Sunteți pe pagina 1din 409

CULEGERE

de subiecte i teste de evaluare pentru Examenul de Stat de absolvire

Boli Chirurgicale

Aprobat la edina Consiliului Medodic Central USMF Nicolae Testemianu proces verbal nr.2 din 14.12.2004

PREFA
Prezenta culegere este destinat anului VI a Facultii Medicin General n scopul pregtirii ctre Examenul de Stat de absolvire Boli chirurgicale. Aceast culegere conine Subiectele pentru examenul oral i testele de evaluare pentru etapa de testare a Examenului de Stat. La alctuirea ei au participat catedrele: Chirurgie general-semiologie (I. Paru), Chirurgie nr. 1 cu curs Endoscopie (Gh. Ghidirim), Chirurgie nr.2 (V. Hotineanu), Obstetric i ginecologie (V. Friptu), Oncologie (I. Corcimaru), Chirurgie pediatric (E. Gudumac), Traumatologie, Ortopedie i chirurgie de campanie (F. Gornea), Urologie i nefrologie medical (A. Tnase), Anesteziologie i reanimatologie (V. Ghereg). Culegerea reflect pe deplin cerinele planului de studii i coninutul programelor analitice ale disciplinelor studiate. Considerm c aceast culegere va constitui un suport eficient pentru procesul de pregtire a studenilor ctre Examenul de Stat Boli chirurgicale. Secia Didactic

ntrebri pentru examenul de stat Boli chirurgicale Chirurgie general, Semiologie 1. Preparatele din componenii sngelui. Substituenii plasmei. Clasificarea. Mecanismul de aciune. 2. Fistulele. Clasificarea. Diagnosticul. Tratamentul. 3. Morfologia procesului de plag. Tipurile de cicatrizare a plgii. 4. Tetanosul: etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul, profilaxia. 5. Complicaiile de origine reactiv n hemotransfuzii. 6. Erorile, pericolul i complicaiile posibile n hemotransfuzii. 7. Arsurile termice i boala arilor: clasificarea dup grade i suprafa. 8. ocul. Clasificarea. ocul traumatic: etiopatogeniea, clasificarea, tabloul clinic, tratamentul i profilaxia. 9. Sepsisul: noiunea, etiopatogenia, tabloul clinic, diagnostica, tratamentul. 10. Metodele de hemostaz provizorie i definitiv: mecanice, fizice, chimice, biologice. 11. Gangrena gazoas: etiopatogenia, clasificarea, tabloul clinic, diagnosticul, tratamentul. 12. Osteomielita acut hematogen: etiopatogenia, clasificarea, tabloul clinic, diagnosticul i tratamentul. 13. Procesele purulente locale: furunculul, carbunculul, hidrosadenita, erizipelul, abcesul, flegmonul. Tabloul clinic, diagnosticul i tratamentul. 14. Hemoragiile: definiia, clasificarea. 15. Tipurile de suturi n tratamentul plgilor, indicaiile i contraindicaiile n utilizarea lor. 16. Panariiul: definiia, clasificarea, simptomatologia, tratamentul. 17. Complicaiile hemotransfuziei masive. 18. Toxicoza traumatic: etiopatogenia, clasificarea, manifestrile clinice, diagnosticul, tratamentul, profilaxia. 19. Simptomul de compresie poziional: etiopatogenia, manifestrile clinice, tratamentul, profilaxia. 20. Profilaxia infeciei prin aer i cu pictura. 21. Prelucrarea chirurgical primar a plgilor: indicaiile, tehnica, condiiile. Felurile de suturi. 22. Infecia chirurgical: definiia, clasificarea, principiile de diagnostic i tratament. 23. Infecia neclostridian anaerob a esuturilor moi: particularitile evoluiei clinice, diagnosticul i tratamentul. 24. Particularitile ocului combustional i tratamentul lui. 25. Osteomielita cronic. Diagnosticul i tratamentul. 26. Profilaxia ocului hemolitic. 27. Asepsia. Prelucrarea minilor chirurgului ctre operaie, a cmpului operator, sterilizarea materialului de operaie i a mnuilor. 28. Alimentarea artificial n chirurgie. Alimentarea parenteral i enteral. Avantajele i dezavantajele. 29. Gangrena uscat i umed. Etiopatogenia. Manifestrile clinice. Diagnosticul. Tratamentul. 30. Principiile de baz n tratamentul infeciei chirurgicale. Chirurgie nr. 1 1. 2. Apendicita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, tactica chirurgical. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute cu ulcerul perforat, colecistita acut, pancreatita acut, colica renal, limfadenita mezenterial.
4

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Diagnosticul diferenial al apendicitei acute cu afeciunile ginecologice acute (anexita acut, sarcina tubar ntrerupt, apoplexia ovarian etc.). Complicaiile evolutive ale apendicitei acute: diagnosticul, tactica chirurgical. Complicaiile postoperatorii ale apendicitei acute: diagnosticul, tactica chirurgical. Particularitile de evoluie clinic ale apendicitei acute la btrni, copii, gravide i n funcie de localizarea apendicelui vermicular. Argumentul examenelor paraclinice. Apendicectomia: cile de acces chirurgical, procedee operatorii. Apendicita cronic: tactica chirurgical. Herniile, eventraiile i evisceraiile: noiune, anatomie patologic, clasificare, statusul local. Strangularea herniilor: mecanisme i tipuri de strangulare, simptomatologie, tratamentul. Strangulrile atipice: diagnostic, particularitile tratamentului chirurgical. Herniile inghinale libere: diagnosticul, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie. Herniile femurale: diagnosticul, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie. Herniile ombilicale i ale liniei albe: diagnosticul, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie. Herniile rar ntlnite: a liniei Spiegel, a Douglasului, perineale, sacrale, obturatorii, a triunghiului Petit, spaiului Grunfeld-Lesgaft : diagnostic, tratament. Herniile prin alunecare i cele incoercibile: morfopatologie, particulariti de diagnosticare, tratamentul. Afeciunile glandei mamare: clasificare, metodele de diagnosticare. Afeciunile infecioase i parazitare ale glandei mamare: mastita acut i cronic, sifilisul, tuberculoza mamar, actinomicoza i echinococoza snului. Hiperplaziile dishormonale (mastopatia), adenofibromul i ginecomastia: simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial cu cancerul mamar, tratamentul. Anatomia i fiziologia stomacului i duodenului. Fazele secreiei gastrice, metodele de evaluare, rolul secreiei gastrice n stabilirea indicaiilor i tipurilor de intervenie chirurgical n boala ulceroas. Complicaiile bolii ulceroase. Tratamentul chirurgical al ulcerului cronic gastroduodenal: indicaii i tehnici operatorii. Perforaia ulcerului gastroduodenal: clasificare, tabloul clinic, metodele de diagnosticare i tratament. Perforaiile atipice ale ulcerului gastroduodenal. Hemoragia ulceroas: clasificare, diagnosticul pozitiv i diferenial al hemoragiilor digestive. Tactica chirurgical n ulcerul cronic gastroduodenal hemoragic. Stenoza ulceroas piloroduodenal: clasificare, simptomatologie, diagnostic, tratament. Penetrarea i malignizarea ulcerului gastroduodenal: simptomatologie, diagnostic, tratament. Sindromul Zollinger-Ellisson: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic, tratament. Conceptul contemporan n tratamentul chirurgical al ulcerului cronic gastroduodenal. Complicaiile precoce (postrezecionale) n chirurgia bolii ulceroase: dehiscena bontului duodenal, insuficiena anastomozei gastrointestinale i a micii curburi, hemoragiile postoperatorii, tulburrile de evacuare, pancreatita acut postoperatorie etc. Complicaiile precoce postvagotomice: simptomatologie, diagnostic i tactic chirurgical. Litiaza biliar: noiuni generale, etiopatogenie. Colecistita cronic calculoas: simptomatologie, forme clinice, diagnosticul diferenial, metode de investigare. Complicaiile evolutive ale colelitiazei: mecanice, infecioase, degenerative. Sindromul Bouveret. Tactica chirurgical n litiaza vezicular: tehnici operatorii, procedee chirurgicale, complicaii postoperatorii. Colecistita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic i tactic chirurgical.
5

31. Icterul mecanic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie. Metodele de investigare i diagnosticul diferenial al icterului mecanic. 32. Diagnosticul diferenial al icterului mecanic cu icterul parenchimatos i hemolitic. Diagnosticul diferenial al icterului mecanic dup origine i nivel. 33. Metodele de tratament al icterului mecanic. Tipurile de drenare a cilor biliare. 34. Anatomia i fiziologia pancreasului. Pancreatita acut: etiopatogenie, clasificare, metodele de investigare. 35. Pancreatita acut: simptomatologia n funcie de fazele evolutive, principiile de tratament ale pancreatitei acute. 36. Complicaiile pancreatitei acute: precoce i tardive, metode de diagnosticare i tratament. 37. Pancreatita cronic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie i diagnostic, metode de tratament. 38. Ocluzia intestinal: generaliti, etiopatogenie i dereglri fiziopatologice. Clasificarea ocluziei intestinale. 39. Ocluzia intestinal mecanic acut: tabloul clinic, metodele de investigare, diagnosticul diferenial, tactica chirurgical. 40. Ocluzia intestinal acut prin strangulare: tabloul clinic, metodele de investigare, diagnosticul diferenial, tratamentul. 41. Ocluzia intestinal acut prin obstrucie: clasificarea, tabloul clinic, metodele de diagnosticare, tratamentul. 42. Invaginaiile intestinale: localizarea preponderent, simptomatologia, diagnosticul. Metodele conservative i chirurgicale de tratament. 43. Tactica chirurgical n ocluzia intestinal acut: pregtirea preoperatorie, reechilibrarea dereglrilor volemice, sistemului proteic i hidrosalin. Amploarea interveniei chirurgicale n ocluzia intestinal. 44. Peritonitele: noiuni generale, etiopatogenie, clasificare. 45. Peritonita acut: fazele evolutive, simptomatologia. Diagnosticul bacteriologic al peritonitei. Tactica chirurgical. 46. Peritonita acut: diagnosticul diferenial cu infarctul cardiac, afeciunile inflamatorii ale plmnilor, diateza hemoragic, urolitiaza, intoxicaia cu srurile metalelor grele, sarcina extrauterin ntrerupt etc. 47. Tratamentul complex al peritonitei generalizate. Particularitile interveniei chirurgicale. 48. Tratamentul chirurgical al peritonitei generalizate: pregtirea preoperatorie, anestezia, accesele chirurgicale, metode de asanare i drenare a cavitii peritoneale. Complicaiile postoperatorii. 49. Abcesul subhepatic: etiologia, morfopatologia, semnele clinice, diagnosticul, tratamentul chirurgical. 50. Abcesul subfrenic: etiologia, localizarea tipic, simptomatologia, diagnosticul, particularitile tratamentului chirurgical. 51. Abcesele mezoceliace (interintestinale): etiologia, localizarea tipic, morfopatologia, simptomatologia, diagnosticul, tratamentul chirurgical. 52. Abcesul paraapendicular: etiologia, localizarea tipic, morfopatologia, simptomatologia, diagnosticul, particularitile tratamentului chirurgical. 53. Abcesul de sac Douglas: etiologia, localizarea tipic, simptomatologia, diagnosticul, particularitile tratamentului chirurgical. 54. Anatomia i fiziologia sistemului venos al membrelor inferioare. Boala varicoas a venelor membrelor inferioare: etiopatogenie, simptomatologie. 55. Diagnosticul varicelor venelor membrelor inferioare: probele funcionale. Tratamentul bolii varicoase a venelor membrelor inferioare.
6

56. Tromboflebita venelor membrelor inferioare: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic, tratament. 57. Sindromul posttromboflebitic: etiopatogenie, clasificare, diagnostic, tratament. 58. Traumatismele abdominale: noiuni generale, clasificare, metodele de diagnosticare. 59. Leziunile traumatice ale diafragmei: incidena, diagnosticul, tratamentul. 60. Leziunile traumatice ale stomacului i duodenului: diagnosticul clinic i paraclinic, tratamentul. 61. Leziunile traumatice ale intestinului: diagnosticul, tratamentul. 62. Leziunile traumatice ale ficatului: simptomatologie, algoritmul de examinare, tactica de tratament. 63. Leziunile traumatice ale splinei: forme clinice, algoritmul de examinare, tactica de tratament. 64. Leziunile traumatice ale pancreasului: clasificare, diagnosticul, tactica de tratament. 65. Traumatismele toracelui: noiuni generale, clasificare, simptomatologie, diagnostic, tratamentul. 66. Pneumotoraxul: etiopatogenie, clasificare, diagnostic, tratament. 67. Boala aderenial abdominal: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic, tratament. 68. Abdomenul acut fals: cauzele, simptomatologie, diagnosticul, tactica medical. 69. Sindromul abdomenului acut: cauzele, simptomatologie, diagnostic diferenial, tratament. 70. Fistulele intestinale: etiologie, clasificare, tabloul clinic, tactica medico-chirurgical. Chirurgie nr.2 1. Afeciunile glandei tiroide. Clasificare. Metodele clinice i paraclinice de diagnostic. 2. Guile. Epidemiologie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. 3. Tiroiditele. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 4. Boala Basedow-Graves. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnostic pozitiv. Tratament. 5. Hiperparatiroidismul. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnostic. Tratament. Sindromul Sipple (MEN II) i Werner (MEN I). 6. Tiroidita cronic Hashimoto i Riedel. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 7. Tratamentul chirurgical al tireotoxicozei. Pregtire preoperatorie. Tehnici operatorii. Particularitile de conduita postoperatorie. Complicaii postoperatorii. 8. Complicaiile precoce i tardive n interveniile chirurgicale pe glanda tiroid. Profilaxia lor. 9. Anatomia chirurgical a mediastinului. Metode de explorare a pacienilor cu patologii a mediastinului. 10. Mediastinita acut. Etiopatogenie. Diagnostic. Tratament. 11. Chisturile mediastinului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 12. Tumorile mediastinului. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 13. Anatomia i fiziologia esofagului. Sindromul esofagian. Metodele paraclinice n diagnosticul afeciunilor esofagului. 14. Esofagitele de reflux. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. Esofagul Barrett - noiune, diagnostic, tactica medical. 15. Leziunile traumatice ale esofagului. Sindrom Boerhaave - etiopatogenie, diagnostic, tratament. 16. Achalazia esofagului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferential. Tratament. 17. Arsurile esofagului. Etiopatogenie. Clasificare. Complicaii. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. Stricturile esofagului. Esofagoplastia: indicaii, metode. 18. Diverticulii esofagieni. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament.
7

19. Pericarditele. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 20. Viciile congenitale ale cordului. Clasificare (canal arterial persistent, defectele septale, tetralogia Fallot). Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 21. Viciile cardiace dobndite. Viciile valvulei mitrale. Clasificarea viciilor valvulei mitrale; stadiile dereglarii hemodinamicii. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Indicaii i contraindicaii la tratament chirurgical. 22. Tratamentul chirurgical al viciilor valvulei mitrale (comisurotomie, valvuloplastie, protezare valvular). Valvele artificiale ale inimii. Particularitile de conduit a perioadei postoperatorii. 23. Aneurismele postinfarctice ale inimii. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament chirurgical. 24. Afectarea aterosclerotic a ramurilor crjei aortei. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Indicaii i metodele de tratament chirurgical. 25. Boala ischemic a cordului. Etiopatogenie. Diagnostic pozitiv. Tratament chirurgical. 26. Afeciunile obliterante ale arterelor periferice: endarteriita obliterant, ateroscleroza obliterant, trombangiita obliterant (boala Burrger). Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. 27. Ateroscleroza obliterant. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. Expertiza capacitii de munc a bolnavilor. 28. Sindrom Lerishe. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. Expertiza capacitii de munc a bolnavilor. 29. Fistulele arterio - venoase (boala Parks-Weber-Rubaov). Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Tratament. 30. Tromboza enteromezenteric acut. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. 31. Ischemia cronic intestinal (angina abdominal). Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. 32. Boala trombembolic (embolia arterei pulmonare, arterelor mezenterice i periferice). Diagnostic. Tratament. 33. Afeciunile chirurgicale ale plmnului. Etiopatogenie. Clasificare. Metodele clinice i paraclinice de diagnostic. 34. Abcesul pulmonar. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratamentul. 35. Gangrena pulmonar. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 36. Boala broniectatic. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 37. Traumatismele toracelui. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 38. Hemotoraxul. Etiologie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Principiile de tratament. 39. Chistul hidatic pulmonar. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Complicaii. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 40. Pleureziile acute i cronice purulente nespecifice. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 41. Anatomia diafragmului. Herniile i relaxarea diafragmului. Clasificare. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 42. Herniile hiatale. Clasificare. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. Procedeele Dorr, Toupet, Jacobs-Lortat, Nissen.
8

43. Boala stomacului operat. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 44. Dumping sindrom. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratamentul. 45. Ulcerul peptic al gastroenteroanastomozei. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament chirurgical. 46. Endoscopia diagnostico-curativ n tratamentul complex al ulcerului gastro-duodenal complicat. 47. Sindromul ansei aferente. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 48. Sindromul postvagotomie: reflux esofagita, reflux gastrita biliar, atonia stomacului, astenia agastral, diarea postvagotomic.. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 49. Sindromul postcolecistectomie. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnostic pozitiv i diferenial. 50. Sindromul postcolecistectomie: bontul rezidual cistic, coledocolitiaza, fistulele biliare, stricturele coledociene, stenozele papilei duodenale mari. Principiile de tratament chirurgical. 51. Angiocolita. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 52. Clasificarea patologiei chirurgicale a ficatului. Abcesul hepatic. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 53. Tumorile benigne ale ficatului. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 54. Chistul hidatic al ficatului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Complicaii. Diagnostic pozitiv. Tratament. 55. Hipertensiunea portal. Etiopatogenie. Clasificare. Anastomozele patofiziologice decompresive porto-cavale. Diagnosticul pozitiv. Tratamentul conservator i chirurgical. 56. Hipersplenismul (primar i secundar). Simptomatologie. Diagnostic pozitiv. Tratament. 57. Hemoragia acut digestiv. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratament conservativ, endoscopic i chirurgical. 58. Pancreatita cronic. Etiopatogenie. Clasificare. Tablou clinic. Diagnostic pozitiv. Tratament. 59. Chisturile i fistulele pancreasului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 60. Boala Crohn. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Complicaii. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratament. 61. Colita ulceroas nespecific. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Complicaii. Tratament. 62. Diverticuloza colonului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Complicaii. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 63. Polipoza colonului. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 64. Dolihocolon i dolihosigma. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 65. Hemoroizii. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Complicaii. Diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament. 66. Perirectita acut i cronic. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Tratament. 67. Anusul contra naturii. Clasificare. Indicaii pentru aplicare. 68. Transplantul renal. Indicaii. Tehnica chirurgical. Tratamentul imunosupresiv. 69. Transplantul hepatic. Indicaii. Tehnica chirurgical. Tratamentul imunosupresiv. 70. Transplantul de cord. Indicaii. Tehnica chirurgical. Tratamentul imunosupresiv. 71. Chirurgia endoscopic i miniinvaziv. Noiune. Posibilitile contemporane.

Obstetric i Ginecologie 1. Etica i deontologia n obstetric, ginecologie i ginecologia infantil . 2. Asistena obstetrical i ginecologic n Republica Moldova. 3. Anatomia i funcia organelor genitale feminine. 4. Mortalitatea matern. Nivelul, structura i profilaxia. 5. Modificrile organismului matern n sarcina fiziologic. 6. Metodele contemporane de investigaie n obstetric. 7.Diagnosticul de sarcin. Aprecierea termenului de sarcin i a datei probabile a naterii. Concediul antenatal. 8. Conduita gravidelor n perioada antenatal. Gravidograma, Carnetul perinatal. 9. Igiena gravidelor: regimul i igiena personal, alimentarea. 10. Perioadele critice n dezvoltarea intrauterin a ftului. Depistarea malformaiilor fetale.Tactica obstetrical n natere n cazul malformaiilor fetale (hidrocefalia). 11. Medicamentele i sarcina. Influena asupra fatului. Metodele nemedicamentoase de tratament n obstetric. 12. Mortalitatea perinatal. Nivelul, structura i proflaxia. IS.Ocrotirea antenatal a ftului. Factorii de risc n patologia obstetrical i perinatal.Grupele de risc major n obstetric. 13. Bazinul strmtat n obstetric. Diagnosticul. Conduita sarcinii. Prognozarea posibilitii naterii. 14. Disproporia cefalo-pelvin i tactica obstetrical 15. Fiziologia sistemului feto-placentar. Structura i funciile placentei. 16. Consultaia medico-genetic n obstetric. Profilaxia bolilor eriditare. 17. Determinismul naterii. Perioadele naterii. Evoluia i dirijarea travaliului pe parcursul perioadei I i II. 18. Asistena la o natere fiziologic n perioada de delivren i expulzie a placentei. Profilaxia hemoragiei. Determinarea volumului sngelui pierdut. 19. Anomaliile forelor de contracii. Clasificarea. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 20. Rolul biologic al lichidului amniotic.Rolul lichidului amniotic n determinarea strii intrauterine a ftului. 21. Sarcina gemelar. Clasificarea. Diagnosticul. Evoluia i conduita n timpul sarcinii i naterii. 22. Prezentaiile fetale pelviene. Diagnosticul. Conduita sarcinii. Prognozarea i conduita naterii n prezentaia pelvian. 23. Atitudinile fetale incorecte (situs transversal, situs oblic). Diagnosticul. Tactica obstetrical. 24. Gestozele precoce. Clinica. Diagnosticul. Principiile de tratament. 25. Hipertensiunea indus de sarcin. Clasifcarea, diagnosticul i tratamentul. 26. Eclampsia.Acordarea primului ajutor medical i tactica obstetrical. 27. Perioada de luzie fiziologic. Evoluia i dirijarea ei. 28. Patologia cardio-vascular i sarcina. Dirijarea naterii n cazul viciilor cardiace. 29. Patologia hepato-biliar i sarcina. 30. Sarcina i naterea la gravidele cu diabet zaharat. 31. Sarcina i naterea la gravidele cu patologia renal. 32. Anemia feripriv gravidar. Diagnosticul. Tratamentul. 33. Insuficiena feto-placentar . Metodele de diagnostic. Clinica. Tactica obstetrical n cazul unei insufciene feto-placentare acute. 34. Avortul spontan. Avortu febril i clandestin. Clinica. Diagnosticul. Tactica medical. 35.Naterea prematur. Conduita i asistena medical n natere. Profilaxia traumatismului fetal. 36. Sarcina prolongat i supramaturat. Diagnosticul. Tactica obstetrical.
10

37. Particularitile anatomo-fziologice ale nou-nscutului la termen. 38. Infeciile sexual transmisibile n obstetric. Aciunea asupra fatului. Diagnosticul. Conduita sarcinii, naterii i perioadei de luzie. Profilaxia. 39. Organizarea asistenei medicale n saloanele i seciile Mam i nou-nscut". 40. Retardul fetal. Diagnosticul i tratamentul. 41. Hipoxia ftului. Metodele de apreciere ale strii intrauterine a fatului. Diagnosticul. Tactica obstetrical. 42. Asfxia nou-nscutului. Clinica. Diagnosticul. Resuscitarea. 43. Incompatibilitatea dup ABO i Rh-factor. Aprecierea strii nou-nscutului i conduita perioadei neonatale n caz de boal hemolitic. 44. Moartea intrauterin a produsului de concepie. Diagnosticul. Tactica obstetrical. 45. Afeciunile puerperale septice. Etiopatogenia.Clasifcarea. Proflaxia. 46.Endometrita puerperal. Endometrita dup operaia cezarian. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 47. Sepsisul puerperal. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 48. ocul bacterio-toxic n obstetric. Clinica, diagnosticul i principiile terapiei intensive. 49. Placenta praevia. Diagnosticul. Tactica obstetrical. 50. Decolarea prematur a placentei normal nserate. Diagnosticul. Tactica obstetrical. 51. Cauzele hemoragiei n luzia precoce . Hemoragiile uterine hipo- i atonice. Clinica. Tactica obstetrical. 52. Patologia inseriei placentei. Diagnosticul. Tactica obstetrical. 53. Sindromul microcoagulrii intravasculare diseminate n obstetric. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 54. ocul hemoragic obstetrical (compensat, decompensat reversibil, decompensat ireversibil). Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 55. Organizarea asistenei de urgen n cazul hemoragiilor obstetricale. Serviciul de transfuzie al sngelui. 56. Ruptura uterului. Clinica. Diagnosticul.Tactica obstetrical. 57. Operaia cezarian n obstetrica contemporan. 58. Infeciile intrauterine ale fatului i puerperal-septice a nou-nscutului. 59. Asistena medical n caz de natere la domiciliu. 60. Metodele de analgezie n obstetric i ginecologie. 61. Organizarea asistenei ginecologice pentru aduli i copii n Republica Moldova 62. Simptomatica general i diagnosticul maladiilor ginecologice. 63. Particularitile anatomo-fiziologice ale sistemului reproductive feminine n diferite perioade de vrst. 64. Metodele contemporane de diagnostic ale maladiilor ginecologice.Testele funcionale. 65. Fiziologia sistemului reproductiv. Reglarea neuroendocrin a ciclului menstrual normal. 66.Maturizarea sexual prematur. Reinerea dezvoltrii sexuale. Etiopatogenia, diagnosticul i tratamentul. 67. Amenoreea. Clasificarea. Diagnosticul. Metodele de tratament. 68. Algodismenoreea. Cauzele. Diagnosticul. Terapia. 69. Boala ovarelor polichistice. Etiopatogenie, diagnostic i tratament. 70. Hemoragiile disfuncionale (ovulatorii i anovulatorii). Clinica. Diagnosticul difereniat. Tratamentul. 71. Hemoragiile juvenile. Etiopatogenia. Diagnosticul. Principiile tratamentului. 72. Boala inflamatorie pelvin. Clinica.Diagnosticul. Tratamentul. 73. Maladiile sexual-transmisibile.Clasificarea.Principiil de diagnostic i tratament. 74. Avortul ca problem medico-social.
11

75. Gonoreea. Clasificarea. Diagnosticul. Tratamentul. Criteriile nsntoirii. 76. Candidozele genitale. Diagnosticul. Tratamentul. Trihomoniaza organelor genitale feminine. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 77. Abdomenul "acut n ginecologie. Formele clinice. Principiile de diagnostic i diagnostic difereniat.Tratament. 78. Pelvioperitonita i peritonita ginecologic. Diagnosticul. Tratamentul. 79. Sindromul ovarelor polichistice. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 80. Sindroamele neuro-endocrine (premenstrual, climacteric, postcastraional). 81. Tulburri de static ale organelor genitale. Etiopatogenia. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul chirurgical i medicamentos. 82. Anomaliile de dezvoltare ale organelor genitale. Etiopatogenia. Diagnosticul. Tratamentul chirurgical. 83.Cuplul steril. Clasificarea. Sterilitatea de etiologie inflamatorie.Diagnosticul. Tratamentul chirurgical i endoscopic. Profilaxia. 84.Cuplul steril. Clasificarea. Sterilitatea de etiologie endocrin.Diagnosticul. Tratamentul medicamentos i chirurgical. Profilaxia. 85.Sarcina extrauterin. Etiopatogenia. Clinica. Diagnosticul difereniat. Tactica medical. Tratament. Profilaxia. 86.Miomul uterin. Etiologia. Clasificarea. Clinica. Diagnosticul. Metodele de tratament. 87. Endometrioza genital. Clinica. Diagnosticul. Tratamentul. 88. Clasificarea tumorilor ovariene benigne. Tabloul clinic. Diagnoticul. Tratamentul. 89. Strile de fon i precanceroase ale organelor genitale feminine. 90. Cancerul colului uterin . Etiopatogenia. Clasificarea. Diagnosticul. Clinica. Terapia. 91. Cancerul corpului uterin. Etiopatogenia. Clasificarea. Diagosticul. Clinica. Terapia. 92.Tumorile maligne ale ovarelor. Etiopatogenia. Clasificarea. Diagnosticul. Clinica. Metodele de tratament combinat. 93. Maladiile dishormonale ale glandei mamare.Cancerul glandei mamare.Principiile de diagnostic i tratament. 94. Boala trofoblastic (mola hidatiform, corionepiteliomul). Etiopatogenia. Clinica. Terapia. 95. Organizarea examinrii profilactice a femeilor. Importana investigaiilor citologice i colposcopice. 96. Sindromul viril n ginecologie.Formele clinice , diagnosticul i principiile de tratament. 97. Apoplexia ovarian. Etiopatogenia, diagnosticul i tratamentul. 98. Sntatea reproducerii i planificarea familial. 99. Dispensarizarea i reabilitarea bolnavelor ginecologice. 100. Metodele contemporane de contracepie. Clacifcarea. Complicaiile. Contraindicaiile. Traumatologie 1. Luxaiile claviculei, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 2. Fracturile claviculei, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 3. Fracturile omoplatului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 4. Luxaiile humerusului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 5. Fracturile intraarticulare ale humerusului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 6. Fracturuile extraarticulare ale humerusului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 7. Luxaiile antebraului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 8. Fracturile capului osului radial, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 9. Fracturile luxaii la antebra, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 10. Fracturile oaselor antebraului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament;
12

11. Fractura osului radial n loc tipic, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 12. Fracturile osului scafoid, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 13. Luxaia traumatic a oldului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 14. Fracturile colului femural, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 15. Fracturile diafizare de femur, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 16. Fracturile condiliene de femur, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 17. Fracturile trohanteriene, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 18. Luxaiile gambei, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 19. Fracturile platoului tibial, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 20. Fracturile diafizare ale oaselor gambei, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 21. Fracturile maleolare, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 22. Fracturile astragalului, particulariti clinice, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 23. Fracturile calcaneului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 24. Fracturile vertebrelor, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 25. Fracturile oaselor bazinului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 26. Leziuni asociate cu fracturi ale bazinului, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 27. Politraumatismele, clasificarea, ajutorul de urgen; 28. Complicaiile precoce a fracturilor osoase; 29. Complicaiile tardive a fracturilor osoase; 30. Fracturile deschise, clasificarea, conduita de tratament; Ortopedie 1. 2. 3. 4. 5. Maladia Schoierman-Mau, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; Tumorile osoase, clasificare, diagnostic, principii de tratament; Exostozele osteo-cartilaginoase, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; Poliartrita reumatoid, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; Afeciunile degenerative ale articulaiilor mari, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 6. Osteocondroza coloanei vertebrale, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 7. Diformitile piciorului, clasificare, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 8. Tuberculoza osteoarticular, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 9. Spondilita tuberculoas, simptomatologie, diagnostic, principii de tratament; 10. Principiile de protezare i ortezare n ortopedie; Chirurgia de campanie 1. Principiile de triaj medical la etapele de evacuare; 2. Clasificarea leziunilor vaselor sangvine, hemoragiile externe, tratamentul la etapele de evacuare ; 3. Particularitile plgilor prin arm de foc; 4. Particularitile ocului traumatic n traumatismele de rzboi, calamiti ; 5. Particularitile sindromului de strivire n traumatismele de rzboi, calamiti ; 6. Leziunile termice i particularitile lor n rzboiul contemporan,tratamentul la etapele de evacuare ; 7. Degerturile i particularitile lor n situaii de rzboi, calamiti, tratamentul la etapele de evacuare; 8. Leziunile prin arm de foc a articulaiilor, particularitile de tratament;
13

9. Particularitile leziunilor toracelui n rzboiul contemporan, calamiti, tratamentul la etapele de evacuare ; 10. Particularitile prelucrrii chirurgicale primare a plgilor contaminate cu substane radioactive, toxice de lupt i bacteriologice ; 11. Infecia purulent, clasificarea, clinica, profilaxia, tratamentul la etape ; 12. Leziunile vertebro-medulare n rzboiul contemporan i n calamiti, tratamentul la etapele de evacuare; 13. Particularitile tratamentului chirurgical al plgilor extremitilor complicate cu lezarea vaselor sangvine i a nervilor; 14. Componentele profilaxiei complicaiilor infecioase a plgilor; 15. Cra-sindrom: perioadele, manifestrile clinice, tratamentul la etapele de evacuare. Oncologie 1. Organizarea, structura i sarcinile asistenei oncologice. Grupele clinice i cauzele stadiului depit ale cancerului. 2. Etiopatogeneza, clinica i metodele de diagnostic n cancerul esofagian. 3. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului esofagian. 4. Etiopatogeneza, strile precanceroase(obligante i facultative) ale pielii. 5. Formele clinice i histologice ale cancerului cutanat. 6. Metodele de diagnostic i tratament ale cancerului cutanat. 7. Etiopatogeneza melanomului malign al pielii. Formele clinice, stadializarea TNM, Clark i Breslow a melanomului. 8. Metodele de diagnostic i tratament al melanomului. 9. Tumorile buzelor. Precancerul, formele clinice i histologice ale cancerului buzelor. 10. Clinica, stadializarea TNM a cancerului cutanat. 11. Metodele de diagnostic i tratament n cancerul buzelor. 12. Formele clinice i histologice ale cancerului mucoasei a cavitii bucale. Diagnosticul cancerului limbii. Stadializarea TNM. 13. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului limbii. 14. Tumorile glandei tiroide. Factorii cancerigeni n apariia cancerului tiroidian. Formele histologice i stadializarea TNM a cancerului tiroidian. 15. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului tiroidian. 16. Etiopatogeneza, strile precancanceroase ale snului, diagnosticul i tratamentul lor. 17. Formele clinice i histologice ale cancerului mamar. Stadializarea TNM. 18. diagnosticul i tratamentul cancerului mamar. 19. Tratamentul chirurgical. Tipurile de operaii(Halsted, Patey, Chiricu i Madden). 20. Etiopatogeneza, factorii cancerigeni i precancerul stomacului. Profilaxia primar i secundar a cancerului gastric. 21. Clinica i metodele de diagnostic al cancerului gastric. 22. Stadializarea TNM i tratamentul cancerului gastric. 23. Tipurile de operaii radicale i paliative n cancerul gastric conform sediului, formei de cretere i stadiului tumorii(operaia Hoffmeister-Finsterer, operaia Ru, operaia Balfur, Nakayama, Vitzel, Toprover etc.). 24. Complicaiile posoperatorii(sindromul ansei aferente, dumping sindrom, dehiscena anastomozei i bontului duodenal etc.). 25. Tratamentul chimioterapic (adjuvant i neoadjuvant). 26. Complicaiile cancerului gastric i tactica chirurgical.
14

27. Etiopatogeneza (factorii i precancerul) colonului. Cancerul colonului, stadializarea TNM, Geneva 1989. 28. Formele clinice i histologice ale cancerului de colon. Metodele de diagnostic. 29. Tratamentul cancerului colonului(chirurgical, radioterapic i chimioterapic). Indicaiile chimioterapiei neoadjuvante. 30. Cancerul zonei pancreato-duodenale. Cancerul pancreasului, formele clinice i stadializarea TNM. 31. Metodele de diagnostic i tratament n cancerul pancreasului. 32. Tratamentul chirurgical(radical i paliativ) n cancerul zonei pancreato-duodenale. 33. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului cilor biliare extrahepatice. 34. Tratamentul chirurgical n cancerul papilei Vater. 35. Cancerul hepatic(etiopatogeneza, strile precanceroase). Stadializarea cancerului hepatic. 36. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului hepatic. Transplantarea hepatic. 37. Etiopatogeneza (factorii, precancerul) cancerului rectal. 38. Formele clinice, histologice i stadializarea cancerului rectal. 39. Metodele de diagnostic i tratament al cancerului rectal. tipurile de operaii n cancerul rectal n conformitate cu sediul tumorii, stadiul i forma de cretere a cancerului rectal. 40. Etiopatogeneza, stadializarea i cile de metastazare a cancerului renal. 41. Formele clinice i metodele de diagnostic n cancerul renal. 42. Metodele de tratament al cancerului renal. 43. Etiopatogeneza, stadializarea i cile de metastazare a cancerului vezicii urinare. 44. Metodele de diagnostic al cancerului vezicii urinare. 45. Metodele de tratament al cancerului vezicii urinare. Urologie 1. Localizarea, caracteristica durerilor n maladiile renale. Colica renal. Etiopatogeneza, diagnosticul i tratamentul. 2. Disuria: cauzele, patogeneza, importana clinic. Hematuria: etiologia, simptomatologia, diagnosticul i conduita trapeutic. 3. Malformaiile congenitale ale rinchiului: anomaliile vasculare, de form i sediu. Anomaliile de structur (rinichi polichistic, chist solitar, multichistoza). Principiile de tratament. 4. Anomaliile vezicii urinare i uretrei (extrofia, duplicitatea vezicii urinare). Epispadiasul, hipospadiasul. 5. Traumatismele renale: clasificarea, anatomia patologic, tabloul clinic, algoritmul de diagnostic.Tratamentul. 6. Traumele vezicii urinare i ale uretrei: etiopatogenia, simptomatologia, diagnosticul i tratamentul. 7. Litiaza urinar: etiologia, simptomatologia, diagnosticul. Tratamentul conservator, endoscopic i chirurgical. 8. Pielonefrita acut: formele, tabloul clinic, diagnosticul i tratamentul. 9. Maladiile inflamatorii acute i cronice ale organelor scrotului. Etiopatogeneza, diagnosticul i tratamentul. 10. Tuberculoza urogenital: tabloul clinic, diagnosticul pozitiv si diferenial, tratamentul, prognosticul. 11. Tumorile renale: etiopatogenia, clasificarea, anatomia patologic, simptomatologia, diagnosticul i tratamentul. 12. Tumorile vezicii urinare: clasificarea, anatomia patologic, diagnosticul i tratamentul.
15

13. Adenomul i cancerul de prostat: fiziopatologia, tabloul clinic, diagnosticul. Tratamentul contemporan al adenomului i cancerului de prostat. 14. Tumorile testiculare i peniene. Diagnosticul i tratamentul. 15. Varicocelul; Hidrocelul; Boala Peyroni: etiopatogenia, tabloul clinic, diagnosticul, tratamentul. 16. Hidronefroza: simptomatologia, diagnosticul, tratamentul, prognosticul. 17. Hipertensiunea nefrogen, tipurile, etiopatogenia. Sistemul renin-angiotensin-aldosteron. Diagnosticul i tratamentul hipertensiunii renovasculare (vazorenale). 18. Insuficiena Renal Acut: clasificarea, diagnosticul, simptomatologia, evoluia clinic. Principiile de tratament. 19. Insuficiena Renal Cronic. Etiologia, clasificarea, diagnosticul, evoluia clinic i tratamentul. 20. Metodele de substituie n tratamentul Insuficienei Renale Acute i Cronice. Hemodializa, dializa peritoneal: indicaiile i contraindicaiile. Transplantul renal: indicaiile, tratamentul postoperator. Anesteziologie-Reanimatologie 1. Monitorizarea funciilor vitale a pacientului critic i principiile de ngrijire i tratament. 2. Anestezia general. Metode, tehnici, indicaii i contraindicaii. Riscul anestezic. 3. Complicaiile anesteziei generale. Metodele de prevenire i tratament. 4. Anesteziile loco-regionale. Metode, tehnici, complicaii. 5. Stopul cardio-respirator. Resuscitarea primar i secundar. Metodele de protecie cerebral. 6. Insuficiena respiratorie acut. Forme clinice. Principii de tratament. 7. Sindromul leziunii pulmonare acute (ARDS). Fiziopatologie. Manifestri clinice. Tratament. 8. ocul hipovolemic. Fiziopatologie. Manifestri clinice. Tratament. 9. ocul septic. Patogenie. Clinic. Tratament. 10. Sindromul de disfuncie multipl de organe (MODS). Fiziopatologie. Conduita terapeutic. 11. Insuficiena hepatic. Fiziopatologie. Sindroame hepato-biliare. Manifestri clinice. Conduita terapeutic. 12. Insuficiena renal acut. Forme clinice. Echilibrul fluidic. Principii generale i tehnici speciale de tratament. 13. Pancreatita acut. Forme clinice. Sipmtomatologie. Estimarea severitii. Terapia intensiv. 14. Traumatisme i leziuni cranio-cerebrale. Leziuni primare i secundare. Simptomatologie. Terapia intensiv. 15. Intoxicaiile acute. Agenii toxici. ocul exotoxic. Principiile terapiei intensive i de detoxicare. 16. Dereglri ale echilibrului acido-bazic. Forme clinice. Manifestri clinice. Principii de corecie. 17. Dereglri ale metabolismului hidro-electrolitic. Forme clinice. Principii de tratament. 18. Schimbri metabolice i nutriionale la pacientul chirurgical. Evaluarea strii i necesitilor nutriionale. Terapia nutriional. 19. Coagulopatiile. Manifestri clinice. Principii de terapie intensiv. 20. Insuficiena cardiac acut. Forme clinice. Manifestri clinice. Principii de terapie intensiv. Chirurgie pediatrica 1. Atrezia de esofag. Definiie. Anatomie patologic. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 2. Stenoza hipertrofic de pilor. Definiie. Etiopatogenie. Anatomie patologic. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 3. Ocluzia intestinal congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul.
16

4. Atreziile i stenozele duodenale. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 5. Ocluzia intestinal congenital nalt. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 6. Ocluzia intestinal congenital joas. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 7. Ileusul meconial. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 9. Megacolonul congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 10. Malformaiile anorectale. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 10. Perforaiile gastro-duodenale ale nou-nscutului. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 11. Anomaliile de dezvoltare a plmnilor. Aghenezia. Aplazia.Hipoplazia. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic.Diagnostic diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 12. Emfizemul lobar congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 13. Chistul pulmonar congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 14. Hernia diafragmatic congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 15. Omfalocelul. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 16. Hemangioamele la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 17. Limfangioamele la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 18. Atrezia cilor biliare. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 19. Apendicita la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 20. Particularitile apendicitei la copilul de vrst mic. Diagnostic.Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 21. Complicaiile apendicitei acute la copil. Simptomatologia. Diagnosticul. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 22. Peritonita la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 23. Peritonita la nou-nscut. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 24. Invaginatia intestinal la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 25. Invaginaia intestinal la copilul mare. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 25. Lezarea organelor parenchimatoase la nou-nscut. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 26. Osteomielita hematogen acut la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Complicaiile.
17

27. Osteomielita epimetafizar la nou-nscut. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial.Tratamentul. Complicaiile. 28. Flegmonul necrotic extensiv al nou-nscutului. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial.Tratamentul. Complicaiile. 29. Pneumonia acut purulent distructiv la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 30. Formele pleuro-pulmonare ale pneumoniei purulente distructive la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 31. Volvulusul intestinal la copil. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 32. Chistele i fistulele congenitale ale gtului. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Complicaiile. 33. Patologia ombilical a canalului omfalo - enteric. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 34. Patologia diverticulului Meckel. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 35. Pelvioperitonita la fetie. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 36. Hemoragia digestiv superioar la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 37. Hemoragia digestiv inferioar la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 38. Emfizemul mediastinal la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 39. Mediastinita la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 40. Pericardita la copil. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 41. Patologia canalului peritoneo-vaginal. Hernia. Hidrocelul. Chistul de cordon. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 42. Malformaiile vezicii urinare. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 43. Malformaiile uretrei. Epispadiasul. Hipospadiasul. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 44. Hidronefroza. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Particularitile la nou nscut. 45. Criptorhidia. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Complicaiile. 46. Sindromul scrotului acut. Definiie. Etiopatogenie. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. Complicaiile. Particularitile la nou nscut. 47. Nefroblastomul. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 48. Torticolisul muscular congenital. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul. 49. Displazia coxo femurala. Luxatia de sold. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. 50. Teratomul. Teratoblastomul. Definiie. Etiopatogenie. Clasificare. Simptomatologie. Diagnostic. Diagnostic diferenial. Tratamentul.
18

TESTE DE EVALUARE Chirurgie general, semiologie Aseptica, antiseptica 1. CS. La antiseptici biologice se refer, cu excepia: A. vaccinuri, anatoxine B. snge, plasm C. sulfanilamide D. imunoglobuline E. metiluracil 2. CS. Plaga purulent este sanat cu get pulsativ de antiseptice. Despre ce fel de antisepsie este vorba? A. chimic B. fizic C. mecanic D. biologic E. mixt 3. CS. Ce antiseptice se refer la antisepticele din grupa coloranilor? A. furacilina, furaghina B. rivanol; albastru de metilen; verde de briliant C. iodonat, iodopiron D. soluie de chloramin E. nici una din cele enumerate 4. CS. Ce antiseptice se refer la antisepticele grupei aldehidelor? A. acidul carbolic B. sublimatul C. permanganatul de potasiu D. formalina E. nitratul de argint 5. CS. Care din metodele enumerate mai jos se refer la antisepsia superficial? A. introducerea antisepticului n cavitatea organismului B. introducerea intramuscular a antibioticului C. infiltrarea marginilor plgii cu antiseptic D. badijonarea plgii cu soluie de furacilin E. administrarea intravenoas a soluiei de furagin 1% 6. CS. Care din metodele enumerate mai jos se refer la antisepsia biologic? A. prelucrarea primar chirurgical a plgii B. sanarea plgii cu ap oxigenat C. administrarea intramuscular a antibioticelor D. administrarea enteral a sulfanilamidelor E. drenarea plgii cu tampon din tifon 7. CS. Prelucrarea minilor chirurgului cu chlorhexidin se refer la antisepsia: A. chimic B. fizic C. mecanic D. biologic E. nici la una din sus enumerate 8. CM. Care din remediile enumerate mai jos nu se refer la antisepsia chimic? A. vaccinuri
19

B. seruri specifice C. antibiotice D. sulfanilamide E. hemotransfuzie 9. CS. Plaga purulent este drenat cu tampon mbibat cu soluie hiperton de NaCl. Ce fel de antisepsie este utilizat? A. chimic B. biologic C. mecanic D. fizic E. mixt 10. CS. Care este timpul minimal de sterilizare a materialului de pansament n autoclav cu P 2 atm i T 132 grade? A. 20 min B. 35 min C. 45 min D. 60 min E. 90 min 11. CM. Ce fel de drenare se utilizeaz cu suturarea ermetic a plgii? A. Drenare cu tampon de tifon B. Drenare dup Redon C. Drenare principiu sigar D. Sistem de lavaj-drenare nchis E. Nimic din sus enumerat 12. CM. Care din msurile enumerate mai jos se refer la profilaxia infeciei prin aer i pictur? A. iradierea aerului cu raze ultraviolete B. dezinfectarea cmpului operator C. purtarea bahilelor D. prelucrarea minilor chirurgului E. purtarea mtilor 13. CM. Chirurgul va mbrca halatul steril A. naintea prelucrrii minilor B. naintea mbrcrii mnuilor sterile C. Dup prelucrarea minilor D. Dup mbrcarea mnuilor sterile E. Dup finisarea operaiei 14. CM. La obiecte referitoare la surse poteniale de infecie prin implantare n chirurgie se refer: A. Instrumentele chirurgicale B. Mnuile chirurgicale C. Instrumente cu sisteme optice D. Proteze vasculare E. Materialul de sutur 15. CM. Care caliti a soluiei de amoniac se utilizeaz la prelucrarea minilor chirurgului dup procedeul Spasocucochii-Cocerghin? A. dezinfectarea B. degrasarea C. tbcirea D. dilatarea porilor pielei E. de formare al spumei
20

16.

CM. La ce temperaturi nu se sterilizeaz instrumentele chirurgicale n pupinel? A. 120 grade B. 150 grade C. 180 grade D. 200 grade E. 220 grade 17. CS. Prin ce metod de prelucrare a minilor chirurgului nainte de operaie se obine sterilizarea minilor? A. cu clorhexidin B. metoda Spasocucochii-Cocerghin C. cu Novosept D. cu Pervomur E. cu nici una 18. CS. Durata corect de prelucrare a minilor chirurgului n fiecare din cele dou lighene, dup metoda Spasocucochii-Cocerghin este: A. 2 min B. 3 min C. 5 min D. 7 min E. 10 min 19. CS. Infecia ce se declaneaz n timpul, i ca rezultat al aflrii pacientului n staionar este numit: A. Infecie chirurgical acut B. Infecie specific C. Infecie ocult D. Infecie criptogen E. Infecie nozocomial 20. CM. Care din materialul de sutur enumerat mai jos nu se pstreaz dup sterilizare n soluie de Lugol? A. mtasea B. catgutul C. capronul D. lavsanul E. prolenul 21. CS. Sub termenul de antiseptic se subnelege: A. Complex de msuri menite de a distruge microorganismul n plag, n esuturi i n ntreg organismul B. nclcarea regulilor de sterilitate n timpul efecturii operaiilor chirurgicale C. Complex de antibiotice cu un spectru larg de aciune D. Perioada de reconvaliscen n septicemie E. Nimic din sus enumerate 22. CS. Ce metod de sterilizare a instrumentarului chirurgical este mai de siguran n condiii de staionar? A. Prin imersie in substane germicide B. Prin fierbere C. n pupinel D. cu lmpi bactericide E. gama iradiere
21

23. CS. Ce metod de control a calitii sterilizrii materialului din casolete nu se efectuiaz la fiecare sterilizare? A. metoda Miculitz B. topirea sulfului C. topirea antipirinei D. metoda bacteriologic E. topirea acidului benzoic Trauma termic 24. CS. Papule cu coninut hemoragic, cianoz, focare de necroz la ce grad de degerturi se refer? A. II gr B. III gr C. IV gr D. I gr E. V gr 25. CM. n trauma hipotermic se deosebesc urmtoarele perioade clinice: A. oc B. prereactiv C. reactiv D. compensare E. decompensare 26. CM. n acordarea primului ajutor unui traumat cu hipotermie n faza prereactiv este necesar de: A. nclzire treptat B. fricii C. imobilizare D. aplicarea unui pansament termoizolator E. aplicarea unui pansamet cu unguent 27. CM. Hotarul necrozei n congelarea de grad IV este la nivelul: A. epidermisului B. dermei C. stratului subcutanat D. oaselor E. muchilor 28. CM. Regenerarea spontan a pielii n combustii are loc n urmtoarele grade: A. I B. IIIA C. IV D. IIIB E. II 29. CM. Indicai semnele perioadei prereactive a traumei hipotermice. A. papule cu coninut hemoragic B. papule cu lichid transparent C. lipsa pulsului capilar D. lipsa senzaiei E. paliditate pronunat a pielii 30. CM. Indicai particularitile electrocutrii A. sunt superficiale
22

B. de obicei, sunt adnci C. gravitatea nu corespunde manifestrilor externe locale D. carbonizarea straturilor superficiale ale epidermisului E. papule cu coninut hemoragic 31. CS. n raport cu suprafaa total a corpului, suprafaa palmei alctuiete: A. 1% B. 1,5% C. 2% D. 3% E. 9% 32. CS. Boala combustional la maturi se dezvolt n cazul cnd suprafaa arsurilor superficiale este mai mare de: A. 3% B. 7% C. 10% D. 14% E. 20% 33. CS. Suprafaa palmei a unui om matur aproximativ constituie: A. 1% de la toat suprafaa corpului B. 2% de la toat suprafaa corpului C. 3% de la toat suprafaa corpului D. 4% de la toat suprafaa corpului E. 5% de la toat suprafaa corpului 34. CS. Regula cifrei 9 se utilizeaz pentru: A. determinarea profunzimii degerturilor B. calcularea suprafeei arsurilor C. aprecierea gravitii ocului combustional D. calcularea volumului necesar de hem transfuzii n arsuri E. determinarea profunzimii arsurilor 35. CM. Care sunt arcurile de curent electric cele mai periculoase n electrocutare? A. ale membrelor inferioare B. ale membrului superior i inferior C. ale sistemului nervos central D. ale cordului E. ale perineului 36. CS. Indicai afeciunile cauzate de aciunea de lumin a arcului electric n electrocutare: A. arsur a cilor respiratorii B. electroftalmie C. combustie de contact D. aciune termochimic E. arsur termic a suprafeelor deschise a corpului 37. CM. Care sunt metodele raionale de tratament ale arsurilor profunde? A. aplicaii de unguent B. baroterapie C. necrotomie D. necrectomie E. autodermoplastie 38. CM. Care sunt semnele combustiei de gradul IIIA? A. coji subire necrotic
23

B. numai hiperemie C. durere a suprafeei afectate D. lipsa durerii suprafeei afectate E. numai papule cu lichid transparent 39. CS. Boala combustional la aduli se va dezvolta n cazul cnd suprafaa arsurilor profunde va fi mai mult de: A. 2% B. 4% C. 6% D. 8% E. 10% 40. CS. Suprafaa pielii membrului inferior la om alctuiete: A. 9% de la toat suprafaa corpului B. 18% de la toat suprafaa corpului C. 27% de la toat suprafaa corpului D. 36% de la toat suprafaa corpului E. 45% de la toat suprafaa corpului Hemoragii i hemostaz 41. CM. Cauzele hemoragiilor pot fi: A. trauma B. erodarea vasului n urma diferitelor procese supurativ-necrotice C. mrirea tensiunii arteriale D. schimbarea brusc a presiunii atmosferice E. degerturile CM. Hemoperitoneum este: A. acumularea aerului n cavitatea abdominal B. acumularea sngelui n spaiul retroperitoneal C. acumularea sngelui ntr-un organ cavitar al cavitii abdominale D. acumularea sngelui n cavitatea abdominal E. acumularea sngelui n bursa omental mic CS. Cnd apare hemoragia primar? A. n primele ore dup traum B. imediat dup traum C. dup supuraia plgii D. la erodarea unui vas n plaga purulent E. la propulsarea trombului din vasul lezat n timpul transportrii pacientului n staionar CM. Cnd apare hemoragia secundar precoce? A. n primele ore dup traum B. imediat dup traum C. dup supuraia plgii D. la erodarea unui vas n plaga purulent E. la propulsarea trombului din vasul lezat n timpul transportrii pacientului n staionar CM. Cnd apare hemoragia secundar tardiv? A. n primele ore dup traum B. imediat dup traum
24

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

C. dup supuraia plgii D. la erodarea unui vas n plaga purulent E. la propulsarea trombului din vasul lezat n timpul transportrii pacientului n staionar CM. n hemoragie pot surveni urmtoarele complicaii: A. declanarea anemiei acute B. hipovolemia acut C. ocul septic D. ocul anafilactic E. ocul cardiogen CS. Complicaia specific n hemoragia cauzat de trauma venei subclavie este: A. trombembolia arterei subclavie B. embolia gazoas C. sindromul CID D. gangrena gazoas E. gangrena umed CM. Prin ce se obine hemostaza provizorie? A. pansament compresiv B. poziie ridicat a extremitii C. flexiunii maximale ale extremitii n articulaie D. ligaturarea vasului ce sngereaz E. suturarea defectului vascular CM. Prin ce metode se obine hemostaza definitiv? A. aplicarea pensei hemostatice pe vas B. ligaturarea vasului la distan C. suturarea defectului vasului D. aplicarea garoului Esmarh E. embolizare endovascular a vasului CS. Ce metod de hemostaz se refer la cea chimic? A. badijonarea plgii cu soluie de adrenalin 1:1000 B. electrocoagularea C. utilizarea de burete hemostatic D. utilizarea trombinei E. coagularea cu Laser CM. La metodele biologice de hemostaz se refer: A. utilizarea soluiei de CaCl 10%-10ml B. utilizarea acidului aminocapronic 5% C. utilizarea plasmei antihemofilice D. diatermocoagularea E. hemotransfuzia Hemotransfuzii CS. oliklon -D permite determinarea: A. Apartenenei de grup sangvin B. Compatibilitii biologice al sngelui donatorului i a recipientului C. Gradul de contaminare microbian al sngelui D. Apartenena HLA a sngelui E. Factorul Rh CM. La substituenii sangvini cu aciune hemodinamic se refer:
25

52.

53.

A. B. C. D. E. 54.

poligluchin reopoligluchin hemodez refortan lipomaez

55.

CS. La substituenii sangvini cu aciune de dezintoxicare se refer: A. poligluchin B. jelatinol C. hemodez D. refortan E. lipomaez CM. La substitueni sangvini pentru alimentare parenteral se refer: A. reopoligluchin B. jelatinol C. poligluchin D. lipofundin E. lipomaez Semiologia

56.

57.

58.

59.

60.

CM. Deformaiile dobndite ale cutiei toracice sunt: A. toracele emfizematos B. toracele paralitic C. toracele cuniform D. toracele de gin E. cifoscolioz n tbc afeciuni CS. Care este cantitatea de revrsat n cavitatea pleural n hemotoracele mic? A. 200-300 ml B. 300-500 ml C. pn la 100 ml D. pn la 50 ml E. 50-100 ml CS. Care este cantitatea de revrsat n cavitatea pleural n hemotoracele mediu? A. 200-300 ml B. 300-500 ml C. 500-1000 ml D. 1000-1500 ml E. 400-600 ml CS. n hemotoracele mediu linia orizontal de lichid este la nivelul: A. unghiul inferior al omoplatului B. mijlocul omoplatului C. sinusul pleural D. ntre sinusul pleural i unghiul omoplatului E. procesul acromial al omoplatului CS. Retracia mamelonului unilateral este caracteristic pentru: A. cancerul mamar B. patologia congenital C. mastita acut
26

D. fibroadenom a glandei mamare E. mastopatia difuz 61. CM. Pentru afeciunea canceroas a glandei mamare este caracteristic: A. simptomul coajei de lmie B. limfostaza C. fluctuiena D. accentuarea reelei venoase subcutanate E. hipertermie local CM. Care sunt anomaliile congenitale ale glandei mamare? A. amastia B. atelia C. polimastia D. ginecomastia E. mastopatia CS. Mrirea n volum a glandei mamare la brbai se numete: A. mastopatie B. hipermastie C. amastie D. ginecomastie E. fibromadenomatoz mamar CS. Glanda mamar este luat ntre police i celelalte degete, lejer fiind ndeprtat de la torace. Aceasta este: A. primul moment al simptomului Kenig B. al doilea moment al simptomului Kenig C. metoda Velpo D. al treilea moment al simptomului Kenig E. al patrulea moment al simptomului Kenig CS. Glanda mamar este palpat cu toat mna comprimnd-o ctre peretele toracelui cu micri rotative. Acesta este: A. primul moment al simptomului Kenig B. al doilea moment al simptomului Kenig C. metoda Velpo D. al treilea moment al simptomului Kenig E. al patrulea moment al simptomului Kenig CS. Elibernd glanda mamar, ndeprtat anticipat, comprimnd-o cu toat mna la peretele toracelui este: A. primul moment al simptomului Kenig B. al doilea moment al simptomului Kenig C. metoda Velpo D. al treilea moment al simptomului Kenig E. al patrulea moment al simptomului Kenig CM. n care din strile patologice enumerate mai jos, durerea are caracter visceral? A. colica intestinal B. colica hepatic C. colecistita acut cu peritonit local D. colica renal E. colica apendicular
27

62.

63.

64.

65.

66.

67.

Artrite, bursite, osteomielite 68. CM. Care din artritele enumerate se refer la secundare? A. artrita purulent ca urmare a trecerii procesului purulent din esuturile adiacente articulaiei B. artrita purulent ca complicaie a furunculului C. artrita purulent dup puncia articulaiei i introducerea intraarticular a soluiei de hidrocortizon D. artrita purulent dup plag prin arm de foc E. artrita purulent ca urmare a osteomielitei hematogene acute 69. CM. Tetanosul postnatal se dezvolt dup penetrarea agentului prin: A. snge B. limf C. prin uter i mucozitile cilor natale D. mucoasa rectului E. plaga purulent 70. CS. Care din aciunile curentului electric de mai jos enumerate se refer ca aciune general biologic: A. Necroza muscular la intrarea i ieirea curentului electric B. Dereglarea proceselor de polarizare al membranei celulei sistemului nervos C. Detaarea tisular, i chiar dezmembrarea de pri corporale D. Combustii dermice i a esuturilor sub adiacente E. Orbirea cu arcul electric 71. CS. Alimentarea parenteral: A. Este o nlocuire adecvat al alimentaiei enterale, i poate fi utilizat infinit de mult B. Contribuie la ridicarea imunitetului C. Se aplic la toi bolnavii operai cu procese purulente a esuturilor moi D. Se aplica la un ir de pacieni cu patologii chirurgicale acute ale organelor cavitii abdominale n perioada precoce postoperatorie n caz de intervenii chirurgicale majore E. Se utilizeaz minimal pe parcursul a 2 sptmni 72. CS. Cum se numete intervenia chirurgical care are menirea de ameliorare a strii bolnavului fr nlturarea radical a procesului patologic? A. operaie simultan B. operaie radical C. operaie combinat D. operaie paliativ E. operaie explorativ 73. CS. Cum se numete operaia care are menirea de nlturare a procesului patologic? A. operaie simultan B. operaie radical C. operaie combinat D. operaie paliativ E. operaie explorativ 74. CS. Care este modul de intervenie chirurgical la un pacient cu asfixie mecanic? A. urgent B. urgent amnat
28

C. urgent imediat D. programat E. intervenie nu se efectueaz 75. CM. Ce este necesar de elucidat n concluzia preoperatorie? A. anamneza vieii B. acordul bolnavului la operaie C. diagnoza i descrierea succint a evoluiei bolii D. statura, greutatea i vrsta bolnavului E. volumul presupusei operaii 76. CS. Cum se numete interveia chirurgical care s-a planificat ca radical, dar s-a limitat la revizia invaziei procesului patologic? A. operaie radical B. operaie paliativ C. operaie diagnostic D. operaie explorativ sau de prob E. operaie curativ 77. CS. Cum se va numi operaia la care dintr-un moment s-a efectuat 2 i mai multe operaii la organe diferite? A. operaie combinat B. operaie radical C. operaie simultan D. operaie paliativ E. operaie explorativ 78. CM. n componena echipei operatorii intr: A. chirurgul B. asistentul C. anesteziologul D. sora de operaie E. sora major a blocului de operaie 79. CM. Care sunt complicaiile de ordin local n timpul operaiei? A. dehiscena suturilor B. hemoragia C. supuraia de plag D. tromboembolia arterei pulmonare E. trauma organelor nvecinate 80. CS. Care din oasele enumerate mai jos mai des se afecteaz n osteomielita hematogen? A. ulna B. fibula C. tibia D. ishiadicum E. radiusul 81. CS. Pentru care form a osteomielitei cronice primare este caracteristic prezena sechestrrilor corticale mici? A. osteomielita sclerozant Garre B. abcesul Brodi C. osteomielita albuminoas Olie D. abcesul Brodi i osteomielita Olie E. osteomielita Garre i abcesul Brodi 82. CM. Ce complicaii de ordin local i general se refer la osteomielit?
29

A. Sepsisul B. Gangrena gazoas a extremitii C. Artrita purulent primar D. Amiloidoza E. Artrita purulent secundar 83. CM. Ce operaii se socot precoce n osteomielita hematogen acut? A. osteoperforaie B. deschiderea i drenarea flegmonului subperiostal C. trepanaia osului D. rezecie subperiostal a osului E. deschiderea i prelucrarea flegmonului intermuscular 84. CM. care din examinrile ecografice, enumerate mai jos, ale extremitii nou-nscutului sunt caracteristice pentru osteomielita hematogen acut? A. mrirea n volum a esuturilor moi B. micorarea n volum a esuturilor moi C. mrirea ecogenitii D. apariia lichidului n cavitatea articular E. micorarea ecogenitii 85. CS. Sindromul de Rspuns Inflamator Sistemic A. ntotdeauna se finiseaz cu declanarea sepsisului B. Este sinonimul sepsisului C. Este unul din componentele de diagnosticare al sepsisului D. Este incompatibil cu diagnoza de sepsis E. ntotdeauna este asociat cu o bacteriemie sever 86. CM. Care din microorganismele enumerate, n caz de septicemie, pot provoca abcese metastatice n ficat? A. stafilococul B. streptococul C. salmonela D. meningococul E. bacteroizii 87. CM. Care din microorganismele enumerate, n caz de septicemie, pot provoca abcese metastatice n piele? A. stafilococul B. streptococul C. salmonela D. meningococul E. bacteroizii 88. CS. Care din curbele de temperatur enumerate mai jos pot indica la sepsis? A. febr remitent pe parcursul a 3 zile B. febr remitent pe parcursul a 5 zile C. febr remitent pe parcursul a 1 zi D. febr remitent pe parcursul a7-8 zile E. febr remitent pe parcursul a10-14 zile 89. CM. Care din mediatorii enumerai mai jos , care iau parte n sindromul de rspuns inflamator sistemic, sunt citochine? A. tromboxan B. prostoglandene C. factorul de necroz a tumorii
30

90.

91.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

D. interleicine E. factorul de activaie a trombocitelor CM. Care din mediatorii enumerai mai jos , care iau parte n sindromul de rspuns inflamator sistemic, sunt metaboliii acidului arahidonic? A. factorul de necroz a tumorii B. interleicine C. factorul de activaie a trombocitelor D. tromboxan E. prostoglandene CS. Care din formele de sepsis enumerate mai jos este rezultat al progresului medical? A. sepsisul stafilococic B. sepsisul colibacilar C. sepsisul piocianic D. sepsisul nazocomial E. sepsisul neclostridian CM. Care din artritele enumerate mai jos se refer la primare? A. artrita dup angin B. artrita dup puncia articulaiei C. dup plag prin arm de foc D. ca complicaie a osteomielitei acute hematogene E. artrit dup plag de cuit a articulaiei CM. Care din semnele gangrenei gazoase se refer la cele precoce? A. emfizema esuturilor moi n jurul plgii B. simptomul ligaturii C. semnul briciului D. edem pronunat E. simptomul foarfecelor cota de accelerare a pulsului i a respiraiei nu corespunde cu temperatura ridicat CS. Care din formele gangrenei gazoase se ntlnete mai frecvent? A. edematoas B. emfizematoas C. mixt D. necrotic E. flegmonoas CM. Care din semnele gangrenei gazoase se refer la cele tardive? A. durere n cretere n plag B. miros neplcut din plag C. semnul briciului D. simptomul ligaturii E. excitabilitate CS. n ce form al gangrenei gazoase letalitate este cea mai elevat? A. edematoas B. emfizematoas C. mixt D. tisolizant E. flegmonoas CM. Care din exotoxinele clostridiene hemolizeaz eritrocitele n gangrena gazoas? A. alfa toxin B. beta toxin
31

C. colagenaza D. hialuronidaza E. My-toxina 98. CM. Care din exotoxinele enumerate mai jos ale clostridiilor contribuie la rspndirea procesului pe fibrele nervoase, contribuind la fragmentarea lor? A. neuroaminidaza B. leucetinaza C C. colagenaza D. hialuronidaza E. betta toxin 99. CS. La aciunea infeciei gangrenei gazoase asupra esuturilor organismului se declaneaz: A. Abcese multiple; B. Detaarea epidermisului cu necroza esutului adipos subcutanat; C. Formarea bulelor de gaz cu necroza muchilor i esutului conjunctiv; D. ocul traumatic; E. Necroza dermei, a muchilor, esutului osos. 100. CS. Care este calea de penetrare al clostridiului Tetani n organism? A. Prin defectele seroase intestinale; B. Prin defectele dermei i a mucozitilor; C. Prin cile respiratorii; D. Prin toate sus enumerate; E. Prin nici una sus enumerat. 101. CM. Care colic este anticipat de aur dispeptic? A. renal B. hepatic C. intestinal D. apendicular E. biliar 102. CM. Ce variante de dureri este caracteristic pentru abdomenul acut? A. sezonier B. episodice C. permanente D. permanent n cretere E. ondulatorii 103. CS. n durerile viscerale excitaiile de la viscere ajung la cortexul SNC prin: A. fibrele nervoase mielinice B. fibrele nervoase amielinice C. fibrele nervoase mielinice i amielinice D. vene E. vasele limfatice 104. CS. n durerile somatice excitaiile de la viscere ajung la cortexul SNC prin: A. fibrele nervoase mielinice B. fibrele nervoase amielinice C. fibrele nervoase mielinice i amielinice D. vene E. vasele limfatice 105. CS. Electroconductibilitate n electrocutare mai mare posed: A. pielea B. oasele
32

106.

107.

108.

109.

110.

111.

112.

C. viscerele D. lichidul cefalorahidian E. tendoanele CS. Despre ce fel de osteomielit este vorba, cnd vorbim despre osteomielita zilei a 8-a a autorilor germani? A. osteomielita acut nehematogen dup plag prin arm de foc a extremitilor B. panariiul osos C. abcesul Brodi D. osteomielita hematogen acut E. osteomielita sclerozant Garre CM. Care din semnele enumerate mai jos permit instalarea la timp a diagnosticului de osteomielit acut hematogen? A. debut brusc B. intoxicaie pronunat i temperatura corpului ridicat (39-40) la a 3-4-a zi C. detaarea periostului depistat radiologic D. depistarea radiologic a unui sechestru mare diafizar E. local depistare punctelor dureroase la palpaie lejer pe suprafaa membrului afectat CM. Care enunuri de mai jos se refer la osteomielita acut hematogen? A. asemenea form de osteomielit reprezint o infecie endogen tipic B. n aa form de osteomielit are loc trecerea inflamaiei purulente de la esuturile moi la oase C. asemenea form de osteomielit se declaneaz dup metalo-osteosintez efectuat n timpul prelucrrii chirurgicale primare a fracturii deschise cu deplasare D. n aa form de osteomielit durerea acut este cauzat de mrirea presiunii intramedulare E. aa form de osteomielit, reprezint o infecie exogen CS. La semnele precoce ale osteomielitei acute hematogene se refer urmtoarele, exceptnd: A. Dureri n extremiti; B. Semne de ru general; C. Frison; D. Temperatura ridicat; E. Flegmon al esutului adipos. CM. Ce localizri a furuncului sunt cele mai periculoas i necesit spitalizare obligatorie? A. furunculul urechii externe B. furunculul unghiului mandibulei C. furunculul n regiunea rdcinii nasului D. furunculul lobului urechii E. furunculul a femurului CM. Enumerai cele mai des ntlnite complicaii ale sepsisului: A. Pneumonie metastatic, abcesul pulmonar B. peritonit purulent C. abcese miliare multiple ale ficatului D. endocardit septic E. artrita purulent CM. Care semne ale sepsisului sunt evidente? A. frison B. pierdere de cunotin C. hiperventilare D. tahicardie
33

E. vom 113. CS. Ce nu se refer la complicaiile sepsisului? A. Pneumonie; B. Escarii; C. Trombembolii; D. Caexie; E. Hemoragie. 114. CM. Care din semnele enumerate indica la diagnosticul de sepsis? A. tratamentul refractar al focarului purulent B. febr nalt timp de 10-12 zile pe fon de terapie antibacterian intensiv C. nsmnare pozitiv a sngelui D. febr nalt timp de 6-7 zile E. tahicardie, icter, hepato- i splenomegalie 115. CS. Care din preparatele de mai jos este antidotul heparinei? A. CaCl B. Vicasol C. Acidul aminocapronic D. Protamin de sulfat E. Trasilol 116. CM. Numii verigile patogenetice de baz ale ocului hipovolemic: A. vasodilatarea B. lezarea endoteliului C. hemoragie D. embolia arterei pulmonare E. plasmoragie 117. CM. Numii cauzele de baz ale ocului cardiogen: A. lezarea endoteliului B. embolia arterei pulmonare C. deshidratarea D. tamponad cardiac E. infarct al miocardului 118. CS. Care este organul int n sepsis? A. cordul B. rinichii C. plmnii D. lienul E. ficatul 119. CM. Indicai cauzele dezvoltrii ocului hipovolemic: A. micorarea funciei de pomp a cordului B. micorarea tonusului arteriilor C. hemoragie D. dehidratare E. tromboembolia arterei pulmonare 120. CM. Dereglarea microcirculaiei n oc este cauzat de: A. acidoza metabolic B. dereglarea metabolismului tisular C. hipervolemie D. alcaloza metabolic
34

E. alcaloza respiratorie 121. CM. Care semne din cele de jos enumerate se ntlnesc n caz de oc? A. paliditatea tegumentelor, transpiraii reci B. dispnee, hiperventilaie, tahicardie, hipotonie C. cunotina pstrat D. poliurie E. cunotina pierdut 122. CM. Care metode de hemostaz se refer la definitive? A. aplicarea garoului B. compresie digital C. nlturarea organului afectat D. rezecia poriunii afectate al organului E. embolizare endovascular 123. CS. Care este indicele Algover ntr-o hemoragie ce alctuiete 30% din VCS? A. 0,8 B. 0,9-1,2 C. 1,3-1,4 D. 1,5-2 E. mai mult de 2 124. CM. La inhibitorii fibrinolizei se refer: A. acidul ascorbinic B. rutina C. acidul aminocapronic D. trasilolul E. gordoxul 125. CM. La hemostaza provizorie se refer: A. embolizarea endovascular B. aplicarea clemei hemostatice pe vas C. aplicarea ligaturii pe vas D. suturarea vasului E. aplicarea bandajului compresiv 126. CM. Ce fenomene nsoesc sindromul de coagulare intravascular desiminat? A. inflamator B. ischemic C. proliferativ D. hemoragic E. necrotic 127. CS. Care este durata normal de coagulare a sngelui dup metoda Lee-White? A. 2-3 min B. 5-10 min C. 15-25 min D. 5-10 sec E. 15-20 sec 128. CS. Care este durata hemoragiei n norm dup Diuke? A. 1 min B. 3 min C. 5 min D. 7 min
35

E. 5 sec 129. CS. Care este durata maxima de aplicare a garoului cu scop de hemostaz? A. 1 or B. 2 ore C. 3 ore D. 4 ore E. 5 ore 130. CS. Care din factorii de coagulare de mai jos se refer la factorul III? A. factorul Rozental B. factorul Hagheman C. fibrinogena D. protrombina E. tromboplastina 131. CM. Spasmul vasului lezat i diminuarea fluxului sangvin n el este condiionat de: A. Adrenalin B. Acetilholin C. Holinesteraz D. Prostoglandine E. Histamin 132. CS. Etapa definitiv a hemostazei spontane este: A. formarea cheagului trombocitar B. fibrinoliza C. formarea plcuei aterosclerotice D. retracia cheagului E. imbibiia cheagului trombocitar cu elemente figurate ale sngelui 133. CS. Retracia cheagului n hemostaza spontan se datorete: A. acidului adenozinfosforic B. trombina C. trombostenina D. serotonina E. histamina 134. CM. Indicai contraindicaiile pentru utilizarea preparatelor pentru alimentarea parenteral. A. Dereglri acute ale hemodinamicii (oc); B. Insuficien acut cardio-vascular; C. Insuficien acut heparo-renal; D. Tromboze, tromboflebite, trombembolii; E. Caexie. 135. CS. Cantitatea minim de calorii n alimentarea paranteral n perioada postoperatorie este: A. 20 kkal/kg B. 100 kkal/kg C. 150 kkal/kg D. 30 kkal/kg E. 60 kkal/kg 136. CS. Care din factorii plasmatici ai coagulrii enumerai mai jos se refer la factorul I? A. protrombina B. tromboplastina C. fibrinogena D. ionii de Ca
36

E. factorul Hagheman 137. CS. Care din factorii coagulrii enumerai mai jos se refer la factorul II? A. accelerinul B. proconvertinul C. factorul Cristmas D. protrombina E. fibrinogenul 138. CM. Ce simptome sunt caracteristice pentru infecia anaerob neclostridian a esuturilor moi? A. lipsa hiperemiei B. edem moderat C. papule cu coninut seros D. necroz muscular depistat morfologic E. exudat murdar 139. CS. Pentru neutralizarea toxinelor penetrate n patul vascular la bolnavii cu tetanus se administreaz: A. Preparate hormonale; B. Doze curative de ser antitetanic i anatoxin tetanic; C. Ser antiganrenos; D. Snge integru; E. Soluii hidrosaline. 140. CM. Contraindicaie pentru transfuzia soluiei de aminoacizi este: A. septicemia B. coagulopatia C. hipersplenism D. insuficien renal acut E. afeciuni grave ale ficatului 141. CM. Indicai semnele tardive ale tetanosului. A. dureri n gt, dureri de dini i disfagie B. trism C. convulsii cu durat de 1-2 min peste fiecare 30-40 min D. mrirea tonusului muscular E. prurit n regiunea plgii 142. CM. Indicai semnele precoce ale tetanosului: A. opistotonus B. risus sardonic C. contracii musculare n regiunea plgii D. mrirea tonusului muscular E. hipereflexia pe partea afectat 143. CM. Ce simptome ale gangrenei gazoase au fost descrise de autorii francezi? A. pete de culoare brun B. simptomul briciului C. simptomul ligaturii D. simptomul-signal E. muchi de cear 144. CM. n patogeneza mastitei acute lactogene are importan: A. mrimea glandei mamare B. fisurile mameloanelor C. lactostaza
37

145.

146.

147.

148.

149.

150.

151.

152.

D. numrul de nateri E. ereditatea CM. Ce este caracteristic pentru faza infiltrativ a mastitei acute lactogene? A. glanda mamar este mrit n dimensiuni i ne dureroas la palpare B. hiperemia tegumentelor glandei mamare care este mrit n volum C. ridicarea temperaturii D. la palpare se determin induraie cu hotare ne clare E. conturile glandei i culoarea pielii nu sunt schimbate CS. Cnd apar semnele radiologice ale artritei acute purulente? A. 4-5 zi B. 4-5 sptmni C. 3 luni D. 2-3 sptmni E. 5-10 zile CS. Cnd este utilizat incizia dup Clap n tratarea panariiului? A. panariiul articular B. subunghial C. paronohii D. tendovaginal E. osos CM. n ce panariiu este indicat amputarea degetului? A. osos B. pandactilit C. articular D. paronihii E. tendovaginal CS. De ce este cauzat necroza tendonului n panariiul tendovaginal? A. comprimarea vaselor tendonului ntre teaca tendonului i os B. comprimarea vaselor tendonului ntre teaca tendonului i septurile fibroase verticale ale stratului subcutanat C. comprimarea vaselor tendonului ntre extremitile oarbe ale tecii tendonului D. de tromboza vaselor sub aciunea exotoxinelor E. de tromboza vaselor cauzat de edemul tendonului CS. Panariiul butonat se refer la: A. panariiu subcutanat B. pandactilit C. panariiu articular D. panariiu osos E. paronihii CS. Ce anestezie se utilizeaz n prelucrarea chirurgical a panariiului cutanat? A. anestezie local superficial B. infiltrativ C. general intravenoas D. Dup Oberst-Lucaevici E. Fr anestezie CS. Cea mai bine dezvoltat sistem limfatic o are: A. esutul adipos al regiunii dorsale a degetului B. periostul C. esutul adipos al regiunii palmare a degetului
38

153.

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.

D. esutul osos E. pielea CS. Teaca bursei radiale comunic cu: A. teaca tendinoas a degetului II B. teaca tendinoas a degetului I C. teaca tendinoas a degetului III D. teaca tendinoas a degetului V E. teaca tendinoas a degetului IV CS. Teaca bursei ulnare comunic cu: A. teaca tendinoas a degetului II B. teaca tendinoas a degetului I C. teaca tendinoas a degetului III D. teaca tendinoas a degetului V E. teaca tendinoas a degetului IV CM. Ce este caracteristic pentru carbuncul? A. de obicei, se dezvolt n regiunea occipital, spaiul interscapular, n regiunea fesier, mai rar pe femur B. starea general a bolnavului de obicei nu se modific C. n locul inflamaiei se formeaz o cicatrice mic albicioas retras D. epidermisul de asupra focarului necrozei se subiaz fiind nsoit de formarea multiplelor perforaii cu eliminri de puroi E. tratamentul chirurgical incizii cruciate pe toat adncimea necrozei, necrectomia CS. Cel mai des agent al panariiului este: A. streptococc B. stafilococc C. bacteroizi D. peptostreptococc E. bacilul piocianic CS. Structura trabecular a stratului adipos este caracteristic pentru: A. suprafaa palmar a degetului B. suprafaa dorsal a degetului C. suprafaa lateral a degetului D. suprafaa medial a degetului E. pentru tot degetul CM. Pentru flegmon este caracteristic: A. rspndirea procesului inflamator pe spaiile interfasciale B. mai des procesul este localizat n stratul adipos subcutanat C. pe parcurs procesul inflamator foarte rar se termin cu vindecare spontan D. acumularea puroiului are perei bine delimitai E. obligator prezena n exudat a infeciei colibacilar CS. Ce este caracteristic pentru hidrosadenit? A. prezena pustulei primar foliculare B. prezena ostiului necrotic C. localizarea preferat n regiunea axilar, perineal D. nici o dat nu recidiveaz E. tratamentul e ntotdeauna conservator CM. Pentru faza flegmonoas a mastitei acute lactogene este caracteristic: A. tegumentele glandei n locul inflamrii este hiperemiat, lucitoare uneori cu nuan cianotic
39

B. leucocitoz nalt C. anemie pronunat D. prin palpare se determin zon de fluctuien E. uneori se determin dilatarea venelor subcutanate ale glandei mamare i limfangit regional 161. CM. Pentru abces este caracteristic: A. temperatura corpului nu se modific B. mai des se dezvolt n centrul infiltratului inflamator C. se rspndete pe spaiile interfasciale D. prezena fluctuienei E. tratament ntotdeauna conservator 162. CS. n care din urmtoarele situaii este vorba despre disimulaie? A. mrirea senzaiei de durere B. acuzarea de ctre bolnav a simptomelor neexistente C. ascunderea de ctre bolnav a existentei patologiei D. bolnavul singur i provoac proces patologic E. dezorientarea bolnavului n spaiu i timp 163. CS. n care din urmtoarele situaii este vorba despre patomimie? A. ascunderea de ctre bolnav a existentei patologiei B. bolnavul singur i provoac proces patologic C. acuzarea de ctre bolnav a simptomelor neexistente D. mrirea senzaiei de durere E. dezorientarea bolnavului n spaiu i timp 164. CS. n care din urmtoarele situaii este vorba despre simulaie? A. acuzarea de ctre bolnav a simptomelor neexistente B. mrirea senzaiei de durere C. ascunderea de ctre bolnav a existentei patologii D. bolnavul singur i provoac proces patologic E. dezorientarea bolnavului n spaiu i timp 165. CS. n care din urmtoarele situaii este vorba despre agravaie? A. acuzarea de ctre bolnav a simptomelor neexistente B. mrirea simptoamelor existente C. ascunderea de ctre bolnav a existentei patologii D. bolnavul singur i provoac proces patologic E. dezorientarea bolnavului n spaiu i timp 166. CS. Crui grad de degerturi este caracteristic sindrom dolor pronunat? A. I; B. II; C. III; D. IV; E. Nici unui. 167. CM. Care din msurile enumerate mai jos se refer la acordarea primului ajutor la un electrocutat? A. Oprire aciunii curentului electric; B. Efectuarea msurilor de reanimare; C. Necrectomie precoce; D. Aplicarea pansamentului aseptic pe suprafaa arsurii; E. Baroterapia. 168. CS. Concluzia preoperatorie se scrie:
40

169.

170.

171.

172.

173.

174.

175.

176.

A. de ctre chirurg preoperator B. de anesteziolog preoperator C. de asistenta de operaie D. de ctre chirurg dup anestezia bolnavului E. de ctre chirurg numai n caz de operaii programate CS. Care sunt modificrile din partea sistemului respirator n stadiul II al narcozei? A. nu este modificat B. respiraia frecvent i zgomotoas C. este superficial pn la stop respirator D. respiraie patologic Cein-Stox, Biot E. respiraia Kusmaul CM. Ce patologii din cele enumerate mai jos se refer la abdomenul acut oclusiv? A. Apendicita acut; B. Hernia strangulat cu strangularea ansei intestinale; C. Pancreatita acut; D. Cancer sigmoidian cu obturarea complet a colonului; E. Hemoragie gastrointestinal. CS. Care sunt cauzele dezvoltrii cicatriciilor cheloidale? A. dereglarea funciei sistemului nervos B. dereglri endocrinice C. insuficiena circulaiei sangvine locale D. toate sus enumerate E. infecia n plag CM. La coagulograma orientativ se refer: A. durata coagulrii B. timpul recalcificrii plasmei C. activitatea fibrinolitic D. numrul de trombocite E. febrinogena plasmei sngelui CM. Reaciile de rspuns ale organismului la hemoragie este: A. dereglarea echilibrului ntre trombocite i leucocite B. mobilizarea lichidului din spaiul intertisular C. micorarea diurezei D. mobilizarea sngelui din depouri E. mrirea diurezei CS. ntotdeauna este necesar adugarea serului fiziologic la determinarea grupei sangvine cu oliclon? A. nu B. da C. numai n cazul panaglutinaiei D. n cazuri excepionale cnd oliclonul este cu termenul expirat E. cnd temperatura n odaie este mai mic de 16 grade CS. Tratamentul emfizemei subcutanate const n: A. toracotomie B. mediastinotomie C. puncii pleurale repetate D. puncii ale esutului adipos subcutanat cu ace cu diametru larg E. ocluzie endoscopic a bronului lobar CS. Hemotorax activ este cnd la pacient se determin:
41

177.

178.

179.

180.

181.

182.

183.

A. hipertonie B. sngele aspirat din cavitatea pleural nu se coaguleaz C. bradicardie D. sngele aspirat din cavitatea pleural se coaguleaz E. sngele eliminat prin tuse nu se coaguleaz CS. La clasificarea fracturilor, dup linia fracturii, se refer urmtoarele, cu excepia: A. angrenat B. oblic C. spiralat D. transversal E. diafizar CS. Indicai complicaiile de ordin general al fracturilor: A. ocul traumatic B. lezarea organelor nvecinate fracturii C. hemoragie extern D. formarea calusului osos excesiv E. plegii CS. Reacia hipertermic, ca consecin al resorbiei a unor fragmente proteice din focarul fracturii, se dezvolt: A. ndat dup fractur B. peste 6-12 ore C. peste 12-24 ore D. 24-48 ore E. dup alipirea infeciei CS. La momentul actual se folosete urmtoarea metod de dermoplastic: A. colectare insulielor de piele liber B. colectarea unui lambou de epidermis superficial cu perforarea lui ulterioar C. colectarea dermei pe toat adncimea ei D. cultivarea dermei n jurul plgii E. transplantarea dermei pe peduncul vascular CS. Cea mai frecvent complicaie n timpul operaiei este: A. ocul B. hemoragia C. iatrogenia D. infecia E. complicaiile legate de anestezie CS. Pentru stimularea peristalticei intestinale postoperatoriu se utilizeaz tot, n afar de: A. aspirarea coninutului gastrointestinal pe sonda instalat B. activarea precoce a pacientului C. administrarea preparatelor de K D. administrarea prozerinei E. administrarea morfinei CS. Care este minimum de kilocalorii necesare bolnavului n perioada postoperatorie pentru meninerea metabolismului azotic pozitiv? A. 5 kkal/kg B. 25 kkal/kg C. 30 kkal/kg D. 20 kkal/kg E. 10 kkal/kg
42

184. CM. n lezrile nchise ale esofagului obiectiv se determin: A. poziie forat a pacientului cu nclinarea trunchiului nainte B. emfizema subcutanat C. dureri acute retrosternale D. semnele mediastinitei E. tuse chinuitoare 185. CS. Cutia toracic emfizematoas are forma: A. de butoi B. cilindric C. kill D. de gin E. sub form de plnie 186. CM. Deformarea asimetric a hemitoracelui se ntlnete n: A. pleurit exudativ B. hemotorace C. pleurit purulent D. fractura coastelor E. neuralgie intercostal 187. CM. n toracele rahitic: A. sternul prolabeaz anterior B. se observ ngroarea coneciunilor costosternale C. unghiul epigastral este ascuit D. coastele sunt plasate vertical E. coastele sunt plasate orizontal 188. CS. Semnul de baz al emfizemei subcutanate este: A. durerea B. dispnee C. crepitaia D. palpitaii cardiace E. rotunjirea feei 189. CM. Pentru proces canceros al glandei mamare este caracteristic: A. tegumentele sub form de coji de lmie B. accentuarea reelei venoase subcutanat dilatate C. stelue vasculare D. hiperemie pronunat de focar al pielii E. limfostaz 190. CM. Pentru determinarea simetriei deformaiei glandelor mamare i a mameloanelor examinare se efectueaz: A. din posterior B. dintr-o parte C. din anterior D. cu minile n jos E. cu minile ridicate 191. CM. La inspecia glandei mamare afectate de proces inflamator se determin: A. mrirea glandei n volum B. hiperemia tegumentelor C. cianoza tegumentelor D. tuberozitatea pielii E. retracia mamelonului
43

192. CS. Limba uscat este semn al: A. unui proces patologic cronic al cavitii abdominale B. icterului mecanic C. herniei reponibile D. unui proces inflamator acut al cavitii abdominale E. hipertenziei portale 193. CS. Palparea abdomenului ncepe cu: A. palparea superficial B. palparea profund C. determinarea simptomului ceotchin-Blumberg D. determinarea defansului muscular E. determinarea locurilor slabe a peretelui abdominal 194. CM. Simptomul clopotajului este caracteristic pentru: A. prezena lichidului liber n cavitatea abdominal B. stenoza decompensat a regiunii pilorice a stomacului C. hemoperitoneumului D. ocluzii intestinale avansate E. prezena aerului liber n cavitatea abdominal 195. CS. Sunetul picturii cznde este simptomul: A. Kivul B. iman-Dans C. Sclearov D. Spasocucochii E. ceotchin-Blumberg 196. CS. n peritonita local nelimitat defansul muscular: A. nu se determin B. se determin pe suprafaa focarului patologic C. se determin n 5-6 regiuni ale cavitii abdominale D. se determin pe toat aria abdominal E. se determin extrem de rar 197. CM. Ce variant de infecie predomin n chirurgia purulenta la momentul actual? A. streptococc B. stafilococc + flora gram-negativ C. colibacilul D. stafilococc E. flora gram-negativ + infecia anaerob neclostridian 198. CM. Semnele clinice ale unui proces inflamator n faz de abcedare: A. erupii alergice cutanate B. frison C. durere pulsativ D. simptomul de fluctuien E. limfadenit 199. CM. Determinai oxidanii: A. sublimat B. alcoolul etilic C. apa oxigenat D. perhidrolul E. verde de briliant 200. CS. Anestezia intravenoas regional se utilizeaz n urmtoarele operaii:
44

201.

202.

203.

204.

205.

206.

207.

208.

A. la cap i gt B. la organele cavitii abdominale C. la extremiti D. la torace E. la creier CCS. riteriul de introducere a acului n spaiul subdural? A. senzaia de prbuire B. apariia prin ac a lichidului rahidian C. apariia prin ac a sngelui D. senzaia de durere mpuctoare n membrele inferioare E. senzaia de durere mpuctoare n membrele superioare CM. Care din preparatele enumerate mai jos nu se refer la preparate lichide pentru narcoz? A. eter B. ciclopropan C. trichlormetan D. oxid de azot E. metoxifluran CS. Stadiile narcozei sunt maximal evideniate la: A. oxidul de azot B. viadril, sombrevin C. eter D. tiopental de Na E. fentanil CS. Regurgitaia este: A. act reflector destinat pentru evacuarea coninutului stomacal n exterior B. scurgerea pasiv a coninutului stomacal n cile respiratorii ca consecin a relaxrii sfincterelor gastroesofagieni C. sinonimul vomei D. reacia stomacului supraplin la excitarea cilor respiratorii n timpul intubaiei E. nimerirea coninutului duodenal n stomac CS. Semnele trezirii bolnavului din narcoz i restabilirea cunotinei: A. restabilirea complet a respiraiei spontane B. bradicardia i normalizarea TA C. ndeplinirea comenzilor simple (deschide ochii! arat limba!) D. reacie la durere E. excitare motorie CS. Care este scopul intubaiei traheii n timpul narcozei? A. pentru introducerea anesteticilor n bronhie B. pentru aspirarea mucozitilor din bronhie C. pentru depistarea patologiei cilor respiratorii D. pentru asigurarea respiraiei artificiale E. pentru prevenirea atelectaziei pulmonare postoperatorii CS. n panariiul cutanat se aplic urmtoarea anestezie: A. infiltrativ B. prin conducere C. general D. anestezia prin badijonare E. fr anestezie CS. La ce falang a degetului n tendovaginita degetelor 2-4 se fac incizii laterale?
45

A. unghial B. medie i bazal C. la toate cu ntreruperi D. la toate continuu E. la unghial i medie 209. CS. n pandactilita crui deget se d preferina operaiilor organomenajante? A. primului deget B. al doilea C. trei D. patru E. cinci 210. CS. Cnd se efectueaz operaia n panariiul subcutanat? A. peste o sptmn de la debutul bolii B. dup erupia sinestttoare C. dup dezvoltarea necrozei tendonului D. dup prima noapte ne dormit E. dup formarea fistulei 211. CS. Ce variant de vom este caracteristic pentru debutul unui proces inflamator acut al organelor cavitii abdominale? A. Vom cu za de cafea B. unic reflectar C. fecaloid D. abundent cu coninut gastrostatic E. hemoragic 212. CS. n norm: A. vezica biliar se palpeaz la nivelul marginii ficatului B. se palpeaz fundul vezicii biliare C. vezica biliar nu se palpeaz D. fundul vezicii biliare proiemineaz peste marginea ficatului cu 1-2 cm E. fundul vezicii biliare proiemineaz peste marginea ficatului cu 2-4 cm 213. CS. n ce patologie inflamatore a organelor cavitii abdominale se poate determina o matitate clar? A. colecistita acut B. diverticulita acut C. apendicita acut D. pancreatita acut cu peritonit fermentativ E. anexita acut 214. CS. Care din situaiile enumerate nu se refer la perforaie? A. comunicare ntre stomac i colon prin canal fistular format de ani de zile B. comunicare ntre stomac i cavitatea abdominal format brusc C. comunicare ntre duoden i spaiul retroperitoneal format brusc D. comunicare ntre vezica urinar i cavitatea abdominal format brusc E. comunicare ntre cavitatea uterin i cavitatea abdominal format brusc 215. CS. De obicei, frisonul se dezvolt n: A. perforaia organului cavitar B. necroza peretelui intestinului C. formaiune limitat purulent n organ sau n cavitatea abdominal D. hemoperitoneum E. pneumoperitoneum
46

216. CM. Indicai laturile pozitive ale edemului traumatic n plag: A. contribuie la hemostaza spontan din vase mici B. contribuie la apropierea marginilor plgii C. contribuie la hipoxia esuturilor n plag D. contribuie la curirea primar a plgii E. contribuie la evacuarea din plag a cheagurilor de snge 217. CS. Focarele necrozei secundare n plaga prin arm de foc apar din cauza: A. traumatizrii excesive a esuturilor B. alipirii infeciei C. edemului neuniform al esuturilor D. trombozei vaselor reelei microcirculatorie E. sedimentrii n esuturi a corpurilor strine 218. CS. La ce temperatur se pstreaz sngele conservat n frigider? A. 0 grade B. -2 -4 grade C. +4 +6 grade D. +8 +10 grade E. 0 +1 grade 219. CS. Indicai cea mai rar complicaie n hemotransfuzie: A. reacie pirogen B. edem pulmonar C. oc bacterian-septic D. hepatita viral E. ocul hemolitic 220. CS. Ce odaie nu se refer la zona regimului limitat a blocului operator? A. sala de pstrare a sngelui B. laboratorul analizelor de urgen C. sala asistenei majore a blocului de operaie D. sala asistentelor medicale de operaie E. sala de protocolare 221. CS. Care grup de antiseptici se utilizeaz cel mai des n chirurgie? A. fizic B. biologic C. mecanic D. chimic E. mixt 222. CS. Care este cea mai sever complicaie a stadiului II al narcozei? A. insuficien cardiac acut B. insuficien respiratorie cronic C. insuficien cardiorespiratorie D. asfixie cauzat de obturarea cilor respiratorii, fibrilaie ventricular E. insuficien renal acut 223. CM. n ce cazuri durerea are caracter visceral? A. simptomul eotchin-Blumberg B. simptomul Koher C. vezica biliar palpabil i dureroas, care proiemineaz mai jos de rebordul costal D. colica renal E. colica biliar 224. CS. Durerea abdominal sub form de lovitur de pumnal este caracteristic pentru:
47

A. concreterea cancerului organului parenchimatos n organele nvecinate B. proces gangrenos n cavitatea abdominal C. inflamaie fulminant al organului cavitar al cavitii abdominale D. perforarea organului cavitar n cavitatea peritoneal liber E. toxicoinfecie intestinal grav 225. CM. n care din variantele de vindecare a plgii regenerarea decurge cu formarea esutului granulat? A. Cicatrizare per prima B. Cicatrizare per secunda C. Cicatrizare sub crust D. n toate E. n nici una 226. CS. Substratul anatomic al hidrosadenitei este: A. esutul adipos subcutanat B. glanda sudoripar C. foliculul pilos D. ganglionul limfatic E. epidermisul 227. CS. La spitalizare obligatorie sunt supui bolnavii cu furuncul al: A. abdomenului B. antebraului C. femurului D. feei E. regiunii perineale 228. CS. Care eliminri din fistul vor excita mai mult tegumentele? A. saliva B. bila C. sucul gastric D. fecaliile E. urina 229. CM. Hemoragia secundar tardiv este cauzat de: A. erupia vasului B. mrirea tensiunii arteriale C. proces inflamator D. dereglarea coagulrii E. dereglarea permeabilitii vasului 230. CS. Melena este caracteristic pentru: A. hemoragie gastrointestinal B. metroragie C. hematurie D. hematorace E. hemoperitoneum 231. CS. Ce se subnelege sub termenul de per diabrozim? A. vom cu snge B. dereglarea permeabilitii vasului C. erozia peretelui vascular D. dereglarea coagulrii sngelui E. erupia vasului 232. CM. Ce metode instrumentale sunt mai veridice pentru depistarea hemoperitoneumului?
48

A. rectoromanoscopia B. USG C. Laparacentez D. Radiologia E. Laparoscopia 233. CS. n ce fracturi probabilitatea dezvoltrii infeciei este mai mare? A. intrauterine B. patologice C. deschise D. nchise E. metafizare 234. CS. Ce fractur se va dezvolta n caz cnd un capt al osului este fixat, iar corpul prelungete micarea rotativ n jurul acestui capt de os fixat? A. fractur transversal B. fractura angrenat C. fractur spiralat D. fractur oblic E. fractur epifizar 235. CS. n embolia bifurcaiei aortei, pulsul va fi posibil de palpat pe: A. artera femural B. artera poplitae C. artera dorsali pedis D. artera tibiali posterior E. nici pe una din cele enumerate 236. CS. Unde se dezvolt patologia primar n flegmazia albastr? A. n sistemul arterial B. sistemul venos C. sistemul limfatic D. sistemul nervos E. sistemul ostio-articular 237. CS. Ce complicaie sever poate aprea n perioada postoperatorie la un pacient ce sufer de hemofilie? A. ocul traumatic B. pneumonia postoperatorie C. pareza intestinal D. supuraia plgii E. hemoragia 238. CS. Autotransplantantul este transplant colectat de la: A. donator B. recipient C. indivizi de una i aceeai specie D. indivizi de specii diferite E. gemeni univetiligi 239. CM. Cu ce se complic o imobilizare mai ndelungat a membrului ntr-o fractur? A. pseudoartroz B. hemartroz C. epifizioliz D. contractura E. atrofia muscular
49

240. CS. Care este perioada preoperatorie? A. perioada de la spitalizare a bolnavului n staionar pn la operaie B. perioada de la stabilire a diagnosticului pn la operaie C. perioada de la primirea acordului bolnavului la operaie pn la operaie D. perioada de la discuia fiei de observaie la conferina medicilor pn la operaie E. perioada de 24 ore pn la operaie 241. CS. Indexul de oc al lui Algover este raportul: A. presiunii sistolice ctre frecvena pulsului B. frecvena pulsului ctre presiunea diastolic C. frecvena pulsului ctre presiunea sistolic D. temperatura corpului ctre presiunea sistolic E. presiunii sistolice ctre presiunea diastolic 242. CS. Enumerai componentele tratamentului conservator n bursita acut seroas: A. imobilizarea B. fizioterapia C. comprese uleos-balsamice D. antiinflamatorii nehormonale E. toate enumerate 243. CS. Prin intenie secundar se vindec plgile: A. chirurgicale nesuturate B. plaga mucat C. dup prelucrarea chirurgical primar cu aplicarea suturii D. cu supuraie E. toate enumerate, cu excepia punctului c 244. CM. Indicai componentele i preparatele sngelui: A. poligluchinul, poliferul, alvezinul B. plasma, albumina, masa trombocitar C. glucoza, soluia fiziologic, hemodeza D. serul antitetanic E. acidul aminocapronic 245. CS. Care sunt semnele locale ale formei eritematoase a erizipelului? A. durere arztoare B. hiperemie aprins cu contur bine evideniat C. hipertermia dermei afectate D. toate sus enumerate sunt corecte E. toate sus enumerate sunt corecte, n afar de c 246. CM. Indicai inciziile corecte n prelucrarea chirurgical a mastitei acute purulente: A. radiale neajungnd cu 2-3 cm de aureol B. curbate neajungnd cu 2-3 cm de aureol C. 2 i mai multe incizii radiale n caz de un proces purulent rspndit D. cruciate prin aureol E. plica de trecere inframamar 247. CM. Indicai fazele procesului de plag: A. obstrucie B. hidratare C. vascularizaie D. deshidratare E. devascularizare 248. CM. Care sunt formele clinice ale erizipelului?
50

A. eritematoas B. buloas C. flegmonoas D. necrotic E. toate sus enumerate sunt corecte, n afar de d 249. CM. Indicai sinonimele sindromului de strivire ndelungat: A. toxicoza traumatic B. sindromul Cra C. sindromul de compresie ndelungat D. sindromul miorenal E. ocul traumatic 250. CS. Erizipiloidul este o afeciune infecioas provocat de: A. stafilococ B. streptococ C. colibacil D. bacilul rujeolei Erysipelothrix E. protei Chirurgie N1 Apendicita 1. CS Care este cel mai important simptom n diagnosticul apendicitei acute? A. Triada Dieulafoy B. Semnul Bartomie-Mihelson C. Semnul Blumberg D. Semnul Sitcovskii E. Semnul Kocher 2. CS Manevra Blumberg n apendicita acut const n : A. Durere vie la decompresiunea brusc a fosei iliace drepte B. Durere provocat la palparea fosei iliace drepte C. Durere n fosa iliac dreapt la extensia trunchiului D. Durere la palpare n fosa iliac dreapt cu iradiere n epigastru E. Durere n fosa iliac dreapt la insuflaia aerului n rect 3. CS Care este metoda de elecie de prelucrare a bontului apendicular dup apendicectomie? A. Ligatura cu catgut B. Ligatura cu catgut i nfundarea bontului n burs cu fire nerezorbabile C. nfundarea n burs fr ligatur D. Ligatura cu catgut i nfundarea n burs cu catgut atraumatic E. Ligatura cu catgut i nfundarea bontului n peretele cecului cu fire izolate 4. CS Alegei varianta corect a ordinii de apariie a simptomelor n apendicita acut. A. 1. Febr 2. Anorexie, grea sau vrsturi 3. Sensibilitate dureroas la palpare n fosa iliac dreapt 4. Leucocitoz 5. Durere, de obicei epigastric sau ombilical. B. 1. Anorexie, grea sau vrsturi 2. Febr 3. Leucocitoz
51

4. Durere, de obicei epigastric sau ombical 5. Sensibilitate dureroas la palpare n fosa iliac dreapt C. 1. Durere, de obicei epigastric sau ombilical 2. Anorexie, grea sau vrsturi 3. Sensibilitate dureroas la palpare n fosa iliac dreapt 4. Febr 5. Leucocitoz D. - 1. Sensibilitate dureroas la palpare n fosa iliac dreapt 2. Febr 3. Anorexie, grea sau vrsturi 4. Durere, de obicei epigastric sau ombilical 5. Leucocitoz E. - 1. Leucocitoz 2. Anorexie, grea sau vrsturi 3. Sensibilitate dureroas la palpare n fosa iliac dreapt 4. Febr 5. Durere, de obicei epigastric sau ombilical 5. CS Care este tratamentul n plastronul apendicular? A. Se aplic un tratament conservativ (punga cu ghea, diet, antibiotice, fizioterapie) B. Se opereaz cnd apare la tineri C. Se opereaz cnd apare la vrstnici D. Se opereaz cnd este situat n pelvis E. Se opereaz cnd clinic nu se exclude un cancer al cecului 6. CS Cine a efectuat prima apendicectomie? A. N.I.Pirogov (1856) B. R.Fitz (1886) C. Cornelius Celsius D. Berangario de Carpi (sec. XVI) E. T. Morton (1887) 7. CS Care este semnul major obiectiv n apendicita acut? A. Anorexia B. Vrsturile C. Febra D. Diareea E. Dureri n fosa iliac dreapt 8. CS La copii cere diferenierea cu apendicita acut, n primul rnd, urmtoarea afeciune: A. Ulcerul perforat B. Colecistita acut C. Toxicoinfecia alimentar D. Colica nefretic E. Pancreatita acut 9. CS Care este cea mai frecvent ntlnit poziie a apendicelui? A. Lateral B. Descendent C. Retrocecal D. Ascendent E. Medial 10. CS Care este calea de acces preferabil n caz c diagnosticul de apendicit acut trezete dubii? A. Lenander
52

B. McBurney C. Sprengel D. Laparotomie medie-median E. Laparotomie medie inferioar 11. CS Unde sunt situate cu preponderen aglomerrile limfoide, care asigur funcia de protecie a apendicelui ("amigdala abdominal")? A. Seroas B. Submucoas C. Mucoas D. Musculoas E. n grupuri mici n fiece strat 12. CS Unde se afl punctul Sonnenburg? A. La 5 cm medial de spina iliac anterio-superioar pe linia spino-ombilical B. Pe linia spino-ombilical la 4 cm lateral de ombilic C. Pe linia bispinal la unirea 1/3 drepte cu 1/3 medie D. Pe linia bispinal la intersecia cu marginea dreptului abdominal E. n mijlocul triunghiului Iacubovici 13. CS Care este tactica chirurgical n apendicita acut la btrni? A. Expectativ, pentru c frecvent se formeaz un plastron B. Intervenia chirurgical de urgen C. Irigorgafie pentru a descoperi un cancer, frecvent la aceast vrst D. Tratamentul iniial a tarelor asociate E. Tratamentul numai cu antibiotice 14. CS Care este metoda de drenare optimal dup apendicectomie n apendicita distructiv, complicat cu peritonit local? A. Scoaterea drenului tubular prin contrapertur B. Scoaterea drenului tubular prin plag C. Aplicarea drenului de tifon D. Drenarea ambelor spaii iliace cu 2 drenuri tubulare E. Drenarea nu se cere 15. CS Ce semne include triada Dieulafoy n apendicita acut? A. Durere n epigastru cu deplasare peste 4-6 ore n fosa iliac dreapt, hiperestezie cutanat i aprare muscular n triunghiul Iacubovici B. Durere provocat la palpare, aprare muscular i hiperestezie cutanat n triunghiul Iacubovici C. Anorexie, durere provocat i aprare muscular n triunghiul Iacubovici D. Durere provocat, hiperestezie cutanat n triunghiul Iacubovici, febr moderat E. Rigiditatea muscular local, hiperestezie superficial, simptome testiculare 16. CS Care este tactica medical optimal n plastronul apendicular abcedat? A. Apendicectomia este obligatorie B. Nu se practic nici odat apendicectomia C. Se efectueaz numai drenarea abcesului, apendicele se nltur numai dac este amputat D. Nu se practic intervenie chirurgical E. Se face numai tratament cu antibiotice inclusiv antibioterapie endolimfatic + fizioterapie 17. CS Care este cea mai argumentat teorie a originii apendicitei acute? A. Infecioas B. Polietiologic
53

C. Mecanic D. Cortico-visceral E. Chimic 18. CS Care este localizarea mai frecvent a durerii la palpare n apendicita acut? A. Punctul Sonnenburg B. Triunghiul Wenglovschi C. Punctul McBurney D. Triunghiul Iacubovici E. Punctul Lanz 19. CS Ce form morfopatologic este cea mai frecvent n apendicita acut? A. Cataral B. Gangrenoas C. Perforativ D. Colica apendicular E. Flegmonoas 20. CS Tactica medico-chirurgical optimal n plastronul apendicular abcedat este: A. Terapie conservativ inclusiv antibioterapie endolimfatic + fizioterapie B. Drenarea extraperitoneal a abcesului (manevra Pirogov) C. Drenarea abcesului prin lumbotomie D. Drenarea abcesului prin laparotomie median inferioar E. Drenarea abcesului prin incizie oblic tip McBurney 21. CS Care sunt graniele triunghiului Iacubovici? A. Linia simfiza-ombilic, linia spino-simfiz i linia spino-ombilical B. Linia bispinal, linia spino-ombilical i marginea lateral a muchiului drept C. Linia spino-ombilical, linia bitrohanterian i linia simfizo-ombilical D. Linia simfizo-ombilical, linia spino-ombilical i ligamentul Poupart E. Ligamentul Poupart, marginea lateral a muchiului drept abdominal, linia spinoombilical 22. CM Este indicat apendicectomia programat, dac diagnosticul de apendicit cronic rmne n vigoare dup efectuarea fibrocolonoscopiei, pielografiei, ultrasonografiei, radiografiei coloanei vertebrale, consultaiei ginecologului i urologului? A. Este indicat B. Nu este indicat, cci operaia amelioreaz situaia numai n 20-40% cazuri C. ntotdeauna este contraindicat D. Este indicat, dac n antecedente pacientul a suportat plastron apendicular E. Este contraindicat doar la brbai 23. Prin ce semne clinice se manifest apendicita subhepatic? A. Febr elevat nsoit de frison B. Mai frecvent e la copii C. Poate fi nsoit de subicter D. Aprarea muscular i durerea maxim sunt localizate n regiunea hipocondrului drept E. Evolueaz ca o colecistit acut 24. Cu care dintre patologii trebuie de difereniat apendicita acut? A. Ulcerul gastroduodenal perforat B. Sindromul Mallory-Weiss C. Toxicoinfecia alimentar D. Pancreatita acut E. Colica nefretic
54

25. Care sunt complicaiile cele mai frecvente ale apendicitei acute perforative? A. Hemoragie intraabdominal B. Pileflebita C. Peritonita difuz D. Fistula intestinal E. Abcesele intraabdominale 26. Cu ce afeciuni este necesar de difereniat apendicita acut distructiv cu peritonit extins? A. Ocluzie intestinal B. Calculul renal C. Tromboza vaselor mezenterice D. Pancreatita acut E. Peritonit pneumococic 27. Care dintre afirmaii privind apendicita acut sunt adevrate? A. Durerea n fosa iliac dreapt este un semn caracteristic B. Febra este un semn caracteristic la btrni C. Leucocitoza este aproape ntotdeauna prezent D. Pulsul este deobicei accelerat moderat E. Poate evolua sub form gangrenoas 28. Ce semne clinice prezint plastronul apendicular n faza infiltrativ? A. Tumoare de dimensiuni diferite, dureroas, cu contururi difuze, care apare la a 3-ea 5-ea zi dup debutul bolii B. Leucocitoz n cretere treptat C. Dureri surde n fosa iliac dreapt care se nteesc n timpul mersului D. Fenomenul de fluctuen n fosa iliac dreapt E. Febr moderat cu predilecie seral 29. Ce semne clinice prezint apendicita acut la btrni? A. Debutul zgomotos i evoluare rapid B. Contractur muscular slab C. Durere provocat de palpare n fosa iliac dreapt D. Tendina spre distrucie pe fondul unui tablou clinic srac E. Leucocitoz moderat, temperatur puin elevat i meteorism pronunat 30. Ce afeciuni pot simula apendicita acut ascendent (retrocecal)? A. Colecistita acut B. Abcesul peranefral C. Inflamaia diverticulului Meckel D. Hidronefroza E. Pielita 31. Enumerai 2 factori mai importani i mai constani n declanarea apendicitei acute. A. Nervos B. Obstructiv C. Vascular D. Chimic E. Infecios 32. Ce simptoame sunt utile la diferenierea apendicitei acute la femei i afeciunile genitale acute? A. Semnul Promptov B. Metroragii C. Jandrinskii D. Bartomie-Mihelson
55

E. Kulencampf 33. Apendicita cronic trebuie difereniat cu urmtoarele afeciuni : A. Toxicoinfecia alimentar B. Cancerul de cec C. Urolitiaza pe dreapta D. Boala Crohn E. Chistul ovarian 34. Enumerai afirmaiile incorecte referitor la plastronul apendicular abcedat: A. Se instituie la a 3-ea 5-ea zi de la debutul bolii B. Colecie transonic heterogen n fosa iliac dreapt C. Sunt prezente febra i frisoanele D. Se trateaz numai conservativ E. Se dreneaz retroperitoneal 35. Particularitile apendicitei acute la gravide sunt urmtoarele: A. Durerea este localizat atipic B. Mai frecvent este n jumtatea a doua a sarcinii C. Sunt frecvente formele distructive D. Durerea i voma sunt confundate cu cele din cauza sarcinii E. Sunt pozitive semnele Bartomie-Mihelson, Cope 36. Pot simula apendicita acut pelvian urmtoarele afeciuni : A. Pionefroza B. Inflamaia diverticulului Meckel C. Abcesul prostatei D. Ulcerul duodenal perforat E. Calculul ureteral 37. Ce ci de acces chirurgical se utilizeaz n apendicectomie? A. McBurney, Volcovici-Diaconov B. Lenander C. Lebker D. Roux E. Laparotomie medie-median 38. Ce procedee clinico-paraclinice nlesnesc diagnosticul apendicitei acute n cazurile dificile? A. Anamneza minuioas B. Simptomele i semnele locale ale bolii C. Ordinea de apariie a simptomelor D. Pielografia E. Laparoscopia 39. Urmrirea evoluiei plastronului apendicular se face prin examene clinice i paraclinice. Selectai-le. A. Monitorizarea temperaturii corporeale B. Semnele locale C. Laparoscopia D. Pielografia E. USG 40. CM Care sunt variantele evoluiei unui plastron apendicular? A. Resorbie B. Abcedare C. Abces intrahepatic
56

D. Fistul purulent extern E. Fistularizare intern 41. CM Care dintre examenele paraclinice sunt recomandate n susinerea diagnosticului de apendicit acut? A. Amilazuria B. Leucocitoza C. USG D. Laparoscopia E. Laparocenteza 42. CM Apendicita cronic trebuie difereniat cu urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Nefrolitiaz, pielonefrit B. Boala Crohn C. Sindromul Zollinger-Ellison D. Diverticulul Meckel E. Anexitele, ovaritele sclerochistice Herniile 1. CS Care din urmtoarele caracteristici se gsesc n hernia inghinal direct? A. Nu coboar niciodat n scrot B. Este congenital C. Este situat de asupra liniei Malgaigne D. Se stranguleaz foarte frecvent E. Este o hernie de efort 2. CS Strangularea diverticulului Meckel poart denumirea de hernie ... : A. Richter B. Maydl C. Littre D. Hesselbah E. Brock 3. CS Peretele posterior al canalului inghinal este reprezentat de: A. Fascia transversalis B. Oblicul intern C. Tendonul conjunct D. Arcada crural E. Oblicul extern 4. CS Locul II dup frecvena strangulrii l ocup hernia: A. Femural B. Ombilical C. Inghinal direct D. Inghinal oblic la brbai E. A liniei albe la copii 5. CS Strangularea parietal prin pensarea (ciupure) lateral poart denumirea de hernie... : A. Brock B. Hesselbah C. Maydl D. Richter E. Littre 6. CS Unde se gsete gtul herniei femurale?
57

A. Anterior de arcada crural B. Medial de vasele femurale C. Lateral de vasele femurale D. Posterior de vasele femurale E. Medial de ligamentul Cooper 7. CS n care dintre hernii lipsete sacul herniar? A. Hernie inghinal congenital B. Hernie ombilical C. Hernie inghinal prin clivaj D. Hernie perineal E. Hernie diafragmal posttraumatic 8. CS n herniile inghinale oblice scopul major este plastia peretelui anterior al canalului inghinal. Care metod de plastie este indicat mai frecvent? A. Girard-Spasokukokii cu sutura Kimbarovskii B. Bassini C. Postempski D. Kukudjanov E. Martnov 9. CS Cel mai frecvent utilizat procedeu de plastie n herniile femurale este ... : A. Ruggi B. Zaepin C. Ruggi-Parlavecchio D. Lexer E. Bassini 10. CS. n intestinul strangulat cel mai mult sufer ansa: A. Central B. Aferent C. Eferent D. Intermediar E. Nici una din cele enumerate 11. CS Irigografia se impune: A. Obligatoriu n orice hernie B. Numai n herniile inghinale prin clivaj din stnga C. n herniile strangulate D. Uneori, n unele hernii voluminoase pentru a aprecia natura coninutului E. Nici una din situaiile enumerate 12. CS n herniile ombilicale cu inelul herniar pn la 3 cm mai preferabil este metoda: A. Mayo B. Bassini C. Sapejko D. Lexer E. Nici una din cele indicate 13. CM Cnd este indicat tratamentul conservator (bandajul) al unei hernii? A. n herniile mici ombilicale la copii de pn la 3 ani B. La btrni cnd starea general contraindic intervenia chirurgical C. n orice tip de hernie D. n herniile incoercibile E. n herniile inghinale congenitale 14. CM n care situaii clinice se poate ntlni hernia Brock sau pseudostrangularea?
58

A. Colecistita acut B. Perforaia atipic a ulcerului gastric C. Ulcerul gastroduodenal perforat D. Apendicita acut perforativ E. Pancreatita pseudotumoral 15. CM Ce semne depistm n faza de ischemie a unei hernii strangulate? A. Ansa destins, pronunat cianotic B. Tromboza venelor mezoului C. Perete ngroat cu false membrane pe suprafa D. Lichid peritoneal purulent, fecaloid E. Ansa eferent palid, colabat 16. Diagnosticul herniei diafragmatice posttraumatice se precizeaz prin urmtoarele examene: A. Endoscopie B. Ecografie C. Scintigrafie D. Examen radiografic simplu toraco-abdominal i pasaj baritat al tubului digestiv E. Pneumoperitoneu n scop diagnostic 17. CM Selectai afirmaiile corecte cu privire la herniile inghinale oblice. A. Sacul herniar const din procesul vaginal B. Sacul se extinde anterio-medial de cordonul spermatic C. Sacul se afl medial de vasele epigastrice inferioare D. Sacul se extinde lateral de cordonul spermatic E. Este mai rar bilateral dect cea direct 18. Enumerai caracteristicile viabilitii ansei intestinale strangulate. A. Ans pronunat dilatat B. Ans cianotic C. Lipsa pulsaiei n mezoul ansei strangulate D. Peteii multiple pe peretele intestinal E. Culoare negrie a ansei 19. Selectai afirmaiile corecte cu privire la hernii (cataracteristici clinice). A. Herniile inghinale indirecte sunt de 2 ori mai frecvente dect cele directe B. Herniile directe intr n canalul inghinal direct prin inelul intern C. Hernia indirect coboar n scrot, iar cea direct nicicnd D. 60% hernii apar la brbai E. Sacul herniar n hernia indirect se afl medial de pulsaia a.epigastrica inferior 20. Selectai afirmaiile corecte privind hernia strangulat (cataracteristici clinice i morfopatologice). A. Toate sunt asociate cu stoparea tranzitului intestinal B. Hernia femural are o rat de strangulare mai mare dect cea inghinal C. Strangularea este rar la copiii mai mici de 2 ani D. Hernia Brock nu se caracterizeaz prin ischemie E. n strangularea retrograd sufer cel mai mult ansa intermediar 21. CM Selectai afirmaiile corecte referitor la hernia inghinal prin alunecare pe stnga (cataracteristici clinice i morfopatologice). A. Nu conine niciodat intestin subire B. Conine ntotdeauna intestin subire C. Colonul sigmoid poate face parte din sacul herniar D. Nu se ncarcereaz niciodat E. Uneori ajunge la dimensiuni mari
59

22. n care hernii strangulate este pstrat tranzitul intestinal? A. Brock B. Hesselbah C. Maydl D. Richter E. Littre 23. CM Care din urmtoarele reprezint complicaii ale herniilor? A. Ireductibilitate B. Hernia Brock C. Hernia Richter D. Hernia femural liber E. Hernia posttraumatic 24. CM Semnele constante ntr-o hernie strangulat cu strangularea intestinului tip Richter sunt: A. Este strangulat mezoul ansei B. Este pstrat tranzitul intestinal C. Este dereglat tranzitul intestinal D. Vomele E. Pensare lateral a peretelui intestinal 25. CM Indicai semnele herniei inghinale congenitale. A. Este ntotdeauna strangulat B. Sacul herniar conine testiculul C. Este o hernie inghinoscrotal D. Este ireponibil E. Se ntlnete numai la copii 26. CM Caracterizai durerea ntr-o hernie necomplicat. A. Este colicativ B. Este permanent C. Se nteete la efort D. Sunt prezente dureri lombare n herniile mari E. Iradiaz n "centur" 27. CM Care sunt factorii predispozani n producerea herniilor? A. Caexia B. Efortul fizic C. Ereditatea D. Patologia concomitent E. Obezitatea 28. CM Care sunt factorii determinani n producerea herniilor? A. Astmul bronic B. Sexul C. Traumele peretelui abdominal D. Constipaia E. Insuficiena cardiovascular 29. CM Cu ce patologii este necesar de difereniat hernia inghinoscrotal? A. Limfadenita inghinal B. Hidropsul testicular C. Varicocelul D. Criptorhismul E. Lipomul regiunii inghinale 30. CM Care organe ale cavitii peritoneale cel mai frecvent herniaz?
60

A. Intestinul subire B. Colonul ascendent C. Prostata D. Epiploonul E. Vezica urinar 31. CM Alegei semnele clinice ale herniei inghinale directe. A. Form sferic B. Coboar n scrot C. Nu coboar n scrot D. Mai frecvent apare la tineri E. Frecvent poate fi bilateral 32. CM Caracterizai statusul local al unei hernii inghinale oblice. A. Tumor elastic cu expansiune la efort B. Poate cobor n scrot C. Pulsaia a.epigastrice este situat n interiorul inelului D. Pulsaia a.epigastrice este situat n exteriorul inelului E. Traectul ieirii este perpendicular pe peretele abdominal 33. CM Care dintre variantele de hernii enumerate sunt hernii externe? A. Femural B. Ombilical C. Diafragmal D. Perineal E. Hiatal 34. CM Care sunt semnele clinice ale herniei strangulate? A. Tumor tensionat, indolor B. Tumor dolor, tensionat C. Ireductibilitate D. Se reduce prin taxis E. ntotdeauna este dereglat tranzitul intestinal 35. CM Care situatii nu se ncadreaz n hernia Maydl? A. Strangulare n "W" B. Strangularea parietal a intestinului C. Hernia obturatorie D. Strangularea diverticului Meckel E. Sacul herniar conine dou anse intestinale 36. CM Hernia Richter este o form particular de hernie, prezentnd urmtoarele caracteristici morfopatologice, cu excepia: A. Strangulare parietal a prii antimezotenice a intestinului B. Sacul herniar conine diverticulul Meckel C. Strangulare n "W" D. Un perete al sacului herniar este prezentat de un organ mezo- sau retroperitoneal E. Mezoul intestinal nu este implicat n proces 37. CM Herniile strangulate intereseaz mai multe anse intestinale, cu excepia: A. Herniei Brock B. Strangulrii retrograde C. Herniei hiatale D. Herniei Richter E. Herniei obturatorii 38. CM Care din urmtoarele gesturi pot deveni riscuri i erori ntr-o hernie strangulat?
61

A. Eliberarea la domiciliu din secia de primire a unui bolnav dup reducerea spontan a herniei B. Intervenia chirurgical programat C. Palparea tumorii herniare D. Reducerea prin taxis E. Tueul rectal 39. CM Care snt cele mai principale semne clinice ale herniilor libere? A. Consistena tumorii herniare B. Reductibilitatea C. Adenopatia regional D. Expansiune la efort E. Prezena aderenelor n sacul herniar 40. CM Care din urmtoarele gesturi pot fi riscuri n hernia ireponibil? A. Intervenia chirurgical de urgen B. Bandajul compresiv al porii herniare C. Palparea tumorii herniare D. Reducerea prin taxis E. Radiografia de ansamblu a abdomenului 41. CM Procedeele chirurgicale de refacere a peretelui abdominal n hernii cuprind urmtoarele momente...: A. Rezecia organelor din sacul herniar B. Herniotomia C. Sutura direct a colului sacului herniar D. Autoplastia E. Aloplastia 42. CM Sarcinile tratamentului chirurgical n hernii include: A. Eliminarea sacului herniar B. Herniotomia C. Rezecia segmentar a intestinului D. Rezecia marginal a epiploonului E. Hernioplastia 43. CM Ce semne clinice caracterizeaz herniile diafragmale libere? A. Dispnee B. Regurgitaie C. Insuficien respiratorie D. Tranzit intestinal dereglat E. Vome multiple 44. CM n herniile inghinale directe la vrstnici se utilizeaz urmtoarele procedee: A. Girard-Spasokukokii B. Postempskii C. Roux-Oppel D. Kukudjanov E. Bassini Boala ulceroas 1. S Celulele Brunner elimin un secret bogat n mucus cu un pH ntre 8,2 9,3 i sunt situate cu preponderen n ... : A. Cardie B. Duoden (regiunea bulbului i poriunea descendent)
62

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

C. Partea fundic a stomacului D. Duoden (poriunea orizontal inferioar i ascendent) E. Partea antral a stomacului CS Ce factor este principalul n etiopatogenia ulcerului duodenal? A. Hiperaciditatea B. Factorul psihic C. Factorul ereditar D. Factorul alimentar E. Factorul de aprare CS Care perioad dup perforaie este caracterizat prin semnele ce urmeaz: vom repetat, puls accelerat, respiraie superficial, accelerat, semne de oc hipovolemic, temperatur crescut, abdomen sensibil i destins, lipsa eliminrilor de gaze? A. Prima perioad (4-6 ore) B. A doua perioad (6-12 ore) C. A treia perioad (peste 12 ore) D. Pseudoameliorare E. Perioada de oc CS Care este procedeul chirurgical indicat n perforaia unui ulcer gastric la un bolnav de 40-60 ani, dac dup momentul perforaiei nu a trecut mai mult de 6 ore? A. Sutura simpl a ulcerului B. Rezecia primar a stomacului C. Biopsia i suturarea ulcerului, procedeu Oppel D. Rezecia cuneiform a stomacului i vagotomie E. Vagotomie troncular bilateral i sutura simpl a ulcerului CS Reacia Gregersen-Adler indic: A. Exacerbarea durerilor nainte de hemoragie B. Hemoragie microscopic superioar C. Prezena adenomului ulcerogen n pancreas D. Hemoragie n rect E. Hemoragie din varicele esofagiene CS Semnul Bergman indic: A. Prezena contracturii musculare n epigastru B. Hematemez C. Atenuarea durerii epigastrice n cazul hemoragiei din ulcerul gastroduodenal D. Peristaltism intestinal exagerat la auscultaie E. Prezena aerului liber sub cupola stng a diafragmei CS Tactica medical optimal n hemoragiile digestive superioare este ... : A. Activ B. Expectativ C. Activ-expectativ D. Activ-individual E. Conservativ CS Semnele clinice: distensie epigastric, vrsturi cu caracter episodic i tendin spre creterea volumului lor, care uureaz starea bolnavului, caracterizeaz ...: A. stenoz compensat B. stenoz subcompensat C. stenoz decompensat D. penetrarea ulcerului E. cancerul gastric
63

9. CS Cel mai frecvent malignizeaz ulcerul cu sediul n ... : A. Duoden, peretele anterior B. Duoden, peretele posterior C. Duoden, ulcer circular D. Stomac, pe curbura mare E. Stomac, pe curbura mic 10. CS Prima rezecie gastric n tratamentul bolii ulceroase a fost efectuat de ctre ... : A. Dragstedt B. Billroth C. Finsterer D. Iudin E. Rydiger 11. CS Faza intestinal este responsabil de 10% din secreia gastric total i este determinat de urmtorii factori, exceptnd ... : A. Hormonii secretai de duoden i jejunul superior B. Insulin C. Histamin D. Imidazol E. Gastrin 12. CS Indicai simptomul netipic pentru ulcerul perforat asociat cu hemoragie. A. Sindromul algic pronunat B. Diminuarea intensitii durerii C. Prezena semnelor peritoneale D. Lipsa semnelor peritoneale E. "Abdomenul de lemn" 13. CS Ce procedeu chirurgical este indicat n cazul unui ulcer duodenal perforat la un pacient de 35-40 ani dac dup perforaie nu a trecut mai mult de 6 ore? A. Vagotomie selectiv proximal, excizia ulcerului (manevra Judd) B. Sutura simpl C. Suturarea ulcerului procedeul Oppel D. Sutura ulcerului cu anastomoz gastrojejunal E. Vagotomie troncular, excizia ulcerului i piloroplastie 14. CS n ce situaie este obligatorie biopsia ulcerului perforat? A. Ulcer duodenal calos mai mare de 2 cm B. Ulcer duodenal circular C. Ulcer gastric acut D. Ulcer gastric la un pacient peste 40 ani E. Ulcer duodenal penetrant n pancreas i asociat cu hemoragie 15. CS Crui tip corespunde ulcerul mezogastric conform clasificrii Johnson? A. Johnson I B. Johnson II C. Johnson III D. Johnson IV E. Johnson V 16. S Cel mai important simptom ce descoper o penetrare a ulcerului duodenal este ... : A. Durerile sezoniere B. Dureri postprandiale cu ameliorare dup vome sau spltur gastric C. Dureri nocturne, predispunere ctre hemoragii D. Evacuare din stomac peste 12-24 ore
64

E. Icter mecanic 17. CS Care din interveniile chirurgicale pe stomac n boala ulceroas se complic la distan cel mai rar cu diaree? A. Vagotomie selectiv B. Vagotomie troncular C. Rezecia gastric tip Balfour D. Rezecia gastric tip Billroth I E. Vagotomie troncular cu piloroplastie Heineke-Miculitz 18. CS Cel mai informativ procedeu n diagnosticul pozitiv al hemoragiei digestive superioare este: A. Determinarea volumului sngelui circulant B. Aprecierea indicelui Algower C. Tomografia computerizat D. Laparoscopia E. FEGDS 19. CS Care este frecvena perforaiei ulcerului gastroduodenal? A. 5% B. 10% C. 15% D. 20% E. 25% 20. CS Care procedeu chirurgical prevede utilizarea omentului pe picioru la suturarea ulcerului perforat? A. Braun B. Holle C. Oppel D. Heineke-Miculitz E. Judd 21. CS Incidena hemoragiei de origine ulceroas din tot lotul hemoragiilor digestive superioare este de ... : A. 30% B. 40% C. 50% D. 60% E. 70%-80% 22. CS Cui i aparine postulatul: Cu ct e mai mare i mai adnc ulcerul, cu ct e mai naintat vrsta bolnavului i mai diminuat aciditatea gastric, cu att este mai nalt pericolul malignizrii lui i, deci, mai indicat este operaia? A. Billroth B. Mondor C. Burlui D. Iudin E. Balfour 23. CS Adenomul ulcerogen produce cantiti mari de ... : A. Histamin B. Kalicrein C. Chinine D. Tripsin E. Gastrin
65

24. S Care este cea mai frecvent operaie de drenaj gastric asociat vagotomiei tronculare n chirurgia de urgen a bolii ulceroase? A. Judd B. Heineke-Miculitz C. Finney D. Gastroduodenostomia Jaboulay E. Anastomoza gastrojejunal 25. CS Care este factorul decisiv n stimularea secreiei gastrice? A. Factorul psihosomatic B. Acetilcolina C. Bolul alimentar D. Kalicreina E. Gastrina 26. CS Secreia gastric egal cu cea maximal este asigurat de faza: A. Cefalic B. Bazal C. Nocturn D. Hormonal E. Intestinal 27. CS n ulcerul duodenal se ntlnesc mai frecvent urmtoarele complicaii, cu excepia: A. Stenoza B. Penetrarea C. Malignizarea D. Hemoragia E. Perforaia 28. CS Care este cel mai caracteristic semn de laborator al ulcerului perforat? A. Leucopenie cu deviere in stnga B. Hipocloremie C. Anemie moderat D. Leucocitoz moderat (12000-14000), cu creterea n dinamic E. Creterea hematocritului 29. CS Care snt caracteristicile durerii n ulcerul duodenal? A. Permanent B. Are caracter colicativ C. Este agravat de alcool D. Este calmat de splturi gastrice E. Cedeaz n cursul nopii 30. CS Care dintre complicaiile ulcerului gastroduodenal este responsabil de 50% din decesele n complicaiile ulcerului? A. Stenoza B. Penetrarea C. Malignizarea D. Hemoragia E. Perforaia 31. CS Care este cel mai precoce semn al malignizrii ulcerului? A.Vomismente cu miros fetid B. Haematemez C. Dispariia periodicitii i violeniei durerilor
66

D. Scderea ponderal E. Melen 32. CS Ce faz asigur secreia gastric egal cu cea maximal? A. Cefalic B. Bazal C. Nocturn D. Hormonal E. Intestinal 33. CS Care snt cele mai importante glande gastrice cu funcie incretorie? A. Fundice B. Cardiale C. Antrale D. Parietale E. Accesorii 34. CS Care este cea mai informativ investigaie a secreiei gastrice? A. testul Hollender B. pH-metria C. testul Kay D. R-scopia stomacului E. FEGDS 35. CS n care complicaie a ulcerului gastroduodenal vomele sunt mai frecvente? A. Stenoza B. Penetrarea C. Malignizarea D. Hemoragia E. Perforaia 36. CS Care este cea mai eficace metod de depistare a ulcerului malignizat? A. R-scopia stomacului B. Anamneza i examenul clinic C. Reacia Gregersen-Adler D. FEGDS E. Tomografia computerizat 37. CS n cazul unui bolnav de 45 ani cu o anamnez ndelungat de ulcer duodenal refractar la terapia medicamentoas cu prevalarea testului Kay cea mai indicat operaie este ... : A. Vagotomie selectiv proximal izolat B. Vagotomie selectiv proximal cu excizia ulcerului C. Vagotomie troncular bilateral, excizia ulcerului i piloroplastie D. Excizia ulcerului i anastomoz gastro-jejunal E. Rezecie gastric distal 38. CS Ulcerul prepiloric conform clasificrii Johnson este ... : A. Johnson I B. Johnson II C. Johnson III D. Johnson IV E. Johnson V 39. CS Crei perioade dup perforaie corespund semnele clinice: durere abdominal intens n epigastru, nfiare anxioas, pupile dilatate, transpiraii reci, respiraie superficial, simptomul Eleker, poziie antalgic forat? A. Prima perioad (4-6 ore)
67

B. A doua perioad (6-12 ore) C. A treia perioad (peste 12 ore) D. Pseudoameliorare E. Peritonit toxic 40. CS Ce este tipic pentru durerea ulceroas? A. Este postprandial B. Nu este legat de mese C. Nu este sezonier D. Se calmeaz n cursul nopii E. Are sediul paraombilical pe stnga 41. CS De cine a fost propus metoda conservativ de tratament al ulcerului perforat? A. Billroth B. Oppel C. Iudin D. Taylor E. Braun 42. CS Gradul de activitate a hemoragiei digestive superioare determin tactica chirurgical i este apreciat n rezultatul examenului ... : A. Clinic B. De laborator C. Endoscopic D. Radiologic E. Morfologic 43. CS Fibroesofagogastroscopia evideniaz varice esofagiene gr.III care sngereaz, mucoasa gastric fr ulceraii. La ce metod de hemostaz apelai mai nti? A. Sonda Blackmore B. Ligaturarea varicelor esofagiene C. Rezecia esofagului inferior cu anastomoz esogastric D. Deconexiune azigoportal E. Anastom oz splenorenal 44. CS n ce const montajul Pean-Billroth-I? A. Anastomoz gastroduodenal termino-terminal B. Anastomoz gastrojejunal termino-lateral C. Anastomoz gastrojejunal pe ans n "Y" D. Anastomoz gastroduodenal latero-lateral E. Anastomoz gastrojejunal latero-lateral 45. CS Marcai cel mai important semn al dehiscenei anastomozei gastroduodenale i a tranei suturate. A. Tahicardie B. Febr C. Eliminri de bil pe dren D. Balonarea abdomenului E. Durere n abdomen 46. CS Care este cea mai frecvent cauz a tulburrilor mecanice de evacuare dup rezecia gastric? A. Stenoza anastomozei B. Edem al liniei suturii C. Anastomozita D. Gastroplegia
68

E. Duodenostaza 47. CS Anastomozita mai frecvent apare n perioada postoperatorie precoce dup rezecia gastric procedeul Billroth-I, avnd ca cauz factorul microbian, trauma esuturilor, materialul de suturare (catgutul), procesul alergic etc. Cnd postoperator apar semnele majore ale anastomozitei (dureri epigastrice i vrsturi abundente)? A. La a 2-3-ea zi B. La a 3-4-a zi C. La a 5-7-ea zi D. La a 6-7-ea zi E. La a 7-10-ea zi 48. CS Dispariia matitii hepatice se depisteaz n majoritatea cazurilor de ulcer perforat i poate fi confundat cu unul din urmtoarele semne ... : A. Mandel-Razdolskii B. Kulencampf C. Iudin D. Celatidi E. Vighiatto 49. CS Care este cel mai informativ procedeu n depistarea ulcerului perforat? A. FEGDS B. Examenul radiologic de ansamblu a abdomenului C. USG D. Laparocenteza E. Pneumogastrografia 50. CS Care este scopul principal n terapia medicamentoas (conservativ) a hemoragiilor ulceroase? A. Diminuarea secreiei gastrice B. Susinerea funciei normale a cordului C. Hemostaza local D. Recuperarea anemiei E. Restabilirea volumului circulant sangvin 51. CS Care este cea mai frecvent cauz dintre afeciunile endocrinice care conduce la apariia ulcerului peptic? A. Boala Kushing B. Hiperparatireoza primar C. Ulcerul Kurling D. Insulomul E. Diabetul zaharat 52. CS Care este cea mai frecvent cauz a ulcerului duodenal postoperator recidivant? A. Rezecia econom a stomacului B. Insulomul C. Adenomul paratireoidian D. Sindromul Zollinger-Ellison E. Pstrarea unui segment al sectorului antral al stomacului 53. CS n ce caz se opereaz ulcerul gastric? A. Imediat dup ce se depisteaz B. Dup primul epizod de hemoragie C. Numai n caz de stenoz antral D. Dup eecul terapiei medicamentoase timp de 1-2 luni E. Numai n caz de perforaie
69

54. CS Din cte pri este compus stomacul? A. Dou pri B. Trei pri C. Patru pri D. Cinci pri E. ase pri 55. CS Proba (testul) Hollender presupune administrarea a 2 un. insulin la 10 kg mas a corpului i/m cu preluarea a 4 eantioane (peste fiecare 15 min.) de suc gastric. Care faz a secreiei se aprecieaz ulterior? A. Nocturne B. Intestinale C. Hormonale D. Bazale E. Cefalice 56. CS n ce caz apare ulcerul Kurling ca ulcer de stres? A. Combustii extinse, severe B. Leziuni cerebrale C. Politraumatisme D. Stri septice E. Intervenii chirurgicale majore 57. CS Care este frecvena hemoragiei din ulcerul gastroduodenal? A. 10% B. 15% C. 20% D. 25% E. 30% 58. CS Care ulcer duodenal conform sediului su sngereaz mai frecvent? A. Bulbar B. Anterior C. Posterior D. Stenozant E. Perforat 59. CS Care afirmaie din cele care urmeaz este fals referitor la tratamentul hemoragiilor ulceroase? A. Poate fi numai medicamentos n unele cazuri B. Poate fi chirurgical imediat C. Poate fi chirurgical precoce D. n toate cazurile se impune operaia E. Poate fi chirurgical programat 60. CS Ce complicaie a ulcerului duodenal este caracterizat de semnele ce urmeaz, prezente la un bolnav cu caexie: parestezii, halucinaii, uneori tetanie, n snge - alcaloz metabolic, asociat cu hipocloremie, hiponatriemie, hipocaliemie, azotemie extrarenal? A. Ocluzie intestinal tardiv B. Sindromul Zollinger-Ellison C. ocul hemoragic D. Insuficiena renal cronic E. Stenoza piloric decompensat
70

61. CS Care este cea mai frecvent complicaie, care poate aprea dup rezecia gastric cu montaj n Billroth-II? A. Fistula de bont duodenal B. Tromboflebita cubital C. Sepsisul D. Hernia retroanastomotic E. Hemoragia 62. CS Secreia bazal face parte din secreia total gastric. Care este rata acesteea fa de secreia stimulat? A. 1-5% B. 5-10% C. 10-15% D. 15-20% E. 20-25% 63. CS Prin ce se caracterizeaz simptomul Kulencampf prezent n perioada a II-a dup perforaie? A. Durere acut pe toat aria abdomenului B. Matitate deplasabil n fosa iliac dreapt C. Abdomen de lemn D. Bombarea dureroas a fundului de sac Douglas E. Durere simit ca lovitur de pumnal 64. CS Prin ce se explic intensitatea diminuat a durerii n perforaia ulcerului duodenal fa de cel gastric? A. Diametrul mic al perforaiei B. Agresivitatea sczut a coninutului duodenal fa de cel gastric C. Coninut duodenal n cantitate redus D. Ci diferite de rspndire a coninutului E. Incidena sporit a ulcerului duodenal acoperit 65. CS Care este cea mai frecvent i cea mai grav complicaie a ulcerului gastroduodenal? A. Stenoza B. Penetrarea C. Malignizarea D. Hemoragia E. Perforaia 66. CS Ce grad caracterizeaz pierderea a 1000-1500 ml snge (30% din volumul sngelui)? A. Hemoragie digestiv inferioar moderat B. Hemoragie digestiv superioar mic C. Hemoragie digestiv superioar medie D. Hemoragie digestiv superioar masiv E. Hemoragie digestiv ocult 67. CS Care este cauza mai frecvent a deceselor n caz de hemoragie din varicele esofagiene n ciroza hepatic? A. ocul hemoragic B. Insuficien hepatic C. Anemia posthemoragic D. Dereglri provocate de ciroz E. Insuficien renal

71

68. CS Ce grad al stenozei este prezent la un bolnav cu denutriie i este caracterizat de urmtoarele semne: plenitudine permanent n epigastru, asociat deseori cu dureri i eructaii, vom repetat cu coninut gastric i resturi alimentare? A. Stenoz piloric B. Stenoz compensat C. Stenoz subcompensat D. Stenoz decompensat E. Stenoz postbulbar 69. CS Cui i aparine prima descriere a asocierii ulcerului peptic cu tumoarea pancreasului? A. Mondor B. Billroth C. Rakitanshy i Cistovici D. Kushing E. Zollinger-Ellison 70. CS Care este cea mai ideal variant de tratament a sindromului Zollinger-Ellison? A. Rezecia gastric i enuclearea adenomului B. Gastrectomia C. Gastrectomia i terapia conservativ D. Rezecia gastric 2/3 E. Rezecia gastric subtotal i enuclearea tumorii 71. S Ce reprezint semnul Kussmaul? A. Flebita membrului superior stng n cancerul gastric B. Tulburri metabolice din stenoza piloric decompensat C. Contractura muchilor abdominali n ulcerul perforat D. Prezena undelor peristaltice a stomacului din stenoza piloric E. Adenopatia supraclavicular 72. CM Care snt arterele principale ale stomacului? A. A. gastric dreapt B. A. gastric stng C. A. lienal D. A. gastroepiploic dreapt E. A. gastroepiploic stng 73. CM n ce const metoda conservativ de tratament al ulcerului perforat? A. Aspiraie nazogastric B. Antibioticoterapie C. Terapie infuzional D. Dieta N1 E. Clisme medicamentoase 74. CM Perforaie atipic a ulcerului gastroduodenal nseamn ...: A. Perforaie n abdomenul liber B. Oarb C. A peretelui posterior al duodenului D. Acoperit (menajat) E. n poriunea cardial a stomacului 75. De care factori este ntreinut secreia bazal gastric? A. Bolul alimentar B. Digestia alimentelor n intestin C. Masa celulelor parietale
72

D. Tonusul vagal E. Eliberarea intermitent a unor mici cantiti de gastrin 76. CM Care snt complicaiile acute ale bolii ulceroase? A. Penetrarea B. Hemoragia C. Stenoza D. Perforaia E. Malignizarea 77. Diagnosticul diferenial al ulcerului perforat trebuie efectuat cu urmtoarele afeciuni: A. Pancreatita acut B. Apendicita acut C. Pleuropneumonia din dreapta D. Sarcina extrauterin (ectopic) ntrerupt E. Tromboembolia a.pulmonare 78. n ce situaii clinice de perforaie a ulcerului nu este indicat rezecia gastric primar? A. Ulcer duodenal la bolnavii peste 70 de ani B. Ulcer duodenal "mut" C. Asocierea perforaiei cu hemoragie D. n suspecia la malignizare E. n ulcerul gastric cu anamnez ndelungat 79. La ce metod nechirurgical de hemostaz apelai n caz de ineficacitate a tamponamentului esofagogastric cu sonda Blackemore n hemoragia din venele dilatate ale esofagului? A. Sclerozarea endoscopic a venelor B. Terapie hormonal C. Pituitrin intravenos D. Ligaturare endoscopic a venelor E. Terapie cu hemostatice 80. Ce procedee utilizai n tratamentul conservativ a sindromului Mallory-Weiss? A. Dieta, antacide, hemocoagulante B. Terapie hormonal C. Pituitrin intravenos D. Sonda Blackemore E. Hemostaz endoscopic 81. Ce tipuri de stenoze deosebim n funcie de sediul ulcerului n boala ulceroas? A. Piloric B. La nivelul corpului gastric C. Bulbar D. Postbulbar E. La nivelul unghiului gastric 82. Adenomul ulcerogen (gastrinomul) are forma unui nod chistos sau lobat de divers consisten, care n 50% cazuri malignizeaz i d metastaze. n care organe poate fi situat adenomul? A. Pancreas B. Splin C. Stomac D. Duoden E. Colecist 83. Ce complicaii se ntlnesc mai frecvent n ulcerul duodenal? A. Penetrarea
73

B. Hemoragia C. Stenoza D. Perforaia E. Malignizarea 84. Caracterizai durerea n ulcerul cronic duodenal penetrant n pancreas. A. Poart caracter sezonier B. Apare dup mese cu ameliorare dup vom sau spltur gastric C. Este nocturn D. Se asociaz cu icter E. Nu se juguleaz cu spasmolitice, stupefiante 85. De ce factori este impus asocierea operaiilor de drenaj gastric unor tipuri de vagotomie? A. Hipoaciditatea secundar vagotomiei B. Scderea motilitii gastrice secundare vagotomiei C. Creterea gastrinemiei D. Asocierea unei gastroduodenite E. Hipertrofia piloric postvagotomie 86. CM Care situaii ncadreaz ulcerul gastric n tipul Johnson I? A. Ulcerele prepilorice B. Ulcerele marii curburi C. Ulcerele micii curburi i aciditate subnormal D. Ulcerele micii curburi i ulcer duodenal evolutiv E. Ulcerele micii curburi asociate cu ulcere prepilorice i hipersecreie 87. Care afirmaii referitoare la hemoragia digestiv superioar ulceroas sunt adevrate: A. Azotemia este normal B. La vrstnici se oprete mai uor ca la tineri C. Se ateapt 24 ore pentru a asigura hemostaza medical D. Diagnosticul diferenial n primul rnd trebuie de efectuat cu hemoragia din venele dilatate ale esofagului E. Se opereaz peste 24 ore pentru a reduce letalitatea 88. De ce factori este favorizat apariia sindromului Mallory-Weiss? A. Abuzul de alcool i alimente B. Creterea brusc a presiunii intraabdominale C. Vome repetate D. Primirea ndelungat a aspirinei, steroizilor E. Tuse insistent 89. Care dintre urmtoarele msuri terapeutice nu pot fi folosite n hemoragia superioar din varicele esofagiene rupte n ciroza hepatic? A. Administrarea pituitrinei intravenos B. Hemostaza endoscopic C. Ligatura de trunchi celiac D. Sonda Blackemore E. Vagotomia supraselectiv 90. Ce afeciuni prezint cele mai frecvente cauze a dereglrii evacurii din stomac la aduli? A. Ulcerul piloroduodenal B. Fitobezoarul C. Tumora poriunii piloroantrale D. Pilorospasmul E. Boala Menetrie 91. CM Ce semne caracterizeaz sindromul Zollinger-Ellison?
74

A. Creterea secreiei bazale nocturne peste un litru B. Constipaia C. Vome abundente, frecvente cu caracter acid D. Hemoragie digestiv superioar E. Durere epigastric intens, continu 92. Hemoragiile postoperatorii pot avea loc att n tractul digestiv (2% din lotul rezeciilor gastrice), ct i n cavitatea abdominal. n ce cazuiri este indicat terapia conservativ (acid aminocapronic 5% + adrenalin 0,1% - 1 ml; vicasol; CaCl 10%; decinon; plasm congelat; crioprecipitat; transfuzii de snge)? A. Hemoragia din ulcerele acute postoperatorii B. Hemoragia din trana neanastomotic C. Hemoragia linia suturii anastomoze D. Hemoragia din peretele abdominal din locul drenului E. Hemoragia din ligaturile lig.gastrocolic 93. De ce factori este stimulat faza cefalic a secreiei gastrice? A. Distensia gastric fundic i antral B. Vederea, mirosul i palparea alimentelor C. Masticaia i salivaia D. Deglutiia E. Insulina 94. CM n care situaii clinice se ntlnesc ulceraiile acute gastroduodenale? A. Arsuri ntinse B. Corticoterapie C. Ingestia de aspirin D. Leziuni cerebrale E. Administrarea penicilinei 95. Ce procedee chirurgicale se utilizeaz n tratamentul ulcerului gastric perforat n funcie de situaia morfopatologic real? A. Vagotomie selectiv B. Vagotomie selectiv proximal cu excizia ulcerului C. Vagotomie troncular bilateral, excizia ulcerului i piloroplastie D. Excizia ulcerului i gastroplastie E. Rezecie gastric 96. La ce procedee se reduce tratamentul chirurgical n sindromul Mallory-Weiss, cnd epuizeaz cel conservativ? A. Suturarea mucoasei i submucoasei B. Ligaturarea a.gastrica sinistra C. Rezecia gastric distal D. Suturarea mucoasei i submucoasei +ligaturarea a.gastrica sinistra E. Rezecia gastric proximal 97. CM Ce afirmaii referitoare ulcerului perforat acoperit snt incorecte? A. Se caracterizeaz printr-un debut acut B. ntotdeauna este prezent pneumoperitoneumul C. Diagnosticul este facilitat prin proba Petrescu D. Cere aceeai atitudine chirurgical ca i perforaia n peritoneul liber E. Este prezent contractura muscular difuz 98. CM Care din urmtoarele afeciuni pot genera o hemoragie digestiv superioar? A. Ulcerul gastric B. Ulcerul cronic duodenal
75

C. Ulcerul acut al corpului gastric D. Leiomiomul jejunal E. Eroziile duodenale 99. Ce semne include tabloul clinic al ulcerului perforat n prima faz de evoluie? A. Bradicardie B. "Abdomen de lemn" C. Dispnee D. Lipsa peristaltismului intestinal E. Meteorism difuz pronunat 100. Care sunt indicaiile ctre tratamentul chirurgical n hemoragia digestiv superioar ulceroas? A. Ulcerele acute gastrice B. Ulcerul gastric Johnson I cu diametrul 2,5 cm C. Ulcerul duodenal cu hemoragie Forrest IA D. Ulcerul gastric cu hemoragie Forrest IIB E. Sindromul Mallory-Weiss 101. CM Care snt factorii patogeni primordiali n ulcerul gastroduodenal? A. Diminuarea rezistenei mucoasei B. Factorul agresiv (hiperaciditate) C. Factorul ereditar D. Factorul sezonier E. Factorul alimentar 102. CM n ce cazuri clinice se ntlnete pnemoperitoneul radiologic? A. Sindromul Bouverett B. Perforaia retroperitoneal a ulcerului duodenal C. Ulcer gastroduodenal cu perforaie n cavitatea peritoneal liber D. Ocluzie intestinal acut E. Perforaia patologic a sigmei 103. CM Ce semne relev examenul obiectiv n ulcerul gastroduodenal necomplicat? A. Durere "de pumnal" n epigastru B. Durere moderat n epigastru C. Lipsa contracturii musculare D. Dispariia matitii hepatice E. Prezena semnului Kussmaul 104. CM Ce variante de perforaie a ulcerului cunoatei? A. n cavitatea abdominal liber B. Oarb C. Acoperit D. Cu evoluie n fistul gastro-colic E. Perforaie n bursa omental 105. CM Ce semne caracterizeaz tabloul clinic al ulcerului duodenal perforat n faza a III-ea de evoluie? A. Abdomen de scndur B. Febr C. Silenium abdominal D. Meteorism difuz E. oc toxico-septic 106. CM n care situaii clinice este indicat sutura solitar a ulcerului perforat? A. Asocierea perforaiei cu penetraie n pancreas
76

B. Ulcer calos i peritonit fibrinoas difuz C. Diametrul mic al ulcerului D. Ulcer perforat la tineri E. Prezena patologiei concomitente severe 107. CM Prin ce metode poate fi confirmat diagnosticul pozitiv de stenoz piloric? A. FEGDS B. Leucogram C. Radiografia abdominal de ansamblu D. Examenul baritat al stomacului E. USG abdominal 108. CM Care este efectul vagal asupra secreiei gastrice? A. Vasodilataie B. Vasoconstricie C. Creterea motilitii gastrice D. Instituirea spasmului pilorului E. Creterea aciditii gastrice 109. CM Care operaii se pot practica n tratamentul ulcerului duodenal hemoragic? A. Vagotomie selectiv izolat B. Vagotomie selectiv proximal cu excizia ulcerului C. Vagotomie troncular bilateral, excizia ulcerului i piloroplastie D. Rezecie gastric distal E. Rezecie gastric distal "la excludere" 110. CM Prin ce semne se deosebete ulcerul duodenal perforat n cavitatea abdominal liber de pancreatita acut? A. Stare de oc la spitalizare B. Prezena semnelor peritoneale C. Durere de pumnal D. Pneumoperitoneum E. Abdomen de lemn 111. CM Prin ce semne se deosebete ulcerul duodenal perforat acoperit de colecistita acut? A. Prezena semnelor peritoneale B. Durere de pumnal C. Pneumoperitoneum D. Contractur muscular pe flancul drept E. Febr la debut 112. CM Ce remedii snt recomandate n tratamentul hemoragiilor din venele dilatate ale esofagului? A. Pituitrin B. Vasopresin C. Anticoagulante D. Hemostatice E. Antibiotice 113. CM n ce cazuri se aplic sonda Blackemore? A. Ulcer cardial hemoragic B. Hemoragie din venele dilatate ale esofagului C. Sindromul Mallory-Weiss D. Esofagita peptic E. Boala Menetrier 114. CM Care dintre afeciunile de mai jos se pot complica cu ulcer de stres?
77

A. Operaii laborioase B. Corticosteroizi C. Arsuri extinse D. Primirea aspirinei E. Traumatisme cranio-cerebrale 115. CM De ce factori este cauzat cel mai frecvent gastrita acut eroziv? A. Hiperaciditate B. Pancreatit acut C. Primirea aspirinei D. Antibiotice E. Sindromul Mallory-Weiss 116. CM Care localizare a ulcerului cuprinde ulcerul gastric Johnson II? A. Ulcerele prepilorice B. Ulcerul gastric n corp i stenoza ulceroas piloric C. Ulcerele cardiale i aciditate subnormal D. Ulcerele micii curburi i ulcer duodenal evolutiv E. Ulcerele micii curburi asociate cu ulcere prepilorice i hipersecreie 117. CM Care dintre procedeele chirurgicale pot fi variante adecvate de corecie chirurgical n ulcerul gastric Johnson I? A. Vagotomie selectiv izolat B. Vagotomie selectiv proximal cu excizia ulcerului C. Excizia cuneiform a stomacului D. Rezecie gastric distal E. Rezecie gastric distal "n scar" 118. CM Care situaii pot provoca apariia ulcerului Curling ca ulcer de stres? A. Arsuri ntinse B. Operaii laborioase C. Corticoterapie D. Primirea aspirinei E. Traumatisme cranio-cerebrale 119. CM Care snt semnele radiologice ale ulcerului gastric? A. Dimensiuni mrite ale stomacului B. Nia C. Convergena pliurilor ctre ulcer D. Hiperplazia mucoasei gastrice E. Nie multiple n stomac 120. CM Care dintre urmtoarele semne radiologice pledeaz pentru stenoza piloroduodenal? A. Dimensiuni mrite ale stomacului B. Nia n duoden C. Atonia i dilatarea stomacului D. Dilatarea jejunului E. Diverticul duodenal prestenostic 121. CM Care dintre urmtoarele corespunde atitudinii oportune n tratamenul ulcerului gastric? A. Tratament chirurgical la depistarea ulcerului B. Biopsie din ulcer cu tratament antiulceros ulterior C. FEGDS de control peste 1,5-2 luni dup tratament D. Control endoscopic doar n cazul acutizrii ulcerului E. Operaia de elecie rezecia gastric 122. CM Ce prezint gastrinomul, responsabil de declanarea sindromului Zollinger-Ellison?
78

A. Displazie difuz pancreatic B. Tumor duodenal C. Tumor gastric D. Tumor pancreatic unic E. Tumor pancreatic multipl 123. CM Care semne caracterizeaz ulcerul de stres? A. Defect superficial al mucoasei B. Margini caloase C. Dimensiuni mari D. Dimensiuni mici E. Manifestri hemoragice frecvente 124. CM Care dintre semnele urmtoare caracterizeaz sindromul Zollinger-Ellison? A. Scaune instabile B. Majorarea secreiei bazale C. Ulcere gigante, caloase D. Predispunere la hemoragii digestive E. Sindrom algic insistent 125. CM Care snt caracteristicile sindromului Mallory-Weiss? A. Se ntlnete la bolnavii cu hernie hiatal B. Este provocat de vome repetate C. Vomele sunt cu striuri de snge D. Vome cu za de cafea E. Frecvent se intervine chirurgical 126. CM Care snt metodele de investigaie paraclinic utilizate curent n examinarea bolnavilor cu ulcer duodenal? A. FEGDS B. Reacia Gregersen-Adler C. pH-metria D. Pnemogastrografia E. Ionograma 127. CM Indicai caracteristicile durerii n ulcerul duodenal: A. Se acutizeaz noaptea B. Apare peste 2 ore dup mas C. Cedeaz dup spltur gastric D. ntotdeauna iradiaz n spate E. Se asociaz cu ncordare muscular n mezogastru 128. CM Indicai afirmaiile corecte privitor la ulcerul duodenal. A. Caracter sezonier n evoluie B. Hiperaciditatea este factorul etiologic primordial C. Malignizeaz frecvent dup 40 de ani D. Penetrarea n pancreas poate conduce la formarea plastronului E. Ulcerul pe semicircumferina posterioar este predispus la hemoragie 129. CM Indicai afirmaiile corecte privind vagotomia troncular. A. Este operaie patogenetic n ulcerul cronic duodenal B. Poate fi efectuat fr alte intervenii pe ulcer C. Trebuie s fie asociat cu operaie de drenaj gastric D. Fiind mai puin traumatic, este indicat n stenoza decompensat la bolnavii cu caexie E. Se pstreaz ramurile motorii ale vagusului
79

130.

CM Ce presupune vagotomia selectiv? A. Este operaie patogenetic n ulcerul cronic duodenal B. Poate fi efectuat fr alte intervenii pe ulcer C. Trebuie s fie asociat cu operaie de drenaj gastric D. Este o operaie de urgen n hemoragiile digestive E. Se pstreaz ramurile motorii ale vagusului 131. CM Care operaii snt considerate patogenice n tratamentul ulcerului cronic duodenal? A. Vagotomia selectiv izolat B. Vagotomia selectiv proximal cu excizia ulcerului C. Excizia ulcerului i piloroplastie D. Rezecia gastric 2/3 E. Antrumrezecia gastric 132. CM Care snt indicaiile absolute ctre tratamentul chirurgical n ulcerul duodenal? A. Perforaia ulcerului B. Ulcerul cronic duodenal de dimensiuni 1-1,5 cm C. Hemoragia Forrest IIB D. Stenoza compensat E. Hemoragia Forrest IB cu hemostaz endoscopic neeficace 133. CM Caracteristicile semnului Kussmaul sunt urmtoarele, cu excepia : A. Lipsa pulsaiei aortei abdominale B. Tulburri metabolice din stenoza piloric decompensat C. Contractura muchilor abdominali n ulcerul perforat D. Prezena undelor peristaltice ale stomacului n stenoza piloric E. Lipsa matitii hepatice 134. CM Care snt caracteristicile sindromului Darrow din stenoza piloric ulceroas decompensat? A. Alcaloz metabolic B. Hipocloremie C. Hipocaliemie D. Azotemie extracelular E. Caexie 135. CM Ce include triada Mondor n ulcerul duodenal perforat? A. Antecedente ulceroase B. Leucocitoz C. Pneumoperitoneum D. Contractur muscular E. Lipsa semnelor peritoneale 136. CM Ce operaii se pot practica n tratamentul ulcerului duodenal perforat? A. Vagotomia selectiv izolat B. Sutura ulcerului tip Oppel C. Excizia ulcerului i piloroplastie D. Rezecia gastric distal E. Antrumrezecia gastric 137. CM n ce cazuri este indicat sutura simpl a ulcerului perforat? A. Diametrul mic al ulcerului B. Ulcer acut C. Peritonit purulent difuz D. Asocierea perforaiei cu penetraie n pancreas
80

E. Prezena insufucienei multiple de organ 138. CM Un pacient de 24 de ani, cu anamnez ulceroas prezint durere epigastric puternic i este examinat peste o or de la debutul bolii. Ce alte semne pledeaz pentru o perforaie a ulcerului? A. Rspndirea durerii pe tot abdomenul B. Starea de oc la spitalizare C. Lipsa pneumoperitoneului la examenul radiologic de ansamblu D. Rezultat pozitiv la pneumogastrografie E. Leucocitoz 139. CM Ce situaii clinice se caracterizeaz prin prezena aerului liber sub cupolele diafragmatice pe o radiografie abdominal de ansamblu? A. Perforaia ulcerului gastric B. Penetraia ulcerului duodenal C. Sindromul Bouverett D. Perforaia retroperitoneal a ulcerului duodenal E. Leziunea traumatic a colonului 140. CM Ce afirmaii referitoare la ulcerul duodenal hemoragic sunt false? A. Hemoragia este indicaie absolut ctre operaie B. ntotdeauna se manifest clinic prin hematemez C. Activitatea hemoragiei se detemin la examenul endoscopic D. Gradul de activitate a hemoragiei se detemin la examenul clinic E. Ulcerele posterioare sunt predispuse mai frecvent la hemoragie 141. CM Ce semne clinice sunt caracteristice perforaiei atipice a ulcerului gastroduodenal? A. Kerven B. Podlah C. Iudin D. Vighiatto E. Levi-Dorn Litiaza biliar 1. CS Caracteristicile icterului hemolitic sunt urmtoarele, exceptnd : A. Icterul B. Rezistena globular sczut C. Anemia D. Hepatomegalia E. Splenomegalia 2. CS Care este cea mai frecvent cauz a icterului mecanic? A. Tumorile capului pancreasului B. Coledocolitiaza C. Strictura cilor biliare D. Tumorile cilor biliare E. Papilita stenozant 3. CS Care este sursa de baz a energiei necesare la secretarea bilei, mai ales a celei primare? A. Acidul adenozintrifosforic B. Acidul lactic C. Glicogenul D. Flavo-proteina (enzima galben a lui Warburg) E. Citocromoxidaza i succinatdehidrogenez

81

4. CS La scanarea ficatului cu izotopi de aur s-a constatat o absorbie aproape de cea normal, dar cu lipsa izotopilor n colecist, cile biliare i n intestin. Crei situaii clinice i corespunde aceasta? A. Icterului parenchimatos B. Icterului mecanic C. Icterului hemolitic D. Cirozei hepatice E. Hipersplenismului 5. CS Ce procedeu de drenaj a coledocului este prezentat de un tub simplu cu multe orificii parietale, care coboar din coledoc n duoden prin papil, pe cnd cellalt capt se exteriorizeaz prin incizia coledocului? A. Dogliotti B. Kalmers C. Duval D. Cattele-Champeau E. Voelker 6. CS Complicaiile colelitiazei pot fi convenional divizate n 3 grupe: mecanice, infecioase i degenerative. Care din complicaii are o genez mixt? A. Hidropsul vezicular B. Cancerul veziculei C. Colangita D. Sindromul Bouverett E. Fistula biliodigestiv 7. CS Care din procedeele instrumentale ne informeaz mai amplu asupra formei morfopatologice a colecistitei, strii organelor vecine, inclusiv a peritoneului? A. Ultrasonografia B. Tomografia computerizat C. Colecistocolangiografia transparietal D. Laparoscopia E. Colangiopancreatografia retrograd 8. CS Care dintre semnele clinice i paraclinice pot lipsi n litiaza biliar? A. Hipercolesterolemia B. Bilirubinemia i pigmenturia C. Imagini lacunare la umplerea veziculei cu substan de contrast D. Bil B tulbure cu multe leucocite n sediment E. Fenomene dispeptice la ingerarea lipidelor 9. CS Calculii migrai din vezicula biliar se pot opri n diferite segmente ale cilor biliare. Ce modificaie, n primul rnd, poate provoca calculul inclavat n regiunea papilei Water? A. Stenoz B. Papilit C. Colangit D. Pancreatit acut E. Cancer de pancreas cefalic 10. CS Care metod de investigaie de rutin e mai puin agresiv n stabilirea originii icterului la un bolnav cu icter mecanic? A. Colecistografia peroral B. Colecistografia i/v C. Ultrasonografia D. Colangiopancreatografia retrograd
82

E. Laparoscopia 11. CS Care celule sintetizeaz bila primar? A. Epiteliul capilarelor biliare B. Mucoasa veziculei biliare C. Epiteliul duodenului D. Celulele hepatice E. Epiteliul coledocului 12. CS Ce procedeu de drenaj a coledocului este, cnd captul intern al drenului se afl n lumenul coledocului mai sus de sutura lui, iar cel extern este exteriorizat transhepatic? A. Praderi-Smith B. Lane C. Duval D. Holstedt E. Voelker 13. CS Litiaza cii biliare principale n 97-99% cazuri este de origine vezicular. Care este localizarea tipic a calculul n cile biliare extrahepatice n 71% cazuri? A. Ampula Water B. Coledoc C. Canalele extrahepatice D. Canalele intrahepatice E. n duoden 14. CS Care fracie a bilei este hidroelectrolitic i este compus din bicarbonat i clorid de natriu? A. Bil mixt B. Nici una C. Bil primar D. Bila secundar E.Toate fraciile 15. CS Care va fi anestezia de elecie n caz de colecistectomie la bolnavii cu insuficien respiratorie i cardiovascular? A. Endotraheal B. Intravenoas C. Local, procedeu Vinevskii D. Epidural E. Rahidian 16. CS Spre ce diagnostic ne orienteaz evidenierea radiologic a aerului n cile biliare? A. Coledocolitiaz B. Colecistit acut C. Fistul bilio-digestiv D. Fistul bilio-biliar E. Infecia cu salmonella a veziculei biliare 17. CS Ce diagnostic ne sugereaz prezena urmtoarelor semne: durere moderat n rebordul costal drept, febr moderat, icter pronunat cu nuan roietic, dimensiunile ficatului crescute moderat, o splenomegalie moderat, lipsa anemiei? A. Icter mecanic (posthepatic) B. Icter hemolitic (prehepatic) C. Icter parenchimatos (hepatic) D. Sindomul Bouverett E. Sindromul Mirizzi
83

18. CS Care din fraciile bilei se formeaz n celulele hepatice i conine colesterin, acizi biliari i fosfolipizi? A. Bil mixt B. Nici una C. Bil primar D. Bil secundar E.Toate fraciile 19. CS Unde se afl nivelul obstruciei n colecistita acut litiazic ocluziv? A. La nivelul cilor biliare intrahepatice B. La nivelul corpului veziculei biliare C. La nivelul cisticului D. Numai la nivelul infundibulului n coledoc E. n papila Vater 20. CS Care este veriga de baz n declanarea tabloului clinic al icterului mecanic? A. Diminuarea activitii fermenilor citocromoxidaza i succinatdehidrogenaza B. Creterea transaminazelor C. Reinerea intracelular a bilirubinei D. Dereglarea microcirculaiei intrahepatice E. Creterea activitii fermenilor lizosomali 21. CS Care este cea mai informativ metod de investigare n stabilirea originii icterului la un bolnav cu icter mecanic? A. Colecistografia peroral B. Colecistografia i/v C. Ultrasonografia D. Colangiopancreatografia retrograd E. Colegrafia percutan 22. CS Ce procedeu de drenaj a coledocului cu un dren n form de "T" ramura scurt a cruia este situat n coledoc, iar cea lung se exteriorizeaz? A. Lane B. Kehr C. Cattele-Champeau D. Voelker E. Duval 23. CS Care este cea mai atraumatic i deci cea mai frecvent utilizat cale de acces n colecistectomie? A. Transversal (prenghel) B. Xifo-ombilical (Lebker) C. Transrectal D. Pararectal E. Subcostal 24. S Care din componenii bilei constituie partea de baz a reziduului uscat al ei i este sintezat exclusiv numai de ficat? A. Colesterolul B. Ionii minerali C. Acizii biliari D. Proteinele E. Srurile 25. S Care este procedeul de drenaj al coledocului cu un dren trecut cu captul distal prin papila Vater n duoden, iar cel proximal situat n ductul hepatic?
84

A. Lane B. Kehr C. Cattele-Champeau D. Voelker E. Duval 26. S Care este semnul major de difereniere a icterului mecanic litiazic de cel de origine canceroas? A. Icterul pronunat pe fondul durerilor B. Scaun acolic i urin hipercrom C. Reapariia icterului precedat de colic D. Prurit pe fondul icterului E. Febr intermitent 27. CS Care este cel mai informativ i miniinvaziv procedeu n diferenierea icterului mecanic de cel parenchimatos? A. Scanarea cu izotopi de aur B. Colangiografia retrograd C. Colecistografia peroral D. Colecistocolangiografia i/v E. Colegrafia percutan 28. S Cea de a treia cauz dup frecven a icterului mecanic este: A. Coledocolitiaza B. Strictura cilor biliare C. Cancerul primar al cilor biliare D. Compresia cilor biliare extrinsece E. Stenoza papilei Vater 29. S Care este procedeul de drenaj al coledocului cu un dren cu diametru de 2 mm introdus prin ductul cistic spre duoden? A. Lane B. Kehr C C. Voelker D D. Holstedt E. Duval 30. S Care este operaia de elecie n stenoza oddian cu lungimea stricturii pn la 2 cm? A. Papilosfincterotomie transduodenal B. Papilosfincterotomie endoscopic C. Anastomoz bilio-biliar D. Anastomoz colecisto-duodenal E. Anastomoz colecisto-jejunal 31. S Ce afirmaie referitoare la boala litiazic este fals? A. Colecistita flegmonoas poate fi tratat conservativ B. Colecistita acut este n toate cazurile tratat prin operaii de urgen C. O litiaz vezicular poate s se manifeste clinic printr-o fistul biliodigestiv D. Instabilitatea coloidal st la originea litogenezei E. Colecistita acut poate fi operat programat 32. S Semnele clinice ale icterului mecanic sunt urmtoarele, cu excepia : A. Dureri pronunate n hipocondrul drept B. Hepatomegalie C. Splenomegalie D. Anemie moderat
85

E. Febr i prurit 33. CS Care este frecvena coledocolitiazei din lotul total de bolnavi cu litiaz biliar? A. 5-15% B. 30-40% C. 20-30% D. 15-20% E. 40-50% 34. S n ce tip de icter pruritul este prezent n 75% cazuri i poate deseori s precedeze icterul i durerea? A. Coledocolitiaz B. Icter parenchimatos C. Icter mecanic condiionat de cancer al capului pancreasului D. Icter hemolitic E.Ciroz biliar 35. S Ce presupune coledocotomia ideal? A. Deschiderea transvers a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura coledocului fr drenare B. Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura primar a coledocului fr drenare C. Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i drenarea extern a coledocului D. Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura primar a coledocului asupra unui dren trecut prin papil n duoden E. Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i drenarea coledocului dup sutura primar prin d.cysticus 36. S Care este procedeul de drenaj al coledocului cu un dren n form de "T", unul din capetele tubului din interiorul coledocului coboar prin papil n duoden, pe cnd cellalt tub se exteriorizeaz prin incizia coledocului? A. Dogliotti B. Cattele-Champeau C. Voelker D. Kalmers E. Holstedt 37. CS Din ce categorie de complicaii face parte colecistita acut litiazic? A. Degenerative B. Inflamatorii C. Mecanice D. Precoce E. Tardive 38. Care sunt caracteristicile icterului parenchimatos? A. Hepatomegalie moderat B. Febr moderat C. Dureri pronunate n hipocondrul drept D. Nuan a icterului roietic E. Splenomegalie moderat 39. Care sunt caracteristicile paraclinice ale icterului mecanic de origine litiazic? A. Diametrul coledocului de 1,2 cm B. Bilirubina 48 mmol/l pe contul fraciei indirecte C. Pe colangiogram defect de umplere de 0,5 cm n diametru
86

D. Leucocitele 9,0X109 E. La USG colecistul conine calculi de 0,5 cm, coledocul 1,0 cm# 40. De ce depinde momentul operaiei n colecistita acut litiazic? A. Vrsta bolnavului B. Nivelul leucocitozei C. Forma anatomo-clinic i evolutiv a colecistitei acute D. Modul cum rspunde la tratamentul medical E. De caracterul rspndirii peritonitei 41. Prin ce semne se manifest forma dispeptic a litiazei biliare? A. Gastralgii B. Greuri, vrsturi C. Diaree postprandial D. Icter tranzitor E. Disfagie 42. Care sunt semnele clinice ale colecistitei acute asociate cu peritonit local? A. Murphy B. Korte C. Mandel-Razdolschi D. Blumberg n regiunea ombilical E. Ortner 43. Care pot fi complicaiile mecanice ale litiazei biliare? A. Hidropsul biliar B. Hepatita satelit C. Coledocolitiaza secundar D. Ileusul biliar E. Fistulele biliare 44. Litiaza coledocian primar este prezentat de calculi n calea biliar principal. n consecina cror factori se produce aceasta? A. Migrrii calculilor din vezica biliar B. Papilitei stenozante C. Unei fistule bilio-biliare D. Unui obstacol la nivelul coledocului terminal E. Sindromului Bouverett 45. Care sunt caracteristicile icterului mecanic de origine canceroas? A. Icter n cretere care uneori antecedeaz durerea B. Dureri permanente pronunate n hipocondrul drept C. Slbiciuni, inapeten, greuri D. Reliefarea vezicii biliare prin peretele abdominal E. Prurit pronunat care poate anticipa icterul 46. Colecistografia oral se efectueaz prin administrarea per os a substanei de contrast (bilitrast). De ce factori este dependent informaia aceastei metode? A. Absorbia n intestin a substanei de contrast B. Eliminarea ei prin ficat C. Grandul de concentrare n bil D. Intervalul de timp dup primirea peroral a contrastului E. Grosimea peretelui abdominal 47. n ce cazuri nu este util colecistografia intravenoas? A. Colecistit litiazic ocluziv B. Microlitiaz biliar
87

C. Fistula biliodigestiv D. Fistula biliobiliar E. Coledocolitiaz nsoit de icter mecanic 48. CM Pe ce ci se nltur calculul din calea biliar principal depistat pn la operaie? A. Incizia coledocului supraduodenal B. Papilosfincterotomie intraoperatorie transduodenal C. Papilosfincterotomie endoscopic postoperatorie D. Papilosfincterotomie endoscopic preoperatorie E. Anastomoz biliodigestiv 49. Care investigaii nu sunt utile i deci nu sunt indicate la un bolnav cu icter mecanic? A. Ultrasonografia B. Radiografia de ansamblu a zonei pancreatobiliare C. Colegrafia percutan D. Colangiopancreatografia retrograd E. Colecistografia peroral 50. Indicai drenajele transpapilare. A. Cattele-Champeau B. Voelker C. Praderi-Smith D. Bailys-Smirnov-Eristavi E. Duval 51. Ce diagnostic prezumtiv demasc indicii ce urmeaz: anemie moderat, activitatea transferazelor moderat crescut, activitatea fosfotazei alcaline crescut considerabil, bilirubina reacia direct accelerat, bilirubinurie pronunat, lipsa urobilinuriei? A. Icter mecanic (posthepatic) B. Icter parenchimatos (hepatic) C. Icter hemolitic (prehepatic) D. Splenomegalie E. Tumor hepatic hilar 52. Triada Chauffard-Villard-Charcot se ntlnete n litiaza cii biliare principale cu sindrom coledocian major. Care snt componentele acesteea? A. Durere pronunat n hipocondrul drept B. Vezicul biliar destins C. Febr D. Icter E. Scdere ponderal 53. CM Care dintre semnele descrise mai jos nu sunt caracteristice formei latente a litiazei biliare? A. Evolueaz timp ndelungat asimptomatic B. Adeseori este descoperit incidental C. Poate evolua ndelungat cu acutizri i remisii D. Bolnavul acuz disfagie E. Starea general a bolnavului sufer puin 54. CM Care dintre indicii enumerai corespund colecistectomiei laparoscopice? A. Laparotomie Lebker B. Pneumoperitoneum dirijat C. Gest chirurgical miniinvaziv D. Suturarea lojei colecistului cu fir continuu E. Laparotomie transrectal pe dreapta 55. CM Care dintre mecanismele enumerate contribuie la constituirea hidropsului vezicular?
88

A. Inclavarea unui calcul n infundibulul colecistului B. Inclavarea unui calcul n papila Vateri C. Penetrarea ulcerului duodenal n lig.hepatoduodenal D. Reabsorbia bilei din colecist E. Inclavarea unui calcul n ductus cysticus 56. CM Enumerai caracteristicile colecistitei acute. A. Dureri colicative n rebordul costal drept B. Pneumobilie C. Febr D. Semnul Blumberg pozitiv n hipocondrul drept E. Prezena semnului Ortner 57.CM De ce poate fi cauzat icterul n litiaza coledocian? A. Insuficiena hepatic B. Migrararea calcululior din colecist n calea biliar principal C. Inclavarea unui calcul n papila Vateri D. Colangit E. Inclavarea unui calcul n infundibulul colecistului 58.CM Care este caracterul durerii n colecistita acut litiazic? A. Iradiaz descendent B. Iradiaz n ombilic C. Precede icterul D. Este precedat de icter E. Poate lipsi 59.CM Ce caracterizeaza triada de semne clinice: icter, febr, dureri n hipocondrul drept? A. Litiaz coledocian B. Hipercolesterolemie C. Neoplasm de cap de pancreas D. Hidrops al veziculei biliare E. Colangita acut 60.CM Care sunt semnele ce difereniaz colecistita acut de colica biliar? A. Ortner B. Murphy C. Febra D. Vome repetate E. Icter 61.CM Ce informaie poate releva colangiografia retrograd endoscopic? A. Distrucia pereilor colecistului B. Dilatarea coledocului C. Originea icterului D. Nivelul obstruciei E. Modificrile n parenchimul ficatului 62.CM Care dintre semnele enumerate NU apartin colicii biliare? A. Sunt prezente semne de inflamaie acut B. Febr C. Vom D. Blumberg E. Icter 63.CM Care elemente se pot ncadra n forma anatomo-clinic de colecistit acut litiazic cataral? A. Colecistul poate fi reliefat pe peretele abdominal
89

B. Peretele colecistului este edemaiat, congestionat C. Peretele colecistului este acoperit cu fibrin D. n corpul colecistului se vizualizeaz o pat negrie, din care se elimin bil E. Colecistul i omentul localizeaz o colecie paravezical purulent 64.CM Marcai semnele clinice care alctuiesc sindromul coledocian. A. Semnul Blumberg pozitiv pe flancul abdominal drept B. Febra C. Icterul D. Frison E. Durere intens n rebordul costal drept 65.CM Care dintre semnele enumerate vor fi prezente ntr-un icter de etiologie benign? A. Febra B. Durerea care precede icterul C. Scderea ponderal D. Anorexia E. Scaunul acolic 66.CM Care dintre semnele enumerate pot fi comune litiazei coledociene i colecistitei acute gangrenoase? A. Prezena semnului Blumberg B. Febra C. Icter D. La USG - lichid paravezical E. La USG - coledoc dilatat 67.CM Dac ecografia confirm litiaza biliar, ce metode de tratament indicai? A. Spasmolitice B. Dietoterapie C. Operaie de urgen D. Colecistectomie programat E. Colecistectomie laparoscopic 68.CM Care dintre explorrile enumerate mai jos evideniaz diagnosticul fistulelor biliodigestive? A. USG abdominal B. Examenul radiologic al abdomenului C. Colangiografia retrograd D. Bilirubina seric E. Activitatea transaminazelor 69.CM Bontul cistic dup colecistectomie nu trebuie s depeasc 5-6 mm (Mallet-Guy, Garlock, Hurwitz). n care cazuri el devine simptomatic i necesit intervenie chirurgical? A. Litiaz n bontul cistic B. Coledocolitiaz restant C. La USG - coledoc dilatat D. Infundibul restant cu semne de inflamaie E. Colangit acut 70.CM O bolnav n vrst de 44 ani se interneaz cu dureri colicative n hipocondrul drept, febr, icter, bilirubina total este de 180 mEg/l. Ce explorri poate orienta diagnosticul? A. Colecistocolangiografia intravenoas B. Colecistografia oral C. Radiografia abdominal de ansamblu D. Scintigrafia hepatic E. USG biliar
90

71. CM Care dintre afirmaiile ce se refer la colica hepatic tipic sunt false? A. Debuteaz brusc B. Survine cu 1-2 ore pn la mncare C. Este precedat de greuri, vrsturi D. Iradiaz n omoplatul drept E. Este resimit ca o cramp n hipocondrul drept Ocluzia intestinal 1. CS Care snt caracteristicile durerii n ocluzia intestinal prin strangulare? A. Continu, puternic, dramatic B. Intermitent pe fonul unei dureri continue C. Doar o senzaie de vag durere difuz D. Intermitent sub form de colici de lupt E. O durere atroce de debut, urmat de acalmie 2. CS Sindromul umoral n ocluzia intestinal se datoreaz pierderilor mari de lichide, electrolii, proteine. Care dintre exponenii enumerai mai jos scad n ocluziile intestinale nalte la o jumtate sau la o treime din valoarea normal? A. Sodiul B. Azotul neproteic C. Clorul D. Potasiul E. Proteinele 3. CS Prin ce se caracterizeaz semnul Schlange? A. Prezena clapotajului deasupra ansei balonate B. Zgomotul picturii n cdere C. Timpanism pronunat n locul asimetric al abdomenului D. Prezena ampulei rectale lrgite i goale E. Prezena hiperperistaltismului prin zgomote vii, frecvente care se aud la distan 4. CS Ce tip de ocluzie este caracterizat de distensie generalizat a anselor intestinale la examenul radiologic? A. Ocluzie dinamic B. Volvulusul sigmoidian C. Hernia inghinal strangulat D. Sindromul Bouverett E. Cancerul de cec 5. CS Care sunt semnele radiologice ale ocluziei intestinale nalte? A. Imagini hidroaerice multiple, centrale B. Haustraii C. Imagini n form de cuib de rndunic localizate periferic D. Aspect de camer de biciclet E. Pneumoperitoneum 6. CS Care este simptomul major de difereniere ntre deshidratarea intracelular i cea extracelular? A. Hipotonie arterial B. Sete C. Tahicardie D. Meteorism pronunat E. Oligurie 7. CS Prin ce se caracterizeaz semnul Sklearov?
91

A. Timpanism pronunat n locul asimetric al abdomenului B. Rezistena elastic a peretelui abdominal C. Balonare asimetric a abdomenului D. Zgomotul picturii n cdere E. Prezena clopotajului 8. CS Ce diagnostic sugereaz semnele: durere abdominal paroxistic nsoit de vrsturi, formaiune tumoral alungit paraombilical i eliminri sangvinolente din rect ntlnite la un copil? A. Apendicit acut pelvian B. Enterocolit acut C. Megacolon congenital D. Volvulusul de intestin subire E. Invaginaie intestinal 9. CS Care este cea mai frecvent cauz a ileusului la un bolnav laparotomizat? A. Invaginaia B. Ileusul biliar C. Stenoza intestinal postoperatorie D. Corpi strini postoperatorii E. Bride, aderene 10. CS Care este semnul major de laborator n deshidratarea extracelular? A. Leucocitoz elevat B. Creterea cantitii de sodiu n snge C. Hipoproteinemie D. Creterea hematocritului E. Monocitopenie 11. CS Care semn clinic este cel mai caracteristic pentru ileusul mecanic al colonului transvers? A. Semnul Bayer B. Vsturi gastrice, bilioase C. Eliminri sangvinolente din rect D. Semnul Knig E. Semnul Bouveret 12. CS Ce tip de ocluzie intestinal mecanic se caracterizeaz prin imagini hidroaerice "cuiburi de rndunic" mari, puine la numr i localizate lateral n asociere cu leucocitoz pn la 15.000? A. Ocluzia prin obstrucie a intestinului gros B. Volvulusul sigmoidian C. Oclizia intestinului subire D. Hernia inghinal strangulat E. Infarctul enteromezenteric 13. CS Care este caracterul durerii n ocluzia intestinal mecanic prin obstrucie? A. Vag B. Continu C. Colicativ (paroxistic) D. Tranzitorie E. Arztoare 14. CS Ce tip de ileus dinamic se ntlnete n pleurizii, fracturi vertebrale, hematom retroperitoneal? A. Reflexogen B. Toxic C. Metabolic D. Neurogen
92

E. Spastic 15. CS La ce distan de la marginea vizibil a necrozei va trece linia exciziei spre ansa distal (caudal) n caz de necesitate a rezeciei ansei necrotizate n ocluzia intestinului subire? A. 5 10 cm B. 10 - 15 cm C. 15 20 cm D. 30 40 cm E. 40 50 cm 16. CS Care poriune ale intestinului strangulat sufer cel mai mult? A. Intermediar B. Aferent C. Eferent D. Implicat n hernia Richter E. Fixat de aderene 17.CS Ce tip de ocluzie prezint ileusul biliar? A. Invaginaie B. Volvulus C. Compresiune D. Obstrucie E. Spasmare muscular a intestinului 18.CS Care ileus dinamic se ntlnete n caz de spasmofilie, intoxicaii cu plumb, porfirie acut? A. Spastic B. Toxic C. Reflexogen D. Neurogen E. Metabolic 19.CS La detorsia intestinului subire s-a constatat necroza unui segment al ileonului. La ce distan va trece limita rezeciei ansei necrotizate n direcia cranial (ansa aferent) de la marginea vizibil a necrozei? A.5 10 cm B. 10 - 15 cm C. 15 20 cm D.30 40 cm E.40 50 cm 20. CS Creterea presiunii intralumenale a intestinului se datorete acumulrii de lichide (pn la 810 litri) i gaze. Care este sursa a 70% dintre acestea? A. Difuzarea gazelor din snge F. Eliberarea bioxidului de carbon din sucul pancreatic G. Rezultatul aciunii bacteriilor asupra reziduurilor alimentare H. Descompunerea bilei E. Aerul nghiit din atmosfer 21. CS Care sunt manifestrile semnului Knig, caracteristic pentru perioada precoce a ocluziei intestinale? A. Zgomotul picturii n cdere B. Balonare asimetric C. Peristaltismul vizibil la inspecie D. Distensia mrit a cecului E. Meteorism elevat n locul asimetric al abdomenului
93

22. CS La dezinvaginarea ileonului din cec s-a observat c segmentul distal este suspect n vederea viabilitii. Care va fi tactica curativ n lipsa peritonitei? A. Drenarea abdomenului i tratament cu anticoagulante i antibiotice B. Rezecia segmentului necrotizat i aplicarea anastomozei ileocecale C. Rezecia segmentului necrotizat cu aplicarea ileostomei D. Rezecia segmentului necrotizat cu aplicarea anastomozei ileotransversale E. Nici una din cele enumerate 23. CS Care dintre exponenii de mai jos i pstreaz concentraia constant n plasm, n pofida pierderilor permanente prin tractul digestiv? A. Sodiul B. Clorul C. Potasiul D. Fosforul E. Azotul neproteic 24. CS Care ocluzie este caracterizat de prezena imaginilor hidroaerice "cuib de rndunic" de dimensiuni mici, cu sediu central? A. Sindromul Bouveret B. Cancerul sigmoidului C. Ocluzia intestinului subire D. Pancreatita acut E. Stenoza piloric 25. S Care este nucleul tuturor dezechilibrelor hidroelectrolitice cu rsunet clinic n ocluzia intestinal acut? A. Distensia ansei B. Strangularea mezoului C. Tulburrile electrolitice D. Hipovolemia E. Insuficien multipl de organ 26. CS Crui fenomen se datoreaz creterea azotului ureic n ocluzia intestinal? A. Pierderii proteinei extracelulare B. Pierderii proteinei intracelulare C. Pierderii lichidului sectorului extracelular D. Pierderii ionilor de potasiu E. Hipocloremiei 27. CS n ocluzia intestinului gros cea mai eficace metod de diagnostic este: A. Proba Schwartz B. Irigografia C. Radiografia de ansamblu a abdomenului D.Tomografia computerizat E.Laparoscopia 28. CS Locul central n tratamentul complex al ocluziei mecanice i revine: A. Reechilibrrii hidroelectrolitice B. Restabilirii funciei intestinului C. Reducerii distensiei intestinale D. Profilaxiei complicaiilor supurative E. Suprimrii cauzei ocluziei 29. S Care este cel mai precoce semn n ocluzia intestinal mecanic nalt: A. Distensia cecului B. Starea general alterat
94

C. Zgomotele hidroaerice la ascultaie D. Oprirea tranzitului intestinal E. Vrsturile 30. CS Semnul Bayer se manifest prin: A. Balonarea simetric a abdomenului B. Balonarea asimetric pe flancul lateral drept C. Zgomote hidroaerice pe flancul stng D. Balonarea asimetric cu axa orientat din fosa iliac stng spre hipocondrul drept E. Eliminri sangvinolente din rect 31. CS Sindromul Bouveret se caracterizeaz prin vrsturi insistente, alterarea strii generale, decesul rapid al bolnavului i se ntlnete n: A. Infarctul mezenteric B. Cancerul cecului C. Ileusul biliar D. Ileusul postoperator E. Hernia strangulat 32. CS Producerea aldosteronului n ocluzia intestinal este stimulat de: A. Hipocloremie B. Hipoproteinemie C. Hipopotasemie D. Creterea azotului neproteic E. Diminuarea sectorului extracelular i a sodiului 33. CM Care snt compartimentele principale n tratamentul ileusului dinamic? A. Reducerea distensiei intestinale B. Reechilibrarea hidroelectrolitic C. Restabilirea funciei intestinului D. Restabilirea funciei aparatului cardiovascular, respirator i profilaxia complicaiilor tromboembolice E. Intervenia chirurgical 34. Cele mai informative metode n diagnosticul ocluziei intestinale nalte sunt: A. ProbaSchwartz B. Ultrasonografia C. Irigoscopia D. Laparoscopia E. Radiografia abdominal de ansamblu 35. Pierderile proteinei extracelulare n ocluzia intestinal se datorete urmtoarelor fenomene: A. Transudaiei n peretele intestinal B. Transudaiei n lumenul intestinal C. Transudaiei n cavitatea abdominal D. Dezintegrrii masei celulare E. Creterii permiabilitii capilare a organelor abdominale 36. . Ocluziile intestinale de genez mixt sunt: A. Invaginaia B. Ileusul biliar C. Volvulusul sigmoidian D. Ocluzia prin aderene E. Hernia strangulat 37. Ce semne clinice sunt prezente n ocluzia intestinal nalt? A. Retenia precoce de fecale i gaze
95

B. Vomele C. Dureri paroxistice D. Alterarea rapid a strii generale E. Febra la debut 38. Ce semne radiologice sunt prezente n ocluzia intestinal nalt? A. Imaginile hidroaerice multiple, centrale B. Ansa santinel C. Imagini n form de cuib de rndunic localizate periferic D. Aspect de camer de biciclet E. Tuburi de org 39. CM Semne clinice a deshidratrii intracelulare sunt urmtoarele: A. Uscciunea i paliditatea tegumentelor B. Fa tras, globi oculari nfundai C. Sete chinuitoare D. Apatie, somnolen E. Convulsii musculare, halucinaii 40. Leucocitoza pn la 15.000 este mai caracteristic pentru: A. Infarctul enteromezenteric B. Sindromul Bouveret C. Ocluzie intestinal prin obstrucie D. Ocluzie intestinal prin strangulare E. Stenoz piloric canceroas 41. La constituirea sectorului III, parazitar n ocluzia intestinal, contribuie urmtoarele fenomene: A. Transudarea lichidului n lumenul intestinului supraiacent B. Staza gastric C. Transudarea n peretele intestinului D. Absorbia excesiv n intestinul subiacent E. Transudarea n cavitatea peritoneal 42. CM Care sunt caracteristicile ileusului dinamic? A. Distensia abdominal B. Zgomote hidroaerice la auscultaie C. Absena durerii colicative D. Oprirea tranzitului intestinal E. Distensia gazoas a intestinului la radiografia pe gol 43.C Care din ocluziile intestinale de mai jos se pot ncadra n ocluziile prin obstrucie? A. Ocluzii prin volvulus B. Ocluzii prin stenoze inflamatorii C. Ocluzii prin invaginaii D. Ileusul biliar E. Ileusul dinamic 44. Ce parametri mrturisesc, n primul rnd, despre eficacitatea tratamentului complex al ileusului dinamic? A. Lipsa febrei B. Starea tegumentelor C. Diureza D. Restabilirea peristaltismului E. Normalizarea leucocitozei
96

45. Care semne caracterizeaz invaginaia intestinal la adult descoperit precoce? A. Greuri, vrsturi B. Dureri abdominale colicative C. Contractura muscular a peretelui abdominal D. Tumoare palpabil E. Snge la tueul rectal 46. CM Care sunt sarcinile principale n tratamentul ocluziei intestinale mecanice? A. ndeprtarea cauzei ocluziei B. Antibioterapia C. Restabilirea funciei normale a intestinului D. Reducerea distensiei intestinale E. Reechilibrarea hidroelectrolitic 47. CM Enumerai msurile curative incorecte n caz de ocluzie intestinal prin aderene cu necroza intestinului subire i peritonit difuz purulent. A. Excizia segmentelor necrotizate n limitele clasice cu anastomoza interintestinal primar B. Excizia poriunii necrotizate cu anastomoz ileotransversal C. Drenarea abdomenului i tratament postoperator cu antibiotice i anticoagulani D. Rezecia segmentului necrotizat cu aplicarea ileostomiei E. Aplicarea laparostomiei pentru 24 de ore cu rezecia ulterioar a intestinului 48. Cu ce se asociaz ntotdeauna ileusul biliar? A. Boal litiazic B. Fistul bilio-biliar C. Fistul colecisto-duodenal D. oc hipovolemic E. Insuficien renal acut 49. Tratamentul ocluziei intestinale mecanice este alctuit din mai multe componente. Indicai compartimentele tratamentului ce se efectueaz pre-, intra- i postoperator. A. Suprimarea cauzei B. Restabilirea funciei intestinului C. Reducerea distensiei intestinale D. Reechilibrarea hidroelectrolitic E. Profilaxia complicaiilor supurative 50. CM Care dintre semnele clinice caracterizeaz ocluzia intestinal nalt? A. Durere intens B. Vrsturi precoce C. ntreruperea tardiv a tranzitului D. Distensia abdominal difuz E. Alterarea strii generale 51. CM Prin ce semne se deosebete ocluzia intestinal mecanic joas de pancreatita acut? A. Semnul Celoditi B. Imagini hidroaerice C. Meteorism abdominal difuz D. Vome abundente de staz E. Hipovolemie 52. n care ocluzii intestinale de la debut se afecteaza vascularizarea segmentului implicat n proces? A. Invaginaia B. Ileusul biliar
97

C. Volvulusul D. Fitobezoarul E. Hernia strangulat 53. CM Ce semne include tabloul clinic al ocluziei intestinale acute la nivelul jejunului? A. Vome frecvente, bilioase B. Vome abundente, fetide C. Meteorism abdominal difuz D. Semnul Bayer E. Alterarea rapid a strii generale 54. CM Care dintre ocluziile intestinale de mai jos se pot ncadra n ocluziile prin obstrucie? A. Invaginaia B. Sindromul Bouverett C. Volvulusul sigmoidian D. Cancerul sigmoidian E. Trihobezoarul 55. CM Care situaii se ncadreaz n ocluziile intestinale prin strangulare? A. Hernia paraesofagian B. Sindromul Bouverett C. Volvulusul sigmoidian D. Nodulus intestinal E. Compresia extrinsec a colonului 56. CM Care snt caracteristicile ocluziei intestinale joase prin volvulus sigmoidian? A. Vome frecvente B. Vome abundente, fetide C. Meteorism abdominal difuz D. Semnul Bayer E. Retenia precoce de fecale i gaze 57. CM Care dintre urmtoarele cauze pot determina ileusul paralitic? A. Intoxicaiile cu plumb B. Interveniile chirurgicale de urgen C. Fracturile oaselor bazinului D. Colica nefretic E. Peritonita apendicular 58. CM Ce semne radiologice poate evidenia radiografia abdominal simpl ntr-o ocluzie intestinal joas? A. Ansa santinel B. Aspectul anvelopei de biciclet C. Imagini hidroaerice laterale, nalte D. Imagini hidroaerice multiple, centrale E. Distensie gazoas difuz 59. CM Examenul radiologic pe gol al abdomenului n ocluzia intestinal mecanic poate arta... : A. Ansa santinel B. Aspectul anvelopei de biciclet C. Imagini hidroaerice laterale, nalte D. Imagini hidroaerice multiple, centrale E. Distensie gazoas difuz 60. CM Care sunt consecinele ocluziei intestinale mecanice? A. Insuficiena renal acut B. Peritonita perforativ
98

C. Fistula pancreatic D. Fistula intestinal E. Edemul cerebral 61. CM De ce factori este reprezentat mecanismul central al fiziologiei ocluziilor intestinale ce induce perturbrile biologice? A. Insuficiena renal acut B. Distensia ansei C. Tulburrile electrolitice D. Strangularea mezoului intastinal E. Hipovolemia 62. CM Care semne clinice enumerate se pot ncadra n simptomatologia ocluziei intestinale nalte? A. Vome frecvente, gastrice i bilioase B. Vome abundente, fetide C. Meteorism abdominal difuz D. Asimetria abdomenului E. Semnul Sklearov 63. CM Care pot fi cauzele ocluziilor intestinale funcionale? A. Intoxicaiile cu sruri de metale grele B. Torsiunea de chist ovarian C. Fracturile de coloan vertebral D. Encefalopatia mixt E. Abcesul subfrenic pe dreapta 64. CM Ce imagini hidroaerice evideniaz radiografia abdominal n ocluziile ileonului? A. Caele Kloiber centrale, multiple B. Caele Kloiber laterale, nalte C. Inelele Kerkring D. Distensia gazoas uniform a anselor intestinale E. Tuburi de org 65. CM Ce semne clinice snt prezente n ocluzia intestinal la nivelul jejunului? A. Vome frecvente gastrice i bilioase B. Vome abundente, fetide C. Meteorism abdominal difuz D. Asimetrie n etajul superior al abdomenului E. Semnul Bayer 66. CM Care sunt cauzele ocluziei prin obstrucie? A. Compresie extrinsec a sigmoidului B. Invaginaia ileo-cecal C. Ghem de ascaride D. Nodulus al ileonului E. Boala Crohn 67. CM Care sunt formele particulare de ocluzie prin strangulare? A. Strangularea Maydl B. Invaginaia ileo-ileal C. Trihobezoarul D. Nodulus al ileonului E. Compresia sigmoidului de tumor ovarian pe stnga 68. CM Care sunt principalele ngrijiri postoperatorii a bolnavului cu ocluzie intestinal prin aderene?
99

A. Decompresia tubului digestiv B. Terapia infuzional C. Clisme sifon D. Clisme Ognev E. Mobilizarea precoce a bolnavului 69. CM Care dintre ocluziile intestinale intereseaz peretele intestinal fr afectarea vascularizrii segmentului afectat? A. Boala Crohn B. Cancerul colonic C. Hernia Richter D. Stenoza cicatricial a intestinului E. Corpii strini 70. CM Volvulusul sigmoidian are urmtoarele semne ...: A. Semnul Bayer B. Semnul Bouverett C. Semnul Grekov D. Vome precoce E. Oprirea precoce a tranzitului intestinal pentru fecale i gaze 71. CM n ce cazuri este indicat irigografia de urgen? A. Pentru excluderea patologiei colonului B. Ocluzia joas prin cancer colonic C. Ocluzia joas pentru a diferenia originea ocluziei D. Hernia strangulat pe stnga E. Suspecia la ocluzie intestinal nalt 72. CM Un bolnav apendicectomizat prezint a 4-a zi postoperator un ileus dinamic secundar peritonitei postoperatorii. Tratamentul acestei complicaii include: A. Ileostomie B. Reintervenie i revizia abdomenului C. Injecii repetate de prozerin i clisme D. Aspiraie nazogastric E. Fibrinolitice 73. CM Pentru perioada tardiv (dup 24 ore) a ocluziei intestinale sunt caracteristici urmtorii exponeni: A. Hipopotasiemie intracelular B. Creterea acidozei C. Scderea ureei D. Hiponatriemia E. Creterea ureei 74. CM Cele mai frecvente cauze de ocluzie intestinal mecanic la adult sunt: A. Invaginaia B. Ileusul biliar C. Volvulusul D. Fitobezoarul E. Hernia strangulat 75. CM Leucocitoza ntre 25 i 40.000 este proprie formelor particulare de ocluzie intestinal, cu excepia: A. Volvulus sigmoidian B. Ocluzie prin aderene C. Sindromul Bouveret
100

D. Infarctul enteromezenteric E. Cancerul de cec Pancreatita 1. CS Crei faze de evoluie a procesului patologic n pancreas i corespunde forma supurativnecrotic a pancreonecrozei? A. De edem B. De necroz C. De liz i sechestrare D. Faza de oc E. Faza dereglrilor hemodinamice 2. CS Dintre substanele biologic active aprute n evoluia pancreatitei acute, una se formeaz n pancreasul ischemic i determin ocul pancreatogen ...: A. Chininele B. Heparina C. Serotonina D. Kalicreina E. Histamina 3. CS Care este cel mai important compartiment n complexul terapeutic al pancreatitei acute precoce? A. Combaterea durerii, lichidarea spasmului, ameliorarea microcirculaiei B. Tratamentul ocului i restabilirea homeostaziei C. Suprimarea secreiei pancreatice i inactivarea fermenilor proteolitici D. Diminuarea toxemiei E. Prevenirea complicaiilor 4. CS Care este scopul principal n tratamentul pancreatitei acute hemoragice severe pn la operaie? A. Combaterea durerii B. Dezintoxicarea organismului C. Lichidarea spasmelor i ameliorarea microcirculaiei D. Suprimarea secreiei pancreatice E. Substituirea volumului plasmei circulante 5. CS Care este al doilea simptom ca frecven i valoare diagnostic n pancreatita cronic? A. Durerea B. Vrsturile i dereglrile de tranzit C. Diabetul D. Icterul E. Scderea ponderal 6.CS Care este pH-ul sucului pancreatic? A. 9 - 10 B. 7 8,7 C. 5 7 D. 4 5 E. 3 4 7. Un pancreas sntos secret suc pancreatic n 24 ore n mediu (ml): A. 300 400 B. 400 500 C. 600 700 D. 1000 1500
101

E. 1500 2500 8. CS Zona reflexogen pancreatic este asigurat de ctre formaiuni lamelare tip Krauze i VaterPacini care se conin n: A. esutul adipos al pancreasului B. Capsula pancreatic i septurile fibroase ale glandei # C. esutul parenchimatos D. esutul adipos retroperitoneal E. esutul peripancreatic 9. CS Pancreasul se dezvolt din aceeiai proeminen epitelial ca i duodenul. El este situat retroperitoneal naintea vertebrelor: A. TXI-XII B. TXI L1 C. L3 L4 D. L2 L3 E. L1 L2 10. CS Fermenii pancreatici activai (tripsina, lipaza, amilaza) ptrund n spaiul interstiial al pancreasului i inund organismul bolnavului. Unde mai nti de toate crete cantitatea lor? A. Snge B. Urin C. Lichidul pleural D. Limf E. Exudatul peritoneal 11. CS Pentru combaterea durerii, lichidarea spasmului oddian i ameliorarea microcirculaiei n pancreatita acut se administreaz multiple medicamente i se ntreprind msuri curative, cu excepia: A. Blocajului epidural n segmentul T7 T8 cu lidocain 3% B. Morfinei 1% i/m fiecare 4 ore C. Novocainei 1% - 10 ml i/v D. Baralginei 2,0 i/m fiecare 6-8 ore E. Reopoliglucinei + heparin + eufilin i/v 12. CS Care este volumul optimal al operaiei n pancreatita supurativ-necrotic? A. Blocajul peripancreatic cu novocain i antifermeni B. Necrsechestrectomia cu drenarea bursei omentale C. Rezecia pancreasului D. Abdominizarea pancreasului E. Decapsularea pancreasului cu drenarea bursei omentale 13. CS Care semn indic un prognostic grav n pancreatita acut? A. Hiperamilazemia B. Hipocalcemia C. Hiperglicemia D. Hiperamilazuria E. Leucocitoza 14. CS Elementele endocrine ale pancreasului se prezint sub forma unor insule, situate n: A. esutul parenchimatos B. Interstiiul conjunctiv din spaiile interlobulare C. esutul adipos pancreatic D. Septurile fibroase ale glandei E. Spaiul retroperitoneal la nivelul cozii pancreasului
102

15. CS Care este cea mai rspndit i susinut de majoritatea cercettorilor teorie n originea pancreatitei acute? A. Teoria canalar B. Teoria alergic (autoalergie) C. Teoria fermentativ D. Teoria vascular E. Teoria infecioas 16. CS Conform teoriei canalare, care dintre factorii patogenici de mai jos este considerat principalul n declanarea pancreatitei acute? A. Hipertensiunea Wirsungian B. Hipertensiunea coledocian C. Refluxul biliopancreatic D. Refluxul duodeno-pancreatic E. Refluxul duodeno-gastric 17. CS Simptomul Bonde n pancreatita acut nseamn: A. Iradierea durerilor n unghiul costo-vertebral stng B. Asimetria abdomenului ca rezultat al meteorismului colonului transvers C. Rezistena muscular n proecia pancreasului D. Cianoz n regiunea periombilical E. Absena pulsaiei aortei abdominale 18. CS Semnul Gobiet n pancreatita acut nseamn: A. Rezistena muscular n proecia pancreasului B. Cianoz n regiunea periombilical C. Absena pulsaiei aortei abdominale D. Sonoritate elevat situat transversal n abdomenul superior E. Dureri la percuie sub rebordul costal din stnga 19. CS Semnul Krte n pancreatita acut nseamn: A. Absena pulsaiei aortei abdominale B. Silenium abdominal C. Sonoritate situat transversal n abdomenul superior D. Durere n regiunea scapulo-umeral stng E. Rezistena muscular i durere n proecia pancreasului 20. CS Simptomul Bereznigovskii n pancreatita acut nseamn: A. Dureri n hipocondrul stng B. Vom necontenit C. Iradierea durerii n centur D. Cianoz n regiunea periombilical E. Iradierea durerii n regiunea scapulo-humeral stng 21. CS Semnul Cullen n pancreatita acut semnific: A. Tegumente abdominale marmorate B. Echimoza i cianoza periombilical C. Durere n punctul costovertebral stng D. Ans santinel pe o radiografie abdominal simpl E. Durere la palpare n punctul subcostal stng 22. CS Semnul Grey-Turner n pancreatita acut semnific: A. Tegumente abdominale marmorate B. Echimoz i cianoz a prilor laterale a abdomenului C. Durere n unghiul costovertebral stng D. Ans santinel pe o radiografie abdominal simpl
103

E. Durere la palpare n punctul subcostal stng 23. CS Cea mai exact metod de diagnostic n pancreatita acut complicat de peritonit fermentativ este: A. Radiografia baritat a tubului digestiv B. Ultrasonografia C. Scintigrafia D. Laparoscopia E. Pancreatocolangiografia retrograd 24. CS De ce patologie trebuie de difereniat n primul rnd pancreasul inelar? A. Atrezia esofagului B. Pancreatita acut C. Emfalocelul D. Pilorostenoza i pilorospasmul E. Atrezia cilor biliare 25. CS Metoda non-agresiv i destul de informativ (75%) de diagnostic a pancreatitei acute n faza necrotic este: A. Ultrasonografia B. Laparoscopia C. Scintigrafia D. Radiografia tubului digestiv cu contrastare dubl E. Pancreatocolangiografia retrograd 26. CS Cea mai frecvent form anatomo-patologic a pancreonecrozei este: A. Mixt B. Hemoragic C. Parenchimatoas D. Purulent E. Grsoas (lipidic) 27. CS n 85-90% cazuri pancreatita acut cuprinde forma: A. Interstiial (edematoas) B. Necrotic C. Hemoragic D. Infiltrativ- necrotic E. Supurativ- necrotic 28. CS Terapia n pancreatita acut sever n primele zile include: A. Antibiotice B. Antienzime C. Insulin D. Reechilibrare volemic E. Hidrocortizon 29. CS Abdomenul acut de tip peritonitic din formele severe ale pancreatitei acute are ca substrat: A. Peritonita microbian B. Peritonita enzimatic C. Celulita retroperitoneal D. Necroza pancreatic infectat E. Ileusul paralitic difuz 30. CS n faza I (de edem) tratamentul optimal al pancreatitei acute este: A. Tratament conservativ complex i n cazuri de necesitate - laparoscopie cu evacuarea exudatului i drenarea abdomenului i bursei omentale B. Laparatomie cu asanarea cilor biliare i drenare
104

C. Laparatomie, decapsularea pancreasului D. Laparatomie, blocaj peripancreatic E. Laparatomie cu abdominizarea pancreasului 31. CS Un pseudochist postnecrotic maturizat al corpului pancreasului se trateaz prin: A. Antibiotice B. Bursoomentostomie C. Duodenopancreatectomie cefalic D. Radioterapie E. Chistojejunostomie 32. CS Pentru suprimarea secreiei pancreatice se administreaz un ir de medicamente i proceduri. Cel mai puin indicat, din cauza efectelor secundare este: A. Aspiraia nazogastric B. Hipotermia local extra- i intragastric C. Foame D. 5-Fluoruracil E. Atropina 0,1% - 1,0 x 3 ori n zi 33. CS Dintre metodele de inactivare a fermenilor proteolitici n tratamentul pancreatitei acute cea mai eficace este: A. Aplicarea antifermenilor n doze mari i pe cale divers B. Diureza forat C. Lavajul laparoscopic D. Limfosorbia E. Transfuziile directe de snge 34. CS Volumul optimal al operaiei n pancreatita acut de origine biliar n faza de edem este: A. Asanarea i drenarea cilor biliare B. Decapsularea pancreasului C. Rezecia pancreasului D. Abdominizarea pancreasului E. Laparoscopia 35. CS Care este volumul optimal al operaiei n pancreatita acut de genez nebiliar n faza de edem: A. Operaia nu este indicat B. Asanarea i drenarea cilor biliare C. Decapsularea pancreasului D. Rezecia pancreasului E. Blocajul peripancreatic cu novocain i drenarea abdomenului 36. CS Pentru restabilirea homeostaziei n pancreatita acut se administreaz un ir de substane, una dintre care este contraindicat n caz de oligurie: A. Poliglucin, gelatinol B. Soluii glucozate cu insulin C. Ser fiziologic cu soluii de kaliu de 7% - 300,0 D. Sol. de 4% de bicarbonat de Na E. Plasm, albumin 37. CS Ce afirmaie referitoare la pancreatita cronic este exact? A. Se nsoete totdeauna de creterea amilazelor B. Se asociaz ntotdeauna cu o insuficien pancreatic exocrin total C. Se poate asocia cu calcificri pancreatice vizibile pe o radiografie abdominal pe gol D. Se traduce prin icter E. Apariia durerilor reprezint o indicaie pentru tratamentul chirurgical
105

38. CS Diabetul zaharat n pancreatita cronic se ntlnete n 25-40% cazuri, este n general moderat, nonacidozic i uor de echilibrat. Mai tipic este pentru forma pancreatitei cronice: A. Pseudochistoas B. Calculoas (Wirsungolitiaz) C. Indurativ D. Hidropancreatoz E. Pseudotumoroas 39. CS Referindu-ne la pancreatita cronic prezentai care dintre afirmaii este fals: A. n geneza pancreatitelor cronice factorul principal este etilismul B. n 25-40% din cazuri apare un diabet cu evoluie benign C. Tabloul clinic este dominat de durere D. Icterul este prezent n mai bine de 50% cazuri E. Sindromul hipertensiunii portale mai des este regional i se nsoete de hemoragii digestive superioare n 9% cazuri 40. CS Ce operaie este indicat n pancreatita pseudotumoroas, cnd tabloul clinic este dominat de durere, iar permiabilitatea canalului Wirsung este pstrat? A. Operaie pe sistemul nervos vegetativ B. Rezecia pancreato-duodenal C. Rezecia caudal D. Papilosfincterotomia endoscopic E. Pancreatojejunostomia longitudinal 41. CS Ce operaie este indicat cnd pancreatita cronic este determinat de stenoza papilei Water? A. Papilosfincterotomia, virsungotomia endoscopic B. Rezecia cefalic a pancreasului (Duval) C. Pancreatojejunostomia longitudinal (Puestow) D. Pancreatojejunostomia caudal (Duval) E. Papilectomia 42. Ce hormoni produce pancreasul? A. Gastrina B. Insulina C. Somatostatina D. Glucagonul E. Polipeptida pancreatic 43. Ce fermeni produce pancreasul? A. Alfa-amilaza B. Lipaza, fosfolipaza A i B C. Tripsina, chimotripsina D. Elastaza, colagenaza E. Pepsina 44. CM Care formaiuni sunt acoperite de peretele posterior al pancreasului? A. V. port B. V. i a. mezenteric superioar C. Plexul celiac D. Aorta E. Venele hepatice 45. CM Care afirmaii caracterizeaz corect anatomia vascular a pancreasului? A. Artera pancreatoduodenal superioar este, de obicei, ramur a arterei gastrice stngi B. Artera pancreatoduodenal superioar este, de obicei, ramur a arterei gastrice drepte C. Sistemul arterial pancreatoduodenal se altur arterelor celiac i mezenteric
106

D. Vasele pancreatoduodenale au ramuri superioare i anterioare E. Toate de mai sus 46. CM Care tipuri de celule necesit insulin pentru transportul glucozei n celule? A. Celulele miocardice B. Celulele sistemului nervos central C. Celulele G gastrice D. Celulele alfa pancreatice E. Hepatocitele 47. CM Care dintre factori predispun la apariia pancreatitei acute? A. Litiaza coledocian B. Hiperlipemia familiar C. Alcoolul D. Traumatismele pancreatice E. Hemocromatoza 48. CM Care afirmaii referitoare la durerea din pancreatita acut sunt exacte? A. Debut brusc B. Localizare epigastric difuz C. Se nsoete de semne generale alarmante D. Iradiaz n spate E. Nu se asociaz cu greuri i vrsturi 49. CM Care afirmaii referitoare la durerea din pancreatita acut sunt false? A. Iradiaz n umrul drept B. Violent i continu C. Calmat de vome D. Este un semn clinic major i precoce E. Poate conduce la oc 50. CM Selectai afirmaiile adevrate referitoare la diagnosticul de laborator al pancreatitei acute. A. Toi pacienii cu pancreatit acut prezint amilaz seric crescut B. 35% dintre pacienii cu hiperamilazemie nu au pancreatit acut C. Insuficiena renal poate cauza hiperamilazemie D. Lipaza seric este un test mai specific pentru pancreatita acut dect amilaza E. Diagnosticul de pancreatit acut se instaleaz numai n baza hiperamilazemiei 51. CM Care dintre afirmaiile referitoare la pancreatita acut hemoragic sunt false: A. Bolnavul este imobil, inert B. Durerea se caracterizeaz prin intensitate C. Creterea pasager a tensiunii arteriale D. Durerea poate lipsi E. Vrsturile ntotdeauna prezente pot ameliora durerea 52. CM Sindromul neuropsihic n pancreatita acut cuprinde urmtoarele fenomene: A. Sindromul confuzional B. Delir acut C. Agitaie psihomotorie D. Halucinaii auditive E. Sindromul depresiv 53. CM Care dintre semnele de mai jos au valoare n diagnosticul precoce al pancreatitei acute? A. Creterea pasager a tensiunii arteriale B. Zonele de cianoz periombilicale C. Febr de tip hectic D. Dispnee cu polipnee
107

E. Discordana dintre gravitatea semnelor generale i starea obiectiv a pacientului 54. CM n ce situaii clinice poate aprea semnul Courvoisier-Terrier? A. Coledocolitiaz B. Cancerul de coledoc distal C. Colangiocarcinomul de hil hepatic D. Cancerul de pancreas cefalic E. Neoplasmul vezicular 55. CM n pancreatita acut radiografia abdominal de ansamblu care cuprinde i logiile pulmonare ne poate arta urmtoarele: A. Meteorism cu distensie gazoas a colonului transvers B. Exudat pleural n sinusul costo-diafragmal stng C. Atelectazie lobar stng bazal D. Pneumoperitoneu 28 E. Reducerea excursiei cupolei diafragmatice stngi 56. CM Care dintre afirmaiile referitoare la examenul radiologic i endoscopic al tractului digestiv n pancreatita acut sunt false? A. Duodenostaza B. Bombarea peretelui posterior al stomacului C. Prolabarea mucoasei pilorului n duoden D. Ulceraii multiple cu element hemoragic E. Gastroduodenita 57. CM Care dintre urmtoarele afirmaii privind explorrile paraclinice n pancreatita acut sunt adevrate: A. Scintigrafia cu seleniu-metionin este utilizat n supuraiile pancreatice B. Colangio-wirsungografia endoscopic este explorarea de elecie pentru diagnosticul pancreatitei acute C. Angiografia selectiv a trunchiului celiac arat lacune vasculare corespunznd zonelor de necroz glandular D. Ecografia poate aduce precizri asupra etiologiei litiazice a afeciunii E. Pasajul baritat al stomacului i duodenului evideniaz lrgirea potcoavei duodenale 58. CM n pancreatita acut, n perioada tardiv, la inspecia vizual a abdomenului, se constat urmtoarele semne: A. Durere difuz mai accentuat n epigastru B. Matitate prehepatic prezent C. Semnul Grey-Turner, Cullen D. Meteorizm abdominal, mai pronunat n etajul superior E. Silenium abdominal 59. CM Care dintre afirmaiile referitoare la durerea din pancreatita acut sunt false? A. Iradiaz n umrul drept B. Violent i continu C. Calmat de vrsturi D. Este un semn major i precoce E. Poate duce la oc 60. CM Care dintre elementele de mai jos se pot ncadra n tabloul umoral al pancreatite acute? A. Bilirubinemie crescut B. Leucopenie cu eozinofile C. Hiperglicemie D. Hiperazotemie E. Hipocalcemie
108

61. CM Care dintre elementele de mai jos nu se pot ncadra n tabloul umoral al pancreatite acute? A. Hipocalcemie B. Leucopenie C. Hipocloremie D. Bilirubinemie E. Monocitoz 62. CM Pancreatita acut se deosebete de ulcer duodenal perforat prin: A. Prezena durerii B. Prezena pneumoperitoneului C. Prezena strii de oc D. Iradierea durerii E. Prezena oliguriei 63. CM Referitor la pancreatita acut urmtoarele afirmaii sunt exacte: A. Este caracteristic hipoglicemia B. Crete amilazuria C. Se poate ntlni revrsat pleural stng D. Poate aparea hipocalcemia E. Hiperamilazemia nu este constant 64. CM Pentru pancreatita acut sunt caracteristice urmtoarele modificri ale sngelui: A. Leucocitoz (15-20.000) B. Monocitoz C. Devierea formulei leucocitare n stnga D. Anemie E. Limfopenie 65. CM Vrsturile n pancreatita acut au caracteristicele ce urmeaz mai jos: A. Gastrice, bilioase B. Nu aduc uurare C. Mai trziu fecaloide D. Pot preceda uneori durerea E. Pot avea component hemoragic 66. CM Care dintre afirmaiile de mai jos nu sunt reale n pancreatita acut? A. Vrsturile n pancreatita acut sunt abundente B. Greurile i vrsturile sunt simultane cu durerea sau o preced C. Vrsturile n pancreatita acut calmeaz durerea D. Durerea este violent, dar cedeaz morfinei E. Durerile iradiaz n centur 67. CM Care dintre afirmaiile de mai jos sunt false n pancreatita acut? A. Valorile amilazemiei n pancreatita acut ating un maximum la 18-24 ore i se menin 34 zile B. Exist ntotdeauna un paralelism ntre valorile amilazemiei i intensitatea leziunilor anatomo-patologice C. Amilazemia i amilazuria sunt specifice numai pentru pancreatita acut D. Pentru a fi semnificative pentru pancreatita acut valorile amilazemiei trebuie s fie mari, iar urmrirea s se fac n dinamic E. Amilaza reacioneaz prima dintre fermenii pancreatici 68. CM Care este scopul laparoscopiei de urgen n pancreatita acut? A. De a exclude alte patologii acute intraabdominale B. Colecistectomia laparoscopic C. Pentru a evita laparotomia n peritonita fermentativ
109

D. Drenarea cavitii peritoneale E. nlturarea elementelor steatonecrotice 69. CM Semnele laparoscopice directe ale pancreatitei acute sunt urmtoarele, exceptnd: A. Pete de citosteatonecroz pe marele epiploon, mezocolon B. Edemul marelui epiploon, lig.rotund, mezenter C. Hiperemia i imbibiia peritoneului D. Exudat hemoragic cu cifre mari de fermeni pancreatici E. Staz n vezicula biliar 70. CM Semnele laparoscopice indirecte ale pancreatitei acute sunt: A. Pareza gastric B. Pareza colonului C. Staza n vezica biliar D. Hiperemia i imbibiia peritoneului E. Exudat peritoneal seros-hemoragic cu cifre elevate ale amilazei 71. CM Care explorri imagistice ofer date eseniale n diagnosticul de urgen al pancreatitei acute? A. Radiografia de ansamblu a abdomenului B. Tomografia computerizat C. Ultrasonografia D. Colangiopancreatografia retrograd E. Laparoscopia 72. Care dintre semnele paraclinice au valoare n diagnosticul precoce al pancreatitei acute? A. Amilazuria elevat B. La USG lichid n bursa omental C. La USG colecie heterogen n corpul pancreasului D. Ansa santinel E. Creterea hematocritului 73. CM Care sunt avantajele diagnostice ale ecografiei abdominale n pancreatita acut? A. Furnizeaz informaii relevatoare B. Este o metod de rutin C. Poate monitoriza procesul din pancreas D. Este o metod definitiv n stabilirea diagnosticului E. Prezint informaii de valoare privind afectarea peritoneului 74. CM Care dintre afirmaiile de mai jos sunt acceptate actual n tratamentul pancreatitei acute? A. Tratamentul cu antienzime este n primul rnd un tratament preventiv al bolii B. n tratamentul cu antienzime se combin cile de administrare a acestora C. Tratamentul cu antienzime se continu nc 3 zile dup revenirea amilazemiei la cifre fiziologice normale D. Tratamentul cu antienzime este util n faza iniial a bolii i se realizeaz n doze mari E. Administrarea antienzimelor n doze mari (6-10 mln/24 ore) i pe cale divers (mai des combinat) exclude celelalte metode de tratament 75. CM Ce msuri terapeutice include tratamentul medical al pancreatitei acute? A. Terapie antioc B. Preparate reologice C. Diurez forat D. Morfin E. Bloc peridural 76. CM Complicaiile precoce n pancreatita acut sunt urmtoarele: A. Peritonita fermentativ
110

B. ocul pancreatic C. Fistula digestiv D. Atelectazia n segmentele bazale ale plmnului stng E. Encefalopatia 77. CM Complicaiile tardive n pancreatita acut sunt urmtoarele: A. Chistul pancreatic B. Fistula pancreatic C. Fistula digestiv D. Peritonita fermentativ E. Celulita retroperitoneal purulent 78. CM Tratamentul chistului pancreatic supurat include: A. Chistogastrostomia B. Pancreatectomia C. Chistojejunostomia D. Antibiotice E. Drenajul extern 79. CM n cazul unui pseudochist pancreatic cefalic maturizat sunt indicate urmtoarele procedee chirurgicale: A. Chistogastrostomia B. Chistoduodenostomia C. Chistojejunostomia D. Chistectomia E. Duodenopancreatectomia cefalic 80. CM n faza de necroz a pancreatitei acute se pot ntlni urmtoarele complicaii: A. Tromboza a.pulmonare B. Pseudochistul pancreasului C. Hemoragie gastro-duodenal D. Encefalopatie E. Parapancreatit infiltrativ 81. CM Parapancreatita (celulita retroperitoneal abcedant) purulent complic formele severe de pancreonecroz n faza a III. Indicai procedeul optimal de tratament. A. Tratament conservator cu antibiotice B. nlturarea focarului pancreatectomie C. Abdominizarea pancreasului, drenarea spaiului retroperitoneal D. Necrsechestrectomie n mai multe edine E. Drenare laparoscopic 82. CM Urmtorii factori pot antrena o pancreatit cronic: A. Etilismul cronic B. Hiperparatiroidie C. Regim careniat n proteine D. Diabetul zaharat E. n antecedente - acutizri frecvente ale pancreatitei cronice 83. Care dintre afirmaiile referitoare la pancreatita acut hemoragic sunt false? A. Pacientul este adinamic B. Direrea este de intesitate mare C. Durearea poate lipsi D. Creterea tranzitorie a tensiunii arteriale E. Vomele ntotdeauna prezente pot calma durerea 84. CM n pancreatita acut prognosticul este mai grav cnd vrsturile sunt:
111

A. Negricioase ca zaul de cafea B. Bilioase repetate C. Chinuitoare, fr uurin D. Sangvinolente E. Repetate, voluminoase 85. CM Care semne clinice sunt cele mai frecvente i valoroase n diagnosticul pancreatitei cronice? A. Hiperamilazemia i/sau hiperamilazuria B. Scderea ponderal C. Vrsturile D. Tumora epigastric dur, fix, boselat E. Durere 86. CM Care dintre investigaiile imagistice sunt utile n diagnosticarea cancerului de pancreas? A. Radiografia de ansamblu a abdomenului B. Tomografia computerizat C. Ultrasonografia D. Colangiopancreatografia retrograd E. Laparoscopia 87. CM Cu care dintre urmtoarele afeciuni se face diagnosticul diferenial al pancreatitei acute? A. Ocluzia intestinal acut B. Ulcerul gastroduodenal perforat C. Infarctul miocardic D. Apendicita acut E. Pneumonia pe stnga 88. Care dintre semne caracterizeaz ascit-peritonita pancreatic? A. Durerea violent impune adesea o laparotomie inutil B. Albumina n lichidul ascitic este sczut (<1,5 gr/l) C. Necesit tratament conservativ cu durata de 6-8 sptmni D. Colangiopancreatografia retrograd endoscopic este indicat majoritii pacienilor E. Se instaleaz rapid 89. CM Care dintre complicaiile pancreatitei acute NU se ncadreaz n complicaiile precoce (primele 2-5 zile)? A. Peritonita fermentativ B. Pseudochistul pancreasului C. Hemoragia digestiv D. Encefalopatia E. Parapancreatita infiltrativ 90. CM Ce procedee operatorii se utilizeaz n cadrul traumatismelor abdominale deschise cu lezarea pancreasului caudal? A. Sutura pancreasului B. Hemostaz i bursoomentostomie C. Pancreatectomie D. Rezecia caudal a pancreasului E. Sutura pancreasului, drenarea bursei omentale 1. Traumatismele abdominale CS Cum se numete plaga parietal simpl, care are un orificiu de intrare i unul de ieire? A. Plag penetrant B. Plag penetrant, dar neperforat C. Plag perforant
112

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

D. Plag n seton E. Plag transfixiant CS Care este cea mai optimal operaie n leziunile multiple ale jejunului n perioada pn la 6 ore dup traumatism? A. Suturarea defectelor B. Rezecia segmentului lezat cu anastomoz termino-terminal C. Suturarea defectelor i ileostomie terminal D. Jejunostoma terminal E. Jejunostoma tip Maydl CS De ce factor etiologic este determinat caracterul multiplu al majoritii absolute (90%) a traumatismelor abdominale? A. Catatraumatisme B. Traumatisme de producie C. Accidente de circulaie D. Traum sportiv E. Agresiuni fizice CS La un pacient cu plag prin arm de foc s-a constatat lezarea ficatului, leziuni ale intestinului subire i ale mezoului acestuia. Care este denumirea corect a acestui traumatism? A. Traumatism complex multiplu (multivisceral) B. Traumatism simplu C. Plag n seton D. Traumatism asociat E. Plag transfixiant CS Pacientul a suferit un accident rutier. n secia de internare s-au constatat urmtoarele leziuni: fractura oaselor bazinului, ruptura uretrei, leziunea splinei. Aceast traum poart denumirea de : A. Traum nchis nepenetrant B. Traum multipl C. Traumatism asociat D. Traumatism simplu E. Traumatism izolat CS Pacientul a czut de la nlime i n secia de internare s-au constatat urmtoarele leziuni: fractur compresiv a vertebrei L4, fracturi deschise ale ambelor gambe, fractur nchis a colului femurului stng. Care este denumirea corect a acestui traumatism? A. Traumatism asociat B. Politraumatism C. Traumatism combinat (nchis, deschis) D. Traumatism simplu E. Traumatism izolat CS Diagnosticul leziunii retroperitoneale a duodenului este foarte dificil. Care este semnul principal? A. Blumberg B. Mandel-Razdolski C. Grassman-Kulenkampf D. Berntein E. Vighiatto CS Ce operaie este indicat n traumatismele pancreasului cu leziunea Wirsungului n regiunea cefalic a organului? A. Suturarea parenchimului cu plastia Wirsungului
113

B. Rezecia poriunii distale a organului C. Drenarea ambelor segmente ale Wirsungului cu drenarea bursei omentale D. Suturarea parenchimului cu drenarea Wirsungului E. Pancreatectomia 9. CS Care dintre leziunile ficatului dup aspectul anatomo-topografic sunt cele mai severe din punct de vedere a tabloului clinic i pronosticului? A. Asociate cu politraumatisme ale aparatului locomotor B. Combinate cu trauma splinei C. Asociate cu comoia cerebral D. nsoite de alterarea vaselor sanguine i a cilor biliare magistrale E. Combinate cu lezarea duodenului 10. CS Ce semnific semnul Kehr n leziunile splinei? A. Durere provocat i aprare muscular n hipocondrul stng B. Durere spontan n hipocondrul stng cu iradiere n umrul stng C. Matitate fix n hipocondrul stng D. Matitate deplasabil pe flancuri E. Hipotensiune arterial cu tendin la scdere n ortostatism 11. CS Care este succesivitatea metodelor paraclinice la un pacient cu hemodinamic stabil i suspecie la leziuni ale organelor cavitare abdominale? A. Laparocenteza, laparoscopia, USG, radiografia de ansamblu B. Laparocenteza, USG, laparoscopia, radiografia de ansamblu C. USG, radiografia de ansamblu, laparocenteza, laparoscopia D. USG, laparocenteza, laparoscopia E. Radiografia de ansamblu, USG, laparocenteza, laparoscopia 12. CS n trauma nchis a abdomenului predomin leziunile organelor parenchimatoase, care n 40% cazuri sunt multiple. Pe locul I dup frecven se afl : A. Leziunile prin arm de foc B. Leziunile n urma cderii de la nlime C. Accidentele rutiere D. Traumatismele legate de producie E. Leziunile prin arm alb 13. CS Care este procedeul de elecie n diagnosticul leziunilor organelor cavitare? A. USG B. Laparoscopia C. Radiografia abdomnal de ansamblu D. Laparocenteza E. Tomografia computerizat 14. CS Cele mai frecvente cauze ale rupturii diafragmei n trauma nchis (75% - cupola stng) sunt accidentele de circulaie i cderea de la nlime. Care este procedeul diagnostic de elecie? A. USG B. Laparoscopia C. Laparocenteza D. Tomografia computerizat E. Radiografia toraco-abdominal 15. CS Care sunt cele mai frecvente leziuni ale pancreasului? A. Deschise izolate B. Deschise asociate C. nchise univiscerale
114

D. nchise complexe multiviscerale E. Combinate 16. CS Sindromul Reily prezint abdomen traumatic acut fals i este determinat de : A. Fracturile coastelor cu revrsat intrapleural B. Traumatisme vertebro-medulare C. Hematoame retroperitoneale D. Hematomul preperitoneal sau supraaponeurotic n rupturile incomplete ale muchilor abdominali E. Traumatisme cranio-cerebrale 17. CS Leziunile organelor cavitare n trauma nchis a abdomenului constituie 20-30%, printre acestea pe locul I (50-60%) se situeaz : A. Stomacul B. Colecistul C. Duodenul D. Intestinul subire E. Intestinul gros 18. CS Leziunea duodenului are loc n 1-5% cazuri i de cele mai dese ori se ntlnete n traumatismele : A. Simple, univiscerale B. Asociate C. Complexe multiviscerale D. Plag n seton E. Plgile regiunii lombare 19. CS Procedeul Ziuldovici e de mare utilitate n traumatismele: A. Splinei B. Colonului C. Intestinului subire D. Leziunile uretrei E. Leziunile intraperitoneale ale vezicii urinare 20. CM Care indici calitativi indic lavaj peritoneal pozitiv? A. Lichid seros-hemoragic B. Snge C. Urin D. Lichid seros E. Bil 21. CM Care indici cantitativi indic lavaj peritoneal pozitiv? A. Peste 250 leucocite/mm3 B. Peste 500 leucocite/mm3 C. 2 ml de bil la aspiraia iniial D. Peste 100.000 eritrocite/mm3 E. Amilaza lichidului peritoneal > 200un/100 ml 22. Leziunile stomacului mai des se ntlnesc n traumatismele deschise (6-12%), dect n cele nchise (2-3%). Cele mai utile procedee diagnostice sunt : A. Laparoscopia B. Radiografia spaiilor subdiafragmale C. USG D. Laparocenteza E. Tomografia computerizat
115

23. CM n traumatismele duodenului este prezent triada Laffit. Ce semne intraoperatorii include aceasta? A. Hematom retroperitoneal B. Emfizem al esutului adipos retroperitoneal C. Flegmon retroperitoneal D. Colorarea foiei periotneale posterioare cu bil E. Flegmon retrocolic 24. CS Ce factori etiologici se afl pe locul II dup frecven n traumatismele asociate? A. Leziuni prin arm de foc i arm alb B. Traumatisme nchise C. Leziuni n urma cderii de la nlime D. Leziuni legate de activitatea n producie E. Traumatisme sportive 25. Care sunt procedeele de drenare a coledocului n leziunile acestuia, inclusiv cele iatrogene? A. Kehr B. Robson-Winevskii C. Praderi-Smith D. Voelker E. Anastomoze biliodigestive 26. Cele mai utile metode de diagnostic al traumei pancreasului sunt: A. USG B. Laparocenteza C. Radioscopia abdominal D. Laparoscopia E. Tomografia computerizat 27. n care stri patologice se poate manifesta abdomenul acut fals? A. Sindromul Reily B. Fracturile coastelor inferioare cu revrsat pleural C. La accidentai cu oc sever D. Traumatism cranio-cerebral E. Hematoame retroperitoneale 28. CM De ce factori este determinat diagnosticul tardiv al leziunilor extraperitoneale ale duodenului? A. Lipsa peritonitei B. Simularea patologiei acute renale C. Prezena pneumoperitoneumului D. Lipsa pneumoperitoneumului E. Adresarea tardiv dup ajutor medical 29. Procedeele chirurgicale adecvate n lezarea poriunii proximale a jejunului dup 24 ore de la traumatism sunt: A. Rezecia segmentului n cauz cu anastomoz termino-terminal B. Rezecia segmentului n cauz cu anastomoz latero-lateral C. Jejunostomie terminal D. Jejunostomie tip Miculitz E. Jejunostomie tip Maydl 30. CM Care dintre urmtoarele structuri nu sunt interesate obligator ntr-o plag toracoabdominal penetrant? A. Diafragma
116

B. Stomacul C. Splina D. Colonul E. Ficatul 31. CM Indicaiile absolute ctre laparotomia de urgen sunt : A. Pneumoperitoneumul B. oc la spitalizare C. Evisceraia intestinului prin plag D. Laparocentez pozitiv E. Semnul Blumberg dubios n traumatismele nchise 32. CM Un bolnav cu perforaia ileonului i peritonit generalizat dup 6 ore de la traumatism prezint urmtoarele semne...: A. Semnul Blubmerg B. Pneumoperitoneum C. ncordare muscular D. Meteorism abdominal pronunat E. Febr hectic 33. CM Lezarea organelor parenchimatoase este urmat de dezvoltarea sindromului hemoragic, iar n trauma organelor cavitare predomin sindromul peritonitei n dezvoltare. Leziunea crui organ prezint ambele sindroame? A. A splinei B. A duodenului C. A ficatului D. A pancreasului E. A stomacului 34. CM Principiile de baz n tratamentul traumatismelor pancreasului sunt urmtoarele: A. Hemostaz definitiv B. Drenare adecvat C. Rezecia de organ n limita parenchimului sntos D. Suturarea parenchimului mpreun cu capsula E. Necrsechestrectomii de etap 35. CM Care dintre investigaiile paraclinice sunt mai informative n diagnosticul leziunilor ficatului: A. Radioscopia abdominal B. Laparocenteza C. Laparoscopia D. Tomografia computerizat E. Ultrasonografia 36. CM Reluarea hemoragiei n forma clinic cu evoluie n 2 timpi n ruptura splinei poate fi favorizat de tuse, vrsturi, eforturi fizice i are loc mai frecvent: A. n primele 2-3 zile B. n primele 2 sptmni C. Dup 24 ore dup traum D. Dup 2 luni de zile E. n primele 24 ore dup traum 37. CM Rezultatele tratamentului traumatismelor abdominale depind de urmtorii factori: A. Starea premorbid a accidentatului B. Timpul scurs ntre momentul traumei i tratamentul aplicat C. Severitatea leziunilor organelor abdominale i asocierea lor cu leziuni ale altor sisteme
117

D. Corespunderea msurilor de reanimare dereglrilor funcionale E. Eficiena procedeelor chirurgicale 38. CM n care dintre urmtoarele situaii se recomand toracotomia n cazul unei leziuni toracice penetrante: A. Evacuarea iniial pe tubul de toracostomie a 1000 ml snge B. Evacuarea iniial pe tubul de toracostomie a 1500 ml snge C. Eliminare continu mai mare de 100 ml/or D. Eliminare continu mai mare de 250 ml/or E. Toracotomia nu este indicat 39. CM Ce criterii determin amploarea operaiei n leziunile traumatice ale intestinului subire? A. Intervalul traum-operaie B. Rspndirea peritonitei C. Starea somatic a bolnavului D. Vrsta pacientului E. Nivelul leziunii 40. CM Care sunt semnele radiologice ale leziunii traumatice ale diafragmei? A. Imagini hidroaerice n abdomen B. Migrarea viscerelor abdominale n torace C. Pleurezie bilateral D. Neregularitatea conturului diafragmei E. Deplasarea mediastinului Peritonitele 1. CS Dintre semnele ce formeaz tabloul clinic de peritonit acut localizat cel mai mult pledeaz n favoarea acesteia urmtorul : A. Durerea violent B. Debutul brusc C. Intervalul luminos ntre cele 2 perioade D. Aprarea muscular E. Semnele de intoxicaie 2. CS La un bolnav cu colecistit acut peste 48 ore de la debut constatm durere i contractur muscular n hipocondrul drept. Este vorba de peritonita : A. Local necircumscris B. Local circumscris C. Difuz D. Generalizat E. Total 3. CS Care dintre urmtoarele explorri i gesturi diagnostice difereniaz peritonita difuz de cauz genital de hemoperitoneu? A. Puncia abdominal B. Tueul rectal C. Leucocitoza D. Ureea sanguin E. Radiografia abdominal pe gol 4. CS Poziia a II-a n peritonitele acute localizate, dup cele apendiculare, l ocup : A. Ulcerul perforat gastroduodenal B. Pancreonecroza C. Diverticuloza colonului D. Colecistita acut distructiv E. Afeciunile acute genitale
118

5. CS Manevra Blumberg const n : A. Durere vie la decompresiunea brusc a peretelui abdominal B. Durere provocat la palparea abdomenului C. Durere n abdomen n decubit lateral pe stnga D. Durere la palpare n regiunea ombilical cu iradiere n regiunea suprapubian E. Durere la percuia pe arcul costal drept 6. CS Care este semnul major al peritonitei provocate de insuficiena bontului duodenal? A. Meteorism pronunat B. Sete C. Febr D. Leucocitoz E. Eliminri bilioase pe dren 7. CS Care este cel mai sigur procedeu n profilaxia dehiscenei bontului duodenal n ulcerele penetrante, joase (postbulbare) cu modificri pronunate n zona piloroduodenal? A. Reducerea tensiunii n bont prin rezecie gastric Balfour B. Profilaxia pancreatitei postoperatorii C. Rezecia gastric la excludere D. Evitarea traumei pancreasului E. Tehnica operatorie impecabil 8. CS La un bolnav cu apendicit acut dup debutul creia au trecut 24 ore se depisteaz semne de peritonit n fosa iliac dreapt i n regiunea suprapubian. Este cazul de peritonit : A. Local necircumscris B. Local circumscris C. Difuz D. Generalizat E. Total 9. CS Peritonitele acute localizate au aceleai cauze ca i peritonitele generalizate i constituie % din numrul total de peritonite purulente: A. 5-10% B. 10-15% C. 15-20% D. 20-30% E. 30-35% 10. CS Peritonitele acute localizate apendiculare ocup I loc dup frecven. Ele constituie : A. 5% B. 7% C. 10% D. 15% E. 20% 11. CS Pierderile de proteine i lichide n peritonita difuz ating cifrele de 300g i respectiv 9-10 litri. De ce factori sunt determinate aceste pierderi? A. Schimbrile microcirculaiei B. Pareza intestinal C. Dereglrile macrocirculaiei D. Alcaloza respiratorie E. Dereglrile funciei renale 12. CS Care este calea de acces chirurgical n abcesul periapendicular? A. Laparotomia McBurney B. Laparotomia medie median
119

C. Laparotomia medie inferioar D. Acces retroperitoneal (Pirogov) E. Transrectal 13. CS La un bolnav cu ulcer perforat, internat peste 6 ore dup mbolnvire, constatm: limba de umeditate sczut i saburat, Ps 96 b/min., TA 120/70, dispnee, durere violent n abdomen, la palpare "abdomenul de lemn", leucocitoza 16.000. Indicai faza peritonitei. A. Faza toxic B. Faza reactiv C. Faza terminal D. Faza de pseudoameliorare E. Faza de oc toxico-septic 14. CS n ce cazuri se utilizeaz laparostomia (abdomenul "deschis")? A. n cazul asocierii perforaie i hemoragie din ulcer B. Microflor cu virulen crescut C. n pancreonecroz total cu sechestre D. Msurile terapeutice nu las sigurana suprimrii complete a peritonitei E. n timpul operaiei s-a revrsat n abdomenul liber o colecie purulent cu miros fetid 15. S Care dintre afeciunile medicale extraabdominale, manifestate prin trombocitopenie fr leucocitoz inflamatorie, pot provoca sindromul abdominal? A. Infarctul miocardic B. Infeciile acute ale organelor toracelui C. Diateza hemoragic D. Pericardita E. Astmul bronic 16. CS Cea mai frecvent cauz de infectare a cavitii abdominale este: A. Perforaia organelor cavitare B. Calea hematogen C. Ruptura n peritoneu a unei hidronefroze D. Calea limfogen E. Nici una dintre cele indicate 17. CS Un bolnav cu ulcer duodenal este spitalizat peste 32 ore dup perforaie avnd urmtoarele semne: limba uscat, saburat, Ps 120 b/min., TA 90/40 mm Hg, respiraii superficiale, 32 pe minut, facies Hipocraticus, abdomen balonat, dureros pe toat aria, silenium abdominal, Le 25.000. Care este faza peritonitei? A. Faza reactiv B. Faza toxic C. Faza terminal D. Faza de pseudoameliorare E. Faza de oc 18. CS Cui i aparine postulatul: "Dac se constat contractura abdomenului i apare semnul Blumberg, timpul discuiilor a trecut i ntr n aciune bisturiul"? A. Kummel B. Pirogov C. Mondor D. Iudin E. McBurney 19. CS Printre cauzele concrete ale peritonitei acute pe primul loc se situeaz apendicita acut (3050%). Locul doi (10-27%) l ocup : A. Ulcerul perforativ
120

B. Colecistita acut C. Pancreatita acut D. Ocluzia intestinal E. Perforaia posttraumatic 20. CS Tratamentul peritonitei acute generalizate include mai multe compartimente, rolul principal revenind : A. Interveniei chirurgicale B. Terapiei cu antibiotice C. Coreciei modificrilor grave metabolice D. Restabilirii funciei tractului digestiv E. Profilaxiei complicaiilor 21. CM ntr-o peritonit difuz la debut examenul clinic relev : A. Meteorism abdominal B. Echimoz periombilical C. Desenul muchilor drepi abdominali vizibili D. Abdomenul imobil cu micrile respiratorii E. Semnul Kussmaul 22. Contractura muscular este un semn major al peritonitei, ns poate lipsi n urmtoarele cazuri : A. La btrni B. La copii C. Dac au fost administrate antibiotice D. La gravide E. Dac au fost administrate opiacee 23. Ce semne clinice i paraclinice pledeaz pentru diagnosticul de peritonit difuz prin perforaie gastroduodenal? A. Prezena antecedentelor biliare B. Amilazuria sczut C. Pneumoperitoneul D. Vrsturile fecaloide E. Semnul Blumberg 24. CM De ce factori este determinat amploarea operaiei n peritonita difuz? A. Particularitile afeciunii sursa peritonitei B. Faza peritonitei C. Starea general a bolnavului D. Tarele terapeutice concomitente E. Experiena chirurgului 25. Care sunt semnele clinice obiective ale unei peritonite difuze la debut? A. Meteorismul abdominal B. Contractura muscular abdominal C. Fundul de sac Douglas suplu D. Abdomenul imobil cu micrile respiratorii E. Semnul tusei 26. Printre msurile terapeutice generale n peritonit, un rol de prim importan i revine combaterii ileusului paralitic. n acest scop sunt indicate urmtoarele: A. Blocajul novocainic, blocaj epidural B. Perfuzii de potasiu, glucoz i insulin C. Decompresia tractului digestiv D. Stimularea peristaltismului intestinal
121

E. Stimularea inervaiei simpatice 27. CM Dereglarea conductibilitii nervoase cu sporirea parezei intestinale i acumularea de toxine n peritonita acut este determinat de : A. Polipeptidele de dimensiuni medii B. Proteazele lizosomale C. Microbi D. Pierderile eseniale de serotonin E. Hipokaliemie 28. Dereglrile microcirculaiei sunt mai severe n faza a II i a III a peritonitei i sunt determinate de urmtorii factori : A. Hipokaliemie B. Diminuarea hematocritului C. Acidoza metabolic intracelular D. Dereglri proteice E. Dereglri hidro-saline 29. Care sunt semnele clinice precoce ale peritonitei difuze? A. Dureri abdominale B. Contractur muscular C. Imobilitatea peretelui abdominal D. Febr E. Vrsturi fecaloide 30. Dup lavajul abdomenului n peritonita difuz purulent cavitatea peritoneal se dreneaz, respectnd urmtoarele principii : A. Drenul central se va exterioriza prin calea de acces B. Drenurile se exteriorizeaz la distan de plaga operatorie C. Cavitatea peritoneal se dreneaz din mai multe puncte D. Se introduc antibiotice (monomicin 250 mg) + chimotripsin 0,5 mg. E. Introducerea se va repeta fiecare 4-6 ore 31. Care este procedeul chirurgical de elecie n ulcerul duodenal perforat cu peritonit purulent de 48 ore? A. Rezecia gastric 2/3 B. Excizia ulcerului i piloroplastie C. Sutura izolat a ulcerului D. Sutura ulcerului procedeu Oppel E. Vagotomia troncular, excizia ulcerului i piloroplastie 32. Ce semne clinice la inspecia abdomenului caracterizeaz peritonita difuz generalizat prin perforaie? A. Blumberg B. Mandel-Razdolschi C. Semnul tusei D. Pstrarea matitii hepatice E. Kulencampf-Grassman 33. Semnele clinice tardive ale peritonitei acute generalizate sunt : A. Durerea B. Vrsturile C. Abdomenul de lemn D. Oprirea tranzitului intestinal
122

E. Sughiul 34. Durerea n peritonit are urmtoarele caracteristici : A. Poate fi mascat de administrarea de opiacee B. ntotdeauna se instaleaz brusc C. ntotdeauna corespunde organului afectat D. Se poate generaliza la ntregul abdomen E. Se poate asocia cu senzaia de sete 35. n diagnosticul peritonitelor acute localizate se utilizeaz diverse procedee paraclinice. Evideniai-le pe cele ce confirm diagnosticul n oricare localizare. A. Tueul rectal B. Ultrasonografia C. Laparoscopia D. Puncia abdominal E. Radiografia abdominal 36. Cele mai grave forme de peritonit constituie 50% n structura mortalitii i sunt consecina urmtoarelor stri patologice: A. Pancreonecroza B. Ruptura n peritoneu a coleciei supurate de origine genital C. Abcesele intraabdominale D. Peritonitele postoperatorii E. Perforaiile posttraumatice 37. M Pentru faza toxic a peritonitei este caracteristic urmtoarea gam de simptome : A. Tahicardie B. Leucocitoz elevat cu deviere n stnga C. Abdomen balonat, dureros D. Vrsturi frecvente E. Prevalarea simptomelor locale asupra celor generale 38. Peritonita difuz n perforaia gastroduodenal tipic i pancreatit acut se deosebesc prin : A. Debut B. Caracterul durerilor C. Leucocitoz D. Datele examenului radiologic al abdomenului E. Vrsturi 39. CM Ce semne caracterizeaz peritonitele acute locale circumscrise? A. Sindrom de supuraie profund B. Semne locale legate de sediu C. Se trateaz chirurgical D. Beneficiaz de antibioticoterapie intit E. Se vindec prin tratament medical 40. CM Avnd o suprafa de circa 2m2, peritoneul posed mai multe funcii, cum ar fi: A. De rspndire a infeciei B. De fixare a organelor intraabdominale C. De protecie antiinfecioas D. De rezorbie E. De secreie 41. Peritonitele pot fi acute i cronice. Care este originea celor cronice? A. Tuberculoas B. Canceroas C. Parazitar
123

D. Bilioas E. Fermentativ 42. CM Ce etape consecutive include intervenia chirurgical n peritonita difuz purulent? A. Evacuarea exudatului purulent B. Suprimarea sursei peritonitei C. Asanarea cavitii peritoneale D. Drenarea cavitii peritoneale E. Profilaxia complicaiilor precoce postoperatorii 43. CM n peritonita acut generalizat se depisteaz urmtoarele semne clinice: A. Colaps B. "iptul" fundului de sac Douglas C. Febr D. Debut brusc E. Dureri n epigastru 44. CM Care sunt modificrile morfologice locale n peritonite? A. Mrimea permeabilitii pereilor vasculari B. Scderea consumului de oxigen celular C. Translocaia microbian D. Creterea produciei de lactat E. Modificrile microcirculatorii 45. CM De ce factori depinde septicitatea coninutului peritoneal? A. Sediul cauzei primare B. Prezena afeciunilor coexistente C. Durata contaminrii D. Virulena florei E. Extensia contaminrii 46. CM Care dintre semnele clinice sunt comune peritonitei difuze i torsiunii de organ? A. Tumor abdominal dureroas, palpabil B. Stare de oc C. Durere abdominal violent D. Bombarea fundului de sac Douglas E. Ocluzie intestinal paralitic 47. CM Dup criteriul agentului cauzal peritonitele sunt : A. Primitive B. Microbiene C. Fungice D. Aseptice E. Difuze 48. CM Ce caracteristici are durerea la debut ntr-o peritonit difuz prin perforaie digestiv? A. Debut lent, insidios B. Debut ca "lovitura de pumnal" C. Intensitate medie D. ocogen E. Violent 49. CM Ce semne sugestive se constat la examenul obiectiv local al abdomenului n peritonit? A. Timpanism abdominal difuz B. Matitate deplasabil pe flancuri n fazele tardive C. Mobilitate activ a peretelui abdominal D. Durere provocat local sau difuz
124

E. Aprare muscular 50. CM Ce fenomene locale apar n peritonite? A. Durere provocat local sau difuz B. Matitate deplasabil n faza toxic C. Mobilitate activ a peretelui abdominal la debutul perforaiei tubului digestiv D D. Silenium abdominal E E. Contractur muscular local sau difuz 51. CM De ce factori este cauzat evisceraia abdominal? A. Peritonita postoperatorie latent B. Caexie C. Meteorism abdominal postoperator D. Acutizarea unei afeciuni respiratorii E. Infecia local 52. CM Care dintre situaiile enumerate explic apariia peritonitei secundare difuze? A. Perforaia unui organ cavitar B. Plag abdominal penetrant C. Plag abdominal perforant D. Proliferarea microbian prin peretele intestinal E. Hemoperitoneu masiv 53. CM Tratamentul chirurgical n peritonitele difuze este obligator. Care este scopul interveniei chirurgicale? A. Activarea medicamentoas postoperatorie a intestinului B. Sanarea cavitii peritoneale C. Drenarea cavitii peritoneale D. Laparotomia larg E. Suprimarea sursei de contaminare 54. CM Dup extinderea procesului inflamator peritonitele sunt : A. Difuze B. Primitive C. Locale D. Secundare E. Criptogene 55. CM Care sunt primele semne clinice care apar n peritonita acut apendicular? A. Durere n hipogastru B. Vrsturile C. Dureri n fosa iliac dreapt D. Contractura muscular E. Prezena semnului Blumberg 56. CM Ce explorri imagistice confirm diagnosticul de peritonit? A. Radiografia abdominal de ansamblu relev pneumoperitoneum n orice perforaie a tubului digestiv B. Radiografia abdominal de ansamblu arat distensia gazoas pronunat a intestinului C. USG abdominal pune n eviden revrsatul abdominal D. TC abdominal este o investigaie de prim intenie E. Scintigrafia este absolut necesar preoperator pentru localizarea cauzei 57. CM Care sunt efectele reechilibrrii hidroelectrolitice eficiente n peritonite? A. Scderea n continuare a presiunii venoase centrale B. Creterea debitului urinar la or
125

C. Ameliorarea strii generale a bolnavului D. Normalizarea calitilor pulsului E. Tahicardie 58. CM Care sunt metodicile lavajului cavitii peritoneale n cazul peritonitelor acute difuze? A. Nu este ntotdeauna necesar B. Se efectueaz cu lichide la temperatura camerei C. Se pot folosi antiseptice D. Se efectueaz de mai multe ori pn la nchiderea abdomenului E. Este urmat de drenarea cavitii peritoneale 59. CM De ce factori depinde direct caracterul exudatului peritoneal n peritonitele difuze? A. Sediul focarului primar B. Durata contaminrii C. Virulena florei D. Reactivitatea organismului E. Calitatea profilaxiei preoperatorii cu antibiotice 60. CM Ce factori provoac hipovolemia n peritonite? A. Vomele B. Transudaia lichidului n cavitatea peritoneal C. Distensia anselor intestinale D. Tensiunea arterial sczut E. Insuficiena cardiac 61. CM Evoluia abcesului subfrenic este determinat de mai muli factori: A. Complexitatea i dozele antibioticelor B. Terapia stimulatoare aplicat C. Eficacitatea tratamentului chirurgical D. Reactivitatea organismului E. Vrsta pacientului 62. CM Care sunt complicaiile cele mai frecvente ale abcesului pariapendicular? A. Erupia n cavitatea peritoneal B. Metastazarea purulent la distan C. Septicemia D. Peritonita difuz E. Hemoragia n cavitatea abcesului 63. CM Ce semne clinice nsoesc durerea la debut n peritonitele prin perforaia tubului digestiv? A. Dispnee B. Bradicardie C. Meteorism D. Contractura muscular E. Hipotonie 64. CM Antibioterapia n peritonite se administreaz conform unor principii. Selectai-le. A. Este etiopatogenetic B. Se asociaz cile de administrare C. Durata de tratament - numai 5-7 zile din cauza efectelor adverse D. Durata de tratament - 5-7 zile, dup care urmeaz substituia antibioticelor din cauza rezistenei microbiene E. Se asociaz cu alte metode de tratament 65. CM n ce const tratamentul chirurgical al peritonitei apendiculare generalizate? A. Laparotomie medie inferioar, apendicectomie B. Laparotomie medie-median, apendicectomie
126

C. Asanarea cavitii peritoneale D. Drenarea cavitii peritonelale: flancuri, bazinul mic E. Drenarea fosei iliace drepte 66. CM Sindromul umoral n peritonita acut este determinat n primul rnd de 3 stri patologice: A. Inundaia microbian B. Hipovolemie C. Hipokaliemie D. Creterea proteazelor lizosomale n circulaia sanguin E. Hipoproteinemia 67. CM n perforaia patologic a colonului cu peritonit acut generalizat se ntlnesc urmtoarele semne: A. Durere epigastric violent B. Contractur muscular difuz C. Pstrarea matitii hepatice D. Pneumoperitoneum E. Durere la tueul rectal la nivelul fundului de sac Douglas
Patologia venelor

1. CS Ce include triada Virhov n patogenia tromboflebitei acute? A. Tulburri de coagulare, leziuni endoteliale i staza circulaiei venoase B. Leziuni ale valvulilor, hipertensiune venoas i varicele venelor C. Deficiena esutului conjunctiv, tulburri de coagulare i staza venoas D. Varicele venelor superficiale, hipoproteinemia i staza circulaiei venoase E. Staza circulaiei venoase, hipertensiune venoas i leziuni endoteliale 2. CS Alegei proba clinic ce permite de a explora concomitent sistemul venos superficial i profund. A. Proba Pratt-I B. Proba celor 3 garouri C. Proba Pertes D. Proba Brodie-Troianov-Trendelenburg E. Proba Sheinis 3. CS Alegei proba clinic ce permite depistarea localizrii comunicantelor incontinente. A. Proba Delbet B. Proba Pratt-I C. Proba Pratt-II D. Proba Sicard E. Nici una dintre cele enumerate 4. CS Ce evideniaz procedeul Delbe-Pertes? A. Funcia valvulei ostiale (principale) a v.safena magna B. Funcia valvulelor venelor profunde C. Permebialitatea venelor profunde D. Gradul de dezvoltare a varicelor venelor superficiale E. Funcia venelor comunicante 5. CS Care sunt verigile principale n patogenia bolii varicoase? A. Insuficiena cardiac, dilatarea venelor i creterea presiunii venoase B. Obezitatea, insuficiena cardiac i dilatarea venelor C. Insuficiena valvular, dilatarea venelor i creterea presiunii venoase
127

D. Boala hipertonic, insuficiena valvular i creterea presiunii venoase E. Obezitatea, insuficiena cardiac i creterea presiunii venoase 6. CS Ce este pileflebita? A. Inflamaia a.mezenteriale inferioare B. Tromboflebita v.lienalis C. Tromboflebita v.apendicularis D. Tromboflebita vv.hepatice E. Tromboflebita v.portae 7. CS Pe ce se bazeaz aciunea anticoagulanilor n tratamentul tromboflebitelor? A. Liza fibrinei B. Stoparea creterii trombului (cheagului) C. Fragmentarea chiagului D. Schimbarea Z potenialului peretelui vascular E. Diminuarea activitii dezoxiribonucleazei 8. CS Care sunt complicaiile tromboflebitei acute a venelor superficiale? A. Pileflebit B. Infarct miocardic C. Tromboz mezenterial acut D. Tromboflebit a venelor profunde E. Trombembolia a.pulmonare 9. Care sunt msurile de profilaxie a complicaiilor trombembolice n perioada postoperatorie? A. Administrarea heparinei B. Masaj la extremitile inferioare C. Exerciii fizice curative D. Administrarea fibrinolizinei E. Aplicarea bandajelor elastice pe membrele inferioare 10. Care sunt principalele simptome n varicele venelor membrelor inferioare? A. Claudicaia intermitent B. Edemul periferic spre sfritul zilei C. Convulsii nocturne ale muchilor gambei D. Schimbri trofice n regiunea supramaleolar E. Simptomul ischemiei plantare 11. Ce unguente se aplic local n tromboflebita acut a venelor superficiale? A. Sintomicin B. Levosin C. Solcoseril D. Troxevazin E. Vinevski 12. CM Care sunt factorii patogenetici principali n etiologia bolii varicoase? A. Insuficiena cardiac B. Obezitatea C. Insuficiena valvular D. Hipertensiunea venoas E. Staza venoas 13. CM Care sunt factorii favorizani n boala trombembolic a membrelor inferioare? A. Tromboflebita cronic a venelor superficiale ale membrelor inferioare B. Sindromul posttrombotic C. Fibrilaia artrial D. Dereglrile de coagulare
128

E. Sexul 14. CM n boala trombembolic factorii predispozani sunt reprezentati de : A. Sex B. Sarcin C. Tromboflebita cronic D. Cancerul gastric E. Septicemie 15. CM Indicai factorii determinani ai bolii trombembolice. A. Obezitatea B. Lezare vascular parietal C. Staza venoas D. Sindromul posttromboflebitic E. Modul de via 16. CM Factorii declanatori n boala trombembolic sunt urmtorii: . Fracturile oaselor bazinului B. Intervenia chirurgical C. Operaia Cezarian D. Reacii alergice E. Septicemia 17. CM Care este tratamentul tromboflebitei venelor profunde ale membrelor inferioare? A. Flebectomia B. Anticoagulante C. Fibrinolitice D. Reologice E. Antiagregante 18. CM Ce remedii se utilizeaz n tratamentul fibrinolitic n trombembolismul pulmonar? A. Fibrinogenul B. Fibrinolozina C. Streptokinaza D. Fraxiparina E. Heparina 19. CM Care dintre cele ce urmeaz nu sunt legate de boala varicoas? A. Fistula arterio-venoas B. Tromboza venelor profunde C. Tromboza venei portae D. Tromboza v.hepatice E. Anevrismul a.femurale 20. CS Durerile n molet la dorso-flexia labei piciorului n tromboflebita venelor profunde sunt cunoscute ca semnul: A. Deneche B. Leger C. Lovenberg D. Trendelenburg E. Homans Patologia glandei mamare 1. CS Termenul politelia nseamn : A. Hipertrofia esutului glandular
129

B. Apariia glandelor mamare auxiliare C. Lipsa mameloanelor D. Dezvoltarea incomplet a mamelei E. Surplusul de mameloane 2. CS Apariia glandelor mamare auxiliare poart denumirea : A. Micromastia B. Hipertelia C. Amastia D. Politelia E. Polimastia 3. CS Care este procedeul chirurgical de elecie n tratamentul mastitei acute abcedante? A. Antibioterapia B. Blocajul retromamar cu antibiotice i novocain C. Anticoagulante D. Terapia infuzional pentru susinerea homeostaziei E. Incizia radial deasupra abcesului 4. CS Care este cea mai frecvent form a tuberculozei mamare? A. Pseudoneoplazic B. Superficial C. Desiminat # D. Galactoforita tuberculoas E. Confluent 5. CS n cazurile dificile de diagnostic al mastitei cronice cel mai important este : A. Durerea B. Fluctuena C. Turgescena D. Dereglri digestive sau infecioase la sugar E. Transpiraiile reci 6. CS Care este cea mai frecvent form a sifilisului mamar? A. ancrul snului B. Sifilisul secundar C. Mastitele sifilitice teriare D. Difuz E. ntotdeauna bilateral 7. CS Mastita acut abcedant apare la a 3-4 zi de la debutul bolii. Care este semnul major al mastitei? A. Febra cu frisoane B. Durerile insuportabile C. Insomnia D. Fluctuena n centrul plastron E. Imposibilitatea alptrii copilului 8. Care dintre cauzele indicate nu joac un rol primordial n etiopatogenia afeciunilor mamelei? A. Viaa sexual B. Dereglrile hormonale C. Modul de trai D. Alimentarea E. Condiiile habituale 9. Ce procedee se utilizeaz n tratamentul mastitei infiltrative?
130

A. Antibiotice B. Anticoagulante C. Scurgerea snului D. Incizia radial n regiunea plastronului E. Blocaj retromamar 10. Adenofibromul mamelei se deosebete de cancerul acesteeia prin urmtoarele semne : A. Formaiunea tumoral este bine delimitat B. Histologic elementele componente pstreaz ntotdeauna o structur tipic C. Formaiunea tumoral este indolor D. Derma deasupra tumorii are aspect de coaj de lmie E. Lipsete adenopatia axilar 11. Care sunt funciile glandei mamare? A. Erotic B. De protecie C. Alimentar D. Estetic E. Hormonal 12. Ce semne clinice caracterizeaz mastita acut infiltrativ? A. Febr nalt cu frisoane B. Dureri insuportabile C. Turgestena snului D. Fluctuena E. Insomnie 13. Adenofibromul mamelei este caracterizat de urmtoarele semne : A. Mrimea unei alune (mici) B. Suprafaa regulat i rotund C. Durere la palpare i mobilitatea limitat D. Vrsta pacientei 20-30 ani E. Crete n volum n perioada de lactaie 14. M Adenofibromul se deosebete de mastopatia nodular prin urmtoarele semne: A. Se ntlnete la femei n vrsta de 20-30 ani B. Durerile nu se acutizeaz pn la i n timpul ciclului menstrual C. Are suprafaa regulat, rotund bine delimitat D. Tumoarea nu este nsoit de adenopatie perceptibil n axil E. Tumoarea poate crete n volum n timpul lactaiei sau sarcin 15. CM Mijloacele sigure de a stabili diagnosticul de mastit cronic este: A. Termografia snului B. Radiografia snului C. Datele fizicale D. Datele de laborator E. Puncia sau incizia exploratoare 16. CM Ginecomastia este o patologie dishormonal n glandele mamare la brbai i poate nsoi urmtoarele stri patologice: A. Tumorile hormonale active feminizate din glandele sexuale B. Ciroza ficatului C. Tulburri de funcie hipofizar D. Tulburri de funcie corticosuprarenal E. Tireotoxicoza
131

Chirurgie nr. 2 Chirurgie endocrin 1.CM n legatura cu gua sporadic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Cretere de volum a tiroidei B. Normofuncie tiroidian C. Apare la cca 20% din populaia unei zone D. Apare mai frecvent la femei E. Se transmite autosomal recesiv 2.CM n evoluia unei gui sporadice pot apare urmtoarele complicaii: A. Compresiune pe structurile anatomice nvecinate B. Hemoragii interstiiale C. Tiroidita acut D. Hipertireodizare E. Degenerescena malign 3.CM Indicaii pentru tratamentul chirurgical al unei gui sunt: A. Eecul tratamentului medical B. Gua parenchimatoas difuz la debut C. Gua hipertiroidizat D. Gua nodular E. Gua suspect de malignizare 4.CM n funcie de situaie pot fi utilizate urmtoarele tipuri de intervenii chirurgicale n tratamentul unei gui: A. Tiroidectomia subtotal B. Lobectomia total C. Tiroidectomia total D. Lobectomia subtotal E. Disecia radical a gtului (radical neck dissection) 5.CS Imaginea scintigrafic a adenomului toxic arat: A. Captare difuz i omogen a trasorului radioactiv B. Captare difuz dar neomogen a trasorului radioactiv C. Captare n tabl de ah D. Nodul fierbinte E. Nodul rece 6. CS Tratamentul cu iod radioactiv n tireotoxicoze are urmtoarele indicaii: A. Boala Basedow B. Adenomul toxic C. Asocierea hipertiroide cancer tiroidian D. Tirotoxicozele induse de administrarea de hormoni tiroidieni E. Hipertioridii secundare tumorilor secundare tireotrope 7. CS Ce medicamente se folosesc n tratamentul tireotoxicozei : A. Mebendazol B. Biseptol C. Mercazolil D. Omeprazol E. Ampicilina
132

8.CM Tratamentul medical adresat tireotoxicozei are urmtoarele obiective: A. Corectarea tulburrilor de ritm i tahicardiei B. Reducerea hipertiroidiei C. Prevenirea crizelor tireotoxice D. Sedarea centrilor cortico-diencefalo-hipofizari E. Combaterea hiperparatiroidismului 9. CS La 24 ore dup o tireoidectomie subtotal pentru tireotoxicoz, apare: agitaie, stare prediliorioas, tahicardie 180 bat./min, aritmie, hipertermie. Va gndii.... A. Paralizie a recurenilor B. Hipertireoza C. Hipoparatireoza D. Criza tireotoxic E. Embolie gazoas 10. CS Complicaiile tiroidectomii includ urmtoarele, cu excepie: A. Pareza de recurent B. Mixedem C. Criz tetanic D. Criza tirotoxic E. Sindrom exoflatmic 11.CM. Tireotoxicoz prezint: A. Sindromul cardiovascular, digestiv i neuropsihic B. Are particulariti neuropsihic, legate de etiologie, vrst, asociere morbid C. Suma manifestrilor clinice i viscerale este consecin unui exces de hormoni tiroidieni D. Suma manifestrilor clinice nu este consecina unui excess de hormoni tiroidieni E. Toate enumerate sunt false 12.CM. Manifestrile crizei tirotoxice includ: A. Hipertermie, tahicardie, hipertensiune B. Termofobie, transpiraii, parestezii C. Agitaie, stare confuzional, vrsturi D. Exoftalmie, insomnie, atrofii musculare E. Toate enumerate sunt false 13.CS. Care din urmtoarele modificri produse prin compresiunea hipertrofiei tiroidiene asupra simpaticului cervical sunt corect expuse: A. Turgescen, cianoza feei B. Tulburri cardio-respiratorii i gastrice C. Voce bitonal, afonie D. Mioz, enoftalmie, bradicardie, ptoza palpebral E. Tulburri cerebrale, lipotimii 14.CS. Care din aceste afirmaii sunt corecte: A. n tireoidit cronic Haimoto se evideniaz anticorpi antitiroglobulinici i antimicrosomali B. n boala Basedov se evideniaz imunoglobulinele tireostimulatoare(LATS-P) C. Tumorile benigne tirodiene sunt reprezentate de adenome D. Timoma este o tumor a timusului E. Toate afirmaii sunt corecte 15.CS. Ce afirmaie referitor la denumirea adenomului toxic tiroidian este exact?
133

A. Este numit i boala Graves-Basedov B. Este numit gua Hashimoto C. Este numit boala Plummer D. Este numit gua Riedel E. Toate afirmaiile sunt false 16.CS. Factorii care declaneaz apariia crizei tirotoxice sunt: A. Suspendarea terapiei B. Agresiuni infecioase sau agresiuni neuropsihice C. Intervenii chirurgicale insuficient pregtite D. Toate afirmaiile sunt false E. Toate afirmaiile sunt corecte 17.CM. Ce afirmaii referitor la tumorile benigne ale tiroidei sunt corecte? A. Sunt reprezentate de adenome, sunt asimptomatice, se dezvolt ncet B. Au debut acut cu evoluie rapid C. Metastazarea este frecvent i timpurie D. n 70% din cazuri apar ca noduli reci pe scintigram E. n 70% din cazuri apar ca noduli calzi pe scintigram 18.CM. Pentru diagnosticul unei gui maligne preoperator sunt utile urmtoarele examinrii: A. Scintigrama tiroidian B. Titrarea n ser a anticorpilor C. Metabolismul bazal D. Indicii de iodcaptare E. Biopsie prin puncie aspiraie 19.CM. Adevrate pentru neoplazia endocrin multipl de tip I (MEN1) sunt urmtoarele afirmaii: A. Este compus din tumori sau hiperplazii ale paratiroidelor, insulelor pancreatice i hipofizei B. Este compus din tumori sau hiperplazii ale suprarenalelor, pancreasului i hipofizei C. n cadrul MEN 1 hiperparatiroidismul este cea mai comun manifestare (90-100%) D. Adenomul hipofizar pare a fi prezent la aproape toi pacienii cu MEN 1 E. MEN 1 este o anomalie genetic autozomal dominant 20.CS. Ce afirmaie referitor la tiroida cronic Riedel este fals? A. Glanda tiroid este invadat de esut fibros sclerozant, dens B. Poate nsoi alte afeciuni fibrozante idiopatice C. Clinic apare ca o gu dur, lemnoas D. Pacienii prezent gu omogen (nodular bine deliminat, palpator moale) E. Scintigrama cu I131 evideniaz o captare difuz, neomogen 21.CM. Ce afirmaii referitor la tiroidit limfocitar Hashimoto sunt adevrate? A. Este boala autoimun B. Apare predominant la femei C. n serul pacienilor se evideniaz titruri mari de anticorpi antitiroidieni D. Boala este deseori familial nsoit cu alte afeciuni autoimune E. Clinic apare ca o gu dur, lemnoas, compresiv 22.CM. Ce afirmaii referitor la tiroidita subacut de Quervain sunt false? A. Este mai frecvent la brbai B. Apare dup un epizod de infecie a cilor respiratorii superioare C. Debuteaz cu ferb/frison D. Tiroida crete rapid n volum, dureroas la palpare E. Este o forma grav de tireotoxicoz 23.CM. Ce afirmaii referitor la neoplaziile endocrine multiple sunt incorecte?
134

A. Sunt sindroame n care la acelai individ sunt prezente tumori interesnd dou sau mai multe glande endocrine B. Ambele forme MEN I i MEN II au i o component tiroidian C. n formele MEN I i MEN II lipsete componenta tiroidian D. Sindromul MEN II prezint trei varieti: tipul , B i tip familial E. Feocromocitoma este component a sindromului MEN I 24.CS. Care din urmtoarele afirmaii referitor la sindromul Zollinger-Ellison (ZE) sunt adevrate? A. Sindromul ZE este responsabil de aproximativ 10% din ulcere duodenale B. Tumora (gastrinoma) se localizeaz predominant n cefalopancreas, clinic se manifest cu ulcer peptic C. Tumora se poate localiza i n ficat, stomac, hilul splenic D. Aproximativ 50-75% dintre ele sunt maligne E. Toate cele enumerate 25.CS. Cea mai sensibil i specific metod de identificare a pacienilor cu sindromul ZollingerEllison este: A. Titrarea n ser a anticorpilor antitiroidieni B. Dozarea gastrinemiei serice C. Aprecierea kateholaminelor D. Ph-metria sucului gastric E. Toate cele enumerate 26.CS. Ce afirmaie referitor la sindromul Zollinger-Ellison este fals: A. Ulcere din gastrinoame sunt de obicei de mrime moderat i mic (sub 1 cm n diametru) B. Diareea apare la mai mult de 1/3 din cazuri C. Ulcerul peptic este prezent n 90-95% din cazuri D. Pacienii cu gastrinoame au nivele serice ale gastrinei <150 pg/ml E. Sunt prezente steatoreea i malabsorbia vitaminei B12 27.CM. Sindromul Zollinger-Ellison are urmtoarea triad caracteristic: A. Ulcere multiple sau multiplu recidivante, atipic, cu evoluie grav i rapid B. Hiposecreie gastric cantitativ i calitativ C. Chimismul gastric indic hipersecreie bazal abudent D. Tumor gastrino-secretoare (gastrinom) E. Valorile gastrinei serice sunt mult sczute 28.CS. Ce afirmaie referitor la feocromocitom este incorect: A. Boala reprezint 1-5% din maladiile suprarenalelor B. Are o inciden maxim ntre 20-35 de ani C. Este o tumor a celulelor cromofine D. Mai frecvent se localiseaz n suprarenal dreapt E. Este o tumor malign 29.CS. Semnul dominant caracteristic feocromocitomul este: A. Hipotensiune arterial B. Hipertermie C. Termofobie D. Hipertensiune arterial E. Insomnie 30.CS. Care din afirmaii referitoare la tratamentul feocromocitomului este incorect: A. Extirparea tumorii este unica soluie terapeutic B. Gestul chirurgical trebuie precedat, nsoit i urmat de tratamentul medicamentos de reglare a tensiunii arteriale
135

C. Se practic enuclearea tumorii, rezecia parial a suprarenalelor sau adrenalectomia total D. Manipularea intraoperatorie a tumorii poate determin o criz hipertensiv E. Gestul chirurgical se efectuiaz numai pe calea toracic 31.CM. Caracteristic timomului este: A. Este o tumor a timusului B. Este o tumor a suprarenalelor C. Este o tumor a tiroidei D. Tumora poate fi asimptomatic, cu semne clinice compresive sau cu sindroame concomitente E. Miastenia n combinaie cu timom are un prognostic nefaborabil 32.CS. Care din afirmaii referitor la rsunetul clinic al miasteniei, la bolnavii cu timoame, este incorect: A. Debut acut i decurgere malign B. Crize colinergice a/sau miastenice C. Dereglri severe motorice D. Hipotrofii musculare E. Respiraie parodoxal 33.CM. Urmtoarele fac parte din sindromul MEN-IIA: A. Carcinom medular multicentric B. Feocromocitom C. Hiperparatiroidism primar D. Hiperplazie de celule C E. Hiperplazie timic 34.CS. Urmtoarele fac parte din sindromul MEN-IIB, cu excepia: A. Carcinom medular de tiroid B. Feocromocitom C. Ganglioneuroame intestinale D. Insulinom E. Nervoame mucoase 35.CS. Sindromul renal n hiperparatiroidism se manifest prin urmtoarele, cu excepia: A. Poliurie hipostenuric. B. Litiatz renal. C. Nefrocalcinoz. D. Insuficien renal. E. Atonia vezicii urinare. 36.CS. Pentru hiperparatiroidism sunt caracteristice urmtoarele manifestri, cu Excepia: A. Scurtarea intervalului QT pe ECG. B. Hipotonia muscular. C. Sindroame radiculare. D. Reflexele osteotendinoase crescute. E. Stri depresive, astenie. 37.CM. Urmtoarele semne clinice pledeaz pentru un hiperparatiroidism primar: A. Sete, poliurie, pierdere ponderal. B. Crampe, fibrilaii musculare. C. Slbiciune general i muscular sever. D. Dureri n oasele supuse presiunii, fracturi patologice. E. Tegumente ngroate, depigmentate. 38.CM. Urmtoarele afirmaii privind criza hiperparatiroidian sunt adevrate:
136

A. Se instaleaz lent. B. Apar greuri, vome incoercibile, dureri acute abdominale. C. Se agraveaz insuficiena renal cu trecere n coma uremic. D. Scade temperatura corpului. E. Pot fi hemoragii gastroinestinale, edem sau infarct pulmonar. 39.CM. Criza hiperparatiroidian impune urmtoarele msuri terapeutice A. Hidratare masiv cu soluie NaCl 0,9% (500 ml repetat). B. Sol. Diazepam 2,0 ml i/m repetat C. Forarea diurezei cu sol. Furosemid 40 mg. i/v repetat. D. Sol. Hidrocortizoni hemisuccinati 100 mg. i/v repetat. E. Sol. Paratireoidini 100 un. i/m. 40.CM. Caracteristic pentru o criz tireotoxic este: A. Hipertermie, tahicardie, hipertensiune B. Termofobie, transpiraii, parastezii C. Agitaie, stare confuzional, vrsaturi D. Exoftalmie, insomnie, atrofii musculare E. Enoftalm 41.CM. Pentru diagnosticul unei gui maligne sunt utile urmtoarele examinrii: A. Scintigrafie tiroidian B. Titrare n ser a anticorpilor C. Metabolizmul bazal D. Indicii de iodcaptare E. Biopsie prin puncie 42.CS. Pentru neoplazia endocrin multipl de tip I (MEN1) nu este caracteristic: A. Este compus din tumori sau hiperplazii ale paratiroidelor, insulelor pancreatice i hipofizei B. Este compus din tumori sau hiperplazii ale suprarenalelor, pancreasului i hipofizei C. n cadrul MEN 1 hiperparatiroidismul este cea mai comun manifestare (90-100%) D. Adenomul hipofizar pare a fi prezent la aproape toi pacienii cu MEN 1 E. MEN 1 este o anomalie genetic autozomal dominant 43.CM. Ce afirmaii referitor la tiroidita subacut de Quervain sunt adevrate? A. Este mai frecvent la brbai B. Apare dup un epizod de infecie a cilor respiratorii superioare C. Debuteaz cu ferb/frison D. Tiroida crete rapid n volum, dureroas la palpare E. Este o forma grav de tireotoxicoz 44.CS. Sindromul MEN-IIA nu include: A. Carcinom medular multicentric B. Feocromacitom C. Hiperparatiroidizm primar D. Hiperplazie de celule C E. Hiperplazie timica 45.CS. Sindromul MEN-IIB include cu excepia: A. Carcinom medular de tiroid B. feocromacitom C. Ganglioneuroame intestinale D. Insulinom E. Neuroame mucoase
137

46.CS. Care din semnele de mai jos sunt caracteristice unei crize tireotoxice: A. Tegumente uscate, dermatite B. ncurbaii femurale, tibiale C. Calcificare ganglionilor bazali (pe radiografia de craniu) D. Agitaie, febra, tahicardie E. Subiere ciorticalei i largire canalului medular al oaselor lungi 47.CM. Urmtoarele manifestri pot fi datorate exesului de hormonii tiroidieni n periferie: A. Cardiotireoz B. Enteropatie tiretoxic C. Diabet D. Insuficiena renal E. Hepatoz 48.CM. Urmtoarele manifestri pot fi datorate carenei de hormonii tiroidieni n periferie: A. Cardiopatia mixedematoas B. Artopatii degenerative C. Diabet D. Litiaz vezicular E. Distrofii musculare 49.CS. Triada: exoftalm, tireomegalie, aritmie este relevatoare pentru: A. Boala Hashimoto B. Cancerul tiroidian C. Gua endemic D. tiroidit cronic E. Boala Basedow 50.CS. Sindromul ocular n boala Basedow include, cu excepia: A. Strlucitare i fixitatea privirii B. Retracia pleoapei superioare C. Convergena insuficient a globilor oculari D. Exoftalmia adevrat E. Enoftalm Afeciunile pleuro-pulmonare supurative 1.CS. Factorul etiologic (mecanismul) principal in dezvoltarea abcesului i gangrenei pulmonare este: A. factorul bronhogen B. traumatismele C. boala broniectactic D. emboliile septice E. rspndirea infeciei din focare purulente din vecintate 2.CS. Cauza principala in dezvoltarea gangrenei pulmonare este: A. reactivitatea imunologica sczuta B. vrsta naintata a pacientului C. bolile concomitente D. flora microbian E. reactivitatea imunologic sczuta i flora microbiana 3.CS. Care flora microbiana mai frecvent provoac declanarea gangrenei pulmonare? A. protozoarele B. fungii
138

C. flora microbiana aeroba gram-pozitiva D. flora microbiana aeroba gram-negativa E. flora microbiana anaeroba neclostridian 4.CS. Care este localizarea mai frecvente a abceselor pulmonare prin aspiraie: A. segmentele bazale anterioare ale lobilor inferiori B. segmentele laterale ale lobilor inferiori C. segmentele apicale ale lobilor superiori D. segmentele anterioare ale lobilor superiori E. segmentele posterioare ale plmnilor /preponderent lobii superior/ 5.CM. Abcesele de origine bronhogenic n majoritatea cazurilor sunt: A. multiple B. periferice C. solitare D. centrale E. bilaterale 6.CM. Abcesele pulmonare secundare unor embolii septice sunt: A. centrale B. multiple C. periferice D. solitare E. bilaterale 7.CS. Care simptom nu este caracteristic pentru I faza a abcesului pulmonar acut? A. tuea B. sindromul de intoxicatie septico-purulenta C. expectoraie purulent D. dispnee E. sindromul algic 8.CM. Care sindrom se diminueaz n faza a dou a abcesului pulmonar acut? A. hemoptizia B. tuea C. expectoraie D. dispnee E. intoxicaie septico-purulenta 9.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru faza I a abcesului pulmonar este: A. sindromul de hiperinflatie pulmonara B. sindromul de condensare pulmonara C. devierea mediastinului contralateral D. sindromul fizic cavitar E. sindromul de revrsat pleural 10.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru faza a doua a abcesului pulmonar acut: A. sindromul de hiperinflaie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. devierea mediastinului contralateral D. sindromul fizic cavitar E. sindromul de revrsat pleural 11.CS. Care metoda paraclinic de diagnostic este mai informativa in faza I a abcesului pulmonar acut ? A. scanarea cu radionuclizi B. bronhoscopia
139

C. tomografia asociata cu puncie transtoracal D. ultrasonografia E. bronhografia 12.CM. Cea mai informativ metod de diagnostic n faza a II a abcesului pulmonar acut este: A. angiopulmonografia B. radiografia de ansamblu n doua proiecii C. scanarea cu radionuclizi D. tomografia E. ultrasonografia 13.CS. Imaginea radiologica caracteristica pentru gangrena pulmonara este: A. condensarea plmnului B. sindromul de hiperinflatie C. formaiune cavitar solitar D. imagine lichidiana plina bine delimitat E. opacitate pulmonara rspndite cu focare de destrucie /fagure de albin/ 14CS. Cu care forma a empiemului nchistat diagnosticul diferenial a abcesului pulmonar este mai dificil? A. empiem apical B. empiem mediastinal C. empiem interlobar cu fistula bronic D. empiem parietal E. empiem supradiafragmal 15.CS. Cu care dintre formaiunile cavitare ale toracelui diagnosticul diferenial al abcesului pulmonar este mai dificil de efectuat? A. cancerul pulmonar forma atipic B. tuberculoza pulmonara forma excavat C. chist supurat cu fistul bronic D. boala broniectatic E. abces mediastinal 16.CS. Complicaia cea mai frecventa a abcesului piogen pulmonar acut: A. generalizarea procesului septico-purulent cu abcese la distan B. piopneumotoraxul C. hemoragia D. mediastenita acut E. afectarea plmnului sntos 17.CS. Cea mai grav i periculoas complicaie a abcesului pulmonar acut este: A. pleurezia seroso-fibrinoasa B. pleurezia purulenta C. pleurezia purulenta cu fistula bronic D. hemoragie profuz E. medistenita acut 18.CS. Hemoragia profuz survine mai frecvent n: A. boala broniectatic B. abcesele pulmonare C. tuberculoza pulmonar D. cancerul pulmonar E. gangrena pulmonar 19.CS. Sursa hemoragiei profuze n gangrena i abcesele acute pulmonare mai frecvent este: A. eroziuni ale mucoasei bronhiilor
140

B. ramurile arterei pulmonare C. arterile intercostale D. crja i aorta toracic E. arterile bronice 20.CS. Metoda veritabil de determinare a florei microbiene in abcesul si gangrena pulmonar este: A. n sputa expectorata B. n lichidul de lavaj aspirat C. n coninutul aspirat in timpul bronhoscopiei D. n frotilul nazo-faringian E. n materialul prin puncia transtoracal 21.CM. Metodele principale de tratament ale abceselor i gangrenei pulmonare sunt: A. corecia metabolismului hidro-salin B. antibioticoterapia C. dezintoxicaia D. asanarea locala a focarului purulent E. imunocorecia activ 22CS. Metoda de elecie pentru asanarea a abcesului pulmonar acut este: A. inhalaii cu aerozoli B. drenajul postural C. toracopleuropneumocinteza cu drenare D. lavajul bronic prin cateterism E. bronhoscopia cu lavaj 23.CS. Metoda de elecie n asanarea a abceselor voluminoase cu sechestre i intoxicaie septic pronunat este: A. toracopneumocinteza cu drenaj B. bronhoscopia C. lavajul bronsic prin cateterism D. microtraheostomia E. toracopneumotomia i drenarea abcesului 24.CS. Care din metodele de hemostaza practic nu este realizabil n hemoragiile din abcesele pulmonare: A. bronhoscopia cu obstruarea bronhiei de drenaj B. colabarea plmnului afectat C. embolizarea arterelor bronice D. toracopneumotomia i suturarea vaselor in cavitatea abcesului E. rezecia pulmonara 25.CS. Metoda terapeutic de elecie n gangrena pulmonara complicat cu hemoragii repetate i importante este: A. bronhoscipia cu lavaj B. punctia pleurala repetata C. pleurotomie minima (nchisa) D. toracopneumotomie cu tamponament E. rezecia pulmonara 26.CS. Metoda de baza al tratamentului local n cazul rupturei abcesului piogen sau gangrenos n cavitatea pleurala, este: A. bronhoscopia cu lavaj B. puncia pleurala repetat C. pleurotomie minim (nchis)
141

D. toracotomie larg, asanarea, drenarea cavitaii pleurale i abcesului E. rezecia pulmonar 27.CS. n aprecierea rezultatelor tratamentului conservator al abcesului pulmonar acut, care afirmaie nu este corect? A. nsntoirea are loc n 80-85% cazuri B. nsntoirea definitiv (clinic i morfopatologic) - n 25 -40% cazuri C. nsntoirea numai clinica se marcheaz n 35-50% cazuri D. cronicizarea procesului are loc n 50% din cazuri E. mortalitatea constituie 1-2% 28.CM. Care din cauzele enumerate duc la cronicizarea abcesului pulmonar? A. tratamentul consevator ntrziat B. terapia antibacterian defectuoas C. localizarea apical a abcesului D. terapia de detoxifiere neadecvat E. abcesul pulmonar voluminos cu sechestre, asanat defectuos 29.CS. Complicaia cea mai grav a abcesului pulmonar cronic este: A. tuberculizarea cavitii reziduale B. suprainfectarea cu fungi C. amiloidoza visceral D. hemoptizia E. pioscleroza cu broniectazii secundare 30.CS. Metoda cea mai eficace de diagnostic n abcesul cronic este: A. angiopulmonografia B. scanarea cu radionuclizi C. radiografia de ansamblu D. bronhoscopia E. tomografia i bronhografia 31.CS. Care din formele evolutive ale abcesului pulmonar cronic nu vor fi supuse tratamentului chirurgical? A. hemoragii repetate B. cavitate restant asimptomatic C. progresarea piosclerozei D. acutizarea frecvent a procesului septico-purulent E. cancerizarea cavitii restante 32.CS. Metoda de elecie n tratamentul abcesului pulmonar cronic este: A. tratamentul medical general B. bronhoscopie cu lavaj C. toracopneumotomia cu drenaj D. terapia antibacterian E. rezecia pulmonar 33.CM. Care din complicaiile enumerate apar mai frecvent n perioada precoce la bolnavii operai pentru supuraii parenchimatoase pulmonare? A. bronhospasmul B. plmnul de stres C. atelectaziile D. sindromul de ncrcare bronica E. bronhopneumoniile 34.CS. Cea mai periculoasa complicaie pleurala n rezeciile pulmonare este: A. pleureziile purulente
142

B. fistula bronic C. supuraia plgii D. hemoragiile E. atelectaziile 35.CS. Metoda primordial de profilaxie a empiemului pleural n rezeciile pulmonare efectuate pentru supuraiile parenchimatoase este: A. corecia homeostazei B. administrarea preparatelor antibacteriene C. corecia strii imunologice D. reexpansionarea plmnului i drenarea adecvat E. inhalaii aerozolice 36.CM. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la structura anatomic a plmnilor, nu este corecta? A. plmnul stng este alctuit din doi lobi B. plmnul drept este alctuit din trei lobi C. plmnul stng este alctuit din trei lobi D. plmnul drept este alctuit din doi lobi E. plmnul drept are lob mediu 37.CS. Segmentele lobilor plmnilor sunt urmtoarele, exceptnd: A. lobul superior al plmnului drept are trei segmente /1,2,3/ B. lobul mediu are un segment /4/ C. lobul inferior pe dreapta - 5 segmente /6,7,8,9,10/ D. lobul superior pe stnga - 5 segmente /1,2,3,4,5/ E. lobul inferior pe stnga - 4 segmente /6,8,9,10/ 38.CM. Locul de plecare al arterelor bronice este: A. artera pulmonar B. arterile intercostale C. artera axilar D. artera subclavia E. aorta 39.CS. Mucoasa broniilor este tapetat cu: A. epiteliu alveolar B. epiteliu ciliat C. mezoteliu D. endoteliu E. epiteliu pavimentos 40.CS. Peretele broniilor are urmtoarele straturi, exceptnd: A. stratul mucos i membrana proprie B. stratul muscular C. stratul submucos D. stratul adipos-celular E. stratul fibros-cartilaginos i adventitia 41.CS. Care din indicii volumului respirator nu este corect? A. volumul inspirator de rezerv 1500-2000 ml B. volumul expirator de rezerv - 500 ml C. volumul rezidual - 1000-1300 ml D. volumul respirator - 400-500 ml E. volumul respirator pe minut - 5000-10000 ml 42.CS. Care din indicii capacitii pulmonare nu este corect?
143

A. capacitatea vital - 3000-4000 ml B. capacitatea total - 4000-5300 ml C. capacitatea inspiratorie - 2400-3200 ml D. capacitatea rezidual funcional - 1500 ml E. capacitatea respiratorie maxim - 128000 ml 43.CS. Care din indicii presiunii gazelor sngelui nu este corect? A. O2 n sngele arterial - 60 mm/Hg B. O2 n sngele venos - 38 mm/Hg C. O2 n sngele arterial - 98 mm/Hg D. CO2 n sngele arterial 37,8 mm/Hg E. CO2 n sngele venos - 42,5 mm/Hg 44.CS. Metodele de examinare ale funciei respiratorii sunt urmtoarele, exceptnd: A. spirometria B. scanarea cu radionuclizi C. spirografia D. spiroergometria E. pneumotahografia 45.CS. Factorii cei mai importani n etiologia bolii broniectatice sunt: A. boala bronsiectatic preponderent este congenital B. factorii ereditari C. factorul mecanic D. factorul infecios E. factorii mecanic i infecios 46.CS. Boala broniectatic se dezvolta pe fondul: A. piosclerosei B. pneumoniei cronice C. parenchimului neschimbat D. emfizemului pulmonar E. empiemului pleural cronic 47.CS. Forma anatomo-patologica a broniectazielor mai frecvent ntlnite este: A. dilataii moniliforme sau varicoase B. dilataii cilindrice C. dilataii sacciforme sau pseudochistoase D. dilataii ampulare E. dilataii mixte 48.CS. Care strat al peretelui bronic este nlocuit cu esut conjunctiv n broniectaziile dezvoltate definitiv i ireversibil (stadiul III)? A. stratul mucos B. stratul submucos C. muchii netezi D. cartilajul E. toate straturile 49.CS. Care este simptomul funcional dominant al bolii broniectatice? A. sindromul algic B. sindromul hemoptoic C. sindromul de intoxicaie septico-purulent D. sindromul bronic E. febra 50.CS. Boala broniectatic afecteaz preponderent:
144

A. lobul superior al plmnului drept B. lobul mediu al plmnului drept C. lobul superior al plmnului stng D. lobul superior i mediu al plmnului drept E. lobii inferiori 51.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru boala broniectatic, este: A. sindromul de hiperinflatie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. sindromul fizic cavitar D. sindromul de revrsat pleural E. sindromul bronic 52.CS. Cea mai frecvent complicaie local a bolii broniectatice este: A. pneumopatiile acute B. bronitele acute i subacute C. hemoptiziile D. pleureziile purulente E. piosclerozele 53.CS. Complicaia cea mai grava de ordin general n perioada tardiva a bolii broniectatice este: A. abcese cerebrale B. abcese hepatice C. generalizarea procesului septico-purulent D. abcese subfrenice E. amiloidoza visceral 54.CM. Diagnosticul diferenial al bolii broniectatice este cel mai dificil de efectuat cu una din urmtoarele maladii: A. bronitele supurate fr dilataii bronice B. supuraii bronhopulmonare cronice cu bronsiectazii secundare C. tuberculoza pulmonar D. bronhocelele E. formele chistice sau pseudochistice ale bolilor congenitale pulmonare 55.CS. Metoda cea mai eficace de diagnostic a bolii broniectatice este: A. angiopulmonografia B. radiografia de ansamblu C. tomografia D. bronhografia E. bronhoscopia 56.CS. Care din urmtoarele investigaii paraclinice dau o informaie mai buna despre rezervele funcionale ale plmnilor? A. scanarea cu radionuclizi B. determinarea presiunei O2 i CO2 n snge C. testele ventilatorii D. testele ventilatorii pe plmni separai E. angiopulmonografia 57.CS. Metoda de elecie n pregtirea bolnavilor pentru bronhografie cu boala broniectatic: A. administrarea parenterala a antibioticelor B. administrarea de expectorante C. corecia homeostazei D. terapia de dezintoxicare E. asanarea arborelui bronic
145

58.CS. Metoda cea mai eficace de asanare a arborelui bronic este: A. inhalaii aerozolice B. drenajul postural C. lavajul bronic prin cateterism D. administrarea de expectorani E. bronhoscopia + lavaj bronic cu antibiotici, anticepsici i aspiratie 59.CS. Tratamentul strict conservator a bolii broniectatice este indicat n urmtoarele cazuri, exceptnd: A. bolnavii cu boli concomitente decompensate B. stadiile iniiale a maladiei, mai cu seama, la copii C. cazurile de afectare a unui plmn i al unui lob sau mai muli din partea opus D. afectarea limitat a ambilor plmni E. degerescena amiloida grav a organelor interne 60.CS. Tratamentul conservator al bolii broniectatice include obligatoriu urmtoarele masuri, exceptnd: A. corecia homeostazei B. terapia de detoxicare C. dezinfecia broniilor i a cilor aeriene superioare D. combaterea secreiei gastrice E. tratamentul balneo-climatic 61.CS. Tratamentul chirurgical al bolii broniectatice n dependen de procesul local este indicat rar n urmtoarele cazuri: A. broniectazii supurate unilaterale B. plmn broniectatic complet distrus C. broniectazii localizate bilateral bine delimitate D. broniectazii difuze din copilrie, mai cu seam bilaterale, fr complicaie E. broniectazii secundare, mai cu seama, hemoptoice 62.CS. Operaiile radicale n boala broniectatic sunt urmtoarele, exceptnd: A. rezecia segmentar B. lobectomia, bilobectomia C. rezecia cuneiform D. decorticarea pleuro-pulmonar E. pneumonectomia 63.CS. Complicaiile postoperatorii imediate n boala broniectatic sunt urmtoarele, exceptnd: A. trezirea postanestetic tardiv a bolnavului B. hemoragia grav C. ocul de durere D. bronhospasmul E. insuficiena suturilor bronhiei 64.CS. Complicaiile pleurale postoperatorie precoce n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. empiemul pleural B. hematoraxul C. pneumotoraxul D. atelectaziile E. chilotoraxul 65.CS. Complicaiile postoperatorii precoce ale parenchimului i broniilor n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. atelectaziile
146

B. pneumoniile C. ncrcrii broniilor D. edemul pulmonar E. emfizemul cervico-toracic 66.CS. Care din complicaiile postoperatorii imediate n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatica necesit reintervenie chirurgicala de urgen major? A. atelectazia B. ocul de durere C. hemoragia intrapleural D. pneumatoraxul E. inundaia traheo-bronic 67.CS. Seroasa pleurei este tapetat cu: A. epiteliu cilindric ciliat B. epiteliu alveolar C. endoteliu D. mezoteliu E. epiteliu pavimentos 68.CS. In pleur este bine dezvoltat reeaua: A. reeaua vascular arterial B. reeaua vascular venoas C. reeaua vascular limfatic D. reeaua vascular arterial i venoas E. unturile arterio-venoase 69.CS. Care este cauza cea mai frecvent a dezvoltrii pleureziilor purulente nespecifice ? A. afeciunile inflamator-supurative ale broniilor i parenchimului pulmonar B. afeciunile septice din vecintate C. afeciunile septice la distan D. traumatismul toracelui E. operaiile toracice 70.CS. Care flor microbian cea mai frecvent decelat n empiemul pleural nespecific? A. flora microbiana aerob B. flora microbiana anaerob neclostridiana C. fungii D. flora microbiana anaerob clostridian E. flora microbian aerob si flora microbian anaeroba neclostridian 71.CS. Simptoamele funcionale principale n pleureziile acute nespecifice sunt urmtoarele, exceptnd: A. durerea toracic B. tusea C. dispneea D. bradipneea inspiratorie E. polipneea 72.CS. n pleureziile de difuziune (perioada iniial), durerea are urmtorul caracter: A. junghi toracic B. durere toracic difuz C. durere n punct fix D. durere n intercostal E. dureri n spaiul interscapulo-vertebral 73.CS. n pleureziile colectate, durerea poart urmtorul caracter:
147

A. junghiul toracic B. durerea toracic difuz C. durere n punct fix D. durere intercostal E. dureri n spaiul interscapulo-vertebral 74.CS. Care este sindromul fizic caracteristic pentru pleureziile purulente? A. sindromul de hiperinflatie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. sindromul fizic cavitar D. sindromul de revrsat pleural E. sindromul fizic mixt 75.CS. Care din semnele sindromului fizic de revrsat pleural dispar n pleureziile colectate? A. vibraia vocal abolit B. matitatea C. murmurul vezicular abolit D. hipersonoritatea apical E. suflul si frecaturile pleurale 76.CS. Reeind din localizarea pleureziilor nchistate, care afirmaie nu este corect? A. pleurezii apicale B. pleurezii costo-parietale C. pleurezii intersegmentare D. pleurezii mediastinale E. pleurezii interlobare 77.CS. Care metoda de diagnostic este cea mai eficace n pleureziile purulente acute ? A. ultrasonografia B. scanarea plmnilor cu radionuclizi C. radiografia de ansamblu n diferite poziii /de profil, de fa, laterografia/ D. angiopulmonografia E. bronhoscopia 78.CM. In care forma de pleurezie nchistata diagnosticul este foarte dificil? A. n pleureziile apicale B. n pleureziile mediastinale C. n pleureziile diafragmatice D. n pleureziile interlobare E. n pleureziile parietale 79.CS. Care este metoda indispensabil de diagnostic n depistarea pleureziilor nchistate? A. ultrasonografia B. examenul radiologic /radioscopia, radiografia, tomografia/ cu puncia coleciei i examenul citologic a lichidului recoltat/ C. scanarea plmnului D. angiopulmonografia E. bronhoscopia 80.CS. Examenul citologic al revrsatului pleural caracteristic pentru pleureziile purulente bacteriale este: A. predominanta limfocitelor B. numrul de leucocite in cmpul de vedere nu mai puine de 50 C. numrul de leucocite intre 50-70 n cmpul de vedere D. numrul de leucocite n cmpul de vedere 100 i mai mult, dintre care 80% neutrofile E. predominana eritrocitelor schimbate
148

81.CS. Tratamentul conservator al empiemului acut bacterian include urmtoarele masuri, exceptnd: A. terapia de dezintoxicare B. terapia antimicrobian C. evacuarea revrsatului pleural D. asanarea sursei septico-purulente primare E. ameliorarea reactivitii organismului prin imunizarea activ 82.CS. Metoda primordiala n tratamentul local al pleureziilor purulente acute este: A. administrarea intrapleurala a antibioticelor B. evacuarea revrsatului pleural i reexpansionarea plmnului C. toracoscopia cu aspiraia revrsatului pleural D. bronhoscopia cu lavaj i aspiraie bronica E. cateterizarea v.subclavia cu administrarea parenteral a antibioticelor 83.CS. Metodele tradiionale de evacuare a revrsatului pleural sunt urmtoarele, exceptnd: A. puncia repetat B. pleurotomia minim cu drenaj C. pleurotomia larg fr rezecia coastelor cu drenaj D. pleurotomia larg cu rezecia coastelor i drenaj E. toracoscopia repetat cu aspiraie revrsatului pleural 84.CM. Metoda de evacuare a revrsatului pleural depinde n primul rnd de urmtoarele situaii principale: A. cauza pleureziei B. vrsta bolnavului C. reactivitatea organismului D. caracterul revrsatului i factorul etiologic al pleureziei E. flora microbian 85.CM. Care cauze din cele enumerate pot favoriza cronicizarea empiemului acut ? A. tratamentul ntrziat B. drenarea insuficienta a cavitaii pleurale C. flora microbiana agresiva i rezisten la antibiotice D. reactivitatea imunologic sczut E. boli concomitente decompensate 86.CS. Care este principiul de baza n tratamentul empiemului cronic? A. dezinfectarea cavitaii restante B. terapia cu antibiotice C. tratamentul de dezintoxicare D. corecia homeostazei E. lichidarea cavitaii restante 87.CS. Procedeele chirurgicale contemporane in tratamentul empiemului cronic sunt urmtoarele, exceptnd: A. toracoplastia extrapleural B. toracoplastia intrapleural C. decorticarea pleuro-pulmonar D. decorticarea pleuro-pulmonar asociat cu rezecia pulmonara parial E. plombajul extrapleural cu materiale plastice 88.CS. Care metod de plombaj intrapleural este utilizat n cazuri sporadice ale empiemului cronic pleural fr fistule bronice?
149

A. plombajul cu parafin B. plombajul cu grsimi C. plombajul cu burei din material plastic D. plombajul cu muchi E. plombajul cu bile de acrilat Maladiile pleuro-pulmonare nesupurative 1.CS.Care afirmaii este corecta. Chistul hidatic pulmonar este o afeciune: A. Micotic B. Parazitar C. Bacilar D. Viral E. Provocat de protozare 2.CM. Starea adult a viermelui cestod Taenia echinococcus granulosus triete i se dezvolt n intestinul, exceptnd: A. Cnelui B. Omului C. Vulpei D. Bovinelor E. Lupului 3.CM. Starea larvar (tumoral) a viermelui cestod Taenia echinococcus granulosus se dezvolt n viscerele, exceptnd: A. Porcinelor B. Vulpei C. Roztoarelor D. Omului E. Cnelui 4.CS.Care este calea principal de infestare n hidatidoza pulmonar primar: A. Calea respiratorie B. Calea digestiv C. Calea direct prin mucoase D. Calea direct prin mucturi E. Calea direct prin tegumente 5.CM. Echinococoz pulmonar secundar se produce pe: A. Cale enterogen B. Cale bronhogen C. Prin mucoase D. Pe cale hematogen E. Pe cale limfogen 6.CS. n cazurile de infestare a organismului cu larva Taenia echinococcus granulosus plmnii se afecteaz n urmtoarele proporii: A. 5-10% B. 15-20% C. 25-30% D. 35-50% E. 60-80% 7.CS. Care dintre cele enumerate reprezint elementele structurale proprie ale chistului hidatic pulmonar, exceptnd:
150

A. Membrana chitinoas B. Adventiia (advenia) C. Membrana proliger D. Scolec E. Vezicule fiice 8.CS.Lichidul hidatic conine urmtoarele substane, exceptnd: A. Substane albuminoide B. Glucide i fermeni glicolitici C. Embrionul exacant (oncosfera) D. Scolec E. Vezicule fiice, scolec 9.CS Care din indicii enumerai ale hemogramei sunt caracteristici pentru hidatidoza pulmonar necomplicat: A. Leucocitoza B. Eozinofilia C. Bazofilia D. Limfopenia E. Monocitoz 10.CS. Care este cel mai frecvent simptom n chistul hidatic pulmonar necomplicat: A. Durerea toracic B. Urticaria C. Tuea D. Febr E. Hemoptizia 11.CS. Care din complicaii chistului hidatic pulmonar se asociaz cu oc anafilactic: A. Ruperea n bronhie B. Supuraia C. Ruperea n cavitatea pleural D. Ruperea n bronhie cu aspiraie n plmnul sntos E. Hemoragia 12.CS. Semnele radiologice clasice n hidatodoza pulmonar necomplicat sunt: A. Opacitate rotunda-ovalar de intensitate solid cu calcificri B. Opacitate rotunda cu contur ters de intensitate subcostal, care la examenul radioscopic prezint mobilitate cu micrile respiratorii C. Opacitate rotund cu contur ters de intensitate costal imobil la micrile respiratorii D. Imagin rotunda cu nivel lichidian orizontal E. Opacitate intens, neregulat i neomogen 13.CS. Diagnosticul diferenial al chistului hidatic pulmonar rupt n bronhie se face cu urmtoarele patologii, exceptnd: A. Tuberculoza excavat B. Empiemul nchistat cu fistul bronic C. Cancerul cavitar D. Tuberculomul (granulomul) pulmonar E. Abcesul pulmonar 14.CS. Care din interveniile chirurgicale pentru chistul hidatic pulmonar necomplicat este mai frecvent utilizat? A. Rezecia pulmonar B. Chistotomia cu drenare a cavitii restante C. Chistotomia cu desfiinarea cavitii restante
151

D. Chistotomii cu perichistectomie E. Echinococectomie vidioasistat 15.CM. n care din urmtoarele situaii n chistul hidatic este indicat rezecia pulmonar? A. Chistul hidatic cu ruperea n bronhie B. Chistul hidatic suportat cu pioscleroza pulmonar C. Chistul hidatic cu stenoze bronice cu lipsa condiiilor de reexpansionare a parenchimului D. Chistul hidatic rupt n cavitatea pleural E. Chistul hidatic necomplicat 16.CM. n care situaii enumerate ale echinococozei pulmonare tratamentul chimioterapeutic cu derivaii benzilmidozolici se practica ca metoda unic? A. Chistul hidatic rupt n cavitatea pleural B. Chistul hidatic de dimensiuni mici C. Hidatidoza pulmonar difuz bilateral D. Hidatidoza pulmonar i hepatic E. Boli concomitente decompensate 17.CM. Care din afirmaiile enumerate se refer la chisturile aeriene pulmonare? A. Apar ca urmare a unor antecedente patologice B. Au nveli bronic C. Apar la o vrst mai mare D. Se ntlnesc n sechestraiile pulmonare intralobare E. Se caracterizeaz prin caracterul schimbtor al imaginilor radiologice 18.CS. Care din cele enumerate este complicaia cea mai frecventa al chisturilor aeriene pulmonare subpleurale? A. Supuraia B. Pneumotoraxul spontan C. Hemoptezia D. Cancerizarea E. Sindromul compresiv 7. CS Diagnosticul diferenial al chisturilor aeriene pulmonare se face cu urmtoarele afeciuni, exceptnd: A. Tuberculoza excavat B. Cancerul cavitar C. Hidatidoza pulmonar necomplicat D. Abcesul piogen pulmonar E. Pleurezia purulent interlobar cu fistula bronica 8. CS Care din investigaiile enumerate sunt primordiale n stabilirea diagnosticului de chist aerian pulmonar: A. Investigaie cu radionuclizi B. Toracoscopia C. Investigaii radiologice D. Bronhoscopia E. Investigaiile citologice i morfologice 9. CS Metoda terapeutic de elecie n tratamentul chisturilor aerienie supurate este: A. Bronhoscopia cu lavaj B. Electrocoagularea bulelor prin toracoscopie C. Rezecia pulmonara D. Excizia peretelui chistului E. Drenarea transparietal
152

10. CS Factorul etiologic al revrsatului pleural nesupurativ este, cu excepia: A. Trauma canalului limfatic toracic (chilotoraxul) B. Traumatismul toracelui cu lezarea pleurei, arterelor intercostale, parenchimului pulmonar (hemotoraxul) C. Revrsatul plevral pancreatogen D. Ruperea abcesului pulmonar n cavitatea pleural E. Revrsatul pleural malign (metastatic) 11. CS Care din cele enumerate este metoda de elecie de investigaie pentru stabilirea aspectului revrsatului pleural A. Investigaiile radiologice B. Toracoscopia C. Puncia pleural cu recoltarea lichidului pentru examenul biochimic i citologic D. Investigaiile cu radionuclizi E. Ultrasonografia 12. CM Care din afirmaiile enumerate sunt adresate pneumotoraxului spontan primitiv (idiopatic): A. Este o urgena medico-chirurgical B. survine pe leziuni preexistente C. apare brusc D. ca regul fr o cauz cunoscut anterior E. se ntlnete preponderent la copii 13. CM Care sunt condiiile principale pentru survenirea pneumotoraxului spontan: A. Existena unui loc de minim rezistena B. Vrsta C. Intervenia unui element declanator (efort fizic, tuse) D. Existena bolilor asociate E. Sexul 14. CS Perturbrile respiratorii i cardiovasculare sunt produse primordial de: A. Patologia de baz B. Sindromul de compresiune endotoracic C. Durere D. Boli concomitente E. Vrst 19.CS. Tabloul clinic al pneumotoraxului spontan acut este determinat primordial de urmtoarele, cu excepia: A. Forma patomorfologic B. Atelectazie pulmonar C. Caracterul schimbrilor patomorfologice n plmni D. Funcia sistemului cardiovascular E. Funcia sistemului urinar 20.CS. Care din semnele enumerate sunt caracteristice pentru pneumotoraxul cu supapa, cu excepie: A. Dureri violente B. Dispnee pronunat C. Bombarea unui semitorace D. Turgistena venelor gtului i a membrilor superioare E. Hemoptizii 21.CS. Semnele radiologice caracteristice pentru pneumotoraxul compresiv sunt, cu excepia: A. Hipertransparena unui hemitorace B. Deplasarea pronunata a mediastinului
153

C. Colabarea plmnului D. Deplasarea semidiafragmului corespunztor spre cavitatea peritoneal E. Balansarea mediastinului 22.CM. Care metoda de investigaii din cele enumerate nu se vor efectua imediat dup momentul acut al pneumotoraxului spontan: A. Radiografia de cadru i tomografia B. Investigaii cu radionuclizi C. Bronhografia D. Toracoscopia E. Fistulografia 23.CM. Complicaiile cele mai frecvente ale pneumotoraxului nerezolvat sunt: A. Hemoragie B. Empiemul pleural C. Cancerizarea cavitii pleurale D. Tuberculizarea cavitii pleurale E. Cronicizarea 24.CM. Tratamentul conservator n pneumotoraxul spontan acut este indicat n urmtoarele situaii, cu excepie: A. Pneumotoraxul benign B. Pneumotoraxul nchis C. Pneumotoraxul de volum mic (15-20%) D. Piopneumotoraxul E. Pneumotoraxul deschis cu fistul bronic important 25.CS. Tratamentul chirurgical minor n pneumotoraxul spontan include urmtoarele procedee, cu excepia: A. Pleurotomia tip Bulau B. Pleurotomia a minima cu drenaj pleural aspirativ C. Drenajul pleural valvular D. Toracoscopie cu coagularea bilelor E. Rezecia pulmonar 26.CS. Tratamentul chirurgical major (rezecia pulmonar, pleurectomie parial, decorticarea pulmonar, pleurotoracotomie larg) este utilizat n urmtoarele situaii, cu excepia: A. Pneumotoraxul recidivant B. Piopneumotoraxul C. Pneumotoraxul cronicizat D. Hidropneumotoraxul hidatic E. Hemopneumotoraxul mic 27.CS. Care este procedeul terapeutic primordial n ajutorul medical de urgena major n pneumotoraxul cu subapa? A. Administrarea de oxigen B. Administrarea analepticilor respiratori C. Transferarea pneumotoraxul cu subap n pneumotoraxul deschis D. Administrarea de cardiotomiei E. Respiraie controlat 28.CS. Pneumotoraxul spontan acut se vindica prin medicaii, exuflaii i practicarea metodelor chirurgicale minore n urmtoarele proporii: A. 85-90% B. 75-80% C. 65-70%
154

D. 55-60% E. 45-50% Cardiopatiile congenitale i dobndite 1. CS. Canalul arterial permiabil (CAP), selectai rspunsul fals: A. CAP unete crja aortei cu artera pulmonar B. CAP unete aorta ascendent cu artera pulmonar C. n perioada iniial a CAP oxigenarea sngelui n circuitul mic este mrit D. iniial n hipertenzia pulmonar miofibrele arteriolare se hipertrofiaz E. n faza IV a hipertenziei pulmonare torentul sanguin i schimb direcia prin CAP 2.CS. Canalul arterial permiabil (CAP), selectai rspunsul fals: A. n caz de CAP dup natere tensiunea sngelui n artera pulmonar este mai mare dect n aort B. pentru CAP n debut este caracteristic suflul sistolo-diastolic n prezena fluxului sanguin unidirecional C. viciul CAP poate trece din palid n cianotic D. la bolnavii cu CAP n debut are loc hipervolemia pulmonar E. n CAP, n lipsa tratamentului chirurgical, cele mai severe schimbri n primul rnd au loc n micul circuit sanguin 3.CS. Canalul arterial permiabil (CAP) - selectai rspunsul greit: A. ocluzia CAP poate fi efectuat fr toracotomie B. operaia pe CAP se efectueaz prin toracotomie cu ligaturarea canalului C. operaia pe CAP poate consta n secionarea i suturarea captului aortal i pulmonar D. la lichidarea CAP n ligatur mai frecvent poate fi antrenat nervul vag E. la ligaturarea CAP n ligatura mai frecvent poate fi antrenat nervul recurent 4.CS. Defectul septului ventricular (DSV), care rspuns este greit? A. n DSV suflul sistolic se propag pe toat cutia toracic B. viciul din palid se poate transforma n cianotic C. operaia paliativ poate fi efectuat numai dup vrsta de un an D. operaia paliativ poate fi efectuat n primele trei luni de via E. operaia efectuat n faza cianogen este neefectiv 5.CS. Defectul septului atrial (DSA), care este rspunsul incorect ? A. n plastia defectului septului se aplic surjet n cotinuu B. n plastia DSA se aplic suturi punctate C. electrocardiografia depisteaz semne de suprasolicitare numai a camerelor drepte ale inimii D. ventriculul stng rmne subsolicitat E. schimbrile morfologice n micul circuit sangvin apar treptat 6.CS. Pericardita constrictiv, care rspuns este greit ? A. micul circuit sangvin este antrenat n proces prin comprimarea venelor pulmonare B. ficatul relativ devreme se mrete datorita strangulrii venei cave inferioare i a atriului drept C. operaia const n pericardectromie total D. operaia const n pericardectomie subtotal E. dup pericardectomie inima se las denudat 7.CS. Insuficiena tricuspid, selectai rspunsul incorect: A. pulseaz excesiv venele jugulare B. pulseaz excesiv arterele carotide C. n ficat, ca urmare a stazei venoase, evolueaz ciroza hepatic
155

D. apar edeme periferice E. viciul poate fi corectat prin plastia valvei, ngustarea inelului fibros, aplicarea protezei valvulare 8.CS. Coarctaia aortei, care rspuns este fals? A. ngustarea aortei are loc dup nceputul arterei brahiocefalice B. ngustarea are loc distal de artera subclav stng C. sngele trece n partea inferioar a corpului prin artera subclav dilatat D. tensiunea n arterele femorale este micorat E. plastia n coarctaia aortei const n excizia segmentului ngustat cu suturarea terminoterminal sau utare cu protez vascular, sau aplicarea protezei vasculare 9.CS. Stenoza izolat a arterei pulmonare (SIAP), care rspuns este fals? A. n SIAP ngustarea poate fi valvular sau subvalvular B. n SIAP trunchiul arterei pulmonare este dilatat C. n SIAP tensiunea n micul circuit sangvin reflector se mrete D. n SIAP zgomotul doi pe artera pulmonar este diminuat E. operaia n SIAP consta n comisurotomie deschisa, excizia surplusului muscular, aplicarea peticului din material plastic 10.CS. Tetrada Fallot. Selectai rspunsul fals: A. se caracteriseaz prin cianoz excesiv B. sunt forme care periodic (mai ales la repaus) devin acianotice C. sunt asociate frecvent de lipotimii D. minut volumul circulant n micul circuit sangvin este diminuat E. atriul stng este suprasolicitat 11.CS. Tratamentul chirurgical n tetrada Fallot. Care rspuns este fals? A. operaia radical subnelege dilatarea arterei pulmonare, plastia defectului septal cu deplasarea aortei spre ventriculul stng B. operaiile paliative sunt mai efective pn la vrsta de trei ani C. mai frecvent n operaia paliativ se restituie anastomoza a.subclav - ramura arterei pulmonare pe dreapta D. n tetrada Fallot numrul eritrocitelor este diminuat E. la ECG predomin semne de suprasolicitare a ventricului drept 12.CM. Tamponada cardiac se traduce prin urmtoarele semne: A. presiune venoas crescut B. oc C. minut-volum cardiac sczut D. umplere diastolic a inimii crescut E. tensiune arterial sczut 13.CS. Un semn radiografic important n pericardita cronic constrictiv -l constituie: A. inima mic B. deplasarea bronhiului drept C. hili pulmonari mai bogai D. calcificarea pericardului E. poziia nalt a cupolei diafragmatice 14.CS. Care din bolnavii cu tetrada Fallot se cere a fi supui interveniei chirurgicale ? A. toi bolnavii B. bolnavii cu hipertrofie a ventricului drept C. bolnavii cu predominana stenozei arterei pulmonare D. bolnavii cianotici E. numai bolnavii n vrsta de peste 15 ani
156

15.CS. Printre defectele cardiace congenitale cel mai frecvent este: A. comunicarea interventricular B. comunicarea interatrial C. persistena canalului arterial D. transpoziia vaselor mari E. tetrada Fallot 16.CS. Pulsul slab btut pe artera radial este caracteristic pentru: A. stenoza valvular aortic B. coarctaia aortic C. canalul arterial persistent D. stenoza mitral E. tetrada Fallot 17.CM. Anevrismul aortei ascendente poate fi determinat de urmtoarele cauze: A. sindromul Marfan B. traum C. sifilis D. ateroscleroz E. necroza chistic a mediei Erdheim 18.CS. Anevrismul disecant al aortei toracice este favorizat, n primul rnd, de: A. ateroscleroz B. sifilis C. degenerescenta tunicii medii D. traum E. coarctaia de aort 19.CM. Stenoza mitral poate rezulta din urmtoarele: A. scdere a debitului cardiac B. fibrilaie arterial C. embolie sistemic D. cretere a rezistenei periferice E. edem pulmonar 20.CM. Indicaiile pentru by-passul coronarian sunt date de: A. anghina sever refractar la tratamentul conservator B. anghina n progresie C. infarct n anamnez i boala vascular coronarian D. infarct n anamnez i leziune univascular E. anghina n regresie 21.CM. Tratamentul chirurgical n stenoza aortic este indicat n urmtoarele cazuri: A. cnd gradientul de tensiune prin valvul depete 50 mm Hg B. cnd stenoza se asociaz cu anghin C. cnd exista viciu cardiac asociat D. la toi bolnavii E. cnd ncepe hipertrofia ventricului stng 22.CS. Cel mai frecvent viciu cardiac congenital este: A. tetrada Fallot B. comunicarea interventricular C. canalul arterial persistent D. comunicarea interatrial E. transpoziia vaselor mari
157

Maladiile chirurgicale ale diafragmului 1.CM .Care sunt prile musculare ale diafragmului: A. Lombar B. Costal C. Lombo costal D. Sternal E. Sterno-costal 2.CM. Enumerai prile slabe ale diafragmului: A. Fisura Larrey B. Fisura Morgani C. Fisura Bohdalec D. Triunghului lui Paimerov E. Hiatus aorticus 3.CS. Calea de abord de elecie n interveniile chirurgicale n caz de hernii diafragmale este : A. Toracotomie antero-lateral dreapt n spaiul V intercostal B. Laparotomie C. Toracotomie antero-lateral stng n spaiul VII intercostal D. Sternotomie 4.CS. Cea mai frecvent localizare n caz de ruptur a diafragmului este : A. Pe partea dreapt B. Pe partea stng C. Bilateral 5.CM.Tabloul clinic al unei rupturi totale de diafragm include : A. Semnele insuficienei respiratorii B. Semnele insuficienei cardiace C. Semnele migrrii organelor cavitii abdominale n cavitatea toracic D. Semnele insuficienei renale E. Semnele de hemoragie 6.CS. Care este distana ntre suturile aplicate pe diafragm n caz de plastie pentru profilaxia herniei recidivante : A. 0.5cm. B. 1 cm. C. 1.5cm. D. 1.8cm E. 2 cm. 7.CM. Ruptura posttraumatic de diafragm cel mai des se asociaz cu traumatismul urmtoarelor organe : A. Splina B. Ficatul C. Esofag D. Stomac E. Colonul transvers 8.CS. Tabloul clinic al herniei hiatale prin alunecare include : A. Disfagie B. Vome frecvente C. Perozis D. Micorarea ponderii corporeale
158

E. Nici un rspuns corect 9.CS Hernia paraesofagian prezint pericol din cauza: A. Strangulrii stomacului B. Malignizrii C. Dureri precardiale D. Nici un rspuns corect E. Toate rspunsurile sunt corecte 10.CS. Pacientul a fost internat in clinic cu dureri n regiunea hemitoracelui stng, dispnee care se intensific postprandial i la efort fizic, de asemenea n poziie orizontal a corpului, greuri, vome repetate care uureaz starea pacientului. La radiografia cutiei toracice sa depistat o formaiune de volum cu nivel hidroaeric. Stabilii diagnosticul : A- Pneumonie abscedant pe stnga B- Angina pectoral C- Hernie hiatal prin alunecare D- Hemotorace pe stnga E. Hernia posttraumatic a diafragmului 11.CS. Care sunt condiiile necesare pentru diagnosticul radiologic al herniilor hiatale prin alunecare? A. n poziie vertical B. n poziie semieznd C. n poziie Trendelenburg D. Hipotonie artificial a duodenului E. n poziie orizontal 12.CS. Enumerai cele mai frecvente semne clinice ale herniei hiatale prin alunecare: A. Perozis; Dureri retrosternale; Melen B. Dureri retrosternale; Melen; Ocluzie intestinal; Vome C. Ocluzie intestinal; Vome; Perozis D. Perozis E. Perozis; Vome; Melen 13.CS. Care vor fi recomandrile pentru un pacient cu esofagit de reflux pe fon de hernie hiatal: A. Poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; Administrarea antacidelor; Administrarea Cerucalului B. Alimentare fracionat n porii mici; Poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; A nu se culca posprandial C. Administrarea antacidelor; Administrarea Cerucalului; A nu se culca posprandial D. Alimentare fracionat n porii mi; Administrarea antacidelor; A nu se culca posprandial E. Alimentare fracionat n porii mici; Poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; Administrarea antacidelor; Administrarea Cerucalului; A nu se culca posprandial 14.CS. Pacienta 54 ani acuz dureri retrosternale i n regiunea epigastral postprandial , disfagie , eructaii. La radiografia cutiei toracice n mediastinul posterior s-a depistat o formaiune rotund cu nivel hidric .Dup administrarea contrastului s-a vizualizat poriunea cardial a stomacului supradiafragmal. Ce patologie suspectai? A. Cancer a regiunii cardiale a stomacului B. Diafragm relaxat C. Hernie hiatal D. Hernie retrosternal Lorrey

159

E. Hernie paraesofagian 15.CS. Pacient n vrst de 40 ani acuz dureri retrosternale cu iradiere n regiunea scapular, eructaii , perozis. Semnele susnumite se intensific la flexia anterioar a corpului. La bolnav este suspectat hernie hiatal. Care investigaii le enumerate pemit de a concretiza diagnosticul? A. FEGDS; CPGRE; pH metria stomacului B. FEGDS; R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; Ionomanometrie esofagian; pH metria stomacului C. R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; Ionomanometrie esofagian; pH metria stomacului D. FEGDS; R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; pH metria stomacului E. R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; Ionomanometrie esofagian; pH metria stomacului 16.CS. La pacient n vrst de 50 de ani brusc a aprut disfagie acut nsoit de dueri acute retrosternale. Indicai cauza posibil: A. Neuralgie intercostal B. Angin pectoral C. Hernie paraesofagian strangulat D. Esofagit de raflux E. Hernia Lorrey 17.CS. Pacientul acuz perozis, dureri retrosternale, dureri n regiunea hipocondrului stng cu iradiere n regiunea cordului i scapular stng. Mai frecvent apar la flexia anterioar a corpului, postprandial. La examenul radiologic s-a depistat esofagul scurt, nedilatat. Substana de contrast din esofag ptrunde intr-o formaiune semisferic cu perei subiri localizat supradiafragmal. Apoi ptrunde in stomac vizualiznd pliurile pronunate. Concluziile D-str? A. Acalazie a esofagului B. Hernie diafragmal Bohdalec C. Cancer esofagian cu trecere n stomac D. Hernie hiatal prin alunecare E. Hernie paraesofagian 18.CS. Pacienta n vrst de 43 ani acuz la dureri de constngere retrosternal ,care se intensific postprandial i n poziie orizontal. n poziie vertical durerile diminuiaz. n hemogram anemie hipocrom moderat.Ce maladie suspectai? A.Gastrit cronic B. Ulcer duodenal C. Hernie hiatal cu esofagit de reflux D. Cancer gastric E. Diverticul esofagian epifrenal 19.CS. Care sunt indicaiile pentru tratamentul chirurgical al herniei hiatale? A. Tratament conservativ neeficace, Hemoragii esofagiene frecvente, Hernii hiatale prin alunecare necomplicate B. Formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; Hemoragii esofagiene frecvente C. Tratament conservativ neeficace; Formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; Hemoragii esofagiene frecvente D. Hernii hiatale prin alunecare necomplicate; Esofag scurt congenital E. Tratament conservativ neeficace; Formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; Hemoragii esofagiene frecvente; Esofag scurt congenital
160

20.CS. Pacientul n vrst de 55 ani acuza pirozis, eructaii, dureri retrosternale. Pirozisul se intensific postprandial i n poziie orizontal. Care investigaii instrumentale sunt necesare pentru confirmarea diagnosticului i diagnosticul diferenial cu ulcerul gastric? A. USG organelor cavitii abdominale B. TC a peretelui abdominal C. R- scopia stomacului simpl D. R- scopia stomacului n poziie Trendelenbburg i FEGDS E. Laparascopia 21.CS.Esofagita eroziv- ulceroas poate fi o complicaie a: A. Cancerului gastric B. Ulcerului duodenal C. Cardoispazmului D. Herniei hiatale prin alunecare E. Gastritei cronice Arteropatiile periferice 1.CS. In stenoza aterosclerotica a arterei carotide interne tratamentul de ales consta in A trombendarterectomie B rezecie cu anastomoza termino-terminala C by-pass D ligaturarea arterei corotide interne E administrarea agenilor antitrombocitari 2.CS. Tratamentul fistulelor artero-venoase consta n: A excizia fistulei cu restabilirea continuitii vaselor B ligaturarea arterei distale de fistula C amputaia membrului D ligaturarea venei distale de fistula E tratament exclusiv medicamentos 3.CM. Schimbrile trofice condiionate de ischemia cronica includ urmtoarele: A cderea parului B modificrile unghiilor C atrofia pielei D atrofia musculaturii E osteoporoza 4.CS. Embolii arteriali se fixeaz mai des la nivelul: A bifurcaiei aortice B arterei iliace comune C arterei femurale comune D vaselor cerebrale E arterei poplitee 5.CS. Ce afirmaie referitoare la particularitile maladiei Burger este incorecta? A se ntlnete mai frecvent la brbai B se observa intre 20 i 40 ani C este nsoita de claudicatie intermitenta D este n raport strns cu fumatul E prezint o forma deosebita de ateroscleroza 6.CM. Referitor la ocluzia femuro-popliteala segmentara sunt exacte urmtoarele afirmaii: A intereseaz de obicei artera femurala superficiala in limitele canalului aductor
161

B sunt obinuite ulceraiile i gangrena C este caracterizata de claudicatie intermitenta D evoluia maladiei este rapida E. inciden mai frecvent la femei 7.CM. Principiile de tratament ale ocluziei femuro-popliteale includ A un program de muscari energice B simpatectomie n caz de claudicatie intermitenta pronunata C by-pass cu grefa autovenoasa D endarterectomie E. dilatare indovascular 8.CM. Manifestrile clinice ale fistulei artero-venoase a extremitii includ: A vene varicoase dilatate B tahicardie la comprimarea fistulei cu degetul C murmur permanent D insuficienta arteriala distal de fistula E. ulcere trofice 9.CS. Claudicatia intermitenta ca urmare a aterosclerozei avansate a arterelor iliace externe este mai efectiv tratata prin A simpatectomie lombara B gimnastica efectuata zilnic C by-pass D vasodilatatoare E rezecie a segmentului afectat cu anastomoza 10.CM. Caracteristicile maladiei vasculare aorto-iliace includ A lipsa de manifestri clinice pn cnd obliterarea lumenului nu atinge 90% B formarea frecventa a unui anevrism C afeciune vasculara coronariana sau cerebrala se observa in 30-50% de cazuri D deseori are loc ocluzie totala a aortei in decadele 7 si 8 11.CM. Care din fenomenele enumerate mai jos se observa n fistulele artero-venoase A volum crescut de snge B tensiune mrita a pulsului C dezvoltare a circulaiei colaterale D minut-volumul cardiac redus E sporirea tensiunii diastonice 12.CM. Fistulele congenitale artero-venoase A se localizeaz de obicei pe extremiti B deseori sunt multiple C duc la gigantism loco-regional D duc la insuficienta cardiaca E duc la schimbri trofice 13.CS. La apariia trombozei acute arteriale al membrilor contribuie: A. cardioscleroza aterosclerotica B. endocardita septica C. viciul mitral reumatic D. ateroscleroza obliterant al vaselor membrilor inferioare E. toate cele enumerate 14.CS. Condiii, necesare pentru dezvoltare trombozelor intravasculare: A. lezarea intimei vasculare B. dereglarea fluxului sangvin
162

C. schimbarea componenei sanguinei D. toate cele enumrate E. activare precoce 15.CS. Date despre starea arterelor magistrale distal de locul emboliei putem obine la: A. capilaroscopie B. examenul obiectiv C. examinare radionuclida D. dopplerografie E. toate cele menionate 16.CS. Operaia de baza, efectuat n embolia arterii femurale este: A. dilatare renghenoendovasculara B. trombintimectomia C. embolectomia D. profundoplastia E. by-pass 17.CS. Factorul principal, ce determin tactica de tratament n insuficiena arterial acuta este: A. vrsta pacientului B. gravitatea strii generale C. gradul ischemiei membrului D. prezena ocluziei aterosclerotice concomitente E. localizarea trombului sau embolului 18.CS. Restabilirea circulaiei sanguine n insuficiena arteriala acuta al membrului este absolut contraindicata n: A. ischemia de gr. Ia lent progresiva B. ischemia de gr. Ilb pacientul cu infarct miocardic C. ischemia de gr. IIIa la pacient cu ictus D. ischemia de gr. IIIc E. vrsta pacientului >85 ani 19.CS. Amputaia ca operaie de elecie n insuficiena arterial acuta al membrelor este indicat: A. n ateroscleroza avansat al vaselor magistrale al membrelor cu manifestrile incipiente ale trombozei acute B. la pacieni n vrsta avansat C. n gradul IIIb de ischemie D. numai n gradul IIIc de ischemie E. n internare tardiva a pacientului 20.CSTerapia conservativa n embolie acut arterial poate fi metoda de elecie n : A. n stadiu avansat al ischemiei acute B. la pacieni n vrsta >80 ani C. la pacieni cu patologie concomitent grav D. n caz de contraindicaii absolute pentru tratament chirurgical E. n prezena maladiilor trombogene i embologene 21.CS. Efect trombolitic se obine prin administrarea: A. complaminei B. streptazei C. aspirinei D. heparinei E. solcoserilului 22.CS. mbuntirea microcirculaiei prin administrarea de TRENTAL este determinat de:
163

A. efect spazmolitic B. efect antiagregant C. activarea procesului de fibrinoliz D. proprieti anticoagulante E. aciune trombolitic 23. CS.La anticoagulante cu aciune indirect se atrn: A. heparina B. fibrinolizin C. fenilin D. trental E. acid nicotinic 24.CS. Anticoagulant cu aciune direct este: A. neodicumarin B. pelentan C. curantil D. fibrinolizin E. heparin 25.CS. In lizarea vasului arterial cu hemoragie pronunata pericolul principal constituie: A soc hipovolemic B soc soc cardiovascular C soc neurogen D sindrom de zdrobire E decebrare 26. CS Embolia arteriala acuta si flegmazia piciorului au simptoame comune, n afara de: A dureri B lipsa pulsului C paliditatea tegumentelor D parastezii E hipotermia tegumentelor 27.CS. Pentru tromboza acuta a arterei magistrale a piciorului nu este caracteristic: A paliditate B dureri C edem D parastezie E disparitia pulsului 28.CS. Ctre sindromul ischemic a membrelor inferioare se atirna tot n afara de: A lipsa pulsului B parastezii C ulcere trofice a gambei D paralizie inferioara E paliditatea tegumentelor si dureri 29.CS. In embolia arterei femurale, ischemie gradul III (contractura piciorului) metoda de electie este: A embolectomie de urgenta B terapie trombolitica C terapie cu anticoagulati D terapie simptomatica E amputaia primara a piciorului 30.CS. Embolia arterei brahiale poate fi cauzata de ori i care maladie cu excepie:
164

A stenoza mitrala B infarct miocardic acut C anevrisma cordului D anevrism a aortei abdominale E comprimarea arterei subclavia cu o coasta cervicala adaugatoare 31.CS. Viabilitatea piciorului ischemizat de origina embolica se poate aprecia prin: A sfigmografie B reovazografie C scintigrafie cu Te 99 (tehnetii)-pirofosfat D pletismografie E termografie 32.CS. Cel mai perfect instrument pentru embolectomie din artera magistrala este: A inelul vascular Wolmar B vacuum-aspirator C cateterul Fogarti cu balona D cateter Dormia E pensa fenestrata 33.CS. Ce-a mai frecvent cauza a emboliei arterelor circuitului mare este: A ateroscleroza crjei aortei B boala ischemica a cordului C tromboza venelor circuitului mare D anevrism aortal E anevrism cardiac 34.CS. In diagnosticul ocluziei arteriale acute cei mai informativa metoda este: A sfigmografia B reovazografia C aorto-arteriografia D pletismografia E termografia 35.CS. Referitor la anevrismul arterei lienale ce afirmaie nu este adevrata A printre anevrismele arteriale viscerale sa ntlnete cel mai rar B este determinat de obicei de degenerarea tunicii musculare C provoac dureri in hipocondrul sting cu iradiere in umr D radiografia de ansamblu poate evidenia un inel calcificat de anevrism E se asociaz cu risc nalt de ruptura pe parcursul graviditatii 36.CS. Obliteraia cerebro-vasculara afecteaz cel mai frecvent A artera meningee medie B bifurcaia arterei carotide C artera bazilara D orificiul arterei vertebrale E orificiul arterei carotide comune 37.CS. Anevrismele aterosclerotice periferice se localizeaz cel mai frecvent la nivelul arterei A carotide B subclaviculare C femurale D poplitee E ulnare
165

38.CS. Un bolnav n vrsta de 80 ani se prezint cu maladie cardiaca severa si claudicatie intermitenta pronunata in piciorul drept. Tratamentul de electie in acest caz este: A by-pasul aorto-femural B by-pasul axilo-femural drept C by-pasul femuro-femural D by-pasul aorto-iliac drept E simpatectomia dreapta 39.CS. Peste trei zile dup aplicarea by-passului aorto-femural la un bolnav de 65 ani au aprut melena si scaune lichide. Cea mai probabila cauza a complicaiei poate fi: A hemoragia dintr-un ulcer de stres B colita ulceroasa C colita ischemica D fistula aorto-duodenala E supuraia in zona anastomozei proximale 40.CS. Peste 6 luni dup aplicarea bypassului aorto-femural cu grefa de dacron la un bolnav de 77 ani a aprut o tumeficaie pulsatila in regiunea inghinala din ambele prti si febra. Pulsul la nivelul extremitilor este normal. Cauza probabila: A infectarea grefei B anevrismul venos consecutiv traumatismului intraoperatoriu C anevrismul fals determinat de desfacerea suturilor D bombarea grefei cu un lumen neobinuit de larg E limfadenita 41.CS. Peste 18 ore dup ocluzia traumatica a arterei femurale pacientul a fost operat si artera refcuta. Dup operaie in salon s-a notat ca gamba din partea traumatizata este dura si extrem de dureroasa. Cauza cea mai probabila este A lezarea neobservata a venelor B reacia la revascularizare C fractura nesuspectata a tibiei D ischemia preoperatorie de lunga durata a esuturilor E spasmul muscular consecutiv traumatismului nervilor 42.CS. Cea numai frecventa cauza a trombozei acute a arterelor piciorului este: A tromangiita obliternata B ateroscleroza obliteranta C puncia si ceteterizarea arterei D compresia extravazala a arterei E policitemia 43.CS. Sindromul Leri - aceasta este: A artereita nespecific brahiocefala B ocluzie aterosclerotica a bifurcatiei aortei C capilaropatia periferica a extremitilor D trombangiita migranta E ocluzia venei cave inferioare 44.CS. Pentru sindromul Leri este caracteristic, tot afara de: A hipotermia membrelor inferioare B paliditatea pielei C tromboflebita migranta a membrelor D dureri in regiunea fesiera la ezut E impotentei
166

45.CS. Pentru sindromul Takaiasu nu este caracteristic: A dispariia pulsului la membrele inferioare B dispariia pulsului membrele inferioare C grafospasm D cefalee, vertijuri E scdere vederii pn la cecitate 46.CS. Pentru tratamentul chirurgical in sindromul Leri ce-a mai reuita metoda va fi: A simpatectomie lombara B simpatectomie periarteriala C sunt aorto-femural bifurcai anal D sunt aorto-femural unilateral E trombectomie cu cateterul Fogarti 47.CS Alegei afirmaie corect referitor la manifestarea clinica aneurizmului aortic abdominal (AAA): A. n 70-75% de cazuri din toate AAA sunt simptomatice la diagnosticare B. Examinare fizicala de rutin i metodele imagistice permit a stabili diagnosticul C. AAA des se diagnostica ntmpltor n timpul operaiilor abdomenale pentru alte boli D. Pacienii des pun diagnosticul de sinesttor E. Hipotenzie i oc sunt caracteristice pentru AAA neerupt 48. CM. Alegei afirmaiile corecte referitor la manifestarea clinica AAA erupte: A. Dureri abdomenale, oc i tumora pulsativa abdominal B. Dureri sunt avansate, dar sunt caracteristice i pentru AAA neerupt C. Dureri abdomenale nu depind de poziia bolnavului i relativ sunt constante D. Hipotenzie i oc nu sunt caracteristice pentru AAA neerupt E. Icter 49.CM. Alegei afirmaiile corecte referitor la AAA: A. Creterea incidenei a AAA reflecta cretere vrstei medie a populaiei, mbuntirea metodelor diagnostice B. Incidena AAA crete cu alte leziuni aterosclerotice C. La pacieni cu aneurizmul femoral sau popliteal incidena AAA crete pn la 50% D. Majoritatea AAA sunt simptomatice nainte de erupie E. AAA este asociat cu boala varicoas a membriilor inferioare Chirurgia mediastinului 1.CM. Care din afirmaiile urmtoare este corect: A mediastinul posterior conine: traheia, esofagul, nervii vagi, venele azygos i hemiazygos, ganglioni limfatici B n mediastinul superior se afl: segmentele proximale ale traheei, esofadului i timusul: crja aortei cu ramurile ei, canalul toracic limfatic C n mediastinul posterior sunt situate: esofagul, segmentul toracic descendent al aortei; canalul toracic limfatic, nervii simpatic i parasimpatici, ganglioni limfatici D n mediastinul mediu se afla: pericardul, inima, bifurcaia traheei i broniile principale, arteriile i venele pulmonare, ganglionii limfatici ai bifurcaiei traheei E n mediastinul anterior intre pericard i stern sunt situate: timusul, nervii vagi, canalul limfatic toracic, esofagul 2.CM. Care din metodele de investigaii enumerate se folosesc pentru aprecierea localizrii tumorilor i chisturilor n mediastin? A metodele radiologice
167

B biolocaia ultrasonor C rezonana magnetic nuclear D metodele instrumentale de diagnostic E investigaiile morfologice 3.CS. Pentru diagnosticarea tumorilor i chisturilor mediastinului se folosesc urmtoarele metode radiologice, exceptnd: A radioscopia i radiografia n dou proiecii B tomografia C pneumomediastinografia D angiografia E urografia cistoscopic 4.CS. Care din metodele de investigaii enumerate confirm histogeneza tumorilor mediastinului? A rezonana magnetic nuclear B tomografia computerizat C mediastinografia D examenul morfologic E pneumomediastinigrafia 5.CS. Tumorile mediastinului de origine embrionar sunt urmtoarele, exceptnd: A chisturile dermoide i teratoamele B seminoamele primitive C tumorile benigne i maligne din mezenhim D corioepiteliomul primitiv E cordomul 6.CS. Chisturi ale mediastinului de origine embrionara sunt urmtoarele, exceptnd: A chisturi mezoteliale pleuro-pericardiace B chisturi bronhogenice C chisturi gastro-enterogene D chisturi paraesofagiene E meningocelul 7.CM. Tumori dezvoltate pe seama esuturilor mediastinale adulte sunt urmtoarele, exceptnd: A tumori din esutul conjunctiv B tumori neurogene C tumori din esut adipos celular D tumori ganglionare E tumori din vasele sanguine i limfatice 8.CM. Tumori i chisturi mediastinale primitive sunt urmtoarele, exceptnd: A tumori timice B meningocelul C chistul hidatic D tumori metastatice E maladia Hodgkin 9.CS. Complicaia cea mai frecventa a chisturilor primitive mediastinale este: A degenerarea malign B comprimarea organelor nvecinate C hemoragie D perforaia E inflamaia i supuraia

168

10.CM. Contraindicaiile absolute pentru intervenia chirurgical n tumorile maligne mediastinale sunt urmtoarele: A metastaze la distan B sindromul venei cave superioare C paralizie laringiana stabil (persistent) D disfagie E sindromul doloric 11.CS. Care afirmaie este corecta n atitudinea tacticei de tratament a tumorilor benigne i chisturilor mediastinale? A supraveghere n dinamica B tratamentul chirurgical C tratamentul radioterapeutic D chimioterapia E tratamentul combinat 12. CS. Cea mai eficace metod de tratament n tumorile maligne neganglionare a mediastinului este urmtoarea: A tratamentul chirurgical B tratamentul radioterapeutic C tratamentul chimioterapeutic D tratamentul radioterapeutic i chimioterapeutic E tratamentul combinat: chirurgical i chimioterapeutic 13.CS. Metoda de baza (principala) n tratamentul limfoamelor maligne primitive ale mediastinului este urmtoarea: A tratamentul chirurgical B tratamentul radioterapeutic C tratamentul chimioterapeutic D tratamentul chirurgical i chimioterapeutic E tratamentul combinat: chimioradioterapeutic 14.CM. Emfizemul mediastinului poate fi provocat de urmtoarele cauze: A ruptura traheei B ruptura esofagului C ruptura broniilor D ruptura stomacului E ruptura pericardului 15.CM. Care forme ale mediastinitei acute nespecifice sunt primitive? A mediastinita cauzata de traumatismulmediastinului fr lezarea organelor mediastinului B mediastinita cauzat de traumatismul mediastinului cu lezarea organelor mediastinului C mediastinita cauzat de trauma mediastinului cu lezarea pleurei i plmnilor D mediastinita consecutiv unui focar din vecintate E mediastinita metastatic (consecutiv unor infecii generalizate) 16.CS. Care din metodele paraclinice de diagnostic n mediastinita acut purulent sunt cele mai informative? A ultrasonografia B investigaiile de laborator C metodele radiologice D bronhoscopia E pneumoperitoneum 17.CS. Metoda de elecie n tratamentul mediastinitei acute purulente este urmtoarea: A tratamentul de dezintoxicare
169

B tratamentul antimicrobian C tratamentul de dezintoxicare n combinaie cu cel antimicrobian D tratamentul chirurgical E tratamentul fizioterapeutic 18.CS. Cea mai frecvent flora microbian ntlnit la pacienii cu mediastinit acut nespecific este : A. aerob B. fungi C. anaerob D. mixt (aerob i anaerob). E. flora anaerob neclostridian. 19.CS. Cile de infectare a mediastinului n mediastinit acut sunt urmtoarele, exceptnd: A. calea limfogen B. calea hematogen. C. dintr-un focar septic de vecinate D. mixt. E. pe cale aerogen 20.CS. Tabloul clinic n mediastinita acut se caracterizeaz prin urmtoarele semne, exceptnd: A. febr 39-400 B. frisoane. C. Icter. D. Duri retrosternale. E. Insomnia, inapeten 21.CS. Diagnosticul diferenial al mediastenitei acute se face cu urmtoarele maladii, exceptnd: A. Pneumonii. B. Pleurezii. C. Pericardite. D. Tumori mediastinale E. Relaxare a diafragmului 22.CS. Indicai metoda cea mai eficace n diagnosticul mediastinitelor acute purulente (abcedante): A. Bronhoscopia. B. Examenul radiologic n 2 proiecii C. Angiopulmonografia D. Puncia mediastinului E. Ecografia 23.CS. Chisturile dermoide i teratoamele mediastinale cel mai des se localizeaz n: A. Mediastinul anterio-superior B. Mediastinul posterior C. Mediastinul mediu D. Mediastinul superior E. Mediastinul inferior 24.CS. Numii tipurile de abord chirurgical n mediastenita acut, exceptnd: A. abord parasternal B. abord sternal C. abord dorsal D. toraco-abdominal E. abdominal 25.CS. Criteriile de nlturare a drenajului n mediastinita acut sunt, exceptnd: A. lipsa de intoxicaie septic
170

B. temperatura normal a corpului C. lipsa eliminrilor pe dren D. starea general satisfctoare E. tranzitul gastrointestinal reluat 26.CS. Care este cel mai convingtor semn clinic i radiologic n mediastinita acut cauzat de flora microbian anaerobi: A. dureri retrosternale B. dispnee C. semne clinice i radiologice de emfizem D. disfagie E. imobilizarea unul hemidiafragm 27.CM. Care din sindroamele i simptoamele enumerate sunt caracteristice pentru mediastinita acut? A. Dureri retrosternale B. Dureri interscapulare C. Disfagie D. Dereglri respiratorii E. Instabilitatea hemodinamicei 28.CS. Bioptatele n caz de tumori ale mediastinului pot fi recoltate prin urmtoarele metode, exceptnd: A. Bronhoscopie B. Puncia transcutan C. Mediastinoscopie D. Mediastinotomie E. Laparoscopie 29.CS. Care din tumorile mediastinului mai frecvent sunt localizate n mediastinul posterior ? A. Tumorile neurogene B. Dermoizii i teratoamele C. Tumorile ganglionare D. Tumorile timusului E. Limfomul non-Hodgkin Patologia chirurgical a esofagului 1.CS. Sindromul esofagian cuprinde urmtoarele semne, exceptnd: A regurgitaii B sialoree C sughi D disfagie E dureri retrosternale 2.CS. Disfagia paradoxal caracterizeaz A tumori esofagiene benigne B cancerul esofagian C diverticulii esofagieni D stenozele esofagiene peptice E acalazia cardiei 3.CS. Care din explorrile urmtoare poate evidenia cel mai exact refluxul gastroesofagian? A endoscopia B esofagomanometria
171

C tranzitul baritat eso-gastric D scintigrafia esofagian E pH-metria esofagoan 4.CS. Ruptura spontan a esofagului se traduce prin urmtoarele semne, exceptnd: A durere vie retrosternal la deglutiie B voce nazonat C emfizem subcutan cervical D disfagie paradoxal E hidropneumatorax 5.CS. Care este cea mai frecvent complicaie a diverticului Zenker? A hemoragia B perforaia C malignizarea D complicaiile pulmonare E flegmonul peridiverticular 6.CS. Care afirmaie referitoare la diverticulul Zenker este fals? A este un diverticul de pulsiune B se localizeaz n 1/3 inferioar a esofagului C se poate rupe in timpul manevrelor endoscopice D peretele diverticulului este constituit din mucoas E se opereaz numai dac este simptomatic 7.CS. Care este complicaia cea mai frecvent a ulcerului esofagian? A hemoragia B perforaia C stenoza D malignizarea E complicaiile pulmonare 8.CS. Mediastinita acut supurat este determinat cel mai frecvent de ruptura: A traheei B anevrismului aortic C esofagului D abcesului subfrenic E abcesului perinefretic 9.CS. Care afirmatie referitor la diverticulul epifrenic nu este exact? A este insoit de reflux gastro-esofagian B este un diverticul de traciune C se poate confunda cu hernia hiatal D poate fi mai mare dect diverticulul bifurcaional E se poate nsoi de alte boli esofagiene 10.CS. O disfagie capricioas, intermitent, accentuat de emoii evoc cel mai adesea: A o esofagit peptic B un reflux gastro-esofagian C un megaesofag D un cancer esofagian E o sclerodermie 11.CS. Stenozele esofagiene postcaustice se caracterizeaz prin urmtoarele, exceptnd: A sunt multiple i etajate B sunt excentrice C se situeaz la nivelul strmtorilor anatomice esofagiene
172

D intereseaz numai mucoasa E se pot nsoi de stenoza piloric 12.CS. Sindromul Mallori Weiss se datoreaz: A ulcerului eofagian hemoragic B varicelor esofagiene rupte C diverticulului epifrenic cu hemoragie D fisurii mucoasei jonciunii eso-gastrice E herniei hiatale 13.CS. Care este cea mai frecvent tumor benign esofagian? A adenomul B hemangiomul C fibromul D lipomul E leiomiomul 14.CS. Scopul esenial al operaiei n hernia hiatal cu esofagit este: A lichidarea sacului herniar B inchiderea orificiului hiatal C suprimarea refluxului gastro-esofagian D alungirea esofagului E reducerea secreiei gastrice 15.CS. Leziunile traumatice esofagiene diagnosticate tardiv se trateaz prin: A excluderea bilateral a esofagului, drenaj mediastinal, antibiotice, plastie secundar B antibiotice C sutura, chirurgical D gastrostomie E esofagoplastie imediat 16.CS. Tratamentul de elecie n acalazia cardiei const n: A bypas esogastric B vagotomie troncular cu drenaj C esofagectomie cu plastie imediat D cardiomiotomie extramucoas asociat cu o intervenie antireflux E operaia Nissen 17.CS. Urmatoarele circumstane pot antrena un reflux gastro-esofagian, exceptnd: A diverticulul Zenker B hernia hiatal prin alunecare C gastrectomia polar superioar D brahiesofagul E scderea presiunii sfincterului esofagian inferior 18.CS. Care afirmaie referitoare la esofagita toxic coroziv este fals? A nu se nsoete de leziuni gastrice B este secundar ingestiei de alcaline C poate evolua spre o stenoz esofagian D este secundar ingestiei de substane acide E se nsoete de dstrucia epiteliului 19.CS. Ce afirmaie referitoare la acalazia cardiei este exact? A presiunea sfincterului esofagian inferior este ridicat B se complic frecvent cu diverticuloz C vrsturile sunt incoercibile D endoscopia este unica metod care precizeaz diagnosticul
173

E se asociaz cu tumori extradigestive 20.CS. In acalazia cardiei persist urmtoarele semne clinice cu excepia: A disfagiei frecvent paradoxale B rolul declanator al emoiilor C vrsturile sunt frecvente D evoluie capricioas E este posibil malignizarea 21.CS. Intervenia chirurgical de elecie n cardiospasm este: A esofagogastrostomia B vagotomia tronculara cu drenaj C rezecia de esofag D esocardiomiotomia combinat cu un procedeu antireflux E operaia Nissen 22.CS. Metoda curativ de elecie n perforaia segmentului cervical esofagian este: A sonda gastric cu antibioticoterapie B regim de pat cu antibioticoterapie C suturarea defectului, drenarea mediastinului, antibioticoterapia D rezecia esofagului cu plastie, folosind colonul E plombaj endoscopic al defectului 23.CS. Tratamentul de elecie n acalazia cardiei gr. I-II este: A spazmolitice B dilatarea instrumental a sfincterului esofagian inferior C esofagomiotomia D sedarea bolnavului E dieta n asociere cu neurotropice 24.CS. Criteriile radiologice n cardiospasm includ urmtoarele, cu excepia: A ngustare conic in segmentul cardial B dilatare suprastenotic C relieful pliurilor este pstrat D se asociaz cu reflux duodeno-gastral E deschiderea cardiei in gradul I-II 25.CS. Factorul declanator n cardiospasm este: A combustiile B refluxul gastro-esofagian C dereglrile sistemului nervos central i vegetativ D anomaliile de dezvoltare E pirozisul 26.CS. Lungimea medie a esofagului este de: A 18 cm B 21 cm C 25 cm D 28 cm E 32 cm 27.CS. Calibrul esofagului este ngustat de: A 3 strmtori B 4 sfinctere C arcul aortei D trunchiul limfatic toracic E vena hemiazigos
174

28.CS. Funcia principal a esofagului este: A eliberarea cavitii bucale de secreiile glandelor salivare B de a lubrifia alimentele cu secretul mucoasei esofagiene C conducerea bolului alimentar n stomac D de a asigura elibera aerul nghiit din stomac E de a asigura producerea vomelor 29CS. Ulcerul Barret este definit de: A scderea pH-ului esofagian B leziuni termice i corozive C metaplazie prin celule cilindrice de mucoas gastric D perforaie de corp strin E reflux gastro-esofagian 30.CM. Gura esofagului este situat: A la nivelul vertebrei a III cervicale B la distana de 14-17 cm de la marginea anterioar a incizivilori superiori C la nivelul bifurcaiei traheei D la distana de 10-12 cm de la marginea anterioar a incizivilor inferiori E la nivelul vertebrei VI cervicale 31.CM. Sindromului Boerhaave este caracteristic: A ruptur postemic la nivelul esofagului distal B mediastinit acut C defect liniar de mucoas n regiunea cardial cu hemoragie D defans muscular abdominal C prezena gazului sub diafragm la radiografia de panoram a abdomenului 32.CM. Semnele radiologice ale acalaziei cardiei snt: A ngustarea esofagului la nivelul sfincterului inferior esofagian B ngustri segmentare localizate pe traiectul esofagului C semnul cozii de oricel D dilatare suprastenotic n form de plnie a esofagului E lipsa sincronizrii deschiderii sfencterului inferior esofagian cu deglutiia 33.CM. Tratamentul dilatator n acalazie este indicat n caz de: A stadiul I al acalaziei B stadiul II al acalaziei C stadiul III al acalaziei D stadiul IV al acalaziei E n toate cazurile 34.CM. Tratamentul chirurgical al acalaziei are urmtoarele obiective: A cardiomiotomia extramucoas B crurorafie posterioar C vagotomie troncular D fundoplicaie E rezecie de esofag 35.CM. Numii mecanismele ce mpiedic refluarea coninutului gastric n esofag: A contraciile tonice ale sfincterului inferior esofagian B gradientului dintre presiunea toracic i cea abdominal C reflexul deschiderii cardiei la deglutiie D unghiul His E valva Gubarev 36.CM. Ulcerul peptic esofagian poate fi asociat cu:
175

A refluxul gastroesofagian B herniile hiatului esofagian al diafragmului C brahiesofagul D acalazia esofagului E invazia de Helicobacter pilori 37.CM. Diverticulii esofagieni se ntlnesc mai des: A la brbai B la femei C pn la 30 ani D dup 50 ani E pe segmentul toracic al esofagului 38.CM. Dup localizare se disting diverticuli esofagieni: A faringoesofagieni B supraaortici C bifurcaionali D epifrenici E cardiali 39.CM. Numii particularitile distinctive ale diverticului Zenker A este localizat pe peretele anterior la trecerea faringelui n esofag B este un diverticul tracional C presiunea mrit i discordana contraciilor musculare sunt cauzele formrii diverticului D necesit diverticulectomie E poate fi rezolvat prin invaginare 40.CM. Pentru diverticulii bifurcaionali este caracteristic: A rupere n trahee B dureri retrosternale C defans muscular abdominal D este prezent semnul nuruirii ghetelor E mai des au clinic mut 41.CM. Diagnosticul diverticulelor se va face prin: A tomografie computerizat B radioscopia esofagului cu mas baritat C fibroesofagoscopie D pH metrie esofagian E manometrie esofagian 42.CM. Tratamentului conservator vor fi supui diverticulele: A tracionali B epifrennici C mici D fr complicaii E asociai cu reflux gastro-esofagian 43.CM. Complicaiile diverticulelor esofagieni sunt considerate: A perforaia, penetraia, hemoragia B stenoza de esofag C acalazia cardiei D fistulele E cancerul 44.CM . Indicaii pentru tratament chirurgical al diverticulelor esofagieni servesc:
176

A complicaiile diverticulelor B diverticulele mici fr complicaii C pseudodiverticulele D retenie de mase ingerate n diverticul E diverticule mari cu retenie minim de mase ingerate 45.CM. Dereglrile primare de motilitate esofagian sunt definite n urmtoarele patologii: A acalazia B sclerodermia C esofagospasmul difuz D boala Rendu-Osller E refluxul gastroesofagian 46.CM. Dereglri secundare de motilitate esofagian sunt apreciate n urmtoarele patologii: A acalazie B sclerodermie C boala Chagas D diabet zaharat E pseudoobstrucii digestive pe fondalul neuro- miopatiilor generalizate 47.CM. Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Mackler: A vomismente B hemoragie C durere toracic joas D emfizem subcutanat cervical E disfagie 48.CM. Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Barret: A dispnee B vomismente C diaree D emfizem subcutanat E defans muscular epigastral 49.CM. Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Anderson: A vomismente B emfizem subcutan C polipnee D contractur abdominal E hemoragie 50.CM. Nu se vor aplica protocoalele conservatoare de tratament al perforaiilor esofagiene: A n perforaii de pn la 24 ore B n perforaii de pn la 72 ore C n perforaii complicate cu mediastinite ce determin starea foarte grav a pacientului D n perforaii de pn la 12 ore cu emfizem subcutanat pronunat, cu dereglri respiratorii E n perforaii complicate cu pneumotorax 51.CM. Perforaia de esofag va fi apreciat paraclinic prin: A aer liber n spaiul retroesofagian B aer liber sub diafragm C simptomul Naclerio pozitiv D extravazarea substanei de contrast n spaiul periesofagian E hidropneumotorax
177

Boala stomacului operat 1.CS. Gastrectomia total este util n: A sindromul dumping precoce B sindromul dumping tardiv C ulcerul peptic recidivant cauzat de sindromul Zollingher Ellison D gastrita alcalina de reflux E diarea postvagotomic 2.CS. Irigoscopia are o importan major n diagnosticul: A gastrostazei postvagotomice B fistulei gastrojejunocolice C ulcerului peptic recidivant al gastroduodenoanastomozei D dumping sindrom E toate sus numite 3.CS. Frecvena ulcerului peptic recidivant este determinat n primul rnd de: A vrsta bolnavului B vechimea bolii C sediul si dimensiunile ulcerului D complicaii ale ulcerului existente la momentul operaiei primare E tipul operaiei primare 4.CS. n urma crui tip de operaie, frecvena ulcerului peptic recidivant este cea mai mic? A gastroenteroanastomoz B rezecie gastric 2/3 C vagotomie troncular cu operaie de drenaj gastric D vagotomie troncular cu rezecie gastric econom E vagotomie selectiv proximal 5.CS. Pentru sindromul cronic al ansei aferente cel mai caracteristic semn clinic este: A dureri n epigastriu, greuri, vome B pirozis C anorexie D constipaii E tahicardie 6.CS. Dup care din interveniile menionate poate aprea gastrita alcalin de reflux ? A vagotomie troncular cu piloroplastie B rezecia gastric 2/3 tip Bilroth I C vagotomie troncular cu gastroduodenostomie D vagotomie troncular cu gastrojejunostomie E oricare din procedeele citate 7.CS. Cauza cea mai frecvent pentru apariia ulcerului peptic recidivant este: A rezecia econom a stomacului B vagotomia incomplet C rmia unui sector de esut a canalului piloric in bontul duodenal D gastrinoma E hiperparatireoidizm primar 8.CS. Excluderea gastrinomului la un bolnav ulceros, va ncepe cu: A ultrasonografie, computertomografie B angiografie selectiv C testul cu secretina D dozarea gastrinei serice
178

E testele secreiei gastrice 9.CS. Ulcerul peptic recidivant este cel mai frecvent determinat de: A alegerea i efectuarea incorect a interveniei chirurgicale B hiperparatireoidizm C gastrinom D infecie cu Heliobacter pylori E reflux duodeno-gastral 10.CS. La 5 zile dup o rezecie Bilroth-II bolnavul prezint subicter scleroconjunctival, febr, dureri severe permanente n epigastru i hipocondrul drept, greuri i vrsturi, tahicardie, leucocitoz i amilazemie. Local: abdomen mobil cu respiraia, dureros i rigid in epigastru i hipocondrul drept unde palpator se depisteaz o formaiune tumoral. Examenul radiologic pe gol evideniaz o ans intestinal dilatat coninnd aer. Tranzitul barietat - nesemnificativ. Examenul clinic repetat arat alterarea strii generale. La ce complicaie va gndii? A gastropareza postvagotomic B dehiscena bontului duodenal C sindromul acut al ansei aferente D ocluzie dinamic postoeratorie E hepatit acut 11.CS. Pentru astenia agastral snt caracteristice urmtoarele semne, excluznd: A diareea B iritabilitate C anemie D vome repetate E somnolena 12.CS. Pentru anemia agastral sunt caracteristice, excluznd; A slbiciuni generale B ameeli, vertijuri C eritropenie si hipohemoglobinemie D paliditatea tegumentelor E cretere n pondere 13.CS. Care maladii ale stomacului operat, ca regul necesit reintervenie chirurgical: A dumping-sindrom de gr. I II B anemia agastral C ulcerul peptic recidivant al gastroduodenoanastomozei D diareea postvagotomic E maladsorbia enterogen 14.CS. Numii maladiile stomacului operat: A hemoragie intraabdominal la a IV-a zi dup rezecie gastric B sindromul hipoglicemic C astenia agastral D anemia postgastrorezecional E dehiscena suturilor gastroduodenoanastomozei 15.CS. Numii patologiile care nu sunt calificate drept maladii ale stomacului operat: A gradul III al dumping-sindromului B fistula gastrojejunocolic C dehiscena suturilor carenei gastrice D ulcerul peptic al jejunului E pancreatita acut postoperatorie n urma rezeciei gastrice 16.CS. Marcai boala stomacului operat:
179

A hemoragia gastric postoperatorie la a 2 zi postoperatorie B diareea postvagotomic C ulcerul peptic recidivant duodenal D dehiscena bontului duodenal E dehiscena suturilor gastroenteroanastomozei 17.CS. Care patologie nu este complicaia bolii ulceroase i nu este boal a stomacului operat: A insuficiena cardiei B gastrita biliar de reflux C stenoza piloric D fistula gastrojejunocolic E penetraia ulcerului 18.CS. Boala stomacului operat este: A ulcerul peptic al jejunului B pancreatita acut postoperatorie C ocluzia acut a ansei eferente prin strangulaie cu bride D hemoragia din ulcerul duodenal exclus E dehiscena suturilor bontului duodenal 19.CS. Boala stomacului operat se numete: A suferin ce apare n perioada postoperatorie tardiv dup operaiile la stomac curative, etiopatogenice pentru boala ulceroas B patologiile ce se dezvolt numai dup rezeciile gastrice C patologiile organice i funcionale postvagotomice D maladiile ce apar n urma interveniilor de drenare gastric E maladiile ce apar n urma operaiilor pentru boala ulceroas 20.CS. Sindrom postvagotomic este: A stenoza cicatricial a gastroenteroanastomozei B ulcerul acut al jejunului C gastrostaza D gastrita atrofic E dumping sindromul 21.CS. Sindrom postgastrorezecional este: A anemia agastral B sindromul cronic al ansei aferente cauzat de malrotaia duodenal C reflux gastrita biliar D stenoza piloroduodenal dup suturarea ulcerului duodenal perforat E ulcerul peptic recidivant dup vagotomie selectiv proximal 22.CS. Cel mai util n diagnosticul dumping-sindromului se consider: A aprecierea manifestrilor clinice ale maladiei B anamneza C datele examenului radiologic cu mas baritat a tractului digestiv D examinarea funciei de secreie a HCl de ctre stomac E testul cu soluie de glucoz de 50% 23.CS. Semnul clinic principal a ulcerului peptic recidivant este: A pirozisul B dureri epigastrale C greuri i vome D pierdere ponderal E constipaii
180

24.CS. Care investigaie va ncepe diagnosticul ulcerului peptic recidivant: A irigoscopie B testul ureazic pentru aprecierea Helicobacter pylori C examenul radiologic baritat al etajului superior al tractului digestiv D examenul endoscopic E studierea secreiei gastrice 25.CS. Operaia de elecie n sindromul Zolinger Ellison de tip II este: A rerezecie gastric tip Roux B rerezecie cu vagotomie troncular C vagotomie troncular D gastrectomie total indiferent de faptul nlturri gastrinomei E nlturarea gastrinomei depistate 26.CS. Metoda de elecie n diagnosticul sindromului stomacului mic este: A FEGDS B biopsia stomacului C pH-metria gastric D examenul radiologic baritat E toate cele enumerate 27.CS. Frecvena maladiilor stomacului operat este cuprins n limitele: A 3 5% B 5 10% C 10 25% D 25 50% E 50 75% 28.CS. Disfagia n urma operaiilor pentru ulcere gastrice i duodenale este cauzat de: A rezecia nalt a stomacului B anastomozit C gastrita biliar de reflux D denervarea esofagului E vagotomia incomplet 29.CS. Sindromul Dumping tardiv apare postprandial la: A 30 min B 1 or C 2 3 ore D 3 4 ore E 6 ore 30.CS. Metilen blau administrat per os, poate fi util n diagnosticul: A diareei postvagotomice B gastritei de reflux C fistulei gastrojejunocolice D gastrinomei E Dumping sindromului 31.CM. Urmtoarele explorri sunt utile pentru a stabili cauza ulcerului peptic recidivant: A esofagogastroduodenoscopia B examenul biopsic C dozarea gastrinemiei D dozarea calciului seric E testele de evaluare a secreiei gastrice
181

32.CM. Tratamentul conservator preoperator al ulcerului peptic recidivant poate include: A antagoniti H2 B diclofenac, cu el de micorare a edemului periulceros C vitamine D infuzii cu soluii de aminoacizi E omeprazol 33.CM. Cauze ale ulcerului peptic recidivant sunt considerate urmtoarele, exceptnd: A rezecia econom a stomacului B gastroenteroanastomoza larg C evacuarea continue, rapid a coninutului gastric D hiperplazia celulelor parietale E reflux-gastrita 34.CM. Enumerai operaiile n urma crora poate survine boala stomacului operat: A suturarea ulcerului perforat B rezecia gastric tip Bilroth I C gastrojejunoanastomoza pe ansa omega D vagotomia troncular cu excizia ulcerului i piloroplastie tip Djudd E rezecia gastric cu aplicarea gastrojejunoanastomozei pe ansa omega 35.CM. Enumerai afirmaiile corecte pentru sindromul Zollinger Ellison: A simptomul dominant este hipersecreia acidului clorhidric B se manifest prin hipergastrinemie C poate fi cauzat de tumor de celule D pancreatice D poate fi cauzat de hiperplazia celulelor G ale mucoasei antrale E gastrinomul poate fi localizat n peretele duodenului 36.CM. Hiperaparatiroidia primar se manifest prin: A hiperclorhidrie B hiperacalciemie C fosfaturie D adenomatoz endocrin multipl E osteocondroz a coloanei vertebrale 37.CM. Enumerai afirmaiile ce definesc corect gastrina: A este produs de celule G din mucoasa antrului B este produs de celulele D ale pancreasului C nivelul seric la om sntos este de 50 200 pg D nivelul seric la om sntos este de 500 600 pg E se apreciaz prin testul de stimulare maxim Key 38.CM. Semnele radiologice ale Dumping sindromului snt: A stomac cu forma de plnie B refluxul duodeno-gastral C pasajul grbit pe intestinul subire D diaree peste 15 min de la administrarea masei baritate E prbuirea masei baritate din stomac n jejun 39.CM. Este caracteristic pentru gradul I al sindromului Dumping: A intensificarea pulsului cu 10-15 bti pe min dup administrarea glucidelor B cderea TA cu 10-15 mm Hg C ineficacitatea tratamentului conservator D capacitate de munc pierdut E deficit de mas corporal 5 kg
182

40.CM. Cauzele sindromului cronic al ansei aferente sunt: A stenoza ansei aferente B gastrostaza postoperatorie C denervarea duodenului D maladsorbia intestinal E stenoza ansei eferente 41.CM. Sindromului acut al ansei aferente este caracteristic: A stenoza gastroduodenoanastomozei B prezint pericol pentru viaa pacientului C apare n urma invaginatului ansei aferente D apare n urma cudurii ansei aferente E apare n urma denervrii duodenului 42.CM. Enumerai operaiile utile n sindromul acut al ansei aferente: A reduodenizare B rerezecie cu refacerea GEA pe ansa n Y a la Roux C jejunoduodenostomie D reversiunea segmentului jejunal E desinvaginarea ansei aferente 43.CM. Enumerai sindroamele postvagotomice: A gastrostaza B sindromul Dumping tardiv C duodenostaza D sindromul cronic al ansei aferente E sindromul Dumping precoce 44.CM. Enumerai tipurile de maladsorbie postoperatorie: A gastrogen B enterogen C pancreatogen D hepatogen E endocrin 45.CM. Enumerai semnele clinice ale maladsorbiei: A caexie B anemie C hiperhidroza tegumentelor D hirsutism E steatoree 46.CM. Enumerai factorii favorizani pentru instalarea diareei postvagotomice: A secreie minor de HCl B disbacterioza C hipergastrinemia D dereglrile de motilitate intestinal E dereglri de metabolism al acizilor grai 47.CM. Enumerai cauzele ulcerului peptic recidivant dup vagotomie: A secionarea incomplet a ramurilor gastrice ale nervilor vagi B rezecia econom gastric C drenajul gastric neadecvat D hipercalciemia E hipergastrinemia
183

48.CM. Enumerai cauzele ulcerului peptic recidivant dup rezecia gastric Bilroth II A invazie cu Helicobacter pylori B rezecia gastric econom C mucoasa antral rezidual deasupra bontului duodenal D hipergastrinemia E maladsorbia 49CM. Enumerai operaiile inutile n caz de ulcer peptic recidivant cauzat de mucoas antral rezidual deasupra bontului duodenal: A micorarea dimensiunilor gastroenteroanastomozei B reduodenizare C rezecia poriunii antrale deasupra duodenului D reduodenizare prin gastrojejunoduodenoplastie E reconstrucia anastomozei din Bilroth II n Bilroth I 50.CM. Enumerai operaiile utile n tratamentul sindromului Dumping: A reversiunea segmentului jejunal B gastrojejunoplastia izoperistaltic C jejunoduodenostomie D reconstrucia anastomozei din Bilroth II n Bilroth I E rerezecie subtotal Maladiile intestinul subire 1.CS. Care este complicaia cea mai frecvent a unui diverticul Meckel? A. divetriculita B. ocluzia intestinal C. malignizarea D. hernia Litre strangulat E. hemoragia digestiv 2.CS. In infarctul intestino-mezenteric sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. durere periombilicala violenta B. vrsturi C. stare general alterat D. colaps precoce E. zgomote peristaltice hiperactive 3.CS. Care este excepia clinic cea mai frecvent n tumorile intestinului subire? A. hemoragia digestiv B. perforaia C. tumora palpabil D. ocluzia intestinal E. tulburrile dispeptice 4.CS. Ce tratament este indicat in complicaiile boal Crohn? A. antibiotice B. salozopirin C. tratament chirurgical D. metronidazol E. radioterapie 5.CS. Prezena unui diverticul Meckel intr-un sac hernial se numete: A. hernie Littre B. hernie Richter
184

C. hernie Spiegel D. hernie Morgany E. hernie Gardner 6.CS. Cea mai frecvent indicaie pentru tratament operator in boala Crohn o constituie: A. evoluia ndelungat a bolii B. recidiva ordinar C. ocluzia intestinal D. fistulele externe E. hemoragiile digestive masive 7.CS. Care este localizarea cea mai frecvent a tumorilor carcinoide? A. intestinul subire B. apendicele vermicular C. colonul D. rectul E. stomacul 8.CS. Tratamentul de elecie n tumorile carcinoide intestinale este: A. radioterapia B. chimioterapia C. combinarea chimioterapiei i radioterapiei D. chirurgia urmata de radioterapie E. rezecia intestinal 9.CS. Semne radiologice asemntoare cu cele din boala Crohn pot fi gsite i n: A. rectocolita ulcero-hemoragic i purulent B. enterita necrozant C. tuberculoza ileocecal D. cancerul cecului E. actinomicoza cecal 10.S. Mecanismul cel mai frecvent al ocluziei n tumorile intestinului subire este: A. volvulus B. aderene C. invaginaie D. spasm E. mecanism mixt 11.CM. Tabloul clinic al ocluziei intestinale include urmtoarele semnul clinice: A. durere abdominal colicativ B. vrsturi C. oprirea tranzitului de gaze D. meteorism abdominal E. zgomote hidroaerice 12.CM. Examenul radiografic pe gol al abdomenului n ocluzia intestinal mecanic poate arta urmtoarele: A. distensia gazoas a intestinului subire B. nivele hidroaerice C. pneumoperitoneu D. aerobilie E. tergerea umbrei psoasului 13.CM. n ocluzia intestinal mecanic deshidratarea este determinat de urmtoarele cauze: A. acumulrii de lichid n intestin B. pierderii ionilor de sodiu
185

C. vrsturilor D. transvazrii apei n cavitatea peritoneal E. pierderii ionilor de clor 14.CM. n embolia arterei mezenterice superioare se gsesc urmtoarele semne clinice: A. semne funcionale de ocluzie B. semne generale de hemoragie C. vrsturi rare D. meteorism E. tumefacie mat cu contur ters 15.CM. Care din urmtoarele cauze pot determina un ileus paralitic: A. fitobezoarii B. colica renal C. peritonita D. volvulusul E. supuraia retroperitoneal 16.CM. Ce semne radiologice se ntlnesc n ocluzia ileal: A. imagine hidroaeric unic periombilical B. imagini aerice periferice C. nivele sub form de arcuri orizontale D. contur boselat E. distensia cadrului colic 17.CM. Ce afirmaii referitoare la infarctul intestino-mezenteric sunt adevrate: A. tabloul clinic este dominat de durere B. durerea pornete din regiunea lombar C. pulsul este frecvent i TA este crescut D. abdomenul este suplu cu matitate pe flancuri E. la auscultaia abdomenului nu se nregistreaz zgomote 18.CM. Diverticulul Meckel poate s: A. conin esut ectopic gastric B. determine hemoragie digestiv C. conin tumor carcinoid D. determine ocluzie intestinal E. ajung ntr-un sac de hernie inghinal 19.CM. Cele mai folosite operaii n boala Crohn sunt: A. derivaii externe B. by-pas cu excluderea segmentului afectat C. rezecii intestinale limitate D. rezecii ntinse de intestin subire E. colectomie total 20.CM. Ce semne clinice nu confirm ocluzia mecanic a intestinului subire: A. vrsturi precoce B. absena meteorismului C. alterarea strii generale D. sindrom Koning E. contractur muscular 21.CM. Ce semne se pot nregistra pe o radiografie simpl de fa n ortostatism ntr-un sindrom ocluziv: A. nivele hidroaerice numeroase i centrale B. pneumoperitoneu
186

C. distensie gazoas a unei anse intestinale D. imagini hidroaerice n trepte de scar E. imagine hidroaeric n omega ce ocup inferioar a abdomenului 22.CM. Enterita tuberculoas se manifest clinic mai frecvent prin urmtoarele semne clinice: A. subocluzie intestinal B. tumor abdominal C. diaree D. hemoragie digestiv masiv E. poate mima o apendicit acut 23.CM. Decompresiunea intestinului destins n ocluzia mecanic este util prin urmtoarele efecte: A. reduce ischemia intestinului B. ndeprteaz toxinele lumenale C. faciliteaz cicatrizarea D. reduce riscul infeciei plgii E. previne sindromul Mendelsohn 24. CM. ntr-o ocluzie intestinal acut mecanic nalt se gsesc urmtoarele semnul clinice: A. accentuarea undelor peristaltice B. linite abdominal C. zgomote hidroaerice D. meteorism E. aprare muscular localizat Maladiile intestinul gros 1.CS. Lungimea colonului constituie: A. 50 cm B. 80 cm C. 150 cm D. 200 cm E. 300 cm 2.CS. Sursa arterial pentru colonul drept este: A. artera mezenteric inferioar B. artera mezenteric superioar C. artera renal dreapt D. artera ileac extern dreapt E. artera ileac intern dreapt 3.CS. Inervaia simpatic a colonului drept provine din: A. plexul hipogastric B. plexul mezenteric superior C. nervii vagi D. simpaticul lombar E. nici una din cele de mai sus 4.CM. Care din urmtorii sunt factori de risc pentru cancerul de colon: A. polipoza rectocolonic familial B. bolile colonice inflamatorii C. diverticuloza colonic D. colecistectomia E. ureterosigmoidostomia 5.CM. Diseminarea cancerului de colon se poate face prin:
187

A. invazia de vecintate B. limfatice C. diseminare hematogen D. diseminare lumenal E. diseminare perineural 6.CM. Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru diagnosticul cancerului de colon: A. anuscopia B. irigografia C. tranzitul baritat D. colonoscopia E. rezonana magnetic nuclear 7.CM. Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru determinarea stadiului evolutiv al unui neoplazm de colon: A. ecografia abdominal B. tomografia computerizat C. rezonana magnetic nuclear D. ECG E. radiografia pulmonar 8.CM. Care din urmtoarele constituie complicaii frecvente ale cancerului de colon: A. ocluzia B. sindromul de malabsorbie C. perforaia D. hemoragia E. septicemia 9.CM. Care din urmtoarele metode sunt folosite n tratamentul cancerului de colon: A. intervenie chirurgical B. radioterapia C. chimioterapia D. imunoterapia E. imunosupresia 10.CM. Care din urmtoarele constituie obiective majore ale interveniei chirurgicale: A. ndeprtarea leziunii B. refacerea tranzitului colic C. tratamentul complicaiilor (stenoz, perforaii) D. evaluarea leziunilor hepatice E. conservarea unei poriuni ct mai mari de colon 11.CM. Care din urmtoarele metode n chirurgia cancerului de colon au fost introduse n ultimii ani: A. disecia i ndeprtarea ganglionilor limfatici B. suturile mecanice C. circulaia extracorporeal D. rezeciile laparoscopice E. endoscopia intraoperatorie 12.CM. Care din urmtoarele antibiotice sunt utilizate pentru pregtirea preoperatorie a colonului: A. cefalosporinele B. gentamicina C. metronidazol D. ampicilina
188

E. cloramfenicolul 13.CM. Care din urmtoarele principii stau la baza interveniei radicale pentru cancerul de colon drept: A. se rezec colonul drept n ntregime (hemicolectomie dreapt) B. refacerea tranzitului se efectueaz prin ileotranzverzostomie C. concomitent se rezec pediculii vasculoi i limfoganglionii regionali D. refacerea tranzitului se efectueaz de obicei ntr-un al doilea timp E. ablaia ganglionilor de la originea arterei mezenterice superioare este obligatorie 14.CM. Care din urmtoarele medicamente sunt utilizate ca imunoterapie la bolnavii cu neoplasm de colon: A. levamisolul B. 5-fluoruracilul C. BCG D. corynebacterium parvum E. TNF (tumor nechrosis factor) 15.CM. Care din urmtoarele fac parte din tabloul clinic obinuit al unui cancer de colon drept: A. anemia B. febra C. semne de ocluzie intestinal D. tumor palpabil E. sindrom de malabsorbie 16.CS. Dilatarea toxic acut a colonului poate s evolueze la urmtoarea patologie: A. diverticuloza colonului B. polipoza familial difuz C. rectocolita ulceroas nespecific D. colita ischemic E. colita spastic 17.CS. Care din complicaiile enumerate mai jos nu-i caracteristic pentru colita ulceroas nespecific: A. fistulele intestinale interne B. perforaia colonului C. hemoragia intestinal D. malignizarea E. dilatarea toxic a colonului 18.CS. n tratamentul conservativ al rectocolitei ulceroase nespecifice totul e cotect, exceptnd: A. preparatele antibacteriale din grupa salazopirinei B. hormonii steroizi C. preparatele antidiareice D. nutriia parenteral E. antibioticoterapia 19.CS. n maladia Crohn pot evalua toate complicaiile enumerate, cu excepia: A. hemoragia intestinal B. fistulele intestinale interne C. plastroanele intraperitoneale D. stricturile intestinului E. polipoza colonului 20.CS. Schimbri ale mucoasei colonului sub forma "pietrelor de pavaj pot fi depistate la bolnavii cu: A. colit ulceroas nespecific
189

B. polipoz adenomatoas familial C. maladia Crohn D. colit ischemic E. boala Hirshprung 21.CS. Examenul histologic al mucoasei colonului poate depista prezena celulelor Langhans la bolnavii cu: A. boala Hirshprung B. sindromul intestinului excitat C. colit ulceroas nespecific D. maladia Crohn E. colit ischemic 22.CS. Metoda de elecie n tratamentul polipilor colonului este: A. tratamentul cu suc de rostopasc B. polipectomia endoscopic C. aplicarea anastomozei de derivaie D. rezecia colonului E. chimioterapia 23.CS. Metoda de certitudine n diagnosticul polipozei adenomatoase familiale este: A. ultrasonografia B. laparoscopia C. fibrocolonoscopia cu biopsie D. angiografia E. tomografia computerizat 24.CS. Toate simptomele enumerate mai jos sunt caracteristice pentru polipoza adenomatoas familial cu excepia: A. hemoragiei intestinale B. eliminarilor de mucus cu masele fecale C. anemiei D. hipoproteinemiei E. achiliei gastrice 25.CS. Ce afirmaie referitoare la tumorile viloase colice este exact: A. sunt pediculate B. se localizeaz frecvent la nivelul cecului C. se pot transforma n adenocarcinom D. se ntlnete la copii E. au capacitate mic de malignizare 26.CM. Diverticulita sigmoidian poate determina urmtoarele semne clinice: A. febr B. scdere ponderal important C. impstare n fosa iliac dreapt D. anemie E. hiperleucocitoz 27.CM. Care sunt complicaiile posibile ale diverticulozei sigmoidiene: A. hemoragia B. perforaia C. fistulizarea n vezica urinar D. abcesul pericolic E. stenoz inflamatorie
190

28.CM. n cursul colitei ulceroase nespecifice : A. se gsesc emisii gleroase B. se pot ntlni perioade lungi de remisiune C. colonoscopia trebuie fcut sistematic la fiecare puseu acut D. puseele severe se vindec ntotdeauna prin tratament medical intensiv E. leziunile sunt maxime la nivelul colonului drept 29.CM. Ce semne clinice caracterizeaz ocluzia prin volvulus de colon sigmoid: A. oprirea complet a tranzitului pentru materii fecale i gaze B. febr C. snge la tueul rectal D. crize repetate de subocluzie n antecedente E. meteorism asimetric 30.CM. Colita ulceroas nespecific se poate nsoi de urmtoarele complicaii: A. artrit B. uveit C. endocardit D. perforaie E. megacolon toxic 31.CM. n diverticuloza colonului irigografia: A. dispariia haustraiilor colonului sting cu spiculaie fin a sigmoidului B. obstrucia complet a lumenului C. colon cu aspect n teanc de farfurii D. aspect n pantaloon de golf E. aspect de pavaj al colonului 32.CM. Colectomia n diverticuloza colonului este indicat n urmtoare cazuri: A. apariia fistulelor B. hemoragie digestiv C. perforaia D. absena complicaiilor importante E. n caz de diverticulit 33.CM. Boala Crohn i colita ulceroas nespecific sunt boli inflamatorii care au caractere comune. Ce afirmaie referitoare la caracterele comune ale acestor boli este fals: A. predomin la adultul tnr B. pot interesa i colonul C. se pot asocial cu uveit i eritem nodos D. pot recidiva dup colectomia total E. se pot asocia cu fisuri anale 34.CM. Semnele radiologice ale bolii Crohn sunt: A. ileit folicular B. ulceraii C. aerobilie D. stenoze E. fistule 35.CM. Ce semne clinice se pot ntlni n cursul diferitelor complicaii ale diverticulelor colici: A. fecalurie B. rectoragii C. contractur D. constipaie E. leucopenie
191

36.CM. Caracteristicile principale ale polipozei adenomatoase familiale difuze sunt: A. transmitere autosomal dominant B. malignizare constant C. necesitatea colectomiei totale D. necesitatea supravegherii rectale atente dup colectomie E. malignizarea este rar 37.CM. Prevenirea cancerului de colon se poate face prin supravegherea periodic a colonului la persoanele cu risc crescut. Care sunt subiecii cu risc crescut: A. descendenii prinilor operai de cancer de colon B. bolnavii deja operai de polipi colici C. bolnavii cu rectocolit ulcero-hemoragic nespecific cu debut n copilrie, evolund de peste 10 ani D. bolnavii cu constipaie cronic E. bolnavii cu sindrom Peutz-Jeghers 38.CM. Sindromul Peutz-Jeghers: A. este forma clinic cea mai frecvent de tumori maligne ce intereseaz intestinul subire B. se poate manifesta prin accidente ocluzive C. malignizarea este foarte frecvent D. se nsoete de lentiginoz periorificial E. tumorile sunt desmoide 39.CM. n care din urmtoarele boli se poate ntlni limfogranulomatoza: A. boala Crohn B. sindromul de malabsorbie C. diverticuloza colic D. colita ischemic E. polipoza rectocolic 40.CM. Complicaiile polipozei rectocolonice sunt: A. anemia secundar B. denutriia C. ocluzia intestinal prin invaginare D. malignizarea E. perforaia intestinului 41.CM. Interveniile chirurgicale mai rspndite n tratamentul polipozei rectocolonice sunt: A. polipectomia endoscopic B. rectocolectomia total cu ileostomie C. colectomie subtotal cu anastomoz ileorectal D. colotomia cu extirparea zonelor polipoase E. anusul contra naturii 42.CM. Gazul colonic este compus din urmtorii compui chimici: A. azot B. oxigen C. dioxid de carbon D. hidrogen E. metan 43.CM. Factorii care regleaz motilitatea colonului sunt: A. glucagonul B. somatostatina C. colecistochinina D. sistemul nervos intrinsec
192

E. sistemul nervos extrinsec 44.CM. Care operaii se practic n tratamentul bolii Hirschprung: A. operaia Duhammel B. operaia Soave C. operaia Svenson D. operaia Kummel E. Operaia Quenu-Miles 45.CM. Care investigaii sunt mai importante n diagnosticul bolii Hirschprung: A. ecografia abdominal B. irigografia n contrast dublu C. rectoromanoscopia cu biopsia mucoasei rectale dup Svenson D. tomografia prin rezonan magnetic nuclear E. determinarea reflexului recto-anal 46.CS. Leziunile anatomo-patologice din stadiile incipiente ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. infiltrarea cu eozinofile la nivelul criptelor Lieberkuhn B. la inspecie mucoasa colonic este tapetat de ulceraii profunde C. mucoasa n totalitate este ingroat D. mucoasa este atrofiat cu zone avasculare E. mucoasa colonic este tapetat de ulceraii granulare superficiale, fiind n totalitate subiat i friabil cu vascularizaie bogat 47.CS. Cel mai frecvent semn al debutului colitei ulceroase nespecifice este: A. scderea ponderal B. diareea sanguinolent C. durerile abdominale D. constipaia E. leziunile dermatologice 48.CS. Colitei ulceroase nespecifice este o boal, care prinde totdeauna: A. colonul B. rectul C. ileonul terminal D. cecul E. jejunul 49.CS. Principalul drog acceptat n tratamentul colitei ulceroase nespecifice, capabil s realizeze remisia episoadelor acute, este reprezentat de ctre: A. derivai de sulfsalazin B. corticosteroizi C. antibiotice cu spectru larg de aciune D. imunodepresoare E. interferonul beta 50.CS. n serul bolnavilor cu colitei ulceroase nespecifice s-a constatat prezena de anticorpi: A. anti-celule cu mucus din peretele enteral B. anti-celule fr mucus din peretele rectal C. anti-celule fr mucus din peretele colonic D. anti-celule cu mucus din peretele colonic E. anti-celule fr mucus din peretele enteral 51.CS. Prevenia degenerescenei maligne n colitei ulceroase nespecifice se face pe baza: A. decelrii hemoragiilor oculte n scaun B. explorrilor imunologice C. explorrilor tomografice
193

D. explorrilor eco-endoscopie E. examenului baritat i colonoscopiei 52.CS. Dintre bolile inflamatorii cronice, diagnosticul diferenial al colitei ulceroase nespecifice cel mai frecvent trebuie fcut cu: A. colite virale B. colite parazitare C. neoplasm de colon D. Boala Crohn E. polipoza rectocolic 53.CS. Cel mai fidel i specific diagnostic n colitei ulceroase nespecifice este realizat prin: A. irigografie B. explorri imunologice C. explorri biologice D. rectosigmoidoscopie endoscopic E. examen copro-parazitar i coproculturi 54.CM. Sinonimele colitei ulceroase nespecifice sunt: A. boala Crohn B. rectocolita ulcero-hemoragic C. colita ulceroas idiopatic D. ileita terminal E. proctosigmoidita eroziv 55.CS. Etiologia colitei ulceroase nespecifice este de original: A. bacterian B. necunoscut C. viral D. parazitar E. medicamentoas 56. CM n patogeneza colitei ulceroase nespecifice sunt incriminai factorii: A. infecioi B. psiho-somatici C. alimentari D. genetici E. imunologici 57.CM. Macroscopic pentru colita ulceroas nespecific sunt caracteristice urmtoarele particulariti: A. leziuni cu caracter segmentar B. afectarea difuz a mucoasei intestinului gros C. leziunile pot fi localizate numai n rect D. leziunile pot fi localizate numai n ileon E. afectarea se rspndeai n direcie proximal 58.CM. Colita ulceroas nespecific poate evalua n urmtoarele variante: A. cronic latent B. acut (fulminant) C. cronic recidivant D. cronic indurativ E. cronic continu (permanent progresiv) 59.CS. Simptoamele locale ale colitei ulceroase nespecifice sunt cele afirmate, cu excepia: A. rectoragie B. dureri abdominale
194

C. febr D. diaree E. constipaie 60.CS. Simptoamele generale ale colitei ulceroase nespecifice sunt cele afirmate, cu excepia: A. anemia B. febra C. astenia D. pierderi ponderale E. hipervolemia 61.CM. Manifestrile extraintestinale (sistemice) ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. iridociclit B. artrite C. uveit D. eritem nodular E. artralgii i mialgii 62.CM. Criteriile endoscopice ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. mucoasa cu aspect granulos B. eroziuni i ulcere de form neregulat C. afectarea segmentar D. pseudopolipi E. hemoragii de contact 63.CM. Criteriile radiologice ale n colitei ulceroase nespecifice sunt: A. mucoasa cu aspect neregulat i granulos B. exulceraii, ulcere subdenivelate C. pseudopolipi D. absena haustrelor E. scurtarea intestinului 64.CM. Complicaiile locale ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. hemoragie profuz B. megacolon toxic C. perforaie D. fistule viscerale E. stricturi lumenale 65.CM. Complicaiile generale ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. ileus B. abcese n cavitatea abdominal C. tuberculoza intestinal D. sepsis E. anemie sever 66.CM. Datele epidemiologice din literatura universal privitoare la colit ulceroas nespecific citeaz: A. o inciden de 400-600 cazuri noi la 100000 locuitori B. prevalen estimat ntre 40-100 cazuri la 100000 locuitori C. rectocolita ulcero-hemoragic afecteaz n general populaia de ras neagr D. incidena este de 2 ori mai mare la rasa alb fa de restul raselor E. factorul genetic nu pare a juca un rol preponderent 67.CM. La ora actual, care din urmtoarele complicaii ale colitei ulceroase nespecifice necesit tratament chirurgical: A. suspiciunea sau descoperirea unui cancer de colon
195

B. megacolonul toxic cu semne clare de perforaie C. colita acut fulminant, care rspunde la terapia cu corticoizi D. rectoragii masive, ce nu pot fi oprite prin metode conservative E. ocluzie prin stricturi colonice 68.CM. Substanele farmacologice, care i-au dovedit eficacitatea n colita ulceroas nespecific, sunt: A. imunostimulantele B. imunodepresoarele C. corticosteroizii D. derivaii acidului 5-aminosalicilic (5-ASA) E. Hormonii tiroidieni 69.CM. Imunitatea are rol n producerea colitei ulceroase nespecifice prin urmtoarele argumente: A. anticorpii anticelul cu mucus sunt prezenii in serul bolnavilor cu colit ulceroas B. anticorpii anticelul cu mucus sunt specifici C. anticorpii anticelul cu mucus sunt constani D. la subiectii cu colit ulceroas nespecific s-a constatat un deficit n producia de imunoglobuline, n special, a celor din clasa Ig G E. fenotipurile HLA-AW 24 i BW 35 sunt mai frecvent corelate cu boala 70.CM. Urmtoarele afirmaii, privind anatomia patologic din colita ulceroas nespecific, sunt adevrate, cu excepia: A. boala intereseaz mucoasa i submucoasa colonului B. rectul este interesat totdeauna i extensia se poate face la ntreg colonul C. ileonul terminal poate prezenta semne de inflamaie moderat i dilataie D. leziunile din colita ulceroas seamn foarte bine cu cele din boala Crohn E. mucoasa este n totalitate subiat, friabil, cu vascularizaie bogat 71.CS. n tratamentul chirurgical al colitei ulceroase nespecifice, una dintre operaii este reprezentat de ctre rectocolectomia total cu ileostomie tip Brooke. Care este cea mai frecvent complicaie, care apare la purttorii de ileostom: A. sindromul de ans aferent B. hemoragiile ulterioare C. infectarea ansei de ileostomie cu eventuala sa obstrucie D. sindromul de malabsorbie cu de perdiie hidro-electrolitic E. ocluzia 72.CS. Culturile aerob-anaerobe ale coninutului colonic n colita ulceroas nespecific: A. au artat modificri specifice ale florei colonice B. au artat modificri nespecifice ale florei colonice C. au artat o cretere a debitului fecal pentru Stafilococcus aureus D. nu au artat modificri ale florei colonice E. nu au artat modificri ale florei colonice dect n cazurile cu evoluie ndelungat 73.CS. Care din urmtoarele complicaii ale colitei ulceroase nespecifice nu necesit tratament chirurgical urgent: A. megacolon toxic B. colit fulminant ce nu rspunde la terapia cortizonic C. ocluzia prin stricturi colonice D. malignizarea E. pseudopolipii colonici

196

74.CS. n diagnosticul diferenial al colitei ulceroase nespecifice fa de boala Crohn, elementul patologic microscopic, care nu apar deloc n colita ulceroas nespecific i apar n toate cazurile de boala Crohn, constituie: A. inflamaia transmural B. ngroarea submucoasei C. fisuri D. creterea celularitii submucoasei E. granuloame tip Pirogov-Langhans 75.CM. Rolul factorului infecios n etiologia colitei ulceroase nespecifice pare a fi susinut de urmtoarele: A. culturile aerobeanaerobe ale coninutului colic n colita ulceroas nespecific arat creteri ale florei colonice B. creterea titrului anticorpilor anti Escherichia coli la pacienii cu colita ulceroas nespecific C. proliferarea bacterian este facilitat de antibioticele administrate D. anticorpii anticitomegalovirus au frecven mult mai sczut la pacienii cu colita ulceroas nespecific E. prezena agenilor infecioi la aceti pacieni nu pare a avea specificitate 76.CM. Operaiile de elecie n tratamentul chirurgical al colitei ulceroase nespecifice sunt: A. rectocolectomia totala cu ileostomie tip Brooke B. rectocolectomia subtotala cu anastomoza ileo-anala C. rectocolectomia subtotala cu anstomoza ileo-rectala D. colostomia E. operatia Dixon Maladiile chirurgicale ale rectului 1.CS. Principalele leziuni precanceroase care duc la apariia cancerului rectal sunt: A. melanoamele cu localizare rectal B. polipii colorectali, tumori viloase, rectocolita ulceroas C. hemoroizii i fistulele perianale D. anorectitele nespecifice, pectenoza E. prolapsul mucos anorectal 2.CS. Grading-ul tumoral rectal reprezint: A. clasificarea n funcie de gradul de difereniere histopatologic B. clasificarea clinic a cancerului rectal C. gradul de invazie tumoral n peretele rectal D. markeri biologici ai cancerului rectal E. metod complementar de tratament al cancerului de rect 3.CS. Cea mai frecvent form anatomopatologic de cancer rectal este: A. adenocarcinomul ulcerovegetant B. adenocarcinomul C. melanomul malign D. carcinomul spinocelular E. rabdomiosarcomul 4.CS. Examinrile specifice n cancerul de rect sunt: A. tomografia computerizat, citologia exfoliativ B. tueul rectal, endoscopia colorectal, irigografia C. echografia pelvian, determinarea antigenului carcinoembrionar
197

D. echografia endoluminal, limfografia, arteriografia E. cromolimfoscopia, echografia transabdominal, citologia exfoliativ 5.CS. Chirurgia de teritoriu n cancerul de rect nseamn: A. extirparea segmentului tumoral al rectului B. extirparea rectului i a ganglionilor mezenterici inferiori C. ndeprtarea rectului tumoral sau a segmentului afectat mpreun cu staiile ganglionare i esutul conjunctiv nconjurtor D. limfadenectomie extins i extirparea segmentului de rect afectat E. exereza tumorii rectale sau a rectului mpreun cu sigmoidul i colonul descendent 6.CS. Principal atitudine chirurgical, care se aplic n cancerul de rect sunt: A. criochirurgia B. electrochirurgia C. amputaia de rect i rezecia rectului D. rectohemicolectomia stng lrgit E. rezecia tumoral cu raze lazer 7.CS. Factorii inhibitori ai carcinogenezei cancerului colorectal sunt: A. alimentaia vegetal, vitamina A, prostoglandinele B. antitripsina, acidul folic C. imunoglobulina A secretant, heparinaza, vitamina E D. seleniul, retinoizii, steroizii vegetali E. tromboplastina tisular, complexul vitaminic B, lipoproteinlipaza 8.CM. Cancerul rectal se poate localiza la urmtoarele niveluri: A. rectului ampular B. jonciunii rectosigmoidiene C. rectului perineal D. foselor ischiorectale E. tecii rectului 9.CM. Principalele grupe de simptome n faza de debut a cancerului rectal sunt: A. scurgerile patologice B. sindromul dureros C. tulburrile defecaiei D. tulburrile neurologice E. sindromul biliopancreatic 10.CM. Cauzele diagnosticului tardivei cancerului rectal sunt: A. evoluie frust ndelungat B. tergiversarea prezentrii la medic C. superficialitatea examinrii bolnavului D. raritatea cazurilor de cancer rectal E. absena investigaiilor moderne 11.CM. Principalii parametri, care stau la baza tratamentului chirurgical n cancerul rectal, sunt: A. localizarea leziunii B. concentraia sanguin a antigenului carcinoembrionar C. stadiul bolii D. rezultatul biopsiei prin endoscopie E. determinarea markerilor tumorali 12.CM. Cele mai utilizate procedee tehnice n exerezele de rect sunt: A. amputaia de rect B. crioterapia C. rezecia de rect
198

D. extirparea endoscopic a tumorii E. excizia tumorii cu raze lazer 13.CM. Leziunile precanceroase incriminate n cancerul colorectal sunt: A. diverticuloza colic B. polipii colorectali C. displaziile vasculare D. rectocolita ulceroas E. megadolicocolonul 14.CM. Tueul rectal d informaii referitoare la: A. tipul histologic tumoral B. localizarea tumorii C. grading-ul tumoral D. extensia tumorii la organele vecine E. grupele ganglionare cu metastaze 15.CM. Interveniile chirurgicale cu viz oncologic n cancerul de rect sunt: A. amputaia rectal B. rezecia rectal C. operaia Hartmann D. rezecia rectal joas mecanic E. colostomia n eav de puc 16.CM. n etiopatogenia cancerului rectal sunt incriminai: A. factorii ereditari B. leziunile precanceroase ale rectului C. factorii alimentari i de mediu D. factorii iatrogeni E. afeciunile hepatopancreatice 17.CM. Metodele moderne de explorare n cancerul rectal sunt: A. tomografia computerizat B. echografia endoluminal C. citologia exfoliativ D. dozarea antigenului carcinoembrionar E. anuscopia cu lumin lateral 18.CM. Principalele simptome ale cancerului rectal sunt: A. rectoragiile mici B. tenesmele rectale C. mucoziti rectale D. senzaia de corp strin intrarectal E. constipaia alternd cu diareea 19.CM. Cei mai importani factori de prognostic n cancerul rectal sunt: A. factorii clinici B. factorii tumorali C. stadiul clinic D. prezena metastazelor la distan E. dozarea markerilor biologici 20.CS. Cea mai informativ metod de diagnostic a perirectitei acute este: A. irigografia B. angiografia C. rectoromanoscopia D. punia coleciei purulente
199

E. laparoscopia 21.CS. Metoda de elecie n tratamentul perirectitei acute este: A. chimioterapia B. radioterapia C. deschiderea i drenarea perirectitei D. vitaminoterapia E. administrarea sulfanilamidelor 22.CS. Cea mai informativ metoda de diagnostic a perirectitei cronice este: A. ultrasonografia B. colonoscopia C. angiografia D. fistulografia E. tomografia computerizat 23.CS. Metoda de elecie n tratamentul fistulei perirectale este: A. radioterapia B. vitaminoterapia C. antibioterapia D. chimioterapia E. excizia fistulei 24.CS. Cea mai frecvent cauz a fistulelor perirectale este: A. perirectita acut B. hemoroizii C. fisura anal D. coccigodinia E. pruritul anal 25.CS. Din simptoamele enumerate mai jos caracteristic pentru fisura anal este: A. temperatura anal B. leucocitoza C. incontinena de materii fecale D. dereri vii n timpul i dup defecaie E. diaree 26.CS. Metoda de elecie n tratamentul fisurei anale cronice este: A. antibioticoterapia B. excizia fisurei C. radioterapia D. oxigenoterapia E. administrarea spasmoliticelor 27.CS. La 85% din bolnavi fisura anal este localizat: A. la ora 12 B. la ora 3 C. la ora 9 D. la ora 6 si 12 E. la ora 6 28.CS. Intervenia chirurgical de elecie n tratamentul hemoroizilor este considerat: A. aplicarea ligaturii B. operaia Whitehead C. hemoroidectomie dup procedeul Milligan-Morgan D. electrocoagularea hemoroizilor
200

E. fotocoagularea 29.CS. Complicaia mai rar ntlnit a hemoroizilor este: A. hemoragia B. tromboz C. prolapsul al nodulilor interni D. strangularea cu necroz E. malignizarea nodulilor 30.CM. Ce semne clinice pot suspecta prezena unei tumori viloase rectosigmoidiene: A. rectoragia B. prezena scaunelor geroase C. scaune purulente D. dureri n timpul defecaiei E. crampe musculare determinate de hipokaliemie 31.CM. Boala Crohn se manifest prin urmtoarele semne clinice distructive: A. diareea B. scaune sanguinolente C. intereseaz adultul tnr D. prezint adesea leziuni nedureroase E. mucoasa rectal este congestiv i hemoragic fr zone sntoase 32.CM. Ce afirmaii referitoare la fistulele perianorectale sunt false: A. sunt supuraii acute B. pot recidiva postoperator C. se malignizeaz frecvent D. este necesar fistulografia E. tratamentul fistulei anale este exclusive chirurgical 33.CM. La un brbat n vrst de 42 ani se descoper endoscopic un polip rectal pediculat de 1,0 cm. Atitudinea ulterioar este: A. clism baritat cu dublu contrast B. rezecie anterioar de rect C. polipectomie endoscopic D. hemocult test E. anchet genetic 34.CM. Intervenia chirurgical n hemoroizii de gradul II i III va fi indicat n urmtoarele cazuri: A. cazurile necomplicate B. sarcin C. anemie sever D. hipertensiune portal E. cancer rectal stadiu IV 35.CM. Sindromul fisurar cuprindeurmtoarele semne clinice: A. durere tip arsur la defecaie B. spasm sfincterian C. ulceraie a comisurii posterioare anale D. melen E. hemoroid santinel 36.CM. Amputaia abdomino-perineal a rectului se practic n urmtoarele cazuri: A. cazul tumorii maligne care se atinge la tueul rectal B. cancerul ampular mediu C. cancerul ampular inferior D. cancerul ampular superior
201

E. cancerul rectosigmoidian ocluziv 37.CM. Factorii care favorizeaz apariia hemoroizilor interni sunt: A. sarcina B. constipaia C. hipertensiunea portal D. tumorile pelvine voluminoase E. cancerul rectal 38.CS. Ocluzia colic secundar cancerului rectosigmoidian operabil, prezentat tardiv se trateaz cel mai bine prin: A. amputaia abdomino-perineal a rectului B. colostomie stng de decompresiune C. rezecie anterioar de rect D. operaia Hartmann E. cecostomie 39.CM. Polipul rectocolic se caracterizeaz prin urmtoarele semne distructive: A. se localizeaz frecvent rectosigmoidian B. reproduce histologic glandele Lieberkuhn C. poate da hemoragie episodic D. este mai frecvent tubulos dect vilos E. se ntlnete la subiecii peste 45 ani 40.CM. Ce tumori benigne colorectale pot fi considerate hamartoame: A. sindrom Gardner B. sindrom Peutz-Jeghers C. polipoza rectocolic familial D. polip juvenil E. lipom 41.CM. Ce semne atrag atenia asupra complicaiilor n boala hemoroidal: A. rectoragia cu snge rou declanat de emisia scaunului B. durere anal acut ce apare dup defecaie i persist cteva ore C. perceperea unei tumori anale de culoare albastru-violaceu D. melena E. febra 42.CM. Investigaiile obligatorii la un bolnav cu patologie a rectului sunt: A. inspecia vizual a regiunii anale B. tueul rectal C. pasajul masei baritate D. anoscopia sau rectoromanoscopia E. sfincterometria 43.CM. Operaiile mai frecvent aplicate n tratamentul chirurgical al prolapsului rectal sunt: A. operaia Hartmann B. operaia Kummel-Zarenin C. operaia Tirshe D. operaia Duhamel E. operaia Mikulitz 44.CS. Lungimea rectului, de la promontoriu pn la linia anorectal, constituie: A. 8-10 cm B. 11-13 cm C. 15-16 cm D. 17-19 cm
202

E. 20-22 cm 45.CM. Particularitile anatomice ale trecerii sigmoidului n rect sunt: A. este situat la nivelul vertebrei sacrale III, ceva mai jos de promontoriu B. dispare mezoul colonului sigmoidian C. intestinul devine imobil D. muchii longitudinali (tenia coli) sunt distribuii uniform pe circumferina rectului E. poart denumirea de rectosigm 46.CM. Segmentele ampulei rectale sunt: A. rectosigmoidal B. superior C. mediu D. inferior E. anorectal 47.CM. Perirectita acut se divizeaz dup urmtoarele criterii: A. dup principiul etiologic B. n funcie de nivelul sediului abceselor, plastroanelor, fuziunilor C. dup raportul dintre triectul fistulei i aparatul sfincterian D. dup gradul de complexitate E. dup timpul trecut de la spitalizarea bolnavului 48.CM. Dup deschiderea abcesului perirectal, se atest urmtoarele variante de finalizare a bolii: A. formarea fistulei rectale (perirectit cronic) B. dezvoltarea perirectitei recidivante cu acutizri ale procesului inflamator C. nsntoire D. dezvoltarea amiloidozei organelor parenhimatoase E. dezvoltarea incontinenei sfincterului obturtoriu anal 49.CS. Metoda de elecie n tratamentul fistulei perirectale este: A. excizia complet a canalului fistulos cu lichidarea orificiului intern al fistulei B. bi de ezut dup defecaie C. splarea fistulei cu soluii antiseptice D. instilaii de antibiotice n canalul fistulos E. microclisme cu ulei de ctin alb, cu colargol 50.CM. n tratamentul fistulelor perirectale se practic urmtoarele tehnici operatorii: A. sfincterolevatoroplastia B. metoda de ligatur C. excizia complet a canalului fistulos cu lichidarea orificiului intern al fistulei D. rezecia fistulei n lumenul rectal cu suturarea straturilor profunde E. incizia longitudinal a fistilei cu reglajul esutului din ductul fistulos Traumatismul toracic 1.CS. Ce semne putem gsi n cazul compresiunii toracelui ntre dou tampoane sau ntre un vehicul i un zid? A. Revrsare punctiform de snge sub piele masca echimotic; B. Oligurie, anurie; C. Creterea tensiunii arteriale, bradicardie; D. Hemoragii conjunctivale, tulburri de vedere; E. Murmur vezicular absent. 2.CS. Ce nelegem prin volet costal ? A. Fractura mai multor coaste;
203

B. Fractura n dou sau mai multe puncte distanate ntre ele, a mai multor coaste succesive i formarea a unui platou, care pierde legtura cu restul grilajului costal; C. Formarea unui platou intim legat de restul grilajului costal; D. Traumatism toracic nsoit de insuficien respiratorie acut; E. Este o form de pneumotorace. 3.CS. Cauza respiraiei paradoxale poate fi: A. Suferina centrelor respiratori superiori; B. Paralizia muchilor respiratori; C. Voletul costal; D. Rarefierea aerului atmosferic; E. Scderea debitului cardiac. 4.CM. Respiraia paradoxal se manifest: A. Respiraie neregulat i ngreunat din cauza voletului costal; B. n timpul inspirului voletul costal este atras n interior, colabnd plmnul; C. Inspiraie pauz, expiraie pauz; D. n expir voletul e mpins n afar de presiunea pozitiv; E. Parenchimul pulmonar subiacent voletului este hipoventilat. 5.CS. Ce trebuie fcut de urgen n caz de pneumotorax deschis? A. Transportat accidentatul la spital; B. Obturat plaga toracic parietal printr-un pansament ocluziv. C. Oxigenoterapie; D. Respiraie artificial; E. Aspiraie pleural. 6.CM. Care din fenomenele de mai jos le ntlnim ntr-un hemotorax masiv? A. Paloarea tegumentelor i mucoaselor; B. Dispnee intens, cianoz marcat; C. Hipersonoritate pulmonar, suflu pleural; D. Matitate, dispariia murmurului vezicular; E. Bradicardie. 7.CM. Tratamentul hemotoraxului masiv include: A. Transfuzie masiv de snge; B. Pleurotomie cu drenaj aspirativ; C. Respiraie artifiicial i reechilibrare volemic; D. Toracotomie i realizarea hemostazei chirurgicale; E. Simpl observaie. 8.CM. Tratamentul voletului costal n spital const n: A. Pansament compresiv, mpiedicnd respiraia paradoxal; B. Osteosintez; C. Traciuni ale voletului spre poziia normal a coastelor, cu ajutorul diverselor aparate; D. Susinnd respiraia i circulaia, urmrind bolnavul, voletul se va vindeca prin producerea de calus osos al tuturor coastelor fracturate; E. Toracostomia cu un tub de dren. 9.CS. Care este conduita terapeutic n cazul traumatismelor toracice nchise, cnd avem dubii privind leziunea unor organe parenchimatoase intraabdominale? A. inem bolnavul sub observaie; B. Combatem durerea administrnd morfin, mialgin; C. Efectum intervenie chirurgical exploratorie; D. Aspiraie gastric. E. Laparocentez, laparoscopia
204

10.CM. Hemotoraxul: A. Este decelabil radiologic doar dac depete 500 ml; B. Se caracterizeaz prin sindromul de compresiune pleuropulmonar; C. Se diagnosticheaz clinic prin hipersonoritate toracic la percuie; D. Se trateaz prin toracotomie de urgen dac depete 100 ml; E. Reprezint acumularea de snge n cavitatea toracic. 11.CM. Fracturile costale: A. Pot fi produse prin mecanism direct care determin hiperextensia coastei; B. Apar cel mai des la copii; C. Pot fi unice sau multiple; D. Pot fi produse prin mecanism indirect care determin hiperextensia coastei; E. Pot fi produse prin mecanism direct care determin hiperflexia coastei. 12.CM. Caracteristic pentru pneumotoracele posttraumatic este: A. Poate fi secundar fracturilor costale; B. Se asociaz frecvent cu hemotoraxul; C. Poate fi nchis, deschis si sufocant; D. Radiologic se constat revrsatul pulmonar; E. Poate fi simptomatic, asimptomatic i curativ. 13.CM. Indicaiile de urgen ale toracotomiei sunt: A. Aritmii cardiace n traumatisme; B. Fistula arterio-venoas traumatic; C. Hemotoraxul masiv; D. Leziune diafragmatic; E. Pneumotorax nchis. 14.CM. Ca caracteristic leziunile traumatice ale diafragmului au: A. Nu au nici un rsunet asupra strii generale; B. Pot fi produse prin mecanism penetrant; C. Au o simptomatologie ce se modific n raport cu postur; D. Necesit tratament chirurgical obligatoriu; E. Sunt nsoite de sindrom ocluziv, hemoragic i respirator. 15.CM. Care din cele expuse mai jos caracterizeaz voletul costal: A. Apare n urma fracturilor costale simple; B. Sunt frecvente la copii; C. Induce respiraia paradoxal; D. Reprezint un bloc costal mobil n timpul respiraiei independent de restul cutiei toracice; E. Determin apariia imediat a insuficienei renale acute ce impune dializ de urgen. 16.CM. Voletul costal produce urmatoarele modificri patologice ale mecanicii ventilatorii: A. Respiraie paradoxal; B. Hipoventilaie; C. Ventilaia nu este compromis; D. Hiperventilaie; E. Balansul mediastinal. 17.CM. Sursa hemotoraxului poate fi: A. Parenchimul pulmonar; B. Artera humeral; C. Arterele intercostale;
205

D. Arterele tiroidiene superioare; E. Cord i vase mari. 18.CM. Tratamentul voletului costal beneficiaz de urmtoarele metode: A. Toracostomie cu tub de dren a cavitii toracice; B. Fixator extern; C. Imobilizare cu aparat gipsat; D. Stabilizare intern prin ventilaie mecanic cu presiune pozitiv; E. Simpl observaie. 19.CS. Examenul clinic n pneumotorax relev, exeptnd: A. Dispnee; B. Cianoz; C. Hipersonoritate la percuie; D. Matitate la percuie; E. Absena murmurului vesicular. 20.CM. Pneumotoraxul conduce la: A. Sindrom de compresiune intrapleural; B. Deplasarea mediastinal; C. Hemitorace mrit; D. Afectarea ventilaiei plmnului sntos; E. Afectarea peristalticii intestinale. 21.CM. Leziunile traumatice ale diafragmului: A. Pot aprea n cazul plgilor penetrante toracice; B. Au incidena de 0,5-2% n cadrul politraumatismelor; C. Nu afecteaz activitatea cordului; D. Pot aprea hernieri ale organelor intraabdominale n torace; E. Se vindec doar cu tratament medicamentos. 22.CM. Masca echimotic Morestin: A. Apare n sindromul de ven cav inferioar; B. Se datoreaz unei creteri de presiune n sistemul venos cav superior; C. Se nsoete de hemoragie sclero-corneeana; D. Apare n traumatismele deschise toracice; E. Este consecina compresiunii traumatice a toracelui ntre dou tampoane 23.CM. Indicaiile toracotomiei de urgen n hemotoraxul posttraumatic sunt: A. Acumularea a 300 ml snge n cavitatea pleural; B. Hemotorax masiv (peste 1000 ml); C. Hemoragie pe tubul de dren de 200 ml/ora timp de 3 ore; D. Prezena fracturilor costale multiple; E. Apariia fibrotoraxului. 24.CS. Viscerul cel mai frecvent herniat printr-o ruptur a hemidiafragmului stng este: A. Splina; B. Colonul; C. Ficatul; D. Stomacul; E. Rinichiul. 25.CS. Tratamentul fracturilor costale simple include: A. Imobilizare prin bandaj toracic; B. Combaterea durerii cu antalgice i blocad intercostal; C. Toracotomia;
206

D. Sutura cu fire metalice; E. Fixator extern. 26.CS. Prima msur de urgen n pneumotoraxul sufocant este: A. Intubaia oro-traheal; B. Se ntroduce un ac gros n spaiul III-IV intercostal pe linia medio-clavicular; C. Se execut o pleurostomie n spaiul V intercostal pe linia medio-axilar; D. Se execut o pleurostomie n spaiul V intercostal pe linia axilar posterioar; E. Se aplic un pulsoximetru pentru a verifica oxigenarea bolnavului. 27.CS. Modalitile de tratament ale pneumotoraxului iatrogen includ, cu excepia: A. Simpl observaie; B. Suplimentarea aportului de oxigen; C. Aspiraie; D. Suturarea pleurei; E. Toracotomie. 28.CM. n legtur cu pneumotoraxul traumatic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este secundar traumatismelor penetrante; B. Este secundar traumatismelor abdominale; C. Toracostomia cu tub de dren reprezint a doua linie terapeutic; D. n caz de pneumotorax se va monta un tub de dren n partea superioar a hemitoracelui respectiv; E. n caz de hemo-pneumotorax se va monta un tub de dren n partea inferioar a hemitoracelui respectiv. 29.CM. Pneumotoraxul n tensiune : A. Este secundar traumatismelor abdominale; B. Apare de obicei la manevrele de resuscitare; C. Este o form grav a pneumotoraxului, dar nu poate amenina viaa pacientului; D. Ventilaia este compromis moderat; E. Presiune pozitiv se transmite mediastinului. 30.CM. Efectele presiunii pozitive, din pneumotoraxul n tensiune, la nivel cardio-circulator, constau n: A. Scderea ntoarcerii venoase la inim; B. Creterea ntoarcerii venoase la inim; C. Tahicardie; D. Scderea debitului cardiac; E. Bradicardie. 31.CM. Diagnosticul pozitiv de pneumotorax n tensiune se face pe baza examenului fizic al pacientului, care evideniaz: A. Murmur vezicular prezent doar la baze; B. Murmur vezicular absent n hemitoracele afectat; C. Hemitorace mrit; D. mpingerea mediastinului ctre partea opus; E. Matitate de partea opus. 32.CM. n legtur cu evoluia pneumotoraxului n tensiune, nu este adevrat c: A. Pneumotoraxul compresiv trebuie tratat ca o urgen medical; B. Pacientul poate deceda prin scderea debitului cardiac i hipoxemie avansat; C. Se ntroduce un ac gros n spaiul pleural prin spaiul intercostal IV posterior; D. Dac pe ac iese o cantitate mare de aer dup puncie, diagnosticul nu este confirmat; E. Acul trebuie lsat pe loc pn la inseria unui tub de toracostomie.
207

33.CS. Pentru o plag toracic penetrant izolat extern nu este caracteristic: A. Pneumoperitoneum; B. Hemotorax; C. Hemopericard; D. Pneumotorax deschis extern; E. Pneumotorax sufocant extern. 34.CS. Pentru un pneumotorax n tensiune este caracteristic: A. Emfizem esuturilor moi a plgii; B. Flotajul mediastinului; C. Compresiunea plmnului din partea opus; D. mpingerea mediastinului ctre plmnul colabat; E. mpingerea mediastinului ctre partea opus. 35.CS. Pentru un pneumotorax deschis este caracteristic: A. Colabarea plmnului din partea leziunii; B. Colabarea plmnului din partea lezat; C. Flotajul mediastinului; D. mpingerea mediastinului ctre partea leziunii; E. mpingerea mediastinului ctre partea opus; 36.CS. Ajutorul medical primar n caz de pneumotorax deschis const n: A. Tub de dren n cavitatea pleural; B. Obturat plaga printr-un pansament ocluziv; C. Aplicarea corsetului gipsat; D. ntroducerea unui ac gros n spaiul III intercostal pe linia axilar medie; E. Pleurostomie. 37.CS. Ajutorul medical primar n caz de pneumotoraxul n tensiune extern const n: A. Ventilaia artificial; B. Pansament ocluziv cu aspiraie activ de aier; C. Pansament ocluziv i dren permanent; D. Puncia pleural; E. Puncia pericardului. 38.CM. Imediat dup producerea unui traumatism toracic nchis, accidentatul poate prezenta: A. Contuzie toracic cu leziuni parietale; B. Insuficiena respiratorie acut; C. Rupturi ale organelor intratoracice; D. Pneumotorax cu supap; E. Rupturi ale organelor parenchimatoase. 39.CM. Leziunile parietale toracice pot fi: A. Echimoze, hematoame subcutanate; B. Rupturi de coaste; C. Rupturi de ficat, splin; D. Rupturi musculare; E. Rupturi a vaselor mari intratoracice. 40.CM. Cum se produce hemoragia n doi timpi, aprut ca consecina a traumatismului toracoabdominal? A. Hemoragie intra- sau subcapsular n primul timp; B. Ruperea capsulei organului respectiv de la nceput; C. Ruperea capsulei prin creterea presiunii sngerrii intraparenchimatoase; D. Ruperea exploziv a organelor parenchimatoase n urma traumatismului; E. Hemoragie prin rupturi vasculare.
208

41.CM. La un bolnav cu traumatism toracic, inut sub observaie i care dezvolt un sindrom hemoragic, vom gsi urmtoarele semne: A. Puls din ce n ce mai accelerat, prbuirea TA; B. Hemitorace mrit; C. Hipoxemie avansat; D. Puncia pleural extrage snge; E. Hipersonoritate la percuie din partea afectat. 42.CS. Simptomul Hamman este specific pentru lezarea traumatic a mediastinului i nseamn: A. Murmur vesicular absent; B. Murmur vesicular prezent doar la baze; C. Crepitaie la ascultaia toracelui; D. mpingerea mediastinului n anterior; E. Scderea debitului cardiac. 43.CM. Caracteristic pentru trauma penetrant a traheei i bronilor este: A. Emfizemul subcutanat; B. Dispnee; C. Hemitorace mrit; D. Scderea debitului cardiac; E. Hemoptizie. 44.CS. Caracteristic pentru pneumotoraxul n tensiune este: A. Hipotensiune; B. Pulmon mut; C. Distensia venelor jugulare; D. Emfizem subcutanat; E. Hemoptizie. 45.CS. Simptomul hop-mitic apare n traumatismul toracoabdominal cu lizarea : A. Stomacului; B. Ficatului; C. Pancreasului; D. Splinei; E. Jejunului. Hemoragiile tubului digestiv 1.CS. Sursa de hemoragie in tubul digestiv se localizeaz mai frecvent in .. A esofag B stomac C duoden D intestinul subire E colon 2.CS. Unde se afla linia de demarcaie, pornind de la care putem vorbi despre hemoragii din segmentul superior si din cel inferior ale tubului digestiv A la nivelul papilei Vater B la nivelul flexurii inferioare a duodenului C la nivelul unghiului duodeno-jejunal D cu 30-50 cm distal de ligamentul Treitz E la nivelul valvulei Bauhin 3.CS. Din semnele clinice ale hemoragiei cel mai puin relevant ca criteriu de gravitate a pierderii de snge este... A Hematemeza B caracteristica pulsului si valoarea tensiunii arteriale
209

C frecventa muscarilor respiratorii D semnele vasoconstriciei periferice E melena 4.CS. Nu participa la procesul de compensare a hemoragiei sistemul ... A nervos vegetativ B cardiovascular C endocrin D hematopoetic E imun 5.CS. Despre influenta microcirculatiei deficitare asupra organelor interne in condiii de hipovolemie, cauzata de pierderea de snge, este mai lesne sa judecam dup tulburrile funcionale interesind... A encefalul B cordul C plmnii D intestinul E rinichii 6.CS. Din metodele de diagnostic al hemoragiilor din segmentul superior al tubului degestiv este prioritara.. A endoscopia B radiografia baritata C scintigrafia D angiografia E laparotomia exploratorie 7.CM. Riscul persistentei sau recidivei hemoragiei este deosebit de mare, cind... A bolnavul este in soc B hemoglobina < 70 g/l C endoscopia releva un ulcer gastric singerind activ D virsta depaseste 50 de ani E tahicardie 8.CM. Din semnele endoscopice ale hemoragiei active din ulcer fac parte... A jetul de singe arterial B un vas vizibil C prelingerea singelui pe linga tromb D chiaguri de singe in stomac E fibrin pe ulcer 9.CM. Electia tacticii chirurgicale in hemoragiile ulceroase este determinata de ... A starea bolnavului B valorile Ht si Hb C datele endoscopiei D rezultatele reanimarii E informaia radiologic 10.CM. Drept indicatii absolute de operatie in hemoragiile din ulcer servesc.. A socul sau hemodinamica instabila B recidiva hemoragiei in primele ore sau zile dupa stabilizare C hemoragiile asociate cu perforarea ulcerului D prelingerea neinsemnata de singe depistata endoscopic la un bolnav cu hemodinamica stabila E anamnez ulceroas ndelungat
210

11.CM. Ulceratiile de stres se deosebesc de ulcerul gastric si duodenal prin A etiopatogenie B caracteristicele morfopatologice C evolutia clinica D complicatii E rspunsuri corecte lipsesc 12.CS. Ce afirmatie referitoare la ulcerele de stres este eronata A se observa in stari de risc sporit B ulceratiile sint multiple C pina la aparitia complicatiilor evolueaza asimptomatic D se complica prin hemoragie si perforatie E hemoragiile din ulcerele acute au tendinta de hemostaza spontana 13.CS. In terapia incipienta a hemoragiilor, conditionate de ulceratiile acute, se aplica in primul rind... A blocanti H2 histaminici B antacide C perfuzie selectiva cu vasopresina D perfuzii intravenoase, si refrigeratie gastrica E vitamina A in megadoze 14.CS. Persistenta hemoragiei dupa tratamentul conservator al ulcerelor acute, impune masuri suplimentare de tipul celor enumerate mai jos. Care din ele sint preferabile A diatermo- si fotocoagularea B VT cu piloroplastie C VT cu antrectomie D rezectia subtotala a stomacului E gastrectomia 15.CS. Hemoragia difuza redutabila din mucoasa gastrica nu se preteaza hemostazei prin metode conservatoare de rutina, coroborate de perfuzia selectiva cu vasopresina, de embolizarea vaselor gastrice si de fotocoagulare. In 24 de ore bolnavului i s-au transfuzat 2,5 l de singe, insa starea lui ramine instabila. In aceste curcumstante este mai rationala ... A VT cu piloroplastie B VT cu antrectomie C rezectia subtotala a stomacului D rezectia proximala a stomacului E gastrectomia 16.CS. Solutia de continuitate a mucoasei in sindromul Mallory-Weiss se produce predilect... A in zona jonctiunii cardioesofagiane B pe pereteele antral anterior C pe peretele antral posterior D pe mica curbura a stomacului E in zona pilorului 17.CS. Instalarea sindromului Mallory-Weiss este favorizata de urmatorii factori, exceptind... A perturbarea functiei evacuatoare a stomacului B reducerea mobilitatii mucoasei si submucoasei C disarmonia dintre contractiile esofagului si stomacului D refluxul gastroesofagian E distensia brusca a stomacului 18.CS. Din timpii operatori in sindromul Mallory-Weiss nu fac parte A gastrotomia larga
211

B explorarea stomacului in intregime C suturarea fisurii prinzind straturile submucos si muscular D explorarea organelor adiacente E piloroplastia 19.CS. Un remediu eficient de reducere a circulatiei portale in hipertensiunea portala il constituie... A lactuloza B cimetidina C neomicina D vasopresina E sedativele 20.CS. Pn la 80-90% din cazurile de hemoragii acute din varicele esofagiene se preteaza controlului. Din metodele aplicate in acest scop este prioritara.. A vasopresina B tamponamentul prin sonda Sengstaken-Blakemore C scleroterapia D embolizarea transparietohepatica a venelor gastrice E anastomoza porto-cava 21.CS. Tamponamentul cu sonda Sengstaken-Blakemore al varicelor esofagiene singerinde de 4-9% complicatii. Cea mai frecventa dintre ele este... A aspiratia B obstruarea traheei C necroza unor portiuni de mucoasa D necroza esofagului E ruptura esofagului 22.CS. Exista doua tipuri de operatii adresate prevenirii si tratarii hemoragiilor din variceele esofagiene: de decompresie si de deconexiune. Din cele enumerate mai jos, sint procedee de deconexiune... A anastomoza spleno-renala centrala B embolizarea intraoperatorie a venelor gastrice C anastomoza porto-sistemica in "H" D operatia Sugiura 23.CM. Un bolnav cu staza spontana a hemoragiei din varicele esofagiene prezinta bilirubina serica in limitele 35-50 mcmol/l, albumina serica - 30-35 g/l, ascita tranzitorie, oligosimptomatologie neurologica, stare de nutritie buna. Ce procedee de tratament sint acceptabile in acest caz A scleroterapia B suntul porto-sistemic C embolizarea transparietohepatica a venelor gastrice D operatia Sugiura 24.CS. Cea mai fracventa cauza a hemobilei o constituie A traumatismul ficatului B tumorile ficatului si cailor biliare C litiaza biliara D patologia vaselor intra- si extrahepatice E abcesul hepatic 25.CS. Pentru hemobilie sint caracteristice urmatoarele simptome, exceptind.. A colica hepatica B icterul C hemoragiile in tubul digestiv D hepatomegalia
212

E melena 26.CS. Care afirmatie referitoare la hemoragiile inferioare din tractul digestiv este eronata A afectiunile, care se complica prin hemoragii, sint foarte variate B pina la declansarea hemoragiei manifestarile clinice ale bolii sint fracvent fruste, nespecifice sau absente C sursele de hemoragii se pot localiza simultan in diferite segmente ale intestinului D nu este obligator, ca patologia depistata in cadrul examenului preoperator, sa constituie si cauza hemoragiei E sursa de hemoragie se indentifica mai lesne prin laparotomie 27.CS. Hemoragiile joase masive din tractul gastrointestinal sint mai putin verosimile, cind sursa coreleaza cu ... A un proces inflamatoriu B o proliferare blastomatoasa C o anomalie de dezvoltare a intestinului D cauze macanice E o patologie vasculara 28.CS. Hemoragia masiva din colon poate fi prima si unica manifestare a afectiunii in ... A diverticuloza B polipoza familiala C neoplaziile maligne D colita ulceroasa nespecifica E endometrioza intestinala 29.CS. Hemoragia masiva in diverticuloza colonului se explica in primul rind prin... A insuficienta tramei conjuctive din peretele intestinal B amplasarea contigua a numeroase diverticule C corelatiile diverticului cu vasele peretului intestinal D retentia continutului intestinal in diverticul E diverticulita 30.CM. Pentru diagnosticarea intraoperatorie a cauzelor de hemoragii inferioare din tractul digestiv sint acceptabile.. A explorarea intestinului B videopanendoscopia C angiografia mezenterica selectiva D entero- si colotomia 31.CS. Pentru tratarea hemoragiei masive pe fond de colita ulceroasa nespecifica este recomendabila A atitudinea conservatoare B ileostomia C hemicolectomia stinga D colectomia subtotala E colproctectomia Fistulele intestinale 1.CM . Fistulele intestinale se caracterizeaz: A. Prezena unui defect n peretele intestinale B. Prezena unui orificiu pe peretele abdominal, cu eliminri intestinale C. Prezena unei comunicri patologice ntre diverse anse intestinale D. Se caracterizeaz permanent cu o peritonita difuz
213

E. Este un proces septico-purulent 2.CM. Fistule intestinale formate pot fi: A. Comunicare izolat a intestinului cu mediul exterior B. Comunicare izolat patologic ntre diverse anse intestinul C. Comunicare izolat a intestinului cu o cavitate purulent, ce la rnd su comunic cu mediul extern D. Comunicare izolat cu o fuziune purulent E. Comunicare cu cavitatea abdominal liber 3.CM. Fistula intestinal neformat poate reprezenta: A. O comunicare izolat a intestinului cu mediul extern prin intermediul unui duct ngust, acoperit a epiteliu B. O comunicare a unei anse intestinale cu mediul extern prin intermediul unei fuziuni purulente (abces) C. O comunicare a unei anse intestinale cu un alt organ cavitar prin intermediul unui canal ngust D. O comunicare a ansei intestinale cu organele cavitare adiacente prin intermediul unei caviti purulente E. Prognosticul este prost comparativ cu fistulelor intestinale formate 4.CM. Pentru fistulele intestinale nalte sunt ca regul afirmaiile: A. Pierderile intestinale sunt semnificative i pot contribui la o decompensare rapid B. Nu sunt caracteristice dereglrile homeostatice (hidroelectrolitice, acidobazice, hipoproteinemia) C. Volumul coninutului intestinul ca regul este foarte mic D. Derma alturat orificiului extern al fistulei se caracterizeaz printr-o eritate exagerat E. Pacienii cu o fistul intestinal nalt ca regul au un prognostic bun 5.CM. Pentru o fistul intestinal joas este caracteristic: A. Dereglri hidroelectrolitice severe B. Dereglri hipoproteice pe fond de malnutriie permanenta extrem de semnificativ C. Pierderile intestinale sunt ca regul ne importante i nu aduc la dereglri homeostatice D. Derma alturat fistulei este uor schimbat E. Prognosticul unei fistule intestinale joase formate este bun 6.CM.Dup structura morfologic fistulele pot fi: A. Tubulare B. Cilindrice C. Labiale D. Mixte E. Mucipare 7.CS. Cel mai alarmant prognostic -l are fistula: A. Situate la nivelul jejunal B. Situat la nivelul ileonusul C. Situat la nivelul cecului D. Transversului E. Perirectal 8.CM. n poriunea distal de intestin (n cadrul unei fistule cu debit semnificativ) au loc urmtoarele schimbri: A. Hipertrofia epitelial B. Atrofia mucoasei C. Atrofia stratului muscular D. Hipertrofia compensatorie a tunicii musculare
214

E. Schimbri nu sunt 9.CM. Cauzele fistulei intestinale neformate pot fi: A. Interveniile chirurgicale cu montarea unei anastomoze intestinale B. Maladia Crohn C. Traumele D. Colecistita cronic calculoas E. Diverticulita 10.CM. Complicaii a unei fistule intestinale neformate pot fi: A. Peritonita difuz B. Pieliflebita C. Septicemia i septicopiemia D. Flegmonul peretelui abdominal E. Colita ulceroas nespecific 11.CM. Prognosticul unei fistule intestinale depinde: A. Durata prezenei acestea B. Nivelul C. Debitul D. Prezena complicaiilor concomitente E. Nu depinde nici de cea factor indicat mai sus 12.CS. Spontan pot a se autolichid fistulele: A. Labial B. Labiale cu un debit nensemnat C. Fistule neformate cu debit excesiv D. Fistule tubulare cu un debit mic E. Toate fistulele cu timpul se nchid fr intervenie chirurgical 13.CM. Indicaiile pentru instalarea unei fistule artificiale poate servi: A. Apendicita acut cataral B. Cancerul colorectal ocluziv C. Colita ulceroas nespecific D. Adnexita bilateral E. Diverticuloza colonic complicat cu peritonit (perforai) 14.CM. La pacienii operai la organele cavitii peritoniale fistula intestinal poate fi cauzat: A. Dehiscena parial a anastomozei B. Lezarea intraoperative a unei poriuni de intestin C. Ca cauza a unei eventraii postoperatorii fixate D. Din cauza unei devascularizri exagerate a intestin la mobilizarea acestea E. Ca cauza a unui regim de pot ndelungat 15.CM. Indicaii pentru aplicarea fistulelor intestinale artificiale, ca regul, pot fi: A. Cancerul ocluziv colorectal B. Ocluzia intestinal acut pe fond de vulvulus intestinal C. Trauma abdominal cu lezarea intestinului, complicai cu o peritonit stercoral D. Colecistita acut calculoas E. Apendicita acut cataral 16.CS.Pentru care proces patologic este caracteristic apariia fistulelor intestinale: A. Boala ulceroas B. Malrotaia duodenal C. Maladia Crohn D. Sindromul colonului iritat E. Polipoza familial
215

17.CM. Semnele specifice pentru o fistule intestinale extern sunt: A. Eliminri stercorale B. Evacuarea gazelor intestinale C. Eliminri bilioase D. Febra E. Semnele dispeptice 18.CM. Pentru o fistul intestinal intern sunt caracteristice urmtoare semne specifice: A. Diareea B. Vomele C. Eliminrile stercorale din vagin D. Eliminrile intestinale la urinare E. Rectoragia 19.CM. Dezvoltarea caexiei este caracteristica la pacienii cu: A. Fistul jejunal B. Fistul ilionului C. Fistul tubulare joase D. Fistul colorectal E. n cazul unei fistule interne ileocolice 20.CM. Pentru aprecierea localizrii fistule intestinale este necesar de a recurge la: A. EUS B. Fistulografie C. Administrarea per os unui colorant (verde de briliant) D. Pasajul cu BaSO4 E. Dopplerografie 21.CS. Cea mai important condiie pentru rezolvarea conservativ a unei fistule tubulare este: A. Dieta B. Antibioticoterapie C. Sanarea permanenta a canalului fistulelor D. Micorarea maxima a debitului pe fistule E. Administrarea corticosteroizilor 22.CM. Micorarea volumului de eliminri a unei fistule intestinale poate fi obinut: A. Prin administrarea Octreotidei B. Diet cu alimente uor asimilabile C. Spasmolitice D. Instalarea unor obturatoare de cauciuc sau alte material E. Preparate din grupul -adrenoblocatori 23.CM. n perioada preoperatorie pacienii necesit: A. Compensare hidroelectrolitic B. Compensare hipoproteic C. Tratament a patologiilor concomitente D. Regim de pat E. Evitarea efortului fizic 24.CM. Fistulele colonului descendent se caracterizeaz: A. Dereglri hidroelectrolitice severe B. Ca regul caexia nu este caracteristic C. Nu se nregistreaz dereglri acidobazice semnificativ D. Starea general a pacientului satisfctoare E. Hemodinamic pacienilor este instabil
216

25.CM. Profilaxia dermatitelor parafistulare se realizeaz prin aplicarea i administrarea: A. Corticosteroizelor B. Aplicarea unquent. Zn C. Razelor ultraviolete D. H-blocatorilor E. Micorarea debitul 26.CM. Pentru stabilirea tacticii chirurgicale la pacienii cu o fistul artificial sunt bine venite: A. Fistulografia B. Irigoscopia C. Rectoromanoscopia D. RMN E. EcoDopplerografia 27.CS. Metoda preferabil actual de rezolvare chirurgical a fistulei intestinale este: A. Metoda extraperitoneal B. Metoda intraperitoneal C. Combinat D. Metodele intra- i extroperitoneal sunt folosite aproximativ egal E. Nu se folosesc metodele sus enumerate 28.CS.Letalitatea postoperatorie este mai frecvent n caz de folosire a metodei: A. Intraperitoneale B. Extraperitoneale C. Egal D. Nu se nregistreaz astzi E. Nu este cunoscut aa statistic 29.CM. Metoda extraperitoneal const n: A. Suturarea orificiul extern al fistulei B. Rezecia poriunii de intestin purttor de fistul cu anastomoz C. Se recurge la incizia dermei la marginea fistulei cu aplicare unui lombou de piele asupra fistulei D. Anastomoza de ocolire E. Excluderea bilateral a fistulei 30.CM. Metoda intraperitoneal reprezint: A. Rezecia poriunii purttoare de fistul cu anastomoz termino- terminal B. Aplicarea anastomozei Melnicov C. Suturarea fistulei D. Anastomoza de ocolire, excluderea fistulei E. Suturarea i plastia cu un lambou de piele 31.CM. La pacienii cu o fistul neformat colic, nedirijat, cu un sindrom de intoxicare progresiv, este bine venit: A. Rezecia poriunii peritoneale de intestin purttor de fistul cu montarea anastomozei B. Enterorafie lateral cu anastomoz Melnicov C. Excluderea fistulei i a procesului septic prin instalarea ileostomei D. Sanarea fuziunii purulente E. Nici o metod enumerat nu poate fi utilizat n situaia respectiv 32.CS. Aspectul negativ al metodei extraperitoneale de lichidarea a fistulei este: A. Dificultatea tehnic B. Frecvena nalt a recidivei C. Durata ndelungat D. Complicaiile severe frecvente
217

E. Nu sunt aspecte negative 33.CM. Metoda extraperitoneal este indicat i preferabil la: A. Toi pacienii cu fistule formate B. La pacienii cu o vrst naintat C. La pacienii cu patologii cardiovasculare severe D. La pacienii cu o fistul neformat E. La pacienii ce au suportat operatia Hartmann 34.CS. Care din complicaiile enumerate sunt mai frecvente dup folosirea metodei extraperitoneale: A. Hemoperitoneum B. Peritonita postoperatorie C. Recidiva fistulei D. Trombembolia E. Insuficiena hepato-renal 35.CS. Termenii optimi de lichidarea fistulei intestinale artificial: A. 2-8 sptmni de la instalare B. 2-8 luni C. 9-15 luni D. 16-24 luni E. Termenii nu au important 36.CM. Metoda intraperitoneal este indicat: A. La pacienii ce au suportat operaia Hartmann B. La pacienii numai cu colostomie biluminare C. Fistulele interne colo-vezicale D. Fistulele interne ileo-vaginale E. La pacienii cu patologii cardiovasculare severe 37. CM. Rezecia marginal a intestinului cu anastomoza Melnicov poate fi realizat: A. n caz de o fistul tubular B. n caz de o colostom biluminar C. n caz de colostom (iliac) terminal D. n cazul unei fistule neformate E. Este posibil permanent 38.CM. Rezecia poriunii purttoare de fistul cu aplicarea anastomozei este posibil: A. La pacienii dup operaia Hartmann B. Dup operaia Queniu-Milles C. Dup hemicolectomie cu colostom D. Numai n caz de fistul neformat E. Maladia Crohn 39.CS. Complicaia cea mai frecvent dup interveniile de lichidare a fistulei intestinale prin procedeul intraperitoneal: A. Dehiscena anastomozei B. Recidiva fistulei C. Supurarea plgii postoperatorii D. Trombembolia arterei pulmonare E. Ocluzia intestinal 40.CM. Cauza fistulei dup o rezecie de intestin poate fi: A. Mobilizarea excesiv a intestinului B. Defectele tehnice C. Deserozarea i lezarea intestinului
218

D. Infecia i antibioticoterapia neadecvat E. Regimul de pat postoperator ndelungat 41.CM. La pacienii purttori de o fistul, ce comunic cu mediul extern printr-o cavitate purulent, poate surveni: A. Eruperea n cavitatea peritoneal B. Declanarea piliflebitei C. Septicemia D. Formarea fistulei tubulare E. Autolichidarea rapid 42.CM. Reabilitarea pacienilor cu colostoma terminal n condiia unui bont distal scurt (4-5 cm) poate fi atins : A. Instalarea unei anastomoze termino-terminal colorectal B. Anastomoz termino-lateral C. Anastomoze mecanice D. Anastomoze de tip Duhamel E. Nu este posibil 43.CS. Metoda preferabil de reabilitate a pacienilor dup extirparea rectului este: A. Coborrea transperineal a colonului B. Coborrea transperineal cu modelarea unui rezervuar G-Pauci C. Coborrea transperineal cu formarea unui sfincter de musculus Gratielis D. Colostomia transperineal cu formarea unui sfincter din musculus Gratielis E. Reabilitarea chirurgical nu este posibil 44.CS. Irigoscopia n caz de o fistul a colonului se ndeplinete cu: A. Verografin B. Iodlipol C. Cardiotrast D. Soluii BaSO4 E. Metilen albastru 45.CM. Tratamentul local al fistulei prevede: A. Tratamentul plgii purulente B. Protecia esuturilor de eliminrii fistulei C. Micorarea volumului de eliminri D. Raze ultraviolete E. Electroforeza cu glucocorticoizi 46.CM. Cea mai frecvent cauz a fistulei intestinale interne este: A. Maladia Crohn B. Apendicita acut C. Colecistita cronic D. Ulcerul peptic penetrant E. Colita ulceroas nespecific 47.CM. n caz de o fistul gastrocolic este caracteristic: A. Deareea B. Caexia C. Edemele disproteice D. Pneumonia E. Eructaiile cu miros fetid 48.CM. Pierderile exigente n caz de o fistul nalt pot aduce la: A. Micorarea volumului de circulaie a sngelui B. Hipotonie
219

C. Majorarea filtraiei glomerulare D. Schimbri catabolice E. Micorarea diurezei 49.CS. n fistulele colorectale predomin: A. Schimbrile hidroelectrolitice B. Schimbrile acidobazice C. Schimbrile hipoproteice D. Schimbri septico-purulente E. Dereglri cardio-vasculare 50.CS. Reabilitarea chirurgical optim a pacienilor ce au suportat colproctectomie subtotal cu ileostomie terminal n caz de colita ulceroas nespecific const n: A. Ileostomie transperineal B. Ileostomie transanal C. Ileostomie transanal cu formarea unui rezervuar G-Pauci D. Tehnic nu este posibil E. Operaia Svenson Obstetric i ginecologie 1. CS Bazinul strmtat anatomic reprezint: a. anomalia de form a bazinului osos ce provoac o piedic pentru naterea ftului ; b. acel bazin n care cel puin una din dimensiunile lui este micorat cu 2 sau mai muli cm; c. disproporia cefalopelvian ntr-un bazin cu dimensiuni normale; d. bazinul unde conjugata vera este 11 cm; e. bazinul unde conjugata diagonal este egal cu 12 cm. 2. CS Prin bazin clinic strmtat se definete: a. acel bazin n care cel puin una din dimensiunile lui este micorat cu 2 sau mai muli cm; b. disproporia cefalopelvian ntr-un bazin de dimensiuni normale la dilatarea complect ; c. cnd axul bazinului are form de parabol ; d. bazinul cu conjugata vera de 11 cm; e. bazinul cu conjugata diagonal egal cu 12. 3. CS n bazin strmtat de gr. I conjugata vera are dimensiunea de: a. 9 10,5 cm; b. 9 7 cm; c. sub 7 cm; d. sub 6 cm; e. sub 5 cm. 4. CS n bazin strmtat de gr. II conjugata vera are dimensiunea de: a. 9 10,5 cm; b. 9 7 cm; c. sub 7 cm; d. sub 6 cm; e. sub 5 cm. 5. CS n bazin strmtat de gr. III conjugata vera are dimensiunea de: a. 9 10,5 cm; b. 9 7 cm; c. sub 7 cm;
220

d. sub 6 cm; e. sub 5 cm. 6. CS n bazinul uniform strmtat: a. toate diametrele bazinului sunt micorate cu 2 cm; b. e micorat numai diametrul antero-posterior al intrrii n micul bazin; c. sunt micorate toate diametrele antero-posterioare; d. sunt micorate toate diametrele transversale; e. sunt micorate toate diametrele oblice. 7. CS n bazinul plat simplu: a. toate diametrele bazinului sunt micorate cu 2 cm; b. e micorat numai diametrul antero-posterior al intrrii n micul bazin; c. sunt micorate toate diametrele antero-posterioare; d. sunt micorate toate diametrele transversale, e. sunt micorate toate diametrele oblice. 8. CS n bazinul plat rahitic: a. sunt micorate toate diametrele antero-posterioare; b. e micorat numai diametrul antero-posterior al intrrilor n micul bazin i DS-DC; c. sunt micorate toate diametrele antero-posterioare al ieirii din micul bazin, d. sunt micorate toate diametrele transversale; e. sunt micsorate dimensiunile oblice. 9. CS Care va fi conduita naterii n caz de bazin clinic strmtat? a. stimularea travaliului cu preparate uterotonice, b. indicarea somnului n timpul travaliului; c. operaia cezarian; d. aplicarea forcepsului; e. perineotomia i epiziotomia. 10. CS Care va fi conduita obstetrical n caz de bazin strmtat de gr. I n prezentaia occipital a ftului i m=4000 gr? a. proba de travaliu; b. operaia cezarian planica; c. stimularea travaliului cu ocitocin; d. perineotomia; e. forcepsul obstetrical. 11. CS Care va fi conduita obstetrical n caz de bazin strmtat gr. II la prezentaia occipital a ftului i m=3800 gr? a. proba de travaliu; b. operaia cezarian; c. stimularea travaliului cu preparate uterotonice; d. perineotomia; e. forcepsul obstetrical. 12. CS II i ft mort, hipotrof n prezentaie cefalic i dilatarea complet a colului uterin? a. operaie cezarian; b. per vias naturalis; c. epizitomie; d. embriotomie; e. forcepsul obstetrical. 13. CS I i prezentaie transversal a ftului viu cu deschiderea colului uterin de 2 cm? a. versiunea extern i intern a ftului; b. operaia cezarian;
221

c. embriotomia; d. forcepsul obstetrical; e. perineotomie. 14. CS Conduita naterii n bazin strmtat plat rahitic, prezentaie pelvian a ftului i deschiderea complet a colului uterin prevede: a. extracia ftului de pelvis; b. operaia cezarian; c. naterea per vias naturalis; d. embriotomia; e. forcepsul obstetrical. 15. CS Numii punctul de reper n biomecanismul naterii n prezentaie occipital varietate anterioar: a. fontanela mare; b. fontanela mic; c. partea piloas a frunii; d. glabella; e. mijlocul suturii sagitale. 16. CS Numii punctul de reper n biomecanismul naterii n prezentaie occipital varietate posterioar: a. fontanela mare; b. fontanela mic; c. partea piloas a frunii; d. glabella; e. mijlocul distanei dintre fontanela mare i mic. 17. CS Numii punctul de sprijin n biomecanismul naterii n prezentaie occipital varietate anterioar: a. partea piloas a frunii; b. glabella; c. fosa suboccipital; d. protuberane occipitale; e. fontanela mare. 18. CS Numii punctul de sprijin n biomecanismul naterii n prezentaie occipital varietate posterioar: a. partea piloas a frunii; b. glabella; c. mandibula; d. protuberana occipital; e. fontanela mare. 19. CS Cu care diametru se angajeaz cpuorul n prezentaie occipital varietate anterioar? a. 9,5-32 cm; b. 10-33 cm; c. 12-34 cm; d. 13-38 cm; e. 11-35 cm. 20. CS Cu care diametru se angajeaz cpuorul n prezentaie occipital varietate posterioar? a. 9,5-32 cm; b. 10-33 cm; c. 12-34 cm; d. 13-38 cm;
222

e. 11-35 cm. 21. CS Unde se localizeaz bosa serosanguin n prezentaie occipital varietate posterioar? a. mare; b. pe frunte; c. pe fese. pe fontanela mic; d. pe mijlocul suturii sagitale; e. pe fontanela. 22. CS Definiia angajrii sinclitice a cpuorului este: a. sutura sagital angajat mai aproape de simfiz; b. sutura sagital angajat mai aproape de promontoriu; c. sutura sagital nu coincide cu axul longitudinal al bazinului; d. sutura sagital angajat la mijlocul distanei ntre simfiz i promontoriu; e. sutura sagital coincide cu axul longitudinal al bazinului. 23. CS Prin care diametru al bazinului mic trece sutura sagital efectund rotaia intern n prezentaia occipital varietate anterioar, I poziie? a. diametrul antero-posterior; b. diametrul transversal; c. diametrul oblic stng; d. diametrul longitudinal; e. diametrul oblic drept. 24. CS Prin care diametru al bazinului mic trec umerii fetali efectund rotaia intern n prezentaia occipital varietate posterioar, poziia a II-a: a. diametrul antero-posterior; b. diametrul transversal; c. diametrul oblic stng; d. diametrul longitudinal; e. diametrul oblic drept. 25. CS Ce se numete biomecanism de natere? a. integritatea de micri efectuate de ft trecnd prin canalul de natere; b. integritatea de micri trecnd prin cile moi de natere; c. 1 + 2; d. angajarea incorect a ftului; e. flexia capului i trunchiului. 26. CS Care este punctul de reper n biomecanismul naterii, prezentaie cefalic, varietate anterioar: a. fontanela mare; b. fontanela mic; c. partea proas a frunii; d. vrful brbiei; e. osul hioid. 27. CS Care este punctul de fixaie n biomecanismul naterii, prezentaie cefalic, varietatea anterioar: a. fontanela mare; b. fontanela mic; c. partea proas a frunii; d. brbia; e. fosa suboccipital.
223

28. CS n care plan al bazinului mic are loc flexia capului ca prim moment al biomecanismului naterii: a. n planul ngust al bazinului mic; b. la ntrarea n bazinul mic; c. n partea lat a excavaiei; d. la ieirea din bazin; e. la naterea capului. 29. CS Cu care diametru (i circumferin) se angajeaz cpuorul n prezentaia occipital, varietate anterioar: a. 10 cm-33 cm; b. 12 cm 34 cm; c. 9,5 cm 32 cm; d. 12 cm 35 cm; e. 13,5 cm 36 cm. 30. CS n care plan al bazinului mic are loc flexia capului ca I moment al biomecanismului naterii? a. n planul ngust al bazinului mic; b. la ntrarea n bazinul mic; c. n partea lat a excavaiei; d. n planul lat; e. n planul ieirii. 31.CS Diagnosticul distrofiei lipidice acute a ficatului n sarcin se confirm numai: a. Clinic; b. Paraclinic; c. Histologic; d. Bacteriologic; e. Bacterioscopic. 32. CS Conduita obstetrical n distrofia lipidic acut a ficatului la gravide prevede: a. ntreruperea urgent a sarcinii n condiii de staionar specializat; b. prelungirea sarcinii n instituii medicale specializate; c. transferul gravidei n secia de hepatologie pentru tratament i pstrarea sarcinii; d. transferul gravidei la spitalul de boli infecioase pentru tratament i pstrarea sarcinii; e. tratamentul n secia de patologie a sarcinii pn la 37 sptmni de gestaie. 33. CS Finalul hepatitei virale acute n sarcin poate fi urmtorul, cu excepia: a. transformrii n hepatit cronic; b. distrofiei hepatice acute; c. sfritului letal matern i fetal; d. rupturii de uter; e. hemoragiei masive. 34. CS pentru ntreruperea sarcinii n patologii hepato-biliare sunt urmtoarele, cu excepia: a. uter mecanic; b. hepatit cronic n faz activ cu evoluie progresiv; c. distrofie lipidic acut a ficatului; d. hepatit cronic persistent; e. ciroz hepatic. 35. CS asociat cu cardiopatii nu se poate complica cu: a. avort spontan; b. natere prematur; c. insuficien feto-placentar; d. hipotrofia ftului;
224

e. insuficien istmico-cervical. 36. CS.n cazul viciilor reumatice drept indicaii pentru ntreruperea sarcinii servesc urmtoarele nozologii, cu excepia: a. carditei reumatismale active; b. endocarditei bacteriene; c. stenozei valvei mitrale cu simptome de hipertensiune pulmonar; d. insuficienei valvei tricuspidale; e. stenozei valvei mitrale fr simptome de hipertensiune pulmonar. 37. CS n cazul protezelor mecanice tratamentul anticoagulant este necesar: a. n primele 3 luni de sarcin; b. n primele 20 sptmni de sarcin; c. pe toat durata sarcinii; d. ultimele 20 sptmni de sarcin; e. cu 2 sptmni nainte de natere. 38. CS Enumerai cea mai frecvent ntlnit complicaie dup operaia cezarian : a. Endometrita; b. Pneumonia; c. Tromboflebita; d. embolia cu lichid amniotic; e. insuficiena suturilor pe uter. 39. CS Frecvena operaiilor cezariene n centrele perinatale constituie: a. 5-10%; b. 10-20%; c. 40-50%; d. 50-60%; e. 80-100%. 40. CS Numii metode pentru determinarea strii cicatricei pe uter dup operaia cezarian n timpul sarcinii: a. Histeroscopia; b. Metrosalpingografia; c. examenul ultrasonografic a uterului; d. R-grafia organelor bazinului mic; e. Pneumogenicografia. 41. CS.Mrirea frecvenei operaiei cezariene n instituia curativ are loc sub influena urmtorilor factori, cu excepia: a. utilajului necesar; b. prezena specialitilor; c. contingentul pacientelor; d. localizarea instituiilor curative; e. numrul paturilor. 42. CS Pentru copii extrai prin operaia cezarian este caracteristic: a. boala hemolitic; b. piodermia; c. pierderea patologic n pondere; d. disadaptarea; e. simptomatica neurologic. 43. CS Cnd se efectueaz ligaturarea trompelor n timpul operaiei cezariene? a. dup prima operaie cezarian;
225

b. la a doua operaie cezarian; c. la dorina pacientei; d. dup a treia operaie cezarian; e. dup indicaii medicale. 44. CS n caz de incizie transversal suprapubian dup operaia cezarian suturile se nltur la a: a. 3-4 zi; b. 5-6 zi; c. 7-8 zi; d. la 9 zi; e. dup 10 zile. 45. CS Semnele insuficienei cicatricei pe uter n timpul sarcinii sunt cele enumerate, cu excepia: a. sensibilitate la palparea cicatricei; b. prurit; c. eliminri vaginale sanguinolente; d. subierea cicatricei uterine constatat la ultrasonografie; e. apariia durerii n regiunea cicatricei la micrile ftului. 46. CS Termenul optim pentru urmtoarea sarcin dup operaia cezarian este: a. 1 an; b. 2-3 ani, c. 5-6 ani; d. 8-10 ani; e. mai mult de 10 ani. 47. CS Naterea per vias naturalis pe fondul cicatricei pe uter dup operaie cezarian este posibil n caz de: a. Natere la termen, masa ftului 3.000 gr; b. masa ftului 3600 n prezentaia pelvian; c. bazin anatomic strmtat grad II; d. masa ftului 3200 i situaia oblic a ftului; e. sarcina supramatur, masa ftului 4.000gr. 48. CS Indicaiile relative pentru operaia cezarian la termenul sarcinii 33-34 sptmni pot fi: a. prezentaia pelvian; b. preeclampsia uoar; c. cicatrice pe uter dup cezarian; d. vrsta 28 ani; e. primipar. 49. CS Grupul de risc pentru diabetul zaharat n sarcin include urmtoarele, cu excepia: a. femeilor ale cror prini ori rude au diabet zaharat; b. femeilor care au nscut fei macrosomi; c. femeilor obeze; d. femeilor gravide cu glucozurie; e. femeilor gravide cu gestoze precoce. 50. CS Complicaiile obstetricale n diabetul zaharat includ urmtoarele, cu excepia: a. ftului macrosom; b. bazinului clinic strmtat; c. insuficienei forelor de contracii; d. hipotoniei i atoniei uterului n luzia precoce; e. asfixiei nou-nscutului.

226

51. CS articularitile nou-nscuilor de la mame cu diabet zaharat se refer urmtoarele, cu excepia: a. pielii de pergament; b. exteriorului cuingoid; c. sindromului regresiei caudale; d. hipertrofiei pancreasului, inimii; e. hipotrofiei timusului i a creierului. 52. CS Ctre contraindicaiile pentru sarcin la gravida cu diabet zaharat nu se refer: a. diabetul la ambii prini; b. diabetul insulinorezistent cu chetoacidoz; c. asocierea diabetului cu tuberculoza; d. asocierea diabetului cu gestoze precoce; e. complicaiile diabetului: retinopatie, nefropatie, azotemie. 53. CS Care din hormonii enumerai mai jos au importan major n reglarea metabolismului n sarcin pentru compensarea pierderilor energetice materne: a. estrogeni; b. progesteron; c. corticosteroizi; d. lactogenul placentar; e. prostoglandinele. 54. CS Clinica tireoiditei include urmtoarele, cu excepia: a. hiperexcitabilitii, hipersensibilitii; b. bufeurilor de cldur; c. dispnee; d. exoftalmului; e. distoniei vasculare. 55. CS Complicaiile obstetricale la femeile cu tireoidit includ urmtoarele, cu excepia: a. ruperea prematur a pungii amniotice; b. insuficiena forelor de contracii; c. hipogalactie; d. hemoragii uterine: hipo i atonia uterului; e. bazin clinic strmtat. 56. CS Nou-nscuii de la mame cu tirioidit are urmtoarele particulariti, cu excepia: a. retardului n dezvoltare; b. dereglrilor de mielinizare a creerului; c. anomaliilor congenitale; d. infeciilor intrauterine; e. dereglrilor proceselor de osificare. 57. CS Indicele de baz de laborator a diabetului zaharat este: a. hiperholesterinemia; b. hiperglicemia; c. hiperbilirubinemia; d. hiperkaliemia; e. acetonuria. 58. CS n debut diabet zaharat se manifest prin: a. gust amar n gur; b. oligurie; c. obezitate; d. micorarea apetitului (anexietate);
227

e. prurit al organelor genitale. 59. CS Se recomand testul toleranei la glucoz la gravidele cu: a. gestoze; b. adaos patologic n greutate; c. nateri cu ft 3800 4200 g; d. nateri cu ft mai mare de 4500 g; e. adaos mic n greutate. 60. CS Enumerai cele mai frecvente complicaii a naterii diabetogen: a. ruperea prematur a membranelor; b. naterea rapid; c. disproporia feto-pelvian; d. angajarea deflectat a cpuorului; e. traumatism fetal i matern. 61. CS Semnul Hegar n sarcin se manifest prin: a. cianoza mucoasei vaginului i a colului uterin ; b. ramolirea istmului uterin; c. asimetria uterului cu dezvoltarea mai accentuat a cornului uterin n care s-a nidat oul; d. umplerea fundurilor de sac vaginale de ctre cornul uterin globulos; e. mobilitatea accentuat a corpului uterin fa de istm/col. 62. CS Semnul Piskacec n sarcin se manifest prin: a. ramolirea istmului uterin; b. contractilitate sporit a uterului la palpare; c. asimetria uterului determinat de implantarea oului fetal; d. cianoza vaginului i a colului uterin; e. aprecierea btilor cordului fetal. 63. CS n prezentaia cefalic varietate anterioar, poziia I locul de auscultaie a btilor cordului fetal se situeaz: a. din stnga mai sus de ombilic; b. din dreapta mai sus de ombilic; c. din stnga mai jos de ombilic; d. din dreapta mai jos de ombilic; e. la nivelul ombilicului din dreapta. 64. CS n prezentaia pelvian, poziia II la termenul de 40 sptmni locul de auscultaie a btilor cordului fetal se situeaz: a. din stnga mai sus de ombilic; b. din stnga mai jos de ombilic; c. din dreapta mai jos de ombilic; d. din dreapta mai sus de ombilic; e. la nivel procesului xifoid. 65. CS Care din testele enumerate se folosete actualmente n diagnosticul graviditii: a. aprecierea concentraiei estrogenilor n snge; b. aprecierea gonadotropinei corionice; c. aprecierea gradului de maturizare a foliculilor la epuroaic; d. aprecierea concentraiei prolactinei n snge; e. aprecierea concentraiei pregnandiolului n urin. 66. CS Toate din simptoamele enumerate sunt prezente la o sarcin de 10-11 sptmni, cu excepia: a. simptomului Hegar pozitiv; b. aprecierii activitii cardiace fetale la ultrasonografie;
228

c. simptomului Sneghirev pozitiv; d. micrilor ftului percepute de mam; e. lipsei menstruaiei. 67. CS Prima micare a ftului la multipare se percepe la: a. 14-15 spt.; b. 16 spt.; c. 18 spt.; d. 20 spt.; e. 22 spt. 68. CS Caracterizai zgomotele normale ale cordului fetal : a. regularitate, ritmicitate i frecven 120 160 b/min; b. zgomote sincrone cu pulsul matern; c. zgomote 100 b/min ce nu sunt sincrone cu pulsul matern; d. neregularitate, aritmicitate, frecvena medie 60 bti/min; e. 60-100 bti/min. 69. CS Ecografia n trimestrul III de sarcin identific urmtoarele structuri, cu excepia: a. diametrului biparietal; b. circumferinei craniane; c. circumferinei abdominale; d. lungimii femurului; e. aprecierii vilozitilor corionale n curs de dezvoltare. 70. CS Hormonul care influeneaz aparatul ligamentar al organelor genitale interne cu ramolirea oaselor simfizei pubiene la termenul de 28-32 sptmni, se numete: a. eritropoetin; b. melanin; c. relaxin; d. testosteron; e. progesteron. 71. CS Cauzele insufucienei forelor de contracie a uterului pot fi urmtoarele, cu excepia: a. emoiile negative; b. anomaliile de dezvoltare i tumorile uterului; c. procesele degenerative n colul uterin; d. polihidramnios, oligoamnios; e. prezena partenerului la natere. 72. CS Perioada preliminar patologic se caracterizeaz prin: a. contracii uterine neregulate cu durata mai mare de 6 ore, care nu duc la dilatarea colului uterin i duc la surmenajul parturientei i apariia semnelor de hipoxie intrauterin a ftului; b. contracii uterine regulate cu durata de 20 secunde i interval de 6-7 min.; c. contracii uterine regulate, i dilatarea colului cu 0,3 cm/or ; d. contracii uterine neregulate care apar dup o dilatare a colului de 4 cm ; e. contracii uterine la interval de 5-10 minute cu durata 40 secunde. 73. CS n caz de perioad preliminar patologic i surmenajului gravidei se recomand : a. odihn medicamentoas; b. stimularea travaliului cu ocitocin; c. stimularea travaliului cu prostaglandine; d. efectuarea amniotomiei n caz de col uterin matur; e. efectuarea operaiei cezariene
229

74. CS Tocoliza este contraindicat n caz de: a. afeciuni cardiovasculare ; b. diabet zaharat ; c. glaucom ; d. suspecie la decolarea prematur a placentei normal nserate ; e. iminen de natere prematur la 32-34 sptmni. 75. CS Contraindicaii pentru stimularea contraciilor uterine sunt urmtoarele, cu excepia : a. disproporiei feto-pelviene ; b. prezentaiei transversale a ftului ; c. surmenajului parturientei ; d. insuficienei secundare a forelor de contracie n prezentaia cefalic a ftului; e. decolrii premature a placentei normal inserate. 76. CS Prin activitatea uterin discoordonat se subneleg urmtoarele, cu excepia: a. discordana contraciilor uterine ntre partea dreapt i stng a uterului ; b. lipsa dilatrii canalului cervical n prezena contraciilor uterine adecvate; c. lipsa gradientului triplu descendent ; d. hipertonia segmentului inferior ; e. prezena gradientului triplu descendent. 77. CS Criteriile maturizrii colului uterin sunt: a. col uterin centrat, ramolit, scurtat pn la 1 cm, orificiul extern permeabil pentru 2 cm; b. col uterin scurtat pn la 2 cm, excentric; c. col uterin dur, excentric; d. lungimea colului uterin de 4 cm; e. col uterin scurtat pn la 2-2,5 cm, centrat, canalul cervical permeabil pentru un vrf de deget. 78. CS Care este durata medie a perioadei de dilatare la multipare? a. 2-3 ore; b. 4-5 ore; c. 6-10 ore; d. 10-12 ore; e. 13-16 ore. 79. CS Scurgerea lichidului amniotic se consider prematur la o dilatare a colului uterin de: a. 6-7 cm; b. pn la 3 cm; c. 10 cm; d. 8 cm; e. dilatare complet. 80. CS Sfritul fazei latente a perioadei I a naterii corespunde: a. tergerii colului uterin; b. tergeri i dilatrii colului uterin pn la 3-4 cm; c. dilatrii colului uterin pn la 8 cm; d. scurtrii colului uterin pn la 1 cm; e. dilatrii complete a colului uterin. 81. CS Cum se modific contraciile uterine peste 60 minute dup efectuarea amniotomiei n faza activ? a. devin mai slabe; b. devin mai frecvente; c. nu se modific; d. se stopeaz;
230

e. devin discoordonate. 82. CS Travaliul este eficient n cazul localizri pacemakerului n regiunea: a. fundului uterului; b. corpului uterului; c. segmentului inferior al uterului; d. colului uterin; e. cornului drept al uterului. 83. CS Care va fi conduita n perioada a III de natere n lipsa semnelor de decolare a placentei timp de 30 min: a. expectativ timp de 2 ore; b. aplicm metoda Abuladze; c. aplicm metoda Krede-Lazarevici; d. dezlipirea manual a placentei; e. aplicm metoda Genter. 84. CS Care este viteza de dilatare a colului uterin n faza activ a naterii la multipare? a. 1 cm/or; b. 2 cm/or; c. 3 cm/or; d. 5 cm/or; e. 10 cm/or. 85. CS Care este durata maxim a perioadei II de natere la primipare: a. 30 min; b. 1 or; c. pn la 2 ore, d. 3 4 ore; e. pn la 30 min. 86. CS Care este durata unei nateri rapide la primipare? a. 2 - 4 ore; b. 4 6 ore, c. 6 8 ore; d. 8 10 ore; e. 10 12 ore. 87. CS Greutatea placentei n cazul unei nateri la termen constituie: a. 1/10 din greutatea ftului; b. 1/8 din greutatea ftului; c. 1/4 din greutatea ftului; d. 1/6 din greutatea ftului; e. 1/12 din greutatea ftului. 88. CS Funciile placentei sunt urmtoarle, cu excepia: a. de respiraie; b. de nutriie; c. energetic; d. endocrin; e. imunostimulatoare. 89. CS Lungimea normal a cordonului ombilical este de: a. 20 40 cm; b. 45 70 cm; c. 80 100 cm; d. 110 140 cm;
231

e. peste 140 cm. 90. CS Care este volumul normal al lichidului amniotic ntr-o sarcin la termen? a. 200 400 ml; b. 600 800 ml; c. 500 1500 ml; d. 800 1000 ml; e. 1000 1200 ml. 91. CS Care este grosimea placentei mature? a. 1 cm; b. 2-3 cm; c. 3,5 4 cm; d. 4,5 5,5 cm; e. 5,5 6,5 cm. 92. CS Pentru preeclampsie sunt caracteristice urmtoarele modificri fiziopatologice, cu excepia: a. vasoconstriciei; b. hipovolemiei; c. scderea rezistenei vasculare periferice; d. creterea permeabilitii vasculare; e. activarea sistemului de hemostaz. 93. CS La o gravid normotensiv anterior, n a II jumtate a sarcinii, la termenul de 32 de sptmni se determin TA 150/100 mm Hg, proteinurie 0,03 g/l, edeme pe membrele inferioare. Stabilii diagnosticul: a. hipertensiune cronic; b. hipertensiune indus de sarcin; c. preeclampsie uoar; d. preeclampsie sever ; e. hipertensiune tranzitorie. 94. CS La o gravid normotensiv anterior, n a II jumtate a sarcinii, la termenul de 32 de sptmni se determin TA 150/100 mm Hg, proteinurie 0,5 g/l, edeme pe membrele inferioare. Stabilii diagnosticul: a. hipertensiune cronic; b. hipertensiune indus de sarcin (gestaional); c. preeclampsie uoar; d. preeclampsie sever ; e. hipertensiune tranzitorie. 95. CS Evoluia sarcinii complicate cu preeclampsie se caracterizeaz prin urmtoarele particulariti, cu excepia: a. retard fetal intrauterin al ftului ; b. dezvoltarea embriopatiilor, c. decolarea prematur a placentei normal nserate; d. natere prematur; e. moarte antenatal a ftului. 96. CS Preparatul de elecie pentru cuparea convulsiilor eclamptice este: a. diazepamul; b. fenobarbitalul; c. clofelina ; d. sulfatul de magneziu; e. fenoptina.
232

97. CS Complicaii posibile ale preeclampsiei/eclampsiei sunt urmtoarele, cu excepia: a. dezlipire de retin; b. hemoragii intracraniene; c. hipotrofie fetal; d. polihidramnios; e. insuficien renal. 98. CS Preparatul de elecie pentru tratament antihipertensiv de durat la gravide este: a. metoprololul; b. labetalolul; c. nifedipina; d. metildopa; e. clofelina. 99. CS Utilizarea crui preparat hipotensiv este contraidicat gravidelor cu preeclampsie: a. blocante ale canalelor de calciu; b. blocante; c. diuretice; d. metildopa; e. inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. 100. CS Antidotul sulfatului de magneziu este: a. gluconatul de calciu; b. cafeina; c. atropina; d. clorura de potasiu; e. naloxonul. 101. CS Care dintre urmtoarele semne locale nu aparine tabloului clinic al ulcerului puerperal? a.edem; b. durere; c.hiperemie; d. hipertermie local; e.erupie papuloas. 102. CS Tabloul clinic al endomiometritei include urmtoarele semne locale, cu excepia: a. subinvoluiei uterului; b. uter flasc la palpare; c. uter dureros la palpare; d. lohii purulente; e. uter dur la palpare. 103. CS Ctre semnele ecografice ale endomiometritei puerperale nu se refer: a. dimensiuni mrite ale uterului; b. cavitatea uterin dilatat; c. incluziunilor ecopozitive; d. ngroarea peretelui anterior al uterului; e. canal cervical ntredeschis. 104. CS Tratamentul endomiometritei puerperale include urmtoarele principii, cu excepia: a. antibioterapiei; b.tratament dezintoxicant; c. tratament uteroton; d.terapia magnezial; e.tratament imunomodulator.
233

105. CS La tratamentul local al endomiometritei puerperale nu se refer: a. Irigarea cavitii uterine cu antiseptice; b. aspirarea coninutului cavitii uterine; c. biele vaginale; d. iradierea cavitii uterine cu raze Laser (heliu-neon); e. hipotermia local. 106. CS Ctre factorii de risc (n timpul sarcinii) pentru dezvoltarea endomiometritei puerperale se refer toi cei menionai, cu excepia: a. infeciei urogenitale; b. vrstei gravidei; c. polihidramniosului; d. iminena de ntrerupere a sarcinii; e. patologiei extragenitale grav. 107. CS Factorii de risc (n natere) de dezvoltare a endomiometritei puerperale sunt cei menionai, cu excepia: a.durata naterii mai mult de 18 ore; b.tuee vaginale multiple (mai mult de 4 tuee vaginale); c.corioamnionita n natere; d.hipotrofia fetal; e.operaia cezarian. 108. CS Factorii de risc (n natere) de dezvoltare a endomiometritei puerperale sunt cei menionai, cu excepia: a. aplicarea forcepsului obstetrical; b. controlul manual al cavitii uterine; c. traumatisme ale canalului de natere; d. natere n prezentaie pelvian; e. hemoragii masive n natere. 109. CS Care intervenie obstetrical comport riscul major de dezvoltare a infeciei puerperale a. controlul manual al cavitii uterine; b. epiziotomia; c. operaia cezarian; d. aplicarea forcepsului obstetrical; e. tuee vaginale multiple. 110. CS Volumul lichidului amniotic crete progresiv pe parcursul sarcinii pn la termenul de (sptmni amenoree): a. 20 s.a. b. 25 s.a. c. 32 s.a. d. 35 s.a. e. 37 s.a. 111. CS Dup 40 sptmni de sarcin volumul lichidului amniotic scade progresiv cu: a. 3% sptmnal; b. 4% sptmnal; c. 5% sptmnal; d. 2% sptmnal; e. 8% sptmnal. 112. CS La 42 sptmni de sarcin volumul de lichid amniotic constituie: a. 50-100 ml; b. 100-500 ml;
234

c. 600-800 ml; d. 800-1000 ml; e. mai mult 1000 ml. 113. CS Din volumul total al lichidului amniotic cantitatea de ap reprezint (%): a. 22 %; b. 44 %; c. 66 %; d. 88 %; e. 98 %. 114. CS n compoziia lichidului amniotic, elementele neorganice constituie circa (%): a. 20 %; b. 15 %; c. 10 %; d. 5 %; e. 1 %. 115. CS Nivelul surfactantului pulmonar fetal este reflectat de prezena: a. lecitinei; b. alaninei; c. glutaminei; d. sfingomielinei; e. glicinei. 116. CS Alfa-fetoproteina este un marker fetal care servete drept metod de screening n urmtoarele termene de sarcin (sptmni): a. 7-8 s.a; b. 11-12 s.a.; c. 12-13 s.a.; d. 15-22 s.a.; e. 23-25 s.a. 117. CS Care este metoda de cercetare a caracteristicilor calitative ale lichidului amniotic: a. USG; b. amnioscopia; c. culdoscopia; d. amniocenteza; e. tocografia. 118. CS Indicele lichidului amniotic reprezint: a. suma pungilor verticale maxime ale fiecrui din cele 4 cadrane ale uterului; b. suma spaiilor ecolibere din cavitatea amniotic; c. raportul dintre spaiul ecoliber relativ i spaiul ocupat de ctre ft; d. raportul dintre spaiul ecoliber relativ i spaiul ocupat de placent; e. suma pungilor profunde nentrerupte ale lichidului amniotic din dou sectoare ale cavitii amniotice. 119. CS Unul dintre criteriile ultrasonografice ale polihidramniosului este prezena unei pungi verticale mai mari de: a. 8 cm; b. 5 cm; c. 11 cm; d. 13 cm;
235

e. 16 cm. 120. CS n caz de polihidramnios indicele lichidului amniotic este mai mare de: a. 24 cm; b. 25 cm; c. 26 cm; d. 27 cm; e. 28 cm. 121. CS Mecanismele producerii excesive a lichidului amniotic sunt urmtoarele, cu excepia: a. creterii diurezei fetale; b. dereglrii procesului de deglutiie; c. alterrii integritii tegumentelor; d. anomaliilor de dezvoltare ale SNC; e. dereglrii tranzitului digestiv. 122. CS Complicaiile mai frecvente la gravidele cu polihidramnios sunt: a. hipertensiunea indus de sarcin; b. infecii ale tractului uro-genital; c. nateri premature; d. ruperea prematur a pungii amniotice; e. hipoplazie pulmonar. 123. CS Termenul optimal pentru efectuarea amniocintezei diagnostice este (sptmni amenoree): a. 6-8 s.a; b. 12-14 s.a.; c. 32-36 s.a.; d. 15-18 s.a.; e. 22-24 s.a. 124. CS Cea mai sigur i util metod de diagnostic n termenii precoce de sarcin este: a. determinarea gonadotropinei corionice n urin; b. determinarea concentraiei de estrogeni n snge; c. efectuarea probei biologice Galli-Mainini; d. testul imunologic de hemaglutinare; e. testul cu ocitocina. 125. CS La examenul ultrasonografic n termen de 20 sptmni de sarcin nu se ia n consideraie: a. vrsta gestaional a ftului; b. activitatea cordului fetal; c. anomaliile de dezvoltare fetale; d. formaiuni ale organelor genitale feminine; e. poziia, atitudinea, prezentaia ftului. 126. CS La examenul ultrasonografic la 34 sptmni de sarcin nu este obligatorie aprecierea: a. corelaiei dintre dimensiunile fetale i termenul de gestaie; b. prezentaia i atitudinea ftului; c. localizarea i structura placentei; d. sexul ftului; e. volumul de lichid amniotic. 127. CS Fundul uterului la nivelul marginii superioare a simfizei pubiene corespunde termenului de sarcin: a. 6 sptmni; b. 8 sptmni; c. 10 sptmni; d. 12 sptmni;
236

e. 16 sptmni. 128. CS Fundul uterului la termenul de 32 sptmni de sarcin este situat: a. la nivelul ombilicului; b. sub procesul xifoid; c. cu 4 cm mai jos de procesul xifoid; d. la mijlocul distanei ntre procesul xifoid i ombilic; e. la mijlocul distanei ntre simfiz i ombilic. 129. CS Oscilaiile sincrone pe cardiotocogram reflect: a. BCF i contraciile uterine; b. BCF i micrile fetale; c. contraciile uterine i micrile fetale; d. frecvena btilor cordului gravidei i a BCF; e. contraciile uterine i tensiunea arterial. 130. CS Dimensiunile normale ale Indicelui Soloviov sunt: a. 1,5-2 cm; b. 3-4 cm; c. 5-6 cm; d. 14-16 cm; e. 18-20 cm. 131. CS Care din criteriile urmtoare nu se ia n consideraie la aprecierea strii nou-nscutului dup scorul Apgar: a. micrile respiratorii; b. frecvena cardiac; c. greutatea nou-nscutului; d. tonusul muscular; e. reflexele. 132. CS Criteriul de laborator cel mai informativ n cazul vomei incoercibile este: a. cetonuria; b. hiperglicemia; c. accelerarea vitezei de sedimentare a hematiilor; d. proteinuria; e. azotemia. 133. CS Care din parametrii biochimici se modific primul n cazul preeclampsiei: a. creatinina; b. bilirubina; c. ureea; d. proteina general; e. transaminazele. 134. CS Indicai metoda contemporan de apreciere a strii intrauterine a ftului n natere: a. fetometria ultrasonografic; b. determinarea alfa-fetoproteinei n lichidul amniotic; c. aprecierea profilului biofizic fetal; d. cardiotocografia; e. amnioscopia. 135. CS Coeficientul feto-placentar reprezint raportul dintre: a. suprafaa placentei i masa ftului; b. masa placentei i masa ftului; c. masa placentei i lungimea ftului; d. masa ftului i masa placentei;
237

e. suprafaa placentei i masa placentei. 136. CS n complexul de investigaii pentru diagnosticul insuficienei placentare sunt utilizate urmtoarele metode, cu excepia: a. aprecierea btilor cordului fetal; b. examenul ecografic; c. determinarea nivelului de lactogen placentar; d. determinarea proteinelor specifice gestaiei; e. determinarea nivelului somatotropinei. 137. CS Perioada de luzie dureaz: a. 4-6 sptmni; b. 6-8 sptmni; c. 8-9 sptmni ; d. 2-4 sptmni; e. 3-6 sptmni. 138. CS Luzia imediat reprezint primele: a. 10 zile dup natere; b. 10 ore dup natere; c. 4 ore dup natere; d. 2 ore dup natere; e. 6 ore dup natere. 139. CS Orificiul extern al colului uterin se nchide: a. peste 3 sptmni dup natere; b. peste 12 zile dup natere; c. peste 6 ore dup natere; d. peste 7 zile dup natere; e. peste 12 ore dup natere. 140. CS Epitelizarea suprafeei interne a uterului se finalizeaz: a. n zilele 7-8 ale perioadei de luzie; b. n zilele 10-12 ale perioadei de luzie; c. n zilele 14-16 ale perioadei de luzie; d. n zilele 4-6 ale perioadei de luzie; e. n zilele 20-24 ale perioadei de luzie. 141. CS Dup natere, endometrul se restabilete n volum deplin la: a. 6-8 sptmni; b. 10-12 sptmni; c. 10-12 zile; d. 2-3 sptmni ; e. 4-5 sptmni. 142. CS Excoriaiile i fisurile postnatale de pe suprafaa vaginului se cicatrizeaz peste: a. 4-5 zile; b. 7-8 zile; c. 10-12 zile; d. 2-3 zile; e. 13-14 zile. 143. CS Dup natere fundul uterin se afl la nivelul simfizei pubieie n ziua: a. 8-a; b. 10-a; c. 12-a ;
238

d. 16-a; e. 20-a . 144. CS Glandele mamare produc colostru n primele: a. 2-3 zile dup natere; b. 4-5 zile dup natere; c. 6 zile; d. 8 zile; e. 16 zile dup natere. 145. CS Din zilele 3-4 pn n zilele 18-20 postpartum se produce: a. colostru; b. lapte de tranziie; c. lapte propriu-zis; d. nu se produce nimic; e. colostru i lapte de tranziie. 146. CS n prima zi a perioadei de luzie fundul uterului se palpeaz: a. la nivelul ombilicului; b. la mijlocul distanei dintre ombilic i simfiz; c. la nivelul simfizei; d. la 2 cm de la simfiz; e. sub simfiz. 147. CS n a 4-a zi a perioadei de luzie fundul uterului se palpeaz: a. la nivelul ombilicului; b. la mijlocul distanei dintre ombilic i simfiz; c. la nivelul simfizei; d. la 2 cm mai sus de simfiz; e. sub simfiz. 148. CS n primele 8 zile postpartum cantitatea total a lohiilor constituie: a. 500-1000 ml; b. 300-400 ml; c. 1000-1200 ml; d. 200-300 ml; e. 150-200 ml. 149. CS Retenia lohiilor n cavitatea uterin se numete: a. lohiometra; b. lohia rubra; c. subinvoluia uterului; d. lohiocolometrie; e. involuie uterin. 150. CS La sfritul perioadei de luzie greutatea uterului constituie: a. 90-100 gr.; b. 60-70 gr.; c. 40-50 gr.; d. 20-30 gr.; e. 110-120 gr. 151. CS Dup expulzia placentei uterul are o greutate de: a. 500 gr.; b. 700 gr.; c. 1000 gr.; d. 300 gr.;
239

e. 1500 gr. 152. CS Complicaiile sarcinii n caz de patologie pulmonar includ urmtoarele, cu excepia: a. hipotrofia ftului; b. moartea antenatal a ftului; c. oligo- i polihidramnios; d. ruptura de uter; e. acutizarea afeciunii pulmonare. 153. CS n caz de patologie pulmonar sunt posibile urmtoarele complicaii fetale, cu excepia: a. infecie intrauterin a ftului; b. anomalii congenitale la ft; c. moarte antenatal a ftului; d. sindromul regresiei caudale la ft; e. hipotrofie fetal. 154. CS Care este metoda de finalizare a naterii la parturientele cu insuficien respiratorie de grad II: a. forceps obstetrical; b. operaia cezarian; c. perineotomie; d. epiziotomie; e. embriotomie. 155. CS Frecvena prezentaiilor pelviene din numrul total de nateri constituie: a. 0,3-0,5 %; b. 3 - 3,5 %; c. 5-7 %; d. 20-30 %; e. 10-14 %. 156. CS La clasificarea prezentaiilor pelviene nu se refer: a. prezentaie pelvian complet; b. prezentaie pelvian decomplet, c. prezentaie fesier decomplet; d. prezentaie podalic complet; e. prezentaie podalic decomplet. 157. CS Care din cele enumerate este sinonim al prezentaiei fesiere: a. prezentaie pelvian complet; b. prezentaie pelvian decomplet, c. prezentaie podalic complet; d. prezentaie podalic decomplet; e. prezentatie a feselor si picioarelor decomplet. 158. CS Diagnosticul de prezentaie pelvian se pune n baza urmtoarelor semne, cu excepia: a. palparea la intrarea n micul bazin a unei pri mari, moi, care nu baloteaz; b. palparea la fundul uterului a unei pri sferice, dure, care baloteaz; c. auscultaia btilor cordului fetal la stnga mai jos de ombilic, d. auscultaia btilor cordului fetal la dreapta mai sus de ombilic; e. auscultaia btilor cordului fetal la stnga mai sus de ombilic. 159. CS Atunci cnd naterea n prezentaie podalic se complic cu ridicarea mnuelor ftului conduita obstetrical va fi: a. aplicarea procedeului clasic manual de eliberare a mnuelor; b. extragerea ftului; c. aplicarea procedeului ovianov I;
240

d. aplicarea procedeului ovianov II; e. operaia cezarian. 160. CS Procedeul clasic manual n prezentaie pelvian se aplic: a. n toate cazurile de prezentaie pelvian; b. n caz de prezentaie podalic; c. n caz de prezentaie fesier; d. la survenirea complicaiilor- ridicarea mnuelor; e. actualmente nu se mai aplic. 161. CS Dac la tueul vaginal se palpeaz ambele picioare ale ftului si pelvisul, prezentatia se numeste: a. podalic complet; b. podalic decomplet; c. pelvian complet; d. pelvian decomplet, modul feselor; e. fesier i podalic decomplet. 162. CS Dac la tueul vaginal se palpeaz fesele ftului si un picior, prezentaia se numete: a. podalic complet; b. podalic decomplet; c. pelvian complet; d. pelvian decomplet, modul feselor, e. fesier i podalic decomplet. 163. CS Dac la tueul vaginal se palpeaz fesele ftului, prezentatia se numeste: a. podalic complet; b. podalic decomplet; c. prezentaie pelvian complet; d. prezentaie pelvian decomplet, modul feselor; e. prezentaie fesier i podalic decomplet. 164. CS Dac la tueul vaginal se palpeaz ambele piciorue ale ftului, prezentatia se numeste: a. podalic complet; b. podalic decomplet; c. pelvian complet; d. pelvian decomplet, modul feselor; e. prezentaie fesier i podalic decomplet. 165. CS Dac la tueul vaginal se palpeaz un picioru al ftului, prezentatia se numete: a. podalic complet; b. podalic decomplet; c. pelvian complet; d. pelvian decomplet, modul feselor; e. prezentaie fesier i podalic decomplet 166. CS Scurgerea prematura a lichidului amniotic in prezentaie pelvian se explic prin: a. cantitatea mare a lichidului amniotic (polihidramnios); b. subierea membranelor amniotice din cauza infeciei asociate; c. lipsa inelului de contact ntre partea prezentat i segmentul inferior; d. micrile active ale picioruelor ftului ce conduc la ruperea pungii amniotice; e. ft macrosom. 167. CS Cauza cea mai frecvent a avortului spontan este: a. insuficiena istmico-cervical; b. preeclampsiile; c. anomalii embrionare genetice;
241

d. anemia feripriv a gravidei; e. uterul n retroflexie. 168. CS Scderea concentraiei de progesteron n sarcin coreleaz cu: a. evoluia normal a sarcinii; b. faza a doua a ciclului menstrual; c. funcia normal a placentei pn la 16 sptmni de gestaie; d. iminen de avort spontan; e. nu are nici o semnificaie. 169. CS Spitalizarea n caz de avort habitual este raional n perioada: a. anteconcepional; b. n primele sptmni de sarcin; c. nu mai trziu de 20 sptmni; d. n termenul la care a avut loc avortul precedent; e. n orice moment. 170. CS Termenul optimal de aplicare a cerclajului uterin n caz de insuficien istmico-cervical este (sptmni gestaionale): a. 4 - 8 s.a. b. 8 - 10 s.a. c. 14-16 s.a. d. 24 28 s.a. e. 30 - 34 s.a. 171. CS Elementul principal n tratamentul etiopatogenetic al insuficienei istmico-cervicale este: a. regim protector; b. profilaxia hipoxiei fetale; c. anestezia pudendal cu novocain i lidaz; d. cerclaj uterin dup tratament tocolitic i electrorelaxare; e. electroforeza cu sulfat de magneziu. 172. CS Scderea persistent a temperaturii bazale n primele 3 luni de sarcin este semnificativ pentru: a. disgravidii precoce; b. insuficiena suprarenalian; c. evoluia normal a gestaiei; d. anomaliile fetale; e. iminena real de ntrerupere a sarcinii. 173. CS Indicai preparatele folosite pentru profilaxia detresei respiratorii: a. curantil; b. aspirin; c. no-spa; d. indometacina; e. dexametazon. 174. CS Tratamentul conservativ n caz de natere prematur declanat spontan este posibil pn la deschiderea colului uterin de: a. 0 1 cm; b. 1 2 cm; c. 3 4 cm; d. 5 6 cm; e. 7 8 cm. 175. CS Apreciai termenul de gestaie pentru care sarcin se consider supramaturat : a. pn la 37 sptmni;
242

b. de la 37 pn la 40 sptmni; c. de la 40 pn la 42 sptmni; d. dup 42 sptmni; e. dup 45 sptmni. 176. CS Bacteriuria la gravide apare n urmtoarele afeciuni, cu excepia: a. uretrite; b. cistite; c. prolaps al peretelui vaginal posterior; d. pielonefrite; e. anomalii de dezvoltare a tractului urinar. 177. CS Tabloul clinic al pielonefritei acute la gravide se manifest prin urmtoarele semne, cu excepia: a. febrei; b. hipertensiunii arteriale; c. durerii lombare; d. disuriei; e. semnelor de intoxicaie general. 178. CS Cile de infectare a ftului cu virusul herpes sunt cele menionate, cu excepia: a. transplacentar; b. transcervical; c. prin cile moi de natere; d. prin instrumente i materiale contaminate; e. calea fecalo-oral. 179. CS Infecia herpetic la nou-nscut se manifest prin semnele menionate, cu excepia: a. hepatosplenomegalie; b. sindromul CID (sngerri difuze); c. hipertensiune intracerebral; d. sindromul regresiei caudale; e. hiperbilirubinemie. 180. CS Cile de contaminare a ftului i nou-nscutului cu virus citomegalic sunt urmtoarele, cu excepia: a. fecalo-oral; b. aspiraional; c. aerian; d. contact direct (prin tegumentele afectate, manipulaii instrumentale); e. calea vertical (transplacentar, transcervical). 181. CS La patogeneza citomegalovirozei nu se refer: a. localizarea virusului n glandele salivare; b. localizarea virusului n esutul pulmonar; c. diseminarea hematogen n sarcin; d. contaminarea transplacentar a ftului; e. contaminarea ftului prin aspirarea lichidului amniotic. 182. CS Tabloul clinic al citomegalovirozei la gravide include urmtoarele simptoame, cu excepia: a. febrei; b. simptomelor gripei; c. edem al glandelor salivare; d. edeme generalizate; e. sindromului mononuclear.
243

183. CS Care din infeciile menionate afecteaz cel mai frecvent sistemul imun al gravidei: a. sifilisul; b. trichomoniaza; c. citomegaloviroza; d. HIV; e. hepatitele virale. 184. CS Conduita gravidelor cu HIV presupune: a. supravegherea permanent n staionar; b. tratament continuu cu Zidovudin; c. ntreruperea urgent a sarcinii prin operaie cezarian mic; d. ntreruperea urgent a sarcinii prin avort medical; e. pstrarea sarcinii. 185. CS Sepsisul neonatal provocat de streptococul de grup B include urmtoarele semne, cu excepia: a. pneumoniei congenitale; b. septicemiei; c. detresei respiratorii profunde; d. viciilor cardiace congenitale; e. manifestrilor sindromului CID. 186. CS Bacteriuria asimptomatic se caracterizeaz prin: a. bacteriurie cu peste 100.000 de germeni/ml de urin; b . bacteriurie cu mai puin de 100.000 de germeni/ml de urin; c. bacteriurie cu peste 100.000 de germeni/ml de urin n absena semnelor clinice ; d. bacteriurie cu acelai germene, cu peste 100.000 de germeni/ml de urin evideniat la 3 determinri consecutive; e. bacteriurie cu acelai germene, cu peste 100.000 de germeni/ml de urin evideniat la 2 determinri consecutive, n absena semnelor clinice de infecie a tractului urinar. 187. CS n cistita acut la gravide se pot ntlni semnele jos enumerate, cu excepia : a. polakiurie; b. disurie; c. febr; d. dureri n regiunea suprapubian; e. hematurie terminal. 188. CS Pielonefrita cronic gestaional poate fi mascat de urmtoarele stri patologice, cu excepia: a. disgravidii precoce sau tardive; b. iminen de avort sau natere premature; c. apendicita acute ; d. diaree; e. hepatite cronice. 189. CS Diagnosticul de pielonefrit cronic n timpul sarcinii este confirmat de urmtoarele semne de laborator, cu excepia: a. leucociturie peste 10 leucocite n cmpul de vedere; b. bacteriurie cu peste 100.000 de germeni/ml de urin n absena manifestrilor clinice; c. asocierea leucocituriei cu bacteriurie, inclusiv cea nesemnificativ (mai puin de 100.000 de germeni/ml de urin); d. densitaea urinei n limite normale n analiza general; e. hipoizostenurie i nicturiei conform probei Zimnikii.
244

190. CS Piuria semnificativ recidivant i rezultatul negativ la examenul bacteriologic al urinei pledeaz pentru : a. bacteriurie asimptomatic; b. abces renal; c. insuficien renal cronic; d. infecie cu Chlamydia ; e. insuficiena renal acut. 191. CS Ce perioad a sarcinii se caracterizeaz prin risc major de dezvoltare a infeciilor tractului urinar? a. pn la 12 sptmni; b. 12-28 sptmni; c. 24-30 sptmni; d. 28-34 sptmni; e. dup 30 sptmni. 192. CS Care din urmtoarele stri n timpul sarcinii necesit tratament n condiii de staionar: a. risc de dezvoltare a infeciilor urinare ; b. bacteriurie asimptomatic; c. pielonefrit acut; d. pielonefrit cronic; e. anemie. 193. CS Greutatea uterului la sfritul sarcinii constituie: a. 600 gr; b. 650 gr; c. 700 gr; d. 850 gr; e. 1000 gr. 194. CS Oxitocina se depoziteaz n: a. lobul anterior al hipofizei; b. lobul posterior al hipofizei; c. lobul intermediar al hipofizei; d. ovare; e. suprarenale. 195. CS Glanda paratiroid n sarcin influeneaz preponderent metabolismului: a. natriului; b. calciului; c. kaliului; d. magneziulu; e. fosforului. 196. CS Corpul galben n sarcin produce preponderent urmtorii hormoni: a. estrogeni; b. progesteron; c. glucocorticoizi; d. tireoidieni; e. hipofizari. 197. CS Hormonul somatotrop se produce n: a. lobul anterior al hipofizei; b. lobul intermediar al hipofizei; c. lobul posterior al hipofizei; d. corticosuprarenal;
245

e. medulosuprarenal. 198. CS Statutul imun n timpul sarcinii sufer urmtoarele modificri: a. crete; b. nu se modific; c. scade; d. crete periodic; e. scade periodic. 199. CS Mecanismul declanator n patogeneza sindromului CID obstetrical este: a. activizarea coagulanilor; b. activizarea anticoagulanilor; c. leucocitoza; d. anemia; e. hipoxia. 200. CS Forma fulminant a sindromului CID obstetrical se dezvolt n caz de: a. preeclampsie sever; b. embolie cu lichid amniotic; c. insuficien placentar cronic; d. anemie feripriv; e. obezitate. 201. CS Cauzele hemoragiei n luzia precoce sunt urmtoarele, cu exeptia: a. resturi placentare; b. hipotonie uterin; c. coagulopatie; d. ruptur uterin; e. placenta praevia. 202. CS Indicai originea hemoragiei n placenta praevia: a. fetal; b. matern; c. mixt; d. patern; e. extragenital. 203. CS La mecanismele compensatorii n cazul unei hemoragii nu se refer: a. vasoconstricie periferic; b. centralizarea circulaiei sangvine; c. scderea reflex a tonusului vascular; d. autohemodiluia; e. eliberarea sngelui din depouri. 204. CS Indicele de oc Allgower reprezint raportul: a. dintre puls i TA sistolic; b. dintre TA sistolic i puls; c. puls i TA diastolic; d. TA diastolic i puls; e. TA sistolic i TA diastolic. 205. CS Valoarea normal al indecelui de oc Allgower constituie: a. 0,5; b. 1,1; c. 0,9; d. 0,1; e. 2,0.
246

206. CS Volumul de snge pierdut n cazul indicelui de oc 1,5 reprezint: a. 40-50%; b. 20-30%; c. 30-40%; d. 50-60%; e. 100%; 207. CS La o pacient, peste 6 sptmni dup nlturarea molei hidatiforme au aprut eliminri sangvinolente, au devenit pozitive semnele sarcinii, a crescut nivelul de gonadotropin corionic. Care e diagnosticul? a. sarcin 4-5 sptmni; b. corioepiteliom; c. mola hidatiform distructiv; d. avort spontan incipient; e. perforaia uterului. 208. CS Corioepiteliomul este: a. forma metastatic a cancerului pulmonar; b. forma distructiv a molei veziculare; c. tumor malign, ce se dezvolt din elementele oului fetal; d. forma metastatic a cancerului de ovar, e. recidiv a molei veziculare. 209. CS Cea mai periculoas complicaie a molei hidatiforme este: a. hemoragia uterin; b. sterilitatea; c. hipofuncia ovarelor; d. corioepiteliomul; e. amenoreea. 210. CS Ruptura perineului de gradul II include farmaiunile urmtoare,cu excepia: a. pielea perineului; b. comisura posterioar; c. sfincterul anal extern; d. pereii vaginului; e. muchii planeului perineal. 211. CS La examinarea n valve a fost evideniat ruptura colului uterin de 4 cm, care nu atinge fornixul. Numii gradul rupturii: a. I; b. II; c. III; d. IV; e. V. 212. CS Apariia scremetelor cnd capul ftului se afl la ntrarea n bazinul mic indic: a. nceputul perioadei de expulzie; b. insuficiena forelor de contracie; c. hipertonia uterin; d. travaliul discoordonat; e. iminena rupturii uterului. 213. CS n cazul rupturii uterului este indicat: a. aplicarea forcepsului; b. versiunea obstetrical; c. embriotomia;
247

d. laparotomia de urgen; e. extracia mare a ftului. 214. CS n clasificarea rupturilor de uter nu se folosete criteriul: a. momentul rupturii; b. tabloul clinic al rupturii; c. patogenia rupturii; d. intensitatea rupturii; e. caracterul rupturii. 215. CS Examenul USG efectuat la 30 sptmni de gestaie ofer urmtoarele informaii, cu excepia: a. masa ftului; b. volumul lichidului amniotic; c. termenul de gestaie; d. localizarea placentei; e. profilului biofizic. 216. CS Al III-lea examen medical antenatal este prevzut pentru termenul de gestaie: a. 16-17 sptmni; b. 18-20 sptmni ; c. 22-24 sptmni; d. 25-26 sptmni; e. 28-30 sptmni. 217. CS Al IV-lea examen medical antenatal este prevzut pentru termenul de gestaie: a. 18-20 sptmni ; b. 22-24 sptmni; c. 25-26 sptmni; d. 28-30 sptmni; e. 32-34 sptmni. 218. CS Al V-lea examen medical antenatal este prevzut pentru termenul de gestaie: a. 28-29 sptmni; b. 30-32 sptmni ; c. 33-34 sptmni; d. 35-36 sptmni; e. 37-38 sptmni. 219. CS Concediul de maternitate se acord la termenul de gestaie: a. 30 sptmni ; b. 32 sptmni; c. 34 sptmni; d. 35 sptmni; e. 38 sptmni. 220. CS Cte vizite de evaluare antenatal sunt prevzute pentru gravidele sntoase, fr factori de risc: a. 4; b. 5; c. 6; d. 7; e. 8. 221. CS n cadrul evalurii antenatale a gravidelor sunt obligatorii urmtoarele investigaii paraclinice, cu excepia: a. testul serologic la sifilis;
248

b. frotiul vaginal ; c. determinarea HBsAg la gravidele nevaccinate; d. testul la infecia HIV/SIDA; e. examen general de urin. 222. CS Nivelul sporit al fetoproteinei serice indic prezena la ft a urmtoarelor patologii, cu excepia: a. hipotrofiei fetale; b. defectelor de tub neural; c. herniei diafragmale; d. omfalocel; e. gastriizis. 223. CS Care din urmtoarele patologii se caracterizeaz prin diminuarea nivelului seric al fetoproteinei? a. sindromul Down; b. defectele de tub neural; c. hernia diafragmal; d. omfalocelul; e. gastroshizis. 224. CS Diagnosticul prenatal al anomaliilor congenitale include metodele menionate, cu excepia: a. exameni USG; b. biopsia corionului; c. profilulul biofizic; d. amniocenteza; e. testul -fetoprotein. 225. CS Examenul ecografic de rutin n cadrul supravegherii antenatale a gravidelor este efectuat la termenul: a. 16-17 sptmni; b. 18-21 sptmni; c. 22-24 sptmni; d. 26-28 sptmni; e. 30-32 sptmni. 226. CS Termenul de gestaie se determin conform datelor menionate, cu excepia: a. ultima menstruaie; b. coitusul fecundant; c. primele micri fetale; d. examenul USG efectuat la 30-32 sptmni; e. termenul sarcinii la I-a vizit antenatal. 227. CS Care din urmtoarele investigaii nu este efectuat la toate vizitele antenatale? a. determinarea masei corpului; b. examinarea la sifilis; c. examen general de urin; d. examen general de snge / hemoglobina; e. msurarea TA. 228. CS Algodismenoreea este o dereglare a ciclului menstrual ce se manifest prin: a. hiperpolimenoree; b. disfuncii anovulatorii; c. dureri n timpul menstruaiei; d. menometroragii; e. hemoragii disfuncionale ovulatorii.
249

229. CS La baza patogenezei algodismenoreei este: a. hiperestrogenia; b. hipoprostaglandinemia; c. hipoandrogenia; d. hiperprostaglandinemia; e. hiperglicemia. 230. CS Crui diagnostic i corespunde situaia: apariia durerilor cu cteva ore nainte i n primele ore de menstruaie pe fonul unor reacii vegetative: a. endometrioza retrocervical; b. sindromul ovarelor polichistice; c. miom uterin; d. adenomioza; e. sindromul postcastraional. 231. CS Dereglrile vegetative, care nsoesc algodismenoreea sunt urmtoarele, cu excepia: a. transpiraie; b. cefalee; c. tahicardie; d. diaree; e. depresie. 232. CS Preparatele antiinflamatorii nesteroidiene n tratamentul algodismenoreei posed efect: a. analgezic; b. inhibiia prostaglandin-sintetazei; c. antispastic; d. antiinflamator; e. toate cele enumerate. 233. CS Amenoreea hipotalamic este prezent n: a. sindromul ihan; b. sindromul erevski-Turner; c. boala Ienco-Cuhing; d. sindromul Chiari-Fromeli; e. boala Simonds. 234. CS Pentru amenoree este caracterstic: a. lipsa menstruaiei timp de 1 lun; b. lipsa menstruaiei timp de 3 luni; c. lipsa menstruaiei timp de 4 luni; d. menstruaii regulate; e. lipsa menstruaiei timp de 6 luni, n lipsa sarcinii i lactaiei la o pacienta de 16-45 ani. 235. CS Amenoreea fiziologic apare n: a. aplazia uterului i vaginului; b. femeile gravide; c. hipotirioz; d. maladii psihice; e. anemii grave. 236. CS La amenoreea patologic nu se refer: a. primar; b. secundar; c. de lactaie; d. veridic; e. pseudoamenoreea.
250

237. CS Cea mai frecvent form de amenoree este: a. central; b. hipofizar; c. ovarian; d. uterin; e. hipotalamic. 238. CS Pentru amenoreea primar e caracteristic: a. lipsa menstruaiei la fete de 16 ani; b. lipsa menstruaiei mai mult de 6 luni; c. lipsa menstruaiei n sarcin; d. lipsa menstruaiei n postmenopauz; e. lipsa menstruaiei dup natere. 239. CS La organele genitale externe se refer formaiunile enumerate, cu excepia : a. labii mari i mici; b. vestibulul; c. clitorisul; d. pubis; e. colul uterin. 240. CS Faa extern a labiilor mari este acoperit cu: a. piele; b. piele i glande sebacee; c. un strat celular fibroadipos; d. un strat de celule ciliare; e. un strat de celule cilindrice. 241. CS Labiile mici reprezint repliuri: a. ale mucoasei vulvare; b. ale pielii; c. ale pielii i mucoasei; d. de celule ciliare; e. musculare. 242. CS Glandele Skene sunt localizate: a. parauretral; b. n treimea posterioar a labiilor mari; c. n grosimea labiilor mici; d. n vagin; e. pe colul uterin. 243. CS Glandele Bartholini sunt localizate: a. parauretral; b. n treimea posterioar a labiilor mari; c. n grosimea labiilor mici; d. n vagin; e. pe colul uterin. 244. CS pH coninutului vaginal 4, 2 4, 6 se datorete bacililor Doderlein, care: a. descompun glicogenul n acid lactic; b. produc acid lactic; c. nu acioneaz asupra pH; d. produc acid clorhidric; e. produc acid sulfuric.
251

245. CS Lungimea medie a vaginului unei femei mature atinge: a. 7 8 cm; b. 8 10 cm; c. 5 6 cm; d. 15 20 cm; e. 1 3 cm. 246. CS Stratul mediu al perineului formeaz muchi: a. sfincteri ani externi; b. transversus superficial; c. transversus profundi; d. bulbo-cavernosus; e. ischio-cavernosus. 247. CS Stratul intern al perineului este format din muchii: a. transvers superficial; b. transvers profundi; c. bulbo-cavernos; d. ischio-cavernos; e. levatori anali. 248. CS Trompele uterine i uterul se dezvolt din: a. canelele mezonefrotice (Wolf); b. canalele paramezonefrotice (Muller); c. bulbii sinovaginali; d. canaliculele metanefrotice; e. pronefros . 249 . CS Gonadele primitive se transform n testicul sub aciunea: a. antigenului HY; b. testosteronului; c. factorului de inhibiie (antimullerian); d. cortizolului; e. gonadotropinelor hipofizare. 250. CS Ductele paramezonefrotice degenereaz sub aciunea: a. antigenului HY; b. testosteronului; c. factorului de inhibiie (antimullerian); d. cortizolului; e. gonadotropinelor hipofizare . 251.. CS Ductele mezonefrotice se transform n ducte seminifere sub aciunea: a. antigenului HY; b. testosteronului; c. factorului de inhibiie (antimullerian); d. cortizolului; e. gonadotropinelor hipofizare . 252. CS Lipsa vaginului i a unei pri sau a uterului n ntregime constituie sindromul: a. Rokitansky-Kuster-Hauser; b. Morris; c. Klinefelter; d. Turner; e. Sheehan.
252

253. CS Forma tipic a disgeneziei gonadice este numit sindrom: a. Rokitansky-Kuster-Hauser; b. Morris; c. Klinefelter; d. Turner; e. Sheehan. 254. CS Cariotipul 47YXX este caracteristic pentru sindromul: a. Rokitansky-Kuster-Hauser; b. Morris; c. Klinefelter; d. Turner; e. Sheehan. 255. CS Cariotipul 45XO este caracteristic pentru sindromul: a. Rokitansky-Kuster-Hauser; b. Morris; c. Klinefelter; d. Turner; e. Sheehan. 256. CS Genotip 45XO, organe genitale interne i externe de tip feminin, lipsa semnelor sexuale secundare, anomalii somatice. Diagnosticul? a. sindromul Rokitansky-Kuster-Hauser; b. sindromul feminizrii testiculare (Morris); c. sindromul Klinefelter; d. forma tipic a disgeneziei gonadelor (sindromul Turner); e. sindromul Sheehan. 257. CS Genotip 46XY, gonade masculine, fenotip feminin, lipsa pilozitii axilare i pubiene. Diagnosticul? a. sindromul Rokitansky-Kuster-Hauser; b. sindromul feminizrii testiculare (Morris); c. sindromul Klinefelter; d. forma tipic a disgeneziei gonadelor (sindromul Turner); e. sindromul Sheehan. 258. CS Genotip 46XY, gonade masculine, fenotip feminin, lipsa pilozitii axilare i pubiene. Cauza? a. lipsa HY antigenului; b. lipsa secreiei testosteronului; c. anticorpi anti-T; d. lipsa fermentului 52--reductazei; e. lipsa GnRH (liu-liberinei gonadotrope). 259. CS Pentru sindromul feminizrii testiculare este caracteristic cariotipul: a. 46XY; b. 46XX; c. 45XO; d. 47YXX; e. 47XXX. 260. CS Pentru sindromul Turner este caracteristic cariotipul: a. 46XY; b. 46XX; c. 45XO;
253

d. 47YXX; e. 47XXX. 261. CS Pentru sindromul Klinefelter este caracteristic cariotipul: a. 46XY; b. 46XX; c. 45XO; d. 47YXX; e. 47XXX. 262. CS Tratamentul sindromului Rokitansky-Kuster-Hauser prevede: a. terapie de substituie cu estrogeni; b. nlturarea chirurgical a gonadelor; c. nlturarea chirurgical a clitorisului; d. formarea vaginului artificial; e. administrarea Dexametazonei. 263. CS Tratamentul formei tipice a disgeneziei gonadelor (sindromul Turner) prevede: a. terapie de substituie cu estrogeni; b. nlturarea chirurgical a gonadelor; c. nlturarea chirurgical a clitorisului; d. formarea vaginului artificial; e. administrarea Dexametazonei. 264. CS Frecvena malignizrii tumorilor benigne ovariene constituie: a. 30-40%; b. 15-25%; c. 0,5-1%; d. 80-90%; e. 100%. 265. CS Mecanismul de apariie a tumorii ovariene schematic poate fi reprezentat n felul urmtor: a. hipofuncia primar ovarian i micorarea nivelului de estrogeni; b. hiperfuncia ovarian primar i hiperestrogenie; c. micorarea compensatorie a nivelului gonadotropinelor hipofizare, n primul rnd FSH; d. majorarea compensatorie a nivelului gonadotropinelor hipofizare, n primul rnd FSH; e. toate rspunsurile sunt corecte. 266. CS Pot fi numite chisturi formaiunile pseudomucoase ale ovarelor? a. da; b. nu; c. uneori; d. da, dac formaiunea e unilateral; e. da, dac lipsete ascita. 267. CS La tumorile epiteliale ovariene benigne se refer: a. chistadenomul; b. lipom; c. teratom; d. fibrom; e. tecomul. 268. CS Mai frecvent se malignizeaz: a. tumorile mucinoase de ovar; b. chistoamele seroase; c. chistoamele seroase i mucinoase; d. chistul dermoid;
254

e. fibromul. 269. CS Pentru tecomul ovarian este caracteristic urmtorul tip de frotiu vaginal: a. atrofic; b. tip III-IV; c. tip I-II; d. toate tipurile; e. nici unul. 270. CS Este oare androblastomul o tumor productoare de hormoni? a. da-tumor feminizant; b. nu; c. depinde de dimensiuni; d. da- tumor masculinizant; e. tumor inert. 271. CS n cazul depistrii chisturilor paraovariene se indic: a. tratament hormonal; b. tratament chirurgical; c. supraveghere; d. fizioterapie; e. tratament conservativ. 272. CS n lipsa sarcinilor n antecedente se folosete termenul de: a. sterilitate primar; b. sterilitate secundar; c. sterilitate endocrin; d. sterilitate imunologic; e. sterilitate feminin. 273. CS Frecvena sterilitii feminine constituie: a. 40%; b. 60-70%; c. 70-80%; d. 90%; e. mai puin de 20%. 274. CS Frecvena sterilitii masculine constituie: a. 40%; b. 50-60%; c. 70-80%; d. 80-90%; e. mai puin de 20%. 275. CS Frecvena sterilitii mixte constituie: a. 5%; b. 10%; c. 15%-20%; d. 25-30%; e. mai mult de 30%. 276. CS Schimbrile patologice ale glerei cervicale pot fi cauzate de strile jos enumerate, cu excepia: a. infectrii colului uterin; b. retroflexiei uterine; c. anticorpilor fa de spermatozoizi; d. diatermocoagularea colului uterin;
255

e. eroziunea colului uterin. 277. CS Numii metoda cea mai direct de apreciere a ovulaiei: a. histerosalpingografia; b. ecohidrotubaia; c. instalarea sarcinii; d. histeroscopia; e. biopsia endometrului. 278. CS n caz de sterilitate laparoscopia nu este indicat n prezena: a. ovarelor sclerochistice; b. tratament ineficient al sterilitii de etiologie neclar; c. galactoree; d. necesitatea precizrii anomaliilor de dezvoltare a organelor genitale; e. suspiciunea endometriozei genitale externe. 279. CS Enumerai cauzele sterilitii masculine atunci cnd indicele de FSH i LH este majorat: a. proces inflamator al prostatei; b. azoospermie; c. epispadie; d. varicocel; e. insuficiena testicular primar. 280. CS Parenchimul glandei mamare const din: a esut adipos; b. esut glandular; c. esut muscular; d. esut conjunctiv; e. esut endometrial. 281. CS Stroma glandei mamare const din: a. esut adipos; b. esut glandular, c. esut muscular; d. esut conjunctiv; e. esut endometrial. 282. CS Numrul de lobuli ai glandei mamare a unei femei mature este de: a. 15-25; b. 3-5; c. 30-35; d. 5-10; e. 35-40. 283. CS Pereii alveolelor glandei mamare sunt tapetai cu epiteliu: a. pluristratificat; b. cilindric; c. ciliar; d. unistratificat cubic; e. unistratificat ciliar. 284. CS Ductele galactofore mari ale glandelor mamare sunt tapetate cu epiteliu: a. pluristratificat; b. cilindric; c. unistratificat cubic d. ciliar; e. pluristratificat cubic.
256

285. CS n sarcin, glanda mamar este influenat de hormonii: a. estrogeni; b. progesteron; c. gonadotropin corionic; d. prolactina; e. ocitocina. 286. CS La nivelul glandelor mamare hormonii estrogeni induc proliferarea: a. esutului alveolar al glandei mamare; b. ductelor lactofore ale glandei mamare; c. esutului adipos; d. esutului conjunctiv fibros lax; e. esutului cilindric ciliat. 287. CS Progesteronul contribuie la proliferarea: a. esutului alveolar al glandei mamare; b. ductelor lactofore ale glandei mamare; c. esutului adipos; d. esutului conjunctiv fibros lax; e. esutului cilindric ciliat. 288. CS Semnul Konig n cancerul glandei mamare reprezint: a. desenul venos accentuat de asupra formaiunii patologice din glanda mamar; b. pielea de asupra formaiunii patologice are aspectul cojii de portocal; c. mamelonul retractat sau aplatizat d. palparea nodulului canceros la fel de uor n poziie vertical i n decubit dorsal e. palparea induraiilor de origine dishormonal mai clar n poziie vertical i mai puin clar n decubit dorsal. 289. CS Pentru diagnosticul patologiei glandei mamare nu se folosete: a. mamografia; b. ductografia; c. colpocitologia; d. citologia; e. examenul ultrasonor. 290. CS Metoda de contrastare artificial a canalelor galactofore ale glandei mamare se numete: a. canaliculografia; b. ductografia; c. mamografia; d. ultrasonografia; e. sinusografia. 291. CS Mastopatia se ntlnete mai frecvent la vrsta: a. 15-25 ani; b. 30-50 ani; c. 50-60 ani; d. dup 60 65 ani; e. dup 65 ani. 292. CS Aspectul radiologic al glandei mamare are aspectul reliefului lunii n cazul: a. implicrii numai a canalelor galactofore; b. modificrii esutului alveolar ale glandei mamare; c. dilatarea chistic a segmentelor terminale ale canalelor galactofore; d. forma difuz a mastopatiei; e. combinarea diferitor forme de mastopatie.
257

293. CS Cel mai caracteristic semn al endometriozei este: a. dismenoreea dobndit; b. sterilitatea; c. oligomenoree; d. avorturi habituale; e. obezitatea. 294. CS Endometrioza ovarelor se refer la: a. endometrioza extern; b. endometrioza intern; c. endometrioza extragenital; d. endometrit; e. sterilitate. 295. CS Care din preparate jos enumerate nu se utilizeaz n tratamentul endometriozei : a. nonovlon ; b. parlodel ; c. 17-OPC ; d. testosteron ; e. gravibinon. 296. CS La o femeie de 38 ani, adenomioza este nsoit de un sindrom algic stabil, menoragii. Sufer de boal hipertensiv stadiul IIA. Alegei varianta optimal de tratament. a. progestine sintetice combinate ; b. danazol; c. tratament chirurgical ; d. inhibitori ai prostaglandinelor ; e. gravibinon. 297. CS Pentru diagnosticul formelor precoce a endometriozei genitale externe se utilizeaz: a. histeroscopia ; b. laparoscopia ; c. histerosalpingografia ; d. chiuretaj diagnostic separat ; e. colposcopia. 298. CS Pentru ce patologie este caracteristic urmtorul tablou ecografic: structur neomogen i ngroat a endometrului, prezena unui nodul cu structur neomogen, fr capsul: a. miom uterin cu nodul intramural ; b. forma nodular de adenomioz ; c. endometrioza colului uterin; d. endometrioza retrocervical; e. endometrioza extragenital. 299. CS Este posibil coagularea focarelor endometriale n timpul histeroscopiei lichidiene : a. da ; b. nu ; c. parial posibil ; d. da, dup examenul histologic ; e. da, dup examenul radiologic. 300. CS Prin histerosalpingografie nu poate fi depistat: a. tuberculoza anexelor uterine ; b. hipoplazia uterin ; c. corioepiteliomul; d. adenomioza;
258

e. miomul. 301. CS Endometrioza colului uterin apare pe fondul: a. leucoplakiei colului uterin ; b.diatermocoagularea colului uterin ; c. polip al colului uterin ; d. colpit ; e. endocervicoz. 302. CS CS Cum se numete menstruaia atunci cnd volumul de snge pierdut este de 25 ml: a. hipomenoree; b. hipermenoree; c. eliminri sangvinolente; d. amenoree; e. opsomenoree. 303. CS Cum se numete menstruaia atunci cnd volumul de snge pierdut este de 135 ml: a. hipomenoree; b. hipermenoree; c. eliminri sangvinolente; d. amenoree; e. opsomenoree. 304. CS Menstruaia cu durata de peste 7 zile se numete: a. menoragie ( menometroragie); b. oligomenoree; c. proiomenoree; d. opsomenoree; e. amenoree. 305. CS Menstruaia cu durata mai puin de 3 zile se numete: a. menoragie, menometroragie; b. oligomenoree; c. proiomenoree; d. opsomenoree; e. amenoree. 306. CS Repetarea ciclului menstrual la fiecare 18-20 zile se numete: a. proiomenoree; b. opsomenoree; c. amenoree; d. spaniomenoree; e. hipomenoree. 307. CS Repetarea ciclului menstrual la fiecare 2-3 luni se numete: a. proiomenoree; b. opsomenoree; c. amenoree; d. spaniomenoree; e. hipomenoree. 308. CS Patologia care se caracterizeaz prin repetarea ciclului menstrual la fiecare 6 luni se numete: a. proiomenoree; b. opsomenoree; c. amenoree; d. spaniomenoree;
259

e. hipomenoree. 309. CS Patologia care se caracterizeaz prin repetarea ciclului menstrual la fiecare 4-5 luni se numete: a. proiomenoree; b. opsomenoree; c. amenoree; d. spaniomenoree; e. hipomenoree. 310. CS Una din consecinele serioase ale MST (infecia papilomovirus) este: a. sterilitatea; b. cancerul de col; c. endometrioza; d. sarcina ectopic; e. BIP (boala inflamatorie pelvin). 311. CS Agentul patogen al cancerului de col, transmis pe cale sexual este: a. gonococul; b. virusul papiloma; c. toxoplasma; d. herpesul genital; e. chlamidia. 312. CS Maladiile sexual transmisibile afecteaz de obicei: a. ambele trompe uterine; b. numai o tromp uterin; c. ambele trompe i uterul concomitent; d. trompa i ovarul; e. uterul i trompa. 313. CS Pentru tratamentul specific al gonoreei se utilizeaz: a. penicilina; b. metronidazol; c. nizoral; d. valtrex; e. aciclovir. 314. CS Tratamentul specific al chlamidiozei include preparatele jos enumerate, cu excepia: a. penicilinei; b. tetraciclinei; c. sumamedului; d. ciprobaiului; e. eritromicinei. 315. CS Alegei definiia corect a menopauzei: a. dispariia spontan a menstruaiei cauzat de epuizarea ovarelor; b. perioada de modificare a paternului menstrual n legtur cu epuizarea ovarelor; c. perioada care urmeaz dup ultimul ciclu menstrual; d. perioada care incepe peste 12 luni dup ultimul ciclu menstrual; e. nici una din definiii nu este corect. 316. CS Managementul nonfarmacologic al osteoporozei la femeile postmenopauzale nu presupune: a. dietoterapie; b. urmarea unui program de exerciii fizice; c. sistarea fumatului; d. limitarea alcoolului;
260

e. terapia hormonal de substituie. 317. CS Alternativa terapiei hormonale de substituie pentru controlul bufeelor i a transpiraiilor nocturne la femeile premenopauzale sunt : a. clonidina; b. cofeina; c. clomifenul; d. vitamina E e. acid ascorbic. 318. CS Alegei afirmaiile false : a. femeile perimenopauzale nu sunt infertile; b. preparatele combinate ale terapiei hormonale de substituie au i efect contraceptiv; c. femeile dup de 50 ani trebuie s utilizeze anticoncepionale timp de 1 an dup ultima menstruaie; d. femeile mai tinere de 50 ani trebuie s utilizeze anticoncepionale timp de 2 ani dup ultima menstruaie, e. consumatoarele de contraceptive orale combinate n perimenopauz nu necesit terapie hormonal de substituie. 319. CS Componenta progestagen din preparatele hormonale de substituie la femeile postmenopauzale se administreaz : a. pentru profilaxia osteoporozei; b. pentru controlul bufeelor i a transpiraiilor nocturne; c. pentru controlul simptomelor atrofiei vaginale ; d. cu scop de profilaxie a cancerului mamar; e. cu scop de profilaxie a cancerului endometriului. 320. CS Care este durata minim de administrare a progestativului n cadrul terapiei hormonale de substituie la femeile postmenopauzale: a. 6-7 zile; b. 8-9 zile; c. 10-12 zile; d. 14-16 zile; e. 18-21 zile. 321. CS Care din metodele de examinare enumerate nu se refer la cele endoscopice: a. colposcopia; b. cervicoscopia; c. laparoscopia; d. controlul ultrasonografic; e. histeroscopia. 322. CS Laparoscopia i culdoscopia sunt contraindicate n caz de: a. suspecii la tumori ale anexelor uterului ; b. endometrioz ovarian; c. sterilitate de genez tubar; d. proces aderenial pronunat al bazinului mic; e. sindromul ovarelor polichistice. 323. CS Care este termenul optim pentru efectuarea chiuretajului diagnostic al cavitii uterine? a. 10-12 zile pn la menstruaie; b. 1-2 zile pn la menstruaie; c. 5-6 zile nainte de menstruaie; d. imediat dup finalizarea menstruaiei; e. n ziua a 14-a a ciclului menstrual.
261

324. CS Termenul optim pentru efectuarea metrosalpingografiei este: a. faza folicular a ciclului menstrual; b. faza luteinizant a ciclului menstrual; c. n timpul menstruaiei; d. mediat dup menstruaie; e. n ajunul menstruaiei. 325. CS Prin intermediul histerosalpingografiei nu pot fi diagnosticate: a. tuberculoza anexelor uterine; b. hipoplazia uterului; c. corionepiteliomul; d. adenomioza; e. uterul bicorn. 326. CS Nu servete drept contraindicaie pentru efectuarea histerosalpingografiei: a. metroragia; b. suspecie de graviditate; c. forma latent a tuberculozei genitale; d. acutizarea salpingitei cronice; e. endometrita latent. 327. CS La testele de diagnostic funcional a strii ovarelor se refer: a. proba Hrobas; b. cromodiagnosticul; c. biopsia aspiratorie; d. cervicoscopia; e. colpocitologia. 328. CS Histerometria (sondajul uterului) este contraindicat n caz de: a. suspecie de sarcin; b. suspecie de cancer al colului uterin; c. nod miomatos submucos; d. cancer de corp uterin; e. eliminri purulente din canalul cervical. 329. CS Numii contraindicaia relativ pentru efectuarea biopsiei exploratorii a colului uterin: a. leziuni macroscopice ulcerative la nivelul colului uterin; b. vase atipice n tabloul colposcopic; c. graviditatea; d. proliferri papilare i zone iod-negative; e. col uterin fr schimbri. 330. CS Miomul uterin este o tumor: a. benign; b. malign; c. limitrof; d. de obicei benign; e. de obicei malign. 331. CS Semnul clinic principal n caz de localizare subseroas a nodulului miomatos este: a. algiile; b. dereglrile ciclului menstrual; c. diminuarea volumului de snge menstrual pierdut; d. scaderea libidoului; e. dispareunia.
262

332.. CS Semnul sugestiv la histerosalpingografie pentru un miom uterin submucos este: a. defectul de umplere; b. umbre dup contur; c. conturul neregulat, ulceros al cavitii uterului; d. substanta de contrast nu patrunde in trompe; e. substanta de contrast nu patrunde in cavitatea abdominala. 333. CS Defundarea uterului se efectueaz cu scopul pstrrii funciei: a. reproductive; b. menstruale; c. sexuale; d. secretorii; e. reproductive i menstruale. 334. CS Indicaii pentru histerectomie total n caz de miom uterin sunt: a. noduli cu localizare n regiunea istmic fr afectarea colului uterin b. noduli localizai la nivelul colului uterin c. miom gigant d. asocierea cu patologia anexelor e. vrsta dup 40 ani. 335. CS Perioada pubertar cuprinde etapa (dup clasificarea OMS) ntre: a. 9-16 ani; b. 10-16 ani; c. 10-15 ani; d. 10-14 ani; e. 8-10 ani. 336. CS Pubertatea precoce apare la vrsta de: a. Sub 9 ani; b. Sub 10 ani; c. Sub 11 ani; d. Sub 12 ani; e. Sub 13 ani. 337. CS Perioada neonatal de dezvoltare a sistemului reproductiv, cuprinde intervalul de timp de la natere pn la vrsta de: a. 7 zile; b. 10 zile; c. 12 zile; d. 28 zile; e. 14 zile. 338. CS La examenul obiectiv al unei fetie cu vrsta de 3 ani (la exterior normal dezvoltat, cariotipul-46XX) sa depistat clitorisul cu lungimea de 5 cm i concreterea labiilor. Cel mai considerabil test pentru confirmarea diagnosticului va fi nivelul ridicat de: a. estrogeni n urin; b. progesteron n snge; c. prolactin n snge i nivel ridicat de 17 CS n urin; d. pregnandiol n urin; e. 17 CS n urin. 339. CS Raportul dintre colul i corpul uterin la fetie nou-nscute este: a. 3 : 1; b. 2,5 : 1; c. 2 :1;
263

d. 1,5 : 1; e. 1 .1. 340. CS La o feti de 4 ani se stabilete diagnosticul de sindrom adreno-genital. Momentul etiologic n aceast patologie este: a. deficitul fermentului 21-hidroxilaz; b. administrarea preparatelor hormonale n timpul sarcinii; c. tumor ovarian; d. tumor a suprarenalelor; e. aberaii cromozomiale. 341. CS n cazul sindromului adrenogenital dexametazona se indic n doz: a. 1 mg n 24 ore; b. 5 mg n 24 ore; c. doza depinde de 17 CS n urin; d. doza depinde de nivelul de estrogeni n urin; e. doza depinde de nivelul de estrogeni n snge. 342. CS Cum se modific nivelul de androgeni dup proba cu dexametazon la fetiele cu sindromul adrenogenital: a. nu se schimb; b. scade neesenial; c. scade brusc; d. crete esenial; e. se mrete nesemnificativ. 343. CS n tratamentul sindromului adrenogenital se indic hormonii: a. gonadotropi; b. androgeni; c. glucocorticoizi; d. andogeni i glucocorticoizi; e. progestageni. 344. CS n sindromul adrenogenital, dereglrile primare sunt la nivel de: a. hipofiz; b. suprarenale; c. ovare; d. hipotalamus; e. uter. 345. CS La baza dezvoltrii sindromului adrenogenital este deficitul de sintez a hormonilor: a. corticosteroizi; b. aldosteron; c. androgeni; d. estrogeni; e. progesteron. 346. CS Care tulburri neuro-endocrine duc la virilizare n cazul sindromului Shtein-Levental? a. hiperandrogenia; b. hipoandrogenia; c. hipoestrogenia; d. hiperestrogenia; e. hipercorticizm. 347. CS Tratamentul preventiv al sindromului tein-Levental se efectueaz cu: a. estrogeni;
264

b. gestageni; c. estrogeni - gestageni; d. corticosteroizi; e. androgeni. 348. CS Eficacitatea contraceptiv este apreciat dup indicele: a. Soloviov; b. ovianov; c. Perl; d. Abuladze; e. Genter. 349. CS Cum se modific flora vaginal n perioada premenstrual? a. se mrete flora aerob; b. se micoreaz flora aerob; c. se mrete flora anaerob; d. se micoreaz flora anaerob; e. nu se modific. 350 CS.n reglarea ciclului menstrual rolul declanator i revine: a. hipotalamusului; b. hipofizei; c. ovarelor; d. glandei tiroide. e. glandelor suprarenale. 351. CS n adenohipofiz se produc: a. hormonii tireotrop, somatotrop, adrenocorticotrop; b. prolactina, hormonii foliculostimulant i luteinizant; c. ocitocina, vasopresina, hormonii tireotrop, somatotrop; d. ocitocina, vasopresina; e. hormonul melanostimulant. 352. CS n neurohipofiz se depozitez: a. hormonii tireotrop, somatotrop, adenocorticotrop; b. prolactina, hormonii foliculostimulant i luteinizant; c. ocitocina, vasopresina, hormonii tireotrop, somatotrop; d. ocitocina, vasopresina; e. hormonul melanostimulant. 353. CS n poriunea median a hipofizei se secret: a. hormonii tireotrop, somatotrop, adenocorticotrop; b. prolactina, hormonii foliculostimulant i luteinizant; c. ocitocina, vasopresina, hormonii tireotrop, somatotrop; d. ocitocina, vasopresina; e. hormonul melanostimulant. 354. CS n ce faz a ciclului menstrual nivelul de FSH este maxim? a. prima faz; b. ovulaie; c. a II-a faz; d. n timpul menstruaiei; e. n timpul sarcinii. 355. CS n ce faz a ciclului menstrual nivelul de LH este maxim? a. la sfritul primei faze; b. perioade de ovulaie;
265

c. la nceputul fazei II-a; d. n timpul menstruaiei; e. este constant pe parcursul ciclului. 356. CS Numii efecte caracteristice ale FSH: a. stimuleaz creterea, dezvoltarea foliculilor; b. stimuleaz secreia estrogenilor i particip la ovulaie; c. particip la dehiscena foliculului i secreia progesteronului; d. stimuleaz formarea i maturizarea corpului galben; e. inhib ovulaia. 357. CS Numii efectele caracteristice ale LH: a. stimuleaz creterea, dezvoltarea foliculilor; b. stimuleaz secreia estrogenilor i particip la ovulaie; c. particip la dehiscena foliculului i secreia progesteronului; d. stimuleaz formarea i maturizarea corpului galben; e. inhib ovulaia. 358. CS Corespunztor mecanismului de feed-back, dozele mari de FSH acioneaz asupra secreiei de GnRH n modul urmtor: a. stimulator; b. inhibator; c. nu acioneaz; d. stimuleaz secreia de progesteron; e. inhib secreia de progesteron. 359. CS Corespunztor mecanismului de feed-back, dozele mici de FSH acioneaz asupra secreiei de GnRH: a. stimulator; b. inhibator; c. nu acioneaz; d. stimuleaz secreia de progesteron; e. inhib secreia de progesteron. 360. CS n ce faz de dezvoltare a corpului galben ncepe secreia progesteronului? a. proliferare i vascularizare; b. metamorfoza glandular; c. nflorirea corpului galben; d. involuia corpului galben; e. n nici una. 361. CS n faza folicular a ciclului ovarian n ovare are loc: a. dezvoltarea i maturizarea foliculului cu producere de estrogeni; b. dezvoltarea i maturizarea corpului galben cu producere de progesteron; c. atrezia i persistena foliculului cu producere de estrogeni; d. dezvoltarea corpului galben; e. involuia corpului galben. 362. CS Ovulaia se produce sub aciunea: a. FSH, LH, ocitocinei; b. enzimelor proteolitice; c. estradiolului, progesteronului i androgenilor; d. ACTH, TTH; e. FSH i a enzimelor proteolitice. 363. CS n faza luteinic a ciclului ovarian se secret: a. FSH, LH, ocitocina i enzime proteolitice;
266

b. estradiol; c. progesteron i androgeni d. ACTH, TTH; e. FSH i enzime proteolitice. 364. CS Hormonul foliculostimulator (FSH) este secretat de: a. hipotalamus; b. adenohipofiza; c. epifiza; d. suprarenale; e. ovare. 365. CS Efectul specific al estrogenilor constau n : a. maturizarea i funcionarea tractului genital i a glandei mamare; b. regenerarea i proliferarea endometrului; c. dezvoltarea corpului galben; d. modificri secretorii ale endometriului; e. meninerea sarcinii. 366. CS Efectele specifice ale progesteronului constau n: a. maturizarea i meninerea tractului genital i glandei mamare; b. regenerarea i proliferarea endometriului; c. maturizarea somatic ; d. modificri secretorii ale endometriului; e. meninerea sarcinii. 367. CS Prolactina este un produs al: a. ovarelor; b. suprarenalelor; c. epifizei; d. adenohipofizei; e. hipotalamusului. 368. CS La organele-int pentru aciunea hormonilor steroizi se refer: a. uterul, vaginul; b. trompe uterine; c. foliculul pilos; d. pielea, esutul osos; e. ovarele. 369. CS Hormonul-luteinizant (LH) este un produs al: a. hipotalamusului; b. adenohipofizei; c. epifizei; d. suprarenalelor; e. ovarelor. 370. CS Sindromul ovarelor polichistice este cauzat de factorii jos enumerai, cu excepia: a. factorului mecanic; b. factorului genetic; c. inhibiia aromatazei; d. administrarea incorect a contraceptivelor; e. disfuncii hormonale. 371. CS Tratamentul de baz al sindromului ovarelor polichistice const n: a. evitarea situaiilor de stres; b. slbirea n greutate prin efort fizic mare;
267

c. slbirea prin diet special; d. vitaminoterapia; e. hormonoterapia. 372. CS Tratamentul sindromului premenstrual include urmtoarele principii, cu excepia: a. psihoterapie; b. regimului alimentar; c. masajului general; d. electroforezei cu Zn i Cu n regiunea suprapubian; e. terapiei hormonale. 373. CS Tabloul clinic al sindromului postcastraional include simptomele enumerate, cu excepia: a. vegeto-vasculare; b. mastopatii; c. endocrino-metabolice; d. renale; e. osteoporozei. 374. CS Scopul administrrii progestinelor paralel cu estrogenii n tratamentul sindromului postcastraional const n evitarea: a. efectului de hiperplazie a endometriului; b. Sarcinii (scop contraceptiv); c. cancerului endometrial; d. virilismului; e. hipoplaziei glandelor mamare. 375. CS Tratamentul hormonal al sindromului postcastraional este folosit cu scop: a. de substituie; b. de stimulare; c. de inhibiie; d. reflectorie; e. de nutriie. 376. CS La formele virilizmului se refer cele enumerate, cu excepia: a. suprarenalian; b. ovarian; c. tiroidian; d. hipofizar; e. constituional-ereditar. 377. CS n boala Ienco-Cushing se indic: a. terapie hormonal de substituie; b. traramentul chirurgical; c. radioterapie; d. tratament simptomatic; e. terapie hormonal de inhibiie. 378. CS Oxitocina este sintetizat de: a. neurohipofiz; b. adenohipofiz; c. epifiz; d. suprarenale; e. hipotalamus. 379. CS Melanotonina se sintetiteaz n: a. hipotalamus; b. neirohipofiz;
268

c. epifiz; d. adenohipofiz; e. suprarenale. 380. CS Numii simptomele caracteristice pentru retroflexia uterului: a. dureri n regiunea sacrat; b. algodismenoreea; c. amenoree; d. dureri n regiunea lombar; e. disurie. 381. CS Operaia plastic optimal la o pacient de 45 ani cu prolaps uterin de grad III este: a. colporafia anterioar i posterioar cu levatoroplastic; b. colporafia anterioar i posterioar fr levatoroplastic; c. histerectomie total transvaginal; d. histerectomie total transabdominal; e. numai colporafia median. 382. CS La aparatul suspensor al uterului i anexelor nu se refer ligamentul: a. lat al uterului; b. rotund al uterului; c. propriu al ovarului; d. cardinal; e. sacro-uterin. 383. CS Canalelel Muller reprezint sursa de dezvoltare a organelor genitale enumerate, cu excepia: a. uter; b. ovare; c. trompe uterine; d. vagin; e. labii mari i labii mici. 384. CS n cazul atreziei himenului se efectueaz incizie: a. transversal; b. longitudinal; c. sub form de cruce; d. sub form de semilun; e. sub form de stea. 385. CS Colul uterin coboar pn la fanta genital n caz de prolaps genital de gradul: a. I; b. II; c. III; d. IV; e. V. 386. CS Unghiul de versiune se formeaz ntre axa: a. uterului i vaginului; b. uterului i pelvisului; c. uterului i colulului uterin; d. colului uterin i axa bazinului; e. colului uterin i rectului. 387. CS La cauzele prolapsului genital nu se refer: a. insuficiena mijloacelor de susinere; b. traumatismul muchilor de susinere;
269

c. efortul fizic sporit; d. infantilism genital; e. multiparitate. 388. CS La apariia sarcinii extrauterine nu particip factorii: a. ovulari ; b. tubari ; c. hormonali ; d. anamneza ginecologic complicat ; e. sociali. 389. CS Pentru sarcina tubara n evolutie sunt caracteristice simptomele enumerate, cu exceptia : a. semnelor sarcinii ; b. amenoreei ; c. discordana ntre dimensiunile uterului i termenul presupus al sarcinii ; d. palparea unei formatiuni n regiunea anexelor; e. hemoragie uterine nesemnificativ. 390. CS Diagnosticul sarcinii tubare n evoluie se poate stabili pe baza simptomelor enumerate, cu exceptia : a. testul de sarcin pozitiv ; b. ultrasonografiei ; c. chiuretajului diagnostic ; d. laparascopiei ; e. punciei fornixului posterior. 391. CS Diagnosticul de sarcin tubar intrerupt se stabilete pe baza simptomelor enumerate, cu exceptia : a. ocului dolor ; b. semnelor de hemoragie interna ; c. durerilor in epigastru; d. febr ; e. eliminri sangvinolente din vagin. 392. CS Diagnosticul de sarcin tubar ntrerupt nu poate fi stabilit pe baza urmtoarelor criterii: a. palparea abdomenului cu evaluarea semnelor de excitaie peritoneal ; b. evaluarea semnelor clinice de hemoragie intraabdominal; c. semne de impermeabilitate tubar la metrosalpingografie ; d. obtinerea de snge necoagulabil la punctia fornixului posterior; e. depistarea a trompei rupte si a hemoragiei intraabdominale la laparascopie. 393. CS La forme clinice ale sarcinii tubare se refer cele enumerate, cu exceptia : a. pseudosalpingean ; b. pseudoavortiv ; c. abdominal ; d. pseudoapendicular ; e. pseudoperitoneal. 394. CS Tratamentul sarcinii tubare consta n : a. inlaturararea trompei prin laparascopie sau laparatomie ; b. raclajul cavitatii uterine; c. administrarea antibioticelor; d. administrarea preparatelor estrogen-gestagenice; e. aspirarea cavitaii uterine. 395. CM Perioada caracteristic de dezvoltare a apoplexiei ovariene este : a. la nceputul ciclului menstrual ;
270

b. la sfrsitul ciclului menstrual ; c. n timpul ovulaiei; d. n timpul menstruaiei; e. n premenopauz. 396 CM Tabloul clinic al apoplexiei ovariene include simptomele enumerate, cu excepia: a. durerilor in hipogastriu; b. semnelor de hemoragie intraabdominal ; c. semnelor pozitive de sarcina ; d. anemiei ; e. semnelor de excitare a peritoneului . 397. CM Diagnosticul de apoplexie ovarian se bazeaza pe simptomele enumerate, cu excepia: a. tabloului clinic de hemoragie intraabdominal ; b. anamneziei (legatura cu ciclul menstrual) ; c. febrei ; d. puncia pozitiv a fornixului posterior ; e. dereglarea integritii ovarului la laparascopie. 398. CM Selectai formele rar ntlnite de bazin anatomic strmtat: a. osteomalitic; b. strmtat plat simplu; c. cifotic; d. strmtat plat rahitic; e. spondilolistic. 399. CM Numii factorii etiopatogenetici n dezvoltarea bazinului strmtat: a. diabetul zaharat n perioada reproductiv; b. infecii suportate n copilrie; c. traumatism pe parcursul vieii; d. infantilismul; e. insuficiena cardiac. 400. CM Numii particularitile biomecanismului naterii n caz de bazin uniform strmtat: a. flexia maxim; b. angajarea cu sutura sagital n unul din diametrele oblice; c. natere prelungit; d. supraextensia perineului; e. angajarea sinclitic a craniului fetal. 401. CM Numii particularitile naterii n bazin plat rahitic: a. angajarea ndelungat a cpuorului cu sutura sagital n diametrul transversal la ntrarea n bazinul mic; b. asinclitism anterior; c. natere prelungit; d. supraextensia perineului; e. angajarea sinclitic a craniului fetal. 402. CM Conduita naterii n bazin strmtat plat rahitic, situaia ftului transversal, sarcin 38 sptmni, hidrocefalie i dilatarea complet a canalului cervical nu prevede: a. operaie cezarian; b. versiunea i extracia ftului de picioru; c. embriotomie; d. natere per vias naturalis; e. forceps obstetrical. 403. CM Selectai formele de bazin anatomic strmtat frecvent ntlnite:
271

a. spondilolistic; b. strmtat transversal; c. strmtat n form de plnie; d. strmtat plat; e. general i uniform strmtat. 404. CM Numii n ordinea succesiv 4 elemente care apar n primul rnd n fanta genital n momentul deflexiei cpuorului n prezentaia occipital a ftului, varietatea anterioar: a. fruntea; b. brbia; c. capul n ntregime; d. regiunile temporale; e. regiunile parietale. 405. CM Numii n ordinea succesiv primele 4 momentele biomecanismului naterii n prezentaie cefalic, varietate posterioar: a. flexia capului; b. rotaia intern a capului; c. deflexia capului; d. flexiunea suplimentar; e. rotaia intern a trunchiului ii extern a capului. 406. CM Definiia corect n caz de angajarea asinclitic este: a. angajarea capului cu sutura sagital aproape de simfiz; b. angajarea capului cu sutura sagital aproape de promontoriu; c. angajarea capului cu sutura sagital la mijlocul simfizei i promontoriu; d. sutura sagital coincide cu axul longitudinal al bazinului; e. sutura sagital situat transversal. 407. CM Numii n ordine succesiv momentele biomecanismului naterii n prezentaie cefalic, varietate anterioar: a. flexia capului; b. deflexia capului; c. deflexia adugtoare a capului; d. rotaia extern a capului i intern a trunchiului; e. rotaia intern a capului. 408. CM Numii formele rare de gestoze cu afectare hepatic, caracteristice sarcinii: a. icterul idiopatic al gravidelor; b. icterul familial recidivant al gravidelor; c. distrofie adipoas hepatic acut a gravidelor; d. maladii hepatice cronice; e. hepatit viral acut. 409. CM Indicai afeciunile hepatice independente de sarcin: a. icterul idiopatic al gravidelor; b. icterul familiar recidivant al gravidelor; c. distrofie hepatic adipoas acut a gravidelor; d. maladii hepatice cronice; e. hepatit viral acut. 410. CM Care din semnele clinice i paraclinice enumerate se refer la colestaza intrahepatic n sarcin: a. prurit de lung durat; b. probele hepatice n limitele normei; c. creterea uoar a fosfatazei alcaline;
272

d. intoxicaia organismului cu dereglarea probelor funcionale hepatice; e. icter nepronunat. 411. CM Conduita obstetrical a gravidelor cu hepatit viral acut n termeni precoce de sarcin prevede: a. tratamentul simptomatic; b. ntreruperea sarcinii dup efectuarea tratamentului; c. tratamentul antibacterian; d. tratamentul orientat spre ameliorarea circulaiei feto-placentare; e. nu se permite administrarea medicamentelor. 412. CM Conduita gravidelor cu patologie cardio-vascular presupune: a. consultul cardiologului; b. evitarea excesului ponderal; c. prevenirea infeciilor; d. evitarea efortului fizic, stresului; e. prevenirea i tratarea hepatitei. 413. CM Numii termenele de gestaie, la care este obligatorie internarea gravidelor cu patologie cardiac: a. 7-12 sptmni; b. 13-14 sptmni; c. 28-32 sptmni; d. 20-24 sptmni; e. 37-38 sptmni. 414. CM Naterea per vias naturalis la gravidele cu reumatism se admite n caz de: a. reumatism n faza inactiv; b. sistemu cardiovascular compensat; c. insuficien nepronunat a valvei mitrale; d. stenoz izolat de grad 1 a orificiului aortic; e. reumatism acut. 415. CM Scurtarea perioadei de expulzie prin aplicarea forcepsului se indic n caz de: a. insuficien grav a valvei mitrale; b. viciu aortic cu hipertrofia ventriculului stng; c. viciu aortic cu dilatarea ventriculului stng; d. vicii combinate; e. stenoz mic izolat a orificiului aortic. 416. CM Pronosticul matern n cazul viciilor cardiace congenitale este determinat de: a. tipul viciului; b. prezena cianozei; c. rezerva cardiac funcional; d. tratamentul chirurgical al viciului cardiac anterior sarcinii; e. gradul de maturizare a placentei. 417. CM Selectai contraindicaiile pentru pstrarea sarcinii n cazul viciilor cardiace congenitale: a. viciu cu cianoz primar; b. viciile de tip palid care se nsoesc de hipertensiune pulmonar; c. viciile de tip palid cu cianoz secundar; d. viciu cardiac congenital combinat cu viciu reumatismal; e. stenoza arterei pulmonare fr hipertrofia ventriculului drept. 418. CM Selectai contraindicaiile pentru pstrarea sarcinii la pacientele cu comisurotomie: a. restenoz; b. prezena viciilor concomitente necorijate;
273

c. cardit reumatismal; d. vicii concomitente corijate; e. insuficien cardiovascular grav. 419. CM Excluderea scremetelor la parturientele cu comisurotomie mitral este indicat n: a. restenoz gradul II; b. insuficiena mitral evident; c. viciu aortal concomitent; d. insuficien cardiovascular st II A-III; e. faz neactiv a carditei reumatismale. 420. CM Drept contraindicaii absolute pentru sarcin la pacientele dup protezarea valvelor cardiace servesc: a. dereglarea funciei protezei; b. endocardita septic; c. insuficiena cardiovascular gr.II-III; d. prezena cardiomegaliei; e. prezena anemiei. 421. CM Drept contraindicaii pentru sarcin dup corecia viciilor cardiace congenitale servesc: a. insuficiena cardiac II-III; b. endocardita septic; c. prezena modificrilor secundare ireversibile n organele interne; d. prezena anemiei; e. operaia paleativ pentru tetrada Fallot n antecedente. 422. CM La natere n cazul parturientelor cu patologie cardiac este oblifatorie prezena urmtorilor specialiti: a. obstetrician; b. chirurg; c. anesteziolog-reanimatolog; d. neonatolog; e. internist. 423. CM Selectai complicaiile posibile n travaliu la o parturient cu patologie cardiac: a. natere rapid; b. hipoxie intrauterin a ftului; c. placenta praevia; d. hemoragie; e. edem pulmonar. 424. CM Care sunt metodele de analgezie a travaliului utilizate la parturientele cu patologie cardiac? a. analgezie epidural; b. anestezie general; c. utilizarea intravenoas a drogurilor (premedicaie); d. anestezie paracervical; e. anestezie pudental. 425. CM Selectai factorii predispozani pentru dezvoltarea hipotensiunii n sarcin: a. creterea tonusului parasimpatic; b. diminuarea tonusului parasimpatic; c. micorarea rezistenei vasculare periferice; d. predominarea vasodilataiei asupra vasoconstriciei; e. predominarea vasoconstriciei asupra vasodilataiei.
274

426. CM Selectai particularitile evoluiei sarcinii n hipotensiunea patologic: a. hipoxia cronic intrauterin a ftului; b. insuficiena feto-placentar; c. hipotrofie fetal; d. decolarea prematur a placentei normal nserate; e. sarcin suprapurtat. 427. CM Naterea pe fond de hipotensiune arterial se poate complica cu: a. anomalii de dezvoltare a ftului; b. distocii de dinamic; c. hemoragii; d. placenta praevia; e. traumatism matern. 428. CM Ctre indicaiile relative pentru operaia cezarian se refer cele enumerate, cu excepia: a. prezentaiei pelviene; b. hipoxia progresant a ftului; c. placentei praevia central; d. preeclampsiei severe; e. bazinului anatomic strmtat gradul III. 429. CM Numii prioritile inciziei joase transversale n operaia cezarian: a. micorarea complicaiilorpostoperatorii la nivelul plgii; b. micorarea hemoragiei; c. efect cosmetic; d. externare mai precoce; e. externare tardiv. 430. CM Enumerai tipurile de incizie a uterului n operaia cezarian : a. transversal n segmentul inferior, sub form de semilun; b. corporal; c. sigmoid; d. n form de U; e. pe rebordul uterului. 431. CM Enumerai contraindicaiile operaiei cezariene: a. iminena de ruptur a uterului; b. prezentaia pelvian a ftului; c. varice pronunate n segmentul inferior al uterului; d. perioada alichidian peste 72 ore; e. deschiderea complet a colului uterin, ft mort. 432. CM Enumerai indicaiile absolute pentru operaia cezarian: a. prezentaia pelvian; b. placenta praevia central; c. bazin anatomic strmtat gradul III; d. dezlipirea total a placentei normal inserate n sarcin; e. angajarea transversal a ftului. 433. CM Enumerai indicaiile relative pentru operaia cezarian n mod planic: a. sterilitatea n anamnez; b. hipoxie cronic intrauterin a ftului; c. ft macrosom n prezentaie pelvian; d. vrsta gravidei mai mare de 30 ani; e. duplex (I ft prezentaie pelvin, II ft prezentaie cranian).
275

434. CM Enumerai indicaiile pentru operaia cezarian corporal : a. operaia cezarian corporal n anamnez; b. semestrul II al sarcinii; c. prezentaia pelvian; d. dilatarea varicoas pronunat a venelor n regiunea segmentului inferior al uterului; e. placenta praevia central complicat cu hemoragie. 435. CM Starea cicatricei pe uter dup operaia cezarian depinde de: a. tehnica suturrii plgii; b. conduita postoperatorie; c. vrsta pacientei; d. calitatea utilajului; e. metoda de anestezie folosit. 436. CM Pentru diagnosticul precoce al complicaiilor septico-purulente dup operaia cezarian se monitorizeaz: a. dinamica Ps ; b. prezena factorilor de risc; c. dinamica involuiei uterului; d. lactaia; e. starea copilului. 437. CM Micorarea glicemiei la gravidele cu diabet zaharat se produce: a. de la nceputul sarcinii pn la 12 sptmni de gestaie; b. de la 10 sptmni pn la 2-3 luni; c. de la 24-28 sptmni pn la 34 sptmni; d. de la 35-36 sptmni pn la natere; e. n natere i lactaie. 438. CM Sarcina la femeile cu diabet zaharat se complic mai frecvent cu: a. preeclampsie; b. polihidramnios; c. pielonefrit, cistit; d. insuficien cardio-vascular; e. anemie. 439. CM La femeile cu diabet zaharat n perioada post-partum pot s apar urmtoarele complicaii: a. infecii septico-purulente; b. sindromul CID; c. hipertensiune arterial; d. hipogalactie; e. anemie. 440. CM Enumerai indicaiile pentru operaie cezarian la o femeie cu diabet zaharat: a. chetoacidoza; b. progresia angiopatiei diabetice; c. bazin clinic strmtat; d. insuficiena istmico-cervical; e. prezentaia pelvian a ftului. 441. CM Care sunt termenele de gestaie pentru internarea pacientelor cu diabet zaharat: a. de la survenirea sarcinii pn la 12 sptmni; b. de la 20 pn la 24 sptmni; c. la 34-36 sptmni de gestaie; d. pe parcursul sarcinii n ntregime; e. la 38-39 sptmni.
276

442. CM Diabetul zaharat reprezint: a. insuficiena insulinic absolut sau relativ; b. dereglarea metabolismului glucidic; c. dereglarea metabolismului n ntregime; d. modificri patologice n toate organele; e. modificri patologice n pancreas. 443. CM Complicaiile caracteristice la gravidele cu tireoidit includ: a. avorturi spontane; b. nateri premature; c. gestoze precoce; d. anemii; e. sarcini oprite n evoluie. 444. CM Indicai semnele prezumptive ale sarcinii: a. grea, vom; b. pigmentaia liniei albe i a organelor genitale externe; c. modificri olfactive; d. modificri ale libidoului; e. variaii ale tensiunii arteriale. 445. CM Enumerai modificrile caracteristice care se produc la nivelul glandelor mamare n timpul sarcinii: a. hiperpigmentarea areolelor mamare i a mameloanelor; b. creterea n volum a glandelor mamare; c. diminuarea turgorului glandelor mamare; d. prezena sectoarelor de infiltraie dur, asimetria glandelor mamare; e. apariia colostrului la exprimarea mamelonului. 446. CM Indicai semnele sigure ale sarcinii: a. aprecierea btilor cordului fetal; b. creterea abdomenului n volum; c. creterea uterului n volum; d. aprecierea micrilor fetale de ctre obstetrician; e. palparea prilor fetale mari. 447. CM unei sarcini umane normale este de: a. 270-280 zile; b. 39-40 sptmni; c. 9 luni calendaristice; d. 300 zile; e. 3 5 sptmni. 448. CM Pentru determinarea datei probabile a naterii se folosesc urmtoarele scheme: a. se adaug 7 zile de la data primei zile a ultimei menstruaii i se scad 3 luni; b. se adaug 256 zile de la data coitului fecundat (dac a fost unic n perioada respectiv); c. se adaug 280 zile de la data apariiei colostrului; d. se adaug 280 zile de la data apariiei primelor greuri i vrsturi; e. la data perceperii primelor micri ale ftului se adaug 20 sptmni la primipare i 22 sptmni la multipare. 449. CM Alegei variantele corecte care caracterizeaz uterul gravid: a. depete simfiza pubian dup 12 sptmni; b. se afl sub simfiza pubian la 16 sptmni; c. atinge procesul xifoid la 36 sptmni; d. atinge nivelul ombilicului la 24 sptmni;
277

e. atinge procesul xifoid la 40 sptmni. 450. CM Palparea Leopold include urmtorii 4 timpi: a. delimitarea nlimii fundului uterin ; b. palparea segmentului inferior cu aprecierea prii prezentate; c. palparea flancurilor cu stabilirea poziiei fetale; d. obstetricianul orientat cu faa n direcia podalic a gravidei palpeaz segmentul inferior cu aprecierea gradului de angajare a cpuorului; e. obstetricianul efectueaz tueul vaginal. 451. CM Selectai hormonii specifici sarcinii: a. coriogonadotropina; b. testosteronul; c. prolactina; d. estrogenii; e. hormonul lactogen placentar. 452. CM Care este rolul fiziologic al gonadotropinei corionice n evoluia sarcinii? a. catalizator n biosinteza estrogenilor placentari i a progesteronului n corpul galben; b. este responsabil pentru sinteza relaxinei; c. este responsabil pentru creterea testosteronului n organismul gravidei; d. este responsabil pentru moartea antenatal a ftului; e. este responsabil pentru steroidogeneza n organismul ftului. 453. CM Numii indicaiile pentru efectuarea amnioscopiei la sfritul trimestrului III de sarcin: a. sarcin suprapurtat; b. sarcin pe fond de Rh negativ; c. infecii suportate n timpul sarcinii; d. colpit; e. placenta praevia. 454. CM Activitatea funcional uterin se caracterizez prin: a. tonus ; b. intensitate; c. excitabilitate; d. conductibilitate; e. permeabilitate. 455. CM Insuficiena scremetelor poate fi : a. primar i secundar ; b. cauzat de insuficiena muchilor drepi abdominali ; c. rezultatul surmenajului parturientei ; d. manifestare a disproporiei feto-pelviene ; e. cauzat de primiparitate. 456. CM La complicaiile hipotoniei uterine se refer : a. travaliu prelungit cu surmenajul parturientei ; b. prelungirea perioadei alichidiene ; c. hipoxia intrauterin a ftului ; d. hemoragii hipotonice ; e. nateri precipitate. 457. CM n insuficiena primar a forelor de contracie nu se recomand : a. supraveghere timp de 6 ore ; b. iniierea imediat a tratamentului; c. efectuarea amniotomiei n caz de oligo- sau polihidramnios; d. iniierea tocolizei;
278

e. stimularea travaliului cu ocitocin n cazul surmenajului parturientei. 458. CM n insuficiena primar a forelor de contracie se recomand : a. administrarea ocitocinei intravenos ; b. administrarea prostaglandinelor intravenos ; c. administrarea combinat a ocitocinei i a prostaglandinelor ; d. operaia cezarian ; e. aplicarea forcepsului obstetrical. 459. CM Perfuzia intravenoas cu ocitocin necesit respectarea urmtoarelor cerine : a. dizolvarea a 5 UI ocitocin n 500 ml 5% sol. Glucoz ; b. dizolvarea a 15 UI oxitocin n 200 ml sol 0,9% NaCl ; c. iniierea perfuziei de la 8-10 picturi/min, i majorarea numrului picturilor cu 8-10 picturi la fiecare 30 min dar nu mai mult de 40 pic/min ; d. administrarea a 40 pic/min pn la obinerea efectului de 3 contracii n 10 minute ; e. majorarea dozei pn la stabilirea a 2-3 contracii uterine n 10 minute, dar nu mai mult de 35-40 pic/1min. 460. CM Perfuzia cu ocitocin se ntrerupe n urmtoarele situaii : a. cnd funcionarea n regim normal timp de 2 ore nu contribuie la dilatarea colului uterin ; b. uterul nu revine la tonusul normal ntre contracii ; c. cnd viteza de dilatare a colului uterin este mai mare de 2 cm pe or ; d. la apariia semnelor de hipoxie fetal progresiv ; e. cnd viteza de dilatare a colului uterin este de cel puin 1 cm/or. 461. CM Consecinele hiperactivitii uterine sunt cele menionate, cu excepia : a. durata naterii 2-4 ore; b. decolarea prematur a placentei normal inserate; c. crete riscul de embolie cu lichid amniotic; d. durata naterii 12-14 ore; e. perioada alchidian prelungit. 462. CM Pentru tratamentul hiperactivitii uterine n natere se recomand : a. administrarea intramuscular a metilergometrinei b. administrarea prostoglandinelor intravenos ; c. administrarea ocitocinei intravenios 5 UI n 500 ml Glucoz 5% ; d. administrarea spasmoliticelor ; e. tocoliz cu beta-mimetice. 463. CM Cauzele activitii uterine discoordonate pot fi : a. prolabarea cordonului ombilical ; b. analgezia n natere ; c. rigiditatea colului uterin ; d. stimularea travaliului cu ocitocin pe col uterin imatur ; e. anomalii de dezvoltare a uterului. 464. CM Complicaiile contraciilor uterine discoordonate pot fi urmtoarele : a. viteza de dilatare a colului uterin mai mult de 2,5 cm or; b. hipoxia intrauterin a ftului; c. dereglarea circulaiei feto-placentare; d. ruperea prematur a pungii amniotice; e. natere rapid. 465. CM Pentru tratamentul contraciilor uterine discoordonate se recomand : a. administrarea spasmoliticelor ; b. Administrarea -mimeticelor ; c. supraveghere timp de 6 ore ;
279

d. administrarea ocitocinei intravenos ; e. prostaglandine intravenos. 466. CM n cazul insuficienei secundare a scremetelor se recomand: a. stimularea travaliului cu oxitocin ; b. forceps obstetrical ; c. operaie cezarian n segmentul inferior ; d. operaie cezarian vaginal ; e. embriotomie. 467. CM Perioadele travaliului sunt urmtoarele, cu excepia: a. preliminar; b. de dilatare a colului uterin; c. postnatal precoce; d. de delivren; e. perioada de expulzie a ftului. 468. CM Numii fazele I perioade a naterii: a. latent; b. expulziv; c. de accelerare lent; d. activ; e. discoordonat. 469. CM Ce modificri se produc n muchii corpului uterin n timpul contraciilor? a. nivelare, b. contracie; c. retracie; d. distracie; e. scurtarea. 470. CM Hemoragia fiziologic n timpul naterii constituie: a. 0.5% din masa corpului mamei; b. 0,6%-0,8% din masa corpului mamei; c. 400 ml; d. 250 ml; e. 500 ml. 471. CM Prima perioad a naterii fiziologice se caracterizeaz prin: a. tergerea i dilatarea colului uterin; b. creterea frecvenei i duratei contraciilor uterine; c. coborrea cpuorului; d. ruperea prematur a pungii amniotice; e. asocierea scremetelor. 472. CM Enumerai complicaiile principale ale naterii rapide: a. morbiditate perinatal nalt; b. naterea la domiciliu sau pe strad; c. perioad alchidian prelungit; d. traumatism matern sporit; e. hipoxia acut intrauterin a ftului. 473. CM Enumerai indicaiile pentru epiziotomie: a. perineul nalt (scurt); b. degajarea cpuorului ftului; c. sarcina gemelar; d. insuficiena scremetelor;
280

e. aplicarea forcepsului. 474. CM Sursa lichidului amniotic n timpul sarcinii este: a. decidua vera; b. amnionul i corionul; c. rinichii fetali; d. origine pulmonar; e. ficatul ftului. 475 CM Diagnosticul scurgerii prematur a lichidului amniotic se bazeaz pe testele enumerate, cu excepia: a. examenul n valve; b. determinarea pH-lui coninutului vaginal; c. testul arboriztii; d. evaluarea btilor cordului fetal; e. contracii uterine neregulate. 476. CM Diagnosticul de hipoxie intrauterin a ftului poate fi stabilit pe baza urmtoarelor investigaii: a. cardiotocografia fetal; b. pelvimetrie; c. amnioscopie, amniocintez; d. culdoscopie; e. ultrasonografie (Doppler). 477. CM Insuficiena feto-placentar se poate dezvolta pe fond de: a. prezentaie pelvian; b. patologie cardiac la mam; c. anomalii congenitale la ft; d. patologie renal la mam; e. preeclampsie. 478. CM La metodele contemporane de diagnostic a hipoxiei fetale se refer cele enumerate, cu excepia: a. auscultaia BCF cu stetoscopul obstetrical; b. ECG fetal; c. msurarea IFU i CA; d. Dopplerometria; e. aprecierea profilului biofizic fetal. 479. CM Selectai metodele de tratament a hipoxiei intrauterine a ftului: a. tratamentul patologiei materne de baz; b. Enzaprost; c. Glucoz, Eseniale, Riboxin; d. Partusisten; e. Curantil. 480. CM Pentru tratamentul insuficienei feto-placentare nu se utilizeaz: a. preparate analgezice; b. antibiotice; c. beta-adrenomimetice; d. ocitocin; e. tocoferol acetat. 481. CM Selectai corect cile de oxigenare a ftului n uter: a. pe cale placentar; b. pe cale paraplacentar;
281

c. pe cale hematogen; d. metabolism anaerob; e. pe cale limfatic. 482. CM Tipurile de hipotrofie fetal sunt cele enumerate, cu excepia: a. simetric; b. asimetric; c. hipotrof; d. mixt; e. intermediar. 483. CM Diagnosticul de hipotrofie fetal se stabilete pe baza investigaiilor: a. determinarea nlimii fundului uterin i a circumferinei abdomenului n dinamic; b. fetometria ecografic ; c. greutatea gravidei n dinamic; d. fetobiometria ecografic; e. pelvimetria n dinamic. 484. CM Poriunea fetal a placentei este alctuit din: a. amnios; b. corion; c. stratul Nitabuch; d. viloziti coriale; e. cordon ombilical. 485. CM Diagnosticul de hipoxie intrauterin a ftului se stabilete pe baza rezultatelor urmtoarelor investigaii: a. cardiotocografia fetal; b. amnioscopie; c. testul non-stres d. profilul biofizic fetal; e. dozarea alfa-fetoproteinei. 486. CM Insuficiena feto-placentar se poate dezvolta pe fond de: a. anemie; b. patologie cardio-vascular la mam; c. anomalii congenitale la ft; d. patologie renal la mam; e. ft macrosom. 487. CM Selectai metodele contemporane de diagnostic a hipoxiei fetale: a. auscultaia BCF cu stetoscopul obstetrical; b. ECG fetal; c. msurarea IFU i CA; d. Dopplerometria; e. estimarea profilului biofizic fetal. 488. CM Selectai metodele contemporane de tratament a hipoxiei intrauterine a ftului: a. tratamentul patologiei extragenitale materne i a complicaiilor sarcinii; b. ocitocin, enzaprost; c. glucoz, eseniale, riboxin; d. ritodrin e. trental. 489. CM Pentru tratamentul insuficienei feto-placentare nu se utilizez: a. antianemice; b. antibiotice;
282

c. beta-adrenomimetice; d. beta-adrenoblocante; e. imunomodulatori. 490. CM Selectai cile inexistente de oxigenare a ftului n uter: a pe cale placentar; b. pe cale paraplacentar; c. cale hematogen; d. ftul posed un metabolism anaerob; e. pe cale limfatic. 491. CM Numii tipurile inexistente de hipotrofie fetal: a. simetric; b. asimetric; c. hipotrof; d. mixt e. intermediar. 492. CM Diagnosticul de hipotrofie fetal nu poate fi stabilit pe baza investigaiilor: a. determinarea nlimii fundului uterin i a circumferinei abdomenului n dinamic; b. fetometria ecografic ; c. greutatea gravidei n dinamic; d. fetobiometria ecografic; e. pelvimetria n dinamic. 493. CM Poriunea fetal a placentei nu face parte din: a. amnios; b. corion; c. stratul Nitabuch; d. viloziti coriale; e. cordon ombilical. 494. CM Semnele sindromului HELLP sunt: a. hiperglicemie; b. hipoproteinemie; c. hemoliz; d. creterea transaminazelor; e. trombocitopenie. 495. CM Indicai criteriile diagnostice ale hipertensiunii n sarcin: a. TA sistolic > 140 mm Hg determinat la interval de 6 ore; b. TA diastolic > 90 mm Hg determinat la interval de 6 ore; c. creterea TA sistolice cu 30 mm Hg fa de valorile pregestaionale; d. creterea TA diastolice cu 15 mm Hg fa de valorile pregestaionale; e. modificarea TA pulsatile. 496. CM n preeclampsia sever se constat urmtoarele modificri n sistemul de hemostaz: a. trombocitopenie; b. creterea produilor de degradare a fibrinei; c. micorarea activitii antitrombinei III; d. consumarea factorilor de hemostaz; e. micorarea numrului de leucocite. 497. CM La o gravid normotensiv anterior n a II jumtate a sarcinii la termenul de 32 de sptmni se determin TA 170/110 mm Hg, proteinurie 0,4 g/l, edeme pe membrele inferioare. Diagnisticul: a. hipertensiune cronic;
283

b. hipertensiune indus de sarcin; c. preeclampsie uoar; d. preeclampsie sever , e. hipertensiune tranzitorie. 498. CM La gravidele cu preeclampsie se pot determina urmtoarele particulariti ale evoluiei sarcinii, cu excepia: a. hipotrofie fetal; b. anomalii de dezvoltare a ftului, c. decolare prematur a placentei normal nserate; d. natere prematur; e. moarte antenatal a fatului. 499. CM Factori de risc pentru dezvoltarea preeclampsiei sunt: a. sarcina gemelar; b. multiparitatea; c. antecedente familiale de preeclampsie / eclampsie; d. hipertensiune arterial cronic; e. anemie. 500. CM La complicaiile preeclampsiei/eclampsiei nu se refer: a. dezlipirea de retin; b. hemoragii intracraniene; c. hipotrofia fetal; d. polihidramniosul; e. anomaliile de dezvoltare a ftului. 501. CM Enumerai consecinele posibile ale eclampsiei: a. moartea antenatal a ftului; b. hemoragia coagulopatic (sdr. CID); c. natere prematur; d. dezlipirea de retin; e. placenta praevia. 502. CM Care remedii hipotensive sunt contraindicate gravidelor cu preeclampsie? a. blocante ale canalelor de calciu; b. blocante; c. diuretice; d. metildopa; e. inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. 503. CM La o gravid n a II jumtate a sarcinii, la termenul de 32 de sptmni se determin TA 180/120 mm Hg, cefalee, greuri, vrsturi, edeme. Care este conduita? a. terapia antihipertensiv; b. evaluarea strii intrauterine a ftului; c. administrarea diureticelor; d. administrarea dexametazonei; e. finalizarea sarcinii dup stabilizarea strii generale a gravidei. 504. CM Indicai agenii patogeni mai frecvent implicai n dezvoltarea infeciilor puerperale: a. stafilococul aureus; b. streptococul epidermal; c. esherihia colli; d. proteus vulgaris; e. peptostreptococii anaerobi.
284

505. CM Indicai agenii patogeni mai frecvent implicai n dezvoltarea infeciilor puerperale: a. gram-pozitivi; b. gram-negativi patogeni; c. gram-negativi facultativ patogeni; d. anaerobi; e. asociaii aerobi-anaerobi. 506. CM Numii afeciunile care se refer la etapa I de rspndire a infeciilor puerperale: a. parametrita; b. anexita; c. endometrita; d. ulcerul puerperal; e. pelviperitonita. 507. CM Numii afeciunile care se refer la etapa a II-a de rspndire a infeciilor puerperale: a. parametrita; b. anexita; c. endometrita; d. tromboflebita pelvian; e. pelvioperitonita. 508. CM Numii afeciunile care se refer la etapa a III-a de rspndire a infeciilor puerperale: a. parametrita; b. pelviperitonita; c. ocul septic; d. peritonita difuz; e. tromboflebita progresiv. 509. CM Numii afeciunile care se refer la etapa a IV-a de rspndire a infeciilor puerperale: a. septicemia; b. ocul septic; c. peritonita difuz; d. septicopiemia; e. pelviperitonita. 510. CM Tabloul clinic al endometritei include semne enumerate, cu excepia: a. diaree; b. febr; c. frisoane; d. creterea tensiunii arteriale; e. tahicardie. 511. CM Formele endometritei diagnosticate la histeroscopie sunt cele enumerate, cu excepia: a. forma pur , b. necroza membranei deciduale; c. resturi placentare; d. asocierea cu miom uterin; e. asocierea cu polip placentar. 512. CM La factorii de risc pentru dezvoltarea endometritei puerperale se refer: a. durata naterii mai mult de 18 ore; b. durata naterii ntre 12 i 18 ore; c. durata naterii ntre 6 i 12 ore; d. durata perioadei alichidiene 12-18 ore; e. durata perioadei alichidiene 6-12 ore.
285

513. CM Mecanismele patogenetice n dezvoltarea peritonitei dup operaia cezarian sunt cele enumerate, cu excepia: a. infectarea peritoneului n timpul operaiei cezariene; b. infectarea peritoneului pn la operaie; c. pareza intestinal ndelungat; d. dehiscena suturilor pe uter; e. lohiometra. 514. CM Tratamentul chirurgical al peritonitei puerperale prevede: a. histerectomia total cu anexe; b. histerectomia total cu trompe; c. histerectomia supravaginal cu anexe; d. histerectomia supravaginal cu trompe; e. drenarea cavitii abdominale. 515. CM Selectai funciile lichidului amniotic n timpul sarcinii: a. protejeaz ftul, placenta, cordonul ombilical de traumatismele externe; b. menine temperatura constant; c. lubrefiaz cile de natere; d. protejeaz ftul de infecia ascendent; e. permite acomodarea ftului n cavitatea uterin i micrile lui. 516. CM Selectai funciile lichidului amniotic n timpul naterii: a. previne compresia cordonului ombilical; b. contribuie la dilatarea colului uterin; c. lubrefiaz cile de natere; d. protejeaz de infecia ascendent; e. asigur repartizarea uniform a forelor de contracie asupra ftului. 517. CM Sursele principale ale lichidului amniotic sunt: a. urina fetal; b. lichidul pulmonar fetal; c. secreia cavitii bucale; d. secreia cavitii nazale; e. plasma matern. 518. CM Pentru polihidramnios este caracteristic: a. volumul lichidului amniotic depete 1 l; b. volumul lichidului amniotic depete 800 ml; c. volumul lichidului amniotic depete 1,5 l; d. infecia intrauterin a ftului; e. discordana dintre dimensiunile uterului i termenul sarcinii. 519. CM n caz de polihidramnios naterea se complic frecvent cu: a. poziii anormale ale ftului; b. hipoplazie pulmonar la ft; c. anomalii a forelor de contracie; d. prolabarea anselor cordonului ombilical; e. dezlipire prematur a placentei normal inserate. 520. CM n caz de polihidramnios idiopatic n sarcin se indic: a. conduit expectativ, antibioticoterapie; b. efectuarea USG la fiecare 2-3 sptmni; c. aprecierea n dinamic a creterii volumului lichidului amniotic; d. aprecierea strii intrauterine a ftului; e. amniotomie precoce.
286

521. CM n caz de polihidramnios acut i starea grav a gravidei se indic: a. amniocenteza decompresiv; b. regim de pat; c. amnioinfuzie; d. indicarea inhibitorilor prostaglandinsintetazei; e. preparate contractile. 522. CM Enumerai semnele sigure ale sarcinii: a. micrile fetale sesizate de ctre gravid; b. cianoza mucoasei colului uterin i a mucoasei vaginale; c. determinarea prilor fetale prin palparea extern Leopold; d. auscultarea btilor cordului fetal; e. creterea n volum a uterului. 523. CM Selectai semnele unei sarcini la termenul de 10-11 sptmni de graviditate: a. simptomul Horvit-Hegar; b. prezena btilor cordului fetal la ultrasonografie; c. amenoreea; d. semnul Vasten; e. prezena micrilor fetale. 524. CM Alegei metode de investigaii paraclinice utilizate rar pentru diagnosticul sarcinii: a. testele imunologice; b. reaciile biologice; c. radiografia; d. ecografia; e. dopplerometria. 525. CM Numii dimensiunile bazinului osos care pot fi apreciate prin pelvimetrie extern? a. distana bispinarum; b. conjugata diagonal; c. distana bitrohanteric; d. distana bicristarum; e. conjugata extern. 526. CM Pentru determinarea masei probabile a ftului sunt utile urmtoarele criterii: a. nlimea fundului uterin; b. distana bicristarum; c. circumferina abdomenului; d. indicele Soloviov; e. masa gravidei. 527. CM Colostrul conine: a. corpi colostrici; b. leucocite; c. celule pentagonale; d. celule epiteliale; e. aminoacizi. 528. CM n perioada de luzie se determin clinic urmtorii parametri uterini: a. nlimea fundului uterin; b. diametrul antero-posterior; c. diametrul transversal; d. consistena; e. sensibilitatea.
287

529. CM Examinarea glandelor mamare n postpartum include: a. inspecia formei glandelor; b. starea mameloanelor; c. prezena fisurilor mameloanelor; d. prezena sau absena tumefierii; e. concretizarea numrului alptrilor. 530. CM Involuia uterin n postpartum se datoreaz: a. contraciilor uterului care au loc reflex prin intermediul sistemului nervos simpatic; b. contraciilor uterului care au loc reflex prin intermediul sistemului nervos parasimpatic; c. sub influena ocitocinei; d. sub influena foliculinei; e. sub influena prostaglandinelor. 531. CM Numii complicaiile sarcinii n caz de patologii pulmonare: a. nateri premature; b. moarte antenatal a ftului; c. ruptur de uter; d. acutizri frecvente ale afeciunilor pulmonare; e. hipotrofie fetal. 532. CM Enumerai contraindicaiile pentru sarcin n caz de patologii pulmonare: a. stri terminale n astm bronic i status astmaticus; b. bronit cronic; c. insuficien cardio-pulmonar cord pulmonar; d. acutizarea bronectaziei n primele 3 luni de gestaie; e. pneumonie. 533. CM La contraindicaii pentru sarcin n caz de patologie pulmonar se refer cele enumerate, cu excepia: a. Insuficiena pulmonar de grad III-IV; b. insuficiena cardio-pulmonar cord pulmonar; c. bronita cronic; d. status asmaticus; e. acutizarea broniectaziei cu un an pn la survenirea sarcinii. 534. CM Enumerai partcicularitile de conduit a naterii n insuficiena respiratorie de grad I: a. operaie cezarian; b. natere per vias naturalis; c. perineo-, epiziotomie; d. forceps obstetrical; e. embriotomie. 535. CM Enumerai partcicularitile de conduit a naterii n insuficiena respiratorie de grad III: a. natere spontan; b. operaie cezarian; c. forceps obstetrical; d. embriotomie; e. perineo-, sau epiziotomie. 536. CM Complicaiile posibile a patologiilor pulmonare materne asupra ftului sunt: a. hipotrofia fetal; b. moartea antenatal; c. sepsis congenital; d. piodermia nou-nscutului; e. pielea de pergament.
288

537. CM Insuficiena respiratorie de grad III-IV la gravide se manifest prin: a. cianoz; b. dispnee; c. diaree; d. tuse; e. turgescena venelor jugulare. 538. CM La palparea Leopold, semnele care sugereaz diagnosticul de prezentaie pelvian sunt depistate n: a. primul moment; b. al doilea moment; c. al treilea moment; d. al patrulea moment; e. palparea Leopold nu este informativ pentru diagnosticul prezentatiei pelviene. 539. CM Numii particularitile ngrijirii antenatale a gravidelor cu prezentaie pelvian: a. internarea pn la 12 sptmni de sarcin cu scopul aprecierii contraindicaiilor pentru pstrarea sarcinii; b. examen ecografic sptmnal n trimestrul III de gestaie; c. recomandarea unui complex de exerciii speciale ntre 30-34 spmni de sarcin (cu scop de versiune a ftului); d. recomandarea a unui complex de exerciii speciale ntre 26-29 spmni de sarcin; e. spitalizarea prenatal pentru elaborarea planului de conduit a naterii. 540. CM Numii complicaiile posibile n timpul sarcinii la gravidele cu prezentaie pelvian: a. natere prematur; b. avort spontan; c. ruperea prematur a pungii amniotice; d. moartea antenatal a ftului; e. hipotrofia fetal. 541. CM Care sunt complicaiile specifice naterilor n prezentaie pelvian? a. insuficiena forelor de expulzie; b. ruperea prematur a pungii amniotice; c. deflexia capului si ridicarea mnuelor; d. moartea intranatal a ftului; e. traumatism matern nalt. 542. CM Procedeul ovianov I se aplic cu scopul: a. prevenirii ridicrii mnuelor i deflexiei cpuorului; b. pstrrii altitudinii corecte a ftului; c. facilitrii naterii extremitii pelviene; d. eliberrii mnuelor ftului, e. eliberrii cpuorului ftului. 543. CM Numii indicaiile pentru operaie cezarian n caz de prezentaie pelvian a ftului: a. ft macrosom; b. sexul ftului (masculin); c. hipoxia ftului; d. masa ftului 3.000; e. vrsta parturientei 20 ani. 544. CM Numii particularitile conduitei perioadei de expulzie n prezentaia pelvian a ftului: a. auscultarea btilor cordului fetal dup fiecare screamt; b. aprecierea tensiunii arteriale dup fiecare screamt; c. stimularea travaliului cu ocitocin,
289

d.determinarea gradului de coborre a prii prezentate; e. perineotomia. 545. CM La cauzele avortului spontan n I trimestru de sarcin se refer: a. infantilismul genital; b. Rh negativ la mam; c. placenta praevia; d. infecia matern; e. factorii genetici. 546. CM Selectai afirmaiile corecte: a. gravida multipar cu antecedente obstetricale complicate, stare satisfctoare i evoluie normal a sarcinii prezente, nu necesit o supraveghere i investigaie deosebit; b. femeile cu antecedente obstetricale complicate (avort spontan, nateri premature, mortalitate) necesit investigare complex, pentru elucidarea cauzei prematuritii i un tratament adecvat preconcepional; c. gravida multipar cu antecedente obstetricale complicate (avort spontan, natere prematur, mortalitate), iminena de natere prematur, necesit urmtoarea tactic: spitalizare, tocoliz, tratament etiopatogenetic, monitorizarea vitalitii i maturitii fetale; d. naterea prematur poate fi asistat numai de ctre moa; e. naterea prematur va fi asistat de medic obstetrician n prezena medicului neonatologreanimatolog, ntr-un salon dotat cu aparataj modern de reanimare i resuscitare. 547. CM Selectai afirmaiile incorecte: a. n iminena naterii premature tocoliza este indicat n caz de ft mort, malformaii fetale; b. hemoragia nu este o contraindicaie pentru tocoliz; c. decolarea prematur a placentei normal nserate pe un sector mare este o contraindicaie pentru tocoliz n iminena de natere prematur; d. beta-adrenomimeticele nu se administreaz n caz de patologie cardiac matern decompensat, diabet decompensat, tireotoxicoz, glaucom, stri de oc; e. suferina fetal cronic, retardul intrauterin fetal sunt contraindicaii relative pentru tocoliz. 548. CM Numii preparatele care sunt indicate n iminena naterii premature: a. indometacin, Aspirina; b. alupent; c. sulfat de magneziu; d. dipiridamol; e. sinestrol. 549. CM Pentru tratamentul iminenei de natere prematur se indic: a. electroforez cu iodur de potasiu n regiunea uterului uterului; b. electrostimularea uterului i a mameloanelor; c. electroanalgezia central cu inducerea somnului; d. electroforeza uterului cu sulfat de magneziu; e. acupunctura. 550. CM Conduita corect a naterilor premature prevede urmtoarele metode, cu excepia: a. stimularea travaliului cu ocitocin n toate cazurile; b. regim la pat n decubit lateral stng; c. administrarea spasmoliticelor, analgezicelor i electroanalgezia; d. manevre de protejare a perineului; e. perineotomia i epiziotomia.
290

551. CM Selectai afirmaiile corecte pentru conduita naterilor premature: a. declanarea naterii numai prin operaia cezarian; b. operaia cezarian n naterea prematur se face numai la indicaii stricte; c. naterea numai per vias naturalis; d. aplicarea forcepsului obstetrical; e. forcepsul obstetrical este contraindicat n naterea prematur. 552. CM Enumerai modificrile caracteristice care se produc n miometru ntr-o sarcin suprapurtat: a. se deregleaz transmisia sinaptic; b. sporirea nivelului de ARN; c. nivelul nalt de acid lactic; d. dereglri n sistemul electrolitic; e. scderea glicogenului n miometru. 553. CM Pentru o sarcin suprapurtat este caracteristic: a. lichidul amniotic verzui; b. lichidul amniotic limpede; c. secretul glandelor mamare colostru; d. secretul glandelor mamare lapte integru; e. la USG placenta cu calcinate multiple. 554. CM Selectai metodele de investigare care confirm diagnosticul de sarcin suprapurtat: a. amnioscopia; b. pelvimetria; c. USG; d. secretul glandelor mamare; e. amniocenteza. 555. CM Care metode de declanare a travaliului se prefer ntr-o sarcin supramaturat la o multipar, cu masa probabil a ftului 3500 g: a. operaie cezarian planificat; b. embriotomie; c. maturizarea colului cu prostaglandine; d. inducerea naterii prin amniotomie; e. stimularea travaliului cu ocitocin. 556. CM La caracteristicele nou-nscutului postmatur se refer: a. absena de vernix coseosa, acoperit cu meconiu; b. palme i tlpi ncreite, turgorul pielii micorat; c. unghiile depesc vrful degetelor; d. suturi i fontanele bine pronunate pe craniul ftului, oasele moi; e. tegumente acoperite cu vernix caseosa. 557. CM Aspectul placentei n sarcina suprapurtat este: a. fenomene de senescen ; b. greutate mai mare dect intr-o natere la termen; c. greutate mai mic dect intr-o natere la termen; d. infarcte placentare, degenerescen hialin; e. edemul placentei. 558. CM Sarcina suprapurtat se caracterizeaz prin: a. reacie de tip IV colpocitologice; b. reacie de tip II colpocotologice; c. creterea numrului de reticulocite (hemograma);
291

d. prezena corpilor colostrici n abunden la examenul microscopic al secreiei glandelor mamare; e. prezena laptelui n secreia mamar. 559. CM Aciunea infeciilor n timpul sarcinii sporesc incidena a. hemoragiilor n natere; b. preeclamsiilor; c. infeciilor puerperale; d. naterilor premature; e. mortalitii perinatale. 560. CM Conduita gravidelor cu pielonefrit acut prevede: a. spitalizarea urgent; b. tratament ambulator; c. ntreruperea urgent a sarcinii; d. colectarea uro- i hemoculturii; e. terapia antibacterian. 561. CM Tratamentul uretritelor, cistitelor, cervicitelor la gravide include: a. tratament local; b. tratament general; c. Tratament specific; d. tratament simptomatic; e. tratament primar i secundar. 562. CM Manifestrile clinice ale infeciei herpetice la gravide includ: a. vezicule mplute cu lichid; b. ulceraii, pustule, cruste; c. subfebrilitate; d. mialgii; e. greuri, vom, diaree. 563. CM Contaminarea ftului i nou-nscutului cu virusul HIV are loc prin urmtoarele ci, cu excepia: a. transplacentar; b. prin cile de natere; c. fecalo-oral; d. aerian; e. prin lactaie. 564. CM Profilaxia infectrii ftului i nou-nscutului cu virusul HIV prevede urmtoarele momente, cu excepia: a. excluderea lactaiei; b. natere prin operaie cezarian; c. efectuarea perineo- i epiziotomiei; d. natere per vias naturalis; e. administrarea Zidovudinei n timpul sarcinii i pe parcursul travaliului. 565. CM Manifestrile clinice ale chlamidiozei n sarcin sunt: a. cervicite, uretrite, colpite; b. sterilitate; c. sarcin ectopic; d. ruperea prematur a pungii amniotice; e. sarcina oprit n evoluie. 566. CM Tratamentul chlamidiozei la gravide include: a. tetraciclin;
292

b. sumamed; c. eritromicin; d. doxaciclin; e. spiramicin. 567. CM Infecia viral n termene tardive de sarcin se poate manifesta prin: a. hipertermie; b. intoxicaie; c. perturbarea circulaiei feto-placentare; d. efect teratogen; e. anemie grav. 568. CM Nou-nscuii din mame, care au suportat infecii acute n timpul sarcinii pot avea: a. piodermie; b. omfalit; c. conjunctivit; d. pneumonie; e. anemie. 569. CM Aciunea infeciilor bacteriene asupra sarcinii se poate manifesta prin: a. sarcin oprit n evoluie; b. avort spontan; c. natere prematur; d. hipotrofie fetal, e. patologii de inserie a placentei (increta, acreta, percreta, transcreta). 570. CM Semnele de debut ale pielonefritei acute n sarcin sunt : a. febr de 39-400C ; b. cefalee; c. greuri ; d. alterarea strii generale; e. cetonurie. 571. CM Numii infeciile urinare ce pot provoca oc toxico-septic: a. cistita acut; b. pielonefrita acut purulent; c. abcese renale; d. abcese perirenale; e. bacteriuria asimptomatic. 572. CM Pentru pielonefrita gestaional sunt caracteristice urmtoarele semne: a. anemie hipocrom, nivelul hemoglobinei mai jos de 100g/l; b.leucocitoz, mai mult de 11,3 x103 cel/ml; c. piurie, bacteriurie ; d. proteinurie sub 1,0g/l; e. cetonurie. 573. CM Msurile profilactice ale infeciilor tractului urinar la gravide includ: a. regimul igienic i dietetic ; b. asanarea focarelor de infecie; c. sporirea rezistenei nespecifice a organismului; d. depistarea precoce a gravidelor cu risc de dezvoltare a infeciilor urinare; e. regim la pat. 574. CM Pentru tratamentul gravidelor cu pielonefrit se folosesc: a. peniciline semisintetice; b. cefalosporine;
293

c. aminoglicozide; d. macrolide; e. tetracicline. 575. CM Ce preparate antibacteriene nu sunt contraindicate n timpul sarcinii? a. oxacilin; b. tetraciclin; c. ampicilin; d. gentamicin; e. cefalexin. 576. CM Numii indicaiile pentru spitalizarea gravidelor cu pielonefrit cronic: a. iminen de natere prematur; b. anemie n termenii pn la 12 sptmni; c. anemie i iminen de ntrerupere a sarcinii n termenii 22-28 sptmni; d. bacteriurie asimptomatic; e. acutizarea pielonefritei. 577. CM Excitabilitatea cortexului cerebral n sarcina sufer urmtoarele modificri: a. nu se schimb; b. crete; c. scade; d. scade pn la 13-16 sptmni; e. crete de la 13-16 sptmni pn la 40 sptmni. 578. CM Glanda tiroid n sarcin contribuie preponderent la: a. creterea coninutului de Iod n snge; b. meninerea metabolismului hidric; c. meninerea metabolismului bazal; d. meninerea metabolismului glucidelor; e. meninerea statusului hormonal. 579. CM n timpul sarcinii n glandele suprarenale se produc urmtoarele schimbri: a. se ngroa cortexul; b. se multiplic celulele cortexului; c. se acumuleaz lipide; d. se acumuleaz lichide; e. nu se produc schimbri. 580. CM n timpul sarcinii se produc urmtoarele schimbri n articulaii: a. ramolirea fibrocartilajelor; b. ramolirea ligamentelor bazinului; c. ramolirea membranelor sinoviale; d. ramolirea nu se produce; e. ramolirea i relaxarea tuturor articulaiilor. 581. CM Efectuarea tueului vaginal n cazul placentei praevia este indicat cnd sunt respectate urmtoarele condiii: a. lipsa hemoragiei abundente; b. sala de operaii pregtit pentru intervenie chirurgical urgent; c. echipa de reanimatologi pregtit ; d. dilatarea complet a colului; e. prezentatie cranian. 582. CM Numii simptomele caracteristice pentru placenta praevia: a. hemoragii uterine repetate; b. hipoxie cronic intrauterin a ftului;
294

c. anomalii de dezvoltare ale ftului; d. prezentaii vicioase ale ftului; e. mobilitate sporit a prii prezentate. 583. CM Diagnosticul de placenta praevia poate fi stabilit prin: a. pelvimetria extern; b. examenul n valve; c. tueul vaginal; d. ultrasonografia; e. radiografia. 584. CM Placenta praevia n sarcin se difereniaz de urmtoarele patologii : a. avortul spontan; b. mola hidatiform; c. sarcina extrauterin; d. decolarea prematur a placentei normal nserate; e. polipoza endometrului. 585. CM Tratamentul conservativ n caz de placenta praevia include: a. regim la pat; b. antianemice; c. hemostatice; d. antibiotice; e. antiagregante. 586. CM Principiile terapiei conservative n cazul placentei praevia includ urmtoarele, cu exceptia: a. regim la pat; b. terapie antibacterian; c. administrarea spasmoliticelor i tocoliticelor; d. cerclaj uterin; e. terapia hipoxiei intrauterine a ftului. 587. CM Indicaii pentru operaia cezarian n cazul placentei praevia sunt urmtoarele: a. prezentatie pelvian ; b. hemoragia unic mai mic de 250 ml; c. vrsta sarcinii mai mare de 37 sptmni; d. hemoragiei moderate repetate pe fond de anemie; e. placenta praevia total i hemoragie abundent. 588. CM Care indice de oc corespunde strii de oc decompensat? a. 2,0; b. 0,54; c. 0,99; d. 1,0; e. 1,5. 589. CM Care sun metodele optimale de evacuare a cavitii uterine n cazul molei hidatiforme? a. chiuretaj uterului; b. vacuum-aspiraia; c. evacuarea digital a vilozitilor; d. laparotomia i histerectomia; e. inducerea unui avort spontan. 590. CM Ruptura perineului poate fi determinat de: a. prezentaiile deflectate; b. polihidramniosul; c. bazinul uniform strmtat;
295

d. naterea rapid, e. oligoamniosul. 591. CM Selectai n ordine succesiv simptomele clinice ale iminenei de ruptur a perineului: a. pielea devine palid; b. edimaierea perineului; c. bombarea i cianoza perineului; d. pielea devine lucioas, e. eliminri sangvinolente. 592. CM Enumerai care din patologiile menionate duc la ruptura uterului? a. iminena de ntrerupere a sarcinii; b. poziia transversal a ftului; c. uter cicatricial; d. polihidramnios; e. bazin strmtat. 593. CM Teoriile patogenetice ale rupturii de uter sunt urmtoarele, cu excepia: a. mecanic; b. idiopatic; c. histopatologic; d. combinat mecanic-idiopatic; e. combinat mecanico-histopatologic. 594. CM Care din simptomele urmtoare aparin tabloului clinic al iminenei rupturii uterului: a. travaliul foarte intens; b. hemoragie abundent; c. ridicarea inelului de contracie la nivelul ombilicului; d. edemarea colului uterin; e. scderea tensiunii arteriale. 595. CM Tratamentul iminenei de ruptur a uterului include urmtoarele: a. stimularea travaliului cu Ocitocin; b. aplicarea forcepsului; c. suprimarea travaliului; d. embriotomia, e. operaia cezarian de urgen. 596. CM Tabloul clinic al rupturii uterine constituite include: a. agravarea progresiv a strii generale; b. creterea brusc a tensiunii arteriale; c. dispariia btilor cordului fetal; d. febr; e. durere abdominal violent. 597. CM Diagnosticul rupturii uterine n travaliu se bazeaz pe urmtoarele criterii clinice: a. stare de oc; b. hemoragie extern; c. modificri ale formei uterului; d. atenuarea btilor cordului fetal; e. micorarea brusc a tensiunii arteriale. 598. CM La factorii de risc pentru ruptura uterului se refer cei menionai, cu excepia: a. bazin anatomic strmtat; b. ft macrosom; c. preeclampsie; d. multiparitae;
296

e. vicii cardiace. 599. CM Cauzele cele mai frecvente ale decesului matern n caz de ruptur uterin sunt: a. anemia acut; b. ocul hemoragic; c. encefalopatia; d. afeciuni septico-purulente; e. ocul algic. 600. CM Scopul examenului ultrasonografic efectuat la 18-20 sptmni de gestaie prevede determinarea: a. masei ftului; b. volumul lichidului amniotic; c. localizrii placentei; d. profilului biofizic al ftului ; e. anomaliilor congenitale ale ftului. 601. CM La indicaiile pentru examen ultrasonografic suplimentar, dup 21 sptmni de gestaie se refer: a. diabetul zaharat; b. placenta praevia; c. hipotrofia fetal suspectat; d. hemoragii vaginale; e. decurgerea fiziologic a sarcinii. 602. CM n cadrul ngrijirii antenatale a gravidelor este obligator screening-ul: a. sifilisului; b. infeciei HIV/SIDA; c. hepatitei B; d. gonoreei; e. infeciei cu Ch. Trachomatis. 603. CM Numii metodele de diagnostic prenatal al anomaliilor congenitale: a. examenul USG; b. biopsia corionului; c. testul la -fetoprotein; d. amniocenteza; e. amnioscopia. 604. CM Numii investigaiile de laborator obligatorii la a III-a vizit antenatal (22-24 sptmni): a. examenul serologic la sifilis; b. determinarea hemoglobinei; c. determinarea glicemiei; d. analiza general a urinii; e. frotiu vaginal. 605. CM Prin intermediul gravidogramei se protocoleaz: a. dinamica masei corporale; b. dinamica valorilor TA; c. bti cordului fetale (BCF); d. nlimea fundului uterin; e. tonusul uterin. 606. CM Termenul de gestaie poate fi determinat conform: a. datei ultimei menstruaii; b. datei coitusului fecundat; c. datei primelor micri fetale;
297

d. examenului USG efectuat la 30-32 sptmni; e. dup prima vizit la medic (pn la 12 sptmni). 607. CM Cauza algodismenoreei primare este: a. endometrioza; b. anomalii de dezvoltare ale organelor genitale; c. procese inflamatorii cronice ale organelor genitale; d. dereglri funcionale; e. ganglioneurita pelvian. 608. CM Cauzele algodismenoreei secundare sunt: a. endometrioza; b. dereglri funcionale; c. anomalii de dezvoltare ale organelor genitale; d. dilatarea varicoas a venelor bazinului mic; e. proces inflamator al organelor genitale. 609. CM Tabloul clinic al algodismenoreei se manifest prin: a. sindromul algic; b. dereglri psiho-emoionale; c. dereglri vegetative; d. dereglri vegeto-vasculare; e. dereglri endocrino-metabolice. 610. CM Numii dereglrile psiho-emoionale, care se ntlnesc n algodismenoree: a. iritabilitate; b. prurit cutanat; c. depresie; d. somnolen; e. poliurie. 611. CM Numii dereglrile vasculare, care se pot ntlni n algodismenoree: a. vertij; b. greuri; c. colaps; d. extrasistole; e. tahicardie. 612. CM Enumerai principiile de tratament a algodismenoreei : a. antioxidante; b. inhibitorii prostaglandin-sintetazei; c. spasmolitice; d. contraceptive orale; e. antibiotice. 613. CM Indicarea contraceptivelor orale n algodismenoree duce la: a. scderea contractilitii miometrului; b. ntrzierea proliferrii endometrului; c. stimularea prostaglandin-sintetazei; d. micorarea concentraiei estrogenilor; e. inhibiia ovulaiei. 614. CM Enumerai inhibitorii prostaglandin-sintetazei, care se folosesc n tratamentul algodismenoreei: a. diclofenac; b. indometacin; c. clofelin;
298

d. paracetamol; e. naproxen. 615. CM Pentru sindromul tein-Levantal e caracteristic: a. apariia la vrsta de 30-35 ani; b. majorarea 17-cetosteroizilor n urin; c. rareori apariia obezitii; d. proba cu gonadotropin horionic negativ; e. mrirea n volum a ambelor ovare. 616. CM Cauza amenoreei false este: a. disgenezia gonadelor; b. atrezia vaginului; c. atrezia himenului; d. hipoterioza; e. stresul acut i cronic. 617. CM Menopauza fiziologic e cauzat de : a. micorarea nivelului de progesteron; b. producerea n exces de gonadotropin; c. majorarea produciei de hormoni steroizi; d. mbtrnirea centerelor hipotalamice; e. mbtrnirea organelor genitale. 618. CM La criteriile clasice ce caracterizeaz ovarele polichistice primare se refer: a. amenoreea; b. hirsutism; c. hiperpolimenoree; d. sterilitate; e. obezitate. 619. CM Vaginul se refer la: a. organele genitale externe; b. organele genitale interne; c. organele pare; d. organele impare; e. organe cu secreie hormonal. 620. CM Vaginul e format din urmtoarele tunici: a. intern; b. medie; c. extern; d. peritoneal; e. cutanat. 621. CM Uterul este un organ: a. cavitar; b. muscular; c. impar; d. par; e. mobil. 622. CM Tunica mucoas a uterului (endometrul) are urmtoarele straturi: a. funcional; b. bazal; c. intermediar; d. parabazal;
299

e. suprabazal. 623. CM Stratul funcional al endometrului are urmtoarele zone: a. compact; b. spongioas; c. zona de tranziie; d. bazal; e. parabazal. 624. CM Enumerai poriunile anatomice ale trompei: a. interstiial; b. partea mijlocie; c. istmic; d. ampular; e. infundibular. 625. CM Din punct de vedere histologic n structura ovarului se distinge: a. epiteliul germinativ; b. zona cortical; c. zona medular; d. epiteliul pavimentos; e. epiteliul cubic. 626. CM Vascularizarea ovarului se realizeaz prin: a. artera ovarian; b. artera uterin; c. aort; d. Artera femural; e. artera pudendal. 627. CM Enumerai straturile musculare ale planeului pelvi-perineal: a. superficial; b. mediu; c. intern; d. transversal; e. oblic. 628. CM Stratul superficial al perineului este format din muchii: a. sfincter anal extern; b. sfincter anal intern; c. transvers superficial; d. transvers profund; e. ischio-cavernos. 629. CM Vascularizarea uterului nu are loc prin intermediul urmtoarelor artere: a. uterin b. ovarian c. vezical d. ruinoas e. iliac extern. 630. CM La pacientele cu sindromul Rokitansky-Kuster-Hauser se determin: a. genotip feminin; b. caractere sexuale secundare feminine bine dezvoltate; c. cariotip 45XO; d. ovare sub form de cordon conjunctiv; e. lipsa uterului i a vaginului.
300

631. CM La pacientele cu sindrom Turner se determin: a. lipsa uterului i a vaginului; b. organe genitale externe de tip feminin; c. ovare sub form de cordon conjunctiv; d. cariotip 47YXX; e. cariotip 45XO. 632. CM Pentru sindromul feminizrii testiculare este caracteristic: a. cariotip 46XY; b. cariotip 45XO; c. organe genitale externe de tip feminin; d. organe genitale externe de tip masculin; e. gonade feminine. 633. CM Tratamnetul sindromului feminizrii testiculare prevede: a. terapie de substituie cu estrogene; b. nlturarea chirurgical a gonadelor; c. nlturarea chirurgical a clitorisului; d. formarea vaginului artificial; e. administrarea Dexametazonei. 634. CM Chisturile ovariene pot fi: a. foliculare; b. cilioepiteliale; c. paraovariene; d. echinococice; e. inflamatorii. 635. CM Chistoamele seroase i mucinoase: a. sunt tumori epiteliale; b. nu se malignizeaz; c. o particularitate a lor este creterea lent; d. adesea sunt bilaterale; e. se nsoesc de ascit. 636. CM La tumorile hormonal active se refer: a. tumorile granuloase b. fibromul; c. ginandroblastomul; d. tumora Brener; e. lipomul. 637. CM Tumorile ovariene feminizante se dezvolt din: a. celule Leydig i Sertoli; b. celule granuloase; c. celule epiteliale; d. celule tecomatoase; e. toate tipurile de celule. 638. CM Androblastomul: a. apare mai frecvent la vrsta de 20-30 ani i 50-70 ani; b. de regul e o tumor bilateral; c. se mrete nivelul estradiolului n snge; d. crete nivelul 17-cetosteroizi n urin; e. e mrit nivelul testosteronei.
301

639. CM Tumora din epiteliu asemntor cu cel al trompei uterine poate fi: a. tecom; b. cancer primar; c. gonadoblastom; d. fibrom; e. chistadenom. 640. CM n chisturile luteinizante bilaterale este necesar: a. intervenie chirurgical urgent; b. punciea fornixului posterior; c. determinarea nivelului de gonadotropin corionic; d. de exclus mola hidatiform; e. excluderea corioepiteliomului. 641. CM Teratomul: a. aparine tumorilor metastatice; b. se trateaz chimioterapeutic; c. aparine tumorilor germinale; d. se trateaz chirurgical; e. frecvent se malignizeaz. 642. CM Dup provenien chisturile pot fi: a. de retenie; b. de genez embrionar; c. metastatice; d. de genez inflamatorie; e. parazitare. 643. CM Alegei afirmaiile incorecte: a. chisturile nu sunt tumori veridice; b. chisturile pot fi de genez inflamatorie; c. se indic supraveghere timp de 2-4 cicluri menstruale; d. se ntlnesc variante multicamerale cu concretere capilar; e. se soldeaz cu caecsie i ascit. 644. CM Chistoamele celioepiteliale: a. nu se soldeaz cu ascit; b. sunt unicamerale, multicamerale cu esut celioepitelial; c. nu se malignizeaz; d. frecvent se asociaz cu ascita, n 70% cazuri sunt bilaterale; e. sunt formaiuni conjunctive. 645. CM Tumorile se pot complica cu: a. torsiune; b. perforare; c. malignizare; d. hemoragii uterine; e. prurit vulvar. 646. CM Condiii favorizante pentru fecundarea ovulului/concepie sunt: a. ovulaia; b. azoospermia; c. micarea spermatozoizilor spre tromp; d. impermeabilitatea trompelor; e. pH-ul spermei 10,3.
302

647. CM Numii factorii ce contribue la apariia graviditii: a. spermatogeneza; b. ovulaia; c. impermeabilitatea trompelor; d. polipoza endometrului; e. interaciunea patoologic a spermei cu glera cervical. 648. CM Pentru aprecierea factorului masculin al sterilitii sunt informative urmtoarele investigaii, cu excepia: a. spermogramei; b. testului postcoital; c. examenului ultrasonor al cavitii abdominale; d. analiza general a sngelui; e. testului de penetraie. 649. CM Potrivit OMS indicii normali ale spermei fertile sunt: a. mobilitatea a 25% din numrul spermatozoizilor mobili peste 60 minute dup ejaculare; b. volumul ejaculatului 2-5 ml; c. pH-ul spermei 7,2-7,8; d. Morfologia normal 30%; e. Granule de lecitin n cantiti mari. 650. CM Tratamentul sterilitii feminine cu scopul coreciei factorului cervical include urmtoarele scheme, cu excepia: a. indicarea dozelor mici de estrogene; b. vitaminoterapia; c. administrarea GH; d. fecundare extracorporale; e. rezecia ovarelor. 651. CM Urmtorii factori indic ovulaia, cu excepia: a. ridicarea T bazale la 0,2-0,3 grade; b. ridicarea T bazale cu 0,6- 0,8 timp de 10 zile. c. Indicile cariopicnotic 60-70 %; d. semnul ferigii pozitiv; e. endometrul n faza secretorie. 652. CM Diagnosticul factorului uterin al sterilitii include: a. biopsia endometrului; b. histeroscopia; c. testele funcionale; d. laparoscopia; e. nsmnarea coninutului vaginului. 653. CM Enumerai cauzele sterilitii tubare: a. aderene peritubare; b. aderene intratubare; c. dereglri endocrino-metabolice; d. obliterarea poriunii fimbrilare; e. hidrosalpinx. 654. CM Enumerai cauzele dereglrii ovulaiei: a. insuficiena hipotalamo-hipofizar; b. maladiile glandei tiroide; c. scurtarea fazei foliculare a ciclului menstrual;
303

d. micorarea nivelului de progesteron; e. maladiile cronice ale aparatului digestiv. 655. CM n ce zi a ciclului menstrual se efectueaz investigaia hormonal la o pacient cu sterilitate endocrin: a. 2 zi; b. 5 zi; c. 14 zi; d. 17 zi; e. 21 zi. 656. CM Numii cauzele sterilitii feminine: a. proces inflamator acut al organelor genitale; b. miom uterin subseros; c. anomalii de dezvoltare ale uterului; d. galactoree; e. amenoree. 657. CM Numii metodele de tratament care se folosesc n cazul sterilitii imunologice: a. terapia cu corticosteroizi; b. tratament antiinflamator; c. nsmnarea artificial cu sperma soului sau a donatorului; d. masajul ginecologic; e. hidrotubaia. 658. CM Vascularizarea glandei mamare se realizeaz prin: a. arterele 3-7 intercostale anterioare; b. arterele 3-7 intercostale posterioare; c. ramurile laterale ale arterei toracice; d. artera toraci intern; e. artera toracic extern. 659. CM Inervaia glandei mamare se realizeaz prin: a. ramurile anterioare ale nervilor intercostali 2-7; b. ramurile posterioare ale nervilor intercostali 2-7; c. nervii supraclaviculari; d. nervii subclaviculari; e. nervul intercostal 1. 660. CM Glanda mamar e supus aciunii hormonilor: a. ovarieni; b. suprarenalieni; c. hipofizari; d. tiroidieni; e. hipotalamici. 661. CM n afara sarcinii, glanda mamar este influenat de urmtorii hormoni: a. estrogeni; b. progesteron; c. gonadotropina corionic; d. prolactina; e. ocitocina. 662. CM Pentru procesele tumorale a glandelor mamare din modificrile pielii sunt caracteristice urmtoarele modificri cutanate: a. aspectul ridicat al pielii; b. ombilicrii;
304

c. platformei; d. coaj de portocal; e. smbure de viin. 663. CM Numii modificrile care nu sunt caracteristice pentru mastopatie: a. atrofice; b. distrofice; c. proliferative; d. necrotice; e. supurative. 664 CM Mastopatia se asociaz mai frecvent cu: a. tumor a suprarenalelor; b. tumor hipofizar; c. miom uterin; d. dismenoree; e. disfuncie ovarian. 665. CM Cea mai informativ metod pentru diagnosticul adenomiozei este: a. raclajul pereilor uterini; b. histerosalpingografia; c. pneumoradiopelviometria; d. histeroscopia; e. laparoscopia. 666. CM Numii variantele endometriozei : a. heterotopie endometrial ; b. adenomioz; c. hiperplazia adenomatoas; d. chist ovarian ocolatiu; e. endometrioz extragenital. 667. CM Sindrom algic apare mai frecvent n: a. adenomioz; b. endometrioz a ovarelor; c. endometrioz a colului uterin; d. endometrioz retrocervical; e. endometrioz extragenital. 668. CM Endometrioza: a. este o tumor; b. este o patologie viral ; c. poate fi genital i extragenital; d. de regul decurge cu sindrom algic; e. este un proces inflamator. 669. CM Mai frecvent se ntlnete endometrioza: a. ovarian; b. trompelor uterine; c. vaginal; d. uterin; e. extragenital. 670. CM Numii metodele de tratament a endometriozei: a. chirurgical; b. hormonoterapia; c. fizioterapia;
305

d. medicamentoas; e. radiologic. 671. CM Se utilizeaz inhibitorii sintezei prostoglandinelor (indometacin) n tratamentul endometriozei : a. da ; b. nu ; c. da, n combinare cu hormonoterapia ; d. da, n combinare cu antibiotice ; e. nu, n combinare cu hormonoterapia. 672. CM Histerosalpingografia i histeroscopia n adenomioza uterului se efectueaz: a. nemijlocit naintea menstruaiei ; b. nu mai trziu de ziua a 7-10- a a ciclului ; c. nu mai devreme de ziua a 16-19 a ciclului ; d. dup menstruaie ; e. n timpul menstruaiei. 673. CM Care sunt cauzele hemoragiilor uterine disfuncionale anovulatorii: a. persistena temporar a foliculului; b. atrezia foliculului; c. scurtarea fazei foliculare sau luteinice; d. mrirea fazei luteinice; e. persistena ndelungat a foliculului. 674. CM Menionai cauzele hemoragiilor uterine disfuncionale ovulatorii: a. persistena temporar a foliculului; b. atrezia foliculului; c. scurtarea fazei foliculare sau luteinice; d. mrirea fazei luteinice; e. persistena ndelungat a foliculului. 675. CM Apreciai cauza hemoragiilor disfuncionale la pacienta de 40 ani care acuz polimenoree, proiomenoree i sterilitate, iar testele funcionale denot T bazal monofazic, semnele pupilei i ferigii 3+, 4+, chiar nainte de menstruaie, indicele acidofil i cariopicnotic 60-70%: a. persistena temporar a foliculului; b. persistena ndelungat a foliculului c. scurtarea fazei foliculare sau luteinice; d. mrirea fazei luteinice; e. atrezia foliculului. 676. CM Apreciai cauza hemoragiilor disfuncionale la pacienta de 16 ani care acuz hiperpolimenoree , iar testele funcionale denot hiperestrogenie relativ: a. persistena temporar a foliculului; b. persistena ndelungat a foliculului; c. scurtarea fazei foliculare sau luteinice; d. mrirea fazei luteinice; e. atrezia foliculului. 677. CM Apreciai cauza hemoragiilor disfuncionale la pacienta de 30 ani care acuz proiomenoree, polihipermenoree, iar testele funcionale denot T bazal bifazic cu scurtarea fazei foliculare pn la 9 zile, ovulaia n a 10-11-a zi de ciclu menstrual: a. persistena temporar sau ndelungat a foliculului; b. atrezia foliculului; c. scurtarea fazei foliculare; d. mrirea fazei luteinice;
306

e. scurtarea fazei luteinice. 678. CM Enumerai aciunile nespecifice i specifice ale estrogenilor n hemostaza uterin: a. stimularea proliferrii endometrului; b. redresia brusc a titrului hormonal estrogenic i meninerea la acest nivel; c. diminuarea permeabilitii capilare; d. echilibrarea i ridicarea tonusului vascular; e. efectul de transformare secretorie a endometrului. 679. CM Enumerai aciunile nespecifice i specifice ale progesteronului n hemostaz: a. stimularea proliferrii endometrului; b. redresarea brusc a titrului hormonal estrogenic i meninerea la acest nivel; c. diminuarea permeabilitii capilare; d. echilibrarea i ridicarea tonusului vascular; e. efectul de transformare secretorie a endometrului. 680. CM Enumerai n ordine succesiv msurile de hemostaz n hemoragii juvenile cu anemie uoar: a. hemostaz hormonal; b. hemostaz chirurgical (chiuretaj); c. administrarea preparatelor contractile (ocitocin, pituitrin etc.); d. administrarea preparatelor hemostatice (etamsilat, vicasol etc.); e. administrarea preparatelor antianemice i vitaminoterapie. 681. CM Enumerai n ordine succesiv msurile de hemostaz n hemoragiile uterine juvenile cu anemie, form medie: a. hemostaz hormonal; b. hemostaz chirurgical (chiuretaj); c. administrarea preparatelor contractile (oxitocini, pituitrini etc.); d. administrarea preparatelor hemostatice (etamsilat, vicasol etc.); e. vitaminoterapie. 682. CM Enumerai n ordine succesiv msurile de hemostaz n hemoragiile uterine juvenile cu anemie grav: a. hemostaz hormonal; b. hemostaz chirurgical (chiuretaj); c. administrarea preparatelor contractile (oxitocini, pituitrini etc.); d. ligaturarea vaselor magistrale; e. vitaminoterapie. 683. CM Enumerai msurile de hemostaz i succesivitatea lor n hemoragiile uterine n perioada reproductiv cu anemie medie i grav: a. hemostaz hormonal; b. chiuretaj 1 dat n 6 luni; c. administrarea preparatelor contractile (oxitocini, pituitrini etc.); d. administrarea preparatelor hemostatice (etamzilat, vicasol etc.); e. vitaminoterapie. 684. CM Enumerai msurile de hemostaz i succesivitatea lor n hemoragiile uterine din perioada premenopauzal: a. hemostaz hormonal; b. hemostaz chirurgical (chiuretaj); c. administrarea preparatelor contractile (oxitocini, pituitrini etc.); d. administrarea preparatelor hemostatice (etamzilat, vicasol etc.); e. vitaminoterapia.
307

685. CM La complicaiile sarcinii pe fond de MST se refer: a. avort spontan ; b. sarcin oprit n evoluie; c. hipotrofia ftului; d. preeclampsiile severe; e. polihidramnios. 686. CM La factorii, ce favorizeaz incidena nalt a MST n Republica Moldova se refer: a. deschiderea hotarelor; b. migraia mare a populaiei; c. omajul; d. situaia economic precar; e. nivelul nalt de cultur i educaie. 687. CM Numii agenii patogeni ai proceselor inflamatorii specifice? a. escherichia colli; b. chlamidia trahomatis; c. toxoplasma hominis; d. trichomonas vaginalis; e. bacilus piocianicus. 688. CM La principiile de tratament a maladiilor sexual transmisibile se refer: a. tratamentul tuturor partenerilor sexuali; b. vitaminoterapia; c. tratament antibacterian; d. fizioterapia; e. tratamentul local. 689. CM La manifestrile clinice ale vulvo-vaginitelor se refer: a. leucoreea abundent; b. hiperemia; c. pruritul; d. greaa, voma; e. disuria. 690. CM Numii preparate folosite n tratamentul herpesului genital: a. valtex; b. ciprobai; c. zivudina; d. sumamed; e. aciclovir. 691. CM Pentru tratamentul specific al candidozei genitale se folosete: a. nizoral; b. valtrex; c. diflucan; d. sumamed; e. tetraciclina. 692. CM Numii medicamentele ce se folosesc pentru profilaxia i tratamentul osteoporozei la femeile n menopauz: a. bifosfai; b. calcitonin; c. calcitrol; d. doze mici de corticosteroizi; e. modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici.
308

693. CM Pentru profilaxia osteoporozei la femeile postmenopauzale NU se folosete: a. suplimentarea cu acid folic; b. suplimentarea cu fier; c. suplimentarea cu calciu; d. suplimentarea cu vitamina D; e. dieta hipoproteic. 694. CM Numii investigaiile care nu se folosesc pentru depistarea osteoporozei la femeile postmenopauzale: a. stadiometria; b. osteodensitometria; c. pelvimetria; d. ecografia; e. indicele masei corporale. 695. CM Numii semnele clinice caracteristice pentru osteoporoz la femeile postmenopauzale: a. descreterea n nlime; b. dureri acute sau cronice n partea de mijloc al spatelui; c. dureri acute sau cronice n regiunea lombar; d. scderea n greutate; e. fractura de col femural. 696. CM Enumerai factorii medicali de risc pentru dezvoltarea osteoporozei la femeile postmenopauzale: a. medicaie cu heparin; b. medicaie cu corticosteroizi; c. medicaie cu hormoni paratireoidieni; d. mono-terapie hormonal de substituie cu estrogeni; e. terapie hormonal de substituie combinat. 697. CM Enumerai factorii generali de risc pentru dezvoltarea osteoporozei la femeile postmenopauzale: a. antecedente familiale de osteoporoz; b. imobilitate de lung durat; c. lipsa exerciiilor fizice; d. alimentare cu coninut mare de calciu; e. abuz de fumat i/sau alcool. 698. CM Alegei cauzele posibile ale hemoragiilor de privaiune, abundente sau de lung durat la o femeie supus tratamentului hormonal de substituie : a. supradozarea de estrogen; b. subdozarea de estrogen; c. supradozarea de progestativ; d. subdozarea de progestativ; e. fibromul, polipoza endometrului. 699. CM n ce const tratamentul hiperpolimenoreei aprute pe fond de tratament hormonal substitutiv? a. reducerea dozei estrogenului; b. ridicarea dozei estrogenului; c. ridicarea dozei sau duratei de administrare a progestativului; d. reducerea dozei sau duratei de administrare a progestativulu;i e. nici una din cele enumerate. 700. CM Care este conduita n caz de ineficien timp de 3-4 luni a tratamentului conservativ al unei hemoragii de privaiune (hiperpolimenoree) aprute pe fond de tratament hormonal substitutiv?
309

a. b. c. d. e.

histeroscopie; biopsie; chiuretaj; histerectomie; substitiurea preparatului. Traumatologie, ortopedie i chirurgie de campanie

1. CM Indicai semnele caracteristice pentru luxaia ischiadic a femurului. A. scurtarea membrului cu 5-7 cm B. scurtarea membrului cu 1-2 cm C. flexie pronunat D. adducia femurului E. rotaia intern 2. CM Indicai semnele caracteristice pentru luxaia pubian a femurului. A. poziie n extensie a membrului B. flexia femurului C. abducia femurului D. scurtarea nepronunat a membrului E. scurtarea pronunat a membrului 3. CM Indicai semnele caracteristice pentru luxaia obturatorie a femurului. A. flexie B. abducia femurului C. rotaia extern D. rotaia intern E. scurtarea pronunat a femurului 4. CM Enumerai fracturile extraarticulare ale metaepifizii proximale a osului femural. A. subcapitale B. transtrohanteriene C. intertrohanteriene D. detaarea trohanterului mare E. detaarea trohanterului mic 5. CM Indicai direcia deplasrii fragmentului osos proximal la fractura femurului n treimea medie superioar. A. lateral B. posterior C. anterior D. medial E. rotaie extern 6. CS Indicai direcia deplasrii fragmentului distal n fractur supracondilian de femur. A. anterior B. posterior C. medial D. lateral E. n sus 7. CM Enumerai leziunile articulaiei genunchiului care nu-s urmate de hemartroza. A. leziunea meniscului lateral B. fractura condilului lateral al osului femural
310

C. leziunea ligamentului colateral tibial D. leziunea ligamentului ncruciat anterior E. leziunea ligamentului colateral fibular 8. CM Indicai leziunea la care se determin mrirea fisurii articulare laterale a articulaiei genunchiului. A. leziunea ligamentului colateral tibial B. leziunea ligamentului ncruciat anterior C. leziunea ligamentului colateral fibular D. fractura tasat a condilului lateral al tibiei E. fractura tasat a condilului medial al tibiei 9. CM Indicai leziunea la care se determin mrirea fisurii articulare mediale a articulaiei genunchiului. A. leziunea ligamentului colateral fibular B. leziunea ligamentului colateral tibial C. leziunea ligamentului ncruciat anterior D. fractura tasat a condilului lateral al tibiei E. fractura tasat a condiluluii medial al tibiei 10. CM Care leziune se asociaz cu ruptura ligamentului ncruciat anterior. A. fractura patelei B. leziunea meniscului medial C. leziunea meniscului lateral D. leziunea ligamentului colateral fibular E. leziunea ligamentului colateral tibial 11. CM Care leziune se asociaz cu afectarea meniscului medial. A. leziunea ligamentulni ncruciat posterior B. leziunea ligamentului colateral tibial C. leziunea ligamentului ncruciat anterior D. fractura condilului medial al femurului E. fractura condilului medial al tibiei 12. CM Indicai direcia deplasrii condilului lateral al tibiei la o fractur vertical tasat. A. proximal B. distal C. lateral D. anterior E. posterior 13. CM Indicai direcia deplasrii condilului medial al tibiei la o fractur vertical tasat. A. proximal B. distal C. lateral D. medial E. anterior 14. CM Enumerai simptoamele fracturii condilului lateral al tibiei. A. hemartroz B. deviaia n varus a gambei C. deviaia n valgus a gambei D. deformaia medial a gambei E. deformaia lateral a gambei 15. CM Indicai leziunea n care se poate afecta artera poplitea. A. fractura condililor femurului cu dislocare
311

B. fractura condililor tibiei cu dislocare C. luxatia gambei D. epifizioliz distal de femur E. fracturile supracondiliene de femur 16. CM Indicai leziunea n care e necesar reducerea de urgen. A. luxaiile gambei B. epifizioliz distal de femur C. fracturile condililor tibiei cu dislocare D. fractur supracondilar de femur E. fractura capului fibulei 17. CM Determinai poziia gambei fa de femur n tratamentul ortopedic al leziunii ligamentului colateral tibial a articulaiei genunchiului. A. flexie sub unghi de 90 B. flexie sub unghi de 20-30 C. extensie maximal D. adducie maximal a gambei E. poziie neutral a gambei 18. CM Care sunt indicaiile pentru imobilizare ghipsat a gambei. A. n fracturi diafizare fr dislocare B. n fracturi diafizare transversale dup reducerea corect C. ntr-o stare psihic nesatisfctoare a bolnavului (ebrietate, psihoze, traume craniocerebralE. D. la bolnavi cu leziuni multiple i oc traumatic E. n fracturi diafizare cu dereglarea vascularizrii magistrale 19. CM Care sunt contraindicaiile aplicrii unui aparat ghipsat circular n fracturile gambei. A. prezena semnelor de dereglri vasculare ale membrului B. la necesiti de a transporta bolnavul n perioada acut a traumei C. n situaiile critice create pentru a transfera bolnavul la tratament ambulator n perioada acut a traumei D. la un edem extrem de pronunat al gambei E. la fracturi necorectate 20. CM n ce cazuri sunt necesare interveniile chirurgicale i metaloosteosinteza n fracturile nchise ale gambei. A. leziunea vaselor sanguine magistrale ' B. interpoziia esuturilor moi . C. contuzia nervului peroneu D. interpoziia fragmentului osos E. imposibilitatea reducerii fracturii cu alte metode 21. CM Care este superioritatea osteosintezei amnate. A. se micoreaz riscul complicaiilor purulente B. e posibil folosirea transplantelor osoase C. e posibil efectuarea calitativ a operaiei D. e posibil aplicarea fixatoarelor extramedulare E. restabilirea vitalitii esuturilor moi traumatizate 22. CM Indicai leziunea caracteristic abduciei i pronaiei excesive a piciorului. A. fractura peroneului n treimea inferioar B. leziunea ligamentului deltoidian C. fractur perpendicular a maleolei mediale D. detaarea sindesmozei tibiofibulare distale
312

E. fractura marginii anterioare a tibiei 23. CM Indicai leziunea caracteristica adduciei i supinaiei excesive a piciorului. A. detaarea ligamentului deltoid B. fractura spiralat a maleolei mediale C. fractura prin smulgere a maleolei laterale D. fractura marginii posterioare a tibiei E. detaarea sindesmozei tibio-fibulare distale 24. CS Indicai forma pansamentului ghipsat cea mai comod pentru fixarea maleolelor dup reducerea acestora. A. circular fr cptueal B. circular cu cptueal de vat C. U-forma cu atel posterioar D. U-forma fr atel la picior E. Pansament constrns din tifon 25. CM Indicai condiiile ce contribuie la dislocarea secundar a maleolelor n pansamentul ghipsat. A. micorarea edemului B. folosirea pansamentului ghipsat circular cu cptueal C. modelare nesatisfctoare a ghipsului D. prescrierea micrilor precoce a degetelor piciorului E. efort fizic precoce 26. CM Indicai condiiile ce contribuie la dereglarea circuitului sanguin n picior, dup reducerea i imobilizarea maleolelor. A. o compresiune excesiv pe pansamentul ghipsat n timpul aplicrii B. modelare nesatisfctoare a ghipsului C. prescrierea gimnasticii curative precoce D. mersul precoce al bolnavului E. ncercri multiple de reducere a maleolelor 27. CM Artai condiiile ce ne impun s efectum intervenii chirurgicale la fractura maleolar. A. dislocare nsemnat a fragmentelor i a piciorului B.leziunea sindesmozei tibio-fibulare i a maleolelor C.dac dup 1 -2 ncercri nu s-a obinut reducere D.imposibilitatea de a reine fragmentele n poziie redus E.asociere cu defect de esuturi moi 28. CM Numii semnele radiologice caracteristice pentru osteoartroz. A. osteoporoza B. chisturi subcondrale C. osteofitoza D. discongruena suprafeelor articulare E. anchiloza osoas 29. CM Numii interveniile chirurgicale mai mult indicate la pacienii cu O.A. A. osteotomia B. sinovectomia C. debridarea articular D. amputaia membrului E. endoprotezarea n cazuri avansate 30. CS Metoda de reducere n luxaiile posterioare ale femurului. A. Djanelidze B. Coher
313

C. Stamatin D. Mothes E. Braun 31. CS Sub ce anestezie se realizeaz reducerea luxaiei de femur? A. Local B. Troncular C. General D. Intraosoas E. Rahianestezie 32. CS Tactica tratamentului local dup reducerea luxaiei de femur. A. Pansament ghipsat B.Aparat derotatoriu C.Tracie scheletal D.Gimnastic curativ fr imobilizare E.Aparat Ilizarov 33. CM Cele mai efective procedee de detoxicare n "Cra-Sindrom" pot fi: A. hemodializa prin "rinichi artificial" B. administrarea insuficient a diureticelor C. hemodializa peritoneal D. administrarea n cantiti mari a soluiilor detoxicante E. hiperbarooxiterapia 34. CS Care elemente sunt obligatorii n acordarea primului ajutor n "Cra-Sindrom"? A. pansament compresiv, imobilizare, hipotermie, antidolorante B. aplicarea garoului, imobilizare, antidolorante C. hipertermie, antidolorante D. transportarea de urgen fr ajutor medical E. toate sunt corecte 35. CM Care intervenii chirurgicale pot fi efectuate n "Cra-Sindrom"? A. tratamentul chirurgical nu este indicat B. incizii- fasciotomii decompresive C. amputaiile segmentelor compresate D. exarticulaia membrului compresat E. trombectomia vaselor segmentului compresat 36. CM Tumorile osoase mai frecvent afecteaz persoanele n vrst de: A. 50-60 de ani B. 70-80 de ani C. 1-10 de ani D. 11-20 de ani E. 21-40 de ani 37. CM Care este clasificarea prioritar a tumorilor osoase? A. Vinogradova B. Lichtentein C. Volcov D. Lagunova E. Schajowicz 38. CM Tumorile osoase maligne cel mai frecvent dau metastaze n: A. plmni . B. creier C. ficat
314

D. rinichi E. coloana vertebral 39. CM Simptoamele clinice timpurii de baz ale tumorilor osoase benigne: A. dureri acute permanente B. incomoditate local C. tumefacie D. fractur patologic E. dureri surde nocturne 40. CM Simptoamele clinice timpurii de baz ale tumorilor osoase maligne: A. dureri acute locale, preponderent nocturne B. fractur patologic C. anemie D. pierderea poftei de mncare E. incomoditate local 41. CM Peste ct timp de la debutul durerilor n tumorile maligne apar schimbri locale n os, care pot fi depistate radiologic? A. imediat B. peste 2 sptmni C. peste 2 luni D. peste 5 luni E. peste 6 sptmni 42. CS Osteomul produce esut A. osos B. cartilaginos C. vascular D. nervos E. condral 43. CS Condromul produce esut: A. osos B. cartilaginos C. vascular D. nervos E. adipos 44. CS Sarcomul osteogenic este productor de esut: A. osos B. cartilaginos C. vascular D. nervos E. adipos 45. CS Condrosarcomul este productor de esut: A. osos B. cartilaginos C. vascular D. nervos E. adipos 46. CM Care-s tumorile osoase maligne? A. osteomul, osteoid osteomul, osteoclastomul, condromul, condro-blastomul, fibromul condromixoid, hemangiomul, lipomul, mixomul, vanomul, neurofibromul.
315

B. exostozele osteocartilaginoase, chistul osos solitar, chistul osos anevrismal, ganglionul intraosos, fibromul neosificat, granulomul intraosos, fibromul neosificant, granulomul eozinofil, displazia fibroas, miozita osificant, fibromul neostiogenic. C. osteosarcomul, condrosarcomul, sarcomul Ewing, reticulosarcomul osos, mielomul. angiosarcomul, fibrosarcomul, liposarcomul. D. condromul, adimantinomul. E. histiocitozele. 47. CS Care-s procesele pseudotumori osoase? A. osteomul, osteoid osteomul, osteoclastomul, condromul, condro-blastomul, fibromul condromixoid, hemangiomul, limfangiomul, lipomul, mixomul, vanomul, neurofibromul B. exostozele osteocartilaginoase, chistul osos solitar, chistul osos anevrismal, ganglionul intraosos, fibromul neosificat, granulomul intraosos, fibromul neosificant, granulomul eozinofil, displazia fibroas, miozita osificant, fibromul neostiogenic C. osteosarcomul, condrosarcomul, sarcomul Ewing, reticulosarcomul osos, mielomul, angiosarcomul, fibrosarcomul, liposarcomul D. condromul, adomantinomul, mezenchuwful E. histiocitozele 48. CS Principiile de tratament al tumorilor benigne i leziunilor pseudotumorale. A. intervenie chirurgical B. chimioterapie C. radioterapie D. fizioterapie cu aplicaie de hormoni E. tratament cu biostimulani 49. CM Substituirea defectelor osoase restante dup nlturarea tumorilor benigne i a proceselor pseudotumorale cu: A. mese plastice B. os alogen C. os autogen D. os xenogen E. past din antibiotice i burete hemostatic 50. CM Substituirea defectelor osteoarticulare dup rezecii largi n cazul tumorilor maligne: A. endoprotezare B. grefe osteoarticulare alogene C. grefe osteoarticulare xenogene D. grefe osteoarticulare autogene E. reconstrucii osteoarticulare locale 51. CS Boala Leg-Calve-Pertes afecteaz: A. capul femural B. tuberozitatea tibiei C. capul humeral D. tuberozitatea calcanean E. corpul vertebral 52. CS Boala Osgood-Schlatter afectez: A. tuberozitatea tibiei B. capul femural C. corpul vertebral D. osul iliac E. clavicula
316

53. CS Boala Kelier I afecteaz: A. osul navicular B. osul calcanean C. osul astragal D. osul ischion E. osul pubian 54. CS Boala Keller II afecteaz: A. oasele metacarpiene B. oasele metatarsiene C. oasele carpiene D. oasele tarsiene E. vertebrele 55. CS Boala Calve afecteaz: A. corpul vertebrei B. osul calcanean C. osul astragal D. osul ischion E. tuberozitatea tibiei 56. CM Principiile de tratament al osteocondropatiilor? A. intervenie chirurgical B. administrare medicamentoas C. conservator funcional cu excluderea deplin a efortului fizic D. radioterapie E. chimioterapie cu citostatice 57. CM Factori care contribue la dezvoltarea osteocondropatiilor. A. microtraumatizare B. supraefort fizic C. proces displastic D. procese inflamatorii E. avitaminoz 58. CM Stadiile de evoluie a osteonecrozei avasculare (osteocondropatiei): A. distrucie hiperbaric funcional B. osteoporoz ideopatic C. ischemie D. osteonecroza ischemic E. microfracturare n focar 59. CM Fractura poate fi numit deschis dac: A. este o plag a segmentului fracturat; B. focarul fracturii comunic cu mediul nconjurtor; C. din plaga regiunii fracturiate iese un fragment osos; D. este o plag n regiunea articulaiei, fractura fiind diafizar; E. plaga este pe un alt segment, n afara celui cu fractur; 60. CS Fractura o numim deschis secundar dac: A. defectul tegumentar n regiunea fracturii este mai mare de 5 cm; B. fragmentele osului fracturat sunt larg decolate de esuturi moi; C. fractura este deschis de acelai factor mecanic; D. fractura este deschis de fragmentele osoase deplasate; E. fractura este produs de arm de foc.
317

61. CS Fractura deschis recent, n care s-au inoculat (au ptruns) diverse microorganisme este: A. infectat; B. contaminat; C. mpuroiat; D. n faza de osteomelit (osteit) acut; E. un flegmon incipient. 62. CM Care din particularitile enumerate mai jos sunt caracteristice pentru o fractur deschis? A. fractura se poate complica mai frecvent cu procese infecioase; B. microcirculaia este mai grav dereglat dect n cazul celor nchise; C. fractura este mai uoar dect cea nchis; D. se consolideaz n aceiai termeni ca i cea nchis; E. fractura deschis nu are careva deosebiri de cea nchis. 63. CS Fracturile deschise primar? A. fractura la persoana dat prima oar n via; B. fractur la diafiza femural i plag la nivelul gambei; C. fractur cu o plag produs concomitent de acelai factor traumatic; D. fractur cominutiv grav; E. fractur la persoane ce sufer de diabet. 64. CS Durata consolidrii fracturii deschise este mai mare dect a celor nchise de: A. 3 ori; B. 2 ori; C. 5 ori; D. 4 ori; E. 6 ori. 65. CS Fractura proaspt deschis se afl sub aciunea microorganismelor de: A. infectare; B. contaminare; C. mpuroiere; D. murdrire; E. devitalizare. 66. CM n clasificarea Gustillo-Andersen criteriul de baz este: A. nivelul fracturii fiecrui segment osos; B. gradul de cominutivitate a fracturii deschise; C. gradul de traumatizare a tegumentelor n focarul fracturii deschise; D. implicarea n fractura deschis a vaselor sanguine magistrale; E. gradul de contaminare a fracturii deschise cu microorganisme. 67. CS n clasificarea Gustillo-Andersen sunt tipuri de fracturi deschise n sum de: A. 2; B. 3; C. 4; D. 5; E. 6. 68. CS Pentru tipul II al fracturilor deschise n clasificarea Gustillo-Andersen dimensiunea plgii este de: A. pna la 1 cm; B. peste 1 cm; C. de 5 cm; D. de 7 cm; E. dimensiunea plgii nu are valoare;
318

69. CS n care tip de fractur deschis conform clasificaiei Gustillo-Andersen este inclus elementul traumatismului vascular? A. I; B. II; C. IIIA; D. IIIB; E. IIIC. 70. CS Din care cauz fractura n lemn verde este caracteristic numai pentru copii. A. fora mecanic mai mic provoac aceast fractur; B. osul la copil este mai fragil; C. periostul osului la copil este mai gros i mai rezistent; D. aparatul ligamentar este mai elastic; E. copilul mai rapid reacioneaz la traumatism cu o reacie de protejare mai adecvat. 71. CM Care din particularitile enumerate mai jos sunt caracteristice osului infantil? A. este mai hidratat ca osul la aduli; B. este relativ puin mineralizat; C. este mai poros: canalele Haves ocup o mare parte din os; D. are zone fizare; E. este mai bogat n hidrooxyapatit. 72. CM Fractura prin zona de cretere la copii poart denumirea de: A. fractur metafizar; B. fractur epifizar; C. osteoepifizioliz; D. metaepifizar; E. fractur intraarticular. 73. CS Fracturile la copii n comparaie cu cele la aduli se consolideaz: A. n aceeai termeni; B. n termeni mai mari; C. n termeni mai scuri; D. n form de pseudoartroz; E. n form de consolidare lent. 74. CM Fracturile mai frecvente ale extremitii proximale a braului sunt: A. fracturile trohanterului B. fracturile colului anatomic C. fracturile capului D. fracturi de col chirurgical E. fracturi telescopate 75. CM Tabloul clinic pentru o fractur a EHS(extremitatea humerusului superioar): A. impotena funcional B. deformaie n varus C. deformaie n valgus D. dereglri neuro-vasculare E. echimoze a regiunii umrului 76. CM Tratamentul de fracturi ale colului chirurgical. A. tracie continu transosoas B. fr imobilizare C. osteosintez funcional-stabil D. endoprotezarea articulaiei E. aparat ghipsat toraco-brahial
319

77. CM Metodele de tratament al fracturilor diafizare i supracondiliene: A. imobilizarea ghipsat n fracturile stabile B. reducere n fracturile stabile C. reducere n aparat ghipsat n fracturile instabile D. osteosintez funcional stabil E. imobilizarea cu pansament pernu triunghiular 78. CM Asistena medical calificat n fracturile extremiti superioare a radiusului. A. reducerea ortopedic (anatomic) n fracturi de gr.l-ll B. excizia fragmentului n fracturi de gr. III-IV C. imobilizarea ghipsat n flexie D. fixare n extensie E. osteosintez stabil n gr. l-ll 79. CM Fracturile olecranonului: diagnostic, tratament: A. dereglarea funcional de flexie B. decade funcia la extensie C. tratament chirurgical stabil D. imobilizarea n extensie E. imobilizarea n aparat Ilizarov 80. CM Fracturile diafizare ale ambelor oase ale antebraului; deplasrile caracteristice. A. fracturi la un nivel -deplasare unghiular B. fracturi la diferite niveluri -deplasare n rotaie C. deplasri longitudinale nsemnate D. pe osul radial (sau ulnar) fragment de "arip de flutur" E. fractura unui os i luxaia capului altui os 81. CM Fracturi de clavicul -simptoamele clasice. A. deplasare n proximal al fragmentului central B. crepitaie la palpare C. scurtarea claviculei D. poza de "umilin" a bolnavului E. ntreruperea continuitii osoase 82. CM Semne clinice clasice prezente n luxaiile acromio-claviculare. A. edem i dureri acute n regiunea articulaiei B. ascensiunea extremitii distale a claviculei C. instabilitatea claviculei D. imposibilitate de adducie a braului E. semnul "clapei de pian" 83. CM Care luxaii de humerus se ntlnesc mai frecvent? A. luxaii antero-interne B. luxaiile posterioare C. luxaiile inferioare D. luxaiile superioare E. luxaiile rotatorice 84. CM Semnele clinice n luxaiile antero-interne ale humerusului. A. semnul "epoletului" B. semnul "loviturii de topor" C. rotaie intern a braului D. adducia braului E. dispariia fosetei subclaviculare
320

85. CM Cele mai practice metode de reducere a luxaiilor de humerus sunt: A. metoda Hipocrate B. metoda Muhin-Mates C. metoda Coher D. metoda Stamatin E. metoda Gianelidze 86. CM Cnd au loc micrile paradoxale ale peretelui toracic n cazul leziunilor nchise? A. comoie toracic B. fracturi izolate de coaste C. fracturi parasternale bilaterale de coaste D. fracturi de vertebre toracice E. fracturi de coaste cu volet unilateral 87. CM Cnd are loc respiraie paradoxal n cazul leziunii deschise a toracelui? A. Leziune nepenetrant a toracelui B. Leziune penetrant unilateral a toracelui C. Leziune de mediastin D. Leziunea apofizelor vertebrelor toracice E. Leziune penetrant bilateral a toracelui 88. CM Cauzele hemotoraxului masiv. A. Leziunea arteriilor intercostale B. Leziunea parenchimului pulmonar C. Leziunea esofagului D. Comoie pulmonar E. Leziunea arteriei bronice 89. CM Sechelele ortopedice ale poliomielitei la extremiti. A. atrofie muscular; B. parez sau paralizie neuro-muscular flasc; C. parez sau paralizie neuro-muscular spastic; D. contracturi n flexie la articulaii; E. contracturi n extensie la articulaii. 90. CM Care pot fi sechelele ortopedice ale poliomielitei la aparatul locomotor? A. hipertrofie muscular; B. parez sau paralizie flasc neuro-muscular la extremiti C. deformri ale coloanei vertebrale i ale bazinului; D. contracturi n flexie la articulaii; E. parez sau paralizie spastic neuro-muscular la extremiti. 91. CM Msurile ortopedice de profilaxie precoce a contracturilor n articulaii la bolnavii de poliomielit: A. intervenie chirurgical; B. imobilizarea extremitilor n poziii funcional corecte; C. tratament medicamentos; D. electrostimulare neuro-muscular selectiv; E. radioterapie. 92. CM Interveniile chirurgicale ortopedice care pot fi folosite la bolnavii cu sechele de poliomielit. A. operaii microchirurgicale; B. endoprotezri articulare; C. intervenii reconstructive pe fascii, ligamente; D. intervenii de corecie la oase, articulaii;
321

E. spondiloz. 93. CM Boala Little, gr.l-ll; manifestri clinice. A. paraplegie neuro-muscular spastic inferioar; B. contracturi n flexie i aducie a extremitilor; C. luxaii patologice n articulaiile coxofemurale; D. contracturi n extensie n articulaii; E. parapareza neuro-muscular flasc inferioar. 94. CM Paraliziile spastice centrale cerebrale. Profilaxia contracturilor n articulaii. A. intervenii chirurgicale; B. tratament ortopedic, inclusiv imobilizare funcional corect a extremitilor; C. tratament medicamentos; D. electrostimulare neuro-muscular selectiv; E. radioterapie. 95. CM Pseudoartroza este constatat n cazurile cnd fractura nu este consolidat n: A. 1,5 termeni; B. 2 termene; C. termen; D. n 2/3 termen; E. n mai mult de 2 termene. 96. CM n dependen de manifestrile clinico-rongtheno-morfologice manifestrile pseudoartrozei pot fi: A. incomplet consolidate; B. hipertrofice (hipervascularizatE.; C. atrofice (avascularizatE.; D. basculante; E. nu sunt pseudoartroze. 97. CS Redoare se numete: A. lipsa micrilor n articulaie; B. micri limitate n articulaie; C. mrirea volumului de micri; D. micri patologice, neobinuite; E. micri inversate celor normale. 98. CS Anchiloza articulaiei se numete: A. mrirea volumului de micri; B. micri limitate n articulaie; C. micri patologice, neobinuite; D. lipsa micrilor n articulaie; E. micri inversate celor normale. 99. CM Fractur vicios consolidat se numete: A. dezaxarea segmentului consolidat; B. dereglarea funciei i staticii segmentului; C. lipsa micrilor n zona consolidat; D. dureri fantome n segmentul proximal; E. limfostaz n zona consolidrii. 100. CM Ce st la baza tratamentului ortopedic al contracturilor n articulaii la bolnavii cu sechele de poliomielit? A. intervenii chirurgicale; B. etape de redresare la extremiti; C. tratament medicamentos;
322

D. proceduri fizioterapice i electro-fiziologice; E. radioterapie. Oncologie 1. CS Bolnavii cu diagnosticul de cancer confirmat, necesitnd un tratament radical fac parte din grupa clinic: A. Ib B. IIa C. III D. IV E. II 2. CS Melanomul dispune de trei forme de metastazare cutanat. Excludei forma incorect: A. satelit B. ulceroas C. erizipeloid D. tromboflebitic E. satelit-tromboflebitic 3. CS Care este radioterapia metabolic n tratamentul cancerului tiroidian: A. radioterapia de contact B. radioterapia intratisular C. telegamaterapia D. radioiodoterapia E. cobaltoterapia 4. CS Ganglionii Rotter sunt: A. mediastinali B. axilari C. interpectorali D. subscapulari E. inercostal 5. CS Esofagoplastia cu un lambou-tunel format din curbura mare a stomacului n rezecia esofagului pe motive de cancer a fost efectuat de ctre: A. Lewis B. Dan Gavriliu C. Amza Jianu D. Petrovski E. Beriozov 6. CS Radiologic semnul defectului de umplere n cancerul gastric este caracteristic pentru urmtoarea form de cretere a tumorii: A. endofit B. exofit C. infiltrativ-ulceroas D. forma mixt E. infiltrativ-difuz 7. CS Pentru investigaia endoscopic diagnosticul de cancer prezint dificulti n forma de cretere: A. ulceroas B. infiltrativ-difuz C. exofit
323

D. forma mixt E. conopidiform 8. CS Rolul primordial n etiopatogeneza cancerului hepatic aparine: A. consumrii abuzive de alcool B. incidenei nalte de ciroz hepatic C. tabagismului D. hepatitei A E. alimentaia bogat n grsimi animaliere 9. CS Cte forme clinice ale cancerului de colon cunoatei: A. 3(toxico-anemic, ocluziv, hemoragic) B. 6(toxico-anemic, dispeptic, hemoragic, entero-colitic, pseudoinflamatorie, ocluziv) C. 5(toxico-anemic, pseudoinflamatorie, dizenteic, ocluziv, hemoragic) D. 6(atipic, entero-colitic, pseudoinflamatorie, toxico-anemic, dispeptic, ocluziv) E. 3(nodular, difuz, atipic) 10. CS n cancerul jonciunii rectosigmoidiene este indicat operaia: A. Dixon B. Babcock-Mandache-Chiricu C. Qenu-Miles D. Billroth E. Holsted 11. CM care dintre investigaiile descrise mai jos sporete diagnosticul cancerului cutanat? A. examenul histologic B. tomografia computerizat C. examenul citologic D. examenul radioizotopic E. limfografia regional 12. CM Formele clinice ale cancerului mamar sunt: A. nodular B. difuz C. cancerul Paget D. sclerozant E. erizipeloid 13. CM Factorii cancerigeni n apariia unui cancer pulmonar sunt: A. tabagismul B. poluarea aerului atmosferic C. iradierea solar excesiv D. factorul genetic E. iradierea ionizant 14. CM Formele histologice ale cancerului pulmonar sunt: A. adenomatoas B. tranzitocelular C. pavimentoas D. nedifereniat(anaplazic)(microcelular) E. papilar 15. CM Semnele radiologice precoce ale cancerului pulmonar sunt: A. hipertransparena B. atelectazia C. hipotransparena D. pleurezia
324

E. mrirea dimensiunilor mediastinului 16. CM Metodele de tratament aplicate n cancerul pulmonar: A. chirurgical B. crioterapic C. radioterapic D. chimioterapic E. hormonoterapia 17. CM Strile precanceroase ale esofagului sunt: A. esofagitele cronice B. cicatricele postcombustionale C. leiomiomul D. adenomul E. diverticulile 18. CM Principalele metode de diagnostic n cancerul esofagian sunt: A. radiologic B. endoscopic C. tomografia computerizat D. laparoscopia E. fibrobronhoscopia 19. CM Formele exofite ale cancerului gastric sunt: A. polipoid B. cancer n farfurie C. conopidiform D. ulceroas E. infiltrativ-difuz 20. CM Principalele metode de diagnostic n depistarea tumorii primare a stomacului sunt: A. radioscopia-grafia gastric B. tomografia computerizat C. ultrasonografia D. fibrogastroscopia E. radiografia panoramic abdominal. Urologie 1. S.n care din situaiile de mai jos nu vei indica intervenia chirurgical la un pacient cu adenom de prostat? A. Retenie acut repetat de urin B. Iurie paradox C. Polakiurie nocturn cu reziduu vezical sub 50 ml D. Ureterohidronefroz bilateral E. Hematurie macroscopic repetat. 2. S.Poliuria este definit ca diureza de 24 ore ce depete: A. 500ml B. 1000ml C. 1500ml D. 2000ml E. 3000ml. 3. S.Un bolnav poate fi etichetat ca anuric dac: A. Diureza este sub 100ml/24h
325

B. Diureza absent i prezint glob vezical C. Clerensul cu creatinin este 10 ml/min D. Toate cele de mai sus sunt adevrate E. Toate cele de mai sus sunt false. 4. S.Adenoma prostatei este o tumoarea benign care se dezvolt din: A. Veziculele seminale B. Tuberculul seminal C. Zona central a prostatei D. Colul vezicii urinare E. Glandele Cooper. 5. S.Care sunt simptoamele disurice precoce n cancerul de prostat? A. Polakiuria B. Nicturia C. Stranguria D. Simptoame precoce disurice nu sunt E. Toate cele de mai sus. 6. S.Primul stadiu al adenomului de prostat se caracterizeaz prin: A. Urinarea n cteva etape, senzaia de eliberare incomplet a vezicii urinare. B. Iuria paradox C. Polakiurie, reziduu vezical absent D. Reziduu vezical de 50-200ml E. Reflux vezico-ureteral. 7. S.Cancerul renal metastazeaza mai frecvent n: A. Schelet B. Plmn C. Ficat D. Coloana vertebral E. Creier. 8. S.Ce maladie vom presupune n primul rnd n caz de hematurie macroscopic? A. Pielonefrit acut B. Cistit C. Ptoz renal D. Tumor renal E. Tuberculoza renal. 9. S.Care dintre acuzele de mai jos nu sunt caracteristice pentru colica renal? A. Durere izolat n epigastru B. Microhematurie C. Dureri lombrare cu iradiere D. Disurie E. Polakiurie. 10. S.ncontenena de urin esenial este cauzat de: A. Insuficiena sfincterian a vezicii urinare B. Fistul vezico-vaginal C. Fistul vezico-ureteral D. Extrofia vezicii urinare E. Epispadie. 11. S.Aspermia secretorie este cauzata de: A. epispadias B. hipospadias
326

C. ejaculare retrograd D. aplazie terminala E. toate cele de mai sus. 12. S.Consecina varicocelului este: A. Limfocelul B. Hidrocelul C. Ifertilitatea D. Orhiepididimita E. Tumora testicular. 13. S.Care metod chirurgical se folosete n tratamentul chirurgical al varicocelului? A. Operaia Bergman B. Operaia Winkelman C. Operaia Ivanesevici D. Vasorezecia E. Operaia Nesbit. 14. S.Tratamentul de baz n hidrocelul gigant la maturi este: A. Operaia Ivanisevici B. Operaia Bergman C. Operaia Winkelman D. Puncia, aspiraia i ntroducerea substanelor sclerozante n cavitatea vaginal E. Orhectomia. 15. S.Boala Peyronie este : A. Scleroza postinflamatorie a corpilor cavernoi B. Induraia fibroblastic a esutului cavernos C. Induraia fibroplastic a tunicii albuginee a corpilor cavernoi D. Fibroza corpului spongios E. Nici o afirmaie nu este corect. 16. S.Priapismul este: A. Inflamaia acut a corpilor cavernoi B. Erecia corpului spongios C. Erecia patologic a corpilor cavernoi D. Deformaie i durere n corpii cavernoi la erecie E. Erecia corpilor cavernoi i strangurie. 17. S.Tratamentul cistitei acute include: A. Restricie de lichide B. Antiseptice urinare C. Antipiretice D. Bi calde de ezut E. Asociere de antibiotice cu spectru larg si uroantiseptice. 18. S.Prostatita cronic este cauzat cel mai frecvent de: A. Gonococ B. Stafilococ C. Germeni anaerobi D. Chlamidia E. E.Coli. 19. S.n hidronefroza infectat de gradul III este indicat: A. Nefrectomia B. Pielostomia C. Ureteroliza
327

D. Pieloplastia E. Ureteropieloneoanastamoza. 20. S.Care este durata curei de baz n TBC urogenital? A. 2 4 luni B. 9 12 luni C. 9 24 luni D. Pna dispare simptomatica E. In dependen de testele clinice la interval de 3 luni. 21. S.Metoda principal de diagnostic a rinichilor malformai este: A. Urografia excretorie B. Pielografia retrograd C. Scintigrafia dinamic D. Ecografia E. Clieul renal panoramic. 22. S.Hipospadia se dezvolt n urma: A. ntrzierii sau dereglrii n dezvoltarea uretrei B. Traumei n timpul naterii C. Poziiei incorecte a ftului intrauterin D. Naterii premature E. Avorturilor n anamnez. 23. S.Dup care metod de tratament al hidrocelului apar mai frecvent recidive? A. Operaia Ivanisevici B. Operaia Bergman C. Operaia Winkelman D. Puncia, aspiraia i ntroducerea substanelor sclerozante n cavitatea vaginal E. Orhectomia. 24. S.Complicaiile priapismului. A. Retenie urinar acut B. Urosepsis C. Prostatit cronic D. Fibroza corpilor cavernoi E. Fimoz. 25. S.Care este cura chirurgical de elecie n boala Peyrone? A. Operaia Nesbit cepleov B. Protezarea corpilor cavernoi C. Operaia Palomo D. Operaia Bergman E. Nici una din cele enumerate. 26. S.Teratospermia este: A. Concentraia spermatozoizilor mai mic de 20 mln/ml B. Lipsa spermatozoizilor mobili C. Creterea numrului de leucocite din ejaculat mai mult de 10 n cmpul vizual D. Concentraia spermatozoizilor mai mare 150 mln/ml E. Prezena formelor patologice mai mult de 20%. 27. S.Care complicaie poate surveni mai frecvent n pielonefrita acut primar? A. Rincichiul ratatinat B. Urolitiaza C. Pionefroza D. Pielonefrtita apostematoas
328

E. Hidronefroza. 28. S.Care preparate antibacteriene sunt indicate in tratamentul pielonefritei la gravide? A. Penicilinele B. Aminoglicozidele C. Tetraciclinele D. Toate cele de mai sus E. Nici unele din cele enumerate. 29. S.n caz de pielonefrit acut obstructiv, esenial este: A. Tratamenul antibacterian masiv B. Tratamentul antispastic, antialgic C. Restabilirea pasajului de urin D. Ttratamentul dezintoxicant E. Nefrectomia. 30. S.Care acuze se ntilnesc mai frecvent n traumele renale? A. Scderea tensiunii arteriale B. Formaiunea de volum n regiunea lombar C. Hematuria D. Colica renal E. Febra. 31. S.n rupturile vezicii urinare, semnul Zeldovici nseamn: A. Apariia sngelui la cateterizarea vezicii urinare B. Evacuarea neadecvat a lichidului introdus n vezica urinar C. Retena acut de urin D. Chemri imperioase la miciune E. Palparea dureroas a regiunii suprapubiene. 32. S.n care caz de traum a vezicii urinare se permite drenarea transuretral a vezicii urinare? A. Ruptur intraperitoneal B. Ruptur extraperintonel - 2-3 cm C. Perforaie iatrogen n timpul interveniilor endoscopice D. La un termen de pn la 24 ore de la traumatism E. n caz de hematom perineal. 33. S.Care tumoare a aparatului urogenital se ntlnete mai frecvent la copii? A. Adenocarcinomul renal B. Tumorile vezicii urinare C. Nefroblastomul D. Tumorile peniene E. Seminomul. 34. S.Numii complicaia care poate surveni n colica renal. A. oc bacteriotoxic B. Prostatit C. Varicocel D. Ureterocel E. Hidrocel. 35. S. Iuria paradoxa este caracteristic pentru: A. Pielonefrit cronic B. Cistit acut C. Prostatit acut D. Adenom de prostat gr.I E. Adenom de prostat gr.III.
329

36. S.Densitatea urinei n norm este: A. 1,001 1,005 B. 1,005 1,010 C. 1,012 1, 028 D. 1,030 1,040 E. Nici una din cele de mai sus. 37. S.Ureterohidronefroza este caracteristic pentru calculul situat n A. Calicele superior B. Calicele inferior C. Bazinet D. Ureter E. Vezica urinar. 38. S.Nominalizai patologia cea mai frecvent ce provoac IRC. A. Pielonefrita acut B. Pielonefrita cronic C. Glomerulonefrita cronic D. Boala polichistic renal E. Hipertensiunea arterial. 39. S.Ce modificri clinice sunt caracteristice la pacienii cu IRC faza terminal? A. Anemie B. Hipertensiune arterial C. Osteodistrofie renal D. Toate cele enumerate E. Toate sunt false. 40. S.Proba Zimnichii red: A. Activitatea inflamatorie din rinichi B. Stadiul IRC C. Capacitatea de concentrare a rinichilor D. Germenii patogeni din urin E. Osmolaritatea urinei. 41. S.Stadiul IRC poate fi stabilit prin: A. Urografia intravenoas B. Probele funcionale renale C. USG aparatului urinar D. Angiografia vaselor renale E. Tomografia computerizat a rinichilor. 42. S.IRA postrenal cel mai frecvent e cauzat de: A. Urolitiaz B. Adenomul de prostat C. Adenocarcinomul de prostat D. Tumorile renale E. Displazia neuromuscular a ureterelor. 43. S.Cauza principal a hipertensiunii arteriale la pacienii cu IRC este: A. Reinerea sodiului B. Reinerea potasiului C. Reinere de lichid D. Activarea sistemului renin angiotenzin E. Hiperparatireoidemia.
330

44. M.Care sunt indicaiile telelitotriiei extracorporale (ESWL) ? A. Calcul coraliform B. Colica renal C. Calculi pn la 1 cm D. Calculi ureterali pn la 1 cm E. Toate cele de mai sus. 45. M.Metoda chirurgical n tratamentul calculilor renali este: A. Ureterolitotomia B. Pielolitotomia C. Nefrolitotomia D. Cistolitotomia E. Pielonefrostomia. 46. M.Care metode de tratament sunt utilizate n tratamentul litiazei vezicale ? A. Cistostomia clasic B. Cistostomia trocar C. Cistolitotomia clasic D. Cistolitotomia endoscopic E. Toate enumerate mai sus. 47. M.Diagnosticul diferenial al pielonefritei acute se face cu: A. Infeciile urinare joase B. Pielonefrita cronic acutizant C. Tumorile renale D. Tuberculoz E. Alte boli febrile. 48. M.Clinic cistita acut se manifest prin: A. Dureri lombare B. Polakiurie cu tenesme vezicale C. Piurie ( urina tulbure ) D. Durere la miciune E. Retenie cronica de urin. 49. M.Pentru tumorile vezicii urinare este caracteristic: A. Hematuria macroscopic B. Metastazarea precoce C. Dureri precoce in oasele bazinului D. Metastazare relativ tardiv n alte organe E. Absena durerilor. 50. M.Hidronefroza se caracterizeaz prin: A. Dilatarea sistemului calice-bazinet B. Dilatarea ureterului i bazinetului C. Atrofia parenchimului renal D. Diminuarea progresiv a funciei renale E. Scderea diurezei. 51. M.Printre semnele clinice iniiale ale ptozei renale pot fi: A. Pielonefrita B. Polakiuria nocturn C. Oliguria D. Hipertensiunea arterial E. Hematuria macroscopic.
331

52. M.Numii factorii locali, care favorizeaz formarea urolitiazei: A. Chistul renal de pol superior B. Refluxul vezico-ureteral C. Incontinena de urin D. Stricturile ureterale E. Stenoza jonciunii pielo-ureterale. 53. M.Urografia i/v permite: A. Cercetarea morfologiei renale B. Cercetarea vascularizaiei renale C. Cercetarea funcionalitii renale D. Depistarea calculilor radiotranspareni E. Depistarea metastazelor hepatice. 54. M.Pe ce cale se realizeaz puncia-biopsie a prostatei? A. Transvezical B. Transuretral C. Transrectal D. Transperineal E. Toate cele de mai sus 55. S.Tumora renala Wilms are o frecven maxim la: A. Sub 2 ani B. 2-5 ani C. 5-10 ani D. peste 40 E. Incidena nu depinde de vrst. 56. S.Semnul de baz n diagnosticarea Tumorii Wilms este: A. Masa tumoral abdominal B. Hematuria C. Durere lombar D. Scderea ponderal E. Toate sunt eseniale. 57. S.Urografia intravenoas la bolnavii cu pielonefrita cronic prezint: A. Diminuarea funciei renale B. ncetinirea eliminrii substanei de contrast din rinichi C. Calicele se dilat, colul calicilar se ngusteaz i se lungete D. Linia Hodson este erpuit E. Sunt prezente toate aceste semne. 58. S.Calea de ptrundere a infeciei n testicul. A. Hematogen B. Limfogen C. Prin intermediul stratului subendotelial D. Nici un rspuns nu-i corect E. Toate sunt corecte. 59. S.Cea mai frecvent cale de ptrundere a infeciei n rinichi este: A. Hematogen B. Limfogen C. Urinogen reflux D. Urinogen per continuitatem E. Alt cale.
332

60. S.Care din diagnozele enumerate pot declana o Insuficien renal acut de etiologie postrenal? A. Sindromul poziional de strivire B. Otrvirea cu acid acetic C. Nefrolitiaza unicului rinichi D. Tumoarea suprarenalei E. ocul hemoragic. Anesteziologie-Reanimatologie 1. CS. Starea de analgezie include: A. Mioplegia B. Lipsa sensibilitii dureroase C. Abolirea contiinei D. Lipsa sensibilitii tactile E. Lipsa sensibilitii termice 2. CS. Starea de anestezie include: A. Suprimarea selectiv a sensibilitii dureroase B. Abolirea obligatorie a contiinei C. Suprimarea tututor senzaiilor D. Pstrarea sensibilitii tactile E. Pstrarea complet a sensibilitii termice 3. CM. Sistemele de monitorizare utilizate n cadrul anesteziei sunt: A. Oximetria B. Rezonana magnetic nuclear C. Capnometria D. Aprecierea debitului cardiac E. Electroencefalografia 4. CM. Rspunsul vegetativ hemodinamic tipic la impulsul nociceptiv include: A. Hipotermie B. Tahicardie C. Tahifilaxie D. Hipertensiune arterial E. Stop cardiac 5. CM. n Salonul de Terapie Intensiv: A. Se monitorizeaz funciile vitale B. Se efectueaz intervenii chirurgicale programate C. Se trateaz sindromul durerii acute D. Se realizeaz triajul medical primar E. Se protezeaz funciile vitale 6. CM. Alegei 3 sarcini mai importante ale terapiei intensive: A. Trezirea pacientului din anestezie B. Concretizarea diagnosticului C. Restabilirea nutriiei enterale D. Tratamentul durerii postoperatorii E. Corecia dereglrilor funciilor vitale 7. CS. Capnografia este: A. Metoda de apreciere a debitului cardiac
333

B. nregistrarea saturaiei cu O2 a hemoglobinei C. Msurarea ventilaiei pulmonare globale D. nregistrarea grafic a concentraiei CO2 n aerul alveolar E. Metoda electiv de apreciere a metabolismului oxigenului n organism 8. CM. Sindromul de insuficien multipl de organe este: A. De obicei, nsoit sau provocat de infecia primar B. Manifestat la pacientul imunocompromis cu oc septic C. Rezultatul leziunii tisulare multiple D. De regul nsoit de tromboembolie de arter pulmonar E. Indus n majoritatea cazurilor de hemoragie masiv 9. CS. Care afirmaie este incorect? A. Anestezie rahidian caudal B. Anestezie monocomponent cu Halotan C. Anestezie inhalatorie-intravenoas D. Terapie intensiv a colapsului vascular E. Reanimare cardiac tardiv 10. CM. Ketamina provoac: A. Depresie minim a formaiei reticulare B. Mioplegie C. Halucinaii D. Depresia sistemului cardio-vascular E. Mrirea presiunii arteriale 11. CM. Cauzele depresiei respiratorie la administrarea barbiturecilor sunt: A. Depresia scoarei cerebrale B. Depresia sinusului carotidian C. Stimularea formaiei reticulare D. Obstrucia cilor respiratorii E. Mrirerea frecvenei respiratorii 12. CS. Efectul morfinei n doza de administrare 10 mg intravenos: A. Frecvena i minut-volumul respiraiei sunt diminuate, n timp ce profunzimea este crescut B. Spasticitatea muscular crete C. Diminuarea volumului curent duce la insuficiena respiratorie D. Difuziunea alveolocapilar scade E. Mrirerea frecvenei respiratorii 13. CS. Toate de mai jos relaxeaz musculatura neted, exceptnd: A. Tiopentalul B. Halotanul C. Papaverina D. Morfina E. Diazepamul 14. CS. De cte ori mai puternic dect morfina, din punct de vedere analgetic, este considerat fentanilul? A. 10 B. 50 C. 100 D. 200 E. 400 15. CM. Fentanilul difer de morfin, prin faptul c: A. Deprim mai puin respiraia n doze echivalente
334

B. Nu poate induce sindromul de "torace rigid" C. Are o aciune histamino-eliberatoare mai redus D. La doze echivalente induce o depresie cardiovascular mai accentuat E. Are un efect analgetic mai puternic 16. CS. Care din urmtoarele este cel mai puternic agent opiaceu: A. Morfina B. Codeina C. Fentanilul D. Promedolul E. Omnoponul 17. CM. Ataracticele se folosesc n principal, n scopul: A. Reducerii efectului opiaceelor sau hipnoticilor B. Prevenirii hipotensiunii posturale C. Prevenirii nelinitii D. Realizrii unei liniti interioare E. Sedrii medicamentoase 18. CS. La administrarea i/v a 10 mg de droperidol la un adult culcat pe spate, acesta: A. Produce o cretere a PaCO2. B. Exercit o aciune blocant adrenergic semnificativ C. Crete semnificativ frecvena cardiac D. Produce grea i vrsturi E. Produce mrirerea frecvenei respiratorii 19. CS. Care din urmtoarele formulri privind barbituricele este incorect? A. Dozele hipnotice produc hipoventilare pulmonar tranzitorie B. Dozele mari produc depresie miocardic C. Produc hipotonie muscular D. Sporesc minut-volumul respirator E. Produc sedarea medicamentoas 20. CM. Barbituricele deprim: A. Reflexul baroreceptor B. Hipotalamusul C. Conducerea prin nervii autonomi D. Contractilitatea miocardic E. Centrul respirator 21. CM. Ce produce depolarizarea musculaturii scheletice? A. Creterea ionului de sodiu intracelular B. Scderea ionului de sodiu intracelular C. Scderea potasiului intracelular D. Creterea potasiului intracelular E. Scderea ionului de clor intracelular 22. CM. Ketamina administrat intravenos produce: A. Anestezie general B. Analgezie visceral profund C. Cretere moderat a presiunii arteriale D. Scderea debitului cardiac E. Hipotonie arterial 23. CM. Absorbia tisular a unui anestezic local dup injectare depinde de: A. Solubilitatea n esut B. Vascularizaia esutului
335

C. Concentraia drogului D. Frecvena cardiac E. Frecvena respiratorie 24. CM. Manifestrile toxice ale injeciei cu lidocain sunt: A. Reduse de premedicaia cu barbiturice B. Cianoza C. Somnolena D. Convulsiile E. Slbiciune 25. CM. Diazepamul n doze mari produce: A. Depresie respiratorie B. Relaxare muscular C. Anxioliza D. Scderea presiunii sngelui E. Mrirea minut volumului respirator 26. CM. Aciunea midazolamului const n: A. Amnezie B. Hipnoza C. Efect anticonvulsivant D. Efect anticoagulant E. Efect hipercoagulant 27. CM. Pacienii vrstnici au: A. Debitul cardiac micorat B. Capacitatea pulmonar total crescut C. Rezistena sczut la agenii anestezici D. Rata filtrrii glomerulare crescut E. Debitul cardiac crescut 28. CS. Ct lidocain se conine n 100 ml de lidocain 1% n ser fiziologic? A. 10 mg B. 100 mg C. 1 gr D. 10 gr E. 100 gr 29. CM. Care din urmtoarele sunt proprieti ale protoxidului de azot? A. Produce monoanestezie profund B. Nu se combin cu barbituricile C. Duce la mrirea numrului de leucocite D. Confer analgezie E. Induce hipnoza 30. CS. Singurul analgetic local natural este: A. Procaina B. Lidocaina C. Cocaina D. Bupivacaina E. Novocaina 31. CS. Anestezia epidural prevede: A. Administrarea lidocainei intramuscular B. Administrarea lidocainei intravenos C. Administrarea lidocainei n spaiul cefalorahidian
336

D. Administrarea lidocainei n spaiul peridural E. Administrarea lidocainei paravertebral 32. CS. De ce derivaia a doua este folosit uzual la monitorizarea electrocardiografic a pacienilor pe masa de operaie? A. Nu necesit mpmntare B. Evideniaz mai bine complexul ventricular C. Undele P sunt cele mai bine reprezentate D. Este dat de legtura picior stng-bra stng E. Tehnic mai uor de realizat 33. CM. n privina discului intervertebral: A. Poate fi lezat de acul de puncie spinal B. Ocup 25% din lungimea coloanei vertebrale C. Ligamentul inelar este mai gros anterior D. Poate fi ndeprtat fr a se reduce spaiile intervertebrale E. Asigur presiunea intracerebral constant 34. CM. Ligamentul galben la nivel L-2, 3: A. Are dou poriuni ligamentoase unite B. Are o grosime de 9 mm C. Este separat de dura printru-n spaiu epidural de 4-8 mm D. Are 38 mm lrgime E. Este concrescut cu dura mater 35. CM. La ce nivel apare percepia dureroas? A. Spinal B. Talamic C. Mezencefalic D. Cortical E. Sistemul nervos periferic 36. CS. Care din urmtoarele droguri este indicat n tratamentul convulsiilor dup administrarea unui anestezic local? A. Droperidolul B. Diazepamul C. Fentanilul D. Ketamina E. Oxibutiratul de sodiu 37. CS. Care este cea mai frecvent complicaie a punciei lombare? A. Sepsisul B. Cefalea C. Tahicardia D. Hipertermia malign E. Poliuria 38. CS. n cadrul respiraiei spontane presiunea pleural la inspire este: A. Pozitiv B. Negativ C. Egal cu zero D. Pozitiv i negativ E. Egal cu presiunea atmosferic 39. CS. Tehnica PEEP n cadrul ventilaiei artificiale constitue: A. Fluxul mrit n timpul inspirului B. Presiune pozitiv la debutul inspirului
337

C. Presiune pozitiv la finele exspirului D. Presiune negativ la finele exspirului E. Presiune negativ la inspir 40. CS. Care afirmaie este corect referitor la ventilaia artificial? A. Mrete travaliul respirator B. Micoreaz travaliul respirator C. Este contraindicat n edemul pulmonar D. Este unica metod de tratament n tromboembolia arterei pulmonare E. Nu influeneaz debitul cardiac 41. CS. Suprafaa respiratorie alveolar total a ambilor plmni la adult este de aproximativ: A. 10 m2 (metri patrai) B. 20 m2 C. 40 m2 D. 50 m2 E. 100 m2 42. CS. Care din urmatorele joac rolul cel mai important n reglarea respiraiei? A. pO2 arterial B. pO2 venos C. pCO2 arterial D. pCO2 venos E. Gradientul de oxigen arteriovenos 43. CS. Pacientul contient expus la o atmosfer ce conine 0,04% CO2, timp de 30 minute dezvolt: A. Apnee periodic B. Hiperpnee C. Semne de acidoz D. Semne de alcaloz E. Nimic anormal 44. CS. Care din urmtorii factori influeneaz capacitatea vital? A. nalimea B. Greutatea C. Emfizemul D. Chifoza congenital E. Toate cele numite 45. CS. Spaiul mort fiziologic este cel mai mult sporit de: A. Atelectazie B. Insuficiena cardiac congestiv C. untul dreapta-stnga D. Bronitele cronice E. Embolismul pulmonar 46. CS. Care minut-volum produce cea mai bun ventilaie alveolar? A. Volum curent de 160 cu frecvena de 50 B. Volum curent de 250 cu frecvena de 32 C. Volum curent de 500 cu frecvena de 16 D. Volum curent de 800 cu frecvena de 10 E. Volum curent de 1000 cu frecvena de 8 47. CS. Cel mai informativ criteriu de apreciere a eficacitii respiraiei este: A. Volumul curent B. Minut-volumul C. Frecvena respiratorie
338

D. Msurarea spaiului mort E. PaO2 si PaCO2 48. CS. Saturaia n oxigen a sngelui arterial indic: A. Presiunea parial O2 B. 1,34 ml/g de hemoglobin C. Coninutul de O2 n raport cu capacitatea de oxigenare a hemoglobinei D. Miligrame-% de O2 E. Concetraia n O2 a plasmei 49. CS. Cauzele creterii diferenei de presiune alveolo-arterial a oxigenului sunt: A. Afectarea difuziunii B. Sporirea unturilor pulmonare C. Scderea PO2 venoase datorit creterii utilizrii O2 D. unturile cardiace dreapta-stnga E. Toate cele numite 50. CM. Factorii ce cresc supravieuirea dup hipoxie sunt: A. Vrsta fraged B. Vrsta avansat C. Hipotermia D. Hipertermia E. Inflamaia 51. CS. Care din urmtoarele nu induce hipoxie hipoxic? A. Altitudinea mare B. Intoxicaia cu CO C. Edemul pulmonar D. Emfizemul E. PO2 de 60 mm Hg n aer 52. CS. Monoxidul de carbon se combin cu: A. Proteinele plasmatice B. Proteinele din eritrocite C. Fierul din eritrocite D. Elementele membranei celulare eritrocitare E. Aminoacizii plasmatici 53. CS. untul pulmonar se refer la: A. Perfuzie n exces comparativ cu ventilaia B. Spaiul mort C. Ventilaia ineficient D. Ventilaia n exces de perfuzie E. Absena gradientului anestezic ntre sngele alveolar i arterial 54. CS. Cianoza este produs n mod obinuit de toate cele numite, cu excepia: A. Amestecul cu snge venos B. Methemoglobinemie C. Defectul de sept atrial D. Tetrada Fallot E. Intoxicaia cu monoxid de carbon 55. CS. Spasmul broniolar se manifest prin: A. Inspir normal i expir scurt B. Inspir prelungit C. Inspir prelungit i expir prelung, greoi D. Inspir scurt i expir lent, dificil
339

E. Expir i inspir redus 56. CS. Pneumotoracele survine prin: A. Ruptura alveolar sau a pleurei mediastinale B. Leziune a planurilor fasciale ale gtului C. Conexiune direct a cilor aeriene inferioare cu spaiul pleural D. Ruptur a pleurei parietale E. E posibil n toate situaiile expuse 57. CS. Emfizemul subcutan posttraumatic tensionat poate fi produs de toate, cu excepia: A. Delacerrii pulmonare prin fracturi costale B. Mucusului bronic vscos C. Presiunii subcutanate ce depete presiunea inspiratorie D. Tuburilor neetanse de aspiraie toracic E. Creterii debitului cardiac 58. CS. La pacientul emfizematos cronic, oxigenoterapia poate s: A. Reduc frecvena respiratorie B. Creasc frecvena respiratorie C. Lase neschimbat frecvena respiratorie D. Fac pacientul cianotic E. Fac pacientul dispneic 59. CS. Care din procedeele urmtoare produce cel mai mare volum curent n timpul respiraiei artificiale: A. Holger-Nielson (presiune pe spate, brae ridicate, poziie nclinat) B. Sylvester (presiune pe torace, brae ridicate, poziie ntins pe spate) C. Sylvester modificat (brbie nclinat, spatele pe rulou, ntins pe spate) D. Respiraie gur la gur (poziie culcat pe spate) E. Ridicarea picoarelor (poziie culcat pe spate) 60. CS. Un pacient cu obstrucie respiratorie sever este supus temporar la traheostomie i ventilaie cu oxigen 100%. Aceasta produce: A. Hipotensiune i bradicardie B. Hipotensiune i apnee C. Hipertensiune i scaderea presiunii pulsului D. Nici o schimbare de presiune, dar cresterea pulsului E. Apnee i cretere imediat a presiunii arteriale. 61. CM. La pacientul cu traumatism toracic sever: A. n primul rnd, se va asigura libertatae calei aeriene B. Este util intubaia traheala i ventilaia cu un ventilator de volum C. Pacientul va fi hipoventilat D. Se va face hemostaza nainte de instituirea respiraiei artificiale E. Este contraindicat toracocenteza 62. CS. Respiraia Cheyne-Stokes se caracterizeaz prin: A. Inspir scurt-expir prelung B. Inspir prelung-expir scurt C. Faze alternante de apnee i hiperpnee D. Eupnee E. Apnee 63. CM. Care din urmtorii factori contribuie la hipoventilaie? A. Broniectazia, fibroza sau edemul pulmonar B. Poziia Trendelenburg, decubit lateral sau dorsal C. Miorelaxantele musculare fr ventilaie asistat
340

D. Acidoz respiratorie E. Hipoxia hipoxic 64. CS. n realizarea traheostomiei percutane se recomand ca acul s fie introdus: A. Subcricoidian B. Deasupra cricoidului C. Prin membrana cricotiroidian D. Lateral sub cartilajul tiroid E. Nici una din cele de mai sus 65. CS. n care din urmtoarele situaii poate fi util traheostomia? A. Angina Ludwig cu obstrucie respiratorie B. Fractura coloanei cervicale cu paralizie intercostal C. Leziunea laringelui D. Poliomielita E. Toate cele numite 66. CM. Hipoxia cronic provoac: A. Scderea debitului cardiac B. Cianoz periferic C. Anemie D. Creterea eritropoezei E. Policitemie 67. CM. Care sunt formele tipice de dereglare a echilibrului acidobazic n cazul instaurrii unui stop respirator acut? A. Acidoz respiratorie + Alcaloz metabolic B. Acidoz respiratorie + Acidoz metabolic C. Alcaloz respiratorie + Alcaloz metabolic D. Alcaloz respiratorie + Acidoz metabolic E. Acidoz + Hipercapnie 68. CS. Hiperventilaia este nsoit de: A. Hipercapnie B. Acidoz respiratorie C. Alcaloz respiratorie D. Acidoz metabolic E. Hipoxemie 69. CS. Valoarea pH-lui sanguin de 7,20 reflect: A. Hipoxie tisular B. Alcaloz respiratorie C. Alcaloz metabolic D. Acidoz metabolic E. Hipocapnie respiratorie 70. CS. Care este interpretarea corect a urmtorilor indici ai gazelor sanguine: pH-7,31, pO2- 76 mm Hg., pCO2 - 32 mm Hg., HCO3- 18mEq/l ? A. Acidoz respiratorie decompensat B. Acidoz respiratorie compensat C. Acidoz metabolic decompensat D. Acidoz metabolic compensat E. Alcaloz metabolic 71. CS. Schimbarea cror parametri afecteaz controlul normal al respiraiei: A. pH B. Saturaie O2
341

C. pO2. D. pCO2. E. Bicarbonatul 72. CS. Interpretai urmtoarele valori ale coninutului gazelor n sngele arterial: pH-7,35, pO2 - 60 mm Hg pCO2- 47 mmHg HC03- 35 mEq/l: A. Gazele normale n sngele arterial B. Acidoz respiratorie compensat C. Alcaloz respiratorie compensat D. Acidoz metabolic compensat E. Alcaloz metabolic 73. CS. Pacientul X s-a internat cu tahicardie i hipertensiune. Indicii coninutului gazelor n sngele arterial: pH-7,5, pO2-86 mm Hg, pCO2-25 mm Hg, HCO3-23 mEq/1. Interpretarea corect a gazelor sngelui arterial este: A. Alcaloz respiratorie decompensat B. Alcaloz respiratorie compensat C. Alcaloz metabolic decompensat D. Alcaloz metabolic compensat E. Acidoz respiratorie 74. CM. Organismul compenseaz alcaloza metabolic prin: A. Hipoventilaie B. Creterea PCO2 C. Mrirea producerii bioxidului de carbon D. Hiperventilare E. Tahipnee 75. CM. Cei 4 factori principali, care condiioneaz performana ventricular sunt reprezentai de: A. Frecvena cardiac B. Contractilitatea C. Debitul cardiac D. Presarcina E. Postsarcina 76. CS. n mod normal debitul cardiac stng i ventricular drept sunt n raport de: A. 2:1 B. 3:1 C. 1:1 D. 1:2 E. 1:3 77. CS. Insuficiena ventricular stng n criza hipertonic se manifest prin: A. Cefalee B. Convulsii C. Oligoanurie D. Edem pulmonar E. Micorarea presarcinei 78. CS. Care este hipotensorul preferat n criza hipertonic indus de feocromacitom? A. Sulfatul de Magnesiu B. Dibazolul C. Digoxina D. Fentolamina E. Nitroglicerina
342

79. CM. n tratamentul crizei hipertonice complicate cu edem pulmonar sunt contraindicate: A. Utilizarea Albuminei B. Perfuzia Nitroprusiatului de Sodiu C. Oxigenarea D. Administrarea Noradrenalinei E. Administrarea Furosemidului 80. CM. Nitroprusiatul de Na, n criza hipertonic, are ca obiectiv: A. Creterea debitului cardiac B. Ameliorarea contractilitii cardiace C. Micorarea presarcinii D. Scderea postsarcinii E. Scderea perfuziei coronariene 81. CM. Refacerea debitului cardiac n ocul cardiogen se poate realiza prin: A. Monitorizarea continu a hemoglobinei B. Optimizarea presarcinei C. Optimizarea postsarcinei D. Creterea contractilitii miocardului E. Administrarea plazmei proaspt congelate 82. CS. Preparatul de elecie, cu efect inotrop pozitiv puternic i un efect minim asupra frecvenei cardiace, este: A. Adrenalina B. Noradrenalina C. Dobutamina D. Dopamina E. Izoprenalina 83. CM. ocul cardiogen se caracterizeaz prin: A. Debit cardiac sczut B. PVC mrit C. PVC micorat D. Postsarcin sczut E. Postsarcin mrit 84. CM.Care afirmaii sunt corecte versus tratamentului ocului cardiogen? A. Este indicat vasodilatatorul B. Este contraindicat vasodilatatorul C. Inotropicele pozitive sunt cele mai eficiente D. Inotropicele pozitive sunt puin eficiente E. Digitala are indicaie limitat 85. CM. Indicele cardiac n insuficiena cardiac acut: A. Este compensat de tahicardie B. Este n relaie direct cu volumul-btaie C. Este crescut comparativ cu valorile normale din cauza tahicardiei D. Este susinut de presarcin E. Nu este dependent de frecvena cardiac i presarcin 86. CM. Semnele caracteristice ale insuficienei cardiace (circulatorii) sunt : A. Micorarea presiunii arteriale medii B. Creterea presarcinii mai mult de 15 mmHg C. Valori sub zero ale presarcinei D. Creterea gradientului temperaturii centrale-periferice ale corpului E. Creterea semnificativ a diurezei
343

87. CS. Alegei unul dintre parametrii hemodinamici care reflect cel mai elocvent starea funcional a cordului: A. Presiunea arterial sistolic B. Presiunea arterial diastolic C. Presiunea venoas central D. Presiunea de inclavare n artera pulmonar E. Frecvena cardiac 88. CM. Alegei trei indici hemodinamici, caracteristici dereglrilor hemodinamice n strile de oc: A. Presiunea venoas central B. Frecvena cardiac C. Indicele cardiac D. Presiunea de inclavare n artera pulmonar E. Rezistena vascular periferic 89. CM. Debitul cardiac sczut (redus) se manifest prin: A. Rezisten vascular periferic sczut B. Rezisten vascular periferic mrit C. Tahicardie D. Hipotonie arterial E. Poliurie 90. CS. Care este preparatul de elecie n cazul valorilor nalte de PVC (> 20 cmH2O), debit cardiac sczut i tahicardie marcat (130 b/min)? A. Adrenalina B. Atropina C. Dopamina D. Dobutamina E. Noradrenalina 91. CS. Alegei cel mai eficient remediu medicamentos n cazul: tahicardie 130 b/min, PVC 0 cm H2O, PA 70/30 mmHg: A. Digoxin B. Perfuzie i/v Dextran 70 200 ml C.Clorur de calciu 10% - 10 ml D.Nitroprusiat de sodiu perfuzie continu E.Cordiamin 4 ml i/v 92. CS. Care este diagnosticul cel mai probabil n cazul: PVC > 20 cmH 2O, PA 80/50 mmHg i frecvena cardiac 120 b/min? A. oc anafilactic B. Criz hipertonic C. oc hemoragic D. oc cardiogen E. oc septic 93. CM. Menionai 2, cei mai reprezentativi indici, ai dereglrilor de circulaie sanguin: A. Presiunea arterial B. Saturaia cu O2 a sngelui arterial C. Frecvena cardiac D. Debitul cardiac E. Presiunea venoas central 94. CM. Pentru compensarea acidozei metabolice rinichiul excret: A. Radicali acizi liberi B. Radicali acizi combinai cu amoniu
344

C. Urin acid D. Bicarbonai E. Urin cu densitate joas 95. CM. Rolul ficatului n metabolismul bilirubinei const n: A. Formarea bilirubinei n celulele Koupfer B. Captarea bilirubinei libere n snge C. Creterea valorilor fosfatazei alcaline D. Hipoprotrombinemie i hipergemoglobinemie E. hipercolesterolemie 96. CS. Care dintre urmtoarele medicamente este diuretic de ans? A. Furosemid B. Hipotiazid C. Triamteren D. Nici unul E. Toate 97. CM. Ce nu e caracteristic pentru insuficiena renal acut? A. Colapsul dur B. Insuficiena vasculara gr. II III C. Oligurie D. Azotemie E. Edemul cerebral 98. CS. Ficatul mrit n volum cu marginea neted i sensibil sugereaz: A. Hepatit, malignizare B. Ciroz, insuficiena ventricolului drept C. Hepatit, staz pasiv D. Hepatit cronic, ciroz E. Holestaz 99. CS. Bilirubina indirect este: A. Solubil n grsimi i e neconjugat. B. Nu e legat cu albumina. C. Se afl n hepatocite. D. Se afl n vezica biliar. E. Este legat cu albumina 100. CS. La pacientul, cu nivelul mrit al bilirubinei directe, se presupune: A. Obstrucia ductului biliar B. Hepatit C. Ciroz D. Insuficien hepatic E. Steatoz 101. CM. Ce nu e caracteristic pentru insuficina hepatorenal: A. Alcaloza hipopotasiemic B. Oliguria i azotemia C. Hemoconcentrarea D. Pierderea n mas mai mult dect 1kg/24 ore E. Hipertensiunea arterial 102. CS. Substana toxic ce contribuie la debutul clinic al encefalopatiei: A. Azotul rezidual al sngelui B. Amoniacul C. Bilirubina
345

D. Acidul uric E. Albumina 103. CS. Insuficiena renal acut se caracterizeaz prin: A. Hipopotasemie B. Hiperpotasemie C. Hipocalciemie D. Hipercalciemia E. Hipocloremie 104. CM. Oliguria se caracterizeaz prin micorarea diurezei mai puin de: A. 400 ml/24 ore B. 800 ml/24 ore C. 60 ml/ or D. 100 ml/ or E. 16 ml/ or 105. CS. Care condiii vor induce patologia prerenal? A. preparatele nefrotoxice B. glomerulonefrita C. necroza acuta a canaliculilor D. hipovolemia E. nefrolitiaza 106. CM. Pentru prevenirea insuficienei renale, acute sunt necesare: A. Dirijarea presiunii perfuzionale tisulare B. Hemoconcentrarea C. Reechilibrarea hidroelectrolitic D. Hipohidratarea E. Hiperpotasemia 107. CS. n insuficiena hepatic cronic, una din urmtoarele afirmatii este fals: A. Degenerarea gras a ficatului B. Creterea titrului complexului vitaminic B n organism C. Scderea sintezei de proteine plasmatice D. Scderea formarii de protrombin E. Scderea capacitii funcionale hepatice 108. CM. Efectele hipopotasemiei sunt: A. Letargia B. Unde T ascuite pe EKG C. Oboseala D. Hipertensiunea E. Vazodilataia 109. CS. Care din urmtoarele modificri EKG apar n hiperpotasemie: A. Fibrilaia ventricular B. Fibrilaia atrial C. Undele T joase nsoite de unde U D. Unde T nalte i ascuite E. Aplatisarea segmentului ST 110. CM. n cadrul tratamentului oliguriei este necesar: A. Asigurarea unei hidratri adecvate B. Cateterizarea vezicii urinare i monitorizarea diurezei C. Folosirea soluiilor intravenoase de manitol
346

D. Msuri de prevenire a deshidratrii i a dezechilibrelor electrolitice E. Corecia hipotensiunii 111. CM. Hemodializa amelioreaz: A. Sistemul nervos autonom B. Defectele de coagulare C. Simptomele gastrointestinale D. Hipertensiunea E. Hipoalbuminemia 112. CS. Furosemidul (Lasix) acioneaz, n primul rnd, prin: A. Inhibarea anhidrazei carbonice B. Creterea fluxului sanguin renal C. Inhibarea reabsorbiei electroliilor D. Creterea ratei filtratului glomerular E. Antagonizarea efectului hormonului antidiuretic (ADH) 113. CS. Datele de laborator, cele mai caracteristice pentru pacienii cu insuficien renal acut: A. Na, K, azotului rezidual creatininei B. Na, K, azotului rezidual creatininei C. Na, K, azotului rezidual creatininei D. Na, K, azotului rezidual creatininei E. Na, K, azotului rezidual creatininei 114. CM. Care afirmaii sunt incorecte? A. Soluiile cristaloide i coloide sunt componente sanguine B. Soluiile cristaloide i coloide sunt derivate sanguine C. Soluiile cristaloide sunt numai izotone D. Soluiile coloide refac mai durabil deficitul de volum sanguin. E. Soluiile hipertone nu se administreaz intravascular 115. CM. Indicaiile utilizrii albuminei sunt: A. Nutriie parenteral B. Tratamentul edemului pulmonar de origine cardiogen C. Refacerea volemic n hemoragie D. Pentru corecia hipotensiunii arteriale n arsurile grave E. Pentru corecia hipotensiunii arteriale dup evacuarea ascitei 116. CS. Care din soluiile enumerate nu sunt coloidale? A. Dextranul 70 B. Dextranul 40 C. Sorbitolul D. Derivaii gelatinei E. Derivaii amidonului 117. CM. n cazul nregistrrii complicaiilor transfuzionale: A. Se mrete viteza de transfuzie B. Se oprete imediat transfuzia C. Se administreaz doze majore de hormoni i se continu trasfuzia D. Se administreaz hormoni i antihistaminice i/v i se continu transfuzia atent E. Se menine un debit urinar de 100 ml/h, se administreaz i/v fluide i diuretice 118. CM. Soluiile de elecie pentru nutriie parenteral sunt: A. Sol. Glucoz 5% B. Sol. Albumin 5% C. Sol. Glucoz 20 %
347

D. Sol Albunim 25% E. Soluii de aminoacizi 119. CM. Reducerea sever a volumului extracelular (deshidratarea) include: A. Hipotonie arterial cu tahicardie B. Mucoase uscate i sete C. Diurez redus D. Diurez crescut E. Turgorul tegumentelor redus 120. CS. Cel mai informativ criteriu clinic n hiperhidratare este: A. Tahicardia B. Creterea diurezei peste 1,5 ml/kg/or C. Hipertensiunea arterial D. Edemele membrelor inferioare E. Hipersalivarea 121. CM. Hipercaliemia necesit: A. ECG B. Digitalizarea C. Hidratare cu NaCl 0,9% i Furosemid D. NaHCO3 8,4% administrat i/v. E. Ca- gluconat 10% administrat i/v 122. CS. Osmolaritatea normal a serului sanguin este n limitele: A. 250-275 mmoli/l B. 285-295 mmoli/l C. 275-325 mmoli/l D. 325-350 mmoli/l E. 350-370 mmoli/l 123. CS. Care component va influena prioritar osmolaritatea seric: A.Na B.Glucoza C.Azotul rezidual al serului sanguin D.Potasiul E. Hemoglobina 124. CS. Pacientul cu IRC (insuficien renal cronic) trebuie s urmeze dieta cu limitarea cantitii de proteine pentru: A.Meninerea bilanului azotic negativ B.Prevenirea suprancarcrii rinichilor C.Micorarea produciei de uree D.Micorarea sintezei proteinei E. Creterea osmolaritii 125. CS. Conform definiiei moderne, elementul fiziopatologic esenial al strii de oc este: A. Cresterea presiunii de perfuzie cerebral B. Hipoxia tisular consecutiv hipoperfuziei C. Diminuarea ventilaiei pulmonare D. Scderea presiunii arteriale E. Toate cele enumerate 126. CM. Printre mecanismele, care condiioneaz compromiterea perfuziei tisulare n oc se enumer: A. Reducerea global a debitului cardiac B. Diminuarea utilizrii oxigenului de ctre esuturi C. Maldistribuia debitului cardiac
348

D. Creterea transportului oxigenului ctre esuturi E. Toate cele enumerate 127. CM. Printre mecanismele fiziopatologice ale ocului hemoragic se enumer: A. Scderea ntoarcerii venoase ctre cord B. Diminuarea umplerii diastolice a cordului C. Diminuarea debitului cardiac D. Cresterea reflectorie a transportului de oxigen ctre esuturi E. Micorarea gradientului de temperatur (central periferic) 128. CS. n cadrul carui tip de oc n faza iniial se poate observa o cretere a debitului cardiac nsoit de o micorare a tonusului arterial? A. ocul cardiogen B. ocul septic C. ocul hemoragic D. Nici unul din cele enumerate E. Toate tipurile de oc enumerate 129. CM. Mecanismul de centralizare a hemodinamicii n cadrul strii de oc se datoreaz: A. Creterii presiunii de perfuzie B. Diminurii indicelui de transport al oxigenului C. Neuniformitii repartizrii alfa recertorilor n vasele din diferite esuturi D. Alterrii perfuziei cerebrale E. Creterii nivelului de catecolamine endogene 130. CS. Cea mai frecvent variant de alterare a echilibrului acido bazic n oc este: A. Acidoza metabolic B. Alcaloza metabolic C. Acidoza respiratorie D. Alcaloza respiratorie E. Toate n msur egal 131. CM. Formula pentru calculul indicelui de transport al oxigenului include: A. Indicele cardiac B. Nivelul hemoglobinei C. Saturaia sngelui arterial cu oxigen D. Saturaia sngelui venos cu oxigen E. Frecvena respiraiei (pe minut) 132. CM. Tensiunea arterial (T/A) n unele cazuri (n deosebi n faza iniial a ocului) nu poate fi considerat un indice adecvat al gravitii strii de oc, deoarece: A. Exist o dependen direct proporional ntre valorile T/A i cele ale debitului cardiac B. Dependena direct ntre valorile T/A i cele ale debitului cardiac i, respectiv, ale transportului de oxigen lipsete C. Poate fi prezent o T/A normal sau nensemnat sczut asociat cu o diminuare marcat a debitului cardiac i, respectiv, a indicelui de transport al oxigenului D. Valorile normale ale T/A sunt ntotdeauna nsoite de o perfuzie tisular adecvat E. Toate rspunsurile corecte 133. CS. Din punct de vedere patogenetic medicamentul de electie n tratamentul ocului anafilactic grav este: A. Glucocorticoizii administrai intramuscular B. Dobutamina n perfuzie I/V C. Adrenalina I/V D. Antihistaminicele administrate intramuscular E. Adrenomimetice administrate subcutan

349

134. CM. Tegumentele bine colorate i calde pot fi observate n urmtoarele varieti de oc: A. Cardiogen B. Anafilactic C. Septic (n deosebi, n faza iniial) D. Traumatic asociat cu o hemoragie sever E. Hemoragic 135. CS. Cea mai frecvent cauz a ocului septic este infecia cu: A. Virusuri B. Germeni gram negativi C. Germeni gram pozitivi D. Richetsii E. Toate cele enumerate n masur egal 136. CM. Medicaia n ocul septic poate include: A. Dopamina B. Adrenalina C. Noradrenalina D. Lidocaina E. Droperidolul 137. CS. Modificrile patofiziologice ale hemodinamicii n ocul hipovolemic sunt urmtoarele, cu excepia: A. Diminuarea volumului circulant B. Scderea ntoarcerii venoase ctre cord C. Creterea presarcinii D. Micorarea debitului cardiac E. Creterea compensatorie/reflectorie a frecvenei cardiace i a rezistenei vasculare periferice 138. CS.Deprimarea funciilor sitemului nervos central, n ocul hipovolemic, survine la scderea tensiunii arteriale medii mai jos de: A. 110 mm Hg B. 80 mm Hg C. 70 mm Hg D. 50 mm Hg E. 20 mm Hg 139. CS. Cel mai des rspunsul inflamator hiperactivat primar ocup un loc central n patogenia ocului: A. Hemoragic B. Anafilactic C. Septic D. Cardiogen E. Toate tipurile de oc enumerate n msur egal 140. CM. Printre factorii care contribuie la instaurarea Sindromului Disfunciei Organice Multiple (MODS) n ocul septic se enumer: A. Aciunea tisular direct a mediatorilor agresivi eliberai de toxinele microbiene B. Alterarea perfuziei tisulare prin mecanismul de maldistribuie C. Creterea indicelui de transport al oxigenului ctre esuturi D. Diminuarea indicelui de utilizare a oxigenului de ctre esuturi E. Alterarea barierei intestinale 141. CM. Hiperventilarea ce survine n ocul hipovolemic este cauzat de: A. Stimularea chemoreceptorilor
350

B. Acidoza metabolic C. Alcaloza respiratorie D. Oboseala muchilor respiratori E. Diminuarea resurselor energetice ale organismului 142. CM. Prioritatea ventilaiei artificiale prin sonda tracheal contra administrrii oxigenului prin masc la un pacient n oc este condiionat de urmtoarele: A. Masca simpl nu asigur o fracie de oxigen adecvat (FiO2 < 0,6) B. Ventilaia mecanic asigur repausul muchilor respiratori C. Ventilaia mecanic poate fi una din masurile de corectare a acidozei metabolice n oc D. Fracia oxigenului administrat prin sonda tracheal poate atinge 1,0 (FiO2 = 1,0) E. Toate rspunsurile corecte cu excepia B 143. CS. Metoda cea mai frecvent utilizat n clinic pentru monitorizarea saturaiei sngelui arterial cu oxigen este: A. Analiza spectral B. Fotocolorimetria C. Pulsoximetria D. Capnografia E. Rezonana magnetic 144. CM. Pentru utilizarea Dopaminei n oc sunt corecte urmtorele afirmaii: A. Actiioneaz pe mai multe tipuri de receptori (alfa, beta, dopminergici) B. Selectivitatea aciunii pe un anumit tip de receptori depinde de doz C. n doze mici este utilizat n tratamentul insuficienei renale n ocul hipovolemic D. Utlizarea ei n cadrul ocului cardiogen se datoreaz n exclusivitate efectului alfa adrenomimetic E. Utilizarea Dopminei este de obicei precedat de repleie volemic 145. CM. Pentru preparatele medicamentoase utilizate n tratamentul ocului se nainteaz urmtoarele cerine: A. Posibilitatea administrrii intravenoase B. Posibilitatea titrrii (dozrii) ct mai precise C. Dependena doz/efect evident D. Durata vieii n organism ct mai scurt E. Timpul de biodegradare n organism ct mai mare 146. CM. Printre sindroamele de baz ale strii critice pot fi enumerate urmtoarele: A. Alterarea reologiei sngelui B. Hipovolemia C. Coagulopatia D. Modificarea encefalogramei E. Alterarea metabolismului 147. CM. Criteriile eseniale de definire a strii critice includ: A. Ineficacitatea mecanismelor de autoreglare i control B. Posibilitatea unei reversibilitti (imbunatiri) spontane a strii pacientului C. Necesitatea coreciei sau protezrii funciilor fiziologice alterate D. Modificarea debitului cardiac E. Hiperventilaia pulmonar 148. CM. Pentru obiectivizarea gravitii strii critice pot fi utilizate: A. Scorul APACHE (Acute Physiology Age Chronic Health Evaluation) B. Scorul ISS (Injury Severity Score) C. Tripla manevr Safar D. Suportul vital bazal (Basic Life Support)
351

E. Scorul Mallampati 149. CS. Indicaiile pentru transfuzia de mas eritrocitar sunt urmtoarele: A. Refacerea volemiei B. mbuntirea capacitii de transport a oxigenului C. Suport nutritiv D. Diminuarea presiunii intracraniene E. Combaterea tulburrilor de hemostaz 150. CM. Proprieti de plasmaexpander (marire a volumului intravascular ce ntrece volumul perfuzat) posed: A. Soluia Ringer lactat B. Soluiile de glucoz C. Soluiile de albumin uman D. Plasma proaspt congelat E. Soluiile de dextrani Chirurgie pediatric 1. CS Cea mai frecvent malformaie congenital a esofagului este: A.Duplicaia de esofag B. Stenoza de esofag C. Atrezia de esofag D. Fistula esotraheal E. Megaesofagul 2. CS Simptomul principal al atreziei de esofag este: A. Disfagia B. Hipersalivaia C. Vrstura alb, D. Vrstura bilioas E. Hemoragia digestiv superioar 3. CS La copilul nou nscut de la natere se observ o secreie salivar abundent peri-oro- nazal. La prima tentativ de alimentaie (dup 2-3 nghiituri) s-a declanat o criz de cianoz cu tuse. Copilul a devenit dispneic, polipneic. Diagnosticul? A. Fistul esotraheal B. Stenoz esofagian C.Hernie diafragmatic D.Duplicaie de esofag E. Atrezie de esofag 4. CS Precizri valuroase n diagnosticul atreziei esofagului aduce: A. Radiografia toraco-abdominal "pe gol" B. Radiografia toraco-abdominal cu o sond radio-opac ntrodus n esofag C. Radiografia toraco-abdominal cu substan de contrast D. Bronhoscopia E. Scintigrafia 5. CS Urmtoarele afirmaii despre atrezia esofagului sunt adevrate, cu excepia: A. Atrezia esofagului este cea mai frecvent i grav afeciune congenital a esofagului B. Atrezia esofagului este incompatibil cu viaa, datorit imposibilitii alimentrii copiilor C. n unile tipuri ale atreziei de esofag pot exista comunicri ntre conductul esofagian i trahee
352

D. n atrezia esofagului simptomul dominant este pseudohipersalivaia i stagnarea bucofaringian a secreiilor E. n atrezia esofagului simptomul dominant este vrstura alimentar. 6. CS. Simptomul dominant n fistula esotraheal (fistula n H) este: A. Hipersalivaia i stagnarea bucofaringian a secreiilor B. Refluarea laptelui supt dup 1-2 nghiitur C. Cianoza generalizat de la natere D. Respiraia zgomotoas, dispneea din primele ore de via E. Tusea repetat n timpul suptului (suptul este ntrerupt de pusee de tuse) 7. CS. Pneumonia recurent cel mai frecvent se ntlnete n urmtoarea afeciune congenital: A. Diverticuli esofagieni B. Achalazia esofagului (cardia spastic) C. Fistula esotraheal D. Hernie diafragmatic congenital E. Stenoza hipertrofic de pilor 8. CS. Refluxul gastro-esofagian la copil exprim: A. Pasajul involuntar i inconstant al coninutului gastric prin cardie, fr a fi implicat un mecanism activ prin contractura musculaturii gastrice B. Pasajul exploziv al coninutului gastric datorit contraciei puternice a musculaturii stomacului C. Refluarea laptelui dup 1-2 nghiituri, nsoit de o criz dramatic de asfixie cu tuse i cianoz D. Imposibilitatea deglutiiei i tulburri respiratorii E. Jen n deglutiie i dureri retrosternale 9. CS. Cauza cianozei generalizate la nou-nscut este: A. Fistula esotraheal B. Hernia diafragmatic C. Toracele n caren D. Toracele n plnie E. Broniectazia congenital 10. CS. Copilul nou-nscut peste 5 ore de la natere prezint dispnee expiratorie progresiv, polipnee, cianoz, tuse. La inspecie hemitoracele stng este bombat cu coastele orizontalizate i spaiile intercostale lrgite. La percuie se constat hipersonoritate, iar stetacustic murmurul vezicular este absent. Abdomenul fr modificri. Diagnosticul? A. Pneumotorax spontan B. Hernie congenital diafragmatic C. Chist aerian congenital D. Broniectazie congenital E. Emfizem lobar congenital 11. CS. Urmtoarele afirmaii despre emfizemul lobar congenital sunt false, cu excepia: A. n emfizemul lobar congenital manifestrile clinice sunt absente n toate formele B. n emfizemul lobar congenital simptomul dominant este starea septic nsoit de febr C. n emfizemul lobar congenital simptomatologia dominant este dispnea, polipnea, cianoza progresive D. n emfizemul lobar congenital simptomul dominant este tusea nsoit de o sput mucopurulent E. n emfizemul lobar congenital radiologic se observ o imagine rotund hidroaeric n hemitoracele afectat
353

12. CS. Care din explorrile de mai jos permite precizarea diagnosticului de emfizem lobar congenital? A. Radiograma toracic simpl n poziie ortostatic B. Bronhografia C. Bronhoscopia D. Tomografia computerizat E. Scintigrafia 13. CS. Care din explorrile de mai jos permite precizarea diagnosticului de hernie congenital diafragmatic? A. Radiografia toraco-abdominal simpl B. Scintigrafia C. Bronhoscopia D. Irigografia E. Tomografia computerizat 14. CS. Manifestrile clinice ale emfizemului mediastinal: A. Dispnee, tuse uscat chinuitoare B. Durere retrosternal, dispnee, tuse, ascensiune termic C. Durere n hemitorace pe dreapta, dispnee, emfizem subcutanat D. Durere retrosternal, dispnee, voce rguit, emfizem subcutanat n regiunile suprasternal, supraclaviculare E. Dispnee, tus uscat, hemoragie pulmonar 15. CS. Pericardita la copil mai frecvent survine n: A. Tumor mediastinal B. Pneumonie purulent distructiv C. Emfizem lobar congenital D. Pneumotorax spontan E. Viciu congenital cardiac 16. CS. Simptomul permanent al pneumomediastinitei este: A. Tahicardia extrem B. Tusea chinuitoare C. Hemoptizia D. Emfizemul subcutanat suprasternal i cervical E. Dispneea 17. CS. Stenoza hipertrofic de pilor este: A. Ocluzie nalt situat la nivelul ampulei Vater B. Ocluzie joas situat la nivelul pilorului C. Ocluzie nalt situat la nivelul pilorului datorit hipertrofiei mucoasei D. Ocluzie nalt situat la nivelul pilorului datorit hipertrofiei musculaturii E. Ocluzie joas situat la nivelul pilorului datorit hipertrofiei musculaturii 18. CS. Care este elementul semiologic cel mai important la debutul stenozei hipertrofice de pilor? A. Dureri abdominale colicative B. Scaune abundente C. Febr D. Refuzul alimentaiei E. Vrstura alimentar "n jet", exploziv 19. CS. Simptomul principal n stenoza hipertrofic de pilor este: A. Dispneea B. Voma alimentar
354

C. Voma bilioas D. Balonarea abdomenului E. Hemoragia digestiv 20. CS. n stenoza hipertrofic de pilor vrstura este: A. precoce la natere B. bilioas C.alb n jet, exploziv D. rar ntlnit E. fr repercusiuni asupra dezvoltrii staturo-ponderale a copilului 21. CS. n stenoza hipertrofic de pilor vrstura apare: A. la orice vrst B. pn la vrsta de 1 an C. dup vrsta de 6 luni D. dup vrsta de 1 an E. n jurul vrstei de 14-21 zile 22. CS. Vrsturile alimentare "albe" n " jet", explozive la copilul de 6 sptmni snt prezente permanent n: A. Intolerana la anumite feluri de lapte B. Stenoza congenital hipertrofic de pilor C. Stenoza duodenului D. Sindromul Ladd E. Hernia hiatal 23. CS. Tumoreta dur nedureroas la palpare n form de oliv sub rebordul costal drept n zona pancreato-duodenal la copilul de 5 sptmni, cu vom alimentar de la 3 sptmni de via este prezent n: A. Duplicaie de pilor B. Stenoz de duoden prin diafragm incomplect C. Stenoz congenital hipertrofic de pilor D. Pancreas inelar E. Invaginaie intestinal 24. CS. n stenoza hipertrofic de pilor, copilul (greutatea copilului): A. Crete brusc n greutate B. Scade brusc n greutate C. Stagneaz apoi scade n greutate D. Crete normal n greutate E. Stagneaz n greutate 25. CS. Vrstura bilioas de la natere este simptomul dominant n: A. Stenoza congenital hipertrofic de pilor B. Pilorospazm C. Stenoza duodenal D. Atrezia duodenal E. Atrezia ileonului 26. CS. Semnul radiologic de certitudine n stenoza hipertrofic de pilor este: A. Canal piloric filiform, alungit, situat central B. Canal piloric dilatat C. Canal piloric situat excentric D Staz gastric mare E. Unde gastrice puternice pe mic i mare curbur 27. CS. n fibroza chistic a pancreasului se produce:
355

A. Atrezia duodenului B. Stenoza duodenului C. Ileusul meconial D. Megacolon congenital E. Atrezia rectal 28. CS. Urmtoarele afirmaii despre stenoza hipertrofic de pilor sunt false, cu excepia: A. Stenoza hipertrofic de pilor este o ocluzie medie B. Dezvoltarea staturo-ponderal a sugarilor, operai pentru stenoza hipertrofic de pilor, va fi n viitor deficitar C. Evoluia spontan n formele grave este spre vindecare D. Tratamentul iniial medicamentos se instituie pentru 1-2 luni E. Sindromul Roviralta const n asocierea stenozei hipertrofice de pilor cu malpoziii esocardio-tuberozitare 29. CS. n cadrul sindromului Roviralta stenoza hipertrofic de pilor se asociaz cu: A. Spasmul piloric B. Malpoziii eso-cardio-tuberozitare C. Fistula esotraheal D. Megacolonul congenital E. Stenoza duodenal 30. CS. Diagnosticul diferenial al stenozei hipertrofice de pilor se face n primul rnd cu: A. Dispepsia alimentar B. Achalazia cardiei C. Atrezia duodenal D. Spasmul piloric E. Ileusul meconial 31. CS. Simptomul dominant n atrezia duodenului este: A. Vrsturi alimentare de culoarea laptelui ingerat, n get B. Vrsturi bilioase precoce, repetate C. Vrsturi bilioase, apoi meconiale D. Vrsturi cu aspect meconial, apoi fecaloid E. Abdomen distensiat 32. CS. Urmtoarele afirmaii despre sindromul Ladd sunt adevrate, cu excepia: A. Sindromul Ladd reprezint o obstrucie congenital a duodenului de cauz extrinsec B. n sindromul Ladd colonul ascendent nu ajunge s se fixeze n flancul drept C. n sindromul Ladd colonul ascendent rmne suspendat n locul colonului transvers pe linia median D. n sindromul Ladd ligamentul parietocolic drept (ligamentul Ladd) comprim poriunea a doua a duodenului (n cazul rotaiei incomplete a intestinului) E. n sindromul Ladd ligamentul parietocolic drept (ligamentul Ladd) comprim ileonul 33. CS. Diagnosticul clinic al ocluziei congenitale nalte se bazeaz pe: A. Vrsturi alimentare B. Vrsturi bilioase, lipsa tranzitului meconial C. Vrsturi meconiale, apoi fecaloide D. Vrsturi meconiale, apoi fecaloide, lipsa tranzitului meconial E. Vrsturi hemoragice 34. CS. Diagnosticul ocluziei congenitale nalte se precizeaz: A. Radiograma toraco-abdominal simpl n poziie ortostatic B. Laparascopia C. Irigografia
356

D. Pneumoirigografia E. Ultrasonografia 35. CS. Prezena a 2 imagini hidroaerice n etajul abdominal superior (de o parte i de alta a coloanei vertebrale) la radiograma toraco - abdominal simpl n poziie ortostatic precizeaz diagnosticul: A. Atrezia esofagului cu fistul esotraheal distal B. Atrezia duodenului C. Stenoza duodenului D. Stenoza colonic E. Stenoza hipertrofic congenital de pilor 36. CS. Vrstura bilioas la nou nscut este simptomul capital n: A. Stenoza hipertrofic congenital de pilor B. Spasmul piloric C. Stenoza duodenului D. Atrezia duodenului E. Malformaii cardiotuberozitare (hernie hiatal) 37. CS. Simptomul dominant al ocluziei intestinale congenitale nalte este: A. Vrstura alimentar B. Vrstura bilioas C. Vrstura alimentar cu striuri sanguine D. Tranzitul meconial redus E. Distensia abdominal impresionant 38. CS. Ileusul meconial este cauzat de: A. Hernii interne B. Stenoza intestinului C. Duplicaia intestinului subire D. Duplicaia intestinului gros E. Fibroza chistic a pancreasului 39. CS. Simptomul dominant al ocluziei intestinale congenitale joase este: A. Vrsturi bilioase din primele 24 ore de via B. Vrsturi bilioase dup 24-48 ore de via, apoi vrsturi cu coninut intestinal C. Durere colicativ abdominal D. Rectoragie spontan E. Meconiu foarte vscos, aderent la peretele intestinului 40. CS. Elementul esenial care determin apariia bolii Hirschsprung este: A. Stenoza rectal congenital sau dobndit B. Sindromul de intestin scurt C. Cauze funcionale D. Aganglionoza, hipoganglionoza E. Malformaiile anorectale 41. CS. Inervaia parasimpatic pentru colonul distal, rect i anus provine din: A. Rdcinile T1 - T2 - T3 B. Rdcinile L3 - L4 - L5 C. Rdcinile L4 - L5 - S1 D. Rdcinile S2 -S3 - S4 E. Ganglionul stelat 42. CS. Urmtoarele afirmaii despre megacolonul congenital sunt adevrate, cu excepia: A. Elementul esenial care deternim apariia megacolonului congenital este aganglionoza,
357

B. Diagnosticul pozitiv se pune pe semne clinice, tueu rectal, irigografie, biopsie de muchi rectal C. Evoluia spontan n forma malign este spre vindecare D. La tonografia rectal sa constat creterea presiunii intrarectale E. n forma benign constipaia se instaleaz dup primele luni de via, cnd se diversific alimentaia 43. CS. Efectul aganglionozei n boala Hirschsprung este: A. Hiperperistaltism n segmentul aganglionar B. Dilataie a segmentului aganglionar C. Atrezie colic D. Absena peristalticii n segmentul aganglionar E. Absena peristalticii la nivelul intestinului supraiacent 44. CS. Tabloul clinic al formei maligne a megacolonului congenital nu include: A. Stare general alterat B. Insuficien respiratorie C. Ampula rectal goal D. Scaune cu grele muco-sanguinolente E. Vrsturi fecaloide 45. CS. Care din urmtoarele semne i simptome nu caracterizeaz forma tolerat a megacolonului congenital: A. Eliminarea meconiului se face la 3-4 zile B. Palparea fecaloamelor la nivelul abdomenului C. esuturi moi slab reprezentate D. Apetit pstrat E. Scaunele pot fi de aspect normal 46. CS. Palparea abdomenului la copilul cu megacolon congenital poate evidenia prezena unor fecaloame. Cum denumim semnul clinic care evideniaz aceste fecaloame? A. Semnul valului B. Semnul psoasului C. Semnul untului D. Semnul Blumberg E. Semnul Rowsing 47. CS. n cadrul diagnosticului pozitiv al megacolonului congenital urmtoarele afirmaii sunt adevrate A. Se pune numai pe semne clinice B. Se pune numai pe tueu rectal C. Se stabilete ecografic D. Se pune numai pe semne clinice, tueu rectal, irigografie E. Se pune numai pe irigografie 48. CS. n forma grav, malign, a megacolonului congenital pot aprea urmtoarele complicaii, cu excepia: A. Sindromului de coagulare intravascular diseminat B. Dezechilibrrii hidro - electrolitice C. Peritonitei D. Strii de oc E. Trombocitozei 49. CS. La tueul rectal n megacolonul congenital forma grav se constat: A. Ampula rectal conine meconiu
358

B. Stenoza anal C. Ampula rectal este dilatat, conine meconiu vscos D. Ampula rectal nu conine meconiu E. Atonia sfincterului anal 50. CS. n boala Hirschsprung a nou - nscutului, forma grav, tueul rectal pune n eviden: A. Rect plin cu fecaloame B. Ampula rectal nu conine meconiu C. Ampula rectal are sindrom de meconiu gros D. Ampula rectal conine aer i gaze E. Tueul rectal nu se poate efectua 51. CS. Urmtoarele afirmaii despre agenezia rectal sunt adevrate, cu excepia: A. Agenezia rectal este o malformaie anorectal nalt B. Agenezia rectal se extinde asupra canalului anal, care lipsete C. Nivelul la care ncepe malformaia se afl pe rectul terminal D. Agenezia rectal poate exista fr comunicare cu rectul terminat orb, n deget de mnu E. Agenezia rectal ntotdeauna comunic cu rectul 52. CS. Cele mai frecvente invaginaii intestinale acute ale sugarului sunt: A. Ileo - ileale B. Colo - colice C. Jejuno - jejunale D. Apendiculare E. Ileo - ceco - colice 53. CS. I nvaginaia acut a sugarului apare: A. La vrsta de 1-2 luni B. La vrsta de 12 luni C. n primele 7 zile de via D. Cel mai frecvent ntre 3-10 luni E. n primele ore dup natere 54. CS. Cauza determinant a invaginaiei intestinale a sugarului este: A. Dezvoltarea anormal a regiunii ceco-colice n raport cu intestinul subire B. Lipsa de acolare a ceco-colonului ascendent la peritoneul parietal posterior C. Hiperperistaltismul intestinal D. Diversificarea alimentaiei E. Malrotaia intestinal 55. CS. Cauza determinant a invaginaiei intestinale la copilul mare este: A. Diverticulul Meckel B. Parazitozele C. Tumorile benigne D. Tumorile maligne E. Hiperperistaltismul intestinal 56. CS. Care, din urmtoarele, nu este cauza favorizant n apariia invaginaiei intestinale la copilul mare? A. Tumora malign intestinal B. Polipul intestinal C. Ghem de ascarizi D. Diverticulul Meckel E. Hiperperistaltismul intestinal
359

57. CS. Care considerai c este etapa de vrst cea mai frecvent ntlnit pentru debutul invaginaiei intestinale: A. La natere B. 3 - 10 luni C. 1-2 ani D. 2-3 ani E. Dup 3 ani 58. CS. Durerile colicative asociate cu vrsturi alimentare n plin stare de sntate la sugarul trecut la alimentaie diversificat apar n: A. Diverticulit B. Apendicit acut C. Gastroenterit D. Invaginaie intestinal E. Enterocolit ulceronecrotic 59. CS. Rectoragia spontan, instalat la 8-12 ore de la debutul bolii la sugarul cu durere abdominal colicativ i vrsturi alimentare apare n: A. Diverticulul Meckel B. Enterocolit ulcero - necrotic C. Polipoza rectocolic D. Polipul rectal E. Invaginaia intestinal 60. CS. Copilul de 7 luni este internat la 13 ore de la debutul afeciunii cu dureri abdominale colicative, vrsturi alimentare, survenite n plin stare de sntate. Copilul este agitat, refuz alimentaia. Perioada de agitaie alterneaz cu perioade de linite. Abdomenul este de aspect normal, suplu, elastic, uor sensibil. n regiunea subhepatic se palpeaz o tumor alungit, cilindric, elastic, cu suprafaa neted. Scaun n-a avut de la debut. Diagnosticul? A. Plastron apendicular B. Volvulus intestinal C. Invaginaie intestinal D. Tumor retroperitoneal E. Chist pancreatic 61. CS. Care din explorrile de mai jos permite precizarea diagnosticului de invaginaie intestinal? A. Radiografia abdominal simpl B. Fibroesofagogastroscopia C. Radiografia abdominanal cu substan de contrast D. Scintigrafia E. Tomografia computerizat 62. CS. Diagnosticul diferenial al invaginaiei intestinale la sugar nu include: A. Diverticulul Mechel complicat B. Enterocolita dizenteriform C. Apendicita acut D. Megacolon congenital E. Polipoza recto - colic 63. CS. Cea mai frecvent localizare a invaginaiei la copilul mare este: A. Ileo - ceco - colic B. Colo - colic C. Ileo - ileal
360

D. Jejuno - jejunal E. Ileo - cecal 64. CS. Diagnosticul de certitudine n invaginaia intestinal a copilului mare se pune: A. Doar pe examenul clinic B. Pe examenul clinic, radiografia abdominal simpl, pneumoirigografia, echografia abdominal C. Doar pe radiografia abdominal simpl D. Doar pe pneumoirigografie E. Doar pe echografia abdominal 65. CS. Decesul unui copil cu invaginaie intestinal neglijat poate surveni prin: A. Fenomene de peritonit B. Fenomene de hemoragie intern C. Infarct entero - mezenteric D. oc anafilactic E. Hemoragie meningo - cerebral 66. CS. Tumora "fantom" intraabdominal la nou nscut este simptom patognomonic n: A. Volvulus intestinal acut B. Invaginaie intestinal. C. Hidronefroz congenital D. Sindromul dopului de meconiu E. Nefroblastom 67. CS. La copilul nou-nscut se determin n regiunea feei o "pat" roie, violacee de aproximativ 3x2 cm, nedureroas la palpare, sub presiunea digital dispare pe poriunea supus compresiei. Diagnosticul? A. Hematom B. Hemangiom C. Limfangiom D. Nev E. Erizipel 68. CS. Urmtoarele afirmaii despre hemangiom sunt adevrate, cu excepia: A. Hemangioamele sunt malformaii congenitale ale vaselor sanguine fr o structur histologic normal B. Hemangioamele se gsesc sub mai multe forme anatomo - clinice C. Hemangioamele au o mare putere de extensie, mrire, n suprafa i profunzime D. Hemangioamele au o mare putere de extensie pn spre vrsta de un an E. Hemangioamele se localizeaz numai n diverse regiuni ale feei 69. CS. Urmtoarele afirmaii despre limfangiom sunt adevrate, cu excepia: A. Limfangioamele sunt malformaii ale vaselor limfatice B. n limfangiom vasele limfatice sunt extaziate ca nite caverne mici, comunicnd ntre ele C. Limfangioamele se pot infiltra n muchi D. n regiunea feei limfangioamele nu se localizeaz E. La palpare limfangiomul prezint regiuni indurate, alternnd cu regiuni elastice, nedureroase 70. CS. La copilul de 2 ani se determin n regiunea cervical pe dreapta o tumoret elastic, nedureroas la palpare, de aproximativ 2,5 x 2 cm cu tegumentul supraiacent de aspect normal i mobil pe suprafaa neted a tumoretei. Diagnosticul? A. Chist dermoid B. Limfangiom chistic
361

C. Teratom latero-cervical D. Chist congenital lateral cervical E. Adenit cervical 71. CS. Urmtoarele afirmaii despre chistul cervical median sunt adevrate, cu excepia: A. Chistul cervical median este tumoret de dimensiuni variabile, situat pe linia median a gtului sub osul hioid B. Tegumentele supraiacente tumoretei sunt uor destinse, de coloraie normal C. La palpare tumoreta este elastic fluctuent, nedureroas D. La palpare tumoreta este ntotdeauna dur, dureroas E. Chistul cervical median se poate suprainfecta, fistualiza 72. CS. Urmtoarele afirmaii despre fistula cervical median sunt adevrate, cu excepia: A. Fistula cervical median se formeaz prin neresorbia canalului tireoglos sau a unei poriuni din canalul tireoglos B. Orificiul extern al fistulei este adesea de dimensiuni mici, rotund sau ascuns ntr-o foset C. n cele mai multe cazuri prin fistul se elimin intermitent saliv D. Tratamentul fistulei cervicale mediane este chirurgical i const n extirparea n bloc a fistulei i a osului hioid E. Fistula cervical median ntotdeauna se vindec spontan 73. CS. Cea mai frecvent complicaie a apendicitei acute la copil este: A. Plastronul apendicular B. Hemoragia intraperitoneal C. Ocluzia intestinal D. Abcesul hepatic E. Peritonita difuz 74. CS. Contractura muscular generalizat a peretelui abdominal anterior la debutul afeciunii este semnul sigur n: A. Apendicita acut B. Invaginaie intestinal C. Tromboza mezenterial D. Peritonita acut primitiv E. Pancreatita acut 75. CS. Urmtoarele afirmaii despre apendicita acut la sugar sunt adevrate, cu excepia: A. Apendicita acut la sugar este rar ntlnit i deosebit de grav B. Diagnosticul adeseori se stabilete n faza complicaiilor peritoneale C. Apendicita acut la sugar evolueaz cu o stare de agitaie neobinuit cu perturbarea somnului D. n apendicita acut la sugar aprarea muscular este nlocuit de o uoar tensiune a peretelui abdominal n fosa iliac pe deapta E. Complicaia cea mai frecvent a apendicitei acute la sugar este plastronul apendicular 76. CS. Urmtoarele afirmaii despre limfadenita mezenteric sunt adevrate, cu excepia: A. Substratul anatomopatologic al limfadenitei mezenterice l reprezint inflamaia i hipertrofia ganglionilor mezenterici situai n unghiul ileocecal B. Etiologia limfadenitei mezenterice este polimorf: microbian i virotic C. Clinic, limfadenita mezenteric poate mbrca aspecte acute i subacute D. Inflamaia ganglionilor mezenterici se poate nsoi de o reacie lichidian abundent n cavitatea peritoneal E. n limfadenita mezenteric simptomul dominant la debutul afeciunii este contractura muscular abdominal
362

77. CS. Urmtoarele afirmaii despre volvulus intestinal sunt adevrate, cu excepia: A. Volvulusul intestinal acut se produce cel mai frecvent la nou-nscut i sugar B. Volvulusul intestinal acut se manifest prin vrsturi bilioase repetate, stare de agitaie, oprirea tranzitului intestinal C. La sugar abdomenul poate fi destins D. La nou-nscut, dac tubul digestiv nu s-a aerat, abdomenul este retractat E. n volvulusul intestinal acut nou - nscutul elimin meconiu foarte vscos, aderent 78. CS. Dispariia matitii prehepatice este prezent n: A. Apendicita acut distructiv perforativ B. Invaginaia intestinal C. Torsia intestinului D. Tromboza mezenterial E. Perforaia viscerelor cavitare 79. CS. Debutul peritonitei primitive la copil este A. Brutal, cu durere abdominal violent B. Brutal, cu durere colicativ C. Lent, cu durere difuz tears D. Lent, cu durere colicativ E. Lent, cu durere crescnd 80. CS. Aspectul clinic al adenitei nespecifice este: A. Formaiune tumoral dureroas la palpare B. Formaiune tumoral nedureroas la palpare C. Formaiune tumoral nconjurat de formaiuni mici tumorale D. Formaiuni tumorale nedureroase la palpare E. Formaiune tumoral bilateral 81. CS. Secreia muco-purulent prin ombilic e prezent n: A. Tumorete chistice B. Granulom ombilical C. Celulit necrozant D. Tromboz a vienei ombilicale E. Fistul omfaloenteric 82. CS. Simptomul local principal al flegmonului necrotic extensiv al nou - nscutului este: A. Echimoza B. Limfostaza C. Hiperemia D. Zemuirea cutanat E. Sectorul afectat e strict limitat 83. CS. Urmtoarele afirmaii despre flegmonul necrotic extensiv al nou-nscutului sunt adevrate, cu excepia: A. Flegmonul necrotic extensiv al nou-nscutului este cunoscut i sub denumirea de gangren cutanat extensiv a nou-nscutului B. Flegmonul necrotic extensiv al nou-nscutului este o leziune inflamatorie a esutului celular subcutanat urmat de necroza tegumentului C. Flegmonul necrotic extensiv al nou- nscutului se extinde rapid pe suprafa mare, uneori
363

n interval de cteva ore D. Prima manifestare clinic a flegmonului necrotic extensiv al nou-nscutului este un placard unic, rou, edemaiat i indurat E. Sediul cel mai frecvent al flegmonului necrotic extensiv al nou-nscutului este faa 84. CS. Urmtoarele afirmaii despre osteomielita hematogen acut sunt adevrate, cu excepia: A. Osteomielita hematogen acut este inflamaie osoas grav, de cauz microbian B. Osteomielita hematogen acut anatomic se caracterizeaz prin localizarea i dezvoltarea procesului inflamator la nivelul metafizei osoase C. Procesul imflamator n osteomielita hematogen acut are drept rezultat un proces dublu de distrugere i reconstrucie osoas D. Osteomielita hematogen acut se caracteriziaz clinic printr-o reacie osoas vie E. Evoluia osteomielitei hematogene acute este favorabil, lipsit de sechele 85. CS. Cea mai frecvent complicaie precoce a osteomielitei hematogene acute este: A. Luxaia patologic B. Exostoza osoas C. Septicopiemia D. Necroza osoas aseptic E. Fractura patologic 86. CS. Copilul de 9 ani s-a internat la 60 ore de la debutul brutal (n plin stare de sntate) cu febr (39 - 40 grade), frison, inapeten, durere vie n treimea superioar a coapsei pe dreapta, impoten funcional total a membrului. La examinare membrul inferior pe dreapta e n poziie antalgic, semiflectat n articulaiile coxo - femural i genunchi. Diagnosticul? A. Flegmon de pri moi B. Reticulosarcomul Ewing C. Sinovita traumatic acut D. Osteomielita hematogen acut E. Afectiunea Legg-Calve-Perthes 87. CS. Osteomielita hematogen acut a perioadei de cretere este: A. inflamaie osoas grav, de cauz microbian B. un proces de hiperostoz marcat, care ngroa osul C. caracterizat prin atipia i polimorfismul elementelor componente ale afeciunii, capacitatea lor de a distruge esutul osos D. caracterizat prin necroz avascular i tulburri de osificare encondral la nivelul centrilor de osificare E. afeciune localizat numai la nivelul epifizei proximale a femurului 88. CS. Urmtoarele afirmaii despre hidrocel sunt adevrate, cu excepia: A. Este o afeciune congenital, care apare prin obliterarea incomplet proximal a procesului vaginal B. Apare ca o mrire de volum a hemiscrotului afectat cu dispariia pliurilor scrotale C. Apare la scurt timp dup natere D. Se reduce prin taxis E. La palpare este elastic, nedureros, testiculul nu se evideniaz 89. CS. Hernia inghinal congenital se produce datorit: A. Persistenei canalului peritoneo-vaginal
364

B. Obliterrii incomplete a procesului vaginal C. Obliterrii incomplete proximal a procesului vaginal D. Obliterrii incomplete proximal i distal a procesului vaginal E. Obliterrii incomplete distal a procesului vaginal 90. CS. Urmtoarele afirmaii despre hernia ombilical sunt adevrate, cu excepia: A. Hernia ombilical reprezint o lips de nchidere a inelului fascial ombilical B. Peretele abdominal la nivelul inelului ombilical este format numai din tegument tapetat cu peretoneu C. Inelul ombilical este de dimensiuni variabile D. Clinic n regiunea ombilicului permanent se determin o tumoret foarte sensibil spontan i la palpare E. Clinic n regiunea ombilicului periodic apare o tumoret uor depresibil n clinostatism sau prin manevre manuale 91. CS. Peretele abdominal anterior lipsete la nivelul ombilicului n: A. Hernia ombilical B. Laparaschizis C. Omfalocel D. Meningocel E. Extrofie de vezic 92. CS. Semnul dominant, care difereniaz omfalocelul de hernia ombilical este: A. Prezena formaiunii tumorale n regiunea ombilical B. Lipsa tegumentului la nivelul formaiunii tumorale C. Fant para-ombilical dreapt D. Absena peretelui abdominal subombilical E. Inelul ombilical mrit n dimensiuni 93. CS. Urmtoarele afirmaii despre meningocel sunt adevrate, cu excepia: A. Meningocelul este o formaiune tumoral lombosacrat B. Meningocelul este o form localizat pe coloana vertebral a spinei bifida C. Meningocelul, n general, este o tumor de dimensiuni mici, acoperit cu tegument subire D. Meningocelul este o leziune rar i benign E. Meningocelul este o leziune frecvent i malign 94. CS. Urmtoarele afirmaii despre cefalhematom sunt adevrate, cu excepia: A. Cefalhematomul este o colecie hemoragic situat subperiostic B. Cefalhematomul mai frecvent este situat n zona parietal n vecinatatea suturilor osoase C. Diagnosticul clinic se stabilete pe existena unei deformri craniene cu fluctuen, care se evideniaz n primele 2-3 zile dup natere D. Ulterior, circular, la periferia hematomului se formeaz un burelet dur din periost E. Cefalhematomul este o malformaie vascular congenital 95. CS. La o feti de 3 ani, care se dezvolt conform vrstei, de la natere pe lng miciile normale, exist concomitent o incontinen urinar permanent. Analiza general a urinei este fr devieri patologice. Diagnosticul? A. Extrofie de vezic B. Duplicaie vezical C. Sindrom megavezic - megaureter D. Rinichi dublu cu ectopia ureterului
365

E. Fistula de urac 96. CS. Care din afeciunile congenitale renale este bilateral? A. Aplazia renal B. Hipoplazia renal C. Rinichi polichistic D. Hiperplazie renal E. Rinichi dedublat 97. CS. Cel mai important semn n hernia inghinal strangulat la sugar este: A. Agitaia copilului B. Vrsturile alimentare C. Oprirea tranzitului intestinal D. Tumor inghinal evident, situat la orificiul extern al canalului inghinal, dureroas la palpare, de mobilitate redus, ireductibil E. Tumor inghinal evident, nedureroas la palpare, cu mobilitate lateral, ireductibil 98. CS. Indicai metoda de examinare, care ne confirm diagnosticul de reflux vezico-renal: A. Cistoscopia B. Urografia intravenoas C. Echografia sistemului urinar D. Cistouretrografia micional E. Scintigrafia renal 99. CS. Sindromul scrotal acut este produs de urmtoarea eventualitate: A. Criptorhidie B. Hernie inghinal scrotal strangulat C. Torsiune a hidatidei Morgani D. Hidrocel E. Varicocel 100. CS. Simptomul dominant n hernia inghinal strangulat la sugar este: A. Tumor inghinal evident, nedureroas la palpare, cu mobilitate lateral, ireductibil B. Tumor inghinal - scrotal voluminoas ireductibil cu tegument ntins, lucios, violaceu C. Tumor inghinal evident, situat la orificiul extern al canalului inghinal, dureroas la palpare, de mobilitate redus, ireductibil D. Tumor inghinal evident, nedureroas la palpare, cu mobilitate lateral, ireductibil E. Tumor inghinal evident, elastic, nedureroas la palpare, ireductibil 101. CS. La sugari dup prima sptmn de via pn la trei luni cea mai frecvent cauz de ocluzie inte- stinal mecanic acut este: A. Invaginaia intestinal B. Stenoza duodenului C. Hernia inghinal strangulat D. Hernia ombilical strangulat E. Magacolon congenital acut 102. CS. Simptomul principal, dominant n nefroblastom (tumora Wilms) este: A. Disuria B. Retenia acut de urin C. Incontinen de urin D. Tumora abdominal n flanc cu contact lombar E. Durerea abdominal violent 103. CS. Durerea n sarcomul osteogen e cauzat de: A. Mrirea tensiunii n canalul medulo-osos
366

B. Distrugerea stratului cortical C. Afectarea periostului D. Concreterea esuturilor moi E. Toate afirmaiile sunt corecte 104. CS. Urmtoarele afirmaii despre teratom sunt adevrate, cu excepia: A. Teratomul este cea mai frecvent tumor care se vede la naterea copilului B. Sediul mai frecvent al teratomului este regiunea sacrococcigian C. Teratomul este tumor benign, lipsit de potenial malign D. Teratomul are un puternic potenial malign E. Teratomul poare avea dimensiuni foarte mari 105. CS. Pentru a determina hiperproductia catecolaminelor se efectueaz; A. Analiza general a sngelui B. Analiza biochimic a sngelui C. Analiza general a urinei D. Analiza biochimic a urinei E. Analiza urinei de o zi i o noapte 106. CS. Tumorile maligne mai frecvent intlnite la copil la vrsta de 0-2 ani: A. Melanomul B. Reticulosarcomul Ewing C. Sarcomul osteogen D. Rabdomiosarcomul E. Teratoblastomul 107. CS. Reticulosarcomul Ewing mai frecvent afecteaz: A. Epifiza oaselor tubulare lungi B. Diafiza oaselor tubulare lungi C. Oasele pelviene D. Oasele craniului E. Vertebrele 108. CS. Sarcomul osteogen mai frecvent afecteaz: A. Metafiza oaselor tubulare lungi B. Diafiza oaselor tubulare lungi C. Articulaiile D. Oasele craniului E. Vertebrele 109. CS. Fractura n form de lemn verde este caracteristic pentru: A. Fractura omoplatului B. Fractura claviculei C. Fractura vertebrelor D. Fractura oaselor antebraului E. Fractura oaselor pelviene 110. CS. Torticolisul muscular congenital se datoreaz: A. Scurtrii prin fibrozare a muchiului sterno-cleido-mastoidian (consecin a lizrii muchiului) B. Paraliziei unilaterale a sterno-cleido-mastoidianului C. Scoliozei congenitale cervicale prin bloc osos sau cuie vertebrale D. Subluxaiei laterale intervertebrale (C1 - C2 sau C2 - C3) E. Cicarticii vicioase latero - cervicale 111. CS. Tabloul clinic clasic al torticolisului muscular la copilul mai mare de un an este prezentat prin poziia clasic:
367

A. Capul este nclinat spre partea bolnav B. Capul este nclinat spre partea sntoas C. Capul este rotat cu faa spre partea sntoas D. Capul este nclinat spre partea sntoas, dar rotat cu faa spre partea bolnav E. Capul este nclinat spre partea bolnav, dar rotat cu faa spre partea sntoas 112. CS. Semnul clinic principal i permanent n luxaia congenital de old la copilul de 14 zile este: A. Semnul resortului (Ortolani) B. Durerea paroxistic osteoscop C. Tumefacia articulaiei coxo-femurale D. Impotena funcional, limitarea antalgic a micrilor E. Asimetria pliurilor tegumentare de pe faa intern a coapselor 113. CS. La nou nscut se determin atitudinea vicioas a piciorului pe dreapta: adducia piciorului pe gamb, supinaia plantar, equinul - extensia piciorului pe gamb. Diagnosticul? A. Picior strmb congenital "esenial" B. Picior strmb paralitic C. Picior strmb din I.M.C. (infirmitate motorie central) D. Picior strmb din artrogripoz E. Sechele de maladie amniotic 114. CS. Sindromul de insuficien respiratorie a nou-nscutului se caracterizeaz prin: A. Tahipnee B. Semne de atelectazie C. Icnet expirator D. Retracie intercostal E. Toate rspunsurile sunt corecte 115. CS. Ventilarea complet a plmnilor la nou-nscut survine: A. Imediat dup natere B. ntr-o or C. ntr-o zi D. n 7 zile E. ntr-o lun 116. CS. Ce preparat se folosete pentru anestezie la nou - nscut? A. Eter B. Ftorotan C. Neuroleptanalgetice D. Trilen E. Hexenal 117. CS. Cauza convulsiilor n timpul anesteziei la copilul de trei ani este: A. Predispunerea la accese convulsive B. Supradozarea barbiturailor C. Hipertermia D. Anestezia cu eter E. Anemia 118. CS. Numii cauza mai frecvent a depresiei respiratorii dup anestezie la copilul nou nscut: A. Nedezvoltarea centrului respirator B. Hipotermia C. Aciunia rezidual a anesteticului
368

D. Insuficiena cardiac E. Hiperkaliemia 119. CS. Cauza mai frecvent a parezei intestinale n perioada postoperatorie la copilul cu peritonit apendicular: A. Hipoxia B. Intoxicaia C. Hiperkaliemia D. Hipokaliemia E. Aciunea antibioticelor 120. CS. Complicaia mai frecvent a anesteziei generale este: A. Depresia respiraiei B. Dereglarea permeabilitii cilor respiratorii C. Dereglarea ritmului cardiac D. Tahicardia E. Cianoza 121. CM. Simptomatologia dominant la nou nscutul cu atrezie de esofag: A. Tuse i cianoz n momentul alimentaiei B. Regurgitaie de alimente C. Hipersalivaie D. Criz dramatic de asfixie cu tuse i cianoz la tentativa de a alimenta copilul E. Stagnare bucofaringian a secreiilor salivare 122. CM. Manifestrile clinice ale atreziei esofagiene cu fistul eso-traheal inferioar sunt: A. Pasaj involuntar al coninutului gastric n esofag B. Hipersalivaie C. Stagnarea bucofaringian a secreiilor D. La radiograma toraco-abdominal: abdomen opac, neaerat E. La radiograma toraco-abdominal: abdomen aerat (aerarea tubului digestiv) 123. CM. Urmtoarele afirmaii despre atrezia de esofag sunt adevrate: A. Atrezia de esofag este cea mai frecvent i grav afeciune congenital a esofagului B. Leziunea se produce la embrion ntre a 4 i a 7 sptmn de via C. Forma cea mai frecvent a atreziei de esofag este reprezentat prin dou segmente separate, fr comunicare cu trahea D. Forma cea mai frecvent a atreziei de esofag este reprezentat: segmentul superior se termin orb, segmentul distal se deschide sub form de fistul pe faa posterioar a traheii E. Simptomul capital al atreziei de esofag este tusea repetat n timpul suptului 124. CM. Urmtoarele afirmaii despre fistula esotraheal (fistula n "H") sunt adevrate: A. Fistula esotraheal este o malformaie, n care esofagul fr s fie ntrerupt comunic cu traheea B. Tabloul clinic este dominat de imposibilitatea deglutiiei C. Simptomul capital este tusea repetat n timpul suptului D. Simptomul capital este prezentat de tulburri respiratorii din primele ore ale vieii E. Diagnosticul fistulei esotraheale se confirm cu ajutorul cateterizmului esofagului 125. CM. Simptomatologia clinic n refluxul gastroesofagian la copil este dominat de: A. Regurgitaie i vrstur din primele zile de via B. n majoritatea cazurilor vrsturile sunt alimentare C. Vrsturi abundente bilioase D. Hematemez
369

E. Stagnarea ponderal 126. CM. Perforaiile esofagului pot fi produse n: A. Manevre endoscopice (de explorare, dilataii) B. Intubaie esofagian C. Puncii pleurale D. Corpi eterogeni E. Spontan pe esofag patologic 127. CM. n perforaiile esofagiene simptomatologia dominant este: A. Durere retrosternal vie ascuit B. Durere cu sediu corelabil cu sediul perforaiei, agravat de deglutiie C. Disfagie D. Emfizem subcutanat supraclavicular, cervical E. Distensie abdominal 128. CM. Urmtoarele afirmaii despre stenoza hipertrofic de pilor sunt false, cu excepia: A. Stenoza hipertrofic de pilor este situat la nivelul pilorului B. Stenoza hipertrofic de pilor se manifest de la natere C. n diagnosticul clinic al stenozei hipertrofice de pilor semnul de certitudine este vrstura alimentar D. Formele comune clasice de stenoz hipertrofic de pilor au debut n ziua a 15-20 dup natere E. Teoria cu suport tiinific n explicarea apariiei stenozei hipertrofice de pilor este teoria spasmului de pilor 129. CM. Stenoza hipertrofic congenital de pilor: A. Este o ocluzie nalt B. Este o ocluzie medie C. Este o ocluzie joas D. Nu este ocluzie E. Este datorat hipertrofiei musculaturii pilorului 130. CM. Semne concludente n stabilirea diagnosticului stenozei congenitale de pilor: A. Dureri colicative abdominale B. Vrsturi bilioase C. Vrsturi n get de culoarea laptelui ingerat D. Unde peristaltice vizibile n epigastru E. Prezena tumorii pilorice 131. CM. n stenoza hipertrofic de pilor se descriu urmtoarele forme clinice: A. Forme precoce B. Forme diareice C. Forme cu debut tardiv D. Forme hemoragice E. Forme icterice 132. CM. n stenoza hipertrofic de pilor modificrile anatomo - patologice includ: A. Pilor mrit n dimensiuni B. Pilor de dimensiuni reduse C. Pilor dur la palpare D. Mucoasa piloric normal E. Musculatura piloric ngroat 133. CM. Vrstura n stenoza hipertrofic de pilor: A. Este rar ntlnit
370

B. Apare n jurul vrstei de 14-21 de zile C. Se observ numai la biei D. Este alb E. Poate conine striuri de snge 134. CM. Urmtoarele afirmaii despre stenoza hipertrofic de pilor sunt adevrate: A. Teoria malformativ susine c nou - nscutul se nate cu tumora piloric B. Semne de certitudine n stenoza hipertrofic de pilor sunt canalul piloric filiform, alungit, central situat C. Vrstura n stenoza congenital hipertrofic de pilor conine, uneori, i striuri de snge D. Vrsturile n stenoza hipertrofic de pilor sunt bilioase E. Vrsturile n stenoza hipertrofic de pilor sunt n jet, explozive 135. CM. La examenul fizic n stenoza hipertrofic de pilor se evideniaz: A. Oliva piloric la palpare B. Pliu cutanat lene C. Bula Bichat poate fi absent D. Contractura muscular abdominal E. Durere la palpare n epigastru 136. CM. n stenoza hipertrofic de pilor: A. Copilul crete normal n greutate B. Copilul stagneaz apoi scade n greutate C. Urinile sunt hipercrome D. Urinile sunt hipocrome E. Scaunele sunt abundente 137. CM. Diagnosticul diferenial n stenoza hipertrofic de pilor se face cu: A. Greelile de alimentaie B. Hernia diafragmatic C. Atrezia de esofag D. Stenozele duodenale incomplete E. Hernia hiatal 138. CM. Simptomatologia de debut n cadrul stenozei hipertrofice de pilor cuprinde: A. Vrstura bilioas, n jet, exploziv B. Vrstura alb, n jet, exploziv C. Urine hipercrome D. Vrstura fecaloid, n jet, exploziv E. Scaune rare, sub form de scibale 139. CM. Stenoza hipertrofic congenital de pilor. Copilul afectat are: A. Scaune rare B. Scaune reduse cantitativ C. Scaune sub form de scibale D. Scaune nemodificate E. Scaune diareice abundente cu mucoziti 140. CM. La copilul de ase sptmni cu stenoz hipertrofic de pilor poate aprea: A. Deshidratarea B. Alcaloza metabolic C. Hiponatriemia D. Hipercloremia E. Hipokaliemea 141. CM. Cauzele ocluziei duodenale congenitale snt:
371

A. Atrezia cordonal a duodenului B. Diafragmul neperforat intraduodenal C. Pancreasul inelar D. Torsia intestinului mediu E. Persistena ductului omfalo - enteric 142. CM. Simptomatologia dominant la copilul cu atrezia duodenului: A. Vrstura bilioas B. Vrstura alimentar C. Abdomen distensiat cu edem al peretelui abdominal inferior D. Abdomen retractat E. Scaunul meconial apare normal 143. CM. Simptomatologia dominant n ocluzia congenital jejun - ileonal este: A. Din prima zi dup natere vrsturi bilioase frecvente i reduse cantitativ B. Din prima zi dup natere vrsturi bilioase frecvente, abundente, apoi vrsturi cu aspect meconial C. Abdomen distensiat D. Abdomen retractat E. Lipsa meconiului sau prezena mucozitilor cu puine materii de culoare cenuie 144. CM. Simptomatologia dominant n volvulusul acut al nou - nscutului: A. Vrsturi bilioase n jet B. Distensie abdominal C. Rectoragia (scaune muco-sanguinolente) D. La palparea abdomenului - agitaie, tahicardie E. La palparea abdomenului - formaiune tumoral cilindric, situat subhepatic 145. CM. Simptomatologia n volvulus acut la sugar este dominat de: A. Vrsturi alimentare B. Vrsturi bilioase C. Stare de agitaie D. Oprirea tranzitului intestinal E. Abdomen destins 146. CM. Simptomatologia dominant n ileus meconial. A. Vrsturi bilioase B. Vrsturi bilioase, apoi fecaloide C. Abdomen destins D. Abdomen retractat E. Lipsa tranzitului meconial 147. CM. Simptomele principale n sindromul ocluziv neo-natal jos snt: A. Vrsturi bilioase, apoi cu coninut intestinal B. Abdomen meteorizat C. Peristaltica vizibil la peretele abdominal D. Abdomen retractat E. Melena 148. CM. n enterocolita ulcero - necrotic simptomatologia este dominat de: A. Stare febril B. Vrsturi alimentare C. Vrsturi alimentare, apoi bilioase D. Scaune diareice abundente E. Scaune diareice (reduse cantitativ), apoi oprirea tranzitului
372

149. CM. n enterocolita ulcero - necrotic cu perforaie simptomatologia este dominat de: A. Vrsturi fecaloide B. Abdomen intens meteorizat cu tegumente lucioase, circulaie venoas evident C. Scaune diareice abundente, ru mirositoare D. Rectoragie abundent E. Lipsa tranzitului intestinal pentru gaze i materii fecale 150. CM. Megacolonul este: A. mrirea colonului n toate dimensiunile B. mrirea unui segment de colon C. gigantismul congenital de organ D. meteorismul grav produs de constipaie E. colopatie post antibiotice 151. CM. Urmtoarele afirmaii despre megacolonul congenital sunt false: A. Aganglionoza, hipoganglionoza este elementul esenial n apariia bolii Hirschprung B. Enterocolita este o complicaie grav a bolii Hirschsprung C. n forma malign de megacolon nou nscutul elimin meconiu dup 3-4 zile D. n forma benign de megacolon nou - nscutul nu elimin meconiu E. Tratamentul megacolonului este medicamentos 152. CM. Urmtoarele afirmaii despre megacolonul congenital sunt adevrate, cu excepia: A. Aganglionoza, hipoganglionoza este elimentul esenial al bolii B. La tueul rectal se evideniaz ampula rectal plin de materii fecale C. n forma benign constipaia se instaleaz dup primele luni cnd se diversific alimentaia D. n explicarea patogeniei enterocolitei din megacolon se consider c obstacolul funcional este cauza principal E. Diagnocticul pozitiv se pune pe semne clinice, tueu rectal, irigoscopie 153. CM. Din punct de vedere clinic tabloul megacolonului congenital este foarte variat i genereaz anumite forme clinice distincte: A. Forma grav, malign B. Forma tolerat C. Forma benign D. Forma nou - nscutului prematur E. Forma familial 154. CM. n forma benign de megacolon congenital: A. Constipaia se instaleaz dup primele luni de via, cnd se diversific alimentaia B. Sugarii au scaune zilnic C. Sugarii pot prezenta ocluzie sau subocluzie D. Sugarii au scaune la 3-4 zile E. Se pot palpa fecaloame 155. CM. n forma malign de megacolon congenital al nou - nscutului diagnosticul diferenial se face cu: A. Ileusul meconial B. Sindromul de meconiu gros C. Peritonita meconial D. Constipaia cronic E. Enterocolita prematurului 156. CM. n forma grav - malign a megacolonului:
373

A. Nou-nscutul nu elimin meconiu B. Nou-nscutul prezint vrsturi bilioase, apoi fecaloide C. La tueul rectal se constat c ampula rectal este plin de materii fecale D. Pe radiografia abdominal simpl se observ imagini hidroaerice i distensia cadrului colonic E. Starea general a nou-nscutului este bun 157. CM. n forma malign de megacolon congenital: A. Nou -nscutul prezint vrsturi albe n jet B. Nou -nscutul prezint vrsturi bilioase apoi fecaloide C. Nou -nscutul prezint distensie abdominal, prezent, uneori de la natere D. La tueul rectal ampula rectal conine meconiu E. La tueul rectal ampula rectal nu conine meconiu 158. CM. n megacolonul congenital al sugarului diagnosticul diferenial se face cu: A. Constipaia de diverse cauze B. Celiachia C. Invaginaia intestinal D. Abdomenul mare rahitic E. Megacolon idiopatic 159. CM. n megacolonul congenital al copilului mare diagnosticul diferenial se face cu: A. Ileita ulcero - necrotic B. Hepatosplenomegalia C. Stenoze postoperatorii ano-rectale D. Tumori abdominale E. TBC - peritoneal 160. CM. Pentru boala Hirschsprung sunt caracteristice: A. Absena reflexului de deschidere a sfincterului anal B. Lipsa controlului contient al defecaiei C. Encomprezisul D. Enterocolita ulceroas E. Insuficiena sfincterului vezical 161. CM. Diagnosticul pozitiv n boala Hirschsprung se pune prin: A. Semne clinice B. Tueu rectal C. Pasaj eso-gastro-intestinal D. Colonoscopie E. Irigografie 162. CM. Simptomatologia dominant a afeciunii Hirschprung, forma grav (malign): A. Stare septic B. Vrsturi precoce, bilioase, frecvente din primele zile de via C. Constipaie D. Distensie abdominal evident, progresiv E. Melena 163. CM. Urmtoarele afirmaii despre atreziile colonice sunt adevrate: A. Simptomul dominant este vrstura B. Vrsturile apar din primele ore de via C. Vrsturile apar dup 24-48 ore de la natere D. Abdomenul are aspect absolut normal E. Abdomenul se meteorizeaz 164. CM. Semnele radiologice ale atreziei colonice includ:
374

A. Imagini hidroaerice numeroase n etajul superior i inferior al abdomenului B. Imagini hidroaerice numeroase, n etajul superior al abdomenului C. Opacitate difuz a abdomenului D. Opacitatea etajului abdominal inferior E. Dou imagini hidroaerice n etajul abdominal superior 165. CM. Cauze favorizante n producerea invaginaiei intestinale a sugarului sunt: A. Polipozele intestinale B. Virozele sezoniere C. Diversificarea alimentaiei D. Dezvoltarea anormal a regiunii ceco-colice n raport cu intestinul subire E. Lipsa de acolare a ceco - colonului ascendent la peritoneul parietal posterior 166. CM. Mecanismul prin care se pot produce invaginaiile intestinale la copil sunt: A. Prolaps B. Volvulus C. Rsturnare D. Strangulare E. Mixte 167. CM. Care sunt elementele fizio - patologice, pe care le ntlnim la nivelul ansei intestinale ntr-o invaginaie intestinal la copil? A. Compresie la nivelul circulaiei venoase B. Afectarea circulaiei limfatice C. Afectarea circulaiei arteriale D. Compresiune de nervi E. Vasodilataie datorat durerii 168. CM. Se descriu urmtoarele forme clinice n invaginaia intestinal a copilului mare: A. Forma icteric B. Forma tumoral C. Forma pseudo - apendicular D. Forma hemoragic E. Forma cronic - recidivant 169. CM. Invaginaia intestinal acut a sugarului poate prezenta: A. Forme enterocolitice B. Forme recidivante C. Forme precoce D. Forme toxico - septice E. Forme clinice cu simptomatologie srac 170. CM. Tabloul clinic al invaginaiei intestinale la sugar n primele 12 ore include: A. La tueul rectal ampula rectal este ntotdeauna goal B. Abdomen meteorizat C. Vrsturi cu coninut intestinal D. Semnul biberonului E. Semnul Dance 171. CM. Dup 24 ore de la debutul invaginaiei intestinale la sugar, tabloul clinic include: A. Abdomen meteorizat B. Vrsturi repetate C. Rectoragie D. Abdomen elastic, cu sensibilitate difuz E. Tranzit prezent, scaun de aspect normal 172. CM. Simptomatologia n cadrul invaginaiei sugarului cuprinde:
375

A. Durere abdominal colicativ B. Durere abdominal continu C. Vrsturi alimentare D. Vrsturi albe explozive, n jet E. Scaune cu snge sau seroziti sanguinolente 173. CM. Prin palparea abdominal n invaginaia acut a sugarului: A. Se constat aprare muscular B. Se constat contractur muscular C. Se poate palpa tumora de invaginaie D. Se constat hepatosplenomegalie E. Nu se evideniaz clapotajul cecal (semnul Dance) 174. CM. Diagnosticul diferenial n invaginaia intestinal a sugarului se face cu: A. Apendicita acut B. Stenoza hipertrofic de pilor C. Polipoza ceco - colic D. Enterocolita dizenteriform E. Diverticul Meckel sngernd prin ulcer peptic 175. CM. Diagnosticul de certitudine n invaginaia intestinal a copilului mare se pune pe: A. Rezonana magnetic nuclear B. Radiografia abdominal simpl C. Tomografia computerizat D. Pneumoirigografie E. Echografie abdominal 176. CM. Forma cronic recidivant a invaginaiei intestinale la copilul mare cuprinde n tabloul clinic urmtoarele semne i simptome: A. Dureri abdominale colicative neregulate B. Tumora fantom la palparea abdomenului C. Meteorism accentuat D. Abdomen nedureros E. Emisie de snge prin anus 177. CM. Simptomatologia dominant n ocluzia intestinal mecanic aderenial la copil. A. Debut brutal B. Durere colicativ, intermitent C. Durere permanent i progresiv D. Vrsturi bilioase, apoi fecaloide E. Hemoragie digestiv 178. CM. n patologia omfalo-mezenteric se pot observa: A. Fistule omfalo-mezenterice B. Diverticul Meckel C. Chist de canal omfalo-mezenteric D. Omfalocel E. Extrofie de vezic urinar 179. CM. Urmtoarele afirmaii despre diverticulul Meckel sunt adevrate: A. Diverticulul Meckel se afl situat la circa 30-90 cm de valvula ileo-cecal B. Diverticulul Meckel poate s nu prezinte nici o simptomatologie C. Complicaiile diverticulului Meckel pot pune n pericol viaa D. Diverticulul Meckel posed un potenial nalt de malignizare E. Diverticulul Meckel este cauza complicaiilor herniei ombilicale 180. CM. Posibiliti de evoluie patologic a diverticulului Meckel
376

A. Diverticulit B. Rectoragie cu snge parial degerat C. Melen neregulat D. Ocluzie intestinal prin volvulare sau bride E. Ocluzie intestinal prin invaginaie intestinal 181. CM. Diagnosticul omfalocelului prezint urmtoarele caracteristici: A. Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lrgit B. Exteriorizarea intestinului subire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior C. Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membran avascular D. Ansele intestinale eviscerate sunt retractate i edemaiate E. Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale 182. CM. Diagnosticul laparoschizisului prezint urmtoarele caracteristici: A. Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lrgit B. Exteriorizarea intestinului subire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior C. Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membran avascular D. Ansele intestinale eviscerate sunt retractate i edemaiate E. Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale 183. CM. Diagnosticul diferenial al omfalocelului: A. Hernia ombilical B. Laparoschizisul C. Meningocelul D. Extrofia de vezic E. Persistena uraci 184. CM. Diagnosticul meningocelului prezint urmtoarele caracteristici: A. Formaiune tumoral rotund lobulat, ncapsulat, situat n regiunea sacrococcigian i se prelungete presacrat n pelvis B. Formaiune tumoral lombosacrat de dimensiuni mici C. Formaiune tumoral lombosacrat cu o zon central roie, sngernd D. Formaiune tumoral median lombar de dimensiuni mari E. Formaiune tumoral acoperit cu tegument subire, sub care se afl sacul meningial cu lichid cefalorahidian 185. CM. Cauza eliminrilor seroase (intermitente, de la natere) prin ombilic la copilul de 2 ani este: A. Hernia ombilical B. Omfalocelul C. Fistula ombilical D. Omfalita cataral E. Persistena uraci 186. CM. Simptomatologia dominant n omfalit: A. Edem, roea, induraia bontului ombilical B. Regiunea ombilical este congestionat, tumefiat C. Dup caderea bontului ombilical plaga ombilical nu se cicatrizeaz, n centrul ei se vede un orificiu cu eliminri seroase D. Stare febril E. Palparea regiunii ombilicale este dureroas 187. CM. Complicaiile precoce ale omfalitei:
377

A. Fistula ombilical B. Peritonita C. Sindromul de hipertensiune portal D. Chistul de canal omfalo-enteric E. Flegmon al peretelui abdominal anterior 188. CM. Patologia canalului peritoneo-vaginal la copil ncadreaz urmtoarele afeciuni: A. Hernia ombilical B. Hernia inghinal C. Hidrocelul D. Chistul de cordon E. Varicocelul 189. CM. Hernia inghinal congenital are urmtoarele caracteristici: A. Apariia unei tumefacii n regiunea inghinal, accentuat n timpul plnsului, la tuse, efort fizic B. Variabilitatea dimensiunii tumefaciei n timp C. Dispariia periodic a tumefaciei D. Absena durerii(cu excepia situaiilor n care hernia devine ireductibil sau strangulat) E. n hemiscrotul respectiv nu se palpeaz testiculul 190. CM. Diagnosticul diferenial al herniei inghinale congenitale se face cu: A. Chistul de cordon B. Hidrocelul comunicant C. Adenopatia inghinal D. Criptorhidia E. Omfalocelul 191. CM. Diagnosticul diferenial n atrezia de ci biliare se face cu: A. Icterul nou - nscutului B. Eritroblastoza fetal prin incompatibilitate Rh C. Sindromul bilei groase D. Icterul hemolitic E. Icterul prin hepatit neonatal 192. CM. Urmtoarele afirmaii despre atrezia de ci biliare sunt false: A. Atrezia poate afecta n ntregime sistemele canaliculare (intra- i extrahepatic) B. Macroscopic vezicula biliar apare hipoplazic C. Simptomul dominant este reprezentat de prezena tumorii abdominale D. Ascensiune termic permanent E Formaiune tumoral de consisten elastic, nemobilizabil 193. CM. Urmtoarele afirmaii despre atrezia de ci biliare sunt adevrate: A. n atrezia de ci biliare ficatul este de aspect normal, dar conine bil groas B. n atrezia de ci biliare ficatul este nodular, dezvoltnd o ciroz portal obstructiv C. n atrezia de ci biliare copilul prezint de la natere o culoare galben a tegumentelor persistent, progresiv D. n atrezia de ci biliare icterul poate s apar n primele 2-3 sptmni E. Ficatul este mrit ca volum 194. CM. Mrirea de volum a abdomenului la nou - nscut poate fi produs de: A. Hidronefroz B. Nefroblastom C. Neuroblastom
378

D. Diverticul Meckel E. Duplicaie intestinal 195. CM. Simptomatologia n dilataia congenital chistic de coledoc este reprezentat de: A. Apare la orice vrst B. Apare la nou - nscut C. Durere abdominal intermitent D. Formaiune tumoral n hipocondru drept E. Pusee icterice 196. CM. Examenul obiectiv al copilului cu pericardit evideniaz: A. Dispnee B. Creterea matitii cardiace C. Zgomotele cardiace atenuate, puls tahicardic, filiform D. Scderea limitelor sonoritii presternale E. Tuse umed 197. CM. Formele intrapulmonare ale pneumoniei purulente distructive: A. Abcesul pulmonar B. Chisturi (bule, caviti aierice) C. Pneumotorax D. Piotorax E. Piopneumotorax 198. CM. Formele pleuro - pulmonare ale pneumoniei purulente distructive A. Pneumomediastenita B. Piopneumatoraxul C. Pneumotoraxul D. Piotoraxul E. Emfizemul mediastinal 199. CM. Complicaiile pneumoniei purulente distructive la copil: A. Septicopiemia B. Mediastinita C. Emfizemul mediastinal D. Pericardita E. Hemoragia pulmonar 200. CM. Diagnosticul diferenial al pneumoniei purulente distructive la copilul mic: A. Apendicit acut B. Emfizem lobar congenital C. Ocluzie intestinal D. Chist congenital pulmonar E. Hernie diafragmatic 201. CM. Urmtoarele afirmaii despre pneumonia purulent distructiv la copilul mic sunt adevrate: A. Factorul determinant este flora microbian B. Calea mai frecvent de rspndire a infeciei este bronhogen C. Procesul purulent distructiv n majoritatea cazurilor este bilateral D. Procesul purulent distructiv n majoritatea cazurilor este unilateral pe dreapta cu afectarea lobilor superior i mediu E. Afeciunea are un debut brusc cu ascensiune termic, insuficien respitatorie progresiv 202. CM. Simptomatologia dominant la nou - nscutul cu emfizem lobar congenital: A. Dispnee expiratorie progresiv
379

B. Polipnee, cianoz C. Bombarea hemitoracelui afectat cu lrgirea spaiilor intercostale D. Abdomenul este suplu E. Abdomenul este fr modificri 203. CM. Urmtoarele afirmaii despre emfizem lobar congenital sunt adevrate: A. Emfizemul lobar congenital const ntr-o distensie difuz, anormal i uniform a alveolelor B. Afeciunea e localizat la un lob, de obicei, superior C Lobul afectat este masiv destins i nu se dezumfl D. Clinic simptomele se manifest din primele zile sau sptmni dup natere E. Simptomul dominant este tusea 204. CM. Diagnosticul diferenial al emfizemului lobar congenital se face cu: A. Pneumotoraxul B. Hernia diafragmatic C. Chistul aerat bronhogenic congenital D. Hidatidoza pulmonar E. Broniectazia 205. CM. Urmtoarele afirmaii despre chistul bronhogenic congenital sunt adevrate: A. Chistul bronhogenic congenital este, de obicei, solitar B. Chistul bronhogenic congenital este, de obicei, bilateral C. Manifestrile clinice pot fi absente D. Se manifest n primele ore dup natere E. Chistul bronhogenic congenital poate produce suferin respiratorie, datorit compresiunii pe arborele traheo - bronic 206. CM. Urmtoarele afirmaii despre sechestraia pulmonar sunt adevrate: A. Malformaia se caracterizeaz prin existena unui teritoriu pulmonar neaerat B. Teritoriul neaerat nu comunic cu sistemul bronic i circulaia sistematic C.Simptomatologia lipsete D. Simptomatologia poate fi prezent: tuse, dispnee, febr E. Malformaia cel mai frecvent se manifest din primele ore dup natere: insuficiena respiratorie domin tabloul clinic 207. CM. Urmtoarele afirmaii despre broniectazia congenital sunt adevrate: A. Broniectazia congenital reprezint o oprire n dezvoltare a bronhiilor cu formare de dilataii chistice B. Cauza afeciunii este o deficien a cartilajului bronic C. Simptomul dominant este tusea, nsoit de o sput mucopurulent D. Clinic debuteaz n plin stare de sntate cu febr, tuse, dispnee, polipnee E. Se manifest din primele ore dup natere 208. CM. Pneumomediastinita la copil este cauzat de: A. Pneumonii purulente distructive B. Tumori mediastinale C. Broniectazii D. Leziuni traumatice ale esofagului E. Leziuni traumatice ale traheei 209. CM. Simptomatologia dominant la nou - nscutul cu hernie diafragmatic pe stnga: A. Dispnee i cianoz progresive, impresionante cu fiecare or ce trece B. Respiraie polipneic cu mare efort C. Regurgitaii cu snge modificat D. Disfagie
380

E. Zgomotele cardiace tahicardice se aud pe dreapta 210. CM. Urmtoarele afirmaii despre hernia diafragmatic congenital sunt adevrate: A. Hernia diafragmatic congenital se produce prin orificii diafragmatice B. Prin hernie diafragmatic congenital nelegem ptrunderea viscerelor abdominale n cavitatea toracic C. Orificiile diafragmatice prin care se produce hernia diafragmatic congenital sunt ntotdeauna malformaii congenitale D. Herniile diafragmatice congenitale mai frecvent se localizeaz pe stnga E. Herniile diafragmatice congenitale se localizeaz numai pe stnga 211. CM. Urmtoarele afirmaii despre hernia diafragmatic congenital sunt false: A. Herniile diafragmatice congenitale mai frecvent se localiziaz pe dreapta B. Herniile diafragmatice stngi au o manifestare zgomotoas de la natere C. La nou nscutul cu hernie diafragmatic congenital abdomenul este distensionat D. La nou nscutul cu hernie diafragmatic congenital abdomenul este excavat E. Hemitoracele (din partea afectat) este mrit n dimensiuni 212. CM. Diagnosticul diferenial al herniei diafragmatice se face cu: A. Atelectaziile pulmonare ale nou-nscutului B. Emfizemul lobar congenital C. Broniectazia congenital D. Bronhopneumonia nou-nscutului E. Malformaia cardiac cianogen 213. CM. Diagnosticul herniei diafragmatice congenitale se stabilete pe baza: A. Semnelor clinice B. Radiogramei toraco-abdominale simple C. Bronhoscopiei D. Irigografiei E. Tomografiei computerizate 214. CM. Simptomatologia dominant a limfangiomului: A. Formaiune tumoral n regiunea cervical prezent de la natere B. Formaiune tumoral elastic, fluctuent, nedureroas la palpare C. Formaiune tumoral dur, dureroas la palpare D. Formaiune tumoral dur de 1-3 cm diametru E. Formaiuni tumorale dure cu aderarea tegumentului 215. CM. Urmtoarele afirmaii despre hemangiom sunt adevrate: A. Hemangioamele sunt tumori vasculare cu un potenial nalt de malignizare B. Hemangioamele sunt tumori vasculare diferite ca form, ntindere i localizare C. Ca structur sunt vase capilare neoformate de tip benign D. Exist hemangioame ale organelor interne E. Hemangioamele se pot localiza n orice parte a corpului 216. CM. Urmtoarele afirmaii despre limfangiom sunt adevrate: A. Sunt formaiuni tumorale limfatice B. Macroscopic poate fi formaiune tumoral impresionant C. Se pot infiltra n muchi i adera la vase i nervi D. Nu ader la esuturile adiacente E. Posed un potenial nalt de malignizare 217. CM. Urmtoarele afirmaii despre hemangiom sunt false, cu excepia: A. Hemangiomul ntotdeauna evolueaz spre dispariie B. Hemangiomul poate cuprinde zone mari C. Evoluia unui hemangiom nu se poate prevedea niciodat
381

D. Hemangiomul tuberos este cea mai frecvent form E. Evoluia spontan a hemangiomului este spre extindere, ulcerare, infectare, sngerare 218. CM. Simptomatologia dominant a hemangiomului: A. "Pat" roie, violacee, care sub presiune digital dispare pe poriunea supus compresiei i revine imediat dup ncetarea presiunii B. Tumoret cu suprafaa granular roie i depete cu civa milimetri tegumentul C. Tumoret de consisten elastic, fluctuent, nu ader la tegument, tegumentul este nemodificat D. "Pat" de culoare cafenie, care nu dispare sub presiune digital E. "Pat" roie dureroas la palpare 219. CM. Diagnosticul diferenial al hemangiomului: A. Nevii B. Flegnom necrotic extensiv C. Melanomul D. Lentigo E. Neurofibromatoza congenital 220. CM. Diagnosticul diferenial al limfangiomului A. Chistul dermoid B. Chistul cervical congenital C. Hemangiomul D. Torticolisul muscular E. Limfadenita cervical 221. CM. Semnele dominante ale apendicitei acute la nou nscut: A. Vrsturi repetate B. Agitaia copilului C. Distensie abdominal D. Scaune diareice E. Constipaie 222. CM. Semnele dominante ale apendicitei acute la sugar: A. Stare de agitaie neobinuit cu perturbarea somnului B. Vrsturi, refuzul alimentaiei C. Distensie abdominal D. Sensibilitate dureroas difuz, mai accentuat periombilical E. Episoade dureroase intermitente 223. CM. Semnele dominante ale apendicitei acute la copilul mic: A. Durere difuz pe tot abdomenul B. Stare febril C. Vrsturi repetate D. Constipaie E. Abdomen retractat 224. CM. La copilul de vrst mic cu apendicit acut (la debutul bolii) examenul palpatoriu al abdomenului evideniaz: A. Formaiune tumoral dureroas la palpare B. Contractur muscular generalizat C. Sensibilitate difuz a peretelui abdominal D. Un oarecare grad de rezisten a peretelui abdominal E. Flexia coapsei drepte pe abdomen n timpul palpaiei 225. CM. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute la sugar:
382

A. Otita B. Enterocolita C. Pneumopatiile D. Afeciunea Hirschprung E. Afeciunile renoureterale 226. CM. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute la copilul mic: A. Pneumonii bazale sau pleurezie pe dreapta B. Amigdalit acut C. Vrsturi acetonemice D. Peritonita primitiv E. Gastroenterit i enterocolita acute 227. CM. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute la copilul mare: A. Limfadenita mezenteric - consecutiv infeciilor rinofaringiene i respiratorii B. Afeciuni renourinare C. Purpura reumatoid Henoch D. Leziunile anexiale (la fetie) E. Bolile infecioase - contajioase 228. CM. Semnele ce permit diferenierea apendicitei acute de coprostaz: A. Durere abdominal difuz progresant B. Durere abdominal violent, colicativ C. Vrsturi alimentare violente D. Lipsa scaunului la copil E. Dispariia durerii abdominale dup clister evacuator 229. CM. Urmtoarele afirmaii despre apendicita acut la copil sunt adevrate: A. La copil apendicita acut este cea mai rar afeciune chirurgical B. La copil apendicita acut este cea mai frecvent afeciune chirurgical C. La copilul nou-nscut i sugar apendicita acut nu se ntlnete D. Incidena maxim a apendicitei acute la copil este ntre 8 - 15 ani E. Evoluia apendicitei acute la copil este mai rapid i mai grav 230. CM. Urmtoarele afirmaii despre peritonita apendicular la copil sunt adevrate A. Peritonita apendicular la copil poate aprea n cteva ore B. Peritonita apendicular la copil mai frecvent este localizat C. Peritonita apendicular la copil mai frecvent este generalizat D. Peritonita apendicular la copil nu se ntlnete E. Peritonita difuz este cea mai frecvent complicaie a apendicitei acute la copil 231. CM. Peritonita primitiv neo - natal se manifest prin: A. Debutul este la 2-8 zile de la natere B. Vrsturi alimentare apoi bilioase C. Balonare abdominal progresiv D. Edem suprapubian E. Asimetrie abdominal 232. CM. Inspecia abdomenului la debutul peritonitei difuze la copil relev: A. Abdomen imobil cu micrile respiratorii B. Abdomen balonat C. Contractur muscular abdominal D. Asimetrie abdominal E. Dilatarea venelor subcutanate ale peretelui abdominal anterior 233. CM. Sindromul de hemoragie intern la nounscut se poate datora lezrii: A. Unui organ parenchimatos intraperitoneal
383

B. Unui organ retroperitoneal C. Mezoului D. Intestinului subire E. Intestinului gros 234. CM. Cauza hemoragiei digestive la nou nscutul de 2 zile este: A. Hipertensiunea portal B. Diverticulul Meckel C. Polipul rectal D. Boala hemoragic a nou nscutului E. Prolapsul mucoasei gastrice n duoden 235. CM. Cauze chirurgicale ale hemoragiei digestive inferioare: A. Purpura alergic Henoch - Schonlein B. Purpura trombocitopenic C. Sindromul Peitz -Jeggers D. Dublicaii de intestin E. Diverticul Meckel ulcerat 236. CM. Rectoragia la copil are drept cauz: A. Invaginaia intestinal B. Volvulusul de intestin C. Angiomatoza hemoragic congenital D. Polipii rectali solitari E. Diverticulita 237. CM. Hemoragia digestiv superioar are drept cauz: A. Hernia hiatal B. Invaginaia intestinal C. Varicele esofagiene, consecina hipertensiunii portale D. Diverticulul Meckel E. Fistula eso-traheal 238. CM. Sindromul Peutz - Jeggers prezint urmtoarele caracteristici: A. Hemoragii digestive superioare, repetate B. Hemoragii digestive joase, repetate C. Lentiginoza cutaneo-mucoas (pete brune, negricioase, distribuite peribucal, pe mucoasa bucal) D. Invaginaii sincrone E. Scaun redus cu caracter de constipaie 239. CM. Spina bifida . Aspecte clinice. A. Spina bifida ulcerat B. Teratomul C. Teratosarcomul D. Spina bifida acoperit de un epitelium transparent E. Meningocelul dorso-lombar 240. CM. Simptomatologia n flegmon necrotic extensiv al noului nscut la debut: A. Stare de agitaie a copilului B. Placard unic, rou, edemaiat i indurat C. Placardul se extinde rapid i n centrul su tegumentul devine violaceu D. Placard unic rou cu mrginile proeminente, bine conturate n regiunea fieei E. Edem, tumefiere periarticular
384

241. CM. Diagosticul diferenial al flegmonului necrotic extensiv al nou - nscutului se efectueaz cu: A. Hemangiomul B. Limfangiomul C. Erizipelul D. Hematomul E. Adiponecroza 242. CM. Localizarea mai frecvent a flegmonului necrotic extensiv este: A. Faa B. Peretele toracic C. Regiunea posterioar a corpului D. Regiunea perinial E. Palmele 243. CM. Care din semnele de mai jos corespund debutului i simptomatologiei flegmonului necrotic extensiv al nou - nscutului: A. Debut brusc cu febr (temperatura corporal 38-39 grade C) B. Agitaia copilului C. Placard rou cu mrginile proeminente, bine conturate n regiunea feei D. Placard unic rou cu mrginile neproeminente, neconturate n regiunea toracelui sau suprafeei posterioare a corpului E. Placardul se extinte rapid, iar n centru devine violaceu, cu apariia ulterioar a necrozei 244. CM. Simptomatologia erizepelului: A. Debut lent, stare subfebril, apariia placardului erizipelatos B. Debut brusc, temperatur 39-40 grade, alterarea strii generale, apariia placardului erizipelatos C. Dup apariia placardului erizipelatos starea general se amelioreaz D. Sediul mai frecvent al placardului erizipelatos este faa E. Placardul erizipelatos este proeminent cu mrginile bine conturate 245. CM. Urmtoarele afirmaii despre erizipel la nou nscut sunt adevrate: A. Localizarea mai frecvent este faa, regiunea periombilical, membrele inferioare B. Localizarea mai frecvent este toracele, fesele, lombele C. Local se determin placard rou, unic cu mrginile bine conturate, proeminente la suprafaa tegumentului D. Pe fondalul placardului rou n cteva ore apar pete violacee reci E. Erizipelul se ntlnete foarte frecvent la nou-nscut 246. CM. Semnele clinice ale adiponecrozei: A. Debut brusc cu febr, agitaia copilului B. Starea general a copilului este nemodificat C. Infiltrate multiple, dure, nedureroase, cu tegumentul supraiacent infiltratelor nemodificat D. Hiperemie cu mrginile bine conturate, tegument lucios, destins E. Sectoare de induraie a esutului celular subcutan cu tegumentul supraiacent uscat, dur, rece 247. CM. Osteomielita hematogen acut a perioadei de cretere se caracterizeaz prin: A. Debut brutal cu ascensiune termic B. Durere spontan vie, continu C. Sediul durerii este metafizar D. Durere suportabil osoas
385

E. Durere osoas intermitent cu maximum nocturn 248. CM. n forma septic pioemic a osteomielitei hematogene acute simptomatologia este dominat de: A. Debut brutal cu ascensiune termic, care poate atinge 39-40 grade C, frison B. Durere violent localizat la nivelul unui segment de membru C. Durere violent articular D. Impoten funcional parial sau total a membrului afectat E. Agitaia sau adinamia bolnavului, tahicardie, respiraie accelerat 249. CM. Simptomele permanente principale ale osteomielitei epimetafizare la nou-nscut: A. Edem osteoarticular B. Contractur articular C. Agitaia copilului la mobilizarea membrului afectat D. Roa (hiperemie) local, periarticular E. Imobilitatea membrului afectat 250. CM. Diagnosticul diferenial al osteomielitei hematotogene acute se efectueaz: A. Reumatismul poliarticular acut la debut B. Fracturile metafizare i decolrile epifizare fr deplasare C. Reticulosarcomul Ewing D. Tuberculoza osteo-articular E. Metastaze osoase n neuroblastom

386

RSPUNSURI Chirurgie general, semiologie 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. c e b d d c e a, b, c, e d a b, d a, c, e b,c d, e a, b a, b e b e a, c, d, e a c d b b, c c, d d, e a, b, e c, d, e b, c a e a b c, d b c, d, e a, c e b a, b, c, d d, e b a, e c, d 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. a, b b a, b, c b, c, e a c, e e a, b, d c d, e a, b, c, e a d b a a, b, d a, b, c d a c b a, b, d, e a, b, e c, d b Ad d b c b, c, e d c a, b, c, d b, e c c a, d, e a, c a, d c a, e a, b, d Ce c. d d, e
387

91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135.

d b, c, e d, e a c, d d a, b c, d c b b, c, d, e c, d, e b a d d a, b, e a,d e a, b, c, d a, d a, c, d c a, b, c, e D c, e b, d, e c c, d a, b a, b, c c, d, e c c, d, e b, e b, d, e b c b e a, c b c a, b, c, d d

136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174.

c d b, c, e b d, e b, c c, d, e b, d b, c b, c, d d c a, b c a e a b d a, d, e b a a, b, c c a, b, d, e b, d c b a b b a, b, d a b b, d d a, c, d b, c, d a

175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213.

d d e a d b b e c a, b, d a a, b, c a, b c a, b, e c, d, e a, b d a b, d C b b, e b, c, d c, d c b b, d c b c d e b a d b c d

214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 223. 224. 225. 226. 227. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 242. 243. 244. 245. 246. 247. 248. 249. 250.

a c a, b, d, e d c e c e d b, d, e d b, c b d c c, d a c c, e c c e b e b d, e a c e e b, d d a, b, c, e b, d a, b, c, d a, b, c, d d

388

Chirurgie nr. 1 Apendicita 1. A 2. A 3. B 4. C 5. A 6. E 7. E 8. C 9. B 10. D 11. B 12. D 13. B 14. A 15. B 16. C 17. B 18. D 19. E 20. B 21. B 22. A, D 23. A, C, E 24. A, C, D, E 25. C, E 26. A, C, D 27. A, C, D, E 28. A, B, E 29. B, C, D, E 30. B, D, E 31. B, E 32. A, B, C 33. B, C, D, E 34. A, D 35. A, D, E 36. A, C, E 37. A, B, E 38. A, B, C, E 39. A, B, E 40. A, B, D, E 41. B, D 42. C, D Herniile 1. A 2. C 3. A 4. D 5. D 6. B 7. E 8. A 9. E 10. D 11. D 12. D 13. A, B 14. A, C, D 15. A, C 16. D, E 17. A, C, D 18. A, B, D 19. A, C, D 20. B, C, D 21. A, C, E 22. A, D 23. A, C 24. B, E 25. B, C 26. C, D 27. A, C, E 28. A, C, D 29. B, C 30. A, D 31. A, C, E 32. A, B, C 33. A, B, D 34. B, C 35. B, C, D 36. B, C, D 37. A, C, D, E 38. A, B, D 39. A, B, D 40. B, D 41. B, C, D, E 42. A, B E 43. A, C 44. B, D, E Boala ulceroas 1. B 2. A 3. C 4. B 5. B 6. C 7. D 8. B 9. D 10. E 11. B 12. A 13. E 14. D 15. A 16. C 17. D 18. E 19. C 20. C 21. A 22. D 23. E 24. A 25. C 26. D 27. C 28. D 29. C 30. D 31. C 32. D 33. C 34. B 35. A 36. D 37. E 38. C 39. A 40. A 41. D 42. C 43. A 44. A 45. C 46. C 47. E 48. D 49. B 50. C 51. D 52. A 53. D

54. C 55. E 56. A 57. E 58. C 59. D 60. E 61. A 62. B 63. D 64. B 65. D 66. D 67. B 68. C 69. C 70. A 71. D 72. A, B, D, E 73. A, B, C 74. B, C, E 75. A, C, E 76. B, D 77. A, B, C 78. A, B 79. A, D, E 80. A, D, E 81. A, C, D 82. A, C, D, E 83. A, B, C, D 84. C, E 85. B, D 86. B, C 87. A, D, E 88. A, B, C, E 89. C, E 90. A, C 91. A, C, D 92. A, B, C 93. B, C, D, E 94. A, B, C, D 95. D, E 96. A, D 97. B, E 98. A, B, C, E 99. A, B, C 100. C, B 101. A, B 102. C, E 103. B, C

104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. A, D 139. A, E 140. A, D 141. B, D Litiaza biliar 1. D 2. B 3. A 4. B 5. A 6. C 7. D 8. A 9. B 10. C

A, B, C, E B, C, D, E C, D, E A, D A, C, E B, C, D C, D, E B, C A, B, D B, C A, C, E A, B B, D C, D, E A, B, E B, C, E A, B, C, E B, C, E A, D A, D, E B, C, D, E A, B, C A, C A, B, C A, B, D, E A, C A, C, D A, B, D, E A, E A, B, C, E ABCDE A, C, D B, C, D, E A, B, C, E

11. D 12. A 13. A 14. C 15. D 16. C 17. A 18. C 19. E 20. C 21. D 22. B 23. B 24. C 25. E 26. A 27. A 28. B 29. D 30. B 31. B 32. C 33. D 34. C 35. B 36. B 37. B 38. A D E 39. A C 40. B C D E 41. A B E 42. A C E 43. A C D 44. B D 45. A C D 46. A B C D 47. A E 48. A C D 49. B E 50. A B D E 51. A E 52. A C D 53. C D 54. B C 55. A D E 56. A C D E 57. B C D 58. A C 59. A E 60. B C E

61. B C D 62. A B D E 63. A B 64. B C D E 65. A B E 66. B C 67. D E 68. B C 69. A D 70. D E 71. B C Ocluzia intestinal 1. B 2. C 3. E 4. A 5. A 6. B 7. E 8. E 9. E 10. D 11. E 12. A 13. C 14. A 15. C 16. A 17. D 18. A 19. D 20. E 21. C 22. D 23. C 24. C 25. D 26. B 27. B 28. E 29. E 30. D 31. C 32. E 33. A B C 34. A E 35. A B C E 36. A E 37. B C D

38. A E 39. B C D E 40. B C 41. A C E 42. A C D E 43. B D 44. C D 45. A B E 46. A C D E 47. A B C E 48. A C 49. C D 50. A B C E 51. A B D 52. A C E 53. A E 54. B D E 55. A C D 56. B D E 57. B C D E 58. B C 59. B C D 60. A B D 61. B C E 62. A D E 63. A B C 64. A C E 65. A D 66. A C E 67. A D 68. A B D E 69. A B D E 70. A C E 71. B C 72. C D 73. A B D E 74. B E 75. A B C E Pancreatita 1. C 2. D 3. B 4. E 5. E 6. B 7. D 8. B 9. E 10. D

11. B 12. B 13. B 14. B 15. C 16. C 17. B 18. D 19. E 20. E 21. B 22. B 23. D 24. D 25. A 26. E 27. A 28. C 29. B 30. A 31. E 32. E 33. A 34. E 35. A 36. C 37. C 38. C 39. D 40. A 41. A 42. B C D E 43. A B C D 44. A B C D 45. C D 46. A E 47. A C D 48. A B C D 49. A C 50. B C D 51. A B 52. A B C D 53. A D E 54. B D 55. A B C E 56. A C 57. C D E 58. C D 59. A C 60. A C D E

61. B E 62. B D 63. B C D E 64. A C D E 65. A B E 66. A B C D 67. B C 68. A C D 69. A D 70. B C D 71. B C 72. A B D E 73. A B C 74. B D 75. A B C E 76. A B D E 77. A B C 78. D E 79. B C D 80. A B E 81. 81.C D 82. A D E 83. A C E 84. A D 85. B E 86. B C D 87. A B C D 88. D E 89. B E 90. B D E Traumatismele abdominale 1. D 2. B 3. C 4. A 5. C 6. B 7. E 8. C 9. D 10. B 11. E 12. C 13. C 14. E 15. D 16. D 17. D

18. B 19. E 20. B C E 21. B C D E 22. A B 23. A B D 24. A 25. A B D 26. D E 27. A B E 28. A B D E 29. D E 30. B C D E 31. A C D 32. A B C 33. C D 34. A B E 35. C D E 36. A B C E 37. A B C D E 38. B D 39. A B E 40. B D E Peritonitele 1. D 2. A 3. A 4. D 5. A 6. E 7. C 8. C 9. E 10. C 11. B 12. D 13. B 14. D 15. C 16. A 17. C 18. C 19. A 20. A 21. C D 22. A C D E 23. C E 24. A B 25. B D E

26. A B C D 27. D E 28. A C D E 29. A B C 30. B C D E 31. C D 32. A B C 33. B D E 34. A D E 35. B E 36. A C D E 37. A B C D 38. B D E 39. A B C D 40. B C D E 41. A B C 42. A B C D 43. B C D 44. A B C E 45. A C D 46. 46. B C E 47. B C D 48. B D E 49. B D E 50. A B D E 51. A B E 52. A C D 53. B C D E 54. A C 55. D E 56. B C 57. B C D 58. D E 59. A B C 60. A B C 61. A C 62. A D 63. A B D 64. A B D E 65. B C D 66. B C E 67. B D E Patologia venelor 1. A 2. E 3. C 4. C 5. C 6. E

7. B 8. D 9. A C E 10. B D 11. B D E 12. C D E 13. A B C D 14. A B D E 15. B C D 16. A B C 17. B C D E

18. B C 19. A C D E 20. E Patologia glandei mamare 1. E 2. E 3. E 4. C 5. D

6. A 7. D 8. C D E 9. A C E 10. A B E 11. A C D E 12. A B C E 13. A B D E 14. A B C E 15. C E 16. A B C D

Chirurgie nr. 2 Chirurgia endocrin 1ABDE; 2ABCDE; 3ACDE; 4ABCD; 5D; 6D; 7C; 8ABCD; 9D; 10E; 11ABC; 12AC; 13D; 14E; 15C; 16E; 17AC; 18AE; 19ACDE; 20D, 21ABCD; 22AE; 23CE; 24E; 25B; 26D, 27ACD; 28E; 29D; 30E, 31ACE, 32E, 33ABCD; 34D, 35E, 36D, 37ACD; 38BCE; 39ACD; 40AC; 41AE; 42B, 43BCD; 44E, 45D, 46D, 47ABCE, 48ABDE, 49E, 50E. Afeciunile pleuropulmonare supurative: 1A, 2E, 3E, 4E, 5CD, 6BCE, 7C, 8DE, 9B, 10D, 11C, 12BD, 13E, 14C, 15C, 16B, 17D, 18E, 19E, 20E, 21ABCD, 22C, 23E, 24B, 25E, 26D, 27D, 28ABDE, 29C, 30E, 31B, 32E, 33CD, 34D, 35D, 36CD, 37B, 38BDE, 39B, 40D, 41B, 42D, 43A, 44B,

45E, 46C, 47B, 48E, 49D, 50E, 51E, 52B, 53E, 54BE, 55D, 56D, 57E, 58E, 59D, 60D, 61D, 62D, 63E, 64D, 65E, 66C, 67D; 68C; 69A; 70E; 71D; 72A; 73B; 74D; 75E; 76C; 77C; 78BD; 79B; 80D; 81E; 82B; 83E; 84AD; 85ABCDE; 86E; 87E; 88D; Maladiile pleuropulmonare nesupurative 1B, 2BD,

3BE, 4B, 5BD, 6C, 7B, 8C, 9B, 10C, 11C, 12B, 13D, 14C, 15BC, 16BCE, 17ACE, 18B, 19C, 20C, 21C, 22D, 23C, 24ACD, 25AC, 26B, 27E, 28E, Cardiopatiile congenitale i dobndite 1-B; 2-A; 3- D; 4-C; 5-C; 6- C; 7-B; 8-C; 9-C; 10-E; 11-E; 12-ABCE; 13-D; 14-A; 15-A; 16-A; 17-ACDE; 18-C; 19-ABCE; 20-ABC;

21-ABC; 22-B. Maladiile chirurgicale ale diafragmului 1ABD; 2ABCE; 3B; 4B, 5ABCE; 6B, 7ABCD; 8C; 9A; 10C; 11C; 12A; 13E; 14C; 15B; 16C; 17D; 18C; 19E; 20D, 21D Arteropatiile periferice 1A, 2A, 3ABCD, 4C, 5E, 6AC, 7AC, 8AC, 9C, 10ABC, 11ABC, 12ABC, 13D, 14D, 15D, 16C, 17C, 18D, 19D, 20D, 21B,

22B, 23C, 24E, 25A, 26C, 27C, 28C, 29E, 30D, 31C, 32C, 33B, 34C, 35A, 36B, 37D, 38C, 39C, 40A, 41D, 42B, 43B, 44C, 45B, 46C, 47 B, 48ABCD, 49 ABC Chirurgia mediastinului 1-BCD; 2-ABCD; 3-E; 4-D; 5-C; 6-E; 7-ABCDE; 8-BCD; 9-E; 10- ABC; 11-B; 12-E; 13-E; 14-ABC; 15- ABC; 16-C; 17-D; 18-D; 19-E;

20-C; 21- E; 22- D; 23-A; 24- E; 25- E; 26-C; 27-ABCDE 28-E; 29-. Patologia chirurgical a esofagului 1; 2; 3C; 4D; 5D; 6B; 7A; 8C; 9B; 10C; 11D; 12D; 13E; 14C; 15A; 16D; 17A; 18A; 19A; 20C; 21D; 22C; 23B; 24D; 25C; 26C; 27A; 28C; 29C; 30BE; 31ABD; 32ACDE; 33AB;

34AD; 35ABDE; 36ABC; 37ADE; 38ACD; 39CD; 40ABE; 41BC; 42CD; 43ABDE; 44ADE; 45AC; 46BCDE; 47ACD; 48ADE; 49BCD; 50BCDE; 51ACDE. Boala stomacului operat 1C; 2B, 3E, 4D, 5A, 6E, 7A, 8E, 9A, 10C, 11D, 12E, 13C, 14B, 15C, 16C, 17A, 18A, 19A, 20C, 21C, 22E, 23B, 24D, 25D, 26D, 27C,

28D, 29C, 30C, 31ABCDE, 32ABCDE, 33BC, 34BDE, 35ABCDE, 36ABCD, 37ABC, 38ACDE, 39ABE, 40ACE, 41BCD, 42BC, 43AC, 44ABCDE, 45ABE, 46ABDE, 47AC, 48BC, 49ABDE, 50ABD Maladiile intestinului subire 1A; 2E; 3D; 4C; 5A; 6C; 7B; 8E; 9C; 10C; 11ABCDE; 12ABD; 13ABCD; 14ABE; 15BCE; 16AC, 17AE; 18ABCDE; 19ABC; 20DE; 21ACDE; 22ABCE; 23ABE; 24ACD.

Maladiile intestinului gros 1C; 2B; 3B; 4ABDE; 5ABCDE; 6BD; 7ABCE; 8ABCD; 9ABCD; 10AC; 11BD; 12AC; 13ABC; 14ACD; 15ABD; 16C; 17A; 18E, 19E; 20C; 21D; 22B; 23C; 24E; 25C, 26ADE; 27ABCDE; 28ABC; 29ADE; 30ABCDE; 31AC, 32ABC; 33D; 34ABCDE; 35 ABC; 36ABC; 37ABC, 38BD; 39AC; 40ABCD; 41ABCD; 42ABCDE; 43ABCDE; 44ABC, 45BCE, 46E, 47B,

48B, 49B, 50D, 51E, 52D, 53D, 54BCE, 55B, 56ABCDE; 57BCE, 58BCE; 59C, 60E, 61ABCDE; 62ABDE, 63ABCDE; 64ABC, 65DE, 66BD, 67ABDE, 68BCD; 69ADE, 70D, 71C, 72D, 73E, 74E, 75BCE, 76ABC Maladiile chirurgicale ale rectului 1B; 2A, 3A; 4B, 5C, 6C, 7D, 8ABC, 9ABC; 10ABC, 11AC, 12AC, 13BD, 14BC, 15ABCD, 16ABCD, 17ABCD; 18ABCDE;

19ABCDE, 20D, 21C, 22D, 23E, 24A, 25D, 26D, 27E, 28C, 29E, 30ABE, 31ABCD, 32AC, 33AC, 34AC, 35ABC, 36ABC, 37ABCDE, 38D, 39ABCDE, 40BD, 41ABC, 42ABD, 43BCE, 44C, 45ABCDE, 46BCD, 47ABCD, 48ABC, 49A, 50BCDE Traumatismul toracic 1A, 2B, 3C, 4BD, 5B, 6ABD, 7ABD, 8BC, 9E, 10ABE, 11AC, 12ABCE, 13CD, 14BCDE, 15CD, 16ABE, 17AC,

18BD, 19D, 20ABC, 21ABD, 22BCE, 23BC, 24D, 25B, 26B, 27D, 28ADE, 29BE, 30AD, 31BCD, 32CD, 33A, 34E, 35C, 36B, 37B, 38ABCE, 39ABD, 40AC, 41BCD, 42C, 43ABC, 44ABC, 45D. Hemoragiile tubului digestiv 1B; 2C; 3E; 4E; 5E; 6A; 7ABC; 8ABC; 9ABCD; 10ABC; 11ABC; 12E; 13D, 14A, 15 E, 16 A, 17 A, 18 E, 19 D,

20 C, 21 A, 22 D, 23 BD, 24 A, 25 D, 26 E, 27 A, 28 A, 29 C, 30 ABC, 31 D Fistule intestinale 1ABCE; 2ABCD; 3BDE; 4AD; 5CDE; 6ACD; 7A; 8BC; 9ABCE; 10ABCD; 11ABCD; 12D; 13BCE; 14ABCD; 15ABC; 16C; 17ABC; 18CD; 19AB; 20BCD; 21D; 22ABD; 23ABC; 24BCD; 25BE; 26ABC; 27B; 28A; 29AC; 30ABD; 31CD; 32B; 33BC; 34C; 35B; 36ACD; 37AB;

38ACE; 39C; 40ABCD; 41ABCD;

42ABCD; 43C; 44D; 45ABC; 46D;

47ABCE; 48ABDE; 49D; 50C.

Obstertic i ginecologie 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. b b a b c a c b c b b b b b b e c a a b b d e c a b e b c b c a d d e e c a b c d 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. d c b b b a a e d a d d b e d b e d e b c c d b d c a e e e a a d d e a c b b b e 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. d a c b d c b c b c b c b d d d c a e e d d c b d d c e e e e a d d a a a c d d

124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173.

a d d d a d c a d d b e b d a b a a a b a b d a b c d d a b c b c a d c e d a b c c d d c d e e

174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 223.

c d c b e d c b d d b d e e d e b c c e b b b a c a b e a c a a c b c d c b e d d a c d d a c d a a

224. 225. 226. 227. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 242. 243. 244. 245. 246. 247. 248. 249. 250. 251. 252. 253. 254. 255. 256. 257. 258. 259. 260. 261. 262. 263. 264. 265. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273.

c b d b c d d d e d e b c e a e b b a b a a c e b b c b a d c d d b b a c d d a b d b a b b d b a a

274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. 281. 282. 283. 284. 285. 286. 287. 288. 289. 290. 291. 292. 293. 294. 295. 296. 297. 298. 299. 300. 301. 302. 303. 304. 305. 306. 307. 308. 309. 310. 311. 312. 313. 314. 315. 316. 317. 318. 319. 320. 321. 322. 323.

a c b c c e b d a b b d a b b c b b d a a b b b b b c b a b a b a d c b b b a a a a e a c e c d d c

324. 325. 326. 327. 328. 329. 330. 331. 332. 333. 334. 335. 336. 337. 338. 339. 340. 341. 342. 343. 344. 345. 346. 347. 348. 349. 350. 351. 352. 353. 354. 355. 356. 357. 358. 359. 360. 361. 362. 363. 364. 365. 366. 367. 368. 369. 370. 371. 372. 373.

c c c e a c a b c b b a a d e c d c b c b d a a c c a a d e b c a c b a a a b a d d a b a e d d

374. 375. 376. 377. 378. 379. 380. 381. 382. 383. 384. 385. 386. 387. 388. 389. 390. 391. 392. 393. 394. 395. 396. 397. 398. 399. 400. 401. 402. 403. 404. 405. 406. 407. 408. 409. 410. 411. 412. 413. 414. 415. 416. 417. 418. 419. 420. 421. 422. 423.

c a e a e c b c d e c c c d e b c d c e a c c c a,c,e c,d a,b,c a,b,c b,d,e b,d,e e,a,d,b a,b,d,c ,b ,e,b,d a,b,c d,e a,d,e a,b a,b,d a,c,e a,b,c,d a,b,c,d a,b,c,d a,b,c a,b,c,e a,b,d a,b,c,d a,b,c a,c,d a,b,d,e

424. 425. 426. 427. 428. 429. 430. 431. 432. 433. 434. 435. 436. 437. 438. 439. 440. 441. 442. 443. 444. 445. 446. 447. 448. 449. 450. 451. 452. 453. 454. 455. 456. 457. 458. 459. 460. 461. 462. 463. 464. 465. 466. 467. 468. 469. 470. 471. 472. 473.

b,c a,c,d a,b,c b,c c,d,e a,b,c,d a,b d,e b,c,d,e a,b,c,e a,b,d,e a,b a,c a,c a,b,c,e a,d,e a,b,c,e a,b,c a,b,e a,b,d,e a,c,d,e a,b,e a,d,e a,b,c a,b,e a,c,d a,b,c,d a,e b,e a,b a,b,c,d a,b,c a,b,c,d a,d,e a,b,c a,c,d a,b,c,d d,e d,e d,e b,c,d a,b a,b a,c a,d b,c,d a,d a,b a,b,d,e a,b,e

474. 475. 476. 477. 478. 479. 480. 481. 482. 483. 484. 485. 486. 487. 488. 489. 490. 491. 492. 493. 494. 495. 496. 497. 498. 499. 500. 501. 502. 503. 504. 505. 506. 507. 508. 509. 510. 511. 512. 513. 514. 515. 516. 517. 518. 519. 520. 521. 522. 523.

a,b,c,d c,d,e a,c,e b,c,d,e a,c a,c,d,e a,b,d a,b c,d,e a,b,d a,b a,b,c,d a,b,c,d b,d,e a,c,d,e b,d,e ,d,e c,d,e ,e c,d,e b,c,d,e a,b,c,d a,b,,d b,d b,d a,c,d d,e a,b,c,d b,e a,b,d,e b,c,d,e a,b,c,e c,d a,b,d,e c,d,e a,d a,d c,d,e a,d b,e b,d,e a,b,d,e b,d,e a,b c,d,e a,c,d,e a,b,c,d a,b,d a,c,d a,b,c

524. 525. 526. 527. 528. 529. 530. 531. 532. 533. 534. 535. 536. 537. 538. 539. 540. 541. 542. 543. 544. 545. 546. 547. 548. 549. 550. 551. 552. 553. 554. 555. 556. 557. 558. 559. 560. 561. 562. 563. 564. 565. 566. 567. 568. 569. 570. 571. 572. 573.

b,c a,c,d,e a,c,e a,b,d a,d,e a,b,c,d a,b,c,e a,b,d,e a,c c,e b,c b,c,e a,b,c,d a,b,d a,c c,e a,c a,b, a,b a, a,c,e a,d,e a,b,c,e a,b,e a,b,c c,d,e a,b,d b,e a,b,c,d a,d,e a,c,d ,d a,b,c a,c,d a,c,e c,d,e a,d,e a,b,c,d a,b,c,d c,d c,d a,d,e c,e a,b,c a,b,c,d a,b,c,d a,b,d b,c,d a,b,c a,b,c,d

574. 575. 576. 577. 578. 579. 580. 581. 582. 583. 584. 585. 586. 587. 588. 589. 590. 591. 592. 593. 594. 595. 596. 597. 598. 599. 600. 601. 602. 603. 604. 605. 606. 607. 608. 609. 610. 611. 612. 613. 614. 615. 616.

a,b a,c,e a,c,d,e d,e a,c,e a,b,c a,b,c b,c a,d,e c,d a,b,d a,b,c b,d a,c,d,e a,e b,c a,c,d b,c,a,d b,c,d,e b,d a,c,d b,c,d,e a,c,e a,b,c,e c,e b,e b,c,e a,b,c,d a,b,c,d a,b,c,d b,d,e a,b,c,d a,b,c,e b,d a,d,e a,b,c,d a,c a,d,e b,c,d a,d,e a,b,d,e b,d,e b,c

617. 618. 619. 620. 621. 622. 623. 624. 625. 626. 627. 628. 629. 630. 631. 632. 633. 634. 635. 636. 637. 638. 639. 640. 641. 642. 643. 644. 645. 646. 647. 648. 649. 650. 651. 652. 653. 654. 655. 656. 657. 658. 659.

d,e a,b,d,e b,d a,b,c a,b,c,e a,b a,b a,c,d,e b,c,e a,b a,b,c a,c,e b,c,d,e a,b,e b,c,e a,c a,b,d a,c,d,e a,c,d,e a,c c,d a,d,e b,e c,d,e c,d a,b,d,e d,e b,d a,b,c a,c a,b c,d a,b,c,e b,e a,e a,b,d a,b,d,e a,c b,c,e a,c,d,e a,c b,c,d,e a,c

660. 661. 662. 663. 664. 665. 666. 667. 668. 669. 670. 671. 672. 673. 674. 675. 676. 677. 678. 679. 680. 681. 682. 683. 684. 685. 686. 687. 688. 689. 690. 691. 692. 693. 694. 695. 696. 697. 698. 699. 700.

a,b,c a,b,d a,b,c,d a,b,d,e b,c,d,e a,b a,b,d, a,b,d,e c,d a,b,d a,b,c,d a,c b,d a,b,e c,d a,b a, c,d a,d c,e c,a,d,b d,c,a,b a,b,c b,a,c,d b,a,c,d a,b,c,e a,b,c,d b,c,d a,c,e a,b,c,e a,c,e a,c a,c,e a,c,d a,c,e a,c,e b,c a,b,c,e a,d,e a,c a,b,c, e

Traumatologie, ortopedie i chirurgie de campanie 1. 2. 3. 4. B,C,D,E A,C,D A, C B,C,D,E 5. 6. 7. 8. A,C,E B C,E C,D 9. 10. 11. 12. B,E B, E B,C B,C

13. B, E 14. A,C,E 15. A,C,D,E 16. A, B, D 17. B, D 18. A,B,C,D 19. A,B,C,D 20. A,B,D,E 21. A,B,D,E 22. A,B,C,D 23. B, C 24. C 25. A,B,C,E 26. A,B,D,E 27. C,D,E 28. C,D 29. A,B,E 30. B 31. C 32. C 33. A, C 34. A 35. B, C, D 36. D,E 37. E,A 38. A,E 39. B,E 40. A,E 41. C,E 42. A 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. b b d c b b b

43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72.

B A B C,D B A B,C,D A,E A A A B A B, C A,B, C C,D,E B, C C B A, B C B B C, D B B E C A, D C Oncologie

73. C 74. A,D,E 75. B,C,D 76. A,C,E 77. B,C,D 78. A,B,E 79. B,C,E 80. A,B,D 81. A,B,D,E 82. B,C,E 83. A,B 84. A,B,D,E 85. A,B,D 86. C, E 87. B, E 88. A, B, E 89. A,B,D. 90. B,C,D; 91. A,B,D. 92. A,B 93. B,C,D 94. A,D,E. 95. B, E. 96. B, C,D. 97. B. 98. D. 99. A, B. 100. C,D,E

8. b 9. d 10. a 11. a c d 12. a b c e 13. a b e 14. a c d

15. a c 16. a c d 17. a b d e 18. a b 19. a c 20. a d

Urologia 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. C D A C D C B D A A D C C B C C E D A B 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. A A D D A E D A C C B C C A E C D C D C 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. B A D C, D B, C C, D B, D, E B, C, D A, D A, C, D A, D B, D, E A, C, D C, D B A E A C C

Anesteziologie-Reanimatologie 1. B 2. C 3. ACDE 4. BD 5. ACE 6. ADE 7. D 8. ABC 9. A 10. CE 11. AB 12. A 13. D 14. C 15. CE 16. C 17. CDE 18. B 19. D 20. BDE 21. AC 22. AC 23. ABC 24. ABCDE 25. ABCD 26. ABC 27. AC 28. C 29. DE 30. C 31. D 32. C 33. ABC 34. AC 35. BD 36. B 37. B 38. B 39. C 40. B 41. D 42. C 43. E 44. E 45. E 46. E 47. E 48. C
404

49. E 50. AC 51. B 52. B 53. A 54. E 55. D 56. E 57. E 58. A 59. D 60. B 61. AB 62. C 63. ABC 64. C 65. E 66. DE 67. BE 68. C 69. D 70. C 71. D 72. B

73. A 74. ABC 75. ABDE 76. C 77. D 78. D 79. AD 80. CD 81. BCD 82. C 83. ABE 84. ACE 85. ABD 86. ABCD 87. D 88. CDE 89. BCD 90. D 91. B 92. D 93. BD 94. ABC 95. ABCE 96. A 97. AB 98. C 1-C 2-B 3-E 4-B 5-E 6-E 7-C 8-A 9-B 10 - E 11 - C 12 A 13 A 14 D 15 - B 16 D 17 D 18 - E 19 - B 20 - C 21 - E 22 - B 23 - C 24 - C

99. A 100. A 101. ACDE 102. B 103. B 104. AE 105. D 106. AC 107. B 108. AC 109. D 110. ABCDE 111. AC 112. C 113. D 114. ABCE 115. DE 116. C 117. BE 118. CE 119. ABCE 120. B 121. ACDE 122. B 123. A 124. A Chirurgie pediatric 25 - D 26 A 27 - C 28 - E 29 - B 30 - D 31 - B 32 - E 33 - B 34 - A 35 - B 36 D 37 - B 38 - E 39 - B 40 D 41 D 42 - C 43 D 44 D 45 D 46 C 47 D 48 - E
405

125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 49 D 50 - B 51 - E 52 - E 53 D 54 - C 55 - E 56 - E 57 - B 58 D 59 - E 60 - C 61 - A 62 - D 63 - C 64 - B 65 - A 66 - C 67 - B 68 - E 69 - D 70 - D 71 - D 72 - E

B AC ABC B CE A ABC BC C BC B ABC C D C ABDE AB ABCD C ABCE ABCD ABCE AC AB B CDE

73 - E 74 - D 75 - E 76 - E 77 - E 78 - E 79 - A 80 - A 81 - E 82 - C 83 - E 84 - E 85 - C 86 D 87 A 88 D 89 A 90 . D 91 - C 92 - B 93 - E 94 - E 95 D 96 - C 97 D 98 D 99 C 100 - C 101 - C 102 D 103 - C 104 - C 105 - E 106 - E 107 - B 108 - A 109 - D 110 A 111 - E 112 A 113 A 114 E 115 D 116 B 117 B 118 B 119 D 120 B 121 - CDE 122 - BCE 123 - ABD 124 - AC

125 - ABE 126 - ABDE 127 ABCD 128 - ACD 129 - AE 130 - CDE 131 - ACDE 132 - ACE 133 - BDE 134 - ABCE 135 - ABC 136 - BC 137 - ADE 138 - BCE 139 - ABC 140 - ABCE 141 - ABC 142 - AD 143 - BDE 144 - ACD 145 - BCDE 146 - BCE 147 - ABC 148 - ACE 149 - ABE 150 - AB 151 - CDE 152 - BE 153 - ABC 154 - ACDE 155 - ABCE 156 - ABD 157 - BCE 158 - ABDE 159 - BDE 160 - AD 161 - ABE 162 - BCD 163 - ACE 164 - A D 165 - BCDE 166 - ACE 167 ABCD 168 - BCE 169 - ABE 170 - DE 171 - ABC 172 - ACE 173 - CE 174 - ACDE 175 - BDE 176 - AB
406

177 - ABD 178 - ABC 179 - ABC 180 ABCDE 181 - AC 182 - BDE 183 - AB 184 - BE 185 - CE 186 - ABDE 187 - BE 188 - BCD 189 ABDC 190 ABCD 191 ABCDE 192 - CDE 193 - CE 194 - ABCE 195 - ACDE 196 ABCD 197 - AB 198 - BCD 199 ABCDE 200 - ACDE 201 - ABDE 202 - ABCE 203 - ABCD 204 - ABC 205 - ACE 206 - ABCD 207 - AC 208 - ADE 209 - ABE 210 - ABD 211 - AC 212 - ABDE 213 - AB 214 - AB 215 - BCDE 216 - ABC 217 - BCDE 218 - AB 219 - ACDE 220 - ABDE 221 - ABCD 222 - ABCD 223 - ABC 224 - CDE 225 - ABC 226 - ABCE 227 - ABCDE 228 - DE

229 - BDE 230 - ACE 231 - ABCD 232 - AC 233 - ABC 234 - DE 235 - CDE 236 - ABCD

237 - AC 238 - BCD 239 - ADE 240 - ABC 241 CDE 242 - BC 243 - ABDE 244 - BDE

245 - AC 246 - BC 247 - ABC 248 - ABDE 249 - ABCE 250 ABCDE

407

LITERATURA 1. S. Stamatin, I. Marin, P. Pulbere: Traumatologie i ortopedie Chiinu 1993. 2. Prof. D. Antonescu i coautorii: Elemente de Ortopedie i Traumatologie Bucureti 1999. 3. I. Marin, S. Stamatin, P. Pulbere: Chirurgie de campanie Chiinu 1997. 4. Cursul de prelegeri al catedrei pentru studenii anilor IV-VI. 5. A.Spnu. Chirurgie . 2001. 6. N.Angelescu. Tratat de patologie chirurgical. 2001. 7. I.Kuzin Afeciuni chirurgicale (traducere). 1994.

408

CUPRINS Prefa................................................................................................................................ ntrebrile pentru Examanul de Stat Boli chirurgicale............................................ Chirurgie general, semiologie.......................................................................................... Chirurgie nr.1..................................................................................................................... Chirurgie nr.2..................................................................................................................... Obstetric, ginecologie...................................................................................................... Traumatologie..................................................................................................................... Ortopedie............................................................................................................................ Chirurgie de cmpanie.......................................................................................................... Oncologie........................................................................................................................... Urologia.............................................................................................................................. Anesteziologie - Reanimatologie...................................................................................... Chirurgie pediatric............................................................................................................ Teste de evaluare.............................................................................................................. Chirurgie general, semiologie.......................................................................................... Chirurgie nr.1..................................................................................................................... Chirurgie nr.2..................................................................................................................... Obstetric, ginecologie....................................................................................................... Traumatologie, ortopedie i chirurgie de campanie........................................................... Oncologie........................................................................................................................... Urologie............................................................................................................................. Anesteziologie -Reanimatologie........................................................................................ Chirurgie pediatric............................................................................................................ Rspunsuri......................................................................................................................... Literatura.......................................................................................................................... . 3 4 4 4 7 10 12 13 13 14 15 16 16 19 19 51 132 220 310 323 325 333 352 387 408

409