Sunteți pe pagina 1din 55

ALEXANDRU BURDA

OANA MIHAELA ORHEIAN

LOGISTICA I DISTRIBUIA MRFURILOR


Manual de studiu individual

UNIVERSITATEA CRETIN DIMITRIE CANTEMIR


FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC I COMERCIAL

ALEXANDRU BURDA

OANA MIHAELA ORHEIAN

LOGISTICA I DISTRIBUIA MRFURILOR


Manual de studiu individual

CUPRINS
INTRODUCERE

Unitatea de studiu 1
LOGISTICA MRFURILOR

11

1.1. Introducere

11

1.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu

11

1.3. Coninutul unitii de studiu

11

1.3.1. Definirea logisticii mrfurilor

11

1.3.2. Misiunea logisticii mrfurilor

12

1.4. ndrumar pentru autoverificare

12

Unitatea de studiu 2
SISTEME LOGISTICE

14

2.1. Introducere

14

2.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu

14

2.3. Coninutul unitii de studiu:

14

2.3.1 Definirea sistemului logistic

15

2.3.2 Lanul de aprovizionare-livrare

15

2.3.3 Fluxurile n lanul de aprovizionare-livrare

15

2.3.4 Canalul logistic

15

2.3.5 Sistemul logistic al firmei

15

2.4. ndrumar pentru autoverificare

16

Unitatea de studiu 3
LOGISTICA INTEGRAT

18

3.1. Introducere

18

3.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

18

3.3. Coninutul unitii de studiu:

18

3.3.1 Definirea conceptului de logistic integrat

19

3.3.2 Costul logistic total

19

3.3.3 Canalul logistic total

19

3.4. ndrumar pentru autoverificare

19

Unitatea de studiu 4
ACTIVITILE LOGISTICE

21

4.1. Introducere

21

4.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

21

4.3. Coninutul unitii de studiu

21
5

4.4. ndrumar pentru autoverificare

22

Unitatea de studiu 5
COSTURILE LOGISTICE

24

5.1. Introducere

24

5.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

24

5.3. Coninutul unitii de studiu

24

5.3.1 Definirea, scopul i structura mixului logistic

25

5.3.2 Factori de influen ai structurii mixului logistic

25

5.3.3 Costurile n stuctura mixului logistic

25

5.4. ndrumar pentru autoverificare

26

Unitatea de studiu 6
MANAGEMENTUL ACHIZIIEI

28

6.1. Introducere

28

6.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

28

6.3. Coninutul unitii de studiu:

28

6.3.1 Conceptul de achiziie

29

6.3.2 Coninutul managementului achiziiei

29

6.3.3 Obiectivele managementului achiziiei

29

6.3.4 Contribuia managementului achiziiei la profit

29

6.4. ndrumar pentru autoverificare

30

Unitatea de studiu 7
STRATEGIA DE ACHIZIIE

32

7.1 Introducere

32

7.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

32

7.3 Coninutul unitii de studiu

32

7.3.1 Elaborarea strategiei privind sursele de achiziie

32

7.3.2 Stabilirea relaiilor cu furnizorii

33

7.3.3 Identificarea, evaluarea i selecia furnizorilor

33

7.3.4 Stabilirea variantelor de achiziie

34

7.4. ndrumar pentru autoverificare

34

Unitatea de studiu 8
MANAGEMENTUL STOCRII

36

8.1. Introducere

36

8.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

36

8.3. Coninutul unitii de studiu:

37

8.3.1 Factorii specifici, scopul i deciziile managementului stocurilor

37

8.3.2 Definirea stocurilor

37

8.3.3 Rolul stocurilor de produse n sistemul logistic al firmei

37

8.4. ndrumar pentru autoverificare

37

Unitatea de studiu 9
TIPOLOGIA STOCURILORILOR N SISTEMELE LOGISTICE ALE FIRMELOR

39

9.1. Introducere

39

9.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

39

9.3. Coninutul unitii de studiu, .

39

9.4. ndrumar pentru autoverificare

40

Unitatea de studiu 10
MANAGEMENTUL DEPOZITRI

42

10.1 Introducere

42

10.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

42

10.3 Coninutul unitii de studiu

42

10.3.1 Rolul depozitelor n sistemul logistic al firmei

42

10.3.2 Funciile depozitelor n sistemul logistic al firmei

43

10.4. ndrumar pentru autoverificare

43

Unitatea de studiu 11
TIPOLOGIA DEPOZITELOR N SISTEMELE LOGISTICE ALE FIRMELOR

45

11.1. Introducere

45

11.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

45

11.3. Coninutul unitii de studiu

45

11.3.1 Clasificarea depozitelor dup tipul de marf depozitat i condiiile de depozitare

46

11.3.2 Clasificarea depozitelor dup rolul ndeplinit

46

11.3.3 Clasificarea depozitelor dup forma de proprietate

46

11.3.4 Selecia tipului de depozit

46

11.3.5 Amplasarea depozitelor

47

11.3.6 Variante strategice de depozitare

47

11.3.7 Aranjarea produselor n depozit

47

11.4. ndrumar pentru autoverificare

47

Unitatea de studiu 12
DISTRIBUIA MRFURILOR

49

12.1. Introducere

49

12.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu timp alocat

49

12.3. Coninutul unitii de studiu

49

12.3.1 Natura distribuiei mrfurilor

50
7

12.3.2 Modele de canale de distribuie a mrfurilor

50

12.3.3 Logistica prin teri (3PL)

51

12.3.4 Managementul aprovizionrii la vnztor (VMR)

51

12.3.5 Sisteme de planificare a produciei

51

12.4. ndrumar pentru autoverificare

51

BIBLIOGRAFIE

53

Rspunsuri la testele de evaluare/autoevaluare

55

INTRODUCERE

Disciplina Logistica i distribuia mrfurilor trateaz ansamblul problemelor teoretice,


metodologice i practice ale logisticii mrfurilor, ca management al circulaiei bunurilor respectiv ale
distribuiei acestora, n contextul economiei de pia actuale. Este nscris n planul de nvmnt n
cadrul disciplinelor de domeniu fiind util studenilor care studiaz la profilul de management al
unitilor comerciale i din domeniul turismului, poteiali specialiti n acivitatea practic implicnd
aspecte legate de circulaia i distribuia fizic a bunurilor.
Pe baza studierii coninutului concret i a aspectelor specifice circulaiei i distribuiei fizice a
bunurilor, cursul i propune generalizarea i teoretizarea activitii practice, desprinderea tendinelor
pe care le manifest evoluia acitivitilor logistice i de distribuie a bunurilor, validarea tiinific a
metodelor i experienelor practice din ara noastr i de pe plan mondial, n vederea creterii
eficienei i eficacitii operaiunilor economice specifice funcionrii firmelor din domeniile
comerului i turismului.
Obiectivele cursului
Obiectivele principale ale cursului sunt (1) nsuirea noiunilor i cunotinelor necesare
nelegerii mecanismelor i proceselor specifice activitii logistice desfurate n cadrul firmelor de
distribuie a bunurilor de consum i de turism, respectiv (2) dobndirea cunotinelor necesare nelegerii
relaiilor existente ntre mecanismele i procesele specifice logisticii i distribuiei bunurilor de consum
i celelalte activiti desfurate n cadrul unei firme de comer i turism, n scopul realizrii unei
activiti de management eficiente.
Competene conferite
-

Dup parcurgerea acestui curs, studentul va fi n msur:


s identifice termeni, relaii, procese, s percep relaii i conexiuni n cadrul disciplinelor de
studiu;
s utilizeze corect termenii de specialitate din domeniul logisticii i distribuiei mrfurilor;
s defineasc concepte ce apar la disciplina Logistica i distribuia mrurilor;
s capete o capacitate de adaptare la noi situaii aprute pe parcusul studierii disciplinei Logistica
i distribuia mrurilor.
s realizeze conexiuni ntre noiuni specifice domeniului comerului cu bunuri;
s descrie stri, sisteme, procese, fenomene ce apar pe parcursul activitii la disciplina Logistica
i distribuia mrurilor;
s transpun n practic cunotinele dobndite n cadrul cursului;
s adopte un comportament etic n faa partenerilor de afaceri, angajailor;
s colaboreze cu specialiti din alte domenii.
Resurse i mijloace de lucru
Cursul dispune de manual scris, supus studiului individual al studenilor, precum i de material
publicat pe Internet sub form de sinteze, studii de caz, necesare ntregirii cunotinelor practice i
teoretice n domeniul studiat. n timpul convocrilor, n prezentarea cursului sunt folosite
echipamente audio-vizuale, metode interactive i participative de antrenare a studenilor pentru
conceptualizarea i vizualizarea practic a noiunilor predate.
9

Structura cursului
Cursul este compus din 11 uniti de studiu:
Unitatea de studiu 1

LOGISTICA MRFURILOR (2 ore)

Unitatea de studiu 2

SISTEME LOGISTICE (2 ore)

Unitatea de studiu 3

LOGISTICA INTEGRAT (2 ore)

Unitatea de studiu 4

ACTIVITILE LOGISTICE (3 ore)

Unitatea de studiu 5

COSTURILE LOGISTICE (3 ore)

Unitatea de studiu 6

MANAGEMENTUL ACHIZIIEI (2 ore)

Unitatea de studiu 7

STRATEGIA DE ACHIZIIE (3 ore)

Unitatea de studiu 8

MANAGEMENTUL STOCRII (2 ore)


TIPOLOGIA STOCURILORILOR N SISTEMELE LOGISTICE
ALE FIRMELOR (2 ore)
MANAGEMENTUL DEPOZITARII (2 ore)
TIPOLOGIA DEPOZITELOR N SISTEMELE LOGISTICE ALE
FIRMELOR (3 ore)
DISTRIBUIA MRFURILOR (2 ore)

Unitatea de studiu 9
Unitatea de studiu 10
Unitatea de studiu 11
Unitatea de studiu 12
Teme de control (TC)

Temele de control se vor derula conform calendarului disciplinei i acestea vor avea urmtoarele
tematici:
1. Integrarea, natura activitilor i costurile logistice (unitile de studiu 1 - 5)
2. Strategia privind sursele de aprovizionare i variantele strategice de achizitie a bunurilor
(unitile de studiu 6 - 7)
3. Criterii i clasificarea stocurilor i a depozitelor n sistemele logistice (unitile de studiu 8 - 11)
4. Clasificarea distribuitorilor comerciali i funciile distribuiei comerciale a bunurilor (unitatea
de studiu 12)
Bibliografie obligatorie:
1. Burda, Alexandru. (2011). Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria.
Metoda de evaluare:

Examenul final la aceast disciplin este o prob de verificare scris, cu o pondere de


60% din nota final la disciplin, format din 35 de ntrebri gril simple, fiind luat n
considerare i rezultatele la temele de control i testele de verificare, n proporie de 40%.

10

10

Unitatea de studiu 1
LOGISTICA MRFURILOR

Cuprins
1.1. Introducere
1.2. Obiectivele i competenele unitii de studiu
1.3. Coninutul unitii de studiu
1.3.1. Definirea logisticii mrfurilor
1.3.2. Misiunea logisticii mrfurilor
1.4. ndrumar pentru autoverificare
1.1. INTRODUCERE
Dei n prezent logistica reprezint o component fundamental a activitii comerciale, ea este
nc interpretat n numeroase modaliti att de ctre practicieni, cei care desfoar concret activiti
economice (comerciale sau de producie) ct i de ctre specialiti, teoreticieni i cercettori din
domeniu economic. Aceast situaie determin nc o nelegere greit sau n orice caz diferit de la
caz la caz a semnificaiei sale conceptuale.
1.2. OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea semnificaiei logisticii, ca activitate economic, prin definirea sa i a acelor
concepte conexe care permit interpretarea rolului su strategic n desfurarea distribuiei mrfurilor.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere i de decizie n activitile comerciale legate de circulaia
mrfurilor n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
1.3. CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Logistica mrfurilor urmrete livrarea materialelor i a bunurilor n
cele mai bune condiii, la cel mai bun moment, n cel mai bun loc, clientului
care l-a solicitat i la cel mai corect cost. Logistica are n vedere
managementul fluxului de bunuri ntre furnizarea de materii prime i
utilizarea final.
1.3.1. Definirea logisticii mrfurilor
Logistica mrfurilor are n vedere planificarea, controlul i
accelerarea fluxurilor i a tuturor informaiilor asociate acestuia n
interiorul ntreprinderilor (Ghiani, Laporte i Musmanno 2004, 1). n cazul
bunurilor, principala problem care trebuie rezolvat prin intermediul
logisticii este cnd i cum trebuie achiziionate, deplasate, stocate i livrate
acestea (mrimii economice a comenzii). Probleme de natur logistic sunt
prezente i n cazul funcionrii firmelor care comercializeaz servicii dar
11

natura producerii i comercializrii acestora determin necesitatea unei


abordri complet diferite a logisticii.
1.3.2. Misiunea logisticii mrfurilor
Misiunea logisticii mrfurilor este misiunea logisticii care ar consta n
furnizarea bunurilor i serviciilor la locul, timpul i n condiiile solicitate
de client cu obinerea unui maxim de profit.
1.4. NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
fluxul de bunuri;
accelerarea fluxurilor
managementul fuxurilor;
misiunea logisticii;
reducerea costurilor;
Studii de caz:
1. Evidenierea aspectelor specifice definiiei complexe a logisticii mrfurilor n activitatea
ntreprinderilor de comer/turism;
2. Evidenierea felului n care poate fi ndeplinit misiunea logisticii mrfurilor la nivelul unei
ntreprinderi.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Care este modul de definire a logisticii mrfurilor de ctre Asociaia European de
Logistic?
2. Care este semnificaia felului n care definete logistica mrfurilor Asociaia European de
Logistic?
3. Cum poate fi defini logistica mrfurilor n relaie cu nivelul la care este servit clientul?
4. Cum poate fi definit logistica mrfurilor, ca managment al fluxului de bunuri?
5. Cum este definit logistica mrfurilor n raport cu realitatea din practica economic?
6. Cum este definit logistica mrfurilor ca proces triplu?
7. Care sunt aspectele fundamentale ale logisticii mrfurilor, scoase n eviden de definia sa
complex?
8. Explicai caracterul managerial al logisticii mrfurilor.
9. Explicai relaia dintre logistica mrfurilor i implementarea sistemelor de tip Asigurarecalitate.
10. Care sunt cele trei componente care permit considerarea logisticii mrfurilor ca o metod de
cretere a eficienei activitii unei firme.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Cea mai complex definiie arat c logistica este:
a) un proces triplu de planificare, aprovizionare i onorare a unei comenzi; b) un proces simplu de
planificare, aprovizionare i onorare a unei comenzi; c) un proces amplu de planificare, aprovizionare
i onorare a unei comenzi; d) un proces dublu de planificare, aprovizionare i onorare a unei comenzi
care permite satisfacerea dorinelor clientului.
2. Unul dintre aspectele fundamentale ale logisticii pune accentul pe:
a) amploarea spaial a distribuiei fizice; b) integrarea serviciilor n activitile logistice; c) scopul
operaiunilor de distribuie fizic; d) fluxul fizic al materiilor prime.
3. Conceptul de logistic include toate activitile necesare managementului fluxului de bunuri:
a) ntre producie i asamblare; b) ntre componentele firmei; c) ntre furnizarea de materii prime i
utilizarea final; d) ntre distribuie i clientul final
12

12

4. Unul dintre obiectivele fundamentale ale logisticii este:


a) atingerea unui nivel sczut de servire la cele mai sczute costuri posibile; b) atingerea unui nivel
ridicat de servire la cele mai mari costuri posibile; c) atingerea unui nivel ridicat de servire indiferent
de costuri; d) atingerea unui nivel ridicat de servire la cele mai sczute costuri posibile.
5. Misiunea logisticii este n esen furnizarea bunurilor ctre client:
a) cu obinerea unui profit minim; b) indiferent de profit; c) cu obinerea unui profit maxim; d) cu
obinerea unui profit mediu.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

13

13

Unitatea de studiu 2
SISTEME LOGISTICE

Cuprins
2.1 Introducere
2.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
2.3 Coninutul unitii de studiu
2.3.1 Definirea sistemului logistic
2.3.2 Lanul de aprovizionare-livrare
2.3.3 Fluxurile n lanul de aprovizionare-livrare
2.3.4 Canalul logistic
2.3.5 Sistemul logistic al firmei
2.4 ndrumar pentru autoverificare
2.1 INTRODUCERE
Fluxul de bunuri i servicii este posibil numai n condiiile existenei unui sistem logistic. La
nivelul acestuia logistica are ca obiectiv managementul i accelerarea acestui flux prin coordonarea i
integrarea activitilor implicate n obinerea, deplasarea, stocarea, transportul i distribuia produselor.
Practic, aceste activiti au loc n cadrul lanurilor de aprovizionare-livrare care prin implementarea
logisticii ca metod de management strategic al fluxului de bunuri se transform n canal logistic.
2.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea semnificaiei conceptului de sistem logistic, nelegerea felului n care poate fi
analizat modul acestuia de funcionare ca structur care asigur desfurarea circulaiei bunurilor i n
acelai timp ca structur care permite funcionarea firmelor. nelegerea felului n care logistica
mrfurilor contribuie la funcionarea sistemelor logistice prin adugarea la acesat a unor importante
elemente de natur calitativ.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
2.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Unitatea include ca principale probleme abordate (1) definirea
sistemului logistic, (2) definirea unui lan de aprovizionare livrare, (3)
explicarea naturii fluxurilor care se desfoar n interiorul unui lan de
aprovizionare livrare, (4) definirea conceptului de canal logistic i (5)
explicarea structurii i funcionrii sistemului logistic al unei firme.

14

14

2.3.1 Definirea sistemului logistic


Sistemul logistic este ansamblul resurselor fizice, al infrastructurii
informatice, al persoanelor i procedurilor care fac posibil fluxul de bunuri i
transmiterea de informaii de la punctul de origine aprovizionarea cu
materii prime pn la punctul de utilizare/consum recepia produselor
finite de ctre clienii finali.
Numrul firmelor care alctuiesc un sistem logistic este dependent de
capacitatea acestora de a ndeplinii cele patru funcii fundamentale de
preluare, procesare, transport i distribuie a materiilor prime, materialelor i
produselor finite rezultate din acestea, ctre utilizatorul/consumator.

2.3.2 Lanul de aprovizionare-livrare


Lanul de aprovizionare-livrare poate fi definit ca un sistem logistic
complex n care materiile prime sunt transformate n produse finite i
distribuite utilizatorilor-consumatorilor finali. Structura lanului de
aprovizionare-livrare nu este rigid. Ea poate fi adaptat necesitilor
agenilor economici implicai i/sau necesitilor clienilor sau pieei pe care
se desfoar fluxul de bunuri ori caracteristicilor diverselor ramuri
economice sau ale obiectului fluxului (bunuri sau servicii).
Att cele trei componente majore ale lanului de aprovizionare-livrare
ct i diversele subfaciliti reprezentate de ageni economici sunt legate
ntre ele cu ajutorul sistemelor de transport care pot folosi de la unul la mai
multe tipuri de mijloace pentru a asigura legturi simple (dou firme) sau
complexe.

2.3.3 Fluxurile n lanul de aprovizionare-livrare


n structura fizic a unui lan de aprovizionare livrare se desfoar un
flux de bunuri i materiale respectiv unul de informaii. Fluxul de bunuri se
desfoar dinspre sursele de materii prime ctre clienii finali dar se poate
desfura i n sens invers. Fluxul de informaii se desfoar n ambele
sensuri, dei n general se accentueaz componenta sa invers fluxului de
bunuri.
Obiectul logisticii mrfurilor l reprezint att gestionarea fluxurilor
ct mai ales accelerarea acestora n primul rnd prin reducerea timpilor de
staionare a obiectului fluxurilor.

2.3.4 Canalul logistic


Canalul logistic reprezint un lan de aprovizionare-livrare avnd ca
scop livrarea bunurilor i administrarea corespunztoare a fluxului acestora
n sensul ndeplinirii misiunii logisticii. El asigur disponibilitatea spaial i
temporal a bunurilor i serviciilor asociate, constituind sistemul principal de
asigurare i cretere a nivelului de servire a clienilor i totodat de
difereniere i cretere a competitivitii agenilor economici.

2.3.5 Sistemul logistic al firmei


Sistemul logistic al unei firme include aprovizionarea, activitile de
susinere i distribuia fizic. La fel ca i n structura canalului logistic,
eficiena funcionrii sistemului logistic al unei firme presupune accelerarea
fluxurilor interne de materii prime, bunuri i materiale echivalent cu o
scdere a costurilor interne ale funcionrii firmei.
Operaiunile care alctuiesc sistemul logistic al unei firme se mpart
n operaiuni logistice primare respectiv operaiuni logistice de susinere.
Operaiunile logistice primare sunt implicate n micarea fizic a bunurilor i
15

15

serviciilor asociate i includ logistica intern, producia, logistica extern,


marketingul i vnzrile, serviciile postvnzare. Operaiunile logistice de
susinere sunt achiziia, dezvoltarea tehnologic, managementul resurselor
umane i infrastructura firmei.
2.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
sistem logistic;
lan de aprovizionare-livrare;
canal logistic;
sistem logistic al unei firme;
operaiuni logistice;
Studii de caz:
1. Evidenierea structurii unui lan de aprovizionare-livrare/canal logistic corespunztor
circulaiei unei anumite categorii de bunuri.
2. Analiza structurii sistemului logistic al unei firme de comer.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. S se defineasc sistemul logistic.
2. S se defineasc lanul de aprovizionare-livrare.
3. S se defineasc canalul logistic.
4. S se defineasc structura sistemului logistic al firmei.
5. S se prezinte operaiunile logistice.
6. S se defineasc valoarea total a ofertei respectiv valoarea oferit clientului.
7. S se defineasc natura distribuiei fizice n sistemul logistic al unei firme.
8. S se defineasc natura distribuiei activitii de aprovizionare n sistemul logistic al unei
firme.
9. Ce reprezint operaiunile logistice primare?
10. Ce reprezint operaiunile logistice de susinere?
Test de evaluare/autoevaluare
1. Conform definiiei sale complexe, sistemul logistic:
a) face posibil vnzarea bunurilor; b) face posibil fluxul de bunuri; c) face posibil fluxul de persoane;
d) face posibil distribuia bunuri..
2. Numrul firmelor care alctuiesc un sistem logistic nu este dependent de ndeplinirea:
a) funciei de transport; b) funciei de depozitare; c) funciei de distribuie; d) funciei de procesare
3. n lanul de aprovizionare livrare, fluxul de bunuri se poate desfura i dinspre:
a) bunul finit ctre materiile prime; b) clientul final ctre transportatori; c) clienii finali ctre sursele
de materii prime; d) distribuitori ctre materiile prime.
4. Valoarea care este oferit clientului reprezint:
a) diferena dintre valoarea total pentru firm i costurile generate de obinerea produsului; b)
beneficiile pe care firma le ofer clientului; c) ansamblul beneficiilor pe care clientul le ateapt de la
un produs sau serviciu; d) diferena dintre valoarea total pentru client i costurile generate de
evaluarea, obinerea i utilizarea bunului.
5. Canalul logistic reprezint:
a) un canal de distribuie avnd ca scop livrarea bunurilor; b) un lan de aprovizionare-livrare avnd ca
scop livrarea bunurilor; c) un sistem logistic avnd ca scop livrarea bunurilor; d) un lan de distribuie
avnd ca scop livrarea bunurilor.
16

16

6. Nu reprezint o component a sistemului logistic al unei firme:


a) distribuia fizic; b) activitile de susinere; c) transportul; d) aprovizionarea.
7. Operaiunile logistice primare:
a) urmresc cumprarea produselor de la furnizori sau productori; b) sprijin operaiunile logistice
secundare; c) se afl la interfaa dintre sistemul logistic al firmei i furnizori; d) sunt implicate n
micarea fizic a bunurilor.
8. n sistemul logistic al firmei, aprovizionarea se refer la:
a) relaiile cu furnizorii; b) relaiile cu distribuitorii; c) relaiile cu clienii; d) relaiile cu procesatorii.
9. n sistemul logistic al firmei, activitile de susinere a vnzrilor se refer numai la:
a) fluxurile de bunuri i materiale din exteriorul firmei; b) fluxurile de bunuri i materiale din
interiorul firmei; c) fluxurile de materiale dinspre furnizor spre firm; d) fluxurile de bunuri dintre
firm i clieni.
10. n sistemul logistic al firmei, distribuia fizic urmrete:
a) integrarea fizic a distribuitorilor n canalul de distribuie; b) crearea canalelor de distribuie; c)
livrarea produselor de la furnizori; d) s pun bunurile la dispoziia clienilor.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

17

17

Unitatea de studiu 3
LOGISTICA INTEGRAT

Cuprins
3.1 Introducere
3.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
3.3 Coninutul unitii de studiu
3.3.1 Definirea conceptului de logistic integrat
3.3.2 Costul logistic total
3.3.3 Canalul logistic total
3.4 ndrumar pentru autoverificare
3.1 INTRODUCERE
n general, n cazul a numeroi ageni economici, activitile sistemului logistic se desfoar i
sunt gestionate fragmentat i dispersat, necoordonat n cadrul diverselor funcii ale firmei (Samii
2004, 45). Fiecare are un buget, prioriti i sisteme de evaluare proprii. Rezultatul unei astfel de
abordri determin ncetinirea fluxurilor de bunuri i apariia de stocuri n sistemele logistice ale
firmelor. De asemenea, fluxurile de informaii sunt blocate i automat rezult o lips de coordonare
ntre departamentele specifice ale firmei ca urmare a comunicrii deficitare ntre fiecare funcie a
ntreprinderii. Lipsa de coordonare se concretizeaz cel mai adesea n conflicte ntre compartimentele
firmei care desfoar diferitele activiti logistice sau alte activiti, n costuri tot mai mari i decalaje
ntre serviciul logistic oferit de furnizor i cel ateptat de clieni (Blan 2006, 32). Pe ansamblu,
abordarea fragmentar a logisticii influeneaz negativ ndeplinirea misiunii logistice. Eliminarea sau
evitarea acestor fenomene este considerat posibil prin intermediul implementrii unei logistici
integrate.
3.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea semnificaiei conceptului de logistic integrat, nelegerea felului n care aceasta
crete capacitatea de coordonare i contribuie la creterea eficienei circulaiei bunurilor n sistemele
logistice ale firmelor i pe ansamblul unui canal logistic.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
3.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Unitatea include ca principale probleme abordate (1) definirea
conceptului de logistic integrat, (2) a celui de cost logistic total i (3)
definirea conceptului de canal logistic total.
18

18

3.3.1 Definirea conceptului de logistic integrat


Logistica integrat are ca scopuri principale reducerea dimensiunii
stocurilor, accelerarea suplimentar a fluxului de bunuri prin optimizarea
utilizrii mijloacelor de transport i a depozitelor i creterea eficienei
funcionrii sistemului logistic prin reducerea numrului i duratei
proceselor pe care le implic fiecare component a acestuia.

3.3.2 Costul logistic total


Costul logistic total reprezint suma costurilor activitilor logistice
specifice i este format din costurile de transport, de depozitare, de
prelucrare a comenzilor, de stocare i de producie definite la nivel de lot.
Scopul unei organizaii ar trebui s fie reducerea costului logistic total mai
degrab dect reducerea separat a costurilor fiecrei activiti logistice n
parte. Conceptul de cost total poate fi aplicat la nivelul sistemului logistic al
firmei sau la nivelul canalului logistic n relaiile dintre diversele firmele
care alctuiesc diversele faciliti i subfaciliti.

3.3.3 Canalul logistic total


Conceptul de canal logistic total presupune abordarea logisticii
(managementul strategic al lanului de aprovizionare-livrare) dintr-o
perspectiv interfuncional. Acesta definete felul n care logistica
influeneaz activitatea economic a firmelor.
3.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
logistic integrat;
cost logistic total;
canal logistic total.
Studii de caz:
1. Stabilirea unor soluii de implementare a unei logistici integrate la nivelul unui ntreprinderi
2. Stabilirea unor modaliti de integrare a canalului logistic pentru o categorie de bunuri pe o
pia dat.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. S se prezinte obiectivele logisticii integrate.
2. S se defineasc costul logistic total.
3. S se defineasc conceptul de canal logistic total.
4. S se prezinte felul n care poate fi aplicat conceptul de cost logistic total
5. Ce definete conceptul de canal logistic total?
Test de evaluare/autoevaluare
1. n cadrul logisticii integrate, accelerarea suplimentar a fluxului de bunuri nu rezult din:
a) optimizarea numrului i a duratei proceselor; b) optimizarea utilizrii mijloacelor de transport; c)
optimizarea manipulrii bunurilor; d) optimizarea utilizrii depozitelor.
2. Scopurile logisticii integrate pot fi atinse prin coordonarea unitar a proceselor n cadrul:
a) componentelor canalului logistic al firmei; b) componentelor sistemului logistic al firmei; c)
componentelor canalului logistic; d) sistemului logistic.
3. n cadrul logisticii integrate, coordonarea unitar a proceselor urmrete:
a) creterea eficienei fluxului; b) creterea specific a eficienei activitii firmei; c) creterea
global a eficienei activitii firmei; d) creterea eficienei stocurilor.
19

19

4. Nu este un scop principal al logisticii integrate:


a) reducerea mrimii stocurilor; b) accelerarea suplimentar a fluxului de bunuri; c) creterea eficienei
funcionrii sistemului logistic; d) optimizarea utilizrii mijloacelor de transport.
5. Costul logistic total reprezint:
a) suma costurilor generate de accelerarea fluxurilor; b) suma costurilor specifice operaiunilor
logistice; c) suma costurilor activitilor logistice specifice; d) suma costurilor de stocare..
6. n ceea ce privete abordarea costurilor logistice, scopul unei firme trebuie s fie:
a) reducerea costurilor de transport i stocare; b) reducerea costului logistic de transport; c) reducerea
separat a costurilor fiecrei activiti logistice; d) reducerea costului logistic total.
7. Deciziile privitoare la reducerea costului logistic total nu sunt influenate de:
a) echilibrul dintre nivelul de servire i transport; b) puterea de negociere; c obiectivele organizaiei; d)
nivelul concurenei.
8. Eficiena aciunii logisticii n interiorul canalului logistic depinde i de:
a) coordonarea exclusiv a logisticii interne; b) integrarea sistemelor logistice ale firmelor; c) un
ansamblu disparat i fragmentat de activiti; d) eliminarea redundanelor n activitile fiecrui
departament.
9. Existena unui canal logistic total nu este determinat de:
a) accelerarea fluxului de bunuri i informaii; b) o logistic integrat bazat pe cost total; c) corelaia
dintre logistica integrat n canalul logistic i respectiv cea din cadrul firmelor; d) integrarea
sistemelor logistice ale firmelor.
10. Conceptul de canal logistic total presupune abordarea logisticii:
a) dintr-o perspectiv interfuncional; b) ca un ansamblu disparat i fragmentat de activiti; c) ca o
coordonare exclusiv a logisticii interne; d) ca o corelaie ntre distribuie i aprovizionare.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

20

20

Unitatea de studiu 4
ACTIVITILE LOGISTICE

Cuprins
4.1 Introducere
4.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
4.3 Coninutul unitii de studiu
4.4 ndrumar pentru autoverificare
4.1 INTRODUCERE
Considerate drept componente ale managementului lanului de aprovizionare-livrare (Caplice
2003), activitile specifice logisticii ar fi gestiunea furnizrii i a cererii, gestiunea aprovizionrii cu
materii prime i componente, fabricarea i asamblarea, gestiunea stocurilor i a depozitrii, gestionarea
comenzilor, distribuia i livrarea ctre client.
4.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea modului i criteriilor de clasficare a activitilor de natur logistic, a coninutului
acestora, a deciziilor de natur managerial care sunt luate n mod curent n cadrul acestora, a relaiilor
care exist ntre ele, a modului n care aciunea fiecreia i interconexiunile dintre acestea influeneaz
felul n care funcioneaz sistemul logistic al unei firme i implicit canalul logistic n cadrul creia
firma este integrat.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 3 ore
4.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Activitile logistice cheie pot fi asociate cu nou activiti
manageriale fundamentale. Aceste activiti sunt (1) managementul
prelucrrii comenzilor, (2) managementul achiziiei, (3) managementul
transportului, (4) managementul stocrii, (5) managementul depozitrii, (6)
managementul bunurilor i materialelor, (7) managementul ambalrii, (8)
managementul servirii clienilor i (9) managementul informaiilor.
Managementul prelucrrii comenzilor (1) include sistemele de
preluare a comenzilor clienilor, de verificare a stadiului de prelucrare a
acestora, de comunicare cu clientul i de onorare concret a acestora prin
livrarea bunurilor. Concret, prelucrarea comenzilor include activiti de
verificare a stocurilor i a plilor, de prelucrare a facturilor i de stabilire a
cantitilor.
21

21

Managementul achiziiei (2) are un rol tot mai important n crearea de


valoare, n cadrul sistemului logistic ca urmare a extinderii aprovizionrii
din surse externe organizaiei.
Managementul transportului (3) este una dintre activitile
fundamentale ale logisticii pornind de la faptul c desfurarea fluxului ntrun canal logistic presupune circulaia materiilor prime, materialelor i
bunurilor de la punctul de origine la clientul final. Transportul este adesea
considerat ca fiind cea mai important component unic n costul logistic
total.
Managementul stocrii i al depozitrii (4-5) reprezint componente
eseniale n funcionarea sistemului logistic al unei firme.
Managementul bunurilor i materialelor (6) are n vedere gestiunea
activitilor legate de manipularea bunurilor i materialelor. Aceasta
cuprinde o arie larg de activiti care au n vedere practic toate aspectele
legate de micarea materiilor prime, componentelor, bunurilor semifinite i
finite n interiorul ntreprinderilor i al depozitelor.
Managementul ambalrii (7) are ca obiect proiectarea de ambalaje
care s rspund cerinelor proceselor de manipulare, realizarea de ambalaje
care s asigure integritatea produselor pe durata transportului i pstrrii i
asigurarea de ambalaje care s protejeze produsele contra pierderilor i
deteriorrilor.
Managementul servirii clienilor (8) urmrete planificarea i
stabilirea nivelului de servire a clienilor i ajustarea sa n funcie de evoluia
cerinelor acestora. Cele trei decizii au la baz previziunea cererii. Din
punctul de vedere al logisticii, aceasta implic culegerea i prelucrarea
datelor pentru stabilirea necesarului de aprovizionare, de stocare, de
producie, de transport astfel nct s poate fi realizat un anumit nivel de
servire a clientului. Dou dintre componentele importante ale
managementului servirii clienilor sunt i gestiunea retururilor de mrfuri i
materiale i respectiv a distribuiei inverse. Gestiunea retururilor de mrfuri
este complex deoarece are ca obiect cantiti reduse de bunuri care intr n
sistem n mod neregulat dinspre client, n sens opus fluxului normal de
bunuri finite. Distribuia invers implic ridicarea i eliminarea deeurilor i
a resturilor rezultate n urma procesului de producie, vnzare i ambalare.
Principalele activiti specifice managementului informaiilor (9) sunt
culegerea i prelucrarea datelor, analiza informaiilor, elaborarea rapoartelor,
stabilirea unor proceduri de stocare a datelor, controlul fluxului de
informaii.
4.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
managementul prelucrrii comenzilor
prelucrarea comenzilor
managementul achiziiei
managementul transportului
managementul stocrii
managementul depozitrii
managementul bunurilor i materialelor
managementul ambalrii
managementul servirii clienilor
servirea clienilor
gestiunea retururilor
distribuia invers
managementul informaiilor
22

22

Studii de caz:
1. Descriei felul n care se desfoar principalele activiti logistice la nivelul unei
ntreprinderi de comer/turism.
2. Analizai modul de organizare i desfrare a gestiunii retururilor respectiv a distribuiei
inverse, la nivelul unei ntreprinderi de comer/turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Care sunt cele nou activiti logistice cheie?
2. Ce include managementul prelucrrii comenzilor?
3. Ce reprezint managementul transportului?
4. Ce are n vedere managementul bunurilor i materialelor?
5. Care este obiectul managementului ambalrii?
6. Ce urmrete managementul servirii clienilor?
7. Care sunt principalele activiti specifice managementului informaiilor?
8. Care sunt elementele pentru care managementul informaiilor asigur comunicarea?
9. Care este obiectul gestiunii retururilor?
10. Ce implic distribuia invers?
Test de evaluare/autoevaluare
1. Nu este o decizie managerial specific activitii logistice de prelucrare a comenzilor:
a) definirea ordinii de prioritate n prelucrarea comenzilor; b) consolidarea transporturilor; c) stabilirea
procedurilor de primire a comenzilor; d) alegerea variantei de onorare a comenzii.
2. Transportul este adesea considerat ca fiind cea mai important component:
a) unic n costul logistic general; b) multipl n costul logistic total; c) unic n costul logistic total; d)
secundar n costurile logistice generale.
3. Manipularea bunurilor i materialelor nu include activiti de micare a:
a) bunurilor semifinite i finite n interiorul depozitelor; b) materiilor prime n interiorul
ntreprinderilor; c) componentelor n interiorul ntreprinderilor; d) personalului n interiorul
depozitelor.
4. Nu este o funcie logistic a ambalajului:
a) promovarea bunurilor; b) protecia n timpul transportului i stocrii; c) de a permite produselor s
ajung la clieni, n condiiile solicitate de acetia; d) protecia i pstrare a bunurilor.
5. Nivelul de servire nu determin:
a) proiectarea i funcionarea ntregului sistemului logistic; b) nivelul ieirilor sistemului logistic; c)
automatizarea sistemului logistic; d) nivelul de performan pe care l ofer organizaia clienilor si.
6. Complexitatea gestiunii retururilor de mrfuri nu este determinat de:
a) intrarea bunurilor n sistem n sens opus fluxului normal de bunuri finite; b) intrarea bunurilor n
sistem n mod neregulat; c) cantitile reduse de bunuri intrate; d) distribuia invers.
7. Distribuia invers nu implic:
a) preluarea bunurilor rmase n urma vnzrii; b) ridicarea deeurilor rezultate din producie; c)
eliminarea deeurilor rezultate din ambalare; d) ridicarea resturilor rezultate din vnzare.
8. Fluxul de informaii nu asigur comunicarea ntre:
a) cercetare dezvoltare, contabilitate, marketing i producie; b) sistemul logistic i canalul logistic; c)
activitile manageriale specifice logisticii; d) diferitele componente canalului logistic.
9. Nu este o activitate specific managementului informaiilor:
a) culegerea i prelucrarea datelor; b) analiza informaiilor; c) evaluarea percepiei clienilor; d)
stabilirea unor proceduri de stocare a datelor.
10. Distribuia invers nu poate presupune:
a) reprocesare i/sau reciclare; b) refolosire; c) depozitare temporar; d) circulaie temporar.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.
23

23

Unitatea de studiu 5
COSTURILE LOGISTICE

Cuprins
5.1 Introducere
5.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
5.3 Coninutul unitii de studiu
5.3.1 Definirea, scopul i structura mixului logistic
5.3.2 Factori de influen ai structurii mixului logistic
5.3.3 Costurile n stuctura mixului logistic
5.4 ndrumar pentru autoverificare
5.1 INTRODUCERE
Prin prisma logisticii integrate n sistemele logistice ale firmelor i n scopul facilitrii gestiunii
costurilor logistice pe baza conceptului de cost total, costurile aferente activitilor logistice pot fi
grupate sub forma unui mix logistic.
La modul general, n cadrul mixului logistic sunt incluse costurile pe care le genereaz fiecare
dintre activitile logistice, fie ele de baz sau de susinere. Complexitatea structurii mixului logistic
este determinat de mrimea costurilor logistice i de posibilitatea de echilibrare reciproc (realizarea
unui arbitraj) ntre costurile specifice diverselor activiti logistice astfel nct pe ansamblu s se
obin reducere a costului logistic total.
5.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea i nelegerea conceptului de mix logistic, ca instrument utilizat pentru analiza
relaiilor care exist ntre activitile logisitce generatoare a costurilor logistice. Cunoaterea i
nelegerea semnificaiei fiecrei categorii de costuri logistice i a felului n care acestea relaioneaz
n cadrul costului logistic total.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 3 ore
5.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Unitatea include ca principale probleme abordate definirea conceptului
de mix logistic, ca instrument economic, factorii care influeneaz strictira
mixului logistic i definirea diferitelor categorii de costuri asociate acivitilor
logistice cheie.

24

24

5.3.1 Definirea, scopul i structura mixului logistic


Mixul logistic este considerat a fi un ansamblu de aciuni intercorelate
necesar optimizrii rentabilitii n raport cu costul logistic total (Samii
2004, 47). El reprezint principalul instrument utilizat pentru coordonarea
practic a operaiunilor primare i de susinere ale sistemului logistic al
firmei. Scopul mixului logistic este n esen atingerea unui nivel de servire
maxim cu un cost logistic total minim.

5.3.2 Factori de influen ai structurii mixului logistic


Apartenena unei anumite activiti la categoria celor principale,
respectiv a celor secundare nu este strict. ncadrarea unei operaiuni ntr-o
categorie poate s difere de la o ntreprindere la alta, n funcie de obiectul
de activitate. Ele sunt determinate de o serie de factori dintre care cei mai
importani sunt obiectul de activitate al firmei, complexitatea activitilor
logistice, tipul i gama sortimental a produselor oferite, extinderea pieei i
(4) tendinele privind comerul electronic.

5.3.3 Costurile n stuctura mixului logistic


Pornind de la mrimea costurilor logistice i de la tendina de
echilibrare reciproc a acestora, n structura mixului logistic pot fi asociate
ase categorii fundamentale de costuri (Lambert, Stock i Ellram,
Fundamentals of Logistics Management 1998, 22-24):
costurile servirii clienilor (vnzrilor);
costul transportului;
costurile depozitrii;
costurile prelucrrii comenzilor;
costurile bunurilor i materialelor;
costurile stocrii.
Costurile servirii clienilor rezult, pe ansamblu, din variaia nivelului
de servire care determin apariia costurilor vnzrilor pierdute (Lambert,
Stock i Ellram, Fundamentals of Logistics Management 1998, 22). Acestea
reprezint valoarea actual i viitoare a tuturor intrrilor financiare
pierdute datorit nemulumirii unui client ca urmare a indisponibilitii,
termenelor de livrare prea lungi i a nerespectrii altor condiii de servire.
Costul transportului este determinat de operaiunile care reprezint
obiectul managementului transporturilor. Costul de transport variaz n
funcie de volumul sau de greutatea mrfurilor transportate, de distana care
trebuie parcurs, de punctul de origine i respectiv cel de destinaie, n
funcie de mijloacele de transport utilizate (n mod considerabil), de
structura canalului logistic i de prestator.
Costurile depozitrii sunt cele aferente activitilor care reprezint
obiectul managementului depozitrii. Lor li se adaug i costurile pe care le
presupun selecia amplasamentului unitii de procesare (n cazul specific al
firmelor procesatoare), a depozitelor i a unitilor de comercializare. n
sfrit mai pot fi incluse i costurile care rezult din schimbarea
respectivului amplasament sau al numrului de uniti.
Costurile prelucrrii comenzilor sunt costurile aferente activitilor de
prelucrarea comenzilor i a celor care reprezint obiectul managementului
informaiilor. Ele includ costuri de prelucrare a comenzii, comunicarea cu
distribuia i previziunea cererii. Aceast categorie de costuri este deosebit
de important pentru nivelul de servire i controlul celorlalte costuri
logistice.
Costurile bunurilor i materialelor sunt cele rezultate din activitile
care fac obiectul managementului achiziiei i cel al bunurilor i
25

25

materialelor. Principalele costuri incluse aici sunt cele generate de


aprovizionare i producie, acestea fiind cele care se modific cu precdere
odat cu nivelul de servire a clienilor (n special mrimea i frecvena
comenzilor) dar i cu alte operaiuni din cadrul sistemului logistic al firmei.
Costurile stocrii includ costurile generate de activitile care
reprezint obiectul managementului stocurilor, managementului ambalrii i
distribuiei inverse. Aceste activiti sunt numeroase de aceea, pentru a
facilita deciziile manageriale, sunt considerate relevante numai acelea care
variaz direct proporional cu mrimea stocurilor. Costurile stocrii pot fi
grupate n (Lambert, Stock i Ellram, Fundamentals of Logistics
Management 1998, 24) costuri de capital, costuri de meninere a stocurilor i
costuri generate de pierderi.

5.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE


Concepte i termeni de reinut:
mix logistic;
costurile servirii clienilor;
costul transportului;
costurile depozitrii;
costurile prelucrrii comenzilor;
costurile bunurilor i materialelor;
costurile stocrii.
Studii de caz:
1. Stabilirea mixului logistic al unei firme de distribuie sau din domeniul turismului.
2. Analiza i evaluarea importanei fiecarei categorii de costuri n activitatea unei firme de
distribuie sau din domeniul turismului.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Ce reprezint mixul logistic?
2. Care este structura mixului logistic?
3. Care sunt factorii care influeneaz strctura mixului logistic i n ce const influena lor?
4. Care sunt cele ase categorii de costuri logistice i n funcie de ce sunt stabilite?
5. Care este semnificaia i coninutul costurilor servirii clienilor?
6. Care este semnificaia i coninutul costului transportului?
7. Care este semnificaia i coninutul costurilor depozitrii?
8. Care este semnificaia i coninutul costurilor prelucrrii comenzilor?
9. Care este semnificaia i coninutul costurilor bunurilor i materialelor?
10. Care este semnificaia i coninutul costurilor stocrii?
Test de evaluare/autoevaluare
1. Mixul logistic este considerat a fi un ansamblu de aciuni intercorelate necesar:
a) optimizrii profitabilitii n raport cu costul logistic total; b) optimizrii rentabilitii n raport cu
costul logistic total; c) optimizrii eficacitii n raport cu costul logistic general; d) creterii
rentabilitii n raport cu costul logistic total
2. Scopul mixului logistic este n esen atingerea unui nivel de servire:
a) cu un cost logistic total acceptabil; b) minim cu un cost logistic total maxim; c) mediu cu un cost
logistic total mediu; d) maxim cu un cost logistic total minim acceptabil.
3. n structura mixului logistic nu sunt incluse:
a) costurile depozitrii; b) costurile stocrii; c) costurile informatizrii; d) costurile manipulrii
bunurilor i materialelor.
26
26

4. Costurile cu cea mai mare pondere n activitatea logistic i n cea a firmei sunt:
a) costurile transportului, stocrii, depozitrii i manipulrii; b) costurile transportului i prelucrrii
comenzilor; c) costurile servirii clienilor, stocrii i depozitrii; d) costurile depozitrii i manipulrii.
5. Costurile vnzrilor pierdute reprezint intrrile financiare:
a) poteniale pierdute datorit nemulumirii unui client; b) viitoare pierdute datorit nemulumirii unui
client; c) actuale pierdute datorit nemulumirii unui client; d) actuale i viitoare pierdute datorit
nemulumirii unui client.
6. Costul transportului nu variaz n funcie de:
a) distana care trebuie parcurs; b) mijloacele de transport utilizate; c) mrimea vnztorului; d)
destinaie.
7. n cadrul costurilor stocrii, cele generate de pierderi nu sunt cauzate de:
a) uzura fizic i moral a bunurilor; b) furturi i sustrageri; c) deplasarea excesiv a bunurilor n
sistem; d) plata taxelor i asigurrilor.
8. Costurile stocrii nu includ costurile generate de activitile care reprezint obiectul:
a) distribuiei inverse; b) managementului ambalrii; c) prelucrrii comenzilor; d) managementului
stocurilor.
9. Costurile de capital aferente stocurilor sunt:
a) cauzate de pierderea de valoare; b) costurile capitalului investit n stocuri; c) determinate de uzura
fizic i moral a bunurilor; d) costurile capitalului investit n depozite.
10. Costul transportului nu poate fi influenat de:
a) mrimea sortimental; b) prestator; c) mijloacele de transport utilizate; d) distana care trebuie
parcurs.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

27

27

Unitatea de studiu 6
MANAGEMENTUL ACHIZIIEI

Cuprins
6.1 Introducere
6.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
6.3 Coninutul unitii de studiu
6.3.1 Conceptul de achiziie
6.3.2 Coninutul managementului achiziiei
6.3.3 Obiectivele managementului achiziiei
6.3.4 Contribuia managementului achiziiei la profit
6.4 ndrumar pentru autoverificare
6.1 INTRODUCERE
Dei considerat iniial doar un ansamblu de activiti necesare, i generatoare de costuri,
achiziia a cptat un nou statut odat cu dezvoltarea logisticii. Deoarece achiziia este poziionat la
zona de contact dintre firm i furnizori si, managementul su a devenit activitatea care definete
rolul de client al acesteia (prin exprimarea cerinelor legate de produsele care urmeaz a fi
achiziionate). n acelai timp, managementul achiziiei reprezint activitatea care determin direct
eficiena tuturor celorlalte activiti logistice prin obiectivele i caracteristicile sale. Ca urmare, rolul
su a crescut n ultima perioad, achiziia n sine fiind din ce n ce mai frecvent considerat o activitate
generatoare de profit.
6.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea i nsuirea semnificaiei conceptului de achiziie, a principalelor activiti i
decizii specifice managementului ahiziiei i a obiectivelor acestuia. Cunoaterea felului n care
managementul achiziiei poate materializa n practic principiul contribuiei achiziiei la profitul
firmei.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
6.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Exist numeroase abordri conceptuale privind achiziia de bunuri n
scopul aprovizionrii. Uneori, aceti doi termeni sunt utilizai ca sinonime,
dei ntre achiziie i aprovizionare exist diferene mari de coninut, mai ales
dac se are n vedere structura de baz a sistemului logistic al unei firme
(relaia dintre componentele acestuia i operaiunile logistice)
28

28

6.3.1 Conceptul de achiziie


Achiziia poate fi definit n general ca fiind cumprarea de
materiale, servicii i bunuri necesare operaiunilor de producie, marketing,
vnzri i distribuia ale unei firme. Achiziia are o serie de caracteristici,
dintre care se disting urmtoarele procurarea bunurilor i serviciilor,
necesitatea achiziiei, realizarea achiziiei la cel mai favorabil cost i selecia
atent a surselor de aprovizionare. Obiectul operaiunilor de achiziie este
reprezentat de intrri care se regsesc n bunul finit respectiv care nu se
regsesc n produsul final.

6.3.2 Coninutul managementului achiziiei


n cadrul managementului achiziiei se iau decizii care urmresc
realizarea unei aprovizionri care s corespund cu cerinele de
profitabilitate i eficien ale firmei i n acelai timp cu nivelul cererii
pentru produsele oferite de firm. Concret, aceste decizii au n vedere
stabilirea necesitilor de aprovizionare, determinarea mrimii economice a
comenzii* (Samii 2004, 11), selectarea furnizorilor, negocierea preurilor,
termenelor i cantitilor (Lambert, Stock i Ellram, Fundamentals of
Logistics Management 1998, 20), alegerea punctelor de recepie a mrfii,
ealonarea n timp a circulaiei bunurilor (Ballou 1992, 545), selectarea celor
mai convenabile metode de transport, planificarea n timp a aprovizionrii,
evaluarea periodic a performanelor furnizorilor (Samii 2004, 11).

6.3.3 Obiectivele managementului achiziiei


n sens larg aceste obiective sunt aprovizionarea firmei cu produse,
asigurarea continuitii aprovizionrii, cumprarea eficient i economic,
gestiunea stocurilor pentru obinerea unui nivel de servire a clienilor ridicat
i a unor costuri de stocare reduse, ntreinerea unor relaii solide cu celelalte
departamente i perfecionarea personalului, a politicilor, a procedurilor i a
organizrii (Baily, i alii 2004, 19).
Conform cu obiectivele fundamentale i misiunea logisticii,
obiectivele achiziiei sunt (1) asigurarea produselor i serviciilor necesare la
momentul optim, (2) stabilirea echilibrului ntre calitate, pre, serviciu i
termene de livrare, (3) reducerea la minimum a costurilor legate de stocuri,
(4) dezvoltarea relaiilor cu furnizori competeni, (5) identificarea i
stimularea unor surse alternative de ncredere, (6) urmrirea tendinelor
pieei.

6.3.4 Contribuia managementului achiziiei la profit


Generarea de profituri prin mbuntirea managementului achiziiei
rezult din obinerea unor preuri de achiziie mai favorabile, din negocierea
unor condiii de plat mai avantajoase, din identificarea unor substitueni,
prin reproiectarea produselor i din contribuia la reducerea costurilor
bunurilor i materialelor (Blan 2006, 92).

Cantitatea de bunuri care completeaz stocul, n condiiile meninerii la minim a costului combinat al achiziiei i meninerii
stocului (Blan 2006, 178).
29
*

29

6.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE


Concepte i termeni de reinut:
achiziie;
aprovizionare;
management al achiziiei;
Studii de caz:
1. Stabilirea naturii intrrilor prin achiziie, specifice activitii unei societi de producie/
comrciale.de turism.
2. Stabilirea felului n care pot fi ndeplinite obiectivele managementului achiziiei ntr-o
societate productoare/distribuitoare/de turism.
3. Analiza felului n care se iau deciziile specifice managementului achiziiei ntr-o societate
productoare/distribuitoare/de turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Cum este definit achiziia?
2. Care sunt caracteristicile achiziiei?
3. Prezentai obiectul operaiunilor de achiziie.
4. Prezentai deciziile specifice managementului achiziiei.
5. Care sunt obiectivele n sens larg ale managementului achiziiei?
6. Care sunt obiectivele specifice ale managementului achiziiei?
7. Care sunt obiectivele managementului achiziiei, n conformitate cu obiectivele
fundamentale i misiunea logisticii?
8. Prezentai felul n care contribuie achiziia la creterea profitului unei firme.
9. Descriei caracteristicile achiziiei.
10. Descriei obiectivele managementului achiziiei.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Achiziia urmrete cumprarea bunurilor la un cost:
a) la un cost minim i indiferent de surse; b) minim i din surse competente i sigure; c) optim i
indiferent de surse; d) optim i din surse competente i sigure.
2. Dintre intrrile care fac obiectul achiziiei nu se regsesc n bunul finit:
a) componentele; b) serviciile; c) articolele de ntreinere; d) materiile prime.
3. Dintre intrrile care fac obiectul achiziiei se regsesc n bunul finit:
a) serviciile; b) articolele de ntreinere; c) articolele de reparaii; d) echipamentele de birotic.
4. Nu reprezint obiectul achiziiei procurarea de:
a) bunuri semifinite; b) bunuri imobiliare; c) articole de ntreinere; d) piese de schimb pentru utilaje
5. Printre caracteristicile achiziiei de bunuri nu se distinge:
a) cumprarea la cel mai favorabil cost; b) necesitatea unei selecii atente a surselor; c) caracterul
necesar; d) raionalizarea operaiunilor specifice.
6. Deciziile specifice managementului achiziiei nu urmresc:
a) alegerea punctelor de recepie a mrfii; b) stabilirea necesitilor de aprovizionare; c) proiectarea
strategiei de achiziie; d) selectarea celor mai convenabile metode de transport.
7. Conform cu obiectivele fundamentale i misiunea logisticii mrfurilor, printre obiectivele
managementului achiziiei nu se regsete:
a) stabilirea echilibrului ntre calitate, pre, serviciu i termene de livrare; b) aprovizionarea firmei cu
produse; c) asigurarea produselor i serviciilor necesare la momentul optim; d) reducerea la minimum
a costurilor legate de stocuri.

30

30

8. Creterea profitabilitii activitii firmelor nu poate rezulta din mbuntirea managementului


achiziiei prin:
a) evitarea supraevalurii importanei preului; b) identificarea unor substitueni la preuri mai
avantajoase; c) obinerea unor preuri de achiziie mai favorabile; d) contribuia la reducerea costurilor
bunurilor i materialelor.
9. Pentru contribuia achiziiei la profit, obinerea unor preuri de achiziie mai favorabile nu se poate
face prin:
a) comandarea unor cantiti mai mari de produse de la furnizori; b) negocierea unor reduceri de
preuri cu furnizorii; c) obinerea de la furnizor a unor condiii de plat mai bune; d) includerea n
contractele cu furnizorii a unor clauze de protecie a preurilor.
10. Pentru contribuia achiziiei la profit, negocierea unor condiii de plat mai avantajoase nu
presupune:
a) obinerea de la furnizor a unor condiii de plat mai bune; b) achiziia anticipat a produselor pentru
care se estimeaz o cretere important de pre; c) negocierea unui anumit interval de decontare cu
vnztorul; d) condiii avantajoase de plat negociate cu furnizorul.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

31

31

Unitatea de studiu 7
STRATEGIA DE ACHIZIIE

Cuprins
7.1 Introducere
7.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
7.3 Coninutul unitii de studiu
7.3.1 Elaborarea strategiei privind sursele de achiziie
7.3.2 Stabilirea relaiilor cu furnizorii
7.3.3 Identificarea, evaluarea i selecia furnizorilor
7.3.4 Stabilirea variantelor de achiziie
7.4 ndrumar pentru autoverificare
7.1 INTRODUCERE
Implementarea deciziilor specifice managementului achiziiei, n scopul realizrii unei
aprovizionri care s rspund necesitilor firmei, pornind de la obiectivul de ndeplinirea a misiunii
logistice, presupune elaborarea unei strategii de achiziie. Aceasta trebuie s se bazeze pe analiza unor
date i a informaiilor rezultate, referitoare la firmele furnizoare poteniale, la locaia, mrimea, piaa
de provenien i distana la care se afl ele.
7.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea etapelor strategiei de achiziie, n scopul efecturii procesului de aprovizionare a
unei firme. Cunoaterea criteriilor de analiz a variantelor strategice specifice fiecrei etape, nsuirea
modalitilor de interpretare a respectivelor criterii i de luare a deciziilor privind selecia furnizorilor
poteniali i apoi a celor efectivi.
Competenele unitii de studiu:
Crete capacitatea de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Crete capacitatea de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor n
interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 3 ore
7.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Elaborarea unei strategii de achiziie este una dintre componentele
fundamentale ale managementului achiziiei. O astfel de strategie trebuie s
cuprind patru etape de aciune fundamentale - elaborarea strategiei privind
sursele de achiziie, stabilirea tipologiei relaiilor cu furnizorii, identificarea,
evaluarea i selecia furnizorilor i stabilirea variantelor de achiziie.

7.3.1 Elaborarea strategiei privind sursele de achiziie


n privina elaborrii strategiei privind sursele de achiziie Variantele
strategice posibile, se stabilesc pe baza numrului surselor (i), apropierii
32

32

surselor (ii), dimensiunii surselor (iii) i a pieei de provenien (iv). n


funcie de (i) numrul surselor organizaia poate alege, pentru fiecare dintre
bunurile pe care intenioneaz le achiziioneze, unul, doi sau mai muli
furnizori. n cazul se care se opteaz pentru achiziia de la doi furnizori se
recomand ca acetia s aib ponderi inegale n volumul tranzaciilor. n
cazul alegerii opiunii de achiziie de la mai muli furnizori, avantajele pe
termen scurt pot avea n vedere creterea siguranei n aprovizionare (prin
evitarea dependenei de un singur furnizor), creterea presiunii competitive
ntre furnizori prin ponderi diferite acordate acestora n volumul tranzaciilor
i posibilitatea comparrii i evalurii mai uoare a performanelor
furnizorilor.
n esen, n ceea ce privete numrul surselor, nu exist o singur
variant de strategie care s ofere un maxim de avantaje n toate situaiile.
De asemenea nu exist nici o regul unic de stabilire a celui mai potrivit
numr de furnizori. Varianta strategic aleas de fiecare organizaie depinde
de numeroi factori, printre care condiiile specifice de desfurare a
activitii i situaia pieei.
n funcie de apropierea surselor (ii), firmele pot alege s
achiziioneze de la furnizori locali i/sau de la furnizori aflai la distane mai
mari. n funcie de mrimea furnizorilor (iii), organizaia se poate orienta fie
spre surse de aprovizionare mici fie spre surse de aprovizionare de
dimensiuni mari. n funcie de piaa de provenien (iv), alternativele
strategice constau n achiziia de la surse interne i respectiv de la surse
externe.

7.3.2 Stabilirea relaiilor cu furnizorii


n ceea ce privete tipologia relaiilor cu furnizorii, orientarea
tradiional spre relaii de adversitate a fost nlocuit n prezent de
preocuparea pentru dezvoltarea relaiilor de parteneriat ntre firmele
furnizoare i cele cumprtore. O serie de criterii de clasificare a relaiilor
furnizor-cumprtor pot fi orizontul de timp, preocuparea pentru cealalt
parte, ncrederea, investiiile n relaie i natura relaiei. Pornind de la
acestea, relaiile dintre furnizori i cumprtori se pot mpri n tranzacii
unice, relaii funcionale i parteneriat relaional.

7.3.3 Identificarea, evaluarea i selecia furnizorilor


Selecia furnizorilor presupune desfurarea prealabil a unui proces
de identificare i evaluare a potenialilor candidai. Procesul de alegere a
furnizorilor include ca etape de aciune identificarea furnizorilor existeni,
stabilirea criteriilor de selecie, evaluarea preliminar, evaluarea detaliat i
selecia furnizorilor. Identificarea ntre firmele existente pe pia a
furnizorilor la care organizaia poate apela pornind de la situaiile care
determin aceast necesitate, presupune obinerea unei cantiti importante
de informaii. Acestea pot provenii att din afar ct i din interiorul
organizaiei. Sursele de informaii la care poate apela cumprtorul se mpart
n surse primare interne respectiv externe i surse secundare interne
respectiv externe. Criteriile de selecie a furnizorilor se stabilesc n funcie
de condiiile concrete i de obiectivele pe care le urmrete firma
cumprtoare. Evaluarea detaliat presupune urmrirea a trei aspecte
fundamentale. Este vorba de aspectele financiare, de strategia i cultura
organizaional, de aspectele tehnologice.

33

33

7.3.4 Stabilirea variantelor de achiziie


Variantele strategice de achiziie se stabilesc n funcie de cantitatea de
bunuri i de durata intervalului de livrare a bunurilor. Pornind de la aceti doi
parametri se pot stabili patru variante strategice de achiziie i anume
achiziia zilnic, achiziia n funcie de cerinele curente, achiziia anticipat
i achiziia speculativ.
Achiziia zilnic se caracterizeaz prin cantiti mici de bunuri
cumprate n comenzi frecvente. Achiziia n funcie de cerinele curente
const n lansarea unor comenzi mai mari, cu o frecven de livrare mai
mic. Achiziia anticipat const n cumprarea n avans fa de necesitile
curente ale firmei ceea ce se reflect n stocuri mai mari la cumprtor.
Achiziia speculativ este o form a cumprrii anticipate dar care are alte
scopuri. Alegerea uneia dintre cele patru variante de achiziie se face n
funcie de evoluia preurilor.
7.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
strategia privind sursele de achiziie;
selecia furnizorilor;
criterii de selecie a furnizorilor;
variante strategice de achiziie.
Studii de caz:
1. Urmrirea i analizarea felului n care este ndeplinit strategia de achiziie n interiorul unei
firme de comer/turism.
2. Stabilirea unei strategii de achiziie corespunztoare activitii unei firme de comer/turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Care sunt etapele strategiei de achiziie?
2. Prezentai variantele strategice privind sursele de aprovizionare.
3. Prezentai variantele de relaii cu furnizorii.
4. Prezentai etapele procedurii de selecie a furnizorilor.
5. Prezentai sursele de obinere a informaiilor necesare seleciei furnizorilor.
6. S se prezinte felul n care se stabilesc criteriile de selecie a furnizorilor.
7. Prezentai modul n care se face evaluarea detaliat a furnizorilor poteniali.
8. Care sunt criteriile care stau la baza alegerii variantelor strategice de achiziie?
9. S se prezinte variantele strategice de achiziie.
10. S se prezinte avantajele i dezavantajele fiecrei variante stragice de achiziie.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Una dintre etapele strategiei de achiziie este:
a) elaborarea unei strategii privind sursele de aprovizionare; b) elaborarea unei strategii privind sursele
de vnzare; c) elaborarea unei strategii privind direciile de aprovizionare; d) elaborarea unei politici
privind sursele de aprovizionare.
2. Nu este un criteriu de elaborare a unei strategii privind sursele de aprovizionare:
a) piaa de provenien a furnizorilor; b) numrul furnizorilor; c) apropierea furnizorilor; d) natura
furnizorilor.
3. Un avantaj pe termen scurt al achiziiei de la un furnizor unic este:
a) perfecionarea activitilor logistice; b) creterea riscurilor pentru cumprtor; c) posibilitatea
obinerii unor preuri mai reduse; d) un grad mai redus de variaie a caracteristicilor produsului.
4. Un dezavantaj pe termen scurt al achiziiei de la un furnizor unic este:
a) pierderea potenial a accesului la informaii privind piaa; b) scderea calitii bunurilor; c)
imposibilitatea obinerii unor preuri mai reduse; d) comunicarea prea bun cu furnizorul.
34

34

5. n cazul achiziiei de la doi furnizori se recomand ca acetia s aib:


a) ponderi fixe n volumul tranzaciilor; b) ponderi variabile n volumul tranzaciilor; c) ponderi egale
n volumul tranzaciilor; d) ponderi inegale n volumul tranzaciilor.
6. n cazul achiziiei de la mai muli furnizori, se evit:
a) apariia nemulumirii unora dintre furnizori; b) creterea riscului; c) expunerea la problemele
furnizorilor; d) scderea calitii.
7. n cazul achiziiei de la mai muli furnizori, creterea siguranei n aprovizionare rezult din:
a) creterea presiunii competitive ntre furnizori; b) evitarea dependenei de un singur furnizor; c)
apariia nemulumirii unora dintre furnizori; d) posibilitatea comparrii performanelor furnizorilor.
8. Caracterul local al unei surse de achiziie poate fi definit prin:
a) uurina transportului i a comunicrii; b) reducerea costurilor depozitrii; c) frecvena campaniilor
promoionale; d) mrimea firmei.
9. Nu este un motiv al achiziiei de la surse externe:
a) inexistena bunurilor pe piaa intern; b) disponibilitatea redus a bunurilor; c) nivelul sczut al
calitii bunurilor oferite de furnizorii interni; d) specificului cultural apropiat.
10. Variantele strategice de achiziie nu se stabilesc n funcie de:
a) durata intervalului de livrare; b) mrimea comenzilor; c) scurtarea termenelor de livrare; d)
cantitatea de bunuri
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

35

35

Unitatea de studiu 8
MANAGEMENTUL STOCRII

Cuprins
8.1 Introducere
8.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
8.3 Coninutul unitii de studiu
8.3.1 Factorii specifici, scopul i deciziile managementului stocurilor
8.3.2 Definirea stocurilor
8.3.3 Rolul stocurilor de produse n sistemul logistic al firmei
8.4 ndrumar pentru autoverificare
8.1 INTRODUCERE
Stocurile dein o pondere critic n ansamblul costurilor. De aceea, deciziile privind necesitatea
i mrimea stocurilor sunt eseniale pentru creterea eficienei activitii economice a unei organizaii.
Contribuia managementului stocrii la ndeplinirea misiunii logistice i la funcionarea canalului
logistic respectiv a firmelor care l alctuiesc, este una fundamental.
8.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea principalelor activiti i decizii specifice managementului stocrii, a factorilor
specifici acestuia care influeneaz profitabilitea logisticii i n general a activitii firmei, a scopului
pe care l are managementul stocrii din puncutul de vedere al mrimii stocurilor i costurilor pe care
existena acestora le presupune. Cunoaterea rolului stocurilor n sistemele logistice ale firmelor, pe
categorii de bunuri i n funcie de obiectul de activitate al firmelor.
Competenele unitii de studiu:
Cretea capacitii de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Creterea capacitii de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor
n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
8.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Principalele activiti pe care le presupune managementul stocrii sunt
(1) elaborarea politicilor privind stocurile de materii prime, materiale i
produse finite, (2) stabilirea ponderii diferitelor bunuri n numrul/cantitatea
total de bunuri din stoc i (3) determinarea stocului de siguran i a
punctului de aprovizionare (mrimea stocului la care se lanseaz o nou
comand ctre furnizor). Lor li se adaug i aplicarea unor strategii de
accelerare a circulaiei bunurilor i de rotaie a stocurilor cum ar fi just-intime, MRP sau DRP (Blan 2006, 30).

36

36

8.3.1 Factorii specifici, scopul i deciziile managementului


stocrii
Cei mai importani factori specifici managementului stocurilor, care
influeneaz profitabilitatea logisticii, sunt costurile care decurg din
desfurarea activitilor care au ca obiect staionarea i deplasarea
bunurilor.
n esen, scopul managementului stocrii este de a determina nivelul
stocurilor n vederea reducerii la minim a costului logistic total n condiiile
satisfacerii solicitrilor clienilor.
n general, deciziile manageriale referitoare la stocare i depozitarea
bunurilor sunt influenate de nivelul de servire a clienilor i de continuitatea
desfurrii activitii firmei. De asemenea, ele influeneaz la rndul lor
deciziile care se iau la aceste nivele ale logisticii.

8.3.2 Definirea stocurilor


Noiunea de stoc poate fi definit ca reprezentnd cantitatea de
produse care este meninut n depozit n vederea utilizrii sale, pe msura
apariiei nevoii. Abordarea logistic consider necesar reducerea sau chiar
eliminarea lor, pentru a evita imobilizarea unei pri importante din capitalul
firmei.

8.3.3 Rolul stocurilor de produse n sistemul logistic al firmei


Rolul stocurilor de produse n sistemul logistic al firmei Poate fi
definit pe patru planuri fundamentale. Acestea sunt mbuntirea satisfacerii
cererii, meninerea echilibrului cerere ofert, reducerea costurilor i
scderea incertitudinii.
Cu toate c utilizarea stocurilor crete sigurana organizaiei n faa
incertitudinii cererii i a aprovizionrii (termene de livrare variabile sau
comenzi neonorate), ea are i o serie de dezavantaje. Cele mai semnificative
dintre acestea sunt risipa de resurse, uzura moral i fizic a produselor
(fenomen care a crescut n intensitate n economia ultimelor decenii) i
efectele orientrii cererii spre alte produse sau spre produse noi
8.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
managementul stocrii;
stoc de bunuri;
rolul stocurilor;
dezavantajele stocurilor.
Studii de caz:
1. Determinarea felului n care se desfoar activitile specifice managementului stocrii la
nivelul unei ntreprinderi de comer/turism.
2. Urmrirea i analiza felului n care se au deciziile specifice managementului stocrii la
nivelul unei ntreprinderi de comer/turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Care sunt principalele activiti specifice managementului stocrii?
2. Care sunt cei mai importani factori specifici managementului stocrii, care influeneaz
profitabilitatea logisticii?
3. Care este n esen, scopul managementului stocrii?
4. Ce trebuie trebuie s aib n vedere un bun management al stocurilor?
37

37

5.
6.
7.
8.
9.

Ce influeneaz, n general, deciziile manageriale referitoare la stocarea bunurilor?


Cum poate fi definit n general noiunea de stoc?
Din ce pot fi formate stocurile?
Care este abordarea logistic n privina stocurilor?
Prezentai cele patru planuri fundamentale prin care poate fi definit rolul stocurilor n
sistemul logistic al unei firme.
10. Prezentai dezavantajele utilizrii stocurilor n sistemele logistice ale firmelor.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Nu se regsete ntre activitile pe care le presupune managementul stocrii:
a) elaborarea politicilor privind stocurile; b) stabilirea ponderii diferitelor bunuri; c) stabilirea
necesitilor de aprovizionare; d) determinarea stocului de siguran.
2. Costurile stocrii i profitabilitatea logisticii sunt influenate direct de:
a) staionarea i deplasarea bunurilor; b) fabricaia bunurilor; c) mrimea depozitelor utilizate; d) tipul
sortimental..
3. Scopul managementului stocrii este de a determina nivelul stocurilor corespunztor:
a) costului de transport minim; b) costului logistic total minim; c) costurilor minime de depozitare; d)
costurilor minime de stocare.
4. Un management al stocurilor eficient nu se bazeaz pe:
a) importana relativ a clienilor; b) flexibilitatea proceselor de fabricaie; c) politicile concurenilor;
d) politicile referitoare la depozitare.
5. Rolul stocurilor de bunuri, n sistemul logistic al unei firme, nu poate fi definit prin contribuia la:
a) politicile referitoare la depozitare; b) reducerea costurilor; c) mbuntirea satisfacerii cereri; d)
scderea incertitudinii.
6. Stocul poate fi definit ca reprezentnd:
a) un spaiu de pstrare a bunurilor; b) o cantitate de bunuri meninut n depozite; c) numrul de
bunuri vndute din depozit; d) o rezerv de bunuri care nu este desitnat vnzrii.
7. Prin prisma logisticii mrfurilor se consider necesar:
a) pstrarea unor stocuri indiferent de situaie; b) meninerea unor stocuri rezonabile ; c) reducerea sau
chiar eliminarea stocurilor; d) formarea de stocuri mari.
8. Nu reprezint un plan de definire a rolului stocurilor n sistemul logistic al unei firme:
a) scderea incertitudinii; b) mbuntirea satisfacerii cererii; c) meninerea echilibrului cerere
ofert; d) semnificaia economic a diferitelor bunuri.
9. Prin mbuntirea satisfacerii cererii stocarea urmrete:
a) reducerile de pre cantitative ce pot fi obinute de la furnizori; d) reducerea frecvenei
aprovizionrilor; b) reducerea sau chiar eliminarea decalajului temporal ntre cerere i ofert; c)
crearea i meninerea la un nivel ridicat a disponibilitii bunurilor.
10. Prin meninerea echilibrului cerere ofert stocarea urmrete:
a) crearea i meninerea la un nivel ridicat a disponibilitii bunurilor; b) reducerea sau chiar
eliminarea decalajului temporal ntre cerere i ofert; c) reducerile de pre cantitative ce pot fi obinute
de la furnizori; d) reducerea frecvenei aprovizionrilor.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

38

38

Unitatea de studiu 9
TIPOLOGIA STOCURILORILOR N SISTEMELE LOGISTICE ALE FIRMELOR

Cuprins
9.1 Introducere
9.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
9.3 Coninutul unitii de studiu
9.4 ndrumar pentru autoverificare
9.1 INTRODUCERE
Unitatea include ca principale probleme abordate definirea celor apte categorii de stocuri,
principalele lor caracteristici, factorii care influeneaz decizia de utilizare a uneia sau alteia dintre
acestea i nu n ultimul rnd, soluiile de cretere a eficienei stocrii n particular i logisticii firmei n
general, n legtur cu utilizarea stocurilor de bunuri, ca instrument logistic.
9.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea principalelor categorii de stocuri clasificate n funcie de necesitile unui
management al stocurilor eficient, n cadrul sistemelor logistice ale unei ntreprinderi. nsuirea
cunotinelor necesare stabilirii, n funcie de factorii economici i de pia, care este cea mai potrivit
categorie de stoc care poate fi utilizat de o firm, n condiii de maxim eficien i eficacitate.
Competenele unitii de studiu:
Cretea capacitii de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Creterea capacitii de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor
n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
9.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
n cadrul managementului stocurilor sunt planificate i urmrite
numeroase tipuri de stocuri. Acestea pot fi grupate, n funcie de motivele
pentru care bunurile sunt acumulate, n stoc ciclic (sau de baz), stoc n
tranzit, stoc de siguran (tampon), stoc sezonier, stoc speculativ, i stocuri
nevandabile (n surplus). Acestor categorii li se poate aduga i stocul
mediu.
Stocul ciclic reprezint cantitatea de bunuri stocat n vederea
comercializrii sau desfurrii fabricaiei n perioada de reaprovizionare i
rezult din procesul de reaprovizionare. Este destinat satisfacerii cererii n
special n condiii de certitudine.
Stocul n tranzit este reprezentat de bunurile aflate n micare de la o
unitate la alta sau n ateptare, n mijloacele de transport.
Stocul de siguran este format din bunurile stocate n surplus fa de
stocul ciclic i reprezint o modalitate de protecie fa de incertitudinea
cererii i a intervalului de livrare.
39

39

Stocul sezonier presupune acumularea de bunuri naintea nceputului


de sezonului i este tipic produselor agroalimentare, industriei textile sau de
bunuri destinate desfurrii procesului de nvmnt. O variant de
stocului sezonier este stocul speculativ. Acesta reprezint o cantitate de
bunuri care nu este destinat direct satisfacerii cererii curente. Ele rezult din
achiziia anticipat sau speculativ i pot fi formate din bunuri achiziionate
n cantitate mare pentru a beneficia de o reducere de pre sau de o cretere
previzionat a preului pe pia, pentru a asigura protecia n faa unei penurii
sau a posibilitii grevelor.
Stocurile nevandabile sunt formate din bunuri care nu au fost
solicitate de clieni pentru o anumit perioad de timp dincolo de care pot fi
considerate uzate moral. Uzura moral este ns relativ. Ea se poate
manifesta prin raportare la toate pieele pe care este prezent organizaia sau
numai pe piaa deservit de unul dintre depozitele firmei sau la care a apelat
firma.
Stocul mediu este constituit din materiile prime, componentele,
bunurile n curs de prelucrare i cele finite, pstrate de regul ntr-un sistem
logistic.
9.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
stoc ciclic;
stoc n tranzit;
stoc de siguran;
stoc sezonier;
stoc speculativ;
stocuri nevandabile;
stoc mediu.
Studii de caz:
1. Stabilirea tipurilor de stocuri care pot fi utilizate de o firm de comer/turism, n condiii de
eficien logistic, n funcie de obiectul de activitate ale acesteia.
2. Analiza influenei factorilor specifici asupra mrimii stocului ciclic, pentru o ntreprindere de
comer/turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. S se defineasc stocul ciclic.
2. Prezentai felul n care este influenat stocul ciclic de factorii specifici.
3. S se defineasc stocul n tranzit.
4. Care este obiectivul managementului stocrii, n ceea ce privete incertitudinea legat de
stocurile n tranzit?
5. Definii stocul de siguran.
6. Prezentai felul n care poate fi redus incertitudinea care determin necesitatea utilizrii
stocului de siguran.
7. S se defineasc stocul sezonier.
8. S se defineasc stocul speculativ.
9. S se defineasc stocul nevandabil.
10. S se defineasc stocul mediu.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Stocul de baz reprezint:
a) o cantitate de bunuri stocat n vederea comercializrii; b) o cantitate de bunuri destinat proteciei;
c) bunuri destinate acoperirii rupturilor de stoc; d) bunuri achiziionate anticipat.
40

40

2. Nu este un factor de influen a mrimii stocului de ciclic:


a) mrimea comenzii; b) tipul de marf; c) numrul surselor de achiziie; d) posibilitatea obinerii de
reduceri de pre.
3. Stocul n tranzit este format din:
a) bunuri periculoase; b) bunuri aflate n depozitul furnizorului; c) bunuri aflate n depozitul clientului;
d) bunuri aflate n micare sau ateptare.
4. Mrimea incertitudinii legate de stocurile n tranzit este:
a) direct proporional cu viteza de deplasare a mrfurilor; b) direct proporional cu distana fa de
furnizor; c) invers proporional cu distana fa de furnizor; d) independent de distana fa de
furnizor.
5. Stocul de siguran reprezint:
a) o modalitate de protecie fa de certitudinea cererii; b) o modalitate de protecie fa de
incertitudinea stocului; c) o modalitate de protecie fa de incertitudinea cererii; d) o modalitate de
protecie fa de certitudinea livrrilor.
6. n vederea micorrii stocurilor de siguran, incertitudinea cererii poate fi redus prin:
a) creterea preciziei previziunii; b) creterea stocului de baz; c) scderea stocului n tranzit; d)
eliminarea stocurilor.
7. Stocul speculativ poate avea ca scop:
a) valorificarea scderii preului de vnzare a bunurilor; b) valorificarea reducerilor de pre cantitative;
c) valorificarea creterii preului de cumprare; d) creterea stocului mediu.
8. Stocul sezonier rezult din:
a) achiziia anticipat n sezon; b) achiziia speculativ n extrasezon; c) achiziia speculativ n sezon;
d) achiziia anticipat n extrasezon.
9. Stocurile nevandabile reprezint:
a) bunuri care nu s-au vndut i sunt uzate moral; b) bunuri imposibil de comercializat; c) bunuri
alterate i deteriorate; d) bunuri expirate i imposibil de comercializat.
10. Stocul mediu este necesar:
a) proteciei fa de fluctuaiile stocurilor; b) eliminrii celorlalte tipuri de stocuri; c) calculrii mrimii
stocurilor; d) reducerii eficace a costurilor de stocare.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

41

41

Unitatea de studiu 10
MANAGEMENTUL DEPOZITRII

Cuprins
10.1 Introducere
10.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
10.3 Coninutul unitii de studiu
10.3.1 Rolul depozitelor n sistemul logistic al firmei
10.3.2 Funciile depozitelor n sistemul logistic al firmei
10.4 ndrumar pentru autoverificare
10.1 INTRODUCERE
Depozitarea poate fi considerat o activitate de sprijin a stocrii, legtura dintre acestea
manifestndu-se prin structura, concepia, proprietatea, automatizarea, pregtirea i mrimea
personalului necesar spaiului de depozitare. n general, deciziile manageriale referitoare la depozitarea
bunurilor sunt influenate de nivelul de servire a clienilor i de continuitatea desfurrii activitii
firmei. De asemenea, ele influeneaz la rndul lor deciziile care se iau la aceste nivele ale logisticii.
10.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Cunoaterea principalelor categorii de depozite clasificate n funcie de necesitile unui
management al depozitelor eficient, n cadrul sistemelor logistice ale unei ntreprinderi. nsuirea
cunotinelor necesare stabilirii, n funcie de factorii economici i de pia, care este cea mai potrivit
categorie de depozit care poate fi utilizat de o firm, n condiii de maxim eficien i eficacitate.
Competenele unitii de studiu:
Cretea capacitii de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Creterea capacitii de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor
n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
10.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Depozitarea reprezint un ansamblu de activiti constnd n crearea,
utilizarea i gestionarea unor spaii de pstrare a stocurilor de produse.
Depozitarea particip la ndeplinirea misiunii logistice cu o contribuie
maxim la profitul firmei. n cadrul sistemului logistic, deciziile adoptate n
privina depozitelor de produse includ stabilirea numrului depozitelor,
determinarea amplasamentului lor, dimensionarea i configurarea intern a
depozitelor.

10.3.1 Rolul depozitelor n sistemul logistic al firmei


Rolul depozitelor n sistemul logistic al firmei se manifest prin
coordonarea ofertei cu cererea, reducerea costurilor logistice i atingerea
42

42

unor obiective de marketing. Posibilitatea coordonrii ofertei cu cererea


const n asigurarea cantitilor de produse necesare pentru satisfacerea
cererii la momentul la care se manifest aceasta i cu cantitile care sunt
solicitate. Contribuia depozitrii la reducerea costurilor logistice se
materializeaz prin coordonarea managementul achiziie i al transporturilor.
contribuia depozitrii la atingerea unor obiective de marketing se
concretizeaz prin posibilitatea reducerii timpului de livrare, prin amplasarea
depozitelor n apropierea clienilor i utilizarea unor mijloace de transport
rapide, prin adugarea de valoare rezultat din facturare, ambalare, creare de
pachete promoionale etc. i prin creterea prezenei pe pia ceea ce permite
meninerea loialitii clienilor existeni i atragerea unora noi.

10.3.2 Funciile depozitelor n sistemul logistic al firmei


Funciile depozitelor n sistemul logistic al firmei sunt influenate de
proprietatea asupra depozitelor i dreptul de utilizare a acestora, de politica
proprietarului i/sau a utilizatorului, de particularitile bazei de furnizori i
de clieni, de amploarea activitii utilizatorului i de produsele care fac
obiectul depozitrii. Principalele funcii prin care depozitele contribuie la
funcionarea sistemelor logistice sunt pstrarea bunurilor, crearea
posibilitii de consolidare a livrrilor, posibilitatea crerii unei structuri
sortimentale i oferirea de servicii cu valoare adugat.
Operaiunile de manipulare necesare ndeplinirii funciilor depozitelor
sunt ncrcarea i descrcarea, deplasarea bunurilor spre i dinspre spaiul de
depozitare i prelucrarea comenzilor.
10.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
coordonarea ofertei cu cererea;
pstrarea bunurilor;
consolidarea livrrilor;
servicii cu valoare adugat.
Studii de caz:
1. S se analizeze i interpreteze funciilor depozitelor utilizate de o firm de comr/turism.
2. S se analizeze i interpreteze rolul depozitelor utilizate de o firm de comr/turism.
ntrebri de control i teme de dezbatere:
1. Care sunt cele trei planuri fundamentale pe care se manifest rolul depozitelor n sistemele
logistice ale firmelor.
2. n ce const rolul depozitelor de coordonare a ofertei cu cererea?
3. n ce se materializeaz contribuia depozitrii la reducerea costurilor logistice?
4. Prin ce se concretizeaz contribuia depozitrii la atingerea unor obiective de marketing?
5. Care sunt principalele funcii ale depozitelor, n sistemele logistice ale firmelor?
6. Prezentai funcia depozitelor legat de durata pstrrii bunurilor?
7. Ce presupune consolidarea livrrilor de bunuri?
8. Descriei modul de realizare a structurilor sortimentale la nivelul depozitelor.
9. Descriei funcia depozitelor de oferire de servicii cu valoare adugat.
10. Prezentai operaiunile de manipulare necesare ndeplinirii funciilor depozitelor.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Nu este un plan de manifestare a rolului depozitelor n sistemul logistic al unei firme:
a) atingerea unor obiective de marketing; b) coordonarea ofertei cu cererea; c) reducerea costurilor
logistice; d) consolidarea livrrilor.
43

43

2. Posibilitatea coordonrii ofertei cu cererea const n:


a) asigurarea cantitilor de produse necesare pentru satisfacerea cererii; b) coordonarea
managementul achiziie i al transporturilor; c) posibilitatea reducerii timpului de livrare; d) crearea
unor spaii care s permit suplimentarea stocurilor de baz cu stocuri de siguran.
3. Contribuia depozitrii la reducerea costurilor logistice se materializeaz prin:
a) asigurarea cantitilor de produse necesare pentru satisfacerea cererii; b) coordonarea
managementul achiziie i al transporturilor; c) posibilitatea reducerii timpului de livrare; d) crearea
unor spaii care s permit suplimentarea stocurilor de baz cu stocuri de siguran.
4. contribuia depozitrii la atingerea unor obiective de marketing se concretizeaz prin:
a) asigurarea cantitilor de produse necesare pentru satisfacerea cererii; b) coordonarea
managementul achiziie i al transporturilor; c) posibilitatea reducerii timpului de livrare; d) crearea
unor spaii care s permit suplimentarea stocurilor de baz cu stocuri de siguran.
5. Durata de pstrare a bunurilor n depozite, presupune:
a) meninerea produselor pe termen lung, sezonier i temporar; b) reunirea produselor provenind de la
mai multe surse de aprovizionare ntr-un singur transport; c) reunirea bunurilor provenite de la
depozite diferite ale aceluiai furnizor; d) obinerea unor avantaje cum ar fi reducerea costurilor de
depozitare.
6. Consolidarea livrrilor presupune:
a) meninerea produselor pe termen lung, sezonier i temporar; b) reunirea produselor provenind de la
mai multe surse de aprovizionare ntr-un singur transport; c) reunirea bunurilor provenite de la
depozite diferite ale aceluiai furnizor; d) obinerea unor avantaje cum ar fi reducerea costurilor de
depozitare.
7. Structurarea sortimental la nivelul depozitelor se poate realiza prin:
a) meninerea produselor pe termen lung, sezonier i temporar; b) reunirea produselor provenind de la
mai multe surse de aprovizionare ntr-un singur transport; c) reunirea bunurilor provenite de la
depozite diferite ale aceluiai furnizor; d) obinerea unor avantaje cum ar fi reducerea costurilor de
depozitare.
8. Oferirea de servicii cu valoare adugat prin funcionarea unui depozit, permite:
a) meninerea produselor pe termen lung, sezonier i temporar; b) reunirea produselor provenind de la
mai multe surse de aprovizionare ntr-un singur transport; c) reunirea bunurilor provenite de la
depozite diferite ale aceluiai furnizor; d) obinerea unor avantaje cum ar fi reducerea costurilor de
depozitare.
9. Nu este o operaiune de manipulare necesar ndeplinirii funciilor depozitelor:
a) executarea comenzilor mici; b) ncrcarea i descrcarea; c) deplasarea bunurilor; d) prelucrarea
comenzilor.
10. ncrcarea i descrcarea bunurilor este precedat de:
a) activiti de sortare i control; b) deplasarea bunurilor; c) stivuirea produselor; d) verificarea final a
coninutului comenzii.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.

44

44

Unitatea de studiu 11
TIPOLOGIA DEPOZITELOR N SISTEMELE LOGISTICE ALE FIRMELOR

Cuprins
11.1 Introducere
11.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
11.3 Coninutul unitii de studiu
11.3.1 Clasificarea depozitelor dup tipul de marf depozitat i condiiile de depozitare
11.3.2 Clasificarea depozitelor dup rolul ndeplinit
11.3.3 Clasificarea depozitelor dup forma de proprietate
11.3.4 Selecia tipului de depozit
11.3.5 Amplasarea depozitelor
11.3.6 Variante strategice de depozitare
11.3.7 Aranjarea produselor n depozit
11.4 ndrumar pentru autoverificare
11.1 INTRODUCERE
n general, organizaiile au posibilitatea de a alege cea mai favorabil variant de depozitare
dintr-o multitudine de alternative reprezentate de tot attea tipuri de spaii de depozitare. Unele firme
pot chiar s renune la depozitare prin utilizarea distribuitorilor cu amnuntul ceea ce permite nu
numai reducerea costurilor de depozitare i de stocare ci i accelerarea fluxului de bunuri n general.
Firmele care comercializeaz pe baz de catalog sau on-line utilizeaz depozitul la punctul de origine
adic depozitul fabricantului, grosistului sau un depozit specializat la care apeleaz unul dintre acetia.
n orice caz, indiferent de varianta utilizat, pentru clasificarea depozitelor se folosesc 3 criterii
principale crora li se adaug alte cteva secundare.
Amplasarea depozitelor respectiv aranjarea mrfurilor n interiorul acestora influeneaz n mod
direct satisfacerea cererii n condiiile ndeplinirii misiunii logistice la nivelul firmelor care le
utilizeaz i a posibilitii de reducere a costurilor logistice totale.
11.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Dobndirea de cunotine necesare stabilirii tipului de depozit necesar funcionrii firmelor, n
funcie de activitatea pecific a acestora, pe baza criteriilor de clasificare a depozitelor i a modului n
care fiecare categorie de depozit poate rspunde necesitilor specifice ale acestora.
Competenele unitii de studiu:
Cretea capacitii de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Creterea capacitii de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor
n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 3 ore
11.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
Cele trei criterii principale de clasificare a depozitelor sunt tipul de
marf depozitat i condiiile de depozitare, rolul depozitelor i forma de
45

45

proprietate. Alte criterii de clasificare a depozitelor se refer la tipul


constructiv, gradul de automatizare i mecanizare, amenajarea interioar a
depozitelor i mobilitate. n funcie de acest din urm criteriu depozitele se
mpart n fixe i respectiv spaii de depozitare mobile (mijloace de transport)
avnd o importan direct proporional cu durata staionrii bunurilor n
interiorul acestora.
Numrul i amplasarea depozitelor sunt determinate de poziia
unitilor de producie fa de piaa clienilor i respectiv de caracteristicile
bunurilor.
Variantele strategice de depozitare permit stabilirea cele mai bune
soluii de utilizare a depozitelor, n funcie de accesul i de mrimea pee
firmei sau de inteniile manageriale de extindere.

11.3.1 Clasificarea depozitelor dup tipul de marf depozitat


i condiiile de depozitare
n funcie de tipul de marf depozitat i condiiile de depozitare,
depozitele se clasific n depozite pentru produse generale i depozite
specializate.

11.3.2 Clasificarea depozitelor dup rolul ndeplinit


n funcie de rolul ndeplinit, depozitele pot fi destinate pstrrii pe
termen lung (depozite de stocare) i respectiv centre (depozite) de
distribuie.

11.3.3 Clasificarea depozitelor dup forma de proprietate


n funcie de forma de proprietate, depozitele se clasific n depozite
(1) private, (2) publice i (3) contractuale.
Depozitele private (1) sunt depozite aflate proprietatea i
managementul firmei care deine bunurile pstrate i manipulate n interiorul
su.
Depozitele publice (2) sunt depozite care aparin firmelor specializate
n operaiuni de depozitare i/sau logistice, care ofer contra cost servicii
specifice clienilor interesai, cel mai adesea productori sau distribuitori cu
ridicata. Depozitele publice pot fi clasificate n funcie de tipul produselor i
de condiiile de depozitare (Blan 2006, 221) n cinci categorii i anume (a)
depozite de produse generale manufacturate, (b) depozite de pstrare la rece,
(c) depozite pentru produse de uz casnic i mobilier, (d) depozite pentru
bunuri speciale i (e) depozite pentru produse neambalate.
Depozitele contractuale (3) sunt o variant a depozitelor publice
diferite de acestea prin faptul c ntre terul specializat n depozitare i
utilizator este ncheiat un contract de prestare servicii pe termen lung i n
exclusivitate.

11.3.4 Selecia tipului de depozit


Firmele care au nevoie de servicii de depozitare pot utiliza un tip de
depozit clasificat dup unul dintre cele trei criterii sau o combinaie a
acestora. Strategia de selecie a tipului sau tipurilor de depozit va fi stabilit
n funcie de caracteristicile cererii i ale pieei, de activitatea firmei i de
avantajele pe care fiecare variant de depozit le ofer.
Pentru evaluarea necesitii de utilizare a unui tip de depozit se
folosesc criterii cantitative respectiv calitative (Blan 2006, 225). Criteriile
cantitative sunt (1) durata depozitrii, (2) investiia fix i (3) costurile
unitare. Criteriile calitative sunt (1) gradul de conformitate cu specificul
46

46

sortimental, (2) flexibilitatea operaional, (3) flexibilitatea amplasrii i (4)


posibilitatea reducerii costurilor.

11.3.5 Amplasarea depozitelor


Numrul i amplasarea depozitelor sunt determinate de poziia
unitilor de producie fa de piaa clienilor i respectiv de caracteristicile
bunurilor. n activitatea comercial se utilizeaz trei variante de amplasare a
depozitelor i anume (1) amplasarea n apropierea pieei clientului, (2)
amplasarea n apropierea unitii de producie i (3) amplasarea
intermediar.

11.3.6 Variante strategice de depozitare


Dac se utilizeaz o strategie de depozitare, decizia managerial
urmrete selectarea dintre depozitarea centralizat i respectiv cea
descentralizat.

11.3.7 Aranjarea produselor n depozit


Aranjarea produselor n depozit urmrete o serie de obiective cum ar
fi reducerea costurilor de manipulare, utilizarea maxim a spaiului de
depozitare, ndeplinirea unor cerine privind compatibilitatea produselor,
preluarea produselor pentru alctuirea comenzilor sau securitatea i evitarea
incendiilor. Criteriile de aranjare a produselor n depozit sunt (1)
complementaritatea produselor, (2) compatibilitatea produselor, (3) frecvena
solicitrii produselor i (4) mrimea produselor.
La aranjarea produselor n depozite, complementaritatea i
compatibilitatea se utilizeaz naintea frecvenei solicitrii produselor i a
mrimii lor, acestea din urm fiind luate n considerare simultan.
Poziionarea stocurilor de produse reprezint modul n care sunt
amplasate paletele fa de culoarele de acces. Cele mai utilizate variante sunt
cea perpendicular i respectiv cea ntr-un unghi de pn la 60 de grade.
11.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
depozite pentru produse generale;
depozite specializate;
depozite de stocare;
centre (depozite) de distribuie;
depozite private;
depozite publice;
depozite contractuale;
strategia de selecie a tipului sau tipurilor de depozit;
numrul i amplasarea depozitelor;
aranjarea produselor n depozit;
poziionarea stocurilor de produse.
Studii de caz:
1. Selecteare tipurilor de depozite necesare unei firme de comer/turism, n funcie de obiectul
de activitate ale acesteia.
2. Realizarea strategiei de depozitare a unei firme de comer/turism, n funcie de natura i
obiectul activitii sale.

47

47

ntrebri de control i teme de dezbatere:


1. Care sunt tipurile de depozite, clasificate n funcie de tipul de marf depozitat i condiiile
de depozitare?
2. Care sunt tipurile de depozite, clasificate n funcie de rolul ndeplinit?
3. Care sunt tipurile de depozite, clasificate n funcie de forma de proprietate?
4. Caracterizai tipurile de depozite clasificate n funcie de forma de proprietate.
5. Prezentai modul de stabilirea a strategiei de selecie a tipului sau tipurilor de depozit.
6. Care sunt criteriile necesare evalurii necesitii de utilizare a unui tip de depozit anume?
7. Prezentai soluiile de amplasare a depozitelor.
8. Prezentai soluiile de aranjare mrfurilor n depozite n funcie de complementaritate i
compatibilitate.
9. Prezentai soluiile de aranjare mrfurilor n depozite n funcie de frecvena solicitrii
produselor i mrimea lor.
10. Ce reprezint poziionarea stocurilor de produse?
Test de evaluare/autoevaluare
1. n funcie de tipul de marf i condiiile de depozitare, unul dintre tipurile de depozit este:
a) depozitul pe termen lung; b) depozitul pentru mrfuri generale; c) depozitul de stocare; d) depozitul
contractual.
2. Depozitele pentru produse generale permit pstrarea:
a) numai a unor bunuri care necesit condiii speciale; b) unei game variate de stocuri; c) unei game
restrnse de produse; d) unei game variate de bunuri.
3. Depozitele specializate permit pstrarea:
a) unui anumit bun sau a unei grupe de bunuri; b) unei game variate de bunuri; c) unei cantiti variate
de produse; d) numai a unor bunuri care nu necesit condiii speciale.
4. Depozitele de stocare sunt destinate:
a) meninerii stocurilor de baz pe termen scurt; b) meninerii stocurilor speculative pe termen lung; c)
meninerii stocurilor de baz pe termen lung; d) meninerii stocurilor de siguran pe termen scurt.
5. Funcionarea depozitelor de distribuie presupune:
a) staionarea unei cantiti mari de bunuri; b) circulaia unei cantiti mari de bunuri; c) circulaia unei
cantiti mici de bunuri; d) pstrarea n condiii speciale.
6. Depozitele private aparin:
a) utilizatorilor; b) unor firme specializate n depozitare; c) persoanelor particulare; d) proprietarului
mrfurilor stocate.
7. Nu reprezint un avantaj al depozitelor publice:
a) condiiile de pstrare generale; b) flexibilitatea mare n relaie cu cererea; c) oferta numeroas de
servicii; d) costurile reduse ale operrii.
8. Depozitele contractuale sunt:
a) o variant a depozitelor private; b) o variant a depozitelor publice; c) o variant a depozitelor
generale; d) o variant a depozitelor de distribuie.
9. Depozitele private pot fi n acelai timp:
a) depozite de stocare specializate; b) depozite de distribuie specializate; c) depozite de stocare
contractuale; d) depozite de distribuie generale.
10. Depozitele publice pot fi n acelai timp:
a) depozite de stocare generale; b) depozite de distribuie contractuale; c) depozite de distribuie
generale; d) depozite de stocare contractuale.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.
48

48

Unitatea de studiu 12
DISTRIBUIA MRFURILOR

Cuprins
12.1 Introducere
12.2 Obiectivele i competenele unitii de studiu
12.3 Coninutul unitii de studiu
12.3.1 Natura distribuiei mrfurilor
12.3.2 Modele de canale de distribuie a mrfurilor
12.3.3 Logistica prin teri (3PL)
12.3.4 Managementul aprovizionrii la vnztor (VMR)
12.3.5 Sisteme de planificare a produciei
12.4 ndrumar pentru autoverificare
12.1 INTRODUCERE
n accepiunea actual, distribuia mrfurilor este n primul rnd interfaa dintre productori i
utilizatorul/consumatorul final (Allain i Chambolle 2003, 3). Dac termenul de comer are n
vedere ansamblul schimburilor comerciale de pe o pia, acela de distribuie se refer la o sum de
servicii i de firme specializate n acest domeniu.
12.2 OBIECTIVELE I COMPETENELE UNITII DE STUDIU
Obiectivele unitii de studiu:
Dobndirea de cunotine necesare analizrii structurii unui canal logistic care asigu distribuia
bunurilor, a tipurilor de relaii care pot exista ntre firmele care asigur distribuia unui bun de consum
i a felului n care poate fi planificat producia bunurilor pentru a asigura un proces de distribuie a
acestora la cele mai reduse costuri.
Competenele unitii de studiu:
Cretea capacitii de nelegere a noiunilor practice specifice circulaiei bunurilor n i ntre
ntreprinderi. Creterea capacitii de decizie n activitile comerciale legate de circulaia mrfurilor
n interiorul i ntre ntreprinderile implicate n schimburi comerciale.
Timpul alocat unitii: 2 ore
12.3 CONINUTUL UNITII DE STUDIU
La baza conceptului de distribuie st i natura relaiilor dintre firmele
implicate. Conform unui concept economic clasic, un canal logistic este
integrat vertical dac activitile specifice celor trei componente ale sale sunt
acoperite de o singur firm. Aceast situaie este ns rar. Cel mai adesea
canalul logistic este operat de mai multe firme. Relaiile dintre acestea pot fi
de mai multe tipuri. Din punctul de vedere al distribuiei sunt relevante dou
dintre acestea i anume relaiile punctuale, bazate pe o singur tranzacie i
respectiv alianele strategice care includ logistica prin teri (3PL) i
managementul aprovizionrii la vnztor (VMR). Tendina actual este de
dezvoltare a relaiilor bazate pe aliane strategice.
49

49

12.3.1 Natura distribuiei mrfurilor


Distribuia desemneaz n mod foarte precis un ansamblu de servicii
avnd drept scop s pun la dispoziia utilizatorului/consumatorului un
ansamblu de bunuri. ns n cazul majoritii bunurilor destinate
utilizatorilor/consumatorilor individuali, ndeplinirea acestei funcii revine
unor ageni economici specializai n activitatea de distribuie. Relaia
distribuiei cu logistica reiese din faptul c aceasta din urm este elementul
motor al funcionrii tuturor ntreprinderilor din sectorul de distribuie.
Distribuia este att un beneficiar al metodelor logistice de management al
fluxurilor ct i o component a logisticii n ansamblul su, dac aceasta este
privit n spiritul definiiei sale.

12.3.2 Modele de canale de distribuie a mrfurilor


Canalul de distribuie nu trebuie i nu poate fi confundat cu cel
logistic. Un canal de distribuie este traseul urmat de un produs de la
productor la utilizatorul/consumatorul final. Canalele de distribuie se
mpart n dou mari categorii i anume canale de distribuie a bunurilor de
consum respectiv canale de distribuie a bunurilor industriale. n prima
categorie se nscriu 4 modele de canale de distribuie, iar n cea de a doua
categorie se nscriu trei modele de canale de distribuie.

Principalele*modele*de*canale*de*distribu2ie
Fabricant

Agent*de*
vnzri

En*gros;ist

Detailist

U>lizator

Model*1
Model*2
Model*3
Model*4
Model*5
Model*6
Model*7
Sursa:'(Ghiani,'Laporte'i'Musmanno'2004,'10)

n prima categorie se nscriu 4 modele de canale de distribuie


(Tabelul):
Modelul 1: nu exist intermediari modelul este valabil pentru un
numr restrns de produse. n general valabil pentru produsele
comercializate n pieele temporare direct de ctre productori sau produsele
vndute direct la adresa consumatorului;
Modelul 2: productorii i distribuie produsele direct prin intermediul
comercianilor cu amnuntul. Este utilizabil pentru produsele comercializate
n cantiti medii care nu depesc capacitatea distribuitorilor.
Modelul 3: este utilizat pentru bunurile comercializate numai n
cantiti mari pe care comercianii cu amnuntul nu-i permit s le
achiziioneze. De exemplu produsele perisabile sau cu grad de uzur moral
sczute sau cu cerere fluctuant (majoritatea bunurilor de consum).
Modelul 4: este similar cu varianta anterioar cu excepia faptului c
productorii sunt reprezentai de agenii de vnzri. Exemplu este industria
textil dar nu numai.
n cea de a doua categorie se nscriu trei modele de canale de
distribuie:
50

50

Modelul 5: utilizat pentru majoritatea bunurilor industriale (materii


prime, componente, echipamente etc.) care sunt vndute n cantiti mari, engros-itii nefiind necesari;
Modelul 6: este similar cu cel anterior doar c fabricanii sunt
reprezentai de ageni de vnzri;
Modelul 7: este utilizat n special pentru consumabile i produse de
birou.
O decizie important pe care managerul trebuie s o ia este alegerea
celui mai potrivit canal n relaie cu natura produsului.

12.3.3 Logistica prin teri (3PL)


Logistica prin teri este un angajament pe termen lung cu o companie
(un ter) care se oblig s presteze toat sau numai o parte dintre activitile
logistice legate de distribuie ale unui productor. Este utilizat n special de
depozitele publice (de distribuie).

12.3.4 Managementul aprovizionrii la vnztor (VMR)


Managementul aprovizionrii la vnztor presupune monitorizarea de
ctre vnztor (productorul) a nivelului vnzrilor (cererii) i al stocurilor
prin intermediul schimbului de date computerizat (EDI electronic data
interchange) i ia decizia de aprovizionare a clientului prin intermediul unui
ter (distribuitor sau centru de distribuie depozit specializat).

12.3.5 Sisteme de planificare a produciei


Exist dou modele de planificare a produciei: pe baz de comand i
pe baz de stoc. n planificarea produciei pe baz de comand (mto
make-to-order), bunurile finite sunt fabricate numai atunci cnd sunt
solicitate de client. n planificarea produciei pe baz de stoc (mts maketo-stock), producia i distribuia se bazeaz pe previziunea cererii. Aceasta
este anticipat i n funcie de ea se creeaz stocuri n depozite proprii,
specializate sau ale comercianilor cu ridicata. Distribuia este realizat n
special de comerciani (cu ridicata i/sau cu amnuntul).
Un sistem mixt este asamblarea pe baz de comand (MTA maketo-assembly). n acest sistem, componentele i elementele semifinite sunt
fabricate n sistem de planificare a produciei pe baz de stoc (push) n timp
ce asamblarea final este realizat n sistem de planificare a produciei pe
baz de comand (pull).
12.4 NDRUMAR PENTRU AUTOVERIFICARE
Concepte i termeni de reinut:
distrbuie de bunuri;
canal de distribuie;
logistica prin teri;
managementul aprovizionrii la vnztor;
planificarea produciei pe baz de comand;
planificarea produciei pe baz de stoc
asamblarea pe baz de comand.
Studii de caz:
1. Stabilirea modelului de canal de distribuie specific unei anumite categorii de produs.
2. Descrierea sistemului de planificare a produciei utilizat de o firm de comer/turism.
51

51

ntrebri de control i teme de dezbatere:


1. Cum se definete distribuia mrfurilor?
2. Descriei relaia dintre distribuie i logistica mrfurilor.
3. Ce reprezint un canal de distribuie?
4. n cte categorii pot fi mprite firmele care asigur distribuia i care sunt acestea?
5. Prezentai modelele de canale de distribuie specifice canalelor de distribuie a bunurilor de
consum.
6. Prezentai modelele de canale de distribuie specifice canalelor de distribuie a bunurilor
industriale.
7. Ce reprezint logistica prin teri i ce avantaje respectiv dezavantaje are?
8. Ce reprezint managementul aprovizionrii la vnztor i ce avantaje are?
9. Prezentai planificarea produciei pe baz de stoc, respectiv pe baz de comand.
10. Prezentai asamblarea pe baz de comand.
Test de evaluare/autoevaluare
1. Termenul de distribuie desemneaz:
a) ansamblul tranzaciilor; b) un ansamblu de bunuri; c) un ansamblu de servicii; d) un ansamblu de
funcii ale firmei.
2. Distribuia este practicat de:
a) transportatori specializai n activitatea de distribuie; b) intermediari specializai n activitatea de
distribuie; c) firme specializate n comer; d) comerciani cu amnuntul.
3. Nu reprezint un avantaj al utilizrii distribuitorilor:
a) reducerea costurilor de depozitare; b) reducerea costurilor de stocare; c) reducerea costurilor de
transport; d) reducerea costurilor de producie.
4. Prin logistic, distribuia urmrete:
a) creterea eficienei; b) scderea stocurilor; c) eficiena transportului; d) eliminarea depozitelor.
5. Canalul de distribuie este:
a) traseul bunului de la productor la distribuitor; b) deplasarea bunului prin sistemul de distribuie; c)
traseul bunului de la productor la clientul final; d) traseul bunului de distribuitor la client.
6. n general, distribuitorii pot fi clasificai n trei categorii:
a) dealeri, brokeri i ageni; b) ageni de vnzri, intermediari i uniti cu amnuntul; c) ageni de
vnzri, comerciani cu ridicata i productori; d) vnztori cu amnuntul, cu ridicata i mici
comerciani.
7. Canalele de distribuie se mpart n dou mari categorii:
a) pentru bunuri de consum respectiv industriale; b) pentru bunuri industriale respectiv pentru
consumabile; c) pentru bunuri de consum respectiv pentru materiale; d) pentru bunuri i pentru materii
prime.
8. Modelul 1 de canal de distribuie este format din:
a) fabricant, detailist i client; b) fabricant, agent de vnzri i client; c) fabricant, grosist i client; d)
fabricant i client.
9. n canalele de distribuie destinate bunurilor industriale:
a) clientul poate fi o firm sau o persoan; b) clientul este cel mai adesea o firm; c) clientul este o
persoan; d) clientul nu exist.
10. Modelul 5 de canal de distribuie este utilizat:
a) pentru bunuri comercializate n cantiti foarte mici; b) pentru bunuri de consum; c) pentru materii
prime, componente, echipamente etc.; d) exclusiv pentru bunuri de valoare foarte mic.
Bibliografie obligatorie
1. Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.
52

52

BIBLIOGRAFIE

1. Ackerman, Kenneth B. Value-Added Warehousing Cuts Inventory Costs. Transportation and


Distribution, iulie 1989: 32-35.
2. Ackerman, Kenneth B. Contract Warehousing - Better Moustrap, or Smoke and Mirrors?
Warehousing Forum, august 1993: 1.
3. Allain, Marie-Laure, i Claire Chambolle. Economie de la distribution. Paris: Edition La
Decouverte, 2003.
4. Association Europeene de Logistique. Cap. Prefa n Strategie Logistique, de Alexandre K. Samii.
Paris: Edition Dunod, 2004.
5. Baily, Peter, David Farmer, David Jessop, i David Jones. Principiile i managementul achiziiilor.
Ediia a 8-a. Traducere de Rodica Levichi. Chiinu: Editura Arc, 2004.
6. Ballou, Ronald H. Bussines Logistics Management. Third Edition. Englewood Cliffs, New Jersey:
Prentice-Hall International, Inc., 1992.
7. Barry, J. J. i alii. Logistics in the Services Industries. Oakbrook, Illinois: Council of Logistics
Management, 1991.
8. Basanu, Gheorghe, i Mihai Pricop. Managementul aprovizionrii i desfacerii. Bucureti: Editura
Economic, 1996.
9. Blan, Carmen. Logistica. Ediia a III-a revzut i adugit. Bucureti: Editura Uranus, 2006.
10.Bucur, C. M. Comer electronic. Bucureti: Editura A.S.E., 2002.
11.Burda, Alexandru. Logistica i distribuia mrfurilor, suport de curs Ediia a III. Bucureti:
Editura ProUniversitaria, 2011.
12.Caplice, Chris. Lecture Notes. MIT OpenCourseWare. Octombrie 2003. http://www.core.org.cn/
OcwWeb/Engineering-Systems-Division/ESD-260JFall2003/LectureNotes/index.htm (accesat
Octombrie 2008).
13.Cprrescu, Gheorghia. Managementul strategic al firmei de comer i distribuie. Bucureti:
Editura Rosetti, 2005.
14.Costea, C., i D. Patriche. Administrarea afacerilor comerciale. Bucureti: Editura Uranus, 2002.
15.Costin, Ctlin M. Distribuia comercial n reea. Bucureti: Editura Rosetti, 2004.
16.Cristopher, Martin. Developing Customer Service Strategies. n The Gower Handbook of
Logistics and Distribution Management, de John Gattorna, editor John Gattorna. Gower Publishing
Company Ltd., 1990.
17.Dima, Ion Constantin. Sistemul logisticii firmei. Bucureti: Editura Tehnic, 1997.
18.Ellram, Lisa. The Suplier Selection Decision in Strategic Partnerships. Journal of Purchasing
and Materials Management, Fall 1990: 8-14.
19.Florescu, C. Marketing. Piteti: Editura Independena Economic, 1997.
20.Ghiani, G., G. Laporte, i R. Musmanno. Introduction to Logistics Systems Planning and Control.
Londra: John Wiley & Sons, Ltd., 2004.
21.Hill, Sullivan E. Marketing. Bucureti: Editura Antet, 1997.
22.Ionescu, Ion. Economia ntreprinderii de turism i comer - Manual de autoinstruire. Bucureti:
Editura Economic, 2004.
23.Jenkins, M. L. Utilizing Public Warehouses. Plants, Sites and Parks, noiembrie-decembrie 1992.
24.Johnson, James C., i Donald F. Wood. Contemporary Physical Distribution. Oklahoma: The
Petroleum Publishing, 1997.
25.Kotler, Philip. Managementul marketingului. Traducere de D. Criste, A. Duca, Raluca Costescu i
I. Jarnea. Bucureti: Editura Teora, 1997.
26.Lambert, Douglas M., James R. Stock, i Lisa M. Ellram. Fundamentals of Logistics Management.
Editor Irwin McGraw-Hill. New York: McGraw-Hill Higher Education, 1998.
27.Lambert, Douglas M., i James R. Stock. Strategic Logistics Management. 3rd ed. Editor Richard
D. Irwin. Burr Ridge, Ilinois, 1993.
28.Nicolescu, O. Managementul ntreprinderilor mici i mijlocii. Bucureti: Editura Economic, 2001.
53

53

29.Olteanu, V. Marketingul serviciilor. Ediia a II-a (revizuit i adugit). Bucureti: Editura Uranus,
2001.
30.Patriche, Dumitru. Elemente de economia comerului. Bucureti: Editura Sylvi, 2001.
31.Patriche, Dumitru. Politici, programe, tehnici i operaiuni de comer. Bucureti: Editura Tehnic,
2003.
32.Patriche, Iulian. Canale de distribuie i logistic. Bucureti: Editura ProUniversitaria, 2006.
33.Petrescu, Viorel, Constana Pslaru, i Roxana Srbu. Expertiza merceologic. Bucureti: Editura
A.S.E., 2000.
34.Pop, Nicolae Al. Marketing. Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic, 2002.
35.Pop, Nicolae Al. Marketing strategic. Bucureti: Editura economic, 2000.
36.Popescu, Manoela, i Viorica Ionacu. Bazele comerului. Bucureti: Editura Oscar Print, 2006.
37.Richardson, Helen L. Trust Time-Definite, Reduce Inventory. Transportation and Distribution,
ianuarie 1994: 41-44.
38.Ristea, Ana Lucia, Th. Purcrea, i Constantin Tudose. Distribuia mrfurilor. Bucureti: Editura
Didactic i Pedagogic, 1996.
39.Rushton, Alan, Phil Croucher, i Peter Baker. The handbook of Logistics and Distribution
Management. Ediia a 3-a. Londra i Philadelphia: Kogan Page Ltd., 2006.
40.Samii, Alexandre K. Stratgie logistique. Paris: Edition Dunod, 2004.
41.Scheuing, Eberhard E. Purchasing Management. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall,
Inc., 1989.
42.Shapiro, Benson P., V. K. Rangan, i J. J. Sviokla. Staple Yourself to an Order. Harvard Bussines
Review, iulie-august 1992.
43.Stanciu, Ion. Managementul calitii totale. Bucureti: Editura Cartea Universitar, 2004.
44.Stern, Louis W, i Adel I. El-Ansary. Marketing Channels. 4th edition. Englewood Cliffs, New
Jersey: Prentice-Hall International, Inc., 1992.
45.Walther, George R. Upside-Down Marketing. New York: McGraw-Hill, 1994.
46.Weitz, Barton A., Stephen B. Castleberry, i John F. Tanner. Selling. Building Prtnerships. 2nd
edition. Editor Richard D. Irwin. 1995.

54

54

RSPUNSURI LA TESTELE DE EVALUARE/AUTOEVALUARE

Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 1)


1.a, 2.b, 3.c, 4.d, 5.c
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 2)
1.a, 2.b, 3.c, 4.d, 5.b, 6.c, 7.d, 8.a, 9.b, 10.d
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 3)
1.a, 2.b, 3.c, 4.d, 5.c, 6.d, 7.a, 8.b, 9.c, 10.a
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 4)
1.b, 2.c, 3.d, 4.a, 5.c, 6.d, 7.a, 8.b, 9.c, 10.d
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 5)
1.b, 2.d, 3.c, 4.a, 5.d, 6.c, 7.d, 8.c, 9.b, 10.a
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 6)
1.d, 2.c, 3.a, 4.b, 5.d, 6.c, 7.b, 8.a, 9.c, 10.b
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 7)
1.a, 2.d, 3.c, 4.b, 5.d, 6.c, 7.b, 8.a, 9.d, 10.c
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 8)
1.c, 2.a, 3.b, 4.d, 5.a, 6.b, 7.c, 8.d 9.c, 10.a
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 9)
1.a, 2.c, 3.d, 4.b, 5.c, 6.a, 7.b, 8.d, 9.a, 10.d
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 10)
1.d, 2.a, 3.b, 4.c, 5.a, 6.b, 7.c, 8.d, 9.a, 10.d
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 11)
1.b, 2.d, 3.a, 4.c, 5.b, 6.d, 7.a, 8.b, 9.a, 10.c
Test de evaluare/autoevaluare (unitatea de studiu 12)
1.c, 2.b, 3.d, 4.a, 5.c, 6.b, 7.a, 8.d, 9.b, 10.c

55

55