotepa este un medicament antineoplazic alchilant polifuncional, fiind mai activ dect
T.E.P.A. Este indicat n diferite forme de cancer printre care.
A. cancerele de sn, ovar,prostat
B. boala Hodgkin
C. sarcom
D. mielom
E. leucemia mieloid
106. Dintre esterii acidului metansulfonic compusul 1,4-bis-(metilsulfonil-oxi)-butanul are urmtoarele denumiri comerciale:
A. busulfan
B. girostan
C. citosulfan
D. myleran
E. trenimon
107. Denumirea comercial a compusului 1-metil-2-(p-izopropil-carbamoilbenzil)-hidrazina este:
A. procarbazina
B. ibenzmetizina
C. natulan
D. myleran
E. trenimon
108. Procarbazina se obine prin condensarea urmtoarelor componente:
A. esterul metilic al acidului p-brommetilbenzoic
B. acidul p-brommetilbenzoic
C. N-metil-N,N-bis-benziloxicarbonilhidrazina
D. benziloxicarbonil-hidrazina
E. acetoxibenzilhidrazin
109. Procarbazina are activitate antineoplazic foarte bun fiind utilizat n:
A. boala Hodgkin
B. mieloame
C. leucemie
D. sarcoame
E. adenoame
110. Dintre derivaii de n-alchil-n-nitrozuree o importan deosebit o are:
A. Pirocarbazina
B. 1,3-bis-(2-cloroetil)-1-nitrozouree
C. dacarbazina
D. carmustina
E. myleran

84

111. Datorit capacitii sale de a traversa bariera snge-creier, carmustina este folosit n tratamentul:
A. carcinoamelor
B. epitelioamelor
C. tumorilor creierului
D. bolii Hodgkin
E. limfoame
112. 6-Mercaptopurina este folosit pentru tratarea leucemiei acute la copii. Ca efecte toxice apar:
A. leucopenie
B. iritaii
C. trombocitopenii
D. dermatite
E. fenomene alergice
113. Denumirea comercial a 6-(1-metil-4-nitro-5-imidazolil)-mercaptopurin este:
A. carmustina
B. azatioprina
C. lomustina
D. imuran
E. thioguanina
114. Denumirea comercial a compusului 5-fluoro-2,4-(1H,3H)-pirimidindion este:
A. fluoroplex
B. imuran
C. fluorouracil
D. carmustin
E. efudex
115. 5-Fluorouracil este folosit pentru tratarea diferitelor forme de cancer, de exemplu:
A. carcinomul superficial al celulelor bazale
B. cancer de colon
C. keratoze premaligne
D. cancer de rect
E. limfom
116. Tegafur este un chimioterapic folosit n tratamentul unor forme de cancer. Efectele secundare
se manifest prin:
A. tulburri gastrointestinale
B. tulburri hepatice
C. anemie
D. agitaie
E. alopecie
117. Citarabina este indicat n tratamentul leucemiei acute la copii i aduli. n urma tratamentului
apar efecte secundare destul de grave ca:
A. dermatite
B. leucopenie
C. trombocitopenie
D. fenomene alergice
E. anemii severe

85

118. Denumirea comercial a acidului 4-amino-N10-metilpteroil-glutamic este:


A. ametopterina
B. aminopterina
C. acid folic
D. metotrexat
E. metilaminopterina
119. Pentru atenuarea fenomenelor toxice sistemice se intervine cu administrarea de:
A. aminopterina
B. leucovorin
C. acid N5-forniltetrahidrofolic
D. acid folinic
E. citarabina
120. Dactinomicina este o izoactinomicin cu urmtoarea secven de aminoacizi:
A. L-treonin
B. D-valin
C. L-prolin
D. N-metilalanina
E. L-metilvalinei
121. Utiliznd dactinomicina s-au obinut rezultate bune n tratamentul.
A. cirozei
B. mielomului multiplu
C. limfosarcomului
D. carcinomului rezistent la metrotrexat
E. bolii Hodgkin
122. Unul dintre antibioticele, care face parte din antracicline obinut prin fermentarea culturilor de
Streptomyces peuceticus are urmtoarele denumiri comerciale:
A. daunomicina
B. daunorubicina
C. cerubidin
D. dactinomicina
E. rubidomicina
123. Daunorubicina este alctuit din:
A. daunomicinona (aglicon)
B. un derivat tetrahidroantracenchinonic
C. daunozamina (desozamin)
D. 3-amino-5-metil-2,3-didesoxi-L-lixoza
E. D-eritralozamin
124. Daunorubicina este folosit n tratamentul:
A. leucemiei
B. cirozei
C. bolii Hodgkin
D. cancerului de sn
E. sarcomului
125. Daunombicina dei este mai puin toxic dect alte medicamente antineoplazice are urmtoarele efecte secundare:
A. aplazie medular
B. fenomene convulsivante
C. agitaie

86

D. accidente cardiovasculare
E. stomatit ulceroas
126. Mitramicina, antibiotic antitumoral, este cunoscut i sub denumirea de:
A. mitomicina
B. mithracin
C. acid aureolic
D. plicamicin
E. bleomicin
127. n structura chimic a mitramicinei intr urmtoarele componente:
A. cromomicina
B. olivoza
C. D-micaroza
D. daunozamina
E. eritraloza
128. Care este denumirea comercial a 2-desoxi-2-(3-metil-3-nitrozoureido)-glucopiranoz?
A. mitracin
B. streptozocina
C. talisomicina
D. zanosar
E. blenoxan
129. Talisomicina este un antibiotic antitumoral indicat n:
A. tumori testiculare
B. reticulosarcoame
C. limfoame
D. melanoame diseminate
E. boala Paget
130. Streptozocina este:
A. D-micaroz
B. D-glucozamin
C. olivoza
D. olivoza avnd gruparea N-metilnitrozouree
E. carbinolamin
131. Antramicina este un antibiotic izolat din Streptomyces refuineus, avnd n structur:
A. un heterociclu benzodiazepinic
B. un nucleu acridinic
C. catena lateral avnd 5-6 atomi de carbon
D. un lan lateral acrilamidic
E. nucleu oxazolidinic
132. Antramicinele A i B conin n structura lor:
A. un rest de L-ramnoz
B. legtur de -glicozidic
C. agliconi
D. micaroz
E. olivoz

87

133. Agliconii din antramicinele A i B sunt anguciclinone cunoscute sub denumirea de:
A. bruneomicin
B. ochromicinon
C. mitomicin
D. mitramicin
E. 3-desoxirabelomicin
134. Grupul de antibiotice benzo [a] antrachinonice este reprezentat de:
A. tetrangomicin
B. rubiginona
C. tetrangulol
D. benzantrina
E. urdamicina
135. Cei mai simpli ageni antitumorali izolai din plante sunt alcaloizii din specii de vinca, i anume:
A. vincristina
B. vinblastina
C. vinrosidina
D. vinleurosina
E. vindolina
136. Vinblastina are molecula alctuit din:
A. carbometoxivelbanamina
B. un nucleu indolic
C. vindolina
D. un nucleu de dihidroindolic
E. benzodiazepin
137. Vinblastina este unul din cei mai eficieni ageni n:
A. boala Hodgkin
B. limfosarcom
C. reticulosarcom
D. micoze fungice
E. epiteliom
138. Care este denumirea comercial a compusului 1,1-dicloro-2-(o-clorofenil)-2-(p-clorofenil)-etan?
A. drolban
B. teslac
C. negace
D. mitotan
E. lysodren
139. Tamoxifenul se obine n urma reaciei dintre:
A. 2-etildeoxibenzoinei
B. 2-etil-metil-benzoin
C. beomur de 4-[(2-N,N-dimetilamino)-etoxi]-fenil-magneziu
D. bromur de 2-dimetilamino-fenil
E. sarea de sodiu a acidului etil-metil-benzoic
140. Tamoxifenul este un compus derivat de la Clomifen. Prezint izomerie E i Z:
A. izomerul Z este antiestrogenic
B. izomerul Z este estrogenic
C. ambii izomeri sunt antiandrogenici
D. izomerul E este estrogenic
E. izomerul E este antiestrogenic

88

141. n organism, clormetina acioneaz prin ionii de etilenimoniu i carbocationii pe care i


formeaz, intrnd n reacie cu grupele active ale substanelor proteice:
A. -OH,NH2
B. -NH2,-COOH
C. -SH,-COOH
D. -CO2,-SH
E. -H2S,-NO2
142. Clormetina este un agent alchilant care intr n reacie cu grupele active ale substanelor
proteice formnd mai multe tipuri de legturi:
A. duble legturi conjugate
B. legturi n cruce
C. legturi simple
D. cross-linking
E. legturi coordinative
143. Tretamina se prepar prin condensarea:
A. clorurii de cianuril cu aziridina
B. clorurii de benzoil cu aziridina
C. trei molecule de clorcian (polimerizare) cu aziridina
D. clorurii de acetil cu aziridina
E. clorurii de etil cu aziridina
144. E39 (Improguan) rezult prin tratarea urmtoarelor materii prime cu etilenimin i propoxid de
sodiu:
A. cloranilul
B. tetraclorochinonei
C. bromanilului
D. tetrabromachinonei
E. tetrahidroxichinonei
145. Tretamina prezint unele avantaje fa de azotiperite:
A. se administreaz pe cale oral
B. se poate face tratament ambulatoriu
C. efectele toxice sunt reduse
D. la administrare i.v. nu d reacii vezicante locale
E. este volatil
146. Triaziquonul, fa de celelalte citostatice, prezint unele avantaje:
A. la doze foarte mici efectul este foarte puternic
B. aciune rapid, util n prevenirea apariiei metastazelor, postoperator
C. spectru de aciune larg pe tumorile maligne
D. efectuarea unui tratament ambulatoriu
E. administrare prin inhalare
147. n organism procarbazina se metabolizeaz trecnd n substane care au putut fi identificate n
plasma i urina bolnavilor tratai:
A. azoderivatul procarbazinei
B. izopropilamida acidului tereftalic
C. izopropilamida acidului ftalic
D. nitroderivatul procarbazinei
E. izopropilamina acidului benzoic

89

148. Etiluretanul este uneori folosit n tratamentul leucemiei i mielomului multiplu, dar dac este
administrat intraperitoneal produce:
A. vindecare rapid
B. tumori pulmonare multiple
C. are aciune cancerigen net
D. remisiuni sau ameliorri
E. iritaii la locul administrrii
149. n formula de structur a mitomicinelor se pot distinge anumite grupe cunoscute pentru
aciunea lor citostatic, i anume o grup:
A. hidroxil
B. chinonic
C. etilen iminic
D. uretan
E. alcoxi
150. Doxorubicina este un derivat al daunorubicinei:
A. 12-hidroxilat
B. grupa CH3CO de la C9 este nlocuit cu HOCH2CO
C. acetilat la C4
D. metilat la C9
E. 14-hidroxilat
151. Bleomicinele au structur glicopeptidic, conin sulf i, n stare brut cupru. Din cele 16
bleomicine, bleomicina A2, prin hidroliz acid, pune n libertate:
A. dou tripeptide, dintre care una conine sulf
B. o serie de aminoaizi
C. L-treonina, L-beta-aminoalanina, beta-carboxihistidina
D. un polizaharid necunoscut
E. un dizaharid format din L-glucoz i 3-O-carbamoil-D-manoz
152. Depostatul (Gestonoron caproat) este hormon progestativ de semisintez cu aciune inhibitoare asupra:
A. carcinomului uterin
B. carcinomului mamar
C. epiteliomului
D. melanomului
E. adenomului de prostat
153. Clortrianisenul (TACE) este un hormon estrogen nesteroidic indicat n:
A. cancer de prostat
B. cancerul vezicii urinare
C. cancer mamar

D. mielom
E. tulburri climacterice i suprimarea lactaiei

90

RSPUNSURI
1. MEDICAMENTE UTILIZATE N TRATAMENTUL TUBERCULOZEI

Complement simplu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

C
E
A
C
B
D
C
E
A
D

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

B
C
A
D
E
B
C
A
D
E

21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

A
C
D
B
E
A
C
D
B
E

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

A
C
D
B
E
A
C
D
B
E

74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.

ABC
ABDE
ABCE
BCD
BDE
ACDE
ACE
AB
AC

Complement multiplu

41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.

ABCD
BCE
ACE
ACE
AE
BD
BDE
ABCD
BCDE
ACE
ACE

52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.

ABC
CDE
CDE
ADE
ABCE
BE
BDE
BDE
ACDE
ACDE
ABC

63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.

CDE
ABCD
BCDE
CDE
BCDE
ABCE
AE
BD
ACE
ACDE
BCE

2. MEDICAMENTE ANTIHELMINTICE
Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

C
A
D
B
E
C
A
D
B
E

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

D
B
E
C
A
D
B
E
C
A

21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

91

B
E
C
A
D
B
E
C
A
D

Complement multiplu

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

BD
BD
BDE
ACE
AE
BDE
BCDE
BE
ACDE
BDE

41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

BDE
AE
ADE
BE
AE
ABCD
BCDE
BE
CD
ACE

51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

DE
BCDE
CE
AB
CD
CE
DE
BCE
CE
ABCD

61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.

BDE
BCDE
ABCD
AE
ABCD
BD
ABC
BD
ACE
ACDE
ACE

3. MEDICAMENTE ANTIAMIBIENE
Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.

C
E
A
D
B
C

7.
8.
9.
10.
11.
12.

E
A
D
B
C
E

Complement multiplu

13.
14.
15.
16.
17.
18.

AE
ABC
BCDE
ABDE
BCD
BD

19.
20.
21.
22.
23.
24.

BDE
ACDE
ABC
AE
ACE
ABCD

4. MEDICAMENTE ANTIVIRALE
Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

D
B
E
C
A
D
B
E
C
A

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.

A
D
B
E
C
A
D
A
D
B

27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
92

D
B
E
C
C
A
D
B
E
C

40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.

E
B
B
E
C
A
D
B
E
C

11. E
12. E
13. C

24. E
25. C
26. A

37. A
38. D
39. B

50. A
51. D
52. B

Complement multiplu

53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.

BE
ACDE
ACDE
AE
BE
ACDE
BCDE
BCE
BDE
AE
BD
ACE
AD
CE
BCDE

68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.

BDE
CE
CE
BD
ABCD
BCDE
ABCD
CE
BD
ABCD
ACE
BCDE
ACD
BC
ABCD

83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.

ABD
BCD
ABCD
ABC
CD
ABD
BCDE
AC
BCDE
ABCD
CDE
ACD
ABDE
ABCE
BCDE

98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.

AD
CDE
BCDE
BCDE
AC
ACE
ACD
AE
BC
BCDE
ABC
ABC
ABD

5. MEDICAMENTE ANTIFUNGICE I ANTITRICOMONAZICE


Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.

B
D
A
C
E
B
D
A
C
E
D
B
A

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.

C
E
B
D
A
C
E
E
C
A
D
B
E

27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.

C
A
C
E
A
D
B
E
C
A
D
B
E

40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.

C
C
A
D
B
E
C
A
D
B
E
C
A

Complement multiplu

53. BDE
54. ABDE

68. ACDE
69. ACE

83. BD
84. BDE
93

98.
99.

ACE
AD

55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.

BD
ABCD
ACE
ACE
BDE
ABCD
BDE
ABC
BCD
ADE
ACE
ABC
ABD

70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.

ACDE
ACD
ABCD
BD
BDE
BCDE
ADE
BCDE
ABE
ACE
ACE
ACDE
ABC

85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.

ACE
BCDE
BCDE
BC
ACE
BDE
ABCD
ABDE
ABCD
ACDE
BDE
BCE
ABCD

100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.

6. MEDICAMENTE ANTIMALARICE
Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

D
B
E
C
A
D
B
E
C
A
E
C

13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.

A
D
B
E
C
A
D
B
C
A
D
B

25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.

E
C
A
D
B
E
A
D
B
E

Complement multiplu

35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.

ACE
CDE
ABCD
ACE
ACDE
BE
ACE

42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.

ABCD
ABCD
AD
ACE
BCDE
ACD
ABCD

49. ACE
50. BDE
51. BDE
52. CE
53. BDE
54. BDE

94

ADE
ACD
BDE
ACE
ABCD
BDE
ABCD
ACD
BD
AC
BDE

7. MEDICAMENTE ANTINEOPLAZICE
Complement simplu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

B
C
C
A
D
B
D
B
A
C
E
C
E
E
C

16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

A
D
B
E
C
A
D
B
E
C
A
D
B
E
C

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.

D
B
E
A
C
D
B
E
A
D
C
A
B
E
D

46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

C
A
B
E
D
C
A
B
E
D
C
A
B
C
E

61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.

D
B
A
C
E
D
B
A
C
E
D
B
A

Complement multiplu

74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.

ACE
ABC
BD
BDE
BD
BCD
CD
CE
CDE
BDE
ACE
BD
BD
ACE
ABD
ABE

90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.

ADE
BDE
CE
ACD
CE
ACE
ABCD
ABD
BD
AC
ABCE
AC
ABCD
ABC
CE
ABE

106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.

ACD
ABC
AC
ACD
BD
CDE
AC
BD
ACE
ABCD
ABCE
BCE
ADE
BCD
ABCE
BCDE

95

122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.

ABCE
ABCD
ACE
ADE
BCD
ABC
BD
ABDE
BD
AD
ABC
BE
AC
ABCD
ABCD
ABCD

138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153.

DE
AC
AD
ABC
BD
AC
ABCD
ABCD
ABCD
AB
BC
BCD
BE
ABCE
ABE
ABCE