Sunteți pe pagina 1din 146

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de Stiinte Farmaceutice pentru Obtinerea, Analiza si Controlul Calitatii Medicamentelor Nr.inregistrare 23 / 29 decembrie 2011

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA CHIMIE FARMACEUTIC SPECIALIZAREA FARMACIE Anul IV, semestrul I SESIUNEA DE IARN

Director de Departament Prof. univ. dr. CONSTANA SAVA

ef Disciplin CHIMIE FARMACEUTIC Prof. univ. dr. ELENA HAIEGANU

Anul universitar 2011-2012

I. ANESTEZICE GENERALE
Complement simplu 1. Printre substanele anorganice utilizate ca anestezice generale este i protoxidul de azot, avnd urmtoarea formul: A. N 2 O 3 B. NO 2 C. N 2 O D. NO 3 E. N 2 O 5 2. Protoxidul de azot este un gaz, solubil n ap 1:1,3, stabil, nu arde, dar ntreine arderea conform reaciei de mai jos: A. 2HNO 3 2H 2 O + NO 2 B. 2HNO 2 2H 2 O + 2NO C. NH 4 NO 3 200C N 2 O + 2H 2 O 700C D. 2N 2 O 2N 2 + O 2 E. 2NH 4 OH N 2 O + 5H 2 O 3. Protoxidul de azot nu se administreaz singur, ci n amestec cu: A. amoniac B. oxigen C. ap D. halogeni E. ozon 4. Hidrocarburile saturate au aciune anestezic general; aceasta crete proporional cu greutatea molecular. Activitatea cea mai bun este cea produs de: A. n-pentan B. n-hexan C. n-heptan D. n-propan E. n-butan 5. Hidrocarburile olefinice au aciune anestezic superioar hidrocarburilor saturate. Dintre acestea, compusul cel mai utilizat a fost: A. butena B. etena C. propena D. metena E. pentena 6. Etena se prezint sub form de: A. lichid B. pulbere C. cristale aciculare D. soluie vscoas E. gaz 7. Etena se administreaz n amestec de 10% oxigen. Trebuie avut n vedere faptul c etena este: A. volatil B. stabil

C. lichid D. inflamabil E. inert 8. Dintre hidrocarburile nesaturate cu tripl legtur cea mai important, din punct de vedere terapeutic, este: A. narcylena B. etilena C. propilena D. metina E. metilena 9. Acetilena este un gaz, solubil n ap, foarte solubil n: A. alcool etilic B. aceton C. alcool propilic D. propin E. butin 10. Una dintre hidrocarburile ciclice saturate utilizat n mod curent pentru anestezia general este: A. cicloheptanul B. ciclobutanul C. ciclopropanul D. ciclopentanul E. ciclohexanul 11. Printre derivaii halogenai ai hidrocarburilor utilizai ca anestezice generale menionm: A. clorura de propil B. clorura de butil C. clorura de metil D. clorura de vinil E. clorura de etil 12. Materia prim necesar obinerii kelenului este: A. propena B. butena C. etina D. etena E. propina 13. Ca anestezic general kelenul se administreaz: A. intravenos B. prin inhalaie C. intramuscular D. prin detent E. prin perfuzie 14. Ca anestezic local kelenul se administreaz: A. prin detent B. prin perfuzie C. intravenos D. intramuscular E. prin inhalaie

15. Care este denumirea chimic a halotanului? A. 1,1-difluoro-1,2-dicloro-2-bromo-etan B. 1-fluoro-1,1,2-tricloro-2-bromo-etan C. 1,1,1-trifluoro-2-cloro-2-bromo-etan D. 2,2-difluoro-1,1-dicloro-2-bromo-etan E. 2,2,2-trifluoro-1,1-dicloro-1-bromo-etan 16. Eterul etilic se obine din 2 molecule alcool etilic, n prezena acidului sulfuric, prin eliminarea unei molecule de ap. Mecanismul reaciei de eterificare este de: A. cataliz bazic B. neuralizare C. complexare D. cataliz acid E. ionizare 17. Eterul etilic se poate obine din dou molecule de alcool etilic, prin deshidratare, n prezen de: A. FeCl 3 B. Ni(NO 3 ) 2 C. MnO D. PCl 3 E. Al 2 O 3 18. Eterul etilic se scindeaz, numai prin tratare cu HBr sau HI, printr-un proces chimic numit: A. hidroliz bazic B. acidoliz C. oxidare D. reducere E. neutralizare 19. Prin tratarea eterului etilic cu acizi tari nu are loc acidoliza, ci formarea srii de: A. oxoniu B. amoniu C. etiliden D. acetat E. nitroniu 20. n prezena oxigenului eterul etilic se: A. autooxideaz B. polimerizeaz C. dehidrogeneaz D. deshidrateaz E. dimerizeaz 21. n urma autooxidrii eterului etilic se formeaz un compus instabil: A. peroxid B. hidroxid C. hidroperoxid D. acid E. aldehid 22. Hidroperoxidul rezultat n urma oxidrii eterului etilic, pierde o molecul de alcool etilic, trecnd ntr-un compus puternic exploziv, astfel: A. peroxid de etiliden B. peroxid de hidrogen C. peroxid de vinil D. sare de oxoniu E. sare de amoniu

23. Hidroperoxidul, rezultat n urma oxidrii eterului etilic, prin eliminarea unei molecule de peroxid de hidrogen trece n: A. eter sulfuric B. sulfat acid de etil C. alcool etilic D. eter vinilic E. alcool vinilic 24. n urma autooxidrii, eterul etilic poate fi impurificat cu: A. formaldehid B. acetaldehid C. formamid D. acetamid E. alcool vinilic 25. n prezena aerului eterul formeaz un amestec mai dens dect aerul, care se propag ca o und i n momentul n care ntlnete un obiect fierbinte produce o explozie puternic datorit: A. peroxidului de etilen B. hidroperoxidului C. acidului acetic D. acetaldehidei E. peroxidului de etiliden 26. Eterul etilic, pentru a produce o anestezie general mai profund, se asociaz cu: A. alcool etilic B. acid acetic C. kelen D. protoxid de azot E. eter vinilic 27. Care este denumirea comercial a metil-propil-eterului? A. metropil B. penthran C. metoxifluran D. etoxifluran E. halotan 28. Dintre derivaii barbiturici este foarte utilizat acidul 1,5-dimetil-5-ciclohexenil-barbituric, avnd urmtoarea denumire comercial: A. amital B. amobarbital C. ciclobarbital D. hexobarbital E. butabarbital

29. Dintre derivaii barbiturici, se utilizeaz ca amestec general: A. ciclobarbitalul B. hexobarbitalul sodic C. veronalul D. hexobarbitalul E. amobarbitalul

30. Un derivat tiobarbituric utilizat pe scar larg ca anestezic general este: A. barbitalul B. butabarbitalul sodic C. ciclobarbitalul D. amobarbitalul E. tiopentalul sodic 31. Tiobarbitalul este un derivat tiobarbituric, avnd aciune: A. anestezic local B. hipnotic C. anticonvulsivant D. anestezic general E. sedativ 32. Brevinarconul este un derivat tiobarbituric, folosit sub form de sare de sodiu, avnd aciune: A. sedativ B. hipnotic C. anticonvulsivant D. anestezic general E. antiemetic 33. Pentotalul este un derivat tiobarbituric utilizat pe scar larg ca: A. anestezic general B. hipnotic C. sedativ D. anticonvulsivant E. anestezic local 34. Care este denumirea comercial a esterului n-propilic al acidului 3-metoxi-4-(dietilcarbamoilmetoxi)-fenilacetic? A. pentotal B. inactin C. tiopental D. evipan E. propanidid 35. Tiopentalul este un derivat tiobarbituric care se obine pornind de la: A. N-metiluree B. uree C. tiouree D. acid malonic E. acid acetic 36. Epontolul este un anestezic general care se obine pornind de la esterul n-propil al acidului: A. vanilic B. homovanilic C. propilic D. fenilacetic E. salicilic 37. Epotolul se obine folosind ca materie prim esterul n-propilic al acidului homovanilic, care se condenseaz cu: A. dimetilamida acidului dicloracetic B. dimetilamida acidului acetic C. dimetilamida acidului fenoxiacetic D. dimetilamida acidului monocloracetic E. dimetilamida acidului salicilic

38. Care este denumirea comercial a 2-(orto-clorofenil)-2-metil-amino-ciclohexanona? A. ketamina B. inactin C. brevinarcon D. evipan E. pentotal 39. Ketalarul este un anestezic general cu aciune de: A. scurt durat B. lung durat C. durat medie D. suprafa E. durat ultrascut 40. Epontolul este un anestezic general de: A. lung durat B. profunzime C. scurt durat D. suprafa E. durat medie 41. Hexobarbitalul este un anestezic general care se obine pornind de la: A. tiouree B. uree C. N-metiltiouree D. N-metiluree E. ureid 42. Sarea de sodiu a acidului 1,5-dimetil-5-ciclohexenil-barbituric are aciune: A. anestezic general B. hipnotic C. anticonvulsivant D. anestezic local E. sedativ 43. Acidul 1,5-dimetil-5-ciclohexenil-barbituric are aciune: A. anestezic local B. sedativ C. anestezic general D. anticonvulsivant E. hipnotic 44. Metoxifluranul pe lng faptul c este un anestezic general foarte bun, are i aciune: A. sedativ B. hipnotic C. analgezic D. antiemetic E. antiinflamatoare 45. Eterul etilic se conserv n sticle brune de 150 ml nchise cu: A. dop de cauciuc nvelit n folie de plastic B. dop de plut nvelit n staniol C. dop de plastic nvelit n staniol D. dop de plut nvelit n hrtie cerat E. dop de plastic nvelit n hrtie brun

46. Etena este o hidrocarbur olefinic cu aciune anestezic general, care se obine prin deshidratarea alcoolului, la 170C: A. metilic B. propilic C. benzilic D. etilic E. butilic 47. Etena se poate obine prin hidrogenarea menajat a: A. acetilenei B. ciclopropanului C. propenei D. metenei E. etenei 48. Protoxidul de azot este utilizat ca anestezic general de administrare: A. i.v. B. i.m. C. intraperitoneal D. rectal E. prin inhalaie 49. Protoxidul de azot este utilizat n amestec cu oxigenul, pentru a nu se ajunge la: A. iritaii locale B. supradozare C. asfixie D. intoxicare E. tulburri de metabolism 50. Protoxidul de azot nu trebuie s conin ali oxizi de azot, acizi, baze, amoniac i: A. dioxid de sulf B. dioxid de carbon C. peroxid de hidrogen D. urme de alcool etilic E. etilenoxid

I. ANESTEZICE GENERALE
Complement multiplu

51. Anestezicele generale sunt medicamente care, administrate n doze terapeutice, produc: A. excitare a SNC B. depresie nespecific a SNC C. contracie muscular D. convulsii E. relaxare muscular 52. Anestezia general poate rezulta n urma administrrii: A. unei substane B. fenobarbital C. mai multor substane D. fenitoin E. diazepam 53. Anestezicele generale pot fi clasificate, n funcie de modul de administrare, astfel: A. prin inhalaie B. cutanat C. intramuscular D. intravenos E. intradermic 54. Dintre anestezicele generale gazoase, administrate prin inhalaie menionm: A. oxid de azot B. protoxid de azot C. ciclohexan D. hexobarbital E. ciclopropan 55. Dintre anestezicele generale volatile, administrate prin inhalaie amintim: A. esteri B. nitrili C. eteri D. halogenuri E. hidrocarburi halogenate 56. Anestezicele generale administrate intravenos se mpart n: A. derivai ai difenilmetanului B. derivai barbiturici C. chinone D. benzodiazepine E. structuri diverse 57. Anestezicele generale de inhalaie trebuie s ndeplineasc anumite condiii: A. s nu fie inflamabile B. s fie stabile din punct de vedere chimic C. s fie lipsite de toxicitate D. s fie solide i puin solubile n ap E. s nu produc alterri hepatice, renale, cardiace

58. n timpul reaciei de descompunere a azotatului de amoniu, necesar pentru obinerea protoxidului de azot, este posibil formarea unor compui toxici, dintre care: A. monoxid de azot B. monoxid de sulf C. dioxid de mangan D. dioxid de azot E. dioxid de sulf 59. Protoxidul de azot are caracter oxidant, este stabil, la temperaturi ridicate se descompune n: A. ap B. azot C. dioxid de carbon D. oxigen E. oxid de azot 60. Ciclopropanul este un gaz incolor, nu are miros. Este foarte periculos deoarece produce explozie: A. din cauza tensiunii n ciclu B. n amestec cu dioxidul de carbon C. n amestec cu oxigenul din aer D. n prezena unor obiecte fierbini E. n amestec cu SO 2 61. Eterul etilic, n prezena oxigenului din aer formeaz hidroperoxid de etiliden, care prin descompunere conduce la: A. aldehid formic B. aldehid acetic C. acid propionic D. eter acetic E. acid acetic 62. Eterul etilic se administreaz prin inhalaie, producnd: A. analgezie B. excitaie C. somn D. anestezie general profund E. anestezie local 63. Avantajele utilizrii eterului etilic, ca anestezic general, sunt: A. nu afecteaz respiraia i cordul B. eliminarea se face lent C. eliminarea se face imediat dup ntreruperea administrrii D. produce contracii puternice E. produce o relaxare muscular foarte bun 64. Metoxifluranul este un lichid: A. inflamabil B. volatin C. nu este explozibil D. nu este inflamabil E. este stabil la lumin 65. Metoxifluranul, dup administrare, produce: A. anestezie general foarte bun B. contracie muscular

10

C. relaxare muscular bun D. analgezie prelungit E. anestezie local 66. Care este denumirea comercial a compusului 2-cloro-1,1,2-trifluoroetil-difluorometileter? A. enfluran B. metoxifluran C. ethran D. fluoromar E. fluoroxen 67. Enfluranul este un lichid incolor, avnd: A. nu este inflamabil B. stabilitate chimic mare C. puin stabil D. induce rapid anestezia E. anestezia se instaleaz lent 68. Denumirea chimic a 2,2,2-trifluorovinileterului este: A. enfluran B. fluoroxen C. enthran D. fluoromar E. vinileter 69. Desfluranul este un derivat din clasa eterilor halogenai, avnd urmtoarele caracteristici: A. nu este inflamabil B. revenirea din anestezie este rapid C. nu este explozibil D. perioada de inducie este scurt E. este inflamabil 70. Sevofluranul este un lichid, limpede, miscibil cu etanolul, eterul, cloroformul: A. este indicat pentru inducerea anesteziei generale B. se administreaz cu vaporizator special C. nu produce iritaii ale cilor respiratorii D. are i aciune anestezic local E. este un bun analgezic 71. Dintre derivaii halogenai ai hidrocarburilor, avnd aciune anestezic general amintim: A. cloroformul B. clorura de etil C. alcoolul butilic D. halotanul E. monoclormetanul 72. Halotanul se folosete numai ca anestezic general n amestec cu: A. dioxid de carbon B. oxigen + protoxid de azot C. dioxid de sulf D. oxid de carbon E. oxigen

11

73. Dezavantajele halotanului sunt: A. relaxare muscular incomplet B. deprimare cardiovascular C. deprimare respiratorie D. excitant SNC E. toxicitate hepatic 74. Dintre anestezicele generale administrate intravenos sunt utilizai unii derivai barbiturici i tiobarbiturici, de exemplu: A. evipan B. acid 1-metil-5-etil-barbituric C. hexobarbital D. acid 1,5-dimetil-5-ciclohexilbarbituric E. acid 1,5-dimetil-5-ciclohexenilbarbituric (sarea de sodiu) 75. Dintre derivaii tiobarbiturici utilizai ca anestezice generale amintim: A. tiobutabarbital B. tiopental C. inactin D. metohexital E. pentotal 76. Dintre derivaii de benzodiazepin utilizai ca anestezice generale amintin: A. hypnovel B. dormicum C. 8-cloro-6-(o-fluorofenil)-1-metil-4-H-imidazo-1,4-benzodiazepin D. 8- cloro-6-fluorofenil-imidazolil-benzil-benzodiazepina E. midazolamul 77. Midazolamul este utilizat ca premedicaie n anestezia general, avnd proprieti: A. anxiolitice B. sedative C. miorelaxante D. anticonvulsivante E. excitante SNC 78. Dintre anestezicele generale cu structuri diverse amintim: A. propanidid B. dormicum C. propofol D. ketamina E. etomidat 79. Care este denumirea chimic a propanididului? A. 3-metoxi-4-(dietilcarbamoilmetoxi)-fenilacetat de propil B. esterul n-propilic al acidului 3-metoxi-4-(dietilcarbamoilmetoxi)-fenilacetic C. dietilcarbamoiloxifenilacetat de propil D. esterul acidului 3-etoxi-4-(dietilcarbamoiloxi)-fenilacetic E. esterul acidului 3-propoxi-4-(dietilcarbamoiloxi)-acetic 80. Ketamina este un anestezic general utilizat: A. sub form de clorhidrat B. sub form de ftalat C. aciunea sa rapid i de scurt durat (5-10 min)

12

D. aciune de lung durat E. perioadei de inducie scurt 81. Etomidatul este un anestezic general, avnd urmtoarele denumiri: A. epontol B. hypnomidate C. esterul etilic al etil-alfametoxi-5-imidazol D. acid etil-1-(alfametilbenzil)-5-imidazol E. acid 1-alfametilbenzoil-5-imidazolil 82. Etomidatul este un anestezic general, avnd urmtoarele nsuiri: A. aciune puternic B. aciune slab C. aciune de scurt durat D. aciune de lung durat E. analgezic 83. Care este denumirea comercial a 2,6-diizopropilfenolului? A. propofol B. propamidid C. diprivan D. disoprofol E. epontol 84. Propofolul este un anestezic general administrat intravenos cu aciune: A. excitant B. de scurt durat C. sedativ D. hipnotic E. anticonvulsivant 85. Un alt anestezic general cu structur diferit este: A. sarea de sodiu a acidului gama-hidroxibutiric B. natrium oxybutyricum C. acidul gama-hidroxivalerianic D. somsanit E. acidul dietilcarbamoilmetoxiacetic 86. Sarea de sodiua acidului gama-hidroxibutiric, n funcie de doz, are aciune: A. sedativ B. hipnotic C. miorelaxant D. excitant E. anestezic (la doze mari) 87. Denumirea comercial a compusului 21-(3-carboxi-1-oxopropoxi)-5-beta-pregnan-3,20-diona (sare de dosiu) este: A. presuren B. epontol C. viadril D. hypnomidat E. hydroxydion sodic

13

88. Presurenul este utilizat ca anestezic general atunci cnd este contraindicat administrarea barbituricelor. Se asociaz cu: A. butan B. eter C. halotan D. protoxid de azot E. ciclohexan 89. Metabolizarea ketaminei are loc n ficat unde: A. este demetilat B. se formeaz norketamina C. se elimin prin bil D. se elimin prin rinichi E. se elimin prin plmni 90. Sarea de sodiu a acidului alfa-1-metil-5-alil-5-(1-metil-2-pentinil)-barbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. metohexital sodic B. brietal C. brevital sodic D. brevinarcon E. inactivi

14

II. HIPNOTICE I SEDATIVE Complement simplu

1. Barbitalul, din punct de veder chimic, este acid: A. 5,5-dietilbarbituric B. 2,5-dietilbarbituric C. 5-etil-5-fenilbarbituric D. 5-etil-5-hexilbarbituric E. 5-etil-5-hexenilbarbituric 2. n prezena hidroxizilor alcalini diluai se formeaz sarea de sodiu a barbitalului cunoscut sub numele de: A. mephobarbital B. mebaral C. medinal D. germonil E. luminal 3. n prezena hidroxizilor alcalini diluai sau a metoxidului de sodiu barbitalul formeaz sarea sodic, solubil n ap, cunoscut sub numele de: A. germonil B. mebaral C. veronal D. medinal E. alurate 4. Veronalul sodic nu poate fi conservat sub form de soluii deoarece hidrolizeaz uor, rezultnd sarea de sodiu a acidului ureincarboxilic, produs: A. antiseptic B. inactiv C. activ D. toxic E. antiinflamator 5. Denumirea chimc a mephobarbitalului este acid: A. 5-etil-1-etil-5-ciclohexilbarbituric B. 4-metil-1-etil-5-ciclohexenilbarbituric C. 5-metil-1-etil-5-ciclohexilbarbituric D. 5-metil-1-etil-5-fenilbarbituric E. 5-etil-1-metil-5-fenilbarbituric 6. Methabarbitalul este, din punct de vedere chimic, acid: A. 5,5-dietil-1-metil-barbituric B. 5-etil-5-fenil-1-metil-barbituric C. 5-metil-5-etil-1-etil-barbituric D. 5-etil-5-metil-1-etil-barbituric E. 5,5-dimetil-1-etil-barbituric 7. Metabarbitalul produce o sedare mai slab dect cea produs de fenobarbital, dar este mai frecvent folosit ca: A. antipruriginos B. hipolipemiant C. anticonvulsivant

15

D. antiinflamator E. antiseptic 8. Phenobarbitalul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 5-metil-5-hexil-barbituric B. 5-metil-5-ciclohexil-barbituric C. 5-etil-5-metil-barbituric D. 5-etil-5-fenil-barbituric E. 5-etil-5-ciclohexenil-barbituric 9. Fenobarbitalul poate fi difereniat de ceilali derivai barbiturici, care nu au nucleu aromatic n molecul, prin obinerea: A. aminofenobarbitalului B. nitrofenobarbitalului C. nitrozofenobarbitalului D. etilfenobarbitalului E. ciclohexilfenobarbitalului 10. Pe lng aciune sedativ i hipnotic, fenobarbitalul are i aciune: A. antiseptic B. antiinflamatoare C. antipruriginoas D. analgezic E. anticonvulsivant 11. Care este sinonimul pentru fenobarbital? A. veronal B. luminal C. amital D. largactil E. etoform 12. Fenobarbitalul formeaz sruri cu ionii unor metale. Aceast proprietate se datoreaz caracterului su: A. bazic B. neutru C. acido-bazic D. reductor E. acid 13. Datorit caracterului acid, fonobarbitalul formeaz sruri cu ionii unor metale. La tratare cu hidroxid de sodiu rezult sarea de sodiu, care n prezena ionilor de argint trece n sarea diargentic i care se prezint sub form de precipitat: A. galben, solubil n amoniac B. galben, solubil n ap C. alb, solubil n amoniac D. alb, solubil n ap E. galben, solubil n alcool etilic 14. Fenobarbitalul formeaz, n prezena ionilor de cobalt i n mediu amoniacal, combinaii complexe colorate n: A. verde B. violet C. albastru

16

D. rou E. galben 15. Nucleul aromatic din molecula fenobarbitalului poate fi nitrat, rezultnd acidul 5-etil-5nitrofenil-barbituric, colorat galben. Nitrarea se realizeaz cu: A. acid azotic B. acid sulfuric C. amestec sulfonitric D. acid azotos E. azotit de sodiu n mediu de acid clorhidric 16. Caracterul acid al soluiilor de fenobarbital se poate pune n eviden folosind ca indicator: A. metiloranj B. fenolftalein C. rou de metil D. timolftalein E. albastru de bromtimol 17. Soluiile de fenobarbital sunt acide, ns pH-ul lor nu trebuie s fie sub 3; acidul fenilbarbituric determin scderea pH-ului sub limita menionat, ceea ce se poate constata cu ajutorul: A. metiloranjului B. roului de metil C. timolftaleinei D. roului de fenol E. tropeolinului OO (oranj IV) 18. Fenobarbitalul, datorit caracterului acid, poate fi titrat cu o soluie alcalin, folosind ca indicator: A. tropeolui OO B. timolftalein C. ap de amidon D. albastru de metil E. galben de metanil 19. Fenobarbitalul are aciune sedativ i hipnotic mai puternic dect cea a barbitalului, aceasta fiind de: A. foarte lung durat B. scurt durat C. durat medie D. lung durat E. neutr 20. Amobarbitalul este acid: A. 5-izobutil-5-fenil-barbituric B. 5-fenil-3-izobutil-barbituric C. 5-metil-5-izopropil-barbituric D. 5-metil-5-fenil-barbituric E. 5-etil-5-izopentenil-barbituric 21. Amobarbitalul este indicat n insomnie, stri anxioase. Produce somnolen dup trezire, iar administrarea pe o perioad mai lung conduce la: A. fenomene alergice B. intoleran C. sensibilizarea organismului

17

D. instalarea dependenei E. stri de agitaie 22. Sarea de sodiu a amobarbitalului, fiind solubil n ap, poate fi administrat oral. Denumirea comercial este: A. veronal B. mebaral C. alurate D. germonil E. amital sodic 23. Din punct de vedere chimic, aprobarbitalul este acid: A. 5-etil-5-fenil-barbituric B. 5,5-dietil-barbituric C. 5-alil-5-izopropil-barbituric D. 5-metil-5-propil-barbituric E. 5-butil-5-etoxi-barbituric 24. Butabarbitalul sodium este sarea de sodiu a acidului 5-sec.butil-5-etil-barbituric i se mai numete: A. butisol sodium B. lotusate C. amytal D. alurate E. germonil 25. Talbutal este un medicament hipnotic i sedativ cu durat medie de aciune, din punct de vedere chimic, fiind acid: A. 5-etil-5-fenil-barbituric B. 5-alil-5-sec.butil-barbituric C. 5-metil-5-propil-barbituric D. 5-butil-5-etoxi-barbituric E. 5-etil-5-fenoxi-barbituric 26. Pentobarbitalul sodium este sarea de sodiu a acidului 5-etil-5-(1-metilbutil)-barbituric, avnd i denumirea urmtoare: A. alurate B. butisol C. lotusate D. membutal sodic E. amytal 27. Ciclobarbitalul, din punct de vedere chimic, este: A. 5-ciclohexenil-5-etil-maloniluree B. acid 5-etil-5-metilbutil-barbituric C. acid 5,5-dietilbarbituric D. acid 5-etil-5-fenil-barbituric E. acid 5-metil-5-izopropil-barbituric 28. Reacia de difereniere a ciclobarbitalului de barbital i fenobarbital const n nclzire n prezen de: A. acid azotos B. acid azotic C. acid sulfuric D. amestec sulfonitric E. hidroxid de sodiu

18

29. Ciclobarbitalul are aciune hipnotic puternic i de durat: A. foarte scurt B. foarte lung C. medie D. lung E. scurt 30. Secobarbitalul este acid 5-alil-5-(1-metilbutil)-barbituric, avnd i denumirea urmtoare: A. membutal B. seconal C. phanodorm D. evipan E. pentotal 31. Hexobarbitalul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 5-(1-ciclohexenil)-1,5-dimetil-barbituric B. 5-(1-ciclohexil)-1,5-dietil-barbituric C. 5-(1-fenil)-1,5-dimetil-barbituric D. 5-etil-5-fenil-barbituric E. 5-etil-5-izopropilbarbituric 32. Fenobarbitalul formeaz sruri cu ionii unor metale. Astfel cu clorura de mercur (II) formeaz o sare insolubil n ap, reacie ce are loc n mediu: A. acid B. neutru C. bazic D. amfoter E. anhidru 33. Fenobarbitalul imprim soluiilor caracter acid; acesta se pune n eviden folosind ca indicator: A. metil oranj B. fenolftalein C. rou de metil D. timolftalein E. albastru de bromtimol 34. Hexobarbitalul este un hipnotic cu aciune rapid, dar de durat foarte scurt. Trebuie folosit cu atenie deoarece are aciune: A. excitant psihomotorie B. excitant SNC C. depresiv asupra cordului D. depresiv asupra centrului respirator E. convulsivant 35. Tiopentalul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 5-etil-5-izopropil-tiobarbituric B. 5-etil-5-(1metil-n-butil)-2-tiobarbituric C. 5-etil-5-(1metil-n-butil)-2-barbituric D. 5-metil-5-etil-barbituric E. 5-metil-5-fenil-tiobarbituric 36. Tiopentalul are aciune hipnotic foarte bun, de durat: A. foarte lung B. lung C. medie

19

D. scurt E. foarte scurt 37. Printre medicamentele sedative i hipnotice un rol important l au ureidele aciclice, dintre care menionm: A. bromizoval B. evipanul C. seconalul D. phanodormul E. doridenul 38. Pe lng efectul hipnotic i sedativ, bromizolvalul mai are i aciune: A. antipiretic B. tranchilizant C. anticonvulsivant D. antiemetic E. miorelaxant 39. Aciunea anticonvulsivant a bromovalului se datoreaz prezenei n molecul a: A. radicalului metil B. gruprii carbonil C. gruprii amidice D. bromului E. gruprii butiluree 40. Glutetimida este o imid ciclic, cu aciune hipnotic i sedativ; somnul se instaleaz dup 30 de minute de la administrare i dureaz: A. 1 or B. 10-12 ore C. 2 ore D. 4-8 ore E. 30 de minute 41. Denumirea chimic a medicamentului methyprylon este: A. 3-sec.butil-5-etil-5-metoxi-piperidindion B. 3-izopropil-metil-5-metoxi-piperidindion C. 3-metil-3-fenil-5-etilpiperidindion D. 3,4-dietil-5-etil-piperidindion E. 3,3-dietil-5-metil-2,4-piperidindion 42. Metiprilonul este un hipnotic utilizat pentru inducerea somnului, avnd durata de aciune: A. medie B. lung C. scurt D. foarte lung E. foarte scurt 43. Dintre derivaii de chinazolon cu aciune hipnotic menionm: A. evipan B. doriden C. methaqualona D. noludar E. bromoval

20

44. Methaqualona este un hipnotic i sedativ de durat medie, foarte bine suportat de organism, dar dup utilizare prelungit produce: A. eritem B. prurit C. agitaie D. dependen E. vom 45. Amilenhidratul are aciune hipnotic destul de puternic i, din punct de vedere chimic, este: A. 2-amino-2-butanol B. 2-metil-2-butanol C. 2-nitro-2-butanol D. 2-cloro-2-butanol E. 2-metil-2-izopropanol 46. Amilenhidratul pe lng aciunea hipnotic i sedativ, mare are i aciune: A. miorelaxant B. excitant SNC C. antitermic D. antiemetic E. anticonvulsivant 47. Clorbutamolul are urmtoarea structur chimic:
CH3

A.

CCl3 C OH CH3

CH3

B.

CH3 C OH CH3

C.

CCl2 CH2 C OH CH3

CH3

D.

CCl3 C CH2OH CH2CH3

E. CH 3 CCl 2 CH 2 OH 48. Cloralul hidrat este un hidrat de aldehid, avnd urmtoarea structur chimic: A.
OH CCl3 CCl OH

OH

B.

CH3 CCl OH
OH

C.

CCl3 CH OH

D. CCl 2 CH 2 OH
OH

E.

CCl3 CH2 CH OH

21

49. Din punct de vedere chimic, triclofosul este: A. sarea de sodiu a acidului fosforic cu alcool vinilic B. sarea potasic a esterului fosforic al alcoolului propilic C. sarea disodic a esterului fosforic al alcoolului etilic D. sarea monosodic a monoesterului fosforic al alcoolului tricloretilic E. sarea de potasiu a acidului fosforic cu alcool amilic 50. Derivaii acilai ai ureei se numesc: A. amide B. ureide C. amine D. ureine E. imide 51. Care este denumirea chimic a bromovalului? A. alfa-brom-valerianat de sodiu B. alfa-brom-valerianat de alil C. alfa-brom-izovaleriluree D. alfa-metil-izovaleriluree E. alfa-clor-valerianat de etil 52. Acidul barbituric se obine prin condensarea ureei cu: A. diesterul acidului malonic B. monoesterul acidului malonic C. acidul malonic disubstituit D. acidul malonic monosubstituit E. esterul propilic al acidului malonic 53. Din punct de vedere chimic, barbitalul este: A. esterul metilic al acidului dicloracetic B. esterul acidului monocloracetic C. acid monoetilbarbituric D. acid dietilbarbituric E. esterul dietilic al acidului metil-malonic 54. Barbitalul, prin nclzire la temperatura de 300C, se descompune cu formare de amoniac i: A. acid malonic B. acid dietilacetic C. amin D. amid E. imid 55. Barbitalul poate fi impurificat cu urmtorul compus: A. monoesterul acidului malonic B. diesterul acidului malonic C. esterul acidului malonic D. acid malonic E. acid etilbarbituric 56. Sarea de sodiu a barbitalului este solubil n ap i este cunoscut sub denumirea de: A. phanodorm B. veronal C. medinal D. dormicum E. cloralhidrat

22

57. Care este denumirea chimic a amobarbitalului? A. acid 5-etil-5-izoamilbarbituric B. acid-5-etil-5-fenilbarbituric C. acid-5-etil-5-sec.butilbarbituric D. acid-5-etil-5-ciclohexilbarbituric E. acid-5-propil-5sec.butil-barbituric 58. Amobarbitalul este considerat ca cel mai bun: A. anticonvulsivant B. antiemetic C. miorelaxant D. hipnotic E. analgezic 59. Care este denumirea chimic a ciclobarbitalului? A. acid-5-etil-5-fenil-barbituric B. acid-5-etil-5-ciclohexenil-barbituric C. acid 5,5-dietilbarbituric D. acid-5-fenil-acetil-tiouree E. acid alfa-fenil-cian-acetic 60. Care este denumirea comercial a compusului alfa-fenil-alfa-etil-glutarimida? A. amobarbital B. dormicum C. medinal D. veronal E. glutetimida 61. Care este denumirea comercial a N,N,6-trimetil-2-p-tolil-imidazo-[1,2a]piridin-3-acetamid? A. zolpidem B. clorhexadol C. petrichloral D. cloralhidrat E. hipnogal 62. Denumirea comercial a 6-cloro-2-(p-clorofenil)-N,N-dipropilimidazo-[1,2a]-piridin-3-acetamid este: A. zolpidem B. zopiclon C. imovane D. alpidem E. suriclon 63. Estazolamul este un derivat al benzodiazepinei, avnd urmtoarea denumire chimic: A. 6-bromo-6-benzil-triazolo-1,4-benzodiazepin B. 6-cloro-6-fenil-4H-triazolo-1,4-benzodiazepin C. 6-metil-6-etil-triazolo-1,4-benzodiazepin D. 5-etil-6-metil-triazolo-1,4-benzodiazepin E. 5-etil-5-benzil-triazolo-1,4-benzodiazepin 64. Care este denumirea comercial a 8-cloro-6-(o-clorofenil)-1-metil-4H-triazolo[4,3a]-1,4benzodiazepin? A. depas B. lendormin C. dormonoct

23

D. xanax E. triazolam 65. Denumirea comercial a 8-cloro-1-metil-6-fenil-4H-triazolo[4,3a]-1,4-benzodiazepin este: A. novodorm B. triazolam C. alprazolam D. songar E. havlane 66. Nitrazepamul, din punct de vedere chimic este: A. 2,3-dihidro-7-nitro-5-fenil-1H-1,4-benzodiazepin-2-on B. 2,5-dihidro-6-amino-4-fenil-1,4-benzodiazepin-2-on C. 2,3-dihidro-6-cloro-5-etil-1,4-benzodiazepin-2-on D. 2,5-diamino-7-hidroxi-5-etoxi-1,4-benzodiazepin-2-on E. 2,3-diamino-7-cian-5-fenil-1H-1,4-benzodiazepin-2-on 67. Compusul 5-(o-fluorofenil)-1,3-dihidro-1-metil-7-nitro-2H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarea denumire comercial: A. novodorm B. songar C. nitrazepam D. flunitrazepam E. triazolam 68. Denumirea comercial a compusului 1,3-dihidro-1-metil-7-nitro-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin2-on este: A. nitrazepam B. nimetazepam C. flunitrazepam D. novodorm E. triazolam 69. Denumirea comercial a 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on este: A. nitrazepam B. flunitrazepam C. nimetazepam D. flurazepam E. temazepam 70. Care este denumirea comercial a compusului 7-cloro-5-(o-clorofenil)-1,3-dihidro-3-hidroxi-1metil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on? A. flunitrazepam B. temazepam C. lormetazepam D. halazepam E. nitrazepam

24

II. HIPNOTICE I SEDATIVE


Complement multiplu 71. Acidul barbituric se obine pein condensarea, n prezena etoxidului de sodiu, a urmtorilor compui: A. acetiluree B. diesterul acidului malonic disubstituit C. monoesterul acidului malonic disubstituit D. diesterul acidului malonic monosubstituit E. uree 72. Derivaii barbiturici, pe lng aciunea hipnotic, mai au i aciune: A. analgezic B. anticonvulsivant C. antiinflamatoare D. sedativ E. antihemoragic 73. Metabolizarea derivailor barbiturici are loc n ficat unde au loc procese de: A. reducere B. oxidare C. hidroliz D. hidroxilare E. N-dezalchilare 74. Absorbia derivailor barbiturici este bun la administrare: A. intraperitoneal B. intrarectal C. intradermic D. intramuscular E. oral 75. Ca efecte adverse barbituricele produc: A. dependen fizic B. crize de porfirie acut C. dependen psihic D. tulburri digestive E. tulburri cutanate 76. n caz de intoxicaie acut cu barbiturice, datorit unei supradozri voluntare, se intervine urgent astfel: A. se administreaz pacientului lichid abundent B. se provoac voma, numai dac bolnavul este contient C. se face toaleta cilor respiratorii superioare D. se efectueaz intubaie i ventilaie asistat E. se administreaz sedative 77. n ceea ce privete interaciunea medicamentoas a derivailor barbiturici, menionm: A. efectul hipnotic este potenat de alcool i de alte deprimante centrale B. apariia strilor de excitaie C. scade eficacitatea unor medicamente (ex. fenitoina, vitamina K etc.) D. crete frecvena respiraiei E. crete motilitatea intestinal

25

78. n intoxicaiile cu barbiturice se iau urmtoarele msuri: A. se alcalinizeaz urina cu carbonat de sodiu B. se administreaz manitol pentru sporirea eliminrii barbituricelor C. n caz de hipotensiune, se administreaz noradrenalin D. se administreaz analeptice respiratorii i antibiotice (pentru a preveni complicaiile bacteriene) E. se administreaz sedative 79. Dintre derivaii barbiturici, acidul 5,5-dietilbarbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. luminal B. medinal C. veronal D. ciclobarbital E. barbital 80. Sarea sodic a barbitalului se numete: A. veronal B. medinal C. ciclobarbital D. veronal sodic E. luminal 81. Sarea sodic a barbitalului se formeaz n prezen de: A. hidroxizi alcalini diluai B. carbonat acid de sodiu C. hidroxizi alcalini concentrai D. metoxidului de sodiu E. carbonat de potasiu 82. Acidul 5-etil-1-metil-5-fenilbarbituric este: A. veronal B. luminal C. mephobarbital D. medinal E. mebaral 83. Acidul 5,5-dietil-1-metil-barbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. amytal B. germonil C. luminal D. mebaral E. methabarbital 84. Acidul 5-etil-5-fenil-barbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. medinal B. phenobarbital C. veronal D. luminal E. fenobarbital 85. Dintre proprietile fizice ale fenobarbitalului menionm: A. cristale galbene au galben-verzui B. cristale incolore sau pulbere microcristalin alb C. miros specific, ptrunztor, gust acru

26

D. miros aromat, fr gust E. fr miros, gust amar 86. Din punct de vedere al solubilitii, fenobarbitalul este: A. insolubil n alcool etilic B. uor solubil n alcool etilic C. uor solubil n cloroform D. puin solubil n cloroform E. foarte greu solubil n ap 87. Fenobarbitalul poate fi identificat prin urmtoarele reacii chimice: A. cu clorura de mercur (II), n mediu bazic B. diazotarea, urmat de cuplare cu fenoli C. cu nitrat de cobalt n alcool metilic D. nitrarea nucleului aromatic E. reacia de culoare cu acetaldehida n mediu de acid sulfuric 88. Fenobarbitalul d reacie de culoare cu formaldehida n mediu de acid sulfuric, n urma creia se observ: A. la zona de contact dintre cele dou lichide apare un inel rou-crmiziu B. la zona de contact dintre cele dou lichide apare un inel rou-viiniu C. apariia unui inel la zona de contact ntre cele dou lichide permite diferenierea fenobarbitalului de barbital i amobarbital D. apariia inelului permite diferenierea fenobarbitalului de pentobarbital i hexobarbital E. n urma reaciei menionat mai sus se formeaz un precipitat rou-brun 89. Fenobarbitalul se poate determina cantitativ prin diferite metode, astfel: A. acido-bazic n soluie apoas B. iodometric C. acido-bazic n solveni neapoi D. brom-bromatometric E. nitritometric 90. Pentru determinarea cantitativ a fenobarbitalului prin metoda acido-bazic n soluie apoas se folosesc: A. NaOH sol. 0,1M B. mediu hidroalcoolic C. timolftaleina D. alcool etilic neutralizat E. albastru de bromtimol 91. Factorul de molaritate al soluiei NaOH 0,1M se determin folosind: A. acid oxalic B. acid sulfanilic C. fenolftalein D. rou de metil E. galben de metanil 92. n urma nitrrii nucleului aromatic din molecula fenobarbitalului se formeaz acid 5-etil-5nitrofenilbarbituric, care: A. este colorat galben, avnd p.t. = 279C B. este colorat rou-brun, cu p.t. = 279C C. este solubil n amoniac, formnd sarea de amoniu corespunztoare D. este uor solubil n ap i alcool E. aceast reacie permite diferenierea fenobarbitalului de toi derivaii barbiturici fr radical aromatic n molecul

27

93. Fenobarbitalul se poate diferenia de ali derivai barbiturici prin urmtoarele reacii: A. cu clorura de mercur (II), n mediu bazic, formeaz o sare bazic B. nitrarea nucleului aromatic din molecula fenobarbitalului C. cu nitratul de cobalt, n mediu amoniacal D. cu aldehida formic n mediu de acid sulfuric E. formarea de sruri cu ionii unor metale 94. Nitrofenobarbitalul, prin reducere, se transform n aminofenobarbital, care poate fi diazotat i cuplat cu: A. betanaftol, n soluie alcalin, formeaz un azoderivat rou B. aspirina se formeaz un precipitat alb C. fenolul, rezult un azoderivat alb D. aldehida formic formeaz un precipitat rou E. chinolina formeaz un precipitat galben 95. Fenobarbitalul este un derivat barbituric cu aciune: A. sedativ B. miorelaxant C. hipnotic D. antiinflamatoare E. anticonvulsivant 96. Acidul 5-etil-5-izopentilbarbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. barbital B. amobarbital C. medinal D. amytal E. veronal 97. Efectele secundare produse de amobarbital sunt: A. convulsii B. fenomene alergice C. anxietate D. porfirie hepatic E. insuficien respiratorie 98. Denumirea comercial a acidului 5-alil-5-izopropilbarbituric este: A. medinal B. aprobarbital C. amital D. alurate E. germonil 99. Denumirea comercial a acidului 5-alil-5-sec.butilbarbituric este: A. talbutal B. butisol C. lotusate D. alurate E. amytal 100. Sarea de sodiu a acidului 5-etil-5-(1-metilbutil)- barbituric are urmtoarea denumire comercial: A. butisol sodium B. pentobarbital sodium C. amital sodic

28

D. membutal sodic E. veronal sodic 101. Acidul ciclohexenil-etilbarbituric este: A. ciclobarbital B. membutal C. phanodorm D. seconal E. 5-ciclohexenil-5-etil-maloniluree 102. Ciclobarbitalul, prin nclzire, n prezena acidului sulfuric, formeaz o coloraie galben, care trece n brun. Aceast reacie permite diferenierea sa de: A. amobarbital B. barbital C. medinal D. fenobarbital E. seconal 103. Ciclobarbitalul, n mediu acid i la cald conduce la: A. apariia unei coloraii roii B. apariia unei culori verzi C. reacia aceasta permite diferenierea sa de hexobarbital D. apariia unui precipitat albastru E. reacia aceasta permite diferenierea sa de luminal 104. Ciclobarbitalul este un derivat barbituric cu aciune: A. hipnotic slab, de lung durat B. hipnotic foarte puternic, de scurt durat C. miorelaxant D. sedativ E. analgezic 105. Denumirea comercial a acidului 5-alil-5-(1-metilbutil)-barbituric este: A. secobarbital B. ciclobarbital C. phanodorm D. medinal E. seconal 106. Acidul 5-(1-ciclohexenil)-1,5-dimetilbarbituric are urmtoarele denumiri comerciale: A. hexobarbital B. hexetal C. talbutal D. evipan E. aprobarbital 107. Hexobarbitatul este un derivat barbituric cu aciune: A. hipnotic slab B. hipnotic rapid C. produce somn superficial D. produce somn profund E. durata aciunii este foarte scurt (10-20 minute)

29

108. Hexobarbitalul este un hipnotic cu aciune rapid care: A. este bine tolerat de organism B. trebuie folosit cu atenie C. are aciune depresiv asupra centrului respirator D. produce insomnie E. are aciune analgezic 109. Denumirea comercial a acidului 5-etil-5-(1-metil-n-butil)-2-tio-barbutiric este: A. talbutal B. hexetal C. pentotal D. evipan E. tiopental 110. Tiopentalul are urmtoarele nsuiri: A. hipnotic foarte bun B. aciune de foarte scurt durat C. este contraindicat n insuficien hepatic i renal D. are aciune analgezic E. produce agitaie 111. Glutetimida este, din punct de vedere chimic: A. amida acidului glutaric B. imida acidului glutaric C. 1,4-dicetopirimidina D. 2,6-dicetopirimidina E. 2,6-dicetopiperidina 112. Care este denumirea comercial a compusului alfa-fenil-alfa-etil-glutarimidei? A. veronal B. glutetimida C. seconal D. doriden E. nembutal 113. Glutetimida este utilizat ca: A. miorelaxant B. anticonvulsivant C. analgezic D. sedativ E. hipnotic 114. Metaqualona se obine din urmtorii compui: A. acid antranilic B. acid tereftalic C. anhidrid acetic D. aldehida acetic E. o-toluidin 115. Metaqualona este un compus cu aciune hipnotic de durat medie, fiind utilizat i ca: A. antiulceros B. sedativ C. miorelaxant D. anticonvulsivant E. analgezic

30

116. Nitrazepamul este un derivat de 1,4-benzodiazepin, care se obine din: A. 2-amino-5-nitro-benzofenona B. bromura acidului monobromacetic C. amoniac lichid D. peroxid de hidrogen E. acid sulfuric 117. Nitrazepamul este un derivat de 1,4-benzodiazepin indicat n: A. insomnii B. n miastenia gravis C. este un hipnotic de lung durat D. nu se administreaz persoanelor care au ingerat alcool E. la conductorii auto 118. Zolpidenul are aciune hipnotic rapid, avnd urmtoarele particulariti: A. efectele secundare sunt asemntoare celor produse de benzodiazepine B. se fixeaz pe receptorii benzodiazepinici C. produce obinuin D. nu produce obinuin E. produc anestezie local 119. Care este denumirea comercial a N,N,6-trimetil-2p-tolil-imidazo-[1,2a]-piridin-3-acetamid: A. hipnogal B. zolpidem C. chlorhexadol D. suriclon E. stilmox 120. Denumirea comercial a compusului 6-cloro-2-(p-clorofenil)-N,N-dipropilimidazo-[1,2a]piridin-3-acetamid este: A. alpidem B. zolpidem C. ananxyl D. suriclon E. stilmox 121. Esterul acidului 4-metil-1-piperazincarboxilic cu 6-(5-cloro-2-piridil)-6,7-dihidro-7-hidroxi5H-pirolo[3,4b]-pirazin-5-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. zolpidem B. imovane C. ananxyl D. stilmox E. zopiclon 122. Benzodiazepinele reprezint o clas de compui organici biciclici, rezultai n urma fuzionrii unui nucleu benzenic cu un heterociclu cu 7 atomi. Exist mai muli izomeri de poziie: A. 2,3-benzodiazepine B. 1,4-benzodiazepine C. 1,2-benzodiazepine D. 1,5-benzodiazepine E. 1,3-benzodiazepine

31

123. Benzodiazepinele acioneaz asupra receptorilor benzodiazepinei, aciunea lor fiind de anumite tipuri: A. sedativ i hipnotic B. anxiolitic C. miorelaxant D. anticonvulsivant E. antitermic 124. Dintre benzodiazepinele cu un heterociclu suplimentar menionm triazolobenzodiazepine din care: A. estazolam B. zolpidem C. triazolam D. suriclon E. alprazolam 125. Spectrul de activitate al triazolobenzodiazepinelor este asemntor cu cel al 1,4-benzodiazepinelor. Ele sunt indicate n insomnii datorate strilor de anxietate, dar sunt contraindicate n: A. anxietate B. miastenie, datorit efectului miorelaxant C. agitaie D. sarcin E. stres 126. Compusul 8-cloro-6-fenil-4H-S-triazolo-[4,3a]-1,4-benzodiazepin are urmtoarele denumiri comerciale: A. domnamid B. eurodin C. zopiclon D. estazolam E. nuctalon 127. Triazolamul, care este 8-cloro-6-(o-clorofenil)-1-metil-4H-S-triazolo-[4,3a]-1,4-benzodiazepin, are urmtoarele sinonime: A. halcion B. zopiclon C. estazolam D. novodorm E. songar 128. Triazolamul are proprieti: A. sedative B. hipnotice C. excitante D. tranchilizante E. miorelaxante 129. Alprazolamul este 8-cloro-1-metil-6-fenil-4H-S-triazolo-[4,3a]-1,4-benzodiazepin i are urmtoarele sinonime: A. halcion B. xanax C. tafil D. novodorm E. trankimazin

32

130. Loprazolam are urmtoarele sinonime: A. dormonoct B. novodorm C. havlane D. suriclon E. sonin 131. Dintre triazolobenzodiazepine cu aciune hipnotic, sedativ, anxiolitic, menionm: A. flunazepam B. brotizolam C. lendormin D. etizolam E. depas 132. Nitrazepanum are aciune hipnotic de lung durat, producnd un somn apropiat de cel fiziologic. Este contraindicat: A. femeilor nsrcinate B. conductorilor auto C. persoanelor care consum alcool D. n miastenia gravis E. n insomnii cauzate de suprasolicitare nervoas 133. Compusul 5-(o-florofenil)-1,3-dihidro-1-metil-7-nitro-2H-1,4-benzo-diazepin-2-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. elimin B. flunitrazepam C. hypnon D. nimetazepam E. rohipnol 134. Care este denumirea comercial a urmtorului compus: 1,3-dihidro-1-metil-7-nitro-5-fenil2H-1,4-benzodiazepin-2-on? A. flunitrazepam B. nimetazepam C. rohipnol D. elimin E. hypnon 135. Flunitrazepamul este o benzodiazepin cu aciune: A. hipnotic B. sedativ C. anticonvulsivant D. tranchilizant E. excitant 136. Nimetazepamul este un derivat de 1,4-benzodiazepin cu aciune: A. tranchilizant B. hipnotic C. analgezic D. sedativ E. anticonvulsivant 137. Dintre derivaii de 1,4-benzodiazepin cu aciune hipnotic foarte intens amintim: A. flurazepam B. ciclobarbital C. doxefazepam

33

D. amobarbital E. quazepam 138. Quanazepamul este un derivat de 1,4-benzodiazepin cu aciune hipnotic, care n organism se metabolizeaz transformndu-se n: A. 4-oxquazepam B. 2-oxoquazepam C. 3-oxquazepam D. N-dezalchil-2-oxoquazepam E. N-alchil-2-oxoquazepam 139. Temazepamul este 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on i are urmtoarele sinonime: A. normison B. quazepam C. levanoxol D. doxefazepam E. lilizepam 140. Temazepamul este utilizat n terapeutic pentru nsuirile sale: A. sedative B. antiinflamatoare C. hipnotice D. anxiolitice E. miorelaxante 141. Lormetazepamul este 7-cloro-5-(o-clorofenil)-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on i are urmtoarele sinonime: A. loramet B. nocatmid C. pronoctan D. normison E. locanoxol 142. Care este denumirea comercial a 7-cloro-1,3-dihidro-5-fenil-1-(2,2,2-trifluoroetil)-2H-1,4benzodiazepin-2-on? A. nocatmid B. paxipam C. pacinone D. alapryl E. halazepam 143. Halazepamul are aciune hipnotic. Prin metabolizare se transform n: A. diazepam B. N-metildiazepam C. nitrazepam D. N-dezalchilmedazepam E. nordazepam 144. Denumirea comercial a compusului 10-bromo-11b-(o-fluorofenil)-2,3,7,11b-tetrahidrooxazolo-[3,2-d]-1,4-benzodiazepin-6(5H)-on este: A. halazepam B. haloxazolan C. nocatmid D. somelin E. alapryl

34

III. MEDICAMENTE TRANCHILIZANTE (ANXIOLITICE)


Complement simplu

1. Dintre esterii acidului carbamic este cunoscut compusul 2-metil-2-propiltrimetilendicarbamat, cunoscut sub denumirea de: A. capla B. tybatran C. meprobamat D. taloxa E. carisona 2. Carizoproctolul, din punct de vedere chimic, este: A. 1-metil-2-izopropil-1,3-propandiol-dicarbamat B. 2-metil-2-propil-1,3-propandiol-3-carbamat-1-izopropil-carbamat C. 2-metil-3-propil-propandiol-dicarbamat D. 1-metil-2-etil-1,3-propandiol-dicarbamat E. 1,2-dimetil-3-etil-3-benzil-dicarbamat 3. Materia prim necesar sintezei carizoprodolului este: A. 2-metil-1-etil-1,3-propandiol B. 3-metil-1-etil-1,3-propandiol C. 1-metil-2-etil-1,3-propandiol D. 2-metil-2-propil-1,3-propandiol E. 1,2-dimetil-3-propil-1,3-propandiol 4. Carizoprodolul, datorit prezenei unui substituent la unul din cei doi atomi de azot are efect puternic: A. anestezic B. antiinflamator C. analgezic D. sedativ E. miorelaxant 5. Principalul efect secundar produs de carizoprodol este: A. somnolena B. apatia C. agitaia D. anxietatea E. convulsii 6. Denumirea comercial a compusului 0,0-dicarbamoil-2-metil-2-sec.butil-1,3-propandiol este: A. meprobamat B. carisona C. mebutamat D. andaxin E. tybatran 7. Mebutamatul, pe lng aciunea tranchilizant, caracteristic esterilor carbamici, are i o puternic aciune: A. analgezic B. antihipertensiv C. antiinflamatoare

35

D. stimulant a SNC E. antialergic 8. Care este denumirea comercial a compusului: 2-hidroxi-metil-2-metilpentilbutilcarbamatcarbamat? A. meprobamat B. mebutamat C. carisona D. tybamat E. andazin 9. Compusul 2-fenil-1,3-propandiol-dicarbamat are urmtoarea denumire comercial: A. capla B. tybatran C. andaxin D. tybamat E. felbamat 10. Felbamatul, pe lng aciunea tranchilizant are i aciune: A. anticonvulsivant B. antihistaminic C. analgezic D. stimulant SNC E. anestezic 11. Methocarbamolul este, din punct de vedere chimic: A. 1,1-propanol-dicarbamat B. 1-propil-2-etanoldicarbamat C. 1,2-propandiol-3-(2-metoxifenoxi)-1-carbamat D. 1,3-propandioldicarbamat E. 1-etil-2-propil-dicarbamat 12. Hidroxizina este un tranchilizant din clasa difenilmetanului, care din punct de vedere chimic este: A. N-(p-clorobenzen)-N-hidroxietilpiperazina B. N-(p-clorobenzhidril)-N-(2-hidroxietoxietil)-piperazin C. N-(p-clorobenzil)-N-(2-aminoetil)-piperazin D. N-(p-tolil)-N-(2-nitro-metil)-piperazin E. N-(p-hidroxibenzen)-N-(2-metoxietoxi)-piperazin 13. Hidroxizina este ntrebuinat ca tranchilizant, miorelaxant i: A. anestezic B. antiinflamator C. analgezic D. antihistaminic E. antimicotic 14. Dac benzodiazepinele sunt administrate n primele trei luni de sarcin, apare efectul: A. stimulant al SNC B. analgezic C. anestezic D. anafilactic E. teratogen

36

15. Dac se aplic un tratament prelungit de benzodiazepine i cu doze mari apare sindromul de abstinen, iar ntreruperea tratamentului trebuie fcut treptat. Antidotul utilizat n cazul intoxicaiei cu benzodiazepine este: A. seconal B. pentotal C. fenobarbital D. flurazepam E. fumazenil 16. Compusul 7-cloro-2-(metilamino)-5-fenil-3H-1,4-benzodiazepin-4-oxid are urmtoarea denumire comercial: A. clordiazepoxid B. anexate C. atarax D. lumirelax E. capla 17. Clordiazepoxidul se obine, ca i benzodiazepinele hidroxilate la C 3 , avnd un intermediar comun: A. chinolin-N-oxid B. chinazolon oxid C. chinazolin N-oxid D. chinuclidin N-oxid E. chinuclidin-on 18. Clordiazepoxidul are urmtoarea structur chimic:
N CH3

A.
N
N NHCH3

B.

Cl C6H5

N O

OH N

C.

O2N CH3

N NH2

D.
HO

N N

NO2 OH

OH N

E.
N C3H7

NO2

19. Prin hidroliz acid menajat, urmat de tratare cu hidroxid de sodiu, sub aciunea luminii, clordiazepoxidul trece n: A. etoxid B. metoxid C. alcoxid

37

D. epoxid E. fluoxid 20. Clordiazepoxidul este absorbit din tractul gastrointestinal astfel: A. total B. parial C. lent D. uor E. rapid 21. Compusul 7-cloro-1-metil-5-fenil-3H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarea denumire comercial: A. diazepam B. librium C. napoton D. medazepam E. nordazepam 22. Diazepamul are aciune anxiolitic intens asemntoare cu cea produs de: A. alapryl B. nordazepam C. clordiazepoxid D. flurazepam E. somelin 23. Care este denumirea comercial a 7-cloro-1,3-dihidro-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on? A. medazepam B. nordazepam C. napoton D. clordiazepoxid E. librium 24. Nordazepamul este principalul metabolit al: A. flurazepamului B. medazepamului C. napotonului D. diazepamului E. somelinului 25. Denumirea comercial a 7-cloro-1-(ciclopropilmetil)-1,3-dihidro-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin2-on este: A. napoton B. librium C. nordazepam D. medazepam E. prazepam 26. Prazepamul este un tranchilizant cu aciune asemntoare: A. diazepamului B. nordazepamului C. flurazepamului D. fenobarbitalului E. barbitalului

38

27. Denumirea comercial a produsului 7-cloro-5-(o-clorofenil)-1,3-dihidro-2H-1,4-benzodiazepin2-on este: A. flunazepam B. clonazepam C. delorazepam D. fenobarbital E. hexobarbital 28. Delorazepamul este un derivat al: A. flunazepamului B. diazepamului C. evipanului D. tiobarbitalului E. hexobarbitalului 29. Care este denumirea comercial a oxazepamului? A. 7-hidroxi-1,3-dimetil-5-fenil-1,4-benzodiazepin-2-on B. 7-nitro-1,2-dietil-5-benzil-1,4-benzodiazepin-2-on C. 7-amino-1,2-dihidroxi-5-benzil-1,4-benzodiazepin-2-on D. 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on E. 7-etil-1,3-dimetil-3-hidroxi-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on 30. Oxazepamul se obine pornind de la: A. 2-nitro-5-benzil-benzofenon B. 2-etil-5-benzil-benzofenon C. 2-hidroxi-5-metil-benzofenon D. 2-nitro-5-fluoro-benzofenon E. 2-amino-5-cloro-benzofenon 31. Care este denumirea comercial a 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on? A. temazepam B. oxazepam C. diazepam D. nordazepam E. flurazepam 32. Care este denumirea comercial a compusului 5-cloro-5-(o-clorofenil)-1,3-dihidro-3-hidroxi-2H1,4-benzodiazepin-2-on? A. temazepam B. levanoxol C. lorazepam D. alepam E. verstran 33. Structura chimic a lorazepamului este:
H N O Cl HO C6H5 N

A.

39

H N

O OH

B.

Cl

N Cl

H N

O Cl

C.
O2N C6H5 N

H N

O C2H5

D.
H2N N C6H4 NO2
H N O

E.
H2N C2H5 N

NH2

34. Datorit lipofilitii sale ridicate, lorazepamul necesit, comparativ cu oxazepamul, o doz: A. foarte mare B. egal C. mai mare D. mai mic E. foarte mic 35. Sarea dipotasic a acidului 7-cloro-2,3-dihidro-2-oxo-5-fenil-1H-1,4-benzodiazepin-2-on-3carboxilic are urmtoarea denumire comercial: A. verstram B. flunitrazepam C. flurazepam D. clonazepam E. clorazepat 36. Principalul metabolit al clorazepatului este: A. nordazepam B. nitrazepam C. evipan D. hexobarbital E. tiopental 37. Esterul dimetilcarbamic al 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin2-onei are urmtoarea denumire comercial: A. clorazepat B. loflazepat C. camazepam D. victan E. medazepam 38. Camazepamul este utilizat n tratamentul: A. tulburrilor digestive B. strilor anxioase C. afeciunilor respiratorii D. dermatomicozelor E. artimiilor

40

39. Materia prim de la care se pornete pentru a se obine medazepam este cea folosit la prepararea majoritii benzodiazepinelor, adic: A. 2-tio-5-hidroxibenzen B. 2-hidroxi-5-metilbenzenul C. 2-nitro-5-clorobenzenul D. 2-amino-5-clorobenzofenona E. 2-cian-5-fluorobenzen 40. Care este formula de structur a bromazepanului?
H N O

A.
Cl C6H5

H N

B.
HO C2H5 N

H N

O OH

C.

O2N

N F

H N

O NH2

D.
H2N N C6H4Cl
H N O

E.

Br N

41. Buspirona este un anxiolitic non-benzodiazepinic fr efecte sedative, miorelaxante, anticonvulsivante. Este indicat n tratamentul tuturor formelor de: A. reumatism B. anxietate C. agitaie D. tremor E. angor pectoris 42. Compusul 7-cloro-1-metil-5-fenil-1H-1,5-benzodiazepin-2,4-dion are urmtoarea denumire comercial: A. lorazepam B. loprazolam C. dormicum D. clobazam E. clozan 43. Care este denumirea comercial a compusului 5-(o-clorofenil)-7-etil-1,3-dihidro-1-metil-2Htieno-[2,3e]-1,4-diazepin-2-on? A. oxazepam B. lorazepam

41

C. clozan D. clobazam E. clotiazepam 44. Clotiazepamul este o tienodiazepin utilizat n tratamentul: A. anxietii B. nevrozelor C. hipertensiunii arteriale D. afeciunilor coronariene E. tulburrilor de digestie 45. Denumirea comercial a compusului 8-cloro-6-(o-fluorofenil)-1-metil-4H-imidazo-[1,5a]-1,4benzodiazepin este: A. flurazepam B. alprazolam C. midazolam D. nitrazepam E. hidroxizin 46. Midazolamul are absorbie bun i distribuie rapid. n organism este transformat, prin hidroxilarea grupei metil, ntr-un compus activ i anume: A. alfa-nitromidazolam B. alfa-hidroximidazolam C. fluoro-midazolam D. alfa-aminomidazolam E. alfa-etilmidazolam 47. Compusul 7-cloro-1,3-dihidro-5-fenil-1-(2-propinil)-2H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarea denumire: A. xanax B. domnamid C. halcion D. pinazepam E. eurodin 48. Pinazepamul are aceeai aciune ca diazepamul, dar de durat: A. foarte lung B. foarte scurt C. medie D. scurt E. lung 49. Halazepamul se transform, n urma metabolizrii n: A. oxazepam B. nordazepam C. medazepam D. xanax E. pinazepam 50. Care este denumirea comercial a compusului: 7-cloro-1-metil-1,3-dihidro-5-ciclohexenil-2H1,4-benzodiazepin-2-on? A. medazepam B. halazepam C. tetrazepam D. pinazepam E. flurazepam

42

III. MEDICAMENTE TRANCHILIZANTE (ANXIOLITICE)


Complement multiplu

51. Diazepamul este un tranchilizant clasic utilizat n: A. stri de tensiune psihic B. anxietate C. convulsii (anticonvulsivant) D. contracii musculare (miorelaxant) E. dermatologie 52. Efectele secundare produse de diazepam sunt: A. agitaie B. somnolen C. convulsii D. deprimare respiratorie E. cefalee 53. Biotransformarea diazepamului are loc cu formarea unor metabolii: A. prin demetilare se obine nordazepam B. prin metilare se obine medazepam C. prin 3-hidroxilare se obine oxazepam D. prin 3-dehidroxilare se obine epoxid fluorescent E. prin 3-hidroxilare se obine 3-hidroxidiazepam 54. Diazepamul se obine pornind de la o anumit materie prim, trecnd prin diferite faze intermediare foarte importante: A. 2-amino-5-clorobenzofenon-beta-oxima B. clorura acidului monocloracetic C. ciclizare D. metilare cu diazometan n eter E. 2-hidroxi-5-metilbenzofenon-beta-oxima 55. Din grupa esterilor carbamici fac parte urmtoarele medicamente cu aciune tranchilizant: A. methocarbamolul B. mebutamatul C. carizoprodolul D. nitrazepamul E. carbaxinul 56. Meprobamatul se obine de la o anumit materie prim, trecnd prin mai multe etape, astfel: A. condensare crotonic B. propanaldehid C. hidrogenare catalitic D. dehidrogenare E. clorurare 57. Meprobamatul produce: A. anxietate B. agitaie motorie C. insomnii D. convulsii puternice E. relaxarea musculaturii scheletice

43

58. Meprobamatul, ca tranchilizant, se folosete n: A. dureri abdominale B. anxietate C. tulburri respiratorii D. angoas E. tensiune nervoas 59. Meprobamatul are aciun rapid i, n funcie de doz: A. produce agitaie B. are aciune uor hipnotic C. induce somnul D. provoac vertij E. se absoarbe greu n organism 60. Meprobamatul mai are urmtoarele sinonime: A. andaxin B. capla C. carbaxin D. rela E. meprotam 61. Carizoprodolul este un ester carbamic, utilizat ca tranchilizant, avnd urmtoarele sinonime: A. capla B. carisona C. miltown D. soma E. flexartral 62. Structura chimic a carizoprodolului este:
CH2 OCO NH CH CH3 C C3H7 CH2 OCO NH2
CH2 OCO NH C3H7 (I)

CH3 CH3

A.

B.

(n) H7C3 C CH3 CH2 OCO NH2

CH2 OCO NH C3H7 (I)

C.

(n) H9C4 C CH3 CH2 OCO NH2


CH2 OCO NH C4H9 (n) C2H5 C C3H7 CH2 OCO NHNH2

D.

E.

CH2 OCO NH C4H9 (I) C2H5 C C3H7 CH2 OCO NH CH3

63. Carizoprodolul se obine folosind urmtoarele substane: A. 2-etil-2-propil-3-propanol B. 2-metil-2-propil-1,3-propandiol

44

C. izobutilamin D. fosgen E. izopropilamin 64. Carizoprodolul, datorit prezenei unui substituent la cei doi atomi de azot, are efect miorelaxant puternic, de aceea este indicat n: A. vertij B. torticolis C. afeciuni digestive D. dorsalgii E. lombagii 65. Mebutamatul se obine prin nlocuirea radicalului n-propil din molecula meprobamatului cu un radical sec.butil. Prin aceast modificare menionm c: A. se menine aciunea tranchilizant B. dispare aciunea tranchilizant C. apare o puternic aciune antihipertensiv D. aciunea se instaleaz rapid E. apare aciunea hipotensiv 66. Felbamatul are aceleai ntrebuinri ca i meprobamatul , avnd urmtoarele carateristici: A. este bine tolerat de organism B. toxicitatea este foarte sczut C. toxicitatea este crescut D. are i aciune anticonvulsivant E. este un bun anestezic general 67. Methocarbamolul se folosete ca tranchilizant n strile de: A. tulburri respiratorii B. anxietate C. tulburri digestive D. tensiune nervoas E. afeciuni genitale 68. Hydroxizina este un derivat al difenilmetanului cu aciune tranchilizant, cunoscut i sub denumirea de: A. atarax B. atazin C. durax D. multipax E. loramet 69. Hidroxizina se obine prin condensarea urmtoarelor materii prime, n mai multe etape, astfel: A. o-clorbenzhidril B. piperidina C. piperazina D. p-metilbenzhidril E. clorur de beta-hidroxietoxietil 70. Hidroxizina este utilizat ca: A. tranchilizant B. anestezic C. antihistaminic D. analgezic E. miorelaxant

45

71. Derivaii benzodiazepinei sunt foarte importani ca medicamente pentru aciunea lor: A. tranchilizant B. antipsihotic C. anxiolitic D. anestezic E. anticonvulsivant 72. Derivaii benzodiazepinei pot fi clasificai astfel: A. 1,2-benzodiazepine B. 1,5-benzodiazepine C. 2,3-benzodiazepine D. 3,4-benzodiazepine E. 1,4-benzodiazepine 73. Receptorii benzodiazepinici sunt de dou tipuri: A. unul implicat n aciunea anxiolitic B. unul implicat n aciunea anestezic C. altul implicat n aciunile de sedare i ataxie D. ambele tipuri sunt localizate n mduv E. ambele tipuri sunt localizate n cortexul cerebral 74. Tolerana benzodiazepinelor apare uor la efectul sedativ i mai rar la cel anxiolitic, dar dup administrare de doze medii, apar: A. stare de anxietate B. dependena C. antidotul utilizat este flumanezilul D. sindromul de abstinen (dup ntrerupere brusc a administrrii) E. mioza 75. Clordiazepoxidul este un tranchilizant, cunoscut i sub numele de: A. librium B. anexate C. napoton D. temesta E. tranxene 76. Clordiazepoxidul se obine utiliznd urmtoarele materii prime, trecnd prin mai multe etape: A. 2-amino-5-clorobenzofenona B. hidroxilamin C. clorura acidului monocloracetic D. metilamina E. hidroxid de calciu 77. Clordiazepoxidul este utilizat n stri de: A. tensiune nervoas i psihic B. crize datorate contraciilor musculare C. anxietate D. crize renale E. irascibilitate 78. Tratamentul pe termen lung cu clordiazepoxid nu este indicat deoarece conduce la: A. dureri musculare B. dependen fizic C. afeciuni digestive D. dependen psihic E. afeciuni renale

46

79. Delorazepamul este un derivat al diazepamului utilizat n tratarea: A. afeciunilor inflamatorii B. strilor anxioase C. afeciunilor respiratorii D. afeciunilor digestive E. afeciunilor psihonevrotice 80. Oxazepamul are aciune: A. tranchilizant slab, care se instaleaz lent B. tranchilizant, care se instaleaz repede C. antihemoragic D. anticonvulsivant E. miorelaxant 81. Compusul 7-cloro-1,3-dihidro-3-hidroxi-1-metil-5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. lysanxia B. normistan C. alepam D. levanoxol E. temazepam 82. Temazepamul este o benzodiazepin cu aciune: A. anestezic B. sedativ C. hipnotic D. tranchilizant E. miorelaxant 83. Lorazepamul, din punct de vedere chimic, este 5-cloro-5-(o-clorofenil)-1,3-dihidro-3-hidroxi2H-1,4-benzodiazepin-2-on i are urmtoarele sinonime: A. medazepam B. lorivan C. alzapam D. almazine E. activan 84. Lorazepamul este un derivat de benzodiazepin care: A. este nrudit cu oxazepamul B. are aciune anestezic C. este un dicloroderivat D. are aciune hipotensiv E. oxazepamul are un singur atom de clor n structura sa 85. Clorazepatul este un tranchilizant, avnd urmtoarele sinonime: A. librium B. tranxene C. valium D. tranxilum E. alepam 86. Clorazepatul se obine prin condensarea: A. 2-amino-5-clorobenzofenonei B. aminomalonatul de dietil C. 2-nitro-5-metilbenzofenona

47

D. 2-hidroxi-5-aminobenzofenona E. nitromalonatul de dimetil 87. Clorazepatul este un tranchilizant benzodiazepinic cu efecte: A. anxiolitice intense B. antiinflamatorii C. miorelaxante D. anestezice E. sedative, mai reduse 88. Efectele clorazepatului pot fi intensificate de: A. depresive ale SNC B. fenotiazine C. anestezice D. alcool E. antiinflamatoare 89. Compusul 7-cloro-2,3-dihidro-1-metil-5-fenil-1H-1,4-benzodiazepin are urmtoarele denumiri: A. napoton B. rudotel C. megasedan D. ansilan E. medazepam 90. Materia prim de la care se pornete pentru a se obine medazepamul este cea folosit la prepararea benzodiazepinelor, adic: A. 2-amino-5-clorobenzofenona B. 2-nitro-5-hidroxibenzofenona C. etilendiamina (aziridina) D. iodura de etil, n mediu acid E. iodura de metil, n mediu alcalin 91. Medazepamul este utilizat n: A. sindroamele psiho-neurovegetative B. afeciuni digestive C. stri nevrotice anxioase D. stri alergice E. mialgii 92. Compusul cu structura chimic 7-bromo-1,3-dihidro-5-(2-piridil)-2H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. bromazepam B. tranxilium C. durazanil D. victan E. lexotan 93. Aciunea terapeutic a bromazepamului este asemntoare diazepamului, fiind indicat ca: A. anxiolitic B. anestezic C. hipnotic D. antiinflamator E. miorelaxant 94. Tetrazepamul are urmtoarele sinonime: A. domar B. alapryl

48

C. myolastan D. paxipam E. panos 95. Tetrazepamul este un derivat de benzodiazepin cu aciune: A. anxiolitic B. sedativ C. hipnotic D. duna E. miorelaxant 96. Dup administrare oral a tetrazepamului, absorbia este bun, iar: A. metabolizarea are loc n ficat B. metabolizarea are loc n plmni C. eliminarea se face renal D. eliminarea se face prin piele E. este contraindicat la bolnavii cu hepatit sever 97. Halazepamul este o benzodiazepin, avnd urmtoarele sinonime: A. alapryl B. domar C. panos D. paxipam E. eurodin 98. Halazepamul are aciunea terapeutic asemntoare diazepamului, fiind utilizat n: A. stri anxioase B. delir C. tulburri digestive D. ca miorelaxant E. tulburri de ritm 99. Din seria triazolo fac parte urmtoarele medicamente, cu aciune hipnotic, sedativ, anxiolitic: A. alprazolam B. myolastan C. triazolam D. paxipam E. estazolam 100. Din seria imidazo fac parte urmtoarele medicamente, avnd nsuiri anxiolitice, hipnotice, sedative i miorelaxante: A. loprazolam B. clozan C. karidium D. midazolam E. clopax 101. Dintre tranchilizantele cu structuri diverse amintim: A. captodiame B. alapryl C. etifoxine D. eurodin E. buspirona

49

IV. MEDICAMENTE NEUROLEPTICE


Complement simplu 1. Rezerpina este un alcaloid izolat din specii de Rauwolfia (Fam. Apocynaceae), avnd la baz nucleul: A. acridin B. furantoin C. fenotiazin D. yohimban E. chinolin 2. Prin hidroliz la C 16 rezerpina se scindeaz cu formare de: A. acid trimetoxibenzoic B. acid salicilic C. acid rezerpic D. acid m-hidroxibenzoic E. acid p-hidroxibenzoic 3. Prin hidrogenarea (reducere n prezen de Li[AlH 4 ]) rezerpinei la C 16 i C 18 , rezult: A. alcool benzilic B. acid salicilic C. acid rezerpic D. rezerpindiol E. acid p-hidroxibenzoic 4. Rezerpina, prin reducere cu acid azotos, n mediu de acid acetic, trece ntr-un compus, care imprim soluiei o fluorescen, numit: A. rezerpindiol B. acid rezerpic C. dehidrorezerpindiol D. acid trimetoxibenzoic E. dehidrorezerpin 5. Produsul la care lipsete gruparea metoxi la C 11 din structura rezerpinei se numete: A. deserpidin B. rescinamin C. rezerpindiol D. dehidrorezerpin E. acid rezerpic 6. Acidul trimetoxibenzoic, din molecula rezerpinei, poate fi nlocuit cu ali acizi, ns condiia principal este ca acetia s fie aromatici. Astfel s-a obinut prin sintez, folosind acidul 3,4,5trimetoxicinamic, compusul: A. acid rezerpic B. deserpidina C. rezerpindiol D. rescinamin E. dehidrorezerpin

50

7. Promazina este un derivat de fenotiazin cu aciune neuroleptic i care din punct de vedere chimic este: A. 10-(1'-dietilamino-n-propil)-fenotiazin B. 10-(1'-dimetilamino-izopropil)-fenotiazin C. 10-(1'-dimetilamino-n-propil)-fenotiazin D. 9-(1'-dietilamino-izopropil)-fenotiazin E. 9-(1'-dimietilamino-izopropil)-fenotiazin 8. Clorpromazina este un neuroleptic fenotiazinic care se obine pornind de la: A. 3-hidroxifenotiazin B. 2-clorofenotiazin C. 3-oxofenotiazin D. 3-cianofenotiazin E. 3-metilfenotiazin 9. Periciazina este un neuroleptic, avnd catena lateral: A. pirazin-alchilic B. piridazin-alchilic C. pirimidin-alchilic D. piridin-alchilic E. piperidin-alchilic 10. Clorprotixenul este din punct de vedere chimic: A. 2-cloro-9-(3-dimetilaminopropiliden)-tioxanten B. 2-cloro-(1-dietilaminopropiliden)-tioxanten C. 2-metil-(1-dimetilaminopropil)-tioxanten D. 2-fluoro-(1-dietilaminopropiliden)-tioxanten E. 2-cloro-(1-dimetilaminoizopropil)-tioxanten 11. Esterul metilic al acidului 18-beta-hidroxi-10,17-alfa-dimetoxi-3-beta-20-alfa-yohimban-16beta-carboxilic-3,4,5-trimetoxibenzoic are urmtoarea denumire comercial: A. rescinamin B. rezerpindiol C. deserpidin D. metoserpidin E. dihidrorezerpin 12. Prin modificrile aduse n structura acidului aromatic cu care este esterificat funcia alcoolic de la C 18 a rezerpinei, se obine un compus la care efectele secundare sunt mai rare dect la rezerpin i care se numete: A. rezerpindiol B. deserpidin C. dihidrorezerpin D. metoserpidin E. sirosingopin 13. Mecanismul de aciune al rezerpinei i derivailor si se explic prin asemnarea structural cu: A. fenilamina B. serotonina C. alanina D. fenilalanina E. glutamina

51

14. Nucleul fenotiazinic, prezent n structura derivailor fenotiazinici, cu puternic aciune neuroleptic, se obine pornind de la: A. fenilalanin B. fenilendiamin C. difenilamin D. dietilamin E. dimetilamin 15. Compusul 2-trifluorometil-10-(1'-dimetilaminopropil)-fenotiazin are urmtoarea denumire: A. triflupromazin B. metopromazin C. rescinamin D. metapromazin E. acepromazin 16. Compusul 2-metoxi-10-(1'-dimetilamino-3'-propil)-fenotiazin are urmtoarea denumire: A. levomepromazin B. acepromazin C. flufenazin D. metapromazin E. cyamemazin 17. Care este denumirea comercial a compusului: 2-acetil-10-(1'-dimetilamino-3'-propil)-fenotiazin? A. promazin B. flufenazin C. metapromazin D. levomepromazin E. acepromazin 18. Care este denumirea comercial a compusului: (-)-10-(3'-dimetilamino-2'-metilpropil)-2metoxi-fenotiazin? A. metapromazin B. levomepromazin C. triflupromazin D. flufenazin E. alimenazin 19. Compusul 10-(3-dimetilamino-2-metilpropil)-2-carbonitril-fenotiazin are urmtoarea denumire comercial: A. alimenazin B. trifluperazin C. cyamemazin D. flufenazin E. acepromazin 20. Care este denumirea comercial a compusului: 10-(3'-dimetilamino-2'-metilpropil)-fenotiazin? A. alimenazin B. periciazin C. acepromazin D. metapromazin E. levomepromazin

52

21. Romerganul, din punct de vedere chimic, este: A. 10-(2'-dietilaminopropen)-fenotiazin B. 10-(2'-dietilaminopropan)-fenotiazin C. 10-(2'-dimetilaminoizopropil)-fenotiazin D. 10-(2'-dimetilaminopropil)-fenotiazin E. 10-(2'-difenilaminopropil)-fenotiazin 22. Prometazina are urmtoarea denumire comercial: A. vespin B. tercian C. nozinan D. teralen E. romergan 23. Care este denumirea comercial a compusului: 2-cloro-[3'-(1"-metil-4"-piperazinil)-propil]fenotiazin? A. promazin B. proclorperazin C. prometazin D. flufenazin E. metaclopramin 24. Denumirea comercial a diclorhidratului de 10-[3-(4-metil-1-piperazinil)-propil]-2-(trifluorometil)-fenotiazin este: A. prometazin B. flufenazin C. trifluoperazin D. proclorperazin E. alimenazin 25. Tioproperazina mai are urmtoarea denumire comercial: A. majeptil B. romergan C. nozinan D. vespin E. teralen 26. Compusul 2-cloro-10-{3-[4-(2-hidroxietil)-piperazinil]-propil}-fenotiazin are urmtoarea denumire comercial: A. prometazin B. trifluoperazin C. proclorperazin D. perphenazin E. alimenazin 27. Denumirea comercial a compusului: 2-cloro-9-(1-dimetilamino-propiliden)-tioxanten este: A. trifluoperazin B. promazin C. tioproperazin D. flufenazin E. clorprotixen

53

28. Care este denumirea comercial a compusului 2-trifluorometil-9-(1'-hidroxietilpiperazinilpropiliden)-tioxanten: A. tioproperazin B. flupentixol C. clorprotixen D. flufenazin E. promazin 29. Compusul 4-[4"-(p-clorofenil)-4"-hidroxipiperidino]-4'-fluorobutirofenon are urmtoarea denumire comercial: A. flupentixol B. trifluperidol C. haloperidol D. meperidol E. clorprotixen 30. Trifluperidolul este un neuroleptic mai activ dect haloperidolul datorit prezenei pe ciclul aromatic a unui atom de: A. fluor B. clor C. metoxi D. sulf E. azot 31. Care este denumirea comercial a compusului: 4-{3-[2-(trifluorometil)-fenotiazin-10-il]propil}-1-piperazinetanol decanoat? A. tioproperazin B. perphenazin C. fluphenazin decanoat D. butaperazin E. tietilperazin 32. Dimaleatul de 1-{10-[3-(4-metil-1-piperazinil)-propil]-fenotiazin-2-il}-1-butanon are urmtoarea denumire comercial: A. promazin B. proclorperazin C. trifluoperazin D. tioproperazin E. butaperazin 33. Care este denumirea comercial a compusului: dimaleat de 2-(etiltio)-10-[3-(4-metil-1piperazinil)-propil]-fenotiazin? A. butaperazin B. tietilperazin C. flufenazin D. tioproperazin E. perphenazin 34. Dimaleatul de 10-{3-[4-(2-hidroxietil)-1-piperazinil]-propil}-fenotiazin-2-il-metilceton are urmtoarea denumire comercial: A. acetophenazin B. flufenazin

54

C. tioproperazin D. butaperazin E. tietilperazin 35. Dimaleatul de 1-{10-[3-[4-(2-hidroxietil)-1-piperazinil]-propil]-fenotiazin-2-il}-propanon are urmtoarea denumire comercial: A. tioproperazin B. acetophenazin C. flufenazin D. butaperazin E. carfenazin 36. Care este denumirea comercial a compusului: 10-{3-[4-(2-acetoxietil)-1-piperazinil]-propil}-2-clorofenotiazin? A. tioproperazin B. flufenazin C. cafenazin D. thiopropazat E. carfenazin 37. Denumirea comercial a 10-[2-metil-3-(4-hidroxietoxietil-1-piperazinil)-propil]-fenotiazinei este: A. thiopropazat B. carfenazin C. dixyrazin D. flufenazin E. butaperazin 38. Periciazina, din punct de vedere chimic, este: A. 2-ciano-10-[3'-(4"-hidroxipiperazino)-propil]-fenotiazin B. 2-cloro-10-[3'-(4"-hidroxipiridino)-propil]-fenotiazin C. 2-fluoro-10-[3'-(4"-hidroxipirimidino)-propil]-fenotiazin D. 2-fluorometil-10-[3'-(4"-hidroxipiridazino)-propil]-fenotiazin E. 2-ciano-10-[3'-(4"-hidroxipiperidino)-propil]-fenotiazin 39. Perimetazina, din punct de vedere chimic, este: A. 1-[3-(2-etoxifenotiazin-10-il)-2-fenilpropil-4-piperidinol B. 1-[3-(2-metoxifenotiazin-10-il)-2-metilpropil-4-piperidinol C. 1-[3-(2-metilfenotiazin-10-il)-2-metilpropil-4-piperidinol D. 1-[3-(2-metoxifenotiazin-10-il)-2-etilpropil-4-piperidinol E. 1-[3-(2-etoxifenotiazin-10-il)-2-etilpropil-4-piperidinol 40. Metopimazina, din punct de vedere chimic, este: A. 1-{3-[2-(metilsulfonil)-fenotiazin-10-il]-propil}-4-piperidinamid B. 1-{3-[2-(etilsulfonil)-fenotiazin-10-il]-propil}-4-piperidinamid C. 1-{3-[2-(fenilsulfonil)-fenotiazin-10-il]-propil}-4-piperidinamid D. 1-{3-[2-(butilsulfonil)-fenotiazin-10-il]-propil}-4-piperidinamid E. 1-{3-[2-(propilsulfonil)-fenotiazin-10-il]-propil}-4-piperidinamid 41. Monoclorhidratul de 10-[2-(1-metil-2-piperidil)-etil]-2-(metiltio)-fenotiazin are urmtoarea denumire comercial: A. metopimazin B. periciazin C. perimetazin

55

D. vogalene E. tioridazin 42. Benzensulfonatul de 10-[2-(1-metil-2-piperidil)-etil]-2-(metilsulfinil)-fenotiazin are urmtoarea denumire comercial: A. metopimazin B. periciazin C. butaperazin D. mesoridazin E. perimetazin 43. Compusul 2-cloro-11-(4-metil-1-piperazinil)-dibenzo[b,f][1,4]tiazepin are urmtoarea denumire comercial: A. tiotixen B. clopixol C. clotiapin D. clorprotixen E. tiotixen 44. Un neuroleptic sedativ, anxiolitic cu efect similar clorpromazinei, este 2-metil-11-(4-metil-1piperazinil)-dibenzo[b,f][1,4]tiazepin, cunoscut i sub denumirea urmtoare: A. metiapin B. quetiapin C. clopixol D. tiotixen E. clotiapin 45. Denumirea comercial a compusului 2-cloro-11-(4-metil-1-piperazinil)-dibenzo[b,f][1,4]oxazepin este: A. clopixol B. loxapina C. tiotixen D. clotiapina E. metiapin 46. Care este denumirea comercial a 2-cloro-11-(1-piperazinil)-dibenzo[b,f][1,4]oxazepin? A. clotiapin B. clopixol C. loxapin D. metiapin E. amoxapin 47. Denumirea comercial a compusului 8-cloro-11-(4-metil-1-piperazinil)-5Hdibenzo[1,4]diazepin este: A. amoxapin B. metiapin C. loxupin D. clozapin E. clopixol 48. Droperidolul, din punct de vedere chimic, este: A. 1-{1-[3-(p-benzil)-propil]-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil}-2-benzimidazolinon B. 1-{2-[3-(benzoiloxi)-propil]-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil}-2-benzimidazolinon

56

C. 1-{1-[3-(p-fluorobenzoil)-propil]-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil}2-benzimidazolinon D. 1-{3-[4-(2-fluorobenzil)-butil]-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil}2-benzimidazolinon E. 1-{3-[4-(3-fluorobenzil)-butil]-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil}2-benzimidazolinon 49. Spiperone, din punct de vedere chimic, este 8-[3-(p-fluorobenzoil)-propil]-1-fenil1,3,8-triazaspiro[4,5]decan-4-on. Are aciune asemntoare cu cea manifestat de: A. haloperidol B. trifluperidol C. metiapin D. clopixol E. tiotixen 50. Care este denumirea comercial a compusului N-[(1-etil-2-pirolidinil)-metil]-2-metoxi-5aminosulfonilbenzamid? A. molindone B. sulpirid C. sertindol D. oxypertin E. clopimozid

57

IV. MEDICAMENTE NEUROLEPTICE


Complement multiplu

51. Caracteristicile structurale care stau la baza neurolepticelor sunt: A. prezena nucleului benzenic B. atomul de azot este protonat la pH fiziologic C. distana dintre nucleul benzenic i atomul de azot este ntre 0,5-0,7 nm D. lipsete nucleul benzenic E. distana dintre nucleul benzenic i atomul de azot este ntre 3-5 nm 52. Remoxiprid este un neuroleptic atipic cu proprieti antidopaminergice selective. Se ntrebuineaz n tratarea: A. tulburrilor digestive B. schizofreniei acute C. afeciunilor cardiace D. strilor depresive E. nevrozelor 53. Renoxipridul este 3-bromo-2,6-dimetoxi-N-(1-etil-2-pirolidinilmetil)-benzamid i se obine n urma reaciei dintre: A. acid 3-metoxi-2,6-dibromobenzoic B. acid 3-bromo-2,6-dimetoxibenzoic C. 1-propil-2-metil-pirolidin D. 1-etil-2-aminometil-pirolidin E. 1-metil-2-aminometil-pirolidin 54. Compusul 4-amino-N-[(1-etil-2-pirolidinil)-metil-2-metoxi-5-etil-sulfonilbenzamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. amsulprid B. agreal C. deniban D. barnetil E. solian 55. Compusul N-[2-(dietilamino)-etil]-2-metoxi-5-(metilsulfonil)-benzamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. solian B. tiaprid C. barnetil D. triapridex E. deniban 56. Tiapridul este o benzamid la care nucleul pirolidinic a fost nlocuit cu o caten dimetilaminoetilic i care se administreaz n stri de: A. agitaie B. atonie muscular C. agresivitate D. congestie pulmonar E. delir

58

57. Compusul N-[(1-etil-2-pirolidinil)-metil]-2-metoxi-5-(etilsulfonil)-benzamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. veraliprid B. sultoprid C. amsulprid D. tiaprid E. barnetil 58. Sulpiridul, din punct de vedere chimic, este N-[(1-etil-2-pirolidinil)-metil]-2-metoxi-5-(aminosulfonil)-benzamid. De asemenea, este un neuroleptic moderat, avnd efecte: A. antipsihotice B. antihelmintice C. antihalucinogene D. antitoxice E. antiemetice 59. Penfluridolul, din punct de vedere chimic, este 1-[4,4-bis-(p-fluorofenil)-butil]-4-[4-cloro-3(trifluorometil)-fenil]-4-piperidinol. Datorit metabolizrii lente, are aciune neuroleptic prelungit. Este ntrebuinat ca: A. antipsihotic B. antihalucinogen C. antidelirant D. antimicotic E. antihemoragic 60. Derivaii difenilbutilpiperidinei snt medicamente neuroleptice incisive, efectul farmacologic fiind de durat mult mai mare dect cel al butirofenonelor. Sunt utilizate n tratamentul: A. tulburrilor de ritm cardiac B. schizofreniei C. afeciunilor respiratorii D. psihozelor halucinatorii E. tulburrilor digestive 61. Dintre medicamentele mai importante, din grupa difenilbutilpiperidinei, amintim: A. fluanison B. clopimozide C. fluspirilen D. pimozid E. penfluridol 62. Dintre derivaii fluorobutirofenonei, avnd efecte antipsihotice, antihalucinatorii i sedative, amintim: A. veraliprid B. pipamperon C. tiaprid D. sultoprid E. fluanison 63. Compusul 8-cloro-11-(4-metil-1-piperazinil)-5H-dibenzo[1,4]diazepin are urmtoarele denumiri comerciale: A. clozapin B. haldol C. novartis

59

D. triperidol E. lapenax 64. Dintre derivaii de dibenzoxazepin, 2-cloro-11-(4-metil-1-piperazinil) dibenzo[b,f][1,4]oxazepina are urmtoarele denumiri comerciale: A. haldol B. clozapin C. daxolin D. loxitan E. loxapin 65. Loxapina se obine n urma reaciei dintre: A. toluen B. o-(p-clorofenoxi)-anilin C. piridin D. cloroformiat de etil E. 1-metilpiperazin 66. Loxapina, derivat al dibenzoxazepinei, este un neuroleptic utilizat n tratamentul: A. afeciunilor respiratorii B. schizofreniei C. psihozelor cronice delirante D. strilor maniacale agresive E. strilor anxioase 67. Tiotixena este, din punct de vedere chimic, diclorhidrat de N,N-dimetil-9-[3-(4-metil-1piperazinil)-propiliden]-tioxanten-2-sulfonamid i se obine n urma reaciei dintre: A. acid clorosulfonic B. tioxanten C. clorur de tionil D. dimetilamin E. acid cianhidric 68. Monoclorhidratul de 10-[2-(1-metil-2-piperidil)-etil]-2-(metiltio)-fenotiazin are urmtoarele denumiri comerciale: A. actazine B. novoridazin C. meleril D. piportil E. tioridazin 69. Tioridazina inhib funcia psihomotorie, avnd urmtoarele utilizri: A. schizofrenie B. afeciuni respiratorii C. tulburri de comportament la copii D. anxietate E. afeciuni digestive 70. Compusul 2-ciano-10-[3'-(4"-hidroxipiperidino)-propil]-fenotiazin are urmtoarele denumiri comerciale: A. meleril B. periciazin C. actazine

60

D. neuleptil E. nemactil 71. Dintre reaciile adverse produse de periciazin cele mai importante sunt: A. tulburri digestive B. tulburri neurovegetative C. afeciuni respiratorii D. dermatomicoze E. sindroamele neuropsihice 72. Care sunt denumirile comerciale ale dimaleatului de 2-(etiltio)-10-[3-(4-metil-1-piperazinil)propil]-fenotiazin? A. tietilperazin B. megalactil C. torecan D. trilafon E. majeptil 73. Butaperazina este eficient n tratarea tuturor formelor de: A. agitaie psihomotorie B. crize maniacale C. halucinaii D. anxietate E. mialgie 74. Perfenazina este un tranchilizant major utilizat n tratarea: A. schizofreniei B. afeciunilor digestive C. psihozelor maniacale depresive D. afeciunilor respiratorii E. afeciunilor pielii 75. Tioproperazina este ntrebuinat n psihiatrie pentru tratarea: A. migrenelor B. psihozelor delirante cronice C. sindroamelor isterice D. schizofreniei E. tulburrilor de comportament 76. Trifluoperazina este utilizat n: A. accidente cerebrale B. delirium tremens C. psihoz maniacal depresiv D. mialgii E. schizofrenie 77. Compusul 2-cloro-[3'-(1"-metil-4"-piperazinil)-propil]-fenotiazin are urmtoarele denumiri comerciale: A. proclorperazin B. stelazine C. emetiral D. diprazin E. teralen

61

78. Prometazina trebuie administrat cu pruden bolnavilor cu: A. astm bronic B. afeciuni coronariene grave C. glaucom D. insuficien renal i hepatic grav E. afeciuni dermatologice 79. Compusul 10-(2'-dimetilaminopropil)-fenotiazin are urmtoarele denumiri comerciale: A. prometazin B. teralen C. romergan D. phenergan E. fenazil 80. Alimenazina este utilizat n: A. stri depresive maniacale B. stri halucinatorii C. afeciuni respiratorii D. nevroze ale tubului digestiv E. contracii musculare 81. Prometazina se obine n urma reaciei dintre: A. tioxanten B. fenotiazin C. clorur de tionil D. 2-dimetilamino-1-cloropropan E. amidur de sodiu 82. Denumirea comercial a compusului 10-[3-(dimetilamino)-2-metilpropil]-2-carbonitrilfenotiazin este: A. cyamemazin B. nozinan C. cianatil D. acetazin E. tercian 83. Cyamemazina se obine n urma reaciei dintre: A. cianur de cupru B. bromur de cupru C. 2-clorofenotiazin D. 2-clorotioxanten E. 1-dimetilamino-2-metil-3-cloropropan 84. Denumirea comercial a compusului 10-(3'-dimetilamino-2'-metilpropil)-2-metoxi-fenotiazin este: A. neurocil B. nozinan C. cianatil D. levomepromazin E. plegicil

62

85. Levomepromazina are aciune: A. sedativ intens B. analgezic C. narcotic D. spasmolitic E. anticolinergic 86. Care este denumirea comercial a compusului 2-cloro-10-(1'-dimetilamino-3'-propil)-fenotiazin? A. delazin B. clorpromazin C. plegomazin D. clordelazin E. largactil 87. Clorpromazina se obine n urma reaciei dintre: A. anilin B. m-clorofenilamin C. m-cloroaminobenzil D. 1-cloro-3-dimetilaminopropan E. 1-cloro-3-dietilaminoetil 88. Clorhidratul de clorpromazin are aciune: A. hipotermizant B. antivomitiv C. sedativ D. excitant E. antipsihotic 89. Denumirea comercial a compusului 10-(3-dimetilaminopropil)-fenotiazin este: A. aminazin B. romtiazin C. fenactil D. calmotal E. promazin 90. Nucleul fenotiazinic se obine n urma reaciei dintre: A. dietilamin B. difenilamin C. dioxid de carbon D. sulf E. iod 91. n ceea ce privete aciunea farmacologic, derivaii fenotiazinici au puternic aciune: A. neuroleptic B. antiparkinsonian C. antihistaminic D. antibiotic E. antimigrenoas 92. Prin schimbarea poziiei grupei metoxi din poziia 11 a ciclului aromatic din molecula rezerpinei n poziia 10, se obine: A. deserpidina B. metoserpidina

63

C. singoserpilul D. decaserpilul E. sirosingopina 93. Schimbarea poziiei grupei metoxi de la C 11 la C 10 din molecula rezerpinei determin: A. creterea aciunii hipotensive B. creterea aciunii hipolipemiante C. creterea aciunii hipertensive D. creterea aciunii asupra S.N.C. E. scderea aciunii asupra S.N.C. 94. Rezerpina este un alcaloid izolat din specii de Rauwolfia, avnd aciune: A. sedativ B. tranchilizant C. antipsihotic D. antiinflamatoare E. miorelaxant 95. Flufenazina este cel mai puternic tranchilizant major dintre compuii acestei grupe, fiind eficient n: A. schizofrenie de orice form B. stri depresive anxioase C. psihozele majore manifestate prin hiperactivitate D. hemoragii cerebrale E. crize maniacale acute 96. Fluphenazina decanoat are aceeai utilizare ca fluphenazina, ns datorit esterificrii alcoolului respectiv cu acidul decanoic prezint urmtoarele avantaje: A. aciunea este de lung durat B. aciunea este de scurt durat C. rezorbia este rapid D. rezorbia este lent E. se administreaz oral 97. Tioridazina poteneaz aciunea deprimant central atunci cnd este asociat cu medicamente deprimante S.N.C., printre care: A. anestezice generale B. derivaii purinici C. sedative D. hipnotice E. opioide 98. Clorprotixena este un tranchilizant major mai puternic dect clorpromazina; are i aciune: A. antidepresiv B. antimicotic C. antiemetic D. antiinflamatoare E. analgezic 99. Flupentixolul este un neuropeptic incisiv rezervat tratamentului de ntreinere n: A. accidente vasculare B. psihoze delirante

64

C. hemoragii digestive D. halucinaii E. schizofrenie 100. Haloperidolul este unul dintre cele mai active neuroleptice. Se obine prin condensarea urmtoarelor substane: A. 4-hidroxi-4-p-clorofenilpiperidin B. 4-amino-4-p-clorofenilpiperidin C. 4-nitro-4-p-clorofenilpiperazin D. p-fluoro-omega-clorobutirofenon E. p-fluoro-omega-fluorobutirofenon

65

V. MIORELAXANTE CENTRALE
Complement simplu 1. Compusul 3-o-toloxi-1,2-propandiol are urmtoarea denumire: A. maolat B. mefenesina C. soma D. rela E. tibamat 2. Carbamoil mefenesina are urmtoarea structur chimic: A. 3-o-toloxi-1,2-propandiol B. 3-o-benzil-1,2-propandiol C. 3-o-toloxi-2-hidroxipropil-1-carbamat D. 3-o-benzoil-1,2-propandiol E. 3-o-benzoil-2- hidroxi-1-carbamat 3. Trecidul, din punct de vedere chimic, este: A. 3-(o-propoxifenoxi)-1,2-propandiol B. 3-(o-etoxifenil)-1,2-propandiol C. 3-o-benzoil-1,2-propandiol D. 3-o-benzoil-2-hidroxi-1-carbamat E. 3-(o-metoxifenoxi)-1,2-propandiol 4. Metocarbamolul, din punct de vedere chimic, este: A. 3-o-(etoxifenoxi)-1,2-propandiol-1-carbonil B. 3-o-(metoxietoxi)-1,2-butandiol-3-carbamat C. 3-o-benzoil-2-hidroxi-1-carbamat D. 3-o-(metoxifenoxi)-1,2-propandiol-1-carbamat E. 3-(o-etoxifenil)-1,2-propandiol 5. Esterul carbamic ai guaifenesinei au urmtoarea denumire: A. rela B. guaifenesina C. mefenesina D. carbamoilmefenesina E. metocarbamol 6. Esterul carbamic al mefenesinei are urmtoarea denumire: A. carbamoilmefenesina B. mefenesina C. metocarbamol D. tybatran E. guaifenesina 7. Materia prim pentru sinteza metocarbamolului este: A. rezorcinolul B. pirogalolul C. crezolul D. guaiacolul E. pirocatecolul

66

8. Care este structura chimic a clorfenesincarbamat? A. 3-o-toloxi-1,2-propandiol B. 3-(o-metoxifenoxi)-1,2-propandiol-1-carbamat C. 3-(o-metoxifenoxi)-1,2-propandiol D. 3-o-toloxi-2-hidroxipropilcarbamat E. 3-p-clorofenoxi-2-hidroxipropilcarbamat 9. Metocarbamolul este contraindicat bolnavilor: A. cu funcia renal deteriorat B. hepatici C. cardiaci D. cu afeciuni ginecologice E. cu afeciuni dermatologice 10. Carisoprodolul, indicat n contracturi musculare dureroase, este un derivat al: A. mefenesinei B. mebutamatului C. guaifenesinei D. meprobamatului E. metocarbamolului 11. Compusul 2-metil-2-propil-trimetilenbutilcarbamat are urmtoarele denumiri: A. maolat B. tibamat C. soma D. lumirelax E. trecid 12. Care este denumirea compusului 5-[(o-metoxifenoxi)-metil]-2-oxazolidinon? A. trecid B. lumirelax C. tibamat D. mefenoxalona E. maolat 13. Compusul 2-amino-5-clorobenzoxazol are urmtoarea denumire? A. zoxazolamina B. tibamat C. metocarbamol D. clorzoxazona E. lioseral 14. Zoxazolamina este un derivat al benzoxazolului, care se obine pornind de la: A. 2-nitro-4-clorofenol B. p-nitro-2-clorofenol C. 2-amino-4-clorofenol D. p-amino-2-bromfenol E. p-amino-2-nitrofenol 15. Zoxazolamina are aciune relaxant a musculaturii striate de zece ori mai pronunat dect cea produs de: A. mefenoxalonei B. trecidul C. tibamatul D. metocarbamolul E. mefenesina

67

16. Denumirea compusului 5-cloro-2-benzoxazolinon este: A. tolperison B. clorzoxazona C. baclofen D. xerene E. zoxazolamina 17. Clorzoxazona se obine pornind de la 2-amino-4-clorofenol prin tratare cu: A. NH 4 OH NH2 B. O = C OH C. O = C Cl 2 D. NaOH E. CH 3 OH 18. Care este denumirea compusului 2,4-dimetil-3-piperidino-propiofenonei? A. tolperisona B. xeren C. baclofen D. clorzoxazona E. zoxazolamina 19. Din punct de vedere chimic baclofen este: A. 2,4-dimetil-3-piperidino-propiofenona B. 5-cloro-2-benzoxazolinon C. acid beta-(aminometil)-p-clorobenzenpropanoic D. 2-amino-4-clorofenol E. acid alfa-(aminoetil)-p-clorobenzenpropanoic 20. Din punct de vedere chimic, tetrazepamul este: A. 2,4-metil-3-piperidino-propiofenona B. 5-cloro-2-benzoxazolinon C. 2-amino-4-clorofenol D. acid beta-(amino-metil)-p-clorobenzenpropanoic E. 7 cloro-5-(ciclohexen-1-il)-1,3-dihidro-1-metil-2H-1,4-benzodiazepin-2-on

68

V. MIORELAXANTE CENTRALE
Complement multiplu

21. Care sunt denumirile compusului: 7-cloro-5-(ciclohexen-1-il)-1,3-dihidro-1-metil-2H-1,4benzodiazepin-2-on? A. abbsa B. tetrazepam C. musaril D. lioseral E. myolastan 22. Tetrazepamul are proprieti de deprimare specific a reflexelor mano- i polisinaptice ce intervin n producerea i meninerea spasmelor musculare i produce: A. hipotonie muscular B. hipertensiune arterial C. reducerea rigiditii la hemiplegici D. tulburri de circulaie E. vasodilataie 23. Tetrazepamul este indicat n: A. contracturi musculare dureroase B. tulburri de circulaie C. tulburri de static vertebral D. tulburri vasculare cerebrale E. contracturi neurologice spastice 24. Reaciile adverse produse de tetrazepam se manifest prin: A. agitaie B. sedare C. vertij D. somnolen E. ameeli 25. Baclofenul este indicat n contracturi spastice: A. de origine periferic B. de origine cerebral C. din afeciuni cardiace D. din afeciuni pulmonare E. din scleroza multipl 26. Baclofenul se folosete n nevralgii de trigemen ca: A. antivomitiv B. antidepresiv C. antispastic D. antiinflamator E. analgezic 27. Reaciile adverse produse de baclofen se manifest prin: A. stri de confuzie B. excitaie C. vasodilataie periferic D. atonie E. ameeli

69

28. La doze mari, baclofenul poate s produc deprimare: A. SNC B. SNV C. SN autonom D. respiratorie E. circulatorie 29. Baclofenul este un miorelaxant central, avnd urmtoarele sinonime: A. lioseral B. bacon C. blacon D. abbsa E. apoblacofen 30. Compusul 2,4-dimetil-3-piperidino-propiofenon are urmtoarele denumiri comerciale: A. lioseral B. tolperison C. bacon D. abbsa E. mydocalm 31. Tolperisonul are aciune miorelaxant central cu spectru larg de aciune, care: A. scade tonusul B. crete tonusul C. reduce rigiditatea D. este vasoconstrictor E. este vasodilatator periferic 32. Tolperisonul este indicat n stri spastice de natur neurologic: A. scleroz n plci B. mielopatii C. mielom D. boala Parkinson E. tulburri de circulaie 33. Compusul 5-cloro-(3H)-benzoxazol-2-on are urmtoarele denumiri: A. clorzoxazona B. paraflex C. parafon D. relaxazone E. zoxazolamina 34. Clorzoxazona este un miorelaxant central indicat n stri de: A. contractur muscular asociat afeciunilor reumatice (lombagii, torticolis) B. agitaie psihomotorie C. contracturi asociate artrozelor D. depresie E. spasme musculare asociate traumatismelor (entorse, luxaii, fracturi) 35. Compusul 2-amino-5-clorobenzoxazol are urmtoarele denumiri comerciale: A. abbsa B. flexin C. zoxamin D. deflexol E. zoxazolamina

70

36. Zoxazolamina are aciune relaxant a musculaturii striate. n organism hidrolizeaz cu eliberare de: A. amoniac B. un metabolit inactiv C. un metabolit mai activ dect produsul iniial D. ap E. dioxid de carbon 37. Mefenoxalona are urmtoarele sinonime: A. flexin B. xerene C. zoxamin D. lenetran E. deflexol 38. Mefenoxalona este utilizat ca: A. relaxant al musculaturii striate B. stimulant SNC C. sedativ D. antidepresiv E. tranchilizant 39. Carisoprodolul are urmtoarele sinonime: A. soma B. maolat C. robitusin D. lumirelax E. rela 40. Carisoprodolul, datorit aciunii de relaxare a musculaturii striate, este indicat n contracturi: A. ale musculaturii netede B. musculare dureroase C. neurovegetative D. neurologice spastice E. vasculare 41. Compusul N-butil-2-metil-2(n)-propil-1,3-propandioldicarbamat are urmtoarele denumiri: A. tibamat B. soma C. lumirelax D. maolat E. tybatran 42. Tibamatul este un analog N-butil substituit al metobramatului utilizat: A. n stri de agitaie B. n tratarea anxietii C. n tulburri digestive D. n stri de tensiune nervoas E. ca relaxant al musculaturii striate 43. Compusul 3-p-clorofenoxi-2-hidroxipropilcarbamat are urmtoarele denumiri: A. clorfenesincarbamat B. carisoprodol C. tibamat D. trecid E. maolat

71

44. Clorfenesincarbamat este folosit pentru calmarea rapid a durerilor datorate unor: A. luxaii B. vertije C. inflamaii D. entorse E. traumatisme 45. Compusul 3-(o-metoxifenoxi)-1,2-propandiol-1-carbamat are urmtoarele denumiri: A. robaxin B. trecid C. lumirelax D. tibamat E. metocarbamol 46. Metocarbamolul se obine n urma reaciei dintre: A. crezol B. guaiacol C. pirogalol D. 3-cloro-1,2-propandiol E. fosgen i amoniac 47. Metocarbamolul este un relaxant al musculaturii striate utilizat n: A. spasme cronice B. spasme musculare acute C. vertij D. entorse E. torticolis 48. Metocarbamolul este contraindicat bolnavilor cu funcia renal afectat deoarece: A. crete retenia de uree B. crete acidoza C. scade ureea D. scade acidoza E. crete creatinina 49. Care sunt denumirile comerciale ale compusului 3-(o-metoxifenoxi)-1,2-propandiol? A. guaifenesina B. soma C. robitussin D. tybatran E. trecid 50. Mefenesina produce: A. relaxarea musculaturii netede B. relaxare bun a musculaturii striate C. aciune de lung durat D. aciune de scurt durat E. aciune sedativ 51. Esterul carbamic al mefenesinei se numete carbamoilmefenesina i are aceeai aciune farmacologic cu cea produs de mefenesin dar: A. aciunea este de scurt durat B. durata de aciune este mai lung C. se folosete n dermatologie D. este folosit n chirurgie E. are aiune tranchilizant

72

VI. MEDICAMENTE ANTIPARKINSONIENE


Complement simplu 1. Compusul (-)-3-(3,4-dihidroxifenil)-L-alanina are urmtoarea denumire comercial: A. veraliprid B. deniban C. solian D. levodopa E. tiapridal 2. Care este denumirea comercial a compusului: acid 2-amino-3-(3,4-dihidroxifenil)-propanoic? A. antalon B. levodopa C. deprenil D. madopar E. imap 3. Levodopa se poate obine folosind ca materie prim: A. anilina B. anhidrida maleic C. pirocatehina D. rezorcina E. vanilina 4. Una dintre materiile prime utilizate pentru sinteza levodopa este: A. hidantoina B. anilina C. clorofenoxianilina D. acid salicilic E. 2-aminometilpirolidin 5. Levodopa se poate obine prin substituia la nucleu a: A. D-tirozinei B. alfa-fenilalaninei C. L-tirozinei D. metilvanilinei E. rezorcinei 6. Levodopa este un medicament utilizat n parkinsonism deoarece nltur, total sau parial, rigiditatea i akinezia, ns tremorul este influenat: A. foarte mult B. slab C. mai mult D. mai puin E. mediu 7. Acidul S-alfa-hidrazino-3,4-dihidroxi-alfa-metilbenzenpropionic are urmtoarea denumire comercial: A. forit B. carbidopa C. oxypertin D. lidone E. imap

73

8. Carbidopa este un medicament antiparkinsonian, utilizat n asociere cu levodopa, n tratarea parkinsonismului: A. juvenil B. determinat de unele medicamente C. datorat unor afeciuni virotice D. aprut datorit unor antecedente E. aterosclerotic i postencefalic 9. Care este denumirea comercial a compusului: N-(DL-seril)-N-(2,3,4-trihidroxibenzil)hidrazin? A. benserazide B. nacom C. jumex D. budipine E. viregyt 10. Selegilina, din punct de vedere chimic, este: A. N-dietil-N-2-propilbenzenetanamin B. N-propil-N-2-etinilbenzenetanamin C. N-alfa-dimetil-N-2-propinilbenzenetanamin D. N-alfadibenzil-N-2-propilidenbenzenetanamin E. N-dietil-N-2-propilbenzenetanamin 11. Metabolizarea selegilinei determin formare de: A. nitroanilin B. pirolidin C. fenilalanin D. levamfetamin E. vanilin 12. Denumirea comercial a compusului 1-ter-butil-4,4-difenilpiperidin este: A. deprenil B. budipine C. sinemet D. carbidopa E. parkinson 13. Budipine este un agent antiparkinsonian benefic pentru tratamentul: A. akineziei B. rigiditii C. agitaiei D. convulsiilor E. tremorului 14. Denumirea comercial a compusului 3,4-dihidroxi-4-metil-5-nitro-benzofenona este: A. tolcapon B. cognitiv C. sinemet D. budipine E. carbidopa 15. Nitecapone este denumirea comercial a compusului urmtor: A. 3-(2,3-dihidroxi-5-benziliden)-2,4-pentandion B. 3-(3,4-diamino-5-benzil)-2,4-pentandion C. 3-(3,4-dihidroxi-5-nitrobenziliden)-2,4-pentandion

74

D. 3-(3,4-dihidroxi-5-aminobenzil)-2,4-pentandion E. 3-(3,4-dinitro-5-hidroxibenziliden)-2,4-pentandion 16. Compusul alfa-ciano-N,N-dietil-3,4-dihidroxi-5-nitrocinam-amid are urmtoarea denumire comercial: A. tolcapone B. sertindol C. oxypertin D. entacapone E. elongyl 17. Nitecapone face parte din categoria inhibitorilor catecol-O-metiltransferazei, care din punct de vedere chimic este: A. 3-(3,4-dinitro-5-nitrobenziliden)-4-pentanon B. 3-(3,4-dihidroxi-5-nitrobenziliden)-2,4-pentandion C. 3-(3,4-diamino-5-aminobenziliden)-2,4-pentandion D. 3-(3,4-dicloro-5-hidroxibenziliden)-2,4-pentandion E. 3-(3,4-dibenzil-5-fenilbenziliden)-2,4-pentandion 18. Pe lng nsuirile emetice pe care le are, apomorfina este unul din cei mai puternici agoniti ai dopaminei. Prin administrare parenteral are o puternic aciune: A. antipruriginoas B. antiinflamatoare C. antiemetic D. anticonvulsivant E. antiparkinsonian 19. Care este denumirea alcaloidului care stimuleaz receptorii dopaminergici ai nucleilor centrali, fiind util n parkinsonism: A. bromocriptina B. ergocornina C. ergosina D. ergometrina E. ergocristinina 20. Compusul 3-(9,10-didehidro-6-metilergolin-8alfa-il)-1,1-dietiluree are urmtoarea denumire comercial: A. comtan B. tasmar C. lisuride D. brocriptin E. parkinsan 21. Lergotrile este un medicament antiparkinsonian, avnd urmtoarea structur chimic: A. 2-metoxi-6-hidroxi-8-acetonitrilergolin B. 2-hidroxi-6-benzil-8-acetonitrilergolin C. 2-nitro-6-etil-8-acetonitrilergolin D. 2-amino-6-etil-8-acetonitrilergolin E. 2-cloro-6-metil-8-acetonitrilergolin 22. Metansulfonatul de 8-[(metiltio)-metil]-6-propilergolin are urmtoarea denumire comercial: A. pergolide B. lergotrile C. lisuride D. piribedil E. artane

75

23. Printre derivaii de piperazin cu aciune antiparkinsonian este i compusul: A. comtan B. cuvalit C. piribedil D. fenidil E. permax 24. Compusul 1-fenil-1-ciclohexil-3-(N-piperidino)-propanol este cunoscut sub denumirea de: A. lergotrile B. trivastal C. pronoran D. trihexyphenidil E. lisuride 25. Care este denumirea comercial a compusului: 1-fenil-1-biciclo-[2,2,1]-heptenil-3-piperidino1-propanol? A. pronoran B. biperiden C. cuvalit D. lergotrile E. lisuride 26. Denumirea comercial a compusului 1-fenil-1-ciclopentil-3-piperidino-1-propanol este: A. trivastal B. comtan C. tasmar D. akitenon E. cycrimine 27. Pridinolul, din punct de vedere chimic, este: A. 1,1-difenil-3-piperidino-1-propanol B. 1,1-dietil-3-piperidino-1-propanol C. 1,1-dimetil-3-piperidino-1-propanol D. 1,1-diamino-3-piperidino-1-propanol E. 1,1-dinitro-3-piperidino-1-propanol 28. Denumirea comercial a compusului 1-ciclohexil-1-fenil-3-(pirolidin-1-il)-1-propanol este: A. cycrimine B. biperiden C. procyclidine D. pridinol E. piribedil 29. Dintre derivaii tropanului cu aciune antiparkinsonian amintim: A. hiosciamina B. atropina C. benserazida D. tropatepina E. orciprenalina 30. Dintre eterii bazici ai tropanului cu aciune antiparkinsonian este utilizat 3-difenilmetoxitropanul, cunoscut i sub denumirea: A. tropatepina B. benzatropina C. atropina D. homatropina E. hiosciamina

76

VI. MEDICAMENTE ANTIPARKINSONIENE


Complement multiplu 31. Compusul N,N-dimetil-2-[(o-metil-alfa-fenilbenzil)-oxi]-etilamin are urmtoarele denumiri comerciale: A. orphenadrine B. benzatropina C. disipal D. tropatipina E. norflex 32. Care este denumirea comercial a compusului 3-dibenzo-[b,e]-tiepin-11-(6H)-iliden-1aH,5aHtropan? A. orphenadrina B. tropatepina C. disipal D. lepticur E. norflex 33. Procyclidina este un medicament antiparkinsonian cunoscut sub urmtoarele denumiri: A. kemadrine B. procylid C. disipal D. arpicolin E. lepticur 34. Compusul 1-fenil-1-ciclopentil-3-piperidino-1-propanol are urmtoarele denumiri comerciale: A. pridinol B. cycrimine C. arpicolin D. pagitane E. kemadrine 35. Cycrimine este un medicament utilizat n: A. toate formele de parkinsonism B. mialgii C. reduce tremorul D. afeciuni respiratorii E. reduce rigiditatea musculaturii 36. Care este denumirea comercial a compusului 1-fenil-1-biciclo-[2,2,1]-heptenil-3-piperidino-1propanol? A. biperiden B. akitenon C. akinophyl D. arpicolin E. tasmolin 37. Biperidina este un medicament antiparkinsonian utilizat n: A. toate formele de parkinsonism B. tulburri de circulaie C. arteriospasme cerebrale D. afeciuni oculare E. tulburri de comportament

77

38. Trihexyphenidylul se obine prin condensarea urmtoarele componente: A. acetofenona B. aminofenil C. piperidina D. piridina E. formaldehida 39. Trihexyphenidylul este utilizat n parkinsonism: A. reduce rigiditatea muscular B. n tulburri extrapiramidale produse de neuroplegice C. n paralizii spastice D. antihemoragic E. reduce tremorul 40. Compusul 2-[4-(3,4-metilendioxibenzil)-piperazino]-pirimidina, este un derivat de piperazin, avnd urmtoarele denumiri comerciale: A. artane B. piribedil C. bentex D. pronoran E. trivastal 41. Piribedilul este un derivat de piperazin activ n: A. tulburri de memorie la vrstnici B. diminuarea tremorului din parkinsonism C. vasodilatator periferic i central D. arterit E. hemoragii cerebrale 42. Care este denumirea comercial a compusului 8-[(metiltio)-metil]-6-propilergolin? A. peragit B. bentex C. permax D. promoran E. pergolide 43. Dintre derivaii de semisintez ai alcaloizilor din ergot amintim: A. cuvalit B. lergotrile C. permax D. piribedil E. lisuride 44. Dintre inhibitorii catecol-o-metiltransferazei (COMT) amintim: A. entacapone B. piribedil C. nitecapone D. comtar E. tolcapon 45. Prin inhibarea enzimei catecol-3-o-metiltransferaza, medicamentele din aceast categorie protejeaz: A. scderea concentraiei cerebrale de COMT B. creterea concentraiei cerebrale a enzimei COMT C. apariia efectelor secundare D. levodopa de supradozare E. levodopa de inactivare

78

46. Dintre inhibitorii MAO cu aciune antiparkinsonian menionm: A. selegilina B. nacom C. jumex D. sinemet E. budipine 47. Care sunt denumirile comerciale ale compusului N-alfa-dimetil-N-2-propinilbenzenetanamin? A. movergan B. nacom C. jumex D. cognitiv E. selegilina 48. Compusul N-(DL-seril)-N-(2,3,4-trihidroxibenzil)-hidrazin are urmtoarele denumiri: A. nacom B. bromcriptin C. madopa D. mantadix E. benserazide 49. Care este denumirea comercial a compusului: 1-ter-butil-4,4-difenil-piperidin? A. lepticur B. budipine C. arpicolin D. parkinsan E. procyclid 50. Acidul S-alfa-hidrazino-3,4-dihidroxi-alfa-metilbenzenpropionic are urmtoarea denumire comercial: A. parkisan B. carbidopa C. deprenil D. otrasel E. nacom-100 51. Levodopa este contraindicat la bolnavii cu antecedente psihice i cardiovasculare. Nu se asociaz cu: A. vitamina C B. vitamina B 6 C. vitamina K D. inhibitori MAO E. papaverina 52. Levodopa este contraindicat bolnavilor cu antecedente: A. dermatologic B. psihice C. cardiovasculare D. digestive E. renale 53. Levodopa este utilizat n parkinsonism, avnd urmtoarele avantaje: A. se poate administra concomitent cu amantadin B. se poate administra concomitent cu medicamente anxiolitice C. se poate asocia cu inhibitor al DOPA-decarboxilazei

79

D. se poate asocia cu morfin E. poate asocia cu inhibitori MAO 54. Levodopa se poate asocia cu un inhibitor al DOPA-decarboxilazei periferice, de exemplu: A. carbidopa B. nitecapone C. entacapone D. benserazid E. bromocriptina 55. n ceea ce privete mecanismul de aciune, levodopa este un intermediar n biosinteza dopaminei, dar: A. dopamina nu strbate bariera hematoencefalic B. levodopa strbate bariera hematoencefalic C. dopamina nu poate fi folosit n terapie D. dextrodopa este hematotoxic E. dopamina este utilizat n terapie 56. Acidul 2-amino-3-(3,4-dihidroxifenil)-propanoic are urmtoarele denumiri comerciale: A. lerodopa B. levodopa C. tasmar D. brokadopa E. cemtan 57. Levodopa se poate obine prin sintez prin condensarea: A. hidantoinei B. metilaminei C. rezorcinei D. anilinei E. vanilinei 58. Levodopa se poate obine prin acilarea: A. L-tirozinei B. tiroxinei C. agentul de acilare este clorura de acetil D. agentul de acilare este clorura de metil E. acilarea se face la grupa hidroxil i amino a tirozinei 59. Maladia Parkinson este o afeciune degenerativ a centrilor nervoi interesnd automaticitatea i se caracterizeaz prin trei simptome: A. akinezie B. tulburri de repaus C. tulburri de comportament D. rigiditate muscular E. stri agitate 60. Controlul centrilor nervoi depinde de echilibrul dintre dou sisteme antagoniste dopaminergice i colinergice. n cazul maladiei Parkinson se constat: A. deficit n sistemul dopaminergic B. hiperactivitate n sistemul colinergic C. hiperactivitate n sistemul dopaminergic D. hipoactivitate n sistemul colinergic E. mecanism mixt

80

VII. MEDICAMENTE ANTICONVULSIVANTE


Complement simplu 1. Principala utilizare a acestor medicamente este pentru prevenirea i controlul crizelor de: A. ru de avion B. schizofrenie C. epilepsie D. contracia musculaturii scheletice E. spasmofilie 2. Metilfenobarbitalul este util n tratamentul simptomatic al epilepsiei. n organism este demetilat i transformat n: A. secobrbital B. ciclobarbital C. metobarbital D. fenobarbital E. amobarbital 3. Acidul 1-benzoil-5-etil-5-fenilbarbituric are urmtoarea denumire comercial: A. amobarbital B. benzobarbital C. ciclobarbital D. amobarbital E. secobarbital 4. Acidul 1-benzoil-5-etil-5-izoamilbarbituric are urmtoarea denumire comercial: A. metobarbital B. amobarbital C. seconal D. benzobarbital E. benzobamil 5. Acidul 5-etil-1,3-bis(metoximetil)-5-fenilbarbituric are urmtoarea denumire comercial: A. eterobarb B. benzobarbital C. benzobamil D. seconal E. amobarbital 6. Primidona este un derivat al pirimidinei, avnd urmtoarea structur chimic: A. 2-etil-5-butil-hexahidropirimidina B. 5-fenil-4,6-hexahidro-pirimidina C. 5-etil-5-fenilhexahidro-pirimidin-4,6-diona D. etil-fenil-pirimidin-diona E. 5-propil-5-fenil-hexahidro-pirimidin-diona 7. Fensuximida este, din punct de vedere chimic: A. eter B. ester C. amin D. amid E. imid

81

8. Hidantoinele, ca ureide ciclice, nrudite structural cu barbituricele sunt: A. ineficiente n marele ru epileptic B. eficiente n afeciuni respiratorii C. eficiente n micul ru epileptic D. ineficiente n micul ru epileptic E. ineficiente n tratamentul convulsiilor 9. Care este denumirea comercial a compusului 2,4-dioxoimidazolidin? A. etosuximida B. hidantoina C. fenitoina D. moroxidina E. fensuximida 10. Hidantoina rezult din condensarea ureei cu: A. acidul glicolic B. gliceraldehida C. glicerolul D. glicocolul E. glicolul 11. Fenitoina, din punct de vedere chimic, este: A. 5,5-difenilimidazolidin-2,4-dion B. 2,3-difenilimidazolidin-2,4-diona C. 1,2-dietilimidazolidin-2,4-diona D. 5,5-dietilimidazolil-2,4-diona E. 5,5-dimetilimidazolil-2,4-diona 12. Materia prim necesar obinerii fenitoinei este: A. gliceraldehida B. acetaldehida C. benzaldehida D. acetofenona E. benzofenona 13. Fenitoina are proprieti sedative i hipnotice nesemnificative, dar este un anticonvulsivant: A. foarte puternic B. foarte slab C. slab D. puternic E. mediu 14. Fenitoina este un anticonvulsivant puternic, dar: A. inactiv n marele ru epileptic B. inactiv n micul ru epileptic C. activ n micul ru epileptic D. inactiv n convulsiile tetanice E. activ n afeciunile digestive 15. Care este denumirea comercial a compusului: 5-etil-5-fenil-3-metil-2,4-imidazolidindion? A. fensuximida B. milontin C. peganone D. ethotoina E. mefenitoina

82

16. Fenitoina este o hidantoin cu urmtoarea structur chimic: A. 5,5-difenilhidantoin B. 2-fenil-5-metilhidantoin C. 2-etil-5-metil-hidantoin D. 2,3-dimetilhidantoin E. 5,5-dimetilhidantoin 17. Denumirea chimic a compusului 3-etil-5-fenil-2,4-imidazolidindion este: A. fenitoina B. mefenitoina C. ethotoina D. milontin E. fensuximida 18. Comparativ cu alte antiepileptice aciunea ethotoinei este mai slab, din cauza timpului de njumtire foarte scurt, de aceea se utilizeaz: A. nu se utilizeaz B. foarte mult C. frecvent D. mai rar E. puin 19. Fensuximida are aciune anticonvulsivant, fiind folosit n tratamentul epilepsiei, n: A. marele ru B. micul ru C. convulsii tetanice D. afeciuni psihice E. schizofrenice 20. Care este denumirea comercial a compusului: N-metil-2-metil-2-fenil-succinimida? A. fenitoina B. hidantoina C. fensuximida D. etosuximida E. metsuximida 21. Etosuximida are aciune anticonvulsivant, fiind folosit: A. mai puin B. frecvent C. n marele ru epileptic D. n micul ru epileptic E. foarte rar 22. Etosuximida are aciune anticonvulsivant, fiind: A. inactiv n micul ru epileptic B. inactiv n marele ru epileptic C. mai rar folosit D. frecvent folosit E. nu este folosit 23. Denumirea comercial a compusului 3-metil-1- morfolinometil-3-fenil-pirolidin-2,5-dion este: A. fenitoina B. fensuximida C. metsuximida

83

D. ethosuximida E. morsuximida 24. Morsuximida este activ n: A. toate formele de epilepsie B. numai n marele ru epileptic C. numai n micul ru epileptic D. este inactiv n toate formele E. este puin activ n marele ru epileptic 25. Denumirea comercial a compusului p-izopropoxifenilsuccinimid este: A. ethosuximida B. metsuximida C. puphemidum D. fensuximida E. morsuximida 26. Puphemidum este utilizat n tratarea crizelor de epilepsie: A. toate formele B. marele ru epileptic C. nu se folosete D. micul ru epileptic E. se folosete foarte rar 27. Phenacemida a fost introdus n terapeutic pentru aciunea anticonvulsivant: A. slab B. puternic C. mixt D. foarte slab E. nu are aciune 28. Phenacemida este un anticonvulsivant care prezint avantajul c nu are aciune: A. sedativ B. hipnotic C. antiparkinsonian D. miorelaxant E. antimicotic 29. Trimetadiona face parte din derivaii: A. oxazolidindionei B. pirazolinului C. pirazolului D. oxazolului E. imidazolinei 30. Care este denumirea comercial a compusului: 3,5,5-trimetil-oxazolidin-2,4dionei? A. ethosuximida B. paradiona C. trimetadiona D. fensuximida E. morsuximida 31. Paramethadiona, din punct de vedere chimic, este: A. 5-metil-3,5-difeniloxazolidin-2,4-dion B. 5-etil-3,5-dimetiloxazolidin-2,4-dion

84

C. 5-fenil-3,5-dietiloxazolidin-2,4-dion D. 5-fenoxi-3,5-dimetoxioxazolidin-2,4-dion E. 5-etoxi-3,5-difeniloxazolidin-2,4-dion 32. Benzodiazepinele sunt depresive ale sistemului nervos central, utilizate ca sedative i hipnotice. Unele medicamente din aceast clas sunt utilizate ca: A. analgezice B. antiparkinsoniene C. antiaritmice D. antivomitive E. anticonvulsivante 33. Compusul 7-cloro-1-metil-5-fenil-3H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarea denumire comercial: A. diazepam B. medazepam C. oxazepam D. clonazepam E. nitrazepam 34. Care este denumirea comercial a compusului: 5-(2-clorofenil)-1,3-dihidro-7-nitro-2H-1,4benzodiazepin-2-on? A. oxazepam B. medazepam C. clonazepam D. nitrazepam E. flurazepam 35. Carbamazepina este un anticonvulsivant cu urmtoarea structur chimic: A. 2-carbamat de dibenzoazepina B. dibenzazepin carbamat C. 5-carbamat-2-dibenzazepina D. 5-carbamoil-5H-dibenzoazepin E. esterul acidului carbamic 36. Denumirea comercial a compusului 2-fenil-1,3-propandiol carbamat este: A. lioresal B. felbamat C. bacon D. neurontin E. gabitril 37. Care este denumirea comercial a compusului: (S)-alfa-etil-2-oxo-1-pirolidinacetamida? A. taloxa B. gabitril C. bacon D. felbamat E. levetiracetam 38. Levetiracetamul este un anticonvulsivant utilizat n epilepsia: A. de toate formele B. numai n marele ru epileptic C. numai n micul ru epileptic D. n convulsii medicamentoase E. n tulburri de comportament

85

39. Acidul 1-(aminometil)-ciclohexanacetic are urmtoarea denumire comercial: A. felbamat B. gabitril C. gabapentin D. taloxa E. bacon 40. Acidul beta-(aminometil)-p-clorohidrocinamic are urmtoarea denumire comercial: A. vigabatrin B. baclofene C. gabapentin D. bacon E. taloxa

86

VII. MEDICAMENTE ANTICONVULSIVANTE


Complement multiplu 41. Compusulu (S)-alfa-etil-2-oxo-1-pirolidinacetamid are urmtoarele denumiri: A. keppra B. taloxa C. bacon D. levetiracetam E. gabapentin 42. Felbamatul este un derivat al acidului gama-aminobutiric (GABA), astfel: A. keppra B. 2-fenil-1,3-propandiol carbamat C. 2-etil-1,3-propandiol D. taloxa E. carbamat de 2-metil-1,4-butandiol 43. Felbamatul este un anticonvulsivant, care: A. este bine tolerat la doze foarte mari B. este bine tolerat la doze foarte mici C. este utilizat n tratamentul epilepsiei D. are toxicitate crescut E. are toxicitate foarte sczut 44. Levetiracetamul este convulsivant utilizat: A. ca antiemetic B. ca analgezic C. ca antipsihotic D. n tratamentul tulburrilor de ritm cardiac E. n tratamentul epilepsiei 45. Compusul 2,3:4,5-di-O-izopropiliden-beta-D-fructopiranoz are urmtoarele denumiri comerciale: A. gabitril B. topamax C. taloxa D. keppra E. topiramatum 46. Topamaxul este un medicament anticonvulsivant utilizat pentru tratamentul: A. crizelor focale B. epilepsiei la aduli i copii C. parkinsonismului D. convulsiilor tonico-clonice generalizate E. crizelor pariale 47. Tiagabinul este un medicament anticonvulsivant utilizat n tratamentul epilepsiei: A. n tulburri de circulaie B. n crizele comiiale pariale C. n maladia Parkinson D. numai de aduli i la copii peste 12 ani E. n afeciuni cardiace

87

48. Acidul 1-(aminometil)-ciclohexanacetic are urmtoarele denumiri: A. gabapentin B. topamax C. bacon D. neurontin E. vigabatrin 49. Gabapentinul se folosete ca: A. antiepileptic la aduli i copii n vrst de peste 12 ani B. monoterapie n convulsii pariale C. medicament antiparkinsonian D. asociat n convulsii pariale, cu sau fr generalizare secundar E. antihemoragic 50. Vigabatrinul este un medicament anticonvulsivant care acioneaz ca: A. inhibitor ireversibil al GABA-transaminazei B. inhibitor reversibil al GABA-transaminazei C. scade concentraia GABA la nivel cerebral D. determin creterea concentraiei GABA la nivel cerebral E. crete concentraia MAO 51. Vigabatrinul trebuie folosit cu precauie la bolnavii cu: A. hipertonie a sfincterului vezical B. hiperactivitate motorie C. retenie acut a urinei D. hipertermie E. hiperaciditate 52. Acidul beta-(aminometil)-p-clorohidrocinamic are urmtoarele denumiri: A. baclofene B. topamax C. lioresal D. neurontin E. bacon 53. Acidul beta-(aminometil)-p-clorobenzenpropanoic are urmtoarele denumiri: A. blacon B. tiagabin C. aprobaclofen D. topiramatum E. baclofene 54. Baclofenul este un derivat al acidului gama-aminobutiric (GABA) cu aciune: A. analgezic B. miorelaxant C. anestezic D. anticonvulsivant E. hipnotic 55. Compusul 3,5-diamino-6-(2,3-diclorofenil)-1,2,4-triazin are urmtoarele denumiri comerciale: A. topamax B. lamotrigine C. gabitril D. neurontin E. lamictal

88

56. Lamotriginul are aciune anticonvulsivant, fiind folosit ca antiepileptic cu activitate farmacologic asemntoare cu cea produs de: A. fenitoin B. larodopa C. carbamazepin D. madopar E. nacom 57. Lamotriginul este indicat pentru utilizarea sa n tratamentul epilepsiei ca: A. adjuvant B. monoterapie n tratament C. antitermic D. analgezic E. anestezic 58. Care este denumirea comercial a amidei acidului valproic? A. dipropilacetamid B. depamide C. gabapentin D. valpromide E. vigabatrin 59. Valpromide este un medicament anticonvulsivant considerat: A. un echivalent al topamaxului B. echivalentul fensuximidei C. prodrog al acidului valproic D. prodrog al hidantoinei E. antiepileptic moderat 60. Acidul 2-n-propilpentanoic are urmtoarele denumiri comerciale: A. micropakine B. depakote C. depakine D. acid valproic E. acid ciclohexanacetic 61. Dup utilizarea acidului valproic apar unele efecte secundare ca: A. ameeal B. teratogenitate C. ataxie D. reacii cutanate E. hepatotoxicitate 62. Compusul 10,11-dihidro-10-oxo-5H-dibenz-[b,f]-azepin-5-carboxamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. trepal B. trimetadion C. oxcarbazepina D. lamictal E. trileptal 63. Prin metabolizare oxcarbazepina se transform n: A. 10,11-dihidro-10,11-dihidroxicarbamazepin B. 10,11-diamino-10,11-carbamazepin C. alcool

89

D. amid E. aminoalcool 64. Carbamazepina este un medicament anticonvulsivant, fiind utilizat i n: A. crizele de astm bronic B. toate formele de epilepsie C. antipiretic D. crizele psihomotorii E. calmant al durerii n nevralgia de trigemen 65. Reaciile adverse produse de carbamazepin sunt minore i se manifest prin: A. ameeal B. ataxie C. somnolen D. reacii cutanate E. agitaie motorie 66. Carbamazepina se obine n urma reaciei dintre: A. diazepin B. iminostilben C. fosgen D. amoniac E. eter 67. Care este denumirea comercial a produsului: 5H-dibenzo-[b,f]-azepin-5-carboxamid? A. jumex B. tegretol C. taver D. neurotrop E. carbamazepina 68. Denumirea comercial a compusului 5-(2-clorofenil)-1,3-dihidro-7-nitro-2H-1,4-benzodiazepin-2-on este: A. anlepsin B. clonazepam C. clonopin D. clonotril E. valium 69. Compusul 7-cloro-1-metil-5-fenil-3H-1,4-benzodiazepin-2-on are urmtoarea denumire comercial: A. valium B. fenobarbital C. diazepam D. medazepam E. oxazepam 70. Diazepamul este utilizat ca medicament: A. sedativ B. anestezic C. anxiolitic D. antiemetic E. anticonvulsivant 71. Compusul 5-etil-3,5-dimetiloxazolidin-2,4-dion are urmtoarele denumiri comerciale: A. paration B. paramethadiona

90

C. valium D. paradiona E. anlepsin 72. Care este denumirea comercial a compusului 3,5,5-trimetil-oxazolidin-2,4-dion? A. tridion B. trepal C. clonopin D. trimetadiona E. vigabatrin 73. Trimetadiona este contraindicat n afeciuni: A. epilepsie B. crize mioclonice C. tulburri de circulaie D. renale E. hepatice 74. Phenacemida are urmtoarele sinonime: A. epiclase B. fenuron C. fenilacetiluree D. puphemidum E. morfolep 75. Care sunt sinonimele etosuximidei? A. petinimid B. suxilep C. zarontin D. suxinutin E. epiclase 76. Primidona are urmtoarele sinonime: A. mysoline B. mylepsine C. prosoline D. dihidan E. hidantoin

91

VIII. ANALGEZICE NARCOTICE

Complement simplu 1. Din punct de vedere terapeutic, cea mai important proprietate a alcaloizilor cu nucleu fenantrenic este aciunea: A. excitant S.N.C. B. depresiv S.N.C. C. asupra circulaiei periferice D. antiinflamatoare E. anestezic 2. Scheletul de baz al structurii chimice a morfinei este: A. piridinic B. chinolinic C. morfanul D. morfinanul E. piperidinic 3. Morfinanul este un compus tetraciclic (ABCD), care conine un atom de azot; ciclurile ABC alctuiesc structura: A. fenantrenic B. chinolinic C. de butirofenon D. fenotiazinic E. benzodiazepinic 4. Dac dubla legtur ntre C 7 -C 8 este hidrogenat aciunea terapeutic: A. se anuleaz B. scade C. crete D. variaz dependent de factorii externi E. dispare total 5. Bazicitatea morfinei este datorat: A. hidroxilului fenolic B. hidroxilului alcoolic C. dublei legturi D. ciclului aromatic E. atomului de azot teriar 6. Determinarea cantitativ a morfinei se face: A. nitritometric B. acido-bazic n mediu neapos C. argentometric D. acido-bazic n mediu apos E. complexonometric 7. Datorit hidroxilului fenolic, morfina este solubil n soluii de hidroxizi alcalini, dar nu este solubil n: A. amine B. hidroxid de calciu C. hidroxid de potasiu

92

D. amoniac E. acid acetic 8. Datorit hidroxilului fenolic, la tratare cu FeCl 3 , apare o coloraie: A. albastr B. galben C. portocalie D. verde E. roie 9. Dup administrare oral, morfina determin diminuarea peristaltismului intestinal, provocnd: A. diaree B. vom C. constipaie D. contracii intestinale E. tulburri de tranzit intestinal 10. Morfina, la administrare repetat, produce obinuin, dependen fizic i psihic, fenomen cunoscut sub numele de: A. cocainomanie B. benzoilare C. acilare D. demetilare E. morfinomanie 11. Morfinomania duce la decderea total, fizic i mental a individului, mergnd pn la aspecte de: A. agitaie B. excitaie C. depresie D. demen E. melancolie 12. Care este denumirea compusului urmtor: 6-hidroxi-3-metoxi-N-metil-4,5-epoximorfan: A. codein B. heroin C. diamorfin D. hidromorfon E. dicodid 13. Codeina se poate obine prin extracie din opiu, dar i prin semisintez, prin metilarea morfinei la: A. dubla legtur B. atomul de azot C. hidroxilul fenolic D. puntea oxidic E. hidroxilul alcoolic 14. Metodele mai recente pentru obinerea codeinei se bazeaz pe utilizarea, ca materie prim: A. hidroximorfinona B. oximorfona C. dionina D. etomorfina E. tebaina

93

15. Aciunea farmacodinamic a codeinei este similar morfinei, ns datorit blocrii hidroxilului fenolic, aciunea analgezic: A. crete B. este diminuat C. scade D. se anuleaz total E. nu are aciune analgezic 16. Prin deshidratarea morfinei, n prezena acidului clorhidric sau a clorurii de zinc, la nclzire ntre 120C i 240oC se obine: A. codeina B. heroina C. codetilina D. apomorfina E. fentanilul 17. Prin hidrogenarea morfinei, n prezen de paladiu, se obine: A. hidromorfona B. codeina C. hidromorfina D. oximorfona E. codetilina 18. Prin hidrogenarea morfinei, n prezena platinei, se obine: A. hidromorfona B. dihidrocodeina C. dihidromorfina D. codeinona E. oximorfona 19. Prin oxidarea dihidromorfinei cu acid cromic n mediu acid, are loc transformarea funciei alcoolice n funcie cetonic, cu formare de: A. oximorfon B. dihidromorfin C. codetilin D. tebain E. hidromorfon 20. Oximorfona, din punct de vedere chimic, este: A. 14-aminodihidromorfinon B. 14-nitrodihidromorfinon C. 14-nitrozodihidromorfinon D. 14-hidroxidihidromorfinon E. 14-metildihidromorfinon 21. Prin hidrogenarea 14-hidroximorfinei, n prezena catalizatorilor de platin, se obine: A. hidromorfona B. tebaina C. dihidromorfina D. dihidromorfinona E. oximorfona

94

22. Compusul 5-metildihidromorfinona are urmtoarea denumire comercial: A. metopon B. dilaudid C. tebain D. oximorfon E. dihidromorfinon 23. Prin alchilarea normorfinei cu bromur de etil se obine: A. codeina B. tebaina C. nalorfina D. oximorfona E. hidroximorfina 24. Care este denumirea comercial a N-alilnormorfinei? A. etilmorfin B. nalorfin C. oximorfon D. tebain E. codein 25. Prin substituirea radicalului metil din molecula morfinei, cu radicalul alil, au loc modificri ale proprietilor farmacologice. Nalorfina are aciune analgezic slab, nu produce euforie, nu d obinuin, nu se acumuleaz. Ca analgezic, ntrebuinrile sale clinice sunt: A. rare B. nu este ntrebuinat C. foarte utilizat D. limitate E. multiple 26. Metileterul fenolic al morfinei de numete: A. nalorfin B. etilmorfin C. tebain D. oximorfon E. codein 27. Prin nclzirea codeinei, sub presiune, la 140-150oC, n prezena acidului clorhidric concentrat, are loc acidoliza grupei metoxil i pierderea unei molecule de ap, rezultnd: A. apomorfina B. codeina C. tebaina D. oximorfona E. nalorfina 28. Prin nclzirea codeinei, n prezena unei soluii concentrate de clorur de zinc, la 180oC, rezult: A. codeinon B. apomorfin C. apocodein D. nalorfin E. tebain

95

29. La oxidarea codeinei cu permanganat de potasiu, n soluie acetonic, funcia alcoolic este transformat n funcie cetonic, rezultnd: A. apocodeina B. codeinona C. apomorfina D. etilmorfina E. nalorfina 30. Prin metilarea codeinei, n anumite condiii, se obine: A. nalorfina B. apocodeina C. apomorfina D. dimetilmorfina E. tebaina 31. Codeina, prin hidrogenare catalitic, conduce la: A. nalorfina B. apocodeina C. tebaina D. dietilmorfina E. dihidrocodeinon 32. Hidrocodona are aciune intermediar ntre cea a morfinei i a codeinei, dar cu un caracter pronunat: A. antitusiv B. sedativ C. calmant D. antiinflamator E. anestezic 33. Dintre produii de sintez, un loc important l ocup derivaii: A. morfenului B. morfanului C. morfinanului D. metoponului E. tebainei 34. Care este denumirea comercial a compusului (-)-3-hidroxi-N-metilmorfinanului? A. codein B. levorfanol C. metopon D. dextrorfan E. oxicodon 35. Levorfanul are aciune analgezic de 3-5 ori mai puternic dect a morfinei i de durat: A. medie B. scurt C. foarte scurt D. mai lung E. foarte lung

96

36. Aciunile secundare ale levorfanului snt asemntoare cu cele ale morfinei, produce: A. tulburri digestive B. hemoragie C. vom D. anestezie E. narcomanie 37. Dextrorfanul, izomerul dextrogir, are aciune analgezic: A. nu are aciune analgezic B. slab C. puternic D. de lung durat E. de scurt durat 38. Dintre derivaii benzomorfanului, un rol important l are: A. levorfanolul B. dextrorfanul C. pentazocina D. morfinona E. codeinona 39. Care este denumirea comercial a compusului N-(3,3-dimetilalil)-2'-hidroxi-5,9-dimetil-6,7benzomorfan? A. petidin B. fortral C. fenazocin D. levorfanol E. dextrorfan 40. Pentazocina are aciune analgezic, comparativ cu cea produs de morfin, astfel: A. de lung durat B. identic C. mai puternic D. mai slab E. de scurt durat 41. Care este denumirea comercial a compusului N 3 -izopentenil-8-hidroxi-6,11-dimetil-benzomorfan? A. pentazocin B. fenzocin C. metadon D. petidin E. levorfanol 42. Denumirea comercial a compusului 3-izopentenil-8-hidroxi-6,11-dimetil-benzazocin este: A. levorfanol B. metadon C. petidin D. fortral E. fenazocin

97

43. Care este denumirea comercial a compusului 3-fenil-etil-8-hidroxi-6,11-dimetil-benzazocin? A. metadon B. fenazocin C. dextrorfan D. pentazocin E. petidin 44. Aciunea fenazocinei se instaleaz mai rapid dect la morfin i pentazocin, compusul respectiv fiind: A. puin activ B. activ C. mediu D. nu are activitate E. foarte activ 45. Esterul etilic al acidului N-metil-4-fenil-piperidin-4-carboxilic are urmtoarea denumire comercial: A. fenazocin B. pentazocin C. petidin D. dextrorfan E. metadon 46. Materia prim necesar obinerii petidinei este: A. cianura de benzil B. cianamida C. cianura de metil D. metilamina E. dietilamina 47. Hidroxipetidina este mai puin toxic dect morfina datorit: A. aminei disubstituite B. gruprii carbonil C. hidroxilui alcoolic D. hidroxilui fenolic E. radicalului fenil 48. Care este denumirea comercial a compusului 6-dimetilamino-4,4-difenil-heptan-3-on? A. petidin B. metadon C. pentazocin D. fenazocin E. hidroxipetidin 49. Metadona este un analgezic utilizat pentru calmarea durerilor violente, dar produce: A. urticarie B. tulburri cutanate C. vom D. tulburri digestive E. obinuin

98

50. Denumirea comercial a compusului N-(1-fenetil-4-N-fenil-piperidil)-propionanilid este: A. metadon B. petidin C. fentanil D. pentazocin E. fenazocin 51. Aciunea analgezic a fentanilului este mai puternic dect cea produs de morfin, dar de durat: A. lung B. medie C. scurt D. foarte scurt E. foarte lung 52. Denumirea comercial a compusului 4-(4'-carbamoil-4'-piperidino-piperidil)-2,2-difenilbutironitril este: A. piritramid B. petidin C. fentanil D. pentazocin E. metadon 53. Piritramida are activitate analgezic foarte puternic i de durat: A. foarte lung B. medie C. scurt D. lung E. foarte scurt 54. Pentru sinteza buprenorfinei se folosete ca materie prim: A. morfina B. tebaina C. oxicodona D. oximorfona E. hidromorfona 55. Denumirea comercial a clorhidratului de 6-morfolino-4,4-difenil-heptan-3-on este: A. alfaprodin B. anileridin C. morferidin D. metadon E. fenadoxon 56. Care este denumirea comercial a clorhidratului de 1-(m-metoxifenil)-2-dimetilamino-metilciclohexan-1-ol? A. fenadoxon B. ciramadol C. tramadol D. meptazinol E. etoheptazin

99

57. Denumirea comercial a citratului de N-(4-metoximetil)-1-[2-(2-tienil)-etil]-4-piperidinil]-Nfenilpropionamid este: A. sulfentanil B. alphentanil C. fentanil D. metadon E. lofentanil 58. Alphentanilul este un analgezic opioid cu aciune asemntoare morfinei i petidinei, dar durata de aciune este asemntoare: A. morfinei B. petidinei C. metadonei D. fentanilului E. piritramidei 59. Aciunea analgezic a fentanilului se instaleaz rapid, este de 50 de ori mai puternic dect cea produs de morfin, dar durata de aciune este de: A. 60 minute B. 45 minute C. 12 ore D. 6 ore E. 2 ore 60. Esterul etilic al acidului 1-(3-hidroxi-3-fenilpropil)-4-fenilpiperidin-4-carboxilic are urmtoarea denumire comercial: A. morferidin B. alfaprodin C. anileridin D. hidroxipetidin E. fenoperidin 61. Denumirea comercial a N-alilnormorfinei este: A. naltrexon B. naloxon C. nalorfin D. nefopan E. tilidin 62. Nalorfina se obine pornind de la: A. morfin B. petidin C. metadon D. hidroximorfin E. etilmorfin 63. Denumirea comercial a produsului 1-N-ciclopropilmetil-3,14-dihidroximorfinan este: A. naloxon B. nalorfin C. nalbufin D. oxilorphan E. naltrexon

100

64. Oxilorfanul este un derivat morfinic de sintez utilizat ca: A. anestezic B. antidot n intoxicaiile cu morfin C. analgezic narcotic D. drog de ntreinere la toxicomani E. antiinflamator 65. Denumirea comercial a clorhidratului de ciclobutilmetil-14-hidroxi-N-nordihidromorfinon este: A. naltrexon B. naloxon C. nalorfin D. oxilorphan E. nalbufin 66. Clorhidratul de N-alil-14-hidroxi-nordihidromorfinon are urmtoarea denumire comercial: A. nefopam B. naltrexon C. naloxon D. nalorfin E. nalbufin 67. Care este denumirea comercial a compusului 17-ciclopropilmetil-4,5-epoxi-3,14-dihidroximorfinan? A. naltrexon B. naloxon C. nalorfin D. nalbufin E. tilidin 68. Naltrexona este analogul naloxonei, acionnd ca: A. agonist al codeinei B. antagonist al metadonei C. agonist al morfinei D. antagonist al morfinei E. antagonist al tebainei 69. Compusul 5-metil-1-fenil-3,4,5,6-tetrahidro[1H]2,5-benzoxazocin are urmtoarea denumire comercial: A. naloxon B. nefopam C. naltrexon D. nalorfin E. nalbufin 70. Dintre derivaii de azepin, compusul 1-metil-3-etil-3-(m-hidroxifenil)-hexahidro1H-azepin are urmtoarea denumire comercial: A. nefopam B. nalbufin C. endorfin D. etoheptazin E. meptazinol

101

VIII. ANALGEZICE NARCOTICE


Complement multiplu 71. Care este denumirea comercial a compusului 1-(m-metoxifenil)-2-dimetilaminometilciclohexan-1-ol? A. fentanil B. metadon C. crispin D. tramal E. tramadol 72. Tramadolul este un agonist opioid central care: A. stimuleaz recaptarea serotoninei i noradrenalinei B. inhib recaptarea serotoninei i noradrenalinei C. nu se absoarbe dup administrare parenteral D. se absoarbe foarte bine E. se administreaz oral i parenteral 73. Compusul 4-(4'-carbamoil-4'-piperidino-piperidil)-2,2-difenil-butironitril are urmtoarele denumiri comerciale: A. sublimaze B. piritramid C. metadon D. dipidolor E. fentanil 74. Piritramida este un compus cu aciune: A. analgezic foarte puternic B. de lung durat C. nu este toxic D. se administreaz parenteral E. de scurt durat 75. Care este denumirea comercial a compusului N-(1-fenetil-4-fenil-piperidil)-propionanilid? A. sublimaze B. piritramid C. fentanil D. tramadol E. crispin 76. Fentanilul are aciune analgezic: A. mai puternic dect morfina B. mai slab dect morfina C. de scurt durat D. produce depresie respiratorie E. de lung durat 77. Compusul 6-dimetilamino-4,4-difenil-heptan-3-on are urmtoarea denumire comercial: A. tramadol B. metadon C. tramal D. sintalgon E. crispin

102

78. Metadona se obine prin reacia dintre: A. difenilacetonitril B. difenilmetan C. 2-dimetilamino-1-clorpropan D. 2-difenilamino-propan-1-ol E. amidur de sodiu 79. Petidina se obine n urma reaciei dintre: A. acid cianhidric B. cinur de benzil C. iperit cu azot D. dimetilaminoclorpropan E. bis-beta-cloro-etilmetilamin 80. n ceea ce privete aciunea farmacologic a petidinei, menionm: A. aciunea este mai puternic dect morfina B. aciunea este de 5 ori mai slab dect morfina C. nu produce obinuin D. este mai toxic dect morfina (toxic hepatic) E. produce obinuin 81. Esterul etilic al acidului N-metil-4-fenil-piperidin-4-carboxilic are urmtoarele denumiri comerciale: A. petidin B. metadon C. mialgin D. fentanil E. dolantin 82. Fenazocina este un compus foarte activ: A. efectul apare mai trziu dect la morfin B. efectul apare mai repede dect la morfin C. durata efectului este de 10 minute D. efectul dureaz 6 ore E. se administreaz parenteral 83. Dintre derivaii de benzazocin amintim: A. pentazocina B. heroina C. fortralul D. oximorfona E. fenazocina 84. Compusul N-3-izopentenil-8-hidroxi-6,11-dimetil-benzomorfan are urmtoarele denumiri comerciale: A. heroin B. fortral C. hidroximorfon D. pentazocin E. acetilmorfin

103

85. Care este denumirea comercial a compusului 3-izopentenil-8-hidroxi-6,11-dimetil-benzazocin? A. pentazocin B. oxicodon C. fortral D. eucodal E. nalorfin 86. n ceea ce privete pentazocina, menionm: A. aciunea analgezic este de 3 ori mai sczut dect morfina B. antagonizeaz unele din efectele morfinei C. aciunea analgezic este mai puternic dect morfina D. se folosete n curele de dezintoxicare E. este mai toxic dect morfina 87. Analiznd structura chimic a morfinei, s-au fcut unele precizri: A. ciclul E este absolut necesar B. ciclul A este absolut necesar pentru ca aciunea morfinic s fie prezent C. hidroxilul fenolic ntrete aciunea morfinic D. dac ciclul C dispare, aciunea morfinic nu dispare E. ciclul E nu este absolut necesar 88. Ciclul D poate fi rupt n anumite poziii rmnnd numai o ramur lateral alctuit din: A. 4 atomi de carbon B. 2 atomi de carbon C. terminat cu un atom de sulf substituit D. alctuit din 6 atomi de carbon E. terminat cu un atom de azot substituit 89. Levorfanolul se caracterizeaz prin: A. este mai activ dect morfina B. are aciune mai prelungit dect cea a morfinei C. se utilizeaz produsul levogir D. se utilizeaz produsul dextrogir E. prin sintez se obine produsul racemic 90. Care este denumirea comercial a compusului 3-hidroxi-N-metil-morfinan, dintre urmtoarele denumiri comerciale: A. levorfan B. oxicodon C. hidroximorfon D. dromoran E. eucodal 91. Oxilorfanul este un derivat morfinic de sintez, care are o grupare hidroxil la C 14 , caracteristic: A. tilidinei B. naloxonei C. nefopanului D. naltrexonei E. oximorfonei 92. Oxilorfanul este un derivat morfinic de sintez, cu aciune: A. antagonist de lung durat B. agonist de lung durat C. antagonist de scurt durat D. agonist E. anticonvulsivant

104

93. Nalbufin este un analgezic puternic de tip agonist-antagonist, care determin apariia unor efecte secundare ca: A. convulsii B. erupii cutanate C. stri depresive n general D. tulburri cardiace E. depresie respiratorie 94. Compusul 7,8-didehidro-4,5-epoxi-17-(2-propenil)-5alfa,6alfa-morfinan-3,6-diol are urmtoarele denumiri comerciale: A. norfin B. lethidrone C. nubain D. nalorfin E. oxilorfan 95. Nalorfina are efect antagonist direct asupra: A. morfinei B. meperidinei C. metadonei D. levorfanului E. codeinei 96. Nalorfina este folosit ca: A. reactiv pentru diagnosticarea toxicomaniei B. succedaneu al morfinei C. antitusiv D. antidot specific n intoxicaii acute cu morfin E. antihipertensiv 97. Care este denumirea comercial a clorhidratului de N-alil-14-hidroxi-nordihidro-morfinon? A. nefopam B. narcan C. acupam D. naloxona E. valoren 98. Naloxona este un antagonist pur al morfinei. A. nu are aciune analgezic B. este de 7 ori mai activ dect nalorfina C. durata de aciune de 30 minute, dup administrare i.v. D. se folosete ca atidot specific al morfinei i morfinomimeticelor E. este anticonvulsivant 99. Compusul 5-metil-1-fenil-3,4,5,6-tetrahidro[1H]2,5-benzoxazocin are urmtoarele denumiri comerciale: A. narcan B. nefopan C. nalorex D. acupan E. centrac

105

100. Nefopamul este un analgezic cu aciune central, care: A. inhib recaptarea dopaminei, serotoninei, noradrenalinei B. are absorbie rapid C. permite ca s apr imediat D. are aciune convulsivant E. este utilizat pentru calmarea durerii de orice natur 101. Esterul acidului 2-dimetilamino-1-fenil-3-ciclohexen-1-carboxilic are urmtoarele denumiri comerciale: A. narcan B. nalorex C. centrac D. valoren E. tilidin 102. Dextromoramidul este un analgezic de 3 ori mai puternic dect morfina, care: A. produce convulsii B. produce deprimare respiratorie C. are aciune hipnotic D. este antiinflamator E. produce hipotensiune ortostatic prelungit 103. Dextromoramidul se obine prin condensarea ntre: A. difenilmetan B. difenilacetonitril C. morfolino-metil-pirimidin D. 4-(2-cloropropil)-morfolin E. amidur de calciu 104. Compusul 4-[2-metil-4-oxo-3,3-difenil-4-(1-pirolidinil)-butil]-morfolin are urmtoarele denumiri comerciale: A. palfium B. acupan C. dextromoramid D. valoren E. narcan 105. Dextropropoxifenul, datorit slabelor proprieti de tip narcotic, este folosit ca: A. drog de ntreinere la pacienii dependeni de morfin B. antiinflamator i analgezic puternic C. decongestionant nazal D. ca medicament de detoxifiere n intoxicaii datorate ingerrii de toxic, n cantiti mari E. grog n tratamentul simptomatic al durerilor intense 106. Esterul acidului propionic cu 4-dimetilamino-3-metil-1,2-difenil-2-butanolul are urmtoarele denumiri: A. dezocin B. antalvic C. dextropropoxifen D. dalvon E. darvon

106

107. Care este denumirea comercial a compusului 1-metil-3-etil-3-(m-hidroxifenil)-hexahidro-1Hazepin? A. dezocin B. doxipicomin C. meptid D. antalvic E. meptazinol 108. Etilesterul acidului hexahidro-1-metil-4-fenilazepin-4-carboxilic are urmtoarea denumire comercial: A. ciramadol B. meptid C. zactane D. panalgin E. etoheptazin 109. Clorhidratul de 1-(m-metoxifenil)-2-dimetilamino-metilciclohexan-1-ol are urmtoarele denumiri comerciale: A. tramal B. meptid C. tramadol D. mabron E. crispin 110. Tramadolul este un analgezic puternic, cu aciune central, utilizat n dureri: A. severe B. moderate C. acute D. cronice E. dermatite 111. Ciramadolul este un derivat de ciclohexanol: A. cu aciune analgezic B. are activitate mixt agonist-antagonist C. ntrebuinat n dureri acute post-operatorii D. ntrebuinat n afeciuni ale pielii E. anticonvulsivant 112. Clorhidratul de 6-morfolino-4,4-difenilheptan-3-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. crispin B. fenadoxon C. levometadil D. heptazon E. panalgin 113. Fenadoxona se obine n urma reaciei dintre: A. 2,2-difenil-4-bromovaleronitril B. 2,3-dietil-4-clorovaleronitril C. morfolin D. piperazin E. bromur de etilmagneziu

107

114. Fenadoxona are aciune analgezic: A. este utilizat pentru calmarea durerilor acute i severe B. mult mai puternic dect morfina C. mult mai slab dect morfina D. toxicitatea mult mai redus dect cea produs de morfin E. toxicitatea mult crescut fa de cea produs de morfin 115. Clorhidratul de 6-dimetilamino-4,4-difenilheptan-3-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. amidon B. algeril C. metadon D. crispin E. sintalgon 116. Metadona se obine n urma reaciei dintre: A. dietilacetonitril B. difenilacetonitril C. 1-dimetilamino-3-cloropropan D. 2-dimetilamino-1-cloropropan E. amidur de sodiu 117. Clorhidratul de 4,4-difenil-6-piperidinoheptan-3-on are urmtoarele denumiri comerciale: A. fenilpiperidon B. diconal C. dipipanon D. pamedon E. burgodin 118. Anumii derivai ai piperidinei, avnd aciune analgezic asemntoare cu cea produs de morfin, sunt utilizai pentru calmarea durerilor severe. Dintre acetia, menionm: A. bezitramid B. burgodin C. dipipanon D. diconal E. alfenta 119. Compusul 1'-(3-ciano-3,3-difenilpropil)-[1,4'-biperidin]-4'-carboxamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. alfenta B. dipidolor C. piritramid D. piridolan E. lofentanil 120. Piritramida este un analgezic cu efect asemntor morfinei, la care: A. analgezia se instaleaz imediat dup administrare parenteral B. durata de aciune este de 30 minute C. durata de aciune este de 6 ore D. este mai puin toxic dect morfina E. produce dependen de tip morfinic

108

121. Citratul de N-[4-(metoximetil)-1-[2-(2-tienil)-etil]-4-piperidinil]-N-fenil-propionamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. burgodin B. sufentanil C. diconal D. sufenta E. pamedon 122. Sufentanilul este un analgezic opioid utilizat ca: A. adjuvant n anestezia general B. miorelaxant C. antiinflamator D. anticonvulsivant E. agent pentru inducia anesteziei 123. Alphentanilul este un analgezic opioid la care: A. aciunea este asemntoare morfinei B. efectul apare trziu C. aciunea este asemntoare petidinei D. durata de aciune este lung E. durata de aciune este asemntoare fentanilului 124. Fentanilul este un analgezic opioid la care aciunea: A. se instaleaz rapid B. se instaleaz lent C. este de 50 de ori mai puternic dect cea produs de morfin D. este de lung durat (6 ore) E. este de scurt durat (45 minute) 125. Fentanilul este folosit: A. ca miorelaxant B. ca adjuvant n anestezia general C. ca hipnotic D. n neuroleptanalgezie, asociat cu droperidol E. ca anticonvulsivant 126. Fentanilul se obine n urma reaciei dintre: A. anilin B. N-metilpiperidon C. N,N-dimetilamin D. clorur de 2-feniletil E. clorur de 2-metiletil 127. Citratul de N-fenil-N-[1-(2-feniletil)-4-piperidinil]-propanamid are urmtoarele denumiri comerciale: A. crispin B. fentanil C. fenadoxon D. sublimaze E. heptazon 128. Morferidina are aciune analgezic: A. cu durat lung de aciune B. cu durat scurt de aciune

109

C. aciunea este mai puternic dect cea a morfinei D. are i aciune miorelaxant E. asemntoare petidinei 129. Clorhidratul de 1,3-dimetil-4-fenil-4-piperidinol are urmtoarele denumiri: A. alfaprodin B. morferidin C. dapson D. nisentil E. heptazon 130. Anileridina se obine n urma reaciei dintre: A. beta-(p-aminofenil)-etilclorur B. p-aminofenil-etenilclorur C. 4-fenil-4-carboetoxipiperidin D. 4-etil-3-carboetoxipiperidin E. carbonat de calciu 131. Fenoperidina se obine n urma condensrii urmtoarelor materii prime, printr-o reacie Mannich: A. hidroxipetidin B. norpetidin C. formaldehid D. morfin E. acetofenon 132. Fenoperidina este un analgezic central puternic, care: A. poteneaz aciunea neurolepticelor B. deprim respiraia C. poteneaz aciunea analgezicelor generale D. are aciune miorelaxant E. este anticonvulsivant 133. Petidina are aciune analgezic mai puin intens dect morfina, dar: A. este mai bine tolerat dect morfina B. nu este bine tolerat de organism C. are i aciune musculotrop D. are aciune anticonvulsivant E. este i un hipnotic slab 134. Petidina se obine n urma reaciei dintre: A. cianur de etil B. cianur de benzil C. carbur de calciu D. azotiperit E. amidur de sodiu 135. Esterul etilic al acidului 1-metil-4-fenilpiperidin-4-carboxilic are urmtoarele denumiri comerciale: A. petidin B. dolantin C. mialgin D. meperidin E. sedapin

110

136. Ciclazocina este un antagonist narcotic puternic avnd: A. utilizare i n tratamentul dependenei la narcotice B. aceleai proprieti cu cele ale pentazocinei C. are aceeai structur chimic ca i tramadolul D. durata de aciune este mai lung dect cea a pentazocinei E. la doze mari apar efecte halucinogene 137. Tonazocina este un antagonist opioid: A. agonist-antagonist B. are efect diuretic C. folosit pentru calmarea durerilor moderate i severe D. este anticonvulsivant E. are efect miorelaxant 138. Fenazocina este un analgezic opiod: A. are aciune mai puternic dect cea a morfinei B. are aciune mai slab dect morfina C. efectul apare destul de repede D. efectul apare mai trziu E. aciunea este de durat mai lung 139. Pentazocina este: A. parial agonist morfinic B. are aciune i utilizare similare morfinei C. efectele secundare snt de tip morfinic D. produce dependen ca i morfina E. nu produce dependen fizic sau psihic dect foarte rar 140. Compusul cis-2-N-dimetilalil-5,9-dimetil-2'-hidroxi-6,7-benzomorfan are urmtoarele denumiri comerciale: A. narphen B. pentazocin C. demeral D. fortral E. sedapin 141. Care este denumirea comercial a 17-ciclobutil-morfinan-3,14-diolului? A. butorfanol B. moradol C. stadol D. verstadol E. ciclorfanol 142. Buprenorfina este un analgezic central foarte puternic: A. are durat de aciune de 7-8 ore B. este antagonist al morfinei C. este mai puternic dect nalorfina D. este puin toxic E. are aciune miorelaxant 143. Care este denumirea comercial 3-hidroxi-N-metilmorfinanului? A. sebutex B. levorfanol C. buprenex D. dromoran

111

E. levo-dromoran 144. Levorfanolul are aciune farmacologic similar morfinei: A. aciunea este mai puternic de 6-8 ori dect cea a morfinei B. durata de aciune este de 8 ore C. produce dependen ca i morfina D. produce convulsii E. efectul analgezic se instaleaz dup 10-30 minute de la administrare 145. Metoponul se utilizeaz ca: A. analgezic de 3 ori mai puternic dect morfina B. este mai bine suportat dect morfina C. durata de aciune este de 4-6 ore D. nu are aciune narcotic E. are i aciune narcotic 146. Oxicodona se obine n urma reaciilor de: A. oxidarea tebainei cu peroxid de hidrogen B. oxidarea morfinei C. reducerea acetilmorfinei D. reducerea catalitic a hidroxicodeinei E. reducerea 14-hidroximorfinonei 147. Oxicodona se ntrebuineaz ca: A. sedativ B. antiinflamator C. analgezic D. antitermic E. narcotic 148. Oximorfona are aciunea farmacologic asemntoare morfinei, dar: A. provoac hipotensiune B. produce eufomanie C. produce depresie respiratorie D. determin apariia convulsiilor E. este de zece ori mai puternic 149. Compusul 4,5-epoxi-3-hidroxi-17-metilmorfinan-6-on are urmtoarele denumiri: A. dilaudid B. dicodid C. hidromorfon D. codone E. dihidromorfinon 150. Hidromorfona are aciune analgezic: A. toxicitatea este crescut B. toxicitatea este sczut C. durata de aciune este mai mic dect a morfinei D. durata de aciune este de 24 ore E. de 5 ori mai puternic dect morfina 151. Care este denumirea comercial a compusului 7,8-didehidro-4,5-epoxi-17-metilmorfinan-3,6diol-diacetat-ester? A. heroin B. dicodid C. diamorfin D. numorphan

112

E. diacetilmorfin 152. Aciunea analgezic a diamorfinei este: A. de 2-3 ori mai puternic dect morfina B. durata de aciune este mai lung dect morfina C. toxicitatea este mai mare dect morfina D. nu produce dependen E. dependena se instaleaz mai repede dect morfina 153. Clorhidratul de etilmorfin are urmtoarele sinonime: A. codetilin B. etilmorfin C. heroin D. diamorfin E. dionin 154. Codeina se folosete sub form de sruri: A. salicilat B. sulfat C. fosfat D. benzoat E. clorhidrat 155. Aciunea farmacologic a codeinei este asemntoare morfinei, ns: A. aciunea analgezic este diminuat B. toxicitatea este sczut C. dispare starea de euforie D. se folosete ca sedativ al tusei E. toxicitatea este crescut 156. Modificrile efectuate la structura morfinei s-au desfurat n urmtoarele direcii: A. la nivelul gruprii fenolice din poziia 3 B. la nivelul ciclului E C. la nivelul ciclului C D. la grupa alcool secundar din poziia 6 E. la atomul de azot din poziia 17 157. Scheletul de baz al morfinei este: A. yohimbanul B. morfinanul C. tropanul D. ciclopentanperhidrofenantrenul E. benzodiazepina 158. Exist analgezice morfinice denumite agoniti-antagoniti n care componenta: A. agonist exacerbeaz durerea B. agonist nltur durerea C. agonist crete riscul toxicitii D. antagonist scade riscul toxicitii E. antagonist scade riscul dependenei medicamentoase 159. Morfina este un medicament depresiv asupra sistemului nervos central determinnd: A. analgezie urmat de instalarea somnului B. deprimarea centrului respirator bulbar C. deprimarea centrului tusei (aciune antitusiv) D. stimularea sau deprimarea centrului vomei (n funcie de doz)

113

E. produce anestezie 160. Asupra aparatului digestiv morfina determin: A. creterea peristaltismului intestinal B. diminuarea peristaltismului intestinal C. la doze mici stimuleaz motilitatea gastric provocnd grea i vom D. inhib activitatea tuturor glandelor cu secreie extern E. administrat parenteral aciunea excitant este mult mai net i este urmat de o deprimare accentuat 161. La administrare repetat de morfin se instaleaz fenomenul de dependen fizic i psihic, fenomen cunoscut sub denumirea de morfinomanie sau, mai general, toxicomanie care duce la: A. decderea total, fizic i moral, a persoanei B. stimularea capacitii intelectuale C. se poate ajunge la aspecte de demen D. crete capacitatea de munc E. tratamentul se face numai de personal specializat

114

IX. ANALGEZICE, ANTIPIRETICE, ANTIINFLAMATOARE


Complement simplu 1. Dintre derivaii anilinei, fenacetina este foarte cunoscut pentru aciunea antipiretic, avnd urmtoarea citire chimic: A. p-aminofenoxid de sodiu B. p-N-acetilfenetidina C. p-aminopropanol D. p-fenilacetamid E. p-aminotluidin 2. Fenacetina se obine prin sintez folosind ca materie prim: A. p-aminobenzaldehida B. p-aminobenzen C. p-nitrofenol D. acid p-aminobenzoic E. acid o-nitrotoluic 3. Fenacetina se poate obine prin acetilarea: A. acidului picric B. acetanilidei C. fenoxidului de sodiu D. p-aminofenolului E. acidului benzensulfonic 4. Fenacetina are aciune antipiretic i analgezic, fiind ntrebuinat n asociere cu: A. acid benzoic B. acid citric C. acid tartric D. acid sulfanilic E. acid acetilsalicilic 5. n organism fenacetina este hidrolizat enzimatic, cu eliberare de alcool etilic i formare de: A. p-acetilaminofenol B. acid p-hidroxibenzoic C. acid sulfanilic D. acid p-aminobenzensulfonic E. acid p-aminobenzoic 6. Dintre esterii acidului salicilic menionm: A. salicilat de butil B. salicilat de metil C. salicilat de potasiu D. salicilat de litiu E. salicilat de sodiu

115

7. Salicilatul de metil are aciune analgezic i antireumatic, fiind administrat: A. intrarahidian B. intern C. numai extern D. i.v. E. i.m. 8. Prin nclzirea a dou molecule de acid salicilic, se elimin o molecul de ap i dioxid de carbon, cu formarea salicilatului de: A. etil B. metil C. izoamil D. fenil E. sodiu 9. Dintre derivaii funcionali ai acidului salicilic, o importan deosebit o are acidul: A. salicilic B. naftoic C. benzoic D. fenilacetic E. acetilsalicilic 10. Acidul acetilsalicilic se obine prin acetilarea acidului: A. salicilic B. benzoic C. sulfanilic D. benzensulfonic E. metoxibenzoic 11. Acidul acetic obinut prin hidroliza alcalin a acidului acetilsalicilic se pune n eviden prin reacia de esterificare cu alcoolul etilic, i cu obinerea acetatului de etil. Aceast reacie are loc n prezen de: A. HCl conc. B. HCl conc. i CH 3 COOH conc. C. H 2 SO 4 conc. D. HNO 3 conc. + H 2 SO 4 conc. E. HNO 3 conc. 12. Aspirina se poate determina cantitativ prin metoda: A. acido-bazic n solveni neapoi B. acido-bazic n soluie apoas C. iodometric direct D. nitritometric E. complexonometric 13. Pentru dozarea aspirinei prin metoda acido-bazic n soluie apoas se folosesc: A. sol. NaOH 0,01 M; albastru de brom timol B. sol. NaOH 0,1 M; fenolftalein indicator C. sol. NaOH 0,1 M; galben de metanil D. sol. NaOH 0,1 M; cristal violet E. sol. NaOH 0,1 M; albastru de metil

116

14. Fenazona, din punct de vedere chimic, este: A. 1-fenil-2,3-dimetil-3-pirazolin-5-on B. 1,2,3-trimetil-3-pirazolin-5-on C. 1-fenil-2,3-dimetil-4-dimetilamino-3-pirazolin-5-on D. 1-fenil-2,3-dimetil-5-pirazolin-4-metilamino-metan-sulfonat E. 1,2-difenil-4-n-butil-pirazolin-3,5-dion 15. Fenazona reacioneaz cu azotitul de sodiu n mediu acid. n urma acestei reacii se obine: A. 3-nitrozofenazona, de culoare verde B. 4-nitrozofenazona, de culoare verde C. 4-nitrozofenazona, de culoare verde D. 3-nitrozofenazona, de culoare verde E. 4-aminofenazona, de culoare verde 16. Fenazona formeaz cu FeCl 3 dup alcalinizare un compus colorat; acesta se numete: A. formopirin B. feropirin C. formol D. formiat de metil E. cloroform 17. Prin iodurare cu iod, fenazona formeaz monoiodfenazona. Reacia are loc n prezena acetatului de: A. etil ca mediu de reacie B. etil ca fixator de protoni C. de sodiu ca fixator de protoni D. acidului acetic ca solvent E. anhidridei acetice ca deshidratant 18. Monoiodfenazona format prin iodurarea fenazonei cu iod, n prezena acetatului de sodiu, se prezint sub form de precipitat microcristalin: A. galben, solubil n ap B. brun, solubil n eter i aceton C. brun, solubil n alcool etilic i cloroform D. alb, solubil n alcool etilic i cloroform E. alb, solubil n amoniac 19. Pentru dozarea fenazonei prin metoda iodometric se folosete pentru titrare soluie de: A. iod 0,05 M, indicator apa de amidon B. iod 0,05 M, n exces, care este determinat cu tiosulfat de sodiu 0,1 M, indicator ap de amidon C. iod 0,05 M, indicator tropeolin OO D. tiosulfat de sodiu 0,1 M, iar excesul este titrat cu soluie de iod E. iod 0,05 M, indicator timolftaleina 20. Aminofenazona are urmtoarele sinonime: A. veronal B. metamizol C. piramidon D. urotropin E. analgezin

117

21. Care este denumirea chimic a aminofenazonei? A. 4-aminofenazon B. 4-dimetilaminofenazon C. 4-dietilaminofenazon D. 4-etilaminofenazon E. 4-difenilaminofenazon 22. Aminofenazona d reacie de culoare cu clorura de fer (III); n urma acestei reacii apare o coloraie: A. verde fugace i se formeaz un pp. portocaliu-brun B. violet-albastru fugace, se formeaz un pp. portocaliu-brun C. rou fugace, se formeaz un pp. floconos portocaliu-brun D. roie, care trece n galben E. precipitat portocaliu-brun 23. Aminofenazona formeaz cu nitratul de argint, iniial o coloraie, apoi argint metalic. Aceasta se datoreaz caracterului su: A. acid B. bazic C. oxidant D. reductor E. amfoter 24. Determinarea cantitativ a aminofenazonei se poate face prin titrare cu un acid, folosind ca indicator un amestec de metiloranj i albastru de metilen; aceast dozare se datoreaz funciei: A. bazice din molecul, datorit atomului de azot teriar B. bazice din molecul, datorit atomului de azot aminic secundar C. bazice din molecul, datorit atomului de azot aminic primar D. bazice din molecul, datorit gruprii cetonice din poziia 5 E. caracterului amfoter al aminofenazonei 25. Referitor la solubilitatea algocalminului este valabil afirmaia: A. foarte uor solubil n ap, practic insolubil n alcool etilic B. foarte uor solubil n ap, puin solubil n alcool etilic C. foarte uor solubil n alcool etilic, practic insolubil n eter i cloroform D. foarte uor solubil n cloroform i eter, practic insolubil n alcool etilic E. foarte uor solubil n cloroform i eter, puin solubil n ap 26. Gruparea metansulfonat de sodiu din molecula algocalminului se descompune cu formare de SO 2 i formaldehid. Aceast reacie are loc n mediu: A. acid B. bazic C. neutru D. anhidru E. n soluie eteric 27. Prin oxidare cu peroxid de hidrogen sau cloramin B n mediu acid, metamizolul formeaz compui colorai diferit; astfel compuii vor avea culoare: A. roie, care devine galben B. galben, care devine roie C. albastr, care devine roz D. albastr, care trece n slab verde E. albastr, care trece n rou i dispare n timp

118

28. Formaldehida rezultat prin descompunerea metamizolului n mediu acid formeaz derivai colorai ai difenilmetanului prin: A. cuplare cu betanaftol B. condensare cu guaiacolsulfonat de potasiu (tiocol) C. oxidare cu KMnO 4 D. oxidare cu I 2 E. cuplare cu guaiacol 29. Soluiile de metamizol sodic trebuie s aib pH-ul = 6,4-7,1; cercetarea acestuia se face folosind ca indicator: A. albastru de bromfenol B. albastru de bromtimol C. albastru de metilen D. metiloranj E. rou de metil 30. Principiul metodei de dozare iodometric a metamizolului sodic se bazeaz pe reacia de/cu: A. oxidare cu peroxid de hidrogen sau cloramin B n mediu acid B. descompunere a gruprii metansulfonat n mediu acid, cu formare de SO 2 i aldehid formic, urmat de oxidarea sa la acid formic C. condensare a formaldehidei obinut prin descompunere n mediu acid cu guaiacolsulfonat de potasiu D. cu clorura de fer (III) E. cu iod, n prezena acetatului de sodiu, cu fixator de protoni 31. Denumirea chimic a fenilbutazonei este: A. 4-n-butil-1,2-difenil-pirazolidin-3,5-dionei B. 4-t-butil-1,2-difenil-pirazolidin-3,5-dion C. 4-propil-1,2-difenil-3-pirazolin-5-on D. 4-n-butil-1,2-difenil-3-pirazolin-5-on E. 4-n-butil-1-etil-2-fenil-pirazolidin-3,5-diona 32. n molecula fenilbutazonei, la atomul de carbon din poziia 4 se gsete urmtorul substituent: A. metil B. etil C. propil D. n-butil E. t-butil 33. Fenilbutazona, prin hidroliz, se descompune formnd: A. hidrazin i acid oxalic B. hidrazin i acid n-butilsuccinic C. hidrazobenzen i acid n-butilmalonic D. hidrazobenzen i acid n-butilmaleic E. hidrazobenzen i acid t-butilmalonic 34. Hidrazobenzenul, format prin descompunerea fenilbutazonei, trece n benzidin (p,pdiaminodifenil), n urmtoarel condiii: A. la nclzire n mediu alcalin B. la nclzire n mediu acid, sufer o traspoziie benzidinic C. la rece n mediu acid, prin polimerizare D. la rece n mediu neutru, prin acetilare E. la temperatura camerei, n mediu bazic, prin transpoziie benzidinic

119

35. Benzidina (p,p-diaminodifenil) obinut prin transpoziie benzidinic din hidrazobenzenul rezultat n urma hidrolizei fenilbutazonei particip la reaca de: A. nitrozare B. diazotare C. acetilare D. nitrare E. oxidare 36. Determinarea cantitativ a fenilbutazonei se poate efectua prin urmtoarele metode: A. iodometric B. nitritometric C. acido-bazic n soluie apoas D. acido-bazic n mediu anhidru E. urgentometric 37. Paracetamolul prezint n structura sa urmtoarele grupri funcionale: A. carboxil i amin aromatic acetilat B. fenolic i amin aromatic C. fenolic i amin aromatic acetilat D. alcool secundar i amin aromatic E. alcool secundar i o grupare nitro 38. Paracetamolul reacioneaz cu clorura de fer (III), formnd compui colorai, reacie caracteristic funciei: A. fenolic liber B. fenolic acetilat C. amin liber D. amin acetilat E. fenolic i amin acetilat 39. Prin hidroliza paracetamolului, acid sau bazic, rezult: A. p-aminofenol i acid acetic B. p-nitrofenol i acid acetic C. p-aminofenol i acid formic D. fenol, anilin i acid acetic E. fenol, anilin i acid formic 40. Acidul acetic rezultat n urma hidrolizei paracetamolului se poate identifica prin reacia de: A. esterificare cu alcool metilic, cu formare de acetat de metil B. esterificare cu alcool etilic, cu formare de acetat de etil C. reducere la acetaldehid D. cuplare cu beta-naftol E. condensare aldolic 41. Prin oxidarea p-aminofenolului, rezultat n urma hidrolizei paracetamolului, urmat de hidroliza p-benzochinoniminei se formeaz: A. acetofenon B. p-benzochinon C. p-aminobenzoat de etil D. p-nitrobenzoat de etil E. acid p-aminobenzoic

120

42. Prin hidroliza p-benzochinoniminei, obinut prin oxidarea p-aminofenolului rezult: A. hidrochinon B. p-benzochinon C. p-chinonimin D. 2-metilnaftochinona E. 1,2-naftochinona 43. Acidul 5-(24-difluorofenil)-salicilic are urmtoarea denumire: A. diplosal B. diaspirina C. diflunisal D. citrodisal E. salazopirin 44. Dietilaminoacetatul de 4-acetamidofenil are urmtoarea denumire: A. acetaminofen B. paracetamol C. parapropamol D. propacetamol E. solvodol 45. Care este denumirea compusului: 1-fenil-2,3-dimetil-4-izopropilamino-3-pirazolin-5-on? A. ramifenazona B. salipirin C. aminofenazon D. antipirin E. acetaminofen 46. Antranilatul de N-(7-cloro-4-chinolil)-2,3-dihidroxipropil are urmtoarea denumire: A. cibalgina B. analgin C. glafenina D. izopirin E. melubrin 47. Care este denumirea compusului: 8-trifluorometil-7-descloroglafenina? A. izopirin B. floctafenina C. melubrin D. analgin E. glafenina 48. Acidul 2-[(2,3-dimetilfenil)-amino]-benzoic are urmtoarea denumire: A. novodolan B. idalon C. arief D. acid mefenamic E. meralen 49. Antranilatul de N-(3-trifluorometilfenil)-2-(2-hidroxietoxi)-etil are urmtoarea denumire: A. rheumon B. donalgin C. nifluril D. actol E. etofenamat

121

50. Acidul meclofenamic, din punct de vedere chimic, este acid: A. N-(2,6-dicloro-m-tolil)-antranilic B. N-(1,3-dicloro-p-tolil)-antranilic C. N-(2,6-dimetil-m-tolil)-antranilic D. N-(2,6-dinitro-m-tolil)-antranilic E. N-(2,6-dietil-p-tolil)-antranilic 51. Acidul 2-(3-trifluorometilanilino)-nicotinic este: A. rheumon B. acid nixilic C. acid niflumic D. meclomen E. arlef 52. Acidul niflumic se obine prin condensarea acidului 2-cloronicotinic cu: A. p-tribromoetilanilina B. p-tricloroetilanilina C. p-trifluoroetilanilina D. m-triclorometilanilina E. m-trifluorometilanilina 53. Nicotinatul de 2-(3-trifluorometilanilino)-2-morfolinoetil este: A. morniflumat B. meclomen C. rheumon D. arlef E. idalon 54. Morniflumatul este un prodrog care se obine prin esterificarea acidului niflumic cu: A. 2-morfolinometanol B. 2-aminopropanol C. 2-morfolinoetanol D. 2-dimetilaminoetanol E. 2-morfolinopropanol 55. Acidul 2-(2,3-dimetilanilino)-nicotinic are urmtoarea denumire: A. ethofenamat B. acid meclofenamic C. acid niflumic D. acid nixilic E. acid flufenamic 56. Diclofenacul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 2-(2,6-diamino-benzen)-fenilacetic B. 2-(2,6-dinitroanilino)-fenilacetic C. 2-(2,6-dimetilanilino)-fenilacetic D. 2-(2,6-dietilanilino)-fenilacetic E. 2-(2,6-dicloroanilino)-fenilacetic 57. Diclofenacul se obine n urma reaciei dintre 2,6-diclorodifenil-aminei cu clorura acidului: A. monobromacetic B. monocloracetic C. monoclorpropionic D. monobrompropionic E. monobromvalerianic

122

58. Acidul 1-metil-5-(p-metilbenzoil)-2-piroloacetic are urmtoarea denumire: A. tolmetin B. epifenac C. refen D. rewodina E. actol 59. Care este denumirea compusului: acid (R,S)-2-(4-izo-butilfenil)-propionic? A. tolectin B. epifenac C. ibuprofen D. actol E. refen 60. Acidul (R,S)-2-(2-fluoro-4-bifenilil)-propionic are urmtoarea denumire: A. tolmetin B. epifenac C. ibuprofen D. flurbiprofen E. actol 61. Ketoprofenul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 2-(2,6-diaminobenzen)-propionic B. 2-(2,6-dinitroanilino)-propionic C. 2-(4-izobutilfenil)-propionic D. 2-(3-nitrofenil)-propionic E. 2-(3-benzoilfenil)-propionic 62. Desketoprofenul este enantiomerul (S) al: A. ibuprofenului B. ketoprofenului C. tolmentinului D. flurbiprofenului E. actolului 63. Fenoprofenul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 2-(3-fenoxifenil)-propionic B. 2-(3-benzoilfenil)-propionic C. 2-(2-fluoro-4-bifenilil)-propionic D. 2-(2-benzoil-fenil)-propionic E. 2-(4-izobutil-fenil)-propionic 64. Naproxenul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 2-(2-benzoilfenil)-propionic B. 2-(3-fenoxifenil)-propionic C. 2-(6-metoxi-2-naftil)-propionic D. 2-(2-fluoro-4-bifenilil)-propionic E. 2-(4-izobutil-fenil)-propionic 65. Acidul (R,S)-10,11-dihidro-alfa-8-dimetil-oxo-dibenz[b,f]oxepin-2-acetic are urmtoarea denumire: A. ibuprofen B. naproxen C. ketoprofen D. bermoprofen E. tolmentin

123

66. Care este denumirea acidului 2-(5-benzoil-2-tienil)-propionic? A. ibuprofen B. ketoprofen C. bermoprofen D. tolmentin E. acid tiaprofenic 67. Oxaprozinul, din punct de vedere chimic, este acid: A. 4,5-dietil-2-oxazolpropionic B. 4,5-difenil-2-oxazolpropionic C. 4,5-dimetil-2-oxazolpropionic D. 4,5-dietil-2-tiazolpropionic E. 4,5-dinitro-2-tiazolpropionic 68. Acidul 1-(4-clorobenzoil)-5-metoxi-2-metil-3-indolilacetic are urmtoarea denumire: A. indometacin B. napren C. bermoprofen D. oxaprozin E. sanaprox 69. Denumirea acidului (z)-5-fluoro-2-metil-1-[4-(metansulfinil)-benziliden]-3-indenilacetic este: A. etodolac B. analgel C. sulindac D. sanaprox E. napren 70. Compusul 1,2-difenil-4n-butilpirazolidin-3,5-dion are urmtoarea denumire: A. piroxicam B. kebuzon C. oxifenbutazona D. percluson E. fenilbutazon

124

IX. ANALGEZICE, ANTIPIRETICE, ANTIINFLAMATOARE


Complement multiplu 71. Compusul N-(4-nitro-2-fenoxifenil)-metansulfonamid are urmtoarele denumiri: A. lemesil B. nimesulid C. voltaren D. aulin E. nimesil 72. Nimesulidul este: A. derivat de sulfonanilid B. inhibitor selectiv al ciclooxigenazei 2 C. antiinflamator D. analgezic-antipiretic E. anestezic 73. Reaciile adverse ale nimesulidului apar rar i se manifest prin: A. tulburri de comportament B. tulburri hepatice severe C. dermatite D. cefalee E. arsuri gastrice 74. Acidul 4,5-bis(acetiloxi)-9,10-dioxo-2-antracencarboxilic are urmtoarele denumiri: A. benzidamin B. diacerein C. relafen D. artrodar E. diadar 75. Diacerein este un derivat de antracen cu aciune antiinflamatoare: A. utilizat n tratamentul osteoartritei B. acioneaz prin inhibarea COX C. nu acioneaz prin inhibarea COX D. nu acioneaz prin inhibarea citokinelor E. acioneaz prin inhibarea produciei de citokine 76. Diacerin este un derivat de antracen care acioneaz prin inhibarea secreiei altor enzime implicate n deteriorarea cartilajului, de exemplu: A. elastaza B. proteaza C. beta-glucuronidaza D. dehidrogenaza E. mieloperoxidaza

125

77. Clorhidratul de 1-benzil-3(3-dimetilaminopropiloxi)-1H-indazol are urmtoarele denumiri: A. relafen B. benzidamin C. arcoxia D. afloben E. tantum 78. Benzidaminul, spre deosebire de AINS clasice, nu inhib nici COX, nici lipooxigenazele, dar sa dovedit c: A. inhib fosfodiesteraza B. stimuleaz fosfodiesteraza C. reduce factorul de agregare plachetar D. stimuleaz formarea de radicali liberi ai oxigenului E. inhib formarea de radicali liberi ai oxigenului 79. Tantum este utilizat n tratamentul afeciunilor inflamatorii ale: A. mucoasei bucale B. cilor respiratorii C. cilor genito-urinare D. pielii E. tractului gastro-intestinal 80. Nabumetonul este un prodrog deoarece n organism este transformat la un metabolit activ, adic acid 6-metoxi-2-naftilacetic, care este un inhibitor al ciclooxigenazei. Nabumetonul are aciune: A. antiinflamatoare B. anestezic C. antivirotic D. analgezic E. antipiretic 81. Compusul 4-(6-metoxi-2-naftil)-2-butanon are urmtoarele denumiri comerciale: A. tantum B. afloben C. relifex D. relafen E. nabumeton 82. Meloxicamul este un oxicam cu structur benzotiazinic, introdus n terapie n 1996, avnd selectivitate nalt pentru COX 2 . Are aciune: A. antineoplazic B. antipiretic C. analgezic D. antiagregant plachetar E. antiinflamatoare 83. Compusul 4-hidroxi-2-metil-N-(2-piridil)-2H-1,2-benzotiazin-3-carboxamido-1,1-dioxid are urmtoarele denumiri: A. tilcotil B. bruxicam C. piroxicam D. kebuzon E. roxicam

126

84. Piroxicamul este un inhibitor COX neselectiv, avnd efect: A. miorelaxant B. antiinflamator C. analgezic D. antipiretic E. antineoplazic 85. Compusul 4-hidroxi-2-metil-N-(2-piridil)-2H-tieno[2,3,e][1,2]-tiazin-3-carboxamido-1,1dioxid are urmtoarele denumiri: A. roxicam B. feldene C. tilcotil D. tenoktil E. tenoxicam 86. Tenoxicamul se dovedete structural de piroxicam astfel: A. are la baz sistemul heterociclic tiazinic B. are la baz sistemul heterociclic tiazolic C. are la baz sistemul heterociclic tienotiazinic D. prin nlocuirea nucleului benzenic cu un nucleu naftenic E. prin nlocuirea nucleului benzenic cu un nucleu tiofenic 87. Oxicamii sunt ageni antiinflamatori nesteroidieni care prezint unele avantaje fa de unele medicamente antiinflamatoare: A. sunt obinute prin extracie B. realizeaz o concentraie plasmatic mic ntr-o perioad mai lung C. realizeaz o concentraie plasmatic mare n scurt timp D. mare eficacitate clinic la doze mici E. toleran bun 88. Oxicamii au proprieti: A. antiagregante plachetare B. antiinflamatoare marcate C. analgezice-antipiretice D. anestezice E. hipotensive 89. Kebuzonul este un compus cu proprieti: A. antiinflamatorii B. anestezice C. uricozurice D. anticonvulsivante E. antitrombotice 90. Kebuzonul are urmtoarele sinonime: A. lornoxicam B. cetofenilbutazon C. tilcotil D. feldene E. ketazon

127

91. Clofezona este sarea fenilbutazonei cu: A. clofexamida B. clorfeniramina C. un compus cu aciune anestezic local i spasmolitic D. 2-(4-clorofenoxi)-N-(2-dietilaminoetil)-acetamida E. hidroxifenilbutazona 92. Fenilbutazona prezint urmtoarele proprieti fizice: A. pulbere microcristalin galben B. pulbere cristalin, alb sau alb-glbuie C. fr miros, la nceput fr gust, apoi cu gust slab amar D. fr miros, cu gust dulce-acrior E. cu miros caracteristic, aromat i gust dulce 93. Urmtoarele afirmaii cu privire la reaciile de identificare ale fenilbutazonei sunt adevrate: A. prin hidroliz se descompune cu formare de hidrazin i acid malonic B. prin hidroliz se descompune cu formare de hidrazobenzen i acid n-butilmalonic C. hidrazobenzenul format trece, la nclzire n mediu acid, prin transpoziie benzidinic, n benzidin D. benzidina d reacia de diazotare, urmat de cuplare cu beta-naftol E. se formeaz, n final, un precipitat rou-brun 94. Urmtoarele afirmaii referitoare la dozarea fenilbutazonei prin metoda acido-bazic n soluie apoas sunt adevrate: A. fenilbutazona funcioneaz ca acid monoprotic i se poate titra direct cu NaOH 0,1M B. fenilbutazona are caracter bazic i se poate titra cu HCl 0,1M C. se folosete ca indicator fenolftaleina sau rou de fenol D. se folosete ca indicator un amestec de albastru de metilen i oranj IV E. se lucreaz n mediu hidroacetonic 95. Fenilbutazona are urmtoarele proprieti farmacologice: A. antiinflamatoare B. analgezice-antipiretice C. anestezice D. miorelaxante E. uricosurice 96. Fenilbutazona se folosete i n tratamentul unor afeciuni nereumatismale: A. tromboflebite B. hemoroizi C. gut D. dermatite E. convulsii 97. Utilizarea fenilbutazonei este limitat datorit reaciilor adverse frecvente manifestate prin: A. convulsii B. agresivitate C. tulburri de comportament D. retenie hidrosalin E. tulburri gastrointestinale

128

98. Metabolizarea fenilbutazonei are loc n cea mai mare parte n ficat, cu formare de metabolii activi: A. oxifenbutazona B. un metabolit dihidroxilat C. gama-hidroxifenilbutazona D. n-butilmalonat de dietil E. hidrazobenzen 99. Compusul 1,2-difenil-4n-butilpirazolidin-3,5-diona are urmtoarele denumiri: A. oxifenbutazona B. fenilbutazona C. tanderil D. butazin E. butazolidin 100. Fenilbutazona se obine prin reacia dintre urmtoarele substane: A. hidrazobenzen B. etoxid de sodiu C. malonat de dietil D. bromur de n-butil E. bromur de metil 101. Acidul (R,S)-5-benzoil-2,3-dihidro-1H-pirolizin-1-carboxilic are urmtoarea denumire: A. butazin B. ketorol C. ketorolac D. butazolidin E. toradol 102. Ketorolac este un derivat al acidului dihidropirolizin-carboxilic, care conine o grup benzoil, prezent i n structura altor inflamatoare nesteroidiene: A. ketoprofen B. anagel C. indometacin D. sulindac E. acid tiaprofenic 103. Ketorolac are aciune: A. anticonvulsivant B. analgezic C. antiparkinsonian D. antipiretic E. antiinflamatoare 104. Ketorolac este antiinflamator activ la nivelul ochiului, de aceea este indicat n: A. conjunctivite B. keratite C. blefarite D. tratamentul postoperator ocular E. icter corneean

129

105. Ketorol provoac reacii adverse ca: A. ulceraii gastrointestinale B. edeme C. somnolen D. reacii alergice E. amnezie 106. Care este denumirea acidului 1,8-dietil-1,3,4,9-tetrahidro-pirano[3,4b]indol-1-acetic? A. etodolac B. edolar C. lodine D. ultradol E. anagel 107. Etodolac se utilizeaz n: A. poliartrita reumatoid B. osteoartrit C. lombalgii D. dureri postoperatorii E. anemie 108. Etodolac este un derivat triciclic mai bine suportat dect alte antiinflamatorii nesteroidiene, producnd, ca efecte secundare: A. tulburri respiratorii B. ulceraii gastrointestinale C. cefalee D. erupii cutanate E. hipertensiune arterial 109. Sulindacul este antiinflamator, analgezic, antipiretic utilizat n: A. poliartrita reumatoid B. afeciuni pulmonare C. afeciuni digestive D. spondilit anchilozant E. artroze 110. Acidul (z)-5-fluoro-2-metil-1-[4-(metansulfinil)-benziliden]-3-indenilacetic are urmtoarele denumiri: A. edolar B. sindac C. clinoril D. artrocin E. sulindac 111. Acemetacinul are urmtoarele sinonime: A. tilur B. edolar C. rantudil D. lodine E. anagel

130

112. Acemetacinul acioneaz prin: A. anestezie regional B. stimularea activitii COX-2 C. inhibarea neselectiv a ciclooxigenazei D. toleran superioar altor AINS E. efectele gastrointestinale sunt mult reduse 113. Indometacinul este un antiinflamator foarte activ, analgezic moderat, antipiretic, antiagregant plachetar, care acioneaz prin inhibarea neselectiv a: A. ciclooxigenazei B. lipooxigenazei C. transaminazei D. transferazei E. reductazei 114. Principalele indicaii ale indometacinului sunt: A. poliartrit reumatoid B. reumatism articular i extraarticular C. angin pectoral D. astm bronic E. artrit gutoas 115. Printre alte indicaii ale indometacinului amintim: A. vertij B. urticarie C. tromboflebite D. entorse E. tendinite 116. La doze mari i dup tratamente prelungite indometacinul d reacii adverse manifestate prin: A. tulburri de ritm cardiac B. erupii cutanate C. tulburri digestive D. cefalee E. ameeli 117. Indometacinul este contraindicat persoanelor: A. de vrst medie B. alergice C. cu afeciuni renale D. cu afeciuni hepatice E. cu afeciuni dermatologice 118. Indometacinul are urmtoarele sinonime: A. indocid B. indosin C. elmetacin D. indocin E. daypro 119. Indometacinul are urmtoarele efecte farmacologice: A. anestezic B. antiemetic C. analgezic D. anticonvulsivant E. antiinflamator

131

120. Acidul 4,5-difenil-2-oxazolpropionic are urmtoarele denumiri: A. dayrun B. elmetacin C. daypro D. indocid E. oxaprozin 121. Oxaprozinul are proprieti antiinflamatoare, analgezice, antipiretice, fiind indicat n tratamentul unor afeciuni reumatismale: A. artrita reumatoid B. osteoartrit C. hipertensiune D. spondilit anchilozant E. afeciuni cardiace 122. Oxaprozinul are urmtoarele sinonime: A. daypro B. napren C. surgam D. dayrun E. elmetacin 123. Acidul tiaprofenic are eecte antiinflamatoare, analgezice, antipiretice comparabile cu indometacinul i: A. este un bun antiagregant plachetar B. are un bun efect antivomitiv C. este un bun anticonvulsivant D. acioneaz ca inhibitor al sintezei de prostaglandine E. are aciune sedativ 124. Acidul tiaprofenic se metabolizeaz prin hidroxilare: A. prin oxidarea grupei cetonice B. prin reducerea grupei cetonice C. prin reducerea sulfului D. pe catena lateral E. pe nucleul aromatic 125. Acidul 2-(5-benzoil-2-tienil)-propionic are urmtoarele denumiri: A. surgam B. daypro C. acid tiaprofenic D. elmetacin E. sanaprox 126. Bermoprofenul are structur bibenz[b,f]oxepinic i aciune: A. antiinflamatoare superioar indometacinului B. anticonvulsivant C. analgezic similar indometacinului D. antiemetic E. antipiretic puternic

132

127. Acisul S(+)-2-(6-metoxi-2-naftil)-propionic are urmtoarele denumiri: A. sanaprox B. oxaprozin C. naprosyn D. napren E. naproxen 128. Naproxenul administrat oral se absoarbe rapid i complet; de asemenea: A. are timpul de njumtire mai lung (14 ore) B. are timpul de njumtire mai scurt C. se administreaz dou doze pe zi D. se administreaz o doz pe sptmn E. are aciune analgezic, antipiretic, antiinflamatoare 129. Acidul (R,S)-2-(3-fenoxifenil)-propionic are urmtoarele denumiri: A. sanaprox B. nalfon C. napren D. fenopron E. fenoprofen 130. Enantiomerul (S) al ketoprofenului se numete: A. sanaprox B. nalfon C. tador D. fenoprofen E. dexketoprofen 131. Ketoprofenul are urmtoarele sinonime: A. profenid B. tador C. orudis D. ketonal E. flexen 132. Ketoprofenul are aciune antiinflamatoare, comparabil cu indometacinul i: A. are aciune anticonvulsivant B. este foarte util n criza de gut C. este antidepresiv D. inhib ambele izoforme ale ciclooxigenazei E. inhib lipooxigenaza 133. Flurbiprofenul are urmtoarele sinonime: A. tador B. ansaid C. cebutid D. froben E. ocufen 134. Flurbiprofenul are aciune analgezic, antipiretic, antiinflamatoare i: A. antiagregant plachetar B. antivomitiv C. este de zece ori mai activ dect ibuprofenul D. este mai puin activ dect ibuprofenul E. provoac tulburri gastrointestinale

133

135. Ibuprofenul are aciune antiinflamatoare, analgezic i antipiretic; n comparaie cu indometacinul este: A. mai puternic B. mai redus C. tolerana digestiv redus D. tolerana digestiv superioar E. nu are aciune analgezic 136. Ibuprofenul are urmtoarele sinonime: A. brufen B. nurofen C. paduden D. upfen E. naproxen 137. Ibuprofenul se obine prin sintez n urma reaciei dintre: A. izobutilbenzen B. anhidrid acetic C. monocloracetat de etil D. izopropoxid de sodiu E. alcool metilic 138. Acidul 1-metil-5-(p-metilbenzoil)-2-piroloacetic are urmtoarele denumiri: A. toradol B. tolmetin C. butazin D. ketorol E. tolectin 139. Tolmetinul este antiinflamator, analgezic i antipiretic cu: A. poten asemntoare aspirinei B. aciune mai slab dect aspirina C. efect rapid i de scurt durat D. efect lent E. aciune de lung durat 140. Diclofenacul are urmtoarele sinonime: A. epifenac B. toradol C. rewodina D. reumavek E. forgenac 141. Diclofenacul are urmtoarele sinonime: A. tolectin B. ketorol C. vurdon D. sanfinac E. voltaren

134

142. Diclofenacul se obine prin reacia dintre: A. 2,6-diclorodifenilamina B. clorura acidului monocloracetic C. clorura acidului benzoic D. 2,4-dimetilamina E. 2,4-diclorofenilamina 143. Diclofenacul este antiinflamator, analgezic, antipiretic, care: A. inhib ambele izoforme ale ciclooxigenazei B. este indicat n crize de gut C. este indicat n artroze, spondiloze i alte afeciuni inflamatorii D. are potena superioar indometacinului i naproxenului E. are aciune anticonvulsivant 144. Morniflumatul este un prodrog obinut prin esterificarea: A. acidului acetic B. acidului niflumic C. acidului propionic D. 2-aminopropanol E. 2-morfolinoetanol 145. Morniflumatul este folosit ca analgezic i antiinflamator n: A. poliartrita reumatoid B. artroze C. afeciuni pulmonare D. inflamaii ORL E. afeciuni dermatologice 146. Acidul meclofenamic are aciune antiinflamatoare, analgezic, antipiretic, efectele secundare fiind similare altor AINS; poate provoca: A. diaree sever B. constipaie C. dureri toracice D. hemoragie E. dureri abdominale 147. Acidul niflumic are urmtoarele sinonime: A. novopone B. paduden C. nifluril D. donalgin E. actol 148. Acidul niflumic se obine prin reacia dintre: A. acidul 2-cloronicotinic B. acidul 2-metilnicotinic C. acidul izonicotinic D. m-tricloroanilina E. m-trifluorometilanilina 149. Glafenina are urmtoarele sinonime: A. naproxen B. privadol C. glifanan D. glifan E. anagil

135

150. Glafenina este un medicament cu efect: A. analgezic pur B. nu este antipiretic C. nu este antiinflamator D. antiagregant plachetar E. antivomitiv 151. Paracetamolul are urmtoarele sinonime: A. acetaminofen B. adol C. doliprane D. eferalgan E. solvodol 152. Paracetamolul are urmtoarele sinonime: A. panadol B. tylenol C. ketazon D. nifluril E. paramol 153. Paracetamolul are proprieti: A. analgezice B. antipiretice C. antiemetice D. antitusive E. efectul antiinflamator este nesemnificativ 154. Compusul 1-fenil-2,3-dimetil-3-pirazolin-5-on are urmtoarele denumiri: A. aspirina B. fenazona C. parapropamol D. antipirina E. ibuprofen 155. Fenazona are proprieti: A. analgezice i antipiretice B. antiemetice C. anticonvulsivante D. hemostatice E. anestezice locale 156. Compusul 2-acetoxibenzoat de 4-acetamidofenil are urmtoarele denumiri: A. benorilat B. ketazon C. benoral D. benortan E. salipran 157. Benorilatul se obine n urma reaciei dintre: A. clorura acidului acetic B. clorura acidului acetilsalicilic C. p-aminofenol D. p-aminobenzoat de sodiu E. p-acetilaminofenol

136

158. Benorilatul este un prodrog, deoarece prin hidroliz pune n libertate: A. acid salicilic B. acid acetilsalicilic C. salicilamid D. parapropamol E. paracetamol 159. Salicilamina se obine n urma reaciei dintre: A. salicilat de metil B. salicilat de propil C. dimetilamin D. amoniac E. clorur de amoniu 160. Aspirina se obine n urma reaciei dintre: A. toluen, ca mediu de reacie B. acid salicilic C. benzen anhidru, ca mediu de reacie D. alcool metilic, ca mediu de reacie E. anhidrid acetic 161. Aspirina calcic are aceleai utilizri ca aspirina, dar prezint avantajul c: A. din punct de vedere chimic, este bazic B. aduce un aport crescut de calciu C. toxicitate crescut D. prezint toleran mai bun E. este indicat n special n pediatrie 162. Aspirina calcic are urmtoarele sinonime: A. solpirin B. calmopirin C. derol D. acetilsalicilat de calciu E. aspergic

Bibliografie: 1. Elena Haieganu, Denisa Dumitrescu, Camelia Stecoza, Laureniu Moruciag Chimie Terapeutic, vol. II Editura Medical, Bucureti, 2008, ISBN 978-973-39-0581-3 i 978-973-39-0639-1. 2. Elena Haieganu, Camelia Stecoza - Chimie Terapeutic, vol. I Editura Medical, Bucureti, 2010, ISBN (10) 976-39-0582-8 i (13) 978-973-39-0582-0. 3. Elena Haieganu, Georgeta Pavalache, Roxana Pepi CHIMIE FARMACEUTIC. ndrumar pentru lucrri practice (Sinteze de medicamente) Ed. Medical, Bucureti, 2010, ISBN 973-39-0385-X.

137

RSPUNSURI
I. ANESTEZICE GENERALE

Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. C D B C B E D A B C 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. E D B A C D E B A A 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. C A D B E C A D B E 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. B D A E C B D A E C 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. D A E C B D A E C B

Complement multiplu 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. BE AC AD BE CE BDE ABCE AD BD AC 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. BE ABCD ACE BCDE ACD AC ABE BD ABCD ABC 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. ABD BE ABCE ACE ABCE ABCE ABCD ACDE AB ACE 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. BD ACE ACD BC ABD ACE ACE BCD ABCD ABC

138

II. HIPNOTICE I SEDATIVE

Complement simplu

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

A C D B E A C D B E B E C B

15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28.

C C A B D E D E C A B D A C

29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

E B A C C D B E A C D B E A

43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56.

C D B E A C D B C A D B E C

57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70.

A D B E A D B E C A D B E C

Complement multiplu

71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85.

BE ABD BDE BDE ABCE ABCD AC ABCD CE BD AD CE BE BDE BE

86. BDE 87. ACD 88. BC 89. AC 90. ABCD 91. AC 92. ACE 93. BD 94. AC 95. ACE 96. BD 97. BDE 98. BD 99. AC 100. BD

101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115.

ACE BD AC BD AE AD BDE ABC CE ABC BE BD BDE ACE BD

116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130.

ABC ACD ABD BE AC BE ABD ABCD ACE BD ABDE ADE ABDE BCE ACE

131. BCDE 132. ABCD 133. BE 134. BDE 135. ABCD 136. BD 137. ACE 138. BD 139. ACE 140. ACDE 141. ABC 142. BCDE 143. BE 144. BD

139

III. MEDICAMENTE TRANCHILIZANTE (ANXIOLITICE)


Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. C B D E A C B D E A 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. C B D E E A C B D E 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. A C B D E A C B D E 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. A C B D E A C B D E 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. B D E A C B D E B C

Complement simplu 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. ABCD BD ACE ABCD ABCE ABC ACE BDE BCD ACE 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. BDE AB BDE BDE ACD ABD BD ABCD ACE ACE 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. ABCE BCE ACE BCD AC ABCD ACE BD BE BDE 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. BDE BDE BDE BCDE ACE AB ACE ABD BCDE ACE 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. AC ACE ACE CE ABCE ACE AD AD ACE AD ACE

140

IV. NEUROLEPTICE
Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. D C D E A D C B E A 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. D E B C A D E B C A 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. D E B C A D E B C A 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. C E B A E D C E B A 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. E D C A B E D C A B

Complement multiplu 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. ABC BDE BD ACE BD ACE BE ACE ABC BD 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. BCDE BE ACE CDE BCDE BCDE ABCD BCE ACD BDE 71. BE 72. AC 73. ABCD 74. AC 75. BCDE 76. BCE 77. AC 78. ACDE 79. ACDE 80. ABD 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. BDE ACE ACE ABD ABDE BCDE ABD ABCE BDE BDE 91. ABC 92. BD 93. AE 94. ABC 95. ABCE 96. AD 97. ACDE 98. AC 99. BDE 100. AD

141

V. MIORELAXANTE CENTRALE

Complement simplu

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

B C E D E A D E A D

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

B D A C E B D A C E

Complement multiplu

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

BCE AC ACE BDE BDE CE ADE ADE ABCE BDE

31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40.

ACE ABD ABCD ACE BCDE AC BD ACE AE BD

41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51.

AE BDE AE ACDE ACE BDE BDE AB ACE BDE BD

142

VI. MEDICAMENTE ANTIPARKINSONIENE


Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. D B E A C D B E A C 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. D B E A C D B E A C 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. E A C D B E A C D B

Complement multiplu 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. ACE BD ABD BD ACE ABCE AC ACE ABCE BDE 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. ABCD CE ABCE ACDE ABDE ACE ACDE CE BD BE 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. BDE BC ABC AD ABCD ABD AE ACE ABD AB

143

VII. ANTICONVULSIVANTE
Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. C D B E A C E D B E 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. A C D B E A C D B E 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. D B E A C D B E A C 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. B E A C D B E A C B

Complement multiplu 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. AD BD ACE CE BE ABDE BD AD ABD 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. AD AC ACE ACE BD BE AC AB ABD 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. CE ABCD BE CE AC BDE ABCD BCD BCDE 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. ABCD AC ACE BD ABD CDE ABC ABCD ABC

144

VIII. ANALGEZICE NARCOTICE


Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. B D A C E B D A C E D A C E 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. B D A C E D E A C B D E A C 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. B D E A C B D E A C B D A D 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. B E C A D B E C C A D B E C 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. A D B E C A D B E C A D B E

Complement multiplu 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. CDE BDE BD ABCD AC ACD BD ACE BCE BDE ACE BDE ACE BD AC ABD BCDE BE 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. ABC AD BD AD CDE ABD ABCD ABD BD ABCD BD ABCE CDE BCE BD AC AD BCDE 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. CE CDE ACDE ABCD ABC BD ACE ABD ACE BDE ABCD ABCD BCD ACDE BD AE ACE ACE 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. BD ABD BD BE AD AC ACE ABC ACE BDE ABCD ABDE AC ACE ABCE BD ABCD ABCD 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. BDE ABCE ABCE AD ACE ABCE ACE ACE ACE ABCE ABE BE ABCD ACD BD BDE ABCD BCDE

145

IX. ANALGEZICE NARCOTICE


Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. B C D E A B C D E A C B B A 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. B B C C B C B B D A C A C B 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. B B A D C B B C C A A B B B 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. C D A C B D E A C E A C D E 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. B A C D E B A C D E B A C E

Complement multiplu 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. ABDE ABCD BDE BDE ACE ACE BDE ACE ABCE ADE CDE BCDE BCE BCD CDE CE CDE ABC ACE 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. BE ACD BC BCDE ACE ABE ABC DE AC ADE ABCD BCE ACE BDE AD AD ABCD ABCD BCD 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. ADE BCDE ACE CD AB ABE CDE BCDE BCD ABCD CE ACE ABD AD AD BE AC ACE ACDE 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. ACE BDE CE ACDE BDE BCDE ACE BD ABCD ABCD BE AC ACDE CDE AB ABCD BE ABD AE 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. ACDE AE BCDE ABC ABCD ABE ABE BD ADE ACDE BE BE AD BCE BDE ABD

146