Sunteți pe pagina 1din 3

LP 6 Recunoaterea reliefului de cueste pe hrile

topografice
1.

Relieful structurilor monoclinale

Structurile monoclinale sunt structuri geologice a cror strate sunt dispuse


concordant sau discordant (dar cu discordan paralel cu stratele) unele peste altele i
prezentnd o nclinare de pn la 20-25. Cel mai tipic relief monoclinal apare n
zonele cu o singur nclinare a stratelor i cu strate cu duriti diferite.
Este n general un relief jos, de deal, de podi sau de cmpie, cu o trstur
caracteristic specific: asimetria generalizat. Asimetria se manifest la nivelul
versanilor, prin relaia acestora cu dispunerea fa de stratele monoclinale i este
legat de adncirea reelei hidrografice. Astfel, versanii sunt fie scuri i abrupi dac
adncirea reelei hidrografice a avut loc pe capetele stratelor, fie sunt prelungi i slab
nclinai dac adncirea reelei hidrografice s-a fcut pe planul stratelor (Fig. 1).
Forma de relief ierarhic superioar versantului, n cazul structurii monoclinale
este cuesta. Aceasta este de fapt un interfluviu asimetric, format dintr-un versant scurt
i slab nclinat i un versant prelung i slab nclinat.
Versantul abrupt mai este denumit i frunte, iar cel slab nclinat revers. Linia de
unirea a planelor celor doi versani se prezint ca o culme ngust, dar se poate zenta
i ca suprafe structural, sau platou. Adeseori stratul dur poate duce la apariia
corniei, un abrupt situat la partea superioar a frunii. Pentru a fi o cuest, fruntea
interfluviului asimetric trebuie s reteze cel puin dou strate.
Cnd frunile de cuest sunt masive i se extind unitar pe distane mari, ele
formeaz fronturi de cueste.
Dup form, cuestele pot fi rectilinii, arcuite sau festonate, iar dup profilul
transversal i dispunerea lor n raport cu o vale subsecvent principal pot fi simple,
n trepte sau dedublate.
i reeaua hidrografic prezint o caracteristic asimetric prin asimetria
versanilor i direcia de curgere a apei fa de stratele monoclinale. Acest tipic este
prezent n cazul unor strate monoclinale cu o singur nclinare principal.
Dup direcia de curgere, nclinarea stratelor i asimetria versanilor, vile
dezvoltate pe structur monoclinal pot fi:
consecvente (cataclinale) au nclinarea conform cu nclinarea
stratelor i apar pe suprafeele iniiale i prezint profil transversal simetric;
subsecvente (anaclinale) au nclinarea perpendicular pe nclinarea
stratelor se dezvolt la baza cuestelor i au profil transversal asimetric;
obsecvente (ortoclinale) au nclinarea opus fa de cea a stratelor, au
profil transversal simetric, profil longitudinal nclinat i apar pe frunile de cuest;
reconsecvente (resecvente) prezint o reluare a consecvenei pe
suprafeele derivate din relieful iniial.
-

2.

Cuestele pe hrile topografice

Reprezentarea altitudinii reliefului prin curbe de nivel surprinde aspectele


geomorfometrice ale cuestelor (Fig. 2):
- profilul transversal asimetric (ca pant i lungime);
- versantul de frunte abrupt distan mic ntre curbele de nivel;
- versantul revers slab nclinat distan mare ntre curbele de nivel;

3.

Plana reliefului structurilor monoclinale

Pentru zona Parincea-Mileti se va intocmi un profil topografic transversal prin


Dealul Parincea, valea Parincea, Dealul Priscii, valea Rctu i zona Miletii de
Sus. Pe acest profil topografic se vor aduga detaliile de structura (stratele
monoclinale din zon au o direcie de nclinare principal NNV-SSE, i una secundar
V-E, de unde rezult i asimetria de ordine diferite, cf. Ioni, 2000), litologie (argile,
marne, nisipuri, gresii, clacare oolitice), forme de relief ale structurilor monoclinale
(frunte, revers, culme/platou) i formelor de relief generalizate (albii). Pentru revers si
frunte, de pe profil se vor determina lungimea si panta (n procente, ca diferena de
nivel mprit la distana proiectat pe planul verticalei, totul nmulit cu 100).
Pentru reeaua hidrografic a zonei (Rctul, Parincea i afluenii acestora) se
va meniona raportul acesteia cu structura, prin semne convenionale si se vor separa
grafic, reversul, fruntea i albiile.
Pe msur ce are loc ntocmirea planei cu panta suprafeei terestre, se
completeaz schema logic de analiz a reliefului a hrilor topografice.
Referine bibliografice
Grecu, Florina, Comnescu Laura, (1998) Studiul reliefului. ndrumtor pentru
lucrri practice, Edit. Univ. Bucureti.
Grigore, M., (1979) - Reprezentarea grafic i cartografic a formelor de relief, ,
Universitatea Bucureti
Goudie, A., (ed.), (1990) - Geomorphological techniques, London, 570 p.
Ioni, I., (2000) Relieful de cueste din Podiul Moldovei, Edit. Corson, Iai
Posea, Gr., Cioac A., (2003) - Cartografierea geomorofologic, Edit. Fundaiei
Romnia de Mine, Bucureti.
Rdoane, Maria, Dumitriu D., Ichim I., (2000) Geomorfologie, 2 vol., Editura
Universitii Suceava.
Selby, M.J., (1985) - Earths changing surface. An introduction to geomorphology,
Claredon Press, Oxford.
Ungureanu Irina (1988), - Cartare, cartografiere i elemente de analiz
geomorfologic: caiet de lucrri practice, Ed. Univ. Al. I. Cuza,
Iai