Sunteți pe pagina 1din 1

Teorema lui Schwartz

D = D o R n ,f:D->R, f 2 (D) a D, i, j {1,2...n} Atunci:


2 f 2 f (a ) = (a) xi x j x j xi

Consecinta:
2 f 2 f = o functie def pe D xi x j x j xi

Demonstratie: Fixam a D = D 0 => , R > 0a.iB (a, R ) D Fie r (0, R / 2) Fixam i, j {1,2..n}, i j Consideram expresia: Er =f(a+rei+rej)-f(a+rei)-f(a+rej)+f(a)

Obs: ej = (0...1,0...0) Astfel ||a+tei+sej-a||=||tei+sej || || tei || + || sej ||=| t | . || ei || + | s | . || ej || =>a+tei+sej B(a, R) D Definim: g:[0,r]->R,g(t)=f(a+tei+rej)-f(a+tei) g(r)-g(0)=f(a+rei+rej)-f(a+rei)-(f(a+rej)-f(a))=Er f-derivabila partial=>g-derivabila pe [0,r]

S [o, r ], atunci : a + tei + sej D, unde : ei = (0...1,0....0)

g | (t ) = lim
h. _ 0
|

g (t + h) g (t ) f f = (a + tei + rej ) (a + tei ) h x i xi

f ( D) => f .derivabila. pe.D => f .cont. pe.D => g cont. pe.[0, r ] Conf T Lagrange c e(0, r )a.i.g (r ) g (0) = g | (0)r Dem:
f f (a + cei + rej ) ( a + cei) ) xi xi f (a + cei + sej ) Definim h:[0,r]->R, h(D)= xi

Er=r(

h()