Sunteți pe pagina 1din 2

Prepelița și puii ei

după Lev N. Tolstoi

1 Explozia stelară.

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

2. Completează căsuțele de mai jos cu însușiri potrivite prepeliței?


3. Dacă ai avea ocazia să discuți cu prepelița, ce ai dori să o întrebi? Crează un dialog pe
spațiile de mai jos.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Să știu mami
mult!
Prepelița (pitpalacul) este o pasăre migratoare ca de mărimea unui sturz. Ele sunt
răspândite Europa Centrală, fiind păsări sperioase care se pot vedea ca și potârnichile destul de rar.
Prepelița trăieșteîn general în ținuturile cultivate din regiunile de deal și de câmpie. Are 18 cm
lungime, coloritul corpului este brun-cafeniu cu striuri longitudinale de culoare deschisă și
întunecată. Masculul are sub bărbie o pată de culoare cafenie închisă. Prepelița crește de regulă două
generații de pui într-un an, cuibul este o gropiță în sol căptușită de femelă și ascunsă în ierburi care
sunt aplecate de pasăre în boltă deasupra cuibului. Femela depune între lunile mai și august cca. 8 -
15 ouă de culoare gălbuie punctate cu brun pe care le clocește singură. Puii ies din ou la 18 - 19 zile.
Toamna păsările migrează spre sud în Africa de Nord, Africa Centrală și Asia de Sud Vest unde
iernează. Unele specii din Scandinavia iernează în regiunile din Europa de Sud.
Este apreciată pentru carnea gustoasă. O varietate domestică (prepelița japoneză) este crescută
pentru carne și îndeosebi pentru ouă, prescrise în alimentația dietetică.