Sunteți pe pagina 1din 7

CAUZE :

cantitate neadecvată de hrană;


sursă minimă de nectar;
 expunerea albinelor la depozite nepăzite de miere;
scurgeri de miere în stup.

•Are loc în perioada fără cules în natură şi în absenţa


controalelor apicultorului.
•Tendinţa de a fura variază în funcţie de rasa albinelor.
Sunt predispuse la furtişag într-o proporţie mai mare rasele
galbene/aurii, decât cele negre sau brune.
În timpul furtişagului, albinele sunt vigilente, iar gărzile,
de obicei inactive, vor ataca orice albină străină/viespe,
etc.
• Familiile slabe, în care regina lipseşte sunt mai des
atacate decât cele cu regină.

•Furtişagul poate fi uneori confundat cu zborul de


orientare - când pot fi observate albine tinere planând
deasupra/în jurul stupului, pentru a se familiariza cu
împrejurimile.

•În comparaţie cu albinele hoaţe, ce afişează un


comportament irascibil, agitat , cele tinere sunt calme.
•Întotdeauna albinele care fură sunt cele mature, nu cele
eclozate recent.
•Albina "hoaţă" are poate fi detectată prin modul de
zbor: cu picioarele întinse - sacii de polen goi, cu
abdomenul ridicat şi cu părul de pe corp zbârlit.

Saci de polen goi


Saci de polen plini
PREVENIRE/COMBATERE

•Se acoperă stupul cu un material timp de 1-2 zile pentru


a împiedica accesul din exterior al albinelor străine.
Albinele vor fi asigurate cu hrană în această perioadă –
cantităţi mici de polen şi apă, în funcţie de familie.

•Intrările trebuie reduse la mai puţin de 2,5 cm.

•Aşezarea unui ecran care să apere intrarea în stup.


•Evitarea lucrului în familia de albine pe timpul zilei

•Hrănirea trebuie efectuată doar în timpul nopţii,


urdinişurile reduse la maximum.

•Dacă s-a furat totul în stup, pot fi combinaţi stupii mai


slabi cu unii putenici, pentru a nu pierde albinele.

•Pot fi luaţi pui din familia puternică pentru a întări


stupul mai slab.