Sunteți pe pagina 1din 220

INTRODUCERE

PROFEIA BIBLIC
Ce se ntmpl n lumea noastr? ncotro ne ndreptm? Ce se va ntmpla n urmtoarea perioad n
istoria umanitii? Care este planul lui Dumnezeu pentru aceast lume, pentru rasa uman, pentru adversarul
nostru - diavolul, pentru sfini i pentru cei lipsii de evlavie? Care va fi sfritul?
Unul din subiectele majore ale Cuvntului lui Dumnezeu, profeia, d rspuns la aceste ntrebri.
Profeia a fost definit ca istoria scris n avans. Bineneles c numai Dumnezeu poate prezenta istoria n mod
exact, nainte ca evenimentele respective s se petreac.
Cartea lui Daniel i Apocalipsa sunt cele dou cri profetice ale Bibliei. Printr-o serie de vedenii, cartea
lui Daniel dezvluie planul lui Dumnezeu - programul lui Dumnezeu - referitor la naiunile lumii, n mod special
cu referire la Israel.
Apocalipsa descrie punctul culminant al programului lui Dumnezeu pentru ntreaga Lui creaie. Fr
profeia biblic, n special Revelaia profetic a lui Isus Hristos, noi nu vom ti cum va fi sfritul. Biblia ar fi
o relatare fr sfrit, un mister care ne-ar lsa s ghicim! Mai mult dect att, ne-ar rpi o parte din sperana
binecuvntat, iar noi n-am ti ce-i ateapt pe cei credincioi.
Astfel c noi putem anticipa sfritul mpreun cu Pavel: Lucruri pe cari ochiul nu le-a vzut, urechea
nu le-a auzit, i la inima omului nu s-au suit, aa sunt lucrurile pe care le-a pregtit Dumnezeu pentru cei ce-L
iubesc (1 Cor. 2:9).
Rugciunea noastr este ca, n timp ce vei studia cartea lui Daniel i Apocalipsa, s vi se mprospteze
revelaia slavei, puterii i mpriei lui Dumnezeu i, n mod special, a Fiului Su.
Ne vom ruga ca studiul acestor cri s v dovedeasc din plin c Dumnezeu deine controlul asupra
tuturor evenimentelor. Dumnezeu s v ajute s v dai seama c planul Su se va realiza n toat creaia Sa,
conform planului Su. Sperm c studiul dvs. va fi nsoit de rugciuni i vei primi o nou revelare a lui Isus
Hristos, ca Domn al Domnilor i Rege al Regilor.
Fie ca i dvs. s primii asigurarea pentru ca n Numele lui Isus, s se plece orice genunchi al celor din
ceruri, de pe pmnt i de sub pmnt, i orice limb s mrturiseasc spre slava lui Dumnezeu Tatl, c Isus
Hristos este Domnul (Fil. 2:10-11).
DESCRIEREA CURSULUI DANIEL I APOCALIPSA (CM 1212 - credit: 2 ore)
Daniel i Apocalipsa este studiul profeiilor biblice, ce privesc evenimentele sfritului. Alturi de
cartea lui Daniel i Apocalipsa vom mai studia i diverse pasaje din alte cri ale Vechiului i Noului Testament,
pasaje ce ne vor ajuta s nelegem mai bine profeiile biblice. Titlul se refer la desfurarea progresiv a
evenimentelor de la sfritul veacurilor. n ultimul capitol al cursului, profeia biblic trateaz evenimentele din
lumea cealalt, din eternitate. Tema central a cursului este a doua venire a lui Isus Hristos. Acest curs are o
importan deosebit i din punct de vedere etic: este destinat s ajute studenii s fie pregtii pentru venirea lui
Isus i s ncurajeze pe alii s fie gata pentru venirea Lui (1 Ioan 3:3).
OBIECTIVELE CURSULUI
Cnd vei termina acest curs, ar trebui s:
1. Identifici evenimentele majore, termenii, perioadele de timp i personalitile la care fac referire aceste cri,
Apocalipsa i Daniel.
2. Descrii mesajele lui Isus ctre cele apte biserici i s explici legtura cu bisericile locale, individuale i cu
ntreaga epoc a bisericii.
3. Descrii tabloul Anticristului prefigurat n cartea lui Daniel i s-l compari cu portretul mai specific al
Anticristului, din Apocalipsa.
4. S explici cum este prezis n cartea lui Daniel stpnirea neamurilor i cum va culmina ea n perioada
Necazului cel Mare i a btliei de la Armaghedon.
5. S explici pedeapsa dat de Dumnezeu celor fr evlavie n Apocalipsa, cnd, dup ce au sunat trmbiele,
au fost vrsate pe pmnt cele apte potire ale mniei lui Dumnezeu.

6. S descrii Mileniul i s menionezi amnuntele vieii pe pmnt n aceast perioad.


7. S compari i s scoi n eviden ce se va ntmpla cu cei pctoi i cu cei neprihnii nainte i dup
mplinirea celor o mie de ani i pe ce baz se va decide destinul fiecruia.
8. S descrii noul pmnt i viaa din Noul Ierusalim.
9. S apreciezi semnificaia binecuvntatei sperane din viaa fiecrui credincios i hotrrea fiecruia de a se
pregti el nsui i de a ajuta pe alii s se pregteasc pentru venirea Domnului.
MANUALE
Vei utiliza:
Daniel i Apocalipsa - Manual de studiu independent att ca manual ct i ca ghid pentru acest curs;
BIBLIA, versiunea Cornilescu.
TIMPUL DE STUDIU
Timpul de care avei nevoie pentru a studia fiecare lecie depinde, n parte, de cunotinele dvs. n
legtur cu subiectul respectiv, ct i de capacitatea deprinderilor de studiu pe care le aveai nainte de a ncepe
cursul. Timpul pe care-l vei petrece studiind va depinde, de asemenea, i de felul n care vei urma indicaiile i
v vei dezvolta deprinderile necesare unui studiu independent. Facei-v o schi de studiu i un program ca s
avei destul timp pentru a atinge obiectivele menionate de autorul cursului, ca i pe cele personale.
METODE DE STUDIU
Citii cu atenie recomandrile despre metodele de studiu, pe care le gsii n pachetul studentului. Ele v
vor ajuta s tii cum dorete ICI s studiai o lecie, s recapitulai n vederea testului de evaluare pe capitole i
s v pregtii pentru examenul final, care va cuprinde toate leciile. Dac nu suntei obinuit s studiai aa cum
v recomand ICI, este important s v adaptai metodele de studiu pentru a v asigura succesul la acest curs.
CI DE STUDIERE A ACESTUI CURS
Dac studiai acest curs ICI singur, toate lucrrile dvs., cu excepia examenului final, pot fi expediate
prin pot. Dei ICI a conceput acest curs pentru studiu individual, putei s-l studiai i ntr-un grup sau o
clas.
Dac studiai acest curs n grup sau n clas, instructorul v poate da instruciuni suplimentare fa de
cele din curs. n acest caz, urmai indicaiile instructorului.
ORGANIZAREA LECIILOR I MODELUL DE STUDIU
Fiecare lecie conine: 1) titlul leciei, 2) expunerea preliminar, 3) sumarul leciei, 4) obiectivele leciei,
5) exerciii aplicative, 6) cuvintele cheie, 7) dezvoltarea leciei, inclusiv ntrebrile de studiu,
8) autotestul, 9) rspunsurile la ntrebrile studiului.
Sumarul i obiectivele leciei v formeaz o vedere general asupra subiectului, v vor ajuta s v
concentrai atenia asupra celor mai importante puncte de studiu i v vor spune ce trebuie s nvai.
Dezvoltarea leciei n acest curs face mai uor studiul n amnunime al materialului. Studiind cte o
seciune o dat, putei folosi cu succes perioade scurte de studiu, ori de cte ori avei timp, n loc s ateptai
pn cnd avei destul timp ca s studiai o lecie ntreag dintr-o dat. Comentariile, exerciiile i rspunsurile
sunt concepute n aa fel nct s v ajute la realizarea obiectivelor leciei.
La unele din ntrebrile studiului din dezvoltarea leciei se poate rspunde n spaiul asigurat n manualul
dvs. de studiu independent, pentru altele este necesar un caiet n care s notai rspunsurile respective. Cnd
scriei rspunsurile n caiet, nu uitai s trecei numrul i titlul leciei. Scriei rspunsurile la ntrebrile de
studiu n ordinea numeric corect. Aceasta v va ajuta cnd vei recapitula n vederea evalurilor pe capitole.
Nu v uitai dinainte la rspunsuri, ci ateptai pn dai rspunsul dvs. mai nti. Dac dai nti
propriul rspuns, vei reine mai bine ce studiai. Dup ce ai rspuns la ntrebrile de studiu, comparai-le cu
cele de la sfritul leciei, apoi corectai-le pe acelea la care n-ai rspuns bine.
Aceste ntrebri sunt foarte importante. Ele v vor ajuta s v dezvoltai i s v mbuntii
cunotinele i calitile de cretin. Exerciiile pe care vi le sugerm v vor ajuta i ele s punei n practic ceea
ce nvai.

PACHETUL STUDENTULUI
Pachetul studentului, pe care l-ai primit mpreun cu acest curs, conine instruciuni cu privire la
susinerea evalurilor pe capitole i a examenului final. El conine, de asemenea, rspunsurile la autoteste,
evalurile pe capitole i formulare pentru rspunsuri, precum i alte formulare importante. Folosii lista de pe
coperta pachetului pentru a determina ce materiale trebuie s-i predai instructorului i cnd s le predai.
EVALURILE PE CAPITOLE I EXAMENUL FINAL
Dei punctajele obinute la ntrebrile de studiu ale leciilor, la autotestele leciilor i la evalurile pe
capitole nu sunt luate n considerare la notarea cursului, totui, trimitei formularele cu rspunsuri pentru
evalurile pe capitole instructorului dvs., pentru corectri i sugestii privind munca dvs.; putei s revedei, apoi,
materialele din manualul dvs. de studiu independent i pasajele din Biblie, n legtur cu punctele care au fost mai
dificile pentru dvs. Revizuirea obiectivelor leciei, a autotestelor i a evalurilor pe capitole v va ajuta s v
pregtii pentru examenul final.
CREDITUL PENTRU ACEST CURS
Pentru a obine creditul ICI pentru acest curs trebuie s trecei examenul final. Acesta trebuie scris n
prezena unui supraveghetor-examinator aprobat de ICI. Deoarece n multe ri noi avem examinatori, probabil
c nu va fi prea greu s-l ntlnii pe cel din zona dvs. Instructorul dvs. va discuta toate detaliile mpreun cu
dvs.
De asemenea, acest curs poate fi fcut doar pentru valoarea sa practic i nu pentru credit. n acest caz,
nu va fi nevoie s trimitei nici o lucrare i nici s dai examenul final. Studierea acestui curs v va mbogi
viaa, fie c-l nvai pentru credit sau nu.
CREDITUL PRIN EXAMINARE
Putei obine credit pentru acest curs trecnd examenul final, fr studierea materialelor cursului. Totui,
deoarece exerciiile din manualul de studiu independent i autotestele sunt concepute pentru a v pregti pentru
examenul final, vei dori, probabil, s studiai aceste materiale. Consultai-l, pentru detalii, pe directorul naional
ICI.
NOTAREA CURSULUI
Notarea cursului dvs. se va face pe baza examenului final. Notarea dvs. la curs va fi dup cum urmeaz:
A, pentru excepional; B, peste mediu; C, mediu; D, sub mediu; U, inacceptabil pentru credit; INC, incomplet;
WP, retras temporar; WU, respins.
REDACTORII SPECIALITI AI MANUALULUI DE STUDIU INDEPENDENT
George Westlake, Jr. este pastorul senior al bisericii Sheffield Assembly of God din Kansas City,
Missouri, poziie pe care o deine de 14 ani. Experiena sa n lucrare include i colaborarea cu radioul i
televiziunea, predicarea Cuvntului Evangheliei n campusuri universitare i predarea la colegii biblice.
n prezent, este decan la Kansas City Extension a Colegiului Biblic Central din Springfield, Missouri,
unde i pred.
n America de Sud a inut o serie de cruciade n oraele din Guyana i a predicat i n Venezuela.
Domnul Westlake deine ambele titluri de B.A. i M.A., conferite de Colegiul Biblic Central din
Springfield, Missouri. De asemenea, deine titlurile de M.Div. Equivalency i D. Min. de la Seminarul teologic
Pasadena, California.
David Duncan a fost misionar timp de 17 ani, iar acum face parte din personalul instrucional de lucru al
International Correspondence Institute (ICI). nainte de a veni la ICI, a slujit timp de 8 ani ca director la
Institutul Biblic Calvary, Majuro, din Insulele Marshall. Deine titlurile de B.A. i M.A. de la universitatea de
stat Fullerton din California i a completat cerinele necesare obinerii doctoratului la coala Teologic din
California.
INSTRUCTORUL ICI
Instructorul ICI pe care-l avei va fi bucuros s v ajute cu tot ce e posibil. Punei din timp
instructorului dvs. orice ntrebri avei n legtur cu examenul final, astfel nct s v putei planifica timpul n
mod corespunztor. Dac mai multe persoane vor s studieze cursul mpreun, cerei instructorului informaii
despre organizarea unui grup de studiu.

Dumnezeu s v binecuvnteze la nceperea studiului Daniel i Apocalipsa. Fie ca acest curs s v


mbogeasc viaa i lucrarea dvs. i s v ajute s ndeplinii mai eficient lucrarea n Trupul lui Hristos,
Biserica.

SECIUNEA 1: ESENA EVENIMENTELOR SFRITULUI


Lecia 1: O privire de ansamblu asupra crii lui Daniel
ncepem studiul crilor lui Daniel i Apocalipsei aruncnd o privire de ansamblu asupra crii lui
Daniel. S-a observat c Daniel este, n general, o istorie profetic a puterii lumeti a neamurilor, ncepnd cu
domnia mpratului Nebucadnear pn la venirea lui Hristos. Profeii, n general, accentueaz puterea lui
Dumnezeu i legea suveranitii Sale n relaia cu Israelul, ndrumnd destinele oamenilor alei de El, ani de zile,
pn la refacerea lor final. n contrast, Daniel accentueaz legea suveranitii lui Dumnezeu n raport cu
imperiul neamurilor.
Profeiile lui l descoper pe Dumnezeu ca Unul ce conduce destinele lor pn la vremea nimicirii lor, la
cea de-a doua venire a lui Hristos.
Pentru cei care studiaz profeiile biblice este esenial s studieze ntreaga carte a lui Daniel pentru a
beneficia de mesajul ei. Aceast carte prezint un important mesaj profetic, dar conine i mesaje spirituale,
practice. Dei coninutul ei inspir cititorului o viziune asupra viitorului, totui, ea aduce i mngiere celor
chinuii. n timp ce vom examina cadrul (contextul), structura i diversele sublinieri, ne vom ruga ca Duhul Sfnt
s v ndrume i s v descopere adevrul profetic.
SCHIA LECIEI
Cadrul istoric al crii lui Daniel
Faptele eseniale despre cartea lui Daniel
Istoria personal a lui Daniel
Primul conflict: un test al credinei
Al doilea conflict: Magia pgn mpotriva nelepciunii cereti
Al treilea conflict: Idolatria mpotriva loialitii fa de Dumnezeu
Al patrulea conflict: Mndria unui mprat mpotriva suveranitii lui Dumnezeu
Al cincilea conflict: Lipsa de respect a omului mpotriva suveranitii divine
Al aselea conflict: Gelozia mpotriva grijii provideniale a lui Dumnezeu.
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s descriei cadrul istoric al crii lui Daniel i factorii istorici, politici i structurali, care ne ajut s
nelegem cartea.
s explicai semnificaia denumirii de vremea neamurilor.
s identificai elementele-cheie din istoria personal a lui Daniel.
EXERCIII DE NVARE
1. Citii introducerea acestui manual de studiu independent. Acordai deosebit atenie capitolului Organizarea
leciei i modelul de studiu. Acest capitol conine instruciuni care sunt importante pentru a studia cursul cu
succes. Notai-v obiectivele generale pentru cursul dvs. Toate acestea sunt importante pentru dvs., dar
poate unele v ajut mai mult.
2. Studiai sumarul leciei i obiectivele. Acestea v vor ajuta s identificai lucrurile pe care ar trebui s
ncercai s le nvai studiind aceast lecie.
3. Citii dezvoltarea leciei din acest manual. Citii toate referinele din Scriptur indicate n lecie, rezolvai
exerciiile i verificai-v rspunsurile.
4. Facei autotestul de la sfritul acestei lecii i comparai cu atenie rspunsurile dvs. cu cele date n pachetul
studentului. Revedei orice ntrebare la care n-ai rspuns corect.

CUVINTELE-CHEIE
nelegnd cuvintele-cheie enumerate la nceputul fiecrei lecii v va ajuta n studiul dvs.
Cuvintele-cheie le vei gsi enumerate n ordine alfabetic i explicate n glosarul de la sfritul acestui manual de
studiu independent. Dac avei vreun dubiu asupra oricrui cuvnt din aceast list le putei cuta explicaia
acum sau cnd l vei ntlni n text.
abstinen
impietate
apostazie
ocultism
astrologie
temporal
autoindulgen
demoralizat
ghicire
DEZVOLTAREA LECIEI
Obiectivul 1: Identificai descrierile exacte ale cetii i Imperiului babilonian i scopul misiunii
lui Daniel.
CADRUL ISTORICO-GEOGRAFIC AL CRII LUI DANIEL
Cetatea Babilonului
Faptele descrise de cartea lui Daniel se desfoar, n primul rnd, n cetatea Babilonului, centrul
Imperiului babilonian. Babilonul a fost un ora de aur dintr-o epoc de aur. Spturile arheologice au dezvluit
gloria pe care Babilonul a cunoscut-o odat. Cetatea Babilonului era strjuit de ziduri masive, iar n interiorul
cetii erau strzi largi, canale, temple i palate. Fortificaiile spre poarta lui Itar erau duble i mpodobite cu
iruri de tauri i dragoni din crmid emailat. Un zigurat nalt, stil piramid, avnd 8 etaje, domina oraul.
Grdinile suspendate ale oraului, conform grecilor, constituiau una din cele apte minuni ale lumii.
Babilonul a atins culmea gloriei sale n timpul mpratului Nebucadnear (605-562 .d.Hr.). elul su a
fost s-i demonstreze puterea i s-i fac un ora sigur i splendid.
COORDONATELE GEOGRAFICE ALE BABILONULUI ANTIC
Babilonul antic era situat ntre fluviile Tigru i Eufrat, n aa-numita zon a Semilunei fertile.
Aluviunile depuse de-a lungul secolelor de cele dou mari fluvii, care izvorsc din Munii Armeniei (Turcia de
astzi), au format o mnoas cmpie aluvionar. Aceast cmpie fertil a devenit leagnul civilizaiei antice. De
fapt, anticii au denumit Babilonul coul de pine al lumii.
Cetatea Babilon era situat relativ aproape de partea sudic a acestei cmpii. Datorit solului fertil, a
canalelor de irigaii i a climei favorabile agriculturii, Babilonul avea o populaie numeroas.
Aceste condiii naturale pozitive au favorizat dezvoltarea culturii, educaiei i a spiritului civic
ntreprinztor.
CADRUL ISTORIC
Vechiul Imperiu babilonian a atins apogeul n anticul Orient Mijlociu n al doilea mileniu nainte de
Hristos. O mie de ani mai trziu, s-a nlat Imperiul neo-babilonian, ca un puternic stat-naiune, n jurul anului
626 .d.Hr., cnd Nabopolassar a rezistat cu succes opoziiei asiriene, care a dorit s cucereasc Babilonul. n
calitate de mprat recunoscut al Babilonului, el i-a consolidat repede puterea. El i-a propus s controleze
rutele comerciale rentabile i comerul est-mediteranean. n timp ce fiul su Nebucadnear a fost implicat n
campaniile militare din aceast zon, n jurul anului 605 .d.Hr., Nabopolassar a murit, lsnd regatul i imperiul,
n plin dezvoltare, fiului su.
Imperiul babilonian a atins apogeul sub iscusita conducere a lui Nebucadnear. n 605 .d.Hr.,
Nebucadnear a nvins armata egiptean la Carchemi, Babilonul cucerind puterea politic dominant n regiune.
Drept rezultat, a obinut i controlul asupra Iudeii, care era sub asuprirea egiptean din anul 609 .d.Hr., cnd
mpratul Iosia a fost nfrnt la Meghido (Ier. 46:2).
nainte de a se ntoarce s-i revendice regatul, Nebucadnear a vizitat Ierusalimul i a luat captivi
(printre care Daniel i prietenii si) i vasele de aur din Ierusalim, pe care le-a dus n Babilon (Dan. 1:1-7).
Nebucadnear s-a ntors la Ierusalim n 597 .d.Hr. pentru a-i consolida controlul asupra evreilor,
deoarece mpratul Ioiachim nici n-a pltit tribut Babilonului, nici n-a rmas loial stpnirii babiloniene. De

fapt, mpratul Ioiachim a cerut sprijin Egiptului. n timpul acestui asediu, el a murit i succesorul su,
mpratul Ioiachin, a capitulat n faa lui Nebucadnear (2 mp. 23:24-24:14). Aa cum indic pasajul din
Scriptur menionat anterior, Nebucadnear a adus toat visteria Casei Domnului i visteria casei mpratului la
Babilon. A adus, de asemenea, n robie, poporul Ierusalimului, cpeteniile i toi oamenii viteji, teslarii i fierarii,
pe mpratul Ioiachin i familia sa. Apoi, n jurul anului 586 .d.Hr., dup un lung asediu, Nebucadnear a distrus
Templul i cetatea Ierusalimului, a strmutat pe mpratul Zedechia n cetatea Babilonului, iar n Ierusalim au
rmas cei mai sraci oameni pentru a lucra ca vieri i cultivatori de pmnt (2 mp. 24:18-25:12).
CADRUL RELIGIOS
Viaa religioas a Iudeii n timpul ultimei sute de ani, nainte de a cdea sub robia babilonian, a fost
marcat de apostazie, apoi de refacere spiritual. Stpnirea Ataliei, a lui Ahaz i Manase n-a impus o nfrnare
a idolatriei poporului lui Dumnezeu. Reforma religioas a nceput n vremea lui Iosia, a luat proporii n timpul
lui Ozia i a atins apogeul n timpul lui Ezechia. Totui, Manase, care a domnit dup moartea tatlui su,
Ezechia, a fcut ce este ru naintea lui Dumnezeu, a renviat idolatria, nchinarea naintea ntregii otiri a
cerurilor, l-a trecut pe fiul su prin foc, s-a ndeletnicit cu ghicirea i vrjitoria. Toate acestea au devenit practici
uzuale n Iuda. Dei s-a produs o schimbare important n el, dup ce a fost luat captiv n Babilon, reforma
iniiat de el n-a reprezentat o adevrat renatere spiritual. Iuda s-a dedat idolatriei i a revenit la nchinarea la
idoli de ndat ce Manase a murit.
Iosia, care s-a urcat pe tron n jurul anului 640 .d.Hr., repune Iuda sub conducerea lui Dumnezeu i face
o adevrat reform religioas. Datorit smereniei lui Iosia, Dumnezeu amn pedeapsa ce urma s-o trimit
asupra Iudeii din cauza nchinrii la idoli i a neascultrii de poruncile i legile lui Dumnezeu.
n timpul domniei lui Iosia, Iuda i-a extins graniele, n parte datorit declinului asirienilor. Optimismul
domin peste tot; Legea este respectat ca niciodat pn acum, iar misiunea profetic a lui Ieremia (care a
nceput n al 13-lea an al domniei lui Iosia - circa 627 .d.Hr.) a avut o puternic influen asupra celor
neprihnii.
Vestea cderii cetilor Asur n 614 .d.Hr. i Ninive n 612 .d.Hr. trebuie c l-a ncurajat pe Iosia s se
implice n evenimentele internaionale. Din anumite motive, el se hotrte s se opun faraonului Neco, n
efortul su de a ajuta forele asiriene, n declin, contra Babilonului. Iosia a fost sftuit greit, aceast greeal
costndu-l viaa, iar Iuda este adus, din nou, ntr-o stare de apostazie spiritual, care-i atrage pedeapsa lui
Dumnezeu.
Astfel c Daniel i prietenii lui sunt adui robi n Babilon, iar armata lui Nebucadnear distruge cetatea
Ierusalimului i pustiete ara (2 Cron. 36:17-21). Conform unei proorocii, mai dinainte, a lui Ieremia, ara lui
Iuda va fi o paragin, un pustiu, timp de 70 de ani (Ier. 25:11).
n capitolul 9, versetele 1 i 2, Daniel se refer la aceast profeie: n anul dinti a lui Dariu, fiul lui
Ahavero, din neamul Mezilor, care ajunsese mprat peste mpria Haldeilor, n anul dinti al domniei lui, eu,
Daniel, am vzut din cri c trebuiau s treac aptezeci de ani peste drmturile Ierusalimului, dup numrul
anilor despre cari vorbise Domnul ctre proorocul Ieremia.
Pierzndu-i libertatea naional, distrugndu-i-se templul, poporul fiind dus n robie, rmia Iudeii este
demoralizat. Sunt vremuri de serioase necazuri i neagr restrite. n asemenea condiii, mai poate crede
poporul n Dumnezeu? Mai poate el s-i pstreze religia ntr-o ar strin? Mai exista viitor pentru poporul lui
Dumnezeu sau acesta era sfritul? Asemenea ntrebri aveau n inimi i pe buze evreii sinceri din exil (vezi n
Psa. 137:1-6 o scurt descriere a efectului devastator pe care l-a avut robia asupra poporului evreu). Cu att mai
mult cu ct un mare numr de robi, atrai de strlucirea i bogia Babilonului, erau gata s renune la religia lor
de dragul succesului i prosperitii materiale. Unii dintre aceti robi evrei erau att de descurajai c s-au simit
datori, de vreme ce vechea credin s-a sfrit, s se conformeze culturii pgne i obiceiurilor babiloniene. ntro asemenea vreme a fost nlat Daniel pentru a-i ncuraja confraii descurajai. Prin credin i o via dup
voia lui Dumnezeu, el a dovedit c poi tri pentru Dumnezeu i c merit s-I slujeti Lui. Vedeniile pe care i lea dat Dumnezeu i-a asigurat pe cei ce se aflau n robie c Dumnezeu are sub control istoria i c viitorul lor era
sigur.
1. ncercuii literele dinaintea afirmaiilor adevrate:
a) Cetatea Babilonului era situat n apropierea prii de nord a Semilunei fertile, aproape de izvoarele
fluviilor Tigru i Eufrat.

10

b) Clima, condiiile meteorologice i condiiile naturale ale mpriei babiloniene au favorizat o cretere
nsemnat a populaiei.
c) Arhitectul Imperiului neo-babilonian a fost tatl lui Nebucadnear, care se numea Nebopolassar.
d) mpratul Iosia a adus Iuda din nou la ascultarea de Dumnezeu i a mai extins influena politic a lui Iuda,
datorit declinului Imperiului asirian.
e) Pentru a menine un echilibru al puterii n zon, armata egiptean era pe cale s susin Imperiul asirian n
declin, mpotriva Babilonului, cnd a intervenit mpratul Iosia.
f) Viaa robilor din Babilon era mai bun dect cea pe care au dus-o n Iuda, de aceea, cei mai muli evrei au
renunat repede la religia lor i au trecut la cultul pgn.
2. Bazndu-v pe studiul dvs. la acest punct i citind cu atenie 2 Cron. 36:15-17, artai de ce a ajuns Iuda n
robie.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
3.
a)
b)
c)
d)
e)

Daniel a fost nlat ca prooroc n timpul robiei poporului evreu pentru:


a reaminti celor din robie c pedeapsa lor era mai mic dect ar fi meritat;
a ncuraja poporul su, care era descurajat i deziluzionat;
a asigura poporul su c Dumnezeu deine controlul asupra istoriei lor;
a face ceea ce scrie la punctele a), b) i c).
a face ce scrie la punctele b) i c).

FAPTELE ESENIALE DESPRE CARTEA LUI DANIEL


Obiectivul 2: Discutai despre structura, temele, datele i autorul crii lui Daniel.
STRUCTURA CRII LUI DANIEL
Coninutul crii lui Daniel se poate mpri n dou pri aproximativ egale. Un teolog ne-a furnizat o
schi n care capitolele 1-6 sunt considerate, n primul rnd, ca o povestire a biografiei personale i a istoriei
locale, care se refer la ase conflicte morale care-l privesc pe Daniel i pe tovarii lui. Capitolele 7-12 din
schia teologului privesc vedeniile i proorociile care relateaz controlul pe care-l deine Dumnezeu n aranjarea
istoriei omenirii. La prima privire, aceast schi pare s mpart cartea lui Daniel ntr-o parte narativ i una
profetic.
Totui, n capitolul 2 gsim una dintre cele mai sublime profeii din tot Cuvntul lui Dumnezeu. Pentru
inteniile noastre din acest studiu, vom lua n consideraie coninutul acestei cri, bazndu-ne pe urmtoarea
schi:
I. Biografia personal i istoria local din cartea lui Daniel.
A. Capitolul 1:
Primul conflict - primul test de credin.
B. Capitolul 2:
Al doilea conflict -Magia pgn mpotriva nelepciunii cereti (vremea neamurilor)
C. Capitolul 3:
Al treilea conflict - Idolatria mpotriva loialitii fa de Dumnezeu.
D. Capitolul 4:
Al patrulea conflict - Mndria unui mprat mpotriva suveranitii lui Dumnezeu.
E. Capitolul 5:
Al cincilea conflict - Lipsa de respect a omului fa de suveranitatea divin.
F. Capitolul 6:
Al aselea conflict - Gelozia mpotriva grijii provideniale a lui Dumnezeu.
II. Neamurile, Israelul i crmuitorul n profeie.
A. Capitolul 7:
Cele patru fiare.
B. Capitolul 8:
Berbecul i apul.
C. Capitolul 9:
aptezeci de sptmni.
D. Capitolul 10: Gloria lui Dumnezeu.
E. Capitolul 11: Istoria de la medo-peri pn la sfritul vremurilor.
F. Capitolul 12: Necazul cel mare i nvierea
PROBLEMA PATERNITII CRII
Se cunosc foarte puine lucruri despre autorul acestei remarcabile cri; totui, se pare c Daniel avea fie
origine mprteasc, fie origine nobil (1:3); el era fie de neam mprtesc, fie de vi boiereasc. Daniel
are o trstur remarcabil nc din tineree i pn la btrnee, curajul su moral sau nestrmutata sa dorin
de a-I fi plcut lui Dumnezeu. Daniel este unul din puinii oameni despre care Dumnezeu spune numai lucruri
bune. Daniel este numit prea iubit i scump (9:23; 10:11,19). Nu ne putem opri s nu facem legtura dintre
credina din tineree i curajul moral al lui Daniel i influena evlaviosului mprat Iosia i a profetului Ieremia.

11

Daniel a fost luat i dus ca prizonier n Babilon, n al treilea an al domniei lui Ioiachim (Dan. 1:1). mpratul
Iosia murise cu aproximativ patru ani n urm. Dac Daniel avea ntre 18 i 20 de ani cnd a fost dus n
Babilon, el trebuie s fi avut ntre 14 i 16 ani cnd Iosia a murit.
Domnia lui Iosia a fost de lung durat (treizeci i unu de ani) i se pare c Daniel s-a nscut pe la
jumtatea acestei domnii. Fiind descendent princiar, Daniel a fost, fr dar i poate, n imediata apropiere a
mpratului, iar activitile sale evlavioase au fost puternic influenate de redescoperirea Legii, repararea
Templului, reinstaurarea nchinrii la Dumnezeu i prznuirea naional a Patelui (2 Cron. 35:1-19). n cel deal 13-lea an al domniei lui Iosia, Ieremia i-a nceput plin de putere misiunea sa public (Ier. 25:3), pe care nc o
desfura n Ierusalim cnd Daniel a fost dus n robie.
Influena benefic a acestor doi mari oameni a rmas ntiprit n memoria viitorului prim-ministru.
Peste mai bine de 60 de ani, Daniel nc mai chibzuiete la cuvintele lui Ieremia, referitoare la cei 70 de ani de
robie (9:2).
Unii teologi moderni au ncercat s discrediteze natura profetic a crii lui Daniel i a rangului autorului
ei, dar aceste chestiuni au fost stabilite n mod convingtor de Domnul nostru. El s-a referit, n mod special, la
profetul Daniel (Mat. 24:15) i la profeia lui cu privire la viitoarea urciune a pustiirii (Marcu 13:14), care
este n centrul ateniei n Dan. 9:27. Aa a confirmat Domnul nostru cartea ca o profeie, iar pe autor ca un
prooroc.
PERIOADA DE TIMP I TEMA
Cartea lui Daniel prezint evenimente care se petrec ntr-o perioad de aproximativ aptezeci i trei de
ani. Include ntreaga perioad de robie a poporului evreu n Babilon, ca i domnia medo-perilor. Se pare c
aceast carte a fost scris n secolul al VI-lea .d.Hr.
Daniel nu proorocete direct poporului din vremea sa i nici nu mustr poporul su pentru pcatele svrite.
De asemenea, nu face un emoionant apel la pocin i renatere spiritual. Mesajul su este o revelare a
maiestii i autoritii lui Dumnezeu. Poate ai observat c el folosete, n mod frecvent, expresia Dumnezeul
cerurilor. n aceast carte vedem c Dumnezeu, n nelepciunea i puterea Sa infinit, crmuiete destinele
imperiilor i ale popoarelor i toate se supun voinei Lui. Tema crii este, deci, autoritatea lui Dumnezeu.
Trebuie, de asemenea, s observm c se acord o deosebit atenie vremii Neamurilor i evenimentelor care
aduc dispensaia bisericii la ncheierea ei glorioas i victorioas.
4.
a)
b)
c)
d)

ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate:


Cartea lui Daniel se mparte n dou pri aproximativ egale: capitolele 1-6 i 7-12.
ntregul coninut profetic al crii lui Daniel se afl n cea de-a doua parte a crii.
Exist o unic dovad n Scriptur care susine pretenia c aceast carte a lui Daniel este o carte profetic.
Prin natura ei, cartea lui Daniel poate fi numit o mustrare a poporului pentru pcatele svrite i o
chemare la pocin.
e) Data scrierii crii lui Daniel pare s fi fost aproximativ n sec.al VI-lea .d.Hr.
5. Scriei n caietul dvs. despre structura, data, tema i paternitatea crii lui Daniel.

12

ISTORIA PERSONAL A LUI DANIEL


Pentru a v ajuta s nelegei att natura istoric ct i cea profetic a crii lui Daniel, vom folosi schia
sugerat mai sus. Aceasta ne va ajuta s explicm evenimentele att din viaa lui Daniel, ct i evenimentele
istorice prezise de profet. Pentru c n acest curs atenia este concentrat asupra profeiei, ne vom ndrepta
atenia asupra capitolelor profetice, studiindu-le mai mult dect capitolele cu caracter pur istoric narativ.
PRIMUL CONFLICT: O PRIM NCERCARE A CREDINEI (Dan. 1:1-12)
Obiectivul 3: Explicai problema de baz din prima ncercare a credinei lui Daniel i de ce a fost att de
semnificativ.
Chiar de la nceputul acestei cri ni se prezint primul conflict al exilului din tineree. Este un conflict
ntre autoindulgena pgn i abstinena plin de evlavie. n acest moment, Daniel i trei dintre prietenii si Hanania, Miael i Azaria - nva n casa mpratului scrierea i limba Haldeilor pentru a-i sluji mpratului.
mpratul le rnduiete o parte din bucatele de la masa lui, care, ns, sunt interzise de Legea Vechiului Testament
(v.3-5). La suprafa, aceast chestiune pare a fi lipsit de importan; totui, era numai o parte din tactica de
distrugere a credinei n Dumnezeu a acestor tineri. Versetele 6 i 7 ne arat c acestor tineri li se pun alte nume.
n mod evident, aceasta a fost o ncercare de a le terge trecutul, punnd accent pe pierderea credinei n
Dumnezeu i ncercarea de a-i identifica cu babilonienii. n timp ce vechile lor nume i identific cu Dumnezeul
lui Israel, noile lor nume i identific cu zeii pgni ai Babilonului.
Semnificaia numelor evreieti
Daniel: Dumnezeu este judector
Hanania: Iehova este ndurtor
Miael: Cine este ce este Dumnezeu
Azaria: Domnul ajut

Semnificaia numelor babiloniene


Beltaar: Prinul lui Bel
adrac: Inspiraia lui Rach
Meac: Cine este ce este ahul
Abednego: Servul lui Nebo

Aceti patru tineri prini evrei au fost expui influenelor corupte ale vieii pgne de la curte, idolatriei
nvturilor lor i obiceiurilor pgne ale babilonienilor. Patria lor a fost devastat, centrul lor religios a fost
distrus; i-au pierdut libertatea. Totui, ei n-au fost afectai de toate acestea, deoarece au luat hotrrea de a-I
rmne credincioi lui Dumnezeu (v.8). Versetele 8-20 ne arat c, datorit hotrrii lor de a-L pune pe
Dumnezeu pe primul loc, Daniel i tovarii lui sunt rspltii de Dumnezeu. Ei sunt decii i hotrsc s fac ce
este bine. Astfel, prima ncercare a credinei lor s-a dovedit a fi un pas nainte spre o slujire mai responsabil i o
mrturie mai eficient pentru Dumnezeu. Mai mult, indic o maturitate a gndirii lor, care arat ce este mai
important pentru aceti tineri i valoarea credinei lor n Dumnezeu.
6. Care versete din capitolul 1 prezint prima ncercare a credinei lor i metoda utilizat de cei patru tineri
pentru a iei biruitori?
7. Explicai natura primei ncercri i de ce a fost att de important.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
AL DOILEA CONFLICT: MAGIA PGN MPOTRIVA NELEPCIUNII CERETI
Obiectivul 4:
Identificai elementele chipului din visul lui Nebucadnear i prezentai
semnificaia visului i noiunea de vremuri ale Neamurilor.
CHIPUL CEL MARE (VREMURILE NEAMURILOR)
Citind capitolul 2 al crii lui Daniel, observai c cel de-al doilea conflict major cuprinde provocarea
magiei pgne mpotriva nelepciunii cereti. S vedem faptele.
Ca muli ali mprai ambiioi de dinainte i de dup el, Nebucadnear era preocupat de vastul su
imperiu i, bineneles, de viitorul acestuia (v.29). Oare va rezista acest imperiu? Succesorii nelepi vor reui
oare s menin acest imperiu n starea n care era acum? Oare se vor pierde toate cuceririle sale datorit
incompetenei, nepsrii sau prostiei urmailor? n preocuparea Sa, Dumnezeu d acestui mprat pgn un vis
care-i dezvluie istoria lumii din vremea sa pn la a doua venire a lui Hristos.

13

mpratul Nebucadnear a avut un vis straniu i fascinant, la scurt timp dup ce a urcat pe tron (v.1).
Visul l-a tulburat att de mult c i-a pierit somnul. Dar s-a ntmplat ceva i mai ru, i anume, a uitat ce a visat.
De aceea, el a chemat pe apreciaii si vrjitori i magicieni s uzeze de fora lor magic pentru a-l ajuta s-i
reaminteasc i s-i tlcuiasc visul. Dar nu s-a ntmplat aa. Ei au fost nedumerii de incredibila dorin a
mpratului, pentru c nici un om nu poate ti ce a visat un altul (v.2-7). Magia lor pgn d gre cnd trebuie
s rspund dorinei mpratului; de aceea, el poruncete s fie omori toi nelepii Babilonului, inclusiv Daniel
i cei trei prieteni ai lui.
Cnd Daniel afl de hotrrea mpratului, l ntreab pe Arioc, cpetenia strjerilor, de ce a dat mpratul o
porunc att de aspr. Daniel afl c magia pgn a dat gre i c toi nelepii se afl ntr-o situaie critic.
De aceea, el cere permisiunea s-i vorbeasc mpratului. Tnrul nelept l asigur pe mprat c-i va tlcui
visul, dar l roag s-i dea vreme pentru aceasta (v.14-16). Vorbind prin credin i tiind c Dumnezeu este
descoperitorul tuturor tainelor, Daniel i roag pe prietenii si s se roage ca Dumnezeu s le descopere visul i
tlcuirea acestuia. Aceast soluie l mulumete pe mprat i astfel se va dovedi superioritatea nelepciunii
divine asupra ntregii magii pgne. Mai mult dect att, Daniel i prietenii si scap de pedeapsa cu moartea.
8. Recitii cu atenie versetele 17-28. Ce ne descoper aceste versete n legtur cu starea spiritual a lui Daniel
i a celor trei prieteni ai lui?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Versetele 28-30 conin trei expresii cheie care ne vor ajuta s nelegem mai bine visul. Daniel vorbete
despre vremurile de pe urm (v.28), cele ce vor fi dup aceste vremuri (v.29) i ce se va ntmpla (v.29).
Aceste expresii subliniaz faptul c visul este un tablou al lucrurilor viitoare. Este vorba despre o
profeie i trateaz lucrurile care nc nu s-au ntmplat. Profeia se referea la zilele care vor veni, fiind vorba de
viitorul ndeprtat.
Nebucadnear trebuie c a ascultat ca vrjit cnd Daniel i-a spus exact ceea ce a visat. mpratul a vzut
un chip mare. Capul acestui chip era din aur, pieptul i braele de argint, pntecele i coapsele de aram, fluierele
picioarelor de fier, picioarele i degetele picioarelor erau parte de fier i parte de lut. Fascinat, mpratul a vzut
cum o piatr s-a dezlipit din munte, fr ajutorul vreunei mini omeneti. Piatra a izbit picioarele de fier i de lut
ale chipului i le-a fcut buci. Apoi, tot chipul s-a sfrmat i s-a fcut ca pleava din arie, vara; a fost luat de
vnt i nici urm nu a mai rmas din el. ntre timp, piatra s-a fcut un munte mare i a umplut tot pmntul
(v.31-35).
Ca nu cumva poporul lui Dumnezeu s nu neleag rostul acestui vis, care descoperea viitorul omenirii,
Dumnezeu include un element de referin precis: capul de aur (v.36-38).
Chipul, care simbolizeaz stpnirea omeneasc, descrie nlarea i succesiunea mpriilor care au
avut o influen esenial asupra poporului lui Dumnezeu, ncepnd cu regatul Babilonului pn la instaurarea
mpriei Domnului nostru Isus Hristos. Aceste mprii nu erau mprii lumeti, dar fiecare din acestea,
dup cum vedem, au avut un efect esenial asupra destinului Israelului.
Profetul, inspirat de Duhul Sfnt, a tlcuit visul. mpratul, n calitate de crmuitor al regatului
babilonian, era capul de aur (v.36-38). mpria babilonian va fi succedat de o alt mprie, simbolizat
prin argint (v.39). Comparnd versetele 32 i 39, vom vedea c a doua mprie era reprezentat de pieptul i
braele chipului. Istoria arat c Babilonul a cedat n luptele din Orientul Mijlociu n faa regatului mezilor i
perilor (n cele ce urmeaz vom folosi denumirea de Medo-Persia).
Medo-Persia a deinut controlul imperial peste dou sute de ani. Apoi, s-a ridicat a treia mprie
(v.39), reprezentat de pntecele i coapsele de aram ale chipului. Din nou, istoria secular arat c Imperiul
medo-perilor a slbit i s-a ridicat o nou mprie puternic, a grecilor, sub conducerea binecunoscutului
Alexandru cel Mare.
Influena greac sau elen s-a rspndit datorit cuceririlor lui Alexandru cel Mare asupra unui vast
teritoriu, din Grecia pn n Persia, prin Orientul Mijlociu, incluznd i Egiptul, pe o perioad de circa 300 de
ani.

14

Cnd civilizaia greac a apus, s-a nlat un nou imperiu, mai puternic i mai mare. Aceast mprie
este reprezentat simbolic de picioarele de fier (v.40). Imperiul Roman a preluat controlul asupra tuturor
teritoriilor deinute de greci, adugndu-le multe alte teritorii.
Dup cum tii, Imperiul Roman s-a divizat n dou pri: Imperiul de Est i cel de Vest. Roma, care a
fost capitala Imperiului de Vest, a rezistat pn n 476 d.Hr., iar Imperiul de Est, avnd capitala la
Constantinopol, a rezistat pn n 1453 d.Hr. Imperiul a deczut, iar naiunile care fceau parte din el au
continuat s existe ca naiuni - state independente.
Tlcuirea visului continu cu explicarea ridicrii altei mprii, simbolizat prin picioarele i degetele
picioarelor, care erau parte de fier i parte de lut. Aceast viitoare mprie, spune profetul, va fi n parte tare, i
n parte plpnd. Ea va reprezenta ultima ncercare a omului de a stpni pmntul. Ultima stpnire a omului
se va caracteriza prin oameni lipsii de dorina i de angajamentul de a forma o stpnire unificat a lumii. n
aceste vremuri de dezbinare, n care apare confederaia celor zece naiuni (v.44, n vremea acestor mprai),
Dumnezeu va interveni n istoria umanitii i-i va ridica o mprie venic (vom discuta mai trziu i mai
amnunit despre confederaia celor zece naiuni).
n acest vis, Babilonul cedeaz treptat n faa medo-perilor, grecilor i romanilor. Apoi, la sfritul
veacurilor va fi o mprie cu o form de conducere mai liber. Unii teologi cred c, aa cum picioarele i
degetele picioarelor sunt prelungiri ale fluierelor picioarelor, tot aa acest simbol sugereaz c mpria, care va
stpni la sfrit, va veni de la naiunile-state sau popoarele care au format vechiul Imperiu Roman. Autorul
acestei cri crede c, de vreme ce fierul reprezint Roma n acest chip, iar picioarele i degetele picioarelor sunt
parte din fier i parte din lut, aceasta i sugereaz lui faptul c ultima mprie va fi compus parte din rile
vechiului Imperiu Roman, reprezentate simbolic prin fier, iar o alt parte din rile care nu au intrat n
componena vechiului Imperiu Roman, reprezentate simbolic prin lut.
Remarcm faptul c nici o cauz natural n-a determinat desprinderea pietrei, pentru c Daniel spune:
s-a deslipit o piatr, fr ajutorul vreunei mini (v.45). Epoca de aur dup care a tnjit omul firesc nu va veni
cu ajutorul unor procedee naturale, ci datorit interveniei divine n problemele omenirii. O nou micare extern
a lumii i a ntregului ei sistem va schimba cursul istoriei. Piatra distrugtoare care reprezint intervenia divin
a lui Dumnezeu distruge chipul simbolic i-l va preface n pleav. Cnd stpnirea omului va lua sfrit, nimic
nu va mai rmne, dar Piatra se va face un munte i va umple tot pmntul. Lucrarea omului este temporar,
numai lucrarea divin este venic. mpria lui Dumnezeu va dinui.
nainte de a ncheia aceast seciune, am dori s plasm visul n perspectiv. ncepnd cu cucerirea de
ctre Nebucadnear a lui Iuda i cu ducerea n robie a rmiei evreieti, a nceput o perioad de timp a
ceasului profetic a lui Dumnezeu, pe care noi o numim vremea neamurilor (Luca 21:24). Aceast expresie se
refer, n general, la perioada de timp n care poporul lui Israel i ara se afl sub stpnirea neamurilor. Aceast
perioad de timp se va termina cu distrugerea complet a stpnirii omeneti sub forma ei final: o confederaie a
celor 10 naiuni, condus de o persoan care va fi Anticristul. nfrngerea lui va avea loc la a doua venire a lui
Hristos.
Astfel se termin cel de-al doilea conflict. Nebucadnear s-a nchinat n faa lui Daniel i i-a mulumit pentru
acest minunat serviciu (v.46). i, dei era pgn, mpratul i-a exprimat sentimentele sale sincere, spunnd c
Dumnezeul lui Daniel este Dumnezeul dumnezeilor i Domnul mprailor (v.47). Magia pgn n-a putut s
nving nelepciunea cereasc! Mai mult dect att, Daniel i prietenii si au fost nlai n rang i au primit
stpnire peste tot inutul Babilonului.
9. Potrivii partea corpului din visul lui Nebucadnear (dreapta) cu mpria sau stpnirea la care se refer
(stnga).
_____a) Imperiul medo-perilor
1) Capul de aur
_____b) Imperiul roman
2) Pieptul i braele de argint
_____c) Confederaia celor zece naiuni 3) Pntecele i coapsele de aram
_____d) Imperiul babilonian
4) Fluierele picioarelor de fier
_____e) Imperiul grec
5) Picioarele i degetele picioarelor de fier i de lut
10.
Al doilea conflict a lui Daniel se refer la:
a) cerine religioase, ceremonial religios i compromis.
b) superioritatea nelepciunii divine fa de magia pgn.
c) o disput pentru supremaie ntre culturi radical deosebite.

15

d) convingerile lui personale contra convingerile unui grup religios.


11. Care este semnificaia chipului din vis i a noiunii de vremuri ale neamurilor?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
AL TREILEA CONFLICT: IDOLATRIA MPOTRIVA LOIALITII (Dan. 3:1-30)
Capitolul 3 al crii lui Daniel ne ofer detalii despre ncercarea lui Nebucadnear de a impune o religie
unic supuilor si. E posibil ca el s fi crezut c aceasta ar putea s contribuie la unificarea imperiului su.
Oricare ar fi fost motivul, el a fcut un uria chip de aur i a poruncit tuturor s se nchine acestui chip la auzul
sunetelor instrumentelor muzicale. Nu exista nici o alt ans pentru cel ce nu voia s se nchine chipului de aur.
Cine nu se va nchina, va fi aruncat ntr-un cuptor aprins. Aceast porunc a mpratului nsemna pentru tinerii
evrei - slujbai civili -, fie s-i pstreze convingerile lor religioase i credincioia fa de Dumnezeu, fie s
adopte standardul impus de Babilon. Din fericire, nu le-a fost greu s se hotrasc, deoarece aceti tineri i-au
artat deja credina lor n Dumnezeu i ncredinarea n Cuvntul Su.
Astfel c, atunci cnd toi se nchin, ei sunt decii s nu fac acest lucru. Prin purtarea lor, ei au artat
c este mai important s desconsidere porunca mpratului dect s pctuiasc mpotriva lui Dumnezeu i
mpotriva convingerilor lor religioase. Rezultatul a fost condamnarea lor imediat la moarte; n timp ce mulimea
adunat i privea, credina acestor trei tineri devotai a fost rspltit din plin.
n mijlocul cuptorului aprins, ei umblau slobozi i erau nsoii de a patra Persoan, care semna cu un fiu de
dumnezei (v.25). Ei au ieit din cuptorul destinat s-i ucid, spre gloria lui Dumnezeu i n admiraia tuturor
cpeteniilor babiloniene. Din nou, au fost nlai la mare cinste, n treburile civice ale Babilonului.
12.
Descriei pe scurt cel de-al treilea conflict.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
AL PATRULEA CONFLICT: MNDRIA UNUI MPRAT MPOTRIVA SUVERANITII LUI
DUMNEZEU (Dan. 4:1-37)
Obiectivul 5: Menionai principalul adevr din capitolul 4 al crii lui Daniel.
Citind capitolul 4 al crii lui Daniel, ai observat c mpratul Nebucadnear are o serie de experiene
dramatice, care-l implic pe Cel Prea nalt. Dei Dumnezeu i-a demonstrat puterea i nelepciunea Sa fa de
mprat, pare c nimic nu-i poate schimba arogana sau mndria. Dup cum vedem, Dumnezeu l avertizeaz
printr-o remarcabil vedenie, artndu-i comportarea lui nesbuit i ntmplrile neplcute prin care va trebui s
treac, pn cnd mpratul se va umili el nsui i va da lui Dumnezeu locul cuvenit n gndurile i faptele sale.
Reinei aceste lucruri n timp ce studiai acest conflict.
Nebucadnear se bucura de pace n marea sa cetate, continundu-i cuceririle sale pustiitoare. Energia sa
a fost abtut de la sarcina consolidrii imperiului su la ntrirea stpnirii sale peste treburile Babilonului.
Guvernarea sa mergea bine, la fel ca o mainrie bine uns. Rezultatul a fost c el a putut s-i ndrepte
atenia spre dezvoltatea intern a imperiului. El a nceput masive lucrri publice, inclusiv construirea de
fortificaii, un an cu ap, asigurarea oraului cu ap de but. Au fost pavate strzi i mncarea era din
abunden. Cetatea a fost nfrumuseat prin construirea de palate, temple, cldiri pentru atracii publice i a
faimoaselor grdini suspendate.
Aparent, mpratul era satisfcut de cuceririle sale i de ceea ce realizase n interiorul imperiului; totui,
n acest moment, Dumnezeu i d lui Nebucadnear un vis (v.4-17), care avea drept scop schimbarea atitudinii i
comportrii sale. Daniel, care i tlcuiete visul (v.19-27), l sftuiete pe mprat s se pociasc, s fac fapte
bune pentru a evita judecata. Oricare a fost reacia lui imediat, mpratul a uitat curnd sfatul primit. Dup
exact un an, el a exclamat: Oare nu este acesta Babilonul cel Mare pe care mi l-am zidit eu prin puterea
bogiei mele i spre slava mreiei mele? i, imediat, a fost judecat!

16

Rezultatul a fost c mpratul i-a pierdut mintea i, pentru o bun bucat de vreme, el a trit departe de
oameni, la un loc cu fiarele cmpului (v.30-33). n timpul acesta, mpria a fost pstrat pentru el de ctre
sfetnicii si. Dup aceast perioad de extrem njosire, el a fost readus la conducerea mpriei.
Rezultatul acestui conflict a fost nfrngerea mndriei mpratului, care i-a revizuit prioritile spirituale
i a recunoscut cu bucurie autoritatea lui Dumnezeu, care stpnete peste mpria oamenilor (v.17,25,32).
Chestiunea esenial a acestui capitol este s ne imprime n minte faptul c Dumnezeu este suveran n
stabilirea i meninerea mpriilor oamenilor.
13.
Principala lecie sau principalul adevr care l nvm din Daniel, capitolul 4, este c
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
AL CINCILEA CONFLICT: LIPSA DE RESPECT A OMULUI FA DE SUVERANITATEA DIVIN
(Dan. 5:1-31)
Obiectivul 6: Explicai natura fundamental a pcatului lui Belaar.
Capitolul 5 prezint scena final din istoria Babilonului. mpria babilonian este ntr-un evident
declin. O armat puternic a mezilor i perilor nconjoar cetatea. mpratul Nabonidus a fugit din cetate, iar
fiul su mai vrstnic, Belaar, acioneaz ca regent n absena mpratului. Acestea sunt mprejurrile n care
tnrul mprat regent hotrte s dea o petrecere. Datorit buturii, devine curajos i, astfel, mndrul i
tnrul conductor poruncete s se aduc vasele sacre luate din Templul de la Ierusalim, s bea din ele vin i s
laude pe dumnezeii Babilonului. Acest act seme de impietate l determin pe Dumnezeu s reacioneze imediat:
apar degetele unei mini de om care scriu pe tencuiala zidului un straniu mesaj (v.5). mpratul s-a ngrozit;
dregtorii lui sunt nedumerii. Acesta este conflictul din capitolul 5.
mpratul ngrozit cere s i se aduc cititorii n stele, vrjitorii i ghicitorii pentru a-i tlcui mesajul, dar
niciunul nu poate face nimic. mprteasa i-a adus aminte de serviciile pe care le-a fcut Daniel mpratului
Nebucadnear (v.10-12). Daniel a fost adus, deci, naintea mpratului i i se promite o mare rsplat dac va
putea tlcui scrierea. El va avea locul al treilea n crmuirea mpriei (dup cum am menionat, Belaar
stpnea mpria mpreun cu tatl su, Nabonidus). Refuznd rsplata promis, Daniel trece repede la citirea
i tlcuirea mesajului tainic.
Acesta a fost momentul crucial din istoria Babilonului. Dei tia c bunicul su, Nebucadnear, a fost
foarte umilit pentru arogana sa, Belaar a ignorat consideraia ce o datora lui Dumnezeu. Mai mult, a
ndrznit s-L insulte pe Dumnezeu, care are sub control nsi viaa, i bea din vasele sacre, care I-au fost
dedicate Lui. Apoi a ndrznit s laude idolii fr via i fr valoare ai Babilonului. De aceea, faptele lui sunt
cntrite de balana divin i a fost gsit uor. Regatul babilonian i triete ultimele zile i se nal mpria
mezilor i a perilor (pieptul i braele de argint din cartea lui Daniel, capitolul 2).
Capitolul 5 al crii lui Daniel se termin foarte concis: Dar chiar n noaptea aceea Belaar a fost
omort (v.30).
Acest comentariu solemn ne arat c omul este rspunztor n faa lui Dumnezeu. Dumnezeu ne face
rspunztori de lumina i cunotina pe care o primim de la El. Versetele 18-21 ne arat msura cunotinei
primit de Belaar de la Dumnezeu, iar versetele 22 i 23 ne dezvluire lipsa de smerenie a lui, dei tia cum a
fost smerit de Dumnezeu bunicul lui, Nebucadnear. Pcatul mpotriva luminii Cuvntului i voii lui Dumnezeu
este un pcat intenionat datorat aroganei. nainte cu cteva sute de ani, David s-a rugat s fie eliberat de acest
fel de pcat (Psalmul 19:13) i fiecare dintre noi trebuie s fie contient c este necesar s trim responsabil n
lumina pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Astfel, Babilonul se prbuete i urmeaz mpria mezilor i perilor.
14.
Cea mai bun descriere a celui de-al cincilea conflict este:
a) geniul omului mpotriva ndurrii lui Dumnezeu.
b) slbiciunea omului mpotriva credincioiei lui Dumnezeu.
c) incertitudinea omului mpotriva omnipotenei lui Dumnezeu.
d) lipsa de respect a omului fa de suveranitatea lui Dumnezeu.
15.

Explicai pe scurt natura pcatului lui Belaar.

17

_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
AL ASELEA CONFLICT: INVIDIA MPOTRIVA GRIJII PROVIDENIALE A LUI DUMNEZEU
(Dan. 6:1-28)
Obiectivul 7: Identificai elementele cheie din cel de-al aselea conflict.
La sfritul capitolului 5 am vzut c Babilonul s-a prbuit i Dariu Medul pune mna pe mprie n
numele Imperiului Medo-Persan. Acum, Daniel i tovarii si de captivitate se aflau sub stpnirea acestui
imperiu. Cu toate acestea, vedem c Daniel ocup un loc de frunte, fiind una dintre cele trei cpetenii puse peste
dregtorii mpriei (v.1-2). Daniel nsui, ntrecea pe toate aceste cpetenii i pe dregtori, i mpratul
inteniona s-l fac mai mare peste toat mpria (v.3). Aceast intenie strnete invidia celorlalte cpetenii i
dregtori, care caut s afle ceva despre Daniel, pentru a putea s-l prasc mpratului.
Dei Daniel era un strin i un evreu captiv, el trebuie s fi fost un distins slujba civil: demn de
ncredere, serios i incoruptibil (v.4-5).
Dumanii lui Daniel au acionat mpotriva lui din invidie pentru nlarea lui n rang i datorit
prejudecilor care le aveau mpotriva rii, poporului i religiei lui. Versetele 8 i 9 ne prezint conspiraia lor
pentru a-l prinde n curs pe Daniel, care va nclca porunca mpratului i va fi condamnat la moarte.
Conspiratorii tiau c se pot baza pe credincioia lui Daniel fa de Dumnezeu (v.10). Ce mrturie plin
de putere! i n felul acesta, rugciunile lui ctre Dumnezeu au fost folosite ca dovad pentru
a-i susine nvinuirea c nu a fost loial mpratului i poate fi pedepsit cu moartea (v.11-14).
Deoarece ei nu pot anula legal o lege a medo-perilor, sentina a fost executat. mpratul cunotea
puterea Dumnezeului lui Daniel, care putea s-l scape, i-l ncurajeaz pe Daniel c Dumnezeu l va salva (v.16).
De fapt, Dumnezeu a intervenit, l-a pzit i l-a scpat, dar dumanii lui au fost cei ce au pierit n groapa cu lei
(v.17-24). Din nou, credina neclintit n Dumnezeu, n mijlocul conflictului i confruntrii cu cel ru, a adus
glorie lui Dumnezeu i nlarea n rang a slujitorului Su.
Este evident faptul c, n orice situaie, ne putem bizui pe grija providenial a lui Dumnezeu, pe care o are
fa de ai Si. Cel care are credin i se ncrede n Dumnezeu nu va fi dat de ruine.
16.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Relatarea nu mai are n centrul ateniei Babilonul, ci regatul medo-persan.
b) O dat ce Babilonul s-a prbuit, toi captivii evrei s-au ntors imediat n patria lor.
c) Slujba lui Daniel deinut n timpul lui Nebucadnear i a succesorilor si, avnd calitatea de sfetnic, i-a
conferit autoritate i n timpul stpnirii medo-persane.
d) Cel de-al aselea conflict ne demonstreaz c cel care-i cldete viaa pe credin i ncredere n Dumnezeu
se poate atepta s vad grija providenial a lui Dumnezeu.
e) Dumanii lui Daniel nu erau att de ngrijorai de rasa i religia lui sau de diferenele culturale, ct erau de
ngrijorai de nlarea lui n rang.
AUTOTEST
Dup ce-ai recapitulat lecia, facei autotestul. Apoi comparai rspunsurile cu cele din pachetul
studentului. Revedei ntrebrile la care n-ai rspuns corect.
ADEVRAT/FALS
Dac afirmaia este adevrat, scriei un A n spaiul liber dinaintea urmtoarelor propoziii. Dac este fals,
scriei F.
_____1) Aezarea i condiiile naturale favorabile ale Babilonului au nlesnit dezvoltarea unui imperiu
populat i ntreprinztor.
_____2) Puternicul Imperiu neo-babilonian a atins apogeul cuceririlor i dezvoltrii sale sub
Nabopolassar, puternicul su fondator.
_____3) Anii dinaintea cderii lui Iuda sub stpnirea babilonian (640-610 .d.Hr.) pot fi caracterizai
ca ani ai reformei cu o larg rspndire n Iuda.
_____4) Scriptura ne arat c tnrul Daniel a fost influenat att de profetul Ieremia, ct i de
evlaviosul mprat Iosia, chiar n anii dinaintea cderii lui Iuda.

18

_____5) Putem spune c, din punct de vedere al structurii, cartea lui Daniel se poate mpri n dou
pri egale: primele ase capitole sunt strict descriptive, iar ultimele sunt profetice.
_____6) n ce privete autorul crii lui Daniel, se pare c el era fie de neam mprtesc, fie de vi
boiereasc, era evlavios i Scriptura nu spune dect lucruri bune despre el, iar lucrarea lui
profetic a fost atestat de Domnul nostru.
_____7) Tema crii lui Daniel se refer la suveranitatea lui Dumnezeu.
_____8) Prima ncercare a credinei din cartea lui Daniel implic valorile i prioritile unui tnr
captiv, opuse valorilor i practicilor pgne.
_____9) Semnificaia de vremuri ale Neamurilor din profeia biblic arat, de fapt, stpnirea
neamurilor peste Israel din cursul veacurilor, i semnele apropierii sfritului veacului.
____10) Istoria personal a lui Daniel ne arat c el a fost un nensemnat slujba civil n Imperiul
babilonian, care a fost necunoscut n public, doar cu ocazia tlcuirii visurilor, dar n-a fost nlat
niciodat n slujbe dregtoreti publice.
11-15 POTRIVII
Potrivii ordinea (dreapta) n care fiecare mprie reprezentat n chipul din Daniel (stnga) trebuia s urmeze.
____11) Imperiul grec
a) Primul
____12) Imperiul roman
b) Al doilea
____13) Imperiul babilonian
c) Al treilea
____14) Imperiul medo-persan
d) Al patrulea
____15) Confederaia celor zece naiuni e) Al cincilea

19

RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI


Aceste rspunsuri au fost amestecate, astfel ca dvs. s nu vedei, din ntmplare, rspunsul la
ntrebarea urmtoare, nainte de a scrie propriul dvs. rspuns.
Nu v uitai dinainte la rspunsuri, ci scriei mai nti propriul rspuns, apoi comparai-le cu
rspunsurile date de noi. Aceasta v va ajuta s v amintii ce ai studiat.
9

1
10
2
11
3
12
4
13
5

14
6
15
7
16
8

a)
2) Pieptul i braele de argint.
b)
4) Fluierele i picioarele de fier.
c)
5) Picioarele i degetele picioarelor, parte de fier, parte de lut.
d)
1) Capul de aur.
e)
3) Pntecele i coapsele de aram.
a) greit
d) corect
b) corect
e) corect
c) corect
f) greit
b) Superioritatea nelepciunii divine fa de magia pgn.
Poporul dispreuia Cuvntul lui Dumnezeu i n-a izbutit s respecte Legea Sa, de aceea, cnd
Dumnezeu i-a pierdut rbdarea, El a judecat poporul Su, care a fost dus n robie, iar cetile i ara au
fost pustiite i distruse.
Chipul din vis ne ofer o vedere general asupra cursului istoriei de la Nebucadnear pn la a
doua venire a lui Hristos. Vremurile neamurilor se refer la vremea cnd Israelul i ara lui se afl sub
stpnirea neamurilor.
e) face ce scrie la punctele b) i c)
Rspunsul dvs. Implic loialitatea a trei tineri evrei fa de Dumnezeu i dorina lor de a muri,
dac este nevoie, pentru convingerile lor religioase.
a) corect
d) greit
b) greit
e) corect
c) greit
Dumnezeu este suveran n stabilirea i pstrarea mpriilor oamenilor.
Rspunsul dvs. ar trebui s arate c n capitolele 1-6 Cartea lui Daniel prezint biografia
personal i condiiile istorice locale; capitolele 7-12 se refer la neamuri, Israel i Crmuitorul din
profeie. Cartea a fost scris n secolul al VI-lea .d.Hr. Tema crii este suveranitatea lui Dumnezeu.
Daniel a scris aceast carte i el a fost fie de neam mprtesc, fie de vi boiereasc. Paternitatea crii
este atestat de Isus n Evanghelii.
d) lipsa de respect contra suveranitii lui Dumnezeu.
Versetele 3-5 prezint condiiile generale, iar versetul 8 d detalii specifice.
n principiu, a fost un pcat voit (intenionat) mpotriva luminii i cunoaterii pe care i-a dat-o
Dumnezeu.
Problema era ca tinerii evrei s renune la credina lor n Dumnezeu i s devin babilonieni.
Indic clar valorile i prioritile lor la nceputul vieii lor publice.
a) corect
d) greit
b) greit
e) greit
c) corect
Rspunsul dvs. Ei au avut o adevrat trie de caracter, o neclintit ncredere n Dumnezeu,
credin n capacitatea i dorina Lui de a le mplini nevoile personale i-L apreciau pentru ceea ce este.
Deci, ei au trit n credin, cinste i smerenie.

20

Lecia 2: Perspectivele viitorului stpnitor al lumii


n Lecia 1 ni s-a prezentat cartea lui Daniel i biografia profetului din capitolele 1-6. Pe lng cadrul
istorico-geografico-religios, noi considerm c sunt importante mai ales profeiile Bibliei. Pe lng alte lucruri,
ne-am concentrat atenia asupra expresiei vremuri ale neamurilor i ce nseamn ele n planul lui Dumnezeu
pentru istoria umanitii. Acum, vom studia a doua jumtate a crii lui Daniel, capitolele 7-12, pentru a aduga
noi cunotine la cele deja dobndite. Pentru c materialul este att de vast, vom mpri coninutul n dou lecii
aproximativ egale. Lecia 2 va prezenta capitolele 7-9, iar Lecia 3 capitolele 10-12.
Poate v reamintii din sumarul Leciei 1 c, aa cum arat titlul acestei lecii, coninutul celei de-a doua
jumti a crii lui Daniel se refer la viitor. Ne sunt prezentate anumite neamuri, Israelul i venirea
stpnitorului lumii, pe parcursul capitolelor 7-9.
Ne rugm s avei dorina de a nva ceea ce ne spune Biblia despre aceste subiecte importante. De
asemenea, credem c nu vei fi dominai nici de senzaional i nici de speculaii nepotrivite pentru a studia aceste
chestiuni i v vei adapta viaa dvs. n consecin. Fie ca Duhul lui Dumnezeu s v lumineze mintea acum cnd
ncepei studiul acestei lecii i s v insufle dorina de a v mbogi cunotinele despre adevr i s le aplicai n
viaa dvs. de zi cu zi.
SCHIA LECIEI
Cele patru fiare
Berbecul i apul
aptezeci de sptmni
Recapitulare i aplicaie
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s identificai elementele simbolizate n vedenia lui Daniel, care sunt atestate de istorie i s anticipai
desvrirea planului de rscumprare al lui Dumnezeu.
s prezentai confederaia celor zece naiuni care va stpni la sfritul acestui veac, conductorul i
sfritul ei.
s recunoatei elementele celor aptezeci de sptmni din Daniel capitolul 9 i semnificaia lor.
s apreciai harul lui Dumnezeu care ne aduce salvarea i ne d binecuvntata speran a eternitii cu
El, la sfritul acestui veac.
EXERCIII DE NVARE
1
nainte de a ncepe studiul acestei lecii, citii cu mare atenie capitolele 7-9, pentru a v face o
imagine asupra coninutului. Apoi, recitii cu mai mare atenie fiecare capitol, pe msur ce parcurgei
dezvoltarea leciei.
2
Studiai dezvoltarea leciei n conformitate cu procedeele indicate n Lecia 1.
CUVINTELE-CHEIE
atrociti
coaliie
diabolic
entitate
intrig
manipulare

21

DEZVOLTAREA LECIEI
CELE PATRU FIARE
VEDENIA (Dan. 7:1-14)
Obiectivul 1: Descriei vedenia lui Daniel i identificai asemnrile cu vedenia chipului din
visul lui Nebucadnear.
Vedenia lui Nebucadnear din capitolul 2 este numit adesea vedenia chipului. n acea vedenie,
Dumnezeu a descoperit cursul deosebit pe care l-a avut stpnirea neamurilor din zilele lui Nebucadnear pn la
sfritul vremurilor neamurilor.
Coninutul capitolului 7 este frecvent denumit vedenia fiarelor.
observat, este asemntor n ambele vedenii.

Subiectul, dup cum probabil ai

Totui, ntr-una din viziuni punctul de vedere este acela al unui stpnitor pgn care consider c
stpnirea omeneasc este splendid, progresiv i rafinat. n cealalt vedenie, stpnirea omeneasc este
privit din punctul de vedere al lui Dumnezeu i este considerat ca fiind bestial, degradant i corupt.
n ambele vedenii apar patru mprii sau entiti politice, care par a avea un rol important n planul lui
Dumnezeu. n capitolul 2, Dumnezeu a dat cheia interpretrii simbolismului reprezentat de chip. Astfel c este
foarte simplu pentru noi s nelegem diversele stadii pn la sfritul stpnirii omeneti. Examinnd capitolul
7, s ncercm s vedem dac exist n text o cheie asemntoare, care s ne dea soluii pentru identificarea
diverselor elemente.
Daniel a vzut patru fiare ieind din mare. Conform Apoc. 17:15, marea reprezint noroadele, gloatele,
neamurile i limbile. Din marea omenirii s-a nlat, deci, prima fiar. Ea semna cu un leu i avea aripi de
vultur. Profetul a vzut c i s-au smuls aripile, s-a sculat de pe pmnt i i s-a dat o inim de om (v.4). A doua
fiar era ca un urs. El sttea ntr-o rn i avea trei coaste n gur i i s-a spus s se scoale i s mnnce mult
carne (v.5). Apoi, Daniel a vzut o fiar ce semna cu un pardos, care avea pe spate patru aripi ca o pasre. Dar
mai avea i capete i i s-a dat stpnire (v.6). n fine, profetul vede o fiar grozav de nspimnttoare. Fiara era
puternic i avea dini mari de fier, mnca i sfrma victimele i clca n picioare ce mai rmnea. De
asemenea, mai avea zece coarne, iar cnd Daniel s-a uitat cu bgare de seam, a vzut c un alt corn mic a ieit
din mijlocul celor zece i naintea acestui corn au fost smulse trei din cele zece. Acest corn mic avea nite ochi
ca ochii de om i o gur care vorbea cu trufie (v.7 i 8).
Totui, arogana cornului mic i fiara au fost distruse prin voia divin (v.9-12). Apoi, a venit unul ca un
fiu al omului i i s-a dat stpnirea unei mprii venice (v.13-14).
n versetele 9-14 ni se prezint magnific, n avans, sfritul veacului. Cel mbtrnit de zile i va lua
locul, n slava Sa, mpreun cu otirile cereti de ngeri, pentru a fi martori la sfritul rzvrtirii i pcatului.
Orice mpotrivire va fi distrus de Gloria cereasc i va veni Fiul omului, care-i va instaura mpria Sa
venic.
Aceast vedenie ne d arvuna gloriei ce ne ateapt la venirea lui Hristos, cnd trupurile noastre vor fi
eliberate de efectele blestemului i noi vom fi asemenea Domnului nostru (1 Cor. 15:35-55; Fil. 3:20-21; 1 Tes.
4:13-18; 1 Ioan 3:2).
nainte de a trece la tlcuirea vedeniei, s avem n vedere cteva din asemnrile dintre vedeniile
capitolelor 2 i 7. Ambele implic un progres al mpriilor sau entitilor politice. i se va nla o stpnire a
zece naiuni (zece degete de la picioare i zece coarne) din cea de-a patra mprie. (Picioarele de fier reprezint
cea de-a patra mprie din capitolul 2:40 i fiara nspimnttoare din capitolul 7).
n ambele vedenii, Dumnezeu intervine n vremea confederaiei celor zece naiuni, pentru a pune capt
stpnirii omeneti i pentru a-i instaura mpria Sa etern. n capitolul 2, se pare c avem o schi general,
dar n capitolul 7 dispunem de detalii care completeaz tabloul general.
1. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii corecte.
a) Marea simbolizeaz, conform Scripturii, violena naturii.
b) Putem spune mai precis c vedenia lui Daniel din capitolul 7 este o perspectiv mai puin detaliat a
viitorului dect cea oferit de visul lui Nebucadnear.

22

c) Vedeniile mpratului i a profetului sugereaz att sfritul mpriilor pmnteti, ct i stpnirea, cert,
n viitor, a lui Dumnezeu.
d) Activitatea Pietrei care distruge chipul n capitolul 2 pare s fie asemntoare cu lucrarea Fiului omului din
capitolul 7 cnd el primete stpnirea universului.
e) Tabloul final al stpnirii omeneti i urcarea pe tron a Fiului Omului ne ajut s nelegem viitorul.
2. Descriei n caietele dvs. vedenia celor patru fiare din capitolul 7.
TLCUIREA (Dan. 7:15-28)
Obiectivul 2: Recunoatei exemple de interpretare a acestei vedenii, care rezult, n mod logic, din text.
Daniel a fost tulburat de vedenie i a dorit foarte mult s cunoasc tlcuirea ei. De aceea, a ntrebat pe
unul din cei ce stteau acolo pentru a primi lmuriri temeinice cu privire la aceste lucruri (v.15-16). El i-a spus
lui Daniel c cele patru fiare reprezint patru mprii pmnteti, dar a adugat repede:
1) Dar sfinii Celui Prea nalt vor primi mpria i vor stpni mpria pe veci (v.18). Din nefericire,
aceast scurt explicaie nu specific ce mprii reprezint cele patru fiare.
Dup cum vedem, n capitolul 8 este continuat referirea la mpriile care au o influen asupra
poporului lui Dumnezeu din vremea lui Daniel i n perioada urmtoare. Acest fapt i-a determinat pe unii teologi
s cread c acest capitol 7 din cartea lui Daniel ntrete succesiunea mpriilor explicate n capitolul 2.
Autorul acestui manual v sugereaz c primele trei fiare ar putea simboliza naiunile moderne care-l vor susine
pe stpnitorul lumii din zilele de pe urm. El este de prere c versetul 17 indic faptul c aceste fiare
reprezint patru mprii care se vor nla n viitor, iar Daniel i scrie cartea n perioada neo-babilonian care a
existat o vreme. De asemenea, vei vedea, cnd vom studia capitolul 13 din Apocalipsa, c aceste trei fiare sunt
menionate n legtur cu stpnitorul lumii din zilele de pe urm, versetul 2. Capitolul 7 din Daniel i 13 din
Apocalipsa sunt singurele locuri din Scriptur unde apar aceste trei simboluri de fiar.
ntr-un fel, destinul poporului lui Dumnezeu este legat de naiunile simbolizate n vedeniile lui Daniel.
Am vzut n capitolul 2 c vremea neamurilor a nceput n momentul n care babionienii au cucerit Iuda.
Apoi, stpnirea medo-perilor a ajutat la pstrarea Israelului ca naiune dup ce au fost dui n robie i au
contribuit la revocarea exilului evreilor. Stpnirea greac sau elen a oferit Israelului, printre alte lucruri, o
avanpremier a stpnirii de la sfritul veacurilor, a unui stpnitor abil i neltor.
Stpnirea roman a adus Israelului mari beneficii i cteva prudente limitri pentru o perioad mare de
timp. S avem n vedere aceste fapte privind istoria Israelului, n timp ce continum tlcuirea vedeniei.
n versetele 19-22, se pare c profetul l ntrerupe pe cel care-i tlcuiete vedenia pentru a afla partea
esenial a acesteia: cea de-a patra fiar i activitatea ei. n versetul 23 se reia tlcuirea i cel ntrebat rspunde
ntrebrilor profetului, adugnd multe detalii referitoare la sfritul veacurilor.
Cea de-a patra fiar reprezint o mprie sau o entitate politic care va avea o influen covritoare.
Stpnirea ei se va extinde irezistibil (v.23). Zece mprai sau conductori, unii ntr-un soi de alian, se vor
ridica din aceast mprie (v.24). Dup aceast coaliie de zece mprai se va ridica un alt mprat diferit de
cei zece i va dobor trei din cei zece mprai (v.24). Lund n stpnirea sa teritoriile lor, acest stpnitor,
descris mai sus simbolic micul corn, se va autointitula stpnitorul suprem. El va huli pe Dumnezeu i va
oprima poporul lui Dumnezeu.
Mai mult, acest conductor puternic se va ncumeta s schimbe vremurile i legea. El va reui s-i
ating scopurile sale o vreme, dou vremi i o jumtate de vreme (v.25). Totui, el va fi deposedat de putere i
nimicit de viitoarea mprie a lui Dumnezeu (v.26). Apoi, stpnirea va fi dat pe pmnt poporului sfinilor
lui Dumnezeu (v.27).
Aceste fapte ne vor face s nelegem evenimentele de la sfritul veacurilor, pe lng cele pe care le-am
examinat n capitolul 2.
Acum, s ne concentrm atenia asupra unor elemente din ntrebrile profetului i tlcuirea vedeniei i s
le plasm n perspectiv.
Din aceast a patra mprie se va nla coaliia celor zece naiuni (v.24). Din aceast entitate se va
nla un alt mprat sau conductor (comparai v.7 cu 8). De-a lungul timpului, acest aa-numit mic corn va

23

purcede i va nlocui trei din cei zece mprai (v.8, 20-21, 24-25). Cu alte cuvinte, el i va asuma conducerea
coaliiei sau imperiului i va elimina prin for trei din cei zece conductori, instalndu-se singur ca stpnitor
absolut. Aceast persoan este arogant, plin de trufie, impresionant i mnat de un scop infernal.
Ea este ostil pe fa lui Dumnezeu, rostete blasfemii la adresa Lui i oprim poporul lui Dumnezeu.
De fapt, ea se revolt mpotriva lui Dumnezeu prin oamenii si i reuete s nfrng pe sfinii Celui Prea nalt
timp de trei ani i jumtate; 42 de luni, 1260 de zile sau o vreme, dou vremi i jumtate de vreme (v.22, 25).
Apoi, aceast persoan este judecat i nimicit, iar poporul sfinilor Celui Prea nalt va stpni i va domni
mpreun cu Dumnezeu n venicie.
Repetarea perioadelor de timp din Daniel i Apocalipsa
NUME
TEXTUL DIN BIBLIE
_______________________________________________________________________________
o vreme, dou vremi i o
Daniel 7:25; 12:7; Apocalipsa 12:14
jumtate de vreme
42 de luni
Apocalipsa 11:2; 13:5
1260 de zile
Apocalipsa 11:3; 12:6
Repetnd aceast minunat avanpremier a evenimentelor viitoare, vom aduga unele informaii specifice
n completarea celor din capitolul 2.
Pentru c n-am stabilit identitatea celor trei fiare, identitate care nu este explicat clar, putem fi totui
siguri c aceast coaliie a celor zece naiuni, de la sfritul veacurilor, se va nla din cel de-al patrulea imperiu
(posibil ntr-o form revizuit). Mai mult, vedem c un conductor puternic va prelua conducerea acestui
imperiu. De aceea, pentru prima dat n scrierile biblice apare acela care, pe lng alte nume, este numit i
Anticristul. i mai aflm i cte ceva despre firea lui, metoda de lucru i destinul su. Dar, mai presus de toate,
aflm detalii importante despre evenimentele sfritului. Acestea ne pot ajuta s nelegem mai bine vremurile pe
care le trim i responsabilitile noastre n lumina acestor fapte.
3. ncercuii litera dinaintea afirmaiei corecte.
a) Cel care-i tlcuiete lui Daniel vedenia i spune c cele patru fiare reprezint patru aspecte ale stpnirii
umane.
b) Naiunile simbolizate de chipul mare i de fiarele din vedeniile lui Daniel par a fi importante datorit efectului
lor asupra destinului poporului lui Dumnezeu.
c) Se poate spune c Daniel era mult mai preocupat de cea de-a patra fiar i de ce se ntmpl cu ea dect de
primele trei fiare.
d) Coaliia sau imperiul celor zece naiuni este o entitate din trecut pe care o putem identifica uor.
e) Micul corn sau un alt mprat sunt noiuni folosite pentru a descrie pe cel care va prelua controlul
coaliiei celor zece naiuni.
f) Cel cunoscut sub numele de micul corn va prelua puterea n cadrul coaliiei i va folosi metoda panic,
diplomatic.

24

4.
a)
b)
c)
d)
e)

Conductorul coaliiei celor zece naiuni i va exercita puterea:


timp de 3 ani i jumtate;
asupra poporului lui Dumnezeu, nimicindu-l n timpul domniei sale;
doar n zona controlului guvernamental;
conform celor menionate la punctele a), b) i c);
conform celor menionate la punctele a) i b).

5. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii, care reprezint un exemplu precis de interpretare i care reiese
din text.
a) Cele patru fiare reprezint imperiile babilonian, medo-perilor, grec i roman.
b) Coaliia celor zece naiuni este exemplul de stpnire omeneasc de la sfritul veacurilor.
c) Conductorul coaliiei celor zece naiuni va exercita for pentru a-i demonstra controlul su asupra
imperiului.
d) Chiar nainte de venirea Fiului Omului, poporul lui Dumnezeu va fi foarte asuprit de un stpnitor nelegiuit,
care va vorbi mpotriva lui Dumnezeu i va reui s oprime poporul lui Dumnezeu.
e) Fiarele reprezint puterile mari ale lumii de azi, sub conducerea comun a Organizaiei Naiunilor Unite.
6. Notai n caietul dvs. ceea ce trebuie s tie cretinii despre evenimentele sfritului, bazndu-se pe textul
avut n vedere.
BERBECUL I APUL (Dan. 8:1-27)
Obiectivul 3: Explicai ce simbolizeaz figurile cheie din Daniel, capitolul 8, i semnificaia lor
n profeia biblic.
Daniel a avut aceast vedenie n ultimul an al domniei lui Belaar, care schieaz evoluia a dou imperii
n viitorul relativ apropiat. Aa dup cum ai citit n versetele 1-14, probabil ai observat c pe scena aciunii se
afl dou figuri centrale: un berbec i un ap. La nceput, atenia se concentreaz asupra unui berbec care
mpungea cu coarnele spre apus, spre miaznoapte i spre miazzi. Nimic nu putea s-i stea mpotriv i el a
crescut i a devenit puternic. Apoi, profetul a vzut un ap care venea de la apus, care avea un corn proeminent
ntre ochi i care s-a repezit asupra berbecului i l-a omort. apul a ajuns foarte puternic, dar cnd a atins
culmea puterii sale s-a frnt cornul cel mare. n locul lui au crescut alte patru coarne proeminente, iar dintr-unul
din ele a crescut un alt corn. La nceput, acest corn era mic i a crescut treptat spre miazzi, spre rsrit i spre
ara cea minunat. S-a nlat pn la otirea cerului, a dobort la pmnt o parte din ea, s-a instaurat el
nsui ca prin, a prosperat un timp fcnd ceea ce este ru, iar adevrul l-a clcat n picioare. Profetului i s-a
spus c aceast vreme de haos va dura 2300 de zile sau mai puin de apte ani. Apoi se va restabili adevrul i
dreptatea va triumfa.
Aceasta este esena vedeniei lui Daniel. Bineneles c el era uimit de ceea ce a vzut i dorea mult s
priceap nelesul vedeniei. n acest moment, un mesager angelic i vine n ajutor (v.15-18). Ca i n capitolul 2,
Dumnezeu ne d cheia s putem descoperi identitatea celor dou ri, simbolizate de berbec i ap.
Berbecul reprezint mpria unit a medo-perilor (v.20). Cele dou coarne reprezint pe mpraii
acestui imperiu. O comparaie atent a versetului 3 cu istoria secular ne descoper un lucru remarcabil: la
nceput, mezii erau cei mai puternici n mprie, dar, treptat, perii i-au drmat. Scriptura spune c unul
dintre coarne era mai nalt dect cellalt i cel mai nalt a crescut cel din urm (v.3).
Istoria de veacuri menioneaz c Medo-Persia a fost cucerit din sud, nord i, n special, din vest. Timp
de peste dou sute de ani, acest puternic imperiu a deinut puterea n Orientul Mijlociu, dar, n cele din urm, a
dat piept cu o for irezistibil din vest. Versetul 21 ne descoper identitatea apului, completnd informaiile
obinute n versetele 5-7. apul simbolizeaz Imperiul grec, iar proeminentul corn, primul su mprat.
Din istoria secular aflm de nlarea lui Alexandru cel Mare i de cuceririle sale fulger, cnd a mturat
totul n drumul su spre est i a cucerit imperiul medo-perilor. Pentru c aceste cuceriri ale sale erau att de
complete, adesea ne referim la imperiul su ca la cel care a furit civilizaia elen (grecii mai erau numii i
eleni). Totui, cariera lui Alexandru s-a sfrit dup 12 ani, iar imperiul su a fost mprit ntre patru generali ai
si. Doi din aceti generali sunt importani pentru studiul crii lui Daniel, i anume, Ptolemeu i Seleucus.
Ptolemeu a dezvoltat un regat puternic n Egipt, iar Seleucus a fcut acelai lucru n Siria, care n secolul al II-lea
a inclus ara sfnt, Palestina. mpria lui Alexandru divizndu-se n patru pri, acestea n-au mai avut
aceeai putere (v.22).

25

Acum s trecem la coninutul versetelor 9-14 care este explicat n versetele 23-25. Profetului i s-a spus
c se va ridica un mprat puternic din cele patru diviziuni ale Imperiului grec. La nceput va fi slab, dar apoi i
va ntri puterea prin intrigi, diplomaie i manevre politice. Cnd va reui s cucereasc puterea, va stpni fr
ndurare, impunndu-i voina i nelegiuirile. Mai mult, va ataca poporul sfnt, nimicind valorile spirituale i
propind un timp. Fr ndoial c lui Daniel i s-a spus c, deoarece acest conductor s-a ridicat mpotriva
Domnului Domnilor, el va fi nimicit. S chibzuim la mesajul vedeniei pentru poporul lui Dumnezeu din
vremurile de pe urm, dac exist vreunul.
Literatura istoric i religioas din acea vreme ne furnizeaz valoroase informaii despre ansele vastului
imperiu a lui Alexandru. De exemplu, istoricul evreu Iosef ne-a lsat o sumedenie de materiale referitoare la
divizarea imperiului lui Alexandru i ansele succesorilor si n Antichitile evreilor. Iar Apocrifele, o serie de
scrieri considerate neinspirate, ne dau informaii suplimentare despre mpria lui Ptolemeu, Seleucus i a
succesorilor lor.
La nceputul secolului al II-lea .d.Hr. (circa 175 .d.Hr.), devine vacant tronul imperiului Seleucid. Un
membru al familiei seleucide, Antiochus al IV-lea, care se afla n Grecia la acea vreme, a fost ferm hotrt s
preia conducerea imperiului cu toate c nu era prinul coroanei. Cu ajutorul unui mprat, care simpatiza cu
scopurile sale i cruia i-a promis prietenie i ajutor, Antiochus a preluat stpnirea mpriei lui Seleucid.
Ajuns la putere, i-a consolidat poziia, oferind cadouri generoase i mit. Documentele arat c
Antiochus a pus mna pe putere prin nelciune, linguire i mituire. A nceput ca un conductor nensemnat,
dar curnd a devenit foarte puternic. De fapt, pentru o scurt perioad de timp, el a avut controlul asupra
regatului Ptolomeilor. Totui, ambiia lui de a uni formal imperiile Seleucid i cel Ptolemeic a fost interzis de
Senatul roman. Atunci, frustrat, mpratul i-a ndreptat energia n alt parte.
Dup ce-a stpnit aproape opt ani, mincinosul i arogantul mprat i-a ndreptat atenia spre ara
minunat (v.9) i poporul sfinilor (v.24), o destul de evident referire la Palestina i evrei, aceste expresii
fiind folosite i n alt parte n Daniel (vezi 9:24).
n efortul de a distruge rdcinile naionalismului evreu i de a impune un sistem uniform de loialitate
religioas asupra multor naionaliti din imperiul su, Antiochus a interzis evreilor s se nchine lui Dumnezeu.
Aceast porunc includea i citirea Legii, respectarea srbtorilor ceremoniale i a ritualului circumciziei. Mai
mult dect att, el decreteaz trecerea evreilor la religia pgn, urmnd ca acetia s adopte zeii pgni i s
respecte srbtorile pgne. Cunoscnd credina puternic a evreilor, Antiochus recurge la puterea militar
pentru a-i fora s se supun. ncepnd cu 168 .d.Hr., timp de trei ani i jumtate, devotaii evrei ndur crude
atrociti, deoarece nenduratul mprat a folosit orice mijloc pentru a nfrnge spiritul evreu i a reuit s-i
ating scopul.
Antiochus l-a nlocuit pe marele preot cu cineva care susinea aciunile sale tiranice i nelegiuite. El a
ucis cu snge rece pe cei care-i tiau copiii mprejur (cei de parte brbteasc) i pe cei care respectau
srbtorile evreieti. Ultima frdelege a fost pngrirea sulurilor sfinte TORA, pe care le-a uns cu grsime de
porc nainte de a le distruge. Apoi, a sacrificat un porc deasupra altarului din Templu pentru a arta dispreul su
fa de Lege. Bineneles c acesta i-a determinat pe evreii temtori de Dumnezeu s renune la nchinarea n
Templu. Totui, slujitorii mpratului i-au urmrit pe evrei n casele lor pentru a-i determina s accepte noile
dispoziii. Cei credincioi erau obligai s se spurce mncnd carne de porc sau erau omori. Dar paharul se
umpluse. Un preot evlavios, Mattatia, a ridicat steagul revoltei i unul din fiii si a devenit conductorul unei
nenfricate gherile, care, n cele din urm, a determinat armatele seleucide s prseasc ara. Oricum, mpratul
n-a fost martorul eecului sistemului su. El se afla n acel moment n partea de est a regatului su unde a avut
o moarte stranie, misterioas.
Deci, am vzut c profeia, dezvluit cu grij, se referea la mpria medo-perilor, la cea greac i la
prile n care s-a divizat Imperiul grec. Cu o deosebit grij, scena se desfoar pentru a dezvlui un
conductor diabolic, care-i cucerete puterea prin intrigi, cruzime i for. Acest stpnitor seleucid este
identificat clar n istorie i el mplinete exact i complet profeia. Deoarece toate elementele profeiei s-au
mplinit att de complet, putem s ne ntrebm: De ce Dumnezeu a acordat atta atenie unei perioade att de
scurte din istoria Israelului? ntrebarea ne determin s examinm i alte profeii ale sfritului pentru a vedea
dac a mai fost anticipat i alt persoan.
Capitolul 2 ne-a dezvluit o entitate a acelor vremuri de la sfrit, dar n-a fcut aluzie la nici un fel de
conducere. Totui, capitolul 7 ne vorbete clar de coaliia celor zece naiuni i de un conductor arogant, care va

26

purta un rzboi de trei ani i jumtate cu poporul lui Dumnezeu pn va fi distrus la venirea lui Hristos. Deci,
vedem o alt persoan care, la fel ca Antiochus, va cuceri puterea la sfritul vremurilor. Acest fapt a determinat
pe muli teologi s trag concluzia c Antiochus al IV-lea este o avanpremier a apariiei lui Anticrist. Reinei
aceste fapte n timp ce vei continua s studiai Daniel i Apocalipsa.
7. Bazndu-v pe studiul de pn acum, stabilii care din urmtoarele afirmaii rezum cel mai bine coninutul
i scopul crii lui Daniel, capitolul 8.
a) Atenia este ndreptat, n primul rnd, n istorie, spre ridicarea, dezvoltarea i destinul mpriei medoperilor i a celei greceti.
b) Capitolul 8 accentueaz cadrul istorico-politic, ridicarea i cderea medo-perilor i a grecilor pentru a
localiza i identifica ce este important, n special, pentru relaia sa cu poporul lui Dumnezeu.
c) Capitolul 8 privete dincolo de medo-peri, greci i mpriile care au derivat din primele pentru a-i
concentra atenia i a identifica precis venirea unui stpnitor al lumii.
8. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii corecte.
a) La fel ca n capitolul 2, exist o cheie care ne tlcuiete semnificaia celor dou animale simbolice din
capitolul 8.
b) Detaliile istoriei seculare ne ajut mult s nelegem schia dat n mesajul profetic al acestui capitol.
c) n timp ce sfrmarea imperiului lui Alexandru se face n patru pri, n cartea lui Daniel atenia se ndreapt
doar asupra a dou dintre ele.
d) nsemnrile biblice indic clar c acel conductor al intrigilor, recunoscut ca fiind cumplit, va ctiga puterea
doar prin for.
e) Conform notrilor biblice, crudul stpnitor nu va reui deloc n eforturile sale de a promova minciuna, de a
supune poporul lui Dumnezeu i se va ridica el nsui mpotriva lui Dumnezeu.
f) Privind spre viitor, cartea lui Daniel ne d n capitolele 2 i 7 cteva detalii despre sfritul veacului, viitorul
corn mic nu va fi nimicit de nici un duman omenesc, sfritul lui va veni din mna lui Dumnezeu.
APTEZECI DE SPTMNI (Dan. 9:24-27)
Daniel 9:1-27
Obiectivul 4: Identificai elementele cheie din explicarea expresiei aptezeci de sptmni
din Daniel 9:24-27.
O citire atent a capitolului 9 din Daniel ne va dezvlui cteva fapte foarte importante. Printre alte
lucruri, aflm c Daniel este ngrijorat de ruina n care se afla patria sa, deja de muli ani. De fapt, Domnul a
vorbit prin profetul Ieremia i a spus c trebuiau s treac aptezeci de ani pentru drmturile Ierusalimului (Ier.
25:11; 29:10). V-ai putea pune ntrebarea: De ce aceast paragin? De ce aptezeci de ani? Cauza
imediat a paraginei a fost, bineneles, pcatul svrit de poporul ales al lui Dumnezeu, care a respins Cuvntul
Su, trimiii Si i judecata Sa iniial (2 Cron. 36:15-21). Cauza mai ndeprtat pare s fi fost refuzul
poporului de a respecta anul de Sabat n cinstea Domnului, adic al aptelea an s fie unul de odihn pentru
pmnt (comparai Lev. 25:1-4 i 2 Cron. 36:21). Deoarece Israelul n-a respectat anul sabatic timp de 470 de
ani, poporul datora pmntului 70 de ani de odihn.
9. Din cele citite de dvs. n acest pasaj al Scripturii, rezult c Dumnezeu a poruncit poporului lui Israel ca
pmntul s se odihneasc un an din
a) 7 ani
b) 70 de ani
c) 490 de ani
d) 50 de ani
Autorul acestui manual crede c Daniel s-a gndit la aceast perioad de 490 de ani, atunci cnd s-a
rugat n cartea sa n capitolul 9:1-19. Timpul de pedeaps aproape c se scursese. Profetul pledeaz pentru
refacerea poporului su. n acest moment, ngerul Gavril vine i-i spune despre ali 490 de ani, ce se refer la
viitorul Israelului. Versetele pe care le-ai citit n cartea lui Daniel 9:24-27 sunt cunoscute sub denumirea de
profeia celor aptezeci de sptmni.
ncepnd cu versetul 24, observm c Gavril i vorbete lui Daniel despre ase lucruri care se vor
ntmpla poporului Israel i cetii sfinte Ierusalimul. Amintii-v c aceast profeie este adresat Israelului i
nu bisericii. Aceste ase elemente par s includ tot planul de rscumprare a lui Dumnezeu pentru Israel. Apoi,
n versetele 25 i 26, Gavril explic aceast perioad de timp n mod detaliat, folosind cuvntul sptmn. Mai

27

nti, observai cte sptmni vor fi de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului i pn la venirea
Unsului. n total sunt 69 de sptmni. Din aceste versete rezult c:
1
Ierusalimul (din perspectiva lui Daniel) va fi restaurat n vremuri de necaz (ce vor urma exilului)
2
Dup cele aizeci i nou de sptmni, Unsul va fi strpit i nu va avea nimic.
3
Poporul stpnitorului ce va veni, va nimici cetatea i sfntul Loca, sfritul lui va fi ca
printr-un potop, iar rzboiul i pustiirile vor ine pn la sfrit.
Acum, s examinm mai detaliat aceste fapte. Unsul, stpnitorul, este Isus Hristos. Cuvntul evreiesc
Mesia nseamn Unsul, acelai sens avndu-l i cuvntul grecesc Hristos. Expresia Unsul va fi strpit
se refer clar la prima venire a lui Isus. De la darea poruncii pentru zidirea Ierusalimului i strpirea lui Hristos
vor trece dou segmente de timp. Ele se pot explica grafic dup cum urmeaz:
apte sptmni (7x7) - 49 de ani.
aizeci i dou de sptmni (62x7) - 434 de ani.
aizeci i nou de sptmni (69x7) - 483 de ani.
perioada de timp iniial - 70 sptmni - 490 de ani.
de la porunca de zidire a
Ierusalimului pn la venirea
lui Mesia
- 69 de sptmni - 483 de ani
pentru echilibru rmne - 1 sptmn - 7 ani.
Pe acest grafic vedem c rmne o sptmn pentru a se ndeplini toate cele ase lucruri, menionate n
versetul 24, pentru poporul lui Daniel, Israel i cetatea sfnt, Ierusalim. Dac examinm versetul 26, vom afla
ce se va ntmpla cu Unsul, cetatea i sfntul Loca. Unsul va fi strpit. Unii teologi au calculat c dup 483
de ani de la darea poruncii de zidire a Ierusalimului, Isus va intra n Ierusalim clare pe mnzul unei mgrie, n
Duminica Floriilor i se va proclama El nsui Mesia (Zah. 9:9 i Mat. 21:4-11). La scurt timp dup aceea, El a
fost strpit, atunci cnd i-a dat viaa ca pre de rscumprare pentru pctoi. Moartea lui Isus s-a produs
cndva ntre anii 29 i 33 d.Hr.
n al doilea rnd, cetatea lui Daniel, Ierusalimul, ca i sfntul Loca au trebuit s fie nimicite (v.26).
Acest eveniment istoric nu s-a petrecut ns pn n anul 70 d.Hr. Dup un lung i nverunat asediu, generalul
roman Titus a distrus cetatea. Trupele sale au fost att de mnioase din cauza eroicei rezistene a evreilor, nct
au dat foc magnificului Templu construit de Irod. Datorit intensei clduri degajate de foc, aurul Templului s-a
topit i a intrat n crpturile marmorei. Pentru a recupera aurul, soldaii romani au furat blocuri mari de piatr
din templu, mplinind astfel cuvintele lui Isus din Mat. 24:2: nu va rmnea aici piatr pe piatr care s nu
fie drmat. Dar acest lucru s-a ntmplat la circa 40 de ani dup moartea lui Isus. Cum justificm noi acest
gol creat ntre moartea lui Isus i distrugerea Ierusalimului? Profeii au scris evenimentele viitoare aa cum le-au
fost descoperite; totui, ei n-au neles ntotdeauna noiunea de timp n ndeplinirea ei. Petru se refer la astfel de
omisiuni n mplinire, cnd spune despre proorocii care cercetau s vad ce vreme i ce mprejurri avea n
vedere Duhul lui Hristos, care era n ei, cnd vestea mai dinainte planurile lui Hristos i slava de care aveau s fie
urmate (1 Pet. 1:11).
Autorul acestui manual este de prere c aici este o omisiune profetic de circa 40 de ani, de care Daniel
n-are cunotin. Dan. 9:27 se refer la cel menionat simplu, El. Acesta este Domnul care va veni din
versetul 26. Acest Domn se deosebete clar de Crmuitorul menionat n versetul 25. n versetul 26 se vorbete
despre acest domn la timpul viitor. Acum, n versetul 27 ajungem la o alt perioad de timp menionat de
Gavril. aizeci i nou de sptmni deja au trecut, a rmas doar o sptmn, deci cea de-a aptezecea
sptmn.
Autorul manualului crede c va trece o perioad necunoscut de timp ntre evenimentele menionate mai
sus ca primele aizeci i nou de sptmni i ce se ntmpl acum n sptmna final hotrt n versetul 24.
Au trecut aproape 2000 de ani, de cnd s-au desfurat evenimentele primelor aizeci i nou de sptmni, iar
evenimentele proorocite pentru sptmna final sunt foarte aproape, credem noi.
S studiem mai amnunit versetul 27. El se refer la cel care este numit Anticrist. Am discutat despre el
n comentariul fcut pentru capitolele 7 i 8 i ne vom ndrepta atenia spre el, n mod special, n Apocalipsa
capitolele 13 i 17. Daniel consemneaz aici c el va face un legmnt cu Israel pentru o perioad de o
sptmn, ceea ce nseamn apte ani. La jumtatea acestei sptmni, el va clca legmntul, va interzice
libertatea religioas i va stabili un fals sistem de nchinare. Stpnirea sa va continua pn la sfritul hotrt la
Armaghedon. n cele ce urmeaz, prezentm o schi a celor 490 de ani hotri n cele 70 de sptmni din Dan.
9:24-27.

28

Trecerea timpului n cele aptezeci de sptmni din cartea lui Dan. 9:24-27
Hotrrea de
zidire a Ierusalimului

Prima venire
a lui Hristos

Rpirea
Apoc. 16:16
bisericiiArmaghedon

Omisiunea perioadei de timp


apte
sptmni
49 de ani

aizeci i dou
de sptmni
434 de ani

3 ani i
3 ani i jumtate
jumtate
apte ani
Anticrist
(legmntul sfritului
urciunii pustiirii)
(483 de ani..)
(.7 ani..)
10.
Dan. 9:24-27 se refer la poporul lui Daniel i cetatea sfnt. Numii acest popor i cetatea sfnt.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
11. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Cele dou perioade de timp de cte 490 de ani menionate n cartea lui Daniel - capitolul 9 se refer: una la
trecutul, iar cealalt la viitorul Israelului.
b) Cuvntul tradus apte sau sptmn n Dan. 9:24-27 reprezint o perioad de timp de apte ani i au
mai fost numite i sptmni ale anilor.
c) ntreaga perioad de timp avut n vedere n Dan. 9:24-27 este de aptezeci de sptmni i doar n aceast
perioad de 490 de ani va fi desvrit planul de rscumprare al lui Dumnezeu pentru Israel.
d) Distrugerea cetii i a locaului sfnt, despre care a vorbit Gavril, s-a petrecut n anul 70 d.Hr. sub
conducerea generalului roman Titus.
e) Stpnitorul care va veni, va face cu Israelul un legmnt, dar el va nclca acest legmnt i va interzice
libertatea religioas dup trei ani i jumtate.
f) ntre primele aizeci i nou de sptmni i sptmna final este o mare omisiune, n care Unsul va stpni
n neprihnire venic.

29

12. Cartea lui Daniel versetul 9:25 arat c ntre darea poruncii de zidire a Ierusalimului i prima venire a lui
Hristos vor trece:
a) 490 de ani.
b) 483 de ani.
c) 434 de ani.
d) 49 de ani.
Este foarte important s nelegem c ultimii apte ani au legtur cu mplinirea planului lui Dumnezeu
stabilit n proorocia cu privire la cele aptezeci de sptmni de a reface naiunea Israelului. Citind cu atenie Ier.
31:31-40 i Romani capitolele 9-11 rezult c: 1) Dumnezeu a ales poporul lui Israel, 2) ei au fost orbii pentru
un timp i 3) poporul va fi refcut. Aceast refacere, credem noi, va avea loc n ultima perioad de 7 ani.
Din nou, v reamintim c aceti apte ani sunt pentru Israel, nu pentru biseric!
Putem rezuma evenimentele acestei ultime perioade ca referindu-se la Israel. nti Anticristul, un om
vizibil puternic, va face un legmnt de apte ani cu Israelul. Acest legmnt ar putea fi o garantare a securitii
Israelului, care este nconjurat de cteva naiuni ostile nsi existenei lui. Un asemenea pact ar garanta pacea n
Orientul Mijlociu. Totui, poporul lui Israel, plin de autosuficien, va avea nevoie de ceva care s-l foreze s
recunoasc nevoia unui Mntuitor.
Cnd acest legmnt va fi nclcat, poporul evreu i va pierde libertatea religioas i va ndura persecuii
fr seamn, aa dup cum vom vedea i noi.
13.
ncercuii litera din dreptul fiecrei completri adevrate.
n cea de-a aptezecea sptmn poporul Israel
a) va negocia un pact pentru garantarea securitii sale cu un conductor puternic.
b) va continua s fie autonom pn ce Domnul va aduce neprihnirea venic.
c) va suferi cnd va fi nclcat pactul su, iar libertatea sa spiritual va fi nimicit.
d) va recunoate nevoia sa stringent de a avea un Mntuitor, cnd va pierde libertatea religioas.
e) va avea de nfruntat o viitoare crunt persecuie pentru ca Dumnezeu s-i mplineasc planul de
rscumprare a Israelului.
RECAPITULARE I APLICAII
Obiectivul 5: Descriei progresia revelaiei din cartea lui Daniel, capitolele 2, 7, 8 i 9 i
semnificaia acesteia.
n Lecia 2 am mai adugat fapte specifice la cunotinele noastre despre evenimentele viitoare. Fiecare
vedenie a adugat informaii suplimentare care ne ajut s vedem progresia revelaiei divine i s ne facem o
imagine mai complet asupra evenimentelor de la sfritul veacului. Acum, s vedem pe scurt ce am studiat n
aceast lecie i n Lecia 1.
Cartea lui Daniel, capitolul 2, ne-a oferit o schi general a desfurrii stpnirii umane, ncepnd cu
Nebucadnear i pn la venirea Pietrei care va sfrma totul. Dup cum vedem, atenia se ndreapt numai
asupra celor patru naiuni, care vor avea ceva comun cu poporul lui Dumnezeu. Apoi, aflm c din cea de-a
patra mprie se va nla ultima form de stpnire a omului, care va fi o coaliie de zece naiuni, care va
prelua i exercita controlul. Totui, ea nu va avea elementele eseniale necesare pentru a realiza o adevrat i
durabil unitate. Se spune c era format din fier i lut, care simbolizeaz att fora ct i fragilitatea, o
combinaie care nu asigur nici unitate, nici longevitate. Sfritul acestei coaliii nu se datoreaz slbiciunii
motenite, ci interveniei lui Dumnezeu n treburile omului. mpria lui Dumnezeu, dup cum observm, va
crete pn va umple ntreg pmntul, va distruge stpnirea omului i va aduce o nou mprie venic.
Capitolul 7 adaug detalii planului prezentat n capitolul 2 i aflm mai multe despre evenimentele
viitoare, atenia fiind concentrat asupra acelor evenimente care vor reprezenta sfritul istoriei umane. Din
capitolul 2 am aflat c acea coaliie a celor zece naiuni va fi condus de cornul cel mic, n contrast cu celelalte
coarne ale celei de-a patra fiare (mprii). Acest stpnitor se va descotorosi de trei dintre conductorii coaliiei
i-i va asuma controlul total, consolidndu-i poziia. Mai mult, el va rosti vorbe de hul mpotriva Celui Prea
nalt, va asupri pe sfinii Celui Prea nalt i se va ncumeta s schimbe vremile i legea. Timp de trei ani i
jumtate va reui s-i desfoare politica sa ticloas i arogant, dar, la sfrit, va fi nimicit de puterea i
maiestatea lui Dumnezeu, la venirea Domnului nostru. Dup judecarea celui ticlos, Domnul nostru va instaura

30

mpria Sa venic. Deci, am examinat faptele specifice referitoare la judecat, destinul celui ticlos, a doua
venire a lui Hristos i venirea mpriei Domnului nostru.
Capitolul 8 ne ofer o avanpremier a stpnitorului ce va veni, artndu-ne cum i va consolida
puterea, firea lui mincinoas, faptele sale i sfritul lui. n figura istoric a lui Antiochus al IV-lea vedem multe
din trsturile ticloase, care vor caracteriza pe stpnitorul de la sfritul vremurilor, totui, viitorul stpnitor
le va manifesta ntr-un grad mult mai mare. De exemplu, Antiochus al IV-lea a fost un stpn al intrigilor, ticlos
i mincinos. El a persecutat pe evrei, poporul lui Dumnezeu, i chiar a reuit o vreme s fac multe fapte rele, cu
toate acestea, el n-a pierit datorit puterii omeneti. Aceste lucruri ne sugereaz c viitorul conductor al coaliiei
va prelua puterea combinnd manipularea cu diplomaia. Poate, la nceput, va avea o mn de fier ntr-o
mnu de catifea, cnd se va strdui s obin controlul coaliiei, dar curnd i va arta inteniile adevrate
cnd va dobor trei mprai i se va ncorona singur stpnitor absolut. Apoi, va iniia politica sa mpotriva
poporului lui Dumnezeu, mpotriva adevrului i neprihnirii i mpotriva lui Dumnezeu. La sfrit, el va fi
nimicit de judecat divin.
n fine, n capitolul 9, Dumnezeu ne dezvluie un plan mre pentru poporul Su, ce se desfoar n
aptezeci de sptmni. n acest plan, Dumnezeu vrea s pun capt pcatului, s rscumpere pe cei ticloi ca
s nving neprihnirea venic. Am nvat c de la darea poruncii pentru zidirea Ierusalimului pn la venirea
lui Mesia au trecut aizeci i nou de sptmni sau 483 de ani. Ultima sau cea de-a aptezecea sptmn
rmne s se mplineasc i, desigur, se va ndeplini!
Am mai aflat c n aceast perioad final de apte ani un conductor, Anticristul, se va oferi s fac
pact de apte ani cu evreii (9:27). Acest eveniment promite s fie salutat ca cea mai strlucit lovitur a
diplomaiei din toate timpurile, deoarece va garanta pacea n Orientul Mijlociu, sfiat de rzboaie. Dar, la
jumtatea perioadei acestui pact, acest conductor mincinos i va schimba politica, va interzice libertatea
religioas i va nfptui fapte abominabile care vor pustii templul i-i vor alunga pe credincioii nchintori evrei.
Aceast politic va continua pn cnd va veni sfritul prezis al acestui conductor lipsit de evlavie, cunoscut
sub numele de Anticrist.
Avnd aceste informaii asupra viitorului i a poporului implicat n evenimentele sfritului, suntem narmai
pentru a putea tri i a-L sluji mai eficient pe Dumnezeu. n sensul practic, aceste cunotine ne ajut s
nelegem semnificaia evenimentelor ce se vor desfura n lumea noastr, n timp ce noi ne apropiem de sfritul
acestui veac. De asemenea, ele ar trebui s dea un sens de urgen eforturilor noastre de a desvri sarcina
neterminat de a chema sufletele pierdute la Evanghelia lui Isus Hristos.
14.

Bazndu-v pe studiul dvs. de pn acum, potrivii ordinea evenimentelor (dreapta) cu aciunile sau
evenimentele enumerate (stnga).
_____a) Tratatul dintre conductorul mincinos
1) Primul
i evrei este nclcat.
2) Al doilea
_____b) Coaliia celor zece naiuni este distrus
3) Al treilea
i nlocuit de viitoarea mprie a Pietrei
4) Al patrulea
care va sfrma totul.
5) Al cincilea
_____c) Domnul minciunii va ncheia un tratat cu evreii,
poporul lui Dumnezeu pentru o perioad de 7 ani.
_____d) Libertatea religioas este luat de la poporul lui
Dumnezeu i muli dintre ei sunt nimicii, iar sacrilegiul
determin nimicirea templului.
_____e) Prin intrigi i diplomaie, domnul minciunii va prelua
controlul coaliiei celor zece naiuni.

31

15. Ce se nelege prin progresia revelaiei din cartea lui Daniel, capitolele 2, 7, 8 i 9?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
16.

Care este semnificaia progresiei revelaiei?

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL
Pentru fiecare ntrebare exist un rspuns foarte bun. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1.
a)
b)
c)
d)

n cartea lui Daniel capitolul 7 fiarele simbolizeaz:


caracterul rasei umane.
firea oamenilor fr Dumnezeu.
mpriile care se vor nla pe pmnt.
meritele mpriilor care au existat n trecut.

2. Micul corn din capitolul 7 i cornul cel mic, care a crescut din unul din cele patru coarne proeminente ale
apului din capitolul 8, reprezint evident:
a) aceeai persoan.
b) un stpnitor puternic al vremurilor de pe urm.
c) conductorul coaliiei celor zece naiuni.
d) toate cele de mai sus: a), b) i c).
e) doar cele menionate la a) i b).
3. Comparnd capitolul 8 cu istoria secular ncepnd cu aproximativ anul 330 .d.Hr. pn la anul
160 .d.Hr., aflm c profeia referitoare la cornul cel mic se mplinete fundamental prin persoana lui:
a) Alexandru cel Mare.
b) Antiochus al IV-lea.
c) Ptolemeu Filadelful.
d) Xerxes.
4.
a)
b)
c)
d)
e)

Evident, detaliile oferite cu referire la cornul cel mic din Daniel 8 intenioneaz:
s serveasc ca avanpremier venirii Anticristului.
s avertizeze Israelul asupra zilelor dificile ce-l ateapt sub stpnirea seleucizilor.
s furnizeze alte detalii pentru istorie.
s fac tot ce este menionat la punctele a), b) i c).
s fac ce este menionat la punctele a) i b).

5.
a)
b)
c)
d)

Cele dou animale din capitolul 8, berbecul i apul, simbolizeaz istoricele imperii ale:
romanilor i babilonienilor.
mezilor i perilor.
medo-perilor i grecilor.
grecilor i romanilor.

6.
a)
b)
c)
d)

Pe baza studiului nostru de pn acum, se pare c acea coaliie a celor zece naiuni se poate ridica din:
vechiul imperiul roman.
o entitate compus din elemente total diferite ale oricrui imperiu anterior.
o creaie curent a naiunilor bogate, selecte.
o entitate ecleziastic care este att istoric ct i curent.

7. Se pare c persoana care va fi cunoscut ca Anticristul va obine controlul coaliiei celor zece naiuni uznd:
a) doar de for, cu ajutorul creia va distruge apoi opoziia sa.
b) de o combinaie de intrig, minciun i, n ultim instan, de for.

32

c) de consensul conductorilor coaliiei celor zece naiuni.


d) de largul sprijin ce-l va avea din partea poporului.
8. Domnul minciunii va izbuti n toate planurile sale ticloase mpotriva lui Dumnezeu i a poporului Su
nainte de a-i gsi sfritul:
a) prin nimicirea n btlia care va nfrnge coaliia.
b) n minile conductorilor coaliiei care-l detest.
c) prin moarte natural la sfritul unei lungi domnii, plin de succese.
d) fiind nimicit de o for supranatural.
9.
a)
b)
c)
d)

Primele aizeci i nou din cele aptezeci de sptmni ale vedeniei lui Daniel se refereau la:
darea poruncii pentru zidirea Ierusalimului la Unsul i la strpirea Lui.
distrugerea Ierusalimului i venirea Anticristului.
nlarea i cderea Babilonului i cderea Romei.
nlarea Romei, tratamentul la care va fi supus Unsul i nlarea Anticristului.

10.
Cea de-a aptezecea sptmn din Daniel privete:
a) viitorul, inclusiv revelarea Anticristului.
b) ncheierea i nclcarea pactului dintre Anticrist i evrei.
c) cea de-a doua venire a lui Hristos pentru a distruge coaliia celor zece naiuni i ntreaga rezisten contra
stpnirii Sale.
d) tot ce este menionat la punctele a), b) i c).
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
9
a) 7ani
1
a) greit
d) corect
b) greit
e) corect
c) corect
10
Poporul este cel evreu; cetatea este Ierusalimul.
2
Ar trebui s putei indica nlarea succesiv a celor patru fiare, dar, n special, a celei de-a
patra i felul n care este descris. Ar trebui s notai creterea cornului cel mic i smulgerea a trei
coarne din cele zece coarne iniiale. n fine, ar trebui menionat c el i va gsi sfritul n minile Celui
mbtrnit de zile, care este urmat de stpnirea Fiului Omului.
11
a) corect
d) corect
b) corect
e) corect
c) greit
f) greit
3
a) greit
d) greit
b) corect
e) corect
c) corect
f) greit
12
b) vor trece 483 de ani.
4
c) doar ce este menionat la punctele a) i b).
13
Ar fi trebuit s ncercuii literele a), c), d) i e).
5
Ar fi trebuit s ncercuii literele b), c) i d).
14
a) 3 Al treilea
b) 5 Al cincilea
c) 2 Al doilea
d) 4 Al patrulea
e) 1 Primul
6
Rspunsul dvs. Chiar nainte de a veni Domnul nostru, un conductor puternic va prelua
puterea n cadrul coaliiei celor zece naiuni, va nltura trei din cei zece conductori ai acelei coaliii. El
se va ridica mpotriva lui Dumnezeu, va persecuta poporul lui Dumnezeu i va izbndi n eforturile sale
timp de 3 ani i jumtate. Apoi, el va fi rsturnat i nimicit prin judecata lui Dumnezeu i stpnirea lui
va fi nlocuit de mpria venic a Domnului nostru Isus Hristos.
15
Aceast noiune se refer la progresul realizat de la schiarea general a viitorului din capitolul
2 pn la furnizarea unor detalii mai specifice din fiecare capitol urmtor.
7
b) Capitolul 8 accentueaz cadrul istorico-politic, ridicarea i cderea imperiului medo-perilor
i a grecilor pentru a stabili i identifica un mprat, care este foarte important n relaia sa cu poporul lui
Dumnezeu.
16
Noi obinem un tablou mult mai complet al adevrului lui Dumnezeu dac l vom studia n

33

totalitatea sa. Un singur capitol nu furnizeaz suficiente informaii asupra faptelor unui subiect.
a) corect
d) greit
b) corect
e) greit
c) corect
f) corect

34

Lecia 3: Perspectivele viitoarei vremi de strmtorare


Pn acum am examinat pe larg 9 din cele 12 capitole ale crii lui Daniel. n Lecia 2 am trasat
progresia revelaiei de la schia general prezentat n capitolul 2, la care s-au adugat o serie de detalii oferite de
capitolele 7, 8 i 9. Acum, vom studia continuarea celei de-a doua jumti din materialul cu privire la neamuri,
Israel i cel ce va veni s stpneasc lumea, din capitolele 10-12.
Cei mai muli dintre noi, rareori, lum n considerare cine sau ce este implicat pe trm spiritual i natura
serioas a luptei spirituale. De exemplu, v ntrebai de ce nu primim rspunsuri mai prompte la rugciunile
noastre? Capitolul 10 ne prezint retrospecii psihologice n cauza ctorva ntrzieri.
Apoi, capitolul 11 furnizeaz detalii istorice a ctorva evenimente anticipate ale viitorului. n fine,
capitolul 12 i concentreaz atenia asupra celei de-a aptezecea sptmn, incluznd realiti asupra unei surse
de ajutor, pe care Dumnezeu o va oferi poporului Su, n acele vremuri dificile.
Cnd vom termina capitolul 1 suntem ncredinai c vei nelege mai bine sensul misiunii cretine i vei
acorda un sens de urgen slujirii dvs. pentru Hristos.
De asemenea, ne rugm ca acest prim capitol de studiu s v creeze n inimi dorina de a ti mai multe
despre adevrul profetic i aplicarea lui n viaa i slujirea dvs. cretin.
SCHIA LECIEI
Slava lui Dumnezeu
Descoperirea traumatic
Lupta spiritual
Mersul istoriei: de la Medo-Persia la vremurile de pe urm
Persia i Grecia
Imperiile lui Ptolemeu i Seleucid pn la Antiochus al IV-lea
Antiochus al IV-lea Epiphanes: prototipul Anticristului.
Anticristul (care va veni)
Vremea de strmtorare
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s explicai de ce Dumnezeu d vedenii slujitorilor Si.
s enumerai exemple de proorocii mplinite i s spunei de ce ele sunt att de importante.
s identificai momentul n care se vor petrece anumite evenimente n cea de-a aptezecea sptmn.
EXERCIII DE NVARE
1
Studiai lecia conform procedeelor indicate n Lecia 1 i facei autotestul cnd ai terminat
dezvoltarea leciei.
2
Cutai n glosar sensurile tuturor cuvintelor-cheie pe care nu le cunoatei.
3
Recapitulai leciile 1-3 i pregtii-v pentru evaluarea pe capitole. Citii pagina cu instruciuni
din pachetul studentului i apoi luai Evaluarea pe capitole nr.1 i formularul cu rspunsuri din pachetul
studentului. Urmai instruciunile pentru completarea formularelor cu rspunsuri i apoi naintai-le
instructorului dvs. ICI, care va verifica rspunsurile i v va face cunoscut rezultatele obinute.

35

CUVINTELE-CHEIE
decepie
despgubire
holocaust
grozvie
insurecie
nevrednic
paradox
pngrit
prencarnare

a se rzbuna
renegat
sacrilegiu
sceptic
traum
uzurpator
validat

DEZVOLTAREA LECIEI
SLAVA LUI DUMNEZEU
n acest moment al studiului ntlnim lumea forelor spirituale din locurile cereti (Efes. 6:12). Prin
experiena profetului Daniel putem nelege mai complet rolul pe care-l are lupta spiritual n treburile oamenilor
i a naiunilor. Capitolul 10 ne prezint cadrul unei alte vedenii a lui Daniel, descoperindu-ne durerea emoional
i spiritual care nsoesc aceast experien. Scopul iniial al vedeniei este de a ne explica detaliat ansele
poporului evreu sub viitoarele stpniri ale imperiului medo-perilor, grecilor i sirienilor (seleucizilor). Apoi,
stpnirii lui Seleucid i se suprapune cea a lui Antiochus al IV-lea, n felul acesta ni se ofer o previziune a celui
ce va veni s stpneasc, Anticristul, Antiochus fiind un prototip al lui.
Astfel c vedenia din capitolele 10-12 dezvolt coninutul capitolului 8 i ne arat c aceste proorocii se
dezvolt n mod progresiv. Ceea ce a nceput ca un rezumat general al viitorului stpnirii omeneti n capitolul 2
este dezvoltat n capitolele 7, 8, 9 i 10, iar capitolele 11-12 includ detalii amnunite care privesc crizele prin
care va trece poporul lui Daniel.
DESCOPERIREA TRAUMATIC
Obiectivul 1: Identificai elementele descoperirii i a vedeniei lui Daniel din capitolul 10.
ncepnd studiul ultimelor capitole din cartea lui Daniel, nti vom examina maiestatea i slava lui
Dumnezeu, menionate de profet n capitolul 10. Conform versetului 1, descoperirea l-a ngrijorat mult pe
Daniel. Dup cum vom vedea, el era foarte ngrijorat din cauza poporului su. De aceea, el a postit naintea
Domnului timp de trei sptmni i din cauza postului l-au lsat puterile (comparai versetele 2 i 3 cu 8).
Ar trebui s ne amintim c Daniel nu s-a ntors n patria sa n urm cu doi ani, cnd s-a dat porunca n
acest sens (2 Cron. 36:23). Poate c starea jalnic a compatrioilor si evrei i pustiirea patriei sale au provocat
jalea lui Daniel i l-au fcut s posteasc timp de trei sptmni.
Unii teologi cred c suferinele surghiuniilor ntori l-au determinat pe Daniel s fie foarte ngrijorat
(Ezra 4:1-5).
Mai mult, oprirea zidirii Casei Domnului din cauza opoziiei samaritenilor a fost, fr ndoial, o mare
povar pentru el (Ezra 4:24).
Cnd s-au isprvit cele trei sptmni de post, Daniel a fost vizitat de o fiin supranatural, ca rspuns
clar la rugciunile sale. Autorul manualului crede c Dumnezeu i-a dat lui Daniel aceast vedenie pentru a-i
disprea frica i ngrijorarea cu privire la viitoarele evenimente dramatice; fr ndoial, condiiile turbulente ale
rzboiului erau incluse n sptmna a aptezecea.
De asemenea, lui Daniel i se d de neles cnd se vor petrece aceste evenimente, iar vedenia l ajut s se
ntreasc spiritual. Autorul manualului crede c aceast fiin supranatural, pe care a vzut-o Daniel, a fost
prencarnarea Fiului lui Dumnezeu. De multe ori, cnd oamenii s-au dedicat total lui Dumnezeu n post i
rugciune, El li s-a artat n cteva manifestri glorioase ale harului i puterii Sale suverane. Marea strlucire i
slava acestui vizitator ceresc l-au fcut pe profet s cad la pmnt naintea lui. Grozvia momentului l
determin pe profet s-i dea seama de nevrednicia lui, i pierde cunotina i cade ntr-un somn adnc.
Observai n tabelul urmtor asemnrile ntre fiina supranatural din vedenia lui Daniel i vedenia lui Ioan
referitoare la Isus Hristos n Apocalipsa 1.
ARTICOL
hainele

DANIEL
mbrcat n haine de in (v.5)

APOCALIPSA
mbrcat cu o hain lung

NELESUL
demnitate

36

brul
ochii
partea de
jos a corpului
glasul

de aur (v.5)
flcri ca de foc (v.16)
picioarele semnau cu nite
aram lustruit (v.6)
ca vuietul unei mari mulimi
(v.6)

pn la picioare (v.13)
de aur (v.13)
ca para focului (v.14)
picioarele lui erau ca
arama aprins (v.15)
ca vuietul unor ape mari
(v.15)

valoros
atotvztori
neclintit
trie i autoritate

Pe lng slava acestei vedenii exist i o serie de simboluri. mbrcmintea preoilor din Vechiul
Testament era fcut din in (Ex. 28:39-43). Inul simbolizeaz puritate i fapte neprihnite, indic regalitatea, iar
hrisolitul este piatra scump care va mpodobi cea de-a aptea temelie a Noului Ierusalim (Apoc. 21:19-20).
n versetul 10:7, Daniel spune c niciunul din oamenii care erau cu el n-au vzut vedenia. Se pare c ei
n-au vzut vedenia pentru c nu erau oamenii lui Dumnezeu. Dumnezeu a ales pe robul Su s-i descopere
adevrurile spirituale pe care nu le-a dezvluit altora. O comparaie a crii lui Daniel capitolul 10:8-10 cu
Apoc. 1:17 ne arat c Daniel a fost afectat de aceast vedenie glorioas, la fel cum a fost afectat i Ioan cnd La vzut pe Hristos n vedenie.
Autorului acestui manual i se pare c din Dan. 10:10 reiese c o mn l-a aezat pe genunchi i pe mini
pe Daniel, mna aparinnd ns unei alte fiine, diferit de cea descris n versetele 5-6. Daniel are nevoie de
ajutor din cauza traumei suferite de pe urma vedeniei i a propriei sale slbiciuni, datorate celor trei sptmni de
post. Rugciunea de mijlocire a lui Daniel din capitolul 9 i postul su din acest capitol ne arat ce fel de om era
Daniel.
De aceea, nu ne surprinde deloc c n versetul 19 el este numit om prea iubit pentru c tria aproape de
Dumnezeu. Dumnezeu iubete pe toi copiii Lui, dar exist unii care-I sunt foarte apropiai i crora El le
descoper mari adevruri (vezi Ex. 33:11 i Iacov 2:23, ca exemple).
Avei i dvs. aceast dorin de a fi la fel de apropiai de Isus? Dorina Lui este de a fi la fel de aproape de
dvs.! n Iacov 4:8 ni se spune: Apropiai-v de Dumnezeu i El se va apropia de voi. Putei fi la fel de
apropiai i intimi cu Dumnezeu aa cum ai hotrt s fii, dar trebuie ca aceast hotrre s fie urmat de
trirea unei viei care s v aduc mai aproape de El.
1. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Vedenia avut de Daniel era cu privire la judecata ce era gata s se abat asupra poporului su, asupra
evreilor.
b) Rzboiul descoperit lui Daniel pare s se refere la viitoarea aptezecea sptmn.
c) Vedenia i-a adus lui Daniel att nelegerea descoperirii pe care a avut-o, ct i un crmpei din slava lui
Dumnezeu.
d) Se pare c vedeniile sunt date pentru a ncuraja i ridica moralul, dar i pentru a-i informa pe oamenii lui
Dumnezeu despre evenimentele viitoare.
e) vedenia i-a dat lui Daniel i priceperea evenimentelor proorocite care se vor ntmpla.
f) Desigur, putem presupune c astfel de descoperiri speciale i vedenii deosebite nu sunt date tuturor oamenilor
lui Dumnezeu, dar ele sunt rezervate tuturor celor ce-i sunt foarte apropiai.

37

LUPTA SPIRITUAL (Dan. 10:13-21)


Obiectivul 2: Pe baza capitolului 10 din cartea lui Daniel, descriei ce anume este implicat n
lupta spiritual.
Deoarece am ajuns la ultima parte a capitolului 10, Dumnezeu ne ofer o minunat retrospecie
psihologic n natura luptei spirituale. Versetul 13 ne spune de ce Daniel a trebuit s atepte att de mult pn s
i se rspund unei rugciuni, pe care Dumnezeu a auzit-o cu trei sptmni n urm. Observai n versetul 13
cine a mpiedicat mesagerul ceresc s ajung la Daniel i ct timp a fost mpiedicat acest mesager. De asemenea,
observai cine a venit s-l ajute pe acest mesager (am hotrt s-l numit pe acesta mesager, pur i simplu, pentru
a-l deosebi de cel care credem noi c a fost prencarnarea Fiului lui Dumnezeu. Evident, Fiul lui Dumnezeu n-are
nevoie de sprijinul nimnui, nici al lui Mihail i nici al altuia!)
Din versetele acestea i cele scrise n versetele 20 i 21 se pare c acetia sunt ngeri, care reprezint
diferite mprii. n acest caz, ngerul care reprezint Persia se pare c este adversarul mesagerului lui
Dumnezeu. Pentru a distruge barierele spirituale, Mihail, arhanghelul, a venit s-l sprijine pe mesager i s
nving obstacolul ngerului ru.
Aici vedem un principiu spiritual: n eter i atmosfera din jurul nostru exist o mulime de fore
spirituale. (Pavel descrie aceste fore spirituale ale rului n Efes. 6:12.) Mai clar, exist ngeri ri, autorizai s
se mpotriveasc sau s zdrniceasc planul lui Dumnezeu privind o naiune. Aici, probabil, prinul cel ru a
ncercat s mpiedice regatul Persiei s-i ajute s se ntoarc i s-i refac patria. Dup trei sptmni de
ntrziere, Mihail, protectorul evreilor (Dan. 12:1), a fost trimis s intre n acest conflict i s ajute pe acest
mesager ngeresc, astfel c, acum, poate ajunge rspunsul la Daniel. Deoarece, pentru moment, conflictul ntre
acest nger al lui Dumnezeu i ngerii ri a fost ntrerupt, el va continua (v.20-21).
Scopul acestei vedenii este menionat n versetul 14: Acum vin s-i fac cunoscut ce are s se ntmple
poporului tu n vremurile de apoi, cci vedenia este cu privire tot la acele vremuri ndeprtate.
i bineneles c detaliile din capitolele 11 i 12 sunt remarcabil de precise i de inteligibile,
referindu-se la viitorul poporului evreu sub domnia lui Antiochus al IV-lea, aa cum ne arat documentele
istorice.
Valoarea practic a acestui exemplu se afl n retrospectiva psihologic dat, referitoare la lupta
spiritual. n timp ce exemplul se refer la o naiune, principiul opoziiei spirituale este acelai i pentru indivizii
luai separat. Satan este cel ce acuz pe cei credincioi, sarcin pe care i-o ndeplinete zi i noapte (Apoc.
12:10).
Noi tim c rspunsurile la rugciunile noastre doar ntrzie, dar nu ne sunt refuzate. Dumnezeu ne
aude, la fel cum l-a auzit i pe Daniel, dar exist obstacole i opreliti, care ne pot face s ne ntrebm dac
cerurile s-au nchis pentru noi.
Evident, Dumnezeu n autoritatea Sa suprem, permite aceste ntrzieri pentru a ne ntri credina, dar ca
i n acest caz, rspunsul va veni n cele din urm.
2.
a)
b)
c)
d)

n lumina luptei spirituale descrise n capitolul 12 putem spune mai exact:


c acest caz particular n-a fost un bun exemplu de lupt spiritual normal.
c aici avem un exemplu de mpotrivire obinuit fa de Dumnezeu i robii Si, ceea ce se petrece mereu.
n timp ce exist ngeri care reprezint naiunile, opoziia spiritual nu se extinde asupra indivizilor.
c nu este o dovad suficient aici sau n alt parte n Scriptur care s indice adevrata natur a luptei
spirituale.

3. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate:


a) Rspunsurile la rugciuni pot sosi cu ntrziere n anumite ocazii din cauza opoziiei spirituale.
b) Scriptura se pare c arat c, pe lng mesagerii lui Dumnezeu i ngerii care reprezint naiunile, mai exist
o categorie de ngeri mai puternici, reprezentat aici de ctre Mihail.
c) Opoziia spiritual apare numai atunci cnd problema privete viitorul.
4. Descriei pe scurt ce anume este implicat n lupta spiritual.

38

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
MERSUL ISTORIEI DE LA MEDO-PERSIA LA VREMURILE DE APOI
n aceast vedenie final, Dumnezeu i descoper succesiunea imperiilor sub stpnitorii persani, greci,
ptolemei i seleucizi. Acest lucru a fost esenial, deoarece bunstarea poporului evreu era legat de aceste
imperii. Ei deineau controlul asupra Israelului i politica lor dictatorial avea un efect important asupra
valorilor religioase, culturale i politice ale evreilor.
n timp ce nu toate aceste previziuni ale istoriei sunt prezentate foarte amnunit, multe din evenimentele
prezise au fost mplinite cu o uimitoare precizie. Aceasta a ndemnat pe scepticii de la nceput s insiste asupra
faptului c relatarea lui Daniel trebuie s fi fost redactat istorico-narativ dup ce evenimentele s-au petrecut n
loc s susin valabilitatea profeiei. Pentru o persoan care neag elementul supranatural din Cuvntul lui
Dumnezeu i din relaia lui Dumnezeu cu omul, aceasta este concluzia logic. Totui, cei care accept elementul
miraculos n raporturile lui Dumnezeu cu omul, recunosc c supranaturalul, pur i simplu, implic intervenia lui
Dumnezeu, suspendndu-i propriile Sale legi naturale. Ei neleg c Dumnezeul Cel infinit a ptruns n mod
frecvent pe trmul finit al omului, satisfcndu-i nevoile imediate i descoperindu-i evenimentele viitoare cu o
remarcabil claritate. Multitudinea profeiilor mplinite este o dovad a acestui fapt.
Un cercettor care studia profeiile biblice a observat c n primele 35 de versete ale capitolului 11 din
Daniel sunt 135 de afirmaii profetice, toate fiind acum mplinite. Concepia acestui autor este c exactitatea
cuvntului profetic n acest caz ne d ncredere s credem c acelea care nc nu sunt mplinite se vor mplini cu
aceeai exactitate.
Nu avem loc s ne referim la toate aceste afirmaii profetice din Dan. 11:1-35, dar vom enumera cteva
din ele i mplinirea lor pentru a v ntri credina n exactitatea Cuvntului profetic al lui Dumnezeu.
PERSIA I GRECIA (Dan. 11:1-4)
Obiectivul 3: Identificai factorii cheie din profeiile referitoare la Persia i Grecia.
Poate cuvintele lui Daniel s-l fi linitit pe mpratul persan pentru c dinastia sa va mai continua o
vreme. Nu era n pericol iminent de a fi nlocuit. Conform cuvintelor profetice, vor mai stpni nc trei
mprai persani - nici unul nu se va deosebi foarte mult de predecesorul su - pn cnd va veni cel de-al
patrulea mprat, cu adevrat remarcabil, la tronul Persiei. El va fi bogat i agresiv fa de rile nvecinate. De
fapt, Daniel a prezis c el i va crea un suport obiectivului su, invazia Greciei, strnindu-i poporul n acest
scop.
n ce privete cel de-al patrulea mprat, noi l identificm n persoana lui Xerxes I (486-468 .d.Hr.).
Regatul medo-perilor era pe atunci sub stpnirea lui Cirus (539-529 .d.Hr.). Cei trei mprai care
l-au precedat pe cel de-al patrulea au fost:
Cambyses (529 - 522 .d.Hr.)
Smerdis (522-521 .d.Hr.)
Dariu Istaspe (521-486 .d.Hr.). S vedem ce spun documentele despre Xerxes I.
mpraii care l-au precedat pe Xerxes I au acumulat o mare bogie prin victoriile lor asupra Lidiei,
Babilonului i Egiptului, dar i prin propriul lor program sever de impozite. Xerxes I a mai adugat la aceste
bogii pentru c el a avut un obiectiv grandios: s invadeze Grecia i s rzbune o nfrngere anterioar. n
acest scop, a adunat o armat puternic, dar n ncercarea sa de a invada Grecia a fost nfrnt n btlia de la
Salamina, n anul 480 .d.Hr.. Odat cu aceast nfrngere, puterea i gloria Persiei a nceput s scad, dei
imperiul a mai existat nc 150 de ani.
Unul dintre rezultatele semnificative ale campaniei greceti a lui Xerxes I a fost c i-a nfuriat pe greci.
Astfel c, atunci cnd Alexandru cel Mare a preluat puterea, pasiunea sa mistuitoare a fost s zdrobeasc
complet puterea militar persan i s distrug orice urm a imperiului persan.
Versetele 3 i 4 prezic ridicarea unui mprat puternic, care va stpni cu o mare putere i va face ce va
voi. Dar cnd va atinge apogeul, el va muri, iar mpria lui va fi mprit n cele patru vnturi, dar nu ntre
urmaii lui.

39

Istoria ne arat c Grecia a fost unificat sub domnia lui Filip Macedoneanul (338 .d.Hr.), dar nainte de
a se putea lansa n refacerea imperiului, el a fost asasinat n anul 336 .d.Hr.. Fiul su, Alexandru, preia
stpnirea mpriei i imediat atac i nfrnge ntreaga rezisten persan. n numai puin de
12 ani, Alexandru i-a construit un imperiu care se ntindea pn n Grecia, n partea de vest i pn n India, n
partea de est. Totui, n 323 .d.Hr., n culmea cuceririlor sale a murit, fr s lase un motenitor potrivit. Unul
din generalii si a ncercat, n zadar, s administreze imperiul, dar n scurt timp, acesta a fost mprit ntre cei
patru generali ai lui Alexandru. n acest fel, a fost distrus unitatea i, odat cu ea, visul lui Alexandru de a
instaura civilizaia elen. Deci, profeia care spune c se va sfrma mpria lui... dar nu ntre urmaii lui, sa mplinit liter cu liter.
Imperiul lui Alexandru a fost mprit ntre cei patru generali ai si: Casandru, Lisimach, Ptolemeu i
Seleucus. Din aceti patru, doar ultimii doi sunt menionai n aceast profeie. Ptolemeu preia controlul asupra
Egiptului i Israelului, iar Seleucus ocup Persia, Siria i Asia Mic. Conflictul dintre aceste dou imperii i
efectul lor direct asupra poporului evreu sunt redate n urmtoarele versete.
Observm c vedenia trece repede peste perioada persan i faptele glorioase ale lui Alexandru cel Mare,
o perioad de timp de peste 200 de ani (539-323 .d.Hr.). Apoi, atenia se concentreaz asupra perioadei n care
imperiul lui Alexandru s-a divizat n cele patru entiti.
5. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Mesajul referitor la viitorul Imperiu Persan tindea s-l ncurajeze pe mpratul persan.
b) Rzboaiele persane mpotriva Greciei au strnit ura grecilor, conducnd, n final, la distrugerea Imperiului
Persan.
c) Puternicul conductor, care a fcut ce voia, a stpnit cu o mare putere, dar care nu i-a lsat mpria
urmailor si, a fost Cirus al Persiei.
d) Imperiul care va fi divizat n patru pri dup moartea puternicului mprat, va deveni mult mai puternic.
IMPERIILE LUI PTOLEMEU I SELEUCID PN LA CEL AL LUI ANTIOCHUS AL IV-LEA
(Dan. 11:5-20)
Obiectivul 4: Explicai importana lui Ptolemeu i Seleucid n istoria biblic i valoarea acestei
informaii pentru temeinicia profeiei sale.
Prezicnd c imperiul lui Alexandru va fi mprit n cele patru vnturi ale cerului, ngerul a vorbit de
dou ramificaii ale acestui imperiu. Prima, Seleucid, sau ramificaia sirian, era situat n nordul Israelului i se
afla sub stpnirea lui Seleucus i a descendenilor si. Cea de-a doua ramur, egiptean, era situat n sudul
Israelului i era sub controlul lui Ptolemeu i a descendenilor si.
Semnificaia mesajului ngerului, care privea chiar aceste dou ramificaii, consta n faptul c Israelul era
aezat chiar ntre cele dou imperii i a fost ncontinuu implicat n istoria lor. Aproape tot timpul, n perioada
cuprins ntre circa 300 .d.Hr. i 198 .d.Hr., a fost un rzboi intermitent ntre cele dou imperii.
Ambele imperii au folosit ara sfnt drept cmp de lupt, devastnd-o i ucigndu-i populaia. Deci,
cele dou imperii situndu-se la nord i la sud de Israel, cei doi conductori la care se refer textul sunt cunoscui
ca mpraii de la miaznoapte i mpraii de la miazzi.
Ptolemeu a avut sub control ara lui Israel de la divizarea imperiului lui Alexandru (323 .d.Hr.) pn n
anul 198 .d.Hr., cnd controlul a trecut la armatele seleucide a lui Antiochus al III-lea cel Mare. Cunoscnd
faptele istorice, vom chibzui asupra profeiilor din versetele 5-20, care privesc circa 140 de ani, i ct de
remarcabil au fost ele mplinite. ntr-adevr, comparnd profeiile cu istoria, vedem ct de ntemeiate sunt aceste
profeii.
Versetul 5 se refer la Ptolemeu I Soter, mpratul Egiptului. Comandantul - unul din mai marii lui despre care se vorbete, este Seleucus I, care a slujit ca general n armata lui Ptolemeu. Mai trziu, totui,
Seleucus I a ctigat cteva victorii importante i s-a instaurat singur ca mprat peste Siria. El a devenit mult
mai puternic dup ce a nfrnt Media i, n final, a instaurat dinastia lui Seleucid.
Versetul 6 se refer la Ptolemeu II Filadelfus, mpratul Egiptului, i Antioh al II-lea, mpratul
imperiului seleucid sau sirian. Datorit puterii mpratului Egiptului, Antioh a divorat de soia sa, Laodicea, i
s-a cstorit cu Berenice, fiica mpratului Egiptului. Observai ct de exact s-a mplinit profeia Scripturii.

40

Aceti doi mprai au ncheiat o alian care a fost sigilat de cstoria lui Antioh cu Berenice; totui,
ndat ce Ptolemeu moare (doi ani mai trziu), Antioh divoreaz de Berenice i se recstorete cu Laodicea.
Laodicea otrvete, mai nti, pe Berenice, apoi pe soul ei, Antioh al II-lea, pentru c se temea de el. Apoi, l
pune pe tron pe fiul ei, Seleucus Callinicus.
Versetele 7-9 se refer la Ptolemeu al III-ea Euregetes, care a atacat pe mpratul de la miaznoapte,
Seleucus Callinicus, pentru a rzbuna uciderea surorii lui, Berenice. El nu numai c rzbun moartea surorii
sale, dar i se ntoarce cu o bogat prad de rzboi, aa cum a prezis Scriptura. El ar fi putut cuceri, de data
aceasta, Siria, dar a neglijat s-o fac. El i-a ndreptat atenia spre problemele interne ale regatului su. n
timpul acesta, Seleucus invadeaz Egiptul, dar el a fost nfrnt i s-a ntors acas cu o foarte mic parte din
armata sa.
Versetele 10-12 se refer la fiii lui Seleucus Callinicus, Seleucus al III-lea Ceraunus i Antioh al
III-lea, care lupt pentru supremaia n zon i-i extind cu succes puterea. Dup exact doi ani,
Seleucus al III-lea Ceraunus a fost ucis i fratele su, Antioh al III-lea, i ia mpria i va provoca la lupt pe
Ptolemeu al IV-lea Filopater, mpratul Egiptului. Iniial, Antioh al III-lea a fost nfrnt, suferind imense pierderi
omeneti i de echipament de rzboi (v.11-12). Pentru circa 12 ani a fost o relativ perioad de pace ntre
mpratul de la miazzi i cel de la nord. n acest timp, Antioh i-a extins controlul asupra Persiei, Bactriei i
Indiei, imperiul atingnd cea mai mare glorie.
Versetul 13 ne arat grija cu care se pregtete acest mprat pentru a nu mai suferi o nfrngere din
partea mpratului de la sud. Ajutat de Filip, mpratul Macedoniei, i civa evrei renegai (14), Antioch al IIIlea distruge total armatele lui Ptolemeu al V-lea Epiphanes (v.15). Rezultatul acestei victorii a fost sfritul
stpnirii lui Ptolemeu asupra Israelului, iar Antioch al III-lea preia ferm controlul asupra rii Minunate
(v.16). Totui, Antioch a intenionat i s-l detroneze pe Ptolemeu al V-lea; de aceea, i pune n gnd s invadeze
Egiptul. n schimb, se hotrte s se alieze cu adversarul su i cade la nvoial s-i mrite fiica, Cleopatra, cu
Ptolemeu (aceasta nu este Cleopatra din istoria roman). El crede c fiica sa, dup cstorie, va colabora cu el
mpotriva soului ei, dar aa cum arat Scriptura, planul nu-i va izbuti (v.17).
Versetele 18 i 19 prezic sfritul acestui mprat ambiios. Antioch al III-lea, aa cum sugereaz aceste
versete, se gndete la noi cuceriri i, n jurul anului 196 .d.Hr., el a cucerit cea mai mare parte din Asia Mic.
Imperiul su se ntinde din Asia Mic pn n Iudeea, dar dorina lui de cucerire a noi teritorii nu este satisfcut.
Astfel c, n 192 .d.Hr., se ndreapt spre vest i invadeaz Grecia, intenionnd s-i adauge i acest regat
imperiului su. Totui, ntr-o serie de ciocniri cu comandantul roman Cipio, Antioch a fost complet nfrnt, aa
cum a prezis Daniel (v.18). Rezultatul a fost c a pierdut nu numai revendicarea Greciei, dar i partea de vest,
Asia Mic.
Mai mult, i s-a pretins s plteasc imense despgubiri n bani Romei i a trimis 20 de ostatici la Roma,
printre care i pe fiul su, Antioch al IV-lea, pentru a garanta pacea. Totui, fiind tentat s sporeasc imensa
rsplat cerut de Roma, mpratul ncepe s prade templele i, n timp ce fcea acest lucru, a fost ucis,
mplinind profeia lui Daniel, dar se va poticni, va cdea i nu-l vor mai gsi (v.19).
Fiul lui Antioch al III-lea, Seleucus IV Filopater, cade n aceeai capcan ca i tatl su. ncercnd s
sporeasc sumele mari de bani cerute de imperiul roman ca despgubire, el trimite pe cel care strngea impozitele
i-i cere s sporeasc birurile oriunde poate. Heliodorus, omul su de ncredere, ncearc s prade Templul din
Ierusalim, dar pare s fie reinut n mod miraculos. La scurt timp, Heliodorus i otrvete stpnul, confirmnd,
nc o dat, profeia lui Daniel, care spune: Va fi zdrobit i anume nu prin mnie, nici prin rzboi (v.20). Scena
este aranjat pentru succesiunea la tronul regatului seleucid.
6.
a)
b)
c)
d)

Conform celor discutate, mpriile lui Ptolemeu i Seleucid sunt importante n istoria biblic deoarece:
ambele au fost mari imperii la vremea respectiv.
ei erau motenitorii direci din familia lui Alexandru cel Mare.
Israelul era aezat ntre ele i a fost implicat n istoria lor.
ele au dat natere imperiului roman.

7. Din 323 .d.Hr. pn n 198 .d.Hr. putem spune foarte exact c Israelul a fost sub controlul:
a) Ptolemeilor, mpraii de la sud.
b) Seleucizilor, mpraii de la nord.

41

c) mprailor de la sud, iar apoi celor de la nord, din cnd n cnd, deoarece cele dou imperii rivalizau n
controlul acestei regiuni.
d) conductorilor fiecrei mprii, ptolemeice i seleucide, n mod egal.
8. Explicai importana pentru studeni a faptelor profetice, din versetele 5-20 ale profeiei biblice.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________
ANTIOCH AL IV-LEA EPIPHANES: PROTOTIPUL ANTICRISTULUI (Dan. 11:21-35)
Obiectivul 5: Relatai elementele cheie din profeie cu privire la Antioch al IV-lea, care au fost
mplinite n istorie.
n acest moment, Scriptura i concentreaz atenia asupra lui Antioch al IV-lea Epiphanes, cumplitul
mprat i maestrul intrigilor. n Lecia 2 am observat c el a fost un simbol sau un tablou al viitorului Anticrist.
n paragrafele urmtoare am dori s lum n considerare att profeia ct i mplinirea i posibila relaie dintre
faptele istorice i cel ce va veni, fapte ce par s-l descrie.
Versetele 21-24 descriu tabloul viu al ascensiunii lui Antioch al IV-lea, procedeele de care s-a folosit i
nceputul su de persoan nevrednic. (Printre alte lucruri, Antioch, supraapreciindu-i puterea, s-a
autointitulat Epiphanes, care nseamn ilustru; aceasta ne dovedete ct de ngmfat era.)
Cnd a aflat, n Atena, de moartea fratelui su, Seleucus al IV-lea Filopater, Antioch al IV-lea i-a fcut
imediat planuri s obin controlul asupra regatului seleucid. nti, s-a asigurat de sprijinul lui Eumens al II-lea,
mpratul Pergamului, pentru a-l ajuta s ctige puterea acestei mprii.
Eumenes al II-lea a fost fericit s-l ajute, deoarece el era ngrijorat de ameninarea crescnd a romanilor
i avea nevoie de un viitor aliat. Mai nti, noul mprat i-a consolidat poziia, apoi i-a stabilit efectiv controlul
financiar i administrativ asupra ntregului imperiu. (V reamintii c, din cauza nfrngerii lui Antioch al III-lea
de ctre Roma, trebuiau pltite sume mari de bani ca despgubiri de rzboi.) De fapt, Antioch al IV-lea a putut
crete taxele pentru a plti i despgubirile ctre Roma, dar i pentru a-i finana propriul stil de via
ndestulat.
A fost nimicit orice rezisten opus noului regim. Heliodorus, trezorierul imperiului din timpul fratelui
su i pretinsul uzurpator al tronului, a ncercat, fr succes, s recucereasc tronul (v.22). Mai mult, Antioch al
IV-lea l nltur pe Onias al III-lea, marele preot al Ierusalimului, i-l nlocuiete cu unul ru. Procednd astfel,
mpratul nimicete o cpetenie a Legmntului.
Scopul lui pe termen lung era s distrug credina evreilor, s-i fac pe toi loiali dumnezeilor pgni
(mai trziu, a reuit s-i fac loiali i s i se nchine lui).
n versetele 23 i 24 profeia vorbete despre metodele lui Antioch al IV-lea. La nceput, el a folosit
diplomaia pentru a-i atinge elurile politice, dar, curnd, va folosi neltoria, ignornd prevederile tratatului
su.
Pentru c dumanii si nu erau pregtii s-i reziste din punct de vedere militar, el va cuceri uimitoare
victorii, pe care nici mcar strmoii si nu le-au cunoscut vreodat. n plus, el va mpri prada obinut n
cuceririle sale cu cei care l-au ajutat n lupt. Documentele istorice consemneaz cu o uimitoare precizie c
tocmai acest lucru a avut o deosebit importan n ascensiunea spre putere a lui Antioch al IV-lea.
Profeia continu cu versetele 25-28, artnd c Antioch al IV-lea va iei victorios din rzboiul cu
Egiptul. Scriptura spune c mpratul de la sud nu va putea s-i in piept, din cauza planurilor rele ce se vor
urzi mpotriva lui i din cauza tratatelor mincinoase ncheiate cu domnul intrigilor de la nord. Profeia prezice
victoria lui Antioch al IV-lea i politica sa mpotriva legmntului sfnt.
S vedem ce spun documentele istorice despre aceste evenimente. Antioch al IV-lea iese nvingtor din
prima invazie n Egipt. Obiectivele sale au fost s-i afirme propriile revendicri fa de imperiul seleucid i s

42

stabileasc pretenia nepotului su, Ptolemeu al VI-lea Filometer la tronul ptolemeic. Parte integrant din politica
lui Antioch al IV-lea, care i-a dat putere temporar n chestiunile pur interne ale Ptolemeilor, a fost folosirea
imposturii. El i nepotul su au practicat neltoria ori de cte ori s-au aflat la masa tratativelor. Nici unul
dintre ei nu era dispus s-i respecte promisiunile (v.27).
La ntoarcerea din Egipt n Antiochia, Antioch al IV-lea s-a oprit n Israel, ncepndu-i programul de
elenizare forat. Deja a instalat un mare preot marionet cnd a nimicit pe cpetenia legmntului (v.22).
Toate acestea l ajut n dorina lui de a unifica toate popoarele diferite din imperiul su, impunndu-le o cultur,
religie i limb comun. Toate celelalte popoare, cu excepia dreptcredincioilor evrei, se conformeaz politicii
sale, chiar i evreii apostai - chiar dac aceasta nseamn s fac lucruri ce le sunt complet strine credinei i
motenirii lor spirituale.
Peste tot unde se duce, mpratul cel ru prosper, iar bogiile jefuite le folosete s-i cumpere prieteni
i s ctige favoarea supuilor si.
Urmtoarele versete ale profeiei (29-35) ne prezint ncercrile sale de a-i extinde imperiul, incluznd i
Egiptul, i atacul su respins de corbiile din Chitim. De asemenea, el ncearc s desfiineze legmntul
sfnt, s-i distrug pe cei care erau credincioi acestui legmnt, dar cei care vor rmne tari vor face mari
isprvi.
Din nou, s vedem ce consemneaz istoria n legtur cu aceste fapte ale domnului cel ru al intrigii. n
anul 168 .d.Hr., Antioch al IV-lea a invadat Egiptul n ncercarea de a obine controlul asupra acelei mprii.
Se pregtea s atace Alexandria, cnd un general roman i-a ordonat s renune i s se ntoarc acas.
Nemulumit de aceast retragere umilitoare i de vetile despre o insurecie n Ierusalim, Antioch al IV-lea se
ntoarce n Antiochia prin Ierusalim i-i vars mnia asupra poporului din cetate. Acum ncepe s impun religia
statului su i poporului evreu.
Pentru a grbi procesul de nfrngere a rezistenei evreieti fa de politica sa, Antioch pngrete
templul i interzice jertfa necurmat. De asemenea, pngrete sulurile Torei din Templu i d ordin ca toate
celelalte suluri sacre s fie distruse. El i oblig pe preoi i pe oameni s mnnce carne de porc, interzice
respectarea Sabatului i a srbtorilor, precum i circumcizia copiilor de parte brbteasc. Apoi, el le impune
evreilor respectarea srbtorilor pgne.
Cel mai ru lucru fcut a fost instalarea n templu a statuii lui Zeus din Olimp (care era personificat n
nsi persoana lui Antioch al IV-lea), aceasta fiind urciunea pustiirii (v.31). Astfel c mpratul inspirat de
Satan se va mnia mpotriva legmntului sfnt (v.30).
Evreii credincioi vor fi ngrozii de acest sacrilegiu i vor rezista eroic eforturilor sale de a-i distruge.
Totui, muli evrei capituleaz. Pe cei care vor reui s-i fac s renune la credina lor, i corupe prin linguire i
mituire (v.31). n timp ce acest nebun continu s-i impun, prin for i cruzime, politica, rezistena crete.
Credina, aa cum am vzut n Lecia 2, crete, dobndind statutul unei revolte. Ei se ridic att din punct de
vedere militar, ct i religios pentru a se scutura de jugul opresiv i a repune, la locul cuvenit, nchinarea fa de
Iehova.
Aceste vremuri de cumplit suferin au servit mai multor scopuri: 1) se va dovedi nebunia celor ticloi
i 2) nelepii vor fi ncercai, curii i albii pn la vremea sfritului (v.33-35).
Credincioii au czut pentru o vreme, dar aa cum am vzut n Lecia 2, ei se unesc sub conducerea lui
Mattathias i a fiului su Iuda Macabeul. n primul rnd, veniturile mpratului Seleucid sunt anulate printr-o
campanie rzboinic a unei gherile. Apoi, n a patra btlie important a forelor lui Macabeu, sunt nfrnte cele
mai bune armate ale seleucizilor i se ncheie pacea pentru teritoriile cucerite. Evreii i curesc Templul i
restabilesc ritualurile legmntului i nchinarea cuvenit.
Aceast relatare dramatic anticipeaz viitorul holocaust din timpul lui Anticrist i ne ofer o previziune
a viitorului; astfel, noi tim c este posibil supravieuirea pentru cei credincioi. Dup ntrebrile recapitulative,
ne vom ntoarce de la previziune la ceea ce se anticipeaz.
9. ncercuii litera dinaintea fiecrei propoziii care conine elementele exacte ale profeiei referitoare la Antioch
al IV-lea i care s-au mplinit de-a lungul istoriei.
a) Antioch al IV-lea a urcat pe tronul Siriei ca motenitor natural i de drept.

43

b) La nceputul domniei sale, Antioch al IV-lea a suferit numeroase nfrngeri militare, dar, cu timpul, a
nregistrat multe succese.
c) Metoda folosit de Antioch n diplomaia sa o putem numi nelciune.
d) ncercarea lui Antioch al IV-lea de a-i extinde controlul, inclusiv asupra regatului lui Ptolemeu, a fost oprit
pentru totdeauna de Roma.
e) Eforturile lui Antioch al IV-lea de a nimici religia evreilor s-a bazat pe dorina sa de a realiza unitate n
regatul su.
f) Politica de elenizare forat s-a soldat cu eec din cauza eforturilor unite ale credincioilor evrei, care erau
gata s moar pentru credina lor n Dumnezeu.
VIITORUL ANTICRIST (Dan. 11:36-45)
Obiectivul 6: Prezentai trsturile ce-l deosebesc pe mpratul din versetele 36-45 de Antioch
al IV-lea, descris n versetele 21-35.
La nceputul versetului 36, v rugm s observai subtila ntrerupere a filmului povestirii. Aa cum am
menionat mai sus, profeia nu se ocup att de mult de istorie, ci istoria este important i semnificativ prin
influena ei asupra evreilor i a rii lor. Ca persoan, Antioch al IV-lea a fost important, iniial n mersul istoriei,
credem noi, pentru a ne oferi o previziune a viitorului Anticrist. i, din aceast cauz, noi realizm brusc c
profeia nu se mai refer la Antioch al IV-lea. Mai degrab, trece peste ani i aciunea se mut n vremea
sfritului, cnd Anticrist va face multe din lucrurile pe care Antioch deja le-a fcut cu programul su de
elenizare forat. Ultimul corn mic (Dan. 7:8, 24-26) va stpni n cea de-a aptezecea sptmn a lui
Daniel. Domnia lui va semnaliza nceputul teribilei judeci finale, care intereseaz n mod deosebit Israelul.
n versetele 5-20 am examinat lupta ntre dou dinastii: seleucid i ptolemeic. mpraii acestor dou
dinastii sunt numii mpraii de la nord (miaznoapte), Seleucizii, i cei de la sud (miazzi), Ptolemeii, datorit
siturii lor n aceste poziii fa de Israel. Apoi, n versetele 21-35 atenia este ndreptat spre domnia acelei
nevrednice persoane, care pentru o scurt perioad de timp a avut controlul asupra imperiului seleucid: Antioch
al IV-lea. Iar acum, n versetul 36 este menionat simplu mpratul. O examinare atent a trsturilor
caracteristice ale mpratului ne descoper c exist evidente diferene ntre acest mprat i Antioch al IV-lea,
subiectul versetelor precedente. S consemnm cteva din aceste diferene, fcnd o comparaie.
Versetele 36-39 ne prezint trsturile caracteristice ale mpratului, care ne sugereaz c el tocmai ne-a
fost prezentat. Din moment ce versetele 21-35 au fcut deja o destul de complet trecere n revist a trsturilor
caracteristice i a domniei lui Antioch al IV-lea, am fi fost surprini ca acestea s fi fost repetate acum. Apoi, n
versetele 40-45 vedem despre ce este vorba, deoarece aceste fapte nu se potrivesc cu ceea ce tim deja despre
Antioch al IV-lea. El n-a atacat Libia i Etiopia i n-a intenionat s fac ordine n nord i n est. Puterea Romei
din vest a fost aceea care l-a mpiedicat s-i desfoare cea de-a doua campanie n Egipt. Mai mult, n versetul
40 el se deosebete de mpratul de la miaznoapte, ntruct Antioch a fost mpratul de la miaznoapte.
Cuceririle mpratului, conform profeiei, vor provoca cderea multor ri. n contrast, tendinele
belicoase ale lui Antioch n-au avut ca rezultat cderea multor ri. n fapt, rzboaiele n care a fost angajat el n
timpul domniei sale au fost chestiuni locale. i n timp ce a devastat ara sfnt, el nu i-a instalat cortul de
campanie acolo, drept cartier general provizoriu. Aceste fapte par s susin ideea c versetele 36-45 au n
vedere viitorul Anticrist i nu subiectul istoric al versetelor 21-35.
Versetele 40-45 se ocup de ciocnirile majore din Orientul Mijlociu care vor aprea, deoarece viitorul
conductor nendurtor i exercit voina n treburile acestei zone. Din cercetrile noastre anterioare cu privire
la acest conductor puternic rezult c el va conduce o puternic coaliie, iar civa ali conductori mondiali vor
putea s-l provoace. Chiar dac el nu este din Orientul Mijlociu, el ar putea s-i nfurie tare pe cei din zon,
insensibilizndu-le motenirea cultural i religioas. Cel care va rezista stpnirii sale va fi mpratul de la
miazzi. n trecut, aa cum am vzut, aceast denumire se referea la mpratul Egiptului. Dar pentru c Egiptul
actual este o putere relativ mic, denumirea s-ar putea referi la o coaliie arab sub conducerea unui egiptean. n
anul 1950, Egiptul a condus o astfel de coaliie, care era cunoscut sub denumirea de Republica Arab Unit
(R.A.U.). R.A.U. n-a rezistat, n parte pentru c naionalismul arab i fundamentalismul islamic se aflau abia la
nceput. Oricum, o nou i mai puternic coaliie a statelor arabe ar putea s apar pentru a mplini aceast
profeie. Aceasta este o interesant posibilitate ce o avem n vedere, n timp ce-l apreciem pe viitorul mprat de
la miaznoapte.
Acest fioros conductor va provoca furia unui viitor mprat de la miaznoapte. Dup cum am vzut,
aceste dovezi istorice s-au referit la mpraii imperiilor seleucid i sirian. Totui, Siria de azi nu este nici o

44

important putere militar capabil s provoace la lupt o supraputere i nici n-are o flot care s poat rezista
atacului unei asemenea puteri, aa cum sugereaz versetul 40. Dar la nord de Siria se afl una dintre cele mai
mari supraputeri ale lumii i ea are una dintre cele mai puternice flote mondiale. Este foarte interesant c Rusia
este adnc implicat, din punct de vedere militar i economic, n aceast zon.
Din nou, nu putem identifica aceti trei conductori din vremurile de pe urm, dar este interesant s
vedem cum atenia ntregii lumi este ndreptat tot mai mult spre Orientul Mijlociu. Tensiunile sale politice,
sursele de energie de care dispune, aezarea sa strategic i naionalismul crescnd cer ca acesta s se afle n
centrul ateniei celorlalte naiuni. V sugerm s citii Ezechiel, capitolele 38 i 39, pentru a chibzui viitoarele
evenimente, care vor implica Israelul, acum cnd evreii vin acas din cele patru coluri ale pmntului. Un lucru
este sigur: va fi o masiv invazie de trupe de la nord i perioadele de timp sugerate de Ezechiel par s se
potriveasc bine cu ultima parte a celei de-a aptezecea sptmni.
Daniel relateaz c Israelul va fi distrus dup ce acest pretins sprijinitor al pcii se va ntoarce mpotriva
lui, la mijlocul celei de-a aptezecea sptmni (v.41, 44-45).
Multe ri vor fi nfrnte, inclusiv Egiptul, dar Edomul, Moabul i fruntaii copiilor lui Amon vor scpa
din mna lui. Se pare c acest puternic conductor i va concentra eforturile asupra nord-estului Africii, n
special asupra Egiptului, Libiei i Etiopiei. Dar, n timp ce Antioch al IV-lea a dat piept cu dumanul din vest
(Roma), acest conductor va nfrunta opoziia de la nord i est. El va reaciona cu furie fa de aceti dumani i
vor muri muli oameni (v.44). El i va stabili cartierul general n Israel, dar domnia sa se va sfri brusc,
deoarece el va cunoate o for irezistibil, mai presus de toate: piatra care sfrm totul din Dan.
2:34-35, 44.
10.

Enumerai cel puin dou trsturi caracteristice din versetele 36-45, care-l deosebesc pe mprat de
Antioch al IV-lea, descris n versetele 21-35.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
11. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii corecte.
a) Dovezile sugereaz faptul c Antioch al IV-lea apare n istorie pentru a arta poporului lui Dumnezeu
imaginea viitorului Anticrist.
b) Orientul Mijlociu va figura remarcabil n cea de-a aptezecea sptmn i va fi scena unor lupte sngeroase.
c) Comparnd mpratul de la miazzi i cel de la miaznoapte din istorie cu ceea ce prezice profeia cu privire
la aceti doi mprai ai viitorului, noi deducem c nu Siria i Egiptul sunt vizate.
d) Aici Scriptura sugereaz c mpratul, pe care l-am identificat ca viitorul Anticrist, i va concentra atenia
asupra Orientului Mijlociu, n afar de Africa de Nord.
e) Viitorul Anticrist va fi provocat iniial de fore din vest.
VREMEA DE STRMTORARE (Dan. 12:1-13)
Obiectivul 7: Gsii dovada care situeaz evenimentele din capitolul 12 al crii lui Daniel n
ultima jumtate a celei de-a aptezecea sptmni.
Dup cum vedem, n capitolul 12 se continu tema stpnitorului de la sfritul veacurilor, a lui
Anticrist. De asemenea, aici gsim i scopul acestei vremi de strmtorare, i anume, planul lui Dumnezeu de a
pstra credina i viitorul incredibil al celor care vor nvinge.
La mijlocul celei de-a aptezecea sptmni, aa cum am aflat n studiul nostru despre capitolul 9,
poporul lui Dumnezeu va avea o vreme de mare strmtorare, cum n-au mai avut niciodat i ei vor avea nevoie
de ajutor. Dumnezeu nu-i va prsi; El l va implica pe Mihail, puternicul nger desemnat de El pentru a ocroti
Israelul i care-i va izbvi. n Apoc. 12:7-9, ne este prezentat aceast puternic lupt spiritual, al crei rezultat
final va fi izbvirea poporului lui Dumnezeu (v.1).
Matei, n capitolul 24:21-29, i Luca, n capitolul 21:20-26, vorbesc despre ce va aduce acea vreme de
strmtorare. De asemenea, Zaharia se refer n capitolele 13:8-9 i 14:2 la vremurile de restrite ce se vor abate
asupra Israelului n timpurile de pe urm. Cei care vor supravieui vor fi cei ai cror nume este scris n cartea lui
Dumnezeu.

45

Versetul 2 se refer la mulimile ce vor fi sculate din mori. Primul grup menionat, cei neprihnii, se
vor scula pentru a intra n binecuvntarea milenar de dup aceast vreme de strmtorare. Cel de-al doilea grup,
cei ticloi, vor fi nviai dup domnia de o mie de ani a lui Hristos pentru ocara i ruinea venic (comparai
Apoc. 20:4-6 cu 20:11-15) Rsplata neprihnirii i slujirii credincioase va fi binecuvntarea venic (v.3). Lui
Daniel i se spune c aceste lucruri privesc vremea sfritului i, deci, s pecetluiasc cartea (v.4).
n acest moment apar alte dou fiine ngereti, care se altur omului mbrcat n haine de in. Unul
dintre ei l ntreab: Ct va mai fi pn la sfritul acestor minuni? (v.5-6) Ridicndu-i ambele mini spre
cer, pentru a arta solemnitatea mesajului, el a rspuns c: va mai fi o vreme, dou vremi i o jumtate de
vreme, i c toate aceste lucruri se vor sfri cnd puterea poporului sfnt va fi zdrobit de tot (v.7).
Aceast vreme de strmtorare va dura trei ani i jumtate. Totui, observai ce va trebui s se ntmple:
puterea poporului lui Dumnezeu va fi zdrobit. n aceste vremuri de strmtorare, poporul lui Dumnezeu va fi
att de zdrobit, nct va trebui s-i ridice privirea n sus. Astfel c, n timp ce aceast vreme de strmtorare de
la sfritul celei de-a aptezecea sptmni va sfri dramatic, evreii vor privi ctre Dumnezeu pentru a fi
rscumprai. Iar El va revrsa asupra lor Duhul de har i ndurare i poporul Israel va fi mntuit (Zah. 12:1014; 13:1-6).
Zilele de pe urm, aa cum arat versetul 10, vor prezenta un paradox. Rutatea va fi evident
pretutindeni i va crete ca un flux irezistibil, dar cei ri nu vor nelege. Despre aceste vremuri grele vorbete
Pavel n 2 Tim. 3:1-5. Pentru oamenii lumii va fi numai tristee i disperare. Cuvintele unui poet reflect aceast
trist perspectiv atunci cnd spune c: Lumea nu va sfri cu o pocnitur, ci cu un geamt.
Totui, n aceast vreme de strmtorare, marele Curitor al aurului va purifica, curi i desvri
poporul Su.
Versetele 11 i 12 vorbesc despre zilele ce vor urma, cele 1290 de zile sau cei 3 ani i jumtate. Noi nu
tim exact de ce sunt incluse i aceste zile, totui, ele poate vor fi necesare curirii rii i
a templului.
Marii teologi spun c n aceste zile va avea loc judecata neamurilor (Mat. 25:31-46). S-ar putea ca
aceste zile s fie necesare pentru a pune n micare noua stpnire i pentru Anticrist. Orice va nsemna aceast
perioad, Daniel este ndemnat s-i termine lucrarea i este asigurat c la sfritul zilelor el va fi sculat pentru a
primi motenirea venic.
Aici se ncheie studiul nostru asupra crii lui Daniel. Credem c ai primit o bun fundamentare a
studiilor dvs. profetice. Credem c v va ajuta n studierea altor profeii din cartea Apocalipsei.
12.

Facei o scurt descriere a evenimentelor celei de-a aptezecea sptmni bazndu-v pe cele studiate
pn acum.

13.

Cutai n caietul dvs. dovada care indic cnd se vor petrece evenimentele din capitolul 12 al crii lui
Daniel.

AUTOTEST
ADEVRAT/FALS
Scriei un A naintea fiecrei afirmaii adevrate. Dac este fals, scriei F.
____1. Vedeniile sunt date slujitorilor lui Dumnezeu pentru a-i ncuraja, a-i ntri n lucrarea lor i
pentru a-i informa.
____2. Deoarece Dumnezeu nu se uit la faa omului putem spune fr grij c Dumnezeu d
vedenii oricrui copil al Su, indiferent de relaia acestuia cu El.
____3. Vedenia lui Daniel din capitolul 10 ne-a ajutat mult s cunoatem natura luptei spirituale.
____4. Importana deosebit a profeiei mplinite const n puterea ei de a confirma istoria.
____5. mplinirea uimitoare a profeiei ne d ndrzneal s credem c i profeiile nc nemplinite
se vor mplini la fel de exact.
____6. mplinirea profeiei c mpratul Xerxes I va fi cel mai bogat dintre mpraii pe care i-a avut
vreodat Persia i c el va aa pe oricine mpotriva Greciei ne indic exactitatea profeiei.
____7. Una dintre cele mai uimitoare profeii este cea referitoare la viitorul conductor care va
stpni cu mare putere i care va muri, lsndu-i imperiul nu urmailor si direci, ci n
stpnirea a patru generali. Am vzut c aceast profeie s-a referit la Alexandru cel Mare.

46

____8. Cucerirea puterii de ctre Antioch al IV-lea este amplu confirmat de istorie, dar n-a fost
prezis de profei.
____9. Vremea de strmtorare pentru evrei va veni n a doua jumtate a celei de-a aptezecea
sptmni, deci, acest eveniment se va petrece n viitor.
____10. Capitolul 12 din cartea lui Daniel ne arat c va fi o nviere general, cnd toi morii, buni
sau ri, se vor bucura de un viitor mai luminos.
EVALUARE PENTRU PARTEA I-A
Acum, pentru c ai terminat leciile 1-3, recapitulai-le pentru a v pregti pentru Evaluarea pentru
capitolul 1. Aceasta se gsete, mpreun cu formularele pentru rspunsuri, n Pachetul studentului. Rspundei
la toate ntrebrile fr s v uitai n manual. Trimitei formularul cu rspunsuri instructorului dvs., nsoit de
toate materialele indicate pe coperta pachetului dvs. Apoi, putei continua studiul Leciei 4.
RSPUNSURILE LA NTREBRILE STUDIULUI
7
a) Ptolemeilor, mpraii de la sud (miazzi)
1
a) greit
d) corect
b) corect
e) corect
c) corect
f) corect
8
Importana acestor profeii const n capacitatea lor de a verifica exactitatea Cuvntului lui
Dumnezeu. Dovezile arat c fiecare profeie a cunoscut o uimitoare mplinire.
2
b) aici avem un exemplu de mpotrivire obinuit fa de Dumnezeu.
9
Ar fi trebuit s ncercuii c), d), e) i f).
3
a) corect
b) corect
c) greit
10
Versetul 40 deosebete pe mprat de mpratul de la miaznoapte. De asemenea, acest
verset spune c mpratul va invada multe ri, inclusiv Etiopia i Libia, ceea ce Antioch al IV-lea n-a
fcut, conform istoriei.
4
Bazndu-ne pe cele citite n capitolul 10, vedem c rspunsurile la rugciunile copiilor lui
Dumnezeu pot fi zdrnicite de ngerii ri. Totui, cel mai important lucru este s tim c nu exist nici o
putere care poate mpiedica rugciunile s ajung la Dumnezeu. Iar dac avem rbdare, vom primi
rspunsurile la rugciunile noastre.
11
a) corect
d) greit
b) corect
e) greit
c) corect
5
a) corect
b) corect
c) greit. Acest conductor este Alexandru cel Mare. Nu va avea puterea care a exercitat-o puternicul
mprat.
d) greit
12
Rspunsul dvs. ar trebui s includ punctele eseniale pe care le-am enumerat: A
aptezecea sptmn va ncepe cu cucerirea puterii de ctre un viclean conductor al coaliiei celor 10
naiuni. ER1 va ncheia un tratat de pace cu evreii pentru o perioad de apte ani, dar va nclca acest
pact dup 3 ani i jumtate. Apoi, se va ndrepta furios asupra evreilor i va voi s-i distrug; dar ei vor
fi ajutai de Mihail i cei credincioi vor fi izbvii. nainte ca Dumnezeu s-i instaureze mpria
venic, El va nimici pe cei nelegiuii i va sfri spnirea lui Anticrist. Atunci cei ri se vor scula
pentru ocar i ruine venic, iar cei neprihnii pentru binecuvntarea venic.
6
c) Israelul era aezat ntre ele i a fost implicat n istoria lor!
13
Dovada din capitolul 13 ne sugereaz faptul c vremea de mare strmtorare va avea loc n a
doua jumtate a celei de-a aptezecea sptmni i va dura 3 ani i jumtate. Comparnd aceast
dovad cu cea din capitolul 9, tot din cartea lui Daniel, referitoare la cea de-a aptezecea sptmn,
deducem c vremea de mare strmtorare va ncepe n momentul n care viitorul stpnitor va nclca
pactul su cu evreii.

47

SECIUNEA 2: NCEPUTUL EVENIMENTELOR SFRITULUI


Lecia 4: S nelegem cartea Apocalipsa
Daniel i Apocalipsa sunt dou din cele mai remarcabile cri de profeii din Biblie. Ele conin un mesaj
important pentru cretinii din zilele noastre. Ele ne arat c tot ce exist, creaia Celui care a creat lumea, va
sfri conform planului Su. Ele ne arat c El este Dumnezeul istoriei. El deine controlul viitorului. n
aceast lecie vom lua n considerare cartea Apocalipsei ca un tot unitar. n leciile urmtoare vom studia detaliat
mesajele ei speciale.
La nceputul studiului nostru referitor la Apocalipsa, vom examina tema i coninutul crii, apoi ne vom
ocupa de forma special n care a fost scris. De asemenea, ar trebui s nvm cum s tlmcim cartea
Apocalipsei. Pentru a reui acest lucru, vom nva anumite principii de interpretare, care s ne ajute s
nelegem mesajul ei.
Cel mai important lucru este c vom descoperi c Apocalipsa ni-L dezvluie pe Isus Hristos. El este
subiectul i obiectul major al acestei cri. Isus este Cel prin care Dumnezeu i va mplini toate planurile Sale.
Rugciunea noastr este ca fiecare student, n timp ce studiaz leciile acestui curs, s primeasc o
viziune nou asupra gloriei, puterii i mpriei lui Dumnezeu i, n mod special, a Fiului Su. Ne rugm ca
aceast nou viziune s v inspire pe fiecare din dvs. s trii pentru Hristos cu o i mai mare abnegaie.
SCHIA LECIEI
O privire de ansamblu asupra crii Apocalipsa.
O descriere a coninutului ei.
Principii cluzitoare pentru nelegerea mesajului ei.
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s identificai elementele de baz referitoare la numele, tema, subiectul, autorul i data scrierii crii
Apocalipsa.
s rezumai coninutul crii Apocalipsa.
s descriei liniile cluzitoare care trebuie urmate pentru a interpreta mesajul crii Apocalipsa.
EXERCIII DE NVARE
1
Studiai lecia conform procedeului stabilit la Lecia 1.
2
Nu uitai s scriei propriile dvs. rspunsuri la ntrebrile studiului, nainte de a v uita la
rspunsurile date la sfritul leciei. Acest procedeu v va ajuta s nvai materialul mai repede.
3
Facei autotestul de la sfritul acestei lecii i comparai rspunsurile dvs. cu cele date n
pachetul studentului. Recapitulai fiecare ntrebare la care n-ai rspuns corect.
CUVINTELE CHEIE
alegorie
apocaliptic
detaliere parantetic
mesianic
mileniul
Septuaginta

48

DEZVOLTAREA LECIEI
O PRIVIRE GENERAL ASUPRA CRII
Vom ncepe studiul crii Apocalipsa cu o privire general asupra numelui, temei, subiectului i autorului
ei.
Obiectivul 1: Explicai nelesul noiunii de apocalips i tema crii Apocalipsei.
NUMELE I TEMA
Numele crilor Bibliei sunt foarte importante. De exemplu, prima carte a Bibliei se numete Genesa, un
cuvnt care provine din limba greac i care nseamn generaii. Expresia acestea sunt neamurile lui
apare mereu n carte i distinge realmente mprirea fcut n linii generale. n ebraic, limba n care a fost
scris aceast carte, numele crii a fost Bereshith, o expresie care nseamn la nceput. Aceast expresie
apare n prima fraz a acestei cri. Numele ultimei cri din Biblie, care este i Descoperirea, apare n prima
propoziie a acestei cri.
1. Deschidei Biblia la Apocalipsa 1:1 i notai n caietul dvs. expresia care conine numele crii.
Cuvntul apocalipsa este traducerea substantivului grecesc apokalupsis, care nseamn ceea ce nu
este ascuns. Verbul apokalupto, a nu ascunde, l gsim, de asemenea, n versiunea greceasc a Noului
Testament. Aceste cuvinte sunt folosite n diverse pasaje din Scriptur pentru a exprima dou sensuri principale.
n primul rnd, se refer la lucrarea lui Dumnezeu de a descoperi lucruri pe care noi s le nelegem. n al doilea
rnd, se refer la vizibila apariie a lui Isus Hristos. Mai gsim n Noul Testament i un al treilea sens al acestor
cuvinte. Expresia pe care o gsim n 1 Petru 1:13, de exemplu, nu trebuie s se refere neaprat la viitoarea
venire a lui Isus Hristos. Putem traduce i dup cum urmeaz: harul care va fi adus la artarea lui Isus
Hristos. Adevrul exprimat este c noi putem fi tari acum pentru c Isus Hristos ne este descoperit mereu, dac
l urmm pe El.
2. Potrivii sensul adevrat (dreapta) cu pasajul din Scriptur (stnga).
____a) Matei 11:25
1) Descoperirea unor lucruri pentru a fi nelese de noi.
____b) Matei 16:17
2) Vizibila apariie a lui Isus Hristos.
____c) 1 Petru 1:7
____d) 1 Petru 1:12
Al doilea sens principal, vizibila apariie a lui Hristos, este tema crii Apocalipsa. Aceast tem este
anunat n capitolul 1, versetul 7: Iat c El vine pe nori. i orice ochi l va vedea; i cei ce L-au strpuns. i
toate seminiile pmntului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin.
3. Explicai n caietul dvs. sensul noiunii de descoperire i spunei care este tema crii Apocalipsa.
SUBIECTUL
Obiectivul 2:

Identificai subiectul crii Apocalipsa.

Aa dup cum ai observat, titlul crii Apocalipsa nu este de fapt Descoperirea, ci, mai degrab,
Descoperirea lui Isus Hristos. Deci, nseamn a nu ine ascuns, a face evident, a dezvlui o persoan, i
anume pe Isus Hristos.
4. Citii Luca 24:13-27 i rspundei la urmtoarele ntrebri:
a) Despre cine le-a vorbit Isus ucenicilor (v.27)?
________________________________________________________________________________
b) Din ce Scripturi le-a tlcuit (v.27)?
________________________________________________________________________________
nelegei dvs. c Biblia este o carte care ne vorbete despre Isus Hristos? De la nceput, Genesa, pn
la ultimul Amin din Apocalipsa exist un personaj maiestuos, care apare pe fiecare fil a crii lui Dumnezeu:
este Fiul lui Dumnezeu. El este subiectul i obiectul ntregii cri. Mai mult, n ultimul capitol al crii l vedem
n plenitudinea Persoanei, poziiei i desvririi Sale - trecut, prezent i viitor.
5. Cartea Apocalipsa conine multe tablouri ale marelui ei subiect. Copiai n caietele dvs. urmtoarea list de
tablouri, lsnd un spaiu liber dup fiecare. n timp ce citii Apocalipsa pentru acest curs, unele ntrebri ale
studiului v vor cere, ca dup fiecare tablou sau trstur caracteristic a lui Hristos, s scriei capitolul i
versetul n care apar.

49

Judectorul Bisericii Sale


Alfa i Omega
Cel dinti i Cel de pe urm
Amin
nceputul i sfritul
ntiul nviat din mori (v.5)
Cel care are cheile morii i ale Locuinei morilor
Martorul adevrat i credincios
Leul din seminia lui Iuda
Rdcina lui David
Mielul
Marele Preot
Posesorul sigiliului lui Dumnezeu
Domnul mprailor pmntului (v.5)
Fiul omului
Cel viu
Proprietarul pmntului i al mrii
Deintorul cosorului seceriului
Fiul brbat al lui Israel
Zdrobitorul teascului mniei lui Dumnezeu
Clreul calului alb
mpratul mprailor
Domnul Domnilor
Luceafrul de diminea
Lumina veniciei
Goel (Rscumprtorul)

n cartea Apocalipsei, Isus Hristos este activ. El vorbete, umbl, nvinge, judec i stpnete. El
poruncete lui Ioan s scrie ceea ce vede ntr-o carte i s-o trimit celor apte biserici. El l cheam pe Ioan s se
suie la cer (Apocalipsa 4:1). El ia cartea cu cele apte pecei din mna Tatlui Su. El deschide cartea. El st
pe muntele Sionului cu Israelul mntuit. El strnge recolta de pe pmnt, clrete pe un cal alb, zdrobete n
teascul mniei lui Dumnezeu i domnete n venicie.
Cartea Apocalipsei nu este numai o descoperire a lui Isus Hristos, ci i descoperirea fa de servii Si a
evenimentelor ce se vor ntmpla pentru a mplini planul lui Dumnezeu.
6.
a)
b)
c)

Subiectul crii Apocalipsa este:


viaa lui Isus pe pmnt i raporturile Sale cu biserica.
nsui Isus, ce a fcut, ce face i ce va face.
explicaia nvturilor lui Isus despre Dumnezeu.

AUTORUL I DATA SCRIERII


Obiectivul 3: Enumerai dovezile referitoare la paternitatea crii Apocalipsa i data scrierii ei.
n cartea Apocalipsa sunt o serie de referiri la identitatea autorului ei.
7. Citii Apoc. 1:1, 4, 9; 22:8 i rspundei la urmtoarele ntrebri n caietul dvs., notnd capitolul i versetul
care este adevrat pentru fiecare rspuns.
a) Cine stabilete c el este autorul crii?
b) n ce relaie era el cu Isus Hristos?
c) n ce relaie era el cu cei crora le adresa mesajele?
Pe lng referinele pe care le-ai studiat deja, mai exist o serie de alte date despre cartea Apocalipsei,
care ne indic autorul ca fiind Ioan.
n scrierile lor, o serie de conductori ai Bisericii primare atribuie paternitatea crii Apocalipsa
apostolului Ioan. Printre acetia se numr Justin Martirul (163-217 d.Hr.), Tertulian (145-220 d.Hr.) i Origen
(185-254 d.Hr.). Aceti prini ai Bisericii primare sunt cunoscui ca oameni integri i foarte devotai lui Isus
Hristos. Din aceast cauz, mrturiile lor au o pondere nsemnat n istoria Bisericii primare. Totui, putem
vedea c ali oameni din acea vreme aveau alte convingeri cu privire la identitatea lui Ioan. Cu att mai mult cu
ct nu se tie cu exactitate data scrierii crii Apocalipsa. Unii teologi susin c aceast carte a fost scris ntre

50

64 i 68 d.Hr., n timpul domniei mpratului roman Nero. Scriitorii Bisericii primare, care se refer la data
scrierii crii, susin c ar fi fost scris ntre 91 i 98 d.Hr., n timpul domniei lui Domiian. Bazndu-ne pe
dovezile interne ale istoriei seculare i pe mrturia conductorilor Bisericii primare, pare c ultima variant este,
logic, cea mai plauzibil.
Dup cum am menionat mai sus, unii teologi nu sunt convini c Apocalipsa a fost scris de Ioan, ei
neag paternitatea sa. Argumentul lor de baz este stilul scrierii Apocalipsei, care este prea diferit de Evanghelia
lui Ioan i epistolele sale. Este adevrat c stilurile difer, dar ele sunt diferite i pentru c subiectele sunt
diferite. n aceste scrieri ale lui Ioan, atenia se ndreapt spre Dumnezeu, care a venit n ntmpinarea omului
prin Fiul Su, Isus Hristos i viaa pe care a trit-o Isus pe pmnt. n Apocalipsa, dimpotriv, s-a apreciat c
exist ntre trei i patru sute de referine la Vechiul Testament. Acest lucru este adevrat, deoarece subiectul este
Marea Judecat i Ioan d expresie profeiilor Vechiului Testament evreiesc, n limba greac. Dei subiectul
principal al Apocalipsei difer de cel al celorlalte scrieri ale lui Ioan, Apocalipsa este foarte asemntoare cu ele.
De exemplu, Ioan este singurul autor nou-testamental care utilizeaz cuvntul grecesc logos (cuvnt). ntrun mod personal, el l numete pe Isus Cuvntul n urmtoarele pasaje: Ioan 1:1-3, 14; 1 Ioan 1:1, Apoc.
19:13). De asemenea, el folosete cuvntul grecesc nikao, a birui, n Ioan 16:33; 1 Ioan 2:13-14; 4:4; 5:4-5 i
de 17 ori n Apocalipsa. n afara scrierilor lui Ioan acest cuvnt ete folosit numai de trei ori (Luca 11:12; Rom.
3:4; 12:21). Proorocia lui Zah. 12:10 este menionat n Ioan 19:37 i se face referire la ea i n Apoc. 1:7. n
aceste dou pasaje din Biblie, este folosit verbul grecesc ekkenteo (au strpuns), un cuvnt care nu mai apare
niciunde n Noul Testament sau n Septuaginta. Aceste asemnri sunt semnificative. mpreun cu alte dovezi
care arat c Ioan a scris Apocalipsa, ele reprezint dovezi clare c autorul acestei cri este aceeai persoan
care a scris Evanghelia i epistolele lui Ioan. Dovezile prezentate arat c autorul Apocalipsei este Ioan apostolul
i ucenicul favorit al lui Isus.
8. Enumerai n caietul dvs. patru fapte care susin concluzia c aceast carte, Apocalipsa, a fost scris de
apostolul Ioan n timpul domniei lui Domiian (91-96 d.Hr.).
DESCRIEREA CONINUTULUI
Obiectivul 4: Facei un plan al crii Apocalipsa, indicnd temele, titlurile i referinele din principalele
pri ale schiei leciei.
PRINCIPALELE SUBDIVIZIUNI
n Apoc. 1:19, nsui Isus stabilete cele trei subiecte principale ale mesajului Su.
9. Conform Apoc. 1:19, care sunt lucrurile despre care trebuie s scrie Ioan?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Studiai urmtorul plan, care este mprit conform acestor trei subiecte principale i se bazeaz pe
formularea textului grecesc.

51

I
II
III
IV

CARTEA APOCALIPSA
Prologul, 1:1-8
Ce a vzut Ioan, 1:9-20 (vederea lui Hristos)
Ce este acum, 2:1-3:22 (mesaje ctre biserici)
Ce se va ntmpla mai trziu, 4:1-22:6 (dup aceste lucruri)
A
Biserica n slav, 4:1-5:14
B
Necazul cel mare, 6:1-19:21
C
Mileniul, 20:1-6
D
Gog i Magog, 20:7-10
E
Scaunul de domnie mare i alb, 20:11-15
F
Toate lucrurile noi, 21:1-22:6
Postscriptum, 22:7-21 (Fii gata, pregtii).

Bineneles c s-au mai fcut i alte planuri ale crii Apocalipsa. Unul dintre cele mai faimoase planuri
este cel ce se bazeaz pe serii de cte apte, aa cum se gsesc n carte. (Acest plan este inclus n cursul ICI
Rezumatul Noului Testament.)
10.

Scriei numrul fiecrei pri principale a crii Apocalipsa (dreapta) n faa fiecrei teme, titlul sau
referine, ce aparin respectivei pri (stnga).
____a) Toate lucrurile noi
1) Prolog
____b) Vederea lui Hristos
____c) Ce a vzut Ioan
2) Partea a II-a
____d) Fii gata, pregtii
3) Partea a III-a
____e) Mesajele ctre biserici
4) Partea a IV-a
____f) Descoperirea 1:1-8
5) Postscriptum
DETALII PARANTETICE (PREZENTAREA N DETALIU)
Obiectivul 5: Identificai acele pri ale crii Apocalipsa, care recurg la detalii parantetice.
n scris, detalierea parantetic este o cercetare n prim plan, o descriere complet a unei pri dintr-un
subiect, care a fost deja menionat. De exemplu, cineva vrea s priveasc un ora de la distan, ca s aib o
privire general asupra lui. Apoi, se poate apropia de o anumit cas ca s-i noteze detaliile. Cercetarea n prim
plan a casei respective este ca i o descriere amnunit parantetic.
Descrierea n detaliu, parantetic, este o cercetare n prim plan, o descriere complet a unei pri
dintr-un subiect, care a fost deja menionat.
Un bun exemplu de detaliere parantetic este n relatarea creaiei din Genesa 1 i 2. n capitolul 1 ne
sunt prezentate toate cele ase zile ale creaiei, care includ i crearea brbatului i a femeii, din versetele 26-30.
Apoi, n capitolul 2:4-25, exist o descriere mai amnunit a unui eveniment petrecut n cea de-a asea zi:
crearea brbatului i a femeii.
Cartea Apocalipsa este prezentat n acelai mod. Ioan ne relateaz n ordinea corect. Pentru a
interpreta exact cartea Apocalipsa, este important s plasm corect aceste detalieri parantetice. Cu o singur
excepie, capitolul 14, detalierile parantetice ne ofer detalii asupra evenimentelor deja explicate. Capitolul 14
privete n viitor sau anticipeaz evenimentele care vor veni. Detalierile parantetice ale acestei cri sunt
urmtoarele:

52

CAPITOLUL

SUBIECTUL DETALIERII PARANTETICE

7
Cei 144.000 pecetluii, din toate seminiile lui Israel i mulimea celor mbrcai n haine albe.
10
ngerul puternic cu cartea deschis.
11:1-14
Cei doi martori.
12
Femeia, fiul i balaurul.
13
Cele dou fiare slbatice.
14 Cei 144.000 ai lui Israel (din nou), vestirea Evangheliei, anunarea cderii Babilonului, seceriul de pe urm i teascul.
17
Cele dou fiare slbatice i curva cea mare, judecata femeii prostituate.
18
Babilonul

11. ncercuii litera dinaintea fiecrei detalieri parantetice.


a) Relatarea creaiei din Genesa, capitolul 1.
b) O descriere mai complet a unui subiect, care a fost deja menionat n treact ntr-o alt parte a povestirii
(relatrii).
c) O relatare ordonat a unor serii de evenimente n desfurarea lor corect.
d) Tabloul Babilonului din Apocalipsa capitolul 18.
e) Descrierea brbatului i a femeii din Genesa capitolul 2:4-25.
PRINCIPII CLUZITOARE PENTRU NELEGEREA MESAJULUI CRII APOCALIPSA
Ai studiat cteva elemente eseniale despre tema i coninutul crii Apocalipsa. n aceast parte a
leciei vom lua n considerare cteva principii importante de urmat, dac dorii s nelegei mesajul crii.
PATRU SISTEME FUNDAMENTALE DE INTERPRETARE
Obiectivul 6: Identificai patru sisteme fundamentale de interpretare a crii Apocalipsa.
Exist patru puncte de vedere sau sisteme fundamentale de interpretare a crii Apocalipsa. Acestea sunt:
preterist, istoricist, idealist sau spiritual i futurist. Vom prezenta pe scurt fiecare sistem i vom aprecia prile
bune i rele ale fiecruia.
SISTEMUL PRETERIST
Cei care susin acest sistem sunt de prere c profeiile Apocalipsei au fost mplinite n luptele primilor
cretini contra Romei. Fiarele menionate n carte reprezint Imperiul Roman sub domnia cezarilor, care au
poruncit ca oamenii s li se nchine lor ca lui Dumnezeu.
Evenimentele prezise n cartea Apocalipsei au atins punctul culminant fie prin distrugerea Ierusalimului
n anul 70 d.Hr., fie prin cderea Romei n anul 476 d.Hr. Astfel c mesajul crii are o mic nsemntate sau nici
una, pentru prezent.
SISTEMUL ISTORICIST
Din acest punct de vedere, cartea prezint o descriere a mersului istoriei pn n vremurile noastre.
Persoanele care susin acest punct de vedere identific diversele profeii ale crii cu ridicarea hunilor, a lui
Napoleon, a Islamului i aa mai departe. Este greu de gsit dou persoane care susin acest punct de vedere i
care s fie de acord cu ce reprezint fiecare simbol.
SISTEMUL IDEALIST SAU SPIRITUAL
Conform acestui punct de vedere, cartea este o alegorie spiritual, care ne arat triumful lui Dumnezeu
asupra Satanei, a binelui asupra rului. Cartea nu face referire la nici un eveniment specific. Paginile sale ne
descoper principiile, care descriu lupta constant dintre forele lui Satan i forele lui Dumnezeu.
SISTEMUL FUTURIST
Futuritii cred c Biblia este o carte de literatur. Din punct de vedere literar, ei nu neleg c Anticrist
va avea apte capete i zece coarne. Mai degrab, ei cred c evenimentele i personajele la care se refer cartea
sunt evenimente i personaje literare. Conform acestui punct de vedere, majoritatea profeiilor n-au fost nc
mplinite. Ele vor fi mplinite n viitor. Evenimentele descrise n capitolele 1-3 au avut deja loc, conform prerii
lor, dar, totui, n viitor vor fi judecata, nvierea, rpirea, Anticristul, profeii mincinoi, Necazul cel mare, btlia
lui Armaghedon, Mileniul, cerul cel nou i pmntul cel nou. Futuritii accentueaz faptul c Apocalipsa se
intituleaz ea nsi o profeie - descoperire.
O serie de teologi care au studiat cartea Apocalipsei susin puncte de vedere ce nu se pot clasifica exact
n nici unul din sistemele enumerate. De exemplu, muli susin punctul de vedere spiritual, dar sunt de acord c

53

exist i un element profetic i c evenimentele finale vor avea loc. Spre deosebire de futuriti, ei nu cred c
profeiile crii se refer la evenimentele specifice, care pot fi definite clar. Putem pune sub semnul ntrebrii
dac Biserica primar a vzut n cartea Apocalipsa un tablou al Imperiului roman n opoziie cu Biserica i
persecuiile primilor cretini. Unul din scopurile acestei cri a fost, desigur, s serveasc ca o ncurajare pentru
biserica din primele trei secole, care s-a strduit s-i menin existena.
De asemenea, este clar c aceast carte ne arat victoria final a lui Dumnezeu asupra forelor lui Satan.
Pe lng mesajul de consolare adus Bisericii primare i simpla asigurare c binele va triumfa asupra rului, mai
era ceva, ce i-a atras pe primii cretini.
Admind cteva din meritele celorlalte puncte de vedere, punctul de vedere prezentat de acest curs se
bazeaz pe cel futurist. Noi credem c acest punct de vedere se potrivete cel mai bine coninutului crii,
deoarece cartea descrie evenimentele care trebuie s aib loc pentru a desvri planul lui Dumnezeu evenimente ce vor avea loc n viitor.
12.

Scriei numrul sistemului de interpretare al crii Apocalipsa (dreapta) n faa fiecrei afirmaii care
exprim acel punct de vedere (stnga).
____a) Profeiile se refer la evenimentele reale,
1. Preterist
care vor avea loc n viitor, pentru a mplini
2. Istoricist
planul lui Dumnezeu.
3. Idealist/Spiritual
____b) Profeiile au fost mplinite n vremea n care
4. Futurist
primii cretini au fost persecutai de Roma.
_____c) Unii care susin acest punct de vedere cred c
profeiile s-au mplinit cnd a fost distrus Ierusalimul
n anul 70 d.Hr.
____d) Evenimentele descrise reprezint o alegorie spiritual
a luptei continue dintre Dumnezeu i Satan.
____e) Profeiile sunt identificate cu personaje i evenimente
ale trecutului, ca de pild Napoleon sau ridicarea Islamului.
TRSTURILE SPECIFICE I FORMA CRII
Obiectivul 7: Descriei principiile de interpretare a mesajului profetic al crii Apocalipsa.
Dup cum tii, Biblia cuprinde scrieri despre subiecte diferite i n multe forme diferite. De exemplu,
conine psalmii lui David, proverbele lui Solomon, proorociile lui Isaia, epistolele lui Pavel. Unele din scrierile
profetice ale Bibliei ne sunt prezentate n aa-numita form apocaliptic, un stil care are o serie de trsturi
distinctive. Cele patru cri ale Bibliei, care sunt considerate apocaliptice din punct de vedere al formei sunt:
proorociile lui Daniel, Ezechiel, Zaharia i Apocalipsa.
n continuarea studiului vom nva mai multe despre trsturile apocaliptice ale crilor lui Daniel i
Apocalipsa. Paragraful urmtor prezint cele trei trsturi principale ale stilului apocaliptic, care le gsim n
textele biblice; noi vom folosi exemple din cartea Apocalipsa.
1. n scrierile apocaliptice, semnele i simbolurile sunt folosite pentru a transmite adevrul spiritual.
De exemplu, observai expresia descoperirea pe care i-a dat-o din Apoc. 1:1. Aceast expresie este
traducerea exact a cuvntului grecesc care nseamn a semnifica, a arta cu semne. Semnele i simbolurile
sunt utilizate n toat cartea. Ioan spune: Eu am vzut de peste 60 de ori (vezi 1:12 i 14:6 ca exemple). El
afirm de 28 de ori eu am auzit (vezi 5:11 i 12:10, ca exemple). Apoi, el specific n mod intenionat c i s-au
artat nite lucruri (vezi 4:1; 17:1; 21:9-10 i 22:1, ca exemple).
2. Scrierile apocaliptice arat viitoarea victorie a forelor lui Dumnezeu asupra forelor lui Satan. Vedei,
de exemplu, victoria asupra lui Satan, care este prezentat n Apoc. 12:7-12 i 20:7-10.
3. n scrierile apocaliptice, ngerii intervin pentru a explica evenimentele. Acest lucru este ilustrat prin
apariia ngerului din Apoc. 10:9-11 i 17:15-18.
Stilul apocaliptic a fost folosit de ctre scriitori i n alte scrieri, nebiblice. Dei scrierile lor se aseamn cu
cele ale crilor biblice, n anumite privine exist cteva diferene importante. De exemplu, crile apocaliptice
nebiblice au un mod de a privi viaa celor evlavioi dintr-un punct de vedere foarte pesimist. Dimpotriv,
scriitorii biblici sunt foarte optimiti. Ei ne arat c, dei cei credincioi sufer persecuii, Dumnezeu i

54

binecuvnt poporul cu pace i bucurie n mijlocul necazurilor i ncercrii credinei. Ei au o legtur cu El, pe
care nimic n-o poate distruge.
13.
a)
b)
c)
d)
e)
f)

ncercuii litera dinaintea fiecrei descrieri a unei trsturi distincte a literaturii apocaliptice, care se afl
n cartea Apocalipsa.
Folosirea semnelor i simbolurilor pentru a transmite adevrul spiritual.
Identificarea apostolului Ioan ca autor al crii.
Folosirea cuvntului apokalupsis.
Intervenia ngerilor care apar pentru a explica evenimentele.
Cercetarea pesimist a vieii celor credincioi.
Prezentarea victoriei finale a lui Dumnezeu asupra lui Satan.

PRINCIPIILE DE INTERPRETARE A SENSULUI CRII


Obiectivul 8: Identificai principiile care ajut pe cel ce dorete s interpreteze corect mesajul
profetic.
Cnd cineva dorete s interpreteze mesajul profetic al crii Apocalipsa, exist patru principii
importante care trebuie urmate. Aceste principii sunt enumerate mai jos. Primele trei trebuie aplicate pentru c
Apocalipsa este o carte profetic. Cel de-al patrulea principiu trebuie folosit pentru c profeia Apocalipsei ne
este dat ntr-o form apocaliptic.
Principiul 1: S lsm Scripturile s se tlmceasc singure.
n Apocalipsa, Ioan ne-a prezentat tablourile i scenele pe care le-a vzut i cade n sarcina noastr s interpretm
aceste semne, bazndu-ne pe nvturile din celelalte cri ale Cuvntului lui Dumnezeu. Cnd interpretm
aceste semne trebuie s ne amintim de dou lucruri:
1. Biblia este cel mai bun tlmcitor al su i
2. Cnd evidentul ne descoper cel mai bun sens, orice alt interpretare este un nonsens. Contextul crii
Apocalipsa este ntreaga Biblie.
Principiul 2: Aplicai regula perspectivei profetice.
Apostolul Petru accentueaz n 1 Pet. 1:11 faptul c profeilor li s-au descoperit evenimentele viitoare, dar ei nu
le-au neles ntotdeauna sau n-au vzut elementele temporale implicate n mplinirea lor. Adesea, citirea profeiei
este ca i cum am privi cerul plin de stele. Noi nu suntem contieni de marile distane dintre ele i nici mcar nu
ne dm seama c unele sunt mai aproape de noi dect altele.
14.

Citii Isa. 61:1-2 i Luca 4:16-21. Explicai pe scurt n caietul dvs. de ce credei c Isus s-a oprit din
citit exact la acel pasaj al crii proorocului Isaia. Chiar dac Isaia a vzut anul de ndurare al Domnului i
ziua de rzbunare a Dumnezeului nostru n aceeai vedenie, el n-a vzut la ce distan n timp se petrec
cele dou evenimente. Aici este necesar perspectiva profetic adecvat sau punctul de vedere profetic.
Primul eveniment s-a mplinit n timpul lucrrii lui Isus pe pmnt, cel de-al doilea nu se va mplini nainte de
Necazul cel mare. Deoarece cel de-al doilea eveniment nc nu s-a mplinit, distana n timp ntre cele dou
evenimente este deja de circa 2.000 de ani.

Principiul 3: Recunoatei posibilitatea dublei mpliniri a profeiei.


Profeii ai cror mesaje sunt notate n Vechiul Testament au fost iniial predicatori pentru generaia lor i n-au fost
prezictorii viitorului. Ei au avertizat poporul acelor vremuri despre iminenta venire a Domnului, cnd va veni
pentru a judeca pcatul i idolatria. Totui, mesajele lor subliniaz nu numai evenimentele care s-au petrecut n
vremea lor, ci i cele viitoare pn la mreaa zi a Domnului, care este descris n Apocalipsa. De exemplu,
profetul Ioel menioneaz ziua Domnului (Ioel 1:15; 2:1-2; 11, 31). n vremea lui Ioel, desigur, au existat
anumite judeci ce s-au abtut asupra poporului lui Iuda; dar va veni i ziua Domnului, cea descris n
Apocalipsa 19. De aceea, profeia lui Ioel va avea o dubl mplinire.
Principiul 4: nelegei folosirea semnelor i simbolurilor.
Multe semne i simboluri, ca, de exemplu, animale, culori, numere i obiecte, apar peste tot n cartea Apocalipsa.
Ele sunt folosite pentru a exprima anumite sensuri. Dup prerea lui J. B. Smith, exist 46 de simboluri pe care
le interpreteaz chiar aceast carte. Alte simboluri nu sunt interpretate. Totui, exist un acord general asupra
sensurilor celor mai multe simboluri folosite. Urmtorul tabel v prezint cele mai importante simboluri utilizate
n Apocalipsa, mpreun cu sensurile ce li se atribuie n mod uzual.
TIPUL SIMBOLULUI

SIMBOLUL

SENSUL (NELESUL)

55

Numere

unu
Dumnezeu
doi
confirmare
trei
trinitate
patru
pmnt
ase
om, ru
apte
plenitudine divin (de 54 de ori)
zece
desvrire politic
doisprezece
desvrire final
Animale
miel
Isus
cai
putere militar
fiare slbatice
Anticrist i falii prooroci
broate
demoni
leu
Isus
Culori
alb
puritate, antichitate
palid
moarte
rou
vrsare de snge, rzboi
purpuriu
lux regal
verde smarald
odihn, ntrire
negru
calamitate, necaz
Autorul acestui manual crede c sensurile simbolurilor prezentate n tabelul de mai sus v vor rmne
ntiprite n memorie, dup ce ai studiat cu atenie cartea Apocalipsa.
Deja v-au fost prezentate cteva tablouri ale lui Hristos pe care le gsim n Apocalipsa i sperm c v-ai
dat seama tot mai mult c Dumnezeu deine controlul viitorului.
Rugciunea noastr este ca acest studiu s v determine s trii o adevrat via cretin, deoarece se
apropie venirea lui Isus Hristos.
15.

Potrivii fiecare afirmaie (stnga) cu principiul interpretrii profetice (dreapta) de care se apropie cel
mai mult afirmaia respectiv.
____a) Profeiile lui Ioel despre Ziua Domnului
au fost mplinite n vremea Lui, dar se
vor mplini i la sfritul veacurilor.
1. Principiul c Scripturile se tlmcesc singure.
____b) Simbolul mielului l reprezint pe Isus.
2. Principiul perspectivei profetice.
____c) mplinirea a dou evenimente descrise
3. Principiul dublei mpliniri.
n acelai verset, poate fi separat n timp
4. Principiul folosirii semnelor.
de multe sute de ani.
____d) Alte profeii din Biblie sunt comparate cu
cele date n Apocalipsa pentru a le nelege
pe cele din Apocalipsa.
____e) Pe cnd Isus era n sinagoga din Nazaret,
El se referea la propria Sa lucrare pe pmnt,
citind numai o parte din profeia mesianic
din Isa. 61:2.
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. Exist un rspuns foarte bun la fiecare ntrebare. ncercuii litera dinaintea celui mai
bun rspuns.
1. Aa cum este folosit n cartea Apocalipsa, cuvntul revelaie nseamn:
a) descoperirea sensului experienei spirituale.
b) apariia vizibil a lui Isus Hristos.
c) transmiterea cunotinei spirituale credincioilor.
d) descoperirea lucrurilor pentru a fi nelese de credincioi.
2.
a)
b)
c)
d)

Principalul subiect al Apocalipsei este descrierea:


evenimentelor din viaa pe care a dus-o Isus pe pmnt.
forelor spirituale angajate n lupta contra celor evlavioi.
descrierea lui Isus n trecut, prezent i viitor.
descrierea simbolurilor referitoare la destinul poporului lui Israel.

56

3.
a)
b)
c)
d)

Un indiciu c apostolul Ioan a scris cartea Apocalipsa este:


folosirea cuvintelor greceti logos i nikao.
folosirea numeroaselor citate din Vechiul Testament.
faptul c apare cuvntul grecesc apokalupsis.
caracterul apocaliptic al crii.

4.
a)
b)
c)
d)
e)

Crui principal capitol al crii Apocalipsa aparine tema toate lucrurile noi?
prolog
Ce ai vzut.
Ce este acum.
Ce se va ntmpla mai trziu.
Postscriptum.

5.
a)
b)
c)
d)

Scopul unei detalieri parantetice din Scriptur este:


s prezinte un subiect care n-a fost menionat mai nainte.
s extind durata dintre dou evenimente de natur asemntoare.
s scurteze durata dintre dou evenimente de natur asemntoare.
s ne furnizeze mai multe informaii asupra unui subiect menionat pe scurt n alt parte.

6.
a)
b)
c)
d)

Conform interpretrii preteriste a crii Apocalipsa, aceasta:


descrie toat istoria pn n prezent.
prezint victoria binelui asupra rului.
descrie luptele primilor cretini contra Romei.
prezint evenimentele care se vor ntmpla.

7.
a)
b)
c)
d)

Scrierile apocaliptice din cartea Apocalipsa, dac le comparm cu alte scrieri apocaliptice:
nu includ intervenia ngerilor pentru a explica evenimentele.
nu prezint n mod pesimist viaa celor evlavioi.
nu folosesc semne i simboluri pentru a transmite adevrul spiritual.
nu arat viitoarea victorie a forelor lui Dumnezeu asupra lui Satan.

8. Simbolul mielului l reprezint pe Isus - aceast interpretare este cea mai apropiat fa de care din
urmtoarele principii de interpretare profetic?
a) folosirea semnelor i simbolurilor.
b) Scripturile se tlmcesc singure.
c) perspectiva profetic.
d) dubla mplinire.
RSPUNSURI SCURTE
Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri. Rspunsurile dvs. pot diferi puin de formularea dat de
noi n pachetul studentului, dar ele trebuie s aib un coninut asemntor.
Scriei rspunsul dvs. n spaiul rezervat dup fiecare ntrebare.
9. Care au fost cele trei lucruri pe care Isus i le-a menionat lui Ioan ca s le scrie n cartea Apocalipsa?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
10.

Enumerai patru principii fundamentale de interpretare a nelesului crii Apocalipsa i explicai care din
aceste principii este prezentat n acest curs.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
RSPUNSURILE LA NTREBRILE STUDIULUI

57

1
9
2

10

3
11
4
12

5
13
6
14
7
15

Faptele pot fi urmtoarele n ordinea dorit de fiecare: a) folosirea grecescului logos;


b) folosirea cuvintelor greceti nikao i ekkenteo; c) mrturia conductorilor Bisericii primare, ca de
exemplu Justin Martirul, referitoare la paternitatea crii atribuite lui Ioan; d) mrturia conductorilor
Bisericii primare referitoare la data cnd a fost scris cartea; e) dovada intern a crii Apocalipsa
referitoare la ntemniarea lui Ioan n insula Patmos.
Rspunsul dvs. ar trebui s fie descoperirea lui Isus Hristos.
Lui i s-a spus s scrie:
a) lucrurile pe care le-ai vzut; b) lucrurile care sunt i c) cele care au s fie dup ele.
a)
1
Descoperirea unor lucruri pentru a fi nelese de noi.
b)
1
Descoperirea unor lucruri pentru a fi nelese de noi.
c)
2
Vizibila apariie a lui Isus Hristos.
d)
1
Descoperirea unor lucruri pentru a fi nelese de noi.
a)
4
Partea principal IV
b)
2
Partea principal II
c)
2
Partea principal II
d)
5
Postscriptum V
e)
3
Partea principal III
f)
1
Prologul I
g)
3
Partea principal III
Rspunsul dvs. ar trebui s fie asemntor cu urmtorul rspuns: Numele crii Apocalipsa
este apokalupsis (descoperirea) lui Isus Hristos. Cuvntul apokalupsis nseamn aici apariia
vizibil sau descoperirea lui Isus Hristos. O gsim n Apocalipsa 1:7.
Ar fi trebuit s ncercuii b), d) i e).
a) versetul 27 spune le-a tlcuit ce era cu privire la El.
b) versetul 27 ne arat c era vorba despre Scripturile Vechiului Testament.
a)
4
futurist
b)
1
preterist
c)
1
preterist
d)
3
idealist
e)
2
istoricist
Ar trebui s enumerai tablourile respective n caietele dvs. pentru a v folosi de aceast list
n leciile urmtoare.
Ar fi trebuit s ncercuii a), d) i f).
b) nsui Isus, ce a fcut, ce face i ce va face.
El s-a oprit dup expresia anul de ndurare al Domnului, deoarece tia c nc n-a sosit
vremea pentru mplinirea urmtoarelor cuvinte din Isaia, ziua de rzbunare a Domnului nostru.
a)
Ioan (1:1, 4, 9; 22:8)
b)
El era robul lui Isus Hristos (1:1)
c)
El era fratele lor i prta cu ei la necaz (1:9).
a)
3
Principiul dublei mpliniri
b)
4
Principiul folosirii semnelor
c)
2
Principiul mplinirii profetice
d)
1
Principiul c Scripturile se tlmcesc singure
e)
2
Principiul perspectivei profetice

58

Lecia 5: Ce a vzut Ioan


n Lecia 4 am discutat cteva din caracteristicile crii Apocalipsa: numele, tema, subiectul principal,
autorul i data scrierii. Am luat n discuie o serie de sisteme de interpretare, care sunt folosite pentru tlmcirea
cuvntului profetic. De asemenea, ne-am concentrat atenia asupra unor principii fundamentale de interpretare.
Noi credem c acest studiu preliminar v va ajuta s nelegei mai bine cursul.
Acum vom trece la capitolul 5 i la a doua parte principal din schia Leciei 4: Ce ai vzut. Aici
vom ntlni cteva subiecte vitale, foarte importante. Printre altele, vom vorbi despre sursa i scopul
descoperirii, fericirile Apocalipsei, Ziua Domnului, despre stele i sfenice. n fine, vom discuta pe scurt
despre semnificaia morii i a Hadesului, n contextul rolului Domnului nostru de Conductor
al Bisericii.
n timp ce vei examina fiecare capitol al leciei, rugai-v ca Dumnezeu s v dea o ungere special
pentru a primi adevrul pe care El l are pentru dumneavoastr. Rugai-v, de asemenea, s putei aplica acest
adevr n experiena dvs. de cretin adevrat.
SCHIA LECIEI
Sursa i scopul Apocalipsei
Sensul expresiei En Tachei
nelesurile cuvntului nger
Cele apte fericiri ale Apocalipsei
Cele apte duhuri ale lui Dumnezeu
Cele trei aspecte (descrieri) ale lui Isus
Semnificaia cuvntului a vedea
Alfa i Omega
Ziua Domnului
Vocea, porunca i vedenia
Moartea i Hadesul
Stelele i sfenicele
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s definii, s descriei sau s rezumai crile, cuvintele, fiinele i lucrurile prezentate n schia acestei
lecii.
s v achitai mai bine de mplinirea sarcinii pe care v-a dat-o Dumnezeu n realizarea scopului Bisericii.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai dezvoltarea leciei conform procedeelor indicate n Lecia 1.
2. Citii, din nou, capitolul 1 din Apocalipsa nainte de a studia dezvoltarea leciei.
3. Revedei lista tablourilor lui Isus Hristos, pe care le-ai notat n caietul dvs. la Lecia 4. Scriei versetul ce se
refer la fiecare tablou din capitolul 1. nainte de a citi lecia, scriei n caietul dvs. ce nseamn pentru dvs.,
n calitate de cretin, fiecare tablou prezentat n acest capitol.
CUVINTE CHEIE
administrat
afirmaie
arhanghel
atottiutor
fericiri
slogan

fizic
iminent
palpabil
parol
referine

59

DEZVOLTAREA LECIEI
SURSA I SCOPUL DESCOPERIRII (Apoc. 1:1)
Obiectivul 1: Stabilii sursa adevrului din cartea Apocalipsa i scopul fundamental al stabilirii
acestui adevr.
Primul verset al Apocalipsei 1 ne face cunoscut c Dumnezeu este sursa adevrului coninut n aceast
carte. De asemenea, ne arat scopul dezvluirii acestui adevr n aceast carte. Versetul 1 spune c Isus are
sarcina dezvluirii acestui adevr robilor lui Dumnezeu de pe pmnt. Isus poate s arate robilor Si lucrurile
care au s se ntmple, pentru a mplini adevrul proorocit n Apocalipsa.
Pentru cei care nu sunt robii lui Dumnezeu este imposibil s neleag cartea Apocalipsa. Pentru ei este o
nebunie, aa cum propovduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzrii (1 Cor. 1:18).
Pentru cei care sunt robii lui Dumnezeu, Apocalipsa este o carte mrea a victoriei i bucuriei n Isus Hristos,
Domnul nostru!
1. Care este sursa adevrului din cartea Apocalipsa?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
2. Care este scopul fundamental al dezvluirii adevrului din cartea Apocalipsa?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
3.
a)
b)
c)
d)

Pentru cei care nu sunt robii lui Dumnezeu este imposibil s neleag cartea Apocalipsa
pentru c ei nu neleg cele mai multe din cuvintele crii.
pentru c n-au suficient nelepciune omeneasc.
pentru c Dumnezeu a fcut o nebunie nelepciunea acestei lumi.
pentru c ei n-au nelepciunea necesar dat de Dumnezeu.

SENSURILE EXPRESIEI EN TACHEI (N CURND) (Apoc. 1:1)


Obiectivul 2: Descriei ce se nelege prin termenul n curnd, atunci cnd se refer la
venirea Domnului.
Apocalipsa 1:1 ne descoper nu numai natura i scopul crii, ci i caracterul venirii lui Hristos.
Expresia greceasc tradus n curnd n Luca 18:8 i, din nou, n curnd n Rom. 16:20. n curnd din
Apocalipsa 1:1 se refer la timpul lui Dumnezeu, nu al nostru. Programarea n timp a lui Dumnezeu nu este la
fel cu a noastr. Acest cuvnt din Apoc. 1:1 trebuie s-i fi determinat pe teologii care nu sunt futuriti s cread
c expresia en tachei indic certitudinea mplinirii. De aceea, ei cred c profeiile vor fi mplinite cu siguran.
Totui, expresia en tachei se poate traduce prin cuvntul n curnd sau repede (n versiunea din limba
englez). De exemplu, aceast expresie greceasc poate nsemna i deodat; de aceea, nu trebuie neaprat s
nsemne c afirmaia ceea ce trebuie s se ntmple curnd a trebuit s se ntmple imediat dup ce a fost scris
Apocalipsa. n fine, en tachei se mai folosete i cu sensul de iminent care indic posibilitatea desfurrii
evenimentelor respective, oricnd.
n Lecia 4 am vzut c tema crii Apocalipsa este anunarea venirii lui Isus Hristos (1:7). Venirea Sa
va avea loc curnd. Aa cum am vzut n paragraful precedent, afirmaia din Apoc. 1:1, c lucrurile au s se
ntmple n curnd, ne arat c lozinca cretinismului trebuie s fie: Fii gata pentru venirea lui Isus! Venirea
lui Isus Hristos nseamn mai mult dect un eveniment; ne sunt prezentate o serie de evenimente. Aceast serie
de evenimente ncepe n Apoc. 4:1, evenimente ce sunt descrise detaliat. Odat ce vor ncepe aceste evenimente,
nu va ntrzia mplinirea planului de rscumprare a lui Dumnezeu. Evenimentele ce vor avea loc, nu vor mai fi
intermediate conform Legii perspectivei profetice. Ele reprezint paginile finale din planul lui Dumnezeu,
referitoare la sfritul veacurilor.

60

4. Ce a trebuit s arate ngerul trimis de Isus lui Ioan?


_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
5. Care sunt cele patru traduceri ale expresiei greceti en tachei, prezentate n acest capitol al leciei?
SENSURILE CUVNTULUI NGER (Apoc. 1:2)
Obiectivul 3: Explicai modurile diferite de utilizare a cuvntului biblic tradus cu nger i
identificai mesajul descoperit de nger lui Ioan, n Apoc. 1:2.
Apoc. 1:1 ne arat c un nger L-a descoperit pe Isus Hristos lui Ioan, autorul crii Apocalipsa. Acest
cuvnt tradus aici prin nger nseamn mesager. n alt parte n Biblie, cuvntul tradus prin nger se
refer, uneori, la ceea ce noi numim, de obicei, un mesager ceresc sau divin (Gen. 19:1, 15; Psa. 103:20; 148:2;
Mat. 1:20; 2:13). Altdat, acest cuvnt se refer la un mesager uman (Gen. 32:3; 1 Sam. 6:29; 1 Cron. 14:1;
Mat. 11:10; Luca 9:52). Deoarece cuvintele traduse prin nger se pot referi att la mesageri omeneti ct i la
cei divini, trebuie s studiem contextul pentru a determina sensul adecvat. Lucrul important ce trebuie s
ni-l amintim este c trebuie s ne concentrm asupra mesajului i nu a mesagerului.
Observai dou lucruri n Apoc. 1:2, pe care ngerul i le-a dezvluit lui Ioan: Cuvntul lui Dumnezeu i
mrturia lui Isus Hristos. Aa cum am studiat n Lecia 4, ngerul a comunicat mesajul su lui Ioan prin
intermediul semnelor i a simbolurilor. Mesajul crii Apocalipsa este comunicat de ctre un mesager divin i este
notat de Ioan, un martor credincios a ceea ce a auzit i a vzut.
6. Cum ne arat Apoc. 1:1 c acest cuvnt nger nseamn mesager?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
7. Care sunt cele dou feluri de mesageri la care se refer cuvntul nger din Biblie?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
8.
a)
b)
c)
d)
9.
a)
b)
c)
d)

Ce fel de mijloace folosete ngerul pentru a-i comunica sau pentru a-i face cunoscut descoperirea lui Ioan?
ngerul i apare lui Ioan n vis pentru a-i descoperi adevrul divin.
ngerul i-a comunicat adevrul folosind semne i simboluri.
ngerul i-a vorbit prin semnele din lumea fizic.
ngerul l-a inspirat pe Ioan pentru a ntrezri viitorul, bazndu-se pe profeia Vechiului Testament.
Cele dou lucruri dezvluite lui Ioan n Apoc. 1:2 sunt:
cuvntul mrturiei i pe Fiul lui Dumnezeu
cuvntul lui Dumnezeu i mrturia lui Isus Hristos
pe Tatl i Fiul n Trinitatea lui Dumnezeu
cuvntul lui Isus i mrturia Duhului

CELE APTE FERICIRI ALE APOCALIPSEI (Apoc. 1:3-5)


Obiectivul 4: Stabilii avantajele asociate cu prima din cele apte fericiri ale Apocalipsei.
Cele mai cunoscute fericiri le gsim n Mat. 5:1-12. Dup ce le citii le vei putea explica de ce Apoc.
1:3 este numit o fericire. Celelalte ase fericiri le gsim n Apoc. 14:13, 16:15; 19:9, 20:6, 22:7 i 22:14. Dup
ce le-ai gsit, scriei toate aceste apte fericiri din Apocalipsa n caietul dvs. Ele v vor furniza un excelent
material pentru un studiu sau un serviciu biblic. nvai-le pe de rost pentru a le putea scrie din memorie, n caz
c vi se cere acest lucru.
Observai, n special, natura acestei prime fericiri din Apocalipsa. n primul rnd, este binecuvntat cel
ce citete aceast carte profetic. Apoi, un lucru i mai important, binecuvntrile sunt promise acelora care

61

ascult i pzesc lucrurile scrise n ea. Acest cuvnt profetic este important pentru credincioi i acest lucru
reiese din binecuvntrile promise celor care primesc i pzesc mesajul crii n experiena lor cretin.
n Apoc. 1:4, Ioan ncepe s scrie bisericilor. El i ncepe mesajul folosind dou formule de salut
obinuite n Noul Testament: har i pace. Noi, cretinii, trebuie s ne dm seama c o persoan trebuie s
experimenteze harul lui Dumnezeu nainte de a primi pacea adevrat. De ce? Observai n Apoc. 1:4-5 cele
dou persoane i grupul de fiine din partea crora sunt transmise aceste salutri de har i pace ctre cele apte
biserici. Prima persoan menionat este Dumnezeu Tatl, Cel ce este din venicii, iar cealalt persoan este
stabilit direct ca fiind Isus Hristos.
10.
Explicai de ce Apoc. 1:3 este numit o fericire.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
11. Recapitulai cu atenie cele apte fericiri ale Apocalipsei. ncercai, apoi, s scriei un rezumat al lor, din
memorie, n caietul dvs., notnd capitolul i versetul n care apar.
12.
De ce o persoan trebuie s experimenteze nti harul lui Dumnezeu nainte de a primi pacea adevrat?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
13.
Prima dintre cele apte fericiri ale Apocalipsei se refer la:
a) credina care ndur ispita i apoi primete viaa venic.
b) seriozitatea perseverrii n condiii dificile pentru a mri credina.
c) cel care citete, ascult i pzete lucrurile scrise n aceast proorocie.
CELE APTE DUHURI ALE LUI DUMNEZEU (Apoc. 1:4)
Obiectivul 5: Determinai identitatea celor apte duhuri menionate n Apoc. 1:4.
Vom prezenta dou preri referitoare la identitatea celor apte duhuri menionate n Apoc. 1:4.
Prima prere: deoarece ngerii sunt numii duhuri slujitoare n Evrei 1:14, unii cred c aceste duhuri sunt
ngeri. Unele tradiii evreieti ne arat c apte ngeri stau n prezena lui Dumnezeu. Luca 1:19 se refer la un
nger care st naintea lui Dumnezeu. Unele tradiii susin c ngerii dinaintea lui Dumnezeu sunt arhanghelii.
Dar, n Cuvntul lui Dumnezeu, doar un nger este numit arhanghel (1 Tes. 4:16 i Iuda 9). O alt prere larg
rspndit este aceea c aceste apte duhuri simbolizeaz desvrirea lucrrii Duhului Sfnt. Autorul acestui
manual susine i el aceast prere, deoarece nu vede nici un indiciu pentru motivarea celor apte ngeri din Apoc.
1:4. Mai mult, prerea lui este influenat i de nvtura celor apte aspecte ale lucrrii Duhului Sfnt din Isa.
11:2-3 i Zaharia, capitolul 4. Observai n Isa. 11:2-3 cele apte atribute ale Duhului Sfnt care se va odihni pe
Vlstarul, care este Mesia, adic Isus.
14. Care sunt cele apte atribute ale Duhului Sfnt menionate n Isa. 11:2-3?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
15. Conform opiniei autorului acestui manual, ce simbolizeaz cele apte duhuri menionate n Apoc. 1:4 referitor
la lucrarea Duhului Sfnt?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
CELE TREI ASPECTE ALE DESCRIERII LUI ISUS (Apoc. 1:5-6)
Obiectivul 6: Explicai cele trei denumiri date lui Isus n Apoc. 1:5.

62

Observai cele trei descrieri ale lui Isus din Apoc. 1:5. S le lum n considerare pe rnd.
1) El este martorul credincios. Un martor este cel care prezint o dovad, unul care depune mrturie
pentru o cauz, unul care are cunotine personale asupra unor lucruri, unul care face afirmaii publice, folosind
cuvntul sau exemplul. Cum putem noi s-L nelegem pe Dumnezeu? Dac privim la Hristos, ascultm
cuvintele Lui i mrturisirea Sa, l vom vedea pe Dumnezeu (Ioan 14:9). Cum putem cunoate puterea lui
Dumnezeu? O putem cunoate vzndu-L pe Isus cum vindec bolnavii, nviind morii i curind leproii. Cum
putem cunoate ndelunga rbdare a lui Dumnezeu? Mrturisim ndelunga rbdare cnd l vedem pe Isus n
ndelunga Sa suferin mpreun cu ucenicii Si. Cum putem cunoate dragostea lui Dumnezeu? Dragostea lui
Dumnezeu este dezvluit prin Isus, care se atinge de cei oropsii i care spune: Tat, iart-i cci nu tiu ce fac
(Luca 23:24). De aceea, Isus este martorul perfect; El prezint caracterul i atributele lui Dumnezeu, credincios
fa de poporul Su.
n Faptele Apostolilor 1:8 se spune c ucenicii vor primi o putere cnd se va pogor Duhul Sfnt peste ei
i-I vor fi martori pn la marginile pmntului. Ei vor fi botezai cu Duhul Sfnt, iar prezena Duhului
slluind n ei, le va schimba dramatic vieile. Ucenicii lui Hristos vor primi o putere de a-I fi martori Domnului
lor. Aici, accentul se pune, mai degrab pe ceea ce sunt credincioii dect pe ceea ce fac ei, deoarece ceea ce fac
credincioii rezult din ceea ce sunt.
Aa dup cum oamenii se uit la Isus i-L vd pe Tatl, noi trebuie s fim plini de Duhul Sfnt, astfel c
oamenii l vor vedea pe Isus Hristos n vieile noastre i vor dori s-L cunoasc ca Mntuitorul lor.
16.
Ce se spune n Faptele Apostolilor 1:8 c vor primi credincioii cnd se va pogor Duhul Sfnt peste ei?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
2) Isus este cel dinti nscut din mori. Cel nti nscut nu nseamn c Isus a fost creat la un moment
dat, deoarece Dumnezeu Fiul a existat dintotdeauna (Ioan 1:1-3, 14). Termenul de nti nscut este clarificat n
Coloseni 1:18. Prin termenul de cel dinti nscut dintre cei mori, apostolul Pavel se refer la nvierea lui
Hristos din moartea Sa pmnteasc, accentund c El este acum viu i subliniaz nvierea celorlali, care dorm
n Hristos (1 Tes. 4:14).
17.
Expresia cel dinti nscut dintre cei mori
a) NU arat modul n care Isus a devenit fiin (la origine).
b) NU accentueaz faptul c Isus este viu acum.
c) NU se refer la nvierea lui Isus din moartea Sa de pe cruce.
d) NU ne atrage atenia asupra nvierii altor persoane.
3) Isus este Domnul mprailor pmntului. El deine controlul absolut. Se pare c Satan deine
controlul temporar, dar cartea Apocalipsa ne arat cine are n realitate aceast responsabilitate! n Apoc. 1:5-6
observm o serie de lucruri importante. n primul rnd, vedem atitudinea Sa fa de noi: El ne iubete. Apoi,
vedem c aceast dragoste este activ: ea L-a determinat s ne izbveasc din pcatele noastre, cu preul propriei
Sale viei. n al treilea rnd, rezultatul dragostei Sale rscumprtoare a fost acela c din pctoi am devenit
ceteni ai mpriei Sale i preoi pentru Dumnezeu. Astfel c fiecare credincios este un preot i are acces la
Dumnezeu prin Isus Hristos, deci nu mai este necesar un alt mediator (Evrei 4:14-16).
18.
Apoc. 1:5-6 ne arat atitudinea Domnului nostru i lucrrile Sale pentru noi, de unde rezult c:
a) noi primim via venic prin El, indiferent de calitatea vieii i slujirii noastre cretine.
b) noi devenim ceteni ai mpriei Sale i preoi s-I slujim lui Dumnezeu.
c) suntem asigurai c nu vom fi ispitii peste msur, astfel nct s nu le putem birui.
Apoc. 1:6 se termin cu prima exclamaie de laud la adresa lui Dumnezeu din aceast carte. Cineva ar
putea face un util studiu biblic referitor la laudele adresate lui Dumnezeu n aceast carte. Notai aceast laud
la adresa lui Dumnezeu, n caietul dvs., la care vei aduga i altele, pe msur ce le vei ntlni n carte. n plus,
scriei nelesul fiecrui cuvnt de laud i vei descoperi lucrurile pentru care trebuie s-I dm slav lui
Dumnezeu.
19.

Ca rezumat al acestui capitol, enumerai cele trei denumiri date lui Isus n Apoc. 1:5.

63

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
SEMNIFICAIA CUVNTULUI A VEDEA (Apoc. 1:7)
Obiectivul 7: Recunoatei diferitele nelesuri ale termenului tradus a vedea n cartea
Apocalipsa.
Mai multe cuvinte greceti diferite sunt traduse de ctre autorul Apocalipsei cu a vedea. n Lecia 1
am subliniat c tema crii Apocalipsa este anunarea venirii lui Isus Hristos. Orice ochi l va vedea (Apoc.
1:7) este o exprimare care ajut la descrierea rspunsului oamenilor de pe pmnt la venirea lui Isus. Cuvntul
grecesc din aceast afirmaie, tradus va vedea, sugereaz sensul c oamenii mai degrab vor nelege venirea
lui Hristos dect c-L vor vedea cu ochii lor fizici. Acest sens este confirmat i de restul versetului care spune:
i toate seminiile pmntului se vor boci din pricina Lui, atunci cnd l vor vedea pe Isus venind. Ei se vor
boci pentru c vor nelege ce nseamn venirea Lui.
Un alt sens al cuvntului tradus a vedea se refer la vederea fizic.
Maria a vzut c piatra fusese luat de pe mormnt (Ioan 20:1).

De exemplu, Ioan spune:

Un al treilea sens al cuvntului tradus a vedea apare n Ioan 20:6. Scriptura spune c Petru a
vzut fiile de pnz jos. Sensul figurat aici este frmntarea i mirarea lui Petru n legtur cu cele
ntmplate.
n Ioan 20:8, Ioan vede i nelege cele ntmplate. Deci, expresia a vedea se poate referi la capacitatea
fizic de a vedea; poate accentua nelegerea unor lucruri sau teoretizarea, frmntarea sau mirarea n legtur
cu lucrurile ntmplate.
Oamenii l vd pe Isus n diferite feluri. Unii l batjocoresc; unii l neglijeaz, iar alii refuz s vin la
El cnd i cheam. n Apoc. 1:12, cuvntul tradus am vzut sugereaz c Ioan, pur i simplu, s-a ntors s
priveasc cu ochii lui. Cuvntul tradus din Apoc. 1:17 ne sugereaz c Ioan a vzut i a neles cine era El i, de
aceea, a czut la picioarele lui Isus. Acest lucru l va face orice fptur ntr-o anumit zi (Fil. 2:10-11).
20. n acest capitol al leciei am vzut c traducerea cuvntului a vedea include urmtoarele sensuri n cartea
Apocalipsa. (ncercuii litera dinaintea fiecrui sens corect.)
a) vederea fizic
b) nelegerea uman superioar
c) nelegerea
d) mirarea i frmntarea
e) perspicacitatea unui vrjitor
Rugciunea noastr este ca, pe msur c naintm n studiul nostru, fiecare din dvs. s-L vad i
s-L neleag pe Isus. Fie ca noi s avem nelepciunea s-L facem cunoscut i altora, astfel nct ei s-L
poat vedea i nelege mai bine.
ALFA I OMEGA (Apoc. 1:8)
Obiectivul 8: Explicai de ce Isus este numit Alfa i Omega.
n Apoc. 1:8, Dumnezeu se refer la El nsui cnd spune Eu sunt Alfa i Omega. Aceast figur de
stil nseamn c El este nceputul i sfritul, deoarece alfa este prima liter, iar omega este ultima liter a
alfabetului grecesc. O alt referire la Dumnezeu o reprezint i expresia nceputul i sfritul (Apoc. 21:6 i
22:13). Sfnta Treime este nceputul i sfritul (Apoc. 21:6).
Aceste expresii din Apocalipsa se refer att la Tatl, ct i la Fiul, iar n Evrei 9:14 aceeai calitate este
atribuit i Duhului. Apoc. 22:13 se refer cel mai direct la Isus Hristos, numindu-L Alfa i Omega. Dumnezeu
Tatl a creat toate lucrurile prin Fiul Su, Isus Hristos (Ioan 1:1-4, 10; Col. 1:15-18 i Evrei 1:1-4).
21.

Explicai pe scurt n caietul dvs. de ce Isus este numit Alfa i Omega.

64

ZIUA DOMNULUI
Obiectivul 9: Explicai sensul expresiei Ziua Domnului din Apoc. 1:10.
n Apoc. 1:9, Ioan ne spune unde era i de ce se afla acolo. Observai ce spune Ioan n acest verset
despre suferin. El se afla pe insula Patmos din pricina cuvntului lui Dumnezeu i a mrturiei lui Isus. El se
numete frate i prta la necaz cu ceilali, deci el a fost surghiunit pe acea insul din cauza credinei sale.
Se spune c mpratul Domiian a ncercat s-l fiarb pe Ioan n ulei, dar n-a reuit. De aceea, mpratul
l-a surghiunit pe insula Patmos. Felul n care Ioan ne vorbete despre suferine ne arat c aceasta era consecina
fireasc i obinuit, destinat celor ce erau martori credincioi ai lui Isus. Urmtoarele pasaje din Scripturi ne
arat c suferinele pentru cauza lui Hristos erau normale i de ateptat (Evrei 10:32-39;
11:35-38; 12;4-7; Iacov 5:10; 1 Pet. 1:6-7; 4:12-19; 5:8-10).
n ciuda izolrii sale pe insul, Ioan declar c era n Duhul (textul grecesc spune clar sttea n Duhul)
n ziua Domnului (v.10). Dei fizic era izolat de oameni, duhul lui era liber s se nale n prezena lui
Dumnezeu. Mai mult, acest lucru s-a ntmplat chiar n Ziua Domnului.
Ce nseamn expresia Ziua Domnului din Apocalipsa? Unii cred c Ioan a fost transpus n viitor i a
experimentat Ziua Domnului, care este un alt nume dat Necazului cel Mare. Expresia greceasc tradus Ziua
Domnului este diferit de expresia care se refer la aceast perioad. Cea de-a doua expresie greceasc se
refer la prima zi a sptmnii, duminic. Deci, afirmaia lui Ioan n Ziua Domnului eram n Duhul ne arat
c era o duminic cnd Ioan sttea n Duhul.
22.
La ce se refer Ziua Domnului din Apoc. 1:10?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
VOCEA, PORUNCA I VEDENIA (Apoc. 1:10-16)
Obiectivul 10: Explicai, pe scurt, descrierea lui Isus, aa cum L-a vzut Ioan i ce mesaj i s-a
poruncit s consemneze.
Pe cnd Ioan era n Duhul, a auzit un glas puternic, ca sunetul unei trmbie, napoia lui (v.10). Evident,
aceast experien i-a produs o emoie puternic. Vocea i-a poruncit profetului s scrie o carte, pe care el a
vzut-o i s o trimit celor apte biserici (v.11). Cele apte biserici erau biserici ce se aflau n apte orae ale
provinciei romane din Asia, chestiune pe care o vom discuta mai pe larg n urmtoarele dou lecii.
Ioan s-a ntors s vad glasul care-i vorbea i a vzut apte sfenice de aur (v.12). n mijlocul lor era
persoana a crei voce a auzit-o. n acest moment, Ioan are o vedenie cu Isus, persoana care tocmai i-a poruncit
s scrie (v.13-16) n cele ce urmeaz, enumerm informaiile i simbolismul vedeniei lui Ioan, referitoare la
nfiarea fizic i mbrcmintea lui Isus.
1) mbrcmintea: demnitatea lui Isus ca profet, preot i mprat.
2) Capul i prul: nevinovia, nelepciunea i venicia lui Isus.
3) Ochii: atottiina i ptrunderea psihologic a lui Isus.
4) Picioarele: judecata celorlali de ctre Isus.
5) Vocea: Puterea i tria lui Isus.
6) Mna dreapt: grija, ajutorul i controlul lui Isus.
7) Gura: cuvntul cu deplin autoritate a lui Isus.
8) Faa: gloria, maiestatea i sfinenia lui Isus.
Vedenia lui Ioan a fost gritoare, maiestuoas i covritoare. S-L vezi pe Hristos glorificat n mijlocul
celor apte sfenice de aur, pe Domnul fa de care el a fost att de apropiat, avnd prtie cu El aproape 3 ani
i jumtate n timpul misiunii Sale pe pmnt, toate acestea trebuie s-l fi copleit pe apostol.
23.

Descriei-l pe scurt pe Isus n caietul dvs., aa cum L-a vzut Ioan n vedenie i porunca care i-a dat-o
Isus lui Ioan.

MOARTEA I HADESUL (Apoc. 1:17-18)

65

Obiectivul 11:

Explicai termenul de paradis i discutai localizarea lui.

Rspunsul lui Ioan la aceast minunat vedenie este previzibil. Proorocul Daniel a rspuns n acelai fel
cu cteva secole n urm, cnd a avut o vedenie asemntoare (Dan. 10:4-12). Isus i-a pus mna dreapt peste
Ioan i i-a spus: Nu te teme (Apoc. 1:17). Atingerea minii lui Isus ndeprteaz teama i aduce ncredere.
Noi ne rugm ca tuturor celor ce studiaz acest curs, autoritatea lui Isus s le domine viaa, astfel nct ei s fie
pe deplin contieni c adevraii cretini nu trebuie s se team de nimic.
Observai ce i-a spus Isus lui Ioan n Apoc. 1:18: Eu sunt Cel viu. Am fost mort, i iat c sunt viu n
vecii vecilor. Eu in cheile morii i ale Locuinei morilor. Deoarece cuvntul chei semnific autoritatea,
folosirea lui aici nseamn puterea lui Isus asupra morii.
Cnd oamenii Vechiului Testament mureau, duhurile lor, aparent, se duceau n pmnt, n sheol (un
cuvnt evreiesc). Echivalentul grecesc din Noul Testament este Hades. Isus a descris cum arat hadesul
Vechiului Testament n Luca 16:19-31. Acest pasaj ne arat c Hadesul era mprit n dou pri. O parte era
un loc de chin, iar cealalt parte se numea paradisul, un loc de alinare. Luca 23:42-43 i Mat. 12:30-40
sugereaz c acel hades era jos sub pmnt, n acel moment. Iar n 2 Cor. 12:1-6, apostolul Pavel ne localizeaz
acel paradis n cer.
n Mat. 16:18, Isus ne arat autoritatea Sa asupra hadesului (Locuinei morilor). Deci hadesul, acest
iad, nu-L poate nvinge pe Hristos.
Isus Hristos are autoritate asupra morii i a hadesului (iadului). Cnd cretinii vor prsi aceast via,
ei nu se vor duce n hades, aa cum s-a ntmplat cu oamenii evlavioi care au murit n vremea Vechiului
Testament. Ceea ce n trecut era paradisul din hades acum este gol. 2 Cor. 5:6-10 (n special, v.8) i Fil.
1:18-26, stabilesc faptul c ndat ce un cretin moare, el se duce acas la Domnul. Vom discuta mai trziu ce se
ntmpl cu cei aflai n locul de chin al hadesului.
24.

Pe baza citatelor din Scripturi, indicate n acest capitol al leciei, explicai n caietul dvs. termenul
paradis i localizarea lui n vremea Vechiului Testament i n vremurile noastre.

STELELE I SFENICELE (Apoc. 1:19-20)


Obiectivul 12: Descriei sensul simbolic al stelelor i al sfenicelor din Apocalipsa 1.
n aceast ultim parte a leciei ne vom concentra atenia asupra ultimelor dou versete ale
capitolului 1 al Apocalipsei. Deja am folosit coninutul versetului 19 ca elemente principale ntr-o schi a crii
Apocalipsa. Versetul 20 ne identific cele apte stele i apte sfenice ntr-un mod i o manier foarte direct.
Cele apte stele simbolizeaz ngerii celor apte biserici menionate n Apoc. 1:11. Cele apte sfenice
simbolizeaz cele apte biserici.
n esen, care este, de fapt, semnificaia sfenicelor i a Fiului Omului? Este clar pentru noi funcia
unui sfenic - aceea de a lumina, de a rspndi lumin. Evident, sensul este acela c biserica are obligaia s
rspndeasc lumina Evangheliei n lume. ngerii de aici sunt mesagerii celor apte biserici, iar ei sunt n mna
dreapt a Domnului bisericii. Cei care au responsabilitatea bisericii, ocup, deci, un loc special n preocuparea
Domnului.
25.
Stelele i sfenicele din Apoc. 1:20 simbolizeaz:
a) gloria i puterea lui Dumnezeu.
b) cele apte biserici i ngerii sau mesagerii lor.
c) frumuseea i nevinovia bisericii.
26.

Notai n caietele dvs. nelesul simbolic al sfenicelor i stelelor, descrise n versetele 12,13 i 16.

Dumnezeu s ne ajute s ne amintim ntotdeauna care este contribuia noastr la nfptuirea scopului
bisericii. Fie ca ntotdeauna s ne amintim c mpria, puterea i gloria aparin pentru totdeauna
lui Isus.
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. Exist un rspuns foarte bun pentru fiecare ntrebare. ncercuii litera dinaintea
celui mai bun rspuns.

66

1.
a)
b)
c)
d)

Scopul esenial al proclamrii adevrului din Apocalipsa este:


s le aminteasc ngerilor acest adevr.
s provoace demonii cu adevrul su.
s explice acest adevr persoanelor pctoase.
s descopere acest adevr robilor lui Dumnezeu.

2.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele cuvinte NU este traducerea expresiei greceti en tachei?


curnd
vezi
repede
deodat
iminent

3.
a)
b)
c)
d)

Cele dou feluri de mesageri la care se refer cuvntul ngeri din Biblie sunt:
mesageri spirituali i carnali
mesageri de ndejde i mesageri pe care nu te poi bizui
mesageri umani i mesageri divini.
mesageri oficiali i mesageri neoficiali

4.
a)
b)
c)
d)

Cele apte duhuri menionate n Apoc. 1:4 simbolizeaz:


desvrirea lucrrii Duhului Sfnt
complexitatea lucrrii Duhului Sfnt
simplitatea lucrrii Duhului Sfnt
puterea lucrrii Duhului Sfnt

5.
a)
b)
c)
d)

Cele apte sfenice sunt simboluri adecvate ale bisericii deoarece:


ele vorbesc despre necesitatea instituiilor umane.
datorit valorii i funciei ca mobilier.
scopul bisericii este s lumineze sau s dezvluie adevrul.
arat necesitatea ornamentelor i a lucrurilor preioase de pe mobilierul bisericii.

6.
a)
b)
c)
d)

Prezena lui Isus n mijlocul sfenicelor ne sugereaz c scopul bisericii este acela de a-L descoperi pe Isus
ngerilor divini
Duhului Sfnt
lui Satan
oamenilor

ADEVRAT/FALS
Scriei A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei F dac afirmaia este fals.
____7 Ferice de morii care mor n Domnul este citatul unei pri a uneia din cele apte fericiri din
cartea Apocalipsa.
____8 Cele trei aspecte ale lui Isus descrise n Apoc. 1:5 l prezint pe Isus ca Domnul mprailor
cerului.
____9 Faptul c Dumnezeu Tatl a creat toate lucrurile prin Isus Hristos este un motiv s-L
numeasc Alfa pe Isus.
____10 Aceast lecie subliniaz c expresia Ziua Domnului din Apoc. 1:10 se refer la Necazul cel
mare.
____11 ngerii sau mesagerii celor apte biserici sunt identificai ca punnd conductori peste aceste
biserici.
____12 n Scriptur gsim indicaii c n vremea Vechiului Testament paradisul era sub pmnt.
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
14
nelepciune, nelegere, sftuitor, putere, cunotin, team, bucurie
1
Dumnezeu
15
Desvrirea acelei lucrri
2
S descopere acest adevr robilor lui Dumnezeu
16
Vor primi putere i vor fi martorii lui Hristos
3
d) pentru c n-au nelepciunea necesar dat de Dumnezeu
17
a) NU arat modul n care Isus a devenit fiin la origine (la nceput)

67

4
18
5
19
6
20
7
21
8
22
9
23
10
24
11

25
12
26

13

Ce va trebui s se ntmple curnd


b) c noi devenim ceteni ai mpriei Sale i preoi s-I slujim lui Dumnezeu.
n curnd, repede, deodat i iminent
1) Martorul credincios
2) Cel dinti nscut din mori
3) Domnul mprailor pmntului
Artndu-ne c Isus Hristos a fost descoperit lui Ioan printr-un nger.
Ar fi trebuit s ncercuii a), c) i d)
Mesageri umani i mesageri divini
Isus este numit Alfa i Omega, deoarece aceste litere din alfabetul grecesc l desemneaz pe
El ca fiind Cel prin care Dumnezeu Tatl a creat toate lucrurile i Cel prin care Dumnezeu Tatl va sfri
veacurile. (Rspunsul dvs. poate conine i lucruri n plus fa de cele notate mai sus.)
b) ingerul i-a comunicat adevrul prin semne i simboluri
Aceast expresie se refer la prima zi a sptmnii, duminica. Ioan era n Duhul n acea zi.
b) Cuvntul lui Dumnezeu i mrturia lui Isus Hristos.
Ioan L-a vzut pe Isus n slava Sa: strlucitor, grozav i maiestuos. Demnitatea, puritatea,
puterea i ndurarea Fiului Omului erau copleitoare. Mesajul pe care l-a primit Ioan a fost s scrie ntro carte, pe care s-o trimit celor apte biserici.
Pentru c subliniaz i descrie o binecuvntare special pentru oameni.
Paradisul se refer la un loc de alinare rezervat sfinilor din vremea Vechiului Testament.
Atunci era localizat sub pmnt, dar acum este localizat sus n cer.
1) Ferice de cine citete cuvintele acestei proorocii cci vremea este aproape (1:3).
2) Ferice de morii care mor n Domnul ei se vor odihni (14:13).
3) Ferice de cel ce vegheaz i i pzete hainele s nu umble gol (16:15).
4) Ferice de cei chemai la ospul nunii Mielului (19:9).
5) Fericii sunt cei ce au parte de ntia nviere. Asupra lor a doua moarte n-are nici o putere
(20:6).
6) Ferice de cel ce pzete cuvintele proorociei din cartea aceasta (22:7).
7) Ferice de cei ce i spal hainele, ca s aib dreptul la pomul vieii i s intre pe pori n cetate
(22:14).
(Scriei-le din memorie pn cnd vei reui s reinei foarte bine toate aceste fericiri.)
b) cele apte biserici i ngerii sau mesagerii lor
Deoarece harul lui Dumnezeu n viaa lor este condiia esenial pentru a avea pacea
adevrat.
Scopul unui sfenic este de a lumina, de a rspndi lumin n jur. Scopul bisericii este de a
lumina, de a-L descoperi pe Isus Hristos oamenilor. Versetele anterioare explic acest scop prin
prezentarea lui Isus n mijlocul sfenicelor (deci n mijlocul bisericilor). El este prezent n aceste biserici
i El ine ngerii sau mesagerii lor n mna Sa dreapt.
a) la cel care citete, ascult i pzete lucrurile scrise n aceast profeie.

68

Lecia 6: Mesajele adresate bisericilor din Efes, Smirna i Pergam


Cu aceasta am terminat studiul primului punct al schiei prezentate n Apocalipsa 1. Acest punct se
referea la ce a vzut Ioan n Apocalipsa 1: el L-a vzut pe slvitul Domn n mijlocul sfenicelor. Acest tablou
ne-a dezvluit mai multe fapte semnificative: 1) rolul bisericii este s rspndeasc lumina; 2) Domnul este
aproape de biseric i 3) mesagerii bisericii sunt n mna Domnului. Prezena maiestuoas a Domnului are un
efect deosebit asupra scriitorului profet, iar o asemenea vedenie a Domnului ne-ar schimba pe fiecare din noi.
Acum, vom trece la cel de-al doilea punct al schiei: Ce este acum.
n urmtoarele dou lecii, atenia se va ndrepta spre cele apte biserici. Domnul bisericii se adreseaz
pe rnd fiecrei biserici. n capitolele 2 i 3, El vorbete, n mod special, de condiiile care exist n fiecare
biseric. Nimic nu scap ateniei Sale, pentru c Cel care cunoate totul este n mijlocul acestor biserici. El
scoate n eviden elementele demne de laud i le face recomandri; El vede aspectele nedemne din biserica Sa,
pe care le denun cu severitate.
n aceste dou capitole, Isus apare ca Judectorul bisericii. Prerea Lui conteaz mai mult dect prerile
altora. Ce gndete El despre noi cnd se uit la inimile noastre i ne vede activitile? S permitem cuvintelor
lui Isus s vorbeasc inimilor noastre i s acordm atenie lucrurilor pe care El le aprob i celor pe care El le
dezaprob. Observai promisiunile Lui pentru nvingtor i avertizarea pentru cei nvini.
SCHIA LECIEI
Triplul scop al celor apte mesaje
Schia celor apte mesaje
Istoria bisericii prezentat n cele apte mesaje
Mesajul adresat bisericii din Efes
Mesajul adresat bisericii din Smirna
Mesajul adresat bisericii din Pergam
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s explicai scopul pentru care au fost scrise aceste mesaje celor apte biserici, categoriile de lucruri
pe care le dezvluie mesajele despre bisericile respective i raportul simbolic al fiecrei biserici cu
ntreaga perioad a istoriei bisericii.
s identificai faptele semnificative referitoare la fiecare mesaj adresat celor apte biserici, inclusiv
cadrul istoric i detaliile mesajului pentru fiecare biseric.
s ascultai cu deosebit atenie avertismentele mesajelor lui Isus transmise celor apte biserici i s
v bucurai de o via i o slujire cretin mai eficient.
EXERCIII DE NVARE
1
Studiai lecia conform procedeelor indicate n Lecia 1.
2
Uitai-v n Glosar la cuvintele-cheie al cror sens nu-l cunoatei.
3
Ca un exerciiu practic, opional, putei ncheia studiul fiecrui subcapitol reprezentnd mesajul
uneia din cele apte biserici, schind un plan de predic sau studiu biblic.
4
Facei autotestul leciei conform procedeelor indicate n Lecia 1.
CUVINTELE-CHEIE
apeducte
Artemis
atribuie
iminent
iniial

nvingtor
Mesia
Nicolaii
ortodox

69

DEZVOLTAREA LECIEI
TRIPLUL SCOP AL CELOR APTE MESAJE
Obiectivul 1: Explicai triplul scop al mesajelor adresate celor apte biserici.
Ni se indic trei motive sau un scop triplu al adresrii mesajelor celor apte biserici.
n primul rnd, bisericile crora li se adreseaz mesajele existau n realitate n provincia roman Asia.
Domnul descrie situaia acestor biserici, care era starea de fapt a lor i era neaprat nevoie ca de aceste biserici
s se ocupe nsui Capul Bisericii. La pagina 306 a crii originale (n limba englez), vei gsi o hart a
provinciei romane Asia (Mic). Pe aceast hart sunt menionate toate cele apte biserici - orae din Apocalipsa,
capitolele 2 i 3.
n al doilea rnd, aceste mesaje au rolul de a ncuraja, avertiza i mustra pe toi membrii trupului lui
Hristos. Acest lucru este indicat prin avertismentul adresat tututor n mod individual, la sfritul fiecrui mesaj.
Cine are urechi, s asculte ce zice bisericilor Duhul.
n aceste mesaje, cretinii pot vedea lucrurile pe care trebuie s le evite, dar i pe cele care-I fac plcere
Domnului. Fiecare poate s se cerceteze pe sine nsui n lumina acestor mesaje i ca urmare a faptului c
venirea lui Isus este aproape.
Unii teologi vd cele dou scopuri menionate mai sus, mbinndu-se n unul singur, dar muli ali teologi
vd mai mult dect dou.
n Apoc. 1:20, cuvntul tain este folosit n legtur cu cele apte biserici. Acest lucru pare s indice
c se subneleg mai multe lucruri. Aadar, n al treilea rnd, noi credem c ntreaga istorie a bisericii, ncepnd
cu Ziua Cincizecimii din Faptele Apostolilor, capitolul 2, pn la Ziua Domnului, ne este zugrvit n mesajele
adresate celor apte biserici.
1.
a)
b)
c)

Conform Apoc. 1:20, termenul tain indic:


incapacitatea oamenilor normali de a interpreta adevrul spiritual;
faptul c textul las s se neleag mai mult dect pare la prima vedere;
necesitatea unei introspecii speciale pentru a interpreta simbolismul implicat.

Aparent, aceste apte biserici actuale i reale la vremea respectiv, n-au fost alese pentru c erau mai
importante dect alte biserici din zon. Evident, ele au fost alese pentru c anumite condiii speciale existente n
ele ar caracteriza biserica n diversele etape ale ntregii sale existene.
2. Conform tabelului de simboluri din Lecia 4, faptul c numrul de biserici crora Ioan le scrie mesajul este 7,
aceasta indic:
a) desvrire politic;
b) plenitudine divin;
c) desvrire final;
d) nici una din cele menionate mai sus.
3. Scriei n caietul dvs. un rezumat al triplului scop al mesajelor lui Ioan adresate celor apte biserici n
Apocalipsa, capitolele 2 i 3.
SCHIA CELOR APTE MESAJE
Obiectivul 2: Reamintii-v categoriile de lucruri pe care cele apte mesaje le dezvluie cu
privire la sursa i scopul lor.
Fiecare mesaj al lui Ioan ctre cele apte biserici din Apocalipsa 2 i 3 cuprinde urmtoarele pri, cu
excepiile consemnate n schia de mai jos. Uneori, ordinea acestor pri variaz puin de la o scrisoare la alta.
I. Salut adresat ngerului fiecrei biserici.
II. Trsturile caracteristice ale lui Isus, sursa fiecrui mesaj.
III. Ce tie Isus despre fiecare biseric.
IV. Ce aprob Isus n fiecare biseric (excepie, Laodicea).
V. Ce dezaprob Isus n fiecare biseric (excepie, Smirna i Filadelfia).
VI. Avertisment special i/sau promisiuni fiecrei biserici.

70

VII.
VIII.

Instruciuni fiecrei biserici referitoare la ce s asculte.


Promisiuni celor ce vor birui din fiecare biseric.

4. Studiai mesajele lui Ioan adresate celor apte biserici din Apocalipsa 2 i 3. Apoi, analizai cu atenie,
urmnd schia de mai sus. Scriei n caietul dvs., din memorie, principalele categorii de lucruri pe care le
dezvluie mesajele asupra surselor i subiectelor lor.
ISTORIA BISERICII PREZENTAT N CELE APTE MESAJE
Obiectivul 3: Selecionai dovezile din diversele surse prezentate pentru a susine ideea c
fiecare din cele apte biserici reprezint o perioad a istoriei bisericii.
Unii prezentatori ai profeiilor biblice, inclusiv autorul acestui manual, cred c fiecare din cele apte
mesaje prezint caracteristici care se refer la o anumit perioad de timp din istoria bisericii. Acei care vd
ntregul spectru al dispensaiei bisericii reflectat n aceste apte mesaje, accept date oarecum diferite pentru
diversele perioade. Datele indicate de noi sunt doar aproximative i reprezint, pur i simplu, o schi general a
istoriei bisericii; noi credem c lucrurile ce caracterizeaz ultimele patru biserici, vor exista nc n vremea
rpirii.
Biserica din Efes mi se pare c reprezint starea primar a bisericii apostolice de la apariia ei pn la
sfritul primului secol. Aproape de sfritul primului secol are loc o schimbare remarcabil n circumstanele
culturale ale bisericii, aceasta pare nceputul celei de-a doua perioade. O lume ostil a iniiat o serie de persecuii
care au durat peste dou sute de ani. Din nou, are loc o modificare important n circumstanele exterioare ale
bisericii, care s-a reflectat i n viaa sa intern. Noi asociem aceast perioad cu cea de-a treia perioad a
istoriei bisericii. Aceste tipuri de modificri, din diverse perioade, ni se par nou c justific asocierea
caracteristicilor fiecrei biserici cu perioada respectiv a istoriei bisericii.
5. Conform celor discutate, mesajele adresate celor apte biserici prezint caracteristicile din apte biserici
locale din Asia, care par s corespund:
a) condiiilor ce caracterizeaz biserica ntr-o anumit perioad, dar i de-a lungul istoriei ei.
b) condiiilor numai din biserica din secolul I.
c) vremurilor i evenimentelor specifice din istorie, care sunt definite clar.
Noi vom studia mesajele ctre cele apte biserici n cadrul acestei lecii i a celei urmtoare, bazndu-ne
pe perioadele respective ale istoriei bisericii, pe care le reprezint fiecare. Ca un exerciiu practic opional,
pentru a finaliza studiul fiecrei biserici, v ndemnm s folosii materialul din ntrebri i rspunsuri, pentru a
v schia o predic sau un studiu biblic.
Mesajul adresat Bisericii din Efes (Apoc. 2:1-7)
Obiectivul 4: Identificai caracteristicile bisericii din Efes, inclusiv cadrul i problemele
istorice.
Efesul a fost un ora important din provincia Asia. Avea un port mare i era aezat ntr-o zon agrar,
bogat. Era un ora extrem de prosper. n ora se afla templul zeiei Artemis. Era una din cele apte minuni ale
lumii antice. Efesenii onorau pe Artemis, zeia fertilitii i credeau n chipul ei czut din cer (Faptele 19:35).
Ei erau mndri c oraul lor era numit Pzitorul templului marei Diane (Artemis la greci). Muli preoi s-au
consacrat zeiei Artemis i circa 3.500 de preotese s-au angajat s-i slujeasc aceleiai zeie. Noi tim c
idolatria produce ntotdeauna imoralitate; de aceea, s nu ne surprind faptul c oraul era plin de imoralitate i
desfru, dar i de religie, filozofie i cultur.
6. Citii condiiile istorice din Faptele Apostolilor 18:18-20:38, referitoare la Efes i cum a ptruns Evanghelia
n ora. Acordai o deosebit atenie numelor menionate, perioadei de timp petrecute de Pavel n Efes i
principalelor evenimente petrecute acolo. Apoi, rspundei n caietul dvs. urmtoarelor ntrebri:
a) Cine a fcut cunoscute Scripturile efesenilor?
b) Cum au rspuns efesenii la nvturile Scripturii?
c) Ct timp a slujit apostolul Pavel n Efes?
d) Cine l-a ajutat pe apostolul Pavel s-i desfoare lucrarea n Efes?
Caracteristicile lui Isus, reprezentate simbolic n Apoc. 2:1, ne arat c El este activ n biserica din Efes.
El se afl n mijlocul poporului Su, El este familiarizat cu activitatea i slujirea lor. Acesta este un tablou
excelent al Bisericii primare, unde prezena Domnului se simea mereu, salvnd suflete i nfptuind minuni.
Domnul nostru nc dorete s fie prezent cu aceeai putere n biserica din zilele noastre. Un lucru trebuie s

71

tim: El este acolo; dar mai este un lucru important: noi trebuie s-I permitem s se manifeste El nsui n
slujbele bisericii noastre.
Noi trebuie s fim cei care s inem cont de planul Su i nu s-L rugm s in cont de planurile noastre.
El tie exact ce trebuie fcut i cum trebuie fcut. Cnd vom nva s ne bizuim pe cluzirea Domnului
nostru, El va continua s-i zideasc biserica Sa prin noi (Mat. 16:18).
7. n Apoc. 1:20, ai recitit definiiile stelelor i sfenicelor. Explicai n caietele dvs. sensul celor dou
caracteristici ale lui Isus, care sunt menionate n mod simbolic n Apoc. 2:1.
n fiecare mesaj al lui Ioan ctre cele apte biserici din Apocalipsa 2 i 3, Isus declar ceva ce tie n
legtur cu biserica respectiv. n cinci mesaje, El spune: tiu faptele tale. El tie i faptele noastre, chiar i
ceea ce ne determin s facem anumite lucruri.
n Apoc. 2:6, Isus aprob cinci lucruri n biserica din Efes. Afirmaia tiu faptele tale arat c biserica
din Efes era o biseric activ. Deoarece faptele bune nu salveaz o persoan, ele indic, de fapt, vitalitatea
spiritual a bisericii. S ne amintim c nimeni nu este salvat prin credin i fapte, ci prin credina care lucreaz.
A munci din greu - o virtute ludabil, nseamn, uneori, a munci pn la epuizare. Perseverena este o alt
virtute a acestei biserici i nseamn hotrrea de a merge nainte, n ciuda unei opoziii.
Credincioii din Efes formau un grup de oameni nelegtori. Ei erau oameni integri i cntreau cu grij
orice nvtur care se mpotrivea standardului biblic. Efesenii formau un grup de dreptcredincioi, care nu
tolerau falsele nvturi. S-ar putea, totui, ca ortodoxia s fi devenit lucrul cel mai important pentru ei, astfel
c i-au prsit dragostea dinti (v.4). Nevoia lor nu era s discearn mai puin sau s se angajeze mai puin n
doctrina sntoas. Ei trebuiau, mai degrab, s demonstreze mai mult dragoste n toate relaiile lor, chiar cu
aceia a cror nvturi erau opuse Cuvntului lui Dumnezeu.
Lui Dumnezeu nu-I place ce face pctosul, dar El l iubete pe pctos. i noi trebuie s-i iubim pe cei
ce nu-L cunosc pe Isus Hristos i trebuie s facem tot posibilul s le vestim mesajul biblic. ntre timp, cretinii
trebuie s-i verifice pe cei ce pretind c sunt trimii de Dumnezeu. Cuvntul lui Dumnezeu este standardul
pentru asemenea ncercare. Putem fi siguri c un om trimis de Dumnezeu nu va avea un mesaj care s contrazic
Cuvntul lui Dumnezeu (2 Cor. 4:5; 10:17-11:4; Gal. 1:6-10; 1 Ioan 2:18-27). Credincioii efeseni au procedat
corect ncercnd doctrina acelora cu standardul Scripturilor, dar nu trebuiau s-i abandoneze dragostea n acest
proces.
Efesenii sunt, de asemenea, ludai pentru atitudinea lor fa de Nicolaii, ale cror fapte le urau.
Exist dou interpretri pentru termenul de Nicolaii. Prima interpretare - cuvntul vine de la dou cuvinte
greceti care nseamn popor de cuceritori. Aceste cuvinte pot reprezenta ideea c preoii i slujbele lor trebuie
nlate ntr-un loc special, deasupra altor cretini. Am putea spune c acesta este nceputul slujirii bisericii
instituionale, cu separarea clerului de laici. Desigur, exist o autoritate legat de slujire, dar aceast autoritate
este descris n 1 Pet. 5:1-4, ca o autoritate legat de umilin i slujire. n al doilea rnd, exist unele indicii
care ne arat c Nicolaiii erau un grup de oameni, care pretindeau c cineva poate fi un bun cretin, chiar dac
practic tot felul de imoraliti. Ignatius, un ucenic al apostolului Ioan s-a referit la aceti oameni, care erau
Nicolaii, imorali iubitori de plceri corupi pn n mduva oaselor. Nu cunoatem exact care era
doctrina lor, dar tim c Domnul ura practicile lor i a ludat aceast biseric pentru atitudinea ei mpotriva
acestora.
8. Explicai pe scurt cele cinci lucruri pe care Isus le-a aprobat n biserica din Efes.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________________________________________________
n timp ce cea mai mare parte a mesajului laud aceast biseric, versetele 4 i 5 l prezint pe Domnul
nostru osndind una din trsturile vieii i practicile vieii. El avertizeaz pe credincioi pentru c au prsit
dragostea dinti i spune ce se va ntmpla dac-I vor nesocoti avertismentul. Dragoste este tradus aici cu
cuvntul grecesc agape. Acest cuvnt ne este definit n Ioan 3:16 i 1 Cor. 13:1-8. Agape este predarea total a
eului nostru n minile lui Dumnezeu. Biserica din Efes a prsit acest ingredient vital al acelei relaii cu

72

Dumnezeu. Dragostea credincioilor n-a rmas curat i vie pentru Dumnezeu; de aceea, Domnul Bisericilor
transmite un avertisment simplu i ferm: pociete-te. A te poci nseamn, pur i simplu, a-i schimba
gndurile i, deci, calea pe care ai apucat-o. Dac relaia trebuie s rmn intact, noi trebuie s ne propunem
s trim aproape de Isus, aa cum fceam odat. Relaia noastr necesit acea dragoste fierbinte.
9. Notai n caietul dvs. o fapt din biserica din Efes pe care Domnul a dezaprobat-o, avertismentul pe care l-a
dat i ce se va ntmpla dac biserica va ignora acest avertisment.
10.

Enumerai n caietul dvs. cteva lucruri care ar putea determina pe cineva s-i piard dragostea dinti
fa de Isus Hristos i cteva lucruri care l-ar putea ajuta s rmn neprihnit. Dac suntei cstorit sau
intenionai s v cstorii, enumerai cteva lucruri care v-ar putea determina s nu v mai iubii soia. De
asemenea, enumerai cteva lucruri care v-ar putea ajuta s-o iubii n continuare.

n Apoc. 2:7, celui ce va birui i se promite un loc binecuvntat n paradisul lui Dumnezeu. Cine sunt
biruitorii? Pentru unii oameni, biruitorii sunt acei cretini care au atins un grad avansat de maturitate n Hristos.
Pentru alii, biruitorii sunt acei cretini care triesc o via foarte limitat, acei a cror via este caracterizat
prin ce ai voie s faci i ce nu ai voie s faci.
Totui, Biblia este cel mai bun tlmcitor. Cuvntul a birui nseamn a ctiga o victorie asupra
cuiva (1 Ioan 5:5 i Apoc. 15:2). Se refer la cei care biruie presiunea i ispita extern, dar i gndurile,
motivele i atitudinile care sunt nepotrivite autoritii lui Hristos, n vieile lor.
Caracteristicile bisericii din Efes - zelul pentru doctrina adevrat, slujirea serioas i aciunea plin de
vigoare - ne indic perioada Bisericii primare. Acestea au fost, n general, adevratele caracteristici ale bisericii
de la nceput pn n ultima parte a secolului nti.
11.
a)
b)
c)
d)
e)
f)

ncercuii litera dinaintea fiecrei completri adevrate. Biserica din Efes este caracterizat:
ca parte a unui ora bogat, port dintr-o prosper zon agricol, care era cunoscut prin nchinarea sa la idoli.
prin zelul ei spiritual iniial i lucrarea unuia care a iniiat propovduirea Scripturii acolo.
ca fiind cldicic, obosit n slujire i compromis cu nelegiuiri.
ca fiind un grup total opus Nicolaiilor ticloi.
prin ortodoxia sa doctrinal i abilitatea sa de a nelege falsa nvtur.
prin faptul c nu i-a prsit dragostea dinti.

Ca un exerciiu practic opional, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din acest subcapitol, referitor la
biserica din Efes i folosii acest material pentru a v schia o predic sau un studiu biblic despre mesajul lui Ioan
adresat bisericii din Efes.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN SMIRNA (Apoc. 2:8-11)
Obiectivul 5: Reamintii-v trsturile principale ale mesajului adresat bisericii din Smirna,
incluznd cadrul istoric i caracteristicile spirituale.
Smirna din vremea aceea este descris ca fiind cel mai frumos ora al lumii. Smirna era aezat
ntr-un golf al Mrii Egee i era numit coroana Ioniei, podoaba Asiei. Oraul avea o arhitectur i o cultur
bogat. Smirna vine de la cuvntul mir, folosit ca mirodenie pentru mblsmarea morilor. Poate v amintii
c la naterea lui Isus, magii I-au adus smirn, ca o profeie a morii Sale pentru toate pcatele lumii.
Aceast perioad este asociat cu persecuiile din Imperiul roman, care s-au rspndit foarte mult n
spaiu i timp i a durat de la sfritul secolului I pn n jurul anului 313 d.Hr.. Ioan scrie unei biserici n
suferin. Ce se poate scrie unui asemenea auditoriu? n mod normal, el caut s-i ncurajeze pe cei ce sunt
supui unor ncercri att de grele pentru a strui n credin i s aib curajul s priveasc la pilda eroic a celor
care au biruit. De aceea, n versetele 8 i 9 sunt menionate o serie de fapte, care s inspire ncredere. n primul
rnd, Domnul nostru tie unde se afl credincioii Si, prin ce suferine trec i cunoate i limitele rezistenei
lor. El i ndeamn s se strduiasc s rmn credincioi. n al doilea rnd, nsui Cel care i ncurajeaz pe
cei care sunt n suferin a nfruntat o ultim ncercare i a biruit. n El orice credincios este un potenial
nvingtor.
12.

Care sunt cele dou caracteristici ale lui Isus, descoperite bisericii din Smirna din Apoc. 2:8?

73

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Credincioii acestei biserici nu numai c sunt chinuii, dar ei sunt i sraci. Totui, Domnul lor le spune
c srcia lor este numai aparent; n realitate, ei sunt bogai. Cele mai bune i cele mai durabile bogii nu sunt
cele materiale, ci cele spirituale. Deci, n acest sens, credincioii din Smirna erau bogai. n general, cretinii au
avut de suferit persecuii de-a lungul istoriei bisericii. Pavel le spune ucenicilor c n mpria lui Dumnezeu
trebuie s intrm prin multe necazuri (Faptele 14:22). ntr-adevr, suferina este n stare s descrie propria sa
experien (2 Cor. 6:4-10; 11:22-33), dar nu diminueaz dorina sa de a strui n credin i de a fi un adevrat
biruitor (Rom. 8:18).
13.

Lund n considerare comentariul nostru la paragraful anterior, prima propoziie din Apoc. 2:9 sugereaz
clar prin ce suferine trecea biserica din Smirna? Scriei rspunsul n caietul dvs.

Credincioii din Smirna erau supui batjocurilor din partea falilor iudei (v.9). Aceti aa-numii evrei
erau evrei n virtutea apartenenei lor la neamul i religia evreiasc, dar ei nu erau adevrai evrei, pentru c nu-L
cunoteau pe Isus n calitate de Mesia i persecutau biserica.
S-ar mai putea ca aceti fali evrei s fi fost iudaizatori, care au poruncit ca toi cretinii s respecte
legea Vechiului Testament, adic circumcizia, zilele de srbtoare i s nu mnnce anumite alimente. Oricine ar
fi fost, ei nu erau credincioi lui Dumnezeu. De fapt, ei sunt numii o sinagog a Satanei i batjocoreau
biserica lui Dumnezeu din Smirna.
14.
a)
b)
c)
d)

Presupuii membri ai comunitii religioase din Smirna erau vinovai de ce fel de fapte fa de adevraii
credincioi?
ei i batjocoreau.
i-au ntemniat pe cei credincioi.
i-au persecutat.
cu anumite ocazii, i-au omort pe aceti credincioi.

Acum biserica primete dou avertismente speciale i o idee general despre ce le rezerv viitorul imediat
(v.10). n primul rnd, Domnul bisericii spune nu te teme nicidecum de ce ai s suferi. Iat c diavolul are s
arunce n temni pe unii din voi, ca s v ncerce. Fii credincios pn la moarte! n al doilea rnd, nvingtorul
- nvingtorul nostru - avertizeaz: Fii credincios, apoi urmeaz o promisiune binecuvntat: i voi da
cununa vieii.
O cercetare mai clar a furtunii care se apropie le dezvluie c ncercarea i persecuiile sunt clar limitate
la o anumit perioad de timp: zece zile. Unii teologi cred c numrul zece din Apoc. 2:10 se refer la o
situaie de lung durat, nepermanent, de persecuii. Ali teologi cred c aceste zece zile de persecuie indic o
perioad maxim, mai lung sau mai scurt, care eventual se va sfri. Ali teologi sunt de prere c cele zece
zile de persecuie au reprezentat zece perioade distincte de persecuie, pe care biserica le-a suportat sub Imperiul
roman de la sfritul secolului I pn la sfritul anului 313 d.Hr.. Orice ar nsemna cele zece zile de persecuie,
noi tim c ele subliniaz o ncercare teribil, iar cei care au ieit biruitori vor primi cununa vieii. Bineneles,
ultima rsplat pentru credincioii adevrai este o cunun care este viaa - viaa venic n prezena Sa.
15.

Citii urmtoarele pasaje din Scriptur. Explicai ce fel de cunun este menionat n fiecare pasaj i
indicai din context motivul pentru care este dat cununa respectiv.
a) 1 Cor. 9:25_________________________________________________________________
b) 1 Tes. 2:19_________________________________________________________________
c) 2 Tim. 4:8__________________________________________________________________
d) Iacov 1:12__________________________________________________________________
e) 1 Pet. 5:4___________________________________________________________________
16.

ncercuii litera dinaintea faptelor care reflect faptele precise pe care le-am studiat cu referire la biserica
din Smirna.
a) Smirna era o comunitate agricol din interiorul rii, care suferea de o cumplit srcie.
b) Numele cetii se refer la mirodenia numit mir.

74

c) Domnul bisericii s-a adresat sfinilor din Smirna n calitatea Sa de Cel Venic, Cel dinti i Cel de pe urm.
d) Credincioii din Smirna au fost batjocorii de cei care au fost evrei, n virtutea apartenenei lor la neamul i
religia iudaic, dar care-L renegau pe Mesia i-i respingeau pe credincioii Lui.
e) Domnul a promis s-i apere pe credincioi de toate necazurile, deoarece necazurile ni-i arat pe cei care nu
fac voia lui Dumnezeu.
f) Persecuiile au fost permise i proorocite de Domnul, dar avem promisiunea c ncercrile nu vor fi
nesfrite.
Meniunea vei avea un necaz de zece zile din mesajul adresat de Ioan bisericii din Smirna ar
putea reprezenta durata a zece persecuii majore a cretinilor din Imperiul roman, din ultima parte a
secolului I pn n anul 313 d.Hr. A fost desigur o perioad marcat de intoleran fa de cretini i a luat
sfrit cu Edictul din Milano, care a adus pacea ntregului Imperiu roman. Mai mult, acum ncepe o nou
perioad, marcat de condiii total diferite. Pe cnd biserica n suferin din a doua perioad a luptat pentru
supravieuire, urmtoarea perioad s-a caracterizat printr-o extrem toleran, biserica amestecndu-se treptat cu
lumea, devenind o parte a ei; n orice caz, i-a pierdut puritatea distinctiv i propria-i viziune n acest proces,
aa cum vom vedea n cele ce urmeaz.
Ca un exerciiu practic facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din acest capitol referitor la
mesajul adresat bisericii din Smirna i folosii materialul pentru a v schia o predic sau un studiu biblic.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN PERGAM (Apoc. 2:12-27)
Obiectivul 6: Notai caracteristicile principale ale mesajului adresat bisericii din Pergam.
Cetatea Pergam, dei nu era att de important din punct de vedere comercial precum Efesul i Smirna, a
fost, totui, un centru politic i religios mai important. Pe acropolele sale, Pergamul a dedicat un altar lui Zeus i
un templu zeiei Atena. Pergamul a fost prima cetate din Asia care a susinut cultul imperial.
Cetenilor de aici li se cerea s se nchine mpratului, refuzul nsemnnd acuzarea de trdare. Unii
teologi asociaz expresia unde este scaunul de domnie al Satanei (v.13) cu importana Pergamului ca centru al
cultului imperial. n Pergam a existat un mare centru medical denumit Esculap, dup zeul-arpe, iar cetatea
era binecunoscut pentru coala sa de preoi-medici. Aceste lucruri ne ajut s vedem de ce Pergamul a fost
numit locul unde este scaunul de domnie a lui Satan, acolo unde locuiete Satana (v.13).
Pergamul avea o mare bibliotec ce coninea 200.000 de volume. Ca i celelalte ceti, Pergamul era un
loc al religiei pgne, al imoralitii, al filozofiei i educaiei.
n concepia noastr de interpretare a capitolelor 2 i 3 din Apocalipsa, noi am accentuat c fiecare
biseric corespunde unei perioade din istoria bisericii. Cea de-a treia perioad, conform concepiei noastre,
include perioada de timp din anul 313 pn n jurul anului 600 d.Hr.
Dup o perioad susinut de intoleran religioas, Imperiul roman i schimb tactica i, n final,
accept cretinismul. n timpul persecuiilor, biserica a prosperat i s-a rspndit repede, dar sub zmbetul
acceptrii oficiale, credina i-a pierdut vitalitatea i viziunea. Sub protecia mpratului Constantin, cretinismul
a fost popularizat. n realitate, s-a impus o religie superficial, iar ceremonialul a nlocuit experiena personal
cu Dumnezeu. Un mare numr de pgni au fost botezai fr s aib vreo relaie personal cu Hristos.
Dragostea dinti, care a fost prsit temporar n prima perioad, ncepe acum s sufere un declin radical.
Domnul care se adreseaz acestei biserici este caracterizat ca avnd sabia ascuit cu dou tiuri
(v.12). Sabia simbolizeaz aici Cuvntul lui Dumnezeu, care este folosit pentru a denuna falsele nvturi pe
care le permitea acea biseric. Cuvntul lui Dumnezeu este nc standardul de msurare a nvturilor bisericii.
Acele nvturi care nu se pot msura cu acest standard trebuie respinse.
17.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Pergamul a fost un centru politic i religios din Asia Mic.
b) Cultul Imperiul roman a prosperat n Pergam, iar nchinarea fa de mprat constituia o ncercare a
loialitii.
c) Deoarece Pergamul era un centru al superstiiilor, nvtura i cultura erau relativ neimportante.
d) n aceast perioad, biserica a crescut rapid, att n ce privete numrul de membri, ct i n ce privete
maturitatea spiritual.

75

18.
Ce simbolizeaz caracteristicile lui Isus subliniate n versetul 12?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
n versetul 13 observm lucrurile pe care Domnul le aprob. n primul rnd, biserica din Pergam era
credincioas numelui Domnului nostru. Numele Lui reprezint tot ce este El. A fi credincios Numelui Su
nseamn a recunoate c Isus este Fiul lui Dumnezeu, c trebuie s ne nchinm numai lui Dumnezeu i c
trebuie s ne apropiem de Dumnezeu numai prin El (Ioan 14:6 i 1 Tim. 2:5). Referirea la Antipa nseamn
aprobarea special a lui Dumnezeu fa de credina n el, credina ce-o aveau credincioii din acea biseric
ntr-o vreme de mare ncercare. Nu uitai c Domnul nostru ne aprob ntotdeauna cnd ne pstrm credina
n El, n special cnd credina ne este greu ncercat.

76

19.
Ce lucruri menionate n versetul 13 aprob Domnul nostru n biserica din Pergam?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Ludnd biserica pentru calitile ei demne de laud, acum Domnul bisericii condamn cu putere dou
lucruri (v.14 i 15). Primul lucru care-l condamn este idolatria i imoralitatea sexual. Aici ar mai fi o alt
explicaie. Balaam, cel menionat n acest context, a promovat compromisul cu idolatria i imoralitatea n
vremurile Vechiului Testament. El este, fr ndoial, precursorul tuturor celor care au susinut compromisul cu
lumea. Versetul 14 explic, artndu-ne clar c acela care, n mod contient, mnnc din lucrurile jertfite
idolilor este vinovat de idolatrie. Lucrurile jertfite indic susinerea credinei c acei idoli satisfac nu numai
nevoile spirituale, dar i pe cele fizice ale omului.
n perioada Pergamului, tablourile (chipurile) sfinilor sunt plasate n bisericile a cror numr era n
cretere. Aceste chipuri trebuiau s fie n biserici pentru a aminti poporului s se nchine lui Dumnezeu, dar
ntotdeauna a fost un pericol ca prezena unor asemenea chipuri s-i determine pe oameni s li se nchine lor sau
sfinilor pe care-i reprezentau n loc s se nchine lui Dumnezeu. Nimic nu trebuie s ne abat privirile de la El,
care este obiectul nchinrii noastre.
Al doilea lucru pe care Isus l condamn este inerea nvturii Nicolaiilor (v.15). Att pofta fizic,
ct i discernmntul spiritual par a fi nedisciplinate n aceast biseric, fapt ce exist ntr-o vreme de lejeritate
spiritual.
n versetul 16, Isus avertizeaz pe cei din Pergam s se pociasc de aceste lucruri, pe care El le-a
condamnat. Dac ei nu se vor poci, El va lupta mpotriva lor cu sabia gurii Lui, Cuvntul lui Dumnezeu.
Isus ne mai avertizeaz i astzi cnd facem lucruri pe care El le dezaprob. Ct de teribil va fi ca
Mntuitorul bisericii s trebuiasc s devin Distrugtorul ei. Soluia echilibrrii balanei spirituale este pocina
sincer.
20.

Notai n caietul dvs. dou lucruri importante pe care Isus le-a condamnat la biserica din Pergam
(v.14,15).

n versetul 17, celor care biruiesc din biserica din Pergam li se promit dou rspltiri sigure (certe): mana
ascuns i o piatr alb. Mana ascuns este hrana spiritual a celor care se mprtesc cu Hristos. Piatra alb
reprezint achitarea, n contrast cu piatra neagr, care reprezint condamnarea unuia la o ncercare grea, verdict
dat de un tribunal judiciar. Biruitorul este justificat prin credina n Hristos, ntr-o manier care-l elibereaz total
de vina pcatului. El rmne justificat prin credina n Isus Hristos i este achitat de pcatele sale naintea
tronului lui Dumnezeu.
21.
Care sunt cele dou lucruri pe care Domnul le promite celor ce vor birui din biserica din Pergam?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Caracteristicile bisericii din Pergam par s reprezinte biserica din perioada cuprins ntre anii 313
i 600 d.Hr. Accentum, din nou, cartea aceasta este o aproximare a cadrului temporal, pe care-l ocup
fiecare perioad a bisericii.
Ca un exerciiu practic, facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din mesajul adresat de Ioan
bisericii din Pergam i folosii materialul pentru a schia o predic sau un studiu biblic.

77

AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL
ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1. Din urmtoarele rspunsuri doar unul nu reprezint triplul scop al mesajelor ctre cele apte biserici. Care
NU este scopul stabilit?
a) situaia descris a existat n biserici i ele aveau nevoie de ndrumarea capului bisericii.
b) coninutul este important pentru toi membrii trupului lui Hristos.
c) situaiile descrise n aceste mesaje sunt ntmplri ipotetice i nu relateaz condiiile actuale din biserica lui
Isus Hristos.
d) n aceste mesaje este zugrvit ntreaga istorie a bisericii de la nceputurile ei pn n ziua Domnului.
2.
a)
b)
c)
d)

Despre mesajele adresate celor apte biserici noi putem spune cu precizie:
c ele au, n general, aceeai structur, cu mici deosebiri de la un mesaj la altul.
c fiecare mesaj este unic n ce privete structura, coninutul i stilul.
c urmeaz un model identic de la nceput pn la sfrit.
c exist o evoluie n aceste mesaje, care reflect trecerea timpului i maturizarea bisericii.

3.
a)
b)
c)
d)

Excepia remarcabil de la desvrirea spiritual a bisericii din Efes se refer la:


tolerana ei fa de oamenii ri.
prsirea dragostei dinti.
lipsa discernmntului spiritual.
incapacitatea poporului de a rezista suferinelor din cauza Numelui lui Hristos.

4.
a)
b)
c)
d)

n studiul nostru despre Nicolaii am nvat c ei puneau accent:


pe libertatea cretin mai mult dect pe responsabilitatea cretin.
pe compromiterea valorilor cretine pentru a obine favorurile lumii.
ei erau de prere c legile Vechiului Testament i uneau pe toi cretinii.
pe nlarea clerului deasupra laicilor n biseric.

5. Biserica din Smirna a fost informat de faptul c Domnul tia de ce era nevoie pentru desvrirea
caracterului cretin i chiar permitea acest lucru. i anume:
a) srcia
b) boala
c) batjocura
d) suferinele
6. Deoarece cele zece zile de necaz sunt interpretate n mod diferit de diveri teologi, n general acest element
temporal indic:
a) o scurt perioad de timp.
b) o perioad nedefinit de timp.
c) o perioad de timp care poate fi scurt sau lung, dar care se va sfri.
d) faptul c biserica va suferi persecuii limitate n timp.
7.
a)
b)
c)
d)

Simbolismul Domnului nostru, o sabie ascuit cu dou tiuri, se refer la:


Cuvntul lui Dumnezeu.
armura ofensiv a cretinului.
un instrument pe care El l va folosi la judecarea celor ri.
rzbunarea fa de dumanii bisericii.

8.
a)
b)
c)
d)

Conform studiului nostru, nvtura lui Balaam, pe care a tolerat-o biserica din Pergam, putea s nsemne:
compromiterea standardului cretin referitor la pcat i sfinire.
introducerea nvturii pentru ca biserica s prospere.
aciunea conductorilor pentru a face cretinismul acceptabil lumii.
reapariia iudaizatorilor n biseric.

9. Dintre cele trei biserici pe care le-am discutat n aceast lecie, care dintre ele era situat n cetatea unde se
afla templul zeiei Artemis?
a) Smirna
b) Pergam

78

c) Efes
10.
Care biseric se afla ntr-o cetate unde exista un centru medical ce a fost dedicat zeului-arpe?
a) Efes
b) Pergam
c) Smirna
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
11.
a) adevrat
d) adevrat
b) adevrat
e) adevrat
c) fals
f) fals
1
b) faptul c textul lsa s se neleag mai mult dect pare la prima vedere.
12
Isus este venic, Cel dinti i Cel de pe urm i El a nviat din moartea temporar la viaa
venic.
2
b) plenitudine divin
13
Pare c Domnul nostru aprob ncercrile. El folosete ncercrile ca un mijloc destinat
desvririi unui puternic caracter cretin, a ndelungii rbdri i a ncrederii n El. Apostolul Pavel n
Epistola ctre Evrei comenteaz pe scurt acest fapt (Evrei 12:1-11).
3
Rspunsul dvs. ar trebui s includ urmtoarele: Ioan a scris mesajele lui Hristos pentru a
ncuraja, avertiza i mustra cele apte biserici locale i actuale n vremea aceea, apoi le-a scris pentru toi
membrii trupului lui Hristos i pentru ntreaga biseric de la nceputurile ei i de-a lungul existenei ei.
14
a) ei i batjocoreau.
4
Categoriile de lucruri dezvluite de mesajele adresate bisericilor sunt: 1) c Isus exist; 2) c
Isus tie totul despre biserici; 3) c Isus aprob anumite lucruri n Biseric; 4) c Isus dezaprob
anumite lucruri n biseric; 5) avertismentele i promisiunile, ca i ndrumrile pe care Isus le comunic
anumitor biserici.
15
a) Coroana nepieritoare sau care nu se vetejete. Aceast coroan este dat pentru slujirea
credincioas, pentru ctigarea celor pierdui.
b) Cununa de slav. Ea este dat pentru slujirea credincioas.
c) Cununa neprihnirii. Aceast cunun este dat tuturor celor care iubesc venirea Lui, pentru slujirea
credincioas.
d) Cununa vieii. Ea este dat pentru slujirea credincioas prin ncercri, acelora care-L iubesc pe
Domnul lor.
e) Cununa slavei. Aceasta va fi dat pentru pstorirea credincioas, celor care au pstorit turma lui
Dumnezeu.
5
a) Condiiilor ce caracterizeaz biserica ntr-o anumit perioad.
16
Ar fi trebuit s ncercuii b), c), d) i f).
6
a) Pavel a fcut cunoscute Scripturile acolo (Faptele 19:1-5).
b) Muli efeseni au crezut Scripturile (Faptele 19:17-18).
c) Apostolul Pavel a slujit acolo 3 ani (Faptele 20:31).
d) Priscila i Aquila l-au ajutat pe Pavel s pun bazele bisericii (Faptele 18:18-28).
e) Muli vrjitori i-au ars crile n public. Acest lucru a reprezentat o mare victorie a Scripturilor, dar
i-a nfuriat pe cei care triau din confecionarea i vnzarea idolilor. Reacia meteugarilor fa de
Scripturi a produs o mare tulburare n Efes (Faptele 19:23-41).
17
Ar fi trebuit s ncercuii a) i b).
7
n primul rnd, prezena lui Isus n mijlocul bisericilor indic grija Sa fa de ele, preocuparea i
angajarea Lui n lucrarea de prosperare a lor. n al doilea rnd, faptul c toi conductorii bisericii sunt
n mna Lui nseamn c El i ndrum, fiind foarte importani pentru El.
18
C Isus este Cel care deine i folosete Cuvntul lui Dumnezeu. Scopul folosirii Cuvntului
lui Dumnezeu este de a corecta doctrina fals.
8
Isus a aprobat la biserica din Efes: osteneala, rbdarea, intolerana fa de cei ri, ncercarea
aa-ziilor apostoli i ura fa de practicile Nicolaiilor.
19
n biserica din Pergam, Domnul aprob: credincioia lor fa de Numele Su, fermitatea lor
ntr-o vreme de mari ncercri.
9
Domnul a dezaprobat prsirea dragostei dinti. El i-a avertizat s se ntoarc la faptele
dinti. Dac vor ignora avertismentul Lui, biserica va fi izolat de Dumnezeu.
20
El a condamnat la biserica din Pergam:
1) nvtura lui Balaam cu privire la idolatrie i imoralitate sexual.
2) nvtura Nicolaiilor.
10
Rspunsul dvs. Un lucru este comun tuturor relaiilor: s le menii. Un mod sigur de a

79

21

distruge o relaie este s o neglijezi. Relaia noastr cu Dumnezeu trebuie s aib suprema
prioritate, iar cea cu soia noastr ar trebui s o urmeze ndeaproape pe prima.
El promite mana ascuns i piatra alb. Ele reprezint hrana spiritual i acceptarea
credinciosului n faa tronului lui Dumnezeu.

80

Lecia 7: Mesajele adresate bisericilor din Tiatira, Sardes,


Filadelfia i Laodicea
n lecia precedent am nceput studiul mesajelor ctre cele apte biserici. Am examinat scopul acestor
mesaje i structura lor. Apoi, am trecut la studiul specific al fiecrei biserici, reuind s parcurgem primele trei
perioade ale istoriei bisericii. Sperm c aceast introducere ne-a oferit o bun nelegere a diverselor probleme
ce le avea de nfruntat fiecare biseric i cum a rspuns fiecare biseric la frmntrile existente n vremea sa.
Acum, vom continua studiul mesajelor ctre cele patru biserici care au rmas.
Continund s lum n considerare att trsturile pozitive, ct i cele negative ale acestor biserici,
amintii-v c toate caracteristicile distinctive ale bisericilor respective nu s-au sfrit odat cu perioada
respectiv.
Problema bisericii din Efes, care i-a prsit dragostea dinti, este o problem potenial pentru fiecare
biseric i fiecare credincios al erei bisericii. Biserica din Pergam a luptat cu firea lumeasc i inclinaia spre
compromis a unor credincioi, dar acestea sunt i la ora actual probleme majore ale bisericii. Numele
problemelor specifice - nvtura lui Balaam, a Nicolaiilor, a Izabelei - se pot schimba, dar rmne valabil
substratul acestor probleme spirituale. Aceste principii, care fundamenteaz experiena noastr cretin, trebuie
nelese i chibzuite cnd trebuie s ndeplinim chemarea noastr i s desvrim lucrarea lui Dumnezeu pe acest
pmnt.
n timp ce studiai aceast lecie, deschidei-v inima la chemarea Duhului Sfnt; permitei-I s v ajute
s cunoatei problemele poteniale din experiena dvs., care v pot limita eficiena n calitate de credincios. Dac
vei proceda astfel, El v va deschide ochii pentru a vedea problemele dificile ale oamenilor din jurul dvs., iar
dvs. vei putea rspunde acestor probleme prin puterea Sa.
SCHIA LECIEI
Introducere
Mesajul ctre biserica din Tiatira
Mesajul ctre biserica din Sardes
Mesajul ctre biserica din Filadelfia
Mesajul ctre biserica din Laodicea
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:

s recunoatei faptele fiecrei din cele patru biserici studiate, inclusiv cadrul lor istoric,
problemele spirituale i avertismentele asociate problemelor fiecrei biserici.

s dezbatei semnificaia mesajelor ctre cele apte biserici pentru trupul lui Hristos din
toate vremurile i mersul istoriei, reprezentate de cele apte biserici.

s apreciai mai bine ct este de necesar pentru biseric i credincioi s examineze


calitatea vieii i slujbei pe care o fac pentru Domnul lor, care-i iubete.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai conform procedeelor uzuale.
2. Putei folosi Biblia pentru a rspunde ntrebrilor studiului i ntrebrilor din autotest.
3. Recapitulai leciile 4-7 i pregtii-v pentru evaluarea pe capitole. Luai Evaluarea pe capitole numrul 2
i formularul cu rspunsuri din Pachetul studentului, i urmnd instruciunile, completai formularul cu
rspunsuri. Dup ce l-ai completat, trimitei-l instructorului dvs. ICI, care va verifica rspunsurile i v va
face cunoscut rezultatul obinut.

81

CUVINTELE-CHEIE
extrabiblic
icoane
medieval
nenorocire
pretinznd
prototip
rsplat
DEZVOLTAREA LECIEI
INTRODUCERE
Dup cum am vzut n Lecia 6, structura general a mesajelor ctre cele apte biserici este aceeai.
Diferene exist n privina caracteristicilor Domnului, care sunt dezvluite fiecrei biserici.
Bineneles, lucrurile ludate sau condamnate sau i unele i celelalte difer de la o biseric la alta.
Totui, mesajul subneles, adresat bisericii universale, este c Domnul a chemat biserica s-I fie martor n
aceast lume. Aceast mrturie trebuie nfptuit att prin proclamarea activ, ct i prin trirea cretin
consecvent. Aceast mrturie d trie mesajului Su.
Observai atent starea fiecrei biserici din perspectiva sa, atunci cnd lum n considerare detaliile
mesajului Su ctre fiecare biseric.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN TIATIRA (Apoc. 2:18-29)
Obiectivul 1: Alegei din diversele afirmaii pe cele care caracterizeaz n mod corect biserica
din Tiatira.
Tiatira a fost un ora din interiorul rii, care a avut o lung istorie militar. Tiatira era aezat ntr-o
bogat zon agricol i a fost un important centru industrial. Oraul era faimos pentru esturile colorate cu
purpur, fiind susinut de industria esturilor vopsite cu purpur. Industria era manufacturier, iar
manufacturile erau organizate n bresle. Tiatira n-a fost un centru politic sau religios i nici n-a fost o nfocat
suporter a nchinrii fa de mpratul roman. Poate v amintii c Lidia, vnztoare de purpur din cetatea
Tiatira (Faptele 16:14) a fost convertit de Pavel n Filipi.
1. Descriei pe scurt n caietul dvs. aezarea cetii Tiatira, condiiile istorice, geografice i economice.
Versetul 18 ne prezint alte trei caracteristici ale Domnului nostru. n primul rnd, acesta este singurul
loc din cartea Apocalipsa unde Isus este numit Fiul lui Dumnezeu. Este o favoare s ne nchinm Lui pentru c
El este Fiul lui Dumnezeu. n al doilea rnd, ochii Lui sunt ca para focului, deci El vede ce se ascunde sub
nfiarea noastr exterioar, n inimile noastre. Ochii Si pot fulgera de suprare din cauza pcatului flagrant.
n al treilea rnd, picioarele Sale, ca arama aprins, vor zdrobi pe toi dumanii Si.
2. Care sunt cele trei caracteristici ale lui Isus subliniate n versetul 18?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Domnul nostru scoate n relief patru lucruri pe care le aprob n biserica din Tiatira. Amintii-v c
Isus, de asemenea, aprob aceste lucruri dac le gsete n noi.
n textul original, Isus menioneaz n mod special, de dou ori, cuvntul fapte: la nceputul i la
sfritul versetului. Dei Isus aprob aceste fapte, totui se pare c biserica se bizuie prea mult pe fapte. Dup
cum am observat la nceput, noi nu suntem mntuii prin fapte; noi n-am putea merita niciodat mntuirea. Mai
mult, faptele nu nlocuiesc dragostea pentru Domnul i credina noastr pentru scopul Su.

82

3. Enumerai patru lucruri menionate n versetul 19 pe care Isus le aprob n biserica din Tiatira.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
Dac citii Apoc. 2:20, poate v amintii c lucrurile majore pe care Isus le-a condamnat la biserica din
Pergam sunt, din nou, dezaprobate la biserica din Tiatira. Aflm, c acea strin, Izabela, era deosebit de activ
n promovarea idolatriei n Israel. Ahab, regele Israelului, a nceput s-i slujeasc i s se nchine lui Baal, din
momentul n care a luat-o de soie (1 mp. 16:29-34).
ncepnd cu anul 600 d.Hr., biserica a nceput s foloseasc chipurile, s se nchine Mariei i sfinilor, s
considere c literatura extra-biblic este la fel de autorizat ca i Biblia, astfel c aceast biseric a nceput s
prezinte caracteristici de toleran fa de ceea ce nu era nici biblic i nici de vreun ajutor vieii spirituale a
credincioilor. Aceste caracteristici vor exista de-a lungul dispensaiei bisericii, i n vremea Necazului cel Mare.
n aceast perioad, biserica a cunoscut un puternic declin spiritual. Ea a ncercat s uneasc credina
cretin cu filozofia pgn i practicile religioase pgne. Deosebita importan acordat lui Hristos Cel nviat,
care a caracterizat biserica apostolic, a cedat n faa importanei acordate mamei lui Isus. Ea tindea s se ridice
la acelai nivel cu Dumnezeu, iar rolul ei de mediator al omului n faa lui Dumnezeu a devenit remarcabil n
nvtura bisericii medievale. Biserica nu mai semna cu fora plin de bucurie a credincioilor, care aveau
toate lucrurile n comun la Rusalii (Faptele 2:44).
Totui, o privire mai atent la problema specific a bisericii din Tiatira ne dezvluie faptul c biserica a
tolerat o fals prooroci, a crui prototip era Izabela. Biserica primar era profetic, iar slujbei de profet i se
acorda onoarea cuvenit (1 Ioan 4:1-3). Totui, Tiatira avea o fals prooroci, pe care membrii bisericii au
recunoscut-o, dar acetia au refuzat s ia msuri mpotriva ei (vezi v.22-27).
Dei ea era o ameninare contra vitalitii spirituale a trupului, prin susinerea liber a imoralitii
sexuale i idolatriei, ei i s-a permis s coexiste n biseric cu adevraii cretini. Isus a considerat-o ca o boal
contagioas, ameninnd viaa ntregii biserici. Aceast situaie reclama msuri radicale.
Avertismentul lui Pavel, puin aluat face s dospeasc toat plmdeala (Gal. 5:9), este foarte adevrat
n aceast situaie. A fost deja avertizat - avertisment ce l-a ignorat - i pentru c nu vrea s se pociasc, Isus
spune c o va judeca ndat (v.22, 23). Pe aceia care vor deveni copiii ei, acceptnd doctrina ei fals, vor fi
omori. Cnd credincioii altor biserici vor vedea judecata ei, vor tii c aceasta este rsplata divin, pentru c
Dumnezeu nu va tolera legea pcatului.
4. Menionai dou lucruri importante pe care Isus le-a dezaprobat n biserica din Pergam i le dezaprob din
nou (v.20) n biserica din Tiatira.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
5. n versetele 24-25, Isus se adreseaz unui grup care n-are nvtura Izabelei i i d un avertisment special.
Acest avertisment este:
a) s ncerce s-o converteasc pe Izabela i adepii ei.
b) s denune doctrinele i practicile Izabelei.
c) s pstreze ceea ce au.
d) s se roage pentru a primi putere s reziste nvturilor Izabelei.
Acei credincioi din Tiatira care n-au adoptat falsa nvtur sunt ncurajai s persevereze, s pstreze
ferm credina lor (v.24-25). Acei care vor rezista pn la sfrit, cretinii victorioi, vor primi de la Hristos
stpnire peste neamuri (v.26). Lor li se mai promite i luceafrul de diminea (v.28), aceasta referindu-se la
gloria promis, care-i ateapt pe cei biruitori (vezi Dan. 12:3) sau la un loc important de slav (Iov 38:7).
6. ncercuii litera dinaintea afirmaiilor adevrate care caracterizeaz situaia bisericii din Tiatira.
a) Iniial, Tiatira a fost cunoscut ca un centru politic i religios.

83

b) Industria Tiatirei era bazat pe vopsirea esturilor cu purpur i comerul cu aceste esturi.
c) Credincioii din Tiatira erau cunoscui pentru faptele lor din dragoste, pentru credina, slujirea i
perseverena lor.
d) Problemele spirituale ale Tiatirei, pe care le-a condamnat Domnul, constau n tolerana ei fa de rutate.
e) Problema Izabelei era faptul c ea era prooroci, iar femeile n-aveau justificare biblic s prooroceasc.
f) Pcatele imoralitii sexuale i idolatriei pentru care Domnul nostru a avertizat biserica din Tiatira erau
necunoscute n alte biserici.
g) n sistemul nostru de identificare, fiecare din cele apte biserici reprezentnd o perioad din istoria bisericii,
biserica din Tiatira reprezint, dup prerea noastr, caracteristicile bisericii, ncepnd cu anul 600 d.Hr.,
pn la Necazul cel mare.
Caracteristicile acestei biserici sunt asemntoare celor care au existat n bisericile ncepnd aproximativ
cu anul 600 i n continuare. Faptul c biserica tolera multe nu era nici conform Scripturilor i nici nu prezenta
un avantaj spiritual, aceste trsturi fiind caracteristice pretinsei biserici pn n vremea Necazului cel Mare.
Ca un exerciiu special, facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din acest mesaj adresat bisericii
din Tiatira i folosii materialul pentru a schia o predic sau un studiu biblic.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN SARDES (Apoc. 3:1-6)
Obiectivul 2: Identificai faptele referitoare la elementele majore ale mesajului adresat bisericii
din Sardes.
Cetatea Sardes a fost construit pe un deal. Cetenii Sardesului erau foarte siguri c cetatea lor era att
de puternic, nct nici un duman n-o va putea cuceri.
Sardesul era considerat o cetate prosper i era cunoscut pentru giuvaerurile, esturile i vopsitoriile
sale. Datorit templului dedicat zeiei Artemis, Sardesul era un puternic centru religios pgn. Mai mult dect
att, cetatea era situat pe o important rut comercial, valea Hermus. Puterea Sardesului scade n timpul
stpnirii romane.
7. Scriei n caietul dvs. cinci detalii ale cadrului istoric, specifice Sardesului, care sunt menionate n paragraful
de mai sus.
Apoc. 3:2 ne prezint dou caracteristici prin care Domnul se descoper pe Sine nsui bisericii din
Sardes. El are cele apte duhuri ale lui Dumnezeu i cele apte stele. Aceste caracteristici ne dezvluie toat
nelepciunea Sa i deplinul control al mesagerilor sau conductorilor bisericii. Isus i d seama de faptele
bisericii; El n-a fost niciodat nelat de preteniile ei i de aa-numita reputaie. Aa cum am vzut n Apoc.
1:20, stelele reprezint mesagerii sau conductorii celor apte biserici. Deoarece conductorii sunt n mna lui
Hristos, deducem c ei rspund n faa Lui, iar conducerea lor trebuie s fie autoritar.
8. Ce sugereaz cele dou caracteristici ale lui Isus descoperite bisericii din Sardes?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
n ultima parte a versetului 1, observm ce condamn Isus la biserica din Sardes. Aceast biseric are o
bun reputaie fa de oameni. ntr-adevr, poate c a fost un model de bun organizare i bun planificare, dar
nu reputaia bisericii n faa oamenilor conteaz cel mai mult! Cel mai mult conteaz ce gndete Domnul nostru
despre noi. Multe biserici, care s-au nscut n marea micare a Duhului lui Dumnezeu, sunt acum doar agenii
sociale prospere. Este bine s fie ajutai oamenii din punct de vedere material, dar mult mai important este ca
oamenii s fie mntuii, s-L cunoasc personal pe Hristos.
Observai cele cinci verbe pe care le folosete Isus n versetele 2 i 3 cnd poruncete bisericii s renune
la ceea ce El dezaprob.
Isus ne vorbete prin Duhul Sfnt n aceeai manier de aspr porunc cnd vede n noi ceea ce El
a dezaprobat n biserica din Sardes.

84

Ultima parte a versetului 3 sun ca un grav avertisment pentru majoritatea credincioilor din biserica din
Sardes, deoarece ei nu mai accept Biblia n calitatea ei de Cuvnt al lui Dumnezeu. ntr-un avertisment clar i
concis, Domnul i sftuiete pe credincioii din Sardes.
Ua ndurrii este deschis, dar ei trebuie s rspund acestei chemri. n caz contrar, cei care nu
vegheaz vor fi pierdui pentru totdeauna. Dac cineva nu accept adevrul Bibliei, care-i spune despre venirea
Domnului, persoana respectiv nu va ti nimic despre vremea venirii Lui. Isus a spus c nici oamenii i nici
ngerii nu cunosc ziua sau ceasul: Despre ziua aceea i despre ceasul acela, nu tie nimeni: nici ngerii din
ceruri, nici Fiul, ci numai Tatl (Mat. 24:36). Totui, noi putem vorbi despre lucrurile ce se ntmpl n lumea
noastr, semnele vremurilor, faptul c vremea este aproape: Cum s-a ntmplat n zilele lui Noe, aidoma se va
ntmpla i la venirea Fiului omului (Mat. 24:37).
9. Pe baza celor discutate n cele dou paragrafe anterioare, spunei care a fost mprejurarea care a provocat
dezaprobarea Domnului n versetul 1?
a) incontiena social.
b) lipsa spiritului umanitar.
c) refuzul de a desfura activiti spirituale.
d) moartea spiritual.
Aa cum am stabilit anterior, multe biserici ale Reformei, nscute n Duhul, s-au ndeprtat de
cretinismul biblic. Chiar i aa, exist totui n fiecare denominaiune biserici nscute n Duhul, care nc mai
predic Evanghelia lui Hristos! De asemenea, n biserica din Sardes au fost civa care nu s-au ndeprtat de
Dumnezeu. Acetia au fost alei pentru o rsplat special din partea Domnului bisericii (v.4). Ei vor fi
mbrcai n haine albe, care simbolizeaz puritatea. Mai mult, numele lor vor rmne pentru totdeauna scrise n
cartea vieii i Isus va mrturisi numele lor naintea lui Dumnezeu i a ngerilor Lui.
10.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Sardes i-a nchipuit c este sigur n faa oricrui atac inamic.
b) Isus este descoperit acestei ceti ca Cel ce are cele apte duhuri ale lui Dumnezeu i cele apte stele.
c) Biserica din Sardes a fost aleas pentru mai multe fapte, pe care Domnul le-a considerat demne de laud.
d) Problema bisericii din Sardes era faptul c ea prea ceea ce n realitate nu era.
e) Biserica era cuprins de moarte spiritual general, dar unii dintre credincioi triau o via curat i
devotat lui Isus Hristos.
Apostazia din biserica din Sardes, descris n mesajul adresat acestei biserici, pare s corespund
caracteristicilor din biserica din jurul anului 1517 d.Hr. i pn la vremea Necazului.
La momentul istoric indicat de data nceperii acestei perioade a existat o larg trezire spiritual, dar ea a
fost curnd urmat de o clar cdere n ortodoxia moart. Biserica, n timp ce avea nc unele din aceste
caracteristici, a fost trezit din toropeal de micarea misionar modern, care a ctigat teren n jurul anului
1800.
Caracteristicile diverselor perioade ale bisericii, pe care le-am dezbtut, par s indice principiile vieii
spirituale, care nu ncep sau sfresc dramatic la un moment dat. De aceea, prsirea dragostei dinti a bisericii
din Efes, compromisul bisericii din Pergam, tolerana rului constatat n biserica din Tiatira i moartea spiritual
a bisericii din Sardes, creeaz probleme bisericii, pe care trebuie s le combat pn la rpire.
Ca un exerciiu practic facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din mesajul adresat bisericii din
Sardes i folosii materialul pentru a schia o predic sau un studiu biblic.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN FILADELFIA (Apoc. 3:7-13)
Obiectivul 3: Recunoatei trsturile importante ale mesajului adresat bisericii din Filadelfia.
Cetatea Filadelfia a fost construit de regele Pergamului, Attalus Filadelfus, care a dat cetii propriul lui
nume. n zon au fost mai multe cutremure mari, iar cetatea a fost distrus de dou ori n
secolul I d.Hr.
A fost un centru de nchinare pgn i era cunoscut sub denumirea de Mica Aten. Aceasta nsemna
c filozofia, religia i imoralitatea marelui ora Atena erau prezente i n Filadelfia.

85

11. Enumerai n caietul dvs. cinci detalii ale cadrului istoric din mesajul lui Ioan ctre biserica din Filadelfia,
bazndu-v pe paragraful de mai sus.
Versetul 7 ne prezint caracteristicile prin care Domnul nostru se descoper pe Sine nsui acestei
biserici. Pasajul din Isa. 22:21-22 pune n lumin prezentul verset. Teologii evrei au considerat acest pasaj o
profeie a lui Mesia, care va avea slava (tronul) i autoritatea (cheia) casei lui David.
12.

Care sunt caracteristicile lui Isus pe care le subliniaz versetul 7 din mesajul lui Ioan ctre biserica din
Filadelfia?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Ua deschis, pus naintea bisericii din Filadelfia, ne sugereaz prilejul oferit de a rspndi Evanghelia
(v.8). Exist diferite ui deschise pentru biserica din zilele noastre. Enumerai n caietul dvs. toate prilejurile
care, dup prerea dvs., i se ofer bisericii contemporane. Apoi, punei-v ntrebarea: Ce face eu pentru a
folosi prilejul acestor ui deschise ca s-I slujesc lui Isus Hristos?
Poate vei dori s vedei ce semnificaie are aceast noiune de ui deschise i n alte pasaje din
Scripturi, ca de exemplu, 1 Cor. 16:9 i 2 Cor. 2:12.
A doua parte a versetului 8 ne dezvluie ceea ce apreciaz Isus n biserica din Filadelfia. El apreciaz la
aceast biseric faptul c are puin putere. Isa. 40:28-31 explic cum au experimentat credincioii lui
Dumnezeu din toate timpurile victoria spiritual, bazndu-se pe puterea pe care le-o d Dumnezeu i nu pe
propria lor putere. n timp ce credincioii din Filadelfia i-au demonstrat puterea recunoscnd i acceptnd
Cuvntul i Numele lui Isus pentru ceea ce este n realitate Cuvntul i Numele Lui, ei s-au bizuit, n special, pe
puterea divin pentru a-i menine atitudinea fa de Cuvntul i Numele lui Isus i pentru aceasta El i apreciaz
n acest verset.
Noi, ca i Pavel, putem totul n Hristos (Fil. 4:13), dac ne bizuim pe puterea lui Hristos, n
aceeai msur n care a fcut-o i Pavel.
13.
Menionai trei lucruri din a doua parte a versetului 8, pe care Isus le apreciaz la biserica din Filadelfia.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
Isus nu dezaprob nimic la biserica din Filadelfia. Cuvntul filadelfia nseamn dragoste freasc.
Denumirea este o descriere corespunztoare a unei biserici a crei membri sunt rbdtori i credincioi chemrii
lor, serioi n slujirea lor.
Versetul 10, pe care-l vom dezbate detaliat n Lecia 8, laud pe credincioii din Filadelfia pentru
credincioasa lor supunere n ncercri. Promisiunea este c aceti credincioi vor fi pzii de ceasul ncercrii,
care va veni peste lumea ntreaga (Necazul cel mare).
14.
Explicai n caietul dvs. care este semnificaia promisiunii speciale din versetul 10 i a avertismentului
special din versetul 11?
15.

Enumerai n caietul dvs. cele cinci lucruri pe care Isus le promite n versetul 12 celor care vor birui din
biserica din Filadelfia.

16.

ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate, referitoare la trsturile importante ale bisericii din
Filadelfia.
Filadelfia a fost o cetate aezat ntr-o zon zguduit de puternice seisme.
Ua deschis pus n faa credincioilor din Filadelfia poate indica prilejul oferit de a rspndi Evanghelia.
Aceast biseric a fost apreciat pentru marea ei putere i pentru conformismul rigid.
Credincioii din Filadelfia au fost condamnai, n special, din cauza puinei lor puteri.
Rezistena ndelung rbdtoare, dovedit de credincioii din Filadelfia, va fi rspltit prin pzirea lor de
ceasul ncercrii, care se va abate peste ntreaga lume.

a)
b)
c)
d)
e)

86

Promisiunea special a lui Isus din versetul 10 a mesajului adresat bisericii din Filadelfia i
avertismentul Su special din versetul 11 pare s indice faptul c aceast biseric reprezint adevrata
biseric, ce se bizuie pe nvtura biblic din ultima parte a dispensaiei bisericii, care este pregtit
pentru venirea Domnului.
Ca un exerciiu practic, facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile la ntrebri din acest mesaj
adresat de Ioan bisericii din Filadelfia i folosii acest material pentru a schia o predic sau un
studiu biblic.
MESAJUL ADRESAT BISERICII DIN LAODICEA (Apoc. 3:14-22)
Obiectivul 4: Identificai trsturile semnificative ale mesajului adresat bisericii din Laodicea.
Cetatea a primit numele soiei mpratului Antiochus al II-lea, Laodicea. A fost un prosper centru
comercial. Cetatea era renumit pentru leacurile sale, o alifie pentru urechi i o pudr special pentru ochi.
Deoarece Laodicea n-avea izvoare de ap, aceasta era adus prin apeducte, din izvoarele termale, situate n sudul
cetii pentru a servi nevoilor comunitii. n momentul n care apa ajungea n ora, aceasta era cldu.
Credincioii din Laodicea pot fi identificai uor cu reacia Domnului la starea lor cldicic, pentru c ei tiau ct
de suprtoare putea fi apa cldu pentru cei nsetai. Cnd cetatea a fost distrus de un cutremur n anul 60
d.Hr., conductorii si, ntr-un singur glas, au refuzat ajutorul Romei, replicnd: M-am mbogit i nu duc
lips de nimic.
17.

Enumerai n caietul dvs. cinci detalii ale cadrului istoric, menionate n paragraful anterior.

Prima dintre cele trei caracteristici atribuite de Ioan lui Isus n versetul 14 este Cel ce este Amin
nseamn adevrat sau cu adevrat. Accentul pare s fie pus pe precizia judecii lui Isus. Un teolog este de
prere c Amin, ca denumire dat lui Hristos, indic autoritatea Sa i certitudinea mplinirii promisiunilor
Sale.
18.

Care sunt cele trei caracteristici ale lui Isus pe care le subliniaz mesajul lui Ioan ctre biserica din
Laodicea n versetul 14?

Isus nu apreciaz nimic la biserica din Laodicea. Cuvntul laodicea nseamn judecata popular sau
aprobarea poporului.
n biseric acest mod de aprobare exprim, adesea, voia oamenilor n locul voii lui Dumnezeu. nseamn
c slujitorii i conductorii spirituali considerau c este mai important s fii pe placul oamenilor dect s fii pe
placul lui Dumnezeu.
Observai starea pe care Isus o condamn, n mod special, n versetele
15-19 n biserica din Laodicea. Membrii bisericii nu erau nici n clocot n ceea ce privete starea lor spiritual.
Rece ar fi nsemnat s fie departe de Dumnezeu, dar s-i dea seama c este nevoie s-i pun viaa n ordine.
Cldicel sugereaz a fi departe de Dumnezeu, fr s realizezi acest lucru. Credincioii din Laodicea sunt
sftuii s cumpere aur curit prin foc (v.18), ceea ce se refer la bogia spiritual pe care o dobndesc
cretinii prin ncercarea credinei lor. Iov 23:10 i 1 Pet. 1:7 ne nva c aceste necazuri i ncercri produc
curirea copiilor lui Dumnezeu, la fel cum aurul este curit prin foc.
Evident, de acest lucru aveau disperat nevoie credincioii din Laodicea. Afirmaia lui Isus din versetul
19, Eu mustru i pedepsesc pe toi aceia pe care-i iubesc este o dovad c toi copiii lui Dumnezeu primesc
binecuvntri n necazuri i mai arat grija lui Dumnezeu pentru creterea i dezvoltarea noastr spiritual. Dar
aceast declaraie este urmat de un avertisment, care le indic credincioilor din Laodicea nevoia de a-I asculta
sfatul: Fii plin de rvn dar, i pociete-te!
19.
n versetele 15-19, Isus condamn credincioii bisericii din Laodicea pentru:
a) faptul c ei i dau seama de nevoia lor de bogii spirituale.
b) faptul c nu-i dau seama c au nevoie de bogii spirituale.
c) c au mari bogii materiale.
d) c sunt foarte sraci.
Afirmaia Domnului nostru, din prima parte a versetului 20, Iat Eu stau la u i bat ne arat c El
este pe partea din afar a uii bisericii din Laodicea. El nu este n aceast biseric. Autorul manualului este
convins c aceast biseric reprezint multele biserici false din zilele de pe urm - biserici care pretind a fi
cretine, dar ele n-au nici o legtur cu Isus Hristos. nvturile lor provin de la oameni, nu din Cuvntul lui

87

Dumnezeu! Multe din ele neag natura dumnezeiasc a lui Isus Hristos. El nc bate la u pentru c El vrea ca
toi s fie mntuii (2 Pet. 3:9). n ultima parte a versetului 20, Isus face o promisiunea special anumitor
credincioi din biserica din Laodicea: Dac aude cineva glasul Meu i deschide ua, voi intra la el, voi cina cu
el i el cu Mine. Acesta este un osp spiritual, care va satisface dorul oricrei inimi doritoare.
Dumnezeu alimenteaz dragostea i prtia oamenilor. Biblia, n primul rnd, ni-L prezint pe
Dumnezeu cutnd omul (Luca 19:10). n Gen. 3:9, Dumnezeu l-a chemat pe om: Unde eti? n Ioan 4 ni se
vorbete despre Isus i femeia samariteanc.
n timp ce s-a apropiat de femeie, Isus i-a zis: D-Mi s beau! (v.7) De fapt, El nu dorea apa din
fntn; El dorea un rspuns care s arate dragostea i prtia ei spiritual! Acest lucru explic de ce Isus n-a
vrut s mnnce cnd s-au ntors ucenicii cu mncare. El le spune: Eu am de mncat o mncare pe care voi n-o
cunoatei (v.32). El dorete dragostea ta i prtia ta n acelai mod. Aceast relaie de dragoste spiritual
este un osp pentru noi, dar i pentru El!
20.

Scriei n caietul dvs. avertismentul special pe care-l d Isus n ultima parte a versetului 19 bisericii
cldue din Laodicea i promisiunea special pe care o face anumitor credincioi din ultima parte a versetului
20.

21.

Ce promite Isus n versetul 21 celor ce vor birui din biserica din Laodicea? n lumina celor prezentate
anterior n aceast lecie, ce nseamn aceast promisiune?

22.

ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate, care identific trsturile semnificative ale bisericii
din Laodicea.
Laodicea a fost alimentat cu ap cldu prin apeducte, care aduceau apa de la un izvor din afara cetii.
Din atitudinea credincioilor din Laodicea, putem deduce c erau autosatisfcui, imaturi din punct de vedere
spiritual i le lipsea viziunea.
Laodicea, ca i alte biserici, avea pri bune i pri rele, fiind vrednic i de laud i de dezaprobare.
Faptul c Isus se afl pe partea din afar a uii la care bate ne arat ct de tare a czut biserica de la scopul
i angajamentul ei iniial.
Laodicea zugrvete ultima perioad a istoriei bisericii i implic, n cele din urm, apostazia.

a)
b)
c)
d)
e)

Ca un exerciiu practic facultativ, recapitulai ntrebrile i rspunsurile din acest mesaj adresat de Ioan
bisericii din Laodicea i folosii acest material pentru a schia o predic i un studiu biblic.
AUTOTEST
n acest autotest includem i o cuprinztoare recapitulare a capitolelor 6 i 7. Poate dorii s studiai
obiectivele i autotestul Leciei 3 i s recapitulai obiectivele acestei lecii, nainte de a
face autotestul.
RSPUNSURI SCURTE
Rspundei pe scurt, cu propriile dvs. cuvinte, la urmtoarele ntrebri. Scriei rspunsul la fiecare
ntrebare n spaiul respectiv, rezervat n mod special.
1. Explicai triplul scop al mesajelor lui Ioan ctre cele apte biserici din Apocalipsa, capitolele 2 i 3.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
2. Menionai dou lucruri importante pe care le dezvluie mesajele lui Ioan ctre cele apte biserici din
Apocalipsa, capitolele 2 i 3, referitoare la Isus, ca surs suprem a mesajelor.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
3. Scriei din memorie numele celor apte biserici menionate n Apocalipsa capitolele 2 i 3, n ordinea
consemnat de Ioan. De asemenea, enumerai la fiecare biseric cel puin una din principalele caracteristici.

88

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
POTRIVII. Urmai instruciunile specifice pentru fiecare ntrebare potrivit.
4. Potrivii fiecare mesaj ctre biseric (dreapta) cu trstura caracteristic a lui Isus, menionat literal sau
simbolul (stnga).
____a) Isus a nviat
1) Mesajul ctre biserica din Efes
____b) Isus are i folosete Cuvntul lui Dumnezeu
2) Mesajul ctre biserica din Smirna
____c) Isus umbl prin mijlocul bisericilor
3) Mesajul ctre biserica din Pergam
____d) Isus d credincioilor Duhul Sfnt
4) Mesajul ctre biserica din Tiatira
____e) Isus are ochi care vd totul
5) Mesajul ctre biserica din Sardes
____f) Isus este Amin
6) Mesajul ctre biserica din Filadelfia
____g) Isus este Mesia
7) Mesajul ctre biserica din Laodicea
5. Potrivii numrul fiecrui mesaj (dreapta) cu obiectul (articolul), caracteristica sau credina crora le sunt
asociate (stnga).
____a) Marele altar al lui Zeus
1) Mesajul adresat bisericii din Efes
____b) Credina c acel chip al zeiei Artemis a
2) Mesajul adresat bisericii din Smirna
czut din cer.
____c) Cunoscut ca podoaba Asiei
3) Mesajul adresat bisericii din Pergam
____d) Alimentarea cu ap prin apeducte
4) Mesajul adresat bisericii din Tiatira
____e) Cunoscut ca Mica Aten
5) Mesajul adresat bisericii din Sardes
____f) Situat pe un deal nalt
6) Mesajul adresat bisericii din Filadelfia
____g) Fcea arme, esturi i vopsea esturile.
7) Mesajul adresat bisericii din Laodicea
6. Potrivii fiecare numr (dreapta) cu fiecare lucru pe care Isus l dezaprob, indiferent dac este menionat
literal sau simbolic (stnga).
(NOT: Trebuie s scriei dou din numerele din coloana din dreapta ntr-unul din cele ase spaii libere din
coloana din stnga.)
____a) nvtura Izabelei la idolatrie
1) Mesajul adresat bisericii din Efes
i imoralitate sexual
____b) Moartea spiritual a celor mai muli
2) Mesajul adresat bisericii din Smirna
credincioi
____c) Nimic
3) Mesajul adresat bisericii din Pergam
____d) Nu-i ddeau seama c aveau nevoie
4) Mesajul adresat bisericii din Tiatira
de bogii spirituale
____e) Prsirea dragostei dinti
5) Mesajul adresat bisericii din Sardes
____f) nvtura lui Balaam la idolatrie
6) Mesajul adresat bisericii din Filadelfia
i imoralitate sexual
7) Mesajul adresat bisericii din Laodicea
7. Potrivii mesajul adecvat (dreapta) fiecrui lucru pe care-l aprob Isus, indiferent dac este menionat literal
sau simbolic (stnga).
____a) Nu apreciaz nimic
1) Mesajul adresat bisericii din Efes
____b) Pstrarea Cuvntului Su
2) Mesajul adresat bisericii din Smirna
____c) Hainele nemnjite sau credincioia
3) Mesajul adresat bisericii din Pergam
ctorva credincioi
____d) Slujirea (lucrarea de slujire)
4) Mesajul adresat bisericii din Tiatira
____e) Pstrarea credinei n El, chiar i prin
5) Mesajul adresat bisericii din Sardes
mari ncercri
____f) Bogiile spirituale n mijlocul srciei
6) Mesajul adresat bisericii din Filadelfia
materiale
____g) ncercarea falilor apostoli (falsele
7) Mesajul adresat bisericii din Laodicea
pretenii)
8. Potrivii fiecare mesaj (dreapta) fiecrei promisiuni pe care o face Isus celor ce biruiesc, indiferent c este
menionat literal sau simbolic (stnga).
____a) Isus nu va terge numele lor din
1) Mesajul adresat bisericii din Efes

89

cartea vieii
____b) Isus le va da stpnire peste neamuri
____c) Isus le va da dreptul s stea cu El
pe tronul Su
____d) Isus i va face stlpi n templul
Dumnezeului Su
____e) Isus le va dreptul s mnnce din
pomul vieii
____f) Isus le promite c nu vor fi vtmai
de a doua moarte
____g) Isus le va da hran spiritual
i-i va izbvi de vin

2) Mesajul adresat bisericii din Smirna


3) Mesajul adresat bisericii din Pergam
4) Mesajul adresat bisericii din Tiatira
5) Mesajul adresat bisericii din Sardes
6) Mesajul adresat bisericii din Filadelfia
7) Mesajul adresat bisericii din Laodicea

EVALUAREA PENTRU PARTEA A II-A


Acum, recapitulai leciile 4-7 n scopul pregtirii pentru Evaluarea pentru partea a II-a. Aceasta se
gsete mpreun cu formularele pentru rspunsuri n Pachetul studentului. Rspundei la toate ntrebrile fr
s v uitai n manual. Trimitei formularul cu rspunsuri instructorului dvs. ICI. Instructorul dvs. v va verifica
rspunsurile i v va face cunoscut rezultatul obinut.
RSPUNSURILE LA NTREBRILE STUDIULUI
12
C Isus este: 1) sfnt i adevrat
2) Mesia
3) are toat puterea i autoritatea
1
1) Tiatira a avut o istorie militar.
2) Industria era bine dezvoltat.
3) Cetatea era susinut de breslele comerciale.
4) Principalele produse erau esturile i vopselele.
5) Lidia, convertit de Pavel, era din aceast cetate.
13
El apreciaz:
1) Puina putere pe care o au credincioii.
2) C au pzit Cuvntul Su.
3) C nu I-au tgduit numele.
2
Isus este Fiul lui Dumnezeu. Ochii Lui vd totul, iar picioarele Lui zdrobesc pe dumanii Si.
14
Promisiunea special Te voi pzi i Eu de ceasul ncercrii, care are s vin peste lumea
ntreag se refer la faptul c biserica va fi aprat de Necazul cel mare. Avertismentul pe care-l d
Isus, anunnd c venirea Lui este aproape, arat ct de important este pentru credincioi s-i menin
relaia cu Isus Hristos i astfel s primeasc rsplat pentru slujirea lor.
3
Dragoste, credin, slujire i perseveren.
15
El: 1) i va face stlpi n Templul lui Dumnezeu, 2) Va scrie pe ei numele lui Dumnezeu,
3) Va scrie pe ei numele cetii lui Dumnezeu, 4) Va scrie pe ei numele Su cel nou.
4
El le-a dezaprobat imoralitatea sexual i idolatria.
16
a) adevrat
b) adevrat
c) fals
d) fals
e) adevrat
5
c) S pstreze ceea ce au.
17
Cetatea Laodicea: 1) a primit numele mprtesei Laodicea, 2) era o cetate prosper, 3) era
renumit pentru leacurile ei, 4) era aprovizionat cu ap prin apeducte, 5) a fost victima unui
distrugtor cutremur.
6
a) fals
b) adevrat
c) adevrat
d) adevrat
e) fals
f) fals
g) adevrat
18
Isus este Amin, Martorul credincios i adevrat, nceputul zidirii lui Dumnezeu.
7
Cetatea Sardes era: 1) Situat pe un deal nalt, 2) pe o important arter comercial, 3) era

90

19
8
20

9
21
10

22

11

o puternic fortrea, 4) era prosper, 5) dar a fost mai puin puternic sub stpnirea Romei dect
fusese nainte.
b) Pentru c nu-i ddeau seama c aveau nevoie de bogii spirituale.
Ele sugereaz perfecta cunotin a Domnului nostru despre faptele bisericii. Slujitorii sunt
rspunztori naintea Lui, iar conducerea lor este autoritar.
Avertismentul este s fie plin de rvn i s se pociasc. Promisiunea este c oricine i va
deschide inima pentru Isus, persoana respectiv i Domnul se vor bucura mpreun de un osp spiritual.
(Observai c aici Isus d avertismentul n limba literar, dar promisiunea este fcut n limbajul
simbolic.)
d) moartea spiritual
El promite dreptul de a sta cu Isus pe tronul Su, aceasta nseamn c ei vor stpni cu i sub
domnia lui Isus, n timpul Mileniului.
a) adevrat
b) adevrat
c) fals
d) adevrat
e) adevrat
a) adevrat
b) adevrat
c) fals
d) adevrat
e) adevrat
Cetatea Filadelfia a fost: 1) construit de un rege al Pergamului, 2) i s-a dat numele ziditorului
ei, 3) era o zon seismic, 4) a fost un centru de nchinare pgn, 5) s-a numit Mica Aten.

91

SECIUNEA 3: DESFURAREA EVENIMENTELOR SFRITULUI


Lecia 8: Biserica i Necazul cel mare
Am terminat studiul celor dou subiecte principale din planul lui Isus, dezvluit lui Ioan n Apoc. 1:19.
Primul subiect studiat a fost vedenia n care lui Ioan i apare Isus Hristos, care i se descoper n slava i
maiestatea Sa, deci aceasta se refer la lucrurile pe care le-ai vzut. Apoi, ai studiat cuvintele lui Isus de
ncurajare, promisiuni, avertismente i judecare a bisericii, subiectul 2, care se refer la lucrurile care sunt.
Acum urmeaz s studiem cel de-al treilea subiect, lucrurile care au s fie dup ele, pentru a observa cum
Dumnezeu i va desvri planul Su. Acum, aceast lecie prezint prerea multor teologi c biserica va fi
izbvit de Necazul cel mare.
Ca suport al acestei preri, vom folosi Apocalipsa capitolul 4 i alte pasaje din Biblie.
n Efes. 1:9-10, apostolul Pavel ne arat c Dumnezeu ne-a dezvluit taina voii Sale pentru a uni toate
lucrurile din ceruri i de pe pmnt ntr-unul, n Hristos. Evenimentele ce vor continua i mesajele din cartea
Apocalipsa ne vor ajuta s explicm de ce ceea ce a binevoit El s ne descopere, referitor la planul Su, se va
mplini. Restul acestei cri v va ajuta s nelegei cum se va face unirea tuturor lucrurilor din ceruri i cele de
pe pmnt, ntr-unul, n Hristos. Pe msur ce vei studia aceast lecie, vei fi ncredinat tot mai mult c
Dumnezeu deine pe deplin controlul universului Su. Ne rugm ca acest studiu s v determine s fii aa cum
v vrea Isus Hristos i s facei ceea ce dorete El, pentru c vremea este aproape.
SCHIA LECIEI
Sensul expresiei dup aceste lucruri
Ua deschis n cer
Caracterul unic al Necazului cel Mare
Folosirea cuvintelor biseric i izbvirea ei
Venirea lui Isus n 1 Tes. 4:13-5:11
Dezbaterea celor trei ntrebri referitoare la sfritul veacurilor
Cel care limiteaz lepdarea de credin (apostazia) i puterea Anticristului
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie, vei putea:
s folosii Apocalipsa capitolul 4 i alte pasaje din Apocalipsa, Daniel, Epistolele lui Pavel i
Evanghelia dup Matei pentru a susine prerea c biserica va fi rpit nainte de Necazul cel mare.
s susinei, din nvturile mprtite pe Muntele Mslinilor, prerea c problemele ridicate n
Mat. 24:3 sunt importante pentru a ndrepta atenia credinciosului ctre venirea apropiat a lui
Hristos.
s dovedii prin viaa i faptele dvs. ncrederea c Isus va veni curnd.
EXERCIII DE NVARE
1. nainte de a studia lecia, citii Apocalipsa capitolul 4, Mat. 24:1-25:13 i 1 Tes. 2:1-13.
2. Studiai aceast lecie i facei autotestul, conform procedeelor indicate n Lecia 1.
3. Putei folosi Biblia pentru a putea rspunde la ntrebrile studiului i a celor din autotest.
4. Cutai n glosar sensurile cuvintelor-cheie pe care nu le cunoatei.
CUVINTE-CHEIE
Armaghedon
caracter unic
cel care limiteaz
epiphaneia
furt
harisma
harpazdo

mplinire
parousia
protejat selectiv
rpire
sfritul veacurilor
vulturi

DEZVOLTAREA LECIEI
SENSUL EXPRESIEI DUP ACESTE LUCRURI (Apoc. 4:1)
Obiectivul 1: Recunoatei afirmaia care explic semnificaia expresiei greceti meta tauta.

92

n planul prezentat dvs., referitor la Apocalipsa, din Lecia 4, partea a IV-a se ocup de ce se va ntmpla
dup aceste lucruri. Expresia lucrurile care au s fie dup ele este o traducere literal a expresiei greceti
meta tauta. Partea a IV-a a acestui plan al Apocalipsei descrie lucrurile ce se vor ntmpla dup lucrurile pe
care le-a vzut Ioan i lucrurile care sunt acum. Deoarece noi credem c Leciile 6 i 7 descriu dispensaia
(epoca) bisericii, lucrurile ce vor urma par a se petrece dup dispensaia bisericii. Apocalipsa capitolul 4:1
ncepe cu expresia greceasc tradus dup aceste lucruri i se termin cu aceeai expresie. Tot n Apoc. 4:1,
Domnul nostru folosete cuvntul trebuie pentru a arta c este necesar ca aceste lucruri s se ntmple. Iar
momentul n care se vor petrece aceste lucruri este meta tauta sau dup evenimentele descrise n Apoc. 2 i 3.
1.
a)
b)
c)
d)

Conform celor discutate, semnificaia expresiei greceti meta tauta este cea care sugereaz:
un plan special al evenimentelor viitoare.
evenimente ce se petrec n timpul lui Ioan.
ceea ce se va ntmpla dup epoca bisericii.
evenimentele specifice din istoria bisericii.

O U DESCHIS N CER (Apoc. 4:2)


Obiectivul 2: Explicai ideea c prsirea pmntului de ctre Ioan i trecerea printr-o u
deschis n cer se refer la rpirea bisericii.
Pe lng perioada de timp pe care am studiat-o n Apoc. 4:1, att n versetul 1 ct i n versetul 2, apare
un alt subiect care, dup prerea noastr, constituie cheia interpretrii sfritului veacurilor. Ioan vede o u
deschis n cer i aude o voce care-i vorbete ca sunetul unei trmbie (Apoc. 1:10-18). De data aceasta, vocea l
cheam s se suie n cer. Apoi, Ioan este rpit de pe pmnt n Duhul i ajunge n cer prin ua deschis.
Deoarece propoziia numaidect am fost rpit n Duhul a fost interpretat de unii ca un indiciu c Ioan a czut
n trans, trebuie s ne reamintim c profetul era deja n Duhul (Apoc. 1:10). Versetul 2 ne arat c Ioan a fost
rpit, deoarece el era n cer naintea unui scaun de domnie. n rest, capitolul 4 al Apocalipsei ne descrie tronul
din cer i ceea ce se petrece n jurul acestui tron. Vom reveni la capitolul 4 n lecia urmtoare, dar pentru
echilibrul leciei vom vorbi despre biseric n raport cu Necazul cel mare. Deoarece ne-am exprimat punctul de
vedere c trsturile caracteristice ale bisericii de-a lungul dispensaiei bisericii sunt prezentate n capitolele 2 i
3, noi considerm c evenimentele care urmeaz rpirii bisericii sunt simbolizate de rpirea lui Ioan la cer,
descris mai sus.
Noi credem c biserica va fi rpit cnd se va sfri epoca bisericii. Acest lucru este simbolizat de
rpirea lui Ioan la cer, dup terminarea evenimentelor ce au caracterizat epoca bisericii.
Acest simbol - rpirea lui Ioan la cer - pare s ne sugereze c biserica nu va fi pe pmnt n timpul
Necazului cel Mare, care ncepe n Apoc. 6:1.
2. Identificai, indicnd capitolul i versetul, a cui voce a auzit-o Ioan n Apoc. 4:1.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
3. Notai n caietul dvs. ce i se poruncete lui Ioan n Apoc. 4:1 i care este semnificaia acestei porunci.
4. Bazndu-v pe comentariile noastre din acest capitol, explicai n caietul dvs. cum poate fi interpretat
prsirea pmntului de ctre Ioan i trecerea lui printr-o u deschis n cer, ca o referire la rpirea bisericii,
iar aceste fapte referindu-se la rpirea bisericii i Necazul cel mare.
nainte de a trece la urmtorul subiect al studiului, s trecem n revist diferitele preri ale multor
credincioi referitoare la momentul rpirii. Unii cred, totui, c biserica va fi pe pmnt cel puin o parte din
Necazul cel mare. Alii cred c biserica va fi pe pmnt pe toat durat Necazului cel Mare, fiind protejat
selectiv de mnia lui Dumnezeu, aa cum Israelul a fost distrus de plgile ce au distrus Egiptul (Ex. 7-12). Acei
care mprtesc aceste preri sunt brbai i femei care-L iubesc pe Domnul Isus Hristos, prerea lor fiind
sincer. Totui, v rugm s chibzuii bine informaiile din aceast lecie, cu referire la subiectul de fa.
CARACTERUL UNIC AL NECAZULUI CEL MARE
Obiectivul 3: Explicai de ce Necazul cel mare este o experien unic n istoria omenirii aici
pe pmnt.

93

Titlul acestei lecii menioneaz biserica n raport cu Necazul cel mare. Dac n-ai mai studiat profeiile
biblice, poate nu suntei familiarizai cu acest termen. Privind la evenimentele ce se vor ntmpla dup rpirea
bisericii, vedem c persoanele, naiunile i colectivitile de oameni ri, instituiile i asociaiile mondiale de
oameni neevlavioi, vor avea de nfruntat mnia lui Dumnezeu. Deoarece aceast vreme de rfuial colectiv va
veni, referinele se fac la marea zi a mniei lui Dumnezeu (6:17) i la Necazul cel mare (7:14). Atenia se
concentreaz aici asupra mplinirii planului de rscumprare al lui Dumnezeu, iar evenimentele i privesc pe cei
ce au respins harul Su i au ncercat s-I zdrniceasc lucrarea pe pmnt.
Vzut n lumina paragrafului anterior, Necazul cel mare nu afecteaz biserica victorioas. Noi nu
credem c biserica va experimenta mnia lui Dumnezeu, aa cum este descoperit n Necazul cel mare. Alii,
totui, susin c necazul a fost ndurat de cretini de-a lungul istoriei bisericii. Ei spun: De ce-ar fi cruat
biserica zilelor de pe urm de suferina fizic i mintal i chiar de martiraj? Biblia indic acele suferine i
necazuri (Faptele 14:22) care revin credincioilor din aceast lume (2 Tim. 3:10-13; Ioan 16:33), dar aceste
necazuri nu reprezint mnia lui Dumnezeu. Doar n contextul sfritului veacurilor va fi revrsat pe
pmnt mnia acumulat a lui Dumnezeu. Ea este descris ca vinul mniei lui Dumnezeu turnat neamestecat n
paharul mniei Lui (Apoc. 14:10). De aceea, n vremea Necazului cel Mare s-a isprvit mnia lui Dumnezeu
(15:1).
n mod evident, nici o alt judecat din istoria omenirii, cu excepia potopului, nu va afecta att de muli
oameni, iar Biblia n-a mai descris attea metode de pedepsire ca n ziua cea mare a mniei lui Dumnezeu (6:17).
Necazul cel mare este unic n istoria omenirii, datorit naturii, scopului i proporiilor. Muli cretini
sufer teribil la ora actual i, fr ndoial, c foarte muli vor mai suferi pn va veni Isus; totui, aceast
suferin nu se poate compara cu Necazul cel mare.
5. De ce Necazul cel mare este o experien unic n istoria omenirii pe pmnt?
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

FOLOSIREA CUVNTULUI BISERIC I IZBVIREA EI


Obiectivul 4: Explicai modul n care cuvintele biseric i izbvirea ei afecteaz
interpretarea rolului bisericii n timpul Necazului cel Mare.
Cuvntul biseric este folosit de apte ori, iar cuvntul biserici de 12 ori n primele trei capitole ale crii
Apocalipsa. Dup ce Ioan este rpit (4:1), niciunul din acest cuvinte nu mai este folosit, pn cnd se refer la
biserici n capitolul 22:16. Niciuna din aceste referine nu indic prezena bisericii pe pmnt n aceast
perioad.
Cuvntul grecesc ek este o prepoziie. Prepoziiile arat relaia sau poziia. Prepoziii sunt cuvintele: n,
sub, prin, din, peste i alturi de. Prepoziia ek nseamn afar din. Promisiunea fcut bisericii din
Filadelfia era c Isus i va pzi de ceasul ncercrii, care are s vin peste lumea ntreag, ca s ncerce pe
locuitorii pmntului (Apoc. 3:10).
Bisericii nu i se spune c va fi pzit n mijlocul acestei ncercri mondiale, nici c va fi scoas din
mijlocul ei. Sensul cuvntului grecesc indic, mai degrab, faptul c biserica va fi pzit de acest necaz.
6. Explicai n caietul dvs. cum sunt folosite cuvintele biseric i ek n cartea Apocalipsa pentru a arta c
biserica nu va fi pe pmnt n vremea Necazului cel Mare.
7. Citii cu atenie Luca 21:34-36, unde Isus le vorbete ucenicilor Si despre Necazul cel mare. Peste ci
oameni va veni aceast zi a Necazului cel Mare? Ct trebuie s se roage cretinii pentru a scpa de acest
mare necaz?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
VENIREA LUI ISUS (Apoc. 4:13-5:11)
Obiectivul 5: Identificai elementele care vor caracteriza evenimentul coborrii lui Isus din cer,

94

cu un strigt.
Apostolul Pavel descrie n 1 Tes. 4:16 venirea Domnului nostru cu un strigt. Autorul manualului
crede c acesta este, evident, glasul ca sunetul unei trmbie a lui Isus, ce i-a spus lui Ioan suie-te (Apoc. 4:1).
n mod evident, lui i se pare c acest glas l rpete nu numai pe Ioan, ci ntregul trup al lui Hristos. Dup
aceast chemare, trupul lui Hristos, adevrata biseric, nu mai este evident pe pmnt. n 1 Tes.
4:13-5:11, Pavel arat ordinea n timp a rpirii bisericii i nceputul zilei Domnului, care este o alt denumire
dat Necazului cel Mare.
nti, observai cine va fi cu Isus (4:14) cnd se va pogor din cer cu un strigt (4:16). Pavel spune
c se vor ntmpla dou lucruri cnd Domnul va veni n acest fel. Observai n 1 Tes. 4:16-17 care sunt cele
dou lucruri i n ce ordine se vor desfura ele. Versetul 18 explic cum trebuie s acioneze cretinii unii fa
de ceilali, datorit speranei lor binecuvntate. n fine, notai evenimentul care va veni ca un ho noaptea
(5:2). Acest pasaj ne arat c rpirea bisericii va preceda Necazul cel mare. Nu uitai c atunci cnd Pavel a
scris aceste lucruri, n-a existat o mprire pe capitole.
n 2 Cor. 5:1-10, Pavel se refer la trupul fizic al cretinului, denumindu-l cortul pmntesc (v.1).
Observai n versetele 6-8 c el ne indic clar unde se duce partea nefizic a cretinului, n momentul morii sale
fizice.
Rspundei la urmtoarele ntrebri, bazndu-v pe pasajele din 1 Tesaloniceni i 2 Corinteni.
8. Cine va fi cu Isus cnd El se va pogor din cer cu un strigt?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
9. Care vor fi cele dou lucruri care se vor ntmpla cnd Isus se va pogor din cer cu un strigt? Care din
aceste dou lucruri se va petrece mai nti?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
10.
Bazndu-v pe cele dezbtute n aceast seciune a leciei, la rpire Isus:
a) va lua cu El trupurile cretinilor pentru a se altura duhurilor nviate?
b) va lua cu El trupurile i duhurile cretinilor?
c) nu va lua cu El nici trupurile, nici duhurile cretinilor?
d) va lua cu El duhurile cretinilor pentru a se altura trupurilor nviate?

95

SENSURILE CUVINTELOR CARE SE REFER LA VENIREA LUI ISUS


Obiectivul 6: Identificai sensurile cuvintelor greceti parousia, harpadzo i epiphaneia.
Se obinuia ca acei care credeau c rpirea bisericii va fi naintea Necazului cel Mare s numeasc
rpirea parousia, un cuvnt grecesc care nseamn o sosire sau venire personal. n Noul Testament,
cuvntul este folosit pentru a se referi la sosirea unor persoane diferite (1 Cor. 16:17). Totui, cnd parousia este
folosit pentru viitoarea venire a lui Isus, nu este folosit niciodat singur pentru a descrie venirea Sa la terminarea
perioadei de necaz, ca Rege al Regilor i Domn al Domnilor.
Acest cuvnt este folosit singur doar pentru a descrie venirea Sa pentru rpirea bisericii. Rpirea i a
doua venire sau revelarea Domnului nostru sunt separate n timp de o perioad de apte ani, cea
de-a aptezecea sptmn din proorocia lui Daniel. Noi credem c n acest timp Biserica va fi
cu Domnul.
Toat aceast perioad de apte ani se refer uneori la parousia. Deci, parousia ncepe cu rpirea i se
termin cu revenirea lui Isus n btlia de la Armaghedon (Apoc. 16:16-19:2).
n Noul Testament n greac, parousia este folosit n 1 Tes. 2:19; 3:13; 4:15 i 5:23 n legtur cu
rpirea. Cuvntul rpire vine de la cuvntul latin repare, care nseamn a smulge cu for. Cuvntul
grecesc harpadzo din 1 Tes. 4:17 nseamn acelai lucru. n limba romn este tradus vom fi rpii toi
mpreun cu ei. 2 Tes. 2:8 numete venirea lui Isus la Armaghedon splendoarea venirii Sale. Textul grecesc
numete aceasta epiphaneia parousia. n acest caz, parousia este folosit cu un alt cuvnt pentru a explica care
parte din parousia este avut n vedere. Petru folosete un cuvnt similar, epiphanes n Faptele Apostolilor 2:20.
Aici este tradus ziua strlucit.
Este evident faptul c Petru se refer la acelai eveniment, menionat n 2 Tes. 2:8, venirea lui Isus la
Armaghedon. Literal, epiphaneia nseamn strlucire sau splendoare. Este folosit pentru artarea lui Isus
ca om pe pmnt n 2 Tim. 1:10, la rpire, cnd toi cretinii l vor vedea pe Isus n strlucirea Sa i la sosirea Sa
la Armaghedon, cnd lumea l va vedea n slava Sa.
11. Potrivii fiecare cuvnt grecesc (dreapta) cu sensul sau definiia lui (stnga).
____a) a smulge cu for
1) Parousia
____b) strlucire sau splendoare
2) Harpadzo
____c) o sosire sau venire personal
3) Epiphaneia
DEZBATEREA CELOR TREI NTREBRI REFERITOARE LA SFRITUL VEACURILOR
(Mat. 24:1-25:13)
Obiectivul 7: Explicai semnificaia celor trei ntrebri privind sfritul veacului, ntrebri puse
de ucenici ai lui Isus i care au fost redate n Mat. 24:3.
Noi credem c dvs. ai citit Mat. 24:1-25:13 nainte de a ncepe studiul leciei, aa cum vi s-a
recomandat. Discuia de pe Muntele Mslinilor este un pasaj fascinant i a pus n ncurctur priceperea multor
generaii de teologi. Muli teologi cred c acest pasaj se refer exclusiv la Israel. Totui, noi credem, la fel cum
cred muli ali teologi, c aici este avut n vedere biserica i Israelul. Vom examina pe scurt ntregul pasaj,
ncepnd cu Mat. 24:1-3.
Dup ce Isus i ucenicii Si s-au dus de la Templu pe Muntele Mslinilor, ucenicii i-au atras atenia
asupra frumuseii i mreiei Templului. Isus le-a rspuns c Templul va fi distrus n totalitate. Ucenicii s-au
tulburat la auzirea acestor cuvinte i I-au pus trei ntrebri: 1) Cnd va fi distrus Templul? 2) Care va fi semnul
venirii Tale? 3) Care va fi semnul sfritului veacului acestuia? Matei nu consemneaz rspunsul lui Isus la
prima ntrebare, dar Luca l noteaz n pasajul similar din Luca 21:20-21. Matei ne prezint rspunsurile lui Isus
la celelalte ntrebri n partea a doua a capitolului 24 i prima parte a capitolului 25. Acum ne vom concentra
atenia asupra celei de-a treia ntrebri din Mat. 24:4-31.
Cea de-a treia ntrebare se refer la semnul sfritului veacului. Sfritul veacului va fi la Armaghedon,
cnd Isus va reveni ca Rege al Regilor i Domn al Domnilor.
S chibzuim asupra ctorva fapte specifice detaliate n versetele 4-31:
1. Versetele 4-14 ne prezint n avans experiena copiilor lui Dumnezeu de-a lungul istoriei pe pmnt nainte de
sfritul veacului. Observai c, printre alte lucruri, propovduirea Evangheliei n toat lumea se va face
nainte de a veni sfritul.

96

2. Versetele 15-25 vorbesc despre ultimii trei ani i jumtate ai Necazului cel Mare. Remarcai, n mod special,
referirea la urciunea pustiirii (v.15). Cuvintele lui Isus ntresc proorocia din Dan. 9:27 despre ceea ce se
va ntmpla la mijlocul ultimilor apte ani. Mai trziu, vom discuta mai detaliat ultima perioad de trei ani i
jumtate.
3. n versetele 26-28 suntem avertizai asupra pericolului de a fi nelai de hristoi mincinoi, acum sau n
vremea Necazului cel Mare. Acest avertisment ne arat c la venirea lui Isus acei care i urmeaz pe falii
hristoi vor fi ca vulturii adunai n jurul strvului. Folosirea cuvntului fulger se refer aici la
splendoarea venirii lui Isus, aa cum am vzut mai sus (2 Tes. 2:8). Aa cum vom vedea mai trziu n
studiul nostru despre Apocalipsa, neamul lui Israel nu va trebui s-L caute pe Isus urmndu-L n btlia de la
Armaghedon. El se va duce acolo unde se afl poporul Su i Se va descoperi.
4. Versetele 29-31 descriu sfritul veacului. Observai asemnarea versetului 30 cu Apoc. 1:7. Poate v
reamintii din Lecia 4, unde am menionat c versetul acesta conine tema crii Apocalipsa. Aici, Domnul
nostru spune c El va trimite ngerii Si pentru a aduna pe aleii Lui de la o margine a cerurilor pn la
cealalt (v.31). Se pare c aleii din ceruri reprezint o alt dovad c biserica nu va trece prin Necazul
cel mare.
Acum s ne ntoarcem la ntrebarea a doua: Care va fi semnul venirii Tale? Asupra acestei ntrebri
i concentreaz Matei atenia n 24:32-25:13. S examinm cteva fapte specifice referitoare la aceast
problem.
1. Versetele 32-33 prezint pilda smochinului, comparnd nfrunzirea lui cu mplinirea semnelor, care vor
anuna apropierea venirii lui Hristos. Aa cum nfrunzirea smochinului arat c vara este aproape, tot aa
semnele timpului prezentate aici indic ct de aproape este venirea lui Isus.
2. Versetul 34 spune c nu va trece neamul acesta pn nu se vor ntmpla aceste lucruri. Admitem c
aceast afirmaie ridic cteva probleme. Se referea Isus la lucrurile pe care le-a discutat la prima ntrebare,
referitoare la distrugerea Templului sau la ntrebarea a treia, referitoare la perioada Necazului cel Mare? Sau
trebuie s nelegem prin cuvntul tradus neamul acesta (generaie) o referire la neamul evreiesc?
Indiferent de prerea noastr, vedem n acest verset mplinirea cert a proorociei.
3. Versetele 24:36-25:13 se refer la neprevzutul venirii Domnului, la nceperea parousia (cuvntul grecesc
parousia este folosit n versetele 37 i 39 cu referire la venirea Domnului). Compararea celor ntmplate n
zilele lui Noe ne arat c venirea Domnului se va produce deodat i fr nici o avertizare.
4. Versetele 42-44 i concentreaz atenia asupra neprevzutului i tainei venirii Lui (parousia). Acest
eveniment va fi att de neateptat ca i venirea unui ho pentru necredincioi (1 Tes. 5:1-9).
Dimpotriv, cnd Isus va reveni pe pmnt pentru btlia de la Armaghedon, la sfritul veacului, orice
ochi l va vedea. Atunci El nu va mai veni ca un ho. De fapt, armatele lumii vor ti c El va veni i ele se vor
rzboi cu El. n pilda celor zece fecioare nelepte (25:1-13), Isus ne nva despre apariia Lui subit la
nceputul parousiei.
Din studiul nostru asupra discuiei purtate pe Muntele Mslinilor, rezult o serie de detalii asupra
desfurrii i terminrii veacului. Semnele vremurilor par s indice c foarte curnd vom auzi strigtul: Iat
Mirele, ieii-i n ntmpinare! (25:6) Suntei gata pentru aceast chemare?
12.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Matei nu consemneaz rspunsul lui Isus la prima ntrebare, dar Luca face acest lucru.
b) Vremea sfritului veacului se va caracteriza prin trdri, hristoi mincinoi, ur i persecutarea
credincioilor.
c) Pe lng apostazia multora, Evanghelia va fi propovduit n toat lumea.
d) Parousia este descris ntr-un sens: ca o chestiune personal i secret care va surprinde pe fiecare.
13.

Explicai n caietul dvs. semnificaia celor trei ntrebri despre sfritul veacului, puse de ucenicii lui Isus
n Mat. 24:1-3.
CEL CARE LIMITEAZ LEPDAREA DE CREDIN I PUTEREA ANTICRISTULUI
(2 Tes. 2:1-12)
Obiectivul 8: Identificai n Scriptur ce sau cine va limita lepdarea de credin i puterea
Anticristului i explicai cum se va face acest lucru.
Deoarece studiul leciei noastre se apropie de final, s stabilim din ntia Epistol a lui Pavel ctre
Tesaloniceni, 4:13-5:11, ordinea evenimentelor de la sfritul veacului. nti, va avea loc rpirea. Apoi va ncepe
Ziua Domnului, adic perioada Necazului cel Mare. Citind 2 Tes. 2:1-12, aflm c tesalonicenii au fost
tulburai de vestea venirii zilei Domnului. Evident, nite amgitori le-au spus cretinilor din Tesalonic c Ziua

97

Domnului a i venit. Aceast veste i-a fcut s cread c rpirea a i avut loc, iar ei au fost omii. Ca rspuns la
temerile lor, Pavel le atrage atenia asupra evenimentelor de la sfritul veacului, stabilind ordinea n care se vor
desfura aceste evenimente.
n versetul 1, cnd apostolil se refer la venirea Domnului nostru Isus Hristos i strngerea laolalt cu
El, el vorbete despre rpirea bisericii. n acest verset, el folosete cuvntul grecesc parousia, care este tradus
venirea. Dup ce-i linitete puin pe aceti credincioi, Pavel menioneaz dou lucruri care trebuie s se
ntmple nainte ca Ziua Domnului s poat ncepe (v.3). n primul rnd, se va produce o rzvrtire.
Rzvrtirea este traducerea unui cuvnt grecesc care nseamn apostazie (lepdarea de credin). Apostazia
se refer la ndeprtarea de credina adevrat, falsul cretinism. Noi credem c aceasta se refer la un nou
sistem mondial care este numit curva cea mare n Apoc. 17:1. Acest sistem religios va exercita o teribil putere
n zilele de pe urm, pn va fi dat la o parte de ctre omul frdelegii (Apoc. 17:15-18).
Apoi, trebuie s se ntmple cel de-al doilea lucru nainte de a ncepe Ziua Domnului; i anume, se va
descoperi omul frdelegii, fiul pierzrii (v.3). Acest om nu este altul dect Anticristul, pe care l-am avut n
vedere n studiile noastre din cartea lui Daniel. El se va opune la tot ce este n legtur cu Dumnezeu i se va
nla singur deasupra lui Dumnezeu, revendicnd nchinare, care de drept i se cuvine lui Dumnezeu. Mai mult,
n arogana sa, el se va instala n templul lui Dumnezeu, declarnd c el este Dumnezeu. Acest om arogant,
puternic i nerespectuos va fi descoperit atunci, nainte de a ncepe Ziua Domnului.
V-ai putea pune ntrebarea: Cum poate un om s-L detroneze pe Dumnezeu i s pretind nchinare,
care de drept i se cuvine numai lui Dumnezeu? Cum va putea o persoan s se nale att de mult pe plan
internaional, s ctige ncrederea maselor i s-i asume o putere att de mare? n versetele 9-12, apostolul
schieaz nlarea acestui om. El va arta tot felul de minuni, semne i puteri mincinoase i cu toate amgirile
nelegiuirii. Oamenii vor fi atrai de el nu numai datorit puterii sale miraculoase i ticloase, dar i pentru c ei,
cu bun tiin, au refuzat adevrul i lumina, pe care le-a dat-o Dumnezeu. Cznd n aceast rtcire, ei vor fi
osndii venic.
n versetul 6 i urmtoarele, apostolul arat c principiile rului deja lucreaz n lume. El menioneaz
ce oprete sau mpiedic descoperirea Anticristului i nvala inegalabil a apostaziei. n versetul 7, Pavel
folosete pronumele el pentru a spune cine oprete apostazia.
Gndii-v la prima propoziie de Apoc. 22:17: Duhul i Mireasa, care cheam oamenii la Dumnezeu.
Duhul Sfnt este partea invizibil a reprezentrii lui Dumnezeu pe pmnt; biserica sau mireasa este partea
vizibil. Se pare c aceast combinaie dintre ce oprete i pronumele personal el se refer la lucrarea Duhului
Sfnt prin intermediul bisericii. Aceasta ne arat c acum lucrarea Duhului Sfnt prin intermediul bisericii este
fora care oprete apostazia fr egal i Anticristul.
Cnd biserica va fi rpit, totui, lucrarea Duhului Sfnt prin intermediul bisericii, care va stvili rul,
va fi indeprtat i rul va cuprinde rapid pmntul. Totui, acest punct de vedere nu nseamn c Duhul Sfnt,
care este omniprezent, va disprea de pe pmnt. Faptul c n vremea Necazului cel Mare muli oameni de pe
pmnt vor fi mntuii este o dovad c Duhul Sfnt nsui va fi pe pmnt n acel moment.
Deoarece Duhul este Cel care d via (Ioan 6:63), nici o persoan nu va putea fi mntuit n acea
vreme, doar dac Duhul Sfnt va fi prezent pentru a chema persoana respectiv la Isus. i, totui, biserica este
acel unic instrument de rscumprare ales de Dumnezeu i prin care lucreaz Duhul Sfnt pentru a evangheliza.
14.
Explicai pe scurt ce le-au spus amgitorii cretinilor din Tesalonic?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
15.
Care sunt cele dou lucruri care trebuie s se ntmple nainte de a ncepe Ziua Domnului?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
16.

Cine oprete apostazia i pe Anticrist i cum se realizeaz acest lucru?

17.

ncercuii literea dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.

98

a) Aciunea de limitare a lepdrii de credin i de descoperire a omului frdelegii n lume este lucrarea
Duhului Sfnt care, prin intermediul bisericii, i cluzete pe oameni la Hristos.
b) Dup rpirea bisericii, prezena Duhului Sfnt va fi mutat de pe pmnt.
c) Omul frdelegii va cuceri puterea prin nelciune i tot felul de minuni; totui, oamenii l vor accepta cu
drag inim, deoarece ei au refuzat cu bun tiin adevrul
d) Deoarece lumea triete zilele de pe urm, ne putem atepta la nlarea frdelegii i a rului, care va atinge
apogeul sub stpnirea lui Anticrist.
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. Exist un singur rspuns foarte bun la fiecare ntrebare. ncercuii litera dinaintea
celui mai bun rspuns.
1. Prsirea pmntului de ctre Ioan i trecerea printr-o u deschis n cer reprezint rpirea bisericii,
ntr-un fel care ne arat c biserica
a) va trece prin Necazul cel mare.
b) va fi izbvit de cea de-a doua parte a Necazului cel Mare.
c) va trece prin aproape tot Necazul cel mare.
d) va fi izbvit de tot Necazul cel mare.
2.
a)
b)
c)
d)

Necazul cel mare este ziua cea mare a mniei lui Dumnezeu, ceea ce-l face:
s fie diferit de toate celelalte necazuri.
s fie diferit de majoritatea necazurilor.
s fie asemntor tuturor necazurilor.
s fie identic cu toate celelalte necazuri.

3.
a)
b)
c)
d)

Cnd Isus va veni s rpeasc adevrata biseric, El va lua cu sine:


trupurile cretinilor pentru a se altura duhurilor nviate.
duhurile cretinilor pentru a se altura trupurilor nviate.
pe cretinii care n-au experimentat moartea fizic.
pe nici unul din cretinii menionai mai sus.

4.
a)
b)
c)
d)

Raportat la venirea lui Isus, cuvntul grecesc parousia nseamn:


strlucire
a smulge cu for
glorie
splendoare

5. Cea de-a doua venire a lui Isus n btlia de la Armaghedon este descris clar prin cuvntul grecesc
epiphaneia, care nseamn:
a) o apariie personal
b) a veni cu mare for
c) a smulge cu for
d) strlucire sau splendoare
6.
a)
b)
c)
d)

Doctrina rpirii ne este sugerat de cuvntul grecesc harpadzo, care nseamn:


a veni cu mare putere
o apariie personal
a smulge cu fora
a veni cu strlucire i splendoare

ADEVRAT/FALS. Scriei un A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei F dac
afirmaia este fals.
____7. Dup aceste lucruri este traducerea literal a expresiei greceti meta tauta.
____8. n vremea Necazului cel Mare, Duhul Sfnt va lucra prin intermediul bisericii pe pmnt
pentru a limita lepdarea de credin i puterea Anticristului.
RSPUNSURI SCURTE. Dai rspunsuri scurte la urmtoarele ntrebri, folosind propriile dvs. cuvinte.
Scriei aceste rspunsuri n spaiul prevzut.
10.
Conform acestei lecii, ce simbolizeaz rpirea lui Ioan nainte de a fi nceput evenimentele Necazului
cel Mare?

99

__________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________

11. Enumerai cele trei ntrebri referitoare la sfritul veacului, puse de ucenicii lui Isus i care sunt menionate
n Mat. 24:3.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
12.

Cum trebuie raportat n timp evenimentul marii lepdri de credin i descoperirea Anticristului la
perioada Necazului cel Mare?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
9
nti vor nvia cei mori n Hristos. Apoi cei vii n Hristos vor fi rpii toi mpreun cu ei, ca s-L
ntmpine pe Isus.
1
c) Ceea ce se va ntmpla dup epoca bisericii.
10
d) Va lua cu El duhurile cretinilor pentru a se altura trupurilor nviate.
2
Este evident vocea lui Isus aa cum ne arat Apoc. 1:10-18.
11
a) Harpadzo
b) Epiphaneia
c) Parousia
3
Lui Ioan i se spune: suie-te aici. Semnificaia este c scena imediat urmtoare se petrece n
cer.
12
a) adevrat
b) adevrat
c) adevrat
d) fals
4
Aceast rpire a lui Ioan din Apoc. 4:1-2 reprezint rpirea bisericii. Aceasta ne arat c
biserica va fi izbvit de Necazul cel mare.
13
Ar trebui s notai c rspunznd la aceste ntrebri Isus a rezumat experiena imediat i cea
istoric pe termen lung a evreilor. Ea va cuprinde distrugerea templului i a cetii Ierusalimului. El, de
asemenea, a vorbit despre caracteristicile epocii care va duce la mplinirea sfritului veacului; i El
menioneaz semnele specifice care vor preceda sfritul veacului i venirea Sa. Acest mesaj ne ajut s
cunoatem planul lui Dumnezeu referitor la biseric i la evrei.
5
Pentru c este singurul necaz, care poate fi numit n mod corect ziua cea mare a mniei lui
Dumnezeu.
14
Amgitorii le-au spus c ziua Domnului a i venit i aceasta i-a fcut s cread c au pierdut
rpirea.
6
Faptul c nici cuvntul biseric i nici cuvntul biserici nu este folosit n relatarea biblic a
Necazului cel Mare ne arat c biserica nu va fi pe pmnt pentru a experimenta Necazul cel mare. n
Apoc. 3:10, ek este folosit ntr-o manier care ne arat c biserica nu va fi inut n mijlocul Necazului
cel Mare i nici nu va fi scoas din mijlocul acestui necaz. Ci, va fi izbvit de Necazul cel mare.
15
Trebuie s vin marea lepdare de credin i s se descopere Anticristul.
7
Ziua Necazului cel Mare va veni peste oamenii de pe ntreg pmntul. Credincioii vor trebui
s se roage pentru a scpa de tot necazul.
16
Duhul Sfnt lucrnd prin biseric limiteaz lepdarea de credin i puterea Anticristului.
8
Cei care vor fi experimentat moartea fizic n Hristos.
17
a) adevrat
b) fals
c) adevrat
d) adevrat

100

Lecia 9: nceputul celei de-a aptezecea sptmni


Dup scurta noastr introducere din Lecia 8 despre Apocalipsa - capitolul 4, ne-am ocupat de
evenimentele care vor avea loc ntre rpirea Bisericii i mplinirea planului lui Dumnezeu. Studiul nostru ne-a
dezvluit doctrina rpirii, locul unde se va afla biserica n timpul Necazului, Necazul cel mare, ntrebrile lui
Daniel precum i alte ntrebri importante despre vremea sfritului. Ne vom ntoarce acum la capitolul 4, unde
observm scena pe care Ioan a vzut-o n ceruri i vom lua n considerare n capitolele 4-6 evenimentele ce se
succed pn la scena scaunului de domnie al lui Dumnezeu, pe msur ce El ncepe s-i duc planul la bun
sfrit.
Vedenia pe care Ioan a vzut-o n ceruri a fost, ntr-adevr, copleitoare. Punei-v n locul su n timp
ce el vede scene uimitoare, care se succed una dup alta. n aceste scene, Dumnezeu i-a descoperit evenimentele
care se vor petrece n viitor. n mijlocul tuturor lucrurilor pe care Ioan le-a vzut i le-a auzit n vedenia sa,
numai o singur persoan ocup scena cu slav. Acea persoan este Leul-Mielul, care este prezentat n
Apocalipsa 5:5-7.
Splendoarea, maiestatea i admiraia ce nconjoar ntreaga scen din capitolul 4 conduc la atmosfera de
nchinare cereasc naintea Domnului Dumnezeu Atotputernic. n plus, Hristos Mielul primete laud din partea
tuturor fpturilor de pretutindeni n capitolul 5, n timp ce se vorbete despre harul Su mntuitor. ntregul
univers pare s se nchine cu veneraie naintea lui Dumnezeu pentru ceea ce este El i pentru ceea ce a fcut El
n aceste situaii biblice. Fie ca studiul acestei lecii s v ajute s nelegei de ce fiecare persoan rscumprat
ar trebui, ca i David n Psalmul 34:1, s-L laude ntotdeauna pe Dumnezeu.
SCHIA LECIEI
Cel ce ade pe scaunul de domnie din ceruri
Identitatea celor 24 de btrni
Identitatea celor patru fpturi vii
Cartea cu cele apte pecei i Rscumprtorul
Hristos Mielul slvit de toi
Ruperea primelor ase pecei
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s-L identificai pe Cel care ade pe scaunul de domnie din ceruri, s-i identificai pe cei 24 de
btrni i cele patru fpturi vii.
s explicai semnificaia simbolic a crii cu cele apte pecei i s-L identificai pe Cel care a rupt
peceile.
s enumerai evenimentele care au loc la ruperea fiecruia din primele ase pecei.
s nelegei mai bine de ce fiecare persoan rscumprat ar trebui s-L laude, n mod constant, pe
Hristos prin predarea vieii lui/ei n minile Sale i dedicarea pentru a-L sluji.
EXERCIII DE NVARE
1. Citii Apocalipsa capitolele 4-6 nainte de a studia aceast lecie. n timp ce citii, v-a ruga s fii ateni la
Persoana care ade pe scaunul de domnie n capitolele 4 i 5. Citii orice alt pasaj din Scriptur, indicat n
Dezvoltarea leciei.
2. V putei folosi Biblia pentru a rspunde la ntrebrile studiului i la ntrebrile din autotest.
3. Studiai aceast lecie i facei autotestul conform instruciunilor de la Lecia 1.
CUVINTELE-CHEIE
diademe
rscumprat
nvoial
strlucitor
meteorii
turbulent
personificat

101

DEZVOLTAREA LECIEI
CEL CE ADE PE SCAUNUL DE DOMNIE DIN CERURI (Apoc. 4:3)
Obiectivul 1: l vom identifica i-L vom descrie pe Cel ce ade pe scaunul de domnie din
ceruri.
Persoana pe care Ioan o vede pe scaunul de domnie din ceruri nu este numai ocupantul acestui tron, ci i
posesorul su permanent, deoarece El l-a creat (Apoc. 4:11). Aceast Persoan este Domnul Dumnezeu Cel
Atotputernic (4:8). n Col. 1:15, se spune c El este nevzut, dar, aici, n vedenia lui Ioan din capitolele 4 i 5,
vedem c El are caracteristici vizibile. n timp ce diferite versete de aici descriu maiestatea regal a tronului,
Apoc. 4:11 ofer garania sau justificarea pentru poziia Sa ca ocupant al scaunului de domnie. Mai mult ca
sigur, proorocului i-a fost dificil s explice slava nfirii lui Dumnezeu, ns el compar slava lui Dumnezeu
cu splendoarea orbitoare a pietrelor preioase rare (4:3).
Transparena iaspisului sugereaz puritatea, n timp ce culoarea roie a sardiului se refer la
rscumprare i judecat. n plus, avem un indiciu c Dumnezeu e venic (4:9-11), c El i exercit voia (v.11)
i c a dorit foarte mult s-i rscumpere pe oameni nct a acceptat s-i sacrifice propriul Fiu (5:9-10). Versetul
3 ne descrie ceea ce nconjura scaunul de domnie i o comparaie cu Gen. 9:12-16 sugereaz ceea ce este
simbolizat.
1.
a)
b)
c)

Ocupantul i posesorul permanent al scaunului de domnie din ceruri este:


Domnul Isus Hristos nainte de ncarnare;
Domnul Dumnezeu Cel Atotputernic;
Hristosul nviat i triumftor.

2. Care din urmtoarele aspecte l descriu cel mai bine pe Cel ce ade pe scaunul de domnie din Apoc. 4:4-5?
a) El inspir team, respect i uimire, nconjurat de instrumente de judecat, iar ntreaga creaie fuge din faa
Sa.
b) El este vzut ca ncoronat de curnd, slujit de supui care se tem de El i trind n mijlocul unui ntuneric
venic.
c) El este prezentat ca trind n slav, nconjurat de supui care I se nchin i nsoit de fenomene naturale
copleitoare.
3.
a)
b)
c)
d)

Curcubeul care nconjura scaunul de domnie (4:3) simbolizeaz:


vizibilitatea lui Dumnezeu;
invizibilitatea lui Dumnezeu;
promisiunile lui Dumnezeu;
judecata lui Dumnezeu.

IDENTITATEA CELOR 24 DE BTRNI (Apoc. 4:4)


Obiectivul 2: i vom descrie i identifica pe cei 24 de btrni, dnd patru indicii scripturale din
Apoc. 4:4.
Numrul precis de btrni menionat n Apoc. 4:4 pare s indice faptul c acetia alctuiesc un grup care
reprezint ceva. n vremurile Vechiului Testament, preoii erau mprii n 24 de ordine diferite, fiecare ordin
avnd cte un reprezentant. Cnd aceti reprezentani se adunau laolalt, ei reprezentau toat preoimea. Unii
cercettori biblici cred c aceti btrni sunt ngeri. De obicei, acetia cred c biserica va trece prin Necazul cel
mare, dar nicieri n Biblie nu gsim ngeri numii btrni.
Totui, n Faptele Apostolilor
20:17-28, vedem un exemplu despre cei ce sunt numii btrni, iar acetia nu sunt deloc ngeri.
Remarcai, n Apoc. 4:4, pe ce stau aezai cei 24 de btrni, cum sunt mbrcai i ce au pe capul lor.
Recitii, acum, promisiunile fcute de Isus bisericilor din Apoc. 2:10 i 3:4-5,18,21. Este evident din aceste
pasaje scripturale c cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 au primit ceea ce Isus le promisese credincioilor victorioi
din capitolele 2 i 3. Oamenii rscumprai cu haine albe sunt menionai, din nou, n Apoc. 6:11 i 7:9,14. n ce
privete cununile lor, n Scriptur sunt menionate dou feluri de cununi. Cununile menionate n Apoc. 4:4 sunt
stephanos (cunun de aur) sau cununile nvingtorilor, care ar putea fi comparate cu medaliile nmnate
nvingtorilor la Jocurile Olimpice de astzi. Cellalt fel de cununi, diademata (Apoc. 19:12), sunt cununi
mprteti. Cununile de aur purtate de cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 le-au fost, n mod evident, nmnate ca
fiind oameni rscumprai pe baza biruinei lor asupra lui Satan i a pcatului.
4. n Apoc. 4:4, pe ce anume stau aezai cei 24 de btrni, cu ce sunt mbrcai ei i ce au pe cap?

102

_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
5. Scriei pe caietul dvs. patru indicii c cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 sunt, mai degrab, oameni rscumprai
dect ngeri, bazndu-v pe ceea s-a spus n aceast seciune.
Pe cine reprezint cei 24 de btrni din Apoc. 4:4? Muli cercettori biblici cred c acetia reprezint
doar biserica. Ei cred c nici un israelit nu face parte din grupul respectiv, deoarece, n acest moment, Israelul,
ca naiune, nu L-a acceptat nc pe Isus Hristos ca Mntuitor. Aceti cercettori folosesc adesea versetul 12:2
din Daniel pentru a arta c neprihniii Vechiului Testament nu vor fi nviai dect cu puin nainte sau chiar
dup Btlia de la Armaghedon. Autorul manualului nu este de acord c o asemenea concluzie s-ar putea baza pe
acest verset. Unii oameni ai lui Dumnezeu, brbai i femei, din Vechiul Testament n-au fost evrei (de exemplu,
Noe). Potrivit argumentului c evreii nu sunt reprezentai de cei 24 de btrni, Noe ar trebui s fie nviat n
momentul rpirii bisericii, dar nu i Regele David. Autorul manualului nu consider ntemeiat acest argument.
n contrast cu punctul de vedere precedent, autorul manualului i muli ali cercettori biblici cred c
numrul 24 din Apoc. 4:4 i reprezint att pe toi neprihniii Vechiului Testament, ct i pe toi neprihniii
Noului Testament. De ce? Pe msur ce citim Evrei capitolul 11, vedem c acolo avem de-a face cu povestea
eroilor credinei din Vechiul Testament. Unii dintre aceti eroi au fost evrei; alii, nu. Versetele 39 i 40 indic
faptul c neprihniii Vechiului Testament sunt fcui perfeci sau desvrii mpreun cu credincioii Noului
Testament, biserica. Examinai, acum, descrierea Noului Ierusalim, casa miresei lui Hristos, din Apoc. 21:12-14.
O comparaie ntre aceste versete biblice indic faptul c neprihniii Vechiului Testament sunt reprezentai
mpreun cu neprihniii Noului Testament n Noul Ierusalim de ctre cei 24 de reprezentani: 12 seminii i 12
apostoli.
6.
a)
b)
c)
d)

Potrivit Apoc. 21:12-14, semnificaia zidului din jurul Noului Ierusalim este aceea c:
porile i temeliile vor primi numele seminiilor lui Israel.
porile i temeliile vor primi numele apostolilor lui Hristos.
porile vor primi numele apostolilor lui Hristos, iar temeliile numele seminiilor lui Israel.
porile vor primi numele seminiilor lui Israel, iar temeliile numele apostolilor lui Hristos.

7. Explicai n caietul dvs. cum Evrei 11:39-40 i Apoc. 21:12-14 par s indice faptul c cei 24 de btrni din
Apoc. 4:4 i reprezint pe toi neprihniii Vechiului Testament i pe toi neprihniii Noului Testament.
nainte de a ncepe urmtoarea seciune a leciei, examinai simbolurile din Apoc. 4:5 care indic faptul
c scaunul de domnie al lui Dumnezeu este pus pentru judecat.
IDENTITATEA CELOR PATRU FPTURI VII (Apoc. 4:6-11)
Obiectivul 3: Vom identifica i vom da semnificaia persoanelor reprezentate de cele patru
fpturi vii din Ezechiel capitolul 1 i Apocalipsa capitolul 4.
Patru fpturi vii sunt descrise n Apoc. 4:6-8, iar n Ezechiel 1 ne sunt descrise tot attea fpturi vii.
Dac cineva citete aceste dou pasaje ar putea observa c descrierea din Ezechiel difer de cea din Apocalipsa.
Totui, folosirea cuvintelor leu, viel, om i vultur din fiecare descriere par s indice faptul c ceea ce este
reprezentat sau simbolizat se aseamn n fiecare din aceste dou pasaje.
Ezechiel, la momentul acestei proorocii, avea vrsta de 30 de ani, anul n care el urma s-i nceap
slujba de preot. Dumnezeu dorete s fac cunoscut acestui tnr preot i viitor prooroc, printr-o vedenie a
patru fpturi vii, c El nc se mai afl n control n viaa oamenilor. Ezechiel vede un om aezat pe un tron i
trupul su este nconjurat de fulgere. Acesta este nconjurat de o lumin orbitoare, iar slava care-L nconjoar
este ca un curcubeu dup o zi ploioas (v. 27-28). Credem c acest curcubeu sugereaz faptul c toate
promisiunile lui Dumnezeu vor fi nsumate ntr-un om, n timp ce focul arat c acest Om va curi i judeca.
ntreaga scen este strlucitoare, ncrcat de slava lui Dumnezeu.
8. n versetul 28, cum descrie Ezechiel vedenia sa despre cele patru fpturi vii cu Dumnezeu?
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

103

Slava lui Dumnezeu reprezint tot ceea ce este El: natura, puterea i caracterul Su. Tot ceea ce o
persoan poate spune despre Dumnezeu poate fi nsumat n cuvntul slav. Evrei 1:3 indic faptul c Fiul
mprtete aceast slav infinit.
Ai vzut leul, vielul, omul i vulturul din Ezechiel capitolul 1. Haidei s le studiem acum n contextul
din Apoc. 4:7. V mai aducei aminte titlul acestei cri? Acesta este Descoperirea lui Isus Hristos (Apoc.
1:1). Ne gndim c, de vreme ce vedenia lui Ezechiel a fost o vedenie a slavei lui Dumnezeu, iar Isus este slava
lui Dumnezeu, aceste patru fpturi vii reprezint caracteristicile lui Isus Hristos att n Ezechiel ct i n
Apocalipsa. Aceast reprezentare nu este nou; unii din primii scriitori ai bisericii din cel de-al doilea secol au
avut aceeai prere. Ei au crezut c cele patru Evanghelii surprind caracteristici ale vieii lui Isus, ce sunt
indicate prin leul, vielul, omul i vulturul. Una din aceste caracteristici ale Sale este accentuat n fiecare din
cele patru Evanghelii. Urmtorul tabel despre cele patru fpturi vii din Apoc. 4:7 ne va ajuta s vedem, mai clar,
acest adevr.
NUME
SEMNIFICAIA
SEMNIFICAIA
EVANGHELIA CARE
NATURAL
SPIRITUAL
SCOATE N RELIEF
Leul
Regele animalelor
Leul seminiei lui Iuda
Matei: Isus ca Rege al
slbatice
Israelului
Vielul
Regele animalelor care
Robul suferind al lui
Marcu: Isus ca rob supus
slujesc oamenilor
Dumnezeu
i activ al lui Dumnezeu
Omul
Rege peste ntreaga
Ultimul (al doilea) Adam
Luca: Isus ca omul fr
creaie a lui Dumnezeu
i omul perfect
de pcat
Vulturul
Regele misterios al
Dumnezeu-omul, dincolo
Ioan: Isus ca dttorul
psrilor
de nelegerea noastr
divin-uman al vieii
venice.
9. Pe cine indic Scriptura ca strlucire a slavei lui Dumnezeu?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
10.
a)
b)
c)
d)

Bazndu-v pe discuia din aceast seciune, persoana care pare s fie caracterizat de cele patru fpturi
vii din capitolul 4 este:
Dumnezeu Atotputernic.
Isus Hristos, Fiul.
Moise, iniiatorul Legii.
fie Gavril, fie Mihail.

11. Revedei tabelul de mai sus i potrivii apoi caracteristica fiecrei fpturi vii (dreapta) cu descrierea lui Isus
Hristos (stnga).
____a Perfeciunea fr de pcat
1) Leul
____b Regele Israelului
2) Vielul
____c Combinaia Dumnezeu-om
3) Omul
____d Robul supus
4) Vulturul
Ca exerciiu opional, poate dorii s scriei n caietul dvs. o schi a nchinrii din Apoc. 4:8-11. Aceasta
ar putea fi o excelent schi de studiu pentru a fi mprtit i altora. nchinarea i slujba trebuie s ne
nsoeasc pe fiecare n relaia noastr cu Dumnezeu (Mat. 4:10). Autoproslvirea lui Satan (Isa. 14:12-15) i
dorina ca toi s i se nchine (Mat. 4:9) i-au cauzat cderea, ns Isus a fcut ntotdeauna voia Tatlui Su! Fie
ca aceasta s fie rugciunea noastr: Doamne, ajut-ne ca pe tronul din inimile noastre s Te avem pe Tine i nu
propriul nostru eu - nu voia mea, ci voia Ta s se fac n vieile noastre.
CARTEA CU CELE APTE PECEI I RSCUMPRTORUL (Ier. 32:1-44, Apoc. 5:1-5)
Obiectivul 4: Vom identifica cartea cu cele apte pecei i vom indica ce conine aceast carte.
n timp ce citim Apoc. 5:1-5, haidei s observm n descrierea crii cu cele apte pecei urmtoarele
lucruri: 1) pe care pri era scris cartea, 2) ntrebarea pe care o pune ngerul i 3) rspunsul la ntrebarea
ngerului. Reinei, Biblia este cel mai bun tlmcitor al Su. Pentru a arunca puin lumin asupra crii n
discuie, haidei s citim, cu atenie, ntregul capitol 32 din Ieremia pentru a vedea dac putem identifica aceast
carte cu apte pecei.

104

n Vechiul Testament, gsim un termen evreiesc, goel, ce-ar putea fi tradus cel ce avea drept de
rscumprare sau ruda cea mai apropiat. Folosirea sa este asociat cu dreptul de proprietate i modul n
care aceast proprietate a fost transmis de la o generaie la alta. Proprietatea din aceast perioad de timp a fost
protejat de anumite statuturi legale. n cazul n care o persoan i ipoteca proprietatea i, mai trziu, n-o mai
putea rscumpra, ruda sa cea mai apropriat putea s-o rscumpere pentru el. Lev. 25:8-55 d aceste detalii
despre deinerea proprietii pentru poporul lui Israel, inclusiv condiiile de vnzare i termenii de rscumprare a
drepturilor de proprietate. Aceast situaie scriptural include i termenii de nvoial, adic stabilirea condiiilor
n care persoanele srace ncheiau un contract ca s lucreze pentru alii pentru anumite perioade de timp.
n povestea lui Rut din Biblie ntlnim aplicaia practic a principiului rudei celei mai apropiate n ceea
ce Boaz a fcut atunci cnd s-a cstorit cu Rut (Rut 3:9-12; 4:1-12). El a rscumprat sau a cumprat napoi
proprietatea lui Rut pentru ea. Termenii acestor tranzacii de proprietate erau scrii n partea dinuntru a
sulurilor i specificau ce trebuia s se fac pentru rscumprarea proprietii (vezi Ier. 32:11). Sulul era semnat
pe partea din spate cu numele martorilor i numele celui ce avea drept de rscumprare. Sulul era nfurat i
sigilat, n aa fel nct detaliile nvoielii se aflau n interiorul sulului, iar numele martorilor i al
rscumprtorului erau scrise n partea de dinafar. n cazul n care o persoan i pierdea proprietatea i nu
putea s-o rscumpere, numai ruda sa cea mai apropiat putea s desfac sigiliile i s vad ce trebuia fcut
pentru a rscumpra proprietatea.
Dup o scurt prezentare a sulului n istoria biblic i a problemei legate de rscumprtor-ruda cea mai
apropriat, haidei s citim, nc o dat, Apoc. 5:1-5 nainte de a rspunde la urmtoarele ntrebri. n timp ce
reflectai asupra scenei tulburtoare petrecut n ceruri, descris aici, imaginai-v sentimentele lui Ioan (v.4). El
ar fi putut s vad dintr-o dat c ntreaga ras uman se afla n sclavia pcatului pn cnd Rscumprtorul va
veni pentru a-i rscumpra pe toi oamenii cu preul vieii Sale. Poate c adevrata semnificaie a crucii i
necesitatea ei pentru rscumprarea noastr l-a copleit i mai mult pe prooroc. Hristos a fost ruda noastr cea
mai apropriat, El a fost dispus s ne rscumpere i El a putut s fac acest lucru. Slav lui Dumnezeu c El
ne-a rscumprat!
12.
nscrisul de pe sulul cu apte pecei din Apocalipsa 5 se gsea:
a) numai pe partea dinuntru a sulului.
b) pe partea dinuntru, ns unele semnturi se aflau pe partea dinafar a sulului.
c) pe partea dinafar unde toi puteau s vad ceea ce coninea acest sul.
d) att pe partea dinuntru ct i pe partea dinafar a sulului.
13.
ntrebarea pe care o pune ngerul referitor la sul a fost:
a) Cine este ruda cea mai apropiat?
b) Exist vreo rud apropiat?
c) Cine este vrednic s deschid cartea i s-i rup peceile?
d) Cine e dispus s deschid cartea i s-i rup peceile?

105

14. Unul din btrni a rspuns la ntrebarea ngerului spunnd:


a) Nimeni din ntreg universul nu este vrednic s deschid cartea i s-i rup peceile.
b) Leul din seminia lui Iuda a biruit ca s deschid cartea, i cele apte pecei ale ei.
c) Dumnezeu va gsi pe cineva care este att dispus ct i vrednic s deschid cartea i s-i rup peceile.
d) Se va cuta un rscumprtor pentru aceast ocazie.
15.
Potrivit discuiei noastre din aceast seciune, termenul evreiesc goel nseamn:
a) o persoan care poate i este dispus s rscumpere pe altcineva;
b) o persoan care este ruda cea mai apropiat, cel ce are drept de rscumprare;
c) persoane care au compasiune pentru oamenii n nevoie;
d) o persoan care este micat de condiiile jalnice din societate.
Sulul cu apte pecei constituie un simbol ce reprezint urmrile pcatului ce i-a separat pe oameni de
viaa venic de care acetia au fost creai s se bucure. Deschiderea acestui sul reprezint actul de a face viaa
venic disponibil oamenilor. Sulul cu apte pecei de aici reprezint termenii pentru rscumprarea oamenilor,
astfel nct ei s poat moteni ceea ce Dumnezeu a pregtit pentru ei: viaa venic. 1 Cor.
15:20-21 ne spune c n Adam toi oamenii mor i sunt desprii de viaa venic; acest pasaj spune i c n
Hristos, Rscumprtorul, viaa venic a fost pus la dispoziia tuturor celor care accept rscumprarea Sa.
Adam a fost creat s fie primul om i s triasc n prtie perfect cu Dumnezeu, s-L iubeasc i s fie iubit
de El. ns Adam i Eva i-au ntors spatele la Dumnezeu (Gen. 3:1-6). n 1 Ioan 2:15-17 gsim o scurt
definiie a iubirii pentru lume i cum aceasta i separ pe oameni de viaa venic.
16.
Sulul cu apte pecei de aici reprezint:
a) termenii pentru rscumprarea oamenilor din sclavia pcatului pentru ca ei s poat moteni viaa venic.
b) pcatele oamenilor care vor fi folosite ca temei pentru condamnarea lor.
c) catalog simbolic al pcatelor tuturor oamenilor.
d) lista celor care au acceptat mntuirea lui Dumnezeu.
17.
Semnificaia sulului cu apte pecei din Apoc. 5:1-5, potrivit studiului nostru, este aceea c:
a) fr lucrarea de rscumprare a lui Hristos, care este simbolizat aici, oamenii ar fi rmas n sclavia
pcatului.
b) Lucrarea de ispire a lui Hristos n-ar fi fost desvrit fr o scen simbolic.
c) ntregul simbolism biblic trebuie s fie exprimat n viaa real.
Pentru a recapitula aceast scen, Ioan a plns, apoi, n Apoc. 5:4, deoarece el tia ceea ce nsemna acest
sul cu apte pecei. El tia c dac cineva nu deschidea calea spre motenirea venic pe care Adam o pierduse,
omenirea va tri n condiia sa pierdut i fr speran. Satan ar continua ca un leu care rcnete; de asemenea,
ar continua s existe pcatul, durerea, srcia, rzboiul, ura i suferina. Ioan tia c oamenii n-ar putea s fie
vreodat eliberai din blestemul pcatului i c mpria lui Dumnezeu n-ar veni niciodat pe pmnt dac
cineva n-ar putea s deschid acest sul, rscumprndu-i pe oameni din proprietatea lor pierdut. Slav lui
Dumnezeu, Acela a fost gsit!
18.
Potrivii fiecare termen sau fraz (dreapta) cu descrierea sa adecvat (stnga).
____a) Trebuia s aib un grad apropiat de rudenie, dispus
i capabil s rscumpere pe cineva aflat n nevoie.
1) Sul
____b) Coninea termenii rscumprrii.
2) Goel
____c) Termen folosit pentru a descrie pe cineva care este
3) Pecei
o rud apropiat, pe cel ce avea drept de rscumprare.
4) Ruperea peceilor
____d) Act ce simboliza anularea termenilor contractului, ce
5) Condiiile pe care trebuia
avea ca efect eliberarea persoanei de obligaiile
s le ndeplineasc Rscumprtorul
contractului.
____e) Simboliza faptul c contractul era n vigoare pn cnd
termenii contractului erau mplinii de ctre cel care-l
ncheiase sau de ctre rscumprtorul su.
Hristos Mielul slvit de toi (Apoc. 5:6-14)
Obiectivul 5: Vom demonstra de ce Hristos va fi, mai degrab, ca un Miel njunghiat dect ca
un Leu atunci cnd va deschide sulul cu apte pecei.
n cartea Apocalipsei, Hristos este mai nti menionat ca un Miel n versetul 5:6. Anterior, Ioan
Boteztorul i Petru se referiser la Hristos ca i un miel. Ioan Boteztorul spusese despre Isus: Iat Mielul lui

106

Dumnezeu, care ridic pcatul lumii! (Ioan 1:29). Referindu-se la rscumprarea noastr spiritual, Petru a
menionat c noi suntem mntuii prin sngele scump al lui Hristos, Mielul fr cusur i fr prihan (1 Pet.
1:19). Boaz a rscumprat, ntr-adevr, proprietatea lui Rut, ns Hristos a rscumprat, n mod spiritual i
pentru venicie, pe cei ce cred n El. ine ntotdeauna minte c eti rscumprat de urmrile pcatului prin
sngele lui Hristos, Mielul njunghiat! Fr vrsare de snge, nu este iertare (Evrei 9:22). Isus i-a sacrificat
ntreaga via lipsit de pcat pentru tine, pentru mine i pentru toi ceilali oameni, inclusiv cei care n-au auzit
nc de jertfa Sa. inei, de asemenea, minte c iertndu-ni-se pcatele nu vom fi ferii de ispita de a pctui
din nou. Totui, Hristos a nvins toate ispitele de a pctui (Luca 4:1-12), triete n noi (Gal. 2:20) i poate s
ne dea putere prin credina noastr n El ca s nvingem toate ispitele (1 Cor. 10:13).
n Apoc. 5:6-7, Ioan vede c un Miel ia sulul cu apte pecei de la Cel ce ade pe scaunul de domnie.
Evident, Hristos Mielul este Cel care ia sulul pentru a-l deschide. Deoarece lui Ioan i se spusese, n versetul 5,
despre aspectul de leu al lui Hristos, e posibil ca el s se fi ateptat s vad c sulul va fi, mai degrab, luat de
ctre Leu dect de ctre Miel. Totui, de vreme ce deschiderea acestui sul reprezint actul de a face viaa venic
disponibil nc o dat oamenilor, Hristos, Mielul njunghiat, va fi Cel care-l va deschide. Astfel, Hristos, Fiul lui
Dumnezeu i Rscumprtorul nostru, vine s ia sulul din mna Tatlui (v.7). Nimeni altcineva nu poate sau nar fi putut vreodat s fac acest lucru sau chiar s ndrzneasc s ncerce.
19.

Explicai cum primim putere ca s nvingem toate ispitele din viaa noastr.

________________________________________________________________________________
20.

De ce este, mai degrab, accentuat aspectul de Miel njunghiat al lui Hristos dect aspectul Su de leu n
momentul n care El deschide sulul cu apte pecei?

______________________________________________________________________________
Studiai, acum, cu atenie Apoc. 5:8-14. Acest pasaj l laud foarte mult pe Hristos Mielul. Observm
c fiecare din cele patru fpturi vii i cei 24 de btrni l laud cu o alut i fiecare are cte un potir cu tmie
(v.8). n plus, vedem c fiecare fptur din univers l laud (v.13). n Psalmi, instrumentele muzicale sunt
adesea folosite pentru a-L luda pe Dumnezeu. Autorul manualului crede c rugciunile celor neprihnii trebuie
s fie Vie mpria Ta, ca n Mat. 6:10. Ca exerciiu opional, scriei o schi n caietul dvs. despre detaliile
acestei mari ludri din 5:8-14. Aceasta ar putea fi o excelent predic sau o schi de studiu biblic.
21.

Descriei n caietul dvs. laudele din Apoc. 5:8-14 aduse lui Hristos Mielul.

Ce mare zi de laud va fi pentru cei ce-L cunosc pe Isus Hristos! Din cele ce se ntmpl n lumea
noastr, se pare c aceast zi va veni curnd. Noi trebuie s le spunem oamenilor despre Isus, pentru c se
apropie timpul cnd El va veni pentru a ne lua s fim cu El pentru venicie.
RUPEREA PRIMELOR ASE PECEI (Apoc. 6:1-17)
Obiectivul 6: Vom identifica lucrurile care se petrec la deschiderea fiecreia din primele ase
pecei.
n Apocalipsa 6, Hristos Mielul rupe primele ase pecei ale sulului cu apte pecei. n timp ce El face
acest lucru, una din cele patru fpturi vii spune: Vino. Cuvntul tradus vino din versetele 1, 3, 5 i 7 poate fi
tradus i du-te. Autorul manualului crede c ar trebui s fie du-te, deoarece acest ordin arat mai clar c nimic
nu se poate mica n ceruri fr permisiune.
Rspunznd poruncii, Ioan privete la scena care se desfoar n continuare. n timp ce este rupt
prima pecete, Ioan vede un cal alb clrit de unul care ine n mn un arc. n plus, clreului i se d o cunun
i el nainteaz ca un biruitor pornit s cucereasc. Exist numeroase opinii despre identitatea clreului calului
alb ce apare atunci cnd este rupt prima pecete. (v.2). Unii cred c acesta este Isus; alii consider acest clre
ca fiind reprezentatul erei cretine; alii cred c el reprezint Cuvntul lui Dumnezeu.
Majoritatea celor care cred c biserica nu va trece prin cei apte ani ai Necazului cel Mare, inclusiv
autorul manualului, cred, totui, c acest clre este Antihristul. De ce? n primul rnd, cuvntul anti nu
nseamn ntotdeauna mpotriv; uneori, acesta nseamn n locul. Antihristul va fi omul pe care lumea i
Israelul l vor accepta ca Hristos al lor n locul adevratului Hristos. n al doilea rnd, am vzut n 2
Tesaloniceni 2 c Antihristul va apare pentru a marca nceputul Necazului cel Mare. Cnd Isus se ntoarce n
Apocalipsa 19, i El va veni pe un cal alb; totui, aici, n Apoc. 6:2, clreul calului alb apare ca o imitaie. n

107

al treilea rnd, Isus va avea diademele sau coroana regeasc pe capul Su. n al patrulea rnd, arcul este o arm
militar care ar putea reprezenta puterea militar a lui Antihrist. Singura arm de care va avea nevoie Isus este
Cuvntul Su, sabia cu dou tiuri. Un ultim lucru referitor la identitatea clreului calului alb este acela c
pare, mai degrab, nepotrivit ca Hristos Mielul s fie artat rupnd peceile n timp ce El este, n acelai timp,
coninutul primei pecei.
Ruperea peceilor marcheaz nceputul Necazului cel Mare. Astfel, primul eveniment major are legtur
cu dezvluirea omului ce va fi rspunztor pentru att de multe lucruri care se vor petrece n timpul acestei
perioade turbulente. Ai observat, probabil, c am folosit termenul Necazul cel mare pentru a indica ntreaga
perioad de apte ani a necazului. Unii numesc Necazul cel mare doar cea de-a doua parte din cei apte ani, ns
vom vedea, cnd vom ajunge la capitolul 7, c ntreaga perioad de apte ani ar trebui, probabil, numit Necazul
cel mare. Perioada Necazului cel Mare este numit i Ziua Domnului. Aceasta este o perioad special de timp
n care noi credem c Dumnezeu va mplini scopurile Sale pentru Israel i pentru naiunile lumii.
Iat pasaje din Scriptur care, credem noi, indic faptul c perioada avut n vedere este mai lung de
jumtate din perioada de apte ani: Isa. 2:12-21; 13:9-16; Ioel 1:15-2:11; 2:28-32; 3:9-12; Amos 5:18-20; Obadia
15-17 i efania 1:7-18. Zaharia capitolele 12-14 accentueaz att faptul c Dumnezeu va judeca neamurile ct
i acela c El va restaura Israelul. Ier. 30:7 numete acest timp: o vreme de necaz pentru Iacov, n timp ce
Dan. 12:1 indic faptul c aceast perioad va fi cea mai mare vreme de strmtorare din istorie. Necazul cel
mare constituie timpul mniei lui Dumnezeu. Vom observa acest lucru n timp ce ne continum studiul asupra
crii Apocalipsa. Aa cum 1 Tes. 5:9 afirm, n mod clar, cretinii nu vor suferi de pe urma mniei lui
Dumnezeu.
22.
a)
b)
c)
d)

Majoritatea celor care nu cred c biserica va trece prin cei apte ani ai Necazului cel Mare cred c cel ce
vine clare pe calul cel alb este:
Anticristul;
Domnul Isus Hristos;
Cuvntul lui Dumnezeu,
era cretin personificat.

Anticristului, dup cum am vzut, i se d mai multe nume n Biblie. Diferite poriuni din Scriptur se refer la el
ca i:
Anticristul (1 Ioan 2:18).
Micul corn (Dan. 7:8, 23-26).
Un mprat fr ruine (Dan. 8:23).
Un domn care va veni (Dan. 9:26-27).
Un pstor nebun (Zah. 11:15-17).
Nelegiuitul, omul frdelegii (2 Tes. 2:1-12).
Fiul pierzrii (2 Tes. 2:3).
Gsim n Scriptur i alte descrieri ale lui Anticrist. El are caracteristicile unui:
vorbitor trufa (Dan. 7:8).
militar, conductor de oti (Dan. 8:24).
maestru al intrigii, al vicleniei (Dan. 8:24).
om care izbndete (Dan. 8:24).
om mndru (Dan. 8:25).
om care corupe prin lingueal (Dan. 11:31).
om care se va nla mai presus de Dumnezeu (Dan. 11:36).
Vom discuta mai trziu despre Anticrist atunci cnd vom studia Apocalipsa capitolele 13-17. Pentru un
timp, el va aduce pacea i va redresa economia lumii. Unii cercettori biblici interpreteaz faptul c el sosete cu
un arc dar fr nici o sgeat, ca dovad c primele sale cuceriri reprezint realizri diplomatice i, de aceea, fr
vrsare de snge. Totui, n scurt vreme, el va trebui s-i pun n aplicare programul pentru pacea lumii i
unitatea economic i, fr ndoial, aceasta va aduce cu sine pierderi de viei omeneti. Totui, momentan,
trebuie s lum n considerare circumstanele care vor urma divulgrii sale.
Atunci cnd este rupt cea de-a doua pecete, apare un cal rou. Clreul su ine n mn o sabie mare.
Acesta primete puterea s ia pacea de pe pmnt (v.3-4). Apariia sa simbolizeaz rzboiul care va urma. Apoi,
dup ruperea celei de-a treia pecei, apare un cal negru al crui clre are n mn o cumpn. Aceasta

108

reprezint, n mod evident, o perioad de foamete (v.5). De cele mai multe ori dup rzboi, din cauza faptului c
oamenii n loc s se fi ocupat de producerea hranei au luptat, urmeaz o perioad de foamete. Totui, din cauza
creterii rapide a populaiei de pe ntreg pmntul, incapacitatea oamenilor de a produce ndeajuns de mult
hran va nruti, fr ndoial, aceast problem. Hrana va deveni foarte scump pe msur ce se va mpuina
(v.6); totui, unii oameni, chiar i n aceste momente dificile, vor cuta ulei i vin, ce constituie un lux. Oamenii
i vor vinde sufletele pentru aceste lucruri de lux. Ei nu vor nelege ceea ce Isus a vrut s zic atunci cnd El ia spus femeii samaritene: Oricui bea din apa aceasta, i va fi iari sete. Dar oricui va bea din apa, pe care i-o
dau Eu, n veac nu-i va fi sete (Ioan 4:13-14). Isus a explicat c satisfacia vine din ceea ce o persoan are
nuntrul su. Fericirea vine dinuntru i nu invers! La ce vor fi bune lucrurile de lux atunci cnd nu va exista
destul hran?
n timpul ruperii celei de-a patra pecei, apare un cal glbui clrit de cel ce este numit Moartea i care
este urmat ndeaproape de Hades (Locuina morilor). Aici, Moartea i Locuina morilor sunt personificate,
adic sunt menionate ca nite persoane. Personificarea este obinuit n Vechiul Testament. De exemplu, n
Proverbe, nelepciunea este tratat ca i cum ar fi o femeie (1:20). Aceast scen vorbete despre numeroasele
pierderi de viei omeneti care vor avea loc n timpul Necazului cel Mare. Pentru necretin, Locuina morilor
urmeaz ntotdeauna dup moarte.
Sub cea de-a cincea pecete, Ioan vede o mulime de martiri. Unii cercettori biblici cred c aceti oameni
njunghiai reprezint martirii credinei cretine de-a lungul istoriei. Cei ce cred c biserica va trece prin Necazul
cel mare i consider pe acetia ca fiind credincioi cretini omori n timpul acestei ultime perioade. Credem c
aceti oameni njunghiai sunt cei care-L vor accepta pe Isus Hristos n timpul primei jumti a perioadei
Necazului cel Mare i care vor fi ucii din cauza credinei lor n Dumnezeu. Ei vor fi sub altar (v.9), deoarece
Dumnezeu va considera moartea lor ca i o jertf.
Sub cea de-a asea pecete (v.12-14), vedem unul din cele mai dramatice tablouri din Cuvntul lui
Dumnezeu. Unele din descrieri sunt comparaii n care se folosesc cuvinte de genul cum sau ca pentru a da
tabloului respectiv o expresie mai vie. Celelalte descrieri folosesc limbajul literar, direct.
ntr-o ordine rapid, Ioan vede un cutremur puternic, ceva ca o eclips a soarelui, o schimbare,
prevestitoare de ru, a lunii, n care aceasta apare locuitorilor pmntului ca fiind roie ca sngele (probabil
cenu vulcanic sau praf atmosferic rezultat n urma cutremurului). n plus, el vede multe stele, probabil
meteorii, ce cad pe pmnt, n timp ce cerul deasupra dispare dintr-odat i el vede chiar cum munii i insulele
planetei s-au mutat din locul lor. Versetele 15-17 descriu reacia oamenilor la aceste scene nfricotoare. Teama
pune stpnire pe inimile tuturor oamenilor n timp ce ei i dau seama c aceasta este o perioad cu totul diferit
de celelalte perioade din istoria uman. Din cnd n cnd, oamenii au vzut mnia naturii i, uneori, au simit
mnia omului. Totui, odat ce cerul s-a mutat din loc, ei par acum s vad dintr-o dat tronul lui Dumnezeu i
s-i dea seama c se confrunt cu mnia Dumnezeului universului.
Acesta este doar nceputul Necazului cel Mare, ziua Domnului. Nu uitai c Dumnezeu este att de
iubitor nct El L-a trimis pe Fiul Su s moar pentru toi oamenii lumii. Dumnezeu ne-a iubit att de mult
nct El L-a trimis pe Fiul Lui s plteasc pedeapsa pentru pcatul nostru - s moar n locul nostru. Totui,
Dumnezeu este i un Dumnezeu al sfineniei i dreptii. El nu poate tolera pcatul care-i separ pe oameni de
El. nsi natura Sa i cere s pedepseasc pcatul celor ce nu accept iertarea pe care El a oferit-o prin jertfa
Fiului Su. De aceea, cretinii trebuie s se strduiasc s fac cunoscut mntuirea lui Dumnezeu tuturor
oamenilor. Aceasta este sarcina bisericii din ntreaga lume i responsabilitatea personal a fiecrui cretin.
23.

Identificai cteva lucruri ce-au loc la ruperea fiecreia din primele ase pecei, potrivind fiecare pecete
(dreapta) cu lucrurile (stnga) care se petrec n momentul ruperii peceilor.
____ a) Apariia clreului atunci cnd sunt personificate
1) Prima pecete
Moartea i Locuina morilor.
____b) Un mare cutremur de pmnt i urmrile acestuia.
2) A doua pecete
____c) Apariia clreului care ia pacea de pe pmnt.
3) A treia pecete
____d) Oameni ucii din cauza credinei lor cretine.
4) A patra pecete
____e) Apariia clreului ce ine n mn un arc.
5) A cincea pecete
____f) Apariia clreului ce ine n mn o cumpn.
6) A asea pecete
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1. Persoana care este posesorul permanent al scaunului de domnie din ceruri este:

109

a)
b)
c)
d)

Leul seminiei lui Iuda.


Mielul njunghiat al lui Dumnezeu.
Domnul Dumnezeu Atotputernic.
ngerul Domnului.

2.
a)
b)
c)
d)
e)

Hristos este preamrit n Apoc. 5:8-14 de:


cele patru fpturi vii i cei 24 de btrni.
o mare mulime de ngeri.
toate celelalte fpturi din univers.
toi cei de mai sus: a), b) i c).
numai cei de la a) i b).

3.
a)
b)
c)
d)

Persoana care pare s fie reprezentat prin cele patru fpturi vii n Ezechiel 1 i Apocalipsa 4 este:
Dumnezeu Tatl.
Isus Hristos.
un nger puternic.
Ezechiel nsui.

4.
a)
b)
c)
d)
5.
a)
b)
c)
d)
e)

Cuvntul evreiesc goel nseamn:


cununa nvingtorilor sau cununa mprteasc.
vino sau du-te.
mpotriv sau n locul.
cel ce avea drept de rscumprare sau ruda cea mai apropiat.
Apocalipsa 6 indic faptul c un mare cutremur va avea loc la ruperea:
celei de-a asea pecei.
celei de-a cincea pecei.
celei de-a patra pecei.
celei de-a treia pecei.
celei de-a doua pecei.

ADEVRAT/FALS. Scriei un A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei un F dac
afirmaia este fals.
____ 6 Aspectul de viel se refer mai mult la Isus ca o combinaie Dumnezeu-om.
____ 7 Mai degrab aspectul de leu al lui Hristos dect cel de Miel este avut n vedere atunci cnd El
deschide sulul cu apte pecei.
____ 8 Semnificaia sulului cu apte pecei din Apoc. 5:1-5 este aceea c, fr lucrarea de
rscumprare a lui Hristos, care este simbolizat aici, oamenii ar fi rmas pe venicie sub sclavia
pcatului.
RSPUNSURI SCURTE. Rspundei pe scurt la fiecare ntrebare.
9. Explicai cum Evrei 11:39-40 pare s indice faptul c cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 i reprezint pe toi
neprihniii Vechiului Testament precum i pe toi neprihniii Noului Testament.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
10.

Menionai relaia lui Hristos fa de viaa venic a fiinelor umane.

_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
12
d) att pe partea de dinuntru ct i pe partea de dinafar a sulului.
1
b) Domnul Dumnezeu Atotputernic.
13
c) Cine este vrednic s deschid cartea i s-i rup peceile?
2
c) El este prezentat ca trind n slav, nconjurat de supui care I se nchin i nsoit de
fenomene naturale copleitoare.
14
b) Leul seminiei lui Iuda este vrednic s deschid cartea i s-i rup peceile.
3
c) promisiunile.
15
b) o persoan care este ruda cea mai apropiat, cel ce are drept de rscumprare.

110

4
16
5

17
6
18

19
8
20
9
21
10
22
11

23

Ei stau pe scaune de domnie, sunt mbrcai n haine albe i pe capete au cununi de aur.
a) termenii pentru rscumprarea oamenilor din sclavia pcatului pentru ca ei s poat
moteni viaa venic.
1) Nu gsim nicieri n Biblie ngeri numii btrni. 2) Cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 au
primit ceea ce Isus a promis credincioilor nvingtori n Apocalipsa capitolele 2 i 3. 3) Hainele albe
sunt menionate, mai trziu, n cartea Apocalipsei, ca fiind hainele oamenilor rscumprai. 4) Cununile
de aur din Apoc. 4:4 au fost date, n mod evident, oamenilor rscumprai pentru victoria lor asupra lui
Satana i a pcatului.
a) fr lucrarea de rscumprare a lui Hristos, care este simbolizat aici, oamenii ar fi rmas
n sclavia pcatului.
d) porile vor primi numele seminiilor lui Israel, iar temeliile numele apostolilor lui Hristos.
a
5) Condiiile pe care trebuia s le ndeplineasc Rscumprtorul.
b
1) Sulul
c
2) Goel
d
4) Ruperea peceilor
e
3) Pecei
Evrei 11:39-40 pare s sugereze acest lucru artnd c neprihniii Vechiului Testament vor fi
fcui desvrii mpreun cu neprihniii Noului Testament, biserica. Apoc. 21:12-14 pare s indice
aceasta prin legtura dintre cele dousprezece seminii ale lui Israel, ce se refer la neprihniii Vechiului
Testament, i a celor doisprezece apostoli ai Mielului, care se refer la neprihniii Noului Testament, cu
casa miresei lui Hristos, Noul Ierusalim.
Prin credina noastr n Hristos care triete n noi.
El indic faptul c aceast vedenie este artarea slavei Domnului.
Deoarece deschiderea acestui sul reprezint actul Su de rscumprare pentru a face viaa
venic disponibil tuturor oamenilor.
Fiul, Isus Hristos.
Cele patru fpturi vii i cei 24 de btrni, o mare mulime de ngeri i toate celelalte fpturi din
univers l preamresc pe Isus. Aceast laud ncepe ca un imn puternic de slav i ctig n intensitate
pn cnd pare s rsune n ntreg universul.
b) Isus Hristos.
a) Anticristul.
a
3) omul
b
1) leul
c
4) vulturul
d
2) vielul
a
4) A patra pecete
d
5) A cincea pecete
b
6) A asea pecete
e
1) Prima pecete
c
2) A doua pecete
f
3) A treia pecete

111

Lecia 10: Evenimentele de la mijlocul perioadei Necazului cel Mare


n ultima noastr lecie am studiat evenimentele care se vor petrece la nceputul Necazului cel Mare. Am
aflat faptul c atunci Anticristul i va dezvlui identitatea i se va strni un rzboi fr precedent, urmat de
foamete i boli. Moartea, ca un animal flmnd, i va revendica numeroase victime, umplnd iadul. ntre timp,
n vltoarea tuturor acestor necazuri, creaia va fi zguduit de cele mai mari dezastre naturale. Frica va pune
stpnire pe inimile oamenilor n timp ce acetia vor privi la Suveran, cruia fiecare fptur va trebui s-i dea
socoteal. Vom depi acum aceast perioad de nceput a zilei Domnului i vom studia evenimentele care par a
fi asociate cu perioada de mijloc a Necazului cel Mare.
n capitolul 7 vor fi observate dou grupuri de oameni: cei 144.000 i o mare mulime de oameni
mbrcai n haine albe i cu ramuri de finic n mn. Vom vedea apoi cum judecile trmbielor vor revrsa pe
pmnt i peste oameni o serie de dezastre. Ne-am atepta ca oamenii s rspund prin pocin la evenimentele
nspimnttoare ce urmeaz ruperii fiecreia dintre pecei, ns aflm c majoritatea nu fac acest lucru. Mai
degrab, inima li se mpietrete deoarece ei iubesc pcatul. Ei sunt prini n mrejele pcatului, sunt robi ai
pcatului. Dac nu vor, n mod contient, s fie eliberai de lanurile pcatului prin puterea Evangheliei, ei vor
rmne victimele obiceiurilor i poftelor josnice, precum i a firii lor pctoase. Misiunea noastr este aceea de a
le face cunoscut vestea cea bun, c viaa adevrat - viaa din belug (Ioan 10:10) - le este oferit acum n
Isus Hristos. El le poate satisface orice dorin sau nevoie.
SCHIA LECIEI
Introducere
Privire de ansamblu asupra Apocalipsei, capitolele 4-22
Patru ngeri i ngerul cu pecetea
Cei 144.000
Cei 144.000 identificai
Marea mulime de oameni mbrcai n haine albe
Un nger cu cdelnia de aur
Primii ase ngeri sun din trmbi
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
s explicai pecetluirea slujitorilor lui Dumnezeu, ce ntrerupe lucrarea de pecetluire, pe cine
reprezint cei 144.000 i de ce seminiile lui Dan i ale lui Efraim nu sunt menionate.
s identificai marea gloat, cei mbrcai n haine albe, simbolismul ngerului cu cdelni de aur,
steaua ce cade din cer i ce se ntmpl cnd fiecare din cei ase ngeri sun din trmbi.
s rspndii mai eficient mesajul lui Hristos n lume.
EXERCIII DE NVARE
1. Citii cu atenie Apocalipsa capitolele 7,8 i 9 nainte de a studia lecia.
2. Putei folosi Biblia pentru a rspunde la ntrebrile studiului i la ntrebrile din autotest.
3. Cutai n glosar sensul tuturor cuvintelor pe care nu le cunoatei.
4. Nu uitai s scriei propriile dvs. rspunsuri date la sfritul acestei lecii. Acest procedeu v va ajuta s
nvai mai repede materialul.
5. Studiai aceast lecie i facei autotestul conform procedeelor indicate n lecia 1.
CUVINTE-CHEIE
altoit
noua ordine
cdelni
pecetluind
a coexista
prefaceri
cumplit
tmie
martiri
zguduit
mslini altoii
milenar
DEZVOLTAREA LECIEI
INTRODUCERE
Dup cum indic i titlul leciei, ne vom ocupa de evenimentele care se petrec n perioda Necazului cel
Mare. Dup cum vei vedea, exist unele semne de ntrebare cu privire la momentul care, conform evenimentelor

112

din Scriptur, indic nceputul acestei perioade. Unii teologi sunt de prere c Apocalipsa 12 marcheaz
nceputul, alii consider c aceast perioad ncepe cu vrsarea pe pmnt a potirelor mniei lui Dumnezeu din
capitolul 16. Alii sunt convini c perioada de mijloc a Necazului cel Mare este atins n momentul ruperii celei
de-a asea pecei din Apocalipsa 6, deoarece dezastrul este similar celui descris n Mat. 24:29. Prerea noastr i
a multor altor profesori de teologie este c evenimentele descrise n capitolul 7 au loc n perioda de mijloc a celor
apte ani. Ar trebui s adugm c i cei care plaseaz perioada de mijloc a Necazului cel Mare ntr-un alt loc al
crii Apocalipsa sunt de acord c evenimentele descrise n capitolul 7 par s se petreac n sau aproape de
perioada de mijloc a Necazului cel Mare.
Evenimentele ce se petrec n capitolul 7 par s sugereze c a doua jumtate a Necazului cel Mare ncepe
ntre ruperea celei de-a asea i a celei de-a aptea pecei. Cu alte cuvinte, noi credem c ntreg materialul pe
care-l vom studia n capitolele 7-9 se refer la perioada de mijloc a celor apte ani. Modul n care vom aborda
lucrurile respective va reflecta aceast convingere.
O PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA APOCALIPSEI, CAPITOLELE 4-22
Obiectivul 1: Vom relata evenimentele majore din Apocalipsa capitolele 4-22.
nainte de a ncepe studiul evenimentelor din perioada de mijloc a Necazului cel Mare din Apocalipsa
capitolele 7-9, haidei s examinm urmtorul plan al capitolelor 4-22 din Apocalipsa. elul nostru este s
nelegei mai bine ordinea evenimentelor pe care le studiai n acest curs. Examinai cu atenie urmtorul grafic al
evenimentelor, nainte de a trece la prima ntrebare a studiului.
Rpirea
Perioada de mijloc
A doua venire
Revolta
a Necazului cel Mare
Armaghedon
Satanei
Rpirea sfinilor din
Necazul cel mare
3 ani i jumtate
3 ani i jumt.
1.000 de GOG i
eterni42 de luni
ani
MAGOG tate
vreme, vremi
un
cer
prima pecete
o jumtate de
mileniu
nou
vreme
un
7 trmbie,
pmnt
7 potire
nou
Jumtatea celor 7 ani
deschiderea crii
Marele tron alb
omorrea Anticristului
al judecii
nvierea Anticristului
omorrea a doi martori
Iazul de foc
pecetluirea celor 144.000
nlarea urciunii
pustiirii
rpirea celor mntuii n
prima jumtate de 3 ani i jumtate
1. Potrivii cele cinci perioade de timp (dreapta) cu evenimentul sau evenimentele (stnga).
____a) Tronul alb al judecii i iazul de foc
____b) Ruperea primei pecei
____c) Vrsarea pe pmnt a ultimelor dou potire
ale mniei
____d) Cerul nou i pmntul nou
____e) Rpirea neprihniilor din Necazul cel mare
____f) Domnia de 1.000 de ani a lui Hristos

1) primii 3 ani i jumtate


2) ntre cele dou perioade de 3 ani i
jumtate
3) ultimii 3 ani i jumtate
4) 1.000 de ani
5) eternitate

113

n aceast lecie ne vom concentra atenia, n primul rnd, asupra graficului anterior ce se refer la
evenimentele care vor avea loc n perioada de mijloc a Necazului cel Mare. Trebuie s adugm faptul c unele
evenimente majore notate pe grafic se ntmpl chiar la nceputul sau la sfritul unei perioade date. De
exemplu, ultimele dou potire ale mniei lui Dumnezeu sunt vrsate pe pmnt la sfritul ultimilor trei ani i
jumtate; la fel btlia de la Armaghedon, adic nainte de a ncepe mileniul. Avnd n vedere acest cadru
temporal general, s trecem la examinarea evenimentelor ce se vor petrece n perioada de mijloc a Necazului cel
Mare.
PATRU NGERI I NGERUL CU PECETEA (Apoc. 7:1-3)
Obiectivul 2: Vom identifica scopul pecetluirii celor 144.000.
Ioan vede acum patru ngeri care stau strategic n cele patru coluri ale pmntului. Ei in cele patru
vnturi ale pmntului pentru ca acestea s nu sufle pe pmnt i pe mare. Versetul 1 nu ne spune dac vnturile
erau de binecuvntare sau de judecat. Totui, n versetele 2 i 3 vedem c acestea erau destinate vtmrii
pmntului. n momentul urmtor, atenia ni se ndreapt spre un alt nger care are pecetea Dumnezeului Celui
Viu. El le spune celor patru ngeri s-i amne misiunea de judecat pn va pune pecetea pe fruntea slujitorilor
lui Dumnezeu (v.3).
n contextul capitolelor 7-9 se pare c aceast pecete i va scuti pe unii de judecata care se va abate
asupra pmntului. n capitolul 9:3-4 se arat clar scutirea celor pecetluii de ravagiile judecii, atunci cnd cel
de-al cincilea nger va suna din trmbi. Procesul de judecat este limitat pentru c cei 144.000 primesc pecetea
lui Dumnezeu, care-i izbvete de aceast judecat. Izbvirea este evident, deoarece pecetea va fi pus pe
fruntea slujitorilor lui Dumnezeu.
2.
a)
b)
c)
d)

n Apoc. 7:1-3, patru ngeri in cele patru vnturi ale pmntului care intenioneaz:
s rennoiasc pmntul.
s vtmeze pmntul.
s-i renvie pe oamenii de pe pmnt.
s aduc furtuni pe pmnt.

3.
a)
b)
c)
d)

n timp ce patru ngeri in cele patru vnturi, un alt nger ne atrage atenia, misiunea lui fiind aceea:
de a limita judecata, n timp ce este proclamat Evanghelia.
de a-i ncuraja pe ngerii judecii s-i ndeplineasc misiunea curnd.
de a determina care slujitori ai lui Dumnezeu sunt demni de a fi pecetluii.
de a pune o pecete pe frunile slujitorilor lui Dumnezeu.

4.
a)
b)
c)
d)

Scopul pecetluirii celor 144.000 este acela de:


a mbogi vieile celor pecetluii.
a-i mputernici n lucrarea de slujire pe cei care au primit pecetea lui Dumnezeu.
a oferi protecie n timpul judecii.
a-i inspira s fac fapte mari n timpul judecii.

CEI 144.000 (Apoc. 7:4)


Obiectivul 4: Vom explica care dintre cele 12 seminii ale lui Israel sunt reprezentate de cei
144.000.
Exist diferite puncte de vedere referitoare la identitatea celor 144.000. Unii cred c aceti 144.000 au
ajuns deja n cer, n timp ce restul poporului lui Dumnezeu se strduiete s moteneasc pmntul. Nu exist
nici o baz biblic pentru a susine aceast prere. Alii susin prerea c aceti 144.000 sunt cretinii care
respect ziua de Sabat din Vechiul Testament ca o condiie a mntuirii lor. Din nou, rspunsul nostru este c nu
exist dovezi biblice pentru o asemenea nvtur. Referitor la identitatea acestui grup sunt de reinut dou
puncte de vedere majore. Prerile sunt mprite ntre cei care cred c biserica va trece prin Necazul cel mare i
cei care nu susin acest punct de vedere.
Cei care cred c biserica va trece prin Necazul cel mare tind s considere c cifra de 144.000 reprezint
tot poporul lui Dumnezeu din acea perioad de timp. Ei cred c acest grup reprezentativ este format din evrei i
Neamuri deopotriv, cei care-L vor accepta pe Isus ca Mntuitor. Acetia cred c cei 144.000 reprezint
biserica. Totui, unii dintre ei cred c Israelul va fi refcut i va exista pe pmnt odat cu biserica.
Cei care cred c aceti 144.000 i reprezint pe aceia care vor fi mntuii n timpul Necazului cel Mare
i bazeaz convingerea pe dovezi biblice certe ce subliniaz faptul c biserica primete binecuvntrile pe care

114

Dumnezeu le-a promis iniial lui Avraam. Aceste pasaje biblice sunt: Rom. 2:28-29; Rom. 4 (n special versetul
16) i Gal. 3:6-9. De asemenea, ei constat c multe din profeiile Vechiului Testament date Israelului apar i n
Noul Testament cu referire la biseric. Un exemplu al unei astfel de repetiii este citatul din Ier. 31:31-34 i Evrei
8:8-12.
Observai, totui, remarca lui Pavel din Rom. 9:1-5 i ncercai s determinai dac el vorbete despre
biseric ca i Israelul spiritual sau despre neamul fizic al Israelului. Urmtoarele elemente din Romani v-ar putea
ajuta s stabilii pe cine reprezint cei 144.000, pecetluii din cele 12 seminii ale lui Israel.
1. Nu toi copiii lui Avraam vor moteni promisiunile fcute lui Avraam de ctre Dumnezeu; aceste promisiuni
trebuie motenite prin credin (9:6-9).
2. Dumnezeu a ales Israelul pe baza voii Sale i nu datorit faptelor oamenilor (9:10-18).
3. Majoritatea israeliilor au czut din cauza necredinei lor (9:27-33).
4. Singura cale de mntuire a evreilor i a Neamurilor este prin credina n Isus Hristos (10:6-13).
5. Credincioii din rndul Neamurilor au fost altoii n rdcina unui mslin bun (11:11-24).
6. Orbirea spiritual a Israelului va nceta atunci cnd va intra numrul deplin al Neamurilor (11:25).
7. Naiunea Israelului va fi mntuit i altoit n neprihnirea lui Dumnezeu (11:26-32).
Expresia tot Israelul (Rom. 11:26) se refer la ceea ce Vechiul Testament numete rmia lui
Israel, de exemplu vezi Isa. 10:20-21. Aceasta este naiunea Israelului din vremea sfritului care se va ntoarce
la Isus Hristos n timpul Necazului cel Mare. Aceasta nu nseamn c fiecare evreu l va accepta pe Isus Hristos
ca Mntuitor, aa cum, la ora actual, nu toi cei din Neamuri l accept pe El. Totui, cei care-L accept pe El
vor fi considerai rmia. Denumirea seminiilor din Apoc. 7:5-8 pare s se refere la cei din naiunea
Israelului, care se vor ntoarce la Dumnezeu prin credin i care vor deveni, de asemenea, Israelul spiritual.
Astfel, numrul 12 simbolizeaz desvrirea final, iar 12 ori 12 arat c rmia lui Israel l va accepta pe
Hristos. Noi credem c aceast acceptare se va produce n a doua jumtate a perioadei Necazului cel Mare, un
punct de vedere susinut n Apocalipsa 12 i n Daniel 12. Trebuie s adugm faptul c unii consider c cei
144.000 sunt primele roade ale ntregii naiuni care se va ntoarce la Dumnezeu. Cei 144.000 reprezint
arvuna seceriului total din naiunea Israelului, care va fi, n cele din urm, mntuit.
5.
a)
b)
c)
d)

n Rom. 9:1-5, Pavel:


nu vorbete clar nici bisericii i nici israeliilor.
vorbete att bisericii ct i israeliilor.
vorbete mai degrab israeliilor dect bisericii.
vorbete mai degrab bisericii dect israeliilor.

6. Explicai n caietul dvs. pe cine reprezint cei 144.000 pecetluii din cele 12 seminii ale lui Israel.
CEI 144.000 IDENTIFICAI (Apoc. 7:5-8)
Obiectivul 4: Vom explica de ce unele seminii sunt omise de pe lista seminiilor lui Israel,
menionat n Apoc. 7:5-8.
Vom discuta acum despre seminiile lui Israel incluse n rndul celor 144.000 i motivul pentru care unele
din acestea, menionate la nceputul Scripturilor, sunt omise n Apoc. 7:5-8. n Gen. 35:23-26, sunt enumerai fiii
lui Israel. Mai trziu, Israel i va binecuvnta, n mod special, pe fiii lui Iosif, Efraim i Manase (Gen. 48:1120), dndu-i lui Iosif o porie dubl, prin includerea fiilor si ca motenitori printre seminiile lui Israel. n lista
motenitorilor lui Israel are loc o modificare ulterioar, cnd Dumnezeu a ales seminia lui Levi n locul ntilor
nscui din toate seminiile lui Israel. Astfel c seminia lui Levi n-a motenit nici o parte de pmnt. Totui, n
lista seminiilor pecetluite din Apoc. 7:5-8, se pare c Levi a luat locul seminiei lui Dan, iar Iosif locul seminiei
lui Efraim.
V vei ntreba poate: De ce seminiile lui Dan i Efraim nu sunt menionate? Noi credem c
rspunsul la aceast ntrebare trebuie gsit n istoria Vechiului Testament. De exemplu, se pare c seminia lui
Dan a fost prima care a adoptat idolatria (Jud. 18:30-31). Mai mult, cnd mpria lui Israel a fost mprit,
dup moartea lui Solomon, Ieroboam, mpratul prii de nord a mpriei, a stabilit dou centre oficiale unde
poporul trebuia s se nchine la idoli: unul localizat n Dan, iar cellalt n Betel, o cetate n ara lui Efraim. O
scurt trecere n revist a pasajelor din Ex. 20:3-4 i Deut. 16:21-22 ne amintete c Dumnezeu urte idolatria.
Referitor la domnia Anticristului, vedem c acesta va ncerca s determine din nou Israelul s renune la
Dumnezeu i s se nchine la un idol, construit dup propriul su chip. El va interzice prin lege nchinarea i va
cere tuturor oamenilor s i se nchine lui i chipului su. Aceasta este urciunea pustiirii menionat de Daniel
(9:27), la care se refer i Isus (Mat. 24:15). Aceast ultim expresie a idolatriei, la fel ca toate cele anterioare,

115

va atrage judecata lui Dumnezeu asupra Anticristului i a mpriei sale. De aceea, noi credem c omiterea lui
Dan i Efraim se refer direct la sentimentele lui Dumnezeu fa de idolatrie.
7. Conform studiului nostru din acest subcapitol al leciei, explicai de ce numele lui Dan i Efraim sunt scoase
de pe lista seminiilor lui Israel din Apoc. 7:5-8?
MAREA MULIME DE OAMENI MBRCAI N HAINE ALBE (Apoc. 7:9-17)
Obiectivul 5: Vom identifica i explica semnificaia marii mulimi de oameni, mbrcai n haine
albe din Apocalipsa 7.
Acum, Ioan descrie marea mulime de oameni mbrcai n haine albe, care-i apare n vedenia despre
mijlocul perioadei Necazului cel Mare. El ne spune c aceast gloat este format din oameni fr numr. Ei
stteau n picioare naintea tronului Mielului, erau mbrcai n haine albe i aveau ramuri de finic n mini. Ioan
observ cum ei strigau cu glas tare i cntau un imn de slav lui Dumnezeu, iar ngerii, cei 24 de btrni i cele
patru fpturi vii s-au nchinat i ei lui Dumnezeu, recunoscnd faptul c lui Dumnezeu i se cuvine toat slava.
Ca exerciiu facultativ, scriei n caietul dvs. o schi detaliat a imnului de slav nchinat lui Dumnezeu,
bazndu-v pe Apoc. 7:10-12, aa cum ai fost ncurajai s v nchinai Lui n Apoc. 4:8-11 i s-L slvii n 5:814.
Privind scena de proslvire a lui Dumnezeu Tatl i a Fiului, Ioan afl de la unul din cei 24 de btrni c
oamenii mbrcai n haine albe vin din Necazul cel mare i c ei i-au splat hainele n sngele Mielului
(vers.14). Este evident faptul c acest grup de oameni a fost rscumprat din Necazul cel mare.
Am discutat deja despre identitatea celor douzeci i patru de btrni care slujesc n prezena lui
Dumnezeu. n acest capitol ne este prezentat un alt grup de oameni. Pentru a face o comparaie, am pregtit un
tabel ce ne arat cteva deosebiri importante ntre cei 24 de btrni din Apoc. 4:4 i 5:8 i marea mulime de
oameni din Apoc. 7:9. Remarcm, n mod special, faptul c cei 24 de btrni slujesc n imediata apropiere a
tronului; marea gloat st n prezena lui Dumnezeu. Btrnii au cununi de aur, n timp ce marea gloat nu
poart cununi. Btrnii au alute i potire de aur cu tmie, care ne arat felul slujirii lor; marea gloat este un
grup fericit de rscumprai ce-L slvesc pe Dumnezeu.
Cei 24 de btrni
Marea gloat de oameni mbrcai n haine albe
Stau pe scaune de domnie n jurul tronului lui Stau n picioare naintea tronului lui Dumnezeu.
Dumnezeu.
Au cununi de aur.
Nu sunt menionate cununile.
Au alute i potire de aur pline cu tmie.
Au n mini ramuri de finic.
Am discutat despre descrierea marii mulimi de oameni i de unde vin acetia. S identificm acum acest
grup de oameni i s vedem semnificaia lui n schema general a evenimentelor de la sfritul veacului. Exist
trei puncte de vedere fundamentale referitoare la identitatea acestui grup. Unii teologi cred c rpirea bisericii va
avea loc n perioada de mijloc a celor apte ani ai Necazului cel mare. Punctul lor de vedere se bazeaz pe
versetul 14 care spune c ei sunt cei rscumprai din Necazul cel mare. Al doilea punct de vedere este susinut
de cei ce cred c marea mulime este format din martirii care nu sunt nc nviai n trup. Punctul nostru de
vedere i a multor ali profesori este c aceast mulime reprezint pe cei ce-au fost prini n a doua rpire de la
mijlocul perioadei Necazului cel mare. Aceti oameni mbrcai n haine albe L-au acceptat pe Isus Hristos n
prima jumtate a Necazului cel mare. Suntem siguri c unii membri ai acestui grup au fost omori pentru
credina lor. Totui, nu exist nici un indiciu c toi ar fi martiri. Noi aflm de la aceast mulime c vor fi
salvai oameni n timpul Necazului cel Mare i acetia vor fi adui n prezena lui Dumnezeu, unde vor rmne
pentru totdeauna.
8.
a)
b)
c)
d)

ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.


Aceast mulime nu slujete n prezena lui Dumnezeu.
Hainele splate n sngele Mielului indic martiriul.
Studiul referitor la acest punct i contextul arat c aceast mulime reprezint biserica rpit.
Din studiul referitor la mulimea fr numr, aflm c vor fi mntuii oameni n timpul Necazului cel mare i
acetia vor fi adui n prezena lui Dumnezeu.
e) Din referinele Scripturii, vedem c marea gloat provine din orice neam, orice seminie, orice norod i de
orice limb.
f) Destinul marii mulimi de oameni mbrcai n haine albe nu este explicat clar n vedenia lui Ioan.

116

9. Identificai n caietul dvs. marea mulime de oameni mbrcai n haine albe din Apoc. 7:9-17 i explicai-i
semnificaia.
NGERUL CU CDELNIA DE AUR (Apoc. 8:1-5)
Obiectivul 6: Vom explica simbolismul ngerului cu cdelnia de aur.
Odat cu ruperea celei de-a aptea pecei se deschide complet cartea (8:1). Totui, n mod straniu, nu se
ntmpl nimic. n schimb, n cer s-a lsat o tcere de aproape o jumtate de or. De ce? Aceast tcere
accentueaz poate dorina tuturor creaturilor din cer de a afla ce conine cartea cu cele apte pecei. Toate aceste
fiine se ntreab, probabil, cum vor primi oamenii motenirea lor, cum se va sfri acest veac i cum vor fi puse
toate lucrurile la locul cuvenit.
Ioan vede acum apte ngeri care stau naintea lui Dumnezeu i crora li se dau apte trmbie (vers.2).
nainte ca aceti ngeri s sune din trmbi, se petrece o aciune paralel: apare un alt nger. Acest nger are o
cdelni de aur i i se d tmie, care s-o aduc mpreun cu rugciunile sfinilor pe altarul dinaintea tronului.
Ioan vede fumul de tmie care se ridic naintea lui Dumnezeu mpreun cu rugciunile celor neprihnii.
Suntem convini c acest alt nger din versetul 3 este un alt tablou al Persoanei i lucrrii Domnului Isus
Hristos din cartea Apocalipsei. Poate v amintii c n Vechiul Testament cdelnia de aur era folosit pentru a
aduce tmie n Sfntul Loca n Ziua ispirii (Lev. 16:12-13). Apostolul Pavel n Evrei 4:14-16 ne nva c
Isus este Marele nostru Preot. n al doilea rnd, rugciunile sfinilor sunt date acestui nger din Apoc. 8:3 pentru
a fi oferite lui Dumnezeu mpreun cu tmia. Acest tablou ni-L prezint pe Isus ca mijlocitor ntre Dumnezeu
i oameni (1Tim. 2:5), mijlocind pentru ei i prezentnd cererile lor naintea lui Dumnezeu. Tmia reprezint
mireasma plcut naintea lui Dumnezeu. Mirosul plcut al tmii ce arde pe altar, care se ridic naintea lui
Dumnezeu, ne sugereaz plcerea spiritual pe care Dumnezeu o primete din aceast ofrand de tmie i
rugciuni.
10.
Tcerea din cer de aproape o jumtate de or accentueaz, probabil, dorina tuturor fiinelor de a ti:
a) cum va primi omul motenirea sa.
b) cum se va sfri acest veac.
c) cum vor fi puse toate lucrurile la locul cuvenit.
d) toate cele menionate la a), b) i c).
e) cele menionate doar la a) i b).
11. Numii n caietul dvs. dou motive ce susin prerea c ngerul din Apoc. 8:3-4 cu cdelnia de aur l
simbolizeaz pe Isus Hristos.
nainte de a trece mai departe, observai c ngerul din Apoc. 8:5 folosete cdelnia de aur
ntr-un mod diferit de cel n care a folosit-o n versetele anterioare. Prima dat o folosete n numele copiilor lui
Dumnezeu, dar n versetul 5 o folosete n legtur cu judecata, care se va revrsa pe pmnt. ngerul umple
cdelnia cu focul din altar i-l arunc pe pmnt. Se strnesc, deodat, tunete, glasuri, fulgere i un cutremur de
pmnt. Nu este greu s vedem legtura dintre rugciunile celor neprihnii, ca de exemplu cei ce strig ctre
Dumnezeu n Apoc. 6:10 i cer judecata celor ri, i nceperea judecii ce urmeaz dup ce ngerii sun din
trmbie. Cu alte cuvinte, rugciunile celor neprihnii se pare c au ca rezultat judecarea celor ri de ctre
Dumnezeu.
SUNETUL PRIMELOR ASE TRMBIE (Apoc. 8:6-9:21)
Obiectivul 7: Vom identifica lucrurile care se vor petrece atunci cnd fiecare din primii ase
ngeri va suna din trmbi.
Avnd nc proaspete n minte efectele focului de pe altar aruncat pe pmnt, care a strnit tunete,
glasuri, fulgere i cutremurul de pmnt, Ioan vede nceputul unei noi drame care se desfoar n faa ochilor
si. Cei apte ngeri sunt pregtii s sune din trmbiele lor, iar profetul mrturisete nceperea cumplitei
judeci. Dup cum vom vedea, unele din judeci sunt descrise pe larg, n timp ce altele ne sunt prezentate pe
scurt, la fel efectele i impactul lor. Cnd primul nger a sunat din trmbi, grindin i foc, amestecate cu snge,
au fost aruncate pe pmnt. A ars o treime de pmnt, o treime din toi copacii i toat iarba verde. O asemenea
judecat nu numai c produce team, dar are i un efect grav asupra capacitii pmntului de a produce oxigen.
Procesul de fotosintez, capacitatea pmntului de a produce oxigenul dttor de via, depinde de existena
pomilor i a vegetaiei.

117

Cnd cel de-al doilea nger a sunat din trmbi, un imens munte de foc aprins a fost aruncat n mare. A
treia parte din mare s-a transformat n snge, o treime din toate vieuitoarele mrii au murit i o treime din corbii
au pierit. Dup ce un al treilea nger a suflat din trmbi, o stea uria a czut pe pmnt. Aceast stea, numit
Pelin, a prefcut n pelin a treia parte din apele pmntului i muli oameni au murit din cauz c apele au
devenit amare. Sunetul celei de-a patra trmbie a avut un efect nociv asupra soarelui, lunii i a stelelor, i
anume, a pierit a treia parte din lumina zilei i a treia parte din lumina nopii. Aceast judecat va atinge, n mod
evident, pe lng planeta Pmnt, sistemul solar i ntreg universul.
Puinii oameni rmai vor nega efectul celor patru judeci anunate de trmbie asupra celor ce triesc
pe pmnt. Efectul acestor dezastre nu este local; dup cum am vzut, acestea vor afecta ntreaga planet ct i
universul. Omul nu va avea putere s previn n vreun fel aceste catastrofe cosmice i naturale. Aa cum
vrjitorii Faraonului au fost lipsii de putere n faa judecilor lui Dumnezeu, oamenii nemntuii vor trebui s
admit: Aici este degetul lui Dumnezeu! (Ex. 8:19) Dar, n acest moment, se face un anun de trezire. Ioan
aude un vultur care zboar n mijlocul cerului, strignd cu glas tare: Vai, vai, vai de locuitorii pmntului, din
pricina celorlalte sunete de trmbi ale celor trei ngeri, care au s mai sune (vers.13).
12.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE:
a) Fundalul judecilor anunate prin trmbie conduce la concluzia c oamenii pmntului trebuie s
experimenteze timpuri nfricotoare.
b) Prima trmbi, ce va aduce grindin, foc i snge pe pmnt, simbolizeaz numai corectarea sau pedeapsa
minor, ce are ca scop schimbarea comportamentului oamenilor.
c) Cnd n Scriptur se folosete noiunea de stele sau muni, de exemplu n cazul judecii celei
de-a doua i a treia trmbie, noiunile respective se refer, n mod simbolic, la nimicirea unor persoane
importante.
d) Efectul judecilor primelor patru trmbie va atinge o vast suprafa din planeta Pmnt ct i din sistemul
solar.
e) Anunul ce urmeaz judecilor primelor patru trmbie pare s indice c urmtoarele judeci vor fi
ngrozitoare.
Apoc. 9:1-12 ne arat c la auzul celei de-a cincea trmbie, Ioan vede o stea ce cade pe pmnt. Stelei i
s-a dat cheia fntnii Adncului (v.1). Cnd am studiat Apoc. 1:20, am nvat c acele stele au fost identificate
drept ngeri sau mesageri. Scriptura ne arat n multe locuri c ngerii sunt fiine personale, adic au toate
calitile unei personaliti. Mai mult dect att, steaua la care se refer versetul 2, folosindu-se pronumele
personal ea, este o dovad c aceasta este o fiin. Faptul c aceast stea a czut nainte de cea de-a cincea
trmbi, ne face s deducem c acest nger nu este altul dect Satan. V amintii poate c Isus a spus: Am
vzut pe Satana cznd ca un fulger din cer (Luca 10:18). Faptul c acestei stele i se d autoritatea,
simbolizat prin cheia fntnii Adncului, susine ideea c aceast stea este Satan. n ce privete Adncul, Luca
8:30-31 sugereaz c acesta este un loc unde demonii sunt inui nchii (comparai 8:31 cu 2 Pet. 2:4 i Iuda 6).
Cnd steaua a deschis fntna Adncului, Ioan a vzut ridicndu-se un fum, ca fumul unui cuptor mare,
iar din acest fum a ieit pe pmnt o armat demonic. n Luca 8:32-33, demonii au intrat n nite porci, dar,
aici, demonii par s fie lcuste. Aceste lcuste au puterea scorpiilor pmntului, avnd o misiune special, aceea
de a-i tortura pe oameni timp de cinci luni. Durerea provocat de ei va chinui pe toi cei care n-au pecetea lui
Dumnezeu pe frunile lor. n acele zile, oamenii vor dori s moar pentru a scpa de chinuri, ns ei vor trebui s
se supun judecii poruncite de Dumnezeu.
Descrierea acestor lcuste demonice i a numrului lor este ngrozitoare. Ele au ca mprat pe ngerul
Adncului (v.11). Numele lui, Abadon n limba ebraic i Apolion n limba greac, nseamn nimicire i
nimicitorul, iar n urma acestei armate infernale nu este dect chin i dorina de a muri. Aceast judecat
reprezint prima nenorocire; deci, nc dou nenorociri ngrozitoare i ateapt pe oamenii pmntului.
13.
ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Steaua czut din cer pe pmnt i creia i s-a dat cheia Adncului poate fi identificat cu Satan.
b) Se crede c ngerul Adncului este o fiin deoarece are un trup normal.
c) Pronumele el, folosit atunci cnd se refer la ngerul Adncului, ne indic o persoan.
d) Adncul la care se refer pasajul din Scriptur este, n mod clar, locul oamenilor care au murit.
e) Judecata anunat de cea de-a cincea trmbi va dura cinci luni.
f) Abadon i Apolion nseamn unsul.
14.

Judecata anunat de cea de-a cincea trmbi aduce cu sine o mulime de lcuste demonice a cror
sarcin este aceea:

118

a)
b)
c)
d)

de a-i nimici pe oamenii de pe pmnt.


de a-i vtma pe oamenii care n-au pecetea lui Dumnezeu.
de a-i tortura pe cei care nu se mpotrivesc judecii lui Dumnezeu.
de a-i rsplti pe unii oameni ri pentru anumite fapte rele.

15.
Enumerai trei lucruri ce sugereaz faptul c acea stea czut din Apoc. 9:1 este Satan.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
n Apoc. 9:13-21, ni se relateaz ce se ntmpl atunci cnd cel de-al aselea nger sun din trmbi.
Ioan aude un glas din cele patru coarne ale altarului de aur. Acest glas poruncete celui de-al aselea nger s-i
dezlege pe cei patru ngeri, care stau legai la rul Eufrat. ntr-un pasaj anterior, poate c v amintii de cei patru
ngeri ce ineau cele patru vnturi ale judecii (7:1). Aceti ngeri nu erau legai, spre deosebire de cei din
versetul 14. Dup prerea noastr, ngerii legai sunt ngeri ri. Aici, ei apar ca fiind conductorii unei mari
otiri, menionat n versetul 16, care va omor a treia parte din oameni (v.15). Rul Eufrat (v.14) este
considerat ca fiind linia de demarcaie dintre Est i Vest (Apoc. 16:12). Acest verset ar putea s se refere la
micarea de trupe din Orient mpotriva lui Anticrist. n Dan. 11:44-45, se face aluzie la faptul c armatele
orientale vor porni spre vest pentru a lupta n ara lui Israel i vor ntrerupe cuceririle Anticristului. Acest pasaj
din Scriptur s-ar putea referi, de asemenea, la aceeai aciune militar din Apoc. 16:12.
Oastea puternic de dou sute de milioane de clrei este pregtit pentru acest moment i scop (v.15).
O cavalerie demonic, avnd o nfiare nspimnttoare, va ucide un mare numr de oameni, la o scar
necunoscut n istoria omenirii. Focul, fumul i pucioasa se vor combina pentru a nimici o treime din populaia
pmntului. Totui, chiar i n faa acestei judeci groaznice, Ioan observ c oamenii nici nu se pociesc i nici
nu-i ndreapt comportamentul pctos (v.20). Ei continu s se nchine demonilor i idolilor, incontieni de
primejdia ce-i pate (v.20-21).
Cuvntul incontieni ne face s ne gndim, mai ales, la rolul pe care-l au vrjitoriile (magia) n
adormirea simurilor oamenilor ri. Termenul magie vine din cuvntul grecesc vrjitorie, asociat cu folosirea
drogurilor. Cuvntul farmacie provine din acest cuvnt. E posibil oare ca n perioada Necazului cel mare
oamenii s devin tot mai dependeni de folosirea drogurilor? Acest lucru ar putea explica motivul pentru care
oamenii par s ignore dezastrele abtute asupra lor, continund s pctuiasc.
16.
Conform celor studiate n acest capitol al leciei, ngerii din Apoc. 9:14-15 par s fie demoni, deoarece:
a) ei sunt legai.
b) ei au fost inui n ateptarea acestui moment.
c) ei pot fi clar identificai ca atare.
d) ei se afl la rul cel mare, Eufrat.
17.
A cta parte din oamenii pmntului vor fi ucii la judecata anunat de cea de-a asea trmbi?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
18.

Descriei pe scurt efectul judecii anunate de cea de-a asea trmbi asupra oamenilor care nu vor fi
omori.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________________________________________________
19.
Identificai ce se va ntmpla cnd fiecare din primii ase ngeri vor suna din trmbi, potrivind fiecare
trmbi (dreapta) cu descrierea judecii anunate de trmbia respectiv (stnga).
____a) A treia parte din ape se preface n pelin.
1) prima trmbi
____b) Lcustele din fntna Adncului i tortureaz pe cei
nelegiuii.
2) a doua trmbi
____c) Grindin, foc i snge sunt aruncate pe pmnt.
3) a treia trmbi

119

____d) O oaste format din dou sute de milioane de clrei


omoar muli oameni.
4) a patra trmbi
____e) A treia parte din lumina soarelui, lunii i stelelor se
va ntuneca.
5) a cincea trmbi
____f) Ceva ca un munte mare de foc aprins este aruncat
n mare.
6) a asea trmbi
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns pentru fiecare din urmtoarele
ntrebri.
1. Conform studiului din aceast lecie, ruperea primelor ase pecei va avea loc n vremea:
a) epocii venice care va urma sfritului vremurilor.
b) stpnirii de o mie de ani a lui Hristos.
c) ultimei jumti a Necazului cel mare.
d) primei jumti din perioada Necazului cel mare.
2.
a)
b)
c)

Scopul peceii Dumnezeului Celui Viu este acela:


de a-i nsemna pe cei ce primesc pecetea pentru judecat.
de a-i proteja pe cei pecetluii.
de a-i nsemna pe cei pecetluii pentru rsplat.

3.
a)
b)
c)
d)

Conform mrturiilor prezentate n aceast lecie, cei 144.000 de oameni pecetluii reprezint:
pe cei neprihnii care sunt rpii n perioada de mijloc a Necazului cel mare.
Israelul spiritual al zilelor de pe urm.
toat mulimea de oameni mbrcai n haine albe.
biserica rpit nainte de Necazul cel mare.

4.
a)
b)
c)
d)
e)

Aceast lecie ne sugereaz faptul c steaua czut din Apoc. 9:1 poate fi Satan deoarece:
se face referire la o fiin.
Isus l-a vzut pe Satan cznd ca un fulger din cer.
acestei stele czute i se d autoritate asupra Adncului.
toate cele menionate la punctele a), b) i c) sunt adevrate.
numai cele menionate la a) i c) sunt adevrate.

5.
a)
b)
c)
d)

Lcustele din fntna Adncului vor tortura pe cei nelegiuii atunci cnd:
primul nger va suna din trmbi.
al aselea nger va suna din trmbi.
al treilea nger va suna din trmbi.
al cincilea nger va suna din trmbi.

ADEVRAT/FALS. Scriei un A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei un F dac
afirmaia este fals.
____6. Pecetluirea celor 144.000 va nsemna sfritul definitiv al distrugerilor abtute asupra
pmntului n vremea Necazului cel mare.
____7. Omiterea numelor lui Dan i Efraim de pe lista seminiilor lui Israel par s simbolizeze ura lui
Dumnezeu fa de idolatrie.
____8. Aceast lecie susine teoria c marea mulime de oameni mbrcai n haine albe i reprezint
pe toi martirii care n-au fost nc nviai n trup.
RSPUNSURI SCURTE.
Rspundei la urmtoarele ntrebri pe scurt, cu propriile dvs. cuvinte. Scriei
rspunsul la fiecare ntrebare n spaiul urmtor.
9. Care va fi funcia celor patru vnturi inute temporar de cei patru ngeri?
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________________________________________________
10.
Care este semnificaia necazurilor anunate dup cea de-a patra trmbi?

120

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________________________________________________

121

RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI


10
d) toate cele menionate la a), b) i c).
1
a) 4) 1.000 de ani
b) 1) primii trei ani i jumtate
c) 3) ultimii trei ani i jumtate
d) 5) eternitate
e) 2) ntre cele dou perioade de trei ani i jumtate
f) 4) 1.000 de ani
11
Rspunsul dvs. poate diferi puin, ns ar trebui s cuprind informaiile principale furnizate de
noi. n primul rnd, Vechiul Testament ne arat c numai Marele Preot putea folosi o cdelni de aur ca
s mijloceasc pentru oameni naintea lui Dumnezeu. n al doilea rnd, Noul Testament indic, n mod
special, c Isus Hristos este singurul mijlocitor ntre Dumnezeu i oameni.
2
b) s vtmeze pmntul.
12
a) adevrat
d) adevrat
b) fals
e) adevrat
c) fals
3
d) s pun o pecete pe frunile slujitorilor lui Dumnezeu.
13
a) adevrat
d) fals
b) fals
e) adevrat
c) adevrat
f) fals
4
c) s le ofere protecie n timpul judecii.
14
b) s-i vtmeze pe oamenii care n-au pecetea lui Dumnezeu.
5
c) vorbete, mai degrab, israeliilor dect bisericii.
15
Se refer la cineva care a avut o cdere anterioar. n al doilea rnd, faptul c Isus spune c
l-a vzut pe Satan cznd ca un fulger din cer ne determin s facem legtura ntre cele dou evenimente.
n fine, acest nger deine controlul Adncului, fapt simbolizat de cheia fntnii Adncului care i s-a dat.
6
Rspunsul dvs. poate fi puin diferit de ceea ce am sugerat noi, ns ar trebui s cuprind
aceleai idei generale. Ei reprezint rmia, adic acei oameni din poporul lui Israel din vremea
sfritului care vor deveni Israelul spiritual, Israelul care-L va accepta pe Isus Hristos ca Mntuitor, la
mijlocul perioadei Necazului cel mare.
16
a) ei sunt legai.
7
Se pare c aceste dou seminii au fost iniiatorii i conductorii apostaziei. n mod simbolic,
omiterea lor de pe list ne arat c Dumnezeu urte idolatria.
17
A treia parte din oamenii pmntului vor fi ucii.
8
a) adevrat
d) adevrat
b) fals
e) adevrat
c) fals
f) fals
18
Ei vor continua s se nchine la demoni i idoli i s pctuiasc ucignd, curvind, furnd i
practicnd vrjitoria.
9
Marea mulime de oameni mbrcai n haine albe este compus din poporul rscumprat,
care L-a acceptat pe Isus Hristos ca Mntuitor personal, n timpul primei jumti a perioadei Necazului
cel mare. Aceast mulime a fost rpit la cer dintre toi oamenii de pe pmnt la mijlocul perioadei
Necazului cel mare. Aceste fapte ne arat c oamenii pot fi mntuii n timpul Necazului cel Mare i c
vor fi adui n prezena lui Dumnezeu.
19
a) 3) a treia trmbi
b) 5) a cincea trmbi
c) 1) prima trmbi
d) 6) a asea trmbi
e) 4) a patra trmbi
f) 2) a doua trmbi

122

Lecia 11: Progresul n panorama profetic


n lecia precedent am studiat evenimentele care vor avea loc la mijlocul perioadei Necazului cel mare.
Ne-am concentrat atenia asupra judecilor vestite prin trmbie i am discutat despre identitatea i semnificaia
celor dou grupuri de oameni care apar n acest moment. n plus, am observat efectul pe care judecile vestite
de trmbie l vor avea asupra oamenilor de pe pmnt. Vom trece, acum, la alte activiti care ntrerup derularea
profetic a aciunii. Vom ntlni i ali actori ale cror roluri n desfurarea ntmplrilor au o influen asupra
cursului evenimentelor.
Mai nti, l vedem pe puternicul nger din capitolul 10 i auzim declaraia sa. Vedem, de asemenea, ce
impact au instruciunile sale asupra proorocului. Ne ndreptm, apoi, atenia spre msurarea templului i spre
rolul celor doi martori din capitolul 11. n cele din urm, ntlnim, n capitolul 12, o femeie nvluit n soare i
copilul ei i obinem indicii despre identitatea, rolul i destinul lor. Cea mai mare parte a materialului din aceast
seciune const n detalieri parantetice.
Pe msur ce vorbim despre progresul nentrerupt al acestor ntmplri profetice, nu trebuie s uitm c
toi credincioii au un singur scop primar. Dup ce suntem mntuii, noi trebuie s mprtim despre dragostea
lui Dumnezeu celor care nu-L cunosc. Deoarece cunoatem judecile ngrozitoare care-i ateapt pe
necredincioi, noi trebuie s facem tot posibilul pentru a-L face cunoscut pe Hristos generaiei noastre.
SCHIA LECIEI
ngerul puternic i crticica (micul sul)
ngerul puternic
nsrcinarea lui Ioan de a prooroci
Detalierile parantetice nainte de cea de-a aptea trmbi
Msurarea Templului
Cei doi martori
Sunetul celei de-a aptea trmbie
Femeia i balaurul
Femeia nvluit n soare
Fiul femeii: Crmuitorul
Aprarea femeii i a rmiei seminiei ei
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
S dai explicaii despre identitatea ngerului cu crticica i s explicai semnificaia mesajului su.
S explicai implicaiile msurrii Templului i a scopului primar al celor doi martori.
S identificai i s dai semnificaia femeii nvluite n soare, a fiului ei i a rmiei seminiei sale.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai aceast lecie i facei autotestul conform procedeelor indicate n Lecia 1.
2. Putei folosi Biblia pentru a rspunde la ntrebrile studiului i la ntrebrile din autotest.
3. Revedei Leciile 8-11 pregtindu-v pentru Evaluarea 3. Urmai procedura schiat n pachetul studentului
pentru a obine rezultate bune la aceast Evaluare.
4. n cazul n care, pn acum, n-ai dat examenul final, facei aranjamentele necesare pentru a da acest examen
asistat de instructorul dvs. ICI.

123

CUVINTE-CHEIE
neizbutit
calamitate
a contempla
ngrozitor
a privi cu nesa la
metafora msurrii

obstinaie
a chibzui
proleptic
reputat
stringent
utopie

DEZVOLTAREA LECIEI
NGERUL PUTERNIC I CRTICICA
Tocmai am vzut urmrile judecilor celei de-a cincea i a celei de-a asea trmbie i prima nenorocire
din capitolul 9. n cea mai mare parte, urmtoarele patru capitole din Apocalipsa (10-13) cuprind, totui,
detalieri parantetice. n lecia de fa, vom discuta despre primele trei din aceste capitole. Prima detaliere
parantetic se ocup de ngerul puternic i crticica.
NGERUL PUTERNIC (Apoc. 10:1-7)
Obiectivul 1: Vom meniona dovada ce v va ajuta s-l identificai pe ngerul puternic i
semnificaia activitii sale.
naintea desfurrii altei judeci, Ioan vede un alt nger puternic cobornd din ceruri. Am ntlnit
termenul un alt nger anterior, n Apoc. 7:2 i 8:3. n fiecare caz, s-a obinuit s se fac o distincie ntre ngeri
i funcia i activitatea pe care o aveau de ndeplinit. n capitolul 7, un alt nger avea pecetea Dumnezeului celui
viu. Capitolul 8 dezvluie apariia unui alt nger cu o cdelni de aur, ce-a adus pe altar tmie mpreun cu
rugciunile sfinilor. Vedem, acum, un alt nger, unul puternic, cu o nfiare plin de slav i o funcie special
de ndeplinit.
S-a pus adesea ntrebarea: Cine este acest nger puternic? Vom lua, mai nti, n considerare
identitatea acestui nger. Vom discuta apoi despre semnificaia activitii sale.
n legtur cu identitatea acestui nger puternic, ne preocup urmtorul fapt, i anume, dac acesta este
literalmente un nger sau o reprezentare simbolic a Domnului nostru. Cercettorii biblici au opinii diferite n
legtur cu aceast chestiune. Unii dintre ei l consider pe acest nger puternic drept un simbol al Domnului Isus
Hristos. Ei vd puncte de similitudine ntre descrierea dat aici i descrierea lui Isus din Apoc. 1:13-15. Se
consider c ambele descrieri se aseamn cu cea a mesagerului divin din Dan. 10:3-5. Unii cercettori nu cred
c acest mesager cu crticica este Isus, deoarece El indic n versetul 6 c este inferior lui Dumnezeu.
Autorul manualului crede c acest nger puternic l simbolizeaz pe Domnul Isus Hristos. n opinia sa,
ngerul puternic descrie aici actul prin care Domnul nostru, ca ruda noastr cea mai apropiat, revendic, n mod
oficial, dreptul de a poseda pmntul. Acest fapt este simbolizat prin gestul su de a-i pune un picior pe pmnt
i cellalt pe mare (v.2). n limbaj figurativ, Dumnezeu este pe punctul de a pune toate lucrurile sub autoritatea
Sa. Planul de mntuire al lui Dumnezeu va fi adus la ndeplinire, iar acest moment de desvrire se va petrece
cu repeziciune i fermitate.
La acest punct (v.6), ngerul, n poziia sa, extrem de semnificativ, pe pmnt i pe mare, face un anun:
Nu va mai fi nici o zbav! Acest anun este numit o declaraie proleptic. O declaraie proleptic este o
declaraie despre viitor, ca i cum ceea ce se declar s-ar fi ntmplat deja. Isaia 9:6 este un astfel de exemplu.
Acest verset vorbete de parc Isus s-a nscut cu aproape 750 de ani nainte de naterea Sa. Declaraia ngerului
din 10:6 reprezint anunul sfritului. Textul grecesc afirm literal: acea vreme nu va mai fi. Aceast
declaraie pare s indice sfritul imediat al vremurilor. Totui, din faptul c n restul crii Apocalipsa sunt
menionate zile, luni i ani, noi tim c acesta nu este scopul avut n vedere. Aici, anunul semnific faptul c nu
va mai exista nici o ntrziere n procesul care conduce spre victoria asupra rului. Timpul lui Satan de a aciona
ca domn al puterii vzduhului (Efes. 2:2) i de a-i ndeprta pe oameni de scopul lui Dumnezeu pentru vieile lor
i de destinul lor venic se apropie de sfrit. Omul lui Satan, Anticristul, se confrunt cu sfritul ncercrii sale
neizbutite de a conduce lumea.
Am discutat pn acum despre identitatea ngerului i scopul su. Ar trebui s facem acum cteva
comentarii despre crticica pe care acesta o ine n mn i reacia la primul su strigt (v.2-4). Ioan a vzut c
acest nger puternic inea n mna sa o crticic deschis (v.2). Unii cercettori biblici consider aceast
crticic (sau mic sul) ca fiind o carte diferit de sulul cu apte pecei, deoarece se spune c este mic.
Considerm aceast carte ca fiind mic dac o raportm la dimensiunea celui ce va lua n posesie motenirea
omului. Cartea este deschis, iar evenimentele nscrise n ea sunt pe punctul de a avea loc. Punctul central este

124

acela c micul sul sau crticica are importan n desfurarea slujbei proorocului, dup cum vom vedea n
versetele 8-11.
Ioan a observat c atunci cnd ngerul puternic i-a pus un picior pe pmnt i cellalt pe mare i a
strigat, apte tunete au fcut s se aud glasurile lor. Nu se tie care a fost acest mesaj pentru c proorocului i sa interzis s scrie despre acesta (v.4). tim, ns, cu siguran, c este avut n vedere sfritul tuturor lucrurilor,
iar evenimentele se vor derula cu repeziciune spre mplinirea lor.
1. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Termenul un alt nger puternic folosit n 10:1 indic faptul c aceast fiin este un arhanghel.
b) Faptul c acea crticic inut n mn de ctre nger este descris ca fiind diferit de sulul cu apte pecei ar
putea indica ideea c aici se face referire la o alt carte.
c) Semnificaia simbolic a poziiei ngerului cu un picior pe pmnt i cellalt pe mare indic o revendicare
oficial a dreptului de posesiune.
d) Anunul c nu va mai fi nici o zbav indic faptul c victoria asupra rului este pe cale de a se nfptui.
e) O declaraie proleptic se refer la o aciune care a avut deja loc n trecutul istoric.
2. n caietul dvs., menionai dovezile care tind s indice faptul c ngerul puternic este un simbol al lui Isus
Hristos i dovezile ce-ar putea indica faptul c acesta n-a fost o fiin divin.
3. Explicai semnificaia anunului ngerului c nu va mai fi nici o zbav.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
NSRCINAREA LUI IOAN DE A PROOROCI (Apoc. 10:8-11)
Obiectivul 2: Vom descrie ce pare s simbolizeze faptul c Ioan a mncat crticica.
nc o dat, Ioan aude o voce din ceruri care-i poruncete s ia crticica din mna ngerului. n
supunere, el se apropie de nger i-i cere crticica. ngerul i-o d, poruncindu-i s-o mnnce. Acesta adaug:
mnnc-o; ea i va amr pntecele, dar n gura ta va fi dulce ca mierea (v.9). Ioan face ceea ce i se spune i
descoper c ngerul descrisese cu destul de mare precizie ce urma s se ntmple. Crticica era la gust dulce ca
mierea, ns aceasta i-a amrt pntecele.
Pentru a nelege semnificaia acestei activiti simbolice, ne vom ntoarce la cartea Ezechiel. n
capitolele 2 i 3 din proorocia sa, Ezechiel consemneaz o experien similar cu cea a lui Ioan. Aici, lui
Ezechiel i se d o carte n chip de sul pe care erau scrise bocete, plngeri i gemete (2:9-10). I s-a spus s
mnnce cartea care n gura sa a fost dulce ca mierea (3:1-3). Imediat dup aceea, proorocului i s-a spus s
mearg la casa lui Israel i s vesteasc cuvintele lui Dumnezeu poporului Su (3:4). Pare evident c aceast
activitate reprezint, n mod simbolic, nsrcinarea profetic a lui Ezechiel. Aceast explicaie se potrivete
destul de bine cu contextul din Apocalipsa 10.
Simbolul de a mnca crticica sugereaz faptul c proorocul trebuia s asimileze complet mesajul
profetic. Vedem c sulul cu apte pecei se referea la termenii pentru desvrirea scopului lui Dumnezeu n
rscumprarea oamenilor. Crticica pare, aici, s accentueze din nou desvrirea scopului divin al lui
Dumnezeu. Ioan trebuia s asimileze mesajul profetic n ntregime. Procednd astfel, el descoper c acest lucru
strnete n sinea sa sentimente contradictorii. Cunoaterea faptului c Dumnezeu va aduce la ndeplinire planul
Su pentru aceast lume, rennoind toate lucrurile, conform dorinei Sale, are ca rezultat o dulce experien de
bucurie n toi credincioii. Pe de alt parte, cunoaterea faptului c cei fr Hristos - inclusiv cei dragi - se vor
confrunta cu o osnd venic, constituie un fapt amar pentru toi credincioii. Cu siguran, acest fapt grav ar
trebui s dea fiecrui credincios o motivaie suficient pentru a face tot posibilul ca s-i ctige pe cei pierdui,
oriunde s-ar afla acetia.
Primind o nou nsrcinare profetic, proorocului i se spune: Trebuie s prooroceti din nou cu privire
la multe noroade, neamuri, limbi i mprai (v.11). Deoarece Ioan se afl la sfritul vieii sale, aceast
declaraie anticipeaz impactul pe care-l va avea proorocia sa, pentru c aceasta, mpreun cu restul Cuvntului
inspirat al lui Dumnezeu, este proclamat n ntreaga lume ca o mrturie pentru toate neamurile (Mat. 24:14).
4. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Porunca adresat lui Ioan de a mnca crticica este fr precedent n Sfnta Scriptur.

125

b) Actul de a mnca acea carte reprezint asimilarea coninutului su.


c) Mesajul referitor la desvrirea scopului lui Dumnezeu pentru oamenii de pe pmnt produce sentimente
contradictorii n cei care-l neleg pe deplin.
d) Lui Ioan i se spune c influena sa ca prooroc se va limita doar la propria sa via.
5. n caietul dvs., descriei ce pare s simbolizeze faptul c Ioan a mncat crticica.
DETALIERILE PARANTETICE NAINTE DE CEA DE-A APTEA TRMBI (Apoc. 11:1-14)
Vom observa mai multe detalieri parantetice pe msur ce ne vom concentra asupra primei pri a
capitolului 11. Unii cercettori biblici ncearc s spiritualizeze acest pasaj, afirmnd c nu este descris nici un
eveniment real. n minile lor, coninutul prezint doar adevr spiritual. Totui, autorul manualului nu este de
acord cu aceast prere. El crede c descrierile date aici se refer la evenimente i aciuni reale, ce sunt
componente vitale n aducerea la ndeplinire a planului de mntuire al lui Dumnezeu pentru oameni. Ne vom
concentra acum atenia asupra primei din aceste detalieri parantetice din capitolul 11.
MSURAREA TEMPLULUI (Apoc. 11:1-2)
Obiectivul 3: Vom identifica corect afirmaiile care explic ce anume implic msurarea
Templului i cum se raporteaz la aceast aciune perioada celor 42 de luni.
n versetele 1 i 2, lui Ioan i se spune s msoare templul i altarul i s-i numere pe cei ce se nchin n
el. ns, i se spune s nu msoare i curtea din afara Templului pentru c aceasta li s-a dat Neamurilor. n plus, i
se spune de ce curtea exterioar trebuie s fie exclus: cci a fost dat Neamurilor, care vor clca n picioare
sfnta cetate patruzeci i dou de luni (v.2).
n aceste versete, am putea distinge o proorocie despre aprarea i salvarea, n ultim instan, a
popoului evreu. Cu puin timp nainte de izbucnirea distrugtorului rzboi dintre romani i evrei
(anul 66 d.H.), evreii cretini au fugit de pe scena conflictului. n mod firesc, aceast fapt a pus la ndoial
loialitatea lor fa de stat i, mai trziu, a ncordat relaiile cu comunitatea evreiasc ortodox. Apoi, pe msur
ce rzboiul a atins punctul su culminant i s-a ncheiat catastrofal n anul 70 d.H., oraul Ierusalim i templul au
fost distruse. Apoi, evreii cretini au pus ntrebarea pe care Pavel o ridicase cu ctva timp n urm cu privire la
ncpnarea evreilor de a-L recunoate pe Isus Hristos ca Mesia: A lepdat Dumnezeu pe poporul Su?
(Rom. 11:1) La aceast ntrebare, Pavel a rspuns: Nicidecum! Apoi, n Romani capitolele 9-11, el ia n
consideraie aceast problem n profunzime i concluzioneaz c decderea Israelului nu este permanent. Mai
degrab, naiunea va fi mntuit, va fi restabilit ca parte a poporului lui Dumnezeu (Rom. 11:26). Aceasta este
nvtura clar a acestor trei capitole. Iar cuvintele lui Isus din Luca 21:24 sunt n acord cu aceast apreciere:
Ierusalimul va fi clcat n picioare de neamuri, pn se vor mplini vremurile neamurilor. De aceea,
Apocalipsa 11 ne d o proorocie ce prezice aprarea i mntuirea, n cele din urm, a poporului evreu.
n Apoc. 11:1-2, Ioan devine un participant n vedenia pe care o primete (i anterior, n 10:8-11, el a fost
participant). I se spune s msoare Templul lui Dumnezeu i altarul; totui, de la aceast msurare, el trebuie s
exclud curtea exterioar ce fusese dat Neamurilor. Ce trebuie s nelegem din aceast metafor a msurrii?
Haidei s examinm, mai nti, aspectele fizice ale templului i s lum apoi n considerare semnificaia sa.
Templul nsui (locul sfnt i Sfnta sfintelor) era nconjurat de trei curi. Prima i cea mai apropiat de
templu, Curtea preoilor adpostea altarul pentru arderile-de-tot i marele lighean de aram (marea de aram).
Aceast curte era rezervat numai preoilor. Lng aceasta se afla Curtea israeliilor, care a fost separat n
dou pri: una pentru brbai i o alta pentru femei. Poporul Israelului putea s se adune pentru nchinare n
aceste ultime dou pri. n afara acestor curi interioare se ntindea Curtea Neamurilor, deschis tuturor
oamenilor interesai - evrei i Neamuri.
n viziunea prezent, toate curile interioare i templul, mpreun cu cei ce se nchinau, sunt separate de
curtea exterioar - Curtea Neamurilor. n timp ce reflectm la metafora msurrii, recunoatem c msurarea
unui ora nseamn mult mai mult dect doar a-i afla dimensiunile. Mai degrab, o comparare a acestui
simbolism prezent cu folosirea sa n alte poriuni din Scriptur ne conduce la concluzia c acea msurare
simbolizeaz punerea deoparte a unui ora, fie pentru a-l salva, fie pentru a-l distruge. Autorul manualului crede,
de asemenea, c, n anumite contexte biblice, msurarea implic dreptul de proprietate a lui Dumnezeu. (Vezi 2
mp. 21:13; Isa. 34:11; Plngerile 2:8.) n cazul prezentului, noi vedem un contrast: templul i curile sale sunt
ferite, spre deosebite de curtea exterioar i oraul sfnt.
Aici este clar c att curtea exterioar ct i oraul Ierusalim sunt marcate pentru a fi distruse de ctre
Neamuri. Din ceea ce s-a referit Isus n Luca 21:24 cu privire la clcarea n picioare a Ierusalimului de ctre

126

Neamuri, deducem c oraul, n acest caz, simbolizeaz poporul evreu ca ntreg. Din nou, n cazul prezentului,
Ierusalimul simbolizeaz ntregul popor evreu. Deoarece oraul este prezentat n contrast cu templul i cu cei ce
se nchin n el i care vor fi salvai, semnificaia pare s fie aceea c naiunea ca ntreg este pus n contrast cu o
parte sau o rmi mai mic, care-i reprezint pe cei ce se nchin cu adevrat lui Dumnezeu.
Pare clar faptul c templul i cei se nchin n el nu reprezint ntregul Israel, deoarece ei sunt pui n
constrast cu curtea exterioar i cu oraul Ierusalim ca ntreg, care reprezint naiunea. Acesta sugereaz un
contrast ntre rmia evlavioas de israelii credincioi, care, n contrast cu oraul ca ntreg, sunt cu adevrat
nchintori ai lui Dumnezeu. Naiunea Israelului va fi clcat n picioare de ctre neamuri; adic, poporul evreu
va cdea sub judecata divin pentru c au devenit, din punct de vedere spiritual, apostai. Acest fapt este ntrit
de versetul 8 n care Ierusalimul este numit, n mod figurativ, Sodoma i Egiptul, unde Domnul a fost rstignit.
Iat alte poriuni din Scriptur n care Ierusalimul reprezint ntreaga naiune: Psa. 137:5-6; Isa. 40:1-2 i Mat.
23:37.
Versetul 2, care spune c: vor clca n picioare sfnta cetate patruzeci i dou de luni, ne trimite
napoi la Dan. 9:27, unde se spune c un domn ce va veni va face un legmnt de apte ani cu evreii. De aceea,
n prima jumtate a perioadei Necazului cel mare, evreilor li se va permite s se nchine n templul lor, iar ei vor
simi c locul lor este n Ierusalim. Totui, aceast detaliere parantetic din 11:1-2 pare s se refere la mijlocul
celor apte ani ai necazului, un moment n care politica tolerant a Anticristului ncepe s ia sfrit. Apoi, la
mijlocul perioadei legmntului, adic dup 42 de luni sau 3 ani i jumtate, Anticristul va nclca termenii
legmntului su cu evreii, va anula libertile religioase i civile (pentru cei credincioi) i-i va instala n templu
propriul chip pentru ca lumea s i se nchine. Acest act constituie urciunea pustiirii (Mat. 24:15). Sfritul
ultimilor 3 ani i jumtate marcheaz sfritul vremurilor Neamurilor (Luca 21:20-24). Dan. 7:25 spune c: El
va rosti vorbe de hul mpotriva Celui Prea nalt, va asupri pe sfinii Celui Prea nalt timp de o vreme, dou
vremuri, i o jumtate de vreme. Cu toate acestea, rmia celor credincioi va fi aprat de Dumnezeu n
acest timp de necaz.
6. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Msurarea templului i a altarului i numrarea celor ce se nchin n el se refer la mntuirea poporului
evreu.
b) Msurarea din capitolul 11:1-2 se refer la exerciiul de aflare a dimensiunii unui lucru.
c) Clcarea n picioare a Ierusalimului, ce simbolizeaz naiunea Israel, i salvarea nchintorilor se refer la o
rmi care-i reprezint pe cei ce se nchin cu adevrat lui Dumnezeu.
d) Perioada celor 42 de luni n care oraul sfnt va fi clcat n picioare se refer la perioada de 3 ani i jumtate
ai necazului, n care Anticristul i va persecuta pe evreii credincioi.
e) n timp ce primii 3 ani i jumtate ai domniei lui Anticrist sunt marcai de o politic religioas tolerant,
aceasta va lua sfrit la mijlocul domniei sale.
f) n timp ce evreii vor avea libertatea s se nchine n templul lor timp de 3 ani i jumtate, ei nu se vor simi
cu adevrat acas n Ierusalim.
g) Sfritul celei de-a doua perioade de 3 ani i jumtate va aduce cu sine sfritul vremurilor Neamurilor.
CEI DOI MARTORI (Apoc. 11:3-14)
Obiectivul 4: Vom descrie scopul celor doi martori, puterile lor, urmrile mrturiei lor i vom
indica posibila lor identitate.
Versetele 3-14 ne dau detalii despre slujba a doi martori puternici, care vor prooroci unui popor chinuit n
timpul celor 42 de luni ngrozitoare din perioada necazului. n timp ce unii cercettori biblici i consider pe
aceti doi martori drept un simbol al bisericii n mrturia sa, noi suntem determinai, prin intermediul descrierii
detaliate a celor doi martori, s-i considerm drept doi indivizi din vremea sfritului care vor fi trimii israeliilor
pentru a-i ndemna s se pociasc. n aceast seciune, vom discuta despre scopul, identitatea, timpul slujirii,
descrierea detaliat i moartea lor.
Remarcm, mai nti, scopul lor: ei sunt martori cu puteri speciale, care vor ndeplini slujba lor specific
timp de 1.260 de zile sau 42 de luni (v.3). Un cercettor biblic observ c identitatea lor unic ca prooroci din
vremurile de sfrit este simbolizat prin faptul c ei sunt mbrcai n saci. Pnza de sac era o estur aspr,
din pr de capr, folosit la confecionarea sacilor i a hainelor aspre folosite de bocitori (Gen. 37:34; Apoc.
6:12). Hainele aspre confecionate din pnz de sac erau, de asemenea, purtate n timpul marilor calamiti i n
vremuri de pocin pentru a exprima mhnirea pentru pcat (2 Sam. 3:31-32; 1 mp. 20:32; Mat. 11:21).

127

Cei doi martori sunt numii cei doi mslini i cele dou sfenice, care stau naintea Domnului
pmntului (v.4). V putei aminti c marele preot Iosua i Zorobabel au fost ridicai pentru a fi martori n
vremea lui Zaharia. Ei au slujit n puterea Duhului Sfnt, simbolizat prin uleiul de msline folosit n sfenice
(Zah. 4:1-6). n acele zile primejdioase, Dumnezeu reamintete poporului Su c scopul Su va fi mplinit: nu
prin putere, nici prin trie, ci prin Duhul Meu. n mod similar, aceti doi martori din vremurile de sfrit i vor
exercita slujba profetic prin puterea Duhului Sfnt.
Pe lng slujba uns de proorocire, cei doi au i o mare putere (v.5-6). Ei sunt protejai de Dumnezeu de
atacurile dumanilor lor, au putere asupra elementelor naturii, inclusiv capacitatea de a opri ploaia i au puterea
s loveasc pmntul cu orice fel de urgie, ori de cte ori vor dori. Un cercettor al proorociei biblice remarc
faptul c aceti doi prooroci vor fi nzestrai cu cele mai mari puteri date vreodat proorocilor de pe pmnt.
Aceasta explic capacitatea lor de a supravieui, timp de 42 de luni, tuturor ncercrilor de a fi distrui.
Nu este clar cnd anume, pe parcursul celor apte ani, i-au desfurat lucrarea cei doi martori. Unii
cercettori biblici cred c acetia au slujit n timpul primei jumti ai necazului. Aceti cercettori cred c slujba
lor va fi esenial pentru mntuirea celor 144.000. De asemenea, ei insist asupra faptului c, deoarece
Neamurile vor oprima Ierusalimul n timpul celei de-a doua jumti, n-ar exista nici un motiv aparent ca ei s nu
mrturiseasc. Ali cercettori biblici cred c n timpul celei de-a doua jumti a necazului, slujba martorilor va
fi, n special, necesar atunci cnd Anticristul i va impune autoritatea asupra poporului evreu. Aceti
cercettori atrag, de asemenea, atenia asupra faptului c cea de-a doua jumtate constituie un timp mai precis de
judecat i, de aceea, compatibil cu scopul slujbei celor doi martori.
Autorul manualului consider c foarte muli oameni se vor ntoarce la Domnul n timpul primei jumti
a necazului ca urmare a slujbei celor doi martori. E adevrat c nu este nicieri clar specificat dac aceast
extraordinar ntoarcere spre Dumnezeu constituie urmarea slujbei lor sau a celor 144.000 sau i a unora i a
altora, sau dac este, pur i simplu, o lucrare suveran a Duhului lui Dumnezeu. tim, ntr-adevr, c cei doi
martori au un mesaj dramatic, dinamic i puternic care va fi nsoit de semne miraculoase (v.3-6). O comparaie
a capitolelor 7-11 din Exodul i a pasajului 17:1-7 din 1 mprai cu Apoc. 11:6 indic faptul c cei doi martori
vor avea aceeai putere, n ce privete sngele, bolile i ploaia, pe care au avut-o Moise i Ilie.
n timp ce puterile enumerate n versetul 6 ar putea sugera identitatea celor doi martori, Scriptura nu le
identific ntr-un mod precis. Unii cercettori biblici insist c acetia sunt Enoh i Ilie, care trebuie s se
ntoarc pe pmnt i s experimenteze moartea, deoarece oamenilor le este rnduit s moar o singur dat
(Evrei 9:27). n mod evident, acetia doi, singurii dintre toi oamenii care au mai trit vreodat, sunt ndreptii
la aceast ipostaz. Poate c aceti cercettori biblici neglijeaz faptul c i o ntreag generaie de credincioi ce
vor fi rpii, nu vor cunoate moartea.
Ali cercettori biblici insist asupra faptului c cei doi martori sunt Moise i Ilie, deoarece acetia vor
avea slujbe similare proorocilor amintii. Cea de-a doua prere se bazeaz i pe faptul c Moise i Ilie au aprut
mpreun cu Isus pe Muntele Schimbrii la Fa (Mat. 17:1-7). n plus, Maleahi 4:5 spune c Ilie va veni:
nainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare i nfricoat. Ilie reprezint un simbol pentru slujba
profetic exercitat ntr-un mod dinamic i puternic (Luca 1:17). Autorul manualului crede c Moise i Ilie s-au
aflat pe Munte mpreun cu Isus deoarece El a mplinit Legea, reprezentat de Moise i de Prooroci, reprezentai
de Ilie. Dei nu tim cu siguran identitatea lor precis, credem c cei doi martori vor fi prooroci n stilul
Vechiului Testament, deoarece ei vor sluji ntr-o vreme n care o parte din Israel se va ntoarce la Dumnezeu.
7. n caietul dvs., descriei-i pe scurt pe cei doi martori, puterile lor i indiciile despre identitatea lor.
n timp ce proorocii vestesc mesajul lui Dumnezeu, ei se vor confrunta, fr ndoial, cu opoziia celor
necredincioi. Cu toate acestea, potenialii asasini vor fi complet lipsii de putere n a le face vreun ru. De fapt,
dac vor ncerca s le fac vreun ru celor doi, ei vor fi imediat nimicii (v.5). Trebuie s inem minte c viaa
oamenilor lui Dumnezeu se afl n minile Sale. Putem s-L slujim pe Dumnezeu fr team, pentru c El ne va
proteja pn la ndeplinirea sarcinii noastre. Cnd se va apropia ceasul morii, fiecare dintre noi, datorit puterii
Sale permanente, vom putea spune aa cum a spus i Pavel: am pzit credina (2 Tim. 4:7). Totui, cnd ei i
vor isprvi mrturisirea, fiara din Adnc i va ataca, i va birui i-i va omor (v.7). Pentru prima oar n
Apocalipsa avem o avanpremier a Anticristului care va veni, fiara din Apocalipsa 13.
Versetele 8-10 dezvluie reacia nemiloas a oamenilor necredincioi fa de moartea celor doi martori.
Contrar legilor bunei cuviine i a umanismului, trupurile celor doi vor zace nengropate i vor fi expuse la cea
mai mare umilin, timp de 3 zile i jumtate, pe strzile Ierusalimului. n mod figurativ, Ierusalimul este numit

128

Sodoma i Egipt. Sodoma se refer la degradarea moral, iar Egiptul simbolizeaz opresiunea, robia i idolatria;
totui, adevrata identitate a oraului este specificat clar n versetul 8.
Moartea martorilor va declana o srbtoare n ntreaga lume, deoarece oamenii au crezut, n mod greit,
c bolile, seceta i judecata au venit, mai degrab, de la cei doi dect de la Dumnezeu prin acetia (comparai
v.12 cu 4:1). Totui, n timp ce sistemele moderne de comunicaie rspndesc vestea i arat rmiele
proorocilor, iar srbtoarea atinge punctul culminant, martorii sunt nviai n plin vzul dumanilor lor. Aceast
schimbare dramatic a evenimentelor umple de groaz inimile oamenilor, n timp ce acetia aud o voce din ceruri
poruncind: Suii-v aici! (v.12). Apoi, n vzul dumanilor lor, proorocii se vor sui ntr-un nor spre cer.
Totui, nainte ca dumanii lor s se ntoarc la ndeletnicirile lor pctoase, oraul este zguduit de un mare
cutremur de pmnt care distruge a zecea parte din cetate. Supravieuitorii sunt ngrozii i dau slav
Dumnezeului cerului (v.13). Cea de-a doua nenorocire a trecut, iar cea de-a treia este pe cale s vin n curnd
(v.14).
8. Pe baza cunotinelor dvs. despre sistemele moderne de comunicaie, descriei n caietul dvs. cum ar fi posibil
ca oamenii din fiecare neam, seminie, de orice limb, fiecare naiune s vad trupurile moarte ale celor doi
martori timp de 3 zile i jumtate.
9. Combinarea dovezii c o mare mulime va fi salvat din Necaz cu faptul c cei doi martori vor avea o slujb
puternic sugereaz c slujba lor va fi:
a) limitat la evrei, n general, i la Ierusalim, n particular.
b) moderat eficient n a indica judecata ce urmeaz s vin.
c) foarte reuit n a-i determina pe oameni s se ntoarc spre Dumnezeu i n a le arta oamenilor c vor da
socoteal lui Dumnezeu.
d) reuit numai n proorocirea judecii i pregtirea oamenilor pentru mnia viitoare a lui Dumnezeu.
10.

Potrivii persoana (dreapta) cu motivul pentru care acesta este sau nu este adesea identificat ca unul din
cei doi martori din Apocalipsa 11 (stnga).
____ a) Identificat ca reprezentant al Legii; a aprut
1) Moise
pe Muntele Schimbrii la Fa mpreun cu Isus.
2) Ilie
____ b) Cel dinti om care a fost rpit la ceruri; unul din cei
3) Enoh
doi care sunt ndreptii s se ntoarc, deoarece
n-a murit niciodat.
____ c) Reprezentant al slujbei de prooroc; a aprut mpreun
cu Isus pe Muntele Schimbrii la Fa.
____ d) Nendreptit pe motiv c oamenilor le este rnduit
s moar o singur dat (Evrei 9:27).
____ e) Identificat prin proorocia Vechiului Testament i
confirmat de Isus ca fiind unul care va veni nainte de a
veni ziua Domnului, ziua aceea mare i nfricoat.
SUNETUL CELEI DE-A APTEA TRMBIE (Apoc. 11:15-19)
Obiectivul 5: Vom explica pe scurt importana celei de-a aptea trmbie.
Rstimpul dintre cea de-a asea i cea de-a aptea trmbi a luat sfrit n acest moment. nsrcinarea
profetic a lui Ioan a fost rennoit, templul a fost msurat, iar cei doi martori au venit i apoi au plecat. Se
poate auzi acum cea de-a aptea trmbi, anunnd perioada final a sfritului (10:7). Este clar, totui, c
declaraia este proleptic, adic, anticipeaz sfritul conflictului din capitolul 19, vorbind de parc acesta ar fi
un fapt mplinit. ns, dup cum vom vedea, aceast perioad final implic o perioad extins de timp.
n timpul celei de-a aptea trmbie, nu se petrece nici o nenorocire. Mai degrab, se face un anun c
mult-ateptata mprie a Domnului nostru va veni i va fi venic. Aceasta nseamn c timpul se va scurge
rapid pentru cei nelegiuii, pentru Satan i pentru cei controlai de el. n replic la acest anun, cei 24 de btrni
se bucur foarte mult de binecuvntarea anticipat care va curge din mprie. Ei scot n eviden triumful
Domnului nostru n preluarea puterii de la forele potrivnice n timp ce-i va ntemeia mpria. Remarcai
elementele asociate cu preluarea puterii de ctre El.
1. Neamurile erau mniate (v.18). Astfel, sfritul nu se ncheie cu o utopie panic, ci, mai degrab, cu o
confruntare ntre un Dumnezeu sfnt i un om sfidtor.
2. Dezvluirea mniei lui Dumnezeu (v.18). Pn n acest moment, a ieit n eviden ndelunga Sa rbdare.
3. Sfritul aduce cu sine nevoia pentru judecat (v.18). Aici, se are n vedere, n primul rnd, nvierea
neprihniilor mori, care vor fi rspltii. Este, de asemenea, un timp pentru ca distrugtorii s fie nimicii.

129

n timpul ncheierii acestei scene, accentul se mut pe templul lui Dumnezeu din ceruri, care este deschis,
dezvluind chivotul legmntului. n seciunea precedent, am vzut c cei neprihnii au trebuit s prseasc
templul din Ierusalim, dar ei nu vor mai trebui s fug din templul lui Dumnezeu din ceruri (v.19). Scena
templului din ceruri cu chivotul legmntului ne reamintete c aa cum Dumnezeu i-a pstrat legmntul n
Vechiul Testament, tot aa i va ine ntotdeauna Cuvntul. Oamenii, ca i israeliii din vremurile trecute, ar
putea s-i ncalce partea lor din contract (legmnt), ns Dumnezeu este credincios Cuvntului Su. n
vremurile de ncercare din viitor, se poate conta pe Dumnezeu pentru ca El s-i duc poporul, n siguran, spre
rsplata lor. Un cercettor biblic observ c deschiderea Templului din ceruri semnific i anticipeaz putina
noastr de a intra direct n prezena lui Dumnezeu printr-o prtie ce nu va mai avea nevoie de nici o mijlocire.
Aceea va fi o vreme minunat n timp ce credina va fi nlocuit de faptul c-L vom vedea aa cum este (1 Ioan
3:2). Fulgerele, tunetele, grindina i cutremurul din acel moment nsoesc prezena lui Dumnezeu i semnific
mnia Sa pe msura continurii apocalipsei.
11. n caietul dvs., explicai pe scurt importana celei de-a aptea trmbie.
FEMEIA I BALAURUL (Apoc. 12:1-6, 13-17)
n ultima seciune a acestei lecii vom examina capitolul 12. Aceasta este o alt detaliere parantetic. n
timp ce ntregul capitol este n centrul ateniei, vom examina, n principal, versetele 1-6 i 13-17, lsnd subiectul
Balaurul cel mare (v.7-12) pentru Lecia 12. Vom studia, acum, despre femeia nvluit n soare, fiul ei i
rmia seminiei ei.
FEMEIA NVLUIT N SOARE (Apoc. 12:1-6, 13-16)
Obiectivul 6: Vom identifica femeia din Apocalipsa 12 i vom descrie fuga i protejarea ei.
Ioan consemneaz apariia n ceruri a unui mare semn (v.1). Acest semn care apare n ceruri indic o
realitate de pe pmnt. Ioan vede o femeie misterioas i nsrcinat, nvluit n soare, purtnd pe cap o cunun
de dousprezece stele i avnd luna sub picioarele sale. Ea se afl n chinuri pe punctul de a nate, n timp ce un
mare balaur rou st lng femeie, ateptnd s-i mnnce copilul de ndat ce acesta se va nate (v.2-4). Cu
toate acestea, ea l nate n siguran pe copil, de parte brbteasc, care este imediat rpit la Dumnezeu. ntre
timp, femeia fuge ntr-un loc pregtit de Dumnezeu unde rmne 1.260 de zile. Vom discuta acum despre
identitatea femeii, semnificaia i viitorul su.
Muli cercettori biblici cred c femeia reprezint Israelul. Un comentator biblic spune c ea
simbolizeaz Israelul ca fiind pntecele din care s-a nscut Hristos. i alte femei sunt menionate n
Apocalipsa, ca de pild, Iezabela (2:20), ce reprezint religia ca sistem fals; prostituata, curva (17:1-7, 15-18),
care reprezint biserica apostat din viitor; i mireasa, soia Mielului (19:7), care reprezint biserica ce se va uni
cu Hristos n slav. n mod interesant, singurul alt loc din Scriptur unde apare acest simbol este n legtur cu
Israelul (Gen. 37:9).
n Vechiul Testament, Israelul este menionat, din cnd n cnd, ca o femeie mritat, nevasta lui Iehova
(Isa. 54:1; Ier. 3:1-14; Osea 2:14-23). De fapt, Israelul este singurul grup din poporul lui Dumnezeu numit n
Scriptur drept o femeie mritat.
n contrast, biserica este numit drept fecioar
(2 Cor. 11:2) i niciodat mam care ateapt s nasc. Israelul este, de asemenea, menionat n Vechiul
Testament ca fiind o femeie n chinurile naterii (Isa. 26:7 i 66:7; Mica 4:10, 5:3). Putem concluziona, deci, c
femeia din Apocalipsa 12 reprezint Israelul. i, aa cum intensificarea durerilor naterii indic faptul c se
apropie naterea, tot aa durerile femeii ar putea reprezenta semnele din vremea sfritului despre care a vorbit
Isus (Marcu 13:8).
nainte de a discuta despre identitatea copilului de parte brbteasc, trebuie s ne concentrm atenia
asupra soartei i viitorului femeii. Versetele 6 i 14 afirm c femeia va fugi de balaurul cel mare. Aceste dou
versete indic locul unde va fugi femeia, cum va putea ea s ajung acolo n siguran, faptul c Dumnezeu se va
ngriji de ea i durata de timp n care femeia va fi protejat de mnia balaurului.
Dup cum am remarcat anterior, la mijlocul perioadei necazului, Anticristul va nclca legmntul su cu
Israelul. Timpul n care Anticristul i Israelul s-au neles bine se va sfri brusc, iar Israelul va fi silit s fug
ntr-un loc pregtit. Muli cercettori biblici, inclusiv autorul manualului, cred c Israelul va cuta adpost
ntr-un loc situat n Iordanul modern, numit Petra. n vremurile biblice, acesta a fost numit Sela, care semnific
piatr, stnc (2 mp. 14:7; Isa.16:1). Dan. 11:41 indic faptul c Anticristul va invada multe ri din Orientul

130

Mijlociu, inclusiv Israelul, ns, dintr-un motiv oarecare, Edomul, Moabul i Ammonul vor scpa de puterea sa.
Este semnificativ faptul c localitatea Petra din Iordanul modern este situat parial n zona acestor trei ri
antice. n plus, Dumnezeu spune prin proorocul Osea c El va conduce Israelul n deert i acolo i va vorbi pe
placul inimii sale (Osea 2:14).
Petra este situat pe un mare lan muntos n deertul Iordanului. Localitatea a fost, iniial, o aezare
edomit, dar, cam prin anul 300 .d.Hr., nabateenii au transformat-o n uimitorul ora tiat n piatr numit Petra.
Pentru a intra n Petra, trebuia s mergi pe jos sau clare printr-un coridor ngust numit sik, lung de o mil.
Nici o main mai mare n-ar putea s treac prin acest coridor ngust i, deoarece localitatea Petra este relativ
inaccesibil, acest fapt sporete izolarea sa. n interior, exist o zon de 22 de mile ptrate, nconjurat de stnci
abrupte. Petra are temple, case i alte zone locuibile cioplite n piatr. Unii cercettori biblici estimeaz c mai
mult de un milion i jumtate de oameni ar putea fi adpostii n Petra. Lund n considerare faptele mai susmenionate, n-ar fi incorect s numim Petra drept un loc pregtit.
Nu tim cu precizie cum femeia va evita s fie prins n timp ce va ncerca s scape; totui, versetul 14
indic faptul c ea va primi ajutor divin. Poate c brutele ameninri externe la adresa puterii lui Anticrist i vor
distrage atenia destul de mult timp ca femeia s poat scpa din aceast criz. Oricum, femeia va ajunge n
siguran la locul pregtit, unde Dumnezeu se va ngriji de ea timp de 1.260 de zile (v.6) sau o vreme, vremi, i
jumtatea unei vremi (v.14). (Intervalul de timp este acelai cu 42 de luni, 1.260 de zile sau 3 ani i jumtate.)
Astfel, n timpul celei de-a doua jumti a perioadei necazului femeia va fi adpostit n deertul ndeprtat.
12.
a)
b)
c)
d)
13.

Potrivit studiului nostru, femeia nvemntat n soare ce poart o cunun cu dousprezece stele i are
luna la picioarele sale reprezint:
mireasa lui Hristos;
biserica apostat din ultimele zile;
naiunea Israel;
principiul rului.
n caietul dvs., descriei fuga femeii i protejarea ei.

FIUL FEMEII: CRMUITORUL (Apoc. 12:5-6)


Obiectivul 7: Vom discuta despre identitatea i semnificaia fiului femeii.
Apocalipsa 12 prezint o femeie simbolic ce d natere la un copil simbolic, de parte brbteasc, care
este sortit s crmuiasc neamurile cu un toiag de fier. Ca n cazul fiecrei figuri simbolice, exist concepii
diferite despre identitatea copilului de parte brbteasc. Unii comentatori biblici susin faptul c, deoarece
femeia simbolizeaz naiunea Israel, ea va contribui la formarea propriului su neam, adic a unui grup de
israelii. Ei cred c copilul de parte brbteasc reprezint cei 144.000 pecetluii pe pmnt n Apocalipsa 7,
care reapar n 14:1-5 n ceruri. Sunt susinute i alte preri, ns, n opinia autorului manualului, acestora le
lipsete credibilitatea urmtoarei consideraii.
Afirmaia Ea a nscut un fiu, un copil de parte brbteasc. El are s crmuiasc toate neamurile cu un
toiag de fier (v.5) furnizeaz o indicaie clar despre copil: El este Unsul lui Dumnezeu, care este sortit s
domneasc peste ntreg pmntul. Acest verset din Scriptur este o referin clar la Psalmul 2 ce prezice c fiul
mesianic va primi neamurile ca motenire i va domni peste ele cu un toiag de fier (Psa. 2:6-9). n timpul
Mileniului, Hristos va crmui, ntr-adevr, neamurile n acest fel. Remarcai c Ioan nu menioneaz vreun
eveniment care s se fi petrecut ntre naterea lui Hristos i nlarea Sa. tim c s-au fcut eforturi pentru a-L
ucide pe Isus la naterea Sa, dar acestea au fost zadarnice. Punctul principal este acela c, prin lucrarea Sa
reuit de mntuire, Domnul nostru a zdrnicit planurile ticloase ale lui Satan. n plus, slujba lui Isus a
culminat n nlarea i preamrirea Sa (Fil. 2:5-11). Urmarea eecului balaurului de a-l distruge pe copilul de
parte brbteasc, a remarcat Ioan, a fost aceea c balaurul i-a ndreptat atenia spre femeie i rmia
seminiei ei. Privind n viitor, acest fapt nseamn c Anticristul i va vrsa mnia peste Israel, n special, peste
cei credincioi care-L vor urma pe Domnul Isus Hristos.
14.

E evident c fiul femeii este hrzit pentru mreie ca urmare a eforturilor balaurului de a-l ucide la
natere. n caietul dvs., discutai despre identitatea i semnificaia copilului de parte brbteasc.

RMITA SEMINIEI FEMEII (Apoc. 12:17)


Obiectivul 8: Vom explica cine este rmia seminiei femeii.

131

n ultima seciune a acestei lecii, ne vom concentra atenia asupra versetului 17. Deoarece balaurul a
euat n ncercarea de a-i omor pe copil i pe femeie, el va cuta s distrug rmia seminiei ei (v.17). Un
cercettor biblic de seam remarc faptul c Israel este urt de ctre diavol nu din cauza calitilor sale, ci pentru
c acesta a fost ales de ctre Dumnezeu i ocup o poziie vital n planul Su pentru eternitate. Unii cercettori
biblici cred c, aa cum comunitatea cretin din Palestina a fugit de ravagiile rzboiului iudeu
(66-70 d.H.), rmia credincioas va fugi spre oraul Petra pentru a se adposti. Totui, aparent o parte din
aceast rmi, descris ca fiind alctuit din cei care pzesc poruncile lui Dumnezeu, i in mrturia lui Isus
Hristos nu va fugi s se adposteasc. Peste aceti credincioi din ntreaga lume se va revrsa mnia balaurului.
Pe scurt, se pare c femeia va rspunde la porunca dat de Isus i va fugi n locul pregtit pentru ea
(Mat. 24:16). Totui, va exista o rmi din Israelul credincios care nu va putea s fug n locul pregtit.
Aceast rmi rspndit pe ntreg pmntul constituie rmia seminiei femeii. Balaurul i va ataca pe
aceti credincioi ai Israelului, oriunde se vor afla ei, n ncercarea de a-i distruge definitiv.
15. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii adevrate.
a) Femeia reprezint Israelul, copilul de parte brbteasc l simbolizeaz clar pe Domnul Isus Hristos, iar
rmia seminiei femeii este identificat ca fiind biserica.
b) Adevratul motiv pentru care balaurul este furios este acela c el n-a reuit s zdrniceasc planul lui
Dumnezeu pentru mntuirea oamenilor.
c) Mnia balaurului este ndreptat mpotriva rmiei seminiei femeii, din cauza slujbei lor active din timpul
necazului i a faptului c s-au opus regimului su.
16.
Explicai cine este rmia seminiei femeii.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns pentru fiecare din urmtoarele
ntrebri.
1. ngerul puternic din Apoc. 10:6-7 vestete un mesaj extrem de semnificativ pentru cei de pe pmnt, indicnd
faptul c:
a) va exista o ntrziere nainte de obinerea victoriei;
b) va exista o ntrziere nedeterminat nainte de mplinirea planului lui Dumnezeu;
c) planul de rscumprare al lui Dumnezeu va cunoate o mplinire imediat;
d) nu va mai fi nici o zbav n procesul care duce spre triumful divin.
2.
a)
b)
c)
d)

Simbolismul msurrii templului este acela c:


ne d posibilitatea s nvm despre dimensiunile sale fizice.
o parte din msurare este rezervat meninerii templului, iar o alta distrugerii acestuia.
msurarea este un mod simbolic de a determina cui i aparine acesta.
diferitele pri msurate ale templului se refer la diferitele elemente din care este alctuit biserica.

3. Cele 42 de luni, cnd rmia fuge din Ierusalim de team c va fi clcat n picioare de ctre Neamuri,
sugereaz:
a) un interval de timp imediat dup perioada necazului.
b) faptul c este avut n vedere ultima jumtate a necazului.
c) faptul c este avut n vedere prima jumtate a necazului.
d) un timp chiar nainte de nceperea Necazului cel mare.
4. Sunetul celei de-a aptea trmbie, ce scoate n eviden scena templului lui Dumnezeu din ceruri cu chivotul
legmntului n el, sugereaz, n mod anume, faptul c Dumnezeu:
a) i binecuvnteaz pe neprihnii.
b) i distruge pe cei ri.
c) i respect partea din legmntul fcut.
d) ne d posibilitatea s ne respectm partea din legmntul ncheiat cu El.
5. Femeia din Apocalipsa 12, ce reprezint Israelul, va fugi ntr-un loc pregtit i va sta acolo:
a) de-a lungul ntregii perioade a necazului.
b) n timpul primei jumti a necazului.

132

c) n timpul celei de-a doua jumti a necazului.


d) imediat dup Necazul cel mare.
RSPUNSURI SCURTE. Rspundei pe scurt la fiecare din ntrebrile urmtoare.
6. Cum ar fi putut btrnul Ioan s ating cu acel mesaj numeroasele neamuri despre care i se spusese s
prooroceasc din nou?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
7. Datorit crui lucru putem ti cu precizie identitatea copilului de parte brbteasc al acelei femei?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
ADEVRAT-FALS. Scriei un A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei un F dac
afirmaia este fals.
____8. Cei doi martori din Apocalipsa 11 au un scop important: ei trebuie s ntoarc inimile
oamenilor spre Dumnezeu ntr-o perioad de ticloie i apostazie spiritual.
____9. Gustul dulce din gura lui Ioan, n momentul n care el a mncat crticica, simbolizeaz bucuria
experimentat de copilul lui Dumnezeu atunci cnd El i va pedepsi pe cei ri.
___10. Pare evident faptul c rmia seminiei femeii menionat n capitolul 12 sunt israeliii
credincioi care nu se vor afla n locul pregtit pentru femeie atunci cnd aceasta fuge de balaur.
nainte de a continua cu Lecia 12, recapitulai Leciile 8-11. Facei apoi Testul de evaluare 3 i trimiteiv rspunsurile instructorului dvs. ICI, mpreun cu materialele indicate n pachetul studentului.
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
9
c) foarte eficieni n ntoarcerea oamenilor la Dumnezeu.
1
a
fals
b
adevrat
c
adevrat
d
adevrat
e
fals
10
a
1) Moise
b
3) Enoh
c
2) Ilie
d
1) Moise
e
2) Ilie
2
Descrierea sa este similar cu descrierea lui Isus gsit n Apoc. 1:13-15. De asemenea,
aciunea sa n revendicarea dreptului de a stpni pmntul, vocea sa puternic i anunul su sugereaz
faptul c el este considerat mai important dect ngerii obinuii. Pe de alt parte, faptul c Scriptura nuL numete pe Isus drept un nger i c acest nger jur pe Dumnezeu-Creatorul presupune c el ocup un
loc inferior lui Dumnezeu.
11
Cea de-a aptea trmbi scoate n eviden venirea binecuvntat a mpriei, faptul c
judecata va veni, c se apropie sfritul i c Dumnezeu i va ine Cuvntul.
3
Anunul indic faptul c nu va mai fi nici o zbav n procesul ce conduce spre triumful asupra
rului.
12
c) naiunea Israelului.
4
a
fals
b
adevrat
c
adevrat
d
fals
13
Rspunsul dvs. ar trebui s indice faptul c femeia, Israelul, fuge de domnia Anticristului la
mijlocul perioadei necazului. Ea este ndrumat n fuga ei spre un loc pregtit, posibil oraul Petra din
actualul Iordan. Ea va fi protejat de Dumnezeu timp de 3 ani i jumtate.
5
Rspunsul dvs. ar trebui s remarce faptul c actul lui Ioan simbolizeaz asimilarea mesajului
din sul. Acesta este important, deoarece accentueaz, din nou, mplinirea scopului lui
Dumnezeu pentru oamenii de pe pmnt, care va aduce rsplat venic pentru credincioi i
judecat pentru necredincioi. Cunoaterea acestui fapt strnete sentimente contradictorii n cei care
neleg implicaiile sale depline.

133

14

15
7
16
8

Rspunsul dvs. ar trebui s sublinieze faptul c acel copil de parte brbteasc, sortit s
crmuiasc neamurile, l simbolizeaz, n mod clar, pe Isus. Planul lui Satan, nc de la nceput, a fost
s mpiedice mplinirea planului lui Dumnezeu pentru om. El a prut s fi reuit n Eden cnd Adam a
pctuit, ns naterea, moartea i nvierea lui Isus au contribuit la nfrngerea lui definitiv. Dup cum
vom vedea, Fiul este hrzit la o mreie universal n timp ce El va conduce i va domni peste mpria
lui Dumnezeu.
a
adevrat
b
fals
c
adevrat
d
adevrat
e
adevrat
f
fals
g
adevrat
a
fals
b
adevrat
c
fals
Rspunsul dvs. Ar fi trebuit s includei vemintele lor (sacii), puterile lor (lovirea pmntului
cu tot felul de urgii, prefacerea apelor n snge, etc.), scopul lor (s slujeasc puternic ca prooroci),
identitatea lor (posibil, Moise i Ilie sau Enoh i Ilie) i din ce motiv crezi aceste lucruri.
Scriptura indic faptul c rmia seminiei femeii sunt credincioii Israelului splai de
sngele lui Isus care sunt rspndii n ntreaga lume.
Rspunsul dvs. Cu actualele sisteme de comunicaie prin satelit i diferitele reele de
comunicaie, evenimentele pot fi filmate concomitent cu derularea lor, putnd fi transmise n ntreaga
lume. Oriunde se afl receptoare video i antene de satelit, aceste evenimente pot fi vizionate n timpul
derulrii acestora. Odat cu trecerea timpului, acest fapt va fi posibil n regiuni din ce n ce mai ntinse
din ntreaga lume.

134

SECIUNEA 4: MPLINIREA EVENIMENTELOR SFRITULUI


Lecia 12: Balaurul i agenii si
n Lecia 11 am aflat c evenimentele s-au derulat treptat n fluxul profetic al aciunii. n aceste
evenimente au fost incluse: rennoirea nsrcinrii profetice, msurarea templului, slujba celor doi martori i
descrierea, activitatea, destinul unei femei misterioase, a fiului ei i a rmiei seminiei ei. Am putut s
adugm aceste fapte la cunotinele dobndite n leciile anterioare. Ne vom ndrepta, acum, atenia spre
examinarea unei figuri ce joac un rol major n evenimentele necazului: balaurul.
L-am considerat pe marele balaur rou drept un semn extraordinar aprut n ceruri n momentul
descrierii femeii misterioase (12:3). Balaurul este clar identificat n 12:9 ca fiind: arpele cel vechi, numit
diavolul i Satana, acela care neal ntreaga lume. El este dumanul lui Dumnezeu, dumanul femeii i
dumanul nostru. El apare, de-a lungul ntregii Scripturi, cu excepia primelor dou i ultimelor dou capitole, ca
ncercnd s zdrniceasc planul lui Dumnezeu i s distrug vieile oamenilor. n aceast lecie, vei observa
faptul c acest mare balaur rou are ageni care-i mplinesc voia, opunndu-se lui Dumnezeu. Comparnd
faptele din aceast lecie cu ceea ce-am studiat n Daniel, vom vedea mai clar cum agentul lui Satana va primi
putere i va ncerca s distrug Israelul. Pe msur ce studiai, dorim s recunoatei c, n timp ce Satana este
un inamic puternic, el nu este atotputernic. V ncurajm, de asemenea, s v mpotrivii lui Satan i, cu
supunere, s facei tot posibilul pentru a ajuta la ndeplinirea sarcinii neterminate de evanghelizare, att ct mai
este timp.
SCHIA LECIEI
Marele balaur rou
Fiara din mare
Proorocul mincinos
Curva cea mare
Proorocii despre sfrit
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie, vei putea:
S-i distingei pe membrii trinitii satanice i s descriei lucrarea, obiectivele i destinul lor.
S discutai despre efectul politicii fiarei asupra oamenilor de pe pmnt i instituiile pe care el le va
folosi pentru a-i consolida puterea.
S identificai aspectele altor proorocii despre sfrit.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai aceast lecie conform procedeului stabilit. Citii toate referinele din Scriptur care nu sunt citate n
ntregime n coninutul leciei.
2. Putei folosi Biblia pentru a rspunde la ntrebrile studiului i la ntrebrile din autotest.
3. Cutai n glosar semnificaia cuvintelor-cheie pe care nu le cunoatei.
4. Scriei propriile dvs. rspunsuri la ntrebrile studiului nainte de a cuta rspunsurile de la sfritul acestei
lecji. Aceasta v va ajuta s nvai materialul mai repede.
CUVINTELE-CHEIE
loialitate
a-i aroga
contrafacere
amgit
etalat
iptor

legtur
ruvoitor
pervertit
prerogativ
satisfcut
secular

135

DEZVOLTAREA LECIEI
Un mare balaur rou
Ne vom ntlni acum cu primul din civa protagoniti ai dramei sfritului veacului, prezentai ntr-o
form simbolic. Aceste figuri simbolice sunt, de obicei, identificate, ca i balaurul, n contextul general, aa
nct s tim funcia i lucrarea fiecruia.
BALAURUL (Apoc. 12:3-4)
Obiectivul 1: l vom identifica pe balaur i vom explica semnificaia activitii sale.
Uneori, n cursul unei revelaii divine, Dumnezeu pare s ridice cortina i s ne dea posibilitatea s
aruncm o privire n fug asupra evenimentelor din lumea spiritual.
Aa s-a ntmplat i n
Daniel 10, unde Dumnezeu a dezvluit natura rzboiului spiritual. n Apoc.12:3, Satan este simbolizat ca un
mare balaur rou. Continund cu simbolismul iat ce observ Ioan n legtur cu balaurul: Cu coada trgea
dup el a treia parte din stelele cerului, i le arunca pe pmnt (v.4). V putei reaminti din Apocalipsa 1 c
stelele reprezentau ngerii sau mesagerii bisericilor. Ar putea exista o referin n versetul 4 la o revolt n ceruri
mpotriva lui Dumnezeu, n care 1/3 din ngeri l-au urmat pe Satan i i-au prsit locuina iniial
(Iuda 6).
n Apoc. 12:9, ni se spune c Satan neal ntreaga lume. Cuvntul grecesc, tradus lumea, este acela din
care obinem cuvntul cosmic, care nseamn societatea structurat. Satan exercit o influen puternic
asupra guvernelor, mass-mediei, organizaiilor, conducerii, muncii i educaiei. Capetele i coarnele scot n
eviden faptul c Satan este crmuitorul unei vaste mprii spirituale i se afl n spatele guvernelor necretine,
n special, n vremea zilelor din urm. Urmtorul tabel ce cuprinde cele trei nume cu care este numit balaurul n
Apocalipsa 12 v poate ajuta s cunoatei mai multe despre caracterul su.
NUME I VERSET
SEMNIFICAIE
REFERIN
arpele cel vechi (v.9)
Amgitor
Gen. 3:1-13
Diavolul (v.9)
Ispititor,
Mat. 4:1
Uneltitor,
Efes. 6:11
Potrivnic
1 Pet. 5:8
Satan (v.9)
Pr
Zah. 3:1
1. Spunei cine este balaurul i care este semnificaia activitii sale.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
RZBOI N CERURI (Apoc. 12:7-12, 17:7-18)
Obiectivul 2: Vom descrie rzboiul din ceruri i urmrile sale.
Apoc.12:7-12 descrie un extraordinar conflict n ceruri.
Pe lng informaiile culese din
Daniel 10, Pavel ne spune c exist un domn al puterii vzduhului, un duh care lucreaz acum n fiii
neascultrii. (Comparai Efes. 2:2 cu 6:10-16.) Comparnd afirmaia lui Pavel cu ceea ce se spune despre
Satana n Iov 1:6-12 i 2:1-7, aflm c Satana a ocupat regiunile de deasupra pmntului i a avut acces la
prezena lui Dumnezeu, din momentul rzvrtirii sale iniiale mpotriva lui Dumnezeu i pn n prezent. El i
va pstra aceast poziie pn cnd va fi aruncat pe pmnt n vremea sfritului (12:9). Astfel, n timp ce
necazul va atinge punctul su culminant, Satana i ngerii si ri i vor pierde locurile din ceruri, din cauz c
Mihail i ceilali ngeri ai lui Dumnezeu i vor nfrnge.
Un asemenea rzboi n ceruri va avea un impact puternic asupra pmntului. Cei care triesc pe pmnt
sunt avertizai, n termeni siguri, despre acest fapt (v.12). tiind c mai are puin vreme, Satana va lucra cu o
furie diabolic ntr-o ultim ncercare de a zdrnici planul lui Dumnezeu. Pn n acest moment, Satan a fost, n
mod covritor, prul. El a folosit metoda special de acuzare (prre) pentru a-i ataca, de-a lungul timpului,
pe credincioi. Satan, aa cum vedem n referinele din Iov, i acuz pe credincioi naintea lui Dumnezeu i
ncearc s-i fac s se simt vinovai de pcatele comise care sunt deja iertate. Totui, din acest moment, el nu
va mai fi domnul puterii vzduhului (Efes. 2:2). n mod evident, el nu va mai avea acces la prezena lui
Dumnezeu i n locurile cereti; i se va permite s rmn numai pe pmnt. Ce timp ngrozitor va fi acela cnd
el se va dezlnui asupra oamenilor de pe pmnt, dnd fru liber puterii sale ruvoitoare.
Aceast proorocie, care vorbete despre plecarea lui Satan din locurile cereti i pierderea posibilitii de
a-i acuza pe credincioi n prezena lui Dumnezeu, ne ofer cheia victoriei noastre prezente asupra lui Satan.

136

Cretinii l pot birui prin sngele Mielului i prin cuvntul mrturisirii lor (v.11). n ciuda acuzaiilor lui Satan,
credinciosul este victorios atta vreme ct se pred controlului Duhului ce locuiete n el i-I permite
s-i ndrume comportamentul (Fil. 2:13). Noi nu suntem perfeci, ns ne aflm n procesul de a deveni la fel ca
i Isus. n curnd, ntr-o anume zi, noi vom fi ca i El, pentru c-L vom vedea aa cum este (1 Ioan 3:2).
2. De cnd s-a rzvrtit pentru prima dat i pn cnd va fi aruncat din ceruri, metoda lui Satan de a ataca
poporul lui Dumnezeu va consta:
a) n principal, n suferine fizice.
b) n special, n atacuri psihologice.
c) n insinuri adresate unei persoane cu privire la faptul c a greit.
d) n acuzarea unei persoane n faa lui Dumnezeu i fa de sine.
3. Descriei rzboiul din ceruri i urmrile sale.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
FIARA DIN MARE (Apoc. 13:1-10)
Obiectivul 3: Vom identifica fiara, originea, sursa de putere i semnificaia sa.
La nceputul acestei scene, Ioan l vede pe balaur stnd pe nisipul mrii. Limbajul folosit de Ioan indic
faptul c balaurul este n ateptarea urmtorului eveniment. Ioan continu: i am vzut ridicndu-se din mare
o fiar cu zece coarne i apte capete; pe coarne avea zece cununi mprteti, i pe capete avea nume de hul
(v.1). n contextul capitolului 12, Scriptura l identific, n mod clar, pe balaur ca fiind Satana. n mod similar,
fiara este identificat n contextul imediat urmtor. Ioan adaug: Balaurul i-a dat puterea lui (adic, fiarei),
scaunul lui de domnie i o stpnire mare (v.2). Fiara este omul lui Satan, unealta prin care acesta va lucra n
zilele din urm.
Am discutat anterior despre acesta ca fiind micul corn din Daniel 7 i clreul calului alb de sub prima
pecete din Apocalipsa 6. L-am considerat n contextul din Dan. 9:24-27 ca fiind viitorul crmuitor ce va face un
legmnt cu Israelul i am studiat aciunile sale n 2 Tes. 2:1-12, care sunt legate de viitoarea rzvrtire. Aici,
Ioan descrie, cu mai multe amnunte, nfiarea sa i rolul pe care-l va avea n timpul necazului.
Este semnificativ faptul c fiara se ridic din mare. Apoc. 17:15 sugereaz c marea din care se ridic
aceast fiar reprezint popoarele pmntului. Astfel, Scriptura indic faptul c fiara are origine uman i se va
ridica din mijlocul naiunilor de pe pmnt. Anticristul va fi deja un om matur atunci cnd va ncepe Necazul cel
mare. La momentul potrivit, balaurul i va dezvlui agentul i Anticristul va aciona repede pentru a-i asuma
poziia de crmuitor al lumii.
Cele apte capete i cele zece coarne ale balaurului (12:3) i acelea ale fiarei (13:1) reprezint un
simbolism dificil. Poate c-ai remarcat faptul c n capitolul 12 cununile se afl pe cele apte capete ale
balaurului; n timp ce n capitolul 13 cununile se afl pe cele zece coarne. Majoritatea cercettorilor biblici cred
c cele apte coarne simbolizeaz apte mprii importante ce-au avut un impact major asupra poporului lui
Dumnezeu i a planului Su de rscumprare. Ei cred, de asemenea, c explicaia misterului din Apoc. 17:9-14
se preteaz la aceast interpretare. Haidei s examinm pe scurt aceast explicaie.
Apoc. 17:9-10 indic faptul c cele apte capete simbolizeaz apte mprai sau mprii. Lui Ioan i se
spune: cinci au czut, unul este, cellalt n-a venit nc, i cnd va veni, el va rmne puin vreme. Regatele
Egiptului, Asiriei, Babilonului, Medo-Persiei i Greciei au aprut i au avut un impact asupra istoriei poporului
lui Dumnezeu. Unul se refer cu siguran la Roma, care, pe vremea lui Ioan, se afla n culmea puterii sale.
Roma, ca imperiu, a murit, totui, n anul 476 d.Hr. (n partea de vest). i, n timp ce naiunile-state ce fceau,
odinioar, parte din imperiul roman s-au ridicat i au exercitat o mare putere, imperiul n-a mai fost renviat n
forma sa iniial. Totui, un al aptelea mprat urmeaz s vin la putere pentru puin vreme. Faptul respectiv
i-a ndemnat pe aceti cercettori s afirme c probabil elementele ce alctuiau vechiul imperiu roman vor fi
rensufleite, pentru scurt vreme, ntr-o coaliie format din zece state, aa cum vedem n Daniel 7, nainte ca cel
de-al optulea mprat, Anticristul, s preia controlul asupra acestei coaliii i s-o aserveasc scopurilor sale.
Aceasta este, cu siguran, o explicaie plauzibil. Totui, aa cum s-a artat anterior, autorul acestui
manual vede n coaliia respectiv unele elemente ale vechiului imperiu roman i unele elemente care n-au fcut

137

parte din acest imperiu, simbolizate prin picioarele de fier i lut din Daniel 2. Pstrai n minte aceste explicaii
n timp ce vom continua descrierea semnificaiei i activitilor lui Anticrist.
Att Dan. 7:24 ct i Apoc. 17:12 indic faptul c cele zece coarne ale fiarei reprezint zece mprai.
Aceste versete l prezint pe Anticrist ca un crmuitor absolut ce va exercita autoritate prin zece mprai sau
conductori timp de un ceas. Aceast ultim remarc indic, probabil, domnia relativ scurt a lui Anticrist i a
celor care vor exercita putere sub conducerea lui.
4.
a)
b)
c)
d)

ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE:


Fiara este clar identificat, n contextul general, ca agent al lui Satana.
Se spune c fiara se va ridica din mare care, potrivit cu Apoc.17:15, reprezint Marea Mediteran.
Fiara ce se va ridica din mare i primete puterea i autoritatea de la popoarele din mijlocul crora apare.
Scriptura indic faptul c marea din care se va ridica fiara reprezint popoarele lumii i faptul c Anticristul
este o fiin uman.
e) Cele apte capete, potrivit unor cercettori biblici, simbolizeaz apte mprii care au avut un impact major
asupra destinului poporului lui Dumnezeu.
f) Cele zece coarne reprezint zece conductori din vremea sfritului care vor exercita putere sub conducerea
lui Anticrist pentru o scurt perioad de timp.
Versetele 3, 12 i 14 din capitolul 13 indic o ran mortal a fiarei care se ridic din mare. Cercettorii
care anticipeaz renaterea viitoare a imperiului roman subliniaz faptul c numai unul din capetele fiarei este
rnit de moarte. Astfel, vechiul imperiul roman, care este mort, va reveni la via ntr-o form revizuit sub
conducerea lui Anticrist.
Totui, autorul manualului crede c rana respectiv va nsemna faptul c Anticristul nsui va primi o
lovitur de moarte. Astfel, versetele 3 i 4 arat mirarea oamenilor de pe pmnt la nvierea sa. Aceast isprav
va inspira admiraia i respectul oamenilor de pretutindeni, determinndu-i s-i pun ntrebarea: Cine se poate
asemna cu fiara, i cine se poate lupta cu ea? Astfel, ei vor fi pregtii s rspund fr mpotrivire, atunci
cnd fiara din pmnt face ca pmntul i locuitorii lui s se nchine fiarei dinti, a crei ran de moarte fusese
vindecat (v.12) i le poruncete s fac o icoan fiarei, care avea rana de sabie i tria (v.14). Fie c versetul
semnific moartea propriu-zis i nvierea lui Anticrist, fie moartea i renaterea unei mprii, noi tim c
Anticrist va demonstra puteri remarcabile ce-l vor face s apar drept un conductor perfect.
n versetele 5-8, Ioan d mai multe detalii precise n legtur cu domnia absolut a acestui conductor.
El spune c fiara i va exercita puterea timp de 42 de luni, cnd va rosti vorbe mari i hule la adresa lui
Dumnezeu. Aceast descriere i intervalul de timp se potrivesc perfect cu interpretarea pe care Dumnezeu i-a
dat-o lui Daniel referitor la acest conductor (Dan. 7:24-25). Faptul c el va persecuta poporul lui Dumnezeu
accentueaz, pur i simplu, ceea ce i s-a spus lui Daniel. Proorociile pe care le-am studiat indic faptul c bestia
va veni la putere i-i va consolida poziia n timpul primei jumti a celei de-a aptezecea sptmni din Daniel.
Totui, el va exercita asupra popoarelor lumii o putere nelimitat timp de numai 42 de luni.
Controlul fiarei urmeaz s fie att de desvrit nct lui i se vor nchina toi locuitorii pmntului - toi
cei amgii de minciunile lui (2 Tes. 2:9-12). Totui, poporul lui Dumnezeu nici nu i se va nchina i nici nu se va
supune domniei sale (v.8). Ar trebui s remarcm un fapt semnificativ despre puterea fiarei din versetele 5-7:
expresia la diateza pasiv i s-a dat. Aceasta indic faptul c fiara i primete puterea de la balaur, ns, n
fond, el poate face numai ceea ce-i permite Dumnezeu. Mai important este faptul c domnia sa este limitat la o
scurt perioad de timp.
Versetele 9 i 10 pot fi interpretate n sensul c persecuia i moartea sunt inevitabile sau acestea ar putea
nsemna c judecata se va revrsa peste dumanii poporului lui Dumnezeu pentru ostilitatea lor i persecutarea
poporului lui Dumnezeu. n orice caz, acest timp de domnie a agentului balaurului cere o ndurare plin de
rbdare din partea poporului lui Dumnezeu.
5. Explicai de ce oamenii se vor nchina fiarei timp de 42 de luni.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
6. Care este semnificaia puterii i activitilor fiarei?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

138

PROOROCUL MINCINOS (Apoc. 13:11-18)


Obiectivul 4: Vom descrie cea de-a doua fiar din Apocalipsa 13 i vom indica identitatea sa.
Am discutat despre balaurul din capitolul 12 i fiara ridicat din mare din capitolul 13. n Apoc.
13:11-18, vedem o alt fiar. Am aflat c balaurul a fost identificat drept Satana (12:9), iar fiara care se va
ridica din mare a fost identificat drept agentul lui Satana, Anticristul (13:2-4). Cea de-a doua fiar din capitolul
13 este identificat n trei locuri ca fiind proorocul mincinos (Apoc. 16:13, 19:20 i 20:10). Haidei s trecem n
revist, pe scurt, cteva din datele despre aceast fiar.
1.
2.
3.
4.

El vine de pe pmnt.
El se aseamn cu un miel, dar vorbete ca un balaur.
El lucreaz cu toat puterea lui Anticrist.
El svrete semne i minuni impresionante.

n cartea Apocalipsa, Isus este simbolizat ca fiind un miel (5:6) i Satan este simbolizat ca fiind un
balaur (12:9). Aici, se spune c fiara din pmnt se aseamn cu un miel, ns vorbete ca un balaur. Cea de-a
doua fiar pare a-L reprezenta pe Isus Hristos, dar vorbete ca i Satan. Autorul manualului crede c cea de-a
doua fiar reprezint falsul cretinism sau biserica apostat din zilele din urm. Cea de-a doua fiar este o
reprezentare a unui vorbitor individual, care unete biserica i statul ntr-un mod nebiblic. El va conduce o
biseric nebiblic, secular n vremea sfritului. Fcnd acest lucru, el va unifica naiunile lumii aa cum
nimeni altcineva nu mai fcuse pn atunci. Nu e de mirare c el este numit proorocul mincinos.
Odat cu prezentarea celei de-a doua fiare din Apocalipsa 13, i avem n faa noastr pe componenii
trinitii satanice: Satan, anti-Dumnezeu; fiara, anti-Hristos i proorocul mincinos, anti-Duh. n ce privete
activitatea, vedem c Anticristul l reprezint pe Satana, iar proorocul mincinos l glorific pe Anticrist n timp ce
conduce mulimile pentru a se nchina mesiei diavolului. Aceast activitate reprezint cea mai reuit imitaie a
Dumnezeirii vrednice de adorare, ns ea nu va dura mult timp. Dup cum vom vedea, membrii trinitii satanice
vor fi deposedai de puterea lor.
7. Descriei fiara din pmnt i menionai identitatea sa.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

139

AUTORITATEA I MINUNILE SALE (Apoc. 13:12-15)


Obiectivul 5: Vom cuta afirmaiile ce redau sursa autoritii proorocului mincinos i scopul
su.
Ioan ne spune cum i va exercita autoritatea proorocul mincinos i identific sursa autoritii sale.
Proorocul mincinos va aciona n numele lui Anticrist i-i va face pe oamenii de pe pmnt s i se nchine lui
Anticrist, a crui ran de moarte s-a vindecat. n plus, Ioan explic cum aceast persoan rea i va amgi pe
locuitorii pmntului. El va folosi semne i minuni pentru a-i impresiona pe oamenii de pe pmnt cu puterea sa
aparent nelimitat (v.13-15). Totui, Pavel observ c, pe lng puterea sa diabolic, el va folosi minuni false i
se va angaja cu barbarie n tot felul de fapte rele, posibil pentru a-i oca pe oameni cu nelegiurile sale (2 Tes.2:912). Versetul 15 remarc faptul c el i va face lui Anticrist o icoan i, apoi, n mod incredibil, i va da acesteia
suflare i putere de a vorbi. El i va fora, apoi, pe toi oamenii s se nchine icoanei lui Anticrist, n caz contrar
urmnd s fie omori.
Proorocul mincinos va canaliza, astfel, dorina oamenilor de a se nchina ntr-o direcie nou, adic spre o
nou religie universal: nchinarea la fiar. Totui, religia fr Isus Hristos este o unealt important a lui Satan,
fie c e numit cretin, fie altcumva. Proorocul mincinos va svri mari minuni dintr-un singur motiv: s-i
amgeasc pe oamenii de pe pmnt (v.14). Cuvntul suflare din versetul 15 ar putea fi tradus cu cuvntul duh.
Autorul manualului crede c la fel cum duhul ru din Luca 8:26-29 este identificat ca demonul i duhurile rele
din Apoc. 16:13-14 sunt numite duhuri de demoni, tot aa proorocul mincinos va porunci unui duh de demon s
intre n icoana lui Anticrist. Intrnd apoi n icoan, duhul demonului va da impresia c icoana vorbete, nelnd
milioane de oameni de pe pmnt.
n plus, proorocul mincinos va exercita alt mijloc dect amgirea, pentru a-i face pe oameni s arate
loialitate fiarei. El va folosi teama ca instrument de teroare: oricine va refuza s i se nchine fiarei va fi ucis.
Aceast teroare va cunoate limite nemaintlnite pn atunci. Cunoscnd furia slbatic a lui Anticrist ca i
judecata lui Dumnezeu asupra pcatului, noi trebuie s lum n serios sarcina de a declara vestea cea bun
omenirii ct mai urgent posibil.
8. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Proorocul mincinos, ce va exercita o mare autoritate n numele fiarei, i primete autoritatea din puterea
politic a fiarei.
b) Scopul imediat al proorocului mincinos este acela de a face ceea ce este necesar ca s-i amgeasc pe
locuitorii pmntului pentru a se nchina lui Anticrist.
c) Scopul pe termen lung al proorocului mincinos i al lui Anticrist este acela de a sluji intereselor balaurului i
de a zdrni planul lui Dumnezeu.
d) Deoarece proorocul mincinos ar putea fi numit arlatan sau fctor de minuni, el este capabil doar s
amgeasc i nu exercit nici o putere real.
SEMNUL, NUMELE I NUMRUL SU (Apoc. 13:16-18)
Obiectivul 6: Vom discuta despre semnul fiarei i semnificaia sa.
Am vzut c proorocul mincinos va exercita o putere extraordinar asupra oamenilor de pe pmnt.
Versetele 16-18 indic instrumentul folosit de el pentru a-i uni pe oamenii de pe pmnt n sprijinirea agentului lui
Satan, Anticristul. El va cere ca fiecare persoan s primeasc semnul, numele sau numrul pentru identificare
pe mna dreapt sau pe frunte. Dup cum vom vedea, acestea indic sprijinul i loialitatea fa de politicile i
scopurile lui Anticrist. Pentru a nelege natura crucial a acestei politici, noi trebuie s ne dm seama c va fi
afectat ntreg comerul. Nimeni nu va putea tranzaciona vreo afacere fr acest semn de identificare. Nici o
persoan, nici o familie, nici un stat sau naiune nu va putea s-i conduc afacerile sau treburile financiare sau
s primeasc credit n sistemul monetar internaional dac nu va face parte din sistemul lui Anticrist. Acest fapt
i va determina pe oameni s ia o decizie: vor accepta ei semnul, numele sau numrul fiarei, evitnd, astfel, furia
constrngerii sale nemiloase? Sau vor refuza putnd fi ucii?
Muli oameni au ncercat s interpreteze semnificaia numrului fiarei. tim doar c acesta este 666, dar
nu tim cu precizie ce semnific acest numr. Autorul acestui manual crede c n Apocalipsa numrul lui
Dumnezeu va fi 777 pentru a reprezenta Sfnta Treime: Dumnezeu-Tatl, Dumnezeu-Fiul i Dumnezeu-Duhul
Sfnt. n plus, autorul mai crede c 666 este numrul omului, ce reprezint trinitatea satanic: Satan, falsul
dumnezeu; Anticrist, falsul cristos, i proorocul mincinos, falsul duh.

140

Capitolul 13 ne introduce, astfel, spre un punct de vedere plin de gravitate despre viitorul omenirii sub un
sistem mondial unic. Ca i capitolele precedente din Daniel i Apocalipsa, acesta dezvluie elemente detaliate
despre viitor. Nu numai c va exista un dictator nelegiuit, o crud opresiune asupra poporului lui Dumnezeu,
semne ngrozitoare n timp ce natura se clatin din temelii sub judecata lui Dumnezeu, ci va exista i un sistem
economic despotic i un control religios detestabil asupra fiecrui aspect din viaa unei persoane.
Cu siguran, aceste lucruri ar trebui s ndemne pe fiecare cretin devotat s triasc pentru Dumnezeu
i s fie pregtit pentru venirea Domnului nostru. Pentru necretini, viitorul este lipsit de speran i ntunecat;
pentru cretini, viitorul este luminos pentru c anticipeaz venicia cu Isus. Fie ca aceast speran s aib
asupra noastr acel efect despre care vorbete Ioan n 1 Ioan 3:2.
9. Discutai pe scurt despre semnul fiarei.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
10.
Semnificaia semnului fiarei - acesta:
a) i va sili pe toi oamenii pmntului s decid fie s sprijine, fie s se opun politicii i scopurilor fiarei.
b) se refer doar la sprijinul simbolic al unei politici sau persoane i n-are nici o referin la un semn fizic real.
c) pare s fie de o importan extraordinar, deoarece fiecare persoan va trebui fie s sprijine politicile lui
Anticrist, fie s fie omort.
d) indic toate faptele mai sus-menionate: a), b) i c).
e) include doar ceea ce este menionat la punctele a) i c).
CURVA CEA MARE (Apoc. 17:1-18)
Obiectivul 7: Vom recunoate realitile despre curva cea mare i semnificaia ei n zilele din
urm.
Am ncercat s artm n acest studiu natura progresiv a proorociei biblice. n general, am ncercat s
urmm succesiunea biblic a evenimentelor. Totui, acum, deoarece avem n centrul ateniei sistemul religios fals
din vremea sfritului i rolul su n domnia lui Anticrist, vom trece la capitolul 17 i vom examina acest subiect
n detaliu.
Omul a fost creat s I se nchine i s I se supun lui Dumnezeu, ns, de-a lungul istoriei, Satan a
pervertit acest impuls interior spre scopuri haine, pline de rutate. Din cele mai vechi timpuri, omul a venerat
orice, de la natur pn la planete. n Apocalipsa 17, religia fals este prezentat ca fiind o mare prostituat. Pe
msur ce omul modern devine din ce n ce mai nclinat s-L ignore pe Dumnezeu, s resping autoritatea legii,
standardele morale i responsabilitatea pentru aciunile sale, el va deveni, pe de o parte, din ce n ce mai secular
i, pe de alt parte, va fi nclinat spre controlul duhurilor rele. De fapt, purtarea sa neag mrturia lui Dumnezeu
n natur i revelaie. i, deoarece el se nchin lucrrii minilor sale i dorinelor meschine ale inimii sale, el
comite adulter spiritual. Haidei s examinm imaginea pe care o vede Ioan n timp ce este mnat de Duhul ntrun pustiu (v.3).
Ioan vede o curv, mbrcat iptor, aezat pe o fiar cu apte capete i zece coarne (v.4). Acesta este
un fapt semnificativ. Indiciul este acela c, la nceputul domniei lui Anticrist, religia fals sau apostat,
simbolizat de ctre curv, va juca un rol major n unificarea lumii sub Anticrist. Pe msur ce fiara iese n
eviden, biserica apostat sau religia fals va cuta s promoveze unitatea lumii, fcnd abstracie de valorile
morale i principiile Cuvntului lui Dumnezeu. Biserica apostat, care sprijin misticismul oriental i filozofia
necretin, va cuta s-i exprime scopurile prin puterea politic: o alian cu Anticristul.
Sistemele religioase pgne s-au mpotrivit lui Dumnezeu, de-a lungul istoriei, i au persecutat biserica
lui Isus Hristos; de aceea, ei s-au fcut vinovai de vrsarea sngelui poporului lui Dumnezeu. n plus, ei i-au
etalat practicile corupte naintea lui Dumnezeu i a poporului Su. Curva cea mare va avea succes, n mod
aparent, n timpul ridicrii la putere a fiarei. Acest fapt este descris de poziia prostituatei, aezat peste fiar:
ea pare s domine fiara i s-i controleze micrile n aceast imagine simbolic.
Remarcm faptul c cele apte capete sunt interpretate ca semnificnd apte muni (coline), ca i
mprai sau mprii (v.9). Unii cercettori biblici cred c cele apte coline se refer la oraul Roma, locul din
care va fi coordonat sistemul religios fals al zilelor din urm. Unii cercettori au descoperit semnele migrrii
unor religii mistice babiloniene foarte vechi ctre Roma. Aceti cercettori remarc faptul c anumite practici

141

pgne au fost incorporate n credinele cretine, crend confuzie i fcnd neclare cerinele biblice pentru o via
cretin.
De-a lungul secolelor, tradiia uman a nlocuit poruncile Cuvntului lui Dumnezeu. De fapt, erorile au
fost prezente n biseric nc din vremea sa de nceput, ns tendina din multe biserici cretine de astzi este
aceea de a respinge standardul biblic, nlocuindu-l cu multe alte opiuni umane. Aceast tendin se va dezvolta
rapid, pe msur ce doctrina diavolilor se va integra n sistemul religios fals al lumii. Acesta va atinge punctul
culminant aproape de mijlocul celei de-a aptezecea sptmni, n timp ce agentul lui Satan va rspndi
doctrinele sale amgitoare i va ctiga admiraia maselor de oameni din ntreaga lume. Gradul de succes pe care
sistemul religios fals l-a atins i-l va atinge i n viitor este indicat n versetul 15: Apele, pe care le-ai vzut, pe
care ade curva, sunt noroade, gloate, neamuri i limbi. Apoi, ntr-un mod dramatic i foarte perfid, fiara i
curva i schimb atitudinea i politica.
ns, la un moment dat, posibil aproape de sfritul celei de-a aptezecea sptmni, fiara se va ntoarce
mpotriva sistemului religios fals i-l va distruge complet (v.16). Apoi, Anticristul va deveni simbolul suprem de
nchinare, iar proorocul mincinos va conduce mulimile de oameni spre un devotament total fa de Anticrist.
ntr-o lume controlat n mod rigid, oamenii nu vor putea s triasc fr a susine politicile pgne ale agentului
Satanei. n plus, sprijinit de cei zece conductori ai coaliiei din vremea sfritului, sistemul lui Anticrist va
exercita ceea ce pare s fie un control universal pn cnd se vor mplini cuvintele lui Dumnezeu. n mod
semnificativ, se spune c, de fapt, curva este cetatea cea mare, oraul care va exercita controlul asupra
conductorilor lumii (v.18).
11. ncercuii litera dinaintea fiecrei afirmaii ADEVRATE.
a) Omul a fost creat s I se nchine lui Dumnezeu, ns aceast dorin a fost pervertit de ctre Satan spre
scopuri pgne.
b) Cnd omul se nchin oricrui alt lucru i nu naintea Creatorului su, el comite adulter spiritual.
c) Din dovezile date, se pare c curva este numit aa, deoarece i denatureaz principiile pentru a obine
unitate, ndeprtndu-se de valorile date n Cuvntul lui Dumnezeu.
d) Curva poate fi identificat ca fiind biserica apostat din vremea sfritului sau religia fals.
e) Curva va avea succes de-a lungul celei de-a aptezecea sptmni i va domni mpreun cu Anticristul.
f) Religia fals este o caracteristic din vremea sfritului, fiind, astfel, nou n experiena istoric a omului.
g) Aparent, fiara o va folosi pe curv s obin unitatea lumii; altfel, el n-are nici un interes n religia omului.
h) n a doua jumtate a celei de-a aptezecea sptmni, proorocul mincinos va conduce lumea spre un
devotament profund fa de fiar, ceea ce implic sprijinirea politicilor i a scopurilor sale.
PROOROCII DESPRE SFRIT
Restul leciei se bazeaz pe Apocalipsa 14. Acest capitol reprezint o alt detaliere parantetic. Acesta
se refer la evenimentele care vor duce la ncheierea perioadei Necazului - perioad reprezentat prin cea de-a
aptezecea sptmn din Dan. 9:24-27. Iat o list de ase lucruri care, potrivit lui Daniel 9:24, trebuie s se
mplineasc n timpul celei de-a aptezecea sptmni din Daniel.
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Va fi fcut o ispire a nelegiuirii.


Nelegiuirea va lua sfrit.
Va fi o ispire a pcatelor.
Va fi adus o domnie a neprihnirii venice.
Proorociile vor fi mplinite i terminate.
Va fi uns Locul Prea Sfnt.

Autorul manualului crede c cel de-al treilea lucru de pe aceast list a fost mplinit prin Hristos pe
crucea Golgotei. El mai crede c cel de-al cincilea lucru va fi mplinit prin moartea celor doi martori din
Apocalipsa 11, deoarece acetia vor fi, aparent, ultimele voci profetice. Celelalte lucruri din aceast list vor fi
mplinite dup cea de-a doua venire a Domnului nostru.
MIELUL I CEI 144.000 (Apoc. 14:1-5)
Obiectivul 8: Vom identifica datele despre identitatea, rolul i caracteristicile celor 144.000.
n Apoc. 14:1-5, Ioan observ o vedenie a scopului lui Dumnezeu n legtur cu poporul Su ales, Israel,
i arat c ei se vor afla pe Muntele Sion atunci cnd se vor mplini aspectele nemplinite din Dan. 9:24. Autorul
manualului crede c cei 144.000 pe a cror frunte sunt scrise numele Mielului i al Tatlui Su sunt aceeai

142

144.000 care primesc o pecete pe fruntea lor n Apoc. 7:3-4. Apoc. 14:1 este o detaliere parantetic a Apoc.
7:3-4, deoarece aceasta identific pecetea de pe fruntea lor.
Apoc. 14:1-5 nu indic, n mod clar, dac cei 144.000 se afl pe pmnt sau n ceruri, deoarece Muntele
Sion s-ar putea referi fie la Ierusalim, fie la cer. n plus, identitatea lor este incert i a dat natere la diferite
opinii. Unii cercettori biblici i consider a fi identici cu fiul femeii misterioase din capitolul 12 care a fost rpit
la cer. Ei cred c aceti 144.000 se afl, n acest moment, n ceruri. Ali cercettori, totui, la care se altur i
autorul manualului, cred c aceti 144.000 sunt aceeai cu cei prezentai n capitolul 7. Credem c acetia
reprezint Israelul pmntesc, al crui popor va moteni ara Promis, dup Necazul cel mare. De fapt, unul din
scopurile Mileniului, pe care-l vom discuta n Apocalipsa 20, este acela ca urmaii lui Avraam s moteneasc
pentru venicie acest pmnt (Gen. 17:8). O mic dovad ce vine n sprijinul prerii c acetia se afl pe pmnt
este referina indirect din 9:4 de a-i judeca numai pe oamenii, care n-aveau pe frunte pecetea lui Dumnezeu.
Aceast referin indic, n mod clar, faptul c ei sunt protejai pe pmnt - nu n ceruri. n concordan cu ceea
ce-am remarcat n studiul nostru despre Apocalipsa 7 i slujba celor doi martori n capitolul 12, se pare c cei
144.000 pecetluii cu pecetea lui Dumnezeu vor avea o mrturie puternic n timpul acestor zile ntunecate ale
Necazului cel mare.
n descrierea sa despre acest grup de pe Muntele Sion, Ioan indic vuietul puternic i mreia acestei
simfonii glorioase n timp ce cei 144.000 cnt o cntare nou de rscumprare (v.2-3). Acesta este un cntec pe
care numai cei rscumprai l pot nva i cnta. n versetul 3, ni se spune c cei o sut patruzeci i patru de
mii fuseser rscumprai de pe pmnt. Ei sunt cel dinti rod pentru Dumnezeu i pentru Miel (v.4) din
poporul Israelului. Acest grup reprezint arvuna trupului mai mare al poporului lui Israel care se va ntoarce la
Dumnezeu.
Afirmaia c ei nu s-au ntinat cu femei, cci sunt verguri (adic s-au pstrat neprihnii) nu se refer
la cstorie. Cstoria trebuie inut n toat cinstea de ctre toi oamenii (Evrei 13:4). n contextul general,
puritatea lor spiritual contrasteaz cu spiritul larg rspndit al idolatriei, ce constituie adulter spiritual.
Referitor la faptul c cei 144.000 reprezint cele dinti roade ale poporului lui Israel care se vor ntoarce
spre Dumnezeu, Isa. 63:1-6 i Mica 2:12-13 ofer cteva elemente de mare ajutor. Autorul manualului crede c
aceste pasaje v vor ajuta s nelegei ce se va ntmpla cu israeliii care vor fugi n pustie, n locul pregtit de
Dumnezeu pentru ei (12:14). Lucrurile ce se vor ntmpla poporului lui Dumnezeu au legtur cu mplinirea
celor ase lucruri menionate n Dan. 9:24.
Imaginea prin care Isaia l descrie pe Domnul nostru n ziua rzbunrii Sale este plin de nvminte.
Cel ce vorbete n neprihnire i este puternic pentru a mntui vine din Bozrah. Bozrah nseamn piatr sau loc
de protecie i descrie perfect oraul Petra, pe care l-am studiat n lecia anterioar. Mica adaug o descriere
grafic a acestui timp de victorie, dup ce forele rului vor fi nfrnte i Domnul i va aduce poporul napoi, din
locul lor de protecie n centrul vieii lor naionale: Ierusalim. n 2:12-13, Mica spune, n mod precis, ce va
implica izbvirea Israelului.
1. Dumnezeu va strnge rmia lui Israel.
2. Poporul Su va fi ca nite oi ntr-un staul sau ca o turm pe pune (cuvntul evreiesc pentru bozrah
este tradus aici pune).
3. Cel ce va face sprtura se va sui naintea lor.
4. Vor face sprtura i vor iei pe poart.
5. mpratul lor va merge naintea lor i Domnul va fi n fruntea lor.
Ultimele trei afirmaii din lista de mai sus sunt semnificative, n special cu privire la discuia noastr
despre oraul Petra din Lecia 11. Putem spune c trauma ngrozitoare din timpul Necazului cel mare va face
poporul lui Dumnezeu s recunoasc c are nevoie de El. Cteodat, omul nu privete n sus pn cnd nu cade
pe spate. n acelai mod, Israelul se va ntoarce la Dumnezeu, pe msur ce acest popor se va confrunta cu
ororile vieii ntr-o lume controlat de un dictator absolut care-i concentreaz eforturile pentru a-i distruge.
n concluzie, autorul manualului crede c Domnul Isus va scoate Israelul din Bozrah sau Petra i-l va
duce la Ierusalim. Muntele Mslinilor, din partea de est a Ierusalimului, se va despica n dou de la est la vest
pentru a forma o vale foarte mare (Zah. 14:4). Domnul nostru i va aduce poporul prin poarta de est i slava lui
Dumnezeu va umple din nou templul din Ierusalim. Credem c lucrurile care au rmas s mplineasc cele
afirmate n Dan. 9:24 se vor mplini n restul celor 45 de zile, fapt remarcat n Dan. 12:11-12, ce urmeaz dup
cele 1290 de zile. Astfel, planul de rscumprare al lui Dumnezeu se va mplini i va ncepe o domnie a pcii.
Nelegiuirea va lua sfrit, nu va mai exista pcatul, va ncepe o domnie a neprihnirii i va fi uns Sfntul

143

Sfinilor. n cele din urm, va dinui adevrata pace cutat de om i ea va fi meninut sub conducerea Fiului
lui David.
12.
Potrivii fiecare element despre cei 144.000 (dreapta) cu definiia sau descrierea sa adecvat (stnga).
____a) Cei 144.000 sunt puri, din punct de vedere spiritual,
1) Rolul
rscumprai de pe pmnt, au o pecete pe frunte
2) Localizarea
i-L urmeaz pe Domnul.
3) Identitatea
____b) Cei 144.000 reprezint rmia lui Israel care se va
4) Caracteristici
ntoarce la Dumnezeu i va moteni ara promis dup
Necazul cel mare.
____c) Cei 144.000, adepi protejai ai Mielului, ar putea exercita
o mrturie puternic n timpul necazului.
____d) Cei 144.000 sunt protejai prin pecetea lui Dumnezeu de
judecata Sa din timpul necazului.
CE VESTESC CEI TREI NGERI (Apoc. 14:6-13)
Obiectivul 9: Vom discuta pe scurt despre ceea ce vestesc cei trei ngeri din Apoc. 14:6-13.
n versetele 6-11, Ioan aude trei ngeri proclamnd mesaje importante pentru oamenii de pe pmnt, iar n
versetul 13 el aude o voce din ceruri proclamnd o binecuvntare asupra celor ce vor muri n Domnul ncepnd
din acel moment. Toate aceste versete se concentreaz pe adevrata nchinare i falsa nchinare: cine ar trebui s
fie venerat i cine nu. Acestea scot, n mod clar, n eviden urmrile falsitii, ca i urmrile nchinrii adevrate
ct i ale celei false. Luai n considerare urmtoarele puncte ce reies din aceste versete:
1. Primul nger proclam cui ar trebui s se nchine oamenii (v.7).
2. Cel de-al doilea nger face un anun proleptic despre distrugerea bisericii apostate sau a religiei false
(v.8).
3. Cel de-al treilea nger face o proclamaie despre cui n-ar trebui s se nchine oamenii i avertizeaz n
legtur cu blestemul ce va decurge din nchinarea fals (v.9-11).
4. Binecuvntarea divin este declarat peste cei care vor strui n adevrata nchinare (v.13).
Strigtul martirilor din Apoc. 6:9-11, care au fost njunghiai din cauza Cuvntului lui Dumnezeu i a
mrturiei lor, precum i cunotina c religia fals a persecutat att de mult poporul lui Dumnezeu ar putea
explica anunul ce prevestete cderea Babilonului (v.8). Cei de pe pmnt, din acea vreme, care s-au ntors la
Dumnezeu i sufer sub opresiunea sistemului fiarei, vor saluta vestea c sfritul acestui sistem corupt este
aproape.
Apoc. 14:9-11 se refer la pedeapsa celor care iau o decizie contient de a se devota sistemului fiarei.
Oamenilor respectivi li se va cere s primeasc semnul fiarei, identificndu-se, astfel, cu acesta. n urma acestei
decizii, ei i vor cumpra o scurt perioad de siguran, ns acest fapt i va expune mniei lui Dumnezeu i
osndei venice. De fapt, cei care vor primi semnul fiarei vor comite, prin acest act, o sinucidere spiritual.
Iazul de foc i de pucioas la care Ioan se refer n versetul 10 este focul nestins (gheena) la care Isus
s-a referit n Marcu 9:42-28. Acest loc de chin n-a fost pregtit pentru om; acesta a fost pregtit diavolului i
ngerilor lui (Mat. 25:41). Totui, cei care aleg s-l urmeze pe Satana vor rmne pentru totdeauna cu el. Ei nu
se vor bucura de viaa din belug pe care ne-o ofer Domnul nostru Isus. Pe msur ce citim despre pedeapsa
lor venic, noi trebuie s ne rugm ca Dumnezeu s ne dea un nou sim al urgenei n timp ce-L prezentm pe
Isus Hristos unei lumi pierdute.
n contrast, nchintorii credincioi ai lui Dumnezeu care vor muri n El ncepnd din acel moment vor fi
binecuvntai ntr-un mod deosebit. Dei denunai sau omori de ctre fiar i sistemul su nelegiuit, ei sunt
nvingtori n Domnul lor. Aceti victorioi n Hristos vor fi binecuvntai cu odihn i ferii de rigorile vieii din
vremea sfritului i vor fi rspltii pe baza faptelor lor (v.13). ntr-adevr, toi cei care L-am slujit pe Domnul
cu credincioie, de-a lungul secolelor, vom fi binecuvntai i-L vom vedea aa cum este n realitate.
13.
Conform Apoc. 14:6-13, rspundei la urmtoarele ntrebri:
a) De ce-a spus primul nger c oamenii ar trebui s se team de Dumnezeu (v.6-7)?
_______________________________________________________________________________
b) De ce se rostete declaraia proleptic despre cderea Babilonului (v.8)?

144

_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
c) Care este pedeapsa pentru loialitatea fa de fiar i fa de sistemul su (v.9-11)?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
d) Ce se va ntmpla cu cei care mor n Domnul n timpul necazului, ncepnd din acel moment (v.13)?
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
SECERIUL I TEASCUL (Apoc. 14:14-20)
Obiectivul 10: Vom identifica afirmaiile ce reflect cu exactitate semnificaia seceriului i a
teascului din Apoc. 14:14-20.
Ultima parte a capitolului 14 ne prezint o imagine a seceriului. Este deosebit de semnificativ
metafora seceriului, folosit n contextul evenimentelor finale ale celei de-a aptezecea sptmni. n acest ultim
ceas al istoriei umane va avea loc, negreit, un mare seceri de suflete n timp ce mulimile se vor ntoarce la
Dumnezeu. Isus a folosit metafora seceriului pentru a explica cum trebuie rspndit Evanghelia (Ioan 4:35).
n plus, n aceste versete, observm dovezi clare despre un seceri de judecat.
Autorul manualului crede c versetele 14-16 se refer la un mare seceri de suflete n timpul ultimei
jumti a Necazului cel mare. Fr ndoial, foarte muli oameni vor fi ucii, deoarece ei se vor mpotrivi
politicilor lui Anticrist. Totui, pare probabil faptul c, pe msur ce fiara i va extinde controlul asupra lumii,
el va exercita un control absolut asupra zonelor mai apropiate de centrul operaiunilor sale. Pentru a impune
aceste politici cu aceeai rigurozitate n ntreaga lume ar putea fi necesar o perioad mai lung de timp dect i-ar
permite conducerea sa limitat. Se pare c muli vor risca s-i piard viaa pentru a-i mntui sufletul,
contribuind, astfel, la acest mare seceri evanghelic.
Dup prerea autorului, versetele 17-20 reprezint un seceri de judecat. Judecata descris aici va fi
nfptuit n timpul btliei de la Armaghedon, descris n versetul 19 ca fiind teascul cel mare al mniei lui
Dumnezeu. n acel moment, Dumnezeu i va chema pe cei ri s dea socoteal pentru faptele lor rele i pentru
opoziia lor fa de El. Expresiile furie i mnie indic reacia Dumnezeului nostru nemrginit de sfnt mpotriva
sursei pcatului, ct i a nenumratelor fapte pctoase de-a lungul istoriei umane. Dei rbdarea i ndurarea lui
Dumnezeu s-au manifestat nc de la prima cdere a omului, El a pregtit i o zi n care va pune capt chemrii
Sale ca oricine dorete s primeasc mntuirea Sa (22:17). n acel moment, se va dezvlui mnia Sa! Se indic
faptul c sngele va curge pe o vale ce se ntinde nspre nord i nspre sud prin ara Israelului. Aceast vale poate
fi vzut de pe Muntele Meghido, din partea de nord a Israelului. De fapt, aceasta este originea numelui
Armaghedon, care nseamn Muntele Meghido.
14.
ncercuii litera care precede fiecare afirmaie ADEVRAT.
a) Metafora seceriului, aa cum este folosit n aceast seciune, se refer exclusiv la o judecat.
b) Proorocia biblic indic posibilitatea unui seceri de suflete n timpul Necazului cel mare.
c) Aruncarea strugurilor n teascul cel mare sugereaz un seceri de judecat.
d) Clcarea strugurilor n teasc este figura de stil folosit pentru a descrie baia de snge care va avea loc atunci
cnd Dumnezeu i va judeca pe cei ri.
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns pentru fiecare din urmtoarele
ntrebri.
1. Balaurul din capitolele 12 i 13 este identificat:
a) n mod clar, ca fiind principiul rului din toate timpurile.
b) ca fiind Satan, acuzatorul omului i potrivnicul lui Dumnezeu.
c) n mod indirect, ca fiind o persoan rea de pe pmnt n zilele din urm.
d) n mod clar, ca fiind un simbol al rului n societate.
2. Fiara din Apoc. 13:1, pe care Ioan o vede ieind din mare, este identificat drept:
a) Anticristul, care va ajunge la putere n cea de-a aptezecea sptmn.
b) omul frdelegii, menionat de Pavel n 2 Tes. 2:1-12.

145

c) cel de-al doilea membru al trinitii satanice.


d) persoana la care ne-am referit la punctele a), b) i c).
e) persoana la care ne-am referit la punctele a) i c).
3. Cea de-a doua fiar din Apocalipsa 13, pe care Ioan o vede ieind din pmnt, este identificat n trei locuri
drept:
a) proorocul mincinos i cel de-al treilea membru al trinitii satanice.
b) Anticristul care-i va amgi pe oamenii de pe pmnt.
c) puterea ce st n spatele lui Anticrist i sursa sa de autoritate.
d) personificarea rului.
4.
a)
b)
c)
d)
e)

Scriptura indic faptul c oamenii de pe pmnt vor privi fiara:


cu o mare uimire i admiraie.
cu nencredere i team.
ca fiind vrednic de a i se nchina i de a-l sprijini.
n modul n care este indicat la punctele a), b) i c).
cu ceea ce este indicat numai la punctele a) i c).

5.
a)
b)
c)
d)
6.
a)
b)
c)
d)

Este posibil, potrivit unui punct de vedere al capitolului 13, ca oamenii s fie impresionai de fiar din cauza:
aparentelor sale victorii diplomatice.
aparentelor sale victorii militare.
aparentei sale nvieri.
aparentelor sale realizri politice.
Cea de-a doua fiar din Apocalipsa 13 va avea, n primul rnd, funcia de:
a promova persoana, politicile i programele primei fiare.
a-i ctiga adepi.
a oferi o stpnire alternativ stpnirii primei fiare.
a zdrnici dezvoltarea social i politic de pe pmnt.

7.
a)
b)
c)
d)

Prima fiar i va primi puterea i autoritatea:


din baza sa politic.
de la oamenii asupra crora i exercit controlul.
din propria sa charism.
de la balaur.

8.
a)
b)
c)
d)
e)

Apocalipsa 13 indic faptul c Anticristul i va impune politicile:


obligndu-i pe oameni s se supun stpnirii sale.
printr-un semn pe care oamenii vor trebui s-l aib pentru a cumpra sau a vinde.
prin ameninarea cu nchisoarea, tortura i ocara social.
prin ceea ce s-a menionat la punctele a), b) i c).
prin ceea ce s-a menionat la punctele a) i b).

9.
a)
b)
c)
d)

Pedeapsa pentru identificarea cu Anticrist va fi:


pierderea propriei viei.
pierderea rspltirii.
ameninarea pedepsei venice i separarea de prezena lui Dumnezeu.
posibilitatea de a suferi o ocar n prezent.

10.
Despre curva cea mare, biserica apostat, putem spune c:
a) i va vinde principiile spirituale n schimbul unitii religioase.
b) i va baza valorile, mai degrab, pe tradiie dect pe Cuvntul lui Dumnezeu.
c) va fi activ, din punct de vedere politic, n ncercarea de a realiza unitatea lumii.
d) toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate.
e) numai afirmaiile de la punctele b) i c) sunt adevrate.
11.
a)
b)
c)

Deoarece curva cea mare st aezat peste fiar, avem impresia c:


biserica apostat va fi sprijinit de sistemul politic.
biserica apostat va avea un rol major n timpul n care fiara se va ridica la putere.
aceasta este violent, arogant i dorete maximum de publicitate pentru adulterul su.

146

d) aici avem o asociere a principiilor rele, amgitoare.


12.
a)
b)
c)
d)
e)

Apoc. 17:15-18 indic faptul c, atunci cnd fiara i cei zece mprai care o susin se vor ntoarce cu
ur mpotriva curvei i o vor distruge, noi avem dovada c:
Anticristul va folosi biserica apostat pentru a-i atinge scopul.
tolerana religioas nu va dura mult n timpul Necazului.
adulterul spiritual al bisericii apostate, distracia sa cu Anticristul, este condamnat la eec.
toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate.
numai afirmaiile de la punctele b) i c) sunt adevrate.

13.
Indicaia este c acele persoane care vor muri n Domnul n timpul necazului vor primi:
a) recunoatere pentru vieile curajoase pe care le-au trit.
b) un loc n analele credinei.
c) odihn i rsplat pentru faptele lor.
d) o rsplat mai mare n comparaie cu cei care nu vor trece prin Necazul cel mare.
14.
Metafora seceriului folosit n Apocalipsa 14, potrivit autorului manualului, se refer:
a) la un seceri de judecat.
b) la un seceri de suflete.
c) la faptul c omul triete n vremea sfritului.
d) att la un seceri de judecat ct i la un seceri de suflete.
15.
Simbolul strugurilor zdrobii ntr-un teasc se refer destul de clar la :
a) mnia lui Dumnezeu, care se va revrsa n timpul Necazului cel mare.
b) abundena de roade din ntreaga lume n timpul celei de-a aptezecea sptmni.
c) simbolismul rodniciei i productivitii.
d) rodnicia inutului restaurat al Israelului.
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
8
a
Fals
b
Adevrat
c
Adevrat
d
Fals
1
El este identificat ca fiind Satan i referina la coada sa care azvrle pe pmnt o treime din
stelele cerului ar putea indica o revolt n ceruri, petrecut ntr-un trecut ndeprtat.
9
Acesta este un semn ce reprezint loialitatea fa de sistemul lui Anticrist. Tuturor oamenilor li
se va cere s-l poarte, n scopul administrrii, n acea vreme, a afacerilor de orice fel.
2
d) acuzarea unei persoane n faa lui Dumnezeu i fa de sine.
10
e) include doar ceea ce este menionat la punctele a) i c).
3
Satan i ngerii si ri vor fi nvini de Mihail i ngerii si. Ca urmare, Satan va fi azvrlit pe
pmnt.
11
a
Adevrat
b
Adevrat
c
Adevrat
d
Adevrat
e
Fals
f
Fals
g
Adevrat
h
Adevrat
4
a
Adevrat
b
Fals
c
Fals
d
Adevrat
e
Adevrat
f
Adevrat
12
a
4) Caracteristici
b
3) Identitate
c
1) Rol
d
2) Localizare

147

5
13

6
14

Se pare c el va avea o mare putere i abilitate. Referitor la nvierea sa, el va inspira o mare
admiraie i adoraie. El i va aroga prerogative divine, iar proorocul mincinos l va ajuta n
consolidarea preteniilor sale.
a
Deoarece ceasul judecii Sale a sosit.
b
Cel mai probabil, acesta i va ncuraja pe cei care vor suferi n timpul necazului pentru
a recunoate c este limitat timpul rmas ca religia fals s exercite putere.
c
Cei care se vor supune fiarei vor cunoate mnia lui Dumnezeu, pedeapsa venic i
excluderea din prezena lui Dumnezeu.
d
Ei se vor odihni n Domnul i vor fi rspltii dup faptele lor.
El este agentul lui Satan i va folosi puterea ce i se va da pentru a uni lumea n ru mpotriva
lui Dumnezeu i a poporului Su. (Activitile sale mpotriva poporului lui Dumnezeu i va conduce,
fr ndoial, spre Dumnezeu.)
a
Fals
b
Adevrat
c
Adevrat
d
Adevrat
El apare ca un miel, ns se spune c vorbete ca un balaur. El este un alt agent al lui Satan.
Este identificat ca fiind proorocul mincinos.

148

Lecia 13: Evenimentele finale ale Necazului cel mare


n lecia precedent, ni s-au prezentat cteva din personajele principale din perioada Necazului. Am
discutat despre fiecare membru al trinitii satanice, inclusiv lucrarea i metodele lui Anticrist i ale agentului
su, proorocul mincinos. n plus, am studiat, nc o dat, identitatea i scopul celor 144.000, precum i
proclamaiile celor trei ngeri din capitolul 14 n lumina metaforelor seceriului. Vom discuta acum, n
amnunime, despre evenimentele finale.
Pe msur ce se apropie sfritul, politicile lui Anticrist n ncercarea de a uni lumea sub stindardul lui
Satan vor deveni de nesuportat. ntre timp, intensitatea judecilor lui Dumnezeu va deveni mai evident
oamenilor de pe pmnt. Se va pregti, astfel, scena n care imperiul lui Anticrist i va gsi sfritul, cnd piatra
dezlipit fr ajutorul vreunei mini (Dan. 2:34) va lovi picioarele acelui chip i va distruge orice urm de
stpnire uman. Aceast aciune este o descriere simbolic a sfritului imperiului lui Anticrist, care se va
petrece n momentul celei de-a doua veniri a lui Hristos. Venirea lui Hristos este aproape i noi trebuie s ne
pregtim pentru acel eveniment, fcnd tot posibilul pentru a face cunoscut mntuirea Sa tuturor oamenilor. Pe
msur ce ne angajm n sarcina de evanghelizare, putem fi asigurai c se apropie momentul cnd l vom auzi
spunnd: Bravo! Intr n bucuria Domnului.
SCHIA LECIEI
Pregtirea i vrsarea celor apte potire
Cel de-al treilea mare semn
Vrsarea potirelor mniei lui Dumnezeu
Cderea Babilonului politic sau comercial
Judecata Babilonului
Cea de-a doua venire a lui Hristos
Recunotin pentru judecata Babilonului
Ospul nunii Mielului
Apariia lui Mesia-Rzboinic
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie ar trebui s fii n stare:
S discutai despre judecile potirelor i reacia pe care acestea o vor provoca n oameni.
S comparai i s prezentai n contrast Babilonul comercial i cel ecleziastic.
S identificai evenimentele majore legate de cea de-a doua venire a lui Hristos.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai lecia ca de obicei i citii toate referinele din Scriptur.
2. V ncurajm s continuai s scriei propriile dvs. rspunsuri la ntrebrile studiului nainte de a cuta
rspunsurile de la sfritul acestei lecji.
3. Putei folosi Biblia pentru a rspunde la ntrebrile studiului i la ntrebrile din autotest.
4. Cutai n glosar semnificaia cuvintelor-cheie pe care nu le cunoatei.
CUVINTE-CHEIE
atribuiri
culminant
bocet
dizolvare
emisari
dreptate
ilicit
nepocit

irevocabil
peniten
lacom
rsplat
rzbunare
ntrebare retoric
stul

149

DEZVOLTAREA LECIEI
PREGTIREA I VRSAREA CELOR APTE POTIRE
Interludiul nceput dup cea de-a aptea trmbi i continuat de-a lungul capitolelor 12, 13 i 14, d,
acum, prioritate pregtirii pentru judecile potirelor. Capitolul 15, cel mai scurt din cartea Apocalipsei, prezint
un alt mare semn: apte ngeri cu ultimele apte urgii. Dup ce primesc cele apte potire ale mniei, cei apte
ngeri i revars potirele peste oamenii de pe pmnt, n capitolul 16. Totui, mnia lui Dumnezeu nu se revars
la ntmplare; ci se revars numai peste cei ce au primit semnul fiarei i s-au nchinat icoanei sale.
CEL DE-AL TREILEA MARE SEMN (Apoc. 15:1-8)
Obiectivul 1: Vom identifica cel de-al treilea mare semn i vom spune de ce e att de
important.
n cursul vedeniei, Ioan observ un alt semn mare i minunat (v.1). V putei aminti c Ioan a vzut
dou asemenea semne n 12:1-3: primul a fost o femeie nvluit n soare, iar cel de-al doilea a fost un mare
balaur rou. Aici, Ioan observ apte ngeri care au ultimele apte urgii din timpul Necazului. Dei, n originalul
grecesc, accentul din acest verset cade pe cuvintele cele din urm, i numrul apte este important. Acesta se
refer la desvrire! n cazul de fa, numrul apte se refer la desvrirea i certitudinea mniei lui
Dumnezeu mpotriva tuturor celor nelegiuii. Astfel, judecile lui Dumnezeu cresc n intensitate pe msur ce
Necazul se ndreapt spre punctul su culminant.
Unii cercettori biblici cred c judecile potirelor repet, pur i simplu, evenimentele simbolizate la
ruperea peceilor i auzul trmbielor. Totui, autorul manualului crede c aceti cercettori tind s ignore
accentul pus, aici, pe cele din urm urgii. Deoarece judecile sunt numite cele din urm urgii, aluzia este aceea
c judecile de la ruperea peceilor i auzul trmbielor sunt diferite i se petrec anterior judecilor potirelor.
Faptul c judecile potirelor sunt judecile cele din urm sporete minunia i mreia lor. n acestea,
mnia lui Dumnezeu este desvrit. Anunul de dinainte ar putea indica faptul c acest semn este ultima
avertizare a lui Dumnezeu ctre o lume nepocit. Ceea ce mai poate urma este doar judecata final.
Versetul al doilea i arat pe biruitorii fiarei, stnd pe marea de sticl i innd n mini alute primite de
la Dumnezeu. Marea de sticl pare s fie amestecat cu foc, lucru ce s-ar putea referi la judecata lui Dumnezeu
care purcede din sfinenia Sa. Fiara a crezut c i-a nvins prin faptul c i-a omort, ns moartea lor a
determinat, pur i simplu, o schimbare de loc: de pe pmnt din mijlocul judecii, la pacea din prezena lui
Dumnezeu.
n timp ce aceti biruitori stau pe marea de sticl, ei i cnt lui Dumnezeu un cntec de slav. Tema
cntecului lor este izbvirea. Aa cum poporul lui Israel L-a ludat pe Dumnezeu pentru eliberarea lor din Egipt
(Ex. 15), tot aa aceti rscumprai ai Necazului, eliberai de ura i ostilitatea fiarei, i vor cnta lui Dumnezeu
un cntec de izbvire. Versetele 3 i 4 ne ofer cteva din numeroasele caliti ale lui Dumnezeu pentru care se
vor bucura ei.
Se pune ntrebarea retoric: Cine nu se va teme, Doamne, i cine nu va slvi Numele Tu? (v.4)
Deoarece neamurile nu-L vor slvi pe Dumnezeu i nici nu se vor teme de El n inimile lor mpietrite de pcat n
perioada Necazului, va veni o zi cnd ei se vor teme de El i-L vor recunoate ca Domn (vezi i Ier. 10:7 i Apoc.
14:7). Viitorul n care toate neamurile se vor nchina lui Dumnezeu constituie o tem obinuit a proorociilor i
vom vedea acest lucru ieind n eviden n afirmaia urmtoare: Cci numai Tu eti Sfnt, i toate Neamurile
vor veni i se vor nchina naintea Ta (Vezi i Psa. 2:8-9; 24:1-10; 66:1-4; 72:8-11; 86:9; Isa. 2:17; 9:6-7; 66:1823; Dan. 7:14, efania 2:11; Zah. 14:9).
Afirmaia de mai sus nu semnific faptul c toi oamenii vor fi mntuii, ci faptul c mpria lui
Dumnezeu va include o prtie a cror membri provin din toate neamurile. Ei se vor nchina lui Dumnezeu i
vor preamri lucrrile Sale.
Ioan vede, acum, cortul mrturiei din ceruri (v.5-6). Deoarece cei apte ngeri ai distrugerii ies din cortul
mrturiei, contextul imediat sugereaz faptul c cele din urm urgii vin din prezena lui Dumnezeu i constituie
expresia neschimbatei Sale opoziii fa de pcat. Autorul manualului crede c aceste judeci izvorsc din chiar
natura lui Dumnezeu. Scriptura arat c Dumnezeu este drept atunci cnd i judec pe cei ri i atunci cnd i
iart pe cei care se pociesc de pcatele lor.

150

Una din cele patru fpturi vii d apte potire pline cu mnia lui Dumnezeu celor apte ngeri (v.7-8).
Singurul alt context n care sunt menionate potirele de aur se afl n Apoc. 5:8. Acolo, acestea sunt pline de
tmie, ce reprezint rugciunile sfinilor. Unii vd, astfel, o corelaie ntre rugciunile sfinilor i pedeapsa
mniei lui Dumnezeu asupra lumii. Adic, ei simt c exist o relaie ntre rugciune i rsplata divin.
Deoarece Dumnezeu este menionat n versetul 7 ca fiind Cel care este viu n vecii vecilor, ni se
reamintete faptul c, dei rul ar putea prea s conduc treburile istoriei umane, Dumnezeu este Cel venic viu,
al crui plan nu poate fi zdrnicit nici de mpotrivirea uman, nici de cea satanic.
Dup ce-au fost date potirele mniei, templul s-a umplut cu slava lui Dumnezeu. Este, de aceea,
imposibil s se intre n templu pn cnd nu vor avea loc judecile din cele apte urgii. Autorul manualului
crede c intrarea n templu s-ar interfera cu judecata plin de mnie a lui Dumnezeu asupra lumii, din cauza
rzvrtirii sale mpotriva dragostei pe care El a exprimat-o prin Fiul Su.
1.
a)
b)
c)

Cel de-al treilea mare semn, prezentat n Apoc. 15:1, reprezint:


femeia nvluit n soare.
marele balaur rou.
cei apte ngeri aductori de urgii.

2.
a)
b)
c)
d)

n Scriptur se indic faptul c judecile potirelor:


sunt aceleai ca i judecile trmbielor i ale peceilor.
sunt mai puin intense dect judecile anterioare.
sunt, pur i simplu, o repetare a judecilor anterioare.
vor urma judecilor anterioare, n ce privete succesiunea n timp.

3. Explicai de ce este att de important cel de-al treilea mare semn.


_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________
VRSAREA POTIRELOR MNIEI LUI DUMNEZEU (Apoc. 16:1-21; Ex. 7-12)
Obiectivul 2: Vom stabili ce reprezint judecile potirelor i care este efectul lor asupra
omenirii.
n capitolul 15, Ioan a relatat despre pregtirile pentru cele din urm judeci i activitatea concomitent
din ceruri. Totui, capitolul 16, n ansamblul su, se refer la izbucnirea propriu-zis a judecilor potirelor.
Exist o paralel izbitoare ntre judecile trmbielor i actuala serie de urgii. ns, dei exist o anumit
similaritate, n-ar trebui s se presupun c reprezint aceleai judeci. n mod semnificativ, urgiile trmbielor
par a afecta doar o parte din lume, n timp ce urgiile potirelor cunosc o rspndire universal. i, n timp ce, ntrun anumit sens, urgiile trmbielor atrag atenia omului s se pociasc, urgiile potirelor reprezint mnia lui
Dumnezeu. i, n timp ce omul a fost afectat indirect de primele patru trmbie, el este afectat, n mod direct, de
potirele de la nceputul celei de-a doua serii de judeci. n plus, potirele par a se succeda la intervale scurte.
Dac examinm urgiile cu atenie, vom remarca similaritatea dintre acestea i urgiile din Egipt. V
recomandm s citii capitolele 7-12 din Exodul pentru a descoperi aceast similaritate.
Autorul manualului crede c va fi de ajutor s ncepei aceast seciune prin prezentarea urmtorului
tabel ce compar judecile peceilor, trmbielor i potirelor. Recapitulai tabelul cu atenie nainte de a continua
cu expoziiunea restului acestei seciuni.
NUMR
PECETE
TRMBI
POTIRE
1
Clreul calului alb are Grindin i foc aruncate
O ran rea i dureroas i
un arc, dar n-are sgei
pe pmnt
lovete pe oamenii ce
(6:2)
(8:7)
aveau semnul fiarei (16:2)
2
Clreul calului rou ia Ceva ca un munte aruncat Moartea tuturor fpturilor
pacea de pe pmnt (6:4)
n mare (8:8)
vii din mare (16:3)
3
Clreul calului negru Moartea multor oameni Rurile i izvoarele apelor
aduce foamete (6:5)
din cauza apelor amare se transform n snge
(8:10-11)
(16:4)
4
Personificarea morii i a Este ntunecat a treia Oameni prjolii de focul

151

Locuinei morilor (6:8)


5
6

parte din soare, lun i


stele (8:12)
Martiri vzui sub altar Lcustele Adncului i
(6:9)
tortureaz pe cei
necredincioi (9:1-5)
Cerul se strnge ca o carte Este omort a treia parte
de piele i toi munii i
din oameni
toate insulele se mut din printr-un calvar infernal
loc
(9:15-19)
(6:12-14)
Un foc din ceruri este Distrugtorii pmntului
aruncat pe pmnt i are sunt nimicii printr-un
loc un cutremur (8:1-5)
cutremur i prin grindin
(11:15-19)

soarelui (16:8)
mpria fiarei acoperit
de ntuneric
(16:10)
Eufratul seac pentru a fi
pregtit calea
mprailor, care au s
vin din rsrit (16:12)
Strigtul lui Dumnezeu
S-a isprvit! este urmat
de cele mai puternice
cutremure
cunoscute
vreodat (16:17-18)

Ioan aude un glas tare, care venea din Templu, i care zicea celor apte ngeri: Ducei-v, i vrsai pe
pmnt cele apte potire ale mniei lui Dumnezeu (v.1). Trebuie s presupunem c aceasta este vocea lui
Dumnezeu pentru c toi ceilali au fost exclui din templu pn cnd cei apte ngeri i vor ncheia misiunea.
Ca rspuns, Ioan l vede pe primul nger vrsndu-i potirul asupra oamenilor care primiser semnul fiarei (v.2).
Cei ce vor purta semnul fiarei n timpul Necazului vor avea acum pe frunte semnele mniei lui Dumnezeu.
Aceast urgie va aduce rni dureroase tuturor celor ce aparin fiarei. n aceste vremuri, religia nu va fi doar un
lucru convenabil. Toi oamenii i vor declara loialitatea fa de Hristos sau fa de Anticrist. (Comparai
aceast urgie cu cea de-a asea urgie din Egipt, n care oamenii i animalele au suferit din cauza unor bube
pricinuite de nite bici fierbini [Ex. 9:9-11].)
Atunci cnd este revrsat cel de-al doilea potir, toate fpturile vii din mare mor (v.3). Ca i n cazul
urgiei din Egipt (Ex. 7:20-21) i a celei de-a doua trmbie (8:8-9), apele se prefac n snge. Aceast urgie va
avea vaste implicaii, deoarece, astfel, nceteaz ntreaga via marin. Toate resursele marine de hran vor
disprea, iar marea va deveni putred i nefolositoare. Apoi, ntr-o rapid succesiune, Ioan observ c este
revrsat cel de-al treilea potir i toate apele dulci se prefac n snge (v.4). Apa reprezint o necesitate imperioas
pentru supravieuire i chiar n vremurile normale lipsa apei produce situaii de criz. ns aceast urgie va isca
o criz universal.
Versetele 5 i 6 consemneaz cuvintele ngerului apelor. El remarc ct de dreapt este aceast judecat
pentru cei ce se nchin fiarei. Acetia au vrsat sngele martirilor; de aceea, li se d s bea snge. Dumnezeu
este drept n judecat; pedeapsa este pe msura faptei comise.
n timpul golirii celui de-al patrulea potir, Dumnezeu pare s stpneasc fenomenele naturii, ngduind
soarelui s-l chinuiasc pe om. Acum, soarelui i se d puterea s-i prjoleasc pe oameni cu foc (v.8-9). Dei
prjolii de focul intens, aceti pctoi mpietrii refuz s se pociasc i hulesc, n schimb, numele lui
Dumnezeu, care deine controlul asupra acestor urgii. Aici, indicaia este aceea c adepii cultului universal al
fiarei recunosc atotputernicia lui Dumnezeu, ns refuz s se pociasc, hulindu-L cu arogan. Fie atmosfera
va fi difuz, fie va avea loc o activitate solar neobinuit, oamenii vor suferi foarte mult din cauza acestei urgii.
Cel de-al cincilea potir cufund mpria fiarei n ntuneric, la fel ca i urgia din Egipt dinainte de exod
(Ex. 10:21-23). Din nou, oamenii vor suferi ngrozitor de mult, ns, n loc s se ntoarc la Dumnezeu, ei l
hulesc pentru suferinele lor (v.10-11). Nu ni se spune de ce oamenii sunt att de chinuii i de ce ei i muc
limbile de durere. Poate c ntunericul va cauza temperaturi excesiv de sczute pentru care oamenii nu erau
pregtii. Indiferent de cauz, noi putem fi siguri c ntunericul nu numai c va intensifica suferinele din urgiile
precedente, dar va aduga i mai mult groaz.
Versetul 12 spune: Al aselea a vrsat potirul lui peste rul cel mare, Eufrat. i apa lui a secat, ca s
fie pregtit calea mprailor, care au s vin din Rsrit. Autorul manualului consider c acesta este un pasaj
foarte complex. El este legat de pregtirile pentru btlia de la Armaghedon. ntrebarea este: De ce-ar dori
membrii trinitii satanice s-i adune pe conductorii lumii s lupte mpotriva lui Dumnezeu? Ei tiu c Isus se
va ntoarce s domneasc pe pmnt ca Rege al Regilor i Domn al Domnilor. Ei vor ncerca s-i conving pe
conductorii lumii c-L pot nfrnge pe Isus Hristos atunci cnd se va ntoarce. Acesta pare s fie singurul motiv
pentru care ei i adun pe conductorii lumii la Armaghedon.
Apoc. 19:19 indic faptul c mpraii
pmntului sunt adunai acolo cu scopul de a se lupta cu Isus atunci cnd El se va ntoarce. Reamintii-v c

152

dup rnirea de moarte a lui Anticrist, oamenii s-au ntrebat: Cine se poate lupta cu ea (adic, cu fiara)?
(13:4). E pe cale s aib loc btlia de la Armaghedon i toi oamenii lumii vor afla acolo cine l va nvinge pe
Anticrist n rzboi!
Versetele 13-16 sunt considerate de unii drept un scurt interludiu ntre cel de-al aselea i cel
de-al aptelea potir; totui, alii consider aceste versete ca fiind o extindere topic a versetului 12. Versetul 13
indic faptul c Ioan a vzut ieind din gura balaurului, i din gura fiarei, i din gura proorocului mincinos trei
duhuri necurate care semnau cu nite broate. (Aici, cea de-a doua fiar din Apocalipsa 13 este numit, pentru
prima dat, proorocul mincinos). Aceste duhuri necurate sunt identificate n versetul 14 ca fiind duhurile
demonilor fctori de minuni. Misiunea lor este aceea de a-i aduna pe mpraii din ntreaga lume pentru btlie.
Ei sunt emisarii trinitii pgne. i, ca i n vremea lui Ahab, aceti demoni vor fi foarte eficieni n a-i aduna la
un loc pe conductorii neamurilor.
Versetul 15 ntrerupe cursul evenimentelor pentru a avertiza: Iat, Eu vin ca un ho. Ferice de cel ce
vegheaz i i pzete hainele, ca s nu umble gol i s i se vad ruinea! Ceea ce se intenioneaz aici este ca
poporul lui Dumnezeu s fie dinainte avertizat s vegheze. Ei trebuie s fie treji i s nu spun Pace i linite!
cnd prpdul este iminent (1 Tes. 5:3). i nici nu trebuie s cread c vor gsi siguran n ei nii, n loc s se
bazeze pe propria lor relaie cu Hristos.
Cnd cel de-al aptelea potir este revrsat, declaraia proleptic S-a isprvit (v.17) indic faptul c
totul a luat sfrit. Adic, urgiile au fost revrsate i omul st n pragul veniciei. Remarcai cum revrsarea
celor apte potire este comparat cu ceea ce se ntmpl la ruperea celei de-a aptea pecei (8:5) i la sunetul celei
de-a aptea trmbie (11:19). Urmeaz, acum, reacia: fulgere, glasuri, tunete i un cutremur de pmnt (v.18).
Ioan vede un mare ora numit aici Babilon, care, negreit, va fi sediul mondial al guvernrii lumii din acea
vreme, mprit n trei pri. Cetile Neamurilor se vor prbui (v.19). n plus, faa pmntului s-a schimbat
radical i munii au disprut (v.20). De asemenea, proorocul a vzut o grindin mare, ale crei boabe cntreau
fiecare aproape un talant (cam 45 kg), cznd din cer peste oameni n aceast urgie ngrozitoare (v.21). Totui,
remarcai faptul c oamenii nu se pociesc sub urgia celui de-al aptelea potir. n schimb, ei l hulesc pe
Dumnezeu.
Nu exist nici o indicaie c oamenii se pociesc sub vreuna din judecile celor
apte potire!
4.
a)
b)
c)
d)
5.
a)
b)
c)
d)
e)

Putem spune cu mare precizie c judecile potirelor reprezint:


o chemare la pocin.
mijlocul perioadei Necazului.
mnia lui Dumnezeu.
un interludiu naintea urmtoarei serii de judeci.
Care din urmtoarele afirmaii reprezint accentuarea principiului clasificrii din aceast seciune:
Exist o paralel izbitoare ntre urgiile trmbielor i urgiile potirelor.
Exist o anumit similaritate ntre urgiile din Egipt i urgiile potirelor.
Ioan face cunoscut aici un standard al urgiilor din toate timpurile.
Toate cele de mai sus reprezint, cu acuratee, aceste accenturi.
Numai rspunsurile a) i b) reprezint, cu claritate, aceste accenturi.

6.
a)
b)
c)
d)

Aparent, Satan, Anticrist i proorocul mincinos i vor aduna pe conductorii lumii la Armaghedon pentru:
a stabili care dintre ei va conduce lumea.
a-L nfrnge pe Domnul Isus Hristos atunci cnd El se va ntoarce pe pmnt.
a restabili pacea spulberat de rzboiul mondial.
a-i face s accepte semnul fiarei i domnia sa.

7.
a)
b)
c)
d)

Care din urmtoarele afirmaii reprezint efectul judecilor potirelor asupra omenirii?
Potirele i vor conduce pe oameni s se pociasc i s se nchine lui Dumnezeu.
Potirele i vor ngrozi pe oameni i-i vor face s se team de Dumnezeu.
Oamenii vor deveni mpietrii n pcatele lor i n arogana lor fa de Dumnezeu.
Potirele sunt, pur i simplu, ignorate de majoritatea oamenilor.

CDEREA BABILONULUI POLITIC SAU COMERCIAL


n timpul studiul despre mpria fiarei n Lecia 12, am aflat c Babilonul ecleziastic reprezint religia
fals, fiind simbolizat de curva cea mare. Am vzut c, dup un timp de cooperare eficient cu fiara
(Anticristul), acesta se va ntoarce mpotriva curvei i o va distruge n ntregime. Ne ndreptm acum atenia spre
entitatea politic ce-a supravieuit relaiei ilicite dup evenimentele din Apoc. 17:16-18.

153

Ioan vede c, dup ce s-a descotorosit de curv, adic a renunat la influena religiei false, fiara i va
aroga toat lauda, slava i gloria. Dar aa cum a distrus sistemul religios fals, tot aa va fi distrus i el. De fapt,
n capitolul 18 vom fi martori la dezintegrarea i distrugerea imperiului su.
JUDECATA BABILONULUI (Apoc. 18:1-24)
Obiectivul 3: Vom identifica Babilonul comercial sau politic i vom descrie ceea ce
simbolizeaz cderea sa.
n timp ce Babilonul din capitolul 17 se refer la religia fals i a fost simbolizat de curv, Babilonul din
capitolul 18 se refer la civilizaia rebel, anticretin. Acesta trebuie identificat ca fiind sediul politic i
comercial al guvernului lui Anticrist. Unii cred c acest ora este Roma, pe care-l consider sediul bisericii
apostate. Alii cred c, n timp ce Roma va fi capitala religioas a lumii, Babilonul recldit va fi centrul politic i
comercial al guvernului mondial. Totui, e dificil s vezi cum un ora recldit al viitorului poate ctiga o
asemenea importan, innd seama de rapida sa ascensiune i stpnirea sa foarte scurt. n plus, Isa.
13:19-22 indic faptul c, odat distrus, oraul nu va mai fi niciodat locuit. Din aceste motive, preferm s
considerm Babilonul ca fiind, pur i simplu, sediul viitorului guvern internaional, de vreme ce n-avem nici un
mijloc s cunoatem exact unde va fi localizat. Astfel, acesta ar putea fi localizat n Londra, Zurich, Bruxelles
sau n oricare alt mare ora al lumii.
Deoarece versetul 1 ncepe cu cuvintele dup aceea, nelegem c aceasta este o vedenie ulterioar. n
plus, n aceast vedenie apare un alt nger dect cel menionat n 17:1. i, dei acest nger este descris ca fiind
plin de slav i avnd o mare putere, el nu trebuie considerat a fi Hristos. Un cercettor biblic a remarcat faptul
c, deoarece acesta a venit att de recent din prezena lui Dumnezeu, el arunc o fie de lumin peste pmntul
ntunecat. ntr-adevr, Scriptura indic faptul c la cei ce vin din prezena lui Dumnezeu remarcm o strlucire
ndelungat (Ex. 34:29-35).
ngerul face un anun cu o voce puternic: A czut, a czut, Babilonul cel mare! (v.2). Am putea fi
tentai s considerm distrugerea i cderea Babilonului ecleziastic ca fiind dou evenimente ce se petrec n
acelai timp, dar acestea constituie dou evenimente distincte.
n capitolul 17 se afirm clar c sistemul religios fals, reprezentat de curva cea mare, va controla fiara.
Adic, de ndat ce sistemul unui singur guvern mondial va prelua puterea, acesta va fi ajutat de ctre sistemul
religios fals. Conductorul politic, fiara sau Anticristul, se va folosi de serviciile curvei pentru a-i atinge
scopurile: s-i consolideze controlul asupra diverselor popoare, religii, convingeri politice i economii ale
comunitii mondiale. Femeia sa va proclama slava securitii colective prin unitate. ns, cnd i va atinge
scopurile, dictatorul lumii se va descotorosi rapid de curv.
n capitolul 13, vedem c fiara l va huli pe Dumnezeu, se va rzboi cu poporul lui Dumnezeu i-i va sili
pe toi oamenii de pe pmnt s i se nchine lui (v.5-8). Evident, aceast schimbare de evenimente i impune
dictatorului arogant s renune la legtura sa temporar cu religia fals. Astfel, n locul nenumratelor credine i
religii pe care superbiserica le-a unit pentru a obine unitatea lumii, fiara va cere oamenilor s i se nchine.
Ministrul propagandei, Proorocul mincinos, se va strdui s-i foreze pe oameni s se nchine la fiar (13:11-17).
Numai cei care primesc semnul vor tri; toi ceilali vor fi nsemnai pentru moarte. Cei ce vor refuza s se
conformeze, vor fi mpiedicai s mai fac tranzacii comerciale. Fiara va sugruma economia mondial.
Aparent, activitile sale, dup nimicirea curvei, vor dura 42 de luni sau ultima jumtate a celei de-a aptezecea
sptmni. La sfritul acestei perioade, pedeapsa va cdea asupra mpriei sale. Aceasta este cderea
anticipat anunat n capitolul 18.
Versetul 2 indic gradul de distrugere al Babilonului politic sau comercial. Acesta este total, final i
irevocabil! Pcatul sistemelor mondiale pgne, arogante a ajuns la apogeu. Entuziasmul ameitor al
organizaiei politice seculare a omului de-a lungul istoriei, ncepnd din vremea lui Nimrod i pn n vremea
fiarei, a produs un spirit de independen i sfidare fa de Dumnezeu i legea Sa, obiectivul fiind acela de a
acumula bogia acestei lumi. Acum, a sosit ziua rsplatei.
inndu-se seama de judecata viitoare, este dat un avertisment: Ieii din mijlocul ei, poporul Meu
(v.4), fiind date i motivele. Poporul lui Dumnezeu trebuie s ias din cetatea blestemat ca s nu fie prta la
pcatele i judecata ei. O chemare similar a fost fcut de Ieremia: Ieii din mijlocul lui, poporul Meu, i
fiecare s-i scape viaa (Ier. 51:45). Acest avertisment sugereaz faptul c fiara n-a reuit s-i nimiceasc pe
deplin pe credincioi. Cineva a spus c a sosit timpul pentru retragerea spiritual din Blciul Deertciunilor,

154

deoarece pcatele Babilonului s-au nmulit att de mult nct au ajuns pn la cer. i Dumnezeu nu poate uita
aceste pcate (v.5).
Vocea continu s vorbeasc din ceruri, ns, acum, tema se schimb. ngerilor judecii li se poruncete
s dea o rsplat dreapt acestui ora (v.6). Aceasta nu este o rzbunare ci o pedeaps just. Babilonul a vrsat
sngele sfinilor i proorocilor i-i va primi rsplata pentru propria sa cruzime. Comparat cu luxul de care s-a
bucurat n aroganta sa auto-slvire, nimicirea viitoare reprezint o schimbare radical a soartei sale (v.7). i pe
ct de rapid a cunoscut faima, slava i puterea, tot aa va cunoate i o cdere brusc (v.8).
Versetele 9 i 10 ne prezint reacia conductorilor lumii la cderea oraului-capital a lumii. Ei sunt
demoralizai atunci cnd descoper c forma final a ordinii umane politice, sociale i economice a suferit o
asemenea soart brusc i ireversibil. Observm c, dei deplng soarta Babilonului, ei nu se grbesc s-l
salveze. Mai curnd, ei stau deoparte, l plng i-l jelesc.
Cineva a observat c aparenele sunt neltoare. Ioan remarc faptul c acest centru al conducerii
mondiale pare a fi att de mre i puternic, pe lng care puterea bisericii pare a fi un nimic. n vanitatea sa,
cetatea pare a fi capabil s-L sfideze pe Dumnezeu i s omoare n voie poporul Su. ns, ntr-un ceas
pedeapsa ei va sosi! Atunci, nu va mai exista nimeni spre care s se poat ndrepta cei ce o conduc i depind de
ea, deoarece acetia L-au respins pe Dumnezeu, supunndu-se fiarei.
Versetele 11-19 redau o imagine grafic a reaciei negustorilor din ntreaga lume la moartea Babilonului
comercial. Mhnirea lor este cauzat nu de compasiunea pentru soarta mndrului Babilon, ci din cauza faptului
c soarta acestuia aduce cu sine un dezastru economic pentru ei. mpraii pmntului, negustori i magnai ai
transporturilor se altur n acest bocet. i de ce nu s-ar plnge ei? Comoara lor se afl pe pmnt, unde molia
i rugina o pot distruge i unde hoii o pot fura. Ei au pierdut totul i, acum, se confrunt cu o soart i mai
ngrozitoare: pierderea sufletelor lor!
n contrast, totui, sfinii, apostolii i proorocii din ceruri sunt ncurajai s se bucure, pentru c
Dumnezeu a restabilit dreptatea i neprihnirea Sa (v.20). n versetele 21-24, Ioan vede descrierea nimicirii
Babilonului. Un nger puternic ridic o piatr uria i o arunc n mare, simboliznd violenta distrugere a
oraului. Distrugerea Babilonului se va petrece la sfritul Necazului cel mare ntr-un timp de distrugere fr
precedent. Ca urmare, nu va mai exista muzic i bucurie, construcii, industrie, meteuguri, lumin sau
celebrri de cstorii. nelegem din toate acestea c oraul va fi mort: mut i ntunecat.
Astfel, odat cu distrugerea Babilonului se deschide calea pentru prezentarea principalei teme a crii
Apocalipsa: cea de-a doua venire a lui Hristos. Odat ce terminm subiectul distrugerii Babilonului, autorul
manualului crede c este oportun s considerm c Apocalipsa 18 se concentreaz pe atitudinea lumii fa de
bunurile materiale. Trim ntr-o vreme cnd muli oameni sunt convini c bunurile materiale aduc fericire.
Chiar i unii cretini sunt amgii n a crede c posesia multor bunuri materiale constituie dovada c ei sunt
spirituali. Totui, aceasta nu este nvtura Scripturii. Isus a spus: Vedei i pzii-v de orice fel de lcomie
de bani; cci viaa cuiva nu st n belugul avuiei lui (Luca 12:15). Mat. 6:19-34 i 1 Tim. 6:3-11 ntresc
acest adevr i ne dau o perspectiv asupra adevratelor valori spirituale. n plus, porunca din Apoc. 18:4,
Ieii din mijlocul ei, poporul Meu, indic faptul c poporul lui Dumnezeu nu trebuie s mprteasc valorile
ultimei generaii. inei minte: nu este ceva ru s posedm lucruri, dar este ru atunci cnd acestea ne subjug.
8.
a)
b)
c)
d)

Babilonul comercial i politic ar putea fi identificat ca fiind:


oraul-capital sau sediul guvernamental al fiarei.
centrul religios al coaliiei din vremea sfritului.
un ora pe care Anticrist l va cldi i-l va numi capitala sa.
un spirit sau o atitudine identificat cu oamenii materialiti.

9.
a)
b)
c)
d)

Distrugerea Babilonului descris n Apocalipsa 18 este menit s reprezinte, n principal, soarta:


tuturor oraelor lacome.
negustorilor i a claselor comerciale din societate.
istoricului ora Babilon recldit i rensufleit.
organizaiei seculare, politice a omului de-a lungul istoriei.

10.
Babilonul comercial, potrivit acestei seciuni, ne d un exemplu perfect al:
a) activitilor comerciale foarte sofisticate din vremea sfritului.
b) abilitii omului de a-i perfeciona situaia de pe pmnt.
c) atitudinii necretinilor fa de bunurile materiale.

155

d) vitalitii spirituale sczute a credincioilor din vremea sfritului.


11. Descriei n caietul dvs. ce este simbolizat prin cderea Babilonului.
CEA DE-A DOUA VENIRE A LUI HRISTOS
Partea de nceput a Apocalipsei 19 continu cu recunotina pentru distrugerea Babilonului. Acesta este
un cntec de slav la adresa lui Dumnezeu, deoarece El a judecat-o pe curva cea mare. Aceast slvire
contrasteaz distinct cu tnguirea conductorilor, negustorilor i navigatorilor din Apocalipsa 18 a cror soart sa nruit odat cu distrugerea capitalei economice a fiarei. Din acest moment, tonul din Apocalipsa se schimb.
De la ororile Necazului cel mare, cititorul se ndreapt acum spre timpuri de binecuvntare. Capitolul 19 ne
ndreapt atenia spre cel mai mare eveniment pentru om: cea de-a doua venire a lui Hristos. Acest eveniment
servete ca o punte ntre Necaz i Mileniu.
MULUMIRE PENTRU JUDECATA BABILONULUI (Apoc. 19:1-5)
Obiectivul 4: i vom identifica pe aceia care dau slav n ceruri i motivul laudei lor.
Odat cu nfrngerea opoziiei i judecata dreapt a lui Dumnezeu, Ioan aude ceva din ceruri. Ceea ce
aude el este glasul unei mari mulimi strignd Aleluia! De fapt, prima parte a Apocalipsei 19 ne povestete
despre un timp de ludare n ceruri. Remarcm faptul c n aceast aciune este implicat o mare mulime, ca i
cei 24 de btrni i cele patru fpturi vii. n plus, n versetul 5, o singur persoan d slav i-i ndeamn pe toi
ceilali care se tem de Dumnezeu ca s-L laude.
Autorul manualului este impresionat de faptul c n versetul 1 cuvntul aleluia este folosit pentru prima
oar n Noul Testament. Acesta este un cuvnt evreiesc care nseamn Slav Domnului! Deoarece termenul
este folosit de patru ori n acest capitol (v.1, 3, 4 i 6), am putea fi tentai s observm c Apoc.
19:1-6 este Corul Aleluia al Noului Testament. Dumnezeu trebuie s fie ludat pentru cine este El, ca i pentru
ceea ce a fcut El. El domnete! De aceea, omul, pentru prima dat n existena sa, va putea s triasc ntr-un
mediu perfect n condiiile echitii i dreptii perfecte.
Lauda se refer i la mntuire, slav, cinste i putere care aparin lui Dumnezeu. Mntuirea n acest
context este mai mult dect izbvire personal; aceasta se refer la protecia programului total de rscumprare a
lui Dumnezeu. Dumnezeu nu numai c i ine cuvntul i-i mplinete promisiunile de rscumprare, dar El i
judec cu dreptate i n adevr. El a condamnat sistemul religios care a corupt lumea i s-a rzbunat pe acesta
pentru sngele slujitorilor Si (v.2).
Cei care particip n aceste versete la nchinare i laud sunt, n marea majoritate, identificai, n mod
clar. Totui, autorul manualului sugereaz c acela a crui voce purcede din scaunul de domnie (v.5),
ncurajndu-i pe toi slujitorii lui Dumnezeu ca s-L laude, ar putea fi Domnul Isus Hristos.
Evrei 2:12, care se bazeaz pe Psa. 22:22-23, pare s prooroceasc c Isus i va conduce fraii n cntarea de
laud la adresa lui Dumnezeu. Aceast voce care iese din scaunul de domnie n Apoc. 19:5 ar putea fi mplinirea
acestei proorocii.
12.
Numii-i pe cei ce-I dau slav lui Dumnezeu n ceruri.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
13.
Motivul pentru care cei ce-L laud pe Dumnezeu din ceruri n Apoc. 19:1-5 este:
a) nfrngerea opoziiei satanice i judecata dreapt a lui Dumnezeu.
b) caracterul i natura lui Dumnezeu, Autorul rscumprrii omului.
c) faptul c domnia lui Dumnezeu a nceput pentru a inaugura un timp fr precedent n istoria uman.
d) lucrurile menionate la a), b) i c).
e) lucrurile menionate doar la a) i c).
OSPUL NUNII MIELULUI (Apoc. 19:6-10)
Obiectivul 5: Vom descrie ospul nunii Mielului i vom identifica semnificaia mbrcmintei
miresei.
Versetul 6 arunc o alt privire asupra laudei cereti. Sunetul pe care l aude Ioan este ca glasul unei
mari mulimi de oameni, ca vuietul unei cascade puternice i ca o bubuitur puternic de tunete. O asemenea

156

introducere este potrivit pentru anunul c, n sfrit, Dumnezeu i ntemeiaz mpria pe pmnt. Mulimea
din ceruri reacioneaz la acest anun cu strigte de slav i atribuind laude lui Dumnezeu.
Vocea din scaunul de domnie vestete acum nunta Mielului, ns nicieri nu este descris acest eveniment.
Se vestete, n mod simplu, c a sosit timpul s aib loc nunta. Nunta este un mod metaforic de referire la actul
final de rscumprare atunci cnd locuina lui Dumnezeu se va umple de oameni. El va locui cu ei, iar ei vor fi
poporul Su. n plus, Dumnezeu nsui va fi cu ei pentru totdeauna.
Cuvntul tradus nunt din versetul 7 este acelai cuvnt tradus ospul nunii din versetul 9. Acest
cuvnt este folosit de 22 de ori n Noul Testament pentru a se referi, n principal, la banchetul sau petrecerea de
nunt. Potrivit obiceiului din Orientul Mijlociu n timpurile Noului Testament, desfurarea unei nunii se face n
cteva etape.
n primul rnd, contractul de cstorie este ncheiat de ctre prinii cuplului. Am putea s ne referim la
acest aranjament ca fiind logodna. Ca logodna s fie rupt, era necesar s se obin un divor legal (Mat. 1:1819). n al doilea rnd, cnd prinii au fost de acord ca cei doi s fie gata s se cstoreasc, mirelui i se cerea s
mearg la casa miresei pentru a o lua la casa lui pentru nunt. (Acest obicei corespundea cu indicaia lui Isus din
Mat. 24:36 c ceasul rentoarcerii Sale este cunoscut numai de ctre Tatl. Astfel, cnd Tatl va spune c a sosit
acel ceas, Fiul va veni s-i ia mireasa i s-o duc la casa Sa pentru a fi cu El.) n al treilea rnd, exista o cin
sau un banchet la care erau invitai oaspei. Acesta era un timp de mare bucurie. Exemple de ospee de nunt se
gsesc n Mat. 22:1-14 i 25:1-13. V putei reaminti c i Isus a fcut prima Sa minune la o nunt n Cana
Galileii (Ioan 2:1-11).
Exist o controvers ntre cercettorii biblici dac ospul nunii va avea loc n ceruri sau dup ce Isus i
mireasa Sa se vor ntoarce pe pmnt. Dac acesta va avea loc n ceruri, e posibil s se petreac n timpul celor
apte ani ai perioadei Necazului. Autorul manualului crede c anunul de aici pare s indice faptul c acesta va
avea loc atunci cnd Isus se va ntoarce i cnd se va da Btlia de la Armaghedon.
Unii cercettori biblici nu cred c poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament va face parte din mireasa
lui Hristos. Ei insist asupra faptului c poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament vor fi musafiri la ospul
nunii. Autorul manualului crede, totui, c att poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament ct i cei din Noul
Testament alctuiesc mireasa lui Hristos. El mai crede i c musafirii de la ospul nunii vor fi ngerii i restul
locuitorilor de pe pmnt.
n legtur cu nunta Mielului, se spune c mireasa s-a pregtit singur (v.7). Dei pregtirea adecvat
pentru ceruri este naterea din nou, ce reprezint lucrarea lui Dumnezeu n Hristos, trebuie s existe i un
rspuns uman. 1 Ioan 3:2-3 ne d un indiciu n ce const acest rspuns, iar 2 Cor. 7:1 confirm aceast
responsabilitate.
Miresei i se d vemntul pentru a-l purta. Acesta este un dar divin; cu toate acestea, cei care sunt
privilegiai s poarte aceste straie au rbdat i au perseverat n credina lor (Apoc. 14:12). Versetul 8 adaug
faptul c inul subire sunt faptele neprihnite ale sfinilor. Cuvntul fapte pare s sugereze c vemntul
miresei este cusut din nenumratele fapte de ascultare credincioas, lucrat de cei ce au rezistat cu credincioie
pn la capt. Dei nu suntem mntuii prin faptele noastre, dup mntuire faptele noastre dovedesc c-a avut loc
o schimbare n vieile noastre.
Lui Ioan i se spune s scrie despre fericirea celor ce sunt invitai la ospul nunii Mielului. Conform
Apoc. 3:20, cina mprtit se refer la un anumit grad de intimitate. Deoarece se va face prin invitaie divin,
participarea la ospul nunii este deosebit de semnificativ.
Dup aceste dezvluiri, Ioan cade la picioarele ngerului pentru a i se nchina, ns acesta i interzice s
fac asta. ngerul declar c i el este un slujitor ca i Ioan i c el ar trebui s I se nchine numai lui Dumnezeu.
Remarcai, n versetul 10, cum ngerul face legtura ntre mrturia lui Isus i proorocie. Acest verset atrage
atenia asupra faptului c Biblia este centrat pe Isus Hristos; toate proorociile sale se concentreaz, n ultim
instan, asupra Lui.
14.

Descriei n caietul dvs. ospul nunii Mielului.

15.
Potrivit discuiei noastre, care din urmtoarele identific, cu exactitate, semnificaia vemntului miresei?
a) Este un simbol al faptului c mireasa este vrednic de a fi mntuit.

157

b) Acesta reprezint faptele bune ce constituie baza mntuirii unei persoane.


c) Vemntul miresei reprezint faptele de ascultare credincioas ce-ar trebui s caracterizeze vieile
credincioilor.
d) Inul subire reprezint elegana miresei n contrast cu contaminarea celor care vor urma fiara.

158

APARIIA LUI MESIA-RZBOINICUL (Apoc. 19:11-21)


Obiectivul 6: Vom discuta despre rolurile lui Mesia-Rzboinicul pe baza Apoc. 19:11-21
i a nvturii Noului Testament.
Dup ce-a aflat de iminenta nunt a Mielului, ce presupune ntoarcerea lui Isus Hristos, Ioan primete,
acum, o vedenie despre evenimentul ntoarcerii Sale. Dup cum putei remarca, este accentuat numai un singur
aspect al venirii lui Hristos: victoria Sa asupra forelor rului. Putem vedea conceptul unui Mesia-Rzboinic n
proorocii Vechiului Testament (comparai Isa. 13:4, 31:4; Ez. 38-39; Ioel 3 i Zah. 14:3), precum i n literatura
apocaliptic. Cea mai dramatic descriere a acestui concept apare n Isaia 63:1-6, unde un rzboinic anonim
nainteaz, mbrcat n haine muiate n snge, rzbunndu-Se pe dumanii Si. El calc teascul mniei lui
Dumnezeu i vemintele Sale sunt mprocate cu sngele dumanilor Si. ns, n cursul judecii, mntuirea Sa
este confirmat pentru cei ce-L primesc. Astfel, Ioan l vede pe Hristos venind ca un rzboinic puternic, victorios
n straie mnjite de snge, distrugnd ntreaga putere a dumanului.
Acest concept al lui Mesia-rzboinic este n concordan cu nvtura Noului Testament, dup cum vom
vedea. De exemplu, n 2 Tes. 1:7-8, Pavel se refer la acesta atunci cnd spune: La descoperirea Domnului Isus
din cer, cu ngerii puterii Lui, ntr-o flacr de foc, ca s pedepseasc pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu i pe cei
ce nu ascult de Evanghelia Domnului nostru Isus Hristos. Totui, conceptul Mesia-rzboinic nu anuleaz ideea
cretin mult mai comun a ntoarcerii lui Hristos, pe care cretinul o nelege ca fiind fericita ndejde. Mai
degrab, aceasta este o tem complementar pe care Pavel o continu n versetele
9-10:
Ei vor avea ca pedeaps o pierzare venic, de la faa Domnului i de la slava puterii Lui,
cnd va veni, n ziua aceea, ca s fie proslvit n sfinii Si, i privit cu uimire n toi cei
ce vor fi crezut.
Aceasta constituie ntoarcerea lui Isus ca Leul seminiei lui Iuda, Regele regilor i Domnul domnilor
naintea cruia fiecare genunchi va ngenunchea. La ntoarcerea lui Isus, va avea loc btlia btliilor,
Armaghedon. Sperm c, pe msur ce-ai citit acest pasaj, i-ai remarcat pe cei ce sunt implicai n btlie,
succesiunea evenimentelor n btlie, ca i urmrile. Haidei s trecem pe scurt n revist succesiunea
evenimentelor.
Deodat, Ioan vede cum cerul se deschide. Acolo, naintea lui, se arat, n toat splendoarea, maiestatea
i puritatea Sa, Domnul Isus Hristos. Acest eveniment constituie punctul culminant al planului de rscumprare
al lui Dumnezeu. Acesta se afl n contrast total cu judecile ngrozitoare care l-au precedat. n acest moment
culminant, Fiul Omului se va ntoarce, aprinznd cerurile ca un fulger. i toi oamenii pmntului se vor boci din
pricina Lui (Apoc. 1:7). Mhnirea lui Israel va fi una de pocin; n timp ce cei nelegiuii vor boci deoarece
spaima judecii divine a pus stpnire pe ei.
Ioan l vede pe Domnul nostru ntorcndu-Se pe un cal alb (v.11). Acest fapt este simbolic i se refer la
un obicei antic n care biruitorii clreau pe cai albi ca semn de victorie. Unul din titlurile Sale este Cel
credincios i Cel adevrat. n acest context, titlul indic faptul c n El poi avea ncredere c i va ine
Legmntul. El vine cu dreptatea i n dreptate El va judeca i va face rzboi. Proorocul este convins c
pedeapsa aplicat fiarei i adepilor si nu este nici arbitrar i nici un act de rzbunare personal; aceasta este
perfect compatibil cu adevrul i dreptatea.
Ochii Si, care sunt ca para focului, reflect dreapta judecat asupra pcatului (v.12). Nimic nu poate
scpa privirii Sale ptrunztoare. El poart pe cap multe cununi (cununa mprteasc, aa cum am vzut
anterior), care indic suveranitatea nemrginit. Referirea la numele Lui secret ar putea nsemna c numele este
tinuit tuturor fiinelor create sau ar putea exprima taina persoanei Sale. Cu siguran, ntotdeauna va exista o
tain n legtur cu Domnul nostru pe care minile noastre finite n-o pot nelege pe deplin.
Vemintele ptate de snge pe care le poart El simbolizeaz victoria Sa n apropiatul conflict (v.13).
Numele Su, Cuvntul lui Dumnezeu, accentueaz faptul c Hristos n propria Sa persoan este Cuvntul lui
Dumnezeu prin excelen - ntruchiparea planului de rscumprare total a lui Dumnezeu. El este i declaraia
autoritar prin care naiunile lumii sunt distruse.
Otile cerului sunt gndite s-i includ pe rscumprai, martiri i ngeri (v.14). Versetul 17:14 indic
faptul c adepii Si sunt chemai, alei i credincioi. Zah. 14:5 spune c va veni Domnul i toi sfinii
mpreun cu El! Vemintele curate se refer la neprihnire. Nu se spune nimic despre armura lor i nici despre
rolul lor n conflict; acesta i revine numai lui Mesia. Totui, adepii Si vor mprti victoria cu El.

159

Activitatea lui Mesia-rzboinic este redat n trei figuri n versetul 15. Prima, sabia ascuit, constituie o
reprezentare simbolic a victoriei prin puterea unui cuvnt (Vezi Isa. 11:4). Dumnezeu a nfptuit creaia printrun cuvnt. Pur i simplu, El a cuvntat i totul s-a nfptuit (Gen. 1:3 i, apoi, Evrei 1:2). Aici, judecata final
este realizat prin cuvntul lui Mesia. A doua, figura crmuirii cu un toiag de fier, se refer, mai degrab, la
distrugere dect la crmuire ferm. Este un toiag al rzbunrii; acesta este puternic i ferm n misiunea sa de
judecat. A treia, figura clcrii n picioare a teascului, se refer la mnia lui Dumnezeu. i aa cum a observat
un cercettor n proorocie: Nimic nu-i mai inflexibil dect judecata divin n care nu mai exist har.
Titlul REGELE REGILOR I DOMNUL DOMNILOR (v.16) subliniaz suveranitatea universal a lui
Mesia. Cel al crui drept este s domneasc a venit n cele din urm s crmuiasc lumea.
Versetele 17-19 ne duc la btlia de la Armaghedon, care a fost anunat n 16:12-16. Am vzut acolo c
duhurile demonilor au fost folosite pentru a-i amgi pe conductorii lumii ca s se lupte. Se pare c pacea lui
Anticrist va fi fragil i, posibil, ea se va produce aproape de punctul hotrtor al acestui timp. Scriptura aduce
dovezi n sprijinul ideii c va avea loc o lupt n interiorul imperiului lumii chiar nainte de cea de-a doua venire a
lui Hristos. Totui, apariia Domnului nostru n fruntea otilor cerului va determina toate armatele mpriilor
de pe pmnt s uite diferendele dintre ele i s-i uneasc forele mpotriva Lui.
n contrast cu marele osp al nunii la care sunt invitai sfinii, psri de prad lihnite de foame sunt
invitate la ospul cel mare al lui Dumnezeu. Ca i ospul menionat n Ezechiel 39, acesta este asigurat de ctre
Dumnezeu. Versetul 18 menioneaz carnea a tot felul de oameni. Aceasta se refer la cei care au primit semnul
fiarei (14:9-11).
Versetul 19 descrie marea confruntare ntre Hristos i Anticrist. Ceea ce avem aici nu este o lupt
simbolic n care opoziia este treptat nvins, ci ncheierea efectiv a conflictului dintre forele lui Dumnezeu i
forele lui Satan. Versetele 20-21 relateaz despre nimicirea fiarei i a proorocului mincinos ca i a adepilor
fiarei. Fiara i proorocul mincinos sunt luai i aruncai de vii n iazul de foc i pucioas. S-a remarcat faptul c
fiara este personificarea puterii seculare n opoziie cu biserica, n timp ce proorocul mincinos reprezint rolul
religiei false n convingerea oamenilor de a se nchina puterii anticretine. Cei doi - fiara i proorocul mincinos au fost denumii capodopere ale lui Satan, iar ei vor merge naintea stpnului lor n acel loc al pedepsei
venice.
Versetul 21 dezvluie distrugerea aliailor lui Anticrist. Aparent, masele de oameni nu se vor poci i vor
rmne mpietrii. Ei nu se pot atepta dect la judecata i mnia lui Dumnezeu. Astfel, capitolul se ncheie cu o
not sumbr: mulimea de psri hmesite se satur cu carnea celor nelegiuii.
16.

n caietul dvs., descriei rolurile lui Mesia-rzboinic pe baza Apoc. 19:11-21 i a nvturii Noului
Testament.

AUTOTEST
ADEVRAT-FALS. Scriei un A n spaiul liber dinaintea fiecrei afirmaii adevrate. Scriei un F dac afirmaia
este fals.
____ 1. Judecile potirelor reprezint ultima chemare a lui Dumnezeu pentru ca cei nelegiuii s se
pociasc.
____ 2. Ca urmare a judecilor potirelor, oamenii se vor ntoarce la Dumnezeu i-L vor accepta pe
Unsul Su la cea de-a doua venire.
____ 3. Aparent, trinitatea satanic i va aduna pe conductorii lumii la Armaghedon pentru a-L
nfrnge pe Isus atunci cnd El se va ntoarce pe pmnt.
____ 4. n timp ce Babilon n Apocalipsa 17 se refer la religia fals i este simbolizat printr-o curv,
n capitolul 18, Babilon se refer la societatea rebel, anticretin.
____ 5. Babilonul comercial pare s reprezinte sediul viitoarei guvernri mondiale.
____ 6. Babilonul ecleziastic va avea, n mod aparent, un rol major n unitatea lumii.
____ 7. Ospul nunii Mielului este descris pe deplin n cartea Apocalipsa ca fiind rstimpul cnd credincioii vor fi
rspltii pentru faptele lor.
____ 8. Vemntul miresei indic att puritatea ei ct i eficiena sa n slujba mirelui.
____ 9. Ioan descrie cea de-a doua venire a lui Hristos n primul rnd ca un eveniment n care este
accentuat rolul lui Hristos ca Mntuitor i Pstor.
___10. Cea de-a doua venire a lui Hristos reprezint punctul culminant al planului de rscumprare
a lui Dumnezeu.

160

RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI


9
d) organizaia secular, politic a omului de-a lungul istoriei.
1
c) cei apte ngeri aductori de urgii.
10
c) atitudinii necretinilor fa de bunurile materiale.
2
d) ulterioare judecilor anterioare n ce privete succesiunea n timp.
11
Rspunsul dvs. ar trebui s remarce faptul c forma final a ordinii politice, sociale i
economice a omului este condamnat s sufere o prbuire ireversibil. Aa cum am vzut n Daniel 2 i 7,
stpnirea omului va fi nlocuit de mpria Domnului nostru Isus Hristos. Omul secular crede c se dezvolt
ascendent; totui, adevrul este c el e nc dominat de natura sa pctoas i situaia sa se va nruti pn la
sfrit. Dumnezeu are singura soluie la aceast problem, dup cum vom vedea n urmtoarea seciune a acestei
lecii.
3
Aceasta reprezint ultimele judeci ale lui Dumnezeu asupra omului n timpul Necazului i
exprim mnia Sa.
12
Ar trebui s remarcai faptul c o mare mulime, cei 24 de btrni i cele patru fpturi vii se
nchin lui Dumnezeu. Poate ai indicat faptul c Domnul nostru i-ar fi putut ncuraja n nchinarea lor.
4
c) mnia lui Dumnezeu
13
d) lucrurile menionate la a), b) i c).
5
e) Numai rspunsurile a) i b) reprezint aceste accenturi.
14
Ar trebui s remarcai c ospul nunii este anunat n Scriptur, ns nu este descris.
Aceasta va fi o reuniune n care Hristos i poporul Su vor fi mpreun i va avea loc atunci cnd Tatl consider
c a sosit timpul. La osp pot s participe numai cei care sunt invitai, adic numai cei ale cror viei au fost
schimbate prin harul lui Dumnezeu. Cei care sunt parte din mireas sunt caracterizai prin puritate i activitate
plin de rvn pentru mire.
6
b) a-L nfrnge pe Domnul Isus Hristos atunci cnd El se va ntoarce pe pmnt.
15
c) Vemntul miresei reprezint faptele de ascultare credincioas ce-ar trebui s caracterizeze
vieile credincioilor.
7
c) Oamenii vor deveni mpietrii n pcatele lor i n arogana lor fa de Dumnezeu.
16
Ar trebui s remarcai faptul c Domnul nostru este att agentul mniei lui Dumnezeu ct i
mplinirea speranei credinciosului. Hristos este vzut ca dnd o pedeaps cumplit celor nelegiuii, dar El este
i sursa de mngiere i slav pentru poporul Su care mprtete dreptatea perfect a crmuirii Sale.
8
a) oraul-capital sau sediul guvernamental al fiarei.

161

Lecia 14: Domnia lui Hristos n timpul i dup Mileniu


n Lecia 13 am parcurs etapele finale ale perioadei Necazului. Am discutat despre judecile potirelor i
impactul lor asupra omenirii n acele momente. Am studiat i cderea Babilonului comercial sau politic - sediul
guvernului fiarei. n cele din urm, ne-am concentrat asupra laudelor ce vor urma judecii drepte a lui
Dumnezeu, asupra ospului nunii Mielului, celei de-a doua veniri a lui Hristos i Btliei de la Armaghedon.
Vom discuta acum despre Apoc. 20-22.
Dup ce va distruge imperiul lui Satana i a aliailor si, Isus Hristos va domni pe pmnt cu un toiag de
fier. Rmia Israelului va ocupa tot inutul pe care Dumnezeu i l-a dat lui Avraam. Iar poporul lui Dumnezeu
va domni pe pmnt mpreun cu Isus Hristos, aa cum au prezis cele patru fpturi vii i cei 24 de btrni (Apoc.
5:10). Aceasta va fi epoca de aur la care omul a tnjit nc de la alungarea sa din Eden. Totui, Mileniul, se va
sfri. Apoi, dup o scurt i zadarnic revolt satanic, va ncepe starea venic, iar credincioii vor rmne
pentru totdeauna cu Domnul lor. Ce apogeu potrivit pentru studiul nostru despre crile Daniel i Apocalipsa!
SCHIA LECIEI
Mileniul
Legarea lui Satana
Prima nviere
Teorii despre Mileniu
Dup Mileniu
Revolta lui Satana
Judecata final
Noua ordine
Un cer nou i un pmnt nou
Noul Ierusalim
Un post scriptum la venirea lui Isus
Binecuvntri, nvturi i ndemnuri
OBIECTIVELE LECIEI
Cnd vei termina aceast lecie vei putea:
S identificai condiiile existente n timpul Mileniului i situaia n care se va afla Domnul nostru,
poporul Su i Satana n aceast perioad.
S discutai evenimentele ce se vor petrece sau situaiile existente la nceputul, n timpul i imediat dup
Mileniu.
S recunoatei punctele cheie ale celor trei teorii despre Mileniu.
S recunoatei nvturi importante, binecuvntri i ndemnuri date lui Ioan i semnificaia lor.
EXERCIII DE NVARE
1. Studiai lecia ca de obicei, iar, la sfrit, facei autotestul.
2. Urmai instruciunile din pachetul studentului pentru recapitularea Leciilor 12-14. Completai apoi foaia cu
rspunsuri pentru Evaluarea 4 i trimitei-o instructorului dvs. n cazul n care, pn acum, n-ai dat
examenul final, facei aranjamentele necesare pentru a da acest examen asistat de instructorul dvs. ICI.
3. Recapitulai cursul n vederea pregtirii examenului final. Urmai instruciunile speciale din pachetul
studentului.
CUVINTE-CHEIE
autentificat
detenie
deformri
eronat
ncredinat
a se ndrepta
DEZVOLTAREA LECIEI
MILENIUL

pitoresc
recapituleaz
remucare
renovat
teocraie
temporar

mreie

Dup cum sugereaz titlul leciei, vom lua n considerare dou teme majore n legtur cu Mileniul.
Prima seciune principal se refer la Mileniul n sine, iar cea de-a doua se ocup de evenimentele ulterioare.

162

Aici vor fi incluse chestiuni despre judecat i rsplat, natura vieii dup cea de-a doua venire a lui Hristos,
natura condiiei venice pentru cei binecuvntai i pentru cei pedepsii i locurile unde vor tri cei pedepsii, pe
de o parte, i cei rscumprai, pe de alt parte. Aceste subiecte mpreun cu ndemnurile i avertismentele
completeaz coninutul crii.
LEGAREA LUI SATANA (Apoc. 20:1-3)
Obiectivul 1: Vom descrie unica condiie spiritual existent n timpul Mileniului i vom
explica de ce va fi posibil aceasta.
La sfritul Leciei 13, am vzut ce i s-a ntmplat lui Anticrist i proorocului mincinos. Ioan vede acum
ce se va ntmpla cu cel de-al treilea membru al trinitii satanice: Satana. (Ai putea observa c aceleai patru
nume din Apoc. 12:9 sunt folosite aici pentru acest conductor ru.) Un nger puternic coboar din ceruri, l
prinde pe Satan i-l leag pentru o mie de ani. n descrierea de aici se folosete, n mod evident, un limbaj
simbolic, cu referire la nfrnarea radical a puterii i activitii satanice. Sau, aa cum a remarcat un cercettor
biblic, nu este vorba doar de o limitare a activitii i puterii lui Satana, ci acesta va deveni complet inactiv, nu va
mai putea face absolut nimic.
Odat cu legarea lui Satana nu va mai exista rzboi spiritual. Faptul c Ispititorul va fi legat face
posibil pacea i linitea prezis de prooroci (dup cum vom vedea); n consecin, Mileniul poate s nceap.
De aceea, aceast perioad plin de slav se afl ntr-un evident contrast cu Necazul cel mare care o precede i cu
revolta final ce urmeaz dup aceasta.
Efectul deteniei lui Satana este acela c el nu va mai putea s amgeasc neamurile n timpul acestei
perioade. Ca urmare, pacea universal va fi o realitate - nu un scop. Dup aceast perioad, el va fi dezlegat i,
fidel naturii sale, se va ntoarce la nelciunile sale.
1. Spunei care va fi unica condiie spiritual existent n timpul Mileniului i de ce aceasta va fi posibil.
_________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
PRIMA NVIERE (Apoc. 20:4-6)
Obiectivul 2: Vom identifica pe participanii la prima nviere i activitatea lor n timpul acestei
perioade.
Versetul 4, care este un verset foarte dificil de interpretat, prezint dou grupuri de oameni: 1) un grup
din care fac parte numai cei crora li s-a dat autoritatea s judece i 2) un grup care L-au acceptat pe Hristos n
timpul Necazului. Autorul manualului crede c primul grup este compus din cei 24 de btrni despre care am
discutat n Apocalipsa 4 i 5. El gsete dovezi pentru acest punct de vedere n Luca 22:29-30. Totui, ceea ce
Scriptura accentueaz este faptul c toi cei biruitori vor domni mpreun cu Hristos (Apoc. 5:9-10; Dan. 7:27 i
1 Cor. 6:2). Deoarece dovezile nu sunt clare, va trebui ca noi s ateptm i s ne convingem.
Ioan spune despre sufletele martirilor: Ei au nviat, i au mprit cu Hristos o mie de ani (v.4).
Semnificaia cuvntului nviat a iscat unele probleme pentru interpreii Scripturii. Amilenitii consider aceast
nviere o nviere spiritual a sufletelor neprihnite n momentul morii. Totui, acelai cuvnt grecesc este
folosit ca nviere trupeasc n Ioan 11:25, Rom. 14:9, Apoc. 1:18, 2:8 i 13:14. Ca urmare, muli cercettori
biblici cred c aceasta este semnificaia din 20:5.
Dac cei din al doilea grup vor nvia n acest moment, ori n evenimentul relatat n 7:9-17 sau n timpul
seceriului din 14:14-16 constituie o chestiune controversat printre cercettori. n orice caz, ei sunt acum nviai
i domnesc mpreun cu Hristos.
Mai exist o controvers legat de afirmaia din versetul 5: Aceasta este ntia nviere. Cei care cred
c biserica va trece prin Necazul cel mare indic aceast afirmaie ca fiind dovada c pn n acest moment
nimeni n-a fost nviat din mori. Totui, am vzut c cei doi martori au fost nviai cu mult timp nainte de acest
moment i c ei au fost apoi rpii la cer (11:11-12). Evident, acest verset ne arat, n mod clar, c nu aceasta
este semnificaia afirmaiei n discuie. n plus, Apoc. 20:6 indic, n mod clar, prin referirea sa la cea de-a doua
moarte (care este iazul de foc, v.14), faptul c prima nviere se refer numai la cei neprihnii, iar aceea este o
nviere la viaa venic.

163

Comparnd versetele 4 i 5 observm c exist dou tipuri de nviere: prima se refer la nvierea celor
neprihnii, iar cea de-a doua i privete pe cei nelegiuii. Noul Testament nu d o nvtur clar despre o
nviere de dou feluri, dei se face aluzie la acest fapt (Ioan 5:28-29). n mod evident, prima nviere include
ntreg poporul lui Dumnezeu, inclusiv martirii; de aceea, restul celor din morminte trebuie s-i includ pe toi cei
care nu L-au cunoscut pe Hristos. Cel de-al doilea grup este nviat dup Mileniu i este descris n versetul 12,
cnd restul celor mori sunt nviai pentru a sta naintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
Versetul 6 declar fericirea celor care vor avea parte de prima nviere. Prima moarte, potrivit versetului
9:27 din Evrei, este moartea rnduit tuturor oamenilor (cu excepia celor care vor fi vii la cea de-a doua venire a
lui Hristos). Cea de-a doua moarte menionat aici este moartea venic (vezi versetul 14 i Mat. 10:28, unde
moartea trupului precum i cea a sufletului sunt prezentate n contrast). Cei binecuvntai care au parte de prima
nviere vor fi preoi ai lui Dumnezeu i ai lui Hristos. Un cercettor biblic remarc faptul c acetia sunt preoi
deoarece au acces la prezena lui Dumnezeu i domnesc mpreun cu El n mpria mesianic.
Pe msur ce ne apropiem de sfritul acestei seciuni, dorim s facem o singur observaie: Cei
binecuvntai au, n mod aparent, trupuri nviate; n timp ce oamenii din neamuri (v.8) vor avea trupuri normale.
Acest fapt n-ar trebui s supere pe nimeni, deoarece Domnul nostru a trit printre ucenicii Si timp de 40 de zile
n trupul Su nviat. Aceasta este doar una din minunile ce ne ateapt n viaa venic.
2.
a)
b)
c)
d)

Participanii la prima nviere sunt identificai clar n Scriptur ca fiind:


morii nelegiuii care sunt nviai pentru judecat.
poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament.
biserica, trupul lui Hristos.
cei neprihnii, inclusiv martirii din perioada Necazului.

3.
a)
b)
c)
d)

Activitatea celor nviai din mori desfurat n timpul Mileniului, potrivit discuiei noastre, este aceea de a:
mpri puterea n crmuirea mpriei mesianice.
face pace ntre naiunile rzboinice.
evangheliza lumea n pregtirea pentru viaa venic.
participa la ospul nunii Mielului timp de 1000 de ani.

TEORII DESPRE MILENIU I CARACTERISTICI GENERALE


Obiectivul 3: Vom defini cuvntul Mileniu, vom identifica ce anticipeaz acesta i vom
recunoate caracteristicile fiecrei teorii referitoare la Mileniu.
n acest moment, considerm necesar s definim termenul Mileniu, ce servete drept punct principal al
acestei seciuni. Acesta este un termen teologic, ce deriv din dou latinisme, mille, o mie, i annum, an. Acesta
se bazeaz pe folosirea termenului o mie de ani n versetele 2, 3, 4, 5, 6 i 7 din Apocalipsa 20. Acesta este
folosit pentru referirea la perioada de 1.000 de ani ai viitoarei domnii pe pmnt a lui Hristos n raport cu
ntemeierea mpriei asupra Israelului.
Chestiunea referitoare la cei o mie de ani, care se ridic n capitolul 20, a strnit o polemic
interminabil n snul bisericii. De fapt, diferite sisteme de interpretare a evenimentelor din vremea sfritului au
tins s fie identificate potrivit modului n care acestea au tratat chestiunea referitoare la Mileniu. Deoarece exist
cteva teorii majore despre Mileniu i alte variaiuni ale acestora, vom lua n considerare trei din cele mai larg
rspndite - Premilenismul, Postmilenismul i Amilenismul - precum i caracteristicile fiecreia.
Amilenitii nu cred c va exista literalmente o domnie a lui Hristos pe pmnt. Potrivit acestora, cei
1.000 de ani constituie un numr simbolic i reprezint perioada dintre nvierea lui Hristos i cea de-a doua
venire. Adepii acestei teorii nu vd n cartea Apocalipsa o naraiune de evenimente succesive. Mai degrab, ei
cred c aceasta trece n revist ceea ce s-a ntmplat deja, de exemplu, n slujba Domnului. Potrivit acestora,
legarea lui Satan timp de 1.000 de ani (20:1-3) trebuie identificat cu victoria Domnului nostru asupra lui Satan
n timpul slujbei Sale de pe pmnt.
Postmilenitii cred c Evanghelia va triumfa i c Isus Hristos se va ntoarce atunci cnd biserica va
pregti lumea pentru El. Potrivit acestor persoane, Mileniul este considerat a fi triumful final al Evangheliei din
vremurile noastre. Ei cred c lumea va deveni din ce n ce mai bun prin predicarea Evangheliei. Pentru
interpretul postmilenist, Apocalipsa 19 nu descrie cea de-a doua venire a lui Hristos. Mai degrab, ntr-un mod
simbolic, acest capitol descrie triumful principiilor cretine n viaa omului i victoria lui Hristos prin biseric.
Totui, Scriptura nu descrie nicieri instaurarea unei epoci de aur prin predicarea Evangheliei. Evanghelia va fi

164

propovduit (Mat. 24:14), ns, pe msur ce sfritul se va apropia, vom fi martorii unei apostazii - i nu ai
unei treziri universale (2 Tim. 3:1-5).
Premilenitii cred c evenimentele consemnate n Apocalipsa 20 se refer n totalitate la sfritul
veacului. Ei cred c cea de-a doua venire a lui Hristos va fi urmat de legarea lui Satana i de nvierea celor
neprihnii, care se vor altura Domnului lor n timp ce El va domni pe pmnt peste o mprie trectoare.
Aceast perioad de domnie se va ncheia cu revolta final a lui Satana i judecata final.
O alt perspectiv a acestei teorii este dispensaionalismul. Dispensaionalistul consider mpria
milenar drept un aspect al programului teocratic al lui Dumnezeu. El percepe epoca mpriei drept o
mplinire a promisiunii date lui David c mpria sa va dinui pentru totdeauna. Acesta consider cei 1.000 de
ani drept o perioad de timp n adevratul sens al cuvntului. n plus, el o consider drept o perioad n care
Hristos va domni literalmente pe pmnt ca i stpn absolut. Israel va ocupa astfel un loc de seam n aceast
mprie, iar cei din Neamuri vor fi i ei binecuvntai. Se evideniaz n acest sistem i ideea unei preoii
repuse n drepturi, a unor jertfe i ritualuri restabilite, aa cum se indic n Ez. 40-48. n plus, dispensaionalistul
nu reuete s vad nici un aspect spiritual actual al mpriei mplinit n biseric.
n vreme ce versetele 4-6 ne dau unele informaii despre Mileniu, alte pasaje din Scriptur ne dau
caracteristici ale perioadei mpriei. Forma de guvernare va fi teocraia, deoarece Hristos va domni, iar
capitala mprie Sale va fi Ierusalimul. Hristos va avea, astfel, un centru pmntesc n oraul sfnt din ara
sfnt. Alte caracteristici sunt dup cum urmeaz: Va exista:
1. o pace universal (Psa. 46:9; Isa. 2:4; 9:6-7; Mica 4:3-4).
2. o prosperitate universal (Isa. 65:21-24; Amos 9:13-15; Mica 4:4-5).
3. o dreptate universal (Isa. 11:3-5; Ier. 23:5).
4. o cunoatere universal a Domnului (Isa. 11:9; Hab. 2:15; Zah. 8:22-23).
5. o restaurare a pmntului la starea sa iniial de rodnicie (Isa. 35:1-2; Amos 9:13-15; Ez. 36:8-12).
6. Absena neagresivitii ntre animale (Isa. 11:6-9; 65:25).
7. o durat de via mult sporit (Isa. 65:20-22).
Mai multe detalii despre unele caracteristici ale Mileniului se gsesc n Zah. 8:4; 12-13 i 16-21.
Capitolele 40-48 din Ezechiel ne dau o descriere amnunit a Israelului dup ce poporul acestei naiuni se va
ntoarce n ara promis lui Avraam. Mileniul va face posibil mplinirea acestei promisiuni i, dup Mileniu,
urmaii lui Avraam vor tri n aceast ar pentru totdeauna. Dumnezeu i ine promisiunile.
4. Cuvntul Mileniu provine din dou cuvinte latine care nseamn
________________________________________________________________________________
5. Potrivii fiecare teorie major despre Mileniu (dreapta) cu descrierea acelei teorii (stnga).
____ a) Isus se va ntoarce cnd lumea va fi pregtit
1) Premilenismul
pentru El.
2) Postmilenismul
____ b) Lumea va experimenta literalmente o domnie
3) Amilenismul
mesianic de 1.000 de ani dup cea de-a doua venire.
____ c) Lumea nu va experimenta literalmente domnia
pmnteasc de 1.000 de ani a lui Hristos. Apocalipsa
recapituleaz evenimentele care s-au petrecut deja.
____ d) Apocalipsa 20 privete spre o mplinire viitoare. Astfel,
cea de-a doua venire a lui Hristos va fi urmat de legarea
lui Satan i nvierea celor neprihnii care vor domni
mpreun cu Hristos timp de 1.000 de ani.
6.
a)
b)
c)

ncercuii litera care preced fiecare afirmaie ADEVRAT.


Hristos va conduce lumea n timpul Mileniului, iar forma n care El va conduce este numit o teocraie.
Potrivit Scripturii, Babilon va fi capitala mpriei lui Hristos din timpul Mileniului.
Pe baza celor studiate despre Mileniu, putem presupune c nu va mai exista omaj, rzboi, nedreptate sau
srcie.
d) Pmntul va fi restaurat la starea sa iniial de rodnicie, iar durata de via va fi substanial sporit.
e) Poporul lui Israel va ocupa ara dat lui Avraam ncepnd din acest moment pentru totdeauna.
DUP MILENIU

165

n cea de-a doua parte a capitolului 20, vom lua n considerare dou evenimente importante care se vor
petrece dup Mileniu: revolta final a lui Satan i judecata final. Aceste subiecte ne permit s ne concentrm
atenia asupra sfritului lui Satan i a celor care au fost amgii de el.
REVOLTA FINAL A LUI SATAN (Apoc. 20:7-10)
Obiectivul 4: Vom explica de ce Satana a fost dezlegat dup cei 1.000 de ani i ce-a urmat
dup aceea.
Ioan remarc faptul c odat dezlegat, Satan nu va pierde timpul de a ridica steagul revoltei. El ncepe
s amgeasc naiunile de pe ntreg pmntul. Oamenii pe care ncearc s-i amgeasc sunt, aparent, sfinii
care au supravieuit Necazului, ca i copiii celor care au intrat n Mileniu. Aparent, aceti oameni se vor supune
domniei lui Hristos i-i vor declara, n mod deschis, ascultarea. Totui, n sinea lor, ei nu se vor supune cu
adevrat lui Hristos; n consecin, atunci cnd Satan este dezlegat, muli dintre ei l vor urma ntr-o rzvrtire
mpotriva lui Dumnezeu.
Din dovezile date aici, se pare c o mare mulime de oameni l vor urma n aceast revolt (v.8). Totui,
nu va avea loc nici o btlie, pentru c, n timp ce acetia nconjoar oraul pe care El l iubete, Dumnezeu va
interveni i va distruge ntreaga for rebel (v.9). Astfel, ultima mpotrivire a lui Satan va fi zdrnicit i el,
mpreun cu fiara i proorocul mincinos, va fi aruncat n iazul de foc i pucioas pentru venicie (v.10).
n legtur cu sprijinul larg pentru aceast revolt satanic, noi trebuie s ne punem urmtoarea
ntrebare: De ce-ar permite Dumnezeu ca Satana s fie dezlegat? Autorul manualului sugereaz faptul c e
posibil ca Dumnezeu s permit dezlegarea lui Satan, deoarece cei nscui n timpul Mileniului nu vor fi avut
ocazia de a tri fie pentru Isus Hristos, fie mpotriva Sa. V putei aminti din Apoc. 19:15 ca i din alte pasaje
din Scriptur c Domnul nostru va crmui aceste neamuri cu un toiag de fier. Cu toate acestea, Dumnezeu d
fiecrei persoane dreptul la liberul arbitru.
Un robot nu poate s iubeasc; dragostea este o chestiune de alegere. Noi suntem fcui dup chipul i
asemnarea lui Dumnezeu i aceasta include capacitatea de a alege. De-a lungul Scripturii, Dumnezeu i-a permis
omului s aleag pe cine s slujeasc. Adam i Eva au fcut alegerea i fiecare din urmaii lor au ales ori s fie
pentru Dumnezeu, ori mpotriva Sa. Prezena lui Satan printre cei nscui n timpul Mileniului le va da o
posibilitate s aleag. i, ntr-un sens, rezultatul este o hotrre dinainte tiut. Omul nc va dori s-i urmeze
propria cale, s-i conduc propria via.
Ca urmare, aceste mulimi de oameni vor ceda ispitei i se vor
ndrepta spre oraul sfnt, sfidndu-L pe Stpnul legitim al lumii. ns, chiar nainte de a dezlnui atacul,
acetia sunt distrui de un foc din ceruri i tentativa lor de revolt va cunoate un sfrit brusc (v.9).
7. n caietul dvs., explicai de ce Satan va fi dezlegat i care va fi urmarea acestui fapt.
JUDECATA FINAL (Apoc. 20:11-15)
Obiectivul 5: Vom identifica cu precizie datele referitoare la judecata final.
Ajungem acum la momentul judecii finale, cea de-a doua nviere i judecata i pedepsirea morilor
nelegiuii. n aceast faz a vedeniei, Ioan vede cerul i pmntul fugind dinaintea mreiei lui Dumnezeu, care
st pe scaunul Su de domnie. Un cercettor biblic a remarcat faptul c, deoarece cerul i pmntul au fugit din
prezena lui Dumnezeu, nu mai exist loc pentru un univers nspimntat. Ca i Psalmistul, toi i dau seama c
nu mai exist nici un loc unde ar putea fugi din prezena lui Dumnezeu (Psa. 139:7).
Toi morii din toate timpurile i cu statute sociale diferite apar naintea scaunului de domnie. Deoarece
ei stau n picioare, presupunem c ei cunosc verdictul i-i ateapt sentina. Nu va fi nici o greeal. Fiecare
persoan va fi judecat pe baza faptelor sale. Totul a fost nregistrat; registrul nu minte. ns, dincolo de faptele
cuiva, exist o alt baz fundamental pentru judecat: Cartea vieii. Toi cei ale cror nume nu sunt scrise n
aceast carte sunt condamnai la osnd venic i aruncai n iazul de foc.
Aici, chestiunea judecii n-ar trebui s ne umple de confuzie. Ceea ce se afl n atenie nu este
mntuirea prin fapte, ci fapte ca dovad a mntuirii. Noi suntem mntuii prin har, prin credin, dar credina
este ntotdeauna dezvluit prin faptele pe care le produce.
n versetele 13 i 14, moartea i Locuina morilor sunt personificate, aa cum s-a ntmplat i sub cea
de-a patra pecete din Apoc. 6:7-8. Citind despre Locuina morilor, v-ai gndit cine va fi acolo pentru a fi
nviat? Acesta este un gnd foarte sumbru; totui, numai cei care au murit nemntuii se vor afla acolo.

166

Moartea i Locuina morilor sunt acum aruncate n iazul de foc. Iazul de foc indic nu numai pedeapsa
aspr ce-i ateapt pe dumanii celor neprihnii, dar i nfrngerea lor deplin i final. Aceasta este cea de-a
doua moarte, adic, destinul celor care vor fi temporar nviai pentru a primi n schimb moartea i pedeapsa.
8.
a)
b)
c)
d)

ncercuii litera care precede fiecare afirmaie ADEVRAT.


Judecata final este o judecat general a tuturor oamenilor care au murit, fie neprihnii, fie nelegiuii.
Apoc. 20:11-15 indic faptul c o persoan este mntuit sau pierdut pe baza faptelor bune.
O persoan va suferi sau nu o condamnare venic dac numele su este scris n cartea vieii.
Destinul final al celor ce resping oferta de mntuire a lui Dumnezeu este iazul de foc.

NOUA ORDINE
n ultimele capitole ale crii sale, Isaia proorocete despre crearea unui cer nou i a unui pmnt nou
(65:17) care vor dinui pe veci (66:22). mplinirea acestei proorocii, care ncepe s aib loc naintea ochilor lui
Ioan, este consemnat n ultimele dou capitole ale Apocalipsei. Aici oraul sfnt, noul Ierusalim, coboar din
ceruri pe un pmnt complet nou. Descrierea cerului nou i a pmntului nou constituie ultimul eveniment major
al crii (21:1-22:5).
UN CER NOU I UN PMNT NOU (Apoc. 21:1)
Obiectivul 6: Vom identifica explicaiile ce descriu, n mod clar, ce se nelege prin termenii cer
nou i pmnt nou.
n Apoc. 20:11, Ioan descrie distrugerea vechiului cer i a vechiului pmnt. ntr-un limbaj foarte grafic,
el a descris dispariia lor din prezena lui Dumnezeu. Acum, Ioan vede un cer nou i un pmnt nou. n timp ce
unii vd n aceast afirmaie un nou act de creaie, muli ali cercettori biblici de seam cred c afirmaia se
refer la rennoirea a ceea ce a existat deja. S-ar putea vedea cu claritate c, de-a lungul Bibliei, destinul
poporului lui Dumnezeu este un destin pmntesc. n maniera lor dualist obinuit, grecii au crezut c universul
a fost mprit n dou trmuri: lumea pmnteasc sau temporar i lumea spiritual sau venic. Pentru ei,
mntuirea presupunea ca sufletul s fug din sfera tranzitorie spre trmul realitii venice. n contrast, n
nvtura biblic l vedem pe om pe un pmnt rscumprat i nu pe un trm ceresc strmutat dintr-o existen
pmnteasc.
Autorul manualului crede c-ar putea fi de folos s indicm semnificaia expresiilor un pmnt nou i
pmntul dinti pierise (v.1). n Biblie, trei cuvinte greceti sunt traduse cu lumea: aion, autorul manualului
considernd c-ar trebui tradus mai exact cu perioad, kosmos, care se refer la societatea structurat i ge,
care nseamn, de obicei, pmnt. Termenii aion i kosmos se refer, uneori, la ceva ce-a ncetat s existe, ns
termenul ge nu se refer niciodat la aa ceva. Avnd acest lucru n minte, haidei s vedem ce semnific cu
adevrat expresia pmntul dinti pierise.
Cnd Pavel folosete expresia cele vechi s-au dus (2 Cor. 5:17), s-au dus nseamn practic acelai
lucru cu cuvntul pierise din Apoc. 21:1. Termenul folosit de Pavel se refer la acceptarea de ctre o persoan
a lui Hristos. ntrebarea este urmtoarea: Atunci cnd cineva l accept pe Hristos, nceteaz acesta s mai
existe pentru a face loc noii persoane ce urmeaz s devin? Bineneles c nu! Cu toate acestea, cnd cineva
devine o fptur nou, el este schimbat. De asemenea, pmntul dinti pierise din Apoc. 21:1 indic, pur i
simplu, faptul c cel dinti pmnt va fi schimbat - i nu c acesta va nceta s existe.
Rom. 8:18-22 ne d o indicaie despre schimbarea viitoare care va avea loc n ordinea creat. Apoi,
Petru red o imagine grafic a procesului prin care se va produce aceast schimbare (2 Pet. 3:10-13). n acest
context, cuvntul tradus distrus poate fi tradus i eliberat, o traducere care se armonizeaz mai bine cu
conceptul autorului manualului despre un pmnt schimbat. Petru accentueaz puternic expresia final din acest
pasaj ceruri noi i un pmnt nou, n care va locui neprihnirea. Credem c cea mai mare schimbare a
pmntului va consta n transformarea dintr-un loc cu multe frdelegi ntr-o cas n care va locui neprihnirea.
9.
a)
b)
c)

Potrivit studiul nostru, expresia un cer nou i un pmnt nou semnific faptul c:
universul actual va fi complet distrus, fiind, astfel. necesar o nou creaie.
cerul i pmntul actual vor suferi o nnoire.
viitoarea ordine a creaiei nu este descris aici i nicieri n Scriptur.

NOUL IERUSALIM (Apoc. 21:2-22:5)


Obiectivul 7: Vom identifica detaliile asociate cu Noul Ierusalim.

167

Deoarece aceast seciune a leciei se concentreaz pe Noul Ierusalim, v vom da o scurt schi n trei
puncte pentru acest pasaj destul de lung despre Noul Ierusalim.
I. Descriere sumar a Noului Ierusalim (21:2)
II. Locuina lui Dumnezeu i a poporului Su (21:3-8)
III. Descriere detaliat a Noului Ierusalim i a vieii din interiorul acestei ceti (21:9-22:5)
I.

Descriere sumar a Noului Ierusalim (21:2). Deoarece ne gndim adesea la Ierusalimul ceresc ca fiind
locuina permanent a lui Dumnezeu i a poporului Su rpit (Gal. 4:26, Fil. 3:20, Evrei 12:22), acesta este
doar locuina temporar a poporului lui Dumnezeu n rstimpul dintre moartea i nvierea lor (2 Cor. 5:8; Fil.
1:23; Apoc. 6:9-11). Totui, n noua ordine, Ierusalimul ceresc va fi strmutat pe pmnt.

Faptul c se spune c Noul Ierusalim va cobor din ceruri de la Dumnezeu pare s sugereze c acesta
exist deja. Autorul manualului crede c este necesar s comenteze despre subiectul miresei lui Hristos. El
observ c o comparaie a versetului 2 cu versetele 9 i 10 i-ar putea determina pe unii s confunde mireasa lui
Hristos cu cetatea pregtit pentru ea. Unii credincioi, de exemplu, au afirmat c cetatea, i nu credincioii,
reprezint mireasa lui Hristos. Totui, este evident din descrierile precedente ale miresei c aceasta nu este
cetatea. Faptul de a considera cetatea drept mireasa lui Hristos este complet eronat. S ilustrm acest punct.
n Luca 13:34, atunci cnd Isus a spus: Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci i ucizi cu pietre
pe cei trimii la tine, El n-a afirmat c zidurile, cldirile, porile i strzile oraului erau rspunztoare pentru
uciderea proorocilor, ci oamenii care locuiau acolo. n mod similar, Isus ar putea prea s mustre oraele n Mat.
11:20-24; totui, El i mustr, de fapt, pe oamenii care locuiesc n ele. Astfel, Noul Ierusalim nu va fi mireasa lui
Hristos, ci va fi locuina credincioilor care sunt parte din acea mireas.
II. Locuina lui Dumnezeu i a poporului Su (21:3-8). n noua i venica ordine a lucrurilor, Noul Ierusalim
va fi cortul lui Dumnezeu cu oamenii. n Vechiul Testament, prezena Sa a fost manifestat n cortul
ntlnirii i, mai trziu, n templu n slav (n shekinah). Apoi, n persoana lui Hristos, El a locuit, pentru o
vreme, printre noi (Ioan 1:14). n prezent, El locuiete n biseric prin Duhul Su i noi tim c El este
prezent acolo prin credina noastr. ns, n viitor, n venicie, noi vom vedea faa Sa (22:4).
n acest timp viitor, Dumnezeu va terge orice lacrim din ochii poporului Su (v. 4; 7:17 i Isa. 25:8).
Nu vor mai exista lacrimi, deoarece toate relele i bolile care au asuprit omenirea vor fi pentru totdeauna
alungate, odat ce blestemul va fi ridicat (22:3). Aici, nu se pune accentul pe remucarea oamenilor, ci pe
mngierea pe care o d Dumnezeu. Dumnezeu va terge chiar i lacrimile credincioilor rezultate din mhnirea
pentru cei dragi ai lor care au fost aruncai n iazul de foc la judecata final. Nu numai c nu va mai exista
lacrimi, dar nici moarte, tnguire, ipete sau durere. Toate experienele emoionale tragice se vor sfri, pentru c
acestea sunt asociate cu vechea ordine a lucrurilor (v. 4).
Cel care st pe scaunul de domnie i-a spus lui Ioan c va rennoi toate lucrurile (v. 5). Toate lucrurile
noi indic lucruri noi n form i noi n sensul de a fi recent nfptuite. Este indicat o schimbare drastic.
Astfel, lumea fizic va fi eliberat din robia stricciunii (Rom. 8:21). De aceea, lui Ioan i se spune s
consemneze ceea ce a vzut i a auzit, pentru ca ceea ce a fost dezvluit s fie demn de crezare. n plus, expresia
S-a isprvit semnific faptul c, n acel moment, Dumnezeu i-a ncheiat lucrarea privitoare la ntreaga istorie
a omului pn la condiia venic. Nu numai c s-a ncheiat programul de rscumprare al lui Dumnezeu, dar i
viitorul a fost fcut sigur de ctre Cel care este nceputul i Sfritul, Autorul creaiei i al rscumprrii (v. 6).
I se promite celui nsetat s bea din apa vieii. Aici, setea descrie dorina sufletului pentru Dumnezeu.
David a reflectat la acest lucru n Psa. 42:1: Cum dorete un cerb izvoarele de ap, aa Te dorete sufletul meu
pe Tine, Dumnezeule! (Vezi i Psa. 36:9, 63:1 i Isa. 55:1). Dumnezeu este Izvorul apelor vii (Ier. 2:13) care
potolete setea i va ni n viaa venic (Ioan 4:14). n aplicarea promisiunii din vers. 6 la vieile noastre de zi
cu zi, Isus a promis c celor care cred cu adevrat n El i-i ncredineaz vieile Lui, ruri de ap vie vor curge
din inimile lor (Ioan 7:37-39). Isus a folosit termenul ap vie pentru a se referi la Duhul Sfnt. Autorul
manualului se roag cu sinceritate ca Dumnezeu s v dea o sete pentru aceast ap vie, care s v umple i s
se reverse pentru ca apoi s creeze o dorin similar n alii.
Celui biruitor i se promit toate lucrurile. Totui, acestuia i se cere s fie credincios i loial lui Hristos n
faa opoziiei (v. 7). n contrast, cei care nu accept harul lui Dumnezeu nu se pot atepta la nimic altceva dect
pedeaps venic n iazul de foc i pucioas (v. 8). Remarcai, n special, cele opt categorii de oameni nelegiuii

168

care vor fi aruncai n iazul de foc. Cei fricoi, care sunt trecui n fruntea listei, sunt cei care se tem s-L accepte
pe Hristos, s triasc pentru El i s fac cunoscut acest lucru. Cea de-a doua categorie, cei necredincioi, ne
amintete c se cere mai mult n faptul de a crede dect ntr-un consimmnt mental. (Comparai Ioan 3:16 cu
Iacov 2:19 i Ioan 1:12.) Pentru a crede este necesar s-L faci pe Hristos Domnul vieii tale i s trieti n mod
contient i activ pentru El.
III. Descriere detaliat a Noului Ierusalim i a vieii din interiorul acestei ceti (21:9-22:5). Vom examina acum
Noul Ierusalim, cetatea pregtit (comparai versetul 3 cu Ioan 14:1-3), unde poporul lui Dumnezeu va locui
pentru totdeauna. Ioan este dus n Duhul pentru a vedea frumuseea fr pereche a cetii sfinte. Nu-i o
ntmplare c scena este identic cu cea din Apocalipsa 17:1, unde proorocul a fost dus s vad Babilonul.
Fr ndoial, Ioan intenioneaz un contrast deliberat ntre cetatea prostituat i cetatea sfnt unde
locuiete Dumnezeu.
Cel mai izbitor este faptul c cetatea poart slava lui Dumnezeu. Scnteind n lumina reflectat a lui
Dumnezeu, cetatea strlucete ca un diamant cu multe fee.
Unii s-au ntrebat de ce cetatea are un zid. Trebuie s ne amintim c aceasta ar putea, pur i simplu, s
fac parte din descrierea unei ceti ideale, conceput de un popor antic obinuit cu securitatea unor ziduri
exterioare solide. Cetatea are i pori de mrgritare, mai exact, dousprezece (v.12), fiecare fiind format dintrun mrgritar. i pe pori erau scrise numele celor dousprezece seminii ale lui Israel. Acest fapt pune accentul
pe legtura dintre biserica nou-testamental i poporul lui Dumnezeu de sub vechiul legmnt. Iar numele celor
doisprezece apostoli pe cele dousprezece temelii accentueaz, nc o dat, unitatea Israelului antic cu biserica.
Pare foarte clar din descrierea acestor pori i temelii c att poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament ct i
cel din Noul Testament alctuiesc mireasa lui Hristos.
Am artat n tabelul nostru, aproape de sfritul Leciei 4, c numrul doisprezece nseamn desvrire
final. Remarcai n 21:12, 14, 16, 21 i 22:2 semnificaia numrului doisprezece i a multiplilor si n legtur
cu Noul Ierusalim.
Versetele 15-17 consemneaz dimensiunile cetii. Spre deosebire de dimensiunile consemnate n
capitolul 11, aceasta este pomenit pentru a indica dimensiunea impresionant i perfecta sa simetrie. Cetatea
msoar aproximativ 1.500 mile (2.400 km) n lungime, 1.500 mile (2.400 km) n lime i 1.500 mile (2.400
km) n nlime. Ea va avea forma unui cub perfect. Aceste dimensiuni reflect o perfect simetrie, vastitate i
desvrire.
Versetele 18-21 descriu zidul de iaspis, nalt de 216 picioare (65,84 m), ce se sprijin pe cele
dousprezece temelii, fiecare fiind construit dintr-o piatr preioas. Cele dousprezece pori sunt construite din
dousprezece perle (mrgritare) uriae, iar strzile sunt din aur transparent. Vei putea doar contempla efectul
luminii din cetate n timp ce aceasta se filtreaz prin diferitele culori ale temeliilor i prin nsui zidul de iaspis
transparent ca i cristalul, fiind apoi difuzat ntr-o delicatee strlucitoare pe pavajul auriu.
Ioan observ c acolo nu exist nici un templu, deoarece acesta este nlocuit cu Domnul Dumnezeu cel
Atotputernic i Mielul (v.22). n vechea structur, templul a fost, n cel mai nalt grad, locul prezenei lui
Dumnezeu. ns, acum, simbolul a fost nlocuit de realitate. Nu va mai fi nevoie de lumina stelelor, deoarece
slava lui Dumnezeu va lumina cetatea (v.23). Aceast cetate este unic prin chiar lucrurile care lipsesc: nu
exist templu, soare, lun, ntuneric, mrvie, lacrimi, desprire, durere, sete, foame sau moarte.
Versetul 24 indic faptul c neamurile vor umbla n lumina cetii. Ioan s-ar putea referi la faptul c,
chiar dac cei rscumprai vor fi din rndurile tuturor popoarelor, neamurilor, triburilor i de orice limb, ei nui vor pierde identitatea naional. Ori s-ar putea s fie, pur i simplu, o afirmaie a universalitii cunotinei
despre Dumnezeu.
n cetate pot intra numai cei ale cror nume sunt scrise n cartea vieii Mielului. Porile cetii sunt
deschise deoarece, odat cu distrugerea rului, nu va mai fi necesar nici o msur de securitate. n plus, acolo
nu vor mai exista nopi. Se poate remarca faptul c n Cuvntul lui Dumnezeu ntunericul este metafora
obinuit pentru viaa lipsit de prezena lui Dumnezeu (Mat. 6:23, 8:12, 22:13); totui, ntunericul va fi
desfiinat n prezena lui Dumnezeu i a Mielului.
Vedenia pe care a vzut-o Ioan, care a nceput n capitolul 21, este continuat i se ncheie n capitolul
22. Versetele 1-5 ne dau informaii ulterioare referitoare la Ierusalimul ceresc. Mai nti, aflm c un ru cu apa
vieii, limpede ca i cristalul, va curge din scaunul de domnie al lui Dumnezeu n mijlocul pieii cetii. Rul se

169

afl, deci, n mijlocul cetii. Istoria pmnteasc a omului a nceput iniial lng un ru (Gen. 2:10), continund
venic lng esena vieii. Acest fapt a determinat un eminent cercettor biblic s remarce c existena rului cu
apa vieii constituie un mod pitoresc de a arta c moartea, mpreun cu toi slujitorii si sinitri, a fost abolit, n
timp ce domnia vieii va triumfa.
Pomul vieii, de la care au fost izgonii Adam i Eva, reapare acum, dnd un rod diferit n fiecare lun (v.
2). Acesta nu va mai trebui s treac prin ciclul nmuguririi, nfloririi, rodirii i al recoltrii, dnd doar o recolt
sau dou pe an. Mai degrab, pomul va rodi n fiecare lun, ndemnndu-l pe un cercettor biblic s remarce
faptul c aceasta reprezint triumful final al vieii asupra morii. Acest rod va face ca bucuria vieii s fie
deplin. n plus, blestemul va fi ridicat! Acest fapt l-a ndemnat pe J.B. Smith s scrie:
Nu va mai exista blestem - restaurare perfect. ns scaunul de domnie al lui Dumnezeu
i al Mielului se va afla acolo - o crmuire perfect. Slujitorii Si l vor sluji - o
subordonare perfect. Iar ei vor vedea faa Sa - o transformare perfect. Iar numele Su
va fi pe frunile lor - o identificare perfect. i acolo nu va mai exista noapte; iar ei nu
vor mai avea nevoie de lumnare, nici de lumina soarelui; pentru c Domnul le va da
lumin - o iluminare perfect. Iar ei vor domni pentru totdeauna - o jubilare perfect (O
revelaie despre Isus Hristos, pg. 295-296).
n timp ce Moise n-a putut s vad faa lui Dumnezeu i a trit, cei rscumprai vor vedea faa lui
Dumnezeu. Numele Su va fi pe frunile lor. n starea lor de glorie, cei rscumprai vor fi pe deplin
transformai; ei vor fi asemenea Lui i vor reflecta chipul i asemnarea Sa. Pecetea de pe frunile lor indic cui
aparin i cu cine se aseamn ei.
E dificil s-i imaginezi Noul Ierusalim i viaa de acolo. Firete, Ioan a folosit limbajul uman pentru a
descrie ce-a fost prea sublim pentru o descriere ntr-un asemenea limbaj. Ce ora extraordinar va fi Noul
Ierusalim! E peste puterile noastre de a-l descrie i chiar de a ni-l imagina ntr-un mod adecvat.
10.
ncercuii litera care preced fiecare afirmaie ADEVRAT.
a) Ierusalimul ceresc este locuina permanent a lui Dumnezeu.
b) Potrivit studiului nostru, Noul Ierusalim este identificat ca fiind Mireasa lui Hristos.
c) Cnd textul vorbete despre setea spiritual, acesta se refer la dorina sufletului pentru Dumnezeu.
d) Celui care i se promite totul este cel care va birui.
e) Porile Noului Ierusalim, pe care sunt scrise numele celor dousprezece seminii ale lui Israel, i zidul pe care
se gsesc numele celor doisprezece apostoli ai Mielului accentueaz unitatea bisericii cu poporul lui
Dumnezeu din Vechiul Testament.
f) Nu va exista nici un templu n Noul Ierusalim deoarece timpul i nevoia pentru nchinare a luat sfrit.
g) n starea lor de glorie, cei rscumprai vor vedea cu adevrat faa lui Dumnezeu.
UN POSTSCRIPTUM DESPRE VENIREA LUI ISUS
Apoc. 22:6-21 este, nainte de toate, un postscriptum la subiectul extrem de important al venirii n curnd
a Domnului Isus (v. 7, 12, 20). Autorul manualului crede c atunci cnd vom atinge punctul de nceput al
veniciei, n care vom vedea mplinirea afirmaiilor din Apoc. 22:3-5 despre viaa din Noul Ierusalim, vom ti, din
experien, c ceea ce-am suferit pe pmnt nu se va putea compara cu slava de care ne vom bucura (Rom.
8:18).
BINECUVNTRI, NVTURI I NDEMNURI (Apoc. 22:6-21)
Obiectivul 8: Vom explica importana diferitelor binecuvntri, nvturi i ndemnuri din
Apoc. 22:6-21.
n versetul 6, ngerul aductor de mesaj descrie natura mesajului pe care-l proclam: Aceste cuvinte
sunt vrednice de crezare i adevrate. n plus, afirmaia ngerului c Domnul este Dumnezeul duhurilor
proorocilor indic relaia dintre prooroci i proorocie: toi proorocii adevrai sunt voci sau canale ale Duhului
lui Dumnezeu, deoarece ei i supun duhurile ndrumrii i controlului Su. n cele din urm, ngerul indic
faptul c el a fost trimis s arate robilor Si lucrurile, care au s se ntmple n curnd. Care au s se
ntmple n curnd constituie aceeai expresie pe care o remarcm n Apoc. 1:1 i pe care am discutat-o ntr-o
lecie anterioar. Cuvntul curnd este accentuat din nou n versetul 7 n afirmaia lui Isus i iat, Eu vin
curnd! Curnd nseamn cu siguran i imediat, att n versetul 6 ct i n versetul 7. Biserica tuturor
timpurilor a fost ncurajat s triasc ntr-o stare de ateptare (vezi Mat. 24:42-44).

170

n Lecia 5, vedem c exist apte fericiri n Apocalipsa. Ultimele dou se gsesc n versetele 7 i 14 ale
capitolului 22. n versetul 7, se spune c este fericit cel care pzete cuvintele acestei proorocii, iar n versetul
14, binecuvntarea este revrsat peste cei care i spal hainele, adic cei care pzesc poruncile lui
Dumnezeu. Deoarece pstreaz cuvintele (v. 7) nseamn, de fapt, s faci ceea ce spun cuvintele, aceste dou
fericiri indic, n mod clar, c cei ce vor primi binecuvntrile trebuie s fie mplinitori ai Cuvntului i nu numai
asculttori ai acestuia (Iacov 1:22). Cei care primesc binecuvntarea n versetul 14 au dreptul la pomul vieii i
s intre n cetate. Ar trebui s inem minte c scopul primar pentru care Dumnezeu ne-a dat proorociile din
Apocalipsa este acela de a ne arta cum s trim i nu acela de a ne da doar informaii.
n versetul 8, Ioan se identific ca fiind cel care este binecunoscut bisericilor din Asia Mic. Astfel, el nu
mai adaug alte nume de identificare. Totui, el verific vedeniile i experienele nregistrate aici. Aa cum a
procedat anterior, Ioan a czut la picioarele ngerului, ns a fost oprit i i s-a spus s I se nchine lui Dumnezeu
(v. 9).
Poate v amintii din discuia noastr despre Daniel 12 c lui Daniel i s-a spus: ine ascunse aceste
cuvinte, i pecetluiete cartea, pn la vremea sfritului (v. 4,9). Totui, cu referire la acelai mesaj profetic,
lui Ioan i se spune: S nu pecetluieti cuvintele proorociei din cartea aceasta (Apoc. 22:10). Oare de ce i s-a
spus lui Daniel s pecetluiasc mesajul, n timp ce lui Ioan i s-a spus s-l fac cunoscut? Autorul manualului
crede c proorocia lui Daniel a fost foarte complicat pn cnd Ioan a scris Apocalipsa. Pn atunci, aceast
proorocie depea capacitatea de nelegere a omului. Mesajul lui Ioan este o revelaie care trebuia s fie auzit
de-a lungul epocii bisericii. Avertizrile sale sunt importante pentru fiecare biseric din fiecare epoc. Cartea
Apocalipsei arat ceea ce Dumnezeu ateapt de la poporul Su i-i avertizeaz pe acetia s asculte Cuvntul
Su. Autorul manualului crede c aluzia clar din versetele 10 i 11 este aceea c, chiar dac vestirea mesajului
profetic din Apocalipsa nu-i determin pe oameni s se pociasc, aceasta l va ncuraja pe adevratul credincios
s continue s fac binele i s fie sfnt.
ndemnul din versetul 11 este adresat att credincioilor ct i necredincioilor. Cei care triesc viei
sfinte sunt ndemnai s struie n acest fel de via, n timp ce cei necredincioi sunt provocai s struie n
necredincioia lor. Un cercettor biblic a remarcat faptul c n privina acestui verset nu este posibil o poziie de
neutralitate. O persoan trebuie fie s susin, fie s se mpotriveasc afirmaiilor Evangheliei. n prezent,
alegerile unei persoane pot modela caracterul su; cu toate acestea, va veni un timp cnd schimbarea va fi
imposibil. Alegerile din prezent tind s devin permanente n caracter.
Din nou, Domnul accentueaz c venirea Sa se va face fr nici un avertisment i c El va aduce cu Sine
rsplata Sa pentru a plti tuturor n conformitate cu faptele lor. Am vzut rsplata celor necredincioi la judecata
final din Apoc. 20:11-15 i rsplata celor neprihnii n Apoc. 21:1-22:5. Este evident c exist anumite feluri
de rsplat pentru a-i sluji lui Dumnezeu. n plus, e destul de clar c ideea de judecat pe baza faptelor este
accentuat de-a lungul Noului Testament (Rom. 2:26; 1 Cor. 3:10-15; 2 Cor. 5:10; Apoc. 2:23).
Versetele 13-16 dezvluie mreia Celui Venic care adeverete proorocia. Aceste versete, ca i 21:8, i
enumer pe cei care se vor afla n afara cetii venice a lui Dumnezeu i, mai exact, n iazul de foc i pucioas.
n mod deosebit, versetul 15 i avertizeaz pe oameni c, dac doresc s intre n Noul Ierusalim, ei nu mai pot
continua s pctuiasc. Ei trebuie s se pociasc, s-i schimbe gndirea i comportamentul, s-L accepte pe
Isus Hristos ca Domn al vieii lor i s triasc pentru El. Versetul 15 i enumer pe cini ntre cei din afara
oraului. n Isa. 56:9-12, cinii reprezint un cuvnt care se refer la pstorii sau proorocii fali i ignorani.
Rom. 1:24-27 i 1 Cor. 6:9-10 explic ce include termenul imoral din punct de vedere sexual.
n versetul 16, Domnul nostru menioneaz dou din titlurile Sale. Ca Rdcina i Smna lui David,
Isus mplinete proorocia din 2 Sam. 7:16, n care lui David i se promite un motenitor venic pentru scaunul su
de domnie. Rdcina se refer la Isus ca fiind Dumnezeul care d arborelui genealogic al lui David o via
nesfrit. Termenul Smna se refer la Isus ca fiind Omul care este motenitorul de drept, legal al tronului lui
David. Luceafrul strlucitor de diminea se refer la Isus, Cel care va aduce, mai nti, Mileniul, iar apoi
noua i venica ordine a lucrurilor. Acest Luceafr anticipeaz apropiatele zori ale unei zi pline de slav. Pentru
a experimenta acea zi, totui, noi trebuie s-L cunoatem pe Isus, Luceafrul strlucitor de diminea.
n versetul 17, ultima invitaie a Bibliei este dat unor oameni care triesc liber i venic cu Dumnezeu
pentru a veni la sursa vieii spirituale. Remarcai, n special, natura cvadrupl a acestei invitaii. Cuvntul
tradus vrea nseamn nu numai s vrei sau s doreti, ci i s-i exercii voina de a primi ceea ce doreti. Cei
ce vor face aceast ultim invitaie oamenilor sunt Duhul Sfnt, mireasa lui Hristos i oricine aude invitaia.

171

(Aici, cuvntul aude se refer nu numai la auzul fizic, ci i la acceptarea mental i spiritual a lui Hristos.)
Astfel, oricine l accept pe Isus ar trebui imediat s-i invite i pe alii ca s-L accepte.
Versetele 18 i 19 ne dau ultimul avertisment din Biblie. Acesta este un avertisment mpotriva
modificrii proorociei inspirate divin. n Vechiul Testament, Israel a fost admonestat n aceeai termeni (Deut.
4:2). Ioan se refer aici la denaturri i rstlmciri deliberate ale Cuvntului autentic i divin.
Versetul 20 ncepe cu mrturia c Isus va veni fr ntrziere i se ncheie cu amin-ul lui Ioan, care
reflect dorina bisericii pentru acea ocazie extraordinar. Aceast nzuin e nrdcinat n miezul credinei
cretine; fr ntoarcerea lui Hristos, lucrarea Sa rscumprtoare va rmne pentru totdeauna incomplet.
ntoarcerea Sa este singura speran sigur pentru viitorul lumii.
Ioan ncheie cu un salut adecvat (v. 21). El adreseaz acest salut tuturor celor ce citesc sau aud aceast
proorocie. n timp ce ateptm venirea Domnului nostru, fie ca noi, mpreun cu Ioan, s spunem: Amin.
Vino! Doamne Isuse! (v. 20) i fie ca noi, ca i Domnul nostru n timpul vieii Sale de pe pmnt, s urmrim
s facem voia Tatlui (Luca 2:49).
La sfritul acestui studiu, avem ncrederea c ai fost att edificai ct i provocai de dezvluirea
viitorului. Avem ncredere c ceea ce-ai nvat v va motiva s v folosii talentele i timpul pe care vi l-a dat
Dumnezeu pentru marea nsrcinare de a predica Evanghelia oricrei fpturi. i fie ca aceste cunotine s fac
contieni de urgena lucrrii voastre. Aceasta este rugciunea noastr.
11. ncercuii litera care precede fiecare afirmaie ADEVRAT.
a) Expresia Domnul, Dumnezeul duhurilor proorocilor sugereaz faptul c proorocii sunt canale ale Duhului,
care se afl sub ndrumarea i controlul Su.
b) Binecuvntrile pronunate n Apoc. 22:7 i 14 i privesc pe aceia care fac, adic mplinesc poruncile lui
Dumnezeu.
c) Proorocia lui Daniel trebuia s rmn pecetluit, deoarece era relevant numai pentru perioada Vechiului
Testament.
d) Porunca pentru ca cel sfnt s rmn sfnt sugereaz faptul c alegerile din prezent modeleaz caracterul
unei persoane.
e) Att n Apocalipsa ct i de-a lungul Bibliei se spune c judecata se va face pe baza faptelor unei persoane.
f) Printre cei nelegiuii care nu vor putea intra n Noul Ierusalim sunt cinii, care vor fi, n schimb, venic
condamnai.
g) Ultima invitaie din Biblie este transmis oamenilor care particip la ospul nunii Mielului.
h) Ultimul ndemn din Biblie indic faptul c oamenii n-ar trebui s adauge i nici s scoat ceva din Cuvntul
inspirat divin al lui Dumnezeu.
AUTOTEST
ALEGERE MULTIPL. ncercuii litera dinaintea celui mai bun rspuns pentru fiecare din urmtoarele
ntrebri.
1. Care din urmtoarele condiii vor exista n timpul Mileniului?
a) Nu va mai exista rzboi spiritual.
b) Rzboaiele se vor limita la conflicte pur locale.
c) Oamenii nu vor mai fi expui la ncercri spirituale sau ispite.
d) Vor exista toate condiiile de mai sus.
e) Numai lucrurile menionate la a) i c).
2.
a)
b)
c)
d)

Care din urmtoarele vor avea loc la nceputul Mileniului?


Judecata final
Cea de-a doua venire a lui Hristos
nvierea morilor neprihnii
Revolta final a lui Satana

3. Care din urmtoarele afirmaii identific, n mod corect, ce se va ntmpla cu Domnul nostru, cu poporul Su
i cu Satana n timpul Mileniului?
a) Domnul nostru va domni de-a lungul ntregii perioade a Mileniului.
b) Poporul lui Dumnezeu va lua parte la domnia milenar a lui Hristos.
c) Satana va fi legat de-a lungul ntregii perioade de 1.000 de ani.

172

d) Toate cele de mai sus sunt corecte.


e) Numai a) i b) sunt corecte.
4. Potrivit studiului nostru, Mileniul va fi caracterizat prin:
a) pace universal, prosperitate, dreptate, cunoatere, o durat mai lung de via, absena ferocitii la animale
i o domnie teocratic.
b) trezirea spiritual a mulimilor de oameni care-L vor sluji apoi pe Hristos de bun voie, cu dragoste i
devotament fa de El.
c) cel mai mare timp de evanghelizare cunoscut vreodat, n timp ce Duhul este revrsat peste toate fpturile.
d) urgena unei revolte de nemulumire mpotriva domniei binevoitoare a Domnului Isus Hristos.
5.
a)
b)
c)
d)
e)

Amilenitii cred c:
lumea nu va experimenta literalmente domnia pmnteasc de 1.000 de ani a lui Hristos.
Oamenii lumii vor fi mntuii prin predicarea Evangheliei.
Apocalipsa recapituleaz evenimentele care s-au petrecut deja.
Toate cele de mai sus sunt adevrate despre Mileniu.
Doar ceea ce se afirm la punctele a) i c) este adevrat n legtur cu Mileniul.

6. Premilenismul este o teorie care afirm c:


a) Apocalipsa recapituleaz evenimentele care s-au petrecut deja.
b) cei 1.000 de ani reprezint un numr simbolic i constituie perioada dintre prima venire i cea
de-a doua venire a lui Hristos.
c) lumea va experimenta literalmente o domnie mesianic de 1.000 de ani dup cea de-a doua venire a lui
Hristos.
d) Mileniul reprezint triumful final al Evangheliei n epoca prezent.
7. Postmilenitii cred c:
a) cea de-a doua venire este urmat de legarea lui Satana, de nvierea celor neprihnii i de domnia de 1.000 de
ani a lui Hristos.
b) Evanghelia va triumfa i Isus se va ntoarce cnd lumea va fi pregtit pentru El.
c) lumea nu va experimenta literalmente o domnie mesianic de 1.000 de ani.
d) termenul de 1.000 de ani este pur simbolic.
8. Dup Mileniu, Satana va conduce o revolt mpotriva lui Dumnezeu. Cei care-l vor urma sunt:
a) nelegiuiii nviai.
b) oameni din popoarele nfrnte de Domnul nostru la Armaghedon.
c) cei care au supravieuit Necazului i copiii celor care vor tri n timpul Mileniului.
d) acei ngeri care au pctuit iniial.
9.
a)
b)
c)
d)

Judecata final care urmeaz Mileniului ar putea fi descris cel mai bine ca fiind:
o judecat general pentru toi oamenii care au murit, fie neprihnii, fie nelegiuii.
judecata n care cei neprihnii sunt judecai dup faptele lor.
o judecat preliminar a celor nelegiuii care indic unde vor ajunge dac nu se pociesc.
judecata final n care cei prezeni sunt judecai pe baza faptului c numele lor sunt scrise sau nu n cartea
vieii.

10.
Care din urmtoarele sunt incluse ca i nvturi, invitaii sau ndemnuri n partea final a Apocalipsei?
a) Cititorii sunt avertizai mpotriva modificrii nsemnrilor profetice inspirate divin.
b) Cititorii sunt invitai s vin la sursa vieii spirituale.
c) Credincioii sunt ndemnai s struie n trirea sfnt.
d) Toate cele de mai sus.
e) Numai a) i c).

ncheiai aici acest studiu independent. Recapitulai cu atenie Leciile 12-14 i apoi rspundei la ntrebrile de
la Evaluarea 4. Trimitei instructorului dvs. ICI foaia cu rspunsurile dvs. i alte materiale indicate n pachetul
studentului. Dac pn acum n-ai dat examenul final, facei aranjamentele necesare pentru a da acest examen,
ct mai repede posibil, asistat de instructorul dvs. ICI. Recapitulai pentru examenul final studiind obiectivele

173

cursului, obiectivele leciei, autotestele i evalurile. Recapitulai orice lecie necesar pentru a v mprospta
memoria. Recapitulnd cu atenie, nu vei avea nici o dificultate n absolvirea examenului final.
RSPUNSURI LA NTREBRILE STUDIULUI
6
a
Adevrat
b
Fals
c
Adevrat
d
Adevrat
e
Adevrat
1
Nu va mai exista amgire spiritual pe pmnt, deoarece Satan va fi legat timp de 1.000 de
ani.
7
Se pare c Satan va fi dezlegat pentru a da oamenilor nscui n perioada Mileniului o ocazie
de a alege fie s accepte, fie s se mpotriveasc normelor lui Dumnezeu. Ca urmare a
eliberrii sale, mulimile se vor altura revoltei sale i se vor ndrepta spre oraul Ierusalim. Totui,
nainte ca ei s porneasc la atac, un foc din ceruri i va distruge, iar Satan va fi aruncat pentru
totdeauna n iazul de foc i pucioas.
2
d) cei neprihnii, inclusiv martirii din perioada Necazului.
8
a
Fals
b
Fals
c
Adevrat
d
Adevrat
3
a)
a mpri puterea n crmuirea mpriei mesianice.
9
b)
cerul i pmntul actual vor suferi o nnoire.
4
1.000 de ani
10
a
Fals
b
Fals
c
Adevrat
d
Adevrat
e
Adevrat
f
Fals
g
Adevrat
5
a
2) Postmilenism
b
1) Premilenism
c
3) Amilenism
d
1) Premilenism
11
a
Adevrat
b
Adevrat
c
Fals
d
Adevrat
e
Adevrat
f
Adevrat
g
Fals
h
Adevrat

174

Glosar
abstinen

- faptul ca o persoan s-i impun restricii de la mncare, butur,


satisfacerea unor necesiti fiziologice.

administrat

- persoan care se afl sub conducerea cuiva.

adversitate

- mprejurare potrivnic cu care o persoan are de luptat.

afirmaie

- declaraie, susinere a unei preri.

alegorie

- procedeu artistic constnd n exprimarea unei idei abstracte prin mijloace


concrete.

a altoi

- a introduce o ramur a unei plante n esutul alteia, stabilind astfel un contact


ntre esuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite nsuirile altoiului.

apeduct

- ansamblu de construcii i instalaii care servesc la transportarea apei de


la locul de captare pn la cel de folosire.

apocaliptic

- care aparine apocalipsului, care are aspectul unei catastrofe ngrozitoare; o


categorie de literatur vizionar evreiasc i cretin scris ntre anii 200 .d.Hr.
i 200 d.Hr.

apostazie

- renunare public la o anumit credin religioas; renegare a unei doctrine


sau concepii.

arhanghel

- cpetenie a ngerilor.

Armaghedon

- n Biblie, conflictul final dintre forele binelui i ale rului de la sfritul


veacului.

a-i aroga

- a-i atribui, n mod abuziv, o calitate, un drept.

Artemis

- numele unei zeie din mitologia greac, cunoscut la romani sub numele de
Diana, socotit drept zeia fertilitii, a rodirii pmntului. Acestei zeie i se
nchinau mai ales femeile, n calitatea ei de protectoare a naterilor.

astrologie

- pseudotiin care (n antichitate i n Evul Mediu) i propunea s prezic


viitorul pe baza studiului corpurilor i fenomenelor cereti.

atottiin

- cunoaterea complet sau universal.

atribut

- nsuire esenial a unui obiect.

atrocitate

- purtare, fapt cumplit, nfiortoare, groaznic, fioroas.

autentificat

- ntrit cu forme legale, legalizat.

autoindulgen - atitudine ngduitoare fa de propriile greeli, autotoleran, ngduin.


biruitor

- nvingtor.

bocet

- lamentaie improvizat, de obicei versificat i cntat pe o anumit melodie,


care nsoete manifestrile folclorice funerare; cntare pentru mori.

calamitate

- nenorocire mare, dezastru ce lovete o comunitate.

caracter unic

- faptul de a fi diferit de toi ceilali, de a nu semna cu nimeni.

175

cdelni

- vas de metal atrnat de trei lnioare cu clopoei, n care se arde tmie la


slujbele religioase.

a chibzui

- a judeca o situaie cumpnind toate eventualitile; a se gndi, a reflecta, a


medita.

coaliie

- alian ntre dou sau mai multe state, grupri politice, clase sociale, etc.,
ncheiat n scopul unei aciuni comune.

a coexista

- a exista n acelai timp sau mpreun cu altcineva sau altceva.

a contempla

- a privi ndelung, meditativ, cu admiraie i emoie.

a converge

- a se ndrepta spre acelai punct.

convulsionat

- cuprins de convulsii.

culminant

- momentul cel mai important n desfurarea unei aciuni, a unui fenomen,


etc.

cumplit

- groaznic, teribil, crud, nemilos, feroce.

decepie

- nelare a speranelor cuiva, dezamgire, deziluzie, amrciune.

deformare

- modificarea formei, urirea, sluirea. Figurativ, reproducerea inexact a


faptelor, denaturare, falsificare.

demoralizat

- descurajat, deprimat.

desvrire

- aciunea de a face s devin desvrit, perfect, mplinire, realizare,


terminare.

despgubire

- compensarea unei pagube. Despgubiri de rzboi - sum pe care un stat


rspunztor de dezlnuirea unui rzboi de agresiune este obligat s-o plteasc
statului victim agresiunii pentru repararea prejudiciilor cauzate.

detaliere
parantetic

- o cercetare n prim plan, o descriere complet a unei pri dintr-un subiect


care a fost deja menionat.

detenie

- reinerea cuiva n stare de arest pentru cercetri; posedare, pstrare a unui


bun, fr intenia de a deveni proprietatea acelei persoane.

diabolic

- drcesc; care denot o mare cruzime, ru, crud, perfid, viclean, primejdios,
funest.

diadem

- podoab n form de cunun, fcut din metal preios i mpodobit cu pietre


preioase, purtat pe cap de suverani, de unii reprezentani ai bisericii, de cei
nvingtori.

dizolvare

- desfiinarea ca persoan juridic a unei organizaii, asociaii, societi,


adunri.

echitate

- dreptate, neprtinire, cinste, omenie.

efemer

- de scurt durat, trector, vremelnic.

emisar

- trimis al unei organizaii politice sau al unui stat, cu o misiune secret; o


persoan trimis undeva cu o misiune oarecare.

176

entitate

- coninut de sine stttor, existen determinat (ca ntindere, importan,


valoare, etc.).

epiphaneia

- cuvnt grecesc care n legtur cu venirea lui Hristos nseamn strlucire


sau splendoare.

eronat

- greit, inexact, neadevrat.

extra-biblic

- material provenind din afara Bibliei, ce nu depete autoritatea Scripturilor.

fals

- care este contrar adevrului, mincinos, nentemeiat, artificial.

fericirile

- n Cuvntarea de pe Munte (Matei 5:3-11), Isus spune ferice de cei ce

fizic

- care se refer la corpul fiinelor vii.

furt

- infraciune ce const n nsuirea pe nedrept a unui lucru care aparine


altcuiva; hoie.

ghicire

- prezicerea, descoperirea viitorului cu ajutorul unor fore supranaturale,


magice.

grandoare

- aspect mre, maiestuos, falnic, impuntor, mreie.

harisma

- puterea maiestuoas de a fascina i atrage; un magnetism personal


deosebit; farmec.

harpadzo

- cuvnt grecesc care n legtur cu venirea lui Hristos nseamn a smulge cu


fora.

holocaust

- distrugere complet cu ajutorul focului, mai ales a animalelor sau fiinelor vii.

icoan

- imagine pictat care reprezint diferite diviniti sau scene cu tem religioas
i care servete ca obiect de cult.

ilicit

- interzis de lege, contrar unei legi sau unei norme.

iminent

- care este gata s se produc, s se ntmple, ceva inevitabil.

impietate

- lips de respect fa de ceva considerat sfnt, fa de Dumnezeu.

iniial

- aa cum a fost n forma sa original, primitiv, de la nceput.

insurecie

- form de lupt deschis, organizat i armat, dus de masele populare


mpotriva unui regim, a unei autoriti.

intrig

- aciune care folosete mijloace nepermise pentru realizarea unui scop;


uneltire.

irevocabil

- care nu se poate revoca sau schimba, asupra cruia nu se poate reveni;


hotrt, definitiv, irevocabil.

mpopoonat

- mpodobit n mod exagerat i, de obicei, cu lucruri, cu podoabe de prost gust,


nzorzonat.

a ncredina

- a da pe cineva sau ceva n grija sau n pstrarea cuiva demn de ncredere;


a preda.

nfometat

- care sufer de foame, flmnd.

177

njosit

- umilit, dezonorat, tratat fr respect.

nelat

- indus n eroare; pclit, amgit.

ntrebare retoric

- o ntrebare pus doar pentru efect, la care nu se ateapt rspuns.

laic

- care este din afara religiei i a tagmei bisericeti; mirenesc, lumesc.

manipulare

- mnuire, manevrare, utilizare inteligent sau influenare; folosirea unor


schimbri n folosul sau avantajul propriu.

martir

- persoan care a avut de ndurat suferine, chinuri ngrozitoare sau moartea


pentru ideile sale; mucenic al bisericii.

mslin altoit

- simbolul neprihnirii pentru credina n Dumnezeu (comp. Rom.9:30 cu 11:24)

medieval

- care aparine Evului Mediu, privitor la Evul Mediu (perioada cuprins ntre
500 d.Hr. i 1450 d.Hr.).

Mesia

- Isus, Regele ateptat i Eliberatorul evreilor, Mntuitorul ntregii omeniri.

mesianic

- referitor la Mesia.

metafora
msurrii
meteorit

- o figur de stil care, de fapt, reprezint n mod simbolic ce trebuie nimicit i ce


trebuie pstrat.
- bucat desprins dintr-un corp cosmic care strbate atmosfera i cade pe
suprafaa pmntului.

milenar

- care are de-a face cu perioada de 1.000 de ani, n care Hristos este ateptat
s domneasc pe pmnt.

Mileniu

- perioada de 1.000 de ani n care Hristos este ateptat s domneasc pe


pmnt.

neizbutit

- nereuit.

nepocit

- cruia nu-i pare ru sau nu regret c a greit.

nevrednic

- care nu este vrednic, capabil de ceva, care nu merit.

nicolaii

- posibil, cei care au susinut ideea superioritii clerului fa de laici (mireni);


sau cei care, n sec. I al erei noastre, pretindeau c poi fi cretin,
putnd practica tot felul de imoraliti.

noua ordine

- o nou stare de existen.

obstinaie

- ncpnare, ndrtnicie.

ocultism

- ansamblu de concepii i practici superstiioase privitoare la pretinse fore


supranaturale, misterioase, cu care unii oameni, iniiai n anumite secrete sau
nzestrai cu faculti tainice, ar putea comunica.

oribil

- care inspir oroare, dezgust; foarte urt, ngrozitor, hidos, groaznic.

ortodox

- persoan care ine de biserica cretin rsritean, de ortodoxie, conform cu


doctrina acestei biserici, adept al ortodoxismului.

ostentativ

- fcut cu intenia de a pune ceva n eviden, de a impresiona, de a provoca,

178

demonstrativ, provocator.
pact

- denumire dat unor tratate internaionale, bilaterale sau multilaterale, cu


caracter solemn, privind relaiile politice ntre state, ncheiate n special n
scopul meninerii pcii sau a bunelor relaii.

paradox

- enun contradictoriu i, n acelai timp, demonstrabil; prere absurd,


contrar adevrului unanim recunoscut.

parousia

- cuvnt grecesc care nseamn sosire sau venire personal.

personificat

- (despre lucruri, animale sau fenomene din natur) care este reprezentat sub
nfiarea sau cu nsuirile unei persoane.

pervertit

- care s-a schimbat n ru (din punct de vedere moral); stricat, depravat, corupt

pitoresc

- colorat, viu, expresiv.

pocit

- care se ciete de pcatele sau ofensele aduse cuiva.

prefacere

- schimbare, transformare, evoluie.

prencarnare

- descrie activitatea Domnului nostru nainte de a avea trup omenesc i a


deveni Dumnezeu cu noi.

prerogativ

- mputernicire, privilegiu acordat n exclusivitate efului unui stat sau unui


demnitar.

pretinde

- a cere insistent un lucru; a reclama, a revendica; utilizat adesea pentru a-i


deosebi pe cei ce pretind a fi cretini de cei care, de fapt, sunt cretini prin
viaa i comportamentul lor.

proleptic

- a avea de-a face cu, anticipnd, n special, descriind un eveniment viitor, ca


i cum s-a ntmplat deja.

protejat selectiv

- se refer la felul n care Dumnezeu i protejeaz pe ai Si n timpul judecii


celor ri. De exemplu, n timp ce urgiile s-au abtut asupra egiptenilor, ele n-au
afectat pe israelii, deci ei au fost protejai selectiv.

prototip

- model ce reprezint tipul original, dup care se efectueaz sau se realizeaz


ceva; primul exemplar, model , tip.

rpire

- a smulge pe cineva dintr-un loc, n trup sau duh; utilizat n profeia Bibliei
cnd se refer la smulgerea bisericii, mireasa lui Hristos la a doua Sa venire.

rscumprat

- eliberat, n special de pcat i ignoran.

rsplat

- ceea ce se face sau se d cu scopul de a recompensa pe cineva pentru o


aciune svrit, recompens.

rspltit

- despgubit, recompensat.

ruvoitor

- care vrea rul cuiva, care manifest rea-voin.

rzbunare

- a-i face singur dreptate, pedepsindu-l pe cel de la care a suferit un ru.

a recapitula

- a parcurge din nou o lucrare, o expunere, a relua, a sintetiza, a rezuma, a


revedea, a trece n revist, a readuce n memorie.

referin

- faptul de a raporta un lucru la altul sau o chestiune la alta.

179

remucare

- mustrare de cuget; prere de ru, cin, regret.

renegat

- persoan care s-a nstrinat, s-a lepdat de patria, de credina sa, trdtor.

renovat

- reparat (n mod radical); fcut ca nou.

Reputat

- renumit, faimos, cunoscut.

sacrilegiu

- profanare a lucrurilor considerate sfinte sau a unui lucru care trebuie


respectat; necinstire, pngrire.

saturat

- care a atins punctul de intensitate, de valoare maxim.

sceptic

- care n-are ncredere n nimic, care se ndoiete de toate.

Septuaginta

- traducerea greceasc a Vechiului Testament, care s-a fcut, conform tradiiei


vechi, n aproximativ sec. al III-lea .d.Hr.

sigilare

- pecetluire, a pune ceva n siguran.

slogan

- formul pregnant, concludent, ce exprim n chip lapidar elurile unor


grupuri sau organizaii sau o problem de actualitate.

strlucitor

- care strlucete, care mprtie lumin; lucitor, viu, fastuos, splendid.

strict

- care are un caracter absolut, care trebuie respectat, executat, aplicat n chip
riguros, fr abatere, fr excepie.

supunere

- loialitate datorat de cetean conductorului su.

tangibil

- care se poate percepe prin atingere, care are un aspect concret.

tmie
temporar

- substan rinoas care prin ardere produce un fum cu miros aromat,


ptrunztor, folosit n ceremoniile religioase.
- care e de scurt durat, vremelnic, trector, provizoriu.

teocraie

- form de guvernmnt n care autoritatea considerat ca emannd de la


Dumnezeu este exercitat de preoi.

traum

- traumatism; emoie violent care modific personalitatea unui individ,


sensibilizndu-l la alte emoii de acelai gen, astfel nct acesta nu mai
reacioneaz normal.

turbulent

- care face glgie, care produce dezordine.

utopie

- ideal, concepie politic sau social generoas, progresist, dar irealizabil


(din cauza condiiilor obiective date). Proiect imaginar, fantezist, irealizabil.

uzurpator

- persoan care uzurp, care-i nsuete n mod fraudulos un bun, un drept, o


calitate.

validat

- confirmat, cnd s-a recunoscut valabilitatea, puterea juridic a unui act de


procedur, a unui mandat electiv, etc.

vrjitor

- persoan care face vrji, care se ocup cu vrjitoria.

vremea sfritului

- sfritul lumii sau evenimentele asociate acestui sfrit n perspectiva


religioas.

180

vultur

- numele mai multor psri rpitoare de zi, care se hrnesc cu animale vii i cu
strvuri.

181

PROGRAMUL DE MISIUNE CRETIN - PACHETUL STUDENTULUI


DANIEL I APOCALIPSA
ediie 1987
Cursul nr. CM 1212
Utilizai urmtoarele materiale:
Daniel i Apocalipsa: Manualul de studiu independent de George W.Westlake Jr. i David D.Duncan (ediia
1987)
Sfnta Scriptur
Conine:
Instruciuni
Lista metodelor de studiu - Programul studentului i consemnarea
Rspunsuri la autoteste
Evalurile la capitolele 1, 2, 3 i 4
Formularele cu rspunsuri pentru evalurile la capitolele 1 i 2
Cerinele pentru student n vederea susinerii examenului final
Lista materialelor ce trebuie remise instructorului ICI
Paginile care trebuie remise sunt marcate cu acest simbol: plicul.
Dup ce-ai terminat Evaluarea la capitolul 1
Formularul cu rspunsuri 1
Comentariile studentului dup Evaluarea la capitolul 1
Dup ce-ai terminat Evaluarea la capitolul 2
Formularul cu rspunsuri 1
Comentariile studentului dup Evaluarea la capitolul 2
Dup ce-ai terminat Evaluarea la capitolul 3
Formularul cu rspunsuri 1
Formularul cu cerinele pentru student n vederea susinerii examenului final
Dup ce-ai terminat Evaluarea la capitolul 4
Formularul cu rspunsuri 1
Adresa biroului local al ICI este:
International Correspondence Institute
P.O.Box 50848
Fort Worth, Texas 76105
U.S.A.
Daniel i Apocalipsa CM1212
Instruciuni
Pachetul studentului
Studiind pentru a dobndi maximum de cunotine
Folosii urmtoarele formulare care v vor ajuta s v mbuntii metodele de studiu i utilizarea timpului de
studiu:
Lista metodelor de studiu
Formularul studentului pentru planificare i nregistrare
Rspunsuri la autoteste
Rspunsurile la autoteste sunt incluse n acest pachet. Urmai instruciunile din ghidul dvs. de studiu.
Evalurile pe capitole
1. Revedei leciile din fiecare capitol nainte de evaluarea pentru capitolul respectiv. Consultai formularul
Lista metodelor de studiu.
2. Urmai instruciunile de pe formularele pentru rspunsuri i rspundei la ntrebrile din fiecare evaluare
pentru capitolul respectiv, fr s v uitai n manualul sau ghidul dvs. de studiu, n Biblie sau pe notie.
3. Verificai-v cu atenie rspunsurile pentru a evita erorile.
4. Revedei lista de pe coperta acestui pachet i remitei instructorului dvs. toate formularele solicitate pentru
fiecare evaluare pe capitole. Cnd expediai aceste formulare, trimitei-le pe adresa biroului ICI de pe
coperta pachetului sau de pe pagina Atenie din ghidul de studiu. Dac nu este indicat adresa biroului ICI

182

5.
6.
7.
8.

din zona dvs., trimitei formularele pe adresa Biroului ICI Internaional. Adresa este menionat pe coperta
pachetului.
Pe Formularul studentului pentru planificare i nregistrare menionai data remiterii sau expedierii prin
pot a formularului, ctre instructorul ICI cu rspunsuri pentru fiecare evaluare pe capitole i a oricrui alt
formular solicitat.
Trecei la studierea urmtorului capitol fr s ateptai rezultatul de la instructorul dvs.
Cnd primii rezultatul de la instructorul dvs., scriei n Formularul studentului pentru planificare i
nregistrare nota obinut i revedei ntrebrile la care n-ai rspuns corect.
Cnd remitei formularul cu rspunsuri pentru Evaluarea la capitolul 3, remitei i Formularul cu cerinele
pentru student n vederea susinerii examenului final, astfel nct data examenului se poate conveni dinainte.
Dac vei face acest lucru, vei putea da examenul final fr nici o ntrziere, ndat ce-ai terminat studiul
cursului.

Examenul final
1. Examenul final se d n prezena examinatorului ICI. De obicei, examinatorul este instructorul dvs. ICI.
2. Revedei pentru examenul final materialul pe care l-ai pregtit pentru evaluarea pe capitole. Este vorba de
materialul din lecii, autoteste i evalurile pe capitole. Apelai la Lista metodelor de studiu.
3. Examinatorul dvs. va lua ntrebrile pentru examenul final i formularele cu rspunsuri la Biroul ICI
Internaional. Un instructor va corecta lucrarea dvs., v va expedia rezultatul (notele) i va rspunde
oricror ntrebri sau comentarii (dac avei).
Lista metodelor de studiu
Dac vei urmri cu atenie metodele de studiu sugerate i menionate mai jos, vei fi ajutai s terminai cu
succes acest curs. Pe msur ce terminai fiecare lecie punei semnul V n coloana pentru lecia respectiv lng
fiecare instruciune pe care ai urmat-o. Continuai s studiai n acelai mod leciile rmase.
Metode de studiu sugerate de ICI
1. Citii introducerea ghidului de studiu i vei ti cum s folosii ghidul.
2. Studiai tabla de materii pentru a vedea cum titlurile capitolelor i ale leciilor organizeaz coninutul
cursului.
Leciile
1..18
3. Repartizai-v studiul fiecrei lecii n aa fel nct s studiai, cel puin, de dou sau de trei ori pe
sptmn.
4. nainte de a studia lecia, citii cuvintele-cheie i cutai n Glosar definiiile cuvintelor noi.
5. Folosii dicionarul ori de cte ori este necesar s nelegei ceea ce citii.
6. Citii pasajele din Biblie n mai multe traduceri ale Bibliei pentru a le nelege.
7. Subliniai, nsemnai, facei-v nsemnri n:
a. Manual (dac avei)
b. Biblie
c. Ghidul de studiu (sau manualul de studiu)
8. Facei-v propriile notie.
9. Rspundei la fiecare ntrebare nainte de a citi rspunsul dat de manual.
10.
Corectai rspunsurile la toate ntrebrile studiului din cadrul unui capitol, nainte de a trece la
urmtoarele capitole.
11. Revedei dezvoltarea leciei (explicaiile, ntrebrile, rspunsurile) nainte de a rezolva autotestul (dac
exist).
12.
Corectai autotestul (dac exist un autotest la sfritul leciei) imediat dup ce l-ai rezolvat.
13.
Vorbii cu cineva despre felul cum studiai i nvai.
14.
Folosii ce nvai:
a. pentru a v mbogi studiul biblic zilnic;
b. pentru mrturie, nvtur sau predic.
Sfritul recapitulrii capitolului
15.
Recapitulai fiecare evaluare pe capitole recitind:
a. schiele leciilor pentru a v reaminti ce ai nvat n cadrul fiecrui capitol.
b. obiectivele leciilor pentru a fi siguri c le-ai ndeplinit.
c. ntrebrile pe care le-ai omis din dezvoltarea leciei sau din autoteste.
d. dezvoltarea leciei pentru temele pe care trebuie s le recapitulai.
Folosii Formularul studentului pentru planificare i nregistrare (de mai jos) pentru a nregistra la zi progresul
realizat de dvs. n studiul acestui curs.

183

Formularul studentului pentru planificare i nregistrare


Aceasta este fia dvs. personal unde v nregistrai progresele realizate n studierea acestui curs. Completai-o
la zi pentru a constitui un material informativ rapid.
Titlul cursului
Numrul cursului
Numele studentului
Numrul studentului
n csuele de mai jos notai numrul capitolului, data la care credei v vei termina fiecare lecie, data la care
terminai lecia i data recapitulrii.
Nr. capitolului
Nr.leciei
Data la care credei c vei termina
Data real la care ai terminat
Data recapitulrii
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
Notai mai jos data la care ai remis instructorului sau examinatorului dvs. formularele cu rspunsuri, proiectele
i alte formulare solicitate. De asemenea, nregistrai notele (procentul) obinut pentru fiecare etap.
Formularele remise
Data remiterii
Nota (procentul)
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea 1-a
Comentariile studentului dup Partea 1-a
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea a 2-a
Comentariile studentului dup Partea 2-a
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea 3-a
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea 4-a
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea 5-a
Formularele cu rspunsuri pentru Evaluarea la Partea 6-a
Proiecte (dac sunt stabilite)*
Proiectul 1
Proiectul 2
Proiectul 3
Proiectul 4
Proiectul 5
Proiectul 6
Proiectul 7
Proiectul 8
Proiectul 9
Proiectul 10
* Completai aceast seciune numai dac cursul prevede proiecte. Unele cursuri s-ar putea s
n-aib nici un fel de proiecte.

184

Examenul final
Trimitei prin pot, din timp, cererea dvs. pentru fixarea datei examenului, nainte de a termina studiul acestui
curs i recapitularea lui.
ntlnire pentru examenul final
Data
Ora
Locul
Examinatorul
Cerinele pentru student n vederea susinerii examenului final
Examenul final
Examenul final
Formularul cu rspunsuri
Folosii lista metodelor de studiu care v va ajuta s v dezvoltai deprinderi bune de studiu.
Pachetul studentului
Programul de misiune cretin
Daniel i Apocalipsa
cursul nr. CM1212
Rspunsuri la autoteste
International Correspondence Institute
Chaussee de Waterloo 45, Rhode-Saint-Genese
(Brussels) Belgium
Daniel i Apocalipsa - CM1212
Lecia 1
1
adevrat
2
fals
3
adevrat
4
adevrat
5
fals
6
adevrat
7
adevrat
8
adevrat
9
adevrat
10
fals
11
c) al treilea
12
d) al patrulea
13
a) primul
14
b) al doilea
15
e) al cincilea
Lecia 2
1
c) mpriile care se vor nla pe pmnt.
2
d) toate cele menionate mai sus a), b) i c).
3
b) Antiochus al IV-lea.
4
e) s fac tot ceea ce este menionat la punctele a) i b).
5
e) medo-perilor i grecilor.
6
a) din vechiul Imperiu roman.
7
b) de o combinaie de intrig, minciun i, n ultim instan, de for.
8
d) fiind nimicit de o for supranatural.
9
a) darea poruncii pentru zidirea Ierusalimului, Unsul i strpirea Lui.
10
d) tot ce este menionat la punctele a), b) i c).
Lecia 3
1
adevrat
2
fals
3
adevrat
4
fals
5
adevrat

185

6
7
8
9
10

adevrat
adevrat
fals
adevrat
fals

Lecia 4
1
b) apariia vizibil a lui Isus Hristos.
2
c) descrierea lui Isus n trecut, prezent i viitor.
3
a) folosirea cuvintelor greceti logos i nikao.
4
d) ce se va ntmpla mai trziu.
5
d) s ne furnizeze mai multe informaii asupra unui subiect menionat pe scurt n alt parte.
6
c) descrie luptele primilor cretini contra Romei.
7
b) nu prezint n mod pesimist viaa celor evlavioi.
8
a) folosirea semnelor i a simbolurilor.
9
Ioan a trebuit s scrie despre ceea ce a vzut, ceea ce era n vremea aceea i ceea ce se va
ntmpla.
10
Cele patru principii fundamentale sunt: preterist, istoricist, idealist sau spiritual i futurist.
Acest curs prezint principiul futurist.
Lecia 5
1
d) s descopere acest adevr robilor lui Dumnezeu.
2
b) vezi.
3
c) mesageri umani i mesageri divini.
4
a) desvrirea lucrrii Duhului Sfnt.
5
a) deoarece scopul bisericii este s lumineze sau s dezvluie adevrul.
6
d) oamenilor.
7
adevrat
8
fals
9
adevrat
10
fals
11
fals
12
adevrat
Lecia 6
1
c)
2
a)
3
b)
4
d)
5
a)
6
c)
7
a)
8
a)
9
c)
10
b)

situaiile descrise n aceste mesaje sunt ipotetice.


c au n general aceeai structur.
prsirea dragostei dinti.
pe nlarea clerului deasupra laicilor n biseric.
suferinele.
o perioad de timp care poate fi scurt sau lung, dar care se va sfri.
Cuvntul lui Dumnezeu.
compromiterea standardului cretin referitor la pcat i la sfinire.
Efes
Pergam

Lecia 7
1
Scopul lui Ioan a fost s transmit mesajul lui Isus 1) celor apte biserici locale, 2) trupului
unit al lui Hristos i membrilor si n particular i 3) ntregii biserici de-a lungul existenei sale.
2
Cele dou lucruri importante pe care mesajele lui Ioan ctre cele apte biserici ni le descoper
n legtur cu Isus sunt: 1) lucrurile care-L reprezint pe Isus sau trsturile Lui caracteristice i 2)
faptul c Isus cunoate situaia bisericilor.
3
Biserica din Efes a fost ludat pentru ortodoxie, dar credincioii au fost condamnai pentru
pierderea dragostei dinti. Smirna a fost ludat pentru ndelunga rbdare n mijlocul necazurilor i a
suferinelor. Pergamul a fost osndit pentru c a ngduit nvtura lui Balaam i cea a Nicolaiilor.
Tiatira a fost osndit pentru tolerana sa fa de Izabela i nvtura ei. Biserica din Sardes a fost
osndit pentru c-i mergea vestea c este vie, dar, n realitate, era moart. Biserica din Filadelfia a fost
ludat pentru pzirea Cuvntului lui Dumnezeu i pentru c n-a tgduit Numele Lui. Laodicea a fost
osndit pentru arogana ei spiritual i pentru faptul c era cldicic.
4
a
3)
mesajul ctre biserica din Pergam

186

b
c
d
e
f
g

1)
2)
7)
6)
5)
4)

mesajul ctre biserica din Efes


mesajul ctre biserica din Smirna
mesajul ctre biserica din Laodicea
mesajul ctre biserica din Filadelfia
mesajul ctre biserica din Sardes
mesajul ctre biserica din Tiatira

a
b
c
d
e
f
g

2)
3)
1)
5)
4)
7)
6)

mesajul ctre biserica din Smirna


mesajul ctre biserica din Pergam
mesajul ctre biserica din Efes
mesajul ctre biserica din Sardes
mesajul ctre biserica din Tiatira
mesajul ctre biserica din Laodicea
mesajul ctre biserica din Filadelfia

a
b
c
d
e
f
g

7)
6)
5)
4)
3)
2)
1)

mesajul ctre biserica din Laodicea


mesajul ctre biserica din Filadelfia
mesajul ctre biserica din Sardes
mesajul ctre biserica din Tiatira
mesajul ctre biserica din Pergam
mesajul ctre biserica din Smirna
mesajul ctre biserica din Efes

a
b
c
d
e
f
a
b
c
d
e
f
g

4)
5)
2)
7)
1)
3)
5)
4)
7)
6)
1)
2)
3)

mesajul ctre biserica din din Tiatira


mesajul ctre biserica din Sardes
mesajul ctre biserica din Smirna
mesajul ctre biserica din Laodicea
mesajul ctre biserica din Efes
mesajul ctre biserica din Pergam
mesajul ctre biserica din Sardes
mesajul ctre biserica din Tiatira
mesajul ctre biserica din Laodicea
mesajul ctre biserica din Filadelfia
mesajul ctre biserica din Efes
mesajul ctre biserica din Smirna
mesajul ctre biserica din Pergam

Lecia 8
1
d)
va fi izbvit de ntreg Necazul cel mare.
2
a)
s fie diferit de toate celelalte necazuri.
3
b)
duhurile cretinilor pentru a se altura trupurilor nviate.
4
c)
o sosire sau o venire personal.
5
d)
strlucire sau splendoare.
6
c)
a smulge cu fora.
7
fals
8
adevrat
9
fals
10
Rpirea lui Ioan simbolizeaz rpirea bisericii nainte de a ncepe Necazul cel mare.
Lecia 9
1
c)
Domnul Dumnezeu Cel Atotputernic.
2
d)
toi cei menionai la punctul a), b) i c).
3
b)
Isus Hristos.
4
d)
ruda rscumprtoare sau cea mai apropiat rud.
5
a)
celei de-a asea pecei.
6
adevrat
7
fals
8
adevrat
9
Acest pasaj din Biblie ne arat c sfinii din Vechiul Testament vor fi fcui perfeci mpreun
cu sfinii Noului Testament, biserica.

187

10

Prin Hristos, viaa venic este la dispoziia tuturor oamenilor prin rscumprare.

Lecia 10
1
d)
primei jumti din perioada Necazului cel Mare.
2
c)
de a proteja pe cei pecetluii.
3
b)
Israelul spiritual al zilelor de pe urm.
4
d)
toate cele menionate la a), b) i c).
5
d)
va suna din trmbi al cincilea nger.
6
fals
7
adevrat
8
fals
9
s vtmeze pmntul.
10
Rspunsul dvs. ar trebui s arate c acesta este un avertisment al naturii teribile a judecilor
ce vor veni, deoarece ele vor afecta oamenii de pe pmnt.
Lecia 11
1
d)
c nu va mai fi nici o zbav n lucrarea care va duce la triumful divinitii.
2
b)
c o parte din Templu este pus deoparte pentru a fi pstrat, iar o parte va fi distrus.
3
b)
c este vorba tocmai de ultima jumtate a perioadei Necazului cel Mare.
6
adevrat
7
fals
8
adevrat
9
Continund s consemneze profeia ce i s-a descoperit lui, Apocalipsa este o carte care a
atins i nc atinge inimile multor oameni cu profeiile ei.
10
Biblia stabilete c Fiul va stpni neamurile cu un toiag de fier (Psa. 2:6-8). Domnul nostru
este destinat s stpneasc pn cnd va pune pe toi vrjmaii sub picioarele Sale (1 Cor. 15:24-26).

188

Lecia 12
1
b)
2
a)
3
a)
4
e)
5
c)
6
a)
7
d)
8
e)
9
c)
10
d)
11
b)
12
d)
13
c)
14
d)
15
a)

cu Satana, prul omului i mpotrivitorul lui Dumnezeu.


persoana menionat mai sus la punctele a), b) i c).
proorocul mincinos i cel de-al treilea membru al trinitii satanice.
cu cele menionate la punctele a) i c).
aparentei sale nvieri din mori.
pentru a promova persoana, politica i planurile primei fiare.
de la balaur.
cele menionate la a) i b).
ameninarea cu pedeapsa venic i separarea de prezena lui Dumnezeu.
cele menionate mai sus sunt adevrate.
biserica apostat va avea un rol nsemnat n perioada n care fiara va cuceri puterea.
c toate cele menionate mai sus sunt adevrate.
odihn pentru osteneala lor i rsplat pentru faptele lor.
att despre seceriul - judecat ct i despre seceriul sufletelor.
mnia lui Dumnezeu care va fi descoperit n perioada Necazului cel Mare.

Lecia 13
1
fals
2
fals
3
adevrat
4
adevrat
5
adevrat
6
adevrat
7
fals
8
adevrat
9
fals
10
adevrat
Lecia 14
1
e)
2
c)
3
d)
4
a)
5
e)
6
c)
7
8
9

b)
c)
d)

10

d)

se vor realiza numai condiiile enumerate la punctele a) i c).


nvierea celor neprihnii.
Toate cele menionate mai sus sunt corecte.
prin pace universal, prosperitate, dreptate, cunotin.
c sunt adevrate numai cele menionate la punctele a) i c).
c lumea va experimenta literalmente o stpnire de 1.000 de ani, ce urmeaz dup
cea de-a doua venire a lui Hristos.
c Evanghelia va triumfa i c Isus va reveni cnd lumea este pregtit pentru El.
cei care au supravieuit Necazului cel Mare i copiii celor ce au intrat n Mileniu.
ca o judecat final la care toi cei prezeni vor fi judecai pe baza faptelor lor, indiferent
dac numele lor sunt sau nu sunt scrise n cartea vieii.
toate cele menionate la punctele a), b) i c).

Pachetul studentului
PROGRAM DE MISIUNE CRETIN
DANIEL I APOCALIPSA
CURSUL NR. CM1212
Evaluare pe capitole
International Correspondence Institute
Chausee de Waterloo 45, 1640 Rhode-Saint-Genese
(Brussels) Belgium

189

Evaluarea pentru Partea I


(Partea 1 - Leciile 1-3)
Notai informaia solicitat la nceputul ambelor pagini ale formularului cu rspunsuri. Haurai pentru
Evaluarea pentru Partea I astfel:
Evaluarea pentru Partea
I o II o III o IV o V o
nainte de a nota rspunsurile, citii cu atenie Instruciunile pentru completarea formularului cu rspunsuri. Sub
aceste instruciuni haurai conform instruciunilor de pe margine. Apoi, ntoarcei pagina formularului cu
rspunsuri, unde vei nota rspunsurile dvs.
Citii cu atenie fiecare ntrebare i urmai instruciunile specifice.
Valoarea fiecrei ntrebri numerotate este 1,25 puncte.
Valoarea total a tuturor ntrebrilor este de 100 puncte.
Partea 1 - ntrebri cu alegere multipl
Haurai litera dinaintea rspunsului cel mai bun
1. Cetatea Babilonului era aezat n aa-numita zon a Semilunei fertile, care era situat:
a) aproape de captul de nord al cmpiei aluvionare, format de fluviile Tigru i Eufrat.
b) relativ aproape de captul de sud al cmpiei aluvionare format de fluviile Tigru i Eufrat.
c) ntr-o cmpie arid ntre fluviile Tigru i Eufrat.
d) aproape de cursul superior al fluviilor Tigru i Eufrat.
2.
a)
b)
c)
d)

Perioada de timp relatat de cartea lui Daniel n prima parte a robiei se refer la:
vechiul Imperiu babilonian.
Imperiul babilonian renscut.
Imperiul babilonian de mijloc.
noul Imperiu babilonian.

3. n ultimii ani ai Iudeii, mpratul babilonian Nabopolassar a instaurat controlul babilonian asupra Orientului
Mijlociu, nvingnd:
a) Asiria i Egiptul.
b) Medo-Persia i Grecia.
c) Siria i Edomul.
d) Arabia i Persia.
4.
a)
b)
c)
d)

Nabopolassar a murit, aproximativ, n 605 .d.Hr., la tron succedndu-i ilustrul su fiu:


Evil-Merodach.
Nabonidus.
Nebucadnear.
Nergalarezer.

5.
a)
b)
c)
d)
6.
a)

Ultima sut de ani de existen a Iudeii o putem caracteriza din punct de vedere religios:
ca un ciclu de apostazie i renatere spiritual.
ca o perioad nentrerupt de declin spiritual.
ca o perioad de mare i continu renatere spiritual.
ca o perioad de entuziasm spiritual iniial, care s-a transformat ntr-un declin constant
Care din urmtoarele afirmaii descrie cel mai exact viaa i domnia mpratului Iosia?
El a fost un conductor evlavios i un adevrat reformator i datorit lui Dumnezeu a amnat pedeapsa ce
urma s vin asupra Iudeii.
Renaterea Iudeii sub Iosia a fost ncurajat de lucrarea profetului Ieremia.
Stpnirea mpratului Iosia s-a sfrit datorit deciziei sale nechibzuite de a ataca armatele faraonului Neco.
Toate cele menionate la punctele a), b) i c).
Doar cele menionate la punctele a) i b).

b)
c)
d)
e)

190

Coninutul crii lui Daniel se poate mpri:


a) n aproximativ dou pri egale: prima jumtate este, n primul rnd, o relatare a istoriei i a biografiei
personale, iar a doua jumtate se refer la vedeniile i proorociile lui Daniel.
b) n patru pri: istorie, naraiune, profeie i poezie.
c) datorit modului de expunere a materialului, att de divers, este imposibil o clasificare exact a acestuia.
d) dup cum urmeaz: a doua jumtate este profetic, iar prima jumtate conine material istoric i bibliografic.
8.
a)
b)
c)
d)

Referitor la paternitatea crii lui Daniel, putem spune cu cea mai mare precizie:
c se cunosc foarte puine lucruri despre autorul acestei cri remarcabile.
c Daniel avea fie origine mprteasc, fie origine nobil.
c Daniel a fost influenat puternic de oameni evlavioi ca profetul Ieremia i mpratul Iosia.
c toate cele menionate la punctele a), b) i c) sunt adevrate.

9.
a)
b)
c)
d)

Tema crii lui Daniel este autoritatea lui Dumnezeu, iar cartea pare c a fost scris:
n sec. IV .d.Hr.
n sec. IX .d.Hr.
n sec. VI .d.Hr.
n sec. II .d.Hr.

10.
Noiunea de vremuri ale Neamurilor se refer la:
a) ntreaga istorie a omului de la cderea lui n pcat.
b) vremea n care Israelul, ca popor i ar, se afl sub stpnirea neamurilor.
c) perioada modern n care oamenii Bibliei se afl mai puin n centrul ateniei mondiale dect n vremurile de
altdat.
d) desvrirea planului de rscumprare total a lui Dumnezeu, care se situeaz n viitor.
11. Conform manualului dvs. de studiu independent, semnificaia chipului din visul lui Nebucadnear este aceea
c:
a) ne ofer o privire de ansamblu asupra cursului istoriei din vremea lui Nebucadnear pn la a doua venire a
lui Hristos.
b) demonstreaz c Dumnezeu poate i d cu regularitate vedenii oamenilor asupra viitorului, pentru a le face
cunoscut felul n care s-i triasc viaa.
c) ne aduce n centrul ateniei modul n care Dumnezeu comunic de obicei scopul Su acelora care nu
formeaz poporul Su.
d) arat cum Dumnezeu folosete situaii imposibile pentru a satisface nevoile copiilor Si.
12.
a)
b)
c)
d)

n al patrulea conflict, cnd mpratul Nebucadnear i pierde minile pentru o vreme, Dumnezeu
demonstreaz:
c cei ri se pot atepta s fie pedepsii atunci cnd pctuiesc.
c pedeapsa urmeaz ntotdeauna crimei sau pcatului.
c El este suveran n stabilirea i pstrarea mpriilor omeneti.
c idolatria Babilonului a devenit intolerabil.

13.
n al cincilea conflict, care-i implic pe Belaar i Daniel, vedem, n special, judecata lui Dumnezeu:
a) asupra tinerilor conductori crora le lipsete nelepciunea.
b) asupra tuturor conductorilor care dovedesc o atitudine de automulumire.
c) asupra pcatului incontient sau nepremeditat.
d) asupra aroganei sau pcatului care respinge cunotina lui Dumnezeu.
14.
Dup cderea Babilonului, Daniel a ajuns sub stpnirea Medo-Perilor, unde el a fost:
a) una dintre cele trei cpetenii puse peste dregtorii mpriei.
b) astrologul ef al mpratului.
c) profetul ef sau neleptul mpriei.
d) conductorul mpriei i se supunea doar mpratului.
15.
Conform studiului nostru, vrjmaii lui Daniel din Imperiul Medo-Persan doreau s scape de el pentru:
a) c erau geloi pe el din cauza promovrii lui.
b) prejudiciul adus rii, religiei i poporului su.
c) datorit ndemnrii sale n calitate de om de ncredere i dregtor srguincios.

191

d) datorit tuturor celor menionate la punctele a), b) i c).


e) datorit celor menionate la a) i b).
16.
Simbolismul fiarei folosit n vedenia lui Daniel se refer la:
a) caracteristicile mpriilor care se bazeaz pe principiul forei.
b) mpriile pmnteti, care, ntr-un fel, au influenat ara i poporul lui Dumnezeu.
c) caracteristicile mpriilor pmnteti ce se aseamn cu nsuirile fiarei.
d) natura slbatic i imprevizibil a guvernrii omeneti.
17.
Micul corn din cartea lui Daniel, capitolul 7 i capitolul 8, simbolizeaz:
a) un mprat sinistru, din dinastia seleucizilor, de la nceputul sec. al II-lea .d.Hr.
b) un individ care va exercita o mare putere n vremea sfritului.
c) forele rului care exist de-a lungul istoriei.
d) oamenii ri care au oprimat poporul lui Dumnezeu n trecut.
18.
a)
b)
c)
d)

Muli comentatori ai Bibliei cred c micul corn din Daniel, capitolul 8, a avut o mplinire iniial n
persoana:
lui Nero Cezar.
lui Antioch al III-lea, cel Mare.
lui Seleucus al IV-lea.
lui Antiochus al IV-lea.

19.
Amnuntele legate de cornul cel mic din Daniel, capitolul 8, par s fi fost consemnate:
a) pentru a furniza oamenilor o schi aproximativ a evenimentelor viitoare, astfel nct ei s nu se ocupe cu
speculaii inutile.
b) pentru a conduce destinul imediat al Israelului n sec. al VI-lea .d.Hr.
c) pentru a avertiza Israelul asupra zilelor grele de sub stpnirea seleucizilor i pentru a prevesti poporului lui
Dumnezeu venirea Anticristului.
d) pentru a strni interesul poporului n fluxul evenimentelor istorice.
20.
Cartea lui Daniel indic faptul c viitoarea coaliie a celor zece naiuni va fi compus din:
a) cel puin cteva din elementele vechiului Imperiu roman.
b) naiunile moderne care au descins din vechile state coloniale.
c) elemente ale unor naiuni antice i ale unor naiuni moderne.
d) ri care n-au fcut parte din vechiul Imperiu roman.
21.
a)
b)
c)
d)

Un conductor cunoscut sub numele de Anticrist va obine controlul asupra coaliiei celor zece naiuni,
conform Scripturii, folosindu-se:
doar de masivul spirijin popular.
de puterea militar superioar i de strlucita sa strategie de lupt.
de nelciune, de intrig i, n final, de puterea total.
de cererea conductorilor coaliiei celor zece naiuni.

22.
Planurile lui Anticrist vor reui i el va exercita, aparent, o putere irezistibil:
a) pn ce dezbinarea din cadrul coaliiei va nimici influena sa.
b) pn ce opinia mondial se va uni mpotriva lui i-l va nfrnge n rzboi.
c) pn ce el va fi asasinat i baza puterii sale va fi nimicit.
d) pn ce el va fi distrus de o for spiritual, care nu este de natur pmnteasc.
23.
Conform crii lui Daniel, capitolul 9, cele aptezeci de sptmni stabilesc:
a) sfritul greelilor, pcatului i rscumprrii rutii.
b) instaurarea neprihnirii venice.
c) pecetluirea (sfritul) vedeniilor i proorociilor, ungerea Celui Prea Sfnt.
d) mplinirea celor menionate la punctele a), b) i c).
e) mplinirea numai a celor menionate la a) i b).
24. Scripturile ne indic c primele aizeci i nou de sptmni din cartea lui Daniel, capitolul 9, se ocup n
primul rnd:
a) de distrugerea Ierusalimului i exilul poporului lui Dumnezeu.

192

b) de nlarea i cderea imperiilor medo-perilor i a grecilor.


c) de restaurarea Ierusalimului i venirea i stpnirea Unsului.
d) de mplinirea planului de rscumprare al lui Dumnezeu.
25.
Binecunoscutele aptezeci de sptmni din cartea lui Daniel, capitolul 9, reprezint:
a) o perioad ideal sau perfect n care cunotina va guverna relaiile ntre toi oamenii i nu va mai exista
rzboi.
b) perioada de desvrire cnd Dumnezeu va mplini planul Su de rscumprare sub toate aspectele.
c) epoca de aur a realizrilor clasice n art, literatur i relaiile umane.
d) viitorul cnd rzboaiele se vor sfri, adevrul i dreptatea vor stpni relaiile umane, iar timpul va trece n
eternitate.
26.
Piatra care sfrm din Daniel 2 i Fiul omului din Daniel 7 ne vorbesc foarte exact:
a) despre natura schimbtoare a mpriilor pmnteti.
b) despre sfritul tuturor mpriilor pmnteti i despre venirea stpnirii sigure a lui Dumnezeu n viitor.
c) despre suveranitatea lui Dumnezeu n administrarea treburilor pmnteti n timp.
d) despre forele ce se opun puterilor spirituale de pe trmurile cereti.
27.
a)
b)
c)
d)

n studiul nostru referitor la vedeniile lui Daniel, din cartea lui Daniel, capitolul 2 i 7, am vzut o serie
de asemnri. Care din urmtoarele afirmaii NU reprezint o asemnare ntre cele dou vedenii?
ambele implic un progres al mpriilor sau entitilor politice.
coaliia celor zece naiuni se nal din a patra mprie a fiecreia.
n fiecare vedenie, Dumnezeu intervine n vremea coaliiei celor zece naiuni pentru a sfri stpnirea omului
i a-i stabili stpnirea venic.
ambele vedenii ofer un portret detaliat al stpnitorului vremurilor sfritului i o interpretare a politicii i
planurilor sale.

28.
Comparnd profeiile din Daniel 2 i 7 descoperim c Daniel 2 ne ofer:
a) o schi general, iar Daniel 7 ne ofer o cercetare mai detaliat.
b) informaii specifice despre viitor, iar Daniel 7 ne ofer informaii generale.
c) aceleai informaii generale ca i Daniel 7, totui repet i ntrete cele spuse n Daniel 2.
d) n esen informaii istorice, iar Daniel 7 ne ofer informaii profetice.
29.
Crmuitorul coaliiei celor zece naiuni se va distinge:
a) prin ncheierea unui legmnt de apte ani cu Israelul.
b) prin capacitatea lui de a aduce pace n haosul mondial.
c) prin etalarea iniial a puterii sale care va coplei pe vrjmaii si.
d) prin toate cele menionate la punctele a), b) i c) .
e) prin cele menionate la a) i b).

193

30.
a)
b)
c)
d)

Conform profeiei din Daniel 9, Anticristul:


va persecuta toate religiile timp de apte ani.
va aboli libertatea civil i religioas pe pmnt timp de apte ani.
va nclca legmntul ncheiat cu Israelul dup trei ani i jumtate.
va stpni pentru o perioad de trei ani i jumtate n total.

31.

Studiul nostru despre Cartea lui Daniel, capitolul 10, ne sugereaz de ce Dumnezeu d vedenii
slujitorilor Si. El face acest lucru pentru unele motive. Care din urmtoarele afirmaii NU reprezint un
asemenea motiv?
Dumnezeu d vedenii slujitorilor Si pentru a-i elibera de grija cu privire la viitoarele momente grele prin
care vor trebui s treac.
Dumnezeu d vedenii pentru a permite slujitorilor Si s cunoasc cnd se vor ntmpla evenimentele
profeite.
Dumnezeu d vedenii slujitorilor Si pentru a le satisface curiozitatea.
Dumnezeu d vedenii slujitorilor Si pentru a le ridica moralul i a-i ncuraja.

a)
b)
c)
d)

32.
n ce privete vedeniile i revelaiile, putem spune cu precizie:
a) c ele nu sunt date tuturor copiilor lui Dumnezeu, dar sunt rezervate pentru acei care, n mod special, sunt
foarte apropiai de El.
b) c ele sunt date numai acelora care au anumite funcii speciale ca, de exemplu, profei, preoi i mprai.
c) c ele sunt date fr discriminare celui pe care Dumnezeu l alege, indiferent de condiia spiritual a celui ce
le primete.
d) c ele au fost date n trecut i numai ocazional pentru a demonstra puterea i suveranitatea lui Dumnezeu.
33.
Cartea lui Daniel, capitolul 10, ne mbogete cunotinele despre lupta spiritual i ne arat:
a) c perioada Vechiului Testament a cunoscut foarte puin lupt spiritual.
b) c lupta spiritual are loc ntre naiuni, dar nu-i privete pe oameni ca indivizi separai.
c) c opoziia satanic fa de Dumnezeu i poporul Su continu s existe.
d) c forele satanice sunt atotputernice.
34.
a)
b)
c)
d)
35.
a)
b)
c)
d)
36.
a)
b)
c)
d)
37.
a)
b)
c)
d)

Cartea lui Daniel, capitolul 10, confirm urmtoarele, cu excepia unei singure afirmaii. Care este
aceast excepie?
din cauza opoziiei spirituale, rspunsurile la rugciunile fcute cu anumite prilejuri pot ntrzia.
victoria final asupra forelor spirituale ale rului nu va fi decisiv pn la venirea lui Isus Hristos.
unii ngeri servesc ca mesageri ai lui Dumnezeu, iar alii servesc ca reprezentani ai naiunilor.
unii ngeri au un rang superior ngerilor naiunilor, aa cum este prezentat Mihail.
Cartea lui Daniel, capitolul 11, prezice venirea celui de-al patrulea conductor persan, unul care va fi
foarte bogat i care-i va nvrjbi pe toi mpotriva Greciei. Acest al patrulea mprat a fost:
Darius Hystaspes.
Xerxes I.
Cambyses.
Smerdis.
Capitolul 11 al crii lui Daniel a prezis nlarea unui mprat grec cu o mare putere; totui, ni se arat
c imperiul acestuia se va mpri n patru, dar nu ntre descendenii si. Capitolul se refer la:
Antiochus cel Mare.
Seleucus.
Lysimach.
Alexandru cel Mare.
Dan. 11:21-35 se refer la stpnirea unuia care pare s fi fost prototipul viitorului Anticrist. El se
identific n istorie cu:
Antigonus I.
Ptolemeu Philadelphus.
Seleucus al IV-lea.
Antiochus al IV-lea.

194

38.
a)
b)
c)
d)
e)

Dan. 11:36-45, care trateaz evenimentele sfritului vremurilor, menioneaz mprii de la nord i
mprii de la sud. Noi nu credem c se refer la Siria i la Egiptul antic:
pentru c Egiptul nu mai este n prezent o putere nsemnat i n-ar putea provoca practic forele combinate
ale Anticristului.
pentru c Siria n-are forele armate necesare s provoace pe Anticrist i nici n-are o puternic for naval.
pentru c celelalte detalii din aceste versete nu se potrivesc cu tot ceea ce cunoatem, att despre aceste
naiuni, ct i despre situaia general din zon.
pentru toate motivele menionate la punctele a), b) i c).
pentru toate motivele menionate la punctele a) i b).

39.
Vremea Necazului cel Mare care se va abate asupra poporului evreu este programat s aib loc:
a) n cea de-a doua jumtate a sptmnii a aptezecea.
b) aproape de mijlocul primilor trei ani i jumtate ai legmntului.
c) la sfritul celei de-a doua jumti a celei de-a aptezecea sptmni.
d) la a doua venire a lui Hristos.
40.
Conform capitolului 12 al crii lui Daniel, morii vor nvia i:
a) neprihniii i cei ri vor fi rspltii n comun.
b) unii vor ctiga viaa etern, iar alii vor moteni ocara i ruinea venic.
c) vor fi judecai pe baza faptelor lor bune.
d) vor fi mntuii sau pierdui pentru venicie pe baza luminii pe care au primit-o n aceast privin.
PARTEA A DOUA - NTREBRI ADEVRATE/FALSE
Dac considerai adevrat afirmaia, punei litera A; dac este fals, punei litera B.
41.

Cel care a ntemeiat Imperiul neo-babilonian a fost Nabopolassar, tatl lui Nebucadnear.

42.

Pentru a menine n balan puterea n regiune, armata Egiptului era gata s ajute Imperiul asirian, gata
s se prbueasc, moment n care mpratul Iosia l-a provocat la lupt, dar, ulterior, a fost omort.

43.

Exist puine dovezi n Scripturi care s susin pretenia c aceast carte a lui Daniel este o carte
profetic.

44.

Cartea lui Daniel, a crei tem este suveranitatea lui Dumnezeu, pare s fi fost scris n sec. al VI-lea
.d.Hr.

45.

n timpul lui Iosia (aproximativ 640-609 .d.Hr.), Iuda a traversat o vreme de larg reform religioas.

46.

Prima ncercare a credinei lui Daniel i a tinerilor si prieteni din exilul babilonian a implicat cerina de
a-i schimba propriile valori spirituale cu valorile i practicile pgne locale.

47.

Slujba lui Daniel n timpul mpratului Nebucadnear i a succesorilor si, n calitatea de consilier, i-a
conferit autoritate n cadrul stpnirii medo-persane.

48.

n vremea decderii sale, Babilonul, aa cum arat Scripturile, se afla sub stpnirea comun a doi
brbai: tatl i fiul.

49.

Odat cu cderea Babilonului, toi evreii robi s-au ntors imediat n patrie.

50.

Noiunea de vreme a neamurilor este semnificativ n profeia biblic, deoarece arat c neamurile vor
stpni Ierusalimul n cursul acestei epoci i subliniaz sfritul epocii.

51.

Naiunile simbolizate de vedeniile chipului i a fiarei sunt importante din cauza modului n care au
influenat destinul poporului lui Dumnezeu.

52.

Putem spune cu mare precizie c vedenia lui Daniel din capitolul 7 ofer mai puine detalii asupra
viitorului dect vedenia lui Nebucadnear, consemnat n capitolul 2.

195

53.
54.
55.
56.
57.

Pe Daniel l-a interesat mult mai mult cea de-a patra fiar din vedenia sa dect primele trei.
Cele zece degete de la picioarele chipului i cele zece coarne ale fiarei se refer la o coaliie a trecutului
pe care o putem identifica uor.
Coaliia celor zece naiuni este exemplul final al stpnirii umane pe pmnt.
Chiar nainte de a doua venire a lui Hristos, poporul lui Dumnezeu va suferi oprimarea unui crmuitor
nelegiuit, care se va opune lui Dumnezeu i poporului Su i va prospera n lucrrile sale.
Identitatea berbecului i a apului din capitolul 8 este clar explicat n contextul respectiv.

58.

Viitorul corn mic va fi nimicit sigur i definitiv n btlia de la Armaghedon de mna vrjmailor si
politici.

59.

Primele 69 de sptmni din Daniel 9 se refer la reconstruirea Ierusalimului i venirea i strpirea


Unsului, n timp ce cea de-a aptezecea sptmn se refer la viitor.

60.

Cea de-a aptezecea sptmn din Daniel 9, la care se refer Scripturile, este mprit n dou de un
eveniment dramatic.

61.

Experiene spirituale speciale ca, de exemplu, revelaiile i vedeniile par s fie date celor care sunt
aproape de Dumnezeu.

62.

Rspunsurile la rugciuni sunt ntrziate n multe cazuri, conform Scripturii, din cauza pcatului din
viaa celui care se roag.

63.

Profeia din capitolul 11, care ne-a artat c rzboaiele perilor mpotriva Greciei vor provoca ur
intens ntre greci, a avut o uimitoare i exact mplinire.

64.

Puternicul conductor care va face tot ce-i va plcea, va stpni cu mare putere i nu va lsa mpria
motenitorilor si este Augustus Cezar.

65.

Antiochus al IV-lea a venit la putere printr-o combinaie de nelciune, negociere i for, mplinind cu
exactitate profeiile referitoare la acesta din Daniel 11.

66.
67.

Scopurile expansioniste ale lui Antiochus al IV-lea au fost oprite brusc de intervenia Siriei.
Muli teologi foarte cunoscui cred c cel puin unul dintre motivele pentru care Scriptura se ocup att
de mult de Antiochus al IV-lea este pentru c el servete drept prototipul viitorului Anticrist.

68.

Bazndu-ne pe profeia celei de-a aptezecea sptmni din Daniel 9, tim c Anticrist va nclca pactul
ncheiat cu evreii dup trei ani i jumtate i se va ntoarce cu furie mpotriva lor pentru a-i nimici.
69.
Dup jumtatea celei de-a aptezecea sptmni, evreii vor fi disperai; prin urmare, Mihail i va ajuta
nainte ca Dumnezeu s intervin pentru a nimici stpnirea lui Anticrist.
70.

Daniel 12 face o distincie clar ntre nvierea celor neprihnii i cea a celor ri, artnd destinul i
vremea nvierii lor.
PARTEA A TREIA - POTRIVII RSPUNSURILE

Citii cu atenie instruciunile pentru fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare numerotat
n coloana din stnga, alegei rspunsul corect din coloana din dreapta. Pe formularul cu rspunsuri
haurai litera rspunsului ales.
71-75 Potrivii partea n care apare fiecare naiune reprezentat n chipul din vedenia lui Daniel 2 (dreapta) cu
mpria la care se refer (stnga).
71
72

Imperiul grec
Imperiul roman

a) primul
b) al doilea

196

73
74
75

Imperiul babilonian
Imperiul medo-persan
Confederaia celor zece naiuni

c) al treilea
d) al patrulea
e) al cincilea

76-80 Potrivii ordinea evenimentelor (dreapta) cu aciunile sau evenimentele (stnga).


76
77
78
79
80

Tratatul dintre crmuitorul mincinos


i evrei este nclcat.
Coaliia celor zece naiuni este nimicit
i nlocuit cu viitoarea mprie a Pietrei
care sfrm.
Maestrul nelciunii ncheie un tratat cu
evreii pentru o perioad apte ani.
Evreii i pierd libertatea religioas, muli sunt
omori, iar din cauza sacrilegiilor, Templul
este pustiit.
Maestrul nelciunii preia controlul asupra
coaliiei celor zece naiuni, prin intrig i
diplomaie.

a) primul
b) al doilea
c) al treilea
d) al patrulea
e) al cincilea

Dup ce-ai rspuns la toate ntrebrile din formularul cu rspunsuri pentru Evaluarea pentru Partea I,
recitii instruciunile de pe coperta pachetului studentului.

197

Instruciuni pentru Formularul cu rspunsuri


V rugm s scriei cu litere de tipar
Titlul cursului. Cursul nr.
Numele studentului. Numrul studentului.
Haurai: Evaluarea pentru partea
I O II O III O IV O V O
Examen final O
Data
Instruciuni pentru completarea formularului cu rspunsuri
Haurai cel mai bun rspuns la fiecare ntrebare, pe spatele acestui formular. Verificai dac fiecare numr
al rspunsului corespunde cifrei haurate de dvs. Folosii un creion negru moale. Nu folosii pixul.
Haurai complet cercul respectiv. tergei bine orice rspuns pe care dorii s-l modificai. Nu facei alte
meniuni pe formularul de rspunsuri.
Nu completai aa
OOO OOO OOO

Completai astfel
OOO OOO OOO

198

COMENTARIILE STUDENTULUI DUP EVALUAREA PRII I-A


Titlul cursului. Cursul nr.
Numele studentului Numrul studentului..
Felicitri pentru terminarea studiului leciilor din partea I-a i pentru reuita dvs. la Evaluarea prii I-a.
Instructorul dvs. va corecta rspunsurile i v va rspunde. Ajutai-l s poat avea rspunsurile dvs. la
ntrebrile de mai jos. V rugm s completai acest formular, chiar dac ai mai completat unul cu ocazia altui
curs ICI.
1. Vrsta.. Sexul. Suntei cstorit()?.
Care sunt membrii familiei dvs.?.

2. Ci ani de coal ai urmat?.. Menionai ultimele trei coli pe care le-ai urmat.

3. Menionai cteva dintre obiectele de studiu care v-au plcut.

4. Ce alt curs ICI ai urmat?..


5. Ce alte cursuri prin coresponden ai urmat n cadrul altor coli?.
.
6. Care este limba care o vorbii cel mai bine?..
7. Care este limba n care citii cel mai bine?
8. Care este limba n care scriei cel mai bine?
9. Ce alte limbi cunoatei?
10.

Dac limba englez este a doua limb pentru dvs., vi se par suficiente cunotinele dvs. de englez
pentru a studia un curs?.
11. Ce facei n momentul de fa pentru a v susine familia?

.
12.

Ce ai fcut sau ce facei n lucrarea dvs. cretin de martor al lui Isus?

13.

De ct timp dispunei sptmnal pentru a studia acest curs?..

14.

Ct timp v-a luat s studiai Lecia 1? Dar Lecia 2?.

15.

Menionai de ce ai ales acest curs. Cum credei c v va ajuta acest curs?

.
16.

Cum studiai acest curs? Punei un X n una din csue:


 Independent

 ntr-un grup Ci studeni sunt n grupul dvs.?.

Dac studiai n grup, cine a organizat grupul sau clasa respectiv?.


Avei un conductor sau un profesor?.

199

17.

V-ai stabilit propriile dvs. obiective pentru acest curs?

Ai studiat obiectivele acestui curs?


Explicai dac ai simit sau ai fcut deja un progres n atingerea propriilor dvs. obiective sau a
obiectivelor cursului

.
18.

Cum vi s-a prut genul de munc la care ai fost solicitat pentru a v pregti n vederea Evalurii
pentru Partea I? Au fost interesante leciile? V-au stimulat? Explicai.

19.

Ce prere ai avut n legtur cu timpul necesar pregtirii pentru Evaluarea pentru Partea I?

20.

Care sunt dificultile (dac exist) ntmpinate de dvs. n studierea optim a acestui curs?
.

21.

Punei-mi orice ntrebare la care ai dori un rspuns


..

22.

Dac avei rugciuni de cerere naintea lui Dumnezeu, scriei-le

23.

Cum

apreciai

acest

curs?

.
24.

Dac dorii s mprtii o mrturie personal, scriei-o


.

.
.
.
.
.
Dac dorii s mai facei i alte comentarii, v rugm folosii o foaie de hrtie separat. Trimitei acest
formular instructorului dvs. ICI mpreun cu formularul cu rspunsurile pentru Evaluarea pentru
Partea I.

200

EVALUAREA PENTRU PARTEA A II-A


(Leciile 4-7)
Completai informaiile cerute la nceputul ambelor pagini ale formularului pentru rspunsuri. Haurai
pentru Evaluarea pentru Partea aII-a, dup cum urmeaz:
Evaluarea pentru partea I O II O III O IV O V
nainte de a consemna rspunsurile dvs. citii cu atenie Instruciunile pentru completarea
formularului cu rspunsuri. Sub aceste instruciuni haurai conform instruciunilor de pe margine. Apoi,
ntoarcei pagina formularului cu rspunsuri, unde vei nota rspunsurile dvs.
Citii cu atenie fiecare ntrebare i urmai instruciunile specifice. Valoarea fiecrei ntrebri numerotate
este 1,25 puncte. Valoarea total a tuturor ntrebrilor este 100 puncte.
Partea 1 - ntrebri cu alegere multipl
Haurai litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1.
a)
b)
c)
d)

Apoc. 1:1 ne d numele exact al crii Apocalipsa, i anume:


descoperirea lui Isus Hristos.
descoperirea sfntului Ioan cel divin.
apocalipsa sfntului Ioan cel divin.
apocalipsa lui Isus Hristos.

2.
a)
b)
c)
d)

Tema crii Apocalipsa este:


descoperirea judecii lui Dumnezeu.
Cuvntul lui Dumnezeu.
venirea evident a lui Hristos.
binecuvntrile ce sunt la ndemna tuturor celor ce citesc aceast carte.

3.
a)
b)
c)
d)

Subiectul crii Apocalipsa poate fi descris cel mai bine ca fiind:


relaia Domnului nostru cu sfinii din vremea Vechiului Testament i a celor din vremea Noului Testament.
persoana, poziia i desvrirea Domnului nostru.
viaa pe pmnt, dedesubtul pmntului i deasupra pmntului.
explicarea nvturilor date de Isus despre Dumnezeu.

4.
a)
b)
c)
d)
e)

Dovada c apostolul Ioan a fost cel care a scris cartea Apocalipsa include:
propria afirmaie a lui Ioan i cea a conductorilor Bisericii primare.
dovada intrinsec (implicit) referitoare la ntemniarea lui Ioan pe insula Patmos.
folosirea cuvintelor pe care numai Ioan le-a mai folosit n Noul Testament.
toate cele menionate mai sus la punctele a), b) i c).
numai cele menionate la punctele a) i b).

5. Mrturia conductorilor Bisericii primare susine prerea c Ioan a scris cartea Apocalipsa n timpul domniei
mpratului roman:
a) Nero, ntre anii 64 i 68 d.Hr.
b) Nero, ntre anii 91 i 96 d.Hr.
c) Domiian, ntre anii 91 i 96 d.Hr.
d) Domiian, ntre anii 64 i 68 d.Hr.
6.
a)
b)
c)
d)

ntr-o scriere, o detaliere parantetic (ntre paranteze) nseamn:


o descriere sistematic a unei serii de evenimente n ordinea lor corect.
o descriere mai complet a unui subiect care a fost deja menionat pe scurt.
o figur de stil care compar dou lucruri contrastante.
o figur de stil care compar dou lucruri asemntoare.

7.
a)
b)
c)
d)

Cele patru sisteme fundamentale de interpretare a crii Apocalipsa, prezentate n acest curs, ar fi
preterist, istoricist, anomalist i futurist.
preterist, idealist, naturalist (scientist) i futurist.
preterist, istoricist, idealist, futurist.
istoricist, pacifist, idealist i futurist.

201

8.
a)
b)
c)
d)

Sistemul de interpretare a crii Apocalipsa, prezentat n acest curs, este:


cel preterist.
cel istoricist.
cel idealist.
cel futurist.

9.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele caracteristici ale literaturii apocaliptice se regsesc n cartea Apocalipsa?
Semnele i simbolurile sunt folosite pentru a comunica adevrul spiritual.
Cartea nfieaz viitoarea biruin a lui Dumnezeu asupra Satanei.
ngerii intervin pentru a explica evenimentele.
Regsim toate caracteristicile menionate mai sus.
Regsim numai caracteristicile menionate la punctele a) i c).

10.

Datorit formei apocaliptice a crii Apocalipsa, principiul de interpretare a mesajului ei profetic, ceea ce
trebuie neaprat aplicat, este:
s lsm Scripturile s se tlmceasc singure.
s aplicm regula perspectivei profetice.
s recunoatem posibilitatea dublei mpliniri a profeiei.
s nelegem folosirea semnelor i simbolurilor.

a)
b)
c)
d)

11. Tabelul cu simbolurile importante folosite n cartea Apocalipsa, care v-a fost prezentat n manualul dvs.,
arat c folosirea simbolului apte indic:
a) mplinirea politic.
b) plintatea divin.
c) omul, rul.
d) pmntul.
12.
a)
b)
c)
d)

Cuvntul n curnd din Apoc. 1:1 (lucrurile care au s se ntmple n curnd), referindu-se la venirea
Domnului, este interpretat n manualul dvs. ca avnd sensul de:
venirea Sa este iminent.
certitudine a mplinirii.
cnd El va veni, va veni cu mare vitez.
cnd vor ncepe evenimentele sfritului, acestea se vor petrece ntr-o succesiune rapid.

13.
n Biblie, cuvntul nger se refer:
a) la un mesager uman, n orice caz.
b) att la un mesager uman ct i la unul divin.
c) n orice caz, la un mesager divin.
d) doar la revelaii sau apariii speciale ale lui Dumnezeu.
14.
Fericirea scoate n eviden i descrie:
a) o binecuvntare specific a poporului.
b) o anumit dragoste pentru popor.
c) o anumit cunoatere a poporului.
d) o anumit trstur caracteristic a poporului.

202

15. Cele apte duhuri menionate n Apoc. 1:4 par s simbolizeze:


a) natura luntric a misiunii Duhului Sfnt.
b) trstura trainic a misiunii Duhului Sfnt.
c) desvrirea misiunii Duhului Sfnt.
d) natura dispensaional a misiunii Duhului Sfnt.
16.
Care din urmtoarele NU reprezint descrierea lui Isus sub cele trei aspecte din Apoc. 1:5?
a) martorul credincios.
b) un martor de ncredere.
c) primul nviat din mori.
d) stpnitorul mprailor pmntului.
17.
Cnd Ioan a spus: n ziua Domnului eram n Duhul (Apoc. 1:10) pare c se refer:
a) la ziua n care a fost descoperit pentru prima dat Domnul nostru.
b) la prima zi a sptmnii.
c) la sabatul evreiesc.
d) la srbtorirea Rusaliilor.
18.
a)
b)
c)
d)

Scripturile ne arat c Paradisul a fost rezervat pentru cei mori n Domnul din vremea Vechiului
Testament i a fost localizat:
pe pmnt.
n atmosfer.
undeva n zonele externe ale universului.
deasupra pmntului.

19.
Cele apte sfenice i cele apte stele menionate n Apocalipsa, capitolul 1, simbolizeaz:
a) apte oameni i locul activitii lor importante.
b) apte biserici i mesagerii lor.
c) apte conductori i sfera normal a competenei lor.
d) apte duhuri i misiunea lor.
20.
a)
b)
c)
d)
21.
a)
b)
c)
d)

Cele apte scrisori ale lui Ioan din Apocalipsa, capitolele 2 i 3, sunt descrise cel mai bine ca nite
mesaje:
de avertizare, mustrare i judecat.
de mustrare, dezndejde i judecat.
de avertizare, mustrare i dezndejde.
de ncurajare, avertizare i mustrare.
Care din urmtoarele NU este o categorie de lucruri importante pe care le descoper scrisorile lui Ioan
ctre cele apte biserici din Apocalipsa 2 i 3?
lucruri pe care Isus le dezaprob n anumite biserici.
lucruri pe care Isus le aprob n anumite biserici.
lucruri pe care Isus le-a trecut cu vederea n anumite biserici.
lucruri pe care Isus le comunic anumitor biserici.

22.
Despre scrisorile ctre cele apte biserici putem spune cu deosebit precizie:
a) c ele difer una fa de cealalt.
b) c, din punct de vedere structural, sunt la fel, dar difer ca detalii.
c) c sunt identice ca structur, coninut i subliniere.
d) c sublinierea se modific n fiecare scrisoare, deoarece fiecare biseric consecutiv creia i se adreseaz este
mai matur dect cea precedent.

203

23. Biserica din Efes a fost ludat pentru aproape toate eforturile sale, dar a fost condamnat, n mod special:
a) pentru tolerana fa de cei nelegiuii.
c) pentru eroare doctrinal.
d) pentru c i-a prsit dragostea dinti pentru Domnul.
24.
Nicolaiii menionai n Apocalipsa, capitolele 2 i 3, puneau accent:
a) pe prietenia cu lumea, cu orice pre.
b) pe nlarea clerului deasupra laicilor.
c) pe compromiterea valorilor cretine pentru a obine favoruri politice.
d) pe cerinele nrobitoare ale Legii.
25.
Pentru a dezvolta caracterul cretin n credincioii din Smirna, Domnul a ngduit ca ei s treac:
a) prin suferine.
b) s fie exilai din cminul i ara lor.
c) s-i piard drepturile civile.
d) s-i piard toate bogiile materiale.
26.
nvtura lui Balaam, care era tolerat de biserica din Pergam, putea s nsemne:
a) reimpunerea unor pretenii legale asupra credincioilor.
b) ajustarea standardului bisericii la nivelul credincioilor si.
c) compromiterea standardelor cretinilor referitoare la pcat i sfinire.
d) suprapunerea idolatriei peste cretinism.
27.
a)
b)
c)
d)

Biserica tolerant fa de proorocia Izabela i nvtura ei cu privire la imoralitatea sexual i


mncarea sacrificat idolilor, a fost:
biserica din Efes.
biserica din Laodicea.
biserica din Sardes.
biserica din Tiatira.

28.
Problema care a provocat mnia lui Dumnezeu mpotriva bisericii din Sardes a fost:
a) nvtura ei neortodox.
b) imoralitatea cras.
c) reputaia de a tri, cnd, de fapt, era moart.
d) lipsa dragostei spirituale.
29.
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate n legtur cu biserica din Filadelfia?
a) Domnul nostru n-a condamnat nimic n aceast biseric.
b) Domnul nostru a ludat aceast biseric pentru c avea puin putere.
c) din cauza rbdrii lor, credincioilor li se promite protejarea lor de ceasul ncercrii din vremea Necazului cel
Mare.
d) toate cele menionate mai sus sunt adevrate n legtur cu aceast biseric.
e) sunt adevrate numai cele menionate la punctele a) i c).
30.
a)
b)
c)
d)
e)

Din afirmaiile de mai jos, referitoare la biserica din Laodicea, doar una nu este adevrat. Care este
aceast afirmaie?
Credincioii din Laodicea erau mulumii de ei nii, erau imaturi spiritual i le lipsea viziunea.
Aceast biseric a alunecat att de mult fa de starea ei iniial, nct Domnul este prezentat stnd la u i
cernd permisiunea s intre n inimile acestor credincioi.
Aceast biseric n-are o comportare i nici fapte vrednice de laud.
Loadicea pare s reprezinte apostazia spiritual, care va fi foarte evident la sfritul epocii bisericii.
Laodicea este condamnat, n special, pentru pretenia c triete, cnd, de fapt, ea este moart din punct de
vedere spiritual.

204

Partea 2 - Alegerea alternativ a rspunsurilor la ntrebri


Citii cu atenie instruciunile speciale pentru fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare
numerotat, haurai litera rspunsului ales pe Formularul cu rspunsuri.
31-35 Identificai fiecare citat din Apocalipsa
A
dac poate fi numit o fericire.
B
dac Nu poate fi numit o fericire.
31
32
33
34
35

Ferice de cine citete aceast proorocie.


Har i pace vou din partea Celui ce este
Ferice de acum ncolo de morii care mor n Domnul (14:13).
A Lui, care ne iubete s fie slava i puterea n vecii vecilor (1:6).
Ferice de cei ce i spal hainele (22:14).

36-40 Menionai n dreptul fiecrei biserici enumerate mai jos, din Apocalipsa, capitolele 2 i 3,
A
dac a primit laude din partea Domnului;
B
dac a primit laude dar i acuzaii din partea Domnului.
36
37
38
39
40

Biserica din Filadelfia


Biserica din Pergam
Biserica din Tiatira
Biserica din Smirna
Biserica din Sardes

Partea 3 - ntrebri adevrate/false


Dac considerai adevrat afirmaia, haurai spaiul A. Dac afirmaia este fals, haurai spaiul B.
41.
42.
43.
44.
45.

Numele crii Apocalipsa este apokalupsis sau descoperirea lui Isus Hristos.
Subiectul crii Apocalipsa se poate descrie cel mai bine ca epistola final a lui Ioan.
Schia crii Apocalipsa, prezentat n acest curs, ncepe cu prologul i se termin cu postscriptum.
Descrierea creaiei din Genesa capitolul 1 este un exemplu de detaliere parantetic.
n tabelul cu simbolurile importante folosite n Apocalipsa, din manualul dvs., se menioneaz c
purpura este simbolul luxului imperial.
46.
n Biblie, cuvntul nger se refer, uneori, la un mesager uman, iar alteori la un mesager divin.
47.
Cnd Ioan a spus n ziua Domnului eram n Duhul (Apoc. 1:10), se pare c el se referea la prima zi a
sptmnii, la duminic.
48.
Descrierea vemntului lui Isus de ctre Ioan n Apocalipsa, capitolul 1, pare s se refere la demnitatea
Sa ca Profet, Preot i Rege.
49.
Cele apte stele din Apocalipsa 1 reprezint clar cele apte biserici.
50.
Unul din cele trei scopuri ale celor apte scrisori ale lui Ioan, care sunt consemnate n Apocalipsa
capitolele 2 i 3, a fost s transmit mesajul Domnului ctre apte biserici locale, reale.
51.
Fiecare din scrisorile lui Ioan, adresate celor apte biserici din Apocalipsa 2 i 3 ncepe cu enumerarea
caracteristicilor ludabile ale bisericilor respective.
52.
Cuvntul Smirna nseamn amar i acest nume pare s descrie cu adevrat suferinele ndurate de
credincioii acestei biserici.
53.
Cuvintele Domnului nostru ctre biserica din Filadelfia par s ne sugereze c adevraii credincioi vor fi
pzii de ravagiile Necazului cel Mare.
54.
Credincioii din biserica din Efes nc aveau focul zelului lor iniial i a devotamentului pentru Domnul;
de aceea, ei sunt genul de cretini care, cu adevrat, sunt plcui lui Dumnezeu.
55.
Condiia spiritual a credincioilor din biserica din Laodicea era aceea de oameni care nu s-au predat
total lui Hristos, dar nici nu s-au lepdat total de credin.

205

Partea 4 - Potrivii rspunsurile:


Citii cu atenie fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare numerotat din partea stng
alegei rspunsul corect n coloana din dreapta. Pe formularul cu rspunsuri haurai litera care indic
rspunsul ales de dvs.
56-60 Potrivii fiecare afirmaie din stnga cu principiul interpretrii profetice (dreapta) la care se refer
afirmaia.
56
Simbolul mielului l reprezint pe Isus.
a) Principiul c Scripturile se tlmcesc singure
57

58

59

60

mplinirea a dou evenimente descrise


n acelai verset poate fi separat n
timp de sute de ani.

b) Principiul perspectivei profetice

Alte profeii din Biblie sunt comparate


cu cele menionate n Apocalipsa
pentru a le nelege pe cele din Apocalipsa.

c) Principiul dublei mpliniri

Pe cnd Isus era n sinagoga din Nazaret,


El s-a referit la propria Sa lucrare acolo,
citind doar o parte din profeia mesianic
din Isa. 61:2.

d) Principiul folosirii semnelor

Profeiile lui Ioel despre ziua Domnului


au fost mplinite n vremea sa i, de
asemenea, se vor mplini la sfritul
veacului.

61-65 Potrivii sistemul folosit la interpretarea crii Apocalipsa (dreapta) cu afirmaia care exprim acest
punct de vedere (stnga).
61
62
63
64
65

Profeiile se refer la evenimentele care vor


avea loc n viitor pentru a desvri planul
lui Dumnezeu.
a) Preterist
Profeiile s-au mplinit n vremea n care primii
cretini au suferit persecuii din partea romanilor. b) Istoricist
Unii care susin acest punct de vedere cred c
c) Idealist
profeiile au fost mplinite cnd a fost drmat
d) Futurist
Ierusalimul n anul 70 d.Hr.
Evenimentele descrise reprezint o alegorie
spiritual a luptei continue dintre Dumnezeu
i Satan.
Profeiile sunt identificate cu anumite persoane
i evenimente ale trecutului ca, de exemplu,
nlarea lui Napoleon i marele cutremur de
pmnt din Lisabona.

66-70 Potrivii fiecare scrisoare (dreapta) cu aliniatul, caracteristica sau prerea ce i se asociaz (stnga).
66
Fac arme, vopsele i esturi.
a) scrisoarea ctre biserica din Efes
67
Ei considerau chipul zeiei Artemis
b) scrisoarea ctre biserica din Smirna
czut din cer.
68
Erau aprovizionai cu ap prin apeducte.
c) scrisoarea ctre biserica din Tiatira
69
Era cunoscut ca podoaba Asiei.
d) scrisoarea ctre biserica din Sardes
70
Era situat pe un deal nalt.
e) scrisoarea ctre biserica din Laodicea

206

71-75 Potrivii scrisoarea adecvat (dreapta) cu aprecierea fcut de Domnul nostru, literal sau simbolic
(stnga).
71
i-au pstrat credina n Domnul Isus,
a) scrisoarea ctre biserica din Efes
trecnd prin mari ncercri (chiar cnd
cretinii au fost martirizai).
b) scrisoarea ctre biserica din Smirna
72
Au pzit cu credincioie Cuvntul Domnului.
c) scrisoarea ctre biserica din Sardes
73
Nu i-au mnjit hainele, adic, civa
dintre ei au rmas credincioi.
d) scrisoarea ctre biserica din Filadelfia
74
Are bogii spirituale, chiar dac acum
triete n srcie.
e) scrisoarea ctre biserica din Pergam
75
A pus la ncercare pe cei care zic c sunt
apostoli i au fost gsii mincinoi.
76-80 Potrivii fiecare scrisoare adresat bisericii (dreapta), cu lucrul pe care Domnul l-a dezaprobat,
literalmente sau simbolic (stnga).
76
Permite nvtura Izabelei.
a) scrisoarea ctre biserica din Efes
77
i merge numele c triete, dar este
moart spiritual.
b) scrisoarea ctre biserica din Pergam
78
i lipsea cunotina necesitii bogiilor
spirituale.
c) scrisoarea ctre biserica din Tiatira
79
i-a prsit dragostea dinti.
d) scrisoarea ctre biserica din Sardes
80
Permitea nvtura lui Balaam referitoare
la idolatrie i imoralitate sexual.
e) scrisoarea ctre biserica din Laodicea
Dup ce ai completat formularul cu toate rspunsurile pentru Evaluarea pentru Partea a II-a, citii, din
nou, instruciunile de pe coperta Pachetului studentului de la capitolul Evaluarea pe capitole.

207

COMENTARIILE STUDENTULUI DUP EVALUAREA PRII A II-A


Titlul cursului.. Numrul cursului..
Numele studentului.. Numrul studentului.
Suntem bucuroi c ai terminat studierea leciilor cuprinse n Evaluarea pentru Partea a II-a. V rugm
mprtii-ne prerile dvs., completnd urmtorul formular.
Comentariile suplimentare
scriei-le pe spatele formularului.
1. Dificultile pe care le ntmpin ncercnd s studiez ct mai bine sunt:.
.
.
2. ncercuii i completai: mi place/nu-mi place genul de ntrebri din Evalurile pe capitole,
deoarece.
3. Experiena dobndit n studierea acestui curs poate fi, cred eu, mbuntit prin

.
4. A dori s pun aceste ntrebri:..
.
.
.
.
5. Am folosit sau intenionez s aplic ceea ce deja am nvat n acest curs n urmtorul mod:
.
.
.
.
6. Rugciunea mea de cerere naintea lui Dumnezeu pe care a dori s vi-o mprtesc este:
.

.
.
7. Acest curs m-a ajutat i m-a inspirat din punct de vedere spiritual, dup cum urmeaz:.

.
V rugm trimitei acest formular instructorului dvs. ICI mpreun cu formularul cu rspunsuri la
Evaluarea pentru Partea a II-a.

208

EVALUAREA PENTRU PARTEA A III-A (Leciile 8-11)


Completai informaiile cerute la nceputul ambelor pagini ale formularului pentru rspunsuri. Haurai pentru
Evaluarea pentru Partea a III-a, dup cum urmeaz:
Evaluarea pentru partea I O II O III O IV O V
nainte de a consemna rspunsurile dvs., citii cu atenie Instruciunile pentru completarea formularului cu
rspunsuri. Sub aceste rspunsuri, haurai conform instruciunilor de pe margine. Apoi, ntoarcei pagina
formularului cu rspunsuri, unde vei nota rspunsurile dvs.
Citii cu atenie fiecare ntrebare i urmai instruciunile specifice. Valoarea fiecrui rspuns numerotat este de
1,25 puncte. Valoarea total a tuturor rspunsurilor este de 100 puncte.
PARTEA 1 - NTREBRI CU ALEGERE MULTIPL
Haurai litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1. Sensul literal al expresiei greceti meta tauta este:
a) dup aceste lucruri.
b) cu aceste lucruri.
c) cu puin nainte de aceste lucruri.
d) avnd n vedere aceste lucruri.
2. Rpirea lui Ioan la cer, nainte de a fi descoperite evenimentele Necazului, este interpretat de unii ca
indicnd:
a) cderea n trans a profetului.
b) rpirea profetului, care simbolizeaz rpirea bisericii nainte de Necazul cel mare.
c) rpirea unei pri a bisericii, chiar dac rmia este destinat mniei lui Dumnezeu.
d) c biserica fiind rpit nu mai este posibil evanghelizarea.
3. Necazul cel mare este o experien unic n istoria poporului lui Dumnezeu, deoarece este singurul necaz
care poate fi numit:
a) vremea necazului lui Iacov.
b) anul rzbunrii lui Dumnezeu.
c) ziua mniei lui Dumnezeu.
d) vremea rspltirii.
4. Acei care cred c biserica nu va fi pe pmnt n vremea Necazului cel Mare subliniaz faptul c n
Apocalipsa cuvintele biseric i biserici:
a) nu mai sunt menionate niciodat dup capitolul 3.
b) sunt folosite rar dup rpirea lui Ioan din capitolul 4:1-2.
c) sunt folosite dup Necazul cel mare, cnd apare Noul Ierusalim.
d) sunt folosite de circa 20 de ori n capitolele 1-3 i apoi nu mai apar pn n capitolul 22.
5.
a)
b)
c)
d)

Am vzut c atunci cnd biserica este rpit, Domnul va lua cu El:


trupurile i duhurile credincioilor mori.
trupurile credincioilor pentru a se altura duhurilor lor nviate.
duhurile credincioilor pentru a se altura trupurilor nviate.
doar sufletele credincioilor.

209

6. n legtur cu venirea lui Isus, ideea rpirii vine de la cuvntul latinesc repare care nseamn a smulge cu
for. Cuvntul grecesc care nseamn acelai lucru este:
a) harpadzo
b) epiphaneia
c) meta tauta
d) parousia
7.
a)
b)
c)
d)

Cuvntul grecesc care prezint ideea unei veniri sau sosiri speciale este:
meta tauta
harpadzo
parousia
epiphaneia

8. Cnd Domnul nostru va reveni n btlia de la Armaghedon, El va veni n strlucire sau splendoare.
Cuvntul grecesc pentru strlucire sau splendoare este:
a) parousia
b) epiphaneia
c) harpadzo
d) meta tauta
9. Care din urmtoarele ntrebri nu face parte din cele trei ntrebri pe care ucenicii i le-au pus lui Isus n
legtur cu vremurile sfritului n Mat. 24:3?
a) Cnd va fi drmat Templul?
b) Care va fi semnul venirii Tale?
c) Care va fi semnul sfritului veacului?
d) Cnd va fi reconstruit Templul?
10.
Apostazia din vremea sfritului trebuie s aib loc i Anticristul va fi descoperit:
a) nainte de a ncepe Necazul cel mare.
b) la mijlocul perioadei Necazului cel Mare.
c) aproape de sfritul Necazului cel Mare.
d) pentru a aduce pacea n lume.
11.
a)
b)
c)

Manualul dvs. susine c descoperirea Anticristului i instaurarea apostaziei vor fi mpiedicate sau reinute:
de cunoaterea faptului c condiiile nu sunt att de rele pe ct ar putea fi.
de Duhul Sfnt care lucreaz prin biseric.
de Satan care va limita apostazia i pe Anticrist, pn cnd va veni o vreme foarte avantajoas pentru
interesele sale.
d) de Arhanghel, din cauza rugciunilor lui Dumnezeu.
12.
Cununile de aur de pe capul celor 24 de btrni sugereaz faptul c ei sunt:
a) ngeri care au adus mari servicii lui Dumnezeu.
b) oameni de neam regal, care au fost mprai pe pmnt.
c) rscumpraii Domnului care au obinut victoria spiritual.
d) mai degrab, neprihniii din vremea Vechiului Testament dect cei din vremea Noului Testament.
13.
Un studiu atent al Scripturilor ne arat c cei douzeci i patru de btrni din Apocalipsa 4:4 reprezint:
a) pe tot poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament i pe toi credincioii din vremea Noului Testament.
b) mai degrab, pe poporul lui Dumnezeu din vremea Vechiului Testament dect pe credincioii din vremea
Noului Testament.
c) mai degrab, pe credincioii din vremea Noului Testament dect pe poporul lui Dumnezeu din vremea
Vechiului Testament.
d) toate otirile de ngeri.
14.
Deintorul permanent al tronului din cer este:
a) Domnul Isus Hristos .
b) Leul din seminia lui Iuda.
c) ngerul Domnului.
d) Domnul Dumnezeu Cel Atotputernic.

210

15.
A doua fptur vie, care avea nfiarea unui bou, a fost neleas de unii c s-ar referi la Isus ca:
a) ultimul Adam i omul perfect.
b) robul lui Dumnezeu care sufer.
c) Dumnezeu-om, mai presus de nelegerea noastr.
d) Leul din seminia lui Iuda.
16.
Apoc. 5:5 afirm c singurul care poate deschide sulul cu cele apte pecei este Domnul Isus Hristos,
a) robul lui Dumnezeu care sufer.
b) Dumnezeu-om, mai presus de nelegerea noastr.
c) ultimul (al doilea) Adam i omul perfect.
d) Leul din seminia lui Iuda.
17.
Cartea cu cele apte pecei din Apoc. 5:1-5 reprezint:
a) condiiile pentru salvarea oamenilor din robia pcatului, pentru ca ei s poat moteni viaa venic.
b) pcatele oamenilor, care vor constitui baza condamnrii lor, la vremea judecii.
c) ordinea evenimentelor care vor ncepe curnd.
d) nsrcinarea profetic de a prooroci i justificarea pentru a misiona.
18.
a)
b)
c)
d)

Domnul nostru, sub nfiarea Sa de miel njunghiat, mai degrab, dect sub cea de leu, va deschide cele
apte pecei pentru c deschiderea celor apte pecei reprezint:
declaraia, n avans, c forele satanice sunt nfrnte.
rscumprarea oamenilor din robia pcatului.
sfritul luptei cu puterile satanice.
jertf, mai degrab, dect victorie.

19.
Mreaa laud adus Domnului nostru, care este prezentat n Apoc. 5:8-14 se datoreaz:
a) grupurilor reprezentative din ntregul univers.
b) nenumratelor fpturi angelice.
c) acelora rscumprai de pe pmnt.
d) tuturor creaturilor din univers.
20.
Apoc. 6:14 arat c cerul s-a strns ca o carte de piele pe care o faci sul la deschiderea:
a) celei de-a patra pecei.
b) celei de-a cincea pecei.
c) celei de-a asea pecei.
d) celei de-a treia pecei.
21.
Manualul dvs., ntr-un tabel al timpului, plaseaz deschiderea primelor ase pecei:
a) n prima jumtate a perioadei Necazului cel Mare.
b) n a doua jumtate a perioadei Necazului cel Mare.
c) exact la mijlocul perioadei Necazului cel Mare.
d) imediat dup rpirea bisericii i nainte de descoperirea Anticristului.
22.
Manualul dvs., ntr-un tabel al timpului, plaseaz sunetul celor apte trmbie:
a) n prima jumtate a perioadei Necazului cel Mare.
b) n a doua jumtate a perioadei Necazului cel Mare.
c) chiar nainte de a doua venire a lui Hristos.
d) chiar la nceputul celei de-a aptezecea sptmni.
23.
a)
b)
c)
d)

Actul pecetluirii oamenilor lui Dumnezeu n Apoc. 7:3 va ntrerupe:


declanarea judecilor la deschiderea peceilor.
evanghelizarea pmntului n timpul Necazului cel Mare.
vtmarea pmntului n timpul perioadei Necazului cel Mare.
desfurarea profeiei redate pentru o perioad indefinit de timp.

24.
Scopul pecetluirii de ctre Dumnezeu este:
a) s-i deosebeasc pe cei ce vor fi pedepsii.
b) s arate nivelul angajrii n slujb a celor pecetluii.

211

c) s-i mputerniceasc pentru slujb pe cei pecetluii.


d) s-i protejeze pe cei pecetluii.
25.
Manualul dvs. i identific pe cei 144.000 din Apocalipsa 7 ca:
a) un grup care reprezint biserica.
b) un grup simbolic care-i reprezint pe toi cei rscumprai.
c) rmia lui Israel, care va deveni Israelul spiritual i care-L va accepta pe Hristos la mijlocul perioadei
Necazului cel Mare.
d) un grup care este n ntregime separat att de Israel, ct i de biseric i care este rscumprat n timpul
Necazului cel Mare.
26.
Numele celor dou seminii ale lui Israel, omise de la pecetluire, n Apoc. 7:5-8 sunt:
a) Iosif i Beniamin.
b) Iuda i Ruben.
c) Gad i Aer.
d) Levi i Isahar.
e) Dan i Efraim.
27.
a)
b)
c)
d)

Un studiu atent al Apoc. 7:9-17 sugereaz c mulimea celor mbrcai n haine albe este format din
oameni rscumprai, care L-au primit pe Isus:
la a doua Sa venire.
n timpul primei jumti a perioadei Necazului cel Mare.
spre sfritul perioadei Necazului cel Mare.
n timpul perioadei bisericii.

28.
Manualul dvs. sugereaz c ngerul cu cdelnia de aur din Apoc. 8:3-4 poate simboliza pe:
a) un arhanghel.
b) Duhul Sfnt.
c) Dumnezeu Tatl.
d) Isus Hristos.
29.
Steaua czut din cer, din Apoc. 9:1, pare a fi Satan, pentru c:
a) se refer la o fiin personal.
b) Isus spune c l-a vzut pe Satan cznd ca un fulger din cer.
c) i s-a dat stpnire peste Abis.
d) toate cele de la punctele a), b) i c).
e) numai cele scrise la punctele a) i c).
30.
ngerul puternic din Apoc. 10:1-3, care are o carte deschis, este identificat de unii ca reprezentnd pe:
a) Gavriil.
b) Isus Hristos.
c) Mihail.
d) cea mai puternic categorie de ngeri.
31.
a)
b)
c)
d)

Semnificaia mesajului ngerului puternic din Apoc. 10:2 este c va fi:


o stare nentrerupt de rzboi nainte de a fi ctigat victoria.
o amnare indefinit nainte de concluzia programului de rscumprare a lui Dumnezeu.
nici o amnare n procesul care va duce la triumful lui Dumnezeu.
sfritul imediat al programului de rscumprare al lui Dumnezeu.

32.
Simbolismul msurrii templului n Apoc. 11:1-2 implic faptul c:
a) sunt determinate dimensiunile fizice.
b) o parte este pstrat, iar cealalt parte este destinat distrugerii.
c) este determinat chestiunea proprietii.
d) este determinat valoarea sa.
33.
Manualul dvs. remarc faptul c primul scop al celor doi martori din Apoc. 11:3-14 va fi:
a) s ntoarc inima oamenilor spre Dumnezeu ntr-o perioad de mare slbiciune.
b) s restabileasc sistemul de jertfe al lui Israel.

212

c) s avertizeze poporul lui Israel despre pericolul de a-l urma pe Anticrist.


d) s reaminteasc oamenilor ce nechibzuii au fost pierznd momentul rpirii.
34.
a)
b)
c)
d)

Femeia nvluit n soare, din Apocalipsa 12, l reprezint pe Isus Hristos, iar rmia seminei ei
reprezint:
biserica, mai precis credincioii dintre neamuri.
alte popoare semitice ale Orientului Mijlociu care simpatizeaz cu Israelul.
evreii splai n snge, care au fost salvai de pe pmnt.
toi evreii care au fost adunai n ara lor nainte de a ncepe Necazul cel mare.

ALEGERE ALTERNATIV A RSPUNSURILOR LA NTREBRI


Citii cu atenie instruciunile speciale pentru fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare
numerotat, haurai litera rspunsului ales pe Formularul cu rspunsuri.
36-40 Haurai spaiul pentru rspuns
A
dac el relateaz despre femeia nvemntat n soare din Apocalipsa 12;
B
dac relateaz despre fiul femeii.
36

Aceast persoan l reprezint pe Isus Hristos.

37

Aceast persoan reprezint pe Israel.

38

Aceast persoan va zbura din faa balaurului.

39

Aceast persoan va crmui cu un toiag de fier.

40

Aceast persoan a fost rpit la Dumnezeu i la scaunul Lui de domnie.


PARTEA 3 - NTREBRI ADEVRATE/FALSE

Dac considerai adevrat afirmaia, haurai spaiul A. Dac afirmaia este fals, haurai spaiul B.
41.
Faptul c Necazul cel mare este ziua cea mare a mniei lui Dumnezeu, l face distinct de toate
celelalte necazuri.
42.
n cartea Apocalipsa, cuvntul grecesc ek este folosit ntr-o manier care arat c biserica va fi izbvit
de toat perioada Necazului cel Mare.
43.
Cnd Domnul nostru va veni s rpeasc biserica, credincioii aflai n via vor fi rpii nti, apoi cei
mori vor nvia, pentru a se ntlni cu Domnul.
44.
Una din cele trei ntrebri referitoare la vremea sfritului din Mat. 24:3, pe care i-au pus-o ucenicii lui
Isus a fost: Care va fi semnul sfritului veacului?
45.
Un indiciu c cei douzeci i patru de btrni din Apoc. 4:4 sunt, mai degrab, oameni rscumprai
dect ngeri este acela c ei au primit ceea ce Isus le-a promis celor nvingtori din biserici, n Apocalipsa 2 i
3.
46.
Fcnd o relaie ntre cei doisprezece apostoli ai Mielului i Noul Ierusalim, Apoc. 21:14 indic faptul c
cei douzeci i patru de btrni din capitolul 4:4 reprezint, mai degrab, ngeri dect oameni.
47.
Persoana care pare a fi reprezentat de cele patru fpturii vii n Ezechiel 1 i Apocalipsa 4 este Isus
Hristos.
48.
Viaa venic a fost fcut posibil pentru toi oamenii, mai nti prin crearea lor, n Adam, iar apoi prin
lucrarea ngerilor.
49.
Marea laud adus lui Hristos, Mielul din Apoc. 5:8-14, reprezint mulumirea pe care o exprim ngerii
lui Dumnezeu.
50.
Funcia celor patru vnturi, pstrate de ngeri, n Apoc. 7:1-2 este s vtmeze pmntul.
51.
Efes. 1:13 arat c pecetea lui Dumnezeu este invizibil i n ntregime simbolic.
52.
Cei 144.000 de oameni din cele 12 seminii ale lui Israel, care sunt pecetluii n Apoc. 7:4-8, reprezint
poporul lui Israel din ultimele zile, care-L va accepta pe Isus ca Mntuitor la mijlocul perioadei Necazului cel
Mare.
53.
Ura lui Dumnezeu pentru idolatrie este accentuat simbolic prin omiterea numelor lui Dan i Efraim din
lista seminiilor lui Israel, pecetluite n Apoc. 7:5-8.
54.
Evidenele din Apoc. 7:9-17 arat c cei din mulimea nenumrat, care erau mbrcai n haine albe, au
fost rpii la cer din rndurile naiunii lui Israel, nainte de nceperea Necazului cel Mare.

213

55.

Cele 42 de luni, care ncep cu msurarea templului, vor ncepe n acelai timp cu a doua jumtate a
Necazului, timp n care evreii vor fugi din Ierusalim, n timp ce cetatea va fi clcat n picioare.
56.
Primii 3 ani i jumtate ai domniei lui Anticrist vor fi marcai printr-o toleran politic, dar aceasta se va
sfri la mijlocul perioadei domniei sale.
57.
Sunetul celor apte trmbie, care simbolizeaz templul lui Dumnezeu din ceruri i chivotul legmntului
sugereaz c Dumnezeu i va ine partea care-I revine din legmntul pe care l-a fcut.
58.
Rpirea la Dumnezeu a fiului femeii nvemntate n soare ar trebui interpretat: Israelul va fi rpit la
Dumnezeu n timpul Necazului cel Mare.
59.
Pare evident c rmia seminei femeii, menionat n Apocalipsa 12, i reprezint pe israeliii buni,
rspndii prin toat lumea.
60.
Muli cercettori biblici cred c locul pregtit n care femeia va fugi de furia balaurului este Petra sau
Sela din Biblie, localizat astzi n Iordania.
PARTEA 4 - POTRIVII RSPUNSURILE
Citii cu atenie fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare numerotat din partea stng
alegei rspunsul corect n coloana din dreapta. Pe formularul cu rspunsuri, haurai litera care indic
rspunsul ales de dvs.
61-65 Potrivii fiecare pecete (dreapta) cu lucrul care este cel mai mult accentuat la deschiderea ei (stnga).
61

Apariia unui cal rou al crui clre


ia pacea de pe pmnt.

a) prima pecete

62

Oameni omori din cauza mrturiei


lor pentru Dumnezeu.

b) a doua pecete

63

Apariia unui cal glbui al crui clre


personific moartea i iadul.

c) a treia pecete

64

Apariia unui cal negru al crui clre


are n mn o cumpn.

d) a patra pecete

65

Apariia unui cal alb al crei clre


avea un arc fr sgei.

e) a cincea pecete

66-70 Potrivii fiecare trmbi (dreapta) cu descrierea a ceea ce are loc la sunetul fiecreia din ele (stnga)
66

Ceva ca un munte mare de foc aprins


a fost aruncat n mare.

a) prima trmbi

67

A fost lovit a treia parte din soare, din lun


i din stele.

b) a doua trmbi

68

Grindin i foc au fost aruncate pe pmnt.

c) a treia trmbi

69

Lcuste care se ridic din Adnc i vor


vtma pe oamenii ri.

d) a patra trmbi

70

O stea care se cheam Pelin a czut peste


a treia parte din ape i izvoare fcndu-le amare.

e) a cincea trmbi

71-75 Potrivii fiecare segment de timp (dreapta) cu evenimentul sau evenimentele (stnga) asociate lor.
71
Deschiderea primei pecei
a) primii 3 ani i jumtate
72

Ultimele dou potire sunt vrsate pe pmnt

b) ntre cele dou perioade de 3 ani i


jumtate

73

Un cer nou i un pmnt nou

c) ultimii 3 ani i jumtate

74

Rpirea celor neprihnii la mijlocul perioadei

d) 1.000 de ani

214

Necazului
75

Domnia de o mie de ani a lui Hristos

e) venicia

76-80 Potrivii persoana (dreapta) cu motivul pentru care a fost sau n-a fost identificat, adesea, cu unul din cei
doi martori din Apocalipsa 11 (stnga).
76
Identificat ca reprezentnd Legea; a aprut
pe muntele Schimbrii la Fa mpreun cu
Isus.
a) Moise
77

Omul care a fost primul luat la cer; unul din


cei doi care n-au cunoscut moartea.

78

Reprezentantul slujbei profetice; a aprut cu


Isus pe muntele Schimbrii la Fa.

79

Omul care a cunoscut moartea pe pmnt,


deoarece oamenilor le este rnduit s moar
o singur dat (Evrei 9:27).

80

Identificat de profeia Vechiului Testament i


confirmat de Isus ca cel ce va veni nainte
de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare i
nfricoat (Maleahi 4:5).

b) Ilie
c) Enoh

Dup ce ai completat formularul cu toate rspunsurile pentru Evaluarea pentru Partea a III-a, citii, din
nou, instruciunile de pe coperta Pachetului studentului, de la cap. Evaluarea pe capitole.
CERINELE PENTRU STUDENT N VEDEREA SUSINERII EXAMENULUI FINAL
Suntem bucuroi c v aflai aproape de completarea acestui curs i dorim s rezolvm toate problemele
legate de susinerea examenului final. Va trebui s completai acest formular i s-l trimitei, n timp util,
instructorului dvs. ICI, pentru a primi ceea ce este necesar nainte de a termina cursul.
Doresc s susin examenul final din cadrul Misiunii Cretine pentru cursul CM 1212, Daniel i
Apocalipsa.
V rugm s completai cu litere de tipar.
Numele. Numrul studentului.
Adresa (pentru a fi verificat de ICI)..
.
Numele supraveghetorului examenului
Adresa supraveghetorului
..
Avei completate i trimise instructorului dvs. ICI toate proiectele?
DA.. NU.
n cazul c ora i data examenului n-au fost deja stabilite, completai rubricile urmtoare pentru a primi
confirmarea la cererea dvs.
DATA
Prima alegere.
A doua alegere..
A treia alegere

Dimineaa
-

Dup-amiaza
-

Seara
-

215

EVALUAREA PENTRU PARTEA A IV-A (Leciile 12-14)


Completai informaiile cerute la nceputul ambelor pagini ale formularului pentru rspunsuri. Haurai
pentru Evaluarea pentru Partea a IV-a, dup cum urmeaz:
Evaluarea pentru partea

I O II O III O IV O V

nainte de a consemna rspunsurile dvs., citii cu atenie Instruciunile pentru completarea formularului
cu rspunsuri. Sub aceste rspunsuri haurai conform instruciunilor de pe margine. Apoi ntoarcei
pagina formularului cu rspunsuri, unde vei nota rspunsul dvs.
Citii cu atenie fiecare instruciune i urmai instruciunile specifice. Valoarea fiecrui rspuns numerotat
este de 1,25 puncte. Valoarea total a tuturor rspunsurilor este de 100 puncte.
PARTEA 1 - NTREBRI CU ALEGERE MULTIPL
Haurai litera dinaintea celui mai bun rspuns.
1.
a)
b)
c)
d)

Marele balaur rou din Apocalipsa 12 este identificat clar n context ca fiind:
principiul rului care lucreaz pe pmnt.
Anticristul n care locuiete Satan.
proorocul fals, agentul balaurului.
acuzatorul omului i opozantul lui Dumnezeu, Satan.

2.
a)
b)
c)
d)

Rzboiul din cer dintre Mihail i Satan, care este descris n Apoc. 12:7-9, se sfrete cu:
nfrngerea temporar a lui Satan.
aruncarea lui Satan i a ngerilor lui pe pmnt.
aruncarea lui Satan n iazul de foc.
legarea lui Satan n Adnc.

3.
a)
b)
c)
d)
e)

Fiara din Apoc. 13:1, pe care Ioan a vzut-o ieind din mare, este identificat ca fiind:
omul frdelegii din 2 Tes. 2:1-12 i al doilea membru al trinitii satanice.
Anticristul, care va veni ntr-o form vizibil n cea de-a aptezecea sptmn.
diavolul sau Satan, acuzatorul omului i opozantul lui Dumnezeu.
cel descris la punctele a), b) i c).
cel descris la punctele a) i b).

4. Cea de-a doua fiar, pe care Ioan a vzut-o ieind din pmnt, este identificat n trei locuri n Apocalipsa ca
fiind:
a) Anticristul care va domni n cursul celei de-a aptezecea sptmni.
b) principiul rului care opereaz n lume.
c) proorocul mincinos i al treilea membru al trinitii satanice.
d) sursa puterii i autoritii lui Anticrist.
5.
a)
b)
c)
d)

Popularitatea primei fiare, din Apocalipsa 13, conform unei interpretri, se datoreaz faptului c:
ea va supravieui,n mod aparent, unui atentat de asasinat.
va ataca, n mod viguros, problemele sociale.
va rezolva problemele financiare ale lumii.
va supune toat mpotrivirea stpnirii sale.

6.
a)
b)
c)
d)
e)

Rolul celei de-a doua fiare din Apocalipsa 13 va fi:


s constituie o alternativ de stpnire la cea a primei fiare.
s promoveze programul i politica primei fiare.
sa duc glorie primei fiare, folosind semne, minuni i lucrri miraculoase pentru a ndeplini acest scop.
s fac ceea ce este menionat la punctele a), b) i c).
s fac ce este menionat la punctele b) i c).

7. n timp ce obiectivul lui Satan este s se opun programului lui Dumnezeu pentru rscumprare, cele dou
fiare din Apocalipsa 13 par s lucreze ca:

216

a)
b)
c)
d)

fore spirituale independente care, de asemenea, se opun lui Dumnezeu.


ageni ai lui Satan care-i ndeplinesc scopurile.
ageni care s ne reaminteasc faptul c principiul rului exist n univers.
manifestri impersonale ale lui Satan.

8.
a)
b)
c)
d)

Apocalipsa 13 arat c Anticristul i va impune politica prin mijloace ca:


un semn, care va permite oamenilor s cumpere sau s vnd.
ameninri cu tortura, nchisoarea sau moartea.
cea mai puternic i eficient armat a lumii.
deposedarea celor ce i se opun de toate drepturile civile i religioase.

9.
a)
b)
c)
d)
e)

Acei care se identific cu Anticristul i accept politica sa:


vor putea s cumpere, s vnd i s triasc o via normal.
vor fi ferii de persecuiile fiarei i a aliailor ei.
vor fi respini pentru totdeauna de Dumnezeu i vor fi separai de El pentru venicie.
vor experimenta ceea ce este menionat la punctele a), b) i c).
vor experimenta ceea ce este menionat la punctele a) i b).

10.

Fiara va fi asistat n eforturile ei de a unifica lumea sub stpnirea ei de femeia prostituat, care
reprezint:
cele mai nensemnate entiti politice ale vremurilor sfritului.
un grup de oameni credincioi idealurilor umanismului secular.
biserica apostat de la sfritul vremurilor.
tiinele oculte i organizaiile loiale lui Satan.

a)
b)
c)
d)
11.
a)
b)
c)

Conform manualului dvs., care dintre urmtoarele sunt adevrate cu privire la curva cea mare?
Ca biseric apostat, ea a stricat principiile spirituale pentru a menine unitatea.
i bazeaz valorile pe porunci i tradiii omeneti mai degrab dect pe Cuvntul lui Dumnezeu.
n prima jumtate a Necazului cel Mare, biserica apostat va deveni mult mai activ politic pentru a supune
unitatea lumii lui Anticrist.
d) Toate cele de mai sus sunt adevrate.
e) Numai cele menionate la punctele a) i b) sunt adevrate.
12.
a)
b)
c)
d)
13.
a)
b)
c)
d)
e)

Din poziia ei, stnd pe fiar, ceea ce arat c ea o direcioneaz pe fiar, aa cum este artat n
Apocalipsa 17, putem concluziona c:
biserica apostat va purta de grij sistemului politic.
biserica apostat va juca un rol important n timpul nlrii proeminente a fiarei.
femeia prostituat va dori, simplu, s ocupe un loc proeminent.
ceea ce este ilustrat aici este o simpl asociere a principiilor rului: religia greit i ateismul.
Apoc. 17:15-18 indic faptul c fiara i cei zece regi asociai cu ea o vor ur pe femeia prostituat i o
vor distruge, aceasta indicnd:
faptul c fiara se va folosi de femeie o singur dat pentru a-i realiza planurile pentru sfrit.
sfritul toleranei religioase din partea fiarei i nceputul nchinrii la fiar.
faptul c toat compromiterea principiilor spirituale pentru sfritul politic este gata s cad.
lucrurile menionate la punctele a), b) i c).
lucrurile menionate la punctele a) i c).

14.
Bazai pe evidenele din Apoc. 14:1-5 cei 144.000 pot fi identificai ca:
a) israeliii pur spirituali, care reprezint rmia care se va ntoarce spre Dumnezeu.
b) oamenii necstorii care sunt curai din punct de vedere moral.
c) ceva identic cu ceea ce simbolizeaz femeia nvemntat n soare.
d) reprezentanii tuturor credincioilor.
15.
Cei care vor muri n Domnul, n timpul Necazului, conform cu Apoc. 14:13:
a) vor suferi un teribil martiraj.
b) vor primi o recunoatere special.
c) vor avea parte de odihna promis, de toate ostenelile lor i de rsplat.
d) sunt doar israelii rscumprai.

217

16.
Metafora seceriului din Apocalipsa 14, conform cu manualul dvs., vorbete despre:
a) un seceri judicial (cu caracter de judecat).
b) o perioad relativ de timp, care este sfritul unui anotimp.
c) mnia lui Dumnezeu.
d) un seceri de suflete i unul pentru judecat.
17.
Imaginea strugurilor copi, zdrobii ntr-un teasc, sugereaz cu claritate:
a) mnia lui Dumnezeu.
b) abundena roadelor n timpul seceriului i al culesului.
c) bunstare i abunden de fructe.
d) cea de-a aptezecea sptmn va fi un timp al seceriului bogat.
18.
Reiese din Scripturi, foarte evident, c potirele judecii sunt:
a) identice cu trmbiele i peceile judecii.
b) nu aa de severe ca i alte judeci.
c) o repetiie a unei judeci care va veni curnd.
d) va urma unei judeci care va veni curnd.
19.
Putem spune, n mod corect, c potirele reprezint:
a) o jertf de pocin din partea oamenilor care sunt pe pmnt n aceast vreme.
b) mijlocul perioadei Necazului.
c) mnia lui Dumnezeu, nediluat.
d) un interludiu nainte de urmtoarea serie de judeci.
20.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele afirmaii reprezint cu acuratee accentul pus de manual n compararea judecilor
potirelor cu alte judeci?
Este o paralel frapant ntre plgile ce urmeaz sunetelor trmbielor i cele ale potirelor.
Exist unele similariti ntre plgile din Egipt i cele ale potirelor.
Relatarea lui Ioan sugereaz c exist un standard al plgilor pentru toate timpurile.
Toate cele de mai sus reprezint cu acuratee acest accent.
Numai cele de la punctele a) i b) reprezint cu acuratee acest accent.

21.
Care din urmtoarele afirmaii reprezint efectul judecilor potirelor asupra omenirii?
a) aceste judeci i determin pe oameni s se pociasc i s se nchine lui Dumnezeu.
b) aceste judeci i nspimnt pe oameni i-i fac s se team de Dumnezeu.
c) Oamenii devin mai arogani fa de Dumnezeu i mai adnc implicai n pcate.
d) Potirele sunt ignorate, pur i simplu, de majoritatea oamenilor.
22.
a)
b)
c)
d)

Satan, Anticristul i proorocul mincinos, aparent, i vor aduna pe toi conductorii pmntului n vederea
btliei de la Armaghedon pentru:
a stabili care din ei va fi conductorul guvernului mondial.
a-L nvinge pe Domnul Isus Hristos, atunci cnd va reveni pe pmnt.
a restaura pacea, grav afectat n urma rzboiului mondial.
a-i face s accepte semnul fiarei i stpnirea ei.

23.
Babilonul politic sau comercial poate fi identificat:
a) ca un centru guvernamental al fiarei.
b) centrul religios al coaliiei de la sfritul vremii.
c) o cetate pe care Anticristul o va construi pentru a fi capitala lui.
d) un spirit sau o atitudine care poate fi identificat cu oamenii materialiti.
24.
Distrugerea Babilonului, ilustrat n Apocalipsa 18, intenioneaz s reprezinte, n mod specific, soarta:
a) tuturor cetilor lacome.
b) claselor comerciale i afaceriste ale societii.
c) reconstruirea i revitalizarea Babilonului istoric.
d) omul secular, organizarea i politica lui de-a lungul istoriei.
25.

Babilonul comercial, conform manualului, ne ofer un exemplu perfect de:

218

a)
b)
c)
d)

activitate comercial sofisticat i de nalt nivel n vremea sfritului.


abilitatea omului de a-i perfeciona viaa pe pmnt.
atitudinea oamenilor necretini fa de bunurile materiale.
vitalitatea spiritual sczut a oamenilor din vremea sfritului.

26.
n timp ce Babilonul comercial reprezint centrul guvernului mondial, Babilonul ecleziastic se refer la:
a) religia pe care Anticristul o va stabili cnd i va asuma controlul total, n a doua jumtate a Necazului.
b) religia fals, care este simbolizat prin femeia prostituat.
c) una din instituiile menionate n Scriptur care va ajuta la aducerea la putere a Anticristului.
d) toate cele menionate la punctele a), b) i c).
e) cele menionate la punctele b) i c).
27.
Subiectul laudei celor care-L laud pe Dumnezeu n ceruri n Apoc. 19:1-5 este:
a) nfrngerea opoziiei Satanei i judecile drepte ale lui Dumnezeu.
b) caracterul i natura lui Dumnezeu, Cel care l-a rscumprat pe om.
c) faptul c a nceput domnia lui Dumnezeu, un timp fr egal n istoria omenirii.
d) cele menionate la punctele a), b) i c).
e) cele menionate la punctele a) i c).
28.
Care din urmtoarele identific cu acuratee semnificaia hainelor Miresei la nunta Mielului?
a) hainele miresei reprezint valoarea ei personal, pentru salvarea sa.
b) hainele miresei reprezint faptele bune, baza pe care cineva poate fi mntuit.
c) hainele ei reprezint ascultarea i credina, lucruri care caracterizeaz vieile credincioilor.
d) pnza frumoas reprezint elegana miresei, n opoziie cu cei contaminai care s-au nchinat fiarei.
29.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele sunt adevrate n legtur cu conceptul despre Rzboinicul-Mesia, conform
manualului?
Acest concept poate fi gsit i n Vechiul Testament la profei, ct i n literatura apocaliptic.
Rzboinicul-Mesia este ilustrat ca fiind nvemntat ntr-o hain muiat n snge pentru a-i pedepsi pe
pctoii care au respins oferta Sa de mntuire.
Rzboinicul-Mesia va clca n teascul mniei lui Dumnezeu, nvemntat ntr-o hain muiat n snge, dar va
da mntuire celor care L-au primit.
toate cele de mai sus sunt adevrate.
numai cele de la punctele b) i c) sunt adevrate.

219

30.
a)
b)
c)
d)
e)

A doua venire a lui Isus Hristos, prezentat n Apocalipsa 19, ilustreaz:


finalul conflictului ntre forele lui Dumnezeu i cele ale lui Satan.
actuala confruntare ntre Hristos i Anticrist.
punctul central al programului de rscumprare al lui Dumnezeu.
lucrurile menionate la punctele a), b) i c).
numai cele menionate la a) i c).

31.
La terminarea btliei de la Armaghedon, fiara i profetul fals vor fi:
a) inui n via n iazul de foc.
b) aruncai n Adnc.
c) ucii, mpreun cu alte elemente rebele.
d) ntemniai n vzul oamenilor pentru a fi o privelite pentru toi.
32.
Care din urmtoarele descrie cu acuratee condiiile care vor exista n timpul Mileniului?
a) Nu va fi o stare de rzboi spiritual.
b) Rzboaiele vor fi limitate n bun parte n scopul i frecvena lor.
c) Oamenii nu vor fi afectai de nedreptate i ignoran spiritual.
d) vor exista toate cele menionate la punctele a), b) i c).
e) vor exista numai cele menionate la punctele a) i c).
33.
Care din evenimentele de mai jos vor aprea la nceputul Mileniului?
a) judecata final.
b) a doua venire a lui Hristos.
c) nvierea celor care au murit n neprihnire.
d) revolta final a lui Satan.
34.
a)
b)
c)
d)
35.
a)
b)
c)
d)
e)

Pare clar c termenul de ntia nviere din Apoc. 20:5 se refer la toi cei neprihnii care au nviat din
mori:
dup ncheierea Mileniului.
nainte ca Mileniul s nceap.
n timpul ultimei pri a Mileniului.
dup revolta final a lui Satan.
Care din afirmaiile urmtoare identific corect statutul Domnului nostru, al poporului Su i a lui Satan
n timpul Mileniului?
Domnul nostru va domni n toat perioada Mileniului.
Oamenii lui Dumnezeu vor domni mpreun cu Hristos.
Satan va fi legat n toat aceast perioad.
toate afirmaiile de mai sus sunt corecte.
numai afirmaiile de la punctele a) i b) sunt corecte.

36.
Conform studiului nostru, Mileniul va fi caracterizat prin:
a) pace universal, prosperitate, dreptate, cunotin, longevitate, conducere teocratic, lipsa de ferocitate la
animale.
b) cunotina spiritual a mulimilor de oameni care-L vor sluji pe Hristos, indiferent de ct de mult l iubesc
sau ct de mult i sunt ataai.
c) cel mai mare timp de evanghelizare cunoscut vreodat, n timp ce Duhul Sfnt este turnat n fiecare fptur.
d) apariia unui curent de revolt contra domniei binevoitoare a Domnului Isus Hristos.
37.
Dup Mileniu, Satan va conduce o revolt mpotriva lui Dumnezeu. Cei care-l vor urma vor fi:
a) morii care vor nvia.
b) oamenii din toate naiunile, care au fost nfrni de Domnul nostru la Armaghedon.
c) cei care au supravieuit Necazului i copiii celor care au intrat n Mileniu.
d) ngerii care au pctuit.
38.

Se arat c Dumnezeu va permite lui Satan s fie liber un timp dup Mileniu, astfel c oamenii vor avea
oportunitatea:
a) s fie cu sau mpotriva lui Dumnezeu.
b) s fie cu Dumnezeu.

220

c) s fie mpotriva lui Dumnezeu.


d) s vad ct de zadarnic este puterea lui Satan.
39.
Judecata final care va urma Mileniului poate fi cel mai bine descris ca:
a) o judecat general pentru toi oamenii care au murit, indiferent dac au fost neprihnii sau pctoi.
b) judecata final, la care cei prezeni vor fi judecai pe baza faptului c numele le sunt sau nu scrise n cartea
vieii.
c) o judecat preliminar a celor pctoi care le arat unde vor merge dac nu se vor poci.
d) judecata la care cei neprihnii sunt judecai dup faptele lor.
40.
a)
b)
c)
d)
e)

Care din urmtoarele sunt incluse ca instruciuni, invitaii sau ndemnuri n partea final a crii
Apocalipsa?
Cititorii sunt avertizai mpotriva falsificrii scrierilor profetice de inspiraie divin.
Cititorii sunt invitai s vin la sursa vieii spirituale.
Credincioii sunt ndemnai s persiste n trirea unei viei sfinte.
toate cele de la punctele a), b) i c).
numai cele de la punctele a) i c).

41.
Expresia un cer nou i-un pmnt nou n Apocalipsa 21 este interpretat ca nsemnnd:
a) universul actual va fi total distrus i va aprea o nou creaie.
b) cerul i pmntul acesta vor fi supuse unei renovri.
c) viitoarea ordine a creaiei nu este descris i discutat n Scriptur.
d) ordinea fizic a lucrurilor de acum va determina modul existenei spirituale.
42.
Noul Ierusalim este identificat n mod corect ca:
a) o locuin temporar pentru Mireasa lui Hristos.
b) Mireasa lui Hristos.
c) casa Miresei lui Hristos.
d) viitoarea cas a naiunii rscumprate a lui Israel.
43.
a)
b)
c)
d)

n conformitate cu manualul, fraza Binecuvntat este cel ce pstreaz cuvintele profeiei acestei cri
este un exemplu a unei (unui) din cele apte:
sfaturi din cartea Apocalipsei.
avertismente din cartea Apocalipsei.
fericiri din cartea Apocalipsei.
invitaii din cartea Apocalipsei.

44.
Apoc. 22:10 arat c Ioan nu trebuia s pecetluiasc:
a) o mare parte a profeiei din cartea Apocalipsa.
b) cte ceva din profeia din cartea Apocalipsa.
c) cea mai mare parte din profeia din cartea Apocalipsa.
d) toat profeia din cartea Apocalipsa.
45.
a)
b)
c)
d)

Conform cu manualul dvs., A-i ndemna pe oameni s asculte acum de Dumnezeu, fcnd ceea ce El le
spune s fac se recunoate c:
acesta este un scop secundar al ndemnului lui Isus de a-i spla hainele.
decizia cuiva de a-i forma caracterul.
nu exist vreo relaie ntre aceast afirmaie i ndemnul lui Isus de a-i spla hainele.
unii oameni nc n-au luat decizii spirituale pe termen lung, dar acum pot fi atini.
PARTEA 2 - ALEGEREA ALTERNATIV A RSPUNSULUI LA NTREBRI

Citii cu atenie instruciunile speciale pentru fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare
numerotat, haurai litera rspunsului ales pe Formularul cu rspunsuri.
46-50 La urmtoarele puncte se fac afirmaii despre condiiile care vor fi n timpul Mileniului. Haurai
cerculeul pentru rspuns n felul urmtor:
A
dac afirmaia este adevrat;
B
dac afirmaia este fals.

221

46

Oamenii din toat lumea vor tri n pace i animalele i vor pierde instinctele de ferocitate.

47

Va fi o prosperitate universal i nu va fi nedreptate.

48

Lumina soarelui i a lunii se va diminua n aceast perioad.

49

Toi oamenii de pe pmnt vor ti despre Domnul.

50

Va exista un guvern democratic.


PARTEA 3 - NTREBRI ADEVRATE/FALSE

Dac considerai adevrat afirmaia, haurai spaiul A. Dac afirmaia este fals, haurai spaiul B.
51.

Decepia, mai mult dect acuzaia, este accentuat n Apoc. 12:10 ca o metod special pe care Satan o
folosete pentru a-i ataca pe cretini.
52.
A doua fiar, cea care va iei din pmnt, n Apocalipsa 13, este numit proorocul mincinos pentru c
reprezint falsul cretinism.
53.
Conform cu manualul dvs., cea mai logic explicaie pentru numrul 666 cnd se refer la numrul
omului este aceea c 666 este numrul trinitii satanice.
54.
Cntrile din ceruri, relatate n Apoc. 15:2-4, par s indice c oamenii care le cnt sunt, n primul rnd,
evrei, pentru c acestea sunt Cntarea lui Moise i Cntarea Mielului.
55.
Manualul arat c sfinii Vechiului Testament nu fac parte din Mireasa lui Hristos.
56.
Criteriul care determin c cineva este sau nu este un frate cretin ar fi acesta: Pstreaz mrturia lui
Isus?
57.
Manualul dvs. scoate n eviden c cei din Apoc. 20:4 care stau pe scaune de domnie i au autoritate s
judece sunt la fel cu cei 24 de btrni despre care am discutat la capitolele 4 i 5 din Apocalipsa.
58.
Nunta Mielului, care este anunat dar nu descris n Scriptur, este timpul n care Hristos i poporul
Su sunt mpreun.
59.
Pare c este clar c termenul ntia nviere n Apoc. 20:5 se refer la toi cei pctoi care sunt nviai
dintre cei mori, dup Mileniu.
60.
Cu toate c Satan i va dezbina pe oameni dup perioda Mileniului, totui, n final, ei vor fi loiali lui
Dumnezeu.
61.
La Marele Tron Alb fiecare persoan va fi judecat pe baza faptelor sale, iar apoi aruncat n iazul cu
foc.
62.
n Apoc. 21:1, expresia primul pmnt a trecut nseamn c pmntul actual va fi schimbat dintr-un
loc de pcat i slbiciune ntr-unul de neprihnire.
63.
Ioan, mai mult dect Daniel naintea lui, a trebuit s pecetluiasc profeia din cartea Apocalipsa.
64.
Scopul primordial al lui Isus n ndemnul dat oamenilor n Apoc. 22:14 de a-i spla hainele este acela
de a-i determina s asculte de Dumnezeu, respectnd poruncile Sale.
65.
Uimitoarea mplinire a multor profeii biblice ne d o puternic motivaie de a crede c cele care nc nu
s-au mplinit se vor mplini cu certitudine.
PARTEA 4 - POTRIVII RSPUNSURILE
Citii cu atenie fiecare grup de ntrebri. Apoi, pentru fiecare ntrebare numerotat din partea stng
alegei rspunsul corect n coloana din dreapta. Pe formularul cu rspunsuri haurai litera care indic
rspunsul ales de dvs.
66-70 Potrivii fiecare potir (dreapta) cu lucrurile care se petrec cnd acesta este vrsat.
66
Se vor petrece mari cutremure de pmnt.
a) primul potir
67
O ran rea i dureroas a lovit pe oamenii
b) al doilea potir
care aveau semnul fiarei.
68
mpria fiarei a fost acoperit de ntuneric.
c) al patrulea potir
69
Toate fpturile vii din mare au murit.
d) al cincilea potir
70
Oamenii au fost dogorii de focul soarelui.
e) al aptelea potir
71-75 Potrivii fiecare punct de vedere asupra Mileniului (dreapta) cu descrierea acestui punct de vedere
(stnga).
71
Isus va reveni cnd lumea va fi gata
a) Premilenialismul

222

72
73

74

75

pentru El.
Lumea va experimenta n mod literal
b) Postmilenialismul
domnia de 1.000 de ani a lui Hristos
dup a doua Sa venire.
Lumea nu va experimenta n mod literal
c) Amilenialismul
o domnie de 1.000 de ani a lui Hristos
pe pmnt. Apocalipsa doar recapituleaz
nite evenimente care s-au petrecut deja.
Apocalipsa 20 vorbete de ceva ce se va
a) Premilenialismul
mplini n viitor. Deci, a doua venire a lui
Hristos va fi urmat de legarea lui Satan
b) Postmilenialismul
i nvierea celor neprihnii, care vor domni
1.000 de ani cu Hristos.
Mileniul reprezint triumful final al Evangheliei. c) Amilenialismul
Ca rezultat al predicrii Evangheliei, lumea va fi
din ce n ce mai bun.

76-80 Descriei detaliile vieii perfecte din Noul Ierusalim, potrivind aspectul perfect (dreapta) cu afirmaia din
Apocalipsa 22:3-5 la care el se refer (stnga).
76
Nu va fi nimic vrednic de blestem.
a) Perfecta nlare
77
Scaunul de domnie al lui Dumnezeu i al
b) Perfecta restaurare
Mielului vor fi n ea.
78
Robii Lui i vor sluji.
c) Perfecta identificare
79
Numele Lui va fi pe frunile lor.
d) Perfecta administrare
80
i vor mpri n vecii vecilor.
e) Perfecta subordonare
Dup ce-ai completat formularul cu toate rspunsurile pentru Evaluarea pentru Partea a IV-a, citii, din
nou, instruciunile de pe coperta Pachetului studentului, de la capitolul Evaluarea pe capitole.

223