Sunteți pe pagina 1din 119

MINISTERUL EDUCAIEI CERCETRII TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL./FAX: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro CATEDRA NR. I - DISCIPLINE FARMACEUTICE

Nr. Inregistrare 7/06/2011

TESTE GRILA PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA CHIMIE FIZICA SPECIALIZAREA FARMACIE, SESIUNEA DE VARA Anul II, SEMESTRUL II

SEF CATEDRA I DISCIPLINE FARMACEUTICE PROF.UNIV. DR. RODICA SIRBU

SEF DISCIPLINA CHIMIE FIZICA PROF.UNIV. DR. RODICA SIRBU

2010-2011

PARTEA I CINETICA CHIMICA COMPLEMENT SIMPLU 1. A) Care dintre urmatoarele ecuaii reprezint ecuaia lui Arrhenius:
E

k = A e RT ; k = E e k = t e
A RT

B)

C)

E RT

D)

k = Ae

E RT

E) 2. A) B)

k = Ae

E RT 2

Care dintre urmatoarele ecuaii reprezint ecuaia lui Arrhenius:

k = Ae

E RT 2

ln k =

E ln A ; RT
E RT

C)

k = Ae k =e
E RT

D)

;
E RT 2

E)

k = Ae

3. In cazul schemei A + B + C Pr odusi ecuaia de vitez este: A) =k3[A]2[B]2[C]2; B) =k3[A][B][C] ; C) =k3[A][B]2[C]3 ; D) =k3[A][B]; E) =k3[[B][C]. 4. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x ; B) k1t = 2,303 lg

a ; ax

C) k 2 t =

1 1 ; ax a 1 1 1 D) k n t = n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a
E) k 3 t =

1 1 1 2. 2 2 (a x ) a

5. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 1 este: A) k 0 t = x ;

1 1 1 n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a 1 1 C) k 2 t = ; ax a 1 1 1 D) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a a E) k1t = 2,303 lg . ax
B) k n t = 6. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este: A) k 0 t = x ;

1 1 1 n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a 1 1 C) k 2 t = ; ax a 1 1 1 D) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a a . E) k1t = 2,303 lg ax
B) k n t = 7. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este: A) k 0 t = x ;

1 1 1 ; n 1 (a x )n 1 a n 1 1 1 C) k 2 t = ; ax a 1 1 1 D) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a a E) k1t = 2,303 lg . ax
B) k n t =

8. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul n, n1 este urmatoarea: A) k 0 t = x ;

1 1 1 n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a 1 1 C) k 2 t = ; ax a 1 1 1 D) k 3 t = ; 2 (a x )2 a 2 a E) k1t = 2,303 lg . ax
B) k n t = 9. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 3 este: A)

1 1 ; ax a 1 1 1 B) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a 1 1 1 C) k n t = n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a a D) k1t = 2,303 lg ; ax E) k 0 t = x . k 2t =
10. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este:

1 1 ; ax a 1 1 1 B) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a 1 1 1 C) k n t = ; n 1 (a x )n 1 a n 1 a D) k1t = 2,303 lg ; ax E) k 0 t = x .
A)

k 2t =

11. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este:

1 1 ; ax a 1 1 1 B) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a
A)

k 2t =

1 1 1 n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a a D) k1t = 2,303 lg ; ax E) k 0 t = x .
C) k n t = 12. Ecuaia integrala a vitezei pentru o reacie de ordinul n, n1 este urmatoarea:

1 1 ; ax a 1 1 1 B) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a 1 1 1 C) k n t = n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a a D) k1t = 2,303 lg ; ax E) k 0 t = x .
A)

k 2t =

13. Fac parte din categoria reaciilor concurente sau competitive urmatoarea reacie: A) reacii de substitutie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacia de formare a fosgenului; C) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; D) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic; E) reacii de adiie la dubla legatura ale HCl. 14. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reacii de substituie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; C) reacii de aditie la dubla legatur ale HCl; D degradarea n mediu alcalin a trimetadionei; E) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic). 15. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reacii de substitutie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; C) reacia de formare a fosgenului; D degradarea n mediu alcalin a trimetadionei;

E) descompunerea in cataliza bazic a prednisolonului . 16. Nu fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii: A) reacii de substituie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacii de aditie la dubla legatur ale HCl; C) tautomerizarea derivailor barbiturici; D degradarea n mediu alcalin a trimetadionei; E) reacii de nitrare, reactia dintre fenol si acid azotic.

17. Fac parte din categoria reaciilor reactii succesive sau consecutive urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reacii de dezintegrare radioactive; B) reacia de dehidrogenare a acetonei; C) reacia de hidroliza a diacetatului de glicol; D degradarea penicilinelor; E) tautomerizarea derivailor barbiturici. 18. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii, cu excepia: A) reacii de aditie la dubla legatura ale HCl; B) reacii de nitrare, reactia dintre fenol i acid azotic; C) descompunerea n cataliza bazic a prednisolonului; D) degradarea n mediu alcalin a trimetadionei; E) reacia de transformare a orto-parahidrogen. 19. Procesele fotochimice se pot clasifica n: A) procese primare ce cuprind toate etapele ncepand cu absorbia fotonului i terminand cu transformarea lor n molecule excitate; B)procese primare ce cuprind toate etapele ncepand cu transformarea fotonului n molecule excitate i terminand cu absorbia fotonului; C) procese secundare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dup desorbia fotonului; D) procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dupa absorbia fotonului; E) procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul secundar, ele apar imediat dup absorbia fotonului. 20. Procesele fotochimice se pot clasifica in:

A) Procese primare ce cuprind toate etapele incepand cu absorbtia fotonului si terminand cu transformarea lor in molecule excitate B) Procese primare ce cuprind toate etapele incepand cu transformarea fotonului in molecule excitate si terminand cu absorbtia fotonului C) Procese secundare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul primar, ele apar imediat dupa desorbtia fotonului. D) Procese tertiare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul primar, ele apar imediat dupa absorbtia fotonului. E) Procese tertiare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul secundar, ele apar imediat dupa absorbtia fotonului. 21. Procesele fotochimice se pot clasifica in: A) Procese primare ce cuprind toate etapele incepand cu transformarea fotonului in molecule excitate si terminand cu absorbtia fotonului; B) Procese secundare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul primar, ele apar imediat dupa desorbtia fotonului; C) Procese tertiare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul primar, ele apar imediat dupa absorbtia fotonului; D) Procese primare ce cuprind toate etapele incepand cu absorbtia fotonului si terminand cu transformarea lor in molecule excitate; E) Procese tertiare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate in procesul secundar, ele apar imediat dupa absorbtia fotonului. 22. In cazul schemei A + B + C Pr odusi ecuaia de vitez este: A) =k3[A]2[B]2[C]2; B) =k3[A][B][C]; C) =k3[A][B]2[C]3; D) =k3[A][B]; E) =k3[[B][C].

23. Ecuatia integrala a vitezei pentru o reactie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x ; B)

k1t = 2,303 lg

a ; ax

C)

1 1 ; ax a 1 1 1 D) k n t = n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a k 2t =
E) k 3 t =

1 1 1 2. 2 2 (a x ) a

24. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 1 este: A) k 0 t = x ;

1 1 1 n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a 1 1 C) k 2 t = ; ax a 1 1 1 D) k 3 t = 2; 2 2 (a x ) a a E) k1t = 2,303 lg . ax
B) k n t =

25. Ecuatia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 3 este: A)

1 1 ; ax a 1 1 1 B) k 3 t = ; 2 (a x )2 a 2 1 1 1 C) k n t = n 1 ; n 1 n 1 (a x ) a a D) k1t = 2,303 lg ; ax E) k 0 t = x . k 2t =
26. Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 3 este:

dx n = (a x ) ; dt dx B) = k0 ; dt
A)

C) D) E)

dx 2 = k 2 (a x ) ; dt
dx dt = k 2 ( a x )( b x ) ;

dx 3 = k 3 (a x ) . dt

27. Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 3 este: A) B) C) D)

dx 2 = k 2 (a x ) dt
dx dt dx
dt

= k3 ( a x ) ( b x )
2

= k 2 ( a x )( b x )

dx n = (a x ) dt dx E) = k0 dt

28. ntr-un vas cu capacitatea de 1 L se gsesc 0,16 g H2 i 20,5 g I2 la temperatura de 4270C. Care este viteza de formare a HI la aceast temperatur, tiind c valoarea constantei de vitez este k = 0,42 L/mol.s ? A. v = 2,68.10-4 mol/L.s B. v = 2,68.10-3 mol/L.s C. v = 2,68.10-5 mol/L.s D. v = 2,68.10-4 L/mol.s E. v = 2,68.10-5 L/mol.s. 29. Fie reacia: 2NO + Cl2 2NOCl tiind c ntr-un vas cu volumul de 4 L reacioneaz 240 g NO cu 49,2 LCl2 msurat la presiunea de 1,4 atm. i temperatura de 27 0C, constanta de vitez avnd valoarea de 2.10-3 L/mol.s, viteza de reacie este: A. 0,56 mol2 /L2 . s B. 56 mol / L. s C. 5,6 . 10-4 mol / L2 . s D. 5,6 . 10-3 mol2 /L2 . s E. 5,6 . 10-2 mol2 /L . s. 30. ntr-o reacie de ordinul I concentraia reactantului se reduce la 50% fa de cea iniial (10 moli/L) n 10 minute. La ct se reduce concentraia dup 20 min. i 30 min. i care este valoarea constantei de vitez ? A. 25%, 12,5%, k = 6,93.10-2 min B. 12,5%, 6,25%, k = 3,93.10-2 sec-1 C. 25%, 12,5%, k = 6,93.10-2 min-1 D. 50%, 25%, k = 6,93.10-2 min-1 E. 25%, 12,5%, k = 6,93.10-2 sec.

31. Ordinul de reacie este egal cu: A. suma coeficienilor stoechiometrici ai reactanilor B. numrul tipurilor de substane ce alctuiesc sistemul C. suma exponenilor concentraiilor tuturor speciilor chimice care intervin n expresia ecuaiei de vitez D. variaia numrului de moli din proces E. suma exponenilor concentraiilor reactanilor i a produilor de reacie. 32. Se consider o reacie de tipul: aA + bB Produi, unde nA i nB sunt ordine pariale de reacie, n este ordin total de reacie, iar m este molecularitatea reaciei. Care afirmaie este corect? A) legea vitezei este v=k.[A]nB.[B]nA B) a + b = n C) nA + nB = m D) ntotdeauna m=n E) m i n coincid numai n cazul reaciilor elementare foarte simple. 33. Viteza unei reacii de ordinul 2 este egal cu 5.10-7 mol/L s pentru o concentraie iniial de 0,2 moli/L. Constanta de vitez este: A. k = 3,50.10-3 L/mol s B. k = 1,25.10-5 L/mol s C. k = 4,50.10-7 L/mol.s D. k = 2,30.10-4 L/mol s E. k = 3,0.10-6 L/mol s. 34. Pentru reacia: A + B C, se cunosc urmtoarele date: viteza de reacie se dubleaz cnd [B] se dubleaz, iar [A] ramne constant; viteza crete de 16 ori, dac ambele concentraii se dubleaz. Ordinele pariale nA i nB i unitile de msur ale constantelor de vitez sunt: A. nA = 1; nB = 3; mol3.L-1.s-1 B. nA = 2; nB = 1; L.mol-1.s-1 C. nA = 3; nB = 2; mol.L-1.s-1 D. nA = 1; nB = 1; L2.mol-1.s-1 E. nA = 3; nB = 1; L3.mol-3.s-1. 35. Dou substane A i B reacioneaz dup o cinetic de ordinul II, n raport molar de 1:1. Cunoscnd constanta de vitez k = 3,9.10-2 Lmol-1min-1 i concentraiile iniiale CA = 1,6.10-2 g/mL i CB = 2,84.10-2 g/mL, viteza de reacie dup reducerea concentraiilor reactanilor la jumtate, scade de: A. 30 ori B. 1,4 ori C. 2,0 ori D. 4,0 ori E. 8,0 ori. 36. ntr-o reacie catalitic promotorul mrete: A. gradul de dispersie a reactanilor B. activitatea catalizatorului C. suprafaa de contact D. intimitatea contactului reactanilor E. gradul de dispersie al catalizatorului. 37. Care este valoarea constantei de vitez a reaciei A + B AB tiind concentraiile iniiale ale reactanilor (CA = 0,05 mol/L,

CB = 0,01 mol/L) i viteza de reacie ( 5.10-5 mol/Lmin) ? A. k = 2 L2/mol2.min B. k = 10 L/mol.min C. k = 0,1 L/mol.min D. k = 5.10-3 L/mol.sec E. k = 10 L2/mol2.min. 38. Pentru o reacie dat expresia vitezei de reacie este: V=k.CA.CB, iar unitatea de msur este mol/L.min. Care este unitatea de msur pentru constanta de vitez ? A. L2 / mol2.min B. min-1 C. L/ mol.min D. L3 / mol3.min E. mol.min-1. 39. ntr-o reacie chimic scrierea etapelor intermediare reprezint: A. aplicarea legii lui Hess B. mecanismul reaciei C. evaluarea vitezei de reacie D. legea Lavoisier-Laplace E. evaluarea entalpiilor de formare. 40. Complexul activat este: A. compusul ce se formeaz ntre particule neactivate; B. compusul ce se formeaz ntre o particul activat i o molecul neactivat; C. compusul ce se formeaz ntre dou particule activate, fiind o asociaie intermolecular temporar, bogat n energie; D. compusul care se desface n dou particule neactivate; E. compusul care se desface n dou particule activate. 41. Modificarea constantei de vitez a unei reacii este produs de: A. temperatur B. coeficientul osmotic al reactanilor C. probabilitatea termodinamic a unuia din produii de reacie D. excesul capacitilor calorice a unuia dintre reactani E. natura substanei din care este realizat vasul de reacie. 42. Care afirmaie referitoare la cldura molar de dizolvare este corect ? A. reprezint cldura degajat la oxidarea unui mol de substan; B. reprezint cldura absorbit la neutralizarea unui mol de substan ntr-o cantitate mare de solvent; C. reprezint cldura degajat sau absorbit la dizolvarea unui mol de substan ntr-o cantitate mare de solvent; D. reprezint cldura absorbit la arderea unui mol de substan ntr-o cantitate mare de solvent; E. reprezint cldura absorbit la reducerea unui mol de substan ntr-o cantitate mare de solvent. 43. Sinteza acidului clorhidric din elemente: Cl2 + H2 = 2HCl, decurge prin mecanism: A. catalitic B. radicalic C. electrofil D. nucleofil

E. ionic. 44. Care afirmaie este incorect ? A. catalizatorii sunt substane care modific viteza reaciilor chimice B. catalizatorii nu acioneaz asupra mecanismului reaciilor C. catalizatorii se gsesc cantitativ la sfritul ciclului de reacii D. fenomenele catalitice pot fi omogene, eterogene sau enzimatice E. catalizatorii se caracterizeaz prin selectivitate. 45. Pentru o reacie de tipul: 3A + B = 3C, unitatea de msur a constantei de vitez este: A. mol2.L3 s-1 B. mol3.L3 s-1 C. mol3.L-3 s-1 D. L3 .mol-3.s-1 E. L3 .mol-2.s-1 46. O reacie cu energie de activare mare: A. este independent de concentraie B. este lent C. este rapid D. nu este influenat de creterea temperaturii E. are numrul ciocnirilor eficace foarte mare. 47. ntr-un sistem gazos dac se mrete presiunea, viteza de reacie crete deoarece: A. crete energia de activare B. se mrete concentraia C. scade temperatura D. presiunea nu influeneaz viteza de reacie E. influeneaz numai viteza reaciilor fr variaia numrului de moli. 48. Sinteza acidului iodhidric n faz gazoas: I2 + H2 = 2HI, este o reacie de ordinul: A. n=1 B. n=2 C. n=3 D. n=4 E. n=2,5. 49. Pentru ca o reacie chimic s aib loc, este necesar, ntr-o prim etap, ca: A. reactanii s treac n faz gazoas B. particulele reactanilor s sufere ciocniri eficace C. s se rup toate legturile chimice D. particulele s ajung la o energie cinetic mic i o energie de activare foarte mare E. particulele s ajung la temperatura de zero absolut. 50. Dependena constantei de vitez de temperatur este dat de ecuaia lui Arrhenius, care este: A. K=AeEa/RT B. 1/t = t'. eEa/RT C. Ea = R (T1.T2 / T1 - T2) . 1n(k2 / k1) D. 1n(k) = 1n(A) + 1n(-Ea / RT) E. v = c/t.

51. Care din urmtoarele reacii decurge lent ? A. fermentaia alcoolic B. reacia de neutralizare C. reacia de esterificare D. reacia de descompunere a apei oxigenate n prezena MnO2 E. reacia de descompunere a KClO3 n prezena MnO2. 52. Care afirmaie este incorect ? A. cinetica chimic studiaz viteza de desfurare a reaciilor chimice n funcie de diferii factori B. viteza de reacie poate fi influenat de temperatur, concentraie, catalizatori C. viteza de reacie este definit cantitativ prin variaia concentraiei unei substane participante la reacie n unitatea de timp D. v=c/t, n care v=viteza de reacie, c=variaia concentraiei, t = variaia temperaturii E. viteza de reacie se exprim n mol/L.s. 53. Pentru reacia: 2SO2 + O2 2SO3 viteza de reacie variaz astfel la scderea presiunii de 3 ori : A. scade de 3 ori B. crete de 3 ori C. scade de 9 ori D. scade de 12 ori E. scade de 27 ori. 54. Viteza unei reacii endoterme n faz lichid se poate mri: A. numai n prezen de catalizator B. prin creterea presiunii C. prin mrirea volumului D. prin creterea temperaturii E. prin scderea temperaturii. 55. La tratarea unei cantiti de CuCO3 cu 100 mL soluie de HCl, dup 2 minute, masa carbonatului scade cu 0,1235 g, iar acidul se consum n totalitate. Viteza de reacie medie raportat la cantitatea de acid este: A. v=5,5.10-6 mol/L.s B. v=5,5.10-5 mol/L.s C. v=1,1.10-3 mol/L.s D. v=1,66.10-4 mol/L.s E. v=5,5.10-4 mol/L.s. Se dau masele atomice: Cu = 64, C = 12, O = 16, Cl = 35,5, H = 1 56. Pentru reacia: A produi, viteza de reacie este: v1 = 9.10-4 mol/L.s, cnd [A]=6.10-4 mol/L i v2 = 7,5.10-4 mol/L.s, cnd [A]=5.10-4 mol/L. Ordinul de reacie i valoarea constantei de vitez sunt: A. n=0; k=1,2.s-1 B. n=1; k=1,5.s-1 C. n=2; k=2.s-1 D. n=1,2; k=1,5.s-1 E. n=1; k=3.s-1. 57. Pentru reacia: H2 + Br2 2HBr, dac presiunea crete de 2 ori, viteza de reacie variaz astfel: A. crete de 4 ori

B. C. D. E.

scade de 4 ori crete de 2 ori scade de 2 ori nu se modific.

58. Un metal activ M divalent se introduce n 50 cm3 soluie HCl, iar dup 5 minute, la 293K se msoar un volum de gaz colectat de 5,5 cm3. tiind c se consum ntreaga cantitate de acid clorhidric, viteza de recie este: A. v=3.10-5 mol/L.s B. v=1,6.10-5 mol/L.s C. v=3.10-4 mol/L.s D. v=10-5 mol/L.s E. v=2,5.10-4 mol/L.s. 59. Cum variaz viteza pentru reacia dintre acid sulfuric i tiosulfat de sodiu la dublarea concentraiei de acid sulfuric i scderea concentraiei tiosulfatului de sodiu de dou ori ? A. crete de patru ori B. se dubleaz C. se micoreaz de dou ori D. se micoreaz de patru ori E. nu se modific. 60. Viteza unei reacii este 4.10-3 mol/L.s la o concentraie a reactanilor: [A] = [B] = 0,1 M. Valoarea constantei de vitez exprimat n L/mol.s i ordinul de reacie sunt: A. k = 4 L/mol.s; n=2 B. k = 0,4 L/mol.s; n=2 C. k = 40 L/mol.s; n=1 D. k = 0,04 L/mol.s; n=3 E. k = 42 L/mol.s; n=2. 61. Viteza unei reacii chimice este de 4.10-3 mol/L.s. la o concentraie a reactantului de 0,1M. Care este constanta de vitez i timpul de njumtire ? A. k=4.10-4s-1, t1/2 = 1,73 s B. k=4.10-2s-1, t1/2 = 17,3 s C. k=4.10-2L/mol.s, t1/2 = 17,3 s D. k=4.10-3L/mol.s, t1/2 = 173 s E. k=4.10-2 mol/s, t1/2 = 173 s. 62. Care este ordinul de reacie pentru reacia: A B, dac la creterea de 2 ori a concentraiei, viteza se mrete de 8 ori ? A. n=1 B. n=1,5 C. n=2 D. n=3 E. n=4. 63. Pentru o reacie n faz gazoas: aA + bB cC, prin dublarea concentraiei lui A, viteza de reacie crete de 4 ori iar prin triplarea concentraiei lui B, viteza crete de 3 ori. Ordinul de reacie, molecularitatea i unitatea de msur a constantei de vitez sunt:

A. B. C. D. E.

n=2; m=2; L/mol.s; n=3; m=3; L2/mol2.s; n=3; m=3; L3/mol3.s; n=2; m=3; L2/mol.s; n=1; m=2; L2/mol.s2.

64. Care afirmaie referitoare la legea lui Hess este corect ? A. viteza de reacie poate fi influenat de temperatur, concentraie, catalizatori; B. cldura de reacie este variabil n funcie de starea iniial i final a sistemului dar depinde de strile intermediare; C. cldura absorbit sau degajat ntr-o reacie este constant dar nu depinde de starea iniial i final a sistemului, ci de mecanismul de reacie; D. cldura absorbit sau degajat ntr-o reacie este constant i depinde numai de starea iniial i final a sistemului, indiferent de drumul parcurs de reacie; E. cldura absorbit sau degajat ntr-o reacie se calculeaz n funcie de drumul parcurs de reacie dar nu ine cont de starea iniial i final a sistemului. 65.Face parte din legile fotochimiei urmtorul enun: A) Legea lui Grotthus-Draper nu numai radiaiile absorbite de sistemul reactant conduc la transformri chimice. B) Legea lui Bunsen-Roscoe efectul fotochimic este constant pentru o valoare dat produsului dintre intensitatea luminii i viteza de expunere. C) Legea lui Bunsen-Roscoe efectul fotochimic este constant pentru o valoare dat produsului dintre intensitatea luminii i constanta de vitez. D) Legea Stark-Einstein - la tranziia unei molecule din starea electronic fundamental ntr-o stare electronic excitat este necesar absorbia unui singur foton E) Legea Stark-Einstein - la tranziia unei molecule din starea electronic excitat ntr-o stare electronic de excitatie superioar este necesar absorbia unui singur foton 66.Face parte din legile fotochimiei urmtorul enun: A) Legea lui Bunsen-Roscoe efectul fotochimic este constant pentru o valoare dat produsului dintre intensitatea luminii i timpul de expunere. B) Legea lui Bunsen-Roscoe efectul fotochimic este constant pentru o valoare dat produsului dintre intensitatea luminii i viteza de expunere. C) Legea lui Bunsen-Roscoe efectul fotochimic este constant pentru o valoare dat produsului dintre intensitatea luminii i constanta de vitez. D) Legea Stark-Einstein - la tranziia unei molecule din starea electronic fundamental ntr-o stare electronic excitat este necesar absorbia unui singur electron E) Legea Stark-Einstein - la tranziia unei molecule din starea electronic excitat ntr-o stare electronic de excitatie superioar este necesar absorbia unui singur foton 67. Cu privire la randamentul cuantic total, care caracterizeaz eficiena proceselor fotochimice este adevrat afirmaia: A) randament cuantic total se poate determina doar printr-o metod chimic bazat pe utilizarea actinometrului chimic B) randament cuantic total se poate determina prin metode chimice care constau n msurarea variaiei concentraiei n raport cu numrul de fotoni absorbi C) randament cuantic total poate avea fie valori subunitare, cum este cazul efectului de cuc D) randament cuantic total se poate determina printr-o metod fizic bazat pe utilizarea actinometrului chimic E) randament cuantic total se poate determina prin metode fizice care constau n msurarea variaiei concentraiei n raport cu numrul de fotoni degajai n unitatea de timp

68. Procesele fizice de dezactivare ale strii excitate se pot produce prin: A) doar prin procese monomoleculare neradiative B) doar prin procese monomoleculare radiative C) prin procese monomoleculare neradiative D) doar prin procese monomoleculare neradiative, cu degajare de cldur E) prin procese monomoleculare neradiative, cu absorbie de cldur 69. Procesele fizice de dezactivare ale strii excitate nu se pot produce prin: A) procese monomoleculare radiative, nsoite de emisie de lumin B) procese e radiative, nsoite de emisie de lumin C) prin procese monomoleculare neradiative D) prin procese monomoleculare neradiative, cu degajare de cldur E) procese monomoleculare neradiative, cu absorbie de cldur 70. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica astfel: A) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

Ag + + Cl AgCl H + + OH H 2 O
B) reacii rapide ce au o valoare mare a factorului steric (106108) i au reactivitate mic, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


H 3 O + + OH 2 H 2 O

C) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare ridicat, concentraiei, de exemplu:

D) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, concentraiei, de exemplu:

H 3 O + + OH 2 H 2 O
E) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


71. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica astfel: A) reacii foarte rapide care au un factor steric mai mic ca unitatea,special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. B) reacii foarte rapide care au un factor steric mai mic ca unitatea,

de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


C 2 H 5 ONa + CH 3 I C 2 H 5 OCH 3 + NaI

C) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, la aceste reacii nregistrndu-se o scdere a constantei de vitez cu creterea concentraiei, de exemplu:

D) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, la aceste reacii nregistrndu-se o cretere a constantei de vitez cu creterea concentraiei, de exemplu:

C 2 H 5 ONa + CH 3 I C 2 H 5 OCH 3 + NaI


E) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


72. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica astfel: A) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


B) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


C) reacii rapide ce au o valoare mare a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor coordinative i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


D) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


E) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


73. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica astfel: A) reacii lente care au un factor steric mai mare ca unitatea, n mod special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. B) reacii lente care au un factor steric mai mic ca unitatea, n mod special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. C) reacii lente care au un factor steric mai mic ca unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap. D) reacii lente care au un factor steric mai mare ca unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap.

E) reacii lente care au un factor steric egal cu unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap. 74. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii este adevrat afirmaia: A) Dac

A B AB > 1 , atunci k k 0 , cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul activat

au structuri diferite, sau la reacii monomoleculare cnd raportul B) Dac

A A >1.

A B AB > 1 , atunci k k 0 , cazul este ntlnit cnd produsul de reacie i

complexul activat au structuri asemntoare, sau la reacii bimoleculare cnd raportul

A A >1.
C) Dac

A B AB 1 ,

atunci

k k0 ,

cazul este ntlnit cnd produii de reacie i

complexul activat au structuri asemntoare, sau la reacii bimoleculare cnd raportul

A A 1.

D) Dac

A B AB 1 ,

atunci

k k0 ,

cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul

activat au structuri asemntoare, sau la reacii monomoleculare cnd raportul

A A 1.

Exemplul se poate evidenia urmrind desfurarea reaciei de descompunere a pentoxidei de azot n diferii solveni, E) Dac

A B AB < 1 ,

atunci

A 0,

cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul

activat au structuri asemntoare, sau la reacii monomoleculare cnd raportul

A A 1.

75. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii este adevrat afirmaia: A) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen.

B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. D) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. E) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mic a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. 76. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii este adevrat afirmaia: A) Dac reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai puin dect complexul activat, (coeficienii

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez mai mic dect ntr-

un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de

activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez mai mare

dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. D) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. E) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez mai mic

dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. 77. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , este adevrat afirmaia: A) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani, ea depinde de constanta dielectric a mediului B) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea depinde de constanta dielectric a mediului C) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, D) entalpia liber de activare G nu depinde de constanta dielectric a mediului E) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului

78. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , este adevrat afirmaia: A. entalpia liber de activare G

cuprinde Ges entalpia liber de activare datorat

interaciunii electroosmotice dintre moleculele de reactani, ea depinde de constanta dielectric a mediului B. C. D.


entalpia liber de activare n absena forelor electrostatice G 0

entalpia liber de activare n prezena forelor electrostatice G 0

entalpia liber de activare G nu depinde de constanta dielectric a mediului

E. entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului

79. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , este adevrat afirmaia: A.
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i alte particule cu sarcin electric care particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. B.
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i alte particule cu sarcin electric care nu particip la reacia chimic, ea nu depinde de tria ionic a soluiei. C.
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i alte particule cu sarcin electric care nu particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. D.
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i cele ale complexului activat cu sarcin electric care particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. E. entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului

80. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile n felul urmtor: A. Reacii lente, cum sunt reaciile monomoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. B. Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. C. Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror presiunea. D. Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori pozitive, a cror presiunea. E. Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de
3

frecven foarte mari, cu vitez de reacie crete cu frecven foarte mici, cu vitez de reacie crete cu frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie scade cu


presiunea. 81. Cu privire la studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate este adevrat afirmaia: A. n studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate se observ c ramificarea se poate produce la fiecare verig (ramificare rar) sau numai unele (ramificare dens). B. Lungimea lanului se poate scrie:

L=

1 +

C. n studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate se observ c ramificarea se poate produce la fiecare verig (ramificare dens) sau numai unele (ramificare rar). D. Lungimea lanului se poate scrie:

L= L=

+ 1 +

E. Lungimea lanului se poate scrie:

82. Nu fac parte din categoria reaciilor reactii succesive sau consecutive urmtoarele tipuri de reacii: A. reactii de dezintegrare radioactive; B. reacia de dehidrogenare a acetonei ; C. reacia de hidroliza a diacetatului de glicol ; D. degradarea penicilinelor; E. reacia iodur iodat.

PARTEA I CINETICA CHIMICA COMPLEMENT MULTIPLU 1. Dintre reaciile de ordinul 0 fac parte urmatoarele reacii:

A) reacia de disociere a acidului iodhidric: 2HI H 2 + I 2 ; B) reacia de oxidare a monoxidului de azot 2 NO + O2 2 NO2 ; C) reaciile de descompunere pe fir de platin nclzit 2 N 2 O ( g ) 2 N 2 ( g ) + O2 ( g ) ; D) reaciile de descompunere pe fir de platin nclzit 2 NH 3 ( g ) E) descompunerea N2O5 (g) ce se afl n echilibru cu N2O5 (solid)

N 2 ( g ) + 3H 2 ( g ) ;

N 2 O5 N 2 O4 + 1 O2 . 2
2. In cazul cineticii reaciilor opuse sunt adevarate urmatoarele: A) aceste reacii sunt cunoscute in termodinamica chimic ca reacii de preechilibru; B) acest tip de reacii, numite i antagoniste, se caracterizeaz prin faptul ca produii reacioneaz intre ei pentru a reface substanele ini iale; C) aceste reacii sunt cunoscute n termodinamica chimic ca reactii de echilibru; D) viteza procesului este dat de suma dintre vitezele celor dou reacii, direct i indirect: v= v + v = k Cr - k Cp

E) cand viteza global este nul atunci v = 0, adic s-a atins starea de preechilibru:

r s v =v.

3. In cazul cineticii reaciilor opuse sunt adevarate urmatoarele: A) viteza procesului este data de diferenta dintre vitezele celor dou reactii, direct i indirecta: v= v v = k Cr - k Cp B) viteza procesului este data de suma dintre vitezele celor dou reacii, directa i indirect: v= v + v = k Cr - k Cp C) cand viteza globala este nula atunci v = 0, adic s-a atins starea de echilibru:

r r

s s

r s v =v
D) cand viteza globala este nula atunci v = 0, adica s-a atins starea de preechilibru:

r s v =v
E) aceste reacii sunt cunoscute n termodinamica chimic ca reactii de echlibru, fiind caracterizate de cele dou procese chimice ce decurg n ambele sensuri cu acceai vitez. 4. Reaciile opuse pot fi: A) reacii opuse de ordinul 1;

B) reacii opuse de ordinul 2 ; C) reacii opuse mixte de ordin fracionar; D) reacii opuse de ordinul 0; E) reacii opuse mixte de ordinul 1 si 2. 5. Reactiile opuse pot fi cu excepiile: A) reacii opuse de ordinul 0; B) reacii opuse mixte de ordinul 1 si 2; C) reacii opuse mixte de ordin fracionar ; D) reacii opuse de ordinul 1; E) reacii opuse de ordinul 2. 6.Dintre reaciile opuse de ordinul 1 fac parte: A) epimerizarea tetraciclinelor; B) reacia de transformare a orto-parahidrogen; C) tautomerizarea pirazolonei; D) reacia de oxidare a monoxidului de azot; E) tautomerizarea derivatilor barbiturici . 7. Dintre reaciile opuse de ordinul 2 fac parte: A) reacia bromului cu monoxidul de azot : 2 NO + Br2 2 NOBr ; B) reacia de transformare a orto-parahidrogen; C) tautomerizarea pirazolonei; D) reacia dintre acid sulfuric si dietilsulfat H2SO4+ (C2H5)2SO4=2C2H5SO4H ; E) reacia de disociere a HI : 2HI H2 + I2.

8. Dintre reaciile opuse de ordinul 2 fac parte: A) reacia de disociere a HI : 2HI H2 + I2; B) reacia de transformare a orto-parahidrogen; C) reacia dintre acid sulfuric si dietilsulfat H2SO4+ (C2H5)2SO4=2C2H5SO4H; D) reacia de esterificare: CH 3 COOH + C 2 H 5 OH E) tautomerizarea derivatilor barbiturici; 9. Dintre reaciile opuse de ordinul 1 si 2 fac parte urmtoarele reacii: A) Reacia dintre acid sulfuric i dietilsulfat; B) reacia de transformare a orto-parahidrogen; C) izomerizarea cianat-ureei;

CH 3 COOC 2 H 5

+ H2 O ;

D) dimerizarea perfluoretilenei; E) tautomerizarea derivailor barbiturici. 10. Dintre reaciile opuse de ordinul 1 i 2 fac parte urmtoarele reacii: A) dimerizarea perfluoretilenei ; B) izomerizarea cianat-ureei ; C) reacia de esterificare ; D) tautomerizarea derivatilor barbiturici ; E) epimerizarea tetraciclinelor. 11. In sinteza de medicamente, existena reaciilor paralele pot produce neajunsuri mari cum sunt: A) scderea temperaturii; B) scderea randamentelor de reactie pentru produsul dorit; C) scderea presiunii; D) probleme la separarea compuilor obtinui care au proprieti fizico-chimice asemntoare; E) reducerea activitaii catalizatorului. 12. Reaciile paralele pot fi de tipul: A) reacii gemene sau jumelate, cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii: A D A F sau A + B D A+ B F B) reacii gemene sau jumelate, cand nu toi reactanii sunt comuni:

A+ B D
A+C F

A+ D F

sau

A+ A D

C) reacii concurente sau competitive, cand nu toi reactanii sunt comuni: A+ B D A + D F sau A+ A D

A+C F
D) reacii concurente sau competitive, cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii:

A D

A F sau A + B D

A+ B F

E) reacii concurente sau competitive, cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii: A+ B D A + D F sau A+ A D

A+C F
13. Reaciile paralele pot fi de tipul: A) reacii gemene sau concurente; B) reacii gemene sau competitive; C) reacii concurente sau competitive; D) reacii concurente sau jumelate; E) reacii gemene sau jumelate.

14. Reaciile paralele pot fi de tipul: A) reacii gemene cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferiti; B) reacii competitive cand nu toi reactanii sunt comuni; C) reacii concurente cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii; D) reacii jumelate cand nu toi reactanii sunt comuni; E) reacii jumelate cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii. 15. Reactiile paralele pot fi de tipul: A) reacii gemene A D A F sau B) reacii jumelate A D A F sau C) reacii concurente A+ B D A + D F sau D) reacii concurente A D A F sau A F sau E) reacii competitive A D 16. Reaciile paralele pot fi de tipul: A) reacii concurente

A+ B D A+ B D A+ A D A+ B D A+ B D

A+ B F A+ B F A+C F A+ B F A+ B F

A+ B D A + D F sau A+ A D A+C F B) reacii concurente cand reactanii sunt aceeai iar produii sunt diferii C) reacii competitive cand reactanii sunt aceeasi iar produii sunt diferii D) reacii jumelate cand nu toi reactanii sunt comuni E) reacii gemene sau jumelate, cand reactanii sunt aceeasi iar produsii sunt diferiti.

17. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii: A) reacii de substitutie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacii de aditie la dubla legatura ale HCl; C) degradarea in mediu alcalin a trimetadionei; D) reacia iodur iodat; E) reacia de formare a fosgenului. 18. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reactii: A) reacia de formare a fosgenului; B) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; C) reacii de aditie la dubla legatur ale HCl; D) reacii de substituie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; E) reacia de transformare a orto-parahidrogen. 19. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reactii: A) reacia de transformare a orto-parahidrogen; B) reacii de nitrare, reactia dintre fenol si acid azotic; C) reacii de aditie la dubla legtur ale HCl; D) degradarea n mediu alcalin a trimetadionei; E) descompunerea n cataliz bazic a prednisolonului. 20. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii: A) descompunerea n cataliza bazic a prednisolonului; B) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; C) reacia iodur iodat; D) reacii de substituie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; E) reacii de aditie la dubla legtura ale HCl. 21. Fac parte din categoria reaciilor gemene sau jumelate urmatoarele tipuri de reacii: A) reacii de substitutie la nucleul aromatic, cum ar fi clorurarea catalitic a toluenului; B) reacia de formare a fosgenului;

C) reacii de nitrare, reacia dintre fenol i acid azotic; D) degradarea in mediu alcalin a trimetadionei; E) reacii de aditie la dubla legtura ale HCl. 22. Fac parte din categoria reaciilor reactii succesive sau consecutive urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reactii de dezintegrare radioactive; B) reacia de dehidrogenare a acetonei ; C) reacia de hidroliza a diacetatului de glicol ; D degradarea penicilinelor; E) ) reacia iodur iodat. 23. Fac parte din categoria reaciilor succesive sau consecutive urmtoarele tipuri de reacii cu exceptia: A) reacia de formare a fosgenului; B) reacia de dehidrogenare a acetonei ; C) reacia de hidroliza a diacetatului de glicol ; D degradarea penicilinelor; E) tautomerizarea derivailor barbiturici . 24. Fac parte din categoria reaciilor succesive urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reacia de formare a fosgenului; B) reactia de dehidrogenare a acetonei ; C) reacia de transformare a orto-parahidrogen; D degradarea penicilinelor; E) reactia de hidroliz a diacetatului de glicol. 25. Fac parte din categoria reaciilor consecutive urmatoarele tipuri de reacii cu exceptia: A) tautomerizarea derivailor barbiturici; B) reacia de dehidrogenare a acetonei ; C) reacia de hidroliza a diacetatului de glicol; D degradarea penicilinelor; E) reacii de dezintegrare radioactive. 26. Fac parte din categoria reaciilor succesive sau consecutive urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) reacia de dezintegrare radioactive; B) reacia de dehidrogenare a acetonei ; C) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic); D) izomerizarea cianat-ureei; E) tautomerizarea derivatilor barbiturici. 27. Fac parte din categoria reaciilor consecutive urmatoarele tipuri de reacii cu excepia: A) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic); B) reacia de formare a fosgenului; C) reacia de transformare a orto-parahidrogen; D reactia de hidroliza a diacetatului de glicol; E) degradarea penicilinelor. 28. Reaciile n lant sunt reacii pe care le putem clasifica astfel: A) reacii n secven deschis care se desfasoar printr-o succesiune de acte elementare, in care centrul activ nu se reproduce n cursul reaciei; B) reacii n secventa deschisa unde are loc reproducerea centrului activ; C) reacii n secventa inchisa, unde are loc reproducerea centrului activ;

D) reacii n secven nchis care se desfaoar printr-o succesiune de acte elementare, n care centrul activ nu se reproduce in cursul reactiei; E) reacii n secven nchis care se desfasoar printr-o succesiune de acte elementare, n care centrul activ se reproduce n cursul reaciei. 29. Reaciile de ordinul 3 pot decurge dup una din urmtoarele scheme: A) A + B + C Pr odusi B) A + B Pr odusi C) 2 A Podusi D) A + 2 B Pr odusi E) 3 A Pr odusi 30. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x B)

a ax 1 1 C) k 2 t = ax a 2,303 b(a x ) lg D) k 2 t = ab a(b x ) 1 1 1 E) k 3 t = 2 (a x )2 a 2 k1t = 2,303 lg

31. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x ; B)

a ; ax 1 1 C) k 2 t = ; ax a 2,303 b(a x ) lg ; D) k 2 t = ab a(b x ) 1 1 1 E) k 3 t = 2. 2 2 (a x ) a k1t = 2,303 lg

32. Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: dx 2 = k3 ( a x ) ( b x ) ; A) dt B)

dx 2 = k 2 (a x ) ; dt

C) D)

dx dt

= k 2 ( a x )( b x ) ;

dx n = (a x ) ; dt dx E) = k0 . dt
33. Procesele fotochimice se pot clasifica in: A) procese primare care constau doar in absorbia fotonului; B) procese primare ce cuprind toate etapele ncepand cu absorbia fotonului i terminand cu transformarea lor n molecule excitat; C) procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite de moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dupa absorbtia fotonului; D) procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite de moleculele exercitate n procesul secundar, ele apar imediat dupa absorbia fotonului; E) procese secundare care cuprind toate procesele termice suferite de moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dup absorbia fotonului. 34.Reaciile de ordinul 3 pot decurge dup una din urmtoarele scheme: A) A + B + C Pr odusi B) A + B Pr odusi C) 2 A Podusi D) A + 2 B Pr odusi E) 3 A Pr odusi

35. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x B)

a ax 1 1 C) k 2 t = ax a 2,303 b(a x ) lg D) k 2 t = ab a(b x ) 1 1 1 E) k 3 t = 2 2 2 (a x ) a k1t = 2,303 lg

36. Ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x B)

k1t = 2,303 lg

a ax

C)

1 1 ax a 2,303 b(a x ) lg D) k 2 t = ab a(b x ) 1 1 1 E) k 3 t = 2 2 2 (a x ) a k 2t =

37. Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: dx 2 = k3 ( a x ) ( b x ) A) dt B) C) D)

dx 2 = k 2 (a x ) dt
dx dt = k 2 ( a x )( b x )

dx n = (a x ) dt dx E) = k0 dt
38. Procesele fotochimice se pot clasifica n: A) Procese primare care constau doar n absorbia fotonului; B) Procese primare ce cuprind toate etapele ncepand cu absorbia fotonului i terminand cu transformarea lor n molecule excitate; C) Procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dupa absorbia fotonului; D) Procese teriare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul secundar, ele apar imediat dupa absorbia fotonului; E) Procese secundare care cuprind toate procesele termice suferite moleculele exercitate n procesul primar, ele apar imediat dupa absorbia fotonului.

39. Care dintre afirmatiile referitoare la randamentul cuantic sunt adevarate: A) Randamentul cuantic este raportul dintre numarul de fotoni absorbiti de molecule i numarul de molecule transformate; B) Randamentul cuantic este raportul dintre numarul de molecule transformate i numarul de fotoni absorbii de molecule; C) Randamentul cuantic are n general o valoare mai mare de 1; D) Randamentul cuantic este este egal cu o unitate; E) Randamentul cuantic este raportul dintre numarul de fotoni absorbiti de molecule i numarul de molecule ramase netransformate. 40.Cu privire la fluorescena sistemelor farmaceutice sunt adevarate afirmaiile:

A) Fluoresccena, cand se produce o tranziie electronic dintr-o stare excitat de singlet, Si, prin emisia spontan a unui foton, ajungand ntr-o stare de singlet mai nalt; B) In fluorescenta se modific multiplicarea strilor; C) La fluorescena lumina emisa are o frecvena mult mai mic sau cel mult egal cu lumina care a excitat procesul; D) Fluoresccena, cand se produce o tranziie electronic dintr-o stare excitat de singlet, Si, prin emisia spontan a unui foton, ajungand intr-o stare de singlet mai joas; E) Fluoresccena apare la reaciile fotochimice ce au loc la gaze, la presiuni joase, cand intervalul dintre ciocniri este relativ lung. 41. In cazul proceselor fluorescente nu este adevarat afirmaia: A) B) C) D) E) nu se modific multiplicarea strilor; apare la reaciile fotochimice ce au loc la gaze, la presiuni joase; apare la reaciile fotochimice ce au loc la lichide, la presiuni joase; apare la reaciile fotochimice cand intervalul dintre ciogniri este relativ lung; apare la reaciile fotochimice cand intervalul dintre ciogniri este relativ scurt.

42. In cazul proceselor fluorescente este adevarat afirmaia: A) B) C) D) E) apare la reaciile fotochimice ce au loc la lichide, la presiuni joase; apare la reaciile fotochimice cnd intervalul dintre ciocniri este relativ lung; apare la reaciile fotochimice ce au loc la lichide, la presiuni joase; nu se modific multiplicarea strilor; apare la reaciile fotochimice la presiuni joase.
E RT

k = Ae sunt adevarate afirmaiile: 43. Cu privire la ecuatia lui Arrhenius A) A se numeste factor preexponenial ; B) E este energia de activare i reprezint energia necesar pentru a aduce moleculele unui sistem iniial ntr-o stare activ; C) Aceasta ecuatie este utilizata pentru evaluarea variaiile constantei de vitez n funcie de concentratie: D) Aceasta ecuatie este utilizata pentru evaluarea variaiile constantei de vitez n funcie de temperatur; E) A se numeste factor de frecven .
44. Despre factorul A din ecuaia lui Arrhenius sunt adevarate afirmaiile: A) se numete factor de temperatur; B) reprezint constanta de vitez la energie de activare E = 0; C) reprezint constanta de vitez la temperatur infinit; D) se numete factor de corectie; E) se numete energie de activare. 45. Despre factorul A din ecuaia lui Arrhenius sunt adevarate afirmaiile: A) factorul A este asociat cu numrul de ciocniri dintr-o secund, dintre moleculele care reacioneaz; B) factorul A reprezint constanta de vitez la energia de activare E = -1; C) factorul A se numete i factor de corectie; D) reprezint constanta de vitez la energia de activare E = 1; E) factorul A se numete factor de frecven.

46. Care dintre urmatoarele ecuaii reprezint ecuaia lui Arrhenius: A)

ln k = ln k =

E + ln A ; RT E ln A ; RT
E RT

B)

C)

k = Ae
k =e
E RT

D)

;
E RT 2

E)

k = Ae

.
E

47. Cu privire la termenul e RT sunt adevarate afirmatiile : A) este cunoscut n literatura de specialitate ca factorul lui Kassel; B) este cunoscut n literatura de specialitate ca factorul lui Boltzmann; C) intervine n ecuatia lui Arrhenius; D) intervine n ecuatia lui Kassel; E) reprezentnd fraciunea din numrul total de molecule cu energia mai mare dect E. 48. Cu privire la ordinul de reactie sunt adevarate afirmatiile: A) ordinul total de reacie este egal cu suma ordinelor pariale ale tuturor reactanilor; B) ordinul total de reacie este egal cu molecularitatea reaciei; C) ordinele partiale de reaciei sunt egale ca valoare algebric cu coeficienii stoechimetrici ai reactanilor; D) ordinul total de reacie este egal cu suma ordinelor pariale ale tuturor produilor de reactie; E) ordinele pariale de reaciei sunt egale ca valoare algebric cu coeficienii stoechimetrici ai produilor de reacie. 49. In cazul oxidarii monoxidului de azot care in anumite conditii decurge dupa ecuatia: 2NO(g) + O2(g) =2NO2(g0 sunt adevarate afirmatiile: A) B) C) D) E) viteza de reacie este egal cu v= kn[NO]1[O2]1/2; ordinul total de reacie este egal cu molecularitatea reaciei; viteza de reactie este egala cu v= kn[NO]2[O2]1; ordinul total de reacie este n=2+1; molecularitatea reaciei este m=2+1=3.

50. Reaciile chimice n cinetica formal se pot clasifica dupa urmtoarele criterii: A) dupa molecularitate n reacii monomoleculare, reacii bimoleculare, reacii trimoleculare; B) dupa gradul de complexitate reaciile chimice se pot clasifica n reacii de ordin simplu i reacii de ordin fracionat; C) dup ordinul de reactie, reactiile chimice se pot clasifica n reacii de ordin 0, reactii de ordin 1, reactii de ordin 2, reactii de ordin 3, reactii de ordin superior si reactii de ordin fractionat; D) dup gradul de complexitate, reaciile chimice se pot clasifica n reacii simple, reactii complexe, reactii elementare, reactii izolate si retele de reactii; E) dup gradul de complexitate, reaciile chimice se pot clasifica n reacii simple i reactii complexe.

51. Dintre reaciile tipice de ordinul I fac parte urmatoarele reacii: A) procesele de dezintegrare radioactiv spontan; B) difuzia pasiv a medicamentelor prin membrane biologice; C) inversia zahrului; D) reaciile de izomerizare; E) hidroliza esterilor organici n medii neapoase. 52. Reaciile de ordinul 3 pot decurge dup una din urmtoarele scheme: A) A + B + C Pr odusi ; B) A + B Pr odusi ; C) 2 A Podusi ; D) A + 2 B Pr odusi ; E) 3 A Pr odusi . 53. Ecuatia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: A) k 0 t = x ; B)

a ; ax 1 1 C) k 2 t = ; ax a 2,303 b(a x ) lg D) k 2 t = ; ab a(b x ) 1 1 1 E) k 3 t = 2. 2 2 (a x ) a k1t = 2,303 lg

54. Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 2 este: dx 2 = k3 ( a x ) ( b x ) ; A) dt dx B); = k 2 ( a x )( b x ) dt

dx 2 = k 2 (a x ) dt dx n D) = (a x ) ; dt dx E) = k0 . dt
C); 55. Care dintre urmtoarele reacii fac parte din categoria reaciilor opuse de ordinul 2: A) Reacia dintre acid sulfuric si dietilsulfat H2SO4+ (C2H5)2SO4=2C2H5SO4H B) difuzia pasiv a medicamentelor prin membrane biologice; C) izomerizarea cis-trans; D) Reacia de disociere a acidului iodhidric studiat de Bodenstein: 2HI H 2 + I 2 E) Reacia de esterificare: CH 3 COOH + C 2 H 5 OH CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O

56. In cazul reaciei iodur - iodat afirmatiile: A) Face parte din reactiile de ordin 3; B) Ecuaia cinetic este de forma:

IO3 + 5I + 6 H + 3I 2 + 3H 2 O sunt adevarate

d [I 2 ] = k IO3 . I dt

[ ][ ] [H ] ;
2 + 2 +

C) Face parte din reactiile de ordin superior; D) Ecuaia are ordinul global 5 ; E) Ecuaia cinetic este de forma:

d [I 2 ] = k IO3 . I dt

[ ][ ] [H ] .
k1t = 1 1 ; ax a

57. Despre reacia de ordinul 1 sunt adevarte afirmatiile: A) Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 1 este B) Ecuaia diferenial a vitezei pentru o reacie de ordinul 1 este

dx 2 = k1 (a x ) ; dt 1 1 C) Ecuaia integral a vitezei pentru o reactie de ordinul 1 este k1t = ; ax a

D) variaia ln (a x) cu timpul este liniar ; E) panta dreptei tg = - k1/2.303 permite calculul constantei de vitez prin metode grafice. 58. Despre reacia de ordinul 1 sunt adevarate afirmaiile:

dx a ; = 2,303 lg dt ax dx 2 B) ecuaia diferentiala a vitezei pentru o reactie de ordinul 1 este = k1 (a x ) ; dt 1 1 C) ecuaia integrala a vitezei pentru o reactie de ordinul 1 este k1t = ; ax a
A) Ecuatia diferentiala a vitezei pentru o reactie de ordinul 1 este D) variaia ln (a x) cu timpul este liniar ; E) ecuaia integrala a vitezei pentru o reacie de ordinul 1 este

k1t = 2,303 lg

a . ax

59. Despre reacia de ordinul 0 sunt adevarate afirmaiile: A) ecuaia diferential a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este

dx 2 = k 0 (a x ) ; dt 1 1 ; ax a

B) ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este

k1t =

C) ecuaia diferential a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este

dx = k0 ; dt

D) ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este k0t=x; E) ecuaia integral a vitezei pentru o reacie de ordinul 0 este k0=xt.

60. Ecuaiile difereniale a vitezei n cazul reaciilor de ordinul 2 sunt urmtoarele: A)

dx = k 2 (a x ) ; dt dx 2 = k 2 (a x ) ; dt dx n = (a x ) ; dt
dx dt = k 2 ( a x )( b x ) ;

B)

C)

D)

E)

dx 3 = k 2 (a x ) . dt

61. Dintre reaciile trimoleculare fac parte urmatoarele reacii: A) reacia hidrogenului cu monoxidul de azot studiat de Hinshelwood i Green 2 NO + H 2 N 2 O + H 2 O ; B) reacia de oxidare a monoxidului de azot studiat de Bodenstein i Lindner

2 NO + O2 2 NO2 ;
C) reacia bromului cu monoxidul de azot studiat de Trautz i Dalal 2 NO + Br2 2 NOBr ; D)

IO3 + 5I + 6 H + 3I 2 + 3H 2 O ;

E) reacia de disociere a acidului iodhidric studiat de Bodenstein: 2HI H 2 + I 2 . 62. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ? A. pentru reacia de ordinul 1 ecuaia vitezei este v=k1 [A] B. timpul de njumtire t1/2 = 0,693/k C. esterificarea alcoolilor este o reacie de ordinul 2 D. reaciile de ordinul 2 sunt caracterizate numai prin timp de njumtire E. reactiile de ordinul 2 sunt numai reaciile complexe care au loc intre mai multi componenti 63. ntr-un vas de oel de 2 m3 se gsesc 3200 moli substana A, care se transform ntr-un produs B dup o cinetic de ordinul I. Cunoscndu-se constanta de vitez k = 2,7.10-3 min-1, s se determine viteza de reacie n momentul iniial i timpul de njumtire: A. 4,32.10-3 mol/L min; 256,6 minute B. 4,32.10-2 mol/L sec; 256,6 minute C. 4,32.10-3 mol/L min; 4,27 h D. 4,32.10-2 mol/L sec; 4,27 h E. 4,32.10-4 mol/L sec; 4,27 minute 64. Care din reaciile chimice sunt favorizate de creterea temperaturii ? A. orice reacie catalizat B. orice reacie endoterm C. reaciile necatalizate D. reaciile care decurg cu absorbie de cldur

E. reaciile care decurg cu degajare de cldur 65. Cunoscnd c energia de activare a reaciei de descompunere a apei oxigenate este: 18 kcal/mol, pentru reacia necatalizat 12 kcal/mol, n prezena unui catalizator de platin coloidal 5,5 kcal/mol, n prezena enzimei catalaz In care situaie viteza de descompunere este mai mare ? A. nici unul din catalizatorii amintii nu mresc viteza de reacie B. n prezena unui catalizator de platin coloidal C. n prezena catalizatorului n care energia de activare a reaciei este mai mic D. n prezena catalazei E. fara catalizator 66. La care dintre urmtoarele reacii ordinul de reacie este greit ? A. Br2 2Br ; n=1 B. H2 + I2 2HI ; n=3 C. 2NO + O2 2NO2 ; n=2 D. Cl2 + HCOOH 2HCl + CO2 ; n=2 E. CH3OH + CH3COOH 2H2O + CH3 COOCH 3 ; n=2 67. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la viteza de reacie sunt corecte? A. este influenat de valoarea temperaturii i de suprafaa de contact B. este influenat numai peste o anumit valoare de temperatur C. este influenat de natura catalizatorilor i de concentraia reactanilor D. este influenat de coeficienii de compresibilitate i de entalpia reactanilor E. este influenat de vasul de reactie in care se produce reacia 68. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte? A. creterea vitezei de reacie cu temperatura se explic prin creterea energiei cinetice a moleculelor reactanilor; B. din panta dreptei obinut prin reprezentarea grafic a 1nK n funcie de 1/T se poate determina grafic valoarea energiei de activare; C. viteza de reacie este cu att mai mare cu ct energia de activare este mai mic ; D. pentru ca o reacie chimic s aib loc este suficient ca moleculele reactanilor s se ciocneasc ntre ele. E. Viteza de reacie nu este influenat de tria ionic 69. n care dintre urmtoarele reacii variaia entalpiei libere a sistemului este G = 0 ? A. H2 + I2 2HI B. 2CuCl2(aq) + 4KI(aq) = 2CuI(s) + 4KCl(aq) + I2(aq) C. N2 + 3H2 2NH3 D. CaCO3 + HCl = CaCl2 + H2O + CO2 E. H2 CO3 = CO2 + H2O 70. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica, cu urmtoarele excepii: B) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

Ag + + Cl AgCl

H + + OH H 2 O
B) reacii rapide ce au o valoare mare a factorului steric (106108) i au reactivitate mic, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


H 3 O + + OH 2 H 2 O

C) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare ridicat, concentraiei, de exemplu:

D) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, concentraiei, de exemplu:

H 3 O + + OH 2 H 2 O
E) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


71. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica, cu urmtoarele excepii: A) reacii foarte rapide care au un factor steric mai mic ca unitatea,special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. B) reacii foarte rapide care au un factor steric mai mic ca unitatea,

de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


C 2 H 5 ONa + CH 3 I C 2 H 5 OCH 3 + NaI

C) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, la aceste reacii nregistrndu-se o scdere a constantei de vitez cu creterea concentraiei, de exemplu:

D) reacii normale ce au un factor steric de maxim 103 i o energie de activare joas, la aceste reacii nregistrndu-se o cretere a constantei de vitez cu creterea concentraiei, de exemplu:

C 2 H 5 ONa + CH 3 I C 2 H 5 OCH 3 + NaI


E) reacii foarte rapide care pot decurge fie ntre ioni, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


72. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica, cu urmtoarele excepii: A) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


B) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


C) reacii rapide ce au o valoare mare a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor coordinative i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


D) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


E) reacii rapide ce au o valoare mic a factorului steric (106108), care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, de exemplu:

[Cr (H 2O )6 ] 3+ + CNS produi


73. Reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica, cu urmtoarele excepii: A) reacii lente care au un factor steric mai mare ca unitatea, n mod special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. B) reacii lente care au un factor steric mai mic ca unitatea, n mod special formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. C) reacii lente care au un factor steric mai mic ca unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap. D) reacii lente care au un factor steric mai mare ca unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap. E) reacii lente care au un factor steric egal cu unitatea, n mod special formarea srurilor ternare de amoniu din amine teriare i ap. 74. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt adevrate afirmaiile: A) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu

solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. D) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez mai

mare dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. E) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez mai

mic dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. 75. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt false afirmaiile: A) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen.

B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. D) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez mai

mare dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. E) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez mai

mic dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. 76. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt adevrate afirmaiile: A) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez

mai mic dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen.

C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. D) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

A i B

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez

mai mare dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. E) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz reactantul, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. 77. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt false afirmaiile: A) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez

mai mic dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu

solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. D) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez

mai mare dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. E) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz reactantul, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. 78. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt false afirmaiile: A) Dac

A B AB > 1 , atunci k k 0 , cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul

activat au structuri diferite, sau la reacii monomoleculare cnd raportul

A A >1.

B) Dac

A B AB > 1 , atunci k k 0 , cazul este ntlnit cnd produsul de

reacie i complexul activat au structuri asemntoare, sau la reacii bimoleculare cnd raportul C) Dac

A A >1.

A B AB 1 ,

atunci

k k0 ,

cazul este ntlnit cnd produii de reacie i

complexul activat au structuri asemntoare, sau la reacii bimoleculare cnd raportul

A A 1.

D) Dac

A B AB 1 ,

atunci

k k0 ,

cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul

activat au structuri asemntoare, sau la reacii monomoleculare cnd raportul

A A 1.

Exemplul se poate evidenia urmrind desfurarea reaciei de

descompunere a pentoxidei de azot n diferii solveni,

E) Dac

A B AB < 1 ,

atunci

A 0 , cazul este ntlnit cnd reactantul i complexul

activat au structuri asemntoare, sau la reacii monomoleculare cnd raportul

A A 1.

79. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt false afirmaiile: A) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mare dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mare dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. D) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de

reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. E) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii nu sunt solvatai de solvent, dar complexul activat este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mic a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n nitrobenzen, dar nu i n benzen. 80. Cu privire la ecuaia Brnsted i Bjerrum, care constituie o baz de discuie pentru analizarea influenei diferiilor factori asupra vitezei de reacie n soluii sunt false afirmaiile: A) Dac reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai puin dect complexul activat, (coeficienii

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez mai mic

dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. B) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz mrirea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. C) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mari), reacia se va desfura cu o vitez

mai mare dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. D) Gradul de solvatare al reactanilor i a complexului activat influeneaz micorarea vitezei de reacie. Reacia n care reactanii sunt solvatai de solvent, dar complexul activat nu este, coeficientul de activitate al complexului este mai mic dect ntr-un solvent care nu solvateaz complexul, iar reacia va avea vitez mai mic dect ntr-un solvent ce nu solvateaz complexul activat, exemplul evident l constituie valoarea mare a vitezei de reacie de formare a srurilor cuaternare de amoniu n solvent de nitrobenzen, n comparaie

cu benzenul, complexul activat fiind o substan polar care este solvatat n benzen, dar nu i n nitrobenzen. E) Dac ns reacia se desfoar ntr-un solvent care solvateaz reactanii mai mult dect complexul activat, (coeficienii

sunt mici), reacia se va desfura cu o vitez

mai mic dect ntr-un solvent n care reactanii nu sunt solvatai. 81. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , sunt false afirmaiile: A) entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani, ea depinde de constanta dielectric a mediului B) entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea depinde de constanta dielectric a mediului C) entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, D) entalpia liber de activare G nu depinde de constanta dielectric a mediului E) entalpia liber de activare G

cuprinde G es entalpia liber de activare datorat

interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului 82. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , sunt false afirmaiile: A) entalpia liber de activare G cuprinde Ges entalpia liber de activare datorat interaciunii electroosmotice dintre moleculele de reactani, ea depinde de constanta dielectric a mediului B) G 0 entalpia liber de activare n absena forelor electrostatice C) G 0 entalpia liber de activare n prezena forelor electrostatice D) entalpia liber de activare G nu depinde de constanta dielectric a mediului

E) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului 83. n cazul reaciilor ntre ioni, cu privire la entalpia liber de activare G , sunt false afirmaiile: A)
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i alte particule cu sarcin electric care particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. B)
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani

i alte particule cu sarcin electric care nu particip la reacia chimic, ea nu depinde de tria ionic a soluiei. C)
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani

i alte particule cu sarcin electric care nu particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. D)
G entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de

reactani i cele ale complexului activat cu sarcin electric care particip la reacia chimic, ea depinde de tria ionic a soluiei. E) entalpia liber de activare G cuprinde G es entalpia liber de activare datorat interaciunii electrostatice dintre moleculele de reactani i complexul activat, ea nedepinznd de constanta dielectric a mediului 84. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile c u urmtoarele excepii: A) Reacii lente, cum sunt reaciile monomoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. B) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. C) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mari, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea.

D) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori pozitive, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. E) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie scade cu


presiunea. 85. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile n: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete


cu presiunea. B) Reacii normale cu factor de frecven normal 10 zero, V C)

10

L / moli , S apropiat de

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de temperatur.

Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mari, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete


cu presiunea. D) Reacii normale cu factor de frecven normal 10 zero, V E)

10

L / moli , S apropiat de

are valoare uor pozitiv, sunt uor accelerate de presiune.

Reacii normale cu factor de frecven normal 10 zero, V

10

L / moli , S apropiat de

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de presiune.

86. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile n: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. B) Reacii normale cu factor de frecven normal 10

10

L / moli , S apropiat de zero,

V are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de temperatur.


C) Reacii rapide cu S

i V
3

pozitive, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are

valori de max 8 10 cm / mol .

D) Reacii rapide cu S

i V
3

negative, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are

valori de max 8 10 cm / mol . E) Reacii normale cu factor de frecven normal 10

10

L / moli , S apropiat de zero,

V are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de presiune.


87. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile n: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori pozitive, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. B) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu


presiunea. C) Reacii rapide cu S

i V
3

pozitive, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are

valori de max 8 10 cm / mol . D) Reacii rapide cu S

i V
3

negative, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are

valori de max 8 10 cm / mol . E) Reacii rapide cu S

i V
3

pozitive, sunt accelerate cu creterea presiunii. V

are

valori de max 8 10 cm / mol . 88. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile, cu urmtoarele excepii: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu V

= 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror

vitez de reacie crete cu presiunea. B) Reacii normale cu factor de frecven normal apropiat de zero, V temperatur.

( 10

10

L / moli , S

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de

C) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mari, cu V

= 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror

vitez de reacie crete cu presiunea.

D) Reacii normale cu factor de frecven normal apropiat de zero, V presiune. E) Reacii normale cu factor de frecven normal apropiat de zero, V presiune.

( 10 ( 10

10

L / moli , S

) )

are valoare uor pozitiv, sunt uor accelerate de

10

L / moli , S

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de

89. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, a clasificat reaciile, cu urmtoarele excepii: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu V

= 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de

reacie crete cu presiunea.

B) Reacii normale cu factor de frecven normal 10 de zero, V

10

L / moli , S apropiat

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de temperatur.

C) Reacii rapide cu S

i V

pozitive, sunt ncetinite cu creterea presiunii.

V are valori de max 8 10 cm 3 / mol .


D) Reacii rapide cu S

i V

negative, sunt ncetinite cu creterea presiunii.

V are valori de max 8 10 cm 3 / mol .


E) Reacii normale cu factor de frecven normal 10 de zero, V

10

L / moli , S apropiat

are valoare uor negativ, sunt uor accelerate de presiune.

90. M. Perin, lund n consideraie valorile volumelor i a entropiilor de activare ale reaciilor n soluie, cu urmtoarele excepii: A) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori pozitive, a cror vitez de reacie crete cu presiunea.


B) Reacii lente, cum sunt reaciile bimoleculare cu factori de frecven foarte mici, cu

V = 14 16cm 3 / mol i S cu valori negative, a cror vitez de reacie crete cu presiunea.


C) Reacii rapide cu S i V de max 8 10 cm / mol .
3

pozitive, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are valori

D) Reacii rapide cu S i V de max 8 10 cm / mol . E) Reacii rapide cu S i V de max 8 10 cm / mol .


3

negative, sunt ncetinite cu creterea presiunii. V

are valori

pozitive, sunt accelerate cu creterea presiunii. V

are valori

91. Cu privire la studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate sunt adevrate afirmaiile: A) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

B) Pentru o probabilitate de ramificare mare, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte. C) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

D) Pentru o probabilitate de ramificare mic, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte. E) Exemple tipice de reacii n lan ramificat sunt arderile care pot duce la implozii, reaciile oxigenului cu halogenii. 92. Cu privire la studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate sunt false afirmaiile: A) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

B) Pentru o probabilitate de ramificare mare, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte. C) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

D) Pentru o probabilitate de ramificare mic, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte. E) Exemple tipice de reacii n lan ramificat sunt arderile care pot duce la implozii, reaciile oxigenului cu halogenii. 93. Cu privire la studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate sunt adevrate afirmaiile: A) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

B) Pentru o probabilitate de ramificare mare, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte.

C) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

D) Viteza de reacie este: . E) Viteza de reacie este:

v=

vi +

v=

vi

94. Cu privire la studiul cinetic al reaciilor nlnuite ramificate sunt false afirmaiile: A) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

B) Pentru o probabilitate de ramificare mare, viteza reaciei va fi finit i deci avem o reacie cu lanuri drepte. C) Lungimea lanului se poate scrie:

L=

D) Viteza de reacie este: . E) Viteza de reacie este:

v=

vi +

v=

vi

95. Cu privire la deflagraie sunt adevrate afirmaiile: A) radicali sau atomi liberi ce vor difuza n straturile vecine iar reacia se va propaga n ntreg amestecul de la strat la strat; B) n locul unde se produce reacia va crete temperatura care se va transmite prin convecie termic; C) creterea temperaturii va ridica volumul provocnd o und de presiune ce se va propaga n restul lichidului cu viteza sunetului D) creterea temperaturii va ridica presiunea provocnd o und de presiune ce se va propaga n restul gazului cu viteza sunetului E) Deplasarea amestecului lichid sub forma undei de combustie se numete deflagraie 96. Cu privire la deflagraie sunt false afirmaiile: A) radicali sau atomi liberi ce vor difuza n straturile vecine iar reacia se va propaga n ntreg amestecul de la strat la strat; B) n locul unde se produce reacia va crete temperatura care se va transmite prin convecie termic;

C) creterea temperaturii va ridica volumul provocnd o und de presiune ce se va propaga n restul lichidului cu viteza sunetului D) creterea temperaturii va ridica presiunea provocnd o und de presiune ce se va propaga n restul gazului cu viteza sunetului E) Deplasarea amestecului lichid sub forma undei de combustie se numete deflagraie 97. Cu privire la regulatorii din reaciile polimerice sunt adevrate afirmaiile: A) regulatorii sunt utilizai n procesele tehnologice de polimerizare B) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul masei moleculare a polimerului C) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul vscozitatii cinetice a polimerului D) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul vscozitatii dinamice a polimerului E) n polimerizarea dienelor se folosete ca regulator dodecil-mercaptanul i structurile tridimensionale ce modific proprietile electrice ale acestuia. 98. Cu privire la regulatorii din reaciile polimerice sunt false afirmaiile: A) regulatorii sunt utilizai n procesele tehnologice de polimerizare B) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul masei moleculare a polimerului C) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul vscozitatii cinetice a polimerului D) regulatorii sunt substane ce pot realiza transfer de sarcin i sunt folosite la controlul vscozitatii dinamice a polimerului E) n polimerizarea dienelor se folosete ca regulator dodecil-mercaptanul i structurile tridimensionale ce modific proprietile electrice ale acestuia. 99. Pot fi copolimerizari urmtoarele reacii: A) esterii maleici cu stirenul; B) esterii anorganici cu stirenul; C) ester fumaric cu butanul. D) ester fumaric cu izobutena. E) anhidrida maleic cu benzen 100. Nu pot fi copolimerizari urmtoarele reacii: A) esterii maleici cu stirenul; B) esterii anorganici cu stirenul; C) ester fumaric cu butanul. D) ester fumaric cu izobutena. E) anhidrida maleic cu benzen 101. Pot fi copolimerizari urmtoarele reacii: A) ester fumaric cu butanul B) esterii anorganici cu stirenul;

C) anhidrida maleic cu stilben D) ester fumaric cu izobutena. E) anhidrida maleic cu benzen 102. Nu pot fi copolimerizari urmtoarele reacii: A) ester fumaric cu butanul B) esterii anorganici cu stirenul; C) anhidrida maleic cu stilben D) ester fumaric cu izobutena. E) anhidrida maleic cu benzen 103. Cu privire la viteza de reactie sunt adevarate afirmatiile: A) n cinetica chimic viteza de reacie este dat de variaia concentraiei n unitatea de timp. B) n hidrodinamica viteza de reacie este dat de variaia concentraiei n unitatea de timp. C) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru reactani, iar semnul (+) este atribuit pentru produii de reacie. D) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produii de reacie deoarece ei se consum n reacie, iar semnul (+) este atribuit pentru reactani deoarece ei se formeaz n reacie. E) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produii de reacie, iar semnul (+) este atribuit pentru reactani. 104. Cu privire la viteza de reactie nu sunt adevarate afirmatiile: A) n cinetica chimic viteza de reacie este dat de variaia concentraiei n unitatea de timp. B) n hidrodinamica viteza de reacie este dat de variaia concentraiei n unitatea de timp. C) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru reactani, iar semnul (+) este atribuit pentru produii de reacie. D) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produii de reacie deoarece ei se consum n reacie, iar semnul (+) este atribuit pentru reactani deoarece ei se formeaz n reacie. E) pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produii de reacie, iar semnul (+) este atribuit pentru reactani. 105. Pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, sunt adevarate afirmatiile: A) i este numrul de moli de substan Ai existeni la timpul t , B) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru reactani

C) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produsii de reactie D) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (+) este atribuit pentru produsii de reactie E) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (+) este atribuit pentru reactani 106. Pentru o reacie chimic de tipul: i Ai = 0, nu sunt adevarate afirmatiile: A) i este numrul de moli de substan Ai existeni la timpul t , B) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru reactani C) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (-) este atribuit pentru produsii de reactie D) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (+) este atribuit pentru produsii de reactie E) i este coeficientul stoechiometric al substanei Ai , semnul (+) este atribuit pentru reactani 107. Cu privire la avansarea reactiei, sunt adevarate afirmatiile: A) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre Ni i i B) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre numrul de moli transformai i coeficientul stoechiometric C) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre coeficientul stoechiometric i i numrul de moli transformai Ni D) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre i i Ni E) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre numrul de moli total din sistemi Ni i viteza de reactie i 108. Cu privire la avansarea reactiei, nu sunt adevarate afirmatiile: A) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre Ni i i B) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre numrul de moli transformai i coeficientul stoechiometric C) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre coeficientul stoechiometric i i numrul de moli transformai Ni D) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre i i Ni E) Avansarea reaciei este definit prin raportul dintre numrul de moli total din sistemi Ni i viteza de reactie 109. Fac parte din categoria reaciilor succesive sau consecutive urmtoarele tipuri de reacii: A) reacia de formare a fosgenului B) reacia de dehidrogenare a acetonei

C) reacia de hidroliza a diacetatului de glicol D degradarea penicilinelor E) tautomerizarea derivailor barbiturici 110. Nu fac parte din categoria reaciilor succesive urmtoarele tipuri de reacii: A) reacia de formare a fosgenului B) reacie de dehidrogenare a acetonei C) reacia de transformare a orto-parahidrogen D degradarea penicilinelor E) reacie de hidroliz a diacetatului de glicol. 111. Nu fac parte din categoria reaciilor succesive sau consecutive urmtoarele tipuri de reacii: A) reacia de dezintegrare radioactive B) reacia de dehidrogenare a acetonei C) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic) D) izomerizarea cianat-ureei E) tautomerizarea derivatilor barbiturici. 112. Nu fac parte din categoria reaciilor consecutive urmtoarele tipuri de reacii: A) clorosulfonarea acetanilidei din sinteza CAS( clorura de acetilsulfanil sau p- acetil aminobenzensulfonic) B) reacia de formare a fosgenului C) reacia de transformare a orto-parahidrogen D reacie de hidroliza a diacetatului de glicol E) degradarea penicilinelor 113. Referitor la efectul de cuc ce creeaz o barier de potenial al solventului, care afirmaii sunt adevrate? A. desfurarea unei reacii chimice n soluie necesit succesiunea a trei procese, B. cnd transformarea cinetic este foarte rapid, comparativ cu difuzia, adic se produce la prima ntlnire a reactanilor, kc >> k-d: C. cnd transformarea cinetic este foarte rapid, comparativ cu difuzia, adic se produce la prima ntlnire a reactanilor, kc << k-d: D. Efectul de cuc a fost dovedit experimental prin metode chimice E. Efectul de cuc a fost dovedit experimental cu izotopi radioactivi 114 innd cont de influena solventului, reaciile chimice care decurg n soluii se pot clasifica astfel: A. reacii foarte rapide care pot decurge ntre ioni, B. reacii foarte rapide care pot decurge cu transfer de proton la un anion sau la o molecul neutr, C. reacii rapide care se petrec ntre ionii compleci cu modificarea legturilor covalente i au reactivitate mare, D. reacii lente ce au o energie de activare joas si se nregistreaz o scdere a constantei de vitez cu creterea concentraiei E. reacii normale cum sunt formarea srurilor cuaternare de amoniu din amine teriare i halogenuri alcaline n diferii solveni. Ele au un factor steric mai mic ca unitatea 115. Substituienii exercit influene semnificative asupra vitezei de reacie care se desfoar n soluie. Care afirmaii sunt adevrate? A. Relaia lui Hammett este o relaie de corelare, ce se aplic pentru calculul constantelor de vitez a reaciilor din lanul lateral al nucleului benzenic B. Constanta de substituient (Hammett) are valori negative pentru substituienii ce duc la creterea densitii electronice

C. corelaia Taft aplicat compuilor alifatici D. corelaia Taft aplicat compuilor aromatici E. Relaia lui Hammett aplicat compuilor alifatici 116. Referitor la influena triei ionice asupra constantei de vitezla reaciile n soluie, care afirmaii sunt adevrate? A. valoarea lui k crete cu , dac ionii sunt de acelai semn;
I

k scade I , dac ionii sunt de acelai semn; C. valoarea lui k cretecu I , dac ionii sunt de semn opus; D. valoarea lui k scade cu I , dac ionii sunt de semn opus; E. valoarea lui k este independent de I dac unul din reactani este o molecul neutr, iar Z A Z B = 0 (de exemplu hidroliza alcalin a acetatului de etil).
B. valoarea lui 117. Exemple de reacii opuse la compuii medicamentoi care urmeaz o cinetic de ordinul 1 la echilibrele ce apar n structurile lor sunt: A. n funcie de pH-ul mediului, n soluii apoase, derivaii barbiturici au comportament diferit: la pH>12 se comport ca acizi monobazici slabi, iar la pH<10,5 devin acizi dibazici foarte slabi. B. tetraciclinele i o parte din derivaii lor sufer o epimerizare ntr-un domeniu de pH 26. C. La antipirina nucleul de baz, pirazolona, n funcie de pH prezint trei forme tautomere, D. La 1-fenil-2,3-dimetil-5-pirazolon (cu aciune analgezic i antipiretic foarte bun) la pH = 6,26,6 se formeaz forma metilenic care n mediu neutru trece n forma iminic (izopirazolon), iar la pH acid n form enolic (pirazol). E. La antipirina nucleul de baz, pirazolona, n funcie de pH prezint dou forme tautomere. 118. Sistemele farmaceutice dau adesea reacii successive. Care afirmaii sunt adevrate? A. Prin hidroliza acid penicilina adiioneaz o molecul de ap i trece n acid peniciloic (biologic inactiv). El se poate descompune in hidroliz bazic tot n penicil-amin i acid penaldic.
1 2 B C B. Procesul succesiv la glucoz poate fi schematizat astfel: A unde: A este glucoza, B este 5-HMF (5-hidroximetilfurfurol) i C sunt produsele finale. C. in hidroliza acid la cald, penicilinele trec n penicil-amin (un tio-amino-acid) i acid penaldic care apoi trece ntr-o penilo-aldehid (care difer n funcie de natura radicalului R) i CO2. 1 2 D. Procesul succesiv la glucoz poate fi schematizat astfel: A B C unde: A este 5-HMF (5-hidroximetilfurfurol), B este glucoza i C sunt produsele finale. E. Prin hidroliza alcalin penicilina adiioneaz o molecul de ap i trece n acid peniciloic (biologic inactiv). El se poate descompune sub influena clorurii mercurice tot n penicilamin i acid penaldic.

119. Referitor la reaciile nlnuite, ele pot fi: A. reacii n secven deschis ce se desfoar printr-o succesiune de acte elementare n care centrul activ nu se reproduce n cursul reaciei; B. reacii n secven nchis, n care are loc reproducerea centrului activ, unul din intermediarii importani se pot regenera ntr-o etap tranzitorie i intr din nou n reacie. C. reacii n secven inchis ce se desfoar printr-o succesiune de acte elementare n care centrul activ nu se reproduce n cursul reaciei; D. reacii n secven deschis, n care are loc reproducerea centrului activ, unul din intermediarii importani se pot regenera ntr-o etap tranzitorie i intr din nou n reacie. E. reacii n care -pProdusul final rezult dintr-o suit de acte elementare ce se repet ciclic. 120. Referitor la acidul ascorbic care afirmaii sunt adevrate? A. oxidarea acidului ascorbicse produce prin mecanism catalitic in cataliza omogene la acid dehidroascorbic. B. oxidarea acidului ascorbicse produce prin mecanism nlnuit la acid dehidroascorbic. C. acidul ascorbic se poate degrada eversibil i prin hidroliz cu formarea acidului dicetoglutonic D. acidul ascorbic se poate degrada ireversibil i prin hidroliz cu formarea acidului dicetoglutonic E. acidul ascorbic se poate degrada prin descompunere n condiii anaerobe cu formare de furfural i CO2

PARTEA A II A SISTEME DISPERSE FENOMENE DE ADSORBTIE COMPLEMENT SIMPLU 1. O formulare de origine experimental a fost dat pentru adsorbie la interfaa solid-fluid de ctre Freundlich-Travers prin ecuaia : A)

x 1 = lg a + lg c m ; m n x 1 B) lg = lg a + lg c ; m n x 1 = a + lg c ; C) lg m n lg

D)

x 1 = a lg c ; m n x 1 E) lg = a lg c m n lg
2. O formulare de origine experimental a fost dat pentru adsorbie la interfaa solid-fluid de ctre Freundlich-Travers prin ecuaia :

x 1 = lg a lg c ; m m x 1 B) lg = lg a lg c ; m n x 1 C) lg = lg a + lg c ; m m x 1 D) lg = lg a + lg c ; m n x 1 E) lg = a lg c m n
A)

lg

3. Izoterma de adsorbie se poate astfel reprezenta n coordonatele : A. B. C. D. E. concentraia de echilibru funcie de adsorbia specific; adsorbia specific funcie de concentraia de echilibru; cantitatea de adsorbant funcie de concentraia de echilibru; concentraia de echilibru funcie de cantitatea de adsorbant; cantitatea de substan adsorbit funcie de cantitatea de adsorbant.

4. Izoterma de adsorbie se poate astfel reprezenta n coordonatele : A) B) C) D) E) cantitatea de adsorbant funcie de adsorbia specific; cantitatea de substan adsorbit funcie de concentraia de echilibru; cantitatea de adsorbant funcie de concentraia de echilibru; adsorbia specific funcie de concentraia de echilibru; adsorbia relativ funcie de concentraia de echilibru;

5. n ecuaia Freundlich-Travers care caracterizeaz fenomenele de adsorbie solid-fluid, semnificaia mrimilor este : A) B) C) D) E) x reprezint cantitatea de substan adsorbit; x reprezint cantitatea de substan adsorbant ; m reprezint cantitatea de substan adsorbit ; a reprezint constant care depinde de natura adsorbantului ; a reprezint constant care depinde de natura substanei adsorbite.

6. n ecuaia Freundlich-Travers care caracterizeaz fenomenele de adsorbie x/m reprezint : A) absorbia specific ; B) constant ce caracterizeaz substana adsorbit ; C) constant depinznd de natura fizic a cuplului adsorbant-adsorbit ; D) adsorbia specific;

E) adsorbia care reprezint raportul ntre cantitatea de adsorbant i cantitatea de substan adsorbit. 7. n ecuaia Freundlich-Travers care caracterizeaz fenomenele de adsorbie x/m reprezint : A) adsorbia care reprezint raportul ntre cantitatea de adsorbant i cantitatea de substan adsorbit; B) cantitatea de suprafa adsorbit de 1 gram adsorbant; C) constant depinznd de natura fizic a cuplului adsorbant-adsorbit ; D) constant ce caracterizeaz substana adsorbit ; E) absorbia specific 8. Dup mrimea cldurii de adsorbie se pot distinge urmtoarele cazuri: A) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie fizic B) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, se vorbete de adsorbie fizic C) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, se vorbete de adsorbie chimic D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, legturile dintre adsorbant i adsorbat sunt de natur fizic. E) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, legturile dintre adsorbant i adsorbat sunt de natur chimic 9. Dup mrimea cldurii de adsorbie se pot distinge urmtoarele cazuri: A) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie chimic B) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, se vorbete de adsorbie fizic C) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, se vorbete de adsorbie chimic D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, legturile dintre adsorbant i adsorbat sunt de natur fizic. E) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, se vorbete de chemosorbie. 10. Dac fenomenul de adsorbie are loc n condiii izoterme este adevrat afirmaia: A) volumul adsorbit este o funcie de concentraie; B) cantitatea adsorbit este o funcie de volum; C) volumul adsorbit este o funcie de presiune, de exemplu n cazul soluiilor; D) cantitatea adsorbit este o funcie de presiune; E) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie. 11. Dac fenomenul de adsorbie are loc n condiii izoterme este adevrat afirmaia: A) volumul adsorbit este o funcie de concentraie, de exemplu n cazul soluiilor; B) cantitatea adsorbit este o funcie de volum, de exemplu n cazul soluiilor; C) volumul adsorbit este o funcie de presiune, de exemplu n cazul soluiilor; D) cantitatea adsorbit este o funcie de presiune, de exemplu n cazul fluidelor gazoase; E) volumul adsorbit este o funcie de presiune, de exemplu n cazul fluidelor gazoase. 12. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A) Fenomenul de adsorbie este un fenomen de echilibru; B) volumul adsorbit este o funcie de cantitatea de adsorbant, de exemplu, n cazul fluidelor gazoase; C) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare (cteva zeci de kcal/mol) avem de-a face cu o adsorbie chimic; E) volumul adsorbit este o funcie de presiune. 13. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare (cteva zeci de kcal/mol) avem de-a face cu o adsorbie chimic;

B) volumul adsorbit este o funcie de cantitatea de adsorbant, de exemplu, n cazul fluidelor gazoase; C) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi joase.; D) Fenomenul de adsorbie este un fenomen de echilibru; E) volumul adsorbit este o funcie de presiune. 14. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie solid-lichid care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat: A) n urma adsorbiei, concentraia soluiei se modific att ca urmare a concentrrii solvitului, ct i a solventului; B) n urma adsorbiei, concentraia soluiei nu se modific datorit concentrrii solvitului, ct i a solventului; C) concentrarea substanelor pe suprafaa solidelor din soluii este cunoscut ca adsorbie solid-gaz; D) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin cantitatea de solvit adsorbit per mililitru de adsorbant; E) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de adsorbant adsorbii per gram de solvit. 15. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie solid-lichid care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A) Adsorbia solid-soluie i gsete, de asemenea, vaste aplicaii n procesele de separare i concentrare a amestecurilor B) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de solvit adsorbii per gram de adsorbant; C) concentrarea substanelor pe suprafaa solidelor din soluii este cunoscut ca adsorbie solidlichid; D) n urma adsorbiei, concentraia soluiei nu se modific datorit concentrrii solvitului, ct i a solventului; E) n urma adsorbiei, concentraia soluiei se modific att ca urmare a concentrrii solvitului, ct i a solventului; 16. Legarea adsorbatului de adsorbant n cazul adsorbiei din soluii poate avea loc prin unul din urmtoarele mecanisme: A) legturi hidrofobe ntre prile polare B) legturi hidrofile ntre prile nepolare C) schimb ionic D) interaciuni nepolare E) legturi fizice.

17. Legarea adsorbatului de adsorbant n cazul adsorbiei din soluii poate avea loc prin unul din urmtoarele mecanisme: A) interaciune magnetic B) interaciune electrostatic C) legturi hidrofile ntre prile nepolare D) interaciuni nepolare E) legturi fizice.

FENOMENE DE ADSORBTIE COMPLEMENT MULTIPLU 1. O formulare de origine experimental a fost dat pentru adsorbie la interfaa solid-fluid de ctre Freundlich-Travers prin ecuaia :

x A) = acn ; m 1 x B) lg = lg a + lg c ; m n 1 x C) = acn ; m 1 x D) = a + cn ; m 1 x E) = a cn m
2. n ecuaia Freundlich-Travers care caracterizeaz fenomenele de adsorbie x/m reprezint : A) cantitatea de suprafa adsorbit de 1 gram adsorbant; B) absorbia specific constant ce caracterizeaz substana adsorbit; C) constant depinznd de natura fizic a cuplului adsorbant-adsorbit; D) adsorbia care reprezint raportul ntre cantitatea de adsorbant i cantitatea de substan adsorbit; E) adsorbia specific. 3. Cu privire la fenomenul de adsorbie sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A) nu este un fenomen de echilibru; B) este fenomenul de ptrundere a moleculelor unui corp n stratul superficial al altui corp; C) este fenomenul de ptrundere a moleculelor unui corp n stratul profund al altui corp; D) apare la concentrarea unei substane la suprafaa de separare a dou faze; E) este nsoit de reacie exoterm. 4. Cu privire la fenomenul de adsorbie sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A) este nsoit de reacie exoterm; B) este fenomenul de ptrundere a moleculelor unui corp n stratul profund al altui corp; C) este fenomenul care apare la concentrarea unei substane la suprafaa unui lichid i gaz; D) este nsoit de o degajare de cldur; E) este un fenomen de echilibru 5. Dup natura interfeelor la care se produce adsorbia, aceasta poate fi de mai multe tipuri: A) adsorbie la interfaa solid-gaz; B) adsorbie la interfaa gaz-gaz; C) adsorbie la interfaa lichid-gaz; D) adsorbie la interfaa lichid-lichid; E) adsorbie la interfaa lichid-solid. 6. Dup mrimea cldurii de adsorbie se pot distinge urmtoarele cazuri: A) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie fizic B) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, se vorbete de adsorbie fizic C) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, se vorbete de adsorbie fizic D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, legturile dintre adsorbant i adsorbat sunt de natur chimic. E) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, legturile dintre adsorbant i adsorbat sunt de natur fizic. 7. Dup mrimea cldurii de adsorbie se pot distinge urmtoarele cazuri:

A) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, de ordinul de mrime al cldurilor de vaporizare sau lichefiere, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie fizic B) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare, de ordinul de mrime al cldurilor de vaporizare sau lichefiere, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie fizic C) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, de ordinul de mrime al cldurilor de vaporizare sau lichefiere, cteva kcal/mol, se vorbete de chemosorbie; D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mare (cteva zeci de kcal/mol) avem de-a face cu o adsorbie chimic sau chemosorbie; E) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic, de ordinul de mrime al cldurilor de vaporizare sau lichefiere, cteva kcal/mol, se vorbete de adsorbie chimic. 8. Cu privire la fenomenul de adsorbie sunt adevarate urmtoarele: A) fenomenul de ptrundere a moleculelor unui corp n stratul profund al altui corp. B) este nsoit de o degajare de cldur C) este nsoit de reacie exoterm; D) este nsoit de absorbie de cldur; E) este nsoit de reacie endoterm 9. Cu privire la fenomenul de adsorbie sunt false urmtoarele: A) Fenomenul de adsorbie apare la concentrarea unei substane la suprafaa de separare a dou faze; B) Fenomenul de adsorbie este nsoit de o degajare de cldur; C) Fenomenul de adsorbie nu este nsoit de o degajare de cldur; D) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic avem de-a face cu o adsorbie chimic; E) Dac valoarea cldurii de adsorbie este mic avem de-a face cu o chemosorbie. 10. Cu privire la procesul de adsorbie sunt false urmtoarele A) fenomenul de adsorbie este un fenomen de echilibru; B) adsorbia poate apare la interfaa solid-gaz C) adsorbia poate apare la interfaa gaz-gaz D) adsorbia poate apare la interfaa lichid-solid E) izoterma de adsorbie se poate reprezenta n coordonatele x/m funcie de lg C. 11. Dac fenomenul de adsorbie are loc n condiii izoterme sunt adevrate afirmaiile: A) volumul adsorbit este o funcie de concentraie; B) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie; C) volumul adsorbit este o funcie de presiune; D) cantitatea adsorbit este o funcie de presiune; E) cantitatea adsorbit este o funcie de volum. 12. Dac fenomenul de adsorbie are loc n condiii izoterme sunt false urmtoarele: A) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie; B) volumul adsorbit este o funcie de concentraie; C) cantitatea adsorbit este o funcie de natura adsorbantului; D) volumul adsorbit este o funcie de presiune; E) cantitatea adsorbit este o funcie de volum. 13. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie; B) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie, de exemplu, n cazul soluiilor; C) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie, de exemplu, n cazul fluidelor gazoase; D) n cazul adsorbiei fizice natura solidului are o importan esenial; E) n cazul adsorbiei fizice cantitatea de substan adsorbit are o importan esenial 14. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

A) n cazul adsorbiei chimice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; B) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; C) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi joase.; D) n cazul acestui tip de adsorbie natura solidului are o importan esenial E) cantitatea adsorbit este o funcie de concentraie. 15. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A) n cazul adsorbiei chimice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; B) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; C) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi joase.; D) n cazul acestui tip de adsorbie natura solidului are o importan esenial E) volumul adsorbit este o funcie de presiune. 16. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; B) n cazul adsorbiei chimice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi joase.; C) volumul adsorbit este o funcie de presiune D) n cazul acestui tip de adsorbie natura solidului are o importan esenial E) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi joase.; 17. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi ridicate; B) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi joase.; C) n cazul adsorbiei chimice, echilibrul reversibil se stabilete rapid, la temperaturi ridicate; D) n cazul adsorbiei fizice starea suprafetei solidului are o importan esenial; E) n cazul adsorbiei fizice, echilibrul reversibil se stabilete lent, la temperaturi mari. 18. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie solid-lichid care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A) n urma adsorbiei, concentraia soluiei se modific att ca urmare a concentrrii solvitului, ct i a solventului; B) n urma adsorbiei, concentraia soluiei nu se modific datorit concentrrii solvitului, ct i a solventului; C) concentrarea substanelor pe suprafaa solidelor din soluii este cunoscut ca adsorbie solidlichid; D) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de solvit adsorbii per gram de adsorbant; E) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de adsorbant adsorbii per gram de solvit. 19. n ceea ce privete fenomenul de adsorbie solid-lichid care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A) n urma adsorbiei, concentraia soluiei se modific att ca urmare a concentrrii solvitului, ct i a solventului; B) n urma adsorbiei, concentraia soluiei nu se modific datorit concentrrii solvitului, ct i a solventului; C) concentrarea substanelor pe suprafaa solidelor din soluii este cunoscut ca adsorbie solidlichid; D) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de solvit adsorbii per gram de adsorbant; E) Adsorbia la interfaa solid-lichid se exprim de obicei prin numrul de moli de adsorbant adsorbii per gram de solvit.

20. Legarea adsorbatului de adsorbant n cazul adsorbiei din soluii poate avea loc prin mecanismele: A) legturi hidrofobe ntre prile nepolare B) schimb ionic C) legturi hidrofile ntre prile nepolare D) legturi hidrofobe ntre prile polare E) formarea legturilor de hidrogen. 21. Legarea adsorbatului de adsorbant n cazul adsorbiei din soluii poate avea loc prin mecanismele: A) legturi hidrofobe ntre prile polare B) formarea legturilor de hidrogen. C) legturi hidrofile ntre prile nepolare D) schimb ionic E) formarea legturilor deVan Der Walls. 22. Cu privire la coordonatele n care se poate astfel reprezenta izoterma de adsorbie sunt false afirmaiile : A) B) C) D) E) izoterma de adsorbie se poate reprezenta astfel: cantitatea de substan adsorbant funcie de cantitatea de substana adsorbit; izoterma de adsorbie se poate reprezenta astfel: concentraia de echilibru funcie de adsorbia specific; izoterma de adsorbie se poate reprezenta astfel: logaritmul zecimal al adsorbia specific funcie de logaritmul concentraiei de echilibru; izoterma de adsorbie se poate reprezenta astfel: concentraia de echilibru funcie de cantitatea de adsorbant ; izoterma de adsorbie se poate reprezenta astfel: adsorbia specific funcie de concentraia de echilibru;

23. Izoterma de adsorbie se poate astfel reprezenta n coordonatele : A) adsorbia specific funcie de concentraia de echilibru; B) cantitatea de adsorbant funcie de adsorbia specific; C) cantitatea de suprafa adsorbit de 1 gram adsorbant funcie de concentraia de echilibru; D) cantitatea de suprafa adsorbit de 1 kilogram adsorbant funcie de concentraia de echilibru; E) adsorbia relativ funcie de concentraia de echilibru; 24. O formulare de origine experimental a fost dat pentru adsorbie la interfaa solid-fluid de ctre Freundlich-Travers prin ecuaia :

x = a + cn ; m x 1 = ln a + ln c ; B) ln m n 1 x C) = a + cn ; m
A)

x D) = acn ; m x 1 E) lg = lg a + lg c m n
25. Care dintre urmtoarele ecuaii nu este ecuaia Freundlich-Travers care caractecterizeaz fenomenul de adsorbie la interfaa solid-fluid :

x A) = a cn ; m x 1 B) lg = lg a + lg c ; m n x 1 = ln a ln c ; C) ln m n 1 x D) = acn ; m x 1 E) ln = ln a + ln c m n
PARTEA A III-A SISTEME DISPERSE SURFACTANTI, EMULSII, GELURI, SUSPENSII COMPLEMENT SIMPLU 1. Cu privire la surfactani este adevrata afirmaia : A) surfactanii sunt agenii activi de profunzime; B) surfactanii sunt substane chimice care, n soluii se concentreaz la suprafa; C) surfactanii sunt substane chimice care solubilizeaz materiale care au o afinitate mare unele fa de altele.; D) surfactanii prezinta o structur molecular simetric; E) surfactanii sunt capabili sa modifice slab proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolva. 2. Cu privire la surfactani este adevrata afirmaia : A) Surfactantii prezint o structur molecular asimetric, una nepolar ionizabil i alta puternic polara neionizabil; B) Surfactanii prezint o structur molecular asimetric, una nepolar neionizabil i alta puternic polar ionizabil. C) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap, hidrofil, dar este uor solubil n uleiuri D) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este uor solubil n n lichide nepolare. E) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este uor solubil n n lichide polare. 3. Cu privire la surfactani este adevrata afirmaia : A) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n lichide puternic polare B) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n lichide nepolare C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n ap (hidrofob) i este lipofil

D) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n ap (hidrofob) dar n u este lipofil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n ap (hidrofob) dar este lipofil. 4. Cu privire la surfactani este adevrata afirmaia : A) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n lichide nepolare B) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n lichide polare C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat; D) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrofil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n uleiuri. 5. Cu privire la surfactani este adevrata afirmaia : A) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n lichide nepolare B) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n lichide polare C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat; D) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrofil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este insolubil n uleiuri. 6. Datorit structurii lor moleculare, unele substane in soluie apoasa au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces este respectat urmtoarea ecuaia termo-dinamica a lui Gibbs: A) 2 =

d 1 + ; RT d ln a d 1 B) 2 = RT d ln a
C) 2 =

d 1 RT d ln a

D) 2 =

1 ln RT d ln a 1 d RT ln a

E) 2 =

7. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces este respectat urmtoarea ecuaia termo-dinamica a lui Gibbs: A) 2 =

1 d ln + ; RT d ln a 1 d lg + B) 2 = RT d lg a
C) 2 =

a d RT da '

D) 2 =

1 ln RT d ln a

E) 2 =

1 d RT ln a

8. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces este respectat urmtoarea ecuaia termo-dinamica a lui Gibbs: A) 2 =

a d ; RT da ' a d ln B) 2 = RT d ln a '
C) 2 =

a d RT 2 da ' a 2 d RT da '

D) 2 =

E) 2 =

1 d RT ln a

9. Din clasa surfactanilor, utiliznd drept criteriu de clasificare aplicaiile lor, nu fac parte: A) emulgatorii B) ageni spumani C) agenii de udare D) geluri E) ageni de dispersare 10. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionici este adevrat afirmaia: A) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce ngreuneaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice B) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent C) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob D) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii E) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii 11. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionici este adevrat afirmaia: A) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii conin aceeai grup hidrofil B) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii conin aceeai grup hidrofob C) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la concentraie echivalent D) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii E) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m i c dect surfactanii conin aceeai grup hidrofil ionici care ionici care o uureaz ionici care

12. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici este adevrat afirmaia: A) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mari de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de topire surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se rcete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare nu este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice 13. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor este fals afirmaia: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia apoas 14. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor este adevrat afirmaia: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie neapoas a unui surfactant i un lichid nepolar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia oleofil 15. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor este adevrat afirmaia: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se va afl n contact cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid apoas C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se contact cu soluia oleofil D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid polar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se contact cu soluia neapoas 16. Fac parte n categoria sistemelor disperse eterogene urmatoarele dispersii cu excepia: A) spumele;

B) emulsiile de solid in lichid; C) suspensiile de solid in lichid; D) emulsiile de lichid in lichid; E) spumele de gaz in lichid. 17. Formele dozate neomogene pot fi produse prin urmatoarele metode cu o excepie: A) cremarea solidului n spumele distruse; B) Sedimentarea particulelor aglomerate suspendate; C) cremarea bulelor dispersate n spumele distruse; D) coalescenta bulelor dispersate n spumele distruse; E) coalescenta picaturilor de lichid dispersate n spumele distruse. 18. Fenomenele care apar la nivelul suprafeelor de separaie ale sistemelor disperse pot fi urmatoarele cu excepia: A) fenomene electrice; B) fenomene fizice; C) tensiune interfacial; D) fenomene mecanice; E) fenomene de capilaritate. 19. Proprietile suprafetelor de separaie ale sistemelor disperse eterogene sunt urmatoarele cu o excepie: A) suprafeele de separaie se numesc i interfee; B) suprafeele de separaie ntre faze sunt extrem de intinse; C) suprafeele de separaie sunt realizate prin dispersarea extrem de pronuntata a fazei interne; D) suprafeele de separaie sunt realizate prin mrunirea extrem de pronuntata a fazei interne; E) suprafeele de separaie sunt realizate prin dispersarea foarte putin pronuntata a fazei externe. 20. Dintre proprietile suprafeelor de separaie ale sistemelor disperse eterogene este fals afirmaia: A) suprafeele de separatie pot fi sediul unor fenomene specifice de capilaritate; B) suprafetele de separatie sunt realizate prin maruntirea extrem de pronunata a fazei interne; C) suprafeele de separatie sunt realizate prin sfaramarea extrem de pronunata a fazei interne; D) suprafeele de separaie pot fi sediul unor fenomene electrice; E) suprafeele de separaie pot fi sediul unor fenomene magnetice. 21. Fazele care intra la formarea sistemelor disperse eterogene sunt urmatoarele mai puin una: A) faza dispersat, intern care este reprezentat de substana medicamentoas; B) faza dispersant, extern sau continu; C) faza dispersant sau intern; D) faza dispersat discontinua; E) Faza dispersant sau mediul de dispersie. 22. Substanele auxiliare care se asociaz sistemelor disperse eterogene au rol n: A) rol n asigurarea stabilitii chimice; B) rol n asigurarea stabilitii magnetice; C) rol n asigurarea stabilitii fizice; D) rol n asigurarea stabilitii microbiologice; E) rol n asigurarea eficacitii medicamentului. 23. Care dintre afirmatiile cu privire la gradul de dispersie este fals: A) este definit ca valoarea invers a marimii care este diametrul particulei; B) caracterizeaz sistemele disperse; C) se exprim n cm-1; D) se exprim n cm-2; E) este dat de relaia D=d-1, unde d este dimensiunea particulei;.

24. Fac parte din categoria sistemelor disperse omogene: A) dispersiile microeterogene; B) dispersiile coloidale; C) dispersile ultramicroeterogene; D) dispersiile grosiere; E) soluiile. 25. Fac parte din categoria sistemelor disperse omogene: A) dispersiile moleculare; B) dispersiile ultramicroeterogene; C) dispersile coloidale; D) dispersiile microeterogene; E) dispersiile macroeterogene. 26. Despre solutiile coloidale este fals afirmaia: A) prezinta particulele dispersate care sunt mai mici decat particulele prezente n suspensii; B) fac parte din categoria sistemelor disperse eterogene; C) particulele dispersate in domeniul coloidal nu sunt vizibile la microscop; D) particulele dispersate in domeniul coloidal sunt vizibile la microscop; E) prezinta particulele dispersate care sunt mai mari decat moleculele din solutiile adevarate. 27. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este data de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile, cu excepia: 3

A) ext este densitatea fazei externe; B) micorand factorul d la cub, se intarzie apariia separrii; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) int este densitatea fazei interne; E) F este foa medie suportat de particule sau picturi. 28. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile, cu excepia: 3

A) cu cat gradul de dispersie este mai mare, iar particulele fazei interne sunt mai mici, cu atat suprafaa de separatie dintre faze este mai mare; B) micorand factorul d la cub, se ntarzie aparitia separarii; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) cu cat gradul de dispersie este mai mare, iar particulele fazei interne sunt mai mari, cu atat suprafata de separatie dintre faze este mai mare; E) micorand factorul d la cub, se ntarzie coalescenta fazelor . 29. Instabilitatea agregativ care caracterizeaz sistemul dispers se manifest prin fenomenele, cu excepia: A) fenomene de coagulare; B) fenomene de agregare; C) fenomene de floculare; D) fenomene de sedimentare; E) fenomene electromagnetice. 30. Unirea particulelor fazei interne poate fi impiedicat prin crearea de bariere, cu excepia: A) electromagnetice; B) de vascozitate; C) mecanice;

D) fizice; E) electrice. 31. Adaugarea agenilor reologici favorabili stabilitii sistemelor disperse eterogene are ca scop urmatoarele, cu o excepie: A) reducerea miscarii particulelor fazei interne; B) maresc vascozitatea fazei externe; C) cresc posibilitatea de unire a particulelor fazei interne; D) diminuiaz tendinat de separare a fazelor; E) micoreaz vascozitatea fazei externe.

32. Este fals afirmaia cu privire la ecuaia lui Stokes V =

2d

( int ext ) g : 9

A ) V reprezint viteza de sedimentare; B) ext este densitatea fazei externe sau a mediului dispersant; C) d reprezinta diametrul mediu al particulelor sau picaturilor fazei interne; D) int este densitatea fazei interne sau a mediului dispers, E) V reprezint viteza de cremare. 33. Fazele lichido-cristaline se pot forma din combinaiile amestecului de componente, cu excepia: A) emulgator; B) acetona; C) surfactant; D) apa; E) ulei. 34. Emulsiile se pot clasifica funcie de mai multe criterii, cu excepia: A) n funcie de origine in emulsii naturale si emulsii artificiale; B) n funcie de tipul emulsiei, determinat de magnetizatia fazelor C) n funcie de tipul emulsiei determinat de polaritatea fazelor; D) n funcie de concentratia fazei dispersate n emulsii diluate i concentrate; E) n funcie de calea de administrare. 35.Cu privire la fenomenul de udare completa, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene,ungiul de contact are valoarea de: A) 0; B) 45; C) 100; D) 180; E) 90. 36. Cu privire la fenomenul de udare completa, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene,ungiul de contact are valoarea de: A) 45; B) 180; C) 0; D) 80; E) 90 37. Emulsiile se pot clasifica functie de mai multe criterii, cu excepia: A) n funcie de rolul i aciunea farmacologic n emulsii medicamentoase i emulsii cosmetice; B) n functie de tipul emulsiei, determinat de magnetizatia fazelor; C) n functie de concentraia fazei dispersate in emulsii foarte diluate, emulsii diluate si concentrate; D) n functie de tipul emulsiei determinat de polaritatea fazelor;

E) n functie de calea de administrare n emulsii orale, emulsii administrate per piele, emulsii administrate pe mucoase, emulsii parenterale. 38. Formularea emulsiilor are drept scop, mai putin: A) emulsionarea unei singure faze lichide; B) stabilizarea emulsiei formate; C) asigurarea stabilitatii chimce; D) asigurarea stabilitatii microbiologice; E) realizarea caracterelor subiective ale emulsiei. 39. Care dintre urmatoarele condiiile nu trebuie sa le ndeplineasc un sistem rezultat prin gelifiere, spre a fi un gel: A) o faz a sistemului sa fie continu iar cealalt discontinu; B) sistemul sa nu fie fluid; C) sistemul sa fie un sistem coloid; D) sa fie fluid; E) sistemul sa fie nefluid. 40. Este fals afirmaaia cu privire la emulsiile farmaceutice: A) emulsille sunt preparate farmaceutice obinute din dou lichide nemiscibile; B) emulsille sunt preparate farmaceutice obinute din dou lichide dispersate i stabilizate cu ajutorul emulgatorilor; C) o emulsie este un sistem eterogen care const din dou solide nemiscibile ntre ele; D) o emulsie este un sistem eterogen care const din dou lichide miscibile ntre ele; E) o emulsie este un sistem omogen care const din dou lichide nemiscibile ntre ele. 41. Este adevarat afirmaia: A) emulsile sunt preparate farmaceutice obinute din dou lichide nemiscibile, care nu pot fi dispersate i stabilizate cu ajutorul emulgatorilor; B) n conditii obisnuite lichidul dispersat (faza dispersa sau externa) se gasete repartizat n masa celuilalt lichid (faza continua), sub forma de picaturi, gratie interventiei agentului de emulsie; C) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza extern) se gasete repartizat n masa celuilalt lichid (faza dispersa), sub form de picaturi, graie interveniei agentului de emulsie; D) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza dispers sau extern) se gasete repartizat in masa celuilalt lichid (mediul de dispersie), sub forma de picaturi, gratie interventiei agentului de emulsie; E) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza dispers sau intern) se gasete repartizat n masa celuilalt lichid (faza continu), sub form de picaturi, graie interveniei agentului de emulsie. 42.Cu privire la fenomenul de sinerez este adevarat afirmaia: A) acest fenomen consta n separarea spontan a gazului din gel; B) acest fenomen are loc n special in conditii naturale la separarea apei sau a unei soluii din unele depuneri coloidale; C) acest fenomen este nsotit de regula de o dilatatie si uneori chiar de o remodelare a gelului mai mare decat forma vasului in care se produce; D) se poate considera i ca fenomenul similar mbibarii; E) acest fenomen este nsotit de regula de o contracie i uneori chiar de o remodelare a gelului mai mare decat forma vasului n care se produce. 43. Fac parte din categoria sistemelor disperse eterogene urmatoarele dispersii cu excepia: A) spumele; B) emulsiile de solid n lichid; C) suspensiile de solid n lichid;

D) emulsiile de lichid n lichid; E) spumele de gaz n lichid; 44. Formele dozate neomogene pot fi produse prin urmatoarele metode cu o excepie: A) cremarea solidului n spumele distruse; B) sedimentarea particulelor aglomerate suspendate C) cremarea bulelor dispersate n spumele distruse; D) coalescena bulelor dispersate n spumele distruse; E) coalescena picaturilor de lichid dispersate n spumele distruse; 45. Fenomenele care apar la nivelul suprafetelor de separatie ale sistemelor disperse pot fi urmatoarele cu excepia: A) fenomene electrice; B) fenomene fizice C) tensiune interfacial; D) fenomene mecanice; E) fenomene de capilaritate 46. Proprietile suprafeelor de separatie ale sistemelor disperse eterogene sunt urmatoarele cu o excepie: A) Suprafeele de separatie se numesc i interfete; B) Suprafeele de separatie ntre faze sunt extrem de intinse; C) Suprafeele de separatie sunt realizate prin dispersarea extrem de pronunat a fazei interne; D) Suprafeele de separatie sunt realizate prin maruntirea extrem de pronunat a fazei interne; E) Suprafeele de separatie sunt realizate prin dispersarea foarte putin pronunat a fazei externe. 47. Dintre proprietile suprafeelor de separatie ale sistemelor disperse eterogene este fals afirmaia: A) suprafeele de separaie pot fi sediul unor fenomene specifice de capilaritate; B) suprafeele de separaie sunt realizate prin maruntirea extrem de pronunat a fazei interne; C) suprafeele de separaie sunt realizate prin sfaramarea extrem de pronunat a fazei interne; D) suprafeele de separaie pot fi sediul unor fenomene electrice; E) suprafeele de separaie pot fi sediul unor fenomene magnetice 48. Fazele care intra la formarea sistemelor disperse eterogene sunt urmatoarele mai puin una: A) faza dispersat, intern care este reprezentat de substana medicamentoas; B) faza dispersant, extern sau continu; C) faza dispersant sau intern; D) faza dispersat discontinu; E) faza dispersant sau mediul de dispersie. 49. Substanele auxiliare care se asociaz sistemelor disperse eterogene au rol in: A) rol n asigurarea stabilitii chimice; B) rol n asigurarea stabilitii magnetice; C) rol n asigurarea stabilitii fizice; D) rol n asigurarea stabilitii microbiologice; E) rol n asigurarea eficacitii medicamentului. 50. Care dintre afirmaiile cu privire la gradul de dispersie este fals: A) este definit ca valoarea invers a marimii care este diametrul particulei; B) caracterizeaz sistemele disperse; C) se exprim in cm-1; D) se exprim in cm-2; E) este dat de relatia D=d-1, unde d este dimensiunea particulei;. 51. Fac parte din categoria sistemelor disperse omogene:

A) dispersiile microeterogene; B) dispersiile coloidale; C) dispersile ultramicroeterogene; D) dispersiile grosiere; E) solutiile. 52. Fac parte din categoria sistemelor disperse omogene: A) dispersiile moleculare; B) dispersiile ultramicroeterogene; C) dispersile coloidale; D) dispersiile microeterogene; E) dispersiile macroeterogene. 53. Despre soluiile coloidale este fals afirmaia: A) prezint particulele dispersate care sunt mai mici decat particulele prezente n suspensii; B) fac parte din categoria sistemelor disperse eterogene; C) particulele dispersate n domeniul coloidal nu sunt vizibile la microscop; D) particulele dispersate n domeniul coloidal sunt vizibile la microscop; E) prezint particulele dispersate care sunt mai mari decat moleculele din solutiile adevarate. 54. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile, cu excepia: 3

A) ext este densitatea fazei externe; B) micsorand factorul d la cub, se ntarzie aparitia separarii; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) int este densitatea fazei interne; E) F este forta medie suportat de particule sau picaturi. 55. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile, cu excepia: 3

A) cu cat gradul de dispersie este mai mare, iar particulele fazei interne sunt mai mici, cu atat suprafaa de separaie dintre faze este mai mare; B) micorand factorul d la cub, se ntarzie apariia separrii; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) cu cat gradul de dispersie este mai mare, iar particulele fazei interne sunt mai mari, cu atat suprafaa de separaie dintre faze este mai mare; E) micorand factorul d la cub, se ntarzie coalescena fazelor . 56. Instabilitatea agregativ care caracterizeaz sistemul dispers se manifest prin fenomenele, cu excepia: A) fenomene de coagulare; B) fenomene de agregare C) fenomene de floculare; D) fenomene de sedimentare; E) fenomene electromagnetice. 57. Unirea particulelor fazei interne poate fi impiedicat prin crearea de bariere, cu excepia: A) electromagnetice; B) de vascozitate; C) mecanice; D) fizice; E) electrice.

58. Adugarea agenilor reologici favorabili stabilitii sistemelor disperse eterogene are ca scop urmatoarele, cu o excepie: A) reducerea micarii particulelor fazei interne; B) mresc vascozitatea fazei externe; C) cresc posibilitatea de unire a particulelor fazei interne; D) diminuiaz tendinat de separare a fazelor; E) micoreaz vascozitatea fazei externe.

59. Este fals afirmaia cu privire la ecuaia lui Stokes V =

2d

( int ext ) g : 9

A ) V reprezint viteza de sedimentare; B) ext este densitatea fazei externe sau a mediului dispersant; C) d reprezint diametrul mediu al particulelor sau picturilor fazei interne; D) int este densitatea fazei interne sau a mediului dispers, E) V reprezint viteza de cremare. 60. Fazele lichido-cristaline se pot forma din combinaiile amestecului de componente, cu exceptia: A) emulgator; B) acetona; C) surfactant; D) apa; E) ulei. 61. Emulsiile se pot clasific funcie de mai multe criterii, cu excepia: A) n funcie de origine in emulsii naturale i emulsii artificiale; B) n funcie de tipul emulsiei, determinat de magnetizatia fazelor C) n funcie de tipul emulsiei determinat de polaritatea fazelor; D) n funcie de concentraia fazei dispersate n emulsii diluate i concentrate; E) n funcie de calea de administrare. 62. Emulsiile se pot clasific funcie de mai multe criterii, cu excepia: A) in funce de rolul i aciunea farmacologic n emulsii medicamentoase i emulsii cosmetice; B) n funcie de tipul emulsiei, determinat de magnetizatia fazelor C) n funie de concentratia fazei dispersate in emulsii foarte diluate, emulsii diluate si concentrate; D) n functie de tipul emulsiei determinat de polaritatea fazelor; E) n functie de calea de administrare n emulsii orale, emulsii administrate per piele, emulsii administrate pe mucoase, emulsii parenterale. 63. Formularea emulsiilor are drept scop, mai putin: A) emulsionarea unei singure faze lichide; B) stabilizarea emulsiei formate; C) asigurarea stabilitatii chimce; D) asigurarea stabilitatii microbiologice; E) realizarea caracterelor subiective ale emulsiei. 64. Dispersiile coloidale pot fi: A) obtinute prin dizolvare; B) macerate, infuzii, decocturi; C) macromolecule; D) unguente i supozitoare; E) extracte.

65. Dispersii mecanice pot fi: A) solutii injectabile; B) infuzii,decocturi; C) soli(mucilagii) de gume; D) pilule,pulberi; E) solutii oftalmice. 66. Dispersii moleculare pot fi: A) obinute prin extracie i polimerizare; B) soluii de uz intern,extern, cu aplicaie special; C) macromolecule; D) unguente i supozitoare; E) obinute prin polimerizare i condensare. 67. Care dintre urmtoarele preparate farmaceutice nu fac parte din categoria dispersiile coloidale: A) emulsii, pilule, pulberi; B) macerate, decocturi; C) pulberi, comprimate; D) suspensii, supozitoare; E) emulsii, comprimate. 68. Cu privire la fenomenul de tixotropie este adevarat afirmaia: A) nu se observ numai la geluri ,ci i la suspensii cu grad mare de dispersie; B) se refer la faptul c unele geluri au capacitatea de a se fluidiza reversibil prin aciuni chimice; C) aceast proprietate nu este caracteristica numai gelurilor,la care forele de legatur dintre particule sunt mai puternice decat legaturile de valen; D) aceast proprietate nu este caracteristic numai gelurilor,la care fortele de legatur dintre particule sunt mai slabe decat legturile de valen; E) aceast proprietate este caracteristic numai gelurilor,la care forele de legatur dintre particule sunt mai puternice decat legturile de valen. 69. Cu privire la fenomenul de sinerez este adevarat afirmaia: A) acest fenomen consta n separarea spontana a gazului din gel; B) acest fenomen are loc n special n condiii naturale la separarea apei sau a unei soluii din unele depuneri coloidale; C) acest fenomen este nsoit de regula de o dilatatie i uneori chiar de o remodelare a gelului mai mare decat forma vasului n care se produce; D) se poate considera i ca fenomenul similar imbibarii; E) acest fenomen este nsoit de regul de o contracie i uneori chiar de o remodelare a gelului mai mare decat forma vasului n care se produce. 70.Cu privire la sistemele coloidale solide este fals afirmaia: A) printre sistemele coloidale se numar solii solizi, gelurile; B) printre sistemele coloidale se numar solii solizi i rainile; C) se pot imparti n sisteme capilare cu o mare suprafata activa i sisteme compacte(capilare),stabile termodinamic; D) se pot mparti n sisteme capilare cu o mare suprafa activ i sisteme compacte(necapilare),instabile termodinamic; E) se pot mpari n sisteme capilare cu o mare suprafaa activa i sisteme compacte(necapilare), dispersate intern. 71.Care dintre urmtoarele condiiile nu trebuie sa le indeplineasc un sistem rezultat prin gelifiere,spre a fi un gel:

A) B) C) D) E)

o faz a sistemului sa fie continua iar cealalta discontinu; sistemul sa nu fie fluid; sistemul sa fie un sistem coloid; sa fie fluid; sistemul sa fie nefluid.

72.Este fals afirmaia cu privire la emulsiile farmaceutice: A) emulsille sunt preparate farmaceutice obtinute din dou lichide nemiscibile; B) emulsille sunt preparate farmaceutice obtinute din dou lichide dispersate i stabilizate cu ajutorul emulgatorilor; C) o emulsie este un sistem eterogen care const din dou solide nemiscibile ntre ele; D) o emulsie este un sistem eterogen care const din dou lichide miscibile ntre ele; E) o emulsie este un sistem omogen care const din dou lichide nemiscibile ntre ele. 73.Este adevarat afirmaia: A) emulsille sunt preparate farmaceutice oinute din doua lichide nemiscibile, care nu pot fi dispersate i stabilizate cu ajutorul emulgatorilor; B) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza dispersa sau externa) se gaseste repartizat n masa celuilalt lichid (faza continua), sub forma de picaturi, gratie interventiei agentului de emulsie; C) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza externa) se gaseste repartizat in masa celuilalt lichid (faza dispersa), sub forma de picaturi, gratie interventiei agentului de emulsie; D) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza dispersa sau externa) se gaseste repartizat n masa celuilalt lichid (mediul de dispersie), sub form de picturi, gratie interventiei agentului de emulsie; E) n condiii obinuite lichidul dispersat (faza dispersa sau interna) se gaseste repartizat n masa celuilalt lichid (faza continua), sub form de picturi, graie interventiei agentului de emulsie. 74. Cu privire la regula lui Antonov, care se aplica sistemelor heterogene sunt adevarate afirmatiile: A) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul; B) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; C) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; D) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul E) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul 75 .Cu privire la fenomenul de completa non-udare, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene,ungiul de contact are valoarea de: A) 90; B) 180; C) 100; D) 45; E) 145. 76.Cu privire la fenomenul de completa non udare , care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene,ungiul de contact are valoarea de: A) 0; B) 45; C) 100; D) 180;

E) 90. 77. Gelurile, numite si jeleuri sunt: A) sisteme disperse lichide constand dintr-o suspensie obtinuta din particule anorganice mici sau molecule organice mari. B) sisteme disperse semisolide constand dintr-o suspensie obtinuta din particule anorganice mici sau molecule organice mari, interpenetrate de un lichid. C) sisteme disperse semilichide constand dintr-o suspensie obtinuta din particule anorganice mari sau molecule organice mici D) sisteme disperse solide constand dintr-o suspensie obtinuta din particule anorganice mici sau molecule organice mari, interpenetrate de un lichid. E) sisteme disperse lichide constand dintr-o suspensie obtinuta din particule anorganice mari sau molecule organice mici 78. Cristalele lichide, denumite mai corect stari lichido-cristaline sau mezomorfe produse de surfactanti, sunt responsabile de: a) stabilitatea sistemului dispers sau de consistenta semisolida; b) stabilitatea sistemului dispers si de consistenta solida; c) instabilitatea sistemului dispers si de consistenta solida; d) instabilitatea sistemului dispers sau de consistenta semisolida; e) stabilitatea sistemului dispers si de consistenta semisolida 79. Hidrogelurile anionice sunt: a) retele de polimeri imflate care contin grupe carboxilice si sulfonilice; ele nu prezinta schimbari in comportarea la umflare, ca rezultat al schimbarii pH-ului mediului extern; b) retele de polimeri imflate care contin grupe carboxilice sau sulfonilice; ele prezinta schimbari in comportarea la umflare, ca rezultat al schimbarii pH-ului mediului extern; c) retele de polimeri imflate care contin grupe carboxilice; ele prezinta schimbari in comportarea la umflare, ca rezultat al neschimbarii pH-ului mediului extern; d) retele de polimeri imflate care nu contin grupe carboxilice sau sulfonilice; ele prezinta schimbari in comportarea la umflare, ca rezultat al schimbarii pH-ului mediului extern; e) retele de polimeri imflate care contin grupe sulfonilice; ele nu prezinta schimbari in comportarea la umflare, ca rezultat al schimbarii pH-ului mediului extern 80. Hidrogeluri bifazice sunt: - hidrogeluri minerale, ireversibile, liofobe, formate dintr-o retea solida laminara sau sferoidala, iar faza lichida o constituie apa; - hidrogeluri minerale reversibile, liofobe, formate dintr-o retea solida laminara sau sferoidala, iar faza lichida o constituie apa; - hidrogeluri minerale, ireversibile, liofobe, formate dintr-o retea lichida laminara sau sferoidala; - hidrogeluri minerale, ireversibile, formate dintr-o retea solida laminara si sferoidala, iar faza lichida o constituie apa; - hidrogeluri minerale, liofobe, formate dintr-o retea solida laminara, iar faza lichida o constituie apa; 81. Printre proprietatile gelurilor se numara: a) sinereza, tixotropia, difuzia, dilatanta; b) sinereza, tixotropia, difuzia, vascozitatea crescuta; c) sinereza, tixotropia, difuzia si dispersia; d) tixotropia, difuzia, reopexia si inhibarea; e) sinereza, tixotropia, difuzia si curgerea daltoniana. 82. Printre proprietatile gelurilor se numara: a) sinereza, tixotropia, difuzia, conductibilitatea crescuta;

b) c) d) e)

sinereza, tixotropia, reopexia si contractia; sinereza, tixotropia, reopexia, dilatanta; tixotropia, difuzia, reopexia si inhibarea; sinereza, tixotropia, difuzia si curgerea daltoniana.

83. Printre proprietatile gelurilor se numara: a) sinereza, tixotropia, inhibarea, conductibilitatea; b) sinereza, tixotropia, reopexia si inhibarea; c) tixotropia, difuzia, reopexia si inhibarea; d) sinereza, tixotropia, difuzia si contractarea; e) tixotropia, difuzia, reopexia, dilatanta; 84. Printre proprietatile gelurilor se numara: a) tixotropia, inhibarea, relaxarea, conductibilitatea; b) inhibarea, tixotropia, reopexia si dilatanta; c) tixotropia, dilantanta, reopexia si inhibarea; d) relaxarea, difuzia, reopexia, dilatanta; e) relaxarea, tixotropia, difuzia si contractarea;

85. Hidrogelurile: a) b) c) d) e) sunt utilizate ca bandaje pentru rani, ele fiind flexibile, durabile, antigenice si impermeabile pentru vaporii de apa si metaboliti, asigurand o acoperire relativ buna a ranii, in vederea prevenirii infectiilor cu bacterii; sunt utilizate ca bandaje pentru rani, ele fiind inflexibile, durabile, antigenice si impermeabile pentru vaporii de apa si metaboliti, asigurand o acoperire medie a ranii, in vederea prevenirii infectiilor cu bacterii; sunt utilizate ca bandaje pentru rani, ele fiind flexibile, durabile, antigenice si permeabile pentru vaporii de apa si metaboliti, asigurand o acoperire buna a ranii, in vederea prevenirii infectiilor cu bacterii; sunt utilizate ca bandaje pentru rani, ele fiind flexibile, durabile, antigenice si permeabile pentru vaporii de apa si metaboliti, asigurand o acoperire buna a ranii, in vederea prevenirii infectiilor cu bacterii; nu sunt utilizate ca bandaje pentru rani, ele nefiind flexibile, durabile, antigenice sau permeabile pentru vaporii de apa si metaboliti, neasigurand o buna acoperire a ranii, in vederea prevenirii infectiilor cu bacterii.

COMPLEMENT MULTIPLU 1. Care dintre afirmaiile cu privire la componentele sistemului dispers sunt reale: A) o component este substana medicamentoas sau faza dispersata; B) o component este solventul sau mediul de dispersie; C) o component este substana medicamntoasa sau faza intern; D) o component este solventul sau faza intern; E) o component este substana medicamentoasa sau faza extern. 2. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii se acumuleaz pe suprafeele de separare i modific puternic n concentraii mari proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv; B) surfactanii se acumuleaz pe suprafetele de separare i modific slab n concentraii mari proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv;

C) surfactanii sunt substane chimice care solubilizeaz materiale care au o afinitate mare unele fa de altele; D) surfactanii sunt substane chimice care, n soluii se concentreaz la suprafa; E) surfactanii se acumuleaz pe pe suprafeele de separare i modific puternic n concentraii mici, proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv. 3. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) surfactanii se acumuleaz pe suprafeele de separare i modific puternic n concentraii mari proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv; B) surfactanii se acumuleaz pe suprafetele de separare i modific slab n concentraii mari proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv; C) surfactanii sunt substane chimice care solubilizeaz materiale care au o afinitate mare unele fa de altele; D) surfactanii sunt substane chimice care, n soluii se concentreaz la suprafa; E) surfactanii se acumuleaz pe pe suprafeele de separare i modific puternic n concentraii mici, proprietile superficiale ale lichidelor n care se dizolv. 4. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este uor solubil n n lichide nepolare. B) Partea slab polar din structura surfactanilor este insolubil n ap, hidrofil, dar este uor solubil n uleiuri lipofil C) Partea slab polar din structura surfactanilor este insolubil n ap (hidrofob) i n uleiuri,; D) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este solubil n lichide nepolare. E) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este solubil n lichide polare. 5. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este uor solubil n n lichide nepolare;. B) Partea slab polar din structura surfactanilor este insolubil n ap, hidrofil, dar este uor solubil n uleiuri lipofil; C) Partea slab polar din structura surfactanilor este insolubil n ap (hidrofob) i n uleiuri; D) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este solubil n lichide nepolare;. E) Partea nepolar din structura surfactanilor este insolubil n ap dar este solubil n lichide polare. 6. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) Partea slab polar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat B) Partea slab polar din structura surfactan ilor este ionizabil C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrofob lipofil. D) Partea slab polar din structura surfactan ilor este neionizabil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n ap i lipofil. 7. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) Partea slab polar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat B) Partea slab polar din structura surfactan ilor este ionizabil C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrofob lipofil. D) Partea slab polar din structura surfactan ilor este neionizabil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este solubil n ap i lipofil. 8. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) Partea polar din structura surfactan ilor este ionizabil B) Partea polar din structura surfactan ilor este neionizabil

C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este neionizabil D) Partea polar din structura surfactan ilor este hidrofil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este ionizabil 9. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) Partea polar din structura surfactan ilor este ionizabil B) Partea polar din structura surfactan ilor este neionizabil C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este neionizabil D) Partea polar din structura surfactan ilor este hidrofil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este ionizabil 10. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) Partea polar din structura surfactan ilor este neionizabil B) Partea slab polar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat D) Partea nepolar din structura surfactan ilor este ionizabil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este neionizabil 11. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) Partea polar din structura surfactan ilor este neionizabil B) Partea slab polar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat C) Partea nepolar din structura surfactan ilor este hidrocarbonat D) Partea nepolar din structura surfactan ilor este ionizabil E) Partea nepolar din structura surfactan ilor este neionizabil 12. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea n e polar B) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea n e polar C) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea polar D) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea polar E) surfactanii cationici un ion pozitiv 13. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea n e polar B) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea n e polar C) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea polar D) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea polar E) surfactanii cationici un ion pozitiv 14. Cu privire la surfactani sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii anionici au un ion pozitiv n gruparea n e polar B) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea n e polar C) Surfactantii amfolitici au fie o sarcina negativ, fie una pozitiv n functie de pH-ul soluiei D) Surfactantii amfolitici au fie o sarcina negativ, fie una pozitiv n functie de tria ionic a soluiei E) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea polar 15. Cu privire la surfactani sunt false afirmaiile: A) surfactanii anionici au un ion pozitiv n gruparea n e polar B) Surfactanii neionici au sarcin electric negativ n gruparea n e polar C) Surfactantii amfolitici au fie o sarcina negativ, fie una pozitiv n functie de pH-ul soluiei D) Surfactantii amfolitici au fie o sarcina negativ, fie una pozitiv n functie de tria ionic a soluiei E) surfactanii anionici au un ion negativ n gruparea polar

16. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces sunt respectate urmtoarele ecuaii termodinamice Gibbs: A) 2 =

a d ; RT da ' a d ln B) 2 = RT d ln a '
C) 2 =

1 d RT d ln a a 2 d D) 2 = RT da ' 1 d RT ln a

E) 2 =

17. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces sunt respectate urmtoarele ecuaii termodinamice Gibbs: A) 2 =

a d ; RT da ' 1 d B) 2 = RT d ln a

1 d RT ln a ' 1 d ln D) 2 = RT 2 d ln a
C) 2 = E) 2 =

1 d RT d ln a

18. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces nu sunt respectate urmtoarele ecuaii termodinamice Gibbs: A) 2 =

1 d RT ln a a d ln B) 2 = RT d ln a '
a 2 d C) 2 = RT da ' 1 d D) 2 = RT d ln a

E) 2 =

a d RT da '

19. Datorit structurii lor moleculare, unele substane n soluie apoas au tendina de a se a adsorbi la interfaa soluie-vapori, pentru soluiile diluate n acest proces nu sunt respectate urmtoarele ecuaii termodinamice Gibbs: A) 2 =

a d ; RT da ' 1 d B) 2 = RT d ln a

1 d RT d ln a 1 d ln D) 2 = RT 2 d ln a
C) 2 = E) 2 =

1 d RT ln a

20. Din clasa surfactanilor, utiliznd drept criteriu de clasificare aplicaiile lor, fac parte: A) emulgatorii B) emulsiile C) agenii de udare D) geluri E) ageni de dispersare 21. Din clasa surfactanilor, utiliznd drept criteriu de clasificare aplicaiile lor, nu fac parte: A) emulgatorii B) emulsiile C) agenii de udare D) geluri E) ageni de dispersare 22. Cu privire la surfactanii neionici sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent B) surfactanii neionici realizeaz o cretere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent C) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob D) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai mic dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob E) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai mic dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofil. 23. Cu privire la surfactanii neionici sunt false afirmaiile: A) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent

B) surfactanii neionici realizeaz o cretere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent C) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob D) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai mic dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob E) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai mic dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofil. 24. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice B) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent C) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob D) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii E) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii 25. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii B) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob C) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii D) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent E) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice 26. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionicisunt false afirmaiile: A) surfactanii neionici se caracterizeaz prin lipsa respingerii electrostatice ceea ce ngreuneaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice B) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la o concentraie echivalent C) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofob D) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii E) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce uureaz adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii 27. Cu privire la caracteristicile surfactanilor neionici sunt false afirmaiile: A) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii conin aceeai grup hidrofil B) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m a r e dect surfactanii conin aceeai grup hidrofob C) surfactanii neionici realizeaz o scdere mai pronunat a tensiunii superficiale la concentraie echivalent D) surfactanii neionici se caracterizeaz prin prezena respingerii electrostatice ceea ce adsorbia lor pe suprafeele interfazice i agregarea lor n micelii ionici care ionici care o uureaz

E) surfactanii neionici au o concentraie critic micelar mai m i c dect surfactanii ionici care conin aceeai grup hidrofil 28. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de topire se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, C) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tf temperatura de fierbere se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tf -temperatura de fierbere surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie. E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie. 29. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de topire se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, C) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tf temperatura de fierbere se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant, D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tf -temperatura de fierbere surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie. E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie. 30. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant C) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tf temperatura de fierbere surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu alcooli n orice proporie 31. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tt-

temperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant C) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tf temperatura de fierbere surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu alcooli n orice proporie 32. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt- temperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de topire surfactantul aproape n ntregime se amestec cu alcooli n orice proporie 33. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt- temperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de topire surfactantul aproape n ntregime se amestec cu alcooli n orice proporie 34. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mari de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de topire se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare nu este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice

35. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mari de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de topire se formeaz al treilea strat, care conine n principal surfactant E) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare nu este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice 36. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici sunt adevrate afirmaiile: A) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mari de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare nu este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice 37. Cu privire la comportarea n ap a surfactanilor neionici nu sunt adevrate afirmaiile: A) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mari de Tt-temperatura de tulburare este condiionat de hidratarea grupelor polioxietilenice B) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai sczute de Tt-temperatura de tulburare surfactantul aproape n ntregime se amestec cu ap n orice proporie C) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice D) dac soluia apoas de surfactani neionici se nclzete atunci la temperaturi mai mari de Tttemperatura de tulburare se formeaz al doilea strat, care conine n principal surfactant E) solubilitatea surfactanilor neionici n apa la temperaturi mai mici de Tt temperatura de tulburare nu este condiionata de hidratarea grupelor polioxietilenice 38. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfata dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid polar B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid nepolar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas.

39. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor nu sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid polar B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid nepolar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas. 40. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia apoas 41. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor nu sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid polar D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie neapoas a unui surfactant i un lichid nepolar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia oleofil 42. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob se va afla n contact cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia apoas D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule cationice se va afl n faza lichid polar

43. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt false afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob se va afla n contact

cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia apoas D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid nepolar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule cationice se va afl n faza lichid polar 44. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt adevrate afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob se va afla n contact cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu soluia apoas D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule cationice se va afl n faza lichid polar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas

45. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt false afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob se va afla n contact cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid oleofil C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil se va afla n contact cu solu ia apoas D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule cationice se va afl n faza lichid polar E) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid neapoas 46. Cu privire la efectul hidrofob al surfactanilor sunt false afirmaiile: A) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se va afl n contact cu soluia apoas B) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofob a unei molecule amfifile se va afl n faza lichid apoas C) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se contact cu soluia oleofil D) efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce la interfaa dintre o soluie apoas a unui surfactant i un lichid polar E). efectul hidrofob este un fenomen care se poate produce cnd partea hidrofil a unei molecule amfifile se contact cu soluia neapoas 47. Cu privire la cele dou componente ale sistemului dispers sunt adevarate afirmaiile: A) cele dou componente sunt faza intern reprezentat de substana medicamentoas, solutul sau solvatul i faza extern: solventul sau vehiculul;

B) cele dou componente sunt faza intern reprezentat de dizolvant i faza externa reprezentat de solvat care este fin divizata sub form de molecule sau ioni; C) cele dou componente sunt faza intern reprezentata de substanta medicamentoas care este fin divizata sub form de molecule sau ioni i faza externa reprezentat de mediul de dispersie numit si faza continua; D) cele dou componente sunt faza intern reprezentat de faza continu dispersant, repartizat uniform n cel de-al doilea component i faza externa reprezentatata de solvent; E) cele doua componente sunt faza intern reprezentat de faza dispersat, repartizat uniform n cel de-al doilea component i faza continu sau extern reprezentatat de solvent; 48. Despre sistemul monofazic sunt adevarate afirmaiile: A) sistemul monofazic este sistemul dispers in care toate componentele sunt intr-o stare de agregare unica; B) sistemul monofazic este numit i sistem omogen; C) sistemul monofazic este numit i sistem eterogen; D) sistemul monofazic este un sistem dispers fr discontinuiti n cuprinsul sau; E) sistemul monofazic este un sistem dispers cu discontinuiti n cuprinsul sau; 49. Cu privire la sistemele disperse eterogene sunt adevarate afirmatiile: A) sistemele disperse eterogene pot fi sisteme bifazice sau polifazice; B) sistemele disperse eterogene se realizeaza prin dispersarea substantei medicamentoase doar intr-un lichid in care acesta este solubil; C) sistemele disperse eterogene nu prezinta tendinta de separare a fazelor; D) sistemele disperse eterogene se realizeaza prin dispersarea substantei medicamentoase intr-un lichid, gaz sau solid; E) sistemele disperse eterogene nu sunt omogene. 50. Fac parte din categoria sistemelor disperse eterogene urmtoarele dispersii: A) suspensiile de lichid n solid; B) emulsiile de solid n lichid; C) suspensiile de solid n lichid; D) emulsiile de lichid n lichid; E) spumele de gaz n lichid; 51. Care dintre afirmaiile referitoare la sistemele disperse eterogene sunt adevarate: A) sisteme eterogene pot i suspensiile de lichid n solid; B) sistemele eterogene nu sunt sisteme omogene i termodinamic stabile; C) sisteme eterogene pot si emulsiile de solid n lichid; D) sistemele eterogene prezint tendina de separare a fazelor E) sisteme eterogene pot i suspensiile de lichid n lichid. 52. Formele dozate neomogene pot fi produse prin: A) sedimentarea particulelor aglomerate suspendate; B) cremarea solidului n spumele distruse; C) coalescena picturilor de lichid dispersate n spumele distruse; D) coalescena picturilor de solid dispersate n spumele distruse; E) coalescena picturilor de gaz dispersate n spumele distruse. 53. Formele dozate neomogene pot fi produse prin: A) cremarea solidului n spumele distruse; B) coalescenta picaturilor de lichid dispersate n spumele distruse; C) cremarea bulelor dispersate n spumele distruse; D) coalescenta picaturilor de solid dispersate n spumele distruse; E) sedimentarea particulelor aglomerate suspendate; 54. Fenomenele care apar la nivelul suprafeelor de separaie ale sistemelor disperse pot fi:

A) fenomene de capilaritate; B) fenomene chimice C) tensiune interfacial; D) fenomene de difuzie; E) fenomene electrice. 55. Propriettile suprafetelor de separatie ale sistemelor disperse eterogene sunt: A) suprafetele de separaie ntre faze sunt foarte puin ntinse; B) suprafeele de separaie ntre faze sunt extrem de ntinse; C) suprafeele de separaie sunt realizate prin dispersarea extrem de pronunat a fazei interne; D) suprafeele de separaie sunt realizate prin dispersarea extrem de pronunat a fazei externe; E) suprafeele de separaie sunt realizate prin dispersarea foarte puin pronunat a fazei externe. 56. Dintre proprietatile suprafetelor de separatie ale sistemelor disperse eterogene sunt adevarate urmatoarele: A)s de separaie sunt realizate prin dispersarea extrem de pronuntata a fazei externe; B) suprafetele de separatie sunt realizate prin dispersarea foarte putin pronuntata a fazei externe; C) suprafeele de separatie sunt realizate prin sfaramarea extrem de pronuntata a fazei externe; D) suprafetele de separatie se numesc si interfete; E) suprafeele de separatie pot fi sediul unor fenomene specifice de capilaritate. 57. Fazele care intra la formarea sistemelor disperse eterogene sunt: A) faza dispersat, intern care este reprezentat de substana medicamentoas; B) faza dispersat, intern care este reprezentat de substana medicamentoas cu particule mai mari decat molecula; C) faza dispersant, extern sau continu; D) faza dispersanta care este reprezentata de substana medicamentoas; E) faza dispersat, intern care este reprezentat de substanta medicamentoas cu particule mai mici decat molecula. 58. Subsantele auxiliare care se asociaz sistemelor disperse eterogene au rol n: A) rol n asigurarea stabilitii electrice; B) rol n asigurarea stabilitii magnetice; C) rol n asigurarea stabilitii fizico-chimice; D) rol n asigurarea stabilitii microbiologice; E) rol in asigurarea eficacitii medicamentului. 59. Despre gradul de dispersie sunt adevarate urmatoarele afirmaii: A) este definit ca valoarea invers a mrimii care este diametrul particulei; B) este definit ca diametrul particulei la puterea a doua; C) se exprim in cm-1; D) este definit ca diametrul particulei la puterea a treia; E) se exprim in cm-2. 60. Gradul de dispersie: A) este dat de relatia D=d-2, unde d este dimensiunea particulei; B) este dat de relatia D=d-1, unde d este dimensiunea particulei; C) se exprim n cm-1; D) se exprim n cm; E) se exprim n cm-2. 61. Despre gradul de dispersie sunt adevarate urmatoarele afirmatii: A) este definit ca valoarea invers a marimii care este diametrul particulei; B) exprima numarul de particule care ar putea fi aezate una lang alta pe o distan de 1 cm; C) se exprim in cm-2;

D) trebuie sa fie mai mare pentru a asigura calitatea formei farmaceutice; E) trebuie sa fie mai mic pentru a asigura calitatea formei farmaceutice. 62. Gradul de dispersie: A) trebuie sa fie mai mare pentru a asigura calitatea formei farmaceutice; B) exprim numarul de particule care ar putea fi aezate una lng alta pe o distanta de 1 cm; C) este dat de relaia D=d-2, unde d este dimensiunea particulei; D) trebuie sa fie mai mic( dimensiunea particulei este mare) pentru a asigura calitatea formei farmaceutice; E) trebuie sa fie mai mare( dimensiunea particulei este mica) pentru a asigura calitatea formei farmaceutice. 63. Fac parte din categoria sistemelor disperse eterogene: A) dispersiile omogene; B) dispersiile coloidale; C) dispersile ultramicroeterogene; D) dispersiile grosiere; E) soluiile. 64. Din categoria sistemelor disperse eterogene fac parte: A) dispersile ultramicroeterogene; B) soluiile; C) dispersiile grosiere; D) dispersiile omogene; E) dispersiile.formate dintr-o singura faza 65. Fac parte din categoria sistemelor disperse omogene: A) soluiile; B) dispersiile coloidale; C) dispersile ultramicroeterogene; D) dispersiile grosiere; E) dispersiile monofazice. 66. Soluiile coloidale: A) fac parte din dispersiile eterogene; B) particulele dispersate n domeniul coloidal sunt vizibile la microscop; C) particulele dispersate n domeniul coloidal nu sunt vizibile la microscop; D) particulele dispersate sunt mai mici decat moleculele din soluiile adevarate; E) fac parte din dispersiile omogene. 67. Despre soluiile coloidale sunt adevarate: A) prezint particulele dispersate care sunt mai mari decat particulele prezente n suspensii; B) prezint particulele dispersate care sunt mai mici decat moleculele din soluiile adevarate; C) fac parte din categoria sistemelor disperse omogene moleculare; D) prezint particulele dispersate care sunt mai mici decat particulele prezente in suspensii; E) prezint particulele dispersate care sunt mai mari decat moleculele din solutiile adevarate. 68. Despre soluiile grosiere sunt adevarate: A) prezint particulele dispersate care sunt mai mari decat particulele prezente n suspensii; B) prezint particulele dispersate care sunt mai mici decat moleculele din soluiile adevarate C) fac parte din categoria sistemelor disperse omogene moleculare; D) prezint particulele dispersate care sunt mai mici decat particulele prezente n suspensii; E) prezint particulele dispersate care sunt mai mari decat moleculele din soluiile adevarate. 69. Solii se clasific n: A) dispersii omogene; B) soluii; C) liosoli;

D) aerosoli; E) dispersii moleculare; 70. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile: 3

A) d este diametrul maxim al particulelor sau picaturilor fazei externe; B) F este forta suportata de particule sau picaturi; C) int este densitatea fazei interne sau dispersant; D) ext este densitatea fazei externe sau dispersat; E) d este diametrul mediu al particulelor sau picaturilor fazei interne. 71. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile: 3

A) ext este densitatea fazei externe; B) int este densitatea fazei interne; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) F este forta medie suportata de particule sau picaturi; E) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mari ale lui d. 72. In cazul particulelor sferice, interpretarea gradului de dispersie este dat de relaia

F=

4 3 d ( int ext )d . Sunt adevarate afirmaiile: 3

A) cu cat gradul de dispersie este mai mic, iar particulele fazei interne sunt mai mici, cu atat suprafaa de separaie dintre faze este mai mic; B) micorand factorul d la cub, se ntarzie apariia separrii; C) un grad de dispersie mare este dat de valori cat mai mici ale lui d; D) cu cat gradul de dispersie este mai mare, iar particulele fazei interne sunt mai mari, cu atat suprafaa de separaie dintre faze este mai mare; E) micorand factorul d la cub, se ntarzie coalescena fazelor . 73. Instabilitatea sistemului dispers poate fi: A) cinetic; B) agregativ; C) electric; D) termodinamic; E) magnetic. 74. Instabilitatea agregativ care caracterizeaz sistemul dispers se manifest prin fenomenele: A) fenomene magnetice; B) fenomene de agregare C) fenomene de sedimentare; D) fenomene de floculare; E) fenomene electromagnetice 75. Instabilitatea agregativ care caracterizeaz sistemul dispers se manifest prin fenomenele: A) fenomene floculare la emulsii; B) fenomene de agregare la suspensii; C) fenomene de cremare la emulsii; D) fenomene de magnetice; E) fenomene electrice 76.Unirea particulelor fazei interne poate fi mpiedicat prin crearea de bariere:

A) magnetice; B) electromagnetice; C) mecanice; D) electrice; E) de vascozitate. 77. Adaugarea agenilor reologici favorabili stabilitaii sistemelor disperse eterogene are ca scop: A) reducerea micarii particulelor fazei interne; B) micoreaza vascozitatea fazei externe; C) creste posibilitatea de unire a particulelor fazei interne; D) micoreaza vascozitatea fazei interne; E) marete vascozitatea fazei externe. 78. Agenii reologici favorabili stabilitatii sistemelor disperse eterogene au drept urmare: A) diminuiarea tendinei de separare a fazelor; B) reducerea micarii particulelor fazei interne; C) marete vascozitatea fazei externe; D) micoreaza vascozitatea fazei interne; E) micoreaza vascozitatea fazei externe. 79. Care dintre afirmaiile referitoare la relatia lui Stokes sunt adevarate

V =

2d

( int ext ) g : 9

A) V reprezint viteza de amestecare; B) d reprezint diametrul particulelor sau picaturilor fazei interne; C) reprezint vascozitatea fazei interne sau a mediului dispersant; D) reprezint vascozitatea fazei externe sau a mediului dispersant, E) V reprezint viteza de forfecare.

80. In relaia lui Stokes sunt adevarate afirmaiile V =

2d

( int ext ) g : 9

A) int este densitatea fazei interne; B) d reprezint diametrul mediu al particulelor sau picaturilor fazei interne; C) reprezint vascozitatea fazei interne sau a mediului dispersant; D) V reprezint viteza de cremare, E) V reprezint viteza de sedimentare. 81. Cu privire la relaia lui Stokes sunt adevrate: A) viteza de sedimentare crete cu cat dimensiunea particulelor este mai mic; B) viteza de sedimentare crete cu cat diferena dintre densitatea fazei disperse i a celei dispersante este mai mic; C) viteza de sedimentare creste cu cat vascozitatea fazei externe este mai mare; D) viteza de sedimentare scade cu cat dimensiunea particulelor este mai mic; E) viteza de sedimentare scade cu cat diferena dintre densitatea fazei disperse si a celei dispersante este mai mic. 82. Emulsiile pot fi: A) emulsii apa n ulei n care uleiul este dispersata n apa, ce constituie faza extern; B) emulsii apa n ulei n care apa este dispersata n ulei, ce constituie faza extern; C) emulsii apa n ulei n care uleiul este dispersata n apa, ce constituie faza intern; D) emulsii de ulei n apa n care uleiul este dispersat n apa ce constituie faza extern; E) emulsii de ulei n apa n care uleiul este dispersat n apa ce constituie faza intern.

83. Emulsiile pot fi: A) emulsii apa n ulei n care apa este dispersata n ulei, ce constituie faza extern; B) emulsii apa n ulei n care uleiul este dispersata n apa, ce constituie faza extern; C) emulsii de ulei n apa n care uleiul este dispersat n apa ce constituie faza extern; D) emulsii apa n ulei n care uleiul este dispersata n apa, ce constituie faza intern; E) emulsii de ulei n apa, notate U/A in care uleiul este dispersat n apa ce constituie faza externa. 84. Fazele lichido-cristaline se pot forma din combinaiile amestecului de componente: A) aceton; B) benzen; C) apa; D) ulei; E) emulgator. 85. Emulsiile se pot clasifica funcie de mai multe criterii: A) n funcie de tipul emulsiei determinat de polaritatea fazelor; B) n funcie de tipul emulsiei, determinat de magnetizaia fazelor C) n funcie de concentraia fazei dispersate n emulsii foarte diluate, emulsii diluate i concentrate; D) n funcie de rolul i aciunea farmacologic n emulsii medicamentoase i emulsii cosmetice; E) n funcie de calea de administrare n emulsii orale, emulsii administrate per piele, emulsii administrate pe mucoase, emulsii parenterale. 86 Formularea emulsiilor are drept scop: A) emulsionarea celor doua faze lichide i stabilizarea emulsiei formate; B) asigurarea stabilitii fizice; C) emulsionarea unei singure faze lichide i stabilizarea emulsiei formate D) asigurarea stabilitii magnetice; E) asigurarea stabilitii chimice. 87. Formularea emulsiilor are drept scop: A) realizarea caracterelor subiective ale emulsiei; B) emulsionarea unei singure faze lichide si stabilizarea emulsiei formate; C) asigurarea stabilitatii magnetice; D) asigurarea stabilitatii fizice; E) stabilizarea emulsiei formate . 88.Care dintre afirmaiile referitoare la randamentul cuantic sunt adevarate:

A. randamentul cuantic este raportul dintre numarul de fotoni absorbiti de molecule si numarul de
molecule transformate; absorbiti de molecule;

B. randamentul cuantic este raportul dintre numarul de molecule transformate si numarul de fotoni C. randamentul cuantic are in gneral o valoare mai mare de 1; D. randamentul cuantic este este egal cu o unitate; E. randamentul cuantic este raportul dintre numarul de fotoni absorbiti de molecule si numarul de
molecule ramase netransformate. 89.Cu privire la fluorescena sistemelor farmaceutice sunt adevarate afirmaiile: A) fluoresccena, cand se produce o tranzitie electronica dintr-o stare excitat de singlet, Si, prin emisia spontan a unui foton, ajungand ntr-o stare de singlet mai inalt; B) n fluorescenta se modifica multiplicarea starilor; C) la fluorescena lumina emis are o frecvena mult mai mic sau cel mult egal cu lumina care a excitat procesul; D) fluoresccena, cand se produce o tranzitie electronica dintr-o stare excitata de singlet, Si, prin emisia spontan a unui foton, ajungand ntr-o stare de singlet mai joas;

E) fluoresccena apare la reaciile fotochimice ce au loc la gaze, la presiuni joase, cand intervalul dintre ciocniri este relativ lung. 90. Despre geluri sunt adevarate afirmaiile: A) denumirea de gel se foloseste mai ales pentru geluri fragile; B) gelurile elastice isi micsoreaza mult volumul la separarea fazei lichide; C) gelurile elastice pot adsorbi din orice lichid; D) gelurile elastice pot adsorbi un lichid cu o compoziie chimic defirite; E) gelurile elastice pot adsorbi un lichid cu o compoziie chimic asemanatoare. 91. Viteza unei reacii crete cu temperatura datorit: a. scderii energiei de activare a moleculelor b. creterii energiei cinetice a moleculelor c. creterii numrului de molecule active i a numrului de ciocniri eficace d. scderii stabilitii complexului activat. e. creterii presiunii i a volumului de reacie 92. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la reacia: aA + bB cC + dD sunt incorecte? A. mrimea ordinul de reacie este egal cu produsul concentraiilor reactanilor B. pentru cazurile simple ecuaia vitezei de reacie este: v=k[A]a[B]b C. n ecuaia de vitez k reprezint o constant, avnd ca unitate de msur ntotdeauna N s-1 D. cnd [A]=[B]=1 mol/L, v=k E. Molecularitatea este suma coeficientilor stoechiometrici 93. Care din afirmaiile de mai jos sunt incorecte ? A. complexul activat rezult n urma ciocnirii particulelor reactante B. moleculele unui gaz au aceleai valori ale energiei cinetice C. energia de activare este energia maxim necesar formrii complexului activat D. sunt eficace ciocnirile dintre particulele care satisfac numai condiia energetic E. sunt eficace ciocnirile dintre particulele care satisfac numai condiia geometrica 94. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ? A. constanta de vitez depinde numai de concentraia reactanilor B. constanta de vitez exprim dependena vitezei de reacie de temperatur C. constanta de vitez depinde numai de presiunea reactanilor D. expresia constantei de vitez este k=Ao.eE/RT. E. Constanta de vitez depinde de molecularitatea reactiei 95. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la ordinul de reacie sunt corecte ? A. ordinul total de reacie este suma ordinelor pariale de reacie B. ordinul de reacie are acelai sens fizic cu molecularitatea reaciei, avnd valori numerice egale C. ordinul de reacie are sens fizic diferit de molecularitatea reaciei, dei pot avea valori numerice egale D. ordinul total de reacie nu este suma ordinelor pariale de reacie ci a coeficienilor stoechiometrici E. ordinul de reacie variaz cu numarul de ciocniri eficace 96.Cu privire la cele doua faze ale unui sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) moleculele aflate in regiunea foarte apropiata de contactul celor doua faze se afla intr-o situatie diferita de aceea in care se afla moleculele din interiorul fazelor; B) o molecula din interiorul unei faze este atrasa in mod diferit de molecule de acelasi tip; C) rezultanta fortelor de atractie ce actioneaza asiupra moleculelor din interiorul fazelor este nula;

D) rezultanta fortelor de atractie ce actioneaza asupra moleculelor din interiorul fazelor este diferit de zero; E) regiunea tridiemnsioanal de contact intre cele doua faze este numita regiune interfazica 97.Cu privire la cele doua faze ale unui sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) moleculele aflate in regiunea foarte apropiata de contactul celor doua faze se afla intr-o situatie diferita de aceea in care se afla moleculele din interiorul fazelor; B) o molecula din interiorul unei faze este atrasa in mod diferit de molecule de acelasi tip; C) rezultanta fortelor de atractie ce actioneaza asiupra moleculelor din interiorul fazelor este nula; D) rezultanta fortelor de atractie ce actioneaza asupra moleculelor din interiorul fazelor este diferit de zero; E) regiunea tridiemnsioanal de contact intre cele doua faze este numita regiune interfazica 98.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) este numita regiune interfazica; B) este numita regiune intrafazica C) este numita regiune trifazica D) este numita regiune interfaciala E)este numita regiune intrafaciala. 99.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) este numita regiune interfazica; B) este numita regiune intrafazica C) este numita regiune trifazica D) este numita regiune interfaciala E)este numita regiune intrafaciala. 100.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) este numita strat superficial B) este numita regiune intrafazica C) daca in sistem nu sunt prezenti ioni, grosimea acestei regiuni nu este mai mare de 2-3 diametre moleculare; D) este numita si regiune intrafaciala E)este numitastrat profund. 101.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) este numita si regiune intrafaciala B) este numita regiune intrafazica C) este o regiune bidimensionala D) este numita strat superficial E) daca in sistem nu sunt prezenti ioni, grosimea acestei regiuni nu este mai mare de 2-3 diametre moleculare. 102.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) termenul de interfata este atribuit unei suprafete aparente, bidimensionale din punct de vedere geometric, care separa doua faze; B) termenul de interfata este atribuit unei suprafete aparente, tridimensionale din punct de vedere geometric, care separa doua faze este numita regiune intrafazica C) este o regiune bidimensionala D) este numita strat superficial

E) ) este o regiune tridimensionala. 103.Cu privire la regiunea de contact intre fazele si care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) termenul de interfata este atribuit unei suprafete aparente, bidimensionale din punct de vedere geometric, care separa doua faze; B) termenul de interfata este atribuit unei suprafete aparente, tridimensionale din punct de vedere geometric, care separa doua faze este numita regiune intrafazica C) este o regiune bidimensionala D) este numita strat superficial E) ) este o regiune tridimensionala. Rasp B,C 104. In cazul unui sistem heterogen inchis format dintr-un lichid in echilibru cu vaporii sai sunt adevarate afirmatiile: A) fortele intramoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata; B) fortele intermoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata C) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai mica decat cele aflate in faza strat a lichidului; D) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai maredecat cele aflate in faza strat a lichidului; E) numarul de molecule din unitatea de volum a fazei de vapori este foarte mic 105. In cazul unui sistem heterogen inchis format dintr-un lichid in echilibru cu vaporii sai sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) fortele intramoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata; B) fortele intermoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata C) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai mica decat cele aflate in faza strat a lichidului; D) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai maredecat cele aflate in faza strat a lichidului; E) numarul de molecule din unitatea de volum a fazei de vapori este foarte mic 106. In cazul unui sistem heterogen inchis format dintr-un lichid in echilibru cu vaporii sai sunt adevarate afirmatiile: A) ) fortele intermoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata B) fortele de atractie cu care moleculele din faza lichida actioneaza asupra moleculelor de al suprafata dau o forta rezultanta care actioneaza asupra fiecarei molecule de la suprafata lichidului ; C) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai mica decat cele aflate in faza strat a lichidului; D) fortele de respindegere cu care moleculele din faza lichida actioneaza asupra moleculelor de al suprafata dau o forta rezultanta care actioneaza asupra fiecarei molecule de la suprafata lichidului moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai maredecat cele aflate in faza strat a lichidului; E) numarul de molecule din unitatea de volum a fazei de vapori nu este foarte mic 107. In cazul unui sistem heterogen inchis format dintr-un lichid in echilibru cu vaporii sai sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) ) fortele intermoleculare de atractie determina un potential de interactie negativ, care, pentru intreg sistemul determina o energie interna coborata

B) fortele de atractie cu care moleculele din faza lichida actioneaza asupra moleculelor de al suprafata dau o forta rezultanta care actioneaza asupra fiecarei molecule de la suprafata lichidului ; C) moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai mica decat cele aflate in faza strat a lichidului; D) fortele de respindegere cu care moleculele din faza lichida actioneaza asupra moleculelor de al suprafata dau o forta rezultanta care actioneaza asupra fiecarei molecule de la suprafata lichidului moleculele aflate la suprafata lichidului sufera atractie mai maredecat cele aflate in faza strat a lichidului; E) numarul de molecule din unitatea de volum a fazei de vapori nu este foarte mic 108.In cazul interfetelor lichid/lichid, solid/ gaz. solid/vapori si solid/ lichid, care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) daca fazele in contact sunt doua lichide nemiscibile, interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze sunt neglijate, la fel ca in cazul interfetelor lichid/ gaz si lichid/vapori B) interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze reduc actiunea fortelor de atractie necompensate la suprafetele libere ale fiecarui lichid in contact cu aerul; C) daca fazele in contact sunt doua lichide nemiscibile, interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze nu sunt neglijate, la fel ca in cazul interfetelor lichid/ gaz si lichid/vapori; D) lichidele care au polaritati comparabile nu se pot amesteca in orice proportie si astfel tensiunea lor intrafaciala este nula; E) interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze reduc actiunea fortelor de atractie necompensate la suprafetele libere ale fiecarui lichid in contact cuvaporii proprii. 109.In cazul interfetelor lichid/lichid, solid/ gaz. solid/vapori si solid/ lichid, care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) daca fazele in contact sunt doua lichide nemiscibile, interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze sunt neglijate, la fel ca in cazul interfetelor lichid/ gaz si lichid/vapori B) interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze reduc actiunea fortelor de atractie necompensate la suprafetele libere ale fiecarui lichid in contact cu aerul; C) daca fazele in contact sunt doua lichide nemiscibile, interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze nu sunt neglijate, la fel ca in cazul interfetelor lichid/ gaz si lichid/vapori; D) lichidele care au polaritati comparabile nu se pot amesteca in orice proportie si astfel tensiunea lor intrafaciala este nula; E) interactiunile dintre moleculele diferite ale acestor faze reduc actiunea fortelor de atractie necompensate la suprafetele libere ale fiecarui lichid in contact cuvaporii proprii. 110.Cu privire la regula lui Antonov, care se aplica sistemelor heterogene sunt adevarate afirmatiile: A) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul; B) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; C) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; D) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul E) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu aerul. 111.Cu privire la regula lui Antonov, care se aplica sistemelor heterogene sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul; B) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul;

C) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; D) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide nesaturate unul cu altul E) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu aerul. 112.Cu privire la regula lui Antonov, care se aplica sistemelor heterogene sunt adevarate afirmatiile: A) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; B); tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu apa C) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; D tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu aerul E) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul 113.Cu privire la regula lui Antonov, care se aplica sistemelor heterogene sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; B); tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca nelimitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu apa C) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul; D tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale in contact cu aerul E) tensiunea interfaciala a doua lichide cu miscibilitate reciproca limitata nu este foarte apropiata de diferenta dintre tensiunile superficiale ale celor doua lichide saturate unul cu altul 114. Cu privire la tensiunea interfaciala care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) ecuatia tensiunii interfaciale este =F/2l; B) unitatea de masura in sistemul International este N* m-1 C) ecuatia tensiunii interfaciale este =F *2l D) ecuatia tensiunii interfaciale este =2l / F E) unitatea de masura in sistemul International este N* m-2. 115. Cu privire la tensiunea interfaciala care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile : A) ecuatia tensiunii interfaciale este =F/2l; B) unitatea de masura in sistemul International este N* m-1 C) ecuatia tensiunii interfaciale este =F *2l D) ecuatia tensiunii interfaciale este =2l / F E) unitatea de masura in sistemul International este N* m-2. 116. Cu privire la tensiunea interfaciala care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile: A) tensiunea interfazica are semnificatia fortei care revine la unitatea de lungime la echilibru B) unitatea de masura in sistemul International este N* m-21 C) ecuatia tensiunii interfaciale este =F *2l D) ecuatia tensiunii interfaciale este =F/2l;

E) unitatea de masura in sistemul International este N* m-1. 117.Cu privire la tensiunea interfaciala care caracterizeaza un sistem heterogen sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) tensiunea interfazica are semnificatia fortei care revine la unitatea de lungime la echilibru B) unitatea de masura in sistemul International este N* m-21 C) ecuatia tensiunii interfaciale este =F *2l D) ecuatia tensiunii interfaciale este =F/2l; E) unitatea de masura in sistemul International este N* m-1. 118. Cu privire la gradul de udare, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; B) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu se raspandeste pe suprafata solidului; C) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mici decat cele atractive, lichidul nu se raspandeste pe suprafata solidului; D) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa E) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu se aduna in picaturi pe suprafata solidului. 119. Cu privire la gradul de udare, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; B) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu se raspandeste pe suprafata solidului; C) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mici decat cele atractive, lichidul nu se raspandeste pe suprafata solidului; D) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa E) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu se aduna in picaturi pe suprafata solidului. 120. Cu privire la gradul de udare, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; B) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele atractive de coeziune dintre moleculele apei; C) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa D) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele de respingere dintre moleculele apei; E) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu uda solidului. 121. Cu privire la gradul de udare, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; B) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele atractive de coeziune dintre moleculele apei;

C) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa D) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele de respingere dintre moleculele apei; E) daca interactiile atractive de coeziune dintre moleculele lichidului sunt mai mari decat cele atractive, lichidul nu uda solidului. 122. Cu privire la fenomenul de udare completa, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa B) un exemplu de udare completa il poate constitui o picatura de apa adaugata pe cuprafata unui cristal de cuart ingrijit curatata de impuritati C) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; D) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele de respingere dintre moleculele apei; E) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mari decat cele atractive de coeziune dintre moleculele apei; 123.Cu privire la fenomenul de udare completa, care caracterizeaza interfata solid-lichid, in cazul sistemelor heterogene, sunt adevarate afirmatiile: A) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat monomolecular este vorba de udare completa B) un exemplu de udare completa il poate constitui o picatura de apa adaugata pe cuprafata unui cristal de cuart ingrijit curatata de impuritati C) daca lichidul adaugat pe suprafata unui solid se raspandeste pe aceasta suprafata pana ce devine un strat bimolecular este vorba de udare completa; D) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mici decat cele de respingere dintre moleculele apei; E) in cazul fenomenului de udare completa interactiile atractive de adeziune intre moleculele de natura diferita sunt mai mari decat cele atractive de coeziune dintre moleculele apei; 124. Studiul reologiei sistemelor disperse: A) reprezinta tiina curgerii i permite caracterizarea i clasificarea fluidelor, semisolidelor; B) reprezinta tiina deformaiilor i permite caracterizarea i clasificarea solidelor, semisolidelor; C) permite realizarea unor studii cinetice ale medicamentelor pe toat durata depozitrii; D) permite determinarea mecanismului de dizolvare prin cunoaterea vascozitii solidelor E) permite meninerea proprietilor fizico-chimice ale medicamentelor pe toat durata depozitrii i n timpul administrrii. 125. Clasificarea dispersiilor coloidale poate fi facut in funcie de urmatoarele criterii: A) natura mediului de dispersie solid; B) interaciunea substanei coloidale cu mediul de dispersie; C) natura mediului de dispersie lichid; D) interaciunea substanei coloidale cu gradul de dispersie; E) reversibilitate. 126. Dintre organosoli fac parte: A) eterosolii; B) liosoli n aceton; C) liosoli in apa; D) liosoli in benzen; E) benzenosoli.

127. Dintre organosoli fac parte urmatoarele cu excepiile: A) liosoli in apa B) benzenosoli; C) eterosolii; D) liosoli in benzen; E) liosoli n aceton. 128. Dintre dispersiile coloidale ireversibile fac parte: A) gelatina n ap; B) liosoli de metale; C) gelatina in benzen; D) cauciucul n benzen; E) hidrosoli de argint. 129. Dintre dispersiile coloidale ireversibile fac parte urmtoarele sisteme disperse cu excepiile: A) liosoli de metale; B) gelatina n ap; C) gelatina in benzen; D) hidrosoli de argint; E) cauciucul n benzen. 130. Dintre dispersiile coloidale reversibile fac parte: A) hidrosoli de argint; B) liosoli de metale; C) gelatina in benzen; D) cauciucul n benzen; E) gelatina n ap. 131. Dintre dispersiile coloidale reversibile fac parte urmtoarele sisteme disperse cu excepiile: A) gelatina n ap; B) cauciucul n benzen; C) hidrosoli de argint; D) gelatina in benzen; E) liosoli de metale. 132. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) temperatura; B) concentraia n polimer; C) proprietile superficiale; D) ageni microbiologici; E) proprieti dimensionale. 133. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) proprieti dimensionale; B) temperatura; C) ageni microbiologici; D) proprieti optice; E) pH.

134. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) pH; B) proprietile superficiale; C) proprieti optice; D) temperatura; E) concentraia n polimer. 135. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) ageni microbiologici; B) proprietile superficiale; C) concentraia n polimer; D) proprietile electro-magnetice; E) proprieti optice. 136. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) proprietile electro-magnetice; B) concentraia n polimer; C) ageni microbiologici; D) pH; E) proprietile superficiale; 137. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprieti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) temperatura; B) concentraia n polimer; C) proprietile superficiale; D) ageni microbiologici; E) proprieti dimensionale. 138. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprieti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) proprieti dimensionale; B) temperatura; C) ageni microbiologici; D) proprieti optice; E) pH; 139. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprietti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) pH; B) proprietile superficiale; C) proprieti optice; D) temperatura; E) concentraia n polimer;

140. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) ageni microbiologici; B) proprietile superficiale; C) concentraia n polimer; D) proprietile electro-magnetice; E) proprieti optice. 141. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) proprietile electro-magnetice; B) concentraia n polimer; C) ageni microbiologici; D) pH; E) proprietile superficiale. 142. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) proprietile superficiale; B) concentraia n polimer; C) temperatura; D) ageni microbiologici; E) proprieti dimensionale. 143. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) proprieti dimensionale; B) temperatura; C) ageni microbiologici; D) proprieti optice; E) pH. 144. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) pH; B) proprietile superficiale; C) proprieti optice; D) temperatura; E) concentraia n polimer. 145. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat pozitiv de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) ageni microbiologici; B) proprietile superficiale; C) concentraia n polimer; D) proprietile electro-magnetice; E) proprieti optice.

146. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale: A) proprietile electro-magnetice; B) adaugarea de solveni nemiscibili in ap; C) adaugarea de solveni miscibili in ap; D) pH; E) proprietile superficiale. 147. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprieti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) temperatura; B) concentraia n polimer; C) proprietile superficiale; D) ageni microbiologici; E) proprieti dimensionale. 148. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprieti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) proprieti dimensionale; B) temperatura; C) ageni microbiologici; D) adaugarea de electrolii; E) proprietile electro-cinetice 149. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale i de unele proprieti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) pH; B) proprietile superficiale; C) proprieti optice; D) temperatura; E) concentraia n polimer. 150. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) proprietile electro-magnetice; B) adaugarea de solveni nemiscibili in ap; C) adaugarea de solveni miscibili in ap; D) pH; E) proprietile superficiale. 151. Stabilitatea dispersiilor hidrofile de compui macromoleculari este influenat negativ de urmtoarele proprieti specifice sistemelor coloidale si de unele proprietti comune soluiilor coloidale cu excepiile: A) proprietile electro-magnetice; B) concentraia n polimer; C) ageni microbiologici; D) pH; E) proprietile superficiale.

152. Dintre dispersiile coloidale ireversibile fac parte: A) hidrosoli de aur; B) liosoli de metale; C) gelatina in eter; D) hidrosoli de argint; E) gelatina n ap 153.Dintre dispersiile coloidale ireversibile fac parte urmatoarele dispersii cu exceptiile: A) hidrosoli de aur; B) liosoli de metale; C) gelatina in eter; D) hidrosoli de argint; E) gelatina n ap 154. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un emulgator sunt urmatoarele: A) sa confere picaturilor dispersate de lichid sau bulelor de gaz un potential electric adecvat, in asa fel incat sa duca la respingerea lor, deci sa creeze o bariera electrica; B) sa prezinte activitate de suprafata si sa reduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mare a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare termodinamica; C) sa prezinte activitate de suprafata si sa reduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mica a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare barodinamica; D) sa favorizeze obtinerea unui grad de dispersie micsorat; E) sa confere picaturilor dispersate de lichid un potential electric adecvat, in asa fel incat sa duca la respingerea lor, deci sa creeze o bariera electrica; 155. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un emulgator sunt urmatoarele, cu exceptiile: A) sa confere picaturilor dispersate de lichid sau bulelor de gaz un potential electric adecvat, in asa fel incat sa duca la respingerea lor, deci sa creeze o bariera electrica; B) sa prezinte activitate de suprafata si sa reduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mare a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare termodinamica; C) sa prezinte activitate de suprafata si sa reduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mica a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare barodinamica; D) sa favorizeze obtinerea unui grad de dispersie micsorat; E) sa confere picaturilor dispersate de lichid un potential electric adecvat, in asa fel incat sa duca la respingerea lor, deci sa creeze o bariera electrica; 156. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un emulgator sunt urmatoarele: A) sa prezinte activitate de suprafata si sa reduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mica a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare barodinamica; B) sa faca posibila inversarea fazelor; C) sa nu faca posibila inversarea fazelor; D) sa fie eficient in concentratii mici; E) sa aibe actiune farmacologica proprie. 157. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un emulgator sunt urmatoarele: A) sa se absoarba usor in jurul picaturilor de lichid dispersate, sub forma unui film condensat, aderent, care sa previna coalescenta; B) sa creasca vascozitatea emulsiei contra cremarii; C) sa creasca vascozitatea emulsiei contra sedimentarii;

D) sa se absoarba usor in jurul picaturilor de lichid dispersate, sub forma unui film condensat, neaderent, care sa previna coalescenta; E) sa nu prezinte activitate de suprafata si s areduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mare a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare termodinamica. 158. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un emulgator sunt urmatoarele, cu exceptiile: A) sa se absoarba usor in jurul picaturilor de lichid dispersate, sub forma unui film condensat, aderent, care sa previna coalescenta; B) sa creasca vascozitatea emulsiei contra cremarii; C) sa creasca vascozitatea emulsiei contra sedimentarii; D) sa se absoarba usor in jurul picaturilor de lichid dispersate, sub forma unui film condensat, neaderent, care sa previna coalescenta; E) sa nu prezinte activitate de suprafata si s areduca tensiunea interfaciala, deci sa micsoreze energia libera interfaciala, conservand o arie mare a suprafetei interfaciale, fenomen numit stabilizare termodinamica. 159. Despre bucla de histereza, care caracterizeaza corpurile tixotrope, sunt adevarate afirmatiile: A) prezenta buclei de histereza indica prezenta particulelor strans impachetate, cu spatiul dintre ele minim, astfel incat vehiculul sa umple complet spatiile; B) prezenta buclei de histereza indica o refacere a structurii si astfel, aria acesteia nu poate fi folosita ca indice al gradului de distrugere; C) prezenta buclei de histereza indica faptul ca structura sistemului dispers nu se reface imediat; D) prezenta buclei de histereza indica o distrugere a structurii si astfel, aria acesteia nu poate fi folosita ca indice al gradului de distrugere; E) prezenta buclei de histereza indica faptul ca structura sistemului dispers nu se reface imediat, dupa anularea fortei de forfecare; 160. Despre bucla de histereza, care caracterizeaza corpurile tixotrope, sunt adevarate afirmatiile: A) prezenta buclei de histereza indica prezenta particulelor strans impachetate, cu spatiul dintre ele minim, astfel incat vehiculul sa umple complet spatiile; B) prezenta buclei de histereza indica o refacere a structurii si astfel, aria acesteia nu poate fi folosita ca indice al gradului de distrugere; C) prezenta buclei de histereza indica faptul ca structura sistemului dispers nu se reface imediat; D) prezenta buclei de histereza indica o distrugere a structurii si astfel, aria acesteia nu poate fi folosita ca indice al gradului de distrugere; E) prezenta buclei de histereza indica faptul ca structura sistemului dispers nu se reface imediat, dupa anularea fortei de forfecare; 161. Cu privire la fenomenul de tixotropie, fenomen care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu curgere dependenta de timp, sunt adevarate afirmatiile: A) tixotropia este un fenomen care consta in intarzierea refacerii structurii unui corp sa a unui sistem dispers; B) tixotropia se schematizeaza prin trecerea de la starea de sol in gel; C) ) tixotropia este un fenomen care urmeaza o reversibilitate dependenta de timp, crescatoare in vascozitate aparenta; D) tixotropia este o comportare dependenta de timp si o proprietate a unor corpuri, sisteme disperse, de exemplu geluri, de a prezenta o scadere a vascozitatii in timp; E) tixotropia se schematizeaza prin trecerea de la starea de gel in sol. 162. Cu privire la fenomenul de tixotropie, fenomen care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu curgere dependenta de timp, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile:

A) tixotropia este un fenomen care consta in intarzierea refacerii structurii unui corp sa a unui sistem dispers; B) tixotropia se schematizeaza prin trecerea de la starea de sol in gel; C) tixotropia este un fenomen care urmeaza o reversibilitate dependenta de timp, crescatoare in vascozitate aparenta; D) tixotropia este o comportare dependenta de timp si o proprietate a unor corpuri, sisteme disperse, de exemplu geluri, de a prezenta o scadere a vascozitatii in timp; E) tixotropia se schematizeaza prin trecerea de la starea de gel in sol. 163. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile: A) in repaus, impachetarea particulelor este stransa; B) in repaus, spatiul dintre particule este minim; C) in repaus, impachetarea particulelor este dilatanta; D ) in repaus, spatiul dintre particule este mare; E) in repaus, impachetarea particulelor este deschisa; 164. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) in repaus, impachetarea particulelor este stransa; B) in repaus, spatiul dintre particule este minim; C) in repaus, impachetarea particulelor este dilatanta; D ) in repaus, spatiul dintre particule este mare; E) in repaus, impachetarea particulelor este deschisa; 165. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile: A) in repaus, mediul de dispersie este insuficient pentru a umple spatiul dintre particule; B) in repaus, profilele de curgere sunt la nivele inalte; C) in repaus, mediul de dispersie este suficient pentru a umple spatiul dintre particule; D) in repaus, spatiul dintre particule este mare; E) in repaus, profilele de curgere sunt la nivele joase; 166. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) in repaus, mediul de dispersie este insuficient pentru a umple spatiul dintre particule; B) in repaus, profilele de curgere sunt la nivele inalte; C) in repaus, mediul de dispersie este suficient pentru a umple spatiul dintre particule; D) in repaus, spatiul dintre particule este mare; E) in repaus, profilele de curgere sunt la nivele joase; 167. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile: A) in forfecare, impachetarea particulelor este deschis; B) in forfecare, spatiul dintre particule este minim; C) in forfecare, impachetarea particulelor este dilatant; D)in forfecare, spatiul dintre particule este mare; E) in forfecare impachetarea particulelor este strans,. 168. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) in forfecare, impachetarea particulelor este stransa; B) in forfecare, spatiul dintre particule este minim; C) in forfecare, impachetarea particulelor este dilatanta; D ) in forfecare, spatiul dintre particule este mare; E) in forfecare, impachetarea particulelor este deschisa;

169. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile: A) in forfecare, mediul de dispersie este insuficient pentru a umple spatiul dintre particule; B) in forfecare, profilele de curgere sunt la nivele inalte; C) in forfecare, mediul de dispersie este suficient pentru a umple spatiul dintre particule; D) in forfecare, spatiul dintre particule este mare; E) in forfecare, profilele de curgere sunt la nivele joase; 170. In cazul comportarii dilatante, care caracterizeaza fluidele nenowtoniene cu comportare independenta de timp, sunt adevarate afirmatiile, cu exceptiile: A) in forfecare, mediul de dispersie este insuficient pentru a umple spatiul dintre particule; B) in forfecare, profilele de curgere sunt la nivele inalte; C) in forfecare, mediul de dispersie este suficient pentru a umple spatiul dintre particule; D) in forfecare, spatiul dintre particule este mare; E) in forfecare, profilele de curgere sunt la nivele joase; 171. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele: A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul L/S, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de concentratie, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza B) un strat dublu electric este alcatuit de ioni de acelasi semn strans lagati de faza dispersata solida, in cazul liosolilor si un numar de ioni de sarcina electrica opusa, contraioni, aflati in mediul de dispersie in apropierea interfetei C) un strat dublu electric este alcatuit de ioni de acelasi semn strans lagati de faza dispersanta solida, in cazul liosolilor si un numar de ioni de sarcina electrica opusa, contraioni, aflati in mediul de dispersie in apropierea interfetei D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul L/S, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de concentratie, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni cu sarcina electrica de semn opus. 172. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele, cu exceptiile: A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul L/S, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de concentratie, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza B) un strat dublu electric este alcatuit de ioni de acelasi semn strans lagati de faza dispersata solida, in cazul liosolilor si un numar de ioni de sarcina electrica opusa, contraioni, aflati in mediul de dispersie in apropierea interfetei C) un strat dublu electric este alcatuit de ioni de acelasi semn strans lagati de faza dispersanta solida, in cazul liosolilor si un numar de ioni de sarcina electrica opusa, contraioni, aflati in mediul de dispersie in apropierea interfetei D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul L/S, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de concentratie, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni cu sarcina electrica de semn opus. 173. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele:

A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica B) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica, ce se intinde de la faza solida spre interiorul mediului de dispersie C) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica, ce se intinde de la mediului de dispersie spre faza lichida; D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, ionii din partea difuza se afla sub influenta fortelor electrice si magnetice; E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, ionii din partea difuza se afla sub influenta miscarii termice si influenta fortelor magnetice. 174. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele, cu exceptiile: A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica B) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica, ce se intinde de la faza solida spre interiorul mediului de dispersie C) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, acesta cuprinde o parte interna formata de ioni determinanti de potential, cu un anumit semn al sarcinii electrice si o parte difuza, formata din ioni purtand ambele tipuri de sarcina electrica, ce se intinde de la mediului de dispersie spre faza lichida; D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, ionii din partea difuza se afla sub influenta fortelor electrice si magnetice; E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, ionii din partea difuza se afla sub influenta miscarii termice si influenta fortelor magnetice. 175. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele: A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern B) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern, care trece prin centrele contraionilor hidratati care sunt tinuti la suprafata fazei lichide prin fortele electrostatice; C) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, fata de suprafata fazei lichide a particulelor, planul Stern se afla la o distanta , pe distanta aceasta potentialul electric scade hiperbolic de la valoarea potentialului Stern 0, numit si potential de suprafata, la o valoare potentialul Nernst; D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern, care trece prin centrele contraionilor hidratati care sunt tinuti la suprafata fazei solide prin fortele electrostatice; E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, fata de suprafata fazei lichide a particulelor, planul Stern se afla la o distanta , pe distanta aceasta potentialul electric scade hiperbolic de la valoarea potentialului Nernst 0, numit si potential de suprafata, la o valoare potentialul Stern.

176. Cu privire la stratul dublu electric, care caracterizeaza sistemele coloidale, sunt adevarate urmatoarele, cu exceptiile: A) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern B) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern, care trece prin centrele contraionilor hidratati care sunt tinuti la suprafata fazei lichide prin fortele electrostatice; C) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, fata de suprafata fazei lichide a particulelor, planul Stern se afla la o distanta , pe distanta aceasta potentialul electric scade hiperbolic de la valoarea potentialului Stern 0, numit si potential de suprafata, la o valoare potentialul Nernst; D) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, intre partea difuza si partea interna a stratului dublu electric se afla stratul lui Stern, care trece prin centrele contraionilor hidratati care sunt tinuti la suprafata fazei solide prin fortele electrostatice; E) in cazul stratului dublu electric care se formeaza la interfata unei particule dintr-un sistem dispers de tipul S/L, fata de suprafata fazei lichide a particulelor, planul Stern se afla la o distanta , pe distanta aceasta potentialul electric scade hiperbolic de la valoarea potentialului Nernst 0, numit si potential de suprafata, la o valoare potentialul Stern. 177. In structura moleculelor de surfactant intra: A) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari carboxilat si o regiune hidrofila reprezntata de lanturi hidrocarbonate nesaturate; B) o regiune hidrofoba reprezentata de lanturi hidrocarbonate nesaturate si o regiune hidrofila reprezentata de grupari carboxilat C) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate D) o regiune hidrofoba reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate si o regiune hidrofila reprezntata de grupari sulfonat E) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate nesaturate 178. In structura moleculelor de surfactant intra: A) o regiune hidrofoba reprezentata de inele aromatice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari carboxilat; B) o regiune hidrofoba reprezentata de inele heterociclice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari sulfat; C) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate D) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate E) o regiune hidrofoba reprezentata de inele heterociclice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari sulfonat; 179. In structura moleculelor de surfactant intra, cu exceptiile: A) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari carboxilat si o regiune hidrofila reprezntata de lanturi hidrocarbonate nesaturate; B) o regiune hidrofoba reprezentata de lanturi hidrocarbonate nesaturate si o regiune hidrofila reprezentata de grupari carboxilat C) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate D) o regiune hidrofoba reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate si o regiune hidrofila reprezntata de grupari sulfonat

E) o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate nesaturate 180. In structura moleculelor de surfactant intra, cu exceptiile: A. o regiune hidrofoba reprezentata de inele aromatice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari carboxilat; B. o regiune hidrofoba reprezentata de inele heterociclice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari sulfat; C. o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfonat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate D. o regiune hidrofoba reprezentata de grupari sulfat si o regiune hidrofila reprezentata de lanturi hidrocarbonate saturate E. o regiune hidrofoba reprezentata de inele heterociclice si o regiune hidrofila reprezentata de grupari sulfonat; 181. Despre efectul hidrofob, sunt adevarate urmatoarele: A) efectul hidrofob consta in asocierea lanturilor hidrocarbonate mari datorita infrastucturii apei in jurul lor B) efectul hidrofob este un fenomen care se produce la interfata dintre o solutie apoasa unui surfactant si un lichid nepolar, cand partea hidrofoba a moleculei amfifile se va afla in faza lichida nepolara, iar partea hidrofila in contact cu solutia apoasa; C) efectul hidrofob consta in asocierea lanturilor hidrocarbonate mari prin legaturi van der Waals cu parti nepolare ale fazei lichide iar partile hidrofile se asociaz cu moleculele de apa D) efectul hidrofob este un fenomen care se produce la interfata dintre o solutie hidrofoba a unui surfactant si un lichid polar, cand partea hidrofoba a moleculei amfifile se va afla in faza lichida polara, iar partea hidrofila in contact cu solutia alcoolica; E) efectul hidrofob consta in asocierea lanturilor hidrocarbonate mari cu dipolii apei din jurul lor 182. Despre surfactanti, sunt adevarate urmatoarele: A) au structuri amfifile B) pot fi emulgatori C) pot fi agenti de spumare D) in functie de valoarea HLB nu pot avea proprietati detergente E) nu au valori in sistemul HLB 183. Referitor la sistemul HLB sunt adevarate urmatoarele: A. au valori de la 1 pana la 20 cu extindere pana la 40 B. reprezint balana hidrofila-lipofila dintr-o molecul C. in functie de valoarea HLB surfactantii pot avea proprietati detergente D. au valori in sistemul HLB surfactantii cationici si anionici E. surfactantii nu au valori in sistemul HLB 184. Produsele gelificate se pot obtine din: A) Polimeri care formeaza geluri independent de pH-ul mediului; B) Polimeri care formeaza geluri dependent de temperatura mediului; C) Polimeri care formeaza geluri dependent de temperatura; D) Polimeri care formeaza geluri prin intrepatrunderea moleculelor; E) Polimeri care formeaza geluri independent de alti stimuli. 185. Etapele formarii hidrogelului prin umflarea polimerului sunt: A) difuzia moleculelor de apa in interiorul retelei de polimer; B) relaxarea lanturilor polimerice, prin hidratare; C) expansiunea retelei polimerice; D) difuzia moleculelor de apa in exteriorul retelei de polimer; E) relaxarea lanturilor polimerice, prin hiratare.

186. Prin absortia apei, macromoleculele se umfla, cu cresterea volumului gelului: A) umflarea poate fi limitata daca matrita gelului are un grad de reticulare incat previne dizolvarea totala a polimerului; B) umflarea poate fi considerata ca o faza initiala a dizolvarii polimerului; C) solventul (apa) penetreaza matrita gelului; astfel interactiunile gel-gel sunt inlocuite cu interactiunile gel-solvent; D) umflarea poate fi nelimitata sau limitata daca matrita gelului are un grad de reticulare incat previne dizolvarea totala a polimerului; E) umflarea poate fi nelimitata daca matrita gelului are un grad de reticulare incat previne dizolvarea totala a polimerului. 187. n funcie de tipul de modificare a capacitii de curgere a sistemelor disperse, sunt mprie n: A. Fluide newtoniene sau ideal vscoase ntruct au o curgere ce se supune legii lui Newton, existnd proporionalitate ntre i D. B. Fluide nenewtoniene sau fluide nu respect legea lui Newton, iar vscozitatea lor se modific nu doar n funcie de temperatur, ci i n funcie de tensiunea de forfecare aplicat. C. Fluide nenewtoniene sau fluide nu respect legea lui Newton, iar vscozitatea lor se modific n funcie de temperatur i de concentraie D. Fluide newtoniene la care, n condiii izoterme, reprezentrile grafice nu mai sunt drepte care trec prin origine, ci curbe care pot sau nu s treac prin origine. E. Fluidele nenewtoniene au reograma care se caracterizeaz printr-o neliniaritate, adic au capacitate de curgere i vscozitate variabile. 188. Fluide cu comportare independent de timp pot fi: A. B. C. D. E. Fluide fara prag de curgere ( fluide pseudoplastice sau fluide cu curgere dilatant) Fluide cu prag de curgere ( fluide pseudoplastice sau fluide cu curgere dilatant) Fluide cu prag de curgere (fluide plastice) Fluide fara prag de curgere (fluide plastice) Fluide cu comportare dependent de timp (fluide tixotrope sau fluide reopexe)

189. Din categoria fluidelor newtoniene fac parte: A. Solveni polari i nepolari ca: apa, alcool, glicerol,propilenglicol, uleiuri vegetale, parafina lichid; B. Din fluidele newtoniene fac parte i corpurile CASSON. C. Forme farmaceutice: dispersii omogene, sirop simplu, ape aromatice, soluie de uz intern, extern, soluii injectabile, soluii oftalmice; D. Soluii diluate de substane macromoleculare. E. Din fluidele newtoniene fac parte i corpurile BINGHAM. 190. Exempe de fluide nenewtoniene pot fi: A. Pseudoplastice, Soluiilor diluate de compui macromoleculari, cu catena lung: tragacanta, alginai, derivai sintetici de polividon(PVP) B. Tixotrope: Suspensii, emulsii, unguente, gelatina,bentonit, C. Dilatante: Suspensie de amidon n ap D. Pseudoplastice, Geluri cu macromolecule hidrofile solubile E. Reopexe: Suspensie concentrate(40-50%) amidon n glicol sau etilenglicol

RASPUNDURI PARTE I CINETICA CHIMICA COMPLEMENT SIMPLU


NR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 NR 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 RASPUNS D C B C E A A B B E RASPU NS A C B B D B B B B A NR 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 NR 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 RASPU NS A D E D D B A A E B RASPUNS A C D E C C E E A A NR 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 NR 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 RASPUNS D B C E B E B D D E NR 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 NR 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 NR 81 82 RASPUNS C E A E D B C C B C RASPU NS C E

RASPU NS B D B D D A C C E A

RASPUNS C B B D C E A B C B

COMPLEMENT MULTIPLU NR 1 2 3 4 5 6 7 RASPUNS CDE BC ACE ABE AC ACE DE NR 11 12 13 14 15 16 17 RASPUNS BD AC CE ABE ABC AE ABC NR 21 22 23 24 25 26 27 RASPUNS ACDE ABCD AE BDE BCDE AB DE NR 31 32 33 34 35 36 37 RASPUNS CD BC BE ADE CD CD BC

8 9 10 NR 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 NR 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

ACD CD AB RASPUNS CE BDE ABDE BC AE AC BCDE ABC BCDE ACD RASPUNS BCDE ACDE ABDE ACDE AE ACE BC BCD BD ADE

18 19 20 NR 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 NR 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

BCD BCDE ABDE RASPUNS ABCD ADE CD CD ADE BCD DE DE CD BD RASPUNS CD ABE CE ABD AD BCE AB CDE AD BCE

28 29 30 NR 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 NR 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110

AC ADE CD RASPUNS ABC ABC AC BD C,D BC AC ABC AC BCDE RASPUNS CD ABE AC BDE BD ACE AB CDE BCD AC

38 39 40 NR 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 NR 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120

BE BD CDE RASPUNS ABDE ABDE ACDE CE ABD AB CDE ABCE ABDE ABCD RASPUNS CDE ABC ABE ABC ABC ADE BCD BCE ABE BDE

PARTEA A II A SISITEME DISPERSE FENOMENE DE ADSORBTIE COMPLEMENT SIMPLU NR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 RASPUNS B D B D A A B D A E NR 11 12 13 14 15 16 17 RASPUNS E B B A D C B -

COMPLEMENT MULTIPLU NR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 RASPUNS AB AE BDE ADE ACDE CE AD BC CDE CE NR 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 RASPUNS BC BCE AB BE BE BDE ABCE BE ACD ABE NR 21 22 23 24 25 26 RASPUNS BD ABD AC DE ACE BC -

PARTEA A III-A SISTEME DISPERSE SURFACTANTI, EMULSII, GELURI, SUSPENSII COMPLEMENT SIMPLU NR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 NR 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 RASPUNS B D E C C B C A D B RASPU NS E B B A D E E C B D NR 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 NR 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 RASPU NS E A D E D E A E C B RASPUNS C C C B A B A D E E NR 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 NR 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 RASPUNS C B D E A D E D E A NR 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 NR 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 NR 81 82 83 84 85 86 RASPUNS E C B B A C B A D A RASPU NS A C E D C B -

RASPU NS B C A C D D B A B C

RASPUNS D A E C B D B E B A

COMPLEMENT MULTIPLU

NR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 NR 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 NR 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 NR 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130

RASPUNS ABC ADE BC AD BCE AC BDE ABD CE ABC RASPUNS ACDE BCD AE BCE AD BCDE ACE ABD ADE CDE RASPUNS DE BD ACE CDE ADE ABE ADE BD CDE ABD RASPUNS ABD ABE CD ABE BCE ADE AE BE BCE CE

NR 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 NR 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 NR 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 NR 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140

RASPUNS DE DE ABC CE ABD AC AE ABC BDE ACE RASPUNS BD AC BCE ACE BC DE ABC CDE AC BC RASPUNS BD AC BDE BD AC ACE BD AD BCE AC RASPUNS CDE CE AD BC BE BCD ABD BCE ADE ACD

NR 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 NR 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 NR 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 NR 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150

RASPUNS BD AD BCE ABE AB ACDE ABDE BE ACD AB RASPUNS ABD ABE BCD AC AE AC DE DE CD BE RASPUNS ABC ADE BC BCE AD ABC DE BCE AD CE RASPUNS ABCD BCD BCE ADE BE CD CE AE BC ABE

NR 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 NR 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 NR 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 NR 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160

RASPUNS CDE BCD AE BC ADE BCD AE CDE AB ABDE RASPUNS ABC BCE ABD BCD ABC CDE ACE ABC BD ADE RASPUNS ABD ACD BE AB CDE ADE BC BD ACE CE RASPUNS AE BD ACE BE ACD CD BC ADE CE ABD

NR 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170

RASPUNS ADE BC AB CDE AE ABD ACD AB ABD CE

NR 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180

RASPUNS BD ACE AB CDE AD BCE BD ABE ACE BC

NR 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190

RASPUNS BC ABC ABCD ACD ACE BCD ABE AC ACD ABC