Sunteți pe pagina 1din 41

Teste grila - Reumatologie 1. CS Criteriul morfologic n reumatismul articular acut se considera: A. B. C. D. E. 2.

Noduli Aschoft Noduli Osler Noduli reumatoizi Noduli Geberden Noduli tofacee

CS Testul Schober prezinta determinarea: A. B. C. D. E. Mobilitatii coloanei vertebrale Osteoporozei Crepitatiei articulare Adenopatiei Pocnetelor articulare

3.

CS Componentele lichidului sinovial la oamenii sanatosi sunt urmatoarele, EXCEPTND: A. B. C. D. E. Celule sinoviale Celule mononucleare Eritrocite Acidul hialuronic Proteine 1,5-1,8 g/dl

4. CS Pacientii cu artrita reumatoida cu manifestari ale vasculitei sistemice pot prezenta urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. 5. Sindrom Rayneaud Metroragii Echimoze Cardiopatii metabolice Gangrena degetelor

CS Cea mai comuna manifestare a artritei reumatoide stabilite, este reprezentata de:

A. B. C. D. E. 6.

Miocardita Vasculita Redoarea matinala Afectarea coloanei vertebrale Afectarea articulatiei coxo-femurale

CS Precizati care dintre urmatoarele afirmatii definesc sindromul Felty: A. B. C. D. E. Artrita reumatoida (AR) se asociaza cu eritrocitoza AR se asociaza cu trombocitoza AR se asociaza cu neutrofilie AR se asociaza cu eozinofilie AR se asociaza cu splenomegalie

7. de:

CS Manifestarile oculare cel mai frecvent ntlnite n artrita reumatoida sunt reprezentate

A. B. C. D. E.

Uveita Episclerita Cataracta Scleromalacia perforans Conjunctivita

8. CS Precizati mecanismul de producere a anemiei normocrome, normocitare ntilnite n artrita reumatoida activa: A. B. C. D. E. 9. Eliberarea insuficienta a Fe din sistemul reticulo-endotelial Perturbari de sinteza a porfirinei Exces de B6 Deficit de acid folic Fermentopatii eritrocitare

CS n tratamentul artritei reumatoide sunt utilizate urmatoarele preparate, cu exceptia: A. Antiinflamatoriilor steroidiene

B. C. D. E.

Antiinflamatoriilor nesteroidiene Imunosurpesivelor Sarurilor de aur Antibioticelor

10. CS Deformarile caracteristice minii reumatoide includ urmatoarele modificari, cu EXCEPTIA: A. B. C. D. E. 11. n forma de M n"butoniera" Deviatie ulnara a degetelor "Gat de lebeda" Anchiloza articulatiilor interfalangiene distale

CS Obiectiv terapiei artritei reumatoide sunt urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Reducerea inflamatiei Reducerea durerilor articulare Oprirea evolutiei leziunilor distructive ale oaselor, articulatiilor Corectarea mecanica a functiei articulare Corectia acidozei

12. CS Majoritatea pacientilor cu artrita reumatoida sunt purtatori ai antigenului major de histocompatibilitate: A. B. C. D. E. 13. HLA DR 4 HLA DR 2 HLA DR 3 HLA A2 HLA B7

CS Afectarea viscerala mai des ntlnita n artrita reumatoida este: A. B. Pericardita Gastrita

C. D. E.

Ulcer gastric Colecistita Colita

14. CS Polimorfonuclearele, care au fagocitat complexe imune, ce se vizualizeaza ca granulatii intracelulare, caracteristice artritei reumatoide, se numesc: A. B. C. D. E. 15. Sinoviocite Plasmocite Ragocite Limfocite Celule B

CS Nodulii reumatoizi sunt formatiuni ce contin resturi de celule, fibre de reticulina si: A. B. C. D. E. Colagen Hidroxiapatita Colesterol Lipoproteide Cristale Charcot- Leyden

16.

CS Stadiul II radiologic al artritei reumatiode Nu incliude: A. B. C. D. E. Osteoporoza vizibila radiografic Absenta deformarii articulare Anchiloza articulara Atrofia muschilor adiacenti articulatiei Prezenta facultativa a leziunilor extraarticulare

17.

CS Analiza lichidului sinovial in artrita reumatoida evidentiaza: A. B. C. D. Ragocite Sinoviocite Plasmocite Limfocite

E. 18.

Celule B

CS Efectele adverse a chlorochinei (delagilei) sunt urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Tulburari vizuale Colaps cardiovascular Convulsii Stop respirator Hiperglicemie

19. CS n inductia lupusului eritematos sistemic sunt incriminate urmatoarele preparate, cu exceptia: A. B. C. D. E. 20. Metildopa Metilprednizolonul Chinidina Rezerpina Tetraciclina

CS Alegeti afirmatia falsa despre anticorpii antifosfolipidici: A. B. C. D. E. Se asociaza des cu livedo reticularis Se asociaza cu trombozele arteriale si venoase Pot determina avorturi spontane Se asociaza cu valvulopatii Se asociaza frecvent cu hemoragii

21. CS Care dintre urmatorii autoanticorpi au incidenta cea mai mare n lupusul eritematos sistemic: A. B. C. D. E. Anticorpi anti-centromer Anticorpi anti Jo1 Anticorpi anti-gialuronidaza Anticorpi anti-streptolizina-O Anticorpi anti ADNds (dublu catenar)

22.

CS Osteoporoza poate fi indusa administrnd ndelungat: A. B. C. D. E. Calciu Metotrexat Corticosteroizi Diuretice tiazide Vitamina D

23.

CS Osteoporoza si eroziuni ale articulatiilor minilor sunt caracteristice pentru: A. B. C. D. E. Artrita reumatoida Osteoartroza Osteoporoza juvenila Spondilita anchilozanta Artrita infectioasa

24. CS Blocarea ciclooxigenazei si inhibarea consecutiva a prostaglandinelor este efectul principal al: A. B. C. D. E. Sarurilor de aur Antipaludicelor de sinteza Antiinflamatoriilor nesteroidiene Steroizilor D-penicilaminei

25. CS Pentru ce afectiune este tipic urmatorul tablou clinic: femeie tnara cu subfebrilitate, poliartralgii persistente, eruptii "n fluture" si afectare viscerala (nefrita, pleurezie, anemie)? A. B. C. D. E. 26. Spondilita anchilozanta Artrita psoriazica Lupus eritematos sistemic Artrita reumatoida Artrita juvenila

CS Care dintre urmatorii factori nu pot favoriza aparitia sclerodermiei:

A. B. C. D. E. 27.

Policlorura de vinil Hidrocarburi aromate Uleuri toxice Bleomicina Prostaciclina

CS Sindromul CREST este o varianta limitata a: A. B. C. D. E. Sclerodermiei sistemice Artritei reumatoide LES Spondilitei anchilozante Polimiozitei

28.

CS Criteriile de diagnostic al sclerodermiei sunt urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Sindromul Rayunaud "Edem dur", induratia tegumentuluui Calcinoza subcutanata Osteoliza falangei distale Sindromul Reiter

29.

CS Injuria celulei endoteliale n sclerodermie poate fi reflectata de nivelul crescut de: A. B. C. D. E. Factorul Fon Willenbrant Factorul reumatoid Factorul Hageman Colesterol Glicoza n snge

30.

CS Care tegumente sunt interesate cel mai rar n sclerodermie: A. B. Ale degetelor si minilor Ale fetei

C. D. E. 31.

Ale antebratului Ale trunchiului Ale talpilor

CS Artralgiile n sclerodermie pot fi explicate prin: A. B. C. D. E. Colagenarea sinovialei Degenerarea proteoglicanilor cartilajului articular Depunerea cristalelor de oxalat de calciu n articulatii Depunerea cristalelor de apatita n articulatii Osteoporoza subcondrala

32. CS Guta este o maladie determinata de anomalia nnascuta sau dobndita a metabolismului: A. B. C. D. E. 33. Glucidic Purinic Hidric Electrolitic Energetic

CS Care articulatie e afectata cu predilecte (n debut) n guta: A. B. C. D. E. Radio-carpala Tarso-falangeala l Genunchii Umerii Cotul

34.

CS Manifestari clinice ale periarteriitei nodoase pot fi urmatoarele, cu exceptia celor: A. B. C. D. Renale Musculoarticulare Nervoase Gasrointestinale

E. 35.

Oculare

CS Criteriile principale de diagnostic ale dermatomiozitei sunt urmatoarele, Cu EXCEPTIA: A. B. C. D. E. Slabiciune musculara simetrica Edem periorbital Cresterea Creatinfosfokinazei n ser Nivel crescut de antistreptolizina-O n ser Anomalii elecromiografice de tip miotonic

36.

CS Aproape 100 % dintre pacientii cu miozita cu autoanticorpi anti-Jo-1 apartin fenotipului: A. B. C. D. E. Polimiozita asociata cu fibroza pulmonara interstitiala Boala mixta a tesutului conjunctiv Lupus eritematos sistemic Sindromul Sjogren Sindromul CREST

37.

CS Simptoamele de reflux esofagian n dermatomiozita sunt cauzate de: A. B. C. D. E. Afectarea musculaturii striate faringiene Disfunctia sfincterului esofagian inferior Colecistita Disfunctia sfincterului esofagian superior Fermentopatie

38.

CS Manifestarea precoce a spondilitei anchilozante se considera: A. B. C. D. E. Durere lombosacrala Durere cervicala Bolnavul are aspectul unei "marionete de lemn" Cifoza dorsala superioara Amiloidoza renala

39. CS Cea mai frecventa manifestare extraarticulara la pacientii cu spondilita anchilozanta este

A. B. C. D. E.

Afectarea renala Afectarea oculara Afectarea cardiaca Afectarea vasculara Afectarea tegumentara

40. CS Complicatia neurologica care poate aparea la pacientii cu spondilita anchilozanta n stadiu avansat este: A. B. C. D. E. 41. Sindromul de ,,coada de cal" Hiperestezie perineala Accentuarea reflexelor achiliene Compresia nervului median Afazia

CS Afectarea majora cardiaca n spondilita anchilozanta este reprezentata de : A. B. C. D. E. Insuficienta zigmoidelor aortice Stenoza aortica Insuficienta mitrala Insuficienta tricuspidala Stenoza mitrala

42. CS Atigenul de histocompatibilitate cel mai frecvent ntlnit la pacientii cu spondilita anchilozanta este: A. B. C. D. E. HLA DR 4 HLA DR 2 HLA B27 HLA A2 HLA B7

43. CS Sacroileita bilaterala de diverse grade, confirmata radiologic, este criteriul esential pentru: A. Spondilita anchilozanta

B. C. D. E. 44.

L upus eritematos sistemic Artrita reumatoida Reumatism articular acut Guta

CS n grupul spondilitelor seronegative sunt incluse urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Spondilitei anchilozante Artritei reactive Artritei psoriatice Sindromului Bechet Sindromului Raynaud

45.

CS Care vasculita poate debuta cu astm bronsic: A. B. C. D. E. Sindromul Churg -Straus Granulomatoza Wegener Boala Kawasaki Purpura Henoch-Schonlein Crioglobulinemia mixta

46.

CS Afectarea tegumentara n vasculita hemoragica include urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Petesii Echimoze Teleagioectazii Purpura Papule

47. CS Afectarea aortei, a ramurilor sale cu afinitate deosebita pentru colateralele arterei carotide externe si, n special, pentru artera temporala superficiala, este cunoscuta sub numele: A. B. C. Arteriita Horton Sindromul Churg -Straus Granulomatoza Wegener

D. E. 48.

Purpura Henoch-Schonlein Crioglobulinemia mixta

CS Arteriita Takayasu poarta denumirea de: A. B. C. D. E. Alveolita Boala " fara puls" Boala legionarilor Purpura trombocitopenica Crioglobulinemia mixta

49.

CS Criteriile diagnostice n boala Kawasaky sunt urmatoarele, cu exceptia: A. B. C. D. E. Febra Conjunctivita Glomerulonefrita Limfadenopatie cervicala Eruptii polimorfe pe trunchi

50.

CS Eritemul nodos Nu poate fi simptomatic pentru: A. B. C. D. E. Distonia neurocirculatorie Sarcoidoza Infectie streptococica Yersinioza Tuberculoza

51.

CS Care este de obicei prima manifestare a bolii Behcet: A. B. C. D. E. Artrita articulatiilor tarso-falangiene Astm bronsic Nefrita Pneumonita Ulceratii recurente orale si genitale

52.

CS n aparitia sindromului Reiter este cunoscut rolul: A. B. C. D. E. Agentilor infectiosi Anomaliilor metabolice Traumatismului cardiac Abuzului de alcool Aterosclerozei coronare

53.

CS Contraindicatie n tratamentul cu corticosteroizi este: A. B. C. D. E. Reumatismul articular acut Astmul bronsic Nefrita lupica Dermatomiozita Ulcerul gastric n acutizare

54.

CS Care preparat se foloseste n puls- terapia bolilor reumatice: A. B. C. D. E. Penicillin Nandrolon (Retabolil) Dobutamin Aprotinina (Contrical) Metilprednizolon

55.

CS Tratamentul bolnavului cu artrita reumatoida se ncepe cu medicatia: A. B. C. D. E. Antipaludice de sinteza (hidroxiclorochina) Terapie imunosupresiva (metotrexat) Antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac) Antiinflamatoare steroidiene (prednison) Saruri de Aur (tauredon)

56. CS Efecte adverse n puls- terapie la bolnavii cu lupusul eritematos sistemic sunt urmatoarele, cu EXCEPTIA: A. Salt tensional

B. C. D. E.

Prurit cutanat Aritmii Convulsii Icter

57. CS Care din urmatoarele preparate pot provoca leziuni retiniene ireversibile,ce duc la pierderea vederii: A. B. C. D. E. Sarurile de aur Corticosteroizii Antibioticele Sulfasolozina Antimaloricele de sinteza

58. CS Care dintre urmatoarele afirmatii privind efectele adverse ale terapiei cu aspirina nu este corecta: A. B. C. D. E. 59. Dispepsie Urticarie Hipoacuzie Trombocitoza Leucopenie

CS Profilaxia reumatismului articular acut se face cu: A. B. C. D. E. Benzatin benzilpenicilina G Lincomicina Trimetoprim Nitrofurantoina (Furadonin) Norfloxacin (Nolicin)

60.

CS Contraindicatie n tratamentul cu acidul acetilsalicilic este: A. B. Ulceratia gastro-intestinala n faza acuta Angina pectorala

C. D. E. 61.

Artrita reumatoida Tromboflebita acuta Reumatismul articular acut

CM Care indici de laborator certifica etiologia streptococica n reumatismul articular acut: A. B. C. D. E. Titrul antistreptokinazei Titrul antistreptolizinei-O Fibrinogenul Gama-globulinele Albuminele serice

62.

CM Enumerati manifestarile clinice ale reumatismului articular acut: A. B. C. D. E. Poliartrita Cardita Coree Noduli Geberden Noduli Boushard

63. CM Care afectiuni pot intra n discutie n diagnosticul diferential al sindromului articular n reumatismul articular acut: A. B. C. D. E. 64. Artrita gonococica Artrita reumatoida Artrita reactiva Spondilita anchilozanta Poliarteriita nodoasa

CM Care caractere ale artritei sunt specifice pentru reumatismul articular: A. B. C. D. Afectare simetrica Caracter migrator Caracter deformant Caracter nedeformant

E. 65.

Caracter eroziv (rediologic)

CM Care dintre urmatorii factori de risc sunt incriminati n etiologia artritei reumatoide: A. B. C. D. E. Sexul feminin Gena HLA-DR4 a complexului major de histocompatibilitate clasa a IIa Hiperglicemia Factori de mediu, cum ar fi clima si urbanizarea Sedentarismul

66. CM Procesul inflamator din artrita reumatoida este condus de limfocite T-helper care infiltreaza sinoviala. Selectati argumentele care sustin aceasta ipoteza: A. B. C. D. E. Predominarea celulelor T in sinoviala Stimuleaza limfocitele B, responsabile de productia factorului reumatoid Proliferarea celulelor endoteliale Nu influenteaza plasmocitele Producerea de colagen

67. CM Precizati care sunt deformarile caracteristice ale minii, care apar in timpul evolutiei artritei reumatoide: A. B. C. D. E. Deformare n"butoniera" Deformare n forma de "M" Deviatie ulnara a degetelor Deformare n "Gt de lebada" Anchiloza articulatiilor interfalangiene distale

68. CM Care dintre urmatoarele reprezinta crirterii de diagnostic ale artritei reumatoide elaborate de catre Colegiul American de Reumatologie (1987): A. B. Existenta anemiei hemolitice autoimune Artrita simetrica: interesarea simultana a acelorasi articulatii bilaterala cu durata de cel putin 6 nsaptamni Prezenta nodulilor reumatoizi Prezenta factorului reumatoid

C. D.

E. 69.

Modificari radiografice demonstrnd osteoporoza difuza

CM Terapia artritei reumatoide cuprinde: A. B. C. D. E. Diclofenac Metronidazol Prednison Aurotimalat de sodiu (Tauridon) Metotrexat

70.

CM Modificarile caracteristice sinovitei reumatoide sunt urmatoarele: A. B. C. D. E. Proliferarea celulelor sinoviale Prezenta de modificari vasculare focale sau segmentare Proliferarea fibroblastilor Depunerea de urati Prezenta "pannusului"

71.

CM Manifestarile sistemice ale artritei reumatoide sunt determinate de: A. B. C. D. E. Vasculita arterelor mici Vasculita arterelor mijlocii Depunerea de anticorpii ADN Vasculita venulelor Infiltratia limfocitara

72.

CM Tumefierea articulara n artrita reumatoida apare datorita: A. B. C. D. E. Leziunilor microvasculare Cresterii numarului celulelor sinoviale Osteoporozei epifizare Eroziunii periostului Lezarii cartilajului articular

73.

CM Cele mai frecvente localizari ale nodulilor reumatoizi sunt:

A. B. C. D. E. 74.

Cot Pleura Pericard Parenchim pulmonar Urechi

CM Afectarea oculara ntlnita la pacientii cu artrita reumatoida consta n: A. B. C. D. E. Sclerita Episclerita Glaucom Scleromalacia perforans Cataracta

75.

CM Analiza lichidului sinovial la pacientii cu artrita reumatoida evidentiaza: A. B. C. D. E. Celularitate crescuta, ntre 50000 si 60000 celule inflamatorii/ microlitru Predominanta limfocitelor (75%) Ragocite Complementul total si fractiunile C3 si C4 crescute Nivel crescut de glucoza

76.

CM Printre criteriile ARA de diagnostic al lupusului eritematos sistemic se numara: A. B. C. D. E. Fotosensibilitate Artrita Serozita Sacroileita Ulceratii orale

77.

CM Care sunt manifestarile afectarii renale n lupusul eritematos sistemic: A. B. Glomerulonefrita mesangiala Glomerulonefrita proliferativa focala

C. D. E. 78.

Displazia chistica renala Litiaza oxalica Sindrom nefrotic

CM Care caractere ale artritei sunt specifice lupusului eritematos sistemic: A. B. C. D. E. Monoartrita Afectare simetrica Sacroileita Afectarea articulatiilor carpo-metacarpiene Migrator

79.

CM Afectarile cardiovasculare n boala lupica sunt: A. B. C. D. E. Miocardita lupica Endocardita lupica Pericardita lupica Ocluzii trombotice arteriolare Mixom atrial

80.

CM Care dintre urmatoarele leziuni sistemice se asociaza cu un prognostic sever n lupus: A. B. C. D. E. Infarct miocardic Nefrita membranoasa Fenomen Raynaud Hipotensiunea arteriala Arteriita mezenterica

81. CM Care dintre urmatoarele articulatii sunt cel mai frecvent afectate n lupusul eritematos sistemic : A. B. C. D. Interfalangiene distale Interfalangiene proximale Metacarpofalangiene Genunchii

E. 82.

Coxofemorale

CM Semnele clinico-paraclinice n lupusul eritematos sistemic includ: A. B. C. D. E. Titru crescut de antistreptolizina O Eritem n fluture Celule lupice Test Vasserman pozitiv Creatinfosfokinaza crescuta

83.

CM Semne tegumentare prezente n lupus sunt: A. B. C. D. E. Eruptie eritematoasa maculopapulara predominant n zonele expuse la soare Alopecie Hiperpigmentare axilara si palmara Leziuni discoide Telangiectazii

84.

CM Afectarea neurologica la pacientii cu lupus eritematos sistemic e cauzata de: A. B. C. D. E. Ateroscleroza vaselor cerebrale Necroza fibrinoida vasculara Proliferari intimale vasculare Depuneri de IgC si C3 la nivelul plexurilor coroide Insuficienta vertebro-bazilara

85. CM Afectarea gastrointestinala la pacientii cu lupus eritematos sistemic se exprima clinic prin: A. B. C. D. E. 86. Dispepsie Ascita Hepatomegalie Pancreatita Enzimopatii

CM Afectarea neurologica n lupusul eritematos sistemic se exprima clinic prin:

A. B. C. D. E. 87.

Convulsii Encefalita multifocala Meningita purulenta Cefalee severa Pareza faciala

CM Pentru diagnosticul polimiozitei explorarile esentiale sunt: A. B. C. D. E. Electromiografia Scintintigrafia osoasa Biopsia musculara Tomografia computerizata Aprecierea enzimelor serice de origine musculara

88.

CM Diagnosticul pozitiv al dermatomiozitei se face pe urmatoarele criterii: A. B. C. D. E. Slabiciune musculara simetrica Cresterea enzimelor serice de origine musculara Distructie osoasa Anomalii electromiografice Fibroza musculara

89.

CM Urmatoarele caracteristici definesc dermatomiozita: A. B. C. D. E. Proces cronic supurativ Proces difuz Afectarea musculaturii extremitatilor Afectarea pielii Afectarea organele interne

90.

CM Care dintre urmatorii factori se presupune a fi implicati n aparitia dermatomiozitei: A. B. Picornavirusi Tabacismul

C. D. E. 91.

Aberatii genetice Administrare de corticosteroizi Abuz de etanol

CM Manifestarile musculare ntlnite n dermatomiozita sunt: A. B. C. D. E. Durere musculara spontana Dizartrie Atrofie musculara Calcinoza Flegmon intramuscular

92.

CM Aspectele anatomopatologice ale fibrei musculare striate n dermatomiozita sunt: A. B. C. D. E. Atrofie musculara Infiltratie musculara cu limfocite Necroza fibrelor musculare Vasculita cu tromboze plachetare Microabcese musculare

93.

CM Care dintre urmatoarele leziuni tegumentare sunt prezente n dermatomiozita: A. B. C. D. E. Edem palpebral (Rash heliotrop) Eruptii eritemo- papulare Eritem periunghial Eritem nodular Alopecie

94.

CM n fazele tardive ale dermatomiozitei explorarea morfologica a muschilor poate relata: A. B. C. D. Fibrozare endomisiala Atrofie perifasciculara Calcinoza Miocite Anicicov (celule cu nuclei alungiti)

E. 95.

Celule Aschoft

CM Ce manifestari cardiovasculare prezinta bolnavii cu dermatomiozita: A. B. C. D. E. Stenoza aortica Insuficienta cardiaca congestiva Miocardita Pericardita Sindromul Raynaud

96.

CM Care dintre cele enumerate constituie sindromul CREST: A. B. C. D. E. Calcinoza subcutanata Esofagopatie Sclerodactilie Rash facial Teleangioectazii

97.

CM Care dintre manifestarile de mai jos definesc sclerodermia: A. B. C. D. E. Boala a tesutului congunctiv Afecteaza numai pielea Caracterizata prin obliterari ale arterelor mari Caracterizata prin obliterari ale arterelor mici si capilarelor Evoluiaza cu productie exagerata de colagen

98.

CM n mecanismul de instalare a sclerodermiei se identifica urmatoarele procese: A. B. C. D. E. Initial se afecteaza celula endoteliala Se produce ocluzia vasculara Fibroblastii secreta multa fibronectina Mastocitele inhiba fibroblastii Monokinele mpiedica dezvoltarea fibrozei

99.

CM Care dintre afirmatii privind activitatea fibroblastilor n sclerodermie sunt corecte:

A. B. C. D. E.

Secreta mult colagen Secreta fibronectina Secreta glucozaminoglicani Sunt inhibate de limfocitele T Sunt inhibate de mastocite

100. CM Aspectul cartonos al tegumentului n sclerodermie se datoreaza depunerii n dermul profund a componentelor: A. B. C. D. E. Colagen Fibronectina Glucozaminoglicani Acid uric Trigliceride

101. CM Afectarea tegumentara n sclerodermie se manifesta prin: A. B. C. D. E. Edematierea tegumentului Induratia tegumentului Teleangioectazii Eritem cutanat Tofusi

102. CM Ce modificari se pot produce n sclerodermie la nivelul cordului: A. B. C. D. E. Endocardita Degenerarea fibrelor miocardiace Stenoza aortica Fibroza miocardica interstitiala Insuficienta mitrala

103. CM Clinic, afectarea renala n sclerodermie se manifesta prin: A. B. Hipertensiunea arteriala maligna Insuficienta renala cronica

C. D. E.

Pielonefrita Polichistoza renala Nefroptoza

104. CM Ce aspecte radiologice a degetelor pot fi prezente la bolnavii cu sclerodermie? A. B. C. D. E. Calcinoza tesuturilor moi Osteoliza falangelor Osteoporoza periarticulara Osteofite Anchiloze

105. CM Ce aspecte radiologice pulmonare pot fi prezente la bolnavii cu sclerodermie: A. B. C. D. E. Fibroza interstitiala difuza Imagine hidro-aerica Benzi reticulare de la hil spre baza Plamn n fagure de miere Opacitati mari rotunde

106. CM Sindromul Reynaud se ntlneste la pacientii cu: A. B. C. D. E. Guta Osteoartroza Sclerodermie Lupus eritematos sistemic Poliartrita reumatoida

107. CM Ce modificari se pot produce n sclerodermie la nivelul rinichiului: A. B. C. D. Hiperplazia intimei arterelor interlobulare Necroza fibrinoida a arterelor aferente Stenoza ateromatoasa a arterelor renale Compresie extrinseca a arterelor renale

E.

Displazia fibromusculara a arterelor renale

108. CM Care dintre urmatoarele semne corespund afectarii renale n sclerodermie: A. B. C. D. E. Nefroptoza Proteinurie Leucociturie marcata Hipertensiune arteriala Edeme palpebrale

109. CM Care dintre urmatorii autoanticorpi pot fi depistati n sclerodermie: A. B. C. D. E. Antinucleari Anti Scl-70 Anti colagen Anti lamina Anti Ro

110. CM Probele functionale respiratorii la bolnavii cu sclerodermie pot exprima: A. B. C. D. E. Sindrom restrictiv Tulburari de difuziune a gazelor Desaturare la efort Sindrom obstructiv Pr. Teafneau=85%

111. CM Contraceptivele orale pot fi factori importanti de agravare a: A. B. C. D. E. Lupus eritematos sistemic Hipertensiunii arteriale Reumatismului articular acut Sindromului Reiter Spondilitei anchilozante

112. CM Care sunt criteriile de diagnostic a vasculitei hemoragice Henoch- Schonlein:

A. B. C. D. E.

Purpura Debut la vrsta sub 20 ani Dureri abdominale Fotosensibilitate Rash malar

113. CM Manifestarile cutanate n vasculita hemoragica sunt urmatoarele: A. B. C. D. E. Petesii Purpura Prurit cutanat Eritem palmar Ulcere trofice pe gambe

114. CM Indicati anomaliile de laborator care apar n vasculita hemoragica: A. B. C. D. E. Nivel crescut de IgA n ser Complexe imune cu IgA Proteinurie Hipercolesterolemie Macrohematurie

115. CM Ce modificari patomorfologige se ntlnesc n vasculita hemoragica: A. B. C. D. E. Afectarea capilarelor Afectarea venelor mici Afectarea arterelor mici Afectarea venelor mari Afectarea arterelor mari

116. CM Prin ce se caracterizeaza lombalgia din spondilita anchilozanta: A. B. Debut sub 40 de ani Intensificare spre dimineata

C. D. E.

Durata mai mare de 3 luni Redoare matinala Ameliorare nocturna

117. CM Artrita periferica din spondilita anchilozanta se caracterizeaza prin: A. B. C. D. E. Eroziuni cartilaginoase centrale Hiperplazia sinovialei Infiltrat cu neutrofile Formare de pannus Depozire de fibrina

118. CM Pacientii cu spondilita anchilozanta n evolutie pot prezenta urmatoarele modificari radiologice: A. B. C. D. E. Vertebre patrate Largirea interliniului articular Sindesmofite Pensarea interliniului articular a articulatiilor interapofizare Aspect de coloana n "trestie de bambuc"

119. CM Care dintre modificarile de laborator enumerate pot fi prezente la bolnavii cu spondilita anchilozanta, forma severa: A. B. C. D. E. Valori crescute ale fosfatazei alcaline. Valori crescute ale bilirubinei directe. Valori crescute ale gammaglutamiltranspeptidazei. Accelerarea vitezei de sedimentare a eritrocitelor Anemia normocroma normocitara.

120. CM Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile radiologice ale articulatiilor sacroiliace n spondilita anchilozanta sunt adevarate: A. B. C. Pseudolargirea spatiului articular Disparitia interliniului articular Osteofite marginale

D. E.

Anchiloza osoasa Osteoscleroza osului subcondral

121. CM Printre criteriile diagnostice pentru spondilita anchilozanta se numara: A. B. C. D. E. Limitarea miscarilor coloanei lombare n plan sagital si frontal Osteoporoza Osteofite Sacroileita definita radiologic Limitarea expansiunii cutiei toracice

122. CM Afectarea cardiaca n spondilita anchilozanta se manifesta prin: A. B. C. D. E. Insuficienta aortica Stenoza mitrala Pericardita Miocardita Tulburari de conducere

123. CM Care dintre urmatoarele criterii sunt folosite pentru diagnosticul de spondilita anchilozanta: A. B. C. D. E. Istoric de lombosacralgie de peste 3 luni Gonartroza Limitarea miscarilor coloanei lombare n plan sagital si frontal Limitarea expansiunii cutiei toracice (raportata la vrsta si sex) Sacroileita definita radiologic

124. CM Durerea inflamatorie de coloana n spondilita anchilozanta, se caracterizeaza prin: A. B. C. D. E. Debut brusc Este persistenta Se exacerbeaza n cursul noptii Se accentueaza la miscare Localizare n regiunea lombara superioara

125. CM Care dintre cele enumerate sunt manifestari extraarticulare ale spondilitei anchilozante: A. B. C. D. E. Fibroza pulmonara Glomerulonefrita cu insuficienta renala Uveita Tulburari de conducere ( blocuri AV) Insuficienta aortica

126. CM Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile de laborator din spondilita anchilozanta sunt corecte: A. Cresterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor la majoritatea pacientilor cu boala activa Nivelurile serice de IgA sunt frecvent crescute Factorul reumatoid este constant prezent Anticorpii antinucleari sunt constant prezenti Cresterea nivelului proteinei C reactive la majoritatea pacientilor cu boala activa

B. C. D. E.

127. CM Tratamentul medical n spondilita anchilozanta se face cu: A. B. C. D. E. Indometacin 75-150mg/zi Sulfasalazina la pacientii cu artrita reactiva persistenta Fenilbutazona Sarurile de aur D-Penicilamina

128. CM Precizati care sunt manifestarile comune ale spondilartritelor seronegative: A. B. C. D. E. Asimetria artritelor, aspect de deget n crnacior Leziuni tegumentare Ulceratii bucale Afectarea oculara Urerita

129. CM Care dintre cele enumerate sunt caracteristice pentru sindromul Reiter:

A. B. C. D. E.

Artrita asimetrica Conjunctivita Uveita Eritem nodos Uretrita

130. CM Nodulii Bouchard sunt localizati pe: A. B. C. D. E. Articulatiile interfalangiene proximale a indexului, mediusului Prima articulatie carpo-metacarpiana Genunchi Coate Picior

131. CM Modificarile radiologice caracteristice gonartrozei sunt: A. B. C. D. E. ngustarea spatiului articular Osteoscleroza subhondrala Chiste osoase subcondrale Osteoscleroza epifizara Eroziuni marginale

132. CM Durerea n osteoartroza se caracterizeaza: A. B. C. D. E. Apare la efort Intensificare spre seara Micsorare dupa efort Intensificare spre dimineata Exacerbare n repaus

133. CM Artroza discovertebrala cervicala provoaca semnele: A. B. Cefalee occipitala Diplopie

C. D. E.

Nistagmus Scotoame Afazie

134. CM Care dintre patologiile enumerate mai jos manifesta si afectari renale: A. B. C. D. E. Poliarteriita nodoasa Lupus eritematos sistemic Sindrom Reiter Arteriita Takayasu Granulomatoza Vegener

135. CM Vasculita vaselor mici este leziunea esentiala n: A. B. C. D. E. Purpura Henoch- Schonlein Arteriita temporala Arteriita Takayasu Crioglobulinemia mixta Boala serului

136. CM Afectarea esofagului n sclerodermie poate beneficia de terapie cu: A. B. C. D. E. Almagel Metoclopramid Lincomicina Panzinorm Drotaverina (Nospa)

137. CM Complicatiile corticoterapiei de durata sunt: A. B. C. D. Osteoporoza Infectiile bacteriene Necroza aseptica osoasa Hipoglicemia

E.

Ateroscleroza coronara accelerata

138. CM Care dintre situatiile enumerate pot fi considerate efecte adverse n crizoterapie: A. B. C. D. E. Reactii cutanate Febra Hipertensiunea arteriala Alopetie Bloc atrio-ventricular

139. CM Care patologii dintre cele enumerate sunt considerate contraindicatii pentru tratamentul cu imunosupresoare (metotrexat) n bolile tesutului conjunctiv: A. B. C. D. E. Ulcer gastric Hepatita activa Leucemia acuta Insuficienta renala Osteosarcom

140. CM Tratamentul cu penicilamina poate avea urmatoarele efecte adverse: A. B. C. D. E. Leucopenie Trombocitopenie Granulocitoza Proteinurie Hipoacuzie

141. CM Efectele secundare cele mai importante ale metotrexatului sunt A. B. C. D. E. Afectarea ficatului Ulcer gastric Anemia Leucopenia Leucocitoza

142. CM Tratamentul ndelungat cu metotrexat necesita controlul periodic al urmatorilor indici:

A. B. C. D. E.

Leucocitelor Eritrocitelor Transaminazelor Bilirubinei Glicemiei

143. CM Tratamentul vasculitei hemoragice include: A. B. C. D. E. Antiinflamatore nesteroidiene Antinflamatore steroidiene Imunosupresive Neuroleptice Diuretice

144. CM n dermatomiozita imunosupresia se utilizeaza mpreuna cu corticoterapia n caz de: A. B. C. D. E. Aparitie a manifestarilor pulmonare Intoleranta de megadoze de prednizon Forme refractare la corticoterapie Afectare a cordului Insuficienta renala

145. CM Indicatiile puls-terapiei n lupus eritematos sistemic sunt urmatoarele: A. B. C. D. E. Afectari pulmonare Afectari cardiovasculare Ulcer gastric Determinari renale Modificari neurologice

146. CM n tratamentul eritemului facial din lupus se pot utiliza: A. B. Acid acetilsalicilic (Aspirina) Indometacin

C. D. E.

Diclofenac Aurotimalat de sodiu (Tauredon) Calciu

147. CM Din arsenalul terapeutic al lupusului eritematos sistemic fac parte urmatoarele medicamente: A. B. C. D. E. Antiinflamatore nesteroidiene Antinflamatore steroidiene Antimalarice de sinteza Imunosupresive Hipoglicemice

148. CM Glucorticoizii sunt utilizati n sclerodermie n cazul afectarii: A. B. C. D. E. Pulmonare Pericardului Articulatiilor refractare la antiinflamatoare nesteroidiene Musculaturii Stomacului

149. CM n tratamentul sindromului Raynaud se pot utiliza: A. B. C. D. E. Nifedipina Prasosin Reopoliglucina Propranolol (Anaprilina) Dipiridamol

150. CM Tratamentul antifibrinolitic n Sclerodermie include administrarea de: A. B. C. D. D- penicilamin Colchicin Azatioprin Propranolol

E.

Interferon Reumatologie

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. E E A A C A C A E B E E C A C

A A C D C E B A E

25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

C E A E A E A B B E D A B A B A A C A E A C A B C A

51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76.

E A E E C E E D A A A,B A,B,C A,B,C B,D A,B,D A,B,C A,B,C,D B,C,D A,C,D,E A,B,C,E A,B,D,E A,B A,B,C,D A,B,D A,C A,B,C,E

77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102.

A,B,E B,D A,B,C,D A,B,E B,C,D B,C,D A,B,D,E B,C,D A,B,C,D A,D,E A,C,E A,B,D,E B,C,D,E A,C A,B,C,D A,B,C,D A,B,C A,B,C B,C,D,E A,B,C,E A,D,E A,B,C A,B,C A,B,C A,B,C B,D

103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128.

A,B A,B,C,E A,C,D C,D,E A,B B,D,E A,B,C,D A,B,C A,B A,B,C A,B,C A,B,C,E A,B,C A,B,C,D A,B,D A,C,D,E A,D,E A,B,D,E A,D,E A,C,D,E A,C,D,E B,C A,C,D,E A,B,E A,B,C A,B,D

129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150.

A,B,E A,B A,B,C,D A,B A,B,C,D A,B,E A,D,E A,B A,B,C,E A,B,D A,B,D A,B,D A,B,C,D A,B,C,D A,B,C A,B,C,D A,B,D,E A,B,C A,B,C,D A,B,C,D A,B,C,E A,B,C