Sunteți pe pagina 1din 83

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de Stiinte Farmaceutice pentru obtinerea, analiza si controlul calitatii medicamentelor Nr.inregistrare 20 / 29 decembrie 2011

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA CHIMIE ANALITIC SPECIALIZAREA FARMACIE Anul II, semestrul I SESIUNEA DE IARN

Director de Departament Prof. univ. dr. CONSTANA SAVA

ef Disciplin CHIMIE ANALITIC Prof. univ. dr. CONSTANA SAVA

Anul universitar 2011-2012

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03.

1.01. Reactivi analitici. Teste complement simplu Acidul salicilic este reactiv specific ionului Fe3+ deoarece: Este un ligand monodentat; Este solubil n ap; Sufer o transformare redox n prezena ionului Fe3+; Compecii formai sunt diferit si specific colorai funcie de pH; Complexeaz i la diluii mari ale analitului; Acidul salicilic este reactiv sensibil in reactia cu ionul Fe3+ deoarece: Este un ligand monodentat; Este solubil n ap; Sufer o transformare redox n prezena ionului Fe3+; Compecii formai sunt diferit si specific colorai funcie de pH; Complexeaz i la diluii mari ale analitului; S se identifice reactivii analitici:
O
O OH

OH
HO

O S OH O

1.
Na + O O S
-

OH

; 2.
O O S

;
O O S O
-

O HO OH O S ONa
+

HO

Na +

A. B. C. D. E. 04.

3. ; 4. ; 1. acid sulfosalicilic; 2. tiron; 3. acid cromotropic; 4. acid salicilic; 1. acid salicilic; 2. acid sulfosalicilic; 3. tiron; 4. acid cromotropic; 1. acid cromotropic; 2. tiron; 3. acid sulfosalicilic; 4. acid salicilic; 1. tiron; 2. acid cromotropic; 3. acid sulfosalicilic; 4. acid salicilic; 1. acid salicilic; 2. acid cromotropic; 3. tiron; 4. acid sulfosalicilic;
OH OH

S se identifice reactivii analitici:


H HN Cl

H2N

NH 2

1.

; 2.
O

;
OH

HN

NH

HN

A. B. C. D.

3. ; 4. ; 1. acidul N-fenilantranilic; 2. Difenilbenzidina; 3. Difenilamina; 4. Benzidina; 1. benzidina; 2. Difenilamina; 3. Difenilbenzidina; 4. Acidul Nfenilantranilic; 1. difenilamina; 2. Benzidina; 3. Difenilbenzidina; 4. Acidul Nfenilantranilic; 1. difenilbenzidina; 2. Difenilamina; 3. Benzidina; 4. Acidul N2

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E.

fenilantranilic; 1. difenilamina; 2. Difenilbenzidina; 3. Acidul N-fenilantranilic; 4. Benzidina; Reactivul folosit ca indicator de precipitare: Cromatul de potasiu; Azotatul de argint; Alaun feriamoniacal; Murexid; Turnesol; Compusii de mai jos sunt reactivii analitici: a. difeniltiocarbazona (ditizona); b. difenilcarbazona; c. difenilcarbazida; d. 8hidroxichinolina (oxina);
S H N N H N N
NH HN N N

05. A. B. C. D. E. 06.

1.
O H N N H N H H N

2.

N OH

A. B. C. D. E. 07.

3. 4. 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4. d.; 1. b.; 2. a.; 3. c.; 4. d.; 1. c.; 2. a.; 3. b.; 4. d.; 1. d.; 2. b.; 3. a.; 4. c.; 1. a.; 2. c.; 3. b.; 4. d.;

Compusii de mai jos sunt reactivii analitici: a. 1-nitrozo-2-naftol (Reactivul Ilinschi); b. acidul picric; c. 1,10-fenantrolina; d. dimetilglioxima (Reactivul Ciugaev);
ON
+

OH

O N+ O-

O N OH

N+

1.

2.
HO

N N OH
N N 3. 4. 1. b.; 2. a.; 3. c.; 4. d.; 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4. d.; 1. c.; 2. a.; 3. b.; 4. d.; 1. d.; 2. b.; 3. a.; 4. c.; 1. a.; 2. c.; 3. b.; 4. d.;

A. B. C. D. E. 08.

Asocierea corecta nr.structura-denumire reactiv analitic, este

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1


SH
O O

1.

HO

SH

2.
O As OH

A. B. C. D. E. 09.

OH 3. 4. a. 2.3-dimercapto-1propanol; b. acetiacetona; c. tioureea; d. acidul fenilarsonic; 1. d.; 2. b.; 3. a.; 4. c.; 1. a.; 2. c.; 3. b.; 4. d.; 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4. d.; 1. b.; 2. a.; 3. c.; 4. d.; 1. c.; 2. a.; 3. b.; 4. d.;

H2N

NH 2

Asocierea corecta nr.structura-denumire reactiv analitic, este:


O O

O
-

S O

1. Na

2.
O H N

HO
O

OH

NH
OH O
-

N O
N N

S O

Na +

O
HO

ONH 4+ HN NH

N+ O

A. B. C. D. E. 10.

3. 4 a. metiloranj; b. fenolftaleina; c. negru eriocrom T; d. murexid; 1. c.; 2. a.; 3. b.; 4. d.; 1. d.; 2. b.; 3. a.; 4. c.; 1. a.; 2. c.; 3. b.; 4. d.; 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4. d.; 1. b.; 2. a.; 3. c.; 4. d.;
O

A. B. C. D. E.

Asocierea corecta denumire tip reactiv analitic, este: 1.indicator acido-bazic; 2. indicator metalic; indicator de adsorbtie; indicator redox; a. metiloranj; b. murexid; c. fluoresceina; d. feroina; 1. b.; 2. a.; 3. c.; 4. d.; 1. c.; 2. a.; 3. b.; 4. d.; 1. d.; 2. b.; 3. a.; 4. c.; 1. a.; 2. c.; 3. b.; 4. d.; 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4. d.;

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B.

1.01. Reactivi analitici. Teste complement multiplu Reactivii analitici indicatori de pH sunt: Compui organici, acizi sau baze slabe care i schimb culoarea la modificarea pH-ului; Compui organici care i schimb culoarea la modificarea potenialului soluiei; Compui organici, acizi sau baze slabe care prezint una sau mai multe forme colorate n funcie de pH-ul soluiei; Compui organici care prezint una sau mai multe forme colorate n funcie de pH-ul i potenialul soluiei; Compleci interni de tip chelat ai o-fenantrolinei cu Fe (II) i Fe(III); Reactivii analitici indicatori redox sunt: Compui organici, acizi sau baze slabe care i schimb culoarea la modificarea pH-ului; Compui organici care i schimb culoarea la modificarea potenialului soluiei; Compui organici, acizi sau baze slabe care prezint una sau mai multe forme colorate n funcie de pH-ul soluiei; Compui organici care prezint una sau mai multe forme colorate n funcie de pH-ul i potenialul soluiei; Compleci interni de tip chelat ai o-fenantrolinei cu Fe (II) i Fe(III); Selectai dintre urmtorii compui, reactivii analitici indicatori de pH: Fenolftaleina; Tri-o-fenantrolinatul de Fe(II); Tri-o-fenantrolinatul de Fe(III); Metiloranj; Difenilamina; Selectai dintre urmtorii compui reactivii analitici indicatori redox: Fenolftaleina; Tri-o-fenantrolinatul de Fe(II); Tri-o-fenantrolinatul de Fe(III); Metiloranj; Difenilamina; Despre anionul SCN- se poate afirma: Formeaz compleci de culoare roie cu ionul Co2+ i compleci de culoare albastr cu ionul Fe2+; Formeaz compleci de culoare roie cu ionul Fe3+ i compleci de culoare albastr cu ionul Co2+; Formeaz un precipitat negru cu ionul Cu2+ i un precipitat alb cu ionul Cu+; Este un ligand bun de complexare; n prezen de piridin precipit piridino-tiocianai albi de Zn2+ i Cd2+; Difeniltiocarbazona (ditizona): Sufer o transformare tautomer dependent de pH; Este solubil n ap;

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E.

Formeaz compleci interni de tip chelat cu majoritatea ionilor metalici; Selectivitatea poate fi mbuntit prin reglarea pH-ului; Complecii formai sunt extractibili n cloroform; Ditizona (Dz) formeaz cu ionii metalici: Compleci interni de tip perechi de ioni; Compleci de tip sare; Chelai; Compleci diferit colorai funcie de pH; Compleci de aceeai culoare cu ligandul, dar solubili n ap; Sunt corecte afirmaiile: Selectivitatea este proprietatea reactivului analitic de a reaciona cu un numr restrns de ioni; Selectivitatea este proprietatea reactivului analitic de a reaciona cu un singur ion; Specificitatea este proprietatea reactivului analitic de a reaciona cu un singur ion; Sensibilitatea este proprietatea reactivului analitic de a permite identificarea unei cantiti ct mai mici de analit; Limita de detecie reprezint diluia cea mai mare a reactivului pentru care toate reaciile cu analitul sunt pozitive; 2,3-dimercapto-1-propanol: Este reactiv indicator de pH; Conine dou grupe SH i una OH; Este un ligand tridentat; Este un ligand bidentat; Formeaz compleci stabili cu ionii As, Sb, Sn; Reactivii organici care formeaz compleci stabili n forma tautomer sunt: Dimetilglioxima; Acetilacetona; 8-hidroxichinolina; EDTA; Difenilamina; Despre o-fenantrolin se pot face urmtoarele afirmaii: Formeaz compleci interni de tip chelat n forma tautomer; Este un reactiv specific pt.c d reacii cu un nr.restrns de ioni; Formeaz compleci interni de tip perechi de ioni; o-fenantrolinatul de Fe(II) este un complex rou-portocaliu, solubil n ap folosit ca indicator redox feroina; Este un ligand bidentat; Dipicrilamina Se folosete ca indicator redox; Formeaz compleci de tip sare cu ionii metalelor alcaline; Conine 6 grupe amino i una nitro; Conine 6 grupe nitro i una amino;

09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E.

Este o amin cu caracter puternic acid; Identificai afirmaiile corecte: Dimetilglioximatul de Ni(II) este un pp cristalin rou-frag solubil n mediu acid; Dimetilglioximatul de Ni(II) este un pp cristalin rou-frag stabil n mediu amoniacal; Dimetilglioximatul de Pd(II) este un pp cristalin galben solubil n mediu n mediu acid; Dimetilglioximatul de Pd(II) este un pp cristalin galben stabil n mediu amoniacal; Dimetilglioximatul de Fe(II) este un complex rou solubil n mediu amoniacal; Dimetilglioxima (DMG) Este un reactiv specific dnd reacii de identificare cu ionii Fe2+, Fe3+, Ni2+, Pd2+; Este un reactiv specific dnd reacii de identificare cu ionii Fe2+, Ni2+, Pd2+; Este un reactiv bidentat care formeaz compleci interni de tip chelat n raportul molar Mn+/DMG=1/n; Dimetilglioximatul de nichel este stabil n mediu amoniacal i se dizolv n mediu acid; Dimetilglioximatul de Pd(II) este stabil n mediu acid i se dizolv n mediu alcalin; Despre -nitrozo--naftol (NN) se poate afirma: Este reactiv specific ionului Co(II), deoarece formeaz cu acesta un complex intern de tip chelat colorat rou-purpuriu; Raportul molar de combinare Co/NN=1/2 deoarece ligantul este bidentat iar ionul Co are NO=2 i NC=4; Raportul molar de combinare Co/NN=1/3 deoarece ligantul oxideaz ionul Co(II) la Co(III) cu NO=3 i NC=6; NN formeaz compleci interni de tip chelat cu ionii metalelor grele; NN formeaz compleci interni de tip perechi de ioni; Difenilcarbazida Este derivat al fenilhidrazinei; Este solubil doar n solveni organici; Se folosete la identificarea ionului Cd2+ cu care formeaz un complex albastru; Se folosete la identificarea ionilor Hg2+ i Hg 2 ]2+ cu care formeaz un complex albastru; Se dizolv n soluii hidroalcoolice; Acidul tartric: Este un acid organic slab; Se folosete la identificarea ionului K+; Tartratul de disodiu i tartratul de dipotasiu sunt precipitate albe insolubile n ap; Hidrogenotartratul de sodiu i hidrogenotartratul de potasiu sunt precipitate albe insolubile n ap;

15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B.

Hidrogenotartratul de potasiu este relativ puin solubil n ap; Reactivul denumit tiron Este sarea disodic a acidului pirocatechin-3,5-disulfonic; Este acidul 1,8-dihidroxinaftalen-3,6-disulfonic; Este un ligand bidentat; n mediu acid formeaz cu ionul Fe3+ un complex albastru; n mediu acid formeaz cu ionul Fe3+ un complex rou; Acidul cromotropic Este sarea disodic a acidului pirocatechin-3,5-disulfonic; Este acidul 1,8-dihidroxinaftalen-3,6-disulfonic; Este un ligand bidentat; n mediu acid formeaz cu ionul Fe3+ un complex albastru; n mediu acid formeaz cu ionul Fe3+ un complex verde; Acidul picric Este un acid organic slab; Este un acid organic tare; Se folosete la identificarea ionului Sn2+ deoarece se reduce la acid picramic portocaliu; Se folosete la identificarea ionului Sn2+ deoarece formeaz compleci de tip sare; Este un ligand de complexare; -dicetonele Sunt liganzi care formeaz cu ionii metalici compleci interni de tip chelat; Sunt liganzi care formeaz cu ionii metalici compleci interni cu transfer de sarcin; Sunt liganzi care formeaz cu ionii metalici compleci de tip sare; Particip la complexare n forma tautomer ceto-enol; Particip la complexare cu cele dou grupe ceto; Difenilamina i difenilbenzidina: Sunt liganzi de complexare bidentai; Se pot oxida la imin albastr-violet; Pot reduce anionii nitrat i nitrit; Se folosesc ca indicatori redox monocolori; Se folosesc ca indicatori de pH monocolori; Acidul N-fenilantranilic Este ligand de complexare bidentat pentru ionii metalelor grele; Formeaz compleci interni de tip chelat nepolari; Este indicator redox monocolor; Este o amin disubstituit; Este indicator de complexare Reactivii coninnd heterociclu cu azot sunt: Acidul N-fenilantranilic; Piridina;

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

C. D. E. 25. A. B.

o-fenantrolina; Difenilamina; 8-hidroxichinolina; Reactivii care pot forma compleci interni de tip chelat:
O
-

S O
O

Na +

;
O

HO

OH
OH O

C.
-

S O

Na +

HO

N+ O

;
O S O OH ONa +

D.

OH

E.
NH HN O N N

26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E.

Alizarina: Este derivat de antrachinon; Formeaz compleci interni de tip chelat n raportul molar ion metalic Mn+/ligand=1/n; Complecii cu Al3+ i Zr4+ sunt fluoresceni; Complexeaz anionul F; Formeaz compleci fluoresceni care se descompun n prezena anionului F; 8-hidroxichinolina (oxina) Este reactiv specific ionului Mg2+; Complexeaz majoritatea ionilor metalici prin chelatare; Este reactiv specific ionului Bi3+ cu care formeaz complexul de tip perechi de ioni tetraiodobismutatul de 8-hidroxichinolin; Formeaz i compleci fluoresceni; Se folosete la determinarea anionilor; Piridina: Complexeaz majoritatea ionilor metalici; Formeaz n prezen de tiocianat precipitate insolubile n ap cu ionii Cu, Zn, Cd, Ni, Co, Mn; Piridinotiocianaii sunt compleci interni cu transfer de sarcin de tip cationic; Piridinotiocianaii sunt compleci interni cu transfer de sarcin de tip anionic; Formeaz compleci colorai cu ionii Fe2+ i Fe3+;

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E.

Reactia Spacu Este reactia ionilor metalici cu piridina; Este reactia de formare a piridinotiocianatilor de Cu, Zn, Cd, Ni, Co, Mn; Rezulta complecsi interni cu transfer de sarcina de tip perechi de ioni; Decurge in prezenta ionului SCN- ca ligand de complexare; Produsii de reactie sunt precipitate; Indicatorii metalocromici sunt Reactivi analitici de precipitare a ionilor metalici grei; Liganzi polidentati; Reactivi de complexare a ionilor metalici grei; Reactivi de complexare a ionilor metalelor alcaline; Colorati si solubili in apa;

10

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E.

1.02. Proprietile analitice. Teste complement multiplu Potenialul ionic: Este raportul ntre sarcina ionului i raza sa; Este raportul ntre ptratul sarcinii ionului i raza sa Reprezint afinitatea pentru electroni a ionului; Reflect tendina de a forma legturi covalente; Reprezint o caracteristic energetic; Caracteristica electrostatic: Este raportul ntre sarcina ionului i raza sa; Este raportul ntre ptratul sarcinii ionului i raza sa Reprezint afinitatea pentru electroni a ionului; Reflect tendina de a forma legturi covalente; Reprezint o caracteristic energetic; Caracteristica covalent: Este raportul ntre sarcina ionului i raza sa; Este raportul ntre ptratul sarcinii ionului i raza sa; Reprezint afinitatea pentru electroni a ionului; Reflect tendina de a forma legturi covalente; Reprezint o caracteristic energetic; Ionii cu structur saturat: Au structura electronic periferic ns2 sau ns2np6; Au caracter acid cnd potenialul ionic este mai mare de 8,6; Au caracter bazic cnd potenialul ionic este mai mic de 4,7; Sunt generai de elementele din grupele secundare; Deformabilitatea crete cu creterea razei; Ionii cu structur pseudosaturat: Au structura electronic periferic ns2np6nd10; Sunt generai de elementele din grupele principale n stare de oxidare inferioar; Sunt generai de elementele din grupele secundare; Au caracter acid cnd potenialul ionic este mai mare de 6; Au caracter bazic cnd potenialul ionic este mai mic de 2; Polarizarea moleculelor Const n deplasarea sarcinilor electrice n jurul unei poziii de echilibru; Se nregistreaz la substanele dielectrice aflate n cmp electric; Procesul este ireversibil; Are drept consecin formarea unui dipol indus; Este proporional cu nr.atomilor din molecul, cu masa molar i cu intensitatea cmpului electric; Polarizarea ionilor Const n deformarea straturilor electronice cu formarea unui dipol indus; Este proporional cu nr.orbitalilor stratului exterior; Crete cu creterea atraciei dintre nucleu i electroni;

07. A. B. C.

11

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 08. A.

Este cu att mai mare cu ct structura ionilor poliatomici este mai simetric; Este denumit polarizaie indus sau polarizabilitate; Deformabilitatea ionilor Cu structur electronic periferic diferit, crete n ordinea: structura saturat < structura nesaturat < structura pseudosaturat < structura special; Cu structur electronic periferic diferit, scade n ordinea: structura saturat > structura nesaturat > structura pseudosaturat > structura special; Cu aceeai structur electronic periferic crete cu creterea razei; Metalelor alcaline crete n grup de jos n sus; Halogenur crete n grup de sus n jos; Polarizaia reciproc dintre ioni: Determin transformarea parial a legturilor ionice n legturi covalente; Determin formarea compuilor greu solubili i a celor puin disociai; Explic formarea unor compui colorai din ioni incolori; Explic solubilizarea preciptatelor cu exces de reactiv; Nu explic proprietile acido-bazice i redox ale speciilor chimice; Despre ionul Ag+ (Z=47) se poate afirma: Are structur electronic periferic pseudosaturat; Solubilitatea halogenurilor scade n ordinea AgCl > AgBr > AgI datorit creterii deformabilitii anionului; Compuii AgF, AgNO 3 , AgClO 4 sunt solubili n ap datorit slabei deformabiliti a anionului; Intensitatea coloraiei halogenurilor scade n ordinea: AgF > AgCl > AgBr > AgI; Este incolor i diamagnetic; Anionul S2-: Este puternic deformat de cationii cu nr.mare de electroni periferici; Toate sulfurile sunt precipitate negre insolubile n ap i n acizi minerali; Sulfurile cationilor grupei a II-a analitice sunt solubile n mediu bazic; Sulfurile cationilor grupei a III-a analitice sunt solubile n mediu acid; Intensitatea coloraiei sulfurilor descrete n ordinea: ZnS > CdS > HgS; Despre culoarea speciilor chimice se poate afirma: Ionii cu structur electronic saturat i pseudosaturat sunt incolori, iar cei cu structur nesaturat sunt colorai; Culoarea este corespunztoare energiei radiaiei emise la revenirea electronilor pe orbitalul fundamental; Combinaiile ionilor colorai sunt colorate, iar a celor incolori sunt incolore; Polarizaia reciproc a ionilor incolori determin formarea unor compui colorai; Cnd polarizaia scade printr-un proces de complexare, culoarea dispare; Magnetismul Este o proprietate indus de cmpul magnetic exterior;

B.

C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A.

12

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E.

Toate speciile chimice se comport la fel n cmp magnetic; Ionii cu structur saturat i pseudosaturat i substanele avnd electronii cuplai cu spin antiparalel sunt diamagnetici; Ionii cu structur nesaturat sunt paramagnetici; Studiul proprietilor magnetice st la baza determinrii structurii combinaiilor complexe; 1.03. Echilibrul chimic. Teste complement multiplu Reaciile totale sunt reaciile din care rezult precipitate; Concentraia reactanilor netransformai este neglijabil; Randamentul reaciei este foarte mare; Reacia este rapid; Sunt independente de temperatur; n cazul reaciilor reversibile Produii pot fi uor transformai n reactani; La echilibru reacia nceteaz; La echilibru viteza reaciei directe este egal cu viteza reaciei inverse; Raportul ntre produsul concentraiei produilor de reacie i produsul concentraiei reactanilor este constant i nu poate fi modificat; Pn la echilibru, viteza reaciei directe crete, iar viteza reaciei inverse scade; Viteza reaciei Este definit ca variaia concentraiei n funcie de timp; Depinde de natura speciilor chimice reactante prin proprietatea de a se polariza i de a induce polarizaia; Este independent de temperatur; Crete cu creterea concentraiei reactanilor; Crete n prezena catalizatorului adecvat; Catalizatorii Sunt compui care influeneaz favorabil deplasarea echilibrului spre produi; Mresc viteza de reacie; Particip la reacie i se transform; Particip la reacie i se regsesc netransformai la sfritul ei; Trebuie s fie solubili n mediul de reacie;
2 Oxidarea ionului Mn2+ la MnO4 Este o reacie redox lent; Echilibru reaciei este incomplet deplasat spre produi; Viteza de reacie crete n prezena catalizatorilor; Cu metaperiodat este lent la nceput, apoi viteza crete datorit formrii 2 ionilor MnO4 cu rol de catalizator; Deplasarea echilibrului spre produi este favorizat de prezena catalizatorilor;

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E.

03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A.

Echilibrul reaciei chimice Se deplaseaz n sensul micorrii constrngerii (Principiul Le Chtelier); 13

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E.

Nu poate fi deplasat spre produi prin niciun mijloc; Este guvernat de legea aciunii maselor; Se deplaseaz spre produi prin creterea concentraiei unui reactant; Se deplaseaz spre produi prin ndeprtarea unui produs din sistem; Reacia Vogel este: Reacia cationilor divaleni cu anionul SCN; Reacia cationilor divaleni cu anionul SCN i piridin; Reacia cationului Co2+ cu anionul SCN; Reacia de formare a complexului albastru tetratiocianatocobalt (II); O reacie al crui echilibru poate fi deplasat spre produi prin adugare de alcool i lucrnd cu exces de reactant. Reacia ionului Ba2+ cu anionul Cr 2 O 7 ]2 Este o reacie de echilibru din care rezult cromat de bariu; Este o reacie total deplasat spre formarea dicromatului de bariu; n prezena acetatului de sodiu este favorizat deplasarea echilibrului reaciei spre cromat; Decurge n prezena acetatului de sodiu care funcioneaz drept catalizator i se regsete netransformat n produi; Decurge n prezena acetatului de sodiu care neutralizeaz H+ rezultai din reacie i se transform; Reacia clorurii de potasiu cu acidul tartric Este ireversibil i rezult precipitatul de tartrat monopotasic; Este reversibil datorit prezenei acidului tare n produi; Decurge spre formarea precipitatului de tartrat monopotasic n prezena acetatului de sodiu; Decurge n prezena acetatului de sodiu care funcioneaz drept catalizator i se regsete netransformat n produi; Decurge n prezena acetatului de sodiu care neutralizeaz H+ rezultai din reacie i se transform; Reacia clorurii de calciu (respectiv de bariu) cu acidul oxalic Este ireversibil i rezult precipitatul de oxalat de calciu (respectiv de bariu); Este reversibil datorit prezenei acidului tare n produi; Decurge spre formarea precipitatului de oxalat de calciu (respectiv de bariu) n prezena acetatului de sodiu; Decurge n prezena acetatului de sodiu care funcioneaz drept catalizator i se regsete netransformat n produi; Decurge n prezena acetatului de sodiu care neutralizeaz H+ rezultai din reacie i se transform;

08. A. B. C. D. E.

09. A. B. C. D. E.

10. A. B. C. D. E.

14

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 1.04. Reacii cu schimb de protoni. Teste complement simplu 01. pH-ul sucului gastric este 1,4 iar pH-ul sngelui 7,4. De cte ori este mai mare concentraia protonilor n sucul gastric dect n snge? A. de 10 ori; B. de 1.000 ori; C. de 10.000 ori; D. de 100.000 ori; E. de 1.000.000 ori; 02. Pentru calculul concentraiei H+ soluiilor acizilor slabi (AS), bazelor slabe (BS), i soluiilor srurilor provenite de la acid slab-baz tare (ASBT), acid tare-baz slab (AT-BS) i acid slab-baz slab (AS-BS), se folosesc urmtoarele relaii de calcul: K w C sare Kw Ka Kw Ka 1). H + = ; 2). H + = ; 3). H + = ; Csare Kb Kb Kw Kw 4). [ H +] = K a C a ; 5). H + = ; = HO K b Cb

[ ]

[ ]

[ ]

[ ] [

A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A.

1).AT-BS; 2).AS-BT; 3).AS-BS; 4).AS; 5).BS; 1).AS-BS; 2).AS-BT; 3).AT-BS; 4).AS; 5).BS; 1).AS-BT; 2).AT-BS; 3).AS-BS; 4).AS; 5).BS; 1).AS; 2).AS-BT; 3).AT-BS; 4).AS-BS; 5).BS; 1).BS; 2).AS-BT; 3).AT-BS; 4).AS-BS; 5).AS; Densitatea apei la temperatura ambiant este 1.000g/L. Concentraia molar a apei este: 0,05M; 0,5M; 5,5M; 55M; 550M; Domeniul de concentraii ale ionilor hidroniu corespunztoare intervalului de pH 0-14, este: 0-0,14M; 0-10-14M; 1-10-14M; 0-14M; 1-14M; Apa este un electrolit tare; solubilizeaz toate substanele chimice; disociaz n ioni printr-un proces exoterm; are caracter acid; are grad de disociere i conductivitate electric foarte mici; Produsul ionic al apei este produsul concentraiei ionilor apei n orice soluie apoas; 15

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E.

este produsul concentraiei ionilor apei pure; este satisfcut n soluiile n care H + = HO ; depinde de natura substanei dizolvate; are valori de numere ntregi i mici;

[ ] [

Indicele ionic sau exponentul ionic este valoarea numrului de oxidare al ionilor; este exponentul negativ al concentraiei ionilor; este logaritmul concentraiei protonilor; este o mrime adimensional cu valori de la 0 la 1; are uniti de concentraie; Tria ionic a electroliilor de tipul 1). A1-M1+; 2). A2-M2+; 3). A3-M3+ de concentraie 0,01M este, respectiv: 1). 0,01; 2). 0,02; 3). 0,03; 1). 0,01; 2). 0,02; 3). 0,04; 1). 0,01; 2). 0,04; 3). 0,06; 1). 0,01; 2). 0,04; 3). 0,09; 1). 0,01; 2). 0,08; 3). 0,09; Tria ionic a electroliilor de tipul 1). A 2 M; 2). A 3 M; 3). A 4 M de concentraie 0,01M este, respectiv: 1). 0,01; 2). 0,02; 3). 0,03; 1). 0,02; 2). 0,04; 3). 0,04; 1). 0,03; 2). 0,06; 3). 0,10; 1). 0,04; 2). 0,09; 3). 0,12; 1). 0,05; 2). 0,12; 3). 0,16; pH-ul soluiei de HCl 1M, este: 0,1; 0; 1; 2; Nu se poate calcula;

16

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D.

1.04. Reacii cu schimb de protoni. Teste complement multiplu Apa n faz lichid; Este un bun solvent pentru substane ionice i polare; Are constant dielectric mare favoriznd disocierea n ioni; Atomul de oxigen este hibridizat sp3 i configuraia moleculei este tetraedric; Moleculele ei sunt asociate prin legturi de hidrogen ntr-o configuraie tetraedric de 2-6 molecule tip pachet nchis; Densitatea apei lichide este mai mic dect a apei n faz solid; Apa n faz solid Moleculele ei sunt asociate prin legturi de hidrogen ntr-o configuraie tetraedric de 2-6 molecule tip pachet deschis; Are densitate mai mic dect apa n faz lichid; Sublimeaz; Se poate folosi la amestecuri de rcire; Se folosete ca solvent; Soluiile reale Sunt sisteme disperse cu diametrul particulelor de ordinul de mrime al moleculelor; Sunt amestecuri moleculare omogene macroscopic; Sunt formate din cel puin dou componente: faza dispersantsolventul i faza dispersat-solutul; Sunt instabile, separnd n timp componentele; Sunt stabile n timp; Hidraii Sunt aquacompleci formai ntre speciile chimice din soluie i moleculele de ap; Cationilor se formeaz prin legturi electrostatice ion-dipol favorizate de sarcina mare i volumul mic; Anionilor conin un nr. mai mic de molecule de ap dect cei ai cationilor; Sulfailor metalici conin un nr.impar de molecule de ap deoarece anionul sulfat se hidrateaz cu o singur molecul, iar cationii cu nr.par de molecule; Ionii rezultai din disocierea apei nu sunt hidratai; Gradul de disociere Caracterizeaz starea electrolitului n soluie; Reprezint raportul ntre nr. de molecule disociate i nr. de molecule nedisociate; Se definete ca raport ntre nr. de molecule disociate i nr. de molecule dizolvate; Se exprim n mol/L; Este o mrime adimensional cu valori de la 0 la 1; Gradul de disociere

E. 05. A. B. C. D. E. 06.

17

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E.

Crete cu creterea concentraiei; Crete cu diluarea; Crete cu creterea temperaturii cnd procesul de disociere este endoterm; Scade cu creterea temperaturii cnd procesul de disociere este exoterm; Se determin experimental prin metoda crioscopic i conductometric; Legea diluiei (Ostwald) Este relaia dintre constanta de disociere, gradul de disociere i concentraie; Se aplic tuturor soluiilor; Este aplicabil soluiilor diluate de electrolii slabi; Nu ia n considerare atracia electrostatic dintre ioni; Se folosete pentru calculul gradului de disociere n funcie de constanta de ionizare; Electroliii Sunt compui care conduc curentul electric n soluie i unii dintre ei i n topitur; Prin dizolvare n ap se disociaz n ioni (teoria disociaiei electrolotice); Gradul de disociere este o msur a triei electroliilor n soluie; Legea echilibrului chimic se aplic doar electroliilor slabi; Legea diluiei se aplic tuturor electroliilor; Activitatea Este denumit i concentraie activ sau efectiv; Exprim comportamentul real al soluiilor de electrolii; Este o mrime adimensional cu valori de la 0 la 1; Are aceleai uniti de msur ca i concentraia; La concentraii mari activitatea devine egal cu concentraia; Factorul (coeficientul) de activitate Corecteaz concentraia real la concentraia efectiv (activ); Corecteaz concentraia efectiv (activ) la concentraia real; Este o mrime adimensional cu valori de la 0 la 1; Exprim interaciunile sarcinilor electrice ale ionilor; Depinde de tria ionic a soluiei; Tria ionic a soluiei de NaCl de concentraie 0,01M este 0,02; CaCl 2 de concentraie 0,01M este 0,03; AlCl 3 de concentraie 0,01M este 0,06; ZrCl 4 de concentraie 0,01M este 0,08; Electrolit de tip AB 2 este egal cu a soluiei de electrolit de tip A 2 B; Produsul ionic al apei Este expresia constantei de autoprotoliz;

07. A. B. C. D. E.

08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A.

18

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B.

Este constant i independent de temperatur; Valoarea lui se calculeaz ca produs ntre constanta de disociere i concentraia molar a apei; Exponentul negativ este pH; Se folosete la calculul concentraiei H+ n soluii apoase; pH-ul Este exponentul negativ al concentraiei ionilor hidroniu; Este egal cu pOH-ul n toate soluiile; i pOH-ul sunt egale n apa pur; este o mrime adimensional; are doar valori de numere ntregi i pozitive; n soluia unui acid tare monoprotic Concentraia protonilor este egal cu concentraia acidului; Pentru soluii cu trie ionic mare, p a H-ul este mai mare dect pHul; Pentru soluii cu trie ionic mic, p a H-ul se apropie de valoarea pH-ului; Coeficientul de activitate este egal cu 1 n soluii concentrate; Tria ionic este egal cu concentraia; n soluia unei baze tari monoprotice Concentraia OH- este egal cu concentraia bazei; Pentru soluii cu trie ionic mare, p a H-ul este mai mic dect pH-ul; Pentru soluii cu trie ionic mic, p a H-ul se apropie de valoarea pH-ului; Coeficientul de activitate este subunitar n soluii concentrate; Tria ionic este egal cu concentraia; n soluia diluat a unui acid slab monoprotic Concentraia protonilor este: [ H +] = K a C a ; pH-ul este practic egal cu p a H-ul i se calculeaz 1 1 pH = p K a lg Ca ; 2 2 Echilibrului de disociere i se aplic legea aciunii maselor; Este valabil legea diluiei (Ostwald); Factorul de activitate este mult mai mic de 1; Hidroliza srurilor Este o reacie ireversibil; Este reacia invers neutralizrii; Este reacia ionilor srii cu ionii apei; Toate srurile modific pH-ul soluiei apoase; pH-ul soluiei apoase este independent de natura srii dizolvate; Hidroliza srurilor provenite de la AS-BT Creterea temperaturii determin creterea gradului de hidroliz; Creterea temperaturii determin scderea pH-ului;

C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B.

19

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

C. D. E.

Creterea temperaturii determin creterea produsului ionic al apei; Diminuarea concentraiei srii determin creterea pH-ului soluiei; Scderea concentraiei srii determin creterea gradului de hidroliz; Hidroliza srurilor provenite de la AT-BS Creterea temperaturii determin creterea gradului de hidroliz; Creterea temperaturii determin scderea pH-ului soluiei; Creterea temperaturii determin scderea produsului ionic al apei; Diminuarea concentraiei srii determin creterea pH-ului soluiei; Micorarea concentraiei srii determin creterea gradului de hidroliz; Teoria protolitic definete Acizii ca substane capabile s cedeze protoni; Acizii ca substane capabile s accepte protoni; Bazele ca substane capabile s accepte protoni; Bazele ca substane capabile s cedeze protoni; Acizii ca substane solubile n solveni polari; Teoria electronic definete Acizii ca substane care posed atomi de hidrogen ionizabili; Acizii ca substane capabile s accepte o pereche de electroni; Bazele ca substane care posed grupe OH; Bazele ca substane capabile s cedeze o pereche de electroni; Acizii ca substane capabile s participe la o reacie redox; Soluiile tampon de pH Sufer modificri mici ale pH-ului la adaosul unor acizi i baze tari; Conin un acid slab i sarea sa cu o baz tare; Au pH=7; pH-ul soluiei tampon care conine amestecul echimolar AS-sarea sa cu o BT este egal cu pK a a acidului slab; pH-ul soluiei tampon care conine amestecul echimolar BS-sarea sa cu un AT este egal cu pK b a bazei slabe; Sunt adevarate afirmatiile referitoare la solutia de HCl 0,1N Are pH=1; [H 3 O]=0,1 moli-ion g/L; Are pH=13; [H 3 O]=10-13 moli-ion g/L; pH=pOH Sunt adevarate afirmatiile referitoare la solutia de NaOH 0,1N Are pH=1; [H 3 O]=0,1 moli-ion g/L; Are pH=13; [H 3 O]=10-13 moli-ion g/L; pH=pOH

19. A. B. C. D. E.

20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E.

23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E.

20

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E.

Sunt adevarate afirmatiile referitoare la solutia de HCl 1N Are pH=0; [H 3 O]=1 mol-ion g/L; Are pH=14; [H 3 O]=10-14 moli-ion g/L; pH=pOH Sunt adevarate afirmatiile referitoare la solutia de NaOH 1N Are pH=1; [H 3 O]=0,1 moli-ion g/L; Are pH=14; [H 3 O]=10-14 moli-ion g/L; pH=pOH Saruri care hidrolizeaza NaCl; H 3 COONa; KNO 3 ; NH 4 Cl; Na 2 B 4 O 7 ; Saruri care nu hidrolizeaza NaCl; H 3 COONa; KNO 3 ; NH 4 Cl; Na 2 B 4 O 7 ; pH-ul este Exponentul negativ al concentratiei ionilor hidroniu; Exponentul negativ al concentratiei ionilor oxidril; Logaritmul zecimal negativ al concentratiei ionilor hidroniu; Logaritmul zecimal negativ al concentratiei ionilor oxidril; Un numar adimensional; pOH-ul este Exponentul negativ al concentratiei ionilor hidroniu; Exponentul negativ al concentratiei ionilor oxidril; Logaritmul zecimal negativ al concentratiei ionilor hidroniu; Logaritmul zecimal negativ al concentratiei ionilor oxidril; Un numar adimensional;

21

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 1.05. Reacii redox. Teste complement simplu 01. Se consider oxidarea alcoolului etilic cu dicromat de potasiu. S se identifice rspunsurile corecte referitoare la: 1). raportul molar Cr 2 O 7 ]2/H 3 C-CH 2 OH/Cr3+/H 3 C-COOH; 2). E g,dicromat ; 3). E g,etanol ; A. 1). 1/1/2/1; 2). M dicromat /6; 3). M etanol ; B. 1). 2/3/4/3; 2). M dicromat /6; 3). M etanol /3; C. 1). 2/3/4/3; 2). M dicromat /3; 3). M etanol /4; D. 1). 2/3/4/3; 2). M dicromat /6; 3). M etanol /2; E. 1). 2/5/4/5; 2). M dicromat /6; 3). M etanol /5; 02. A. B. C. D. Se consider potenialele normale ale urmtoarelor semicupluri redox: 0 0 0 1). ES O2 / 2 SO2 = 2,05V ; 2). EMnO / Mn2+ = 1,51V ; 3). ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V .
2 8 4 4 2 7

Semicuplurile MnO / Mn
2 S 2O82 / 2 SO4 ;

2+

i Cr2O / 2Cr

2 7

3+

sunt ageni oxidani fa de

2 Potenialul normal mare al S 2O82 / 2 SO4 permite oxidarea cu vitez mare a Mn2+ i a Cr3+; Oxidarea Mn2+ i a Cr3+ cu S 2O82 este lent, dar viteza reaciei poate fi mrit folosind drept catalizator Ag+; 2 Potenialul la echivalen al reaciei n care S 2O82 / 2 SO4 este agent oxidant

0 este egal cu ES O2 / 2 SO2 = 2,05V , fiind cel mai puternic agent oxidant;
2 8 4

E.

Prin oxidarea Mn cu S 2O82 rezult doar permanganat indiferent de condiiile de lucru;


2+

03.

Se consider potenialele normale ale urmtoarelor semicupluri redox: 0 0 1). ES O2 / 2 SO2 = 2,05V ; 2). ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V .
2 8 4 2 7

A. B. C. D. E. 04.

S se identifice rspunsurile corecte referitoare la: 1). Potenialul la echivalen E eq. ; 2). Constanta de echilibru redox; 3). Raportul concentraiei speciilor chimice la echilibru. 1). 1,5; 2). 150; 3). 15; 1). 1,5; 2). 10150; 3). 1015; 1). 101,5; 2). 10150; 3). 1015; 1). 15; 2). 10150; 3). 1015; 1). 15; 2). 150; 3). 15; Se consider potenialele normale ale urmtoarelor semicupluri redox: 0 0 1). ES O2 / 2 SO2 = 2,05V ; 2). ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V .
2 8 4 2 7

A. B. C. D. E.

S se identifice rspunsurile corecte referitoare la: 1). Echivalentul-gram al agentului oxidant . ; 2). Echivalentul-gram al agentului reductor; 3). Raportul 2 molar S 2O82 / Cr 3+ / SO4 / Cr2O72 la echilibru. 1). M/2; 2). M/6; 3). 3/2/6/1; 1). M/1; 2). M/6; 3). 1/2/6/1; 1). M/2; 2). M/3; 3). 3/2/3/1; 1). M/4; 2). M/6; 3). 2/2/4/1; 1). M/6; 2). M/3; 3). 3/2/6/1;

22

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

05. A. B. C. D. E.

n timpul desfurrii reaciei redox potenialul normal al agentului oxidant rmne constant, fiind constant analitic; potenialul normal al agentului reductor crete pn atinge valoarea potenialului normal al agentului oxidant; potenialul normal al agentului oxidant scade pn atinge valoarea potenialului normal al agentului reductor; potenialul normal al agentului reductor crete iar al agentului oxidant scade pn devin egale; potenialul normal al agentului reductor rmne constant, fiind constant analitic; Reaciile redox sunt reacii total deplasate spre produi datorit schimbului ireversibil de electroni; sunt reacii de echilibru; se produc doar n sensul determinat de valoarea potenialelor normale; nu au aplicaii analitice nefiind asociate cu modificri de culoare; au ca produi de reacie doar substane solubile n mediul de reacie; Potenialul normal al unui semicuplu redox este constant n orice condiii; este potenialul sistemului care conine doar forma oxidat; este potenialul sistemului care conine doar forma redus; este potenialul sistemului care conine forma oxidat i redus n raportul corespunztor coeficienilor stoechiometrici ai semireaciei de transformare redox; crete cu creterea pH-ului;
Se consider semireacia redox MnO4 + 8 H + + 5e Mn 2+ + 4 H 2O i 0 potenialul normal EMnO / Mn2+ = 1,51V la pH=0;
4

06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D.

E. 08. A. B. C. D. E.

creterea pH-ului de la 0 la 2,5 determin scderea potenialului normal cu 0,24 V; transformarea redox este independent de Ph; nu se produc modificri de culoare n timpul desfurrii reaciei; viteza reaciei este mare datorit valorii mari a potenialului normal; echivalentul-gram al permanganatului=masa molar raportul MnO4 / Mn 2 + fiind 1/1;

23

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 1.05. Reacii redox. Teste complement multiplu 01. Se consider reacia redox Cu2+ + I CuI(s)+ I 2 pentru care se d: E0 / Cu = 0,17V E 0 / 2 I = 0,54V ; I Cu
2+ +

A. B. C. D. E.

Coeficienii stoechiometrici ai reaciei sunt:2/4/6/2; Coeficienii stoechiometrici ai reaciei sunt:2/4/2/1; Valoarea potenialelor normale arat c reacia trebuie s decurg de la stnga la dreapta; Valoarea potenialelor normale arat c reacia trebuie s decurg de la dreapta la stnga; Scderea concentraiei ionilor Cu+ din soluie determin inversarea sensului reaciei chimice; Se consider reacia redox: Cr2O72 + Fe 2 + + H + Cr 3+ + Fe3+ + H 2O pentru care se d potenialul normal al agentului oxidant 1,33V i al agentului reductor 0,77V; Coeficienii stoechiometrici ai reaciei sunt 1/6/12/1/4/2; Coeficienii stoechiometrici ai reaciei sunt: 1/6/14/2/6/7; Creterea pH-ului determin inversarea sensului reaciei redox; Diferena mare dintre potenialele normale face imposibil inversarea sensului reaciei redox; Potenialul la echivalen este mai aproape de valoarea potenialului normal al agentului oxidant; Referitor la procesele redox, se poate afirma: Potenialul la echivalen este media aritmetic a potenialelor normale ale agentului oxidant i reductor; Echilibrul reaciei redox este cu att mai mult deplasat spre produi cu ct valorile potenialelor normale ale agentului oxidant i reductor sunt mai apropiate; Constanta de echilibru redox este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale agentului oxidant i reductor este mai mare; Cnd la o reacie redox particip H+, este favorizat de mediu acid; Cnd dintr-o reacie redox rezult H+, este favorizat de mediu acid;
3 3 Se dau semicuplurile redox: 1). AsO4 / AsO3 i 2). I2 /2I- i poteniale
0 lor normale: E AsO3 / AsO3 = 0,56V i EI0 / 2 I = 0,54V .
4 3 2

02.

A. B. C. D. E.

03. A. B.

C. D. E. 06.

A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D.

1) este agent oxidant i 2) este agent reductor; Reducerea arsenat la arsenit are loc n mediu acid; Oxidarea arsenit la arsenat are loc n mediu bazic; Reacia redox nu poate fi inversat; Modificarea pH-ului poate determina inversarea sensului reaciei redox; Fosfomolibdatul de amoniu (NH 4 ) 3 [PMo 12 O 40 ] este un complex intern al fosforului; conine oxizi de molibden Mo(IV) i Mo(VIII); este complexul galben coninnd anionul fosfat i oxid de Mo(VI); se poate transforma printr-o reacie redox de dismutaie n oxizi de

24

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E. 06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E.

molibden albatri; conine P(V), i Mo(V); Heteropoliacidul molibdovanadofosforic H 4 [PMo 11 VO 40 ] este un complex intern al vanadiului; conine oxizi de molibden Mo(IV) i Mo (VIII); este complexul galben coninnd anionul fosfat, anionul vanadat i oxid de Mo (VI); conine P(VI), V(VI) i Mo(VI); conine P(V), V(V) i Mo(VI); Heteropoliacidul molibdovanadofosforic H 4 [PMo 11 VO 40 ] Se obtine din fosfat, vanadat si molibdat in mediu acid; Este o transformare redox; Este un complex galben; Este un complex albastru; Se foloseste la identificarea si determinarea anionului fosfat; Acidul molibdovanadofosforic H 4 [PMo 11 VO 40 ] Contine fosfat, molibdat si vanadat; Se reduce la oxizi de molibden Mo(IV) i Mo (VIII); Reducerea la oxizi de molibden este o reactie de dismutatie; Este un un complex intern; Este un heteropoliacid; Constanta de echilibru redox Este constanta analitica independenta de temperatura; Se poate calcula n funcie de numrul de electroni schimbai i de diferena ntre potenialele standard ale oxidantului i reductorului; Confirm faptul c reaciile redox se desfoar n sensul formrii unui oxidant i a unui reductor mai slabi dect cei iniiali; Depinde de concentratia apei; Depinde de diferenta intre potentialele normale ale celor doua semicupluri; Raportul concentratiei speciilor chimice la echilibru se poate calcula tiind constanta de echilibru redox i numrul de electroni schimbai; Arat de cte ori este mai mare concentraia produilor fa de cea a reactanilor; Arat de cte ori este mai mare concentraia reactanilor fa de cea a produilor; Cuantific poziia echilibrului reaciei redox ; Este independenta de valoarea potentialelor normale redox;

10. A. B. C. D. E.

25

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E.

1.06. Reacii de precipitare. Teste complement simplu Despre solubilitatea compuilor chimici se poate afirma Azotaii, clorurile i carbonaii sunt toi solubili; Azotaii sunt sruri solubile; Carbonaii i sulfaii grupei a IV-a analitice de cationi sunt solubili n ap; Toate sulfurile sunt precipitate intens colorate i insolubile n ap; Clorurile i percloraii sunt precipitate albe cristaline; Se d produsul de solubilitate al precipitatelor: 1). AgI P S =1016; 2). Ag 2 CrO 4 P S =1012; 3). Ag 3 PO 4 P S =1020; Solubilitatea molar este respectiv: 1). S=104; 2). S=105; 3). S=106; 1). S=105; 2). S=106; 3). S=107; 1). S=106; 2). S=107; 3). S=108; 1). S=103; 2). S=104; 3). S=105; 1). S=108; 2). S=104; 3). S=105; Clorura de plumb (II) are solubilitatea s=4,17mg/mL i M=278g/mol. Solubilitatea molar i produsul de solubilitate al precipitatului au valorile: S=1510-3; P S =13,510-6; S=1,510-3; P S =1,3510-6; S=1,510-4; P S =1,510-8; S=1,510-5; P S =1,510-10; S=1510-6; P S =13,510-12;

Nr. 01. A. B. C. D. E.

1.06. Reacii de precipitare. Teste complement multiplu Sulfatul de bariu are solubilitatea s=2,33 mg/L i M=233 g/mol; Solubilitatea molar are valoarea S=10-10, iar produsul de solubilitate 10-5; Solubilitatea molar are valoarea S=10-5, iar produsul de solubilitate 10-10; Solubilitatea molar se exprim n (mol/L)2 iar produsul de solubilitate n mol/L; Solubilitatea molar se exprim n mol/L iar produsul de solubilitate n (mol/L)2; Solubilitatea i produsul de solubilitate au aceleai valori i aceleai uniti de msur fiind sare de tipul MA; Produsul de solubilitate al iodatului de lantan este K sp , La ( IO3 )3 = 5,4 10 12 . Solubilitatea ionilor este de ordinul 10-3M n ap; este de ordinul 10-6M n ap; crete cu creterea triei ionice a soluiei; scade cu creterea triei ionice a soluiei; este independent de tria ionic a soluiei; Referitor la procesul de precipitare, se poate afirma: Solubilitatea unui precipitat este mai mare ntr-o soluie cu trie ionic mai mare;

02. A. B. C. D. E. 03. A.

26

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E.

Prezena ionului comun n exces mrete solubilitatea precipitatului; pH-ul optim de precipitare a unei sri provenit de la un acid slab i o baz tare este egal cu pK a a acidului slab; Solubilitatea precipitatelor de AgCl i AgBr este mai mare n soluie amoniacal dect n apa pur datorit complexrii Ag+; Solubilitile precipitatelor de AgCl, AgBr i AgI sunt egale avnd cation comun;

Nr. 1.07. Reacii de complexare. Teste complement simplu 01. Se consider o soluie n care C Ag+ =2 10-5M i C NH3 =5 10-2M. Valoarea constantei de formare a complexului este 2 =1,6 107. Concentraia ionului Ag+ necomplexat i complexul predominant n soluie, sunt respectiv: A. 5 10-10M; Ag ( NH )+ ; 3 2 -5 B. 2 10 M; Ag ( NH )+ ;
3

C. D. E.

5 10-2M; Ag ( NH 3 )2 ;
+

1,6 107M; Ag ( NH 3 )2 ;
+

2 10-5M; Ag ( NH 3 )2 ;
+

Nr. 1.07. Reacii de complexare. Teste complement multiplu 01. n soluia apoas coninnd ionii Cu2+ se adaug amoniac. Constantele pariale de formare ale complecilor sunt: K 1 =2 104; K 2 =5 103;K 3 =1 103; K 4 =2 102. A. Complecii ionului Cu2+ cu amoniac sunt mai stabili dect aquocomplecii; B. Soluia conine complexul tetraaminocupru(II) albastru intens; C. Soluia conine toate speciile complexe ale ionului Cu(II) cu amoniac; D. Constanta de formare a reaciei globale are valoarea 2 1013; E. Constanta de formare a reaciei globale are valoarea 2 1052;

27

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos. Teste complement simplu 01. Alegerea corect a indicatorului acido-bazic; A. Domeniul su de viraj trebuie s se situeze n intervalul saltului de pH la echivalen; B. S prezinte trei forme colorate: una corespunztoare analitului, una corespunztoare titrantului i una corespunztoare punctului de echivalen; C. Modificarea de culoarea s fie independent de pH; D. Modificarea de culoare s se produc lent pentru a putea fi observat; E. Punctul de echivalen s se situeze n interiorul domeniului de viraj; 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E. La titrarea a 0,1905g substan pur cu soluie standard de concentraie 0,1N s-au consumat pn la echivalen 5mL soluie. Echivalentul-gram al titrosubstanei este: 25g/val; 0,381g/val; 0,0381g/val; 381g/val; 150g/val; Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 1N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este: m titrosubst. =(102-103) E g,titrosubst. ; m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ; m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ; m titrosubst. =M titrosubst. ; m titrosubst. =E g titrosubst. ; Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 0,1N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este: m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ; m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ; m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ; m titrosubst. =0,1 M titrosubst. ; m titrosubst. =E g titrosubst. ; Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 0,05N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este: m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ; m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ; m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ; m titrosubst. =0,05 M titrosubst. ; m titrosubst. =E g titrosubst. ; Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 0,01N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este: m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ; m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ; m titrosubst. =(104-105) E g,titrant ; m titrosubst. =0,01 M titrosubst. ; m titrosubst. =E g titrosubst. ;

28

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E.

Factorul determinat al soluiei de concentraiei teoretic 0,1N este 0,5255. n acest caz, concentraia real C r , concentraia teoretic C t i factorul corecte, sunt respectiv: C t =0,1N; C r =0,05255N; F 0,1 =0,5255; C t =0,01N; C r =0,05255N; F 0,01 =5,2500; C t =0,05N; C r =0,05255N; F 0,05 =1,0510; C t =0,025N; C r =0,05255N; F 0,025 =2,1020; C t =0,001N; C r =0,05255N; F 0,001 =0,0525; pH-ul soluiei tampon coninnd acid acetic (pK a =4,75) i acetat de sodiu n raportul molar 1/1, 1/10, 10/1 este respectiv: 3; 4; 5; 3,75; 4,75; 5,75; 5,75; 4,75; 3,75; 4; 7; 5; 4,75; 5,75; 3,75; n timpul titrrii soluiei de acid acetic cu soluie de NaOH, pn la punctul de echivalen, soluia conine: Acid acetic; Acid acetic/acetat de sodiu; Acetat de sodiu; NaOH; Acetat de sodiu/NaOH; Compoziia soluiei, dup echivalen, la titrarea soluiei de acid acetic cu soluie de NaOH, este: Acid acetic; Acid acetic/acetat de sodiu; Acetat de sodiu; NaOH; Acetat de sodiu/NaOH; Profilul curbei de titrare acid tare de diferite concentraii iniiale, cu o baz tare (ATBT) 0,1N: Depinde de concentraia iniial a acidului tare; Depinde doar de concentraia titrantului; Este independent de concentraia iniial a acidului; Este independent de concentraia titrantului; Nu depinde nici de concentraia AT, nici de concentraia BT folosit ca titrant, pH-ul la echivalen fiind 7; n cazul titrrii acido-bazice n mediu apos, punctul de echivalen este situat: La valoarea pHului soluiei de titrant; La valoarea pHului soluiei de analit; La valoarea pHului solventului folosit la titrare; La mijlocul saltului de pH indiferent de tria acidului i a bazei; La pH-ul corespunztor produilor de reacie; Pentru neutralizarea a 0,2400g substan se consum 12mL titrant de concentraie 0,5N.

12. A. B. C. D. E. 13.

29

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 14.

Echivalentul-gram al substanei este: 12 g/val; 24 g/val; 40 g/val; 60 g/val; 80 g/val; Se titreaz 1,325g prob coninnd carbonat de sodiu (Na 2 CO 3 , M=106g/mol), cu soluie de HCl 1M, n prezen de metiloranj. Volumul de soluie de titrant la echivalen este 10mL. Coninutul de carbonat al probei este: 100%; 80%; 60%; 40%; 20%; Se titreaz 1,325g prob coninnd carbonat de sodiu (Na 2 CO 3 , M=106g/mol), cu soluie de HCl 1M, n prezen de fenolftalein. Volumul de soluie de titrant la echivalen este 10mL. Coninutul de carbonat al probei este: 100%; 80%; 60%; 40%; 20%; pH-ul soluiei la echivalen la titrarea soluiei de tetraborat de sodiu cu soluie de HCl 0,1N este: Neutru pentru c este o reacie de neutralizare; Acid pentru c titrantul este acid tare; Bazic deoarece se titreaz o sare provenit de la baz tare i acid slab; Slab acid corespunztor compoziiei soluiei la echivalen; Slab bazic corespunztor echivalenei; Se consider 1L ap distilat i 1L soluie NaOH 1M. Raportul ntre pH-ul celor dou soluii i raportul concentraiei ionilor hidroniu n cele dou soluii, sunt respectiv: 1/2; 107; 2/1; 10-7; 1/1; 10; 7/0; 10-7; 0/7; 107; Se consider 1L ap distilat i 1L soluie HCl 1M. Raportul ntre pH-ul celor dou soluii i raportul concentraiei ionilor hidroniu n cele dou soluii, sunt respectiv: 1/2; 107; 2/1; 10-7; 1/1; 10; 7/0; 10-7; 0/7; 107; Se titreaz 100mL soluie acid slab 0,1N i 100mL soluie acid tare 0,1N. Volumele de

A. B. C. D. E. 15.

A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19.

30

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A.

titrant baz tare consumate pn la echivalen se gsesc n raportul: 1/2; 2/1; 1/1; 1/5; 1/4; Se titreaz 100mL soluie baz slab 0,1N i 100mL soluie baz tare 0,1N. Volumele de titrant acid tare consumate pn la echivalen se gsesc n raportul: 1/2; 2/1; 1/1; 1/4; 1/6; pH-ul soluiei tampon coninnd hidroxid de amoniu (pK b =4,7) i clorur de amoniu n raportul molar 1/1, 1/10, 10/1 este respectiv: 8,3; 9,3; 10,3; 3,7; 4,7; 5,7; 10,3; 9,3; 8,3; 4; 7; 5; 9,3; 8,3; 10,3; Se consider 1L ap pur i 1L soluie acid tare 0,01N. Diferena dintre pH-ul celor dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv: 2; 10-2; 3; 10-3; 4; 10-4; 5; 10-5; 6; 10-6; Se consider 1L ap pur i 1L soluie acid tare 0,1N. Diferena dintre pH-ul celor dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv: 2; 10-2; 3; 10-3; 4; 10-4; 5; 10-5; 6; 10-6; Se consider 1L ap pur i 1L soluie baz tare 0,01N. Diferena dintre pH-ul celor dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv: -2; 102; -3; 103; -4; 104; -5; 105; -6; 106; Se consider 1L ap pur i 1L soluie baz tare 0,1N. Diferena dintre pH-ul celor dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv: -2; 102;

31

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 26.

-3; 103; -4; 104; -5; 105; -6; 106; Relaia etap/compoziia soluiei la titrarea acidului fosforic cu o baz tare n mediu apos, este: 1. naintea primului punct de echivalen a. Acid fosforic 2. dup primul punct de echivalen b. Fosfat monosodic 3. dup al doilea punct de echivalen c. Fosfat disodic 4. soluia iniial d. Acid fosforic/ Fosfat monosodic 5. la prima echivalen e. Fosfat monosodic / Fosfat disodic 6. la a doua echivalen f. fosfat disodic / fosfat trisodic 1. a.; 2. b.; 3. c.; 4 d.; 5. e.; 6. f.; 1. d.; 2. e.; 3 f.; 4. a.; 5. b.; 6 c.; 1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.; 6. f.; 1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.; 6. f.; 1. c.; 2. b.; 3. d.; 4. a.; 5. e.; 6. f.; Factorul de corecie se determin pentru soluiile de Titrant; Analizat; Indicator; Tampon de pH; Reactivi auxiliari; Factorul de corecie are drept scop determinarea Concentraiei reale; Concentraiei teoretice; pH-ului; Potenialului normal redox; Constantelor analitice; Unitile de masur pentru factorul de corecie, sunt mol/L; val/L; mL; Adimensional; mg; Concentraia ionilor hidroniu n soluia cu pH=0, este 0,1; 0; 1; 2; 10; Unitile de masur ale concentraiei ionilor hidroniu pentru care se definete domeniul de pH, sunt: mol ioni-g/L;

A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A.

32

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33.

%; g/100 mL; mg; mL; Unitile de masur pentru pH, sunt: mol/L; val/L; mL; Adimensional; mg; Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza solutiei de acid forforic (M H3PO4 =98 g/mol) titrarea cu solutie de NaOH 1M in prezenta indicatorului fenolftaleina: 1 mL solutie NaOH 1M este echivalent cu 49 mg H 3 PO 4 . Echivalentulgram al acidului fosforic in aceasta reactie este: M H3PO4 /1; M H3PO4 /2; M H3PO4 /3; 2x M NaOH ; 3x M NaOH ; Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza acidului salicilic (C 7 H 6 O 3 M=138,1 g/mol) titrarea cu solutie de NaOH 0,1M in prezenta indicatorului rosu de fenol: 1 mL solutie NaOH 0,1M este echivalent cu 13,81 mg C 7 H 6 O 3 . Echivalentulgram al acidului salicilic in aceasta reactie este: M C7H6O3 /1; M C7H6O3 /2; M C7H6O3 /3; M NaOH ; 2xM NaOH ; Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza carbonatului de sodiu (M=106 g/mol) titrarea cu solutie de HCl 1M in prezenta indicatorului metiloranj: 1 mL soluie acid clorhidric 1M este echivalent cu 53 mg Na 2 CO 3 . Echivalentul-gram al carbonatului de sodiu in aceasta reactie este: M Na2CO3 /1; M Na2CO3 /2; M Na2CO3 /3; M HCl ; 2xM HCl ; Hidroliza sarurilor este reactia Inversa neutralizarii; Neutralizare; Redox; Precipitare; Complexare; Sarea Mohr este

A. B. C. D. E. 34.

A. B. C. D. E. 35.

A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37.

33

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E.

Ferocianura; Fericianura; Alaun feroamoniacal; Alaun feriamoniacal; Toti cristalohidratii; Sarea Mohr este Hexacianoferat (II) de potasiu; Hexacianoferat (III) de potasiu; Sulfat dublu de fer (II) si amoniu; Sulfat dublu de fer (III) si amoniu; Toti cristalohidratii; Mecanismul de schimbare a culorii indicatorilor acido-bazici este explicat de Teoria cromofor-ionica; Teoria disociatiei electrolitice; Principiul lui Le Chatelier; Conceptul cinetic al echilibrului chimic; Teoria electronica a acizilor si bazelor; Indicatorii acido-bazici sunt Liganzi polidentati; Compusi organici acizi sau baze slabe; Complecsi interni; Compusi care sufera o transformare redox reversibila; Substante insolubile in apa;

Nr. 2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos. Teste complement multiplu 01. Curba de titrare de neutralizare este reprezentarea grafic a: A. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat; B. Evoluiei pOH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat; C. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat; D. Evoluiei pOH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat E. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant din biuret; 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. Saltul de pH la echivalen reprezint: Domeniul de pH n care indicatorul i schimb culoarea; Intervalul de pH care include punctul de echivalen; Intervalul de pH situat ntre pH-ul corespunztor soluiei care conine 1% mL soluie de analizat netitrat i 1% mL titrant n exces; Domeniul de pH n care soluia de indicator conine dou specii chimice diferit colorate; Creterea brusc a pH-ului pentru volume mici de titrant adaugate; Domeniul de viraj al indicatorilor acido-bazici este: Domeniul de pH n care indicatorul i schimb culoarea; Intervalul de pH care include punctul de echivalen; Intervalul de pH situat ntre pH-ul corespunztor soluiei care conine 1% mL soluie de analizat netitrat i 1% mL titrant n exces;

34

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A.

Domeniul de pH n care soluia de indicator conine dou specii chimice diferit colorate; Creterea brusc a pH-ului pentru volume mici de titrant adaugate; Domeniul de viraj al indicatorilor acido-bazici este: pH = pK a,IND 1; pH = pK Analit 1; pH = pK Titrant 1; pOH = pK b,IND 1; pH= pK W - pK b,IND 1; n cazul titrrii unui acid cu o baz tare, saltul de pH la echivalen: Crete cu creterea concentraiei iniiale a acidului; Scade cu creterea concentraiei iniiale a acidului; Este independent de concentraia iniial a acidului i a titrantului; Crete cu creterea concentraiei titrantului; Scade cu creterea concentraiei titrantului; Volumul soluiei de titrant baz tare, necesar pentru neutralizarea a 100 mL soluie de acid monoprotic, depinde de: Natura acidului (acid tare, acid slab); Concentraia iniial a acidului; Concentraia titrantului; Natura solventului; Gradul de disociere al acidului; Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un compus pentru a putea fi folosit ca indicator acido-bazic, sunt: S fie insolubil n solventul folosit la titrare; S prezinte cel puin dou forme colorate; Modificarea de culoare s fie ireversibil; Culoarea soluiei s fie vizibil la concentraii mult mai mici dect ale analitului; Modificarea de culoare s se produc ntr-un interval ngust de pH; Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de HCl: Acid oxalic; Oxalat de sodiu; Ftalat acid de potasiu; Acid benzoic; Tetraborat de sodiu; Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de NaOH: Acid oxalic; Oxalat de sodiu; Ftalat acid de potasiu; Acid benzoic; Tetraborat de sodiu; Acidul sulfuric Este un acid triprotic slab care se neutralizeaz n trei trepte nregistrnd la echivalen trei salturi diferite de pH;

35

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 11.

Este un acid diprotic tare care n mediu apos se neutralizeaz n dou trepte; Este un acid diprotic tare care n mediu apos se neutralizeaz ntr-o singur treapt; Este un acid diprotic tare care n mediu anhidru nregistreaz dou salturi diferite de pH; Este un acid diprotic slab n mediu anhidru; Se titreaz 100 mL soluie HCl 0,1N cu soluie standard de NaOH 0,1N. Considernd saltul de pH la echivalen 0,1 mL soluie de titrant, alegei indicatorii adecvai marcrii punctului de echivalen: Albastru de bromofenol, domeniul de viraj 3-4,6; Rou de bromofenol, domeniul de viraj 4,7-6,3; Rou de fenol, domeniul de viraj 6,5-8; Acid picric, domeniul de viraj 0,2-1; Fenolftaleina, domeniul de viraj 8,2-9,8; pH-ul soluiei apoase a unui acid slab: Depinde de concentraia soluiei de acid slab; Este funcie de natura acidului; Depinde de valoarea constantei de aciditate; Este cu att mai mic cu ct pK a este mai mare; Are valoarea 1 pentru toate soluiile apoase; Echilibrul reaciei de hidroliz a acetatului de sodiu Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de NaOH; Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de acid acetic; Nu este influenat de prezena n exces a NaOH, constanta de hidroliz fiind constant; Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de NaOH; Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de acid acetic; Echilibrul reaciei de hidroliz a clorurii de amoniu Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de HCl; Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de hidroxid; Nu este influenat de prezena n exces a HCl, constanta de hidroliz fiind constant; Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de HCl; Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de hidroxid; Soluia unui indicator acido-bazic, compus organic acid slab HInd, disociaz la: Creterea concentraiei ionilor hidroniu [H 3 O+]; Scderea pH-ului; Creterea concentraiei ionilor hidroxil [HO-]; Creterea pH-ului; Creterea pOH-ului; Soluia unui indicator acido-bazic, compus organic baz slab, ionizeaz la: Creterea concentraiei ionilor hidroniu [H 3 O+]; Scderea pH-ului; Creterea concentraiei ionilor hidroxil [HO]; Creterea pH-ului; Creterea pOH-ului; Compuii organici din clasa ftaleine cu caracter acid, folosii ca indicatori de pH:

A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17.

36

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22.

Cristal violet; Fenolftaleina; Metil violet; Timolftaleina; -naftolftaleina; Compuii organici din clasa ftaleine cu caracter bazic, folosii ca indicatori de pH: Cristal violet; Fenolftaleina; Metil violet; Timolftaleina; -naftolftaleina; Fenolftaleina: Structura de lactona este roie; Structura de chinon este incolor; Structura de chinon este roie; Structura deprotonat este incolor; Structura deprotonat este roie; Metiloranj: Structura azo este galben; Structura azo protonat este galben; Structura azo protonat este roie; Structura chinonimin este galben; Structura chinonimin este roie; Ftalatul acid de potasiu este titrosubstan folosit la determinarea factorului soluiilor de: NaOH n ap; NaOH n metanol; HCl n ap; K 2 Cr 2 O 7 n acid sulfuric 1N; KMnO 4 n acid sulfuric 1N; Se consider titrarea soluiilor de acid acetic (K a, acid acetic =10-5) de concentraie 1). 0,1N; 2). 0,001N i 3). 0,00001N cu soluie standard de NaOH 0,1N. pH-ul soluiei iniiale i efectul asupra saltului de pH la echivalen, sunt respectiv: 1). pH=1; 2). pH=2; 3). pH=3; saltul de pH crete cu creterea concentraiei iniiale ale acidului; 1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH crete cu scderea concentraiei iniiale ale acidului; 1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH crete cu creterea concentraiei iniiale ale acidului; 1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mic a pH-ului cu creterea concentraiei iniiale ale acidului; 1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mare a pH-ului cu creterea concentraiei iniiale ale acidului; Se consider titrarea soluiilor de acid slab 1). K a,1 =10-3; 2). K a,2 =10-5 i 3). (K a,3 =10-7

A. B. C. D. E.

23.

37

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E.

fiecare de concentraie 0,1N cu soluie standard de NaOH 0,1N. pH-ul soluiei iniiale i efectul asupra saltului de pH la echivalen, sunt respectiv: 1). pH=1; 2). pH=2; 3). pH=3; saltul de pH crete cu creterea K a ale acidului; 1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH crete cu creterea K a ale acidului; 1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH scade cu creterea K a ale acidului; 1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mic a pH-ului cu creterea pK a ale acidului; 1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mare a pH-ului cu creterea concentraiei iniiale ale acidului; Se consider titrarea soluiilor de hidroxid de amoniu (K b, NH4OH =10-5) de concentraie 1). 0,1N; 2). 0,001N i 3). 0,00001N cu soluie standard de HCl 0,1N. Soluiile iniiale au respectiv: 1). pH=11; 2). pH=10; 3). pH=9; 1). pH=12; 2). pH=11; 3). pH=10; 1). pOH=1; 2). pOH=2; 3). pOH=3; 1). pOH=2; 2). pOH=3; 3). pOH=4; 1). pOH=3; 2). pOH=4; 3). pOH=5; Se consider titrarea unui acid slab (AS) cu o baz tare (BT). [H+] i pH-ul soluiei la echivalen depind: Direct de K a a acidului slab; Invers de K a a acidului slab; Direct de concentraia srii rezultate; Invers de concentraia srii rezultate; Doar de produsul ionic al apei; Se consider titrarea unei baze slabe (BS) cu un acid tare (AT). [H+] i pH-ul soluiei la echivalen depind: Direct de K b a bazei slabe; Invers de K b a bazei slabe; Direct de concentraia srii rezultate; Invers de concentraia srii rezultate; Doar de produsul ionic al apei; Se consider titrarea unui acid tare (AT) cu o baz tare (BT). [H+] i pH-ul soluiei la echivalen: Depind de concentraia soluiei iniiale a AT; Depind de concentraia soluiei de titrant BT; Sunt independente de concentraia soluiei iniiale a AT; Sunt independente de concentraia soluiei de titrant BT; Depind doar de produsul ionic al apei; La titrarea de neutralizare pH-ul soluiei finale n prezena unui exces de titrant Depinde de concentraia soluiei de analizat; Depinde de concentraia soluiei de titrant; Este independent de concentraia soluiei de analizat; Este independent de concentraia soluiei de titrant; Depinde de volumul soluiei de titrant adugat n exces;

24.

A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E.

38

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E.

Titrarea invers se folosete cnd Titrantul este colorat; Soluia de analizat nu este stabil n condiiile de lucru; Nu este necesar folosirea indicatorului; Reactivii auxiliari produc reacii secundare nedorite analitului; Biureta este brun; Titrarea direct se aplic n cazul n care: Reacia dintre titrant i analit este practic total i rapid; Este disponibil un indicator adecvat marcrii punctului de echivalen; n soluia de analizat se pot crea condiiile desfurrii reaciei fr procese secundare nedorite; Titrantul este incolor; Biureta este transparent; Titrarea prin substituie sau prin deplasare, implic: Adugarea n soluia de analizat a unui exces de reactiv care transform analitul ntr-un compus stabil; Eliberarea prin substituie a unei specii chimice care se titreaz; Folosirea a doi titrani; Folosirea a doi indicatori; Folosirea unui singur indicator pentru toi componenii analizai; Titrarea prin diferen se aplic n cazul n care: Reactivii auxiliari produc reacii secundare nedorite analitului; Biureta este brun; Reacia dintre titrant i titrat este lent, sau incomplet; Nu este disponibil un indicator adecvat fiecrei specii chimice care se analizeaz; Analitul este colorant; Folosirea unui singur indicator pentru toate speciile chimice care se analizeaz printr-o anumit metod, este posibil folosind tehnica titrrii: Directe; Inverse; Prin substituie; Prin diferen; Oricare; Sunt adevrate afirmaiile: Titrul reprezint masa de substan dintr-un mL de soluie; Relaia ntre concentraia molar C m i normal C n este independent de natura reaciei; Concentraia molar C m i normal C n sunt egale pentru aceeai substan n toate reaciile la care particip; Relaia ntre concentraia molar C m i normal C n pentru aceeai substan este dependent de natura reaciei; C n este mai mare sau egal cu C m pentru aceeai substan, n funcie de reacia la care particip; Mrimea unei diviziuni este de: 0,20 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;

35. A.

39

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E.

0,20 mL la biureta care are 5 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,10 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,10 mL la biureta care are 10 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,05 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru; Precizia de msurare a volumului cu biureta este de: 0,20 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,20 mL la biureta care are 5 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,10 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,10 mL la biureta care are 10 diviziuni pentru fiecare mililitru; 0,05 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru; Optimizarea titrrii se refer la: Determinarea masei de substan de analizat care prin titrare consum un volum de titrant comparabil cu volumul biuretei; Alegerea ergonomic a postului de lucru al analistului; Determinarea volumului de soluie de analizat care prin titrare consum un volum de titrant comparabil cu volumul biuretei; Alegerea indicatorului adecvat analizei; Folosirea biuretei din sticl brun sau transparent; Curba de titrare de neutralizare AS-BT, poate fi folosit la determinarea: pK a a acidului slab; capacitii de tamponare a soluiei tampon AS/sarea sa cu o BT; pK b a bazei tari; celei mai mari valori a pK a a acidului slab care poate fi analizat prin titrare n mediu apos; celei mai mici valori a pK a a acidului slab care poate fi analizat prin titrare n mediu apos; Curba de titrare de neutralizare BS-AT, poate fi folosit la determinarea: pK b a bazei slabe; capacitii de tamponare a soluiei tampon BS/sarea sa cu un AT; pK a a acidului tare; celei mai mari valori a pK b a bazei slabe care poate fi analizat prin titrare n mediu apos; celei mai mici valori a pK b a bazei slabe care poate fi analizat prin titrare n mediu apos; Curba de titrare de neutralizare AS-BT are trei tronsoane: 1). palier I, 2). un salt i 3). palier II, cu urmtoarele semnificaii: 1). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate; 2). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate; 3). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate; 1). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate; 2). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate; Curba de titrare de neutralizare BS-AT are trei tronsoane: 1). palier I, 2). un salt i 3). palier II, cu urmtoarele semnificaii: 1). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate; 2). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate; 3). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;

39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C.

40

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E.

1). Scderi mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate; 2). Scderi mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate; Punctul de echivalen: Este momentul n care numrul de echivaleni de titrant adugat este egal cu numrul de echivaleni de compus de analizat din prob; Este intervalul de pH n care indicatorul acido basic i schimb culoarea; Corespunde volumului de titrant care a reacionat cu toat cantitatea de analit; Este momentul cnd analistul a consumat prin titrare volumul unei biurete; Este momentul cnd paharul folosit la titrare este 2/3 plin; Punctul de titrare Este momentul cnd toat cantitatea de analit a reacionat cu titrantul; Este momentul cnd prima pictur de titrant a determinat schimbarea culorii indicatorul acido basic; Corespunde volumului de titrant care a reacionat cu toat cantitatea de analit; Corespunde volumului de titrant care a determinat modificarea de culoare a indicatorului; Este intervalul de pH n care indicatorul acido basic i schimb culoarea; Eroarea de indicator la titrare Este diferena ntre volumul de titrant folosit pentru atingerea punctului de echivalen i cel necesar pentru atingerea punctului final al titrrii; Se refer la greeala de calcul a concentraiei; Se refer la greeala de citire a volumului la biuret; Reprezint % de analit netransformat; Reprezint % de titrant adugat n exces dup punctul de echivalen; Volumul de titrant la echivalen la titrarea AS-BT, se folosete la determinarea: Concentraiei soluiei de AS; Constantei de ionizare a AS; Saltului de pH la echivalen; Tehnicii de analiz; Echivalentului-gram al AS substan pur; Volumul de titrant la echivalen la titrarea BS-AT, se folosete la determinarea: Concentraiei soluiei de BS; Constantei de ionizare a BS; Saltului de pH la echivalen; Tehnicii de analiz; Echivalentului-gram al BS substan pur; Factorul de corecie Reprezint raportul ntre concentraia real i cea teoretic; Este un numr adimensional cu valori ntre 0 i 1; Valoarea ideal este 1,0000 iar valorile acceptate n analiza cantitativ sunt cuprinse ntre 0,9800 i 1,1200; Se calculeaz cu dou cifre semnificative dup virgul; Se calculeaz cu patru cifre semnificative dup virgul;

41

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55.

Reacii care stau la baza metodelor de analiza volumetric, sunt: Neutralizare; Redox; Complexare; Precipitare; Descompunere termica; Urmtorii parametrii sunt adimensionali: Gradul de disociere; Factorul de corectie; pH-ul; Masa; Volumul; Determinarea factorului de corecie este procesul de Etalonare; Standardizare; Neutralizare; Ajustarea pH-ului; Determinarea concentraiei reale; Solutia standard de NaOH se foloseste la analiza solutiilor de Acizi tari; Halogenuri; Saruri cu hidroliza acida; Baze tari; Saruri cu hidroliza alcalina; Solutia standard de HCl se foloseste la analiza solutiilor de Acizi tari; Halogenuri; Saruri cu hidroliza acida; Baze tari; Saruri cu hidroliza alcalina; Alcalimetria se bazeaza pe o reactie de: Neutralizare; Redox; Precipitare; Complexare; Schimb de protoni; Acidimetria se bazeaza pe o reactie de: Neutralizare; Redox; Precipitare; Complexare; Schimb de protoni; Fenolftaleina si timolftaleina sunt:

42

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E.

Indicatori complexometrici; Indicatori acido-bazici; Indicatori redox; Indicatori de precipitare; Compusi care prezinta o singura forma colorata; Metiloranj si rosu de metil sunt: Indicatori complexometrici; Indicatori acido-bazici; Indicatori redox; Indicatori de precipitare; Compusi care prezinta doua forme colorate; Cristal violet si metil violet sunt: Indicatori complexometrici; Indicatori acido-bazici; Indicatori redox; Indicatori de precipitare; Compusi care prezinta doua forme colorate; Rosu de fenol si albastru de timol sunt: Indicatori complexometrici; Indicatori acido-bazici; Indicatori redox; Indicatori de precipitare; Compusi care prezinta trei forme colorate; Este titrant alcalimetric Solutia aq. NaOH; HCl n ap; KOH n metanol; HClO 4 n acid acetic; KMnO 4 n acid sulfuric 1N; Este titrant acidimetric Solutia aq. NaOH; HCl n ap; KOH n metanol; HClO 4 n acid acetic; KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

Nr. 2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru. Teste complement simplu 01. Care dintre urmatoarele afirmaii este adevarat n ceea ce privete folosirea acidului acetic ca solvent la titrarea n mediu anhidru a substanelor medicamentoase: A. este un solvent protogenic care niveleaz funcia de aciditate a substanelor dizolvate; B. este un solvent puternic disociat n care speciile chimice dizolvate se gsesc in cea mai mare parte sub form de perechi de ioni; C. are polaritate mic si prezint disociere proprie;

43

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E.

funcia acid intrinsec determin amplificarea funciei acide extrinsece a substanei dizolvate; este folosit ca solvent la prepararea soluiei titrate de metoxid de sodiu, fiind necesar anhidrizarea prealabil; Identificai perechile proprietate solveni anhidri, corecte: 1. protogenici a. benzen, toluen, xileni; 2. protofilici b. acetonitril, piridina; 3. amfoteri c. acid formic, acid acetic; 4. aprotici d. etilendiamina, hidrazina; 5. ineri e. etanol, etilenglicol; 1.-c.; 2.-d.; 3.-e.; 4.-b.; 5.-a.; 1.-b.; 2.-c.; 3.-a.; 4.-d.; 5.- e.; 1.-a.; 2.-d.; 3.-c.; 4.-b.; 5.- e.; 1.-d.; 2.-a.; 3.-b.; 4.-c.; 5.- e.; 1.-c.; 2.-b.; 3.-d.; 4.-a.; 5.- e.; Identificai perechile solveni anhidri proprietate, corecte: 1. Solvenii protofilici a. nu posed funcii acido-bazice decelabile, fiind neutri; 2. Solvenii protogenici b. funcioneaz ca acizi sau baze Lewis; 3. Solvenii amfoterici c. au constanta de bazicitate mai mare dect constanta de aciditate; 4. Solvenii aprotici d. au constanta de aciditate mai mare dect constanta de bazicitate; 5. Solvenii ineri e. au funcia acid comparabil cu cea bazic; 1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.; 1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.; 1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.; 1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.; 1. c.; 2. b.; 3. d.; 4. a.; 5. e.; La determinarea factorului soluiei de acid percloric n acid acetic folosind ca titrosubstan hidrogenocarbonatul de potasiu, rezult cristale de: Acid acetic protonat; Perclorat de potasiu; Carbonat de potasiu; Clorur de potasiu; Acid carbonic; Selectai reactivii necesari determinrii clorhidratul de papaverin n mediu anhidru: 1). soluie de acid percloric; 2). soluie de acetat mercuric; 3). Acid acetic anhidru; 4). Cristal violet; 5). Hidroxid de sodiu n etanol; 6). Etanol; 7). Timolftalein n etanol; 8). Azotat de argint n piridin; 9. Piridin; 10). Dimetilformamid; 1+2+3+4 2+3+4+5+10 3+4+5+6+10 4+5+6+7+9 5+6+7+8+9 Selectai reactivii necesari determinrii fenobarbitalului n mediu anhidru:

02.

A. B. C. D. E. 03.

A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05.

A. B. C. D. E. 06.

44

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E.

1). soluie de acid percloric; 2). soluie de acetat mercuric; 3). Acid acetic anhidru; 4). Cristal violet; 5). Hidroxid de sodiu n etanol; 6). Etanol; 7). Timolftalein n etanol; 8). Azotat de argint n piridin; 9. Piridin; 10). Dimetilformamid; 1+2+3+4; 2+3+4+5+10; 3+4+5+6+10; 4+5+6+7+9; 5+6+7+8+9; Acidimetria in mediu anhidru foloseste ca titrant Solutia aq. NaOH; HCl n ap; KOH n metanol; HClO 4 n acid acetic; KMnO 4 n acid sulfuric 1N; Alcalimetria in mediu anhidru foloseste ca titrant Solutia aq. NaOH; HCl n ap; KOH n metanol; HClO 4 n acid acetic; KMnO 4 n acid sulfuric 1N; Indicatorul folosit pentru marcarea punctului de echivalenta la titrarea cu HClO 4 n acid acetic Negru eriocrom T triturat; Alaun feriamoniacal conc.; Cristal violet in acid acetic; Cromat de potasiu 6%; Timolftaleina in etanol; Indicatorul folosit pentru marcarea punctului de echivalenta la titrarea cu KOH n etanol Negru eriocrom T triturat; Alaun feriamoniacal conc.; Cristal violet in acid acetic; Cromat de potasiu 6%; Timolftaleina in etanol;

Nr. 2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru. Teste complement multiplu 01. Titrarea n mediu anhidru se folosete cnd A. Specia chimic de analizat are solubilitate mic n ap; B. Analitul are valori ale constantei de disociere mai mici de 108 ; C. Este necesar o precizie mai bun a determinrii; D. Nu este disponibil un indicator pentru mediul apos; E. Este necesar folosirea acidului percloric ca titrant; 02. A. Pentru analiza cantitativ a piridinei (K b =1,7 10 9) se folosete: Apa ca solvent

45

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D.

Acidul percloric ca titrant Fenolftaleina ca indicator Acid acetic solvent pentru analit, titrant i indicator Cristal violet ca indicator Solvenii anhidri cu caracter acid intrinsec mresc (accentueaz) caracterul bazic extrinsec al substanelor dizolvate; cresc gradul de disociere al bazei slabe dizolvate; sufer o reacie de autoprotoliz; mresc (accentueaz) proprietile acide extrinsece ale solutului; cresc gradul de ionizare al acidului slab dizolvat; Solvenii anhidri cu caracter bazic intrinsec mresc (accentueaz) caracterul bazic extrinsec al substanelor dizolvate; cresc gradul de disociere al bazei slabe dizolvate; sufer o reacie de autoprotoliz; mresc (accentueaz) proprietile acide extrinsece ale solutului; cresc gradul de ionizare al acidului slab dizolvat; Valori mari ale constantei dielectrice a solventului determin: Starea de agregare a solventului; Disocierea substanelor dizolvate; Formarea perechilor de ioni ale solutului; Transformarea solutului n ioni liberi; Caracterul acido-bazic al solutului; Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de acid percloric n acid acetic: Hidrogenocarbonat de potasiu; Acid oxalic; Acid benzoic; Ftalat acid de potasiu; Acid succinic; Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de hidroxid de sodiu n metanol: Hidrogenocarbonat de potasiu; Dicromat de potasiu; Acid benzoic; Trioxid de diarsen; Acid succinic; Sunt adevrate afirmaiile: Un acid slab se titreaz ntr-un solvent protofilic (bazic) cu o baz tare (ex. KOH, CH 3 ONa, hidroxid de tetrabutilamoniu (C 4 H 9 ) 4 NOH etc.); O baz slab se titreaz ntr-un solvent protogenic cu un acid tare (ex. HClO 4 ); Pentru titrarea difereniat a doi acizi slabi se utilizeaz un solvent protogenic (cu caracterul acid intermediar celor doi acizi); Pentru titrarea difereniat a dou baze slabe se utilizeaz un solvent protofilic (cu caracterul bazic intermediar celor doua baze);

46

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E.

Acizii i bazele cu constanta de ionizare mai mic de 107 se titreaz n ap folosind un indicator adecvat sau tehnica titrrii prin diferen; n determinrile acido-bazice n solveni anhidri mecanismele de intervenie ale solventului pot fi: Proprietile acido-bazice; Proprietile dielectrice; Capacitatea de complexare; Capacitatea de dizolvare a substanei; Proprietile de difereniere; Determinarile volumetrice n mediu anhidru utilizeaz ca solveni: Amoniac gazos; Solveni ineri; Acid acetic anhidru; Acetat de mercur; Metanol; Autoprotoliza solventului Este reacia dintre dou molecule ale aceluiai solvent cuantificat de constanta de solvoliz K S ; Este specific doar solvenilor protofilici; Este specific doar solvenilor ineri; Este o reacie de echilibru care se desfoar n solvenii protofilici, protogenici, amfoterici, aprotici; Valori mari ale pK S indic deplasarea echilibrului de autoprotoliz la dreapta; Sunt adevrate afirmaiile: Solvenii aprotici sunt solveni de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 ); Solvenii protofilici sunt solveni de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 ); Solvenii protofilici sunt solveni de nivelare a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 ); Apa este solvent de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 ); Apa este solvent de nivelare a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 ); n mediu anhidru, deplasarea echilibrului reactiei de titrare spre dreapta a unui acid, este favorizat de: Creterea constantei de aciditate K a a acidului; Scderea constantei de aciditate K a a acidului; Scderea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului; Creterea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului; Valori mari ale punctului de fierbere a solventului; n mediu anhidru, deplasarea echilibrului reactiei de titrare spre dreapta a unei baze, este favorizat de: Creterea constantei de bazicitate K b a bazei;

09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E.

13. A. B. C. D. E. 14. A.

47

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E.

Scderea constantei de bazicitate K b a bazei; Scderea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului; Creterea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului; Valori mari ale punctului de fierbere a solventului; La titrarea acizilor poliprotici se nregistreaz: Dou salturi de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n ap; Un singur salt de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n ap; Dou salturi de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n mediu anhidru; Un singur salt de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n mediu anhidru; Salturi de pH corespunztoate nr. de protoni neutralizai indiferent de natura solventului; 2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement simplu n cazul titrrii redox, potenialul punctului de echivalen este situat: Mai aproape de potenialul normal al soluiei de titrant; Mai aproape de potenialul normal al soluiei de analit; Mai aproape de potenialul normal al soluiei cu potenial mai mare; La mijlocul saltului de potenial indiferent de potenialul normal al analitului i al titrantului; Mai aproape de potenialul normal al soluiei cu potenial mai mic; Curba de titrare redox este reprezentarea grafic a: Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat; Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de potenialul normal al indicatorului; Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat; Potenialului soluiei de analizat n funcie de potenialul titrantului; Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat; Potenialul redox la echivalen se calculeaz cu relaia: Unde: a este nr.de electroni schimbai de agentul oxidant, iar b de agentul reductor; 0 0 Eox este potenialul normal al agentului oxidant, Ered este potenialul normal al agentului reductor.
0 0 a Eox b Ered ; a+b 0 0 a Eox b Ered ; a b 0 0 a Eox + b Ered ; a b 0 0 a Eox + b Ered ; a+b 0 0 (a Eox + b Ered ) (a + b) ;

Nr. 01. A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03.

A. B. C. D. E. 04.

Coeficienii stoechiometrici ai semireaciei de reducere a soluiei de permanganat de

48

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1


potasiu, la pH=0, MnO4 /H+/e/Mn2+/H 2 O, sunt: 1/2/3/4/5; 1/3/5/7/9; 1/6/8/2/4; 1/5/8/4/1; 1/8/5/1/4;

A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E.

Coeficienii stoechiometrici ai semireaciei de reducere a soluiei de dicromat de potasiu n mediu puternic acid Cr2O72 /H+/e/Cr3+/H 2 O, sunt: 1/2/4/6/8; 1/4/8/14/7; 1/14/6/2/7; 1/3/6/9/12; 1/12/7/5/3; La titrarea cu soluie de permanganat n mediu puternic acid Se folosete un indicator mai intens colorat dect soluia de permanganat; Se folosete un indicator mai puin colorat dect soluia de permanganat; Se folosesc ca indicatori doar compleci metalici; Nu este necesar folosirea unui indicator deoarece soluia de permanganat este colorat i la diluii mari; Se folosesc indicatori redox cu potenialul normal egal cu potenialul normal al soluiei de permanganat; La titrarea cu soluie de dicromat n mediu puternic acid Se folosete un indicator mai intens colorat dect soluia de dicromat; Se folosete un indicator mai puin colorat dect soluia de dicromat; Se folosesc ca indicatori doar compleci metalici; Nu este necesar folosirea unui indicator deoarece soluia de dicromat este colorat i la diluii mari; Se folosesc indicatori redox cu domeniul de viraj n interiorul saltului de potenial la echivalen; Determinarea titrimetric a vitaminei C se bazeaz pe reducerea acidului ascorbic cu tiosulfat de sodiu; titrarea cu soluie de hidroxid de potasiu n mediu anhidru; reducerea acidului ascorbic cu ap oxigenat n mediu alcalin; oxidarea la acid dehidroascorbic cu iod n mediu acid; precipitarea acidului ascorbic n forma de sare de argint, greu solubil; Determinarea iodometric a Fe3+ const n: Oxidarea ionului Fe3+ cu tiosulfat de sodiu; Reducerea la Fe2+ pe seama oxidrii I la I2 ; Reducerea la Fe2+ pe seama oxidrii tiosulfatului la tetrationat; Oxidarea ionului Fe3+ cu I 2 ; Precipitarea ionului Fe3+ cu I; Determinarea iodometric a Co2+ const n: Oxidarea la Co3+ cu agent oxidant energic i reducerea la Co2+ pe seama oxidrii I la I2 ; 49

07. A. B. C. D. E.

08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 11.

Oxidarea la Co3+ cu agent oxidant energic i titrarea cu tiosulfat; Titrarea ionului Co2+ cu I 2 ; Oxidarea ionului Co2+ cu I2 ; Precipitarea ionului Co2+ cu I; Concentraia determinat dicromatometric a soluiei de sare Mohr este 0,32N. Concentraia molar real C m,r , concentraia normal real C n,r , concentraia normal teoretic C n,t i factorul de corecie, sunt respectiv: C m,r =0,32M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666; C m,r =0,64M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666; C m,r =0,16M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666; C m,r =0,32M; C n,r =0,30N; C n,t =0,30N; F=1,0000; C m,r =0,32M; C n,r =0,30N; C n,t =0,32N; F=0,9375; Se consider reaciile de reducere n mediu puternic acid a titranilor: 1). sulfatul de ceriu (IV); 2). dicromatul de potasiu; 3). permanganatul de potasiu; 4). bromatul de potasiu. Relaia ntre echivalentul-gram i masa molar, este respectiv: 1). E g =M; 2). E g =M; 3). E g =M; 4). E g =M; 1). E g =M; 2). E g =M/6; 3). E g =M/5; 4). E g =M/6; 1). E g =M/2; 2). E g =M/3; 3). E g =M/4; 4). E g =M/5; 1). E g =M; 2). E g =M/3; 3). E g =M/5; 4). E g =M/7; 1). E g =M/4; 2). E g =M/5; 3). E g =M/6; 4). E g =M/6; La oxidarea dicromatometric n mediu acid a carbonului organic, raportul stoechiometric ntre speciile chimice Cr2O72 /C/H+/Cr3+/CO 2 /H 2 O, este: 2/3/16/4/3/8; 2/3/4/4/6/8; 1/2/4/4/3/16; 2/8/16/4/3/16; 1/4/8/4/3/4; La oxidarea permanganometric n mediu acid a oxalatului, raportul stoechiometric 2 ntre speciile chimice MnO4 / C2O4 /H+/Mn2+/CO 2 /H 2 O, este: 2/5/8/2/10/8; 1/3/4/2/5/4; 2/4/8/1/5/8; 2/8/3/1/3/8; 2/10/8/1/5/8; Se consider reacia Fe2+ + Ce4+ Fe3+ + Ce3+ 0 0 Pentru care se dau ECe 4+ / Ce3+ = 1,36V , EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V 1). Potenialul redox la echivalen E eq. , 2). constanta de echilibru redox lgK i 3). raportul concentraiei speciilor chimice la echilibru sunt, respectiv: 1). E eq. =1; 2). lgK=1; 3). 104; 1). E eq. =2; 2). lgK=1010; 3). 102; 1). E eq. =1; 2). lgK=105; 3). 100; 1). E eq. =3; 2). lgK=102; 3). 105; 1). E eq. =1; 2). lgK=10; 3). 105; 50

A. B. C. D. E. 12.

A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15.

A. B. C. D. E.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

16.

Se consider determinarea n mediu acid a Cu2+ n prezena unui exces de KI. Iodul eliberat se titreaz cu soluie standard de tiosulfat de sodiu. Relaia dintre echivalentul-gram i masa molar a speciilor chimice implicate este, respectiv: 1). E g ,CuSO4 ; 2). E g ,I 2 ; 3). E g , Na2 S 2O3 1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g ,CuSO4 =M/2; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2; 1). E g ,CuSO4 =M/2; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2; Se consider determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu cu dicromat de potasiu, n mediu acid, n prezena unui exces de KI. Iodul eliberat se titreaz cu soluie de tiosulfat de sodiu. Relaia dintre echivalentul-gram i masa molar a speciilor chimice implicate este, respectiv: 1). E g , K 2Cr2O7 ; 2). E g ,I 2 ; 3). E g , Na2 S 2O3 1). E g , K 2Cr2O7 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g , K 2Cr2O7 =M/2; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2; 1). E g , K 2Cr2O7 =M/3; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g , K 2Cr2O7 =M/5; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; 1). E g , K 2Cr2O7 =M/6; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M; Se consider determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu cu dicromat de potasiu, n mediu acid, n prezena unui exces de KI. Iodul eliberat se titreaz cu soluie de tiosulfat de sodiu. Agenii oxidani i reductori sunt, respectiv: 1). K 2 Cr 2 O 7 ; 2). I; 3). Na 2 S 2 O 3 ; 1). agent oxidant; 2). agent oxidant; 3). agent oxidant; 1). agent oxidant; 2). agent reductor; 3). agent reductor; 1). agent reductor; 2). agent reductor; 3). agent oxidant; 1). agent oxidant; 2). agent reductor; 3). agent oxidant; 1). agent reductor; 2). agent reductor; 3). agent reductor; Volumul soluiei finale, la echivalen, la titrarea a 100mL soluie Fe2+ 0,01N cu soluie standard de: 1). Ce4+ 0,1N; 2). K 2 Cr 2 O 7 0,1N; 3). KMnO 4 0,1N; 4). KBrO 3 0,1N este respectiv: 1). 100mL; 2). 100mL; 3). 100mL; 4). 100mL; 1). 110mL; 2). 110mL; 3). 110mL; 4). 110mL; 1). 120mL; 2). 130mL; 3). 140mL; 4). 150mL; 1). 150mL; 2). 150mL; 3). 150mL; 4). 150mL; 1). 200mL; 2). 200mL; 3). 200mL; 4). 200mL; Potenialul la semiechivalen la titrarea soluiei de Fe2+ cu soluie de : 1). Ce4+; 2). K 2 Cr 2 O 7 ; 3). KMnO 4 ; 4). KBrO 3 este respectiv: 0 0 0 (Se dau: EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V ; ECe 4+ / Ce 3+ = 1,70V ; ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V ;
2 7

A. B. C. D. E. 17.

A. B. C. D. E. 18.

A. B. C. D. E. 19.

A. B. C. D. E. 20.

0 0 EMnO / Mn 2+ = 1,51V ; E BrO / Br = 1,44V )


4 3

A.

1). 0,77V; 2). 1,70V; 3). 1,33V; 4). 1,51V; 51

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 21.

1). 1,70V; 2). 1,33V; 3). 1,51V; 4). 1,44V; 1). 1,33V; 2). 1,33V; 3). 1,33V; 4). 1,33V; 1). 0,77V; 2). 0,77V; 3). 0,77V; 4). 0,77V; 1). 1,70V; 2). 1,70V; 3). 1,70V; 4). 1,70V; Potenialul la echivalen la titrarea soluiei de Fe2+ cu soluie de : 1). Ce4+; 2). K 2 Cr 2 O 7 ; 3). KMnO 4 ; 4). KBrO 3 este respectiv: 0 0 0 (Se dau: EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V ; ECe 4+ / Ce 3+ = 1,70V ; ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V ;
2 7

0 MnO4 / Mn 2+

= 1,51V ; E

0 BrO3 / Br

= 1,44V )

A. B. C. D. E. 22.

1). 0,77V; 2). 1,70V; 3). 1,33V; 4). 1,51V; 1). 1,70V; 2). 1,33V; 3). 1,51V; 4). 1,44V; 1). 1,2V; 2). 1,2V; 3). 1,3V; 4). 1,3V; 1). 0,77V; 2). 0,77V; 3). 0,77V; 4). 0,77V; 1). 1,70V; 2). 1,70V; 3). 1,70V; 4). 1,70V; Se consider reacia Fe2+ + Ce4+ Fe3+ + Ce3+ 0 0 Pentru care se dau ECe 4+ / Ce 3+ = 1,70V , EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V Potenialul sistemului la dublul volumului de titrant necesar pentru echivalen, este: 0,77V; 1,70V; 2,47V; 1,23V; 0,93V; Potenialul normal al unei semireacii redox este potenialul soluiei care conine forma oxidat (Ox) i forma redus (Red) n raportul: [Ox]/[Red]=1/1; [Ox]/[Red]=2/1; [Ox]/[Red]=1/2; [Ox]/[Red]=10/1; [Ox]/[Red]=1/10; Volumul de soluie de titrant agent oxidant energic, de concentraie 0,1N, consumat pn la echivalen la oxidarea a 100mL soluie amestec Fe2+ i Ti3+, de concentraie 0,03N fiecare, este respectiv: V I, eq. =10mL; V II, eq. =10mL; V I, eq. =60mL; V II, eq. =60mL; V I, eq. =30mL; V II, eq. =60mL; V I, eq. =100mL; V II, eq. =100mL; V I, eq. =200mL; V II, eq. =200mL; Se consider determinarea permanganometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+. Speciile chimice implicate i culoarea lor, sunt respectiv: 1). Fe2+; a). incolor 3+ 2). Fe ; b). galben; c). verde; 3). MnO4 ; 2+ 4). Mn ; d). roz;

A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24.

A. B. C. D. E. 25.

52

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 26.

5). H 2 SO 4 ; e). rou-violet; 1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.; 1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.; 1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.; 1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.; 1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. d.; 5. a.; Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+. Speciile chimice implicate i culoarea lor, sunt respectiv: 1). Fe2+; a). incolor 2). Fe3+; b). galben; 2 c). verde; 3). Cr2O7 ; 4). Cr3+; d). rou-violet; 5). H 2 SO 4 ; e). portocaliu; 1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.; 1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. c.; 5. a.; 1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.; 1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.; 1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. d.; 5. a.; Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+ n prezena indicatorului feroin. Punctul de echivalen este marcat de virajul culorii De la rou-portocaliu la albastru; De la rou-portocaliu la galben; De la albastru la rou-portocaliu; De la galben la verde; De la rou-portocaliu la verde; Masa necesar preparrii unui litru de soluie 0,1N de dicromat de potasiu (M K2Cr2O7 =294 g/mol), n mediu puternic acid, pentru determinri redox, este: 29,4g; 14,7g; 9,8g; 4,9g; 2,5g; Masa necesar preparrii unui litru de soluie 0,1N de permanganat de potasiu (M KMnO4 =158 g/mol), n mediu puternic acid, pentru determinri redox, este: 7,9g; 5,3g; 3,9g; 3,16g; 2,66g; Marcarea punctului de echivalen la titrrile iodimetrice se face cu un indicator specific prezenei iodului amidonul; cu un indicator specific prezenei anionului tiosulfat amidonul; cu un indicator acido bazic, punctul de echivalen fiind asociat cu o modificare a pH-ului; 53

A. B. C. D. E. 27.

A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E.

cu un indicator redox monocolor, punctul de echivalen fiind asociat cu o modificare a potenialului; fr indicator, soluia I 2 /KI fiind vizibil colorat i la diluii mari;

Nr. 2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement multiplu 01. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un compus pentru a putea fi folosit ca indicator redox, sunt: A. S sufere o transformare redox reversibil, asociat cu o modificare vizibil de culoare; B. S prezinte cel puin o form colorat; C. Modificarea de culoare s fie ireversibil; D. Culoarea soluiei s fie vizibil la concentraii mult mai mici dect ale analitului; E. Modificarea de culoare s se produc ntr-un interval ngust de potenial; 02. A. B. C. D. E. 03. Curba de titrare redox este o: Curb ascendent cnd titrantul este agent oxidant; Curb descendent cnd titrantul este agent reductor; Curb ascendent cnd analitul este agent reductor; Curb descendent cnd analitul este agent oxidant; Profilul curbei este independent de natura titrantului i analitului; Constanta de echilibru redox se calculeaz cu relaia: Unde: a este nr.de electroni schimbai de agentul oxidant, iar b de agentul reductor; 0 0 Eox este potenialul normal al agentului oxidant, Ered este potenialul normal al agentului reductor 0 0 Eox Ered ; lg K = 0,059 ab 0 0 Eox Ered ; lg K = a b 0,059 0 E 0 Ered ; pK = ox 0,059 ab

A.

B. C.

D.

K = 10
E.

0 0 E ox E red 0 , 059 a b

; ;

K = 10
04. A. B. C. D. E. 05. A. B.

E0 E0 ab ox red 0 , 059

La metodele iodimetrice Titrantul este soluia apoas de iod n iodur de potasiu; Titrantul este soluia apoas de tiosulfat de sodiu; Soluia de iod n KI este agent oxidant; Soluia de iod n KI este agent reductor; Se folosete ca indicator amidonul; La metodele iodometrice Titrantul este soluia apoas de iod n iodur de potasiu; Titrantul este soluia apoas de tiosulfat de sodiu;

54

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

C. D. E. 06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C.

Soluia de tiosulfat este agent oxidant; Soluia de tiosulfat este agent reductor; Se folosete ca indicator amidonul; Bromo-bromatometria prezint urmtoarele caracteristici: este o metod de analiz redoxometric; reductorul este bromul molecular rezultat din reactia bromat-bromur de potasiu; oxidantul este bromul molecular rezultat din reactia bromat-bromur de potasiu; utilizeaz ca soluie de titrant bromatul de potasiu; utilizeaz ca soluie de titrant bromura de potasiu; Compui folosii ca indicatori redox sunt: Tris-orto-fenantrolinatul de Fe(II); Bipiridina; Difenilamina; Difenilbenzidina; Fenolftaleina; Indicatori redox monocolori Albastru metilen; Feroina; Difenilamina; Bi-piridina complex cu Fe(II); Ter-piridina complex cu Fe(II); Indicatori redox bicolori Albastru metilen; Feroina; Difenilamina; Bi-piridina complex cu Fe(II); Ter-piridina complex cu Fe(II); Soluia apoas de amidon Sufer o transformare redox asociat cu modificarea culorii; Formeaz un complex interstiial albastru cu iodul molecular; Formeaz un complex albastru cu ionul iodur; Este indicator specific la titrrile iodimetrice; Este indicator specific la titrrile iodometrice; Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu: Dicromat de potasiu; Sare Mohr; Bromat de potasiu; Hidrazin; Trioxid de diarsen; Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de I2 /KI: Dicromat de potasiu; Sare Mohr; Bromat de potasiu;

55

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 13.

Hidrazin; Trioxid de diarsen; Se consider semicuplurile redox I2 /2I ( E 02 / 2 I = 0,54V ) I i Cu2+/Cu+

( E0 2 + / Cu + = 0,17V ) Cu A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. Semicuplul Cu2+/Cu+ este agent reductor (Cu+ se oxideaz la Cu2+); Din reacie rezult precipitatul de CuI i I 2 ; Semicuplul I2 /2I este agent oxidant (I2 se reduce la I); Reacia are loc n sensul determinat de valoarea potenialelor normale; Reacia are loc n sens invers celui determinat de valoarea potenialelor normale; Determinarea permanganometric a concentraiei soluiei de nitrit Se realizeaz prin titrarea direct a soluiei de nitrit, permanganatul fiind agent oxidant energic; Se aplic titrarea invers; Const n oxidarea ionului nitrit la nitrat; Const n transformarea ionului nitrit n NO; Folosete ca indicator soluia apoas de amidon; Determinarea permanganometric a concentraiei soluiei de sulfit Se realizeaz prin titrarea direct soluiei de sulfit, permanganatul fiind agent oxidant energic; Se aplic titrarea invers; Const n oxidarea ionului sulfit la sulfat; Const n transformarea ionului sulfit n SO 2 ; Folosete ca indicator soluia apoas de amidon; Determinarea dicromatometric a etanolului Se realizeaz prin titrarea direct a soluiei de etanol, dicromatul fiind agent oxidant energic; Se aplic titrarea prin diferen; Const n oxidarea etanolului la acetaldehid; Const n oxidarea etanolului la acid acetic; Folosete ca indicator soluia apoas de amidon; Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de permanganat Acid oxalic; Oxalat de sodiu; Tiosulfat de sodiu; Sare Mohr; Carbonat acid de sodiu; Srurile de Ce4+ Sunt ageni oxidani energici; Potenialul redox normal este independent de natura solventului; n mediu acid sufer transformri redox trecnd n diferite stri de oxidare; La pH=0 se reduce la Ce3+ ; Sunt titrosubstane;

56

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25.

Dicromatul de potasiu Se folosete ca titrant oxidant; Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen; Este titrosubstan; Transformarea redox este rapid i ireversibil; Se transform n specii chimice cu diferite NO n funcie de pH-ul de lucru; Permanganatul de potasiu Se folosete ca titrant reductor; Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen; Este titrosubstan; Transformarea redox este rapid i ireversibil; Se transform n specii chimice cu diferite NO n funcie de pH-ul de lucru; Tiosulfatul de sodiu Se folosete ca titrant reductor; Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen; Este titrosubstan; Se reduce la tetrationat; Se oxideaz la tetrationat; La titrarea redox, saltul de potenial la echivalen crete cu: creterea valorii potenialului normal al agentului oxidant; creterea valorii potenialului normal al agentului reductor; scderea valorii potenialului normal al agentului reductor; creterea concentraiei titrantului; creterea concentraiei titratului; La titrarea Fe2+ cu agent oxidant energic, saltul de potenial la echivalen crete: prin fixarea ionilor Fe3+ rezultai ntr-un complex stabil; cu creterea pH-ului; cu creterea concentraiei titrantului i a titratului; cu creterea potenialului normal redox al agentului oxidant; cu viteza de adugare a titrantului; Dintre compuii folosii n metodele redoxometrice, sunt titrosubstane: Tiosulfatul de sodiu; Sarea Mohr; I2 ; Dicromatul de potasiu Permanganatul de potasiu Se consider urmtoarele specii chimice i potenialele lor normale redox: 0 0 0 1). ECe 4+ / Ce 3+ = 1,70V , 2). ECl / 2Cl = 1,36V , 3). EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V ,
2

0 0 0 4). ESO 2 / SO 2 = 0,33V , 5). ENO / NO = 0,33V , 6). E Fe (CN )3 / Fe (CN )4 = 0,36V .
4 3 3 2 6 6

Soluia de permanganat de potasiu ( E A.

0 MnO4 / Mn 2+

= 1,51V ), n mediu puternic acid,

acioneaz ca agent oxidant fa de: toate speciile chimice, fiind agent oxidant energic;

57

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 26.

doar fa de 3). i 6). fiind folosit la oxidarea ionului Fe(II); fa de 4). i 5). pentru c au poteniale normale redox egale; fa de toate semicuplurile cu potenial normal redox mai mic; fa de 2)., 3)., 4)., 5). i 6). Se consider urmtoarele specii chimice i potenialele lor normale redox: 0 0 0 1). ECe 4+ / Ce 3+ = 1,70V , 2). ECl / 2Cl = 1,36V , 3). EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V ,
2

4). E

0 2 2 SO4 / SO3

= 0,33V , 5). E

0 NO3 / NO2

0 = 0,33V , 6). E Fe (CN )3 / Fe (CN )4 = 0,36V .


6 6

Soluia de dicromat de potasiu ( E A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31.

0 2 Cr2 O7 / 2 Cr 3+

= 1,33V ), n mediu puternic acid,

acioneaz ca agent oxidant fa de: toate speciile chimice, fiind agent oxidant energic; doar fa de 3). i 6). fiind folosit la oxidarea ionului Fe(II); fa de 4). i 5). pentru c au poteniale normale redox egale; fa de toate semicuplurile cu potenial normal redox mai mic; fa de 3)., 4)., 5). i 6). Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de KMnO 4 la pH=0: Acid oxalic; Sare Mohr; Acid sulfuric; Ferocianura de potasiu; Tiosulfat de sodiu; Se consider determinarea permanganometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+. Marcarea punctului de echivalen Se face cu un indicator adecvat potenialului la echivalen; Se face fr indicator; Este momentul cnd prima pictur de titrant se decoloreaz; Este momentul cnd prima pictur de titrant nu se decoloreaz; Nu este necesar, permanganatul fiind agent oxidant energic; Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+. Marcarea punctului de echivalen Se face cu un indicator adecvat potenialului la echivalen; Se face fr indicator; Este momentul cnd prima pictur de titrant se decoloreaz; Este momentul cnd prima pictur de titrant nu se decoloreaz; Impune folosirea unui indicator; Determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a etanolului se face prin Titrare direct; Titrare invers; Titrare prin diferen; Titrare prin substituie; Titrare cu doi titrani; Acidul oxalic este titrosubstan folosit la determinarea factorului: 1). soluiei de hidroxid de sodiu i 2). a soluiei de permanganat de potasiu n mediu puternic acid.

58

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 32.

Referitor la aceste aplicaii, sunt adevrate afirmaiile: n reacia 1). acidul oxalic se transform n oxalat neutru; n reacia 2). acidul oxalic se transform n oxalat neutru; n reacia 1). acidul oxalic se transform n dioxid de carbon i ap; n reacia 2). acidul oxalic se transform n dioxid de carbon i ap; n reacia 1). acidul oxalic se transform n oxalat acid; Acidul oxalic este titrosubstan folosit la determinarea factorului: 1). soluiei de hidroxid de sodiu i 2). a soluiei de permanganat de potasiu n mediu puternic acid. Referitor la aceste aplicaii, sunt adevrate afirmaiile: n reacia 1). E g,ac.oxalic =M/1; n reacia 1). E g,ac.oxalic =M/2; n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/1 n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/2 n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/4 Inversarea sensului reaciei redox este posibil cnd: Diferena ntre potenialele normale redox este mic; Diferena ntre potenialele normale redox este mare; Rezult un gaz care prsete sistemul; Diferena ntre potenialele normale redox este mic i se modific pH-ul; Diferena ntre potenialele normale redox este mare i rezult un complex; Referitor la reaciile redox, sunt adevrate afirmaiile: Cnd dintr-o reacie redox rezult H+, este favorizat de mediul acid; Cnd dintr-o reacie redox rezult H+, este favorizat de mediul alcalin; Cnd la reacia redox particip H+, este favorizat de mediul acid; Cnd la reacia redox particip H+, este favorizat de mediul alcalin; Reaciile redox nu sunt influenate de pH; Studiind influena pH-ului asupra semireaciei de reducere a anionului dicromat n mediu puternic acid, din ecuaia Nernst a potenialului, se constat: 0 ( ECr O 2 / 2Cr 3+ = 1,33V )
2 7

A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35.

A. B. C. D. E.

Potenialul normal redox este dependent de pH; Potenialul normal redox crete cu creterea pH-ului; Potenialul normal redox scade cu creterea pH-ului; 0 La pH>5, anionul dicromat nu mai poate oxida Fe2+ la Fe3+ ( EFe 3+ / Fe 2+ = 0,77V ); Anionul dicromat poate oxida Fe2+ la Fe3+ n orice mediu pentru c este agent oxidant energic; Se consider semicuplul redox I2 /2I ( E 02 / 2 I = 0,54V ) I Eg ,I2 = Eg , I 2 = M I2 1 M I2

36. A. B. C. D.

2 0 Sistemul I2 /2I este agent oxidant fa de anionul tiosulfat ( ES O 2 / 2 S O 2 = 0,09V )


4 6 2 3

0 Sistemul I2 /2I este agent reductor fa de anionul tiosulfat ( ES O 2 / 2 S O 2 = 0,09V )


4 6 2 3

59

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D.

0 Sistemul I2 /2I este agent oxidant fa de toate semicuplurile cu EOx / Re d >0,54V

Balonul cifra iodului este Flaconul n care se pstreaz iodul pentru a preveni sublimarea; Paharul cu lif i dop rodat n care se adaug reactivii necesari formrii iodului molecular care se titreaz; Folosit la purificarea iodului prin sublimare; Paharul cu lif i dop rodat n care se realizeaz titrarea I 2 cu tiosulfat; Dispozitivul pentru preluarea soluiei de I 2 /KI; Metodele iodimetrice folosesc: Ca titrant soluia de I2 /KI; Ca indicator amidonul; Ca titrant soluia de tiosulfat; Tehnica titrrii directe; Tehnica titrrii prin substituie; Metodele iodometrice folosesc: Ca titrant soluia de I2 /KI; Ca indicator amidonul; Ca titrant soluia de tiosulfat; Tehnica titrrii directe; Tehnica titrrii prin substituie; Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de I2 /KI: Azotat de argint; Acid oxalic; Ftalat acid de potasiu; Trioxid de diarsen; Soluie standard de tiosulfat de sodiu; Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de tiosulfat: Dicromat de potasiu; Bromat de potasiu; Azotat de argint; Acid oxalic; Ftalat acid de potasiu; n timpul titrrii redox Potenialele celor dou semicupluri rman constante; Potenialul agentului oxidant scade; Potenialul agentului oxidant crete; Potenialul agentului reductor crete; Potenialul agentului reductor scade; Potenialul redox al unui semicuplu depinde de Valoarea potenialului normal al semicuplului; Temperatura; Raportul concentraiei formei oxidate i a formei reduse; Doar de concentraia formei oxidate; 60

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E. 44.

Doar de concentraia formei reduse; Se consider semireaciile de reducere ale anionului permanganat n mediu: 1). puternic acid; 2). slab acid; 3). alcalin. Relaiile dintre concentraia molar C m i normal C n , sunt respectiv: 1). C m =C n ; 2). C m =3 C n ; 3). C m =5 C n ; 1). C n =C m ; 2). C n =C m /3; 3). C n =C m /5; 1). C m =3 C n ; 2). C m =C n ; 3). C m =5 C n ; 1). C m =5 C n ; 2). C m =3 C n ; 3). C m =C n ; 1). C n =C m /5; 2). C n =C m /3; 3). C n =C m ; Transformrile pe care le sufer soluia roie-violet a anionului permanganat n semireaciile de reducere n mediu: 1). puternic acid; 2). slab acid; 3). alcalin, sunt respectiv: 2 1). MnO4 Mn 2 + ; 2). MnO4 MnO2 ; 3). MnO4 MnO4 ; 1). soluie rou-violet soluie bej; 2). soluie rou-violet precipitat brun; 3). soluie rou-violet soluie verde; 2 1). MnO4 MnO4 ; 2). MnO4 MnO2 ; 3). MnO4 Mn 2 + ; 1). soluie rou-violet soluie verde; 2). soluie rou-violet precipitat brun; 3). soluie rou-violet soluie bej; Sunt aceleai indiferent de mediu MnO4 Mn 2 + Transformrile pe care le sufer soluia portocalie a anionului dicromat n semireaciile de reducere n mediu: 1). puternic acid; 2). slab acid, sunt respectiv: 1). Cr2O72 Cr 3+ ; 2). Cr2O72 CrO3 ; 1). soluie portocalie soluie verde; 2). soluie portocalie precipitat brun; 1). Cr2O72 Cr 3+ ; 2). Cr2O72 Cr 3+ 1). soluie portocalie soluie verde; 2). soluie portocalie soluie verde; Sunt aceleai Cr2O72 Cr 3+ , dar scade potenialul normal redox cu creterea pH-ului Se titreaz soluia de Fe2+ cu soluie standard de Ce4+. Relaia ntre volumul de titrant consumat i potenialul sistemului, este: 1). V S, titrant =0; a). E depinde de raportul [Fe3+] / [Fe2+]; b). E depinde de raportul [Ce4+] / [Ce3+]; 0 2). V S, titrant =1/2 V S, echiv. c). E = E Fe3+ / Fe 2+ 3). V S, titrant = V S, echiv. 1 0 0 d). E = (E Fe3+ / Fe 2+ + ECe 4+ / Ce 3+ ) 2 0 4). V S, titrant = 2 V S, echiv. e). E = ECe 4+ / Ce 3+ 1). a 2). c.; 3). d.; 4). e.; 1). a 2). c.; 3). d.; 4). b.; 1). b 2). a.; 3). c.; 4). e.; 1). c 2). b.; 3). a.; 4). e.; 1). e 2). d.; 3). c.; 4). b.; Sunt adevrate afirmaiile referitoare la potenialul redox la echivalen Este situat n mijlocul saltului de potenial doar cnd numrul de electroni acceptai de oxidant (a) este egal cu numrul de electroni cedai de reductor (b); 61

A. B. C. D. E. 45.

A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47.

A. B. C. D. E. 48. A.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E.

Este situat n mijlocul saltului de potenial indifferent de numrul de electroni acceptai de oxidant (a) si cedai de reductor (b); Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mare; Este situat mai aproape de potenialul semicuplului care schimb mai puini electroni Este situat mai aproape de potenialul semicuplului care schimb mai muli electroni Sunt adevrate afirmaiile referitoare la saltul de potenial la echivalen Este cu att mai mare cu ct potenialul normal redox al agentului oxidant este mai mare Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mic; Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mare; Crete cu creterea potenialului normal redox al agentului reductor; Crete cu scderea potenialului normal redox al agentului reductor; Constanta de echilibru redox este cu att mai mare cu ct potenialul normal redox al agentului oxidant este mai mare diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mic; diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mare; nr. de electroni schimbai este mai mare; nr. de electroni schimbai este mai mic;

Nr. 2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement simplu 01. Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare: A. Folosete ca indicator cromatul de potasiu pentru a forma un precipitat colorat rou la punctul de echivalen; B. Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat colorat rou la punctul de echivalen; C. Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex colorat rou la punctul de echivalen; D. Este metoda de titrare fr indicator; E. Se poate aplica la determinarea tuturor anionilor care precipit cu ionul Ag+; 02.
2 Se consider precipitarea argentometric a ionilor Cl , Br , I i CrO4 pentru care se dau valorile produselor de solubilitate: 10-10, 10-14, 10-16, 10-12. Valorile pAg la echivalen, sunt respectiv: 10, 14, 16, 12; 5, 6, 7, 8; 5, 7, 8, 4; 1, 4, 6, 2; 10-5, 10-7, 10-8, 10-6; 2 Se consider precipitarea argentometric a ionilor Cl , Br , I i CrO4 pentru care se -10 -14 -16 -12 dau valorile produselor de solubilitate: 10 , 10 , 10 , 10 . Concentraia necesar a 2 ionului CrO4 pentru a precipita la echivalen cu ionii Cl , Br , I, este respectiv: 102, 103, 104; 102, 103, 104; 10-2, 102, 104;

A. B. C. D. E. 03

A. B. C.

62

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06.

101, 104, 106; 102, 103, 104; Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare, folosete ca indicator: cromatul de potasiu care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen; fluoresceina care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen; alaunul feriamoniacal care formeaz un complex rou la punctul de echivalen; amidonul; fenolftaleina; Coninutul de cloruri din probele de ap se poate determina Prin titrare pH-metric; Prin titrare redox; Nitritometric; Complexometric prin titrare cu EDTA; Argentometric prin metoda Mohr; Se titreaz argentometric prin metoda Mohr 20mL prob de ap. Volumul de soluie de AgNO 3 0,02M consumat la echivalen este 10mL. Coninutul de cloruri al probei de ap este: 35,5mg/L; 355 mg/L; 710 mg/L; 35,5mg/mL; 355 mg/mL; Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de tiocianat de potasiu Clorur de sodiu; Soluie standard de azotat de argint; Clorur de potasiu; Iodur mercuric; Alaun feriamoniacal; Factorul determinat al soluiei de azotat de argint 0,02N este 1,0120. Concentraia real a soluiei este: 1,02N; 1,012N; 0,02N; 0,02024N; 0,02101N; Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA, este: S = Ps ; S = 3 Ps ;

A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D.

S =3

Ps ; 4 S = 4 Ps ;

63

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E.

S =4

Ps ; 27

10. A. B. C. D. E.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul M 2 A, este: S = Ps ; S = 3 Ps ;

S =3

Ps ; 4 S = 4 Ps ;
S =4 Ps ; 27

11. A. B. C. D. E.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA 2 , este: S = Ps ; S = 3 Ps ;

S =3

Ps ; 4 S = 4 Ps ; S =4 Ps ; 27

12. A. B. C. D. E.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul M 3 A, este: S = Ps ; S = 3 Ps ;

S =3

Ps ; 4 S = 4 Ps ; S =4 Ps ; 27

13. A. B. C. D.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA 3 , este: S = Ps ; S = 3 Ps ; S =3 Ps ; 4 S = 4 Ps ; 64

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E.

S =4

Ps ; 27

14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E.

Concentraia ionului cromat necesar pentru ca precipitatul de cromat de argint s se formeze la punctul de echivalen la titrarea Cl este: ( PS , Ag 2CrO4 = 10 12 PS , AgCl = 10 10 ) 10-10; 10-8; 10-6; 10-4; 10-2; Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de azotat de argint Cromat de potasiu; Soluie standard de HCl; Clorur de potasiu; Iodur mercuric; Alaun feriamoniacal;

Nr. 2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement multiplu 01. Metoda Gay-Lusac de titrare prin reacii de precipitare: A. Folosete ca indicator cromatul de potasiu pentru a forma un precipitat colorat rou la punctul de echivalen; B. Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat colorat rou la punctul de echivalen; C. Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex colorat rou la punctul de echivalen; D. Este metoda de titrare fr indicator; E. Se poate aplica la determinarea tuturor anionilor care precipit cu ionul Ag+; 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare: Folosete ca indicator cromatul de potasiu care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen; Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen; Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex rou la punctul de echivalen; Este metoda de titrare fr indicator; Se poate aplica la determinarea tuturor halogenurilor care precipit cu ionul Ag+; Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare: Se bazeaz pe formarea unui al doilea precipitat la punctul de echivalen; Se poate folosi la determinarea cu precizie a anionului clor i cu eroare admisibil, a anionului brom; La punctul de echivalen soluia conine dou precipitate: unul alb (clorura de argint) i unul rou (cromatul de argint); Precipitarea trebuie realizat la pH cvasineutru pentru a evita solubilizarea clorurii de argint; Precipitarea trebuie realizat la pH cvasineutru pentru a evita solubilizarea cromatului de argint;

65

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E.

Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare: Este o metod de titrare direct a ionilor halogenur cu soluie standard de AgNO 3 Este o metod de titrare prin substituie; Este o metod de titrare prin diferen, excesul de soluie standard de AgNO 3 fiind titrat cu soluie standard de KSCN; Se poate aplica pentru determinarea tuturor ionilor care precipit cu ionul Ag+; Punctul de echivalen este marcat de formarea complexului rou Fe(SCN) n 3n; Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare: Este o metod de titrare direct a ionilor halogenur cu soluie standard de AgNO 3 Este o metod de titrare prin substituie; Este o metod de titrare prin diferen, excesul de soluie standard de AgNO 3 fiind titrat cu soluie standard de KSCN; Se poate aplica doar pt.determinarea Cl; Punctul de echivalen este marcat de modificarea de culoare a indicatorului adsorbit pe suprafaa precipitatului; Care dintre urmtorii anioni pot fi determinai argentometric: clorur; bromur; iodur; azotat; acetat; Curba de titrare argentometric este reprezentarea grafic a: pH-ului n funcie de volumul de titrant adugat; potenialului n funcie de volumul de titrant adugat; pAg n funcie de volumul de titrant adugat; pIon n funcie de volumul de titrant adugat; pAg n funcie de volumul soluiei de analizat; Se consider titrarea argentometric a ionilor Cl , Br i I pentru care se dau valorile produselor de solubilitate: 1010, 1012, 1016. pIon la echivalen are valorile 5, 6, 8, respectiv; Punctul de echivalen este situat pe mijlocul saltului; Saltul la echivalen este independent de concentraia soluiei iniiale; pAg la echivalen are valorile 5, 6, 8, respectiv; pAg la echivalen are valorile 105, 106, 108, respectiv; Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de azotat de argint Clorur de sodiu; Sulfat de sodiu; Clorur de potasiu; Iodur mercuric; Clorur mercuric; Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare se poate aplica la determinarea: Ionului clorur; Ionului sulfur;

06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B.

66

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E.

Ionului bromur; Ionului cromat; Ionilor fero- i fericianur; Proprietatea folosit la marcarea punctului de echivalen la titrarea argentometric: n soluia de analizat se produce o micorare brusc a concentraiei ionului titrat; Formarea unui precipitat care se aglomereaz; O cretere a concentraiei ionilor titrani corespunztoare micorrii concentraiei ionului titrat; Modificarea pH-ului; Modificarea solubilitii; Solubilitatea i solubilitatea molar se exprim n: g/L; mol/L; L/g; L/mol; mg/L; mol/L g/mol; g/val; g/mol; %; Determinarea punctului de echivalen la titrarea argentometric se bazeaz pe: Formarea unui al doilea precipitat intens colorat la momentul echivalenei ionului studiat (indicatori de precipitare); Modificarea sau pierderea fluorescenei unui compus fluorescent la momentul echivalenei (indicatori de fluorescen); Egalarea potenialelor normale; Modificarea solubilitii molare a titratului si a titrantului; Modificarea pH-ului; Determinarea punctului de echivalen la titrarea argentometric se bazeaz pe: Egalarea potenialelor normale; Modificarea solubilitii molare a titratului si a titrantului; Adsorbia pe suprafaa precipitatului format a unui compus prezent n soluie, proces asociat cu o modificare vizibil de culoare (indicatori de adsorbie); Crearea condiiilor favorabile aglomerrii precipitatului, sau extragerii lui ntr-un solvent adecvat (fr indicator); Modificarea pH-ului; Punctul de echivalen la titrarea argentometric se poate determina: Grafic; Instrumental; n prezena unui exces de Ag+; Cu indicatori; Visual; Concentraia ionului Cl la echivalen la titrarea argentometric depinde de: Valoarea P S, AgCl ; Concentraia inial a soluiei de clorur; Concentraia soluiei de titrant; Prezena ionilor interfereni; Sensibilitatea ochiului pentru culoare;

67

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23.

Punctul de echivalen la titrarea argentometric a ionului Cl : Este la mijlocul saltului pe curba de titrare; Depinde numai de produsul de solubilitate al precipitatului; Este independent de concentraiile iniiale ale reactanilor; Depinde de concentraia inial a soluiei de clorur; Depinde de concentraia soluiei de titrant; La titrarea argentometric a ionului Cl , pn la punctul de echivalen concentraia Cl se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Cl neprecipitai; concentraia Ag+, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului; concentraia Ag+ se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Ag+ adugai n exces; concentraia Cl, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului; pCl = pAg La titrarea argentometric a ionului Cl , dup punctul de echivalen concentraia Cl se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Cl neprecipitai; concentraia Ag+, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului; concentraia Ag+ se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Ag+ adugai n exces; concentraia Cl, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului; pAg = pCl La titrarea argentometric a ionului Cl , saltul de pCl la echivalen este cu att mai mare cu ct: valoarea produsului de solubilitate este mai mic concentraia titratului mai mare concentraia titrantului mai mare adugarea titrantului se face mai repede; agitarea este mai energic; Studiul curbelor de titrare argentometric a halogenurilor arat c saltul de pIon la echivalen este cu att mai mare cu ct valoarea produsului de solubilitate este mai mare; valoarea produsului de solubilitate este mai mic; concentraia titratului mai mare; concentraia titratului mai mic; concentraia titrantului mai mare; Se d pP S , =1011; =1010; =1015; =1011; >1010;
AgCl

= 10. Precipitarea AgCl ncepe cnd [ Ag + ] [Cl ] :

Se consider titrarea ionului Cl , cu AgNO 3 . Adugarea titrantului determin: 68

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E.

Creterea pCl; Scderea pCl; Creterea pAg; Scderea pAg; pCl+pAg=constant; Fluoresceina Este un acid slab; Anionul fluoresceinei este galben-verzui fluorescent; Fluoresceinatul de argint este galben-verzui fluorescent; Fluoresceinatul de argint este precipitat rou fluorescent; Fluoresceinatul de argint este precipitat rou nefluorescent; Principiul metodei Volhard: soluia de analizat este Ag+; titrantul este soluia standard de SCN; indicatorul este soluia de Fe3+; soluia de analizat este SCN; titrantul este soluia standard de Ag+; Metoda Volhard se poate aplica la titrarea Cl, folosind unul din urmtoarele procedee: Titrarea excesului de Ag+ cu soluia standard de SCN n prezena precipitatului AgCl; Titrarea excesului de Ag+ cu soluia standard de SCN n absena precipitatului AgCl; filtrarea precipitatului de AgCl; utilizarea unei soluii saturate de indicator Fe3+, pentru ca formarea complexului colorat Fe(SCN)2+ s se produc naintea adugrii unui exces de SCN; adugarea unui mic volum de nitrobenzen care reine particulele de AgCl n faza nemiscibil cu apa, prevenind redizolvarea lor; La titrarea argentometric cu indicator de adsorbie, punctul izoeletric Corespunde punctului de echivalen; Este momentul de schimbare a sarcinilor electrice a ionilor de pe suprafaa precipitatului; Se refer la faptul c la titrarea de precipitare potenialul sistemului este nul; Corespunde ionizrii indicatorului; Este momentul de schimbare a culorii indicatorului de adsorbie; Concentraia necesar a ionului cromat ( PS , Ag 2CrO4 = 10 12 ) pentru a precipita la punctul de echivalen la titrarea ionilor Cl , Br i I pentru care se dau valorile produselor de solubilitate: 1010, 1012, 1016, este respectiv 102M; 1M; 104M; 102M; 104M; 106M; 102N; 103N; 10-4N; 102 mol/L; 1 mol/L; 104 mol/L; 2% m/v; 4% m/v; 6% m/v; Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare: Folosete ca indicator soluia de Fe3+; Este o metod de titrare invers; Este o metod de titrare prin diferen, folosind doi titrani: soluie standard de AgNO 3 69

27. A. B. C. D. E. 28.

A. B. C. D. E. 29. A. B. C.

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

D. E. 30. A. B. C. D. E.

i soluie standard de KSCN; Se poate aplica doar pentru analiza compuilor anorganici; Se poate aplica pentru analiza compuilor organici i anorganici; Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare: Folosete indicator de adsorbie; Folosete ca indicator soluia de Fe3+; Este o metod de titrare invers; Este o metod de titrare prin diferen, folosind doi titrani: soluie standard de AgNO 3 i soluie standard de KSCN; Este o metod de titrare direct; 2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement simplu Raportul molar de combinare ion metalic: EDTA (Mn+: EDTA) este: 1:1 indiferent de NO i NC al ionului metalic 1:2 pentru ionii metalici cu NO=1 i NC=2 1:2 pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4 1:3 pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6 1:4 pentru ionii metalici cu NO=4 i NC=8 Configuraia complecilor M/EDTA este: Liniar pt.ionii cu NO=1 i NC=2; Tetraedric pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4; Octaedric pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6; Poliedru oarecare indiferent de natura ionului metalic; Octaedru regulat cu ionul metalic poziionat n centru; Teofilina poate fi determinat Prin titrare direct cu EDTA; Prin precipitare cu CuSO 4 i titrarea complexometric a excesului de Cu2+; Prin titrare cu HCl; Prin titrare cu KBrO 3 ; Prin titrare cu AgNO 3 ; Domeniul de viraj al indicatorilor metalocromici depinde: doar de pH-ul de lucru; doar de constanta de stabilitate a complexului M-Indicator; numai de constanta de stabilitate a complexului M-EDTA; de pH-ul de lucru, constanta de stabilitate a complexului M-EDTA i constanta de ionizare a EDTA; pH-ul de lucru, constanta de stabilitate a complexului M-Ind i constanta de ionizare a indicatorului; Care dintre indicatorii de mai jos sunt specifici titrrilor complexometrice: fenolftaleina; eriocrom negru T; turnesolul; metiloranj; difenilamina;

Nr. 01 A. B. C. D. E. 02. A. B. C. D. E. 03. A. B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E.

05. A. B. C. D. E.

70

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

06.

A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E.

Se consider titrarea a 100mL soluie Mg2+ 0,01M cu soluie de EDTA 0,01M la pH=10 n prezena indicatorului negru eriocrom T. Se d: K MgY = 5 108 i 4 =0,35; pMg n soluia iniial, la echivalen, n soluia final (cu dublul volumului de titrant pn la echivalen) i constanta condiional de formare au valorile, respectiv: 2; 5; 8; 1,75 108; 2; 5; 8; 5 108; 1; 9; 10; 1,75 108; 1; 6; 9; 5 108; 3; 4; 6; 108; Se consider titrarea soluiei ionului Mg2+ cu soluie standard de edetat disodic n prezena indicatorului negru eriocrom T. Soluia iniial conine: complexul Mg-negru eriocrom T; complexul Mg - edetat disodic i negru eriocrom T; Edetat disodic; negru eriocrom T; Mg2+; Se consider titrarea soluiei ionului Mg2+ cu soluie standard de edetat disodic n prezena indicatorului negru eriocrom T. La echivalen soluia conine: complexul Mg-negru eriocrom T; complexul Mg - edetat disodic i negru eriocrom T; Edetat disodic; negru eriocrom T; Mg2+; Se consider titrarea soluiei ionului Ca2+ cu soluie standard de edetat disodic n prezena indicatorului murexid. Soluia iniial conine: complexul Ca-murexid; complexul Ca - edetat disodic i murexid; Edetat disodic; murexid; Ca2+; Se consider titrarea soluiei ionului Ca2+ cu soluie standard de edetat disodic n prezena indicatorului murexid. La echivalen soluia conine: complexul Ca-murexid; complexul Ca - edetat disodic i murexid; Edetat disodic; murexid; Ca2+; Determinarea complexometric a Na+ se face prin titrare Direct cu edetat disodic; Invers; Prin substituie; Prin diferen; Fr indicator;

71

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E.

Duritatea apei se exprim prin concentratiile echivalente in calciu; ioni magneziu; clorur; cianur; arsenit; Este titrant complexometric Edetatul disodic; Azotatul de argint; Permanganatul de potasiu; Acidul percloric; Dibutil ftalatul; Cationi ce pot determinati complexometric prin titrare directa Li+; Na+; K+; NH 4 ]+; Co2+; Domeniul de viraj al indicatorului metalocromic negru eriocrom T folosit la marcarea punctului de echivalenta la determinarea Mg2+ este: pK a a indicatorului la pH=10; pH-ul de modificare a culorii indicatorului; pH-ul de modificare a culorii complexului Mg-Ind; Domeniul de concentratii ale ionului Mg2+ pentru care se produce transformarea complexului Mg-Ind la indicator liber, la pH-ul de lucru; Constanta de stabilitate a complexului Mg-Ind;

Nr. 2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement multiplu 01. Sarea disodic a acidului etilendiaminotetraacetic (EDTA) se folosete ca titrant complexometric, deoarece: A. Este solubil n ap i formeaz cu toi ionii metalici precipitate insolubile; B. Este solubil n ap i formeaz cu ionii metalelor grele compleci solubili i stabili; C. Reacia de complexare decurge ntr-o singur treapt; D. Reacia decurge n trepte n funcie de NC al ionului metalic; E. Formeaz cu ionii metalelor grele compleci n raportul molar 1/1; 02. A. B. C. D. E. 03. A. Despre compuii folosii ca indicatori complexometrici se poate afirma: Sunt solubili n ap i prezint mai multe forme colorate n funcie de pH; Formeaz compleci de tip sare cu ionii metalici; Formeaz compleci interni de tip chelat cu ionii metalici; Stabilitatea complecilor M-Ind trebuie s fie mai mare dect a complecilor M-EDTA; Stabilitatea complecilor M-Ind trebuie s fie mai mic dect a complecilor M-EDTA; Modificarea de culoare care marcheaz punctul de echivalen la titrrile complexometrice este datorat: Modificrii de culoare a indicatorului la modificarea pH-ului;

72

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

B. C. D. E. 04. A. B. C. D. E. 05. A. B. C. D. E. 06. A. B. C. D. E. 07. A. B. C. D. E. 08. A. B. C. D. E. 09. A. B. C. D. E.

Descompunerii complexului M-Indicator i prezenei indicatorului liber n soluie; Diferenei de culoare ntre indicatorul liber i complexul M-Ind; Diferenei de culoare ntre ionul metalic i complexul M-EDTA; Diferenei de culoare ntre complexul M-Ind i M-EDTA; Care dintre substanele de mai jos pot fi analizate prin titrri complexometrice directe: clorura de amoniu; clorura de calciu; azotatul bazic de bismut; sulfatul de potasiu; clorura de magneziu; Care dintre substanele organice de mai jos pot fi determinate prin titrri complexometrice: salicilatul bazic de bismut; gluconatul de calciu; captopril; fenobarbital; diazepam; Sarea disodic a acidului etilendiaminotetraacetic complexometric Are E g =M/2; Are E g =M; Formeaz compleci colorai cu toi ionii metalici; Formeaz compleci colorai cu ionii metalici colorai; Formeaz sruri cu ionii metalelor alcaline; (Na 2 EDTA) ca titrant

Domeniul de viraj al indicatorului negru eriocrom T (K a,Ind =10-12) la titrarea complexometric a ionului Mg2+ (K MgInd =107) la pH=10 este: pMg=51; lgMg=51; pInd=51; pMg=4-6; 5-6; Compuii folosii ca indicatori metalocromici Murexid; Turnesol; Negru eriocrom T; Metiloranj; Xilenoloranj; Reacia de complexare decurge n mai multe trepte cnd ligandul este monodentat; n mai multe trepte cnd ligandul este polidentat; ntr-o singur treapt cnd ligandul este polidentat; ntr-o singur treapt cnd ligandul este monodentat; n mai multe trepte indiferent de natura ligandului

73

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E.

n reacia de complexare a ionilor metalici grei cu un ligand polidentat rezult un complex intern; de tip sare; de tip perechi de ioni; de tip chelat; colorat; Curba de titrare complexometric este reprezentarea grafic a evoluiei concentraiei speciei chimice de analizat n funcie de volumul de titrant adugat; lg[Mn+] n funcie de volumul de titrant adugat; pM n funcie de volumul de titrant adugat; lg[Mn+] n funcie de volumul soluiei de analizat; pM n funcie de volumul soluiei de analizat; Acidul etilendiaminotetraacetic este Ligand hexadentat; Compus cu patru grupe carboxil; Ligand tetradentat; Compus diaminosubstituit; Ligand bidentat; La pH=10 soluia apoas a acidului etilendiaminotetraacetic H 4 Y, conine specia H 4 Y; specia H 3 Y; specia H 2 Y2; specia HY3; specia Y4; Constanta condiional de formare complecilor M-EDTA depinde de: constanta de formare a complexului M-EDTA; pH; Gradul de disociere al EDTA; Gradul de disociere al complexului M-EDTA; Culoarea complexului; Constanta de formare a complexului M-EDTA Este constanta de echilibru a reaciei de complexare; Are valori ntre 10-5-10-8; Are valori ntre 107-1025; Este dependent de pH-ul de lucru; Nu poate fi determinat; Determinarea complexometric a Na+ parcurge urmtoarele etape Precipitarea sub form de acetat de uranil, zinc i sodiu Solubilizarea precipitatului Titrarea Zn2+ cu edetat disodic Titrarea Na+ cu edetat disodic Titrarea uranilului cu edetat disodic

74

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E.

Factorul de diluie este Raportul ntre volumul iniial i final al aceleiai soluii; Volumul balonului cotat la care s-a adus soluia; Raportul ntre volumul final i iniial al aceleiai soluii; Un numr adimensional cu valori ntre 0 i 1; Un numr adimensional; Determinarea complexometric a S2- const n Complexarea S2- cu ZnSO 4 ; Titrarea cu ZnSO 4 ; Precipitarea sub form de ZnS; Complexarea Zn2+ cu negru eriocrom T; Complexarea Zn2+ cu edetat disodic; Determinarea complexometric a S2- se face prin titrare Direct cu ZnSO 4 ; Invers; Prin substituie; Prin diferen; n prezen de negru eriocrom T; Se consider titrarea complexometric a Mg2+. Saltul de pMg la echivalen crete cu Creterea concentraiei soluiei iniiale; Creterea pH-ului de la 8 la 10; Scderea concentraiei soluiei iniiale; Scderea pH-ului de la 10 la 8; Scderea pMg; Raportul molar de combinare ion metalic: EDTA (Mn+: EDTA) este: 1:1 indiferent de NO i NC al ionului metalic; 1:1 pentru ionii metalici cu NO=1 i NC=2; 1:2 pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4; 1:3 pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6; 1:4 pentru ionii metalici cu NO=4 i NC=8; Indicele ionic sau exponentul ionic Se folosete pentru exprimarea concentraiei oricrui ion; Este logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionului; Este exponentul negativ al concentratiei; Este o marime adimensionala; Are unitatile de masura ale concentratiei; Sunt liganzi de complexare intr-o singura treapta SCN-; NH 3 ; H 2 O; Acidul etilendiaminotetraacetic; Sarea disodica a acidului etilendiaminotetraacetic;

75

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E.

Acidul etilendiaminotetraacetic formeaza Complecsi interni cu toti ionii metalici; Kelati cu ionii metalelor grele; Complecsi de tip sare cu ionii metalelor alcaline; Complecsi de tip perechi de ioni cu anionii; Precipitate cu ionii metalelor grele; Constanta de echilibru a reactiei de complexare Este constanta de formare a complexului; Este constanta de aciditate a acidului slab folosit ca reactant; Arata de cate ori este mai mare concentratia complexului rezultat decat a reactantilor netransformati; Este constanta de instabilitate a complexului; Este constanta de disociere a ligandului; Edetatul de disodiu si cobalt este un complex Incolor si insolubil in apa; Colorat ca si ionul metalic; Stabil si solubil in apa; Nu necesita indicator pentru marcarea punctului de echivalenta la titrare; De tip sare; Indicatorii metalocromici marcheaza punctul de echivalenta in reactia de complexare prin formarea a doi complecsi diferit colorati inainte si dupa echivalenta; unui complex cu ionul metalic mai stabil decat cel cu EDTA; unui complex cu ionul metalic mai putin stabil decat cel cu EDTA; a doua specii chimice in stari diferite de disociere inainte si dupa echivalenta; unui complex cu ionul metalic mai putin stabil decat cel cu EDTA si diferit colorat de indicatorul liber; Se titreaza solutia de CuSO 4 cu EDTA in prezenta de murexid. Eg, CuSO4 =M CuSO4 si C n , CuSO4 = C m , CuSO4 ; Eg, CuSO4 =M CuSO4 /2 si C n , CuSO4 =2 x C m , CuSO4 ; Eg, EDTA =M EDTA si C n , EDTA = C m , EDTA ; Eg, EDTA =M EDTA /2 si C n , EDTA =2 x C m , EDTA ; Edetatul de Cu (II) este albastru; Se titreaza solutia de CoSO 4 cu EDTA in prezenta de xilenoloranj. Eg, CoSO4 =M CoSO4 si C n , CoSO4 = C m , CoSO4 ; Eg, CoSO4 =M CoSO4 /2 si C n , CoSO4 =2 x C m , CoSO4 ; Eg, EDTA =M EDTA si C n , EDTA = C m , EDTA ; Eg, EDTA =M EDTA /2 si C n , EDTA =2 x C m , EDTA ; Edetatul de Co (II) este rosu; Referitor la reactia de complexare a ionului Fe3+ cu SCN-, sunt adevarate afirmatiile: Decurge in trepte; Rezulta complecsi cu rapoarte molare Fe3+ / SCN- cuprinse intre 1 si 6; Toti complecsii sunt colorati; Decurge intr-o singura treapta;

28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D.

76

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

E.

Complecsii sunt insolubili in apa;

BIBLIOGRAFIE Constana Sava Metode de analiz volumetric Editura Ovidius University Press Constana 2000; ISBN: 973-9289-78-9 Constana Sava Metode de analiz volumetric. Aplicaii Editura Muntenia Constana 2004; ISBN: 973-692-062-3 Constana Sava, Chimie Analitic. Volumetria, Editura Muntenia, Constana 2008, ISBN: 978-973-692-252-7

77

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

RASPUNSURI CORECTE 1.01. Reactivi analitici. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - - - X 02. - - - - X 03. - X - - 04. - - X - 05. X - - - 06. X - - - 07. - X - - 08. - - X - 09. - - - X 10. - - - - X 1.01. Reactivi analitici. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X - X - 02. - X - X X 03. X - - X 04. - X X - X 05. - X X X X 06. X - X X X 07. - - X X 08. X - X X 09. - X - X X 10. X X - - 11. - X X X X 12. - X - X X 13. X X - - X 14. - X X X X 15. X - X X 16. X - - X X 17. X X - - X 18. X - X X 19. - X X - X 20. - X X - 21. X - - X 22. - X X X 23. X X X X 24. - X X - X 25. - - X X X 26. X X X - X 27. - X X X 28. - X X - 29. - X X - X 30. - X X - 78 1.02. Proprietile analitice. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X - - - X 02. - X - - X 03. - - X X X 04. X X X - X 05. X - X X X 06. X X - X X 07. X X - - X 08. X - X - X 09. X X X X 10. X X X - X 11. X - X X 12. X X - X X 13. X - X X X 1.03. Echilibrul chimic. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - X X - 02. X - X - X 03. X X - X X 04. - X - X 05. X - X - 06. X - X X X 07. - - X X X 08. X - X - X 09. - X X - X 10. - X X - X 1.04. Reacii cu schimb de protoni Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - - - - X 02. - - X - 03. - - - X 04. - - X - 05. - - - - X 06. X - 07. - X - - 08. - - - X 09. - - X - 10. - X - - -

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

1.04. Reacii cu schimb de protoni. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X X X X 02. X X - X 03. X X X - X 04. X X X X 05. X - X - X 06. - X X X X 07. X - X X X 08. X X X X 09. X X - X 10. X - X X X 11. - X X - X 12. X - X - X 13 X - X X 14. X X X - X 15. X X X X 16. X X X X 17. - X X - 18 X X - X X 19. - X X X 20. X - X - 21. - X - X 22. X X - X 23. X X - - 24. - - X X 25. X X - - 26. - - X X 27. - X - X X 28. X - X - 29. X - X - X 30. - X - X X 1.05. Reacii redox. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - X - - 02. - - X - 03. - X - - 04. X - - - 05. - - - X 06. - X - - 07. - - - X -

08. X

1.05. Reacii redox. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - X - X X 02. - X - X X 03. - - X X 04. X X X - X 05. - - X X 06. - - X - X 07. X - X - X 08. X X X - X 09. - X X - X 10. X X - X 1.06. Reacii de precipitare. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - X - - 02. - - - - X 03. X - - - 1.06. Reacii de precipitare. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - X X - 02. X - X - 03. X X X X 1.07. Reacii de complexare. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X - X X 1.07. Reacii de complexare. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. X - - - Prof. univ. dr. Constana Sava

79

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. X - - - 02. - - - X 03. X - - - 04. - X - - 05. - - X - 06. - - X - 07. - - X - 08. - - - - X 09. - X - - 10. - - - - X 11. X - - - 12. - - - - X 13. - - X - 14. - - - X 15. - X - - 16. - - - X 17. X - - - 18. - - - X 19. - - X - 20. - - X - 21. - - - - X 22. - - - X 23. - - - - X 24. - - - X 25. - - - - X 26. - X - - 27. X - - - 28. X - - - 29. - - - X 30. - - X - 31. X - - - 32. - - - X 33. - X - - 34. X - - - 35. - X - - 36. X - - - 37. - - X - 38. - - X - 39. X - - - 40. - X - - -

2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - - X X 02. - X X - X 03. X - - X 04. X - - X X 05. X - - X 06. - X X - 07. - - - X X 08. - X X - X 09. X - X X 10. - - X X 11. - X X - X 12. X X X - 13. X X - - 14 X X - - 15. - - X X 16. X X - - X 17. - X - X X 18. X - X - 19 - - X - X 20. X - X - X 21. X X X - 22. - - X X 23. - X - X 24. X - - - X 25. X - - X 26.. - X X - 27. - - X X X 28. - X X - X 29. - X - X 30. X X X - 31. X X - - X 32. - - X X 33. - - X X 34. X - - X X 35. - X - X X 36. - X - X X 37. X - X - 38. X X - X 39. X X - X 40. - - - X X 41. - - - X X 42. X - X - 43. - X - X 44. X - - X X 80

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.

X X X X X X X X X X -

X X X X X X X X X X

- - X - - X X - X X X X - - - X X - - X X - - X - - X - - X - - X - - X - - X X - - X -

14. X - X 15. - X X

2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - - - X 02. X - - - 03. X - - - 04. - X - - 05. X - - - 06. - - - - X 07. - - - X 08. - - X - 09. - - X - 10. - - - - X 2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X X - - 02. - X - X X 03. X X X - 04. - - X X X 05. - X - X X 06. X - - X 07. - - X - X 08. X X X X 09. X X - X X 10. - X X X X 11. X - - X 12. X - X - X 13. X - X - 81

2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. - - X - 02. - - X - 03. - - - X 04. - - - - X 05. - - X - 06. - - - X 07. - - - - X 08. - - - X 09. - X - - 10. X - - - 11. X - - - 12. - X - - 13. X - - - 14. X - - - 15. - - - - X 16. - - - X 17. - - - - X 18. - X - - 19. - X - - 20. - - - X 21. - - X - 22. - X - - 23. X - - - 24. - - X - 25. - - - - X 26. - X - - 27. - - - - X 28. - - - X 29. - - - X 30. X - - - 2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. X X - X X 02. X X X X 03. X X - X X 04. X - X - X 05. - X - X X 06. X - X - 07. X - X X 08. X - X - 09. - X - X X

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X -

X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X X X X -

04. - - X - 05. - - - - X 06. - X - - 07. - X - - 08. - - - X 09. X - - - 10. - - X - 11. - - X - 12. - - - - X 13. - - - - X 14. - - - - X 15. - - X - 2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - - - X X 02. - X - - X 03. X X X X 04. - - X - X 05. X - - - X 06. X X X - 07. - - X X 08. X X - X 09. X - X - 10. X - X - 11. X - X - 12. X - X - 13. X X - - 14. - - X X 15. X X - X X 16. X - - X 17. X X X - 18. X X - - 19. - - X X 20. X X X - 21. - X X - X 22. - X - - X 23. X - - X X 24. X X - - X 25. X X X - 26. - X X X X 27. X X - - X 28. X - - X 29. X - X - X 30. X - - - X

2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. X - - - 02. - - X - 03. - - X - 82

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic Teste Anul II, semestrul 1

2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement simplu Nr. A B C D E 01. X - - - 02. - - - - X 03. - X - - 04. - - - - X 05. - X - - 06. X - - - 07. X - - - 08. - X - - 09. X - - - 10. - X - - 11. - - X - 12. X - - - 13. X - - - 14. - - - - X 15. - - - X 2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement multiplu Nr. A B C D E 01. - X X - X 02. X - X - X 03. - X X - 04. - X X - X 05. X X - - 06. - X - X X

07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X -

X X X X X X X X X X -

Prof. univ. dr. Constana Sava

83