Sunteți pe pagina 1din 10

1

TESTE GRIL PROPUSE PENTRU DISCIPLINA CONTABILITATE FINANCIAR






1. nregistrarea contabil:
461 = %
7583
4427

% = 212
281
6583
semnific:
A. vnzarea unui mijloc fix, scoaterea din folosin a acestuia parial amortizat;
B. imputare pentru lips de mijloc fix, scoatere din folosin;
C. locaie de gestiune pentru mijloace fixe pe baz de contract;
D. cedarea unui contract de leasing operaional.

2. Ce reprezint formula contabil:
1012 = 456 10.000
A. aportarea capitalului social subscris;
B. subscrierea capitalului social;
C. diminuarea capitalului social, urmare a retragerii unor acionari sau asociai;
D. nici un rspuns nu este corect.

3. Dup funciunea contabil, contul 456 Decontri cu asociaii privind capitalul este:
A. cont de creane;
B. cont de datorii;
C. cont bifuncional;
D. cont monofuncional de activ.

4. Contabilitatea trezoreriei trebuie organizat i condus n aa fel nct s asigure nfptuirea
urmtoarelor obiective:
a) respectarea disciplinei financiare privind operaiile de ncasri i pli fr numerar prin conturile
deschise la bnci;
b) reflectarea, urmrirea i controlul existenei i gestionrii corecte a elementelor de trezorerie;
c) urmrirea modificrilor ce intervin n componena i volumul elementelor de trezorerie.
A. (a,b);
B. (a,c);
C. (b,c);
D. (a,b,c).

5. Conform IAS 16 Imobilizri corporale, o imobilizare corporal care este recunoscut ca un activ
trebuie msurat iniial:
A. la valoarea din factura furnizorului;
B. la costul su;
C. la valoarea de inventar;
D. la valoarea de utilitate.

6. Cheltuielile ulterioare aferente unui activ recunoscut ca o imobilizare corporal sunt potrivit IAS 16
Imobilizri corporale:
A. trecute pe cheltuieli;
B. nregistrate pe activul respectiv mrindu-i valoarea;
2
C. adugate valorii contabile a activului, numai dac se estimeaz c ntreprinderea va obine
beneficii economice suplimentare fa de performanele iniiale; n celelalte cazuri se
nregistreaz pe cheltuieli.
D. contabilizate la cheltuieli n avans.

7. Contul 4428 T.V.A. neexigibil este cont :
A. de activ;
B. de pasiv;
C. bifuncional;
D. monofuncional de pasiv.

8. La o societate comercial capitalul social este de 2.000 lei, rezervele 500 lei, numrul de aciuni
1.000. Se procedeaz la majorarea capitalului social prin emiterea a 1.000 aciuni noi la valoarea
nominal de 2 lei/aciune, egal cu preul de emisiune. Care este valoarea contabil a unei aciuni
nainte i dup majorarea capitalului, mrimea teoretic a DS-ului i raportul de paritate ntre vechile
i noile aciuni?
VC veche VC nou DS Raport
paritate
A. 2,5 2,25 0,25 1/1
B. 2 1 1 1/1
C. 2,5 4,5 2 2/1
D. 2,5 2,25 0,25 1/1

9. n funcie de natura relaiilor ce apar ntre unitate i asociai se disting:
a) datorii din sume depuse de asociai;
b) creane din operaiuni asupra capitalului;
c) datorii din dividende de plat.
A. A.(a, b, c);
B. B.(a, b);
C. C.(a, c);
D. D.(b, c).

10. Contul 5121 Conturi la bnci n lei este un cont:
A. de activ;
B. de pasiv;
C. bifuncional;
D. nici un rspuns nu este corect.

11. Activarea unei activiti de dezvoltare efectuat cu fore proprii, se nregistreaz prin formula
contabil:

A. % = 404 124.000
203 100.000
4426 24.000
B. 203 = 721 100.000
C. 203 = 205 100.000
D. 280 = 203 100.000

12. Se dau urmtoarele informaii n conturi (solduri finale) la sfritul anului N: 161-1.000 lei
rambursabil pe data de 01.07. an N+1; 169 - 400 lei; 1621 - 450 lei, din care 50 lei rambursabil pe
data de 1.08. an N+1; 419 - 200 lei; 401 - 600 lei; 409 - 300 lei; 456 (sold debitor) - 60 lei. Care este
suma care se va nscrie n bilan la postul Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de 1
an.
A. 1.850 lei;
B. 1.450 lei;
3
C. 2.250 lei;
D. 2.050 lei.

13. Indicai nregistrrile contabile corecte privind cedarea ctre un ter a unei construcii incomplet
amortizat, n valoare de 500.000 lei, + TVA 24%. Valoarea de intrare a construciei este de 300.000
lei iar suma amortizrii la data cedrii este de 200.000 lei.


A. 411 = % 620.000
701 500.000
4427 120.000
6583 = 212 500.000
B. 461 = % 620.000
7583 500.000
4427 120.000
% = 212 300.000
2811 200.000
6583 100.000
C. 411 = % 620.000
7583 500.000
4427 120.000
% = 212 300.000
2811 200.000
671 100.000
D. 461 = % 620.000
701 500.000
4427 120.000

% = 212 300.000
2813 200.000
6583 100.000

14. Se acord de unitate unui administrator un avans de trezorerie n sum de 2.000 lei. Ulterior se
deconteaz din acetia 400 lei pentru transportul colectiv de personal i 500 lei pentru aciuni de
protocol. Suma necheltuit se depune la casierie. Completai formula contabil privind decontarea
avansului de trezorerie :
% = b 2.000
624 = 400
623 = 500
a = 1.100
A. a = 5121; b = 542;
B. a = 581; b = 5311
C. a = 5311; b = 542;
D. a = 542 ; b = 5311.

4
15. nregistrarea n contabilitate a dreptului firmei deintoare de aciuni de a ncasa dividende de la alte
uniti din cadrul grupului, se realizeaz prin urmtoarea formul contabil:
A. 457 = 451 100.000
B. 451 = 761 100.000
C. 457 = 446 100.000
D. 457 = 761 100.000

16. ALFA S.A. scoate din folosin materiale de natura obiectelor de inventar (casate) n valoare de
2.500 lei. nregistrarea contabil va fi urmtoarea :
A 603 = 303 2.500
i Credit 8035 2.500
B 303 = 603 2.500
i Credit 8035 2.500
C 603 = 303 2.500
i Debit 8035 2.500
D. Credit 8035 2.500

17. n cursul lunii sunt recepionate semifabricate la pre prestabilit de 88.500 lei. nregistrarea contabil
va fi urmtoarea:
A. 348 = 711 88.500
B. 341 = 711 88.500
C. 711 = 341 88.500
D. 341 = 371 88.500

18. O societate comercial primete mrfuri de la un ter, evaluate la 30.000 lei cu titlu gratuit. S se
completeze formula contabil:
371 = a 30.000
A. a = 771;
B. a = 607;
C. a = 357;
D. a = 7582.

19. O societate comercial care are ca obiect fabricarea de autocamioane dispune ca, din stocul de
produse finite de autocamioane, s fie reinut un autocamion pentru nevoile proprii ale ntreprinderii.
Costul de producie al unui autocamion se ridic la 350.000 lei. Care sunt nregistrrile contabile
care se impun n aceast situaie:
A. 2133 = 722 350.000
B. 2133 = 345 350.000
C. 2133 = 711 350.000
D. 711 = 345 350.000
2133 = 722 350.000

20. Se obin din producie proprie la un pre prestabilit (standard), produse finite n valoare de 250.000
lei. La finele lunii, costul de producie efectiv este de 230.000 lei. nregistrarea obinerii de produse
finite n cursul lunii se realizeaz astfel:
A. 345 = 711 230.000
B. 348 = 711 -20.000
5
C. 345 = 711 250.000
D. %
345
348
= 711 250.000
230.000
20.000

21. Societatea comercial constituie ajustri pentru deprecierea materiilor prime n valoare de 5.000 lei.
S se completeze formula contabil:
6814 = a 5.000
A. a = 301;
B. a = 391;
C. a = 308;
D. a = 7814.

22. O societate comercial demareaz la 01.01.N lucrrile pentru construcia unei cldiri n regie proprie.
Cldirea va fi dat n funciune la data de 01.10.N+1 iar cheltuielile efectuate pe parcursul celor dou
exerciii sunt:
n exerciiul N: consum de materii prime 100.000 lei, amortizarea utilajelor folosite pentru construcii
50.000 lei, taxe nerecuperabile 5.000 lei, taxe recuperabile aferente cumprrilor de materii prime
20.000 lei, salarii directe;
n exerciiul N+1: consum de materii prime 20.000 lei, amortizarea utilajelor folosite pentru construcii
40.000 lei, salarii directe 80.000 lei, taxe nerecuperabile 10.000 lei. nregistrarea recepiei cldirii la
data de 01.10.N+1 se face prin formula contabil:
A. 212 = %
231
722
405.000
155.000
150.000
B. 212 = %
231
722
317.000
175.000
142.000
C. 212 = %
231
721
245.000
105.000
140.000
D. 212 = %
231
722
290.000
150.000
140.000

23. Ce semnific urmtoarea formul contabil :
601 = 301 2.000
A. consum de materii prime;
B. lipsuri de materii prime, constatate la inventariere;
C. contabilizarea aprovizionrii cu materii prime, prin metoda inventarului intermitent;
D. toate cele de mai sus.

24. Ca urmare a unor calamiti naturale se distrug furaje, evaluate la 10.000 lei. nregistrarea contabil
va fi urmtoarea :
A. 6026 = 3026 10.000
B. 3026 = 6026 10.000
C. 671 = 3026 10.000
D. 6814 = 3026 10.000

25. Care este formula contabil pentru nregistrarea amortizrii concesiunilor n rate lunare, pe mai multe
perioade :
A. 6811 = 2805 5.000
B. 2805 = 205 5.000
6
C. 167 = 2805 5.000
D. 6811 = 2813 5.000

26. Se constat la inventariere un plus de produse finite la pre de nregistrare de 4.000 lei. Completai
formula contabil:
345 = a 4.000
A. a = 701;
B. a = 348;
C. a = 607;
D. a = 711.

27. Preul de vnzare cu amnuntul al mrfurilor se determin astfel :
A. PAM = cost de achiziie + adaos comercial + TVA neexigibil;
B. PAM = pre evaluare + comision + TVA neexigibil;
C. PAM= pre cu ridicata + adaos comercial;
D. nici un rspuns nu este corect.

28. Contabilizarea stocurilor conform metodei inventarului permanent, presupune:
A. contabilizarea variaiei stocurilor la finele perioadei de gestiune;
B. necontabilizarea ieirilor de stocuri n cursul perioadei;
C. contabilizarea achiziiilor de stocuri drept cheltuieli cu stocurile;
D. determinarea stocului, cantitativ i valoric, n orice moment.

29. S.C. ALFA S.A. a achiziionat de la un furnizor materii prime n valoare total (inclusiv TVA) de
30.000 lei. nregistrarea stingerii obligaiei de plat fa de furnizor, printr-un credit bancar pe
termen scurt, se realizeaz prin urmtoarea formul contabil :
A. 401 = 5121 25.210
B. 401 = 5191 30.000
C. 401 = 5411 25.210
D. 401 = 162 30.000

30. Care este formula contabil pentru evidenierea cheltuielilor cu primele de asigurare pe timpul
transportului, n valoare de 15.000 lei?
A. 628 = 401 15.000
B. 624 = 401 15.000
C. 613 = 401 15.000
D. 624 = 404 15.000

31. Se vnd produse finite unui client, conform facturii, la pre de vnzare 12.000 lei, TVA 24%.
Clientul subscrie un bilet la ordin. Completai formula contabil de ncasare la scaden a biletului la
ordin i de stingere a creanei generat de acesta.
5121 = a b
A. a = 413; b = 14.880;
B. a = 403; b = 14.880;
C. a = 5113; b = 14.880;
D. a = 409; b = 14.880.

32. Completai formula contabil privind evidena cheltuielilor anticipate care urmaz a se suporta
ealonat pe cheltuieli, pe baza unui scadenar, n perioadele viitoare :
a = 5311 5.000
A. a = 628;
B. a = 471;
C. a = 601;
D. a = 472.
7
33. Firma nregistreaz o crean fa de un client n sum de 25.000 lei (din care TVA 24%). Clientul
este declarat n stare de faliment, probabilitatea de nencasare a creanei fiind de 60%. Care sunt
operaiile contabile i sumele corecte aferente lor:
A. 654
4427
=
=
4111
4111
20.161
4.839
B. 4118
4427
=
=
4111
4428
25.000
4.839
C. 4118
4427
6812
=
=
=
4111
4428
1511
20.161
4.839
25.000
D. 4118
6814
=
=
4111
491
25.000
12.605

34. Cheltuielile cu taxele vamale datorate de firm, aferente unui import de materii prime n sum de 300
lei, se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
A. 448 = 758 300
B. 635 = 446 300
C. 301 = 446 300
D. 446 = 5121 300
35. Veniturile constatate sunt cele la care momentul nregistrrii lor n contabilitate:
A. coincide cu momentul ncasrii acestora;
B. difer de momentul ncasrii efective a acestora;
C. nu presupun o ncasare;
D. nici un rspuns nu este corect.

36. Evidena timbrelor fiscale, mrcilor potale, bonurilor valorice, biletelor de tratament i odihn,
tichetelor i biletelor de cltorie se ine cu ajutorul contului:
A. ct. 5311;
B. ct. 5121;
C. ct. 302;
D. ct. 532.

37. Care este formula contabil ce reflect nregistrarea amortizrii primelor privind rambursarea
obligaiunilor:
A. 169 = 461 20.000
B. 5121 = 169 20.000
C. 6868 = 169 20.000
D. 169 = 6868 20.000

38. A fost luat n eviden o datorie de 13.000 USD fa de un furnizor extern, la cursul de 3 lei/USD.
Datoria a fost pltit ulterior la cursul de 3,5 lei/USD. Care este formula contabil privind reflectarea
plii:
A. % = 765 45.500
401 39.000
5124 6.500
B. % = 665 45.500
401 39.000
5124 6.500
C. % = 5124 45.500
401 39.000
665 6.500
D. nici un rspuns nu este corect.
8

39. Alegei formula contabil corect privind nregistrarea n contabilitate a facturii privind energia
electric pentru consumul firmei, n sum de 10.000 lei, TVA 24%:
A. % = 401 12.400
628 10.000
4426 2.400
B. % = 401 12.400
605 10.000
4426 2.400
C. % = 5121 12.400
628 10.000
4426 2.400
D. % = 401 12.400
5121 10.000
4426 2.400

40. Se ncaseaz n numerar contravaloarea chiriei pentru un imobil, n valoare de 2.000 lei. Completai
formula contabil:
a = b 2.000
A. a = 5121 ; b = 704;
B. a = 5311 ; b = 708;
C. a = 5311 ; b = 706;
D. nici un rspuns nu este corect.

41. Care din poziiile de venituri enumerate n continuare se include n totalitate n cifra de afaceri a
ntreprinderii:
A. venituri din vnzarea produselor finite, venituri din subvenii de exploatare aferente cifrei de
afaceri, venituri din lucrri i servicii prestate;
B. venituri din vnzarea mrfurilor, venituri din vnzarea produselor finite, variaia stocurilor;
C. venituri din vnzarea mrfurilor, variaia stocurilor, venituri din vnzarea semifabricatelor;
D. variaia stocurilor, venituri din redevene, locaii de gestiune i chirii, venituri din producia de
imobilizri.

42. Precizai semnificaia urmtoarei nregistrri contabile :
161 = 765 20.000
A. diferene favorabile de curs valutar obinute din vnzarea obligaiunilor;
B. diferene favorabile de curs valutar realizate de firm, n urma rambursrii mprumutului obligatar
n devize;
C. venituri financiare realizate ca urmare a revnzrii obligaiunilor la un pre de cesiune superior
celui de achiziie;
D. nici un rspuns nu este corect.

43. Ce semnificaie are formula contabil:
456 = % 55.000
1011 50.000
1041 5.000
A. aportarea capitalului social;
B. subscriere capital social cu prim de emisiune;
C. emisiune de aciuni cu prim de emisiune;
D. retragerea unui acionar din societate.


9
44. Care este semnificaia formulei contabile:
6581 = 4481 30.000
A. despgubiri, amenzi i penaliti datorate bugetului statului;
B. despgubiri, amenzi i penaliti achitate bugetului statului;
C. pierderi din debite prescrise i insolvabile;
D. datorii i subvenii acordate terilor.

45. Care este formula contabil privind nregistrarea dobnzilor de ncasat aferente mprumuturilor
acordate de firm, pe termen lung, n sum de 50.000 lei:
A. 461 = 761 50.000
B. 512 = 762 50.000
C. 461 = 762 50.000
D. 267 = 763 50.000

46. Vnzarea unei imobilizri corporale de ctre ntreprindere reprezint:
A. o operaie extraordinar, deoarece este rar i nu poate fi controlat prin deciziile de gestiune;
B. de natur excepional;
C. de natur financiar;
D. de natur ordinar efectuat cu titlu auxiliar.

47. Ce semnific urmtoarea formul contabil:
104 = 106 5.000
A. majorarea rezervelor prin ncorporarea primelor de capital;
B. majorarea rezervelor prin ncorporarea profitului realizat n exerciiul financiar precedent;
C. constituirea rezervelor din profitul exerciiului curent;
D. nici un rspuns nu este corect.

48. Care este formula contabil privind nregistrarea dobnzilor datorate de firm, aferente
mprumuturilor i datoriilor asimilate, n sum de 50.000 lei?
A. 666 = 5186 50.000
B. 666 = 168 50.000
C. 627 = 5187 50.000
D. 168 = 167 50.000

49. Completai formula contabil privind nregistrarea ncasrii nainte de termen a unei creane de
50.000 lei, pentru care se acord un scont de 10% :

% = 4111 b
5121 = c
a = d
A. a = 667; b = 55.000; c = 50.000; d = 5.000;
B. a = 667; b = 50.000; c = 45.000; d = 5.000;
C. a = 667; b = 45.000; c = 40.000; d = 5.000;
D. Nici un rspuns nu este corect.

50. Se livreaz produse finite unui client, fr ntocmirea facturii. Preul de vnzare negociat este de
10.000 lei, TVA 24%. Costul efectiv al produselor finite livrate este de 8.500 lei. Care sunt
nregistrrile corecte:


A. 4111 =

%
701
12.400
10.000
10

`

















RSPUNSURI


1. A 11. B 21. B 31. C 41. A
2. C 12. B 22. A 32. B 42. B
3. C 13. B 23. D 33. D 43. C
4. D 14. C 24. C 34. C 44. A
5. B 15. B 25. A 35. A 45. D
6. C 16. D 26. D 36. D 46. D
7. C 17. B 27. A 37. C 47. A
8. A 18. D 28. D 38. C 48. B
9. A 19. D 29. B 39. B 49. C
10. C 20. C 30. C 40. C 50. D

4427 2.400
B. 418


711
=


=
%
701
4427
345
12.400
10.000
2.400
10.000
C. 418


711
=


=
%
701
4427
345
12.400
10.000
2.400
8.500
D. 418


711
=


=
%
701
4428
345
12.400
10.000
2.400
8.500